.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Βιολογία, ΚΚΕ και Επανάσταση


Γράφει ο Μιχάλης Ρίζος

Η σχέση βιολογικού-κοινωνικού είναι αντικείμενο φιλοσοφικής, οντολογικής και πολιτικής διαπάλης εδώ και αιώνες. Το τελευταίο διάστημα επανέρχεται με ιδιαίτερη ένταση και με διάφορες αφορμές (γάμος ομόφυλων ζευγαριών, παρένθετη κύηση, εμβόλια και πανδημία κλπ) δημιουργώντας αρκετές προκλήσεις και τριβές στα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα.

Εδώ θα κάνουμε μόνο μια μικρή αναφορά:

1) Ο άνθρωπος είναι και βιολογικό και κοινωνικό ον. Σε ενότητα και αντίθεση διαλεκτική ανάμεσα στη «διπλή φύση» του. Η κοινωνική του φύση, σύμφωνα με τον ιστορικό υλισμό, προέρχεται από την ικανότητα για παραγωγή-εργασία, συνειδητή δημιουργία με σχέδιο και σκοπό, που ωριμάζει μέσα από την ιστορική και διαρκώς κλιμακούμενη αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον, και είναι εκείνη που διακρίνει τους ανθρώπους από τα υπόλοιπα έμβια όντα.

2) Η κοινωνική ωρίμανση του ανθρώπου είναι μια δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη διαδικασία που επηρεάζει και τη βιολογία του, επεμβαίνοντας στον οργανισμό του μέσα από την κατάκτηση και εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων. Μετασχηματίζει επομένως τη βάση από την οποία προέκυψε, την «πρώτη του φύση», υπερβαίνοντας ως ένα βαθμό και τα σχετικά όρια που αυτή θέτει.

3) Φυσικά, η κοινωνική εξέλιξη και οι κατευθύνσεις της προσκρούουν στα ταξικά όρια που θέτουν οι εκμεταλλευτικές κοινωνίες, ιδιαίτερα ο σύγχρονος ολοκληρωτικός καπιταλισμός, και που έχουν ως αποτέλεσμα να στρεβλώνουν τη σχέση κοινωνικού-βιολογικού, ατόμου-κοινωνίας, επιστήμης-εφαρμογής της, σε βάρος της εργατικής τάξης. Ακόμα και μεγάλες κατακτήσεις της σύγχρονης επιστήμης όπως πχ στον τομέα της τεκνοποίησης (υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη κύηση), έχουν μετατραπεί σε γενικευμένη εμπορευματική διαδικασία.

4) Η μεταφυσική, δογματική και όχι διαλεκτική προσέγγιση της σχέσης βιολογικού-κοινωνικού συνεπάγεται απολυτότητες υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, κάποιες φορές με επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες, που επανέρχονται στη σύγχρονη αντιπαράθεση. Είναι γνωστό ότι βασικό ιδεολογικό πυλώνα του ναζισμού αποτέλεσε η τερατώδης θεωρία περί βιολογικής ανωτερότητας της άριας φυλής που θα έπρεπε να εφαρμοστεί στο κοινωνικό πεδίο, για επιστροφή στις ρίζες της φυλετικής καθαρότητας. Το γεγονός ότι η κοινωνία και ο πολιτισμός διαμορφώθηκαν από τα (ιδιαίτερα) βιολογικά χαρακτηριστικά του προϊστορικού ανθρώπου, μπορεί να οδηγήσει στο ψευδές συμπέρασμα ότι τα κοινωνικά φαινόμενα ανάγονται στους βιολογικούς (και άρα γενετικούς) προσδιορισμούς του (βιολογικός αναγωγισμός).

Από την άλλη, η εντυπωσιακή διαδικασία της κοινωνικής εξέλιξης που αναπτύσσει φαινόμενα μοναδικά, που δεν υπάρχουν στην κοινωνική ζωή κανενός άλλου βιολογικού είδους, δίνει την ψευδαίσθηση πως ο πολιτισμός έχει μετασχηματίσει πλήρως την ανθρώπινη φύση, την έχει μηχανοποιήσει, και πως τελικά δεν έχει μείνει τίποτε το βιολογικό στο σύγχρονο άνθρωπο. Έχει γίνει ένα smart human being απόλυτα κοινωνικά καθορισμένο (κοινωνιολογικός αναγωγισμός). Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, τα πάντα είναι «κοινωνικές κατασκευές» (και κατά βάση προϊόντα υποκειμενισμού) μη υπαγόμενα σε αντικειμενικές τάσεις – νόμους κίνησης. Ο διαλεκτικός υλισμός καταργείται και τη θέση του παίρνει ο πραγματισμός.

5) Τόσο ο «βιολογικός» όσο και ο «κοινωνικός» αναγωγισμός ακριβώς επειδή εξετάζουν τα φαινόμενα απλοποιητικά και μηχανιστικά, δεν κατανοούν την έννοια της ανώτερης ποιοτικής σύνθεσης ως διαλεκτικό προϊόν μιας αντιφατικής διαδικασίας, που «είναι και δεν είναι», «μοιάζει και δεν μοιάζει» με το αρχικό δημιούργημα από το οποίο προέρχεται. Θεωρούν π.χ. ότι οι κοινωνίες είναι απλές προεκτάσεις της βιολογίας των ανθρώπων, δηλαδή της φυσιολογίας των οργάνων τους, δηλαδή των κυττάρων τους, δηλαδή του DNA τους, άρα και των γονιδίων τους. Κατ’ αυτούς τα παντοδύναμα γονίδια καθορίζουν τις κοινωνικές διαδικασίες και την κοινωνική μας θέση, είναι η μοίρα μας, το κατά πώς είμαστε πλασμένοι, το πιστοποιητικό αξιολόγησής μας (από εδώ προκύπτει π.χ. η άρνηση στο RNA εμβόλιο που θα διαταράξει την προαιώνια φύση μας). Έτσι η ευγονική μπαίνει κανονικά από το παράθυρο για τους νεογιάπηδες πραγματιστές (βλέπε απαράδεκτη θέση του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την κατά παραγγελία τεκνοποίηση), η θρησκεία, ο ιδεαλισμός και ο ανορθολογισμός από την πόρτα για τους φτωχούς.

6) Η ανθρώπινη φύση δεν είναι μόνο βιολογία και γονίδια (ευτυχώς!). Η τελευταία προσφέρει καθορισμένες δυνατότητες σε συγκεκριμένη φάση της οντολογικής εξέλιξης, αναγκαίες για να αποκτήσει ο άνθρωπος και την «κοινωνική» του φύση, απαραίτητες για μια ανώτερη κοινωνική οργάνωση. Ταυτόχρονα οι δυνατότητες αυτές τροποποιούνται από την κοινωνική παρέμβαση, και εξαιτίας της, ώστε τελικά η φύση του ανθρώπου να είναι διαδικασία μεταβαλλόμενη και όχι γραμμικά καθορισμένη. Ο άνθρωπος δεν είναι ένα άβουλο ον, μια προγραμματισμένη μηχανή που δρα με βάση κάποιους κωδικούς. Δεν προσαρμόζεται μόνο στο περιβάλλον αλλά αντεπιδρά, επιχειρεί να το αλλάξει.

7) Για τη θεωρία του κοινωνιολογικού αναγωγισμού, ο αποφασιστικός (για άλλους ο μοναδικός) παράγοντας που διαμορφώνει τον άνθρωπο είναι οι κοινωνικές επιδράσεις, η κοινωνική πραγματικότητα, γι’ αυτό και η μελέτη της ανθρώπινης ύπαρξης μπορεί να γίνει μόνο με όρους κοινωνιολογίας. Ο άνθρωπος γεννιέται tabula rasa, δίχως καμία ιδιαιτερότητα ως προς τη βιολογία του και είναι έτοιμος να δεχθεί με πανομοιότυπο τρόπο τα «αποτυπώματα» του κοινωνικού περιβάλλοντος, το είδος του οποίου είναι και το μόνο που θα καθορίσει, σε τελευταία ανάλυση, το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Όμως ο άνθρωπος ως από την φύση του έλλογο και κοινωνικό ον είναι ήδη μια ενότητα της βιολογικής του ύπαρξης και της διαδικασίας αλληλεπίδρασης με τον κόσμο, που τον «εξανθρώπισε» και τον ξεχώρισε από το ζωικό βασίλειο, είναι ήδη μια ενότητα «βιολογικού-κοινωνικού».

Η επαναστατική, κομμουνιστική αριστερά στέκεται απέναντι και στον βιολογικό και στον κοινωνικό αναγωγισμό. Και οι δύο αποτελούν αστική μέθοδο σκέψης

8) Ο άνθρωπος δεν ανάγεται στη βιολογική του ολότητα ούτε όμως το βιολογικό στοιχείο εξαφανίζεται. Σύμφωνα με το σύντροφο Ευτύχη Μπιτσάκη (2003), «η κοινωνική φύση του ανθρώπου προϋποθέτει τη φυσική και τη βιολογική του ιδιαιτερότητα, και ταυτόχρονα τις υπερβαίνει».

9) Με βάση τις παραπάνω τοποθετήσεις, θεμελιώδεις για τον διαλεκτικό υλισμό, είναι ιδιαίτερα προβληματική η θέση του ΚΚΕ για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, όπως έγινε γνωστή σε πρόσφατη απόφαση της ΚΕ του, 26/1/2024.

Παραθέτουμε τη σύνοψή της: «Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, γιατί κατοχυρώνει γονεϊκότητα σε άτομα του ίδιου φύλου, οδηγεί στον αποκλεισμό είτε της μητρότητας, είτε της πατρότητας. Θεσμοθετεί τη διπλή γονική μητρότητα ή τη διπλή γονική πατρότητα αντίστοιχα. Η έννοια της διπλής ομόφυλης γονεϊκότητας στην ουσία αποκόπτει την έννοια της γονικής ευθύνης από την αντικειμενική κοινωνική και βιολογική βάση της».

Δηλαδή το ΚΚΕ υποστηρίζει όχι μόνο την αντικειμενική, αυστηρά βιολογική ύπαρξη των φύλων αλλά και την αντικειμενική έννοια της «μητρότητας» και της «πατρότητας». Αυτές όμως είναι συνδεδεμένες με τη μορφή που ο οικογενειακός δεσμός παίρνει σε κάθε κοινωνία. Διότι ξέρουμε ότι υπήρχαν κοινωνίες που ο «πατέρας» δεν υπήρχε (όχι με την έννοια του αντρικού φύλου γενικά, αλλά με την έννοια του κοινωνικού ρόλου στην ανατροφή του παιδιού) και τα παιδιά τα μεγάλωνε η κοινότητα. Και ότι «μητρότητα» και «πατρότητα» σαν αποκλειστική ιδιότητα δύο ακριβώς προσδιορισμένων βιολογικά ατόμων δεν είναι παρά η θεωρητική ένδυση των σημερινών οικογενειακών σχέσεων, που έχουν μπει σε κρίση. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι «η αμφίπλευρη σχέση μητρότητας – πατρότητας προκύπτει από τη συμπληρωματική λειτουργία άνδρα – γυναίκας στη διαδικασία τεκνοποίησης».

Ταυτίζει δηλαδή τη γονεϊκή σχέση και ευθύνη με τη βιολογική σχέση της τεκνοποίησης. Κι αυτό τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες ή έχουν υιοθετηθεί και μεγαλώνουν με τους μη βιολογικούς τους γονείς και επομένως ακόμα και αν έχουν σχέση «πατρότητας-μητρότητας» δεν έχουν καμία σχέση με την διαδικασία της τεκνοποίησης! Η θέση αυτή είναι απαράδεκτη, οπισθοδρομική και αντιδιαλεκτική. Αν ήταν η γονική ευθύνη να είναι απόρροια της βιολογικής σχέσης θα ήταν όλα τα παιδιά ευτυχισμένα.

10) Επιπλέον, η περιφρονητική αναφορά της θέσης του ΚΚΕ περί «γονέα 1 και γονέα 2», η υπεράσπιση της «μητρότητας» και «πατρότητας», οι συχνές αναλύσεις υπέρ της αξίας της παραδοσιακής πυρηνικής οικογένειας, οι υπογραμμίσεις του για τη βιολογία και τις «αντικειμενικές συνθήκες» αποτελούν εκδηλώσεις μιας βαθύτερης και πιο στρατηγικής πολιτικοθεωρητικής προσέγγισης. Στο δίπολο βιολογία-κοινωνική φύση του ανθρώπου τοποθετείται υπέρ της πρώτης, με την έννοια μιας αντικειμενικής κατάστασης που το κοινωνικό υποκείμενο σε μικρό βαθμό μπορεί να επηρεάσει.

11) Η γονική ευθύνη είναι ζήτημα βαθιά κοινωνικό. Η σημερινή οικογένεια είναι σε βαθιά κρίση παρότι κυριαρχεί η σχέση «πατρότητας-μητρότητας» γιατί από την μια οι γυναίκες παλεύουν, και σωστά, για τη χειραφέτησή τους από το κυρίαρχο μοντέλο των έμφυλων ρόλων και από την άλλη γιατί η σύγχρονη καπιταλιστική οργάνωση της εργασίας, ο σφετερισμός του ελεύθερου χρόνου, οι ανταγωνιστικές και αλλοτριωτικές σχέσεις που εισβάλλουν παντού διαλύουν τους κοινωνικούς δεσμούς.

12) Όλο το ζήτημα για τους κομμουνιστές είναι να «απελευθερωθούν» οι ανθρώπινες σχέσεις από τα δεσμά του οικονομικού καταναγκασμού και τις προλήψεις, και να αποκτήσουν το πλήρες κοινωνικό δηλαδή ανθρώπινο περιεχόμενό τους (που ολοκληρωμένα μπορεί να γίνει στην κομμουνιστική κοινωνία) και όχι να γυρνάνε σε συντηρητικές θέσεις όπως «η διαφωνία του ΚΚΕ στην τροποποίηση του Σύμφωνου Συμβίωσης και ιδιαίτερα στην επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια απορρέει από το χαρακτήρα και την εξέλιξη του θεσμού της οικογένειας, από το ρόλο της στην αναπαραγωγή του είδους. Στη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών αντικειμενικά το παιδί –από τα πρώτα καθοριστικά χρόνια της ζωής του– αποκτά παραποιημένη αντίληψη αυτής της βιολογικής σχέσης των δύο φύλων, η οποία είναι απαραίτητο συστατικό για την ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξή του», να υιοθετούν δηλ. αντεπιστημονικές απόψεις που παρουσιάζουν την ομοφυλοφιλία περίπου σαν ασθένεια.

Πραγματικά αν ισχύουν όλα αυτά, πώς εξηγείται το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ομοφυλόφιλων ατόμων είναι παιδιά ετερόφυλων οικογενειών; Δεν λειτούργησε σε αυτά το «απαραίτητο συστατικό»;

13) Αλλά και σε άλλα ζητήματα και μέτωπα, οι αντικειμενικές συνθήκες, η «ωρίμανσή» τους παίζουν καθοριστικό ρόλο για το ΚΚΕ. Το υποκείμενο ως παράγοντας αποφασιστικής παρέμβασης, αλλαγής, ανατροπής, υποβαθμίζεται. Πάντα «είναι ανέτοιμο», «ανώριμο», «δεν έχει τις προϋποθέσεις» ακόμα και σε κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης. Οι κοινωνικοπολιτικοί συσχετισμοί αντιμετωπίζονται εν πολλοίς ακίνητοι και αμετάβλητοι, μια φωτογραφία στο αρνητικό της, και έτσι τελικά αυτό που απομένει είναι το μέτρο της «κομματικής» συσπείρωσης και ποσότητας. Όμως «οι άνθρωποι διαμορφώνουν τις συνθήκες όσο οι συνθήκες διαμορφώνουν τους ανθρώπους».*

14) Η επαναστατική, κομμουνιστική αριστερά στέκεται απέναντι και στον βιολογικό και στον κοινωνικό αναγωγισμό. Και οι δύο αποτελούν αστική μέθοδο σκέψης. Αντιμετωπίζει τη βιολογία ως δυνατότητα επίδρασης στην κοινωνική οργάνωση και όχι ως προκαθορισμένο σχέδιο τυποποιημένης δράσης. Αναγνωρίζει ότι οι εκμεταλλευτικές κοινωνίες και ο καπιταλισμός με την ταξική τους διαίρεση στρεβλώνουν εμπορευματικά την κοινωνική δράση των ανθρώπων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Ότι ο όποιος δικαιωματισμός των αστικών κυβερνήσεων και η όποια κάλυψη των κοινωνικών αναγκών γίνεται υποκριτικά, περιορισμένα, παροδικά και πάντα με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, την καθολική υπαγωγή των ανθρώπινων σχέσεων, της συμβίωσης, της οικογένειας, της ανατροφής παιδιών, της επιστήμης και της βιολογίας στο κεφάλαιο.

Ωστόσο, είναι επίσης εξαιρετικά υποκριτικό να μην προωθείς τη μαζική πάλη για την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών στο όνομα του ότι ο καπιταλισμός είναι εκμεταλλευτική κοινωνία ή πολύ περισσότερο να ταυτίζεις αυτή την πάλη με τον αστικό δικαιωματισμό. Η ίδια η καπιταλιστική κοινωνία γεννάει αντικειμενικά τις τάσεις εκείνες που θα την ανατρέψουν, όχι όμως προτυποποιημένα, νομοτελειακά και εσχατολογικά αλλά με την υποκειμενική δράση των οργανωμένων τάσεων χειραφέτησης της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα και διεθνώς. Ο διαλεκτικός υλισμός δεν αφορά μια παθητική αντανάκλαση του εξωτερικού κόσμου και της αντικειμενικότητάς του στο υποκείμενο αλλά μια ανώτερη διαδικασία σύνθεσης, ενεργοποίησης και αντενέργειας του υποκειμένου σε αυτόν για να τον αλλάξει. Τα αντικειμενικά δεδομένα έχουν τεθεί, από το υποκείμενο εξαρτάται …το μέλλον του κόσμου μας, η βαρβαρότητα ή η απελευθέρωση.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

* ΜΑΡΞ 1η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΪΕΡΜΠΑΧ

Η κυριότερη ατέλεια όλου του υλισμού ως τώρα – βάζοντας μαζί και το φοϊερμπαχικό – είναι πως το αντικείμενο, η πραγματικότητα, ο αισθητός κόσμος, γίνεται αντιληπτός μόνο με τη μορφή του αντικειμένου ή της άμεσης παράστασης (Anschauung), όχι όμως σαν ανθρώπινη υλική δραστηριότητα ή σαν πράξη, όχι υποκειμενικά. Γι’ αυτό συνέβηκε ώστε η ενεργητική πλευρά, σε αντίθεση με τον υλισμό, να έχει αναπτυχθεί από τον ιδεαλισμό -μα μόνο αφηρημένα, γιατί βέβαια ο ιδεαλισμός δεν γνωρίζει την πραγματική, τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σαν τέτοια. Ο Φόιερμπαχ θέλει υλικά, διαφοροποιημένα από τα ιδεατά, αντικείμενα, μα δεν αντιλαμβάνεται την ίδια την ανθρώπινη δραστηριότητα σαν δραστηριότητα πάνω σε αντικείμενα. Κατά συνέπεια, στην Ουσία του Χριστιανισμού βλέπει τη θεωρητική στάση σαν τη μοναδική γνήσια ανθρώπινη, ενώ την πράξη την αντιλαμβάνεται με τη βρόμικη-εβραϊκή της μορφή εκδήλωσης. Δεν καταλαβαίνει, κατά συνέπεια, τη σημασία της «επαναστατικής», της «πρακτικο-κριτικής» δράσης.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 89.17% ( 36
Συμμετοχές )



260 σχόλια στο “Βιολογία, ΚΚΕ και Επανάσταση

  1. Ανώνυμος

    Αν κρίνω από τις πολιτικές επιθέσεις κατά ΚΚΕ, καλά πάει το φοιτητικό και αγροτικό. Και έρχεται και απεργία στις 28/2

    Από πολιτικοί ακόλουθοι του Τσίπρα πολιτικοί ακόλουθοι του Μητσοτάκη και της Πλεύσης Ελευθερίας . Καλά το πάτε. Μπορείτε και δεξιότερα,
    Βγάλτε την ακροδεξιά πολιτική σας ταξιδιάρα ψυχή, μην ντρέπεστε

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αν κρίνουμε από τις επιθέσεις του ΚΚΕ κατά των άλλων κομμουνιστικών και αριστερών πολιτικών δυνάμεων ΚΑΙ με αφορμή την θέση τους για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, την τεκνοθεσία και την ρητή απόρριψη της παρένθετης κύησης, μάλλον καλά τα πάνε αυτές οι δυνάμεις.

      Από πολιτικοί γεννήτορες του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα αγαπητό ΚΚΕ, έγινες πολιτικός ακόλουθος της ακροδεξιάς, του Ανθιμου και του Βελόπουλου.. Μπορείτε και δεξιότερα, βγάλτε την ακροδεξιά πολιτική σας ταξιδιάρα ψυχή, μην ντρέπεστε

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Από τις 05/07/2015 την μέρα του Δημοψηφίσματος επίσημα και με τη βούλα δεν υπάρχουν άλλα αριστερά κόμματα πέρα των 2 μλ και άλλα αριστερά και επιπλέον κομμουνιστικά πέρα του ΚΚΕ.

        Οι υπόλοιποι επέλεξαν να γίνουν-άλλοι με βαριά καρδιά,άλλοι με ελαφρά και άλλοι με κομπρεμί και άλλοι βάση λανθασμένων πολιτικών υπολογισμών πως θα φέρουν το αριστερό μέρος του Σύριζα προς αυτούς – πολιτική ουρά του ΣΥΡΙΖΑ&μετανοημένο Πασοκ. Που όπως πάνε σε λίγο καιρό και αυτοί θα διαλυθούν

        Πολιτικά παίξατε και χάσατε κυρίες και κύριοι.

        Όσο για τον Άνθιμο, με ένα απλό goοgle search θα διαπιστώσει ο οπιωσδήποτε πως έλεγε και καλά λόγια για τον Τσίπρα, τις εποχές που πολιτικά κάποιοι έψαχναν την “κυβέρνηση της αριστεράς ” και το “μεταβατικό πρόγραμμα”. Αλλά δεν αφήνατε τέτοιες λεπτομέρειες να σας χαλάσουν μία τόσο καλή ιστορία

        Reply
  2. Ανώνυμος

    Προς Συντακτική Ομάδα της ΠΑΝΤΙΕΡΑ: Οι ΚΚΕδες αναρτούν τα σχόλια τους για τον Στάλιν στα άρθρα για το έμφυλο, με προφανή στόχο να τα μπαχαλέψουν όλα! Εκκληση, να αναρτώνται τα σχόλια για τον Στάλιν στα αντίστοιχα κείμενα της ΠΑΝΤΙΕΡΑΣ.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μη σκοτωνεσαι. Έτσι κι αλλιώς μπαχαλο είσαστε, δεν χρειάζεστε τους κκεδες

      Reply
  3. Ανώνυμος

    Τι ισχυει για τα intersex ατομα; Εμαθα οτι το 2% του πληθυσμού ανηκει σε αυτα;
    Ειναι αστικος μυθος;
    Ομολογω οτι τρομαξα λιγο..

    Reply
  4. Θεόδωρος Σαμιωτακης

    Είμαι υπερ του γάμου των gay ζευγαριών .Για το αν μπορουν να εχουν παιδιά κλπ δεν εχω άποψη σοβαρή λόγω έλλειψης γνώσεων.Δεν το θεωρώ σοβαρο θέμα στην ατζεντα και πιστεύω οτι το χρησιμοποιουν κύκλοι που προετοιμαζουν “” κεντροαριστερές”” συμπραξεις για να επιτεθουν στο κκε και να τραβηξουν διαχωριστικη γραμμη προοδευτικων – συντηριτικών αλλάζοντας την ατζεντα γιατι λογω παλαιστινιακου,φοιτητων,αγροτων ήταν σε καποια αμηχανία.Για να προβοκαρω τους προοδευτικους θα έλεγα να μην κατηγορουν ως καθυστερημενους τους ελληναραδες κλπ να κανουν μια κουβεντα με τους μεταναστες που βρισκονται εδω και να τους θεσουν το θεμα.Γιατι οι μεταναστες χωρανε σε καθε κουβεντα ξαι οχι σε αυτή; Προσωπικα επειδη ζω δουλευω και κινουμαι σε πολυεθνικες γειτονειες με φιλους ,συναδελφους και περιβάλλον πολυεθνικό θα ήθελα πολυ να δω μια τετοια,καμπάνια και τα μουτρα όσων “” προοδευτικών”” το επιχειρήσουν.Ας σταματησει η σπεκουλα λοιπον με ενα ασημαντο θέμα και η προσπαθεια δημιουργιας τεχνητων διαχωρισμών

    Reply
    1. Ανώνυμος

      “(,,)και πιστεύω οτι το χρησιμοποιουν κύκλοι που προετοιμαζουν” κεντροαριστερές”” συμπραξεις για να επιτεθουν στο κκε και να τραβηξουν διαχωριστικη γραμμη προοδευτικων – συντηριτικών αλλάζοντας την ατζεντα γιατι λογω παλαιστινιακου,φοιτητων,αγροτων ήταν σε καποια αμηχανία”

      Ακριβώς Μόνο που δεν το προετοιμάζουν ήδη το έχουν κάνει
      https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355765/anti-alloy-sholioy

      Γάμός = δυνατότητα νομικής γονικής σχέσης με παιδί ή δυνατότητα για υιοθεσία παιδιού.

      Τα υπόλοιπα νομικά ζητήματα μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου,
      αλλά ακόμα και μεταξύ άνδρα – γυναίκας που συζούν και δεν έχουν παντρευτεί (π.χ. νομικού εκπροσώπου σε νοσοκομεία, δημόιες υπηρεσίες τράπεζες κλπ), λύνονται πολύ απλά με ένα απλό χαρτί σε συμβολαιογράφο

      Το ΚΚΕ ανεβαίνει σε επιρροή ακόα π[ερισσότερο. Η ενωμένη Κεντροαριστερά πάει συνολικά για φούντο και ο Μητσοτάκης ως γόνος γνήσιας οικογένειας αστών προσπαθεί να την αναστηλώσει για να επανέλθει το πολιτικά μία από τα ίδια δικομματικο – διπολικό παιχνίδι.

      Μόνο που οι εποχές άλλαξαν

      Reply
    2. Κώστας

      Θεόδωρε το ΚΚΕ το κεντρικοποίησε με τα ομοφοβικά μισογύνικα αντιεπιστημονικά μανιφέστα που έβγαλε. Διότι ομοφοβία χωρίς μισογυνισμό δεν γίνεται. Και όταν λες πως αυτά τα έχει κανονίσει η βιολογία, τους ρόλους μητέρας και πατέρα δηλ, ε, τότε λες, το καταλαβαίνεις ή όχι, πως η βιολογία έχει κανονίσει και την ιεραρχία των φύλων. Διοτι, θα σου πει αυτή η αντιδραστική σκέψη φυσικοποίησης των κοινωνικών σχέσεων πως ο άντρας είναι πιο δυνατός από την φύση άρα γι αυτό κυνηγούσε και η γυναίκα τον περίμενε και τον φρόντιζε. Και η γυναίκα δεν είναι κατώτερη έτσι, έχει άλλον ρόλο από την φύση προσανατολισμένο στην φροντίδα, αυτό θέλει, έτσι ολοκληρώνεται, έτσι είναι ευτυχισμένη Εντάξει, σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα σε έναν βαθμό γιατι δεν έχουμε τροφοσυλλεκτισμό αλλά όχι εντελώς. Παίζει δηλ η κοινωνία έναν ρόλο, δεν είναι όλα DNA. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε την φύση, αυτό είναι μεταμοντέρνο, είναι Νταβός, τσιπάκια, cyborg.

      Και ναι, έχει σχέση με την ανάταση στους χώρους της νεολαίας, όχι τόσο με τα αγροτικά, έχει σχέση με τον διαχρονικό του εφιάλτη: τις καταλήψεις διαρκείας.

      Επίσης κάτι που δεν έχει σχολιαστεί επαρκώς, και έχει σχέση με την δύναμη του Μητσοτάκη, και του ΚΚΕ, στα ΜΜΕ, είναι πως το ΚΚΕ ΣΥΝΑΙΝΕΙ στον Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης κατέβηκε στο δημόσιο διάλογο με 2 γραμμές γιατί προωθει το σχέδιο του, Μακρόν εναντίον Λεπέν. Μιλάμε για πρωτοφανή πράγματα, μονοκομματική κυβέρνηση με … υπουργούς να μην ψηφίζουν την πολιτική της κυβέρνησης και τον πθ να λέει καλά κάνουν, είναι χρήσιμες οι απόψεις Βορίδη/ΚΚΕ

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        “πως το ΚΚΕ ΣΥΝΑΙΝΕΙ στον Μητσοτάκη.”

        Παραισθήσεις από την εποχή του Δημοψηφίσματος
        Σύριζα = Ναι σε 50% Νομοσχέδια Μητσοτάκη
        ΠΑΣΟΚ =Ναι σε 70% Νομοσχέδια Μητσοτάκη

        Δεν προχωρά η κεντροαριστερά δεν πιάνει η παλιά προπάγανδα σε αγροτες,
        https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/354820/ston-topo-toy-egklimatos

        οι φοιτητές είναι στον δρόμο, με την παλαιστίνη έχουν πρόβλημα γίνεται και η εξεταστική για τα τέμπη και έρχεται και απεργία στις 28/2. Δύσκολα πράγματα για ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ 1 ΣΥΡΙΖΑ 2 ΠΑΣΟΚ και λοιπούς του “καπιταλιστικού τόξου”

        Κατανοητός ο πόνος σας

        Reply
  5. Raziel

    Εντωμεταξύ είναι τόσο γελοίοι οι “αντι-woke αριστεροί” που προβάλουν σαν βασικό επιχείρημα την παρένθετη κύηση ενώ δεν υπάρχει καν μέσα στο κυβερνητικό νομοσχέδιο δηλαδή ένα από τα πιο βασικά τους επιχειρήματα είναι ΜΠΑΡΟΥΦΑ. Επιπλέον τόσα χρόνια δεν έλεγαν κουβέντα γιατί η παρένθετη κύηση ισχύει από το 2005 και μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία όλα αυτά τα χρόνια έχει στηθεί ολόκληρη βιομηχανία καθώς και κυκλώματα αλλά αυτοί εντελώς…συμπτωματικά τώρα το θυμήθηκαν:

    https://www.kathimerini.gr/society/762582/elliniki-viomichania-me-parenthetes-miteres/

    Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς πόσο ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ είναι. Η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει και για τα παιδιά από ομόφυλες οικογένειες. Εξάλλου οι ομοφυλόφιλοι αγαπητοί αντι-woke από που προήλθαν άραγε; Από…ομόφυλες ή ΕΤΕΡΟΦΥΛΕΣ οικογένειες; Πολλοί μάλιστα και από ομοφοβικούς γονείς. Να το πάω αλλού; Όλοι αυτοί οι βιαστές, οι παιδοβιαστές, σεξιστές εγκληματίες σε ποιες οικογένειες μεγάλωσαν; Δεν προήλθαν άραγε από το αγαπημένο σας “πρότυπο” μπαμπάς-μαμά; Από την…παραδοσιακή, “αγία” ελληνική οικογένεια; Μήπως τελικά δεν παίζει ρόλο το φύλο των γονιών;

    https://www.kathimerini.gr/society/562844548/ta-paidia-ton-omofylon-zeygarion-kai-to-anithiko-epicheirima/

    https://kefim.org/teknothesia-apo-omofyla-zevgaria/

    Δεν είναι καθόλου ασήμαντο το ζήτημα. Είναι πολύ σημαντικό η πολιτεία να μεριμνά και για τα παιδιά των ομόφυλων οικογενειών, να έχουν ΊΣΗ αντιμετώπιση όπως και τα παιδιά των ετερόφυλων οικογενειών, να μην υπάρχουν παιδιά δηλαδή δύο ταχυτήτων, δύο κατηγοριών, να αναγνωρίζονται ΌΛΑ τα παιδιά. Όχι κομμουνιστής δεν είναι όποιος δεν το αποδέχεται αυτό ούτε καν ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ. Καθόλου τυχαίο που μαύροι και φαιοκόκκινοι πουτινόφιλοι συγκλίνουν ΚΑΙ σε αυτό το ζήτημα. Είπαμε η αντι-ΛΟΑΤΚΙ πολιτική όπως και συνολικά η αντι-woke κουλτούρα αποτελεί βασικό εργαλείο της επίθεσης του ΝΕΟΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥ άξονα Ρωσίας-Κίνας στην φιλελεύθερη δημοκρατία και στην ενίσχυση του φασισμού μέσα στην Δύση.

    Reply
  6. πικάπα

    Τα ζητήματα αιχμής που απασχολούν την κοινωνία είναι εντελώς άλλα. Τα παιζούμενα στον κόσμο είναι εντελώς άλλα. Οι προτεραιότητες που θα έθετε το ηττημένο Σ-Κ κίνημα για να επανέλθει θα ήταν εντελώς άλλες. Όμως αν τα γεγονότα είναι πεισματάρικα, δηλαδή αν βλέπεις εδώ απρόσμενη ζέση για μια τέτοια ιδεολογοπολιτική αντιπαράθεση, χρειάζεται να τα εξηγήσεις. Κάποιος λόγος θα υπάρχει, κάτι ουσιαστικό κρύβεται, δεν μπορεί.
    Με τις δικές μου δυνατότητες τσαπατσούλεψα για το βαθύτερο ιδεολογικό ζήτημα που κρύβεται: Μια ιδεαλιστική πρόσληψη του μαρξισμού – αδικαιολόγητη ενάμιση αιώνα μετά. Μια τάση θεολογικής πρόσληψης των επιστημών ως “επιστήμη” – ουρά στο τωρινό επικρατούν. Και ένας βουλησιαρχικός σφετερισμός του “ορθολογισμού”, του οποίου το υποκείμενο είμεθα εμείς – και όχι οι “άλλοι”, οι απολίτιστοι και αδαείς. Θα πω κάτι ακόμη.

    Έχουμε από καιρό εισέλθει σε πολιτιστικό σημείο καμπής, ίσως και ανθρωπολογικής καμπής. Οι ως τώρα εξελίξεις της ανθρώπινης εργασίας έχουν επιφέρει τέτοια συσσώρευση προϊόντος (κεφαλαίου ως ύλη κ τεχνογνωσία), με εξαιρετική ισχύ, ώστε προοδευτικά η «βαρύτητα» του προϊόντος πάνω στους ζωντανούς αποβαίνει αντικειμενικά ασύμμετρη. Αντίθετα με την υπόθεση ότι ο άνθρωπος που «δημιουργεί» το περιβάλλον του μπορεί εξ ορισμού και το ελέγχει, το «δημιουργηθέν» μοιάζει σαν να αρχίζει να λειτουργεί και αυτό ως «υποκείμενο» της ιστορίας. Ποιος μπορεί να αρνηθεί στον τυφλό να βλέπει με ένα τσιπάκι και τον κουτσό να περπατεί; Η επιλογή είναι ουσιαστικά φορσέ, «εκ των πραγμάτων», την επιβάλλει ως καλή επιλογή το ίδιο το παραχθέν προϊόν.. [Άλλη, κακή τώρα περίπτωση: πως μπορεί να ελεγχθεί διαφυγών από το εργαστήριο ενισχυμένος χιμαιρικός ιός RNA?, που ξαμολυμένος πια συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα;]. Αλλά η ιδέα ότι το παραχθέν προϊόν μπορεί να λειτουργεί και ως φυσικό υποκείμενο, εμπεριέχεται και στην εμβληματική φράση «το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα». Όπως και σε ταπεινότερο επίπεδο, η όποια συσσώρευση μικρού έστω κεφαλαίου κινεί τον άνθρωπο σε ερωτήματα και σε ενέργειες που δεν θα τον απασχολούσαν αλλιώς.
    Σε κάθε περίπτωση, το τσιπάκι για τον τυφλό να βλέπει και τον κουτσό να περπατεί –αν και όταν επιτευχθεί- λογικά συναντά τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας. Σε αντίθεση με το θέμα της τεχνητής ή της ενοικιαζόμενης μήτρας, ή τον εθνικό κατάλογο υποψηφίων γυναικών για παρένθετη κύηση (ναι, προτάθηκε και αυτό, ως αρκούντως σοσιαλιστικό). Όμως οι περισσότερες αναπηρίες -ή και απλώς δυσλειτουργίες- ήδη εντοπίζονται στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Όχι μόνο για τον τυφλό, αλλά και σε μια σειρά άλλες σωματικές ασθένειες, ή σε ποικίλες ψυχιατρικές διαγνώσεις. Εδώ έχει ιατρικοποιηθεί ακόμη και η φυσιολογική-ζωτική δυσανεξία μαθητών να παλουκώνονται με τις ώρες στα θρανία κ τα βιβλία – και δώστου ψυχοφάρμακα. Και βεβαίως εξαρτάται από την κάθε φορά επικρατούσα ως “επιστήμη” (?) να βεβαιώσει και να θεραπεύσει τις ασθένειες και τις αναπηρίες, ή και γενικότερα τις «δυσλειτουργίες». Ώστε εάν μόλις πριν λίγες δεκαετίες θεωρούνταν επισήμως ασθένεια η ομοφυλοφιλία, αύριο μπορεί να είναι ασθένεια η “ομοφοβία”. Και εύκολα ίσως προκύψει κι ένα τσιπάκι, αν δεν φτάνει το χαπάκι, που θα αποτρέπει την “γυναικοκτονία”. Εν τω μεταξύ δεν ξέρω ακριβώς τι λέει σήμερα η “επιστήμη”, πως ανέκυψε στον άνθρωπο η συμπεριφορά της σεξουαλικής έλξης; Δημιουργήθηκε από τη φύση με σκοπό την έλξη των δύο φύλλων για αναπαραγωγή του είδους, ή ανακαλύφθηκε από τον άνθρωπο των σπηλαίων ως επιλογή γούστου; Αλλά όπως και νάχει, η “επιστήμη” μπορεί να το βολέψει κι αυτό και να αποκαταστήσει και αυτή την αδικία της φύσης.

    Η υλιστική ανάλυση δεν μπορεί να αποδίδει τις εξελίξεις στη μηχανορραφία λίγων υποκειμένων που ως ελίτ κινούν τη μία ή άλλη εξέλιξη. Για τον παρατηρητή από το άλφα του κενταύρου, αυτοί είναι γραμματοκομιστές αντικειμενικών εκδοχών των υλικών μετασχηματισμών.
    Βεβαίως το να λέμε ότι εάν είχαμε μη ταξική κοινωνία τότε θα ήταν καλή η χρήση, είναι μια υπόθεση εύλογη – πλην είναι υπόθεση. Η όποια εμπειρία δεν μπόρεσε να δώσει απαντήσεις στο πως ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί ο έλεγχος τόσο εξειδικευμένων (αντικειμενικά μη προσβάσιμων στο ευρύ κοινό) τεχνολογικών δυνατοτήτων π.χ. από τα σοβιέτ. Δεν μπόρεσε ούτε όταν η τεχνολογία ήταν πιο απλή και προσβάσιμη. Ποιος και πως ακριβώς μπορεί να εξασφαλίσει τον έλεγχο τέτοιων έντονα «κρυπτικών» γνωματεύσεων, αποφάσεων και εν τέλει εξελίξεων; Ανεξαρτήτως, η πραγματοποίηση τέτοιας υπόθεσης δεν τίθεται σήμερα επί του πεδίου, ενώ οι εξελίξεις τρέχουν. Όταν και εάν τεθεί, ήδη η υλική βάση θα έχει τροποποιηθεί.
    Ελπίζω να μην μου αποδοθεί τεχνοφοβία. Ομολογία πίστεως, πιστεύω στην επιστήμη…Προσωπικά θα ενδιαφερόμουν για ένα usb detachable τσιπάκι, optional accessory, που θα με βοηθούσε να διαχειριστώ τον τρομακτικό όγκο πληροφοριών, επαφών και ενεργειών, που δεν είναι πια συμβατός με τα σεξο-βιομετρικά μου στοιχεία.

    Reply
  7. Ανώνυμος

    Αλλη, μια ακόμη, μεγάλη ΝΙΚΗ του ….”αντικαπιταλιστικού” και του “προοδευτικού” κινήματος!
    Είπαμε, να “πετάμε από νίκη σε νίκη” ….μαζί με τον κούκο!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Από νίκη σε νίκη πάει το “κίνημα”. Ο Μητσοτάκης ο Β μάλλον θα ανακηρύχθεί ως ο μέγας δικαιωματιστής όπως πλαιότερα ο Καραμανλής ο Α ο μέγας σοσιαλιστής.

      Κάτι ψιλά που τρέχουν όπως η εξεταστική από τα Τέμπη, η ακρίβεια, οι αγρότες, το φοιτητικό, οι πόλεμοι ή πολεμικές ανεπίσημες εστίες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια στην Μ.Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μάλλον ανάξια λόγου για την “μονοθεματική” τύπου “αριστερά” μας.

      Reply
    1. Ανώνυμος

      Νουλα εκτίμηση του ΚΚΕ η παραπάνω, λες και πήγε κουβά το κομμουνιστικο κίνημα του 20ου αθωνα, επειδή υπήρχαν ομοφυλόφιλοι που διεκδικουσατε ισονομια με τους στρέητ. Ή λες και φταίει ο αγώνας των γκεηδων, ο αγώνας για το έμφυλο, που μετατράπηκε ο υπαρκτός σοσιαλισμός σε γραφειοκρατικό και εκμεταλλευτικό σύστημα και τελικά κατέρρευσε συκοφαντωντας τον κομμουνισμό! Και θαβοντας και την ελπίδα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Δεν πάτε καλά εκεί στο ΚΚΕ!

      ΓΙΑ διαβάστε μια ιστορική αναδρομή:

      Η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα στηνΑγγλία μέχρι το 1967, στη δε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία μέχρι το 1981/82. Στην Ελλάδα η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1951, ενώ στην πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία 100 χρόνια πριν, το 1858. Αυτό ξενίζει όσες κι όσους ξυπνούν και κοιμούνται με την ιδεολογία της δυτικής και χριστιανικής ανεκτικότητας, αλλά τι να κάνουμε έτσι γράφτηκε η ιστορία.

      Στην Αγγλία μέχρι πριν από 20 χρόνια ήταν ποινικό αδίκημα η προώθηση της
      ομοφυλοφιλίας, συμπεριφορά που ακόμα διώκεται στη Ρωσία και στη Λιθουανία. Ενώ μόλις πριν 20 χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατήργησε όλους τους κατά τόπους
      (δηλαδή ισχύοντες σε διάφορες πολιτείες) νόμους εναντίον του σοδομισμού!! Ακόμα υπάρχουν 72 κράτη που η ομοφυλοφιλία διώκεται ποινικά (37% στο σύνολο των κρατών). 32 από αυτά είναι στην Αφρική, 10 στην κεντρική Αμερική και 23 στην Ασία.

      O γάμος ομόφυλων ζευγαριών, είναι νομικά αναγωρισμένος σε 37 χώρες, που αποτελούν περίπου το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού.

      Ένα από τα πρώτα κράτη εάν όχι το πρώτο που έκανε δεκτό το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ήταν η Ε.Σ.Σ.Δ τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια. Η σχετική νομοθεσία του νεαρού σοβιετικού κράτους καθόριζε ότι το κράτος δεν πρέπει καμία ανάμειξη στη σεξουαλική ζωή των ανθρώπων , πλην του τραυματισμού, του εξαναγκασμού και του σφετερισμού των δικαιωμάτων ενός προσώπου, ενώ υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που έκαναν δεκτό το γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Η Αλεξάντρ Κολοντάι σε ένα κείμενο της, των πρώτων
      μετεπαναστατικών χρόνων , παρατηρεί την άνθιση ποικίλων σχέσεων ερωτικών, συντροφικών κι οικογενειακών.

      Τη δεκαετία του ’30 η κατάσταση άλλαξε άρδην, η ομοφυλοφιλία ποινοικοποιήθηκε εκ νέου το 1934 και μάλιστα θεωρήθηκε μορφή αστικού εκφυλισμού (sic!!!!). Ενώ ο Μαξίμ Γκόρκι σε άρθρο του στην Πράβντα , συσχέτισε τη δίωξη της ομοφυλοφιλίας με τον αγώνα εναντίον του φασισμού. Έλεγε την ηλιθια σαχλαμάρα “… καταστρέψτε τους
      ομοφυλόφιλους και ο φασισμός θα
      εξαφανιστεί…” . Την ίδια σαχλαμάρα προωθουσε και ο κατά τα άλλα πολύ σημαντικός, βιλχελμ Ράιχ.

      Ο κοινωνικός ανθρωπολόγος Κώστας
      Γιαννακόπουλος, προλογίζοντας την
      ελληνική έκδοση του βιβλίου του ιστορικού Thomas Laqueur, “Κατασκευάζοντας το φύλο:
      Σώμα και κοινωνικό φύλο από τους
      αρχαίους Έλληνες έως τον Φρόιντ” (εκδόσεις Πολύτροπον, 2003), έγραφε: “Μολονότι έχουν περάσει δύο αιώνες από το Διαφωτισμό, εποχή κατά την οποία ο Λόγος περί φύσης εγκαθιδρύθηκε ως κυρίαρχο
      παράδειγμα στη Δύση, η βιολογία αποτελεί ακόμη και σήμερα το κυριότερο μέσο σύστασης και εδραίωσης ποικίλων ιεραρχικών κατηγοριοποιήσεων και ” διαφορών” . Η φυσικοποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση κοινωνικών σχέσεων , σχέσεων εξουσίας , ως οικουμενικών, αναλλοίωτων στο χρόνο, αναπόφευκτων “βιολογικών” δεδομένων. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των σχέσεων του φύλου , παρ’ όλες τις αμφισβητήσεις της ” φυσικότητας” από την κοινωνική θεωρία, η οποία παρήχθη τόσο στο χώρο των
      κοινωνικών επιστημών όσο και σ’ εκείνο των κοινωνικών κινημάτων, ο λόγος περί” φυσικών”, ” βιολογικών” διαφορών, στις οποίες ανάγονται κοινωνικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα φύλα φαίνεται να είναι ακόμη πιο ισχυρός κι αυτονόητος. ”

      “… Είναι ακριβώς αυτή η αντίληψη της
      φυσικοποίησης και βιολογικοποίησης του φύλου και της σεξουαλικότητας, η οποία διαπερνά διαφορετικές κοινωνίες και κοινωνικούς σχηματισμούς, , θρησκείες, ιδεολογίες και μορφές εξουσίας, που δεν μπορεί να αποδεχτεί ή δυσκολεύεται να αποδεχτεί διαφορετικές μορφές
      οικογενειακής συγκρότησης πλην της
      πυρηνικής, ετεροσεξουαλικής μορφής.. “.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Το βιολί βιολάκι μου, και βέβαια πάντα σε αντι-κουκουέδικο μοτίβο. Ρε φερέφωνα της κάθε παρακμιακής αμερικανιάς, ακούστε τουλάχιστον τη φωνή του κόσμου και την καζούρα, που πέφτει στην ηλιθιότητα των “προχώ” πολιτικών σας και του στημένου κόσμου των καναλιών σας. Ακου …”ετεροσεξουαλική μορφή” και …”φυσικοποίηση/βιολογικοποίηση του φύλου”! Εχετε τρελλαθεί….
        Σας γελοιοποίησε το σύστημα, που σας χρησιμοποίησε. Κι ακόμη δεν έχετε δει τίποτε!

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Και για τον Τιούριγκ στην Αγγλία των 1950’s ε ο Στάλιν μάλλον θα έφταιγε.

        Ο Γκόρσκι είχε κρατήσει αποστάσεις από τους Μπολσεβίκουςμιας και ήταν με το αριστερό μέρος των σοσιαλεπαναστατών. Υποτίθεται θα το ήξερες αυτό. Αλλά μάλλον κάνετε το κορόιδο.Από την μία κατηγορείτε τον Στάλιν για “αυταρχισμό” λογοκρισία κλπ κλπ, από την άλλη “φορτώνετε” στον Στάλιν απόψεις που δεν είναι δικές του ή της κ.ε. και που δημοσιεύονταν ελεύθερα σε εφημερίδες. Τελικά τι ισχύει; Υπήρχε ελευθερία έκφρασης ή όχι;(*)

        Επίσης στην Λ.Δ.Γερμανίας στα τέλη των 1970’s αρχές των 1980’s στο “καταπιεστικό” για τους Δυτοικούς Ανατολικό Βερολίνο υπήρχε ντίσκο για τους ομοφυλόφυλους την ώρα που στην “ελεύθερη” Δυτική Ο.Δ.Γερμανίας(και φυσικά στο “ελεύθερο” Δυτικό Βερολίνο) ήταν ημιπαράνομη η ομοφυλοφυλία. Ούτε αυτό ξέρετε.
        /
        /
        (*) Χαρακτηριστικό ως ιστορικό ανέκδοτο ήταν όπως λέγεται συνομιλία Τσωρτσιλ – Στάλιν. Ο Τσώρτσιλ μιλούσε για “έλλειψη ελευθερίας της έκφρασης” και ο Στάλιν τον ρώτησε ποια΄χώρα έχει ελευθερία;

        Η χώρα που έχει 5 μεγάλες εφημερίδες που να κυκλοφορούν σε όλη την επικράτεια ή η χώρα που έχει δεκάδες εφημερίδες σωματείων / συνδικάτων σε όλη την επικράτεια όπως και των ανθρακωρύχων, των βιομηχανικών εργατών κ.α. Φυσικά δεν πήρε απάντηση.

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Ο Νεοφιλελευθερισμός του Ρήγκαν της δεκαετίας του 1980’s χρησιμοποίησε φλου αριστερούς για να μειώσει τις δαπάνες του αστικού “κοινωνικού” κράτους κλείνοντας δημόσιες δομές π.χ δημόσιες ψυχιατρικές κλινικές.

      Ιστορικά ο “δικαιωματισμός” με τις “μονοθεματικές” του έχει τις ρίζες του στην εφεύρεση αντίπαλης θεωρίας απέναντι στον σοσιαλιασμό/κομμουνισμό. Υιοθετήθηκε από οργανώσεις που έχουν αναφορά στον Τροτσκισμό, αποσυνδέοντας το “γενικό” με το “ειδικό”.
      Αν δεν κάνω λάθος -μπορεί και να κάνω- χρησιμοποιήθηκε για 1η φορά στην “άνοιξη της Πράγας” του 1968. Κάτι ψιλά έγραφε ο Μπρεζίνσκι, ο αιώνιος σύμβουλος ασφαλείας των ΗΠΑ.
      Ο Μπρεζίνσκι όπως και ο Τσώρτσιλ, ποτέ δεν μάσαγαν τα λόγια τους όταν ήταν να υπερασπίζουν τα “ζωτικά συμφέροντα” των ΗΠΑ και Η.Β. αντίστοιχα.

      Ό,τι περνάμε εδώ και 10+ χρόνια στην Ελλάδα σε τομείς όπως η υγεία η παιδεία η στέγαση αλλά και σε άλλους τομείς είχε και έχει εφαρμοστεί σε ΗΠΑ. Περισσότερες λεπτομέρειες -όπως π.χ σχολεία στη Ν.Υορκη να κάνουν εράνους για καθαριστικά και χαρτί..υγείας -στο βιβλίο “Ηλίθιοι Λευκοί” με τον σοσιαλδημοκράτη σκηνοθέτη του Michael Moore. Υπάρχει και σε Pdf.

      Reply
  8. Ανώνυμος

    ..και για να μην γίνονται συνειρμοί, ο Αντώνης Δαβανέλος είναι άλλος από τον συνώνυμο Νταβανέλο της ΔΕΑ.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Καλά κάνεις και το γράφεις για τα ονόματα για να μην γίνονται συνερμοί.

      Υ.Γ.
      ΣΕΚ και ΔΕΑ για μια Ελλάδα νέα!

      Reply
  9. Τατιάνα

    Πολύ κατατοπιστικό και ενδιαφέρον άρθρο. Διαφωτιστικός, επιστημονικός λόγος που εκφράζει και βοηθάει το διάλογο και τη δραση των κινημάτων.
    Ευχαριστούμε Μιχάλη.

    Reply
  10. Ανώνυμος

    Αντι για “Κράτος και επανάσταση” όπως το βιβλίο του Λένιν,
    τίτλος “Βιολογία, ΚΚΕ και Επανάσταση” για να φανεί το πιο “μοντέρνο” παλιό ή να ενδύσουν με μοντέρνα ρούχα το παλιό περιεχόμενο ιδεολογιών της αστικής τάξης
    Καταλάβαμε.
    Μία ζωη μανία να παραλλάσουν τίτλους κλασικών βιβλίων ή γνωστές φράσεις Λενιν Μαρξ

    Reply
  11. Ανώνυμος

    …”δηλώστε τις …αντωνυμίες σας….ze/zir….!
    Ο …Υπουργός Εξωτερικών της …”ηγέτιδος δύναμης του ελευθέρου κόσμου”!
    Η σοβαρότητα στο μεγαλείο της!
    —————————————————
    Ρε “δυτικοί” ιμπεριαληστές και “δικαιωματικοί” Woke παρατρεχάμενοι….
    ….έχετε σαλτάρει;!!!!!!!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μέγας Δικαιωματιστής και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ!
      Την ίδια ώρα βομβαρδίζονται Υεμένη Ιρακ Λίβανος επίσημα από τις ΗΠΑ η Γάζα από το Ισραήλ και η Ανατολική ουκρανια από ανεπίσημους ημιεπίσημους ιδιωτικούς στρατούς με λεφτά και εξοπλισμούς από ΕΕ και ΝΑΤΟ

      Μάλλον για τα “δικαιώματα” την “δημοκρατία” και τον “πολιτισμό” θα γίνονται τόσοι βομβαρδισμοί

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Ο Μπλίνκεν …όπως εξηγεί, το φύλο είναι μια κοινωνική κατασκευή και η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου «μπορεί να αντιστοιχεί ή να μην αντιστοιχεί στο φύλο που του αποδίδεται κατά τη γέννηση».

      Απολύτως σωστό! Αν πας το παιδάκι σου στο ζωολογικό κήπο και δει π.χ. την οικογένεια των χιμπαζτήδων, πρέπει να του πεις: “Κωστάκη, ο χιμπατζής που είναι μεγάλος είναι ο γονέας 1, και ο χιμπατζής που είναι πιό μικρός είναι ο γονέας 2”. Με την τεχνολογική πρόοδο, εάν πεις μπαμπάς-μαμά μπορεί ο χιμπατζής να τα πάρει στο κρανίο από τον έμφυλο διαχωρισμό.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Άλλη μια φορά 21/02/2024 at 16:39 από τους
        Monty Python – “Loretta”

        https://www.youtube.com/watch?v=Dgp9MPLEAqA

        Το σκετς κλείνει με τη τελευταία ατάκα του Τζον Κλιζ “Είναι ο αγώνας μας κατά της πραγματικότητας”.

        Υ.Γ.

        Εντω μεταξύ στο Σύνταγμα ήταν προχθές οι αγρότες, σήμερα μελισσοκόμοι φοιτητές αλλά κουβέντα. Ούτε ένα “δικαιωματικό” σχόλιο έτσι για το πολιτικό “ξεκάρφωμα”.

        Λαμπρά.
        Συνεχίστε έτσι.
        Η “κοινωνία” που επικαλείστε όποτε θυμάστε αγωνιά για την ακρίβεια το ρεύμα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και δίδακτρα για φοιτητές, για τους πολέμους στην γύρω περιοχή της Μέσης Ανατολής που ξεπηδούν σαν τα μανιταρια, τα Τέμπη που στις 28 κλείνουν ενα χρόνο, για την πορεία της εκδίκασης της πυρκαγιάς στο Μάτι, για το ξεκλήρισμα που οδηγεί η ΚΑΠ της μικρομεσαίας αγροτιάς.

        Μετα πείτε πως η τελευταία ατάκα του Τζον Κλιζ είναι εκτός πραγματικότητας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Τα “Λαμπρά.Συνεχίστε έτσι. είναι για “ευαίσθητους δικαιωματιστές”όχι για ένα “21/02/2024 at 16:39

        2. Ανώνυμος

          Η θέση του ΚΚΕ για το έμφυλο, είναι μια σκοταδιστική, πουριτανική και ακροδεξιάς κατεύθυνσης πολιτική θέση. Τα δε επιχειρήματα πως οι ΗΠΑ και γενικά η Δύση προωθούν την ομοφυλοφυλία, παντού, είναι ψέμα, είναι απάτη. Το ξέρουν εκεί στο ΚΚΕ, ή αν δεν το ξέρουν, ας τους ενημερώσουμε πως οι ΗΠΑ εργαλειοποιούν την ομοφυλοφυλία, όπως εργαλειοποιούν τα πάντα προκειμένου να περασουν αυτά που θέλουν. Για παράδειγμα στην Κούβα, οι ΗΠΑ υποστήριξαν παθιασμένα το συντηρητικό ομοφοβικό κίνημα κατά του νέου κώδικα των οικογενειών. Ορίστε πουριτανοί ντενεκέδες του ΚΚΕ:

          Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις «σταυροφορίες εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων» στην Κούβα, του Χρήστου Αβραμίδη

          https://kommon.gr/diethni/item/15392-pos-oi-ipa-enischysan-tis-stavrofories-enantion-ton-loatki-dikaiomaton-stin-kouva-tou-christou-avramidi

          Με προσπάθεια και πολλά λεφτά διαφημίζεται η αφήγηση ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προωθούν τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό είναι ψευδές. Διότι μπορεί σε διάφορες χώρες οι ΗΠΑ να στηρίζουν κάποιους από όσους προωθούν τα δικαιώματα, όμως σε άλλες χώρες στηρίζουν έμπρακτα αυτούς που τα καταπιέζουν. Δεν θα μιλήσουμε για τη Σαουδική Αραβία και άλλα αιμοσταγή καθεστώτα που στηρίζονται από τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να συνεχίζουν ακάθεκτα την παραβίαση δικαιωμάτων. Ούτε για τους Ταλιμπάν, που εάν οι ΗΠΑ δεν ενίσχυαν τις σκοταδιστικές ομάδες ως «μαχητές της ελευθερίας», θα ήταν ακόμα μια γκρούπα. Δεν θα μιλήσουμε για τα 510 αντι-ΛΟΑΤΚΙ νομοσχέδια που εισήχθησαν στα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ μέσα στο 2023, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην ιστορία τους και τριπλάσια από το 2022.

          Θα εξετάσουμε, αντιθέτως, την εμβληματική περίπτωση της Κούβας, όπου οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν αδρά τους εχθρούς των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων. Τα τελευταία χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας μαζί με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα προώθησαν παθιασμένα τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, μεταξύ των οποίων τον γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Στην αρχή βρήκαν απέναντί τους ισχυρές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα το 2019 η κυβέρνηση να χρειαστεί να πάρει πίσω τις προτάσεις και να διεξάγει μια τεράστια καμπάνια με δεκάδες χιλιάδες συνελεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, όπου κατατέθηκαν 3.000 τροποποιητικές προτάσεις. Αποκορύφωμα αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, το Δημοψήφισμα για την αλλαγή του οικογενειακού κώδικα, το 2022.

          Σε αυτή τη μεγάλη μάχη, το Ναι στις προτεινόμενες αλλαγές έλαβε 66,85%. Απέναντι στις αλλαγές τάχθηκε το 33,15% μετά από μια δυναμική καμπάνια που διοργάνωση μια σκοταδιστική αντιπολίτευση, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον Guardian ως «Σταυροφορία εναντίον του Gay γάμου».

          «H Βίβλος το καταδικάζει», έλεγε ο πάστορας Lester Fernandez σε μια λειτουργία στην Αβάνα, ενώ οι πιστοί κουνούσαν σημαιάκια στα οποία αναγραφόταν το μήνυμα «Με το αυθεντικό οικογενειακό πρότυπο, όπως ακριβώς το δημιούργησε ο Θεός», σύμφωνα με το NBC. «Είμαι κόρη του Θεού. Ο Θεός καθιέρωσε ότι ο άνδρας είναι για τη γυναίκα και η γυναίκα είναι για τον άνδρα», δήλωνε στο Asssociated Press η 31χρονη μεθοδίστρια, Caridad Borges.

          Η δυναμική που ανέπτυξαν οι ευαγγελικές εκκλησίες ήταν πρωτόγνωρη. Την ίδια στιγμή που άλλες εκκλησίες τελούσαν λειτουργίες με τρανς πάστορες, η «Ευαγγελική Συμμαχία» μάζευε εκατοντάδες χιλιάδες υπογραφές και έκανε δουλειά πόρτα-πόρτα ενάντια στην κυβέρνηση. Έτσι, κατάφερε να αναγκάσει την κυβέρνηση σε οπισθοχώρηση, με αποτέλεσμα να μην νομιμοποιηθεί το 2019 ο γάμος και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

          «Αυτοί ήταν, τουλάχιστον για μένα, τρομακτικοί μήνες, επειδή δεν μπορούσα ποτέ να προβλέψω αυτό το τελικό αποτέλεσμα — πραγματικά σοκαρίστηκα και λυπήθηκα», ανέφερε στο Vice η ψυχολόγος Dachelys Valdés Moreno που μεγαλώνει μαζί με τη σύζυγό της ένα αγοράκι στην Κούβα. Και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό που με φοβίζει περισσότερο είναι η δύναμη που ανέπτυξαν και το γεγονός ότι ξαφνικά σε μια χώρα όπως η Κούβα η Εκκλησία θα μπορούσε να γίνει μια δύναμη πολιτικής πίεσης που θα μπορούσε να επιτύχει να επικρατήσει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και να σαμποτάρει το συνταγματικό σχέδιο».

          Πώς όμως κατάφεραν να οι εκκλησίες ευαγγελιστών να αναπτύξουν τόση δυναμική μέσα στο «νησί της Επανάστασης»; Αναμφίβολα πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο σε αυτά, όμως τον κυριότερο θα τον έχετε σίγουρα ακούσει ξανά: λέγεται «Δολάριο».

          Αρχικά, η οικονομική βοήθεια εκκλησιών από άλλες χώρες έδωσε τους πόρους στις Ευαγγελικές εκκλησίες της Κούβας να αυξήσουν την επιρροή τους στην κοινωνία. Στην «ειδική οικονομική περίοδο», όπου μετά το 1989 υπήρχαν τεράστια ποσοστά φτώχειας και υποσιτισμού, «(σ)ε κάθε χωριό της Κούβας, οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν τις ευαγγελικές εκκλησίες έτρωγαν ένα γεύμα μετά τη λειτουργία – όταν οι καιροί είναι άσχημοι, αυτό έχει σημασία», δήλωσε στον Guardian o Hal Klepak, καθηγητής Ιστορίας στο Royal Military College του Καναδά.

          Οι περισσότερες κουβανικές ευαγγελικές εκκλησίες έχουν μια «αδελφή εκκλησία» στις ΗΠΑ που τις υποστηρίζει οικονομικά και, όπως τόνισε ο Κουβανός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και σπουδαστής σεμιναρίου Βαπτιστών Adiel González Maimó, «αυτά τα χρήματα έρχονται με ιδεολογικούς όρους».

          Αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα «τόσο η πολιτική όσο και η οικονομική υποστήριξη των ευαγγελικών εκκλησιών και οργανισμών από τις ΗΠΑ ήταν ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των Κουβανών Ευαγγελικών στην εκστρατεία τους κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων στο νησί», δήλωνε στο Vice ο Andrew Chesnut, καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών στο Virginia Commonwealth University.

          Το Cuba Money Project της δημοσιογράφου Tracey Eaton, δημοσίευσε έναν κατάλογο με τα αμερικάνικα πρότζεκτ που σχετίζονται με την Κούβα και έχουν λάβει τη μεγαλύτερη κυβερνητική χρηματοδότηση από τότε που ανέλαβε ο Τραμπ μέχρι το 2018-2019. Το νούμερο πέντε στον κατάλογο είναι το πρότζεκτ «Evangelical Christian Humanitarian Outreach for Cuba» (ECHO Cuba), με λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια. Σύμφωνα με τον έγκριτο Guardian η ομάδα αυτή έλαβε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2017.

          Μόνο που η επιρροή των σκοταδιστικών στοιχείων, τα οποία ενισχύθηκαν από τις ΗΠΑ δεν σταματά στο ζήτημα της τεκνοθεσίας. «Αυτή η αντιπολίτευση θα μπορούσε ξεκινώντας από την καμπάνια εναντίον των γκέι, να κινητοποιηθεί για ευρύτερα ζητήματα, δηλαδή ενάντια στο κράτος και υπέρ της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς», ανέλυε ο Guardian. Επομένως, μπορεί οι ΗΠΑ να καμώνονται παντού ότι στηρίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Στηρίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα όταν τους συμφέρει. Όταν δεν τους συμφέρει, στηρίζουν τις «Σταυροφορίες ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα» και η Κούβα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

    3. μεταβατικος

      Αυτό λέγεται pinkwashing και το καταγγέλουν και τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία των λοατκι, αγαπητέ. Δεν ανακαλύψατε την Αμερική, πάμε παρακάτω!!!!!!!

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Αστειεύεσαι; Εδώ θα μείνουμε, μέχρι “ο εξευτελισμός σας να γίνει τέλειος”!
        Ας προσέχατε, κι ας μην είσασταν τόσο προκλητικοί και αλαζόνες.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          21/02/2024 at 22:09, εσύ έχεις γίνει ρόμπα, και όχι ο μεταβατικός

        2. Ανώνυμος

          “Ας προσέχατε, κι ας μην είσασταν τόσο προκλητικοί και αλαζόνες.”

          Πάντα έτσι την πατάνε πολιτικά 21/02/2024 at 22:09. λόγω μικροαστικής ανυπομονησίας

          Αυτό που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν είναι πως η εποχή μετά το Δημοψήφισμα και κυρίως μετα τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου δεν είναι 2008- 2013 για να πουλάνε αντιΚΚεδίλα με το κιλό και να γίνεται από κάποιους πιστευτή.

          Δεν βρίσκουν πλέον ευήκοα ώτα σε αρκετό κόσμο ειδικά σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί.ενω οι πολιτικοί τους φορείς της σχολής του “αριστερού” αντικκεδισμού κατα πλειοψηφία έχουν πολιτικά χρεωκοπήσει και συντάσσονται πολιτικά ακόμα και με τη..ΝΔ!

          Υ.Γ.
          Μεγάλε Τζουμάκα ήσουν προφήτης για το τι θα συμβεί μελλοντικά στον Σύριζα

    4. μεταβατικος

      Παρεμπειπτόντως, εδώ (https://info-war.gr/pos-oi-ipa-enischysan-tis-stayroforie/?feed_id=531&_unique_id=65d49b49ed97b) φαίνεται πως η Αμερική στηρίζει αντι-λοατκι οργανώσεις μέσω της εκκλησίας για να προκαλέσει εσωτερικές διαμάχες στην Κούβα και να ενισχύσει την ακροδεξιά αντιπολίτευση. Επίσης στο ίδιο άρθρο λέει ότι οι ΗΠΑ του Μπλίνκεν πέρασαν 510 αντι-λοατκι διατάξεις το 2024. Μα πώς;!!!!!!!
      Μήπως δεν έχει και τόσο νόημα η ανακάλυψη ότι οι δυτικοί στηρίζουν τις οργανώσεις των λοατκι, άρα είναι εγγενώς έρμαια συμφερόντων τους, καθώς το ίδιο εύκολα μπορούν να τις καταστείλουν ή να υποστηρίξουν ομάδες που τις στοχοποιούν και τις εχθρεύονται; Μήπως να σταθούμε επιτέλους δίπλα στα μέλη αυτά του λαού και της τάξης μας που υφίστανται από όταν γεννιούνται κοινωνική και ταξική καταπίεση που ίσως δεν θα την άντεχε ο μέσος κομμουνιστής; Μήπως να μην υιοθετούμε τα χαζό-culture wars των ΗΠΑ από την ανάποδη και να το μοστράρουμε ως μαρξισμό,λαϊκότητα, κοινή λογική ή ξέρω εγώ τι άλλο επειδή έχει αποδοχή σε συντηριτικά ακροατήρια;

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Μήπως η Αμερική υποστηρίζει (π.χ. “σχολείο στο σπίτι”, υπερσυντηρητικές θεούσικες κοινότητες στις μεσοδυτικές πολιτείες, “παλαιοχριστιανούς”, κλπ.) κατά παγία τακτική της και την “αμφισβήτηση” των δικών της πολιτικών, και γενικά οτιδήποτε θολώνει την ταξική πάλη; Για νάχει τον πλήρη έλεγχο;
        Και …α, μπα, δεν έχει και τόσο νόημα η ..χρηματοδότηση και η υποστήριξη του “κινήματος” ακόμη και με …εγκυκλίους του Στέϊτ Ντιπαρτμεντ, προς κυβερνήσεις, απειλώντας και με …κυρώσεις τους …δυσκίνητους!
        ………………………
        Σαλταρισμένοι “αριστεροί”, δηλώστε τις αντωνυμίες σας και γρήγορα, γιατί …είστε εκτός γραμμής!

        Reply
        1. μεταβατικος

          Τι έγινε, έφαγες φάπα και άρχισες αηδίες περί αντωνυμιών;
          Δηλαδή, τι αποδεικνύει η ανακάλυψη που έκανες; Ότι ο φιλελέ Μπλίνκεν έχει φιλελέ απόψεις για τα φύλα; :Ο
          Μη μου πεις ότι και ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή, θα τρελαθώ.
          Το ότι χρηματοδοτούνται κάποια κινήματα και οργανώσεις είναι ανησυχητικό και αρνητικό. Αλλά, ισχύει το εξής απλό: όπου δε δίνει η αριστερά λύσεις, δίνει το σύστημα. Όταν βέβαια θεωρείς ότι η ομοφυλοφιλία είναι ανωμαλία του καπιταλισμού προφανώς δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες σκέψεις, βαφτίζονται όλοι οι λοάτκι υποχείρια και όργανα διάλυσης της ε.τ. και πάμε κι όπου βγει. Δε φτάνει που έχουν τον κάθε φασίστα και ρατσιστή να αντιμετώπισουν, έχουν και τους τάχα μου κομμουνιστές.
          Οι απαξιώσεις και τα τσουβαλιάσματα χωρίς σοβαρή θεωρητική δουλειά πάνω σε ένα θέμα που απασχόλησε πολύ κόσμο, μόνο επικίνδυνο είναι, όταν τον ρατσισμό που καλλιεργείται, και που εσείς του κλείνετε το μάτι, θα τον εκμεταλλευτεί η ακροδεξιά για να έρθει στην εξουσία και να εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα γενικώς. Δε θα αργήσουν να το συνδέσουν κι εδώ με τον «πολιτισμικό μαρξισμό» και να δαιμονοποιήσουν όλη την αριστερά. Όποιος δεν αντιπαλεύει αυτό το σκοταδισμό, σκάβει το λάκκο του.

        2. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          22/02/2024 at 07:10 , αγαπητέ σαλταρισμένε ΚΚΕ υπάρχει η δικαιωματίστικη φιλελέ αντίληψη για το έμφυλο, υπάρχει η σκοταδιστική πουριτανική αντίληψη για το έμφυλο και υπάρχει και η κομμουνιστική αντίληψη για το έμφυλο.

          ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, η μισή ΝΔ, η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, το ΜΕΡΑ25 εμφορούνται ΚΑΙ σε αυτο το πεδιο της ζωής από την δικαιωματίστικη φιλελέ αντίληψη.

          Η άλλη μισή ΝΔ, το ΚΚΕ, η ακροδεξιά και η εκκλησία πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εμφορούνται από την σκοταδιστική, πουριτανική αντίληψη για το έμφυλο που προφανώς είναι και αυτή κάργα συστημική, όπως και η δικαιωματίστικη φιλελέ αντίληψη!

        3. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          22/02/2024 at 07:10 , αγαπητέ σαλταρισμένε ΚΚΕ, σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ με την φιλελέ δικαιωματίστικη και την σκοταδιστική πουριτανική αντίληψη για το έμφυλο, η κομμουνιστική αντίληψη που πρεβεύει το ΝΑΡ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, η αναρχία κλπ, προτάσσει το δέσιμο ατομικού δικαιώματος και χειραφετητικού κοινωνικού πλαισίου! Για αυτό πχ ενώ αποδεχόμαστε την ΠΛΗΡΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ομοφυλοφυλίας και ετεροφυλοφιλίας ως εξίσου αποδεκτές σεξουαλικές συμπεριφορες, την ίδια στιγμή απορρίπτουμε λόγου χάρη την ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΚΥΗΣΗ τόσο για τα ομόφυλα, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΕΡΟΦΥΛΑ ζευγάρια, διότι προωθεί και γενικεύει την εμπορευματοποίηση και εργαλειοποίηση του γυναικείου σώματος!

          Σε αντίθεση με την παραπάνω κομμουνιστική αντίληψη, η σκοταδιστική/πουριτανική αντίληψη του ΚΚΕ, απορρίπτει τελικά και εν γένει την ομοφυλοφυλία ως αρρώστια και αλλοτρίωση, ενώ κάνει κοκοκό το ότι η ΠΑΡΕΝΘΕΤΗ ΚΥΗΣΗ ισχύει κανονικά και εφαρμόζεται στα ετερόφυλα ζευγάρια, από το 2002! Αλλά στα ετερόφυλα ζευγάρια η παρένθετη κύηση δεν συνιστά εμπορευματοποίηση και επέλαση του σαιμποργκ Σόρος και Γκειτς, μόνο στα ομόφυλα το κάνει!

          Α ρε κάτι ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ντενεκέδες που είστε φιλε ΚΚΕ!

        4. σαλταρισμένος κκές ντενεκές, που έφαγε φάπα

          μεταβατικος, 22/02/2024 at 14:40, Ανώνυμος 22/02/2024 at 17:56, Ανώνυμος
          22/02/2024 at 18:02….
          ψυχραιμία παιδιά!
          Εκτός από την μοναξιά υπάρχει και η ταξική πάλη……

        5. Ανώνυμος

          σαλταρισμένε κκέ ντενεκέ, που έφαγες φάπα, μόνος σου το παραδέχεσαι. Keep going

        6. Ανώνυμος

          ” Εκτός από την μοναξιά υπάρχει και η ταξική πάλη……”
          Χα χα. Έχω πέσει κάτω από τα γέλια!
          Ρε μπαγάσα, που το θυμήθηκες 22/02/2024 at 20:10;

          Παιδάκι ήμουν και είχα διαβασει σε ενα τοίχο το σύνθημα του κόμματος του Κύρκου . “Εκτός από τον Ιμπεριαλισμό υπάρχει και η μοναξιά”
          Το ξαναδιάβασα σε blogs

          Για τους υπόλοιπους, αριστερά πέρα από το ΚΚΕ είναι τα δύο μλ. Οι υπόλοιποι ψηφίσατε το μνημονιάκι Τσίπρα στο Δημοψήφισμα. Και ακόμα δεν κάνατε αυτοκριτική για το πως πολιτικά την πατήσατε. Αν βέβαια είσαστε από το εξωκοινοβούλιο και όχι τίποτα συριζονδκράτες(το ίδιοι είναι)

          Υ.Γ.
          Μπράβο υπερασπίζεσετε και τις εγκυκλίους των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Σε καλό δρόμο είσαστε.Keep going!

        7. Ανώνυμος

          Έχεις επίσημα κείμενα κείμενα (Ριζοσπάστη, 902, ΚΟΜΕΠ) ή απλά διαστεβλώνεις τις θέσεις ΚΚΕ; Περιμένω επίσημα κείμενα για το σχόλιο σου 22/02/2024 at 18:02 στη 2η παράγραφο σε όσα ισχυριζεσαι (στην ουσία λασπολογείς) το ΚΚΕ. Θα φέρεις; Ή μήπως δεν υπάρχουν τέτoια κείμενα;

          Σε διαψεύδει ο ίδιος ο ΓΓ

          Συνεντεύξεις Κουτσουμπα
          σε Γερμανού
          https://www.youtube.com/watch?v=XMK1yFjNu5M

          Και σε Pride radio 98,6.
          Δημήτρης Κουτσούμπας | Pride The Vote
          https://www.youtube.com/watch?v=liEx9qV8OzY

          Υ.Γ.
          Είσαι σίγουρος πως είσαι αριστερός; Ή το παίζεις; Γιατί πολύ απλά δεν μας λες τι από όλα πολιτικά είσαι; ΟΙ ΝΑΡιτες είναι πιο εγκρατείς στις “κριτικές” τους προς το ΚΚΕ

          “ΝΑΡ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς, η αναρχία” όπως μας γράφεις είσαι πολιτικά ; Όταν γράφεις “άλλες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς”; Ο Σύριζα πάντως επίσημα και με βούλα αριστερά δεν είναι.

          Η αναρχία ακόμα δεν ξέρεις πως έχει και αυτή διαφοροποίησεις σε ρεύματα α/α α/ε ελευθεριακούς κομμουνιστές οικολογοι-vegan(!) κ.α
          Indymedia δεν διάβασες ποτέ; Στο twiiter δεν διάβασες για αναρχικούς που ή σκέφτονταν να ψηφίζουν..ΚΚΕ!

          Ή πολιτικά είσαι κάτι άλλο προς (ακρο)δεξιά μεριά όπως εγώ νομίζω ;

        8. Ανώνυμος

          Δικαιωματισμός: Σάπιο “φρούτο» απ’ το “πανέρι” του ευρωατλαντισμού”
          https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/356006/dikaiomatismos-sapio-froyto-ap-paneri-toy-eyroatlantismoy

          “(..)Η στρατηγική ενσωμάτωσης των εργαζομένων και ειδικά των νέων στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στο πλαίσιο των εντεινόμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, υπαγορεύουν νέους τρόπους διασφάλισης, τόσο της χειραγώγησης, όσο και του ελέγχου και της καταστολής.

          Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει ολόκληρη η μεταμοντέρνα απολογητική του καπιταλισμού.

          Πλειοδοτώντας στην αποθέωση του ατομισμού που αποτελεί και σαφή ένδειξη ηγεμονίας του μικροαστισμού, άρα της αστικής ιδεολογίας, στην εξύμνηση των ατομικών δικαιωμάτων χωρίς όρια και στον καθαγιασμό της “διαφορετικότητας” για να κατασκευαστεί ένα υποκείμενο πολλαπλών ταυτοτήτων
          και να αποκρυβεί η ταξική αιτία της κοινωνικής καταπίεσης, στην πριμοδότηση της σχετικοποίησης των πάντων και της ρευστοποίησης -στο όνομα του αυτοπροσδιορισμού- εννοιών όπως π.χ το φύλο, η μητρότητα, η πατρότητα κλπ.

          Ο “πραγματικός” άνθρωπος αποσύρεται και μαζί του “εξαφανίζονται” και τα πραγματικά προβλήματα με τις αιτίες τους:
          Δηλαδή το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τη θέση του παίρνει ένα (επι)κοινωνιακό εκτόπλασμα, συνεχούς προβολής δικαιωμάτων, πλήρως αποφλοιωμένων από το κοινωνικό τους περιεχόμενο και την ταξική τους υφή.

          Τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ ατζέντας όπως αυτό της τεκνοθεσίας ομόφυλων σε έγγαμη σχέση, βρίσκονται στον πυρήνα του ατομικού δικαιωματισμού και αποτελούν μέρος της ατζέντας των στρατηγικών επιδιώξεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, κάτι που δηλώνεται ωμά και απροκάλυπτα πλέον, αφού η πλήρης εμπορευματοποίηση της διαδικασίας αναπαραγωγής πατάει πάνω και στις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας, της βιολογίας και της γενετικής, διαμορφώνοντας νέα πεδία τεράστιας κερδοφορίας των επιχειρηματικών πολυεθνικών ομίλων.

          Και επειδή στην ευρωατλαντική στρατηγική ομνύει όλο το εγχώριο αστικό πολιτικό σύστημα, ήρθε η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ να τους χαλάσει τη “σούπα”, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ιδεολογικής συνθηκολόγησης και ευθυγράμμισης με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου.

          Αποδεικνύοντας παράλληλα τι σημαίνει σοβαρότητα πολιτικής σκέψης και ουσιαστικής εμβάθυνσης με όπλο τη μαρξιστική υλιστική/διαλεκτική αντίληψη πάνω στα πράγματα.

          Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα είμαστε μάρτυρες μια ενορχηστρωμένης επίθεσης διαστρέβλωσης των θέσεων του Κόμματος που σε πολλές περιπτώσεις δεν διαφέρει από την ωμή προβοκατόρικη στάση, αποδεικνύοντας τις πραγματικές προθέσεις όσων πρακτορεύουν με αυτόν τον τρόπο τα σχέδια των αστικών επιτελείων…”

          Υ.Γ.
          Από την εποχή που ψήφισαν το μνημόνιο του Τσίπρα στο Δημοψήφισμα σε πολιτικό επιπεδο έχουν σαλτάρει 22/02/2024 at 07:10. Και το έριξαν στην πολιτική “παλαβή” και στην πολιτική “τρελλιτσα”. Ποιος Σύριζα; ;Όπως παλιά δεν ήξεραν αν ψήφισαν τον ΓΑΠ

          Πόσο μάλλον που το “μαγαζί” μάλλον βαράει διάλυση ή προς διάλυση με μικρότερα; κόμματα (ΠΡΟΦΗΤΗ ΤΖΟΥΜΑΚΑ !) μετά και από την προχθεσινη και χθεσινή παρέμβαση των 2 ξαδέλφων Τσίπρα.
          Το τζινι της ιστορίας που οι μαθητεύομενοι μάγοι του καπιταλισμού νομίζουν πως μπορούν να χειριστούν.

          Για κάποιους άλλους σχολιαστές (μεταβατικος, 22/02/2024 at 17:56 κ.α.)
          Πλησιάζει τις 450.000 ψήφους το ΚΚΕ, και ΠΟΛΙΤΙΚΑ τα έχετε κατά το κοινώς λεγόμενο “παίξει”.

          Αν δηλαδή το ΚΚΕ ξεπεράσει σε 3,5 μήνες το μισό εκατομμύριο σε ψήφους, τις 550.000 ή ακόμα καλύτερα γίνει 3ο κόμμα ( λέμε τώρα πολύ υποθετικό σενάριο) τι θα κάνετε;

          Π.χ. θα το ρίχνατε στο ψάρεμα; θα συντασόσασταν με τη ΝΔ(αν δεν είσαστε ήδη δεξιοι);΄θα φεύγατε με διαβατήριο από την χώρα; Κάτι άλλο;

        9. μεταβατικος

          Η λογική του κκε ότι η ομοφυλοφιλία είναι ανωμαλία της ταξικής κοινωνίας, από την τοποθέτηση του Γκιόκα στο σύμφωνο συμβίωσης:
          «Ούτε προκύπτει από επιστημονικά τεκμηριωμένες σύγχρονες έρευνες πώς προκύπτει ο σεξουαλικός προσανατολισμός προς το ίδιο φύλο. Σε μεγάλο βαθμό, έχει τις ρίζες του σε χρόνια κοινωνικά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, στα βιώματα των παιδιών μέσα στην οικογένεια, στο ευρύτερο οικογενειακό, φιλικό, σχολικό περιβάλλον, στην ενδοοικογενειακή βία. Συνεπώς, δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως αποκλειστικά ατομική απόφαση, ανεξάρτητα από τον κοινωνικό περίγυρο.»
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8714869

          Είναι άποψη που την έχουν πολλοί κκεδες, εδώ ο άλλος… τρομερός σχολιαστής του κκε το είπε με δικά του λόγια. Ευάλωτα άτομα που τα σπρώχνει η πατριαρχία εκεί. Τράβα ψάξτο, δε χρειάζεται και κανένα τσιγκέλι να σας τα βγάζουμε από το στόμα, μόνοι σας έχετε πάρει τον αγώνα ενάντια στους λοατκι τόσο ένθερμα, που βγαίνει ο Στίγκας από μέσα σας.

        10. Ανώνυμος

          Από το ίδιο λινκ του 2015 Μεταβατικέ Άλλοι μία φορά που τα σχόλια σας πήγαν σε αυτό που λέμε οι ποδοσφαιρόφιλοι “πολιτικό” κουβά
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8714869

          “Κατά τη γνώμη μας, ο στόχος του νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση, δεν είναι ούτε η προστασία βασικών δικαιωμάτων όσων έχουν ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, που είναι σεβαστό.

          Ως ΚΚΕ, μάλιστα, στεκόμαστε απέναντι σε όσους και όσες προβαίνουν σε πρακτικές στιγματισμού, διακρίσεων σε βάρος τους. Εχουμε ψηφίσει, όλα αυτά τα χρόνια, διατάξεις που έχουν έρθει στη Βουλή για να τιμωρούνται αυστηρότερα τέτοιου είδους συμπεριφορές και φυσικά δεν αδιαφορούμε για μια σειρά ζητήματα που τέθηκαν και αφορούν τη διαβίωση, Υγεία, Ασφάλιση που τίθενται.

          Θέτουμε το εξής απλό ερώτημα: Οσοι άνθρωποι έχουν επιλέξει ένα συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό ή έχουν επιλέξει μια μορφή συμβίωσης – που λέτε ότι τους υπερασπίζεστε μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – εξαιρούνται της επίθεσης την οποίαν έχετε εξαπολύσει συνολικά στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα; Οχι. Η μεγάλη πλειοψηφία και αυτών των ανθρώπων υφίστανται και θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, όπως και οι υπόλοιποι.”

          για τα φάρμακα των οροθετικών που φυσικά δεν λένε και πολλά οι “ευαίσθητοι δικαιωματιστές”

          “(..)Υπάρχει, λοιπόν, υποκρισία από την κυβέρνηση.

          Για παράδειγμα, έγινε ολόκληρο θέμα και δικαίως με τα φάρμακα των οροθετικών και τις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία. Μάλιστα, είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος των φορέων είναι ομοφυλόφιλοι.

          Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχει ευαισθησία να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η φαρμακευτική τους αγωγή; Ιδιαίτερα όταν η καθυστέρηση στη χορήγηση της συγκεκριμένης θεραπείας, ακόμα και μια μέρα, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας..”

          Επίσης σε αυτά τα ζητήματα το ΚΚΕ επεξεργάζεται συνέχεια τις θέσεις του όπως είπε ο ΓΓ στη Ναταλία Γερμανου το 2023

          Συνεντεύξεις Κουτσουμπα
          σε Γερμανού 2023
          https://www.youtube.com/watch?v=XMK1yFjNu5M

          Και σε Pride radio 98,6. Εκλογές 2023
          Δημήτρης Κουτσούμπας | Pride The Vote
          https://www.youtube.com/watch?v=liEx9qV8OzY

          Υ.Γ.

          Διαβαζε πρώτα όλο το άρθρο πριν το ποστάρετε εσείς οι “ευαίαθητοι” αλλα καρτ “δικαιωματιστές” . Πάνω στην ανυπομονησία σας να την “πείτε” στο ΚΚΕ δεν προσέχετε τι άρθρο ποστάρετε.

          Καταλαβαίνω αγρότες φοιτητές υγειονομικοί εργατες εργαζόμενοι σε λίγες μέρες σας έπεσαν πολλα για να τα διαχειριστείτε και χρειάζεστε μλια “έξοδο” για να την πείτε από τα “αριστερά” και καλά στο ΚΚΕ,

          Την μόνη αντιπολίτευση απεναντι στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη

        11. μεταβατικος

          Και πώς ακριβώς αυτά που γράφεις λένε ότι το κκε δεν πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια αρνητική παρέκκλιση λόγω των συνθηκών των εκμεταλλευτικών κοινωνιών;
          Αν δεν είσαι απλώς τρολ που κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, και ο τρόπος σκέψης σου είναι τόσο βλακώδης, νομίζω ότι σε λυπάμαι. Και ελπίζω να μην το συνεχίσεις. Είναι σαν να κλέβω εκκλησία.

        12. Ανώνυμος

          @μεταβατικός
          Ως άλλος φίλος του ΚΚΕ, νομίζω πως σε γενικές γραμμές αρκετά από αυτά που σχολιάζεις στο συγκεκριμμένο νήμα, δεν διαφέρουν και πολύ με την πολιτική γραμμή, στην ουσία πολιτική επίθεση, του Σύριζα κατά του ΚΚΕ.
          Π.χ.VIDEO Αρβανίτη(Σύριζα ) κατά Ράζου(ΚΚΕ). Δική μου γνώμη βέβαια.

          Η αναφορά της Ράζου, κάτι για σύριζα που ψάχνει για αρχηγό, ανάγκασε τον Αρβανίτη αν και έμπειρο ως παρουσιαστή, φανερά να χάσει την ψυχραιμία του. Ενδεικτική βέβαια της κατάστασης διάλυσης που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

          https://www.youtube.com/watch?v=sTv2V5HfLHo

          Πως άραγε μπορεί να εξηγηθεί μία τέτοια “σύμπτωση απόψεων’;
          Να το θεωρήσω ως δική μου λάθος εκτίμηση, τυχαίο γεγονός που μπορεί να έχεις ίδια περίπου άποψη με τον εκπρόσωπο του Σύριζα, ή μήπως πολιτικά στηρίζεις τον Σύριζα;

        13. μεταβατικος

          Κοίτα, ανώνυμε φίλε του ΚΚΕ, αν πει ένας συριζαίος ότι έχει ήλιο και όντως έχει, δε θα ξανασκεφτώ αν είναι αλήθεια επειδή το λέει συριζαίος, ένω το βλέπω με τα μάτια μου.
          Εν προκειμένω, το πρόβλημα δε βρίσκεται στον Αρβανίτη, αλλά στο ΚΚΕ που πιστέυει ότι η ομοφυλοφιλία είναι ανωμαλία του καπιταλισμού. Ας μην έλεγε αντιεπιστημονικές, σκοταδιστικές απόψεις το ΚΚΕ να μην του την έπεφταν οι συριζαίοι.
          Και αν μας ενδιαφέρει με ποιον υπάρχει σύμπτωση απόψεων να μας απαντήσεις, αν σε ενοχλεί που ακριβώς για κατάργηση μητρότητας και πατρότητας μιλάει και η εκκλησία και που ο ακροδεξιός Σαμαράς επικαλέστηκε την καταψήφιση του ΚΚΕ για να ξεπλυθεί και να πει «δεν είμαι ακροδεξιός και οι κομμουνιστές το καταψηφίζουν».
          Ας μην τρελαθούμε, ένα δημοκρατικό δικαίωμα είναι ο γάμος των γκέι, που μπορεί να θεμελιωθεί και στον καπιταλισμό και δε μου φαίνεται παράλογο που στο αν θα πρέπει να είναι νόμιμος έχει την ίδια άποψη ένα αστικό δημοκρατικό κόμμα. Προσωπικά θα με προβλημάτιζε αν σε ζητήματα δημοκρατικών δικαιωμάτων ήμουν στην ίδια μπάντα με την εκκλησία και τους φασίστες .

        14. μεταβατικος

          Στον ανώνυμο που από ό,τι φαίνεται σέβεται την άποψη του ΚΚΕ μ-λ και τη στάση του στο δημοψήφισμα (καλοκαιρινός φραπές), ένα αρκετά εύστοχο κείμενο για το γάμο και τη στάση των κομμάτων.
          Ενδεικτικά: «Κι όσο και αν για τα ακροδεξιά κόμματα ήταν δεδομένη η σκοταδιστική απάντησή τους, για το ΚΚΕ και στη βάση της “αιτιολόγησης” της ψήφου του σήμανε ένα ακόμη δείγμα της πολιτικής ουράς στην αστική αντίληψη των πραγμάτων και των σχέσεων που έχει ή θέλει να διαμορφώσει με την άρχουσα τάξη και την ιμπεριαλιστική ΕΕ. Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ένγκελς με την “καταγωγή της οικογένειας. »
          https://www.kkeml.gr/ps957/pshfoforia-gia-ton-gamo-omofylwn/

        15. Ανώνυμος

          To video στο σχόλιο (24/02/2024 at 15:08) ήταν από τον 902.gr. Μεταβατικέ
          Δεν νομίζω η Ράζου να είναι στέλεχος ή ο 902 να ειναι του ΚΚΕ-μλ.

          Αλλά εντάξει είχατε συνέδριο στον Σύριζα θα πάτε,/ δεν πάτε σε εκλογές θα γίνει / δεν θα γίνει ηλεκτρονική ψηφοφορία κάπου ζαλιστήκατε και κάπου τα έχετε μπλέξει.

          Καλά το πάτε

          Υ.Γ.
          Άνοιξε και το Τριώδιο

          Θα πρότεινα νέες ως προς την μορφές”κινηματικές” δράσεις όπως π.χ. παλαιότερα της νεολαίας του Σύριζα
          https://www.youtube.com/watch?v=WvNR_RWok0s

          Βέβαια το ΚΚΕ ήταν εκεί, δίπλα στο πλευρό εργαζομένων, Αλλά μάλλον δεν θα κατάλαβε το “νέο” ως προς την μορφή που τότε έρχονταν καλπάζοντας.

      2. Ανώνυμος

        Μεταβατικέ είναι γνωστό πως κόρη στελέχους πρώην κυβέρνησης των Ρεπουμπλικάνων των ΗΠΑ ήταν ομοφυλόφυλη. Λέγεται πως το στέλεχος σταματούσε ή απέσυρε διακριτικά ας τα πούμε “αντιgay” προτάσεις Ρεπουμπλικάνων για νομοσχέδιο.

        Επίσης πως και γυναίκα στέλεχος παλαιότερης Κυβέρνησης Ρεπουμπλικάνων λέγεται -δεν ξέρουμε ούτε μας ενδιαφέρει-πως ήταν και εκείνη ομοφυλόφυλη.

        Στην Αμερική αριστερά θεωρείται αυτο που στην Ελλάδα θα λέγαμε ” προς κεντροδεξιά” .

        Στην Αμερική δεν υπάρχει Μία εκκλησία (από τα βασικά που θα έπρεπε να ξέρεις) αλλά Πολλές εκκλησίες από πολύ συντηρητικές μέχρι και όπως λέτε ελαφρά προοδευτικές.

        Μόνο ένα πράγμα δεν γίνεται ανεκτό:
        Nα συνδεθεί η εκκλησία με το ταξικό πολιτικό ζήτημα. Όταν π.χ. κάποιοι Μεθοδιστές σκέφτηκαν όχι μόνο τον παράδεισο στον ουρανό αλλά να προσπαθήσουν και για τον παράδεισο στη γη ε τους “επισκέφτηκε” το FBI και το “έστριψαν” κανονικά όπως μας γράφει σε κάποιο βιβλίο του ο Βασίλης Ραφαηλιδης.

        Οι Usa είναι από τις λίγες χώρες στον Κόσμο που δεν γιορτάζουν την Εργατική Πρωτομαγία και φυσικά όχι τυχαία. Ήταν στον 19ο αιώνα την Πρωτομαγιά η πρώτη χώρα που εμφανίστηκε από τους εργάτες η διεκδίκηση του 8ωρου και οι προβοκάτσιες που έγιναν στην συγκέντρωση. Ήταν η χώρα που εκτέλεσε τους Σακο και Βανστέτι όχι γιατί δήλωναν αναρχικοί αλλά γιατί δρούσαν στο εργατκο κίνημα σαν κομμουνιστές φορτώνοντας τους μια προβοκάτσια.

        Ήταν η πρώτη χώρα που εμφανίστηκε μετά απο σφαγή εργατών το σύνθημα “με ποια πλευρα είσαι” (which site are you on) το οποίο έγινε και τραγούδι. Αυτό που λέει το ΠΑΜΕ -και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε- ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες.

        Ήταν από τις πρώτες χώρες που οι εργατες της λόγω της Οικονομικής Κρίσης του 1929-1933 πήγαν στην Σ.Ε με ΓΓ τον Στάλιν. και μάλιστα έφτιαχναν και ομάδες μπέιζμπολ!

        Όπως σου έγραψαν και ποιο πάνω ο διαχωρισμός γίνεται στο ταξικό και όχι στο κρεβάτι. Κριτική κάνουμε στην πολιτική που εφαρμόζει το πρόσωπο, όχι στο τι κάνει στην προσωπική του ζωή το πρόσωπο. Ο πολιτικός “διαχωρισμός” με βάση το κρεβάτι αποδείχθηκε και με παραδείγματα που σου παρατέθηκαν σε άλλα σχόλια πως είναι εκτός πραγματικότητας.

        Πανω στον δικαιωματισμό σας “μπλεχτήκατε”

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ντενεκεδένιο μέλος του ΚΚΕ οι ρεπουμπλικάνοι και οι ντέμοκρατς, καπιταλιστικά κόμματα ειναι, συνεπώς στο έμφυλο θα έχουν καπιταλιστικές προσεγγίσεις και πολιτικές! Τι περίμενες βρε έρμο;

          Είτε θα ποινικοποιουν την ομοφυλοφιλία και θα την κυνηγάνε, είτε θα την θεοποιιυν, αποκοπτοντας την από την κοινωνική της διάσταση για να την κάνουν φιλελε δικαιωματισμο και να την εντάξουν στην καπιταλιστική νοηματοδότηση του Κοινωνικού: εμπόρευμα, ατομισμός κλπ.

          Ξανα: Τι περίμενες βρε έρμο; Και γιατί το ΚΚΕ υιοθέτησε και προωθεί την σκοταδιστική πουριτανικη αντίληψη για το έμφυλο;

        2. Ανώνυμος

          Φρασεολογία όπως : “Ντενεκεδένιο μέλος του ΚΚΕ” και άλλα παρόμοια,όχι μόνο δεν δικαιώνουν, αλλά μειώνουν τον εκφραστή τους και κατεβάζουν το επίπεδο σε πεζοδρομιακο.
          Το ξαναειπα και θα το επαναλάβω: αποδεικνύεται ότι η βία είναι εγγενής στα άτομα που προβάλουν την gay calture.
          Keep going όπως σου αρέσει να λες και θα μπαταρειςεο ίδιος την υπόθεση σου.

        3. Ανώνυμος

          Μόνο και μόνο που καταφεύγετε σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς δείχνει πως χάσατε την ψυχραιμία σας. Μέλος σου ξαναέγραψα δεν είμαι. ΕΣΥ δεν μας γράφεις τι ψηφίζεις, τι στηρίζεις. Και σίγουρα δεν είσαι ΝΑΡιτης

          Δεν διαψεύδεις τίποτα από ότι έγραψα. Άρα να υποθέσω πως συμφωνείς;

          Τα στοιχειώδη δεν ξέρετε για τις βασικές αρχές της πολιτικής στις ΗΠΑ, η κριτική σας μάρανε,. Λοιπόν στις ΗΠΑ υπάρχουν δύο κόμματα. σε μια συσκευασία όπως γράφει ο Σοσιαλδημοκράτης σκηνοθέτης Μάικλ Μούρ
          Για αυτό βλέπετε Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές να ψηφίζουν νομοσχέδια των Δημοκρατικών και αναποδα

          ΟΙ Δημοκρατικοί είναι αυτό που θα λέγαμε κοινωνικά φιλελεύθερη ΝΔ

          Δεν ήξερα πως είναι “σκοταδιστική” η άποψη του ΚΚΕ που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το τί είναι καλύτερο για ένα παιδί. Τα παιδιά στις Σοσιαλιστικές χώρες – Λαϊκες δημοκρατίες ήταν προνομιούχοι πολίτες

          Καταφέρατε χωρίς να το θέλετε να ουδετεροποιείται ψηφοφόρους της ΝΔκρατίας προς το ΚΚΕ αν κρίνω από τον περίγυρο μου΄. Λαμπρά

          Το “αόρατο χέρι” της ιστορίας τελικά σας αναγκάζει πάνω στις μανούβρες σας να φέρνετε πιο κοντά την προοπτική της “Λαϊκής Εξουσίας”.

          Δυστυχώς για εσάς από την περίοδο της πανδημίας, ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται περισσότερο για το τι λέει το ίδιο ΚΚΕ και διαβάζει κατευθείαν 902, Ριζοσπάστη χωρίς τηλεοπτικούς ή άλλους μεσάζοντες

          Καλά το πάτε.

        4. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          23/02/2024 at 08:57, δεν φταίμε εμείς που είναι ντενεκεδες τα μέλη του ΚΚΕ που εδώ μέσα προωθούν την συστημική γραμμή του ΚΚΕ για το έμφυλο.

          Μόνοι σας τα λέτε. Keep going στον πάτο…

        5. Ανώνυμος

          Keep going στον πάτο…
          Τους μόνους που θα δικαιώσετε είναι την ακροδεξιά. Που θα έλθει σαν σωτήρας της κοινωνίας και θα καταργήσει τον νόμο σας.
          Keep going…

        6. Ανώνυμος

          Σαν άλλος φιλος του ΚΚΕ, θα σου επισημάνω πως το ΚΚΕ “φίλε” μου που κάνεις το σχόλιο (23/02/2024 at 13:58) έχει συγκεριμμένες πολιτικές θέσεις.
          Είναι κατά κάθε ρατσιστικής διάκρισης σε θέματα θρησκείας καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού και έχει ψηφίσει και τα σχετικά νομοσχέδια.

          Με τι δεν ασχολείται.
          Δεν ασχολείται με “πάτο” ή “πάτους”. Επίσης δεν ασχολείται με την διαχείριση “μπροστινών” ή τα “πισινών” του καθενός. Η “ειδικότητα” αυτή έχει αφεθεί ελεύθερα και “δικαιωματικά” σε άλλους που μάλλον έχουν μπερδέψει την πολιτικοποίηση, τις πολιτικές θέσεις ενός κόμματος, με τις “προτιμήσεις” ή δικές τους ή φίλων τους.

  12. Raziel

    Για ομοφοβικό παραλήρημα καταγγέλλει τον γραμματέα του ΠΑΜΕ, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πατρών, και πρώην υποψήφιο βουλευτή Αχαϊας με το ΚΚΕ, Δημήτρη Αγγελόπουλο, η παράταξη του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρου Πάτρας «Εργατική Ενότητα Ανατροπή», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσε που εξέδωσε.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι Βανέσα Αλιχού και Γιώργος Παπασπυρόπουλος καταγγέλλουν ότι στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚΠ το προηγούμενο Σάββατο, με θέμα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το στέλεχος του ΠΑΜΕ που είναι και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου, «δήλωσε εντός πρακτικών ότι οι gay και οι λεσβίες εκπορεύονται από το κράτος των Βρυξελλών και αποτελούν όργανα του καπιταλισμού».

    Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επικοινώνησε προχθές με τον Δημήτρη Αγγελόπουλο, ο οποίος δεν διευκρίνισε εάν είπε ή όχι τα παραπάνω. Περιορίστηκε να δηλώσει μόνο τα εξής: «Δεν υπάρχει τίποτα. Ουδέν σχόλιο. Με αυτό θα ασχοληθώ τώρα; Εμάς, αυτό που μας απασχολεί είναι η οργάνωση της απεργίας και τίποτα άλλο»

    https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/404731_ergatiki-enotita-anatropi-omofobiko-paralirima-toy-grammatea-toy-pame

    Τώρα το πρόβλημα εδώ είναι ότι αυτός ο φαιοκόκκινος ρατσιστής είχε την πλήρη κάλυψη ΠΑΜΕ-Περισσού. Διότι όταν χαρακτηρίζεις μία ολόκληρη κατηγορία ανθρώπων (μαζί και προλεταριάτο) με κριτήριο τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις σαν εχθρούς της εργατικής τάξης εφόσον αυτοί…εκπορεύονται από τον…ιμπεριαλισμό και το κεφάλαιο όπως ισχυρίζεσαι μιλάμε για ΡΑΤΣΙΣΜΟ καραμπινάτο.

    Αυτό αποδεικνύει πόσο βαθιά ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ είναι η ηγεσία του Περισσού. Βασικά αυτό που λένε στους ΛΟΑΤΚΙ εργαζόμενους είναι “Να μην βγαίνετε μπροστά στους αγώνες σαν ΛΟΑΤΚΙ εργαζόμενοι αλλά σαν…εργαζόμενοι σκέτο. Το άλλο κρύψτε το διότι η…ΕΕ, οι ΗΠΑ, ο ιμπεριαλισμός, το κεφάλαιο προωθούν και εργαλειοποιούν την ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα”.

    Αυτό είναι τόσο ρατσιστικό όσο και το “δεν είμαστε ομοφοβικοί, δεν μας ενδιαφέρουν οι σεξουαλικές τους προτιμήσεις ή τι κάνουν στο κρεβάτι τους αλλά να μην προκαλούν, να μην μιλάνε για δικαιώματα”.

    Όχι ο ΛΟΑΤΚΙ εργαζόμενος δεν θα παλέψει μόνο για τον μισθό του ή για την δουλειά του θα παλέψει για ΚΑΘΕ του δικαίωμα στην ζωή. Θα διεκδικήσει και αυτός το δικαίωμά του στην οικογένεια, το δικαίωμά του το παιδί του να έχει ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα με λίγα λόγια θα παλέψει για ΙΣΟΤΗΤΑ στην ζωή με τον ετεροφυλόφιλο ταξικό αδερφό του όπως έκαναν κάποτε οι γυναίκες, όπως έκαναν οι Αφροαμερικάνοι, όπως κάνουν οι εργάτες μετανάστες. Και οι ετεροφυλόφιλοι εργαζόμενοι οφείλουν να τον υποστηρίξουν.

    Έτσι χτίζεις αντιφασιστικό μέτωπο, έτσι καταπολεμάς τον φασισμό πραγματικά. Στην τελική τους αγώνες του αμερικάνικου λαού το 2020 με αφορμή την δολοφονία του Φλόιντ τους καπηλεύτηκε ο Μπάϊντεν για να βγει. Μήπως δεν έπρεπε να βγει ο λαός στους δρόμους για να φωνάξει ενάντια στον ρατσισμό και την κρατική καταστολή; Να θυμηθούμε τον Τζέφρυ που…έκλαιγε από τα δακρυγόνα με αφορμή τις διεκδικήσεις των αγροτών;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Το πρόβλημα είναι ότι το μεν κκε πριωθτι σκοταδιστικό πουριτανικο λόγο για το έμφυλο, ο δε ΣΥΡΙΖΑ προωθεί φιλελε δικαιωματίστικο λόγο

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ανώνυμος 23/02/2024 at 02:15 …και οι ταξικοί φωταδιστές μας δεν ξέρουν τι να διαλέξουν!

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Βλέπω raziel πως ενδιαφέρεσαι για όλους τους εργαζόμενους άρα και με εκείνους με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό” με την προπαγάνδα που κάνεις για την απεργία στις 28/02/2024 ένα χρόνο μετα τα Τέμπη.

      Τελείως τυχαία όλα παραμονή απεργίας.
      Τελικά σχεδόν όλοι είτε το θέλετε είτε όχι για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη δουλεύετε

      Το εργατικό κέντρο Πάτρας και λόγω Δημοτικής αρχής της Πάτρας δέχεται συνέχεια πολιτικές επιθέσεις.
      Πρώτα από όλα να διευκρινιστεί το τι λέχθηκε. Να πάρει π.χ. η ίδια η ΕΦΣΥΝ τηλέφωνο. Δύσκολο είναι; Γιατί δεν πήρε τηλέφωνο η μεγάλη “δικαιωματική” εφημερίδα;

      Αν υπάρχουν εντός πρακτικών σίγουρα θα υπάρχει το ΑΚΡΙΒΕΣ κείμενο κάπου γραμμένο.Αυτοί που κάνουν την καταγγελία, μπορούν να πάρουν αντίγραφομε όλητην παράγραφο. Το έκαναν;

      Να θυμίσω πως τα pride έχουν την στήριξη και από Πρεσβείες. Και πως αρκετοί ομοφυλόφυλοι είναι κατά των pride

      Μου έχουν λείψει τα παλιά ιστορικά της Ελευθεροτυπίας όπως και της ΕΦΣΥΝ ως φυσικά ατομικές γνώμες π.χ.τη γνώμη που είχαν για την Οκτωβριανή επανάσταση ως ατομική γνώμη βέβαια

      Υ.Γ.
      Ευκαιρία να πάτε σε κανενα ΣΚΑΙ και για να μιλήσετε. Όπως έκανε π.χ. η “Αυτοοργάνωση ζώνης Περάματος” κατά του σωματείου Μετάλλου στη Ζώνη..

      Πάρτε και το λινκ
      “Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ρήμαξαν τον Πειραιά”
      17.06.2010
      https://www.skai.gr/news/greece/oi-apergiakes-kinitopoiiseis-rimaksan-ton-peiraia

      Σας δίνω και ιδέες

      Reply
      1. Raziel

        Ανώνυμε μην ξεφτιλίζεσαι άδικα:

        “Τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος στη νέα σύντομη δήλωσή του:

        Στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με θέμα την αυριανή απεργία και μιας έντονης αντιπαράθεσης και διένεξης που υπήρξε για το ζήτημα αυτό, ειπώθηκαν απ’ τη μεριά μου ατυχή και λαθεμένα σχόλια που δεν συνάδουν με τους αγώνες και τις θέσεις της συνδικαλιστικής παράταξης που εκπροσωπώ. Πολύ περισσότερο δεν έχουν καμία σχέση με τις πάγιες, διατυπωμένες θέσεις του ΚΚΕ και τη δράση του, που αντιπαλεύει ομοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις.”

        https://pelop.gr/patra-mazeftike-o-dimitris-angelopoulos-gia-tin-atychi-dilosi-tou/

        Βλέπεις; Εάν δεν υπήρχε ζήτημα γιατί να…απολογείται; Προφανώς αφού έγινε ντόρος, όλοι έπεσαν πάνω του και ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ έκαναν ώστε να αναγκαστεί τελικά να τα μαζέψει. Όχι τίποτα άλλο γιατί εκθέτει το κόμμα του βασικά το ξεσκεπάζει, αποκαλύπτει την αληθινή φύση του και αν προσέξεις λίγο καλύτερα την “απολογία” του αυτό κάνει, προστατεύει το κόμμα του.

        Το ερώτημα όμως παραμένει γιατί δεν βγήκε ο Περισσός από την πρώτη στιγμή να διαχωρίσει την θέση του και να καταδικάσει τις επαίσχυντες ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ απόψεις του; Ακριβώς αυτή η ανοχή, η στάση σας στα ζητήματα αυτά (σύμφωνο συμβίωσης, γάμος κλπ) όπως και η σιωπή σας στα εγκλήματα του ΠΟΥΤΛΕΡΙΚΟΥ καθεστώτος σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ αποδεικνύουν ότι είστε βαθιά, στον πυρήνα σας ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ. Ειδάλλως θα είχατε ήδη καταγγείλει τον Πούτλερ για την πολιτική του απέναντι στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Άρα ΤΑΥΤΙΖΕΣΤΕ 100%.

        Εάν κάνω λάθος παρέθεσέ μου μία ανακοίνωση στην οποία ο Περισσός καταγγέλει την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ καταστολή του πουτλερικού καθεστώτος. Μία θέλω, μία.

        ΣΕ ΠΡΟΚΑΛΩ!!!

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Καταγγελίες γίνονται πολλές από καθένα Raziel. Το ζήτημα είναι αν ισχύουν.
          Το σχόλιο στις 23/02/2024 at 08:34 βάζει κάποια λογικά βήματα που έπρεπε να γίνουν για να διαπιστωθεί η βασιμότητα της καταγγελίας. Έγιναν;

          Όταν το ΕΚ Πάτρας βγάζει απόφαση για απεργία παρακάμπτοντας και “στεναχορώντας” την ΓΣΕΕ που δεν κήρυξε απεργία στις 28 Φεβρουαρίου. κάποιοι θα αντιδράσουν

          Το ΚΚΕ παραμένει το μοναδικό Κόμμα στην Ελλάδα που έκανε αντιπολεμική συγκέντρωση στην Ρώσικη Πρεσβεία. Οι άλλοι “άφαντοι”.Γιατί άραγε;

  13. Raziel

    “Δεν ήξερα πως είναι “σκοταδιστική” η άποψη του ΚΚΕ που ενδιαφέρεται πρωτίστως για το τί είναι καλύτερο για ένα παιδί. Τα παιδιά στις Σοσιαλιστικές χώρες – Λαϊκες δημοκρατίες ήταν προνομιούχοι πολίτες”

    Ε ναι και θέλετε να τιμωρήσετε τα παιδιά των ομοφυλόφιλων. Γι’αυτό και ΔΕΝ θέλετε να αναγνωρίζονται ΙΣΟΤΙΜΑ με τα υπόλοιπα παιδιά. Επειδή δεν σας αρέσουν οι επιλογές των γονιών τους θέλετε να την πληρώσουν τα παιδιά τους, τα μισείτε, τα σιχαίνεστε. Και δεν ντρεπόσαστε κιόλας που έχετε το θράσος να μιλάτε για…προστασία παιδιά.

    ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΙ!!!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ώς άλλος φίλος του ΚΚΕ διαπιστώνω πως σε πολιτικό επίπεδο έχετε κατά το λαϊκο πολιτικά “σαλτάρει”. Σε σημείο δεν μπορείτε να κατανοήσετε μία απλή πρόταση. Λυπάμαι αλλά ο γραπτός σου λόγος Raziel δεν προσφέρεται για πολιτική ανάλυση

      Αναμενόμενο για τους “άφαντους” στις απεργίες στους αγρότες στους φοιτητές στο ειρηνικό αντιπολεμικό κίνημα. Μπορείτε να πάτε στον ΣΚΑΙ να μιλήσετε για τις απεργίες του ΠΑΜΕ στα λιμάνια που διώχνουν τα πλοία

      Reply
  14. Raziel

    Προς Ανώνυμο 24/02/2024 at 14:35

    Σου παρέθεσα την…απολογία του ίδιου του Αγγελόπουλου. Επομένως η καταγγελία ΙΣΧΥΕΙ προς μεγάλη σου απογοήτευση. Τα έχεις χάσει γιατί δεν ξέρεις πως να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα. Είναι δύσκολη η θέση σου καταλαβαίνω.

    Όταν κάνεις πορεία έξω από την Ρωσική πρεσβεία και σε ακούνε οι πουτινικοί να καταγγέλεις τον πόλεμο του θύματος επειδή αρνείται να επιτρέψει στον θύτη να το κατασπαράξει τότε να ξέρεις ότι αισθάνονται τρισευτυχισμένοι που ένα “κομμουνιστικό” κόμμα καταδικάζει την χώρα στην οποία επιτέθηκαν βάναυσα για να της φάνε εδάφη. Επιπλέον όταν θεωρείς σαν μεγαλύτερο πρόβλημα ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ ενώ είναι η Ρωσία που διεξάγει έναν ΑΔΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ πόλεμο, είναι η Ρωσία που παραβιάζει την εδαφική-εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, είναι η Ρωσία που ΣΦΑΓΙΑΖΕΙ τον ουκρανικό λαό, είναι η Ρωσία που αρπάζει εδάφη ουκρανικά δια της βίας με λίγα λόγια είναι η Ρωσία και όχι η Δύση που διεξάγει σε βάρος του ουκρανικό λαού ιμπεριαλιστικό-εγκληματικό πόλεμο τότε σίγουρα ο θύτης αισθάνεται ανακούφιση που έχει έναν πολύτιμο σύμμαχο από τα “αριστερά”.

