.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Άγγελος Χάγιος στον ΣΚΑΪ: Τι κρύβει η “ξενέρωτη” προεκλογική διαδικασία [Ηχ]


Το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαΐου 2024, ο Άγγελος Χάγιος, στέλεχος του κομμουνιστικού κινήματος και του αντιδικτατορικού αγώνα, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο για τις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, στις οποίες είναι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ -Ανατρεπτική Συνεργασία.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη σύντομη συνέντευξη στο ηχητικό που ακολουθεί.

Στην αρχή της τοποθέτησής του, το στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση χαρακτήρισε υποτονικό το προεκλογικό κλίμα -για ”ξενέρωτη” προεκλογική διαδικασία έκανε λόγο-, αναφερόμενος στους πολιτικούς λόγους που κρατάνε στρεβλή και χαμηλά την αντιπαράθεση ανάμεσα σε πρόσωπα, όπως ο Μητσοτάκης και ο Κασσελάκης, ή σε κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για δευτερεύοντα ζητήματα.

Ως κύρια αιτία, εντόπισε το γεγονός ότι κανένα κόμμα από αυτά που κυβερνούν ή κυβέρνησαν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, δεν θέτει το καίριο ζήτημα που προκύπτει σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και είναι σε γνώση τους: Η προετοιμασία ενός νέου Μνημονίου σκληρής λιτότητας και επιβολής, το πρόγραμμα Σταθερότητας το λεγόμενο, το οποίο ζητάει 8-9-10 δισ. τα οποία θα κοπούν από μισθούς, από Υγεία, Παιδεία κλπ.

Το μόνο που δεν μειώνουν, και είναι εις γνώση όλων αυτό, είναι οι πολεμικές δαπάνες με εντολές της Ε.Ε. και συμφωνία όλων των κυβερνήσεων και συναίνεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, για αύξησή τους.

Η Ε.Ε. εισέρχεται σε ένα νέο Πρόγραμμα, Μεσοπρόθεσμο μάλιστα, το οποίο είναι πρόγραμμα προετοιμασίας ολοκληρωτικού πολέμου, όπως λέει ο αρμόδιος για τις Διεθνείς Σχέσεις της Ε.Ε. Αυτό συνδέεται με την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, τόσο στα κράτη – μέλη όσο και στην ίδια την Ε.Ε.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι Ένωση φτώχειας, ολοκληρωτισμού και καταπίεσης, και είναι πλέον και Ένωση του πολέμου, καθώς έχει εμπλακεί ενεργά και επικίνδυνα στον πόλεμο της Ουκρανίας και στον πόλεμο του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ, σε βάρος της Παλαιστινιακής αντίστασης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σ’ αυτό τον πόλεμο είναι ”με τα μπούνια” μέσα και η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, πρόσθεσε, αναφέροντας πως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που διαμόρφωσε τον επιθετικό δολοφονικό άξονα με το Ισραήλ, και το ΠΑΣΟΚ, και τον αναπτύσσει στο έπακρον ο Μητσοτάκης και η ΝΔ, συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Μαζί με τον κοινωνικό, ‘ψυχρό’ πόλεμο που καταστρέφει ζωές, καταστρέφει την Φύση, απειλεί τον ίδιο τον κοινωνικό άνθρωπο στον τόπο μας -είδαμε τις απώλειες που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια με τα Μνημόνια-, έχουμε κίνδυνο εμπλοκής σε θερμό πόλεμο με βάση την πολιτική που ακολουθεί τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι επίδοξοι διάδοχοί της.

Αυτός είναι ο λόγος που μιλάμε κατηγορηματικά για ανάγκη εξόδου εδώ και τώρα από την Ε.Ε. Εξόδου με χαρακτηριστικά εργατικής, διεθνιστικής πολιτικής και όχι τύπου BREXIT, αντίστασης των λαών, ανατροπής αυτής της πολιτικής, ανατροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μήνυμά μας συνεπώς είναι: Καταδίκη της Ε.Ε. της φτώχειας και του πολέμου, καταδίκη της κυβέρνησης και της πολιτικής της, καταδίκη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και του όλου κοινοβουλευτικού μπλοκ εξουσίας, χωρίς να συρόμαστε από τα λεγόμενα ”μέτωπα των δημοκρατικών δυνάμεων”, όπως κάνουν άλλες δυνάμεις.

