.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Σχετικά με τη “Νέα” Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και τα γραφόμενά της


Μακριά πετάω τη σκουριά για να χαρεί ο κόσμος
μέσα στους χαλεπούς καιρούς μη βολευτεί ο πόνος
Στη γκέλα εγώ δεν μπαίνω
στα δήθεν βάζω φρένο
(από το τραγούδι: Ήρθε η ώρα για να πω)

Γράφει η Μαρία Μπικάκη

Μπροστά στη σαρωτική επέλαση του κεφαλαίου για αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα που θα εξασφαλίσουν τη μακροημέρευση της εξουσίας του και μπροστά στην ένταση της εκμετάλλευσης ανθρώπων και φύσης με δραματικές συνέπειες, το μεγάλο ζητούμενο για τη ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική, κομμουνιστική αριστερά είναι το πώς θα συμβάλει στη συνολική αντεπίθεση του κινήματος για την ανατροπή της επιδρομής του κεφαλαίου και την ανάταση του κόσμου της εργασίας, πώς θα εμπνεύσει για την αναζήτηση μιας άλλης κοινωνίας και θα ανοίξει το δρόμο για αυτήν. Απέναντι στις πολιτικές που διαχειρίζονται και συντηρούν τον καπιταλιστικό μονόδρομο, ανεξαρτήτως της ονομασίας κυβερνήσεων και των κομμάτων που τις υπηρετούν και ενάντια στην ανάδυση οπισθοδρομικών αντιλήψεων και σκοταδιστικών πρακτικών, η συγκέντρωση δυνάμεων σε ένα σχέδιο για την κοινωνική απελευθέρωση και την εργατική χειραφέτηση αναδεικνύεται ξανά επιτακτική.

Αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να αναπαράγει αυταπάτες κυβερνητικών λύσεων. Απεναντίας, οφείλει να ρίχνει το βάρος στην απαραίτητη συνθήκη του οργανωμένου λαού και την ανάγκη ρήξεων, συγκρούσεων και τομών με το υπάρχον σύστημα, διαμορφώνοντας τους όρους της συνολικής επαναστατικής ανατροπής.

Είναι αδικαιολόγητο μετά και από την εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχες διαψεύσεις σε μια σειρά χώρες, να μην υπάρχει διαχωρισμός από τον κυβερνητισμό, αλλά επαναλήψεις παρόμοιων προγραμματικών θέσεων και μετωπικών πολιτικών, ως δήθεν καλύτερων και πιο τίμιων προτάσεων. Είναι καταστροφικό η αριστερά που θέλει να ορίζεται ως ριζοσπαστική να εγκλωβίζεται σε μεταρρυθμιστικές λογικές και να βαυκαλίζεται ότι μπορεί να πετύχει βελτιώσεις και νίκες χωρίς συγκρούσεις με τα ασφυκτικά κοινωνικά, πολιτικά και στρατηγικά όρια που βάζει ο αντίπαλός της, ο σύγχρονος ολοκληρωτικός καπιταλισμός. Να περιορίζει τους στόχους της σε «μερεμέτια». Να αποκρύπτει στο όνομα της τακτικής τα μέσα και σκοπούς και η τακτική να περιορίζεται σε περίτεχνες μετωπικές επιλογές.

Η πρόσφατη δημιουργία της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης προβλήθηκε αρκετά σε διάφορα αστικά και εναλλακτικά ΜΜΕ. Από το πρώτο δελτίο τύπου της ίδιας αναφέρεται ότι σε αυτήν συμμετέχουν, στηρίζουν, παρακολουθούν οργανώσεις-μέτωπα. Προφανώς τα επίπεδα εμπλοκής αυτών των οργανώσεων είναι διαφορετικά, όπως και οι οπτικές για τη χρήση και προοπτική αυτής της πρωτοβουλίας, ενώ ήδη μία από τις οργανώσεις του Συντονισμού δράσης και διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων ο οποίος έβαλε την υπογραφή του, ο Εργατικός Αγώνας, έχει ανακοινώσει ότι δεν συμμετέχει στην πρωτοβουλία.

Στο ίδιο δελτίο τύπου η πρωτοβουλία περιγράφεται ως «Το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση ενός αριστερού ριζοσπαστικού πολιτικού μετώπου». Σε μερίδα των ΜΜΕ η ίδρυση της προβλήθηκε ως «ίδρυση νέου κόμματος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ» (ΝΕΑ 10/7), αλλά μερικοί από τους πρωτοστατούντες στην Πρωτοβουλία δηλώνουν ότι αυτή η ερμηνεία δεν τους εκφράζει και ότι αυτό που κάνουν είναι μια πρωτοβουλία διαλόγου για να βοηθήσει στην κοινή δράση στο κίνημα. Άλλοι αποδίδουν αυτή την ερμηνεία σε υπονόμευση των αστικών φιλοκυβερνητικών επιτελείων, ώστε να μην χρεώνονται βεβιασμένη προεκλογική συγκόλληση.

Σαφώς δεν πρόκειται μόνο για μια πρωτοβουλία διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων για δράση. Αυτά γίνονται τακτικά μεταξύ των πολιτικών οργανώσεων και συγκροτημένα μέσα στους φορείς του εργατικού κινήματος, τα εργατικά σχήματα, τις κινήσεις και τους συντονισμούς τους ανά θέμα ή ανά περίοδο και χρειάζεται να συνεχιστούν και να αναβαθμιστούν με συμμετοχή όλων και χωρίς αποκλεισμούς. Από τα κείμενα αυτής της πρωτοβουλίας και τις τοποθετήσεις στελεχών της, εμφανώς προκύπτει ότι υπάρχει σαφής επιδίωξη για πολιτική συμμαχία με συγκεκριμένο στίγμα και πολιτικές οριοθετήσεις μέσα στο χώρο της αριστεράς.

Παράλληλα, με την ανακοίνωση συγκρότησης της πρωτοβουλίας εμφανίστηκε η ιδρυτική διακήρυξή της με 169 υπογραφές, πλειοψηφικά από μέλη της ΛΑΕ (Αριστερό Ρεύμα, ΑΡΑΣ) και του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών δυνάμεων και σε μικρότερο βαθμό της ΔΕΑ, της Συνάντησης-Αναμέτρησης και άλλων. Ανάμεσα στις υπογραφές κάποιες με την ιδιότητα πρώην βουλευτών, μερικοί από τους οποίους σε άλλα πρόσφατα κείμενα υπογράφουν ως πρώην υπουργοί.

Έχουν ενδιαφέρον διάφορες αναφορές στη διακήρυξη και αντιφάσεις, στις κοινές ανακοινώσεις και προσωπικές δηλώσεις στελεχών για το τι πρεσβεύει αυτή η Πρωτοβουλία, αλλά και η αντιστροφή της πραγματικότητας σε κάποια άρθρα για την υποστήριξή της.

Το όνομά της είναι Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης και σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ο διάλογος είναι ανοικτός και ισότιμος σε συμμετοχή ανένταχτων αγωνιστών, αγωνιστριών και οργανωμένων δυνάμεων της ασυμβίβαστης, ριζοσπαστικής και ανατρεπτικής Αριστεράς. Όμως, ο διάλογος εξαρχής ήταν μεταξύ συγκεκριμένων δυνάμεων και δεν απευθυνόταν σε άλλες. Βεβαίως, δικαίωμα των διάφορων δυνάμεων είναι να επιλέγουν τους συμμάχους τους, αλλά κρίνονται όταν για επικοινωνιακούς λόγους τον παρουσιάζουν ως δήθεν ανοικτό με ισότιμη συμμετοχή οργανώσεων της ανατρεπτικής αριστεράς.

Επίσης, ελέγχεται η αξιοπιστία, όταν ο διάλογος εμφανίζεται και ως ειλικρινής (Λαπαβίτσας, ΕφΣυν 18/7). Χαρακτηριστική απόδειξη η συνάντηση με πρόσκληση εκ μέρους της πρωτοβουλίας, στην οποία καλέστηκε το ΝΑΡ προκειμένου να ενημερωθεί, όπως λέχτηκε, σχετικά με τη σκέψη που έχουν άνθρωποι της ριζοσπαστικής αριστεράς για μια «πρωτοβουλία διαλόγου». Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μία μέρα πριν τη δημόσια εμφάνιση της Πρωτοβουλίας με δύο στελέχη της. Μίλησαν αόριστα για μία πρωτοβουλία-χώρο διαλόγου και κοινής δράσης, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς κάποιο πλαίσιο αρχικά, για μία μακρόχρονη ανταλλαγή απόψεων που να καταλήγει και σε κοινές δράσεις και ότι δεν πρόκειται για εκλογική συμπόρευση, δεν είναι διαδικασία οργανώσεων, αλλά προσώπων και επέμεναν ότι δεν υπάρχει κανένα κείμενο ως πλαίσιο ή βάση για υπογραφές, αλλά ότι το μόνο που υπάρχει είναι μια εκδήλωση για την έναρξη του διαλόγου. Μια μέρα μετά η πρόσκληση για την εκδήλωση στέλνεται από το μέιλ της ΛΑΕ και την επόμενη δημοσιεύεται η ιδρυτική διακήρυξη με τις 169 υπογραφές σε ένα κείμενο που κυκλοφορούσε και διαμορφωνόταν καιρό πριν.

-Ποιος, λοιπόν, ειλικρινής διάλογος υπάρχει, όταν αρνούνταν την ύπαρξη κειμένου και πλαισίου;

-Γιατί ζητήθηκε η συνάντηση, ενώ ήταν προαποφασισμένο και δρομολογημένο ποιους θέλουν στην πρωτοβουλία;

Είναι βάσιμο να υποθέσουμε ότι την χρειάζονταν, προκειμένου να επικαλεστούν απέναντι σε ανένταχτους αγωνιστές και δυνάμεις που αγωνιούν για ενότητα και προσβλέπουν σε διάλογο, κοινές δράσεις της μαχόμενης αριστεράς και μια συνολική πολιτική απάντηση από μεριάς της, ότι δήθεν απευθύνθηκαν, αλλά εισέπραξαν άρνηση και ότι οι αποκλεισμοί και η αυτοαναφορικότητα δήθεν είναι των άλλων χαρακτηριστικά. Εξάλλου αυτός είναι και ο λόγος που βαφτίζουν την πολιτική συνεργασία τους, ως πρωτοβουλία διαλόγου και δράσης.

Είναι κατανοητοί οι λόγοι που οδήγησαν αυτές τις πολιτικές δυνάμεις να μην απευθυνθούν στο ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τον διάλογο. Ο ειλικρινής διάλογος και η ισοτιμία σε αυτόν σημαίνει άνοιγμα όλων των ζητημάτων, συζήτηση όλων των προσεγγίσεων, συνδιαμόρφωση. Και όταν τέτοιος διάλογος γίνεται ανοικτά, μέσα στις διαδικασίες του κινήματος και μπροστά στο κόσμο, η πλάστιγγα γέρνει προς τοποθετήσεις που υπερβαίνουν τα θεσμικά πλαίσια και τις λογικές διαχείρισης εντός του καπιταλισμού. Αλλά, η εξ αρχής οριοθέτηση του διαλόγου στο συγκεκριμένο επιλεκτικά και αυστηρά ορισμένο πλαίσιο θέσεων θέτει βάσιμα το ερώτημα για το αν η αριστερά που θέλουν να συγκροτήσουν, προσβλέπει σε τέτοια κατεύθυνση.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη ότι

η αριστερά δεν στάθηκε αντάξια της προσδοκίας και των περιστάσεων και οι ανεπάρκειες της προσδιορίζονται στην έλλειψη νέων προγραμματικών επεξεργασιών και στην κυριαρχία του κατακερματισμού και της υπεραριστερής ρητορικής.

Αλήθεια το κύριο πρόβλημα στην αριστερά αξιολογούν ότι είναι η υπεραριστερή ρητορική; Εκτός από την καταδίκη της υπεραριστερής ρητορικής που αναφέρουν, γιατί δεν υπάρχει καμιά αναφορά και καταδίκη του αριστερού κυβερνητισμού; Αυτό είναι εκτός συζήτησης;

Η υπέρβαση αναζητείται γενικώς και ξανά

σε επανίδρυση σε νέες βάσεις χωρίς τα συμπλέγματα και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Δεν αποτελεί παθογένεια η διαστρέβλωση της πραγματικότητας; Σε ομιλίες και κείμενα στελεχών της πρωτοβουλίας τα κακώς κείμενα χρεώνονται στις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ως οι ίδιοι να έχουν άμεμπτο παρελθόν ή να προέρχονται από παρθενογένεση.

Σε άρθρο στελεχών του Κ-Σχεδίου (Κ. Μάρκου, Π. Καλαβάνος) για τη στήριξη αυτής της Πρωτοβουλίας χρεώνεται ονομαστικά το ΝΑΡ (από κοινού με το ΚΚΕ) ότι

συντηρεί την αποκαρδιωτική κατάσταση στα συνδικάτα και το μαζικό κίνημα συμβάλλοντας σε αυτό που θέλει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή σε απουσία πραγματικού μαζικού και επικίνδυνου μαζικού κινήματος.

Πέρα από την ισοπεδωτική ταύτιση με το ΚΚΕ, θεωρούν άραγε οι συντάκτες πως ξεμπερδεύουν με τη συστηματική προσπάθεια του ΝΑΡ, της νΚΑ και ευρύτερων ταξικών δυνάμεων για την ανατρεπτική πάλη, κινητοποίηση και ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, και συνολικά και πρόσφατα στην περίοδο της πανδημίας όταν άλλες τάσεις ερωτοτροπούσαν με το «θα λογαριαστούμε μετά;» Δεν αποτελεί αμετροέπεια και κακόπιστη κριτική από τα μέλη του Κ-Σχεδίου να κατακρίνεται η δράση του ΝΑΡ στα συνδικάτα και στο κίνημα ως συμβολή στα σχέδια κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για απουσία κινήματος; Και, αλήθεια, τη δράση ποιων δυνάμεων έχουν ως πρότυπο;

Παρόμοιου «πολιτισμού» είναι και η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας στην αναφορά:

«Εάν το ΝΑΡ και οι άλλες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματικά επεδίωκαν πολιτικές συνεργασίες, μένει να εξηγηθεί η άρνησή τους σε όλες τις μέχρι τώρα αντίστοιχες προτάσεις, που έχουν γίνει από τον Απρίλη του 2020. Όπως και η άρνηση για τα ενωτικά δίκτυα στο δημοκρατικό ή στο μέτωπο της υγείας. Στο δημοκρατικό μέτωπο, μάλιστα, το ΝΑΡ προχώρησε στη δημιουργία άλλης κίνησης.».

Εδώ ισχύει η ρήση για τις κουτοπονηριές, «όταν η αλήθεια δεν με συμφέρει, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια». Για το τι συμβαίνει στο μέτωπο της υγείας με τις κοινές δράσεις των ευρύτερων δυνάμεων της αριστεράς, οι δυνάμεις του Κ-Σχεδίου δεν δικαιολογείται να τις αγνοούν λόγω απουσίας από το χώρο, μιας και αυτές οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών, με τη συμβολή και των δυνάμεων του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έχουν συμβάλει καθοριστικά όλο το προηγούμενο διάστημα στο να λογαριαστούμε από την πρώτη στιγμή με την κυβερνητική πολιτική και να υπάρχει πνοή σε όλο το κίνημα που έμεινε στις επάλξεις.

Όσο για το δημοκρατικό, να θυμίσουμε ότι η κατάληξη της σύσκεψης οργανώσεων στις 3/3/2020 για από κοινού δημιουργία Επιτροπής για το δημοκρατικό δεν προχώρησε με ευθύνη της ΑΡΑΣ, συνιστώσας της ΛΑΕ, που άνοιξε μέτωπο και αντιπαράθεση στο δρόμο με άλλες οργανώσεις και τώρα αποτελεί το συνδαιτημόνα του Κ-Σχεδίου.

Αντίθετα, με ανοικτό κάλεσμα και πρωτοβουλία του ΝΑΡ προς όλους από το Δεκέμβρη του 2020 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενους/-ες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις, που έχουν και ως Κ-Σχέδιο προσυπογράψει την ίδρυσή της μαζί με άλλες 14 οργανώσεις-μέτωπα. Συνολικά 19 οργανώσεις, όλες, πλην ΛΑΕ που αρνήθηκε. Ενώ, σε προσκλήσεις συσκέψεων του ΝΑΡ για να παρθεί από κοινού πρωτοβουλία για ανοικτή και δημόσια διαδικασία συγκρότησης γενικότερης Κίνησης για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα στις 6/3 και στις 20/3/2021 αρνήθηκαν και η ΛΑΕ και οι του Κ-Σχεδίου να συμβάλουν. Μάλιστα, στις 29/3 ανακοίνωσαν με κείμενο υπογραφών συγκρότηση Δικτύου Υπεράσπισης των Δημοκρατικών Ελευθεριών. Και για αυτό το Δίκτυο ούτε δημόσιες προτάσεις για συνδιαμόρφωση υπήρχαν, ούτε ανοικτές διαδικασίες, σε αντίθεση με τον τρόπο που συγκροτήθηκε η ΚΕΔΔΑ. Οι συγκλίσεις και οι συμμαχίες εμφανίζονται σαν έτοιμες από καιρό με συγκεκριμένη κατεύθυνση και περιεχόμενο από πλευράς του Κ-Σχεδίου και της ΛΑΕ είτε για το δημοκρατικό είτε αλλού.

Παρόμοιες διαδικασίες για συμμαχίες, προσανατολισμό σε πλαίσια που δεν επιδέχονται αλλαγές, ούτε συνδιαμόρφωσή τους και διαδικασίες χωρίς ισότιμη συμμετοχή, ακολουθούνται και σε άλλα πεδία. Πρόκειται για επιλογές που έρχονται από το παρελθόν και καθρεφτίζονται και στην πρόσφατη συγκρότηση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Δράσης.

Έχει γίνει μονότονο, όσοι επιλέγουν τον κατακερματισμό στο όνομα της ενότητας να παρουσιάζουν το ΝΑΡ ως σεχταριστικό, όταν από τη δημιουργία του αυτό παλεύει και συγκροτεί πολιτικά μέτωπα πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις και έχει συμβάλει στη δημιουργία του ευρύτερου πολιτικού μετώπου της ανατρεπτικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς των τελευταίων χρόνων, που είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Καταλήγει εμμονικό να χρεώνεται το ΝΑΡ αυτόκεντρη κομματική ανάπτυξη, όταν μόνιμα παλεύει μέσα στο κίνημα μέσα από κινήσεις και σχήματα με ευρύτερες δυνάμεις. Είναι πολυχρησιμοποιημένο και δεν πείθει πια, να του καταλογίζεται ότι είναι αρνητής της κοινής δράσης, όταν όλοι γνωρίζουν ότι πρωτοστατεί σε αυτήν.

Όταν το ΝΑΡ καλεί συσκέψεις πολιτικών οργανώσεων για συνεννοήσεις και όταν στηρίζει τις συνελεύσεις αγώνα για κοινή δράση στο εργατικό και τις πρωτοβουλίες ταξικών σωματείων για το συντονισμό απέναντι στις αντεργατικές κυβερνητικές επιθέσεις.

Όταν οι δυνάμεις του ανταποκρίνονται σε προσκλήσεις, που γίνονται και με πρωτοβουλία άλλων πολιτικών ρευμάτων, π.χ. για τα θέματα πόλης, χώρου, περιβάλλοντος. Ήταν φανερή η τεράστια αμηχανία και έκδηλη η επιθετικότητα πολιτικών δυνάμεων μπροστά στην ανταπόκριση δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε πρόσκληση αριστερών κινήσεων για κοινή δράση ενάντια στο νόμο Βορίδη. Έφτασε μέχρι και σε σιωπηρή αποχώρηση και απόσυρση από αυτούς που κατ’ επίφαση μιλούν για την κοινή δράση και την ενότητα, αλλά εχθρεύονται κάθε ριζοσπαστική αναφορά.

Είναι φανερό ότι η επίδραση και απήχηση της απαίτησης του ΝΑΡ για ανατρεπτικό μαχητικό στίγμα των πρωτοβουλιών κοινής δράσης και για αριστερό αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο στα μέτωπα είναι ενοχλητικές και έξω από τις προδιαγραφές των δυνάμεων που, μετά και παρά την εμπειρία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιμένουν στις από χρόνια επιδιώξεις τους για μέτωπα που δεν έχουν «κάψει τις γέφυρες» με τη διαχείριση.

Όλο και περισσότερο αποδεικνύεται ψευδεπίγραφη η επίκληση για ενότητα και κοινή δράση καθώς και ότι πίσω της βρίσκονται πολιτικές επιλογές για συμμαχίες με εκλογική απήχηση, κάνοντας εκπτώσεις σε περιεχόμενο και στόχους, μιας και η φημολογία για εκλογές το Σεπτέμβρη επιταχύνει διεργασίες στο χώρο και της αριστεράς, ειδικά όταν κύριο κριτήριο αποτελεί για πολλές δυνάμεις η εκλογική παρέμβαση και επιβεβαίωση.

Στην ιδρυτική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας το στίγμα είναι σαφές και «εντός ορίων». Μετά τις κοινά αποδεκτές γενικές εκτιμήσεις περί όξυνσης αντιθέσεων, φτώχεια, εμπορικούς, κρατικούς και γεωπολιτικούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, είναι σαφώς ορισμένο και αρκετά συγκεκριμένο σε επίδικα ζητήματα, γενικά και της περιόδου.

Για κυριαρχία της ακροδεξιάς στη Ν.Δ. έναντι των φιλελεύθερων τάσεων (οι φιλελεύθεροι της Ν.Δ. έχουν άλλα σχέδια;), για τους νόμους της και τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ (δεν είχε διαφανεί η πολιτική του κατεύθυνση πολύ πριν αναλάβει την κυβέρνηση;) κλπ.

Περιλαμβάνει μια αναφορά στον συνδικαλισμό ο οποίος κυριαρχεί στη ΓΣΕΕ (μόνο;), σε εξασφάλιση του κοινωνικού εισοδήματος (δεν ξέρουμε αν υπονοούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αναφέρουν οι οδηγίες της Ε.Ε.) και στην ανάγκη να ξαναγεννηθεί ο αγωνιστικός, ανεξάρτητος και ταξικός συνδικαλισμός.

Στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που αναφέρονται γενικά, δεν συγκεκριμενοποιείται ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ και ποια θα είναι η θέση της αριστεράς για αυτόν και τις ευθύνες και των δύο κυβερνήσεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Ενώ η διατύπωση

«να διερευνήσουμε και να δράσουμε από κοινού ώστε να βρούμε τους νέους δρόμους, και με τη συνεργασία των λαών, μαζικής απειθαρχίας, ρήξης και εξόδου από το ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπέρογκο δημόσιο χρέος, για ρήξη με Ε.Ε., ευρώ και χρέος»

καθίσταται αμφίσημη και με τη λέξη διερεύνηση. Παραπέμπει στην έντεχνη αναφορά της ΛΑΕ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές περί δημοψηφίσματος για το θέμα, που απλώς άφηνε να ερμηνευτεί ότι εκεί θα πρότειναν την έξοδο. Ενώ, η δημιουργική ασάφεια επιτείνεται με την αμέσως επόμενη αναφορά ότι

«επιδρώντας θετικά και σε ρεύματα που δεν έχουν ακόμη πειστεί για την ασυμβατότητα αυτών των μηχανισμών (σ.σ. Ε.Ε., χρέος) με τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα»

με το βάρος να πέφτει στη διερεύνηση των αποτελεσμάτων της πειθούς.

Η διακήρυξη δεν κρίνεται μόνο για τις διαπιστώσεις που περιλαμβάνει, αλλά και για αυτά που επιμελώς δεν αναφέρει.

-Τι τελικά θέση παίρνει για τη στάση μερίδων της αριστεράς (και στις γραμμές της Πρωτοβουλίας) με το «θα λογαριαστούμε μετά» απέναντι στις κυβερνητικές αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις; Γιατί δεν ανοίγει αυτό το θέμα, έστω ως αντικείμενο του διαλόγου, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Διαλόγου, ώστε να υπάρχουν συμπεράσματα και για το μέλλον;

-Η ήττα του κινήματος και της αριστεράς που αναφέρουν, οφείλεται στον υπεραριστερό λόγο, όπως εκτιμούν, ή στις κυβερνητικές αυταπάτες, που δεν αναφέρονται πουθενά;

σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα, τους νόμους του, τα ιερά και τα όσια μάλλον λείπει από τις αναφορές, γιατί προφανώς ακόμα τρομάζει ως το παλιό φάντασμα που πλανιέται τα «ρεύματα που δεν έχουν ακόμα πειστεί» και στα οποία προσβλέπει αυτό το νέο πολιτικό μέτωπο, ώστε να εξασφαλίσει ευρύτερο ακροατήριο.

Αυτή η ιδρυτική διακήρυξη για τη συγκρότηση ενός αριστερού ριζοσπαστικού πολιτικού μετώπου, ή αλλιώς πρώτο βήμα με την Πρωτοβουλία Διαλόγου, δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ανατροπή του σημερινού συσχετισμού και της κατάστασης. Αυτό δεν κρίνεται μόνο με «τα μέτρα και σταθμά» για την ανάγκη πολιτικού αντικαπιταλιστικού μετώπου επαναστατικής κομμουνιστικής προοπτικής σε ρήξη με την αστική πολιτική και τον αστικό δικομματισμό. Αλλά, και με βάση τη συνολική πολιτική εμπειρία των «αριστερών» κυβερνήσεων, την εμπειρία του κόσμου του αγώνα από τις μάχες που δίνει τα τελευταία χρόνια και την ανακολουθία και τις αντιφάσεις των γραπτών, των προφορικών και των τακτικών της Πρωτοβουλίας ήδη από τα πρώτα της βήματα.

Κεντρικές πρωτοβουλίες διαλόγου μεταξύ δυνάμεων της αριστεράς έχουν υπάρξει και στο παρελθόν και έχουν ναυαγήσει, παρότι είχαν απήχηση σε κάποιους αγωνιστές, κι αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκαν με κύριο στόχο την εκλογική συγκόλληση ή ακόμα χειρότερα για τη στήριξη της κυβερνητικής λύσης ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Δράσης το 2010, όπου πάλι συνυπέγραφαν πολλοί από όσους στηρίζουν σήμερα την πρωτοβουλία. Κάθε λοιπόν επόμενη προσπάθεια δεν αρκεί να δηλώνει ότι δεν θέλει βιαστικές εκλογικές συγκολλήσεις, υπονοώντας ότι το μόνο που λείπει είναι ο κατάλληλος χρόνος, αλλά χρειάζεται απαραίτητα να διασαφηνίζει και τη σχέση της με κυβερνητικές λύσεις. Και αυτή η Πρωτοβουλία δεν διαχωρίζεται από το νέο γύρο διαχειριστικών αυταπατών με ρόλο μέσα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, που τελικά οδηγεί σε ενσωμάτωση σε αυτό.

Η μετωπική πολιτική για την ανατροπή της επίθεσης και το άνοιγμα του άλλου δρόμου απαιτεί αρχές, στόχους, πρόγραμμα και πράξη που να υπηρετούν την ανατροπή μέσα από συγκρούσεις με το σύστημα. Αλλιώς, πρόκειται για ευκαιριακές πρόσκαιρες συγκολλήσεις δυνάμεων με αντιτιθέμενα σχέδια και οδηγούν σε διάλυση με την πρώτη δοκιμασία.

Ο κόσμος του αγώνα και της αριστεράς που πάλεψε και μάτωσε όλα αυτά τα χρόνια, που διαψεύστηκε και απογοητεύτηκε, ο κόσμος που επιμένει, έχει ανάγκη για μια ενότητα με αρχές και προοπτική. Για ένα μετωπικό μπλοκ δυνάμεων και σχέδιο ανατροπής που θα λαμβάνει υπόψη του τη θετική και αρνητική εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και θα κάνει βήματα υπέρβασης της σημερινής κατάστασης. Το ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση με την πολιτική πρόταση που έχει καταθέσει, τη μέχρι τώρα στάση του, τη δράση του και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το επόμενο διάστημα, επιχειρεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

24/7/2021
Μαρία Μπικάκη

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 81.56% ( 32
Συμμετοχές )



31 σχόλια στο “Σχετικά με τη “Νέα” Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και τα γραφόμενά της

  1. Κώστας

    Περιμένω και άλλα συναρπαστικά σεντόνια κριτικής στο ΚΚΕ μλ, στο ΜΛ ΚΚΕ, στην ΟΚΔΕ ,στο ΕΕΚ γιατί αυτά είναι τα φλέγοντα θεματα και όχι η μεταδημοκρατική συνθήκη της πανδημίας, η ανθρωπιστική, οικονομική και δημοκρατική καταστροφή

    Η επανάληψη του 2007 ως φάρσα, αυτό μας χρειάζεται. Ξέρεις ποιο θα είναι το χειρότερο Μαρία Μπικάκη ? Και η επανάληψη του 2009, της κωλοτούμπας σας, πάλι φάρσα θα είναι

    Κώστας

    Reply
    1. Αλέξης

      Το γνωρίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα να απαντήσω στον Κώστα…
      Απλά για τους υπόλοιπους αναγνώστες της σελίδας, η κριτική και η αντιπαράθεση απόψεων και γραμμών μόνο θετικά έχουν να συνεισφέρουν.
      Ειδικά απέναντι σε “χώρους διαλόγου” με το μισό υπουργικό συμβούλιο της “πρώτης φορά” ΣΥΡΙΖΑ η κριτική του άρθρου είναι ευγενική και κομψή…

      Reply
    2. Κώστας

      Καλά τιμητικό είναι να έχεις τον Δημήτρη Στρατούλη, δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό. Και ας έκανε το λάθος να μην στηρίξει το 10-12 την γραμμή για μια κυβέρνηση γύρω από τον οργανωμένο λαό και ένα αντιιμπεριαλιστικό πρόγραμμα

      Άλλο που είναι αργά για όλα αυτά και δεν περιμένω κάτι.

      Αλλά αυτοί που σταθήκανε όρθιοι απέναντι στον ιμπεριαλισμό΄είναι παράσημο στο πέτο της Αριστεράς. ¨Οσοι το 10-12 λέγανε να μην ανατρέψουμε την τρόικα είναι ντροπή να είναι στις διάφορες Πρωτοβουλίες και ευτυχώς που δεν είναι σε αυτήν

      Το άρθρο είναι ντροπιαστικο, οχετός, σκουπίδι

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ντροπιαστικη και σκουπιδι είναι εφόσον το πας έτσι, η δική σου άποψη Κώστα ε;

        Reply
      2. Γνώστης

        Το άρθρο είναι συγκεκριμένη κριτική, με επιχειρήματα και αναφορές σε γεγονότα. Οι ακραίοι χαρακτηρισμοί (“οχετός” κλπ) είναι άναρθρες κραυγές που δεν απαντούν σε τίποτα.

        ΥΓ Ο Στρατούλης κανένα λάθος έκανε το 2015; Ή μήπως η υπουργική θητεία ήταν αντιιμπεριαλιστική στάση; Η συμφωνία-γέφυρα στο μνημόνιο που μας φόρεσε το Φλεβάρη του 2015 ο Βαρουφάκης ήταν κι αυτή τίτλος τιμής;

        Reply
    3. Γνώστης

      φάρσα είναι να ετοιμάζεις “ελπιδοφόρα εγχειρήματα” με τους τραμπούκους της ΑΡΑΣ, την πιο φιλο-ΣΥΡΙΖΑ σέχτα στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά.

      Reply
  2. Ανώνυμος

    Δυστυχώς και αυτή η πρωτοβουλία διαλόγου, είναι μια από τα ίδια…..

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Όσο δεν υφίσταται η πολιτική πρόθεση για οργανωτικό μοντέλο βασισμένο στις διαδικασίες βάσης με το κεντρικό όργανο να έχει πολιτική συντονιστική κυρίως λειτουργία, και όσο δεν υφίσταται η πολιτική πρόθεση για συμφωνία επί του περιεχομένου για διερεύνηση αντικαπιταλιστικής σοσιαλιστικής απάντησης στα πεδία που συγκροτούν την ανθρώπινη ζωή και καθημερινότητα, προκοπή δεν θα έρθει. Και η πατούσα αριστερή πρωτοβουλία διαλόγου, μια από τα παλιά και ίδια είναι. Γκωσαμε

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Το ΝΑΡ έχει χάσει κάθε πρωτοβουλία κινήσεων και αξιοπιστία στον χώρο της αντικαπιταλιστικης αριστεράς και αντιδρά έτσι σπασμωδικά. Ξυδάκι και περαστικά.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Και που είδες κάποια δυναμική ρε συ ανώνυμε στην αριστερή πρωτοβουλία διαλόγου; Στις αφερρεγγυες δυνάμεις που την συγκροτούν; Στο οργανωτικό που είναι μια από τα ίδια παραγοντιστικα ; Στο πολιτικό περιεχόμενο που είναι επίπεδο -δαπεδο; Σε τι;

      Αν θες μια πραγματική και αληθινή διαπίστωση είναι ότι, γενικά οι κομμουνιστες και οι αριστεροί έχουν χάσει την πρωτοβουλία κινήσεων μέσα στον λαό και ακολουθούν λαχανιασμενοι τις επιθετικές κινήσεις κυβέρνησης και εθνικού/υπερεθνικού κεφαλαίου…

      Οι δε συριζαιοι, εθνικιστές και ακροκεντρωοι, φτιάχνουν την βάρβαρη κοινωνία του αύριο, με υγειονομικά απαρτχάιντ, βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, οικολογική κατάρρευση, και επίσης βάρβαρες ιδεοληψίες….

      Εσύ τώρα, αρκεσου στον κάθε λσπαβιτσα…

      Reply
  5. Μανόλης

    Γκώσαμε από πρωτοβουλίες……. Αν δεν απογαλακτιστεί η Αριστερά απ την ταξική συνεργασία και το ειρηνικό πέρασμα που εγκαινίασε το κακόφημο 20ό….Αν δεν εξηγήσει με πειστικό τρόπο γιατί απέτυχε η πρώτη έφοδος στον ουρανό που οδήγησε τους λαούς να κοκκινήσουν το το ένα τρίτο της υφηλίου, οι λαοί θα την αποστρέφονται!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μανόλη ταξική συνεργασία και ειρηνικό πέρασμα, είχαμε ως κρατική πολιτική της ΕΣΣΔ και ως πολιτική θέση για τα κ.κ., πολύ πριν τι 20ο συνέδριο . Θυμίζω λαϊκά μέτωπα, κυβερνήσεις εθνικής ενότητας μετά το 45, διάλυση της διεθνούς με πρωτοβουλία της ΕΣΣΔ το 43, Ώπα!

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Μανόλη, ψάχτα περισσότερο. Δεν έφταιγε το “ειρηνικό” πέρασμα, που άλλωστε οι ίδιοι οι “αγοραίοι” τόνιζαν πως θα είναι βίαιο, λόγω της ισχύος του Σοσιαλιστικού Στρατοπέδου. Μόνο οι παλαβοί θέλουν, καλά και σώνει, αίματα. Το πρόβλημα ήταν πως δε θέλαν καθόλου το ίδιο το “πέρασμα”, κι όλα αυτά ήταν κούφια λόγια για να κοροϊδέψουν τον Λαό και τους ανυποψίαστους κομμουνιστές. Το πραγματικό “πέρασμα”, που ονειρεύονταν και τους έκατσε, με την αποφασιστική συνδρομή πολλών και (καθόλου…) ετερόκλητων, ήταν η αντεπανάσταση και η παλινόρθωση.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Ο σοσιαλισμος δεν ανατραπηκε. Απλα κατερρευσε η συμμαχια της γραφειοκρατιας με τους μαφιοζους. Οι γραφειοκρατες πηγαν σπιτι τους για τσαί και μειναν οι μαφιοζοι
        Δηλαδη απο το γραφειοκρατικο σοσιαλισμο περασαν στον μαφιοζικο.
        Δεν αστειευομαι.
        Ο Μαρξ μιλαει για την λουμπεναρια της αστικης ταξης. Σε αντιθεση με την κανονικη αστικη ταξη.
        Σε αντιστοιχια ο σοσιαλισμος μπορει να περασει κατω απο την διαχειρηση καθε ειδους παρηκμασμενο υπαλληλικο προσωπικο.
        Ας βαλουμε το μυαλο να δουλεψει. Στο σοσιαλισμο οι παραγωγικες δυναμεις πρεπει να δυναμωσουν τοσο οσο χρειαζεται για να αποκτησει χαρακτηρα μονιμο και να αναπτυσσεται τροπον τινα αυτοματα επαναστατικοποιοντας τον εαυτο του. Σε αυτη την φαση ο σοσιαλισμος ειναι αδυνατο να ανατραπει.

        Μεχρι τοτε ο σοσιαλισμος ειναι σε φαση μεταβασης. Ο Λενιν τον ονομαζει ετσι γιατι πιστευε οτι οι δυναμεις του κομματος θα αντισταθμιζαν τις καπιταλιστικες νομοτελειες που η ΝΕΠ εφερε. Δηλαδη σοσιαλιστικο επικοδομημα σε καπιταλιστικη βαση. Εμπεριεχοντας ομως το σπερμα της καινουριας ποιοτητας. Στενα οικονομικα ειναι βεβαια κρατικος καπιταλισμος παντα συμφωνα με τα λογια του λενιν.
        Πριν εγκατασταθουν οι κομμουνιστικες σχεσεις εχουμε την συνεχη επιδραση του μκρατικοκαπιταλιστικου τομεα ακομα και μεσα στο κομμα. Ολοι θελουν να βελτιωσουν το ατομικο τους εισοδημα και κανενα δεν ενδιαφερει το κοινωνικο εισοδημα. Ετσι εχουμε φαινομενα γραφειοκρατιας, παρασιτισμου και διαφθορας σε εκτεταμενη βαση και μονιμο χαρακτηρα, ακομα και εργατικης αριστοκρατιας που εχει αρνητικο χαρακτηρα στο σοσιαλισμο, με πρωτο και χαρακτηρηστικο παραδειγμα τους αντεπαναστατες πλεχανωφικους που προσπαθησαν να εκβιασουν την σοσιαλιστικη κοινωνια πιανοντας το φρουριο της Κροστανδης.
        Το μετανιωσαν μετα απο την σκληρη αλλα αναγκαια απαντηση της σοβιετικης εξουσιας. Αλλου ειδους συνομωσιες ειναι νομοτελειακο οτι θα επαναλαμβανονται διαρκως. Οσο υπηρχε αντιπολιτευση, τασεις και ευκαιριακες συμμαχιες, ο αγωνας για εξουσια συνεχιζεται μεσα στην γραφειοκρατια, για το αν θα κυριαρχει η μια η αλλη γραφειοκρατικη ομαδα, διευθυντικη κλικα η μεσα στο κομμα και συνεπως και στην παραγωγη.

        Η εκκαθαριση της αντιπολιτευσης σηματοδοτει την αρχη της παρακμης του παλαι ποτε μπολσεβικισμου. Πραγματι το κομμα μετατρεπεται σε μηχανισμο αναπαραγωγης της διαφθορας, της αριστοκρατιας, η εξουσια αποκτα χαρακτηρα βοναπαρτισμου.
        Η ηγεσια του λενιν-τροτσκι αναγκαστικε να αντιμετωπισει διλληματα ζωης και θανατου, καταστασεις που δεν προβλεπονται στα βιβλια της ναρξιστικης επιστημης. Επελεξαν σωστα να αντιδρασουν με τρομοκρατια.
        Ενας γιακωβινισμος σε νεες συνθηκε αφου εδω δεν ερχονται αντιμετοπα κομματια της αστικης ταξης , αλλα εχουμε ενα εσωτερικο εμφυλιο στην εργατικη ταξη.
        Μια νεα περιοδος ξεκινα με την ηγεσια του Σταλιν. Ο σταλιν κυβερνησε και μακιαβελικο τροπο (ειναι λαθος να μιλουμε για ολοκληρωτισμο-προκειται για ενα κλασσικοτατο φαινομενο, ο μαρξ το ονομασε βοναπαρτισμο) οπου εχουμε για πολλοστη φορα στην ιστορια ενα κρατος εκτακτου αναγκης. Το κρατος εχει απολυτη εξοσια πανω στην κοινωνια συνεπως ο ηγεμονας εχει απολυτη εξουσια στο κρατος.Η απολυτη εξουσια του μοναρχη ετσι επεκτεινεται σε καθε τομεα της κοινωνιας, μπαινει μεσα στην ιδιωτικη σφαιρα και επηρρεαζει ολη της εκταση της. Δυμιουργει ενα νεο τυπο ανθροπου, τον υπηκοο.

        Reply
  6. pavel

    “Αριστερό βήμα” (διαλόγου ήταν κι αυτό), “Πρωτοβουλία των 1.000” (αν τη θυμάται κανένας), πρωτοβουλίες διαλόγου, πρωτοβουλίες κοινής δράσης, χώροι διαλόγου, φόρουμ διαλόγου, συνάντηση για διάλογο και κοινή δράση…
    Μια απ΄ τα ίδια. Όλα με τα παλιά υλικά μιας κυβερνητικής και άκρως φιλο-ΕΕ και εντός συστήματος “αριστεράς”.
    Με “πρώτα βιολιά” ότι πιο ενσωματωμένο και συμβιβασμένο έχει να επιδείξει η επίσημη αριστερά του ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, του μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ και της κατάντιας της ΛΑΕ μετά, υπουργοί και βουλευτές που ψάχνουν να σώσουν το πολιτικό τους μέλλον (αν υπάρχει), αφού έβαλαν την υπογραφή τους σε αντιλαϊκούς νόμους και πολιτικές.
    Όλοι αυτοί τώρα παρακαλούν -όπως κάθε φορά – για ενότητα (μαζί τους και υπέρ τους πάντα) και αυτό που τους φταίει δεν είναι η υποταγή και ο συμβιβασμός των κυρίαρχων τάσεων της αριστεράς (κυβερνώσας και μη), αλλά ματέψτε… Αυτό που φταίει -λένε στα γεμάτα ενωτίτιδα κείμενά τους-είναι η “υπεραριστερή ρητορεία”!!!
    Περαστικά, δεν θα πάρουμε!!!

    Reply
  7. Διονύσης

    Εντάξει ρε παιδιά, εαν εν έτει 2021, μετά από όλες τις εμπειρίες, τις ήττες και τα στραπάτσα που έφαγε ο κοσμάκης της αριστεράς και του κινήματος από όλα αυτά τα εγχειρήματα εντός, πέριξ και κοντά στην κυβερνώσα και κυρίως υποταγμένη φιλο-ΕΕ και κοινοβουλευτική αριστερά, παρουσιάζεται ως “κάτι νέο” και “κάτι αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ” και ως “ελπίδα” το μαγαζί που στήνουν οι εναπομείνατες ΛΑΕδες με το μισό υπουργικό συμβούλιο της “πρώτης φοράς” κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε είμαστε για κλάματα.
    Αυτό δεν είναι ξαναζεσταμένη σούπα για 3η φορά, αυτό είναι φαί που μούχλιασε και σαπίζει, αποσύνθεση.
    Ελπίζω να μη βρεθεί κανένας εργαζόμενος, νέος, αριστερός άνθρωπος που θα “επενδύσει” πολιτικά σε Στρατούληδες, Λαπαβίτσες, Ήσυχους και Καλύβηδες, νησάφι πια…

    Reply
  8. Patoulis

    Μην ασχολείστε άλλο με ρετάλια και ανύπαρκτες κοινωνικά ευκαριακές συγκολλήσεις.
    Τα έχουν δοκιμάσει πολλοί και πολλές φορές, ΔΕΝ…
    Αν δεν τους… κάτσει η “ενότητα” στο τέλος η κάθε ομάδα έχει που θα συνεισφέρει: Η μισή θα ψηφίζουν Γιάνη με ένα ν, οι άλλοι μισοί Τσίπρα (για να φύγει ο Μητσοτάκης).
    Τα ακούμε από τότε που υπάρχουν εκλογές και γενικό εκλογικό δικαίωμα στη χώρα (και παγκόσμια). Ελάτε όλοι από εδώ για να φύγουν οι κακοί από εκεί (και να γίνουμε εμείς στη θέση τους).
    Δεν μασάμε…

    Reply
  9. Κώστας

    Βρωμάνε χρυσαυγητισμό και αγραμματοσύνη τα σχόλια, συνεχίστε

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Κώστα έφτασες κοτζάμ μαντράχαλος, και μυαλό δεν έβαλες. Αν κάτι βρωμάει εδω μέσα, αυτό είναι ο άθλιος τρόπος σου και η συμπεριφορά σου. Αιντε τράβα παραπέρα

      Reply
  10. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Δεν σχολιάζω καθολου την πλατφόρμα της πρωτοβουλίας γιατί είναι μεγάλη και βαρετή κουβέντα.Αυτο που βλέπω οτι η εν λόγω πρωτοβουλία δεν έχει σκοπό μοα κινηματική ας πουμε σχηματικά συνάντηση για να παρθουν πρωτοβουλίες ενότητας απο τα κάτω.Είναι φανερό οτι ειναι μια κίνηση παραγόντων με σκοπό την δημιουργία ενός ψηφοδελτίου- μετεξέλιξης της ΛΑΕ τωρα που έφυγε ο Λαφαζανης.Άρα στην καλύτερη περίπτωση θα οδηγηθουμε σε ενα ψηφοδελτιο που όταν γινουν εκλογες θα δωσει ντερμπυ με την Ανταρσυα γυρω στους 20.000 ψηφους για το ποιος θα νικησει.Αυτο νομίζω που χρειαζόμαστε είναι μαζικές εξωστρεφείς πρωτοβουλίες κινηματικες με ελαχιστο κοινό παρανομαστή τα όσα ενώνουν.Ετσι θα αντιστραφει το κλιμα αποστρατευσης και απογοητευσης.Φυσικα για να υπαρχει αξιοπιστια η πλατφορμα πρεπει να ειναι τετοια ετσι ωστε να αποφευγεται η επαφη με συριζαιους.Κοσμος υπαρχει έτοιμος σε αναμονή.Αυτο έδειξαν οι κινητοποιησεις εναντια στη καταστολη κ γιαχτον Κουφοντινα που έγιναν μεσα στο λοκ νταουν.Η αντιδραση στο νομοσχεδιο Χατζηδακη ήταν αρνητικό σοκ για μένα αλλα πιστευω οτι τα πραγματα δεν ειναι στατικά ,αλλά το παιχνίδι παίζεται ακόμα…

    Reply
    1. Κώστας

      Θεόδωρε αποφεύγω την συζήτηση γιατί γίνεται σε ήθος ξένο προς την αριστερά αλλά να σε ενημερώσω πως το συγκεκριμένο δυναμικό έχει παραδοκιμαστεί σε πρωτοβουλίες ενότητας από τα κάτω. Εγώ θα έλεγα πως το πρόβλημα του ειναι το αν θα συγκροτήσει κάτι απο πάνω, αν είναι δόκιμο ευθύς εξ αρχής. ¨Οπως και είναι ολόκληρης της εξωκοινοβουλευτικής σήμερα. Αλλά είναι το κατ εξοχήν δυναμικό που συναντήθηκε και δοκιμάστηκε σε όλη την μαύρη εξαετία από το 15 σε κάθε κοινωνικό χώρο και μέτωπο. Το να μπαίνει ένα δυναμικό μετά από 6 χρόνια καθημερινής κοινής δρασης ΠΑΝΤΟΥ σε μια διαδικασία ψηλάφισης όρων κεντρικής πολιτικής συγκρότησης και να γράφουμε, αβίαστα και χωρίς ενσυναίσθηση, πως είναι … παράγοντες από τα πάνω κλπ ειναι άδικο, ανενημέρωτο και, αν δεν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης , είναι και μικρόψυχο.

      Κώστας

      Reply
      1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Κωστα αδικα αρπαζεσαι.Μεγαλο παιδι είμαι και μαθαίνω.Δεν υπαρχει θεμα μικροψυχίας.Με στεναχώρια γραφω οτι γράφω.Παραδεχομαι οτι η συντριπτικη πλειοψηφεια των μετεχόντων στην κινηση είναι αγωνιστες κ ανθρωποι καλων προθεσεων.Υπάρχουν κ μερικοι που επρεπε να εχουν αποσυρθει λογω παρελθοντος.Επιμένω οτι αν θελεις να κανεις τετοια πρωτοβουλια κατεβαινεις σε γειτονιες.Εμπλεκεις κοσμο απλό σχετικά.Του δίνεις ρόλο και μετα κορυφώνεις.Τωρα τα ειπανε τα συμφωνησανε τα βαρυγδουπα ονόματα .Και γω που ψιλοσυμφωνω τι να κάνω; Να περιμενω να τους ψηφίσω; Τον κουβα να κανω αφισοκόληση; Τελος πάντων ο χρονος θα δειξει.Αν έχω αδικο και εσυ δίκιο δεν ειμαι μικρόψυχος ,θα χαρώ να βγει κάτι καλό.

        Reply
      2. Κώστας

        Θοδωρή δεν αρπάζομαι, σε ενημερώνω για γεγονότα που αγνοείς, σκοπιμα μάλλον.

        Το ότι 100 άνθρωποι δεν κάνει να βγάλουν ένα κείμενο πριν το κοινοποιήσουν σε 5-6 εκ κόσμο ειναι κάτι που λέγεται για να λέγεται. Ποια ψήφο, ποιον κουβά, ποια αφισοκόλληση ? Τώρα που το έμαθες πήγες ? Υπέγραψες ? Δηλ δεν μπορεί ένα δυναμικό να βγάλει ένα κείμενο υπογραφών. Έπρεπε να το στείλουν σε χιλιάδες χιλιάδων αγωνιστών και να μην βγει ποτέ ? Από πότε όσοι έχουν μια αρχική συμφωνία δεν κάνει να πάρουν πρωτοβουλία ? Βέβαια εσύ δεν θα πας μας λες γιατί είναι λες μερικοί εγκληματίες ε,κεί μέσα. Ε, μην πας. Εγώ λέω πως είναι αγωνιστές λευκού πολιτικού ποινικού μητρώου. Αυτά δεν είναι σχόλια που τα κάνουν αριστεροί άνθρωποι Θοδωρή, λυπάμαι. ΌΧΙ, κανείς΄σπίτι του, όλοι στον αγώνα. Να μην είναι μπροστά οι ίδιοι και οι ίδιοι ? Να υπάρχει ανανέωση, αισθητική ? Φύλου ? Κοινωνικών κατηγοριών ? Συμφωνώ, αυτό προσπαθούν οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς. Αλλά ξέρεις τότε τι θα πεις ? Πως είναι θέατρο. Δεν είναι, στο λέω μετά λόγου γνώσεως. Να πάει ειδικά ο Στρατούλης σπίτι του ? Γιατί ? Επειδή άφησε υπουργείο και ΛΕΦΤΑ, ατελείωτα ΛΕΦΤΑ, για να πάει στην εξωκοινοβουλευτική ? Το έχεις κάνει Θοδωρή ? Μα να μην ήταν στην πρώτη κυβέρνηση ? Είναι πολιτική συζήτηση αυτή. Να μην είχε υπάρξει εγώ λέω η πρώτη κυβέρνηση. Αλλά θα τον βάλουμε τιμωρία που ήταν υπουργός 6 μήνες και ήρθε η τρόικα τον ιούλιο με πρώτον όρο το ξήλωμα του ότι έκανε ο Στρατούλης ? Και που τελειώνει αυτή η άγρια κατηφόρα ? Να πάει ο Στρατούλης σπίτι του ? Το υπόλοιπο ΑΡ που τον θέλει ? Σπίτι του. Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ που επίσης ΣΥΡΙΖΑ ήταν, και ήταν και από το 2015 το καμάρι της μη ΛΑΕ φάσης και μας έπρηζε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την Συνάντηση (δεν την λέγανε έτσι τότε) ΝΑΙ, με το ΑΡ ΟΧΙ ? Σπίτι της και αυτή ? Αν το πάμε έτσι να το πάμε, τι έκανε την 20η Φεβρουαρίου ? Σπίτι σας. Να αρχίσω και εγώ. Ποιοι αγωνίστηκαν να μην υπάρξει η 25η Ιανουαρίου ώστε να μην υπάρξει η 20η Φεβρουαρίου ? Όσοι ΟΧΙ, σπίτια σας.

        Επίσης δεν απάντησα πως είναι αγωνιστές, απάντησα πως έχουν κοινή δράση. Εϊπες πως δεν έχουν. Εδώ υπάρχει ζήτημα. Ένας από τους 2 δεν λέει αλήθεια.

        Δεν θα γινει κάτι, το ξαναλέω, δεν νομίζω πως τα πιάνει τα επίδικα. Αλλά λέω αυτο δεν θα το ρίξω στην ανθρωποφαγία. Δεν θα πω “δεν με ρωτήσανε”. Γιατί να με ρωτήσουν, μου το χρωστάγανε ? Όταν άλλες οργανώσεις και κομματα και ανένταχτοι βγάζουν μια ανακοίνωση σε ρωτάνε Θοδωρή ?

        Κώστας

        Reply
        1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Οχι Κώστα δεν είπα να περιμένουν εκατομμύρια κόσμο για να βγάλουν ένα κείμενο.Απλα έγραψα ποια νομίζω οτι είναι η διαδικασια για να μην υπαρχει στα τζούφια ακομα ενα κειμενο.όσο για το ποιος πρεπει να αποσυρθει αφου ανεφερες ονοματα θα σου ελεγα οτι πρεπει να αποσυρθει ο πρωην υφυπουργος αμυνας που πηγαινε ταξιδια με τον δικηγορο των οφ σορ του Βαρδινογιαννη και τον Παππά ενα άτομο γνωστου απο τοτε ήθους.Δεν ειναι σκανδαλοθηρια αλλα αν κάποτε στην Αριστερα μιλουσαν κάποιοι χωρις να το βουλωνουν για λογους κομματικου πατριωτισμου πολλες ξεφτιλες θα ειχαν αποφευχθει…

        2. Κώστας

          Θοδωρή το ποιοι θα είναι είναι πολιτικό ζήτημα που μπορούν να το βάλουν όσοι συμμετέχουν.

          Το ότι έχεις άδικο για τον σ Ήσυχο είναι δεδομένο. Τα ταξιιδα ήταν για την σύσφιξη σχέσεων με την ΛΑ αριστερά, σε αυτά νομίζω αναφέρεσαι, το 13 ήταν νομίζω, όχι ως Αναπληρωτής Υπουργός. Τουλάχιστον ο σ. Ήσυχος γι αυτό πήγαινε και καλά έκανε

          Κώστας

        3. Ανώνυμος

          Ε χμ, και ο Κώστας ήσυχος και οι υπόλοιποι τέως βουλευτές κ υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε πια να έχουν αποσυρθεί. Τα κάνανε σκατα και αυτοκριτική μηδέν. Δεν έχουν αποσυρθεί, παίζουν πάλι κεντρικό ρόλο σε αυτή την για μια ακόμα φορά μάζωξη παραγόντων , δεν υπάρχει ελπίδα να βγει κάτι θετικό για τον λαό από αυτή την πρωτοβουλία.

        4. Κωστας

          Δεν θα σε ρωτήσουν.

          Μπάτσους και πορτιερηδεε στην Αριστερά δεν εχουμε

          Κωστας

        5. Ανώνυμος

          Ούτε μπάτσοι, ούτε πορτιερηδες. Ούτε και με πρώην υπουργούς χωρίς αυτοκριτική

        6. Κώστας

          Έχει λυθεί αυτό το θέμα εδώ και 6 χρόνια, απ όταν οι συγκεκριμένοι από την πρώτη μέρα μετά το ΟΧΙ ήταν στην Πρωτοβουλία ΟΧΙ μέχρι το τέλος.

          Έχει λυθεί, βασικά δεν υπήρχε ποτέ, για το σύνολο της Αριστεράς και του λαού της θέμα για το αν χρωστάνε κάποια αυτοκριτική αυτοί ειδικά. Αφού σε ενδιαφέρει ψάξε τα κείμενα του ΑΡ. Φέρε μας και την δικιά σας όμως.

          Κάνε καμπάνια να διώξεις το Αριστερό Ρεύμα από το κίνημα και την αριστερά και άσε μας, δεν μας αφορά το τι θα κάνεις

          ΟΧΙ, οι κομμουνιστές δεν πάνε σπίτι τους. Ανανεώνουν δομές, διαδικασίες, εκπροσωπήσεις, φύλα, κοινωνικές εντάξεις, αλλά σπίτι τους δεν πάνε.

          Πιο πιθανό να πας εσύ, γιατί κομμουνιστής δεν είσαι. Πιο πολύ για Ιαβέρης μοιάζεις

          Κώστας

        7. Ανώνυμος

          Κώστα, ούτε για χαρτορίχτρα δεν κάνεις…. Ασφαιρος, λάθος και τζουφιος σε όλα σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.