    Οι Ρώσοι ιμπεριαλιστές γνωρίζουν επίσης ποιος πήγε χέρι-χέρι με ΝΑΖΗΔΕΣ και άλλους φασίστες το 2014 στην Κριμαία για να “νομιμοποιήσουν” την κατοχή της περιοχής από τους Ρώσους διαμελιστές. Επομένως δεν έχουν να φοβηθούν το παραμικρό από εσάς. Το πιο σημαντικό οι Ουκρανοί στην χώρα μας βλέπουν ποιος στέκεται πραγματικά απέναντι στην εισβολή του Πούτιν όταν διαδηλώνουν για την χώρα και τον λαό τους όπως και χθες για ακόμη μία φορά και βλέπουν ότι το κόμμα σου ΔΕΝ στέκεται αλληλέγγυο δίπλα τους όπως και οι “μλ”, τρότσκες, ανταρσαίοι, ψευτοαναρχία και δεν συμμαζεύεται.

    Αλήθεια συριζαίοι και μπαρουφάκηδες που τους κατηγορείτε ότι είναι φιλοδυτικοί γιατί άραγε δεν στέκονται και αυτοί αλληλέγγυοι στους Ουκρανούς;

    ΟΕΟ;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      raziel απολογία δεν υπάρχει. Ο φιλοκκες στο αχόλιο 24/02/2024 at 14:27 στο επισημαίνει. Στο μυαλό σου βρίσκονται όλα αυτά.

      Ούτε πρακτικά φέρατε ούτε καν το στοιχειώδες τηλέφωνο δεν φαίνεται να έγινε από την ΕΦΣΥΝ για την “είδηση”. Απλά την μεταφέρει. Εντάξει η Πάτρα δεν βρίσκεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού
      Και βλεπεις ακόμα και οι Συριζαίοι που σχολιάζουν στο pandiera, δεν “σηκώνουν” το θέμα. Άρα;

      Στα υπόλοιπα μία παρέμβαση στο ΣΚΑΙ έχει λείψει για τις “εξαλλοσύνες που κάνει το ΠΑΜΕ στα λιμάνια” (αλλουνού είναι αυτό) και πως “το ΠΑΜΕ διώχνει τα πλοία”

      Καλά το πάτε

      Reply
      1. Raziel

        Σου αρέσει να ρεζιλεύεσαι έτσι; Είσαι όμως μαζοχιστής. Πάρτο και από ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ:

        «Στο πλαίσιο μιας συνεδρίασης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με θέμα την αυριανή (σ.σ. σημερινή) απεργία, και μιας έντονης αντιπαράθεσης και διένεξης που υπήρξε για το ζήτημα αυτό, ειπώθηκαν απ’ τη μεριά μου ατυχή και λαθεμένα σχόλια, που δεν συνάδουν με τους αγώνες και τις θέσεις της συνδικαλιστικής παράταξης που εκπροσωπώ. Πολύ περισσότερο δεν έχουν καμία σχέση με τις πάγιες, διατυπωμένες θέσεις του ΚΚΕ και τη δράση του, που αντιπαλεύει ομοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις»

        https://www.rizospastis.gr/story.do?id=12255311

        Λες και ο Ριζοσπάστης να γράφει…ψέματα; ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ανοιχτά.

        Α ρε κακόμοιρε πως σας κατάντησε η ηγεσία του Περισσού. Ούτε στοιχειώδη αξιοπρέπεια.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Οκ.Άρα γιατι επιμένεις raziel;

          Αυτοκριτική έκανε ο άνθρωπος και, όχι απολογία. Δεν τον κάλεσε κανένα δικαστήριο, ή πειθαρχικό όργανο (αυτό σημαίνει απολογία). Και μπράβο που την έκανε

          Υ.Γ.
          Την αξιοπρέπεια να ψάξεις να την βρεις στις πολιτικές συνδικαλιστικές παρατάξεις που λένε πως το “ΠΑΜΕ διώχνει τα πλοία από τα λιμάνια”

  15. Ανώνυμος

    Για να μην “μπιπ” την κάθε συζήτηση, θα πρότεινα να έχουν οι διαχειριστές του Pandiera ένα άρθρο μόνο για το ΚΚΕ.

    Π.χ. προτείνω τίτλο 50-100-500 λόγοι που δεν γουστάρετε το ΚΚΕ

    Άλλο ένα για το ΠΑΜΕ

    Και άλλο ένα για τον Στάλιν

    Εκεί να βγάζετε το άχτι σας και να σας απαντούν οι φίλοι του ΚΚΕ κυρίως με άρθρα από Ριζοσπάστη 902 κομεπ

    Τι λέτε;

    Reply
  16. Raziel

    Για τον Ανώνυμο 26/02, 14:11

    Επιμένω γιατί παρουσιάζεις το μαύρο άσπρο μόνο και μόνο για να ξεπλύνεις το κόμμα σου. Φυσικά και θα έκανε “αυτοκριτική” εφόσον ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΗΚΕ και το θέμα βγήκε στην δημοσιότητα έστω και αν οι δυνάμεις που το κατήγγειλαν το έκαναν καθαρά υποκριτικά γιατί και τους συριζαίους αντιφασίστες δεν τους λες. Έπρεπε να προστατεύσει και το κόμμα του.

    Όμως αυτό δεν αλλάζει την ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ, ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ δήλωσή του. Που δεν θα την έκανε ΠΟΤΕ ένας άνθρωπος κατά τα άλλα “ταξικός αγωνιστής” και ακόμη περισσότερο κομμουνιστής. Και ξαναρωτάω γιατί δεν υπήρχε αντίδραση από τον Περισσό από την πρώτη στιγμή; Γιατί σιώπησε;

    Και δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζεται ΧΥΔΑΙΑ:

    https://www.huffingtonpost.gr/entry/patra-melos-toe-pame-ekane-sexistiko-scholio-yia-ten-proedro-toe-eryatikoe-kentroe_gr_5a299df7e4b03ece030108e3

    Ε εντάξει μία, δύο ε δεν μου φαίνονται και τόσο…ατυχείς οι δηλώσεις του αγαπητέ. Εγώ εδώ βλέπω συγκεκριμένη πολιτική σκέψη. Πάντως όχι κομμουνιστική. Ούτε καν δημοκρατική.

    Συνεχίζεται…

    Reply
  17. Raziel

    Όσο αφορά τα λιμάνια. Δεν θα σου απαντήσω σαν εκπρόσωπος ούτε της Αυτοοργάνωσης γιατί πολύ απλά δεν είμαι (καμία σχέση εκπαιδευτικός είμαι), ούτε της ΟΑΚΚΕ της οποίας ούτε μέλος είμαι, ούτε καν ψηφοφόρος. Άρα και δεν αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ για κάτι που δήλωσε ένα μέλος της Αυτοοργάνωσης.

    Θα πω όμως την άποψή μου σχετικά με το ζήτημα της Ζώνης και του Περάματος. Οι απεργίες που στόχο έχουν την αύξηση του μεροκάματου και την βελτίωση των συνθηκών δουλειάς ή μέτρα ασφαλείας είναι ΟΛΟΣΩΣΤΕΣ και τις υποστηρίζω. Εδώ όμως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ουσιαστικά ΠΡΟΒΟΚΑΡΑΝ τους αγώνες αυτούς. Πως; Με την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ απαγόρευση πχ του απόπλου επισκευασμένων καραβιών. Αυτή δεν είναι κίνηση που στρέφεται ενάντια στον ιδιοκτήτη του μέσου παραγωγής αλλά πρώτα και κύρια εναντίον του πελάτη. Φυσικά όταν αυτό γίνεται για χρόνια κάποια στιγμή, όπως και έγινε τελικά, θα στραφεί και ενάντια στον εργάτη γιατί πολύ απλά ο χώρος εργασίας, το μέσο παραγωγής ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ οικονομικά αφού ποιος νοήμων άνθρωπος θα δεχτεί υπό τέτοιες συνθήκες να ναυπηγούνται και να επισκευάζονται τα καράβια του οπότε 0 δουλειές, 0 μεροκάματα άρα ΜΕΙΩΣΕΙΣ μισθών, ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ των συνθηκών εργασίας και ΑΝΕΡΓΙΑ.

    Εκεί που διαφωνώ ριζικά με τον Ιωαννίδη, το μέλος της Αυτοοργάνωσης που έδωσε την συνέντευξη στον ΣΚΑΪ είναι ότι στοχοποίησε γενικά τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Προφανώς και αυτό είναι όχι φάουλ, πέναλτυ και κόκκινη κάρτα απευθείας. Δεν μπορούμε να καταφερόμαστε εναντίον των απεργιών γενικά και αόριστα είτε επειδή υπάρχουν ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ δυνάμεις που τις προβοκάρουν και τις υπονομεύουν με τις πράξεις τους, είτε γιατί για ορισμένες απεργίες αποφασίζονται μορφές πάλης λαθεμένες ή ακόμα και για λάθος αιτήματα. Στο κάτω κάτω γι’αυτό και πρέπει να συγκρουόμαστε με τις δυνάμεις που συμμετέχουν ή ακόμα περισσότερο με αυτές που ηγούνται μέσα στα σωματεία και που είναι ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ αυτό σημαίνει ταξική πάλη. Προφανώς και ΔΕΝ ταυτίζομαι με αυτήν την άποψη και την καταδικάζω.

    Όμως όσο αφορά το ΠΑΜΕ και τον ρόλο του ναι εκεί θα συμφωνήσω ήταν ξεκάθαρα ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟΣ. Όλη η πολιτική του ΠΑΜΕ ήταν να ρημάξει τόσο ο Πειραιάς ώστε να παραδοθεί στο ΚΡΑΤΙΚΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ μονοπώλιο της Κίνας όπως και έγινε.

    Και μόνο η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ-ΦΙΛΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ δήλωση της Παπαρήγα το 2008 όταν συνομιλούσε…συντροφικά με τον ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΑ πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο το αποδεικνύει αυτό:

    “Εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών, βουνών, παραλιών κλπ.

    Η αντίθεσή μας δεν είναι στο ποιος θα αγοράσει, δηλαδή αν θα είναι της μίας ή της άλλης εθνικότητας. Θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι λαϊκή περιουσία και εν πάση περιπτώσει πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι γνωστό επίσης από την πλευρά της Κίνας και την ευθύνη την έχει η ελληνική πλευρά. Οταν π.χ. πουλάς, θα υπάρξουν αγοραστές και αυτό είναι φυσικό, γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς στεκόμαστε απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση – και στην προηγούμενη και στη σημερινή – που πουλάει. Δε στεκόμαστε εναντίον αυτού που κάνει την αγορά και αυτό ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις».

    Εντελώς…συμπτωματικά δηλαδή όταν είναι να αγοράσουν οι Κινέζοι δεν τους νοιάζει ποιος αγοράζει. Βέβαια όταν αγοράζουν Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικάνοι, δυτικοί δηλαδή, ξελαρυγγιάζονται. Επιπλέον δεν άκουσα ΠΟΤΕ το ΠΑΜΕ να θέτει ζήτημα για τους ναζήδες στο Πέραμα (που έχουν επίσης εξαιρετικές σχέσεις με τους κινέζους σοσιαλναζήδες) να βγουν ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ, να διαλυθεί δηλαδή το ναζιστοψευτοσωματείο τους, ούτε και μετά τις επιθέσεις τους σε βάρος των στελεχών του ΠΑΜΕ βασικά ΔΕΝ το ενόχλησε ΠΟΤΕ εδώ που τα λέμε, δεν επεδίωξε ΚΑΜΙΑ κινηματική αντιπαράθεση, δεν επεδίωξε ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ενότητα με δημοκράτες-αντιφασίστες εργάτες, εργαζόμενους και πολίτες του Πειραιά με στόχο να τους πετάξουν με τις κλωτσιές έξω από την Ζώνη.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Διαφωνείς συμφωνώνας Raziel

      Στα λιμάνια και στα ναυπηγεία και γενικά της Ν/Ζ οι εργάτες πήραν αύξηση γιατί υπάρχει ισχυρό ΠΑΜΕ.

      Τα αντιΠΑΜΕ λογικής που έλεγαν κάποιοι έφεραν γαι ένα διάστημα την φασιστική οργάνωση της χ.α. στην περιοχή. Είναι πολιτική ντροπή να γράφεις πραγματα όταν ο Πρόεδρος του Μετάλλου μαζί με άλλα μέλη του ΠΑΜΕ παραλίγο να σκοτωθούν το 2013 από επιθέσεις της χ.α.στο Πέραμα σε αφισοκολληση λίγο πριν την δολοφονία του Φύσσα

      Η αποφασιστική αντίδραση των εργατών τους έδιωξε. Για μάθε τι έγινε την επόμενη μέρα της δολοφονίας του Φύσσα με τους εργάτες της Ν/Ζ – Μετάλλου να τους “ψάχνουν”.

      Τωρα πήγαινε στον ΣΚΑΙ να συκοφαντήσεις την χθεσινή μεγαλειώδη απεργία

      Reply
      1. Raziel

        Ώστε έτσι πήραν αυξήσεις στην Ζώνη; Ε τότε το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ, ελεγχόμενο από το ΠΑΜΕ λέει ψέματα:

        “Έχουμε παραδείγματα στο κλάδο μας όπου το Συνδικάτο μας μπήκε μπροστά και μαζί με τους εργαζόμενους υπόγραψε Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις για όλους στο Θριάσιο (ΕΜΕΚ και Δημητρίου Κατασκευαστική) και έχει ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας ΣΣΕ με αυξήσεις στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη”

        https://pamehellas.gr/syndikato-metalloy-attikis-symmetechoyme-mazika-sti-geniki-syneleysi-somateioy-stis-21-flevari

        “Το τελευταίο διάστημα έχουμε καταφέρει σε 2 εργοστάσια του κλάδου να υπογράψουμε ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς των εργατών, είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια για υπογραφή νέας ΣΣΕ στη Ν/Ε Ζώνη του Περάματος…”

        https://pamehellas.gr/syndikato-metalloy-attikis-apergoyme-oloi-stis-28-flevari

        Για την Ζώνη μιλάει για…διαπραγμάτευση και…ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ υπογραφής ΣΣΕ (και όχι υπογραφή σκέτο) και αυξήσεων σε μισθούς όχι ότι έγιναν αυξήσεις. Αλλά και για τις νίκες που αναφέρονται είμαι επιφυλακτικός γιατί η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση του λιμανιού πέφτει η κοροϊδία της κοροϊδίας από τον Περισσό διότι έχει γίνει πλέον συνήθεια μετά από απεργία να μιλάτε για…νίκες, για υπογραφή ΣΣΕ, ΒΑΕ αλλά τα ίδια ακριβώς αιτήματα να επανέρχονται μετά από μερικούς μήνες και να καταγγέλετε την εργοδοσία για μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων:

        “Πέρα από τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εργαζόμενοι – όπως η ακρίβεια, η απουσία πρόσβασης σε δωρεάν και δημόσια Υγεία με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας – υπάρχουν και κάποια πολύ συγκεκριμένα, που για τους εργαζόμενους στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας είναι ζητήματα αιχμής και μπαίνουν στην προμετωπίδα των αγώνων μας.

        Ενα από αυτά είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ΒΑΕ, η οποία παρανόμως ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ με ευθύνη των COSCO, «DPort» και των εργολάβων τους, και με τις πλάτες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και όλων των προηγούμενων.

        Αλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η απουσία Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι το οποίο θα συνέβαλλε στο να πάρουμε μια ανάσα απέναντι στο κύμα ακρίβειας που έχει θερίσει όλο τον λαό. Ο μέσος μισθός των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά και η αγοραστική τους δύναμη είναι τουλάχιστον 40% χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2009 και, από την άλλη πλευρά, η COSCO ανακοινώνει κάθε χρόνο κέρδη – ρεκόρ. Παλεύουμε λοιπόν για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις, με αναπλήρωση όλων των απωλειών που είχαμε από τα μνημόνια, η οποία θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά και σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αντί για τα 15 διαφορετικά είδη συμβάσεων με εκ περιτροπής εργασία, αλλά με μόνιμη και σταθερή δουλειά.”

        https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/356709/ston-agona-gia-sse-vae-kai-metra-prostasias

        Συνεχίζεται…

        Reply
      2. Raziel

        Καταγγέλουν την Κόσκο που ΔΕΝ εφαρμόζει την ΣΣΕ που κατά τα άλλα επέβαλε…νικηφόρα το ΠΑΜΕ:

        https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/301430/kataggellei-tin-ergodosia-tis-cosco-oti-den-efarmozei-ti-sse-ston-olp

        Ενδεικτική περίπτωση για την ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ στάση του ΠΑΜΕ είναι η τριήμερη απεργία 28-30 Απριλίου το 2021 η οποία έληξε χωρίς ΚΑΜΙΑ ΝΙΚΗ δηλαδή έληξε η απεργία χωρίς υλοποίηση των αιτημάτων των εργατών και η μόνη “νίκη” ήταν ότι συμφωνήθηκε…συνάντηση εργοδοσίας, σωματείων και υπουργείου για τις 2 του Μάη. Να θυμίσουμε εδώ ότι όταν πέθανε ο πρώτος εργάτης το 2017 ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΔΕΠ ΔΕΝ προχώρησε σε απεργία ούτε καν 24ωρη. Έπρεπε να…περιμένουν μέχρι το…2018 για να “ξυπνήσουν”.

        Ένα κακόγουστο, στημένο θέατρο μεταξύ Περισσού και Κόσκο ώστε να εξαπατώνται οι εργάτες, να οδηγούνται στην πραγματικότητα σε απανωτές ήττες ώστε να χειροτερεύει η εκμετάλλευσή τους από το ΚΡΑΤΙΚΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ μονοπώλιο.

        Όσο για τους φασίστες ναι ήταν τέτοια η αντίδρασή σας που το 2013 επιτέθηκαν στους παμίτες και το…2015 μπόρεσαν άνετα να ιδρύσουν το ψευτοσωματείο τους. Εάν θέλατε να τους τσακίσετε όπως λες τότε ΔΕΝ θα τους επιτρέπατε να το κάνουν, ΔΕΝ θα το έκαναν, δεν θα μπορούσαν να το κάνουν. Το να ιδρύει ο ναζιφασίστας “σωματείο” σε χώρο εργασίας που την πολιτική κυριαρχία την έχεις εσύ, που εσύ κάνεις κουμάντο συνδικαλιστικά αλλά και πολιτικά και που κατά τα άλλα κοκορεύεσαι ότι εσύ είσαι που συσπειρώνεις και καθοδηγείς την εργατική τάξη είναι ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι τους ΑΝΕΧΕΣΑΙ. Και όλα αυτά αφού προηγήθηκε η δολοφονία του Παύλου και οι διώξεις τους. Έπρεπε να περάσει ο καιρός, να κάτσουν στο εδώλιο και να καταδικαστούν όσοι καταδικάστηκαν σε μία δίκη που σερνόταν επι σκοπού για να περιοριστεί η δράση τους και να αρχίζουν να κλείνουν τα γραφεία τους. Εντωμεταξύ αυτοί συνέχιζαν να δέρνουν κόσμο ανενόχλητοι στο Πέραμα όπως το 2018 που επιτέθηκαν σε μέλη της ΟΡΜΑ.

        Άστο ρε μεγάλε είστε εκτεθειμένοι δεν σας σώζει τίποτα. Για να μην θυμηθώ τον Σιφωνιό που τους χειροκροτούσε στην Χαλυβουργία άστο σου λέω δεν το σώζεις ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ όμως.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Σαν άλλος φίλος του ΚΚΕ να επισημάνω κάποια απλά και στοιχειώδη πράγματα

          1) Η υπογραφή συμβάσεων σημαίνει κυρίως αυξήσεις μείωση σε ωράριο και μέτρα προστασίας

          2) Το Σωματείο στην Χαλυβουργική κατήγγειλε την επίσκεψη της χ.α.
          ” «Το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας καταγγέλλει την προσπάθεια της Χρυσής Αυγής και διάφορων άλλων ομάδων να προβοκάρουν, να συκοφαντήσουν και να αμαυρώσουν τον ηρωικό αγώνα μας.”
          https://pamehellas.gr/4095740960-2

          3) Δεν φταίει το ΠΑΜΕ αν οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν όσα υπογράφουν ή όσα υπόσχονται έχοντας φυσικά τις εκάστωτε κυβερνητικές πλάτες ή προσχηματικούς νομικίστικους λόγους. Το ΠΑΜΕ θα είναι στο πλευρό των εργατών και παλεύει μαζί τους για να υλοποιηθούν όπου δεν έχουν υλοποιηθεί τα συμφωνημένα.

          4) Εκείνοι που δεν ήθελαν το ΠΑΜΕ στην Ν/Ζ – Λιμάνια ήταν εφοπλιστές(μίλησε επίσημα τουλάχιστον ένας κατά του ΠΑΜΕ ) η χ.α. και διάφοροι με το προσωπείο του “αριστερού” ή της “αυτοργάνωσης”

          Για να προσθέσω στον 29/02/2024 at 13:56 οι τότε συλλήψεις του 2013 κατα κάποιο τρόπο “προστάτεψαν” τους της χ.α από τα χέρια του κόσμου των εργατικών σωματείων.

          Τώρα ποιοι εκτέθηκαν στα μάτια ποιων το έχουν ήδη αποφανθεί οι εργάτες σε εργοστάσια σε Ν/Ζ όσο και σε λιμάνια

        2. Ανώνυμος

          Να θυμίσω, κι εγώ, συμπληρωματικά, @Ανώνυμος 02/03/2024 at 15:44, ότι πριν καμιά δεκαριά(;) χρόνια όλος ο ΑΝΤΙ-ΠΑΜΕ (αντικουκουέ…) εσμός, “αριστεροί”, αριστεριστές, και φασίστες κλπ. δ/δ, αποπειράθηκαν να στήσουν αντι-σωματείο στο ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, που, βέβαια, πήγε κουβά!
          Οι εργαζόμενοι στη Ζώνη, Πέραμα κλπ. του γύρισαν την πλάτη….

        3. Ανώνυμος

          @03/03/2024 at 13:29, συνέχεια:
          Για …λεπτομέρειες(!) εδώ!
          (Το βρήκα ψάχνοντας στους …κουβάδες! Με λίγη τύχη και χρόνο, μπορεί να θυμηθώ/βρω και μερικά ονόματα…)

        4. Μάκης από Πειραιά

          Ανώνυμε 2, δεν πας καθόλου καλά. Βρήκες μία ανακοίνωση της ΟΑΚΚΕ και μετά τσουβλιάζεις την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με τους χρυσαυγίτες; ο ρόλος σου είναι καθαρά προβοκατόρικος, η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά έχει αγώνες και θύματα στην Ιστορία της, είσαι πολύ μικρός για να ορθώσεις ανάστημα. Άντε χώσου στα υπόγεια του Περισσού και μην ξαναεμφανιστείς αρουραίε.
          Όσο για την ΟΑΚΚΕ, οι Πειραιώτες έχουμε φάει στη μάπα άπειρες απεργοσπαστικές αφίσσες της.

        5. Ανώνυμος

          Μάκης από Πειραιά δεν υιοθέτησαν όλοι οι αριστεροί του εξωκοινοβουλίου την την στάση της ΟΑΚΚΕ, αλλά αρκετοί δεν ήθελαν το ΠΑΜΕ σε Ν/Ζ και Λιμάνι. Στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα πράγματα ήταν μοιρασμένα με κλίση μάλλον προς στήριξη των αγωνων του ΠΑΜΕ

  18. Ανώνυμος

    Ο/η/το ΛΟΑΤΚΙ πρωθυπουργός της Γαλλίας Gabriel Attal επιθυμεί την αποστολή ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Προφανώς αυτός/αυτή/αυτό δεν πρόκειται να σταλεί να πολεμήσει.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μην περάσει από το μυαλό σου πως χάνουν το πόλεμο. Μάλλον το κάνει για τα “δικαιώματα” στην Ρωσία.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Και ο στρέητ/αντρουα/καλέ τι γκόμενος είσαι εσύ πρωθυπουργός της Ελλάδας, επίσης στέλνει εξοπλισμό στην Ουκρανία και επιθυμεί να μπουκάρει εκεί το νάτο. Πες μας τώρα ότι ετεροφυλοφυλοι και ομοφυλόφιλοι τάσσονται υπέρ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Σαχλαμάρα και σαλταρισμένε που μας το παίζεις και ψαγμένος.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Σαχλαμάρας/α και σαλταρισμενος /η/ο είσαι και φαίνεσαι. Εγώ δεν έβρισα κανέναν ούτε εξέφρασα καμία γνώμη. Είσαστε πολύ βίαια άτομα οι gay culture. Μόνο χαρούμενοι ( gay) δεν είσαστε. Σε αφήνω στη μιζέρια σου.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν τον νοιάζει τον καπιταλισμό ούτε τον Ιμπεριαλισμό. Την δουλειά τους να κάνει το πολιτικό προσωπικό της κάθε αστικής τάξης να αυξάνονται τα κέρδη των καπιταλιστών και με υπόλοιπα δεν πολυασχολούνται

        Reply
      3. μεταβατικος

        Και ο στρέιτ Μακρόν τα ίδια και χειρότερα λέει με τον πρωθυπουργό του. Αλλά, βρήκαν ευκαιρία αντί να κράξουν που είναι φιλοπόλεμο ιμπεριαλιστικό γεράκι, να κάνουν μπαρμπάδικα αστειάκια, λες και είπε κανείς ποτέ ότι οι λοατκι δεν μπορούν να υπηρετούν το σύστημα και να έχουν αντιδραστικές πολιτικές θέσεις.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Κανένα αστειάκι δεν πρέπει να κάνουμε με τόσο σοβαρά ζητήματα όπως η παγκόσμια ειρήνη. Δικαίως όμως ενοχλεί η αλα κάρτ ευαισθησία.
          ΄Όπως δεν ενδιαφέρει πόσο στρέιτ είναι ο αντρουά η ο Σαρκοζί (πολλά τα κουτσομπολιά για την σύντροφό του) άλλο τόσο δεν ενδιαφέρει αν ο Gabriel Attal είναι ΛΟΑΤΚΙ. Δεν χρειάζεται να το διαφημίζει, δεν θέλουμε να το ξέρουμε, δεν μας ενδιαφέρει.
          Και η υπεραντίδραση του παραπάνω σχολιαστή, μάλλον προβληματική είναι και σίγουρα αγενέστατη.

        2. μεταβατικος

          Αυτά να τα πεις στο αρχικό σχόλιο που συνέδεσε τις πολεμοχαρείς απόψεις του π/θ της Γαλλίας με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του και τα υποτιμητικά ο/η/το λες και έχει σχέση η προσφώνηση με το αν είναι γκέι κάποιος.
          Δεν ξέρω αν διαφήμισε τι είναι ο Ατάλ, αλλά τι νόημα έχει το αρχικό σχόλιο; Να μας πει για 1000στη φορά ότι και οι γκέι αστοί πολιτικοί μπορούν να είναι το ίδιο άθλιοι με τους στρέιτ αστούς πολιτικούς; Ένα επιχείρημα ενάντια σε κάτι που κανείς εδώ μέσα δεν έχει πει;
          Ναι, όντως αχρείαστη η απάντηση. Ο μέσος συνομιλητής σου έχει κοινή λογική και δεν κάνει ασόβαρες συνεπαγωγές. Ο συγκεκριμένος σχολιαστής που κάνει και ρατσιστικά αστειάκια ότι οι του gay culture (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό) είναι εγγενώς βίαιοι μάλλον ανήκει σε υποκατηγορία ανεγκέφαλων. Αστείο βέβαια ότι συνήθως για το ακριβώς αντίθετο δεχόταν εκφοβισμό οι γκέι, αλλά τι τον νοιάζει τον φίλο που επαναλαμβάνει για πλακίτσα στερεότυπα; Ακόμα και κκεδες χλέπα θα του ρίχνανε, αν τους έλεγε τέτοια.
          Και επιτέλους σταματήστε να γυρίζετε γύρω από το θέμα, που κατά τα άλλα δεν απασχολεί κανέναν και δεν είναι σοβαρό. Πέρασε ο γάμος, πάμε παρακάτω, δεν κρίνεται η έκβαση της ταξικής πάλης από το δικαίωμα να ζουν οι λοατκι με τους ίδιους όρους με εμάς τους υπόλοιπους.

        3. Ανώνυμος

          Μεταβατικέ, που το απευθύνεις το: “…Και επιτέλους σταματήστε να γυρίζετε γύρω από το θέμα, που κατά τα άλλα δεν απασχολεί κανέναν και δεν είναι σοβαρό…”
          Η κοινωνία βράζει με το θέμα και απλά δεν την αφουγκράζεστε. Τροφή για την ακροδεξιά δίνετε.

        4. Ανώνυμος

          Είσαστε ατελείωτα αφελείς αν νομίζετε ότι θα το λήξουν εδώ οι πάτρωνες. Ο Μπλίνκεν εισηγείτε να καταργήσουμε την προσφώνηση πατέρας-μητέρα. Και ότι εισηγείται ο Μπλίνκεν, γίνεται νόμος.
          Το σήριαλ θα έχει άπειρες συνέχειες.
          Δυστυχώς για σας.

        5. μεταβατικος

          Ανώνυμε 4, αναφερόμουν σε αυτούς που έλεγαν ότι το θέμα δεν απασχολεί το λαό, είναι δευτερεύον και το αναδεικνύουν σε μείζον μόνο οι «αριστερές ουρές της αστικής τάξης». Το ότι αυτοί ασχολούνται με τα της καθημερινότητας και όλοι οι άλλοι αμπελοφιλοσοφούν, όμως είναι οι ίδιοι που όπου σταθούν και όπου βρεθούν το ανοίγουν σαν θέμα ακόμα και αν δεν κολλάει.
          Η ανακίνηση του πάνω σε αντιπαράθεση της πλάκας, με παραδείγματα κοίτα ο τάδε λοατκι είναι υπέρ κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, πώς ακριβώς βοηθάει να συζητηθεί το θέμα πάνω στη σωστή του βάση;
          Αβάντα στην ακροδεξιά επίσης κάνει και όποιος αναπαράγει την ιδεολογία της ακροδεξιάς περί αφανισμού πατρότητας/μητρότητας και αδυναμίας των γκέι να μεγαλώσουν σωστά παιδιά, βάζοντας ένα κομμουνιστικό περιτύλιγμα για να πλασαριστεί και σε καινούργια ακροατήρια. Επίσης, αυτός που για να αντιπαρατεθεί στη φιλελεύθερη οπτική στο φύλο, στον προσανατολισμό κλπ αξιοποιεί την ψεκολογία της ακροδεξίας περί cyborg ουδέτερου φύλου, παγκόσμιας λοατκι ηγεσίας και λοιπές φαιδρότητες που χαρίζουν κόσμο στους «προοδευτικούς» μέσω της απαξίωσης της αριστεράς ειδικά σε κόσμο νεότερης ηλικίας.

          Ανώνυμε 5, ναι είμαστε αφελείς και δεν τη βολεύει καθόλου την «προοδευτική» αστική τάξη να συζητιέται και να μπαίνει ως κύριο θέμα στην πολιτική η πρόοδος και η συντήρηση, ειδικά να παρουσιάζεται ως υπέρμαχος της προστασίας δικαιωμάτων μειονοτήτων. Μιλάμε τους κάνετε τα μούτρα κρέας.

        6. Ανώνυμος

          Μεταβατικέ, το πρεκαριατο (έκφραση προσφιλής για την γενια των 700 ευρώ που έλεγε και ο Αλέξης) πρέπει να είναι πρεκαριατο και στη συνείδηση. Αυτό που έλεγαν οι αμετανόητοι κομμουνιστες: μορφή και περιεχόμενο. Για πιο λόγο ο Μπλινκεν, ( ο οποίος προσφάτως είναι και σε πένθος επειδή πέθανε ο Ναβαλνι – αυτός που αποκαλούσε τους μουσουλμάνους κατσαρίδες) ασχολείται με την διεμφυλικη ορολογία; Το είδους προτεραιότητα είναι αυτή; υπάρχει κανένας σοβαρός σχολιαστής να μας το εξηγήσει; προσβλέπει και αυτός εκλογικά στο ακροατήριο του 2%;

        7. Ανώνυμος

          Τα παιδιά δεν είναι …μειονότητα!
          Μόνο για τους γαϊδάρους, κοσμοπολίτες και παλιοσυντηρητικούς, που στήσαν καυγά σε ξένον αχερώνα είναι.
          Αειντε, να μου χαθείτε αμφότεροι, που βλέπετε τα παιδιά σαν …σκυλάκια!

        8. Ανώνυμος

          Ανώνυμε 8, μην βιάζεσαι γιατί θα πεις βλακείες. Μειονότητα 2% δεν είναι τα παιδιά βέβαια. Τους λεγόμενους διεμφυλικούς εννοώ.

        9. μεταβατικος

          Η σοσιαλδημοκρατία και το προοδευτικό κέντρο προφανώς έχουν κάθε συμφέρον να μετατίθεται η αντιπαράθεση σε ζητήματα ανώδυνα για το σύστημα και να στήνουν ένα ξεκάθαρο δίπολο με τη συντηρητική δεξιά και την ακροδεξία και το σκοταδιστικό λόγο τους. Με τον απάλευτο λόγο τους με τις αντωνυμίες, τσιμπάνε αντιδράσεις και πολώνουν την κατάσταση.
          Σε άλλους πιο σημαντικούς τομείς, όπως οικονομία, εξωτερική πολιτική ακόμα και ζητήματα δημοκρατίας ουσιαστικά έχουν την ίδια πολιτική και δεν μπορούν να πουλήσουν πόλωση. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η σοσιαλδημοκρατία παραπαίει παγκοσμίως.
          Σοβαρά, δεν το καταλαβαίνεις αυτό;

        10. Ανώνυμος

          Μεταβατικέ, σου είπα, έχετε μπλέξει άσχημα:
          Γκάνα: Πιθανές οικονομικές κυρώσεις λόγω νομοσχεδίου κατά των ΛΟΑΤΚΙ+
          Σε λίγο θα αρχίσουν και τους πολέμους. Όπως έκαναν και για τη μπούργκα!

        11. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          04/03/2024 at 22:34, ε και; Δηλαδή ρε φίλε, επειδή οι δυτικοί ιμοεριαλιστες κάνουν δεκαετίες τώρα επεμβάσεις και πολέμους σε τρίτες χώρες υπό το πρόσχημα της ελευθερίας και της δημοκρατίας γενικά, εμείς πρέπει να είμαστε κατά της ελευθερίας και της δημοκρατίας γενικά!

          Αυτό μας λες; ναι, αυτό μας λες! Σκέψη κουκουρουκου

    3. Ανώνυμος

      Μετά κάποιοι ειρωνευόντουσαν το άρθρο του Μάκη Παπαδόπουλου του Π.Γ. ΚΚΕ που έγραφε πως σε συνέδρια στο ΝΤΑΒΟΣ οι CEO πολυεθνικών συζήτησαν και για την “ηγεσία των ΛΟΑΤΚΙ”

      Οι πολλαπλές “ταυτότητες” βγήκαν για να αποπροσανατολίζουν από την ουσία. Π.χ.
      Ένας εκ της “ηγεσίας των ΛΟΑΤΚΙ” που τυχαίνει να είναι πρωθυπουργός της Γαλλίας μαζί με τον Στρέιτ πρόεδρο της συμφωνούν στην αποστολή στρατευμάτων της Γαλλίας στην Ουκρανία.

      Αλλάζει ο μανολιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς.

      Reply
  19. Raziel

    Για τον Ανώνυμο 02/03/2024 at 15:44:

    Στο περιστατικό με τους ναζήδες εκεί και αν είστε εντελώς εκτεθειμένοι. Τι λέει λοιπόν η ανακοίνωση του ΔΣ; Καταρχήν ΔΕΝ κάνει λόγο καν για ΝΑΖΙ εγκληματίες. Πες μου εσύ για ποιον λόγο αποκρύπτεται η ιδεολογικοπολιτική φύση των χρυσαύγουλων; Επιπλέον αυτό το δήθεν αγωνιστών είναι καθαρά προβοκατόρικο. Γιατί το θέμα είναι ότι δεν είναι αρκετά ή…πραγματικά αγωνιστές; Μα για τους κομμουνιστές και τους ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΕΣ δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα αλλά ότι είναι ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ συμμορίες που πρέπει να τσακιστούν με κάθε τρόπο.

    Δεύτερο περιμένετε να πιστέψουμε ότι ο Σιφωνιός δεν γνώριζε ποιοι είναι οι χρυσαυγίτες; Όχι μόνο δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από μεριάς του η από μεριάς των υπολοίπων αλλά τους ΧΕΙΡΟΚΡΟΥΣΕ κιόλας. Βλέπεις video manent. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για…προβοκατόρικη, ξαφνική επίσκεψη αλλά εάν ήταν έτσι τότε θα υπήρχε στοιχειώδης αντιφασιστική-δημοκρατική αντίδραση και θα τους έδιωχναν. Αντίθετα ο πρόεδρος του Σωματείου, ο ΠΑΜΙΤΗΣ και υποψήφιος κάποτε με το ψευτοκκε πρόεδρος τους ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΟΥΣΕ. Άρα δεν ήταν και πολύ…ξαφνική τελικά η επίσκεψή τους. Επιπλέον δεν νομίζω ότι θα έπαιρναν και αυτοί το ρίσκο να φάνε ξύλο πηγαίνοντας σε χώρο που σωματείο δίνει έναν απεργιακό αγώνα διαρκείας γιατί ξέρουνε ποιοι βρίσκονται επικεφαλείς συνήθως σε αυτά τα σωματεία. Προφανώς ήταν σίγουροι ότι δεν θα τους έπαιρναν με τις κλωτσιές.

    https://www.youtube.com/watch?v=47INrZByBsk

    Τέλος το όλη η Ελλάδα είναι μαζί μας που λέει ο Σιφωνιός έχοντας δίπλα τους τους μαχαιροβγάλτες μάλλον περιλαμβάνει και αυτούς όπως αποδείχθηκε από την…ξαφνική επίσκεψη. Γιατί άλλωστε να κάνει ειδική αναφορά σε Βορίδη και Γεωργιάδη; Είναι σαν να σπρώχνει τον κάθε συντηρητικό, δεξιό και ακροδεξιό ψηφοφόρο προς τους ναζήδες λέγοντας επί της ουσίας “από την μία οι μνημονιακοί, ξεπουλημένοι ακροδεξιοί και από την άλλη οι…αντισυστημικοί, αντιμνημονιακοί”.

    Συνεχίζεται…

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.