.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Κοινή Ανακοίνωση ΝΑΡ-EMEP


Κοινή ανακοίνωση των πολιτικών οργανώσεων

– Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ) από την Τουρκία και

– ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση από την Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Κεντρικό ζήτημα η κατοχύρωση των δικαιωμάτων στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αντιπαράθεση που οφείλεται στην ανάγκη των αστικών τάξεων, του ιμπεριαλισμού και των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών να εκμεταλλευτούν νέες πηγές και δρόμους διακίνησης της ενέργειας και που έχει οδηγήσει στο βάθεμα των ανταγωνισμών μεταξύ τους και στη δημιουργία εστιών πολέμου στην περιοχή. Ο κίνδυνος εκδήλωσης πολεμικών επεισοδίων στην περιοχή μεγαλώνει.

Οι λαοί των δύο χωρών, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τις εξορύξεις, τα μεγαλεπήβολα σχέδια των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας και τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων των δύο χωρών. Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Ρωσίας, απεναντίας όλοι αυτοί κοιτούν τα δικά τους συμφέροντα και ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Επικίνδυνοι είναι και οι άξονες στην περιοχή, όπως της Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο ή της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Τα συμφέροντα του κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού και των πολυεθνικών βρίσκονται σε απόλυτη αντίθεση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαών. Φέρνουν εκμετάλλευση των εργαζομένων, κτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών, τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες σε βάρος των κοινωνικών αναγκών, περιβαλλοντική καταστροφή, εθνικιστικό φανατισμό. Ο πόλεμος είναι καταστροφή για τους λαούς. Πρέπει με κάθε τρόπο οι εργαζόμενοι και των δύο χωρών να εμποδίσουμε μια τέτοια εξέλιξη.

  • Όχι στις επεκτατικές λογικές, στην πολεμική ρητορεία και την πολεμική προετοιμασία.
  • Όχι στους πολεμικούς ανταγωνισμούς. Όχι στον εθνικισμό.
  • Όχι στα γιγαντιαία πολεμικά-εξοπλιστικά προγράμματα, δαπάνες για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.
  • Έξω το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και όλοι οι ιμπεριαλιστές από τη γειτονιά μας.
  • Ναι στη φιλία και την ειρηνική συμβίωση των λαών.
  • Ο κοινός αγώνας και η διεθνιστική αλληλεγγύη των εργαζομένων σε Τουρκία και Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της περιοχής είναι η δική μας απάντηση.

 

– ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

– Κόμμα Εργασίας (Τουρκίας) EMEP

Ιανουάριος 2020

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 82.00% ( 10
Συμμετοχές )



72 σχόλια στο “Κοινή Ανακοίνωση ΝΑΡ-EMEP

  1. Κώστας

    Ε τώρα Αν αρχίσω να λέω για τη συμπεριφορά και πολιτική στάση του συγκεκριμένου κόμματος fEMEP και τη συνεργασία του με τη Σοσιαλδημοκρατία θα με αποκαλεσετε γκρινιάρη μέρες που είναι…

    Το ΝΑΡ μετά το πάθημα με την εθνικιστική (έφτασε να ψηφίζει vmro στον β γύρο εκλογών) φιλοΕΕ Levica θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικό

    Reply
    1. kokkiniotis Post author

      Επειδή υπάρχει άλλος σχολιαστής με το ίδιο όνομα, καλό θα ήταν να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση προς αποφυγή σύγχυσης

      Reply
  2. Παναγιώτης Ξ.

    Καλό θα ήταν Κώστα Θ. να έχεις πρώτα μια καλή ενημέρωση πριν γράψεις κάτι. Η Λέβιτσα που αναφέρεις είναι μια σταλινική φράξια που πήρε με δικαστικό πραξικόπημα την σφραγίδα και το όνομα της παλιάς οργάνωσης που διασπάστηκε. Ακολουθεί με συνέπεια την γραμμή της “πατριωτικής” αριστεράς που πολύ εύκολα ανοίγει τον δρόμο σε κάθε οπορτουνισμό (πχ ΚΟΕ στην Ελλάδα). Η πρόσδεση στην αστική πολιτική και η αδυναμία να απαντήσει μια αριστερή οργάνωση στο εθνικό ζήτημα οδηγεί πάντα σε ολισθηρό δρόμο. Υπάρχουν όμως εργατικές και κομμουνιστικές δυνάμεις στην γειτονική χώρα που προσπαθούν να ξαναδημιουργήσουν μια μαζική αριστερή οργάνωση με πολύ δυσμενείς όρους.
    Αν ψάχνεις να βρεις “παθήματα” ψάξε λίγο στα ετήσια συνέδρια της Διεθνής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που φιλοξενεί το ΚΚΕ. Αν ψάχνεις να βρεις σοσιαλδημοκρατίες και εθνικιστικά κόμματα που στηρίχθηκαν από τους συμμάχους του ΚΚΕ ρώτησε για το ΚΚ Πορτογαλίας, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Χιλής και αρκετά ακόμα που είναι πιο μικρά σε μέγεθος σε διάφορές χώρες.
    Ευτυχώς δεν καλούν πλέον το ΚΚ Μακεδονίας που είναι εδώ και πολλά χρόνια μια σφραγίδα, τα λιγοστά μέλη του οποίοι κατά πλειοψηφία μπήκαν στο κόμμα του Ζάεφ.
    Το ΝΑΡ δεν ανήκει σε καμία Διεθνή και προσπαθεί να έχει διάλογο με αριστερές, κομμουνιστικές και εργατικές δυνάμεις γνωρίζοντας τα όρια που υπάρχουν. Δεν έχει όμως δογματισμούς για να ψάχνει να βρει τροτσκιστές, μαοικούς, σταλινικούς, χοτζικούς κτλ. Δεν έχει στρατηγική συμφωνία με διεθνείς οργανώσεις αλλά επιδιώκει να ανοίξει διάλογο και υπογράφει συγκεκριμένα θεματικά κείμενα σε κρίσιμα μέτωπα (εθνικισμός, πολέμος, εργατικό κίνημα). Μας ενδιαφέρει η γραμμή που έχουμε στην Ελλάδα να μπορούμε να την υποστηρίξουμε και σε μια εργατική γειτονιά στην Άγκυρα, τα Σκόπια, τα Τίρανα και να μην έχουμε μια γραμμή για εσωτερική κατανάλωση και μια άλλη στις διεθνείς σχέσεις.

    Reply
      1. ΑΩ

        Για άλλη μια φορά λασπολογείς με άθλια ψέματα. Δεν είναι τυχαίο ότι όσα εξωφρενικά γράφεις μόνο ανώνυμοι συκοφάντες τα διακινούν.
        Σοβινισμός υπάρχει μόνο στην εθνικιστική προπαγάνδα που αναπαράγεις.

        Reply
        1. Κώστας Θ

          1. Δεν έχω σχέση με ΚΚΕ. Νομίζω όμως ότι έχει κάνει αντιπαράθεση με κκ ΗΠΑ, Πορτογαλίας κτλ.
          2. Για την φιλοΕΕ και μέχρι να τα σπάσουν με ΣΥΡΙΖΑ σύμμαχο του, Λέβιτσα εσύ είσαι ο ανημερωτος αλλά βαριέμαι να γράψω περισσότερα.
          3. Το ΚΚ Μακεδονίας διεγράφη ως Κόμμα από τον κατάλογο κομμάτων επειδή δεν είχε αρκετά μέλη σύμφωνα με τον απαράδεκτο νομο της Β Μακεδονίας. Μετά διαλύθηκε και ουσιαστικά. Αρκετά πρ μέλη του (κάτι σε Δαμανακοανδρουλακηδες) μετείχαν στην ίδρυση της Λέβιτσα η οποία ούτε προϋπήρχε ούτε διασπάστηκε ούτε ήταν τύπου ΚΟΕ ούτε τις άλλες αρλουμπες που συνειδητά γράφεις

        2. San Rocco

          Κώστα θ: α. Το ΚΚΕ τα έχει καλά με τα κκ Κίνας κ Βιετνάμ τα οποία με συνέπεια οικοδομούν πάνω από 30 χρόνια τώρα έναν βάρβαρο καπιταλισμό. Και ειδικά όσον αφορά την Κίνα, το εκεί κομμουνιστικό κόμμα, οικοδομεί με συνέπεια ιμπεριαλιστικού τύπου ολοκληρωτικό καπιταλισμό.

          Τραγωδία έτσι; Ο μονοκομματισμος, η συνταγματικά κατοχυρωμένη εξουσία ενός κομμουνιστικού κόμματος στο όνομα της εργατικής τάξης κ του λαού, να οικοδομεί ολοκληρωτικό βάρβαρο καπιταλισμό !

          Β. Η λεβιτσα διασπάστηκε. Ναι με αυτή την αριστερή οργάνωση το ΝΑΡ έκανε κοινή δράση για την συμφωνία των Πρεσπών : εναντίον αυτής της συμφωνίας, όχι όμως για το όνομα, ή άλλα ζητήματα που σχετίζονται με αυτό, αλλά για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ κ της ΕΕ που αυτή η συμφωνία προώθησε έμπρακτα.

          Τι να κάνουμε; Διασπάστηκαν πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό συμβαίνει στους αριστερούς κ κομμουνιστές 100 χρόνια τώρα.

        3. ΦΦ1917

          Ο μονοκομματισμός οδηγεί στον καπιταλιστικό εκφυλισμό κατά ΤΙΤΑΝΑ Σαν Ρόκο. Γελάει και το παρδαλό κατσίκι με τέτοιες παιδικές αναλυσάρες.
          Όχι πως το ΚΚ της Κίνας και μια σειρά από άλλα ΚΚ της ανατολικής Ασίας οικοδομούσαν τον σοσιαλισμό μαζί με ένα δήθεν προοδευτικό τμήμα της εγχώριας αστικής τάξης.
          Όχι πως μέχρι και τα αστέρια στη σημαία της ΛΔ της Κίνας το δηλώνουν αυτό.
          Όχι πως η Κίνα διατηρούσε μορφές ατομικής και ομαδικής ιδιοκτησίας συνειδητά δίχως να βάλει μέτρα περιορισμού τους ή πως στηρίχθηκε κυρίως στους αγρότες ενώ δεν έβαλε εξαρχής την ανάγκη προλεταριοποίησης.
          (Επειδή θα πεταχτούνε αρκετοί είρωνες ο Λένιν ο ίδιος έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το αγροτικό ζήτημα και τις αντιφάσεις του και μαζί με τους κλασσικούς ανέλυσε την πρωτοπορία του προλεταριάτου στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού,αν κάποιος διαφωνεί τα παράπονα στην αφεντιά του.)
          Όχι, φταίει ο μονοκομματισμός που με λογική μπακάλη οδηγεί στον εκφυλισμό νέτα σκέτα χωρίς πολλά πολλά.
          Λέμε πέντε έξι τσιτάτα και με το κύρος του απόλυτου κριτή το λήξαμε το ζήτημα,ενώ παράλληλα έχουμε κατανοήσει την διαλεκτική απέξω και ανακατωτά.
          Προσωπικά δεν είμαι τόσο “γαμάτος” όσο τα αυτοαποκαλούμενα μέλη του ΝΑΡ εδώ μέσα που σε δυο γραμμούλες έχουν λήξει ζητήματα που ΑΠΑΙΤΟΥΝ ανάλυσης και μελέτης προκειμένου να αντληθεί η αντίστοιχη πείρα και να αποφευχθούν παρόμοια λάθη στην στρατηγική.

          Επίσης βρείτε που πατάτε την γραμμή του χαλασμένου τηλεφώνου για την Λέβιτσα γιατί ο καθένας λέει τα δικά του και αυτό από μόνο του αποδεικνύει την σύγχυση στο εν λόγω ζήτημα.
          Για αρχή θα πρότεινα να βρείτε τα εν Ελλάδι προβλήματά σας που γίνεστε ουρά κάθε σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος και αφήστε τα κηρύγματα για την συνεπή διαπάλη που κάνει το ΚΚΕ απέναντι σε εκφυλισμένα ΚΚ ανά τον κόσμο.

        4. San Rocco

          αστο φφ. ναι, ο μονοκομματισμός ΣΥΝΕΒΑΛΛΕ στο θα πρέπει το κράτος μέλος το εφαρμόζουν τα ΚΚ ΚΙΝΑΣ και ΒΙΕΤΝΑΜ βάρβαρο ολοκληρωτικό καπιταλισμό στις χώρες που διοικούν, ελέω κρατικής/κομματικης γραφειοκρατίας και όχι εργατικής τάξης. οκ;

          Τι να σου κάνω φφ, αν αυτή η δομική αντίληψη των ΚΚ και του ΚΚΕ (στον 20ο αιώνα μα και σήμερα), οδήγησε και οδηγεί στον καπιταλισμό; Αλλάξτε την. Είναι αντικομμουνιστική: Μονοκομματισμός, υπάρχουσα μορφή του κομμουνιστικού κόμματος όπως την μάθαμε (απαγόρευση πλατφορμών, υπεροχή της ηγεσίας έναντι της βάσης κλπ), ναι, ΒΟΗΘΑΝΕ να πάνε τα πράγματα στον καπιταλισμό.

        5. San Rocco

          Σωστό: ο μονοκομματισμος συνέβαλλε στο να εφαρμόσουν τα κκ Κίνας κ Βιετνάμ ως κυβέρνηση έναν καπιταλισμό κ μάλιστα ολοκληρωτικό. Διότι μόνο μέσω του μονοκομματικό Υ πολιτικού συστήματος μπορούν οι αντιστάσεις της εργατικής τάξης κ του λαού να αποδειχθούν πλήρως ανίσχυρες κ ανίκανες να αντιστρέψουν την πορεία προς τον καπιταλισμό. Διότι όλοι οι αρμοι της κοινωνίας ελέγχονται από το κκ και διαμέσω αυτού, από την κρατική/κομματική άρχουσα τάξη.

          Αυτό δηλαδή που είναι αναγκαίο κατά τα χρόνια της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την εθνική κ υπερεθνική καπιταλιστική άρχουσα τάξη, γίνεται μετά τροχοπέδη κ φραγμός προς τον κομμουνισμό. Διότι, η ήττα κ η απόσυρση της καπιταλιστικής τάξης από την διεύθυνση της κοινωνίας, είναι απλώς ένα πρώτο κρίσιμο βήμα για τον κομμουνισμό. Το οποιο μπορεί να ακυρωθεί, αν στη θέση της μπει η κρατική /κομματική γραφειοκρατία. Όπως κ μπήκε. Αυτό είναι το κολοσσιαίο υλικό συμπέρασμα του 20ου αιώνα όσον αφορά την αποτίμηση των χωρών του υπαρκτού.

        6. ΦΦ1917

          Δοκησίσοφε Σαν Ρόκο ειλικρινά δεν πιστεύεις ότι κουράζεις με τα ίδια και τα ίδια?
          Τουλάχιστον πάτα ένα pause στις ασυναρτησίες σου.
          Είπαμε δεν είμαι τόσο “γαματος και τέλειος” για να λύσω ένα ζήτημα που απαιτεί μελέτη και θεωρητική διαπάλη όταν εσύ θες να το λύσεις μέσα σε μερικές πρόχειρες κουβεντούλες.
          Μιλάς για κομματική άρχουσα τάξη δίχως να την διακρίνεις με στοιχειώδη μαρξιστικά κριτήρια.
          Που στον διάολο πήγαινε η ΤΕΡΑΣΤΙΑ υπεραξία στην ΕΣΣΔ όταν κατηγοριοποιείς την εξουσία με μεταφυσική και μεταμοντέρνα έννοια?
          Ειλικρινά δεν έχω την παραμικρή ανάγκη να μπω σε ένα τόσο τετριμμένο διάλογο με λοβοτομημένα επιχειρήματα σαν τα δικά σου.
          Καλό μεσημέρι και καλά μυαλά!

        7. San Rocco

          Το θέμα είναι φφ μου, ότι εσύ κουράζεις με το να αναπαράγεις μονότονα την λαθεμένη αντίληψη ότι στις χώρες του υπαρκτού, οικοδομούνταν σοσιαλισμός.

          Δεν μηδενίζουμε τίποτα θετικό από αυτές τις χώρες: Την δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, στέγη. Αυτά υπήρξαν σπουδαίες κατακτήσεις. Οπως σπουδαία κατάκτηση υπήρξε και το ότι, υπήρξε μια γεωπολιτική σταθερότητα πρωτόγνωρη που εν πολλοίς οφείλονταν στον συμβιβασμό ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον γραφειοκρατισμό.

          Όμως αυτές οι κατακτήσεις δεν σημαίνουν και σοσιαλισμό. Διότι μια κοινωνία αναπτύσσει τον σοσιαλισμό, όσο απονεκρώνει κράτος και ταξική διάρθρωση, μαζί με αυτές τις κατακτήσεις. ΑΥΤΟ είναι το βασικό/κυρίαρχο κριτήριο αξιολόγησης και πλοήγησης μιας επαναστατημένης χώρας για άτομα και πολιτικές δυνάμεις.

          Ξεκόλλα και εσύ και το ΚΚΕ από την λαθεμένη δομική σας θέση.

        8. San Rocco

          Αγαπητέ φίλε του ΚΚΕ, Κώστα θ.: Χίλιες φορές καλύτερα να αναπτύσσεις κοινή δράση με αριστερές πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να διασπώνται για κρίσιμα ζητήματα όπως τα εθνικά, -αυτο έκανε το ΝΑΡ με τη λεβιτσα-, παρά να κάμεις κοινά διεθνή φόρα μαζί με κομμουνιστικά κόμματα που οικοδομούν με συνέπεια βάρβαρο ιμπεριαλιστικό ολοκληρωτικό καπιταλισμό στις χώρες που διοικούν, όπως κάνει το ΚΚΕ με τα κκ Κίνας κ Βιετνάμ.

          Και το χειρότερο; Να εγκρίνει το ΚΚΕ αυτή την πολιτική αυτων των κκ,λέγοντας ακόμα κ σήμερα ότι, η εξέγερση στην τιενανμεν στην Κίνα το 89 εναντίον της κυβέρνησης του κκ , ήταν…φιλοκαπιταλιστικη , όταν η κυβέρνηση του κκ εδώ κ 30 χρόνια, είναι που εφαρμόζει καπιταλισμό !!! Ντοιιινγκ!!!

        9. ΑΩ

          Μάλλον στον Παναγιώτη Ξ. πήγαινε η απάντηση, αλλά αξίζει να σχολιαστεί γιατί γράφεις ανακρίβειες (το λιγότερο) από την πρεμούρα σου να τα βάλεις ενάντια στη διεθνιστική πρωτοβουλία του ΝΑΡ και του ΕΜΕΠ.
          Γιατί αυτό είναι ο στόχος: το ΝΑΡ συνεργάζεται με δήθεν σοσιλαδημοκράτες (ΕΜΕΠ) και τη δήθεν πολιτική ουρά της εθνικιστικής δεξιάς (Λέβιτσα), άρα ποιος διεθνισμός;
          Φυσικά για την ουσία της ανακοίνωσης ούτε κουβέντα που είναι υπόδειγμα διεθνιστικής στάσης και συμβολή στον αγώνα να μη χύσουν το αίμα τους οι δυο λαοί για τα συμφέροντα των πολυθνικών. Αλλά και τι να πεις Κώστα Θ;
          Οπότε το γυρίζεις στη λάσπη.
          Τα ΚΚ Πορτογαλίας, Τσεχίας κλπ συμμετέχουν κανονικά στις διεθνείς συναντήσεις στις οποίες το ΚΚΕ έχει κεντρικό ρόλο. Όπως και τα ΚΚ Κίνας, Γαλλίας, το ΑΚΕΛ και άλλοι που ξεφτιλίζουν τον κομμουνισμό στις μέρες μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
          Φυσικά το ΕΜΕΠ δεν έχει σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία. Είναι μαρξιστικό κόμμα και στην Ελλάδα έχει σχέσεις με Κίνηση για Ενιαίο ΚΚΕ, ΝΑΡ και ΚΚΕ/ΠΑΜΕ.
          Για τη Λέβιτσα ισχύει ότι ακριβώς έγραψε ο Παναγιώτης Ξ. Τη διέσπασε η τάχα σταλινική/”μ-λ” φράξια με πλατφόρμα “πατριωτικής αριστεράς”. Αφότου πήρε δικαστικά τη σφραγίδα έχει γραμμή ενός φιλορωσικού δήθεν αντιιμπεριαλισμού τύπου ΒΜΡΟ, το οποίο και στηρίζει, αλλά και παρόμοιου με ΚΟΕ και άλλων παραγοντίσκων της “πατριωτικής αριστεράς” που το παίξανε και “μακεδονομάχοι” στην Ελλάδα.
          Από το ΚΚ Μακεδονίας οι … Δαμανακοανδρουλακηδες πήγαν στον Ζάεφ και όχι στη Λέβιτσα όπως ψευδώς “συνειδητά γράφεις”. Το θέμα είναι ότι εμφανιζόταν στα ΜΜΕ του ΚΚΕ το ΚΚ Μακεδονίας, αν και διαλυμένο να συμμετέχει στις μαζώξεις του ΚΚΕ, ενώ ποτέ δεν ακούστηκε να λέει κάτι για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως είναι λογικό. Αυτή είναι η μομφή στο ΚΚΕ, αλλά εσύ απαντάς γράφοντας άσχετες μπούρδες.

        10. Left G700

          Κι εσύ, ΑΩ μου, για άλλη μια φορά (κι ας έχουμε αλλάξει χρόνιά) συμπεριφερεσαι ως ανόητος:

          Δεν βγάζεις τσιμουδιά για τα όσα γράφει ο Κώστας Θ., δεν ανοίγεις το στοματάκι σου για εκείνα που λέει ο Ανώνυμος, αλλά δαγκώνεις το λαρύγγι τού Avir επειδή στηρίχτηκε σε πληροφόρηση για την οποία ούτε εσύ, αλλά ούτε και κανένας άλλος σχολιαστής, δεν είπατε κουβέντα, προσκομίζοντας μάλιστα και τα σχετικά (αδιάσειστα) τεκμήρια!

          Ορέος! (Αν δεν σε είχε το ΝΑΡ, μπορεί και να ήταν σήμερα μέσα στη Βουλή!)

        11. ΑΩ

          Καλά εκτός από να απευθύνεσαι με χαρακτηρισμούς και να γράφεις διάφορα, αν και ζητάς ήθος και θίγεσαι μόλις σε κράζουν, δείχνοντας πόσο αναξιοπρεπής και χυδαίος είσαι λεφτ (λέμε τώρα), υπάρχει ένα θέμα πραγματικό:
          συνεργάζεται το ΝΑΡ με σοβινιστές; Και από πού προκύπτει; Πώς τεκμηριώνει αυτή τη βαριά κατηγορία ο Αβίρ;
          Όπως και σε άλλη ανάρτηση συνδέει άμεσα τον Θ. Αγαπητό και την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία με τον Ψυχάρη. Τι αφορά η σύνδεση; Με ποια στοιχεία;
          Είναι ασφαλίτικες πρακτικές αυτά και θέλουν απάντηση οι ερωτήσεις.
          Ο λεφτ πάλι θεωρεί ότι είναι αυταξία η λάσπη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ με κάθε χυδαίο τρόπο, οπότε φύτωσε κι αυτός.

        12. Left G700

          ΔΙΟΡΘΩΣΗ

          δεν ανοίγεις το στοματάκι σου για εκείνα που λέει ο Ανώνυμος, = δεν ανοίγεις το στοματάκι σου για εκείνα που λέει ο Παναγιώτης Ξ.,

        13. ΑΩ

          Μια χαρά τα λέει ο Παναγιώτης Ξ και με μεγάλη ακρίβεια.
          Αλλά είσαι εμμονικός και το μόνο που σε νοιάζει είναι η συνηγορία στο λασπολόγο αβίρ που μας ζαλίζει με τον άρρωστο αντικομμουνισμό και εθνικισμό του.

        14. Left G700

          Προϊστάμενός μου είναι, τι θέλεις να κάνω;

        15. ΑΩ

          Ξέρεις καλύτερα. Παρά τη συκιφαντία καιβτη λαθροχειρία σε βάρος του ΝΑΡ δεν έχετε να πείτε κάτι ουσιαστικό για την ανακοίνωση.
          Η πατριωτική φλυαρία κόβεται όταν πρέπει να πάρετε θέση. Γι αυτό και η αμηχανία για τον East Med κι όχι μόνο.

      2. ΑΩ

        Με την ευκαιρία να πούμε ότι η κοινή εκδήλωση ήταν μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία εργατικού διεθνισμού, κοινής αντίθεσης στη συμφωνία των Πρεσπών από αντιιμπεριαλιστικές θέσεις.
        Αξίζει να δει κανείς το σχετικό βίντεο.
        Γι αυτό εξάλλου προκάλεσε το μένος των εθνικιστών και των παρακρατικών κύκλων και στις δυο μεριές των συνόρων.
        Μετά την κοινή ανακοίνωση ΝΑΡ -ΕΜΕΠ χρειάζονται κι άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες.

        Reply
        1. Παναγιώτης Ξ

          Δεν συνηθίζω να μπαίνω σε διαλόγους σχολίων, δεν το έχω κάνει ποτέ μέχρι τώρα. Απλά έχει τύχει να επισκεφτώ τη Βόρεια Μακεδονία 3 φορές και να έχω εικόνα για το πολιτικό σκηνικό της χώρας άμεσα και όχι από παραφιλολογιες.
          Η μετάλλαξη της Λεβιτσα σε σωβινιστικη οργάνωση έγινε τον χειμώνα του 2019 και μάλιστα από μια μειοψηφική ομάδα της Κεντρικής Επιτροπής της (περίπου το 25,% των μελών της). Απλά ο αρχηγός αυτής της φράξιας ο Ντιμιταρ Απασιεφ είχε στο όνομα του κατοχυρωμένο νομικά το όνομα και τη σφραγίδα της Λεβιτσα κάτι που κάθε κόμμα στην γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένο να κάνει.
          Οι εκδηλώσεις και τα κείμενα του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγιναν όλες πριν από το χειμώνα του 2019 και στη συνέχεια το ΝΑΡ διατηρεί σχέση με την πλειοψηφία των μελών της Λεβιτσα που τώρα είναι στη διαδικασία να κάνουν νέα οργάνωση αφού έχασαν οριστικά τη δικαστική διαμάχη με τον Απασιεφ (αυτό έγινε μόλις τον Ιούλιο του 2019).
          Από εκεί και πέρα η Λεβιτσα στην ίδρυση της είχε πράγματι μέλη από όλο το φάσμα της αριστεράς. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν διαρκώς εσωτερικές συγκρούσεις με άσχημους ορους και αποχωρήσεις. Οι πρώτοι που έφυγαν ήταν πράγματι πρώην μέλη του ΚΚ Μακεδονιας για να στηρίξουν Ζαεφ. Στη συνέχεια επικράτησε μια πλειοψηφία με ξεκάθαρο αντιιμπεριαλιστικό αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό.
          Η σωβινιστικη φράξια που σήμερα χρησιμοποιεί το όνομα της Λεβιτσα έχει ακριβώς την γραμμή που έχουν ανάλογες δυνάμεις της αριστεράς και στην Ελλάδα.

      3. Κώστας

        Βρε σεις όλοι στηρίχτε όσα λέτε για να βγαίνει νόημα. Με επιχειρήματα και links

        1)Πότε στήριξε η Levica το VRMO ?

        2)Πότε διασπάστηκε η Levica ?

        3)Που φαίνεται πως άλλη Levica στήριξε το VRMO και όχι αυτή που φιλοξενείται σε έντυπα και εκδηλώσεις της αριστεράς στην Ελλάδα ? Που φαίνεται πως είναι η ίδια ?

        4)Τι εννοείτε πως η Levica είναι εθνικιστική-σοβινιστική, όσοι το λέτε ? Εγώ όσα έχω διαβάσει κινούνται γύρω από μια αριστερή δημοκρατική υπεράσπιση μιας εθνογένεσης με πυλώνες την αντιμοναρχική στάση στην φάση αποδόμησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τον Αντιφασιστικό Αγώνα στον BΠΠ. Επίσης ότι έχω διαβάσει με οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν έχει ορθές θέσεις για την ΕΕ αλλά με καίει ότι δεν έχουμε, και δεν είχαμε στα 10-15, και στην Ελλάδα μια αντι ΕΕ αριστερά οπότε δεν κουνάω πολύ το δάχτυλο.

        https://thepressproject.gr/sunenteuksi-tou-nikola-slabebski-melous-tis-kentrikis-epitropis-tou-levica-aristera-tis-pgdm-ston-stathi-koubelaki/

        http://prin.gr/?p=24009

        Καταννοώ πως παίζεται στα δάχτυλα όλοι οι προλαλήσαντες τα πολιτική πράγματα της μακεδονικής πολιτικής σκηνής και αριστεράς αλλά πείτε μας και μας των αδαών.

        Επίσης να μας πει και ο Κώστας Θ κάτι συγκεκριμένο για το EMEΡ γιατί η κουβέντα θυμίζει κουτσομπολιό,

        -τα μαθες για το ΕΜΕΡ ?
        -τι μου λες σα δεν ντρέπεται !!
        -καλέ ναι σου λέω, μην σου πω και για την Levica
        -ΣΩΩΩΩΩΠΑ !

        Κώστας

        Reply
        1. Κώστας Θ

          Τι συγκεκριμένο; Τα γνωστά. Έσπασε κάθε συμμαχία και δράση με την επαναστατική αριστερά και χώθηκε στο σοσιαλδημοκρατικο ΗDP με αντάλλαγμα μία βουλευτική έδρα. Κάτι μου θυμίζει αυτό…

          Για την στήριξη στην υποψήφια του vmro στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών – χωρίς αυταπάτες βεβαίως βεβαίως δες:
          https://levica.mk/2019/05/03/levica-odluci-davame-poddrshka-za-profesorkata-siljanovska/

          Για τον σωβινισμό της ρίξε μια ματιά:
          https://levica.mk/2019/10/03/ponishtuvanjeto-na-prespanskiot-dogovor/

        2. Κώστας

          Κώστα Θ εγώ βλέπω εδώ οι σύντροφοι λένε, πειστικά, πως είναι άλλη Levica. Εγώ έβαλα links στα ελληνικά, δεν γνωρίζω μακεδονίτικα. Δεν μπορείς να μου πεις κάτι, γιατί η Levica, αυτή που ήταν καλεσμένη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι σοβινιστική ? Λέει ας πούμε πως το ελληνικό έθνος δεν υπάρχει όπως λένε έλληνες αριστεροί για το μακεδονίτικο ?

          Για το ΕΜΕΡ εξακοκολουθεί η εκκρεμότητα του να γράψεις κάτι σοβαρό που να δείχνει πως μιλάω με έναν άνθρωπο με στοιχειώδεις γνώσεις πάνω στην τουρκική πολιτική σκηνή και την τουρκική αριστερά ο οποίος δεν τρολλάρει απλά στα πλαίσια του ελληνικού μίζερου μικροκομματικού αριστερού ανταγωνισμού. Σοσιαλδημοκρατία είναι το CHP., το HDP είναι ένας ιδιόμορφος αριστερός σχηματισμός με κέντρο τις ιδιαιτερότητες του τούρκικου κοινωνικου΄σχηματισμού γύρω από το κουρδικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα κλπ. Δεν γνωρίζω αν το EMEP έκανε κάποια συνεργασία μαζί του, πότε, πως, γιατί, ποια επαναστατική αριστερά λες ότι παράτησε, πως τεκμμαίρεται ότι την παράτησε. Γενικά μίλα, εξήγησε, βάλε links αλλά όχι μόνο, πες μας και αποψούλα δικιά σου

          Σε ενημερώνω πως εκτός απο μακεδονίτικα δεν γνωρίζω τούρκικα οπότε αν θες να τεκμηριώσεις κάτι να είναι στα ελληνικά ή στα αγγλικά

          Κώστας

        3. Κώστας Θ

          Ok αλλά ένα απλό κλικ σε google translate μπορείς να κάνεις

    1. ΦΦ1917

      Παναγιώτης Ξ γιατί ετεροκαθορίζεις την κουβέντα με βάση το ΚΚΕ?
      Γιατί πρέπει να θεωρείται επιχείρημα ότι εφόσον και το ΚΚΕ διατηρεί δεσμούς με ΚΚ που έχουν “αμαρτωλό” παρόν, εξιλεώνεται η δικιά σας προσκόλληση σε κόμματα ή οργανώσεις με αντικειμενικά προβληματικές επιλογές όπως Levica και ΕΜΕΡ?
      Τόσο φτωχό επίπεδο επιχειρημάτων έχετε?
      Αντί λοιπόν να παραδεχτείτε τις προβληματικές τους,να κριτικάρετε τις επιλογές τους και να δηλώσετε πως στα πλαίσια του προλεταριακού διεθνισμού προσπαθείτε να τους ξελασπώσετε από κάθε λογής αναθετισμούς και σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις ομφαλοσκοπείτε τραγικά.
      Το ΚΚΕ από την άλλη έχει κριτικάρει με σκληρό τρόπο τα παραπάνω ΚΚ και στη διεθνή συνάντηση (και όχι μόνο εκεί προφανώς) έγινε σοβαρή διαπάλη.Ντοκουμέντα υπάρχουν για όσους δεν πείθονται από έναν ανώνυμο σχολιαστή.
      Δεν είναι και λίγο ολόκληρα ΚΚ όπως το Γιουγκοσλάβικο και το Τούρκικο να ευχαριστούν δημόσια την συμβολή του ΚΚΕ στην αποτίναξη διαχειριστικών και ρεφορμιστικών προταγμάτων στο πρόγραμμα τους.
      Εκτός βέβαια και αν θεωρείς πως η ΔΣΕΚΚ είναι τσιφλίκι του ΚΚΕ ή ότι τα εργατικά κόμματα ανά τον κόσμο έχουν την ίδια πείρα και το ίδιο επίπεδο ετοιμότητας οργανωτικά και πολιτικά.
      Ο Κώστας Θ ωστόσο θέτει μια σειρά από υπαρκτά ζητήματα τα οποία χρήζουν καθαρής απάντησης και όχι πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα.

      ΥΓ: Επειδή έγινε κουβέντα περί δογματισμών και τα σχετικά. Το ΚΚΕ δεν βάζει στεγανά για το πως αυτοπροσδιορίζεται ο ένας και ο άλλος χώρος αλλά σε ποια αντικειμενική βάση υπάρχει κοινή αντίληψη για τις ανάγκες στο σήμερα και το αύριο.Τα ίδια επιχειρήματα περί μη δογματισμού λέγανε στον ΣΥΡΙΖΑ το 12 όταν μπολιαστήκαν τροτσκιστές διαφόρων αποχρώσεων,μαοϊκοί,λουξεμπουργκικοί,ανανεωτικοί,φιλοσταλινικοί και τα σχετικά. Είναι ή ήταν κάποιο προωθητικό σημείο της ταξικής πάλης αυτό?
      Επίσης την να την κάνω την ταμπέλα του τροτσκιστή ή δεν ξέρω εγώ τι όταν έχεις ως βασικό σύμμαχο στην Ελλάδα το φιλο-ΠΑΣΟΚ ΣΕΚ και την φιλο-μαοϊκή ΑΡΙΣ.

      Reply
      1. ΑΩ

        Δηλαδή στη ΔΣΕΚΚ θες να πιστέψουμε ότι γίνεται ανταλλαγή απόψεων για το κομμουνιστικό κίνημα με το ΚΚ Κίνας που πρωτοπορεί στην καπιταλιστική βαρβαρότητα;
        Δηλαδή δεν ξεπλένεται στη ΔΣΕΚΚ το ΚΚ Κίνας που έχει εκατομυριούχους και καπιταλιστές στην ΚΕ και την ηγεσία του που τσακίζουν την εργατική τάξη της Κίνας; Συμβαίνει γιατί δεν έχει με το ΚΚΕ “την ίδια πείρα και το ίδιο επίπεδο ετοιμότητας οργανωτικά και πολιτικά”; Μάλλον ο Κουτσούμπας δεν ήταν αρκετά σκληρός στην κριτική του.
        Εντυπωσιακός ο αντιδογματισμός και η έλλειψη στεγανών του ΚΚΕ

        Reply
      2. San Rocco

        αγαπητέ φφ γράφεις: “… γιατί ετεροκαθορίζετε την κουβέντα με βάση το ΚΚΕ?
        Γιατί πρέπει να θεωρείται επιχείρημα ότι εφόσον και το ΚΚΕ διατηρεί δεσμούς με ΚΚ που έχουν “αμαρτωλό” παρόν, εξιλεώνεται η δικιά σας προσκόλληση σε κόμματα ή οργανώσεις με αντικειμενικά προβληματικές επιλογές όπως Levica και ΕΜΕΡ?…

        καταρχάς, ποιός σου είπε ότι το εμεπ έχει αρκετά προβληματικές θέσεις; ε; για φέρε κανα στοιχείο!! Καταδεύτερον ναι η λέβιτσα ΔΙΑΣΠΑΣΤΗΚΕ! Η πρώτη αριστερή οργάνωση είναι ή η τελευταία που διασπάτε πάνω στο εθνικό ζήτημα;

        Κατα τρίτον, το ερώτημα “γιατί το ΚΚΕ έχει στενούς δεσμούς με κόμματα που εφαρμόζουν καπιταλισμό και μάλιστα ολοκληρωτικό όπως το ΚΚ ΚΙΝΑΣ και ΒΙΕΤΝΑΜ”; Δεν είναι ετεροκαθοριστικό. Είναι απλά ένα κρίσιμο ερώτημα.

