.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Φεστιβάλ ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ 2017 Αθήνα, 2-3-4 Ιούνη στη Γεωπονική

02/06/2017 - 04/06/2017

Πέρα από το πολύ πλούσιο, και τις τρεις μέρες, πολιτιστικό πρόγραμμα των Αναιρέσεων, εξαιρετικό ενδιαφέρον πα-ρουσιάζουν και οι συζητήσεις που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο χώρο της Γεωπονικής Σχολής. Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Η Οκτωβριανή Επανάσταση, 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα της μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ιστορικό πεδίο αναφοράς, πηγή έμπνευσης και γνώσης για τη συγκρότηση και ανάπτυξη ενός σύγχρονου κομμουνιστικού κινήματος. Μέρος αυτής της προσπάθειας φιλοδοξεί να αποτελέσει η εκδήλωση της Παρασκευής 2/6 με τίτλο «Η εμπειρία του Οκτώβρη οδηγός για τις νέες εφόδους στον ουρανό. Επανάσταση, Πρωτοπορία, Κομμουνισμός από την σκοπιά των σημερινών αναμετρήσεων». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι, ο Βασίλης Μηνακάκης μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ο Δημήτρης Μπελαντής, δικηγόρος και συγγραφέας και ο Περικλής Παυλίδης, καθηγητής του ΑΠΘ και συγγραφέας.

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

Μέσα σε αυτή τη συγκλονιστική εποχή το τέρας του πολέμου βρυχάται. Οι σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις, η συνέχιση των πολεμικών αναμετρήσεων στην ευρύτερη περιοχή και ο ορατός κίνδυνος κλιμάκωσης θέτει υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθεί η αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική πάλη και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την πάλη και αλληλεγγύη όλων των λαών της περιοχής ενάντια στην πολεμική απειλή, τις επεμβάσεις και τα σχέδια των αστικών τάξεων και του ιμπεριαλισμού. Το Σάββατο 3/6 διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Ο πόλεμος στη γειτονιά μας. Για μια αντιπολεμική διεθνιστική απάντηση». Στην εκδήλωση αυτή, θα «φιλοξενηθούν» δύο διεθνείς αγωνιστές, ο Λεβέντ Τουζέλ, μέλος της Κεντρικής επιτροπής του EMEP (Κόμμα Εργασίας) και πρώην βουλευτής στην Τουρκία και ο Μοχάμεντ Κατίμπ στέλεχος της Παλαιστινιακής Νεολαίας, υπεύθυνος του δικτύου υπεράσπισης για τα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων Samidoun στην Ελλάδα από το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Επιπλέον τη συζήτηση θα πλαισιώσουν ο Μιχάλης Ρίζος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος εκ μέρους της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ

«Δεν μας αξίζει το σκοτάδι που ζούμε… Είμαστε το μέλλον και δε θα υποταχθούμε. Οι πολλαπλές εκφράσεις του κινήματος της νεολαίας», τιτλοφορείται η εκδήλωση της Κυριακής 4/6. Από τη μία πλευρά οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν μια ιστορική τομή στη νέα γενιά, από την άλλη ο «ευαίσθητος παλμογράφος» των κοινωνικών διεργασιών, όπως συχνά χαρακτηρίζεται η νέα γενιά, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη. Τη συζήτηση θα πλαισιώσουν οι Κώ-στας Τριχιάς (νΚΑ), Δημήτρης Κοσκινάς (ΑΡΙΣ), Χρήστος Ξαγοράρης (ΑΡΑΝ) και Αντώνης Φάρας (Ανασύνθεση ΟΝΡΑ). Στη συζήτηση καλούνται να παρέμβουν νεολαιίστικες συλλογικότητες και πλήθος οργανώσεων της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής αριστεράς, διαμορφώνοντας ένα μικρό αλλά σημαντικό στιγμιότυπο του αναγκαίου διαλόγου που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ όλων αυτών των δυνάμεων, ούτως ώστε να ανιχνευθούν δρόμοι κοινής παρέμβασης και δράσης.

Εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις, το πολιτικό πρόγραμμα των Αναιρέσεων περιλαμβάνει θεματικά εργαστήρια (workshop) επικεντρωμένα σε επίκαιρα θέματα όπως την οργανική ένταξη των προσφύγων σε όλες τις πλευρές τις κοινωνικής, πολιτικής και κινηματικής ζωής, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και η απάντηση του μαθητικού, φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος και το έμφυλο ζήτημα.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί και εκδήλωση -που για λόγους ανωτέρας βίας αναβλήθηκε η προηγούμενη διεξαγωγή της- για τον Αθλητισμό και τους ελεύθερους χώρους όπου θα παρέμβουν αθλητές, αθλητικογράφοι και αγωνιστές των κινημάτων γειτονιάς.

Μια ακόμα πλευρά που θα απασχολήσει το φεστιβάλ είναι τα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και οι νέες δυνατότητες που κυοφορούν. Στη θεματική αυτή είναι αφιερωμένο τόσο το τεύχος του περιοδικού Αναιρέσεις γύρω από την αρθρογραφία του οποίου θα πραγματοποιηθεί κύκλος συζήτησης.

Ακόμα εξέχοντα ρόλο στο φεστιβάλ θα διαδραματίσουν τα θεματικά περίπτερα, διαμορφωμένα από ομάδες εργασίας με ποικιλία θεμάτων, όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η εργατική νεολαία, το γυναικείο ζήτημα και ειδικό αφιέρωμα για την Οκτωβριανή Επανάσταση και θα πλαισιώνεται από έκθεση Σοβιετική Αφίσας.

Επίσης στο χώρο του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν περίπτερα από διάφορες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο εργατικό κίνημα και στα κινήματα γειτονιάς, όπως εργατικές λέσχες, λαϊκές συνελεύσεις κ.α. Οι συλλογικότητες αυτές θα φιλοξενηθούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να μπορέσει όλος ο κόσμος του φεστιβάλ να αλληλεπιδράσει μαζί τους και με το έργο τους. Συνολικά, στόχος είναι τα περίπτερα του φετινού φεστιβάλ των Αναιρέσεων να αποτελέσουν πόλο έλξης, προβληματισμού και συζήτησης για όλους τους επισκέπτες του τριημέρου. Τέλος όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με χιλιάδες τίτλους πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων και θα υπάρχουν διαθέσιμα τα προηγούμενα και το νέο-τέταρτο-τεύχος του περιοδικού Τετράδια Μαρξισμού, το περιοδικό Αναιρέσεις, αλλά και ανεξάρτητες, κινηματικές εκδόσεις, fanzine κ.ο.κ

Η ημερήσια είσοδος ενίσχυσης θα είναι 5 ευρώ, ενώ θα υπάρχει και εισιτήριο για όλο το τριήμερο στα 12 ευρώ.

Λεπτομέρειες

Αρχή:
02/06/2017
Τέλος:
04/06/2017
Κατηγορία Εκδήλωση: