.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Όταν τα φασιστικά παθήματα δεν γίνονται μαθήματα στην ελληνική αριστερά!


Του Γιώργου Μητραλιά

Αφετηρία και συνάμα κίνητρο για την σύντομη εξιστόρηση της “υπόθεσης Ράντεκ-Σλάγκετερ” που ακολουθεί είναι η κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η στάση ηγετικών στελεχών σημαντικού τμήματος της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς απέναντι στο ακροδεξιό συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Ιανουαρίου 2018. Προσοχή λοιπόν επειδή οι σημερινές ελληνικές ομοιότητες, συμπτώσεις και αναλογίες με το πιο τραγικό ευρωπαϊκό μεσοπολεμικό παρελθόν είναι παραπάνω από εμφανείς…

Βρισκόμαστε στην Άνοιξη του 1923 και το Ρουρ, η καρδιά της βιομηχανικής Γερμανίας, βρίσκεται υπό γαλλική στρατιωτική κατοχή ως πολεμική επανόρθωση αλλά και εκδίκηση της νικήτριας Γαλλίας επί της ηττημένης Γερμανίας στο Πρώτο Παγκόσμιο μακελειό. Όπως θα έπρεπε να αναμένεται, ο ταπεινωμένος, εξαθλιωμένος και άνεργος γερμανικός λαός αντιστέκεται στον ξένο κατακτητή που λεηλατεί τη χώρα του και καταστέλλει με τις ξιφολόγχες τις λαϊκές διαμαρτυρίες. Έτσι, ένα κύμα συγκίνησης και αγανάκτησης σαρώνει τη Γερμανία όταν οι γαλλικές στρατιωτικές αρχές κατοχής δικάζουν, καταδικάζουν και εκτελούν τον βετεράνο του πολέμου, ηγετικό στέλεχος των ακροδεξιών Frei Korps και ναζιστή Άλμπερτ Λέο Σλάγκετερ (Albert Leo Schlageter) που έχουν συλλάβει την ώρα που έκανε ένα από τα πολλά σαμποτάζ του.

Λίγες μέρες αργότερα, και με αφορμή την εκτέλεση του Σλάγκετερ, ο μπολσεβίκος ηγέτης Καρλ Ράντεκ εκφωνεί ενώπιον της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τρίτης Διεθνούς ένα λόγο που έμελλε να σημαδέψει καίρια -και καταστροφικά- την ιστορία του περασμένου αιώνα. Και ιδού ευθύς αμέσως ένα χαρακτηριστικό του απόσπασμα, όπως το αναπαράγει στο βιβλίο του “Η Μόσχα του Λένιν” [1] ο παρών σε εκείνη τη συνεδρίαση καθότι ηγετικό στέλεχος της Τρίτης Διεθνούς Γάλλος επαναστάτης Αλφρέντ Ροσμέρ:

“Σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας της συντρόφισσας Κλάρας Τσέτκιν, μου κόλλησε στο μυαλό το όνομα του Σλάγκετερ και η τραγική μοίρα του. Η μοίρα αυτού του μάρτυρα του γερμανικού εθνικισμού δεν πρέπει να περάσει στα σιωπηλά ή απλά να τιμηθεί με δυο λογάκια. Έχει πολλά να μας διδάξει όπως επίσης και στο γερμανικό λαό. Δεν είμαστε ρομαντικοί συναισθηματίες που ξεχνάμε το μίσος μας μπροστά σε ένα πτώμα ή διπλωμάτες που λένε ότι μπροστά σε έναν τάφο πρέπει ή να προσεύχεσαι ή να μένεις σιωπηλός. Ο Σλάγκετερ, ο γενναίος στρατιώτης της αντεπανάστασης αξίζει έναν ειλικρινή φόρο τιμής από εμάς τους στρατιώτες της επανάστασης. Ο ομοϊδεάτης του Φρεκς δημοσίευσε ένα μυθιστόρημα το 1920 στο οποίο περιγράφει τη ζωή ενός αξιωματικού που έχασε τη ζωή του στον αγώνα ενάντια στους Σπαρτακιστές. Ο τίτλος του ήταν “Ο περιπλανώμενος στην ανυπαρξία”. Αν αυτοί οι γερμανοί φασίστες που θέλουν να υπηρετήσουν πιστά το λαό τους δεν καταλάβουν το νόημα της μοίρας του Σλάγκετερ, τότε πραγματικά θα έχει πεθάνει μάταια και θα μπορούν να γράψουν στον τάφο του: “Ο περιπλανώμενος στην ανυπαρξία”.

Και ο Ροσμέρ θυμάται και διηγείται τι συνέβη αμέσως μετά:

 

“Μια αναταραχή επικράτησε ανάμεσα στους αντιπροσώπους. Τι σήμαινε αυτή η παράξενη εισαγωγή; Αυτό που ακολούθησε όχι μόνο δεν έδινε εξηγήσεις, αλλά αντιθέτως ενέτεινε την πρώτη εντύπωση. Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Ράντεκ αναφέρθηκε σε μια Γερμανία που είναι τσακισμένη από το νικητή. “Μόνο ηλίθιοι”, είπε, “μπορούν να φανταστούν ότι η Αντάντ θα συμπεριφερόταν στη Γερμανία με διαφορετικό τρόπο απ’ότι η Γερμανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία. Ο Σλάγκετερ είναι νεκρός. Στον τάφο του, οι σύντροφοί του ορκίζονται να συνεχίσουν: ενάντια σε ποιους; με ποιους;”. Και ο Ροσμέρ καταλήγει: “Μόνο ο επίλογος (του Ράντεκ) έβγαζε νόημα: “Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των μαζών που ξεσηκώνονται από τα εθνικιστικά συναισθήματα ανήκει, όχι στο στρατόπεδο των καπιταλιστών, αλλά στο στρατόπεδο της εργασίας”.

Όταν η κομματική ηγεσία βάζει -επιτέλους- φρένο στην εγκληματική “γραμμή Ράντεκ” και εγκαταλείπει τις κοινές δράσεις το κακό έχει ήδη γίνει, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Αντί να έχουν ξεπουπουλιαστεί, οι ναζιστές έχουν βγει απο την απομόνωση και έχουν γίνει μια σχεδόν καθωσπρέπει ανερχόμενη πολιτική δύναμη, αποδεικνύοντας πόσο διορατικός ήταν όχι ο κομμουνιστής Καρλ Ράντεκ, αλλά μάλλον ο…ναζιστής Γκέμπελς. Γιατί; Μα, επειδή ο Γιόζεφ Γκέμπελς είχε σπεύσει να εγκωμιάσει (!) την επαίσχυντη ομιλία του μαθητευόμενου μάγου της Τρίτης Διεθνούς καθώς είχε αμέσως αντιληφθεί ότι οι πρακτικές συνέπειές της θα ήταν καταστροφικές για το KPD (το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας) ενώ θα αποτελούσαν αληθινό θείο δώρο για το ναζιστικό του κόμμα… [2]

Δυστυχώς, η κακοδαιμονία του εργατικού και ειδικότερα του κομμουνιστικού και σοσιαλιστικού κινήματος θέλει τα παθήματα να μην γίνονται σχεδόν ποτέ μαθήματα. Και αυτό όχι μόνο τότε αλλά ακόμα και τώρα, μετά από ένα σχεδόν αιώνα! Και αν στη προπολεμική Γερμανία όπου το KPD ακολουθώντας πιστά τα κελεύσματα της σταλινικής γραφειοκρατίας, επανέλαβε αργότερα -έστω και περιστασιακά- τις κοινές δράσεις και τις ερωτοτροπίες με τους ναζιστές, υπάρχει -ας πούμε- το ελαφρυντικό ότι ο φασισμός και ο ναζισμός ήταν ένα νέο και άγνωστο μέχρι τότε “φαινόμενο”, τι μπορεί κανείς να πει για τους σημερινούς μαθητευόμενους μάγους της ελληνικής αριστεράς που δείχνουν να μην έχουν διδαχτεί το παραμικρό από τις -μέχρι σήμερα αξεπέραστες σε αγριανθρωπισμό και καταστροφικότητα- τραγικές εμπειρίες του ευρωπαϊκού μεσοπολέμου;

Έτσι, οι μεν, δηλαδή εκείνοι του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν ότι πολεμούν τον φασισμό εφαρμόζοντας με υπερβάλλοντα ζήλο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που τον θρέφουν και τον γιγαντώνουν, ενώ οι δε, εκείνοι του ΚΚΕ περηφανεύονται ότι αντιμετωπίζουν τη ναζιστική απειλή ακολουθώντας πιστά το απίστευτα χρεωκοπημένο παράδειγμα του ΚΚ Γερμανίας και του τότε ηγέτη του Ερνστ Τέλμαν, που έμεινε στην ιστορία για την τραγική πρόβλεψή του… “Οι Ναζιστές δεν θα μείνουν παρά έξι μήνες και μετά θα είναι η σειρά μας”! Τέλος, εκείνοι που κυρίως μας απασχολούν σήμερα, δηλαδή τα ηγετικά στελέχη μεγάλου μέρους -αλλά ευτυχώς όχι όλης- της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον μάχονται ανακαλύπτοντας και εγκωμιάζοντας τις -εντελώς ανύπαρκτες- κρυφές “αρετές” του βαθύτατα βάρβαρου και ρατσιστικού κοινωνικού ακροατηρίου του! Τόσο οι μεν όσο και οι δε εγκληματούν! Και αν συνεχίσουν στον αδιέξοδο δρόμο που έχουν διαλέξει, τότε είναι περίπου βέβαιο ότι το μέλλον διαγράφεται μαύρο κι άραχνο. Και δυστυχώς, για δικαίους και αδίκους, δηλαδή για όλους μας…

Αντί λοιπόν να διαγκωνίζονται με την -φασιστική ή μη- άκρα δεξιά για το ποιος είναι πιο “πατριώτης”, ελληναράς και “μακεδονομάχος”, πολύ καλύτερο θα ήταν, ακόμα και για τους ίδιους και τις ίδιες, να ενώσουν επειγόντως τις δυνάμεις τους σε ένα αρραγές αντιφασιστικό μέτωπο. Ένα εννιαίο μέτωπο των αντιφασιστών που θα διαλύει τη σημερινή σύγχιση, θα εμπνέει τη νεολαία και θα ξαναδίνει αυτοπεποίθηση στους δημοκράτες, θα ξαναφέρνει στο προσκήνιο τις παλιές καλές αξίες της αλληλεγγύης και του διεθνισμού, και θα περνάει, επιτέλους στην αντεπίθεση που τόσο χρειαζόμαστε.

Σημειώσεις

[1] Αλφρέντ Ροσμέρ, “Η Μόσχα του Λένιν”, με πρόλογο του Αλμπέρ Καμί, εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, 2017, μετάφραση Δήμητρα Κυρίλλου, Κώστας Πίττας.

[2] Το ναζιστικό καθεστώς έδωσε το όνομα του Σλάγκετερ σε δρόμους και πλατείες, σε πλοία και στρατώνες, σε πόλεις και στρατιωτικές μονάδες, ενώ γράφτηκε για αυτόν ακόμα και ένα θεατρικό έργο στο οποίο οφείλεται εξάλλου και η διάσημη αγριανθρωπική φράση “Όταν ακούω τη λέξη κουλτούρα, τραβάω το πιστόλι μου”. Ο υποτιθέμενος καταδότης του Σλάγκετερ στις γαλλικές αρχές δολοφονήθηκε από τον μετέπειτα διοικητή του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου Rudolf Hoess και τον Μάρτιν Μπόρμαν, μόνιμο δεξί χέρι του Χίτλερ.

Πηγή: www.contra-xreos.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 48.57% ( 7
Συμμετοχές )



27 σχόλια στο “Όταν τα φασιστικά παθήματα δεν γίνονται μαθήματα στην ελληνική αριστερά!

  1. μέλος του ΝΑΡ

    Σωστός ο Γ. Μητραλιάς. Διότι, η αποδοχή εθνικιστικών συνθημάτων και πολιτικών στο όνομα του ότι “πήγε κόσμος στο συλλαλητήριο” όπως μισοπράττει αιωνίως ταλαντευόμενη η ΛΑΕ, είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ για τον κόσμο.

    Οπως και η υποτίμηση διπλανών εθνικισμών (τμήματος των κατοίκων της ΠΓΔΜ, της αλβανίας, της Σερβίας κλπ) στο όνομα της “καταπολέμησης πρώτα και κύρια του δικού μας εθνικισμού”, είναι ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ για τον κόσμο, ένθεν κακείθεν!

    Ο εθνικισμός είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ των λαών, και υπηρέτης του καπιταλισμού/ιμπεριαλισμού, ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ.

    Reply
  2. lathranagnostis

    “……..ενώ οι δε, εκείνοι του ΚΚΕ περηφανεύονται ότι αντιμετωπίζουν τη ναζιστική απειλή ακολουθώντας πιστά το απίστευτα χρεωκοπημένο παράδειγμα του ΚΚ Γερμανίας και του τότε ηγέτη του Ερνστ Τέλμαν, που έμεινε στην ιστορία για την τραγική πρόβλεψή του… “Οι Ναζιστές δεν θα μείνουν παρά έξι μήνες και μετά θα είναι η σειρά μας”!”

    Ειλικρινά, από τα πιο χοντροκομμένα ψέματα, από τις πιο χοντροκομμένες αντιΚΚΕ προπαγάνδες που έχω ακούσει.
    Τύφλα να χει η θεωρία των δύο άκρων που συμπίπτουν και ο κόκκινος και ο μαύρος φασισμός!
    Και σιγά, μην έμελλε η ομιλία του Ράντεκ, να έχει σημαδέψει “καίρια και καταστροφικά” την ιστορία (!!!!τι λε ρε παιδάκι μου? Την ιστορία!!) του περασμένου αιώνα!!! Αλλα τι να πει κανείς? Όταν ο άνθρωπος βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου…….

    Reply
  3. Αναστασία

    Ωστόσο είναι σήμερα παραδεχτό,ότι εκείνες οι μάζες που στήριξαν το ναζισμό στη Γερμανία,αποπλανήθηκαν ιδεολογικά κ πολιτικά εξ αιτίας της εθνικής ταπείνωσης,που συνεπάγονταν η βαρειά ήττα στον πόλεμο κ των σκληρών όρων που τους επιβλήθηκαν.Ήταν δηλ. κατά έναν τρόπο κ ζήτημα ψυχολογίας.Από την άποψη αυτή έχει βάση η θέση,ότι “η πλειοψηφία των μαζών που ξεσηκώθηκαν από εθνικιστικά συναισθήματα,ανήκει,όχι στο στρατόπεδο των καπιταλιστών,αλλά στο στρατόπεδο της εργασίας”.Πράγματι ήταν σε μεγάλο βαθμό τα εργατολαϊκά στρώματα,που προσεταιρίστηκε ο ναζισμός (βλέπε σήμερα κ ΧΑ).

    Reply
    1. μέλος του ΝΑΡ

      Ναι, είναι σωστό από όλες τις απόψεις ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΥΤΙΖΟΥΜΕ την πλειοψηφία του κόσμου που πήγε στο εθνικιστικό συλλαλητήριο με τον φασισμό, γιατί δεν είναι φασίστες. Τελεία και παύλα.

      Παράλληλα όμως, πρέπει να δούμε τον εξής θανάσιμο κίνδυνο: Όλος αυτός ο κόσμος, πήγε στο εθνικιστικό συλλαλητήριο, αποδεχόμενος την βασική θέση/πολιτικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου που είναι η εξής: “Κάτω τα χέρια από την Μακεδονία μας, η οποία είναι μία και είναι ελληνική¨. Αυτό έχει τις εξής πιθανώς ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο:

      α. Το πολιτικό πλαίσιο του συλλαλητήριου σαφώς και είναι εθνικιστικό. Στην πιθανή εξέλιξη της δυναμικής του, αποτελεί την ιδανική πολιτική βάση εκφασισμού, ΟΛΟΥ αυτού του κόσμου που πήγε σε αυτο το συλλαλητήριο. Διότι, μετατοπίζει/μετασχηματίζει την οργή αυτού του κόσμου (και μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες). από την άθλια καθηερινότητα που έχει ως αιτία τον ελληνικό και διεθνή καπιταλισμό, σε ένα νέο κατασκευασμένο εχθρό: τον λαό της ΠΓΔΜ. Και ως γενικό ερμηνευτικό εργαλείο εξήγησης των πραγμάτων, παγιώνει το εξής σχήμα, που αποκρύπτει εντελώς τις ευθύνες του ελληνικού κεφαλαίου για την εξαθλίωση της ζωής μας: “Για όλα φταίνε οι ανθέληνες πολιτικοί”. ΑΥΤΑ τα 2 αποτελούν το ιδανικό κοιννωικο/πολιτικό πεδίο ανάδυσης μιας φασιστικής λαϊκής εθνικιστικής ακροδεξιάς. Συεχίζεται….

      Reply
    2. μέλος του ΝΑΡ

      Συνέχεια…

      Αν είναι σωστές οι παραπάνω επισημάνσεις, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε άμεσα, ενιαία και οργανωμένα:

      α. Να λέμε διαρκώς την ΑΛΗΘΕΙΑ ότι, η Εκκλησία, οι ακροδεξιοί πολιτικοί που οργανώνουν αυτά τα συλλαλητήρια, ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ των μνημονίων που μας εξαθλιώνουν!

      β. 2η ΑΛΗΘΕΙΑ που πρέπει να ειπωθεί παντού: Ποτέ στα Βαλκάνια δεν έγινε πόλεμος, εξαιτίας του ονόματος μιας χώρας. Ποτέ! Οι πόλεμοι έγιναν με χίλιες δυο άλλες αφορμές, αλλά ποτέ με αφορμή το όνομα μιας χώρας!

      γ. 3η ΑΛΗΘΕΙΑ: Ούτε οι Ελληνες της Μακεδονίας, ούτε οι Σλαβομακεδόνες, είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων. Οι απατεωνίστικοι και κατασκευασμένοι αυτοί μύθοι, έχουν δουλέψει ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ τώρα για να συγκροτήσουν συτό το ψεύτικο φαντασιακό στο μυαλό πολλών κατσπιεσμένων. Εμείς, υποτιμήσαμε τραγικά την επενέργεια και την ισχύ αυτών των μύθων στα μυαλά των ανθρώπων ένθεν κακείθεν. Φτάνει πια, με την υποτίμηση λόγω και καλά “γραφικότητας”, η οποία έχει πλημμυρίσει το fb αυτές τις μέρες! Αυτοί που ντύνονται με περικεφαλαίες και χλαμύδες ένεθν κακείθεν είναι απλά, η γκροτέσκα εμφάνιση ενός πολύ επικίνδυνου εθνικισμού, ένθεν κακείθεν.

      Συνεπώς, χρειαζόμαστε ευληπτα και καλογραμμένα σε απλά ελληνικά κείμενο, τα οποία να ΑΠΟΔΟΜΟΥΝ ριζικά αυτούς τους κύθους!

      Reply
    3. μέλος του ΝΑΡ

      Επειτα χρειάζεται: Να απορρίπτουμε ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ και όχι με κραυγές, τον εθνικισμό ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ. Διότι ο εθνικισμός, είναι ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ των λαών. Με στοιχεία που υπάρχουν εκατομμύρια απο αυτά, και όχι με αφορισμούς. Και για αυτά όπως και για τα προηγούμενα, χρειάζονται να γραφούν κείμενα τα οποία να κυκλοφορήσουν σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα.

      Φτάνει πια, με την αυταρέσκεια πολλών ανδρών και γυναικών της αριστερλας (κομμουνιστικής και μη, δλδ ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, μλ κλπ) και της αναρχίας, η οποία εκφράζεται με χαβαλέ περί “γραφικοτήτων που φοράνε περικεφαλαίιες”. Διότι πίσω από τις γραφικότητες και την ίδια στιγμή που αυτές ποζάρουν περήφανα για μία σέλφι, χιλιάδες καταπιεσμένοι, ταλαντέυονται ανάμεσα στην ακροδεξιά/εθνικισμό και στην ανήμπορη λύσσα τους για τον πάτο που έχουμε φτάσει και για αυτούς που μας έφτασαν σε αυτόν τον πάτο. Και ο εθνικισμός θα τους κοροϊδέψει, αλλά αυτή η απάτη θα έχει πιάσει.

      Reply
  4. ΓΚ1

    Λαθραναγνώστη, να μετρηθούμε λίγο; Πόσες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις έχει κάνει το ΚΚΕ τα τελευταία 3-4 χρόνια και πόσες η υπόλοιπη αριστερά (ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΕΕΚ,ΚΚΕμ-λ κλπ) και κάποια κομμάτια της αναρχίας; Πόσες φασιστο φιέστες έχει ακυρώσει στην πράξη το ΚΚΕ και πόσες οι άλλοι; Μη τρελαθούμε, το ’15 που είχαν συμπέσει οι εκλογές με την επέτειο Φύσσα κολλάγατε προεκλογικές αφίσες πάνω από αυτές που καλούσαν στις πορείες μνήμης στην Αττική. Πέρσυ ξεκρεμάσατε αντιφασιστικά πανό για να βάλετε πανό για το Φεστιβάλ ΚΝΕ…Στη δίκη που είστε; Μόνο όταν εκδικαζόταν η επίθεση στο ΠΑΜΕ δώσατε το παρών, η εξωκ.αριστερά είναι κάθεμερα εκεί.

    Reply
    1. Ανώνυμα

      αυτες τις κινητοποιησεις τις κανατε μαζι με τον αντιφασιστικο συριζα αλλα και με στελεχη του πασοκ παλιοτερα, βαλατε τρομαρα σας κι εσεις με τον αντικομμουνισμο σας (αντισταλινισμο το λετε) το χερακι σας να φουντωσει το πραγμα

      Reply
      1. μέλος του ΝΑΡ

        Είσαι άσχετος για τους εξής λόγους:

        Α. Ο αντισταλινισμος μπορεί θαυμάσια να οδηγήσει τους καταπιεσμένου στην ταξική, κοινωνική χειραφετηση, εφόσον συνδεθεί με την κομμουνιστική επαναθεμελιωση. Κάτι που κάνει το ΝΑΡ και άλλοι κομμουνιστές.

        Β. Βάλαμε και μεις ένα χεράκι να φουντώσει πιο πράγμα; το εθνικιστικό; πας καλά; σε έχει τυφλώσει ο κομματοσκυλισμος σου. Να το προσέξεις..

        Reply
    2. lathranagnostis

      Εν τάξει, να μετρηθούμε, αλλά το ΚΚΕ μετράει σε ίντσες κι εσείς σε εκατοστά……!
      Ποιός σου είπε ότι με κινηματικές δράσεις μπορείς να αντιμετωπίσεις την άνοδο του φασισμού. Εν τάξει, παίζουν κι αυτές το ρόλο τους, αλλά αυτός δεν είναι ο κύριος ρόλος.
      Μη σου πω κιόλας ότι οι συνεχείς ακυρώσεις των “φασιστοεκδηλώσεων” πεισμώνουν και συσπειρώνουν τους φασίστες.
      Φίλε, δεν έχουμε ίδια κριτήρια, πάρ ‘το χαμπάρι αυτό.

      Reply
      1. μέλος του ΝΑΡ

        Για μια ακόμα φορά λαθραναγνωστα συμπεριφερεσει σαν ανώριμο παιδάκι. Καταρχήν όχι γηπεδικου τύπου φρασεις, ποιος την έχει μακρυτερη. Κατά δεύτερο για μιαν ακόμα φορα, προσπαθεις να δικαιολογήσεις την αδικαιολόγητη ανυπαρξία του κκε στο αντιφασιστικο, με ανερματιστα πράγματα του στυλ”οι κινητοποιήσεις πεισμώνουν τους εθνικιστρς/φασιστες, για αυτό δεν τις κάνει το κκε”. Καταλαβαίνεις τι γράφεις;

        Reply
        1. lathranagnostis

          Τα “γηπεδικά” τα ξεκίνησε ο “ΓΚ1” κι εγώ του απάντησα στο ίδιο στυλ. Δεν είπα “οι κινητοποιήσεις πεισμώνουν…” αλλά οι “συνεχείς ακυρώσεις” και ξεκαθάρισα ότι ως κάποιο σημείο και οι κινηματικές δράσεις χρειάζονται και αυτές. Μην αλλάζεις τα λόγια μου.
          Είναι λάθος να πας στον εργάτη που έχει διολισθήσει στον φασισμό και να του χαλάσεις το απόγευμα τη μάζωξη, χωρίς προηγουμένως το πρωί, να μην τον έχεις πλησιάσει συνδικαλιστικά και ιδεολογικά στο χώρο δουλειάς του.

        2. μέλος του ΝΑΡ

          Οκ, όντως δεν ξεκίνησες εσυ λαθραναγνωστη, την παρολιγο γηπεδικη συζήτηση. Να μην την συνεχισουμε.να συζητήσουμε ουσιαστικά.

          Πιος φέρνει σε αντίθεση την ανάγκη καθημερινης ζύμωσης με τον λαϊκό κόσμο που ένα τμήμα του αρχίζει να γοητεύεται σοβαρά απο τους νατοικους και εθνικιστές, με την επίσης ανάγκη του να αναπτύσσουμε κινηματική δράση εναντίον όλων των εθνικιστών που είναι και μνημονιακοι/νατοικοι αντάμα; όχι πάντως αυτοί που πράττουν κινηματικες αντιφασιστικές δράσεις. Γιατί λοιπόν το κκε απέχει απο αυτές;

      2. πολιτικος αναλυτης απο τον ΑΒ Βασιλοπουλο

        Ποιός σου είπε ότι με κινηματικές δράσεις μπορείς να αντιμετωπίσεις την άνοδο του φασισμού. Εν τάξει, παίζουν κι αυτές το ρόλο τους, αλλά αυτός δεν είναι ο κύριος ρόλος.
        Μη σου πω κιόλας ότι οι συνεχείς ακυρώσεις των «φασιστοεκδηλώσεων» πεισμώνουν και συσπειρώνουν τους φασίστες.

