.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πόλεμος με ποιον και ειρήνη με τι; Δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ!


Παναγιώτης Μαυροειδής

Ας τα πάρουμε με τη σειρά λοιπόν, απαντώντας με σαφήνεια στα πολύ δύσκολα. Οφείλουμε να κάνουμε συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης.

1. Ποιο είναι το διακύβευμα στην επικίνδυνη αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας;

Δεν είναι η κρατική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της μιας ή της άλλης χώρας. Αντίθετα είναι:

α. Η οικονομική εκμετάλλευση πόρων (υδρογονάνθρακες) και δρόμων (αγωγοί μεταφοράς) στις διεθνείς θάλασσες

β. Η διαμόρφωση αξόνων και συμμαχιών στο πλαίσιο πολιτικών γεωστρατηγικών ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστικών κρατών και οργανισμών στην περιοχή (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ρωσία κλπ).Τα λεγόμενα «κυριαρχικά δικαιώματα» αφορούν δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης πέρα και έξω από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, στις λεγόμενες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), δηλαδή στις διεθνείς θάλασσες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

2. Ποιους αφορά ο επικίνδυνος ανταγωνισμός;

Αφορά, ως υποκείμενα δράσης, πολλούς και με διαφορετικό τρόπο: Τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και πολυεθνικές εξόρυξης, αλλά και τις αστικές τάξεις Ελλάδας Τουρκίας και άλλων χωρών.
Αφορά τους λαούς, ως αντικείμενα εκμετάλλευσης, χειραγώγησης και αναλώσιμα υλικά πολέμου ή /και εθνικιστικής τύφλωσης. Αλλά και ως υποκείμενα δράσης κατά του πολέμου, για την Ειρήνη, τη συνεργασία των λαών, την αποχώρηση από συνασπισμούς και άξονες πολέμου

3. Ελλάδα και Τουρκία: Στην πλευρά του άδικου με κοινά αλλά και διαφορετικά όπλα.

Η αστική τάξη της Τουρκίας έχει μια ιδιαίτερα επιθετική στρατηγική αναδιαμόρφωσης των συσχετισμών, στηριγμένη στην αναβαθμισμένη καπιταλιστική ανάπτυξή της τις τελευταίες δεκαετίες, τη διαφορά στρατιωτικής ισχύος με την Ελλάδα σε ορισμένους τομείς και της ιδιαίτερης σημασίας της ως χώρα του ΝΑΤΟ σε νευραλγική περιοχή στο υπογάστριο της Ρωσίας και στην πύλη της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου. Ειδικά το αντιδραστικό καθεστώς Ερντογάν βλέπει τον πόλεμο και τις εισβολές σε γειτονικές και μη χώρες (Κύπρος, Συρία, Ιράκ, Λιβύη) ως αντίβαρο στην κοινωνική εσωτερική δυσαρέσκεια και ως συμπλήρωμα της επέλασης κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών της Τουρκίας.

Η αστική τάξη στην Ελλάδα προβάλει ως πλεονεκτήματά της τις συμμαχίες με ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο, την πρόσδεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την «αποτροπή εισβολής των προσφύγων» και την παράδοση των φυσικών πόρων εκ προοιμίου στις πολυεθνικές.

Ποια είναι η στάση της Αριστεράς ως προς το βασικό διακύβευμα;

Τα διλήμματα και αντιθέσεις για τις αστικές δυνάμεις είναι υπαρκτά, συγκεκριμένα και με κοινή αντιδραστική βάση:

Με πόλεμο ή/και συνεργασία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων;

Με αγαστή συνεργασία ή /και τριβές στο πλαίσιο συνύπαρξης στο ΝΑΤΟ;

Με συντονισμό στη δολοφονική πολιτική κατά των προσφύγων υπό την αιγίδα της ΕΕ ή /και ένταξη του «προσφυγικού» στον ανταγωνισμό Ελλάδας-Τουρκίας;

Κατά τη γνώμη μας, η αντικαπιταλιστική κομμουνιστική Αριστερά πρέπει να απαντήσει ΟΧΙ και στα δύο σκέλη και των τριών ψευδοδιλημμάτων. Λέμε:

Όχι στις εξορύξεις στις διεθνείς θάλασσες από Τουρκία, Ελλάδα, πολυεθνικές εξόρυξης.

Ναι στην Ειρήνη των λαών, με έξοδο από ΝΑΤΟ και πολεμικούς άξονες.

Δικαιώματα και ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων πολέμων και φτώχειας.

Διεκδικούμε άμεσα:

Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στις διεθνείς θάλασσες. Για κάθε άλλη μορφή οικονομικής δραστηριότητας στις διεθνείς θάλασσες, ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία των λαών η οποία μπορεί και πρέπει να επιβληθεί στις επιθετικές πολιτικές των αστικών τάξεων.Πάλη για αποτροπή του πολέμου για την ήττα της πολεμικής και εθνικιστικής υστερίας.

Δεν πολεμάμε για ΑΟΖ, πετρέλαια, φυσικό αέριο, πολυεθνικές, ιμπεριαλισμό και αστικές τάξεις. Πάγωμα όλων των δραστηριοτήτων εξόρυξης και ακύρωση συμβάσεων παραχώρησης.

Ανατροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και ριζική μείωση πολεμικών εξοπλισμών.
Καμία αλλαγή χερσαίων ή θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Έξοδος των δύο χωρών από το ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις. Αγωνιζόμαστε για ανάπτυξη μαζικού κινήματος ενάντια στον πόλεμο, για την Ειρήνη, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την κυριαρχία των λαών ενάντια στα ιμπεριαλιστικά δεσμά και τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων στην περιοχή.

Πάλη για αποτροπή του πολέμου για την ήττα της πολεμικής και εθνικιστικής υστερίας.

Δεν πολεμάμε για ΑΟΖ, πετρέλαια, φυσικό αέριο, πολυεθνικές, ιμπεριαλισμό και αστικές τάξεις

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε τραγικά λαθεμένες άλλες πολιτικές επιλογές, που προβάλλονται δήθεν στο όνομα της αριστεράς.

α. Τη στάση που ταυτίζεται με την αστική τάξη με κάθε τρόπο, δηλαδή συμμαχία και με το διάβολο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για στρατηγική συμμαχία με ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο.

β. Τη στάση που αποδέχεται την ανάλυση και τους στόχους της αστικής τάξης ως αντικειμενική και ορθούς αντίστοιχα, λέει «ναι» στην εξόρυξη υδρογονανθράκων αδιαφορώντας για την καπιταλιστική επέκταση στις διεθνείς θάλασσες και τις συνέπειες περιβαλλοντικής καταστροφής. Η στάση αυτή τελικά καταλήγει στο να επισημαίνει «ασυνέπειες και συμβιβασμούς» της αστικής τάξης, ως προς τη διεκδίκησή της και εστιάζει μόνο στις προβληματικές συμμαχίες της. Το ΚΚΕ είναι η βασική δύναμη που υποστηρίζει αυτή τη λαθεμένη στάση, μάλιστα παρά αντίθετες και ορθότερες τοποθετήσεις που είχε κάνει στο τελευταίο συνέδριό του.

Κρατώντας το νήμα των αντιιμπεριαλιστικών, αντιπολεμικών αγώνων του λαού μας και της στάσης αλληλεγγύης των λαών «παλεύουμε για λεύτερη πατρίδα και πανανθρώπινη λευτεριά». Πατρίδα μας δεν είναι οι ΑΟΖ, ούτε ο εθνικισμός, ο πόλεμος και η ρητορική μίσους, αλλά η ζωή, η Ειρήνη, η κοινωνική χειραφέτηση και ελευθερία. Πατρίδα μας είναι εκείνη η Ελλάδα που πρωτοπόρες λαϊκές επαναστατικές δυνάμεις της σήκωσαν με θάρρος και μάτωσαν γι αυτές ακριβώς τις σημαίες, τις οποίες και σήμερα οφείλουμε με περηφάνια να σηκώσουμε. Έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι η στάση αυτή αντιστοιχεί και έχει βαθιές ρίζες στα αισθήματα, τις αγωνίες και τα συμφέροντα των εργαζομένων σε Ελλάδα και Τουρκία, που βρίσκονται απέναντι στα πολεμοκάπηλα τυχοδιωκτικά σχέδια των αστικών τάξεων και τα παιχνίδια των ισχυρών καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών κρατών στην περιοχή.

Πηγή: Το ανανεωμένο σάιτ του ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 41.67% ( 18
Συμμετοχές )



60 σχόλια στο “Πόλεμος με ποιον και ειρήνη με τι; Δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ!

  1. Ανώνυμος

    Ο αρθρογράφος είναι βραχυκυκλωμένος με την εγχώρια αστική τάξη από την οποία ετεροκαθορίζεται αρνητικά.
    Καταρχήν ξεκινάει την ανάλυση με “αυτογκόλ από τα αποδυτήρια” καθώς εγκλωβίζεται στις ιμπεριαλιστικές προφάσεις/διακηρύξεις και δεν βλέπει την μεγάλη εικόνα πίσω από αυτές, παρόλο, που στο κείμενο την αναγνωρίζει. Αλλά, κατά ένα, περίεργο για μαρξιστή, τρόπο, την υποβαθμίζει για να προβάλλει την αντίθεσή του με την εγχώρια αστική τάξη.
    Οι υδρογονάνθρακες και η ΑΟΖ είναι τα μέσα της πάλης για την Κυριαρχία όχι μόνο μεταξύ Τουρκίας -Ελλάδας (όταν αναφερόμαστε σε “χώρες” θα εννοούμε τις αστικές τους τάξεις, για συντομία, αλλιώς θα μιλάμε για “Λαούς”) αλλά και μεταξύ πολλών ισχυροτέρων και υποδεεστέρων ιμπεριαλιστών καθώς και ευκαιριακών συμμαχιών και μπλοκς ανάμεσά τους.

    Reply
  2. Κώστας

    Εντάξει, όλα καλά, δεν θα γίνει πόλεμος. Αυτή την στιγμή δείχνει να περνάει η γραμμή για συγκυριαρχία χωρίς πολεμικό επεισόδιο.

    Θα στραφούμε λοιπόν ανεμπόδιστα στον εσωτερικό ταξικό αγώνα ο οποίος μάλιστα θα φουντώσει όσο προχωράει η συγκυριαρχία με ιμπεριαλιστική πρωτοβουλία και παραχώρηση δικαιωμάτων της Ελλάδας γιατί σε κάθε μια χώρα η αστική και η εργατική τάξη είναι σε ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Ότι χάνει η μια το κερδίζει η άλλη και οι κομμουνιστές, φωτισμένοι από τα κηρύγματα του επαναστατικού ντεφαιτισμού, ξέρουν τον εχθρό τους.

    Ο λαός λοιπόν και η εργατική τάξη όσο βλέπει αυτούς που το φοράνε τα μνημόνια να του φοράνε και την ρευστοποίηση κυριαρχίας χαίρεται, τονώνεται η αυτοπεποιθηση του, η ταξική αυτοπεποιθηση του, έχει σημασία. Άλλωστε τα μνημόνια τα επέβαλλε, και τα επιβάλλει, η ελληνική αστική τάξη, όπως μπορεί να τα “επιβάλλει” και στην Γερμανία και στις ΗΠΑ όταν οι εκεί αστικές τάξεις το θελήσουν να ζητήσουν από την ελληνική αστική τάξη να παίξει θέατρο και καλά πως τους τα επιβάλλει.

    Κώστας

    Reply
    1. Ragnarok

      Καταρχάς δεν υπάρχει καμία ρευστοποίηση κυριαρχιας Κώστα: Δεν υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένες αοζ, ούτε της Ελλάδας ούτε της Τουρκίας. Υπάρχουν μόνο μονομερείς κηρύξεις αοζ, δηλαδή πίπες οι οποίες θα κριθούν πολεμικά κ διπλωματικα.

      Άρα, ναι δεν πολεμάμε για καμία αοζ. Οκ; Οκ.

      Από κει και πέρα: εθνική κυριαρχία υπάρχει, είναι τα 6ν.μ. και μέχρι εκεί. Οκ; Οκ. Ούτε 10 μίλια στον αέρα, ούτε 12 νμ στην θάλασσα. Γιατι; Διότι δεν προσφέρουν τίποτα στον λαό , παρά μόνο αίμα κ καταστροφές. Για ποιον; Για να κερδα το ελληνικό κεφάλαιο; Γιατι άλλο; Όχι λοιπόν.

      Επιπλέον: γιατί να δεχθούμε να γίνουν εξορυξεις στη να Μεσόγειο; Για ναγαμηθρι επιπλέον το περιβάλλον; Για να είμαστε συνέχεια υπό την απειλη μεγαλης οικολογικής καταστροφής στο Αιγαίο; Για το 3% που θα πάρει το …ελληνικό κράτος από τα ….δηλωθεντα κέρδη των πολυεθνικών εξορύξεων; Όχι λοιπόν Κώστα. Καμία εξόρυξη από κανέναν. Καμια ανακηρυξη αοζ από κανέναν. Ελεύθερες θάλασσες και χωρίς εξορυξεις.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Νομίζω αυτά πάνω κάτω είναι τα λόγια του Παιατ.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Μάλλον δεν ξέρεις καν ποιός είναι ο παϊατ, πόσο μάλλον το τι λέει και κάνει. Ξαναπροσπάθησε

        2. Ιωσηφ

          Και του Βαρουφακη επισης, που μας λεει καμια εξορυξη για την καταστροφη του περιβαλλοντος και την ιδια ωρα εχει επενδυσει το ιδρυμα Σωρος στις ΑΠΕ, που ο ιδιος υπερασπιζεται.
          Ειπαμε προοδευτικη θεση τυφλο οχι στην αξιοποιηση του ορυκτου πλουτου. Εμπρος πισω!!! Λες και η εργατικη εξουσια δεν μπορει να τα καθυποταξει και να προστατεψει το περιβαλλον

    2. Κώστας

      Ragnarock δεν το κατέχεις το θέμα, καθόλου. Δεν είναι η πρώτη φορά που φαίνεται αυτό, δεν κατέχεις τις έννοιες και τους κανόνες. Η ελληνική, και κάθε, υφαλοκριπίδα δεν είναι θέμα ανακήρυξης ούτε διαπραγμάτευσης αλλά μονομερών αποφάσεων οριοθέτησης και ανακοινώσεων στην βάση του διεθνούς δικαίου. Το ότι δεν είναι στον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας δεν σημαίνει ότι δεν άπτεται κυριαρχικών δικαιωμάτων. Επίσης και οι ΑΟΖ, δηλ όχι μόνο υπέδαφος αλλά και βυθός, νερά, επιφάνεια υδάτων, δεν είναι σαν το έδαφος ή τα εθνικά ύδατα αλλά άπτονται και αυτές της περιφέρειας της εθνικής κυριαρχίας. Αλλιώς δεν θα υπήρχε η φράση ελληνική κλπ ΑΟΖ στο διεθνές δίκαιο. Οι ΑΟΖ είναι θέμα διαπραγμάτευσης και όχι σαν την υφαλοκρηπίδα. Τα εθνικά ύδατα της Ελλάδας είναι 12 νμ όποτε θέλει όπου δεν υπάρχει άλλη στεριά στα 24. Για την ακρίβεια δεν είναι καν 12, είναι περισσότερα, αν εφαρμόσουμε τον κανόνα των κόλπων τέλος πάντων και αρχίσουμε να μετράμε τα 12 από την σχηματιζόμενη νοητή γραμμή μετά τους κόλπους και τις εσοχές και όχι από την ακτογραμμή. Πάντα με πρόνοια την απέναντι εθνική στεριά και την μη παρεμπόδιση της διεθνούς ναυσιπλοίας.

      Όταν λοιπόν μιλάμε για εξορύξεις το να περιφέρεις αιωνίως την κουβέντα στις ΑΟΖ δείχνει άγνοια διότι η εξόρυξη γινεται στην υφαλοκρηπίδα, απασχολώντας προφανώς και την ΑΟΖ. Άρα αυτό που έχει εξαγγείλει η Τουρκία είναι πολεμική και εξορυκτική επιχείρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η θέση να μην κάνει κανένας εξόρυξη στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σημαίνει κάποια πράγματα. Σημαίνει 4 πράγματα, και τα 4, ταυτόχρονα

      Να την οριοθετήσει η Ελλάδα μονομερώς στην βάση του ΔΔ, να μην έρθει ξένο πολεμικό ναυτικό εκεί και ξένα εξορυκτικά, να αποτραπούν αν έρθουν και η Ελλάδα να μην κάνει εξόρυξη.

      Εσύ όμως μάλλον συμφωνείς με το SD πως εκεί είναι αμφισβητούμενη περιοχή και όχι ελληνική υφαλοκρηπίδα. Λυπάμαι, με την θέση σου θα γίνουν εξορύξεις. Θα βρουν τις φόρμουλες της συγκυριαρχίας και του μοιράσματος των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών και θα κάνουν εξορύξεις.

      Κώστας

      Reply
      1. Ragnarok

        Τα 12 νμ ΚΩΣΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ Μ Α Ξ Ι Μ Ο Υ Μ των συνόρων μιας χώρας στη θάλασσα!! Το ΜΑΞΙΜΟΥΜ. Οι διεθνείς συνθήκες λένε επί λέξει “η κάθε χώρα έχει δικαιωμα ΕΩΣ τα 12 νμ”. ΕΩΣ τα 12 νμ. δηλαδή; Δηλαδή ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ είναι τα 12 νμ ενώ μπορεί να συμφωνηθούν πχ τα 6 νμ όπως ισχύει στο Αιγαίο, αν υπάρχει μπλέξιμο και η κοντινή στεριά άλλου κράτους απέχει λιγότερο από τα 12 νμ οπότε ισχύει η “μέση γραμμή”.

        Απο κει και πέρα, ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ από κανένα κράτος. Ούτε και εξορύξεις.

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Αν είναι μάξιμουμ τα 12 μιλιά, γιατί η Πορτογαλία πχ έχει 200 μιλιά;
          Και θέλει να τα επεκτείνει

          Πριν γράψετε κάτι για την υφαλοκρηπίδα, διασταύρωσης τα πρώτα.

          Δυστυχώς βλέπω ότι οι πολιτικές της Ελλάδας του εμφυλίου, έχουν περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς (ενός μέρους της) και θεωρούνται ως θέσφατα!

          Θυμίζω ότι πολιτική της Ελλάδος το 1950 ήταν ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει ελληνική θάλασσα γιατί η Βρεττανία (και μετά οι ΗΠΑ) και η ΕΣΣΔ ασκούν κυριαρχία δια της ελεύθερης διέλευσης.

        2. Ragnarok

          Σ.τ., για να μην το κουράζουμε, εμείς λέμε ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΉ ΣΥΝΌΡΩΝ και αυτό σημαίνει, όχι στις αοζ ένθεν κακειθεν, όχι στα 12 νμ, όχι παραβίαση ένθεν κακειθεν. Εσύ λες ναι στην αλλαγή των συνόρων, απλά να είναι υπέρ του ελληνικού κεφαλαίου κ όχι υπέρ του τουρκικού κεφαλαίου.

          Διότι, γιατί να κηρυχθούν αοζ; Ποιόν συμφέρει; Συμφέρει τους λαούς; Όχι, δεν τους συμφέρει ούτε οικονομικά (μόνο το 3% και αυτό από τα…δηλωθεντα κέρδη των εταιρειών θα παρει το ελληνικό κράτος και αυτό θα μοιραστεί στα εθνικιστικά, δεξιά, κλπ επιχειρηματικα λαμογια.), ούτε από άποψη ειρήνης, ούτε από περιβαλλοντική άποψη. Συμφέρει το περιβάλλον; Όχι, θα ρουφήξουν ο,τι υδρογονάνθρακα έχει μείνει με καταστροφικές συνέπειες για άνθρωπο κ πλανήτη.

        3. Ανώνυμος

          Η αβλαβής διέλευση είναι ελεύθερη και δεν συνιστά κυριαρχία, ούτε παραβιάζει την κυριαρχία του θαλάσσιου δρόμου, αν υπάρχει τέτοια. Αυτά είναι λυμένα από τους προϊστορικούς χρόνους και το δίκαιο των γενών!

        4. Σ.Τ.

          Ανώνυμε Rangarok, δεν σε πειράζει που η Ελλάδα είχε σημαία τα 3 (ΤΡΙΑ) ΜΙΛΛΙΑ ,για τριάντα χρόνια!!!!!
          Τι να μου πεις από γεωπολιτική. Βρε Rangarok…Ταυτίζεσαι με τον Παπάγο κα τον Πιουριφοϋ. Μετά μου λες ότι εγώ είμαι ΣΥΡΙΖΑ….

        5. Ragnarok

          Σ.Τ., από την αρχή κα ιεδώ και χρόνια λέμε:

          Α. Καμία αλλαγή συνόρων ένθεν κακείθεν: Πράγμα που σημαίνει η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ 6 ν.μ. και η Τουρκία επίσης. Οκ;

          Β. Καμία εξόρυξη από κανέναν: Δεν γουστάρουμε οικολογικές καταστροφές των θαλασσών μας και γουστάρουμε την κλιματική καταστροφή που προωθεί συνεπέστατα ο καπιταλισμός, τοπικά και διεθνώς. Οκ;

          Γ. Καμία χάραξη ΑΟΖ από κανέναν: Οι θάλασσες να παραμείνουν ελευθερες και ο βυθός να παραμείνει ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΣ. Οκ;

          Εσύ τραγούδα στους σκοπούς του ελληνικού εθνικισμού (ροζ εθνικισμός του ΣΥΡΙΖΑ).

        6. Σ.Τ.

