.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Όχι στη φίμωση του έντυπου τύπου! Κοινό κείμενο 8 εφημερίδων της Αριστεράς


Να μην περάσει η τροπολογία της λογοκρισίας
Κοινό κείμενο 8 εφημερίδων της Αριστεράς (Προλεταριακή Σημαία, Η Εποχή, Ξεκίνημα, Πριν, Εργατική Αλληλεγγύη, Δρόμος της Αριστεράς, Εργατική Αριστερά, Λαϊκός Δρόμος)

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και ψήφισε με fast track διαδικασία, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει προληπτική και κατασταλτική λογοκρισία στις έντυπες εφημερίδες. Η τροπολογία προβλέπει εξοντωτικά αθροιστικά πρόστιμα για την έκδοση και κυκλοφορία των εφημερίδων στη χώρα μας, αν δεν ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπο, διευθυντή, διευθυντή σύνταξης και τον μέτοχο ή εταίρο που κατέχει, άμεσα ή έμμεσα, το μισό τουλάχιστον των μετοχών ή εταιρικών μεριδίων. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 10.000 ευρώ για κάθε φύλλο εφημερίδας που εκδίδεται-κυκλοφορεί και για κάθε μη αναγραφή έστω και ενός από αυτά τα πρόσωπα, πράγμα που σημαίνει ότι τα χαράτσια αυτά είναι πολλαπλάσια.

Παράλληλα, υποχρεώνει τα έντυπα αυτά να ορίσουν δύο επαγγελματίες δημοσιογράφους ως διευθυντές τους, θέτοντας ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην έκδοση και κυκλοφορία τους, ενώ εξουσιοδοτεί και προικοδοτεί το γνωστό μονοπώλιο στη διακίνηση του τύπου, ορίζοντάς το ως αρμόδιο για την είσπραξη-παρακράτηση και απόδοση στο κράτος των προστίμων αυτών, που επιβάλλονται από το ΕΣΡ(!).

Η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης είναι αυταρχική και αντιδημοκρατική, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ελευθεροτυπία και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και των απόψεων. Εντάσσεται στην πολιτική της εντεινόμενης καταστολής και διευρυνόμενης αντιδραστικής στροφής της πολιτικής και κοινωνικής ζωής και αποσκοπεί στο να τρομοκρατήσει, να καταστείλει και να απαγορεύσει εντέλει κάθε φωνή που τής ασκεί κριτική και δεν υποτάσσεται στις αφηγήσεις και τις πρακτικές εφαρμογές της αντιλαϊκής της πολιτικής. Αποτελεί συνέχεια των αντιδημοκρατικών νόμων που χτυπούν το δικαίωμα στη διαδήλωση (ν. 4703/2020) και το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό (ν. 4808/2021).

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΥΜΕ

τις μεθοδεύσεις αυτές και τη στόχευσή τους. Οι εφημερίδες-έντυπά μας, όσο κι αν επιδιώκει το κράτος και η κυβέρνηση να τις εμφανίσει ως καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ΔΕΝ λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και αγωνίζονται να κατοχυρώνουν την δυνατότητα να μπορούν οι πολιτικές συλλογικότητες στις οποίες αναφέρονται να διαδίδουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ

25 Μάρτη 2022

Οι εφημερίδες:

«Προλεταριακή Σημαία»

«Η εποχή»

«Ξεκίνημα»

«Πριν»

«Εργατική Αλληλεγγύη»

«Δρόμος της Αριστεράς»

«Εργατική Αριστερά»

«Λαϊκός δρόμος»

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 94.00% ( 5
Συμμετοχές )



10 σχόλια στο “Όχι στη φίμωση του έντυπου τύπου! Κοινό κείμενο 8 εφημερίδων της Αριστεράς

  1. Ανώνυμος

    Πρόκειται για κανονικό ΦΑΣΙΣΜΟ!
    Kαι χωρίς να είμαι αρμόδιος, ας μιλήσουν νομικοί, υποψιάζομαι πως συνιστά και συνταγματική παρεκτροπή, “δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης” κλπ κυλοτάκια, που συνήθως φορά η αστική δημοκρατία για το θεαθήναι.

