.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Βίντεο από τη δεύτερη κηδεία του Νίκου Ζαχαριάδη στην Αθήνα


Γράφει ο Νίκος Ξηρουδάκης

Παλαιότερη δημοσίευση της Παντιέρας

Ένα βίντεο – ιστορικό ντοκουμέντο, παρουσιάζει σήμερα η Παντιέρα. Περιέχει στιγμιότυπα από τη δεύτερη κηδεία του Νίκου Ζαχαριάδη στην Αθήνα, στο Α’ Νεκροταφείο, σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια, το Σάββατο 28 Δεκέμβρη 1991. Το βίντεο προέρχεται από το αρχείο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Τάσου Κωστόπουλου.

Ο κατά γενική ομολογία επιφανέστερος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, μία από τις δύο μεγαλύτερες προσωπικότητες που ανέδειξε το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα, κηδεύτηκε δύο φορές.

-Την πρώτη, τον Αύγουστο του μακρινού 1973 στα μουλωχτά, με πλαστό πιστοποιητικό θανάτου που ανέγραφε σαν αιτία θανάτου «οξεία καρδιακή προσβολή». Είναι πλέον γνωστό ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης αυτοκτόνησε την 1η Αυγούστου του ’73. Για όποιον φυσικά γνωρίζει τα διατρέξαντα, η αυτοκτονία αυτή ισοδυναμούσε με εξόντωση.

-Τη δεύτερη, στην Ελλάδα, ένα παγωμένο και βροχερό Σάββατο στις 28 του Δεκέμβρη του 1991. Συγκέντρωσε στην δεύτερη αυτή κηδεία του ένα εντυπωσιακά ετερόκλιτο πολιτικά πλήθος παλαιότερων και ‘εν ενεργεία’ αγωνιστών.

-Μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ανάμεσά τους ο Χαρίλαος Φλωράκης με το μπερέ του, ο Νίκανδρος Κεπέσης, ο Σπύρος Χαλβατζής, η Αλέκα Παπαρήγα και πολλοί άλλοι.

-Ο γιός του Σήφης και η μητέρα του, σύζυγος του Νίκου Ζαχαριάδη, Ρούλα Κουκούλου.

-Παλιοί αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας -ΔΣΕ, συναγωνιστές του Ζαχαριάδη από το Γράμμο και την Τασκένδη, ανάμεσά τους ο Πέτρος Τουλούδης.

-Μέλη οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, παλιοί αλλά και νεώτεροι αγωνιστές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, από όλες μα όλες τις πλευρές, νεολαίοι με σκουλαρίκια, διανοούμενοι, στελέχη παλαιότερα και πιο πρόσφατα της ανανεωτικής αριστεράς, αναρχικοί αγωνιστές κ.ά.

Αναφέρουμε ενδεικτικά, από όσους έχουν φύγει από τη ζωή, τον Άγγελο Ελεφάντη, τον Χρίστο Μπίστη, τον Νίκο Κουλούρη και τον Γιάννη Μπουκετσίδη. Πολλούς άλλους μπορείτε να αναγνωρίσετε στο βίντεο.

Σημειώνουμε μόνο ότι, παρά τα όσα έχουν γραφεί στο διαδίκτυο, παρευρίσκονταν και στελέχη του Μ-Λ ΚΚΕ, όπως μπορεί να διακρίνει κανείς και στο βίντεο.

Είναι ένα ερώτημα, τι είναι αυτό που ώθησε ανθρώπους από τόσο διαφορετικούς χώρους να κατακλύσουν το χώρο του Πρώτου Νεκροταφείου.

Και όμως, δεν είναι παράξενο. Ο Ζαχαριάδης συμβόλιζε ταυτόχρονα την ενότητα και την αγωνιστικότητα του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς. Συμβόλιζε την ελληνική «έφοδο στον ουρανό» που επιχειρήθηκε με το όπλο στο χέρι στο Γράμμο και το Βίτσι, στις πόλεις και τις φτωχογειτονιές της Ελλάδας.

Όσοι αναφέρονται στους αγώνες και τις θυσίες της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, όσοι ενδιαφέρονται οι θυσίες αυτές να γίνουν κάποτε αποτελεσματικές, σε όποιο ιδεολογικό ή πολιτικό μετερίζι και αν στέκονται, αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Νίκου Ζαχαριάδη το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής.

Μιας εποχής αγώνων, ανιδιοτελών αγώνων και θυσιών, για μια άλλη κοινωνία. Άλλη, όχι γενικά και αόριστα αλλά για μια Ελλάδα της δουλειάς και της λευτεριάς, μια Ελλάδα σοσιαλιστική, κομμουνιστική. Αγώνων που δεν δικαιώθηκαν. Αγώνων που συνεχίζονται για την κομμουνιστική απελευθέρωση της κοινωνίας από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που δείχνει όλο και πιο απροκάλυπτα το γερασμένο και αποτρόπαιο πρόσωπό της.

‘’Άτυπα’’, είχαν μοιραστεί οι χώροι: Οι ‘επίσημοι’ στην εκκλησία, οι εξωκοινοβουλευτικοί στον τάφο…

Αποχώρησε μετά την εκκλησία ο Χαρίλαος, «μην τυχόν και σηκωθεί ο νεκρός», είπαν κάποιοι… Πρόσφατο ήταν το ’89, υπήρχε όμως και το τραγικό ‘σημείωμα από την άλλη μεριά’ του αυτόχειρα: «Το κουφάρι μου το κληροδοτώ στους Μπρέζνιεφ, Κολιγιάννη, Φλωράκη και Σία…», και «βγαίνει ότι ο Λουλές τόχασε το στοίχημα».

Στο βίντεο ακούγεται η ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, εκ μέρους του ΚΚΕ, και του Νίκανδρου Κεπέση, από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης -ΠΕΑΕΑ. Μίλησε ακόμη ο Πέτρος Τουλούδης. Αργότερα στον τάφο έγιναν και άλλες ομιλίες.

Συγκινητική είναι η στιγμή που οι ηλικιωμένοι συναγωνιστές του από την Τασκένδη, τραγουδούν το τραγούδι του Ζαχαριάδη («Το μπουντρούμι δεν τον λυγά […] Ζαχαριάδη αγωνιστή, βαρβαρότητας γκρεμιστή…»).

Πολλά μπορεί να αναφέρει κανείς για την προσωπικότητα, τη ζωή και το έργο του Νίκου Ζαχαριάδη που έφυγε συκοφαντημένος. Για τα θετικά και τα αρνητικά της συμβολής του στο ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα, από το 1931, όταν μετά την «χωρίς αρχές φραξιονιστική πάλη» (1928 – 1931) ανακηρύχθηκε γραμματέας του κόμματος, μέχρι την 6η Ολομέλεια του 1956 που τον καθαίρεσαν τα «αδελφά κόμματα» με τις γνωστές διαδικασίες, την εισήγηση του Ρουμάνου Γκεόργκι Ντεζ και τις παρεμβάσεις του Φιλανδού Ότο Κοουσίνεν. Δεν είναι φυσικά αυτός ο στόχος του σύντομου αυτού σημειώματος που συνοδεύει το βίντεο. Ας επιτραπεί να αναφέρουμε μόνο μία λεπτομέρεια:

Κατά την αναγκαστική υποχώρηση των ανταρτών προς την Αλβανία, κάτω από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων και τα πυρά του πυροβολικού, ο Ζαχαριάδης έφυγε τελευταίος απ’ όλους. Βγήκε από την Ελλάδα αφού πρώτα βεβαιώθηκε ότι πέρασε και ο τελευταίος αντάρτης.

Μας το έχει αναφέρει ο επιστήθιος φίλος του Ν. Ζαχαριάδη, ο αντάρτης, συγγραφέας και λογοτέχνης Αλέξης Πάρνης που τον συνόδευε. Το γράφει μάλιστα στο γνωστό βιβλίο του «Η Οδύσσεια των Διδύμων». Το αναφέρει όμως και η γυναίκα του Ρούλα Κουκούλου.

Μεταξύ άλλων στη διάρκεια της κηδείας ακούστηκαν τα συνθήματα: «Κάπα – κάπα Ε, το κόμμα σου λαέ», «Νίκο σε σκοτώσαν και τόχαν μυστικό, γιατί σε τρέμαν ακόμα και νεκρό», «Της εργατιάς το κόμμα να χτίσουμε ξανά», «Ζήτω το παλιό, μεγάλο ΚΚΕ», «Ζει, ζει, ο Ζαχαριάδης ζει. Ζει, ζει και θα εκδικηθεί», «Τιμή και δόξα στο Ζαχαριάδη», «Νίκο ζεις, εσύ μας οδηγείς».

Δείτε ακόμη:

Νίκος Ζαχαριάδης: Αδριανούπολη (ή Νικομήδεια) 27/4/1903 – Σουργκούτ 1/8/1973

Τα βίντεο της εκδήλωσης για το έργο του Ν. Ζαχαριάδη

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 90.95% ( 21
Συμμετοχές )



29 σχόλια στο “Βίντεο από τη δεύτερη κηδεία του Νίκου Ζαχαριάδη στην Αθήνα

  1. Κώστας

    Ήταν υποχρεωτική η θρησκευτική κηδεία το 91 ??

    Κώστας

    Reply
  2. Left G700

    «Ο καθένας πρέπει να είναι ολότελα ελεύθερος να πρεσβεύει όποια θρησκεία θέλει ή να μην παραδέχεται καμμιά θρησκεία, δηλαδή να είναι άθεος, όπως και είναι συνήθως κάθε σοσιαλιστής.»

    Reply
    1. Κώστας

      Δεν έχω δει κάποιο στοιχείο πως ο ΝΖ δεν ήταν άθεος και δεν ζήτησα ούτε εγώ, ούτε ο Γιάννης υποθέτω, μια εικασία.

      Κώστας

      Reply
      1. Left G700

        Δεν έχεις δει κάποιο στοιχείο, γιατί η ημιμάθεια που σε δέρνει και η ακατέργαστη πολιτική σκέψη που σε έχει σημαδέψει, μάλλον ανεπανόρθωτα, –τα ίδια αυτά γνωρίσματά σου που σε οδήγησαν να με χαρακτηρίζεις ως «φασισταριό»– δεν στο επέτρεψαν. Διαφορετικά, θα ήξερες ότι ο Ζαχαριάδης παντρεύτηκε την Κουκούλου, εν μέσω εμφυλίου, με θρησκευτικό γάμο. Από εκεί θα έβγαζες κάποια πρώτα αλλά βασικά συμπεράσματα. Στη συνέχεια, θα συνδύαζες αυτό το γεγονός με το άλλο: το 1991, όταν γίνεται η δεύτερη κηδεία του, η Κουκούλου ζει ακόμα, όπως βέβαια και ο γιός του Σήφης. Και θα κατέληγες στο μόνο συμπέρασμα που προκύπτει: ο Ζαχαριάδης είχε θρησκευτική πίστη –έστω και στα όρια του αγνωστικισμού ή με την πολιτισμική έννοια· δεν το γνωρίζω. Κι αν είχες αφομοιώσει την αλήθεια τής προσέγγισης του Μεγάλου για το Θρησκευτικό Ζήτημα, δεν θα σοκαριζόσουν από την «κατάντια» τού Ζαχαριάδη («μα να τον ψάλει το παπαδαριό;;; αυτόν, τον μεγάλο αρχηγό;;;»).

        Κατάλαβες, κουφιοκεφαλάκη; Σιγά μην κατάλαβες!

        Reply
        1. Νίκος

          Ακόμη και την τελευταία μέρα του χρόνου εκεί να αρπαχτείς με κάποιον στα σχόλια. Τι θα πάθεις μία φορά να απαντήσεις χωρίς περιττούς χαρακτηρισμούς; Αφού εσύ είσαι ‘πολιτικός παντογνώστης’ κιόλας…
          Υστ.: Και προχτές ‘παραπονιόσουν’ ότι σου είπαν χρόνια πολλά μόνο δύο χρήστες… Όταν τις περισσότερες φορές δεν κάνεις νορμάλ διάλογο και εννιά στις δέκα φορές το ύφος σου είναι εριστικό και προκατηλειμμένο από την αρχή μιας κουβέντας πως περιμένεις ευχές και καλή αντιμετώπιση από συνσχολιαστές;

        2. Left G700

          Άλλος που γράφει με το πόδι! Ο Νίκος. Καλώς τονα κι ας άργησε!

          Κατ’ αρχήν, «ξεφτέρι» μου, ρίξε μια ματιά στο σχόλιό μου. Η ημερομηνία ρετζιστραρίσματος που έχει είναι 30/12/2018 at 16:40. Πού την είδες την «τελευταία μέρα του χρόνου»; Να σου πω εγώ πού την είδες; Στο δικό σου σχόλιο, που εμφανίζεται όντως την τελευταία μέρα τού χρόνου!!! Και του χρόνου!

          Κατά δεύτερον: Ποιος είναι ο περιττός χαρακτηρισμός; Το «κουφιοκεφαλάκης»; Να μου πεις απολύτως ανεπαρκής και «λίγος» για να περιγράψει το χάος και έρεβος που επικρατεί στο μυαλό τού Κώστα, να συμφωνήσω με χέρια και με πόδια. Αλλά …περιττός; Ξέρεις τι κροκόδειλοι έχουν βγει από το πληκτρολόγιό του σε συζητήσεις που έχω κάνει μαζί του εδώ και περίπου πέντε χρονάκια; Το δείγμα που καταθέτω, η κατηγοριοποίησή μου στα «φασισταριά» είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Την τούρτα την αγνοείς. Βέβαια, εδώ ανακύπτει και το άλλο ζήτημα: και παρών να ήσουν σ’ αυτές τις συζητήσεις, έχεις τα προσόντα να ξεχωρίζεις τους κροκόδειλους; Οι μέχρι τώρα εμπειρίες μου από σένα δεν επιτρέπουν και μεγάλη αισιοδοξία επ’ αυτού…

          Κατά τρίτον: Ποιος σού είπε ότι έχω πρόθεση να αρπαχτώ με τον περί ου; Άλλη δουλειά δεν είχα! Άλλο συμβαίνει. Να εκθέσω όσο γίνεται πιο φαντασμαγορικά το χαμηλό του επίπεδο και τη φτώχια τής πολιτικής(;) σκέψης(;) του θέλω. Άλλο ζήτημα ότι, αν αποπειραθεί να βγει από το καβούκι του, θα τον σέρνω γύρω-γύρω από την Παντιέρα όπως έσερνε ο Αχιλλέας τον Έκτορα. Αλλά δεν είναι Έκτορας. Πάρις είναι.

          Κατά τέταρτον: Δεν μου είχαν πει πέρυσι «χρόνια πολλά μόνο δύο χρήστες». Μόνο ένας το είχε κάνει, ο ένας. Και δεν αναφέρθηκα στο γεγονός για να παραπονεθώ. Αναφέρθηκα στο γεγονός για να πω με τον τρόπο μου ότι αυτό που έπρεπε να είναι ο κανόνας, η ανθρώπινη συμπεριφορά δηλαδή, έχει καταντήσει να είναι η εξαίρεση –και μάλιστα σε ανθρώπους που φιλοδοξούν να εξανθρωπίσουν την κοινωνία. Τι σου είπα τώρα, ε; Κινέζικα να στα έλεγα, πιο πολλά θα καταλάβαινες!

          Άιντε, Καλή Χρονιά! Και Καλά Μυαλά!

  3. San Rocco

    Θύτης και θύμα ο νικος ζαχαριαδης. Θύτης και θύμα μιας συγκλονιστικης εποχής. Τότε που ο καπιταλισμός για να τσακίσει τους φτωχού που εξεγείρονταν, ενίσχυσε τα μαλα τον εθνικισμο/φασισμο ως πολιτική δύναμη (χιτλερ, μουσολινι, μεταξας, φρανκο κλπ).

    Απο την άλλη, τα Κ.Κ. σταδιακά εκφυλιζαν τις εσωκομματικές τους λειτουργίες προς όφελος αντικομμουνιστικων αντιλήψεων όπως, διορισμός των ηγεσιών τους απο το κκσε, διωξεις/καταστολη όσων διαφωνούσαν με την εκάστοτε γραμμή του κκσε, κλπ. Ο ζαχαριαδης αποδέχθηκε και εφάρμοσε όλες αυτές τις τελικα καταστροφικές για τα Κ.Κ. λογικές: Απιδεχθηκε όπως και η πλειοψηφία των στελεχών του κκε, το δικαίωμα της εσσδ -δια μέσω του δικαιώματος που είχε η 3η διεθνης- να διοριζει ηγεσίες. Διορίστηκε λοιπόν γραμματέας του κκε. Και δυστυχώς απιδεχομενος όλες τις εκφυλιστικές για την προοπτική του κομμουνισμού αντιλήψεις για την εσωκομματική λειτουργία, τελικα έπεσε θύμα και αυτός, αυτών ακριβως των αντιλήψεων.

    Πχ, το να αποδέχεσαι να σε διορισουν ηγεσία σε ενα κ.κ. εξωτερικοι θεσμοί, σημαίνει και το οτι κάποια στιγμή αυτοί οι εξωτερικοί θεσμοί, μπορούν -για τους δικού τους λογους- να σε καθαιρέσουν. Όπως κ έγινε.

    Τεσπα, αν έχει νόημα κάτι ειναι να ΜΗΝ επιτρέψουμε την διαιωνιση τετιων αντιλήψεων στην εποχή μας. Η προσωπικότητα και η πράξη του νικου ζαχαριαδη, θυτη και θύμα αυτών των αντιλήψεων για την λειτουργία ενός κ.κ και για την σχέση του με την διεθνή, όντας εκ των πρωταγωνιστών μιας συγλονιστικης εποχής, εκφράζει οσο τίποτα άλλο στο ελληνικό επαναστατικό κίνημα, αυτην ακριβως την αντιφατικοτητα και την αντίφαση.

    Αυτη η αντίφαση φαίνεται και από την πράξη του απο το ’45 κ μετά: Τήρηση της συμφωνίας της Βάρκιζας πάση θυσία, αποδοχή της διαγραφής του Άρη, μετά 2ο ανταρτικο, ήττα, μετά αποδοχή του λάθους καταγγελίας κ διαγραφής του Άρη, καταγγελία της αποπομπής του απο γραμματέας του κκ (έτσι όπως διορίστηκε έτσι κ καθαιρέθηκε απο εξωτερικό θεσμό), κλπ.

    Reply
  4. Σ.Τ.

    Οι αντίπαλοι του Ν.Ζ. (αυτοί που αργότερα αποτέλεσαν το ΚΚΕεσ.) ρίχνουν σε αυτόν την ευθύνη για τα λάθη του ΚΚΕ (Βάρκιζα,αποχή,καθυστέρηση στην υοθετηση των ανταρτικών ομάδων το 1945).
    Ο Ν.Ζ. έδειξε την ευθύνη για το πρώτο στο κόμμα (στα Στάλινικα κόμματα οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα) ενώ για το τρίτο και κυρίως το δεύτερο είπε πως η προαιτημασια κόμματος και επιρροών ήταν μια αργή διαδικασία….και δεν μπορούσε να επισπεύσει παρότι προσπάθησε.
    Σαν απολογία ο Ν.Ζ. λέει ότι όλοι οι κομμουνιστές στην Ευρώπη είχανε τους Εγγλέζους για φίλους ….δεν μπορούσε μόνος του να αλλάξει απόψεις σε…όλη την Ευρώπη.
    Δεν λέει όμως ότι αν επέμενε ΤΟΤΕ σε αυτές τις απόψεις λιγο-πολυ θα εξοστρακίζονται από το μηχανισμό σαν ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΗΣ ή και Χειρότερα.

    Μένει το πρώτο γράμμα όπου καλεί τους κομμουνιστές να στρατευθούν στην υπηρεσία του Μεταξά….για εθνικό αγώνα….ΑΥΤΟ το γράμμα είχε απορριφθεί από την κομματική οργάνωση Θεσσαλονίκης (αυτούς που μετά τους έβγαλε Τροτσκιστες…) Ως πρακτορικο….Μύλος.

    Θυμίζω ότι οι φράξιες στο κόμμα των μπολσεβίκων απαγορεύθηκαν μέσω εμφυλιου-εισβολης 19 ξένων κρατών στην σοβιετική Ρωσία……δεν ήταν επουδενί…μόνιμο μέτρο…τα αστικά κόμματα ήταν ακόμα ΝΟΜΙΜΑ στην Ρωσία όταν ο μενσεβικος Πλεχανωφ καλούσε από το Παρίσι να επέμβουν οι ξένες δυνάμεις και να καταπνίξουν την επανάσταση!!! Μετά από αποδεδειγμένες συνομωσίες με ξένες πρεσβείες, βουλευτές συλλαμβάνονται και…απελευθερώνονται..αργότερα έρχεται η απαγόρευση των κομμάτων…
    ΑΥΤΑ σαν απάντηση σε όσους ταυτίζουν τον Λενεινισμο με τον Σταλινισμο….

