.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ίσκρα για Συνέδριο ΝΑΡ: H λαθροχειρία ως επιστήμη


Σύντομο σχόλιο με αφορμή άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ΙΣΚΡΑ με τίτλο: ΚΚΕ-ΝΑΡ, σημειώσατε Χ2

Γράφει ο Γιώργος Κρεασίδης

Νέα επίθεση από τη σελίδα του Αριστερού Ρεύματος και της ΛΑΕ κατά του ΝΑΡ. Αυτή τη φορά επιχειρείται η αποδόμηση των Θέσεων της Π.Ε. του ΝΑΡ για το 4ο Συνέδριο με το σχήμα ότι αν δεν προτείνεται επιστροφή στη δραχμή, παραγωγική ανασυγκρότηση σε συνεργασία με τμήματα του κεφαλαίου, με “επαναστατικό υποκείμενο” μια αριστερή κυβέρνηση, τότε υπάρχει ταύτιση με το ΚΚΕ.

Με δογματική προσήλωση στη συνεργασία που ετοιμάζεται ενόψει εκλογών με δυνάμεις από Πλεύση Ελευθερίας μέχρι ΕΠΑΜ, και με ύφος παλαιάς κοπής που παραπέμπει σε παρωχημένες εποχές του κινήματος, το κείμενο με τον τίτλο «ΚΚΕ-ΝΑΡ, σημειώσατε Χ2», φαίνεται ότι δε συγχωρεί στο ΝΑΡ ότι έχει άποψη. Πιο συγκεκριμένα, το ότι επιμένει να μην κουβαλάει όλη την ‘αρχαία σκουριά’ των μετώπων με την προοδευτική ή εθνική αστική τάξη που θα σώσει τη χώρα, για να διασπαστούν υποτίθεται μετά τη σωτηρία της και να αναμετρηθούν μεταξύ τους στη συνέχεια. Όλα αυτά φυσικά μέσα στην ΕΕ.
Είναι φανερή η ηγεμονία της βαθύτερης αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ και του ευρωπαϊσμού του.

Μάλλον καινούργιο είναι το σχήμα του αρθρογράφου ότι δεν υπάρχει καπιταλιστική κρίση σε διεθνές επίπεδο, με επιχειρήματα του επιπέδου γιατί τότε δε μεταναστεύουν οι Γερμανοί, αλλά μόνο οι Έλληνες… Αν η πραγματικότητα δεν μας βολεύει, τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν λοιπόν.

Έχει και άλλα πολλά ‘μαργαριτάρια’ το κείμενο, πχ ότι το ΝΑΡ υποτιμά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τότε τι σημαίνει η αταλάντευτη συμμετοχή στο Συνασπισμό -και στο ΣΥΡΙΖΑ που τον διαδέχτηκε- ο οποίος ψήφισε υπέρ του Μάαστριχτ στη Βουλή, την Ευρωβουλή το 1992; Η μάχη του Αριστερού Ρεύματος ενάντια στη Συνθήκη, περιορίστηκε στην ΚΕ του ΣΥΝ και μετά υποβαθμίστηκε το μέτωπο ενάντιά της για χάρη της κομματικής ενότητας.

Γράφει αλλού ότι μόνο το ΚΚΕ μιλάει για ανισότιμη συνεργασία των αστικών τάξεων στην Ε.Ε. Ενδεικτικά, ο Ηλίας Ιωκείμογλου από το περιοδικό Θέσεις, που βρίσκεται στο χώρο της ΛΑΕ, έχει γράψει ολόκληρη μελέτη υποστηρίζοντας αυτό ακριβώς, το βιβλίο με τίτλο: Ηγεμονία και Ολοκλήρωση, εκδόσεις ΙΑΜΟΣ. Ακριβώς για να ανασκευάσει τη θεωρία ότι δια της ΕΕ βρισκόμαστε εξαρτημένοι από τη Γερμανία, όλοι μας, εργαζόμενοι και εφοπλιστές.

Αλλού σημειώνει ότι το ΝΑΡ δε δέχτηκε να συνεργαστεί με τις άλλες αριστερές δυνάμεις στο πρόσφατο συνέδριο της ΟΛΜΕ. Δεν είναι κεντρικό θέμα, αλλά ενδεικτικό πώς δουλεύει μια προπαγάνδα με τη διαστρέβλωση, αφού το πιθανότερο είναι ότι ένας καλόπιστος αγωνιστής δε γνωρίζει λεπτομέρειες.

Το ΝΑΡ συμμετέχει σε σχήματα, των Παρεμβάσεων που είναι πάντα ανοιχτά σε συνεργασίες. Και φυσικά δεν ελέγχονται από κανένα με το πάτημα ενός κουμπιού. Και πολυτασικά είναι και (εξαντλητικές!) δημοκρατικές διαδικασίες έχουν. Και καλώς τις έχουν, γι’ αυτό δεν είναι περιθώριο.

Η παράταξη της ΛΑΕ προτίμησε να καταγραφεί κομματικά και να πάρει 14 ψήφους χωρίς την παραμικρή ελπίδα εκπροσώπησης. Το μέτωπο της μαχόμενης Αριστεράς των Παρεμβάσεων είναι τρίτη δύναμη μετά τη ΔΑΚΕ και τα ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), πήρε 64 ψήφους και 2 έδρες στο ΔΣ της ΟΛΜΕ εκπροσωπώντας όλες τις δυνάμεις που βάζουν μπροστά την αγωνιστική γραμμή και όχι την κομματική καταγραφή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Μ-Λ ΚΚΕ, ΑΡΑΝ και Παρέμβαση από ΛΑΕ, ΕΣΕ, ανένταχτοι αριστεροί, ανένταχτοι από αυτόνομο/αντιεξουσιαστικό χώρο). Παρόμοια και στην ΔΟΕ. Ποιος πάσχει από αθεράπευτο κομματικοκεντρικό σεχταρισμό;

Για το γεγονός τέλος ότι το κείμενο, επιχειρεί να εμφανίσει υπό αίρεση την ψήφιση των Θέσεων, θα λέγαμε ότι στο θέμα της εργατικής δημοκρατίας και του διαλόγου, έχει πολλά να ζηλέψει ο χώρος της ΛΑ.Ε. από το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και, εν πάση περιπτώσει, οι Θέσεις περιλαμβάνουν τόσα θέματα, θεωρητικά, πολιτικά, για την αριστερά –ιδιαίτερα την κομμουνιστική-, για το κίνημα και την κοινή δράση στους αγώνες, που θα μπορούσαν να σχολιασθούν δημιουργικότερα.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 76.88% ( 16
Συμμετοχές )



67 σχόλια στο “Ίσκρα για Συνέδριο ΝΑΡ: H λαθροχειρία ως επιστήμη

  1. ανταρσυος

    Δυστυχώς η ΛΑΕ συνεχίζει να έχει ως προγραμματική συγκρότηση και πολιτική φυσιογνωμία, έναν ΣΥΡΙΖΑ νο2. Για αυτό, ενώ πολύ καλώσε συνεργαζόμαστε με συντρόφους από την ΛΑΕ στο παλίσιο της κοινής δράσης, δεν μπορούμε να πράξουμε κεντρική πολιτική συνεργασία.

    Διότι με πολιτικό πρόγραμμα και τρόπο αντίληψης της πολιτικής αλά ΣΥΡΙΖΑ νο2, το μέτωπο είναι από τώρα ή πεθαμένο, ή σοσιαλδημοκρατικό.

    Reply
  2. Κώστας

    H ΛΑΕ έπρεπε να έχει φτιαχτεί το 2010 αλλά αυτό δεν δικαιώνει την άποψη πως η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ πρέπει να είναι μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό και πως δεν πρέπει να γίνεται καμία κοινή δράση με εξαίρεση χώοουςς που επιιβλήθηκε στην άποψη του αρθρογράφου όπως είναι τα κοινά σχήματα όλης της ριιζοσπαστικής αριστεράς όπως το RADICAL IT και το Ενωτικό Κίνημα στους γιατρούς. Γιατί δεν μας εξηγεί γιατί ενώ στην ΟΛΜΕ λέει πως καλώς δεν έγινε κοινό σχήμα ή έστω συνεργασία στους γιατρούς έγινε και σε πρωτοβάθμιο επίπεδο ενώ στην ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ ούτε σε δευτεροβάθμιο- τριτοβάθμιο. Μιλάμε για την πιο διεστραμμένη σεχταριστική άρνηση κάθε συνεργασίας ακόμα και … σε συνέδρια από χώρους με συναντίληψη στα συνδικαλιστικά (ανάλυση εκπαιδευτικής συγκυρίας και πρακτικές) και συγκλίνουσες γραμμές πολιτικά. Πρέπει όμως να απαντηθεί γιατί ενώ σε άλλους χώρους υπάρχει συνεργασία, δηλ σχήματα, σε άλλους όχι. Δεν μπορεί ο Κρεασίδης να περηφανεέυται ότι στις Παρεμβάσεις είναι η ΑΡΑΝ την οποία έχει σχέδιο να διώξει από “την ΕΑΑΚ” για να κάνει μια καινούρια “ΕΑΑΚ” της νκα. Ένα από τα 2. Και πάντως που το βρήκε ο Κρεασίδης θα αφήνει να εννοηθεί πως η ΑΡΑΝ συμφωνούσε με την άρνηση της κοινής δράσης στην ΟΛΜΕ ?

    Δυστυχώς βέβαια η ΛΑΕ δεν έγινε το 2010 για την νίκη του λαού αλλά μετά την συντριβή του είναι στην πράξη κάτι άλλο και έχει συγκεκριμένα όρια στην δράση της. Ο εγκλωβισμός τμήματος της ταξικής αντιιμπεριαλιστικής αντίληψης στον ΣΥΡΙΖΑ και η άρνηση της ρήξης με τον νεοφιλελευθερισμό και τον ιμπεριαλισμό από την υπόλοιπη αριστερά άφησαν τον λαό πολιτικά γυμνό και ορφανό και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε. Παραμένει όμως η ΛΑΕ πολιτικό αποτέλεσμα της δράσης της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα, πολιτική μετατόπιση τμήματος του ρεφορμισμού στις θέσεις της επαναστατικής αριστεράς.

    Κομβικά και αναπάντητα είναι τα ερωτήματα για την ΟΝΕ και την ΕΕ που ο Κρεασίδης αφήνει αναπάντητα αναμοχλεύοντας τι έκανε ο Λαφαζάνης το 1992. Λες και το ΟΧΙ στο Μάαστριχτ ήταν σωστό μόνο το 1992 και όχι σήμερα που η ΛΑΕ το βάζει στην σημερινή του μορφή με την γραμμή για τις ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ που πρέπει να ανακτήσουμε με την ρήξη με την ΟΝΕ και την ΕΕ. Γιατί αυτό λείπει μέχρι σήμερα και έχει αρχίσει να καλύπτεται σε έναν βαθμό με τις δουλειές όπως το Erensep, του ΙΚΕ Μπάτσης κλπ, η ανάλυση του ευρωπαικού ιμπεριαλισμού και του πως και γιατί της ρήξης σήμερα. Αλλά αυτό για μια ορισμένη άποψη είναι σοσιαλδημοκρατία γιατί η αστική τάξη, σου λένε, είναι με την … έξοδο από την ΕΕ άρα εμεις θα είμαστε με … την ανατροπή του καπιταλισμού μεσα στην ΕΕ.

    Η αναμόχλευση γραμμών που μας έφεραν εδώ όμως δεν έχουν να μας πάνε και πουθενά και το αναγακαίο όχι στην αντίληψη της ρήξης με την ΕΕ σαν αναπτυξιακή τομή στα πλαίσια μιας παραδοσιακής κομμουνιστικης και όχι βέβαια … σοσιαλδημοκρατικης ανίληψης δεν απαντάται με την άρνηση της ρήξης με την ΕΕ

    Κώστας

    Reply
    1. Κ.Σ.

      Μπορείς να μας αναφέρεις ένα κείμενο πολιτικής απόφασης ή ντοκουμέντο όπου να φαίνεται ότι το ΝΑΡ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράσανε την άποψη “η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ πρέπει να είναι μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό”;

      Reply
      1. Κώστας

        Γιατί υπάρχει ένα κείμενο του ΝΑΡ που να μιλάει για την κυβέρνηση και την εξουσία που θα κάνει πράξη την έξοδο της καπιταλιστικής Ελλάδας από την ΕΕ , σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης κλπ ? Σε συνθήκες Συντακτικής Βουλής κλπ, αλλά σε κάθε περίπτωση καπιταλιστική Ελλαδα, με ηγεμονικό τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, με αστική εξουσία, όχι δηλ δικτατορία του προλεταριάτου ? Το ΝΑΡ δεν λέει στις Θέσεις, σε απόσπασμα που υπάρχει και στο κείμενο της iskra, πως ανάμεσα στο σήμερα και την αντικαπιταλιστική επανάσταση δεν μεσολαβεί φάση, στάδιο κλπ ? Ξέρετε τι ήταν τα στάδια ? Ξέρετε πως για το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα ΟΧΙ στα στάδια ήταν το ΟΧΙ στην … αστικοδημοκρατική επανάσταση σαν πρώτο στάδιο και όχι μια απελπισμένη και τελικά κοινοβουλευτική κραυγή για τον σοσιαλισμό αύριο το πρωί ? Τα στάδια σαν στρατηγική αντίληψη της γ διεθνούς, από ένα σημείο και μετά γιατί πριν έλεγε σοσιαλισμό άυριο το πρωί, ήταν η στρατηγική και πολιτική συνέπεια του καταστροφισμού-οικονομισμού, ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ώριμος άρα πάμε για πρώτο στάδιο. Και πριν όμως από αυτό πάλι ο οικονομισμός καταστροφισμός κυριαρχούσε στην Γ Διεθνή, ότι ο καπιταλισμός είναι υπερώριμος, καταρρέει, δεν έχει που αλλού να πάει, κατευθύνσεις να μετασχηματιστεί άρα σοσιαλισμός αύριο το πρωί. Συγνώμη αλλά το επαναστατικό κομμουνιστικό ρεύμα αν ειναι να ξαναυπάρξει δεν θα διαλέξει παραλλαγή αστικού μαρξισμού. Η επαναστατική κατάσταση δεν θα υπάρξει αντικειμενικά επειδή οι παραγωγικές δυνάμεις δεν χωράνε στις παραγωγικές σχέσεις κλπ. η επαναστατική κατάσταση θα προσεγγιστεί, θα υπάρξει φάση όξυνσης της ταξικής πάλης και αυτό είναι μεταβατική λογική και όχι στρατηγική των σταδίων

        Κώστας

        Reply
        1. Κ.Σ.

          Ανεξάρτητα από τη γνώμη σου για τις Θέσεις του ΝΑΡ, του αποδίδεις μια άποψη. Συγκεκριμένα ότι υποστηρίζει πως «η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ πρέπει να είναι μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό».
          Υπάρχει κάποιο σχετικό κείμενο;

        2. Κώστας

          Οι Θέσεις της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση για το 4ο συνέδριο δεν είναι κείμενο ?

          Κώστας

        3. Κ.Σ.

          Βεβαίως και είναι. Μπορείς να μας επισημάνεις το σημείο όπου υπάρχει η άποψη που λέει ότι «η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ πρέπει να είναι μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό»;

        4. Κώστας

          το έκανα ήδη στις 14:12, το ΝΑΡ λέει πως τίποτα δεν παρεμβάλλεται ανάμεσα στο σήμερα και την επανάσταση. εγώ νομίζω πως παρεμβάλλονται πράγματα, η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ, η Συντακτική Βουλή, τα όργανα βάσης, οι εθνικοποιήσεις, οι εκτεταμένοι αντιηγεμονικοι παραγωγικοί και καταναλωτικοί πειραματισμοί, η αφαίρεση του κυβερνητικού κέντρου από τις αστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις

          Κώστας

        5. Κ.Σ.

          Αυτά που γράφεις είναι οι δικές σου εκτιμήσεις. Κείμενο του ΝΑΡ που να τα λέει θα μας δείξεις;
          Γιατί είσαι ο μοναδικός που θεωρείς ότι το ΝΑΡ έχει σαν θέση ότι «η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ πρέπει να είναι μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό».
          Είναι ενδεικτικό ότι το ΚΚΕ κάνει μια κριτική που λέει ότι το ΝΑΡ αποσυνδέει το σοσιαλισμό από την αποδέσμευση από την ΕΕ.
          Αβάσιμο το θεωρώ. Εσύ αυτά που τα βρήκες στα κείμενα του ΝΑΡ, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπόρεσα να το εντοπίσω.

        6. Κώστας

          Ρε σύντροφε αν δεν τα παραπέμπετε όλα μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό δεν θα ήσασταν με το αντικαπιταλιστικό επαναστατικό μέτωπο. Σταμάτα λοιπόν να κρύβεις και να αλλάζεις θέσεις ανάλογα με τον συνομιλητή σου και την κριτική που δέχεσαι.Αυτό ακριβώς είναι το κλειδί, η μετωπική πολιτική την οποία οι κομμουνιστές την χαράζουν στην βάση της κυρίαρχης στην συγκυρία αντίθεσης. Εγώ χαίρομαι να διαβάζω ότι κάνω λάθος, αν είναι έτσι είναι σωστή η επιλογή που έγινε από τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 2015 πως το μέτωπο δεν γίνεται σήμερα με βασικά προτάγματα την εργατική εξουσία, την επανάσταση, τον κομμουνισμό και τον σοσιαλισμό και θα βρεθούμε αργά ή γρήγορα. Θα βρεθούμε πχ να χαράξουμε αγροτική πολιτική και να τις προυποθέσεις να εφαρμοστεί σε συνθήκες αστικής εξουσίας και καπιταλισμού, βιομηχανική, εμπορική, πιστωτική, συναλλαγματική, εισοδηματική, δημοσιονομική, εισοδηματική, νομισματική. Να δούμε ποια θα είναι η δημόσια διοίκηση στην Ελλάδα, ποιες οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις, ποιες οι διεθνείς πολιτικές σχέσεις. ¨Ολα αυτά στην καπιταλιστική Ελλάδα της αστικής εξουσίας, όχι σε μια συνθήκη ομαλότητας. Με τον λαό οργανωμένο, με την Συντακτική Βουλή να θεμελιώνει την λαική εξουσία (όχι σαν στάδιο, αλλά η πάλη του λαού κάπου πρέπει και να αποκρυσταλλώνεται) και με εκτεταμένους αντιηγεμονικούς (δεν μπορούν να είναι ηγεμονικοί στον καπιταλισμό) παραγωγικούς πειραματισμούς. Μακάρι να συμφωνούμε δεν χρειάζεται να το κάνουμε τόσο θέμα, αλλά το κάνουμε τόσο θέμα γιατί μάλλον διαφωνούμε. Και δεν μπορώ να συμφωνήσω πως είμαστε τόσο πια ανάπηροι πολιτικά και ενώ συμφωνούμε νομίζουμε πως διαφωνούμε.

          Κώστας

        7. Κ.Σ.

          Νομίζω ότι σου ζητάω ένα απλό πράγμα: σε ποιο κείμενο καταγράφεται η άποψη που χρέωνεις στο ΝΑΡ ότι «η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ πρέπει να είναι μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό».
          Και απαντάς με αναλύσεις. Μπορείς να είναι ενδιαφέρουσες, αλλά αντιλαμβάνεσαι ότι κάνεις κριτική σε ένα πολιτικό χώρο γιατί που δεν πρεσβεύει;
          Εκτός και αν πέφτουμε έξω και μας βοηθήσεις δείχντοντας το σχετικό ντοκουμέντο.

        8. Κώστας

          Στο ξαναείπα, χαίρομαι να συμφωνούμε, θα φανεί αν έχεις δίκιο πχ με την απόρριψη των Θέσεων στο συνέδριο του ΝΑΡ.

          Κώστας

        9. ανταρσυος

          Κώστα, γίνεσαι γραφικός: 1. Φέρε κείμενα του ΝΑΡ που λένε αυτό που εσύ καταλαβαίνεις. Απλά πράγματα!

          2. Μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ νο2 επειδή έτσι θέλει η ΛΑΕ, δεν πρόκειται να κάνουμε. Είτε σου αρέσει, είτε όχι.

          3. Κοινή δράση κάνουμε παντού με συντρόφους από την ΛΑΕ. Οπότε αυτές τις ταυτίσεις ΝΑΡ και ΚΚΕ που επιχειρεί να κάνει η ΙΣΚΡΑ, τις πάμε κατευθείαν στην ανακύκλωση! οκ;

        10. Κώστας

          Φέρε κείμενο του ΝΑΡ που λέει ΟΧΙ στο αντικαπιταλιστικό επαναστατικό μέτωπο.Αυτό διαβάζω εγώ στις Θέσεις για το Συνέδριο.Χαρομαι που κανείς δεν το υπερασπίζεται, που προσπαθείτε να το κρύψετε αλλά αυτό είναι.

          Η ΛΑΕ δεν έχει καμία σχέση με την κουβέντα αν και κάποτε πρέπει να πεις κάτι πέρα από άναρθρες κραυγές και συνθήματα περί ΣΥΡΙΖΑ 2, που δεν σημαίνουν τίποτα και δεν έχουν σχέση με την αποτυχία της να ανασυνθέσει την αριστερά.Η ΛΑΕ τουλάχιστον με τον ευρωπαισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τα αντικαπιταλιστικά μασκαρέματα του Μένουμε Ευρώπη μέχρι τον σοσιαλισμό δεν έχει σχέση, αλλού είναι η ουσία του γιατί δεν τα κατάφερε. Δεν μπόρεσε να κάνει την έξοδο από την ΟΝΕ και την ΕΕ κίνημα μαζών, δεν υπήρχε καν για να το κάνει ΠΡΙΝ ο ΣΥΡΙΖΑ καλύψει την κρίση εκπροσώπησης, δεν υπήρχε το 2015 για να παλέψει ο λαός και δεν το πάλεψε και μετά το 2015 αλλά αρκέστηκε στην κεντρική πολιτική εκφώνηση και εκλογική αναμονή. Αλλά τουλάχιστον είπε πως υπάρχει ΣΗΜΕΡΑ άλλος δρόμος απέναντι και έξω από την νεοφιλελέυθερη ιμπεριαλιστική χρεοευρωκρατία.

          Κώστας

        11. Κ.Σ.

          Δηλαδή βλέπεις, μόνο εσύ, μια πολιτική τοποθέτηση του ΝΑΡ στο κείμενο των Θέσεων για το 4ο συνέδριο που λέει ότι «η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ πρέπει να είναι μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό»;
          Και όλοι οι άλλοι θέλουν συνειδητά να την κρύψουν; Για να πετύχουν τι; Να έχουν πολιτική δράση με άλλες θέσεις από στην πραγματικότητα υιοθετούν και κρυφά τις περνάνε στα κείμενά τους;
          Αλήθεια, γιατί δεν μας υποδεικνύεις το σημείο των Θέσεων που το ΝΑΡ υποστηρίζει ότι «η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ πρέπει να είναι μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό»;
          Εκτός και αν τρολάρεις, οπότε πάσο…

        12. Ανώνυμα

          Αυτό το “έξω από την νεοφιλελέυθερη ιμπεριαλιστική χρεοευρωκρατία”
          τι σημαίνει ;
          Μήπως ναι στην οικονομική τάξη πριν τις περιφερειακές ολοκληρώσεις και την έξαρση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου;

        13. lathranagnostis

          Καλά, μην τρελαίνεσαι. Το ΝΑΡ δεν ταυτίζεται με το ΚΚΕ με κανέναν τρόπο.
          Κι απ το …..Α’ του Κενταύρου να έρθει κάποιος άσχετος εξωγήινος, θα το καταλάβει αμέσως!

        14. Κ.Σ.