    Reply
  2. Κώστας

    Χρειάζεται μια μίνιμουμ συμφωνία των εντύπων, και των πολιτικών χώρων πίσω τους, πως δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο.

    Χρειάζεται η κεντρική συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ μέσω και της Αυγής αλλά και του ΚΚΕ μέσω του Ριζοσπάστη.

    Δεν το εφαρμόζουμε, δεν πληρώνουμε πρόστιμο στον …Μαρινάκη. Σας πετάμε το γάντι, απαγορέψτε τον Ριζοσπάστη και την Αυγή

    Κώστας

    Reply
    1. Θειδωρος Σαμιωτακης

      Η εμπειρία μου λέει οτι είναι τζουφια μια πρωτοβουλια που θα περιλαμβάνει εφημεριδες σαν τον λαικο δρομο την εργατικη αριστερα απο την μία και την αυγη και την εποχη απο την άλλη.Τις όποιες συνεπειες θα τις υποστουν οι πρωτες ενω οι δευτερες που δεν κινδυνευουν και εινσι φουλ καθεστωτικες θα παρουν απλα τη δοξα και την κινηματικη αναβαπτιση.Ημουν νιός και γέρασα….

      Reply
    2. Κώστας

      Θοδωρή, ευτυχώς, ο Λαικός Δρόμος και η Εργατική Αριστερά, που αποφάσισες να τους κάνεις ειδική θετική αναφορά, δεν συμφωνεί μαζί σου και αντιλαμβάνονται πως το συγκεκριμένο Μέτωπο πάλης μόνο ως πλατύ μπορεί να υπάρξει.Εκτός αν πούμε ότι δεν έχει νόημα, είναι χαμένο, θα το εφαρμόσουμε και ας ελπίσουμε το ΕΣΡ να μην κινήσει διαδικασία για αριστερές εφημεριδες

      Επίσης αυτό που λες δεν έχει νόημα. Αν η τροπολογία ανατραπεί θα ανατραπεί για όλους

      Κώστας

      Reply
  3. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Κώστα σε όλες κανω θετικη αναφορα εκτος απο την Αυγη και την εποχή.Προφανως διαφωνουμε και δεν ειμαι ψωνιο να κάνω διαδικτυακες παρατηρησεις σε συλλογικοτητες με χιλιομετρα.Την γνωμη μου καταθετω οτι απλά η πρωτοβουλία δινει κινηματικα παρασημα σε ένα καθεστωτικό μόρφωμα με ευθυνη για οτι ζουμε σημερα.Δεν ειμαστε Κωστα στο 2010 να τους θεωρουμε απλα ρεφορμιστες εμεις οι επαναστατες.Επιπλεον η εμπειρια μου λέει οτι σε καθε “κοινο” αγώνα με τιους τύπους εσυ παίρνεις τα καταγαβεματα και αυτοι το βραβείο για να θυμηθω και τον συγχωρεμενο τον Μεσημέρη.Τωρα για τα ππλατυα μετωπα κλπ το δεχομαι οταν κινητοποιουν λαό απο κάτω και αλλάζουν ισορροπίες,οταν προκειται για επαφες κορυφων είναι άλλο πράγμα

    Reply
    1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Επειδη ο δαιμων του πληκτρολογιου χτυπησε εννουσα οτι σε καθε κοινο αγώνα με τετοιους τυπους( καθεστωτικους) αυτοι παιρνουν το βραβείο και εσυ τα κατάγματα παραφραζοντας τον Σταματη Μεσημέρη…

      Reply
    2. Κώστας

      Θοδωρή αν υπάρξει κίνημα κατά της τροπολογίας, με τον Ριζοσπάστη και την Αυγή μπροστά για ευνόητους λόγους δημοτικότητας και ελπίδας να γινει θέμα και να έχει πολιτικές επιπτώσεις, τότε θα κερδισουν όλοι με την ανατροπή μιας αντιδημοκρατικής

      Αυτο που λες είναι το άλλο που λέω, να το αφήσουμε να περάσει. Ή οι αριστερές εφημερίδες να μην εφαρμόσουν την τροπολογία (να μην ορίσουν τα άτομα που ζητάει) και να μην δίνουν προφανώς τα δεκαχίλιαρα και να ελπίζουν πως θα κυκλοφορούν κανονικά. Να φανεί πως οι κυβερνητικές διαρροές, το “μην ειστε μαλάκες, για το Μακελειό και κάτι τέτοια γίνεται” θα αποδειχθούν λογικές.

      Αλλά κίνημα με επίδικο το αν θα κυκλοφορεί ο Λαικός Δρόμος δεν θα γίνει, ελπίζω να το καταλαβαίνεις.

      Επίσης θα σε γυρίσω στον Νοέμβριο του 2020, δεν πάθαμε κάτι με την συνυπογραφή κειμένου για τα δημοκρατικά δικαιώματα με τον ΣΥΡΙΖΑ

      Βασικά ο Δρόμος δεν έπρεπε να υπάρχει γιατί είναι πλέον της ακροδεξιάς, η Εποχή μια χαρά είναι και ας είναι πολιτικά κατά πλειοψηφία ακόμα κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι ανάγκη να σου δίνουμε και λογαριασμο νομίζω στο τι διαβάζουμε

      Κώστας

      Reply
      1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Κώστα καταλαβαινω οτι λες για κοινη δραση κλπ αλλα επειδη μνημονευσες το 2000 τον Σθριζα κλπ επειδη τα εχω ζησει καταλαβαινω απλα οτι διαφωνουμε ,ισως να ειμαι λιγο πιο καθετος απο οτι πρεπει.Όσο για το τελευταιο διαβαζε οτι θελεις ,δεν νομιζω οτι μυριζουν τα θρεντ μου τοσο φανατισμο ή τσαμπουκα .Διαβαζα εποχη απο το 91 μεχρι το 2012.Τωρα πια ουτε για την αμμο της γατας δεν την βαζω γιατι δεν διαβαζω μνημονιακες ευρωλιγουρικες κ φιλοαμερικανικες φυλλαδες εκτος .Αν διαλεγα μια θα διαβαζα ελ τυπο που εχει καλα αθλητικα….

        Reply
        1. Κώστας

          Ti εχεις ζήσει δηλ ? 2020 είπα, μάλλον καταλάθος έγραψες 2000.

          Τι φοβερό έζησες το 2020 ? Είπαν ΣΥΡΙΖΑ ΚΚΕ ΜΕΡΑ και διάφοροι από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ πως η απαγόρευση συναθροίσεων στο Πολυτεχνείο ήταν αντισυνταγματική. Δεν καταλαβαίνω τι το σπουδαίο είχε και σου έχει αφήσει τραύμα.

          Να διαβάζεις ότι θες και να μας λες τους λόγους για τους οποίους δεν διαβάζεις ότι δεν διαβάζεις για να γελάμε

          Κώστας

  4. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Κωστα Νομιζα 2000 οτι έγραψες και εοειδη το εχω φαει στη μαπα απο τοτε έλεγα.Τωρα χαίρομαι που γελας γιατι το γελιο είναι ζωή αλλά οταν γελας όταν ο άλλος σοβαρολογεί ή εγω είμαι πολυ σουργελο( που δεν το αποκλειω) ή εσυ έχεςι χοντρο πρόβλημα πραγμα που μου μοιαζει πιθανό αλλά δεν μπορω να αποφανθώ με σιγουριά γιατι δεν σε γνωριζω προσωπικά Τελος πάντων το αφηνω γιατι βλεπω ειρωνικη κ επιθετικη διαθεση αντι για ανταλλαγη απόψεων.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.