.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


“Διαδίκτυο & πληροφοριακά αγαθά” στο Ράδιο Παντιέρα της ERTopen (Βίντεο)


«Διαδίκτυο, πληροφοριακά αγαθά και ο κλονισμός του νόμου της αξίας».

Αυτό ήταν το θέμα της εκπομπής «Ράδιο Παντιέρα» που μεταδόθηκε από το ελεύθερο ραδιόφωνο της ERTopen το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαρτίου 2017, από τις 18.00 μέχρι τις 19.00.

Προσκεκλημένος στο στούντιο, ήταν ο φοιτητής της Νομικής Περικλής Γερολυμάτος.

Συζητήσαμε μαζί του για το Διαδίκτυο, τα πληροφοριακά αγαθά, τις νέες μορφές οργάνωσης της παραγωγής σε αποκεντρωμένες και συνεργατικές δομές, παραδείγματα νέων μορφών συμμετοχικής οικονομίας –ομότιμης παραγωγής.

Αφορμή για την σημερινή εκπομπή, ήταν πρόσφατο άρθρο του Περικλή Γερολυμάτου στην Παντιέρα: Διαδίκτυο, πληροφοριακά αγαθά και ο κλονισμός του νόμου της αξίας

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφερθήκαμε σε μορφές κοινωνικοποιημένης παραγωγής, όπως το δημιουργούμενο από τους χρήστες περιεχόμενο του Facebook, του YouTube, του Τwitter, του Instagram κ.ά.

Καθώς κάθε μέρα δημιουργούνται 43.200 ώρες νέων βίντεο στο YouTube και ανεβαίνουν 250 εκατομμύρια νέες φωτογραφίες στο Facebook, γίνεται αντιληπτή η βαρύτητα της παραγωγής με βάση την κοινωνικοποιημένη – αποκεντρωμένη σχέση, η οποία μάλιστα επεκτείνεται ευρύτερα σε ιστοσελίδες, μπλογκ, σελίδες συζητήσεων, φόρουμ.

Καθώς χαρακτηριστικό των ψηφιακών προϊόντων είναι η ευχέρεια της «αντιγραφής και της επικόλλησης», οι δυνατότητες δεν περιορίζονται μόνο στη δωρεάν πρόσβαση, αλλά βασίζονται και στη δωρεάν αναπαραγωγή, εισάγοντας νέες αντιφάσεις στις παραγωγικές σχέσεις στο στάδιο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Είναι αυτές  ενσωματώσιμες, ή αποτελούν «βόμβα στα θεμέλια» του συστήματος;

Σε αυτό και σε ανάλογα ερωτήματα επιχειρήσαμε να δώσουμε απαντήσεις με τον καλεσμένο μας.

Στην παρουσίαση της εκπομπής, σήμερα ήταν ο Νίκος Ξηρουδάκης. Στη ρύθμιση του ήχου, ο Παναγιώτης Ζέκιος.

Στην έναρξη της εκπομπής προηγήθηκε σύντομο δελτίο ειδήσεων. Προφανώς αυτό δεν περιλαμβάνεται στα βίντεο που ακολουθούν, στα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση με τον Περικλή Γερολυμάτο.

H εκπομπή «Ράδιο Παντιέρα» μεταδίδεται από το ελεύθερο ραδιόφωνο της ERTopen κάθε Τετάρτη απόγευμα, από τις 18.00 μέχρι τις 19.00 στους 106,7 στα fm στην Αττική, καθώς και μέσω του διαδικτυακού ραδιοφώνου της ertopen.com.

Το πρόγραμμα αναμεταδίδεται από τον ραδιοφωνικό σταθμό του Εργατικού Κέντρου της Εύβοιας στους 96,5, στα Χανιά στους 1134 χιλιόκυκλους στα μεσαία καθώς και από διάφορους άλλους σταθμούς της Ελλάδας.

 

 

 

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 90.00% ( 4
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.