.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Με αφορμή μια εκδήλωση στο δήμο Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας


venizelosΜε αφορμή την εκδήλωση προς τιμή του Ε. Βενιζέλου που συνδιοργανώνει ανάμεσα σε άλλους και ο δήμος Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας, η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέδωσε το παρακάτω σχόλιο:

Την Δευτέρα 28 Μαρτίου, ο δήμος Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας συνδιοργανώνει μαζί με άλλους συλλόγους εκδήλωση προς τιμή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην εκδήλωση θα παρέμβει και ο δήμαρχος της πόλης.

Φανταζόμαστε ότι θα αποτίσει φόρο τιμής στον εθνάρχη. Θα αναφερθεί στην προσπάθειά του να ελέγξει το 1918 το πρώτο συνέδριο της ΓΣΕΕ που πήρε απόφαση υπέρ της ταξικής πάλης , συλλαμβάνοντας τα πέντε από τα έντεκα μέλη της πρώτης διοίκησής της –τους ταξικούς συνδικαλιστές – στέλνοντάς τους εξόριστους στην Φολέγανδρο.

Επιπλέον σίγουρα θα αναφερθεί στην κορυφαία ενέργεια του μεγάλου εθνάρχη. Στην ψήφιση του περίφημου «ιδιώνυμου», δηλαδή του νόμου με βάση τον ποινικοποιούνταν οι αριστερές ιδέες και αποτέλεσε την αρχή για τους βασανισμούς τις διώξεις και τις εξορίες χιλιάδων αγωνιστών του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Με βάση αυτόν τον νόμο διαλύθηκαν μια σειρά από προοδευτικές εργατικές οργανώσεις ενώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του περιοδικού της ΟΚΝΕ, νεολαίας τότε του ΚΚΕ.

Και σίγουρα θα κάνει και μία αναφορά στην συμμετοχή της χώρας μας με στρατό στην εκστρατεία των ιμπεριαλιστών στην προσπάθεια κατάπνιξης της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Πραγματικά θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι άλλο θα μπορούσε να σκεφτεί ένας δήμαρχος που θεωρείται ότι προέρχεται από την αριστερά, για να τιμήσει τον μεγαλύτερο στυλοβάτη του αστικού καθεστώτος στην εποχή του. Εμείς απλά δώσαμε δύο τρεις ιδέες.

Τοπική επιτροπή Ν. Ιωνίας– Ν. Φιλαδέλφειας/Χαλκηδόνας– Μεταμόρφωσης

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 98.75% ( 8
Συμμετοχές )



106 σχόλια στο “Με αφορμή μια εκδήλωση στο δήμο Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας

  1. Κώστας

    H ΛΑΕ φταίει.

    Γιατί δεν βγάζει η ΑΡΑΝ καταγγελια ?

    ¨Ολοιδιοιειναιταλεγαγω

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ο Βασιλόπουλος έχει λογική ΛΑΕ, δλδ λογική σοσιαλδημοκρατίας. είτε σου αρέσει, είτε όχι! Και η ΑΡΑΝ είναι μια μικρούλα μειοψηφία μέσα σε αυτό το μέτωπο.

      Reply
      1. Κώστας

        Προτείνω ο Δήμος να κάνει εκδηλώσεις για τον Τρότσκι και τον Τόνυ Κλιφ, για να μην ειναι αναντίστοιχος ο δήμαρχος με την ιδιαίτερη ιδεολογικοπολιτική του τοποθέτηση.

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          ΚΑι εγώ προτείνω ο Δήμος να ακολουθήσει την λογική ΛΑΕ που έχει όυτως ή άλλως και να κάνει εκδηλώσεις με θέμα όπως”

          α. “Βασικοί τρόποι να αποκλείεις σωματεία τα οποία εγγράφουν μπλοκάκηδες, από τα Συνέδρια Ομοσπονδιών”
          β. “Βασικοί τρόποι εκμάθησης του κυβερνητικού και ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ συνδικαλισμού”
          γ. ΠΩΣ να λέτε στα χαρτιά ότι θέλετε συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων κα ιστην πράξη να κάνετε ακριβώς τα αντίθετα

          Ταμαθήματα παραδίδει, το ηγετικό στέλεχος της ΛΑΕ Θάνος Βασιλόπουλος, σε συνεργασία με πλειάδα εργοδοτικών συνδικαλιστών επίσης από την ΛΑΕ..

          ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

        2. Μιχάλης

          Kώστα, μιά ερώτηση : έχεις διαβάσει έστω και ένα βιβλίο του Τρότσκι;
          Μιλάς εντελώς απαξιωτικά για εναν ηγέτη της Οκτωβριανής επανάστασης, για τον ιδρυτή του Κόκκινου Στρατού, για τον πρόεδρο του Σοβιέτ της Πετρούπολης το 1905.
          Ένα απόσποασμα από το “10 ημέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο” εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή” (http://kiatipis.org/Writers/J/John.Reed/Ten.days.that.shook.the.world.pdf) σελίδα 18 :
          “…στην Κεντρική Επιτροπή του μπολσεβίκικου κόμματος το ζήτημα της εξέγερσης είχε κιόλας συζητηθεί. Η επιτροπή συνεδρίαζε όλη τη νύχτα της 23 (10) του Οχτώβρη. Στη συνεδρίαση αυτή έπαιρναν μέρος οι κορυφαίες διάνοιες του κόμματος, όλοι οι αρχηγοί του , καθώς και αντιπρόσωποι των εργατών και της φρουράς της Πετρούπολης. Από τους διανοούμενους υπέρ της εξέγερσης ήταν μόνον ο Λένιν και ο Τρότσκι. Ακόμα κι οι στρατιωτικοί ήτα
          ν ενάντια. Εγινε ψηφοφορία. Η εξέγερση απορρίφθηκε!
          Τότε σηκώθηκε από τη θέση του ένας απλός εργάτης. Το πρόσωπό του ήταν παραμορφωμένο από οργή. “Μιλώ εξ ονόματος του προλεταριάτου της Πετρούπολης, δήλωσε απότομα. Εμείς είμαστε υπέρ της εξέγερσης. Κάνετε όπως καταλαβαίνετε, όμως σας δηλώνω, ότι αν αφήστε να διαλυθούν τα Σοβιέτ, τότε εμείς δε θα σας ακολουθήσουμε πια!”. Μ’ αυτόν συμφώνησαν μερικοί στρατιώτες. Υστερ’ απ’ αυτό έγινε ξανά ψηφοφορία κι η εξέγερση αποφασίστηκε… ”
          Ας σκούζουν οι τυμβωρύχοι και οι παραχαράκτες, οι μεγάλοι καθοδηγητές ήταν ο Λένιν και ο Τρότσκι…

        3. Κώστας

          Μιχάλη δεν κατάλαβες τίποτα, λέω να κάνω ο ΔΝΦ εκδήλωση για τον Τρότσκι και τον Τόνυ Κλιφ για να “εξιλεθωθεί” ο Βασιλόπουλος από όσα του προσάπτει μια μικροκομματική κριτική. Δεν τον παρακολουθώ πολύ, ξέρω ότι έχει κρατήσει μια ορισμένη στάση αρχών στο γήπεδο αλλά αυτό κάτω από το οποίο σχολιάζουμε είναι κιτρινισμός.Το ότι βρήκες πως έθιξα τον Τρότσκι με ένα αστείο κατά της ανακοίνωσης της ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με εντυπωσιάζει λίγο.

          Κώστας

        4. el quinto regimientο

          δε μου λες ρε μεγάλε τα άπαντα Λένιν τα έχεις διαβάσει;
          Από που και ως που ισχύει η μυθιστοριογραφία του Ριντ;
          Κανε μας τη χάρη,… τυμβωρήχε

        5. Μιχάλης

          Η “μυθιστοριογραφία” του Ριντ προκύπτει από την φυσική του παρουσία, δημοσιογράφος ήταν, χρονικό έγραψε και μάλιστα με διεισδυτικότητα και αντικειμενικότητα. Ποιό είναι το πρόβλημά σου;

        6. Leftist

          Φίλε el quinto,

          Για το βιβλίο του Ριντ ο ίδιος ο Λένιν είχε πει “το συνιστώ ανεπιφύλαχτα σε όλο τον κόσμο”.

  2. Ηλίας Τζ.

    Προσυπογράφω την λιτή ανακοίνωση της Ανταρσυα Ν. Ιωνίας – Χαλκηδόνας κλπ.
    Ο “Εθνάρχης” ξεκίνησε δύο εμφυλίους: Ο πρώτος, ο πραγματικά καταστροφικός, ήταν ο ενδοαστικός και είχε την “τιμή” να τον ολοκληρώσει καταστρέφοντας.την Πατρίδα και τον Λαό της για χάρη μιας σάπιας κοινωνικής τάξης, της δικής του, και των ξένων ιμπεριαλιστών συνετυαίρων της. .. Ο δεύτερος ο ταξικός, θεμελιώθηκε τότε με το “ιδιώνυμο” και απέδειξε άλλη μια φορά, ότι η αστική τάξη είναι αδίστακτη στην υπεράσπιση της σαπίλας της. Ποιός …Μεταξάς(!), αυτός ήταν ένας διεκπεραιωτής καραγκιοζάκος, ντυμένος στα φασιστικά. Ο πραγματικός φασίστας ήταν ο …..”δημοκρατικός” …..”Εθνάρχης”…. Βέβαια η εργ. τάξη, σήκωσε περήφανα το γάντι του ταξικού εμφύλιου με τον αγώνα του ΔΣΕ, ξεφτιλίζοντας το ενωμένο αστικό στρατόπεδο, που απέδειξε, πως ούτε “εθνικό” ούτε “δημοκρατικό” ήταν: Ενας μοναρχοφασιστικός-δοσιλογικός εσμός, που “νίκησε” με ξένες πλάτες, στηριγμένος διαδοχικά σε Γερμανούς, Αγγλους, Αμερικάνους.
    Η ένδοξη ιστορία της ελληνικής αστικής δημοκρατίας……

    Reply
  3. Πελεντρίτης

    Τα πραχτικά της συνεδρίασης της ΚΕ των μπολσεβίκων στις 10 Οχτώβρη 1917 άλλα λένε,ότι δηλαδή η πρόταση του Λένιν εγκρίθηκε με πλειοψηφία 10 έναντι 2 που καταψήφισαν.Επίσης ο Λένιν στα Άπαντα αναφέρει σαφώς τους καταψηφίσαντες την απόφαση της εξέγερσης.Ο ίδιος ο Λένιν να παραποίησε τα πραχτικά και να μην ξέρει τι γράφει αυτό είναι μεγάλη προβοκάτσια.Παραχαράχτες και τυμβωρύχοι,ποιοί είναι;

    Reply
  4. el quinto regimientο

    ελα, ντε οι κακομοιροι οι τροτσκιστές έχουν μπερδευτεί. Οι μπολσεβίκοι φίλτατοι δεν ήταν Σύριζα το 2012, του 2015, του 2016. Για σκεφτείτε ενας αμερικανος δημοσιογράφος σουλατσάριζε στη συνεδρίαση της ΚΕ των μπολσεβίκων λίγο πριν την έκρηξη της επανάστασης!!! Ούτε για αστείο.

    Τι συνέβη; Απλούστατα ο Τρότσκι είτε ο ίδιος ειτε με ενδιάμεσους φρόντισε να περάσει αυτο το γαργαλιστικο παραμύθι στο Ριντ, που το πέρασε μετά στο βιβλίο του. Γιατί; Γιατί ο Τρότσκι δεν ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής οργάνωσης που διηύθηνε το στρατιωτικα οργανωμένο προλεταριάτο της Πετρούπολης και της Μοσχας. Ο Στάλιν ήταν. Αφού αυτός ειχε πειρα παρανομίας και ένοπλου. Ο Τρότσκι ήταν για το PR και για να ανοιξει τα ΣΟΒΙΕΤ υποδεχόμενος τον Λένιν στα σοβιέτ που θα ανακοινωνε την έναρξη της επανάστασης, τα ημερίσια καθήκοντα κτλ… κτλ… απλά πράγματα για πραγματικούς επαναστάτες

    Για σκεφτείτε η Κεντρική Επιτροπή του επαναστατικού κόμματος ταλαντευόταν στη πλειοψηφία του (!) πριν την επανάσταση και τους έβαλαν στις θέση τους κάποιοι πρωτοπόροι εργάτες!. Ρε τροτσκιστές, αυτά τα παραμυθάκια τα πουλάγατε για το Τσίπρα και το Λαφαζάνη, δεν περνάνε για τον Λένιν και τον Στάλιν. Ο κοσμος πλέον εχει την απαιτούμενη πειρα και καταλαβαίνει
    γιατι ο Τρότσκι ήταν σοσιαλδημοκρατική παρέκκλιση στο μπολσεβίκικο κόμμμα και πως φρόντισε απο τότε να φιλοτεχνει το προσωπείο του, ως του δήθεν μοναδικού επαναστάτη, που έσωσε…το μπολσεβικικο κομμα!!!
    ελα γελάμε

    φιλε Πελεντρίτη αν έχεις εύκαιρα τα απαντα, πέταξέ τα να τους τελειώσεις.

    Προσέξτε, μη μας συνεχίσετε το παραμύθι με τη “διαθήκη”, έτοιμα τα έχουμε απο άλλο θρεντ, θα σας ξεκρακώσουμε και σε αυτό το ζήτημα.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      βρε ελ κουϊντο ΓΙΑΤΙ λες σαχλαμαρες; Ο Τρότσκι ήταν ο ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού και ο πρώτος Διοικητής του! Μην αναπαράγεις εμπάθειες.

      Δεν είμαι τροτσκιστής, ούτε φυσικά και σταλινικός. Και το ψέμμα δεν το γουστάρω.

      ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Επίσης ΝΑΙ στην διαθήκη του ο Λένιν ζήτησε να παραιτηθεί/απομακρυνθεί ο Στάλιν από γραμματέας της ΚΕ, εξαιτίας του βίαιου χαρακτήρα του. ΑΥΤΗ είναι η αλήθεια φίλοι.

      ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

      Reply
    3. Κώστας

      Η διαθήκη έχει φτάσει σε μας δια χειρός Κρούπσκαγια, δεν αμφισβητείτε από καμία, σοβαρή, πηγή.

      Ο Τρότσκι ήταν για το PR ?? Έδειχνε στον κόσμο σε ποια τραπέζια θα κάτσουν, κάτι τέτοιο ?

      Κώστας

      Reply
  5. el quinto regimientο

    1) Οχι ο Τρότσκι δεν ήταν…ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού, ήταν υπουργός πολέμου. Εχει διαφορά. Ο Τρότσκι ανέλαβε το PR με τους πρωην τσαρικούς για να τους εντάξει στο κοκκινο στρατο και τα έκανε σκατά στο κυριότερο μέτωπο: το Δυτικο, τοσο στις επιχειρήσεις, όσο και στο σημαντικότατο κομμάτι του εφοδιασμού,
    προκαλώντας εκρήξεις σε μεγάλο τμήμα των κοκκινων στελεχών του κοκκινου στρατού που έβγαζαν φλύχταινες με τους πρωην τσαρισκούς και ειχαν ακομη την θέση ότι ο κόκκινος στρατός δεν έπρεπε να ειναι στρατός με αξιωματικούς κτλ… τακτικος κτλ…
    Εκει ανέλαβε ο Στάλιν και καθάρισε σε όλα και στο πολιτικό και στο οργανωτικο κομμάτι, ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΙΚΗ. Γι αυτο ολα τα στελέχη τα κοκκινα αργότερα πήγαν με τον ΣΤάλιν και τα κοκκινα στελέχη ήταν στελέχη και μέλη του κόμματος

    2) Ναι στην επιστολή του Λένιν στο Συνέδριο, ο Λένιν ζήτησε την απομάκρυνση του Στάλιν ως γγ , όχι ομως για πολιτικό ζήτημα. Και το ξέρετε. Στην ίδια επιστολή τα χώνει στον Τρότσκι και για το διοικητιστικό πνεύμα που τον διέπει στο ζήτημα της οργάνωσης (ανέφερα πριν) και στο παρελθόν του που ήταν μισομενσεβίκος. Δεν γράφει πουθενά ο Λένιν κάντε γ.γ. τον Τρότσκι.

    3) Ναι η επιστολή διαβάστηκε στο κομμα και μάλιστα φιλε αντάρσυε μάντεψε κάτι που δεν ξέρεις, ο ίδιος ο Στάλιν ζήτησε το κομμα να του αλλάξει θέση, να τον αποπέμψει απο γ.γ. μετά το θάνατο του Λένιν ΚΑι αυτο το έκανε ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ!!! Και ολες αυτες τις φορές ολοι ειπαν ΟΧΙ μεινε. ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ, δεν υπήρξε ουτε ένας που να μειοψηφούσε. Γιατί; Γιατί απλούστατα κανεις δεν ήθελε την καυτή πατάτα της ηγεσίας εκεινη την περίοδο που η οικονομια δεν ειχε σταθεροποιηθεί

    4) χαχα και εδω το καλύτερο: και ο ίδιος ο Τρότσκι ειχε εξαρχής τη θέση οτι η επιστολή δεν ήταν διαθήκη. Μάλιστα οταν οπαδός του Τρότσκι εξέδοσε την επιστολή του Λένιν στις ΗΠΑ σε εφημερίδα το 1924, μιλώντας για διαθήκη, χτυπώντας τον Στάλιν, Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΤΡΟΤΣΚΙ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΑΖΙ ΤΟΥ και ΟΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ, οτι ο Λένιν ποτέ δεν άφησε διαθήκη, αλλα επιστολή , πράγμα που συνηθιζόταν στα συνέδρια. Και οντως συνηθιζόταν.
    Μετά βέβαια το άλλαξε.

    Κατάλαβες; Ψαξε πρώτα την ιστορία, και ασε τι σου λένε οι τροτσκιστές

    Reply
  6. el quinto regimientο

    και για να μην μιλάς για εμπάθειες φιλε αντάρσυε γιατι εσυ εισαι εμπαθης εν προκειμένω, πουθενά δεν λέει ο Λένιν στην επιστολή του οτι ο ΣΤάλιν ειναι βίαιος (!). Γράφει οτι εχει έναν χαρακτηρα που ενώ ειναι κατανοητός ανάμεσα σε συντρόφους, δεν ταιριάζει στην θέση του γ.γ. γιατι προκαλεί έριδες.
    Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Οπως θες τα παρουσιάζεις.

    Ο Στάλιν λοιπόν επειδή δεν έπαιζε με κατινιές και φραξιονισμούς αποδέχτηκε τη κριτική του Λένιν και ζήτησε να τον απαλλάξουν απο αυτο το καθήκον. Οι αλλοι ομως δεν ήθελαν να σταματήσει να ειναι γ.γ. Του επέβαλαν να μεινει και σου εξήγησα γιατί.

    Για αυτό ορθότατα ο Στάλιν αργότερα ειπε το εξής: ναι σύντροφοι συνηθίζω να έχω έναν άγριο χαρακτήρα απέναντι στους οπορτουνιστές και σε αυτούς που θέλουν να διαλύσουν το κομμα και δεν πρόκειται ποτέ να απαλλαγώ απο αυτο το “”κουσούρι” (κάπως έτσι). Και καλά έκανε.

    Ετσι λοιπόν κέρδισε τη πλειοψηφία ο ΣΤάλιν, έτσι και ο μεγάλος ΙΤαλός Επαναστάτης στήριξε τον Στάλιν στην αντιπαράθεσή του με την “αριστερή αντιπολίτευση”. Σε ποιον αναφέρομαι ξέρει;.
    Μα στο Γκράμσι. Θες να διαβάσεις επιστολή του;

    τώρα ξέρεις μπορεις να συνεχίσεις να με αμφισβητείς, αλλα ξέρεις οτι μιλώ με ντουκούμετα που πλέον μπορεις να τα βρεις για πλάκα, αν με αμφισβητήσεις θα στα ρίξω και θα εκτεθείς.

    Reply
    1. Μιχάλης

      Ο Γκράμσι ήταν ήδη χρόνια φυλακή σε απομόνωση και φυσικό είναι να μην είχε καθαρή εικόνα για τις συγκρούσεις στο μπολσεβίκικο κόμμα. Ο Κόκκινος στρατός ιδρύθηκε μέσα στην φωτιά του εμφυλίου, άποψη του Τρότσκι ήταν να χρησιμοποιηθούν επαγγελματικά στελέχη του τσαρικού στρατού με τον έλεγχο των πολιτικών επιτρόπων. Τα έκανε τόσο χάλια ώστε όχι μόνο νίκησε τους λευκούς αλλά απόκρουσε και την ιμπεριαλιστική επέμβαση αλλά και την επίθεση της φασιστικής Πολωνίας. Ο μεγάλος στρατηλάτης Στάλιν στον κρίσιμο αυτό πόλεμο έδειξε τον τυχοδιωκτισμό του επιτιθέμενος στο Λβόφ αντί στη Βαρσοβία και βέβαια ηττήθηκε και παράσυρε την Σοβιετική Ένωση στην τελική ήττα. Έτσι χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσουν κοινά σύνορα η επαναστατική Ρωσία με την επαναστατική Γερμανία.

      Reply
  7. el quinto regimientο

    και για να τελειώνουμε με τα παραμύθια διαβάστε εδώ πως αλλάζει θεσούλα ο Τρόσκι ανάλογα με την συγκυρία (διαβάστε στο θρεντ). Ο Μαξ Eastman είναι αυτός που πρωτοέγραψε για “Διαθήκη”
    https://mltheory.wordpress.com/2015/03/12/80/

    ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

    Trotsky – Letter on Eastman’s Book, 1925:

    “Eastman asserts in several places that the Central Committee has “concealed” from the party a large number of documents of extraordinary importance, written by Lenin during the last period of his life. (The documents in question are letters on the national question, the famous “Testament,” etc.) This is pure slander against the Central Committee of our party. Eastman’s words convey the impression that Lenin wrote these letters, which are of an advisory character and deal with the inner-party organization, with the intention of having them published. This is not at all in accordance with the facts. “

    Trotsky – Letter on Eastman’s Book, 1925:

    Eastman’s assertions that the Central Committee confiscated my pamphlets and articles in 1923 or 1924, or at any other time or by any other means has prevented their publication, are untrue, and are based on fantastic rumors.

    Eastman is again wrong in asserting that Comrade Lenin offered me the post of chairman of the Council of People’s Commissars, and of the Council of Labor and Defense. I hear of this for the first time from Eastman’s book.”

    Trotsky – Letter on Eastman’s Book, 1925:

    “During his illness, Lenin repeatedly addressed letters and proposals to the leading bodies and congresses of the party. It must be definitely stated that all these letters and suggestions were invariably delivered to their destination and they were all brought to the knowledge of the delegates to the Twelfth and Thirteenth Congresses, and have invariably exercised their influence on the decisions of the party. If all of these letters have not been published, it is because their author did not intend them to be published. Comrade Lenin has not left any “Testament”; the character of his relations to the party, and the character of the party itself, preclude the possibility of such a “Testament.” The bourgeois and Menshevik press generally understand under the designation of “Testament” one of Comrade Lenin’s letters (which is so much altered as to be almost unrecognizable) in which he gives the party some organizational advice. The Thirteenth Party Congress devoted the greatest attention to this and to the other letters, and drew the appropriate conclusions. All talk with regard to a concealed or mutilated “Testament” is nothing but a despicable lie, directed against the real will of Comrade Lenin and against the interests of the party created by him. “

    Reply
    1. Μιχάλης

      Ρε συ quinto που την βλέπεις την αλλαγή της θεσούλας ; Τα ίδια λέει και στα τρία αποσπάσματα, μήπως χρειάζονται φρεσκάρισμα τα αγγλικά σου ;

      Reply
      1. el quinto regimiento

        ρε συ Μιχάλη, ρώτα τον Κωστή, εγώ εμποστεύομαι την κρίση του όταν εμφανιζονται μπροστά του ντοκουμέντα. εχω ανεβασει ενα θρεντ.. τη πηγη. Το διάβασες;

        Reply
  8. Πελεντρίτης

    Άς πάρουμε τώρα τα πραχτικά της επόμενης συνεδρίασης της ΚΕ της 16 Οχτώβρη του 1917.Συνολικά ήταν παρόντα 25 άτομα,εκτός από μέλη της ΚΕ και αντιπρόσωποι της στρατιωτικής οργάνωσης,των συνδικάτων κλπ Κριλένκο,Σάντμαν κλπ.Ψηφίζεται και πάλι το σχέδιο της εξέγερσης με πλειοψηφία 20 με 2 κατά και 3 αποχές.Εκλεγεται κέντρο για την οργανωτική καθοδήγηση της εξέγερσης.Στο κέντρο αυτό,που καθήκον ήταν να καθοδηγεί πραχτικά την εξέγερση σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΕ εκλέγονται οι Σβερντλόφ,Στάλιν,Ντζερζίνσκι,Μπουμπνόφ,Ουρίτσκι.Διάβασε τώρα και το άρθρο του Λένιν ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ που αναφέρεται στους Ζηνόβιεφ και Κάμενεφ ”που ηττήθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕ πάνω στο ζήτημα της αποφασιστικής μάχης”.

    Reply
  9. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    α. φίλε ελ κουϊντο, σαφώς και ο λένιν θεωρούσε τον Στάλιν βίαιο ως χαρακτήρα και για αυτόν τον λόγο είχε ζητήσει την παραίτηση/απομάκρυνσή του από την θέση του γραμματέας της ΚΕ. Μια απλή αναζήτηση θα σε πείσει για του λόγου το αληθές. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο Στάλιν είπε να παραιτηθεί και οι υπόλοιποι (και ο Τρότσκι μαζί) αρνήθηκαν. Το ότι οι υπόλοιποι δεν δέχτηκαν την προταση του Λένιν, δεν σημαίνει πως ο Λένιν δεν την έκανε, ή ότι δεν είχε δίκιο. Και δεν απαλλάσει τον Στάλιν από την μετέπειτα πολιτική/οργανωτική συμπεριφορά του η οποία και βίαιη και αντισυντροφική αποδείχθηκε απο την ιστορία.

    β. Ο Τρότσκι ήταν ένας από αυτούς που ίδρυσαν/έφτιαξαν/συγκρότησαν τον Κόκκινο Στρατό. Και αυτή είναι μια ιστορική αλήθεια.

    Reply
  10. el quinto regimientο

    πάντα ειχα την απορία όταν ημουν τροτσκιζων, τι να εννοεί ο Λένιν με το διοικητιστικο πνεύμα, αποδίδοντας μοφμή στον Τρότσκι;

    Εσεις δεν την ειχατε; Λοιπόν,όποιος , διαβάσει την ιστορία ξέρει. Ο Τρότσκι εκανε PR με τους πρωην τσαρικούς ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς (οπως τα λέω φιλε Κωστή, τηρουμένων των αναλογιών αυτά που κανετε εσεις οι λαετζήδες με τους συριζαίους στο συνδικαλιστικό) και ΕΔΙΝΕ ΕΝΤΟΛΕΣ. Δεν κοιτούσε ούτε να πείσει πολιτικά τα κοκκινα στελέχη για τη δημιουργία τακτικού οργανωμένου στρατού, ούτε βέβαια αξιολογούσε σωστά την ικανότητα των πρωην τσαρικών αξιωματικών και τη πίστη τους στο νέο αγώνα. Οποτε η οργάνωση του κοκκινου στρατού πήγαινε κατά διαόλου.

    Ο Στάλιν ομως αυτα τα έλυσε σε χρονο ντε-τε. Βλέπετε ένας πραγματικος επαναστάτης που έχει περάσει σε ολες τις δυσκολίες της επανάστασης, σε ολα τα μετωπα, απο φυλακες, εξορίες, ενοπλο αντάρτικο, απεργίες παράνομες, καθοδήγηση του βασικου μηχανισμού στην Πετρούπολη για χρόνια (ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΚΡΟΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ), αυτο ήταν πανεύκολο.

    Ηταν πανεύκολο
    1)να κρινει (με διαφορους τρόπους) αν ένας πρωην τσαρικος θα μπορούσε να υπηρετήσει την υπόθεση. Εκει βοηθάει και ο άγριος χαρακτήρας :-)

    2) να δώσει εντολές αλλα και ΝΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΞΕΙ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, για την εφαρμογή τους, να λειτουργήσουν ολα τα μέσα (σιδηρόδρομος, βόδια, άλογα) και να εφοδιαστει το στράτευμα απο τις αποθήκες

    3) να πεισει τους συντρόφους του που τον γνώριζαν ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΝ μιας και παντα έφερνε σε πέρας τις πιο δύσκολες αποστολές, οτι ο τακτικος στρατός δεν ήταν υποχώρηση αλλα προχώρημα, ότι ο κοκκινος στρατός χρειαζόταν έτσι κι αλλιως τους αξιωματικούς, αφού δεν ήταν προλεταριακος καθαρος στρατός, αλλα στη πλειοψηφία του αγροτικός και ότι μπορούσαν με σωστή οργάνωση να αξιοποιήσουν τη τεχνογνωσία πρωην τσαρικών.

    Καταλάβατε κύριοι;

    Οσο για το μισομενσβικος ως μομφή του Λένιν στον Τρότσκι που το υπενθυμίζει στην επιστολή στο ΣΥνέδριο, ναι αυτο δεν πολύ-αρέσει στο φιλο τον Κωστή που γουστάρει τη ΛΑΕ.

    Αλλα φαντάζομαι στους επαναστάτες τους γνήσιους η κομματική πορεία ενος στελέχους πρέπει να ειναι πάντα γνωστή και να μην λησμονείται. Ειδικά όταν ήταν στο βούρκο του οπορτουνισμού για χρόνια. Γιατι στη κρισιμη στιγμή μπορει να θυμηθεί τα παλιά, οπως τα θυμήθηκε ο Τρότσκι.

    Και να μην ξεχνάμε ότι όταν ο Τρότσκι μπήκε στο μπολσεβίκικο κομμα, ειπε μια χαρκατηριστική φράση:
    ΘΑ ΒΑΡΑΩ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ!
    μονο με τέτοιες διαβεβαιώσεις θα γινόταν ο Τρότσκι μέλος του κομματος των μπολσεβίκων. Αυτά βέβαια ο Στάλιν τα θύμησε στους μπολσεβίκους, οταν ο Τρότσκι ξέχασε να βαράει προσοχή,
    δεν ειναι τυχαίο λοιπόν ότι πήρε κατι 600.000 ψήφους στο κομμα ο Στάλιν
    ενω η αντιπολίτευση κατι 6.000 (χοντρικά, δεν θυμάμαι ακριβώς τα νούμερα, αλλα μιλάμε για τέτοια τάξης μεγέθους διαφορά).

    Reply
  11. Πελεντρίτης

    Να προσθέσουμε και το γράμμα του Λένιν προς την ΚΕ του ΣΔΕΚΡ ,τ.34,όπου εκεί στη σελίδα 424 δίνει ακριβή στοιχεία τόσο για τον ρόλο των Ζηνόβιεφ-Κάμενεφ όσο και για τη συνεδρίαση της ΚΕ.

    Reply
  12. el quinto regimientο

    όπου άγριος κανονικά βάλτε οξύθυμος και απότομος, δεν νομίζω να χρησιμοποιει τη λέξη άγριος ο Λένιν. Εγραφα γρήγορα και εγώ. Επιπλέον, μη μου πιάνετε στα στρατιωτικα ζητήματα γιατι δεν το κατέχετε, οπως βλέπετε. Στη Βαρσοβία ο κόκκινος στρατός συνετρίβη γιατί δεν ειχε εφεδρείες. Νομίζω ότι και ο Στάλιν ήταν υπερ του να γινει η επίθεση κι ας μην υπήρχαν οι εφεδρείες γιατι το ηθικο ηταν υψηλο και υπήρχε η πιθανότητα της νίκης. Αν έπεφτε το καθεστώς της Πολωνίας η επανάσταση θα εξαπαλωνόταν σε αρκετές χώρες και θα εδραιωνόταν παραπέρα.
    Αν θέλετε να το αναζητήσω ομως ειναι πανεύκολο. Και απο πολλές πηγές.

    Reply
  13. el quinto regimientο

    φαντάζομαι βρήκατε το επίμαχο απόσπασμα του Τρότσκι, έτσι:

    Comrade Lenin has not left any “Testament”; the character of his relations to the party, and the character of the party itself, preclude the possibility of such a “Testament.” The bourgeois and Menshevik press generally understand under the designation of “Testament” one of Comrade Lenin’s letters (which is so much altered as to be almost unrecognizable) in which he gives the party some organizational advice.

    θέλετε μετάφραση; Σορρυ δεν εχω χρόνο. Ο Κωστής ομως ξέρει μια χαρά εγγλέζικα :-)

    Reply
  14. el quinto regimientο

    ναι ο Γκράμι ήταν χρόνια φυλακή και δεν ήξερε… χα χα!!!
    Ασε ρε Μιχάλη… τώρα, δεν σας βγαίνει το παραμύθι…

    Reply
  15. el quinto regimientο

    ρε συ Πελεντρίτη, κάτι άσχετο, ήθελα να το ρωτήσω ομως και σε κάποιον άλλο συνομιλητή που γράφει παρόμοια με εσένα σε διάφορα φόρα (μπορει να εισαι και ο ίδιος, γιατί και εγώ κατα καιρούς έχω άλλο ψευδώνυμο, εδω γραφω πάντα ως quinto)
    γνωριζόμαστε ή είσαι “παλιός” που λέμε;

    Κατι μου έλεγε οτι θα δώσεις τις συγκεκριμένες απαντήσεις με τη πολύ συγκεκριμένη σειρά ειδικά το “Σβερντλόφ,Στάλιν,Ντζερζίνσκι,Μπουμπνόφ,Ουρίτσκι.”,
    επειδή τις ξέρω πάντα (καρμπόν) από συντροφό μου, που ειναι “παλιός”.

    αν θες μου απαντας… (ειμαι λίγο περίεργος, ξέρω, αλλα στην τελική μιση ντροπή δικη μου , μιση δική σου αν δεν απαντήσεις :-))

    Reply
  16. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

    el κουϊντο, ΜΗΝ λές παπαριές:

    α. Μην προσπαθείς με πληθ΄ρωρα στοιχείων ΣΕ ΑΛΛΑ θεματα, να μας πείσεις για τηυν πρωταρχική λαθεμένη θέση σου. Ο Λ¨ενιν θεωρούσε τον Στάλιν αυταρχικό και βίαιο ως χαρακτήρα. Και ζήτησε και ζήτησε την παραίτηση/απομάκρυνσή του απο τη θέση του γραμματέα. Τόσο απλά και καθαρά! Μην τα στριφογυρίζεις με δικολαβίστικα τερτίπια για να σώσεις την αρχική λαθεμένη θέση σου!

    β. Το γεγονός ότι ο στάλιν υπέβαλε την παραίτησή του και οι υολοιποι ΚΑΙ Ο ΤΡΟΤΣΚΙ δεν την έκαναν δεκτή, δεν αλλάζει ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ την ουσία: Ο Στάλιν κατά τον Λένιν -και όχι μόνο- ήταν βίαιος και αυταρχικός ως χαρακτήρας και έπρεπε να παραιτηθεί. Το γιατί το έλεγε αυτό ο Λενιν, το κατάλαβαν αργοτερα και πάνω στο πετσί τους σχεδόν όλοι της γενιάς του ’17 που έκαναν την επανάσταση.

    γ. Ο Τρότκσι ήταν από τους ιδρυτές του Κοκκινου Στρατού. Είτε σου αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η ιστορική αλήθεια.

    Reply
  17. el quinto regimiento

    “Ο Στάλιν είναι πολύ απότομος και το ελάττωμα αυτό, που είναι εντελώς ανεκτό στις προσωπικές σχέσεις κομμουνιστών αναμεταξύ τους, δεν είναι ανεκτό για κείνον που κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Γι’ αυτό, προτείνω στους συντρόφους να βρούν ένα μέσο να βάλουν στη θέση του κάποιον άλλο, ο οποίος σχετικά με τον Στάλιν να έχει τούτο το χαρακτηριστικό, να είναι πιό υπομονετικός, πιο ανοιχτόκαρδος [1] και πιο ευγενικός απέναντι στους συντρόφους και να είναι λιγότερο δύστροπος. Το ζήτημα αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μικρολογία. Μα πιστεύω πως άμα το ιδούμε από την άποψη της αποφυγής ενός σχίσματος και από την άποψη των σχέσεων Στάλιν και Τρότσκι, δεν είναι καθόλου μικρό, ή καλύτερα είναι ένα τέτοιας λογής μικρό πράγμα που αργότερα μπορεί να έχει αποφασιστική σπουδαιότητα.”

    μετά το παραπάνω ο καθένας μπορεί να συγκρίνει με αυτά που λέει ο Αντάρσυος, και να μας πει ποιος ειναι ο κολλημένος ή αντιπαθής.

    ___________________________
    παρακάτω φιλε Αντάρσυε, οι εκκαθαρίσεις του 37-38 δεν άγγιξε τη πλειοψηφία όσων έκανε την επανάσταση, εκτος αν ξεχνάς οτι το κομμα δεν ειναι μονο τα στελέχη της ΚΕ του 17.

    Αλήθεια, εσύ Αντάρυσε ποιες πηγές έχεις γι αυτα που λες;
    Ρομπερτ Κονκουεστ, τη ψυχροπολεμική σχολή ανάγνωσης της “ιστοριας” δηλαδή τα παραμύθια της IRD (τα χαλκεία της ΜΙ6);.

    Συνέχισε στους συολλογισμούς μου και θα συνεχίζω τους δικούς μου και θα φαίνεται ποιος εκτίθεται με αυτά που γράφει.

    Το οτι δεν σας τα παρουσιάζω ολα αμέσως ειναι θέμα τακτικής. Λίγα , λίγα ..

    Reply
    1. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

      φιλε ελ κουϊντο, έχεις λάθος. Μιλώ με στοιχεία. Εσύ αντιθέτως πάιζεις με τις λέξεις. Ο Λ¨ενιν ΗΘΕΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ επειδή ο Στάλιν ήταν βίαιος και αυταρχικός ως χαρακτήρας “σκαιός” στην μετάφραση της Συγχρονης ΕΠοχης (τελευταία γράμματα και άρθρα).

      Μην κολλάς στις λέξεις και βυζαντινολογείς! Και το ΠΟΣΟ ΔΙΚΙΟ είχε ο Λενιν για τον Στάλιν, φάνηκε λίγα χρόνια αργότερα…

      Reply
  18. Πελεντρίτης

    Ρε ΑΝΤΆΡΣΥΕ που είδες τα περί αυταρχικού και βίαιου χαρακτήρα;Το διάβασες το κείμενο του Λένιν;Εκεί ,λοιπόν,επεξηγεί ότι ένας γ.γ πρέπει να είναι πιό υπομονετικός,πιό προσιτός ,πιό ευγενικός και πιό προσεκτικός προς τους συντρόφους,λιγότερο ιδιότροπος.Κατά τα άλλα σου συνιστώ να μελετήσεις τον Λένιν από τ 31 έως 34 ,εκεί θα διαπιστώσεις ότι στο ζήτημα των εθνικοποιήσεων ακολουθείτε πολιτική μενσεβίκων.Και το ζήτημα του εργατικού ελέγχου πού το βρίκατε,έχουμε επαναστατική κατάσταση;Εδώ δεν σας συμφέρει ο Λένιν βέβαια,όπου σας συμφέρει τον επικαλείστε.

    Reply
    1. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

      πελεντρίτη, έχω διαβάσει τόσο το κείμενο του λένιν όσο και μεγάλο μέρος του έργου του! Και πιστεύω ότι έχεις λάθος στις εκτιμήσεις σου. Είναι πολύ σαφές ότι ο λένιν ήθελε και ζήτησε την παραίτηση του στάλιν απο την θέση του γραμματέα της ΚΕ, ακριβώς επειδή εκτιμούσε ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΚΙΟΛΑΣ τον χαρακτήρα του Στάλιν, σαν έναν βίαιο αυταρχικό χαρακτήρα.

      Οσον αφορά τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την εθνικοποίηση και τον εργατικό έλεγχο, ξαναδιάβασέ τις διότι και σε αυτό έχεις λάθος

      Reply
  19. el quinto regimiento

    Ο σύντροφος Λένιν δεν άφησε καμία «Διαθήκη» ο χαρακτήρας των σχέσεων του με το κόμμα, και ο χαρακτήρας του ίδιου του κόμματος, αποκλείει την πιθανότητα μιας τέτοιας «Διαθήκης». Ο αστικός και ο μενσεβίκικος Τύπος γενικά αναφέρονται με την ονομασία «Διαθήκη» σε μία από τις επιστολές του συντρόφου Λένιν (που έχε τόσο πολύ μεταβληθεί ώστε να είναι σχεδόν αγνώριστη) στην οποία δίνει στο κόμμα κάποιες οργανωτικές συμβουλές.

    αυτά έγραψε δημόσια ο Λέων Τρότσκι: το.1925

    καταλάβατε κύριοι και κυρίες; Ο Τρότσκι το 1925 έλεγε ότι δεν υπήρχε καμια διαθήκη οτι ήταν ένα υπηρεσιακο σημειωμα του Λένιν , πράγμα που συνηθιζόταν. Ο ΤΡΟΤΣΚΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΑ

    Εκ των υστέρων βέβαια ο Τρότσκι άρχισε τα ψέματα, μιλώντας για διαθήκη, γιατί γνώριζε οτι θα τον καλυπτε ο μενσεβικικος και αστικός τύπος και οι μυστικές υπηρεσίες της ευρώης και των ΗΠΑ.

    Στα στερνά του ο Τρότσκι, πριν τον εκτελέσει ο καταλανός σύντροφος Μερκαντέρ, έλεγε…ο Στάλιν …σκότωσε τον …Λένιν!!!

    μη μιλάτε λοιπόν για τυμβωρυχίες…εσεις ειδικά
    Θέλετε να το συνεχίσουμε ; Κανενα πρόβλημα.

    Κωστή μου πείστηκες, ; Τι λες εσυ;

    Reply
    1. ΑΝΤΑΡΣΥΟΣ

      ελ κουϊντο βυζαντινολογείς και με μπόλικες περικοκλάδες. Ο Λ¨ενιν στο γράμμα του (δεν με ενδιαφέρει αν είναι διαθήκη ή δεν είναι) είναι ΠΟΛΥ ΣΑΦΗΣ για τον Στάλιν τον οποίο θεωρεί βίναιο και αυταρχικό ως χαρακτήρα και για τον λόγο αυτόν ζητά την παραίτησή του απο την θέση του γραμματέα. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια.

      Reply
      1. el quinto regimientο

        φιλε ΑΝΤΑΡΣΥΕ μαλλον δεν καταλαβαινεις, μολις σου ανέβασα το επιμαχο απόσπασμα της επιστολής του Λένιν, και οπως ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΔΩ ΠΕΡΑ ΙΔΙΟΙΣ ΟΜΜΑΣΙ, δεν γράφει αυτα που ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ ισχυρίζεσαι εσύ.
        Τώρα συνέχιζε να λες τα δικά σου και εγώ προφανώς θα λέω τα δικά μου. Μας κρινουν οι τριτοι που μας βλέπουν. Καμια φορά έτσι γινεται στα πηγαδάκια.

        Reply
  20. el quinto regimiento

    και τώρα ένα κουίζ για “δυνατούς λύτες”: ποιες ειναι οι τρεις μεγάλες πράξεις ρουφιανιάς του Τρότσκι και ενος εκ των συνεργατών του στο Μεξικό, λίγο πριν εκτελεστεί ο Τρότσκι; Ο συνεργάτης του ήταν γνωστός… ζωγράφος

    -σας βοηθάω, έχετε ακούσει τίποτα για την επιτροπή αμερικανικών υποθέσεων που δίωκε απηνώς τους αμερικανους κομμουνιστές;
    -εχετε ακούσει ποτέ για δώσιμο κομμουνιστών στο FBI απο συνεργάτη του Τρότσκι, το ζωγράφο που σας είπα;
    -εχετε ακούσει ποτε ένα χαφιέδικο παραμύθι για κάποιους μεξικανούς κομμουνιστές, που μαζί με συντρόφους τους πολιτικούς πρόσφυγες ισπανούς ήθελαν -και καλά- να συνεργαστούν με τους φασίστες του Μεξικό για να ανατρέψουν τη κυβέρνηση του Μεξικό; Ποιος τα διέδιδε αυτά και πότε, ξέρετε; Ξέρετε τι επακολούθησε; Καταστολή και σύλληψη κομμουνιστών ισπανών πολιτικών προσφύγων.
    -έχετε ακούσει για μια βρώμικη υπόθεση με αποκαλύψεις της σοβιετικής κατασκοπείας στην Ιαπωνία, η οποία οδήγησε σιγα-σιγα στην σύλληψη του μεγάλου σοβιετικού κατασκόπου Ζόργκε;

    λίγα- λιγα παιδιά….
    αλλά θα τα πούμε ολα, να λάμψει η αλήθεια. Και μάλιστα ως προωτοπόροι προτείνω να κατακερματίσουμε την χρονική αφήγηση. Να κάνουμε δηλαδή το jump cut του Γκοντάρ. Αφού πιάσαμε τη “διαθήκη”, τώρα ας πάμε στο τέλος και μετα επιστρέφουμε στις δικες της Μόσχας και στον Τουχασέφσκι.

    Μη φοβάστε θα μιλάμε για μέρες, αν αντέχετε

    Reply
    1. Μιχάλης

      El quinto. αν αρχίσουμε τις φήμες και τις εικασίες δεν βγαίνει πουθενά, γιατί εγώ θα σου έλεγα για τις φήμες οτι ο Στάλιν δηλητηρίασε τον Λένιν και δεν θα τελειώναμε ποτέ. Ας περιοριζόμαστε στα γεγονότα και τα δεδομένα της πολιτικής…

      Reply
      1. el quinto regimientο

        ποιες φήμες; Γι αυτό σας λέω: Συνεχίστε να εκτίθεστε. Θέλω ομως να πάρετε ΟΥΛΟΙ θέση.
        1) Κώστας
        2) Αντάρσυος
        και μετά αρχίζω να πετάω τα στοιχεια 1 , 1 για το κουίζ μου. Θα δούμε πως διαχρονικά ο στενός κύκλος του Τρότσκι ήταν ή μετατράπησαν πολύ γρήγορα (όσο ζούσε και ο Τρότσκι) σε πρακτοράτζες της CIA, και χαφιέδες του FBI.

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.