.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Παντελή Αραπίνη, “Το Δουργούτι των Προσφύγων -Η Πόλη των Παρτιζάνων”

13 Μαΐου | 19:00

Από τις εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή κυκλοφόρησε το βιβλίο του Παντελή Αραπίνη

ΤΟ ΔΟΥΡΓΟΥΤΙ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

«Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΑΡΤΙΖΑΝΩΝ»

Το πρόσωπο μιας χαμένης Πολιτείας

Το βιβλίο διαιρείται σε τρία μέρη:

Στο πρώτο γίνεται αναφορά στον χώρο του Δουργουτίου, μιας περιοχής που σήμερα είναι γνωστή ως ο Νέος Κόσμος. Εκεί στις αρχές του 20ού αιώνα εγκαταστάθηκαν Αρμένιοι πρόσφυγες και αργότερα και Έλληνες Μικρασιάτες, δημιουργώντας έναν πρωτότυπο πολιτισμό, που ο συγγραφέας –Δουργουτιώτης και ο ίδιος– περιγράφει, πλαισιώνοντας την αφήγησή του με ζωντανές μαρτυρίες κατοίκων και φωτογραφίες που αποτυπώνουν την καθημερινότητα.

Στο δεύτερο μέρος, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στη συμμετοχή των κατοίκων της συνοικίας στην Αντίσταση, στο Μεγάλο Μπλόκο που αποσιωπήθηκε παρά τις εκατόμβες των νεκρών και τέλος στα Δεκεμβριανά και στον Εμφύλιο. Τόσο σημαντική ήταν η συμμετοχή του Δουργουτίου στην Αντίσταση κατά του φασισμού ώστε ονομάστηκε «η πόλη των παρτιζάνων».

Στο τρίτο μέρος, το Δουργούτι συνεχίζει να συμμετέχει στα μεγάλα γεγονότα, τις Μαραθώνιες πορείες, τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις, να αντιστέκεται στη χούντα… Ο χώρος του αποτελεί το φόντο της ταινίας «Η μαγική πόλις» του Κούνδουρου. Όμως το πρόσωπό του έχει αλλάξει. Οι περισσότεροι Αρμένηδες έχουν αναχωρήσει, η αστικοποίηση έχει καλύψει τα πάντα, ακόμα και το όνομα Δουργούτι ξεχνιέται.

Σημαντικά είναι τα στοιχεία που αφορούν την ιστορία της Αριστεράς της περιοχής και με ονόματα των νεκρών του Μπλόκου του Δουργουτίου.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
13 Μαΐου
Ώρα:
19:00
Κατηγορία Εκδήλωση: