.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ένα Ζέπελιν πλανιέται στον ουρανό της Σάμου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τ.Ε. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΠΕΛΙΝ

Με το πρόσχημα της «φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», η νέα κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει ταχύτατα να αξιοποιήσει τις ντροπιαστικές συμφωνίες που υπέγραψε με τους Ευρωπαίους «εταίρους μας», η προηγούμενη «πρώτη κυβέρνηση αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εδώ και ένα μήνα, ένα Ζέπελιν ιδιοκτησίας γερμανικής εταιρείας, ενοικιασμένο από την FRONTEX, εφοδιασμένο με όργανα παρακολούθησης της τελευταίας τεχνολογίας πλανιέται στον ουρανό του νησιού μας.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα:

«Το Ζέπελιν μήκους 35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System) και μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.000 μ. από το σταθμό βάσης.

Στόχος η αδιάλειπτη επιτήρηση του θαλασσίου πεδίου σε πραγματικό χρόνο και επί 24ώρου βάσεως. Στη Σάμο έχει αναπτυχθεί ένας κινητός σταθμός αισθητήρων, σε φορτηγό, με αντίστοιχο εξοπλισμό από το σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης της Πορτογαλικής Εθνοφρουράς (Guarda Nacional Republicana – GNR) ώστε να υπάρχει σύγκριση σε πραγματικό χρόνο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ικανότητας διακρίβωσης της επίγειας και της εναέριας τεχνικής λύσης.»

Έτσι εκτός από την ύψωση του φράχτη του Έβρου, την ανάπτυξη των δυνάμεων της FRONTEX στο Αιγαίο, την εφαρμογή της βάρβαρης πολιτικής των «επαναπροωθήσεων» και του εγκλωβισμού στα στρατόπεδα, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί εφοδιάζονται τώρα με τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας προκειμένου να αποτρέπουν τα απελπισμένα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή τα θύματα των εγκληματικών πολιτικών και της αδιέξοδης πορείας του ίδιου του καπιταλισμού, να αναζητούν καταφύγιο και στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης.

Όμως η ανάπτυξη ενός νέου συστήματος παρακολούθησης από τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς πάνω από τα σπίτια μας, για τη χρήση του οποίου δεν υπάρχει κανένας κοινωνικός έλεγχος και επομένως καμιά απολύτως εγγύηση ότι αυτός δεν θα χρησιμοποιηθεί και για την παρακολούθηση της ζωής και των δραστηριοτήτων των πολιτών της Σάμου, αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Με θλίψη και ανησυχία πληροφορηθήκαμε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Σώμα και την FRONTEX για τη μεταφορά δεδομένων που συλλέγει το Ζέπελιν, με την παραχώρηση χώρων και υποδομών του Πανεπιστημίου στο Καρλόβασι.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο κατακτημένος με τους αγώνες της νεολαίας, κοινωνικός ρόλος των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δεν τους επιτρέπει αυτά να γίνονται αρωγοί των κατασταλτικών μηχανισμών και συμμέτοχοι σε συστήματα παρακολούθησης και αστυνόμευσης.

Επιπλέον η επικίνδυνη όξυνση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού για τον έλεγχο των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων του Αιγαίου, που μπορεί να οδηγήσει σε ένα χωρίς προηγούμενο αιματοκύλισμα και ολοκληρωτική καταστροφή την περιοχή μας, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε για μια πιθανή στρατιωτική χρήση των νέων συστημάτων που διαρκώς αναπτύσσονται.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε:

• Την άμεση απομάκρυνση του Ζέπελιν από τη Σάμο και από το Αιγαίο – Καμιά συμμετοχή και καμιά παροχή διευκολύνσεων στη λειτουργία του.

• Να σταματήσει τώρα η βάρβαρη πολιτική των επαναπροωθήσεων και του εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

• Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις και οι ανταγωνισμοί.

• Να σταματήσει ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 98.00% ( 5
Συμμετοχές )



9 σχόλια στο “Ένα Ζέπελιν πλανιέται στον ουρανό της Σάμου

  1. Влади́мир Ильи́ч (Ле́нин)

    Επειδή με λύπη μου διαπιστώνω ότι πολλοί σύντροφοι εξακολουθούν να μιλούν για σύνορα σαν να πρόκειται για ένα απλό «ζητηματάκι» που μπορεί να λυθεί στο πι και φι, θυμίζω για πολλοστή φορά τα παρακάτω λόγια που είναι από τη μπροσούρα μου «Τα αποτελέσματα της συζήτησης για την αυτοδιάθεση των εθνών» (κεφάλαιο 1, «Ο σοσιαλισμός και η αυτοδιάθεση των εθνών») –την έγραψα τον Ιούλιο του 1916 και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στο πρώτο τεύχος τού εντύπου «Η Συλλογή τού Σοσιαλδημοκράτη»:

    Οι παλιοί οικονομιστές, μετατρέποντας το μαρξισμό σε γελοιογραφία, δίδασκαν στους εργάτες ότι για τους μαρξιστές σημασία έχει «μόνο» το «οικονομικό». Μήπως οι καινούργιοι «οικονομιστές» νομίζουν ότι το δημοκρατικό κράτος τού νικηφόρου σοσιαλισμού θα υπάρχει χωρίς σύνορα (κάτι σαν το «σύμπλεγμα των αισθημάτων» χωρίς ύλη), ή μήπως ότι τα σύνορα θα καθορίζονται «μόνο» σύμφωνα με τις ανάγκες τής παραγωγής; Στην πραγματικότητα τα σύνορα αυτά θα καθορίζονται δημοκρατικά, δηλαδή σύμφωνα με τη θέληση και τις «συμπάθειες» του πληθυσμού.

    ____________________________________________

    (Δια την αντιγραφήν, Left G700)

    Reply
  2. Left G700

    Διαβάζω στην πρώτη σελίδα τού σημερινού φθινοπωρινού ΠΡΙΝ, σε ένα μονόστηλο 28 αράδων (31 μαζί με τον τίτλο):

    Πολεμικό συμβούλιο κατά προσφύγων

    Είναι πρωτοφανές να συγκαλείται έκτακτο πολεμικό συμβούλιο (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία τού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Κι όμως, έγινε χθες, με πρώτη απόφαση τη στρατιωτική ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και την άμεση μεταφορά 1.500 προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο με πλοία τού Πολεμικού Ναυτικού στο στρατόπεδο της Νέας Καβάλας. Την ίδια ώρα στο κέντρο τής Αθήνας η κυβέρνηση εξαπολύει πογκρόμ κατά καταλήψεων που φιλοξενούν πρόσφυγες, κυρίως γυναικόπαιδα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως «εχθρό» και «ξένη απειλή», ενισχύοντας ξενοφοβία και ρατσισμό. Βεβαίως δεν αμφισβητεί τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε φυλακή προσφύγων.

    Έκτακτα! Και ρωτώ τώρα εγώ:

    1) Αν η αρμοδιότητα για τη φύλαξη των συνόρων μιας χ, ψ, ω χώρας δεν είναι αρμοδιότητα των ενόπλων δυνάμεων αυτής τής χ, ψ, ω χώρας, ποιου οργανισμού/θεσμού/συγκρότησης είναι; Μήπως τών σεκιουριτάδων τού Σταδίου Καραϊσκάκης; Αυτοί κυνηγάνε μόνο Παναθηναϊκούς και (Μ)Παοκτσήδες!

    2) Πού βρίσκεται ακριβώς το «κακό» στην «άμεση μεταφορά 1.500 προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο με πλοία τού Πολεμικού Ναυτικού στο στρατόπεδο της Νέας Καβάλας»; Πρέπει πρώτα να βουλιάξει η Λέσβος;

    3) Αν για την πρόοδο της ανάλυσης του προβλήματος δεχθούμε ότι όντως «Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως ‘‘εχθρό’’ και ‘‘ξένη απειλή’’», μπορούμε να μάθουμε ως τι τους αντιμετωπίζει το ΝΑΡ; Ως της γης τους κολασμένους, ασφαλώς (το έχουμε δει σε πανό της).

    4) Ωραία. Σε πόσους ακριβώς από τα δεκάδες εκατομμύρια αυτών τών κολασμένων τής γης, έχει σχέδιο να παράσχει άσυλο και φιλοξενία; Μπορούμε να το μάθουμε κι εμείς αυτό το σχέδιο;

    5) Ώστε η συμφωνία (που δεν είναι καν επίσημη συμφωνία, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα) μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε φυλακή προσφύγων. Γιατί εγώ έχω την εντύπωση ότι με αυτή τη συμφωνία είναι η Τουρκία που έχει μετατραπεί σε μια τέτοια φυλακή; Να φταίει το ότι είμαι λίγο εθνικιστής;

    6) Ωραία, ο Κυριάκος δεν αμφισβητεί τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Το ΝΑΡ, όμως, την αμφισβητεί κάργα. Σωστά; Σωστά. Τι θα έκανε, λοιπόν, αν ήταν αυτό στην κυβέρνηση; Θα ξεκινούσε πόλεμο με όλη την ΕΕ για να την υποχρεώσει σε μια αναλογική και δίκαιη κατανομή τών προσφύγων στις χώρες-μέλη της, τύπου «ένα, δύο, τρία, να σπάσουμε τα σύνορα, να μπούμε Πολωνία», ας πούμε;

    Καμιά απάντηση; Ας μην είναι κι από τον αρχισυντάκτη τού ΠΡΙΝ (μόνο από τον San Rocco να μην είναι, Παναγία μου! ;-) :-) ).

    Reply
    1. Left G700

      Όχι μόνο ο αρχισυντάκτης δεν ήρθε για να μας δώσει έστω και μία (1!) απάντηση σε κάποια από τις έξι ερωτήσεις, αλλά ούτε καν το παιδί για τις εξωτερικές δουλειές. Τι λέω;;; Ούτε καν ο San Rocco!!!

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Λεφτ ξανά διακοπές με τον ένας κ γρήγορα! Πηγαίνετε να χαρίσετε άφθονο γέλιο στους τελευταίους τουρίστες με τα νούμερα του αχτυπητου ντουέτου της φαρσοκωμωδιας που έχετε φτιάξει!

        Reply
        1. Left G700

          Καμιά απαντησούλα, San Rocco, έχεις; Απαντήσεις δώσε μας κι άσε τα άλαλακούλαλα. Δεν πιάνουν (ούτε καν στ νεολαία σας).

        2. Ανώνυμος

          Μεγάλο κομμάτι των σύγχρονων κοινωνιών των ανεπτυγμένων ειδικά καπιταλιστικών χωρών, απαιτεί άμεσες λύσεις, λύσεις στο τώρα, με την ουρά του απέξω: Σαν καταναλωτής πολιτικών προϊόντων σκεπτόμενο αυτό το κομμάτι, όπως αντίστοιχα αγοράζει εμπορικά προϊόντα από τα μαγαζια.

          Έτσι σκέφτεται κ ο φίλος μας ο λεφτ.

          Που λέτε λοιπόν φιλτατοι αναγνώστες της ΠΑΝΤΙΕΡΑ (και είστε πολυαριθμοι!), αυτή η λογική του καταναλωτή προϊόντων πολιτικής, ισχύει για τον αγαπητό μας λεφτ, κ για το μεταναστευτικο.

          Ρωτα το ΝΑΡ ο αγαπητός μας λεφτ διάφορα για την στάση του ΝΑΡ στο μεταναστευτικό. Τις απαντήσεις τις λαμβάνει διαβάζοντας το ΠΡΙΝ, την κεντρική του ιστοσελίδα κλπ .

          Εγώ θα γράψω μερικά λόγια
          Πάμε λοιπόν :

          Α. Από όσο γνωρίζουμε, τα κύματα προσφύγων δεν τα δημιούργησε το ΝΑΡ . Τα δημιούργησε και τα δημιουργεί η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή κ φυσικά οι ολοένα κ αυξανόμενοι πόλεμοι .

          Β. Και για την κλιματική αλλαγή κ για τους πολέμους η αιτία είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής κ κατανάλωσης. Ούτε κ αυτά τα δημιούργησε εξ όσων γνωρίζω το ΝΑΡ .

          Γ. Οι προσφυγικές ροές θα σταματήσουν με το που θα εκλείψουν οι πολεμοι κ η κλιματική αλλαγη. Ναι; Ναι απαντώ. Μπορούν να σταματήσουν αλλιώς; Όχι, αλλά μπορούν να ανασχεθουν. Πώς; Με το να φτιαχτούν ηλεκτροφορα τείχη στην ξηρά κ να τους σκοτώνουν τα κράτη (κοσμοπολίτικα και εθνικιστικά) στα σύνορα τους! Διότι οι απελάσεις όσο κ αν αυξηθούν πάντα θα ξαναγυρίζουν αυτοί οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

          Το ΝΑΡ απαντά απορρίπτοντας ριζικά την άμεση λύση του στυλ “φτιάχνω τείχη στα σύνορα, τους σκοτώνω ή τους πνιγώ κ όσους γλιτώσουν απέλαση ” την οποία προωθούν τόσο η κοσμοπολίτικη μερίδα των καπιταλιστικών ταξεων (πχ μακρόν, Τσίπρας, Κλίντον), όσο κ η εθνικιστικη μερίδα των καπιταλιστικών τάξεων (πχ Τραμπ, σαλβινι, Λεπέν, Πούτιν κλπ).

          Η απάντηση του ΝΑΡ κ του κάθε ΝΑΡ , η απάντηση δλδ των κομμουνιστών ή των αναρχικών δεν μπορεί να έχει άμεση ισχύ δυστυχώς. Διότι απαιτείται η εδώ κ τώρα μαζική κ συντονισμένη δράση μεγάλων τμημάτων των πληθυσμών πολλών χωρών, με τρόπο που να μπλοκάρει τις μηχανές του πολέμου αν μη τι άλλο. Διότι απαιτείται, η ήττα των κοσμοπολιτικων κ εθνικιστικών καπιταλιστικών κυβερνήσεων τόσο στο θέμα του πολέμου, όσο κ της κλιματικής αλλαγής. Που και αυτά δεν προβλέπονται άμεσα.

          Επειδή όμως είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ κ όχι κτήνη , για αυτό κ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να επιλέξουμε την καπιταλιστική λύση στο προσφυγικό.

          Υπάρχει κάποια τρίτη λύση λεφτ, ή για μιαν ακόμα φορά θα πάρεις το χρυσό βατόμουρο ανοησιας στο τέλος και αυτής της συζήτησης;

        3. Left G700

          San Rocco, μακάρι οι πολυπληθείς αναγνώστες τής Παντιέρας να γίνουν ακόμα πιο πολυπληθείς (και δυο και τρεις φορές σου λέω εγώ) για να έρθουν εδώ και να δουν ότι στα έξι πολύ συγκκριμένα ερωτήματα εσύ απάντησες με μια κάτω τού μετρίου έκθεση ιδεών, στην οποία συμπεριλαμβανόταν η παραδοχή ότι δεν έχετε λύση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα. Εγώ προσωπικά δεν σας κατηγορώ επειδή δεν έχετε λύση. Σας κατηγορώ που δεν καταλαβαίνετε (όχι μόνο εσείς· κανείς από όσους σκούζετε τα μαξιμαλιστικά συνθήματά σας δεν το καταλαβαίνει) ότι η αντιπολίτευση στην κυβερνηση Μητσοτάκη πάνω σε αυτή τη βάση είναι πύργοι (τι πύργοι; παράγκες!) χτισμένοι σε άμμο!

          Αυτό είναι το πρόβλημα, San Rocco. Συνεπώς, λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή σκέψη!

        4. Ανώνυμος

          Σκουζεις, σκουζεις, λεφτ αλλά η δική σου μόνη λύση είναι πλινθοι κ κεραμοι ατάκτως ερριμενοι.

          Άστο λεφτ δεν σε παίρνει. Για το προσφυγικό δεν υπάρχει άλλη αμεση λύση εκτός από αυτές που σου είπα.

        5. Ανώνυμος

          Επειδή τα ευρωπαϊκά κράτη είτε στην κοσμοπολίτικη είτε στην εθνικιστική εκδοχή τους ΔΕΝ προτίθεται να σταματήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που δημιουργούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

          Επειδή η κλιματική αλλαγή που δημιουργείται τόσο από τον πράσινο όσο και από τον “βρώμικο” καπιταλισμό δεν θα σταματήσει, αντιθέτως θα αγριέψει και άλλο δημιουργώντας νέα κύματα προσφύγων,

          Επειδή τα σύνορα των κρατών της ΕΕ με ευθύνη τόσο των κρατών όσο και της ΕΕ συνολικά θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ και θα δολοφονούνται οι πρόσφυγες στα σύνορα, ΕΙΔΙΚΑ ΟΣΟ οι λαοί της Ευρώπης δεξιοστροφάρουν (δεν θα σώσουν ούτε την ζωή τους οι ευρωπαικοί λαοί όσο υιοθετούν ακροδεξιά ή κοσμοπολίτικα συνθήματα και λογικές)

          ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ,άμεσες ανθρώπινες λύσεις ΔΕΝ υπάρχουν. Ή θα δείξουμε ουσιασιτκή ταξική αλληλεγγύη και αγώνα, Ή θα υιοθετησουμε εθνικιστικές αντιανθρώπινες λογικές που θα μας ξαποστείλουν και εμάς λίγο αργότερα.

          Ο λέφτ έχει ροκανίδια μέσα στο κεφάλι του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.