          Πέρα από το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, το ΝΑΡ πού λέει ότι «η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ πρέπει να είναι μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό»; Το έχεις δει κάπου;
          Δεν το έχω πουθενά σε θέσεις του ΝΑΡ ούτε έχω ακούσει κάποιο μέλος του να το υπερασπίζεται.
          Όσο για την απόρριψη των Θέσεων στο συνέδριο του ΝΑΡ, φαίνεται πως γίνεται η προσδοκία της χρονιάς για αρκετο κόσμο της ΛΑΕ… Μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτός ο δημοκρατικός τρόπος που συζητάει το ΝΑΡ

        15. Κώστας

          Όλα καλά, συμφωνούμε, πάμε μαζί με κοινό κείμενο να προτείνουμε στις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς το αριστερό αντι ΕΕ μέτωπο από τα πάνω και από τα κάτω. Είναι απλά μια παρεξήγηση, νόμιζα είστε με το αντικαπιταλιστικό μέτωπο, λάθος μου.

          Για το συνέδριο του ΝΑΡ το κείμενο των 6 μελών της ΠΕ λέει πως το υπόλοιπο ΝΑΡ προσπαθεί να τους διώξει, αλλά και αυτό παρεξήγηση θα είναι. Θα επιτρέψεις όμως όποιος διαβάζει κάτι στον διάλογο μιας οργάνωσης να το πιστεύει κιόλας, ή έστω να το μετράει πολύ σοβαρά, να τον επηρεάζει.

          Ολα καλά, YOLO.

          Κώστας

        16. ανταρσυος

          Κώστα, εισαι ένας εμμονικός άσχετος εμπαθής τύπος. Το ΝΑΡ μιλά για αντικαπιταλιστικό μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Δλδ για μέτωπο το οποίο δεν θα έχει ως προαπαιτούμενο τον σοσιαλισμό/κομμουνισμό, αλλά θα έχει ως προαπαιτούμενο την αποδοχή της ανάγκης υπέρβασης/ανατροπής του καπιταλισμού.

          Στην διαδικασία κατά την οποία μεγάλα τμήματα της κοινωνίας θα αντιλαμβάνονται διαμέσω της δουλειάς που θα΄κάνει ΚΑΙ το μέτωπο, την ανάγκη αντικαπιταλιστικού αγώνα και στοχεύσεων, μπαίνει και το ζήτημα της εξόδου από ΕΕ και ευρώ. ΟΧΙ μετά όπως λέει το ΚΚΕ, ούτε και συνδεδεμένο με μια ΚΑΙΠΤΙΑΛΙΣΤΙΚΗ Ελλάδα εκτός ευρώ που θέλει η ΛΑΕ.

        17. ανταρσυος

          Γιατί Κώστα η ΛΑΕ πιστεύει πως μια καπιταλιστική Ελλάδα εκτός ευρώ, θα είναι καλύτερη για τον λαό από ότι μέσα στην εξαθλίωση του ευρώ και της ΕΕ;

        18. Κώστας

          ΑΝΤΑΡΣΥΕ κλαίω με το ότι προτείνεις μέτωπο που έχει προαπαιτούμενο την ανατροπή του καπιταλισμού αλλά όχι τον σοσιαλισμό, δηλ μετά τον καπιταλισμό τι ακριβώς ? Για πες …

          Για την ΛΑΕ μπορείς να ρωτήσεις κάποιον που την εκπροσωπεί, εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ, και δεν πιστεύω πως έχει σωστή αντίληψη για την διαλεκτική αντιιμπεριαλιστικής ρήξης και σοσιαλιστικού μετασχηματισμού όχι όμως γιατί δεν λέει πως πρώτα θα ανατραπεί ο καπιταλισμός και μετά θα βγούμε από το ευρώ και την ΕΕ, καλά κάνει και δεν το λέει.

          Εννοείται πάντως πως στην ευρωτρομοκρατία που εκφράζεις η απάντηση είναι πως ο λαός θα είναι καλύτερα έξω από το ευρώ και την ΕΕ αρκεί αυτό να μην είναι αστικό ατύχημα από τις οικονομικές και πολιτικές ενδοιμπεριαλιστικές ανακατάξεις, γιατί αστικό σχέδιο εξόδου δεν υπάρχει ούτε σαν plan z, αλλά συνειδητή λαική προσπάθεια.

          Το θέμα είναι ο ΚΣ που με ταλαιπωρεί μια βδομάδα πως το ΝΑΡ δεν λέει για έξοδο στον σοσιαλισμό γιατί δεν σε διαψεύδει, να σου πει πως δεν λέτε αυτό

          Κώστας

        19. ανταρσυος

          Κώστα κλαίω από την ασχετοσύνη σουμα και τν εμμονή σου στνα υπερασπίζει μια κενρική πολιτική επιλογή της ΛΑΕ για μια καπιταλιστική Ελλάδα χωρίς ευρώ.

          Οσο και αν θέλεις να κοροιδέψεις ΔΕΥΕΡΗ φορά ον αριστερό κόσμο και τν κοινωνία, μάλλον δεν θα σου βγει. ΣΥΡΙΖΑ νο 2 δεν βγαίνει. Δεν υπάρχει καν νόημα σε κάτι τέτιο παρα μόνο οι βολευτικές έδρες και οι αποσπούμενοι βοηθοί βολευτών.

        20. Ανώνυμα

          “για μια καπιταλιστική Ελλάδα χωρίς ευρώ” παλεύετε κι εσείς αντάρσυε, δε στο ‘πανε ακόμα;

        21. ανταρσυος

          ανώνυμε δεν σου πάνε ακόμα πως πρέπει να μάθεις να διαβάζεις ελληνικά; ή έστω να μάθεις να σκέφτεσαι πριν γράψεις;

        22. Ανώνυμα

          Και αυτό από πού προκύπτει;
          Ισχύει επειδή το κατεβάσει η κούτρα σου;
          Εκτός από την ανώνυμη προβοκάτσια δεν έχεις τίποτα άλλο να πεις;

        23. ανταρσυος

          Ναι Κώστα ο χαρακτήρας του μετώπου έχει ως βάση συγκρότησης σε πολιτικό επίπεδο, την δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων ότι επιδιώκουν την υπέρβαση/ανατροπή του καπιταλισμού. Τούτο σημαίνει πως η αποδέσυεση από ΕΕ/ευρώ αποτελει προϋπόθεση αλλά και μέσο για μια αντικαπιταλιστική Ελλάδα.

          Τα υπόλοιπα που λές για ευρωτρομοκρατία, πέστα στην γεσία σου που έκανε κοκοκό στην ΕΕ ακόμα και τον Αυγουστο του ’15

        24. Κώστας

          Αντικαπιταλιστική Ελλάδα, ΚΛΑΙΩ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ, όλο και καλύτερος γίνεσαι.

          Κώστας

        25. Ανώνυμα

          Κλαις γενικά . Και θα κλαις πεφτοσυννεφακια για αλλη μια φορά απο την Λαε κ τις επιλογές της

        26. Κώστας

          Προς το παρόν κλαίω για το ΟΧΙ στην έξοδο από το ευρώ όσο έχουμε καπιταλισμό που είπε τμήμα συντρόφων μας στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ το 2015 και έδωσε στον Τσίπρα το ελεύθερο να φέρει το μνημόνιο στο όνομα της αριστεράς.Η διόρθωση της στάσης των συντρόφων της αριστερής πλατφόρμας ήρθε αργά αλλά φαντάσου ΑΝΤΑΡΣΥΕ να λέγανε μέχρι σήμερα ΤΙΝΑκάνουμε όπως κάνεις και κάνετε ? Εκτός από το ότι ήρθε η αργά η ΛΑΕ, την οποία δεν εκπροσωπώ, ούτε καν ανήκω κομματικά απλά την στηρίζω σαν μέτωπο, χρεώθηκε πράγματα και μετά, γιατί έχουν περάσει 2 χρόνια και εμείς ανήγουμε την κουβέντα και για την πορεία της που έχει αρκετό υλικό να κριθεί. Το κέντρο βάρους στην κεντρική πολιτική και εκλογική εκφώνηση απογοήτευσε τον κόσμο της ανεργίας και της επισφάλειας, τον κόσμο της νεολαίας, τον κόσμο του ριζοσπαστικού ΟΧΙ που διαλύθηκε τον Ιούλιο του 2015 όταν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ του είπαν ΤΙΝΑκάνουμε. Άλλωστε αριστερά της κεντρικής πολιτικής και εκλογικής εκφώνησης ο λαός διαθέτει και διέθετε και πριν την ήττα. Πριν την ήττα διέθετε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σήμερα διαθέτει πάλι 3 εκφράσεις αριστεράς της κεντρικής πολιτικής εκλογικής αναμονής. Τουλάχιστον όμως και σήμερα η ΛΑΕ λέει πως υπάρχει άλλος δρόμος, δεν λέει ΤΙΝΑκάνουμε και απ αυτή την άποψη δεν μπαίνει στον ίδιο τσουβάλι με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

          Φιλάκια.

