.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


“Σιγά μη κλάψω” για τον Μίκη..


Παναγιώτης Μαυροειδής
Εκτός από τους φασίστες που χαίρονται, υπάρχουν και πολλοί που λένε πως για αυτούς σήμερα πέθανε ο Μίκης που ήξεραν και αγαπούσαν.

Μιας και μιλάμε λοιπόν περί θανάτου και κηδείας, θυμήθηκα δύο πράγματα.

Στην κηδεία του πατέρα μου που έφυγε μόλις στα 46 χρόνια του, άκουγα τον κυρ-Βασίλη, 103 ετών, να επιστρατεύει όλες τις βρισιές και βλασφημίες που θυμόταν κατά του Θεού, για την μεγαλύτερη τιμωρία που του επέβαλε να βλέπει το θάνατο τόσων και τόσων νεότερών του, παιδιών και εγγονιών του.
Ο μπάρμπα-Κώστας δίπλα του, συνομήλικός του, του συμπαραστεκόταν ήρεμα λέγοντάς του πως “δεν είναι αυτή η μεγαλύτερη τιμωρία για ένα γέροντα, αλλά το να χάσει την κρίση του για το καλό και το άδικο ξεμωραμένος”. “Να ευχαριστείς λοιπόν το θεό που σου έδωσε σωστή κρίση μέχρι και τώρα” του έλεγε.

Πολλά χρόνια αργότερα άκουσα ένα Μανιάτη να λέει για ένα φίλο του με τον οποίο είχαν τσακωθεί πλέον: “αν πεθάνει αυτός πρώτος από μένα, δε θα πάω στην κηδεία του”. Με συγκλόνισε αυτή η φράση και μου φάνηκε η πλέον απόλυτη και άγρια έκφραση οργής που προσπερνάει όλα τα ανθρώπινα.

Ομολογώ όμως ότι ούτε οργή ούτε λύπη αισθάνομαι για το Μίκη Θεοδωράκη, παρότι γαλουχήθηκα και εγώ με τη μουσική του. Άλλωστε, αν δεν κάνω λάθος, δε μιλάμε για κάποια συναυλία που έγινε στο Σύνταγμα, αλλά για μια πολιτική παρουσία του εκεί και έτσι θα κριθεί.

Από πολιτική άποψη στις κρίσιμες πολιτικές καμπές ήταν σαφώς στην πλευρά του συστήματος, έχοντας πάντα ασυλία κριτικής από την αριστερά που τον είχε Θεό.

Πρώτο, ο Μίκης στην αυγή της μεταπολίτευσης βοήθησε τα μάλα στη στερέωση του αστικού καθεστώτος με το περίφημο “Καραμανλής ή τανκς”.

Δεύτερο, στην κρίσιμη διετία 1989-1990 βρέθηκε δίπλα στο Χαρίλαο Φλωράκη αλλά με ένα και βασικό σκοπό. Να στερεώσει τη συνεργασία με τον Κύρκο και πάνω από όλα για να εξασφαλίσει την επαίσχυντη ταξική και πολιτική συναλλαγή με το Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Μετά το σύντομο αλλά τόσο πολύτιμο για την αστική τάξη πολιτικό διάλειμμα των κυβερνήσεων Τζανετάκη και Ζολώτα βγαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και ο Μίκης τρέχει φυσικά να γίνει Υπουργός του Μητσοτάκη.

Τρίτο, ο δεξιός αντιΠΑΣΟΚισμός του αποδεικνύεται πρόσκαιρος και σπεύδει μετά να στηρίξει τον Σημίτη με κορυφαία στιγμή γελοιοποίησής του όταν βγήκε με τις πυζάμες στην τηλεόραση να συνηγορήσει στην ουσία υπέρ της παράδοσης του Οτσαλάν

Είναι αλήθεια ότι η αριστερά απέφευγε να τον στολίσει όπως του άξιζε.

Όχι μόνο επειδή εκτιμούσε πρωτίστως το καλλιτεχνικό του έργο ή για να μη χάσει ψήφους. Αλλά κυρίως επειδή ο Μίκης στην πραγματικότητα ήταν πάντα γέννημα και ιδιότυπη έκφραση των ταξικών και πολιτικών ορίων της ελληνικής αριστεράς.

Η περί πατρίδας αντίληψή της δεν μπορούσε ποτέ να προσπεράσει την αστική στρατηγική της υποταγής του ταξικού στο εθνικό. Η περί εκδημοκρατισμού του κράτους μυθολογία δεν υπερέβη ποτέ την αστική δημοκρατία και τα όρια του αστικού εκσυγχρονισμού.

Δε χρειάζονται λοιπόν δάκρυα και αναθέματα για τον Μίκη, αλλά αναστοχασμός για τα ασυλλόγιστα αναμασήματα διαφόρων εκδοχών της αριστεράς για την “εθνική ενότητα και ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και παραγωγική ανασυγκρότηση”, έξω από κάθε ταξική οπτική. Αυτή είναι η σπορά του Θεοδωρακισμού κάθε είδους.

Όσο για τον πατριωτισμό του Μίκη (αλλά και πολλών στην αριστερά), ας μας επιτραπεί μια σύγκριση.

Ο Μίκης ξιφουλκεί υπέρ της πατρίδας την ίδια στιγμή που θεωρεί ότι για τους σλαβομακεδόνες και τους Κούρδους τους αρκεί η εθνική ταπείνωση. Μα αυτός ακριβώς είναι ο ορισμός του επιθετικού, αστικού, αντιδραστικού εθνικισμού!

Αντίθετα, κάποιος που λεγόταν Λένιν, βλέποντας τον θάνατο να έρχεται μετά από τρία εγκεφαλικά και έχοντάς τον ζώσει και τα φίδια βλέποντας τα προβλήματα που αναδύονταν στη νεαρή Σοβιετική Ένωση, είχε τη μεγαλοσύνη σε ένα από τα τελευταία του κείμενα να γράψει τούτο: “τελικά και η θέση για ισοτιμία των εθνών που είχαμε ήταν λάθος. Κανονικά θα έπρεπε να έχουμε θέση υπέρ της ανισοτιμίας των εθνών στο σοβιετικό μας σύστημα, σε βάρος του μεγαλορωσικού εθνικισμού, ως τιμωρία για αυτόν για τους αιώνες καταπίεσης των άλλων εθνικών μειονοτήτων”. Και αυτό είναι ένα λαμπρό παράδειγμα εργατικού διεθνισμού και προοδευτικής τοποθέτησης για το εθνικό ζήτημα. Άλλο ζήτημα τι έγινε μετά…
Με αυτή την παράδοση πρέπει να συνδεθούμε, κηδεύοντας το Θεοδωρακισμό της ελληνικής αριστεράς που ξεκινάει από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1944 την ώρα που έσφαζε μαζί με τους Άγγλους το λαό της Αθήνας ως τη σημερινή γελοιότητα ενός Μίκη που εθνικοφρονεί ασύστολα στο Σύνταγμα

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 83.00% ( 10
Συμμετοχές )



28 σχόλια στο ““Σιγά μη κλάψω” για τον Μίκη..

  1. Left G700

    Δε χρειάζονται λοιπόν δάκρυα και αναθέματα για τον Μίκη, αλλά αναστοχασμός για τα ασυλλόγιστα αναμασήματα διαφόρων εκδοχών της αριστεράς για την «εθνική ενότητα και ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και παραγωγική ανασυγκρότηση», έξω από κάθε ταξική οπτική.

    Μερικές “ερωτησούλες”:

    1) Ποια έκδοχή/εκδοχές τής Αριστεράς μιλούν για “εθνική ενότητα”;

    2) Το ΝΑΡ δεν ενδιαφέρεται για την εθνική ανεξαρτησία; (Ο Λένιν ενδιαφερόταν)

    3) Το ΝΑΡ αδιαφορεί για την εθνική ακεραιότητα; (Ο Λένιν δεν αδιαφορούσε)

    4) Το ΝΑΡ είναι κατά τής παραγωγικής ανασυγκρότησης; (Ο Λένιν ήταν φόλα υπέρ)

    5) Αν ο παπάς είναι ο Μίκης, ποιοι είναι οι πέντ’-έξι που επιχειρεί να θάψει ο Μαυροειδής;

    Να βλέπω χέρια!

    Reply
    1. μέλος του ΝΑΡ

      Μερικές “απαντησούλες”:

      1. Η ΛΑΕ

      2. Το ΝΑΡ ενδιαφέρεται να συμπλέξει το ταξικό/λαϊκό με το εθνικό, προς όφελος του πρώτου. Εσύ;

      3. Το ΝΑΡ ενδιαφέρεται για την εδαφική ακεραιότητα, για αυτό και έχει ως στοιχείο των θέσεων του, το “καμμία αλλαγή συνόρων”. Δεν ενδιαφέρεται για τον εθνικισμό, είτε ελληνικό, είτε ΠΓΔΜ, είτε άλλον. Στο λέει ο Μαυροειδής με το “έξω από κάθε ταξική οπτική”, αλλά που εσύ… Το χαβά σου. Οκ;

      4. Το ΝΑΡ είναι κατά της ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ παραγωγικής ανασυγκρότησης, της οποίας είναι υπέρ άλλα τμήματα της Αριστεράς όπως η ΛΑΕ, διότι καπιταλιστική παραγωγική ανασυγκρότηση σημαίνει “εργάτης/λαός σκλάβος του κεφαλαίου”. Αυτό με τον Λένιν σβήστο καλού κακού, γιατί εκτίθεσαι για άλλη μια φορά. Το λέω για να σε προστατέψω από τον εαυτό σου. Ο Λένιν συνέδεε και υπέτασσε την παραγωγική ανασυγκρότηση στην εργατική/λαϊκή εξουσία.

      5. Πέρα από τον παπά, πρέπει να τελειώνουμε και με την αριστερά που υποτάσσει το ταξικό/λαϊκό στο εθνικό, γινόμενη έτσι, ο τέλειος κυβερνητικός υπάλληλος του κεφαλαίου.

      Reply
      1. Κώστας

        Απ ότι καταλαβαίνω το ακροδεξιό παραλήρημα του Μίκη στο εθνικιστικό συλλαλητήριο θα το πληρώσει η ΛΑΕ, ακριβώς όπως διακινούσαν διάφοροι (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και βεβαίως ΣΥΡΙΖΑ) πως η ΛΑΕ καλεί στο Σύνταγμα.

        Κώστας

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Η Λαικη Ενότητα δεν συμμετείχε ούτε στο συλλαλητήριο ούτε στην δράση των λοιπών αριστερών οργανώσεων -κομματων. Έβγαλε δικιά της πλατφόρμα. Όμως ο Λεφτ επιμένει να μας λέει ότι η πολιτική αυτή της κάθετης αντίθεσης στα συλλαλητήρια παραδίδει ( άκουσον άκουσον ) τα νησιά και την Θράκη … Προφανώς η Λαέ δεν είναι υπεύθυνη για τις θέσεις του Λεφτ.

        2. Κώστας

          εμένα αυτά που λέει η ΛΑΕ κατά πλειοψηφία για το θέμα, βασικά copy paste οι θέσεις του ΚΚΕ από το 88 εώς σήμερα, δεν μου αρέσουν αλλά δεν είναι αυτά που της χρεώνονται κάποιες φορές και αυτό δεν είναι καλό

          Κώστας

        3. Left G700

          Φίλε Σ.Τ.,

          Μην επιμένεις, δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Εσύ κατέχεις την σανσκριτική που δεν κατέχω εγώ, κι εγώ ομιλώ και γράφω την ελληνική από την οποία εσύ δεν σκαμπάζεις γρυ. Τραγωδία.