        Αυτό που περιγράφεις δεν εχει καμμια σχεση με τη γραμμη του ΚΚΕ. Καλά να μη γνωρίζουν οι στόκοι που ενημερώνονται μόνο απο τα δικά τους μέσα τα οποία ποτέ δε προβάλουν τη κινηματική δράση του ΚΚΕ, αμα ακούμε τέτοιες μπαρούφες απο φίλους του ΚΚΕ, ζήτω που καήκαμε,

        Reply
        1. μέλος του ΝΑΡ

          Προσωπικά γνωρίζω πολύ καλά τις δράσεις του κκε μέσα απο τα μμε του. Επίσης, δεν χουλιγκανιζω ποτέ. Στο αντιφασιστικο όπως και σε άλλα κρίσιμα πεδία της ταξικής πάλης, το κκε είναι απών. Τους λόγους τους εξήγησε ο λαθραναγνωστης γράφοντας: “..το κκε δεν θέλει να πεισμώνει τους φασίστες για αυτό και δεν αναπτύσσει κινηματικες δράσεις”. Αυτή είναι η καταστροφική για τον λαό, λογική του κκε. Είναι ρε σεις δυνατόν να έχουν κομμουνιστές τετοια θέση;

        2. lathranagnostis

          Θα σε παρακαλούσα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, να μην βάζεις μέσα σε ομοιωματικά, παραποιημένες προτάσεις μου.

        3. lathranagnostis

          Δεν καταλαβαίνω τι σε “χάλασε”? Πάντως, αν εσύ ξέρεις πιο σωστά τη γραμμή του ΚΚΕ, πες την, να δω κι εγώ τι λάθος έκανα.

        4. πολιτικος αναλυτης απο τον ΑΒ Βασιλοπουλο

          Δε παραποίησα τίποτα. Το απόσπασμα που έβαλα είναι c/p.

          Μιλάς υποτίθεται σαν φίλος του ΚΚΕ και λες οτι δεν μπορείς να σταματήσεις την άνοδο του φασισμού με κινηματικές δράσεις. Αν έχεις πραγματική επαφή με το ΚΚΕ και δεν σταματάει η σχέση σου στο να μιλάς εξ ονόματος του σε ιντερνετικές συζητήσεις, θα γνώριζες τη πληθώρα πολιτικών κινηματικών δράσεων που έχει αναπτύξει το ΚΚΕ και αν είναι αυτή η αντίληψη του για το θέμα.
          Έχουμε κομμουνιστές που έχουν δώσει αίμα, έχουν λιώσει σόλες σε πορείες και εξορμήσεις, έχουν δικαστήρια και καταδίκες για την αντιφασιστική τους δράση κτλ για να σταματήσουν το φασισμό και στο δρόμο. Αυτά οφείλεις και να τα γνωρίζεις και να τα υπερασπίζεσαι, πρώτα απο όλα γιατί θα πρέπει να γνωρίζεις οτι το κίνημα είναι σε κάθε μορφή η πρώτιστη μέριμνα του ΚΚΕ. Ούτε η Βουλή, ούτε οι τοπικοί πολιτικοί θεσμοί, ούτε τίποτα που σχετίζεται με το αστικό κράτος. Το κίνημα είναι πρώτα απο όλα. Αν δεν έχεις καταλάβει αυτό για το ΚΚΕ, υπάρχει θέμα.

          Δε σου τη λέω γενικά αλλά καλό είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί σε αυτά που λέμε.

        5. lathranagnostis

          Δεν είπα σε σένα ότι παραποιείς προτάσεις μου. Στο “μέλος του ΝΑΡ” το είπα που απαντάει σε σένα χρησιμοποιόντας παραποιημένες προτάσεις μου.
          Δεύτερο, είπα ότι οι κινηματικές δράσεις από μόνες τους, δεν είναι ικανές να σταματήσουν την άνοδο του φασισμού. Δεν είπα ότι το ΚΚΕ δεν έχει καθόλου τέτοιου είδους δράση.
          Δες τι γίνεται στην Ευρώπη. Όλα τα ρεφορμιστικά αριστερά κόμματα που μια χαρά τα πάνε με τον καπιταλισμό κάνουν συνεχώς αντισυγκεντρώσεις στους φασίστες. Έχουν πετύχει τίποτα, εκτός ίσως από την προσωπική τους επιβεβαίωση και καλά, ως επαναστάτες? Μετά στις 14:13, διευκρίνισα κι άλλο το τι εννοώ.

