.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ο αστικός πολιτικός κόσμος, η Αριστερά και η συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Η πρόσφατη συμφωνία για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο δίνει την δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με την στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Βασική επιδίωξη του αστικού πολιτικού συστήματος αποτελεί η διαμόρφωση «εθνικού μετώπου» για την αποδοχή και συστράτευση του λαού στην υποστήριξη των επιθετικών διεκδικήσεων της ελληνικής αστικής τάξης στην απόσπαση μεγαλύτερου κομματιού από την λεία των ενεργειακών πηγών και δρόμων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, πάντα στο πλαίσιο των συμφερόντων των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολυεθνικών.

Με την «εθνική συναίνεση» στο όνομα των «κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» η κυβέρνηση της ΝΔ απολαμβάνει συμπολίτευση (και όχι αντιπολίτευση) στη μυστική ή φανερή, διπλωματική ή στρατιωτική, άμεση ή έμμεση διαπραγμάτευση που διεξάγει με τις αστικές τάξεις της περιοχής και τα ιμπεριαλιστικά μπλοκ.

Από την άποψη αυτή έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τις θέσεις βασικών πολιτικών δυνάμεων μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ της κυβέρνησης ΝΔ με το καθεστώς Σίσι της Αιγύπτου, το δικτατορικό χαρακτήρα του οποίου όλοι ξεχνούν!

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο «δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα για τις εθνικές μας θέσεις. Ειδικά δε καθώς η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων νοτίως και ανατολικά της Κρήτης και διεκδίκησης ισχυρών ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Και συνεχίζει: «Αντ΄αυτού, με τη Συμφωνία που υπεγράφη, η Κυβέρνηση βιάστηκε να αποδεχθεί μειωμένη επήρεια για την Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου, αλλά και να κάνει αποδεκτή τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ρόδου». Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως ενταγμένος στην εθνική αστική γραμμή, υπερθεματίζει σε «διεκδικήσεις» και επιθετικές ενέργειες, ακόμα και από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Το ΚΙΝΑΛ λέει στην ανακοίνωσή του: «Η μερική συμφωνία (σ.σ. με την Αίγυπτο) ενώ διεμβολίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, μπορεί να περιπλέκει τα θέματα οριοθέτησης στις ζώνες που επιλέχθηκαν να παραμείνουν εκτός της Ελληνο-Αιγυπτιακής συμφωνίας».

Η ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» γράφει: «Αν υπογράφεις συμφωνία με την οποία απεμπολείς τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών σου, κατά 10% για την Κρήτη, 50% για τη Ρόδο και εξαφανίζεις πλήρως το Καστελλόριζο κατά τα πρότυπα του “κείται μακράν”, δεν καταγράφεις “επιτυχία” αλλά εθνική μειοδοσία τύπου Πρεσπών. Αποκόπτεις, δε, την ελληνική από την κυπριακή ΑΟΖ, παίζοντας το παιχνίδι της Τουρκίας».

Τι λέει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του;

«..Πίσω από τα μεγάλα λόγια περί ‘’ιστορικής συμφωνίας’’ καιροφυλακτεί ο κίνδυνος ενός οδυνηρού συμβιβασμού σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ο ισχυρισμός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιχειρεί να απλοποιήσει μια πολύ σύνθετη κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από διασταυρούμενους ανταγωνισμούς, που πυροδοτούν την τουρκική επιθετικότητα και τις εντάσεις στην περιοχή. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει :

– Έχει υπογράψει συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο που πετάει έξω το Καστελόριζο, το οποίο έχει δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, όπως οι ηπειρωτικές ακτές;

– Στη Συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η Ρόδος και τα άλλα νησιά του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος και με τι επήρεια;

– Τι επήρεια έχει συμφωνηθεί για την Κρήτη;

Το ΚΚΕ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του ότι και η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ανοίγει το δρόμο της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και θαλάσσιων ζωνών ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, με την Τουρκία, με ή χωρίς το δικαστήριο της Χάγης».

Τι διαφορετικό λέει η ανακοίνωση του ΚΚΕ σε αυτό το θέμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την «Ελληνική Λύση»; Η αντιιμπεριαλιστική ρητορική στη δεδομένη στιγμή γίνεται άλλοθι για να καλυφθεί η πλήρης συμφωνία με τις πιο επιθετικές διεκδικήσεις της ελληνικής αστικής τάξης, τη στιγμή μάλιστα που αποκαλύπτεται κάλπικο το περιτύλιγμα των επιθετικών σχεδίων ως δήθεν «εφαρμογή των αρχών του διεθνούς δικαίου».

Η στάση αυτή δεν αποτελεί «αντιπολίτευση» στη ΝΔ και την αστική γραμμή, αλλά συμπλήρωμά της. Η κυβέρνηση και η αστική τάξη έχει συμφέρον στην διαπραγμάτευση που διεξάγει να υπάρχει μια εσωτερική «πίεση» από τη σκοπιά των «εθνικών συμφερόντων» και των «κυριαρχικών δικαιωμάτων», η οποία να μπορεί να γίνει διαπραγματευτικό χαρτί.

Την «αυτοκρατορική» επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας την πληρώνει ήδη ο τούρκικος λαός με αίμα στις εισβολές στην Συρία, το Ιράκ και τις κουρδικές περιοχές και με οικονομική δυστυχία και ολοκληρωτισμό στο εσωτερικό τη χώρας.

Όμως η καταγγελία του βάρβαρου καθεστώτος Ερντογάν είναι το «εύκολο» στην Ελλάδα, όπου όλα τα αστικά φερέφωνα μιλούν για την επιθετικότητα αυτή κρύβοντας και ενισχύοντας την επιθετικότητα της «δικής μας» αστικής τάξης. Η αναγκαία καταγγελία του καθεστώτος Ερντογάν από την Αριστερά προϋποθέτει πλήρη ρήξη ακριβώς με αυτές τις αστικές επιδιώξεις, συνολική αντιπαράθεση με το κεφάλαιο σε Ελλάδα, Τουρκία και συνολικά. Αλλιώς αντικειμενικά ενισχύονται οι εγχώριοι αστικοί τυχοδιωκτισμοί, ιδιαίτερα όταν, όπως στην περίπτωση του ΚΚΕ, ιεραρχείται η εναντίωση στη «συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών στην ΝΑ Μεσόγειο», όχι φυσικά σαν πάλη ενάντια στις καταστροφικές αυτές εξορύξεις, αλλά, στην πράξη, σαν διεκδίκηση μονομερούς εκμετάλλευσης τους από την ελληνική ολιγαρχία (πάντα υπό τον έλεγχο των πολυεθνικών).

Όπως στην περίοδο του «Μακεδονικού» η αντιπολίτευση που αναδείκνυε τον «αλυτρωτισμό των Σκοπίων» ήταν όπλο στην «εθνική διαπραγμάτευση» για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και της ελληνικής αστικής τάξης των Τσίπρα-Κοτζιά, έτσι και στην ιστορία του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού η αντιπολίτευση τύπου «βυθίσατε το Χόρα» του Α Παπανδρέου βοηθούσε την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, έτσι και τώρα η πίεση υπέρ των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» στις διεθνείς θάλασσες δεν αποτελεί εμπόδιο αλλά «ατού» για την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο μέτρο δε που μπορεί να πλήξει την κυβέρνηση αυτό θα γίνει από «δεξιά» σε όφελος της ακροδεξιάς και όχι της Αριστεράς, όπως έγινε και στο «Μακεδονικό»

Αντίθετα, μια ταξική διεθνιστική γραμμή της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής Αριστεράς πρέπει να έχει σαν βασικά στοιχεία:

Πρώτα απ΄όλα την αποκάλυψη των επιθετικών και άδικων διεκδικήσεων από την πλευρά όλων των αστικών τάξεων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, και όχι να αναμασάει σε μια «συνεπή εκδοχή» τα επιχειρήματα και τις διεκδικήσεις της, όπως κάνει το ΚΚΕ.

Δεύτερο, να αποκαλύπτει πως αυτά τα συμφέροντα εκπροσωπούν και διαπλέκονται με την διαμάχη των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Τρίτο, να καλλιεργεί την συνολική αντίθεση των λαών απέναντι σε αυτούς τους ανταγωνισμούς προβάλλοντας το διεθνιστικό σύνθημα «δεν πολεμάμε για τα πετρέλαια τους και τις ΑΟΖ, πολεμάμε για την ειρήνη των λαών και τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα», αντί για το σύνθημα «πολεμάμε για τα πετρέλαια, τις ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα», στο οποίο στην πράξη μεταφράζεται η γραμμή του ΚΚΕ. Τηρώντας τις αναλογίες η γραμμή του Περισσού αποτελεί παραλλαγή του «σοσιαλσωβινιστικού» συνθήματος για την «υπεράσπιση της πατρίδας» στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο.

Τέταρτο, πάνω σε αυτή την βάση να αναπτύσσει τη διεθνιστική, φιλειρηνική και αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών.

Πέμπτο, να είναι ριζικά αντίθετη στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και στους ενεργειακούς δρόμους στις θάλασσες της ΝΑ Μεσογείου, που προωθούν αστικές τάξεις, ιμπεριαλιστικά μπλοκ και πολυεθνικές.

Έκτο, με βάση όλα αυτά να αρθρώνει αντιπολεμικές πολιτικές διεκδικήσεις μέσα στο μαζικό κίνημα και την πολιτική πάλη, όπως ανατροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων, λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες, έξω από το ΝΑΤΟ, απομάκρυνση αμερικανικών βάσεων, καμία αλλαγή χερσαίων ή θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διεκδίκηση των δικαιωμάτων των στρατευμένων, ανθρώπινη ζωή και ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων πολέμων και φτώχειας.

Απ’ αυτές τις θέσεις η αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική Αριστερά υπερασπίζεται τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και αντιτάσσεται συνολικά στην αστική στρατηγική και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν με τις θέσεις τους το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Την ίδια ώρα η ρεφορμιστική αριστερά «αντιπολιτεύεται» την κυβέρνηση και την αστική τάξη γιατί δεν επιτυγχάνουν το σύνολο των μεγαλοϊδεατικών τους φιλοδοξιών στη ΝΑ Μεσόγειο…

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 52.86% ( 14
Συμμετοχές )



24 σχόλια στο “Ο αστικός πολιτικός κόσμος, η Αριστερά και η συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ

  1. Ανώνυμος

    “έξω από το ΝΑΤΟ” …..με την πολιτική του ΝΑΤΟ δεν γίνεται, φίλοι Ναρίτες-Ανταρσυάνοι.
    Η “λύση” της ανακατανομής των ιμπεριαλιστικών ισορροπιών στην Ανατ. Μεσόγειο, μέρος της οποίας είναι η διανομή των ΑΟΖ, και μέρος της τελευταίας είναι και η “συμφωνία” Ελλάδας-Αιγύπτου, έχει συμφωνηθεί και από την ελληνική αστική τάξη, και το πρόβλημα και της τελευταίας, όπως και όλων των άλλων νατοϊκών “συνεταίρων” είναι το πως θα σερβιριστεί στον άμεσα χαμένο ελληνικό Λαό, χωρίς να διακυβευτεί η ευστάθεια του ελληνικού Καπιταλισμού σε μια τόσο πολύ κρίσιμη περιοχή και περίοδο. Ο λόγος; Είναι η μόνη, “λογική” στα πλαίσια του Ιμπεριαλισμού, λύση: Απλά η επιρροή κατανέμεται με βάση την δύναμη του καθενός. Και η Χάγη, αν πάνε εκεί, αυτό θα πει. Η ελληνική αστική τάξη ξέρει μέχρι που φτάνει η μπογιά της, δεν πετάει στα σύννεφα – μην ανησυχείτε. Και από την συνεκμετάλλευση να κερδίσει έχει. Λεφτά θα βγάλει…
    Το πρόβλημά της, και πρόβλημα όλων των “συνεκμεταλλευτών” είναι πως καταρρέει μια ολόκληρη πολιτική, το “εθνικό αφήγημα” της ελληνικής αστικής τάξης κάπου διακοσίων χρόνων! Και θέλουν να “γιορτάσουν”(!) και τα διακόσια χρόνια, σε έξι μήνες, τρομάρα τους! Ποιός θα έχει μούτρα να πει στον ελληνικό Λαό, πως “οι περιστάσεις” επιβάλλουν, την, μερική έστω, επάνοδο στην Νεο-Οθωμανική Κυριαρχία;
    Αυτή την πολιτική θέλετε να σιγοντάρετε, με την σημερινή πολιτική σας θέση;
    Ποιά “αριστερά” και κουραφέξαλα;
    Μόνο το ΚΚΕ, από όσο ξέρω, αντιστέκεται με παρρησία και αποφασιστικότητα σε αυτές τις μανούβρες. Οι υπόλοιποι απλά παίζουν τον παπά. Σήμερα έτσι, αύριο αλλιώς. Ως συνήθως.
    Συνειδητοποιείτε ποιά κατηφόρα έχετε πάρει, εγκλωβισμένοι στα αντι-ΚΚΕ σύνδρομα;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Να προσθέσω πως το “πολεμικό κλίμα” στα πλαίσια του “σερβιρίσματος” είναι, γιατί και όχι και ένας πόλεμος-οπερέττα ολίγων ημερών, για “συνετισμό”;
      Οι κομμουνιστές πρέπει να είναι έτοιμοι να χαλάνε αυτά τα σχέδια, και να ξεβρακώνουν τους αστούς και τους οπορτουνιστές συνεταίρους τους, αποσταθεροποιώντας την Νέα Τάξη.
      Το πρόβλημα δεν είναι “ναι-η-όχι στον πόλεμο” αλλά “ναι-η-όχι στην Επανάσταση”. Και οι Επαναστάσεις περάσανε πάντα μέσα από φωτιές πολέμων.
      Δεν είναι ανθόσπαρτος ο δρόμος για την “κοινωνική απελευθέρωση”….

      Reply
      1. kokkiniotis Post author

        Καλό είναι όσοι σχολιάζουν να παίρνουν κάποιο συγκεκριμένο ψευδώνυμο

        Reply
  2. Κώστας

    H συγκυρία στα ελληνοτουρκικά τρέχει με μια ταχύτητα την οποία η αριστερά δεν ακολουθεί. Τα σταδιακά βήματα που έχουν γίνει από το 1987 (σαν ορόσημο ενός έθνους κράτους που επιμένει στις ανισοβαρείς συμμαχίες του με τον ιμπεριαλισμό κρατώντας ένα ελάχιστο αυτονόητο επίπεδο κυριαρχίας) άφησαν την θέση τους στην σημερινή ανοιχτή και … πανηγυρική απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων στον βωμό της στρατηγικής του ιμπεριαλισμού και των 2 αστικών τάξεων. Η συμφωνία Αιγύπτου Ελλάδας είναι αυτό ακριβώς, παραχωρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στον βωμό της στρατηγικής του ιμπεριαλισμού και των 2 αστικών τάξεων. Οι δε φωνές του Ερντογάν αποδεικνύουν πως είναι ελληνική … επίθεση τόσο όσο ο Ερντογάν είναι ένας νηφάλιο αναλυτής των διεθνών θεμάτων και όχι ο αρχηγός του ISIS light

    Αυτή είναι η στρατηγική του αστισμού και του ιμπεριαλισμού και σε αυτήν ζητάνε και παίρνουν συναίνεση στην εθνική ενότητα. Το ΚΚΕ κάτι ψελίζει, λίγο,αντιφατικά, ενοχικά, χωρίς να διαπαιδαγωγεί στελέχη, μέλη και επιρροή στην αναγκαία γραμμή αντιιμπεριαλιστικής άμυνας. Τα ελληνοτουρκικά, ταχύτατα, γίνονται το επίκεντρο της ταξικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, το θέμα που, εν τοις πράγμασι, θα κρίνει την φορά του βέλους των συσχετισμών. Αν ένα αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα δεν γίνει βασικός μοχλός του κινήματος και βατήρας της κομμουνιστικής ανασύνθεσης θα πάνε πίσω όλα, και το εργατικό, και το δημοκρατικό, και το πανεκπαιδευτικό, και το οικολογικό και το όποιο θέλετε. Στην περίπτωση αυτή το κενό έκφρασης των αισθημάτων του λαού για την υπεράσπιση του τόπου του θα καλυφθεί από άλλους.

    Κώστας

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο απέτρεψε την τουρκική α.τ. να ανοίξει τα φτερά της. Έβγαλε ναβτεξ ανατολικά από τις ελληνικές συντεταγμένες.
      Άρα τα πράγματα δεν και έτσι όπως τα παρουσιάζεις. Υποταγή στο ΝΑΤΟ είναι οι βάσεις, είναι η εξωτερική πολιτική έναντι της Ρωσίας.

      Το σύμφωνο με Αίγυπτο, είναι μια ένδειξη ότι η ελληνική α.τ. δεν έχει χάσει τον νήμα της προσπάθειας του Τάσου Παπαδόπουλου.Και αυτό είναι θετικό αν υπάρξει και συνέχεια. Δεν χαρακτηρίζεται ιμπεριαλισμός, ούτε από την μια ούτε και από την άλλη πλευρά.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ούτε που σου περνά από το μυαλό σ.τ., το να επιλυθεί ο,τι μπορεί να επιλυθεί βάσει διεθνών συμβάσεων και διαλόγου ανάμεσα σε Ελλάδα κ Τουρκία έτσι;

        Άκου μπρο, το σωστό αίτημα είναι καμία αοζ και καμία εξόρυξη από κανέναν. Αυτό πρέπει όλοι οι σοβαροί άνθρωποι να λέμε σε Ελλάδα και Τουρκία . Όλοι οι ασιβαροι άνθρωποι μπορούν να στοιχηθουν πίσω από τις επιδιώξεις των καπιταλιστικών τάξεων και των υπερεθνικών καπιταλιστικών οργανισμών.

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Ανώνυμε γιατί καμμία εξόρυξη; Εσύ δεν καταναλώνεις πετρέλαιο; Δεν χρησιμοποιείς για θέρμανση, μετακίνηση κτλ πετρέλαιο που επεξεργάζεται στα διυλιστήρια; Το φαγητό που καταναλώνεις, τα ρούχα που φοράς όλα όσα σε διατηρούν στη ζωή δεν θέλουν πετρέλαιο για να φτιαχτούν;

          Είναι καλύτερα να το εισάγουμε; Γιατί σίγουρα αν δεν το βγάλουμε θα το εισαγάγουμε από κάπου. Να πεινάσουμε να μην μετακινηθουμε και να μην φαμε αποκλείεται.

        2. Σ.Τ.

          Επίσης ανώνυμε, μόνιμος ταραξίας είναι η Τουρκία, η Ελλάδα μονίμως καταγγέλει την Τουρκία.
          Η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα το δέχεται.
          Παρόλα αυτά η Ελλάδα δέχεται μόνιμα και είναι θετική σε κάθε είδους διάλογο, παρόλο που το πλαίσιο του διαλόγου το βάζει η Τουρκία και όχι το διεθνές δίκαιο.

        3. Ανώνυμος

          Γιατί ρε σ.τ., δεν σου φτάνει το πετρέλαιο που ήδη εξορύσσεται; Θες κι άλλο; Δεν έχεις ακούσει για κλιματική κρίση, για περιβαλλοντικές καταστροφές;

          Δεν έχεις ακούσει ότι στις περισσότερες χώρες οι εξορύξεις πάνε πακέτο με πόλεμο κ με διάλυση της χώρας που έχει πετρέλαιο;

        4. Ανώνυμος

          Αν σ.τ. η Ελλάδα δέχεται το διεθνές δίκαιο τότε γιατί δεν πάει στην Χάγη την Τουρκία για να λυθούν όλα βάσει διεθνούς δικαίου ;

        5. Ανώνυμος

          Αν γίνονται αποδεκτές οι διεθνείς συμβάσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν χρειάζεται κανένας “διάλογος”. Η Τουρκία, λόγω των νησιών τριγύρω της δεν έχει αξιόλογη ΑΟΖ και τα ίδια τα χωρικά της ύδατα σε μεγάλο βαθμό στο Αιγαίο προσδιορίζονται από την μέση γραμμή και όχι από τα 12 μίλια, που δικαιούται και αυτή όπως και κάθε χώρα. Για τον απλό λόγο, ότι τα 12 μίλια δικαιούνται επίσης τα απέναντι στις ακτές της νησιά.
          Η Τουρκία είναι οιονεί ηπειρωτική χώρα στην Μεσόγειο. Αυτό είναι συνέπεια των συνθηκών ειρήνης της Λωζάνης, που ισχύουν εδώ και 100 χρόνια και του Δικαίου των Θαλασσών, που ισχύει εδώ και ~35 χρόνια, και δεν αποδέχονται μόνο τρεις χώρες και η Τουρκία, που το αποδέχεται αλα-καρτ, εκεί, που την συμφέρει.
          Η Τουρκική αστική τάξη θεωρεί πως αυτό είναι “άδικο” με κριτήριο …την δύναμή της! Απλά ζητάει “ζωτικό χώρο”, αν αυτό κάτι θυμίζει σε κάποιους, που φαίνεται, πολύ όψιμα, προσεχώρησαν στο στρατόπεδο του “Κατευνασμού” του Τουρκικού Αναθεωρητικού Ιμπεριαλισμού.
          “Διάλογος” και Δίκαιο είναι αντίφαση εν τοις όροις. Το Δίκαιο υπάρχει για να προστατεύει τους αδύνατους, και ο “Διάλογος” γίνεται για να αποφασίσουν ο λύκος και το πρόβατο τι θα φάνε για βράδυ.
          Αυτά σε αδρές γραμμές.
          Το ότι την Ελλάδα “εκπροσωπεί” μια επίσης ιμπεριαλιστική αστική τάξη ελάχιστα επηρεάζει την παραπάνω γενική θεώρηση – άλλωστε, μετά το θέατρο, θα φανεί καθαρά, πως και πόσο υπερασπίζεται η ελλ. α/τ τα συμφέροντα της Ελλάδας.
          Και η ελληνική εργατική τάξη δεν παραιτείται από την διεκδίκηση της κυριότητας της Πατρίδας της.
          Απέναντι και στις δύο α/τ και στα παζάρια τους.

        6. kokkiniotis Post author

          Συνιστάται η χρήση ψευδωνύμου σε όλους τους ανώνυμους σχολιογράφους

        7. Ανώνυμος

          Η χάραξη αοζ και οι εξορύξεις όχι μόνο δεν ωφελούν τον κοσμακη αλλά στρέφονται και εναντίον της ζωής κ των συμφερόντων του.

          Πόλεμοι, οικολογικές καταστροφές και προσφυγιά , αυτά είναι τα αποτελέσματα των αοζ και των εξορύξεων. Είμαστε εναντίον της χάραξης αοζ και εξορύξεων από ολα τα κρατη.

          Μια χαρά είμαστε ως χώρα στα 6νμ ως σύνορα, δεν θέλουμε περισσότερα. Όσοι δένονται με την εθνική καπιταλιστική τάξη (βλέπε σ.τ. κλπ) , ας πάνε να πολεμήσουν για την αοζ.

          Όλοι οι υπόλοιποι καλό είναι να ενωθουμε με τον τουρκικό λαό εναντίον των αοζ κ των εξορύξεων. Προτιμούμε αυτόν τον εξαιρετικά δύσκολο πολιτικό στόχο, από το να γίνουμε ακολουθητές και υποτακτικοί στο τουρκικό κράτος , στο ελληνικό κράτος στο ελληνικό κ τουρκικό κεφάλαιο.

        8. kokkiniotis Post author

          Η συζήτηση διευκολύνεται όταν καθένας έχει συγκεκριμένο ψευδώνυμο ή πραγματικό όνομα

        9. Κώστας

          Ανώνυμε που λες για την Χάγη, δεν κάνεις μήνυση και πας. Γενικά η Τουρκία δεν θέλει, από το 76 είναι αυτό το πράγμα. Δεν θέλει γιατί δεν συμφωνεί πως μοναδική διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και γιατί δεν παίζει το ΔΔΧ να μηδενίσει τα νησιά. Η Ελλάδα, όμως, ήταν είναι και θα είναι “ναυτικότερη” της Τουρκίας, ή τουλάχιστον έτσι πρέπει, όπως πρέπει και η Τουρκία να κρατήσει την τεράστια χερσαία έκτασης της. Μα “ελληνική λίμνη” το Αιγαίο ? Έχουμε πολλά νησιά, ο συνδυασμός χωρικών υδάτων στα 12 (που δεν είναι αλλαγή συνόρων η οποία νοείται ως παραβίαση του ΔΔ και όχι ως τήρηση του) όπου υπάρχουν 24 μέχρι άλλη χώρα και υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, θα κάνει το Αιγαίο να μοιάζει ελληνική λίμνη, έτσι είναι, έτσι πρέπει να είναι. Επίσης η Τουρκία δεν δέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας, πως θα πάνε 2 χώρες στην Χάγη, τι θα γράψουν στο Συνυποσχετικό ? Ας πούμε μια ωραία ερώτηση για την Αριστερά μας, να προτείνει συνυποσχετικό για την Χάγη, και για την ελληνική και για την τούρκικη αριστερά. Να μην λέει για ακύρωση του Casus Beli ? Γιατί διαβάζω κάτι ανοησίες πως τα 12 είναι … αλλαγή συνόρων. Είναι θέση της Αριστεράς πως το Casus Beli είναι σωστό ? Να ακυρωθεί το Casus Beli σαν αγενές αλλά έχει δίκιο ? Αυτό λέμε στο ελληνικό λαό και στον τούρκικο ? Αυτό λέμε στην τούρκικη αριστερά, πως δεν πειράζει η χώρα τους να μας απειλεί με πόλεμο αν ασκήσουμε το ΔΔ ? Αυτό λέει η τούρκικη αριστερά, πως είναι σωστό το Casus Beli ? Επίσης η Τουρκία ποντάρει πως αργά ή γρήγορα θα αποδεχτούμε μεγάλο μέρος των απαιτήσεων της και αυτή είναι η φορά των πραγμάτων, να γίνει Χάγη κάποτε με όρους μετατοπισμένους υπέρ της. Με αυτή την έννοια εμείς δεν πρέπει να θέλουμε Χάγη εκτός και αν υπογράψει η Τουρκία συνυποσχετικό που να ενσωματώνει το 100% του ΔΔ. Κάθε χώρα έχει 12 εκτός και αν αυτά προσκρούουν στην μέση γραμμή, τα κατοικημένα νησιά έχουν πλήρη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που και αυτή πάντα ορίζεται με την βάση γραμμή όπου έχουμε αντικρυστές ακτές αλλιώς 200, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δηλ σημεία θολής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, διάλυση του Ψευδοκράτους, ρητή αναγνώριση της Συνθήκης της Λωζάνης. Με αυτά ΔΕΔΟΜΕΝΑ και υπογεγραμμένα βλέπουμε το θέμα Καστελλόριζο, δηλ τον συνδυασμό και της νομολογίας σε τέτοιες περιπτώσεις, που άλλες φορές δίνει πλήρη επήρεια, άλλες όχι.

          Κώστας

    2. Κώστας

      Η ανακοίνωση πρόθεσης για ΑΟΖ με την Αίγυπτο (περί αυτού πρόκειται, δεν υπάρχει καμία ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και δεν θα υπάρξει για χρόνια και το λέμε, θέλουμε στην διαδικασία Τουρκία και Λιβύη, που λένε έχουμε μηδενική επήρεια !) “ακυρώνει” σε κάποιον βαθμό το τουρκολιβυκό μνημονιο αλλά νομιμοποιεί 100% τις τούρκικες θέσεις ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Επίσης δικαιώνει 100% την θεωρία μη πλήρους επήρειας των νησιών. Ο Ερντογάν λέει 0, η Ελλάδα λέει τα νησιά έχουν επήρεια. Η λεξούλα που λείπει έχει σημασία. Επίσης η Ελλάδα παραιτείται από τα 12 νμ … νότια της Κρήτης. Μιλάμε για τον ορισμό του ανεκδότου του χότζα. Βάζουμε όλα τα ζώα στην παράγκα, δεν χωράμε, βγάζουμε μια κότα και είμαστε άνετα. Ο Ερντογάν φωνάζει γιατί θέλει το 100% των απαιτήσεων του και όχι το 90%. Κόβει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αυτή την στιγμή που μιλάμε. Η δε αναφορά στον Τάσσο Παπαδόπουλο είναι αστεία, η πολιτική μας τάξη την θεωρεί προσβλητική, δεν υπάρχει ίχνος αστικού εθνοκρατικού αυτοπροσδιορισμού στο σύστημα αξιών της. Το προσεκτικότερο που είχε πει τότε η ελληνική αστική τάξη ήταν το “τα θετικά ξεπερνάνε τα αρνητικά”, αυτή ήταν η θέση του Καραμανλή που ήταν πθ. Ποιο νήμα δεν έχει αφήσει η ελληνική αστική τάξη, ένα νήμα που δεν το είχε ποτέ ? Στα όρια του ιστορικού ατυχήματος ήταν αυτό που έγινε τότε, μια μικρή αστική τάξη, η ελληνοκυπριακή, είπε ένα απρόσμενο όχι πιεζόμενη από τον λαό της και την πλήρη κατάργηση του κράτους της και το έκανε απέναντι στις προθέσεις και τις πιέσεις του ελλαδίτη αδερφού.

      Κώστας

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Κώστα και πως κάναμε οριοθέτηση νότια της Κρήτης;
        Έχεις γνώση αυτού για το οποίο μιλάς για να αρχίζεις μετά την κριτικη;

        Reply
      2. Σ.Τ.

        Κώστα πρόσεχε τι γράφεις :δώδεκα μιλλια νότια της Κρήτης δεν υπάρχει καμμία αμφισβήτηση.

        Δεν είναι ανακοίνωση, Κώστα είναι συμφωνία οριοθέτησης.ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

        Το σύμφωνο τουρκιας- Σαρατζ (το οποίο ήδη απορρίφθηκε από το ίδιο το κοινοβούλιο της Λυβιης απλά γιατί είναι αντίθετο στην λογικη) έγινε σκόνη….έγινε ανέκδοτο.

        Δεν είναι απλά παράνομο, δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υποστηριχθεί με πραξεις…είναι ανυπόστατο.

        Γενικά βλέπω βιάζεσαι να βγάλεις αποφάσεις σαν να είσαι καθηγητής διεθνούς δικαίου. Νομιζω εχεις πέσει θύμα παραπληροφόρησης. Γιατί ΔΟΛΟ δεν νομίζω να έχεις.

        Αν δεν είχε ληφθεί υπόψη το ανατολικό άκρο της Κρήτης και η Κάρπαθος η γραμμή οριοθέτησης θα ήταν πολύ πιο πάνω. Δες το πάλι.

        Τα περί ….μηδενικής επηρρειας είναι ένα μυθιστόρημα που κυκλοφορεί μόνο για εσωτερική κατανάλωση.
        Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο μηδενικής επιρρειας, είναι αστείο και να το συζητάμε.

        ΚΑΤΩ από την Κρήτη δεν υπάρχει γραμμή. Όπως δεν υπάρχει και καμμία ….Τουρκια, όσο και αν οι γείτονες επιμένουν (κι ο άλλος από πάνω λέει να πάμε σε διάλογο)…..

        Τώρα θα πεις τι κερδίζει η Αίγυπτος που ενεπλάκη μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας και έκανε τέτοιες υποχωρήσεις στην Ελλάδα, σε σχέση με την τουρκική αδιαλλαξία.
        Απλά η Τουρκία έχει βάλει στο μάτι τα τεράστια κοιτάσματα μεταξύ Αίγυπτου και Λιβύης. Αυτά τα οποια η Αίγυπτος δημοπρατει. Και αυτό είναι ικανό για να προκαλέσει την αντίδραση της Αιγύπτου που ουτε να σκέφτεται δεν θέλει το ενδεχόμενο να βάλει πόδι η Τουρκία αναμεσα στις δύο γειτονικές χώρες. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ούτως ή άλλως σ.τ., όλους εσάς τους καταπιεσμένους που είστε συντεταγμένοι με τις εθνικές καπιταλιστικές τάξεις, θα σας (αλλά δυστυχώς και όλους μας) προλάβει η κλιματική κρίση.

          Κάτσε σε πολύ λίγα χρόνια που θα προχωρήσει ακόμα περισσότερο η ερημοποίηση των εδαφών , σε συνδυασμό με τους πολέμους που θα ξεσπάσουν μεταξύ εθνικών κ υπερεθνικών καπιταλισμων για τους υδρογονάνθρακες στη να Μεσόγειο , να σε δω που θα πας ως Έλληνας πρόσφυγας.

          Ποια χώρα θα σε δεχθεί σ.τ. ως Έλληνα πρόσφυγα λόγω πολέμου κ κλιματικής κρίσης; Όταν και εκεί υπάρχουν οι αντίστοιχοι εθνικιστές τύπου σ.τ. που λυσσανε εναντίον των προσφύγων (πάντα στην λογική μακριά από τον κωλο μου κ ας είν’ και δέκα πόντους , διότι πάντα έτσι σκέφτονται ); Όταν και εκεί ο εθνικός κ υπερεθνικού καπιταλισμός δεν γουστάρει τους πρόσφυγες που ο ίδιος δημιουργεί;

          Ή μήπως νομίζεις σ.τ. ότι δεν μπορεί να γίνει πόλεμος στη να Μεσόγειο που να δημιουργήσει και κύμα Ελλήνων προσφύγων;

        2. Κώστας

          ΣΤ είναι ανακοίνωση πρόθεσης, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. Ακυρώνουμε λες το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο, ΟΥΠΣ, έχουμε ξεχάσει να το καταγγείλουμε. Νομικά, όχι στα κανάλια. Να έχεις πρώτα γνώση για το τι μιλάς.

          Αν κανένας δεν μας ενοχλεί για τα 12 νότια της Κρήτης και δεν τα κάνουμε από αυθόρμητο χατζηαβατισμό μπράβο μας

          Ούτε εσύ είσαι καθηγητής διεθνούς δικαίου και βιάζεσαι. Βασικά έχεις την ανάγκη μιας σκηνοθετημένης ψεύτικης αντίστασης. Ψεύτικης γιατί ο ορίζοντας σου είναι ψεύτικος και όχι εθνικοανεξαρτησιακός. Ο ορίζοντας σου είναι να δούμε τις καραμπόλες των μεγάλων και να χωθούμε σε βάρος της Τουρκίας. Ο δικός μου είναι να τα βάλουμε ΠΡΩΤΑ με τους μεγάλους άρα και με αυτόν που μεγαλώνει.

          Λογικά ως αυτό το υβρίδιο (κάποιες φορές υπερ)πατριώτη και τροτσκιστή που είσαι θα συμπαθείς και Αντρέα βάζω ως μέτρο σύγκρισης 26 λεπτά από το 87. Αν θεωρείς πως αυτή είναι η ελληνική στάση σήμερα τότε δεν θα είχα πρόβλημα να πω πως υπήρξε μια θεμιτή κυριαρχική ελληνική εθνοκρατική συμπεριφορά. Αλλά δεν είναι αυτή, είναι το να υπερασπιστούμε το 5% απο αυτό που υπερασπιζόμασταν το 87.

          https://www.youtube.com/watch?v=LyT0Ipj4Q6E

          Κώστας

        3. Σ.Τ.

          https://www.rt.com/newsline/497297-greece-egypt-economic-turkey/
          Greece & Egypt sign deal on exclusive economic zone.
          Egypt and Greece signed an agreement on Thursday, designating an exclusive economic zone in the eastern Mediterranean between the two countries, Egyptian Foreign Minister Sameh Shoukry said. The area contains promising oil and gas reserves.
          Cairo and Athens are at odds with Turkey, which last year angered the two states by signing a maritime delimitation agreement with the internationally recognized Libyan government.

        4. kokkiniotis Post author

          Τα σχόλια πρέπει να είναι γραμμένα στα ελληνικά

        5. Σ.Τ.

          Ζήτω συγνώμη αν παρέβη κάποιο μυστικό κανόνα της φιλόξενης ιστοσελίδας (webpage).
          Παρόλαυτα Νομίζω ότι ένα μίνιμουμ connection με την lingua franca της εποχής μας, τέτοιο που να εξασφαλίζει την ασφαλή κατανόηση του κειμένου, είναι κοινός τόπος. Τουτέστιν, δεν πιστεύω ότι το απόσπασμα από το επίσημο ρωσικό δορυφορικό κανάλι (channel) παρουσιάζει καμμία δυσκολία κατανόησης από τον μέσο αναγνώστη/αγωνιστή. Αντίθετα διευκολύνει την τεκμηρίωση της αυθεντικότητας του επιχειρήματος περί συμφωνίας κτλ.κτλ με το οποίο ελπίζω να πείσω ότι η συμφωνία είναι συμφωνία και η ανακοίνωση ανακοίνωση και άρα η ανακοίνωση συμφωνίας είναι ανακοίνωση συμφωνίας και όχι ανακοίνωση!!!.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.