          Κώστας

        27. κάποιος

          Κώστα άσε την εκφώνηση, εσύ μάλλον για ξεφώνηση πας.

        28. Κ.Σ.

          Αν κάποιος ταλαιπωρεί κάποιον είσαι εσύ Κώστα που ταλαιπωρείς την αλήθεια.
          Ισχυρίζεσαι ότι το ΝΑΡ ότι «η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ πρέπει να είναι μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό», αλλά δεν παραθέτεις κάποιο στοιχείο. Εκτός από τις δικές σου αυθαίρετες εκτιμήσεις.
          Καθόλου μαρξιστικό…

        29. κάποιος

          Απεναντίας- το προβληματικό με τη στάση του ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ πλήρως την υποτιθέμενη αντιΕΕ πάλη του από την πάλη για την εργατική εξουσία-σοσιαλισμό (που είναι εκτός συζήτησης για αυτούς εντελώς άλλωστε), καθιστώντας την ένα ακόμα ΣΤΑΔΙΟ στο σοσιαλδημοκρατικό του “μεταβατικό” πράγραμμα (με ακόμα ενδιαμεσότερο την έξοδο από το ευρώ, κι όλα αυτά στο έδαφος του καπιταλισμού κλπ).
          Πράγματα γνωστά βέβαια και χιλιοσυζητημένα, απλά στην 11η φορά που εντελώς εμμονικά ο ΚΣ το επανέφερε ξυνόμενος στην γκλίτσα του τσομπάνη, είπα να το υπενθυμίσω…

        30. κάποιος

          Η εμμονική επιμονή του “κάποιου” πως η αντίληψη του αντικαπιταλιστικού μεταβατικού προγραμματος την οποία έχουν το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι λογική σταδίων, ΔΕΝ αντέχει στην πραγματική ζωή και διαπάλη.

          Διότι φίλε κάποιε, λογική των σταδίων σημαίνει πως περιορίζεις τον αγώνα σου, θέτοντας ως όριο ικανοποίησης των αιτημάτων κάτι άλλο πέραν του σοσιαλισμού/κομμουνισμού. Πχ, η χιλειοειπωμένη φράση διαμέσω των δεκαετιών του στυλ “τώρα διεξάγουμε αντιφασιστικό αγώνα, ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΩΡΑ για σοσιαλισμό”, ή “τώρα διεξάγουμε αντιδικτατορικό αγώνα, οπότε τα συνθήματα όπως εργατική εξουσία δεν πρέπει να μπαίνουν καν”. Και τα 2 τα έλεγε και τα εφάρμοζε και το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσ σε όλη την πορεία τους.

          Αντιθέτως φίλε κάποιε, το να θέτεις πολιτικούς/προγραμματικούς κόμβους με την λογική του να ακουμπάνε αφενός στην λαϊκή συνείδηση/κατανόησηη του σήμερα και στον στρατηγικό στόχο αφετέρου, ΑΥΤΗ είναι η αντίληψη του ΝΑΡ και όλων των συντρόφων στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

        31. κάποιος

          “Τώρα διεξάγετε αντιευρώ αγώνα, σε επόμενο ΣΤΑΔΙΟ αντιΕΕ, μόλις αυτό επιτευχθεί θα διεξάγετε αγώνα για την εθνικοποίηση των τραπεζών και για μια πραγματικά “αριστερή” “φιλεργατική” κυβέρνηση, μετά “εργατικό έλεγχο” (με αστική εξουσία εννοείται) και τράβα κορδέλα με τα παραμύθια και τα στάδια…
          Το μόνο που δεν έχει το παραμύθι σας είναι επανάσταση και εργατική εξουσία. Πώς λέει και το τραγούδι του Μαχαιρίτσα για το κήτος (του καπιταλισμού); “Μονάχα έξοδο δεν έχει- ποιος το προσέχει…”

        32. Ανώνυμα

          Η πραγματικότητα είναι ότι το ΚΚΕ είχε για χρόνια υιοθετήσει τη γραμμή των σταδίων για στείλει στον αγύριστο την αντικαπιταλιστική ανατροπή. Τώρα έχει μια μπερδεμένη γραμμή με τη λαϊκή εξουσία που ούτε διαχείριση της αστικής εξουσίας ούτε αποτέλεσμα επανάσταση. Ένα στάδιο επί της ουσίας.
          Αυτή τη γραμμή υπερασπίζονται οι ανώνυμοι χασομέρηδες που δε σχολιάζουν ΠΟΤΕ στη βάση συγκεκριμένων θέσεων, αλλά σταθερά χρεώνοντας ανύπαρκτες θέσεις ή αναμασώντας διάφορα συκοφαντικά “είστε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΕ κλπ”.
          Βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς γιατί τόσο μένος ενάντια στα στάδια που σε τελική ανάλυση αν κάποιο κόμμα τα είχε υιοθετήσει ήταν το ίδιο το ΚΚΕ, στα περισσότερα από τα 100 χρόνια που εορτάζονται, αν και “οπορτουνιστικά”, τουλάχιστον ως το 1991, όπως εξηγεί και το περίφημο κείμενο του ΠΓ της ΚΕ για την “πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα”.
          Ίσως η εξήγηση είναι ότι όλα αυτά τα άθλια σχόλια που βάζουν στην Παντιέρα με επαγγελματική ταχύτητα οι ανώνυμοι ή ο ανώνυμος χρεωμένος σχολιογράφος, απευθύνονται μάλλον στα μέλη του ΚΚΕ που επιμένουν ότι η απεμπόληση της αντιΕΕ πάλης είναι μεγάλο λάθος.

        33. ο ανώνυμος χρεωμένος σχολιογράφος από την ΚΕ/ΚΚΕ

          Ηθελημένη παραποίηση των θέσεων του ΚΚΕ “Ανώνυμα”!
          Ποτέ δεν “απεμπόλησε” το Κόμμα την αντιΕΕ πάλη, που μόνο του την ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή της συνθήκης της Ρώμης.
          Απλά την έβαλε στο σωστό της πλαίσιο, για να είναι ωφέλιμη για τον Λαό και την Ε/Τ: Σαν μέρος της πάλης για την ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ.
          Γιατί υπάρχει και “αντιΕΕ πάλη” υπέρ του Καπιταλισμού.
          Υπάρχουν κι άλλες καπιταλιστικές πορτοκαλλιές, εκτός από της ΕΕ, που κάνουν εκμετάλλευση των εργαζομένων. Δε θα πάρουμε καμία!
          Μια ματιά τριγύρω στον κόσμο, δεν βλάπτει.
          (για την υπογραφή: ένας)

        34. lathranagnostis

          Πάντως κι εσύ “Ανώνυμος” είσαι!
          Για τα υπόλοιπα που γράφεις, απαξιώ πλήρως να ανοίξω συζήτηση……

        35. Ανώνυμα

          το εμμονικό της υπόθεσης είναι η κριτική πάνω σε φανταστικές θέσεις του ΝΑΡ. Όχι 11, αλλά 111 φορές να ρωτήσει κανείς πουθενά δε θα βρεθεί ούτε η θέση για αποδέσμευση από την ΕΕ μετά τη σοσιαλιστική επανάσταση ούτε η θέση για αποδέσμευση ξεκομμένη από τη σοσιαλιστική επανάσταση. Το ΝΑΡ πάντα, από το 1990, εκπροσωπούσε την άποψη ότι η αποδέσμευση είναι αναγκαία για να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι την επίθεση και ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή και το σοσιαλισμό.
          Το ΚΚΕ από εκεί που εκπροσωπούσε αυτό ακριβώς που ένα ακόμα “κάποιος” προσάπτει στο ΝΑΡ, τώρα ανακάλυψε την αποδέσμευση σε συνθήκες ανεπτυγμένου σοσιαλισμού

        36. κάποιος

          δεν ξέρω αν το παρατηρείς, αλλά γίνεσαι ΛΑΕτζής

        37. Κ.Σ.

          Πάντως αν και γράφεις διάφορα, μεταξύ άλλων ειρωνείες και απαξιωτικά σχόλια, ένα πράγμα δεν μας γράφεις: σε ποιο σημείο των Θέσεων για το συνέδριο ή σε ποιο άλλο κείμενο το ΝΑΡ ισχυρίζεται «η έξοδος από την ΟΝΕ και την ΕΕ πρέπει να είναι μετά την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό»;
          Πώς βγάζες αυτό το συμπέρασμα;
          Και τι είδους διάλογος είναι αυτός;

  3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Την υπογραφη του φλεβαρη του 15 την ξεχασαστε?Δεν ητααν στην βουλη η ΝΑΡ

    Reply
    1. κάποιος

      Δεν ήταν στη βουλή- στήριζε απ’ έξω (αυτό το ρολάκι της είχαν αναθέσει της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΝΑΡ)

      Reply
      1. κάποιος

        Ο απο πάνω κάποιος, ένα παραληρηματάκι το έχει! Αϊντε ζωάδι!

        Reply
        1. Κ.Σ.

          το ΝΑΡ όπως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάλεσε συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία το Φλεβαρη του 2015, Μια από τις πρώτες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
          Αλλά ο “κάποιος” έχει ανάγκη να λέει ψέματα και να βρίζει, γιατί έχει τόση σχέση με το εργατικό κίνημα όση και ένας παπάς

        2. κάποιος

          Τέτοια λέτε μεταξύ σας για να παρηγοριέστε; Όλος ο χώρος του οπορτουνισμού (από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι την … ΟΚΔΕ και το ΕΕΚ) αφού μας τα είχαν κάνει τούμπανο πριν τις εκλογές του γενάρη 2015 στο στιλ γιατί δε στηρίζετε και γινόμενοι πραγματικά “αριστερός ψάλτης” του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την περιβόητη πρώτη φορά αριστερά κήρυξαν μορατόριουμ μέχρι που ψηφίστηκε το 3ο μνημόνιο και πλέον δε μπορούσαν να συνεχίσουν στον ίδιο χαβά.

          Οι διαδηλώσεις στις οποίες αναφέρεσαι τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και που ήταν “αντικυβερνητικές” μόνο στον ύπνο του Κ.Σ, ήταν η θετική ανταπόκριση όλου του εξωκοινοβουλίου στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει ο κόσμος και να διαδηλώσει για να μεγαλώσει δήθεν η πίεση στους “κακούς δανειστές”. Μόνο το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις κράτησαν ανυποχώρητα αγωνιστική στάση, προσπαθώντας να σπάσουν τις αυταπάτες που και εσείς καλλιεργούσατε για το ΣΥΡΙΖΑ, να ξυπνήσουν τον κόσμο από την ηλίθια κι αναίτια ευδαιμονία της “κοσμάρας” του καναπέ και των συριζοσωτήρων και να τον βγάλουν στο δρόμο.
          Η ίδια φιλική, άμεσα ανεκτική και εμμέσως υποστηρικτική στάση των ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΝΑΡ και σια στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε σαν τελευταία πράξη τη φάρσα του δημοψηφίσματος, οπότε και στηρίξατε τελευταία φορά.

          Αυτά, γιατί πες και ξαναπές στο τέλος θα τα πιστέψετε και οι ίδιοι τα παραμύθια που πουλάτε εδώ μέσα, μπας και τσιμπήσει κανας πρωτοετής.

        3. Κ.Σ.

          Αυτά που γράφεις για το “χώρο του οπορτουνισμού” δε βασίζονται σε τίποτα άλλο από διάφορα συκοφαντικά κατασκευάσματα, δήθεν ερμηνείες πολιτικών θέσεων και πράξεων. Ειδικά για το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι δήθεν ερμηνείες που κατασκευάζουν οι κηφήνες απλά αποδίδουν σαν πραγματικό περιεχόμενο το αντίθετο από τις πολιτικές θέσεις, ερμηνεύουν την αγωνιστική δράση ως προσχηματική ή άνευ σημασίας και την όποια απήχηση έχουν σαν αποτέλεσμα άγνοιας και παραπλάνηση.
          Και αυτά επαναλαμβάνονται με επαγγελματική προσήλωση από συγκεκριμένους “σχολιαστές” σε οτιδήποτε αναρτηθεί στην Παντιέρα, ακόμα και αν δεν έχουν σχέση με το θέμα. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι “σχολιαστές” αηδιάζουν σε καθημερινή βάση με όσα γράφονται στην Παντιέρα, αλλά τη διαβάζουν με μανία και πάντα έχουν να κάνουν μόνο ένα σχόλιο: “είστε συριζα”.
          Μαρξισμός της πλάκας, τύπου Ανδρουλάκη που θα έλεγαν και οι παλιοί. Αυτοί που θυμούνται ότι “μορατότιουμ” υπήρξε ένα: αυτό της ηγεσίας του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ μετά το 1981…

        4. Φ.Α.

          H προσαρμογή της ανάλυσης της πραγματικότητας στις θέσεις του χώρου στον οποίο ανήκουμε εγκλωβίζει τη σκέψη μας σε μια συνεχή ανακύκλωση.Η πραγματικότητα είναι πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έτρεφε αυταπάτες για το ΣΥΡΙΖΑ ως ένα βαθμό. Συγκεκριμένα πίστευε πως ‘το αποτέλεσμα του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε να παραβιαστεί από καμία κυβέρνηση’ και θα ήταν η αρχή εξεγερτικών διαδικασιών.(μπορώ να στείλω και το σχετικό κείμενο που υπάρχει και στην επίσημη σελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αν το επιθυμεί κάποιος). Παράλληλα ακόμα και μετά την παραβίαση του όχι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την υπογραφή οικονομικών συμφωνιών που αναπόφευκτα θα κατέληγαν στην υπογραφή μνημονίου, όλες οι οργανώσεις που συμμετείχαν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είχαν επαφή με τα σχήματα ΕΑΑΚ αντί να λειτουργούν προωθητικά δημιουργούσαν αγκυλώσεις όσον αφορά τις συζητήσεις και τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων αναφορικά με τη στάση της ΕΑΑΚ απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα τα πλαίσια της ΕΑΑΚ τότε απέσυραν το αίτημα ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ που υπήρχε επί Σαμαρά και προηγούμενων κυβερνήσεων ενώ δημιουργούνταν εμπόδια σχετικά με συζητήσεις διακοπής της συνεργασίας ή όχι με σχήματα της ΑΡΕΝ, της τότε φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα 2 παραπάνω σημεία δυστυχώς επιβλήθηκαν στα σχήματα ΕΑΑΚ με αντιδημοκρατικές διαδικασίες παρότι τα σχήματα αυτά είναι ό,τι πιο πολύτιμο πολιτικά υπάρχει σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια.

        5. ανταρσυος

          Για να δώσουμε μια οριστική και σαφή εικόνα για το ΤΙ έλεγε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Ιούλη του ’15 σας παραθέτω όλες τις ανακοινώσεις εκείνης της περιόδου σε λινκ/επικεφαλίδες. Γ μιαπερίοδο κατά ν οποία το ΚΚΕ πέταξε για μιαν ακομα φορά την μπάλα στην εξέδρα επιλέγοντας την γραμμή της αποχής κάνοντας αποχή από την παρέμβασή του μέσα στον κόσμο και η μετέπειτα ΛΑΕ ακόμα και έναν μήνα μετά, στήριζε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ:

          Ο λαός να υπερασπιστεί την απόφασή του. Μέτωπο για να νικήσει “το όχι του λαού”.
          Απόφαση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 8/7/2015
          ΟΧΙ στην «εθνική ομοψυχία» επιβολής νέων Μνημονίων!
          Το ιστορικό ΟΧΙ του λαού, αφετηρία εργατικής λαϊκής αντεπίθεσης ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια
          Ανακοίνωση της ΚΣΕ για τις 5/7/2015

        6. πλάαακα έχετε...

          ακόμα και η δικαιολογία “δυστυχώς επιβλήθηκαν” θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ: δυστυχώς οι κακοί δανειστές μας τα επέβαλαν τα μνημόνια, εμείς δεν τα θέλαμε…

        7. κάποιος

          Είσαι σαχλαμαράκος και ψεύτης φίλε του ΚΚΕ! Θα τα ματαξαναγράψουμε, μπας και κατανοήσεις τα παραληρήματα που γράφεις. Ομως καταρχήν, μπες στην κεντρική ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάβασε τις θέσεις της με τις οποίες παρενέβαινε εκείνη την περίοδο. Φυσικά δεν έχουν καμμία σχέση, με τα ψέμματα που γράφεις!

          1. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχε στις διαδηλώσεις του Φλεβάρη με άμεσο πολιτικό πρόταγμα/επίδικο.στόχο, το να μην ψαρώσει ο λαός από τον κορσέ που ήθελε να φορέσει ο ΤΣΙΡΙΖΑ. Και παράλληλα να συμβάλλει στην άνοδο της ταξικής συνείδησης του κόσμου, ΜΕΣΑ στον κόσμο. Το κατάφερε; Οχι.

          2. Το να είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΕΣΑ στον κόσμο με το δικό της αντκαπιταλιστικό μεταβατικό πρόγραμμα να το παλεύει και να προσπαθεί να συμβάλλει στην ταξική συνειδητοποίηση, είναι σωστό; Ναι, φίλοι του ΚΚΕ, ίναι σωστό. είτε σας αρεσει, είτε όχι!

        8. Ανώνυμα

          Να χαρώ εγώ “αντικαπιταλιστικό” ήθος…

        9. κάποιος

          να χαρώ εγώ, ταξική εργατική αντίληψη, φίλε!

  4. Μαρκέλα

    Να μου επιτρέψει ο συντάκτης την παρατήρηση,ότι τόσο ο Μάο Τσε Τουγκ όσο κ ο Φιδέλ Κάστρο έκαναν τακτική συμμαχία με αστικές πολιτικές δυνάμεις.Δεν πάει εξ άλλου με τη σειρά που λέει, “κάνομε μέτωπο με την αστική τάξη,για να διασπαστούμε μετά τη σωτηρία της χώρας κ να αναμετρηθούμε στη συνέχεια”. Ο Τσε γράφει: ” Αυτός ο συμβιβασμός δε μας ικανοποιούσε,αλλά ήταν αναγκαίος.Ήταν ένα βήμα εμπρός σε αυτές τις συνθήκες.Θα ίσχυε άλλωστε έως ότου θα προσπαθούσε να φρενάρει την ανάπτυξη της επανάστασης”.Δε νομίζω,ότι μπορούμε να πούμε παροχημένες δυο νικηφόρες επαναστάσεις.

    Reply
    1. lathranagnostis

      Πράγματι, στη Κίνα, ο καπιταλισμός έκανε μια πολύ νικηφόρα επανάσταση εδώ και πολλές δεκαετίες!

      Reply
      1. Τζίμης

        Είπε επίσης ο τύπος που έβλεπε τον Χρουστσώφ να γίνεται σκυλάκι του Κένεντι και χειροκρόταγε!

        Reply
        1. lathranagnostis

          Θα μας πεις τώρα πως λέγεται στα κινέζικα: “Κύριε Πρόεδρε Νίξον καλώς ήρθατε! Σαν στο σπίτι σας!”

        2. Τζίμης

          Ναι θα σου πω! Λέγετε

          “ο Στάλιν ήταν ένα μεγάλο λάθος του ΚΚΣΕ. Ένας μεγάλος εγκληματίας με μια τεράστια προσωπολατρεία γύρω του”

          Θυμίζει λίγο άρωμα από ’56

        3. Τζίμης

          Αλλά εσείς οι καλοί του Κολιγιάννικου ΚΚΕ μας λέτε για τον κακό Μάο που συνάντησε τον Νίξον γιατί δεν θέλατε να φάει φαΐ ο λαός του, ενώ δεν λέτε κάτι για τον οικονομικό στραγγαλισμό που έκανε η καλή ΕΣΣΔ στην Κίνα. Όταν όμως η καημένη η Αλβανία ψυγορραγούσε εξ αιτίας του εμπάργκο που της έκανε η καλή ΕΣΣΔ, χειροκροτήσατε το ΚΕ Αλβανίας που δεν έκανε την ίδια κίνηση με την Κίνα και προτίμησε να την λυσσάξει στην πείνα ή καλούλα ΕΣΣΔ. Και γιατί όλο αυτό? Ά ναί! Επειδή η Κίνα και η Αλβανία υπερασπίστηκαν τον Στάλιν και το 19ο συνέδριο του ΚΚΣΕ, όταν το ΚΚΣΕ επί Χρουστσώφ κατέβαζε τα παντελόνια της ΕΣΣΔ στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και ξεκοίλιαζε τους συμμάχους της που υπερασπίζονταν τον Στάλιν. Όμορφοι άνθρωποι. Πολύ…

        4. lathranagnostis

          “Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”
          (παλιά κινέζικη παροιμία)

    2. Κ.Σ.

      Στην πρόταση της ΛΑΕ δε βλέπουμε τα… “υπόλοιπα” από όσα λένε Μάο και Τσε για επανάσταση κλπ. Η ΛΑΕ δεν μιλάει πουθενά για κάτι τέτοιο.

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Εγώ δεν αναφέρθηκα στη ΛΑΕ,αλλά στο σκεπτικό του συντάκτη καθεαυτό.

        Reply
      2. Αντώνης

        καταρχήν σύντροφε Κρεασίδη που είδες την “επίθεση” απο την iskra και μάλιστα την δεύτερη;
        Εκτός αν κάθε κριτική στην Π.Ε. του ΝΑΡ λογίζεται ως επίθεση.
        Φαντάζομαι ότι ως πρώτη, θεωρείς ότι η iskra ;τόνισε από την πρόσφατη συνέντευξη του Α. Χάγιου ότι το ΝΑΡ δεν επιδιώκει πολιτική συνεργασία με το ΚΚΕ και την ΛΑΕ. Αυτό είναι επίθεση;;; Αυτά δεν είπε ο Άγγελος; Αυτά δεν λένε οι θέσεις της πλειοψηφίας της Π.Ε;;;;
        Που υπάρχει επίθεση στο άρθρο του Κ.Γ; Κριτική υπάρχει.Αλλά την κριτική την βαφτίζεις επίθεση.
        Ο σ. Κώστας παραπάνω διαπιστώνει διάφορα ζητήματα, όπως και το άρθρο του Κ.Γ. που παρεπιμτόντως δεν καταλαβαίνω γιατί το χρεώνεις στην ΛΑΕ; Άλλωστε είναι αναρτημένο στις απόψεις, αν ήταν της ΛΑΕ θα ήταν σε άλλη στήλη.
        Επίσης γιατί γράφεις ότι αυτά που λέγονται στο άρθρο θα γίνουν εντός Ε.Ε.;;;
        Το άρθρο λέει καθαρά ότι πρώτη πράξη είναι η έξοδος από το ευρώ και μετά ακολουθεί η διαδικασία αποδέσμευσης απο την Ε.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 50. Η Π.Ε. του ΝΑΡ δεν μας λέει πως βλέπει την έξοδο;;;
        Τέλος το άρθρο αναρωτιέται ποιά είναι η άποψη του Ναρ για την οικονομική πολιτική στην “”μετεπαναστατική” κοινωνία. Δεν βλέπω να ενδιαφέρεται κανένας για το ζήτημα στην Π.Ε. του ΝΑΡ.
        Αν κάνεις τον κόπο και μπεις σε ένα καφενείο, αυτά θα σε ρωτήσει ο κόσμος.
        Ο Ιωακείμογλου που λες είναι κάποιος πολιτικός φορέας;;;; Άλλωστε είναι πολύ περισσότεροι ι αυτοί που στο ΝΑΡ (διάβασα το κείμενο όσων διαφωνούν με τις θέσεις της Π.Ε.) που είναι και υπέρ μιας Λαίκής κυβέρνησης και υπερ της εθνικής ανεξαρτησίας….Όμως το τι είναι το ΝΑΡ θα το καθορίσει το συνέδριο , για να μην αρχίσω να γράφω ονόματα .
        Η είναι σωστό αυτό που γράφει στο άρθρο του ο Κ.Γ. ότι εσείς και το ΚΚΕ είσαστε οι πολιτικοί φορείς που ανακαλύψατε την ανισότιμη συνεργασία των αστικών τάξεων, διαγράφοντας έτσι τον ιμπεριαλισμό;;;;
        Τέλος πάντων η συζήτηση για αυτοδιάθεση έχει γίνει από το 1910 στο εργατικό. κίνημα, αν θέλεις να γυρίσεις την μηχανή του χρόνου είναι δικαίωμά σου. Αλλά μην την πουλάς και για εξυπνάδα.
        Όσον αφορά την ΟΛΜΕ, αριστερές δυνάμεις κυρίως της ΑΡΕΝ σας έκαναν πρόταση να κατεβείτε σε κοινό ψηφοδέλτιο και εσείς τι απαντήσατε; “Μπείτε στις παρεμβάσεις” …..Ωραία λογική…..
        Τέλος ο αρθρογράφος αναρωτιέται αν η Γερμανία είναι σε βαθιά κρίση, όπως υποστηρίζετε για όλο τον καπιταλισμό -και μάλλον θα υποστηρίζετε για καμιά πενηνταριά χρόνια ακόμη-, που το είδες το παράξενο;;;;
        Το παράξενο είναι να υποστηρίζεις την δυνατότητα μιας κομμουνιστικής επανάστασης στην ελληνική κοινωνία με την συγκεκριμένη ταξική και κοινωνική σύνθεση και να απορρίπτεις κάθε πρόταση διεξόδου από την κρίση κάθε κυβέρνηση που θα ανακουφίσει τα Λαϊκά στρώματα και πιθανόν να ανοίξει δρόμους για κοινωνική αλλαγή. και να δημιουργήσει μια μεταβατική κατάσταση Κκλός ο ιδεαλισμός, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα…..

