.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Οι αποφάσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών δεν είναι κουρελόχαρτο!


Ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Τεχνικών σχετικά με τη Γενική Συνέλευση και τη δράση του σωματείου

Στην τελευταία μαζική Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας στις 10.10.18 με παρουσία περίπου 400 συναδέλφων, γεγονός που υπογραμμίζει την αγωνία και το ενδιαφέρον των μελών του σωματείου για την πάλη για την ΣΣΕ, συζητήθηκε αναλυτικά το ζήτημα της ανάγκης υπογραφής αξιοπρεπούς κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και των βημάτων που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Η πρόταση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Τεχνικών για την ΣΣE η οποία αναδεικνύει τις «κόκκινες γραμμές» όπως η καθολική εφαρμογή ΣΣΕ για τα μπλοκάκια, οι αυξήσεις στους μισθούς, η αναγνώριση του ωραρίου, των αδειών, η προστασία της μητρότητας έχει υιοθετηθεί ομόφωνα από παλιότερη Γενική Συνέλευση του Σωματείου.

Πέρα όμως από το περιεχόμενο της ΣΣΕ βασικό στοιχείο της διεκδίκησης μας είναι και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται. Άνεργοι κι εργαζόμενοι τα τελευταία 8 χρόνια δίνουμε καθημερινά αγώνα επιβίωσης κάτω από σκληρές συνθήκες με συνεχή καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας στο όνομα της ανάπτυξης. Πολλές φορές ο αγώνας απέναντι σε αυτή την επίθεση αποκτά ατομικά χαρακτηριστικά, που είναι δείγμα υποχώρησης της συλλογικής συνείδησης και διεκδίκησης. Απέναντι σε αυτό η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών απαντά ότι η επαναφορά των ΣΣΕ θα πρέπει να είναι αίτημα ολόκληρου του εργατικού κινήματος. Το κάθε σωματείο μόνο του, αλλά και σε συντονισμό με τα υπόλοιπα σωματεία του κλάδου και ευρύτερα θα πρέπει να διεκδικήσει καλύτερους όρους εργασίας, μισθολογικούς και θεσμικούς.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάργηση των ΣΣΕ αποτέλεσε μια επιτυχία του κεφαλαίου την οποία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εύκολα. Όπως άλλωστε μας θυμίζει τακτικά ο ΣΕΒ, το κεφάλαιο δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την ιδέα της ατομικής διαπραγμάτευσης στην βάση της παραγωγικότητας. Γιατί το βασικό στοιχείο είναι ότι ούτε το κεφάλαιο, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να θέσουν σε αμφισβήτηση την τεράστια μείωση του μισθολογικού κόστους, που επέφεραν τα μνημόνια και που αποτελεί την βασική αιτία της ανάκαμψης της κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό το αίτημα της αποκατάστασης των απωλειών της κρίσης μέσα από την πάλη για την επαναφορά των ΣΣΕ να είναι προμετωπίδα των αιτημάτων του Σωματείου μας.

Υπό το φόντο αυτής της αναγκαιότητας, η Πρωτοβουλία που πάρθηκε από κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, έγκαιρα, ήδη από το καλοκαίρι του 2018 με σκοπό την κοινή προετοιμασία για διακλαδικούς αγώνες για νέες συλλογικές συμβάσεις με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς που να αποκαθιστούν τις απώλειες της κρίσης, αποφάσισε διακλαδική απεργία την 1η Νοέμβρη. Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία στο εργατικό κίνημα, που επιχειρεί να υπερβεί τα όρια του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ειδικά μετά την περιβόητη «κοινωνική συμμαχία» της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς. Η διακλαδική απεργία της 1ης Νοέμβρη που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στηρίχτηκε σε Γενικές Συνελεύσεις ανά κλάδο και εργασιακό χώρο, με αποφάσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους, με επαρκή χρόνο προετοιμασίας και ουσιαστικές μορφές οργάνωσης της απεργίας.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με απόφαση του ΔΣ συμμετείχε στις συζητήσεις της Πρωτοβουλίας ήδη από το καλοκαίρι με σκοπό να συντονιστεί με τα υπόλοιπα Σωματεία. Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας στις 10.10.2018 στο ζήτημα της ΣΣΕ δεν υπήρξε ουσιαστική διαφωνία ως προς το περιεχόμενο, υπήρξε όμως ουσιαστική διαφωνία ως προς το πρόγραμμα δράσης. Συνοπτικά, θέσαμε ως Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών από κοινού με την παράταξη ΡιΣΤΑΡΤ, ως αρχικό σταθμό ενός συνολικού σχεδίου κλιμάκωσης του Σωματείου για τη διεκδίκηση ΣΣΕ, τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 1ης Νοέμβρη σε συνέχεια και συνέπεια με το συντονισμό με άλλα Σωματεία.

Το ΠΑΜΕ, στην ιδέα της κήρυξης της απεργίας την 1η Νοέμβρη, επιχείρησε να ανταποκριθεί στρεβλά στην αναγκαιότητα που αυτή έθεσε. Έτσι η ηγεσία του ΠΑΜΕ, επέλεξε να ορίσει απεργία σε ξεχωριστή ημερομηνία, μόλις μια εβδομάδα μετά, στις 8η Νοέμβρη, κατήγγειλε την απεργία της 1ης Νοέμβρη με κάθε μέσο, μη θέλοντας να συντονιστεί ούτε στο ελάχιστο με πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία που δεν ανήκουν στην δύναμη του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ κινητοποίησε ομοσπονδίες και συνδικάτα για προκήρυξη απεργίας στις 8/11 αποφεύγοντας και ταυτόχρονα υπονομεύοντας την απεργία της 1/11 για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους. Το πιο βασικό όμως είναι ότι με αυτή την κίνηση διέσπασε την προσπάθεια του εργατικού κινήματος για να παλέψει από κοινού για ΣΣΕ. Προκάλεσε πολλαπλά απεργιακά κινηματικά ραντεβού αντί να συμβάλλει στην ανάδειξη μίας κοινής ημερομηνίας για απεργία, όπως η 1η Νοέμβρη που είχε αποφασιστεί αρκετούς μήνες.

Παρόλα αυτά στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών εκτός από την 24ωρη απεργία της 1η Νοέμβρη, ενέταξε στο πρόγραμμα πάλης που πρότεινε και την 8η Νοέμβρη ως μέρα αγώνα για το σωματείο με στάση εργασίας και απεργία στα εργοτάξια μαζί με το συνδικάτο οικοδόμων στη βάση μίας κλαδικής συσπείρωσής που να υπερβαίνει τα μικροπολιτικά παιχνίδια και υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τον αγώνα για ΣΣΕ.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ υπερψηφίστηκε με 187 ψήφους, ενώ η δική μας μειοψήφησε με 175 ψήφους.

Όπως είχαμε προειδοποιήσει στην Γ.Σ., η ΕΣΑΚ προσήλθε στο Δ.Σ. ανακοινώνοντας την αλλαγή στον προγραμματισμό του ΠΑΜΕ και την προσχώρηση του στην απεργία των ΕΚΑ-ΑΔΕΔΥ στις 14.11.18 ζητώντας από το Δ.Σ. να υιοθετήσει το πλαίσιο της Γ.Σ. μεν, σε διαφορετική ημερομηνία από αυτή που ψηφίστηκε δε.

Η ΕΣΑΚ ζήτησε από το Δ.Σ. να επικυρώσει το σκεπτικό της απόφασης της Γ.Σ. το οποίο έλεγε ότι η πρόταση της Αριστερής Πρωτοβουλία Τεχνικών «…Για μια ακόμη φορά επιχειρεί να εγκλωβίσει το Σωματείο στη γραμμή του υποτιθέμενου «τρίτου πόλου» μεταξύ του εργοδοτικού συνδικαλισμού και της συσπείρωσης των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ…», αλλά παρόλ’ αυτά να συμμετέχει στην απεργία στις 14.11.18 επιλέγοντας ξεκάθαρα με ποιους συνομιλεί και ποιες απεργιακές κινητοποιήσεις αναδεικνύει.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών μπροστά στο ενδεχόμενο το ΣΜΤ να βρεθεί έξω από τις απεργιακές μάχες με απόφαση για συμμετοχή μόνο στην απεργία-φάντασμα στις 8.11.18, στηρίξαμε την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία στις 14.11.18. Εξάλλου η συμμετοχή σε ενδεχόμενη πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ήταν εξαρχής και κομμάτι της δικής μας πρότασης στη Γ.Σ. Το ΠΑΜΕ επέλεξε να παίξει το κυνήγι των ημερομηνιών αποδυναμώνοντας το Σωματείο, προκαλώντας την αφαίρεση του αποφασιστικού χαρακτήρα της Γενικής Συνέλευσης, την μετατροπή του ΣΜΤ σε ενεργούμενο του ΠΑΜΕ και σε σωματείο-σφραγίδα που άλλα αποφασίζει η Γ.Σ. και άλλα τελικώς πράττει.

Προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της συνέλευσης για την διεκδίκηση της ΣΣΕ η Αριστερή πρωτοβουλία πρότεινε στο ΔΣ να αποφασίσει στάση εργασίας την 1/11 και κινητοποίηση στο ΣΤΕΑΤ με σκοπό να παραδώσει στους εργοδότες την πρόταση του Σωματείου για την ΣΣΕ, εκμεταλλευόμενοι το απεργιακό κλίμα εκείνης της ημέρας, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση αλλά και αναδεικνύοντας μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην διεκδίκηση της ΣΣΕ.