        Reply
  3. πκάπα

    Όταν είσαι σχεδόν στο μηδέν, ακόμη και ένα κοινό μονο-θεματικό κείμενο μπορεί να θεωρηθεί κάτι. Αλλά εάν αυτό δεν μπορεί να αγγίξει τον πυρήνα των ουσιωδών θεμάτων, στην πράξη είναι μηδέν.
    Εν προκειμένω, θα υποθέσω ότι συμφωνούμε πως μια τουρκοελληνική ομοσπονδία (αλά δημήτρη κιτσίκη…) δεν είναι (προς ώρα…) εφικτή, ούτε και επιθυμητή. Ακόμη λοιπόν και στην υποθετική περίπτωση λαϊκών διεθνιστικών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες, θα υπήρχαν υποθέτω κάποια σύνορα και θα παρέμενε, επί άγνωστο πόσο, η ανάγκη ρύθμισης της επικράτειας εκατέρωθεν. Ακόμη και εάν και οι δύο κυβερνήσεις απέρριπταν την εξόρυξη στις θάλασσες, θα υπήρχε ωστόσο η ανάγκη της αλιείας, όπου το Αιγαίο δεν θα μπορούσε δυστυχώς να ανήκει στα ψάρια του. Γενικά, η διεθνική αλληλεγγύη μεταξύ ταν λαών δεν απαλείφει δυστυχώς την ανάγκη διμερούς ρύθμισης με βάση κάποιο “δίκαιο”. Εάν λοιπόν δεν πρέπει να είναι το δίκαιο του ισχυρού, όπως καταφανώς είναι τώρα, τότε λογικά θα πρέπει να είναι ένα κάποιο διεθνές δίκαιο. Αλλά σοβαρότερα αυτών θα ήταν π.χ. θέματα όπως του στρατού κατοχής στην Κύπρο. Μια διεθνική συνεννόηση δεν θα απαιτούσε άραγε την άμεση απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων; Και είναι άραγε τόσο δύσκολο να εντοπιστεί ποιος και που ακριβώς παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο;

    Καταλήγοντας, δεν θα έδινα ποτέ θετική σημασία σε κανένα διεθνικό θεματικό κείμενο, εάν δεν διατύπωνε χωρίς περιστροφές την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Χωρίς προσήλωση σε αρχές διεθνούς δίκαιου δεν υπάρχει πρακτικά καμιά σοβαρή δυνατότητα διεθνισμού, αλλά μόνο λόγια του αέρα και δίκαιο του ισχυρού.
    Δεν επεκτείνομαι σε άλλες βασικές διαφωνίες, όπως π.χ ότι οι ανάγκες εξορύξεων φυσικού αερίου καθόλου δεν είναι μόνο τωρινές ανάγκες των αστικών τάξεων, αλλά πιθανότατα θα αποτελούσαν δόκιμες επιλογές λαϊκών κυβερνήσεων.

    Reply
  4. Παναγιώτης Ξ.

    Εχει χαθει καθε λογικη. Η συμμετοχη σε μια Διεθνη Συναντηση με μονιμα χαρακτηριστικα εχεις μικροτερη βαρυτητα απο μια κοινη δηλωση και μια εκδηλωση για ενα συγκεκριμενο ζητημα;
    Επειδη το ΚΚΕ εχει καταδικασει τις επιλογες αλλων ΚΚ (τα οποια ομως ακομα καλει και υπογραφει μαζι τους δηλωσεις πολυ πιο σημαντικες) το απαλλασει απο καθε “αμαρτια” μαλλον, αλλα το ΝΑΡ πρεπει να απολογηθει για τις επιλογες ακομα και των διασπασεων των οργανωσεων που εχει μαζι τους διαλογο;
    Το ΝΑΡ δεν ετεροκαθοριζεται απο κανενα, ειμαστε πολυ περηφανοι για τις διεθνιστικες πρωτοβουλιες που παιρνουμε γνωριζοντας τις δυσκολιες και τα ορια που υπαρχουν,
    Απο εκει και περα μπορω να αναφερω με καθε λεπτομερεια την δυσαρεστη ιστορια της εσωτερικης συγκρουσης και της διασπασης της Λεβιτσα (για ενα εξαμηνο πρακτικα λειτουργουσαν δυο οργανωσεις με το ιδιο ονομα μεχρι να αποφασισει τελικα το δικαστηριο που κατοχυρωνει το ονομα) αλλα δεν χρειαζεται αυτη τη στιγμη. Αν καποιος εχει τοσο καημο να μαθει, τα Σκοπια ειναι δυο ωρες απο Θεσσαλονικη και ευκολα ο καθενας ή η οργανωση του μπορει να ερθει σε επικοινωνια. Ως ΝΑΡ συμμετειχαμε και σε πρωτομαγιατικη συγκεντρωση στα Σκοπια (ανεξαρτητη απο τα σωματεια των δυο μεγαλων κομματων) και ειδαμε οτι στη Βορεια Μακεδονια υπαρχουν αριστερες δυναμεις με εργατικη αναφορα. Με αυτες θα συνεχισουμε να επιδιωκουμε διαλογο και συνεργασια

    Reply
    1. ΦΦ1917

      Όταν κάνεις κριτική με λογική μπακάλη να είσαι έτοιμος να δεχτείς τα αντίστοιχα πυρά.
      Η λογική μου είναι διαφορετική και την έχω επισημάνει πεντακάθαρα.
      Πάμε όμως άλλη μια γιατί μάλλον ή δεν κατανοείτε τι σας λένε ή συνεχίζετε το βιολί σας για να κρύψετε τα άπλυτα κάτω από το χαλάκι.

      Δεν σας απαγόρευσε κανένας μα κανένας να έχετε συντροφικές επαφές με οργανώσεις και κόμματα άλλων χωρών ούτε να βγάζετε ανακοινώσεις για κρίσιμα θέματα.
      Από την άλλη όμως ο καθένας έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική στα συγκεκριμένα κόμματα ή οργανώσεις (όπως και σε εσάς αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα) για τις πολιτικές επιλογές και το ποιόν τους.
      Αντί λοιπόν να τους κάνετε πρώτοι και καλύτεροι κριτική στα πλαίσια του διεθνισμού,περιχαρακώνεστε πίσω από την κουβέντα “Ναι αλλά και το ΚΚΕ έχει σχέσεις με διάφορα ΚΚ” και η συζήτηση έληξε.
      Αυτό το επίπεδο διαπάλης έχετε με τους συντρόφους σας στα διεθνή και γενικά με όποιον σας κριτικάρει? Τόσο φτωχά προωθητικό?
      Πετάτε την μπάλα στο ΚΚΕ όταν δεν γίνεται κυριολεκτικά ουδεμία νύξη περί αυτού?

      Και συνεχίζουμε αγαπητέ Παναγιώτη Ξ. το ΚΚΕ δεν ασκεί μόνο κριτική αλλά διαπάλη φανερή και μη στα διάφορα ιμιτασιόν και μη ΚΚ που ασκούν πίεση με βάση τον ιστορικό τους ρόλο σε μια σειρά ΚΚ και οργανώσεις.
      Το ξαναλέμε πως η ΔΣΚΕΚ πραγματοποιείται εδώ και 21 χρόνια κόντρα σε αρνητικούς συσχετισμούς διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό του.
      Ούτε τσιφλίκι του ΚΚΕ είναι,ούτε κανονίζει ποιος θα έρθει και γιατί.
      Παρεμβαίνει και γίνεται διαπάλη απέναντι στα συγκεκριμένα ΚΚ.
      Και αυτό είναι ΤΑΞΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ.
      Υπάρχει υλικό για όποιον καίγεται και ενδιαφέρεται να μάθει.
      Από εκεί και πέρα υπάρχει και αυτοτελής δράση στα εσωτερικά της κάθε χώρας και ο καθείς κρίνεται επ’ αυτού.
      Φέτος έγινε στην Τουρκία απέναντι στο κλίμα τρομοκρατίας και στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και αυτό από μόνο του λέει πολλά.
      Αλλά το ξαναλέμε υπάρχει διαφορετικός βαθμός ωρίμανσης οργανωτικά και πολιτικά σε διάφορα ΚΚ και απέναντι σε όλους τους αρνητικούς συσχετισμούς ένα συνεπές ΚΚ οφείλει να παρεμβαίνει και να δώσει χρήσιμα συμπεράσματα ώστε απεμποληθούν τα διαχειριστικά κατάλοιπα που ωστόσο εσείς διατηρείτε ακέραια στο πρόγραμμα σας.
      Εκεί βέβαια τσιμουδιά αλλά η κουβέντα για το ΚΚ Κίνας πάει και έρχεται.
      Αν πάντως θες να δεις κρυφούς οπαδούς της καπιταλιστικής Κίνας καλό θα ήταν να κοίταζες στα εσωτερικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή καλύτερα σε οργανώσεις και ατομικότητες που είναι με το ένα πόδι εκτός της.

      Reply
  5. πικάπα

    Έχει χαθεί κάθε λογική, πράγματι. Σε ένα διεθνικό κείμενο συνυππογράφονται ηρωϊσμοί (στα λόγια) κατά του ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει κουβέντα για την τήρηση αρχών διεθνούς δικαίου.
    Λες και δεν είναι απειλητικά πλέον ενεργές οι διμερείς διαφορές. Λες και δεν υπάρχουν μονομερείς αμφισβητήσεις διεθνών συνθηκών, δεν υπάρχουν μονομερείς παραβιάσεις, λες και δεν υπάρχουν ασύμμετρα μονομερείς καταπατήσεις κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Αλλά και συμμετρικές να ήταν, που καθόλου συμμετρικές δεν είναι, η προσήλωση σε αρχές διεθνούς δικαίου δεν είναι αυτονόητα το πιο κρίσιμο διεθνιστικό ζήτημα ειδικώς στη περίπτση αλλά και γενικώς; Είτε έχεις την εξουσία, είτε όχι; Θα μας τρελάνετε εντελώς δηλαδή;

    Reply
    1. Κώστας

      Πικάπα το διεθνές δίκαιο δεν θα βγάλει καθόλου μα καθόλου αυτό που υποννοείς. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Ελλάδα δεν προσφεύγει σε αυτό. Δεν είναι κάποια δουλοπρέπεια ή υποχωρητικότητα αλλά η συνείδηση πως το δίκαιο, ως έννοια και ως σώμα κανόνων, είναι κάπως έξω από τα επίδικα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Αυτά έχουν να κάνουν με την ιμπεριαλιστική εύνοια στην μεσιτεία στις πολυεθνικές της ενέργειας και τις θέσεις μάχης των 2 κοινωνικών σχηματισμών στην προοπτική του γ παγκοσμίου πολέμου. Εμείς πρέπει να τοποθετούμαστε από την μεριά της ειρήνης, ένα κλίκ πιο πολύ αντινατοικά και αντιαμερικανικά αλλά και χωρίς αυταπάτες για άλλους πόλους. Τα κάνει αυτά το κείμενο, ένα σύντομο κειμενάκι είναι

      Πραγματικά μερικές φορές απορώ. Αν πάμε στην Χάγη, που αυτή είναι η συνέπεια της επίκλησης του ΔΔ αν είναι ειλικρινής, και δεν δικαιώσει τις ανοησίες (12 νμ, ελληνική ΑΟΖ παντού παρά τον τεράστιο όγκο ξηράς απέναντι) οι αριστεροί διεθνοδικαιικοί θα το αποδεχτούν ? Θα λένε πως ο διατητής, τον οποίον επίμονα προσκαλούσαν, ήταν στημένος ?

      Περιττό δε να πω πως η Χάγη με κάτι τέτοια θα ασχοληθεί και όχι με τις ΟΧΙ ανόητες κατά καιρούς δηλώσεις και απειλές της Τουρκίας. Διότι πρέπει να γίνει αυτός ο διαχωρισμός. Τα διμερή θέματα που θα αναγνωρίσουμε αν πάμε ποτέ στο ΔΔ είναι συγκεκριμένα. Άρα θα μου πεις ίσως ας αναφερθούν οι απειλές του Ερντογάν σαν δείκτης της έστω κατά τι παραπάνω τουρκικής επιθετικότητας. Ενδεχομένως να μπορούσε, λέω εγώ. Ξέρεις όμως τι γίνεται ? Αν σε ένα τέτοιο κείμενο αρχίσουν να απλώνονται λεπτομέρειες θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή εκτίμηση του παράγοντα που απειλεί την ειρήνη στην περιοχή. Και δεν είναι η Τουρκία. Εϊναι η από ανισότιμες θέσεις προσπάθεια των 2 αστικών τάξεων για την ιμπεριαλιστική εύνοια στην προοπτική του πολέμου και της οικολογικής-οικονομικής καταστροφής της περιοχής. Αν υποθέσουμε πως οι 2 οργανώσεις δεν σκοπεύουν να αναφερθούν στην ανισοτιμία των 2 αστικών τάξεων και σε εκτενέστερη ανάλυση, ή πως δεν πολιτικοποιούν τα μέλη και τα στελέχη τους πάνω και σε αυτή την αλήθεια, τότε προσθέτω και εγώ την διαφωνία μου. Αλλά αυτό είναι άλλο από την ψευδαίσθηση πως τα θέματα μας είναι θέματα Διεθνούς Δικαίου το οποίο θα μας δικαιώσει

      ΣΥΝΟΨΗ

      Μια γραμμή τύπου ΚΚΕ (όχι στο ΝΑΤΟ, όχι στις τουρκικές απειλές) πέρα από το ότι είναι οπορτουνίστικη, και άσχετη με το υπόλοιπο σώμα των Θέσεων του ΚΚΕ που γυρνάνε γύρω από μια αντικαπιταλιστική μελοντολογία και άρνηση κάθε συμμαχίας, κοινωνικής, πολιτικής κλπ όπως και την άρνηση του αντιιμπεριαλισμού, είναι λάθος από κάθε άποψη. Δεν χτίζει διεθνιστική αλληλεγγύη για την ειρήνη και δεν προετοιμάζει μέλη και στελέχη για την περίπτωση του πολέμου. Μέλη και στελέχη που θα έχουν το πολιτικό καθήκον να δημιουργήσουν όρους υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας με όρους στρατηγικής ταξικής ανεξαρτησίας, ρήξης με τον ιμπεριαλισμό και μετατροπής της εθνικής σε επαναστατικής κρίση. Μια σύντομη, αγγιτατόρικη ανακοίνωση διεθνιστικών οργανώσεων που δεν κάνει εξαντλητική ανάλυση είναι τοποθετημένη με την διεθνιστική αλληλεγγύη και δεν κάνει κάπου κακό. Αν όμως αποκρύβει θέσεις μέχρι το τέλος ντε και καλά ισοαποστασίστικες και ντεφαιτιστικές επίσης δεν πολιτικοποιεί μέλη και στελέχη για το καθήκον τους σε περίπτωση πολέμου . Έχεις δηλ κάποιο δίκιο με αυτό που ίσως κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο μικρό κείμενο, είσαι άδικος με το συγκεκριμένο μικρό κείμενο, και έχεις λάθος στο πως τοποθετείς την διάσταση του Διεθνούς Δικαίου στα ελληνοτουρκικά. Επίσης δεν νομίζω να στέκει να αμφιβάλουμε για τις αντικατοχικές θέσεις του ΝΑΡ και του ΕΜΕΡ για την Κύπρο, και εκεί είσαι άδικος.

      Την Παρασκευή έχει μια σχετική εκδήλωση που φρονώ πως πρέπει να πάρει πλατιά δημοσιότητα

      https://www.kommon.gr/politiki/item/2811-ekdhlvsh-k-sxediou-paraskeyh-10-1-19

      Κώστας

      Reply
      1. πικάπα

        Έχω δίκιο σε αυτά που λέω, όχι σε αυτά που δεν λέω. Τα υπόλοιπα στον λεφτ.

        Reply
      2. Κώστας

        Δυστυχώς έχεις αδικο σε αυτα που λες πικαπα και θα μπορουσες να εχεις δικιο σε αλλα που ομως δεν τα λες

        Κώστας

        Reply
      3. πικάπα

        Ωραία η στιχομυθία μας, με υψηλά νοήματα. Δεν ξέρω, κανονίστε τα. Εμένα για να σεντονιάσω τις κοινοτυπίες που θέλετε να αγνοείτε, μου βγήκε η ψυχή και δυο πακέτα..Και στην τοποθέτησή μου, έληξα με ερωτήσεις. Αντιεμπορικός σε τέτοιες πιάτσες.
        Η διαφορά μας είναι λέω ότι ασχολείστε με τις λάθος απαντήσεις, ενώ σας επιμένω με τις σωστές ερωτήσεις. Αλλά ευτυχώς και πάλι θα διαφωνήσεις..

        Reply
      4. Κώστας

        Πικάπα απλά λέω πως ψάχνεις τις απαντήσεις σε λάθος μαγαζί. Μια ορισμενη ψυχολογία αναζήτησης πολιτικού καταφυγίου χωρίς να κοιτάμε πως αυτά που το καταφύγιο λέει είναι χωρίς αρχή μέση και τέλος δεν μας πάει κάπου αλλού από την παραίτηση και την αποστράτευση σε μια συγκυρία που θέλουμε νέες δεσμεύσεις, νέους τόπους να συναντηθούμε, νέα εμείς. Ξαφνικά μου λες πως βάζεις ερωτήσεις και όχι απαντήσεις. Πραγματικά το εύχομαι.

        Κώστας

        Reply
      5. πικάπα

        Δεν είναι η πρώτη φορά που η συζήτηση μαζί σου στην ανάπτυξή της θα ήταν μια απίστευτη περιπλοκή. Αλλά είναι τυπική περίπτωση που έχει ενδιαφέρον. Πρώτον, απαντάς σε πράγματα που δεν έχω πει, αλλά νομίζεις πως θα ήθελα να πω κλπ., ατραποί ανεξιχνίαστοι. Ομολογώ πως η δική μου σκέψη είναι πιο “δυτική” και φορμαλιστική…Άλλο στοιχείο είναι η εμμονή σε εμβόλιμη λεπτομέρεια, περιφερειακή, ή εντελώς άκαιρη και ανεπίκαιρη, Τρίτο στοιχείο που οδηγεί σε τουρλουμπούκι είναι η παράβλεψη πως τα φαινόμενα μπορεί να είναι επάλληλα, διασταυρούμενα, κλπ, αλλά η τάξη στο χάος δεν σημαίνει πάντα και μόνο συσχέτιση και ιεράρχηση τους. Υπάρχουν φαινόμενα που πρέπει να εκλαμβάνονται ως ανεξάρτητα και άλλα ως σχετικώς αυτόνομα. Κλασσικό παράδειγμα:
        Το θέμα της Ελληνοτουρκικής διαφοράς, άσχετα πως περιπλέκεται με το ΝΑΤΟ, έχει και από μόνο του εκρηκτικές διμερείς διαστάσεις. Και ναι μεν εκτραχύνεται λόγω του άκρατου καπιταλισμού (που δε προβλέπεται να αλλάξει ριζικά και άμεσα), αλλά είναι ανεξάρτητο αυτού γιατί πηγάζει από αυτή καθαυτή τη φάση δυναμισμού και ανάπτυξης του Τουρκικού έθνους μετά το 1922, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική θέση. Έτσι ώστε αναπολεί τη μεγάλη ιδέα του και αναβιώνει την πρόσφατη ιστορία του (αυτοκρατορία μέχρι πριν ένα αιώνα, στρατηγικό βάθος τουρκικών και άλλων συγγενικών πληθυσμών και επιρροών εκτός Τουρκίας, ισχυρή περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη τώρα). Έτσι λοιπόν έχει η πρακτική εκτίμηση της παγιότητας του προβλήματος δεδομένων των συνθηκών.,

        Τα πράγματα θα έπρεπε να είναι απλά (αλλά δεν είναι..όταν υπάρχει τουρλουμπούκι) Δεν θέλει και πολύ για να δει κανείς ότι για το Αιγαίο προσφυγή στη Χάγη εκ Τουρκίας δεν παίζει, παρά ως μονομερής διαπραγμάτευση τυπικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής πλευράς. Όσο αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, η αιτίαση της αρχής της αναλογικότητας των δικαιωμάτων της Τουρκικής ξηράς έναντι του ενός και μόνου Καστελορίζου είναι μια εύλογη εικόνα που θέλει “να μην είσαι μοναχοφάης” – αλλά ωστόσο θα ήταν εντελώς χαζό από οποιονδήποτε της Ελληνικής πλευράς να υποχωρήσει μεγαλόθυμα προκαταβολικά, όταν έχει στην πλάτη του μαζεμένες τόσες διεκδικήσεις, υπονομεύσεις και παραβιάσεις της Τουρκικής πλευράς έναντι των κυριαρχικών του δικαιωμάτων. Αλλά ωστόσο η συζήτηση είναι απατηλή: Το θέμα της ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να εξεταστεί χωρίς να συμπεριλάβει την Κύπρο. Ποιο άραγε Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να επιληφθεί με στοιχειωδώς σοβαρό τρόπο; Η Κύπρος είναι κατεχόμενη από την Τουρκία και έχει καταδικαστεί από την ΟΗΕ. Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να δικαιοπρακτήσει στα σοβαρά επί νέου, όταν έχει μη συμμορφούμενο διάδικο – κατοχική δύναμη. Η αλήθεια είναι βέβαια πως όταν η περίστασις το απαιτεί, ο δυτικός τρόπος σκέψης έχει τον τρόπο του: Παρότι φορμαλιστικός, μπορεί να είναι πιο πονηρός από τον ανατολίτικο..Εξ άλλου, η Χάγη δίκασε και τη Γιουγκοσλαβία. (Θα το έλεγα κουτοπονηριά, αν του έλειπε η ισοπεδωτική ισχύς).

        Για όποιον δεν το ήξερε, ιδού το επίμαχο απόσπασμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας η οποία υπογράφηκε στο Μοντέγκο Μπαίυ την 10η Δεκεμβρίου 1982: ΑΟΖ κλπ αναφέρονται ως κυριαρχικά δικαιώματα.
        ΜΕΡΟΣ VIII ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ
        Άρθρο 121 Καθεστώς των νήσων
        1. Νήσος είναι μια φυσικά διαμορφωμένη περιοχή ξηράς που περιβρέχεται από ύδατα και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια των υδάτων κατά τη μέγιστη πλημυρίδα.
        2. Εκτός όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3, η χωρική θάλασσα, η συνορεύουσα ζώνη, η αποκλειστική οικονομική ζώνη και η υφαλοκρηπίδα μιας νήσου καθορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας σύμβασης που εφαρμόζονται στις άλλες ηπειρωτικές περιοχές.
        3. Οι βράχοι οι οποίοι δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη διαβίωση ή δική τους οικονομική ζωή, δεν θα έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη ή υφαλοκρηπίδα.
        https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:21998A0623(01)&from=PT

        Reply
  6. Left G700

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

    Παρατηρώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (αλλά χωρίς την παραμικρή απορία…) τους φίλους τού ΝΑΡ να συνεχίζουν την κλωτσοπατινάδα με τους φίλους τού ΚΚΕ περί σχεδόν παντός επιστητού, ακόμα και μετά την κατάθεση των μόνων επί του θέματος και ουσιαστικών δύο σχολίων τού πικάπα (06/01/2020 at 13:19 & 06/01/2020 at 06:33). Κανονικά, με αυτά θα έπρεπε να ασχοληθούν. Διότι ο πικάπα, με αυτά τα δύο «σχολιάκια» του κάνει κυριολεκτικά χαρτοπόλεμο για μικρά παιδιά την ως ανωτέρω «Κοινή Ανακοίνωση ΝΑΡ-EMEP». Κι όμως! Οι φίλοι τού ΝΑΡ αφήνουν το γάμο την κηδεία (της «Κοινής Ανακοίνωσης») και συνεχίζουν να πηγαίνουν για πουρνάρια.

    Το δίκιο τους βουνό. Μετά τους πρόσφατους θανάτους του Θάνου Μικρούτσικου και του Γιώργου Γιαννακόπουλου, ποιος έχει πια κουράγια να τρέχει σε κηδείες….

    Reply
    1. πικάπα

      Ο χώρος αυτός παρέχει βήμα, χωρίς να μπορεί να παρέχει εύληπτες και συνεκτικές απαντήσεις. Είναι εμφανές και μάλλον αναμενόμενο.
      Διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει, ούτε με την έννοια της δυνατότητας επιβολής του, ούτε καν με την έννοια ακέραιων και απροκατάληπτων γνωματεύσεων απονομής του. Αλλά είναι και αυτά εξαρτώμενα από το δίκαιο του ισχυρού και τους συσχετισμούς ισχύος, ή μάλλον τρόμου. Υπάρχουν όμως κάποιες γενικές αρχές, προϊόν παλαιότερων συσχετισμών ισχύος, από τότε που υπήρχε η ΕΣΣΔ και ενεργό το “κίνημα των αδεσμεύτων”. Εκείνοι οι συσχετισμοί, σε συνδυασμό με το “φόβο θεού” που έφερναν οι πρόσφατες μνήμες του Δεύτερου Μεγάλου Πόλεμου, συνέτειναν σε ένα δικαιακό χάρτη με πρωτοπόρες οικουμενικές διακηρύξεις. Κάποια πράγματα κινήθηκαν προς τον “εξανθρωπισμό”, τα περισσότερα έμειναν στα χαρτιά, αλλά απέμειναν κάποιες αρχές, χαρτιά και χάρτες. Μιλώντας λοιπόν για διεθνικά και διεθνιστικά θέματα, η αριστερή ιδέα υπερασπίζεται εξ ορισμού το διεθνές δίκαιο – παρότι αυτό πρακτικά δεν υπάρχει, υπερασπίζεται ωστόσο τις αρχές που είχαν διαμορφωθεί μεταπολεμικά τον προηγούμενο αιώνα.

      Στον αιώνα τον τρομακτικών πλανητικών ανταγωνισμών, ακμαία, υπερβάλλουσα και αναγκαστική μορφή κοινωνικής οργάνωσης εξακολουθεί η οργάνωση σε κράτη, από την κατάσταση των οποίων εξαρτάται η μοίρα των υπηκόων/(λαών) τους, εντελώς αναπόφευκτα. Διακρατικοί και υπερκρατικοί θεσμοί εξελίσσονται πλανητικά εδώ και αιώνες, χωρίς ωστόσο να καταργούν την “κυτταρική” κρατική οργάνωση: Κυρίαρχοι, κυριαρχούμενοι και επαμφοτερίζοντες, διαπλέκονται – τόσο εντός των κρατών όσο και μεταξύ των κρατών και των διακρατικών συμμαχιών. Όποιο κράτος μετρά υπερβάλλουσα την ισχύ του διαμορφώνει ή παραμορφώνει το “διεθνές δίκαιο”, έχοντας ευχέρεια καταπάτησης του όποιου “ασύμφορου” δικαίου, όσο και βαρύνουσα επήρεια στη γνωμάτευση των όποιων διεθνών δικαιακών σωμάτων. Ενώ όποιο κράτος εμφορείται μόνο από επικλήσεις διεθνούς δικαίου χωρίς να αγωνίζεται για την ισχύ του και για επαρκείς συμμαχίες του, ηττάται ή και αφομοιώνεται από άλλα.
      Σοσιαλιστικά κράτη δεν υπάρχουν πια, μόνο κάποιες σοσιαλίζουσες αναλαμπές. Είναι ωστόσο πικρά διαπιστωμένο ότι εν λόγω, ή έργω ή διανοία σοσιαλισμού ή λαϊκής εξουσίας, οι απαιτήσεις του αγώνα για κρατική ισχύ και για συμμαχίες αυξάνονται δραματικά, επ’ αόριστο και εντελώς αναπόφευκτα.

      Reply
      1. Left G700

        πικάπα, με την παρατήρησή μου δεν σημείωσα το μη εύληπτο ή το όχι συνεκτικό κάποιων απαντήσεων. Επισήμανα την παντελή απουσία οποιασδήποτε απάντησης. Χρόνος μπαίνει (Καλή Χρονιά!), χρόνος βγαίνει, δεν εννοείς να αντιληφθείς ότι το «στρογγύλεμα» δεν είναι λύση. Τα σύκα είναι πάντα σύκα και η σκάφη είναι πάντα σκάφη, όπως κι αν θα τα πεις εσύ, εγώ ή ο …Λένιν!

        Επί τής ουσίας τώρα, να πω ότι ο λόγος για τον οποίο υπέδειξα τα σχόλιά σου και προ(σ)κάλεσα τους φίλους τής συμπολίτευσης να σχολιάσουν είναι ένας και είναι απλός:

        Διότι επισημαίνει την παντελή απουσία (να τη πάλι η παντελής απουσία!) οποιασδήποτε πρακτικής πρότασης/λύσης/διεξόδου σε σχέση με τα συγκεκριμένα και υπαρκτά προβλήματα της ελληνοτουρκικής conflict of interests, απουσία που ματαίως επιχειρείται να αντισταθμιστεί με την επίκληση γενικών αρχών τύπου «αγαπάτε αλλήλους»[*]. Αυτό το είχε πει κι ο Χριστός πριν από 2.000 χρόνια. Από τους κουμμουνιστάς περιμέναμε;;;

        [*] Σκέψου πόσο βγάζει μάτι αυτή η απουσία και πόσο παιδαριώδης είναι η προσπάθεια να αποκρυβεί μέσω τής δραπέτευσης στην «πολιτική αρχών», που ακόμα και αυτός ο «αρχομανής» Κώστας αισθάνεται την ανάγκη να ψελλίσει κάποιες δικαιολογίες του στυλ «θα έγραφα κι άλλα στην έκθεσή μου, κυρία, αλλά μου τελείωσε η κόλλα»!

        Reply
        1. πικαπα

          Εάν είχα πρακτική πρόταση λυση, θα έλεγα αλλιως. Αλλά τέτοια δεν έχει κανείς. Νομίζω απλά ότι προσπάθησα να κάνω μια σύνοψη της τρέχουσας κοινοτυπιας, θυμίζοντας ότι οποιο δρόμο και να πάρεις δεν θα πας πουθενά, αν δεν ξεκινήσεις από την τρέχουσα κοινοτυπια.

        2. Left G700

          πικάπα, δεν καταλόγισα σε σένα έλλειψη συγκεκριμένων ιδεών επί τού πρακτέου. Η Κοινή Ανακοίνωση ΝΑΡ – ΕΜΕΡ με απασχόλησε.

        3. πικάπα

          Εμένα πάλι με απασχολεί η σκέψη πως παρότι διαφωνούμε με τις πολιτικές θέσεις του χώρου αυτού, αυτός ο χώρος είναι ο μόνος που έχει διάλογο. Ενώ χώροι που φαινόντουσαν πως θα μπορούσαν να επεξεργαστούν ορθότερες θέσεις, όχι μόνο δεν μπορούν το διάλογο, αλλά έχουν παραφθαρεί σε τραγελαφικές γραφικότητες. Άρα;
          (Τώρα θα μου πεις, άλλος μιλάει για ισότιμο διάλογο σε πλατφόρμα, και αντ αυτού φτιάχνει προσωπική ιστοσελίδα και τα λέει στο φουμπου. Τι να λέμε τώρα;)

        4. Left G700

          πικάπα, είσαι αρκετά σοφός για να απορείς με τους χώρους που «δεν μπορούν το διάλογο». Η εξήγηση είναι απλή: η Αριστερά (δηλαδή οι αριστεροί: η Αριστερά δεν είναι «μια ωραία γυναίκα» που «εχει υπογάστριο και υπεργάστριο»· οι άνθρωποί της είναι!) κατά συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι πια ούτε στο τόσο που φαίνεται ότι υπήρξε στο παρελθόν δημοκρατική. Φοβάται τη δημοκρατία, φοβάται την αντίθετη άποψη, φοβάται τον ίσκιο της. Και την παρεμποδίζει (όταν δεν την απαγορεύει) με κάθε τρόπο (συνήθως πλάγιο και ύπουλο –τι κατάντια για επαναστάτες!).

          Ναι, η Παντιέρα είναι εξαίρεση. Αλλά, προσοχή: και οι εξαιρέσεις, δυστυχώς, έχουν τις εξαιρέσεις τους. Σου μιλάω εκ (πικρής) πείρας και μετά λόγου γνώσεως….

          Στο τέλος τού σχολίου σου φωτογραφίζεις τον Μπελαντή. Τον αδικείς. Όταν μίλαγε για ενιαίες και οριζόντιες πλατφόρμες διαλόγου ήταν ακόμα στο ΑΡ (και ακόμα ήλπιζε σ’ αυτό —ή, μάλλον, στη βάση του) και στη ΛΑΕ. Και τώρα, υποθέτω, αισθάνεται ένα φτωχός και μόνος καουμπόι.

          Το ζήτημα της ανυπαρξίας ενός βήματος διαλόγου (χωρίς, όμως, τις εξαιρέσεις των εξαιρέσεων· ένα βήμα όπου πραγματικά τίποτε δεν θα είναι ιερό και όλα θα μπορούν να ειπωθούν) με απασχολεί κι εμένα πολύ το τελευταίο διάστημα. Και αυτός είναι ο λόγος που αναβάλλω και ξανααναβάλλω τη …δεύτερη έφοδο :-) στον ουρανό τού ίντερνετ. Ένα site με τέτοιο χαρακτήρα έρχεται σε μια μερική αντίθεση με ό,τι είχα στο μυαλό μου αρχικά. Ελπίζω να μπορέσω να βρω τον τρόπο που θα ταιριάξει μια οκτάρα βίδα με ένα παξιμάδι Νο 3….

        5. Left G700

          Φίλε kokkiniotis,

          Η ετυμηγορία σου (“ντροπή”), προφανώς, πηγαίνει σε μένα για την αναφορά μου ότι και οι (δημοκρατικές) εξαιρέσεις έχουν τις (αντιδημοκρατικές) εξαιρέσεις τους, αναφορά που πήγαινε εμμέσως πλην σαφώς στην Παντιέρα. Καλώς. Δίνω πρώτος το παράδειγμα: τίποτε δεν είναι ιερό, όλα μπορούν να ειπωθούν. Όντως. Όμως:

          Όχι αναιτιολόγητα, όχι αυθαίρετα, όχι με κρυμμένα χαρτιά. Δημοσιοποίησε τα δύο τελευταία κομμένα σχόλιά μου και εξήγησε το σκεπτικό τής απαγόρευσης να εμφανιστούν εδώ. Μετά θα μπορέσουμε να συζητήσουμε δημόσια και ανοιχτά (όχι μόνο οι δυο μας αλλά και με όποιον θέλει να συμμετάσχει στη συζήτηση).

          Είσαι σίγουρος ότι έχεις το δίκιο με το μέρος σου. Το ίδιο κι εγώ. Εμπρός, λοιπόν. Στη χειρότερη περίπτωση για μένα, θα ντροπιαστώ διπλά. Είναι ένα ρίσκο που ευχαρίστως αναλαμβάνω.

        6. kokkiniotis Post author

          Τα τελευταία σχόλιά σου που δεν δημοσιεύθηκαν, είναι πολύ παλαιότερα. Δεν θεωρώ χρήσιμο να αναφέρω πώς και γιατί, αφού -προφανώς- δεν αναφέρεσαι σε αυτά αλλά σε άρθρα άλλων ιστολογίων που πόσταρες πρόσφατα με τη μορφή σχολίου. Θα επιτρέψεις φαντάζομαι στην Παντιέρα να κρίνει ποια άρθρα άλλων ιστολογίων θα αναρτήσει και ποια όχι. Δεν χωράει σπέκουλα περί λογοκρισίας εν προκειμένω -έχεις ο ίδιος ιστολόγιο και δεν φαντάζομαι να θεωρείς ότι …έχεις λογοκρίνει τα δισεκατομμύρια άρθρα που ΔΕΝ έχεις αναρτήσει εκεί. Θεωρώ αστήρικτο -και μη έντιμο εκ μέρους σου- τον υπαινιγμό ότι έχεις υποφέρει …τα μύρια όσα από τη “λογοκρισία” της Παντιέρας.

        7. Left G700

          Φίλε kokkiniotis,

          Άρθρο άλλου ιστολογίου πόσταρα στο πρώτο κομμένο σχόλιο. Στο δεύτερο περιορίστηκα στο λινκ. Αλλά ούτε κι εκείνο επέζησε. Και δεν νομίζω ότι το ποστάρισμα ενός μη αρεστού έστω σχολίου ισοδυναμεί με καπέλωμα της Παντιέρας ή οποιουδήποτε άλλου site από τον αποστολέα του, αφού ένα σχόλιο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισωθεί με ανάρτηση.