          Τα λέμε

      2. Left G700

        Σχόλιο για τις “απαντησούλες”:

        1. Ντοκουμέντα, πλίιζ.

        2. Δεν ρώτησα ούτε για συμπλοκές ούτε για συμπλέκτες. Ρώτησα αν ενδιαφέρεστε για την εθνική ανεξαρτησία διότι από τη φράση τού Μαυροειδή που παραθέτω εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν.

        3. Όποιος δεν θέλει αλλαγή συνόρων, δεν θέλει αλλαγή συνόρων. Τελεία. Ακόμα και τόσο “έξω από κάθε ταξική οπτική” όσο αν αύριο είχαμε χούντα. Τα υπόλοιπα που γράφεις δεν έχουν καμία σχέση με την ερώτησή μου.

        4. “Ο Λένιν συνέδεε και υπέτασσε την παραγωγική ανασυγκρότηση στην εργατική/λαϊκή εξουσία.” Ναι; Ο άλλος ο Λένιν, αυτός που εισήγαγε τη ΝΕΠ, ποιος ήταν; Πρόκειται περί τυχαίας συνωνυμίας;

        5. Το ταξικό/λαϊκό έχει να κάνει με το ποιος κάνει κουμάντο στο μαγαζί. Το εθνικό έχει να κάνει με το ίδιο το μαγαζί. Άμα το χάσεις, πού θα κάνεις κουμάντο;

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Σχόλιο στον5. Φαίνεσαι Λεφτ ότι δεν ασπάζεται κάποιες βασικές αρχές του διαλεκτικου υλισμού. Λοιπόν η ιδέα του έθνους ως εποικοδομημα εκπηγαζει ΟΧΙ από την ουσία της πατρίδας ως υλικοτητα σκέτα. Αυτό είναι τυπική λογική, προμαρξιστικη.
          Η έννοια της πατρίδας προέρχεται και προκύπτει ως ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΗ (Λένιν Υλισμός και εμπειρισμός).!!😥των ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Τουτέστιν αυτός που κατέχει τα μέσα παραγωγής και αναπαραγωγής κατέχει και την διαδικασία παραγωγής ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (βλέπε γαλλική ‘επανασταση’ όπου δημιουργείται η έννοια του έθνους κράτους ως νομιμοποιητικος ορος της εξουσίας.

        2. Left G700

          Φίλε Σ.Τ.,

          Να με συμπαθάς, αλλά δεν κατέχω τα σανσκριτικά.

          Τα λέμε

        3. Ανώνυμα

          Ωραία λοιπόν στην γλώσσα σου τα λεφτηκα
          Το εθνικό για την Ελλάδα λύθηκε το 12-13 και στα 22 πήγε να. Το παίξει ιμπεριαλιστης και την πάτησε,
          Με συγχωρείς λοιπονπου δεν θα πάρω. Άλλο απο αυτό το φαγητο. Έχω αλλεργία
          Γκεγκε;

        4. Left G700

          Ρε συ ανώνυμε! Πιωμένος έγραψες το παραπάνω σχόλιο; Τι μου γράφεις βρε κατακαημένε “Το εθνικό για την Ελλάδα λύθηκε το 12-13 και στα 22 πήγε να. Το παίξει ιμπεριαλιστης και την πάτησε, Με συγχωρείς λοιπον που δεν θα πάρω. Άλλο απο αυτό το φαγητο. Έχω αλλεργία”;;; Έχω ρίξει κανένα σύνθημα “Μέσα στα Σκόπια να μπει το χακί, και σημαία να κυματίσει αύριο ελληνική”;;; Τι στο διάολο!!! Αναλφάβητος είσαι ή έχεις πρόβλημα όρασης με ποσοστό τυφλότητας 95% και δεν μπορείς να καταλάβεις τι σου λέει ο άλλος;;;

          Τ’ είναι τούτοι ρε!

        5. μέλος του ΝΑΡ

          Ελα λεφτ, και μην ξεχάσεις η διαλεκτική σου να είναι ειλικρινής!!

          1. ΟΛΑ τα ντοκουμέντα βρίσκονται στο σαϊτ της ΛΑΕ και στην Ισκρα. Διαβάσε και μην περιμένεις την μπουκιά στο στόμα! Αϊντε

          2. Σου απάντησα με σαφήνεια.

          3. Ε, τότε γιατί ρωτάς; Ακόνισε λίγο την σκέψη σου!

          4. Μηδενίζεις το κοντέρ ακόμα και της κοινής λογικής λεφτ…. Ο Λένένιν εισήγαγε τη ΝΕΠ, μετά τη νίκη της εργατικής/λαίκής εξουσίας…. Εκτιθεσαι, σου λέω, μην επιμένεις….. Προσπαθώ να σε προστατέψω από τον εαυτό σου…

        6. Left G700

          Κοίτα ποιος μιλάει για ειλικρίνεια! Ο άνθρωπος που με κατηγόρησε ότι τάχα βρίζω και κράτησε ερμητικά κλειστά τα μάτια του στις πραγματικές βρισιές τού συντρόφου του Ν. Στραβελάκη προς το πρόσωπό μου!

          1. Εγώ, σε όσα έχω διαβάσει σε Iskra και ΛΑΕ, δεν έχω δει τίποτε περί “εθνικής ενότητας”. Εσύ, που από αυτό που γράφεις φαίνεται να έχεις δει πολλά, γιατί δεν μας καταθέτεις κάποια από αυτά ντοκουμέντα; Αλλά, προφανώς το συνηθίζεις: να πετάς λάσπη χωρίς κανένα στοιχείο κι όταν σού ζητείται να στηρίξεις τη λασπολογία σου να το στρίβεις α λα γαλλικά –ακόμα σε περιμένω να μας ποστάρεις εδώ τα (ανύπαρκτα) υβριστικά σχόλιά μου προς τον Ν. Στραβελάκη…

          2. Καλά…

          3. Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε:
          –Γεια σου μέλος τού ΝΑΡ.
          –Κουκιά σπέρνω.

          4. Μάλιστα. Δηλαδή, αν η ΛΑΕ είχε την εξουσία, θα μπορούσε να ανασυγκροτήσει παραγωγικά τη χώρα υιοθετώντας εν μέρει και τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, θα το δεχόσουν. Κι αφού θα το δεχόσουν στην περίπτωση που θα είχε τη δύναμη να μην το κάνει, γιατί δεν το δέχεσαι στην περίπτωση που δεν την έχει; Είναι σαν να αθωώνεις το φόνο εκ προμελέτης και να καταδικάζεις το φόνο εξ αμελείας. Αλλά πού να το καταλάβεις αυτό… Αυτή η καταραμένη παιδική αρρώστια αφήνει ένα σωρό κουσούρια. Η πολιτική άνοια είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και αναμενόμενα.

          ΥΓ Μας εμφανίζεσαι εδώ με κασμιρένιο κουστούμι. Μόλις όμως συζητήσει κανείς μαζί σου και σε γνωρίσει κάπως καλύτερα δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει ότι το κουστουμάκι που μοστράρεις είναι από λινάτσα…

        7. Ανώνυμα

          Όπως είπε και η Μπετυ Μπαζιάνα: “Πήραμε τη κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία”

          Πώς ακριβώς θα πάρει η ΛΑΕ την εξουσία; Χώρις Επανάσταση;

          Από το “Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ” στο “Η ΛΑΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ”, η σοσιαλδημοκρατία, και ο Κενσιανισμός, έχουν άπειρες μορφές επανεμφάνισης…

        8. Left G700

          Αυτή η καταραμένη παιδική αρρώστια αφήνει ένα σωρό κουσούρια. Η πολιτική άνοια είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και αναμενόμενα.

        9. Ανώνυμα

          Τώρα αποκαλύπτονται όλα! Είσαι μέλος το κινήματος εναντίων των εμβολιασμών!

  2. nezard

    Μεσοβέζικο, πολύ λειψό, πολύ “κοινοβουλευτικό” (εάν μου επιτρέπεται ο όρος) το άρθρο. Κρίμα.

    Το κύριο, αυτή τη στιγμή, ΔΕΝ είναι εάν η “αριστερά” του αστικού κράτους ανέχθηκε το ……1974 το “Καραμανλής ή τανκς” του Θεοδωράκη.

    Το κύριο, αυτή τη στιγμή, ΔΕΝ είναι εάν η “αριστερά” του αστικού κράτους χρησιμοποίησε τον Θεοδωράκη το 1989-1990 για να συγκυβερνήσει με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

    Το κύριο είναι τι κάνει η “αριστερά” του αστικού κράτους αυτές τις κρισιμότατες εβδομάδες. Για αυτά ο αρθρογράφος δεν γράφει τίποτα.

    -Δεν γράφει τίποτα για τους σοσιαλφασίστες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κωλυσιεργούν τη δίκη της ΧΑ, ξεπλένουν το ναζισμό, ενισχύουν τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, κλιμακώνουν το σχέδιο για περικύκλωση της Τουρκίας, πουλάνε νταβατζιλίκι στη FYROM, αρνούνται να εκδώσουν τους πραξικοπηματίες αξιωματικούς στην Τουρκία, αφήνουν το ναζισμό να τραμπουκίζει και να καίει στη Θεσσαλονίκη και στέλνουν τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τα ίδια τα γραφεία του ΝΑΡ.

    – Δεν γράφει τίποτα για τους σοσιαλσωβινιστές της ΛΑΕ, που έχουν θέσει ως πρώτο τους στόχο την καταπολέμηση του αλυτρωτισμού της FYROM (;;;;;) και αρνούνται να παραδεχθούν το αυτονόητο, ότι στα συλλαλητήρια μαζεύτηκε η ανθρώπινη σκόνη της εθνικοφροσύνης .

    – Δεν γράφει τίποτα για τους σοσιαλσωβινιστές του ΚΚΕ, που αναπαράγουν τη γραμμή της ΛΑΕ με πιο “ντροπαλό” τρόπο, στέλνουν την εθνοφασίστρια Λ.Κανέλλη να κάνει το μυαλό των οπαδών τους πολτό, απέχουν από την αντιφασιστική άμυνα, καταδικάζουν την “επίθεση” (;;;;) με μπογιές στο σπίτι του Θεοδωράκη, δεν ασκούν την παραμικρή πίεση/κριτική στην σοσιαλφασιστική κυβέρνηση για τα αίσχη του συλαλλητηρίου της Θεσσαλονίκης, οπότε και η ΕΛΑΣ παρέδωσε την πόλη στους ναζιστές και ανακαλύπτουν “αγνούς και άδολους πατριώτες” ( ;;;;;) μέσα στους διαδηλωτές .

    Η νεολαία και ο λαός ενδιαφέρονται να διαφωτιστούν και να μάθουν για το τι κάνει ΣΗΜΕΡΑ η “αριστερά” , όχι το ……………………..1974.

    Ο αρθρογράφος όμως όλα αυτά, τα ΦΛΕΓΟΝΤΑ, τα αποφεύγει.

    Κρίμα.

    Η νεολαία της Αθήνας έδειξε έτοιμη αυτό το πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο να ρίξει το βάρος στον εξωκοινοβουλευτικό αγώνα.

    Το πως θα οργανωθεί αυτός ο μαζικός εξωκοινοβουλευτικός αγώνας από εδώ και πέρα είναι το ζητούμενο.

    Το ζητούμενο δεν είναι μεσοβέζικα άρθρα, που κοιτάνε προς τα πίσω.

    Reply
  3. Ν.Κ

    Ο Μίκης ήταν εθνικιστής εδώ και πάρα πολλά χρόνια,σε διπλανό νήμα έβαλα το υπόμνημα του προς το ΥΠΕΞ,που ζητούσε να μην δεχτεί το ελληνικό κράτος την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας μα και ούτε το όνομα Μακεδονία,ενταγμένος κι αυτός στα σχέδια της αστικής τάξης ν’ αρπάξουν ένα κομμάτι απ τη γείτονα.
    Τώρα εκτός απ τις ακραίες εθνικιστικές φωνές ,ο επίσημος εθνικισμός εκφράζεται μ’αυτό που επαναλαμβάνει ο Παυλόπουλος για τη γείτονα ότι ”το όνομα θα πρέπει να αποκλείει οποιονδήποτε αλυτρωτισμό,αλλά και να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές ξεκινώντας απ το σύνταγμα αλλά και να υπάρξουν εγγυήσεις που θα αποκλείουν τον αλυτρωτισμό που αφορά τα σύνορα”.
    Ολοι οι εθνικιστές αντιγράφουν ο ένας απ τον άλλο,Συριζαίοι,νεοδημοκράτες,Περισσός και λοιπά εθνίκια στην ίδια γραμμή,με διαφορετικές λέξεις τα ίδια λένε .Κι αυτά ενταγμένα μέσα στα σχέδια της αστικής τάξης να πετύχουν στην αρχή μια εθνικιστική νίκη και αν στο μέλλον τα καταφέρουν να αρπάξουν κανένα κομμάτι,όπως σχεδίαζαν το 92.

    Reply
  4. Άμπης

    Καταλαβαίνω πόσο πρέπει να πονάει τους βαμμένους αριστεριστές το ότι κάποιες τεράστιες προσωπικότητες αυτού του τόπου (με όλα τα λάθη τους) είναι πραγματικοί πατριώτες…
    Γι’αυτό, έχετε την αμέριστη ηθική μου συμπαράσταση.
    Αλλά μετά μην αναρωτιέστε γιατί η πλειοψηφία του κόσμου σας αγνοεί όπως σας αξίζει…
    Λυπάμαι, δεν έχω υπομονή πια να το διατυπώσω πιο ευγενικά…
    Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που βρέθηκε στο σύνταγμα κατάλαβε και εκτίμησε τον Μίκη όπως του άξιζε.
    Για τους υπόλοιπους, περαστικά σας και συλληπητήρια….

    Reply
    1. lathranagnostis

      Οι περισσότεροι απ αυτούς που ήταν στο Σύνταγμα, όταν υποψιάστηκαν ότι μπορεί να “κουρευτούν” οι καταθέσεις τους, τις αποσύρανε, χωρίς να τους νοιάζει αν αυτό έκανε κακό στην οικονομία της πατρίδας. Αν γίνει καμιά “στραβή” με καμιά πολεμική σύρραξη, το μόνο που θα τους νοιάξει είναι να μην πάνε τα παιδιά τους ή οι ίδιοι στρατιώτες. Αυτοί είναι διαχρονικά οι αυτοαποκαλούμενοι “πατριώτες”!

      Reply
    2. lathranagnostis

      Κι άλλοι…..πατριώτες, Ρώσοι, που κλαίνε επειδή έπεσε το αμερικάνικο χρηματιστήριο – μιας χώρας εχθρό της πατρίδας τους – λέμε τώρα….!!!
      http://www.enikos.gr/economy/559198/klaine-oi-rosoi-megistanes-exasan-21-disekatommyria-dolaria-apo-t

      “Patriotism is the last resort of the scoundrel” ( Samouel Johnson κάποτε το 17χχχ) (Το αναφέρει και ο Κιούμπρικ στο “Σταυροί στο Μέτωπο”)

      Reply
  5. Left G700

    Τι έγινε ρε συ, μέλος τού ΝΑΡ; Κόκαλα έχουν εκείνα τα ντοκουμέντα που σου ζήτησα για να αποδείξεις τον ισχυρισμό σου (και τον υπαινιγμό τού Μαυροειδή) ότι η ΛΑΕ προωθεί την ιδέα τής “εθνικής ενότητας”;;;

    Γκεμπελίσκοι όλων τών χωρών ενωθείτε!

    Reply
    1. Νίκος

      1) Ο Λαφαζάνης από την πρώτη μέρα ίδρυσης της ΛΑΕ μιλάει για “συγκρότηση ενός προοδευτικού αντιμνημονιακού πατριωτικού μετώπου”.
      2) Η αρθογραφία της Iskra (διαδικτυακό όργανο της ΛΑΕ) τον τελευταίο καιρό κινείται σε εθνικιστικά πλαίσια με αποκορύφωμα το επαίσχυντο άρθρο μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης με τίτλο “μια ριζοσπαστική ματιά στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη”.
      3) Προωθείται εδώ και πολύ καιρό από κομμάτια της ΛΑΕ εκλογική συνεργασία με το ακροδεξιό ΕΠΑΜ του Καζάκη.
      Τίποτα άλλο;

      Reply
      1. Left G700

        Φίλε Νίκο,

        1) Από πότε η αναφορά σε “πατριωτικό μέτωπο” ισούται με κηρύγματα “εθνικής ενότητας”; –ιδίως όταν από το πρόγραμμα και τις στοχεύσεις τής ΛΑΕ γίνεται φανερό ότι η πρόσκληση για “πατριωτικό μέτωπο” αποστέλλεται σε λαϊκά στρώματα;

        2) “Εθνικιστικά πλαίσια”; Για δώσε μου πρώτα τον ορισμό τού εθνικισμού όπως τον έχεις εσύ στο μυαλό σου. “Επαίσχυντο άρθρο”; Μπορεί να μη συμφωνώ με κάποιες από τις διαπιστώσεις που κάνει ο αρθρογράφος αλλά δεν βλέπω στοιχεία που θεμελιώνουν έναν τέτοιο χαρακτηρισμό. Εσύ που τα βλέπεις πες μου τα.

        3) Έχω μια δική μου ερμηνεία για το ακρωνύμιο ΕΠΑΜ: Ενιαίο Παλλαϊκό Αχταρμά Μέτωπο. Ο χαρακτηρισμός “ακροδεξιό” είναι απλούστευση του κερατά.

        Τα λέμε

        Reply
  6. Γιάννης Σ.

    Κε Μαυροειδή, για να είμαστε ειλικρινείς, (εγώ τουλάχιστον) ένα (μικρό έστω) “ξενέρωμα” το (ξανα)έφαγα. Ίσως λόγω ηλικίας, είδα περισσότερο “αυτό” του το πρόσωπο, παρά τις (όποιες) “ηρωικές” του εποχές, όσο όμως έμαθα το παρελθόν του, νιώθω κάπως τώρα να τον βλέπω να συμμαχεί με τους φασίστες, “σοβαρούς” και μη. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως ούτε το πρώτο ήταν, ούτε το τελευταίο, ούτε το μεγαλύτερο. Του καλοκαιριού του ’15, (ίσως) ήταν χειρότερο… Εν πάση περιπτώσει και επειδή, και μέσω του Μίκη, η παλαιότερη γενιά “πουλούσε” πολιτισμό και κουλτούρα -μαζί με άλλα που (ξε)πούλησε- στη νεότερη (μεταξύ αυτών και σε μένα…) αφιερώνω στον προχθεσινό ομιλητή ένα τραγουδάκι της αντι-κουλτούρας (μή φοβάστε, δεν είναι Νότης):
    https://www.youtube.com/watch?v=4kS8jdKCaq4

    Reply
    1. Ανώνυμα

      Εντάξη, Νότης δεν είναι, δεν παύει όμως να είναι “Σταυρώστε – σταυρώστε με / στα χέρια σας σηκώστε με”

      Reply
      1. Γιάννης Σ

        Δεν καταλαβαίνεις το νόημα του τραγουδιού;

        Reply
        1. Ανώνυμα

          Απλά ήθελα να θυμίσω το πολιτικό παρελθόν της συγκεκριμένης καλλιτέχνιδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.