Ακόμα όμως και σε αυτήν την πρόταση οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ στο ΔΣ αρνήθηκαν την πραγματοποίηση κλαδικής κινητοποίησης για την ΣΣΕ που εξάλλου και οι ίδιοι είχαν προτείνει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης. Απέδειξαν έτσι πως έχουν την άποψη «…αφού πήρα την Γ.Σ. τώρα την κάνω ότι θέλω…». Επίσης φανέρωσαν χωρίς ενδοιασμό την άγονη αντιπαράθεση και την άρνηση για κοινή δράση τόσο εντός του σωματείου, όσο και ευρύτερα όσων ταξικών δυνάμεων δεν είναι στο ΠΑΜΕ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό για το σωματείο δεν προτείνουν καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για την διεκδίκηση της ΣΣΕ, ούτε και για την κοινή δράση του σωματείου με το συνδικάτο οικοδόμων και τα άλλα σωματεία του κλάδου, παρά τις φραστικές διακηρύξεις.

Καλούμε τους εκπροσώπους της ΕΣΑΚ να συμβάλλουν στην κρίσιμη μάχη του σωματείου για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και να σταματήσουν να την υπονομεύουν.

Προς απογοήτευση μας, στο ΔΣ την ίδια στάση με την ΕΣΑΚ κράτησε και το «ΡΙΣΤΑΡΤ» το οποίο ενώ είχε συνδιαμορφώσει το πρόγραμμα πάλης και συμφωνούσε με την κινητοποίηση για 1/11 στη συνέλευση, στο ΔΣ θεώρησε προτιμότερο να παίξει το παιχνίδι της ΕΣΑΚ και να ψηφίσει λευκό στην πρότασή μας για στάση εργασίας και παρέμβασή μας στο ΣΤΕΑΤ, θεωρώντας την πρόταση ως αντιπαραθετικό σχέδιο σε σχέση με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Πόσο αντιπαραθετική όμως μπορεί να είναι η παρέμβαση μας στο ΣΤΕΑΤ με σκοπό την κατάθεση του προτεινόμενου σώματος της ΣΣΕ σε σχέση με την απόφαση της ΓΣ;

Καλούμε τους εκπροσώπους του «ΡΙΣΤΑΡΤ» να συμβάλλουν στην κρίσιμη μάχη του σωματείου για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας χωρίς να επηρεάζονται από τα μικροπολιτικά παιχνίδια της ΕΣΑΚ.

Η ιστορία συνεχίζεται ένα μήνα μετά τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου. Η ΓΣΕΕ αντί να κηρύξει απεργία στις 14/11 μαζί με την ΑΔΕΔΥ, τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες που έχουν πάρει ήδη αποφάσεις, επέλεξε με τις ψήφους των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ να προκηρύσσει απεργία στις 28/11 καλώντας μάλιστα να συμμετέχουν και οι δυνάμεις της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. Μία κίνηση διασπαστική που αποσκοπεί στην υπονόμευση των εργατικών διεκδικήσεων και των αγώνων. Βασικό κόμβο στις εξελίξεις θα παίξει η νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑ, του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου την Δευτέρα 5/11, όπου οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού θα επιχειρήσουν να πάρουν απόφαση για την ακύρωση της απεργίας στις 14/11 για να συμπορευτούν με την ΓΣΕΕ και την κοινωνική συμμαχία.

Καλούμε τους εκπροσώπους της ΕΣΑΚ που συμπορεύονται με το ΠΑΜΕ:

• Να συμβάλλουν στην κρίσιμη μάχη του εργατικού κινήματος και να υπερασπιστούν την κήρυξη πανεργατικής απεργίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 14/11.

• Να μη βάλουν νερό στο μύλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που στοχεύει στην υπονόμευση των αγώνων και των εργατικών κινητοποιήσεων.

• Να μην ακυρώσουν άλλη μία φορά την διεξαγωγή απεργιακής κινητοποίησης, μετά και από μια από τις μαζικότερες συνελεύσεις του Σωματείου.

Καλούμε όλα τα μέλη του ΣΜΤ:

• Να υπερασπιστούν την αυτοτέλεια του Σωματείου και την προσπάθεια του να υπογράψει αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση

• Να συμμετέχουν μαζικά στις διαδικασίες του σωματείου, να περιφρουρήσουν την δημοκρατική του λειτουργία και την ριζοσπαστική του δράση.

• Να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης στις 14 Νοέμβρη. Η αριστερή πρωτοβουλία τεχνικών θεωρεί ότι η 14 Νοέμβρη πρέπει να αξιοποιηθεί ως επόμενος απεργιακός σταθμός για το ΣΜΤ, με αιτήματα και στόχους ανατροπής.

• Να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στους εργοδοτικούς φορείς το επόμενο διάστημα για την ΣΣΕ.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 85.83% ( 12
Συμμετοχές )



42 σχόλια στο “Οι αποφάσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών δεν είναι κουρελόχαρτο!

  1. Zack Rakis

    To συνδικάτο οικοδόμων, που αποτελεί το βαρόμετρο στον κλάδο των κατασκευών, στη χτεσινή του Γενική Συνέλευση αποφάσισε να πραγματοποιηθεί απεργία στις 14/11 στον κλάδο (http://syndikatooikodomonathinas.gr/%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-2/), γεγονός που εσκεμμένα αποσιωπάται από την ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας, ώστε να φανεί σαν μόνος υπέρμαχος της απεργίας μετά το φιάσκο της 1ης Νοέμβρη.
    Η παραπάνω ανακοίνωση αποδεικνύει ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται καθώς θέλοντας να δικαιολογήσει τη γραμμή ήττας που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια το ρίχνει στο κυνήγι μαγισσών φτάνοντας σε σημείο να λέει ότι η ΕΣΑΚ αρνείται τη συμπόρευση με το συνδικάτο Οικοδόμων!
    Επίσης το ότι καταγγέλουν για διάσπαση 12 Ομοσπονδιες, 19 Εργατικά Κέντρα και 236 πρωτοβάθμια συνδικάτα απέναντι στα 5-6 που βάφτισαν την 1η Νοέμβρη διακλαδική απεργία είναι τουλάχιστον αστείο.
    Επιτυχημένη απεργία είναι αυτή που σταματάει την παραγωγή κέρδους για τα αφεντικά βάζοντας στη μάχη ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους που στοχεύουν τον πραγματικό ένοχο για τη ζωή που βιώνουν και όχι περίπατοι των 200 ανθρώπων.
    Τέλος αυτοί που νομίζουν ότι η κόντρα με τον κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό περιορίζεται στα ημερολόγια, μάλλον είναι οι ίδιοι που θεωρούσαν ότι ο διαχωρισμός του ΠΑΜΕ από τη ΓΣΕΕ ήταν απλά χωροταξικός ως προς τις συγκεντρώσεις.

    Καλό σας κουράγιο στον κυκεώνα των συντονιστικών σας και του συνεχόμενου απομονωτισμού.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      να σου θυμίσω Zack Rakis ότι το φιάσκο ήταν στις 8 Νοέμβρη

      Reply
  2. Ανώνυμος

    Το ΠΑΜΕ τι προτείνει για την απεργία στις 14/11;; Να γίνει ή να πάμε σούμπιτοι στον Παναγόπουλο;;
    Αυτές οι 12 Ομοσπονδιες, 19 Εργατικά Κέντρα και 236 πρωτοβάθμια συνδικάτα πότε θα απεργήσουν, ε;

    Reply
    1. San Rocco

      Στις 31 Φλεβάρη. αλλωστε, η ημερομηνία δεν παίζει κανένα ρόλο, αν το πλαίσιο είναι το ίδιο.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Μα τι είναι αυτά που λες ; Δεν ξέρεις πως ο ταξικός πόλος απεργεί στις 8 Νοέμβρη; Τι, όχι;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ο ταξικος πόλος απεργεί πάντα και μετρα πολλούς απολυμένους και πολλούς που παίζουν το κεφάλι τους καθε φορα για αυτό θα πρέπει να δείχνεις περισσότερο σεβασμό. Ας βγάλει και ο χώρος σου τετοιους ανθρώπους και τα ξαναλέμε

        2. Ανώνυμος

          Ο χώρος μου έχει πολλούς απολυμένους που ύψωσαν το ανάστημά τους στην εργοδοσία και όχι μόνο στις μέρες των απεργιών, αλλά σε μόνιμη βάση ενάντια σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Εξάλλου η αριστερή πρωτοβουλία τεχνικών είναι ένα φωτεινό παράδειγμα που μετρά πολλούς απολυμένους

        3. Ανώνυμος

          Μη το συζητάς. Έχουν να λένε για την αριστερή πρωτοβουλία.

        4. Zack Rakis

          Η Αριστερή Πρωτοβουλία έχει και πολλά παραδείγματα καραμπινάτης απεργοσπασίας (και όχι από απλά μέλη), οπότε μην το ξύνεις και πολύ το θέμα.

        5. Κ.Σ.

          Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα γι αυτό και δεν μπορείτε να πείτε κάτι επώνυμα. Μόνο συκοφαντίες ανώνυμων

        6. Ανώνυμος

          Ε όχι και ανώνυμος ο zak ο rakis και ο foumantsou. Πρόκειται για αστέρες του διαδικτύου

        7. San Rocco

          Zack Rakis: Το πρωτοράκι ΔΕΝ το πίνουμε, είναι δηλητήριο. ΑΝ το πιούμε, θα καταντήσουμε σαν και εσένα, που λές τερατολογίες και δεν σε νοιάζει φυσικά να τις τεκμηριώσεις.

        8. λαθραναγνώστης

          Και οι “ουρές” σκοτώνουν φίλε…..και οι “ουρές”!

        9. Zack Rakis

          Μπορω να το τεκμηριωσω αλλα δε θα το κανω διαδικτυακα. Ψαχτειτε λιγο στην Αριστερη Πρωτοβουλια και θα το βρειτε.

        10. San Rocco

          Επειδή η μόνη τεκμηρίωση για την Αριστερή Πρωτοβουλία που μπορείς να κάνεις είναι να διαβάσεις το φλιτζάνι, για αυτό και κάνεις τον αλέκο!

    1. foumantsou

      ό,τι λέει παρακάτω:
      “η ΔΑΣ με ευθύνη τοποθετήθηκε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ζητήματος ενός πλατιού απεργιακού μετώπου, προτείνοντας παράλληλα να στηριχτούν τα σωματεία εκεί που κρίνουν τα ίδια ότι υπάρχει δυνατότητα για απεργία και στις 14 και στις 28 Νοέμβρη”

      οι οικοδόμοι στις 14 απεργούν και κλιμακώνουν στις 28

      Reply
    2. λαθραναγνώστης

      Σήμερα έχουμε 5/11. Ακόμα το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρακτικά, θεωρώ ότι όπου μπορεί να γίνει απεργία και στις 14 και στις 28, θα γίνει και στις δύο. Οι υπόλοιποι, μάλλον θα απεργήσουν στις 28. Στο χώρο μου πάντως, δεν βλέπω να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή έτσι κι αλλιώς.
      Η εργατική τάξη, ακόμα δεν έχει καταλάβει ότι η φιλολαϊκή παρένθεση του καπιταλισμού τελείωσε μαζί με τις ανατροπές. Νομίζει ακόμα ότι μπορεί να ξεπεράσει την κρίση με όρους μικροαστικούς. Δηλαδή, να εκλέξει μια καλή αριστερή ή φασιστική που θα την επαναφέρει στην προ του 10 κατάσταση και προς αυτή την κατεύθυνση αναζητεί και τους σωτήρες της, τους εργολάβους της μοίρας της.
      …κυβέρνηση της αριστεράς….ή της ακροδεξιάς, θα σκίσουμε τα μνημόνια, κατάργηση των μνημονίων με έναν νόμο με ένα άρθρο, οι λαθρομετανάστες μας παίρνουν τις δουλειές, κλπ απατεωνίστικα.
      Όταν αρχίσουν και πεθαίνουν στο δρόμο από τη πείνα, ίσως καταλάβουν……
      Προς το παρόν πάντως, η αστική τάξη, φροντίζει να μην φτάσει το πράγμα εκεί κι ο κόσμος αρχίσει και σκέφτεται ….με το στομάχι του!

      Reply
    3. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Εντάξει παιδιά, ό,τι κάνει ο καθένας πλέον καλό είναι εδώ που φτάσαμε.

      Reply
  3. Zack Rakis

    Το ζητημα με τις απεργιακες κινητοποιησεις εχει ληξει. Οσα σωματεια κρινουν οτι μποεουν απεργουν στις 14 και κλιμακωνουν στις 28.
    Απαντηση καλουνται να δωσουν οι του τριτου πολου των ισων αποστασεων και των πολλων αντιφασεων.
    Παμε για νεα απεργοσπασια στις 28? (Θυμιζω αυτην της 30ης Μαη 2018)
    Τρομαζω με το ποσο κοντα ειναι οι απεργιες διαρκειας με την απεργοσπασια.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Το θέμα έχει λήξει. Το ΠΑΜΕ κάνει απεργοσπασία στις 14.11 εκτός από 1-2 κλάδους για ξεκάρφωμα. Άντε γεια σας απεργοσπάστες

      Reply
      1. ένας

        Από εδώ και μπρός, όπου γίνει απεργία χωρίς υποστήριξη από το ΠΑΜΕ, θα καταλήξει σε φιάσκο, όπως την 1/11.
        Απεργός δε γίνεται κανείς με το ζόρι, και επόμενο είναι σε φαντασιακές “απεργίες” να υπάρχουν και …φαντασιακοί απεργοσπάστες!
        Οι απεργίες του ΠΑΜΕ θα γίνουν, με κορυφαία την 28/11, που …”κήρυξε” η ΓΣΕΕ έπειτα από το κεφαλοκλείδωμα του ΠΑΜΕ.
        Κοιτάτε να δείτε, με τι μούρες (για κινητοποίηση δε συζητάω) θα φτάσουν μέχρι την ημέρα της απεργίας ούλοι τους, εργατοπατέρες και αναρχοσυνδικαλιστές.
        Και τι μούρες θάχουν και την επομένη…..

        Reply
        1. San Rocco

          ΠΟΥ το είδες το φιάσκο της απεργίας της 1ης Νοέμβρη ένας; Στα όνειρά σου μάλλον. Ρεπορτάζ υπάρχουν, κάτσε και διάβασε και μην παίζεις την ίδια κασέτα.

    2. San Rocco

      Το μυαλό σου και μια λίρα, και εφτά αυγά Τουρκίας κλούβια Ζακ. Αυτά που πίνεις έχουν λήξει.

      Reply
    3. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Δεν είναι θέμα απεργοσπασίας από καμία πλευρά. Όταν δεν υπάρχει πια συνδικάτο με υπόληψη λογικό είναι η κάθε παράταξη να κάνει τους δικούς της υπολογισμούς. Υπό αυτήν την έννοια και μέχρι νεωτέρας οι γενικές απεργίες έχουν τελειώσει. Ό,τι κάνει κάθε εργασιακός χώρος μόνος του.

      Reply
      1. ένας

        Βέβαια, όταν υπερισχύουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ, είναι προφανές ότι το εργατικό (όπως και κάθε συλλογική προσπάθεια) αποδυναμώνεται.
        Κι εγώ θα προσέθετα, Λυγκουνάκη, γιατί όχι και κάθε εργαζόμενος …μόνος του!
        Για …πιό “σίγουρα”!
        …Εξασφαλισμένη η άμυνα του ατόμου από τις “κομματοκεντρικές λογικές” (Ανταρσύα) η τις “κομματικές επιρροές” (ΓΣΕΕ)!
        Τώρα, το ότι έτσι ο κάθε εργάτης, έχει ήδη μετραπεί σε άτομο, δηλαδή φτερό στον κεφαλαιοκρατικό άνεμο, είναι μια μικρή λεπτομέρεια, που δεν πρέπει να χαλάει την ωραία εικόνα-φαντασίωση του ελευθεριακού αναρχοσυνδικαλιστή….
        Αλλωστε και οι εργασιακοί χώροι δεν αιωρούνται στο διάστημα. Σε καθέναν, ανά πάσα στιγμή, εκφράζεται συγκεκριμένος συσχετισμός παρατάξεων, με κυρίαρχη παράταξη στους περισσοτέρους της “ωχ-αδερφικής” παράταξης, της αγανακτισμένης του “δε γίνεται τίποτε”, του “όλοι ίδιοι είναι”, και τελικά του ΦΑΣΙΣΜΟΥ, που ακολουθεί την αποδυνάμωση των “παρατάξεων”. Δυστυχώς, γιατί ακόμη και τα 230-τόσα σωματεία και τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες, που συγκροτούν αυτή τη στιγμή τον συμπαγέστερο ταξικό πόλο στο εργατικό κίνημα, είναι ακόμη μικρό ποσοστό μπροστά στις σφραγίδες του εργατοπατερισμού και του αναρχοσυνδικαλισμού.
        Γι αυτό και οι δυσκολίες συγκρότησης ενιαίου απεργιακού μετώπου, και οι αναπόφευκτοι ελιγμοί.
        Ομως η πάλη για να γίνει η εργατική τάξη, “τάξη-για-το- εαυτό-της” μοιραία θα ολοκληρωθεί όταν η ίδια η εργατική τάξη λύσει το πρόβλημα της παραταξιακής πολυδιάσπασης. Γιατί με πολλούς κοκόρους αργεί να ξημερώσει.
        Μέχρι τότε, άλλοι θα παίζουν είτε με τις “ημερομηνίες” είτε με ό,τι άλλο πρόσφορο βρουν και το ΠΑΜΕ θα “παίζει” με την ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.
        Κι ο καθένας διαλέγει.
        Αλλά το αποτέλεσμα μπορώ να στο προδικάσω, όσο βασανιστικά κι αν έρχεται.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Αν σε κόφτει τόσο πολύ, μπορείς για αρχή να αλλάξεις ύφος.

          Αλλιώς αυτή τη λογική την ακούω από τα 17 μου. Σόρρυ, αλλά δεν με πείθει πια. Και ούτε βιάζομαι πλέον να επιλέξω πλευρά και συνεργάτες. Εγώ (και πολλοί άλλοι στη δικιά μου κατηγορία) πλέον δεν θα γίνουμε οι ακολουθητές-χειροκροτητές κανενός, έτσι εύκολα.

          Ειδικά όσοι και λόγω κάποιας πορείας έχουμε και την ανάλογη ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ αυτοπεποίθηση και δεν μας ανησυχεί η μοναξά και τόσο πολύ. Βλέπε ειρηνοδικεία. Πήγαμε μόνοι. Κανείς δεν μας κάλεσε, κανείς δεν μας κάλυψε, κανείς δεν μας έλλειψε.

          Ό,τι δε κάνεις μόνος σου, μη περιμένεις να το κάνει κανείς για πάρτη σου, εκεί έχω καταλήξει εγώ. Και οι κομματικοί δεν μου φαίνεστε πλέον και τόσο απαραίτητοι.

        2. ένας

          Οπως, πολλές φορές έχω γράψει δωμέσα, δεν φιλοδοξώ να πείσω κανέναν.
          Με ενδιαφέρει να μάθω πως και τι σκέφτονται οι άλλοι, και επίσης να μάθουν οι άλλοι, αν θέλουν, πως και τι σκέφτομαι εγώ. Και γι αυτό ακριβώς, όχι μόνο δεν καθωσπρεπίζω το ύφος μου, αλλά συχνά γίνομαι και προκλητικός. Τις βρισιές τις αποφεύγω, για τους ίδιους λόγους κοινωνικότητας.
          Α, και μην νομίζεις ότι κι εμένα μ’ αρέσει το δικό σου ύφος. Τώχω επίσης βαρεθεί, είναι εξαιρετικά διαδεδομένο, απλά δε έπλεπα καμιά χρησιμότητα να στο πω, νόμιζα πως το καταλάβαινες, σαν αυτονόητο.
          Και στα ειρηνοδικεία, συμφωνώ, δε σας έλλειψε τίποτε. Ούτε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, που επίσης απουσίαζαν, ούτε οι …πλειστηριασμοί, που τώρα γίνονται 500 εβδομαδιαίως.
          Περαστικά σε όλους και καλή προκοπή.

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ενώ εσύ έχεις πήξει στην εργατιά. Άσε ρε πατερούλη. Εγώ αν μη τι άλλο δεν σχολιάζω τους ανθρώπους που δεν ήρθαν, δε γούσταραν, δεν ήρθαν. Εγώ πήγα.

          Και στην απεργία έτσι πάει. Όποιος θέλει και μπορεί απεργεί. Αν κάποιος είναι περιστασιακός και θέλει να βοηθήσει, μεταφέρει τις ώρες του και περνάει. Αν θέλει ο άνεργος επίσης περνάει.

          Δε θέλει; Κανένα πρόβλημα, ο καθένας στη ζωή ό,τι δίνει-παίρνει. Όποιος θέλει να είναι κομμάτι του ντεκόρ σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι.Αν θες να γίνεις χρήσιμος, βρες κάτι δημιουργικό να κάνεις, και μη σκοτίζεις με πράματα που δεν αφορούν κανέναν.

        4. λαθραναγνώστης

          Καταλαβαίνω ότι αντιμετωπίζεις τη συμμετοχή σου στην πολιτική από υπαρξιακής πλευράς. Τα μηδενίζεις όλα και ψάχνεις την προσωπική σου ολοκλήρωση

      2. San Rocco

        Εχεις δίκιο Γιώργο. Δεν υπάρχει θέμα απεργοσπασίας ούτε για τις 14 Νοεμβρίου (όσα σωματεία απεργήσουν), ούτε για τις 28 Νοεμβρίου (όσα σωματεία απεργήσουν). Και δεν υπ΄ρχει θέμα απεργοσπασιας, διότι οι πανεργατικές έχουν ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΕΙ εδώ και πολλάααα χρόνια.

        Α. Διότι, με το περιεχόμενο και τον τρόπο με τον οποίο τα πρκυρήσσει η ΓΣΕΕ (δλδ οι ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ), ΔΕΝ υπάρχει καμμία πιθανότητα ΟΥΤΕ για ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ, ούτε για εργατική νίκη, ούτε ΚΑΝ, για μεγάλη συμμετοχή του εργατόκοσμου.ΤΟο ίδιο θα γίνει και στις 28 Νοεμβρίου. Και το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ απο την άλλη, με την ίδια λογική “κλιμάκωσης” πορεύεται ΟΛΑ αυτά τα χρόνια και με τέτια επιχειρήματα αρνείται μια κεντρική απεργία εκτός ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ, και ούτε κλιμάκωση έχει υπάρξει, ούτε φυσικά κάποια κεντρική εργατική νίκη. Και είναι φυσικό: Η κλιμάκωση ΔΕΝ πρόκειται να έρθει ποτέ με την λογική του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, όπως ΔΕΝ ήρθε ποτέ μέχρι τώρα.

        Β. Διότι μεγάλο κομμάτι εργαζομένων είτε έχει εγκολπωθεί τις καπιταλιστικές αντιλήψεις περί “να τα έχω καλά με το αφενικό μου δεν βλέπεις τι γίονεται έξω”, “να γλύψω και να σκύψω το κεφάλι για να είμαι καλά στην δουλειά” κλπ ΑΡΑ συν τοις άλλοις ΨΗΦΙΖΕΙ και τον εργοδοτικό/κρατικό συνδικαλισμό, είτε απλά, δεν ελπίζει πως μπορεί να γίνει κάτι άλλο, αν και θα τοθελε..

        Συνεπώς: Η πανεργατική απεργία στις 28 Νοεμβρίου, θα είναι μια απο τα ίδια, συν το γεγονός ότι, η ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ/ΔΑΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ) την έχει χρωματίσι ακόμα πιο καπιταλιστικά/κρατικά, θέτοντάς την υπό την αιγίδα της Κοινωνικης συμμαχίας” με κράτος και εργοδότες.