          Εγώ απέφυγα να αναφέρω τον όρο λογοκρισία. Και θα συνεχίσω να μην τον αναφέρω (σας αδικεί ο όρος, αυτός είναι ο λόγος). Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί μιλάς για «σπέκουλα» εκ μέρους μου. Ούτε φανταστικό γεγονός επικαλέστηκα, ούτε έχω πάρει τις ρούγες να φωνάζω «ουουου… η Παντιέρα κόβει σχόλια, η Παντιέρα κόβει σχόλια!». Και δεν αφήνω τον παραμικρό υπαινιγμό ότι «έχω υποφέρει …τα μύρια όσα από τη “λογοκρισία” της Παντιέρας». Για άλλη μια φορά «διάβασες» με λάθος τρόπο δικό μου σχόλιο. Έτσι, σου διέφυγε και το ότι, παρά τη συγκεκριμένη κριτική μου, φρόντισα να επιβεβαιώσω ρητά το δημοκρατικό χαρακτήρα τής Παντιέρας σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει στα άλλα αριστερά «επίσημα» ιστολόγια. Θυμίζω:

          η Αριστερά (δηλαδή οι αριστεροί: η Αριστερά δεν είναι «μια ωραία γυναίκα» που «έχει υπογάστριο και υπεργάστριο»· οι άνθρωποί της είναι!) κατά συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι πια ούτε στο τόσο που φαίνεται ότι υπήρξε στο παρελθόν δημοκρατική. Φοβάται τη δημοκρατία, φοβάται την αντίθετη άποψη, φοβάται τον ίσκιο της. Και την παρεμποδίζει (όταν δεν την απαγορεύει) με κάθε τρόπο (συνήθως πλάγιο και ύπουλο –τι κατάντια για επαναστάτες!).

          Ναι, η Παντιέρα είναι εξαίρεση.

          Νομίζω ότι μόνο ένα σχιζοφρενής θα φρόντιζε, από τη μια να σας αναγνωρίζει ως (δημοκρατική) εξαίρεση στον (αντιδημοκρατικό) κανόνα τού διαδικτύου, κι από την άλλη να αφήνει υπαινιγμούς ότι έχει υποφέρει τα μύρια όσα από εσάς.

          Τώρα, αν, εκτός άλλων, με θεωρείς και σχιζοφρενή, τι να πω; Θα το αντέξω κι αυτό. Είπαμε: τίποτε δεν είναι ιερό, όλα μπορούν να ειπωθούν.

        8. πικάπα

          Kokkiniotis και Left, δε νομίζω πως πρέπει να λέγονται τα πάντα ότι νάναι, αλλά ότι προάγει το δεδομένο σκοπό. Βέβαια, δε μπορώ να γνωρίζω το σκοπό του εδώ δεδομένου. Έχω ήδη παρατηρήσει την συστηματική απουσία των αρθρογράφων από τα σχόλια, όσο και περιορισμό της διαχείρισης σε μια στοιχειώδη αμυντική προστασία, χωρίς όμως θετικό συντονισμό. Επίσης νομίζω δε βοηθά το χύμα, χωρίς θεματικούς στόχους (άλλο είναι η κατάταξη σχολίων που κάνετε), αντίστοιχη δομή, ορισμό των “δικαιωμάτων” σε έκταση και πλήθος σχολίων, ευρύτερο άνοιγμα-επιλογή-αποδοχή αρθρογράφων, συνεπεία των ανοικτών σχολίων κλπ.

          Kokkiniotis εν όψει των διαφόρων “κομμουνιστικών σχεδίων” κλπ που κυοφορούνται εδώ και πόσο..του δικού σας και του άλλου, θώρησα καλό να καταθέσω τις αντιρρήσεις μου (και αντιπροτάσεις κατά δύναμη). Νομίζω, αν αυτή τη φορά το εννοείτε, το καλύτερο να δώσετε στο μπλογκ αναβαθμισμένη στόχευση. Δε μπορώ να μη σημειώσω πάντως την απογοητευτική αδυναμία σας να συνεννoηθείτε με άλλους κατά το μείζον παρομοίους σας κομμουνιστολογούντες, ενώ την ίδια στιγμή με τις τρέχουσες “συμμαχίες” σας, δε βγαίνει νόημα.. Διακρίνω αδικαιολόγητη αυτοαναφορικότητα (όχι το μπλογκ, αλλά ο χώρος σας), αλλά εντάξει δε θα ρωτήσετε εμένα..

        9. Left G700

          πικάπα, να χαρείς, μην αντιδράς κι εσύ στην ατάκα τού Βανεγκέμ (“τίποτε δεν είναι ιερό, όλα μπορούν να ειπωθούν”) όπως κάποιος που του δείχνουν το φεγγάρι και κοιτάζει το δάχτυλο. Τι περιμένεις μετά να κάνουν όσοι έχουν έμφυτη τάση γι’ αυτό;;;

        10. Avir

          Φοβάται τη δημοκρατία, φοβάται την αντίθετη άποψη, φοβάται τον ίσκιο της. Και την παρεμποδίζει (όταν δεν την απαγορεύει) με κάθε τρόπο (συνήθως πλάγιο και ύπουλο

          Μπράβο έτσι ακριβώς. Αρνείται τον διάλογο, αρνείται τις ζυμώσεις, αρνείται να αφουγκραστεί τον παλμό της κοινωνίας και προσπαθεί να αναβιώσει τον φασισμό για να βρει λόγο ύπαρξης μέσα από τον αντιφασισμό. Που ακόμη κι αυτό κατόρθωσε να το στρέψει ενάντια στον λαό. Αυτή η γενιά είναι καμμένη, δεν υπάρχει ελπίδα. Και δυστυχώς πέρασε ανεκμετάλλευτη αυτή η δεκαετία των μνημονίων. Τέτοιες ευκαιρίες για την Αριστερά παρουσιάζονται ίσως μια φορά στον αιώνα.

        11. kokkiniotis Post author

          Το φασισμό επιδιώκουν να “αναβιώσουν”, όπως λες, οι απόψεις που εκφράζεις. Δεν σε έχουμε απαγορεύσει, άσε λοιπόν για αλλού τα παραμύθια σου. Τα περί πλάγιου και ύπουλου τρόπου μάλλον σε φωτογραφίζουν. Η σπέκουλα ότι σας “φιμώνουμε” δεν είναι ανεκτή στην Παντιέρα. Προσπαθήστε να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι κάποιοι σκέφτονται αλλιώς από σας.

        12. Avir

          kokkiniotis αναφέρομαι στην Αριστερά της γενιάς του ευρώ. δεν αφορά εσένα αλλά το σύνολο. Αυτή είναι η άποψη μου. Δεν σου αρέσει, μην τη δημοσιοποιείς μέχρι να …συμβιβαστώ.

        13. San Rocco

          Avir, ο φασισμός αναβώνει μέσα και από τις δικές σου εθνικιστικές απόψεις. Οκ μαν; Ο Μακρόν και ο Τράμπ, ο Σαλβίνι και ο ΓΑΠ, ο Φάρατζ, ο Ορμπαν, ο Πούτιν και ο Τσίπρας, συμφωνούν ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕ ΕΣΕΝΑ, από ότι με τους αριστερούς/αναρχικούς/κομμουνιστές.

        14. Κώστας

          Πικάπα το ότι η Pandiera είναι η μόνη που έχει διάλογο είναι προς τιμήν της, και του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκουν οι διαχειριστές της, αλλά δεν σημαίνει πως οι άλλοι δεν θέλουν. Ούτε καταννοώ αυτή την μανία να ταυτίσουμε τον διάλογο με τον διαδικτυακό διάλογο. Είχαμε άφθονο μέχρι το 15, δεν έλεγε κάτι, εκτόνωση ήταν. Να σου πω και το άλλο, και όσοι δεν έχουν κάποιο blog έχουν φουμπού ενδεχομένως, δεν λέω ατομικά αλλά για συλλογικότητες, αλλά σχόλια δεν έχουν. Νομίζω δεν είναι και τόσο παραγωγικό αυτό στο οποίο έχεις λίγο κολλήσει. Πολύ πιο ενδιαφέρον μου φαίνεται άνθρωποι να μαζεύονται, βιοπολιτικά και ενσώματα, να φτιάχνουν μια συλλογικότητα και μια ομάδα στο φουμπού ή μια mail list για να τα λένε, και η συλλογικότητα να παρεμβαίνει κάπου, και να δημιουργεί και μια ορισμένη περιφέρεια που θα συμμετέχει όσο νομίζει και θα γίνεται και κοινωνός του διαλόγου. Αλλά το κέντρο να είναι να σηκώνονται άνθρωποι όρθιοι δια ζώσης και να μιλάνε. Αφού απέτυχε, σε πολύ καλύτερες εποχές, το Αριστερό Βήμα εγώ δεν περιμένω πολλά αλλά δεν απέτυχε για τεχνικούς λόγους, για λόγους ότι δεν αφοσιώθηκαν χώροι και άνθρωποι στον διάλογο, διαδικτυακό και μη, αλλά το ότι δεν υπήρχαν πολιτικές δεσμεύσεις και πρακτικές για υπερβάσεις και ανασυνθέσεις, ενώ υπήρχε όμως σχεδόν εξεγερμένος λαός που καλούσε σε υπερβάσεις στην Αριστερά. Σήμερα απλά αν πούμε πως πάμε για τις υπερβάσεις θα είναι too little-too late. Θέλει δουλειά του μυρμηγκιού από κάτω προς τα πάνω για την γενναία υπέρβαση σχημάτων, μετώπων και οργανώσεων για να πάμε προς ένα περιβάλλον που θα έχουμε λιγότερα σχήματα, λιγότερα μέτωπα και λιγότερες οργανώσεις, πιο μαζικά σχήματα, πιο μαζικά μέτωπα και πιο μαζικές οργανώσεις, με τον την νεοφιλελευθερη ιμπεριαλιστική πραγματικότητα στο κέντρο του στόχαστρου της αριστεράς και του κινήματος και με τους κομμουνιστές να αντιλαμβάνονται πως μια τέτοια διαδικασίας δεν θα είναι υπόθεση των επαναστατών ή “επαναστατών” αλλά δεν θα είναι και μια διαδιακασία χωρίς μια ορισμένη πολιτική ηγεμονία στο εσωτερικό της.

          Κώστας

        15. πικάπα

          Κοίτα Κώστα, επειδή τάχουμε δει κι αυτά κι εκείνα, κάθε ανθρώπινος τρόπος συλλογικής συνεύρεσης έχει τα δικά του, τόσο όρια όσο και συγκεκριμένη καταλληλότητα για κάτι πεπερασμένο. Όλα χρειάζονται, το μόνο που δε χρειάζεται είναι αυτές οι εκδηλώσεις με τους γνωστούς ίδιους να λένε τα ίδια που αποδείχτηκαν άουτ. Μπάστα μ αυτούς.
          Ειδικά για το θέμα της πλατφόρμας, είναι ο μόνος τρόπος στη φάση αυτή για τη πρωταρχική συσσώρευση με σκοπό την επανίδρυση, αλλά και για τη συνέχεια, με προοδευτικά αυξανόμενες λειτουργίες, Θεωρώ πως χρειάζονται 2 διακεκριμένες, έχω εξηγήσει για την απαιτούμενη διχοτόμηση.
          Παραγωγικός διάλογος (και πραγματικές συλλογικές επεξεργασίες) με τέτοιας έκτασης και φύσης αντικείμενο είναι μόνο ο γραπτός και ιντερνετικός, Για λόγους αφενός ποιότητας και αφετέρου μαζικότητας (+ προοδευτικά και λαϊκότητας). Δεν θα επιχειρήσω να (ξανα)επιχειρηματολογήσω γιατί. Αυτό θα αποδειχθεί εκ των πραγμάτων: Όταν και εάν κάποιο “επανιδρυτικό” επιτύχει, θα έχει ως βασικό μέσο αυτό που λέω.
          Δεν μπορώ δεν υπάρχει σε αυτό, υπάρχει δεν θέλω. Τόσο απλό.

        16. Κώστας

          Πικάπα είναι απλό. Δεν υπάρχουν τα φυσικά πρόσωπα να συμμετάσχουν σε γραπτό διάλογο. Πρέπει να φτιάξουμε αριστερά πρώτα. Επίσης δεν πρότεινα γενικώς εκδηλώσεις “η Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις” αλλά να φτιάξουμε συλλογικότητες, σχήματα, μέτωπα και οργανώσεις.

