.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ο παλαιστινιακός λαός θα υποστηριχθεί απ’ όλους τους λαούς μέχρι τη δικαίωσή του


Γράφει ο Σεΐτ Αλντογάν

Η επίθεση της Χαμάς ενάντια στον εισβολέα Ισραήλ απ’ την πρώτη στιγμή συνάντησε τη μεγάλη αντίδραση των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των συνεργατών τους.

Σύσσωμοι ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα άμυνας και άναψαν το πράσινο φως για την ισοπέδωση του παλαιστινιακού εδάφους και της αντίστασης.

Καταρχάς, απ’ το 1967 έως σήμερα δεν έχουν τελειωμό οι γενοκτονίες, τα βασανιστήρια, η καταπίεση, η παράνομη καταπάτηση παλαιστινιακών εδαφών κ.α. Αυτοί που έσπευσαν να καταδικάσουν τη δίκαιη αντίσταση του παλαιστινιακού λαού, εδώ και 70 χρόνια δεν έβγαλαν κιχ μπροστά στα εγκλήματα του ισραηλινού εισβολέα. Ακριβώς αντίθετα, με την ευλογία τους έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται αυτά τα εγκλήματα.

Δεν θέλουν να θυμηθούν τη γενοκτονία στη Σάμπρα και τη Σατίλα το Σεπτέμβρη του 1982. Απ’ το 1968 μέχρι το 1972 δολοφονήθηκαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι, βομβαρδίστηκαν γυναικόπαιδα. Το 2022, 236 άτομα, ενώ το 2023, 336 άτομα δολοφονήθηκαν απ’ τις ισραηλινές δυνάμεις.

Κι όμως την πραγματικότητα κάνουν άνω κάτω, απ’ την Αμερική μέχρι την ΕΕ, απ’ τον Μπάιντεν μέχρι τον Μητσοτάκη όλοι μιλούν για δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ και ανάβουν το πράσινο φως για την δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων στη Γάζα και σε όλη την επικράτεια του παλαιστινιακού εδάφους.

Το πρόβλημα προέρχεται απ’ την εισβολή στο παλαιστινιακό έδαφος και την καταπάτηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορεί να συζητηθεί και δεν μπορεί να καταπατηθεί. Ο παλαιστινιακός λαός έχει κάθε δικαίωμα για αυτοδιάθεση και αντίσταση. Φυσικά κάποιες εικόνες που αμαυρώνουν το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού δεν αναιρούν αυτή την πραγματικότητα, ότι το Ισραήλ είναι εισβολέας και ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού είναι δίκαιος και πρέπει να υποστηριχθεί.

Το Ισραήλ δημιουργήθηκε ως χώρα καταπάτησης, ως χώρα εισβολέας και η στάση του ενάντια στον παλαιστινιακό λαό είναι απάνθρωπη. Το 80% του πληθυσμού αυτής της χώρας μεταφέρθηκε απ’ έξω, π.χ. στον ρωσοουκρανικό πόλεμο 80.000 Εβραίοι ήρθαν στο Ισραήλ. Περιττό να πούμε ότι ο κάθε πολίτης στο Ισραήλ από τα 16 μέχρι τα 65 θεωρείται στρατιώτης. Ενάντια σε ποιον;

Το 1993 ο Αραφάτ υπέγραψε με το Ισραήλ τη συμφωνία του Όσλο που προέβλεπε ότι το Ισραήλ θα υποχωρούσε απ’ τη δυτική Όχθη και τη Γάζα. Το Ισραήλ ποτέ δεν το εφάρμοσε και έκανε ακριβώς το αντίθετο και συνέχισε την καταπάτηση σε ακόμα περισσότερες περιοχές. Η Γάζα έχει 330 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ζουν 2,5 εκατομμύρια κόσμος. Με λίγα λόγια προσπαθούν να βάλουν τους Παλαιστίνιους σε κλουβί, όποτε θέλουν να ανοίγουν την πόρτα και όποτε θέλουν να κλείνουν.

Η Χαμάς δημιουργήθηκε το 1990 ενάντια στην υποχώρηση του Αραφάτ και μέσα σε λίγα χρόνια η ριζοσπαστική γραμμή της ενάντια στους εισβολείς βρήκε μαζικούς υποστηριχτές. Στην επίθεση που ξεκίνησε η Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ παίρνουν μέρος 12 άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις και ο παλαιστινιακός λαός υποστηρίζει αυτή την επίθεση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Μέση Ανατολή γίνεται λόγος για αραβική ομαλοποίηση καθώς το Ισραήλ, με την ευλογία της Αμερικής, προσπαθεί να καλυτερεύσει τις σχέσεις του με τις αραβικές χώρες για να σφίξει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω απ’ την Παλαιστίνη. Αυτή η πολιτική έχει προκαλέσει μεγάλη αντίδραση και αγανάκτηση στον παλαιστινιακό λαό ο οποίος πιστεύει ότι ο μοναδικός δρόμος είναι η αντίσταση.

Ο Μητσοτάκης για να εξασφαλίσει το συμφέρον των ελληνικών κυρίαρχων τάξεων αλλά και να αρπάξει μία καλή μερίδα απ’ την πίτα που περισσεύει απ’ την Αμερική και τους υπόλοιπους, κρατάει μία εχθρική στάση απέναντι στον παλαιστινιακό λαό. Η στάση αυτή δεν εκφράζει το συμφέρον του ελληνικού λαού αλλά το ιμπεριαλιστικό συμφέρον και το μοίρασμα της λείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Ερντογάν. Κάποτε έριχνε δάκρυα για τα παιδιά της Παλαιστίνης και κατηγορούσε το Ισραήλ ως δολοφόνο των παιδιών. Όμως σήμερα αυτό που κάνει ενάντια στο Ισραήλ περιορίζεται μόνο με δήλωση “ψυχραιμίας”.

Ο παλαιστινιακός λαός θα υποστηριχθεί απ’ όλους τους λαούς μέχρι τη δικαίωσή του.

Ο Σεΐτ Αλντογάν είναι ανταποκριτής στην Αθήνα της ημερήσιας εφημερίδας Εβρενσέλ που κυκλοφορεί στην Τουρκία και το Κουρδιστάν

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 73.08% ( 13
Συμμετοχές )



674 σχόλια στο “Ο παλαιστινιακός λαός θα υποστηριχθεί απ’ όλους τους λαούς μέχρι τη δικαίωσή του

  1. Ανώνυμος

    Είναι γνωστή η μεγάλη σεμνότητα της ιδιοφυΐας της Επανάστασης Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν. Ο Λένιν τόνιζε πάντα τον ρόλο του λαού ως δημιουργού της ιστορίας, τους σκηνοθετικούς και οργανωτικούς ρόλους του Κόμματος ως ζωντανού και δημιουργικού οργανισμού, καθώς και τον ρόλο της Κεντρικής Επιτροπής.

    Ο μαρξισμός δεν αναιρεί το ρόλο των ηγετών της εργατικής τάξης στην καθοδήγηση του επαναστατικού απελευθερωτικού κινήματος.

    Ενώ απέδιδε μεγάλη σημασία στον ρόλο των ηγετών και των οργανωτών των μαζών, ο Λένιν στιγμάτισε ανελέητα την ίδια στιγμή κάθε εκδήλωση της λατρείας του ατόμου, καταπολεμούσε αδυσώπητα [οποιεσδήποτε] ξένες προς το μαρξισμό απόψεις για έναν «ήρωα» και «πλήθος» και αντιμετώπισε όλες τις προσπάθειες να αντιταχθεί ένας «ήρωας» στις μάζες και στο λαό.

    Ο Λένιν δίδαξε ότι η δύναμη του Κόμματος εξαρτάται από την άρρηκτη ενότητά του με τις μάζες, από το γεγονός ότι πίσω από το Κόμμα ακολουθεί ο λαός – εργάτες, αγρότες και η διανόηση. Ο Λένιν είπε: «Μόνο αυτός που πιστεύει στο λαό, [αυτός] που βυθίζεται στη βρύση της ζωντανής δημιουργικότητας του λαού, θα κερδίσει και θα διατηρήσει την εξουσία».

    Ο Λένιν μίλησε με περηφάνια για το Μπολσεβίκικο Κομμουνιστικό Κόμμα ως ηγέτη και δάσκαλο του λαού. Ζήτησε να παρουσιαστούν όλα τα πιο σημαντικά ερωτήματα ενώπιον της γνώμης των ενημερωμένων εργαζομένων, πριν από τη γνώμη του κόμματός τους. Είπε: «Πιστεύουμε σε αυτό, βλέπουμε σε αυτό τη σοφία, την τιμή και τη συνείδηση ​​της εποχής μας».

    Ο Λένιν στάθηκε αποφασιστικά ενάντια σε κάθε προσπάθεια που αποσκοπούσε στην υποτίμηση ή την αποδυνάμωση του σκηνοθετικού ρόλου του Κόμματος στη δομή του σοβιετικού κράτους. Επεξεργάστηκε τις μπολσεβίκικες αρχές της κομματικής κατεύθυνσης και τους κανόνες της κομματικής ζωής, τονίζοντας ότι η κατευθυντήρια αρχή της ηγεσίας του Κόμματος είναι η συλλογικότητά του. Ήδη από τα προεπαναστατικά χρόνια, ο Λένιν αποκαλούσε την Κεντρική Επιτροπή συλλογικότητα ηγετών και θεματοφύλακα και ερμηνευτή των αρχών του Κόμματος. «Κατά την περίοδο μεταξύ των συνεδρίων», επεσήμανε ο Λένιν, «η Κεντρική Επιτροπή φυλάει και ερμηνεύει τις αρχές του Κόμματος».

    Υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Κεντρικής Επιτροπής και την εξουσία της, ο Βλαντιμίρ Ίλιτς επεσήμανε: «Η Κεντρική μας Επιτροπή συγκροτήθηκε ως μια στενά συγκεντρωτική και εξαιρετικά έγκυρη ομάδα».

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Κατά τη διάρκεια της ζωής του Λένιν, η Κεντρική Επιτροπή ήταν μια πραγματική έκφραση της συλλογικής ηγεσίας: του Κόμματος και του έθνους. Όντας μαχητικός μαρξιστής-επαναστάτης, πάντα ανυποχώρητος σε θέματα αρχής, ο Λένιν δεν επέβαλε ποτέ τις απόψεις του στους συναδέλφους του με τη βία. Προσπάθησε να πείσει. Εξήγησε υπομονετικά τις απόψεις του σε άλλους. Ο Λένιν φρόντιζε πάντα με επιμέλεια να πραγματοποιούνται οι κανόνες της κομματικής ζωής, να επιβάλλονται τα καταστατικά του κόμματος, να γίνονται τα κομματικά συνέδρια και οι ολομέλειες της Κεντρικής Επιτροπής στα κατάλληλα διαστήματα.

    Εκτός από τα μεγάλα επιτεύγματα του Β. Ι. Λένιν για τη νίκη της εργατικής τάξης και των εργατών αγροτών, για τη νίκη του Κόμματός μας και για την εφαρμογή των ιδεών του επιστημονικού κομμουνισμού στη ζωή, το οξύ μυαλό του εκφράστηκε και σε αυτό. [Ο Λένιν] εντόπισε στον Στάλιν εγκαίρως εκείνα τα αρνητικά χαρακτηριστικά που αργότερα είχαν σοβαρές συνέπειες. Φοβούμενος τη μελλοντική μοίρα του Κόμματος και του σοβιετικού έθνους, ο Β. Ι. Λένιν έκανε έναν εντελώς σωστό χαρακτηρισμό του Στάλιν. Επεσήμανε ότι ήταν απαραίτητο να εξεταστεί η μετάθεση του Στάλιν από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του [Κόμματος] επειδή ο Στάλιν ήταν υπερβολικά αγενής, δεν είχε σωστή στάση απέναντι στους συντρόφους του και ήταν ιδιότροπος και έκανε κατάχρηση της εξουσίας του.
    Τον Δεκέμβριο του 1922, σε μια επιστολή προς το Συνέδριο του Κόμματος, ο Βλαντιμίρ Ίλιτς έγραψε: «Μετά την ανάληψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα, ο σύντροφος Στάλιν συσσώρευσε αμέτρητη δύναμη στα χέρια του και δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορεί πάντα να χρησιμοποιεί αυτή την εξουσία με την απαιτούμενη φροντίδα.»

    Αυτή η επιστολή – ένα πολιτικό ντοκουμέντο τεράστιας σημασίας, γνωστό στην ιστορία του Κόμματος ως «Διαθήκη» του Λένιν – διανεμήθηκε μεταξύ [σας] εκπροσώπων σε [αυτό το] 20ο Συνέδριο του Κόμματος. Το έχετε διαβάσει και αναμφίβολα θα το διαβάσετε ξανά περισσότερες από μία φορές. Μπορείτε να αναλογιστείτε τα απλά λόγια του Λένιν, στα οποία εκφράζεται το άγχος του Βλαντιμίρ Ίλιτς σχετικά με το Κόμμα, το λαό, το κράτος και τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής του Κόμματος.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ακριβώς εδώ βρίσκεται η απαρχή του προβλήματος: Ο Λένιν ΄γνωρίζοντας πολύ καλά πως χωρίς ενός είδους κρατική συγκρότηση (που σημαίνει ιεραρχία, εξουσία των ανώτερων οργάσνων πάνω στα κατώτερτα και του κράτους πάνω στην κοινωνία) η επαναστυατημνέμνη χώρα δεν θα άντεχε την πίεση των πολύ καλά οργανωμένων καπιταλιστικών κρατών.

      Την ίδια στιγμή όμως, το λεγόμενο εργατικό κράτος, είναι κανονικότατη μορφή κράτους. Πράγμα που σημαίνει πως παρα΄γει νέες ταξικές διαιρέσεις όταν οι παλιές εκλείψουν και αποτελεί το ιδανικό θερμοκήπιο ανάδυσης νέας άρχουσας τάξης όταν η παλιά εκλείψει, και παγίωσης της εξουσίας της! Οπως και έγινε στην ΕΣΣΔ και τις υπόλοιπες χώρες του λεγόμενου υπαρκτού.

      Τα ήξερε πολύ καλά ο Λενιν όλα τα παραπάνω, για αυτό και οσο πρόλαβε, βρήκε μια ενδιάμεση λύση: Στελέχωση των διευθυντικών οργάνων του κομμουνιστικού κόμματος και του κράτους (ΠΓ, ΚΕ, Κυβέρνηση κλπ) με την αφρόκρεμα των αγωνιστών. Ομως, το κράτος ως σύνολο μηχανισμών εποπτείας, διοίκησης ελέγχου και καταστολής της κοινωνίας και ο διευθυντικός μηχανισμός του κομμουνιστικού κόμματος, ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ.Και αυτή η δυναμική ήταν είναι και θα είναι πάντα, η αυτονόμηση τους ως μηχανισμών από την κοινωνία και η εξύψωσή τους πάνω από αυτή. Με ότ,ι αρνητικό αυτά συνεπάγονται. Αυτό είναι που είδαμε να συμβαίνει στην ΕΣΣΔ και τις υπόλοιπες χώρες του λεγόμενου υπαρκτού. Και απο την σύμφυση κόμματος και κράτους, θα αναδυθεί η νέα άρχουσα εκμεταλλεύτρια τάξη της ΕΣΣΔ, η κρατική/κομματική γραφειοκρατία.

      Κρίσιμο συμνπέρασμα: Δεν μπορείς να κάνεις χωρίς κρατική οργάνωση της κοινωνίας αν θες να αντέξεις την πίεση των καπιταλιστικών κρατών και ταυτόχρονα οι εργατολαικοί θεσμοί ΔΕΝ υπάγονται στον οργανωτικό και πολιτικό έλεγχο κράτους και κόμματος. Κινδυνευεις από διαμόρφωση 2 κέντρων εξουσίας; Ναι, είναι μια πιθανότητα αυτή. Αλλά πρέπει να παρθεί ΑΥΤΟ το ρίσκο αν θέλουμε να γίνει κάτι κάποτε. Το άλλο ρίσκο, αυτό της γραφειοκρατικοποίησης μέσω υπαγωγής των εργατολαικών θεσμών σε κόμμα και κράτος, το πήρε ο Λένιν και δυστυχώς, την πάτησε και αυτός και όλοι μας.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Η απελπισμένη προσπάθεια του Λένιν προσπαθώντας από τη μια να οικοδομηθεί ένα εργατικό ΚΡΑΤΟΣ και απο την άλλη να αμβλυνθεί η ανεξάρτητη δυναμική που έχει και το εργατικό κράτος ως ΚΡΑΤΟΣ όπως και το κυβερνητικό κρατικό πλέον ΚΚ, ήταν το να απαρτίζεται η ηγεσία από την αφρόκρεμα των αγωνιστών. Αυτό ναι, ως πολιτική πρόταση και αντίληψη έχει σχέση με την αντιστοιχη πλατωνική αντίληψη περί “φιλόσοφων-βασιλιάδων”, όπου τα αρνητικά του απόλυτου μονάρχη, αμβλύνονται ή/και εξαφανίζονται, εάν τα πρόσωπα έχουν τις αρετές του φιλοσόφου βασιλιά.

      Η ζωή όμως δεν έχει σχέση με αυτό και οι μηχανισμοί εξουσίας που συναρθρώθηκαν στο κόμμα και στο κράτος, έχουν την δική τους δυναμική. Και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό, διαμορφώνουν σταδιακά αντίληψη πως έχουν διαφορετικά συμφέροντα απο την εργατική τάξη και τον λαό. Και όπως απεδείχθη αυταπάτη και απάτη η αντίληψη του φιλόσοφου-βασιλιά, παρόλο που υπήρξαν και 2-3 τέτοιοι μέσα στην ιστορία, έτσι και είναι αυταπάτη και απάτη, να νομίζει πλέον καποιος ειδικά μετά την εμπειρία του λεγόμενου υπαρκτού, πως οι μηχανισμοί ελέγχου, διοίκησης, εποπτείας και καταστολής μιας κοινωνίας (διότι αυτό συνιστά το ΚΡΑΤΟΣ στην οποιαδήποτε μορφή του) μπορούν να αυτοαναιρεθουν, να αυτομαραθούν και να εξαφανιστούν προς όφελος του κομμουνισμού.

      Reply
  3. Ανώνυμος

    Σύντροφοι! Το Συνέδριο του Κόμματος θα πρέπει να γνωρίσει δύο νέα έγγραφα, τα οποία επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του Στάλιν, όπως έχει ήδη σκιαγραφηθεί από τον Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν στη «Διαθήκη» του. Αυτά τα έγγραφα είναι μια επιστολή της Nadezhda Konstantinovna Krupskaya προς τον [Lev] Kamenev, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή επικεφαλής του Politbiuro, και μια προσωπική επιστολή του Vladimir Ilyich Lenin προς τον Στάλιν.

    Θα διαβάσω τώρα αυτά τα έγγραφα:

    «ΛΕΒ ΜΠΟΡΙΣΟΒΙΤΣ!

    «Εξαιτίας μιας σύντομης επιστολής που είχα γράψει με λόγια που μου υπαγόρευσε ο Βλαντιμίρ Ίλιτς με την άδεια των γιατρών, ο Στάλιν επέτρεψε στον εαυτό του χθες ένα ασυνήθιστα αγενές ξέσπασμα που απευθύνθηκε σε εμένα.

    Δεν είναι η πρώτη μου μέρα στο κομμα. Σε όλα αυτά τα 30 χρόνια δεν άκουσα λέξη αγένειας από κανέναν σύντροφο. Η δουλειά του Κόμματος και του Ίλιτς δεν είναι λιγότερο αγαπητή σε μένα από τον Στάλιν. Χρειάζομαι μέγιστο αυτοέλεγχο αυτή τη στιγμή. Τι μπορεί και τι δεν μπορεί κανείς να συζητήσει με τον Ίλιτς το ξέρω καλύτερα από κάθε γιατρό, γιατί ξέρω τι τον κάνει νευρικό και τι όχι. Σε κάθε περίπτωση, το ξέρω καλύτερα από τον Στάλιν. Απευθύνομαι σε εσάς και στον Γκριγκόρι [Zinoviev] όσο πιο στενοί σύντροφοι του V[ladimir] I[lyich]. Σας ικετεύω να με προστατεύσετε από αγενείς παρεμβάσεις στην ιδιωτική μου ζωή και από άθλιες επιθετικότητες και απειλές. Δεν έχω καμία αμφιβολία ποια θα είναι η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου [σε αυτό το θέμα], με την οποία ο Στάλιν κρίνει σκόπιμο να με απειλήσει. Ωστόσο δεν έχω ούτε δύναμη ούτε χρόνο να χάσω σε αυτόν τον ανόητο καυγά. Και είμαι άνθρωπος και τα νεύρα μου είναι τεντωμένα στο έπακρο.

    «Ν. ΚΡΟΥΠΣΚΑΓΙΑ»

    Ο Nadezhda Konstantinovna έγραψε αυτή την επιστολή στις 23 Δεκεμβρίου 1922. Μετά από δυόμισι μήνες, τον Μάρτιο του 1923, ο Βλαντιμίρ Ιλίσιτς Λένιν έστειλε τον Στάλιν την ακόλουθη επιστολή:

    «ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΤΑΛΙΝ (ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΓΙΑ: ΚΑΜΕΝΕΥ ΚΑΙ ΖΙΝΟΒΙΕΦ):

    «Αγαπητέ σύντροφε Στάλιν!

    «Επέτρεψες στον εαυτό σου μια αγενή κλήση της γυναίκας μου στο τηλέφωνο και μια αγενή επίπληξή της. Παρά το γεγονός ότι σας είπε ότι συμφώνησε να ξεχάσει όσα ειπώθηκαν, εντούτοις ο Ζινόβιεφ και ο Κάμενεφ το άκουσαν από αυτήν. Δεν έχω σκοπό να ξεχάσω τόσο εύκολα αυτό που γίνεται εναντίον μου. Δεν χρειάζομαι άγχος εδώ που θεωρώ ότι στρέφεται εναντίον μου αυτό που γίνεται εναντίον της γυναίκας μου. Σας ζητώ, λοιπόν, να σταθμίσετε προσεκτικά εάν συμφωνείτε να ανακαλέσετε τα λόγια σας και να ζητήσετε συγγνώμη ή εάν προτιμάτε τη διακοπη των σχέσεων μεταξύ μας.

    «Ειλικρινά: ΛΕΝΙΝ, 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 1923

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ο Στάλιν υπήρξε συνδημιουργος και γέννημα ταυτόχρονα, της σύμφυσης των διευθυντικών μηχανισμών του κόμματος με το κράτος και της απορρόφησης τελικά του κόμματος από το κράτος.

      Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Στάλιν όπως ήταν η βαναυσοτητα του χαρακτήρα του, η θεωρητική του φτώχεια, η κουτοπονηριά κλπ, καλλιεργήθηκαν περαιτέρω εντός του πλαισίου της κρατικής κομματικής γραφειοκρατίας της οποίας και προΐστατο.

      Κρίσιμο πολιτικό συμπέρασμα, αν θέλουμε κάποτε να δούμε κομμουνισμό: Όσο είναι αναγκαία και αναπόφευκτη η κρατική οργάνωση της επαναστατημενης χώρας, άλλο τόσο είναι αναγκαία η ΜΗ υπαγωγή, η απόρριψη της υπαγωγής των εργατολαϊκών θεσμών σε κόμμα και κράτος.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Νέες λέξεις
        “συνδημιουργος και γέννημα ταυτόχρονα, της σύμφυσης” μιας και την απλ΄ξη αλη΄θεια δεν μπορουν να την πουν. Αυτή την μορφη πονήματος από τον έναν Τροτσκιστή της”επανάστασης των διεθυντών” (βλεπε βιβιβλίο Περικλή ΠΑΥΛΊΔΗ)

        Το ΠΚΚ-μπ με ΓΓ τον Στάλιν δεν ήταν αστικό κόμμα για να πάρει ανθρωπους από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους για να γίνει η “σύμφυση”

        Πάμε στα απλά
        Η γραφειοκρατεία δεν είναι τάξη. Ο γραφειοκράτης δεν είχε ατομικη περιουσία στα μέσα παραγωγής. Δεν κληροδοτούσε την θέση του στον γιο του / κόρη του ενω μπορεί να επέφτε σε κομματική δυσμένεια ή να τον πέταγε έξω το συνδικάτο στο εργοστάσιο. ή να μην τον ψήφιζαν.
        Αν η γραφειοκρατεία ήταν νέα “άρχουσα” τάξη τότε γιατί να μην βρει μία νεα γραφειοκρατεία για να δουλεύει αυτή για λογαριασμό της όπως εκεινη που έχουν η αστική τάξη με managers και τον κρατικό μηχανισμό;

        Τελικά κάπου να αποφασίσετε. Ή καλώς γινόντουσαν διώξεις στον παλιό κρατικό μηχανισμό για τις οποίες κλαίτε, (όπως έκλαιγε ο Τρότσκι όταν το 1930 έμπαιναν..εργάτες στο Κομμουνιστικό Κόμμα ) ή κακώς τις έκανε.. Μας έχετε μπερδέψει
        Και μην πείτε πως έκανε μεγάλες διωξεις σε Αριθμο στο ΠΚΚ-μπ
        Γιατί κάτω από 5% είχαν διωχθεί από το Κομμα και τουλάχιστον το 1/3 από το 5% ξαναγύρισε στα 1939-1940

        Reply
  4. Ανώνυμος

    Σύντροφοι! Δεν θα σχολιάσω αυτά τα έγγραφα. Μιλούν εύγλωττα για τον εαυτό τους. Εφόσον ο Στάλιν μπορούσε να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια της ζωής του Λένιν, θα μπορούσε έτσι να συμπεριφέρεται στη Nadezhda Konstantinovna Krupskaya – την οποία το Κόμμα γνωρίζει καλά και εκτιμά πολύ ως πιστό φίλο του Λένιν και ως ενεργό μαχητή για την υπόθεση του Κόμματος από τη δημιουργία του – μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πώς συμπεριφερόταν ο Στάλιν στους άλλους ανθρώπους. Αυτά τα αρνητικά χαρακτηριστικά του αναπτύχθηκαν σταθερά και τα τελευταία χρόνια απέκτησαν έναν απολύτως ανυπόφορο χαρακτήρα.

    Όπως απέδειξαν μεταγενέστερα γεγονότα, το άγχος του Λένιν ήταν δικαιολογημένο. Στην πρώτη περίοδο μετά το θάνατο του Λένιν, ο Στάλιν εξακολουθούσε να προσέχει τις συμβουλές του, αλλά αργότερα άρχισε να αγνοεί τις σοβαρές νουθεσίες του Βλαντιμίρ Ίλιτς. Όταν αναλύουμε την πρακτική του Στάλιν σε σχέση με την κατεύθυνση του Κόμματος και της χώρας, όταν σταματάμε να εξετάσουμε όλα όσα διέπραξε ο Στάλιν, πρέπει να πειστούμε ότι οι φόβοι του Λένιν ήταν δικαιολογημένοι. Τα αρνητικά χαρακτηριστικά του Στάλιν, τα οποία στην εποχή του Λένιν ήταν μόνο πρωϊμα, μετατράπηκαν τα τελευταία χρόνια σε σοβαρή κατάχρηση εξουσίας από τον Στάλιν, που προκάλεσε ανείπωτη ζημιά στο Κόμμα μας.

    Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά και να αναλύσουμε σωστά αυτό το θέμα, ώστε να αποκλείσουμε κάθε πιθανότητα επανάληψης με οποιαδήποτε μορφή, ό,τι κι αν συνέβη κατά τη διάρκεια της ζωής του Στάλιν, ο οποίος δεν ανέχτηκε απολύτως τη συλλογικότητα στην ηγεσία και στην εργασία και που ασκούσε βάναυση βία, όχι μόνο απέναντι σε ό,τι του εναντιωνόταν, αλλά και σε αυτό που φαινόταν, στον ιδιότροπο και δεσποτικό χαρακτήρα του, αντίθετα με τις αντιλήψεις του.

    Ο Στάλιν δεν ενήργησε μέσω της πειθούς, της εξήγησης και της συνεργασίας των ασθενών με τους ανθρώπους, αλλά με την επιβολή των εννοιών του και την απαίτηση απόλυτη υποταγή στη γνώμη του. Όποιος αντιτάχθηκε σε αυτές τις έννοιες ή προσπάθησε να αποδείξει την άποψή του και η ορθότητα της θέσης του ήταν καταδικασμένη στην απομάκρυνση από τη συλλογική ηγεσια και στην επακόλουθη ηθική και φυσική εξόντωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά την περίοδο που ακολούθησε το 17ο συνέδριο, όταν πολλοί εξέχοντες ηγέτες των κομμάτων και οι εργαζόμενοι σε κόμματα, ειλικρινείς και αφοσιωμένοι στην αιτία του κομμουνισμού, έπεσαν θύματα του δεσποτισμού του Στάλιν.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ο Στάλιν ήτανλίγο αγροικος
      Α για το τι έγραφε στην Διαθήκη για τον Τρότσκι θα το δημοσιεύσεται;

      “Επιβολη” το 90% στο ΠΚΚ-μπ./ Μάααλιστα

      Νέες λέξεις
      συν-εργασίας. συν-διαμόρφωσης ΣΥΝ-ασπισμός

      “Αυτό ισχύει ιδιαίτερα κατά την περίοδο που ακολούθησε το 17ο συνέδριο, όταν πολλοί εξέχοντες ηγέτες των κομμάτων και οι εργαζόμενοι σε κόμματα, ειλικρινείς και αφοσιωμένοι στην αιτία του κομμουνισμού, έπεσαν θύματα του δεσποτισμού του Στάλιν.”

      Ναι ειδικά εκείνες οι κεφαλές που συν-εργάστηκαν για την απόπειρα πραξικοπηματος.
      Δεσποτισμός που δεν έλεγχε ανωτερα κλιμάκια σε Κόμμα ΠΚΚ-μπ, στρατό κρατικό μηχανισμό και nkvd . Όσοι από τις μυστικές υπηρεσίες εκτελέστηκαν για “υπερβολικη σκληρότητα” (και ο γιέζοφ δήλωνε αφοσιωμένος αλλά είχε “φάει” κόσμο και κοσμάκη κάποιους αναίτια) μαντέψτε ναι ναι . βαπτίστηκαν και αυτοί θύματα του “Σταλινισμού”,

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Όσο περνάνε τα χρόνια και βγαίνουν νέα στοιχεία, τόσο οι ΚΚΕδες όσο και οι άλλοι μουλου, το ρίχνουν στην παλαβή. Τώρα παραδέχονται ότι ο γιεζοφ αγαπημένη επιλογή του Στάλιν, “έφαγε κόσμο και κοσμάκη αναίτια”. Με αυτό το πλευρό να κοιμάστε. Μόνος του έφαγε κόσμο και κοσμάκη ο γιεζοφ; Ο προϊστάμενος του ο Στάλιν δεν ήξερε τίποτα; Τρέλα πουλάτε; Ναι, τρέλα πουλάτε.

        Μήπως λοιπόν ήξερε ο Στάλιν πως ο γιεζοφ έφαγε κόσμο κσι κοσμάκη, επειδή ο Στάλιν και οι υπόλοιποι του είπαν “φάε κόσμο κ κοσμάκη”; Και μήπως τον έφαγε κ αυτόν ο Στάλιν για να του ρίξει πάνω του την ευθύνη και αυτός να βγει υπεράνω; Ναι ειναι η απάντηση. Και μήπως εσείς προσπαθείτε εναγωνίως να κάνετε το ίδιο, μπας κ πείσετε κάποιον αδαη; Ναι είναι πάλι η απάντηση.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ποια τα νεα στοιχεία; Γιατί όσα βγαίνουν ακόμα και από το αντικομμουνιστκο χάρβαρντ δικαιώνουν την περίοδο με ΓΓ τον Στάλιν. Για “διαφωτισε” μας εσύ που τα ξέρεις;

        2. Ανώνυμος

          ” αυξήθηκαν τρομερά από τα τέλη του 1936″
          Μετά την συνομωσία Τουχατσέφσκι και αλλων7 στρατηγών (π.χ. Πουτνα)
          και μετά το “”ανυπαρκτο” για εσάς τηλεγράφημα Τρότσκι που αναφέρουν 2 ιστορικοι (Furr – Getty)

        3. Ανώνυμος

          Ανώνυμε νούμερο ντούο, αυτά έχουν απαντηθεί και υπάρχουν στο παρόν. Άμα θες να γίνεσαι κανονικό νούμερο επαναλαμβάνοντας τα ίδια νομπρομπλεμ. Αυτό ισχύει και για τους υπολοίπους εντεταλμένους.

      2. Ανώνυμος

        Η νεότερη έρευνα δείχνει ότι η ηγεσία Στάλιν δημιούργησε τέτοια ατμόσφαιρα τρόμου για όλους από τους πάνω ως τους κάτω που κυριολεκτικά έφτασε να καρφώνει ο ένας τον άλλο κυρίως για να προλάβουν προτού τους καρφώσουν οι άλλοι…έστησε γερό μηχανισμό αυτο-καρφωματος ο Μουστάκιας και πρέπει να του αναγνωριστεί…..αυτή η ικανότητα….την οποία ο Λένιν δεν πρόλαβε να εντοπίσει…..και για να μην βιαστεί να πει ο ΚΚΕ- σχολιαστής ότι αυτά είναι απόψεις Καλύβας, θυμίζω ότι και για το Μελιγαλά οι ίδιοι οι κκεδες αποποιουνται την ευθύνη, και την ρίχνουν στην αυτοδίκια. Έτσι κάνουν και για τον Μεγάλο Τρόμο….δεν έφταιγε ο Στάλιν λενε…. αυτός δεν ήξερε….το κατάλαβε όταν όλα τελείωσαν και τότε δολοφόνησε και τον ….υπαίτιο…όσο και αν αυτό θύμιζε ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΦΙΑΣ..τι να πούμε αν αυτό είναι κομμουνιστική ηθική, μόνο ηθική αλ καπονε θυμίζει.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          “Η νεότερη έρευνα” έχει ξεστραβώσει και τα τελευταία θύματα της αντισταλινικής προπαγάνδας, μετά από σχεδόν ~εκατό χρόνια σκληρού αγώνα της αστικής τάξης και των φασιστών. Ιδιαίτερα στη Ρωσσία, που υπέφερε φριχτά από τον χαϊδεμένο του Θεού(!) αιμοσταγή Μουστάκια.
          Λέω να πειστώ κι εγώ…

        2. Ανώνυμος

          Αυτή είναι η άποψη του arch getty(της επιστημονικής αναθεώρησης του αντισταλινισμού) ως το ΠΚΚ-μπ έχασε τελείως τον έλεγχο στην επαρχία. Όμως κατά 80%+ όσοι κατηγορήθηκαν ήταν ένοχοι.
          Το πρόβλημα ήταν η σκληρότητα . της εποχής Γιέζοφ και ήταν ο κύριος λόγος που Γιέζοφ Φρινόφσκι(η απολογία του δημοσιευτηκε το 2006 ) και άλλοι της nkvd εκτελέστηκαν

          Άραγε γιατί to ΠΚΚ-μπ με ΓΓ τον Στάλιν προήγαγε αυτούς που μετέπειτα καταδίωξε(π.χ. Τουχατσέφκι);
          Γιατί εκανε δεκτούς Κάμενεφ- Ζηνόβιεφ κ.α. αφού είχε σκοπό να τους “φάει”;
          Γιατί απλά εξόρισε τον Τρότσκι και μετά τoν έδιωξε εκτός χώρας: Δεν θα ήταν πιο ευκολο να τον “φάει” εντός χώρας;
          Και γιατί μέχρι και το 1936 τα πράγματα ήταν συγκρατημένα;Και παρόλη την δολοφονία Κίρωφ και αφού αρχισε να φαίνεται πως δεν ήταν από πίσω οι “λευκοί” περιορίστηκε σε διοικητικά μέτρα π.χ. απομάκρυνσh Τροτσκιστων από Λένινγκραντ;

          Η περίοδος Γιάκοντα σε ποιον ανήκει;
          Αν ο Γιέζοφ χρεώνεται αποκλειστικά στον Στάλιν τότε λογικά του χρεώνετεια και η περίοδος “απραξίας” Γιάκοντα
          Και γιατί οι έρευνες για την δολοφονία του Κίρωφ (1934) άρχισαν απο παλιούς λευκούς ή υπολλείματα της αστικής τάξης κια όχι απόαυτούς που ήθελε -καυτά το μυαλό κάποιων- να “φάει” ο Στάλιν;.
          Και γιατί παρόλα αυτά το Σύνταγμα του 1936 επανέφερε στους πρωην αστούς πολιτικά δικαiώματα;
          Και γιατι ο Ροσοκόφσκι δεν “ομολόγησε” παρόλη την βαναυσότητα;
          Kαι γιατί το 1938 άρχισε να μπαίνει κάποιο φρένο σε σχέση με το 1937 με την σε απώλεια εμπιστοσύνης ( Ζντάνοφ, Αντρέγιεφ Βοροσίλοφ Μολότοφ);
          Και γιατί το ΠΚΚ-μπ αναψηλάfησε υποθέσεις -όπως ήθελε και ο “μενσεβίκος” για κάποιους Βισίνσκι- και απεκατέστησε στα έτη 1939-1940 όσους από το κατηγορήθηκαν άδικα:
          Και γιατί οι αστοί αναφέρουν τον Μπέρια που στην εποχή του οι διώξεις μειώθηκαν κατα 95% ενώ κάνουν πως δεν υπήρχε η περίοδος Γιέζοφ;: Και την τιμωρία του ακόμα και μετά την εκτέλεση του(η περίφημη φωτογραφία που ο Γιέζοφ “εξαφανίζεται” ένα είδος damnatio memoriae)

          Να λοιπόν κάποια από τα “λογικά παράδοξα” του “Αντισταλινισμού” .Παλαιότερα ο Κάππος έγραφε -που δεν ήταν “Σταλινικός”-. “Ο αντισταλινισμός είναι δειλός αντικομμουνισμός”. Χτυπάνε τον Στάλιν για να χτυπήσουν και τον Λένιν όπως έγραφε

          Υ.Γ.
          Νομίζω πως ως πηγή τα βιβλία του Καλυβάδεν δεν τα αναφέρουν οι έστω φλου όπως δηλώνουν αριστεροί ή απλά κεντροαριστεροί

          Επίσης στην αναθεωρήση της Ιστορίας τα “καλά ” ανήκουν στο ΕΑΜ, τα “κακά” στο ΚΚΕ που ήταν ο κύριος τροφοδότης του ΕΑΜ(χωρίς ΚΚΕ στην καλύτερη δεν θα υπήρχε το μέγεθος και η δυναμική του ΕΑΜ στην χειρότερη απλά δεν θα υπήρχε).

          Στο ίδιο μοτίβο, τα “καλά” στο Λένιν τα “κακά” στον Στάλιν που ήταν η λογική συνέχεια του Λένιν. Εκτός αν λογική συνέχεια ήταν κάποιος άλλος π.χ ο Τρότσκι που ζήτημα αν είχε 10% στο ΠΚΚ-μπ και που του ξίνιζε η είσοδος εργατών σε ..Κομμουνιστικό Κόμμα(πηγή marxist.org)!

          Βέβαια τους ξεφεύγει πως οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής με ΓΓ τον Στάλιν επεκτάθηκαν με τα 5ετή την κολεκτιβοποίηση πως το βιοτικό επίπεδο του λαού άλλαξε προς το πολύ καλύτερο το 7ωρο 5ημερο δωρεάν διακοπές δωρεάν υγεία παιδεία ισότητα ανδρων γυναικών, ισοτητα ανάμεσα στους λαούς της Σ,Ε,(το πρώτο διάταγμα το είχε επεξεργαστεί ο “Κόμπα”) πως αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες.
          Η αλήθεια είναι απλή, απλά το δαιδαλώδες μυαλό των μικροαστών λόγω της θέσης του στην παραγωγή αδυνατεί να σκεφτεί λογικά βάση γεγονότωνκαι ψάχνει για “ίντριγκες” και για ερμηνειες ψυχολογικές της πλάκας όπως “αιμοδιψή” Στάλιν.Που δεν ήταν μέχρι και το 1936 και μετά από το 1939. Φαίνεται να ήταν παροδική η “περίοδος αιμοδιψίας”.

          Καταλαβαίνω πως οι οπαδοί των αστικών κομμάτων δυσκολεύονται να καταλάβουν τι σημαίνει συλλογική ηγεσία / δημοκρατικός συγκεντρωτισμός όταν π.χ. είχαν ηγέτες π.χ. σαν τον Ανδρέα που έκανε στο ΠΑΣΟΚ κουμάντο σε όλα ή σχεδόν σε όλα αλλά όταν συνέφερε δήλωνε και άγνοια. Αλλά σίγουρα ο Στάλιν τα ήξερε όλα κατά το δαιδαλώδες μυαλό των μικροαστών.

        3. Ανώνυμος

          κείμενο του γιούρι γεμελιάνοφ.
          Το κείμενο αυτό είναι επισκόπηση του βιβλίου του ιστορικού ζούκοφ (που δεν πρέπει να συγχέεται με τον στρατάρχη ζούκοφ) για το σύντροφο με το μουστάκι, το οποίο (βιβλίο) φέρει τον τίτλο της ανάρτησης.

          “ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΣΤΑΛΙΝ”

          https://sfyrodrepano.blogspot.com/2012/03/blog-post_15.html

          Σημαντικά και τα σχόλια του “Μη απολιθωμένου ”
          Για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει και να βάλει τα πράγματα σε μία λογική σειρά

          Υ.Γ.
          Το να κάνεις χαρακτηρισμούς δεν σημαίνει πως έχεις δίκιο. Μάλλον πας να καλύψεις ιστορικές καταστάσεις γιατί απλά δεν έχεις στοιχεία για να υπερασπιστείς την πολιτική σου θέση . Οι πρακτικές που γράφεις είναι για αλλού και απότοκο της εποχής του Ιμπεριαλισμού του τελευταίου σταδίου του Καπιταλισμού. Της εποχής που ο Καπιταλισμός “σαπίζει” όπως έλεγε ο Λένιν.

        4. Ανώνυμος

          @2. Ανωνυμος
          “Αυτή είναι η άποψη του arch getty(της επιστημονικής αναθεώρησης του αντισταλινισμού) ως το ΠΚΚ-μπ έχασε τελείως τον έλεγχο στην επαρχία.”
          Αυτή είναι η άποψη των σταλινικών,και του ΚΚΕ που επικαλούνται τον Getty όταν τους βολεύει
          Οι “αντισταλινικοι” λένε ότι ο μεγάλος τρόμος ήταν ένα μεγάλο ΣΧΕΔΙΟ, όπως είπε ο Μπουχάριν στο λύκειο άσμα του….αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη ενός μεγάλου σχεδίου, που ξεπερνά τα άτομα….και ο νοων νοειτω….

          “Το πρόβλημα ήταν η σκληρότητα . της εποχής Γιέζοφ και ήταν ο κύριος λόγος που Γιέζοφ Φρινόφσκι(η απολογία του δημοσιευτηκε το 2006 ) και άλλοι της nkvd εκτελέστηκαν.”
          Εδώ η λογική ΚΚΕ και μλ ΚΚΕ τρελαίνει κόσμο. Ο Γεζωφ φαίνεται να καθόρισε την εποχή Γεζωφ ως μια σκληρή εποχή η οποία τελικά ήταν η αιτία των μαζικών εκτελέσεων, εξαφανίσεων, εξοριών σε απομακρυσμένες περιοχές που είχαν ποσοστό επιβίωσης ανάλογων των γενοκτονιών Αρμενίων και Ποντίων. Ο Γεζωφ δηλαδή είχε σχέδιο να εξολοθρεύσει κόσμο και κοσμακη γιατί ήταν ανώμαλος, Τροτσκιστής κτλ…..
          Η πραγματικότητα είναι ότι κανένας Γεζωφ δεν καθόρισε καμμία “σκληρή” εποχή, αυτά είναι παραμύθια. Το μεγαλειώδες σχέδιο του Μεγάλου Τρόμου ήταν έμπνευση του Στάλιν.

          “Άραγε γιατί to ΠΚΚ-μπ με ΓΓ τον Στάλιν προήγαγε αυτούς που μετέπειτα καταδίωξε(π.χ. Τουχατσέφκι);
          Γιατί εκανε δεκτούς Κάμενεφ- Ζηνόβιεφ κ.α. αφού είχε σκοπό να τους “φάει”;
          Γιατί απλά εξόρισε τον Τρότσκι και μετά τoν έδιωξε εκτός χώρας: Δεν θα ήταν πιο ευκολο να τον “φάει” εντός χώρας;”
          Γιατί χρειαζόταν συμμάχους. Πρώτα για να φάει τον Τρότσκι ο οποίος ως συνήθως δεν δίσταζε να λέει την άποψη του κυρίως όταν αυτή διέφερε από την πλειοψηφική άποψη. Οι Κάμενεφ Ζηνοβιεφ πρωτοστάτησαν στην εκδίωξη Τρότσκι και ανέχθηκαν την κατάργηση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού. Όπως λέει ο Νικήτας ανάμεσα στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων αποφάσεις έβγαζε η γραμματεία του προεδρείου δηλαδή ο Στάλιν και όχι το π.γ. Όπως και η διανομή των εντύπων της αντιπολίτευσης του Τρότσκι και της ομάδας του Λένινγκραντ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ, για να μην μάθουν οι νέοι σύντροφοι ότι υπάρχει και άλλη άποψη (-ψεις). Γνωστά πράγματα και από την ιστορία όλων των Κ.Κ. της ορθοδόξου πίστεως…της μετά Λένιν εποχής. Να λοιπόν ποιοι αλλοιωσαν με κάθε τρόπο την κληρονομιά Λένιν.
          Τον Μπουχάριν τον χρειάζονταν για να διώξει τους άλλους. Η λογική που διέπει την σύλληψη του Μεγάλου Τρόμου είναι η δημιουργία αποδιοπομπαίων τραγων
          https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%82_%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%82
          για τον Ουκρανικό λιμό, για τις καθυστερήσεις και τις αστοχίες των πλάνων.
          Συν ότι έφαγε και μεγάλη ήττα στο 17ο συνέδριο, από τον Κιρωφ
          https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%95%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D_%CE%9A%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A3%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%88%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82
          Ο Τουχασέφσκι ήταν στράτηγος και δεν ήταν τόσο εύκολο να τον ξεφορτωθεί. Νεαρός αξιωματικός το 1917 σε ηλικία 24 ετών, ανέβηκε την ιεραρχία του κόκκινου στρατού επί Λένιν. https://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Tukhachevsky#Theory_of_deep_operationΚαι μην μου πει κανείς ότι τον Προηγε ο Στάλιν. Δηλαδή τι λέμε τώρα; Ότι ο Στάλιν τους …λυπήθηκε; Παρεμπιπτόντως ο Τουχασέφσκι ποτέ δεν παραδέχτηκε όσα του φόρτωσαν, παρότι βασανίστηκε προσωπικά από τον Γεζωφ, παρότι ο Στάλιν απαιτουσε οπωσδήποτε ομολογία. Προφανώς το μεγαλειώδες σχέδιο του Στάλιν τελείωσε εδώ, όχι όμως εντελώς, προτού “φάει ” και τον Γεζωφ που ως βασικός μάρτυρας των διαδικασιών ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος.

          “το 1938 άρχισε να μπαίνει κάποιο φρένο σε σχέση με το 1937″”
          όταν δεν είχε μείνει κανείς από τις κεντρικές επιτροπές 1917-1934.
          Όπως είπε και ο Δημητρωφ: δεν έχει μείνει κανένας….

          “Και γιατί παρόλα αυτά το Σύνταγμα του 1936 επανέφερε στους πρωην αστούς πολιτικά δικαiώματα;”
          Μήπως γιατί χρειαζόταν συμμάχους αφού μέσα στο κόμμα δεν είχε μείνει κανείς;

          “Και γιατί το ΠΚΚ-μπ αναψηλάfησε υποθέσεις -όπως ήθελε και ο “μενσεβίκος” για κάποιους Βισίνσκι- και απεκατέστησε στα έτη 1939-1940 όσους από το κατηγορήθηκαν άδικα:”
          Μήπως γιατί είχε αποκεφαλίσει κόμμα και κόκκινο στρατό και βρέθηκαν ακεφαλοι απέναντι στους ναζί οπότε τα εριξε όλα* στην …”εποχη Γεζωφ”!!!

          * ποια όλα; μα τα εκατομμύρια νεκρών σοβιετικών όταν έσπασε το μέτωπο.

          “Και γιατί οι αστοί αναφέρουν τον Μπέρια που στην εποχή του οι διώξεις μειώθηκαν κατα 95%”
          Μήπως γιατί αυτός κατάφερε αυτό που πολλοί απέτυχαν, την δολοφονία Στάλιν;
          Δεν υπάρχουν άρα παράλογα.
          Όλα εξηγούνται. Και η προσκόλληση στα παλιά παραμύθια.

        5. Ανώνυμος

          ΄Πεσιματικά πράγματα τα γεγονότα
          Χρειάζονταν συμμάχους στο ΠΚΚ-μπ ο Στάλιν που είχε το 90%
          Ο Τουχατσέφσκι προηχθηκε με ΓΓ τον Στάλιν και έγινε και αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε. αλλά κατά τα άλλα τον ζήλευε.
          Εποχή τρόμου με Γ.Γ. Στάλιν που μέχρι και το 1936 παραείχε ΄ηπιες αντιδρασεις ακόμα και μετά την δολοφονία Κίρωφ
          Ζήσαμε για να τα διαβάσουμε

          Ενω επι Γίακοντα το διάστημα της σχεδόν απραξίας όλσ ήταν καλά
          Ρε τονΣτάλιν να μην καθήσει να του κάνουν πραξικόπημα όπως είχε παραδεχθεί και ο αντισταλινικός Βόλενμπεργκ

          Τα πράγματα άλλαξαν από την συνομωσία Τουχατσέφσκι και το τηλεγράφημα Τρότσι. Ακόμα και αντισταλινικοί τα παραδέχονται. Οι Σοβιετικοί στην αρχή προσανατολιζόντουσαν αλλού για τα σαμποτάζ προς υπολλείματα “λευκών”

          Γενικα΄με τους αριθμούς, την λογική και την χρονική σειρά των γεγονόιτων δεν τα πάτε καλά
          Το wikipedia να ξέρεις πως ως πηγή δεν είναι και πολύ αξιόπιστο

          Όπως είχε πει ο τότε Αμερικανό Πρέσβης(1936-1938) γυρίζοντας στις ΗΠΑ (με μεγάλες εταιρίες της να κάνουν μπιζνες με τον Χίτλερ) όταν ρωτήθηκε
          αν η 5η φάλαγγα στην Σ.Ε.(5ες “φάλαγγες” υπήρχαν σε αυστρία-νορβηγία-τσεχοσλοβακία κ.α.) εξολοθρεύτηκε
          “Εξολοθρευτηκε πλήρως”

        6. Ανώνυμος

          “Μήπως γιατί αυτός κατάφερε αυτό που πολλοί απέτυχαν, την δολοφονία Στάλιν;Δεν υπάρχουν άρα παράλογα.”
          Τον οποίο Μπέρια μετά “καθάρισε” ο Χρουτσέφ

          Χανεσαι. Ίντριγκες Συνομωσίες και ότι άλλο πρέπει για κάθε μικροαστό που περιμένει ένα Ανδρέα ή σέστω ένα Τσίπρα να τον σώσει

          Σενάριο για χόλυγουντ να γράφεις
          Προτείνω το παρακάτω
          https://www.ertflix.gr/en/vod/vod.281238-o-thanatos-tou-stalin

        7. Ανώνυμος

          Ο Στάλιν δεν είχε ανάγκη τους Κάμενεφ Ζηνόβιεφ.ενάντια Τρότσκι
          Η συντριπτική πλειοψηφια στη βάση ήταν μαζί του (αυτό περιέργως σας διαφεύγει). Και ήταν μαζί ,με την πλειοψηφία του Σοβιετικού Λαού που στήριξαν τον Στάλιν ως ΓΓ σε δύσκολες εποχές (αυτο τυχαία όλοι οι αστοί το ξεχνάνε)

          ” Οι “αντισταλινικοι” λένε ότι ο μεγάλος τρόμος ήταν ένα μεγάλο ΣΧΕΔΙΟ, όπως είπε ο Μπουχάριν στο λύκειο άσμα του….αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη ενός μεγάλου σχεδίου, που ξεπερνά τα άτομα….και ο νοων νοειτω….”

          Γαι φέρε πηγη;
          Που έκανε το κύκνειο άσμα του ο Μπουχάριν πέρα από την Δίκη;
          Μας λες πως δεχεσαι ως αλήθεια και άλλα που είπε ο Μπουχάριν στη Δίκη- κύκνειο άσμα π.χ. για την συμμετοχή σε συνομωσία;
          Λίγο αντίφαση αλλά εντάξει είσαστε συνηθισμένοι. Keep walking
          /

          ” Όπως λέει ο Νικήτας ανάμεσα στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων….”
          Μιλάμε για τον ίδιο Νικήτα που δεν τον χώνευε ο Τσε Γκεβάρα όχι τον άλλο Νικήτα από το χωριό που δεν τον ξέρουμε. Α ναι ο ίδιος που αποδεδειγμένα έκανε “κοντοραπτικές” πάνω σε διαταγές με ΓΓ τον Στάλινκαι που ο furr καταρίπτει με στοιχεία τις 60 από τις 61 (η μία εξετάζεται αν μισοστέκει) του κατηγοριές κατά Στάλιν
          στο γνωστό βιβλιο του “Τα ψέμματα του Χρουτσέφ”

          Τόσο μεγάλο το πολιτικο παράστημα του Νικήτα ώστε στο 20ο συνέδριο να έχει μυστική έκθεση γενικά “κατά της πρωσοπολατρείας”

          Η αρχική έκθεση δεν ήταν ευθεία βολή κατά του Στάλιν (δεν είχε το παράστημα να το κάνει) αλλά είχε το περίγραμα για το τι θα ακολουθούσε
          Η “αποσταλινιποίηση” έγινε συμπαγής στα επόμενα 21ο και 22ο συνέδριο του ΚΚΣΕ
          λάου λάου ο Νικήτας ο πονηρός
          Τι άλλο έκανε ο πονηρός ο Νικήτας;

          Επειδή ήξερε πως μια τέτοια έκθεση δεν θα γίνονταν αμέσως δεκτή από τον σοβιετικό λαό
          έδωσε την “μυστική” υποτίθεται έκθεση του στον Τίτο και ο τελευταίος ανέλαβε
          να την δώσει στην Δύση.
          Και ξαφνικά μεγάλες εφημερίδες σε εξωτερικό μέσα στο 1956 να δημοσιεύουν αποσπάσματα της
          Η “μυστική εκθεση” του Νικήτα τελικά δόθηκε επίσημα στην δημοσιότητα από (ποιον άλλο;) τον Γκόρμπι στα 1988-1989
          Και γιατί τότε; Μα όταν στο άνοιγμα των αρχείων (1985-1987) δεν βρέθηκε κάτι το επιλήψιμο κατά του Στάλιν Είχε προηγηθεί και το Τσερνόμπιλ..και η γκασνοσκ(διαφάνεια) πήγε άπατη

          Και τσαπ παίρνουν το “σήμα” οι Δυτικοί πως ο Νικήτα ήταν “μπόσικος” και είπαν να τον τεστάρουν . Και νασου και μία ωραία αντεπανάσταση στην Ουγγαρία στα τέλη του 1956 και μετά τα δημοσιεύματα της υποτιθεται μυστικής έκθεσης στον Δυτικό Τύπο.Θα τολμούσαν να τα κάνουν τόοσ ανοικτά αυτά με ΓΓ τον Στάλιν; Φυσικα΄και όχι.
          /

          “Μήπως γιατί είχε αποκεφαλίσει κόμμα και κόκκινο στρατό και βρέθηκαν ακεφαλοι απέναντι στους ναζί οπότε τα εριξε όλα* στην …”εποχη Γεζωφ”!!!”
          “* ποια όλα; μα τα εκατομμύρια νεκρών σοβιετικών όταν έσπασε το μέτωπο.”

          Μπράβο. Θριάμβος! Ο κρυφοφασίστας Σολζενίτσιν -που ήταν κατά της επαναφοράς της αστικής δημοκρατίας σε Πορτογαλια Ισπανία στα 1974-
          ακι έδινε συνεντευξεις σε ιταλικο νεοφασιστικό περιοδικό(αυτός με το Νόμπελ)
          έλεγε πως για τον Χίτλερ και τις απώλειες των σοβιετικών έφταιγε ο..Στάλιν!
          Καλό λοιπόν θα είναι να δίνουμε μία προσοχή στο τι ιστορικά γράφουμε

          Κάτω από 5% είχαν διωχθεί από το Κομμα και τουλάχιστον το 1/3 από το 5% ξαναγύρισε στα 1939-1940. Άρα πως “δεν είχαν μείνει”; Αλλά σιγα μην ειναι το ίδιο για τους αντισταλινικους ο εργάτης εργαζόμενος με το στέλεχος

          Μικρές Ιστορικές Χρονικές Λεπτομέρειες
          Από το 1936 υπάρχει στο αντικομιτερν σύμφωνο Γερμανιας – Ιαπωνίας κατά της Σ.Ε.
          Από το 1938, δηλαδή μετα το τέλος του Β Πενταετούς, άρχισε η Σ.Ε. να αλλάζει το πλάνο της με τον προσανατολισμό της βαριάς βιομηχανίας αποκλειστικά σε πολεμικές ανάγκες
          Αλλά εντάξει, γιατί να αφήσουμε τις χρονολογίες και τις λεπτομέρερειες να χαλάσουν μία τόσο ωραία ιστορία;

          Καταλαβαίνει κάποιος πως ακολουθωντας την “σκέψη”σας γραφετε παραλογισμούς

          δηλαδή
          πως ενω η Σ.Ε. ήξερε από το 1936 πως η Σ.Ε. ήταν στόχος Γερμανίας – Ιαπωνίας μόνος ο Στάλιν (για τους μικροαστούςυπάρχουν μόνο προσωπικότητες ποτέ συλλογικά όργανα δημοκρατικοί συγκεντρωτισμοί και λαοί) “αποκεφάλισε” τον στρατό του το 1937 από τους (7+1)στρατηγούς του γιατί μάλλον στραβοκοιμήθηκε Αλλά μετά κάπου ξανάλλαξε διάθεση και είπε να τους ξαναπάρει πίσω

          Άρα έμμεσα παραδέχεστε πως ο εισαγγελέας των Δικών Βισίνσκι που έβαλε “φρένο” στον Γιέζοφ μάλλον εξέταζε τις κατηγορίες πριν τις αναγγείλει
          Και πως κάπου είναι αληθείς οι κατηγορίες στις Δίκες της Μόσχας του “κακού”εισαγγελέα Βισίνισκι .

          Δύσκολο πράγμα να δεχθεί ο κάθε μικροαστός τις έννοιες για συλλογική εξουσία και “δημοκρατικός συγκεντρωτισμός”. Δύσκολο
          Επίσης τελείώς τυχαία από τις αφηγήματα – παραμυθάκια απουσιάζουν οι εργάτες οι αγρότες. οι ισότητα ανάμεσα στους λαούς,της Σ.Ε. ανάμεσα σε άνδρα γυναίκα, τα 7ωρα- 5ημερα η δωρεάν υγεια παιδεία αθλητισμό πολιτισμό και συνολικά η θεαματική άνοδος του βιοτικού επιπέδου

          Μάλλον δεν παιρνούσαν και τόσο άσχημα με Γραμματέα τον Γεωργιανό. Και για αυτό τον στήριζαν και ας είχε απέναντι υψιλοβαθμα κλιμάκια σε στρατό, κόμμα κρατικό μηχανισμό ακόμα και μυστικές υπηρεσίες
          Όπως έγραφε και ο Μολότωφ “Είμασταν σε κάθε στροφή η πλειοψηφία”

        8. Ανώνυμος

          Έχοντας στη διάθεσή της πολυάριθμα στοιχεία που δείχνουν βάναυσότητα προς τα στελέχη του Κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή δημιούργησε μια επιτροπή του Κόμματος υπό τον έλεγχο του Προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής. Έχει επωμιστει τη διερεύνηση του τι κατέστησε πιθανές μαζικές καταστολές κατά της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και των υποψηφίων που εξελέγησαν στο 17ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων).

          Η επιτροπή έχει εξοικειωθεί με μεγάλη ποσότητα υλικού στα αρχεία του NKVD και με άλλα έγγραφα. Έχει τεκμηριώσει πολλά στοιχεία που σχετίζονται με την κατασκευή υποθέσεων κατά κομμουνιστών, με ψευδείς κατηγορίες, [και] με κραυγαλέα καταχρήσεις της σοσιαλιστικής νομιμότητας, που οδήγησαν στο θάνατο αθώων ανθρώπων. Έγινε φανερό ότι πολλοί ακτιβιστές του Κόμματος, της Σοβιετικής Ένωσης και της οικονομίας που το 1937-1938 χαρακτηρίστηκαν «εχθροί» στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ εχθροί, κατάσκοποι, αποστατες κ.λπ., αλλά ήταν πάντα έντιμοι κομμουνιστές. Απλώς στιγματίστηκαν [ως εχθροί]. Συχνά, μη αντέχοντας πια βάρβαρα βασανιστήρια, κατηγορούσαν τους εαυτούς τους (με εντολή των ανακριτικών δικαστών/παραποιητών) για κάθε είδους σοβαρά και απίθανα εγκλήματα.

          Η επιτροπή έχει παρουσιαστεί στο Προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής μακροσκελή και τεκμηριωμένο υλικό σχετικά με μαζικές καταστολές κατά των εκπροσώπων στο 17ο Συνέδριο του Κόμματος και εναντίον μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέχθηκαν σε αυτό το Συνέδριο. Αυτά τα υλικά έχουν μελετηθεί από το Προεδρείο.

          Καθορίστηκε ότι από τα 139 μέλη και υποψήφιους της Κεντρικής Επιτροπής που εξελέγησαν στο 17ο Συνέδριο, 98 άτομα, δηλαδή το 70 τοις εκατό, συνελήφθησαν και πυροβολήθηκαν (κυρίως το 1937-1938). (Αγανάκτηση στην αίθουσα.) Ποια ήταν η σύνθεση των συνέδρων στο 17ο Συνέδριο; Είναι γνωστό ότι το 80 τοις εκατό των συμμετεχόντων στο 17ο Συνέδριο προσχώρησαν στο Κόμμα κατά τα χρόνια της συνωμοσίας πριν από την Επανάσταση και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, δηλ. δηλαδή πριν από το 1921. Από κοινωνική προέλευση η βασική μάζα των αντιπροσώπων στο Κογκρέσο ήταν εργάτες (60 τοις εκατό των μελών με δικαίωμα ψήφου).

          Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι αδιανόητο ένα συνέδριο που συγκροτήθηκε έτσι να είχε εκλέξει μια Κεντρική Επιτροπή στην οποία η πλειοψηφία [των μελών] θα αποδεικνυόταν εχθροί του Κόμματος. Οι μόνοι λόγοι για τους οποίους το 70 τοις εκατό των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και των υποψηφίων που εξελέγησαν στο 17ο Συνέδριο χαρακτηρίστηκαν ως εχθροί του Κόμματος και του λαού ήταν επειδή συκοφαντήθηκαν έντιμοι κομμουνιστές, κατασκευάστηκαν κατηγορίες εναντίον τους και υπονομεύτηκε σοβαρά η επαναστατική νομιμότητα.

          Την ίδια τύχη δεν είχαν μόνο τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και η πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο 17ο Συνέδριο του Κόμματος. Από 1.966 αντιπροσώπους με δικαίωμα ψήφου ή συμβουλευτικής, 1.108 άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία των αντεπαναστατικών εγκλημάτων, δηλαδή σαφώς περισσότερα από την πλειοψηφία. Αυτό ακριβώς το γεγονός δείχνει πόσο παράλογες, άγριες και αντίθετες με την κοινή λογική διατυπώθηκαν οι κατηγορίες για αντεπαναστατικά εγκλήματα, όπως βλέπουμε τώρα, εναντίον της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στο 17ο Συνέδριο του Κόμματος.

          (Αγανάκτηση στην αίθουσα.)

          Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το 17ο Συνέδριο του Κόμματος είναι ιστορικά γνωστό ως το Συνέδριο των Νικητών. Οι αντιπρόσωποι στο Κογκρέσο συμμετείχαν ενεργά στην οικοδόμηση του σοσιαλιστικού μας κράτους. Πολλοί από αυτούς υπέφεραν και πολέμησαν για τα κομματικά συμφέροντα στα προεπαναστατικά χρόνια στη συνωμοσία και στα μέτωπα του εμφυλίου. Πολέμησαν γενναία τους εχθρούς τους και συχνά κοίταζαν νευρικά το πρόσωπο του θανάτου.

          Πώς, λοιπόν, μπορούμε να πιστέψουμε ότι τέτοιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποδειχθούν «διπρόσωποι» και είχαν ενταχθεί στα στρατόπεδα των εχθρών του σοσιαλισμού την εποχή μετά την πολιτική εκκαθάριση των Ζινοβιεβιτών, Τροτσκιστών και δεξιών και μετά τα μεγάλα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ? Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της κατάχρησης εξουσίας από τον Στάλιν, ο οποίος άρχισε να χρησιμοποιεί μαζικό τρόμο εναντίον των στελεχών του κόμματος.

        9. Ανώνυμος

          Ποιος είναι ο λόγος που οι μαζικές καταστολές εναντίον ακτιβιστών αυξήθηκαν όλο και περισσότερο μετά το 17ο Συνέδριο του Κόμματος; Ήταν επειδή εκείνη την εποχή ο Στάλιν είχε εξυψωθεί τόσο πάνω από το Κόμμα και πάνω από το έθνος που έπαψε να εξετάζει είτε την Κεντρική Επιτροπή είτε το Κόμμα.

          Ο Στάλιν υπολόγιζε ακόμα τη γνώμη της συλλογικότητας πριν από το 17ο Συνέδριο. Μετά την πλήρη πολιτική εκκαθάριση των Τροτσκιστών, Ζινοβιβιτών και Μπουχαρινιτών, όμως, όταν το Κόμμα είχε επιτύχει την ενότητα, ο Στάλιν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό έπαψε να εξετάζει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και ακόμη και τα μέλη του Πολιτμπιούρο. Ο Στάλιν πίστευε ότι τώρα μπορούσε να αποφασίζει για όλα μόνος του και ότι το μόνο που χρειαζόταν ήταν στατιστικολόγοι. Αντιμετώπιζε όλους τους άλλους με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούσαν παρά να τον ακούν και να τον επαινούν.

          Μετά την εγκληματική δολοφονία του Σεργκέι Μ. Κίροφ, ξεκίνησαν μαζικές καταστολές και βίαιες πράξεις παραβίασης της σοσιαλιστικής νομιμότητας. Το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου 1934 με πρωτοβουλία του Στάλιν (χωρίς την έγκριση του Politbiuro -η οποία δόθηκε δύο μέρες αργότερα, επιπόλαια), ο Γραμματέας του Προεδρείου της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής, [Abel] Yenukidze, υπέγραψε την ακόλουθη οδηγία:

          “1. Οι ανακριτικές υπηρεσίες κατευθύνονται να επισπεύσουν τις υποθέσεις των κατηγορουμένων για προετοιμασία ή εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών.

          «2. Τα δικαστικά όργανα καλούνται να μην αναστείλουν την εκτέλεση των θανατικών ποινών που αφορούν εγκλήματα αυτής της κατηγορίας προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο χάριτος, διότι το Προεδρείο της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ δεν θεωρεί πιθανή τη λήψη αναφορών είδος.

          «3. Τα όργανα της Επιτροπείας Εσωτερικών Υποθέσεων [NKVD] κατευθύνονται να εκτελέσουν τις θανατικές ποινές κατά εγκληματιών της προαναφερθείσας κατηγορίας αμέσως μετά την έκδοση των ποινών».

          Αυτή η οδηγία έγινε η βάση για μαζικές καταχρήσεις κατά της σοσιαλιστικής νομιμότητας. Σε πολλές από τις κατασκευασμένες δικαστικές υποθέσεις, οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν για «προετοιμασία» τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτό τους στέρησε κάθε δυνατότητα επανεξέτασης των υποθέσεών τους, ακόμη και όταν δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι «ομολογίες» τους εξασφαλίστηκαν με τη βία και όταν, με πειστικό τρόπο, διέψευσαν τις κατηγορίες εναντίον τους.

          Πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι μέχρι σήμερα οι συνθήκες γύρω από τη δολοφονία του Κίροφ κρύβουν πολλά πράγματα που είναι ανεξήγητα και μυστηριώδη και απαιτούν μια πολύ προσεκτική εξέταση. Υπάρχουν λόγοι για την υποψία ότι ο δολοφόνος του Κίροφ, [Λεονίντ] Νικολάγιεφ, βοηθήθηκε από κάποιον από τους ανθρώπους του οποίου το καθήκον ήταν να προστατεύσει το πρόσωπο του Κίροφ.

          Ενάμιση μήνα πριν από τη δολοφονία, ο Νικολάγιεφ συνελήφθη με την αιτιολογία της ύποπτης συμπεριφοράς, αλλά αφέθηκε ελεύθερος και δεν ερευνήθηκε καν. Είναι μια ασυνήθιστα ύποπτη περίσταση ότι όταν ο Τσεκίστας που είχε ανατεθεί να προστατεύσει τον Κίροφ προσήχθη για ανάκριση, στις 2 Δεκεμβρίου 1934, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό «ατύχημα» στο οποίο δεν τραυματίστηκαν άλλοι επιβάτες του αυτοκινήτου. Μετά τη δολοφονία του Κίροφ, επιβλήθηκαν πολύ ελαφριές ποινές σε κορυφαίους αξιωματούχους του Λένινγκραντ NKVD, αλλά το 1937 πυροβολήθηκαν. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι πυροβολήθηκαν για να καλύψουν τα ίχνη των οργανωτών της δολοφονίας του Κίροφ.

          (Κίνηση στην αίθουσα.)

          Οι μαζικές καταστολές αυξήθηκαν τρομερά από τα τέλη του 1936 μετά από ένα τηλεγράφημα του Στάλιν και του [Andrey] Zhdanov, με ημερομηνία από το Σότσι στις 25 Σεπτεμβρίου 1936, που απευθύνθηκε στον [Lazar] Kaganovich, [Vyacheslav] Molotov και άλλα μέλη του Politbiuro. Το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος είχε ως εξής:

          Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο και επείγον να διοριστεί ο σύντροφος [Nikolay] Yezhov στη θέση του Λαϊκού Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων. [Genrikh] Yagoda έχει σίγουρα αποδειχθεί ανίκανος να ξεσκεπάσει το μπλοκ των τροτσκιτών-ζινοβιεβιτών. Η OGPU είναι τέσσερα χρόνια πίσω σε αυτό το θέμα. Αυτό σημειώνεται από όλους τους εργάτες του Κόμματος και από την πλειοψηφία των εκπροσώπων του NKVD».

          Αυστηρά μιλώντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Στάλιν δεν συναντήθηκε και, επομένως, δεν μπορούσε να γνωρίζει τη γνώμη των εργατών του Κόμματος.

          Αυτή η σταλινική διατύπωση ότι «το NKVD είναι τέσσερα χρόνια πίσω» στην εφαρμογή μαζικής καταστολής και ότι υπάρχει ανάγκη να «καλύψουμε» την παραμελημένη εργασία ώθησε άμεσα τους εργάτες του NKVD στο δρόμο των μαζικών συλλήψεων και εκτελέσεων.

          Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή η διατύπωση επιβλήθηκε και στη σύνοδο της Ολομέλειας Φεβρουαρίου-Μαρτίου της Κεντρικής Επιτροπής του Συνδικαλιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) το 1937. Το ψήφισμα της Ολομέλειας το ενέκρινε με βάση την έκθεση του Yezhov, «Μαθήματα που απορρέουν από το επιβλαβής δραστηριότητα, εκτροπή και κατασκοπεία των ιαπωνογερμανο-τροτσκιστικών πρακτόρων», αναφέροντας:

        10. Ανώνυμος

          Η Χρουστσωφίλα μυρίζει και προδίνεται από μόνη της 10/01/2024 at 17:40. Δεν πιάνουν αυτά τα κόλπα!

        11. Ανώνυμος

          Εκαλατωρα ποιος είναι αυτός ο Χρουτσωφ, δεν είναι και κανας Αμερικάνας πρέσβυς.

        12. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          10/01/2024 at 10:52, ρε ΚΚΕδικο τρολακι έχεις συναίσθηση του ΤΙ γράφεις;

          Α. Εξακολουθείς να μας παρουσιάζεις ως τεκμήριο υπέρ της γραφειοκρατικης πτέρυγας τκ ηγεσίας του κκσε την άποψη του Αμερικανού πρέσβη; Του πρέσβη των ΗΠΑ; Τότε να πεις ότι όπως είχε δίκιο το 38 ο πρέσβης των ΗΠΑ που ήταν υπέρ της εξόντωσης μπολσεβικων από την σταλινική φραξια, έτσι είχε δίκιο ο αντίστοιχος πρέσβης των ΗΠΑ που ήταν υπέρ της εξόντωσης των Ελλήνων κομμουνιστών από τους δεξιούς κατσαπλιαδες. Και επειδή χρησιμοποιείς την θετική γνώμη του πρέσβη των ΗΠΑ για να ενίσχυσεις το δίκιο του Στάλιν, τότε χρησιμοποίησε την αντίστοιχη θετική γνώμη του πρέσβη για τον Παπάγο κ την συντριβή του δσε. Όχι 2 μέτρα κ δύο σταθμά παρακαλώ!

        13. Ανώνυμος

          Ξέρετε γιατί οι χρουστσωφικοί το παίζαν “αντιτροτσκιστές”; Γιατί αυτό πούλαγε (και πουλάει πάντα) στην ΕΣΣΔ. Αλλά, όπως κι εδώ βλέπουμε, τα τρότσκια και οι χρουστσωφικοί, ήταν (και είναι) αδελφές ψυχές. Το θέατρο ήταν πάντα μέσα στο πολιτικό πρόγραμμα της Αντίδρασης. Μπορούσε νάναι κι αλλιώς;

        14. Ανώνυμος

          1) Ο αμερικανός πρέσβης στην Σ.Ε. (1936-1938) JOSEPH E. DAVIES δεν είχε “συμφέρον” να δικαιώσει τον Στάλιν. . ίσα – ίσα το αντίθετο
          Για 2 λόγους

          Α) Ως ταξικός αντίπαλος
          Β) Η χώρα του έκανε επίσημες εμπορικές συμφωνίες με τον Χίτλερ και τροφοδοτούσε ΑΝΕΠΊΣΗΜΑ με όπλα τον Φράγκο. Την ίδια στιγμλή Η Σ.Ε. με ΓΓ τον Στάλιν έστελνε οπλισμό
          Απλή λογική βέβαια αλλά πάσχετε από αυτό

          2) Πέρα από τον Πρέσβη υπήρχαν και οι αμερικανοί δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις Δίκες της Μόσχας. Και έγραψαν και βιβλίο το οποίο επανεκδόθηκε πολλές φορές “Η μεγάλη συνομωσία κατά της Ρωσίας” ( 1917-1946 )”

          The Great Conspiracy Against Russia
          https://pdfcoffee.com/the-great-conspiracy-against-russia-pdf-free.html

          Συνυπογράφουν, πέρα από τον Αμερικανό Πρέσβη ο γερουσιαστής της Φλόριντα Κάρλ Πέπερ καθως και ο υπεύθυνος θυσαυροφυλακείου των ΗΠΑ
          Κρυφοσταλίνες όλοι τους!

          3Το Βιβλίο Mission to Moscow του JOSEPH E. DAVIES” έγινε και ταινία
          Παρακάτω μ΄έρος από τα report που έστελνε ο τότε Πρέσβης στις ΗΠΑ για νεολαία, στρατό, βιομηχανία

          Σε γράμμα προς τον πρόεδρο Ρούσβελτ στις 18 Ιανουαρίου 1939, λέει:

          “Αυτό το καθεστώς είναι καλά εδραιωμένο στην εξουσία, έχει έναν επιτυχημένο στρατό, έχει κάνει αξιόλογα βήματα από βιομηχανική άποψη. Πιστεύεται γενικά εδώ ότι θα ήταν πολύ δύσκολο και ενδεχομένως αδύνατο για την Ιαπωνία, τη Γερμανία ή και τους δύο μαζί, να “κατακτήσουν” την Ε.Σ.Σ.Δ. Η στρατιωτική δύναμη του Ε.Σ.Σ.Δ. είναι εντυπωσιακή. Και στην ποιότητα και στους αριθμούς. Είναι καλά εξοπλισμένος με σύγχρονα όπλα και καλά εκπαιδευμένο και με φανατική αφοσίωση στον κομμουνισμό (..)

          Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η έκθεσή του Νο 1104 της 1 Απρίλη 1938,
          (..) Πολλά ωραία πράγματα γίνονται υπό το παρόν καθεστώς… Στην βιομηχανική και επιστημονική ανάπτυξη και επίτευγμα κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια σημειώθηκαν τεράστιες και εκπληκτικές πρόοδοι…
          Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τη συνεχιζόμενη αξιοποίηση και ανάπτυξη των τεράστιων πόρων και πλούτου αυτής της χώρας…
          Οι φιλοδοξίες της νεολαίας της χώρας έχουν πάρει φωτιά…
          Η εκπαίδευση, η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος, σχεδιάζονται εκτεταμένα και γενικεύονται σ’ όλη τη χώρα…
          Η επόμενη γενιά, κατά την άποψή μου, θα δει αυτούς τους ανθρώπους να ασκούν τεράστια επιρροή όχι μόνο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά και στον παγκόσμιο χάρτη”

          Τελική Συνοπτική Περίληψη και έκθεση για την ΕΣΣΔ πριν την αναχώρησή του”. Νο. 1341 της 6 Ιουνίου 1938.

          Εκεί περιέχει πίνακες και δείκτες. Μιλάει για τρακτέρ και κομπίνες. Για τόνους και εκτάρια. Αναφέρει στοιχεία για τον ορυκτό πλούτο, τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την εκπαίδευση και την κοινωνική πολιτική. Φυσικά αναφέρει και μια σειρά αδυναμίες, άλλες σωστά κι άλλες που είναι “αδυναμίες”… μόνο στα μάτια ενός καπιταλιστή.

          Μιλά για το πλασάρισμα της ΕΣΣΔ στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή αγορά που ακολουθεί ανοδική θεαματική πορεία, οδεύοντας προς την κατάκτηση μιας από τις πρώτες θέσεις σε διάφορους τομείς.

          Λέει ότι “κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, κάτω από τα πεντάχρονα πλάνα, είναι εντελώς εμφανές ένα εξαιρετικό ρεκόρ της υδραυλικής, βιομηχανικής, επικοινωνιακής, κοινωνικής, εκπαιδευτικής και στρατιωτικής ανάπτυξης”.

          Κατά την “λογική” (την λογική του παραλόγου) όμως των “αντισταλινικών ” μάλλον θα έστελνε λανθασμένα Report στο αφεντικό του, στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ

          Για περισσότερα από την πολύ καλή δουλειά του Μάνου Δούκα στο
          https://www.katiousa.gr/politismos/vivlio/vivlioparousiaseis/mission-moscow-tou-joseph-e-davies-enas-amerikanos-presvis-mila-gia-tin-essd-kai-ton-stalin-ena-vivlio-kai-mia-tainia/

        15. Ανώνυμος

          Προσθηκη σχολιο 11/01/2024 at 08:49
          Την ίδια στιγμή Η Σ.Ε. με ΓΓ τον Στάλιν έστελνε οπλισμό στην Κυβέρνηση της Ισπανίας

        16. Ανώνυμος

          Καθορίστηκε ότι από τα 139 μέλη και υποψήφιους της Κεντρικής Επιτροπής που εξελέγησαν στο 17ο Συνέδριο, 98 άτομα, δηλαδή το 70 τοις εκατό, συνελήφθησαν και πυροβολήθηκαν (κυρίως το 1937-1938). (Αγανάκτηση στην αίθουσα.) Ποια ήταν η σύνθεση των συνέδρων στο 17ο Συνέδριο; Είναι γνωστό ότι το 80 τοις εκατό των συμμετεχόντων στο 17ο Συνέδριο προσχώρησαν στο Κόμμα κατά τα χρόνια της παρανομιας πριν από την Επανάσταση και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, δηλ. δηλαδή πριν από το 1921. Από κοινωνική προέλευση η βασική μάζα των αντιπροσώπων στο Κογκρέσο ήταν εργάτες (60 τοις εκατό των μελών με δικαίωμα ψήφου).

          Οι μόνοι λόγοι για τους οποίους το 70 τοις εκατό των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και των υποψηφίων που εξελέγησαν στο 17ο Συνέδριο χαρακτηρίστηκαν ως εχθροί του Κόμματος και του λαού ήταν επειδή συκοφαντήθηκαν έντιμοι κομμουνιστές, κατασκευάστηκαν κατηγορίες εναντίον τους και υπονομεύτηκε σοβαρά η επαναστατική νομιμότητα. (σημ. Αυτα ο Στάλιν και η καμαριλα τα εκανε νταξ;)

          Την ίδια τύχη δεν είχαν μόνο τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και η πλειοψηφία των αντιπροσώπων στο 17ο Συνέδριο του Κόμματος. Από 1.966 αντιπροσώπους με δικαίωμα ψήφου ή συμβουλευτικής, 1.108 άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία των αντεπαναστατικών εγκλημάτων, δηλαδή σαφώς περισσότερα από την πλειοψηφία. Αυτό ακριβώς το γεγονός δείχνει πόσο παράλογες, άγριες και αντίθετες με την κοινή λογική διατυπώθηκαν οι κατηγορίες για αντεπαναστατικά εγκλήματα, όπως βλέπουμε τώρα, εναντίον της πλειοψηφίας των συμμετεχόντων στο 17ο Συνέδριο του Κόμματος.
          (σημ. εσυ Νικητα τι εκανες τοτε; μηπως ειχες δεχθει-οπως ο Μπουχάριν οτι υπαρχει ενα μεγαλο σχεδιο που ξεπερνα τα ατομα; οτι ησουν απλος στρατιωτης, οτι υπακουεσ στην πλειοψηφία; οτι δεν ανοιγες το στομα να διαμαρτυρηθεις, οπως εκανδ πχ ο Τρότσκι; )

        17. Ανώνυμος

          “1. Οι ανακριτικές υπηρεσίες κατευθύνονται να επισπεύσουν τις υποθέσεις των κατηγορουμένων για προετοιμασία ή εκτέλεση τρομοκρατικών ενεργειών.

          «2. Τα δικαστικά όργανα καλούνται να μην αναστείλουν την εκτέλεση των θανατικών ποινών που αφορούν εγκλήματα αυτής της κατηγορίας προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο χάριτος, διότι το Προεδρείο της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ δεν θεωρεί πιθανή τη λήψη αναφορών είδος.

          «3. Τα όργανα της Επιτροπείας Εσωτερικών Υποθέσεων [NKVD] κατευθύνονται να εκτελέσουν τις θανατικές ποινές κατά εγκληματιών της προαναφερθείσας κατηγορίας αμέσως μετά την έκδοση των ποινών».

          Αυτή η οδηγία έγινε η βάση για μαζικές καταχρήσεις κατά της σοσιαλιστικής νομιμότητας. Σε πολλές από τις κατασκευασμένες δικαστικές υποθέσεις, οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν για «προετοιμασία» τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτό τους στέρησε κάθε δυνατότητα επανεξέτασης των υποθέσεών τους, ακόμη και όταν δήλωσαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι οι «ομολογίες» τους εξασφαλίστηκαν με τη βία και όταν, με πειστικό τρόπο, διέψευσαν τις κατηγορίες εναντίον τους.

          Συνεπως ειναι αυθαιρετες και αστειες οι εκτιμησεις των σταλινοψυχων οτι το 80 ή το 90% απο τα εκατομμύρια των δολοφονημενων ηταν πρακτορες. Δικες ΔΕΝ γινονταν, οι τριαδες αποφασιζαν για ολα, ουτε καμμια ενεργεια ουτε και προθεση, ουτε καν για ξδκαρφωμα με σκοπο να αναψηλαφηθουν οι υποθεσεις. Ουτε καν οι συγγενείς δεν το πφοσπαθησαν απο φοβο.

        18. Ανώνυμος

          Οι μαζικές καταστολές αυξήθηκαν τρομερά από τα τέλη του 1936 μετά από ένα τηλεγράφημα του Στάλιν και του [Andrey] Zhdanov, με ημερομηνία από το Σότσι στις 25 Σεπτεμβρίου 1936, που απευθύνθηκε στον [Lazar] Kaganovich, [Vyacheslav] Molotov και άλλα μέλη του Politbiuro. Το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος είχε ως εξής:

          «Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο και επείγον να διοριστεί ο σύντροφος [Nikolay] Yezhov στη θέση του Λαϊκού Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων. [Genrikh] Yagoda έχει σίγουρα αποδειχθεί ανίκανος να ξεσκεπάσει το μπλοκ των τροτσκιτών-ζινοβιεβιτών. Η OGPU είναι τέσσερα χρόνια πίσω σε αυτό το θέμα. Αυτό σημειώνεται από όλους τους εργάτες του Κόμματος και από την πλειοψηφία των εκπροσώπων του NKVD».

          Αυστηρά μιλώντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο Στάλιν δεν συναντήθηκε και, επομένως, δεν μπορούσε να γνωρίζει τη γνώμη των εργατών του Κόμματος.

          Αυτή η σταλινική διατύπωση ότι το «NKVD είναι τέσσερα χρόνια πίσω» στην εφαρμογή μαζικής καταστολής και ότι υπάρχει ανάγκη να «καλύψουμε» την παραμελημένη δουλειά ώθησε άμεσα τους εργάτες της NKVD στο δρόμο των μαζικών συλλήψεων και εκτελέσεων.

          Ο Λένιν δίδαξε ότι η εφαρμογή της επαναστατικής βίας επιβάλλεται από την αντίσταση των εκμεταλλευόμενων τάξεων, και αυτό αναφερόταν στην εποχή που υπήρχαν και ήταν ισχυρές οι εκμεταλλεύτριες τάξεις.
          Μόλις βελτιώθηκε η πολιτική κατάσταση του έθνους, όταν τον Ιανουάριο του 1920 ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Ροστόφ και έτσι κέρδισε μια πιο σημαντική νίκη επί του [Στρατηγού A. I.] Denikin, ο Λένιν έδωσε εντολή στον [Felix] Dzerzhinsky να σταματήσει τον μαζικό τρόμο και να καταργήσει τη θανατική ποινή. Ο Λένιν δικαιολόγησε αυτή τη σημαντική πολιτική κίνηση του σοβιετικού κράτους με τον ακόλουθο τρόπο στην έκθεσή του στη σύνοδο της Πανενωσιακής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής στις 2 Φεβρουαρίου 1920:

          «Αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιήσουμε τον τρόμο λόγω του τρόμου που ασκούσε η Αντάντ, όταν ισχυρές παγκόσμιες δυνάμεις έριξαν τις ορδές τους εναντίον μας, χωρίς να αποφεύγουν κανενός είδους συμπεριφορά. Δεν θα αντέξαμε δύο μέρες αν δεν απαντούσαμε σε αυτές τις προσπάθειες αξιωματικών και Λευκοφρουρών με ανελέητο τρόπο. Αυτό σήμαινε τη χρήση του τρόμου, αλλά αυτό μας επιβλήθηκε από τις τρομοκρατικές μεθόδους της Αντάντ.

          «Όμως, μόλις πετύχαμε μια αποφασιστική νίκη, ακόμη και πριν από το τέλος του πολέμου, αμέσως μετά την κατάληψη του Ροστόφ, εγκαταλείψαμε τη χρήση της θανατικής ποινής και έτσι αποδείξαμε ότι σκοπεύουμε να εκτελέσουμε το δικό μας πρόγραμμα με τον τρόπο που υποσχεθήκαμε . Λέμε ότι η εφαρμογή της βίας απορρέει από την απόφαση να πνιγούν οι εκμεταλλευτές, οι μεγαλογαιοκτήμονες και οι καπιταλιστές. Μόλις αυτό επιτεύχθηκε, εγκαταλείψαμε τη χρήση όλων των εξαιρετικών μεθόδων. Το έχουμε αποδείξει στην πράξη».

          Ο Στάλιν παρέκκλινε από αυτές τις σαφείς και σαφείς εντολές του Λένιν. Ο Στάλιν έβαλε το Κόμμα και το NKVD στη χρήση του μαζικού τρόμου όταν οι εκμεταλλευτικές τάξεις είχαν εκκαθαριστεί στη χώρα μας και όταν δεν υπήρχαν σοβαροί λόγοι για τη χρήση έκτακτου μαζικού τρόμου.

          Αυτός ο τρόμος στην πραγματικότητα δεν στρεφόταν στα απομεινάρια των ηττημένων εκμεταλλευτικών τάξεων αλλά εναντίον των τίμιων εργατών του Κόμματος και του σοβιετικού κράτους. εναντίον τους απαγγέλθηκαν χαλκευμενες, συκοφαντικές και παράλογες κατηγορίες για «διπρόσωπια, «κατασκοπεία», «δολιοφθορά», προετοιμασία εικονικών «συνοπτικών δικών»
          κ.λπ.

          Είναι γνωστό ότι ασκούνταν ανεξέλεγκτη βια εναντίον ηγετικών εργατών του Κόμματος. Το [σχετικό] καταστατικό του Κόμματος, που εγκρίθηκε στο 17ο Συνέδριο του Κόμματος, βασίστηκε στις λενινιστικές αρχές που εκφράστηκαν στο 10ο Συνέδριο του Κόμματος. Αναφέρει ότι, προκειμένου να εφαρμοστεί μια ακραία μέθοδος, όπως ο αποκλεισμός από το κόμμα εναντίον ενός μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, εναντίον υποψηφίου της Κεντρικής Επιτροπής ή κατά ενός μέλους της Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος, “Είναι απαραίτητο να συγκληθει κεντρική επιτροπή και να προσκληθουν στην Ολομέλεια όλα τα υποψήφια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και όλα τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του Κόμματος». Μόνο εάν τα δύο τρίτα των μελών μιας τέτοιας γενικής συνέλευσης υπεύθυνων ηγετών των κομμάτων θεωρούσαν απαραίτητο, μόνο τότε θα μπορούσε να εκδιωχθεί ένα μέλος της κεντρικής επιτροπής ή υποψήφιος.

          Η πλειοψηφία των μελών και των υποψηφίων της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέχθηκαν στο 17ο συνέδριο και συνελήφθησαν το 1937-1938 εκδιώχθηκαν από το κόμμα παράνομα μέσω βίαιης κατάχρησης του καταστατικού του κόμματος, επειδή το ζήτημα της απέλασης τους δεν μελετήθηκε ποτέ στην Κεντρική Επιτροπή Plenum .

          Τώρα, όταν εξετάστηκαν οι υποθέσεις ορισμένων από αυτούς τους λεγόμενους «κατασκόπους» και «δολιοφθορείς», διαπιστώθηκε ότι όλες οι υποθέσεις τους ήταν κατασκευασμένες. Οι ομολογίες ενοχής πολλών από τους συλληφθέντες και τους κατηγορούμενους για εχθρική δραστηριότητα αποκτήθηκαν με τη βοήθεια σκληρών και απάνθρωπων βασανιστηρίων.

    2. Ανώνυμος

      Αυτός ο Γεζωφ τελικά τι ήταν; Τροτσκιστής, σταλινιστης ή μήπως πρέσβυς. Μήπως ήταν διπλός πράκτωρ; Ίσως τριπλός ή τετραπλός.
      Γιατί να σκότωσε κάποια εκατομμύρια κομμουνιστές για πλάκα είναι βλακεία και να το σκέφτεσαι.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        γιατι ο γιάγκοντα που και αυτός εκτελέστηκε; πολλαπλός πράκτωρ, τροτσκιστής θα ήταν και αυτός. Μήπως τελικά το νερό στη Μόσχα και την ΕΣΣΔ είχε κάτι μέσα και βγαίνανε όλοι τροτσκιστές, δολιοφθορείς, σαμποτέρ και νυφίτσες; Μήπως και ο άλλος εαυτός του Στάλιν ήταν και αυτός τροτσκιστής, μπουχαρινικός και πράκτωρ και για αυτό δεν άντεξε και τον αυτοπέθανε ο σχιζοφρενής μουστάκιας με το πριόνι;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ναι αυτός ήταν. Και ο Γιάκοντα χρεωθηκε την ολιγωρία
          Οι Σοβιετικοί ήξεραν πως υπηρχε συνομωσία μετά από καιρό από την δολοφονία του Κίρωφ(1934). Αρχικά οι έρευνες της N.K.V.D. προσανατολιστικάν σε πρωην λευκούς ή υπολλείμετα της αστικής τάξης

          Αν δεν γίνονταν η εκκαθάριση της “5ης φάλαγγας” οι γερμανοί θα είχαν πάρει αέρα πατέρα την Ουκρανία – Κασπία χωρίς δυνατότητα για απόκρουσης, Πιθανόν να έφταναν και μέχρι τα Ουράλια. Τι να κάνουμε που μάλλον φαίνεσαι δυσαρεστημένος από τον κυματισμό της Κόκκινης Σημαίας στο Ράιχτσαγκ;

          Υ.Γ.
          Οι αμερικανοί δεν έκαναν διώξεις. Τυχαία είχαν μαζέψει με συντηριτικούς υπολογισμούς γύρω στις 120.000 Αμερικανούς Ιαπωνικης καταγωγής σε στρατόπεδα μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμορ. Αρκετους 2ης γενιάς; Αλλά και για αυτό μάλλον ο Στάλιν θα σας φταίει

        2. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          11/01/2024 at 13:16, Και ο Γιάγκοντα εκτελέστηκε για….”ολιγωρία” (ωραία αιτία για εκτέλεση) και η γυναίκα του εκτελέστηκε και αυτή προφανώς γιατί τον ολιγωρούσε η άτιμη και, και, και…..

          Τελικά μάλλον το νερό της Μόσχας και της ΕΣΣΔ όντως είχε κάτι μέσα και γεννούσε τους ολιγωρητές, τους πράκτορες και τα κουνάβια κατά εκατομμύρια. αλλά μετά το ’38 φτιάξανε τις σωληνώσεις της υδρευσης και σταμάτησε το νερό να βγάζει πράκτορες και ολιγωρητές. Ε ρε κάτι ντουγάνια σταλινικοί που υπάρχουν

        3. Ανώνυμος

          11/01/2024 at 01:36, κατά μη συντηρητικούς υπολογισμούς, συνέλαβαν περί τις 300.000 αμερικανούς πολίτες με βασικό και μοναδικό κατηγορητήριο, πως ήταν …ιαπωνικής καταγωγής(!) και άρα ύποπτοι κατάσκοποι της Ιαπωνίας! Ποιός “Στάλιν”….

        4. Ανώνυμος

          ( 11/01/2024 at 17:03 )
          Έπος. έτοιμος για σεναριογράφος Τύφλα να έχει ο Φώσκολος!

          Μάθε λοιπόν πως ο Γιάκοντα καιρό μετά την δολοφονία του Κίρωφ και όσο προχωρούσε η έρευνα που στην αρχή είχε προσαντολιστεί σε “λευκούς”, εκτόπισε ως διοκητικό μέτρο χιλιάδες Τροτσκιστές(αν δεν κάνω από το Λένινγκραντ) Ο Στάλιν (κρατήθηκαν πρακτικά τα οποία παρουσιάζει ο arch getty στο βιβλίο του ) είπε πως “ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΊ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ” (πηγή / μετάφραση το παλιό Blog LR).
          /
          /
          Και εγώ για 300.000+ είχα διαβάσει.
          110.000 – 120.000 γράφει το wikipedia 11/01/2024 at 22:22
          Για αυτό έγραψα για συντηρητικόύς υπολογισμούς. To “αξιόπιστο” wikipedia που ο κύριος -έλλειψη πηγών-μας πλασάρει ως αυθεντία

          Το μόνο “έγκλημα”τους ήταν η Ιαπωνική καταγωγή τους αν και πολλοί ήταν 2ης γενιάς. Τόσα χρόνια κλεισμένοι σε στρατόπεδα. Ε κάπου χαλαέι η είκονα της φιλελεύθερης Αμερικής

          Μα θα πει κάποιος πως οι ΗΠΑ ήταν σε πόλεμο.

          Και η Σ.Ε. σε τί ήταν; Γερμανία και Ιαπωνία είχαν δηλώσει επίσημα την πρόθεση τους να κάνουν πόλεμο εναντίον της στο αντι-Κομιτερν σύμφωνο του 1936.
          Ο Β Παγκόσμιος πόλεμος άρχισε με την εισβολή των Ιαπώνων στην Μογγολία-Ανατολική Σιβηρία το καλοκαιρι του 1938
          Την ίδια περίοδο υπήρξε η αυτομόληση του στενού του συνεργάτη του Γιέζοφ Λιούσκοφ, αρχηγού της NKVD στην Άπω Ανατολή προς την Ιαπωνία ,

          Ναι αλλά ο Στάλιν..

        5. Ανώνυμος

          12/01/2024 at 10:02, αυτή η βρώμικη ιστορία των αμερικανικών ΚΖ [που η ελευθεριακή κομιλφότης δε μας επιτρέπει να τα λέμε …”γκουλάγκ” (ευτυχώς….γιατί δεν ήταν) η ξέρωγώ “μακρονήσια” (που ήταν…) κλπ.] δένει και με το πολυθρύλητο “Περλ Χάρμπορ”, καθώς ήρθε μόλις δυό μήνες μετά από αυτό. Κι όχι πως δεν τον βόλεψε τον Ρούζβελτ και τον ανερχόμενο στην διαδοχή της κορυφής αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Qui bono από το Περλ Χάρμπορ… στην “κατεργασία” του αμερικανικού Λαού, ώστε να ανεχτεί τις απαραίτητες θυσίες και τα σχετικά εγκλήματα; Το Περλ Χάρμπορ το χειρίστηκε αριστοτεχνικά ο Ρούζβελτ: Το άφησε να γίνει, παρόλο, που είχε ειδοποιηθεί από τον Στάλιν (δίκτυο Ζόργκε – πάλι ο Στάλιν κι εδώ…), περισσότερο σε επίπεδο εντυπώσεων και με ελαχιστοποιημένες στρατιωτικές αβαρίες, ίσα-ίσα και όσο χρειαζόταν για να εξοργιστεί ο αμερ. Λαός. Μετά του δείξαν και τις ….μάγισσες(!) με τους 300χιλ. αμερικανούς ιαπωνικής καταγωγής και το γλυκό έδεσε. Αμα δε γράφουν τέτοια ο Οργουελ και η Καθημερινή πρόκειται για “συνωμοσιολογίες”.
          “Ναι, αλλά ο Στάλιν…”

        6. Ανώνυμος

          Πιθανοτατα ο Σοβιετικος πρεσβης ενεκρινε τα στρατοπεδα. Μπορει να εγκωμιασε και ολας το αξιαιπενο εργο της αψογης κρατικης καταστολης.

        7. Ανώνυμος

          Εγω αν δεν διαβασω την αποψη του Ρωσου πρεσβυ για το θεμα δεν μπορω να διαμορφωσω αποψη. Γενικα οι πρεσβεις απεκτησαν ειδικοτητα στο να κρινουν τι ειναι καλο και τι αξιεπαινο.

      2. Ανώνυμος

        Όλα αυτά είναι πιθανά, όπως και ότι ο Τρότσκι αυτοκτόνησε και μετά οι Τροτσκιστες είπαν ότι δολοφονήθηκε και ότι και τα μεγαλύτερα μέρη του Π.Γ. των κεντρικών επιτροπών και της ηγεσίας του στρατού ήταν πράκτορες των Γερμανών και ήθελαν να φάνε το Στάλιν για να γίνει η Σ.Ε. αποικία της Γερμανίας και αυτοί να πάρουν ηγετικές θέσεις στην κατοχική κυβέρνηση και κράτος….θέσεις που ΗΔΗ κατείχαν.
        Και ότι ΟΛΟΙ αυτοί συνωμότησαν εναντίον μιας αθώας και ανύποπτης ηγεσίας αλλά δεν τα κατάφεραν.
        Και ότι για όλα αυτά η μόνη απόδειξη είναι οι “ομολογίες” κάποιων μια που δεν βρέθηκαν ουτε σχεδια, ούτε οπλισμός ούτε τίποτε.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Οι Μεξικάνοι κομμουνιστές ήταν εξαγριωμένοι με την στάση των Τροτσκιστών στον Ισπανικό Εμφύλιο .Ο Ραμον Μερκαντερ. παραδεχθηκε αμέσως το τι έκανε και έκαστε 20 χρόνια φυλακή στο Μεξικό. Γυρισε στη Σ.Ε. με τιμές και από τον Χρουτσέφ(1961)!

          Φαντασία μας πως ο Λέοντας αρθρογραφούσε και μέσα από τις φυλλάδες του αντικομουνιστη Χιρστ (ταινία: πολίτης κέην)
          Επίσης πέρα από τις ανοικτές δημόσιες δίκες τα γαλλικα, αγγλικα γερμανικά ρωσικα αρχεία. Καθως και οι παραδοχές του ίδιου του Τροστκι άλλοτε δημόσια σε βιβλία του για το γκρέμισμα του “σταλινικού καθιεστώτος”(η ηθική τους και η ηθική μας) και άλλοτε προς τον γιό του ( επιστολή που βρίσκεται στο Χαρβαρντ)
          Να μην πολύμε για το “ανυπαρκτο” για εσάς τηλεγραφημα

          Α ναι ο καθηγητης σε κρατικό πανεπιστήμιο που ξέρει ρωσικα Furr δεν ξέρει, δεν είναι ιστορικός(αν και διδάσκει ιστορία του τύπου στις ΗΠΑ) είναι λογοτέχνης κλπ ενω αβαβα για αυτα που γράφει ο με αρνητική άποψη για τον Στάλιν, Getty. η lacroix είναι νεο-σταλινική κλπ κλπ

          Ολ ταιμ κλασικ. Keep Going!

        2. Ανώνυμος

          Ταυτόχρονα, ο Στάλιν, όπως μας εγινε γνωστο από τα μέλη του Politbiuro εκείνης της εποχής, δεν τους έδειξε τις δηλώσεις πολλών κατηγορουμένων πολιτικών ακτιβιστών όταν απυσυραν τις ομολογίες τους ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου και ζήτησαν μια αντικειμενική εξέταση των περιπτώσεων τους . Υπήρχαν πολλές τέτοιες δηλώσεις και ο Στάλιν αναμφίβολα τις γνώριζε.

          Η Κεντρική Επιτροπή θεωρεί απολύτως απαραίτητο να ενημερώσει το Συνέδριο για πολλές τέτοιες κατασκευασμένες «υποθέσεις» κατά των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος που εκλέχθηκαν στο 17ο Συνέδριο του Κόμματος.

          Παράδειγμα ποταπής πρόκλησης, απεχθούς παραχάραξης και εγκληματικής παραβίασης της επαναστατικής νομιμότητας είναι η περίπτωση του πρώην υποψηφίου για την Κεντρική Επιτροπή Politbiuro, ενός από τους πιο επιφανείς εργάτες του Κόμματος και της Σοβιετικής Κυβέρνησης, του συντρόφου [Robert] Eikhe, που ήταν μέλος του κόμματος από το 1905.

          Ο σύντροφος Eikhe συνελήφθη στις 29 Απριλίου 1938 με βάση συκοφαντικά υλικά, χωρίς την έγκριση του [Κρατικού] Εισαγγελέα της ΕΣΣΔ. Αυτό ελήφθη τελικά 15 μήνες μετά τη σύλληψη.

          Η διερεύνηση της υπόθεσης του Eikhe έγινε με τρόπο που παραβίαζε βάναυσα τη σοβιετική νομιμότητα και από δολιοτητα και παραποίηση.

          Κάτω από βασανιστήρια, ο Eikhe αναγκάστηκε να υπογράψει ένα πρωτόκολλο ομολογίας που είχε προετοιμάσει εκ των προτέρων οι ανακριτές. Σε αυτό, αυτός και αρκετοί άλλοι επιφανείς εργάτες του Κόμματος κατηγορήθηκαν για αντισοβιετική δράση.

          Την 1η Οκτωβρίου 1939 ο Eikhe έστειλε τη δήλωσή του στον Στάλιν με την οποία αρνιόταν κατηγορηματικά την ενοχή του και ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεσή του. Στη διακήρυξη έγραψε: «Δεν υπάρχει πιο πικρή δυστυχία από το να κάθεσαι στη φυλακή μιας κυβέρνησης για την οποία πάλευα πάντα».

          «Τώρα αναφέρομαι στο πιο επαίσχυντο κομμάτι της ζωής μου και στην πραγματικά σοβαρή ενοχή μου εναντίον του Κόμματος και εναντίον σας. Αυτή είναι η ομολογία μου για αντεπαναστατική δράση… Η υπόθεση έχει ως εξής: Δεν μπόρεσα να αντεξω τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκα από τον [Z.] Ushakov και τον Nikolayev – ειδικά από τον πρώτο, ο οποίος χρησιμοποίησε τη γνώση ότι το σπασμένο μου τα πλευρά δεν έχουν επιδιορθωθεί σωστά και μου έχουν προκαλέσει μεγάλο πόνο – αναγκάστηκα να κατηγορήσω τον εαυτό μου και τους άλλους.

          Το μεγαλύτερο μέρος της ομολογίας μου έχει υπαγορευτεί από τον Ουσάκοφ.
          Αν κάποιο μέρος της ιστορίας που κατασκεύασε ο Ουσάκοφ και το οποίο υπέγραψα δεν κολλούσε σωστά, αναγκαζόμουν να υπογράψω μια άλλη παραλλαγή. Το ίδιο έγινε και στον [Moisey] Rukhimovich.

        3. Ανώνυμος

          ” πολλών κατηγορουμένων πολιτικών ακτιβιστών ”

          Η λέξη “ακτιβισμός” είναι μεταγενέστερη εκείνης της εποχής του 1930’s των τελών 1980’s και αρχών 1990’s

          Και από χρονολογίες καλά τα πάτε

          Keep going!

        4. Ανώνυμος

          “Ο σύντροφος Eikhe συνελήφθη στις 29 Απριλίου 1938”

          Ο Eikhe ήταν ένας από τους ανθρώπους του Γιέζοφ και υπεύθυνος και για αυθαίρετες συλλήψεις και βασανισμούς. Και για αυτό εκτελέστηκε

          Η αστική βιβλιογραφία φυσικά του εβαλε φωτοστέφανο και τον θεώρησε “θύμα του Σταλινισμού”

          Καλά το πάτε. Υπερασπίζεστε και τον Γιέζοφ. Μπράβο δεν σας το είχα.

      3. Ανώνυμος

        “Γιατί να σκότωσε κάποια εκατομμύρια κομμουνιστές για πλάκα είναι βλακεία και να το σκέφτεσαι.”

        Που τα βρήκες τα εκατομμύρια;
        Γιατί οι αριθμοί των διώξεων μέσα στο ΠΚΚ-μπ που έδωσε ο Χρουτσέφ ήταν λιγότεροι του 5% των μελών του Κόμματος. Από τους οποίους το 1/3 επανήλθε
        Άρα βάση λογικής των “αντισταλινικών” το υπόλοιπο 95%+ στο ΠΚΚ-μπ δεν ήταν κομμουνιστές

        Μπράβο. Αναμασάτε τα ίδια με τον Κόνκουεστ της i-r-d που στα πλαίσια της προπαγάνδας έφευρε τα “20 εκατομμύρια”
        Δεν έχει καμία σημασία που τα Κεντρικά Αρχεία του Ρωσικου Κράτους (με αριθμούς που έδωσε ο χρουτσέφ)
        λένε πως συνολικά οι διώξεις σε κομμα στρατό κρατικό μηχανισμό αλλά και ευρυτερα στρωματα
        στα 2 προπολεμικά έτη του Γιέζοφ 1937-1938 ήταν λίγο πάνω από 1,3 εκατομμύρια .
        Για να μειωθούν με μπέρια στο 95%+
        Οι αριθμοί δημοσιεύονται και στο βιβλίο του με αρνητική άποψη για τον Στάλιν arch getty (αν θυμαμαι καλά σελίδες 64-66)
        Και οι εκτελέσεις λίγο πάνω από μισό εκατομμυριο
        Σύμφωνα με τον Μολότοφ οι αριθμοί είναι μεγάλοι και θα έπρεπε να ξαναελεχθούν

        Εκτός αν σαν τον κρυφοφασίστα Σολεζινσκιν χρέωνεται και τους νεκρούς στον Β Παγκόσμιο στον Στάλιν
        Ο Σολεζινσκιν δεν πολυγούσταρε στα 1970’ς την επιστροφη της αστικής δημοκρατίας σε Πορτογαλλία-Ισπανία
        και έδινε και συνενετέυξεις στις αρχές της δεκαετίας του 1980 σε φασιστικά περιοδικά
        Κοτζάμ νόμπελ πήρε ο άνθρωπος από την Σουηδία την περίοδο της “ευγονικής”

        Καλά το πάτε. Συνέχιστε να γράφετε “σεντόνια” εμπνευσμένα από τις λοιπές
        “Δημοκρατικές” δυνάμεις του τύπου που ψήφισαν το μνημονιάκι του Τσίπρα

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          11/01/2024 at 10:14, στο μυαλό σου τρολάκι του ΚΚΕ, υπάρχουν 2 μόνο κατηγορίες ανθρώπων: Οι κομμουνιστές που για να είναι κομμουνιστές πρέπει να αποδέχονται τον Στάλιν και τον σταλινισμό αλλιώς είναι πράκτορες και αυτοί που απορρίπτουν τον Στάλιν και τον σταλινισμό, άρα εξ ορισμού, δεν μπορεί να είναι κομμουνιστές.

          Ελα όμως που υπάρχουν και πληθώρα κομμουνιστών και κομμουνιστικών πολιτικών δυνάμεων που, απορρίπτουν τον Στάλιν και τον σταλινισμό. Και προφανώς, δεν έχουν ανάγκη την δική σου κρίση.

        2. Ανώνυμος

          Τους χαρακτηρισμούς καλό θα είναι να τους κρατήσεις για τον εαυτό σου. ( 11/01/2024 at 18:13)

          H γραματεία του στάλιν ήταν η λογική συνέχεια της γραμματείας του λένιν. Με γγ τον Γεωργιανό οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής (αυτό το ξεχνάτε) επεκτάθηκαν ενω υπήρχε ισότητα μεταξύ των 100 λαών της Σ..Ε(διάταγμα σταλιν ως επιτροππου των εθνοτήτων) δωρεάν στέγη παιδεία υγεία αθλητισμός πολιτισμός πάμφθηνο ηλεκτρικό ρεύμα. αρκετά τρόφιμα, έλεγχος της βάσης αιρετότητα των αντιπροσώπών.
          Τα στοιχεία και ειδικά τα αριθμητικά τα παραδέχονται ακόμα και οι αντίπαλοι της Σ.Ε. ακόμα και η ιδια ηΣ-Ι-Α. Με ΓΓ τον Στάλιν άνθισαν οι τέχνες. Πότε ανθίζουν; Σε καθεστώς ανελευθερίας;

          Αλλά ξέχασα δεν είχαν την “ελευθερία” του καπιταλισμού να είναι άνεργοι και άστεγοι κάτω από καμία γέφυρα . Και να παίρνουν κανένα συσσίτιο που και που απο καμία ΜΚΟ ή καμία φιλανθρωπική οργανωση

          Ποια όμως είναι η ” πληθώρα κομμουνιστών και κομμουνιστικών πολιτικών δυνάμεων που, απορρίπτουν τον Στάλιν και τον σταλινισμό. Και προφανώς, δεν έχουν ανάγκη την δική σου κρίση.”:
          Δεν εχουν ονόματα αυτές οι πολιτικές οργανώσεις;
          Μην μου πεις στυλ Ξεκινημα ή SWP και πέσει κανένα γέλιο με τον “εισοδισμό”. Οι τροτσκιστές όπως δείχνει και ο Περικλής Παυλίδης στο βιβλίο του για την γραφειοκρατεία στην ΕΣΣΔ είχαν πάρει διαζύγιο με τον Μαρξισμό εδώ και πολλά χρόνια. Ο Κάππος δεν ήταν Σταλινικός όμως έγραφε πως “ο αντισταλινισμός έιναι δειλός αντικομμουνισμός”.

          Το δικό σας μυαλό είναι ΠΑΣΟΚάρα ολέ και περιμένετε να σας σώσει έστω ο ΓΑΠ ή ο Τσίπρας
          Η επιστροφή στις παλιές καλές εποχές της σοσιαλδημοκρατίας ήταν γηια σας το ζητούμενο. Για να το παίζετε όπως το παίζατε “πιο αριστεροί από το ΚΚΕ” Που την δεκαετία του 1980’ς είχε πάρει δεξιά κλίση που ευτυχώς δεν ολοκληρώθηκε.

          Αλλά μετά ήρθε και φανερά πλέον η κρίση. Και μπροστά της παρατήσατε τους σοσιαλισμούς και λοιπούς ισμους τα αριστερόμετρα και πήγατε (για την ακρίβεια παρακαλούσατε να πάτε ) ακόμα και πίσω από β διαλογής ή / και τολιτικά ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας. Ότι κατηγορούσατε το ΚΚΕ το γευτήκατε στο πολλαπλάσιο

          Εσείς που το παίζετε δήθεν “αριστεροί” και τα ξέρετε όλα ΚΑΙ για τον Στάλιν γιατί το μνημονιάκι του Τσίπρα μια χαρά το ψηφίσατε. στο Δημοψήφισμα;
          Τόσους δημοσιογράφους έχετε για να ισχυριστείτε πως δεν ξέρατε
          Δεν είσασταν κανένας μεροκαματιάρης που να μην ασχολείται ή να μην έχει χρόνο να ασχολείται με την πολιτική

          Διαννούμενοι τύπου Τσόμσκι, του κρυφοδεξιού Ζίζεκ και πολύ σας είναι

          /

        3. Ανώνυμος

          Διόρθωση. Πολιτικά ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας αντί για “τολιτικά ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας” στο σχόλιο 12/01/2024 at 11:20

        4. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          12/01/2024 at 11:20, τρολάκι του ΚΚΕ το μνημόνιο το ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ανελ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κλπ. Όχι το ΝΑΡ ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μην πίνεις ληγμένα.

          Εσύ σοσιαλισμό ονομάζεις το κράτος πρόνοιας χωρίς καπιταλιστική τάξη,αλλα με άρχουσα τάξη την κρατική/κομματική γραφειοκρατία και την εργατική τάξη υπό την εξουσία αυτής της κρατικής κομματικής γραφειοκρατίας. Συγνώμη, δεν θα πάρουμε την δηλητηριώδη σούπα σου.

          Διάβασε Κώστα Κάππο, διαβασε τις θέσεις του ΝΑΡ και ξεκόλλα.

      4. Ανώνυμος

        Εδω δεν αντέχεται τον arch getty του light “επιστημονικού” αντισταλινισμού.
        Γιατί κάπου τα παραμύθια για αιμοσταγή (για 2 χρόνια, μετά του πέρασε)
        εξουσιομανη (που είχε δηλώσει παραίτηση 4 φορές και που δεν είχε κρατικά αξιώματα μέχρι λίγο πριν την αρχή του Β’Παγκοσμίου)
        Στάλιν πλέον δεν πιάνουν
        Που στο μυαλό των αντισταλινικών το μόνο που έκανε δεν ήταν οι υποθέσεις του κρατους σε βιομηχανία, γεωργία, άμυνα κ.α.
        αλλά ήταν κατάρτιση λιστών αντιπάλων (τους οποίους επί ΓΓ του είχαν προαχθεί, ή είχαν γίνει μέλη ή είχαν επανέλθει στο ΠΚΚ-μπ )
        Και για τους οποίους στο μυαλό τους ο Στάλιν τους ήξερε ένα ένα
        Πιθανόν να μην κοιμόταν καν με τις καταρτίσεις τόσων λιστών

        Άραγε λιγάκι δύσκολο να εξηγήσουν πως κάποιος που δεν έλεγχε και που δεν είχαν εμπιστοσύνη κ απο υψηλά κλιμάκια
        σε κόμμα, στρατο, κρατικό μηχανισμό, μυστικές υπηρεσιες παρέμενε στη θέση του ΓΓ
        Εμ το άλλο με την προσωπολατρεία όταν ο ίδιος προέτρεπε τον συγγραφέα να κάψει το βιβλίο για τα παιδικά νεανικά χρόνια του
        που τον παρουσίαζε ως σούπερ ήρωα γιατί΄βάση Στάλιν ήταν λογική “εσέρων” και “οι λαοί κάνουν τους ήρωες και όχι οι ήρωες τους λαούς”
        Ταπεινοφροσύνη σε μεγάλο βαθμό

        Αναμενόμενο να αποφεύγουν το ερώτημα (ποια δύναμη τον κρατούσε ΓΓ;)
        γιατί η μόνη λογική εξήγηση ΄είναι πως η Κομματική Βάση και ο Σοβιετικός Λάος ήταν με το μέρος του

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Εκαλατωρα για δύο τρία εκατομμύρια ψυχές θα κάνουμε θέμα;
          Και μάλιστα όταν οι περισσότεροι ήταν ….πρακτωρες των Ιαπώνων και των Γερμανών.

          Καλά εδώ μιλάμε για πολύ βαθιά διαλεκτική ρε ΚΚΕδες και σταλινοψυχοι κομμουνισταραδες του Περισσού και των Εξαρχείων.

          Τόσα λεφτά έδωσε ο Γκαιμπελς για να πληρώνει 2-3 εκατομμύρια πράκτορες, και αυτοί οι άχρηστοι ούτε μια συνομωσία δεν μπόρεσαν να στήσουν, απέναντι σε μια αθώα και ανυποψίαστη ηγεσία Στάλιν….άμα είναι καλός ο γάτος τα ποντίκια τα πιάνει και ξαπλωμένος.

        2. Ανώνυμος

          “Εμ το άλλο με την προσωπολατρεία ”
          Ο Στάλιν είχε ζητήσει από την Κ,Ε, να ψηφίσει για να ΜΗΝ γιορταστούν τα 55 γενέθλια του Και αυτό παρά την θέληση του Σοβιετικού Λαού που ήθελε να τα γιορτάσει

          Αλλά για εκείνους που ακομά περιμένουν ένα Παπανδρεου ένα Καραμανλή ή έστω ένα Σέρ Μαρκεζίνη την περίοδο των μνημονίων για να τους σώσει ο Μουστάκιας επέβαλε την “Προσωπολατρεία”

        3. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          11/01/2024 at 13:35 φίλε ΚΚΕ έχεις απόλυτο δίκιο. Ο Στάλιν ήταν εντελώς κατά των διώξεων και της προσωπολατρείας. Εδώ βγήκε σε συγκέντρωση εκατομμυρίων εργατών στην Μόσχα στην Κόκκινη πλατεία έχοντας από αριστερά του τον Τρότσκι και απο δεξιά του τον Αμερικάνο πρέσβη. Και ρώτησε τους εργάτες “ποιόν θέλετε να διώξω από την χώρα; Τον Τρότσκι, ή τον πράκτορα του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην Μόσχα”; Και οι εργάτες του απάντησαν “αγαπάμε και θέλουμε τον πρέσβη των ΗΠΑ, διώξε τον πρώην αρχηγό και ιδρυτή του Κόκκινου Στρατού τον άθλιο τον Τρότσκι”. Ε τι να κάνει και ο σχιζοφρενής μουστάκιας με το πριόνι, έδιωξε τον Τρότσκι.

        4. Ανώνυμος

          Καλή η προσπάθεια “τρελιτσας” αλλά δεν πιάνει 11/01/2024 at 17:19
          Είπαμε. Στοιχεία, λογική ιστορική συνέχεια και αριθμητικά δεδομένα τα αποφεύγετε. Και το κυριότερο.Το βιοτικό επίπεδο και τις ελευθερίες ενός λαού

          Τι να κάνουμε: Άλλοι υπερασπίστηκαν τα εδάφη της Σοβιετικής Ουκρανίας και άλλοι σε μία αντεστραμμένη (για να μην γράψω διεστραμμένη) αντίληψη του πολιτικού ντιφιτισμού και της Μπρεστ-Λιτοφσκ έκαναν συμφωνιούλες με τον Χίτλερ για να διώξουν το “καθεστώς Στάλιν” . Και πρόσφεραν και μία ωραία θεωρία 2 άκρων στο “η ΗΘΙΚΉ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΗΘΙΚΗ ΜΑΣ”

          Οι προνομιούχοι παλιοί αστοι ή παλιοί σύμμαχοι των μπολσεβίκων που επάνδρωναν τον κρατικό μηχανισμό ως “ειδικοί” έχαναν τα προνόμια τους με την ολοένα και αυξανόμενη μόρφωση και την συμμετοχή του σοβιετικού λαού στα κοινά. Να μην πούμε για πρώην πλούσιοιυς αγρότες που φυσικά δεν “χώνεψαν” την κολλεκτιβοποίηση

          Ακόμα και ο Χρουτσέφ και μεταγενέστεροι δεν τόλμησαν να “αποκατάστήσουν” τον Τρότσκι

          Keep walking

        5. Ανώνυμος

          @4.ανωνυμο, ποιοι κάναν συμφωνία με το Χίτλερ; Μήπως αυτοί που βγάλανε τη θεωρία του σοσιαλφασισμου, ή της 5ης φάλαγγας ή του τρίτου περιόδου.
          Δηλαδή όλοι ίδιοι είναι. Δηλαδή σήμερα ο Χίτλερ αύριο “εμεις”; Που θεωρούσανε δηλαδή ίδιο το Χίτλερ και το Φασισμό με την σοσιαλδημοκρατία; Όταν ο Τρότσκι προειδοποιούσε την σοβιετική Ένωση, αυτή δηλαδή που ήθελε δήθεν να ανατρεψει; για τον θανάσιμο κίνδυνο υποτίμησης του ναζισμού;Και μετά ήταν εύκολα κι να υπογράψουν και τη συνθήκη αμοιβαίας αναγνώρισης με τον ναζισμό (Μολότωφ Ριπεντροπ);

        6. Ανώνυμος

          αποσπάσματα των «Αναμνήσεων» του Ν. Σ. Χρουστσόφ (Memoirs of Nikita Khrushchev, τόμ. 1: Commissar, Pennsylvania University Press, 2004), από τη συλλογή.

          Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

          Ο Στάλιν εκτιμούσε τη μαχητική ετοιμότητα του στρατού μας λαθεμένα, επηρεασμένος από εντυπώσεις από κινηματογραφικές εικόνες που έδειχναν τις παρελάσεις μας και τις στρατιωτικές μανούβρες μας. Για καιρό ο Στάλιν δεν είχε δει τίποτα από την αληθινή ζωή. Ποτέ δεν έφευγε από τη Μόσχα. Πήγαινε έξω από το Κρεμλίνο μόνο για να μεταβεί στην ντάτσα του στο Σότσι, πουθενά αλλού. Έπαιρνε τη σχετική πληροφόρησή του μόνο από τον Βοροσίλοφ. Ο τελευταίος έκανε επίσης λάθος εκτίμηση της κατάστασης του Κόκκινου Στρατού. Θεωρούσε ότι ήταν σε υψηλό επίπεδο, ικανός να αποκρούσει μια εισβολή του Χίτλερ. Και πριν τον πόλεμο ένας τεράστιος αριθμών πραγμάτων δεν έγιναν.

          Επαναλαμβάνω ότι αναφορικά με το ηθικό του ο Στάλιν απλά είχε παραλύσει από το αναπόφευκτο του πολέμου. Προφανώς πίστευε ότι ο πόλεμος θα οδηγούσε στην αναπόφευκτη ήττα της ΕΣΣΔ. Η εξήγηση γι’ αυτό, όπως το βλέπω, ήταν η κατάρρευση της θέλησης του Στάλιν και η αποθάρρυνσή του με τις νίκες που είχε κερδίσει ο Χίτλερ στη Δύση και την αποτυχία μας στον πόλεμο με τους Φιλανδούς. Ο Στάλιν αντιμετώπιζε τον Χίτλερ όπως ένας λαγός μπροστά από ένα βόα συσφιγκτήρα, είχε παραλύσει εντελώς. Αυτό έγινε αισθητό τόσο στην έλλειψη παραγωγής όπλων, όσο και στο ότι δεν προετοιμάσαμε τα σύνορά μας για άμυνα. Φοβόμασταν ότι η εργασία μας θα γινόταν αντιληπτή από τους Γερμανούς και αυτό μπορεί να προκαλούσε πόλεμο. Αλλά δεν μπορούσες να σκέφτεσαι έτσι! Ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος…

        7. Ανώνυμος

          Ανώνυμε, 13/01/2024 at 17:47, αν τα λέει ο Χρουστσώφ(!) προφανώς είναι σοβαρά και αδιαμφισβήτητα!
          …Ούτε οι οπορτουνιστές ομοϊδεάτες του δεν τον αντέξανε, και τον σουτάρανε πριν …σαραντίσει!
          Kαλά το πας.
          Keep Walking.

        8. Ανώνυμος

          αποσπάσματα των «Αναμνήσεων» του Ν. Σ. Χρουστσόφ (Memoirs of Nikita Khrushchev, τόμ. 1: Commissar, Pennsylvania University Press, 2004), από τη συλλογή Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
          (συνεχεια)

          Ενόσω ο Γκάμαρνικ, ο Τουχατσέφσκι και οι άλλοι ήταν ακόμη εκεί, άνθρωποι που γνώριζαν πώς να διευθύνουν την πολιτική δουλειά και να οργανώνουν την οικονομική λειτουργία του στρατού και να μεριμνούν για τα αναγκαία όπλα και εφόδια, προτού εξαλειφτούν το 1937, η δουλειά προχωρούσε ακόμη και χωρίς τον Βοροσίλοφ. Όταν αυτοί οι άνθρωποι καταστράφηκαν, και άλλοι πήραν τις θέσεις τους – φιγούρες όπως ο Μέχλις, ο Σάντενκο και ο Κούλικ – το Λαϊκό Επιτροπάτο Άμυνας μετατράπηκε, και αυτό δεν είναι ψέμα, σε ένα απέραντο τρελοκομείο, αν όχι σε κάποιο είδος άντρου λυσσασμένων σκύλων, αν λάβουμε υπόψη ποιοι ήταν επικεφαλής εκεί. Ο Τιμοσένκο μια φορά κυριολεκτικά με έσυρε από το μανίκι να παρακολουθήσω μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας του Κόκκινου Στρατού. Προφανώς ήθελε να δω αυτό το σκυλολόι, να δω πώς ξέσκιζαν ο ένας το λαιμό του άλλου, τρώγονταν για σαχλαμάρες, αλλά δεν εκπλήρωναν το πραγματικό έργο εμπρός τους.
          Σήμερα δεν έχω την παραμικρή ανάμνηση ποια ζητήματα συζητήθηκαν, αλλά θυμάμαι τη γενική ατμόσφαιρα στην οποία έλαβε χώρα η συζήτηση. Ο Βοροσίλοφ ξεκίνησε τη συνεδρίαση. Έδωσε το βήμα στον Κούλικ, που μίλησε με συγχυσμένο, χαοτικό τρόπο. Ήταν αδύνατο να καταλάβεις για ποιο πράγμα μιλούσε, επειδή αγρίεψε και άρχισε να φωνάζει και δεν διατύπωσε ξεκάθαρα τις σκέψεις του. Το επίπεδο της σύγχυσης αυξήθηκε και η ατμόσφαιρα ταράχτηκε. Μετά από αυτόν μίλησε ο Σάντενκο, ακόμη πιο χαοτικά. Όταν τον διέκοψε ο Βοροσίλοφ, φώναξε στον Βοροσίλοφ, εκφράζοντας σκαιά τις αντιρρήσεις του. Όταν τέλειωσε ο Σάντενκο, άρχισε να μιλά ο Μέχλις. Ακόμη πιο πεισματικά από τους άλλους, προσπάθησε να αποδείξει ότι αυτός είχε δίκιο. Όλοι άρχισαν να μιλούν μαζί, εντελώς ασυντόνιστα και με παρανοήσεις. Η εντύπωση που μου έκαναν όλα αυτά ήταν ότι αυτή δεν ήταν μια σοβαρή οργάνωση, ότι δεν ήταν ικανή να λύσει τα προβλήματα άμυνας της χώρας μας με πρακτικό τρόπο. Ο Τιμοσένκο είχε το δικό του είδος οξυδέρκειας. Με κοίταξε και φαινόταν να με ρωτά μόνο με το βλέμμα: Βλέπεις τι είδους κατάσταση είναι αυτή, πού αποφασίζονται τα ζητήματα άμυνας της ΕΣΣΔ;

        9. Ανώνυμος

          Οπως όλοι οι χρουστσωφικοί (διάβαζε: τροτσκιστές και λδδ) καιροσκόποι απέδειξαν, ο Στάλιν κατέβαλε την Βέρμαχτ με ….πορδές!
          Γι αυτό προκόψατε, παρά την υποστήριξη της Αντίδρασης.

        10. Ανώνυμος

          @Ανωνυμο 5, έτσι είναι και επιβεβαιώνεται από αρκετές πηγές αλλά και από επίσημα κείμενα αποφάσεις γ διεθνούς κτλ. Δυστυχώς όχι, ο Αμερικανός πρέσβης δεν ασχολήθηκε…

          @Ανωνυμο 7, ότι γράφω στον ανώνυμο 5 εξάλλου
          α) το άνοιγμα των Γκουλάγκ και η απελευθέρωση αντιφρονούντων τροτσκιστών κτλ άσχετων όπως ΠΧ Η ΣΎΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΜΟΛΟΤΩΦ, ήταν κοινή απόφαση του σκληρού ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ ΠΥΡΉΝΑ δηλαδή ονομαστικά ΚΑΓΚΑΝΟΒΙΤΣ, ΒΟΡΟΣΙΛΟΦ, ΜΟΛΟΤΩΦ, ΧΡΟΥΣΤΣΌΦ κτλ.

          β) όσα ΞΕΡΑΣΕ ο Νικήτας (θα σας βάλω και άλλα προσεχώς) δεν διαψεύστηκαν ΠΟΤΕ από όλους αυτούς, ούτε για τις δικές ούτε για την διεύθυνση του πολέμου από τον Ατσαλένιο Μουστάκια, ούτε φυσικά η ΖΟΥΚΩΦ τα διαψεύδει.

          Με τι υγείες σας.
          ΚΑΝΕΝΑΣ

        11. Ανώνυμος

          @ανωνυμο 7.

          Δεν βαριέσαι να διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα ;

          Σε κάθε μία πρόταση έχεις 2-3 ψέματα. Με την θητεία σου στην αναζήτηση της ιστορικής γνώσης θα έπρεπε να είσαι λίγο πιο προσεκτικός.

          “Όταν διώξανε τον Χρουστωφ οι οπορτουνιστες.”

          Το Χρουτσωφ δεν τον έδιωξαν οι οπορτουνιστες. Ο Χρουτσωφ αποσύρθηκε μαζί με όλη την παλιά φρουρά της σταλινικής καμαριλας ΚΑΓΚΑΝΟΒΙΤΣ Μολότωφ και σια. (Ο Σντανωφ και ο Μπερια είχαν “αποσυρθεί” ενωρίτερα….)

          “Τον σουταραν οι ομοϊδεάτες του.

          Οι ομοϊδεάτες του Χρουστωφ ήταν οι τελευταίοι σταλινικοί όπως ήταν και ο ίδιος τέτοιος. Απλώς ήταν και έτσι έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος (ή εν πιάσει περιπτώσει από τους πρώτους) σταλινικός που είπε την περισσότερη αλήθεια για τα ανουσιουργηματα του Στάλιν.

          Αυτοί που τον έδιωξαν έμειναν στη ιστορία για την ηγεσία τους στην περίοδο της “μεγάλης στασιμότητας”.

        12. Ανώνυμος

          Ο τροτσκισμός μαζεύει και μαζεύεται με τα σκουπίδια της πολιτικής και της Ιστορίας. Σιγά, που θάφηνε τον Χρουστσώφ απέξω….
          Χρουστσοφικοί, τροτσκιστές, νιτοβάρνικοι, περεστροϊκάνοι, νομενκλατούρες, “ευρωκομμουνιστές”, “εσωτερικάκηδες”, “νέοι αριστεροί”, ευκαιριοσκόποι…μια φάρα. Και το αποδείχνουν σε κάθε ευκαιρία, καλή ώρα!

        13. Ανώνυμος

          …και στο φινάλε, την Σοβιετική Ενωση οι Μπολσεβίκοι με τον Στάλιν τη στήσανε στα πόδια της! Και την Μεγάλη Νίκη αυτοί, με την καθοδήγηση του Στάλιν φέρανε. Κι ό,τι θετικό υπήρξε για την εργατιά στον 20-τό αιώνα σ’ αυτούς το χρωστάμε.
          Για τα υπόλοιπα …λυσσάχτε! Μαζί με τον αγροίκο/αντιδραστικό Ουκρανό σας, που η Ιστορία έχει πια κατατάξει, και με τον πιτσαδώρο, στα σκουπίδια της.

        14. Ανώνυμος

          αποσπάσματα των «Αναμνήσεων» του Ν. Σ. Χρουστσόφ (Memoirs of Nikita Khrushchev, τόμ. 1: Commissar, Pennsylvania University Press, 2004), από τη συλλογή.

          Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος

          Θα μπορούσε να είχαμε αντιμετωπίσει τους φασίστες πολύ πιο εύκολα αν οι στρατιωτικοί ηγέτες μας δεν είχαν εξαλειφτεί στη δεκαετία του 1930. Δεν έχω ακριβή στοιχεία για τον αριθμό αξιωματικών διαφόρων βαθμίδων που εξαλείφτηκαν. Αλλά αν δεις το ανώτατο διοικητικό προσωπικό, σχεδόν όλοι οι ανώτατοι διοικητές – από τους διοικητές στρατιωτικών περιφερειών ως τους διοικητές μεραρχιών – εξολοθρεύτηκαν. Αλλά αυτοί ήταν άνθρωποι που είχαν καλές γνώσεις και ικανότητες, αρκετοί είχαν αποφοιτήσει από στρατιωτικές ακαδημίες και μερικοί είχαν ακόμη εκπαίδευση από ειδικές και γενικές στρατιωτικές σχολές. Αλλά το πιο σημαντικό με αυτούς τους ηγέτες είναι ότι είχαν περάσει από το σχολείο του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου και άλλων πολέμων και κατείχαν σημαντική εμπειρία.
          Δεν ήταν τυχαίο που χρειάστηκε να προάγουμε νέους διοικητές κατά τον πόλεμο. Ίσως υπήρξαν δυο, τρεις, και σε μερικά μέρη τέσσερεις αλλαγές νέων γενιών στο επιτελείο διοίκησης. Ξέρω και ανθρώπους που ήρθαν σαν αντικαταστάτες στο πέμπτο κύμα. Πολλοί από αυτούς προωθήθηκαν επάξια. Ήταν ικανοί και έντιμοι άνθρωποι, αφοσιωμένοι στην πατρίδα τους. Αλλά χρειάζονταν εμπειρία, και αυτή η εμπειρία ήταν κάτι που απέκτησαν στην πορεία του πολέμου, με τίμημα το αίμα που έχυσαν πολλοί στρατιώτες και μεγάλη υλική ζημιά στη χώρα μας…
          Ο πόλεμος είχε αρχίσει, αλλά δεν υπήρχαν ακόμη δηλώσεις από τη σοβιετική κυβέρνηση ή από τον Στάλιν προσωπικά. Αυτό δεν έκανε καλή εντύπωση. Αργότερα εκείνο το απόγευμα, ο Μολότοφ εκφώνησε ένα λόγο. Ανακοίνωσε ότι ο πόλεμος είχε αρχίσει, ότι ο Χίτλερ είχε επιτεθεί στη Σοβιετική Ένωση. Αλλά γιατί είχε μιλήσει ο Μολότοφ και όχι ο Στάλιν; Αυτό έκανε τους ανθρώπους να αναρωτιούνται.
          Σήμερα ξέρω γιατί δεν μίλησε ο Στάλιν. Ήταν εντελώς παραλυμένος, ανίκανος να δράσει, και δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τις σκέψεις του. Πολύ αργότερα, μετά τον πόλεμο, έμαθα ότι όταν άρχισε ο πόλεμος, ο Στάλιν ήταν στο Κρεμλίνο. Ο Μπέρια και ο Μαλένκοφ μου είπαν γι’ αυτό.

        15. Ανώνυμος

          αποσπάσματα των «Αναμνήσεων» του Ν. Σ. Χρουστσόφ (Memoirs of Nikita Khrushchev, τόμ. 1: Commissar, Pennsylvania University Press, 2004), από τη συλλογή Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
          (τελος)

          Ο Μπέρια είπε:
          «Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου μαζεύτηκαν στο γραφείο του Στάλιν. Ο Στάλιν ήταν εντελώς συντριμμένος. Το ηθικό του είχε κλονιστεί και έκανε την εξής δήλωση: “Ο πόλεμος άρχισε. Θα αναπτυχτεί καταστροφικά. Ο Λένιν μας άφησε το εργατικό προλεταριακό κράτος, αλλά εμείς το κάναμε σκ…” Ακριβώς έτσι εκφράστηκε. Είπε “Παραιτούμαι από την ηγεσία” και βγήκε από το δωμάτιο. Πήρε το αυτοκίνητό του και αναχώρησε για την ντάτσα του».
          Ο Μπέρια συνέχισε:
          «Εμείς παραμείναμε. Τι θα κάναμε; Συζητήσαμε και αποφασίσαμε να πάμε να δούμε τον Στάλιν, για να τον κάνουμε να επιστρέψει στη δραστηριότητα, να χρησιμοποιήσουμε το όνομα και τις ικανότητές του για να οργανώσουμε την άμυνα της χώρας. Όταν φτάσαμε στην ντάτσα του, μπορούσα να δω από το πρόσωπό του ότι ο Στάλιν ήταν κατατρομαγμένος. Υποθέτω ότι ο Στάλιν νόμιζε πως είχαμε πάει εκεί να τον συλλάβουμε, επειδή είχε εγκαταλείψει το ρόλο του και δεν έπαιρνε καθόλου μέτρα για να οργανωθεί η αντίσταση στη γερμανική εισβολή. Προσπαθήσαμε να τον πείσουμε ότι είμαστε μια τεράστια χώρα, ότι είχαμε τη δυνατότητα να οργανωθούμε, να κινητοποιήσουμε τη βιομηχανία και το λαό να αντισταθεί στον Χίτλερ. Σε αυτό το σημείο φάνηκε ο Στάλιν να έρχεται κάπως στα λογικά του».

        16. Ανώνυμος

          @12/01/2024 at 12:51

          Όσο και να προσπαθείς να πουλήσεις τρελίτσα δεν πιάνει
          Καλά το πας με Θεωρία 2 άκρων

          Τελείως τυχαία οι σοσιαλδημοκράτες σε Γερμανία Βέλγιο και σε άλλες ΄χωρες αλλοιθώριζαν προς τον φασισμό.
          Οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία ήταν υπέυθυνοι για τις σφαγές κομμουνιστών το 1919 και συνεργαζόντουσαν με τα εθνίκια με την σβάστιγκα στον ώμο. Ενώ αρνηθηκαν να κατέβουν σε πορεία / απεργία όπως ζητούσαν οι γερμανοί κομμουνιστές μετά την εκλογική νίκη του Χίτλερ

          Ενω επί πρωθυπουργίας του σοσιαλισταρά Νταλαντιέ η αστυνομία υποχρέωσε τους απεργούς εργάτες σε κατελλειμένο εργοστάσιο να βγουν και να χαιρετούν φασιστικά (Lacroix rIτz- γαλλικά αρχεία) λίγο πριν την επίσκεψη του Ρίμπερτοφ

          Αυτά για την θεωρία του σοσιαλφασισμού (των μερών της σοσιαλδημοκρατίας που αλληθωρίζει προς τον φασισμό) .

          Ξεχνάτε πως πριν το σύμφωνο Ρίμπερτοφ-Μολότωφ οι άγγλοι-γάλλοι είχαν κάνει 3 – 4 συμφωνίες με την Γερμανία με αποκρύφωμα την συμφωνία του Μονάχου διάλυση της Τσεχοσλοβακίας ένα χρόνο πριν

          Και πως η Σ.Ε. έκαν προσπάθειες για συνάντηση σε ανώταταο επίπεδο για κοινό μέτωπο με τις “δημοκρατικές δυνάμεις” αλλά οι άλλοι ύποβάθμιζαν
          Γεγονός που έμεσα το παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Τσόρτσιλ μερικά χρόνια μετά τον θάνατο του Στάλιν την περίοδο της “αποσταλινοποίησης” ( Ήταν ο άνθρωπος που εκμηδένισε τον εχθρό του με τη βοήθεια του ίδιου του εχθρού του)

          (..) Το μεγάλο ευτύχημα για τη ρωσία ήταν ότι στα χρόνια των δυσκολότατων δοκιμασιών επικεφαλής της χώρας ήταν ο μεγαλοφυής κι ακλόνητος στρατηλάτης ι.β. στάλιν. Ήταν η πιο επιφανής, επιβεβλημένη, αξιοσέβαστη προσωπικότητα στη ρευστή και σκληρή εποχή της περιόδου εκείνης, στην οποία κύλησε η ζωή του.

          Ο στάλιν ήταν άνθρωπος ασυνήθιστης ενέργειας, πολυμορφωμένος κι ακατάβλητος, ισχυρής θέλησης. Δριμύς, σκληρός κι αμείλικτος συζητητής, σε σημείο που (…) ήταν αδύνατο να τον αντιμετωπίσεις.
          Ο στάλιν πριν απ’ όλα κατείχε σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα του χιούμορ και του σαρκασμού, την ικανότητα να αντιλαμβάνεται ακριβώς το συνομιλητή του και να εκφράζει με ακρίβεια τη σκέψη του.

          Τους λόγους του ο στάλιν τους έγραφε μόνος του. Στα έργα του αντηχούσε πάντα η εκτελεστική δύναμη. Η δύναμη αυτή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε αναδείχτηκε σε ανεπανάληπτο ηγέτη μεταξύ των καθοδηγητών των κρατών όλων των εποχών κι όλων των λαών. Ο στάλιν προξενούσε μεγαλειώδη εντύπωση. Η επιρροή του στους ανθρώπους ήταν ακαταμάχητη. (…)

          Διακατέχονταν από βαθειά, απαλλαγμένη από κάθε πανικό, λογική και σοφία. Ήταν ανυπέρβλητος τεχνίτης να βρίσκει στις δύσκολες στιγμές διέξοδο κι από τις πιο αδιέξοδες καταστάσεις. Επιπλέον ο στάλιν, στις πιο κρίσιμες στιγμές, όπως και σε στιγμές θριάμβου, ήταν το ίδιο συγκροτημένος και ποτέ δεν υπέκυψε σε φαντασιώσεις. Ήταν μια ασυνήθιστα πολυσύνθετη προσωπικότητα.

          Ο στάλιν δημιούργησε και καθυπόταξε μια τεράστια αυτοκρατορία. Ήταν ο άνθρωπος που εκμηδένισε τον εχθρό του με τη βοήθεια του ίδιου του εχθρού του. (…)
          Ο στάλιν υπήρξε ο μέγας, απαράμιλλος (…), ο οποίος παρέλαβε τη ρωσία με ξύλινο αλέτρι και την άφησε πυρηνική υπερδύναμη.
          Ό,τι κι αν λένε για αυτόν, η ιστορία κι οι λαοί τέτοιους ανθρώπους δεν τους ξεχνούν. (..)

          ————————
          Τσόρτσιλ στη Βουλή των λόρδων στις 28 Δεκεμβρίου του 1959

          Πεισματικά πράγματα τα γεγονότα – Βλαδίμηρος
          Ό αντισταλινισμός είναι δειλός αντικομμουνισμός – Κάππος

        17. Ανώνυμος

          Ευκαιριοσκόποι, χρουστσοφικοί, τροτσκιστές, νιτοβάρνικοι, περεστροϊκάνοι, νομενκλατούρες, “ευρωκομμουνιστές”, “εσωτερικάκηδες”, “νέοι αριστεροί”, και λοιπές δ/δ: Με τους γερμανοληγούρηδες τσαρικούς αξιωματικούς και τις …πορδές των κουλάκων(!) θα είχαμε κατατροπώσει…. ποιόν άραγε;
          Οπως οι Πολωνοί γαιοκτήμονες αριστοκράτες…
          Ο καθένας καταλαβαίνει τον πόνο του αντισταλινικού!

        18. Ανώνυμος

          @ανωνυμο 13, οι Μπολσεβικοι και οι λαοι της ΣΕ κατορθωσαν ΠΑΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ προς την καταστροφικη καθοδηγηση του Μουστακια να νικησουν την χιτλερικη λαιλαπα. Ο σιτεμενος Βοναπάρτης προκαλεσε καταστροφικα πληγματα στην προετοιμασια της Σοβιετικής Ένωσης για τον επερχομενο πολεμο, στον Κοκκινο Στρατο, στο ηθικο του Κόμματος, στη Διεθνη, διαβαστε λιγο το Στραταρχη, το Νικήτα, μην καθεστε στα μυθευματα, κριμα ειναι.

        19. Ανώνυμος

          @ 13/01/2024 at 22:09

          O Χριουτσέφ επιχείρησε να κάνει απότομα αυτό που άλλοι “ομοϊδεάτες” το έκαναν λάου λάου Οι μεταρρυθμίσεις Κοσσίγκιν ήταν η λογική συνέχεια της πολιτικής Χρουτσέφ

          Το αποκορύφωμα τις ξεφτύλας ( πέρα πως δεν τόλμησε βγάλει δημόσια την “μυστική έκθεση” -την έδωσε πιθανόν μέσω Τίτο στους Δυτικούς- πιθανόν από το κίνδυνο διασταύρωσης των αρχείων και λογω του μικρού του παραστήματος), ήταν που χτύπησε το παπούτσι του στον ΟΗΕ

          @14/01/2024 at 12:39
          1) Ναι ο Χρουτσέφ ποτέ δεν έλεγε ψέμματα. Έκανε μόνο “κοντοραπτικές” (παίρνουμε ΄μέρος από μια διαtαγή α κόβουμε ένα άλλο μέρος από την διαταγές β – γ και φτιάχνουμε μία νέα “διαταγή” με νέο νόημα την α “τροποποιημένη”). Ε αυτό αποδεικνύει ο Furr

          https://www.scribd.com/document/322349752/Grover-Furr-Khrushchev-Lied-pdf

          2) Μετά τα μυθιστορήματα του Χρουτσέφ (σε κάθε συνάντηση με τον Στάλιν υπήρχαν και στενογραφημένα πρακτικά να ξέρεις) , πως εξηγείται ό,τι ο Στάλιν δήθεν αιφνιδιάστηκε όταν από το τέλος του Β Πενταετούς η οικονομίία και το Πλάνο από τα 1938 πριν καλά καλά αρχίσει η 1η Δίκη προσανατολίστηκε στις ανάγκες του Πολέμου;

          3) Ο Τρότσκι προς στα τέλη της ζωής

          3.1) ήθελε να παρεβρεθεί σε επιτροπες για τον αντιαμερικανισμό, (Υπαρχει ενα βιβλιο του Τροτσκι με ονομα ”Τα Εγκληματα του Σταλιν” -ο αγγλικος τιτλος νομιζω ειναι Stalin’s School of Falsification- οπου ο ιδιος το παραδεχεται αυτο.)
          όπως και
          https://www.marxists.org/archive/trotsky/1939/03/dies.htm

          3.2) ΄ήταν ύποπτος πως “έδωσε” ΄ένα μέρος από την παράνομη σοβιετική δρασηριότητα στην Ιαπωνία ( “δίνει” την μεθοδολογία)

          https://www.marxists.org/archive/trotsky/1940/05/letter01.htm

          https://www.marxists.org/archive/trotsky/1940/01/tanaka.htm

          Είχε προηγηθεί η φυγή Λουσκώφ(υπευθυνου της nkvd στην αν.ασία) προς Ιαπωνία το 1937

          3.3) αρθρογραφούσε και σε εφημερίδες του λαϊκιστη Χίρστ που ήταν από τις κύριες προπαγανδίστικές εφημερίδες των ναζί στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ουκρανία

        20. Ανώνυμος

          Ναι! Ανώνυμος 15/01/2024 at 12:17!
          Με την βοήθεια του …Θεού(!) “οι Μπολσεβίκοι (ποιοί ακριβώς; Οι …αντισταλινικοί;!…) και οι λαοί της ΣΕ”, ανοργάνωτοι και ακαθοδήγητοι (εκτός και αν τους καθοδήγησε ο …Τρότσκι! Οπότε …πάσο!) και παρά το ότι στερήθηκαν τις …πορδές των κουλάκων και την Γερμανολαγνεία των τσαρικών αξιωματικών….
          ….κατάφεραν “να νικήσουν την χιτλερικη λαιλαπα” μαχόμενοι ταυτόχρονα και τον προικισμένο με υπερφυσικές δυνάμεις μέσα στην …απομόνωσή του(!) Στάλιν!
          Σε έναν ονειρεμένο μικροαστικό διμέτωπο!
          Δεν αντιλαμβάνεστε πόσο γελοιοποιείστε με τον μεταφυσικό αντισταλινισμό σας;!
          Αντισταλινισμός και κομμουνισμός είναι contradictio in terminis.
          H, αλλιώς, “Ο ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΑΛΟΣ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ”.
          Tελεία και παύλα.

      5. Ανώνυμος

        Ειδικά ο Πρέσβης στην Ουκρανία 06/02/2024 at 15:15 σίγουρα θα ξέρει κάτι παραπάνω. Ήταν μαζί με την ΥφΥπεξ των ΗΠΑ που μοίραζαν κουλουράκια στο Μαϊντάν το 2014 κάτι περισσότερο θα ξέρουν

        Σύριζα, Μελανσόν και μεγάλο μέρος από εξωκοινοβούλιο και την αναρχία σαν καλοί ¨πολιτικοί Μαϊντανοι ήταν με το Μανταν της πορτοκαλί επαναστάσης

        Καλά το πήγαν

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Διευκρίνηση: ο τότε Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία το 2014

    1. Ανώνυμος

      Διευκρίνιση βιβλίο του ιστορικού ζούκοφ (που δεν πρέπει να συγχέεται με τον στρατάρχη ζούκοφ)

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Ο ιστορικός Ζούκωφ (συνωνυμία με τον Στρατάρχη)

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Είναι ο συγγραφέας της Zhdanovshchina, ηρωϊκου έπους;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Οι σφαγές από τον Στάλιν συνεχίστηκαν μετά το 1945, με πιο στοχευμένο τρόπο όμως. Στόχοι ήταν ποιητές όπως η Άννα Αχμάτοβα, συνθέτες όπως ο Δ. Σοστακοβιτς και ..γιατροί

          https://en.wikipedia.org/wiki/Doctors%27_plot

          https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD

          https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%BD%CE%BD%CE%B1_%CE%91%CF%87%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%B1

          https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%BC%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%B9_%CE%A3%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%82

        2. Ανώνυμος

          Για να καταφεύγει κάποιος ως πηγή στην wikipedia που ο καθένας γραφει ή έγραφε τα δικά του σημαίνει μία λέξη.

          Πολιτική απελπισία. Και έλλειψη επιχειρημάτων

          “Ξέχασες ” να φορτώσεις στον Στάλιν την αυτοκτονία Μαγιακόφσκι

          Keep Going!

        3. Ανώνυμος

          Μάλλον θα ήταν “κρυφές” σφαγές ( 11/01/2024 at 07:55 )
          Τόσο κρυφές που οι αριθμοί που έδωσε ο αντισταλινικός Χρουτσέφ της “κοντοραπτικής” ήταν πάρα πολύ χαμηλοί Περίπου ΄στα επίπεδα της προ 1936 περιόδου και1939-1940.

          Επίσης στην Σ.Ε. δεν υπήρχαν κρατούμενοι / εκτελεσμένοι του κοινου ποινικού δίκαιου. Επίσης δεν υπήρχαν οι συνεργαζόμενοι με τους γερμανους του Βλάσωφ και οργανώσιες από εθνικιστές αντικομμουνιστές φιλοναζί στην Ουκρανία ( μπαντέρα&friends ). Κάποιοι ειδικά στην Ουκρανία ήταν “δραστήριοι” και μετά το 1945

          Ο αγράμματος Στάλιν δεν γούσταρε ΚΑΙ τους ποιητές -η νέα παπάτζα -αν και είχε πολλά έργα ποιητων συγραφέων. Ενω είχε φιλική σχέση με τονΓκόρκσι αν και ο Γκόρσκι δεν φαίνεται να στήριζε τους Μπολσεβίκους. Επίσης έβλεπε πίσω από την κουρτίνα τις συναυλίες του Σοστανκοβιτς.
          Με λίγη ακόμα φαντασία θα υπήρχε ένα καλό σενάριο για ταινία στο Χόλυγουντ όπως π.χ. “εχθρός προ των πυλών”, “ο θάνατος του στάλιν” κ.α.

        4. Ανώνυμος

          Αγράμματος τελείως ο Στάλιν
          Μια συνέντευξη του Ι.Β.Στάλιν στον HG Wells. (23 Ιούλη 1934)

          Ο Herbert George Wells (21 Σεπτεμβρίου 1866 – 1813 Αυγούστου 1946)
          Ήταν Άγγλος συγγραφέας, γνωστός για το ύφος στη δουλειά του στην επιστημονική φαντασία.

          Ήταν επίσης ένας παραγωγικός συγγραφέας σε πολλά άλλα είδη,
          συμπεριλαμβανομένης της σύγχρονης μυθιστοριογραφίας,
          την ιστορία, την πολιτική και τα κοινωνικά σχόλια, ακόμα και γράφοντας βιβλία κειμένου.

          Μαζί με τον Ιούλιο Βερν και Hugo Gernsback , O Wells αναφέρεται σαν “ο πατέρας της Επιστημονικής Φαντασίας”

          Ήταν ένας ειλικρινής σοσιαλιστής και συμπαθούσε τις ειρηνιστικές απόψεις,
          αν και υποστήριξε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ήταν σε εξέλιξη,
          και τα έργα του αργότερα έγιναν όλο και περισσότερο πολιτικά και διδακτικά.

          Τα μυθιστορήματά του την περίοδο (1900-1920) ήταν λιγότερο επιστημονικής φαντασίας, που απευθύνονται στη μεσαία τάξη ( Η Ιστορία του κ. Πόλυ ) και τη «Νέα Γυναίκα» και οι Σουφραζέτες ( Αν Βερόνικα ).

          https://mauroflight.wordpress.com/2013/03/02/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B9-%CE%B2-%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-hg-wells-23-%CE%B9/

  5. Ανώνυμος

    Αυτή η …”Σταλινιάδα” (!! – μέχρι στιγμής 592 σχόλια σε άσχετο βασικά θέμα) θα περάσει στην Ιστορία! Μεγάλε Μουστάκια….

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Από τα τέλη Νοεμβρίου!
      Τους “τσιγκλάνε” τα γεγονότα μς την χρονική τους σειρά σε συγκεκριμμμένο ιστορικό πλαίαιο τα ντοκουμεντα τα αρχεία κρατών οι παραδοχές από την αντίίπαλη πλευρά κλπ λκπ

      Reply
  6. Ανώνυμος

    Αραγε, ποιός κερδίζει τον λαχνό του 600-οστού σχολίου της “Σταλινιάδας”; Προτείνω ρεφενέ για έπαθλο στο 1000-στό!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Οι αντικομμουνιστές με τις συνεχείς πολιτικές μεταμφιέσεις τους την μία ως Τροτσκιστές, την άλλη Μπουχαρινικοί την παράάλλη εφευρίσκουν το είδος του “Χρουτσοφικού” την αντιπαράλλη κάτι θα βρουν, αποτελούν και την αιτία της “Σταλινειάδας”

      Αντι να πουν στα ίσα “Γουστάρουμε τον καπιταλισμό τον παλιό καλό τον σοσιαλδημοκρατικό ” (κάπου βέβαια τους ξεφεύγουν οι παραδοχές) ίσα χύμα και τσουβαλάτα κάθονται και σπαταλούν χρόνο για να εισπραξουν στο επόμενο σχόλιο την επόμενη πολιτική ψυχρολουσία

      Βέβαια ο κύριος που έδωσε τη αιτία για να γίνει η κουβέντα (ο Στάλιν φταίει ΚΑΙ για την μετέπειτα πολιτική πορεία του Ισραήλ) απέχει και δεν μας λέει την γνώμη του

      Reply
  7. Τροτσκι ,φρου φρου και αρωματα

    Ο Σραλιν υποτιμησε το Ναζισμο κλπ… Μαλιστα! Βαλε λοιπον και το τελευταιο γραπτο του Τροτσκι ,Μαιος 1940, οπου καλουσε το σοβιετικο λαο να συναδελφωθει με τους προλεταριους στρατιωτες της Βερμαχτ σε περιπτωση γερμανικης επιθεσης στη Σοβ. Ενωση,οπως υπαρχει στο τροτσκιστικο Marxists.οrg, ειναι ενα κειμενο μικρο. Ετσι,για να ενημερωνομαστε…Θα μποριυσα να σου βαλω αλλα δεκα τετοια γεγονοτα αλλα αρκει αυτο. Αλλα δεν θα το κανεις,γιατι δεν εχεις τη δυναμη να το κανεις,οπως και να βαλεις το σχολιο μου.

    Reply
    1. Κώστας

      Εγώ με μια γρήγορη ματιά δεν το βρίσκω, πάντως. Στο τελευταίο βρίσκω για την ανάγκή Άμυνας και Υπεράσπισης της ΕΣΣΔ και σε ένα γράμμα στους σοβιετικούς εργάτες λιγες μέρες πριν, δεν βρίσκω κάτι. Βιαστιά τα κοίταξα, γιατί δεν μας λες τι εννοείς ακριβώς, ποιο απόσπασμα σε ποιο κείμενο ?

      Κρίμα που πέθανε και δεν μάθαμε τι θα έκανε και έλεγε ακριβώς. Διότι, αν δεν είχε πεθάνει, σήμερα παρεξηγήσιμες κινήσεις και διατυπώσεις, αν υπάρχουν, ίσως να ήταν μεγαλειώδεις ελιγμοί.

      Να δεις για ποιον άλλον έχουν τέτοιες ευκολίες οι οπαδοί του ?

      Δεν “πέθανε” βέβαια ακριβώς δεν “σώθηκε το λάδι στο καντήλι του”

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Με μία γρήγορη ματιά βρήκα κάτι άλλο
        Μήπως έχουν σχέση με τη παράνομη σοβιετική δραστηριότητα στην Ιαπωνία:
        https://www.marxists.org/archive/trotsky/1940/05/letter01.htm

        (..)In the following article Leon Trotsky has told for the first time the story of how the Tanaka Memorial was secured by the Soviet intelligence service from the archives of the Japanese government.
        Comrade Trotsky had not quite finished this article when he was assassinated by Stalin’s GPU (..)
        https://www.marxists.org/archive/trotsky/1940/01/tanaka.htm

        Μην τα φορτώσουμε όλα στον Λέοντα προηγουμένως αποστάτησε και πήγε στην Ιαπωνία ο Luchkov δεξί χέρι του Giezov και υπεύθυνος αντικατασκοπείας στην Αν.Ασία

        Αλλά πιθανόν και αυτές οι πληροφορίες του Τρότσκι να συνέβαλαν στην αποκάλυψη παράνομης σοβιετικής δραστηριότητας στην Ιαπωνία

        Πάντως “Πολυεργαλείο” ο Λέοντας.

        Reply
    1. Ανώνυμος

      Ανωνυμε απαντας σε ποιον;
      Ποιος εφερε το θεμα του Λιμου 1931;
      ΚΑΝΕΝΑΣ
      Ποιος ;

      ΚΑΝΕΝΑΣ

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Μα αυτόν ;έχετε ως πηγή;
        Η σε αυτόν πλησιάζετε με τους κατά καιρούς “αριθμούς”σας;
        Τον κύρτιο που εφευρε τα “20εκ νεκρών” του Στάλιν
        Σε μία ιδότυπη θεωρία των 2 άκρων
        Bέβαια τα κεντρικά αρχέια τοτυ Ρωσικού Κράτους λένε άλλα
        500-600χιλίαδες και για τα 2 προπολεμικά έτη

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Βομβαρδισμος σχολιων για εντυπώσεις…
      Τι να πρωτοπει κανεις…
      Ο Τσωρτσιλ…
      “O Τσόρτσιλ ήξερε τα πάντα για το Αουσβιτς”
      https://www.kathimerini.gr/world/352251/o-tsortsil-ixere-ta-panta-gia-to-aoysvits/

      Ο Τσωρτσιλ…..
      “Υπήρξε πρώτα Συντηρητικός, έπειτα Φιλελεύθερος, στη συνέχεια ηγήθηκε ενός συνασπισμού Συντηρητικών και Εργατικών, κι έπειτα πάλι Συντηρητικός.”
      Ο Τσωρτσιλ…
      “Ως υπουργός Εσωτερικών, συνέτριψε τις απεργίες των ανθρακωρύχων της Ουαλίας τη δεκαετία του 1920. Δεν του το συγχώρεσαν ποτέ: ούτε ένα συμβούλιο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ουαλία δεν συνέβαλε στην ανέγερση μιας προτομής του.”

      Ο Τσωρτσιλ….καυχιέται…
      “Η ανατροπή του Μοσαντέκ και η επιχείρηση “Αμόνι” ήταν εγκλήματα. Ο Τσόρτσιλ τα υποστήριξε και μάλιστα καυχήθηκε γι’ αυτά. Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλοί Βρετανοί ιστορικοί αγνόησαν αυτό το κενυατικό επεισόδιο. Μόνο όταν μια Αμερικανίδα ιστορικός από το Χάρβαρντ, η Caroline Elkins, διεξήγαγε έρευνα και κατήγγειλε τις θηριωδίες που διέπραξε ο βρετανικός στρατός εναντίον του λαού της Κένυας, άρχισε να γίνεται λόγος γι’ αυτές. Αυτή η καθηγήτρια ιστορίας και αφροαμερικανικών σπουδών περιέγραψε την Κένυα ως “βρετανικό γκούλαγκ”.”
      Tariq Ali
      https://www.lifo.gr/blogs/almanac/goyinston-tsortsil-aytos-o-egklimatias
      Winston Churchill, His Times, His Crimes,

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Δηλωμένος ταξικός αντίπαλος την περίοδο της αποσταλινοποίησης
        κάνει παραδοχές δημόσια και επίσημα

        Συμπέρασμα
        Και για τον Τσώρτσιλ φταίει ο Στάλιν

        Reply
  8. Ανώνυμος

    Aπό νεαρή ηλικία, όταν ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην υπηρεσία του βρετανικού στέμματος, ο Τσόρτσιλ εξέφραζε τον ενθουσιασμό του που θα μπορούσε να συμμετέχει σε πολέμους “κατά βάρβαρων” λαών. Έχοντας αποσταλεί στο σημερινό Πακιστάν, κατηγορούσε τους ντόπιους πως είχαν “μια έντονη ιθαγενή προδιάθεση να σκοτώνουν”. Ο ίδιος συμμετείχε ενθουσιωδώς σε επιδρομές που ερήμωναν ολόκληρες περιοχές, καταστρέφοντας σπίτια και καλλιέργειες. Συμμετείχε επίσης στην επανακατάκτηση του Σουδάν, καμαρώνοντας πως προσωπικά είχε σκοτώσει τουλάχιστον “τρεις άγριους”.

    Ως βουλευτής δεν έκρυβε την πίστη του στο θρίαμβο της “αρίας φυλής”, ενώ ως υπουργός Αποικιών τη δεκαετία του 1920 κατέστειλε με αγριότητα τους καθολικούς της Ιρλανδίας και εξέφρασε την “έντονη στήριξη του στη χρήση δηλητηριωδών αερίων έναντι απολίτιστων φυλών.. Θα σκόρπιζε το ζωντανό τρόμο”, με αφορμή εξέγερση των Κούρδων κατά της βρετανικής κυριαρχίας.

    Ανοιχτό ήταν και το μίσος που εξέφραζε για τους Ινδούς, τους οποίους χαρακτήριζε “τερατώδη λαό με τερατώθη θρησκεία”, προτείνοντας ο Μαχάτμα Γκάντι να “δεθεί χειροπόδαρα στις πύλες του Δελχί και μετά να ποδοπατηθεί από έναν τεράστιο ελέφαντα με τον νέο [Βρετανό] αντιβασιλέα πάνω στις πλάτες του”. Ο ίδιος είχε αρνηθεί το 1943, την εποχή που βρισκόταν στο απόγειο της δημοφιλίας του στη Βρετανία ως επικεφαλής του πολέμου κατά του Χίτλερ, να αποστείλει τρόφιμα στη Βενγκάλη της Ινδία, όπου είχε ξεσπάσει λιμός, κατηγορώντας τους κατοίκους ότι “αναπαράγονται σαν τα κουνέλια”.

    https://www.katiousa.gr/politika/diethni/o-tsortsil-itan-ratsistis-diadilotes-diakosmisan-to-agalma-tou-vretanou-igeti-me-gkrafiti-kai-minymata/

    Reply
  9. Ανώνυμος

    Ο Τσωρτσιλ…για τον ?..Τροτσκι

    «Αυτό το εβραϊκό κίνημα δεν είναι νέο φαινόμενο. Από την εποχή ήδη τού Σπάρτακους Βάισχάουπτ [ιδρυτή τού Τάγματος των «Πεφωτισμένων» τής Βαυαρίας], μέχρι και την εποχή τού Καρλ Μαρξ, όπως ακριβώς και στις μέρες μας με τον Τρότσκι (Ρωσία), τον Μπέλα Κουν (Ουγγαρία), τη Ρόζα Λούξεμπουργκ (Γερμανία), και την Έμμα Γκόλντμαν (ΗΠΑ), η παγκόσμια αυτή συνωμοσία — για την ανατροπή τού πολιτισμού και τον κοινωνικό μετασχηματισμό στη βάση ενός μοντέλου καθηλωμένης ανάπτυξης, ενός αισθήματος φθόνου και μοχθηρίας και ενός ανέφικτου ιδανικού ισότητας — απλώνει τα πλοκάμια της παντού. Και, όπως πολύ εμπεριστατωμένα απέδειξε μια σύγχρονη συγγραφέας, η κ. Γουέμπστερ, ήταν καθοριστικός ο ρόλος του και στην τραγωδία τής Γαλλικής Επανάστασης. Ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε ανατρεπτική τάση κατά τον 19ο αιώνα. Και σήμερα αυτή η συμμορία περιέργων προσωπικοτήτων από τα καταγώγια των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μεγαλουπόλεων έχει καθίσει στον σβέρκο τού ρωσικού λαού. Έγιναν πράγματι οι απόλυτοι και οι αδιαμφισβήτητοι κύριοι ενός ισχυρού κράτους.» [Ουίνστον Τσόρτσιλ]

    Ακόμα και το 1937, ο Τσόρτσιλ, εκφράζοντας συγχρόνως την επιδοκιμασία του για τον Χίτλερ, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εβραϊκή καταγωγή ενός εξέχοντος ηγετικού στελέχους τής μπολσεβίκικης επανάστασης, τού «Λεβ Τρότσκι, γνωστού και ως Μπρονστάιν». Κι αυτό γιατί «αυτός ποτέ δεν έπαψε να είναι Εβραίος. Η ιδιότητά του αυτή είναι ανεξάλειπτη».

    D.Losurdo
    https://waltendegewalt.wordpress.com/2012/09/01/%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%bb%ce%b9%ce%bd-d-losurdo/

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Βάλε και σαν πηγή το βιβλίο του από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
      Που παραδέχεται πράγματα υπέρ της Σ.Ε.;

      Το είπαμε. Φταίει ο Στάλιν και για τον Τσόρτσιλ
      Γιατί ρε τσόρτσιλ παραδέχθηκες καταστάσεις υπέρ του Στάλιν;

      Η διαφορά του Τσόρτσιλ με άλλους αντκομμουνιστές είναι πως ο Τσόρτσιλ ποτέ δεν ;κρύφτηκε πίσω από “αντισταλινισμούς”.

      Όσο για τον Τρότσκι, γιατί δεν ψάχνεις τη γνώμη που είχε ο Λέοντας για τον μεγάλο αριθμό των Εβραϊκής καταγωγής πoy ήταν μέλη στο ΠΚΚ-μπ με ΓΓ Στάλιν;

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ο Τσωρτσιλ, ηταν συνεπης; στις αποψεις του.
        Θαυμαστης του Αδολφου και του Μουστακια.
        Καμμια θεωρια των δυο ακρων. Τα γεγονοτα οπως εχουν.
        Φανατικος ρατσιστης, ανακατεμενος σε βρωμικους πολεμους, ΑΝΤΙΣΙΜΗΤΗΣ και αντικομμουνιστης, υβριστης του Τροτσκι θαυμαστης της Σ.Ε. επι Στάλιν…
        αυτον χρησιμοποιειτε ως υπερασπιση του Σταλιν και για αυτο τα “ακουτε”.
        Αλλα….αυτοι ειστε!!

        ΚΑΝΕΝΑΣ

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Οντως ο Τσόρτσιλ, όπως και κάθε διορατικός καπιταλιστής πολιτικός, ήταν μέγας θαυμαστής του Χίτλερ και του Στάλιν. Τον Χίτλερ τον θαύμαζε γιατί “ο φασισμός και ο ναζισμός απεδείχθησαν το απόλυτο όπλο κατά της επανάστασης, της χειραφέτησης της εργατικής τάξης και του κομμουνισμού” και τον Στάλιν τον θαύμαζε “γιατί εξόντωσε το διαβολικό πρόσωπο της επανάστασης τον Τρότσκι”.

          Ηξερε πολύ καλά ο Τσόρτσιλ ποιους εκτιμούσε και γιατί.

        2. Ανώνυμος

          Το ζήτημα είναι ότι ο Τσώρτσιλ, το πουλαίν και στη συνέχεια το Νο1 γεράκι του Καπιταλισμού, βρήκε το μάστορά του στο πρόσωπο του Στάλιν. Οπως και ο Νταλαντιέ και ο Τσάμπερλαιν και τα άλλα λουλούδια. Ηταν πολύ χοντροκομμένοι αντικομμουνιστές και εύκολος στόχος για τον πανέξυπνο Γεωργιανό Μουστάκια.
          Ο πιο πονηρός και άρα δύσκολος ήταν ο Ρούζβελτ. Αυτός απέσπασε το Χ στην πάλη Κομμουνισμού-Καπιταλισμού του Β’ΠΠ. Αν δεν ήταν αυτός, ο Στάλιν θα είχε βρεθεί στις ακτές της Γαλλίας, απέναντι από την Λόντρα….

        3. Ανώνυμος

          Ο Τσόρτσιλ ήταν θαυμαστής του Μουσολίνι στα μέσα των 1920’ς
          γιατί ξερίζωνε τον Μπολσεβικισμό όπως και έγραφε

          Ποίος ήταν τότε ΓΓ;του ΠΚΚ-μπ;
          Μα ο Στάλιν!

          Δηλάδή τότε που ο Μουσολίνι ήταν ζωντανός και η Αγγλία είχε συμφερον
          Σε αντίθεση με τον λόγο του στην Βουλή των Λόρδων το 1959 που ο Στάλιν ήταν πεθαμένος ενω είχε αρχίσει η “αποσταλινοποίηση” και δεν υπήρχε συμφέρον να πει καλά λόγια

          Ο Τσόρτσιλ ήταν δηλωμένος αντικομμουνιστής. Ποτέ δεν κρύφτηκε πίσω από “αντισταλινισμούς”. . Δεν ήταν δειλός αντικομμουνιστής.

          Έγγραφο που βγηκε στην δημοσιότητα πριν 4 χρόνια ( Πυρηνικά σε 30 πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης σχεδίαζε να ρίξει ο Τσόρτσιλ
          13-09-2020
          “Εφόσον οι Ρώσοι δεν συμμορφώνονταν, θα βομβαρδίζαμε με ατομικά όπλα μία από 20 ή 30 προεπιλεγμένες ρωσικές πόλεις” εκμυστηρευόταν το 1951 ο Βρετανός πρωθυπουργός στο διευθυντή των New York Times. )
          https://www.katiousa.gr/istoria/pyrinika-se-30-poleis-tis-sovietikis-enosis-schediaze-na-riksei-o-tsortsil/

          ο Τσόρτσιλ ήθελε να ρίξει πυρηνικά σε 30 πόλεις της Σ.Ε..Δυσκολο πράγμα ένας “θαυμαστής” να θέλει να αφανίσει αυτόν που θαυμάζει

          Από ημερομηνίες καλά το πάτε.
          Όπως και απο γεγονότα.
          Καλά για λογική δεν το συζήταμε.
          Γι αυτό πουλάτε “τρελλίτσα”

          Υ.Γ.
          Χρειάζεται να δουλέψεις λιγάκι την Θεωρία των 2 ΄άκρων που “πρόσφεραν” ‘Χάνα Αρεντ και διάφοροι ντροπαλοί φιλοχιτλερικοί που αμέσως μετά την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας βαπτίστηκαν από την Δύση ως θεωριτικοί του “ολοκληρωτισμού”. Και μπήκαν κάτω από “υπηρεσίες” της Δύσης
          Για ψάξτε στο “αγαπημένο” σας tvxs.gr ποιος ήταν ο με τον κωδικό 488;

        4. Ανώνυμος

          Αλλα αντ αλλων οι σταλινες
          Ρατσιστής γενοκτονος, θαυμαστης του Σταλιν. Ολα ταιριαζουν. Πεισματαρα η πραγματικοτητα.

        5. Ανώνυμος

          Ο Τσόρτσιλ είναι από την δική σας πλευρά της ιστορίας.
          Ο “πατέρας της νίκης” όπως τον λέτε
          Κια ξαφνικά μετα από 70-80 χρόνια τον “ανακαλύψατε”

          Μόνο που ότι και να ήταν δεν το έκρυβε το έλεγε και το έγραφε”. Σιχαίνοταν τον μπολσεβικισμό και για αυτό έδινε και συγχαρητήρια στον Μουσολίνι γύρω στα 1927. Τόσο “θαυμαστής” του Στάλιν που αμέσως μετά τον πόλεμο ήθελε οι αμερικάνοι να βομβαρδίσουν την Σ.Ε. με πυρηνικά.

          Σε αντίθεση με εσάς που ποτέ δεν λέτε το ποια πολιτική θέση έχετε. Ο Τσόρτσιλ πολιτικά ήταν φανερός εχθρός του μπολσεβικισμού. Δεν ήταν ούτε πολιτικά κρυφός, ούτε πολιτικά δειλός. Σε αντίθεση με άλλους

          ( “Εφόσον οι Ρώσοι δεν συμμορφώνονταν, θα βομβαρδίζαμε με ατομικά όπλα μία από 20 ή 30 προεπιλεγμένες ρωσικές πόλεις” εκμυστηρευόταν το 1951 ο Βρετανός πρωθυπουργός στο διευθυντή των New York Times. )
          https://www.katiousa.gr/istoria/pyrinika-se-30-poleis-tis-sovietikis-enosis-schediaze-na-riksei-o-tsortsil/ )

          Το 1951 ΓΓ ήταν ο Στάλιν των “οι Ρώσοι δεν συμμορφώνονταν”.

          Πεισματικά πράγματα τα γεγονότα όση “τρελλίτσα” και να πουλάτε

        6. Ανώνυμος

          @Ανωνυμο 5
          εσείς τον φέρατε στη συζήτηση τον αποικιοκρατη γενοκτονο ρατσιστη και θαυμαστή του Αδόλφου και του Μουστάκια. Τον φέρατε προς υπεράσπιση των επιτευγμάτων του Σιτεμενου στον ταξικό αγώνα των “δικων της Μόσχας” ενάντια στο μπολσεβικικο κόμμα και στον Κόκκινο Στρατό . Ορθώς ο αποικιοκρατης θαύμαζε τον Στάλιν για όσα εκανε. Συνεπώς το σχόλιο σου είναι offsite.

  10. Ανώνυμος

    O Τσώρτιλ ο αποικιοκρατης κλπ κλπ ήταν κάτι σαν πρότυπο της δυτικής δημοκρατίας σας ο δημιουργός της προπαγάνδας του “ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΤΆΣΜΑΤΟΣ”. Προπαγάνδας η οποία υπήρχε σε κείμενο που υπόγραψε και ο “αριστερός” Τσίπρας μαζί με τον ακροδεξιό Ορμπάν και με άλλους στην ΕΕ το 2019.

    ο Τσώρτιλ ‘ηταν ο “πατέρας της νίκης” ο “δημοκράτης” του Δυτικού Κόμσου που “νίκησε τον φασισμό”.
    Τελευταία και κάπως αργά κάπου το 2020 και “ανακάλυψαν” τις απόψεις του και τα έργα του διάφοροι “πολύχρωμοι δικαιωματιστές” της προπαγάνδας “των 2 άκρων” .
    Δε ξέρετε πως όταν κάνετε το V με τα 2 δάκτυλα, ουσιαστικά κάνετε ένα σήμα νίκης (V από το Victory) που τo πρωτοκαθίερωσε , ο Τσώρτσιλ;

    Αλλά και για τους λοιμούς στα εδάφη της παλιάς Αγγλικής Αυτοκρατορίας εμάλλον ο Στάλιν θα φταίει. Όπως μάλλον θα φταίει και για τα ακόμα και 4.000.000 περίπου των αμερικανών που πέθαναν από τις κακουχίες την φτώχια και την πείνα της Οικονομικής Κρίσης 1929-1933. Αλλά όχι, εκεί σφυρίίζετε σαν να μην τρέχει τίποτα όπως και για τους 300.000 ΑμερικανοΙάπωνες. Μην θίξουμε την “δημοκρατική αμερική” με τους ρατσιστικούς νόμους ‘ή “συνήθειες” που αν και δεν είχε σε ομοσπονδιακό επιπεδο εντούτοις είχε σε αρκετές πολιτείες της.
    Σε αντίθεση με την ισότητα ανάμεσα σε λαούς στην Σ.Ε. το διάταγμα για την ισότητα των λαών ξέδωσαν οι Μπολσεβίκοιο με Επίτροπο εθνοτήτων τον Σταλιν ήδη από τα 1917

    Ο Τσώρτιλ ότι και να ήταν ποτέ δεν ήταν πολιτικά δειλός για να κρυφτεί πίσω από “ντροπαλούς αντικομμουνισμούς”. Δήλωνε στα ίσα πως ήταν αντικομμουνιστής. Πως ήθελε να βομβαρδίσει την Σ..Ε. με πυρηνικά και μάλιστα σε εφημερίδα.Ο Τσώρτσιλ ήταν θαυμαστής του Μουσολίνι στα μέσα των 1920’ς γιατί όπως και έγραφε ο Μουσολίνι ξερίζωνε τον Μπολσεβικισμό.

    Η Σ.Ε με ΓΓ τον Στάλιν ενέπνε σεβασμό Ήταν τέτοια δύναμη της που ακόμα και οι δηλωμένοι αντίπαλοι της σε ΗΠΑ – Αγγλία αναγκαζόντουσαν να παραδεχτούν. “Ήταν ο άνθρωπος που εκμηδένισε τον εχθρό του με τη βοήθεια του ίδιου του εχθρού του.”

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Στο κυνήγι των εντυπώσεων χάσανε τα αυγά και τα πασχαλιά. Στην “συζήτηση” αυτή, οι κκεδες φέρανε τον Τσώρτσιλ, επειδή λέει θαύμαζε τον Στάλιν.
      Βέβαια ο λεγάμενος θαύμαζε και το Χίτλερ εκτός από το Σταλιν, αντιπαθούσε τον Τρότσκι την Λούξεμπουργκ και τον Μαρξ. Και ήταν και ανακατεμένος καθε βρωμιά του ιμπεριαλισμού τον 20ο αιώνα. Διόλου περίεργο που επικροτούσε την διάλυση του κόμματος και του κόκκινου στρατού στις επονομαζόμενος “δικές” της Μόσχας , διόλου περίεργο που πίστευε ότι ο Στάλιν απέκρουσε διεθνή σιωνιστική συνομωσία ενάντια στον δυτικό τρόπο ζωής. Για όλα αυτά ο Τσώρτσιλ θαύμαζε τον Στάλιν και το διαλαλούσε.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ο Τσωρτιλ κάνει παραδοχές για να έχει σε επαγρύπνηση την Αγγλική Αστική Τάξη. Ο λόγος του στην Βουλή των Λόρδων έγινε το 1959..Προειδοποιούσε πως δεν ξεμπέρδεψαν (*)με το φάντασμα του Στάλινπου πέθανε το 1953 παρά την αποσταλινοποποίηση που άρχισε το 1956

        (*)Ό,τι κι αν λένε για αυτόν, η ιστορία κι οι λαοί τέτοιους ανθρώπους δεν τους ξεχνούν

        Reply
  11. Ανώνυμος

    Απο το δελτιο ειδησεων.
    Εκατοντάδες διαδηλωτές, Εβραίοι και Αραβες, πραγματοποίησαν αντιπολεμική κινητοποίηση σήμερα το μεσημέρι στη Χάιφα, απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

    Την πρωτοβουλία της κινητοποίησης στην Χάιφα πήρε η «Σύμπραξη Ειρήνης», ένα συντονιστικό δεκάδων εβραϊκών και αραβοϊσραηλινών οργανώσεων.

    Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Ο. Κασίφ σημειώνει μεταξύ άλλων: «”Ναι!” στο τέλος του πολέμου, στην ανταλλαγή αιχμαλώτων και στην απελευθέρωση των απαχθέντων, “όλοι για όλους”, ναι στο τέλος της κατοχής και στην παλαιστινιακή ανεξαρτησία και ναι σε μια δίκαιη ειρήνη! (…) Ο αγώνας μας για τους δύο λαούς αυτής της χώρας και για το καλό όλων των κατοίκων της δεν θα σταματήσει ποτέ μέχρι να κερδηθεί. Και θα κερδίσει! Θα νικήσουμε!».

    Φυσικα σε κανένα δελτιο δεν ακούστηκε η ειδηση αυτη.

    ΚΑΝΕΝΑ

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δελτία ειδήσεων; εννοείς τους βόθρους παραπληροφόρησης;
      Χτεσινή “είδηση” σε δυτικό μέσο “ενημέρωσης”: “Βομβαρδισμός σε κατεχόμενη από τους Ρώσους Ουκρανική πόλη”.
      Εννοούσαν τον βομβαρδισμό της αγοράς του Ντόνετσκ από τους νεοναζί με βόμβες διασποράς!

      Reply
        1. Ανώνυμος

          ΚΟΣΜΟΣ
          Πέμπτη 18/01/2024
          MΑΙΝΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
          Η Μόσχα κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη μετά τον εντοπισμό Γάλλων μισθοφόρων στο Χάρκοβο

          Όταν Γάλλοι στρατιωτικοί βομβαρδίζουν Ρώσους αμάχους στο Βόλγκοροντ, δεν είναι “Ιμπεριαλιστική Σύγκρουση” αλλά Ιμπεριαλιστική επίθεση. Ας μην κρύβει τη δειλία του το ΚΚΕ πίσω από το δαχτυλάκι.

    2. Ανώνυμος

      Για Το “ΚΑΝΕΝΑ”
      Γράφε και την πηγή

      ΚΟΣΜΟΣ
      Σάββατο 20/01/2024 – 22:46
      ΙΣΡΑΗΛ
      Δυναμική αντιπολεμική διαδήλωση στη Χάιφα (ΦΩΤΟ – VIDEO)

      https://www.902.gr/eidisi/kosmos/353177/dynamiki-antipolemiki-diadilosi-sti-haifa-foto-video

      ” Εκατοντάδες διαδηλωτές, Εβραίοι και Αραβες, πραγματοποίησαν αντιπολεμική κινητοποίηση σήμερα το μεσημέρι στη Χάιφα, απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, δύο μέρες μετά τη δυναμική αντιπολεμική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ, καθώς δυναμώνουν και μέσα στο ίδιο το Ισραήλ οι λαϊκές αντιδράσεις στη συνεχιζόμενη σφαγή, κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής που κλιμακώνει το ισραηλινό κράτος. ”

      ” (..)Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης το ΚΚ Ισραήλ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο Οφέρ Κασίφ, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτής του Χαντάς. “

      Reply
  12. Ανώνυμος

    ΚΟΣΜΟΣ
    Τρίτη 23/01/2024 – 09:36
    ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
    Σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς – Πρόταση του Ισραήλ για δίμηνη «παύση» των μαχών

    https://www.902.gr/eidisi/kosmos/353384/sfodres-mahes-kai-vomvardismoi-sti-han-gioynis-protasi-toy-israil-gia-dimini

    ” Με τον ισραηλινό στρατό να προσπαθεί να προελάσει στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ξημερώνει η 109η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης κατά του Παλαιστινιακού λαού.

    Η προσπάθεια του ισραηλινού στρατού φαίνεται πως συναντά σφοδρή αντίσταση, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να ανακοινώνουν τον θάνατο 10 στρατιωτών στις μάχες γύρω από την πόλη.

    Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιακρίτως σπίτια και νοσοκομεία στην περιοχή της Χαν Γουνίς, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων και πιέζοντας ακόμα περισσότερο τους εκτοπισμένους προς τα σύνορα με την Αίγυπτο. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν και τη Χαν Γιουνίς για να κατευθυνθούν στην ήδη πλημμυρισμένη από αμάχους συνοριακή πόλη Ράφα.

    Από το πρωί, υπάρχουν αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει την περιοχή γύρω από κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Χαν Γιουνίς. Παράλληλα, ισραηλινά drones πυροβολούν ό,τι κινείται στην περιοχή.

    Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία διότι «οι εχθροπραξίες εντείνονται» στην πόλη, ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη» στον τομέα όπου βρίσκεται άλλο νοσοκομείο, το “Amal” (“Ελπίδα”).

    Στο μεταξύ η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών PalTel ανακοίνωσε νέα διακοπή της πρόσβασης στο διαδίκτυο και των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, όπου η κατάσταση για τους αμάχους χαρακτηρίζεται ολοένα πιο κρίσιμη.

    21 νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες στην κεντρική Γάζα

    Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι συνολικά 21 στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στην κεντρική Γάζα, κοντά στη συνοριακή κοινότητα Κισουφίμ.

    Όπως παραδέχθηκε, οι κατοχικές δυνάμεις δέχθηκαν απανωτές επιθέσεις με ρουκέτες, την ώρα που πραγματοποιούσαν επιχείρηση στην κοινότητα, καταστρέφοντας παλαιστινιακά σπίτια. Παράλληλα, Παλαιστίνιοι μαχητές πυροδότησαν εκρηκτικά, κατεδαφίζοντας δύο κτίρια, τη στιγμή που ήταν μέσα Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Πλέον ο αριθμός των επίσημα σκοτωμένων Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο ανέρχεται σε 31.
    Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, από την έναρξη της επίθεσης έχουν σκοτωθεί 200 στρατιώτες. Ωστόσο πληθαίνουν οι αναφορές στον ισραηλινό Τύπο ότι ο επίσημος απολογισμός είναι υποτιμημένος

    Αναφορές για πρόταση του Ισραήλ για δίμηνη ανακωχή

    Το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, να υπάρξει δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ανέφερε χθες Δευτέρα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος «Axios».

    Η πρόταση δεν συνεπάγεται τον τερματισμό της επίθεσης, θα πρόκειται για δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη με διάρκεια μιας εβδομάδας που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων κρατούμενων..(..)”

    Reply
  13. Ανώνυμος

    “Η πρόταση – σχέδιο δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών στην Παλαιστίνη υπερψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 29 Νοέμβρη 1947 (Απόφαση 181-II). Υπέρ ψήφισαν 33 κράτη (ανάμεσά τους και η ΕΣΣΔ), κατά 13 (ανάμεσά τους όλα τα αραβικά κράτη, η Τουρκία, αλλά και η Ελλάδα), ενώ 10 απείχαν (ανάμεσά τους και η Βρετανία). Τα αραβικά κράτη ξεκαθάρισαν πως δεν θεωρούσαν την εν λόγω απόφαση δεσμευτική γι’ αυτά, εκτιμώντας ότι ήταν αντίθετη στη Χάρτα του ΟΗΕ.”
    https://www.katiousa.gr/istoria/istoriki-anadromi-stis-rizes-kai-tin-ekseliksi-tou-palaistiniakou-zitimatos-meros-3o/

    Δηλαδή ο Στάλιν νομιμοποίησε την Νεοαποικιακη εισβολή στην Παλαιστίνη!!!!
    Όταν ακομα και η Βρετανία ΑΠΕΙΧΕ.

    Συνεχίστε να χειροκροτατε τα εγκλήματα του Στάλιν.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Που να δεις τα εγκλήματα του …Λένιν, που παραχώρησε την Λευκορωσσία στους πολωνούς Γιούνκερς!
      Παπατζήδες αιώνιοι οι πασοκο-τρότσκες.
      Αυτό-τόσο μπορούν….

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Επίσης έδωσαν ανεξαρτησία στην…Φιλανδία. Σα δεν ντρέπεται ο Λένιν και ο Στάλιν! Εκεί να δεις..Εγκλήματα κύριοι για τους τροτκιστές του παλιού “καλού” παταζίδικου πασοκ

        Reply
    2. Ανώνυμος

      @11/02/2024 at 14:14
      Δηλαδή για σένα οι Εβραικής καταγωγής ανά τον κόσμο, δικαιούνται ή δεν δικαιούνται να έχουν δικό τους κράτος; Ο Λένιν που εγραφε για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών είχε άδικο; Ο Στάλιν ως επιτροπος εθνοτήτων για την ισότητα όλων των λαών στη Σ.Ε.ανάμεσα τους και της Εβραϊκής εθνότητας;

      Και για την Παλαιστίνη (Βρετανική Αποικία στην ουσία -λεπτομέρεια ε -) η οποία ετοίμαζε στο παρασκήνιο τον πόλεμο μεταξύ Εβραίων – Παλαιστίνιων κατά την πάγια αποικιακή τακτική της του “διαίρει και βασίλευε” φταίει ο Στάλιν.Όπως ο Στάλιν φταίει που για χρόνια Άραβες εμίρηδες σε γνωση φυσικά του Η.Β. πουλούσαν γή σε πλούσιους εβραίους του εξωτερικού.

      Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας. Τον στρατό στην Ιορδανία αρχικά τον εκπαίδευαν οι..Άγγλοι γιατί φοβόντουσαν μήπως οι Εβραικής Καταγωγής από Σ.Ε. και λαϊκές δημοκρατίες πραγματοποιήσουν αυτό που έλεγαν να κάνουν το Ισραήλ “κράτος εργατών και αγροτών”.

      Πάνω στην απέλπιδα προσπάθεια σας να γράψετε κάτι, γράφετε ό,τι σας κατέβει χωρίς ημερομηνίες γεγονότα κλπ κλπ

      Καλά το πάτε

      Reply
  14. Ανώνυμος

    Κάτι ξέρει

    https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/362318/kati-xerei

    ” Τα ρέστα της δίνει η ισραηλινή προπαγάνδα, προσπαθώντας να υποβιβάσει τα πλήγματα από την ιρανική επίθεση και να εξυψώσει τις αμυντικές ικανότητες του Ισραήλ.

    Αν όμως η επίθεση που δέχτηκε ήταν αποτυχημένη και περισσότερο για λόγους εντυπωσιασμού, τότε γιατί επιμένει να δοθεί απάντηση, η οποία με βεβαιότητα θα προκαλέσει νέο μεγαλύτερο πλήγμα από το Ιράν και γενίκευση του πολέμου;

    Κι αν οι αμυντικές ικανότητες του Ισραήλ έχουν για παιχνιδάκι τα πολεμικά συστήματα του Ιράν, τότε γιατί η κυβέρνηση Νετανιάχου πανηγυρίζει για τη συμβολή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, ακόμα και της Γαλλίας στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης, την οποία προφανώς δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί μόνο του το Ισραήλ;

    Κι αν τέλος όλοι οι υπόλοιποι είμαστε «κακοπροαίρετοι» απέναντι στο κράτος – δολοφόνο και στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους του, πώς σχολιάζουν οι «καλοπροαίρετοι» τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις «χρειάζονται κάποια ενδοσκόπηση» πριν εγκρίνει την αύξηση του προϋπολογισμού για τον στρατό;

    Οπως είπε επί λέξει, «βαρέθηκα να εμπιστεύομαι τον στρατό. Τους αγαπώ, τους εκτιμώ, τους υποστηρίζω, δεν είμαι έτοιμος να τους δώσω λευκή επιταγή (…) Η έννοια του μικρού και έξυπνου στρατού έχει καταρρεύσει». Υπουργός είναι, κάτι παραπάνω θα ξέρει…”

    (Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Σε καθαρά τεχνικό επίπεδο.
      Τελικά ψιλομούφα φαίνεται να είναι οι τόσο μεγάλες αμυντικές ικανοτητες του Ισραήλ. Φυσικά και έχει πάρα πολλές αλλά όχι τόσο μεγάλες

      Αν χρειάζεται να επιστρατευτούν οι δυνάμεις που αποτελούν το 70-80%+ της αεροποορικής δύναμης και των αντιπυραυλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ-Γαλλία) για να προστατευτεί το Ισραήλ από προαναγγελόμμενη επίθεση εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από κάτι drones της κακιάς ώρας -κάποιοι αναλυτές λένε πως οι Ιρανοί ξεφορτώθηκαν <>- ε εντάξει.

      Γιατί δεν βασίστηκαν στον αμυντικό <> τους και στα δικά τους F16 που έχουν μπόλικα; Εκτός αν ΚΑΙ τα συστηματα που έχουν στα αεροπλάνα τους ΗΠΑ Γαλλία είναι ακόμα πιο εξελιγμένα & δεν τα μοιράζονται με Ισραήλ

      Τελικα αυτός ο <> που κάποιοι μας προβάλουν ως αντιπυραυλική αντι-dones ασπίδα υποννοώντας ίσως να είναι υπερεκτιμημένος

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.