        Reply
  4. Κώστας

    Εγώ θέλω να μου εξηγήσει κάποιος φίλος του ΚΚΕ πόσες μεταθέσεις σηκώνει μια απεργία πριν εκφυλιστεί

    Ξεκίνησαμε από την 1 Νοεμβρίου (αν θέλετε να λέτε για ενιαιο απεργιακό μέτωπο σταματήστε να βρίζετε αυτά τα σωματεία και αυτούς τους εργαζόμενους που απο εκεί ξεκίνησε το να έχουμε κάτι απεργιακό αυτή την περίοδο)

    Το πήγατε 8. Η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ το πήγαν 14 και σεις μετά το πήγατε 14, όπως και λίγο πολύ όλες οι δυνάμεις αποδέχτηκαν τις 14. ¨Ηταν ένα αποτέλεσμα της κίνησης από τα κάτω των σωματείων της 1ης Νοέμβρη και της κίνησης του ΠΑΜΕ για τις 8. Θα μπορούσαμε να έχουμε πανεργατική απεργία στις 1 Νοέμβρη αλλά το ΠΑΜΕ δεν θέλησε. Θα ήταν άλλη η πίεση αν και το ΠΑΜΕ έμπαινε στις 1 Νοέμβρη και θα είχαμε και άπειρο καιρό για πραγματική κλιμάκωση μέχρι τις 15/12 που είναι τέλος πάντων η παραδοσιακή λήξη.

    Και έρχεται η ΓΣΕΕ, που αρνήθηκε σε όσες δυνάμεις θέλουν απεργία να κάνει την οποιαδήποτε απεργία και λέει 28, μαζί με τους εργοδότες (γνώμη μου να μην ψάχνουμε ευθεία αντιστοιχία με τις 30.5 γιατί τώρα η 28 έρχεται να αναιρέσει την απο κάτω κατακτημένη 14). Και λέει και το ΠΑΜΕ 28. .

    Που τελειώνει αυτό ? Αν η ΓΣΕΕ πει πως τελικά πάμε εκεί γυρω στις 10-15 Δεκέμβρη όπως και άλλες φορές ? Πάλι θα πείτε πως πρέπει να το γυρίσουμε μπούμερανγκ και να την πατήσει η γραφειοκρατία γιατί ενώ περιμένει να πούμε όχι θα πούμε ναι ?

    Με εξυπνάδες και τρικάκια, με κόλπα και χαριτωμενιές θα κάνουμε ταξική ανασυγκρότηση ?

    Εμένα παιδιά η στάση του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ μου θυμίζει τον Ζήκο

    -Μαλώνεις ρε μαλώνεις ?
    -Ναι ρε μαλώνω
    -Γιατί εγώ δεν μαλώνω, τον εξευτέλισα

    Κώστας

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      Θα γίνουν τόσες μεταθέσεις, όσες χρειάζονται για να μαζευτεί κόσμος. Η πρωτοτυπία της απεργίας χωρίς απεργούς, ανήκει σε άλλους χώρους, όχι στο ΠΑΜΕ.

      Reply
      1. San Rocco

        Τώρα μιλάς κανοντας χιούμορ, ή μιλάς σοβαρά; Γιατί μόνο ως χιούμορ μπορεί να εκλάβει κάποιος αυτο το σχολιο.

        Reply
    2. ένας

      Οι μεταθέσεις της ημερομηνίας δεν πειράζουν όταν αποφασίζονται από τους ίδιους αυτούς, που έτσι και αλλιώς θα απεργήσουν. Οι “απεργίες” που “γίνονται”(…;…!) χωρίς απεργούς και οι …”διακλαδικές”(!) δειγματοληπτικού τύπου είναι, που εκφυλίζουν την ίδια την έννοια της απεργίας και της ….πανεργατικής!
      Καταλαβαίνω, κλωτσάει το μικροαστικό γαϊδουράκι, αλλά τελικά ένα σαμάρι δεν θα το γλυτώσει: Η το εργατικό, η το φασιστικό. Εμείς του προτείνουμε το εργατικό. Είναι πιο μαλακό.

      Reply
      1. Κώστας

        Αυτό που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένας είναι 2 πράγματα

        1) το πέρασμα του ΚΚΕ στο κοινωνικοπολιτικο μπλοκ της περιουσίας κατά της εργασίας, γιατί το ΚΚΕ ήταν η πρωτοπορία των μικροαστικών στρωμάτων στην Ελλάδα της κρίσης και της προσπάθειας τους να προστατέψουν το ΒΙΟΣ τους από περιπέτειες στην θέση της χώρας σε ΟΝΕ και ΕΕ

        2)πλήρης κατάπτωση των ανθρώπων του ΚΚΕ σε ηθικό επίπεδο και η υιοθέτηση φρασεολογίας που θυμίζει φασίστες και ναζί. Απειλές, μαγκιές, προσβολές, κουραδομαγκιές, τραμπουκισμοί, υπόκοσμο θυμίζει ο τρόπος που γράφεις.

        Έλα να μας βάλεις σαμάρι.

        Τελικά το είναι δημιουργεί συνείδηση

        Κώστας

        Reply
  5. Γνώστης

    Οι οικοδόμοι κράτησαν την απεργία και δεν ενέδωσαν στην δεξιά στροφή της ηγεσίας του ΚΚΕ.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.