          Rangarok εσύ δυστυχώς τραγουδάς ειρηνιστικες μπαλάντες.
          Που είπα εγώ ότι θέλω να γίνουν εξορύξεις???
          Are you crazy man??
          Έχω γράψει εκατομμύρια εκατοντάδες φορές για να τονίσω σε κάτι κουφιοκεφαλους σαν και του λόγου σου ότι τα ελληνοτουρκικά δεν περιορίζονται καθόλου στις εξορύξεις.
          Ήδη στο προηγούμενο σχόλιο γράφω ότι τα ελληνοτουρκικά δεν αφορούν ένα θέμα που διατηρείται στον αφρό όσο η τιμή του φυσικού αερίου δεν πευτεί. Όπως και ότι αφορούν ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ (μεταξύ άλλων) ΔΗΛΑΔΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ,
          Όπως επίσης, δικαιώματα διάσωσης, αλιείας κτλ κτλ.
          Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία κυριαρχίας μιας χώρας και όταν παραβιάζονται απλά το επόμενο βήμα είναι η παραβίαση ΣΥΝΟΡΩΝ.

          Τώρα αν εσύ διαλέγεις να διαστρεβλώνεις τα όσα γράφω για να αντιπαρατεθεις σε ανύπαρκτες θέσεις μου είναι δικαίωμα σου αλλά κοίτα μην σου μείνει κουσουρι.

      2. Κώστας

        Ragnarock να διαβάζεις τι λέει ο συνομιλητής σου. Επίσης να ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ τι αποκλείεται να λέει όταν μιλάτε 4-5 χρόνια. Απαντάς σε μένα αλλά είναι σαν να απαντάς στον Μιχαλολιάκο, πως αν είναι 8 δεν θα πάρει η Ελλάδα 8 και η Τουρκία 0

        Οπου είναι λιγότερα από 24 (και μόνο λιγότερα από 12 όπως λες) μέση γραμμή. Όπου είναι 24 μονομερώς 12 όταν θέλουμε.

        ΑΟΖ πρέπει να κηρυχτούν με διαπραγματεύσεος και υφαλοκρηπίδες να ανακοινωθούν μονομερώς και με την Ελλάδα να μπλοκάρει τις εξορύξεις. Είναι το μόνο σενάριο μη εξορύξεων. Με το δικό σου θα γίνουν εξορύξεις. Γιατί ? Πρέπει κάποιο κράτος να κάνει την αρχή και κυριαρχικά να πει πως δεν θα γίνουν εκεί που εγώ ορίζω. Αυτός είναι και ο μηχανισμός του προλεταριακού διεθνισμού, το παράδειγμα και όχι το ταυτόχρονα. Αν λοιπόν η ελληνική υφαλοκρηπίδα (και όχι ΑΟΖ, εξακολουθείς να αγνοείς τα βασικά) είναι διεθνής όπως λες θα γίνουν εξορύξεις γιατί δεν υπάρχει ο διεθνής λαός και η διεθνής εργατική τάξη για να τις αποτρέψουν.

        Το μόνο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό αλλά και οικολογικό κίνημα είναι να πούμε όχι εξορύξεις εκεί που το ελληνικό κράτος ορίζει. Εσύ, και το ελληνικό κράτος λέτε πως δεν ορίζουμε, αυτά είναι διεθνή και αμφισβητιούμενα. Στα αμφισβητούμενα θα γίνουν εξορύξεις, απλό. Αλλά εσύ καίγεσαι να μην κάνει η Ελλάδα. Εγώ να μην γίνουν

        Κώστας

        Reply
        1. Ragnarok

          δεν υπάρχουν 24 μμ, υπάρχει μέγιστο όριο στο λεγόμενο διεθνές δίκαιο και είναι τα 12 νμ για κάθε χώρα. Τι είν’ αυτά που γράφεις;

        2. Ragnarok

          Επίσης, παραληρεις ;; Τι είναι αυτά που γράφεις για …μιχαλολιακους και για “τα λες εσύ ραγκναροκ κ το ελληνικό κράτος “; Διαβάζεις τι γράφεις;

          Εγώ λέω τα εξής απλά :

          Α. Μέχρι τα 12 νμ είναι το όριο βάσει διεθνούς δικαίου. Μάθε. Τα 6 νμ είναι η μέση γραμμή.

          Β. Λέω εξορύξεις από κανέναν κ κανένας ορισμός αοζ από κανένα κράτος. Θα μας τρελάνεις βραδιατικο;

        3. Κωστας

          12+12=24.Δεν το εκανες στο σχολειο ?

          Κωστας

        4. Ragnarok

          Κώστα αντιγράφω αυτό που εγραψες: “Τα εθνικά ύδατα της Ελλάδας είναι 12 νμ όποτε θέλει όπου δεν υπάρχει άλλη στεριά στα 24 νμ”! Αυτό έγραψες και αυτό είπα ότι είναι ψέμα κ δήλωση άγνοιας. Μη μου κάνεις σχολια ο,τι ναναι λοιπόν!

          Ε δεν είναι λοιπόν 24 νμ, το όριο/ταβανι είναι τα 12 νμ. Και δεν είναι οπότε θέλει η Ελλάδα, είναι κοινή απόφαση με τα όμορα κράτη αν θέλεις να έχεις έστω κ καπιταλιστικα μια “καλή γειτονία” κ να μην κάνεις/τρως εμπάργκο κ πόλεμο κάθε χρόνο.

          Μια χαρά είναι τα 6 νμ! Γιατί θεςνα γίνουν 12 που δεν μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία των ελληνοτουρκικών συνόρων και που αν μπορεί .α γίνει στα υπόλοιπα σημεία, μειώνεις κατά πολύ πολύ, τα διεθνή ύδατα ; Για ποιον λόγο επίσης οι οποιοι υπόλοιποι στυλ Σπύρου θέτει χάραξη αοζ που φυσικά δεν έχει σχέση με λαϊκή η εθνική κυριαρχία αλλά έχει σχέση μόνο με τα κέρδη του ελληνικού κεφαλαίου κ την καταστροφή του περιβάλλοντος; Ε;;;

          Αδέρφια είστε αλλά ντ άλλων στην σκέψη κ τις θέσεις σας. Τρικυμία κ χλαπαταγη υστερίας .

        5. Σ.Τ.

          Στην γεωπολιτική δεν μπορεί να διαχωρίσεις τα θέματα χάνοντας την μεγάλη εικόνα.

          Το ζήτημα των 6μιλιων το θέτει η Τουρκία, από το 1974 αλλά δεν είναι κύριο ζήτημα. Η Ελλάδα θα μπορούσε να βάλει πολλά παρόμοια θέματα. Δεν το κάνει γιατί δεν θέλει να παζαρευει.

          Ούτε τα περί ΑΟΖ αποτελούν χωριστό θέμα. Είναι στην επικαιρότητα τώρα και εφόσον δεν συνεχίζει η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου. Δεν μπορεί όμως να αποκοπεί από το γεωπολιτικο πλαίσιο.

          Τα ελληνοτουρκικά είναι ΠΑΚΕΤΟ

          Η κυρία εικόνα είναι η τουρκική αναθεωρητικη επιθετικότητα ενάντια στους λαούς της περιοχής.
          Ο τουρκικός ιμπεριαλισμός συνομιλεί με big four ΗΠΑ Γερμανία Ρωσία Κίνα. Τώρα αισθάνεται ισχυρός επειδή υπάρχει κενό ισχύος στην περιοχή του Λεβάντε, νομίζει ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να μην χάσει ευκαιρίες. Αλλά οι γρηγορες κινήσεις πάντα κρύβουν και κινδύνους για τους παίκτες.
          Δεν χρειάζεται βιασύνη. Ούτε η σωβινιστικη Τουρκία να μας σπρώξει σε αποννενοημενα διαβήματα. Η Ελλάδα έχει βασικό σύμμαχο το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία επικαλείται ειδικές συνθήκες για να κάνει αυθαίρετες ερμηνείες.
          Τέλος και τέλεια.

