.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η εξομολόγηση ενός ψεκασμένου


Νίκος Μ. Κατσουλάκος
Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Είδα ένα κόσμο να γκρεμίζεται μπροστά μου
είδα να γίνεται γιαπί η γειτονιά μου
για το καλό μου
Για το καλό μου,
ώσπου δεν άντεξε στο τέλος το μυαλό μου
πήρε ανάποδες στροφές για το καλό μου
και είμαι στο θάλαμο εννιά για το καλό μου
στην ηρεμία για να βρω τον εαυτό μου
(Γιάννης Μηλιώκας)

Αυτός ο κόσμος που γκρεμίζεται, δεν γκρεμίζεται «για το καλό μου». Γιατί στη θέση του, χτίζεται ένας κόσμος χειρότερος.

Φαίνεται να βγαίνουμε από το σκοτεινό τούνελ, της πρώτης επίσκεψης του κορωνοϊού στη χώρα μας με επιτυχία. Κι όμως, επιμένω ότι ο Κυριάκος, ο Σωτήρης, ο Nick Hard και τ’ άλλα παιδιά, δεν νοιάζονται για το καλό μου. Ή τουλάχιστον αποκλειστικά για το καλό μου. Δέχομαι ότι τα μέτρα της κυβέρνησης, το lockdown ειδικότερα, περιόρισε τη διασπορά του ιού. Κι, όμως, επιμένω ότι δεν έγινε μόνο για το καλό μου. Οι επιπτώσεις του που τώρα γίνονται άμεσα αντιληπτές, η σκιά ενός κράτους έκτακτης ανάγκης που θα νομοθετεί και θα πράττει κατ’ εξαίρεση, δε μου κάνουν. Με στενεύουν. Κι αυτή η κατάσταση έχει απλωθεί σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο στη χώρα μας.

«Τα ακούω» για τα καλά όμως. Εκ δεξιών κι αριστερών έρχονται βροχή οι διδαχές κι οι χαρακτηρισμοί. Δεν επιτρέπεται να αμφισβητείς την mainstream εκδοχή, είναι φανερό πια. Μπαίνεις στον κουβά των ψεκασμένων και των συνωμοσιολόγων.

– Είσαι σκεπτικιστής γύρω από την πραγματική διάσταση της πανδημίας;
– Πιστεύεις ότι τα έκτακτα μέτρα ήρθαν για να μείνουν και δεν ήταν απλώς «φάρμακο»;
– Σκέφτεσαι ότι τελικά κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι μέσα από τη νέα μεγάλη κρίση;

Συγχαρητήρια, μόλις κέρδισες μια θέση στο χώρο των ταλιμπάν, τραμπιστών που αρνούνται την πραγματικότητα. Από αυτήν την ευχάριστη θέση γράφω σήμερα. Αναβαθμίστηκα από αγανακτισμένος των πλατειών σε ψεκασμένος των πληκτρολογίων.

Κάμερα σε μένα, λοιπόν!

Η αρχή του κατήφορου: δεν πίστεψα στους συνωστισμούς στα διόδια

Το πρώτο μου «γαλόνι» το κέρδισα το πρώτο Σαββατοκύριακο των έκτακτων μέτρων, λίγο πριν την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με είπαν ως και χρυσαυγίτη. Γιατί; Έλεγα ότι είναι πλασματική η εικόνα με ουρές αυτοκινήτων στα διόδια κι είχα την ατυχία να πουν κάτι παρόμοιο και ορισμένοι γνωστοί φασίστες. Φώναζα, ότι συκοφαντούν τον ελληνικό λαό που δείχνει υπευθυνότητα και δεν πάει μαζικά στα χωριά του να μεταδώσει τον κορωνοϊό. Βγήκαν ανακοινώσεις που έλεγαν για τεράστια μείωση στην κίνηση, βάσει των διελεύσεων από τα διόδια, και τις έθαψαν. Κάπου μεταξύ Ελληνικής Λύσης και Χρυσής Αυγής εγώ σταθερά, είχαν βλέπεις περισσότερη πέραση και φάνταζαν πιο προοδευτικά τα διαδικτυακά αστειάκια με τον «πάντα ίδιο Ελληνάρα». Μετά από λίγες μέρες, βέβαια, αποκαλύφθηκε το κόλπο με το πλήθος και τη μεγέθυνση των τηλεφακών στη Θεσσαλονίκη…

Αρνητής της ιερότητας των εκθετικών συναρτήσεων

Ένας κολλάει δύο, δύο κολλάνε τέσσερις, χ κολλάνε ψ, ων ουκ έστι αριθμός: μέρα – νύχτα από Δασκαλάκη και Μόσιαλο, μέχρι τη θειά μου τη Μπιρμπίλω, μαθήματα εκθετικών συναρτήσεων. Να σου και οι προβλέψεις της ομάδας Imperial του Neil Ferguson: Χωρίς καθόλου μέτρα περιορισμού τα κρούσματα κορωνοϊού, έλεγαν, θα φτάσουν τα 7,01 δις – το σύνολο σχεδόν του παγκόσμιου πληθυσμού – και οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τα 40 εκατομμύρια: Προτίμησα τη συνωμοσιολογία και να ενταχθώ στους ψεκασμένους, λοιπόν, από την ανοησία! Οι μεγάλοι επιστήμονες που εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα από τα εκθετικά τους μοντέλα έκαναν μια ελεγχόμενη κωλοτούμπα στη συνέχεια, κι ο Ferguson κατόπιν ενός κλασικού, βρετανικού, ερωτικού σκανδάλου παραιτήθηκε. Ή δραπέτευσε;

Έκανα κι εγώ βέβηλες σκέψεις για τη γρίπη…

Μισάνθρωποι, ανόητοι που λέτε ότι ο κορωνοϊός είναι «γριπούλα»! Βέβαια, καμιά 600αριά χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο από γριπούλα κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα, λέει ο ΕΟΔΥ, το 2014 – 2015 πέθαναν πάνω από 4.000 (!) άνθρωποι από γριπούλα. Το δε φοβερό επιχείρημα: Μα, για τη γρίπη υπάρχει εμβόλιο. Ακριβώς, ενώ υπάρχει εμβόλιο, το ότι η αρρώστια αυτή θερίζει τόσο κόσμο κάθε άλλο παρά γριπούλα την κάνει: είναι γριπάρα! Εγώ, πάντως, ως τίμιος ψεκασμένος κάθε χειμώνα έπαιρνα στοιχειώδη προληπτικά μέτρα για να μην κολλήσω γρίπη και να μην τη μεταδώσω στην οικογένειά μου. Δεν περίμενα τώρα να μάθω να πλένω τα χέρια μου (πολύ σχολαστικά πάντα).

Ναι, διαβάζω κι εγώ John Ιωαννίδη

Αδιαμφισβήτητος αρχηγός των ατάκτων ψεκασμένων είναι ο καθηγητής του Stanford John Ιωαννίδης. μιας και πρώτος έθεσε κάποια- εύλογα – ερωτήματα για το τι ακριβώς γίνεται με την πανδημία και τα μέτρα που λαμβάνονται. Και, εδώ και λίγες μέρες, είναι και πράκτορας του μεγάλου κεφαλαίου, διότι έλαβε λέει από μια τριτο-τέταρτη τοπική αεροπορική εταιρία 5.000 δολάρια και έκανε εκείνη την έρευνα που έβγαζε χαμηλότερη θνητότητα. Βέβαια, οι μέσες ετήσιες απολαβές των καθηγητών στο Stanford είναι 215.000 δολάρια το χρόνο, τα βασικά… Ποιος είπαμε πως είναι ψεκασμένος; Πάντως αισθάνομαι καλύτερα που είμαι συνωμοσιολόγος και ακούω Ιωαννίδη, γιατί όταν κάποιον τον λοιδορούν με παρόμοιο τρόπο από νέο-φιλελεύθερα μέχρι αριστερά sites, το πιθανότερο είναι να έχει δίκιο! Α, παρένθεση, πολύ αριστερό επειδή θες να αποδομήσεις κάποιον (και καλά κάνεις) να υποστηρίζεις ότι έχει πει κάτι που δεν το έχει πει ποτέ, ούτε «Μακελειό»…

Παντού βλέπουμε συμφέροντα

Επειδή, εμείς οι συνωμοσιολόγοι ακούμε John Ιωαννίδη, θέλουμε να αρθεί το lockdown. Μάλιστα, αυτός ο αργυρώνητος τύπος έχει τολμήσει να πει ότι η οικονομική κρίση που ξεκίνησε έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, κάτι δημοσιευμένο σε πολλές έρευνες, όχι μόνο «ιωαννιδικές». Αλλά αυτό κάποιοι το ξεχνάνε επιδεικτικά και θέτουν το «ατράνταχτο» επιχείρημα ότι το κεφάλαιο επίσης έχασε από το lockdown και τώρα διακαώς θέλει να ανοίξουμε για να μας πιει το αίμα και να ξανακερδίσει. Στις ΗΠΑ, πάντως, όταν ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 26.000.000 (νομίζω τώρα ξεπέρασε τα 30.000.000), μετά από 23 ημέρες lockdown, η λεγόμενη ultra-wealthy elite, αύξανε τον πλούτο της κατά 282 δις δολάρια. Ναι, μέσα στην elite αυτήν είναι και o Bill Gates (haters gonna hate!). Δηλαδή, δεν περνά από το μυαλό ορισμένων ότι γίνεται αναδιάταξη ή/ και συγκεντροποίηση πλούτου; Επίσης, ειλικρινά, δεν έχω καταλάβει – γιατί είδα ακόμη και απόψεις που έλεγαν να αρνηθούμε την άρση του lockdown, ευτυχώς πολύ μειοψηφικές αλλά και από «βαριά» ονόματα στον αριστερό χώρο – πώς κάποιος μπορεί να συνεχίσει να τρώει αν και τις επόμενες χρονιές πάμε σε κυλιόμενες καραντίνες και κλείσιμο επιχειρήσεων. Εγώ, ως συνωμοσιολόγος, λέω ότι και στον ουτοπικό σοσιαλισμό χωρίς οικονομική παραγωγή δεν έχει για πολύ ούτε ψωμάκι ούτε κοινωνικές παροχές. Αλλά είπαμε, εγώ και άλλοι είμαστε περιθωριακοί τύποι.

Τελικά, το κράτος είναι εδώ, ενωμένο δυνατό

Κι όσο εμείς τσακωνόμαστε, το κράτος δουλεύει, πάντα για το καλό μας. Τα αδερφάκια του, η βία και ο ζήλος, κατά τον παππού Ησίοδο βγήκανε παγανιά. Δακρυγόνα και ξύλο στις πλατείες. Σπουδή μεγάλη, ζήλος να περάσουν καταστροφικά νομοσχέδια για το περιβάλλον και την παιδεία. Και κάπου χάσαμε το πρωτεύον, ότι δηλαδή μας ξυλοφορτώνουν, ότι επιτρέπουν εξορύξεις σε περιοχές Νatura, ότι επιτρέπουν στους επενδυτές να διαλέγουν τους αξιολογητές των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επενδύσεών τους, ότι κόβουν το ΕΠΑΛ σε όσους είναι πάνω από 17 χρονών [1], ότι θεσπίζουν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τη διοίκηση των πανεπιστημίων με αποκλεισμό των εργαζομένων από την ψήφο, ότι βάζουν κάμερες στις τάξεις (πόσο πιο επιθετικά να παίξουν δηλαδή;). Κι αρχίσαμε να διαφωνούμε για το αν έχουμε δικαίωμα, εν μέσω κορωνοϊού να αντιδρούμε σε όλα αυτά, λες κι είναι λίγα, μην καταλαβαίνοντας ότι «δεν τέλειωσε τίποτα ακόμη». Διάφοροι λοιπόν συνωμοσιολόγοι, σαν και του λόγου μου, υποστηρίζουμε ότι όλη αυτή η καταστολή κι η καταστροφή όσων πραγμάτων έμειναν όρθια, διευκολύνεται από το κράτος έκτακτης ανάγκης. Εκτός από τον περιορισμό της διασποράς του ιού, θα πάει σύννεφο ο περιορισμός των ελευθεριών μας, των δικαιωμάτων μας και θα βρισκόμαστε σηκωτοί στην ασφάλεια. Με τόσα λίγα κρούσματα κάθε μέρα, μπορεί να μην κάνει τόσο κακό να αντιδρούμε σε αυτή τη λαίλαπα που ήδη ετοίμασαν και εφαρμόζουν!

Άχ, τα ‘πα και ξαλάφρωσα! Είναι κι άλλα, πολλά στο νου μου αλλά φτάνει. Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστι αμαρτία, που λέμε κι εμείς που κατεβαίνουμε στους δρόμους με παπάδες και αντιεμβολιαστές.

Ρεζουμέ;

Δε γίνεται να κάτσουμε ήσυχοι «μέχρι να τελειώσουμε με τον ιό» που λέει κι η Λέχου. Γιατί όταν θα ξυπνήσουμε από τη μακρά αυτή νάρκη δε θα συμμαζεύεται τίποτα η κατάσταση. Υπάρχουν αβεβαιότητες, η επιστήμη δεν μπορεί να τα προβλέψει όλα. Καλή η αρχή της προφύλαξης, καλά τα μέτρα περιορισμού, αλλά δε γίνεται να συνεχιστούν μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Μέσα στην αβεβαιότητα θα πορευτούμε και θα ζυγίζουμε τις κινήσεις μας. Αλλά, το να ενστερνιζόμαστε τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια δεν οδηγεί πουθενά, μπορεί να είναι αντίστοιχα επικίνδυνο με το να μην παίρνουμε αστόχαστα κανένα μέτρο πρόληψης.

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, σε εξωτερικό χώρο, σεβόμενοι επιφυλάξεις, ευαισθησίες, επιστημονικές οδηγίες, μήπως ήρθε η ώρα να ξανα-ανακαλύψουμε το να μιλάμε πολιτικά; Και όχι με ατάκες και χαρακτηρισμούς social media; Μήπως, συντροφικά, να βρούμε μια άκρη; Ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και πρέπει να δώσουμε διεξόδους και απαντήσεις στο λαό. Για να μην κυριαρχούν, πραγματικά πλέον χωρίς αστεία, οι κάθε λογής τσαρλατάνοι και να καρπώνονται τη λαϊκή αγανάκτηση.

[1] Την ώρα που γράφω το κείμενο μαθαίνω ότι αυτό το πήραν πίσω. Θα το ακύρωναν χωρίς αντιδράσεις; Μόνο με σχόλια στο facebook;

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 81.18% ( 17
Συμμετοχές )



126 σχόλια στο “Η εξομολόγηση ενός ψεκασμένου

    1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Μακρυα απο μένα ψεκασμένες θεωριες οτι δεν υπαρχει ιος.Φυσικα και χρειαζονταν προστασια.Τα μέτρα όμως που πάρθηκαν είχαν ολοκληρωτικό χαρακτήρα και θα το βρουμε μπρος μας.Σε άλλες πανδημιες πιο θανατηφορες( 57/58) ο λαος μας ήταν στο δρόμο κυριως για το κυπριακό.όποιοι από την ριζοσπαστικη ακρα/ εξωκοινοβουλευτικη δεχθηκαν χαλαρα το λοκ νταουν θα βρεθουν στην δυσαρεστη θεση να εξηγησουν σε εναν πχ ” απολιτικ” πως ειναι δυνατον να υποστηριζεις ανοιχτα συνορα ,οτι δηλαδη μπορει ο καθενας να ερθει στην Ελλαδα χωρις διατυπωσεις απο το ισλαμαμπαντ την ίδια ώρα που εγω πρεπει να εχω διαβατηριο για να παω στο Λουτρακι και να στελνω sms για βα παω βόλτα απο τα κατω Πετραλωνα στην πλατεια Μερκουρη….

      Reply
      1. Ragnarok

        Πέστα ρε Θόδωρε, πέστα! Συμφωνώ 100% Να σας πω ρε παιδιά, όλοι εσείς (και εγώ μαζί) που δακρύζετε στις επετείους των μεγάλων επαναστάσεων του 20ου αιώνα (Οκτωβριανή, Γερμανική, Ουγγρική κλπ) και που μάλιστα ορισμένοι απο σας το παίζετε και θεματοφύλακες (sic!!!) αυτών, έναντι των κακών, των σεχταριστών (πχ έναντι του ΝΑΡ), γνωρίζετε ότι οι επαναστάσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν μέσω πανδημίας ισπανικής γρίπης που σκότωσε καμια 30.000.000 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ σε σύνολο παγκόσμιου τότε πληθυσμού, 1,5 με 2 δις; Ε;;;; Θα γίνονταν ποτέ κάτι έστω και ελαχιστότατο από αυτό, ΑΝ οι τότε λαοί, χεζονταν και κλεινονταν καραντίνα κανα δίμηνο;

        Reply
  1. πικαπα

    Αλλα δεν προκυπτειι μεσοπροθεσμη εστω ελπις. Δεν υπαρχουν στοιχειωδεις πολιτικες συγκροτησεις ουτε διαφαινονται. Η πλειοψηφια της αριστερας και της προοδου, με επικεφαλης το ΚΚΕ υποκλιθηκε πλεον υπευθυνα στο διεθνως αργυρωνητο ελεγχομενο απο μεγαλα συμφεροντα δηθεν τεχνοεπιστημονικο συμπλεγμα καθως ενστερνιστηκε την ανορθολογικη δυτικη προπαγανδιστικη αποκριση απεναντι στην επιδημια, που εμφανεστατα απισκοπουσε την προστασια του συστηματος και τη πειθαρχηση των μαζων.
    Υπαρχουν μια σειρα ορθολογικα και αναμφισβητητα επιχειρηματα για το ποσο τα μετρα δεν ηταν μετρα, το πως και γιατι οι ειδικοι δεν ηταν ειδικοι και βεβαια για το τι ριζικα διαφορετικο θα εκανε μια σοσιαλιστικη η εστω λαικη εξουσια η τι εντελως αλλο θα εκανε μια υπαρκτη και συγκροτημενη λαικη αντιπολιτευση στη δοσμενη συγκυρια.
    Αλλα δεν τιθεται πια θεμα διαλογου με τη πλειοψηφια της αριστερας και της προοδου και αλιμονο και με το ΚΚΕ. Με τη μασκα και υπευθυνα τηρωντας και προπαγανδιζοντας τα μη μετρα των μη ειδικων, δεν ακουν, μα λειτουργουν πλεον ως ιεροεξεταστες κατα των αμφισβητησεων του συστηματος. Απομενουν οι καλικαντζαροι να χορευουν. Τα λογια αυτα με οδυνη..

    Reply
    1. πικάπα

      Ου μπλέξεις..Μιλώντας κανείς για την επιδημία του κορονοϊού είναι αναγκασμός να μπλέξει με σεντόνια για να αποκαλύψει τα σφάλματα ή και ψεύδη της κυρίαρχης αφήγησης και να καλύψει τα τρομακτικά κενά της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης. Απόπειρα εισαγωγής..Κατ αρχή υπάρχουν δυο ανυπέρβλητες παγίδες/αβεβαιότητες/δυσκολίες:

      Ότι μαθαίνουμε ή δεν μαθαίνουμε για το θέμα είναι ασφυκτικά προσδιορισμένο από την διεθνώς ελεγχόμενη δημοσιογραφική ενημέρωση. Τυχόν εναλλακτική ενημέρωση είναι αποσπασματική, αβέβαιη και ελλιπής. Συνήθως μάλιστα η «ειδησεογραφική αντίρρηση» συχνά υπερκαλύπτεται είτε από συνομωσιολογικές εμμονές μεμονωμένων είτε από την ατζέντα κάποιων συντηρητικών καναλιών που περιπλέκουν την εικόνα..Τελικώς έγινε και πάλι άμεσα αντιληπτό από το κοινό λαϊκό αίσθημα ότι «τα κανάλια» υπερέβησαν εαυτόν όπως ακριβώς -και χειρότερα- έκαναν με τη μνημονιακή προπαγάνδα και μονοκαλλιέργεια. Ωστόσο η προπαγάνδα πρόλαβε βέβαια να εντυπωθεί και να λειτουργήσει. Είμαστε ότι μαθαίνουμε και δεν ελέγχουμε τι μαθαίνουμε και τι δεν μαθαίνουμε.
      Ότι εκφέρεται δε ως επιστημονική γνώση ή γνωμάτευση είναι ασφυκτικά ελεγχόμενο από χρηματοδοτήσεις και μεγάλους οργανισμούς ιδιωτικών συμφερόντων – ακόμα και όταν οι οργανισμοί είναι φαινομενικά κρατικοί!. Γενικότερα οι επιστήμες αιχμής είναι αδύνατο πια να προκόψουν χωρίς μεγάλες χρηματοδοτήσεις, που –καπιταλισμό έχουμε- δεν προσφέρονται φιλανθρωπικώς. Δεν είναι συνομωσίες, είναι οι νόμοι του συστήματος. Ειδικότερα, πρόσφατες εξελίξεις έχουν αποκαλύψει και αποκαλύπτουν συχνά ότι αυτά ισχύουν ιδιαίτερα για θέμα της Υγείας, ως τεχνοεπιστήμη αιχμής και ταυτοχρόνως ως θέμα ζωής και θανάτου. Ο έλεγχος εδώ δεν περιορίζεται στην επιστημονική-ερευνητική επισημότητα αλλά φτάνει μέχρι και τους τεχικούς εφαρμογής, δηλαδή τους ιδιώτες γιατρούς που έχουν αφεθεί ανοχύρωτοι να εξαρτώνται επιστημονικώς από τη βαλίτσα του ιατρικού επισκέπτη..

      Η επιδημία του Κορωναιού αποτέλεσε ευκαιρία εφαρμογής αδόκιμων πολιτικών. Αλλά αυτό δεν ήταν εύκολο να γίνει χωρίς έναν εντυπωσιακό αποπροσανατολισμό του κοινού, αποπροσανατολισμό ειδησεογραφικό και επιστημονικό. Μιλάμε για μια νέα και απρόβλεπτων διαστάσεων κρίση στο θέμα της δημόσιας υγείας. Η δημόσια υγεία, ο πιο ευαίσθητος τομέας, όπου ο μέσος άνθρωπος είναι ήδη εξοργιστικά εκτεθειμένος και παθημένος . Όπου πάρα πολύς κόσμος έχει ζήσει το χάος και την απόγνωση «να γιατρευτεί ο άνθρωπός μας» σε ένα σύστημα που μόνο η καλή τύχη μπορεί να σε σώσει, ή ίσως αν ξεπουλήσεις το χωράφι του παππού. Δεν τα έχετε ζήσει; Ευτυχώς για εσάς, είστε προς το παρόν προνομιούχοι. Όμως κόσμος και κοσμάκης μαλλιοτραβιέται καθημερινά.
      Σε μια τέτοια κατάσταση, υπάρχουν τυπικώς υπεύθυνοι για μια τέτοια κατάσταση. Υπεύθυνοι είναι όσοι περιδιαβαίνουν με θέσεις ευθύνης στους σχετικούς οργανισμούς, υπηρεσίες, αλλά και πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατόν αυτοί λοιπόν να θεωρούνται ειδικοί ως εντολείς του τι να κάνουμε. Αλλά στο βαθμό που δεν έφαγαν τα λυσακά τους για να ανατραπεί η διαχρονική καθημερινή λαϊκή απόγνωση στο θέμα της υγείας, είναι υπόλογοι. Για το ανύπαρκτο της πρωτοβάθμιας και το θνήσκον της δευτεροβάθμιας. Ακόμη χειρότερα, δεν μπορεί να θεωρούνται ειδικοί αυτοί που με την αρχή της επιδημίας καθησύχαζαν και δεν εφρόντιζαν ούτε καν για να υπάρχουν τα στοιχειώδη μέσα υγειονομικής προστασίας, ούτε καν για να υπάρχουν κάποια στοιχειωδώς προληπτικά μέτρα της διασποράς. Ώσπου ξαφνικά, όταν έπεσε το σήμα διεθνώς, πήγαν από το μηδέν στα εκατό και μας κλείδωσαν. Δεν είναι λοιπόν αυτοί ειδικοί. Αλλά και δεν ήταν μέτρα αυτά. Με τίποτε το ανορθολογικώς επιλεκτικά οριζόντιο κλείδωμα δεν προστατεύει, αλλά αντίθετα αφήνει πρακτικά εκτεθειμένους τους ευάλωτους. Είναι λοιπόν η πρώτη φορά στην ιστορία που κλειδώθηκαν οι υγιείς ενώ δεν υπήρξε σοβαρή μέριμνα για την υποστήριξη των ευάλωτων. Είχαμε λέει πόλεμο..Αλλά οι υπηρεσίες υγείας αντί να εκδιπλωθούν, μειώθηκαν, αμέτρητες ιατρικές πράξεις αναβλήθηκαν, στα θυμαράκια(;) ή τρέχα στη κλινική(;).

      Αλλά και ειδικοί να ήταν..Δεν υπάρχουν ελέω θέσης δικτατορικοί ειδικοί. Η επιστήμη προϋποθέτει ευρεία κυκλοφορία και αγώνα για την εύρεση των αληθών δεδομένων, εκτεταμένη επεξεργασία και βάσανο από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Όπου οι τεχνικοί επιστήμονες του πεδίου είναι συνήθως άξιοι όσο δέκα καθηγητάδες του γραφείου..Πράγματα που όχι μόνο δεν συνέβησαν αλλά καταπλακώθηκαν κάτω από μια κυρίαρχη μονοσήμαντη προπαγάνδα. Ενώ σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει άνευ όρων παράδοση της κοινωνικής ζωής σε γνώμες μεμονωμένων ειδικών, μακάρι νάναι κι ο πάπας. Όταν μιλάμε για θέματα κοινωνικής ρύθμισης οι αποφάσεις είναι καθαρά κοινωνικές και οι ευθύνες είναι καθαρά πολιτικές. Η επιστήμη μπορεί να πει εκ των υστέρων τόσα ξέραμε τόσα κάναμε..και οι πολιτικοί το ίδιο: Ποιος πληρώνει το μαλλί; Αυτός και δικαιούται να αποφασίζει. Αλλά και βέβαια να γνωρίζει!

      Κάπου εδώ τελειώνει η εισαγωγή. Αλλά η παράθεση δομημένων επιχειρημάτων περί του «τι να κάνουμε», δεν είναι έργο ενός. Μπορεί κάποιος να γράψει σοβαρά πράγματα. Αλλά υπάρχουν κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις για μια σοβαρή προσπάθεια: Να είναι συλλογική και να συγκεντρώνει ικανή κρίσιμη μάζα. Κάτι τέτοιο υποτίθεται πως θα έπρεπε να έκαναν τα προοδευτικά κόμματα και οι κοινωνικές συλλογικότητες: Κατά πρώτο αυτονόητη θα ήταν η αμφισβήτηση της ειδησεογραφικής όσο και δήθεν ειδικο-επιστημονικής μονοκαλλιέργειας. Στη συνέχεια, αυτονόητη θα ήταν η επείγουσα επιστημονική και μαζί πολιτική προσπάθεια για συλλογή & επεξεργασία δεδομένων για την εκτίμηση της κατάστασης. Η αυτοδύναμη επιστημονική και μαζί πολιτική εκτίμηση της κατάστασης είναι το μόνο που θα δικαιολογούσε την αυτοδύναμη πολιτική παρουσία των κομμάτων και των φορέων. Γιατί καλές οι γενικές αρχές πως «κάθε ζωή είναι πολύτιμη», αλλά χωρίς συγκεκριμένη ανάλυση της κατάστασης είναι απλώς ένα ανεύθυνο νίπτω τα χείρας και μια μετατροπή της πολιτικής σε υποκριτικό κήρυγμα. Τι ακριβώς συμβαίνει: Πέφτει μετεωρίτης; Εκρήγνυται ηφαίστειο; Είναι μια επιπρόσθετη και διπλάσια γρίπη; Ή μήπως είναι μια τάξη μεγέθους πάνω από μια γρίπη; (Γιατί πάντως 1918 μάλλον δεν ήταν..). Πως αλλιώς θα μπορούμε να αντιδρούμε έγκαιρα και κατάλληλα; Τα κόμματα και οι κοινωνικοί φορείς θα μπορούσαν να το προσπαθήσουν. Αν ήθελαν.. Η ζωή επιβάλλει τη συνεχή εκτίμηση περί των κινδύνων. Την αξιολόγηση, σύγκριση ή και ιεράρχηση των διαφόρων αναδυόμενων και διαπλεκόμενων κινδύνων, τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης ή μετριασμού των κινδύνων. Ταυτοχρόνως, για την προστασία ακριβώς της ζωής, καταναγκαστικά επιβάλλει στη συνέχεια την ανάληψη κινδύνων που προκύπτουν από την αβεβαιότητα των εκτιμήσεων. «Απόλυτα ασφαλής», συνήθως είναι μια έννοια ασύμβατη με την ανθρώπινη ζωή.. Αλλά το κλειδί είναι: Ποιος υποχρεούται να γνωρίζει και ποιος επιτρέπεται λοιπόν να αποφασίζει;

      Reply
      1. Ragnarok

        Ρισπεκτ πικαπα, ρισπεκτ για την τεκμηριωμένη τοποθέτηση σου.

        Reply
  2. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Καλημέρα.
    Θα συμφωνήσω με την ουσία των λόγων του κυρίου Κατσουλάκου.
    α) Το οριζόντιο λοκντάουν δεν έγινε για το καλό μας αλλά για να βάλει τη βρώμα κάτω απ’ το χαλάκι.Να κρύψουμε πρόχειρα τις τεράστιες δολοφονικές ελλείψεις του ΕΣΥ μέχρι να περάσει το κύμα.Τα αυτονόητα λέω κι εγώ.
    β) Το κεφάλαιο συνέχισε να πλουτίζει την ώρα που εμείς ήμασταν φυλακισμένοι σπίτια μας.Οι εργάτες δούλευαν κάτω από εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.
    γ) Η άρχουσα τάξη είναι παντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση, όπως και την κλιματική.Πρέπει να τους ξεφορτωθούμε πριν να ‘ναι πολύ αργά.
    Όμως, υπάρχει και δυό “παραφωνίες” στα επιχειρήματα του κυρίου Κατσουλάκου.
    α) Αν χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση για την εποχιακή γρίπη που, παρά την ύπαρξη εμβολίου, συνεχίζει να σκοτώνει έως και 4.000 κάθε χρόνο, πόσο περισσότερο “αλερτ” θα ‘πρεπε να ‘μαστε για τον καινούργιο κορωνοϊό;
    β) Αν και ο Ιωαννίδης έχει απόλυτο δίκιο για τις ολέθριες συνέπειες της παρατεταμένης καραντίνας (εμφράγματα, εγκεφαλικά, κατάθλιψη, άγχος κλπ) η αντιμετώπισή του δεν πείθει.Είναι λανθασμένη η υποτίμηση του κινδύνου που φέρνει ο SARS-Cov-2, την οποία επιχείρησε ο Ιωαννίδης όπως και ο Αγκάμπεν.Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να δείξουμε ότι τα μέτρα είναι λανθασμένα. Η απάντηση είναι η παγκόσμια κινητοποίηση της εργατικής τάξης.
    Ακόμα κι αν έχει φονικότητα 0,3-0,4% ο SARS-Cov-2 (όπως ισχυρίζεται ο Ιωαννίδης), εξακολουθεί να είναι 3 με 4 φορές πιο φονικός απ’ τον ιό της γρίπης.Επιβάλεται, λοιπόν, επείγουσα κινητοποίηση.

    Reply
    1. Ragnarok

      Αλερτ που να περιλαμβανει αλλαγή ανθρωπότυπου συμφωνα με τις καπιταλιστικές επιδιώξεεις και μέσω διάδοσης παρανοϊκού φόβου, ΔΕΝ πρέπει να είμαστε.

      Δεν κατάλαβα; Ναι στα στοιχειώδη μέτρτα αυτοπροστασίας (πλένουμε χέρια, άμα υπάρχει έξαρση ιού, προστατεύουμε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειάς μας με το να μην τους πησιάζουμε πολύ κοντά για ένα χ χρονικό διάστημα) ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ; ΓΙΑΤΙ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΣ; Αυτό και αναποτελεσματικό/άχρηστο για την μετάδοση του ιού είναι, ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΧΙΛΙΑ ΔΥΟ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΑΜΑΝΕ την ζωή ειδικά των πιο ηλικιωμένων (κατάθλιψη, κλπ). Αφήστε δεμ που προωθέιτε και ο ανθρωποτυπος του υγειινιστικού υστερικού/υστερικής/μικροβιοφοβικού μαζικά στην κοινωνία. Αυτό είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΟΛΥ και οδηγεί στην περαιτέρω ατομικοποίηση και μοναξιά, και μη συλλογική δράση!

      Μακριά απο λογικές μαζικού εγκλεισμού, απαγόρευσης κυκλοφορίας και παρανοικου φόβου!Μακριά! Αλλιώς, ετοιμαστείτε με χαρά για την περαιτέρω επέλαση του καπιταλισμού και ο κόσμος να χεζεται κλεισμένος ανα τακτά χρονικά διαστήματα στα σπίτια του, και να μην αντιδρά καν.

      Και μην πει κανένας “μα δεν συμφέρει τον καπιταλισμό να υπάρχει έστω και μερικό λοκντάουν στην οικονομία”!!! ΜΙΑ ΧΑΡΑ την εκμεταλλέεύηκε ο καπιταλισμός την πανδημία για να εκαθαριστούν αδύναμα κεφάλαια σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο μέσω σφοδρής καπιταλιστικής κρίσης, χωρίς πόλεμο, αναιμακτα, χωρίς να το πάρουμε και πολύ είδηση!!!

      Κώστα, κάτσε καμια δεκαετία ακόμα κλεισμένος μέσα! Ο λαός σου το επιβάλλει

      Reply
      1. giannisf

        Καραντίνα κάνουν όλα τα κράτη για να μειώσουν την μεταδοτικότητα του ιού (Το γνωστό R0). Ο ιός είναι νέος και τώρα αρχίζουμε να γνωρίζουμε περισσότερα (πχ ότι μεταδίδεται περισσότερο σε κλειστούς χώρους και όχι σε ανοικτούς). Αρα την επόμενη φορά δεν θα κλειστούμε σπίτι (δεν μεταδίδεται τόσο σε ανοικτούς χώρους) αλλά θα απαγορευθεί ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους.
        Τέλος ι ιός δεν χτυπά μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους νέους (ποσοστό 0,2 % για εικοσάχρονους δεν το λες και μικρό)

        Φυσικά η ζωή είναι πάνω από όλα και το να βάζεις τα δικαιώματα πάνω από την ζωή είναι σαν να βάζεις την οικονομία πάνω από την ζωή και να ακολουθείς την γραμμή του Σόιμπλε

        Τέλος δεν είναι σωτήριες 100% οι ΜΕΘ για να λέμε συνεχώς για αύξηση ΜΕΘ. Κάποιοι δεν βγαίνουν ποτέ και πολλοί από αυτούς που βγαίνουν έχουν προβλήματα.
        Φυσικά χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΥ και κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

        Reply
  3. Ανώνυμος

    Ορισμένοι εδώ νομίζετε ότι ο καπιταλισμό μας θέλει κλεισμένους σπιτια μας γιατί θέλει το κακό μας. Και νομίζετε κιόλας ότι είστε μαρξιστές. δεν προτιμούσε το συστημα να είμαστε έξω, να δουλεύουμε κανονικά και να καταναλώνουμε αλλά μας ήθελε σπίτι για να χτίσει νέο “ανθρωποτυπο”.
    Ακόμα χειρότερα, είναι ξεκάθαρο πλέον σε ΗΠΑ-Βρετανία ότι η αργοπορημένη επιβολή καραντίνας ήταν καταστροφική. Αλλά όχι, ξέρουν οι εδώ επαναστάτες που θίχτηκαν επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν αρκετές διαδικασίες να λένε τα ίδια και τα ίδια
    Σοβαρευτείτε σύντροφοι. Ο κόσμος αλλάζει, τα πραγματα για το σύστημα δεν είναι καθόλου καλά. Ευκαιρίες υπάρχουν αρκεί να στροφάρουμε λίγο

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Επειδή ακριβώς δεν πάνε καλά τα πράγματα για το σύστημα, για αυτό ακριβώς κ θέλει να αλλάξει ο καπιταλισμός περαιτέρω τον ανθρωποτυπο της πλεμπας.

      Η ιατρικοποιηση της διαπροσωπικής κ δημόσιας ζωής, προωθεί περαιτέρω τον ατομισμό χτίζοντας υστερικές προσωπικότητες κ συνειδήσεις που αποδέχονται ως κύρια αξία την υπακοή στον μπαμπά κ στην μαμά κεφάλαιο κ κράτος /κυβέρνηση. Που αποδέχονται την μικροβιοφοβια και τον εγκλεισμό σαν αξίες ζωής .

      Ποιος είπε να μην λαμβάνουμε τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας κ προφύλαξης; Κανένας, πάντως όχι οι αριστεροί /κομμουνιστές/αναρχικοί!

      Ποιος όμως προωθεί τα οριζόντια μέτρα “ασφαλείας” , το κλείσιμο παραλιών, αλσων, βουνών, πάρκων , ποιος προωθεί ως….αποτελεσματικό μέτρο …”προφύλαξης”, τα σμσ, τα εξοδοχαρτα, τον διαχωρισμό της ανθρώπινης κυκλοφορίας σε σκόπιμη και… άσκοπη κ μάλιστα με εγγυητή και νοηματοδοτη αυτών των εννοιών το καπιταλιστικό κράτος κ τις κυβερνήσεις του δλδ το κεφάλαιο; Τα προωθούν οι καπιταλιστικές δεξιές, εθνικιστικές, σοσιαλδημοκρατικές /κοσμοπολίτικες δυνάμεις κ δυστυχώς μέσα σε αυτές κ ένα ευτυχώς μικρό κομμάτι αριστερών!

      Το ξαναλέω: η νοηματοδοτηση της ανθρώπινης κυκλοφορίας κ ο διαχωρισμός της σε σκόπιμη κ άσκοπη, δεν έχει καμία σχέση με την δροσιά υγεία κ την προστασία της, είναι αποκλειστικά βιοπολιτικη πολιτική πειθαρχησης της πλεμπας.

      Παρομοίως, τα σμσ, τα εξοδοχαρτα , η αναγωγή του κράτους κ της κυβέρνησης σε ύψιστο προστάτη της δημόσιας υγείας .

      Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν και για όλους υγεία, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια κ τριτοβάθμια ; Ναι την διεκδικούμε. Ποιος τώρα μπορεί αυτό να το πραγματοποιήσει; Δυστυχώς το καπιταλιστικό κράτος, άμα ξυπνήσει ο κόσμος κ βγεί μαζικά και χωρίς συμβολικές ενέργειες και το παλέψει.

      Ταυτόχρονα όμως, αποκαλύπτουμε παντού ότι το κράτος κ το κεφάλαιο δεν θέλουν σοβαρή δημόσια υγεία! Κ δεν πρόκειται χωρίς παλλαϊκό σκληρό αγώνα να το πράξουν! Γιατί; Όχι μόνο γιατί θέλουν να κερδίζει ο καπιταλιστικός τομεας υγείας, αλλά κ γιατί η ιατρικοποιηση της δημόσιας κ προσωπικής ζωής, ο φόβος του λαού “μην αρρωστήσω γιατί θα ψοφησω μιας κ η δημόσια υγεία είναι διαλυμένη” είναι το καλύτερο για να υλοποιεί το κεφάλαιο την πολιτική του.

      Κακώς ήρθαμε στον 21ο αιώνα κ στην άσκηση βιοπολιτικης σε όλα τα επίπεδα της ζωής, εκ μέρους των καπιταλιστικών εθνών/κρατών, την υπερεθνικών καπιταλιστικών ενώσεων, των εθνικών κ υπερεθνικών κεφαλαίων ! Εμείς ο λαός θα υπερβούμε άραγε την προηγουμενη αντίληψη για την πολιτική; Θα συγκροτήσουμε επιτέλους την ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ για το πώς θέλουμε να ζούμε; Για το ποιες πόλεις , πια καθημερινότητα, ποιον τρόπο παραγωγής θέλουμε; Ή θα καθόμαστε αιωνίως με τον παλιό τρόπο άσκησης πολιτικής που θεωρούσε λαϊκή/εργατική κατάκτηση έναν καλό μισθό (για να μας τον τρώει το νοίκι, οι λογαριασμοί, τα χρέη κ ο καταναλωτισμός ); Που θεωρούσε μέγιστη λαϊκή/εργατική κατάκτηση μια υποτυπώδη κοινωνική ασφάλιση που πάει κ αυτή, 20 μερες διακοπές τον χρόνο κ αν, ένα σ/κ “ξεκούρασης” που πάει κ αυτό; Που θεωρούσε το απαν των λαϊκών/εργατικών κατακτήσεων μια κολοβη κ μίζερη “δημόσια παιδεία ” (αλλά τον μισθό να τον τρώνε τα φροντιστήρια ) η οποία εδώ κ πολλαααα χρόνια έχει γίνει απλώς ένας μαραθώνιος εξετάσεων που το μόνο που καταστέλλουν είναι την παιδεία;

      Να λοιπόν Τι σημαίνει βιοπολιτικη και γιατί αυτή πρέπει να αντικαταστήσει την παλιά αντίληψη για την πολιτική που εφαρμόζουν ακόμα οι κομμουνιστές, οι αριστεροί , οι αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις: δεν αγωνιζομαστε πια μόνο για το μεροκάματο, για τον μισθό, για εργασιακές σχέσεις . Αγωνιζομαστε και για αυτά γιατί είναι τα πρωταρχικά, αλλά αν δεν τα εντάξουμε στην λογική μας σε μια συνολική βιοπολιτικη/πολιτισμική αφήγηση για το πώς θέλουμε κάθε πτυχή της ζωής μας, σε αντιδιαστολή με την επίσης συνολική βιοπολιτικη αφήγηση του κεφαλαίου, αντίο ζωή, αντίο χειραφέτηση, αντίο ανθρωπότητα.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Ο καπιταλισμός βρήκε στην επιδημία μια χρυσή ευκαιρία να εκαθαρστουν πλεονάζοντα κεφάλαια, χωρίς να ανοίξει ρουθουνι. Ναι λοιπόν, καλό του έκανε το λοκ ντάουν. Με έναν σμπαρο προσπαθησε να πετύχει πολλά τρυγόνια:

      Α. Να προωθήσει περαιτέρω πολιτικές πειθαρχησης εργατικής τάξης κ λαού.

      Β. Να προωθήσει το νέο ανθρωποτυπο που έχει ανάγκη: φοβισμένο, ακόμα πιο εξατομικευμένο (και από θεση πια), μικροβιοφοβικο, υπάκουο στα κελεύσματα κράτους/κυβέρνησης.

      Γ. Να εκαθαρισσει αδύναμα/πλεονάζοντα κεφάλαια κ να αναδιανειμει τον πλούτο σε ακόμα λιγότερα τμήματα των αρχουσων τάξεων.

      Η πολιτική που εφάρμοσε κ εφαρμόζει η καπιταλιστική κυβέρνηση των ΗΠΑ όσον αφορά την επιδημία και η πολιτική που εφαρμόζει η επίσης καπιταλιστική κυβέρνηση της Κίνας, παίζουν αλληλοσυμπληρωματικο ρόλο: Η πρώτη ταιριάζει σε μια ατομικιστική καπιταλιστική κοινωνία και για αυτό οι εκεί εθνικιστές την υπερασπίζονται καταφερομενοι εναντίον οτιδήποτε θυμίζει κράτος πρόνοιας κ δημόσια υγεία και να παν να γαμηθει η μεγάλη πλειοψηφία που είναι φτωχοί, η δεύτερη ταιριάζει σε μια κρατικά ελεγχόμενη καπιταλιστική κοινωνία της οποίας η πλειοψηφία ζει επίσης μια χαμοζωη , αλλά η εκεί άρχουσα τάξη ηγεμονεύει μέσω μιας “κοινωνικής ευθύνης” την οποια προσφέρει στο πόπολο ως ασπιρίνη.

      Γιατί να επιλέξουμε ως μοντέλο κοινωνίας κ άσκησης πολιτικής ένα από τα δυο; Ούτε το ένα θέλουμε, ούτε το άλλο. Αν ισχύει το ρητό “ο λαός σώζει τον λαό” απορρίπτουμε τόσο το καπιταλιστικό ατομικιστικό μοντέλο, όσο και το κρατικό καπιταλιστικό μοντέλο.

      Θέλουμε δημόσια υγεία γαμάτη, την διεκδικούμε, θέλουμε ελευθερία κ δικαιοσύνη κ δημοκρατία την διεκδικούμε!!

      Reply
      1. Ragnarok

        Συμπληρωματικά, θα τόνιζα την εξής θέση: Ο καπιταλισμός και τα εθνικά/υπερεθνικά κεφάλαια, ΕΧΟΥΝ περισσότερα από ένα συνολικά κοινωνικά σχέδια: ΔΕΝ έχουν μόνο ένα: Πειραματίζονται με διάφορα, και στο τέλος πολώνονται όλοι προς το πιο πετυχημένο για τα συμφέροντά τους: Αυτό συνεβαινε σε όλη την πορεία του καπιταλισμού, αυτό συμβαίνει και σήμερα: Θα αποδειχθεί πιο πετυχημένο συνολικό σχέδιο η βιοπολιτική του αμερικάνικου κεφαλαίου και κράτους; Θα πολωθούν -με αποχρώσεις πάντα- όλα τα υπόλοιπα καπιταλιστικά έθνη/κράτη και ολοκληρώσεις προς αυτό το σχέδιο. Θα αποδειχθεί πιο πετυχημένο (πάντα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου) συνολικό σχέδιο βιοπολιτικής ηγεμονίας η βιοπολιτική του κινέζικου κεφαλαίου και κράτους; Θα πολωθούν -με αποχρώσεις πάντα- όλα τα υπόλοιπα καπιταλιστικά έθνη/κράτη και ολοκληρώσεις προς αυτό το σχέδιο.

        ΕΜΕΙΣ γιατί πρέπει να διαλέξουμε κάποιο από αυτά τα δύο βιοπολιτικά σχέδια ηγεμονίας του κεφαλαίου; Ε Κώστα;

        Reply
  4. μεταβατικος σοσιαλιστης

    Μου φαίνεται ότι η πλευρά του «οχι στην καραντίνα» κάνει μία βολική ανάγνωση της αντίδρασης του κεφαλαίου. Ότι το κεφάλαιο με τη δικαιολογία της πανδημίας μας αφαιρεί δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και προβάλλει πρότυπα υποταγής στο «μεγάλο αδερφό» για να το συνοψίσω (αλήθεια, γιατί τόση επιμονή σε αυτό, πριν πρόβαλλε υγιή, αγωνιστικά πρότυπα;).

    Όμως, αυτή η ανάγνωση δεν εξηγεί την αρχική στάση π.χ. στην Ιταλία που ήταν η συνέχιση της καθημερινότητας χωρίς μέτρα και βλέπουμε…, τις απόψεις των ειδικών ότι και να έρθει εδώ δεν έγινε και τίποτα για να καθησυχάσουν τον κόσμο, το «ειμαστε θωρακισμένοι» κλπ. Λέτε πως ήταν ο απόλυτος, ο πραγματικός τους σκοπός, αλλά δε φαίνεται κάτι τέτοιο γιατί αμέσως θα είχαν πάρει την πάσα από την Κίνα να τα κάνουν όλα Γουχάν.

    Μου φαίνεται πιο λογική η εξής εξήγηση: σε καμία περίπτωση δε βολεύουν τα μοντέλα των παγκοσμιοποιημένων αγορών να σταματήσουν παραγωγή, να κλείσουν επιχειρήσεις και σύνορα και να έχουν υφέσεις 6 με 10% γι’αυτό και δεν ήταν πρώτη σκέψη τα μέτρα προστασίας, η καραντίνα. Όταν, όμως τα επιτελεία τους τους είπαν ότι το σύστημα υγείας δεν μπορεί να στηρίξει τον κόσμο που θα πάει εκεί με ό,τι κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις αυτό έχει, έκαναν την υποχώρηση και επέβαλλαν λοκντάουν που ήδη το ζητούσαν διάφοροι «υψηλόβαθμοι και χαμηλόβαθμοι» υγειονομικοί καθώς και μια λαϊκή πλειοψηφία. Δε σημαίνει όμως, ότι παραιτήθηκαν από το να το αξιοποιήσουν για καταστολή, παρακολούθηση, πέρασμα μέτρων.

    Η θεωρία αυτή νομίζω πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις για να πείσει ότι είναι σοβαρή. π.χ. γιατί ήταν ενάντια στην καραντίνα οι ακροδεξιές κυβερνήσεις Τραμπ, Τζόνσον, Μπολσονάρο, οι οπαδοί μιας θεωρίας της αγέλης που λέγανε ξεδιάντροπα ετοιμαστείτε να χάσετε δικούς σας, που θα τους βόλευε όσο τίποτα αυτή η κατάσταση; Ίσως γιατί κατά βάθος όλες οι αστικές τάξεις θα ήθελαν να μην υπάρχει καραντίνα, αλλά μόνο η σκληρή ακροδεξιά θα κατάφερνε να σκοτώσει τόσο κοσμάκη και να μην πάρει 5% στις επόμενες εκλογές; Το πρωτεύον για τη θωράκιση του συστήματος λοιπόν ήταν η αποφυγή των εκατομβών και όχι η καταστολή της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Και αυτό μας βόλευε και εμάς γιατί ανήκουμε σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα για ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη που θα χρειαζόταν για να επιβιώσουμε μια κοινωνία με πληθώρα εστιών μόλυνσης.

    Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για γραμμές στην αριστερά ανάλογα με το τι είπε ο καθένας, με βάση το ότι η πραγματικότητα προχώρησε και δεν έκρινε ότι αυτό ήταν σημείο-τομή. Σήμερα θα χρειαστούμε όλες τις δυνάμεις που θα παλέψουν ενάντια στα νέα μέτρα για να παλέψουμε με όρους νίκης, αλλιώς θα συνεχίσουμε με τους παλιούς βαλτώδεις ρυθμούς μας στο «μια από τα ίδια».

    Reply
    1. Ragnarok

      Μεταβατικέ, στο συμπέρασμα που βγάζεις το οποίο λέει “…Όταν, όμως τα επιτελεία τους τους είπαν ότι το σύστημα υγείας δεν μπορεί να στηρίξει τον κόσμο που θα πάει εκεί με ό,τι κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις αυτό έχει, έκαναν την υποχώρηση και επέβαλλαν λοκντάουν που ήδη το ζητούσαν διάφοροι «υψηλόβαθμοι και χαμηλόβαθμοι» υγειονομικοί καθώς και μια λαϊκή πλειοψηφία. Δε σημαίνει όμως, ότι παραιτήθηκαν από το να το αξιοποιήσουν για καταστολή, παρακολούθηση, πέρασμα μέτρων….”, συμφωνώ με επισημάνσεις που θα τις αναφέρω πιο κάτω.

      Και συμφωνώ επίσης πάλι με επισημάνσεις ότι “…μας βόλεψε και εμάς την πλέμπα”, , διότι είτε ήταν όντως τόσο επικίνδυνη η επιδημία, είτε δεν ήταν (που μάλλον δεν ήταν περισσότερο επικίνδυνη από μια βαριά μορφή γρίππης για αυτό και ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σκότωσε πολύ ηλικιωμένους και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα), το μόνο που κατάφερε η οριζόντια απαγόρευση “άσκοπης” κυκλοφορίας, ήταν να απλώσει στον χρόνο την εμφάνιση κρουσμάτων, άρα να μην τιγκάρουν αποτομα τα νοσοκομεία.

      Ομως ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΝΟΩ ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΩ πως η απαγόρευση κυκλοφορίας ΔΕΝ είναι λύση επιδημιολογική παρα είναι εκπαίδευση πειθάρχησης και υποταγής στον κυρίαρχο κυβερνητικό/κρατικό λόγο, σε ρωτώ και εσένα και όλους:

      ΕΑΝ το δεύτερο κύμα επιδημίας αυτής της πολύ σοβαρής μορφής γρίππης ξαναέρθει το φθινόπωρο που θα επίκειται και χειμώνας, άρα ούτως ή άλλως θα είναι πιο σοβαρό, ΘΑ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ; Οχι! Αρα ως λαός ΘΑ ΞΑΝΑΜΠΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ; Και η ΑΣΚΟΠΗ παραγωγή (πάντα σε κλειστούς χώρους) θα συνεχίζει κανονικά; Και πως διάολε θα ξεσπάσουν αγώνες υπεράσπισης εκεί και τότε των λαικών σπιτιών που θα εκπλειστηριάζονται, των εργαζομένων που θα απολύονται; Με τα σμσ και τα εξοδόχαρτα που με χαρά θα υπογράφουν ο Κώστας και ο ανώνυμος που δεν τολμά να γράψει ένα ψευδώνυμο, αραχτοί μέσα στο σπίτι τους; Ε; Και πως διάολε θα αγωνιστεί ο κόσμος ΑΝ υπάρχει ελπίδα και ΜΙΑ πιθανότητα, για να φτιαχτεί σοβαρή δημόσια υγεία; με εξοδόχαρτα και σμσ που τόσο αρέσουν στον κώστα μας καιτα βρήκε κιόλας και…λαϊκή κατάκτηση;

      Reply
      1. μεταβατικος σοσιαλιστης

        Δηλαδή, αν δεν υπάρχει το σύστημα υγείας που επιτρέπει μια πιο φυσιολογική καθημερινή ζωή θα πούμε: «ας υπήρχε, ας το έφτιαχνε ο καπιταλισμός» εμείς θα συνεχίσουμε όπως πριν και ας πεθάνουν και κάποιοι; Γιατί εκεί σε φέρνει η λογική σου τελικά.

        Και όσο συνεχίζεις να λες ότι όποιος ζητάει φυσική αποστασιοποίηση, είναι αραχτός σπίτι του δεν νομίζω ότι αξίζει να συζητήσει κάποιος μαζί σου. Γιατί αντίστοιχα θα σου πω κι εγώ ότι είσαι ατομιστής που αδιαφορεί για τη συλλογική αυτοπροστασία, ότι είσαι με τον Τραμπ, πάρε το αυτόματο σου και κάνε κατάληψη στο δημαρχείο να μην ξαναγίνει καραντίνα ποτέ, βγαίνει τίποτα έτσι;

        Reply
        1. Ragnarok

          Την φυσική αποστασιοποίηση μεταβατικέ κ εγώ κ όλοι μας την εφαρμόσαμε. Καμία όμως σχέση με την κρατική επιβολή άσκησης πειθαρχίας που ήταν η απαγόρευση κυκλοφορίας για τους ανθρώπους. Καμία. Οκ;

        2. Ragnarok

          Μεταβατικέ, οι Αμερικάνοι εθνικιστές απορρίπτουν οποιαδήποτε ιδέα για σταμάτημα της παραγωγής λόγω επιδημίας , όπως και οποιαδήποτε ιδέα περί κράτους πρόνοιας κ δημοσίου κάτι, ο,τιδηποτε!

          Έχει κάποια σχέση η αντίληψη των Αμερικανών εθνικιστών, με την δική μας την αντίληψη που αγωνιζομαστε για να επικράτηση το κοινωνικό δημόσιο δωρεάν για όλους αγαθό σε βάρος του καπιταλισμού κρατικού/ατομικιστικου; Με την δική μας την θέση που λέει ότι σε περιπτώσεις επιδημίας κλείνουμε την άσκοπη λειτουργία παραγωγής κ οικονομίας, αλλά αφήνουμε παραλίες, δάση, παρκα ανοιχτά για να μπορεί ο κόσμος να ξεσκαει; Έχουν καμία σχέση αυτές οι δύο βιοπολιτικες θέσεις; Όχι !

          Μόνο για τον κάθε Κώστα έχουν . Και γιατί έχουν; Γιατί ο κάθε Κώστας μας, απορρίπτει μεν το ατομικιστικό αλά ΗΠΑ κοινωνικό μοντέλο, αποδέχεται δε, το κρατικιστικο αλά Κίνα καπιταλιστικό κοινωνικό μοντέλο. Για αυτό και δεν μπορεί ο κάθε Κώστας, φιφης, κλπ, να κατανοήσουν πως τα εξοδοχαρτα, τα σμσ, το κλείσιμο πάρκων, παραλιών, δασών, ο διαχωρισμός της κυκλοφορίας των ανθρώπων κ η απαγόρευση της ….άσκοπης (!!!sic) κυκλοφορίας δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία μας, με την υγεία του κοσμου. Είναι ασκησεις βιοπολιτικης πειθαρχησης των λαών .

          Αλήθεια ξαναρωτώ, αν επιστρέψει το φθινόπωρο η επιδημία πάλι θα κλειστεί ο λαός στο σπίτι; Και αν υπάρχει μια ελπίδα πραγμάτωσης σοβαρής δημόσιας υγείας, αποτροπής πλειστηριασμων, κ απολύσεων, κλπ, αυτό θα γίνει με εξοδοχαρτα κ σμσ;

        3. Κώστας

          Μεταβατικέ μην προσπαθείς να βγάλεις άκρη, τα επιχειρήματα του θυμίζουν αμερικάνικη libertarian alt right. Σε λίγο θα πει πως δεν συμφωνεί να έχει ΑΦΜ, πως του θίγει την ατομική ελευθερία.

          To κάναμε από μόνοι μας αλλά όχι και να στέλνουμε sms. Τρελλαίνει άνθρωπο.

          Για την ακρίβεια δεν το κάναμε εντελώς από μόνοι μας. Αρχίσαμε να το κάνουμε, πριν το πει ο Χαρδαλιάς, γιατί μας το ζήτησε η ΟΕΝΓΕ με την πλειοψηφία ΠΑΜΕ-Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. Την φυσική αποστασιοποίηση μας την ζήτησαν οι μαχόμενοι υγιεινομικοί και πολύ καλά κάναμε και την δεχτήκαμε. Ήταν πράξη συλλογικής κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης έξω και απέναντι από την ελευθερία της Αγοράς και πρέπει να είμαστε περήφανοι

          Κώστας

        4. μεταβατικος σοσιαλιστης

          @Ραγκναροκ

          Απαντάω εδώ και για το άλλο σου σχόλιο να μη γίνεται χαμός. Πώς ακριβώς να πιστέψω ότι απορρίπτεις το δίπολο «εσείς καραντίνα, εμείς επανάσταση» όταν έχεις καμιά δεκαριά σχόλια που λες στον Κώστα ότι καθόταν καναπέ και να ξανακάτσει, ενώ εσύ θα σαι έξω με το λαό; Δηλαδή, εσύ όχι μόνο δεν το απορρίπτεις, αλλά το κάνεις και σημαία για να ξεχωρίσεις. Είναι αστείο κιόλας γιατί την παραμικρή απήχηση δεν είχαν αυτά που λέγατε εν μέσω πανδημίας, μη σου πω ο ίδιος ο κόσμος του ΝΑΡ ταλαντευόταν. Άσε που δε βγήκες για κινηματικούς λόγους παραπάνω φορές έξω εν μέσω καραντίνας από τους «καναπεδάτους». Από το ύφος του κειμένου παραπάνω καταλαβαίνω ότι εσείς πιάνεστε από αυτό για να δημιουργήσετε διαχωριστικές γραμμές.

          Γενικά, δε φτάνει να απορρίψεις και τα δύο μοντέλα όπως λες, πρέπει κι εσύ να προτείνεις κάτι σωστό. Προτείνεις υποχρεωτική διακοπή των περισσότερων εργασιών, αλλά κανέναν περιορισμό στους δημόσιους χώρους; Αυτό όχι μόνο είναι παράλογο, αλλά και δοκιμάστηκε, δεν άκουσες πώς μολύνθηκαν οι περισσότεροι, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, στη Β. Ιταλία;

        5. Ragnarok

          Φίλε μεταβατικέ, η παραγωγή δούλευε κανονικότητα στην Λομβαρδία. Μέχρι να κλείσουν κάποια τμήματα της, είχε ήδη γίνει το κακό.

          Επίσης, όχι, η απαγόρευση “ασκοπης” κυκλοφορίας (που δεν υπάρχει άσκοπη κυκλοφορία ανθρώπων, αυτό είναι καπιταλιστικη κ γενικά εξουσιαστική/κρατική θέση) δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου στην μη μετάδοση του ιού. Καθοριστικά βοήθησε στην μη μετάδοση, το κλείσιμο σχολείων κ σχολών, το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων/καταστημάτων εστίασης, το κλείσιμο των κέντρων διασκέδασης , το κλείσιμο των εκκλησιών. Δλδ το κλείσιμο των μεγάλων κλειστών χώρων συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ανθρωπων. Οκ; Όχι η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία με όλα τα συμπαρομαρτουντα, συνιστά κορυφαία πράξη βιοπολιτικους ελεγχου κ πειθαρχησης του λαού.

          Επίσης, δεν εγκαλω κανέναν βάσει διπόλου που λες.

    2. πικαπα

      Επειδη οτι θυμαμαι, διαφερεις απο καποιοιους πορωμενους. Σε εχει υπερκαλυψει ο ragnarock. Αστοχα λες. Το μονο που ισως σωζει το χωρο: Αυτοκριτικη. Σκληρη. Επειγοντως.

      Reply
      1. μεταβατικος σοσιαλιστης

        Ε, τι να κάνουμε; Είμαι άστοχος εγώ, όχι σαν τον υπερκαλυπτικό Σαν Ρόκο/Ραγκναροκ.

        Πικάπα, διάβαζα αυτά που έγραφες με αρκετό ενδιαφέρον, και σε θυμάμαι στο μεταναστευτικό να λες ότι πρέπει να καταλαβαίνουμε τον κόσμο που έχει χίλια δυο προβλήματα και τα βγάζει στο μετανάστη/ πρόσφυγα και να μην είμαστε μαξιμαλιστές στη λύση του προσφυγικού. Αλήθεια, παίρνοντας αυτό τον τρόπο σκέψης ως σωστό, η λογική «εσείς κάντε φυσική αποστασιοποίηση, εμείς θα κάνομεν επανάσταση» τι αποδοχή θα είχε από τον κόσμο;

        Ευτυχώς για σας, δε χρειάστηκε η άποψη σας να αναμετρηθεί με το λαό που ήθελε να αντιμετωπίσει την πανδημία συλλογικά, αλλιώς δε θα είχατε τόσο ψηλά τη μύτη σε διαβεβαιώ.

        Reply
        1. Ragnarok

          Πιστεύω ότι καταλαβαίνεις μεταβατικέ ότι απορρίπτω ευθύς εξαρχής το δίπολο εσείς καραντίνα, εμείς επανάσταση. Κατευθείαν . Το θεωρώ ψεύτικο. Απλά, αναλύω το πώς κ το γιατί, το μεν ατομικιστικό καπιταλιστικό κοινωνικό μοντέλο που το εκφράζουν μοναδικά οι ΗΠΑ έδωσε την α απάντηση στην επιδημία, και το πώς κ το γιατί το έτερο κρατικιστικο καπιταλιστικό κοινωνικό μοντέλο που παγκόσμια το εκφράζει η Κίνα, έδωσε την β απάντηση.

          Αναλύω το γιατί πρέπει να απορρίψουμε κ τα δυο μοντέλα, αναλύω λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο τους βιοπολιτικους στόχους που εξυπηρετούν οι πολιτικές απαγόρευσης κυκλοφορίας ανθρώπων , τα σμσ, τα εξοδοχαρτα. Και αναλύω πως την πάτησε ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς και των κομμουνιστών, ακριβώς γιατί έμαθε να αντιλαμβάνεται ιστορικά ως πρόβλημα, μόνο τι ατομικιστικό καπιταλιστικό μοντέλο και όχι το κρατικιστικο καπιταλιστικό μοντέλο βιοπολιτικης.

          Και όλα τα παραπάνω, τα συνδέω με την διαπίστωση ότι, οι κομμουνιστές κ οι αναρχικοί πρέπει να συγκροτήσουμε ένα συνολικό βιοπολιτικο/δλδ πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό, αξιακο αφήγημα, σχέδιο, πρόταση, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι.

        2. πικάπα

          Μεταβατικέ, μη το πάρεις προσωπικά, δεν είναι για σένα, αλλά για κάποια άλλα καμάρια:

          Αλλά όταν κανείς δεν καταλαβαίνει και δηλαδή κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ας τ ακούσει χωρίς ευγένειες:
          Σχεδόν όλα τα κομμουνιστογενή, μαζι με τα συνασπισμένα, συμμάχησαν με την κυβέρνηση σε ένα συγκεκριμένο δήθεν ”μέτρο”: Την ανορθολογική και μακρόσυρτη απαγόρευση γύψο, ένα ταυτοχρόνως τυφλά οριζόντιο όσο και κουτσά επιλεκτικό, ταυτοχρόνως γενικό όσο και κουτσουρεμένο κλείδωμα. Πως να το περιγράφω αλλιώς; ήταν απερίγραπτη η σύλληψη!. Για νόμπελ.
          Να κάνουν τα καλά παιδιά; να δρέψουν μια ψευδαίσθηση νίκης μετά από τόσα στραπάτσα; Το βαυκαλίστηκαν λοιπόν ως και νίκη του κινήματος. Μαζί έκαναν γαργάρα την εκχώρηση της υγείας στην αστυνομία, ακριβώς φύλο συκής διότι δεν εδόθη ποτέ τίποτε ανάλογο και ουσιώδες στην δημόσια υγεία, αντίθετα ανεστάλησαν αμέτρητες υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Κλειδώθηκαν και αυτές.

          Συμμάχησαν λοιπόν με αυτούς που από το πέρα βρέχει μηδέν και αφασία οχυρωμένοι ρε.. πήγαν κατευθείαν στο λάθος ότι νάναι 100% και παγκόσμιος πόλεμος και τρόμος,. Συμμάχησαν “αγνοώντας” ότι τέτοιοι σύμμαχοι προορίζονται όποτε θε να ξαναγυρίσουν στο μηδέν, προσποιούμενοι οτιδή, και ξανά 100 γύψο αμα λάχει, σήκω κάτσε κατσε σήκω, ώστε στο τέλος τα παίρνουν όλα! Κι εσύ και κλαμένος και δαρμένος. Αλλά μήπως είναι η πρώτη φορά;

          Α τώρα όμως είναι αργά για κλάματα. Όταν τους έχεις καθαγιάσει, ως ειδικούς και μέχρις σημείου προσωπο-γλυψίματος , έχεις δυστυχώs καταπιεί όλο το πακέτο που τόκανες γαργάρα. Hallow! Έτσι πάει. This is politics. Και this is -τωρα- sparta!
          Εξαπατημένος σκιαμαχείς τώρα κατά της αγέλης και βρήκες ναούμ ως μπείξε δείξε ακόμη και τον πιο ανεξάρτητο/ιδιόρρυθμο/διάνοια -και ως τέτοιο (λογικά) μη εύκολα ελεγχόμενο Ιωαννίδη- σα νάταν αυτός η επιτομή των οργανικών επιστημόνων του συστήματος.. Πατ καλά ρε; . Γαργάρα όλο το τεχνοεπιστημονικό εταιρικό σύμπλεγμα. αυτοί είναι ειδικοί, αυτός σας έφταιξε.. Ε φάτε τότε το Imperiιαλ college, και το event201, κομμμουνισταράδες αυτοί. Είιχαν σχέδιο και case study διεθνες..καιTην πρόκοψαν την Αγγλία..;όσο και το Νιουγιορκ

          ΔΕ περιγράφω άλλο, λυπάμαι ρε κατάντια. Αυτοκριτική ρεεε.

        3. πικαπα

          ΥΓ. Αν σε υπερκαλυπτει Σαν ροκο, δε φταιει ο ragnarock. Εσυ κατι σου διαφευγει. Κατι βαρυ, σαν ιστορια.

        4. πικαπα

          ΥΓ2. Μεταβατικε, Εχω γραψει τις καλτσες μου εδω, ουτε μια φορα δεν βαυκαλιστηκα επαναστατης. Ορθολογικος προσπαθω, με ευαισθησιες. Και τα μετρα μου τηρω και το νομο φοβουμαι. Παλικαριες κουτουραδες δε κανω. Η διαφορα μου με τον ΓΓ ειναι οτι δεν τους θεωρω ειδικους. Και οτι δεν ειμαι επαναστατης.

        5. San Rocco

          Φίλε πικαπα, οι θέσεις του ραγκναροκ είναι και δικές μου θέσεις.

        6. μεταβατικος σοσιαλιστης

          Πικαπα, το να λες ότι εγώ βάζω λόγια στο στόμα σας/της άλλης άποψης μόνο ως τρολάρισμα μπορώ να το πάρω. Όταν εσύ ειδικά έχεις γράψει ότι υπήρξε από μεριάς ΚΚΕ και όσους τέλος πάντων βάζεις απέναντι συμμαχία με Μητσοτάκη, γλείψιμο στον Τσιόδρα φαντάζει φαιδρή η κατηγορία για τσουβάλιασμα. Αυτό που κάνεις είναι σπέκουλα και δίκη προθέσεων, με βάση δικές σου αναλύσεις που πατάνε σε έναν αγνωστικισμό της ιατρικής επιστήμης, ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι σωστά αυτά που λένε οι «ειδικοί».

          Μαζί σας ότι υπάρχει και τρόπος αντιμετώπισης που δεν απαιτεί οριζόντια καραντίνα εξ’αρχής και την εφάρμοσαν και καπιταλιστικά κράτη, Ταιβάν, Κορέα κλπ. με μαζικά, φθηνά τεστ, ιχνηλάτηση και φυσικά περισσότερες ΜΕΘ. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πετιέται από το τραπέζι η πρόταση, μπορεί να χρειαστεί, δεν είναι επιδημιολογικά άχρηστη. Τι κάνουμε; Απαιτούμε από το κράτος να υιοθετήσει αυτή τη λύση. Καλά μέχρι εδώ, όμως μικρή είναι η περίπτωση η Ελλάδα να έβρισκε πόρους να αγοράσει τεστ και να φτιάξει ΜΕΘ όταν πλουσιότερες χώρες δεν μπορούσαν και ίσως και να μη θέλει η άρχουσα τάξη να δώσει εκεί τα λεφτά της. Κάνουμε αγώνες, διεκδικούμε, κατά 99,9% όμως δε θα καταφέρουμε να πάρει μέτρα το κράτος με βάση την κατάσταση του κινήματος και άλλους παράγοντες.

          Όταν αρχίζουν τα κρούσματα να είναι πολλά, τι κάνουμε; Δύο δρόμους βλέπω. Ή ζητάμε από τον κόσμο να προστατευτεί με αυτοπεριορισμό και διεκδικείς να σταματήσει η μη αναγκαία παραγωγή ή να πάρουμε τα ρίσκα μας και να πούμε ανυπακοή, συνεχίζουμε στα ίδια και όπως μπορεί ο καθένας παίρνει τις προφυλάξεις του. Στη δεύτερη επιλογή όλα αυτά όμως, δε σου εγγυώνται ότι δε θα υπάρξει μετάδοση αφού δεν έχεις τεστ να δεις ποιος είναι θετικός, ούτε είναι εύκολο να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα όταν υπάρχει πολυκοσμία. Δηλαδή, φτάνεις στη λογική «έτσι είναι η ταξική πάλη, θα υπάρξουν θύματα, για αυτά φταίει ο καπιταλισμός». Δεν υπάρχει πειστική απάντηση για να επιλέξεις το δεύτερο χωρίς να είσαι μπροστά σε μεγάλες μάχες του κινήματος. Επίσης, το πρώτο δε σε πετάει ενάντια στο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου που έχει αποφασίσει ότι συλλογικά (και σωστά) θα αντιμετωπίσει το θέμα.

        7. πικάπα

          Μεταβατικέ, θα σε ξεσυνεριστώ λόγω παλιότερης και όχι τωρινής εκτίμησης. Αποδίδεις, είπα, στην άλλη άποψη πράγματα (όχι βάζεις λόγια στο στόμα). Ναι και το ξανακάνεις. Ποια ήταν παρακαλώ η άποψή μου που κατ εσέ θα έτρωγε τα μούτρα της, αν ζυμωνόταν στο λαό; Τι μου απέδωσες άραγε, ότι φτύνω κορονοϊούς, ή ότι είπα δε τρέχει τίποτε, ή ότι είπα να μην την αντιμετωπίσει συλλογικά και να κάνει το κομμάτι του;;Δεν θα απαντήσεις κύριες μεταβατικέ, γιατί ΔΕΝ μπορείς να απαντήσεις. Ίσως και πάλι να σπεκουλάρεις.
          Η μήπως η άποψη που θα έπρεπε να έχω θα έπρεπε αναγκαστικά να είναι τα φοβικά σας σύνδρομα; Δε κατάλαβες άραγε ότι εκείνο που ζητούσα είναι η ψύχραιμη, σταθερή και έγκαιρη λογική και αναλογική πρόληψη, σχεδιασμός και δράση;. Κακώς έπρεπε να το καταλάβεις.
          Τώρα πάλι μου αποδίδεις αγνωστικισμό…Αγνωστικισμό; Για διάβασε τα λίγο καλύτερα. Αλλά θα προτιμούσες να γράψω ακριβώς τι να κάνουμε σαν πρόσωπο; Έχω βέβαια αρκετά αναλυτικότερη άποψη, αλλά δεν ψωνιστηκα, επικοινωνώ τα απαραίτητα. Στο τι να κάνουμε προσδιόρισα το αντικείμενο μιας συλλογικής επιστημονικής και μαζί πολιτικής προσπάθειας, καθώς δε θα βγάλω προσωπικά θέσφατα προς το κοινό, έλεος!. Διάβαζε καλύτερα.. Αγνωστικισμό είχαν τα κόμματα τα αποκόμματα και οι φορείς καθώς εδέχθησαν και κατάπιαν αμάσητα όσα σέρβιρε το ελεγχόμενο ο ειδησεογραφικό και “επιστημονικό” μονοπώλιο! Και βρήκαν για κακό τον Ιωαννίδη..οκ η επιστήμη σηκωνει τα χέρια.

          Όσο αφορά τον καθαγιασμό τους ως ειδικούς και μέχρι σημειου προσωπο-γλυψίματος, δάβαζε καλύτερα, ήταν τα περισσότερα κομμουνιστογενή μαζί με τα συνασπισμένα. Έχω λοιπόν κύριε μεταβατικέ ανθολόγιο για αυτά. Να μη πω για τα συνασπισμένα, μπαξές, να αρκεστώ σε ένα θλιβερό κείμενο της Παρέμβασης, με θετικές προτάσεις προς τους κυρίους κυρίους ειδικούς..ναι εσάς περίμεναν…Νά πούμε για επιδοκιμάζοντα, έως και φιλοφρονούντα πρόσωπα και του ΚΚΕ, ε δε θα ξεκατινιαστούμε. Αρκεί η εικόνα του ΓΓ, με τη μάσκα και τηρούμε τα μέτρα υπεύθυνα, να τόβλεπες, μια εικόνα χίλιες λέξεις.

          Αλλά κομβικό κύριε μεταβατικέ είναι η αναγνώριση τους ως ειδικών. Όχι μόνο γιατί είναι άδικη παραχώρηση καθώς αποδείχθηκαν άουτ (διάβασε καλύτερα το έχω εξηγήσει), αλλά γιατί δεν γίνεται ρε να μην αμφισβητείς την εγκυρότητα του συμπλέγματος στο οποίο πλέουν.. Δεν άκουσες τίποτε κύριε μεταβατικέ; Είναι συνωμοσιολόγοι όσοι παραθέτουν ακλόνητα στοιχεία για τα συμφέροντα που συνωστίζονται και επηρεάζουν τα συμβαίνοντα; Δηλαδή, πληροφορίες, έρευνες και άρα αναπόφευκτα και γνωμοδοτήσεις;
          Σύμμαχος είσαι και μόνο όταν αναγνωρίζεις ως ειδικούς τους οργανικούς επιστήμονες τους και μαζί τους λοχαγούς πολιτικής λέει προστασίας. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Όταν η δημόσια υγεία εκχωρείται στην αστυνομία, τι ακριβώς έκανες; Όταν έκλεισαν τα ιατρεία και τα χειρουργεία; Τηρούσες υπεύθυνα τα μέτρα των ειδικών; Μπράβο. Τι άλλο να σε πω;

          Με κατηγόρησες, άδικα βέβαια, σου απάτησα άπαξ. Και λέγε ότι θες, λέγε.

      2. μεταβατικος σοσιαλιστης

        Συγνώμη ρε πικαπα δεν υπάρχουν μόνο γιατροί του συμπλέγματος των φαρμακευτικών, υπάρχουν και γιατροί αριστεροί, κομμουνιστές, προοδευτικοί που είμαι σίγουρος έχουν επίπεδο κατανόησης της επιστήμης τους, υπήρχε μια τίμια ΟΕΝΓΕ που τέλος πάντων έκριναν πως η καλύτερη αντιμετώπιση ήταν αυτή. Γι’ αυτό σου λέω ότι βγάζεις έναν ιατρικό αγνωστικισμό, που μιλάει για υπόκλιση στους ειδικούς και φτάνεις να λες και για γλείψιμο. Αυτό εννοώ και όχι ό,τι κατάλαβες εσύ. Δεν είναι ότι είμαστε στο 0 από κατανόηση ιατρικής και επιδημιολογίας, έχουμε και εμπειρία άλλων επιδημιών και ιστορικά παραδείγματα και το αστικό επιστημονικό έργο παρ’όλες τις στρεβλώσεις παραμένει σχετικά ευκολοπρόσιτο και ανοιχτό, μπορείς να το διαβάσεις με τα απαραίτητα εργαλεία, πόσο μάλλον οι επιστήμονες της υγείας του κινήματος, όπου πολλοί έχουν τεράστιες γνώσεις.

        Με ρωτάς ποια είναι η άποψη σας που δε θα πάταγε στον κόσμο. Στο προηγούμενο σχόλιό μου την ανέλυσα εκτενώς νομίζω. Είναι η απάντηση που δίνετε στο αντικειμενικό γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει τον εξοπλισμό για τα υγειονομικά μέτρα που ζητάτε. Είναι το «ζητάμε να σταματήσει η παραγωγή, αλλά κανένας περιορισμός στο υπόλοιπο κομμάτι της ζωής». Δεν υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις το έλεγε ο Ραγκναροκ. Αυτό αν εφαρμοστεί είναι δύσκολο να μην προκαλέσει εξάπλωση.

        Πέρα απ’ αυτά η πραγματικότητα έδειξε ότι οι οργανώσεις που ήταν υπέρ του αυτοπεριορισμού δε βγήκαν λιγότερο έξω από τις άλλες εν μέσω καραντίνας. Γιατί πολύ απλά η συμφωνία τους με την άποψη αυτή δε σήμαινε υποταγή στον κυβερνητικό σχεδιασμό και το ξέρεις, δε σήμαινε αδιαφορία για το κίνημα, αλλά δεν ξέρω γιατί συνεχίζεις να τσουβαλιάζεις όποιον δεν ήθελε να σπάσει την καραντίνα με τον κυβερνητικό εσμό. Άρα λοιπόν όταν έκλειναν τα ιατρεία, όταν υπήρχε αστυνομική βία έναντια στους υγειονομικούς και όπου αλλού, ήμουν εκεί που ήσουν κι εσύ. Δεν ξέρω τι παραπάνω νομίζεις πως έκανες.

        Για την Παρέμβαση που λες η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω καν ποιοι είναι, αλλά σίγουρα οι υπόλοιπες «κομμουνιστογενείς» οργανώσεις δεν χαρακτηρίζονταν από προτάσεις σε ειδικούς. Δείξε μου τις ανακοινώσεις αν κάνω λάθος. Αλλά, θα πάρω το ρίσκο να πω ότι ακόμα και το ΚΚΕ δε νομίζω ότι χαρακτηριζόταν από τέτοιες απόψεις.

        Κι επίσης

        Reply
  5. Ανώνυμος

    Σε κανένα τεστ και σε καμία καραντίνα δεν θα μπαίνουν οι επισκέπτες στη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος επανεκκίνησης του τουρισμού….
    Κερδάμε, σύντροφοι!

    Reply
    1. Ragnarok

      Εμείς λέμε να γίνονται ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΑ ΤΕΣΤ παντού σύντροφε. Και φυσικά και στους τουρίστες. Αυτή η προστασία σύντροφε, δεν έχει καμία σχέση με την απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας και τον μαζικο δίμηνο εγκλεισμό σύντροφε που αποφάσισε το κράτος και το κεφάλαιο που ούτε την επιδημία εμπόδισε ουσιαστικά, παραμόνο λειτούργησε προπονητικά για την αρεστή συμπεριφορά της πλέμπας στο μέλλον σύντροφε. Εσύ σύντροφε συμπληρωσες το σημερινό σου εξοδόχαρτο; Ή μήπως επειδή στο κατάργησαν οι γονείς σου ο σωτήρης και ο νίκος αμολύθηκες στην γύρα παρόλο που μπορεί η επιδημία να μην έχει περάσει αλλά οι τωρινές ανάγκες του κεφαλαίου επιβάλλουν το απότομο ξελοκ ντάουν;

      Reply
      1. Ragnarok

        Επίσης σύντροφε, να γίνονται στους τουρίστες τεστ και όσοι βρίσκονται θετικοί, πίσω στην χώρα τους. Αυτή η πρόταση σύντροφε έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την ΔΙ ΜΗ ΝΗ απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ; Ε σύντροφε ανώνυμε;

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Εγινε “εκκαθαριση κεφαλαίου”. Βρήκαν καποιοι την ατακα για να ξεμπερδέψουν.
        Ποια κεφάλαια εκκαθαρίστηκαν; Συγκεκριμένα όμως
        Γιατί στις ΗΠΑ μεγάλοι κλάδοι (κατασκευές πχ) έχουν πληγεί πιο πολύ από ότι το ’29. Εταιρείες κολοσσοί ψάχνονται να μαζέψουν τη χασούρα. Στην Κίνα, για πρώτη φορά υπήρξε υφεσιακό τρίμηνο μετά από είκοσι πέντε χρόνια. Υπάρχει μια μεταφορά πλούτου προς κάποιες εταιρείες (πχ Αμαζον) αλλά αυτες είναι πολύ συγκεκριμένες και σε καμία περιπτωση δεν είναι το μοναδικό κομματι της άρχουσας τάξης. Συν ότι πολλές απο αυτες είναι στις ΗΠΑ που είδαμε τι έγινε με την καραντίνα.
        Πώς ευνοείται το κεφάλαιο με το να ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ η παραγωγή και να μην εξελίσσεται το παγκόσμιο εμπόριο;
        Πώς ευνοείται από τον ανθρωποτυπο που κάθεται όλη μέρα σπίτι του; Είναι θλιμμένος, εντείνονται τα αδιεξοδα του, δεν θελει και δεν μπορεί να καταναλώσει. Εκτός και αν νομίζουμε πώς ό,τι έγινε, ήταν για να προωθηθεί η τηλεργασία – που όντως είναι επωφελής για το κεφαλαιο αλλα δεν εξηγεί τίποτα από μόνη της.
        Καποιοι εδώ είστε πολύ κοντα σε θεωρίες συνωμοσίας, να το κοιτάξετε.

        Reply
    2. πικαπα

      Φιλε ragnarock, η φραση ηταν προς τον μεταβατικο, αν σε υπερκαλυπτει ο σαν ροκο..κλπ. εφαγα το ο…Ε βεβαια σε μυριστηκα, τι στο καλο ενσημα καναμε εδω μεσα.. και μη ξεχασουμε οτι οι διαφωνιες μας επι των προηγουμενων ηταν ομηρικες και παραμενουν.

