.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ο ιός του φόβου και οι μεταλλάξεις του. Κορωνοϊός και εμβόλιο


Παναγιώτης Μαυροειδής

Πάνω από ένα χρόνο πριν, στις 8/3/20 σε σύντομο σχόλιο με τίτλο “Δύο λόγια για τον ιό του φόβου” (παρατίθεται στο τέλος), μεταξύ άλλων γραφόταν το εξής :

“Θανατηφόρος ο ιός, αρκετά πιο θανατηφόρος και πιο μεταδοτικός σε σχέση με τον γνωστό ιό της γρίπης. Ακόμη όμως περισσότερο θανατηφόρος αποδεικνύεται ο ιός του φόβου”

Έγινε τότε ένας κακός χαμός επικρίσεων. Ιδιαίτερα από τους περίφημους Μητσοτακο-κομμουνιστές, που ήταν τότε σφόδρα ερωτευμένοι με τον Τσιόδρα. Θεωρούσαν πως αυτή η αποστροφή συνιστούσε υποτίμηση του κινδύνου του κορωνοϊού και Κερκόπορτα προς μια απειθαρχία προς τα τυφλά οριζόντια lockdowns εκείνης της περιόδου.

Ήταν τότε που οι πολίτες αντιμετωπίζονταν από την κυβέρνηση ως ανώριμοι έφηβοι, οι οποίοι για να πειθαρχήσουν έπρεπε να τρομάξουν, να πληρώσουν πρόστιμο, ακόμη και να φάνε ξύλο από τα ΜΑΤ. Έπρεπε να πεισθούν πως αντιμετωπίζουμε ένα απολύτως “άγνωστο” ιό, ύπουλης φύσης και πρόθεσης, μια ασύμμετρη απειλή ενός καταχθόνιου αόρατου εχθρού. Μπροστά του-σύμφωνα με την αφήγηση- η επιστήμη σήκωνε αδύναμη τα χέρια ψηλά, όλη η επιστημονική γνώση ήταν άχρηστη. Πολύ περισσότερο, ήταν αχρείαστη, αλλά ίσως και επικίνδυνη, η κοινωνική και πολιτική πείρα των ανθρώπων. Όχι μόνο ήταν όλα “άγνωστα”, αλλά δεν μπορούσαν να καταστούν και γνώσιμα στον αιώνα τον άπαντα (Στην πραγματικότητα βγήκαν δεκάδες εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ). Το ποθούμενο αποτέλεσμα ήταν συγκεκριμένο: “όπου δεν υπάρχει συλλογική ελπίδα, φουντώνει ο ατομικός φόβος”. Και οι φοβισμένοι είναι πάντα πρόθυμοι να υπακούσουν.

Το αποτέλεσμα αυτό, σε ένα βαθμό υπήρξε. Και έδωσε έτσι χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ να κάνει παρέλαση, με τη βοήθεια και της συναίνεσης του ΣΥΡΙΖΑ, με πλήθος αντεργατικών, αντικοινωνικών και αντιδημοκρατικών μέτρων.

Μόνο που ήρθε και ένα άλλο αποτέλεσμα που αποτελεί μπελά για την κυβέρνηση (και όχι μόνο). Ο φόβος για τον κορωνοϊό μεταλλάχτηκε σε πολλούς (όχι σε όσους λέει η κυβέρνηση που τσουβαλιάζει) σε φόβο για το εμβόλιο και σε κάποιους σε φόβο για το “τσιπάκι” (στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από αυτούς επίσης για το εμβόλιο φοβούνται).

Καθόλου παράδοξο. Αν η επιστήμη και ο γιατρός σύμφωνα με το αφήγημα της πρώτης περιόδου ήταν άχρηστοι και αδύναμοι να κάνουν κάτι για τον ιό και έπρεπε να αναλάβουν ο Χαρδαλιάς και ο αστυνομικός, γιατί αλήθεια να εμπιστευτούμε τώρα το γιατρό και το εμβόλιο και ειδικά πάνω στο δικό μας το σώμα;

Η κυβέρνηση στην πρώτη φάση έθεσε εν μέσω πανικού που καλλιεργούσε ένα ψεύτικο δίλημμα: “υγεία ή ελευθερία;”. Ήθελε φυσικά να συναινέσουμε, όχι αόριστα στην κατάργηση της ελευθερίας, αλλά πολύ συγκεκριμένα της ελευθερίας της διαδήλωσης, της απεργίας, αλλά και της κριτικής σκέψης. Κάποιοι λίγοι σε αυτή τη φάση είπαμε δυνατά: διεκδικούμε ΚΑΙ υγεία με μέτρα για το δημόσιο σύστημα υγείας ΚΑΙ ελευθερία του αγώνα ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης.

Τώρα το σκηνικό έχει μεταλλαχθεί. Η κυβέρνηση επανέρχεται και ρωτάει: “υγεία μέσω εμβολίου ή ελευθερία;” Επιδιώκει άφεση αμαρτιών και μετάθεση ευθυνών για την υγεία του λαού που δεν προστάτευσε, καθώς δεν πήρε ούτε ένα δομικό και μόνιμο μέτρο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Αλλά, επιζητεί και πράσινο φως για νέες δοκιμές αυταρχικών μέτρων, ασκήσεις πεδίου επί πραγματικού πλήθους, υπόθαλψη νέων βολικών εμφυλίων, με σκόπιμη υπερβολή (και συσκότιση ευθύνης της) για τους ανεμβολίαστους.

Η απάντηση που πρέπει να δώσουμε είναι ίδια. Διεκδικούμε ΚΑΙ υγεία (μέρος της είναι ο καθολικός εμβολιασμός) ΚΑΙ ελευθερία. Υγεία εντός του πεδίου της ελευθερίας και της πειθούς και όχι του βούρδουλα και της αντιμετώπισης αυτή τη φορά των πολιτών ως ταραξιών μαθητών που πρέπει να τους γίνει η ζωή δύσκολη από τον παιδονόμο. Άλλο το βασίλειο της ελευθερίας, άλλο το σπήλαιο του φόβου. Άλλο πράγμα η ανθρώπινη κοινωνία, άλλο το κοπάδι προβάτων με τσοπάνη και τσομπανόσκυλα. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται αυτή τη διαφορά, προδίδει τη γενικότερη προβληματική σχέση και αντίληψη που έχει για τις λαϊκές ελευθερίες.

Τέσσερα (4) χρήσιμα υστερόγραφα

ΥΓ1: Είμαστε σε στιγμές που απαιτούνται σαφείς απαντήσεις και καθαρές θέσεις. Οι επεξηγήσεις στις παρανοήσεις έπονται. Ανάμεσα λοιπόν στο μάγο ή παπά και τον επιστήμονα ή γιατρό, εμείς είμαστε με τους δεύτερους. Τελεία (χωρίς παύλα).

ΥΓ2: Δεν θεωρούμε το γιατρό/επιστήμονα ως το νέο μάγο/παπά, που δεν κάνει ποτέ λάθος. Υπάρχει πάντα, δυστυχώς, η πραγματικότητα και ο κίνδυνος υποταγής και του επιστήμονα στις επιταγές της εξουσίας (θυμηθείτε τι μπούρδες έχουν πει κατά καιρούς ο Τσιόδρας και άλλοι “ειδικοί” της κυβέρνησης). Όμως η δική μας κριτική στην επιστήμη, οφείλει να είναι εξίσου επιστημονική και ορθολογική και όχι από θέσεις ανορθολογικές, αγνωστικισμού ή μεταφυσικής.

ΥΓ 3: Ποιος αλήθεια θυμάται τη Σουηδολογία; Και τι δεν είχε γραφτεί για εκείνη τη χώρα! Για ποιο λόγο; Χαλούσε τη σούπα ως προς το οριζόντιο, τυφλό, οριζόντιο lockdown. Ζητούσε τα ίδια πράγματα από τους πολίτες, αλλά με πειθώ. Δεν τα πήγε καθόλου καλά με την πανδημία. Όχι όμως για αυτό το λόγο! Αλλά, για τους ίδιους κατά τα άλλα, λόγους με την Ελλάδα: υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας με περικοπές και κυριαρχία της προσωρινής απασχόλησης, αλλά και πρόσθετο πρόβλημα με την τραγική κατάσταση των γηροκομείων όπου είχε πάνω από το 50% των νεκρών.

Ποια είναι η σύγκρισή της με την Ελλάδα (ίδιος πληθυσμός) του σκληρού lockdown;

-Στη 16η θέση η Σουηδία με 14.609 θανάτους. Στη 17η θέση η Ελλάδα με 12.809. (Η κατάταξη αφορά την Ευρώπη).

Στη γενική εικόνα δηλαδή, περίπου τα ίδια, συνεπώς τι ακριβώς προσέφερε ο αυταρχισμός του lockdown σε σχέση με την εξήγηση και την πειθώ;

Ακόμη χειρότερα: στις ηλικίες κάτω των 70, δηλαδή εκτός γηροκομείων, η πυκνότητα θανάτων στην Ελλάδα είναι τριπλάσια από αυτή της Σουηδίας! Με λίγα λόγια, τους γέροντες στην Ελλάδα, όπου είχαμε αναλογικά λιγότερους θανάτους με τη Σουηδία, δεν τους έσωσε το lockdown (όπως δεν τους έσωσε και στη Σουηδία, όπου βρίσκονται σε ιδιότυπο lockdown διάρκειας εντός των γηροκομείων!), αλλά οι οικογένειές τους. Δε χρειάστηκαν ούτε βούρδουλα, ούτε πρόστιμα, αλλά φιλότιμο, λογική σκέψη, αλληλέγγυα κοινωνική συμπεριφορά και αγάπη.

ΥΓ4: εκείνο το περυσινό σχόλιο έτυχε να συσχετίζει το φόβο για τον ιό με τον φόβο για… τους πρόσφυγες που θα μας τον έφερναν (μέσω εισβολής που θα οργάνωνε η Τουρκία, κατά τα γνωστά). Ο φόβος εθεωρείτο από πολλούς βάσιμος, διότι οι πρόσφυγες εκτός από μελαχρινοί και (συνήθως) μουσουλμάνοι, υποτίθεται πως δεν είχαν κάνει και παιδικά εμβόλια. Για αυτό άλλωστε οι ακροδεξιοί ούρλιαζαν να μη γίνονται δεκτά τα προσφυγόπουλα στα σχολεία (άσχετα αν στην πραγματικότητα η Συρία πριν τον πόλεμο είχε κατά τον ΠΟΥ καλύτερα ποσοστά παιδικού εμβολιασμού από την Ελλάδα….). Σήμερα, οι ίδιοι τύποι δηλώνουν ανεμβολίαστοι και Σταυροφόροι κατά των εμβολίων! Εδώ πράγματι, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά…

……………………………………………………………………………………………………

Παρατίθεται το σχόλιο που είχε γραφτεί στις 8/3/20

Δύο λόγια για τον ιό του φόβου

Φαίνεται- κατά τα ΜΜΕ και τις φήμες- ότι αντιμετωπίζουμε δύο τεράστιες απειλές: Πρόσφυγες και κορωνοϊός.

Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες η ψύχωση αυτή, που μεταδίδεται με ταχύτητα φωτός, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι υπήρχε και ΠΡΙΝ τα γεγονότα στον Έβρο και την κλιμάκωση εκεί της αντιπαράθεσης Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν δικαιολογείται αυτό μόνο από την δραματική αύξηση των προσφύγων στα νησιά, αλλά, μάλλον από την γενικότερη κόπωση, απελπισία και απογοήτευση στα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα. Αυτά ακριβώς τα πεδία είναι που τελικά αποδεικνύονται γόνιμα για «φυτείες φόβου». Μην ξεχνάμε ότι είναι οι ίδιες τοπικές κοινωνίες και η ίδια Ελλάδα που 5 χρόνια πριν, με εξαίρεση φυσικά τους φασίστες, αγκάλιαζε τους πρόσφυγες.

Δεν είναι τόσο ότι περίσσεψαν οι πρόσφυγες, αλλά ότι λιγόστεψε η ελπίδα… Και όπου δεν υπάρχει συλλογική ελπίδα, φουντώνει ο ατομικός φόβος.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον κορωνοϊό, παρότι φαινομενικά δεν υπάρχει κάποια σύνδεση καθόσον πράγματι έχουμε μια σοβαρή απειλή.. Θανατηφόρος ο ιός, αρκετά πιο θανατηφόρος και πιο μεταδοτικός σε σχέση με τον γνωστό ιό της γρίπης. Ακόμη όμως περισσότερο θανατηφόρος αποδεικνύεται ο ιός του φόβου. Υπάρχει κάτι κοινό με το φόβο για τους πρόσφυγες. Είναι ο φόβος απέναντι στο άγνωστο. Αυτό ακριβώς είναι που βγάζει ταχύτατα στην επιφάνεια την πιο εγωιστική, παράλογη, αλλά και ρατσιστική πλευρά στις συμπεριφορές. Ένας φόβος που λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, για αυτό και πολλαπλασιάζεται τρεφόμενος από την ανορθολογικότητά του. Αν διαδοθεί μια ανεύθυνη φήμη ότι τελειώνει το αλεύρι στα supermarkets και όλοι τρέξουν σε αυτά, πράγματι το αλεύρι θα τελειώσει. Άσχετα αν τελικά περάσει η ημερομηνία λήξης χωρίς να καταναλωθεί στα ράφια των σπιτιών.

Οι γιατροί λένε ότι ο κορωνοϊός ίσως είναι πιο θανατηφορόρος από τον κλασικό ιό της γρίπης. Ο τελευταίος ωστόσο σκοτώνει 60.000 ανθρώπους κατά μέσο όρο τον χρόνο στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Αλήθεια, αν κάθε θάνατος γινόταν κάθε φορά πρωτοσέλιδο και κυριαρχούσε στα ηλεκτρονικά μέσα, μπορούμε να αναλογιστούμε τι πανικό, αλλά και πόσους πολλαπλάσιους θανάτους θα είχε προκαλέσει; Ο φόβος δεν προκαλεί μόνο μια αβάσταχτη ψυχολογική δυσφορία, αλλά τελικά και σωματική κατάπτωση, που κάνει τον καθένα και την καθεμία ευάλωτο/η σε κάθε συνηθισμένο ή νέο ιό.

Όταν λέει μια είδηση ότι «γυναίκα 47 ετών, εργαζόμενη σε ΔΟΥ βρέθηκε να έχει νοσήσει από κορωνοϊό στην Σπάρτη (τυχαία η αναφορά)!», φανταζόμαστε τις υποθέσεις που γίνονται για το «ποια είναι;», με τη μαζική μετάδοση του ιού φόβου; Και αν αλήθεια «αποκαλυφθεί» ή ύποπτη «47χρονη», μήπως εκτός της κατ’ οίκο απομόνωσή της, χαράξουμε τελικά και ένα αστέρι πάνω στο σπίτι της ή στο κούτελό της;

Ας δούμε και κάτι άλλο. Με τις ασθένειες υπάρχουν απώλειες αγαπημένων. Αλλά τούτος ο τρομερός ιός του φόβου, που παντού βλέπει μελαψούς διαρρήκτες και βιαστές, κλέφτρες «γύφτισσες» ή μουσουλμάνες, ύποπτους για μικρόβια που καταχθόνια κρύβουν το βήχα τους στο μετρό ή στο χώρο δουλειάς, μήπως σκοτώνει ήδη βαθύτερα και πολλαπλάσια; Η μήπως δεν αποτελεί ουσιαστικό κοινωνικό θάνατο η κατάργηση στοιχειωδών μικροχαρών της συλλογικής κοινωνικής ζωής, όπως ένα γλέντι, μια σφιχτή αγκαλιά, ένα ζεστό φιλί και το να περπατάς και να ζεις μαζί με άλλους ανθρώπους;

Ακόμη χειρότερα: όταν ενώνονται οι ατομικοί φόβοι, το αποτέλεσμα είναι ο ανεξέλεγκτος πανικός που θυμίζει μπουλούκι. Ίσως κάποιοι τυχαίνουν να το γνωρίζουν: Αν κάτι τρομάξει ένα κοπάδι προβάτων, τότε τρέχουν όλα μαζί ασταμάτητα, πάντα προς τον κατήφορο, με το κεφάλια κάτω, ώσπου τελικά να φτάσουν στο χείλος του γκρεμού, μπροστά στο οποίο δε σταματούν.

Αν λοιπόν το πρώτο μέτρο για τον κορωνοϊό είναι «να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας», μια καλή αφετηρία ενάντια στον ιό του φόβου είναι να ζούμε μαζί και όχι σε ατομικές εξορίες, να αγωνιζόμαστε μαζί, να γελάμε και να αγκαλιαζόμαστε και να βλέπουμε τους «άλλους» και διαφορετικούς όχι σαν εχθρούς και ενόχους, αλλά, ίσα ίσα, σαν ομορφιά. Διότι η ομορφιά πάει πάντα μαζί με την ποικιλία και τη διαφορετικότητα. Αν κάτι ξεχωρίζει τον άνθρωπο ως άνθρωπο, είναι ακριβώς ότι ο καθένας είναι ανεπανάληπτος, διαφορετικός και μοναδικός και δεν υπάρχουν, ευτυχώς «άνθρωποι αντίγραφα». Έτσι πρέπει πρωτίστως να δούμε και τους πρόσφυγες και μετανάστες. Όχι σαν κάτι εχθρικό, ούτε ως «αναγκαστικό», αλλά ως πλούτο. Χωρίς αυτά, πάμε αλλού. Και αυτό δεν είναι άδικο μόνο για τους κυνηγημένους του κόσμου, αλλά και αυτοκαταδίκη και βαριά καταδίκη για τα δικά μας παιδιά σε ένα μέλλον ζόφου που θα κυβερνάται ακριβώς από τον αγελαίο φόβο. Μας αξίζει;

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 83.33% ( 12
Συμμετοχές )



202 σχόλια στο “Ο ιός του φόβου και οι μεταλλάξεις του. Κορωνοϊός και εμβόλιο

  1. Ανώνυμος

    Υπάρχουν 3 ειδών επιστήμες, ανάλογα με το σύστημα αξιών στο οποίο υπάγονται: α. Η ακροδεξιά σκοταδιστική με θεοκρατικές ή παγανιστικές προσμείξεις που την αγκάλιασε ο καπιταλισμός (ευγονική, λευκή ανωτερότητα κλπ) η οποία ευθύνεται για ανυπολόγιστες καταστροφές

    β. η μέϊνστριμ καπιταλιστική (εμπορευματοποίηση, θεός το κέρδος, όπλα μαζικής καταστροφής, κλιματική κατάρρευση κλπ) η οποία επίσης ευθύνεται για ανυπολόγιστες καταστροφές και

    γ. η κοινωνιοκεντρική (αυτή που θέλουμε, αυτή που συμβάλλει στην ταξική και κοινωνική χειραφέτηση και έχει άνθρωπο και φύση στο επίκεντρο). Αυτή είναι η ελπίδα όλων μας.

    Συνεπώς, βεβαίως η κριτική στην υπάρχουσα διαχείριση της επιδημίας πρέπει να εμπεριέχει την επιστήμη εκτός της πολιτικής θέσης. Και για να είναι σωστή και χειραφετητικη ταξικά και κοινωνικά αυτή η κριτική, πρέπει να αποδομει και την ακροδεξια καπιταλιστική και την μέϊνστριμ καπιταλιστική νοηματοδοτηση επιστήμης και επιστήμονα.

    Άλλωστε, ΔΕΝ πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι θρησκόληπτοι ακροδεξιοί ψεκες, στην επιστήμη ομνυουν και επιστήμονες έχουν για θεούς πέραν του ορίτζιναλ (βοβολης, κλπ). Συνεπώς, εκτός της θρησκόληπτος ψεκας του τσιπακίου που αναζητά νομιμοποίηση και στον αντίστοιχο επιστήμονα, υπάρχει και η αντι-ψέκα του “ο,τι πει γενικά κ αόριστα η επιστήμη που δίνει ουδέτερη”!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δημοσιευμα-δώρο από την υπεράνω υποψίας ΕΦΣΥΝ, στους επιστημονιστές, στους ψεκολάτρες δλδ της στατιστικής και της κρατικής/καπιταλιστικής επιστήμης, σε όσους λέγανε και λένε “ΕΜΒΟΛΙΑΣΟΥ ΡΕ ΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΑΜΕ) . ΑΝ αληθεύουν τα όσα λέει ο παρακάτω -και αυτός- ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, τότε την έχουν πατήσει άσχημα οι λάτρεις του επιστημονισμού και της ψέκας “εμβολιάσου ρε τι σου ζητάμε”, όπως την έχουνν πατήσει άσχημα και οι αδεφοί τους οι ακροδεξιοί εθνικιστές ψέκες, μιας και ΟΧΙ τα εμβολια δεν έχουν τσιπάκι:

      “Οι υπεύθυνοι – ανεύθυνοι της πανδημίας

      Ως εντατικολόγος έχω αντιμετωπίσει, διασωληνώσει και τραχειοστομήσει αρκετούς ασθενείς με COVID-19. Ο συγκεκριμένος ιός είναι υπαρκτός και μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσο σε ευάλωτους οργανισμούς, όπως οι ηλικιωμένοι. Όμως, ορισμένα σημαντικά θέματα που αφορούν τη ζωή όλων πρέπει να βασίζονται σε έγκυρη πληροφόρηση.

      Νόμος 3418/2005 Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας Άρθρο 12 παρ. 1) Ο ιατρός δεν επιτρέπεται να προβεί στην εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής πράξης χωρίς την προηγούμενη συναίνεση του ασθενή, και Άρθρο 12 παρ. 2γ) Η συναίνεση να μην είναι αποτέλεσμα πλάνης, απάτης ή απειλής και να μην έρχεται σε σύγκρουση με τα χρηστά ήθη.

      Απαραίτητη λοιπόν η συναίνεση για τον εμβολιασμό για τον COVID-19, όπως και γίνεται με την υπογραφή κάθε εμβολιαζόμενου. Γίνονται γνωστά όμως όλα τα δεδομένα στους εμβολιαζόμενους ή μόνο ορισμένα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλοι σκοποί, όπως της κάλυψης ευθυνών για ανεπαρκή μέτρα προστασίας από τις κυβερνήσεις;

      Για παράδειγμα, τα μέλη των επιτροπών για τον COVID-19 αναφέρουν συνεχώς ότι η μετάλλαξη Δέλτα – που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία – αντιμετωπίζεται επιτυχώς από δύο δόσεις εμβολίου και ουσιαστικά μόνο οι μη εμβολιασμένοι θα επηρεαστούν (ενδεικτικά Κος Βασιλακόπουλος, (https://www.ethnos.gr/ellada/163260_metallaxi-delta-oi-foboi-ton-eidikon-kai-endehomeno-tetartoy-kymatos-kai-topikon). Ακόμα αναφέρουν ότι αν χρειαστεί, θα πραγματοποιηθούν νέα lockdown. Σύμφωνα με τους «ειδικούς», λιγότερα από 30 κρούσματα από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Στη Μεγάλη Βρετανία αντίθετα, μέχρι τις 21 Ιουνίου 2021 είχαν εντοπιστεί πάνω από 90.000, αποτελώντας περίπου το 30% των κρουσμάτων.

      Ας δούμε τι λέει ο Βρετανικός ΕΟΔΥ στην τελευταία εβδομαδιαία του έκθεση: (https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/996740/Variants_of_Concern_VOC_Technical_Briefing_17.pdf). Η έκθεση 69 σελίδων, περιλαμβάνει πολλούς υγειονομικούς όρους και ίσως είναι δύσκολη η μελέτη της για μη υγειονομικούς. Για το λόγο αυτό θα παραθέσω τα κύρια στοιχεία ενδιαφέροντος.

      Για παράδειγμα, στον πίνακα 2 στη σελίδα 8 αναγράφεται ότι η πιθανότητα θανάτου σε όλους – άσχετα με τον εμβολιασμό τους – στη Μεγάλη Βρετανία από τη μετάλλαξη Άλφα (τη λεγόμενη Βρετανική) και η οποία έχει επικρατήσει και στη χώρα μας είναι 1,9%, ενώ η πιθανότητα θανάτου από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι 0,1%. Δηλαδή πολύ μικρότερη, όπως και αναμένεται με βάση τη φυσική πορεία των πανδημικών ιών.

      Επίσης, αν σταθούμε στη σελίδα 13, ο σχετικός πίνακας 4 έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι ανεμβολίαστοι που ασθένησαν από τη μετάλλαξη Δέλτα του COVID-19 χρειάστηκαν νοσηλεία σε υγειονομική δομή σε ποσοστό 1,5% και το ποσοστό αυτών που πέθαναν ήταν 0,08%. Οι πλήρως εμβολιασμένοι που ασθένησαν από τη μετάλλαξη Δέλτα του COVID-19 χρειάστηκαν νοσηλεία σε υγειονομική δομή σε ποσοστό 2,6% και το ποσοστό αυτών που πέθαναν ήταν 0,69%.

      Αν και τα ποσοστά φαίνονται μικρά, δεν είναι αμελητέα, ειδικά όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές. Παρατηρώντας τα ποσοστά, διαπιστώνουμε ότι η θνητότητα στους πλήρως εμβολιασμένους είναι οκταπλάσια ποσοστιαία σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι οι μερικώς εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν μικρότερη πιθανότητα θανάτου 0,13 % από τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά μεγαλύτερη από τους ανεμβολίαστους.

      Τέλος, στο Ισραήλ, τη χώρα που θεωρήθηκε πρότυπο για το εμβολιαστικό της πρόγραμμα και σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου υγείας καθηγητή Hezi Levy, το 50% περίπου των νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα εμφανίζονται σε πλήρως εμβολιασμένους (https://www.haaretz.com/israel-news/israel-covid-delta-variant-two-month-record-masks-indoors-1.9937892). Ταυτόχρονα, ο καθηγητής Nachman Ash που είναι ο αντίστοιχος ισραηλινός «Τσιόδρας», παραδέχτηκε μόλις χθες ότι το lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα δεν είχε καμία ουσιαστική επίδραση και για το λόγο αυτό δεν το προτείνει ξανά (https://www.haaretz.com/israel-news/israel-s-covid-czar-warns-of-rising-infections-but-not-yet-a-fourth-wave-1.9939962).

      Η μη γνώση των απλών ανθρώπων για τα παραπάνω δεδομένα είναι αναμενόμενη. Όμως, το να μη γνωρίζουν οι «ειδικοί» τα πληρέστερα στοιχεία που αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, δείχνει τουλάχιστον ανεπάρκεια. Και λέω ανεπάρκεια γιατί το άλλο ενδεχόμενο της γνώσης και μη παρουσίασης όλων των στοιχείων στους πολίτες, ώστε να σχηματίσουν οι ίδιοι γνώμη και να λάβουν αποφάσεις που αφορούν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους, συνιστά τουλάχιστον πλάνη και αίρει κάθε συναίνεση.

      Γιατί λοιπόν αυτή η εμμονή των μελών των επιτροπών για την «πανάκεια» των εμβολιασμών; Άραγε εξυπηρετούν τις φαρμακευτικές εταιρείες για να πουλήσουν όσο μπορούν περισσότερα εμβόλια πριν φανεί τυχόν ανεπάρκεια του προϊόντος; Ή μήπως εξυπηρετούν την ενδεχόμενη κάλυψη κυβερνητικών ανεπαρκειών για πραγματική στήριξη του συστήματος υγείας (εσείς φταίτε που δεν εμβολιαστήκατε – εσείς φταίτε που δεν τηρήσατε τα μέτρα που σας είπαμε – εσείς φταίτε γιατί εμείς πράξαμε το καθήκον μας να σας εμβολιάσουμε και δεν έχουμε καμία άλλη υποχρέωση – σε τελική ανάλυση άπαξ και εμβολιαστήκατε, μετά την απομάκρυνση εκ του εμβολιαστικού κέντρου ουδεμία ευθύνη φέρει η πολιτεία ότι κι αν πάθετε από τον COVID-19 ή το εμβόλιο, αφού συναινέσατε έστω και με παραπλανητικά στοιχεία).

      Το πρώτο ενδεχόμενο φαίνεται δύσκολο αν και όχι απίθανο. Το δεύτερο ενδεχόμενο φαντάζει πιο πιθανό. Άλλωστε η κυβέρνηση κατοχύρωσε το ακαταδίωκτο για τα μέλη των επιτροπών και απαγόρευσε ακόμη και την απλή εξέτασή τους για αυτά τα ζητήματα. Οπότε η κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίζει ότι όλες οι αποφάσεις της βασίζονται στις εισηγήσεις των «ειδικών» και η ίδια δε φέρει καμία ευθύνη και οι «ειδικοί» μπορούν να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους με βάση οποιαδήποτε κριτήρια, αφού δε φέρουν καμία ευθύνη για τις αποφάσεις τους.

      Επομένως, θα αναρωτηθεί κάποιος, τι μπορούμε να κάνουμε. Η άμεση έγκριση μονοκλωνικών αντισωμάτων θα αποτελούσε μία λύση για χορήγηση με αυστηρά κριτήρια σε ασθενείς που εμφανίζουν υψηλή πιθανότητα εξέλιξης της νόσου. Στην αντίρρηση ότι δεν έχουν λάβει έγκριση, η απάντηση είναι εύκολη. Ούτε τα εμβόλια έχουν λάβει έγκριση παρά μόνο άδεια επείγουσας χρήσης. Στην αντίρρηση ότι είναι ακριβά και πάλι η απάντηση είναι εύκολη. Θα χορηγούνται σε σχετικά μικρό αριθμό ασθενών και όχι σε όλους, αφού οι περισσότεροι δεν τα χρειάζονται και μπορούμε να αποφύγουμε τη χορήγηση άλλων ακριβών σκευασμάτων που δεν έχουν δείξει αντίστοιχα ενθαρρυντικά αποτελέσματα (όπως για παράδειγμα η ρεμδεσιβίρη που στις κατευθυντήριες οδηγίες του εθνικού ινστιτούτου υγείας των ΗΠΑ ανά μήνα προτείνεται όλο και λιγότερο και ο ΠΟΥ που είχε εισηγηθεί αρνητικά μήνες πριν https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-recommends-against-the-use-of-remdesivir-in-covid-19-patients). Επιπλέον, η μείωση της διάρκειας νοσηλείας που θα προκύψει από αυτά, θα εξοικονομήσει ανθρώπινους και υλικούς πόρους από το σύστημα υγείας.

      Όπως φαίνεται σε πολλές χώρες, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα περάσουμε όλοι τον COVID-19. Το ζήτημα είναι να βοηθήσουμε αυτούς που πραγματικά κινδυνεύουν να το περάσουν βαριά ή να πεθάνουν (κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών και άνθρωποι με υποκείμενα προβλήματα υγείας) και όχι να διχάσουμε τους πολίτες για να μπορούμε να ρίξουμε κάπου αλλού το φταίξιμο. Προφανώς και δεν διεκδικώ δάφνες αυθεντίας για τον COVID-19, όμως οι απλοί πολίτες πρέπει να είναι πλήρως και σωστά ενημερωμένοι και να διαθέτει η πολιτεία επιλογές για να λάβουν την καλύτερη απόφαση που αφορά τη ζωή τους.

      *Ο Χρήστος Τσακαλάκης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικός παθολόγος-εντατικολόγος με εκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική παρέμβαση σε περιστατικά μαζικών απωλειών στις Η.Π.Α.”

      https://www.efsyn.gr/node/300374

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Ωραία, αρνουμαστε την επιστήμη (το 99% των ειδικών) και επιλέγουμε το 1%.Το οποίο υποθέτουμε άκριτα. Μπράβο παιδιά . Συνεχίστε έτσι.

        Reply
  2. Ανώνυμος

    Ερωτήματα…

    Ερ. Πρώτο: Εάν αληθεύει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες όπως και κάθε καπιταλιστική εταιρεία λυσσάνε για κέρδη, αυτό συνδέεται ναι ή όχι με το πώς παρουσίασαν και παρουσιάζουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ την υπαρκτή επιδημία;

    Ερ. Δεύτερο: Εάν είναι αληθινο γεγονός λοιπόν η λύσσα των φαρμακοβιομηχανιών για κέρδη τότε αυτό συνδέεται ναι ή όχι με την υποχρεωτικοτητα του εμβολιασμού όπως και με την τρίτη, τέταρτη κλπ δόση των εμβολίων;

    Ερ Τρίτο: Βρήκε αφορμή την επιδημία η κάθε κυβέρνηση για να περάσει όλα τα απάνθρωπα νομοσχέδια και υγειονομικά απαρτχάιντ; Πως το κατάφερε αυτό; Μήπως ο τρόμος του “μπορεί να είναι εγώ αυτός που θα πεθάνει από κοβιντ” (αντιστοιχο με το “μήπως είναι εγώ που θα πεθάνω από το εμβόλιο”) συνέβαλλε περαιτέρω στον ατομισμό;

    Μας απασχολεί καθόλου, ότι στην βάση παράλυσης των κοινωνιών, των προοδευτικών ανθρώπων βρίσκεται ο τρόμος του “ρε λες να είμαι εγώ ο επόμενος που θα αρρωστήσει κ θα πεθάνει από κοβιντ”; Και αντίστοιχα η βάση της άρνησης του εμβολίου είναι ο ίδιος τρόμος του “ρε λες να ειμαι εγώ αυτός που θα πεθάνει από τις παρενέργειες ενός αδοκιμαστου εμβολίου”;

    Αυτοί οι δυο ίδιοι τρόμοι που παράγουν και ίδια αλλά και αντίθετα αποτελέσματα μας απασχολουνε καθόλου; Και πως διάολε θα εξεγερθεί ένας λαός για την ζωή και την φύση που τα γαμανε εθνικά κ υπερεθνικά κεφάλαια, αν ειναι εξατομικευμένοι -που σε μεγάλο βαθμό είναι- λόγω καλλιεργημένων τρομων, φόβων και παρανοιων; Αυτά μας απασχολουνε καθόλου; Γιατι, συγνώμη σύντροφοι δεν βλέπω σε κανένα ΜΜΕ των κομμουνιστών πόσο μάλλον των υπολοίπων σοσιαλδημοκρατών αριστερών πολιτικών δυνάμεων τέτοιους σοβαρούς προβληματισμούς, εκτός από ορισμένα άρθρα στο ΠΡΙΝ.

    Και δυστυχώς βλέπω και το ΠΡΙΝ ενίοτε να αναμεταδίδει τρόμο, παρόλο που αποτελεί την εφημερίδα της αριστεράς με την πιο σωστή αντίληψη: “φλέγονται από κρούσματα οι χώροι δουλειάς”… Αλήθεια; Ναι φλέγονταν από κρούσματα. Και λοιπόν;

    Ο μέσος όρος ηλικίας θανόντων παρέμεινε πάνω από 70!!!άρα,είτε εχουμε πολύ σοβαρή επιδημία, αλλά δεν φλέγονται οι χώροι δουλειάς από κρούσματα μιας και ο μέσος όρος ηλικίας θανόντων είναι πάνω από 70, ή όντως φλέγονται οι χώροι δουλειάς από κρούσματα, αλλά η επιδημία κοβιντ ΔΕΝ είναι ο τρόμος που μας πουλάνε, κράτη, που, κυβερνήσεις, κρατικές επιτροπές επιστημονων και ΜΜΕ.

    Η πραγματική ψέκα θέτει και αυτή, οιπον, ΑΥΤΑ τα πραγματικά ερωτήματα. Μόνο, που τα απαντά όπως γνωρίζει: ψεκασμένα, με ψέματα και φυσικά εντελώς λάθος. Οι υπόλοιποι που είναι και οι πολύ περισσότεροι, πως τα απαντούν; Γενικά κ αόριστα; Ε;

    Μην τσουβαλιαζεται έτσι ελαφρά τη καρδία κόσμο στους πραγματικούς ψεκες. Αυτά τα ερωτήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.. Γιατί καλό είναι να λέμε ΓΕΝΙΚΑ περί εμπορευματοποίησης της υγείας και το να μην κλείσουν δημόσια νοσοκομεία, αλλά η εμπορευματοποίηση, το ξέρουμε όλοι, αφορά και τα εμβόλια, τα φάρμακα κλπ. Όπως και αφορούν και το πώς παρουσιάζονται οι επιδημίες ε;

    Ναι, αυτή η επιδημία είναι υπαρκτή, έχει νεκρούς, δεν είναι η φονική επιδημία του αιώνα. Και το ότι τα ΜΜΕ την παρουσιάζουν ως την φονική επιδημία του αιώνα, είναι η πρώτη καύσιμη ύλη και για την σωστή αντίδραση του λαού και για την ψέκα. Γιατί πολλοί από εσάς αδέρφια δεν το βλέπετε αυτό;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αλήθεια, πράγματι, εάν οι χώροι δουλειάς πέρισυ φλέγονταν από κρούσματα, τότε ΠΩΣ εξηγείται ότι ο μέσος όρος θανόντων παρέμεινε σταθερα αρκετά πάνω από…. τα…. 70;;

      Είτε όντως φλέγονταν απο κρούσματα αλλά η επιδημία ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΈΣΗ με τον τρόμο που μας σερβίρουν ΜΜΕ, κράτη, κυβερνήσεις, είτε δεν φλέγονταν! ΔΕΝ μπορούν να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα γμτ!!!

      Η πραγματικότητα έδειξε ότι ναι υπήρχαν πολλά κρούσματα, ΑΛΛΑ Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΑΠΕΧΕΙ ΜΑΚΡΑΝ από την τρομοκρατία που μας σέρβιραν ΜΜΕ, κράτη, κυβερνήσεις ΚΑΙ ο ΠΟΥ. Και που δυστυχώς όλη σχεδόν η Αριστερά με πρωτοπορία το ΚΚΕ που ο Ριζοσπάστης όλο τρομοδημοσιεύματα περί βρασίματος κρουσμάτων ανακοίνωνε, ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ. Δυστυχώς ακόμα και το ΠΡΙΝ που είχε ξαναλέω την λιγότερο λάθος γραμμή, ΔΕΝ απέφυγε ούτε αυτό ορισμένη μεταφορά τρόμου, επηρεασμένο από το όλο κλίμα της χρονικής περιόδου….

      Απο δω και πέρα; ΤΙ θα γίνει με την υποχρεωτικότητα; Ε;

      Reply
    2. Κώστας

      Απάντηση πρώτη: στον καπιταλισμό οι κοινωνικές ανάγκες καλύπτονται στρεβλά από καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν συνεταιριστικές φαρμακοβιομηχανίες, εγχειρήματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας κλπ. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει κοινωνική ανάγκη να μπει φραγμός στην ανθρωπιστική, οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή. ¨Οπως το ερώτημα είναι αν υπάρχει ανάγκη να τρώμε και μετά το πως-από πού θα τρώμε. Μακάρι να ήταν ρεαλιστικός στόχος πάλης το να πάρει η Ελλάδα τις δωρεάν κουβανέζικες πατέντες να παράξει εμβόλια για τον καθολικό εμβολιασμό

      Απάντηση δεύτερη: η θέση για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων ή όχι απαντάται από την Αριστερά στην βάση μιας εκτίμησης. Μιας εκτίμησης που είναι δύσκολο να γίνει. Θα χαθούν περισσότεροι διστακτικοί από όσους θα κερδηθούν ή λιγότεροι ? Προς το παρόν στο θέμα του εμβολιασμού το πολιτικό μας καθήκον, που δεν εκπληρώνουμε, είναι η προπαγάνδιση του καθολικού εμβολιασμού. Πως να το εκπληρώσουμε ? Μια ματιά στο φουμπού είναι θλιβερή για την έκταση του αντιεμβολιασμού στην αριστερά. Εκτιμώ πως είναι ένα σκληρό 30% στα μέλη και στελέχη της. Ανίκανο να περάσει αποφάσεις, ικανό να βάλει βέτο. ¨Εφτασε Ιούλιος για να πάρει το 70% των μελών της αριστεράς μια ανάσα από ένα πρωτοσέλιδο της Εποχής, δεν μιλάω τώρα ποιος θέλει να την εντάσει στην Αριστερά ή όχι, είναι ένα ιστορικό έντυπο. Απάντηση στο πόσες δόσεις θα κάνουμε, κάθε πότε κλπ δεν υπάρχει ακόμα. Δεν θα απαντηθεί με το κριτήριο αν έχουμε ή όχι καπιταλισμό και αν είναι οι επιχειρήσεις καπιταλιστικές αλλά στην βάση των κοινωνικών αναγκών.

      Απάντηση τρίτη: οχι δεν βρήκαν αφορμή όλες οι κυβερνήσεις να περάσουν όλα αυτά που λες. Οι κυβερνήσεις της ακροδεξιάς και τα πέρασαν και είπαν πως η πανδημία δεν είναι λογος περιορισμών της ελευθερίας. Επισης τα είπαν και οι δεξιές αντιπολιτεύσεις σε μη δεξιές κυβερνήσεις και οι ακροδεξιές αντιπολιτεύσεις σε δεξιές κυβερνήσεις. Επίσης μέσα σε αυτή την εικόνα κεντρώες, ακροκεντρώες, δεξιές με ακροδεξιές κυβερνήσεις, υποθέτω και κεντροαριστερές της ΕΕ, πέρασαν και χίλια δυο. Αλλά πρέπει να βλέπουμε όλη την εικόνα. Να βλέπουμε αν υπάρχει πραγματική μείωση της ικανότητας του λαικού κινήματος στην Ελλάδα να αντιστέκεται ειδικά τις περιόδους Μαρτίου- Μαίου 2020 και Νοεμβρίου 2020- Μαίου 2021. Τα εκτός λοκντάουν διαστήματα της ΝΔ είναι μάλλον μεγάλα, είναι μάλλον 14 μήνες έναντι 10 και αν ψάξουμε τα Patterns, νομοθέτησης και αντιστάσεων, δεν θα βρούμε χαωτικές διαφορές ανάμεσα στο τι γίνεται στους 14 μήνες και τι γίνεται στους 10. Δεν πρέπει να ψάξουμε άλλοθι. Η υποχώρηση είναι θέμα της ήττας καιι της επιθετικής νεοφιλελευθερης ακροδεξιάς παλινόρθωσης του 2019. Η πανδημία και ο ανθρωπιστικός, υγιεινομικός οικονομικός και δημοκρατικός κίνδυνος που απειλεί τα λαικά στρώματα είναι πραγματικότητα, είναι δομική μεταβλητή της συγκυρίας, δεν είναι τρικ. Ας μην θυμίζουμε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που επικαλούνται την πανδημία σαν τρικ και σαν άλλοθι. Η ΝΔ λέει πως η πανδημία φτάιει για την οικονομική κρίση. Παπάτζα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως η πανδημια φταίει που δεν ανακάμπτει. Παπάτζα. Να μην το πούμε και εμείς πως η πανδημία φταίει. Φταίμε εμείς που απέναντι σε μια ανθρωπιστική, οικονομική και δημοκρατική καταστροφικη΄κρίση, μια κρίση οριακής αναπαραγωγής των λαικών στρωμάτων και του συστήματος δεν είχαμε και δεν έχουμε γραμμή,

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Το πρωτοσέλιδο της ΕΠΟΧΗΣ ήταν κάκιστο, διότι δεν έιναι αυτό το επίδικο. ΔΕΝ είναι το επίδικο οι ανεμβολίαστοι και το να περιστρέφεται η συζήτηση γύρω από αυτό. Επίδικο το έκανε η κυβέρνηση για να ξεπλυθεί και να πετάξει την μπάλα του εμφυλίου στον κόσμο. ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ.

        Επίδικο το έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ διότι μιας και είναι κόμμα εξουσίας, ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ αφού δεν θα κάνει σοβαρή δημόσια περίθαλψη ούτε αυτός, το να βρίσκονται οι ακροδεξιοί ψεκασμένοι σαν σκιάχτρο στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου.

        Επίδικο το έκανε και η ψέκα που όμως θέλει και έχει και αυτή τους επιστήμονές της, τον Βοβολη και άλλους.

        Μια σωστή βάση κατά την γνώμη μου για την παραγωγή σοβαρής και μάχιμης αντίληψης είναι η εξής:

        α. Ναι υπάρχει επιδημία με νεκρούς και στην Ελλάδα και διεθνώς. Ομως αυτή η επιδημία ΥΠΕΡΔΙΟΓΚΩΘΗΚΕ απο κράτη, καθεστωτικά ΜΜΕ και κυβερνήσεις, για να χεστεί και να εξατομικευθεί περαιτέρω ο κόσμος, να κλειστεί μέσα και να περάσουν ανεμπόδιστα, μιας σειρά αναδιαρθρωσεις παγκόσμια.

        Απο αυτή την σκοπιά, απορρίπτουμε τόσο τους ακροδεξιούς, εθνικιστές ψεκασμένους του “δεν υπάρχει επιδημία, όλα είναι απάτη, τσιπάκια και 5g”.

        Απορρίπτουμε και την σοσιαλδημοκρατία/φιλελέδες αλλά και κομμάτι της Αριστεράς που πίστεψαν και προώθησαν τον τρόμο του “θα πεθάνουμε όλοι, κλειστείτε μέσα, δεχτείτε σμσ και πρόστιμα, κοροιδευουμε όσους έλεγαν από την αρχή για βιοπολιτική κρατών/κεφαλαιων”.

        Αγωνιζόμαστε για δημόσια σοβαρή δωρεάν περίθαλψη για όλους, και ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ που αφορούν πιστοποιητικό υγειονομικών φρονημάτων, υποχρεωτικότητα, διαχωρισμούς, εγκλεισμούς, επιτήρηση.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        ΣΥΡΙΖΑ (Αυγή και Εποχή) έκαναν και κάνουν αβάντα στη ΝΔ, ως κόμμα εξουσίας και καπιταλιστικής ηγεμονίας που είναι.

        Reply
      3. Ανώνυμος

        Προφανώς στην Αριστερά δεν εντάσσεται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΜΕΡΑ25, οι οποίες είναι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πρόβα για όταν θα ξαναβγει κυβέρνηση, στο να μην σηκώνεται και πολύ κάποιο λαικό κίνημα. Το δε ΜΕΡΑ25 πιο αφόρητα φιλοΕΕ και σκόπιμα αόριστο λόγο, δεν μπορούσε να εχει!

        Reply
      4. Κώστας

        Το εμβόλιο, ο καθολικός εμβολιασμός, δεν έγινε επίδικο από την κυβέρνηση αλλά από την πανδημία, την Επιστήμη και την προοδευτική ανθρωπότητα. Ματώνουν οι λαοί στις φαβέλες και στα χαμόσπιτα για εμβόλιο και στην Ελλάδα δεν τα θέλει η ακροδεξιά, αναμενόμενο, η καταστροφή και η δυστοπία είναι η μαγιά της. Δεν τα θέλει και το 30 % της Αριστεράς. Ε, απέναντι σε αυτό πρέπει να υπάρξει γραμμή κάθαρσης. Εμένα δεν με νοιάζει ως ανένταχτο αλλά οι οργανώσεις πρέπει να διαγράψουν τους πολάκηδες. Δεν εμβολιάζεσαι ? Είσαι κατά ΑΥΤΩΝ των εμβολίων και όχι γενικά αντιεμβολιαστής ? Τα θεωρείς … πειραματικά ? Δεν φοβάσαι γιατί΄είσαι νέος και έλα μωρέ, οι ευπαθείς δεν μας νοιάζουν, ας προσέχουν πολύ για πάντα ? ΕΦΥΓΕΣ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΥΠΟ ΣΟΥ, ΤΟΥ ΦΙΛΟΤΟΜΑΡΙΣΤΗ ΜΙΚΡΟΑΣΤΑΚΗ

        Αν δεν εμβολιαστούμε ΚΑΘΟΛΙΚΑ δεν θα σταματήσει ΠΟΤΕ η πανδημία. Θα διαιωνιστεί η ανθρωπιστική, υγιεινομική οικονομική και δημοκρατική καταστροφή. Θα βγαίνουν συνέχεια μεταλλάξεις, θα είμαστε μονίμως στην δυστοπία του φόβου, της ύφεσης, της δημοκρατικής εξαίρεσης. Το ότι οι κανονικές κυβερνήσεις λένε ΝΑΙ στο εμβόλιο δεν σημαίνει ότι θα πούμε ΟΧΙ. Επίσης λένε ΝΑΙ στην πυρόσβεση, δεν θα πούμε ΟΧΙ. Θα πούμε δεν ενισχύετε την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και οι πυρκαγιές εντάσσονται στο μοντέλο Ανάπυξης σας. Αλλά ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ.

        Είναι αυτό που θέλει η ακροδεξιά και μερίδα της “αριστεράς” με αρχηγό τον … Παύλο Πολάκη. Που πίσω του στοιχίζεται πολύ μεγάλο κομμάτι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς 100% ταυτισμένοι με τον τράγκα και τον βελόπουλο. Είναι η γραμμή που θέλει να μεγιστοποιήσει την ανθρωπιστική καταστροφή για να εκφασίσει τις κοινωνίες

        Το ότι χρειάστηκε ένα έντυπο, ένα ιστορικό έντυπο της Κομμουνιστικής Ανανέωσης που σήμερα στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ (σε κάποιον βαθμό γιατί ένα περιθωριακό έντυπο κάποιων εκατοντάδων φύλων είναι, εκφράζει κάποιους κύκλους διανόησης και μέχρι εκεί, δεν είναι καν ΣΥΡΙΖΑ όλα τα στελέχη και δεν την πολυθέλουν καν ) για να πει αυτά που λέει η αριστερά είναι θλιβερό για τους άλλους. Γιατί το 70% των μελών και στελεχών λέει αυτά τα πράγματα, καθολικός εθελοντικός εμβολιασμός, όχι στην ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΟΧΙ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ΅ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΔΥΣΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

        Πολύ καλώς λοιπόν έγινε πρωτοσέλιδο και έγινε viral από το σύνολο της Αριστεράς πλην ΚΚΕ που και αυτό έπρεπε να είναι ενεργητικότερο στην προπαγάνδιση των εμβολίων γιατί έχει και τις μεγάλες οργανωτικές δυνατότητες.

        Φέρνουμε τις αξίες τις συλλογικότητας και της αλληλεγγύης στο σήμερα, δεν περιμένουμε τον κομμουνισμό. Σε κάθε πεδίο της ζωής. Παρουσιαζόμαστε αυτοβούλως στις Πυροσβεστικές για να βοηθήσουμε όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Στήνουμε εγχειρήματα αλληλεγγύης, και πειραματισμού τύπου ΒΙΟΜΕ. Εμβολιαζόμαστε και πείθουμε τους διστακτικούς. Τσακίζουμε τον φασισμό, τον ρατσισμό και την πατριαρχία με το κορμί μας. Στήνουμε παντού συλλογικότητες ενσώματων αγωνιζόμενων ανθρώπων, σε κάθε χώρο εργασίας, γειτονιά, χώρο σπουδών και πολιτισμού.

        Όταν το ΚΚΚ (έρχεται σεντόνι σου με άσχετες απαντήσεις σου για το ΚΚΚ) είχε 40 εκ εθελοντές στην πανδημία και 400 νεκρούς, επειδή το ΚΚΚ ίσως είναι κάποια ή αρκετά από όσα θα πεις πως είναι, δεν καταδεχόμαστε να είμαστε φιλοτομαριστές Πολάκηδες. Γιατί καλά είναι να γράφουμε σεντόνια για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι να ταυτιζόμαστε με την πιο βρώμικη πλευρά του εν μέσω αυτής της καταστροφής

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ναι στο εμβόλιο, μαζικός αλλά προαιρετικός εμβολιασμος . Αυτή είναι η σωστή θέση. Απόρριψη όλων των μέτρων εγκλεισμού, απαγόρευσης κυκλοφορίας, επιτήρησης, σμσ, προστίμων και εσχάτως διαχωρισμών.

          Δεν θα σταματήσουν οι μεταλλάξεις, αυτό είναι παπάρια και βλακεία: οι κορονοιοι μεταλλασονται διαρκώς μέχρι να γίνουν ενδημικοι.

          Η τρομουστερια του θα πεθάνουμε όλοι είτε από τον κορονοιο (καθεστωτική προπαγάνδα) είτε από το εμβόλιο (εθνικιστική ψεκασμενη προπαγάνδα) είναι που έχει δημιουργήσει τρόμο και παράνοια. Αυτός είναι ο πρώτιστος εχθρός. Όχι δεν θα πεθάνουμε ούτε από το εμβόλιο, ούτε από τον κορονοιο. Στοιχειώδη μέτρα προστασίας (μάσκα πχ σε εσωτερικό χώρο κλπ), εμβολιασμός ευπαθών ομάδων κ τέλος.

          Τρομουστερια από όπου κ αν προέρχεται τέλος, αν θέλουμε να υποχωρήσει η παράνοια, ο ατομισμός και ο τρόμος.

        2. Ανώνυμος

          Επίσης κανένα σεντόνι για το ΚΚΚ. Η Κίνα είναι μια καπιταλιστική χώρα που πλέον αναδεικνύεται σε παγκόσμια ιμπεριαλιστική δύναμη. Δεν αποδέχομαι την πολιτική της, όπως απορρίπτω και την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ.

        3. Κώστας

          Δεν είναι ανάγκη να είναι σεντόνι, απορρίπτεις το ότι είχε 40 εκ εθελοντές και 400 νεκρούς, εγώ λέω μπράβο. Δεν μου αρέσει ο καπιταλιστικός φιλοτομαρισμός σου, αυτός που έχεις μάθει από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

          Κώστας

        4. Σ.Τ.

          Αν δεν είχαν εφαρμοστεί όλα αυτά τα lock down παγκόσμια και τοπικά αν δεν είχε βρεθεί κάποια ατελή εμβόλια, ίσως τα πράγματα να ήταν πολύ διαφορετικα. Δεν θα διστάσω να πω ότι η ανθρωπότητα γλίτωσε από ένα νέο μεσαίωνα. Διότι οι πρώτοι που θα υπέκυπταν θα ήταν οι επιστήμονες, ιατροί, κτλ.
          Όσοι έσπευσαν να εμβολιαστούν όσοι τήρησαν τα μέτρα, έκαμαν καλό σε όλους τους ευπαθείς συνανθρώπους τους διότι έτσι μπλοκαραν την μαζική εξάπλωση του ιού και την μετατροπή της επιδημίας σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πανδημία, διότι αυτό που ζούμε ΔΕΝ είναι πανδημία, χάρη στα μέτρα….
          Θυμάστε την Ιταλία. Αν τα μέτρα δεν εφαρμόζονταν, είναι δεδομένο το μέλλον.
          Στην πραγματικότητα όταν εμβολιάζεται, όταν προφυλάσσεται, δείχνεις την κοινωνική σου ευαισθησία, δείχνεις ότι δεν είσαι δηλαδή μόνο στα λόγια αριστερός. Αντίθετα η άρνηση του εμβολιασμού είναι συμπεριφορά φόβου. Είμαι περισσότερο διακείμενος σε αυτόν που λέει ότι το εμβόλιο έχει τον Αντίχριστο μέσα, παρά σε αυτόν που προσπαθεί να με πείσει με επιστημονικο -Φανή επιχειρήματα ενάντια στην επιστήμη.

        5. Ανώνυμος

          Κώστα, δεν έχω κανένα καπιταλιστικό φιλοτομαρισμο. Διεκδικώ δημόσια ποιοτική δωρεάν περίθαλψη για όλους, δωρεάν μαζικό προαιρετικο εμβολιασμό και έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, και ταυτόχρονα ελευθερία και δημοκρατία, οι οποίες για εσένα και ευτυχώς λίγους ακόμα φασαίους που λατρεύουν καταστολή και πειθαρχηση του λαού, είναι άγνωστες λέξεις. Πήγαινε να γίνεις σύμβουλος του Κυριάκου, έχεις λαμπρό μέλλον.

        6. Ανώνυμος

          Αν δεν είχαν εφαρμοστεί λοκνταουν, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, σμσ, πρόστιμα και αν δεν είχαν βρεθεί τα εμβόλια μήπως θα είχαμε πολλαπλάσιους θανάτους; Θα ίσχυε αυτό, αν η επιδημία κοβιντ ήταν πραγματικά η φονική επιδημία του αιώνα. Δεν ισχύει, άρα δεν θα είχαμε πολλαπλάσιους θανάτους .

          Από την άλλη: μια κοινωνία που δέχεται να εξαφανίζουν κάθε λαϊκό δικαίωμα και ελευθερία στο όνομα αντιμετώπισης μιας επιδημίας είναι ποτέ ικανή για κάτι χειραφετητικο; Όχι δεν είναι. Από όλη την κρατική λοιπόν διαχείριση τι πρέπει να κρατήσουν οι κομμουνιστές; Τα εμβόλια για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων και οποιου άλλου θέλει προαιρετικά, τον αγώνα για δημόσια δωρεάν περίθαλψη και ποιοτική για όλους , την ελευθερία και την δημοκρατία. Τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα, είναι βιοπολιτικη πειθαρχησης εργατικών τάξεων κ λαών. Και όσοι τα υποστηρίζουν , είτε δεν ξέρουν που πατάνε και που πηγαίνουν, είτε θα έκαναν τα ίδια με τους κυβερνώντες.

        7. Κώστας

          Ανώνυμε γιατί φοβάσαι το ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ? Μαζικός είναι και τώρα, να το λήξουμε ?

          Περίθαλψη ? Να αρρωστήσουμε αλλά να πεθάνουμε με αξιοπρέπεια ? Δεν γίνονται όλα σε αυτή την ζωή. Η πολιτική σου γραμμή δεν μπορεί να διεκδικήσει δημόσια δωρεάν περίθαλψη γιατί είναι στην σφαίρα του ατομικισμού, στην σφαίρα του Μητσοτάκη του οποίου είσαι ο καλύτερος φίλος. Αφού είναι δικαίωμα σου και φάση σου και σώμα σου είναι και δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε ΑΤΟΜΟΥ να είναι άριστο και πετυχημένο και να βρει περίθαλψη

          Έφτασες στο ύστατο σημείο κριτικής και κατρακύλας να βρίζεις τον ΠΟΥ. Πες μας για τον μαρξιστή λενινιστή επικεφαλής του που θέλει να αλυσοδέσει τους ανθρώπους, αμόλυσε όλο το τραμπικό μπολσοναρικό παραμύθι.

          Αυτός είσαι. Στα δεξιά του Μητσοτάκη. Με τον Μπολσονάρο και τον Τραμπ

          Κώστας

    3. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Πολύ κρίσιμα και σοβαρά ερωτήματα.

      Α) Η Αριστερά θα πρέπει ν’απαντήσει για ποιό λόγο, τους έξι μήνες της απαγόρεψης κυκλοφορίας, όταν είχε παράνομα ανασταλεί το βασικότερο, μαζί με την ελευθερία λόγου, δημοκρατικό δικαίωμα, οι οργανώσεις μας σφύριζαν αδιάφορα.

      Β) Για ποιό λόγο σταμάτησαν οι οργανώσεις να προπαγανδίζουν το καίριο και κρίσιμο
      “ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ του φαρμάκου”,
      “Αυστηρή φαρμακο-επαγρύπνηση και φαρμακο-επιτήρηση”
      “Πολιτική της κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ για καταγραφή παρενεργειών”

      Από πότε δεχόμαστε αυτά που λένε οι φαρμακοβιομήχανοι για τα προιόντα τους;
      Δεν είναι γνωστό ότι κρύβουν στοιχεία για τις παρενέργειες που εμφανίζονται στις κλινικές μελέτες σε ΟΛΑ τα φάρμακα;
      Κάτι για ένα publication bias, που σημαίνει “θάψιμο” των μελετών που είναι αρνητικές για φαρμακευτικά σκευάσματα, δεν έχουν ακούσει οι ηγεσίες μας;
      Μήπως, λέω μήπως, κάποιοι φοβήθηκαν ότι θα τους αποκαλέσει το σύστημα “ψεκασμένους”;

      Γ) Υπάρχουν πια αρκετοί επιστήμονες που, με τα νέα δεδομένα, μιλάνε για εμβολιασμό μόνο των ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, διαβητικοί, καρδιοπαθείς κλπ). Γιατί δεχτήκαμε σαν θέσφατο ότι πρέπει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού τη στιγμή που τα εμβόλια δεν είναι αποστειρωτικά;
      Που πήγε το αίτημα για “Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας”;;

      Μήπως η Αριστερά, συναισθανόμενη ότι πια δεν μπορεί να επηρεάσει καμία εξέλιξη, απλά έκανε γαργάρα τα βασικά αιτήματα και περιορίστηκε στο “Δώστε εμβόλια στο λαό”;;

      Μάλλον άδικα και μάταια περιμένουμε να απαντήσει κάποιος απ τις ηγεσίες.

      Reply
  3. Ανώνυμος

    Ο ΣΥΡΙΖΑ δε, εξαφανίστηκε καλυπτόμενος πίσω από την επιδημία: Ορίτζιναλ πια κόμμα του κεφαλαίου η “προοδευτική” εκδοχή του δικομματισμού, στήριξε τη ΝΔ 1,5 χρόνο τώρα…..

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Ο τρόμος και η παράνοια είναι στην εποχή μας πολύ δουλεμένα και αποτελεσματικά εργαλεία ηγεμονίας των αρχουσών καπιταλιστικών τάξεων!

    Παίρνεις μια μέτρια επιδημία πχ, πολλαπλασιάζεις τον τρόμο του “θα πεθάνουμε όλοι” με τρομουστερικά και ψευτικα δημοσιευματα στα ΜΜΕ σου, χέζεται πάνω του ο κόσμος, αποσύρεται στην πλειοψηφία του οικιοθελώς, περνάς ό,τι γουστάρεις και σπέρνεις και παράνοια που βοηθά την ψέκα να αναπτυχθεί:

    Πχ ξέρεις ότι είναι ψέμα το τρομαχτικό της επιδημίας, αλλά το πλασάρεις μέσω των ΜΜΕ σου, του κράτους σου, και των επιστημόνων σου! Αποτέλεσμα: Τόσο η υγιής λαική αντίδραση του στυλ ”
    δεν θα κλειστούμε μέσα ούτε θα αποδεσθούμε το υγειονομικό απαρτχαιντ, την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα sms κλπ”, έχεις όμως ως αποτέλεσμα και την ψέκα του στυλ “5g και τσιπάκια τα εμβόλια”, και άλλα τέτοια κουλά και ψέματα.

    Reply
  5. Ανώνυμος

    “,,,,ΥΓ2: Δεν θεωρούμε το γιατρό/επιστήμονα ως το νέο μάγο/παπά, που δεν κάνει ποτέ λάθος. Υπάρχει πάντα, δυστυχώς, η πραγματικότητα και ο κίνδυνος υποταγής και του επιστήμονα στις επιταγές της εξουσίας (θυμηθείτε τι μπούρδες έχουν πει κατά καιρούς ο Τσιόδρας και άλλοι “ειδικοί” της κυβέρνησης). Όμως η δική μας κριτική στην επιστήμη, οφείλει να είναι εξίσου επιστημονική και ορθολογική και όχι από θέσεις ανορθολογικές, αγνωστικισμού ή μεταφυσικής…..”.

    Παναγιώτη σε αυτό έχεις λάθος. Δεν υφίσταται κίνδυνος υποταγής του γιατρού/επιστήμονα στις επιταγές της εξουσίας. Διότι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ για την πλειοψηφία των επιστημόνων! Η πλειοψηφία των γιατρών/επιστημόνων ΕΧΕΙ ΣΥΝΔΕΣΕΙ την καριέρα και την δουλειά/εξέλιξή του με την εξουσία, το κεφάλαιο, το κράτος. Εδώ και χρόνια.

    Για αυτό βλέπεις πολλούς αριστερούς και κομμουνιστές να απορρίπτουν πια την πάγια θέση των πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς περί ουδετερότητας της επιστήμης και των επιστημόνων. Για αυτό και πολλοί απέρριψαν την διαχείριση της κρατικης επιτροπής των επιστημόνων, ως βιοπολιτική. Δυστυχώς με οριακή εξαιρεση το ΝΑΡ (και λέω οριακή διότι και το ΝΑΡ έχει αντιφατική θέση όσον αφορά την επιδημία και την διαχείρισή της) που έχει την λιγότερο λάθος θέση για όλα αυτά που ζούμε, ΟΛΗ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κομμουνιστική και σοσιαλδημοκρατική την πάτησε. Και καλά οι σοσιαλδημοκράτες και οι συριζαιοι. Αυτοί να κυβερνήσουν θέλουν, είτε μαζί με τους εθνικιστές, ακροδεξιούς, είτε μόνοι τους. Οι υπόλοιποι όμως;

    Reply
  6. Σ.Τ.

    Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι αρνητές είναι ότι αν δεν είχαν εφαρμοστεί όλα αυτά τα lock down παγκόσμια και τοπικά αν δεν είχε βρεθεί κάποια ατελή εμβόλια, ίσως να μην είμαστε ολοι εδώ για να αμπελοφιλοσοφουμε.
    Όσοι έσπευσαν να εμβολιαστούν όσοι τήρησαν τα μέτρα, έκαμαν καλό σε όλους τους ευπαθείς συνανθρώπους τους διότι έτσι μπλοκαραν την μαζική εξάπλωση του ιού και την μετατροπή της επιδημίας σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πανδημία, διότι αυτό που ζούμε ΔΕΝ είναι πανδημία, χάρη στα μέτρα….

    Στην πραγματικότητα όταν εμβολιάζεται, όταν προφυλάσσεται, δείχνεις την κοινωνική σου ευαισθησία, δείχνεις ότι δεν είσαι δηλαδή μόνο στα λόγια αριστερός. Αντίθετα η άρνηση του εμβολιασμού είναι αντικοινωνική συμπεριφορά και εγωισμός αστική δηλαδή ψυχοσύνθεσης όπως είπε ο Κώστας.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Από την αρχή οι λοιμοξιολογοι μα είπαν ότι από την επιδημία αυτή θα κολλήσει ένα 70 με 80%, θα νοσήσει ένα 10 με 15% και θα νοσήσει από σοβαρά έως πολύ σοβαρά, ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό.

      Αυτό μας είπαν και μας λένε οι επιστήμονες! Άρα, η συντριπτική πλειοψηφία του πλυθησμού δεν κινδυνεύει. Ποιοι κινδυνεύουν ; Οι ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα). Τι έγινε; Έγιναν απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ο μόνος στόχος τους ήταν η πειθαρχηση του κόσμου. Τα λοκνταουν γάμησαν περαιτέρω την εργατικη τάξη. Το μόνο που ανεσχεσε στα σοβαρά την εξέλιξη αυτής της μέτριας επιδημίας, ήταν η χρήση μάσκας . Όχι τα λοκνταουν.

      Ο Κώστας που πάλι βριζει χυδαία λες και δεν πέρασε μια μέρα, (οποίος στερείται επιχειρημάτων βρίζει) περισι έλεγε για την Σουηδία σαχλαμάρες. Η Σουηδία λοιπόν με πολύ πιο λίγα μέτρα από την Ελλάδα κ άλλες χώρες, έχει τους ίδιους νεκρούς ε; Και με την πλειοψηφία των 11.000.000 κατοίκων της στα μεγάλα αστικά κέντρα ε;

      Ο καπιταλιστικός φιλοτομαρισμος έχει δύο όψεις: α. Την πολιτική Τραμπ/μπολσοναρο που σου λένε “δεν υπάρχει ιός πιείτε χλωρίνη, ψοφηστε ανά δεν έχετε λεφτά και γαμηστε τον Αμαζόνιο ” β. Την πολιτική ξιτζιπινγκ που σου λέει “υπάρχει ιός, θα πεθάνετε όλοι, σας κλείνω μέσα , σας βάζω ηλεκτρονικό βραχιόλι να ξέρω που πάτε, σας μαζεύω με απόχες και γαμαω και εγώ το περιβάλλον “. Η ΕΕ ακολουθεί μίξη και των δύο αυτών καπιταλιστικών πολιτικών….

      Οι ακροδεξιοί ψεκες -οχι οι σκεπτικιστές που απορρίπτουν την κυβερνητική πολιτική ε;- γουστάρουν την πρώτη καπιταλιστική πολιτική. Ο Κώστας γουστάρει την δεύτερη.

      Παρά πολύς κόσμος τα απορρίπτει και τα δύο και θέλει και δημόσια δωρεάν σοβαρή περίθαλψη για όλους και ελευθερία και δημοκρατία.

      Reply
    2. Κώστας

      Μιλάμε για ΠΑΤΕΝΤΑΡΙΣΜΕΝΟ φασίστα, μέτρια επιδημια λέει, ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥ ΡΕ. ΤΟΜΑΡΙ.

      Στο ορκίζομαι, αν το ακούσω σε διαδικασία θα φύγεις με αλυσίδες εσύ και όποιος το πει

      Κώστας

      Reply
      1. Κώστας

        Ζητάω συγνώμη από τους υπόλοιπους και απο την σελίδα για το πως “μιλάω” αλλά πραγματικά δεν μπορώ 1,5 χρόνο μετά με αυτή την μαύρη δυστυχία πάνω από την ανθρωπότητα, και κυρίως την εργατική τάξη και τα φτωχά λαικά στρώματα, να διαβάζω τα “έλα μωρέ” από αυτόαποκαλούμενους αριστερούς.

        Κάντε κάτι, πραγματικά, υπάρχει πρόβλημα. Και ο ανώνυμος που φαντάζομαι ποιος είναι και ο Γιαννόπουλος είναι μέλη, ίσως και στελέχη.

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ποιο πρόβλημα υπάρχει Κώστα; Το ότι λέμε ότι η παρούσα επιδημία είναι μέτριας έντασης και δεν έχει καμία σχέση με τον τρόμο του θα πεθάνουμε όλοι που προώθησαν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ έθνη/κράτη, εθνικά κ υπερεθνικά κεφάλαια, καθεστωτικά ΜΜΕ κ κυβερνήσεις; Δεν απεδείχθη αυτό; Απεδείχθη! Είχαμε χιλιάδες νεκρούς στις ΗΠΑ και στην Ινδία νεκρούς κυρίως της εργατικής τάξης και του λαού; Είχαμε . Το ένα αποκλείει το άλλο; Δλδ η μέτρια επιδημία αποκλείει τους χιλιάδες νεκρούς ; Όχι. Ειδικά όταν δεν υφίσταται δημόσιο σύστημα περίθαλψης όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ και στην Ινδία. Αυτό δεν ζητάμε; Αυτό ναι, παλεύουμε!

          Τι σχέση έχει λοιπόν η πραγματική ανάσχεση μιας έστω και μέτριας επιδημίας με τον εγκλεισμό, τα σμσ, τα πρόστιμα, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις απόχες; Δεν έχει καμία,.εκτός και αν τα έθνη/κράτη και τα κεφάλαια, έχουν αποφασίσει ότι έχει!! Δηλαδή, έχουν αποφασίσει ότι δεν θέλουν και δεν πρόκειται να φτιάξουν δημόσια περίθαλψη, δεν θέλουν και δεν πρόκειται να ανασχεσουν την κλιματική κατάρρευση, την φτώχεια, την ανέχεια Ε λοιπόν μάντεψε, αυτό και έκαναν τα καπιταλιστικα έθνη/κράτη στην μεγάλη τους πλειοψηφία! Μπουντρούμι και εγκλεισμο.

          Και επειδή και ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια θα κάνει ως κυβέρνηση εάν και όποτε έρθει, για αυτό και οι συριζαιοι παίζουν εδώ και έναν χρόνο την κασέτα του τρόμου του θα πεθάνουμε όλοι. Και από κοντά και οι παραπληρωματικές δυνάμεις πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ που γουστάρουν την συριζαιικη εφημερίδα ΕΠΟΧΗ.

          Για τα βόλια: από την αρχή λέμε ναι στο εμβόλιο, μαζικός προαιρετικός εμβολιασμος με έμφαση στις ευπαθείς πλυθησμιακες ομάδες. Απορρίπτουμε την τρομοψεκα του στυλ “θα πεθάνω από το εμβόλιο “, όπως απορρίψαμε και την κρατική τρομουστερια του “θα πεθάνουμε όλοι από κοβιντ”.

          Τώρα εσύ τι λες εδώ κ 1,5 χρόνο, όλοι θυμόμαστε κ κρίνουμε πια.

        2. Κώστας

          Τι εννοείς μέτρια επιδημία ? 4.000.000 νεκροί ? Με την υποεκτίμηση, χώρια όσους τα συστήματα δεν έχουν πιάσει, τουλάχιστον 5.000.000 είναι. + την παράπλευρη θνησιμοτητα, ανθρώπους που πέθαναν από καρδιά, καρκίνο, ψυχολογικά λόγω της αποτυχίας διαχειρισης της πανδημίας σε ΗΠΑ και ΕΕ. Μπορεί και να έχουμε 10 εκ νεκρούς, κατά κόρον φτωχούς, εργάτες, πρόσφυγες, μετανάστες και άστεγους. Και έχουμε και αυτό το καρκινογενές 30% στην αριστερά να λέει πως αφού οι κυβερνήσεις άφησαν τον κόσμο να πεθαίνει να πάει και η αριστερά να γίνει συνένοχη. Ε ΟΧΙ, οι τάφοι δεν οξύνουν την ταξική πάλη, αγωνιζόμαστε για την ζωή. Για δημόσια υγεία (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) επιδημιολογική επιτήρηση-απομόνωση, καθολικό εμβολιασμό, ενίισχυση ΜΜΜ και Εκπαίδευσης, δικαίωμα των ανθρώπων στην βόλτα και την διασκέδαση, στον προσωπικό΄χρόνο και τον δημόσιο χώρο. Για ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα, για υγεία, ζωή, εργασία, πολιτισμό. Αυτα λέει η Αριστερά από την πρώτη μέρα, αυτά λέει το Ενωτικό Κίνημα και η ΟΕΝΓΕ από την πρώτη μέρα, αυτά λέω εγώ από την πρώτη μέρα και ναι το ξέρουν όλοι όσοι μας παρακολουθούν.

          Συμφωνώ μαζί σου στο ή εμείς ή εσείς. Λέω για την απειλή σου πως θα γίνεται πλειοψηφικοί. Εγώ λοιπόν λέω πως θα σας πετάμε έξω οπου σας βρίσκουμε.

          Είναι μια ανθρωπιστική, οικονομική και δημοκρατική καταστροφή, όχι μέτρια επιδημία. Πρώτα απ όλα γιατί δεν την λες με το όνομα της ? Δεν είναι επιδημια, είναι πανδημια. Αυτό δεν σημαινει πως θα πεθάνουμε όλοι, όπως πρόστυχα λέτε όλοι πως λέει η Επιστήμη και η Αριστερά, αλλά πως είναι μια παγκόσμια επιδημία. Αυτός είναι ο ορισμός της πανδημίας

          Κώστας

        3. Ανώνυμος

          Κώστα σε έναν πληθυσμό 8 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ , ναι, τα 4.000.000 παγκόσμια νεκροί που δεν είναι υποεκτίμηση , ούτε και υπερεκτίμηση, ναι λοιπόν δείχνει ότι πρόκειται για μέτρια επιδημία.

          Ναι, στον μετριασμό της συνέβαλαν και τα όποια δημόσια συστήματα υγείας. Ναι συνέβαλλαν και τα εμβόλια. Φάνηκε από την αρχή για όσους δεν έχασαν τα μυαλά τους από την κρατική και καπιταλιστική τρομουστερια, ότι δεν επρόκειτο για την φονική επιδημία του αιώνα. Και μετά βοήθησαν τα δημόσια συστήματα υγείας και εσχάτως τα εμβόλια.

          Εάν πχ στις ΗΠΑ υπήρχε εδώ και χρόνια ένα δημόσιο σύστημα περίθαλψης , πράγμα που σημαίνει ότι οι φτωχοί θα μπορούσαν να είχαν ρυθμισμένο ζάχαρο, τακτική εξέταση για καρδιές κλπ, ούτε καν θα είχαμε τους νεκρούς που είχαμε! Ακριβώς το ίδιο και με την Ινδία!

          Για να μην πω ότι η πλειοψηφία των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες η έστω ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τους οφείλεται στο ότι οι κοινωνίες αυτές είχαν και έχουν παρκαρισμένους τους γέροντες στα γηροκομεία και όχι σε σπίτια με ανθρώπινες συνθήκες έτσι;

          Άρα τι; Απεδείχθη ότι αρκούσε η ύπαρξη ενός στοιχειωδως οργανωμενου δημοσίου συστήματος περίθαλψης ακόμα και σαν αυτό που έχει η Ελλάδα , πόσο μάλλον οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, (που δεν υφίσταται σε ΗΠΑ, Ινδία, Αφρική και λατινική Αμερική έτσι;), για να έχουμε υποπολλαπλάσια θύματα! Ο εγκλεισμός, τα σμσ, τα πρόστιμα, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε το βοήθησαν λοιπόν επιδημιολογικά; Σε τπτ. Βοήθησαν όμως πολιτικά ….

        4. Κώστας

          Έλαα φασισταριό, βούλωσε το, ΕΦΥΓΕΣ, πήγαινε σε ένα νεκροταφείο να σπάσεις πλάκα στις λογοστές όπως μας λες κηδείες, ΟΥΣΤ

          Κώστας

        5. Ανώνυμος

          Κώστα οι άναρθρες κραυγές και οι κατάρες σου προφανώς και δείχνουν επίπεδο δάπεδο. Και πέφτουν στο κενό.

        6. Κώστας

          Δεν καταράστηκα. Δεν έχω και κανένα πρόβλημα να ευχηθώ η επιλογή σου της ΝΟΣΗΣΗΣ, και εσένα και του πικάπα και του Γιαννόπουλου, να μην έχει τραγικές συνέπειες για την ζωή σας.

          ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ

          Κώστας

      2. Ανώνυμος

        Κώστα, είσαι βλακακος. Μην με απειλείς διότι: α. Δείχνεις δημόσια πόσο βλαξ, ανιστορητος, εμπαθής και άσχετος είσαι.

        Β. Δείχνεις το επίπεδο σου που δεν έχει σχέση με αριστερά και κομμουνισμό.

        Γ. Πάρα πολλοί αριστεροί, κομμουνιστές και αναρχικοί λένε πια, αυτά που λέω εγώ δημόσια και είπαν και αρκετοί ευθύς εξαρχής δημόσια.

        Μάλλον γουστάρεις πειθαρχηση και καταστολή , γιατί δεν πας για σύμβουλος του Μητσοτάκη; Ή του μακρόν; Ακόμα και στον Τραμπ θα πήγαινες αν έκανε δημόσια αυτοκριτική για την ψεκασμενη θέση του για την επιδημία. Γουστάρεις πειθάρχα, μπουντρούμι και εγκλείζμο του κόσμου.

        Reply
      3. Ανώνυμος

        Κώστα, αν νομίζεις ότι έχασε την ευκαιρία να γίνεις άβουλος του Μητσοτάκη, υπάρχει η ευκαιρία να γίνεις σύμβουλος στη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με κάτι άλλο.

        Reply
      4. Κώστας

        A βλέπεις και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον ορίζοντα, πολιτικός αναλυτής να πας να γίνεις, χαραμίζεσαι

        Για το πάρα πολλοί έχω ήδη πει πως είστε, εκτιμώ, δεν έκανε έρευνα, 30 % οι πολακικοι-μπολσοναρικοί στην Αριστερά. Συμφωνώ, είστε πάρα πολλοί και πρέπει να σας πετάξουμε έξω

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Θα γίνουμε πλειοψηφία Κώστα, γιατί έχουμε δίκιο. Απορρίπτουμε τον μπολσοναρο και τον Τραμπ ως εθνικιστές καπιταλιστές πολιτικούς και κόμματα που προωθούν την πολιτική του “ανά δεν έχεις ψόφα” και του “ο κορονοιος είναι απάτη, πιείτε άφοβα χλωρίνη “. Απορρίπτουμε όμως και την ψέκα της τρομουστεριας του “θα πεθάνουμε όλοι από κοβιντ για αυτό σποδεχθειτε πλεμπαιοι την κατάργηση της δημοκρατίας και το καθεστώς επιτήρησης μπας και γλιτώσετε”. Στην δεύτερη ψέκα έχετε πέσει με τα μούτρα εσύ και όσοι γουστάρετε οχ την εφημερίδα ΕΠΟΧΗ, τα σμσ, την απαγόρευση κυκλοφορίας κλπ.

  7. Σ.Τ.

    Νομίζω το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό ούτε βιοπολιτικό αλλά κοινή λογικής.
    Ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι πολλά τοπικά λοκνταουν αυστηρα όμως και χώρισ εξαιρέσεις ούτε χαλαρότητα, έχουμε μπλέξει άσχημα δεύτερη χρονιά, ούτε η οικονομία σώνεται ούτε ο ιός υποχωρεί….

    Με τα μυαλά που κουβαλάμε (όλοι και οι κυβερνήσεις που παίρνουν μέτρα ανάλογα τη σχέση πολιτικό κόστος/όφελος για τους ίδιους) βλέπω το ιό να γίνεται ενδημικός. Με τη διαφορά ότι αγνοούμε το σημαίνει αυτό. Μιλάμε και θεωρητικολογουμε λες και έχουμε τρία πτυχία επιδημιολογίας…..

    Reply
  8. πικάπα

    ΥΓ> Τι καταλαβαίνω:
    Τα νέα εμβόλια φαίνεται σαφώς πως προστατεύουν από τη νόσηση και άμεσα σώζουν ζωές, βραχυπρόθεσμα, για τη μέση ηλικία και πάνω και για τους ευπαθείς- που έχουν εμβολιαστεί σε πολύ μεγάλο πλειοψηφικό ποσοστό. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσο ή για πόσο προστατεύουν.
    Μειώνουν τη διάδοση και το φορτίο αλλά κατά κάποιο ποσοστό και επομένως εάν οι εμβολιασμένοι κυκλοφορούν ευκολότερα κατά κάποιο ποσοστό, κάπου αυτό εξουδετερώνεται ως μη εισφέρον.
    Δεν φαίνεται να χρειάζονται σε υγιείς νεότερες ηλικίες, που εν τω μεταξύ παρουσιάζουν αναλογικά περισσότερες παρενέργειες, που ήταν μάλιστα μη αναμενόμενες. Ενώ αντίθετα, χρειάζονται άμεσα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς φτωχών χωρών, που είναι πλήρως ακάλυπτοι.
    Η ενδημικότητα είναι πολύ πιθανή παρά τον όποιο εμβολιασμό -και η αβεβαιότητα των εξελίξεων είναι αρκετή. Δεν φαίνεται να προσφέρεται εδώ η δυνατότητα της κλασσικής “εμβολιακής ανοσίας”, κυρίως λόγω της φύσης αυτών των ιών, αλλά και λόγω της τεχνικής αυτών των εμβολίων.
    Κατά συνέπεια το αίτημα καθολικού εμβολιασμού (στην ΕΕ..) είναι άκαιρο και παραπλανητικό. Ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η οριζόντια καθολικότητα θα δώσει βλάβες χωρίς αντίστοιχο όφελος: Πέραν κάποιων αρχικά απρόβλεπτων παρενεργειών, κυρίως σε νέους, Δεν μπορεί με τίποτε να διαγραφεί η επιφύλαξη για όποιες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες της νέας τεχνολογίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ακόμη πολύ νωρίς, σύμφωνα με όλα τα βιβλία της επιστήμης και του ορθολογισμού. Η τόσο γρήγορη έκθεση τρομερών ποσοστών του υγιούς πλξηθυσμού στη νέα τεχνολογία θεωρήθηκε δόκιμη λόγω ανάγκης βέβαια, είναι ωστόσο πρωτοφανής στα χρονικά της επιστήμης.
    Σύμφωνα με την επιστήμη και τον ορθολογισμό δεν υπάρχουν μαγικά λυχνάρια, χωρίς επιπτώσεις. Υπάρχει ο αδήριτος ο νόμος της Εντροπίας και χρειάζεται πάντα το Μέτρο, όσο και ο “φόβος θεού”, φιλοσοφική αδεία…Ο σκεπτικισμός, η αμφιβολία ή και αμφισβήτηση γενικά -και ειδικά και για την ωριμότητα αυτής νέας τεχνολογίας- δεν είναι ψέκα, αλλά είναι κινητήρια δύναμη της επιστήμης και του ορθολογισμού. Η δε επιστήμη και ο ορθολογισμός δεν είναι πια αλήθεια εξ αποκαλύψεως εκ των ειδικών.

    Κανένα λόγο ή σοβαρότητα δεν είχε η αριστερά πριν της ώρας να εγγυάται την ασφάλεια των εμβολίων, παρά μόνο να απαιτεί την εστίαση μελετών και αυστηρών προδιαγραφών για ασφαλή εμβόλια, διαθέσιμα στον κάθε ενήλικα, μετά από πλήρη ιατρικό έλεγχο για την κατάστασή του και με πλήρη ενημέρωση και συναίνεσή του.
    Ακόμη περισσότερο η αριστερά θα είχε λόγο να απαιτεί αυτό που λείπει απελπιστικά και αδικαιολόγητα: Έγκαιρα θεραπευτικά και προληπτικά σχήματα, (φάρμακα και οργάνωση) ώστε να μη φτάνει ο κόσμος με άσπρα πνεμόνια στα νοσοκομεία, όπως στοιβάχτηκε και χάθηκε φέτος.
    Βάσει όλων αυτών και σύμφωνα με όλα τα ως τώρα δεδομένα της επιστήμης και του ορθολογισμού, είναι βλαβερή η εστίαση της συζήτησης και η πόλωση της κοινωνίας γύρω από τον οριζόντιο εμβολιασμό. Αντί να γίνει Το θέμα γύρω από την διαθεσιμότητα φαρμάκων και θεραπειών, την πρωτοβάθμια υγεία, την πρόληψη-προφύλαξη στην κοινότητα και την πρώιμη/έγκαιρη διάγνωση/διαχείριση φορέων και ασθενών. Όλα λοιπόν τα επιστημονικά εργαλεία να εξεταστούν, με την ορθολογική αρχή όμως της αναλογικότητας:
    Σε κάθε συγκυρία υπάρχει το κυρίαρχο, υπάρχει και το μελάνι της σουπιάς. Φανερό ότι σε αυτή τη συγκυρία η “καθολικότητα” είναι η ιδεολογική πύλη της υποχρεωτικότητας και πάρτε ένα εμβόλιο και μη μιλάτε. Άλλο διαθεσιμότητα ασφαλών αγαθών για όλους, άλλο καθολικότητα. Είχαμε πολλές απώλειες κοντινών ανθρώπων με τις τυφλές οριζόντιες “καθολικότητες” βιοπολιτικής και αρνήσεις που φάγαμε στη μάπα ως τώρα και “θεός να μας φυλάει” έτσι όπως πάμε.

    Reply
    1. πικάπα

      Δεν ξέρω για τους αναρχικούς, ποτέ δεν αντιλήφθηκα βιώσιμα σχέδια, πέρα από κάποια έξυπνα συνθήματα, σωστές επισημάνσεις και εκδηλώσεις καλών προθέσεων, ανάμικτα με παραλυτικές ασυνέπειες και ασυνέχειες.
      Αλλά για την “αριστερά” με αναφορά στο σοσιαλισμό κομμουνισμό το πράγμα κατασταλάζει θλιβερά όλο και πιο πολύ. Παρά τον “εμπλουτισμό”, ή νόθευση; δεν ξέρω, του “μαρξισμού” με την πολιτική των ταυτοτήτων και το μεταμοντέρνο, από πολλές ομάδες, αυτή η “αριστερά” παραμένει το ίδιο δογματική όσο και outdated. Η γνωστική σχέση αυτής της αριστεράς με τη σύγχρονη τεχνολογική πραγματικότητα παραμένει ελλιπέστατη και προχειρότατη– καμία αναλογία με την αντίστοιχη τότε σχέση των Μαρξ Έγκελς. Η δε προσπάθεια κάποιων λίγων για ενσωμάτωση νεώτερων μαρξιστών, επιστημών, άλλων φιλοσόφων αλλά και κριτικών του μαρξισμού, οδηγεί σε ακόμη χειρότερη σύγχυση ατάκτως ερριμένων. Κάθε τι επιπρόσθετο ή “νέο” έρχεται να επικαθήσει, να επασβεστώσει ή να διαβρώσει, όχι να ενδυναμώσει. Αυτός ο μαρξισμός έχει σκουριάσει σαν εργαλείο κοινωνικής αλλαγής στη πράξη, άρα και στη θεωρία.

      Θα ήταν βολικό να τα ρίξουμε στα υποκείμενα που εκφράζουν το “μαρξισμό”. Πράγματι υπάρχει πολύ έδαφος για κριτική στα συγκεκριμένα άτομα, “ιστορικά στελέχη”, πολιτικούς εκπροσώπους ή “διανοητές” που χρονίζουν ως ερμηνευτές, εμπνευστές ή και διαχειριστές των υποκειμένων. Αλλά θα ήταν λάθος να εντοπίσουμε το πρόβλημα εκεί. Αυτοί είναι σύμπτωμα, που ανακυκλώνεται βέβαια ως αιτία σε ένα καθοδικό σπιράλ εδώ και δεκαετίες. Αλλά είναι κατ αρχήν σύμπτωμα.

      Στην προκειμένη, αυτό που κάνει αδύνατη την αξιοποίηση σημαντικότατων στοιχείων της προσφοράς του μαρξισμού και του αντίστοιχου κινήματος σε μια ολιστική ανασύνθεση του απελευθερωτικού-ανθρωπιστικού οράματος, είναι η ίδια η “πίστη” και “αφιέρωση” σε ένα βιβλικό Μαρξισμό. Στη τωρινή συγκυρία, άσχετα τι λέγεται, έχει δα φανεί έμπρακτα η αντίληψη αυτής της αριστεράς:
      Η επιστήμη δεν είναι ουδέτερη, σημαίνει το εξής απλό (!): Χρειάζεται μια σωστή αλλαγή εξουσίας, η οποία θα αναλάβει την ηγεσία της επιστήμης και του ορθολογισμού, για να βαδίσουμε τη λεωφόρο του σοσιαλισμού… Πως θάρθει, βέβαια, αλλουνού καπέλο. Ενώ χωρίς να εξηγείται τίποτε 150 χρόνια μετά, υποτίθεται ότι η καλή αυτή εξουσία θα είναι η εργατική τάξη. Το πως η εργατική τάξη θα αναλάβει τον έλεγχο της mRNA, των server, των AI, κ.λ.π.; Αναζητείται “μαρξιστική” απάντηση, συγκεκριμένη και ειλικρινής. Να υποτεθεί ότι θα υπάρχουν ειδικοί εργάτες που θα στέλνουν στο cloud τα πειράματα του Cern, για να κριθούν με δημοψήφισμα; Κι ότι αυτοί θα είναι διαλεχτοί, οι “δικοί μας” ειδικοί, αφού θα είναι η πρωτοπορία της εργατικής τάξης, για το καλό μας; Στην αριστερά του σήμερα έχουν περάσει πανηγυρικά και έχουν εμπεδωθεί πλέον λύσεις και απαντήσεις κυριολεκτικά ως εξής: “Κύριε θα το κάνετε, επειδή έτσι λεν οι ειδικοί που ξέρουν και δεν έχει μα και μου”. – Ανάσα…

      Ντεζαβού. Εφιάλτης. Ερωτήματα που καθόλου δεν απαντήθηκαν θετικά για την πρώιμη παραφθορά του “υπαρκτού σοσιαλισμού”, μεγεθύνονται τώρα πολλαπλάσια. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν απαντήσεις, αλλά ότι ούτε αναζητούνται ειλικρινά απαντήσεις, ούτε καν διατυπώνονται ορθές ερωτήσεις. Οι “διανοητές” και “επιστήμονες” αυτής της “αριστεράς” παράγουν πασαλείμματα σκουριάς, κατ άλλους μελάνι σουπιάς. Η δική μου η απορία είναι με τι ψυχή και με τι καρδιά εξακολουθούν να πλασάρονται ως “ειδικοί”.

      Στη τρέχουσα συγκυρία η αριστερά λειτούργησε ως αριστερό άλλοθι του τρέχοντος μετασχηματισμού. Το ότι “αυτά τα λέει η ακροδεξιά” είναι ψευδές και έωλο επιχείρημα αυτών που πρέπει να καλο-κοιταχτούν οι ίδιοι, γιατί επί της ουσίας οι ίδιοι τα λένε όπως η φιλελέ συναίνεση, με αστερίσκους και υποσημειώσεις. Όπως και παλιότερα, αντι-ακροδεξιά πολιτική δεν παίζει ως αντιπολιτευτική αντι-ακροδεξιά ρητορεία, αλλά ως διακριτή αριστερή πολιτική που έχει τα φόντα και τη τόλμη να καταλαμβάνει τα κενά. Κοινώς, άμα δε μπορείς ρε φίλε να κάνεις δουλειά, ούτε τώρα, μη μας παριστάνεις τουλάχιστο το δημοδιδάσκαλο..

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Ο σοσιαλισμός απελευθερώνει τεράστιες παραγωγικές δυνάμεις που τώρα ασχολούνται σε μη παραγωγικές εργασίες. Μειώνει τον εργάσιμο χρόνο για να μπορεί η εργατική τάξη συνολικά (και όχι η “πρωτοπορία”της ) να εκπαιδεύεται σε όλα τα επίδικα. Ο σοσιαλισμός δεν είναι μαγική λύση σε όλα τα προβλήματα. Ούτε είναι δεδομένο ότι μια κυβέρνηση των εργαζομένων θα τα κατάφερνε καλύτερα σε μια ανάλογη κατάσταση όπως τη σημερινή. Ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να μεταπείσει κάποιον που πιστεύει ότι το εμβόλιο έχει μέσα το τσιπ του Οξαποδω.

        Θα είχε όμως ένα το κρατούμενο παραγωγή βιολογικής έρευνας και ανάπτυξης χημικοτεχνικων εφαρμογών με σκοπό την λαϊκή ευημερία και υγεία και όχι για το κέρδος.

        Αυτό μπορεί να είναι λίγο για κάποιους υπέρ επαναστατες αλλά δεν έχουμε και καλύτερο.

        Η Κίνα πχ η οποία δεν ισχυρίζεται κανείς ότι έχει κανένα ριζωμένο κομμουνισμό, έχει όμως κρατικές υποδομές και ηγεσία η οποία (ανεξάρτητα τα κίνητρά τους) ενεργεί επιστημονικα και τεχνοκρατικά και όχι υπέρ των μονοπωλίων, τα έχει καταφέρει πολύ πολύ καλύτερα από όλες τις καπιταλιστικές υπερδυνάμεις μες τα νοσοκομεία πολυτελείας για λίγους.

        Γιατί η Κίνα τα κατάφερε καλύτερα;;
        Μήπως γιατί έχει κουλτούρα κοινωνίας και όχι ατομισμού;;;
        Μήπως γιατί οι λαοί της εμπιστεύονται το κράτος και υπακούν βάσει εμπιστοσύνης;
        Ο παραλογισμός ανορθολογισμος της δυσης πάει πακέτο με την επέλαση του “φιλελευθερισμού” -δικαιωματισμου μιλάμε και για ακραιο ανορθολογισμο.

        Reply
      2. Κώστας

        Ο πικάπα μας έλειπε, σε κάθε σπίτι ένας τρελός και στο δικο μας όλοι

        ΚΑΤΑΝΤΙΑ, ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ, ΑΗΔΕΙΑ, ΘΑΝΑΤΟΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΦΑΣΙΣΤΟΓΕΝΕΣΗ

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ο πικαπα μια χαρά προβληματισμό έχει. Αλί σε σένα και στον τρόμο σου.

    2. Ανώνυμος

      Σωστός πικαπα! Η υποχρεωτικοτητα και η καθολικότητα των εμβολιασμών πρέπει χτες να απορριφθούν από την αριστερά. Ναι στον μαζικό ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ και μόνο, εμβολιασμό, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Να αρνηθούμε και να καλέσουμε έμπρακτα τον κόσμο να μην υπακούσει στα προνόμια κ τους διαχωρισμούς! Ναι στην συνέχιση του αγώνα για δημόσια σοβαρή περίθαλψη για όλους και όλες!

      Η επιστήμη και οι επιστήμονες είχαν, έχουν και θα έχουν πάντα ιδεολογικό και ταξικό πρόσημο:

      Υπήρχε και υπάρχει η ακροδεξιά ρατσιστική επιστήμη όπως η ρατσιστική βιολογία, η ευγονική , η επιστημονική επιδίωξη για τεκμηρίωση της λευκής ανωτεροτητας. Μας πρόσφερε απλόχερα βαρβαρότητα, εκατόμβες νεκρών, στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαζικές στειρώσεις, γενοκτονίες. Ναι, αυτά τα εανε η ρατσιστική ακροδεξιά επιστήμη και οι αντίστοιχοι επιστήμονες.

      Υπάρχει η ηγεμονική σήμερα καπιταλιστική επιστήμη και επιστήμονες: Ως παραγωγική δύναμη του καπιταλισμού, ευθύνεται για τα όπλα μαζικής καταστροφής, για τους μηχανισμούς επιτήρησης και παρακολούθησης, για τημ.εμπορευματοποιηση της υγείας, για την κλιματική κατάρρευση, για τους καρκίνους που τρώμε , πίνουμε, αναπνέουμε. Και αυτά τα έκαναν και τα κάνουν, η καπιταλιστική επιστήμη και οι αντίστοιχοι επιστημονες.

      Υπάρχει και η κοινωνιοκεντρική επιστήμη, που θέλει να έχει στο κέντρο τον άνθρωπο και την φύση. Που θέλει να συμβάλλει στην κοινωνική και ταξική χειραφέτηση.. Αυτή θέλουμε, αυτήν επιδιώκουμε. Για να το καταφέρουμε αυτό, πρέπει χτες να διαχωρίσουμε δημόσια την επιστήμη και τους επιστήμονες ανάλογα με το σε ποιο αξιακο και ιδεολογικό σύστημα εντάσσονται, και τι θέλουν να υπηρετήσουν. Τον κόπο και την φύση, ή το κέρδος, την επιχειρηματικότητα, τον ρατσισμό κλπ;

      Reply
    3. Ηλίας Γιαννόπουλος

      “Σε κάθε συγκυρία υπάρχει το κυρίαρχο, υπάρχει και το μελάνι της σουπιάς. Φανερό ότι σε αυτή τη συγκυρία η “καθολικότητα” είναι η ιδεολογική πύλη της υποχρεωτικότητας και πάρτε ένα εμβόλιο και μη μιλάτε. Άλλο διαθεσιμότητα ασφαλών αγαθών για όλους, άλλο καθολικότητα.”

      Νομίζω, ΠιΚαπα, ότι κατάφερες σε δυό αράδες να τα πεις όλα. Εξαιρετική τοποθέτηση συνολικά, αλλά αυτές οι αράδες συμπυκνώνουν όλη την ουσία.

      Reply
  9. Ανώνυμος

    “….Σύμφωνα με την επιστήμη και τον ορθολογισμό δεν υπάρχουν μαγικά λυχνάρια, χωρίς επιπτώσεις. Υπάρχει ο αδήριτος ο νόμος της Εντροπίας και χρειάζεται πάντα το Μέτρο, όσο και ο “φόβος θεού”, φιλοσοφική αδεία…Ο σκεπτικισμός, η αμφιβολία ή και αμφισβήτηση γενικά -και ειδικά και για την ωριμότητα αυτής νέας τεχνολογίας- δεν είναι ψέκα, αλλά είναι κινητήρια δύναμη της επιστήμης και του ορθολογισμού. Η δε επιστήμη και ο ορθολογισμός δεν είναι πια αλήθεια εξ αποκαλύψεως εκ των ειδικών. ….”.

    Πολύ σωστός πικάπα. Ας τα βλέπουν αυτά, οι ψέκες που έχουνμ ανάξει την κρατική/καπιταλιστική επιστήμη σε θεό. Και τον Τσιόδρα, τον Γεροτζιάφα και τον ΠΟΥ στην αγία Τριάδα……

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Η ψέκα που πλασάρει την απάτη ότι τα εμβόλια έχουν ρινίσματα σιδηρου για να διεκυκολύνουν την παρακολούθηση, ή τσιπάκι, είναι ίδιας κοπής με την ψέκα του επιστημονισμού που πλασάρει την απάτη ότι η επιστήμη δεν επιδέχεται κριτικής, πρέπει να ακούμε τυφλά τον ειδικό, η επιστήμη θέλει μόνο το καλό μας.΄

      Και οι δυο ψέκες είναι εντελώς ανορθολογικές και θεολογικές. Και έχουν και οι δύο ψέκες την επιστήμη καια τους επιστήμονες τους: Τον Βόβολη πχ η πρώτη, τον Γεροτζιάφα πχ η δευτερη

      Reply
    2. Κώστας

      XAXAXAXA, πεστου να κόψει τις ουσίες του πικάπα

      Κώστας

      Reply
    3. Κώστας

      Δεν ντρέπεσαι λίγο να βρίζεις επώνυμα έναν σύντροφο δεκαετιών, αμέμπτου ηθικής και ανυπολόγιστης προσφοράς στην Επιστήμη ? Εναν άνθρωπο που τον έχει βάλει στο στόχαστρο για να τον εξοντώσει το βαθύ κράτος της ΝΔ από την άνοιξη.

      ΔΕΝ ΣΟΥ ΈΧΕΙ ΜΕΊΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΆ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΠΕΡΑΣΕΣ ?

      ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΣ ?

      ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΑΛΗΤΑΡΑ ? ΜΑΖΕΨΟΥ

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ο βοβολης είναι ο επιστήμονας των ακροδεξιών ψεκασμενων. Η ακροδεξιά ψεκα αναζητά και αυτή την επιστήμη και τον επιστήμονα που θα τεκμηριώσει τις ψεκασμενες θεωρίες όπως:

        Α. Τα εμβόλια έχουν ρινίσματα σιδήρου για να μαγνητιζοντσι και να τα πιάνουν οι κεραίες 5g.

        Β. Τα εμβόλια βάζουν τσιπακι στο σώμα για παρακολούθηση.

        Γ. Τα εμβόλια αλλάζουν το dna.

        Όλες τις παραπάνω απάτες, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ τις λένε και τις διακινούν μετά οι ψεκασμενοι.

        Η ψέκα του “επιστήμη υπεράνω κριτικής και ακούμε τον ειδικό πάντα και χωρίς σουξουμουξου” έχει και αυτή τους επιστήμονες της. Θυμίζω απλά ότι ο γεροτζιαφας είναι αυτός που έχει πει ότι “δεν ρωτάμε την γνώμη ενός ασθενή για το αν θέλει εμβολιασμό. Τον εμβολιαζουμε θέλει δεν θέλει”.

        Reply
        1. Κώστας

          είσαι ελεεινός ψεύτης και συκοφάντης.

          δώσε ονοματεπώνυμο, έχει δικαίωμα ο κάθε άνθρωπος να προστατευτεί

          αλλιώς είσαι ένας χαφιές

          Κώστας

        2. Ανώνυμος

          Κώστα, για την περίπτωσή σου, υπάρχει το “φανατίλ”. Τρεις σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό πρωί μεσημέρι και βράδυ πριν τον ύπνο και θα ισιωσεις.

        3. Κώστας

          To φανατιλ θα το πάρω μόνο αν είναι εναλλακτικό και βίγκαν και αν είναι κατασκευασμένο στα πλαίσια του απλού εμπορευματικού τρόπου παραγωγής..

          Με έπεισες εσύ, ο πικάπα και ο Γιαννόπουλος. Φάρμακα και εμβόλιο και γενικά χημείες δεν βάζω στο σώμα μου.

          Η ΜΑΚΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

          Κώστας

        4. Ανώνυμος

          Η ΜΑΚΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και η επιστήμη ΔΕΝ είναι μόνο καλή!

          Υπάρχει η ελληνική Μακεδονία, η Βουλγάρικη Μακεδονία και η Βόρεια Μακεδονία με πρωτεύουσα τα Σκόπια.

          Ετσι και στην Επιστήμη, υπάρχει η ακροδεξιά/ρατσιστική επιστήμη που την έχει αγκαλιάσει ο καπιταλισμός, υπάρχει η σημερινή ηγεμονική κρατική/καπιταλιστική επιστήμη, και υπάρχει και η κοινωνικοκεντρική επιστήμη που θέλουμε. ΟΛΕΣ είναι επιστήμες και έχουν τους επιστήμονές τους! Ακόμα και η ακροδεξιά απατεωνίστικη ψέκα, έχει την επιστήμη της και τους επιστημονές της (Βόβολης κλπ κλπ).

          Απορρίπτουμε οποιαδήποτε νοηματοδότηση της επιστήμης, εκτός της κοινωνικοκεντρικής.Συνεπώς, δεν ισχύει το παμπάλαιο ψεκορητό “το είπε ο επιστήμονας άρα είναι σωστό”. Εξαρτάται ΤΙ είπε ο επιστήμονας, ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ επιστήμονας το είπε! Κριτική σκέψη, καμία θεοποίηση.

          Αλλωστε και οι Γάλλοι βιολογοι που λένε την ψεκασμένη ανοησία ότι “θα πεθάνουν εκατομμύρια από την τοξική πρωτεϊνη spike του ιου που περιέχουν τα εμβόλια”, και αυτοι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ είναι! Και ο Βόβολης που λέει αυτά που λέει, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είναι.

          Κοινώς, και απευθύνομαι στους αριστερούς που προσκυνάνε την επιστήμη και τον επιστήμονα σαν κάτι το ουδέτερο, το έχων παντοτινό κύρος, ΞΕΚΟΛΛΑΤΕ από τον μύθο σας που είναι παρόμοιος με αυτόν των ψεκασμένων ακροδεξιών! Δεν υφίσταται το δίπολο επιστήμη γενικά και αόριστα, vs ψέκας γενικά και αόριστα!

          Η επιστήμη ως παραγωγική δύναμη του καπιταλισμού, ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΥΘΕΩΣ άνθρωπο και πλανήτη με καταστροφή. Η επιστήμη νοηματοδοτημένη με κοινωνικοκεντρικό χειραφετητικό περιεχόμενο, ναι μπορεί να μας σώσει. Μόνο αυτή όμως και χωρίς καμία πίστη στην επιστήμη και τον επιστήμονα γενικά.

      2. Ανώνυμος

        Μια χαρά άμεμπτη ηθική έχει ο Γρηγόρης γεροτζιαφας! Την πολιτική αντίληψη καυτηρίασα και απορρίπτω, σαν πολιτική αντίληψη που οδηγεί στην θεοποίηση και την ουδετερότητα της επιστήμης. Όχι την ηθική του η οποία είναι άμεμπτη.

        Reply
      3. Κώστας

        Ναι, αυτό που λες “θεοποίηση της επιστήμης” είναι ο ορισμός της ΨΕΚΑΣ.

        Η μαρξιστική αμφισβήτηση της επιστήμης είναι άλλο πράγμα. Είναι πως οι εργάτες ξέρουν καλύτερα και μπορούν καλύτερα από τον μηχανικό. Οι εκπαιδευόμενοι απο τον εκπαιδευτή. Είναι η επαναστατικοποίηση της διάκρισης διανοητική-χειρωνακτική εργασία.

        Δεν είναι το ότι δεν ισχύουν τα hard data 100 % θετικών επιστημών όπως η ανοσολογία σαν κλάδος κυρίως της Βιολογίας, ή της στατιστικής. Δεν είνα πως λέει η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ να εμβολιαστούμε γιατί΄θέλουν το κακό μας. Αυτά είναι προδιαφωτιστικές δοξασίες, δεν έχουν σχέση με τον μαρξισμό.

        Τώρα το ποια πολιτική αντίληψη χρεώνουν στον Γεροτζιάφα οι ακροδεξιοί ψέκες σαν εσένα, είναι τιμή του και καμάρι του. Να μας πεις ονοματεπώνυμο, έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αν θέλει, δεν είμαι δικηγόρος του

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Οι ακροδεξιοί ψέκες, έχουν το ανάλογο τους στους επιστημονικίζοντες ψέκες σαν και του λόγου σου Κώστα!

  10. Ανώνυμος

    Μήπως να προτείνουμε α γίνει και ο Κ.Ο..Κ. προαιρετικος; Στο κάτω κάτω δεν έχουμε και τόσα τροχαία. Η ακόμα να οδηγούμε και χωρίς δίπλωμα. Αν ήταν επικίνδυνη η οδήγηση θα είχαμε πολλά θύματα. Όμως η οδήγηση δεν είναι επικίνδυνη συνεπώς δεν θα έχουμε θύματα από την απελευθέρωση τη οδήγησης. Εμπρος λοιπόν. Τι περιμένουμε;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αυτό με τον ΚΟΚ είναι επιχειρημα-σαχλαμάρα! Αν θες να αντιστοιχήσεις την -με πρόσχημα την επιδημια- κρατική/καπιταλιστική πολιτική πειθαρχησης του κόσμου , βρες άλλο παράδειγμα.

      Είναι σα να μου λες :να απορρίψουμε το νόμο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις διότι είναι αυταρχικός κλπ” και να σου απαντώ “και γιατί να τον απορρίψουμε; Ο,τι κάνει ο ΚΟΚ με τα οχήματα κάνει και ο νόμος περί διαδηλώσεων με τους ανθρώπους: τροχαία ο ΚΟΚ, διαχείριση διαδηλώσεων ο νέος νόμος”!!

      Reply
  11. Σ.Τ.

    Για να συνεχίσω από εκεί που έμεινα. Ενδημικοτητα του covid19 σημαίνει ότι σε ενά διάστημα 5_10 ετών θα νοσήσουν όλοι όσοι ζουν στον πλανήτη. Θαέχουμε δηλαδη γύρω στα διακόσια εκατομμύρια νεκρούς σε αυτό το διάστημα. Προφανώς κάποιοι για δικούς τους διάφορους λογους αυτό το βλέπουν θετικά. Εγώ και κάθε λογικός άνθρωπος νομίζω όχι. Ο μερικός εμβολιασμός θα προστατεύσει σχετικά την μεγάλη μάζα των ευπαθών ομάδων. Ολικό εμβολιασμός μαζί με αυστηρά τοπικά lockdown θα εξαλείψει τον ιό. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει συναινεση για το τελευταίο γιατί θα σήμαινε ταφόπλακα στις οικονομίες κατι που ούτε οι κυβερνήσεις ούτε μεγάλο μέρος των λαϊκών τάξεων επιθυμεί. Μάλιστα πολλοί το θεωρούν περισσότερο επιζήμιο από τον ίδιο τον ιό.

    Reply
  12. πικάπα

    Φίλε Ηλία και φίλε Σαν Ροκο ότι είμαστε εξ αρχής, από το πρώτο λοκντάου, η πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης της αριστεράς δεν υπάρχει αμφιβολία -και δεν έχει νόημα να ψάχνεις το δίκιο σου μαλώνοντας με φανατικούς. Λίγο να κυκλοφορήσεις απο τη μύτη σου θα δεις τι λέει ο κόσμος που δεν χάφτει την απιστήμη των καναλιώνε. Πέρα από αυτό, δεν θέλω να προσβάλλω, αλλά οι οργανώσεις αυτής της αριστεράς μου κάνουν πια βαρίδια και όχι ελπίδα πρωταρχικής συγκέντρωσης κρίσιμης μάζας.
    Δεν είναι καθόλου καλό αυτό το μεγάλο πολιτικό κενό που υπάρχει, όταν πολύς κόσμος που έχει την κοινή λαϊκή ορθο-λογική παρεμένει και θα παραμένει εντελώς ακάλυπτος πολιτικά. Αλλά νομίζω ότι το γαϊτανάκι των αγαναχτισμένων της δεξιάς πολυκατοικίας (που ως πολυκατοικία έχει έτοιμα όλα τα σχήματα για να κρατήσει τους παραδοσιακούς αντιδρώντες πέριξ στο μαντρί) δεν μπορεί να κάνει παρά κάποια πυροτεχνήματα εκτόνωσης και ενσωμάτωσης, σε ένα θέατρο μεταξύ “φιλελέ” αυταρχικοποίησης και ακροδεξιού μπαμπούλα.
    Το θέμα είναι πολύ-πολύ ευρύτερο, οι δυναμεις που στριφογυρίζουν είναι μεγάλες, και οι πολιτικές που μπορείς να περιμενεις στην Ελλάδα είτε απο εδώ είτε απο εκεί δεν μπορούν πια να είναι αυτόφωτες. Θα εξαρτηθεί και πάλιν απέξω..

    Reply
    1. Κώστας

      Πικάπα οι αριστεροί άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστά Εμβέρ Χότζα

      Πήγαινε αγοράκι μου να διαδηλώσεις για την Μακονία και άσε την Αριστερά ήσυχη

      Κώστας

      Reply
    2. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Πικάπα,
      θα συμφωνήσω ότι, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ιλιγγιωδες και καταθλιπτικο κενό στ’ αριστερά.

      Πραχτικά, η εξωκοινοβουλευτικη Αριστερά δεν έχει καμία σύνδεση με τους εργατικούς χώρους του ιδιωτικού τομέα.
      Αυτή τη στιγμή το κοινωνικό περιβάλλον της άκρας Αριστεράς είναι ο φοιτητοκοσμος (απολύτως άξιος σεβασμού αλλά δίχως την κοινωνική βαρύτητα της εργατιας) και κάποια μεσοστρωματα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, κομμάτια της τεχνοκρατιας του δημοσίου κλπ).

      Τα κομμάτια αυτά έχουν μιαν αντίληψη καθαρά τεχνικιστικη- τεχνοκρατικη για το τι είναι υγεία αλλά και για το ποιος θα πρέπει ν’ αποφασίζει για τα ζητήματα δημόσιας υγείας.
      Είναι προφανές πως τα μεσοστρωματα δεν εμπιστεύονται ούτε κατ’ ελάχιστο την εργατια πάνω σε ζητήματα πολιτικής υγείας και γι’ αυτό υιοθετουν πατερναλιστικο λόγο.
      Για όλους αυτούς οι εργάτ(ρι)ες είναι αδρανες υλικό έτοιμο προς διαμόρφωση: πρέπει να μας διδάξουν- διαφωτίσουν.

      Αν μπορεί κανείς να πει ότι βγήκε κάτι καλό απ’την τραγωδία του κορωνοιου με τα εκατομμύρια νεκρών, ε, αυτό σίγουρα είναι ότι έπεσαν οι μάσκες.
      Όχι οι ιατρικές, οι άλλες.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ακόμα χειρότερο είναι το ΚΚΕ που δεν θέλει να δει ότι η επιστήμη και οι επιστήμονες δεν είναι ουδέτερα πράγματα. Άιντε το πολύ πολύ να βγάλει κάποια ανακοίνωση.

        Η ακροδεξιά και οι εθνικιστές προωθούν την ψέκα, δηλαδή την απάτη, το ψέμα, την τερατολογίες του τρόμου “θα πεθάνουμε από τα εμβόλια”. Στον αντίποδα, υπάρχει η βλαμμένη αντίληψη που λέει ότι “η επιστήμη γενικά, μας σώζει και θα μας σώσει”. Δεν βλέπουν ότι η κλιματική καταστροφή που θα οδηγήσει σε δεκάδες εκατομμύρια θύματα (νεκρούς, πρόσφυγες κλπ) στα επόμενα χρόνια έχει ως αιτία και την επιστήμη ως βασική καπιταλιστική παραγωγικη δύναμη; Πως ελπίζουν να τους σώσει γενικά και αόριστα η επιστήμη; Τον Τζεφ Μπέζος θα τον σώσει. Τον πλεμπαίο από που και ως που;

        Reply
        1. πικάπα

          Σαν ρόκο, η ίδια η στοχοθεσία, εξαρτάται από τη γνώση των δεδομένων. Όμως η διάφανη γνώση των δεδομένων σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Παρά τα ίντερνέτια και παρά τις δυνατότητες της στατιστικής, η ίδια η ταχύτητα των εξελίξεων, μαζί με την αποκλειστική χρηματοδότηση σε ότι συμφέρει, διαστρέφει την ίδια την συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων, ενώ παράλληλα προκαθορίζει ανελαστικά τη στοχοθεσία. Βάλε και τον έλεγχο ενημέρωσης και δημοσιότητας και πήρες το σημερινό πακέτο της “προοδου”.

          Ένα μικρό παράδειγμα, τα μαθηματικά έχουν καταληφθεί από την ηγεμονία των “μοντέλων”, υποθέσεων σε μεγάλο βαθμό, που εύκολα μπορούν να προβάλλουν επιδιώξεις ως βολικές προβλέψεις. Η φιλοδοξία να προλάβουμε, να προκαταλάβουμε κλπ έχει φτάσει πια σε σημείο φρενίτιδας. Έτσι ώστε τα δεδομένα έχουν ουσιαστικά αντικατασταθεί από την επεξεργασία, βλέπε χειρισμό και lobbying. Αυτό όμως δεν είναι πρόοδος, είναι τρέλα κορδέλα. Να μη πούμε δε για ορθολογισμό. ΄Μπορεί να έχ ορθολογισμό το αχόρταγο; Είναι τελικά θέμα προθέσεων, αλλά όμως είναι και θέμα ταχύτητας εξελίξεων.

          Είναι καμιά φορά να απορείς, μα είναι δυνατόν να μην ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει; Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές ξέρουν πολύ καλά αυτά που τους ενδιαφέρουν, ακόμη. Αλλά για πολλά Δεν τους ενδιαφέρει. Το κακό είναι ότι αυτό που δεν τους ενδιαφέρει, ενδιαφέρει τους υπολοίπους μας, γιατί μας αφορά και μας παιδεύει.
          Έτσι λοιπόν βλέπουμε το τεράστιο θέμα του περιβάλλοντος, (όχι απλά του θέμα των εκπομπών του άνθρακα, που είναι υποσύνολο του τρομερού περιβαλλοντικού θέματος), έχει διαστρεβλωθεί και έχει προβληθεί εντελώς αποσπασματικά ως “κλιματική αλλαγή”. Όπου η λύση αυτού είναι τα αντιπεριβαλλοντικού αποτυπώματος τέρατα των ανεμογεννητριών στα βουνά μας και η βίαιη απολιγνιτοποίηση ημών των αφελών, παράλληλα με την yolo εξόρυξη-σπατάλη σπάνιων γαιών. Χωρίς ωστόσο να σταματά η εξόρρυξη σχιστολιθικών Φ.Α. αλλά και χτίσιμο νέων λιγνιτεργστασίων στη οικολογική Γερμανία κλπ.
          Το θέμα της υγείας, που αντιστοίχως έχει διαστρεβλωθεί και προβληθεί αποσπασματικά μετατρεπόμενο σε θέμα “υγειονομικών απειλών”, είναι μεγάλο δράμα, όπου δεν περιγράφω άλλο…Υποφέρω.

      2. πικάπα

        Ηλία, έχω ακόμη μεγάλη δυσκολία να απορρίψω τα πανεπιστημιογενη αριστερόστροφα νεο-μεσοστρώματα, γιατί εκεί είμαι κι εγώ νομίζω, αν και υπαλληλάκος. Και κυρίως τα αριστερά φοιτητάκια, που ήμουν, όπως ήταν και τα παιδιά μου. Συγκινούμαι ακόμη.
        Ωστόσο, έτσι είναι, κατά κανόνα, η πατερναλιστική πρόθεση, αλαζονεία θάλεγα έναντι των εργατικών, γενικότερα λέω λαϊκών, στρωμάτων, βγάζει μάτι. Όλοι αυτοί (εμείς) γινόμαστε απλά τεχνικοί-επιστήμονες-ειδικοί αφομοιώνοντας την ουσία της αστικής δήθεν ορθολογικότητας, ως ορθολογικότητα των μέσων. Ούτως ειπείν, “δυστυχώς” ο ορθολογισμός εκφράζεται αναγκαστικά από εμάς που ξέρουμε και όχι από τους καημένους που δεν μπορούν να ξέρουν. Ο δε βαυκαλιασμός ότι στους ώμους μας πέφτει βαρύ το καθήκον να εισάγουμε τη συνείδηση στις μάζες, εξακολουθεί σήμερα τραγελαφικά…
        …ως να μην είχαν συμβεί οι τραγικές διαψεύσεις αυτής της -πως να την πω- βαυκαλίας. Τελικώς, εμεις οι τέτοιοι σοσιαλ-πανεπιστήμονες ιδέα δεν έχουμε ότι έχουμε πάψει να είμαστε ορθολογιστές επιστήμονες όταν γίναμε χρηματοδοτούμενοι τεχνοειδικοί της “προόδου”, γραναζάκια μιας ανορθολογικής αστικής θεώρησης της τεχνοεπιστήμης -την οποία υπηρετούμε με αριστερές ευαισθησίες..
        Αλλά αλίμονο για μας, το αληθές υποκείμενο του ορθολογισμού είναι το όλον του ανθρώπινου παράγοντα και όχι οι εφήμεροι “άριστοι” του ανθρώπινου παράγοντα. Και εδώ δεν έχει μα και μου!!!
        Ευτυχώς σε παρηγορώ ότι υπάρχουμε πια αρκετοί που έχουμε αντιληφθεί τι είμαστε και τι δεν είμαστε, και έτσι είμαστε όμως εκτός, μπλοκαρισμένοι.

        Από την άλλη είναι και να φοβάσαι περισσότερο αυτούς που ισχυρίζονται πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Είναι αυτό που έθιξα ως όλο θέμα, όχι απλά θέμα υποκειμένων, αλλά ως αθεράπευτη υστέρηση πλέον της σημερινής “μαρξιστικής θεωρίας” ως μέθοδο κοινωνικής αλλαγής. Όχι, συγνώμη, ο μαρξισμός των πανεπιστημίων της Κίνας, δεν είναι πια μαρξισμός.
        Δε νομίζω όμως που σε αυτή τη πολύ οδυνηρή διαπίστωση υπάρχει περιθώριο θεωρητικής επίλυσης απο ειδικούς…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ο μαρξισμός των πανεπιστημίων της Κίνας, είναι η απολογητική θεωρία του κινεζικού καπιταλιστικού καθεστώτος. Δεν έχει καμία σχέση με χειραφετητικη θεωρία.

        2. Ηλίας Γιαννόπουλος

          ΠιΚαπα, δύο συντομότατα σχόλια:
          Α) “το αληθές υποκείμενο του ορθολογισμού είναι το όλον του ανθρώπινου παράγοντα και όχι οι εφήμεροι “άριστοι” του ανθρώπινου παράγοντα. Και εδώ δεν έχει μα και μου!!!”
          Πολύ καλή συμπύκνωση της αληθινής ουσίας του “ορθού” ορθολογισμού!
          Τελικά ορθολογική και βαθιά ανθρώπινη είναι η συνειδητή δράση του σοσιαλιστή-πολιτικά συνειδητού εργάτη.
          Πολύ πιο ορθολογική και βαθιά επαναστατική απο κείνη του επιστήμονα στο εργαστήριο.
          Β) “…όχι απλά θέμα υποκειμένων, αλλά ως αθεράπευτη υστέρηση πλέον της σημερινής “μαρξιστικής θεωρίας” ως μέθοδο κοινωνικής αλλαγής.”
          Αναρωτιέμαι, υπάρχει, όντως, κενό και “υστέρηση της μαρξιστικής θεωρίας” ή μήπως τα “υποκείμενα”, όπως λες, παναπεί οι ηγεσίες, απλά αρνούνται να μελετήσουν το “όλον του ανθρώπινου παράγοντα” και πορεύονται με βάση τον επιστημονισμό και τον θετικισμό του 19ου αιώνα που βλέπει παντού σώματα-μηχανές;

        3. πικάπα

          Μαρξισμός φίλε μου θα ήταν να του αλλάξουμε τα φώτα σε μια σειρά θεμάτων και σίγουρα στο τι να κάνουμε, όπως θα είχε κάνει και ο ίδιος..Ο άνθρωπος έσβηνε κι έγραφε μια ζωή, οκ με πάθος και έκανε και συνδικαλιές, αλλά είχε μια πορεία ζωντανή μελετώντας, εξελίσσοντας και αλλάζοντας. Τόσα καταλάβαιναν τότε για την επιστήμη και τέτοια ανέδυαν οι τότε εποχές. Ειδικά ο Έγκελς..Και πάλι είχαν δει μπροστά, αλλά έλεος, μη τους πούμε κι Ιζεκιήλ. Το καλό και το κακό είναι ότι στις σύγχρονες εποχές κανείς δεν μπορεί να έχει τη βαρύτητα ενός Μαρξ-Έγκελς και ότι μεγάλο μέρος της ανθρώπινης γνώσης έχει περάσει πια σε πολλούς, του πανεπιστημίου και όχι.
          Μετά να πάμε στο Λένιν και να τελειώνουμε με τα διάφορα τσαλιμάκια που τα κάναμε αιώνιες συνταγές. Όχι, δεν γίνεται έτσι τώρα, και για τότε ότι και να πούμε έξω απο το χορό τα λέμε, και στα βράχια έπεσε τελικά.
          Και να καταλάβουμε έλεος τι είναι ορθολογισμός, που ο καθένας μάγκας χρήζει το δικό του λόγο ορθό, κι έχει γίνει αμέρικαν μπαρ. Γεμίσαμε ορθο-κομμουνισταράδες…

          Ποιός θα τα συνθέσει;. Δε ξέρω. Αλλά θα με παρηγορούσε εάν έβλεπα να γίνονται οι σωστές αρνήσεις των αρνήσεων και να διατυπώνονται σοβαρά οι σοβαρές ερωτήσεις που κραυγάζουν. Θα εμπιστευόμουνα δε μόνο μαζικό πολιτικό υποκείμενο (χωρίς ψευτο-μέτωπα και αηδίες) και μόνο τη μετριοπάθεια των στόχων (ώστε να υπάρχει εξ αρχής αυστηρή συνέπεια λόγων και έργων, όχι θα).

  13. Σ.Τ.

    Η ενδημικοτητα των ιών της γρίπης έχει ένα κοινό Με την ενδημικοτητα του ιού covid19. Προκαλείται από την άριστη προσαρμογή του ιού στον ανθρώπινο βιολογικό μηχανισμό. Αυτό που λέμε δηλαδή κολλάει “εύκολα” και μεταδίδεται ταχύτατα. Στα υπόλοιπα η επιδημια covid19 διαφέρει από την γριππη Η βασική διαφορά είναι ότι ο covid είναι θανατηφόρος. Αυτό δεν είναι προπαγάνδα, είναι η πραγματικότητα. Τα τοπικά lockdown αποτρεπούν την μετατροπή της σε πανδημια. το οποίο θα σήμαινε την εξαφάνιση ενός μεγάλου μέρους της ανθρωπότητας. Ο μαζικός εμβολιασμός σημαίνει όλο και λιγότερα lockdown. Αλλά είπαμε, λείπει η κοινή λογική.

    Reply
  14. Κώστας

    Αυτό που πρώην σύντροφοι όπως ο San Rocco-Ragnarok, που δεν μας λέει το όνομα του για να χειριστεί ο Γεροτζιάφας όπως επιθυμεί τις αήθεις κατηγορίες που εξαπέλυσε στην επαγγελματική, ακαδημαική και επιστημονική αξία και ηθική, ο πικάπα (με τις παντόφλες στο περιβόλι) και ο Γιαννόπουλος, δεν μπορούν να αντιληφθούν είναι την πανδημία ως ένα ΟΛΙΣΤΙΚΟ, ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ γεγονός τα ταξικής πάλης. Ένα γεγονός γέννημα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και του ανώμαλου μεταβολισμού του στο φυσικό οικοσύστημα. Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί οι 3, που έχουν έτσι κι αλλιώς φυσικούς περιορισμούς (IQ) στην έναρθρη έκφραση, συνεπώς δεν μπορούν να κάνουν ζημιά, αλλά το ότι οι απόψεις αυτές απηχούν εκτιμώ ένα 30% μελών και στελεχών της αριστεράς. Που θυμήθηκαν πως είχαν ακούσει αριστερούς να λένε πως η επιστήμη δεν είναι ουδέτερη και το μεταφράσανε πως δεν υπάρχει επιστήμη. Δεν υπάρχουν hard data, δεν υπάρχει Βιολογία, Στατιστική, Ιατρική, Ανοσολογία, Επιδημιολογία. Τους λες πως μη ουδετερότητα της επιστήμης είναι οι εκπαιδευόμενοι κατά του εκπαιδευτή και οι εργάτες κατά του μηχανικού και σου λένε πως είναι … οι ασθενείς κατά του γιατρού. Για τέτοιους μπετόβλακες μιλάμε,ένα από αυτά τα μπουμπούκια έγραψε πως στέκει να πάμε στον γιατρό και να … διαφωνούμε με αυτά που λέει. Και όχι απλά με τον έναν, γιατί υπάρχουν ψεκασμένοι γιατροί που πρέπει οι ΙΣ να τους πάρουν την άδεια. Οι άνθρωποι μας λένε να διαφωνούμε με την Ιατρική. Λέει η ιατρική πως το covid δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με γρίπη, όχι λένε αυτοί, είναι λίγο βαριά γρίπη. Λέει η ιατρική πως έχουμε περάσει τα 10.000.000 νεκρούς, όχι σου λένε, δεν υπάρχει κρυφή θνησιμότητα. Το είπε αυτό ο San Rocco. Πως έχουμε ξαφνικά τα ΤΕΛΕΙΑ συστήματα υγείας και δεν έχουμε κρυφή θνησιμότητα

    Είναι αυτό που τους ταυτίζει με τον ΑΤΟΜΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟ η άρνηση της ΚΑΘΟΛΙΚΟΤΗΤΑΣ, η άρνηση της ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της πανημίας. Εϊτε τον ατομοκεντρισμό της ακροδεξιάς (Μπολσονάρο, Τραμπ, κατά καιρόυς Τζόνσον) είτε τον πιο λάιτ, ας πούμε της ΕΕ, το κράμα ατομικής ευθύνης-καταστολής. Οι πρώην αυτοί σύντροφοι σου λένε δεν ειναι ατομική ευθύνη, είναι ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ. Από αυτή την άποψη είναι μάλλον πιο κοντά στην alt right γραμμή παρά σε εκείνη που χαράξανε κυβερνήσεις του πάλαι ποτέ πολιτικού κέντρου. Είναι πιο κοντά στο “να σωριαστούν τα πτώματα μέχρι εκεί πάνω” που είπε, ή φέρεται να, είπε ο Τζονσον. Στην Ελλάδα έχουμε εντός της Αριστεράς ένα φαινόμενο αυθεντικής (προ)φασιστογένεσης.

    Αυτού του είδους η πρώην αριστερά είναι ο καλύτερος φίλος της γραμμής τύπου ΕΕ. Ταυτίζει αριστερά και ακροδεξιά και υιοθετώντας τον ΑΤΟΜΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟ ως υπέρτατη αξία δεν προσπαθεί να αρθρώσει κανένα κίνημα για καθολικά προτάγματα. Δεν υπάρχει δημόσια υγεία αφού το παν είναι το ατομο, όπως λένε και οι χωρικοί στον Μαυρογιαλούρο, ή γινόμαστε καλά ή πεθαίνουμε. Όταν η πρώην αριστερά, φωλιασμένη σαν τον καρκίνο στις οργανώσεις μας, προτείνει να κρατήσει για πάντα η πανδημία (αλλά να έχουμε εκατομμύρια κλίνες ΜΕΘ) έρχεται ο Μητσοτάκης και λέει “οι άνθρωποι είναι τρελλοί”. Έρχεται ο Μητσοτάκης και λέει “υποχρεωτικός εμβολιασμός των ατόμων”. Και αυτή η δήθεν αριστερά λέει ένα μεγάλο ΝΑΙ στον Μητσοτάκη. Για την ακρίβεια λέει αυτά που λέει ο Πετράκος (viral από΄σειρά πρώην συντρόφων και τώρα εκπρόσωπος τύπου του Τράγκα) και ο Βελόπουλος, δηλ, να εμβολιαστεί όποιος θέλει. ΟΛΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ, λέει ο Μητσοτάκης, ΟΠΟΙΟ ΑΤΟΜΟ ΘΕΛΕΙ, λένε οι πρώην αριστεροί. Στο ποιος είναι ο κοινωνικός πρωταγωνιστής συμφωνούν και οι 2.

    Αντίθετα με τον μητσοτάκη, τους φασίστες και την υπο εξέλιξη φασιστογένεση η αριστερά λέει πως η πανδημία είναι ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ και πως δεν την αντιμετωπίζουν ΑΤΟΜΑ. Την αντιμετωπίζει η εργατική τάξη και τα λαικά στρώματα αγωνιζόμενη για καθολικό (ιδανικά και προς το παρόν εθελοντικό) εμβολιασμό, α, β και γ βαθμούς περίθαλψης, ιχνηλάτηση, ατομικά και συλλογικά δημοκρατικά δικαιώματα, αλληλεγγύη και λαικό πολιτισμό

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ο γεροτζιαφας είναι απλά αλλου, απαράδεκτος και λάθος. Οι δηλώσεις του απηχούν μια αντίληψη υποταγής στην κρατική/καπιταλιστική επιστήμη. Δεν φταίμε εμείς, αυτός λέει αυτά που πιστεύει.

      Όλα τα άλλα που έγραψες Κώστα, έχουν απαντηθεί: ούτε η μακονια είναι μόνο ελληνική, ούτε η επιστήμη είναι ουδέτερη και μόνο καλή όπως πιστεύεις. Έχει κάνει καλά και τέρατα. Εσύ πορευσου με τις επιστημονικίζουσες αφέλειες σου.

      Reply
    2. Κώστας

      Ρε παιδιά ένας που καταλαβαινει τι κακό έχει όταν η Ιατρική σώζει ζωές να με βοηθήσει.

      Γιατί αυτό συζητάμε. ΜΟΝΟ.

      Η επιστήμη κατά τα άλλα δεν κάνει “καλά και κακά”, αναπαράγει τον καπιταλισμό. Κατά μια έννοια και όταν σώζει ζωες και αυτό για τον καπιταλισμό το κάνει.

      Παρόλαυτα ομως ναι, όταν σώζει ζωές κάνει ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ.

      Κατά τα λοιπά καλωσορίζουμε στην κριτική στην γνώση, στην κριτική στην επιστήμη στην κριτική στην ανάπτυξη. Αλλά όχι, το περιεχόμενο αυτών των εννοιών είναι η όξυνση της ταξικής πάλης σε αυτά τα πεδία και όχι η αμφιβολία για το αν είναι καλό η ιατρική να σώζει ζωές. Τα 5.000.000 νεκροί, να σου πω 4.000.000, θα ζούσαν αν είχαν κάνει εμβόλιο, αν υπήρχε, και πολλοί αν δεν είχαν μπερδευτεί από την προπαγάνδα και το έκαναν.

      Ο Γεροτζιάφας είναι γιατρός. Σώζει ζωές. Με την μαοαλτουσεριανή γλώσσα, που προσπαθείς ανώνυμε να αντιγράψεις, “δημιουργεί όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης”. Αλλά καλά κάνει και σώζει ζωές. Στον καπιταλισμό. Γιατρός είναι, έχει ορκιστεί. Κατά τα λοιπά, όποιος έχει παρακολουθήσει λίγο, είναι ο βασικός, βασικά ο μοναδικός, που 1,5 χρόνο αποδομεί τον κυρίαρχο λόγο στα ΜΜΕ. Δεν είναι κανένας ήρωας, τον καλούν, αν καλέσουν κι άλλους θα το κάνουν.

      Κώστας

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Έρχεται τρίτη, τέταρτη, πέμπτη δόση εμβολίων, έρχεται καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός, υγειονομικό απαρτχάιντ , ενίσχυση του κρατικου/διευθυντικου δικαιώματος μέσω υγειονομικού διαβατηρίου, μια χαρά! Και εννοείται καμία συζήτηση για σοβαρή δημόσια δωρεάν περίθαλψη για όλους.

        Η δημόσια ατζέντα τίθεται και καθορίζεται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ κ την κυβέρνηση και ο λαός στην παράνοια. Και έχεις τους ακροδεξιούς ψεκες και τους υγειονομικούς ψεκες να δίνουν ρεσιτάλ παράνοιας και τρόμου ….

        Έτσι, εντελώς φανερά χτίζεται ο νέος διπολισμος που θα κυριαρχεί στα επόμενα χρόνια κ θα ορίζει ατζέντες: ο τρόμος/παράνοια της ακροδεξιάς ψεκας vs του τρόμου /παράνοιας της υγειονομικής ψεκας και το ανάποδο.

        Μόνος κερδισμένος το εθνικό και υπερεθνικό κεφάλαιο. Αμ πως;

        Reply
    3. Ανώνυμος

      Ατομοκεντρισμος είναι να αρνείσαι την υποχρεωτικοτητα του εμβολιασμού, την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα sms, τα πρόστιμα τους υγειονομικούς διαχωρισμούς; Και βέβαια όχι!

      Ατομοκεντρισμος είναι να λες “στα παπάρια μου το δημόσιο σύστημα περίθαλψης, εγώ την κωλαρα μου να σώσω είτε πίνοντας χλωρίνη όπως μου είπε ο Θεός μου ο Τραμπ και ο μπολσοναρο ” .

      Ατομοκεντρισμος είναι να λες ” ναι στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τα sms, τα πρόστιμα και στους υγειονομικούς διαχωρισμούς και όσοι διαφωνείτε είστε εχθροί της κοινωνίας και δικοί μου, δηλαδή εχθροί της κωλαρας μου”. Αυτό είναι ατομοκεντρισμος.

      Κοινωνική ευθύνη είναι να αγωνίζεσαι για ένα δοχείο σύστημα ποιοτικής περίθαλψης για όλους και δωρεάν, να αγωνίζεσαι για να μπορεί όποιος θέλει να έχει καλό εμβόλιο, να απορρίπτεις/αρνείσαι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, sms, πρόστιμα, υποχρεωτικοτητα στον εμβολιασμό και υγειονομικά απαρτχάιντ . Αυτά είναι κοινωνική ευθύνη. Όλα τα άλλα είναι η γλώσσα του ψέματος. Και αυτή την γλώσσα την προωθεί το μεγαλείο, το κράτος και η ακροδεξιά ψεκα και η υγειονομική ψέκα.

      Η παράνοια και οι τρόμοι που προωθούν η ακροδεξιά ψεκα από την μια και η υγειονομική ψέκα από την άλλη, πρέπει να πέσουν τελικά, στο κενό. Αλλιώς η δυστοπία τόσο στην ακροδεξιά όσο και στην υγειονομική εκδοχή τους θα κυριαρχήσουν. Και θα ορίζουν την δημόσια ατζέντα από εδώ και πέρα.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Μέρες σας καμαρώνω, Ηλία, Σαν Ρόκο, πικάπα και άλλοι αντι-εμβολιαστές η “γενικώς αντι-δεν ξέρωγώ-τι”! Το έχετε τερματίσει. Πολύ περιθώριο, βρε παιδιά.
        Ολοι οι αποτυχημένοι αριστεροί έχουμε ψυχολογικά αλλά όχι κι έτσι.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Μην κοιτάς στον καθρέφτη σου όταν μιλάς για άλλους: κρίνεις εξ ιδίων, τα αλλότρια.

        1. Ανώνυμος

          Εσύ ως διαχρονικά αντι-κατανόηση, δεν έχεις καταλάβει Χριστό από όσα λεμε

  15. Papillon

    Αφιερωμένο σε όλους τους “κόκκινους” αντιεμβολιαστές:

    https://parapoda.wordpress.com/2021/07/17/%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%84%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%87%cf%81%ce%b5%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%bf%ce%bb/

    ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ με διάταγμα όχι του Μητσοτάκη αλλά των ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ. Α και όχι επί Στάλιν αλλά επί ΛΕΝΙΝ (διευκρίνιση για τους αντισταλινικούς)

    Φασίστας και ο Λένιν άραγε;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Οχι καλιέ!! Μητσοτάκης, ο Λένιν της Ελλάδας. Και ΝΔ = κυβέρνηση των Ελλήνων μπολσεβίκων.. Ε ρε κάτι “κόκκινοι” αχταρμάδες με την άγνοια και την ασχετοσύνη ΠΑΡΑΠΟΔΑ….

      Reply
    2. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Ισοπεδωτικό επιχείρημα.
      Επί Λένιν:
      Α) Στις 16 Μάρτη 1919 η τρομερή ΤσεΚα του Τζερζίνσκυ μπούκαρε στο εργοστάσιο Πουτίλοφ της Πετρούπολης, συνέλαβε 900 εργάτες που απεργούσαν για ψωμί και την επόμενη μέρα εχτέλεσε δίχως δίκη 200.
      Β) Την Άνοιξη του 1919 (Απρίλης-αρχές Ιούνη) τα αποσπάσματα της ΤσεΚα κατέστειλαν δεκάδες απεργίες για ψωμί στις πόλεις Τούλα, Αρυόλ, Ιβάνοβο, Τβερ, Αστραχάν και εχτέλεσαν χιλιάδες απεργούς. Κανείς δεν ξέρει πόσες χιλιάδες.
      Γ) Την περίοδο από Αύγουστο 1920 έως Ιούνη του 1921 η ΤσεΚα κατέστειλε την αγροτική εξέγερση στις επαρχίες Ταμπόφ-Βαρανιέζ, δολοφονώντας καμιά 15αριά χιλιάδες αγρότες.
      Χιλιάδες φυλάκισε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου αρκετοί πέθαναν από τύφο και χολέρα. Για τις ασθένειες αυτές δεν έγινε κανένας “υποχρεωτικός εμβολιασμός” απ’ τον Λένιν.
      Δ) Το Μάρτη του 1921, μετά την έφοδο και την κατάληψη της Κροστάνδης, εχτελέστηκαν 2 χιλιάδες εξεγερμένοι αφού είχαν αφοπλιστεί.

      Αν ο παραπάνω κύριος σας φαίνεται “δημοκράτης”, αγαπητέ Παπιγιόν, ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε από τέτοια “δημοκρατία”.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Απεργίες “κατσαρόλας” το 1919 στην επαναστατημένη Ρωσία;
        Κακή ιδέα, που δε συνιστάται η μίμησή της, γιατί αυτή τη φορά η απαντήσεις θα είναι πιο αποφασιστικές/αποτελεσματικές. Εχουν γίνει τόσα και τόσα από τότε.

        Reply
      2. Σ.Τ.

        Δυστυχως οι μπολσεβικοι πηγαν με την βια. Ετσι ανοιξε η πορτα του φρενοκομειου.
        Δυστυχως και οι εσεροι πηγαν με τους ξενους ιμπεριαλιστες. Η ρωσια θα πληρωνε με μεγαλο φορο αιματος τον πολεμο/εισβολη των ιμπεριαλιστων

        Reply
  16. Σ.Τ.

    Το σαμποταζ σε περιοδο πολεμου ειναι προδοσια. Γι αυτο και οι παραδειγματικες εκτελεσεις. Δεν δινω δικαιο στους μπολσεβικους το θεμα ειναι πολυ δυσκολο. Εξαλλου οι μπολσεβικοι δεν ειχαν πλεον νομιμοποιηση μεσα στο λαο απο την στιγμη που παγωσαν τα σοβιετ οταν ειδαν οτι επικρατουσαν οι μενσεβικοι.

    Απο την αλλη, ποσοι στρατοι ιστορικα εχουν νομιμοποιηση.;;; Το ΕΑΜ; Ισως ΟΧΙ με αυτη τη λογικη….
    Τι θα εκανε η ρωσια χωρις τους μπολσεβικους;
    Θα τα καταφερνε καλυτερα ο Πλεχανωφ/Τσολακογλου./Τιερ ;; Αν επαιρναν την εξουσια οι μενσεβικοι, μετη στηριξη των ιμπεριαλιστων, τι θα επακολουθουσε ; Οι εσεροι που ουσιαστικα ηταν δυο κομματα σε ενα;;

    Βεβαια οι μπολσεβικοι μενουν στην ιστορια ως αυτη η πλευρα που πρωτη οδηγησε την ταξικη παλη σε παλη με ολα τα μεσα. Και εδω η ευθυνη παει κυρια στον σταλιν αλλα εξισου και στον Λενιν (μην το κρυβουμε).

    Τα υπολοιπα ειμαι μαλλον αναμενομενα.
    Ολα τα κομματα -και οι μενσεβικοι- συμμαχησαν με τους ιμπεριαλιστες. Ο πλεχανωφ απο το παρισι πυροβολουσε σε καθε ευκαιρια τους Μπολσεβικους.
    Ποιος θα μπορουσε να επικρατησει των μπολσεβικων;. Αν επικρατουσαν οποιδηποτε αλλοι, θα εκαναν μια χαψια την ρωσια. Οι δυτικοι θα ζητουσαν μεγαλα ανταλλαγματα για την στηριξη στην αντεπανασταση. Ειτε το θελουμε ειτε οχι οι μπολσεβικοι (και οι εσεροι) εκπροσωπουσαν το γενικο συμφερον του ρωσικου λαου/εθνους μεχρι το σημειο που επαψαν να πιστευουν στην ειρηνη…μην ξεχναμε τα συνθηματα τους με τα οποια απεκτησαν μια σχετικη στηριξη στα σοβιετ, Ειρηνη, γη και ψωμι.

    Αποδειχθηκε ΑΔΥΝΑΤΟ ΑΠΟ ΚΑΜΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ. Ας μην αναφερω τις παλινωδιες της προσωρινης κυβερνησης.

    Αυτη ειναι η πραγματικοτητα και καλα θα κανουμε να συμβιβαστουμε με αυτη και να μην εθελοτυφλουμε.

    Συνεπως καλυτερο θα ειναι -αν θελουμε να διατηρησουμε την καθαροτητα της κοσμοθεωρησης μας,- να απορριψουμε απο θεση αρχης την βια γενικα,μια και καλη, χωρις αστερισκους . Ισως η ιστορια δειξει μακροπροθεσμα οτι αυτο ειναι το πιο ορθο.

    Reply
    1. πικαπα

      “Αυτη ειναι η πραγματικοτητα και καλα θα κανουμε να συμβιβαστουμε με αυτη και να μην εθελοτυφλουμε.” Ισως.
      Βιαζεσαι ομως παρακατω στο τι να κανουμε.
      Απορριπτουμε τη βια ασυζητητι. Αλλα αυτη έρχεται και μας βρισκει. Υπαρχει αυτοαμυνα αραγε; Και πως ακριβώς οριζεται που σταματα κι αρχιζει; . Δηλαδη αρχαια ερωτηματα της κοτας και τ αυγου μη τα ξεπεταμε του φτερου.
      Η πραγματικοτητα που πρεπει να αντιληφθουμε (αλλο με τι θα συμβιβα αστουμε) εναι οτι υπαρχει παντα αντιφατικοτητα των πραξεων οτι και να κανουμε. Οτι οι λεξεις υστερουν παντα απεναντι στη πραγματικότητα οτι και να πουμε. Οτι ας διδαχτουμε απο την ιστορια και τι κραταμε και τι πετουμε η τι βαζουμε στα ανταλλακτικα, χωρις να ηθικοποιουμε η να οπαδοποιουμαστε απο συμβαντα που ουτως η αλλως δεν μας αφορούν πια.μη το μακρηγορω.
      Διαβαστε στο μπλοκ του μπελαντη τα 2 κειμενα για τον λενιν και τον μαρ. Οχι πως κατα γραμμα συμφωνω, αλλα η πιο συνεκτικη αποριμηση που εχω δει. Ολα σχετικα ειναι. Χρειάζεται ακομη περισσοτερη συνοψη, το ζουμι αλλιώς ως θα βρασουμε στο τελος χωρις ζουμι. Δεν βοηθουν ομως καθολου οι ειδικοι στο ζουμι. Ντιπ.

      Reply
  17. Papillon

    Τι είδους σουρεαλισμό ζούμε σε αυτή τη χώρα οι οπαδοί της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, του Μαδούρο, του Πούτιν και του Σι να μας κάνουν μαθήματα περί…δημοκρατίας. Αυτοί που είχαν το θράσος να σηκώσουν ΤΣΑΡΙΚΑ σύμβολα ημέρα αντιφασιστικού αγώνα (Πολυτεχνείο).

    Δεν μένω εδώ γιατί δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ηλία υπεκφεύγεις. Αλλάζεις θέμα και μας πας στην Κροστάνδη. Για τον εμβολιασμό λέμε. Η σοβιετική εξουσία ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ λοιπόν έκανε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ακριβώς γιατί έπρεπε να προστατεύσει και να θωρακίσει το δικαίωμα στην ΥΓΕΙΑ και στην ΖΩΗ του λαού και αυτό έκανε γιατί ήταν ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ.

    Δε μου λες το αποφασίζουμε εμείς για το σώμα μας είναι ή δεν είναι ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ, ΑΤΟΜΙΚΙΣΤΙΚΗ αντίληψη όταν οι ατομικές μας επιλογές θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των διπλανών μας; Και εδώ ακριβώς είναι το πρόβλημα.

    Δεν προπαγανδίζετε ούτε καν την ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ για τους εμβολιασμούς. Πετάτε ένα ναι στον καθολικό εμβολιασμό και θέλετε να μας πείσετε ότι είστε υπέρ του εμβολιασμού. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ.

    Αν δεν προσπαθείς να πείσεις το λαό ότι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ να εμβολιαστούμε όχι γιατί το επιβάλλει η κυβέρνηση αλλά γιατί το επιβάλλει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ και το γεγονός ότι δεν είμαστε ατομικές μονάδες αλλά ζούμε σε κοινωνίες και ορισμένες φορές και σε συγκεκριμένες καταστάσεις οι επιλογές μας επηρεάζουν τα δικαιώματα και τη ζωή των συμπολιτών μας. Αυτή λοιπόν η αντίληψη που βλέπει τον άνθρωπο σαν ατομική, ξεχωριστή μονάδα αποκομμένο τελείως από το κοινωνικό σύνολο είναι ατόφιος ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΣ.

    Με αυτό το σκεπτικό λοιπόν τάσσομαι ΥΠΕΡ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και σε δομές πχ ηλικιωμένων, γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και εκπαιδευτικούς (δεδομένο ότι ο ιός “προτιμάει” όλο και νεότερες ηλικίες και ξέρουμε πλέον και από το δεύτερο και τρίτο κύμα ότι τα σχολεία γίνονται εύκολα υγειονομικές βόμβες).

    Μου φαίνεται εντελώς μα εντελώς ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ και ΠΑΡΑΛΟΓΟ να υπάρχει έστω και ένας γιατρός ή νοσηλευτής σε νοσοκομείο ανεμβολίαστος από επιλογή και να κινδυνεύει άμεσα όχι μόνο ο ίδιος αλλά έστω και ένας ασθενής ηλικιωμένος ή με υποκείμενο νόσημα που θα έρθει μαζί του σε επαφή και που σε αυτόν τον άνθρωπο αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες να καταλήξει σε ΜΕΘ ή και να πεθάνει ακόμα.

    Όχι Ηλία δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να βάζουμε σε κίνδυνο ΚΑΝΕΝΑΝ. Αντίθετα έχουμε υποχρέωση ο καθένας από εμάς να ελαχιστοποιήσουμε όσο περισσότερο γίνεται τις πιθανότητες να αρρωστήσουν σοβαρά άνθρωποι με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή τους. Το ξαναλέω έχουμε την ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να εμβολιαστούμε και ναι σε ορισμένους τουλάχιστον χώρους πρέπει να υπάρχει και η νομική υποχρέωση.

    Νομίζω ξέρεις ποιοι άλλοι διατυπώνουν τις ίδιες ακριβώς απόψεις έτσι; Ξέρεις κάτι τύποι που πουλάνε επιστολές και βοτάνια; Μία με τα λοκντάουν τώρα με τους εμβολιασμούς τι γίνεται εδώ σας βλέπω στο τέλος και σε διαδήλωση μαζί τους στο Σύνταγμα.

    Reply
    1. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Φοβάμαι ότι τάχεις μπερδέψει λίγο στο μυαλό σου, Παπιγιόν.

      Α) Συγκρίνεις δύο αντιστασιακές οργανώσεις, τη Χαμάς και τη Χεζμπολά, με το πιστό σκυλί των ρώσων μεγιστάνων, τον Πούτιν.
      Τι σχέση έχουν αυτά;
      Η Χαμάς είναι η μόνη οργάνωση που έχει σα στόχο της τη διάλυση του σιωνιστικού Απαρτχάιντ.
      Η Χεζμπολά το 2006 είχε ταπεινώσει τα γουρούνια του Ισραήλ.
      Ξέρεις πολλούς που τόχουν κάνει αυτό;
      Τι σχέση έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας και ο Μαδούρο με τον πρόεδρο της Ρωσίας;
      Όσες μαλακίες κι αν έχει κάνει, παρασάγγες απέχει απ’τον εγκληματία.

      Β) Δεν υπεκφεύγω καθόλου. Μας έφερες σαν παράδειγμα υγειονομικής πολιτικής τον…Λένιν.
      Έναν τύπο που έστηνε στον τοίχο χιλιάδες εργάτες επειδή απεργούσαν, όταν ο ίδιος έκανε διακοπές στη ντάτσα του στο Γκόρκυ της Μόσχας.
      Οι ανευ δίκης εκτελέσεις απεργών εργατών, απ’όσο ξέρω, είναι άκρως…ανθυγιεινές!
      Λες να ενδιαφερόταν για την υγεία του λαού ένας τύπος που διέταξε να σφάξουν τους αφοπλισμένους εργάτες της Κροστάνδης;
      Αι ντοντ θινκ σοου.

      Γ) Είμαστε ενάντια σε ΚΑΘΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ εμβολιασμού.
      Ούτε οι υγειονομικοί, ούτε οι δάσκαλοι, ούτε κανένας.
      Το αν θα κάνει εμβόλιο κάθε εργάτης θα το αποφασίσει με βάση την ατομική του κατάσταση και την ατομική του υγεία.
      Μετά από συζήτηση με το γιατρό του, αν έχει.
      Όχι επειδή το είπε ο τάδε ή ο δείνα ιστρούχτορας της δήθεν “Αριστεράς” απ’ το πανάκριβο διαμέρισμά του εις …Σορβόνην Παρισίων.
      ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καμία κοινωνική αλληλεγγύη δίχως ΑΤΟΜΙΚΑ δικαιώματα.
      ΔΕΝ αναγνωρίζω καμία κοινωνία που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμά μου να ορίζω το σώμα μου.
      Όλα τα υπόλοιπα είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ.
      Είτε με Μητσοτάκη είτε με Λένιν, είτε με Μάο Τσε Τουνγκ.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Νομίζω ότι Ηλία έχεις λάθος στα εξής:

        Α. Ο Λένιν δεν ήταν ούτε δολοφόνος ούτε σκότωνε κόσμο και ήταν διακοπές στην ντάτσα του. Δε νομίζω δε ότι πρόλαβε ακόμα και αν ήθελε που όλη του η διαδρομή πείθει στο ότι δεν ήθελε , να αποκτήσει ντάτσα.

        Β. Ο εμβολιασμός ως πρακτική εντάσσεται και αυτός όπως και πολλές ανθρώπινες πρακτικές, στις κοινωνικές καταστάσεις εξαίρεσης: τι εννοώ; Πχ ο εμβολιασμός στα παιδιά έχει στοιχεία υποχρεωτικοτητας και το έχουμε δεχθεί ως κοινωνία! Χάρη στα παιδικά εμβόλια που γίνονται άπαξ, έχουμε γλιτώσει από μια σειρά θανατηφόρες αρρώστιες έτσι; Αυτό συνιστά μια κατάσταση εξαίρεσης από τον γενικό κανόνα της μη αναγκαστικής ιατρικής πράξης, ορθή κατά την γνώμη μου. Εδώ δεν ισχύει η ατομική βούληση για δύο λογους και ορθώς: α. Διότι τα παιδιά ως ανήλικοι δεν έχουν νομικά δική τους βούληση ακριβώς, και β. Διότι τα εμβόλια γίνονται άπαξ.

        Άλλο πράγμα λοιπόν η συζήτηση για την ισχύ και αποδοχή μιας κατάστασης εξαίρεσης από έναν γενικά αποδεκτό κανόνα (και άρα το που βάζεις την κόκκινη γραμμή) και άλλο πράγμα η αναγωγή του ατομικού δικαιώματος ως κυρίαρχο κριτήριο των πάντων. Το πρώτο είναι σωστή κομμουνιστική αντίληψη, το δεύτερο καπιταλιστικός δικαιωματισμος.

        Στην περίπτωση λοιπόν του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τον κοβιντ, έχουμε την αυθαίρετη γενίκευση αυτής της κατάστασης εξαίρεσης, όπου επί της ουσίας η κυβέρνηση λέει σε όλον τον κόσμο ότι “μεταπίπτετε στην κατάσταση του ‘παιδιου’ χωρίς δική σας βούληση” και μάλιστα έχοντας κάνει τα πάντα για να μην αντιμετωπιστεί η παρούσα επιδημία.

        Πχ οι υγειονομικοί χωρίς υποχρεωτικοτητα έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αλλά επ ουδενί δεν πρέπει να εφαρμοστεί γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε αυτό συμφωνούμε.

        Γ. Η κυβέρνηση των μπολσεβίκων είναι το ακριβώς αντίθετο από την κυβέρνηση της ΝΔ. Και η επιδημία κοβιντ δεν έχει σχέση με την διπλή επιδημία ισπανικής γρίπης και τύφου που σαρωνε τότε την Ρωσία. Ούτε φυσικά το σημερινό σύστημα περίθαλψης ακόμα και της Ελλάδας, έχει κάποια σχέση με το ανύπαρκτο σύστημα της μετεπαναστατικης Ρωσίας.

        Reply
        1. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Θα απαντούσα τα εξής σύντομα ξεκινώντας λίγο ανορθόδοξα:

          Β) Κάνεις πολύ χρήσιμες επισημάνσεις. Όντως τα εμβόλια για ευλογιά, ιλαρά, παρωτίτιδα, πολυομυελίτιδα κλπ πρέπει να γίνουν μέχρι το 3ο έτος της ηλικίας και, μιας και τα παιδιά 2-3 ετών δε μπορούν να αποφασίσουν, παίρνουμε μείς την απόφαση. Ορθότατα πράτουμε.
          Αυτό δεν έχει σχέση με το εμβόλιο για covid αφού είμαστε ενήλικες και έχουμε την ευχέρεια να πληροφορηθούμε και να κρίνουμε.
          Άρα το ζητούμενο είναι γιατί αυτή η κοινωνία δε μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.
          Χρειαζόμαστε πολύ πιο αυστηρή πολιτική κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ για παρενέργειες κλπ.
          Α) Ο Λένιν ζητούσε μετά το καλοκαίρι του 1918 μαζικές εκτελέσεις αντιφρονούτων και απεργών εργατών.
          Αν αυτό δε λέγεται δολοφονία, πως λέγεται;
          Όσο για τη ντάτσα στο Γκόρκυ υπάρχουν φώτο άπειρες.

      2. Σ.Τ.

        Ο χιτλερ ειχε ταπεινωσει τον εγγλεζικο ιμπεριαλισμο. Το ιδιο και η χεζμπολα. Το ιδιο και η χαμαζ.
        Ο ερτογαν εχει βαλει το αντι δυτικο του προσωπειο.

        Τι σημαινει αυτο;

        Φιλε μου Ηλια αποθεωνεις τους ακραιους ισλαμιστες φασιστες και την ιδια στιγμη κατηγορεις το λενιν για μερικες εκτελεσεις;
        Ξερεις ποσοι νεκροι υπαρχουν στις ενδοπαλαιστινιακες (για να μην αναφερω τις ενδοισλαμικες) διενεξεις εξουσιας……

        Στο κυριως θεμα, διακοσες πενηντα τοσες κυβερνησεις του πλανητη εχουν συμφωνησει σε ενα θεμα ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, Να βαλουν τους λαους καραντινα στο διηνεκες. Να βαλουν στο αιμα του λαου εναν ιο που οι ιδιοι λετε οτι ειναι μια γριππουλα. Αν ειναι ετσι γιατι φοβαστε το εμβολιο;;;;
        Εέε;
        Μηπως εχει το τσιπ του αντιχρηστου 666 ;;;;

        Δεν ξερω γιατι ασχολουμαι σοβαρα. Ισως πρεπει να βρω κανενα χομπι ψαρεμα η τιποτα αλλο.

        Reply
        1. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Φίλε μου Σ.Τ.,
          ποιές είναι οι “μερικές εκτελέσεις”;
          Οι 15000 εκτελεσμένοι αγρότες της επαρχίας Ταμπόφ από Αύγουστο 1920 έως Ιούνη 1921;
          Οι ίσαμε 4000 εκτελεσμένοι απεργοί εργάτες σε Τούλα, Αστραχά, Αρυόλ κλπ την άνοιξη του 1919;
          Δεκαπέντε χιλιάδες νεκροί είναι για σένα “μερικές εκτελέσεις”;;
          Λίγο περίεργη αντίληψη έχεις για τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή…

          Επιπλέον δεν αποθέωσα ούτε Χαμάς ούτε Χεζμπολά.
          Λέω ότι είναι οι μόνοι στη Μ.Ανατολή που χτυπάνε το σιωνιστικό απαρτχάιντ.
          Αλλά αν αυτοί είναι “φασίστες”, το μπολσεβίκικο καθεστώς που “καθάριζε” για την πλάκα, τι είναι;

        2. Ανώνυμος

          Ηλία πηγές για αυτά που γράφεις;

        3. Σ.Τ.

          Ηλια δεχομαι την απαντηση σου και ευχαριστω. Μου αρεσει η νηφαλιοτητα που εχεις στι τοποθετησεις σου.Αν θελεις μου λες ποιο πολιτικος φορεας ειχε την σωστη θεση απεναντη στην κατασταση που διαμορφωθηκε τοτε στην ρωσια κατα την γνωμη σου

      3. Ανώνυμος

        Επίσης Ηλία οσο δικαιούται να έχει κράτος το Ισραήλ άλλο τόσο δικαιούται και η Παλαιστίνη να συγκροτήσει κράτος. Και το ανάποδο. Ο Σιωνισμός είναι ο Ισραηλινός εθνικισμός και είναι βάρβαρος. Η απάντηση όμως σε αυτή την απάνθρωπη βαρβαρότητα του ισραηλινού σιωνισμού /εθνικισμού, δεν είναι ηβκαταργηδη του ισραηλινού κράτους, αλλά είτε η συγκρότηση δίπλα δίπλα στο κρατών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ , είτε πολύ μακροπρόθεσμα, ένα ομοσπονδιακό κοινο κράτος.

        Reply
        1. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Μια σύντομη απάντηση
          Α) Το σιωνιστικό έκτρωμα ΔΕ στηρίχτηκε στους γηγενείς Εβραίους της Παλαιστίνης όπως τα υπόλοιπα εθνικά αστικά κράτη.
          Οι Εβραίοι της Παλαιστίνης ζούσαν ΕΙΡΗΝΙΚΑ και ΑΡΜΟΝΙΚΑ επί αιώνες με τους άραβες. Το κράτος των σιωνιστών φτιάχτηκε αποκλειστικά από τους ευρωπαικής καταγωγής σιωνιστές Εβραίους που πήγαν στην Παλαιστίνη, με το όπλο στο χέρι, για να πετάξουν έξω τους άραβες και να τους πάρουν τη γη.
          Απ’ την άποψη αυτή το σιωνιστικό έκτρωμα μοιάζει με τη Ροδεσία και τη ρατσιστική Νότιο Αφρική των λευκών μπόερς.
          Β) Το αστικό κράτος της Ελλάδας έκανε φυσικά κι αυτό εθνοκάθαρση στη Μακεδονία με τον σφαγέα Παύλο Μελά, τον εγκληματία Γερμανό Καραβαγγέλη κλπ.
          ΟΜΩΣ την ίδια στιγμή οι ελληνόφωνοι εργάτες της Μακεδονίας ΔΕΝ είχανε τίποτα να κερδίσουν απ’ την εθνικιστική επιθετικότητα του “κράτους τους” και γι’ αυτό φτιάχτηκε η “Φεντερασιόν” που περιλάβαινε μέσα της ρωμηούς, τούρκους, εβραίους, βλάχους, βούλγαρους, μακεδόνες κλπ εργάτες.
          ΠΟΤΕ στο Ισραήλ δεν υπήρξε εβραική εργατική ομοσπονδία που να επιδίωξε τη συναδέρφωση με τους άραβες εργάτες. Η Χισταντρούτ (εβραική ΓΣΕΕ) στρεφόταν ανοιχτά κατά των αράβων εργατών και έκανε μποικοτάζ στους εβραίους επιχειρηματίες που τους προσλάμβαναν.
          Γ) Όσο υπάρχει το σιωνιστικό έκτρωμα του Ισραήλ δεν μπορεί να ικανοποιηθει το αίτημα των Παλαιστινίων για επιστροφή στη γη των προγόνων τους.

        2. Ανώνυμος

          Υπήρχαν Εβραίοι στην Παλαιστίνη πριν από τον σιωνιστικό εποικισμό/κατάληψη στις αρχές του 20ού αιώνα;

  18. Papillon

    Ηλία όσο σχολιάζεις τόσο εκτίθεσαι. Δεν μου κάνει εντύπωση που ταυτίζεσαι με την Χαμάς μα καμία απολύτως. Ναι έτσι είναι γι’αυτό και ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΙ με τον χειρότερο τρόπο την υπόθεση της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους. Μου αρέσει που υποστηρίζεις προβοκάτορες ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ που έχουν το θράσος να σηκώνουν ΣΒΑΣΤΙΚΕΣ δικαιολογώντας τον Χίτλερ. Μου αρέσει γιατί με δικαιώνεις απόλυτα. Ορίστε οι “επαναστάτες” που τόσο λατρεύεις:

    https://www.youtube.com/watch?v=TYuRR7DpDy0

    https://www.alamy.com/palestinians-hold-up-a-flag-with-a-nazi-swastika-on-it-infront-of-an-israeli-army-outpost-at-netzarim-junction-the-scene-of-fierce-clashes-in-the-past-week-october-6-2000-palestinians-have-used-gunfire-rocks-and-petrol-bombs-against-israeli-soldiers-and-israeli-helicopters-have-fired-on-palestinian-positions-at-the-gaza-flashpoint-aj-image380736403.html

    https://www.timesofisrael.com/palestinians-fly-swastika-kite-with-petrol-bomb-across-gaza-border-into-israel/

    Τα ίδια και για την Χεζμπολάχ η οποία πολεμάει στο πλευρό του ΣΦΑΓΕΑ-ΤΥΡΑΝΝΟΥ Άσαντ. Να τα χαίρεσαι τα ισλαμοναζίδια σου.

    Τι σχέση έχουν με τον νεοτσάρο; Είναι ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ. Τόσο απλά υπηρετούν τα συμφέροντα του ρωσικού ιμπεριαλισμού. H Ρωσία παίζει και με τον σιωνισμό αλλά και με τον ισλαμοφασισμό. Η τακτική του διπλού ταμπλό. Έτσι καταφέρνει να διεισδύει μέσα στο Ισραήλ πολιτικά, οικονομικά, εμπορικά και στρατιωτικά (άρα δημιουργεί περαιτέρω σχέσεις εξάρτησης με το ισραηλινό κράτος) ενώ ξεσηκώνει και τους αραβικούς και ισλαμικούς λαούς μέσω του αντισημιτισμού των “επαναστατών” που τόσο ΦΑΝΑΤΙΚΑ υποστηρίζεις εναντίον του Ισραήλ ουσιαστικά για να τους βάζει απέναντι στην Δύση ώστε αυτοί να έρχονται πιο κοντά στον Πούτιν. Αυτό το ρόλο παίζουν οι ακροδεξιοί σιωνιστές με πρώτο πρώτο τον ΠΡΑΚΤΟΡΑ του ρωσικού ιμπεριαλισμού Λίμπερμαν.