        6. Κώστας

          Ragnarock συμφωνείς το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποτρέψει κάθε απόπειρα εξόρυξης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ?

          Κώστας

      3. Κώστας

        Ragnarock ζητάω την προστασία της διαχείρισης, δεν γίνεται τίποτα με σένα.

        Ξαναλέω άλλη μια το ίδιο ακριβώς.

        Κάθε χώρα δικαιούται 12 όπου η απέναντι στεριά είναι στα 24. Αν η απέναντι στεριά είναι στα 4 δικαιούται 2.

        Ελληνικά δεν ξέρεις ?

        Περιμένω από αυτόν τον άνθρωπο που δεν ξέρει οτι 12+12=24 να μάθει τι είναι ΑΟΖ ?

        Κώστας

        Reply
        1. Ragnarok

          Κώστα είναι απλά τα πράγματα: κάθε χώρα δικαιούται ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕΧΡΙ 12 νμ. Οκ; Αν δεν υπάρχει χώρος, πάμε στα 6 νμ όπως συμβαινει μέχρι σήμερα. Μια χαρά είμαστε με τα 6 νμ. Ούτε 12 νμ, ούτε αοζ.

        2. Κωστας

          Αν η απεναντι στερια ειναι στα 24 και πανω εχεις 12.Μονομερως, καλη γειτονια με νταβαδες οχι. Αν η απεναντι στερια ειναι στα 400 εχεις 200 υφαλοκρηπιδα, μονομερως, και 200 ΑΟΖ με διαπραγματευση.

          Εισαι ασχετος, επικινδυνος ροζ κεντροαριστερουλης

          Κώστας

        3. Ragnarok

          Κώστα μου εσύ είσαι ροζοαριστερουλης! Η γραμμή ΣΥΡΙΖΑ είναι και δική σου. Ροζ εθνικισμός αδερφέ μου.

          Ούτε εξορύξεις, ούτε κ αοζ. Καμία αλλαγή συνόρων ένθεν κακειθεν. Οκ; Αν θες άμεση πολιτική πρόταση προς το συμφέρον των λαών , αυτή είναι, άλλη δεν έχει.

        4. Κωστας

          Ragnarock ο συριζα δεν ειναι αριστερα. Εισαι συριζα του 3%, της αριστερας και της προοδου, made in eu and usa.Εκεινος θα ελεγε αυτα που λες, να κανει εξορυξεις ο ερντογαν οπου γουσταρει και πως υπαρχει ενα κρατος που ειναι ντροπη να εχει δικαιωματα, η Ελλαδα.Αυτο δεν ειναι αριστερα ομως, φαναριωτικη αριστοκρατια μπορει

          Κωστας

        5. Ragnarok

          Κώστα παραληρεις. Εμείς λέμε καμία εξόρυξη από κανέναν και καμία αοζ από κανέναν. Εσύ καταλαβαίνεις αυτά που γράφεις. Δεν υπάρχει άραγε γιατρειά ε;

        6. Κωστας

          Δεν υπαρχει γιατρεια οταν δεν μου λες πως θα αποτραπουν οι εξορυξεις στην ελληνικη υφαλοκρηπιδα ξεκινωντας απο την αυριανη.

          Επισης δεν υπαρχει γιατρεια οταν δεν ξερεις τι ειναι υφαλοκρηπιδα.180 νοτια του Καστελοριζου ειναι ελληνικη υφαλοκρηπιδα ασχετως αοζ και ανακηρυξης.

          Εγω λεω να μην γινει η ερευνα, by any means necessary για να μην γινουν εξορυξεις.

          Κωστας

        7. Ragnarok

          Κώστα στο ξανάγραψα: Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ άμεση πολιτικη προταση η οποία είναι προς το συμφέρον των λαών μας, είναι:

          α. ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ
          β. ΚΑΜΙΑ ΚΗΡΥΞΗ ΑΟΖ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ
          γ. Καμία αλλαγή συνόρων ένθεν κακείθεν!

          Ολα τα άλλα είναι ροζ, μπλε, μαύρος συριζαιικος/ακροδεξιός εθνικισμός.

        8. Κωστας

          Ragnarock η μοναδικη προταση αγωνα, στον λαο και οχι στα λογια, το ιντερνετ και τις ταβερνες, ειναι να αγωνιστει για καμια εξορυξη στην ελληνικη υφαλοκρηπιδα.

          Κώστας

        9. Κωστας

          Επισης αλλαγη συνορων ειναι να αποφασιζει το ΝΑΤΟ και ο σουλτανος αν χωρες που απεχουν τουλαχιστον 24 απο την τουρκια θα εχουν 6 ή 12.

          ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΟΡΩΝ

          Κωστας

        10. Ανώνυμος

          Κώστα εσύ είσαι ο εκπρόσωπος της κατεξοχήν αντίληψης της ταβέρνας κ του ίντερνετ ως μορφές παρέμβασης. Αν μη τι ;κλικ, το ΝΑΡ κ η ΝΚΑ είναι μακράν πιο παρεμβατικοι στις γειτονιές, τους εργασιακούς χώρους κ τη νεολαία από ότι οι υπόλοιπες δυνάμεις της εξ αριστεράς

        11. Κώστας

          Ragnarock μιλάω με θέσεις, απαντάς με ύβρεις. Δεν έχω κανέναν λόγο εγώ να πω πως το ΝΑΡ, που δεν σου φταίει σε κάτι, δεν παρεμβαίνει. Συχνά παρεμβαίνω και μαζί του, γιατί να το πω. Κάποτε εκτονωνόμουν με τον Ολυμπιακό, βρες και συ μια ομάδα. Αλλά αν η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι διεθνής περιοχή δεν υπάρχει και κίνημα απέναντι στο ελληνικό κράτος για να μην γίνουν εξορύξεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να πάμε στην ΝΥ να κάνουμε κίνημα κατά του ΟΗΕ. Άρα το ΝΑΡ δεν ορίζει κινηματικά μέτωπα για το να μην γίνουν εξορύξεις, πέρα από το ότι πιστεύει πως πρέπει η Ελλάδα να παραιτηθεί από την δεύτερη και τρίτη ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Θάλασσα, δηλ την υφαλοκρηπίδα και τις ΑΟΖ.

          Αυτα να λες και όχι να βρίζεις. Εγώ δεν θα πω πως το ΝΑΡ είναι απόν από εκεί που είναι παρόν, γιατί να το πω ? Γιατί να πω κάτι που δεν είναι αλήθεια ? Είναι απόν από στιγμές του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος (οι αντιαμερικάνικες πορείες για τις Πρέσπες), είναι απόν από τα επίδικα της εδαφικής ακεραιότητας σε ότι αφορά την δεύτερη και την τρίτη σφαίρα της. Η απουσία του από την δεύτερη και την τρίτη σφαίρα εδαφικής ακεραιότητας καθιστά πολιτικά θεμιτή την συζήτηση για το αν το ΝΑΡ θα μπορέσει να παίξει ρόλο και στην υπεράσπιση της πρώτης, αν χρειαστεί, και στο αν θα μπορέσει να παίξει ρόλο τότε στην μετατροπή του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου σε επαναστατικό. Εγώ λέω πως δεν θα μπορέσει. Αλλά είναι και στα εργασιακά και αλλού, ψέματα δεν λέω.

          Στο ξαναλέω με αγάπη. Βρες μια ομάδα, το ΝΑΡ είναι πολιτική οργάνωση.

          Κώστας

        12. Ragnarok

          Κώστα είσαι ανερμάτιστος: Εμ βρίζεις με φράσεις του στυλ “είστε συριζαίοι, κράτος κλπ”, έμ μόλις σου απαντάμε ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ απέναντι στην θέρση σου, στυρίβεις δια του αρραβώνος!

          Το τελευταίο σχόλιο σου, είναι απλά για γέλια: Η θέση του ΝΑΡ είναι απλή:

          ΚΑΜΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΚΑΜΙΑ ΧΑΡΑΞΗ ΑΟΖ, Καμία αλλαγή συνόρων ένθεν κακείθεν, δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ, τους Λάτσηδες, τους Λάτσογλου, και τις πολυεθνικές.

      4. Σ.Τ.

        Σε διορθωνο. Το ναυτικό μας πρέπει να αποτρέψει κάθε προσπάθεια άσκησης ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ από ξένη χώρα σε εθνικό ελληνικό χώρο. Και στα δικαιώματα συμπεριλαμβάνεται και η ΕΡΕΥΝΑ για φυσικούς πόρους. Ο φυσικός πλούτος ανήκει στην Ελλάδα δηλαδή στο ΛΑΟ της και δεν γίνεται να παραχωρηθεί. ΚΑΘΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ από ξένο ιμπεριαλιστη, αποτελεί επίθεση ενάντια στον ελληνικό ΛΑΟ.
        Η Τουρκία επιχείρησε να ασκήσει δικαιώματα που δεν της ανήκουν, ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΣ navtex. Η Ελλάδα απάντησε με εκδοση δικής της navtex, απορρίπτοντας ως παράνομη την ισχύ της τουρκικής navtex.

        Reply
        1. Κώστας

          ΣΤ λογικά σε μένα λες, συμφωνώ, οι ωκεανογραφικές επιτηρούνται, οι σεισμικές αποτρέπονται. Αυτό είναι και το κεκτημένο μιας απλής αστικοδημοκρατικής εκσυγχρονιστικής προοδευτικής διακυβέρνησης από την δεκαετία του 80 που κάθομαι λόγω των ημερών και τα ψάχνω αυτά λίγο, βλέπω βιντεάκια ΑΓΠ, προσπαθώ να καταλάβω, να συνθέσω την μεγάλη εικόνα. Του τι έχει αλλάξει στην χώρα και στο πολιτικό της προσωπικό και να καταλάβω ποια έπρεπε να είναι μια απάντηση της Αριστεράς το 87, και ποια τώρα που να διαφυλάσσει την ταξική της ανεξαρτησία και τον ρόλο της στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Θα προσπαθήσω να βρω τι έλεγε η Αριστερά, πέρα από το ΚΚΕ, που είναι εύκολο να το βρεις και στήριζε γενικά την κυβέρνηση.

          Δεν είναι όμως εθνικός ελληνικός χώρος, γράφεις κάτι πολύ λάθος και επικίνδυνο, είναι υφαλοκρηπίδα και εν δυνάμει ΑΟΖ

          Κώστας

        2. Σ.Τ.

          Δεν είναι επικίνδυνο, το αντίθετο θα ήταν επικίνδυνο. Όπου δύναται να ασκηθούν κυριαρχικά δικαιώματα όπως είναι το δικαίωμα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΉΣ εκμετάλλευσης (αυτό σημαίνει ΑΟΖ και τείνει να αντικαταστήσει την έννοια της υφαλοκρηπίδας.) είναι και αποτελεί εθνικό χώρο.
          Εφόσον η Τουρκία έχει στηρίξει την στρατηγική της στο περιβόητο casus belli, η Ελλάδα απαντά ως εξής. (Και όταν λέω Ελλάδα εννοω το ελληνικό λαό):
          Όπου δεν έχουν οριστεί ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΈΝΕΣ, Ισχύει η ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ (Αυτό δεν το αμφισβητεις πιστεύω σαν στοιχείο ΒΑΣΙΚΟ του δικαίου της θαλάσσης.
          Αλλά εδώ δεν πρόκειται περί αυτού. Τι να πούμε για τους όρους που ισχύουν στο Αιγαίο, όταν η Τουρκία αμφισβητεί αυτό το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο.?

        3. Σ.Τ.

          Επίσης Κώστα νομίζω αυτό που λες για το ΚΚΕ σαν στήριγμα της κυβέρνησης είναι συζητήσιμο. Σίγουρα κάποτε υπήρχε μια θεωρία περί των δύο υπερδυνάμεων που έλεγαν οι μαοικοι και οι δικοί μας γενικά του χωρου. Αλβανοφιλοι και μη. Οπότε λογικά και το ΚΚΕ περιοριζόταν και επικαθοριζοταν εκεί πέρα όπως ένα παράρτημα μιας υπερδυναμης. Άποψη δημοφιλής τότε. Έχω την εντύπωση ότι όπως τότε το ΚΚΕ δεν είχε κρύψει ότι είναι τμήμα της διεθνούς, ότι είχε βασικό και κυριο καθήκον την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ, και τώρα δεν κρύβει τις εθνικές και ταυτόχρονα λαϊκές ρίζες του. Φυσικά δεν είναι εύκολο να κρατάς την ισορροπία ΑΝΑΜΜΕΣΑ στα δύο, αλλά νομίζω οι εξελίξεις δυστυχώς το κάνουν αυτό όλο και πιο εύκολο. (Δυστυχώς για την χώρα εννοώ, η οποία χτυπιέται από παντού)

        4. Κώστας

          ΣΤ δεν καταλαβαίνω τι μου λες για το ΚΚΕ, εγώ για το περιστατικό του 87 έλεγα, πως στήριξε την κυβέρνηση. Η γενική μου γνώμη είναι πως ήταν ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα μιας ορισμένης μορφής των καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης ήδη πολλές δεκαετίες πριν το 87 αλλά ας μην γεννάμε μια ανάλυση, ή “ανάλυση” επί παντός του επιστητού από τα πάντα. Καλά έκανε και ήταν με την αποτροπή του Σισμίκ το 87 αλλα΄δεν αρκεί αυτό να ορίσει μια στρατηγική ταξικής ανεξαρτησίας και υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας.

          Η ευκολία με την οποία κάνεις άλμα στα 200 από τα 12 με τρομάζει. Οι ΑΟΖ είναι εκ του πονηρού που έχουν αντικαταστήσει την υφαλοκρηπίδα γιατί υφαλοκρηπίδα υπάρχει de facto, ΑΟΖ όχι. Η ΑΟΖολογία έγινε για να πάρουν το μαχαίρι και το πεπόνι τα ιμπεριαλιστικά κράτη και οι πολυεθνικές τους στον νέο κύκλο άντληση υδρογονανθράκων, περιβαλλοντικής κατάστροφής και οικονομικής-παραγωγικής-δημοκρατικής υποβάθμισης κρατών. Εϊναι ένας κύκλος που πρέπει να σπάσει και η γραμμή απεμπόλησης κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα αριστερά είναι λάθος γιατί δεν τον σπάει, συνιστά έξοδο από το πολιτικό τερέν, από το βασικό τερέν ξεδιπλώματος της ταξικής πάλης δηλ το εθνοκρατικό. Λάθος είναι και μια γραμμή εθνικιστικής έξαρσης από τα αριστερά. Είναι τρομακτικό λάθος να μπλέκεις την κυριαρχία με τα επιμέρους κυριαρχικά δικαιώματα. Τα οποία πρέπει να ασκηθούν ενταγμένα σε ένα πλαίσιο οικονομικής αυτάρκειας, περιβαλλοντικής αειφορίας και παραγωγικού μετασχηματισμού της Ελλάδας σε κατευθύνσεις εναλλακτικών προτύπων παραγωγής, διανομής και κατανάλωσης, με όλους τους βαθμούς ελευθερίας δημοσιονομικής, νομισματικής, εμπορικής, πιστωτικής βιομηχανικής και αμυντικής πολιτικής, με διεθνιστικό χνάρι και παράδειγμα την τοπική παραγωγή μικρής κλίμακας, το σπάσιμο των διεθνών παραγωγικών αλυσίδων και την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής. Η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και το οικοσοσιαλιστικό πρόταγμα στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο είναι ένα πράγμα, δεν είναι καν μια διαλεκτική σχέση, είναι το ίδιο πράγμα. Τα λέω αυτά, και πλατιάζω, για να γίνει αντιληπτό τι λέω γιατί γίνονται παρεξηγήσεις. Δεν παραχωρούμε τετραγωνικό εκατοστό κυριαρχικού δικαιώματος για να χτυπήσουμε τον ελληνικό καπιταλισμό που τα παραχωρεί.

          Για το άλλο που μου λες δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με την μέση γραμμή. Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και πρέπει η μέση γραμμή να οριστεί με αυτά και όχι την ηπειρωτική χώρα, αν αυτό εννοείς τότε ναι, προφανώς.

          Κώστας

        5. Σ.Τ.

          Κώστα αφού ο Παιατ λέει ότι τα νησιά έχουν την ίδια υφαλοκρηπίδα με την ηπειρωτική χώρα, εγώ πρέπει να πω οτι ‘οχι , δεν έχουν ‘ (ΧΑ ΧΑ);;

        6. Κώστας

          ΣΤ, που είπα εγώ πως δεν έχουν ?

          Κώστας

  3. ΦΦ1917

    Ο Παναγιώτης Μαυροειδής σε ακόμα ένα άρθρο του προσδίδει στο ΚΚΕ θέσεις που δεν διατυπώσει ποτέ του.
    Ακόμα και αν το βάζει σε εισαγωγικά το “ναι” για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, το ΚΚΕ ποτέ του δεν υποστήριξε αυτή τη θέση εντός του καπιταλιστικού σχηματισμού. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενη διαστρέβλωση η οποία έρχεται σε αντίφαση με τα όσα διατεινόταν το συγκεκριμένο στέλεχος του ΝΑΡ στα ΜΚΔ περί γόνιμου διαλόγου και κριτικής που απουσιάζει από τη μεριά του ΚΚΕ.
    Από την άλλη βέβαια για να μπαίνει και η θέση ολοκληρωμένα,σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα όπου οι ορυκτοί πόροι θα είναι κοινωνικό αγαθό και που θα καλύψει τις μεγάλες ενεργειακές ανάγκες του λαού τότε ναι μπορούμε να μιλάμε για εξόρυξη υδρογονανθράκων με σεβασμό φυσικά στο περιβάλλον.

    Reply
  4. φαρσαλα

    Τα κυριαρχικα δικαιωματα της ελλαδας όπως αυτά οριζονται από τις διεθνεις συνθηκες τα εκμεταλλευεται σημερα η αστικη ταξη. Αυτο σημαινει ότι αυτά είναι περιουσια της εργατικης ταξης την οποια δεν την χαριζει σε κανενα
    ΑΟΖ υφαλοκρηπίδες κλπ είναι εξισου αντικεμενικες οσο ένα ορυχειο μια πεδιαδα η μια πετρελαιοπηγη στην ηπειρωτικη ελλαδα. Καμμια εξορυξη στη θαλασσα σημαινει καμμια εξορυξη στη ξηρα, μη σπειρουμε τα χωραφια μην ψαρευουμε κλπ κλπ ? Καταννοω την αγωνια του ναρ όταν βλεπει ποσο κοντοθωρη είναι η αναλυση του να ξεφευγει με λογια του αερα αλλα πρεπει να υπαρχει καποιο οριο
    Ας αφησει ο ΠΜ το ΚΚΕ να μιλησει το ιδιο και μην διαστρεφει τις θεσεις του

    Reply
  5. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Ίσως κακώς να αναλώνεται η συζήτηση σε τεχνικα/ νομικα ζητήματα περι ΑΟΖ ,δωδεκα ή εξι μίλια,συνθηκη του Μοντεγκο μπέι θα προσέθετα εγώ ,κλπ.Πιστευω οτι απλοι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία για τα δικαιώματα και την αξιοπρεπεια του λαου πρεπει ( εκτος απο τα τυπικα) να δουν αν κάποια από τα ελληνικα νησια είναι βιώσιμα κατω από την πίεση που δέχονται απο την άλλη πλευρα του Αιγαίου.Δεν μιλαω μονο για το ψυχολογικο κομμάτι ,μιλαω για τους ψαραδες που δεν μπορουν ευκολα να ψαρεψουν και για άλλα που δεν ειναι της στιγμής.
    Αυτο θα έπρεπε να ενδιαφερει απο αριστερη/προοδευτικη / δημοκρατικη οπτική.Αδιαφορω για το μεγαλειο του έθνους ή για τα δίκια του κρατους.Πρεπει όμως ο λαος μας να διαβιώνει χωρις τρομοκρατια ή εσωτερικη( μνημονια φτωχεια ξεπουλημα) ή εξωτερικη .

    Reply
    1. Ανώνυμος

      μισοκακόμοιρος ραγιαδισμός;
      Αυτό είναι το μήνυμα μιας ορισμένης “αριστεράς” στον ελληνικό Λαό;

      Reply
      1. Ragnarok

        Είναι ραγιαδισμος το να λες “καμία παραβίαση συνόρων ένθεν κακειθεν του Αιγαίου, τα σύνορα είναι στα 6 νμ και για Ελλάδα κ για Τουρκία αυτά είναι κ τέλος κ τα υπόλοιπα πρέπει να παραμείνουν διεθνή υδατα.”; Πας καλά;

        Είναι ραγιαδισμος τίνα απορρίπτεις τις εξορύξεις και το να απορρίπτεις την χάραξη αοζ;

        Είναι ραγιαδισμος να λες “δεν θα σκοτωθούμε για τα συμφέροντα εξόν μομπιλ, τοταλ, Λάτση και τουρκικού κεφαλαίου”; Γνωρίζεις ανώνυμε ότι το ελληνικό κράτος αν κ οπότε ξεκινήσουν οι εξορύξεις θα λαμβάνει μέχρι το πολύ 3% από τα κέρδη που θα δηλώνουν (!!!) οι πολυεθνικές; Και αυτό το 3% το πολύ, θα το τρώνε τα ελληνικά καπιταλιστικα παρασιτα;

        Γνωριζεις ανώνυμε ότι οι εξορύξεις θα διαλύσουν ακόμα περισσότερο κλιμα κ περιβάλλον;

        Ε; Όχι είναι η απάντηση για αυτό κ γράφεις αυτά που γράφεις !! Καμία αοζ κ καμία εξόρυξη από κανέναν στη να Μεσόγειο! Μιλάμε με επιχειρήματα, μιλάτε με κραυγές και ψέματα!

        Reply
    2. Ragnarok

      Σωστός Θοδωρή. Και αυτό που λες , οδηγεί και σωστά και σε μια επιτέλους προσπάθεια από κοινού με την Τουρκία για επίλυση αυτών ακριβώς των ζητημάτων. Η οποία έπρεπε να έχει γίνει εδώ κ πολλά χρόνια: Ελλάδα κ Τουρκία να λύσουν αυτά τα ζητήματα με διάλογο μεταξύ τους με σεβασμό κ καμία αλλαγή συνόρων ένθεν κακειθεν.

      Ναι γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτός ο διάλογος θα διεξάγονταν σε καπιταλιστικό πλαίσιο. Άλλως πως; Αλλιώς, αεναες πολεμικές καταστάσεις.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        …πέστα Χρυσόστομε!
        Η ανυπότακτη και ασυμβίβαστη αριστερά, του “δεν θα υπακούσω”, στα καλύτερά της!

        Reply
        1. Ragnarok

          Ανώνυμε, αν είναι να μπεις σε συζήτηση επί του πρακτεου τι λες να γίνει αύριο, η μοναδική λύση που είναι η λιγότερο κακή για τους λαούς μας, είναι αυτή: καμία αλλαγή συνόρων , καμία εξόρυξη , όχι στις αοζ κ διάλογος με την Τουρκία με βάση αυτά . Οκ; Όποια άλλη λύση είναι καταστροφική για τους λαούς μας. Οκ;

      2. Σ.Τ.

        ”Ελλάδα κ Τουρκία να λύσουν αυτά τα ζητήματα με διάλογο μεταξύ τους με σεβασμό κ καμία αλλαγή συνόρων ένθεν κακειθεν.”

        Μήπως είσαι ΚΟΔΗΣΟ;

        Reply
    3. Κώστας

      Θοδωρή δεν υπάρχει πρόβλημα, είδες τι ωραία σου απαντάει ο Ragnarock ? Ελλάδα και Τουρκία να συζητήσουν για να μην γίνει πόλεμος. Τι να συζητήσουν και σε ποιο πλαίσιο ? Τα πάντα και στο υπάρχον. Αυτό που γίνεται δηλ. Δεν υπάρχουν όρια, κυριαρχίες, ιμπεριαλισμός, διεθνές δίκαιο, Λωζάνη, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, χωρικά ύδατα, σύνορα στον ¨Εβρο, κυριαρχία στα νησιά. Όλα συζητήσιμα, να μην γίνει πόλεμος είναι το θέμα. 6 θέλει ο Σουλτάνος, 6 θα λέμε. 5 θα πει αύριο, ξέρεις τι θα σου πει η αριστερά του Ragnarock ? Θες να γίνει πόλεμος για 1νμ ? Αυτό που θα σου πει και ο Μητσοτάκης.

      Κώστας

      Reply
  6. Ανώνυμος

    Εγινε η περίφημη δήλωση του State Departement για “αμφισβητούμενα ύδατα“.
    Αρπαξε την ευκαιρία ο Κουτσούμπας και τάχωσε σε ΝΔ-Σύριζα:
    ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εισπράττετε από τους συμμάχους σας δηλώσεις περί “αμφισβητούμενων υδάτων”, είστε υπόλογοι και κανείς δεν μπορεί να σας έχει εμπιστοσύνη….
    …οπότε, …τι να κάνει κι ο έρμος ο Pyatt, έτρεξε να μπαλώσει ό,τι μπορεί:
    Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι ο όρος “αμφισβητούμενα” αναφέρεται απλώς….!!
    ………………………………………..
    Οπως όλοι καταλάβατε, τα έχουν μοιράσει, σαν νοικοκυραίοι, εκείνα, που δεν τους ανήκουν, και το πρόβλημα τους είναι το πως θα τα σερβίρουν στον Ελληνικό Λαό. Κι όσο υπάρχουν κάποιοι στο εσωτερικό, που χαλάνε το παιχνίδι, χρεώνοντας την εθνική μειοδοσία στους υπολόγους της, δεν απομένουν παρά μόνο δύο διέξοδοι:
    1. Να μη γίνεται τίποτε, να κάνουν πίσω η “βήμα σημειωτόν” (= άδειασμα Ερντοκάν – αποσταθεροποίηση Τουρκίας + ακύρωση, προς το παρόν, ευρύτερων ιμπεριαλιστικών ανακατατάξεων και εξορύξεων στις ελληνικές ΑΟΖ ), η
    2. Πόλεμος, με ήττα της Ελλάδας (=αποσταθεροποίηση Ελλάδας και μετατροπή της σε αδύναμο κρίκο).
    Για το (1) δεν συζητιέται, όφελος για όλους τους Λαούς της Αν . Μεσογείου.
    Το ερώτημα είναι τι κάνουμε, (και βασικά, πως προετοιμαζόμαστε γι αυτό) αν μας επιβάλουν το (2).
    Πολεμάμε;
    Βεβαίως και πολεμάμε!
    Και όχι για τις ΑΟΖ (που στις δεδομένες συνθήκες, έτσι κι αλλιώς, είναι χαμένες για εμάς και όλους τους Λαούς) αλλά για την Επανάσταση.
    Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό….“…. κι επειδή από τότε (’40) γίναμε και σοφώτεροι…. “…και με ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ!”

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Φίλε μου αδύναμος κρίκος δεν είναι η Ελλάδα,
      Αν θέλεις ένα μικρό μάθημα ιστορίας η έκφραση που άστοχα παραθέτεις αφορά την τσαρική Ρωσία η οποία ήταν ένα ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΌ ΚΑΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΊΑ ας μην αναφέρω ότι είχε ανακατευτεί σε ένα ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.

      ΠΟΙΑ ακριβώς είναι η σχέση με τα ελληνοτουρκικά;

      Reply
  7. Σ.Τ.

    Δεν θα μπω στην συζήτηση, γιατί θεωρώ ότι κλέβω εκκλησία.

    Απλώς να βάλω ένα θέμα:
    τουλάχιστον τρεις πανεπιστήμιακοι συγκρινουν την Τουρκίαί και την πολιτική της Ελλάδας με τον κατευνασμό του Χίτλερ η με την τύχη της Τσεχοσλοβακίας (για όσους βαρύουνται να γκουγκλαρουν συμπληρώνω οτι οι εν λόγω πανεπιστημιακοί είναι Μαζης, Ήφαιστος, Μαργαρίτης. Αυτό για να μην γράφουν οι γνωστοί άγνωστοι περί εθνικιστών.

    Reply
    1. Ragnarok

      Δεν θα μπεις στην συζήτηση γιατί δεν έχεις ΤΙ να πεις Σ.Τ. Α και επίσης είναι λάθος η παροιμία: Η εκκλησία κλέβει διαχρονικά και όχι εσύ.

      Reply
    1. Ανώνυμος

      Να στο κάνω φραγκοδίφραγκα Κώστα; Το “όχι στον ιμπεριαλιστικό (για τα συμφέροντα των αστικών τάξεων) πόλεμο” σημαίνει “καταδικάζεται ο επιτιθέμενος”, όχι ο …αμυνόμενος! Αμα σου επιβληθεί ο πόλεμος, η θα πολεμήσεις η θα σκύψεις το κεφάλι για ….ν’ αγιάσεις!
      Οι κομμουνιστές το σηκώνουν το γάντι (όρα και 1946-’47, και τότε πόλεμος τους επιβλήθηκε και δε λάκισαν).

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.