          Να σου πω την αλήθεια εμένα μου έχει λείψει η εφημερίδα. Το να πας στο περίπτερο και να δώσεις 2 ευρώ σαν πολιτική πράξη και, δειλά δειλά όχι γραφικότητες γιατί δεν σηκώνει η εποχή, να την πουλήσεις κιόλας. Ο ινερνετικός πληθωρισμός πληροφορίας φέρνει και κάποια απαξίωση. Ας μην υποτιμάμε το χαρτί. Επίσης μας χρειάζονται σοβαρές μαρξιστικές επιθεωρήσεις Έχουμε αρκετές από αυτές, γύρευε όμως με ποια κυκλοφοορία. Γύρευε την αθροιστική κυκλοφορία που έχουν Ριζοσπάστης και ΠΡΙΝάκι (όπως το λέγαμε παλιά αρκετοί, για καλό). Δεν έχουμε κόσμο πικάπα, δεν έχουμε αριστερά και δεν έχουμε σοβαρές πραγματικές ενσώματες διαφωνίες να συζητήσουμε άρα δεν έχουμε και ζήτηση για διαλογο. Σε αυτό το περιβάλλον τα βαρετά επαναλαμβανόμενα πάνελ “η Αριστερά απέναντι στις προκλήσεις” είναι κάτι, είναι η διαφορά του κάτι από το τίποτα

          Γενικά χρειάζεται επιστροφή στα βασικά, έτσι σκέφτομαι εγώ. Σωματείο, σύλλογος, γειτονιά, αντιιμπεριαλισμός, οργάνωση, προοπτικά κόμμα, πολιτισμός, λαικός αθλητισμός, αλληλεγγύη, μαχόμενος ενσώματος αντιφασισμός, αντισεξισμός, οικοσοσιαλισμός, εφημερίδα, περιοδικό, internet

          Κώστας

  7. πικάπα

    Τοποθέτηση:
    Το Ελληνικό κράτος, μεταπολεμικά αναθεμελίωσε τη συνθήκη του Ναυαρίνου ως προκεχωρημένο δυτικό φυλάκιο. Αυτή η αναπαλαίωση (όχι εκσυγχρονισμός) θεμελιώθηκε με την εμφυλιακή καταστολή και τη γνωστή “ποιότητα” της βασικής στελέχωσης του κράτους όσο και των “επιχειρηματικών τζακιών” του και καθόρισε την υποστροφή του δυναμισμού του Ελληνικού έθνους/κράτους. Σχετικές περιγραφές έχουν ήδη εκτεθεί. Έκτοτε, πλην κάποιων αναλαμπών, δεν υπάρχει με σοβαρές αξιώσεις Ελληνική εθνική πολιτική, με την έννοια ότι η υλική της βάση κατέστη ανεπαρκής.
    Στον αιώνα των τρομακτικών ανταγωνισμών μεταξύ ασύγκριτα υπέρτερων δυνάμεων, το Ελληνικό κράτος δεν διαθέτει πλέον ούτε ικανή μάζα, ούτε ικανή ενέργεια (τεχνολογία κλπ), αλλά ούτε και χρόνο να μετανιώσει. Οι σημερινές υπερήμερες αιτιάσεις για εκκίνηση “ανεξάρτητης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής”, εκ δεξιών ή και εξ αριστερών, έχασαν την υλική δυνατότητα στο τέλος της δεκαετίας του 80, με το ναυάγιο της παλαιο-Πασοκικής “Εθνικής Λαϊκής Ενότητας”, το ναυάγιο του τεχνοκρατικού εκσυγχρονισμού και απο-παλαιοκομματισμού και κυρίως το ναυάγιο της Αντρεϊκής διεθνικής “πρωτοβουλίας των έξ用(βλ. Wiki – και τελικά με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όσο και του “κινήματος των αδεσμεύτων” -αλληλεξαρτώμενα).

    Ως προκεχωρημένο φυλάκιο άλλων είσαι ταυτοχρόνως και πίσω διαπραγματεύσιμη αυλή, με ότι σημαίνει αυτό. Η μνημονιακή παράδοση δεν ήταν μια κοινότυπη καπιταλιστική αναδιάρθρωση, αλλά ένας ασύμμετρα υπερβάλλων καυτηριασμός. Εκείνο που έχει υπερβάλλουσα σημασία είναι ότι κάθε είδους παραχώρηση του κράτους, πολιτική, οικονομική, εδαφική, ακόμη και τυχόν “έντιμος συμβιβασμός”, ακόμη και μια αναπάντεχη τακτική επιτυχία, αποβαίνει ασύμμετρα “με μνημόνια” εις βάρος του λαού. Αλλά είναι “ανθρώπινο”, τις άμεσες επιπτώσεις τις υφίστανται ασύμμετρα όσοι εξαρτώνται από αυτό το κράτος, ενώ τα όποια παράπλευρα οφέλη τα καρπώνονται ασύμμετρα όσοι έχουν ευχέρεια κίνησης των συμφερόντων και σωρευμένων κινητών υπαρχόντων τους..
    Σήμερα ο λαϊκός παράγοντας φαίνεται να έχει αποσυρθεί για τα καλά, έχοντας αποδεχθεί την αδυναμία του. Την ίδια στιγμή η επιδεικτική εσωτερική κρατική καταστολή που βλέπουμε να εξελίσσεται σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να νοηθεί ως μέρος μιας συνεκτικής “εθνικής πολιτικής”. Αλλά είναι μια γκροτέσκα πλέον ουρά της καταστολής 2010-2011: Τότε, η καταστολή των ανώριμων αγανακτισμένων αποτελείωσε τα όποια διαπραγματευτικά όπλα και περιθώρια ενός σχετικά “έντιμου εθνικού συμβιβασμού”, που είχε το Ελληνικό έθνος/κράτος στα πρώτα χρόνια της κρίσης, καθώς τα ευρωδιευθυντήρια δεν είχαν ακόμη επαρκώς θωρακιστεί.

    Ευμενή σενάρια δεν διαφαίνονται πλέον. Αλλά το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά από νέα και εντονότερα επώδυνα γεγονότα, που καθόλου δεν μπορούν να αποκλειστούν. Ποιες μαύρες δυνάμεις θα είναι τότε σε θέση να αναλάβουν την ηγεσία του έθνους/κράτους; Θα μπορεί ο λαϊκός παράγοντας να αμφισβητήσει την εθνικά αποτυχημένη αστική εξουσία; Και στην τρέχουσα ζοφερή γεωπολιτική πως θα μπορούσε να διαχειριστεί τον “ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό”, τυχόν “λαϊκή εξουσία”;

    Reply
    1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Μακαρι να διαφωνουσα μαζι σου θα ημουν ευτυχης. Ομως δυστυχως εχεις δικιο.Αυτο που θα παρατηρουσα ειναι οτι τα πρωτα χρονια του μνημονιου οι ΗΠΑ ηταν λιγο μακρυα για αυτο και το αντιμνημονακο κυμα φουσκωσε με κομματα προσωπικοτητες κ κοσμο που ηταν φιλοαμερικανοι κ νομιζαν οτι μας την εκαναν οι Ευρωπαιοι.Οταν το 2015 ξαναεμφανιστηκαν δυνατα οι γιανκηδες στηριζοντας την μνημονιακη πολιτικη Καμμενοι τραγκες Καραμπελιαδες διαφοροι δεξιοι αντιμνημονιακοι αλλα κ ο συριζα το γυρισαν στο μνημονιο και ξερο ψωμι(για μας βεβαια το ψωμι για αυτους παντεσπανι)

      Reply
      1. πικάπα

        Χαρακτηριστικό αυτό με τις κολοτούμπες..τι να πεις;

        Reply
  8. Σ.Τ.

    Νικοςκαλογερακης, στο you tube, αναρωτιέται γιατί ο καθένας δεν υιοθετεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πολύ απλα είμαστε στενόμυαλοι και αρνουμαστε να πιστέψουμε με την αυτόνομη παραγωγή ενέργειας γλιτωνουμε το κέρδος σε όλη την αλυσίδα καπιταλιστική ς παραγωγή ς και τους μεσάζοντες αυτό είναι η ωφέλεια τελικά. Φυσικά πάντα με μεθόδους που είμαι εφαρμόσιμες όχι με τεχνικά δύσκολες.

    Αυτονομία ενέργειας, υποκατάσταση του κράτους από μικρούς παραγωγούς τοπικά, ανταλλαγή προϊόντων, ενέργειας, αυτό λύνει το πρόβλημα με την κρατικοποίηση του σοσιαλισμού που δημιουργεί στρεβλώσεις. Ο σοσιαλισμός του μέλλοντος θα προκύψει από την αδυναμία του κράτους. Η Ελλάδα αφού καταρρεύσει ολοκληρωτικά θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να στραφεί στις ανανεώσιμες με ατομικές πρωτοβουλίες. Φυσικά από κει θα προκύψουν οι νέοι επιχειρηματίες αλλά θα είναι αγώνας με ίσους όρους όχι όπως τώρα. Τώρα ούτε ένα συνεταιρισμό παραγωγής ενέργειας δεν είναι εύκολο να κάνεις, όταν έχουμε τόσους ανέργους και εργατικά χέρια τζάμπα.

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Αριστερά που να μην ασχολείται με τέτοια ζητήματα, δεν είναι αριστερά. Έχουμε πήξει στης θεωρίες, αλλά όταν αποτυγχάνει σε πρακτικά ζητήματα, δεν είσαι τίποτα. Θα είσαι πάντα ένα κόμμα διαμαρτυρίας με πλατιά απεύθυναν και για αυτό επιβιώνει και περνάει το εκλογικό όριο (ΚΚΕ) η ένα κόμμα ουτοπικό δηλαδή περιθωριακό, ακροαριστερο (ΝΑΡ).

      Reply
  9. San Rocco

    Δεν βρήκα κάποια πρόσφατη ανάρτηση για το Ιράν και είπα να αφήσω εδώ αυτό το σχόλιο αν κ δεν έχει σχέση με αυτή την ανάρτηση . Θυμάστε ρε αναγνώστες τον στρατηγό σολειμανι κ την δολοφονία του πριν λθγους μήνες; Το θυμήθηκα με αφορμή την προσφυγή του Ιράν στο ΔΝΤ (συμφερόντων ΗΠΑ) για χορήγηση δανείου!!!

    Χαμός τοτε . Μετά σιωπή . Λες κ δεν υπήρξε ποτέ το νο2 του Ιράν (σύμφωνα με τα καθεστωτικά ΜΜΕ), ούτε κ η δολοφονία του από τις ΗΠΑ. Κ ξαφνικά, τσουπ το Ιράν , προσφυγή στο ΔΝΤ, για δάνειο , δλδ στις ΗΠΑ. Στον θανάσιμο εχθρό των μουλαδων (εδώ γελάμε).

    Αν θυμάμαι λοιπόν καλα, εκείνη την περίοδο υπήρχε σε έξαρση και ένα λέει φοιτητικό νεολαιιστικο κίνημα. Που αμφισβητούσε σφόδρα το καθεστώς των αμβροσιων του ισλάμ. Κ ξαφνικά τρώνε οι ΗΠΑ τον -σκληρο- Σολειμάνι, βγαίνει στην σέντρα ο αγωνιζόμενος λαός στο Ιράν σαν εθνοπροδοτες, κάνει τα παζάρια του το καθεστώς του Ιράν, κ τώρα ζητά δάνειο από τις ΗΠΑ που αλληλομισουντε τόσο πολύ ε σόρρυ το ΔΝΤ. Κ το ΔΝΤ κάνει κορδελακια. Χμ

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Και η Ρουμανία του Τσαουσέσκου είχε πάει στο ΔΝΤ. Που ήταν τότε το κόμμα σου Σαν Ρόκκο μου; Τι έλεγε σχετικά; Μήπως ότι ήταν υπέροχος ΕΛΙΓΜΟΣ των συντρόφων; Γαμαουα στρατηγική του ΚΚΡ.;;
      Και η Κούβα έκανε νομικό πλαίσιο για ξένες επενδύσεις, αλλά οι Αμερικάνοι δεν το επέτρεψαν.
      Πρέπει αλλοιως να αποδείξεις ότι το Ιράν είναι ίδια και ομμοια με ΗΠΑ ΝΑΤΟ.

      Reply
      1. San Rocco

        Ελιγμος να παίρνεις δάνειο από το ΔΝΤ; Σωραίος Σ.Τ. Πες και άλλα

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.