      Λυπηθηκα ομως για τον μεταβατικο, σα βα βλεπω πως με γλυκο τροπο, αλλα και αυτος αποδιδει στην αλλη αποψη πραγματα που ποτε δεν ειπωθηκαν ουτε καν υπονοηθηκαν…προβοκατορικα; εκ παραδρομης; Τουλαχιστο εχει τροπους..γιατι αλλοι εδω τοχουν να σε παρουσιασουν τεντιμποι που φτυνεις κορνοιους. Ω ρε μπλεξιμο τρολ..

      Reply
  6. πικάπα

    Κάποτε οι διάλογοι είχαν ουσία και σκοπό να ακονιστούμε. Η τουλάχιστον έτσι νομίζαμε..To συμπληρωματικό μπλέξιμο δεν αφορά αντίλογο με γνωστά και άγνωστα παιδιά που λειτουργούν ως τρολ -ανεξαρτήτως προθέσεων. Αλλά αγωνιά για όσους σχετικά νεότερους αγωνιούν καθώς παραλαμβάνουν (το χάος). Όσοι καβατζάραμε τα 50, έχουμε περάσει κάποια καλά και αξιοσημείωτα, της μεταπολίτευσης η χαμένη γενιά. Δεν έχουμε μάλλον και τόσα πολλά να χάσουμε, ζήσαμε πια το μεγαλύτερο κομμάτι. Κάποιοι εξ ημών και μάλλον ακόμη μεγαλύτεροι, των ευπαθών άρα ομάδων, φαίνεται να κρατούν κάποιες θέσεις κλειδιά σε ότι απομεινάρι έχει απομείνει στον οργανωμένο ιστορικό αριστερό κομμουνιστογενή χώρο. Αυτοί φέρουν μεγάλη ευθύνη – κακή ευθύνη για το βάλτωμα.
    Ιστορικό αριστερό κομμουνιστογενή χώρο; [κάπως πρέπει να το ορίσω, καθώς δεν είναι πλέον καθόλου σαφές πραγματικά τι είναι και τι αφορά η πάλαι αριστερά, ή ο σοσιαλισμός, ή ο κομμουνισμός]: Τ ο ΚΚΕ δηλαδή, και οι συνοδές μικρές ανα-διασπω-συγκολού-μενες γκρούπες. Πέραν αυτών έχουμε πια ξεγράψει ως «αποδωμεριά» την «αριστερά και την πρόοδο» και έτσι οδεύουμε να μην απομείνει παρά ένας όλο και μικρότερος χυλός από αδιάφορες γκρούπες –κάπως έτσι μοιάζει πια να μοιάζει και το ΚΚΕ. Αναλαμπές, ναι συμβαίνουν, έτσι σβήνει η φλόγα.
    Η συγκυρία της επιδημίας, της οποίας το πραγματικό μέγεθος και η θέση της στην ιστορία μένει να δειχθεί, είναι ωστόσο μια ιστορική μεταβατική στιγμή. Όλες οι εποχές είναι μεταβατικές, αλλά με κάποια έννοια αυτή είναι πιο μεταβατική από άλλες, ή τουλάχιστον έτσι –κάθε φορά- νομίζουμε.. Παλιά καλά μαρξιστικά εργαλεία και αναπολήσεις σε γραφές του λένιν, παραδόσεις, ήθη και έθιμα, αλέθονται όλα, όλα πουλιούνται κι όλα αγοράζονται σε μια φαινομενολογικά ανθρωπογενή τεχνοφυσική πραγματικότητα, όπου η ισχύς του συσσωρευμένου προϊόντος-παραπροϊόντος-υπερπροϊόντος είναι πια τρομακτικά μεγαλύτερη από την φυσική ανθρώπινη ισχύ. Παρά το αυξανόμενο ανθρώπινο πλήθος, η φυσική του ισχύς υπολείπεται του αβιοτικού/νεκρού προϊόντος του πολιτισμού. Συνακόλουθα η διαφορά θέσης αυτών που μπορούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να χειρίζονται αυτή την τεχνο-ισχύ είναι χαοτική. Θεωρίες της υπεραξίας, ναι μεν κατ αρχή, μα εις την νιοστή. Βιολογικός κύκλος των ειδών; Πάντοτε..
    Κάποιοι ωστόσο (λέγε με ΚΚΕ και όχι μόνο) εννοούν να ερμηνεύουν και να κάνουν πολιτική ανέμπνευστα αναμασώντας κάποιες ιστορικές γραφές εν είδη πιστών της βίβλου και με τα απντέιτσ των ιερών συνόδων τους.. Κάποιοι άλλοι πάλι στην προσπάθεια του σύγχρονου, χάνονται γιατί ρεμβάζουν (αρκετοί από τους περιδιαβαίνοντες τις λοιπές γκρούπες και όλη μάλλον η αριστερά και πρόοδος). Χαμένος στο διάστημα όποιος δεν έχει βιωματική επαφή με τις αρχές λειτουργίας κλασσικών δοκιμασμένων εργαλείων. Αλλά και ασήμαντος στη γωνία όποιος δεν έχει φροντίσει και δεν έχει καταφέρει την αναβάθμιση των εργαλείων, απ του ντέιτ. Καταλήγουμε συχνά έτσι να τρώμε στη μάπα από αυτά τα μοναστήρια γυμνασιακό μαρξισμό, όπου προσπαθούν να ερμηνεύσουν ακόμη και τη μαύρη τρύπα με το μήλο που έπεσε κάτω από τη μηλιά. Ανικανότητα αντίληψης κάθε φορά του συστήματος αναφοράς; Ή του επίδικου, που λένε; Αστοχία πάντως ανάλυσης και απουσία προφανώς ουσιώδους ανά-δράσης. Αυτογκόλ και του χρόνου πάλι..
    Επειδή εγώ το λέω; Όχι βέβαια! Αυτά τα πράγματα δεν αποδεικνύονται δια των επιχειρημάτων, αλλά δια των αποτελεσμάτων. Όταν διαχρονικά από συγκυρία σε συγκυρία και σε στριμώχνουν όλο και περισσότερο και χάνεις πολιτικά στη γωνία, και κλαμένος και δαρμένος, όλο και χειρότερα, τότε έχεις αστοχήσει φιλαράκι (το λέω γλυκά..)
    Υ.Γ.
    Ε, δύσκολα..Και Τι να κάνουμε; Ότι μπορούμε κάνουμε. Έχουμε γράψει εδώ ένα κάρο, παλιότερα. Έχουμε πει και για το εκ των πραγμάτων αποσπασματικό και αυτό-ικανοποιητικό των περιοδικών και των βιβλιαρακίων, το μικρό ατελέσφορο των μαρξιστικών τετραδίων και το τι κρίμα, φτωχό, πολύ φτωχό ρε παιδιά, των κομμουνιστικών επιθεωρήσεων. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει, η αναθεμελίωση, αλλά δεν φαίνεται τίποτα. Όχι αναλαμπή: Έτσι σβήνει η φλόγα.

    Reply
  7. Κνίτης της Ανασυγκρότησης

    Φοβούμαι, παρακολουθώντας τις σχετικές συζητήσεις, ότι εξ ημών άλλοι βολεύονται φτιάχνοντας στις φαντασιακές διαχωριστικές γραμμές περί “επαναστατών” που απορρίπτουν τις οδηγίες των “κρατικών ειδικών” για την καραντίνα κτλ.και περί “υποταγμένων”, άλλοι ότι θεωρούν ό,τι κινηματικό έχει σημειωθεί το τελευταίο δίμηνο μάλλον επαρκές και άλλοι ότι βλέπουν την κοινωνική, επαναστατική έκρηξη επί θύραις. Με προβληματισμό διάβασα και τις τοποθετήσεις του ΠΚΠ που νομίζω ότι τελικά κατατείνουν σε μια μοιρολατρική σχεδόν βεβαιότητα περί του ιστορικού τέλους των σχηματισμών της κομμουνιστικής αριστεράς στην πατρίδα μας. Ας μου επιτραπούν λίγες επισημάνσεις: 1. Αυτό το δίμηνο πράγματι η μεγάλη μάζα του λαού αποδέχθηκε τα μέτρα καραντίνας, φοβούμενη για την ποιότητα του συστήματος υγείας, όμως τούτο δε συνεπάγεται ότι όλοι όσοι εγκλείστηκαν έχουν ασπαστεί και την πολιτική λογική της άρχουσας τάξης. 2. Το στοίχημα για τους κομμουνιστές είναι να εμπνεύσουν το λαό να βγει στο δρόμο, στο σωματείο, σε κάθε μαζικό χώρο για να διεκδικήσει να μην πληρώσει τα νέα βάρη της οικονομικής κρίσης, να στηριχθεί η δημόσια υγεία, να απεμπλακεί η χώρα απο τις νατοικές-ΕΕ δεσμεύσεις. Εάν αυτά διεκδικηθούν με μαζική, παλλαική πάλη μπορούν να τεθούν και οι επαναστατικοί στρατηγικοί στόχοι. 3. Πράγματι, το εργατικό, λαϊκό κίνημα είναι αποδυναμωμένο, όμως αυτό είναι μια χρόνια κατάσταση που εντάθηκε μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από το Σύριζα, χωρίς βέβαια να θεωρώ ότι πιο πριν βρισκόμασταν στις παραμονές ενός “οκτώβρη”. Από αυτήν την άποψη η αστική προπαγάνδα του “μ’ένουμε σπίτι” δεν είναι τόσο κομβική για την παραίτηση των ευρύτερων μαζών από τους αγώνες, καθώς αυτοί ήταν ήδη και πιο πριν φθίνοντες. Η παραίτηση δεν γεννήθηκε από τον κοροναϊό, αλλά από τη συσσώρευση ηττών για το εργατικό κίνημα μετά την κρίση του 2009. 4. Στην πράξη καμία αριστερή δύναμη δεν πιστεύει ότι τώρα οι μάζες είναι έτοιμες για “μεγάλες μάχες”, ασχέτως του τι γράφουν ή προπαγανδίζουν. Όποια συλλογικότητα πιστεύει ότι αυτή η ηττοπάθεια αφορά κυρίως το ΚΚΕ, ας καλούσε αυτό το δίμηνο μαζικά την εργατική τάξη, το λαό ή τις δυνάμεις της στο δρόμο. Τούτο δεν έγινε, ούτε γίνεται τώρα, οπότε όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού ή αυθορμητίστικες εμμονές. Επί της ουσίας, ο χώρος εγκαλεί το ΚΚΕ γιατί δεν πήρε την πολιτική ευθύνη μιας εκστρατείας μαζικής ανυπακοής, το δε ΚΚΕ (και αυτό είναι το βαθύτερο πρόβλημα του) θεωρεί ότι οι δυνάμεις του είναι ανεπαρκείς για να προκαλέσει σοβαρά την αστική αντίδραση (βέβαια έχει ένα δίκιο, είναι το μόνο που έχει βαθιά συλλογική, βιωματική εμπειρία και μνήμη του τι σημαίνει συνολική, αιματηρή αστική αντίδραση) και επειδή εκτιμά ότι διεθνώς έχουμε εισέλθει σε μια εποχή βαθιάς αντεπανάστασης.
    5. Οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις της τελευταίας διετίας χονδρικά, και αυτό το προσπερνούν πολλοί του εξωκοινοβουλίου, έγιναν για ζητήματα που άπτονταν της εθνικής κυριαρχίας με παρέμβαση και διαπάλη δεξιών και κομμουνιστικών δυνάμεων. 6 Αυτές θα επανέλθουν άμεσα λόγω των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και του τουρκικού αναθεωρητισμού στην περιοχή μας, αλλά θα συνδυαστούν και με τα αιτήματα της οικονομικής επιβίωσης των λαϊκών μαζών, καθώς η οικονομική κρίση στη χώρα μας θα βαθύνει δραματικότερα από αλλού εξαιτίας της παρασιτικής, βασισμένης στον τουρισμό φύσης του ελληνικού καπιταλισμού. 7. Όσοι θα αποκόψουν το ένα από το άλλο,θαρρώ ότι δεν θα έχουν μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας στην οργάνωση και καθοδή-γηση των εργατικών και των λαίκών αγώνων, όπως και όσοι καθυστερήσουν να πάρουν πρωτοβουλίες οργάνωσης κινητοποιήσεων με αυτόν τον προσανατολισμό. 8. Απαιτείται η μετωπική δράση των συνδικάτων. Δυστυχώς, εδώ όσοι δεν βλέπουν ότι το Παμε είναι ο κύριος σκελετός αυτού του μετωπικού εργατικού αγώνα, μάλλον μετράνε τον ίσκιο τους για μπόϊ (κάτι που βαρύνει όμως το Πάμε και το ΚΚΕ με ευθύνες ιστορικού χαρακτήρα). Ας προβληματιστούμε όλοι από το ότι μέχρι τώρα, ενώ αίρονται τα μέτρα καραντίνας βαθμιαία, είναι ελάχιστες οι ισχυρές εργατικές κινητοποιήσεις και ξεκομμένες π.χ Λαρκο. Όσοι έχουν έτοιμες απαντήσεις περί του “υποταγμένου ΚΚΕ” ας δούνε τι συμβαίνει τώρα στον κλάδο των εκπαιδευτικών, όπου το εξωκοινοβούλιο έχει νομίζω επιρροή ανάλογη του ΚΚΕ. Σε συνθήκες επίθεσης της κυβέρνησης, έγιναν δύο συλλαλητήρια με το δεύτερο να είχε φθίνουσα μαζικότητα, εάν έχω σωστή εικόνα των κινητοποιήσεων του κλάδου από τα ΜΜΕ. Εδώ δεν φταίει η υποταγή στην καραντίνα ή η ηγεμονία των ρεφορμιστών και των οπορτουνιστών μόνο, αλλά νομίζω ότι περισσότερο φταίει μια διάχυτη αδυναμίας του κινήματος και αναποτελεσματικότητας των αγώνων όλα αυτά τα χρόνια.
    Αυτά τα λίγα,χωρίς διάθεση ινστρούκτορα ή επαναστατικού φωστήρα

    Reply
    1. Ragnarok

      Κνίτη της ανασυγκρότησης συμφωνώ στο εξής: Εννοείται πως δεν υποτάχθηκαν όσοι συμπληρώναν και υπέγραφαν εξοδόχαρτα ή έστελναν σμσ! Εννοείται αυτό. Ασκηση υπακοής και πειθάρχησης είναι εκ μέρους κράτους/κεφαλαίου. αλλά σαφώς και από όσους υπέγραφαν εξοδόχαρτα, σαφώς και ένα μεγάλο κομμάτι δεν το έκανε λόγω υποταγής, αλλά λόγω φόβου, μοιρολατρείας ή/και “δεν ξέρω τι άλλο μπορώ να κάνω”. Το ξαναγράφω, λοιπόν ότι συμφωνώ με την θέση σου αυτή.

      β. Για τα εθνικά, μεγάλη συζήτηση: Την έχουμε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και θα γίνεται διαρκώς. Εχουν κατατεθεί λογικές και θέσεις πολιτικών κομμουνιστικών δυναμεων εδώ μέσα. Υπάρχει τουρκικός αναθεωρητισμός/τουρκικη επιθετικότητα, υπάρχει και ελληνική επιθετικότητα. Ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης πρέπει να βρει τον λαό ενωμένο και στον δρόμο να απαιτεί “καμία αλλαγή συνόρων ένθεν κακείθεν, σταμάτημα της σύρραξης, απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ και άμεσα ειρήνη”.

      γ. Ούτε το δίπολο “ηττοπαθείς vs αισιόδοξοι” ισχύει για την κομμουνιστική αριστερά. Αυτό που ισχύει όμως είναι, πως υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις της κομμουνιστικής αριστεράς όπως το ΝΑΡ, οι οποίες έγκαιρα έθεσαν εκτός από το άμεσο και φλέγον ζήτημα της διεκδικησης από εμάς τον λαό μιας σοβαρής δημόσιας υγείας δωρεάν για όλους, και το επίδικο τεράστιο θέμα, του περιορισμού των λαικών ελευθεριών και δικαιωμάτων στο όνομα της επιδημίας (δλδ τα μέτρα πειθάρχησης της πλέμπας όπως διαχωρισμός της κυκλοφορίας ανθρώπων σε σκόπιμη και άσκοπη απο την κυβέρνηση και απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας και εξοδόχαρτα/σμσ, και κλεισίματα πάρκων, παραλιών, βουνών κλπ). Οπως επίσης και ότι συντεταγμένα συνέβαλλε τα μέγιστα στο να πραγματοποθιηθούν μαζικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και πορείες σε αρκετές πόλεις της χώρας.

      Και εγώ χωρίς καμία διάθεση επαναστατικού φωστήρα, άλλωστε ανήκω στους απαισιόδοξους για το μέλλον.

      Reply
    2. Κώστας

      Κνίτη το ΚΚΕ έπαιξε θετικό ρόλο στο δίμηνο της καραντίνας, έχει αποτιμηθεί αυτό. Η κυβέρνηση, που ήταν την γραμμή “η Οικονομία δεν σταματάει”, αν δεν ήταν το ΚΚΕ και κομμάτι της εξωκοινοβουλευτικής θα είχε ..μονοπωλήσει την … κοινωνική ενσυναίσθηση και την ανθρωπιά και θα είχε εξαπολύσει και μια πανίσχυρη προπαγανδιστική επίθεση περί 2 άκρων. Θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα. Αυτό που λες για τον “χώρο” το μελετάω, το σκέφτομαι, το μετράω. Ήταν σοκαριστική η στάση της πλειοψηφίας του αλλά όχι του συνόλου. Υπάρχει κρίση πολιτικής ηθικής, υπάρχει κρίση ταυτότητας της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Υπήρξε πεντακάθαρο αντανακλαστικό προς το “ας υπάρξουν χιλιάδες νεκροί, ο καπιταλισμός φταίει” μέχρι και σε χώρους που δεν το περίμενα με τίποτα, τις μλ οργανώσεις. Αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να το πω, έχω σοκαριστεί με αυτά που διαβάζω από το ΜΛ ΚΚΕ και το ΚΚΕ μλ

      Το ΚΚΕ από την άλλη έπρεπε να πάρει ενωτικές πρωτοβουλίες αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης, δεν τις πήρε. Έπρεπε να εκμεταλλευτεί τον ηγεμονικό του ρόλο στην υπεράσπιση της ζωής, της υγείας, της εργασίας και της δημοκρατίας που δεν άφησε τις οργανώσεις που θέλανε να “σπάσουν την καραντίνα για να ζήσουν την ελευθερία να πούμε” να κάνουν το κίνημα ρεζίλι για βαθύτερες διεργασίες.

      Δεν νομίζω πως το ΚΚΕ είναι εξοπλισμένο με αυτά που λες για την εθνική κυριαρχία. Έχω κάνει εδώ την εκτίμηση πως γίνεται ανεπίσημο ξήλωμα του 19ου Συνεδρίου, και επιμένω σε αυτήν. Θέλει πιο βαθιές τομές.

      Κώστας

      Reply
      1. Τάσος Κ.

        Κώστα νομίζω δεν είναι σωστό αυτό που είπες. Αφήνω στην άκρη την συναίνεση του ΚΚΕ στην απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, που δεν είπαν μια φορά ένα αίτημα έστω σχετικά για την ελεύθερη κυκλοφορία των συνδικαλιστών.
        Τουλάχιστον θα έπρεπε να σε προβληματίσει το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ δεν έθεσε σε μεγάλους χώρους εργασίας το ζήτημα να κλείσουν για όσο καιρό χρειαστεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εργοτάξια και τα εργοστάσια που υπήρχαν συνεχή κρούσματα και προβλήματα υγείας των εργαζομένων. Δεν είπαν πουθενά και για κανένα τέτοιο χώρο να ανασταλεί η λειτουργία. Το «η Οικονομία δεν σταματάει» το έκαναν δικό τους αίτημα. Όμως στο πεδίο των χώρων εργασίας κρίνονταν τόσα πολλά και θα κριθούν και στο μέλλον

        Reply
      2. Κώστας

        Τάσο δεν νομίζω πως το ΚΚΕ συναίνεσε με την απαγόρευση πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης ούτε θεωρώ πως έβαλε λιγότερο από εμάς τους υπόλοιπους θέματα για εργασιακούς χώρους κλπ.

        Κώστας

        Reply
        1. Τάσος Κ.

          Κώστα να μου επιτρέπεις σε αυτό να πως ακόμα και αν το ΠΑΜΕ δεν έθεσε λιγότερα με εμάς θέματα στους εργασιακούς χώρους αυτό δεν είναι κριτήριο, καθώς έχει πολλαπλάσιο από εμάς μέγεθος. Όσο για την απαγόρευση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης δυστυχώς έκανε σαν να μην υπήρξε

      3. Ragnarok

        Λοιπόν Κώστα αφού το θες, πάρε την αλήθεια ξανά: Ένα κομμάτι της εξωκοινοβουλευτικής ριζοσπαστικής λεγόμενης αριστεράς (το κομμάτι στο οποίο εσύ πολιτικά αναφέρεσαι ) κατέβασε ρολά σχεδόν παντού κατά την διάρκεια την επιδημίας.

        Για την στάση του ΚΚΕ , τα γράφει καλά ο πικαπα κ ο Τάσος κ., δεν επανέρχομαι.

        Υπήρξε και ένα άλλο κομμάτι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που εφάρμοσε μια άλλη πολιτική: Αυτό ήταν το ΝΑΡ , η ΑΝΤΑΡΣΥΑ , ανένταχτοι, κλπ. Και για αυτά έχω γράψει, σας παραπέμπω στα αντίστοιχα σχόλια.

        Αυτά που γράφεις Κώστα ως κριτική στο ΝΑΡ κ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είναι απλά , αποκυήματα της φαντασίας σου, μιας κ δεν έχεις κανένα επιχείρημα.

        Reply
        1. ΦΦ1917

          Για ακόμα μια φορά γίνεσαι επικίνδυνα προκλητικός και ψεύτης San Rocco.
          Παρουσιάζεις μια κατάσταση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου και διατείνεσαι ότι μόνο το ΝΑΡ άντε και λίγο οι υπόλοιπες δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αγωνίστηκαν μέσα στην καραντίνα.
          Τόσες κινητοποιήσεις από μεριάς του ΚΚΕ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς εξαφανίστηκαν δια μαγείας από την πραγματικότητα?

          Μήπως κατέβασε ρολά το ΚΚΕ στις δράσεις της ΟΕΝΓΕ μέσα στον Απρίλη?
          Μήπως άραγε στις 14/4 που έγινε πανελλαδική μέρα δράσης για τους εργαζόμενους των Super Market με πρωτοβουλία των συνδικάτων κάποιοι άλλοι χώροι “κατεβάσανε” ρολά?
          Μήπως επίσης οι στάσεις εργασίας σε Ναυπηγοεπισκευαστική και στους χώρους της Μεταλλουργίας-Ξυλουργίας, στους κλάδους των νέων τεχνολογιών με πρωτοβουλία του ΣΕΤΗΠ και στο χώρο του Βιβλίου-Χάρτου, οι κινητοποιήσεις από τον χώρο του πολιτισμού, οι απεργίες στη ΛΑΡΚΟ, οι δράσεις των ΕΚ και ιδίως του ΕΚ Λαυρίου-Ανατολικής Αττικής για τους εργαζόμενους στο Ε.Βενιζέλος ήταν επειδή κάποιοι ΚΑΤΕΒΑΣΑΝΕ ΡΟΛΑ οπως λες?
          Μήπως τα σωματεία του επισιτισμού και των εκπαιδευτικών όλο αυτό το διάστημα μείνανε σπίτι τους και ΚΑΤΕΒΑΣΑΝΕ ΡΟΛΑ?
          Μήπως ακόμα και σε χώρους που οι δυνάμεις σου πλειοψηφούν όπως στο ΣΜΤ δεν παρευρέθηκαν με τη φυσική τους παρουσία και δε στήριξαν πολλές δράσεις τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ?

          Είναι ντροπή σου να απαξιώνεις χιλιάδες εργαζόμενους που κόντρα στο
          ρεύμα της ηττοπάθειας σηκώσανε ανάστημα και διεκδικήσανε τα αυτονόητα.
          Είναι χυδαίο να βγαίνεις και να απαξιώνεις χώρους και αγώνες επειδή θες να χτίσεις μια ρητορική που σε βολεύει.
          Ειλικρινά κάπου ΕΛΕΟΣ.

        2. Ανώνυμος

          ΦΦ κόψε το παραλήρημα και ξαναδιάβασε το σχόλιο στο οποίο αναφέρεσαι

        3. ΦΦ1917

          Ο San Rocco έχει αναφερθεί σε παλιότερα σχόλια σε ανυπαρξία του ΚΚΕ εν μέσω πανδημίας “Ανώνυμε” και πόσο μάλλον όταν συμφωνεί με το σχόλιο του Τάσος Κ. που λέει ότι:
          “Αφήνω στην άκρη την συναίνεση του ΚΚΕ στην απαγόρευση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, που δεν είπαν μια φορά ένα αίτημα έστω σχετικά για την ελεύθερη κυκλοφορία των συνδικαλιστών.”

          Σου/σας καταδεικνύεται με ΓΕΓΟΝΟΤΑ πως τα σωματεία και ο αγωνιζόμενος λαός ήταν/είναι και θα είναι εκεί έξω στο δρόμο άσχετα με το πως θέλει να το παρουσιάσει ο καθένας για να κάνει μικροπολιτική.
          Παραλήρημα είναι να βάφεις το άσπρο μαύρο και όχι να λες την αλήθεια.
          Προχωράμε.

      4. Κώστας

        Ragnarock η επίθεση σου δεν είναι επίθεση σε μένα ή σε όποιον χώρο λες πως εγώ αναφέρομαι αλλά είναι επίθεση στην ΑΡΣΙ, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, κατ επέκτασιν την ΟΕΝΓΕ και τον αγώνα των υγιενομικών που έγινε με το μπλοκ της πλειοηφίας της ΟΕΝΓΕ μπροστά, τον αγώνα που έδωσαν συλλογικότητες όπως το Radical IT στους χώρους εργασίας νέων τεχνολογιών ή συλλογικότητες αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης όπως το Κανένας Μόνος και το Μένουμε Ενεργοί κλπ, στην ΑΠΤ και τους αγώνες του ΣΜΤ και τους αγώνες τους εν μέσω πανδημίας. Γιατί αυτά στα οποία εγώ αναφέρομαι και δίνω “την ζωή μου” 22 χρόνια τώρα είναι αυτά.

        Ανέλαβες, μάλλον συνειδητά, στο όνομα ενός παραμυθιού πως μόνο το ΝΑΡ αγωνίζεται να ρίξεις λάσπη σε όλους αυτούς τους χώρους και τους αγωνιστές που κρατήσανε ζωντανό το κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμα της επαναστατικής αριστεράς στην καραντίνα. Επιτιθεσαι συνειδητά στην επαναστατική αριστερά.

        Δεν θεωρώ πως αυτό που κάνεις, το προβοκατόρικο πολιτικό σου ήθος, η συνειδητή σου προβοκατόρικη πολιτική ύπαρξη χρεώνεται στο ΝΑΡ. Γιατί το ΝΑΡ ξέρει και αναγνωρίζει και σέβεται τους συντροφικούς δεσμούς που έχουμε εδώ και δεκαετίες σε όλα αυτά τα μετωπικά εγχειρήματα με όλες τις διαφορές που ανακύπτουν. Και μέσα στην καραντίνα ήταν πολύ σημαντικές αλλά τουλάχιστον δεν έχω δει ποτέ και πουθενά σύντροφο δικό μου, με την στενή έννοια, να βγει να πει τέτοια συνειδητά ψέματα, πως ήσασταν απόντες και πως οι αγώνες τους οποίους ανέλαβαν και έβγαλαν πέρα μεσα στον λαό και με τον λαό μετωπικά σχήματα και επιχειρήματα της επαναστατικής αριστεράς ήταν στην πραγματικότητα κομματικοί αγώνες της χ οργάνωσης.

        Όσο και να μην πιστεύω όμως πως η οργάνωση που λες πως ανήκεις σε έχει βάλει να προβοκάρεις είναι σαφές πως δεν σε μαζεύει γιατί δεν βγαίνει ένας εδώ, απο τους διαχειριστές κατά προτίμηση, να σε επαναφέρει στην τάξη της επαναστατικής πολιτικής ηθικής.

        Λυπάμαι αλλά τελικά τον χρεώνεστε σύντροφοι, μέχρι να τον ανακαλέσετε στην τάξη και να καθιερώσετε και μόνιμη ανάκληση του στην τάξη.. Εκτός και αν συμφωνείτε πως η ΑΡΣΙ και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή δεν εκαναν τους αγώνες που εγώ λέω ή δεν τους έκαναν ενιαία, η ΑΠΤ και το Radical IT τα ιδια κλπ. Να το πείτε όμως τότε ανοιχτά, να παρετε πρωτοβουλίες διάσπασης και αυτών των σχημάτων όπως κάνετε παντού κλπ. Αν ο Ragnarok λέει αλήθεια και πχ το ΝΑΡ υγιεινομικών δεν διασπά την ΑΡΣΙ και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή να καταγγείλετε το ΝΑΡ υγιεινομικών. Αν ο Ragnarok λέει ψέματα να καταγγείλετε τον Ragnarock .Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει

        Κώστας

        Reply
        1. Πρώην μέλος ΛΑΕ

          Κώστα και εσένα σε χρεώνετε η ΑΡΑΝ και την εκθέτεις. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα που αφορά μόνο εσένα και την ΑΡΑΝ

        2. Ragnarok

          Κώστα παραληρεις. Δεν έκανα καμία επίθεση. Από την αρχή απαντώ σποδομωντας το αφήγημα που αποτυχημένα προσπαθείς να στήσεις ότι κ καλά υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς που είναι τραμπικες, αβανταριυν την λογική ‘να πεθάνουν εκατομμύρια φταίει ο καπιταλισμός” κ αλλά τετια. Εσύ άρχισες αυτά τα παραληρήματα. Μαζεψου

        3. Ragnarok

          Επίσης δεν είπα ποτέ ότι μόνο το ΝΑΡ αγωνίζεται. Ανέφερα απλώς τα γεγονότα.

        4. Ανώνυμος

          To ΝΑΡ Υγειονομικών, από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τόσο το μέγεθος της επιδημίας (μακριά από υποτιμήσεις αλλά και υπερτιμήσεις), όσο και το χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων που προωθούν πολιτικές όπως η απαγόρευση “ασκοπης” κυκλοφορίας, οι δηλώσεις εξόδου, κλπ, που εφαρμόστηκαν στο όνομα “καταπολέμησης” της επιδημίας. Και συνολικά το ΝΑΡ απέρριψε τα κλεισίματα πάρκων, αλσών, παραλιών, βουνών που πραγματοποίησε η κυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι Δήμοι, πάλι στο όνομα “καταπολέμησης της επιδημίας”, αλλά στην πραγματικότηα στο όνομα της καταπολέμησης τωνλαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

        5. Κώστας

          Η ΑΡΑΝ δεν είναι στην διαχείριση της pandiera, ούτε έχω δηλώσει εκπρόσωπος της, ούτε καν μέλος της, για να την εκθέσω, να με χρεωθεί ή να μου απαντήσει. Δεν είναι καν δεδομένο πως κάποιος απο την ΑΡΑΝ παρακολουθεί τι λέμε

          Κώστας

    3. πικαπα

      Κνιτη της ανασυγκροτησης. Επειδη με αυτα τα επαναστατικα και κουτουραδες δεν τα παω καλα.
      1. Το αντιθετο της υποταγης δεν ειναι η επανασταση. Που πα ρε καραμητρο;. Τα λεει και το κομμα..Αλλα αντιθετο της υποταγης ειναι κατ αρχη η αντιπολιτευση. Οχι για το σκοιλ ελικικου, αυτα εν για τους συνασπισμενοι κλπ. Ουτε απλα σοσιαλισμος η βαρβαροτητα. Ε και; Αντιπολιτευση πολιτικη, απεναντι και στην πολιτικη τακτικη του πολιτικου αντιπαλου. Εαν αντιθετα συμπολιτευτεις τακτικα ως ατραξιον του ολοι μαζι μπορουμε νομιμοποιωντας τα πολιτικα πατηματα του πολιτικου αντιπαλου, τον εκανες Εσυ Μωυση -και ελα ξανα του χρονου με το κηδεμονα σου. Να μην επαναλαβω θλιβερες εικονες, γραφομενα κ λεγομενα. Εχω συλλογη..

      2. Μπλα μπλα τελικα γινονται αυτα για τα σωματεια και τα παμε. Η ταξικη παλη ειναι πολιτικη παλη. Μη παμε πισω στην αλφαβητα, ενω χρειαζεται απντειτ των εργαλειων σε πολλα καυαιγιστικα νεοτερα..Δεν μπορεις βεβαια να στηριξεις πολιτικη παλη οταν εχεις καθαγιασει ως ειδικους δικτατορουχους τους φτοντμαν των οργανικων τους επιστημονων, οεγανισμων και εταιρειων.. Αλλα γινεσαι γραφικη ατραξιον του ολοι μαζι μπορουμε.

      Η αληθεια χρειαζονται πολλα και επειγοντα για τα αλλα κολπα που συσσωρευονται. Αλλα εδω τυρανιομαστε ακομη με τα μπειζικς. Κριμα.
      Ναι, αυτο ειναι μια φλογα που παει να σβησει..

      Reply
    4. ΦΦ1917

      Όσοι διατείνονται ότι το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του απείχαν από τις διεκδικήσεις στους χώρους εργασίας ή δεν είναι καλά ενημερωμένοι ή ψεύδονται ασυστόλως.
      Και δράσεις στα εργοτάξια υπήρξαν και στάσεις εργασίας υπήρξαν σε πολλούς χώρους στο μέτρο των δυνατοτήτων και των συσχετισμών που δινόντουσαν. Επίσης δεν είναι τσιφλίκι του ΠΑΜΕ τα σωματεία για να δώσει εκ των άνωθεν εντολή για πάγωμα των εργασιακών χώρων για όσο χρειαστεί και από την άλλη αν κάτι τέτοιο γινόταν πρώτον θα χρειαζόταν μια συστράτευση δυνάμεων με εύρος μεγαλύτερο της επιρροής και της δυναμικής του ΠΑΜΕ και δεύτερον θα το απαιτούσε ο οποιοσδήποτε κλάδος εργασίας ακόμα και μεταφοράς που προβλέπει σε συνωστισμό. Θυμίζουμε ότι τα κλειδιά της οικονομίας ορίζονται από τους καπιταλιστές και αυτό συνεπάγεται μια σειρά μηχανισμών υποταγής της εργατικής τάξης στην αστική.
      Μην λέμε ότι θέλουμε.
      Επίσης με ένα απλό κλικ στο λήμμα ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ/ΣΥΜΜΑΧΙΑ του 902 μπορούν να πληροφορηθούν για τις καθημερινές δράσεις των ανθρώπων του κινήματος.
      Συμφωνώ κριτικά με τον Κώστα για το ζήτημα της αντιπληροφόρησης αλλά πραγματικά θέλει μεγάλη κουβέντα.
      Χθες είχαν κινητοποίηση τα σωματεία από το χώρο του πολιτισμού,σήμερα το Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και το απόγευμα έχει το συνδικάτο Τύπου-Χάρτου.

      Reply
      1. Πίπης

        Τώρα ΦιΦι (με τα 2-3 ψευδώνυμα), σοβαρά; Σε έπιασε ο πόνος για την εξωκοινοβουλευτική αριστερά;
        Όσο για τα σωματεία των εκπαιδευτικών δεν πρωτοστάτησες σε τίποτα, ας είναι καλά η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και οι παρεμβάσεις, συμβολική ήταν η παρουσία σας εκεί όπως και αλλού

        Reply
        1. ΦΦ1917

          Πίπη το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών ήταν παντού και σε κάθε κινητοποίηση και αυτό θα το κρίνει ο κόσμος της εργασίας και της μάθησης.
          Σαφώς και στους εκπαιδευτικούς έχουν δυνάμεις και άλλοι χώροι όπως το ΜΛ-ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
          Όσο για το αν ήταν συμβολική η παρουσία του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς και για τα ψευδώνυμα δε χρειάζεται και ιδιαίτερη αντιπαράθεση μαζί σου.

      2. Ragnarok

        ΠΟΙΟΣ είπε ρε φφ ότι δεν έγιναν αυτές οι κινητοποιήσεις από το ΚΚΕ; Κ Α Ν Ε Ι Σ!

        Τι καταλαβαίνω εγώ πχ, από τα σχόλια του Τάσου και του πικάπα; Οτι το ΚΚΕ δεν έκανε καμία κινητοποίηση κατά το διάστημα της καραντίνας; Ο Χ Ι !

        Αυτό που καταλαβαίνω φφ, είναι ότι το ΚΚΕ δεν προβληματοποίησε ΚΑΘΟΛΟΥ το ότι από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αυτά που είχαν σοβαρό ανασχετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την εξάπλωση του ιού, ήταν το κλείσιμο των μεγάλων και ΚΛΕΙΣΤΩΝ χώρων όπως οι χώροι εστίασης, τα σχολεία, οι σχολές, τα αθλητικά κέντρα, τα μεγάλα εμπορικά και οι Εκκλησίες. ΑΥΤΑ ΝΑΙ είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα και αυτό το ανέφερα ευθύς εξαρχής.

        Ολα τα υπόλοιπα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση όπως: το κλείσιμο ΑΝΟΙΧΤΩΝ χώρων (παραλίες, βουνά, άλση, πάρκα κλπ), ο διαχωρισμός της κυκλοφορίας των ανθρώπων σε σκόπιμη και….άσκοπη (sic!!!!), η ποινικοποίηση της….άσκοπης κυκλοφορίας, τα εξοδόχαρτα και τα σμσ, δεν ΑΦΟΡΟΥΣΑΝ την μη επέκταση του ιού, ΗΤΑΝ ΚΥΡΙΩΣ μέτρα πειθάρχησης της πλέμπας! ΑΥΤΟ λέω από την αρχή. τώρα γιατί ο χ Κώστας τα θεωρεί αυτά λαϊκή κατάκτηση, μόνον αυτός ξέρει. ΑΥΤΟ δεν το είπε το ΚΚΕ.

        Επίσης, επειδή έχουμε μνήμη, να θυμίσω και ΤΙ έλεγαν διάφοροι για την απόφαση πραγματοποίησης μαζικών συγκεντρώσεων και πορειών την Πρωτομαγιά: ΤΙ ότι διασπείρουμε τον ιό, τι ότι δεν σεβόμαστε τον λαό (βέβαια ο ίδιος ο κόσμος μαζικά είχε ΗΔΗ βγει όξω), ΤΙ ότι θα υπάρξει ΕΚΡΗΞΗ κρουσμάτων ΤΙ, ΤΙ…. Ε, ΤΙ απεδείχθη σχεδόν ένα μήνα μετά; Υπήρξε …έκρηξη κρουσμάτων; Υπήρξε…έκρηξη νοσηλευομένων στα νοσοκομεία; ΟΧΙ! Θα κάνουν την αυτοκριτκή τους γαμώτο ΑΥΤΟΙ και ΑΥΤΕΣ που τα έλεγαν;

        τέλος, η ιστορία με τον τουρισμό, δεικνύει ακριβώς αυτό: Απαγορεύεται για τος ιθαγενείς η κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας αλλά, επιτρέπεται για τους τουρίστες!!! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΩΣΤΑ;

        Ναι, στους τουρίστες πρέπει να διεκδικήσουμε μαζικά τέστ μόνο και μόνο επειδή έρχονται κυρίως απο χώρες με μεγάλη εξάπλωση! Αλλά: Μην αρχίσει πάλι ο κάθε Κώστας να μας εγκαλεί γιατί θα απορρίψουμε πχ τις εφαρμογές στα κινητά ως χαφιεδίστικες έτσι;;;

        Reply
        1. ΦΦ1917

          San Rocco μην επιχειρείς να κάνεις αναδίπλωση γιατί τα κατά καιρούς γραφόμενα σου μαρτυρούν άλλα.
          Ακόμα και αν δεχτεί κανένας ότι τελικά εννοούσες αυτά που γράφεις παραπάνω ειλικρινά δεν ξέρω από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ “δεν προβληματίστηκε ΚΑΘΟΛΟΥ από τα μέτρα της κυβέρνησης.”
          Δηλαδή οι κινητοποιήσεις που καλέστηκαν για ποιον ήταν?
          Μήπως η καθημερινή αρθρογραφία σε Ρ και 902 μένει στα ψιλά γράμματα?
          Οι τοποθετήσεις του ΚΚΕ για τα αντιλαϊκά μέτρα που περνούνε μέσα από την καραντίνα ήταν άραγε επειδή “δεν προβληματίστηκε ΚΑΘΟΛΟΥ από τα μέτρα της κυβέρνησης”?
          Επίσης είναι αφελές πολιτικά να θεωρείς πως η αυτοπειθαρχία και η συνειδητότητα του κάθε πολίτη στο ζήτημα της επικινδυνότητας του κορονοιού είναι δεδομένη. Ο ιός δυστυχώς δεν κολλάει μόνο στους κλειστούς χώρους, ας είμαστε λιγάκι σοβαροί.
          Όσο για την Πρωτομαγιά ούτε το ΚΚΕ αλλά ούτε και προσωπικά εγώ δεν σας κρίναμε ως υγειονομική βόμβα.
          Το να παίρνεις βέβαια αποτελέσματα κατόπιν εορτής και να εξάγεις συμπεράσματα απλά γιατί έτσι έκατσε, ε πως να το κάνουμε δεν είναι και ιδιαίτερα διαλεκτικό.
          Άσε που έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας με την πανδημία.

        2. Ragnarok

          Φφ δεν κάνω καμιά αναδίπλωση. Από την αρχή αυτά λέω. Το ΚΚΕ έκανε κάποιες δράσεις , όμως τον τόνο τον έδωσαν :

          Α. Η συμβολική του συγκέντρωση στο Σύνταγμα την πρωτομαγιά .

          Β. Η σχεδόν αποκλειστικά εστίαση του στο ιατρικό του πράγματος . Μιλάμε πάντα για την περίοδο καραντίνας έτσι;

          Για να μην μακρυγορω συμφωνώ με τον προβληματισμό του πικαπα κ του Τάσου κ.

        3. ΦΦ1917

          San Rocco, στα έχω ξαναπεί σε προηγούμενο σχόλιο για την επιλογή του ΚΚΕ να τιμήσει την πρωτομαγιά με συγκεκριμένο τρόπο. Η αυτοπροστασία των μελών και των φίλων του είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο και δεν θα χαριστεί σε κανέναν υποτιθέμενα καλοπροαίρετο κριτή. Μάλιστα ακόμα και αναρχικοί στη Θεσσαλονίκη επιδοκίμασαν το μοντέλο αυτό και διαδήλωσαν με τις αντίστοιχες αποστάσεις σε μετέπειτα κινητοποίηση. Μήπως είχαν και αυτοί αποδεχτεί το αστικό αφήγημα ή μήπως το έκαναν επειδή πρωτίστης σημασίας είναι η διαφύλαξη της υγείας των συντρόφων τους?

          Όσο για την εστίαση στο καθαρά ιατρικό κομμάτι σου παραθέτω ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ τι λέει πράγματι το ΚΚΕ και πως έρχεται σε αντιδιαστολή με αυτά που ισχυρίζεσαι εσύ ότι λέει:
          “Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα: Οι αστικές πολιτικές διαχείρισης, τόσο για το «lockdown» όσο και για το σταδιακό άνοιγμα, σχεδιάζονται με γνώμονα τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι την προστασία της υγείας του λαού. Στην προσπάθειά τους να βρουν την πολυπόθητη γι’ αυτούς χρυσή τομή μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου «κόστους» και «οφέλους», τα αστικά επιτελεία εργαλειοποιούν και την επιστήμη.”
          (https://www.902.gr/eidisi/arthra/224856/empistosyni-stin-epistimi-alla-ohi-stin-astiki-politiki-poy-tin-ergaleiopoiei)

          Επίσης,επειδή εξαφανίστηκες από την προηγούμενη συζήτηση για τους ηλικιωμένους ή “γερόντια” όπως του έλεγες, να σε ενημερώσω πως τόσο στην Αγγλία όσο και στη Σουηδία δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην μετακίνηση των πολιτών.

          Α και επειδή τα σωματεία είναι σπίτια τους…
          Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί η κινητοποίηση του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Φάρμακο Αττικής στην φαρμακαποθήκη της Φαρμασέρβις στον Κολωνό. Κανένας από τους εργαζόμενους δεν μπήκε για να πιάσει δουλειά, υπερασπιζόμενοι το κατακτημένο δικαίωμα για 5νθήμερο – 8ωρο, ενώ μέλη του Συνδικάτου περιφρούρησαν την κινητοποίηση.
          Μπορεί να λέτε ό,τι θέλετε, η πραγματικότητα σας διαψεύδει πανηγυρικά, προχωράμε.

        4. Ragnarok

          Ακου φίφη, επειδή βαριέμαι κάθε φορά να απαντώ στις αστήρικτες αιτιάσεις σου, σου λέω για μιαν ακόμα φορά τα εξής:

          Α. Και η ελληνική και πολλές κυβερνήσεις ανα την υφήλιο, χρήκαν στην επιδημία, την χρυσή ευκαιρία για να πρωοθήσουν την ιατρικοποίησης της δημόσιας ζωής, των διαπροσωπικών σχέσεων, της καταστολής. ΟΛΑ αυτά, το ΚΚΕ Δ Ε Ν τα ανέδειξε όσο κρατούσε η επιδημία. Οκ; Ανέδειξε αυτά που σχετίζονταν με τα της δημόσιας υγείας.

          Β. Μπερδεύεις την φυσική αποστασιοποίηση, το πλύσιμο των χεριών, το κλείσιμο των ΚΛΕΙΣΤΩΝ χώρων, ΠΟΥ ΝΑΙ, ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ σε κάθε επιδημία για να προστατέψουμε τους ευατούς μας και τα πιο αδύναμα μέλη της κοινωνίας, ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ του διαχψρισμού της κυκλοφορίας ανθρώπων σε σκόπιμη και….άσκοπη, με το κλείσιμο των βουνών, παραλιών, πάρκων, αλσων και με την απαγόρευση της ασκοπης κυκλοφορίας, με τα εξοδόχαρτα και με τα σμσ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα μέτρα που έλαβε το ελληνικό κράτος και πάρα πολλά κράτη ανα την υφήλιο, δεν είχαν σχεδόν ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την επιδημία, αλλά απετέλεσαν γενική πρόβα πειθάρχησης και υπακοής της πλέμπας για αυτά που έρχονται. Ε, ΑΥΤΑ Δ Ε Ν τα είπε το ΚΚΕ, αυτούς τους 2 μήνες, ή και αν είπε κάτι, αυτό χάθηκε.

          Γ. Ξαναλέω ότι, ΚΑΙ η ετερη γραμμή των κρατών και του κεφαλαίου, η γραμμή των εθνικιστών τύπου Τραμπ, Μπολσονάρο, Τζόνσον είναι απάνθρωπη και σιχαμένη

        5. ΦΦ1917

          San Rocco έχεις την εμμονή να γυρνάς καθημερινά σε κάθε κείμενο της Παντιέρα και κάθε σχόλιο επ’ αυτού γράφοντας σεντόνια και λέγοντας τα ίδια και τα ίδια. Ως εκεί ΟΚ,δεν με απασχολεί ιδιαίτερα το πως βλέπεις την παρέμβαση σου στον κόσμο γενικά και αόριστα. Αυτό που είναι εξαιρετικά ενοχλητικό και προκλητικό από μεριάς σου είναι η συστηματική διαστρέβλωση θέσεων και δράσεων χώρων που δεν υποστηρίζεις είτε αυτοί είναι το ΚΚΕ είτε αυτοί είναι το υπόλοιπο κομμάτι της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

          Α.Λες ότι το ΚΚΕ δεν ανέδειξε ζητήματα που εκπίπτουν με το γενικευμένο lockdown στις ζωές των ανθρώπων.
          Είσαι απλά ψεύτης και συκοφάντης.
          Θα μπορούσα να σου παραθέσω κείμενα,ομιλίες αλλά και πολύμορφες δράσεις που είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα βαυκαλίζεσαι αλλά ειλικρινά είμαι 100% σίγουρος πως μέσα στην απολυτότητα της οπαδικής σου σκέψης, θα σκαρφιστείς χίλια δύο διαφορετικά ζητήματα που δήθεν δεν πιάστηκαν από το ΚΚΕ μέσα στην πανδημία.

          Β. Είσαι από τους ανθρώπους που όταν τους έδειχναν το φεγγάρι αυτοί κοιτούσαν το δάχτυλο. Δεν αρνήθηκε κανένας ότι μέσα από τα μέτρα ο καπιταλισμός βρήκε ευκαιρία να αξιοποιήσει ένα αντιλαϊκό οπλοστάσιο στα εργασιακά και τις ζωές των ανθρώπων. Αυτό δεν ξέρω βέβαια πως συσχετίζεται με το γεγονός ότι ο ιός κολλάει και σε ανοιχτούς χώρους ή σε πάρκα και πλατείες που μπορεί να υπάρχει έντονος συνωστισμός.
          Είναι άλλο θέμα η απάντηση των αστών στη διαχείριση μιας πανδημίας και άλλο θέμα τα επιστημονικά τεκμηριωμένα ζητήματα που αφορούν την εξάπλωση του ιού. Αλλά ίσως επειδή ο κάθε Έλληνας πέρα από προπονητής σε μπάλα και μπάσκετ, καταλήξαμε να είναι και γιατρός και να ξέρει ξαφνικά πολλά καταντάρια λοιμωξιολογίας, να έχεις “απόλυτο δίκιο” ότι το παροδικό κλείσιμο ορισμένων ανοιχτών χώρων συνάθροισης δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την αντιμετώπιση της πανδημίας…
          Επίσης, δεν ξέρω μου παρουσιάζεις μια δυστοπική κατάσταση λες και πριν ζούσαμε σε μια κοινωνία αγγέλων όπου δεν υπήρχε αστυνομική αυθαιρεσία και φακέλωμα, δεν τσάκιζαν στο ξύλο τα ΜΑΤ τους απεργούς και τους διαδηλωτές, δεν εκκενώνονταν καταλήψεις, δεν στοιβάζονταν οι μετανάστες σε δομές κολαστήρια και χρειάστηκε ξαφνικά τον κορονοιό για να περάσει το σύστημα σε διαρθρώσεις στο ζήτημα της καταστολής.
          Μάλλον ξυπνάμε σε άλλα μήκη και πλάτης της οικουμένης.

          Γ. Δεν καταλαβαίνω γιατί καθορίζεσαι με βάση τις επιλογές του Τραμπ και του Μπολσονάρο. Μήπως είναι κάτι πιο βαθύ που σε λερώνει?
          ( Αυτό είναι επί του προσωπικού και όχι φυσικά επί του χώρου που διατείνεσαι πως υποστηρίζεις ή είσαι μέλος.)

        6. Ragnarok

          Φφ, έχω απαντήσει πολλάκις και τεκμηριωμένα στις αστήρικτες αιτιάσεις σου. Ψάξε και βρες λοιπόν. Μην ξαναγυρνάμε στα ίδια.

        7. Ανώνυμος

          Λυπάμαι φφ, αλλά την όλη αντίληψη περι εκμετάλλευσης της επιδημίας με στόχο την πειθαρχηση πληθυσμών κ εργατικών τάξεων (η περιβόητη ιατρικοποιηση της δημόσιας ζωής, της καταστολής και των διαπροσωπικών σχέσεων), δεν την είπε το ΚΚΕ στους δύο μήνες της καραντίνας. Δεν την είπε σου αρέσει δεν σου αρέσει.

        8. ΦΦ1917

          Δεν έχεις απαντήσει σε κάτι ουσιαστικό απλά ως συνήθως ταυτολογείς San Rocco.

  8. Ragnarok

    Ξαναποστάρω το παρακάτω σχόλιο, διότι νομίζω πως είναι πολύ σημαντικο για να γίνει κατανοητό το ΠΩΣ λειτουργούν τα καπιταλιστικά έθνη/κράτη και οι υπερεθνικές τους ενώσεις διαχρονικά. Και για να συμβάλλω στο να δούμε και εμείς, τον καπιταλισμό, όχι μόνο στην αμερικάνικη εκδοχή του, αλλά και στην Κινέζικη που αναδύεται σαν νές παγκόσμιο καπιταλιστικό υπόδειγμα:

    Ο καπιταλισμός και τα εθνικά/υπερεθνικά κεφάλαια, ΕΧΟΥΝ περισσότερα από ένα συνολικά κοινωνικά σχέδια: Πειραματίζονται με διάφορα, και στο τέλος πολώνονται όλοι, και όλα τα κράτη, προς το πιο πετυχημένο για τα συμφέροντά τους. Αυτό συνεβαινε σε όλη την πορεία του καπιταλισμού, αυτό συμβαίνει και σήμερα: Θα αποδειχθεί πιο πετυχημένο συνολικό σχέδιο οργάνωσης της κοινωνίας, η βιοπολιτική του αμερικάνικου κεφαλαίου και κράτους; Θα πολωθούν -με αποχρώσεις πάντα- τα υπόλοιπα καπιταλιστικά έθνη/κράτη και ολοκληρώσεις προς αυτό το σχέδιο.

    Θα αποδειχθεί πιο πετυχημένο (πάντα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου) το συνολικό σχέδιο οργάνωσης της κοινωνίας που προωθεί η βιοπολιτική του κινέζικου κεφαλαίου και κράτους; Θα πολωθούν -με αποχρώσεις πάντα- τα υπόλοιπα καπιταλιστικά έθνη/κράτη και ολοκληρώσεις προς αυτό το σχέδιο.

    ΕΜΕΙΣ γιατί πρέπει να διαλέξουμε κάποιο από αυτά τα δύο καπιταλιστικά βιοπολιτικά σχέδια οργάνωσης της κοινωνίας και της ζωής μας;

    Reply
  9. Ragnarok

    Το ένα παγκόσμιο παράδειγμα καπιταλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας είναι το αμερικάνικο. Αυτό το παράδειγμα σου λέει επι δεκαετίες: ” ΟΠΟΙΟΣ έχει λεφτά, πληρώνει και ζει, έχει υγεία, παιδεία, πρόνοια, σπίτι, διακοπές κλπ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΕΦΤΑ Ψ Ο Φ Α Ε Ι. Δεν γουστάρω να ΤΙΠΟΤΑ δωρεάν και δημόσιο! τίποτα! Ολα ιδιωτικά και όσοι είστε φτωχοί, στον κουβά. Το κράτος το θέλω μόνο για να έχει στρατό και αστυνομία εναντίον της πλέμπας και για να κάνει επεμβάσεις στο εξωτερικό”. ΑΥΤΗ την βιο-πολιτική αντίληψη για την κοινωνία και τις ζωές των ανθρώπων εφαρμόζει 2-3 αιώνες τώρα. Και αυτή την νοοτροπία, βιοπολιτική εξήγαγε και εξάγει ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ως πρότυπο για την κοινωνία.

    Το δεύτερο παγκόσμιο παράδειγμα καπιταλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας είναι το Κινέζικο. ΤΙ λέει το κινέζικο παράδειγμα καπιταλισμού; ” Εγώ θέλω το κράτος να έχει ολοκληρωτικό επιτελικό έλεγχο πάνω σε κάθε πτυχή της ζωής της πλέμπας, διότι έτσι εξασφαλίζω την ηγεμονία των δικών μου καπιταλιστών. Σαν αντάλλαγμα για την υποταγή της πλέμπας, διατηρώ ένα κράτος πρόνοιας, έναν κεντρικό σχεδιασμό για τις κοινωνικές παροχές όπως υγεία και παιδεία. Σε αντίθεση με τους αμεριάνους, εγώ δεν λέω όσοι δεν έχετε λεφτά ψοφήστε. Σας εξασφαλίζω ένα επίπεδο χαμοζωής και χαμοεπιβίωσης, αλλά σε αντάλλαγμα, θέλω την κοινωνικη σας σιωπή που προσπαθώ να την διατηρώ με τον έλεγχο του κράτους πάνω σε κάθε πτυχή της ζωής σας”.

    Προφανώς, και τα δυο μοντέλα καπιταλιστιής κοινωνίας έχουν περισσότερα κοινά μεταξύ τους από αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά, προφανώς είναι πιο σύνθετη η κατάσταση και στα δύο μοντέλα, αλλά νομίζω η γενική εικόνα είναι αυτή. Και προφανώς η μεν καπιταλιστική Δύση διδάσκει την καπιταλιστική Ανατολή τόσο στα της παραγωγής, όσο και στα της διατήρησης της εξουσίας τοων εκεί κεφαλαίων, το ίδο κάνει δε, και η καπιταλιστικη Ανατολή: Διδάσκει και αυτή με την σειρά της τα δυτικά καπιταλιστικά κράτη. Αυτό φαίνεται τώρα με την επιδημία πχ.

    Οι μεν ΗΠΑ πουλάνε ελευθερία και όχι Υγεία, η δε Κίνα πουλάει στο πόπολο υγεία, αλλά όχι ελευθερία! δηλαδή και τα δυο μοντέλα καπιταλισμού, μας δουλεύουν κανονικά, διότι Υγεία, Ελευθερία, Δημοκρατία, ή πάνε πακέτο, ή απλά, ΔΕΝ υφίσταται.

    ΕΜΕΙΣ λοιπόν, ως λαοί και εργατικές τάξεις γιατί πρέπει να επιλέξουμε ένα απο τα δύο; ΗΠΑ ή ΚΙΝΑ; εμείς θέλουμε ΥΓΕΙ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γιατί χωρίς κάποιο από αυτά, ΔΕΝ υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ από αυτά.

    Reply
  10. Πόλης

    Δεν μας είπατε; Εσείς που ταχθήκατε υπέρ της απαγόρευσης κυκλοφορίας πως σας φαίνεται η απαγόρευση των αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας;

    Reply
    1. Λέον

      Αγαπητέ, από οικολογική άποψη πρόκειται φανερά για ημίμετρο. Από επενδυτική έτσι και έτσι. Από πολιτική άποψη όμως είναι ευκαιρία: θα την πέσουμε στο ΚΚΕ γιατί δεν απειθαρχεί. Θα σου τα πει και ο San Ragnarok σε λίγο!

      Reply
      1. San Ragnarok

        αδερφέ Λέον , το να κλείσει το κέντρο για τα αυτοκίνητα ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ τα δρομολόγια της δημόσιας συγκοινωνίας σε όλο το λεκανοπέδιο με 1,2 ευρώ σου λέω το εισιτήριο θα ήταν ο,τι το καλύτερο. Αμ έλα όμως που δεν θα συμβεί αυτό!

        Και κλειστό το κέντρο για τα αυτοκίνητα, κ μισό διαλυμένες οι δημόσιες συγκοινωνίες με τα δρομολόγια να έρχονται κάθε 20′ και κυρίως κάθε 30′. Αμ δε γίνεται έτσι. Διότι τώρα, με άθλιες δημόσιες συγκοινωνίες, θα φρακαρουν οι περιφερειακοί δρόμοι. Άσε δε, που και σε συμβολικό επίπεδο, η προσβολή για εμάς τον λαό είναι απίστευτη, μιας και αυτό γίνεται για τα τουριστ: κλειστό το κέντρο, πρόστιμα , άθλιες δημόσιες συγκοινωνίες κ τίγκα κυκλοφορία οχημάτων περιφερειακά για τους Ινδιάνους ιθαγενείς , αστραφτερό ανοιχτό κέντρο για το κεφάλαιο και τα τουριστ. Καλό ε;

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Και φυσικά είναι για γέλια αλλά κ στοχασμό,το ότι μια ακόμα απαγόρευση, αυτή των οχημάτων στο κέντρο, βασίζεται πάλι, στην….ιατρική!!!! Λόγω κοβιντ απαγορεύονται τα αυτοκίνητα στο κέντρο. Δλδ άμα το αυτοκίνητο φύγει από την Μητροπόλεως δεν μεταδίδει τον ιό, άμα είναι μέσα τον μεταδίδει!!!!

        Για γέλια; Προφανώς. Αλλά κ για στοχασμό: η επιβολή πειθαρχίας της πλεμπας μέσω ιατρικοποιησης της δημόσιας ζωής και της καταστολής ήρθε για να μείνει. Εκτός κ αν την θεωρεί και αυτή ο Κώστας , λαϊκή κατακτηση.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Κώστα στείλε λινκ της οενγε να δούμε το μένουμε σπίτι που τάχα είπε.

        2. Κώστας

          Έλα μωρέ ανώνυμε που χρειάζεται link για να σου αποδείξω τι ? Ότι η ΟΕΝΓΕ πήγαινε στο υπουργείο υγείας με αυστηρή σύσταση να μην πάει ούτε ένας πολίτης για συμπαράσταση ? ‘Οτι έλεγε πως αν το κύμα είναι μεγάλο το ΕΣΥ δεν θα αντέξει και πως δεν αρκει η ατομική ευθύνη του χαμηλώματος της καμπύλης αλλά θέλουμε πρωτοβάθμια, ΜΕΘ, μέσα προστασίας και επιθετική πολιτική ιχνηλάτησης ? Μήπως πρέπει μάλλον εσύ να φέρεις link που να λέει η ΟΕΝΓΕ πως η φυσική αποστασιοποίηση δεν κάνει τίποτα ή κάνει κακό ?

          Η συζήτηση είναι πολύ κακή ήδη, μην την χαλάς περισσότερο

          Κώστας

      3. Κωστας

        Η ανατροπη του “η οικονομια δεν σταματαει και οσοι πεθανουν πεθαναν” ηταν καλο πραγμα ανωνυμε μπολαοναρικε, επιμενω. Το δε ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ εγω το εκανα γιατι το ζητησε η ΟΕΝΓΕ με πλειοψηφια ΠΑΜΕ-ΑΡΣΙ. Ποιον να ακουω δηλ, τον Αμβροσιο ?

        Γιατι δεν παιρνεις ονοματακι να εκφρασεις με αρχη μεση και τελος κατι και να το χρεωθεις, εστω σαν ανωνυμος με ενα nickname ?

        Ντρεπεσαι για τις μπολσοναρικες σου αποψεις ? Καλα κανεις

        Κωστας

        Reply
  11. Ανώνυμος

    Προφανώς κ το τελευταίο που με απασχόλησε εβερ, είναι να την πέφτω στο ΚΚΕ και στον Κώστα.

    Reply
  12. Θείος Γιωργος

    Μπράβο Νίκο. Πολύ ωραίο το αρθράκι σου. Έσκισες.
    Επειδή βλέπω ότι η συζήτηση ξεφεύγει θέλω να βάλλω το θέμα από την αρχή. Δηλαδη πώς στεκόμαστε μπροστά στην συγκεκριμένη επιδημία.
    Αν δεχτούμε το πιο καλοπροαίρετο σενάριο, ότι δηλαδή είχαμε έναν άγνωστης συμπεριφοράς ιό πιθανότατα τρομερά επικίνδυνο, λογικά κάνουμε καραντίνα για να ερευνήσουμε πως δουλεύει ο ιός.
    Στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πολύ χαμηλός αριθμός των τεστ. Μόνο 1,2% του πληθυσμού τεσταριστηκε. Τα επιχειρήματα ότι δεν υπήρχαν τεστ η λεφτά η υποδομές δεν ισχύουν.
    Αφού λοιπόν βρίσκεις ότι οι ηλικιωμένοι είναι ευάλωτοι, παίρνεις τα κατάλληλα μέτρα και λύνεις την καραντίνα.
    Στην Ελλάδα η καραντίνα χρησιμοποιήθηκε σαν αυτοσκοπός. Ο πολιτικός λόγος είναι προφανής (οικονομικά μέτρα και άθλιοι νομοι), αλλά υπάρχει και προσπάθεια δημιουργίας ηρωικής μυθολογίας που θα χρησιμεύσει σαν συνεκτικός δεσμός στο ακροατήριο της πιο ξεφτιλισμενης μετά τον πόλεμο ευρωπαϊκής δεξιάς.
    Βλέποντας την αλληλοσφαγη που γίνεται στο μπλογκ με πιάνει βαθειά απελπισια. Το να ξαναβλεπεις τα ίδια και απαραλακτα που έβλεπες τη δεκαετία του 70 είναι ανατριχιαστικό.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι αν φτιαχνοτανε από όλους τους ενδιαφερόμενους μια ομάδα ενημέρωσης-αντιπολο στην κρατούσα θα είδανε μια εξαιρετικά θετική και ανεκτίμητη πρωτοβουλία.
    Στηρίζω πικάπα. Νομίζω κάτι παρομοιο έλεγε στην αρχή. Μεγάλε δεν πειράζει που πενηνταρισες. Πιτσιρικάς εισαι ακόμα. Not too bad, not too bad.
    Στηρίζω και ψηφίζω ραγκναροκ επίσης. Καλό παλληκάρι εκρηκτικό συναίσθημα. Αυτό το τελευταίο θέλει λίγο μάζεμα γιατί καμμία φορά γίνεται επικίνδυνο.
    Επί τη ευκαιρία, γιατί είδα ιδεολογικούς αφορισμούς να πέφτουν βροχή. Σας χαλάει που η αντικομμουνιστική Ισλανδία έχει αναπτύξει απίστευτα αντανακλαστικα; Σας χαλάει που τα πήγανε πολύ καλά, με διαρετικους τρόπους μεταξύ τους, η Νορβηγία και η Σουηδια;
    Πολλά φιλιά σε όλους. Κοινή στοχευμένη δημιουργική δράση σε συγκεκριμένα θέματα. Τα υπόλοιπα θαρθουνε μονά τους.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Λοιπόν, ‘Ζήτω ο .Σουηδικός σοσιαλισμός”!
      Αυτό το “ψαγμένο” βρήκε να μας πει η επαναστατική αριστερά, μετά από …50 χρόνια!
      Μα αυτό έλεγε και ….το πασόκ από το ’74.

      Reply
      1. kokkiniotis

        Πάρε κάποιο όνομα. Και, με την ευκαιρία, έχω την υποψία ότι ο χώρος σου γοητεύτηκε απ’ το ΠΑΣΟΚ κάποια χρόνια αργότερα…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ακόμη κι έτσι αν είναι, (που ακριβώς δεν είναι, και, επι του προκειμένου, ποτέ δεν είπε “ζήτω η σουηδία”), δεν αλλάζει κάτι. Τα παθήματα να γίνονται μαθήματα.

    2. Γιώργος Θαλάσσης

      Όλη η ιστορία του covid αντίκειται στην απλή λογική!!! Αν πράγματι υπήρχε πανδημία και όχι κρυολόγημα όπως είπε αρχικά ο πολύς Τσιόδρας, θα έπρεπε μετά την άτακτη στροφή προς την ανοσία της αγέλης της κυβέρνησης να είχε θερίσει η πανδημία. Επίσης τα ποσοστά θνησιμότητας που από χώρα σε χώρα έχουν τεράστιες αποκλίσεις δεν στέκουν στη λογική. Επίσης ανύπαρκτη είναι η παρουσίαση σοβαρών επιστημονικών μελετών, οι ενημερώσεις γίνονταν μόνο από ξανθιές μεγαλοδημοσιογράφους πτυχιούχους ΙΕΚ. Οι γιατροί (ακόμη και αυτοί με επαναστατικές αναφορές ) δυστυχώς έδειξαν ότι έχουν μικρές αντιστάσεις στις πιέσεις των μονοπωλιακών επιχειρήσεων…
      Τέλος, να μην ξεχνάει η εργατική τάξη ότι όλες της οι επαναστάσεις έγιναν εν μέσω πανδημιών, πείνας και πολέμων, οπότε ας μην τρέμει το μικροαστικό φιλοκάρδι μας. Όλα αυτά που ακούμε είναι απλά οι καμπάνες που αναγγέλουν την Θεία Λειτουργία της Ιστορίας…
      Γλυκός ο ήχος τους!

      Reply
      1. Κώστας

        Επίσης αν η γη δεν ήταν επίπεδη θα πέφταμε

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Θαλάσσης

          Κώστα, οι καμπάνες ηχούν.Τώρα, άλλοι τις ακούν σαν κάλεσμα για επανάσταση κι άλλοι σαν επικήδειες. Πάντως, τις επαναστάσεις στην Ιστορία δεν τις έκαναν οι μεσήλικες, αλλά οι νέοι. Ευτυχώς δηλαδή…

        2. Κωστας

          Γιωργο θελω να σε βοηθησω αλλα δεν μπορω

          Κωατας

      2. Ανώνυμος

        Θυμάμαι στο φβ να λένε αρκετοί (ανενταχοι, μέλη/στελέχη πολιτικών οργανώσεων και κανά δυο πολιτικές δυνάμεις όπως πχ το ξεκίνημα )ενόψει της κανονικής πρωτομαγιάτικη συγκέντρωσης κ πορείας που διοργανώθηκε σε αρκετές πόλεις της χωρας, αλλά και μετά , ότι “δεν σέβεστε τον λαό”, “θα ψοφήσουν με αυτά που κάνουν κ θα πάρουν κ άλλους στον λαιμό τους”, ή “την σωστή πράξη την έκανε το ΚΚΕ που πραγματοποίησε συμβολικές συγκεντρώσεις “, κλπ.

        Τι λένε τώρα; Που είναι ο θερισμός λόγω κοβιντ; Που είναι; Πουθενά είναι η απάντηση.

        Η επιδημία κοβιντ, απεδείχθη εποχιακή μορφή βαριάς γρίπης, η οποία δεν είναι καθόλου για γελια, έχει θύματα, αλλά δεν δικαιολογεί καθόλου ιατρικώς, την πλειοψηφία των μέτρων λοκνταουν που πάρθηκαν. όπως ο διαχωρισμός με ελεγκτή μάλιστα το κράτος, της κυκλοφορίας σε σκόπιμη κ άσκοπη, η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας, τα πρόστιμα κ ι χαφιεδισμος, τα εξοδοχαρτα κ τα σμσ, το κλείσιμο των υπαίθριων χώρων.

        Όλα αυτά τα μέτρα, ειχαν αποκλειστική στόχευση την άσκηση υπακοής κ πειθαρχησης της πλεμπας. Σε Ελλάδα και παντού, από Κίνα μέχρι όπου εφαρμόστηκαν. Και ;υτα πάνε μαζί κ.με τις τεχνολογίες ελέγχου όπως ιατρικές εφαρμογές στα κινητά που φυσικά πρέπει να απαγορευθούν χτες κ να μην τις δεχτεί κανένας , κλπ.

        Τα μοναδικά μέτρα που έπρεπε και έχει δικαίωμα να πάρει μια κυβέρνηση , οποία και να είναι αυτή, είναι , εφόσον δεν ξερει τι ιός είναι αυτός, το κλείσιμο των μεγάλων κλειστών χώρων (σχολεία, σχολές, εργοστάσια, εκκλησία, εστίαση, εμπορικά) , το κλείσιμο της περιοχής και άσκοπης παραγωγής κ οικονομίας, η ενίσχυση κ η εοαρκεια ενός δημόσιου συστήματος υγείας , και η πραγματοποίηση τυχαίων και μαζικών δειγματοληπτικών τεστ . ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ Ή ΜΗ ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟΥ, ΥΠΑΚΟΗΣ Κ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗΣ της πλεμπας στο όνομα της υγείας, δεν έχει δικαίωμα να κάνει η κυβέρνηση. Κανένα.

        Reply
      3. Ragnarok

        Εννοείται φυσικά ότι από τα θετικά του ΚΟΚ ντάουν είναι ότι η ρύπανση παγκόσμια, μειώθηκε δραματικά αυτό το δίμηνο! Και αυτό δείχνει πόσο αναγκαίο για τον άνθρωπο , είναι να καταργήσει τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής κ κατανάλωσης κ να εφαρμόσει έναν κομμουνιστικό δηλαδή κοινοτιστικό τρόπο παραγωγής κ κατανάλωσης!

        Με αποαναπτυξη για όλον τον πλανήτη και όλους τους ανθρώπους, εξασφαλίζοντας τα βασικά: αξιοπρεπή κ αξιοβίωτη ζωή (εργασία, υγεία, παιδεία, στέγη ) και φυσικά τον ελεύθερο χρόνο για να τον κάνουμε δημιουργια, ή κ απλά αραγμα και τούμπαλιν.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          ..περιορισμό της άσκοπης κυκλοφορίας και των άχρηστων δαπανών…
          …χα, χα, χα!

        2. Ragnarok

          Ναι ανώνυμε κατάργηση του καταστροφικού καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής κ κατανάλωσης και εφαρμογή για όλους , ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και παντού του κοινοτιστικου/κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης: εξασφαλισμένα παιδεία, δωρεάν ποιοτική περίθαλψη, στέγη, 4ωρες εργασίας ημερησίως και 4 ημέρες εργασίας την βδομάδα, δημοκρατία και ελευθερία.

          Στην εποχή της αυτοματοποίησης δεν μπήκαμε; Μπήκαμε! Λοιπόν, η αυτοματοποίηση υποτάσσεται στις ανάγκες του πλανήτη και του ανθρώπου για αρμονική συμβίωση και όσον αφορά τον άνθρωπο για ελευθερία, δημοκρατία, υγεία, ελεύθερο χρόνο για όλους. Όχι για κάποια άρχουσα τάξη είτε καπιταλιστική είναι αυτή, είτε κρατική/κομματική γραφειοκρατία είναι αυτή! Οκ;

  13. Κνίτης της Ανασυγκρότησης

    Το αν θα σβήσει η φλόγα θα φανεί το επόμενο μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι λαϊκές διαμαρτυρίες, όποια έκταση και μορφή πάρουν, είναι μπροστά μας και συμφωνώ ΠΙκαπα ότι η ταξική πάλη είναι πρωτίστως πολιτική, όμως η πολιτικοποίηση της δεν έρχεται τόσο όταν προτάσσουμε πολιτικά ή και επαναστατικά συνθήματα, αλλά όταν μαζικοποιείται το εργατικό κίνημα, ώστε να μπορεί πραγματικά να θέσει τα πολιτικά του αιτήματα στην αστική τάξη. Δεν υπάρχει κάποια εκ των προτέρων εγγύηση ότι κάποια κομμουνιστική οργάνωση εν Ελλάδι θα ανταποκριθεί σε αυτά τα καθήκοντα, αλλά επειδή ακριβώς η φλόγα αδυνατίζει, ίσως να μην πρέπει να την καταβρέχουμε και εμείς, ιδίως όταν δεν έχει ανάψει ουσιαστικά κάποια άλλη εστία.

    Reply
    1. πικάπα

      Παραλειπόμενα μιας αυθόρμητης, αν και μεγάλης, πλην κατ εξαίρεση παρέμβασης. Θα αρκούσαν μάλλον τα σχόλιά μου 20/05/2020 at 09:12 και 21/05/2020 at 08:48 ως σχόλια επαρκούς αξίας έναντι της έκτασης τους, Τα υπόλοιπα μικρότερα σχόλια, τα οποία ενεπλάκησαν έμμεσα ή άμεσα σε αντίλογο, θα χρειάζονταν ασύμφορη έκταση για να εξηγηθούν καλύτερα, να υποστηριχθούν ικανοποιητικά και σε λίγες περιπτώσεις να επαναδιατυπωθούν. Δυστυχώς βλέπω πως αυτό το debugging, αλλά και τυχόν εκ νέου εμπλοκή σε διάλογο θα αύξανε ασύμφορα τις παρανοήσεις.
      [Παρ όλα αυτά, τσαπατσούλικα σημειώνω: Αντί για “τα περισσότερα κομμουνιστογενή μαζί με τα συνασπισμένα”, ορθότερο είναι το “οι περισσότεροι κομμουνιστογενείς μαζί με τους συνασπισμένους”. Ενώ στο “και μέχρι σημείου προσωπογλυψίματος” ορθότερο είναι “ως και μέχρι σημείου προσωπογλυψίματος από κάποιους”. Όσο για το “συμμάχησαν σε ένα συγκεκριμένο δήθεν μέτρο” καλύτερα να προστεθεί στην αρχή το “ουσιαστικά” ή “εξ αποτελέσματος”

      Από την παρέμβαση έλειπε η πιο αναλυτική/συγκεκριμένη τοποθέτηση σε τεχνοεπιστημοικά θέματα. Αλλά ορθώς και σκοπίμως, για τα δεδομένα του μέσου. Όσοι το επιχείρησαν εδώ τσαλαβούτησαν.
      Το μεγάλο πρόβλημα όμως που είδα εδώ είναι οι τρομερές παρανοήσεις έως και στρεψοδικείες. Προφανώς είναι μάταιο να επιχειρήσω να αναμετρηθώ με αυτές.
      [Παρ όλα αυτά δε γίνεται να μην τονίσω ότι δεν υπήρξε κανείς που να μην ήταν υπέρ της πρόληψης και του αυτοπεριορισμού. Ακόμη και οι συνωμοσιολόγοι νομίζω φυλάχτηκαν.. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ούτε τέθηκε θέμα για κουτουράδες και τσαμπουκάδες..
      Το θέμα όμως που τίθεται και επιχειρείται δυστυχώς να συσκοτιστεί, τρελίτσα, είναι ότι υπήρχαν αυτοί που εμμέσως πλην σαφώς,ή και αμέσως, πάντως ουσιωδώς, ήταν πολιτικά υπέρ του ανορθολογικού τυφλά οριζόντιου και ταυτοχρόνως στρεβλά επιλεκτικού κλειδώματος της κυκλοφορίας,, το οποίο βέβαια ήταν συγκολλημένο με συμπαρομαρτούντα, πρόστμα, αυταρχικό κλείσιμο ανοιχτών χώρων, αναστολή ιατρείων κ χειρουργείων, κατάρρευση της όποιας πρωτοβάθμιας, κ.α.. Γιατί όλο αυτό είναι που εμπειρικά ονομάστηκε και πέρασε στην ιστορία ως “μέτρα”]

      Η όλη παρέμβαση, αν και αυθόρμητη, δεν ήταν για άχτι. Η αποτίμηση τι ακριβώς μας έκατσε, τι καταλάβαμε και πως αντιδράσαμε έχει μεγάλη σημασία για το από δω και πέρα. Τίθενται πλέον με εμφατικό τρόπο ¨΄άλλα κόλπᨔ απέναντι στα οποία είμαστε θεωρητικώς και πρακτικώς τραγικά ανοχύρωτοι.

      Reply
      1. Ragnarok

        Σωστός πικάπα. Σωστός. Οποιοι αντιλήφθησαν τα εξης μέτρα: α. Διαχωρισμός απόράτος/κυβέρνηση της κυκλοφορίας των ανθρώπων σε σκόπιμη και….άσκοπη (sic!!!!) β. Απαγόρευση της…”άσκοπης” κυκλοφορίας και επιβολή χαφιεδισμού και προστίμων, γ. Εξοδόχαρτα και σμσ και με ελεγκτή την αστυνομία δ. Κλείσιμο ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ όπως πάρκα, άλση, βουνά, παραλίες, ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ….ΦΙΛΟΛΑΙΚΑ, δεν ξέρουν που πατούν και που πηγαίνουν!! Κατάπιαν ΟΛΗ την κρατική/κυβερνητική πρόβα γενικής πειθάρχησης της πλέμπας και μας την σέρβιραν και ως αναγκαία και ….φιλολαϊκή κιόλας!

        Τώρα που με την ιδια ιατρικοποίηση/ιατρική τεκμηρίωσης και επιχειρηματολογία της καταστολής και της δημόσιας σφαίρας έκλεισαν για ένα τρίμηνο το κέντρο τηςΑθήνας για τα αυτοκίνητα των ιθαγενών, ΤΙ ΛΕΝΕ;

        Το φθινόπωρο που παρόμοια μέτρα θα ξαναυπάρξουν ΤΙ θα πούνε;

        Reply
        1. Ragnarok

          Για να μην πω ότι, σε περιπτώσεις που θα ξεσπάσουν λαϊκά κινήματα λόγω της εξαθλίωσης, θα είναι ενδεχομένως και πιο εύκολο για την τότε κυβέρνηση (γιατί το κράτος έχει πάντα συνέχεια είτε με την αριστερα του κεφαλαίου κυβερνηση, είτε με την δεξιά, είτε με τους εθνικιστές, είτε με την σοσιαλδημοκρατία), να κηρύξει απαγόρευση ασκοπης κυκλοφορίας και επιβολή πάλι εξοδόχαρτων και σμσ. Μιας και θα έχει ήδη πάρει το κολάϊ από την προβα γενικής πειθάρχησης ελέω κορωνοϊου.

          Τι θά λένε πάλι; Φιλολαϊκή κατάκτηση;

        2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Ragnarok αν ξεσπάσουν λαικα κινήματα την κάτσανε οι απο πάνω γιατι δύσκολα περνάνε απαγορευσεις.Το βλέπω να χρησιμοποιουν το πενταψηφιο σιγουρα σε περιπτωσεις απαγορευμενων πορειων( πχ επισκεψεις,κλιντον,ομπαμα,μερκελ κλπ). Γενικα αυτα τα μετρα θα τα πάρουν για να φοβηθει ο κοσμος να μην κατεβει στους δρομους .Χαρακτηριστικο παραδειγμα τωρα η Ισπανια που ο κοτσιδας των ποδεμος( αυτος με την βιλάρα) περασε νομους μαζι με τους σοσιαλιστες με αδιανοητες απαγορευσεις ακομα και για λαικες συνελευσεις σε πλατειες! Δυστυχως δεν με βοηθανε τα ισπανικα μου για πολλα.Ελπιζω να βρω αρθρα σε μεταφραση…

        3. Ανώνυμος

          Δυστυχώς θοδωρε εκτός από την σοσιαλδημοκρατία, την δεξιά, τον εθνικισμό που είναι οι παντοτινες και αιώνιες καπιταλιστικές πολιτικές δυνάμεις, τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί και η αριστερά του κεφαλαίου: πολιτικές δηλαδή δυνάμεις οι οποίες έχουν αριστερές ή/και κομμουνιστικές καταβολές αλλά πλέον λειτουργούν ως καπιταλιστικές πολιτικές δυναμεις. Τέτοιες δυνάμεις είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ποδεμος, το κκ Γαλλίας, Ισπανίας , το κκ Κίνας, το κκ Βιετνάμ κλπ.

          Εθνικιστές, σοσιαλδημοκράτες, δεξιοί, αριστερά του κεφαλαίου, όλες αυτές οι δυνάμεις πολιτικό στόχο έχουν το να ηγεμονεύει το εθνικό κ υπερεθνικό κεφάλαιο , το καπιταλιστικό έθνος/κράτος και η ε.ε., πάνω στους λαούς .

          Δείτε πχ τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα με την κωμωδία που ορίζεται στον Έβρο: ένα σαχλιδημοδιευμα ελληνικού κίτρινου τύπου, αναπαρηχθη από τον ευρωπαϊκό κίτρινο τύπο αρχικά κ ξαναεπεστρεψε στην Ελλάδα σαν τεράστιο νέο! Κυριολεκτικά το τίποτα συνέβη στον Έβρο κ όμως, εδώ έχουν λυσσαξρι εθνικιστικά, όχι μάνας άλλος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ΜΜΕ του!!!!!!

          Εξαφανιζολ ο ΣΥΡΙΖΑ πιστός στην γραμμή της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της επιδημίας, εξαφανιζολ ο ΣΥΡΙΖΑ από παντού διότι την ίδια με τη ΝΔ πολιτική εφαρμόζει σε βάρος της πλεμπας, τι βρήκε να σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την επιδημία; Βρήκε να σηκώσει το εθνικιστικό δηλητηριο, με αφορμή το εξαιρετικά ασήμαντο γεγονός στο ποτάμι του Έβρου. Γιατί; Γιατί όπως είχε δηλώσει κ ο καπιταλιστής μέντορας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, το κράτος , έχει συνέχεια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ως καπιταλιστική πολιτική δύναμη, έχει κάθε συμφέρον να ταισει την πλεμπα εθνικισμό/σανό/κοροιδια όπως κάνει και η ΝΔ και οι εθνικιστές, από το να υποχρεωθεί να αλλάξει την καπιταλιστική πολιτική του.

        4. Ragnarok

          Νατα μας!!! Η Κομισιόν (και φυσικά και τα ευρωπαϊκά καπιταλιστικα έθνη/κράτη κατά μόνας, ναι ντε, αυτά που θα ήταν η μοναδική ανάσχεση για τα δεινά της όντως άθλιας παγκοσμιοποίησης), συστήνουν την… “εθελοντική εγκατάσταση στα κινητά, εφαρμογών ιχνηλάτησης του κοβιντ και των φορέων του’.

          Πώς το πάμε; Ρουφιανιλικι; Κρατικός χαφιεδισμος και παρακολούθηση; Αλλαγή ανθρωποτυπου και κατανόηση του διπλανού όχι ως δυνάμει φίλου αλλά ως υγειονομικής βόμβας ; Ρουφιανιλικι μεταξύ της πλεμπας; ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΑΖΙ , στο όνομα του κοβιντ κ της υγείας. Μάλλον συμπληρώνουν την λαϊκή κατακτηση του εξοδοχαρτου, του σμσ, του κλεισίματος βουνών, παραλιών, αλσων, πάρκων, την ποινικοποίηση της….άσκοπης(sic!!!!)κυκλοφορίας, που κάποιοι τα αντελήφθησαν ως λαϊκή κατακτηση και που κάποιες πολιτικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της καραντίνας δεν βρήκαν λέξη να πουν για αυτά. Τώρα;

          https://m.tvxs.gr/mo/i/317838/f/news/sci-tech/koronaios-i-ixnilatisi-epafon-meso-smartphones-kai-i-anisyxia-gia-ta-prosopika-dedomen.html

        5. Κώστας

          Μια κομμουνιστική αριστερά μόνο κωμωδία δεν το θεωρεί να λέει ο ΥΠΕΞ πως δεν τσακωνόμαστε με τους συμμάχους για λίγα μέτρα έδαφος.

          Το ότι συμφωνείς με τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και όχι τον σημερινό δεν σε κάνει λιγότερο συστημικό. Επίσης συμφωνείς και με την ΝΔ, τέλεια. Να θυμηθείς να μας πεις πως επιτομή της πολιτικής της ΝΔ ήταν το εξοδοχαρτο, ο Έβρος ανήκει στα ψάρια του

          Και οι φωνές του ΣΥΡΙΖΑ για τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι εθνικιστικές κραυγές γιατί δεν λέει για το ΝΑΤΟ κλπ

          Κώστας

  14. Θείος Γιωργος

    Ζητώ την υπομονή σας που επανέρχομαι.
    Ζ ουμε την πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση στο πλαίσιο της βιοπολιτικης. Χρησιμοποιήθηκε η άγνοια και ο φόβος με φορέα τα μέσα ενημέρωσης έντυπα και ηλεκτρονικά.
    ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΤΙΠΟΛΟ.
    Η δημιουργία αυτού του αντιπόλου και η βαρυτητα της πιστευω οτι εχει υποτιμηθει τραγικα. Εκτος των αλλων, θα μπορουσε να ειτανε πεδίο συνεργασίας όλων των δυνάμεων που αντιμάχονται αυτή την κατάσταση, διατηρώντας ο καθένας ταυτοχρονα την προσωπική του και οργανωτική του αυτονομία.
    Η ιστορία του ιού δεν έχει ακόμα τελειώσει, οπότε η αναγκαιότητα αυτής της προσπάθειας είναι επίκαιρη.
    Μπροστά στις νέες αυτές καταστάσεις καθένας πρέπει να αξιοποιεί χωρίς προκαταλήψεις όλα τα νέα στοιχεία για να διαμορφώσει άποψη και τακτική. Ισλανδούς, Νορβηγους, Σουηδούς, Γερμανούς, Κορεάτες, Ιωαννίδη κλπ.
    Συγγνώμη αν η κριτική μου ειτανε σκληρή, αλλά έγινε με καλή πρόθεση. Σωστή η λάθος είναι θέμα του πως το βλέπει ο καθένας.
    Ευχαριστώ για την επικοινωνία

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Σωστός θέιε Γιώργο! Θα έχουμε ξανά απο Οκτώβρη το ίδιο περίπου σκηνικό: Θα ληφθούν ξανά παρόμοια (δεν νομίζω πάλι γενικό λοκ ντάουν αλλά δεν ξέρω κιόλας). Τι θα κάνουμε τότε; Ξανά μέσα;

      Επίσης τα κράτη και το κεφάλαιο ελίσσονται: Μπορεί να μας πουν “οκ, οχι απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά βάλτε στα κινητά σας εφαρμογές που σας ειδοποιούν αν είστε φορέας, ποιός άλλος διπλα σας πιθανόν είναι, κλπ”. Θα τις δεχτούμε; Φυσικά και ΔΕΝ πρέπει να τις δεχτούμε! Ρουφιανους και νοοτροπίες, που μας μαθαίνουν τα αντιμετωπίζουμε τον διπλανό μας αντί για δυνάμει σύντροφο και συναγωνιστή, δυνάμει υγειονομική βόμβα, ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΧΤΕΣ, Α Π Ο Ρ Ρ Ι Ψ Ε Ι !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Δεν θέλουμε ηλεκτρονιές εφαρμογές, δεν θέλουμε διαχωρισμού της κυκλοφορίας σε σκόπιμη και ασκοπη, δεν θέλουμε την κυβέρνηση, το κράτος και το κεφάλαιο να τα νοηματοδοτούν αυτα, δεν θέλουμε πρόστιμαμ ρουφιανιλίκι, εξοδόχαρτα, και σμσ, δεν θέλουμε κλειστους τους υπαίθριους χώρους, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΙΑΤΡΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της δημόσιας ζωής, των διαπροσωπικών σχέσεων!!!!!!!!!!

      ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ , ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.

      ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

      ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΔΟΧΑΡΤΑ, ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΣΜΣ

      Reply
  15. πικάπα

    Θείε Γιώργο, δεν προλαβαίνουμε για αυτά τα ωραία και ενωτικά που λες. Νιός ήμουνα και πλησιάζω τα 60..Τέτοια πρόθεση δεν βλέπω δείγμα. Ενώ έρχονται καπάκια θέματα, μην ανοίξω. Να κάνουμε λοιπόν τη φιλοτιμία να το αρχίσουμε εδώ και τώρα αυτό το αντίπολο που λες; Για δοκιμή ε, να δούμε πως θάταν άραγε;.Αλλά δεν πιστεύω σε θαύματα θείε Γιώργο..Έτσι λοιπόν, ενώ η τεχνοεπιστημονική αποτίμηση είναι πολύ πιο απαιτητική, βγάζω τα παπούτσια και θα τσαλαβουτήσω..
    Κι ας κοπιάσουν οι εγχώριοι γιατροί του ΚΚΕ και του ΝΑΡ, ας είναι και της παρέμβασης και του κομμον τρομάρα τους, κι ας καταδεχθούν και οι καριερίστες του εξωτερικού Πουλίκοι και Γρηγόρηδες να μου πουν πως λέω παρλαπίπες. Αει να δουμ..Θα τα πω ως κοινός θνητός, και έλαχε κάπως και νάχω κάνει και εφαρμοσμένος αλλά και ερευνητικός τεχνικός επιστήμονας. Γιατί τάχουμε φορτώσει στον καθένα “ειδικό” που εστιάζεται ή και εκστασιάζεται με την ειδικότητά του κι άκρη δεν βγαίνει.
    Και βέβαια η επιστημονική αποτίμηση ΔΕΝ μπορεί να αφεθεί αποκλειστικά ούτε στους γιατρούς, ούτε βέβαια στους στατιστικούς χαρτογιακάδες..Η επιστήμη είναι πια αναπόφευκτα δια-επιστήμη. Πολύ μεγάλη ιστορία το γιατί. Όπως και η κοινωνική και πολιτική απόφανση, ΔΕΝ πρέπει να αφεθεί αποκλειστικά στην όποια επιστημονική αποτίμηση δήθεν ειδικών, άλλη τρομερή ιστορία το γιατί.

    1) Στη φτωχή Ελλάδα ο ιός φαίνεται πως Δεν περπάτησε και έκτακτη ανάγκη δεν υπήρξε για προφανείς λόγους (θέσης, χαμηλής διεθνοποίησης, οπότε πρόλαβε η αυτονόητη ασφάλιση των συνόρων. Πιθανά πρόλαβε και λειτούργησε κάπως και η αποφυγή των κλειστών χώρων και γενικότερα η αποφυγή των μη απαραίτητων συνωστισμών και υπερβολών που έτσι κι αλλιώς είναι τα στάνταρ/δοκιμασμένα προληπτικά μέτρα κατά των αναπνευστικών λοιμώξεων) -Και ο καιρός θεός της Ελλάδος ίσως, πάντως δεν σωθήκαμε λόγω Μωυσέων, ιεροψαλτών, λοχαγών και προστίμων.
    2) Σε δυτικές χώρες κόμβους φαίνεται πως υπήρξε σοβαρό θέμα- αλλά όχι σε όλες – ενώ στην Ασία υπήρχε μεγάλη διαφορά.
    3) Η εντυπωσιακή διαφορά θνησιμότητας σε διάφορες χώρες όπου πράγματι περπάτησε αρκετά ο ιός, είναι κεφαλαιώδες στοιχείο της αποτίμησης που Δεν δικαιολογεί τρόμους αλλά απαιτεί καίριες απαντήσεις. Ακόμη και εντός της δυτικής Ευρώπης. Που Βέλγιο, που Γαλλία, που Γερμανία (= μηδέν excess deaths).Ολλανδία ίσον με Σουηδία και Ελβετία, καλύτερα από Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία..Αυτές (πλην Γερμανίας) είναι οι Ευρω-χώρες όπου περπάτησε αισθητά ο ιός.
    4) Υπάρχει όμως αφερεγγυότητα στα νούμερα που προσμετρώνται ως “νεκροί Απο κορωνοϊό” και το εγκυρότερο στοιχείο είναι ο συνολικός αριθμός θανάτων από κάθε αιτία.
    5) Η θνησιμότητα λόγω του ιού είναι προφανώς πολύ μικρότερη από αυτή που προκύπτει από τις επίσημες αναπαραστάσεις, ή τις τρομοπροβλέψεις, ή από τα ήδη έτοιμα από καιρό φαντασμαγορικά γραφικά συστήματα ευώνυμων ιδρυμάτων.
    6) Σημαντική ιδιαιτερότητα κρίσιμης σημασίας: Αντίθετα με τις έως τώρα ιστορικές επιδημίες, αυτή δεν φαίνεται να αφορά πρακτικά τους νέους (όπου τα ποσοστά γενικής θνησιμότητας από κάθε αιτία μένουν παντελώς ανεπηρέαστα), αλλά αφορά ευπαθείς και ηλικιωμένους, κυρίως ηλικιωμένους – Όπου ακόμη και για τους ηλικιωμένους το ποσοστό θνητότητας δεν δείχνει σοβαρά πολλαπλάσιο από το στατιστικά αναμενόμενο ετήσιο ποσοστό θνησιμότητας..
    7) Ακόμη ωστόσο δεν υπάρχουν διαθέσιμες ουσιώδεις μελέτες ικανές και έγκυρες, ενώ ήταν εντυπωσιακή η υστέρηση ως και άρνηση διεξαγωγής επιδημιολογικών ερευνών, διεθνώς. Ραντεβού στα τυφλά..
    8) Προφανώς υπήρξε υγειονομική κρίση, αλλά εξίσου προφανώς “πειράχτηκαν” ειδήσεις, εικόνες και βίντεο, κατ αναλογία της προπαγάνδας για τον πόλεμο του κόλπου, της Γιουγκοσλαβίας, της τρομοκρατίας κλπ, κλπ, κλπ,
    9) Εν τω μεταξύ, στη σύγχρονη χρηματοεξαρτώμενη “επιστήμη” εδώ και πολλά χρόνια κατασκευάζονται και κυκλοφορούν με μεγάλες αξιώσεις και “μελέτες” με αφερέγγυο, μη αναπαράξιμο ενδεχομένως άρα και πειραγμένο “αποτέλεσμα”. (Σχετικές μετα-αναλύσεις ειδικά για το μη επαναλήψιμο των συντριπτικά περισσότερων ιατρικών μελετών είναι το έργο που έκανε σεβαστό διεθνώς τoν Ιωαννίδη)
    10) Γενικώς λέμε ότι λέμε και επιχειρηματολογούμε για την επιδημία με ίδιες εντυπώσεις και απόψεις, αλλά όχι με επαρκή και έγκυρα δεδομένα.
    ΑΛΛΑ
    11) Υπήρξε πανευρωπαϊκά (βλ το site euromomo) ένα σημαντικό peak των επιπλέον θανάτων από κάθε αιτία, το οποίο άρχισε σχετικά καθυστερημένα. Αυτό Δεν επιτρέπει αφορισμούς ότι δεν τρέχει τίποτε. Κάτι επιπλέον τρέχει στα σοβαρά αναπνευστικά λοιμώδη, αλλά είναι ακόμη αρκετά απροσδιόριστο, με μια επίσημη και εταιρική “ιατρική” που πιάστηκε και εξακολουθεί αδικαιολόγητα αδιάβαστη, ασυντόνιστη και ανίκανη σε βασικές προλήψεις, εκτιμήσεις και αναδράσεις:
    12) To peak (και οι επιπλέον θάνατοι) είναι αρκετά μεγαλύτερο από αυτό των 2-3 προηγούμενων ετών. Το peak (και οι επιπλέον θάνατοι) Δεν είναι όμως θεαματικά μεγαλύτερο των 2-3 προηγουμένων ετών (το peak π.χ δεν διπλασιάζεται καν, ενώ το σύνολο των θανάτων απλά αυξάνει κατά ένα ποσοστό). Αλλά τι συμβαίνει άραγε σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες ;
    13) Οι επιπλέον θάνατοι είναι αρκετά Λιγότεροι από αυτούς των αρκετά σοβαρών επιδημιών στα μέσα του 20ου αιώνα, όπου Ποτέ δεν ετέθη θέμα κλειδώματος.. – ενώ Δεν υπάρχει σύγκριση με την “ισπανική γρίπη” της αρχής του αιώνα, ποσοτική είτε ποιοτική, ούτε καν
    14) Αιτιάσεις ότι επέδρασαν θετικά τα αυστηρά lockdown αν και πόσο, Καθόλου Δεν μπορούν να βεβαιωθούν με δεδομένα. Αντίθετα οι ενδείξεις των καμπυλών των διαφόρων χωρών που πήραν αρκετά διαφορετικής έντασης μέτρα είναι ότι στις δυτικές χώρες, όπου ο ιός πρόλαβε και περπάτησε για κάποιο λόγο, το peak ακολούθησε λίγο πολύ την ίδια εξέλιξη, ανεξάρτητα από το είδος του locκdown (η και μη locκdown).
    15) Πράγμα που σημαίνει ότι lockdown έκτακτης και ειδικής ανάγκης άνω των 2 εβδομάδων, (που καθώς φαίνεται είναι ο επιδημιολογικός κύκλος καραντίνας του ιού) είναι αυθαίρετος και υγειονομικώς μάλλον βλαβερός κομπογιαννίτικος μεσαιωνισμός. Εξάλλου ο χρόνος αυτός είναι υπεραρκετός για να κάτσεις να σκεφτείς τις σου συνέβη όταν έχεις πιαστεί στον πόλεμο ξεβράκωτος, και να σκαρώσεις κακομοίρη ξεχασιάρη ένα άμεσα βιώσιμο σχέδιο..Υπερ αρκετός για να επιστρατεύεσεις τους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους για σιδερένια πρωτοβάθμια περίθαλψη και δευτεροβάθμια νοσοκομειακή οχύρωση και για μια πάση θυσία παραγωγή των απαραίτητων υλικών και εφοδίων. Πράγματα που ποτέ δεν συνέβησαν, όπερ έδει, ο πόλεμος δεν ήταν κατά του ιού.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
    1) Ήδη υπάρχουν οι ενδείξεις ότι ΑΛΛΑ στοιχεία, ήταν τα σημαντικότερα : Όπως το βιοτικό επίπεδο, η δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης από μια λειτουργική πρωτοβάθμια περίθαλψη, η στοχευμένη και έγκαιρη πρόληψη και δράση, η ολοκληρωμένη υποστήριξη ευπαθών.
    2) Εντύπωση προκαλεί ότι σοβαροί άνθρωποι περιμένουν το εμβόλιο να σωθούμε υποχρεωτικά με νόμο..Αλλά ποιο εμβόλιο; ποτέ δεν μπόρεσε να γίνει για RNA. Ακόμη και για τη γρίπη (DNA) έχει λέει max30% επιτυχία. Δεν το λες πάντως σωτηρία…Διαφορετική ιστορία είναι τα σωτήρια εμβόλια κατά των σταθερών ιών, όπως ευλογιά, κλπ.
    3) Η αξιολόγηση καμπυλών είναι ΨΥΧΡΟ και ΑΓΡΙΟ πράγμα. Κανείς δεν θα έπρεπε να ασχολείται με αυτά, γιατί κάθε ζωή είναι πολύτιμη..Αλλά ο ιός όμως ασχολείται. Επομένως, αν κανείς θέλει να έχει γνώμη και να κάνει κάτι, πρέπει να βλέπει καμπύλες, αλίμονο, με ανθρώπινους θανάτους. Να συγκρίνει και να συσχετίζει νούμερα, να υπολογίζει ζωές ως νούμερα. Κατόπιν, να συγκρίνει και να ιεραρχεί τους κινδύνους και να Αναλαμβάνει τους κινδύνους των εκτιμήσεων…Αλλιώς, αν δε μπορεί, γίνεται παπάς, ή ίσως πολιτικός. Ποιος όμως οφείλει να γνωρίζει και άρα ποιος δικαιούται τελικά να αποφασίζει;

    Κοπιάστε και διορθώστε. Τσαλαβούτησα. Για το αντίπολο,,,,

    Reply
    1. Λέον

      Αγαπητέ, χαίρομαι για τη νηφαλιότητα την προσγειωμένη και επιστημονική προσέγγιση αυτής της παρέμβασής σου. (συγχώρα με που δεν μπορώ να πω το ίδιο και για προηγούμενες σχετικές παρεμβάσεις σου, όπου η ακατανόητα «χολερική» και ασύμμετρη αντιμετώπιση της στάσης του ΚΚΕ για το θέμα του Covid-19 επισκίαζε τα πάντα).

      Συμφωνώ ότι η απόκλιση της χρονικής εξέλιξης των συνολικών θανάτων από την στατιστικά αναμενόμενη συμπεριφορά αποτελεί αντικειμενικό μέγεθος για την αποτίμηση των συνεπειών και της βαρύτητας της επιδημίας. Αυτή η μεταβολή παρουσιάζεται με ακρίβεια στα πρωτογενή στοιχεία που παρουσιάζονται στο EuroMomo. Η αύξηση των θανάτων (που δεν έχουμε κανένα επιχείρημα να τους αποδώσουμε σε άλλη αιτία πλήν του Covid-19) στο τελευταίο τρίμηνο, σε σχέση πάντα με τους αναμενόμενους, είναι εμφανής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι εμφανές επίσης πως στην αύξηση των θανάτων πανευρωπαϊκά η Ελλάδα είναι πρακτικά με μηδενική συμμετοχή.

      Ωστόσο για την εκτίμηση της σφοδρότητας της επιδημίας από τα δεδομένα του Euromomo και για το συμπέρασμά σου πως «οι επιπλέον θάνατοι δεν είναι όμως θεαματικά μεγαλύτερο των 2-3 προηγουμένων» λάβε υπόψη 1) πως σε αντίθεση με άλλες χώρες που δίνουν συνολικά στοιχεία η Γερμανία δίνει στοιχεία από δύο μόνο περιοχές (Βερολίνο και Hesse) που είναι και οι λιγότερο χτυπημένες 2) Παρά το γεγονός πως ο συνολικός αριθμός των θανάτων λόγο Covid-19 φαίνεται πως είναι ίσος ή και μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό λόγο της ετήσιας χειμωνιάτικης γρίπης, αυτός ο αριθμός τουλάχιστο για Ιταλία και Ισπανία, που διαθέτουν δημόσια σχετικά στοιχεία, προέρχεται από ένα υποσύνολο του συνολικού πληθυσμού πρακτικά από ορισμένες πόλεις που βρίσκονται σε περιοχές που χτύπησε έντονα η επιδημία. Εκεί λοιπόν φαίνεται πως η επιδημία θέρισε. Το γεγονός ότι η κορυφή στην καμπύλη των θανάτων προέρχεται από ένα σχετικά μικρό μέρος του πληθυσμού επισημαίνει ξεκάθαρα πως οι συνέπειες και η δριμύτητα της επιδημίας κάθε άλλο παρά αμελητέες είναι. Το ότι δεν «αγκάλιασε» το σύνολο της έκτασης κάθε χώρας δεν μπορεί παρά να αποδοθεί στα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν.

      Θα ήταν υπερφίαλο να ισχυριστεί κανείς πως η βαρύτητα και οι επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19 (που σίγουρα δεν είναι μια κοινή γρίπη ούτε ως προς τους θανάτους ότε ως προς την χρονική περίοδο εμφάνισης), έτσι όπως την κατανοούμε σήμερα βάση των στοιχείων που διαθέτουμε, θα μπορούσε να έχει προβλεφθεί κατά την περίοδο της έναρξης της. Προφανώς δεν ισχύει το ίδιο για τις εκτιμήσεις των κοινωνικών επιπτώσεων από τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών και της οικονομικής δραστηριότητας. Για αυτά υπάρχουν καλά μελετημένοι νόμοι και εργαλεία ανάλυσης, αναφέρομαι σε μαρξιστικές αναλύσεις βεβαίως, και όχι στις μαρξίζουσες προσεγγίσεις που έχουν γίνει πολύ της μόδας τελευταία…

      Τέλος, μιας και το ψάχνεις το θέμα, θα εκτιμούσα τη γνώμη σου στο «φαινόμενο» της διπλής κορυφής του χειμώνα του 2018. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο γεγονός που να μπορεί να συσχετιστεί με τα δύο διακριτά «γεγονότα» εκείνου του χειμώνα.

      Reply
    2. πικάπα

      Θα χαιρόμουν, αν δεν ήσουν μόνο ένας..
      Για Γερμανία αυτά που λες και συγκρίσεις εντός Ευρώπης, όλα είναι υποθέσεις και εντυπώσεις – χρειάζονταν έγκυρα νούμερα επιδημιολογικής μελέτης. Απίστευτη η απουσία τους.
      Η διπλή κορυφή, του 2018..δεν έχω εξειδικευμένες πληροφορίες, μου αρκεί η γενική γνώση ότι η φυσική πραγματικότητα ποτέ δεν κινείται με την καθιερωμένη κανονική κατανομή-καμπάνα. Αυτή είναι μόνο στη φαντασία μας. Οι δε μέσοι όροι και τα ποσοστά δεν είναι το μόνο στατιστικό, καθώς η διασπορά είναι πάντα ακανόνιστη και απείθαρχη. Δεν το βρίσκω καθόλου ακανόνιστο δηλαδή, να έχουμε τη μια χρονιά διπλό και τριπλό, ακόμη και πενταπλό peak. Καθόλου δεν σημαίνει αυτό ότι έχουμε πενταπλούς θανάτους = παρατήρησες φαντάζομαι ότι τα αναπαριστώμενα peak και εμβαδά δεν είναι αναλογικά, αλλά είναι η απόσταση από την ημιτονοειδή baseline. Η οποία baseline προφανώς βγαίνει από μέσους όρους δεδομένων σε βάθος δεκαετιών (;) και επομένως θάπρεπε να δούμε τα δεδομένα όλου του 20ου. Και μήπως άραγε η φετινή διασπορά έχει σχεδόν ξανασυμβεί και δεν είναι τόσο πρωτοφανής; Μήπως λέω..καλό θα ήταν να δούμε… Να συγκρίνουμε επιτέλους και με τις σοβαρές επιδημίες του 20ου, ποιος δεν θάθελε την αλήθεια;
      Να θυμηθούμε και τι έγινε τότε, πως αντέδρασε η ανθρωπότητα. Νομίζω πως η τωρινή αντίδραση θα καταδειχθεί υστεροτρομολαγνική. Και δεν εννοώ προφανώς φίλε Λεον, την κατ αρχή κοινωνική αποστασιοποίηση από τους συνωστισμούς σε κλειστούς χώρους κλπ, φύλαγε τα ρούχα σου μέχρι να δούμε.. (προσωπικά, την εφάρμοζα από αρχές Φλεβάρη ακούγοντας για Κίνα, αφού μου είχε κάτσει και μια γερή αναπνευστική το Γενάρη!)

      Εδώ ΣΟΣ πρέπει επιτέλους να πάψει η απίθανη απροδιοριστία τι εννοούμε επιτέλους προληπτικά μέτρα, τι εννοούμε καραντίνα, τι εννοούμε λοκντάουν. Ποιος θα καταρρίψει με νούμερα ότι το 80% της πρόληψης είναι η αποφυγή κλειστών χώρων και μεγάλων συνωστισμών; (εκτός αν πράγματι χρειάζεται= αποφυγή, όχι απολεισμός). Ποιος μπορεί να ισχυριστεί βάσιμα, ότι η τυφλή γενική απαγόρευση κυκλοφορίας προσφέρει έστω το λοιπό 20%; Όταν μάλιστα, αν και υποτίθεται κλειδωμένος και δουλεύεις αν είσαι άτυχος “χρήσιμος”, αλλά και σουπερμάρκετ πας κλπ κλπ; Άρα “κλειδωμένος-ξεσμάζωχτος” σαν τον “ανίκητοι- ηττημένοι”; Τι εννοούμε τελικά καραντίνα; Γιατί έχουμε μπλέξει τα σύμπαντα. Καραντίνα του ιού, δύο εβδομάδες, στοχευμένη, εντοπισμένη, και παρακαλώ, ολοκληρωμένη υποστήριξη του καραντινιασμένου. Εκεί που υπάρχει διαπιστωμένος λόγος, τον καραντίνιασες, ανέλαβες να τον ταϊζεις με το κουταλάκι στο στόμα και να του αλλάζεις και πάνες. Έτσι πάει!
      Αλλά όπως είπα, ΟΚ, αν η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια, άντε δεκτή ως και γενική “καραντίνα” τουρλουμπούκι, 2 όμως το πολύ βδομάδων, εάν πραγματικά γίνεται χαμός και δεν ξέρεις από που σούρχεται και σου πεθαίνουν στο δρόμο.(*).Αλλά μέχρι εκεί.

      (*) Πράγματα που δεν μας έγιναν εδώ τουλάχιστο. Όσο για το καμιόνια στην Ιταλία, μικρό καλάθι, θυμάμαι και τον κορμοράνο(;) που έβγαινε από το πετρέλαιο στον κόλπο, τότε με τον Σανταμ, παρμένο από Αμερική από περιβαλλοντικό δυστύχημα πετρελαϊκής. Την είδηση στην Ιταλία καθόλου δεν την θεωρώ fake, αλλά καταφανώς enhanced. Τιναυτορε;;; Άλλα κόλπα. Όπως η παραλία της Θεσσαλονίκης..Μπορεί να είμαστε όλοι εν δυνάμει φοβικοί (καλό, ο φόβος φυλάει τα έρμα) αλλά δεν είμαστε και τόσο χαζοί.

      (**). Δεν ήταν καθόλου υπερφίαλο φίλε μου να έχουν ληφθεί στη δύση βασικά προληπτικά μέτρα, όταν επί επισήμως δυο μήνες η επιδημία γυρόφερνε στην Κίνα. Βάλε και κάτι μυστήριους θανάτους από πνευμονία στη δύση πριν αρκετούς μήνες που έφταιγαν λέει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Αλλά πέρα βρέχει. Την άλλη φορά εδώ αγόρασαν διπλά άχρηστα εμβόλια, τώρα πετούσαν αετό. Οι ίδιοι ήταν..Ώσπου..α ανησυχείτε; Ε τότε κλειδωθείτε να μάθετε.
      Όπως έχει κατ επανάληψη διατυπωθεί και προβλεφθεί από επιστήμονες, ως και καλλιτέχνες, πολύ σοβαρότερες επιδημίες πιθανότατα να ανακύψουν. Τι θα κάνουμε; Πως θα ζήσουμε; Αλλά ακόμη και το event 201, καθόλου δεν είναι fake news. Κάποιοι ήταν μάλλον έτοιμοι για όλα. Παρόλα αυτά βρεθήκαμε όλοι με τις πυτζάμες..Γιατί άραγε;

      Reply
    3. πικάπα

      Προς Λεον. Συμπληρωματικά, σχετικά με το ότι χτυπήθηκαν μόνο συγκεκριμένες περιοχές, και επομένως αν είχε διασπαρεί το ίδιο και αλλού κλπ..οκ, υπόψη, αλλά εντάσσονται στην πάντοτε παρούσα χωρική διασπορά που πάντα συναντάται και πρέπει να ερευνάται. Αλλά πάντα υπάρχει η διασπορά, ως τυχαιότητα, όπου δράσεις ποικίλων παραγόντων -π.χ. πυκνοκατοίκηση, καλή πρωτοβάθμια, καιρός, ταχύτητα επισκέψεων και επισκεπτών, χίλιοι δυο παράμετροι που από αδυναμία ανάλυσης δεν πρόκειται να διαυγασθούν εντελώς και έτσι- ονομάζονται ως τυχαιότητα! Δεν υπάρχει δηλαδή μόνο χρονική διακύμανση των φυσικών φαινομένων αλλά και χωρική και δεν πρέπει αυτά να μας φαίνονται μυστήρια… Δεν είναι καθόλου σωστό τελικά Λεόν, να παίρνεις τις επιπτώσεις σε μια συγκεκριμένη περιοχή και να πολλαπλασιάζεις επί τον ολικό πληθυσμό.

      Τέλος, ο ίδιος υπονομεύοντας τα λεγόμενά μου, έχουμε ξεχάσει σε αυτή τη χώρα ότι οι νέοι (οι νέοι, μα ποιοι νέοι, είναι τόσο λίγοι και ποιος τους υπολογίζει) έχουν βρει μια χώρα ρημαγμένη χωρίς να έχουν ζήσει έστω ένα πασοκ λαρτζ με μπουζούκια. Είναι εξοργιστικό να τους κλειδώνουμε μέσα όταν δεν κινδυνεύουν καθόλου, επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τα στοιχειώδη της κοινωνικής προστασίας και της υποστήριξης των ευπαθών. Εκεί θα έπρεπε να εντοπίσουμε το 99% της προσπάθειας, να κόψουμε το κόλο μας.
      Η δε ΣΟΣ προληπτική αποστασιοποίηση από συνωστισμούς κλπ αφορά αποκλειστικά τους ευπαθείς, τους ηλικιωμένους, τους μεγαλύτερους τέλος πάντων, και ευχαρίστως και κάθε έναν που φοβάται το φόβο. Ακόμη και υγειονομικώς, (αρκεί βέβαια να προσπαθούμε άμεσα και αντίστοιχες μελέτες) η κοινωνική αποστασιοποίηση ΔΕΝ πρέπει να αφορά καθόλου τους νέους.

      Reply
      1. Ragnarok

        Η στατιστική και το μέτρημα θυμάτων είναι ένα από τα πιο γλιστερα μονοπάτια για να εξάγεις πολιτικά συμπεράσματα κ να χαράξεις πολιτική. Μόλις βγήκε η Ισπανία λοιπόν και αναθεωρεί όρος τα κάτω τον αριθμό των θυμάτων , μείον 2.000 θανάτους! Γιατί; Γιατί έτσι αρέσει τώρα στο ισπανικό έθνος/κράτος κ την κυβέρνηση του. Γιατί τώρα νο προμπλεμ με την επιδημια.

        Πριν 1,5 μήνες αρκετά έθνη/κράτη αλλά κ η ε.ε., αναθεωρουσαν προς τα πάνω τους αριθμούς των θυμάτων, προσθέτοντας θύματα! Γιατί; Γιατί έτσι τους άρεσε τότε! Για να προωθήσουν την τρομολαγνεια και την θανατολαγνεια. Για να προωθηθεί η πολιτική πειθαρχησης των λαών μέσω μέτρων οριζόντιας καραντίνας. Για να βγαίνει ο κάθε Κώστας και να καταγγέλλει την αριστεράς που τόλμησε και πραγματοποίησε κανονικες και όχι συμβολικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις αλλά και πορείες ως….τραμπικη!

        Τοτε; Προσθέτουμε ως κράτη ασχετους θανάτους , δηλαδή άτομα που πέθαναν από άλλα νοσήματα, έχοντας κ κορονοιο, για να δεχτεί πάνω της η κοινωνια. Τώρα; Αφαιρούμε αυτά τα θύματα από τις λίστες μας, για να βγουν έξω να καταναλώσουν.

        Μύλος; Όχι. Ένα σχετικά ασφαλές κριτήριο στατιστικής είναι να συγκρίνουμε τον αριθμό θανάτων της Ιταλίας πχ, τον μήνα Μάρτιο 2020, με τοους αντίστοιχους μαρτίους προηγούμενων ετών. Για να δούμε αν υπάρχει αυξημένος αριθμός τα αυτών φέτος, και αν ναι πόσο αυξημένος είναι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και συμπληρωματικά σε αυτό, ως αιτία θανάτου λοιμώξεις του αναπνευστικού και γενικά γύρω από αυτό, και όχι “έπεσε σε χαράδρα , άρα πέθανε από κορονοιο”.

        Ρε ας το πάρουμε χαμπάρι : κόμματα , ξεκομματα, 100 χρόνια ιστορία ή 1 χρόνος ιστορία, μαρξιστές λενινιστεε ή μη, όλοι πιαστηκαμε στον ύπνο. Τουλάχιστον ορισμένες πολιτικές δυνάμεις τόλμησαν και ας κατηγορήθηκαν γελοιωδως. Γενικά όμως, οι λαοί πιάστηκαν με τις πιτζάμες .

        https://www.news247.gr/kosmos/koronoios-i-ispania-anatheorei-ton-apologismo-ton-nekron-me-schedon-2000-ligoteroys-thanatoys.7648890.html?utm_source=News247&utm_medium=Covid_mob&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos2

        Reply
  16. πικάπα

    Τρίτη και τυχερή μου μέρα..Τα ταξικά, Λεον, τα μαρξιστικά…και πως διαπλέκονται με τα επιστημονικά; Χάος αφήνω, ελπίζω αφήνοντάς σας να δημιουργήσετε το γρηγορότερο γνώση, υπό την σκέπη ίσως του Θείου Γιώργου.
    Όλοι λέμε ανάγκες επικαιροποίησης, άρα επανατεκμηρίωσης ή επαναθεμελίωσης, όπως και να το πεις, είναι μάλλον κοινός τόπος για όλους. Αλλά μαζί με τη Marta που τα αναθεώρησε κάποια σωστά και κάποια τα ρήμαξε τα φώτα, θυμηθείτε και την ταινία soylent green.. Μην είσθε τόσο δογματικοί ορισμένοι, τόσο χαοτικοί κάποιοι άλλοι. Στον επόμενο τόνο, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που προωθείται μάλιστα από την “αριστερά και την πρόοδο”, ο παράδεισος επί γης.. (κάντε κι ένα search τo happytalism.., δεν είναι πλάκα). Ποιο όμως εγγυημένο εισόδημα, πως και πόσο;
    Τι ακριβώς λέει ο μαρξισμός για τα κρατικά επιδόματα και την επιδοματική επιβίωση; Μπορεί να σταθεί ισότιμα και ισοδύναμα ο ικανός προς εργασία άνθρωπος αν δεν έχει άμεση (και ισότιμη για μας) πρόσβαση στα μέσα παραγωγής; Γιατί δεν θα είναι ο επιδοματο-βιούμενος ξεκάθαρα ένα άνθρωπος δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας; Προοπτικά, ένα υπο-είδος;
    Λεόν, κάνε μια προβολή τι ακριβώς σημαίνει μαρξιστικώς το μακρόσυρτο lockdown και τι σημαίνει ο εθισμός στην επιδοματική επιβίωση… Είναι μια εισαγωγή στο soylent green. Μέτρο χωρίς καμιά προοπτική λοιπόν, μη βιώσιμο μέτρο, τζάμπα πλακωθήκαμε και κάναμε εδώ τόση φασαρία, μεγάλο το σφάλμα σας και του ΓΓ που έπεσε στην παγίδα να το ονομάσει μέτρο..

    ΣΟΣ: Μαρξιστική ανάλυση, βγάλτε τα γράσα από τα μάτια. Αυτά που συμβαίνουν στην Αμερική με ρεντνεκ διαδηλωτές της “ελευθερίας” που τους σταματούν νοσοκομειακοί εργαζόμενοι ΔΕΝ είναι η μάχη της συντήρησης και της προόδου. Αλλά από τη μια, κάποια τμήματα του κεφαλαίου ηγούνται και του μικρού κεφαλαίου αλλά αλίμονο, συσπειρώνουν τα πιο πληβεία στρώματα, white trash, αυτοαπασχολούμενους, ημιαπασχολούμενους που βαράν μύγες, πρεκάριους, λούμπεν, άνεργους κλπ..
    Από την άλλη, κανονικότεροι εργαζόμενοι σε σχετικά σταθερές και “χρήσιμες δουλειές”, ταξικές δυνάμεις θα τις χαρακτηρίζατε στο ΠΑΜΕ; αλλά αλίμονο, συσπειρώνονται γύρω από την ατζέντα των “δημοκρατικών δυνάμεων” και των πιο μοντέρνων καναλιών και πολυεθνικών. Αυτή είναι η ταξική σύγκρουση που σέρνεται στην Αμερική. Και αν δεν ανοίξεις καλά τα μάτια στα άλλα κόλπα, αυτό είναι το εφιαλτικό μας μέλλον. Δεν είναι μεταμοντέρνο. ΗΡΘΕ!

    Reply
    1. Ragnarok

      Σωστός και σε αυτό πικαπα : η επιδοματικη λογική που προωθούν έθνη/κράτη και ολοκληρώσεις σαν την ε.ε., είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανοίγει τον δρόμο στο να θεωρηθεί ένα ορατό κ μεγάλο κομμάτι των κοινωνιών ως πλεονάζον σήμερα, ως μη ενσωματωσιμο αύριο και ως υποείδος ανθρώπου μεθαύριο χωρίς πολιτικά δικαιώματα. Θυμηθείτε το αυτό!

      Οι προλετάριοι στην αρχαία Ρώμη ήταν αυτό ακριβώς: δεν ήταν εργατική τάξη της εποχής διότι δεν εργάζονταν . Δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα διτο δεν εργάζονταν, δεν είχαν ούτε ιδιοκτησία. Τι ήταν; Ήταν η πλεμπα του καιρού που το μόνο που έκανε ήταν να είναι ο ιδιωτικός στρατός κάθε μάθημα που ήθελε να παίξει πολιτικό ρόλο και χρησίμευαν επίσης για να κάνουν παιδιά κ να επανδρωνουν τον ρωμαϊκό στρατό.

      Τα σημερινά καπιταλιστικα έθνη/κράτη, ναι ντε αυτά που θα ήταν ανάχωμα στην όντως άθλιας παγκοσμιοποίησης , μαζί με τις υπερεθνικές ενώσεις του κεφαλαίου, προς τα εκεί το πάνε

      Reply
      1. πικαπα

        καλο καλοκαιρι κι ευχαριστω για τη συμπαρασταση δεν θα το αντεχα αλλιως τοση προσπαθεια. για μενα ηταν προσπαθεια..

        Reply
      2. Ragnarok

        Οι προλετάριοι στην αρχαία Ρώμη έπαιζαν τον ρόλο των ιδιωτικών στρατών για τους ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΡΩΜΣΙΟΥΣ που ήθελαν να παίξουν πολιτικό ρόλο, που έπαιζαν πολιτικό ρόλο και που ήθελαν να χτυπήσουν αντιπάλους τους.

        Επίσης οι προλετάριοι δεν ήταν δούλοι, δεν εργάζονταν, δεν είχαν δικοί τους ιδιοκτησία : πέρα από το να είναι ιδιωτικοί στρατοί, έπαιζαν και τον ρόλο του να τροφοδοτούν με παιδιά τον ρωμαϊκό στρατό.

        Σήμερα , η ραγδαία αυτοματοποίηση της παραγωγής, πετάει μόνιμα πια, μεγάλο κομμάτι πληθυσμού, στο περιθώριο κ εκτός παραγωγής. Αυτό το κομμάτι να μου το θβθειυε, αφενός θα μεγαλώνει διαρκώς, αφετέρου τα κράτη κ το κεφάλαιο , θα προσπαθήσουν να του στερήσουν κάποια στιγμή κ την ιδιότητα του πολίτη. Αλλά ας μην πάμε τοσο μακριά.

        Η σημερινη προσπάθεια των εθνών/κρατών, των κυβερνήσεων και των υπερεθνικών ενώσεων , είναια βρουν τρόπους αποτελεσματικούς για να πειθαρχήσουν τις εργατικές τάξεις, τουςμεδσιους που καταστρέφονται και οποιαδήποτε, αυτό το πλεονάζον κομμάτι του πληθυσμού που δεν χωρά πια στην παραγωγή.

        Σε αυτή την στρατηγική πρέπει να εντάξουμε την συμπεριφορά των κρατών και του κεφαλαίου τώρα στην επιδημια, και δευτερευόντως στο ότι οντως φοβήθηκαν μην πληρώσουν πολιτικό κόστος αν δεν έκαναν τίποτα μιας κ δεν ήξεραν ακριβώς την σοβαρότητα της επιδημίας τότε.

        Να μου το θυμηθειτε: συγκροτείται εξαιτίας της αυτοματοποίησης και του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ένα μεγάλο κοινωνικό κομμάτι σε κάθε χώρα, που δεν χωράε καπιταλιστικούς όρους στην παραγωγή , δεν εργάζεται, δεν , δεν. Αυτό το κομμάτι θα προσπαθήσουν να το καναλιζαρουν με την επιδοματικη πολιτική, μέχρι να το πετάξουν κράτος κ κεφάλαιο, εκτός νόμου και δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα η εργατική τάξη που θα εργάζεται θα είναι και αυτή σε άθλια κατάσταση, εκτός από τα πολύ μορφωμένα κομμάτια της.

        Για όλα αυτά, κράτη κ κεφάλαιο έκαναν πρόβα. Η ιατρικοποιηση της πολιτικής , της δημόσιας ζωής και των διαπροσωπικών σχέσεων είναι ο,τι χειρότερο για τον κομμουνισμό και τον άνθρωπο, είναι ο,τι καλύτερο για τον καπιταλισμό και την καταστολή. Αυτή ήταν στην αιχμή της γενικής πρόβας που έκαναν τα κράτη κ τα κεφάλαια , από την ανατολή μέχρι την δύση , από την Κίνα κ το Βιετνάμ, μέχρι τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

        Reply
        1. Ragnarok

          Δύο είναι οι πολιτικές ελέγχου της πλεμπας:

          α. η απάνθρωπη πολιτική των εθνικιστικών πολιτικών δυναμεων όπως μπολσοναρο, τραμπ, Τζόνσον κλπ, η οποία αρνήθηκε να σταματήσει η οικονομία κ η παραγωγή από θέση αρχής απορρίπτοντας παράλληλα ότι υπάρχει επιδημία. Ελέγχει την πλεμπα μέσω της αστυνομικής στέρησης των βασικών: υγεία, παιδεία, στέγη, εργασία. Επιβίωσε αν και όπως μπορείς λένε στα εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχών (κομματιών της εργατικής τάξης αλλά και προλεταριων με την ρωμαικη έννοια του όρου) οι εθνικιστές παντού στην αμερικανική ήπειρο. Και αν σηκώσεις κεφάλι έχουμε το κράτος να σε τσακίσει.

          Αντιθέτως , η δεύτερη γραμμή κρατών και καπιταλισμού, είναι μουλωχτη: Ιατρικοποιει σταδιακα δημόσια ζωή και καταστολή, θεμελιώνει εκεί ιατρικής το δικαίωμα να ορίζει το κράτος την έννοια της κυκλοφορίας των ανθρώπων/υπηκόων, να την διαχωρίζει σε σκόπιμη κ άσκοπη, να βάζει πρόστιμα, να καταστέλλει με ωμή βια, και φυσικά να αποφασίζει κράτος, κεφάλαιο , κυβέρνηση ελέω ιατρικής, και εν λευκώ, ποιες στατιστικές θανατων θα παρουσιάσει σήμερα, τι προσθαφαιρέσεις θα κάνει σήμερα, αύριο, μεθαύριο, ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική σκοπιμότητα. Αυτή την γραμμή ακολούθησαν Κίνα, Βιετνάμ, Ιταλία, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία κλπ.

          Βλέπετε σε αυτές τις δύο γραμμές κάποια νίκη του λαού; Γιατί το να κλείσουν οι κλειστοί χώροι εστίασης , σχολές, σχολεία, εμπορικά , εκκλησίες, κλπ ναι ήταν και είναι ένα επιβεβλημένο μέτρο. Αλλά, όλοι ξέρουμε ότι, αυτό το μέτρο έχει νόημα μόνο, ΑΝ θέλει το ελληνικό κράτος κ το κάθε κράτος, να κερδίσουν χρόνο για να φτιάξουν ένα σωστό κ επαρκές δωρεάν σύστημα περίθαλψης. Θέλουν; Όχι!!!

          Άρα; Από φθινόπωρο τα ίδια; Ναι κράτος κ κεφάλαιο θα κάνουν περίπου τα ίδια. Εμείς ; Μέσα; Όχι. Ανυπακοή; Ναι. Πώς; Ας πέσουν ιδέες. Αλλά η ιατρικοποιηση δεν πρέπει να περάσει. Ούτε η επιδοματικη λογική ζητισνιας, ούτε και ο ατομικισμός αλά Τραμπ.

        2. Ragnarok

          https://www.news247.gr/technologia/close-to-me-to-perikarpio-gia-tirisi-ton-apostaseon-tora-kai-stin-ellada.7649228.html?utm_source=News247&utm_medium=Covid_mob&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos7

          Ορίστε η ηλεκτρονική επιτήρηση χαφιεδισμος για τους εργαζόμενους, στο όνομα της ιατρικής κ της υγείας. Η έτερη μουλωχτη καπιταλιστική πολιτική πειθαρχησης της εργατικής τάξης κ συνολικά της πλεμπας. Τα ταξικά σωματεία τι θα κάνουν;

      3. Ragnarok

        Το βλέπετε; ήρθε λέει και στην Ελλάδα το περικάρπιο βραχιόλι που θα δίνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους για να το φοράνε και να αντιδρά, όταν παραβιάζεται η απόσταση των δύο μέτρων , η απόσταση της φυσικής αποστασιοποίησης δηλαδή.

        Μάλιστα, αυτό τι ηλεκτρονικό βραχιόλι θα μπορεί να ενημερώνει εφαρμογές στα κινητά σχετικά με τον κοβιντ , για να γίνεται πιο εύκολη η ιχνηλάτηση (το ρουφιανιλικι, ο χαφιεδισμος σε απλά ελληνικά).

        Λοιπόν; Ωραία τα έθνη/κράτη; Ωραία και η ε.ε.; Ωραία! Όλοι μαζί αντάμα έθνος/κράτος κ υπερεθνική ένωση, εναντίον των λαών. Τα εργατικά πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία δεν πρέπει να βγάλουν ανακοινώσεις και να τεκμηριώνουν το γιατί οι εργαζόμενοι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ; το ΠΑΜΕ δεν πρέπει να κάνει και αυτό τα ίδια; Δεν πρέπει συνολικά το ταξικό εργατικό κίνημα να πάρει τώρα πρωτοβουλίες δημοσιοποίησης κ απορρθψης αυτής της χαφιεδιστικης επιλογής;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Είναι καλύτερα να κοιτάς τις αρρώστιες, που σου φέρνει ο Καπιταλισμός αντί να τσιρίζεις για τις ασπιρίνες και τα βραχιολάκια του. Μόνιμα χαμένος ανάμεσα στα φαινόμενα και στις αιτίες τους. Podemos!

        2. Ragnarok

          Είναι καλύτερα να κοιτάς τις αρρώστιες που ενισχύει ο καπιταλισμός, είναι επίσης καλύτερα να βλέπεις κ τις πολιτικές πειθαρχησης της πλεμπας, είτε προέρχονται από τον εθνικισμό, είτε από το κέντρο, είτε από την δεξιά, είτε από την αριστερά του κεφαλαίου, είτε από την Κίνα με κ.κ στην εξουσία, από το να κάνεις συμβολικα μπαλέτα στην πλατεία και να αναπολείς τον χαμένο πια, ανύπαρκτο σοσιαλισμό.

  17. Κώστας

    Aυτό που έχει σημασία, πέρα απο την μικροκομματική συζήτηση της πλάκας που έχει στηθεί, είναι να αποτιμήσουμε πως γενικά την περίοδο της καραντίνας ηττηθήκαμε γιατί το κράτος και το νεοφιλελευθερο, ακροδεξιό και φιλοιμπεριαλιστικό του κέντρο βγήκαν ισχυροποιημένα. Βγήκαν σχετικά ισχυροποιημένα γιατί δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν την πολιτική τους για την πανδημία, που ήταν η πολιτική Μπολσονάρο. Και αυτό γιατί δεν παίζουν μόνοι στην παλαίστρα του ταξικού ανταγωνισμού. Αυτό έχει μια τεράστια αξία γιατί δεν γίνεται αντιληπτό από μεριδα της αριστεράς. Δεν εφάρμοσαν την πολιτική τους για την πανδημία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εφάρμοσαν πολιτική στην πανδημία, και πως δεν ήταν αντιλαική. Στην παιδεία, την υγεία, την εργασία, την δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία. Αλλά μια αποτίμηση που καταλήγει στο ότι ηττηθήκαμε σχετικά έχει την χρησιμότητα να μπορούμε να δούμε γιατί ηττηθήκαμε σχετικά και όχι απόλυτα και πως δεν θα ξαναηττηθούμε ούτε σχετικά, αν μπορούμε. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να θυμηθούμε πως ο ιστορικός χρόνος δεν ξεκινάει με την πανδημια η οποία ήρθε εντός ενός δοσμένου συσχετισμού. Η σχετική μας ήττα εντός πανδημίας τελικά δεν μπορεί να είναι άσχετη από εκείνον τον συσχετισμό. Αυτό το νήμα σκέψης μπορεί να μας οδηγήσει σε κάτι παράδοξο, φαινομενικά μόνο, γιατί τελικά παράδοξες είναι οι πολιτικές δυνάμεις που ηγούνται του αγώνα. Η πανδημία, σε τελική ανάλυση. δεν είναι τόσο καθοριστική γιατί δεν ήρθε σε ένα άγραφο χαρτί

    Το εργατικό κίνημα και η μαχόμενη αριστερά έδωσαν μάχες και στάθηκαν όσο μπόρεσαν ανάμεσα στις συμπληγάδες. Αρνήθηκαν, ταυτόχρονα, το “όλοι μαζί” αλλά και τον φιλελευθερο ατομισμό του “δεν υπάρχει πανδημία” ή του “ας πεθάνουν όσοι ειναι να τελειώνει”. Όχι χωρίς παραφωνίες στα σκέλη του φιλελευθερου ατομισμού που μέσα σε μια αριστερά υπό μικροαστική ηγεμονία βγαίνει κάθε τόσο επιθετικά.

    Οι ερωτήσεις περί του “τι θα γίνει αν έχουμε νέο κύμα”, “ως πότε” κλπ είναι εύλογες και η απάντηση πανεύκολη και ανεπαρκέστατη. Αλλά αυτήν έχουμε. Όσες φορές μπει τέτοιο θέμα ποτέ δεν θα πούμε ότι δεν υπάρχει πανδημία ή ας πεθάνουν όσοι πεθάνουν να τελειώνουμε. Ποτέ δεν θα υποστείλουμε τις σημαίες της κοινωνικής και πολιτικής πάλης. Αλλά αυτές έχουν γραμμένες πάνω τους την υπεραξίωση της ανθρώπινης ζωής μετά τον 20αι των παγκόσμιων πολέμεων και των σοσιαλιστικών και εθνικοαπελευθερωτικών επαναστάσεων. Δεν το νοιάζει το κομμουνιστικό κίνημα του 21ου αι τι είπαν οι μπολσεβίκοι το 17 για την επιδημία γιατί αν πούμε το ίδιο θα είναι από την μεριά μας άρνηση του μπολσεβικισμού.

    Αλλά αν η πανδημία δεν είναι το κέντρο του κόσμου πρέπει να πάμε στην μεγαλύτερη εικόνα, η οποία είναι έκκεντρη, δηλ το κέντρο του κόσμου της μπορεί και να ποικίλει, μπορεί και να παίζει κάθε τόσο, δηλ μπορεί και να είναι η πανδημία σε στιγμές και σε άλλες όχι. Αλλά η γενική εικόνα είναι το πως η Αριστερά και το Κομμουνιστικό Κίνημα εντός της θα έχουν, αυτήν την φορά, γραμμή, μαζική, υλική, πραγματική, ενσώματη, για την εθνική ανεξαρτησία σε σοσιαλιστική κατεύθυνση, για το τι, πως, που, θέλουμε να παράγει αυτός ο τόπος, που να εξάγει τι και πόσο να κάνει, από που να εισάγει τι και πόσο να κάνει, ποια δημόσια διοίκηση θέλουμε να έχει και ποια δημοκρατία, ποιον λαικό πολιτισμό και ποιο διεθνιστικό αποτύπωμα στην μάχη των Λαών κατά του ιμπεριαλισμού.

    Αλλιώς θα ξαναέρθει το κύμα και πάλι ψέματα θα λέμε στον εαυτό μας, πως φταίνε οι δυνάμεις της αριστεράς που συμπληρώνουν εξοδόχαρτα ή εκείνες που λένε ψέματα πως δεν συμπληρώνουν εξοδόχαρτα

    Κώστας

    Reply
    1. πικαπα

      Να κατι τετοια σουρεαλ, απο τη πολη ερχομαι και στη κορφη κανελα ειναι που αξιζουν. Ευτυχως το διαβασα, ανταμοιβη των κοπων μου, πριν να κλεισω το βιβλιο. Καλη υγεια παιδια κ μπανια αν μπορουμε..

      Reply
  18. Θείος Γιωργος

    Τελικά θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν.
    Ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό. Πλησιάζω τα 65 και μετανάστευσα στα 61. Δουλεύω κυρίως νύχτα, η γυναίκα μου δουλεύει Ελλάδα και όπως καταλαβαίνετε έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο για ενημέρωση.
    Οι παρεμβάσεις, ειδικά οι τελευταίες ειτανε για μένα εξαιρετικά χρήσιμες και σημαντικές. Φανταστείτε πόσος κόσμος είναι στη θέση μου και χρειάζεται πληροφόρηση και πόσους ανθρώπους στη συνεχεια μπορεί ο καθένας να επηρεάσει.
    Αυτό επιθυμώ να γίνει οργανωμένα. Μήπως και στην αρχή πρώτα γύρω από μια εφημερίδα δε συσπειρωθηκαν;
    Δυστυχώς δεν μπορώ να πάρω ενεργά μέρος. Βάλτε με στις επιρροές. Αν με ξανακαλεσει ο ανιψιός μου ο Νίκος, για τον οποίο είμαι εξαιρετικά ευτυχής βλέποντας την πορεία του, θα ξαναεμφανιστω.
    Ευχαριστώ και πάλι.

    Reply
  19. Θείος Γιωργος

    Εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα γράφτηκαν τελικά.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.