.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Βιολογία, ΚΚΕ και Επανάσταση


Γράφει ο Μιχάλης Ρίζος

Η σχέση βιολογικού-κοινωνικού είναι αντικείμενο φιλοσοφικής, οντολογικής και πολιτικής διαπάλης εδώ και αιώνες. Το τελευταίο διάστημα επανέρχεται με ιδιαίτερη ένταση και με διάφορες αφορμές (γάμος ομόφυλων ζευγαριών, παρένθετη κύηση, εμβόλια και πανδημία κλπ) δημιουργώντας αρκετές προκλήσεις και τριβές στα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα.

Εδώ θα κάνουμε μόνο μια μικρή αναφορά:

1) Ο άνθρωπος είναι και βιολογικό και κοινωνικό ον. Σε ενότητα και αντίθεση διαλεκτική ανάμεσα στη «διπλή φύση» του. Η κοινωνική του φύση, σύμφωνα με τον ιστορικό υλισμό, προέρχεται από την ικανότητα για παραγωγή-εργασία, συνειδητή δημιουργία με σχέδιο και σκοπό, που ωριμάζει μέσα από την ιστορική και διαρκώς κλιμακούμενη αλληλεπίδρασή του με το περιβάλλον, και είναι εκείνη που διακρίνει τους ανθρώπους από τα υπόλοιπα έμβια όντα.

2) Η κοινωνική ωρίμανση του ανθρώπου είναι μια δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη διαδικασία που επηρεάζει και τη βιολογία του, επεμβαίνοντας στον οργανισμό του μέσα από την κατάκτηση και εφαρμογή επιστημονικών γνώσεων. Μετασχηματίζει επομένως τη βάση από την οποία προέκυψε, την «πρώτη του φύση», υπερβαίνοντας ως ένα βαθμό και τα σχετικά όρια που αυτή θέτει.

3) Φυσικά, η κοινωνική εξέλιξη και οι κατευθύνσεις της προσκρούουν στα ταξικά όρια που θέτουν οι εκμεταλλευτικές κοινωνίες, ιδιαίτερα ο σύγχρονος ολοκληρωτικός καπιταλισμός, και που έχουν ως αποτέλεσμα να στρεβλώνουν τη σχέση κοινωνικού-βιολογικού, ατόμου-κοινωνίας, επιστήμης-εφαρμογής της, σε βάρος της εργατικής τάξης. Ακόμα και μεγάλες κατακτήσεις της σύγχρονης επιστήμης όπως πχ στον τομέα της τεκνοποίησης (υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη κύηση), έχουν μετατραπεί σε γενικευμένη εμπορευματική διαδικασία.

4) Η μεταφυσική, δογματική και όχι διαλεκτική προσέγγιση της σχέσης βιολογικού-κοινωνικού συνεπάγεται απολυτότητες υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, κάποιες φορές με επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες, που επανέρχονται στη σύγχρονη αντιπαράθεση. Είναι γνωστό ότι βασικό ιδεολογικό πυλώνα του ναζισμού αποτέλεσε η τερατώδης θεωρία περί βιολογικής ανωτερότητας της άριας φυλής που θα έπρεπε να εφαρμοστεί στο κοινωνικό πεδίο, για επιστροφή στις ρίζες της φυλετικής καθαρότητας. Το γεγονός ότι η κοινωνία και ο πολιτισμός διαμορφώθηκαν από τα (ιδιαίτερα) βιολογικά χαρακτηριστικά του προϊστορικού ανθρώπου, μπορεί να οδηγήσει στο ψευδές συμπέρασμα ότι τα κοινωνικά φαινόμενα ανάγονται στους βιολογικούς (και άρα γενετικούς) προσδιορισμούς του (βιολογικός αναγωγισμός).

Από την άλλη, η εντυπωσιακή διαδικασία της κοινωνικής εξέλιξης που αναπτύσσει φαινόμενα μοναδικά, που δεν υπάρχουν στην κοινωνική ζωή κανενός άλλου βιολογικού είδους, δίνει την ψευδαίσθηση πως ο πολιτισμός έχει μετασχηματίσει πλήρως την ανθρώπινη φύση, την έχει μηχανοποιήσει, και πως τελικά δεν έχει μείνει τίποτε το βιολογικό στο σύγχρονο άνθρωπο. Έχει γίνει ένα smart human being απόλυτα κοινωνικά καθορισμένο (κοινωνιολογικός αναγωγισμός). Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, τα πάντα είναι «κοινωνικές κατασκευές» (και κατά βάση προϊόντα υποκειμενισμού) μη υπαγόμενα σε αντικειμενικές τάσεις – νόμους κίνησης. Ο διαλεκτικός υλισμός καταργείται και τη θέση του παίρνει ο πραγματισμός.

5) Τόσο ο «βιολογικός» όσο και ο «κοινωνικός» αναγωγισμός ακριβώς επειδή εξετάζουν τα φαινόμενα απλοποιητικά και μηχανιστικά, δεν κατανοούν την έννοια της ανώτερης ποιοτικής σύνθεσης ως διαλεκτικό προϊόν μιας αντιφατικής διαδικασίας, που «είναι και δεν είναι», «μοιάζει και δεν μοιάζει» με το αρχικό δημιούργημα από το οποίο προέρχεται. Θεωρούν π.χ. ότι οι κοινωνίες είναι απλές προεκτάσεις της βιολογίας των ανθρώπων, δηλαδή της φυσιολογίας των οργάνων τους, δηλαδή των κυττάρων τους, δηλαδή του DNA τους, άρα και των γονιδίων τους. Κατ’ αυτούς τα παντοδύναμα γονίδια καθορίζουν τις κοινωνικές διαδικασίες και την κοινωνική μας θέση, είναι η μοίρα μας, το κατά πώς είμαστε πλασμένοι, το πιστοποιητικό αξιολόγησής μας (από εδώ προκύπτει π.χ. η άρνηση στο RNA εμβόλιο που θα διαταράξει την προαιώνια φύση μας). Έτσι η ευγονική μπαίνει κανονικά από το παράθυρο για τους νεογιάπηδες πραγματιστές (βλέπε απαράδεκτη θέση του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την κατά παραγγελία τεκνοποίηση), η θρησκεία, ο ιδεαλισμός και ο ανορθολογισμός από την πόρτα για τους φτωχούς.

6) Η ανθρώπινη φύση δεν είναι μόνο βιολογία και γονίδια (ευτυχώς!). Η τελευταία προσφέρει καθορισμένες δυνατότητες σε συγκεκριμένη φάση της οντολογικής εξέλιξης, αναγκαίες για να αποκτήσει ο άνθρωπος και την «κοινωνική» του φύση, απαραίτητες για μια ανώτερη κοινωνική οργάνωση. Ταυτόχρονα οι δυνατότητες αυτές τροποποιούνται από την κοινωνική παρέμβαση, και εξαιτίας της, ώστε τελικά η φύση του ανθρώπου να είναι διαδικασία μεταβαλλόμενη και όχι γραμμικά καθορισμένη. Ο άνθρωπος δεν είναι ένα άβουλο ον, μια προγραμματισμένη μηχανή που δρα με βάση κάποιους κωδικούς. Δεν προσαρμόζεται μόνο στο περιβάλλον αλλά αντεπιδρά, επιχειρεί να το αλλάξει.

7) Για τη θεωρία του κοινωνιολογικού αναγωγισμού, ο αποφασιστικός (για άλλους ο μοναδικός) παράγοντας που διαμορφώνει τον άνθρωπο είναι οι κοινωνικές επιδράσεις, η κοινωνική πραγματικότητα, γι’ αυτό και η μελέτη της ανθρώπινης ύπαρξης μπορεί να γίνει μόνο με όρους κοινωνιολογίας. Ο άνθρωπος γεννιέται tabula rasa, δίχως καμία ιδιαιτερότητα ως προς τη βιολογία του και είναι έτοιμος να δεχθεί με πανομοιότυπο τρόπο τα «αποτυπώματα» του κοινωνικού περιβάλλοντος, το είδος του οποίου είναι και το μόνο που θα καθορίσει, σε τελευταία ανάλυση, το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Όμως ο άνθρωπος ως από την φύση του έλλογο και κοινωνικό ον είναι ήδη μια ενότητα της βιολογικής του ύπαρξης και της διαδικασίας αλληλεπίδρασης με τον κόσμο, που τον «εξανθρώπισε» και τον ξεχώρισε από το ζωικό βασίλειο, είναι ήδη μια ενότητα «βιολογικού-κοινωνικού».

Η επαναστατική, κομμουνιστική αριστερά στέκεται απέναντι και στον βιολογικό και στον κοινωνικό αναγωγισμό. Και οι δύο αποτελούν αστική μέθοδο σκέψης

8) Ο άνθρωπος δεν ανάγεται στη βιολογική του ολότητα ούτε όμως το βιολογικό στοιχείο εξαφανίζεται. Σύμφωνα με το σύντροφο Ευτύχη Μπιτσάκη (2003), «η κοινωνική φύση του ανθρώπου προϋποθέτει τη φυσική και τη βιολογική του ιδιαιτερότητα, και ταυτόχρονα τις υπερβαίνει».

9) Με βάση τις παραπάνω τοποθετήσεις, θεμελιώδεις για τον διαλεκτικό υλισμό, είναι ιδιαίτερα προβληματική η θέση του ΚΚΕ για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, όπως έγινε γνωστή σε πρόσφατη απόφαση της ΚΕ του, 26/1/2024.

Παραθέτουμε τη σύνοψή της: «Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, γιατί κατοχυρώνει γονεϊκότητα σε άτομα του ίδιου φύλου, οδηγεί στον αποκλεισμό είτε της μητρότητας, είτε της πατρότητας. Θεσμοθετεί τη διπλή γονική μητρότητα ή τη διπλή γονική πατρότητα αντίστοιχα. Η έννοια της διπλής ομόφυλης γονεϊκότητας στην ουσία αποκόπτει την έννοια της γονικής ευθύνης από την αντικειμενική κοινωνική και βιολογική βάση της».

Δηλαδή το ΚΚΕ υποστηρίζει όχι μόνο την αντικειμενική, αυστηρά βιολογική ύπαρξη των φύλων αλλά και την αντικειμενική έννοια της «μητρότητας» και της «πατρότητας». Αυτές όμως είναι συνδεδεμένες με τη μορφή που ο οικογενειακός δεσμός παίρνει σε κάθε κοινωνία. Διότι ξέρουμε ότι υπήρχαν κοινωνίες που ο «πατέρας» δεν υπήρχε (όχι με την έννοια του αντρικού φύλου γενικά, αλλά με την έννοια του κοινωνικού ρόλου στην ανατροφή του παιδιού) και τα παιδιά τα μεγάλωνε η κοινότητα. Και ότι «μητρότητα» και «πατρότητα» σαν αποκλειστική ιδιότητα δύο ακριβώς προσδιορισμένων βιολογικά ατόμων δεν είναι παρά η θεωρητική ένδυση των σημερινών οικογενειακών σχέσεων, που έχουν μπει σε κρίση. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι «η αμφίπλευρη σχέση μητρότητας – πατρότητας προκύπτει από τη συμπληρωματική λειτουργία άνδρα – γυναίκας στη διαδικασία τεκνοποίησης».

Ταυτίζει δηλαδή τη γονεϊκή σχέση και ευθύνη με τη βιολογική σχέση της τεκνοποίησης. Κι αυτό τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες ή έχουν υιοθετηθεί και μεγαλώνουν με τους μη βιολογικούς τους γονείς και επομένως ακόμα και αν έχουν σχέση «πατρότητας-μητρότητας» δεν έχουν καμία σχέση με την διαδικασία της τεκνοποίησης! Η θέση αυτή είναι απαράδεκτη, οπισθοδρομική και αντιδιαλεκτική. Αν ήταν η γονική ευθύνη να είναι απόρροια της βιολογικής σχέσης θα ήταν όλα τα παιδιά ευτυχισμένα.

10) Επιπλέον, η περιφρονητική αναφορά της θέσης του ΚΚΕ περί «γονέα 1 και γονέα 2», η υπεράσπιση της «μητρότητας» και «πατρότητας», οι συχνές αναλύσεις υπέρ της αξίας της παραδοσιακής πυρηνικής οικογένειας, οι υπογραμμίσεις του για τη βιολογία και τις «αντικειμενικές συνθήκες» αποτελούν εκδηλώσεις μιας βαθύτερης και πιο στρατηγικής πολιτικοθεωρητικής προσέγγισης. Στο δίπολο βιολογία-κοινωνική φύση του ανθρώπου τοποθετείται υπέρ της πρώτης, με την έννοια μιας αντικειμενικής κατάστασης που το κοινωνικό υποκείμενο σε μικρό βαθμό μπορεί να επηρεάσει.

11) Η γονική ευθύνη είναι ζήτημα βαθιά κοινωνικό. Η σημερινή οικογένεια είναι σε βαθιά κρίση παρότι κυριαρχεί η σχέση «πατρότητας-μητρότητας» γιατί από την μια οι γυναίκες παλεύουν, και σωστά, για τη χειραφέτησή τους από το κυρίαρχο μοντέλο των έμφυλων ρόλων και από την άλλη γιατί η σύγχρονη καπιταλιστική οργάνωση της εργασίας, ο σφετερισμός του ελεύθερου χρόνου, οι ανταγωνιστικές και αλλοτριωτικές σχέσεις που εισβάλλουν παντού διαλύουν τους κοινωνικούς δεσμούς.

12) Όλο το ζήτημα για τους κομμουνιστές είναι να «απελευθερωθούν» οι ανθρώπινες σχέσεις από τα δεσμά του οικονομικού καταναγκασμού και τις προλήψεις, και να αποκτήσουν το πλήρες κοινωνικό δηλαδή ανθρώπινο περιεχόμενό τους (που ολοκληρωμένα μπορεί να γίνει στην κομμουνιστική κοινωνία) και όχι να γυρνάνε σε συντηρητικές θέσεις όπως «η διαφωνία του ΚΚΕ στην τροποποίηση του Σύμφωνου Συμβίωσης και ιδιαίτερα στην επέκτασή του στα ομόφυλα ζευγάρια απορρέει από το χαρακτήρα και την εξέλιξη του θεσμού της οικογένειας, από το ρόλο της στην αναπαραγωγή του είδους. Στη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών αντικειμενικά το παιδί –από τα πρώτα καθοριστικά χρόνια της ζωής του– αποκτά παραποιημένη αντίληψη αυτής της βιολογικής σχέσης των δύο φύλων, η οποία είναι απαραίτητο συστατικό για την ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξή του», να υιοθετούν δηλ. αντεπιστημονικές απόψεις που παρουσιάζουν την ομοφυλοφιλία περίπου σαν ασθένεια.

Πραγματικά αν ισχύουν όλα αυτά, πώς εξηγείται το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ομοφυλόφιλων ατόμων είναι παιδιά ετερόφυλων οικογενειών; Δεν λειτούργησε σε αυτά το «απαραίτητο συστατικό»;

13) Αλλά και σε άλλα ζητήματα και μέτωπα, οι αντικειμενικές συνθήκες, η «ωρίμανσή» τους παίζουν καθοριστικό ρόλο για το ΚΚΕ. Το υποκείμενο ως παράγοντας αποφασιστικής παρέμβασης, αλλαγής, ανατροπής, υποβαθμίζεται. Πάντα «είναι ανέτοιμο», «ανώριμο», «δεν έχει τις προϋποθέσεις» ακόμα και σε κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης. Οι κοινωνικοπολιτικοί συσχετισμοί αντιμετωπίζονται εν πολλοίς ακίνητοι και αμετάβλητοι, μια φωτογραφία στο αρνητικό της, και έτσι τελικά αυτό που απομένει είναι το μέτρο της «κομματικής» συσπείρωσης και ποσότητας. Όμως «οι άνθρωποι διαμορφώνουν τις συνθήκες όσο οι συνθήκες διαμορφώνουν τους ανθρώπους».*

14) Η επαναστατική, κομμουνιστική αριστερά στέκεται απέναντι και στον βιολογικό και στον κοινωνικό αναγωγισμό. Και οι δύο αποτελούν αστική μέθοδο σκέψης. Αντιμετωπίζει τη βιολογία ως δυνατότητα επίδρασης στην κοινωνική οργάνωση και όχι ως προκαθορισμένο σχέδιο τυποποιημένης δράσης. Αναγνωρίζει ότι οι εκμεταλλευτικές κοινωνίες και ο καπιταλισμός με την ταξική τους διαίρεση στρεβλώνουν εμπορευματικά την κοινωνική δράση των ανθρώπων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους. Ότι ο όποιος δικαιωματισμός των αστικών κυβερνήσεων και η όποια κάλυψη των κοινωνικών αναγκών γίνεται υποκριτικά, περιορισμένα, παροδικά και πάντα με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, την καθολική υπαγωγή των ανθρώπινων σχέσεων, της συμβίωσης, της οικογένειας, της ανατροφής παιδιών, της επιστήμης και της βιολογίας στο κεφάλαιο.

Ωστόσο, είναι επίσης εξαιρετικά υποκριτικό να μην προωθείς τη μαζική πάλη για την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών στο όνομα του ότι ο καπιταλισμός είναι εκμεταλλευτική κοινωνία ή πολύ περισσότερο να ταυτίζεις αυτή την πάλη με τον αστικό δικαιωματισμό. Η ίδια η καπιταλιστική κοινωνία γεννάει αντικειμενικά τις τάσεις εκείνες που θα την ανατρέψουν, όχι όμως προτυποποιημένα, νομοτελειακά και εσχατολογικά αλλά με την υποκειμενική δράση των οργανωμένων τάσεων χειραφέτησης της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα και διεθνώς. Ο διαλεκτικός υλισμός δεν αφορά μια παθητική αντανάκλαση του εξωτερικού κόσμου και της αντικειμενικότητάς του στο υποκείμενο αλλά μια ανώτερη διαδικασία σύνθεσης, ενεργοποίησης και αντενέργειας του υποκειμένου σε αυτόν για να τον αλλάξει. Τα αντικειμενικά δεδομένα έχουν τεθεί, από το υποκείμενο εξαρτάται …το μέλλον του κόσμου μας, η βαρβαρότητα ή η απελευθέρωση.

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

* ΜΑΡΞ 1η ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΪΕΡΜΠΑΧ

Η κυριότερη ατέλεια όλου του υλισμού ως τώρα – βάζοντας μαζί και το φοϊερμπαχικό – είναι πως το αντικείμενο, η πραγματικότητα, ο αισθητός κόσμος, γίνεται αντιληπτός μόνο με τη μορφή του αντικειμένου ή της άμεσης παράστασης (Anschauung), όχι όμως σαν ανθρώπινη υλική δραστηριότητα ή σαν πράξη, όχι υποκειμενικά. Γι’ αυτό συνέβηκε ώστε η ενεργητική πλευρά, σε αντίθεση με τον υλισμό, να έχει αναπτυχθεί από τον ιδεαλισμό -μα μόνο αφηρημένα, γιατί βέβαια ο ιδεαλισμός δεν γνωρίζει την πραγματική, τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σαν τέτοια. Ο Φόιερμπαχ θέλει υλικά, διαφοροποιημένα από τα ιδεατά, αντικείμενα, μα δεν αντιλαμβάνεται την ίδια την ανθρώπινη δραστηριότητα σαν δραστηριότητα πάνω σε αντικείμενα. Κατά συνέπεια, στην Ουσία του Χριστιανισμού βλέπει τη θεωρητική στάση σαν τη μοναδική γνήσια ανθρώπινη, ενώ την πράξη την αντιλαμβάνεται με τη βρόμικη-εβραϊκή της μορφή εκδήλωσης. Δεν καταλαβαίνει, κατά συνέπεια, τη σημασία της «επαναστατικής», της «πρακτικο-κριτικής» δράσης.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 89.17% ( 36
Συμμετοχές )



260 σχόλια στο “Βιολογία, ΚΚΕ και Επανάσταση

  1. Ανώνυμος

    Καλά κρασιά γενικά, αλλά υπάρχει ένα σημείο που έχει ψωμί: “Η σημερινή οικογένεια είναι σε βαθιά κρίση παρότι κυριαρχεί η σχέση «πατρότητας-μητρότητας» γιατί από την μια οι γυναίκες παλεύουν, και σωστά, για τη χειραφέτησή τους”.

    Συμφωνεί το ΝΑΡ με αυτή τη θέση; Η οικογένεια είναι σε κρίση γιατί οι γυναίκες παλεύουν για τη χειραφέτησή τους; Είναι ασυμβίβαστη η εύρυθμη λειτουργία μιας οικογένειας με την χειραφέτηση των γυναικών; Και μιας και μιλάμε για το θέμα των παιδιών συγκεκριμένα, υπάρχει σύνδεση κατ υμάς της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στη γονεϊκή διαπαιδαγώγηση ( https://www.amazon.ca/The-Collapse-Parenting-Treat-Grown-Ups/dp/0465048978 ) με την γυναικεία χειραφέτηση; Μάλιστα.

    Reply
    1. μεταβατικος

      Μάλλον εσύ πρέπει να απαντήσεις αν η σημερινή αστική πυρηνική οικογένεια ισοδυναμεί με κάποιο πρότυπο και σε στενοχωρεί που το χαλάει η χειραφέτηση των γυναικών ή είναι αναχρονιστικός, συντηρητικός θεσμός.
      Παιδάκια, μολογάτε χώρις ξύλο βλέπω. Όπου και να πάει το πράγμα, βγάζει μάτι η φετιχοποίηση της σημερινής μορφής της οικογένειας που είναι ιστορικά ξεπερασμένη.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Κατ αρχάς, και ομόφυλο να είναι ένα ζευγάρι με παιδιά πάλι πυρηνική οικογένεια είναι γιατί είναι ένα μοντέλο οικονομικής οργάνωσης της κοινωνίας. Πάλι δύο γονείς θα μεγαλώνουν τα παιδιά, θα τα στηρίζουν οικονομικά, θα τους αφήσουν την κληρονομιά τους. Και όπως είπε και ο Κασσελάκης “θα έχουν τη προσωπικότητά τους”.

        Κατα δεύτερον τα παιδιά χρειάζονται ντε φακτο στήριξη και καθοδήγηση στην αντροφή τους. Υπάρχει στο σήμερα, στον καπιταλισμό, κάποια καλύτερη πρόταση από αυτήν; Το γυναικείο κίνημα προτάσει μια άλλη ανώτερη μορφή; Ούτε το βλέπω και ούτε πιστεύω ότι μπορεί ο καπιταλισμός, ειδικά στην παρακμή της εποχή μας να δώσει κάτι τέτοιο. Εσύ πιστεύεις το αντίθετο; Μπορεί ο σύγχρονος καπιταλισμός να μας δώσει ανώτερες μορφές οργάνωσης της κοινωνίας; Και αν ναι, ποιες;

        Τέλος, αν η ντε φακτο και άνευ όρων διάλυση της οικογένειας είναι κάτι καλό γιατί η επόμενη φράση του συγγραφέα είναι “η σύγχρονη καπιταλιστική οργάνωση της εργασίας, ο σφετερισμός του ελεύθερου χρόνου, οι ανταγωνιστικές και αλλοτριωτικές σχέσεις που εισβάλλουν παντού διαλύουν τους κοινωνικούς δεσμούς”; Είναι καλό τελικά να διαλύσουμε στο σήμερα τον θεσμό αυτόν ή ο σύγχρονος καπιταλισμός διαλύει τους κοινωνικούς θεσμούς και άρα πρέπει να τους σώσουμε από την καταστροφική του μανία; Και τα δύο δεν γίνονται.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ρε μεγάλε, διάβασε λίγο και για το νεο κώδικα οικογενειών (και ΟΧΙ οικογενειακό κώδικα) της Κούβας, ο οποίος συζητήθηκε σε 80.000 λαϊκές συνελεύσεις σε όλο το νησί επί 4 χρόνια και η τελική του μορφή εγκρίθηκε με ποσοστό 66% σε δημοψήφισμα με 75% συμμετοχή του λαού!

          Σε αυτό το νέο κώδικα οικογενειών αναγνωρίζεται ως οικογενειακή συμβίωση κάθε μορφής συμβίωση, ετεροφυλη, ομοφυλη, κοινοβιακη αλλά και οι μονογονεεϊκες οικογένειες! Αρκεί να συγκροτειται χωρίς καταναγκασμό!

          Είδατε το νησί της επανάστασης; πάρτε κάνα μάθημα από την Κούβα και μην είστε μια ζωή ο, τι να ναι.

        2. μεταβατικος

          Δεν είμαι υπέρ της νομικής θέσπισης της ύπαρξης κι άλλων μορφών οικογένειας πέρα από την ετεροκανονική, επειδή το βλέπω σαν μέσο για τη διάλυση της οικογένειας στο σήμερα.
          Αντίθετα, αυτοί που συμφωνούν με τη λογική του ΚΚΕ περί ανικανότητας ανατροφής παιδιών από γκέι ζευγάρια, το κάνουν υπό τη λογική ότι η μόνη οικογένεια που μπορεί να αναθρέψει σωστά τα παιδιά σήμερα, πρέπει να είναι με γυναίκα και άνδρα, άρα υπεράσπισης του συντηρητικού αστικού προτύπου. Και αυτό δεν προκύπτει από πουθενά ως ανάλυση.
          Το τελευταίο είναι πολύ αφηρημένο που λες. Πώς θα διαλύσει η θέσπιση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών την παραδοσιακή οικογένεια; Δε θα τη διαλύσει, θα συνυπάρχει μαζί της, με την παρομοίως αντιδραστική πυρηνική μορφή της και αυτή.
          Αν ίσχυε αυτό που λες, από αυτούς που θα έπρεπε να ζητήσεις τα ρέστα είναι από το κκε που έλεγε μπαρούφες ότι είναι κατά του γάμου επειδή είναι ξεκπερασμένος θεσμός, άρα συνέδραμε στη διάλυση του κοινωνικού θεσμού της οικογένειας, σύμφωνα με εσένα.

  2. Χρ. Παρισης

    Γραφεις ασυναρτησιες αλλα επειδη οι γιατροι εχετε το βιτσιο να νομιζετε οτι μπορειτε να μιλατε επι παντος επιστητου, αυτο που κανεις εξηγειται . Αν ειχες καποιες πιο βαθειες γνωσεις ,παρ. χαριν για την ιστορικη εξελιξη των λεγομενων “ατομικων δικσιωματων” , κατι που προυποθετει καποια χρονια σοβαρης μελετης και οχι τις γνωστες δικολαβιστικες παρλαπιπες της μοδας για “σκληρους πυρηνες δικαιωματων”,”δικαιες δικες” και λοιπες αρλουμπες του ψευδοαριστερου “δικαιωματισμου”, σιγουρα δε θα αναπαρηγες ολο αυτο το δικαιωματιστικο σκουπιδαριο της πνευματικα διεστραμμενης “αριστερης” ελιτ της Δυσης.Θαλεγα να μελετησεις την “Κριτικη της Φιλοσοφιας του Δικαιου του Χεγκελ” του Μαρξ .

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Χρ. Παρισης
      02/02/2024 at 15:23, Χρήστο Παρίση, γιατί γράφεις ανοησίες;

      Α. ΠΟΙΟ σκουπιδαριό αστικού δικαιωματισμού αναπαράγει το κείμενο;

      Β. Εχεις αλήθεια καταλάβει πως αντιλαμβάνεται ένα κομμουνιστικό χειραφετητικό ρεύμα την σχέση ατόμου και κοινωνίας, την σχέση ατομικού και κοινωνικού;

      Γ. Μήπως θεωρείς και εσύ ως παπαδαριό που μάλλον είσαι, την ομοφυλοφυλία ως παρέκλιση, αρρώστια, ένδειξη αλλοτρίωσης του ατόμου; Ελα, πες κάτι τέτιες ανοησίες παπαδίστικου τύπου!

      Reply
  3. Ανώνυμος

    Δεκατέσαρες διανοουμενίζουσες-στομφώδεις κενολογίες και ταυτολογίες, παραχάραξη όρων του μ/λ κλπ., που απογοητεύουν κάθε σκεπτόμενο αγωνιστή του εργατικού/αντιϊμπεριαλιστικού κιν’ηματος, για να μην μιλήσουμε για κομμουνιστή.
    Αλλά, παρατηρούμε τελευταία, όλο και επανέρχεται, στην αστική/μικροαστική προπαγάνδα ο αναγωγισμός του κομμουνισμού στον Ναζισμό(!), είτε ευθέως, “δύο άκρα” κλπ., είτε “ντροπαλά”, όπως γίνεται κι εδώ (4.)
    Καθόλου καλά σημάδια.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ανώνυμος
      02/02/2024 at 17:41, παραθέτω όλο το 4 που αναφέρεις! Εάν από αυτό ΕΣΥ καταλαβαίνεις ότι επιχειρείται ταυτιση κομμουνισμού και φασισμού, είτε δεν γνωρίζεις ελληνικά, είτε δεν γνωρίζεις ιστορικό και διαλεκτικό υλισμό, είτε όντως πιστεύεις πως ο βιολογισμός είναι κάτι σωστό, οπότε ναι, δεν μπορείς να ψηφίζεις μουλου και να είσαι ναζί ταυτόχρονα. Είτε και τα 3

      Ορίστε το:

      4) Η μεταφυσική, δογματική και όχι διαλεκτική προσέγγιση της σχέσης βιολογικού-κοινωνικού συνεπάγεται απολυτότητες υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, κάποιες φορές με επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες, που επανέρχονται στη σύγχρονη αντιπαράθεση. Είναι γνωστό ότι βασικό ιδεολογικό πυλώνα του ναζισμού αποτέλεσε η τερατώδης θεωρία περί βιολογικής ανωτερότητας της άριας φυλής που θα έπρεπε να εφαρμοστεί στο κοινωνικό πεδίο, για επιστροφή στις ρίζες της φυλετικής καθαρότητας. Το γεγονός ότι η κοινωνία και ο πολιτισμός διαμορφώθηκαν από τα (ιδιαίτερα) βιολογικά χαρακτηριστικά του προϊστορικού ανθρώπου, μπορεί να οδηγήσει στο ψευδές συμπέρασμα ότι τα κοινωνικά φαινόμενα ανάγονται στους βιολογικούς (και άρα γενετικούς) προσδιορισμούς του (βιολογικός αναγωγισμός).

      Από την άλλη, η εντυπωσιακή διαδικασία της κοινωνικής εξέλιξης που αναπτύσσει φαινόμενα μοναδικά, που δεν υπάρχουν στην κοινωνική ζωή κανενός άλλου βιολογικού είδους, δίνει την ψευδαίσθηση πως ο πολιτισμός έχει μετασχηματίσει πλήρως την ανθρώπινη φύση, την έχει μηχανοποιήσει, και πως τελικά δεν έχει μείνει τίποτε το βιολογικό στο σύγχρονο άνθρωπο. Έχει γίνει ένα smart human being απόλυτα κοινωνικά καθορισμένο (κοινωνιολογικός αναγωγισμός). Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, τα πάντα είναι «κοινωνικές κατασκευές» (και κατά βάση προϊόντα υποκειμενισμού) μη υπαγόμενα σε αντικειμενικές τάσεις – νόμους κίνησης. Ο διαλεκτικός υλισμός καταργείται και τη θέση του παίρνει ο πραγματισμός.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        απολυτοτητες είτε προς τη μια είτε προς την άλλη. Πολιτικό εκκρεμές, μια ακροδεξιά, μια ακροαριστερά. Μια χαρά είναι τα ελληνικά του συντρόφου. Εσύ δεν νογας τι λες.

        Reply
  4. Ανατολικές Συνοικίες

    Χαοτικό κείμενο.Τόσο χαοτικό, που σε πιάνει πανικός όταν το διαβάζεις.
    Όταν το Πεντάγωνο θα αναλάβει την “υπεράσπιση” των ΛΟΑΤΚΙ σε κάποια χώρα (ας θυμηθούμε την προπαγάνδα με την μπούργκα πριν την εισβολή στο Αφγανιστάν) θα δούμε τι θα ψελίζει το ΝΑΡ.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ανατολικές Συνοικιες, έλεγες και ψέματα πως ήσουν στο ΝΑΡ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνεχίζεις να γράφεις παπαριές! Οι θέσεις σου είναι που έχουν οδηγήσει στο να υφίσταται η εξουσία του παπαδαριού και του ΝΑΤΟ ανόητε

      Reply
      1. Ανατολικες Συνοικίες

        Στην 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όταν προεδρείο ήταν ο αείμνηστος Τσιτσος, πεισθηκα τι σαλάτα είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ. Δεν ντράπηκα τον εαυτό μου, ντράπηκα τα παιδιά που παρακολουθούσαν τις εργασίες επειδή ακολουθούσαν τις μαμάδες τους, για το θέαμα που θα παρουσιαζαμε στα μάτια τους. Είχαν προηγηθεί τα κολλητηλικια στον Β γύρο στην Αθήνα με τον Σακελλαριδη (ήταν η φαιδρή χρονιά που υποψήφιοι ήταν ο Βαλιανατος, Ο Κακλαμάνης, Ο Σπηλιωτοπουλος και ο Σακελλαριδης, δεν συμμετείχε ο Κραουνακης γιατί είναι πολύ αξιοπρεπής ΛΟΑΤΚΙ, σουρεαλ εποχές) και λίγο μετά η νκα έκανε κολλητηληκια με τη Ν. συριζα στις φοιτητικές. Πάνω απολα οι ναρίτες διδάσκετε ήθος. Ευχαριστώ για το ανόητε. Ξέρω ότι οι ΛΟΑΤΚΙ είναι ευαίσθητα άτομα.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ελα ανατολικές συνοικίες οβερ! Για πες πότε το ΝΑΡ η η ανταρσυα έκανε κολλητιλικια με τον σακελλαριδη! Ελα γραψε, γιατί οδό γράφεις, τόσο φαίνεται ότι λες ψέματα! Περιμένουμε!

          Επίσης, για πες τι κολλητιλικια έκανε η νκα με τη ν. Σύριζα; θα οεσρι πολύ γέλιο, γιατί κανείς μπαμ από χιλιόμετρο ότι δεν ξέρεις ούτε τα βασικά, πόσο μάλλον να ήσουν στο ΝΑΡ κ την ανταρσυα!

          Κατά τα λοιπά, υπερασπίσου τον Ανθιμο καλά τα πας

      2. Ανώνυμος

        Ανώνυμος 04/02/2024 at 02:06
        Δημοτικές εκλογές Μάης 20214, ο Κωνσταντίνου στην Αυγή κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει Σακελλαρίδη στο β γύρο. Η ΚΑΕ δεν είδα να δημοσιεύσει καμμία καταγγελία. Για τη νκα, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στο κόσμο η Νεολαία να κινείται δεξιότερα του κόμματος. Για αυτό θα κινείστε πάντα εκλογικά κάτω από το 1%. Όσο για τον Άνθιμο που έχεις εμμονή, οι άντρες με φουστανια δεν βρίσκονται στη δικιά μου μεριά, αλλά στη δικιά σου.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          ΚΣΕ…ο δαίμων του πληκτρολογίου!

        2. Ανώνυμος

          Είσαι λίγο ανόητος. Α. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διεφωνησε ανοιχτά με τη θέση του ΣΕΚ για τον σακελλαριδη. Άρα, κουβάς το ένα επιχείρημα σου. Β. Η ΝΚΑ δεν συνεργαστηκε ποτέ με τη ν σύριζα. Δεύτερος κουβάς φίλε μου για σένα.

        3. Ανώνυμος

          Άντρες με φουστάνια, άντρες με παντελόνια. Τρατζικ. Οι άνθρωποι που έχουν μπέσα, φιλότιμο, τόλμη, εινσι και άντρες και γυναίκες, γκει, στρεϊτ και λεσβιες. Παρομοίως οι άνθρωποι που ειναι άτιμοι, ρουφιάνοι και υπάκουοι, είναι γκει, στρεϊτ, και λεσβιες. Μην λες ανοησίες πάντα κ πάντα.

    2. μεταβατικος

      Μάλλον το έχετε ρίξει στην ανάγνωση αναλύσεων από τους «Ενεργούς μπαμπάδες» και σας φαίνεται χαοτικό αυτό.
      Άρα, εφόσον οι Αμερικάνοι λέγανε ότι η υποχρεωτική μπούρκα είναι κακή, έπρεπε η Αριστερά να λέει ναι να μη δώσουμε δικαίωμα στη γυναίκα να ντύνεται όπως θέλει, όπως κάνετε εσείς τώρα;

      Reply
      1. Ανατολικές Συνοικίες

        θα πω ναι στην κουλτούρα του Αφγανού, του Ιρακινού, του Κέτσουα και των Αβοριγίνων, θα φτύσω την υποκρισία της δυτικής κουλτούρας που τα χωράει όλα : τον ρατσισμό, τον φασισμό και την γενοκτονία. Οι Χουθι θυσιάζονται για τους Παλαιστίνιους και αυτό για μένα είναι ο υπέρτατος πολιτισμός.
        Οι μέρες της Δυτικής κυριαρχίας στον υπόλοιπο πλανήτη είναι μετρημένες, μαζί και ο ΛΟΑΤΚΙ πολιτισμός της.Οι σεξουαλικές προτιμήσεις των άλλων μου είναι αδιάφορες, το να παίζουν όμως με παιδικές ψυχές είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Σαν όλα τα άλλα εγκλήματα της Δύσης.

        Reply
        1. μεταβατικος

          Χαχαχα δεν περίμενα ότι θα έβαζες τόσο μεγάλο αυτογκόλ, αλλά να που όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς. Υπέρ λοιπόν της καταπίεσης της γυναίκας, αν είναι να μη θίξουμε τον πολιτισμό της κάθε πατριαρχικής κοινωνίας, ως γνωστόν οι αριστεροι πάντα αυτό λέγανε. Λογικά να φανταστώ και υπέρ της προίκας μιας και αυτό στην κουλτούρα του Έλληνα ήταν, μην δεν τους σεβαστούμε.
          Παρεμπειπτόντως, ο ρατσισμός, ο φασισμός και η γενοκτονία δεν είναι αποκλειστικότητα των δυτικών πολιτισμών, μια χαρά γεννιούνται σε κάθε εκμεταλλευτικό σύστημα και οι περισσότερες χώρες έχουν στην πλάτη τους τέτοιες μελανές σελίδες. Είναι προφανές ότι είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον σου αν δεν είσαι κατά κάθε εθνικής καταπίεσης και όχι μόνο όταν το κάνει ο δυτικος ιμπεριαλισμός.
          Από εκεί και πέρα, ο ηθικός πανικός που σπέρνεις ταιριάζει στην ακροδεξιά και όχι σε ανθρώπους που υπερασπίζονται το δίκιο κάθε καταπιεσμένου. Η συμπόρευση με τα πιο σκοτεινά κομμάτια της κοινωνίας θα σας κατατρέχει για πολύ καιρό.

        2. Ανώνυμος

          Ανατολικές Συνοικίες
          03/02/2024 at 17:29, ρε τραμπαριφα, κατάλαβε επιτέλους το ΤΙ λέμε και το ΤΙ ξεστομίζει ο στομας σου:

          Α. Βιολογικό φύλο υπάρχει. Κοινωνικος ρόλος του φύλου επίσης υπάρχει. Εμείς λέμε λοιπόν, πώς αυτό που πρέπει να αλλάξει και αλλάζει είναι καταρχάς, ο κοινωνικός ρόλος των φύλων.

          Β. Ομοφυλοφιλία κ; Ι ετεροφυλοφυλια είναι δύο ΑΠΌΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ σεξουαλικες συμπεριφορές! Εσύ, το ΚΚΕ και ο Ανθιμος είναι που θέλετε να συνεχίσει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ να καταπιέζει την φύση του ανθρώπου! Όχι εμείς, το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος όπου γης!

          Γ. Για την εθνικές κουλτούρες της ανατολής, στα λέει υπέροχα ο μεταβατικός, δεν έχω να συμπληρώσω κάτι

          Δ. Για τον ατομικό αυτοκαθορισμό: ΔΕΝ ΥΦΊΣΤΑΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΆ ΑΤΟΜΙΚΟΣ αυτό καθορισμός ως κυρίαρχος σε καμία μορφή κοινωνίας! Από που σου κατέβηκε ότι τα λέει αυτά πχ το ΝΑΡ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Αυτό που λέμε είναι πως αυτό που υφίσταται είναι το ατομικό δικαίωμα σε σχέση με το ταξικο χειραφετητικο πλαίσιο. Διότι πχ, ατομικό δικαίωμα ειναι το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, ατομικό δικαίωμα ειναι κ το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και κατανάλωσης!

          Ε. Η ανάλυση του ΚΚΕ είναι συστημική, εινσι η άλλη όψη του συριζεικου δικαιωματισμού. Και οι δύο αυτές αντιλήψεις είναι στυλοβατες της καπιταλιστικης κοινωνίας είτε στην νεοφιλελε, είτε στην παραδοσιοκρατική μορφή της!

        3. Ανώνυμος

          Φαντάζομαι, Μεταβατικέ, θα είστε και με τις “φεμέν”, ε;! Τι; Οχι;!

      2. Ανώνυμος

        Κοιτάχτε στον καθρέφτη, εξωκοινοβουλευτικοί, να δείτε ποιός ετεροκαθορίζεται. Το δράμα σας είναι ότι μάθατε να κάνετε surf πάνω στο πασόκικο κύμα, και τώρα δεν υπάρχει ούτε πασόκ ούτε και το κύμα του….

        Reply
  5. Γιώργος ανένταχτος αριστερός

    Ο γιατρός Μιχάλης Ρίζος προσπαθεί με μαρξιστική σάλτσα να μας πείσει υπέρ του λεγόμενου “γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών”δηλαδή δίνει νομιμοποίηση σε ένα νομοσχέδιο και σε μια ντιρεκτιβα και στρατηγική του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού με στόχο την διάλυση τόσο των φύλων όσο και όλων των κοινωνικών δεσμών καθώς επίσης και των διαπροσωπικών σχέσεων.Δινει αριστερό άλλοθι στην προσπάθεια του κεφαλαίου να μετατρέψει τους ανθρώπους σε άτομα απρόσωπα χωρίς εθνική και κοινωνική ταξική και μνήμες συλλογικές.Αντιθετως συκοφαντεί την έννοια της μητρότητας και της πατρότητας εντάσσοντας την αναγκαστικά σε καπιταλιστικές νόρμες και ρόλους κοινωνικούς σαν να μην υπάρχουν αυτές οι έννοιες ως φυσική οντότητα.Στοχος τού συστήματος είναι η διάλυση της πραγματικής οικογένειας των οικογενειακών σχέσεων,η ισοπέδωση των ανθρωπίνων σχέσεων το χτύπημα της ανθρώπινης φύσης και η χειραγώγηση της σε ένα πλέγμα “κοινωνικών ρόλων”τέτοιων που να καθιστούν τους ανθρώπους ως ευέλικτα άτομα στην υπηρεσία του κεφαλαίου.Ειναι άλλος ένας κρίκος της αλυσίδας επίθεσης του ιμπεριαλισμού και της παγκοσμιοποίησης χέρι χέρι με την πανδημικη και εμβολιαστικη τρομοκρατία, χέρι χέρι με πολύμορφη επίθεση σε έθνη και λαούς.Δεν είμαι με το ΚΚΕ αλλά στην προκειμένη περίπτωση συμφωνώ (ως αριστερός σοσιαλιστής και αντιιμπεριαλιστης)με την στάση του απέναντι στον νομοσχέδιο που καναλιζαρει την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου τόσο ως άτομο, τόσο ως συλλογικό υποκείμενο.Οποιος αριστερός αποδέχεται τέτοιου είδους εκτρώματα ντιρεκτιβες που έρχονται κατευθείαν από το Νταβός και το υπερεθνικό κεφάλαιο αποδέχεται απλά το νέο φασισμό της Δύσης και της παγκοσμιοποίησης την μετατροπή του ανθρώπινου σώματος σε καπιταλιστικό εμπόρευμα αναπαραγωγής παιδιών για τις τεχνητές οικογένειές, αποδέχεται την ευγονική.Οποιοςαριστερος αποδέχεται την κατάργηση των δύο φύλων που αποτελούν φυσική και βιολογική μόνο έννοια, ότι πιο όμορφο μας έδωσε η φύση, αποδέχεται ουσιαστικά το χτύπημα του ανθρώπινου γένους,την διαμόρφωση του μετανθρωπου.Αν σήμερα δεχτούμε αυτό το έκτρωμα αύριο μπορεί να δεχτούμε ακόμα και πειράματα στο αντρικό σώμα να καταστεί αυτό “αναπαραγωγική μηχανή”για κάθε “βίτσιο”αν δεν έχει γίνει ήδη αυτό.Παιζεται το ίδιο ακριβώς παιχνίδι όπως με τα εμβόλια θανάτου που ως γιατρός θέλατε τη καταστολή όσων από εμάς αντιδρούσα με στην εμβολιαστικη τρομοκρατία των πολυεθνικών αφεντικών ταυτίζοντας μας με την ακροδεξιά και την εκκλησία.Συκοφαντουσατε με “ταξικό”τρόπο τους συναδέλφους σας 7000 απολυμενους υγειονομικούς και όλο το κίνημα συμπαράστασης στους δρόμους που χάρη σε αυτό και όχι στην οενγε ξαναπήγαν στις δουλειές τους.Ετσι και τώρα με αντικαπιταλιστική σάλτσα στηρίζεται τη πιο καπιταλιστική επίθεση στον άνθρωπο.Οποιος είναι απέναντι στην ανθρώπινη φύση,την ύπαρξη ΔΥΟ φύλων στηρίζει το σύστημα.Δινεται πάτημα ενισχύοντας το γνωστό ψευτοδιπολο κοσμοπολιτισμός/σκοταδισμός είστε οι καλύτεροι χορηγοί της άκρας δεξιάς και των πιο συντηρητικών κύκλων της εκκλησίας δίνοντας τους το δικαίωμα να εμφανιστούν ως οι “συνεπείς υπερασπιστές”της ανθρώπινης φύσης με το γνωστό στρεβλό πατριδοκαπηλο τρόπο παίρνοντας ουσιαστικά θέση στο στρατόπεδο του κεφαλαίου και τον αστικό ορθολογισμό του.Μετατρεψατε τη αριστερά σε οργανικό κομμάτι της παγκοσμιοποίησης και της Δύσης.Συμμαχειτε με τα μαύρα κοράκια που στην εποχή των μνημονίων βάλανε στο στόχαστρο την οικογένεια που παρά τη στρεβλή της ύπαρξη ήταν ο μόνος πυρήνας στήριξης του λαού το μόνο καταφύγιο για την άνεργη νεολαία.Πισω από το “δικαιωματισμο”τους κρύβεται η διαιώνιση της ταξικής εκμετάλλευσης από το κεφάλαιο, μία πολύμορφη ιμπεριαλιστική επίθεση με πολιτισμικά χαρακτηριστικά με στόχο τους ανθρώπους και την μετατροπή τους σε ανθρωποειδή μηχανές με “δικαιώματα”νεοδουλοπαροικου κάτω από την μπότα της ψηφιακής δικτατορίας του κεφαλαίου και των πολυεθνικών αφεντικών.Η πραγματική αριστερά πρέπει να πει ΟΧΙ σ’αυτό το έκτρωμα, στην ντιρεκτιβα της ΕΕ και συνολικά της Δύσης.Η αριστερά πρέπει επιτέλους να μπει μπροστά απέναντι στον νέο φασισμό της παγκοσμιοποίησης.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Γενικά πάντως, αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης στο κουτί, καλό είναι να μην τα παίρνουμε.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Καλό θα είναι να διαβάζετε πρωτα το τι λέει ο καθένας και μετά να ασκείτε κριτική και μετά να ειρωνεύεστε. Μετά αναρωτιέστε για το 0,3% και τις 20.000 ψήφους πανελλαδικά. Με διαψεέσατε που πάντα υποστηριζα πως ένα στανταράκι 0,5% υπάρχει στο -πλην των 2 μλ- “αριστεροχώρι”

        Reply
    2. μανώλης

      Μπράβο στο Μιχάλη Ρίζο για το άρθρο. Όσο για το παραλήρημά σας , θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο : “Όποιος αριστερός αποδέχεται την κατάργηση των δυο φύλων που αποτελούν φυσική και βιολογική μόνο έννοια…” . Αυτό είναι το άρθρο πίστης κάθε ομοφοβικού . Τουλάχιστον ας έχετε τη στοιχειώδη εντιμότητα να πείτε ότι συμφωνείτε με την Εκκλησία , το Βελόπουλο , τη μισή κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ., όλες δηλαδή τις αντισυστημικές δυνάμεις…μαζί και το ΚΚΕ.

      Reply
  6. Ανώνυμος

    Από τη μια οι παπάδες και η πατροπαράδοτη “Πατριαρχία” της πατροπαράδοτης Εκμετάλλευσης “ο άντρας στη δουλειά και στην πουτάνα, η γυναίκα στο σπίτι και στο κέρατο”.
    Από την άλλη η “προχώ” σύγχρονη πολτοποίηση κάθε κοινωνικής κατάκτησης, μέσω του ιδεαλιστικού “δικαιωματισμού”.
    Και τα δύο για την απολυτοποίηση της κυριαρχίας του Κοσμοπολίτικου Κεφαλαίου και του μονοπωλιακού χρήματος.
    Η Σκύλα και η Χάρυβδις του Νέου Δικομματισμού.
    Αυτή είναι η ουσία μιας ακόμη παραπλανητικής και μη ανταγωνιστικής αντίθεσης, που μας σερβίρει εργολαβικά το State Department, με τα απολύτως και ασφυκτικά ελεγχόμενα ΜΜΕ των παπαγάλων.
    Και ο μικροαστός πάντα να τσιμπάει. Και το χειρότερο, να τον εργαλειοποιεί το Κεφάλαιο για την καθυπόταξη του εργάτη και της πολιτικής του αυτοοργάνωσης.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Το στειτ ντιπαρτμεντ μας σερβίρει δικαιωματισμο με το τσουβάλι εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά κάλλιστα μπορεί να αλλάξει τροπάρι εάν πάρει κεφάλι το έτερο κομμάτι της αστικής τάξης των ΗΠΑ, υπό τον τράμπ. Δικαιωματισμος και παραδοσιοκρατία, είναι όπως η σκυλλα και η Χάρυβδη. Πρέπει να περάσουμε, λαός, εργατικές τάξεις και οι πολιτικές τιυς δυνάμεις, Ανάμεσα από τα δύο αυτά ολέθρια κακά έχοντας ως πλοηγό τον υλισμό, ιστορικό και διαλεκτικό. Πολύ καλό το κείμενο του Μιχάλη Ριζου.

      Reply
    2. Γιώργος ανένταχτος αριστερός

      Απάντηση:Το ξαναλέω και δεν με ενδιαφέρει τι θα πει ο κάθε στρατολόγημενος του συστήματος.Οσοι αποδέχτηκαν εμβόλια θανάτου ψευτοπανδημιες και “γάμους ομοφυλοφίλων”αποδέχονται ουσιαστικά το σύστημα και τον ιμπεριαλισμό.Επισης αποδέχονται το νέο φασισμό αυτό της παγκοσμιοποίησης και της ομογενοποίησης ίδιος και χειρότερος με το λούμπεν φασισμό.Επισης η αριστερά πάντα έπασχε από την ύπαρξη εξυπνακιστων ελιτιστων πρακτόρων του Σόρος και των Ρότσιλντ.Και κάτι άλλο,το τσουβαλιασμα με την ακροδεξιά το αντιγυριζω σε αυτούς που αποδέχονται τα me too ,τη ψευτοπανδημια χθες,την κατάργηση των δύο φύλων και την υποκατάσταση από τεχνητά φύλα του εργαστηρίου όπως η “αριστερά”που εκπροσωπούν κάποιοι από σας.Ιδιοι και απαραλλαχτοι με την φιλελεύθερη δεξιά,εξυχρονιστες της παγκοσμιοποίησης και του συστήματος.Σταματειστε το παραμύθι και το κάλπικο δίπολο.Πιστευω και το βλέπω και σε άλλα σχόλια ότι ευτυχώς υπάρχει ακόμα αριστερά που να αντιστέκεται πραγματικά στον ιμπεριαλισμό και στην πολύμορφη επίθεση που δέχεται ο λαός.μερος της οποίας είναι και ο νόμος Μητσοτάκη για το “γάμο ομοφυλοφίλων”. Ευτυχώς υπάρχει ακόμα αριστερά, υπάρχει ακόμη ελπίδα.

      Reply
  7. Κώστας

    Πάντα η Αριστερά στην Ελλάδα έπασχε από φαινόμενα Καραμπελιά, Ρινάλντι και Λαφαζάνη. Διότι η ΤΑΝ τοποθέτηση στον άξονα GAL TAN, τον κάθετο άξονα στο δισδυάστατο πολιτικό φάσμα, Green Alternative Libertarian Traditional Authoritarian Nationalistic μπορεί να οδηγήσει και σε τέτοιες μεταλλάξεις και να ψάχνεις την ελπίδα στην Σάρα τάδε και το κυνήγι μεταναστών

    Τα σκυμένα κεφάλια των κνιτών όταν τους πεις γι αυτό το θέμα, ή το απύλωτο υβρεολόγιο, σε κάθε περίπτωση το το ότι δεν επιχειρηματολογούν υπέρ των θέσεων του ΚΚΕ, πάει να πει πως υπάρχει ελπίδα

    Κώστας

    Reply
    1. Κώστας

      Μπα όχι, δεν είναι αυτό.

      Αν πουν αυτό που θελουν, αν απολογηθούν δηλ, θα έχουν πρόβλημα με το Κόμμα. Και ήδη έχουν για τον εγκλωβισμό τους στις καταλήψεις

      Αν αναπαράξουν τις Θέσεις του Κόμματος, για τους Ανθρώπους 2.0, τα έμβια cyborg, την παγκόσμια συνωμοσία των ΛΟΑΤΚΙ, που έγραφε ο Μάκης Παπαδόπουλος θα μεγαλώσει το πρόβλημα τους με το αγωνιζόμενο μπλοκ

      Διοτι δεν γίνονται όλα αυτά σε ένα κοινωνικό κενό αλλά στα Πανεπιστήμια ως Κεντρα Αγώνα

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Παγκόσμια “συνομωσία” τα συνέδρια στο Νταβός με ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από αμερικάνικο κεφάλαιο οι έρευνες για τεχνολογία στον στρατό. Όλα αυτά από “αριστερούς” που αντιγράφουν απόψεις του 18ου αιώνα παστόρων σε εποχές παλαιότερες του ΜΑΡΞ

        Καλύτερα να αφήσουμε το άρθρο της Κ.Ε. του Μάκη Παπαδόπουλου και να Τα πράγματα είναι σοβαρά

        Ο επίσκοπος Μπέρκλεϊ με μεταμοντέρνα ενδυμασία
        https://www.902.gr/eidisi/politiki/354612/oi-stohoi-toy-kefalaioy-metamfiesmenoi-se-atomika-dikaiomata-stin-epohi-toy

        “(..) Στην ουσία του, ο μεταμοντέρνος ανορθολογισμός του “ατομικού αυτοπροσδιορισμού” είναι πολύ παλιός και βαθιά αντιδραστικός. Επιχειρεί να αναστηλώσει τους χρεοκοπημένους ισχυρισμούς του επισκόπου Τζορτζ Μπέρκλεϊ του 18ου αιώνα. Τους ισχυρισμούς του υποκειμενικού ιδεαλισμού ότι η αντικειμενική πραγματικότητα, η αντικειμενική αλήθεια δεν υπάρχει ανεξάρτητα απ’ τις ατομικές επιθυμίες μας και τα αισθήματά μας.

        (..)Το πρακτορείο «Ρόιτερς» είχε αναφέρει τον Νοέμβρη αίτημα διερεύνησης της σχετικής δραστηριότητας της “Neuralink” προς τις αρμόδιες αρχές, μετά την αποκάλυψη των καταστροφικών συνεπειών στην υγεία των πιθήκων στους οποίους δοκιμάστηκε αρχικά το νέο εμφύτευμα του Ιλον Μασκ.

        (..)Συνοψίζοντας τους μεγάλους κινδύνους, η Οντρεϊ Αζουλάι, γενική διευθύντρια της UNESCO, ανέφερε τον κίνδυνο χειραγώγησης του ανθρώπινου εγκεφάλου και την απειλή στην ελευθερία έκφρασης, στην ιδιωτικότητα και στη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας(..)”

        Το έχουμε ξαναγραψει κώστα. Αν η πραγματικότητα βρίσκεται σε σύγκρουση με αυτά που νομίζετε, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Πλινθοι και κεραμοι άτακτες ερριμενοι η σκέψη και οι θέσεις του ΚΚΕ:

          Α. Το σχέση έχει ο Ιλον Μασκ, το darpa και η κοινωνία cyborgs που προωθει το εθνικό και υπερεθνικό κεφάλαιο, με τον ταξικο αγώνα για το έμφυλο;

          Β. Ρε τυχαρπαστοι, για 2,5 ολόκληρα χρόνια από τον Μάρτιο του ’20 μέχρι που έληξαν τα μέτρα για τον κοβιντ, το ΚΚΕ προσκυνησε και προώθησε ΟΛΗ την κρατική καπιταλιστική γραμμή: ΝΑΙ στην απαγόρευση κυκλοφορίας, ΝΑΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στα μέτρα διαχωρισμού εμβολιασμενων και ανεμβολιαστων, ΝΑΙ στο κλείσιμο των σχολείων και την άθλια τηλεκπαίδευση, ΝΑΙ στην κοβιντοϋστερια των καθεστωτικων ΜΜΕ (η αθλιότητα θέασης του διπλανού ως.. υγειονομική βόμβα κλπ), ΝΑΙ στον επιστημονισμό που τα έντυσε όλα αυτά με τον μανδύα του.. “έγκυρου επιστημονικου λόγου”.

          ΑΥΤΉ Η ΓΡΑΜΜΉ ΕΘΝΙΚΟΎ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΎ Κεφαλαίου διαχείρισης μιας επιδημίας, ήταν και είναι ακριβώς, η σταδιακή οικοδόμηση της πιο ατομοκεντρικής κοινωνίας-προαγγελλου της κοινωνίας σαιμποργκς. Με όχημα τον επιστημονισμό, τον οποίον επισης προσκυνησατε.

          Και τώρα που πρέπει το ΚΚΕ να πάρει την μία ή την αλλη θέση για το έμφυλο, ανακαλύψατε το… Darpa, την κοινωνία σαιμποργκς κλπ, κλπ;

        2. Ανώνυμος

          Και ποτε εχει κανει μια σοβαρη αναλυση για οτιδηποτε το κκε;
          Οι ανθρωποι ειναι τακτικιστες και οπορτουνιστες. Κληρονομια και αυτο απο τον Γεωργισνο.

        3. Ανώνυμος

          Μπορτείς ρε ΚΚΕ να μας πεις ΠΩΣ συνδέεται το DARPA με την αποδοχη της ομοφυλοφυλίας ως το ίδιο φυσιολογικής σεξουαλικής συμπεριφοράς με την ετεροφυλοφιλία, αρα και των ίδιων κατακτήσεων στην καθημερινή ζωή; Πες και μάλλον θα πέσει πολύ γέλιο!

          Ρε ντενεκεδοντενεκέδες, όταν πολύς κόσμος αγωνιστής και αριστερός έλεγε πως τα μέτρα για τον κόβιντ όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, τα πρόστιμα, τα σμσ. τα μέτρα διαχωρισμού κλπ είναι προάγγελος της cyborg κοινωνίας και της επιτήρησης.πειθάρχησης της εργατικής τάξης, ΕΣΕΙΣ ως ΚΚΕ, λέγατε εδω μέσα “για τον μικροαστό που διαμαρτύρεται επειδή είναι ψέκας και θέλει να βγάλει το γκομενάκι βόλτα στο πάρκο”!!!

          Και τώρα που ΔΕΝ έχετε να πείτε κάτι σοβαρό εναντίον της ομοφυλοφυλίας, διότι πια έχει αποδειχθεί ψέμα η θέση του ΚΚΕ επί 100 χρόνια πως η ομοφυλοφιλία είναι ανωμαλία, αλλοτρίωση του ατόμου στον καπιταλισμού, είναι κατά της φύσης κλπ, κλπ, τώρα θυμηθήκατε την ….darpa!!!!!!!!!! Η οποία δεν έχει καμία σχέση, μα καμία σχέση. Απλά, όπως κάνετε πάντα σαν ΚΚΕ τις κρίσιμες περιστάσεις, τα κάνετε όλα σαλάτα, μήλα με καρότα και πορτοκάλια με καρπούζια! Για πείτε λοιπόν ΚΚΕδες, ΠΟΙΑ είναι η σχέση τη;ς darpa με την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας ως εξίσου φυσιολογικής σεξουαλικής συμπεριφοράς με την ετεροφυλοφιλία;; Και θυμηθείτε ότι η Κούβα που και καλά υπηστηρίζεται, έπραξε ΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ με το ΚΚΕ.

        4. Ανώνυμος

          Για αριστεροί ξεκινήσατε, και καταλήγετε να αναμάσάτειδεολογήματα παστόρων του 18ου αιώνα ενός περίπου αιώνα πριν τον Μαρξ(!) αναμασάτε. Αυτ΄΄ο είναι το “νέο”; Καλά το πάτε.

          Μήπως τελικά διαφωνείς και με την UNESCO; Για να καταλάβουμε περί τεχνολογικών εμφυτευμάτων στον εγκέφαλο και την σύνδεση τους με tablet ή κινητά. Ή μήπως τα συνέδρια στο Νταβός με συγκεκριμμέν η θεματολογία είναι στην φαντασία μας; Για δώσε στοιχεία

          “ΝΑΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό” – Πρώτα από όλα δεν τα έκαναν όλοι. Υπήρχαν και εξαιρέσεις κυρίως για όσους είχαν κάποια συγκεκριμμένα ζητήματα υγείας και έπαιρναν συγκεκριμμένα φάρμακα
          Στα Υπόλοιπα απευθύνσου στην Κυβέρνηση ΝΔ η οποία με τις πολιτικές παλινωδίες της ειδικά με τις μάσκες και την αποτελεσματικότητα ως προς την διάδοση των εμβολίων φούσκωσε τους “αντιεμβολιαστές”. Στον στρατό -αν δεν πήγες- έκανες εμβόλια; Εκεί γιατί κανένας δεν τα αρνήθηκε;

          Η θέση του ΚΚΕ στην αρχή της πανδημίας ήταν “μένουμε σπίτι μένουμε δυνατοί”. Το ΚΚΕ έσπασε πρώτο τις απαγορεύσεις με τις συγκεντρώσεις την 1η Μαϊου του 2020
          https://www.youtube.com/watch?v=2T1GCS3Ec3Y

          και στην Επέτειο του Πολυτεχνείου του 2020. (εκεί ήταν και από εξωκοιινοβούλιο και νομίζω και από αναρχία)
          https://www.youtube.com/watch?v=jEt1mXUJyd8

          Η Στάση του ΚΚΕ εκτιμήθηκε από πολύ κόσμο. Το ΚΚΕ ήταν εκεί. Εσύ που κάνεις “κριτική” που ήσουν;

          Αλλά δεν πειράζει. Αν η πραγματικότητα έρχετε σε αντίθεση με αυτά που νομίζετε, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Άμα “ξύσουμε” λιγάκι το κοινωνικά φιλελεύθερο πολιτικό προφίλ αρκετών “δικαιωματιστών”, βγαίνει το ακροδεξιό περιεχόμενο

        5. Ανώνυμος

          Πες τα ρε μεγάλε. Ευτυχώς ήρθαν οι Χρουτσωφ Μπρέζνιεφ και Γκόρμπι και ¨”έστρωσε” το πράγμα στον “σωστο δρόμο”, τον καπιταλιστικό

        6. Ανώνυμος

          Σοβαρές αναλύσεις είναι άλλες. Εκείνες που πίστευαν πως μέσα στον Καπιταλισμό, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με μία κυβέρνηση της “αριστεράς” με μεταβατικό 30% αντιμνημόνιο (το 70% είπαν στη Βουλή πως είναι καλό) η αστική τάξη θα πιεστεί θα κάνει παραχωρήσεις θα αφήσει τα κεφάλαια της στην χώρα (ενω τα είχε βγάλει από το 2010) και εμείς θα παιρνάμε Μπέιικα με ένα νεό καλό Πασοκ

        7. Ανώνυμος

          Το ΝΑΡ εσπασε πρώτο την απαγόρευση κυκλοφορίας κ συναθροίσεων την πρωτομαγιά του ’20 όπου και οργάνωσε κανονικότατη συγκέντρωση και διαδήλωση, προτείνοντας αυτή την μορφή δραση στα δσ αρκετών σωματείων όπου και αποφασίστηκε.

          Το να λες ότι το ΚΚΕ έσπασε απαγορεύσεις εκτός της απαγόρευσης της πορείας του πολυτεχνείου το Νοέμβριο του’ 20 ή του’ 21 αν θυμάμαι καλά, ειναι ψέμα. Ανατρέξτε στις ανακοινώσεις της εποχής εκείνης και δείτε πόσο νομιμόφρων κόμμα ήταν το ΚΚΕ και σε αυτό το πεδίο.

        8. Ανώνυμος

          Για δώσε πληροφορίες 06/02/2024 at 13:27. Video φαντάζομαι πως θα έχετε βγάλει. Πάντως στη Βουλή μπροστά την 1η Μαϊου 2020 είδα μόνο ΚΚΕ έστω και συμβολικά

        9. Ανώνυμος

          “δείτε πόσο νομιμόφρων κόμμα ήταν το ΚΚΕ και σε αυτό το πεδίο.”
          Μήπως εννοείς τους προπηλακισμούς των ΜΑΤ στον Παφίλη;

  8. Ανώνυμος

    Τι αναλύσεις και ξε-αναλύσεις; Αφού έχετε έτοιμο το “π’ορισμα”
    Για όλα φταίει το ΚΚΕ. Και ο Στάλιν. Ίσως και ο φιλοσταλινικός Τσε

    Reply
  9. Ανώνυμος

    ;Άρθρο με πολλές απαντήσεις

    “Οι στόχοι του κεφαλαίου μεταμφιεσμένοι σε «ατομικά δικαιώματα» στην εποχή του «ίντερνετ των σωμάτων”

    ( ή “Ο επίσκοπος Μπέρκλεϊ με μεταμοντέρνα ενδυμασία” )

    https://www.902.gr/eidisi/politiki/354612/oi-stohoi-toy-kefalaioy-metamfiesmenoi-se-atomika-dikaiomata-stin-epohi-toy

    Για να διαβάσω αντεπειχειρήματα

    “(..) Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προβάλλονται ως ατομικά δικαιώματα όλοι οι στόχοι του κεφαλαίου. Τον 21ο αιώνα προβάλλεται ως δικαίωμα η μετατροπή του ίδιου του παιδιού σε εμπόρευμα που παραγγέλνεται και αγοράζεται (απ’ το εμπόριο ωαρίων μέχρι τις παρένθετες μητέρες).

    Προβάλλεται ως προοδευτική επιλογή η συνεχής φυλομετάβαση σε ανθρώπους στους οποίους δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι (π.χ. προβλήματα διαφυλετικότητας). Προβάλλεται, επίσης, και μάλιστα ως αυτονόητο δικαίωμα, η επιλογή της αναστολής της εφηβείας (ήβης) σε υγιή κορίτσια και αγόρια μέχρι να επιλέξουν το φύλο τους, με αυτονόητες παρενέργειες για την υγεία τους.

    Προβάλλονται ως δικαίωμα «αυτοδιάθεσης του σώματος» ο πλήρης μετασχηματισμός του υγιούς ανθρώπινου σώματος, η τεχνολογική παραβίαση κάθε βιολογικού περιορισμού, η μετατροπή του ανθρώπου σε έμβιο ρομπότ (cyborg). ”

    Καλά το πάτε

    Reply
  10. Ανώνυμος

    ;Άρθρο με πολλές απαντήσεις

    “Οι στόχοι του κεφαλαίου μεταμφιεσμένοι σε «ατομικά δικαιώματα» στην εποχή του «”ντερνετ των σωμάτων” ”

    ( ή “Ο επίσκοπος Μπέρκλεϊ με μεταμοντέρνα ενδυμασία” )

    https://www.902.gr/eidisi/politiki/354612/oi-stohoi-toy-kefalaioy-metamfiesmenoi-se-atomika-dikaiomata-stin-epohi-toy

    Για να διαβάσω αντεπειχειρήματα

    “(..) Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο προβάλλονται ως ατομικά δικαιώματα όλοι οι στόχοι του κεφαλαίου. Τον 21ο αιώνα προβάλλεται ως δικαίωμα η μετατροπή του ίδιου του παιδιού σε εμπόρευμα που παραγγέλνεται και αγοράζεται (απ’ το εμπόριο ωαρίων μέχρι τις παρένθετες μητέρες).

    Προβάλλεται ως προοδευτική επιλογή η συνεχής φυλομετάβαση σε ανθρώπους στους οποίους δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι (π.χ. προβλήματα διαφυλετικότητας). Προβάλλεται, επίσης, και μάλιστα ως αυτονόητο δικαίωμα, η επιλογή της αναστολής της εφηβείας (ήβης) σε υγιή κορίτσια και αγόρια μέχρι να επιλέξουν το φύλο τους, με αυτονόητες παρενέργειες για την υγεία τους.

    Προβάλλονται ως δικαίωμα «αυτοδιάθεσης του σώματος» ο πλήρης μετασχηματισμός του υγιούς ανθρώπινου σώματος, η τεχνολογική παραβίαση κάθε βιολογικού περιορισμού, η μετατροπή του ανθρώπου σε έμβιο ρομπότ (cyborg). ”

    Καλά το πάτε

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ανώνυμος
      05/02/2024 at 10:08 , θες δυατύπωση άλλης υλιστικής θέσης απέναντι στην σαλάτα του ΚΚΕ; Βεβαίως!

      Καταρχάς, άλλο πράγμα η προσπάθεια του κεφαλαίου να πείσει την ανθρωπότητα πως δεν υφίσταται πια βιολογία στον άνθρωπο, πως δεν υπάρχουν βιολογικά φίλα, πως το μόνο που οφείλει να κάνει το άτομο είναι ο ατομικός του αυτοκαθορισμός και ξ κοινωνία απλά δεν υπάρχει ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ των ανθρώπων στο έμφυλο, στην εξίσωση ομοφυλοφυλίας και ετεροφυλοφιλίας ως εξίσου ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ (ορίστε η φύση τραμπαρίφα ΚΚΕ) σεξουαλικές συμπεριφορές, και η αυτοδιάθεση του σώματος κόντρα στην καπιταλιστική και προκαπιταλιστική ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων πάνω σε αυτό.

      Α. Βιολογικό φύλο υπάρχει. Κοινωνικος ρόλος του φύλου επίσης υπάρχει. Εμείς λέμε λοιπόν, πώς αυτό που πρέπει να αλλάξει και αλλάζει είναι καταρχάς, ο κοινωνικός ρόλος των φύλων.

      Β. Ομοφυλοφιλία κ; Ι ετεροφυλοφυλια είναι δύο ΑΠΌΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ σεξουαλικες συμπεριφορές! Εσύ, το ΚΚΕ και ο Ανθιμος είναι που θέλετε να συνεχίσει η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ να καταπιέζει την φύση του ανθρώπου! Όχι εμείς, το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος όπου γης!

      Γ. Για την εθνικές κουλτούρες της ανατολής, στα λέει υπέροχα ο μεταβατικός, δεν έχω να συμπληρώσω κάτι

      Δ. Για τον ατομικό αυτοκαθορισμό: ΔΕΝ ΥΦΊΣΤΑΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΆ ΑΤΟΜΙΚΟΣ αυτό καθορισμός ως κυρίαρχος σε καμία μορφή κοινωνίας! Από που σου κατέβηκε ότι τα λέει αυτά πχ το ΝΑΡ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Αυτό που λέμε είναι πως αυτό που υφίσταται είναι το ατομικό δικαίωμα σε σχέση με το ταξικο χειραφετητικο πλαίσιο. Διότι πχ, ατομικό δικαίωμα ειναι το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, ατομικό δικαίωμα ειναι κ το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και κατανάλωσης!

      Ε. Η ανάλυση του ΚΚΕ είναι συστημική, εινσι η άλλη όψη του συριζεικου δικαιωματισμού. Και οι δύο αυτές αντιλήψεις είναι στυλοβατες της καπιταλιστικης κοινωνίας είτε στην νεοφιλελε, είτε στην παραδοσιοκρατική μορφή της!

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Λεφτά να βγάζουν οι καπιταλιστές βρίσοντας μεσω “ατομικών δικαιώματων” νέο πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου, Ιδεαλιστικές απόψεις παστόρων του 18ου αιώνα με μεταμοντερνιές “νέου”” και “αυτοδιάθεσης σώματος” -για να στηριχθει και η νέα κερδοφορία- και όλα good.
        Τι το ψάχνεις;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          διόρθωση: βρίσκοντας αντί για βρίσοτας

        2. Ανώνυμος

          Σαλάτα τα έχετε κάνει εκεί στο ΚΚΕ! Μίξη μαρξιζοντων φράσεων με μπόλικο ανακάτεμα, μήλων με καρπούζια και στο τέλος ένα νέο συντηρητικό τίποτα…

          Α. Νέα πεδία κερδοφορίας ψάχνει διαρκώς το κεφάλαιο. Αυτό δεν συνιστά επιχείρημα απόρριψης της εξίσωσης ετεροφυλοφυλια και ομοφυλοφιλία ως εξίσου νορμάλ και φυσιολογικές σεξουαλικες συμπεριφορές με ο, τι αυτό συνεπάγεται.

          Άλλωστε σύμφωνα με την θέση του ΚΚΕ, να ποινικοποιησουμε και την ετεροφυλοφυλια ως ανωμαλία και πάρα φύσιν, αφού ο καπιταλισμός έχει σούπερ εμπόρευμα την ετεροφυλη οικογένεια. Ξέρετε, τζάμπο, φροντιστήρια παιδιών, ρούχα, παιδικές τροφές κλπ. Άιντε πείτε λοιπόν να καταργηθεί η ανατροφή των παιδιών επειδή ο καπιταλισμός την εχει κάνει εμπόρευμα. Ε ρε γέλια…

          Β. Η εμπόρευματοποίηση πολεμιέται όταν αποσυνδέεις το εκάστοτε πεδίο της ζωής, από την εμπορευματικη διαδικασία. Λόγου χάρη, λες Όχι στην παρένθετη κύηση είτε αφορά ετεροφυλα, είτε ομοφυλα ζευγάρια. Αυτό τουλάχιστον λεει το ΝΑΡ. Ή αν και όταν παλεύεις για κατάργηση της φροντηστηριακης εκπαίδευσης προς όφελος της δημόσιας.

          Επίσης, εκτός του woke καπιταλισμού, υπάρχει και ο παραδοσιοκρατικός καπιταλισμός. Ο οποίος εξίσου μπορεί να ομνυει στην εθνονκρατική “κοινότητα” και να ποινικοποιεί την ομοφυλοφιλία κ ταυτόχρονα, να αναπτύσσει cyborg κοινωνίες αγαπητοί του ΚΚΕ. Τα χετε κάνει σαλάτα στο κεφάλι σας…

        3. Ανώνυμος

          Άλλαξε ο καπιαταλισμός. Από το στάδιο του Ιμπεριαλισμού πήγαμε στον κατά Π.Π. Ολοκληρωτικό και τώρα στο woke

          Καλά το πάτε από αναλύσεις

        4. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          06/02/2024 at 14:02, Θέση του ΝΑΡ και άλλων πολιτικών δυνάμεων είναι πως ο καπιταλισμός έχει περάσει σε νέο στάδιο, αυτό του ολοκληρωτικού καπιταλισμού!

          Η woke και η παραδοσιοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού με την κοινωνία cyborgs που οικοδομειται σε ανατολή και δύση, δείχνει ακριβώς το ότι ο καπιταλισμός έχει περάσει στο σταδιο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Κρατώντας κρίσιμα ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, έχει μεταβεί στον ολοκληρωτισμό.

        5. Ανώνυμος

          Επίσης ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός περιγράφεται και σωστά από το ΝΑΡ αλλά και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ως καθολικός καπιταλισμός. Υπό την έννοια του ότι εντάσσει σταδιακά το Σύνολο του ανθρώπου και της δραστηριότητας του, στην σφαίρα κερδοφορίας του. Φίλοι του ΚΚΕ διαβάστε τις θέσεις του ΝΑΡ.

        6. Ανώνυμος

          Επός! Τελικά μετά τον Ιμπεριαλισμό (Ανώτατο Στάδιο) μας προέκυψε ο Ολακλήρωτικός Καπιταλισμός κατά δημοσιογράφων εξωκοινοβουλίου που άμα το λενε γιατί είναι μορφωμένοι αυτό θα είναι κάτι σαν την “αυθεντία” του Καστοριάδη,. Ο Βαρουφάκης μας έλεγε για μετακαπιταλισμό. Αλλα΄πάμε και σε νέο στάδιο (5ο ή 6ο) τον woke Καπιταλισμό.. Τόσα στάδια ο Καπιταλισμός όσα και οι Διεθνείς που έχουν φτάσει αισίως τον αριθμό 6

          Η γνωμη μου με ανακυκλώμενες παπάτζες δανεισμένες από Κάουτσκι (ΥπερΙμπεριαλισμός ) είναι πως δεν υπάρχει αντικειμενική μελέτη της κατάστασης αλλά ή επιθυμία των συγγραφέων να μην αντιπαρατεθούν στον Ιμπεριαλισμό. ή προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν τις νέες μορφές που παραμένουν στο ίδιο Περιεχόμενο του Ιμπεριαλισμού. Δεν αρκεί να αλλάξει ο Μανολιός αλλάζοντας τα ρούχα του αλλιώς

          Το Λογικό σχήμα τους είναι πως με ένα νέο στάδιο, καταρρίπτεται ο Λένιν και άρα δεν υπάρχει Επανασταστική Θεωρία
          Και που καταλήγουμε; Μιας και δεν υπάρχει “επαναστατική θεωρία” δεν υπάρχει “Επαναστατική Πράξη” και άρα αντι-something αντι-καπιταλισμός και φυσικά Ουρά της σοσιαλδημοκρατίας.

          Η πορεία πολιτικής ουράς προς τον Σύριζα ήταν πλέον και θεωρητικοποιημένη

          Βέβαια το να λαμβάνει κάποιος την μορφη ως περιεχόμενο είναι προβληματικό και μαρξιστικά εύκολα καταρριπτέο. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά που λέει και ο λαός μας

          Ή πιο απλά. Ο Λένιν θέτει 5 κριτηρια του ανώτατου σταδίου του Ιμπεριαλισμού. Άρα θα πρεπει οι κύριοι που ψάχνουν για νεα στάδια να καταρρίψουν τουλάχιστον ένα από τα 5 χαρακτηριστικά και να προσθέσουν τουλάχιστον ένα νέο χαρακτηριστικό. Φυσικά μιλάμε για περιεχόμενο και όχι για νέα μορφή. Ο Ιμπεριαλισμός του 1910 δεν είχε την ίδια μορφή με τον Ιμπεριαλισμό του 1970. Το περιεχόμενο όμως -τα 5 κριτήρια-παράμενε το ίδιο.

          @ ( 06/02/2024 at 14:14 )

          Του ΝΑΡ ή της ΛΑΕ; Γιατί αν δεν κάνω λάθος -μπορείς να με διορθώσεις- ένας από τους Δημιουργούς του “Ολοκληρωτικού” πήγε ή κατέβηκε υποψήφιος με την ΛΑΕ

          Καλά το πάτε

        7. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          09/02/2024 at 10:53, δεν ξέρεις ούτε τα βασικά.

          Α. Το ΝΑΡ επεξεργαστή ΚΕ από το 1997 τις θέσεις του για τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό. Μαθε και διάβασε, διάβασε και μάθε. Το γεγονός πως ένα στέλεχος του ΝΑΡ ο Πέτρος παπακωνσταντινου πήγε στη ΛΑΕ, από που και ως που συνδέεται ή ακυρώνει την θέση για τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό; Αν ήταν έτσι, τότε όλοι οι φανατικοί υποστηρικτές του ιμπεριαλισμού της δεκαετίας του 80 που ήταν στελέχη του ΚΚΕ και μετά πήγανε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα ακυρωναν την θέση για το ιμπεριαλιστικο στάδιο, ως φυτώριο εκολλαψης καπιταλιστικων στελεχών. Μην γίνεσαι παπαντζας φίλε του ΚΚΕ.

          Β. Στα κριτήρια του Λένιν, προστίθεται και άλλα. Ένα νέο βασικό κριτήριο του νέου Σταδίου είναι η καθολικοποιηση του καπιταλισμού τόσο γεωγραφικά, σε όλο τον πλανήτη όσο και στο ανθρώπινο πεδίο. Ο καπιταλισμός έχει εμπορευματοποιήσει το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα! Για αυτό και εκτός από ολοκληρωτικός, ο σημερινός καπιταλισμός ονομάζεται και καθολικός καπιταλισμός.

          Μάθε

        8. Ανώνυμος

          Οχι στον Καθολικό Καπιταλισμό. Ναί στον …Διαμαρτυρόμενο!
          Εξωκονοβούλιο βεριτάμπλ….

      2. Ανώνυμος

        “Ο καπιταλισμός έχει εμπορευματοποιήσει το σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας και το ίδιο το ανθρώπινο σώμα”. Σωωωωωπα. Δεν το έκανε ανέκαθεν ο Καπιταλισμός. Ούτε τα πριν καπιταλισμού συστήματα

        Ναι ναι οι αποικίες την Μπελ επόκ τις παραμονές του Β Παγκοσμίου Πολέμου ήταν σε άλλη -εκτός καπιταλισμού-εποχή.

        Οι αποικίες Αγγλίας Γαλλίας Ολλανδίας Πορτογαλίας ήταν εκτός καπιταλιστικής εποχής. Η Αυστραλία το ίδιο

        Είχε π.χ. καπιταλισμό η Αλγερία στα 1950’s
        Ουτε στην Ινδοκίνα
        Ενώ π.χ. στην Ινδία το 1940+ δεν είχαν καπιταλίσμό αλλά είχαν αστική τάξη!

        Τα λιμάνια της Κίνας, αγγλικές αποικίες ήταν σε αααααλλη εποχη, εκτός καπιταλισμού.

        Η Εξέγερση των στην Κίνα όχι δεν υπήρχε καπιταλισμός, δεν υπήρχαν εργάτες.

        Μία ψιλοκομμούνα μωρέ πήγαν να κάνουν. Σιγά τα αυγά. Ναι ναι μπορεί να υπάρχουν εργάτες αλλά χωρίς αστική τάξη, Τόσοι σοφοί σοσιαλδημοκράτες τα είχαν πει για την Ελλάδα

        Η Κομμούνα της Καντόνας τον Δεκέμβρη του 1927
        https://www.katiousa.gr/istoria/kai-stin-kantona-sfazoun-akoma-proletarious-iroikous-i-kommouna-tis-kantonas-ton-dekemvri-tou-1927/

        Όσο για την εμπορευματοοποίηση του ανθρωπινου σώματος ήταν από τις εποχές της δουλοκτησίας.αλλά μάλλον δεν το ήξερες;

        Και από ιστορία και απο χρονολογίες καλά το πάτε

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Βρε γκαζοντενεκε μέλος του ΚΚΕ, όταν λέμε πως ο καπιταλισμός εμπιρευματοποιρι το ΣΥΝΟΛΟ της ανθρώπινης δραστηριότητας, δεν εννοούμε τα λιμάνια, τα τρένα, τις σπιτικές κλπ! Αυτά τα είχε ΗΔΗ εμπόρευμα; τιοιιηστι από τα τέλη του 19ου αιώνα! Εννοούμε τα διαφθορά πεδία της ζωής που μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα παρέμεναν εκτός: Η βιομηχανία της μουσικής, η βιομηχανία του θεάματος, κλπ, κλπ. Και όταν εννοούμε εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος δεν εννοούμε την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, αυτή έχει ήδη συντελεστει, από πάντα: Εννοούμε την εξέλιξη της ιατρικής, την γενετική, την βιολογία, κλπ, που άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος σε όλες τις πτυχές του.

          Διαβάστε μωρέ που τα θέλετε όλα μασημένη τροφή…

        2. Ανώνυμος

          Αν δεν ήταν στο σύνολο τι ήταν; Στο υποσύνολο;.

          Το “εμπόρευμα” άνθρωπος δεν υπήρχε πέρα από την δουλοκτητική εποχή ακομα και στις βαμβακοφυτείες των Νότιων Πολιτειών της Καπιταλιστικής ΗΠΑ; Επίσης το “αρχαιότερο επάγγελμα” στον κόσμο δεν ήταν σύνολο;

          Ούτε φτωχοί αγρότες σε χώρες της Ασίας πουλούσαν από αίμα μέχρι και μέλη του σώματός τους για μεταμόσχευση για να ξεχρεώσουν
          ————————————————————
          Δεν αποτελεί τωρινη καινοτομία η ανακάλυψη νέων αγορων ή νεων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας στον Καπιταλισμό από την Γέννηση του Κεφαλαίου στις Ιταλικές Πόλεις της Αναγέννησης στις οποίες και μάλιστα ο πρόωρος Καπιταλισμός ως σύστημα κατάρρευσε

          Ό,τι πείτε. Keep Going

      3. Ανώνυμος

        Τον Ιμπεριαλισμό ως ανώτατο στάδιο του Καπαλισμού δεν βγήκε από το μυαλό μελών του ΚΚΕ αλλά του Λένιν. Ο Λένιν δεν συνεργάστηκε με τον Κερένσκι ή Κάουτσκι. Ο πολυγραφότατος δημοσιογράφος (πρωην;?) μέλος σας. ήταν ένας από τους δημιουργούς της “θεωρίας” του “ολοκληρωτικού” . Είχα αγοράσει το σχετικό βιβλίο του. Δυστυχώς δεν έχω μαζί μου το βιβλίο του Μπουχάριν για την δική του ερμηνεία στον ιμπεριαλισμό.
        /
        Πάμε στη συνέχεια.
        Και εσείς από το ΚΚΕ βγήκατε, Και μάλιστα ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΤΕ όπως γράφετε ΚΑΙ με τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ πρωην μέλη του ΚΚ; Μάλιστα κάποιοι από αυτούς άναψαν αριστερό φλας(πήγαν για μερικά φεγγάρια πήγαν στα μέρη σας) για να κάνουν μετά δεξιά Πασόκικη στροφή. Πολιτικά λέγεται “αριστερό φλας για δεξιά στροφή”.

        Ωραίο πράγμα από την μία -και για μένα σωστά- να καταγγέλετε τις Κυβερνήσεις / Τζανεττάκη / Ζολώτα.,

        Αλλά από την άλλη όμως είσασταν πολιτική ουρά εκείνων που πρωτοστάτησαν και ήταν υπουργοί στις κυβέρνησεις Τζανεττάκη. / Ζολώτα (Π.χ Δραγασάκης ΑντιΠρόεδρος του Σύριζα). Όμως συνεργαστήκατε μαζί τους ως “πολιτική ουρά” σε κοινές ομιλίες με το “αριστερό” μέρος του ΣΥΝ (ούτε καν των συνιστωσών του -ριζα όχι ότι θα άλλαζε κάτι), σε ομιλίες σε Πανεπιστημία , με αριστερούς οικονομολόγους στα συνδικάτα. Στο πολιτικό περιοδεύοντα αντιμνημονιακό φορτηγό του Αλέξη το πολιτικό “μάρμαρο” πλήρωσε ο λαός με τρία μνημόνια σε συσκευασία ενός και την περαιτέρω πτώση του βιοτικού του επιπέδου

        Υπάρχει ή δεν υπάρχει αναντιστοιχία;

        Λάθη γίνονται αλλά αυτοκριτική παίζει να κάνετε; Ή όλα τα κάνατε σωστά αλλά έφταιγε ο διαιτητής, ο επόπτης οι καιρικές συνθήκες οι άνεμοι ο στραβός γυαλός κλπ κλπ;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          13/02/2024 at 10: , το ΚΚΕ συνεργάστηκε με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ σε ΔΥΟ καπιταλιστικές κυβερνήσεις, ΟΧΙ το ΝΑΡ! Καλό είναι να μην λές ψέματα γιατί θα τα βρίσκεις συνεχώς μπροστά σου!

          Ούτε καν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε το ΝΑΡ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Ενώ αντίθετα, δυστυχώς το ΚΚΕ είναι ουρά του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, είναι ουρά του Ανθιμου, και ελπίζουμε να μην σαλπίσει η ΚΝΕ την λήξη της συμμετοχής της στις καταλήψεις και στον υπόλοιπο αγώνα εναντίον της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!

        2. Ανώνυμος

          @13/02/2024 at 18:43
          Αν λίγο το ψάξεις ήταν όλος ο ΣΥΝασπισμός (ΕΑΡ μετέπειτα ΣΥΝ, μετέπειτα ΣΥΝ/Σύριζα, Πασοκογενείς απογοητευμένοι με τα σκάνδαλα εκείνης της εποχής και το ΚΚΕ). Μην υιοθετείς απόψεις άλλα Λαζόπουλου.

          Ξεχνάτε κατά περίεργο λόγο πως συμμετείχε και ο μετέπειτα ΣΥΝ/Σύριζα ο οποίος ποτέδεν έκανε αυτοκριτική για εκείνη την περίοδο.
          Ξεχνάτε και το σκάνδαλο Κοσκωτά που αν δεν γίνονταν κυβέρνηση θα πήγαινε για διαγραφή και ο Μητσοτάκης θα το φόρτωνε στον ενιαίο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

          Το ΚΚΕ στο τελευταίο συνέδριο του 1991 (και για μένα, καλά έκανε)
          ξεκαθάρισε πως ήταν λάθος του η συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις. Και ο Κάππος γύρισε πίσω έστω και κριτικά στο ΚΚΕ.

          Ποιοι όμως άραγε έγιναν μετέπειτα πολιτική ουρά των Κυβερνήσεων Τζανεττάκη και Ζολώτα; Ποια ήταν η Αριστερή ουρά της “κυβέρνησης της αριστεράς ” και μετέπειτα της κυβέρνησης “Σύριζα-Ανελ” υπουργών του Τζανεττάκη(Ενιαίος Συνασπισμός ΝΔ) και Ζολώτα(Οικουμενική):;

          Λύστε επιτέλους την απορία του teddy.
          Μια απορία από το “βρόμικο ’89”
          https://teddygr.blogspot.com/2015/10/89.html

      4. Ανώνυμος

        Πάρτε και κριτικές για τον Ολοκληρωτικό από ΚΚΕ ή από ΦιλοΚΚΕ
        Δεν είναι η κριτική του ΚΚΕ(μ-λ)

        https://www.komep.gr/m-article/7675ca74-f42c-11e9-95d7-3ed1504937da/

        (Μεταλλαγμένο καλτ) μέρος 1
        https://sfyrodrepano.blogspot.com/2008/08/blog-post_14.html

        μέρος 2 με μπόλικη σε πολιτισμένα πλαίσια σχεδόν φιλική συζήτηση φιλοΚΚΕ – ΝΑΡ
        https://sfyrodrepano.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Μείνε στο κόσμο σου 15/02/2024 at 14:01. Σημασία έχει που ανεβαίνει το κίνημα. Υπάρχει κίνημα γιατί υπάρχει δυνατό ΚΚΕ. Δεν είδα και πολύ κίνημα το 2012 με “ΣαμαροΒενιζελοΚουβέληδες” και χαμηλό ποσοστό του ΚΚΕ πλην των δυνάμεων που συσπειρώνονται γύρω από το ΠΑΜΕ.
      Οι άλλοι είχαν βολευτεί στα έδρανα της αξ.αντιπολίτευσης και περίμεναν το πότε θα τους κάνουν (εσωτερικός και εξωτερικός παράγοντας) κυβέρνηση. Και σιγα σιγά έριχναν τις “προοδευτικές” και “αντιμνημονιακές”μάσκες τους δίνοντας “διαβεβαιώσεις”.

      Reply
  11. Ανώνυμος

    Το ΚΚΕ λέει για την κατάργηση της μητρότητας.
    Εσείς που ειρωνεύεστε να τα πείτε σε εργατικές και γυναικίες οργανώσεις που παλεύουν για τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών. Αρκετές κοπέλες στον ιδωτικό τομέα κινδυνεύουν ακόμα και με απόλυση μετά την άδεια μητρότητας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Και ποιός σοτυ είπε ρε φισφιρή ΚΚΕ, ότι το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ, δεν αγωνίζονται για την περαιτέρω κατοχύρωση της μητρότητας; ΕΣΥ και το ΚΚΕ τα έχετα κάνει σαλάτα: Αλλο πράγμα η κατοχύρωση της μητρότητας που και για αυτό παλεύουμε ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ η εξίσωση ομοφυλοφιλίας και ετεροφυλοφιλίας ως εξίσου αποδεκτές και φυσιολογικές σεξουαλικές συμπεριφορές άρα και η κατοχύρωση αναλογων δικαιωμάτων και κατακτήσεων για όλες τις μορφές συμβίωσης, ετερόφυλες και ομοφυλες! Γιατί τα έχετε κάνει όλα εκεί στο ΚΚΕ, μια συστημική παραδοσιοκρατική καπιταλιστική σαλάτα;

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Άλλο τα νομικά δικαιώματα που ρυθμίζονται και με ένα χαρτί από συμβολαιογράφο και άλλο ο γάμος με την δυνατότητα υιοθεσίας

        Reply
  12. Ανώνυμος

    “Εμείς απλά να θυμίσουμε ότι αυτοί που αναγουλιάζουν με τη μητρότητα ως “κατάκτηση” είναι συνήθως οι μεγαλοεργοδότες κι αυτό το ξέρει καλά κάθε νέα γυναίκα που άκουσε το αφεντικό της να τη ρωτά «αν σκοπεύει να μείνει έγκυος

    Όσοι λοιπόν θεωρούν παρωχημένη έννοια τη μητρότητα και όσα απορρέουν από αυτή, ας το πουν στις εργαζόμενες μητέρες και στο γυναικείο κίνημα, που διεκδικούν άδειες, επιδόματα και άλλα μέτρα προστασίας, σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις.”

    https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/354496/parohimeni

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ρε μέλη του ΚΚΕ, πόσο τραμπαριφες είστε πια;

      Τι σχέση έχει η υπεράσπιση της μητρότητας για την οποία επίσης αγωνίζονται ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ φυσικά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της κομμουνιστικης αριστεράς με την προώθηση της αντίληψης “ο αγώνας για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών σε μια φυσιολογική ζωή συνιστά κατάργηση της μητρότητας και της πατρότητας” που έχει το ΚΚΕ; Εντελώς συστημική η θέση του ΚΚΕ.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        “Ρε μέλη του ΚΚΕ, πόσο τραμπαριφες είστε πια;”
        Πολλή νταλίκα έπεσε στο μαγαζί !!!!

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Κανονικά. Δεν μπορούν να απαντήσουν στα γεγονότα που παραβάλει ο Μάκης Παπαδόπουλος .Και που ανακοινώνουν δημόσια ο Μασκ, τα συνέδρια στο Νταβός της Ελβετιας η UNESCO

        2. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          06/02/2024 at 14:02, έχουμε ήδη απαντήσει και αποδομησει τις ανοησίες του ΚΚΕ

        3. Ανώνυμος

          Ε ναι το είδα. 06/02/2024 at 14:55 ανοησίες τα συνέδρια στο Νταβός με συμμετοοχές δισεκατομμυριούχων οι ανακοινώσεις εταιριών με τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο, οι ανακοινώσεις της UNESCO κ.α

          Στην απέλπιδα προσπάθεια να αντιπαρατεθείτε πολιτικά, καταλήγετε στο κλασικό “Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”

          Καλά το πάτε.

        4. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          07/02/2024 at 09:16 , καναπέδες και γογγύλια η θέση του ΚΚΕ. Τι σχέση ρε έχουν τα εμφυτεύματα στον εγκέφαλο του Μασκ με τον γάμο των ομοφυλων ζευγαριών και την δυνατότητα τεκνοθεσίας όταν μάλιστα το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν απορρίψει την παρένθετη κύηση;

          Καμία σχέση δεν έχουν, εκτός απο τα ντραγκς που πίνετε

        5. Ανώνυμος

          Μπουγάδα
          “Αυτά που συζητάμε σήμερα, σε λίγα χρόνια θα φαίνονται μακρινά και παρωχημένα, αφού η τεχνολογία φέρνει στο φως ότι θα είναι πραγματικότητα η τεχνητή μήτρα, μέσω της οποίας οι γονείς, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, θα παραγγέλνουν το παιδί τους και θα συνεχίζουν την υπόλοιπη ζωή τους εντελώς κανονικά”

          Η συνέχεια στο
          https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355077/mpoygada

          Όταν τα λέει το ΚΚΕ είναι τσιπάκια και συνομοσιωλογίες.
          Όταν τα λένε άλλοι και μέσα στη Βουλή Σ(φ)υρίζ-ετε αδιάφορα και η μέρα είναι Τρίτη

          Καλά το πάτε 13/02/2024 at 21:15

      2. Ανώνυμος

        Σας πετάει μια μεταμοντέρνα πεπονόφλουδα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σας αποπροσανατολίζει από Επιστολική Ψήφο. Αγρότες και Νεολαία / Πανεπιστήμια και εσείς την πατάτε μόνο και μόνο για να την “πείτε” στο ΚΚΕ. Όπως ανάγατε τον Καραμανλή τον Α σε μέγα σοσιαλιστή έτσι και τον Μητσοτάκη τον Β θα τον ανάγετε σε μέγα δικαιωματιστή

        Καλά εδώ “χάψατε” πως μέσα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ μπορούν να καταργηθούν τα μνημόνια από το δεξιό πολιτικό αδελφάκι του ΠΑΣΟΚ(ΣΥΝ/Σύριζα)

        Όλα αυτά,που προβάλει η κυβέρνηση δεν έχουν καμία σχέση με την κατάργηση της μητρότητας και τα δικαιώματα που απορρέουν από τους τόσους αγώνες των κομμουνιστών και γυναικίων ταξικά προσανατολισμένων οργανώσεις.
        https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/354496/parohimeni

        Ούτε π.χ σε λογικές εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος
        https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/354496/parohimeni

        https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/354323/i-polygoneikotita-stis-ipa-kai-emporio-tis-parenthetis-mitrotitas

        https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/354170/emporio-vrefon-me-kalyteres-times-tin-black-friday

        Εμπρος λοιπόν για ένα “νέο” 18αιώνα με μεταμοντέρνους πάστορες ακολουθώντας τον ιδεολογικό δρόμο του Μπέρκλει περι “αντικειμενικής πραγματικότητας”

        Καλά το πάτε. Αντε και επιστροφή στις εποχές του “Όλιβερ Τουίστ” σε λίγο. Αρκεί να ντυθεί με το κατάληλλο περίβλημα “δικαιωματισμού” και “ελευθερίας”

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Ό,τι πεις, δεν χαλάμε χατήρια 13/02/2024 at 21:15

      Μπουγάδα

      “Αυτά που συζητάμε σήμερα, σε λίγα χρόνια θα φαίνονται μακρινά και παρωχημένα, αφού η τεχνολογία φέρνει στο φως ότι θα είναι πραγματικότητα η τεχνητή μήτρα, μέσω της οποίας οι γονείς, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, θα παραγγέλνουν το παιδί τους και θα συνεχίζουν την υπόλοιπη ζωή τους εντελώς κανονικά”

      Η συνέχεια στο
      https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355077/mpoygada

      Όταν τα λέει το ΚΚΕ είναι τσιπάκια και συνομοσιωλογίες.

      Όταν τα λένε άλλοι και μέσα στη Βουλή Σ(φ)υρίζ-ετε αδιάφορα και η μέρα είναι Τρίτη

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Πολιτικός γάμος και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Ορισμένες νομικές πλευρές

      https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355024/politikos-gamos-kai-teknothesia-apo-omofyla-zeygaria-orismenes-nomikes

      “(..)Με αφορμή το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, η συζήτηση σε κύκλους νομικών και άλλων επιστημόνων, καθώς και η αρθρογραφία από καθηγητές του Οικογενειακού Δικαίου, αποκαλύπτουν ενδιαφέρουσες πλευρές και ενισχύουν τους προβληματισμούς γύρω από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Ενα από τα ζητήματα που ξεκαθαρίζεται είναι ότι ο πολιτικός γάμος θεσπίζεται για να δοθεί η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά.
      Οπως σημειώνουν νομικοί, “εάν (ο γάμος) αποσυνδεθεί από το ζήτημα των παιδιών, οι ίδιες οι σχέσεις του ζευγαριού καλύπτονται πλήρως από το σύμφωνο συμβίωσης (…) Από τη σκοπιά, επομένως, μόνο των σχέσεων των ζευγαριών ομοφυλόφιλων, το αίτημα για θέσπιση γάμου φαίνεται να έχει κυρίως συμβολική και ιδεολογική λειτουργία”.

      Αρα, ουσιαστικά υποστηρίζεται ότι παρ’ όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των άλλων υποστηρικτών του νομοσχεδίου, δεν ευσταθεί η άποψη ότι το ν/σ έρχεται να ρυθμίσει απλώς σχέσεις συμβίωσης δύο ομόφυλων ατόμων, αλλά ουσιαστικά την απόκτηση παιδιών.

      Θυμίζουμε ότι το άρθρο 10 του νομοσχεδίου νομιμοποιεί την τεκνοθεσία στο εξωτερικό για όλα τα ομόφυλα ζευγάρια (με παρένθετη μητέρα για ομόφυλα ζευγάρια ανδρών), ενώ είναι βέβαιο ότι ο δρόμος θα ανοίξει διάπλατα και στη χώρα μας μετά την πρώτη δικαστική απόφαση που θα διαπιστώνει “αρνητικές διακρίσεις”
      ανάμεσα σε ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια.
      Με το νομοσχέδιο, δηλαδή, γίνεται ένα μεγάλο βήμα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας και της τεκνοποιίας σε βάρος των πραγματικών δικαιωμάτων και συμφερόντων της γυναίκας και του παιδιού.

      * * *

      Κεντρική θέση στην αντιπαράθεση με αφορμή το νομοσχέδιο έχει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οπως σημειώνουν νομικοί, στην περίπτωση των μοναχικών άγαμων γυναικών η δυνατότητα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
      “προϋποθέτει να συντρέχει η βασική προϋπόθεση του νόμου, ότι δηλαδή η γυναίκα εμφανίζει μία φυσική αδυναμία ως προς την αναπαραγωγική λειτουργία της, που θα προκύπτει από ιατρική γνωμάτευση”.

      Στη βιβλιογραφία καταγράφεται η περίπτωση μοναχικών άγαμων ανδρών που προσπάθησαν να αποκτήσουν παιδί με παρένθετη μητέρα, αλλά το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους, με το σκεπτικό ότι

      “η παρένθετη μητέρα αναπληρώνει την αδυναμία της γυναίκας να κυοφορήσει, αλλά ο άνδρας από τη φύση του δεν μπορεί να κυοφορήσει, οπότε δεν συντρέχει στο πρόσωπό του η ίδια φυσική αδυναμία, ώστε να εφαρμοστεί αναλογικά η διάταξη για λόγους ίσης μεταχείρισης”.

      “Από τις σεξουαλικές συνευρέσεις όμως ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι δυνατό από τη φύση να προκύψει κυοφορία, ώστε να διαγνωστεί ενδεχόμενη φυσική αδυναμία”, σημειώνεται στην αρθρογραφία.

      Από εκεί προκύπτει το συμπέρασμα ότι “θα πρέπει να απαλειφθεί η βασική αυτή προϋπόθεση από τον Αστικό Κώδικα και η προσφυγή σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από αναγκαιότητα να γίνει επιλογή. Μία τέτοια νομοθετική μεταβολή συνιστά πολύ σοβαρή αλλαγή πολιτισμικού παραδείγματος ως προς τη χρήση της τεχνολογίας για την απόκτηση παιδιών”.

      * * *

      Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι σε ένα ομόφυλο ζευγάρι ο σύντροφος του φυσικού ή θετού γονιού είναι “αόρατος” για το κράτος, επειδή δεν εγκαθιδρύεται γονική σχέση με το παιδί, με τον κίνδυνο, αν αποβιώσει ο γονέας, το παιδί να καταλήξει σε κάποιον μακρινό συγγενή ή σε ίδρυμα, νομικοί σημειώνουν ότι η απουσία γονεϊκής σχέσης στο πλαίσιο της συμβίωσης δύο ομόφυλων ατόμων

      “δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση στο Οικογενειακό μας Δίκαιο”, αφού ισχύει και στις σχέσεις μεταξύ ετερόφυλων.

      Για παράδειγμα, αν ένας πατέρας διαζευγμένος έχει την επιμέλεια του παιδιού του και μία μητέρα διαζευγμένη έχει επίσης την επιμέλεια του παιδιού της και οι δύο γονείς τελέσουν γάμο, το παιδί του καθενός δεν θα έχει κανένα νομικό δεσμό με τον άλλο σύζυγο, ούτε τα δύο παιδιά θα έχουν νομικό δεσμό μεταξύ τους.
      Για τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει τεθεί ζήτημα θέσπισης γονεϊκής σχέσης. Αναφέρεται επίσης ότι

      “η γονεϊκή σχέση στο Οικογενειακό μας Δίκαιο συνδέεται με τη συγγένεια, βιολογική ή κοινωνικοσυναισθηματική (υιοθεσία, απόκτηση παιδιού με παρένθετη μητέρα). Δεν προβλέπεται άλλου είδους αναγνώριση γονεϊκής σχέσης, εκτός αν ανατραπεί ριζικά όλο το Δίκαιο της συγγένειας”.

      * * *

      Για το τι θα συμβεί αν αποβιώσει ο γονέας, υπάρχουν σύμφωνα με νομικούς “λύσεις και κατά το ισχύον Δίκαιο, μέσω του θεσμού της επιτροπείας ανηλίκου, ο οποίος επιλέγεται με κριτήριο το συμφέρον του παιδιού, αλλά προβλέπεται ένα προβάδισμα των συγγενών”.

      Στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών, είτε οι συγγενείς θα έχουν αποδοκιμάσει τη σχέση και θα έχουν αρνηθεί να καλλιεργήσουν οποιαδήποτε σχέση με το ζευγάρι, οπότε και με το παιδί, είτε θα έχουν αποδεχθεί τη σχέση και θα έχουν καλλιεργήσει σχέσεις με το ζευγάρι, άρα και με το παιδί. Στην πρώτη περίπτωση το καταλληλότερο πρόσωπο για να οριστεί επίτροπος με βάση το συμφέρον του παιδιού θα είναι ο επιζών σύντροφος, ενώ στη δεύτερη θα είναι αναμενόμενο οι συγγενείς να μην επιδιώξουν να γίνουν επίτροποι, αλλά να συνηγορήσουν για να οριστεί επίτροπος ο σύντροφος του συγγενούς τους, που μεγάλωνε μαζί του το παιδί…

      * * *

      Τέλος, διατυπώνεται ο προβληματισμός ότι

      “η ιδιαιτερότητα στα παιδιά των ζευγαριών ομοφυλόφιλων είναι πως εκτός του ότι στερούνται το γονεϊκό πρότυπο του ενός φύλου, βιώνουν διπλά το γονεϊκό πρότυπο του άλλου φύλου. Η διερεύνηση για το πώς η ιδιαίτερη αυτή κατάσταση επιδρά στη διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης και της προσωπικότητας των παιδιών αυτών απαιτεί τη διενέργεια ερευνών σε μεγάλα δείγματα και πολλές διαφορετικές κοινωνίες, με παρακολούθηση της εξέλιξης των παιδιών έως ότου διαμορφώσουν τις δικές τους συντροφικές και οικογενειακές σχέσεις. Τέτοιου είδους έγκυρες έρευνες και αξιόπιστες αναλύσεις των ευρημάτων τους δεν φαίνεται να έχουν ακόμα διενεργηθεί (…)”.

      Ταυτόχρονα εκφράζονται αμφιβολίες για την αντικειμενικότητα μιας σειράς ερευνών που επικαλούνται η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα και “έχουν διενεργηθεί σε άλλες χώρες”, που εξωραΐζουν τις οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες απ’ αυτές παραγγέλθηκαν από τις οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ+ ή δεν στηρίζονται σε αντιπροσωπευτικά δείγματα.

      Ψ.Μ.

      Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Αποκαλυπτικά» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2024.
      https://www.rizospastis.gr/story.do?id=12413704

      Για ελάτε “δικαιωματιστές” να απαντήσετε.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Για δικαιωματισμο ψςμαξε στον σύριζα κ τη νέα αριστερά, όχι στο ΝΑΡ κ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ! ΟΠΩΣ και για σκοταδισμό, ψάξε στην εκκλησία, την ακροδεξιά κ την θέση του ΚΚΕ για το έμφυλο.

        Η παρένθετη κύηση μέλος του ΚΚΕ, ισχύει με νόμο από το 2002. Μέχρι το 2014, είχαν εκδοθεί πάνω από 120 άδειες παρένθετης κύησης ΓΙΑ Ετεροφυλα ζευγάρια! Άιντε που σας έπιασε ο καημός τώρα με τα ομοφυλα ότι θα εφαρμοστεί η παρένθετη κύηση!

        https://www.kathimerini.gr/society/762582/elliniki-viomichania-me-parenthetes-miteres/

        Από το 2014μεχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 3.000 άδειες παρένθετης κύησης στην Ελλάδα, ΠΆΝΤΑ ΓΙΑ ΕΤΕΡΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΆΡΙΑ!

        ΔΕΝ ΣΑΣ Ενοχλεί η παρένθετη κύηση όταν αφορά ετεροφυλα ζευγάρια; Όχι δεν σας ενοχλεί, διότι εάν σας ενοχλούσε ΘΑ ΛΈΓΑΤΕ ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΓΆΜΟ Κ ΤΗΝ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΟΜΌΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΏΝ και ταυτόχρονα, ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΝΘΕΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΤΌΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΕΡΟΦΥΛΑ, ΌΣΟ Κ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΆΡΙΑ. Δεν λέτε αυτό, λέτε ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι το όχημα της ΝΤΠ, του σόρος και του γκειτς για να εκπουστευσουν το έθνος κ να εμπορευματοποιήσουν την γυναίκα.

        Ενώ αντιθέτως, η εμπόρευματοποίηση του γυναικείου σώματος, έχει Ήδη στβτεκεσθρι για τα ετεροφυλα ζευγάρια.

        Ντουγανοντενεκεδες του ΚΚΕ πάρτε το αλλιώς.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Απαντηση στη δημοσίευση

          https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355024/politikos-gamos-kai-teknothesia-apo-omofyla-zeygaria-orismenes-nomikes

          επί συγκεκριμμένου δεν διάβασα ούτε μάλλον θα διαβάσω

          Ναι το είδα.Γίνατε πολιτική ουρά ακόμα και της “Πλεύσης Ελευθερίας” (*)
          /
          https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355077/mpoygada
          /
          Όταν τα λέει το ΚΚΕ είναι τσιπάκια cyborg,επιστημονική φαντασία 666 αλλά όταν τα λένε άλλοι μέσα στη βουλή είναι μία άλλη μέρα και όλα καλά.

          ΑντιΚΚΕ να είναι και ότι να είναι.

          Καλά το πάτε

          (*) ” “Αυτά που συζητάμε σήμερα, σε λίγα χρόνια θα φαίνονται μακρινά και παρωχημένα, αφού η τεχνολογία φέρνει στο φως ότι θα είναι πραγματικότητα η τεχνητή μήτρα, μέσω της οποίας οι γονείς, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, θα παραγγέλνουν το παιδί τους και θα συνεχίζουν την υπόλοιπη ζωή τους εντελώς κανονικά”.

          Με τέτοια …ξεσπάσματα “προόδου” επιχειρηματολογούν υπέρ του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών βουλευτές των αστικών κομμάτων στη Βουλή. Την ίδια στιγμή μάλιστα που ο Σπ. Μπιμπίλας της Πλεύσης Ελευθερίας έλεγε τα παραπάνω, εξαπέλυε βολές στο ΚΚΕ ότι είναι “παρωχημένες” οι επισημάνσεις του για το δικαίωμα του παιδιού, για τη μητρότητα και την πατρότητα, για την εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης κ.ο.κ.

          Βέβαια, από κάτι τέτοιες τοποθετήσεις επιβεβαιώνονται πλήρως οι επισημάνσεις και η επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο, αλλά και οι προειδοποιήσεις για τους επικίνδυνους δρόμους που αυτό ανοίγει.”

    4. Ανώνυμος

      Μπουγάδα
      “(..)Αυτά που συζητάμε σήμερα, σε λίγα χρόνια θα φαίνονται μακρινά και παρωχημένα, αφού η τεχνολογία φέρνει στο φως ότι θα είναι πραγματικότητα η τεχνητή μήτρα, μέσω της οποίας οι γονείς, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, θα παραγγέλνουν το παιδί τους και θα συνεχίζουν την υπόλοιπη ζωή τους εντελώς κανονικά”

      Συνέχεια
      https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355077/mpoygada

      Όταν τα λέει το ΚΚΕ είναι καναπέδες και γογγύλια. Όταν τα παραδέχονται στη Βουλή όσοι κάνουν τη γνωστή “προοδευτική” μπουγάδα στην κυβέρνηση της ΝΔ, είναι απλά …Τρίτη

      Το ποιοι έχουν παραισθήσεις το βλέπουμε 13/02/2024 at 21:15

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, δεν έχει καμία σχέση με τον cyborg άνθρωπο και κοινωνια που φτιάχνει ο ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΌΣ καπιταλισμός. Όταν τα είπε αυτά για ψηφιακή επιτήρηση και πειθάρχηση για πρώτη φορά το ΝΑΡ το 1998, όπως κ για το ΠΩΣ μέσω κ αυτής της εξέλιξης ο καπιταλισμός έγινε ολοκληρωτικός, ε, από τότε κ μέχρι σήμερα το ΚΚΕ αγρόν ηγοραζε κ αγοραζει.

        Διότι κκε, ο cyborg άνθρωπος γίνεται λόγω της τεχνολογικής υπεραναπτυξη κ ηγεμονία του καπιταλισμού, λόγω της περαιτέρω υπαγωγής επιστήμης σι επιστημόνων στο κεφάλαιο. Όχι λόγω των ομοφυλόφιλων ντενεκεδες

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ναι. Τα συνέδρια στο Νταβός γίνονται για να κάνουν σκι οι CEO των Πολυεθνικών. Και ο Ελον Μασκ το προβάλει μόνο και μόνο για να κάνει ανακοινώσεις η UNESSCO

          Η πάτατζα περί του “Ολοκληρωτικου” απαντήθηκε και επίσημα από το ΚΚΕ και ανεπίσημα από φίλους του ΚΚΕ σε πολύ καλό κλίμα συζήτησης στο blog sfyrodrepano

          https://sfyrodrepano.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

          Καλά το πάτε 14/02/2024 at 15:38

        2. Ανώνυμος

          Το κείμενο του Μ.Π πιάνει πολλές πτυχές και δίνει απαντήσεις σε πολλά ζητήματα συνολικά. Δεν υπάρχει ο αγαπημένος σας “μονοθεματισμός”, ακριβως γιατί το ΚΚΕ κάνει Κεντρική Πολιτική και όχι τακτικισμούς αποσυνδεδεμένους με την ταξική πάλη όπως εσείς

          Τώρα αν εταιρίες θέλουν να τοποθετήσουν τσιπάκια στον εγκέφαλο ή τα δοκιμάζουν σε πειραματόιζωα για να τα τοποθετήσουν αργότερα κάνει ανακοινώσεις η UNESCO μάλλον δεν σε΄νοιάζει.

          Ούτε το συνέδριο στο ΝΤΑΒΟΣ για θέματα “ηγεσίας” δεν τρέχει κάτι

          Επίσης καμια νύξη για την επιστροφή -“αναμάσημα” απόψεων αστικών ρευμάτων σκεψης του 18ου αιώνα (ενός αιώνα πριν τον Μαρξ) παστόρων(παπάδων) από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού .που τις προβάλετε και ως “νέες”

          Ούτε όταν μέσα στη Βουλή βουλευτές μιλάνε για “τεχνητές μήτρες” για παρωχημένους όρους πάλι δεν τρέχει κάτι και πάει στα ασχολίαστα.

          Καλά το πάτε

        3. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          15/02/2024 at 08:49, Οσο διαβάζω τον διάλογο στην παντιερα διαπιστώνω ότι, το ΚΚΕ και τα μέλη του, ποτέ δεν μπόρεσαν να απαντήσουν μέχρι τώρα στην θεωρητική ανάλυση για το νέο στάδιο του καπιταλισμού.

  13. Κώστας

    O καθηγητής Μοσχονάς προέβη σε μια πολύ χρήσιμη συνόψιση της ιστορικής εξέλιξης των θέσεων της Αριστεράς (ενιαίας σοσιαλδημοκρατικής, κομμουνιστικής και σοσιαλδημοκρατικής) για τα θέματα της σεξουαλικότητας κλπ

    Έχει αξία να βλέπουμε με τι, ποιους, ποιες τάσεις επιλέγει το ΚΚΕ να συνομιλεί, να επηρεάζεται, να ανασταίνει

    Εκείνες που σαλπίζανε την στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση. Όχι δηλ πως ε τι να γίνει, ήταν παλιά, άλλα ήθη τότε, άλλο το επιστημονικό κεκτημένο κλπ. Το ΚΚΕ επιλέγει να μιμηθεί τις τάσεις που πήγαιναν πίσω την Επανάσταση και την Κοινωνία για τα μέτρα που βρήκαν, τα μέτρα του τότε, για την εποχή τους. Το ΚΚΕ επιλέγει την αντεπανάσταση οσο συνειδητά το έκανε και ο Στάλιν

    https://www.kathimerini.gr/society/562864597/sexoyalikos-mpolsevikismos/?fbclid=IwAR0TkEFlYTmnXsRVo7fnbkSCj8nVcMMA3p_A31Tm_nnJCAtzGQO0ybwrlfU

    Κώστας

    Reply
  14. Ανώνυμος

    Σόρρυ που διακόπτω την ώρα που γίνεται ο κακός χαμός με αγροτικό, παιδεία
    https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/354819/eleytheroi-afethikan-oloi-oi-foitites-o-agonas-synehizetai-kontra-stin
    πολέμους ή συρράξεις στην περιοχή ΄Υεμένη Γάζα Συρία Ιρακ Ουκρανία

    συνέχεια στον Σύριζα

    Τρίτη 06/02/2024
    Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Και δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια αν χρειαστεί…
    https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/354853/voyleytis-syriza-kai-didaktra-sta-dimosia-panepistimia-hreiastei

    Όχι τίποτα άλλο αλλά για να καταλάβαιτε πόσο έχει “στριμωχθεί” η κυβερνητική -και όχι μόνο- πολιτική με τους”πρόθυμους” για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από την νεολαία, ελμέ εργατικό κίνημα

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μικρή διακοπή. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16!

      ΑΠΟΨΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ
      Δευτέρα 12/02/2024 – 13:17

      https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355499/voyleytis-syriza-na-xekinisei-i-syzitisi-gia-tin-anatheorisi-toy

      ” Λαγούς από το καπέλο βγάζει τώρα τελευταία η κυβέρνηση της ΝΔ! Με μία μικρή λεπτομέρεια. Ότι οι λαγοί προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι πλέον μόνο από την ΝΔ.

      Θυμίζουμε ότι πριν από μία εβδομάδα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαμουλάκης σε τηλεοπτικό πάνελ δήλωσε πως θα συμφωνούσε υπό προϋποθέσεις να μπούνε και δίδακτρα στα δημόσια Πανεπιστήμια. Τη συνέχεια την έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παππάς, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη -εν μέσω μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων- βρήκε την ευκαιρία να (ξανα)πει πως πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος!

      Συγκεκριμένα ανέφερε πως
      “ναι, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιατύπωση του άρθρου 16 και συντεταγμένα ως πολιτεία να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε και αν μπορούμε να φέρουμε σπουδαία ή πολύ αξιοπρεπή μη κερδοσκοπικά ιδρύματα στην Ελλάδα από το εξωτερικό για να συμβαδίσουμε με τη διεθνή πραγματικότητα… Εγώ δεν έχω ταμπού σε αυτό το θέμα!”…

      Η συναίνεση έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο! Και όσο μεγαλώνει η συναίνεση, τόσο θα δυναμώνει και η πραγματική αντιπολίτευση, όπως ο αγώνας των φοιτητών και των συλλόγων τους ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, για δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!

      ΥΓ: Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει βρει τα καλύτερα στηρίγματα της πολιτικής της στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, διάφορες «κεντροαριστερές» πένες… φιλοσοφούν πάνω στο ερώτημα αν υπάρχει αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη! ”

      Καλά το πάνε

      Reply
  15. αλέφαντος

    Ρε μεταμοντέρνοι Μετα-αριστεροί, πάτε καλά;
    Γάμος χωρίς νύφη και γαμπρό γίνεται;
    Και τι πρεμούρα είναι αυτή για έναν παραδοσιακό θεσμό, που ποτέ δεν καλοπέρασε στα χέρια της εκάστοτε κυρίαρχης τάξης(*) και σήμερα βρίσκεται σε βαθειά κρίση στις “προχώ” καπίταλις, καθώς πάνω από τα μισά ζευγάρια χωρίζουν;!
    Παλαβώσατε τελείως με την λόξα της θέσπισης(;;;!!!) του …”άφυλου” ή, ξέρω-γώ “τρίτου φύλου” (και τι λέω τώρα, εδώ μιλάτε για καμιά …δεκαριά ..καινούργια “φύλα”!).
    Δεν πήρατε, τόσα χρόνια, το μήνυμα της περιθωριοποίησης (παρά την προβολή από τα ΜΜ”Ε” και τις γενναιοδωρίες της Πρεσβείας και της “εταιρικής κοινωνικής ευθύνης”…), του διαβόητου “Pride”, που ο κόσμος το βλέπει σαν ένα γραφικό καρναβαλάκι “βαρεμένων” στην καλύτερη, και που δεν μαζεύει ούτε καν την πλειοψηφία των ομοφυλοφίλων, που έχουν την αυτοκυριαρχία/αξιοπρέπειά τους;
    Οσο ο κόσμος, που δεν είχε ιδέα από αυτά τα “μοντέρνα” τα πληροφορείται τώρα, με την βαβούρα, που κάνουν τα παπαγαλάκια σας, πέφτει τέτοια καζούρα, που ακόμη δεν έχετε δει τίποτε!
    Σας βλέπω με κουδούνια και ζουρλομανδύες!
    Και χωρίς “Στάλιν” (….”ναι, αλλά….”)!
    Στην αρχή είμαστε…. ακόμη δεν έχετε δει τίποτε….
    Αντε, γιατί πολύ το …”φιλοσοφήσατε” και χάσατε τη μπάλα!
    —————————————————————-
    (*) “Το δικαίωμα της πρώτης νύχτας”, ο έλεγχος της …παρθενίας(!) της νύφης, οι “γάμοι” περιουσιών(!) και ….ταξικής κινητικότητας(!!), τα χαρέμια και η συνακόλουθη ανδρική αγαμία+”ενδογαμία” της “μπασκλασαρίας”, ο διωγμός της εγκυμοσύνης σήμερα, κλπ., κλπ.

    Reply
    1. πικαπα

      Αντιθετα με τους θιασωτες της απολυτοτητας, αντιθετα με τη διαλυση σε φιλελε μεταμοντερνισμο. Δεν υπαρχει απολυτη καθαροτητα μεταξυ των αντιτιθεμενων ρευματων, αλλα ειναι αναποφευκτες καποιες επικαλυψεις η διαχυσεις. Το θεμα ειναι να αποφευγονται οι συγχυσεις. Ο σοσιαλισμος-κομμουνισμος ΣΚ, αντιθετος με την τεως φιλελευθερη συναινεση, προεκυψε ωστοσο και αυτος απο τον διαφωτισμο-ανθρωπισμο, ως η λαικη εκδοχη του. Σε αντιθεση με την αστικη εκδοχη του διαφωτισμου που επικρατησε, ο ΣΚ εστιασε στην αλλαγη των οικονομικων-κοινωνικων δομων, ενω η αστικη εκδοχη επεβαλε τη συντηρηση της ταξικης κυριαρχιας. Αυτο εγινε με τη συμμαχια συντηρητικων και προοδευτικων, ως τεως σοσιαλ-φιλελευθερη συναινεση. Σημερα αυτη η συναινεση φαινεται να σπαει στα “πολιτιστικα θεματα” κ σε αλλες λεπτομερειες, αυτο ομως ειναι απλα προκαλυμα μιας ενδο-ταξικης αναδιαταξης των ανωτερων ταξικων βαθμιδων. Σε αυτο το καυγα επιχειρεται και η αντιστοιχη ενσωματωση των διαφορετικων εργατικων- λαικων στρωματων που δημιουργει η ταξικη κοινωνια. Εδω, οι προοδευτικοι κινουνται στην επιβολη ενος woke Νεου Πουριτανισμου. Οι συντηρητικοι αντιτασουν την Παραδοση, οπως βεβαια την εννοουν κ την παραχαρασσουν, τελικως ως υπακοη στην ιεραρχια.

      Το οποιο σημερα ρευμα του ΣΚ, αντι να εμπλεκεται σε αυτο το καυγα, προτιμοτερο να εστιαστει ξανα στη αλλαγη των οικονομικων δομων. Η “νεα κοινωνια”, που καποτε υπηρξε παγκοσμιο οραμα, προφανως για να υπαρξει, χρειαζεται και νεα συνειδηση των ανθρωπων. Στη παλια φουρια και τον ενθουσιασμο του 20ου, αυτο γεννησε πλανευτρες φρασεις οπως “νεος ανθρωπος”, “εφοδος στον ουρανο”, κλπ. Η αμφισημια του λογου, ιδιαιτερα οταν αυτος γινεται διαταξικος και αταξικος, αποκαλυπτει εδω την ξωφαλτση επιδραση του “εξτρεμιστικου” διαφωτισμου (ως μετα-ανθρωπισμου) επανω και σε οψεις η ερμηνειες του μαρξικου εργου:

      Σημερα αυτο συνανταται στον τρεχοντα μετα-ανθρωπισμο του αστικου “προοδευτισμου”, οσο και στην αιρουμενη επιστημονολατρεια του ηττημενου ΣΚ. Θαρρεις και το ηττημενο ΣΚ δεν εχει αλλη ελπιδα ισχυος εκτος την πιστη στην “επιστημη”. (Τι ειναι ομως επιστημη;)Του ΚΚΕ μη εξαιρουμενου, ισως και προεξαρχοντος. Η τρεχουσα προσπαθεια του ΚΚΕ να διαφοροποηθει απο τον ακριτο ντετερμινιστικο προοδευτισμο ειναι αποσπασματικη και γι αυτο εκλαμβανεται και ως αγαρμπη. Προκειται ομως για θεωρητικη προσπαθεια που χρειαζεται να γενικευτει. Αυτη η αντιπαραθεση μεταξυ προοδου κ συντηρησης αφορα τον αστικο διαφωτισμο. Το ΣΚ υπερασπιζεται τον λαικο ανθρωπισμο, προφανως λοιπον υπερασπιζεται και την μακραιωνη εξελισσομενη ανθρωπινη παραδοση, ελευθερη ομως απο ταξικη κυριαρχια. Δεν επιδιωκει ουτε εφοδο στον ουρανο, ουτε μετα-ανθρωπο.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Το ΚΚΕ Δεν κάνει μια άγαρμπη έστω, προσπάθεια να ξεκοψει από τον ντετερμινισμο. Το ΚΚΕ υιοθετεί ολόκληρη αφήγηση του παραδοσιοκρατικού καπιταλισμού, στο όνομα της αντιμετώπισης του woke καπιταλισμού. Έχει πια, χαθεί στην μετάφραση…

        Α. Για την επιστήμη: ο woke καπιταλισμός συνεχίζει την αφήγηση που ειναι ίδιον της νεωτερικότητας και ονομάζεται “επιστημονισμός”. Ο επιστημονισμός μας λέει ότι, η επιστήμη είναι ουδέτερη, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται την αέναη θετικου χαρακτήρα εξέλιξη. Το ΚΚΕ από πάντα και μέχρι χτες, αναπαρηγαγε πιστά, αυτή την αντίληψη. Ειδικά την περίοδο της επιδημίας, το ΚΚΕ ξεσάλωσε! Συντάχθηκε απολύτως με τον επιστημονισμό, την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα πρόστιμα, τα σμσ κλπ.

        Τώρα, χωρίς να εχρι προηγηθεί καμία αυτοκριτική, γυρίζει τούμπα την θέση του! Από τον επιστημονισμό, περνάει στην παραδοσιοκρατία, το έτερο καπιταλιστικό αφήγημα: Σύμφωνα με τους παραδοσιοκρατες, η επιστήμη χρησιμοποιείται για να εκπουστευθει η ανθρωπότητα, να θηλυκοποιηθει ο άντρας και έτσι, να εοεκασει όχι βέβαια ο καπιταλισμός, αλλά μια νεφελώδης και ασαφής “Δύση”! Προσέξτε: Οι παραδοσιοκρατες δεν λένε ότι η επιστήμη χρησιμοποιείται για να ελεγχθεί και να πειθαρχειται η εργατική τάξη, κάτι που ειναι σποκυτα σωστό και τα λέγαμε και εδώ μέσα κατά την περίοδο του κοβιντ, οι παραδοσιοκρατες λένε ότι η επιστήμη χρησιμοποιείται για να διαλυθούν τα έθνη προς όφελος μιας αοριστης και ασαφούς, ελίτ!

        Συμπέρασμα: Η woke εκδοχή του καπιταλισμού, προωθεί τον περαιτέρω ατομοκεντρισμο, μέσω θεωριών όπως οι πολλαπλές ταυτότητες κλπ, ενώ ταυτόχρονα και μέσω επιστήμης και τεχνολογίας, προωθεί την περαιτέρω πειθάρχηση και επιτήρηση των εργατικων τάξεων κ των λαών!

        Η παραδοσιοκρατική εκδοχή του καπιταλισμού, προωθεί την φαντασίωση της κοινότητας του έθνους/κράτους ή οποία είναι υπεράνω όλων, πρέπει να εινσι υγιής και όχι “ανώμαλη” και θυληκοποιημενη, και φυσικά να έχει το πατρις/θρησκεία/οικογένεια πάνω από όλα. Φυσικά η επιστήμη Και εδώ, έχει την ίδια χργηδη απέναντι στις εργατικές τάξεις και τους λαούς: Επιτήρηση, πειθάρχηση, υποταγή.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Woke καπιταλισμός και παραδοσιοκρατικός καπιταλισμός, συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον εάν δούμε πχ πως στην πράξη οι Φιλελέδες συναντάνε τους παραδοσιακούς ακροδεξιούς και φασίστες. Να πούμε επίσης πως, είναι Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗς ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ που διαλύει την συλλογικότητα προς όφελος του ολοένα και προωθούμενου ατομικισμού: Η συλλογικότητα παλασιότερα δομούνταν πάνω στην ΑΝΑΓΚΗ και στην ΚΟΙΝΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ που είχαν οι άνθρωποι σε σχετικά συμπαγείς γειτονιές και κυρίως χωριά! Οι εργατογειτονιές τα χωριά εκεί δομούνταν μια πιο συλλογική και κοινή ζωή, βασισμένη πάνω στην κοινή εργασία, και στην ανάγκη.

          Τώρα που τα ωράρια γαμιούνται και εχουν διαφοροποιηθεί, τώρα που τα παιδιά αν δεν τα κρατά μια γιαγιά, τα κρατα ο παιδικός σταθμός, τώρα που ΔΕΝ υπάρχει το εργοστάσιο ή τα χωράφια ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΠΑΡΕΑ, τώρα που η επιβίωσή σου ΔΕΝ εξαρτάται ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ από την επιβίωση του διπλανού σου, τώρα είναι η εποχή που ο ατομικισμός θεριεύει!

          Δεν είναι η εκπούστευση του έθνους και ο εκφυλισμός της Δύσης γενικώς και αορίστως που γαμάει την συλλογικότητα όπως πιστεύουν οι παραδοσιοκράτες και κατά βάθος και το ΚΚΕ άσχετο αν ντρέπεται να το πει! Είναι η εξέλιξη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης που είναι ΙΔΙΑ και στην Δύση και στην Ανατολή: Και στις ΗΠΑ και στην Κίνα, και στην Ρωσία και στην ΕΕ, και στο Ιράν κλπ, κλπ.

        2. πικάπα

          Εντελώς ασύστατο ότι το ΚΚΕ εδώ αναπαράγει την καπιταλιστική παραδοσιοκρατία. Μάλλον την κοινή λογική υπερασπίζεται, έστω ενστικτωδώς. Βλέπεις έχει ακόμη κάποια λαϊκή λαϊκή βάση..Αλλά και η συγκεκριμένη παραδοσιοκρατία που εννοείς δεν είναι καπιταλιστική, είναι προ-καπιταλιστική. Σε κάποιο βαθμό και αντικαπιταλιστική, ίσως. Να το συνδέσουμε εδώ με τον άκριτο προοδευτικό ντετερμινισμό: Σε όψεις του μαρξικού έργου, η διάλυση των “καθυστερημένων” κοινωνικών δομών από τον καπιταλισμό θεωρήθηκε ως και απαραίτητος προοδευτισμός, έναντι των “ανατολικών δεσποτισμών” π.χ., ώστε να πλησιάσουμε στο σοσιαλισμό κλπ. (Βέβαια, ο Κάρολος όλο έσβηνε και ξανάγραφε, ότι πρόλαβε δηλαδή ο άνθρωπος, οπότε μη το πάρουμε τοις μετρητοίς). Τα σκέφτεται έτσι ολιστικά το ΚΚΕ; Όχι – και πάντως όχι ακόμη!
          Αλλά εδώ ειδικά διασώζεται έναντι των λοιπών μικρότερων, που έχουν αλλοτριωθεί λίγο πολύ ως Δυτική αριστερά, υιοθετώντας τα bullet list της woke ατζέντας, εις βάρος της ανάδειξης της βασικής αντίθεσης. Ούτε το ΝΑΡ διασώζεται, επειδή αποσπασματικά δήλωσε κατά την απαγόρευσης κυκλοφορίας.

          Επί κόβιτ, το σύνολο της κομμουνιστικής αριστεράς ήταν θλιβερό, χαμπάρι δε πήρε τι παίχτηκε, ούτε έχει κάνει αυτοκριτική. Ωστόσο αυτό ήταν κάτι βαθύτερο και όχι συγκυριακό και μάλλον οφείλεται σε 2 λόγους:
          Αφ ενός η βαθειά πεποίθηση του κάθε υποκειμένου, ΚΚΕ και μικρών, ότι αποτελούν την πρωτοπορία ενώ οι “αδαείς” δεν ξέρουν, ελιτισμός δηλ, να τα λέμε καθαρά. Τόσο ώστε αναπαράγουν πεισματικά την “ταυτότητά” τους σε πείσμα των εξωτερικών ερεθισμάτων..
          Αφ ετέρου, την απουσία ή έστω την ανεπάρκεια κριτικής θέσης περί του τι είναι αυτή η ρημάδα η “επιστήμη”. Τόσο, που συνήθως ακόμη καταπίνεται αμάσητη η διάγνωση των καθεστωτικών μαγίστρων αυτής της σύγχρονης (δήθεν επιστήμης) θρησκείας. Εδώ και πάλι το ΚΚΕ δείχνει λίγο πιο επιφυλακτικό έναντι των λοιπών, έστω ενστικτωδώς (βλ. π.χ. κλιματική “κρίση”).

          Ενώ δηλαδή το ΚΚΕ καταφανώς υστερεί σε προσπάθεια θεωρητικής αναζήτησης, είναι οι λοιποί μικροί που η “αναζήτησή” τους παράγει φιλελέ διάβρωση αντί ανασύνθεση. Να δούμε που θα καταλήξει και εάν προλάβει η κομμουνιστική αριστερά, γενικά, έστω κατόπιν εορτής . Είναι κι άλλα σοβαρά – και ο κόσμος δεν περιμένει.

        3. Ανώνυμος

          πικάπα
          08/02/2024 at 21:55 , Το λαϊκό ως παγιωμένη συνήθεια, σκέψη και πρακτική επικοινωνεί και επικαθορίστηκε ιστορικά τόσο από τις ιδέες του κεφαλαίου και των διαφόρων πολιτικών εκφραστών του, όσο και από τις ιδέες των χειραφετητικών πολιτικών δυνάμεων! Λαϊκό υπόστρωμα ιδεών/πρακτικών/συνηθειών και το αντίστοιχο υπόστρωμα των ιδεών/αντιλήψεων/πρακτικών της εκάστοτε άρχουσας τάξης δυστυχώς επικοινωνούν.

          Ετσι, τόσο η παραδοσιοκρατία ως σύγχρονο καπιταλιστικό σύνολο αντιληψεων/ιδεων/πρακτικών για τον ρόλο του ατόμου και της κοινωνίας και την αναμεταξύ τους σχέση, όσο και η woke καπιταλιστική αντίληψη επικοινωνούν επίσης με αντίστοιχα τμήματα του λαού. Πιο παραδοσιακά η πρώτη, πιο σύγχρονα και μορφωνένα η δεύτερη. Αρέσει δεν αρέσει ΕΤΣΙ είχαν και έχουν τα πραγματα.

          Συνεπώς, το δίπολο ΔΕΝ είναι καπιταλιστικές ιδέες απο τη μια και λαικές ιδέες απο την άλλη, αλλά Χειραφετητικές ιδέες/πρακτικές από τη μια και εκμεταλλευτικές/καταπιεστικές ιδέες/πρακτικές απο την άλλη,. ΕΤΣΙ πρέπει να γίνεται η συζήτηση, βάσει αυτού του διπόλου και κανενός άλλου.

          Ναι λοιπόν η παραδοσιοκρατία είναι μεν σύγχρονο καπ[ιταλιστικό ρεύμα ιδεών και αντιλήψεων αλλά έχει σαφώς και προκαπιταλιστικά πάντα εκμεταλλευτικά στοιχεία. Το ότι μιλάει στο όνομα της κοινότητας, δεν λέει τίποτα. Διότι κοινότητα είναι και το χωριο, κοινότητα είναι και η παλια εργατογειτονιά, κοινότητα όμως αξιώνει και ο φασισμός: Είναι η ψεύτική κοινότητα του έθνους/κράτους εντός της οποίας υπάρχει το άτομο το οποίο ωφείλει να υπακούει στους κανόνες και τις αξίες αυτής της κοινότητας. Και ω του θαύματος, οι ιδέες και οι πρακτικές αυτής της κοινότητας, απορρίπτουν την ύπαρξη τάξεων, την ταξική πάλη και την ταξική χειραφέτηση και προκρίνουν πάντα τους παμπάλαιους παραδοσιακούς ρόλους άντρα και γυναίκας, προκρίνουν τον ισχυρό ηγέτη/ντούτσε/φυρερ/μονάρχη, την ράτσα, και την υγεία της ράτσας έναντι των ‘ανώμαλων’ σεξουαλικά.

        4. Ανώνυμος

          πικάπα
          08/02/2024 at 21:55 , επίσης η παραδοσιοκρατία έχει αντικαπιταλιστικές πλευρές; Χμ, όσες είχε και ο ναζισμός ή είχε ο φασισμός. Καμία. Εκτός και αν θεωρείς το κράτος πρόνοιας που οικοδόμησε τόσο ο φασισμός όσο και ο ναζισμός, ως αντικαπιταλιστική τους πλευρά. Που σαφώς ΔΕΝ ήταν, ΔΕΝ είναι και ΔΕΝ θα υπάρξει ποτέ ως τέτοια.

          Το ΚΚΕ και όχδι μόνο το ΚΚΕ πάει πάντα ως εκκρεμές πότε στο ένα λάθος και πότε στο άλλο ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ. Ετσι, προώθησε επί δεκαετίες τον επιστημονισμό. Τώρα που τελειώνει ο επιστημονισμός, φλερτάρει με το έτερο καπιταλιστικό ρεύμα ιδεών και αντιλήψεων, την παραδοσιοκρατία.

        5. Ανώνυμος

          “Καπιταλιστική παραδοσιοκρατία” Νέο φρούτο νέες λέξεις στο συριζέικο αλφάβητο

          Η “καπιταλιστική παραδοσιοκρατία” το 1910 ήταν διαφορετική από την “καπιταλιστική παραδοσιοκρατία ” του 1970. Και οι δύο την περίοδο του Ιμπεριαλισμού που ζει και βασιλεύει και σήμερα

          Τώρα φταίω εγω να πω με ατάκα κουτσούμπα”Που τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια”;

        6. Ανώνυμος

          Από τις αντιδράσεις κατάλαβα πως ανεβαίνει το ΚΚΕ.
          Εξου και οι “επιθέσεις” -φυσικά διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα- προς το ΚΚΕ.

          Το ΚΚΕ έσπασε 2 φορές τις “απαγορεύσεις” 1η Μαϊου και Επέτειος Πολυτεχνείου 2020

          “Η παραδοσιοκρατική εκδοχή του καπιταλισμού, προωθεί την φαντασίωση της κοινότητας του έθνους/κράτους ”

          Υπάρχει και “παραδοσιακή” και μη “παραδοσιάκη εκδοχή καπιταλισμού”;.?
          Κάτι σαν “παραδοσιακή φέτα ηπείρου” να πούμε;
          Για πες μας!
          Γιατί να κατάλαβες καλά η “υπερεθνική”ΕΕ δεν αποκλείετε να πάει για διάλυση ή για αποχωρήσεις μελών της αν κρατήσει 1 – 2 χρόνια ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
          Για πρωτη φορά κατεβαίνουν αγρότες σε πανευρωπαϊκο επιπεδο με αίτημα την αλλαγή / κατάργηση της ΚΑΠ Κεντρικής Πολιτικής της ΕΕ

          Πάνω στην προσπάθεια σας να γραψετε κάτι για το ΚΚΕ γράφετε μαζεμένες τόσες χαζομαρες που απορώ αν θα σας παιρνούσαν το μάθημα ακόμα και φιλοΕυρωπαιστές-κατα πλειοψηφία- καθηγητές της Παντείου

    2. Ανώνυμος

      Δεν καλό πέρασε ο θεσμός του γάμου στις καπιταλιστικές κοινωνίες; Ήμαρτον παναγία μου Ποια άλλη δρακιά θα ακούσουμε από το ΚΚΕ προκειμένου να υπερασπίσει την συστημική του θέση για το έμφυλο!

      Μόνο τον Μαρξ και τον Ένγκελς να διαβάζατε για τον γάμο, μόνο την εμπειρία σας να μελετά γάτε για τον γάμο, την προίκα, το ταξιμο πολλών γυναικών χωρίς να τις ρωτήσουν στους μετέπειτα συζύγους τους, μόνο τις εκατοντάδες νύφες που έφυγαν από την Ελλάδα για την αυστραλια με μια φώτο στο χέρι του μέλλοντα συζυγου τους που δεν τον ήξεραν καν, μόνο αυτά φτάνουν για να παραδεχόσαστσν ΤΙ μπούρδες λέτε!

      Μόνο και μόνο αυτά φτάνουν, για να δεχόσασταν ως ορθή την θέση πχ του ΝΑΡ και ως συστημική και βλαμμένη την αντίστοιχη θέση του ΚΚΕ.

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Ρε ντουγάνι ΚΚΕ, ξέχασες τα συνοικεσια; γιατί γίνονταν; Γιατί δεν… “καλό περνούσε ο θεσμός του γάμου στις ταξικές κοινωνίες”, ή μήπως γιατί ΑΥΤΌ ΑΚΡΙΒΩΣ ΉΤΑΝ Ο ΓΑΜΟΣ; Ήταν και είναι ακόμα αν και σε κρίση ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ, η επιβεβαίωση του ότι η παγιωμένη ταξική κοινωνια θα εξακολουθείσει να αναπαράγεται ικανοποιητικά και απρόσκοπτα ΚΑΙ Μέσα από τον θεσμό του γάμου;

      Α ρε κάτι ντενεκοντενεκέδες που δεν ξερουν την τυφλα τους αλλά σου κουνάνε το δάχτυλο…

      Reply
    4. Ανώνυμος

      Υπάρχει και το “Διευθυντικό Δικίαωμα” όπως μας έλεγαν παλια δημοσιογράφοι ή κάποιοι του ΣΕΒ αν θυμάμαι καλά
      Υπάρχει και το “δικαίωμα του καταναλωτή” για να ψωνίζει 7 μέρες την εβδομάδα
      https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355289/doyleia-7-meres-ti-vdomada-thelei-i-megaloergodosia

      Ποιος “δικαιωματιστής” θα έρθει να τα υπερασπιστεί;αυτά τα νέα “δικαιώματα”;

      Reply
  16. πικαπα

    Ανωνυμε, μαλλον ειμαστε παλιοι συνομιλητες.
    Μη μου φερνεις το φασισμο πυροτεχνημα για να ενισχυσεις τα επιχειρηματα σου. Γιατι, απο την ακροκεδεξια ακροκεντρωα δεξια μεχρι κ την “αριστερα” ευκολο τοχουν κολλανε κ τη ταμπελα ψεκας η και ακροδεξιος κ ησυχαζουν. Αμ δε.
    Προφανως η παραδοση, εκτος απο τις πιλυτιμες ιδιαιτεροτητες καθε τοπου, ειναι και ο τροπος που τα λαικα στρωματα προσπαθησαν χιλιετιες να αμυνθουν κατω απο ταξικη κυριαρχια, αρα σε καποιο σημαντικο βαθμο λαμβανει την ανωθεν κυριαρχια ως αδυνατο να αποτιναξει Αυτο το τελευταιο στοιχειο της παραδοσης, την αποδοχη της κυριαρχιας ως αναποφευκτη -και μονο- θελει να αποτιναξει ο Σοσιαλισμος-Κομμουνισμος. Ευκολο να τα διαχωρισεις; Οχι. Αν δεν το κανεις ομως, γινεσαι αντι-λαικος και εχασες.

    Αναφερθηκα ακομη και σε αποστροφες του Μαρξ, π.χ. οτι η αποικιοκρατια, διαλυοντας προκαπιταλιστικες δομες αποικιων, λειτουργουσε στην επιταχυνση της νομοτελειακης ελευσης του σοσιαλισμου. Εδω ο θειος Καρολος θυμιζει λιγο..west is the best Καστοριαδη! Ισως παλι κανω λαθος; Προφανως δεν προλαβε να τα διορθωσει ο ανθρωπος, καθως στα υστερα εντοπισε π.χ. θετικες προυποθεσεις στην παραδοση του Ρωσικου αγροτικου κοινοτισμου. Και η ιστορια βεβαιωσε αυτα, οπου εγινε η ανατροπη, δεν ειχε προχωρησει η ενσωματωση της εργατικης ταξης στην καπιταλιστικη συνδιαλλαγη, αλλα υπηρχαν εντονες κοινοτικες δομες. Το εχουμε ξανανοιξει πριν χρονια, εντος των οριων μιας πολιτικης κοινοτητας και μονο εντος δεδομενης επικρατειας – με κυριαρχικα δικαιωματα βεβαιως- μπορει να ευδοκιμησει η ταξικη παλη, κ να επιδιωχθει η λαικη εξουσια..Δεν θα επεκταθω αν και θαπρεπε, ειναι κομβικο.

    Αλλα και στρατηγικα, δεν γινεται να υπαρχει παγκοσμια ομοιομορφια, ουτε μπορεις ουτε και πρεπει να εξαλειψεις υπαρκτες και εμμενουσες καταστασεις, οπως π.χ. η υπαρξη των εθνων. Το πεπερασμενο του ανθρωπου τα εχει αναγκη – τουλαχιστο στο ορατο μελλον τουλαχιστο. Αλλιως πραγματι θα επρεπε να βαλεις ενα τσιπακι, με software παγκοσμιας ομοιομορφιας. Θελει πολλη προσοχη και αναστοχασμο γιατι αν παρεις φορα κοβεις το κλαδι που καθεσαι. Εγκαταλειπεις το φυσικο λαικο εδαφος και αναλαμβανεις εσυ διαμορφωτης των παντων. Πολλη προσοχη!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Καλα ολα αυτα αλλα δεν ρωτησαμε τι γνωμη εχει ο πρεσβυς.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      “Εδω ο θειος Καρολος θυμιζει λιγο..west is the best Καστοριαδη. Ισως παλι κανω λαθος;”?

      Ο Καστοριαδής δεν ήταν Μαρξιστής. Ιδού οι αποδείξεις
      Η ερμηνεία του σοβιετικού καθεστώτος ως νέου γραφειοκρατικού κοινωνικού συστήματος. Η θεωρία του Κ.Καστοριάδη
      https://www.ilhs.gr/gr/Graf_1.3.htm

      Υπάρχει και το βιβλίο και μάλιστα Τροτκιστή για την αποικιοκρατία στην ασία (“Η αποικιοκρατία στην ασία μαρξ ενγκελς” κατεβαίνει και σε pdf) -μεταφρασμένα κείμενα που έγραφαν οι Μαρξ / Ενγκελς για λογαριασμό εφημερίδων Ξαναδιάβασε τι γράφει για την λαϊκή αντίσταση στη Κίνα Σελίδες 80 – 81 -82
      Υπάρχει και η βιογραφία του Μαρξ ενός δημοσιογράφου από το indepedent κάθε άλλο παρά μαρξιστή αρχές του 2000
      Απέχει παρασάγκας με αυτό που γραφεις να θεωρείς τον Μαρξ σχεδόν υποστηρικτή της αποικιοκρατίας και περίπου καρτουνιστικη φιγούρα του γράφει / σβήνει δεν ξέρει και ακόμα το ψάχνει

      “Προφανως δεν προλαβε να τα διορθωσει ο ανθρωπος, καθως στα υστερα εντοπισε π.χ. θετικες προυποθεσεις στην παραδοση του Ρωσικου αγροτικου κοινοτισμου”

      Το “διόρθωσε” δεν το εξηγείς Ο Κάρολος πέθανε κυριολεκτικά λίγο πριν ασχοληθεί με το τι είναι τάξη. Τον ορισμό με τα 4 κριτήρια τον δίνει ο Λένιν στην μπροσούρα του για την “Μεγάλη Πρωτοβουλία”

      Αλλά μάλλον τυχαία θα εμπλούτισε το Κομμουνιστικο Μανιφέστο με την Κομμούνα στο Παρίσι το 1871 που το Παρίσι δεν ήταν, ουτε είναι στη Ρωσία

      Το ότι είχε προσθέσει και την Ρωσία αλλά η Ρωσία ακόμα και προς τα τελη της ζωής του Μαρξ ήταν Καπιταλιστική ευρωπαϊκή χώρα λιγότερο αναπτυγμένη καπιταλιστικα σε σχέση με Αγγλία Γαλλία Πρωσία ΑυστροΟυγγαρία Ολλανδία αλλά αναπτυγμένη.
      Δεν ήταν π.χ. οθωμανικη αυτοκρατορία την οποία κρατούσαν με ενέσεις Γαλλία Αγγλία ΑυστροΟυγγαρία για λόγους αντιπαράθεσης με την έξοδο στη Μεσόγειο της αυτοκρατορικής Ρωσίας

      Ο Λένιν μίλησε για εποχή Ιμπεριαλισμού σε απόλυτο στάδιο αλλά οι περισσότεροι το εστιάζουν σε σχετικό στο “μία μια χούφτα χώρες”.. Άρα κάθε χώρα που πέρασε στο (κρατικό)μονοπωλιακό στάδιο είναι ώριμη για προλεταριακή επανάσταση. Από όσο ξερω κάτι νησάκια στον Ειρηνικό και καποιες άλλες μικρες χωρες δεν εχουν περάσει αυτό το μονοπωλιακό κατώφλι και πάλι παίζεται

      Reply
      1. Ανώνυμος

        13/02/2024 at 13:58, μαθητευόμενοι μάγοι με οίηση ξεσκολισμένου καθηγητή. Μη χάνεις τον καιρό σου – για ακροατήριο/χειροκροτητές είναι αγχωμένοι. Ηταν και σκληρή η ζωή μαζί τους!

        Reply
      2. πικάπα

        Δεκτά, με υποσημειώσεις, (αν και είπα φτάνει). Ο Καστοριάδης αρχικά ήταν μάλλον (λέει) μαρξιστής, κατόπιν απέρριψε και έγινε πλέρια.. west is the best. Κάποια στοιχεία κριτικής του στο μαρξισμό έχουν μια αρχική βάση, άσχετα που τα τραβάει όπως θέλει για να τον αποδομήσει ντε και καλά, κι άσχετα που ήδη όταν τάγραψε δεν ήταν τίπτε νέα ανακάλυψη, νομίζω.
        Ο Μαρξ δεν χρειάζεται δική μας υποστήριξη σε προσωπικό επίπεδο, τιμή στο μεγάλο έργο του θα ήταν να το αξιοποιήσουμε, όχι να τον μουμιοποιήσουμε. Μίλησα για αποστροφές, όψεις, ερμηνείες του έργου του, όχι για το σύνολο. Δεν είμαι ειδικός παντογνώστης, της φιλοσοφικής, ομολογώ τσαπατσουλάκιας, ότι επιχειρώ επιλεκτικά το ζουμί, όπως το προλαβαίνω. Εάν χωρίσω το μαρξικό έργο στην ανάλυση-κριτική του καπιταλισμού από τη μια και στη σύνθεση-πρόταση του κομμουνισμού, το πρώτο εξακολουθεί εκπληκτικά ισχυρό. Για το δεύτερο, δεν πρόλαβε και πολλά, και έχει να απολογίσει την ιστορία του κινηματος όπως την έγραψαν βέβαια οι επίδοξοι συνεχιστές, όχι ο ίδιος – και εδώ, ο απολογισμός ότι και να πει, απολογίζει ήττα. Η ήττα προφανώς ζητεί ανασύνθεση ειδ άλλως θα εξακολουθείς με τις ήττες να περνούν.

        Επιμένω όμως ότι επικρατεί μια πρόσληψη του μαρξισμού (που οφείλεται και σε μαρξικές διατυπώσεις, μάλλον καταναγκαστικές για τότε), που διατηρεί μεταμφιεσμένη μια Χεγκελιανή μεταφυσική του πνεύματος, που μέσω της άρνησης της άρνησης είναι προορισμένο στην εκπλήρωση. Εδώ ποια η εκπλήρωση έγινε το «βασίλειο της ελευθερίας» εις το οποίο θα οδηγήσει η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, με την ταξική πάλη να λειτουργεί ως άρνηση της άρνησης. Το πνεύμα μετουσιώθηκε σε εργάτες ως φορείς της απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων. Για πλήρωση του πρακτικού κενού του επισπεύδοντος, επινοήθηκε η πρωτοπορία του κόμματος, χωρίς να προλάβουν να δοθούν ικανές λεπτομέρειες.
        Μεγάλος Πειρασμός να πω αρκετές παρλαπίπες, αυτά όμως είναι δουλειά του οργανωμένου πολιτικού υποκειμένου, που αργά ή γρήγορα – καλύτερα γρήγορα- θα πρέπει να κάνει τη δουλειά. Η δουλειά είναι να αφαιρεθεί κάποιο έστω τμήμα της μεταφυσικής που δεν μπόρεσε να αφαιρέσει ο προηγούμενος φιλόσοφος. Όπου τώρα πια, δεν μπορεί κανένας φιλόσοφος. Είναι θέμα πραγματικής συλλογικής νόησης.

        Μικρή συνεισφορά, αν θέλετε καλύτερα εδώ σταματάτε:

        Ας δούμε το ανθρώπινο είδος, όσα μπορούμε δηλαδή να αντιληφθούμε, στην περιοριστική -για τη γνώση- κατάσταση της αναγκαστικής ταύτισης του παρατηρητή/υποκειμένου με το αντικείμενο της εξέτασης. Ως είδος που και αυτό υπόκειται τον καταναγκασμό της φυσικής-υλικής πραγματικότητας, σε κάποια αναγκαιότητα, ή «νομοτέλεια». Η νομοτέλεια “υπάρχει”, στο βαθμό που η διατύπωση σχέσεων αίτιου-αιτιατού (και “νόμων”) επιβεβαιώνεται εμπειρικά και επιτρέπει στο είδος να αυξήσει την ισχύ του και το ευ ζην του, μετατρεπόμενο σε δημιουργό κ όχι απλά παρατηρητή. Αυτή η διαφοροποίηση ειδολογικών χαρακτηριστικών εκίνησε ως ποσοτική – η ιδιότητα του δημιουργού δεν είναι μηδενική στα άλλα είδη. Που μπορούμε να πούμε ότι προοδευτικά μετατράπηκε σε ποιοτική (λόγος, λογική, ιστορικότητα κλπ). Ας το πούμε έτσι, τέτοιες εξαιρετικά αφαιρετικές λέξεις είναι χρήσιμα εργαλεία ως συμβάσεις, όσο και αιτία μυρίων παρανοήσεων.
        Παρά την “ποιοτική» διαφορά, ούτε για το είδος μας είναι δυνατή υπέρβαση της φυσικής νομοτέλειας, αλλά ρύθμιση εντός της. Αδυναμία ρύθμισης σημαίνει extinction ή trans-formation. Ούτε είναι δυνατή, λόγω της ιστορικότητας, η προοδευτικά ατέρμονη ανάπτυξη της ανθρώπινης ισχύος, ούτε η παντοδυναμία. Αλλά λογικά ελπίζοντας, υπάρχει η δυνατότητα βελτιστοποίησης (=συμβιβασμός παραμέτρων) γύρω από ένα (τουλάχιστο ένα) σημείο ισορροπίας μας μέσα στη φύση. Ούτε η αναγκαιότητα σημαίνει πως υπάρχει προδιαγραμμένος τερματισμός για το είδος μας, αλλά υπάρχουν εκδοχές και μονοπάτια της ζωής. Μελετώντας, προβάλλει ως σίγουρο πια, πως η ταξική κοινωνία είναι ένα μονοπάτι που χρειάζεται να αφήσουμε πίσω, εάν θέλουμε την αυτοσυντήρηση του είδους μέσα στη φυσική νομοτέλεια. Το πώς ανακύπτει εδώ ο υποκειμενικός παράγοντας, η θέλησή μας, η ταξική πάλη, είναι ένα ερώτημα άλυτο για εμάς και ένα οριακό φιλοσοφικό σημείο. Ο υποκειμενικός παράγοντας “υπάρχει” γιατί τον νοιώθουμε, έτσι είναι η φύση μας να νοιώθουμε, και γιατί το βλέπουμε ότι φέρει αποτέλεσμα. Αλλά βέβαια δεν είναι αυθύπαρκτος, μια τέτοια πλάνη μοιραία καταλήγει στην μοναξιά του υπαρξισμού – στην καλύτερη.
        Αυτή πλέξη, ως συνεχής ανατροφοδότηση αιτιοκρατίας και εμπειρισμού, επικράτησε να αναφέρεται περιληπτικά ως “ορθολογισμός” ή “επιστήμη”». Αλλά δεν υπάρχει ορθολογισμός χωρίς εμπειρισμό, ούτε υπάρχει πουθενά στο σύμπαν αυτή η μία η “επιστήμη”, ως η αλήθεια των “ορθών ιδεών”, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδεαλισμός -σε στυλ Πλάτωνα στην καλύτερη. Υπάρχουν οι διάφορες επιστήμες, που καθιερώνονται και ισχύουν στο βαθμό που δίνουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να είναι «δημιουργός» μέσα στη φύση. Κάνοντας ένα λογικό άλμα πηδάμε τη γνωσιοθεωρία (θεμελιώδες όμως: αν, τι και πως μπορούμε να γνωρίσουμε) και πάμε στην επιστημολογία: Από τον 19ο αιώνα του Κάρολου ως τώρα, χρειάζεται να ενσωματώσει κατακλυσμιαίες εξελίξεις των επιστημών. Αναφέρθηκα στον Kuhn, όχι πώς είναι το μόνο, είναι όμως μια οπτική που εάν την προσπεράσεις κινδυνεύεις σε μια απολυταρχική έννοια της “επιστήμης”, ως αυτή να είναι ο ορθός λόγος που βρίσκεται στην περιγραφή κάποιων ακλόνητων σοφών και γραπτών. Τα οποία στα βάθη των αιώνων απλώς τα ερμηνεύουν, τα εξειδικεύουν και τα διανθίζουν, η ιερά σύνοδος, ή οι κάθε φορά «ειδικοί». Δίνεται τότε λαβή και για ειδικούς ιεροεξεταστές της κάθε άλλης άποψης, που θα κατακευραυνώσουν ως «ψέκες» Κοπέρνικο και Γαλιλαίο. (Και εδώ θυμίζω το πώς αντέδρασε η αριστερά σύμπασα στο θέμα του κόβιτ – αλλά άστο καλύτερα)

        Θεμελιώδες που θάπρεπε λέω να είναι αδιαπραγμάτευτο σημείο για εμάς είναι το ερώτημα, ποιο είναι το υποκείμενο του «ορθολογισμού»; – κατ επέκταση των επιστημών; Καλά η μέθοδος, όπου, αν πάμε στην επιστημολογία δεν είναι μονοσήμαντος ο λόγος περί της μεθόδου, αλλά .. Ποιος είναι το υποκείμενο; Ο κάθε λόγος, η κάθε μέθοδος, προϋποθέτει υποκείμενο. Η απάντηση για μας δεν μπορεί παρά να είναι, το σύνολο του είδους. Ώστε ακόμη και ο άσχετος -κατ εσέ- δικαιούται να αντιλαμβάνεται και να ομιλεί. Μα, για τις επιστήμες; Ναι – και για τις επιστήμες. Και βεβαίως και ο τσαπατσουλάκιας.
        Προφανώς η έκφραση όλου του είδους είναι κάτι το ιδεατό που μόνο σε μια κοινωνία χωρίς τάξεις μπορεί να προσεγγιστεί (κ πάλι όχι απόλυτα). Εάν θα γίνουν σε μια αταξική όλοι επιστήμονες και ψαράδες, ίσως ναι, το πιθανότερο όχι. Ο τρόπος που το είδος λειτουργεί αναδεικνύει μεγάλες διαφορές κλίσεων και στην επιστημονική δυνατότητα. Θάλεγε κανείς ότι οι διάφορες κλίσεις ταλέντων, γούστων, κ.λ.π., παρατείνουν επ αόριστο έναν παραμένοντα καταμερισμό, (μαζί με την πολύτιμη διαφορετικότητα), ο οποίος όμως είναι εφικτό να μην καταλήγει σε “αξιοκρατία”, δηλ. ουσιαστικά σε αριστοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η “επιστήμη” που θα πρέπει να κυβερνά, αυτό είναι επιστημονισμός – στην καλύτερη.