Δίνοντας τέλος το ιδιαίτερο στίγμα της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναφέρθηκε και στο ερώτημα που πλανάται στις συζητήσεις των απλών ανθρώπων ανά την Ευρώπη, “Πού είναι η Αριστερά;”

Ο κόσμος γνώριζε την Αριστερά να πρωτοστατεί στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Τους αγώνες κατά της γερμανικής κατοχής, στους αγώνες του Δημοκρατικού Στρατού, κατά της δικτατορίας. Ό,τι κερδίσαμε σ’ αυτόν τον τόπο, το κερδίσαμε με σκληρούς αγώνες. Αγώνες που πρωτοστατούσε η Αριστερά, που ακύρωναν νόμους, που επέβαλλαν κατακτήσεις, όπως το οκτάωρο. Που επέβαλλαν δημοκρατικές κατακτήσεις, όπως της μεταπολίτευσης που λυσσομανάνε όλοι να τις καταργήσουν…

Αυτό το στίγμα της Αριστεράς λείπει, και το ρωτάει ο κόσμος με αγωνία, επισήμανε ο ομιλητής, για να προσθέσει ένα σκεπτικό που συνδέει την απουσία μιας τέτοιας ευρωπαϊκής αριστεράς με την άνοδο της ακροδεξιάς που σιγοντάρεται φυσικά και από μεγάλα καπιταλιστικά συγκροτήματα και συμφέροντα.

Στον κόσμο του κινήματος και του αγώνα που διακατέχεται από αυτά τα ερωτήματα και τις αγωνίες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέτει το ζήτημα μιας νέας απόπειρας συγκρότησης αντικαπιταλιστικής – κομμουνιστικής αριστεράς που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος των ευθυνών και της Ιστορίας της.

Μιας αριστεράς που θα απορρίψει τις αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Θα απορρίψει τους συμβιβασμούς τους απαράδεκτους του ΚΚΕ, όπως τους αποκάλυψε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Άγγελος Χάγιος συνόψισε με λίγες λέξεις το στίγμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ -Ανατρεπτική Συνεργασία.

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 7
Συμμετοχές )



9 σχόλια στο “Άγγελος Χάγιος στον ΣΚΑΪ: Τι κρύβει η “ξενέρωτη” προεκλογική διαδικασία [Ηχ]

  1. Ανώνυμος

    Σήμερα, οι Ουκρανοί παραβίασαν μία πολύ σοβαρή κόκκινη γραμμή των Ρώσων. Χτύπησαν με αμερικάνικο πύραυλο ATACM, ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην Αρμαβίρ, 250 χλμ ανατολικά του Μπέλγκοροντ.
    Το ραντάρ δεν έχει σχέση με την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία,έχει όμως σχέση με το δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης πυρηνικής απειλής. Αυτό μας φέρνει πάρα πολύ κοντά στη χρήση “τακτικών” πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. (τα τακτικά π.ο. φτάνουν μέχρι 50 κιλοτόνους τη στιγμή που η βόμβα της Χιροσίμα ήταν 15 κτ).
    Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ψυχραιμία, και μη χάφτουμε ό,τι σανό μας σερβίρουν οι τάχατες “αντιμαχόμενοι”. Επιθέσεις με ΑTACM έχουν γίνει κι άλλες πρόσφατα.
      Και μεταξύ καπιταλιστών δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, από τον καιρό που εμφανίστηκε το “Φάντασμα”, πόσο μάλλον και αφ’ ότου κατέβηκε, έστω και για λίγο, στη Γή. Υπάρχουν κίτρινες, πορτοκαλί, μπλε, ροζ κλπ. αλλά όχι κόκκινες. Διαφορές έχουν (αλλιώς δε θα ήταν καπιταλιστές…) αλλά τα μάτια τα δικά τους δε θα τα βγάλουν. Εδώ και πυρηνικές ρίξαν αναμεταξύ τους, επιδεικτικά, αλλά ….πολύ εύκολα τα βρήκαν αμέσως μετά!
      Οι Λαοί πληρώνουν την αφέλεια, την άγνοια και την διστακτικότητά τους.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ακούς τι λες; τι θες να πεις ψυχραιμία; δεν θα βγαλουν τα μάτια τα δικά τους; Τι εννοείς, δεν θα ρίξουν πυρηνικά; έχουν ξαναρίξει. Αν ρίξουν Αλεξανδούπολη η Σούδα, τι θα πάθουν τα μάτια τους;
        Θα κολώσουν οι αμερικάνοι να ρίξουν στη Μόσχα; η θα περιμένουν οι Ρώσοι να τους ρίξουν οι Αμερικάνοι;
        Είσαστε σε παρατεταμένη νιρβάνα, πολύ επικίνδυνοι τύποι.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Δεν είναι τρελλοί να ξεκινήσουν μεταξύ τους πόλεμο αλληλοκαταστροφής τους, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά τα κοινά τους συμφέροντα, που προσδιορίζουν και τα όρια των μεταξύ τους σκυλοφαγωμάτων.
          Αν ρίξουν τακτικά όπλα στη Σούδα η στο Κρασνοντάρ, τα δικά τους μάτια δε θα πάθουν τίποτε, Οι Χανιώτες και οι λοιποί λαοί, εμπλεκόμενοι και μη, θα την πληρώσουν. Και στον Β’ΠΠ ισοπεδώσαν τη Δρέσδη, τη Χιροσίμα, κλπ. αλλά ούτε οι Τύσεν-Κρουπ, ούτε οι ομόλογοί τους Αγγλοι, Αμερικανοί, Γάλλοι, Γιαπωνέζοι κλπ. πάθαν κάτι ανήκεστο. Αλλαξε η ιεραρχία, ασφαλώς, αλλά ξανά στην μάσα/εκμετάλλευση παραμείναν όλοι τους χάρη στον ταξική αλληλεγγύη τους!
          Κι επειδή είναι πεπειραμένοι, σαν απερχόμενη μεν αλλά παλαιά και προς το παρόν ακόμη κυρίαρχη τάξη, ξέρουν ότι δεν πρέπει να τραβάνε το σκοινί μέχρι ν’ αρχίσει το πόπολο από κάτω να αμφιβάλλει για την σταθερότητα της κυριαρχίας τους.
          Γι αυτό κάποια στιγμή θα τα βρούν, μαζί με τις νέες ισορροπίες τους.
          Ξυπνάτε από την μαστούρα της επιλογής αφεντικού.

        2. Ανώνυμος

          “Δεν είναι τρελλοί να ξεκινήσουν μεταξύ τους πόλεμο…”
          Ότι του λαλεί του Λωλοπαντελή!
          “…Οι ανησυχητικές πληροφορίες, πως η Γαλλία έστειλε ήδη τα πρώτα της στρατεύματα στην Ουκρανία, όπως και αυτές που αναφέρουν πως η Ρωσία θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα, υπογραμμίζουν την ανεξέλεγκτη τροπή, που λαμβάνει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία…”
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/363662/anakoinosi-gia-tis-exelixeis-ston-imperialistiko-polemo-stin-oykrania

        3. Ανώνυμος

          Το ΚΚΕ φταίει αν ξεκινήσει παγκόσμιος πόλεμος . Μαζί με την κλιματική αλλαγή. Ίσως να φταίει και ο Στάλιν. Μάλλον και ο Στάλιν θα φταίει. Ντιαντόστε

          Πολυ περισσότερο θα φταίει αν ξεκινησει περιορισμένης δράσης σε ένα με λίγες πιθανότητες σενάριο πόλεμος με mini nukes.

          Αν ζητάς ευθυνες από το ΚΚΕ φρόντισε πρωτα και εσύ να συμβάλεις με τον τρόπο σου να γίνει η Εργατική Λαϊκή Εξουσία. Εκτος αν νομίζεις πως μέσα σε παγκόσμια καπιταλιστική κρίση θα επικρατήσει το “Λετς γκιβ πις ε τσανς”

          Τιτανιε το ΚΚΕ ενημέρωνε τον λαό για τις αποστολές οπλικών συστημάτων όταν οι άλλοι σφυριζαν διάφορα.
          Όπως και για τις ασκήσεις “προσομείωσης” Ρώσικης αεροναυτικής άσκησης στην Ν.Α. Μεσόγειο Εσύ που δεν είσαι σε νιρβάνα άργησες να το μάθεις, αν το έμαθες, κοντά δύο χρόνια

          Βαρέθηκα να διαβαζω πανικόβλητα σχόλια σε στυλ γραφιάδων της “Ελευθεροτυπίας”

          Δεν έχουν σώσει τον “δικό τους κώλο” από ένα τετοιο σενάριο.
          Γιατί νομίζεις πως γίνεται η προσπάθεια για επικοισμό του Άρη; Όπως τα είπε στα ίσα ο Elon. Μόνο που θα αργήσει καμία 120αριά χρόνια μέχρι να αποκτήσει ατμόσφαιρα ο Άρης μέσω βακτηρίων

          Αν θα ριξουν ή δεν θα ρίξουν θα γίνει πρώτα από όλα μέσα σε ένα πλαίσιο. Και σε μεταξύ τους συννενόηση. Όπως έγινε με τις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ που χτυπησαν οι Ιρανοί σαν αντιποινα για την δολοφονία υψηλόβαθμου στελέχους του
          Τον λογαριασμό βέβαια τον πληρώνουν στο τέλος πάντα οι λαοί. Τα παράπονα σας στην ΠΑΣΟΚΑΡΑ από τις εποχές του Παπανδρέου που αρχικά παρετεινε τις συμφωνίες για τις βάσεις, και στον δήθεν “αριστερό” Τσίπρα που γέμισε με ακόμα περισσότερες ΝΑΤΟϊκές βάσεις την Ελλάδα

          Ξειμπνα συναιλλινα

        4. Ανώνυμος

          Προσθηκη/Διορθωση: Δεν έχουν σώσει τον “δικό τους κώλο” από ένα τετοιο σενάριο οι Καπιταλιστές
          /
          Όπου σενάριο με λίγες πιθανότητας να πραγματοποιηθεί τα mini nukes

  2. Ανώνυμος

    Ο μόνος τρόπος να μπει φρένο στους τυχοδιωκτισμούς των κεφαλαιοκρατών είναι να αρχίσουν να φοβούνται όλοι μαζί την απειλή της εργατικής τάξης σαν τέτοιας, για την συλλογική τους ύπαρξη. Οπως είχαν χεστεί στην εποχή του “Σιδηρού Παραπετάσματος” και είχαν ελαχιστοποιήσει τα ενδοϊμπεριαλιστικά τους σκυλοφαγώματα. Την Ειρήνη δεν εξασφαλίζει ο αταξικός “Φιλειρηνισμός” αλλά η αναβάθμιση της ταξικής πάλης.
    Και γράφτο καλά στο μυαλουδάκι σου “ανήσυχε”: Δε θα βγάλουν τα μάτια τους!
    Μην έχεις αυταπάτες και φρούδες ελπίδες. Τα δικά σου μάτια θέλουν να βγάλουν.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      O στρατηγός σε αποστρατεία Γιεβγκένι Μπουζίνκι: «Δεν είμαι σίγουρος για το πώς θα αντιδράσει ο πρόεδρος και η ηγεσία του στρατεύματος, αλλά είμαι βέβαιος ότι αν οι επιθέσεις με ATACMS ή [γερμανικούς πυραύλους] Taurus αποδειχτούν πολύ επιβλαβείς για την Ρωσία, τότε υποθέτω ότι θα χτυπήσουμε κατ’ ελάχιστον την βάση επιμελητείας τους στην Πολωνία στο Rzeszów. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αποφασίσουν οι ΗΠΑ τι θέλουν να κάνουν. Είτε θα πάνε στον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με αμοιβαία καταστροφή, ή θα αφήσουν τους Πολωνούς να πολεμήσουν με τη Ρωσία μόνοι»
      Δεν ξέρω τι βαθμό είχες στο στρατό (αν πήγες), αλλά νομίζω κάτι θα ξέρει παραπάνω ο στρατηγάκος…

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.