    Τα πράγματα πήγαν έτσι και όχι αλλοιώς, αλλά δεν υπάρχει καμμία νομοτέλεια ότι θα ξαναπάμε έτσι…χρειάζεται να γίνει γενναία κριτική στο σταλινισμο-υποκατασταση του κόμματος από την ηγετική ομάδα , κατάργηση της κριτικής από τα σοβιέτ(εργαζόμενος λαός) άνοιγμα ψαλιδανς των μισθών κτλ κτλ….
    Αλλά δεν έχουν γίνει βήματα….εδώ μίλαν ακόμα για τον Ν.Ζ. με όρους προσωπολατρείας…ακόμα το 90% των Ελλήνων κομμουνιστών ζει στην πολιορκία του Στάλινγκραντ….

    Reply
  5. Κώστας

    Τελευταίο θύμα του γνωστού τύπου ο ΝΖ τον οποίον παρουσιάζει ως θρήσκευόμενο χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο ή ένδειξη Επίσης μπορεί, λέει, να ήταν αγνωστικιστής, δηλ άθρησκος, ή και να του άρεσε ο βυζαντινός πολιτισμός ¨Ολα αυτά τα βάζει στο ίδιο τσουβάλι αν και είναι διαφορετικά πράγματα. Αλλά το θόλωμα των νερών και ο σχετικισμός των πάντων, η αντιμετώπιση των θεμάτων και των εννοιών με δογματικό-ιδεαλιστικό τρόπο είναι η φιλοσοφική βάση της προβοκάτσιας. Θέλει να τα βάλει με κάποιους “σκληρούς και δογματικούς” κομμουνιστές που καταπιέζουν τους κομμουνιστές και τον λαό ενώ οι διαλακτικοί κομμουνιστές, όπως ο Λένιν και ο Ζαχαριάδης μας λέει, λένε πως και οι κομμουνιστές μπορούν να είναι θρήσκοι. Κείμενο του Ζαχαριάδη δεν φέρνει αλλά 3 γραμμές Λένιν που δεν λέει αυτό που του χρεώνει αλλά δεν τον νοιάζει. Το φαρμάκι το έχει ρίξει ο τύπος, σε κάποιον θα μείνει πως μπορεί και ο Λένιν να ήταν θρήσκος. Ή άθρησκος ή να του άρεσαν οι ψαλμωδίες.

    Εγώ αφήνω ένα απόσπασμα του ΝΖ για να κρίνει ο καθένας

    Το ξάπλωμα και η επικράτηση της Ορθοδοξίας στις χώρες και τους λαούς της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και στη Μικρασία και τη Μέση Ανατολή ανταποκρίνεται ιστορικά στην αντίδραση που προκαλούσαν οι τάσεις για πνευματική, πολιτική και οικονομική επέκταση και επιβολή του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους και του καθολικισμού – παπισμού. Μα η επικράτηση αυτή δεν οφείλεται μονάχα σε αρνητικά αίτια. Έχει και θετικά βάθρα γιατί χωρίς να παραγνωρίζουμε τις εθνικές και τοπικές ιδιομορφίες, η Ορθοδοξία ιδεολογικά – πνευματικά ανταποκρίνεται σε μια νοοτροπία λαϊκή, σ’ ένα εσωτερικό ψυχικό δεσμό, που ο Ευρωπαίος κοσμοπολίτης ονομάζει «ανατολικό πνεύμα» και ο ξιπασμένος και έκφυλος Λεβαντίνος περιφρονεί, μα που συγκεντρώνει και εκφράζει εσωτερική λαϊκή ενότητα και εκδηλώνει ανώτερα ιδεώδη και χαρίσματα, άσχετα αν στα χρόνια εκείνα της μεσαιωνικής κατάστασης και του ασιατικού δεσποτισμού του Βυζαντίου κάνουν την εμφάνισή τους με μορφή θρησκευτικοεκκλησιαστική.

    Νομίζω η περιγραφή της λαικότητας της ορθοδοξίας σαν θετικό σε αντίστοιξη με την αρνητική μορφή εμφάνισης της ως θρησκευτικοεκκλησιαστική μας δίνει έναν μπούσουλα. Υπάρχει πολύ υλικό του ΝΖ, μπορεί να βρω και άλλα.

    Ο δε Λένιν δεν λέει πως είναι αδιάφορο για το ΚΚ αν οι κομμουνιστές είναι θρήσκοι αλλά πως δεν επιβάλουν στον λαό και την εργατική τάξη να μην είναι και πως οι σοσιαλιστές (κομμουνιστές με την Post 17 γλώσσα) είναι συνήθως άθεοι. Δεν λέει πως δεν πειράζει να μην είναι. Το αντιθετο λέει.

    Καλή χρονιά σε όλους και όλες που σέβονται την ιστορία, την φιλοσοφία και τους ανθρώπους της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος. Οι υπόλοιποι ας δείξουν επιτέλους λίγη αξιοπρέπεια και να αποχωρήσουν. Γνώμη μου.

    Κώστας

    Reply
    1. πικάπα

      Εύχομαι σε λίγο να αναδείξεις αντίστοιχα ιστορικά ντοκουμέντα σχετικά με τα εθνικά και εθνολογικά και nα βοηθηθείτε ίσως έτσι στην άγονη εχθρότητά σας με τον ΛεφτG. Η τελευταία, αν δεν κάνω λάθος, πρόκειται για παλιότερη ιστορία από αλλού, όπου βόλταρα κι εγώ. Τι στο καλό, αν και πάλι κατάλαβα καλά, είστε και οι δύο γύρω από τη ΛΑΕ. Δηλαδή αυτή η ιστορία πλακώματος με κάνει και αισθάνομαι ακόμη χειρότερα με την αυτοδιάσπαση του ατόμου στα όποια απομένοντα αριστερά κβάντα. Σε κάθε περίπτωση, καλή χρονιά.

      Reply
      1. Κώστας

        Καλή χρονιά πικάπα, σε θυμάμαι πάντα σαν έναν από τους αξιόλογους στον “φίλο” μας που βόλταρες και συ και που θες να μας συμφιλιώσεις. Η διαφωνία μου μαζί σου είναι πως η εχθρότητα αυτή δεν έχει να κάνει με αυτοδιάσπαση του ατόμου στα απομένοντα αριστερά κβάντα,όπως όμορφα κατά τα άλλα λες,γιατί δεν τον αναγνωρίζω ως αριστερό.

        Θα πρέπει να γνωρίζεις πως η εχθρότητα μας είναι δημόσια εδώ λόγω του ότι δεν χειρίζεται το delete o τύπος γιατί δεν επέτρεπε να γράφω στο κίτρινο, μεταφορικά και κυριολεκτικά, blog του. Ομολογώ πως και εγώ έχω ζητήσει κατ εξακολούθησιν να διαγραφεί από την Pandιera και επιμένω γιατί κάνει συνειδητή επίθεση στην σελίδα. Επίσης κάνει συνειδητή επίθεση στην ΛΑΕ και το ΑΡ παρουσιαζόμενος σαν μέλος τους και επικαλούμενος σκληροπυρηνικές ακροδεξιές απόψεις. Βέβαια δυστυχώς διάφορα που κάνει ο Λάφαζάνης και το ΑΡ κατά καιρούς κάνουν αυτό το πράγμα να είναι σαν το ψάρι μέσα στο νερό αλλά εκεί τουλάχιστον έχει ονοματεπώνυμο και υπάρχει μια συγκροτημένη πολιτική διαδικασία (με όρους 55-45) που θα την αποτιμήσουμε στους επόμενους μήνες και λέω πιο κάτω. Η ανωνυμία είναι αλλιώς, δεν μπορεί να λες είμαι στην ΛΑΕ και το ΑΡ και θεωρώ εποίκους τους μετανάστες ή είμαι στην ΛΑΕ και το ΑΡ και γράφω άρθρο που προτείνω να αντιμετωπιστεί η ΤΙΝΑ σαν με ομαδικό βιασμό γυναίκας. Δεν μπορεί να λες είμαι με την ΛΑΕ και το ΑΡ και το NKPJ λέει πως δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, ενώ λέει το αντίθετο. Αναρτηση που αν καλά θυμάμαι είχες σχολιάσει και επιμένω πως είναι ποινικά κολάσιμη, αυτή για την ΤΙΝΑ λέω, γράφω εμβόλιμα και χαλάει η σειρά. Δεν μπορεί να λες πως ο ΝΖ ήταν θρήσκος γιατί είστε, όλοι οι κομμουνιστες΄, κολλημένοι και δογματικοί και στην πραγματικότητα ένας κομμουνιστής μπορεί να είναι ότι θέλει. Θρησκόληπτος, πουριτανός, σεξιστής, εθνικιστής, ρατσιστής κλπ. Δεν μπορεί να γράφεις σεντόνια, στο κίτρινο κυριολεκτικά και μεταφορικά blog σου, που λες μακάρι να κερδίσει η Λεπέν στην Γαλλία και να ζητάς να αναγνωρίζεσαι σαν αριστερός και μέλος συλλογικοτήτων, εν προκειμένω ΑΡ και ΛΑΕ. Ήσουν τακτικός εκεί, το ξέρεις πως δεν τον αδικώ, τα έχει γράψει αυτά.

        Οσον αφορά την σχέση μου με την ΛΑΕ είναι μια σχέση αδιαφορίας και ατελείωτων χασμουρητών. Αν το 45% πετύχει κάτι μέχρι τις εκλογές στο να κατέβει η ΛΑΕ με μια φυσιογνωμία και έναν λόγο 1)ταξικό 2)αριστερό 3)αντιεθνικιστικό 4) αντιρατσιστικό 5) αντιιμπεριαλιστικό και με όρους βασικής μετωπικής δημοκρατικής συγκρότησης λογικά θα την ψηφίσω αλλιώς θα έχει διαλυθεί πριν τις εκλογές. Κατά τα άλλα δεν έχει να προσφέρει κάτι, έχει τελειώσει στο αν θα κάνει κάτι σημαντικό αν και θα είναι καλό να συνεχίσει να υπάρχει σαν μια μικρή μετωπική πολιτική συσπείρωση της αριστεράς γιατί το κίνημα από τα κάτω χρειάζεται έστω και ένα μικρό και ασήμαντο πολιτικό σημείο αναφοράς

        Κώστας

        Reply
      2. Left G700

        Φίλε πικάπα,

        Θα είναι η δεύτερη φορά που θα τ’ ακούσεις με αφορμή τη στάση σου σε σχέση με τον κάποτε «κάποιο σύντροφο» (ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιους, συντρόφους θα ’λεγε ο Μεγάλος) και νυν «Κώστα». Αλλά δεν θα στη χαρίσω, όπως δεν θα τη χάριζα ούτε στον ίδιο τον Λένιν. Ιδίως επειδή συχνά δείχνεις στα σχόλιά σου εδώ, όπως το έδειχνες και στο μπλογκ που διαχειριζόμουν, ότι δεν σου λείπει ούτε η ευθυκρισία ούτε η ψύχραιμη, σώφρων αλλά και γενναία σκέψη.

        Είναι βαριά προσβολή για μένα να σε βλέπω να μιλάς για κοινή και αξεχώριστη «εχθρότητα» χωρίς να κάνεις κανέναν διαχωρισμό μεταξύ τής οργής ενός ανθρώπου που ο περί ου συκοφαντεί αισχρά, σταθερά και αδιάλειπτα όπου σταθεί κι όπου βρεθεί στο διαδίκτυο εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια άλλοτε ως «πράκτορα», άλλοτε ως «φασισταριό» κι άλλοτε (πιο απλά, γενικά και αόριστα αλλά πάντα με το ίδιο υπόβαθρο) ως «προβοκάτορα» –καλή ώρα. Και εντάξει. Όπως όλοι, έχεις κι εσύ τα προβλήματά σου και δεν σου περισσεύει χρόνος και διάθεση να ασχοληθείς με τις λεπτομέρειες μιας μεγάλης εικόνας (που στο κάτω-κάτω εσένα δεν σε έχει μέσα), ακόμα κι όταν είναι απολύτως ουσιώδεις. Αλλά να σου ‘‘διαφεύγει’’ ακόμα και το γεγονός ότι το ανωτέρω υποκείμενο (και με τις δύο έννοιες) με εξαιρεί δια της παραλείψεως[*] ακόμα και από τις καθιερωμένες (έως και τυπικές) ευχές για τη νέα χρονιά;;;

        Έχεις σκεφτεί, έτσι για αλλαγή επ’ ευκαιρίας τού νέου χρόνου, να αλλάξεις το «πικάπα» σε «πιπι» (Πόντιος Πιλάτος); Δεν νομίζω ότι είναι κακή ιδέα…

        Τα λέμε

        [*] «Καλή χρονιά σε όλους και όλες που σέβονται την ιστορία, την φιλοσοφία και τους ανθρώπους της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος. Οι υπόλοιποι […]» . «Κακό χρόνο να ’χουν» συμπληρώνω εγώ το ευκόλως εννοούμενο που παραλείπεται κι έλα εσύ να μου πεις ύστερα ότι το κάνω από …εχθρότητα!!!

        Reply
  6. πικάπα

    Αγαπητοί Leftg700, Κώστα, και όλοι όσοι καταδέχονται, Καλή χρονιά.
    Από σολομώντα μέχρι πόντιο πιλάτο ένα τσιγάρο δρόμος. Αλλά δεν είμαι ο φτωχός τίποτε από τα δυο. Αφενός ήταν προσωπική η καλή χρονιά σε δυο παλιούς δικτυακούς φίλους συνομιλητές, προσθέτοντας έναν ευχετήριο αστερίσκο. (Εδικά σε εσένα φίλε LeftG700, o αστερίσκος σου δεν αφορούσε τη συγκεκριμένη αντιπαλότητα, αλλά γενικότερα, επεισόδια και με άλλους από ότι είδα. Απλώς συμβούλεψα πιο χαλαρά και οι λόγοι που εξήγησα το “χαλαρά” ήταν καθαρά πρακτικοί-πολιτικοί.)

    Αν ήταν να χωρίσω τα άχυρα, ούτε σε μια μεριά θατάριχνα ούτε και στη μέση θα τάβαζα. Το που θα ήταν τα περισσότερα εξαρτάται τι θεωρεί ο καθένας σπουδαιότερο. Μην αμφιβάλετε, αν ήμασταν δια ζώσης και γνωριζόμασταν θα σας έλεγα συγκεκριμένα για τον καθένα. Αλλά δικτυακά; το είχα επιχειρήσει τότε και δεν το ευχαριστήθηκε κανείς μας. Ήταν όπως όταν πήγα κάποτε να χωρίσω τους γιους μου, αλλά αυτοί είχαν πια μεγαλώσει και τις έφαγα κι εγώ.
    Προφανώς έχουμε, εκτός των πολιτικών διαφορών, θέμα προσωπικοτήτων, όπου το “εκρηκτικό” έχει άλλη μορφή στο καθένα. Υπάρχει προφανώς κάποιο όριο όπου η προσωπική “εκρηκτικότητα” αποβαίνει τελικά πολιτικό πρόβλημα, αν και ξεκίνησε ως προτέρημα. Ποιο είναι το όριο αυτό και ποιος το υπερβαίνει συχνά, με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο ο καθένας, ας το αναλογιστεί ο καθένας.
    Θα ασχοληθώ όμως με το πολιτικό. Όχι με τις πολιτικές θέσεις, τόσο πολλές, θα ήταν τώρα μπλέξιμο. Αλλά με το τι σημαίνει να τοποθετείσαι δικτυακά σε μια διαδικτυακή ενδοαριστερή διένεξη, Σημαίνει ότι κανείς δεν περισσεύει, και ότι οι αντίπαλοι είναι άλλοι και αλλού. Να κάνετε την ανάγκη φιλοτιμία και το σκατό σας παξιμάδι και να τα βρείτε. Εννοώ να μη αλληλοφαγώνεστε έτσι μέσα στο στρατόπεδο, γιατί καήκαμε. Αν δεν μπορείτε, τότε να εκπαιδεύεστε σε διαφορετικά γυμναστήρια, Καμία ανησυχία αν αφήσετε και οι δυο αυτό το γυμναστήριο, θα βρεθούν σίγουρα άξιοι αντικαταστάτες διενεξιαζόμενοι:

    Μπορείτε να το πείτε και πιπι, μπορείτε να το πείτε και μημη, δεν ξέρω. Αυτή η διένεξη είναι χρησιμότατη πολιτικά γιατί, αλίμονο, προσφέροντας πιο έντονους από τους συνήθεις χρωματισμούς, μας δείχνει με χαρακτηριστική κ σημαντική ακρίβεια το είδος των αντιπαραθέσεων στο αριστεροχώρι (που περιλαμβάνει και το κκε). Είναι λέω πολύ αντιπροσωπευτική της γενικής κατάστασης, και με αυτή την έννοια η διένεξή σας ξεπερνά το προσωπικό και αναδεικνύει πλέον ένα βασικό πολιτικό πρόβλημα της αριστεράς. Με αυτή την έννοια προσφέρετε σημαντική υπηρεσία στην αριστερή υπόθεση, αρκεί για μια φορά έστω οι μεγάλοι μας θεωρητικοί να καταπιαστούν στα σοβαρά και να δοθεί λύση. Μιλάω σοβαρά. Και πάλι καλή χρονιά σε όλους.

    Reply
    1. Left G700

      Ρε πικάπα, μα τον Τουτάτη, είσαι απίστευτος (ή Αρβανίτης)! Δεν πα’ να λέω εγώ! Εσύ το βιολί βιολάκι: εγώ γράφω κι εσύ με γράφεις! Ρε άνθρωπε, δεν βλέπεις ότι το κουμάσι αυτό είναι απάλευτο;;; Δεν καταλαβαίνεις, δεν έχεις καταλάβει χρόνια τώρα, ότι είναι ένας μουτζαχεντίν και ταλιμπάν τής «Αριστερής Πίστης» (με τη χειρότερη έννοια που μπορεί να πάρει η λέξη «πίστη»);;; Τόσο δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσεις ότι μόνο και μόνο επειδή ήταν αγέννητος τότε δεν είναι κάποιος από τους εκτελεστές τού Μπουχάριν ή τους βασανιστές τού Καραγιώργη;;; Έχει περάσει καιρός και ξέχασες; Μα στα έγραψε κι εδώ, παραπάνω! Δεν ανέσυρε το «φάκελό μου» μπροστά στα μάτια σου και δεν άρχισε να πετάει θριαμβευτικά στον αέρα, όπως πετάνε τις χαρτοπετσέτες στα ορθάδικα, τα διάφορα «κατηγορητήρια» που στο αρρωστημένο του μυαλό αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία το «βρώμικο και πεμπτοφαλαγγίτικο ποιόν» μου;;; Τι άλλο θέλεις για να το χωνέψεις ότι το υποκείμενο αυτό αποτελεί ένα θλιβερό (όσο και κακέκτυπο) δείγμα τών χειρότερων εφιαλτών που στοίχειωσαν την Αριστερά και την Υπόθεση του Κομμουνισμού;;; Και αφού έχεις δυσκολίες να το εμπεδώσεις, δεν σε βοηθάει ούτε καν το γεγονός ότι μπορεί να μην είναι η πρώτη (ή η εικοστή) φορά που εκτοξεύει τα εμέσματά του, αλλά τούτη τη φορά το κάνει σε ανάρτηση αφιερωμένη στο τραγικότερο για το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα πρόσωπο που πρωταγωνίστησε και στους δύο διαμετρικά αντίθετους ρόλους τού θύτη και του θύματος (όπως παπαγαλίζει ο San Rocco, χωρίς αυτό να τον εμποδίζει στο ελάχιστο να αναλάβει συνήγορος υπεράσπισης του σύγχρονου θύτη) στην εποχή κατά την οποία, εκτός από τους υπεράνθρωπους ηρωισμούς και το μεγαλειώδες αυτοθυσιαστικό πνεύμα, περίσσεψαν και η παράνοια, το αδυσώπητο κυνήγι ανύπαρκτων μαγισσών, οι τερατώδεις χαλκεύσεις συκοφαντικών κατηγοριών και η πιο απάνθρωπη και ανελέητη εξόντωση;;;

      Δεν σου φτάνουν όλα αυτά; Μα έχει κι άλλα!

      Κανένα συμπέρασμα δεν βγάζεις από το γεγονός ότι και μόνο στη σκέψη πως ο Ζαχαριάδης μπορεί να διατηρούσε βαθιά μέσα του κάποια ψήγματα θρησκευτικής πίστης ο απίστευτος αυτός αριστερός νεάντερταλ πέφτει σε κατάθλιψη;;; Τίποτε δεν σου λέει το ότι με χαρακτηρίζει …«θρησκόληπτο»(!!!) μόνο και μόνο επειδή εγώ έκανα την εκτίμηση ότι ο θρησκευτικός γάμος και κηδεία του κάτι τέτοιο δείχνουν;;; Προσπερνάς αδιάφορος την ολοφάνερα αστήρικτη κατηγορία που μου αποδίδει ότι οδηγήθηκα σε ένα τέτοιο συμπέρασμα χωρίς καμία(!!!) ένδειξη, όταν η θρησκευτική κηδεία τού Ζαχαριάδη (αυτή η κατά τα άλλα «ανύπαρκτη» ένδειξη) είναι που έκανε και τον ίδιο να πανικοβληθεί και να ρωτήσει ψάχνοντας απεγνωσμένα για σωσίβιο «Ήταν υποχρεωτική η θρησκευτική κηδεία το 91??»;;; Περνάς στο ντούκου την άλλη «κατηγορία» που αμολάει ότι «ο Λένιν δεν λέει αυτά που του χρεώνω», όταν εγώ δεν χρέωσα τίποτε στον Λένιν, αλλά παρέθεσα χωρίς την παραμικρή ερμηνεία ένα σχετικό τσιτάτο του (29/12/2018 at 18:19), περιοριζόμενος απλώς να τονίσω λέξεις-κλειδιά που έγραψε ο ίδιος ο Λένιν;;;

      Ούτε αυτά σού φτάνουν; Πολύ δύσκολος είσαι, ρε πικάπα. Αλλά δεν κωλώνει το πεζικό. Σου ’χω κι άλλο!

      Την αγραμματοσύνη του και την αμορφωσιά του (με την έννοια της γενικής, εγκυκλοπαιδικής μόρφωσης –για την πολιτική δεν συζητείται καν) δεν την έχεις πάρει πρέφα τόσα χρόνια;;; Ούτε τώρα την πιάνεις, παρ’ όλο που πρόλαβε (πότε πρόλαβε;) να μας δώσει ένα ακόμα δείγμα, λέγοντάς μας μεσ’ στην καλή χαρά (χαζό παιδί χαρά γεμάτο!) ότι «αγνωστικιστής» είναι ο …«άθρησκος»;;;

      Αντί επιλόγου

      Επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς συντρόφους, άκουσε, σε παρακαλώ, φίλε πικάπα:

      Είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου να κατατάσσεις στην ίδια κατηγορία με μένα αυτόν τον απερίγραπτο που υπογράφει ως «Κώστας» –σου εξήγησα, νομίζω, επαρκώς, για άλλη μία φορά, γιατί τον θεωρώ παράδειγμα προς αποφυγή, παρ’ όλο που δεν του αμφισβητώ την ειλικρινή θέλησή του να είναι αριστερός (όσο τού κόβει, βέβαια, και όπως έχει στο θολωμένο του μυαλό την έννοια «Αριστερά»). Και είναι αναφαίρετο δικαίωμά μου να ανατριχιάζω και μόνο στην ιδέα ότι εγώ μοιράζομαι κάτι κοινό με ένα τέτοιο υποκείμενο, πέρα από το ότι έχω κι εγώ την ίδια ειλικρινή θέληση να ανήκω στην Αριστερά. Άκου να δεις τι θα γίνει:

      Εσύ κρατάς τις αξιολογικές απόψεις σου για τον περί ου ο λόγος, αλλά μόνο για τον εαυτό σου και για οποιονδήποτε άλλον ενδιαφέρεται (δημοκρατία έχουμε). Πράγμα που σημαίνει ότι με αποσυνδέεις πλήρως και ολοκληρωτικά από αυτόν, καταπίνεις τη συμφιλιωτική σου διάθεση (ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω), και παύεις να απευθύνεσαι και στους δυο μας μαζί, σαν να είμαστε ίσοι κι όμοιοι.

      Κι εγώ κρατώ τις δικές μου αξιολογικές απόψεις για τον ως άνω μόνο για τον εαυτό μου και για οποιονδήποτε άλλον (πλην εσού) ενδιαφέρεται –μακάρι να μην ενδιαφερθεί κανένας.

      Θέλεις να συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε σκέψεις και απόψεις; –εγώ θέλω. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις. Σκέψου κι αποφάσισε σαν ελεύθερος άνθρωπος.

      Τα λέμε

      ΥΓ Μου αρέσει που έμεινες περίπου με ανοιχτό το στόμα από το περί ορθόδοξης θρησκείας απόσπασμα του Ζαχαριάδη, αλλά κάνεις σαν να μη υπήρξαν οι θρησκευτικές τελετές τού γάμου του και της κηδείας του. Φαντάζομαι τι ζόρια θα τραβήξεις αν σου θυμίσω ότι οι αυστηρές διαταγές που απαγόρευαν τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών τού Δημοκρατικού Στρατού, με πρώτη και καλύτερη την υπογραφή τού ίδιου τού Ζαχαριάδη ασφαλώς, διόλου δεν τον εμπόδισαν από να βγάζει τα μάτια του με την Κουκούλου όταν ακόμα όχι μόνο δεν είχε πάρει διαζύγιο από την Τσέχα νόμιμη σύζυγό του, αλλά περίμενε από αυτήν και το δεύτερο παιδί του! Αχ, φίλε μου πικάπα! Γέρασες και μυαλό δεν έβαλες! ;-) :-)

      Reply
      1. πικάπα

        Να σου μιλήσω λοιπόν πιο προσωπικά, τι στο καλό τόσα και τόσα είχαμε πει στο τσαρδί σου. Αλλά βέβαια τα θέματα είναι πολιτικά. Είμαι η τελευταία τρύπα κι έξω από το ζουρνά και οι γνώμες μου δεν θα επηρεάσουν το τι θα γίνει, γενικώς. Εδώ στο σάιτ λέω τελευταία και καμιά κουβέντα, αν πιάσει, έπιασε. Κυρίως όμως παρακολουθώ μπας κ μάθω κάτι.
        Κατά τη γνώμη μου (καλό είναι να ξέρεις ότι αυτό με ωφέλησε εμένα πολύ): Όταν ο άλλος σου φανεί τουλάχιστο περίεργος, προβληματικός, και εν πάσει περιπτώσει ακατάλληλος για να συνομιλήσεις, τότε μετά από κάποιες απαραίτητες “αβροφροσύνες”, το λογικότερο πράγμα είναι να αποφύγεις κάθε συνομιλία, ακόμη και συνάντηση. Εάν έχεις όρεξη, μπορείς να μην του κόψεις την καλημέρα, αλλά να το γυρνάς στην τρελίτσα ή στον καιρό. Αυτό μπορεί να χρειαστεί καμιά φορά, όταν π.χ. μπορεί να είσαι αναγκασμένος να δουλεύεις με έναν τέτοιο δίπλα σου. Τουλάχιστον εγώ προσωπικά αυτά κάνω και έτσι κατάφερα αρκετή οικονομία δυνάμεων, που μου χρειάστηκαν αλλού. Γιατί όταν παλιότερα προσπαθούσα αυξάνοντας την ένταση να συνεννοηθώ, να διορθώσω, να συμπληρώσω, να αποστομώσω, ή οτιδήποτε, τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και τελειωμό δεν είχε το βάσανο.
        Αλλά και σωστός να είναι ο άλλος, εάν βλέπω ότι αντί να τείνουμε να παράξουμε κάτι δημιουργικά, οι αποκλίνουσες διαφωνίες μας φυτρώνουν συνέχεια και δεν έχουν τέλος, έγκαιρα τότε θεωρώ το case ασύμφορο και τον διάλογο λήξαντα μετ επαίνων. Καλά να είναι ο άνθρωπος, άλλο κουράγιο δεν έχω. Ακόμη κι αν ήσουν εσύ αυτός ο άλλος, αυτό θα έκανα.
        Δε λέω ότι κάνω καλώς, αλλά έτσι κάνω. Και έτσι θα κάνω. Για αυτό το λόγο σε τέτοια case δε λέω πια αν είμαι καλύτερος από άλλους, γιατί ακριβώς δεν θα διαθέσω τις πολλές δυνάμεις που θέλει για να δω αν είμαι καλύτερος. Βέβαια, ο καλύτερος ποτέ δεν κρίνεται από παρόμοιες στιχομυθίες σε παρόμοια σάιτ.
        Τα λέω όλα αυτά σε εσένα προσωπικά, αλλά μην το πάρεις προσωπικά. Είναι ειδική συμβουλή που θα έδινα σε όποιον άλλο τυχόν θα αντιμετώπιζε μια τόσο δυσάρεστη κατάσταση, όπως αυτή που αντιμετωπίζεις εσύ.Και στην τελική δεν είσαι και ο μόνος..
        Καλύτερα βέβαια θα ήταν αντί για αυτά να ανταλλάσσαμε πιο χαλαρά καμιά πολιτική κουβέντα πιο ουσιαστική. Αλλά τα ζώα μου λίγα, εξεπίτηδες.

        Reply
        1. Left G700

          Φίλε πικάπα,

          Πραγματικά πιστεύεις ότι όταν τον συνάντησα εδώ, από το Νοέμβριο του 2017 που άρχισα να συχνάζω εγώ, η πρώτη (και η δεύτερη, τρίτη, τέταρτη…) δουλειά μου ήταν να ανοίξω «αλληλογραφία» με δαύτον, όταν για να απαλλαγώ από την παρουσία του που είχε γίνει ανυπόφορη έφτασα στο σημείο να βάλω moderation στο τσαρδί μου μετά από έξι χρόνια παντελώς ελεύθερης πρόσβασης; Δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο να μαντέψεις πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Όσο για την αδιαφορία, χμ… Είναι σχετικά εύκολη όταν ο άλλος σού λέει «γράφεις βλακείες», «δεν ξέρεις τις σου γίνεται», «είσαι άσχετος» και τα παρόμοια. Όταν όμως σε λασπώνει με τέτοιο αισχρό τρόπο; Όταν φτάνει στο σημείο να σε αποκαλεί «φασισταριό»; Όταν κάνει εκκλήσεις στους σχολιαστές να σε αποφεύγουν ως «μίασμα»; Όταν ζητάει μετ’ επιτάσεως ξανά και ξανά από τη διαχειριστική ομάδα τής Παντιέρας να σου απαγορεύσει το σχολιασμό, όπως ο ίδιος σού εξομολογήθηκε παραπάνω, επειδή είσαι «επικίνδυνος» και αντιπροσωπεύεις τον «εσωτερικό εχθρό» τόσο για το site όσο και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εν γένει την όλη Αριστερά; Τι γίνεται τότε, φίλε μου πικάπα;;; Ένα σού λέω: Παρακάλα να μη σου τύχει τέτοιο «λαχείο», όπως έτυχε σε μένα –στο εύχομαι από καρδιάς.

          Θα τις κάνουμε τις πολιτικές (και κοινωνιολογικές, πολιτιστικές κ.λπ.) συζητήσεις, φίλε μου. Θα τις κάνουμε ο κόσμος να χαλάσει. Και ίσως να βοηθήσουμε κι εκείνους από όσους και όσες συχνάζουν εδώ που θέλουν να συζητήσουν μαχητικά αλλά νηφάλια τις διαφωνίες τους κι όχι να βγάλουν τα μάτια τού διαφωνούντος, να πάρουν θάρρος, να βγουν από τη σιωπή τους και να μπουν στο χορό τής ανταλλαγής σκέψεων και προβληματισμών. Μην ξεχνάς ότι, όπως συμβαίνει με όλους τους ομαδικούς χορούς, αν αυτός που σέρνει το χορό είναι καλός για πρώτος, τότε η πίστα –αργά, αργότερα ή πιο γρήγορα– γεμίζει. Εγώ σ’ έχω δει πρώτο. Και παρά τα όσα η (υπερβολική) μετριοφροσύνη σου σε κάνει να πιστεύεις, τα πας μια χαρά!

          Τα λέμε

        2. Left G700

          ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

          Η δυσκολία τής θέσης που περιέγραψα στο παραπάνω σχόλιο, όταν δηλαδή ο άλλος σού πετάει λάσπη με το τριαξονικό, είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογίσεις ότι όλους αυτούς τού μήνες δεν έχει βρεθεί ένας (1!) άνθρωπος να του πει έστω το απλό:

          Για κάτσε, ρε φίλε! Με τι στοιχεία χαρακτηρίζεις τον άλλον «πεμπτοφαλαγγίτη» και «πράκτορα» που «υπονομεύει την Αριστερά, παριστάνοντας ότι είναι δικός μας»; Σου φαίνονται βλακείες αυτά που γράφει; Πες τον «βλάκα». Σου φαίνονται άκυρα; Πες τον «άσχετο», «αδιάβαστο», «πολιτικά αμόρφωτο». «Πεμπτοφαλαγγίτη» και «μασκαρεμένο αριστερό» από πού κι ως πού;

        3. Κώστας

          Από το ότι δεν υπάρχει αριστερός (όχι ψηφοφόρος απλά που μπορεί να είναι ότι να ναι αλλά άνθρωπος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αριστερά και οργανωτικές σχέσεις μαζί της ή αυτό που λέμε ανένταχτος που ασχολείται όμως με τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα) που να διαννοείται έστω κάποια απο τα πράγματα που γράφεις. Αν είσαι αριστερός οργανωμένος βγες στην στην οργάνωση βάσης που ανήκεις και πες /κάνε τα ακόλουθα

          1)οι μετανάστες είναι έποικοι δηλ εγκληματίες πολέμου
          2ξέπλυνε την έμφυλη σεξιστική σωματική βία
          3)πες για τον Ζακ κάτι που είχες γράψει και δεν το λέω γιατί είναι περιύβριση νεκρού.
          4)πες πως η αριστερά ασχολείται με τους μετανάστες εργαζόμενους παραπάνω από τους έλληνες εργαζόμενους, κοινώς την ακροδεξια προπαγάνδα για ρατσιστική προς τους έλληνες αριστερά

          Αν το ΜΑΚΕΛΕΙΟ πει πως είναι αριστερό εγώ θα πω πως δεν είναι, τόσο απλά. Αν αυτοί που γράφουν στο ΜΑΚΕΛΕΙΟ είναι αριστεροί και δεν τα εννοούν να πάνε στον ψυχιατρο να το λύσουν το πρόβλημα τους

          Αν αυτά που λες εδώ δεν τα λες έξω ως αριστερός άνθρωπος αλλά είναι τόσο αστείο να παίζεις στο διαδίκτυο έναν που δηλώνει αριστερός και μιλάει ακροδεξιά εγώ δεν φταίω σε κάτι και σε παρακαλώ σταμάτα το, μην τρολλάρεις το μοναδικό ανοιχτό αριστερό blog-site για διάλογο. Εγώ κρίνω αυτά που βλέπω στο internet. Αν τα πεις στην οργάνωση σου προφανώς θα πάρεις πόδι όπως εννοείται πρέπει να πάρεις πόδι και από εδώ. Ή να ζητήσεις συγνώμη γι αυτά που γράφεις όπως σου είχε πει το 2015 κάποιος κοινός διαδικτυακός μας φίλος με αφορμή το 2

          Φιλάκια και σταματήστε επιτέλους αυτό το reality με τον πικάπα και τον δήθεν τσακωμό με μένα. Δεν φταίει κάτι η pandiera και αναγκάζομαι και εγώ και βοηθάω την προσπάθεια του ψευτόλεφτ ή του λεφτ με το άρρωστο χιούμορ που του λέει να γράφει σαν ακροδεξιός να χαλάει την pandiera. To πρόβλημα ξεκινάει όμως από το ότι αυτά που λέει έρχονται μέχρι τα μάτια μου και πρέπει μετά να απαντήσω. Δεν δέχομαι την ρευστοποίηση αριστεράς-ακροδεξιάς αυτό είναι όλο.

          Κώστας

        4. Left G700

          Βρε حزين, كئيب, المتخلفين عقليا! Βρε بائس, مجمع και شاذ عقليا Ανθρωπάκι© (© Στρατής Τσίρκας) που, αφού δεν έχεις να επιδείξεις τίποτε άλλο πέρα από τη γενική και πολιτική αμορφωσιά σου, ο μόνος τρόπος που ξέρεις για να καταγράψεις την παρουσία σου και να υπάρξεις εδώ είναι να γίνεσαι πρωταγωνιστής τού Κακού, χωρίς ούτε και σ’ αυτό να καταφέρνεις κάτι καλύτερο από την αυτογελοιοποίηση! Από αυτά τα ‘‘στοιχεία’’ τής κακιάς συμφοράς νομίζεις ότι σού δίνεται το δικαίωμα να λασπολογείς ασύστολα όποιον βάζεις στο μάτι;;;

          «1) οι μετανάστες είναι έποικοι δηλ εγκληματίες πολέμου»

          Πού είδες, ρε αισχρέ συκοφάντη, να ισχυρίζομαι εγώ ότι «οι μετανάστες είναι έποικοι»; (για τη μπούρδα ότι οι πραγματικοί έποικοι θεωρούνται εγκληματίες πολέμου, προϊόν συνδυασμού άγνοιας και ευήθειας μαζί, μετά). Γιατί δεν μας βάζεις ένα λινκ; Δεν το βρήκες; Μη μου στενοχωριέσαι. Θα βάλω εγώ όχι μόνο λινκ αλλά και όλο το «επίμαχο» κείμενό μου, αυτό που από ειλικρινή βλακεία ή συνειδητή συκοφαντική διάθεση το θεώρησες ως «πάτημα». Έτσι για να δουν όλοι το μέγεθος της συκοφαντικής διαστρέβλωσής σου (άσχετα αν κανείς δεν θα σου πει κουβέντα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους ή σκοπιμότητες). Αυτό που νομίζεις ότι σου δίνει το δικαίωμα να αμολάς τις βρωμιές σου, είτε επειδή αυτό κατάλαβες είτε επειδή προσποιείσαι ότι αυτό κατάλαβες (ούτε η βλακεία σού λείπει για το πρώτο ούτε η κακοπιστία για το δεύτερο), είναι το παρακάτω σχόλιο που έστειλα εγώ ως απάντηση στον Γιώργο Λυγκουνάκη και ειδικότερα για τη φράση του «Βεβαίως ανοιχτά σύνορα και βεβαίως καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες»:

          Left G700

          12/10/2018 at 00:23 (λινκ)

          «Βεβαίως ανοιχτά σύνορα και βεβαίως καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες.»
          _______________________________

          Με δεδομένο ότι τα σύνορα της ΕΕ σταματάνε στα σύνορά μας με τους βόρειους γείτονες που είναι ερμητικά κλειστά και θα παραμείνουν έτσι για πάααρα πολύ καιρό, το σύνθημα «Ανοιχτά σύνορα» μεταφράζεται σε «Ανοιχτά ελληνικά σύνορα». Αν έχεις την εντύπωση ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών από την Εγγύς/Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία, να ξανατσεκάρεις τα νούμερά σου γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Αυτό το «μικρό, πρακτικό ζητηματάκι», σε συνδυασμό δε με το άλλο σύνθημα («Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες») καταλήγει στο ερώτημα (που ουδέποτε απασχόλησε τη μεταναστευτιστική αριστερά, αλλά τον πολύ κόσμο τον απασχολεί): ποιο είναι το αριθμητικό όριο του καλοδεξίματος, πέρα από το οποίο δεν μιλάμε πια για «υποδοχή προσφύγων και μεταναστών», αλλά για «αποδοχή εποικισμού»;

          Εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα!

          Από πού βγαίνει, ρε رجس, στα παραπάνω λόγια ότι χαρακτήρισα τους υπαρκτούς μετανάστες έποικους;;; Για πες μας!

          Όσο για την άλλη σου βλακεία, ότι οι έποικοι στην περίπτωση που μια κατοχική δύναμη αλλοιώνει τη σύνθεση του πληθυσμού τού κατεχόμενου εδάφους μέσω προγραμματισμένης μεταφοράς δικών της πληθυσμών σε αυτό (ο εποικισμός αυτού τού είδους θεωρείται έγκλημα πολέμου) είναι κατά τη σχετική 4η Συνθήκη τής Γενεύης «εγκληματίες πολέμου», αυτή, εκτός από την κατάδειξη του μεγέθους τής χαζομάρας σου (για να μην σε πάω σε δύσκολα: ρε κορυφαίε εκπρόσωπε της απύθμενης ανθρώπινης βλακείας, σε ένα υποθετικό δικαστήριο για τον εποικισμό τών κατεχόμενων στην Κύπρο, θα καθίσουν στο εδώλιο ως …εγκληματίες πολέμου οι περίπου 160.000 Τούρκοι έποικοι;;; ποιο εδώλιο και ποια φυλακή θα τους χωρέσει;;;), υπενθυμίζει και το άλλο:

          Η αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης ενός τόπου μέσω μαζικής και απότομης μετεγκατάστασης ξένων θεωρείται διεθνώς και παγκοσμίως αρνητικό, ανεπιθύμητο και απευκταίο γεγονός. Άρα, ο ελληνικός λαός που ξέρει ότι κοντά στην Ελλάδα συνωστίζονται εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουν να περάσουν στα ενδότερα της Ευρώπης μέσω Ελλάδας (και Ιταλίας) και που ξέρει επίσης ότι τα βόρεια σύνορα προς Ευρώπη έχουν κλείσει και θα είναι κλειστά για απροσδιόριστο χρόνο, εύλογα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να βρεθούμε κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον με πρόσφυγες και μετανάστες σε τέτοιους αριθμούς που θα συνιστούν αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης της Ελλάδας. Ποια απάντηση δίνει η δική σου «διεθνιστική» αριστερά σε αυτές τις εύλογες ανησυχίες και αναγνωρισμένες από την παγκόσμια κοινότητα ως δίκαιες και νόμιμες; Η Χρυσή Αυγή δίνει τις δικές της. Εσύ και η «διεθνιστική» σου Αριστερά ποιες δίνεις;;; Αυτή που γράφουν τα πανό που κουβαλάτε στις διαδηλώσεις «Ανοιχτά σύνορα – Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες»;;; Και στην ερώτηση που αυτή η «απάντησή» σας γεννάει αυτομάτως («Εντάξει, παίδες. Μαζί σας. Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες! Αλλά πόσοι, ρε γαμώτο;;;») τι απαντάτε «διεθνιστικά» μου «ξεφτέρια»;;; «Ζήτω ο Λένιν, ζήτω ο Στάλιν, ζήτω ο Κόκκινος Στρατός, ζήτω το σφυρί-δρεπάνι, ζήτω κι ο κομμουνισμός»;;; Κι επειδή εγώ ισχυρίζομαι ότι αυτό δεν φτάνει ούτε για δείγμα, αλλά αντίθετα ταιριάζει γάντι στους Χρυσαυγίτες και στους σκοπούς τους, είμαι «πεμπτοφαλαγγίτης» και «μασκαρεμένος αριστερός» και «φασισταριό»;;; Θεό δεν έχεις, αφού κατά τα συμφραζόμενα αυτών που μας είπες εδώ για τον Ζαχαριάδη προκύπτει ότι είσαι άθεος. Μαρξ και Λένιν –ιδίως αυτόν, τον δεύτερο!– δεν έχεις. Τόση δα τσίπα δεν έχεις, ρε τιποτένιο Ανθρωπάκι©;;;

          «2) ξέπλυνα την έμφυλη σεξιστική σωματική βία»

          Ούτε εδώ μάς βάζεις λινκ. Και πάλι δεν πειράζει. Το βάζω εγώ: https://leftg700.blogspot.com/2015/08/. Για να πάνε όλοι να δουν πως μέσω τής παραβολής όπου το δόγμα ΤΙΝΑ (= There Is No Alternative) προσωποποιείται ως γυναίκα και προτρέπω όλους τους αριστερούς (και τις αριστερές!) να τη γ@mήσουν μαζικά …«ξεπλένω[!!!] την έμφυλη σεξιστική σωματική βία»!!! Κακομοίρη! Ε κακομοίρη! Να σου πω και το άλλο που δεν ξέρεις, να δώσω παραπάνω αέρα στα κουρελιασμένα πανιά σου; Οι δικηγόροι τών δύο δολοφόνων τής φοιτήτριας στη Ρόδο έχουν συμπεριλάβει την ανάρτησή μου στα ελαφρυντικά που θα ζητήσουν για τους πελάτες τους!!! Και να σου δώσω και μια ιδέα; Γράψε και μια ιερεμιάδα για τον Χριστό και τον ευαγγελιστή Λουκά και το ξέπλυμα που έκαναν στην απάτη μέσω τής παραβολής τού «άδικου οικονόμου»!!! (λινκ) και ζήτα από τα παιδιά τής Παντιέρας να στην ανεβάσουν εδώ!!!

          «3) πες για τον Ζακ κάτι που είχες γράψει και δεν το λέω γιατί είναι περιύβριση νεκρού»

          Ούτε εδώ βάζεις κάνα λινκ από τη σχετική ανάρτηση. Το βάζω εγώ: λινκ. Πήγαινε λοιπόν εκεί και πες μας εδώ –συγκεκριμένα, παραθέτοντας το σχετικό απόσπασμα από τα λόγια μου– ποιο είναι αυτό το «κάτι που είχα γράψει και δεν το λες γιατί είναι περιύβριση νεκρού». Περιμένω!!!

          (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

        5. Left G700

          (ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ)

          «4) πες πως η αριστερά ασχολείται με τους μετανάστες εργαζόμενους παραπάνω από τους έλληνες εργαζόμενους, κοινώς την ακροδεξια προπαγάνδα για ρατσιστική προς τους έλληνες αριστερά»

          Διόλου παράδοξα για σένα, το θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγή που θα το δείχνουμε στα παιδιά μας για να φοβούνται και να τρώνε την κρέμα τους, ούτε τώρα μάς βάζεις κάνα λινκ. Κι εδώ δεν μπορεί να μη θυμάσαι. Γιατί την κουβέντα αυτή την άνοιξα εγώ στην σχετικά πρόσφατη ανάρτηση «Άμεση απελευθέρωση της 53χρονης καθαρίστριας του Βόλου» (λινκ). Όπου, σχολιάζοντας τρίτος και επικρίνοντας την καθυστέρηση στην ανάδειξη του γεγονότος, έγραψα ανάμεσα σε άλλα:

          Καλά, ρε σύντροφοι –και συντρόφισσα frida–, έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια και 13 μέρες μέχρι να κάνετε την είδηση πρωτοσέλιδο; Και άντε και την κάνατε πρωτοσέλιδο. Ήταν ανάγκη να την κάνετε μέσω αναδημοσίευσης από το lesxi-ergasias-trikalon.blogspot.com; Κοτζαμάν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δεν αξιώθηκε ένας άνθρωπος να σκεφτεί να γράψει δυο λόγια εκ μέρους ενός μετώπου που είναι ταγμένο –και δεν το αμφισβητώ ούτε κατά διάνοια– στην υπηρεσία τής εργατικής τάξης; Ντροπή, ρε παιδιά! Ντροπή και κρίμα!*

          Και μετά σκέφτομαι και το άλλο, που με πικραίνει και γι’ αυτό θα το πω αριθμητικώς και ολογράφως (αδιαφορώντας παγερά αν θα βρεθεί κάποιος «κόκκινος Γενικός Εισαγγελέας» για να πει: «Πώς;;; Μα αυτά είναι λόγια Χρυσαυγίτη, όχι αριστερού!!!»):

          Για να μην ήταν η συντρόφισσα-καθαρίστρια Βολιώτισσα, αλλά να ήταν Ουγκαντέζα, Νιγηριανή ή «Μακεδόνισσα»! –ειδικά αυτό το τελευταίο! Για να μην ήταν γυναίκα με άντρα και παιδιά, αλλά «μέλος τής ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας»! Όχι δυο χρόνια και 13 ημέρες δεν θα είχαν περάσει πριν βγει η Παντιέρα στα κάγκελα, αλλά ούτε ένα 24ωρο!

          * Για να τα λέμε όλα: ασθενή αντανακλαστικά επέδειξε και ο Ρίζος καθώς και ο 902 (τουλάχιστον όχι η Iskra –ας γελάσει λίγο και το δικό μας το χειλάκι… :-) ). Το ΚΚΕ όμως διόρθωσε σε μεγάλο βαθμό την παράλειψη με τη σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου τής Κεντρικής Επιτροπής του.

          Και αργότερα, όταν ο φίλος kokkiniotis, παρερμηνεύοντας και παρεξηγώντας με πιστεύω, με επέκρινε με σκληρά λόγια (ως είχε κάθε δημοκρατικό δικαίωμα) εξήγησα παραπέρα:

          Όχι, φίλε kokkiniotis! Εκείνο που σας «χτύπησα» με την αντιπαραβολική αναφορά μου στις ευπαθείς μειονότητες των προσφύγων/μεταναστών/αλλοεθνών πολιτών και των ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων είναι το γεγονός (κατά τη γνώμη μου –ελπίζω να μου την επιτρέπεις) ότι τόσο το ΝΑΡ όσο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορούν εδώ και πολύ καιρό να συμπεριληφθούν στο τμήμα τής Αριστεράς, που στην προσπάθειά του να προστατέψει αυτές τις πολλαπλά καταπιεζόμενες ομάδες –καθήκον επιβεβλημένο και θεμιτό– φτάνουν στο σημείο να λυγίζουν τη βέργα εντελώς από την άλλη μεριά και να κατρακυλάνε προς κάτι χειρότερο κι από μεταμαρξισμό: στον ταυτοτισμό (= άσκηση πολιτικής με επίκεντρο τις ταυτότητες) ή στο μειονοτισμό (= άσκηση πολιτικής με επίκεντρο τις διαφόρων ειδών μειονοτικές ομάδες). Είναι αυτή η διαβρωτική ιδεολογικοθεωρητική αρρώστια που, θυμάμαι τώρα, είχε οδηγήσει κάποια από τις εκατοντάδες αναρχικές συλλογικότητες (φλερτάρετε μα δαύτους, ναι;) να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο μια ηλεκτρονική αφισέτα υπέρ τής Κούνεβα στην οποία την ανέφερε ως (με αυτή τη σειρά): γυναίκα, μετανάστρια, εργάτρια. Και είναι η ίδια ιδεολογικοθεωρητική αρρώστια που έκανε πολλά μέλη και οπαδούς σας να φωνάζουν (φαντάζομαι με επαναστατικό καμάρι) πριν από τρία χρόνια «Κάτω τα χέρια από την Ειδομένη – Οι μετανάστες είναι τής γης οι κολασμένοι» και στην τρέχουσα «ομαλή» περίοδο, με το ίδιο καμάρι, «Οι μετανάστες είναι τής γης οι κολασμένοι – Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι»***. Και είναι ακόμα η ίδια διαβρωτική αρρώστια που οδηγεί κάμποσα μέλη και οπαδούς σας να θεωρούν «όποιον μιλάει για παράτυπους μετανάστες ορισμό του καθεστωτικού», αφού «αυτή είναι η γλώσσα της κρατικής καταστολής»****, καθώς και «ακροδεξιό και φασίστα. Χωρίς εισαγωγικά.» (λινκ). Έγινα τώρα αντιληπτός, φίλε μου kokkiniotis;

          […]

          *** Όπου εδώ καταγράφεται η απίστευτη ‘‘ευφυία’’ τόσο τών εμπνευστών τού συνθήματος όσο και εκείνων που το βροντοφωνάζουν να αναγορεύουν πρώτα ως κοινωνική και ταξική πρωτοπορία τους μετανάστες και ύστερα να καλούν σε συναδέλφωση μαζί τους τους Έλληνες εργάτες, περιμένοντας να εισακουστούν, χωρίς να αντιλαμβάνονται το προφανές: ότι αντίθετα, έτσι καθώς τοποθετούν τους Έλληνες εργαζόμενους υπό τών μεταναστών, τους ωθούν να πάνε «πακέτο» και συστημένοι στη Χρυσή Αυγή, στην οποία, επιπλέον, προσφέρουν στο πιάτο την επιβεβαίωση της προπαγάνδας της ότι «οι αριστεροί είναι μισέλληνες και προτιμούν τους ξένους»!!!

          **** Και του «UNHCR – The United Nations Refugee Agency» (λινκ), προσθέτω εγώ…

          Έχεις αριστερό αγόρι (ο Θεός να μας φυλάει από τέτοια αριστερά αγόρια, θα ’λεγε ο Μεγάλος!) κάτι να αντιτάξεις σε αυτό το σκεπτικό, σχολιάζοντας και τα παραδείγματα που φέρνω;;; Είμαι όλος αυτιά. (Παρεμπιπτόντως: Για δώσε μας την άποψή σου για τη διαφορά που καταγράφτηκε στην επικράτεια της «δικής σου» ‘‘επαναστατικής’’ και ‘‘διεθνιστικής’’ αριστεράς –δεν εννοώ, φυσικά, μόνο την ΑΡΑΝ– μεταξύ της δημοσιότητας που πήρε η υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου και εκείνης που πήρε η υπόθεση Ελένης Τοπαλούδη. Και εξήγησέ μας με ποια λογική η δημοσιότητα ήταν αντιστρόφως ανάλογη από αυτήν που θα έπρεπε –από κάθε πλευρά και άποψη, η εγκληματική βία σε βάρος τών γυναικών είναι πολύ σοβαρότερο κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα από εκείνη σε βάρος τών ΛΟΑΤΚΙΑ+ ατόμων.)

          Είπα πριν ότι είμαι όλος αυτιά για ν’ ακούσω τις αντιρρήσεις σου πάνω στις παρατηρήσεις μου για τις ισορροπίες και ανισορροπίες ως προς την αντιμετώπιση ντόπιων και ξένων εργαζόμενων. Μια διευκρίνιση επ’ αυτού:

          Εννοώ, βέβαια, κάτι άλλο από το γελοίο αντεπιχείρημα που επικαλείσαι (ότι υιοθετώ «την ακροδεξια προπαγάνδα για ρατσιστική προς τους έλληνες αριστερά») και η οποία δεν παίρνει πάνω από πέντε δευτερόλεπτα για να γίνει κομματάκια και θρύψαλα:

          Σύμφωνα με αυτή τη λογική, όλοι οι αμέτρητοι τροτσκιστές από καταβολής τού συγκεκριμένου ρεύματος ήταν «ακροδεξιοί» και «φασισταριά», όπως «ακροδεξιοί» και «φασισταριά» είναι και οι λιγοστοί απόγονοί τους, αφού υιοθέτησαν τη ναζιστική προπαγάνδα και μιλούν κι αυτοί για «σταλινικά εγκλήματα»! Και επίσης με την ίδια λογική, ο ίδιος ο Λένιν πρέπει να καταδικαστεί ως «πεμπτοφαλαγγίτης» και «μασκαρεμένος αριστερός», αφού τα μελανά χρώματα με τα οποία περιέγραφε τη Συνθήκη τών Βερσαλλιών, που τη χαρακτήριζε «ληστρική και εξοντωτική για τη Γερμανία», αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ιδέα για τους αρχικούς πυρήνες τών ναζί, οι οποίοι και την αξιοποίησαν ως εξαιρετικά εύφλεκτη καύσιμη ύλη για να φουντώσουν τα εθνικιστικά αισθήματα του γερμανικού λαού και να τα εκμεταλλευτούν ύστερα για να πάρουν την εξουσία μετά βαΐων και κλάδων και τις «ευλογίες» τού γερμανικού πόπολου!

          Επίλογος

          Άκου να δεις, ανθρώπινο نفاية και θλιβερό Ανθρωπάκι© μου:

          Μην έχεις την εντύπωση ότι, επειδή απευθύνομαι σε σένα, όλα αυτά τα έγραψα για σένα. Όπως σού είπα και στην ανάρτηση για την παραίτηση Σωτήρη από το ΠΣ τής ΛΑΕ, «Καμένος είσαι. Δεν έχεις σωσμό». Δεν τρέφω, λοιπόν, καμία αυταπάτη ότι μπορείς να συνέλθεις κάπως. Τα συμπλέγματα κατωτερότητας που έχεις και ο φθόνος σου για οποιονδήποτε άνθρωπο μπορεί να κάνει σκέψεις και συλλογισμούς που εσύ ούτε καν υποπτεύεσαι και που έχει το θάρρος να τα υποστηρίζει μαχητικά ακόμα κι αν είναι αισχρή μειοψηφία δεν πρόκειται να σου επιτρέψουν καμιά ουσιαστική βελτίωση. Έτσι, είμαι βέβαιος, θα συνεχίσεις να αφήνεις εδώ τις λάσπες σου (όπως και θα εξακολουθήσεις να παροτρύνεις τους εδώ σχολιαστές να με αγνοούν και δεν θα πάψεις να ζητάς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τους διαχειριστές τής Παντιέρας «να μου δώσουν πόδι», όπως λες). Εξ άλλου, τα ίδια πάνω-κάτω, απλώς πιο κομψά και καμουφλαρισμένα, είπες και έγραψες για τον Δημήτρη Μπελαντή (λινκ), όταν τον έφερα εδώ ως μάρτυρα υπεράσπισης των απόψεών μου, σ’ εμένα θα κωλώσεις; Είπαμε: τα κόμπλεξ και ο φθόνος σου σε έχουν αρπάξει απ’ το σβέρκο και σε πηγαίνουν και σε φέρνουν σαν λαγουδάκι που το έχει αρπάξει ο λύκος και το τινάζει δεξιά κι αριστερά.

          Όχι, λοιπόν, δεν τα έγραψα όλα αυτά για σένα. Τα έγραψα για τους εδώ παρεπιδημούντες και σουλατσαδόρους. Οι οποίοι (όλοι), άλλοι για να κάνουν χάζι, άλλοι από αδιαφορία, άλλοι από ωχαδερφισμό («πού να μπλέκουμε τώρα;»), άλλοι επειδή είναι too old for this shit, κι άλλοι από τακτικίστικη πολιτικάντικη σκοπιμότητα σε αφήνουν ανενόχλητο να «κάνεις παιχνίδι», αυτό το βρωμερό παιχνίδι τέλος πάντων που ξέρεις (μήπως ξέρεις κι άλλο;). Λένε ότι ο Έλληνας είναι φιλότιμος. Αν αληθεύει, όλο και κάποιος Έλληνας που θα τύχει να είναι επιπλέον και αριστερός μπορεί να βρεθεί. Ποτέ δεν ξέρει κανείς…

  7. Σ.Τ.

    Μια από τις βασικές κατάρες που βάραιναν τη ζωή και τη δράση του αριστερού κινήματος ήταν η έτσι λεγόμενη «επαγρύπνηση». Δηλαδή η έλλειψη εμπιστοσύνης στους συνεργάτες σου, στους φίλους σου, στους συγγενείς σου, στους πάντες. Αυτή η «επαγρύπνηση» κατέληξε στο σύνθημα του Ζαχαριάδη: «Ψάξε τον εχθρό με το κόκκινο βιβλιάριο». Έτσι που τα χρόνια της προσφυγιάς, και ιδιαίτερα στα χρόνια 1950-56, κατάντησε να παρακολουθούν οι μισοί τους άλλους μισούς πρόσφυγες και τανάπαλιν. Άλλοι διαγράφονταν, άλλοι παρακολουθούνταν μια ολόκληρη ζωή, άλλοι δε μπορούσαν να σπουδάσουν ή να πάρουν μια δουλειά που επιθυμούσαν. Παρακολουθούσαν την αλληλογραφία τους, τα τηλέφωνά τους, τις επισκέψεις τους, τα πάντα. (…) Τα αρχεία του Κόμματος είχαν γεμίσει από φακέλους των «επαγρυπνητών». Για δέκα χιλιάδες φακέλους μιλάει ο Ιωαννίδης. Τι να έγιναν άραγες οι φάκελοι αυτοί; Στα αρχεία του ΚΚΕ σίγουρα θα υπάρχουν ακόμα.

    (Πέτρος Ανταίος, «Ν. Ζαχαριάδης, θύτης και θύμα», σελ. 22

    Reply
    1. Left G700

      Να μην την πληρώσει για όλα και όλους ο Ζαχαριάδης (όπως τα πλήρωσε ο Στάλιν)! Η αρρώστια τού «εσωτερικού εχθρού» θερίζει μέχρι σήμερα. Και συχνά, όσο πιο κοντά μας κάνει την εμφάνισή της, τόσο πιο πολύ δεν την παίρνουμε είδηση! (λινκ)

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Τώρα. Είδα την παραπομπή . Δεν υπάρχουν αναλογίες στα δύο. Άλλο η πολιτική κριτική μεταξύ δύο κομμάτων και άλλο τα βασανιστήρια και παράλογη μαζική βια και γενοκτονία ως μέθοδος καταπολέμησης της αριστερής αντιπολίτευσης.

        Reply
        1. Left G700

          Πώς δεν υπάρχουν; Υπάρχουν και παραϋπάρχουν, αλλά, εννοείται, τηρουμένων τών αναλογιών. Για εξίσωσε τις αναλογίες και θα σου πω εγώ! Δηλαδή τι αντιμετώπιση θα είχαν σε καιρό εμφυλίου άνθρωποι που χαρακτηρίζονται περίπου εθνίκια; Η ίδια αρρώστια είναι. Απλώς ο πυρετός ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με τις συνθήκες…

  8. Σ.Τ.

    Δηλαδή απλώς να λέμε οτι έγιναν κάποιες υπερβολές όπως λέει το ΚΚΕ και να πάμε παρακάτω…..είναι μια άποψη αυτή, αλλά εντελώς έξω απ’ το σκεπτικό μου. Όχι,όχι δεν θα πάρω.

    Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που διέπραξαν τα ανουσιουργηματα στο Μπούλκες είχαν εν λευκώ εντολή από τον Ζαχαριάδη, απ’ ευθείας όπως ακριβώς είχε εντολή και ο Γεζωφ να κάνει ότι ήθελε για να αποσπάσει ομολογίες…αυτα δεν ξεπλένονται. Ήξερε πολύ καλά τι έκανε και ο Στάλιν και ο Ζαχαριάδης να βάλει πρωτοπαλίκαρα γνωστά για το ποιον τους.

    Reply
  9. Θύτης και θύμα

    2019 τελειώνει και βλέπεις άρθα που γράφουν για τον Ζαχαριάδη “ένας από τους 2 σημαντικότερους κομμουνιστές στην Ελλάδα” …

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.