        Reply
  17. Ανώνυμος

    “…η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να δείξει την υποστήριξή της για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε διεθνές επίπεδο, τον Ιούνιο, όταν η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το φεστιβάλ EuroPride 2024. Πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη -και για ολόκληρη την Ελλάδα- να αναδείξει τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη ως πολύτιμες αξίες. Αλλά θα πρόσθετα ότι ισχύει και εδώ ό,τι και για τη συμπεριληπτική εκπαίδευση: Η φιλοξενία εκδηλώσεων όπως το EuroPride δεν είναι απλώς μια ορθή πρακτική. Είναι επίσης μια καλή πολιτική τακτική. Αυτές οι εκδηλώσεις προσελκύουν περισσότερες οικονομικές επενδύσεις και τουρισμό. Ενισχύουν το ενδιαφέρον για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, κάτι που θα είναι πολύ χρήσιμο για να προσελκύσουμε τη διεθνή προσοχή στις επιτυχίες της Ελλάδας και να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου όλοι θα θέλουν να επιστρέφουν τα επόμενα χρόνια. Θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουμε ότι οι συμπεριληπτικές πολιτικές μπορούν να έχουν απτά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες».
    ………..!!!!!!!!!!!
    ….με τις …υγείες σας Woke-μετα-αριστεροί μου!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Όταν λέμε ότι εκεί στο ΚΚΕ είστε θεωρητικά και πολιτικά άχρηστοι, δεν φανταζόμαστε πόσο γρήγορα μας επιβεβαιωνετε φίλοι του ΚΚΕ!

      Ο από πάνω του ΚΚΕ, για να την μπει πχ στην θέση του ΝΑΡ, ποσταρεις κείμενο του 902 που έχει ρεπορτάζ με δηλώσεις του εν Ελλάδι πρέσβη των ΗΠΑ για το pride!!

      Μήλα με καρπούζια, μενεξεδες και Ζουμπουλια και τη όμορφη που ναι η Λιβαδειά, χωρίς καμια αιτία!

      Αλλά, αυτά παθαίνεις όταν τεκμηριώνεις ως κόμμα το δίκαιο πχ των δικών της Μόσχας το 36, βάσει της μαρτυρίας του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Μόσχα. Πάντα θα έχεις την ανάγκη ενός πρέσβη των ΗΠΑ, για να τεκμηριώνεις τις θέσεις σου ως ΚΚΕ και να αποδομεις τις θέσεις των άλλων. Το λες και σηψη

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ο Πρέσβης στη Μόσχα ήταν εγνωσμένος ταξικός αντίπαλος που παρακολούθησε τiς Δίκες στη μόσχα. Άρα αν λέει κάτι πολλαπλασια΄ζεατι ως θετικό μιας και είναι από αγνωσμένο ταξικό αντίπαλο. Τότε (1936-1938)ενίσχυε οι Usa ενίσχυαν ανεπίσημα τον Φράγκο ενω οι ναζιστές έκαναν παρελάσεις (με σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο) σε πόλεις των ΗΠΑ

        Όπως τις δίκες παρακολούθησαν δεκάδες δημοσιογράφοι από πολλές χώρες ανάμεσα τους και αμερικανοί
        Οι οποίοι έβγαλαν και βιβλίο υπέρ της Σ.Ε. (H μεγάλη συνομωσία ενάντια στη Ρωσία 1917-1945) Τσάμπα είνaι κατεβαίνει σε Pdf. Αλλά για αυτό δεν γράφεις κάτι

        https://ia800501.us.archive.org/0/items/HIST3750GreatConspiracyAgainstRussia/HIST%203750%20Great%20Conspiracy%20Against%20Russia.pdf

        Τα χειρόγραφα παραδoχών του Τρότκσι βρέθηκαν στο αντικομμουνιστικό Χάρβαρντ απο Τροτκιστή Καθηγητή

        Πήξαμε από κομμουνια και σταλινικους στο usa

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Και ο Χίτλερ με το ναζιστικό κόμμα, έλεγαν ότι η ομοφυλοφιλία ειναι εκφυλισμός, είναι εναντίον της φύσης και εναντίον της οικογένειας, ενώ καταργεί την πατρότητα και την μητρότητα.

      Να πούμε ότι το ΚΚΕ είναι ένα ναζιστικό κόμμα;

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Εγκεφαλικός αχταρμάς,. Η ομοφυλοφιλια στη φύση μόνο σαν παρεκληση εμφανίζεται. Σάπιες δυτικές κοινωνίες χωρίς δημογραφικό μέλλον. Οι ροες σεξουαλικού τουρισμού έχουν αντιστραφεί…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Που το είδες αυτό; Οι γεννήσεις πέφτουν όταν ένα κατακτημενο βιοτικό εοιδρο δεκαετιών καταρρέει, έχοντας όμως προηγουμένως πριωθησρι την εξατομίκευση και ιδιωτικοποιησει τις παλιές κοινωνικές δομές όπως πχ η γειτονιά να κρατάει τα παιδιά αυτών που εργάζονται…

          Αυτά δεν τα κάνει η ομοφυλοφιλία ρε ντουγάνι, τα κάνει ο καπιταλισμός.

      2. Ανώνυμος

        09/02/2024 at 20:02 Ο ΕΡΝΣΤ Ρεμ ήταν δηλωμένος ομοφυλόφυλος και στενός “συνεργάτης” του Χίτλερ μέχρι να τον “καθαρίσε騔 μαζί με άλλους υψηλόβαθμους στην ιεραρχία των S.A. στη “νύχτα των μεγάλων μαχαιριών”.
        Ως αρχηγός των φασιστών αλητών φαιοχιτώνων των S.A. καταδίωκε και δολοφονούσε κομμουνιστές εβραίους ρομα.και τρομοκρατούσε κόσμο

        Στη Γερμανία, τέλη της δεκαετίας του 2000 ή αρχές της δεκαετίας του 2010 αν δεν κάνω λάθος από το “δικό” σας ή φιλικά σας προσκείμενο tvxs ρεπορτάζ μεταδόθηκε μία φορά στη τηλεόραση για gay ναζί.

        Αυτά για κάποιους που λαμβάνουν το “κρεβάτι” ή την “σεξουαλικότητα” ως κριτήριο “προοδευτικότητας” ή “συντήρησης”

        “ρεπορτάζ με δηλώσεις του εν Ελλάδι πρέσβη των ΗΠΑ για το pride!!”

        Δηλαδή όλα καλά για σένα δεν υπάρχει πρόβλημα με τον δικαιωματισμό που έχουν το να έχουν σπόνσορες χώρες ή πρεσβείες και όχι μόνο των ΗΠΑ;

        Σε Αμερικάνικο πολεμικό πλοίο -αν δεν κάνω λάθος αεροπλανοφόρο- (όταν μπορούσαμε προ εποχές έλον μασκ να διαβάσουμε σχόλια χωρίς να έχουμε account, έβγαιναν κάποιοι κύριοι με την γνωστή πολύχρωμη σημαία.
        Για σένα (09/02/2024 at 20:00) υπάρχει ή δεν υπάρχει πρόβλημα που βομβαρδίζεται η Παλιαστίνη η Υεμένη, το Ιρακ Λίβανος;

        Το ΚΚΕ δεν χωρίζει ούτε πολιτικοποιεί τον κόσμο με κριτήριο το “κρεβάτι” του. Αντίθετα μάλλον άλλοι το πολιτικοποιούν αυτοί που δεν κάνουν χωριστή πολιτική από τον αστικό “δικαιωματισμό”

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ίσα-ίσα το ΚΚΕ είναι που πολιτικοποιει ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΆ το έμφυλο, διαχωριζοντας την εργατική τάξη σε φυσιολογική βλέπε στρέητ και σε ανώμαλη, βλέπε γκει κ λεσβιες! ΚΑΝΕΝΑΣ από ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν ανακάλυψε στους ομοφυλόφιλους κάποιο νέο επαναστατικό υποκείμενο!

          Το ΚΚΕ όμως ανακάλυψε στους ομοφυλόφιλους το όχημα της…. ΝΤΠ, του γκειτς, του σορος κ γενικά των “Εβραίο μασόνων” που “θέλουν να διαλυσουν την εργατική τάξη, προωθώντας την ομοφυλοφιλία, την διάλυση της Αγίας ετεροφυλης οικογένειας, την παρένθετη κύηση κππ”. Το ΚΚΕ τα λέει όλα αυτά αγαπητό μέλος του ΚΚΕ!

          ΕΜΕΙΣ σας είπαμε για τον ρεμ απαντώντας στις παπαριες που λέτε για τον ουκρανικό στρατό για να αποδείξετε ότι οι γκει είναι ένα ενιαίο αντιδραστικο κοινωνικό σώμα που ζει για να σκοτώνει!!! Και σας είπαμε για τον ρεμ μ, αλλά κσι για τον Παζολίνι, για τιυς γκει ουκροναζι αλλά και για τον Ρίτσο, ότι οι ομοφυλόφιλοι, είναι όπως και οι ετεροφυλοφιλοι! Άλλοι επαναστάτες, άλλοι αντιδραστικοι, άλλοι απολιτικ κ πάει λέγοντας!

          Εσεις στο ΚΚΕ, έχετε λυσσάξει ακροδεξιως και λέτε σκοταδισμους!

        2. Ανώνυμος

          Γιατί ρε ΚΚΕδες, η παρένθετη κύηση που ζητάμε να καταργηθεί, δεν ισχύει ως νόμος για τα ετεροφυλα ζευγάρια από το 2002; Τι σχέση έχει λοιπόν ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών κ η τεκνοθεσία με την παρένθετη κύηση; Γιατί δεν λέει το ΚΚΕ “ναι συον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ναι και στην τεκνοθεσία αυτών, με ΑΠΑΓΌΡΕΥΣΗ της παρένθετης κύησης”; Ο, τι δηλαδή λένε το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ;;

        3. Ανώνυμος

          @12/02/2024 at 20:36 Το να γράφεις την ίδια απάντηση ξανά και ξανά, σε ό,τι σχόλιο αναρτάται και σου θυμίζει ΚΚΕ, φέρνει πιο πολύ σε ΔΑΠιτη παρά σε Ναρίτη που αυτοσυστήνεσαι. Ειδικά με την αναφορά σου στο Ρίτσο φαίνεται πως δεν έχεις καμιά αναστολή, σε τίποτα. Ξεπεσμός…

        4. Ανώνυμος

          Λίγοι είναι οι ΝΑΡιτες(1 ή 2) 13/02/2024 at 00:58
          ΟΙ περισσότεροι που απαντούν είναι δεξιοί / ακροδεξιοί που έχουν λυσσάξει κατά του ΚΚΕ Στάλιν. Ένας μάλιστα αφού δεν πέρασε η παπάτζα ενός άλλου για τον Εξουσιομανή Δικτάτορα Αυταρχικό κλπ κλπ Στάλιν το “θεωρητικοποιεί” κατά του Μαρξισμού.

          Μην νομίζεις πως τυχαία αναφέρει τον αριστερό σκηνοθέτη Παζολίνι (δήλωνε δημόσια πως ήταν ομοφυλόφυλος) μόλις γράφτηκε για τον Ερνστ Ρεμ . Απλά ανακαλύφθηκε η ταξιδιάρα ακροδεξιά ψυχή τους.

          Ο Παζολίνι είχε κάνει την ταινία “Σαλό: 120 μέρες στα σόδομα” για την “ελευθεριότητα” του Φασισμού. Κριτική στην ταινία είχε κάνει ο Βασίλης Ραφαηλίδης.

          Πληροφοριακά παλιός γνωστός ηθοποίος του παλιού -εποχές συγκροτήματος λαμπράκη- mega channel με διαφορετικό “σεξουαλικό προσανατολισμό” ψήφιζε ΚΚΕ ήταν διακριτικός άνθρωπος και ήταν(έχει πεθάνει) κατά των Πραιντ. Ρε το ΚΚΕ να τιμά την μνημη και το έργο του Δεξιού συνθέτη Χατζηδάκη που ήταν γνωστός ο “σεξουαλικός προσανατολισμός” του.

        5. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          13/02/2024 at 00:58, τα ΣΧΟΛΙΑ δεν θυμίζουν ΚΚΕ, είναι ΚΚΕ. Μην τσαντίζεσαι. Οσο για τον Ρίτσο διάβασε τις τελευταίες ποιητικές του συλλογές.

          Ξεπεσμός είναι που προωθείτε μια εικόνα για τους ομοφυλόφιλους, πότε ότι είναι το όχημα του Μπιλ γκειτς και της ΝΤΠ για να εκφυλισουν τον άντρα και την κοινωνία και πότε ότι είναι αιμοδιψή τέρατα που σκοτώνουν όντας τμήμα του στρατού.

        6. Ανώνυμος

          ΔΑΠίτάκος τελικά! @13/02/2024 at 11:11 Λάσπη στον ανεμιστήρα, εργαλοιοποίήση ανθρώπων και ιστορίας. Χωρίς ντροπή και αναστολές. Και με παραινέσεις μάλιστα να διαβάσουμε Ρίτσο! Ο ορισμός της ξεφτίλας με αριστερή προβιά για ξεκάρφωμα.

        7. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          14/02/2024 at 00:03, το στραβό σας το κεφάλι φίλε του ΚΚΕ…. Που τη μία υποστηρίζετε πως οι γκει με τις ζαρτιέρες και τις γόβες κ οι λεσβιες εκφυλιζουν και θυληκοποιουν την κοινωνία και μόλις σας λέμε ότι λέτε ακροδεξιά κλισέ φέρνοντας παραδείγματα είτε κομμουνιστών ομοφυλόφιλων είτε προοδευτικών ομοφυλόφιλων γενικά είτε και παραδείγματα ναζί ομοφυλόφιλων ή τον ίδιο τον Χούβερ, εσείς τότε γυρίζετε τούμπα και λέτε τα αντίθετα, για γκει φονιάδες του στρατού….

        8. Ανώνυμος

          14/02/2024 at 00:03

          Οι ΝΑΡίτες γράφουν με συγκεκριμμένο τρόπο

          Στις εποχές προ Elon MASK twitter, που μπορούσαμε να διαβάσουμε σχόλια χωρίς να έχουμε account πολιτικές επιθέσεις κατά ΚΚΕ έκανε γνωστός δεξιός δικηγόρος που ασχολούνταν με ζητήματα “δικαιωμάτων”
          Όταν βέβαια του πόσταραν το video του Γ.Γ. με την Ναταλία Γερμανού κάπου μάλλον ξεροκατάπιε και σταμάτησε

        9. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          14/02/2024 at 11:03 Να απαντάτε γιατι δεν απαντάτε. Οι ΝΑΡίτες επιχειρηματολογούν και τεκμηριώνουν, Εσείς όχι. Μην παραπονιέστε

        10. Ανώνυμος

          Πάρτε και επιχειρήματα μεσιέ

          1) Πολιτικός γάμος και τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: Ορισμένες νομικές πλευρές
          https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355024/politikos-gamos-kai-teknothesia-apo-omofyla-zeygaria-orismenes-nomikes

          2) Μπουγάδα
          https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355077/mpoygada

          Μην παραπονιεστε δεν σας ξεχάσαμε
          όσο για τη τεκμηρίωση δεν νομίζω πως νέες λέξεις συμβάλλουν σε πολιτική σαφήνεια αλλά μάλλον σε πολιτική θολούρα

  18. πικαπα

    Ειτε εισαι ο ιδιος ανωνυμος παλιος μου συνομιλητης με αλλα ονοματα, ειτε αλλος, και συγνωμη δηλαδη στους δυο (κκε και λοιποι μικροι) τριτος δε χωρει.
    Και οι δυο ειστε στο γνωστο αχαρακτηριστο τριπακι, οι μεν σας λενε μπειξε δειξε συριζεους κλπ, εσεις τους λετε ξερωγω παπαδαριο κλπ. Μηδεν εις το πηλικιο παιρνετε ετσι, για εναν τριτο.

    Εν προκειμενω ομως – και μονο εν προκειμενω- θα παρω μια θεση γιατι ενω τα κουσουρια και των 2 τα συνοψισα, εδω το θεμα ειναι πολυ μονοπαντο.
    Κανετε τοση φασαρια με το θεμα και τη πεφετε στο κκε, λες και προκειται για θεμα που ανεδειξε το κινημα. Ομως δεν ειν ετσι. Ουτε προκειται για το ζητημα της ομοφυλοφυλιας. Μπορει να ξεκινησε ετσι, καποτε, οπου και παλι δεν ηταν τοσο κινηματικο, οσο οτι ομοφυλοφιλοι ανωτερων σχετικα στρωματων, εχοντας καλη προσβαση στην εξουσια, πετυχαν μια ευνοικη παρεμβαση του κρατους, σε ενα ασπουμε διαταξικο ζητημα(;), δηλ τον σεβασμο της ιδιαιτεροτητας της σεξουαλικης προτιμησης. Ηταν μια περιπτωση που το “κινημα”, επετυχε, μεσω του “βυσματος” των πιο “πιασμενων”;, καπως ετσι. Και ενταξ, μεχρι εδω καλα.

    Το παρον θεμα ειναι αλλο. Λιγο να το ξυσεις, θα δεις οτι η εκταση και ο θορυβος δεν αντιστοιχει σε κανενα απο τα κατω αισθητο κοινωνικο αιτημα, ποσο μαλλονν κινημα, αντιθετα πομπαρεται απο τα πανω, καναλια, δημοσιευσεις κλπ. Ακομη σοβαροτερο, χρηματοδοτειται υπερμετρα απο τα γνωστα δυτικα κονδυλια.

    Παραλληλα, η ιδια η θεματολογια εχει φυγει απο την ομοφυλοφιλια, εχει παει σε αλλα πεδια και υψιπεδα, δεν θα επεκταθω, αλλα ειναι σαφες οτι προεκβαλλει σαφως στον μετα-ανθρωπισμο. Σαφως και σαφεστα.
    Ποκειται επισης για ενα ακομη μπουλετ απο την αρμαθια που παιζει το δυτισταν (ναι η κλιματικη “κριση” και το πομπαρισμενο extinction rebelion π.χ.), που μεσω κονδυλιων των “ΜΚΟ”, επικρατει ως φιλελε “ταυτοτισμος”. Ωστε με αυτο το bullet list, υποβιβαζεται η βασικη ταξικη αντιθεση, με μια ισοπεδωτικη “φυλετοποιηση” της πολιτικης. Ε, το συστημα σας των λοιπων (πλην κκε), παρα την κομμουνιστολογια, εχει αφομοιωθει πια σε αυτο το κολπο του δυτισταν με τα bullets.
    Διαβαζω τα επιχειρηματα διαφορων του συναφιου κ μου φευγει η μασελα. Προκειται για μια αναβιωση ενος φιλελε υπαρξισμου μαζι με επιστημονιμο και ακριτο προοδευτισμο.

    Και στο φιναλε, για να πω κ κατι λαικο, τη πεφτετε στο κκε οτι ειναι με το παπαδαριο (καταφανες ψεμα) ενω εσεις υπερασπιζεστε 100% νομοσχεδιο της φιλελε συναινεσης, υποδεικνυομενο καταφανεστατα απο την αλλη ακρη του ανλαντικου. Να θυμισω οτι την τελευταια φορα που ειχα μιλησει εδω, καναντε κατι αναλογο με το νομοσχδιο των “πρεσπων”. Αλλα τα πραματα εδω ειναι πολυ πιο σοβαρα – και πιο καθαρα.

    Reply
    1. μεταβατικος

      Πικαπα, είσαι άδικος γιατί αν ήσουν έστω και λίγο αντικειμενικός θα έβλεπες ότι η ταύτιση ΚΚΕ-εκκλησίας έρχεται ως απάντηση, και όχι ως πρωταρχικό επιχείρημα, στην προσπάθεια ταύτισης όποιου υποστηρίζει το δικαίωμα στο γάμο με τη φιλελε άρχουσα τάξη. Που από τη μία δεν έχει και πολύ νόημα να υποδειχτεί σε ένα τέτοιο «διαταξικό» ζήτημα κατ’ εμέ, από την άλλη ξεχνά ότι και η άλλη μεριά ταυτίζεται ή συνεπικαλύπτεται με τη φασίζουσα δεξιά και ακριοδεξιά στην ταύτιση όλων των λοατκι με κάποια μέλη της άρχουσας τάξης και ως εκμαυλιστών της ομοιογένειας του εκάστοτε έθνους, ή στην περίπτωση του ΚΚΕ της ταξικής συνείδησης, ακόμα και αν απλώς διεκδικούν ίσα δικαιώματα στην οικογένεια.
      Επιπλέον, με προβληματίζει η συλλήβδην απόρριψη όποιας επίκλησης σε επιστημονικά δεδομένα ως επιστημονισμού, ενώ από την άλλη αναδεικνύεται η παράδοση ως καθοριστικός παράγοντας της χάραξης πολιτικής σήμερα. Εννοείται πρέπει να υπάρχει επιφύλαξη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και της γνώσης στα χέρια της άρχουσας τάξης, αλλά για κάποια πράγματα μπορούμε να έχουμε άποψη. Από την άλλη, η παράδοση πέρα από προβληματικά στοιχεία που εμπεριέχει και οφείλονται στην ταξική καταπίεση και στην πατριαρχία, δεν ανάγεται από οποιαδήποτε μαρξιστική σχολή (που να ξέρω εγώ τουλάχιστον) σε καθοριστικής σημασίας στοιχείο για την επαναστατική σκέψη.
      Τέλος, νομίζω ότι είσαι λάθος στο ζήτημα ότι η λαϊκότητα επιτάσσει την εναντίωση στο ρεύμα ένταξης των λοατκι ως ισότιμα μέλη στην κοινωνία. Πολλά νέα παιδιά από φτωχά λαϊκά στρώματα -17-35 ετών- είναι πολύ πιο θετικά στην αποδοχή τους και στην εξασφάλιση ισότιμων δικαιωμάτων. Βέβαια, αυτό είναι από προσωπικές εμπειρίες και διάφορες δημοσκοπήσεις που γίνονται, αλλά τείνω να πιστεύω πως είναι φυσιολογική εγκατάλειψη καθυστερημένων κοινωνικών αντιλήψεων, όπως ήταν η θέση της γυναίκας στην κοινωνία παλιότερα.

      Reply
      1. πικαπα

        @μεταβατικε, για την επιστημη κ τον μαρξισμο ειπα να βαλω σε ενα σχολιο στον ανωνυμο καποια απαντηση και στα δικα σου ως σημειο 2.
        Εαν ειχαμε ενα σοβαρο πολιτικο υποκειμενο, θα μπορουσαμε να αναλυσουμε τα θεματα που βαζεις, εδω φοβαμαι δεν γινεται.

        Ειδικα για την επιστημη φιλε μου, η λογικη οτι το θεμα ειναι ποιος εχει το μαχαιρι, ειναι απελπιστικα φτωχη. Εδω δινεται καθε δικαιωμα κ σας τη βγαινουν ακομη κ οι συντηρητικοι απο τα αριστερα. Η επιστημη, ως παραγωγη τεχνογνωσιας κ παραγωγη μηχανων κ τεχνολογιας, η συσσωρευση, που ντετερμινιστικα θα ηταν καλη, αν την ειχαμε εμεις οι καλοι…
        Ζητηματα που δεν λυθηκαν στον 20ο, τιθενται τωρα με πολυ πιο ζοφερο τροπο. Η κατευθυνση που εχει παρει η τεχνολογια οσο και η ενταση της παραχθεισας ειναι βαθια ταξικη στη γενηση της, οχι στη χρηση της: Η δυνατοτητα λαικης προσβασης, προσβασης λεω, που να λεμε για για ελεγχο κ σχεδιασμο, εκμηδενιζεται: Το ειδαμε κ με την πανδημια, ουτε να ομιλουμε δε δικαιουμασταν, ημασταν ψεκες κ συμπασα η αριστερα στηριζονταν στους ειδικους. Ολη η εξουσια στα σοβιετ των ειδικων λοιπον!!
        Η κορυφη μονο του παγοβουνου, δεν εξαντλειται ετσι

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Πικαπα, θες να πούμε όχι στην εξίσωση ομοφυλοφιλίας και ετεροφυλοφυλια ως εξίσου φυσιολογικές σεξουαλικες συμπεριφορές κάτι που εινσι αυταποδεικτα σωστό τόσο από την σκοπιά της φύσης όσο και από κοινωνική σκοπιά, επειδή η ΝΔ κατέθεσε νομοσχέδιο;

      Και ανάποδα: Το νομοσχέδιο της ΝΔ είναι σωστό επειδή κάνει ένα δειλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όταν ταυτόχρονα κάνει ένα τεράστιο βήμα πριν της περαιτέρω εμπορευματοποίηση και σε αυτό το πεδίο;

      Ή μήπως πιστεύεις ότι είναι αυτή η εξίσωση βήμα προς την περαιτέρω διάλυση του Κοινωνικού ιστού κ την εξατομίκευση; Αν πιστεύεις κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε ποτε, , δεν ισχύει κ τώρα. Είναι η ζωή που επικαθοριζεται από την εξέλιξη του καπιταλιστικου τρόπου παραγωγής κ κατανάλωσης που διαλύει τον κοινωνικό ιστο κ προωθεί την αποξένωση, την αλλοτρίωση κ την εξατομίκευση. Και εδώ ναι, παίζει σημαντικό ρόλο η προώθηση της δόμησης της κοινωνίας βάσει πολλαπλών ταυτιτητων των μελών της. Αυτό όμως δεν είναι αποτέλεσμα της εξίσωσης ομοφυλοφιλίας κ ετεροφυλοφυλιας, αλλά είναι αποτέλεσμα του ότι ο Χ εργάτης που μένει σε μια γειτονια, μπορεί να επιβιώσει κάλλιστα, χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με τον ψ εργάτη που μένει δίπλα του. ΑΥΤΌ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΘΈΜΑ ΠΙΚΑΠΑ. Δες το και από τη ζωή σου. Παλιά, στις εργατογειτονιες και στα χωριά, η επιβίωση του ενός εξαρτουνταν σε μεγάλο βαθμό από τους υπόλοιπους. Ενώ ταυτόχρονα εθχαν δομημένη κοινή ζωή: Δουλεύανε στα χωραφια μαζί, στο εργοστάσιο, φύλαγαν ο ένας τα παιδιά του άλλου, είχανε κοινό τρόπο ψυχαγωγίας κλπ. Τώρα; Τώρα πες μου εσύ στην γειτονια σου, ούτε καν με ποιος δουλεύεις, διασκεδάζεις κ ζεις μαζί, αλλά, το πιο απλό: με ποιον μιλάς, όχι τώρα που προωθείται ο woke καπιταλισμός, αλλά έχω και πολλά πολλά χρόνια.

      Ή εξίσωση ομοφυλοφιλίας και ετεροφυλοφυλιας σε μάρανε κ σένα κ άλλους.

      Reply
      1. πικαπα

        @Ανωνυμος.
        1. Δεν ειναι το παρον θεμα του νομοσχεδιου η ομοφυλοφιλια. Να το ξαναπω, για τριτη; Αλλα ειναι η μετακοινωνια και ο μετανθρωπος. Δεν θα το ανοιξω. Λιγη επιστημη αρκει. Δε θελει διδακτορες, το αντιθετο.

        2. Πουθενα δεν προκρινω παραδοση αντι επιστημης, ουτε ομως και το αντιστροφο. Εκκρεμει μια σοβαρη κουβεντα τι ειναι επιστημη. Σε αυτο παιρνουμε ολοι εδω κατω απο τη βαση.
        Οσο για το μαρξισμο, βαλε και λιγο λενινισμο, εαν καποιοι τον σεβονται ειναι οσοι θελουν: να αξιοποιουν τα ισχυρα του στοιχεια, να διορθωνουν οτι διορθωνεται, να αποριπτουν οτι χρειαζεται αποριψη. Εαν δεν κανουν το 2ο κ το 3ο, δεν μπορουν ουτε το 1ο, δηλ να αξιοποιησουν. Αλλιως δεν μπορει να μεινει ζωντανη κ γονιμη αυτη η παραδοση.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Πικαπα, είναι κ η εξίσωση της ομοφυλοφιλίας με την ετεροφυλοφυλια που απορρίπτουν οι παραδοσιοκρατες το πρόβλημα.

          Για την μετά κοινωνία κ τον μετανθρωπο:

          Α. Η μοναξιά, η περαιτέρω αποξένωση κ εξατομίκευση έχουν Ήδη συντελεστές εδώ κ δεκαετίες. Δεν σε ρώτησα στα ξεκουδουνα με πόσους γείτονες εσύ πχ έχεις τη σχέση που είχαν οι άνθρωποι στις εργατογειτονιες κ τα χωριά: με ελάχιστους, αν όχι κανέναν. Ε έτσι είμαστε όλοι κ όλες λίγο πολύ. ΑΥΤΌ είναι το μέγα θέμα. Κ σε αυτό φτάσαμε μέσω της εξέλιξης του καπιταλιστικου τρόπου παραγωγής κ κατανάλωσης, της διάλυσης άρα των σχέσεων που βασίζονταν στην κοινή εργασια, ψυχαγωγία κ στην αλληλοβοηθεια λόγω ανάγκης.

          Πάνω σε αυτά πάτησαν οι. Woke καπιταλιστικές αφηγήσεις περί πολλαπλών ταυτιτητωβ, αυτό προσδιορισμό κλπ. Για να ηττηθεί λοιπόν woke καπιταλισμός, πρέπει να βρούμε ποιες σχέσεις των ανθρώπων θέλουμε, ποιες γειτονιές, ποιες δλδ κοινότητες και πως, κλπ. Όχι να πάμε στην παραδοσιοκρατία, ούτε να θεωρούμε τους γκει υπεύθυνους για τη διάλυση.

        2. πικαπα

          Αυτο που εσυ λες εξισωση της ομοφυλοφιλιας δεν ειναι ο νομος που θα δωσει παιδι απο παρενθετες φτωχες γυναικες σε μια χουφτα φραγκατους που θε να κανουν το χαβα τους. Ουτε και με το να τρεχει trans αντρας στους ολυμπιακους με γυναικες. Καπου οπα.

          Κατ αναλογια, η μειωση των φονων των γυναικων δεν θα μειωθει με το να νομοθετησεις εξτρα για γυναικοκτονια κλπ.(•)
          Και μονο η ορολογια ΛΟΑΤΚΙΑ+ (LBGTQIA+) η μηπως και ++, αναδυει μετα-verse. (Παρεμπιπτοντως και καλη μπιζνα ιατρικοποιησης των παντων.)

          Αλλο ισοτητα, κι αλλο ετσιθελικη εξισωση του ψηλου με τον κοντο να φοραν τα ιδια ρουχα. Η ισοτητα αναφερεται στη συνυπαρξη, στους ορους συνυπαρξης, οχι στην ισοπεδωση η στην ομοιομορφια. Η αντιθετα, στην παντοδυναμια.
          Οταν λοιπον λεμε εχω δικαιωμα να επιλεγω κατι, και το επιλεγω, μπραβο μου, τοτε αναγκαστικα αποριπτω κατι αλλο. Αλλιως ειμαι η ο τιραμολα, η ο γιος του παρταολα.

          Για την παραδοσιοκρατια να πα να τα πεις στους συντηρητικους, που σου εχουν παρει τη δουλεια της αντιπολιτευσης, και πειθουν τον κοσμο που θαπρεπε εσυ να εχεις.

          (*) Αλλα εκεινο που λεμε, σε μια μη ταξικη κοινωνια, πολλες λοιπες αντιθεσεις κ καταπιεσεις θα μπορουν να λυθουν πολυ ευνοικοτερα, σε αποκλιμακωμενη πια βαση. Δε θα φερουμε τον παραδεισο, ουτε το μαγικο λυχναρι του αλλαντιν. Ουτε υπαρχει ζωη χωρις αντιφασεις κ αντιθεσεις. Ουτε θα συμπαθιομαστε ολοι το ιδιο, καποιους θα τους συμπαθουμε περισσοτερο. Ουτε θα γινουμε θεοι να τα μπορουμε ολα.

        3. Ανώνυμος

          Π.Κ., νομίζω πως δε χρειάζεται να το παρατραβάμε με τα υπαρξιακά της Επιστήμης ή και των Επιστημών, με την έννοια του μη μονοσήμαντου του όρου. Εργαλεία είναι αυτά, που καθένας τα χρησιμοποιεί όπως θέλει, και γι αυτό ακριβώς και τα διαμορφώνει κατάλληλα, άλλοτε συνειδητά, άλλοτε και “αυτόματα” – δεν αλλάζει κάτι το τελευταίο.
          Ασφαλώς η κυρίαρχη τάξη βάζει τη σφραγίδα της και εδώ. Ακόμη και σε επιστήμες, που κάποιος, επιπόλαια η βιαστικά, θα περίμενε να είναι “ουδέτερες” η αταξικές.
          Από την άλλη, εμφιλοχωρούν κι εδώ οι αιώνιες καφρίλες και ισοπεδωτισμοί. Π.χ. μερικοί είναι ικανοί, μαζί με την astra zeneka να στιγματίζουν και τα mRNA, την ….Πενικιλλίνη και τα τόσα εμβόλια, που σώσανε ζωές και παιδιά. Χρειάζεται και λίγο κοινός νους, γιατί πολλούς, ο πολύς προβληματισμός τους μπερδεύει ακόμη περισσότερο, αντί να τους ξανοίγει.
          Σκέφτομαι τι χριστοπαναγίες θα είχε ακούσει ο Ερατοσθένης, όταν τόλμησε να μετρήσει τη διάμετρο της Γης. Από τους αιώνιους “ψέκες”, που μέχρι σήμερα επιμένουν ότι είναι …επίπεδη! Και να θυμίσω, ότι ένας ιερέας της τότε άρχουσας τάξης δε κώλωσε να πετάξει κατάμουτρα σε έναν Πτολεμαίο ότι “Μεγαλειότατε, δεν υπάρχει βασιλική οδός για τα Μαθηματικά”. Από τη βλακεία δε θα γλυτώσουμε εύκολα….
          Υπάρχουν πολλά για κριτική επανεξέταση/απόρριψη αλλά και πολλά χρυσαφικά, όλα δημιουργήματα του “βασανισμένου ανθρωπίνου πνεύματος”. Η κριτική στην Επιστήμη είναι πολύ πιο δύσκολη δουλειά από μια …κατάληψη! Aς τώχουν υπόψιν και οι αριστεροί ψέκες.
          —————————————————————–
          Για τους ενδιαφερόμενους, το ΚΚΕ σιγά-σιγά ξεδιπλώνει την τεκμηρίωσή του για το θέμα του επίμαχου νεοταξίτικου Ν/Σ. Hδη έχουν υπάρξει σχετικά δημοσιεύματα. Θα υπάρξει και συνέχεια, όπως λέει.
          Είναι μια δουλειά, που αναγκαστικά γίνεται ανάποδα-πρωθύστερα. Ασφαλώς θα ήταν καλύτερα να προηγείται η θεωρητική τεκμηρίωση κάθε πολιτικής στάσης για να μην αιφνιδιάζονται και όσοι θέλουν να έχουν κριτικό έλεγχο πριν “δικάσουν”. Αλλά, αν η ταξική πάλη ξετυλιγόταν προβλέψιμα θα ήταν κάτι άλλο.

        4. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          11/02/2024 at 14:36, τι να πεις ρε μέλος του ΚΚΕ… Έχεις ξεβρακωθει για τα καλά. Οσο τα ξεδιπλώνετε τόσο χειρότερα τα κάνετε. Keep going!

        5. πικαπα

          Ας το παρακανω στα σχολια με ενα τελευταιο κ τελος, για τον φιλο του ΚΚΕ.
          Καλως να ορισει η επεξεργασια σας. Εχω την προκαταληψη οτι δεν θα ανοιξετε το συνολο των θεματων. Ξεκινουν απο την επανεξεταση της γνωσιοθεωριας, επιστημολογιας (δωστε λιγο αξια και στον kuhn π.χ. κ γενικα διαβαστε), και φτανουν μεχρι πρακτικοτατα ζητηματα, οπως: Πως κυριε τα σοβιετ θα κυβερνουν, οταν μονο ο ειδικος εχει προσβαση στον υπερ αλγοριθμο η στο βιολογικο οπλο με rna? Και προς θεου, οχι παλι για flat earthers!.
          Οχι, δεν ειναι απλα εργαλεια, φερουν εν τη γενεσει τους ιδεολογια κ εμπεδωνουν στη συνεχεια αυτη την κυριαρχια, εξ αντικειμενου. Η διαφορα με παλιοτερα; Το ευκολοτερο, η ταξικη κυριαρχια (και) επι της παραγομενης τεχνογνωσιας ειναι ιστορικα πρωτοφανης. Το δυσκολοτερο, η τρομακτικη πια ισχυς της παραχθεισας τεχνολογιας, η οποια ταυτοχρονα συγκεντρωνεται σε λιγα ατομα, οχι πια μονο λογω ταξικης υπερσυσσωρευσης, αλλα λογω πραγματικης αδυναμιας της λαικης πλειοψηφιας να εχει την παραμικρη γνωστικη και χειριστικη προσβαση. SOS, ενω και οι επι μερους “ειδικοι” εχουν τετοια μονομερεια γνωσεων κ δυνατοτητων, ωστε, ο ολικος ελεγχος των επιπτωσεων της παραγομενης τεχνογνωσιας αναζητειται καπου στο υπερπεραν, σε σκουληκοτρυπες, η σε πετουμενες κουκουβαγιες.
          Η δυνατοτητα του ανθρωπινου ελεγχου πανω στο παραχθεν προιον του, διακυβευεται με προφανη ιστορικα πρωτοφανη τροπο. Στιψτε μυαλα, οσο ειναι καιρος, αυτο δεν παει καθολου καλα.

          Θα πρεπει ακομη να απαντησετε, πως ακριβως γνωριζετε τι λεει η “σωστη” επιστημη, οταν αποδειγμενα οι χρηματοδοτησεις καθοριζουν ισοπεδωτικα τι θα ερευνηθει (και τι θα δημοσιευτει) και προκατασκευαζουν (η απορριπτουν) ασφυκτικα το συμπερασμα;
          Πληρουνται οι οροι της ελευθερης κ ανεξαρτητης ερευνας; Και που βρισκεται εδω ο λαικος παραγοντας;
          No last, not least. Πληρουνται οι οροι του επιστημονικου διαλογου; Πες αλευρι, ο κοβιτ σε γυρευει, πεθαινουμε κ φερε τον τσιοδρα να μας πει, οι αλλοι ειναι ψεκες. Γιατι; Επειδη ετσι. Κοψτους γιατι παραπληροφορουν. Επιστημονικοτατο! Τι θεση πηρατε, τι θεση παιρνετε τωρα;
          Δεν τολμω να ανοιξω τα θεματα. Αν θετε να κανετε ενα ξυσιμο, θα κανετε τρυπα στο νερο.

          Θα κλεισω με την αναφορα στον προοδευτικο ντετερμινισμο: Η υποθεση οτι η αναπτυξη των παραγωγικων δυναμεων καταληγει νομοτελειακα στο σοσιαλισμο, χρησιμευσε πραγματι για μια πολιτικη (πολεμικη) κατασκευη της θεωριας, οταν ταγραφε ο Καρολος, απεναντι σ αυτους που ειχε να αντιμετωπισει. (Οτι δηλαδη, η ιστορια ειναι μαζι μας, με τους εργατες, οχι με τον αρχιερεα της επιστημης compte που εχτιζε τη συμμαχια αστων με αριστοκρατες).Αυτο ομως ηταν αξιωματικο, γιατι ετσι θελω να λεω.. Δεν υπαρχει καμμια τετοια διαπιστωμενη βεβαιοτητα. Αλλα το πιθανοτερο, οπως σε ολα στη φυση, ενω καθε μετασχηματισμος αυξανει την εντροπια, υπαρχει μια βελτιστοποιηση (διαβαζε, κομπρεμι) γυρω απο ενα σημειο ισορροπιας. Και καπου οπα.

          Μιας και μιλαμε για φυσικη κ βιολογια, η μετασχηματιζομενη φυση ειναι το υποκειμενο της φυσικης ιστοριας – οχι ο ανθρωπος. Η κοινωνικη ιστορια και ο ανθρωπισμος ειναι ενα φωτεινο προνομιο μεσα στο μαυρο συμπαν, μα εχει ορια, και θελει μετρο. (Αλλιως βαλε τσιπακι, καλο θα σου κανει, αλλα τοτε τσαο ο ανθρωπισμος). Η φυση θα μετασχηματιστει, ολα καλα! Σωστα κατεβασες τον θεο απο το θρονο του κοσμου, αλλα εαν θες να κανεις θεο τον ανθρωπο, εχς ξιφυγ. Η επεξεργασια απαραιτητη, η τσαπατσουλια απαραδεκτη.

    3. Ανώνυμος

      Μια χαρά ηταν και με τον Παπαδαριό όταν ο Σύριζα πριν γίνει κυβέρνηση διοργάνωνε συνέδρια με την Εκκλησία με θέμα ανάμεσα σε άλλα ΚΑΙ κάτι σχετικό με την Δευτέρα Παρουσία(δεν θυμάμαι ακριβως αλλά δεν κάνω πλάκα) και όταν ο Τσιπρας που δήλωνε άθεος (ή έτσι νομίζαμε) συμμετείχε μπροστα σε κάμερες και πριν γίνει πρωθυπουργός ενεργά στα Θεοφάνεια του 2015

      Μία χαρά τα κατάπιαν οι “αντιμνημονιανοί” .και σ(φ)ύριζαν αδιάφορα..

      Reply
  19. Χρ.Παρισης

    Προς “ΠΚ”. Συμφωνω μαζι σου σχεδον σε ολα. Προσθετω μονον: α) Σοβαρα ηταν τα πραγματα και πολυ πιο πριν,οταν απο τη δεκαετια του ’70 ξεκινησε η βαθμιαια πρισχωρηση της “δυτικης” αριστερας , δηλαδη των αριστερων ελιτ, στην κρατικη-οργανωτικη δομη της τοτε ΕΟΚ και παραλληλα στην ιδεολογια της δηθεν φιλελευθερης πτερυγας του Κεφαλαιου. Απλα,τοτε οι Κυριαρχοι δεν ειχαν ακομα ζωτικη αναγκη να εκθεσουν τις αριστερες ελιτ ως οργανικο στοιχειο του οικοδομηματος τους. Αυτο αναγκαστηκαν να το κανουν περιπου απο το 1995 και μετα. Η ατζεντα ΛΟΑΤΚΙ+ ειναι ενα απλο συμπληρωμα του ευρυτερου σχεδιου της Τριπλης Συμμαχιας,ας την πω ετσι, α) WEF ( Σβαμπ- δηλαδη οι αμεσοι επιγονοι του μεταπολεμικου ναζιστικου σχεδιου επανοικοδομησης του ιμπεριαλισμου ( εμπνευστες του ο Hayek και η ομαδα του- Mont Pelerin) b) WHO (Π.Ο.Υ.), c) Αυτοκρατοριας Ροκφελλερ, δηλαδη του Pharma-Cartel, με αχυρανθρωπους της τους γνωστους “μπροστινους” της, Μπιλ Γκειτς, τον αρχιεγκληματια Anthony Fauciκαι αλλους. Γι αυτο και η “αριστερα” αυτη : Αποκρυπτει επιμελως το ολο αυτο σκηνικο, προπαγανδιζοντας με λυσσα την παγκοσμια Δικτατορια των “επιδημιων” και των “εμβολιων” ( τα χειροτερα ερχονται), την νεομαλθουσιανη τους AGENDA 2030 , με στοχο την μειωση του πληθυσμου, την δηθεν “πρασινη αναπτυξη”, δηλαδη την καταστροφη των αγροτικων πληθυσμων και της βιομηχανικης εργατικης ταξης σε παγκοσμια πρωτοφανη κλιμακα , την μαζικη αντικατασταση τελος και την εξαφανιση της καθε ειδους εργατικης δυναμης απο την τεχνητη Νοηση και τα εξυπνα ρομποτ.Αυτα αποκρυπτει η “αριστερα” της αμερικανοσιωνιστικης Αυτοκρατοριας . Αυτα επονομαζει τη ομαδα κουτσουμπα “συνωμοσιολογια”… Οταν τα επιτυχουν βεβαια,οι αριστερες ελιτ θα βρουν τη θεση τους στον σκουπιδοτενεκε των Κυριαρχων … Η Γαζα ειναι η Γενικη Δοκιμη οσων ερχονται .

    Reply
    1. πικαπα

      @Παρισης. Κατ αρχην για την αριστερα. Η διαβρωση των λοιπων μικρων απο τη φιλελε ατζεντα, δεν μηδενιζει τις προσπαθειες τους, ωστσοσο σαν πολιτικα υποκειμενα οσο παραμενουν ετσι πιστευω μονο περαιτερω φθορα θα υπαρξει. Για το ΚΚΕ, μαζι και με κατι θεσεις για 3 και 13 ιμπεριαλισμους, δηθεν λενινισμους, ειπα παιδια παει κι αυτο, μπηκε στη δυτικη αριστερα και θα κλεισει και τη πορτα οπου ναναι. Ομως οχι, κραταει ακομη και να δουμε. Ομως δεν πιστευω οτι μπορει να ειναι γονιμο, δηλαδη οτι αυτο θα κινησει καποτε εξελιξεις.
      Οταν μιλαμε για αριστερα, μιλαμε για υπολειμματα μιας ιστορικης ηττας, αρα διαβρωσεις,η αντιθετα ο αμυντισμος σε “αυτα που ξεραμε” δεν ειναι περιεργο να συμβαινει. Απλα θα δουμε εαν κ ποτε θα ξαναπαρει μπρος και εαν προλαβαινει.

      Ωστοσο, εκεινοι που χρειαζεται να ειναι στο στοχαστρο της κριτικης μας ειναι οι “συντηρητικοι” οι οποιοι “αγαναχτουν” για τις εξελιξεις των ελιτ, πεφτουν απ τα συνεφα που τους εγκατελειπουν οι δικοι τους, με την τρεχουσα τρομερη αναδιαρθωση του κεφαλαιου. Την ιδια στιγμη που ειναι λεει αντιφιλελεδες, υπερασπιζονται την ουσια του οικονομικου φιλελευθερισμου, την ταξικη κοινωνια κλπ, αλλα καπως σαν να θελουν εναν καλο πατερουλη π.χ. σαν τον πουτιν που θα περιοριζει τους ολιγαρχες, η π.χ. σαν τον τραμπ που θα τα βαλει με τη “γραφειοκρατια”. Ειναι σαν το αλλο με τον Τοτο. Και τη πιτα σωστη και το σκυλο χορτατο. Αυτη η αποκαλυψη ειναι καιρια..
      ..αλλα για να την κανει η αριστερα οπως ειναι, μπα. Το μονο να βαζεις ταμπελες εισαι ακροδεξιος δε λεει κατι. Και ο θεος βοηθος

      Reply
    2. Raziel

      Ξέχασες την Αυτοκρατορία του…Πάλπατιν. Θα μας σώσουν όμως οι Τζεντάϊ Βελόπουλος, Νάτσιος, Κουτσούμπας, Λαφαζάνης, Καζάκης, Κασιδιάρης με εσένα Λουκ μπροστάρη…

      Λοιπόν να μιλήσουμε σοβαρά. Άσε τις…Αυτοκρατορίες. Όλα είναι έργο της εβραιομασωνικοσιωνιστικοσατανιστικής λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Τα έλεγε ο Νίκος τόσα χρόνια αλλά δεν τον ακούγαμε…

      https://www.youtube.com/watch?v=dDL57aDC320

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Αφού μας τελείωσε(;) η πολιτική επίθεση κατά Στάλιν, το σηριαλ νο4357 Στάλιν εναντίον Λένιν κλπ πιάσαμε και επίθεση κατά Μαρξισμού μέσω ντετερμνινοσμού “ερμηνείας” κλπ κλπ

        Καταντήσατε πολιτικές ουρές του κομματος της κας Κωνσταντοπούλου
        Για διαβάστε το λίνκ

        https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355077/mpoygada

        Μπράβο σας όλο και “δεξιότερα”

        Καλά το Πάτε

        Υ.Γ.
        Αντί για τον Ιμπεριαλισμό ως τελευταίο στάδιο, προσωρήσαμε στον Ολοκληρωτικό Καπιταλισμό και τώρα το νέο στάδιο τον woke Καπιταλισμό.
        Όλο θεωρητικές επιτυχίες

        Reply
    1. Ανώνυμος

      Μετά και τις Πρέσπες, έρχεται τούτο το θέμα του “γάμου” να ξεσκεπάσει εντελώς τον γερασμένο “αριστερισμό” σαν μέρος του ανορθόδοξου πολέμου της κυρίαρχης τάξης κατά της εργατικής τάξης και κατά των Λαών.
      Θα πανηγυρίζουν για μιαν ακόμη ….”νίκη”!
      Της …κυρίαρχης μονοπωλιακής ιμπεριαλιστικής κεφαλαιοκρατίας!
      “Αριστερισμός, η γεροντική ασθένεια του Ρεφορμισμού”.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Σε 3-4 χρόνια αυτός ο νόμος θα ανατραπεί. Και μάλιστα από την ακροδεξιά. Εκεί οδηγούν την κοινωνία.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Αν παλιά ήταν παιδική αρρωστια, τώρα ο Αριστερισμός, κατάντησε η γεροντική άνοια 15/02/2024 at 20:39

        Πολιτικά δεν τραβάει και ο manager, αρχηγός του Σύριζα. Δεν έπιασαν τόπο τα μπρειν στορμιγκ στις Σπέτσες

        ΣΥΡΙΖΑίικη εικονική πραγματικότητα…
        https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/355467/syrizaiiki-eikoniki-pragmatikotita

        “(..)Εικονική πραγματικότητα όμως ήταν και η προσπάθεια να εμφανίσουν ότι οι προτάσεις τους έχουν απήχηση μέσα στην κοινωνία. Έφτασαν στο σημείο να ανακοινώσουν ότι θα μιλήσουν στα διάφορα πάνελ καταξιωμένοι αγωνιστές και πρόεδροι μαζικών φορέων από τον χώρο των αγροτών και των γιατρών.

        Οι ομιλητές που ανακοινώθηκαν όμως δεν μίλησαν ποτέ! Άλλωστε δεν είχαν ποτέ συμφωνήσει ότι θα μιλήσουν, αφού δεν θέλησαν να γίνουν ντεκόρ στη φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ.

        Και πώς να γίνουν δηλαδή όταν στους χώρους τους, ο καθένας, αντιπαλεύουν μια πολιτική με την οποία συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε σήμερα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση είτε και παλιότερα όταν την εφάρμοζε. ”

        Καλά το πάνε

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.