.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η εξομολόγηση ενός ψεκασμένου


Νίκος Μ. Κατσουλάκος
Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Είδα ένα κόσμο να γκρεμίζεται μπροστά μου
είδα να γίνεται γιαπί η γειτονιά μου
για το καλό μου
Για το καλό μου,
ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου
πήρε ανάποδες στροφές για το καλό μου
και είμαι στο θάλαμο εννιά για το καλό μου
στην ηρεμία για να βρω τον εαυτό μου
(Γιάννης Μηλιώκας)

Αυτός ο κόσμος που γκρεμίζεται, δεν γκρεμίζεται «για το καλό μου». Γιατί στη θέση του, χτίζεται ένας κόσμος χειρότερος.

Φαίνεται να βγαίνουμε από το σκοτεινό τούνελ, της πρώτης επίσκεψης του κορωνοϊού στη χώρα μας με επιτυχία. Κι όμως, επιμένω ότι ο Κυριάκος, ο Σωτήρης, ο Nick Hard και τ’ άλλα παιδιά, δεν νοιάζονται για το καλό μου. Ή τουλάχιστον αποκλειστικά για το καλό μου. Δέχομαι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, το lockdown ειδικότερα, περιόρισε τη διασπορά του ιού. Κι, όμως, επιμένω ότι δεν έγινε μόνο για το καλό μου. Οι επιπτώσεις του που τώρα γίνονται άμεσα αντιληπτές, η σκιά ενός κράτους έκτακτης ανάγκης που θα νομοθετεί και θα πράττει κατ’ εξαίρεση, δε μου κάνουν. Με στενεύουν. Κι αυτή η κατάσταση έχει απλωθεί σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο στη χώρα μας.

«Τα ακούω» για τα καλά όμως. Εκ δεξιών κι αριστερών έρχονται βροχή οι διδαχές κι οι χαρακτηρισμοί. Δεν επιτρέπεται να αμφισβητείς την mainstream εκδοχή, είναι φανερό πια. Μπαίνεις στον κουβά των ψεκασμένων και των συνωμοσιολόγων.

– Είσαι σκεπτικιστής γύρω από την πραγματική διάσταση της πανδημίας;
– Πιστεύεις ότι τα έκτακτα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και δεν ήταν απλώς «φάρμακο»;
– Σκέφτεσαι ότι τελικά κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι μέσα από τη νέα μεγάλη κρίση;

Συγχαρητήρια, μόλις κέρδισες μια θέση στο χώρο των ταλιμπάν, τραμπιστών που αρνούνται την πραγματικότητα. Από αυτήν την ευχάριστη θέση γράφω σήμερα. Αναβαθμίστηκα από αγανακτισμένος των πλατειών σε ψεκασμένος των πληκτρολογίων.

Κάμερα σε μένα, λοιπόν!

Η αρχή του κατήφορου: δεν πίστεψα στους συνωστισμούς στα διόδια

Το πρώτο μου «γαλόνι» το κέρδισα το πρώτο Σαββατοκύριακο των έκτακτων μέτρων, λίγο πριν την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με είπαν ως και χρυσαυγίτη. Γιατί; Έλεγα ότι είναι πλασματική η εικόνα με ουρές αυτοκινήτων στα διόδια κι είχα την ατυχία να πουν κάτι παρόμοιο και ορισμένοι γνωστοί φασίστες. Φώναζα, ότι συκοφαντούν τον ελληνικό λαό που δείχνει υπευθυνότητα και δεν πάει μαζικά στα χωριά του να μεταδώσει τον κορωνοϊό. Βγήκαν ανακοινώσεις που έλεγαν για τεράστια μείωση στην κίνηση, βάσει των διελεύσεων από τα διόδια, και τις έθαψαν. Κάπου μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Χρυσής Αυγής εγώ σταθερά, είχαν βλέπεις περισσότερη πέραση και φάνταζαν πιο προοδευτικά τα διαδικτυακά αστειάκια με τον «πάντα ίδιο Ελληνάρα». Μετά από λίγες μέρες, βέβαια, αποκαλύφθηκε το κόλπο με το πλήθος και τη μεγέθυνση των τηλεφακών στη Θεσσαλονίκη…

Αρνητής της ιερότητας των εκθετικών συναρτήσεων

Ένας κολλάει δύο, δύο κολλάνε τέσσερις, χ κολλάνε ψ, ων ουκ έστι αριθμός: μέρα – νύχτα από Δασκαλάκη και Μόσιαλο, μέχρι τη θειά μου τη Μπιρμπίλω, μαθήματα εκθετικών συναρτήσεων. Να σου και οι προβλέψεις της ομάδας Imperial του Neil Ferguson: Χωρίς καθόλου μέτρα περιορισμού τα κρούσματα κορωνοϊού, έλεγαν, θα φτάσουν τα 7,01 δις – το σύνολο σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού – και οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τα 40 εκατομμύρια: Προτίμησα τη συνωμοσιολογία και να ενταχθώ στους ψεκασμένους, λοιπόν, από την ανοησία! Οι μεγάλοι επιστήμονες που εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα από τα εκθετικά τους μοντέλα έκαναν μια ελεγχόμενη κωλοτούμπα στη συνέχεια, κι ο Ferguson κατόπιν ενός κλασικού, βρετανικού, ερωτικού σκανδάλου παραιτήθηκε. Ή δραπέτευσε;

Έκανα κι εγώ βέβηλες σκέψεις για τη γρίπη…

Μισάνθρωποι, ανόητοι που λέτε ότι ο κορωνοϊός είναι «γριπούλα»! Βέβαια, καμιά 600αριά χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο από γριπούλα κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα, λέει ο ΕΟΔΥ, το 2014 – 2015 πέθαναν πάνω από 4.000 (!) άνθρωποι από γριπούλα. Το δε φοβερό επιχείρημα: Μα, για τη γρίπη υπάρχει εμβόλιο. Ακριβώς, ενώ υπάρχει εμβόλιο, το ότι η αρρώστια αυτή θερίζει τόσο κόσμο κάθε άλλο παρά γριπούλα την κάνει: είναι γριπάρα! Εγώ, πάντως, ως τίμιος ψεκασμένος κάθε χειμώνα έπαιρνα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα για να μην κολλήσω γρίπη και να μην τη μεταδώσω στην οικογένειά μου. Δεν περίμενα τώρα να μάθω να πλένω τα χέρια μου (πολύ σχολαστικά πάντα).

Ναι, διαβάζω κι εγώ John Ιωαννίδη

Αδιαμφισβήτητος αρχηγός των ατάκτων ψεκασμένων είναι ο καθηγητής του Stanford John Ιωαννίδης. μιας και πρώτος έθεσε κάποια- εύλογα – ερωτήματα για το τι ακριβώς γίνεται με την πανδημία και τα μέτρα που λαμβάνονται. Και, εδώ και λίγες μέρες, είναι και πράκτορας του μεγάλου κεφαλαίου, διότι έλαβε λέει από μια τριτο-τέταρτη τοπική αεροπορική εταιρία 5.000 δολάρια και έκανε εκείνη την έρευνα που έβγαζε χαμηλότερη θνητότητα. Βέβαια, οι μέσες ετήσιες απολαβές των καθηγητών στο Stanford είναι 215.000 δολάρια το χρόνο, τα βασικά… Ποιος είπαμε πως είναι ψεκασμένος; Πάντως αισθάνομαι καλύτερα που είμαι συνωμοσιολόγος και ακούω Ιωαννίδη, γιατί όταν κάποιον τον λοιδορούν με παρόμοιο τρόπο από νέο-φιλελεύθερα μέχρι αριστερά sites, το πιθανότερο είναι να έχει δίκιο! Α, παρένθεση, πολύ αριστερό επειδή θες να αποδομήσεις κάποιον (και καλά κάνεις) να υποστηρίζεις ότι έχει πει κάτι που δεν το έχει πει ποτέ, ούτε «Μακελειό»…

Παντού βλέπουμε συμφέροντα

Επειδή, εμείς οι συνωμοσιολόγοι ακούμε John Ιωαννίδη, θέλουμε να αρθεί το lockdown. Μάλιστα, αυτός ο αργυρώνητος τύπος έχει τολμήσει να πει ότι η οικονομική κρίση που ξεκίνησε έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, κάτι δημοσιευμένο σε πολλές έρευνες, όχι μόνο «ιωαννιδικές». Αλλά αυτό κάποιοι το ξεχνάνε επιδεικτικά και θέτουν το «ατράνταχτο» επιχείρημα ότι το κεφάλαιο επίσης έχασε από το lockdown και τώρα διακαώς θέλει να ανοίξουμε για να μας πιει το αίμα και να ξανακερδίσει. Στις ΗΠΑ, πάντως, όταν ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 26.000.000 (νομίζω τώρα ξεπέρασε τα 30.000.000), μετά από 23 ημέρες lockdown, η λεγόμενη ultra-wealthy elite, αύξανε τον πλούτο της κατά 282 δις δολάρια. Ναι, μέσα στην elite αυτήν είναι και o Bill Gates (haters gonna hate!). Δηλαδή, δεν περνά από το μυαλό ορισμένων ότι γίνεται αναδιάταξη ή/ και συγκεντροποίηση πλούτου; Επίσης, ειλικρινά, δεν έχω καταλάβει – γιατί είδα ακόμη και απόψεις που έλεγαν να αρνηθούμε την άρση του lockdown, ευτυχώς πολύ μειοψηφικές αλλά και από «βαριά» ονόματα στον αριστερό χώρο – πώς κάποιος μπορεί να συνεχίσει να τρώει αν και τις επόμενες χρονιές πάμε σε κυλιόμενες καραντίνες και κλείσιμο επιχειρήσεων. Εγώ, ως συνωμοσιολόγος, λέω ότι και στον ουτοπικό σοσιαλισμό χωρίς οικονομική παραγωγή δεν έχει για πολύ ούτε ψωμάκι ούτε κοινωνικές παροχές. Αλλά είπαμε, εγώ και άλλοι είμαστε περιθωριακοί τύποι.

Τελικά, το κράτος είναι εδώ, ενωμένο δυνατό

Κι όσο εμείς τσακωνόμαστε, το κράτος δουλεύει, πάντα για το καλό μας. Τα αδερφάκια του, η βία και ο ζήλος, κατά τον παππού Ησίοδο βγήκανε παγανιά. Δακρυγόνα και ξύλο στις πλατείες. Σπουδή μεγάλη, ζήλος να περάσουν καταστροφικά νομοσχέδια για το περιβάλλον και την παιδεία. Και κάπου χάσαμε το πρωτεύον, ότι δηλαδή μας ξυλοφορτώνουν, ότι επιτρέπουν εξορύξεις σε περιοχές Νatura, ότι επιτρέπουν στους επενδυτές να διαλέγουν τους αξιολογητές των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επενδύσεών τους, ότι κόβουν το ΕΠΑΛ σε όσους είναι πάνω από 17 χρονών [1], ότι θεσπίζουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τη διοίκηση των πανεπιστημίων με αποκλεισμό των εργαζομένων από την ψήφο, ότι βάζουν κάμερες στις τάξεις (πόσο πιο επιθετικά να παίξουν δηλαδή;). Κι αρχίσαμε να διαφωνούμε για το αν έχουμε δικαίωμα, εν μέσω κορωνοϊού να αντιδρούμε σε όλα αυτά, λες κι είναι λίγα, μην καταλαβαίνοντας ότι «δεν τέλειωσε τίποτα ακόμη». Διάφοροι λοιπόν συνωμοσιολόγοι, σαν και του λόγου μου, υποστηρίζουμε ότι όλη αυτή η καταστολή κι η καταστροφή όσων πραγμάτων έμειναν όρθια, διευκολύνεται από το κράτος έκτακτης ανάγκης. Εκτός από τον περιορισμό της διασποράς του ιού, θα πάει σύννεφο ο περιορισμός των ελευθεριών μας, των δικαιωμάτων μας και θα βρισκόμαστε σηκωτοί στην ασφάλεια. Με τόσα λίγα κρούσματα κάθε μέρα, μπορεί να μην κάνει τόσο κακό να αντιδρούμε σε αυτή τη λαίλαπα που ήδη ετοίμασαν και εφαρμόζουν!

Άχ, τα ‘πα και ξαλάφρωσα! Είναι κι άλλα, πολλά στο νου μου αλλά φτάνει. Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστι αμαρτία, που λέμε κι εμείς που κατεβαίνουμε στους δρόμους με παπάδες και αντιεμβολιαστές.

Ρεζουμέ;

Δε γίνεται να κάτσουμε ήσυχοι «μέχρι να τελειώσουμε με τον ιό» που λέει κι η Λέχου. Γιατί όταν θα ξυπνήσουμε από τη μακρά αυτή νάρκη δε θα συμμαζεύεται τίποτα η κατάσταση. Υπάρχουν αβεβαιότητες, η επιστήμη δεν μπορεί να τα προβλέψει όλα. Καλή η αρχή της προφύλαξης, καλά τα μέτρα περιορισμού, αλλά δε γίνεται να συνεχιστούν μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Μέσα στην αβεβαιότητα θα πορευτούμε και θα ζυγίζουμε τις κινήσεις μας. Αλλά, το να ενστερνιζόμαστε τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια δεν οδηγεί πουθενά, μπορεί να είναι αντίστοιχα επικίνδυνο με το να μην παίρνουμε αστόχαστα κανένα μέτρο πρόληψης.

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, σε εξωτερικό χώρο, σεβόμενοι επιφυλάξεις, ευαισθησίες, επιστημονικές οδηγίες, μήπως ήρθε η ώρα να ξανα-ανακαλύψουμε το να μιλάμε πολιτικά; Και όχι με ατάκες και χαρακτηρισμούς social media; Μήπως, συντροφικά, να βρούμε μια άκρη; Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και πρέπει να δώσουμε διεξόδους και απαντήσεις στο λαό. Για να μην κυριαρχούν, πραγματικά πλέον χωρίς αστεία, οι κάθε λογής τσαρλατάνοι και να καρπώνονται τη λαϊκή αγανάκτηση.

[1] Την ώρα που γράφω το κείμενο μαθαίνω ότι αυτό το πήραν πίσω. Θα το ακύρωναν χωρίς αντιδράσεις; Μόνο με σχόλια στο facebook;

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 81.18% ( 17
Συμμετοχές )



126 σχόλια στο “Η εξομολόγηση ενός ψεκασμένου

  1. πικάπα tip

    Καλό καλοκαίρι ??
    Υπάρχει η εικόνα της ύφεσης. Το πιθανότερο: Εκτός από τη φαινόμενη υποχώρηση του επιδημιολογικού «κύκλου», με τα αναπνευστικά γενικά υπάρχει ύφεση νοσηρότητας το καλοκαίρι. Ωστόσο δεν μπορείς να δεις μπροστά, χωρίς να αποτιμήσεις το πρόσφατο πίσω, τι ακριβώς δηλαδή συνέβη. Η είσοδος π.χ. τουριστών χωρίς τεστ στην Ελλάδα δεν μπορεί να εκτιμηθεί, εάν κανείς δεν έχει αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα το βασικό κλειδί της πρόληψης ήταν ο χρόνος που μας χαρίστηκε οριακά για την έγκαιρη ασφάλιση των συνόρων: Καθώς οι πιο ανοικτές δυτικές χώρες είχαν ήδη μπει σε κρίση, ακριβώς εξ αιτίας της (λεσε φερ) αφασίας τους, η ασφάλιση/έλεγχος των συνόρων έγινε νιάου- νιάου στα κεραμίδια – εκραύγαζε. Όπου μαζί βέβαια με το έλεγχο των εισερχομένων επήλθε η αυτονόητη παύση των μεγάλων συνωστισμών, των κλειστών χώρων, διασκέδασης κ.α., τα στανταρ δηλαδή προληπτικά μέτρα. Άρα το καλοκαιρινό άνοιγμα των συνόρων, αφαιρεί το βασικό κλειδί. Βέβαια το ελληνικό καλοκαίρι ενδέχεται να είναι όσιο και θαματουργό, για φυσικούς ή πνεματικούς ή ψυχοσωματικούς λόγους, Αλλά γενικότερα, τόσο το άνοιγμα, όσο και το κλείσιμο, χαρακτηρίζονται από σειρά τουρλουμπουκισμών.(σημ*)

    Τι ακριβώς συνέβη;
    Η θέση αυτής της υγειονομικής κρίσης στην ιστορία μένει να δειχθεί. Με αρκετά αμφισβητήσιμη καταμέτρηση θυμάτων – κατ ελάχιστο χρειάζεται να αντιπαραβληθούν με έγκυρα νούμερα της επιπλέον θνητότητας από κάθε αιτία- το επίσημο “κοβιτ” σε απόλυτους (υποτιθέμενους) αριθμούς θυμάτων βρίσκεται σήμερα στο ½ της «ρώσικης» γρίπης, στο 1/3 της γρίπης του «ΧονγκΚονγκ», στο 1/6 της «Ασιατικής» γρίπης, οι τρεις μεγάλες επιδημίες των δεκαετιών 50, 60, 70 του 20ου αι. Καμία σύγκριση δεν μπορεί να υπάρχει ούτε κατά διάνοια με τη θεαματικά φονικότατη «ισπανική» γρίπη του 1918/19. Όλες οι επιδημίες του 20ου σέρνονταν με εμφάνιση κρίσεων σε μια περίοδο περίπου διετίας, και επομένως εφόσον το κόβιτ συνεχίσει παρόμοια θα είναι συγκρίσιμο με τις 3 μεγάλες επιδημίες γρίπης μετά τα μέσα του 20ου, όχι όμως με την «ισπανική». Συγκρίσιμο; Ναι αν και όχι ευθέως, λαμβανομένου υπόψη ότι όλες οι παλαιότερες συνέβησαν σε πολύ λιγότερο παγκόσμιο πληθυσμό: 1900=1,65 δις, 1962=3,3 δις, 2015=7,4δις.
    Επιπλέον, η τωρινή επιδημία έχει κάποιες σημαντικές ιδιαιτερότητες : Είναι αν δεν κάνω λάθος ο πρώτος των παραδοσιακών κοροναϊών RNA που γίνεται τόσο απειλητικός παγκόσμια (βλ. και πρόσφατη ιστορία, SARS, MERS κ.α.) και επίσης είναι ο πρώτος που σαφώς δεν απειλεί νεαρές ηλικίες οι οποίες ήταν συνήθως ευάλωτες στις προηγούμενες επιδημίες ως μη έχουσες αντισώματα από προηγούμενες συγγενείς νοσήσεις – αλλά εστιάζει μόνο σε μεγαλύτερους και σε εξασθενημένους/ευάλωτους οργανισμούς (όπως κάνουν βέβαια όλοι οι ιοί και τα βακτήρια)

    Τώρα;
    Αν και ελπίζοντας στη μη επανεμφάνιση παρόμοιων κορυφών κρίσης, το βασικό σενάριο είναι η ετοιμότητα για την επανεμφάνιση παρόμοιων ή και χειρότερων κρίσεων:Ανεξάρτητα αυτού του ιού, βασίμως αναμένονται και άλλες, ακόμη σοβαρότερες επιδημίες. Κρίνοντας όμως από την Ελλάδα, παρατηρείται ωστόσο ότι το σύστημα εξακολουθεί στα ίδια θλιβερά επίπεδα ανικανότητας:
    1)Τα όσα φημολογούνται για διπλασιασμό των κλινών εντατικής, ούτε είναι βέβαια, ούτε είναι κατ ελάχιστο επαρκής ο διπλασιασμός αλλά απαιτείται τουλάχιστο πενταπλασιασμός (όπως Γερμανία..). Όμως στην εντατική είναι σχετικά αργά, δεν είναι αυτό το σημείο κλειδί. Η επιτυχία κρίνεται από πολύ πιο πριν.
    2) Όσο αφορά τη νοσοκομειακή οχύρωση, αυτή θα απαιτούσε α) την υπερκάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ειδικευμένου προσωπικού, δηλ. δεκάδες χιλιάδες β) τη θεαματική βελτίωση των υποδομών ώστε να μπορεί να υπάρχει η υποδοχή πανδημιών χωρίς να καταρρέουν οι λοιπές ιατρικές πράξεις, γ) την απόλυτη (υπερ)επάρκεια μέσων πλήρους υγειονομικής προστασίας στα νοσοκομεία αλλά και γενικά για όλο το κοινό, δ) την πλήρη ετοιμότητα των ανά τη χώρα εργαστηρίων και αντιδραστηρίων, ως ένα έτοιμο λειτουργικά δίκτυο για συνεχή υγειονομική επιτήρηση. Αλλά ούτε κι εδώ είναι το πιο καίριο σημείο..
    3) Το καίριο σημείο είναι η πρωτοβάθμια διάγνωση, χειρισμός και περίθαλψη. Επειδή αυτό δεν προλαβαίνει να καλυφθεί έγκαιρα απέναντι στον κοβιτ από τις ανύπαρκτες δημόσιες υποδομές, απαιτείται η ένταξη/επίταξη/καθοδήγηση όλων των ιδιωτών γιατρών, νοσηλευτών, ιδιωτικών ιδρυμάτων κλπ σε ένα κρατικό (συμβεβλημένο και επιτηρούμενο) σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτό το πρωτοβάθμιο σύστημα πρέπει να δομηθεί επειγόντως και να υποστηρίζει τοπικά και άμεσα την κοινότητα θεραπευτικά. Αλλά και τηρώντας έναν αυτονόητα απαραίτητο έγκυρο ιατρικό προσωπικό φάκελο για τον καθένα, με γενικούς προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους, έγκυρη καταγραφή των ευπαθών/ευάλωτων κλπ.
    4) Πέραν της περίθαλψης, σημαντικότατη είναι η εμπέδωση ενός συστήματος ταχείας και έγκυρης συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών και επιστημονικών εκτιμήσεων από το σύνολο της τεχνο-επιστημονικής κοινότητας της πράξης-και όχι πολεμικοί χρησμοί από ένα συμβούλιο «σοφών» ή «δημογερόντων».
    5) Αλλά και πέραν των αυστηρά υγειονομικών θεμάτων, υπερκρίσιμης σημασίας είναι οι δημόσιες υπηρεσίες ολοκληρωμένης υποστήριξης ευπαθών, ηλικιωμένων και γενικότερα όσων θα έχουν ανάγκη υποστήριξης, που δεν είναι δυνατό να κρέμονται από κάποιους λίγους συμβασιούχους των δήμων ή περιφερειών.
    ΧΧΧ) Δεν τίθεται δε ως σημείο 6, γιατί είναι το σημείο ΧΧΧ: Το μεγαλύτερο υγειονομικό μέτρο είναι η εξασφάλιση ασφαλούς και τίμιας δουλειάς και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όλους. Χωρίς καμία εξαίρεση! Με μηδενική ανοχή!!
    —–
    (*σημ) η κορωνίδα των «μέτρων» που ελήφθησαν, δηλ η τυφλή και μακρόσυρτη απαγόρευση κυκλοφορίας, να μην γίνει το άλλοθι για τη μη αναδιάταξη του συστήματος δημόσιας υγείας σύμφωνα με τα άνω 5 σημεία. Βλαβερότατη παρενέργεια ήταν ότι μαζί κλειδώθηκαν ιατρεία και χειρουργεία αλλά και μπλόκαραν/έκλεισαν οι ιδιώτες γιατροί της χιλιόπαθης πρωτοβάθμιας, όλα αυτά με άγνωστες παράπλευρες απώλειες. Ο κόσμος δεν ήταν τόσο χαζός ώστε να συνωστίζεται άσκοπα, αντίθετα ο κόσμος ήδη είχε υλοποιήσει το μέγα μέρος των ιστορικά δοκιμασμένων προληπτικών μέτρων, ξέροντας με τι καλύβα του καραγκιόζη είχε να κάνει…
    Αυτό που χαρακτηρίστηκε συλλήβδην μέτρα, ήταν βασικά η προστασία των ίδιων των φτωχημένων κρατικών μηχανισμών συναίνεσης (εν προκειμένω η όποια δημόσια υγεία πρόνοια), προστασία τόσο για όσο, όσο για να μην «τα πάρει» διεθνώς ο κόσμος. Συστήματα της πλάκας, πλην εξαιρέσων, που δεν υπάρχει διεθνώς η θέληση (δεν βρέθηκε το λεφτόδεντρο) για να δομηθούν σύμφωνα με τα παραπάνω 5 σημεία. Το κλείδωμα τουρλουμπούκι, προφανώς μη βιώσιμο ως μέτρο σε κανένα σύστημα(!), πέρα από τους δικούς του υγειονομικούς κινδύνους, συσκότιζε και θεράπευε εντελώς συγκεκριμένα: κατά αναλογία του “μαζί τα φάγαμε” την συγχώρηση και τη συνέχιση της ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού, στη καπιταλιστομάνα δύση: Ολιγωρία τόσο στην έγκαιρη-υπεύθυνη-αναλογική πρόληψη-ενημέρωση-συντονισμό ενεργειών, όσο και στην προσποίηση έστω αναδόμησης του συστήματος υγείας σύμφωνα με τα άνω 5 σημεία. Παρ όλα αυτά καλό καλοκαίρι..όσο ζεις ελπίζεις.

    Reply
    1. Ragnarok

      Πολύ σωστή τοποθέτηση πικαπα. Πολύ σωστή. Ειδωμεν

      Reply
  2. Νίκος Κατσουλάκος

    Σύντροφοι, ειλικρινά, αν και σε κάποιες φάσεις υπήρξε η γνωστή υπέρμερτρη φαγωμάρα, θεωρώ ότι έγινε πολύ καλή κουβέντα. Και, σας ευχαριστώ, γιατί ζωντανέψατε το άρθρο μου. Δεν είμαι “φίρμα” της Αριστεράς. Έγραψα αυτές τις δύσκολες μέρες, γιατί είχα λίγο χρόνο παραπάνω και γιατί, αλήθεια, με ενδιαφέρει η υπόθεση της Αριστεράς και η προσπάθεια να “μην παραδεχτούμε την ήττα”. Άρα, η συζήτηση που έγινε με χαροποίησε, κατά κάποιον τρόπο πέτυχα το στόχο μου, να υπάρξει ένας “διαδικτυακός” διάλογος.
    Λίγα λόγια, ακόμη, ως συμπλήρωμα, θα προσπαθήσω όχι πολλά, για να μην κουράσω άλλο. Ως ένα βαθμό έχει υποχωρήσει η αλληλοφαγωμάρα μεταξύ μας. Κάτι βασικό, γιατί είναι πραγματικά κακό να γίνονται χαρακτηρισμοί, χωρίς λόγο. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε όλοι καλοπροαίρετοι γιατί οι μέρες ήταν, είναι και θα είναι δύσκολες.
    Απόψε, η ευρωπαϊκή ένωση “υποβάθμισε” την επικινδυνότητα του κορονοϊού για τους εργαζομένους. Όπως τυφλά έγινε το κλείδωμα, έτσι τυφλά γίνεται και το ξεκλείδωμα. Ο καπιταλισμός έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι (ή το καρπούζι αν θέλετε). Δεν “έσπειρε” τον κορονοϊό, δεν υπήρξε ένα τεράστιο σατανικό σχέδιο πίσω από το lockdown. Όμως, παρά τη χασούρα, ξέρουν καλά οι “από πάνω” πώς θα χειριστούν και το κλείσιμο και το άνοιγμα. Αυτό νομίζω δεν είναι συνωμοσία, είναι πραγματικότητα. Και όσο κι αν κάποιοι διαφωνούν πολλά από όσα εφαρμόστηκαν στο lockdown θα είναι κακή κληρονομιά (έκτακτη νομοθέτηση, αναστολή δικαιωμάτων, συστήματα βιομετρικής παρακολούθησης). Εν κατακλείδι λοιπόν κάποια σημεία (μπορεί να ξεχνάω κάποια, όσα μου έρχονται):
    – χρειάζεται επιδημιολογική παρακολούθηση σοβαρή με μετρήσεις: ούτε υστερία (επιμένω στις γελοιότητες των μοντέλων, ΑΠΕΤΥΧΑΝ!) ούτε απερίσκεπτη χαλαρότητα. Όμως, σε κάθε περίπτωση, χρειάζονται στοιχεία. Και βέβαια τεστ, ειδικά εν όψει εισόδου τουριστών, δε συζητάμε τις βλακείες του Θεοχάρη και της κυβέρνησης.
    – Άλλο η επιστημονική αβεβαιότητα και άλλο η ανοησία, το παραγοντιλίκι κλπ.
    – αμφισβήτηση και πόλεμο απέναντι στο “πέταμα σε ΧΥΤΑ” των ηλικιωμένων: ο κορονοϊός θέρισε στα γηροκομεία, τελεία – παύλα – παράγραφος. Αντί λοιπόν για τα ευχολόγια των mainstream ΜΜΕ για προστασία των ευπαθών ομάδων, να αμφισβητήσουμε στη θεωρία και την πράξη τον τρόπο μεταχείρισης των απόμαχων της ζωής στην “πολιτισμένη” Δύση. Ντροπή πραγματικά!
    – δεν αμφισβητούμε την ανάγκη μέτρων προστασίας, αλλά τα παίρνουμε και συνεχίζουμε να βγαίνουμε στο δρόμο, δεν κάνουμε μόνο ότι είναι “υγειονομικώς επιτρεπτό”
    – δεν είναι πολυτέλεια τα δικαιώματα: άλλο το ότι τα επικαλούνται εκ του πονηρού οπαδοί του χωρίς πλαίσιο και μέτρα προστασίας ανοίγματος. Όμως, χωρίς δικαιώματα γινόμαστε απλώς υπήκοοι.
    – όχι άλλο επιστημονισμό (χωρίς περαιτέρω σχόλια)
    – δεν είμαστε απέθαντοι, μόνο ο Νταβέλης ήτο (χωρίς περαιτέρω σχόλια)
    Τέλος, μήπως αυτή η κρίση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να μιλήσουμε για την ανορθολογικότητα του κόσμου αυτού και την ανάγκη ενός διαφορετικού κόσμου; Μάλλον ναι, ίσως δεν είναι τόσο αργά, μπορούμε ακόμη να κάνουμε κάτι πολύ καλό προς αυτήν την κατεύθυνση. Και νομίζω πως και όσους εδώ συμμετείχαν στη συζήτηση, γνήσια τους απασχολεί το θέμα αυτό.
    Σας χαιρετώ με αγάπη.

    Reply
  3. καραντινικός ακροαριστερός

    λες όχι άλλο “επιστημονισμό” και συνεχώς επικαλείσαι την επιστημοσύνη συνωμοσιολόγων, και τις ρετσέτες τους ότι τα μοντέλα…απέτυχαν. Που ακριβώς απέτυχαν;

    Τα ίδια με σένα λένε ακριβώς και οι σουηδοί: “Δεν υπάρχει επιστήμη, κανεις δεν την γνωρίζει για τον ιό,”, οπότε ας σκοτώσουμε μερικές χιλιάδες συνταξιούχους και δεν τρέχει τίποτα. Στο μέλλον….θα αποδειχτεί αν είχαμε λάθος. Αυτα λένε και εσύ παπαγαλίζει επειδή δεν άντεχες να κάτσεις σπίτι σου μερικές βδομάδες.

    Στις περισσότερες πυκνοκατοικημένες βιομηχανικές χώρες όπου η διασπορά ήταν σημαντική αρχικά, υπάρχει εκθετική ανάπτυξη των συνολικών κρουσμάτων, εν συνεχεία γραμμική ανάπτυξη λόγω καραντίνας και αργότερα σταμπιλάρισμα: συνολικά σιγμοειδής συνάρτηση. Mια βόλτα στο wordometers το αποδεικύει. Δες Κίνα, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ κ.ο.κ.
    Αρχικά κάθε 8 μέρες τα συνολικά κρούσματα ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ. Αυτή είναι βασική ιδιότητα της εκθετικής, προσαρμοσμένη στα δεδομένα της εξάπλωσης του κοροναϊού.

    Ποιες ειναι οι σοβαρές μετρήσεις που επικαλείσαι; Οι ανύπαρκτες στη Σουηδία ή η ανάλυση για “μαύρη ύλη” στη Αγγλία του Karl Friston, ή μήπως ο συνωμοσιολόγος Levitt που παρουσιάζει καμπύλες της Νότιας Κορέας, όταν εκεί ο ιός καταπολεμήθηκε αμέσως;
    https://youtu.be/hCgPf1SuPNY

    για χ<<1 , exp(x) =1+x
    Αν η διασπορά ειναι μικρή, η συνάρτηση προσεγγίζεται ως γραμμική.

    και λόγω πολυωνύμου Taylor
    exp(x) = 1+x +x^2/2!+ x^3/3! +….
    είσαι και μηχανικός τρομάρα σου.

    Η εκθετική προσαρμόζεται μια χαρά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, πράγμα εντελώς αναμενόμενο.

    Reply
    1. Ragnarok

      Τι μένει κατά την γνώμη μου, ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τους λαούς και την υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης από τους εθνικούς κ υπερεθνικούς καπιταλισμους;

      Α. Η αναγνωριση από μεγάλα τμήματα των λαών, της μεγάλης αξίας που έχουν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά για τον άνθρωπο. Και της σαπιλας, του θανάτου κ της καταστροφής που επιφέρει ο καπιταλισμός κ η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία πάνω στον άνθρωπο.

      Β. Η ανάγκη για αγώνες κατάκτησης εκ μέρους των λαών, του δημόσιου κ δωρεάν των κοινωνικών αγαθών, υγεία, περίθαλψη, παιδεία , φυσικό περιβάλλον.

      Γ. Σε πολύ κόσμο ανά τον πλανήτη, προωθηκε η αλήθεια ότι, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής κ κατανάλωσης σε όλες του τις εκδοχές, οδηγεί πλανήτη κ άνθρωπο σε μια τεράστια καταστροφή.

      Τι κατανοούν εθνικοί κ υπερεθνικοι καπιταλισμοι, δλδ τα καπιταλιστικα κράτη ανά τον κόσμο: μάλλον βρισκόμαστε στην δύση του δυτικού καπιταλιστικού υποδείγματος (ΗΠΑ) και στην ανατολή του ανατολικού καπιταλιστικού υποδείγματος (Ρωσία, Κίνα). Η ενίσχυση του ολοκληρωτισμού, και του αυταρχικού κράτους (ιατρικοποιηση πολιτικής) δλδ η ανάδειξη του καπιταλιστικού κράτους μέσω της προστασίας της υγείας σε.. ουδέτερο πανκοινωνικο ρυθμιστή κ σωτήρα, μάλλον κερδίζει έδαφος στις εθνικές καπιταλιστικες άρχουσες τάξεις. Οταν μάλιστα βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια καπιταλιστική κρίση εν εξελίξει, μάλλον είναι χρήσιμα τα μαθήματα για τις άρχουσες τάξεις των εθνών/κρατών της ε.ε., για το πώς αντιμετώπισαν ιμπεριαλιστικά καπιταλιστικα κράτη όπως πχ η Κίνα κ η Ρωσία την παρούσα επιδημία υποτάσσοντας αυτήν την αντιμετώπιση, στον στόχο της περαιτέρω πειθαρχησης των εκεί λαών/εργατικών τάξεων.

      Reply
    2. Ragnarok

      Και κάτι ακόμα: είναι πολύ ςνδιαφερον να Μαρακανά διαπιστώνουμε ως λαοί για μιαν ακόμα φορά, πόσο εύκολο είναι για τους εθνικούς κ υπερεθνικούς καπιταλισμους ανά την υφήλιο, να βρίσκουν και να πλασάρουν αποτελεσματικά στις κοινωνίες, ως αιτία για τις κακοδαιμονίες των λαών, έναν ιό, κάποιους τρομοκράτες, κλπ. Και να πετάνε το μπαλάκι στους λαούς ότι, αν πχ αρρωστήσουν θα φταίνε οι ίδιοι! Δυτικοί κ ανατολικοι καπιταλισμοι, δυτικά κ ανατολικά έθνη/κράτη, πάντα το μπαλάκι το ρίχνουν στους λαούς! Πχ δεν φταίει το κινεζικό καπιταλιστοκο κράτος που γαμαει το φυσικό περιβάλλον της Κίνας για να έχει ανάπτυξη για το κεφάλαιο , φταίει ο κινέζικος λαός για την διασπορά του ιού, οπότε, να τα ηλεκτρονικά μέσα ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟΥ , να οι σκληρές καραντινες κλπ! Παρομοίως για Φιλιππίνες, Ρωσία κλπ! Παρομοίως για τις ΗΠΑ, τα έθνη/κράτη της ε.ε: δεν φταίει ο δυτικός καπιταλισμος που γαμαει κ αυτός το φυσικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του κεφαλαίου, που έχει διαλύσει την δημόσια περίθαλψη, φταίνε οι λαοί αν μεταδοθεί η επιδημία!

      Δυτικά κ ανατολικά καπιταλιστικα κράτη δουλεύουν για την ηγεμονια της επόμενης μέρας. Οι λαοί τι θα κάνουν;

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *