.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Για τη στάση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας εν όψει της Πρωτομαγιάς


Θεόδωρος Μπελεζώνης, Εργατικό Κέντρο ΠάτραςΣυντονισμός εργατικών συλλογικοτήτων/εργαζομένων/συνδικαλιστών

“Το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, φροντίζει πρώτο για την υγεία των εργατών. Δεν θα αλλάξουμε τώρα πορεία. Εμείς θα περιφρουρήσουμε την απεργία της Παρασκευής. Δεν θα κάνουμε καμία συγκέντρωση”, σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος.

“Ας αναλάβουν την ευθύνη σε ό,τι κάνουν…Κανείς όμως δεν μπορεί να επικαλείται απόφαση του Εργατικού Κέντρου”, απάντησε ο Δ. Αγγελόπουλος σε ερώτηση για την πρόθεση εργατικών σωματείων να συγκεντρωθούν στο Εργατικό Κέντρο την Παρασκευή.”

Αυτή ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, δια στόματος του οργανωτικού του γραμματέα, υπερασπίζοντας με επιμονή την απόφαση της διοίκησης του να μην προχωρήσει σε συγκέντρωση την 1η Μάη.

Προηγήθηκαν μεμονωμένα δημοσιεύματα που χωρίς τις αρχές της δεοντολογίας και της αλήθειας, δημιούργησαν σύγχυση παρουσιάζοντας το κάλεσμα που είχαμε βγάλει ως Συντονισμός εργατικών συλλογικοτήτων/εργαζομένων/συνδικαλιστών σε συγκέντρωση και πορεία την Πρωτομαγιά, ως ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Ακόμα και αυτό όμως, δεν δικαιολογεί το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Αγγελόπουλου.

Ερωτήματα:

1) Οι συγκεντρώσεις που συμμετείχε το ΕΚΠ όπως η πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία στις 7/04 Απρίλη ήταν κάτι για το οποίο μετανιώνουν;

2) Δεν θέτει σε προτεραιότητα ο Δήμος Πατρέων την υγεία των κατοίκων, όταν (και σωστά) καλεί σε ανοιχτή κινητοποίηση για το ζήτημα της διέλευσης του τραίνου την Κυριακή 3 Μάη (!); Φανταζόμαστε πως το Εργατικό Κέντρο δεν θα συμμετέχει.

3) Αν γίνουν συγκεντρώσεις στις 9 Μάη, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση με μέτρα υγειονομικής προστασίας, θα υπάρχει ζήτημα για την υγεία των εργατών;

4) Να φανταστούμε επίσης ότι μιας και το ζήτημα των συναθροίσεων δεν θα αλλάξει και πολύ για τους επόμενους αρκετούς μήνες (που ετοιμάζεται εργατική σφαγή), οι μαζικές συγκεντρώσεις των εργαζομένων με οποιοδήποτε τρόπο και μέτρα ατομικής προστασίας είναι εκτός θέματος.

5) Μπορούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία να καλούν σε εργατικές και απεργιακές συγκεντρώσεις, ή πρέπει να παίρνουν κάποια ειδική άδεια από το Εργατικό Κέντρο που είτε δεν αποφασίζει ή καλεί αργοπορημένα ;

Αυτή η πλήρως αντιφατική στάση, δεν αποτελεί ζήτημα υπευθυνότητας ως προς την υγεία των εργατών.

Είναι πολιτική επιλογή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που δείχνει ότι σε μια κρίσιμη καμπή της μάχης για ανυπακοή και αντίσταση στη στρατηγική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου (και όχι προφανώς στα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας), δεν είναι πρόθυμη να συμβάλει. Η απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας της διοίκησης για κάλεσμα στα σωματεία-μέλη του Εργατικού Κέντρου, για να συντονιστεί η οργάνωση των εργαζομένων μέσα στην πανδημία είναι ενδεικτική.

Ακόμα χειρότερα, με τέτοιες «σοβαροφανείς» δηλώσεις, η διοίκηση αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην αστική κυβερνητική προπαγάνδα να συκοφαντήσει και να επιτεθεί στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων την Πρωτομαγιά.

Οι εργαζόμενοι, οι συνδικαλιστές, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι συλλογικότητες, οι πολιτικές οργανώσεις που εδώ και τόσο καιρό (και δικαίως) κινητοποιούνται, έχουν αποδείξει ότι ο αγώνας και η προστασία της υγείας μπορούν να συμβαδίζουν.

Δεν ζητούν, ούτε έχουν ανάγκη από την νομιμοποίηση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Θα έχουμε να πούμε πολλά και μετά την Πρωτομαγιά.
Τώρα προέχει οι δυνάμεις της εργασίας, που κράτησαν όρθιο το λαό μέσα στην πανδημία, να προτάξουν τις δικές του ιεραρχήσεις σε όλα τα επίπεδα. Να βγουν στην αντεπίθεση αγωνιστικά, ενωτικά, ταξικά για τα δικαιώματα στην εργασία την υγεία, τις ελευθερίες για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, πανδημίες και δυστυχία.

Η στήριξη των απεργιακών συγκεντρώσεων της πρωτομαγιάς μπορούν να γίνουν το πρώτο βήμα αυτής της πορείας.

Όλοι-ες στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία της 1ης Μάη στις 10:30 στη πλατεία Όλγας.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 80.00% ( 9
Συμμετοχές )



9 σχόλια στο “Για τη στάση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας εν όψει της Πρωτομαγιάς

  1. Ανώνυμος

    Μια ζωή στην παλάντζα μεταξύ εργατικού κινήματος και της αντίδρασης, ενίοτε και στις πιο ακραίες της μορφές, όπως οι θιασώτες της “αγέλης” και “πρώτα η οικονομία”. Μικροαστικές συλλογικότητες και συντονισμοί χωρίς μπούσουλα.
    Την Πρωτομαγιά απεργούμε και κάνουμε συμβολικές τοπικές παρουσίες, παντού, αλλά με όλα τα μέτρα προφύλαξης, ακριβώς όπως και στις 7/4 αλλά και στις 28/4 (αυτή δε μας …άρεσε;!). Δεν καλούμε σε πυκνές κεντρικές συγκεντρώσεις αναζωπύρωσης της μόλυνσης. Ακολουθούμε την τακτική της μαζικής κινητοποίησης αλλά σε μεγάλη διασπορά. Προσαρμογή στις ειδικές συνθήκες λέγεται αυτό. Εχει και το πλεονέκτημα, ότι θα εμφανιστούμε και σε γειτονιές, που δεν είχαν ξαναδεί πρωτομαγιάτικες κινηματικές εκδηλώσεις.
    Κατανοητό ότι οι “συντονισμοί” και το εξωκοινοβούλιο δεν έχουν δυνατότητα τέτοιων μορφών πάλης λόγω λειψανδρίας. Δε θα “φανείτε”, και για σας αυτό είναι το κύριο, Ο.Κ..
    Κάντε ό,τι νομίζετε μόνοι σας, αφού διαφωνείτε, αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες. Αλλά μη θέλετε να βγείτε κι από πάνω. Δε θα προσαρμοστεί το εργατικό κίνημα στις ανεπάρκειές σας.

    Reply
    1. αλεξ

      ρε εσεις να βγείτε. η εργατικη ταξη που θα βγει;
      οι μονο οι εκπροσωποι των ΔΣ θα καταθεσουν στεφανι για χάρη της

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Το ΠΑΜΕ δεν είναι σφραγίδα. Εχει ζωντανούς δεσμούς με την εργατική τάξη από την οποία και ξεπήδησε. Κι όταν λέμε “ζωντανούς”. πριν από όλα εννοούμε τους οργανωτικούς. Δεν είναι σκορποχώρι, ούτε απροσδιόριστες “συλλογικότητες”. Χιλιάδες εργαζόμενοι αύριο θα είναι έξω, εκεί, που τους καλούν σωματεία επιτροπές αγώνα καθώς και οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ.
        Δεν περιμένει το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ βγάζοντας μιαν ανακοίνωση για συγκέντρωση, να του την προβάλουν τα συριζοπασόκικα ΜΜ”Ε” και μετά να κατσικώνεται για …κινητοποίηση “από τα κάτω”! Δεν είναι “podemos” το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ ούτε “πλατείες”.
        Λίγη υπομονή, και αύριο θα τρίβετε τα ματάκια σας.

        Reply
    2. ΦΦ1917

      Σωστή παρατήρηση Ανώνυμε.
      Όλα τα Εργατικά Κέντρα που οι ταξικές δυνάμεις πλειοψηφούν λειτούργησαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
      Αυτό που λέει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας είναι το απολύτως λογικό,δηλαδή δεν μπορεί κανένα σωματείο ή συλλογικότητα να λειτουργεί αυθαίρετα εξ ονόματος του χωρίς να έχει παρθεί απόφαση.
      Επίσης οι ερωτήσεις είναι εξαιρετικά αποπροσανατολιστικές.
      Οι μαζικότατες πορείες που κάνει το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία σε κάθε κινητοποίηση αλλά ιδίως την 1 Μάη αντικειμενικά με βάση τις συνθήκες και την ταξική μέριμνα για τις λαϊκές ζωές δεν μπορούν να γίνουν όπως άλλες χρονιές. Μπορεί να καλέσει το ΠΑΜΕ συγκεντρώσεις στις οποίες θα μαζευτούν χιλιάδες άτομα?
      Το κυριότερο είναι η ασφάλεια των λαϊκών ψυχών και το δευτερεύον
      ότι αυτό θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αστικής προπαγάνδας.
      Επίσης υπάρχουν αποφάσεις από σωματεία τα οποία έχουν πάρει αποφάσεις μέσα από τα συλλογικά τους όργανα,δεν είναι ούτε τσιφλίκι ούτε συντεχνία του ΠΑΜΕ για να τους ορίζει το τι και πως θα το κάνουν. Για αυτό θα γίνουν συμβολικές συγκεντρώσεις,δράσεις και κινητοποιήσεις από σωματεία,εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες με σεβασμό στους αλύγιστους της ταξικής πάλης.
      Το ΠΑΜΕ απεργεί δεν κάνει απεργοσπασίες και περιφρουρεί τους χώρους εργασίας.Νομίζω ότι η ουσία βρίσκεται εκεί και αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αγώνων στις μέρες του κορονοιού.
      Οπότε προς τι η γκρίνια?
      Μήπως άραγε οι Κουβανοί που τόσο θαυμάζονται από ορισμένους χώρους τελευταία,είναι συμβιβασμένοι με το αστικό κατεστημένο όταν αναβάλλουν τις δράσεις για την Πρωτομαγιά?

      Reply
    3. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Χαίρετε.
      “Ανώνυμε” 30.04.20 at 16:26, μήπως να προσέχουμε τα λόγια μας όταν μιλάμε, και μάλιστα σε φόρουμ δημόσιου διαλόγου; “Herd immunity” και “Πρώτα η οικονομία” (!);; Έχουνε καμία σχέση αυτά με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή την εξωκοινοβουλευτική αριστερά γενικότερα;; Θες να πεις ότι οι υγειονομικοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και όλα τα μέλη της, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις 7 Απρίλη στα Νοσοκομεία, είναι θιασώτες του herd immunity;; Μήπως έχουμε χάσει κάθε αίσθηση των λέξεων;;
      Από που προκύπτει ότι θα υπάρξει “αναζωπύρωση της μόλυνσης” από μια κεντρική συγκέντρωση στα Χαυτεία ή το Σύνταγμα με τήρηση όλων των μέτρων, μάσκες κλπ; Έχεις εσύ καμία επιστημονική μελέτη που να λέει κάτι αντίστοιχο;;
      Αν όχι, προς τι όλ’ αυτά τα ανεκδιήγητα;;
      Αν το άρθρο που διάβασες περιείχε ανακρίβειες (αθέλητες, είμαι σίγουρος) έχεις κάθε δικαίωμα να διαμαρτυρηθείς για τις συγκεκριμένες ανακρίβειες. Κι εγώ μαζί σου. Τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού και επικίνδυνα, Ανώνυμε.
      Οι καιροί είναι πολύ πονηροί και ο,τι λέμε μπορεί κάλιστα να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Όπως, για παράδειγμα, το να εκτοξεύουμε κατηγορίες για υποστήριξη της θανατοπολιτικής της “αγέλης”. Θα ρθει αύριο και η άρχουσα τάξη και θα μας πει “Ε, αφού κι εσείς μεταξύ σας τα συζητάτε και τα ενστερνίζεστε, γιατί να μην τα κάνουμε κι εμείς;;”.
      Πρόσεξε, Ανώνυμε, οι λέξεις είναι πιο επικίνδυνες κι απ’ τις σφαίρες καμιά φορά.

      Reply
  2. άλλος ανώνυμος

    Βασικά την Πρωτομαγιά δε καλείται τον κόσμο πουθενά υπακούοντας στον Μητσοτάκη

    Reply
  3. Zack_Rakis

    Το ότι έχετε ανακοινώσει συγκεκριμένες συγκεντρώσεις δε σημαίνει ότι θα πραγματοποιηθούν κιόλας.
    Έχετε συνηθίσει την αστική νομιμότητα και έχετε δεδομένο ότι το κράτος θα τις επιτρέψει.
    Το ΠΑΜΕ από την άλλη έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαμορφώσει όλες τις προϋποθέσεις ώστε τα συλλαλητήρια των εργατών να πραγματοποιούνται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
    Τέλος, η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου δεν αναφέρει πουθενά ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, αλλά τσάμπα είναι να δημοσιευτεί κάτι βασιζόμενο σε λόγια.

    Reply
  4. Τάκης

    Τα πειθαρχημένα στρατιωτάκια, με το όπλο παρά πόδα, έτοιμα από καιρό να πυροβολήσουν με λάσπη και ψέματα, όποιον αντιστέκεται (παλιότερα τους ταπείνωναν ως προδότες) η αντίσταση και ανυπακοή είναι το εργαλείο του εργάτη και όχι η υποταγή.
    Τάκης

    Reply
  5. Κώστας

    H εικόνα που είδα από το Σύνταγμα είναι εντυπωσιακή, οφείλω να το πω. Αν τηρήθηκαν και οι εξαγγελίες των ΠΑΜΕ-ΚΚΕ και έγιναν και αποκεντρωμένα πράγματα να μεγαλώσω και άλλο το μπράβο.

    Κώστας

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.