    Θέλεις την διάλυση του Ισραήλ. Άρα είσαι ΕΝΑΝΤΙΟΝ της λύσης των δύο κρατών και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο εθνών. Τι σύμπτωση το ίδιο και ο Βλαδίμηρος. Γι’αυτόν τον λόγο ακριβώς ενισχύει εκείνες τις δυνάμεις που μιλάνε για διάλυση του Ισραήλ. Και γι’αυτό παίζει και με το σιωνιστικό καθεστώς και ειδικά με τις πιο ακροδεξιές εκφάνσεις του. Γιατί έτσι δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να λυθεί το παλαιστινιακό. Δεν είναι τυχαίο που ο Μπένετ ευχαρίστησε τον Πούτιν γιατί συμβάλει στην “σταθερότητα” στην περιοχή ενώ ο Πούτιν μίλησε για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ισραήλ:

    http://www.uniindia.com/bennett-thanks-putin-for-strengthening-stability-in-region-prime-minister-s-office/world/news/2440347.html

    https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/putin-expresses-hope-for-constructive-cooperation-with-new-government/

    Καλά για τον Μαδούρο απορώ που με ρωτάς κιόλας. Ο τύπος είναι ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ του ρωσοκινέζικου ιμπεριαλισμού, έχει ξεπουλήσει τη χώρα του σε αυτούς και συμπεριφέρεται αναλόγως δηλαδή σαν ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ. Να’ ναι καλά ο Γκουαϊδό που ΠΡΟΒΟΚΑΡΕ ανοιχτά υπέρ του Μαδούρο το λαϊκο-δημοκρατικό κίνημα γι’αυτό άλλωστε και δεν έχει φυλακιστεί ακόμα.

    Συνεχίζεται…

    Reply
    1. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Παπιγιον,
      μόλις μας είπες ότι υποστηρίζεις την επιβίωση-διαιωνιση του τελευταίου ρατσιστικου κράτους Απαρτχαιντ στον κόσμο.
      Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι αυτό ισοδυναμεί με το να υποστήριζε κάποιος τη δεκαετία του ’80 τη ρατσιστικη Νότιο Αφρική ή τη δεκαετία του ’70 τη Νότια Ροδεσια.
      Το Ισραήλ ΔΕΝ είναι ένα κράτος όπως τα άλλα, δεν είναι αποτέλεσμα της εθνικιστικης αντίδρασης των Εβραίων της Παλαιστίνης, φτιάχτηκε από εποικους, όχι από γηγενεις.
      Αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά ή όχι;;
      ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ σε κράτος ρατσιστων-εποικων.
      Η “ιδεολογία” των Εβραίων εποικων ήταν ο αντι-αραβικος ρατσισμός.
      Όσοι πήγαιναν εκεί ήξεραν ότι θα κλέψουν γη αραβων με το όπλο στο χέρι.

      Β) Το γεγονός ότι ΚΑΠΟΙΟΙ αγωνιστές της Χαμάς μπορεί να υψωσαν φασιστικα σύμβολα ΔΕ σημαίνει ότι η πολιτική της οργάνωσης επικροτει το ναζισμο- φασισμο.
      Αυτά όλα είναι εκ του πονηρου.

      Περιμένω μια απαντησουλα:
      Είσαι υπέρ της Νοτιου Αφρικής ή της Ροδεσιας; Το Ισραήλ είναι η συνέχεια τους.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Ο Πούτιν παπιγιόν δεν διαφέρει σε τίποτα από τον Μπάιντεν, από την Μέρκελ, από τον μακρόν.

      Reply
    3. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Παπιγιον, παραληρείς άσχημα.

      Α) Μας λες, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι ακροδεξιοι Λιμπερμαν και Μπένετ εργάζονται “μυστικά” για τη…διάλυση του κράτους του Ισραήλ;
      Συνειδητοποιεις ότι αναπαράγεις θεωρίες συνωμοσίας;
      Δεν ασχολούμαι άλλο με τις τρέλες σου.

      Β) Όσο για τον Μαδουρο τον στηρίζω όχι γιατί είναι το καλύτερο παιδί (στο κάτω κάτω αυτό θα το αποφασίσει ο βενεζολανικος λαός) αλλά γιατί αντιστέκεται στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστες.
      Ακριβώς όπως υποστηρίζει όλη η Αριστερά την Κούβα. Όχι, πάντως, επειδή είναι…σοσιαλιστικη.
      Αλλά επειδή είναι στο στόχαστρο των νταβατζηδων της CIA.

      Γ) Αυτά για ισλαμοφασισμο της Χαμάς τράβα πεστα στη Γάζα.
      Εκεί που παίρνει ποσοστά Β.Κορεας!!
      Μήπως είναι…ισλαμοφασιστες τα 2 εκατομμύρια που κατοικούν στη Γάζα;
      Γιατί κάτι τέτοια λέει και ο…Μακρον.

      Reply
    4. Σ.Τ.

      Ηλια καπου εχεις αδικο, το οτι η χαμας παιρνει ποσοστα κανταφι, δεν λεει πολλα.
      Η μαλλον η επιχειρηματολογια επ αυτου ειναι ενα ακομα παραδειγμα της αντιφατικοτητας των ιδεων μας. Η πραγματικοτητα ειναι αυτη που ειναι και μπροστα στις αντιφασεις της πρεπει να εξηγουμε και οχι να συσκοτιζουμε!!

      Εγω θα ελεγα οτι η στροφη στον πολεμικο ισλαμισμο εκ μερους των παλαιστινιων, δειχνει την επιδραση των ακραια συντηρητικων ιδεων σε ενα κινημα που μεχρι τον θανατο Αραφατ ειχε κατα βαση δημοκρατικο χαρακτηρα. Η ιντιφαντα σαν παλλαικη αμυνα του λαου, σκεπαζε τα εγκληματα του κρατους και συσπειρωνε τους λαους της περιοχης αλλα και ολου του πολιτισμενου και προοδευτικου κοσμου απεναντι στον Ιμπεριαλισμο. Μιλαω για την πρωτη ιντιφαντα.

      Θεωρω μιλιταριστικη αποκλιση και συντηρητικη αναδιπλωση του κινηματος των παλιαστινιων την εκλογη χαμας. Περισσοτερα δεν γνωριζω και επιφυλασσομαι.

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Σ.Τ., δεν έχω καμία αντίρρηση ότι το πολιτικό Ισλάμ έχει τρομέρες αντιφάσεις.
        Απ’τη μιά βλέπει κανείς πολύ προοδευτικές πλευρές, όπως η αντίθεση στον ιμπεριαλισμό και τη σιωνιστική βαρβαρότητα.
        Κι απ’την άλλη ακραία αντιδραστικές πτυχές όπως η εναντίωση στη χειραφέτηση της γυναίκας, των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων κλπ, ο ασφυχτικός έλεγχος πάνω στην προσωπική ζωή (απαγόρεψη της κατανάλωσης αλκοόλ κλπ).

        Η Αριστερά δεν είναι αναφανδόν υπέρ του πολιτικού Ισλάμ.
        Αλλά χρειάζεται να συνεργαζόμαστε με τους ισλαμιστές σε όσα συμφωνούμε, πχ για τη διάλυση του σιωνιστικού εκτρώματος του Ισραήλ.

        Σε τελική ανάλυση αν ζούσαμε τη δεκαετία του ’40 δε θα στηρίζαμε το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο του Γκάντι ενάντια στους βρετανούς;
        Ήταν σοσιαλιστής ο Γκάντι; Δε νομίζω.

        Reply
      2. Σ.Τ.

        Το κ.κ.ισραηλ επιθυμει λυση δυο κρατων στα συνορα του 1968 συμφωνα με τα ψηφισματα του ο.η.ε.
        Τι λυση επιθυμει η χαμας;
        Η wikipedia λεει οτι η ηγεσια της χαμας φιλοξενειται στο Καταρ. Δεν ξερω αν μενει σε ντατσες ουτε εψαξα για φωτογραφιες.
        Ξερεις ηλια τι ειναι το καταρ;

        Reply
        1. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Σ.Τ., το ΚΚΙσραήλ είναι ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ μέχρι το κόκκαλο.
          Σιωνιστής και κομμουνιστής ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ.
          Ή το ένα ή το άλλο θα είσαι.
          Ο Σιωνισμός είναι ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ, όπως η ιδεολογία των λευκών ρατσιστών της Ροδεσίας.
          Μπορείς να φανταστείς λευκό της Ροδεσίας που να δηλώνει κομμουνιστής;
          Θα τον έπαιρνες στα σοβαρά;

          Δεν ξέρω που βρίσκεται η ηγεσία της Χαμάς.
          Ξέρω ότι παρ’ όλες τις πολιτικές τους αδυναμίες είναι η μόνη που υποστηρίζει τη ΔΙΑΛΥΣΗ του σιωνιστικού Απαρτχάιντ.

        2. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Ζητάω συγνώμη και απ’ τον Σ.Τ και απ’ όλους για την παραπληροφόρηση σχετικά με τη θέση του ΚΚΙσραήλ.
          Είπα πατάτα πριν.

          Το σημερινό Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ (γνωστό ως Ρακάχ) προέκυψε το 1965 απ’τη διάσπαση του παλιού ΜαΚι.
          Η διάσπαση έγινε πάνω στη βάση της αντιπαράθεσης με τον Σιωνισμό.
          Το σιωνιστικό κομμάτι έφυγε (η ΕΣΣΔ το αποκήρυξε) και έμεινε το ΑΡΑΒΙΚΟ κομμάτι που έγινε γνωστό ως Ρακάχ.
          Αυτό μας παρουσιάζουν οι υποστηριχτές του Ισραήλ ως…διεθνιστικό κόμμα των σιωνιστών.
          Το κόμμα των αράβων κομμουνιστών είναι το ΚΚΙσραήλ.
          Γι’αυτό μιλάει για επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων.
          Και πάλι συγνώμη.

  19. Papillon

    Τώρα για τον Λένιν θα πω λίγα πράγματα. Η χώρα βρισκόταν σε περίοδο ΕΜΦΥΛΙΟΥ και με την Αντάντ να επεμβαίνει για να ανατρέψει την σοβιετική εξουσία. Ναι Ηλία σε τέτοιες συνθήκες πολέμου και μεγάλης φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού εξαιτίας του τσαρισμού (να θυμίσω ότι η χώρα είχε βγει ρημαγμένη και από έναν πόλεμο) οι όποιες ενέργειες εναντίον του σοβιετικού καθεστώτος ήταν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ. Δεν είναι τυχαίο που τις υποκινούσαν λευκοφρουροί και εσέροι (οι οποίοι χρεώνονται και την απόπειρα δολοφονίας του Λένιν).

    Πολύ σωστά λοιπόν το κράτος κατέστειλε κάθε αντεπαναστατική ενέργεια. Τι ήθελες από τη μία να προσπαθεί το σοβιετικό κράτος να λύσει το πρόβλημα της φτώχειας, να έχει όλο το ιμπεριαλιστικό σκυλολόϊ απέναντι, ο κόσμος να υποφέρει από πείνα και αρρώστιες (γι’αυτό και πολύ σωστά ξαναλέω προχώρησε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό) και να ανέχεται κιόλας απεργίες και σαμποταριστικές ενέργειες σε εργοστάσια και αγροκτήματα ώστε να εμποδίζουν την παραγωγή με αποτέλεσμα να εμποδίζεται έτσι η επίλυση αυτών των κοινωνικών προβλημάτων; Ή να ανέχεται κάποιοι να μην παραδίδουν επιχειρήσεις και αγαθά ακριβώς για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να παίρνουν τα όπλα εναντίον της σοβιετικής εξουσίας;

    Πως να αντιμετωπίσεις κάποιον ο οποίος στρέφει το όπλο εναντίον σου μόνο και μόνο γιατί αρνείται να σου παραδώσει το κάτι παραπάνω που διαθέτει ή το μέσο παραγωγής του για να μην υποφέρει ο λαός; Πως να αντιμετωπίσεις κάποιον που στρέφει το όπλο εναντίον σου γιατί διεκδικεί το κάτι παραπάνω για τον εαυτό του και δεν δίνει δεκάρα για τους συμπολίτες που υποφέρουν από πείνα και αρρώστιες; Να σου πω εγώ; Δεν έχεις άλλη επιλογή τον εκτελείς επί τόπου. Και όλα αυτά ξαναλέω με εμφύλιο και ξένη επέμβαση, φτώχεια, επιδημίες κλπ. Τέτοιες ενέργειες σε τέτοιες περιόδους αποτελούν ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

    Άσε μας ρε Ηλία εδώ γίνονται ακρότητες σε ομαλές συνθήκες χωρίς πολέμους και εμφυλίους. Και γίνονται απολύτως συνειδητά με πολιτική γραμμή των κομμάτων σας. Δεν μας μιλάς καλύτερα για τους τραμπουκισμούς των ΕΑΑΚ στα πανεπιστήμια; Κάθε φορά στο Πολυτεχνείο στέκεστε μπροστά και απαγορεύετε στα κόμματα να καταθέσουν στεφάνι, τους ρίχνετε και ξύλο. Με ποιο δικαίωμα κάνεις κάτι τέτοιο; Τι είναι το πανεπιστήμιο τσιφλίκι σου; Μας μιλάς μετά και για δημοκρατία υποκριτή.

    Δεν μας λες πόσες φορές πέσατε πάνω στα ΜΑΤ για να ξεκινήσετε συγκρούσεις από το πουθενά ώστε να προβοκάρετε μαζικές διαδηλώσεις;

    Συνεχίζεται…

    Reply
    1. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Έχεις δίκιο, ρε Παπιγιον.
      Για το ξύλο που τρώνε τα ΕΑΑΚ στις πορείες φταίνε οι αγωνιστές που…πάνε και πέφτουν πάνω στα γκλοπ των μπάτσων.
      Και προσπαθανε οι καημένοι οι ΜΑΤατζηδες να μας αποφύγουν, να μη χτυπήσουμε αλλά εμείς εκεί!, παίρνουμε φορά και ξανακουτουλαμε στα γκλοπ τους!
      Θαταν αστεία αυτά που λες, Παπιγιον, αν δεν είχαν ανοίξει τόσα και τόσα κεφάλια νεολαίων απ’ τους ΜΑΤατζηδες τόσα χρόνια.
      Θα πρεπε να ντρέπεσαι λίγο να λες ότι…προκαλούμε τους μπάτσους.

      Reply
  20. Papillon

    “Το αν θα κάνει εμβόλιο κάθε εργάτης θα το αποφασίσει με βάση την ατομική του κατάσταση και την ατομική του υγεία.”

    “ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ καμία κοινωνική αλληλεγγύη δίχως ΑΤΟΜΙΚΑ δικαιώματα.”

    “ΔΕΝ αναγνωρίζω καμία κοινωνία που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμά μου να ορίζω το σώμα μου.”

    “Όλα τα υπόλοιπα είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ.”

    Κοίτα ποιος συμφωνεί μαζί σου:

    https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/276080537541434/

    Εκεί καταντήσατε. Για να τελειώνουμε ο εμβολιασμός αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όλων μας. ΗΘΙΚΗ πάνω από όλα αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να είναι και ΝΟΜΙΚΗ. Τα ατομικά σου δικαιώματα δεν μπορούν να καταστρατηγούν τα δικαιώματα των υπολοίπων. Και αυτό συμβαίνει σε μία πανδημία η επιλογή η δική σου θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμά μου στην ζωή. Συνεπώς εδώ η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ υπερέχει της ατομικής. Αυτά εάν θέλουμε να λεγόμαστε ΆΝΘΡΩΠΟΙ και αν αναγνωρίζουμε ότι ζούμε σε ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.

    Προφανώς δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους που έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν πρέπει να εμβολιαστούν αυτό πολύ σωστά θα το κρίνει ο γιατρός τους αν κάποιος έχει αποδεδειγμένα θέμα με την υγεία του κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει να το κάνει. Εφόσον όμως για κάποιον δεν υπάρχει θέμα (και αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία) τότε ναι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. Πόσο μάλλον ένας γιατρός, ένας νοσηλευτής, ένας εργαζόμενος σε δομή με ηλικιωμένους. Εκεί ναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ και με τον νόμο.

    Ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση είναι ΑΚΡΑΙΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΙΣΤΙΚΟΣ συνεπώς δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την αριστερά. Μη μιλάς λοιπόν για ολοκληρωτισμό γιατί εσύ ταυτίζεσαι με αυτούς που επιδιώκουν ολοκληρωτισμό στην χώρα μας.

    Reply
    1. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Βρε Παπιγιόν,
      Εσύ και οι όμοιοι σου είστε δεκανίκια του Άδωνη και του Βορίδη που έχουν σκυλιάσει για υποχρεωτικό εμβολιασμό, και μιλάς για μένα;
      Μήπως άκουσες τις προάλλες ποιός άλλος υποστήριξε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό;
      Μα ο γνωστός χρυσαυγίτης μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, βεβαίως βεβαίως!!
      Είσαι περήφανος που συμφωνείς με τον τύπο που συνυπέγραφε μηνύσεις με τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής, Παπιγιόν;
      Άντε και σε ανώτερα!

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Ούτε εσύ Ηλία έχεις δίκιο, ούτε εσύ παπιγιόν έχεις δίκιο στο θεμα του εμβολιασμού:

      Α. Ο εμβολιασμός ΔΕΝ συνιστά γενικά και αόριστα κοινωνική ευθύνη, και ΔΕΝ αποτελεί πάντα ένδειξη ατομισμού. Το ότι υπάρχουν αριστεροί που το λένε αυτά, δείχνει πόσο εχουν μπερδεψει την Λωζάννη με την Κοζάνη! Κοινωνική ευθύνη είναι να προσπαθείς να πείσεις κόσμο να αγωνιστεί για δημόσιο δωρεάν ποιοτικο σύστημα περίθαλψης για όλους. Κοινωνική ευθύνη είναι να είσαι γιατρός και ναι να εμβολιαστείς αφού έρχεται σε επαφή με κόσμο ευπαθή. Δεν αποτελεί όμως καθόλου ένδειξη κοινωνικής ευθύνης το να εμβολιαστεί κάποιος στην επιδημία κοβιντ. Η οποία είναι επιδημία αλλά απέχει από το να είναι επιδημία πανούκλας ή η φονική επιδημία του αιώνα , όπως μας έχουν πρηξει τα παπάρια ! Άλλωστε είναι γνωστό ότι το εμβόλιο προστατεύει κυρίως αυτόν που το κάνει έτσι;

      Β. Άρα τι κάνουμε; Λέμε ναι στον μαζικό προαιρετικο εμβολιασμό όχι φυσικά στο όνομα της κοινωνικής ευθύνης, αλλά στο όνομα καταρχάς την προσωπικής προστασίας και αναφέρομαι στον κόσμο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες και στους υγειονομικούς που έρχονται σε επαφή καθημερινά μαζί τους. Για όλο τον υπολοιπο κόσμο το ίδιο. Λέμε κατηγορηματικο όχι στον γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό! Κατηγορηματικό και έμπρακτο όχι, στους υγειονομικούς διαχωρισμούς και κατηγορηματικό ναι στον αγώνα για δημόσια, δωρεάν, ποιοτική περίθαλψη για όλους.

      Γ. Υφίσταται και ορθώς η γενική κοινωνική αρχή περί απόρριψης του καταναγκασμού σε ιατρική πράξη. Υπάρχει ταυτόχρονα ανάγκη για καταστάσεις εξαίρεσης από αυτή την γενική και ολοσωστη κοινωνική αρχή; Υπάρχει: πχ ο παιδικός εμβολιασμός. Οι καταστάσεις εξαίρεσης από έναν γενικό κανόνα, πρέπει όμως να ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΟΝΤΑΙ, να μπαίνουν σαφείς κόκκινες γραμμές και να μην αποτελούν τον φερετζέ για την γενίκευση της κατάστασης εξαίρεσης σε όλη την κοινωνία! Α ρε αγκαμπεν αυτά τα έχεις τεκμηριώσει πολύ σωστά και κουμπωνουν απόλυτα με τον μαρξισμό εμπλουτίζοντας τον , και θλίβομαι τόσο για αυτούς που γυρίζουν βίντεο εκπομπές καταγγέλοντας σε μην έχοντας διαβάσει τίποτα από εσένα για να καταλήξουν άγνωστο πώς, σε …προδαρβινικες επισημάνσεις… Διαβάστε τον και θα βρείτε έννοιες που πρέπει να απορριφθούν και έννοιες που είναι πολύτιμες για τους κομμουνιστές. Αλλά διαβάστε κάτι πριν το κριτικάρετε!!! Εδώ, είδαμε και το απαράδεκτο, προοδευτικοί άνθρωποι να επικαλούνται την κατάσταση εξαίρεσης από τον γενικό κανόνα που είναι οι παιδικοί εμβολιασμοί, για να ζητήσουν την γενίκευση αυτής της κατάστασης εξαίρεσης σε όλη την κοινωνία!! Με επιχειρήματα παπαντζες του στυλ “γιατί στα παιδιά να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και να μην είναι σε όλους; Γιατί αγαπουλινι μου, αν ο εμβολιασμός γίνει υποχρεωτικός σε όλους, δλδ και σε αυτούς που έχουν νομικα βούληση, η ατομική βούληση καταργείται και ανοίγει ο δρόμος για ο,τι σκαρφιστεί κράτος και κεφάλαιο σε βάρος της εργατικής τάξης κ του λαού, με φερετζέ μια εκάστοτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης! Για αυτό αγαπουλινια μου λέμε όχι στις καταναγκαστικές ιατρικές πράξεις με τις καταστάσεις εξαίρεσης που περιέγραψα!

      Δ. Είναι το ατομικό δικαίωμα υπεράνω όλων; Όχι και εδώ λαθευεις εσύ Ηλία, ενώ γενικά έχεις δίκιο σε πολλές τοποθετήσεις σου! Αναγνωρίζω όμως ότι στις ταξικές κοινωνίες είτε δυτικού είτε ανατολικού καπιταλισμού, η έννοια του ατομικού δικαιώματος εκτός από την προστασία της καπιταλιστικής ατομικής ιδιοκτησίας σε κάτι, είναι και απαράβατος όρος για να υπάρξει ο εργάτης,/εργαζόμενος και ο λαϊκός άνθρωπος γενικά. Αν δεν υφίσταται η έννοια του ατομικού δικαιώματος , η εκάστοτε άρχουσα τάξη κάνει πάρτι έχοντας ανεξέλεγκτη εξουσία. Εδώ την πάτησε το κομμουνιστικό κίνημα ιστορικά διότι ενώ ήταν με τα λαϊκά/εργατικά δικαιώματα ως συλλογική αρχή, δεν κατάλαβε ότι αυτά πατάνε πάνω στην ατομική ιδιότητα του “πολίτη” με ι,τι αυτό συνεπάγεται . Και φυσικά εκεί όπου κυβέρνησαν τα Κ.Κ., είδαμε να γίνονται πολλά σκατά στο όνομα ότι η έννοια του ατομικού δικαιώματος είναι….μικροαστισμος. Όχι αδέρφια δεν είναι μόνο μικροαστική παρέκκλιση το ατομικό δικαίωμα. Είναι και προλεταριακή κατάκτηση ταυτόχρονα έτσι;

      Εσύ Ηλία νομίζω λοιπόν ότι λαθευεις ακριβώς σε αυτό: Η έννοια του ατομικού δικαιώματος έχει διπλή νοηματοδοτηση: μικροαστική απαίτηση και εργατική/λαϊκή κατάκτηση. Συνεπώς στο δια ταύτα, υπάρχει το ατομικό δικαίωμα που εκπίπτει σε δικαιωματισμό (πχ το κίνημα των ομοφυλοφίλων που ξεκόβει από μια συνολική κριτική στον καπιταλισμό), υπάρχει και το ατομικό δικαίωμα που εξυψώνεται σε συνολική λαϊκή κατάκτηση.

      Θέση αρχής λοιπόν για την κοινωνία η απαραίτητη προσωπική συναίνεση σε ιατρική πράξη , άρα όχι στην καταναγκαστική ιατρική πράξη με τις καταστάσεις εξαίρεσης που περιέγραψα, όχι κυρίως από την σκοπιά του ατομικού δικαιώματος, αλλά από την σκοπιά που λέει ότι “δεν δίνω καμία εξουσιοδότηση σε ένα καπιταλιστικό κράτος να καταργήσει την προσωπική συναίνεση σε ιατρική πράξη και μάλιστα για μια επιδημία που απέχει πολύ από το να είναι η επιδημία του αιώνα”! Θέλεις κύριε κράτος να μην έχουμε πολλά θύματα; Φτιάξε δημόσια περίθαλψη για όλους δωρεάν με έμφαση στην πρωτοβάθμια, και εξασφάλισε δωρεάν καλά εμβόλια για όποιον θέλει να τα κάνει!

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.