        Υ.Γ: Αν η ΛΑΕ μέσω αυτού του άρθρου η και της προηγούμενης διαπίστωσης ότι δεν θέλετε πολιτική συνεργασία με κανέναν, σας κάνει επίθεση τότε αυτά που γράφετε για την ΛΑΕ (που όντως ανήκουν στην σφαίρα της πολιτικής κριτικής) ρεφορμιστικη, συριζα 2 κλπ, και είναι βαρείς χαρακτηρισμοί, γιατί να μην ειπωθεί ότι συνιστούν επίθεση;;
        Η κριτική σύντροφε Κρεασίδη επειδή δεν μας αρέσει δεν είναι επίθεση,, είναι απλά κριτική.
        Και άμα δεν μπορείς να απαντήσεις, μην μας λες τι έκανε ο Λαφαζάνης το 1992 κλπ κλπ και εγώ θα μπορούσα να σου πω, ποιος έγραψε την πανσπουδαστική νο 8, η τι έκανε ο Θείος σου στο Χημείο, το 1979. Αλλά αυτά δεν έχουν νόημα. Σημασία έχουν οι σημερινές θέσεις και η πολιτική στάση του καθενός και εδώ μπαίνει το ερώτημα: τι είναι το ευρώ και η Ε.Ε.;;;;κλπ κλπ
        Καληνύχτα…..

        Reply
        1. ανταρσυος

          Συναγωνιστή από την ΛΑΕ, εχεις λάθος, στην κριτική σου για το ΝΑΡ και εσύ έχεις λάθος και η ΛΑΕ. Συγκεκριμένα:

          α. Λέει η ΙΣΚΡΑ: “…Το ΝΑΡ έδωσε στην δημοσιότητα τις θέσεις της Π.Ε.. Δυστυχώς, κινούνται στην θέση της συγκρότησης πολιτικού χώρου γύρω από τον εαυτό του, ακριβώς όπως και το ΚΚΕ….”. ΠΡΩΤΟ λάθος/ψέμα: Είτε διαφωνείς, είτε όχι, το ΝΑΡ ΔΕΝ έχει την θέση συγκρότησης γύρω από τον εαυτό του. Η όλη στάση του απεναντι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις εργατικές κινήσεις/συσπειρώσει, στα σωματεία, τιε κινήσεις κατοίκων, δείχνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που γράφεις εσύ και ηη ΛΑΕ! Ποσο μάλλον, να ταυτίζεις σε αυτό το κίρισμο πεδίο, το ΝΑΡ με το ΚΚΕ! Ψέμα επιπεδου από την ΛΑΕ!

          β. Λέει επίσης η ΙΣΚΡΑ:”… Δηλαδή μας λένε ότι αποκλείεται να υπάρξει κάτω από την κοινωνική πίεση μια «φάση» φιλολαϊκής κυβέρνησης. Με άλλα λόγια είναι σαν να λένε: πάμε κατευθείαν στα σοβιέτ και στην αυτοδιεύθυνση. Άρα για ποιόν λόγο κατηγορούν το ΚΚΕ; “. Αυτό το γράφει η ΙΣΚΡΑ/ΛΑΕ για να την μπει στην διαπίστωση του ΝΑΡ πως “…ανάμεσα στο σήμερα και στην τωρινή πάλη για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου και στην αντικαπιταλιστική επανάσταση δεν μεσολαβεί κανένα ενδιάμεσο στάδιο η βαθμίδα, που να είναι υπέρ των εργαζομένων. Δεν υπάρχει κάποιος προθάλαμος, τύπου λαϊκής εξουσίας κλπ, η πάλη για την επανάσταση είναι η μόνη συνολική απάντηση για το πρόβλημα της εξουσίας….”.

          Αγαπητοί της ΛΑΕ/ΙΣΚΡΑ, το να διαπιστώνεις πως ανάμεσα στο σήμερα και την αντικαπιταλιστική επανάσταση (προσοχή, ΟΧΙ στον σοσιαλισμό/κομμουνισμό) ΔΕΝ μεσολαβεί κάποιο στάδιο που να είναι υπέρ των εργαζομένων, είναι νομίζουμε αυτονόητο, για την χώρα μας, η οποία είναι ως καπιταλιστική χώρα, οργανικά δεμένη με την καπιταλιστική ΕΕ. Η Βενεζουέλα κλπ ως καπιταλιστική χώρα που πέτυχε φιλολαϊκή αστική διακυβέρνηση ( η οποία μετά από 10+ χρόνια πλέον αμφισβειτείται από τον καπιταλισμο και έχει ήδη εμφύλιο πόλεμο), είναι σε άλλες γεωπολιτικές συνθήκες. Εδώ, με όλες σχεδον τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες στην γειτονιά σου, φιλολαϊκή αστική διακυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει, και αυτό το απέιδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν εσείς με τις αυταπάτες σας θέλετε διαχείριση ΑΛΑ ΣΥΡΙΖΑ νο2, ε, δεν το αποδεχόμαστε!

          3ο ψέμμα της ΛΑΕ/ΙΣΚΡΑ: “…Η πολιτική επιτροπή του ΝΑΡ όμως κάνει το ίδιο, αρνούμενη πολιτική συνεργασία με την ΛΑΕ και το ΚΚΕ, παραπέμποντας στο μαζικό κίνημα. Αλλά και εκεί πρόσφατα (βλ: συνέδριο ΟΛΜΕ), αρνήθηκε και συνδικαλιστική συνεργασία με άλλες ανάλογες αριστερές δυνάμεις.”. Συναγωνιστές της ΛΑΕ/ΙΣΚΡΑ, και πάλι σε αντιθεση με το ΚΚΕ, εμείς ως ΝΑΡ συμβάλλουμε έμπρακτα στην κοινή δράση και με την ΛΑΕ στο κίνημα. Στα σωματεία, τις γειτονιές, τη νεολαία (χαράτσια/πλειστηριασμοί, καταστολή, εργατικά, κλπ). Αλλά ναι κεντρική πολιτική συεργασία ΔΕΝ θέλουμε αυτή την χρονική περίοδο. Διότι το πρόγραμμα, η φυσιογνωμία, ο τροπος άσκησης πολιτικής του μετώπου όπως το έχετε ως ΛΑΕ στο μυαλό σας, είναι σοσιαλδημοκρατικός (δλδ ΣΥΡΙΖΑ νο2). Σε τέτιο έτωπο ΔΕΝ θέλουμε να συμβάλλουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.