        6. πολιτικος αναλυτης απο τον ΑΒ Βασιλοπουλο

          Α οκ δε διαφωνώ σε αυτό. Η λογική του “κίνημα να ναι κι ότι να ναι”, το οποίο με κάποιο “μαγικο” τρόπο μεταφράζεται ΠΑΝΤΑ σε ρήξη με την ταξικότητα του κινήματος αυτού, είναι δομικό χαρακτηριστικό του οππορτουνισμού. Όποιος εν έτει 2018 δεν έχει καταλάβει ακόμα οτι αντιφασισμός χωρίς ξεκάθαρη ταξική γραμμή δεν υπάρχει είναι άξιος της μοίρας του. Βέβαια τώρα απο οργανώσεις με ανοιχτό φλερτ με τον μεταμοντερνισμό, τον καστοριαδισμό, τον αλτουσεριανισμό και τη σχολή της Φρανκφούρτης δεν μπορείς να έχεις και ιδιαίτερες απαιτήσεις…

        7. μέλος του ΝΑΡ

          Αναλυτή απο τα λιντλ, συμφωνώ. Με ταξικη/λαικη αντιληψη δρα το ναρ, η υπολοιπη κομμουνιστικη αριστερα και η πολιτικη αναεχια στο αντιφασιστικο πεδιο. Αν πείσετε και το κκε να εμφανιστεί στην αντιφασιστική πάλη θα είναι πολύ καλο!

        8. ένας

          Αλλος ένας αυτόκλητος “γραμμοσύρτης” από την …”κινηματική αριστερά”, που το παίζει και ….αλφαμίτης του ΚΚΕ;!;! Πρόσεχε, εκτίθεσαι….

      3. ΓΚ1

        Λυπάμαι αλλά εμείς όταν οι φασίστες θέλουν να συγκεντρωθούν στην πλατεία της Πρωτομαγιάς ή στην μαρτυρική Καισαριανή ή στο προσφυγικό Περιστέρι ή σε κάποια εργατογειτονιά του Πειραιά θα πάμε να μην του αφήσουμε να πάρουν ανάσα και να τους “πεισμώσουμε” (που λες) όσο εσύ κάθεσαι χωρίς να τους “πεισμώνεις”…Κάποιος πρέπει να το κάνει κι αυτό. Η γραφικότητα σε όλο της το μεγαλείο.

        Reply
      4. ετεροδημότης

        Ωραία όταν θα σου χτυπήσει την πόρτα ο ”γαλατάς” πέστου να πάει παρακάτω γιατί εσύ μετράς με ίντσες. Η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται ως φάρσα, αλλά στην περίπτωση μας βλέπω η φάρσα να μετατρέπεται σε τραγωδία.

        Reply
  5. Τ.Κ

    Πού και πότε είπε ο Τέλμαν ότι οι ναζί θα μείνουν για έξι μήνες και μετά θα έρθει η σειρά μας;Ίσα-ίσα τα αντίθετα έλεγε,ότι ακριβώς θα πρέπει μα καταπολεμηθεί η αντίληψη ότι αν ο Χίτλερ πάρει την εξουσία θα ακολουθήσουμε μετά εμείς.Και συμπλήρωνε ότι μια κυβέρνηση ναζί θάναι η πιο αντιδραστική μορφή της δικτατορίας του χρηματιστικού κεφαλαίου.Βλέπε τ.3 Ερνστ Τέλμαν ,το KPD μετά τις εκλογές για το Ράιχστανγκ.

    Reply
  6. Ι Α

    οι μπουρδολογιες του μητραλια θελουν να αποδειξουν τι ακριβως ;
    οτι οι κομμουνιστες εστρωσαν το δρομο στους ναζι ;
    αυτα μας τα εχουν πει χρονια τωρα πασοκοι σοσιαλδημοκρατες και δεξιοι ιστορικοι ο κυριος ερχεται τελευταιος και καταιδρωμενος

    αν ηθελε να ειναι τιμιος επρεπε να γραψει να αγιασει το χερι του Σταλιν που συνελαβε το Ραντεκ και τον περασε απο δικη (ηταν κατηγορουμενος στη δευτερη δικη της Μοσχας κι καταδικαστηκε σε 10 χρονια)

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.