.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αποκωδικοποιώντας την ομιλία Κοτζιά για το Μακεδονικό στο κοινοβούλιο


Γιώργος Μιχαηλίδης

Ο πρώην ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς είπε πολλές χρήσιμες αλήθειες χθες στη Βουλή. Παρακάτω παραθέτω την κατ’ εμέ ουσία της τοποθέτησής του.

“Η Δεξιά θέλει να φοβάται ο κόσμος κι αυτή να παριστάνει τον σωτήρα”, όμως
“Η Βόρεια Μακεδονία έχει σε αμυντική ισχύ μόλις το 1,8% της Ελλάδας, το 6% του ΑΕΠ της Ελλάδας και το 1/8 του πραγματικού πληθυσμού”

Άρα, για ποιους αλυτρωτισμούς και ποιο κίνδυνο της εδαφικής μας ακεραιότητας μας μιλάτε βρε υποκριτές και λαοπλάνοι της Δεξιάς;
Και κατευθείαν, αναλύει τον πραγματικό κίνδυνο για το ελληνικό κράτος, για την ελληνική αστική τάξη και τα επιχειρηματικά συμφέροντά της.

“Ξέρετε από τι κινδυνεύει ο βορράς της Ελλάδας; Κινδυνεύει από το να μετατραπεί η FYROM-Βόρεια Μακεδονία κι η Αλβανία σε κομμάτι μιας δαγκάνας κάβουρα που θα προσπαθεί να μας περικυκλώσει από τας ανατολάς κι απ’ τον βορρά. Σας πειράζει να μην αφήσουμε να επηρεάζει η Τουρκία άλλο αυτή την περιοχή;”

Άρα, η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται να πετάξει την Τουρκία έξω απ’ τα δυτικά Βαλκάνια όπου είχε αρχίσει να διεισδύει σοβαρά. Αυτός ο ελληνικός στόχος στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι και ΝΑΤΟϊκός και ΕυρωΕνωσιακός στόχος. Όλοι οι παραπάνω φοβούνται την ενδυνάμωση μίας ανεξέλεγκτης και ανεξάρτητης Τουρκίας. Προτιμούν να δώσουν τον έλεγχο στην Ελλάδα, ως πιο πιστό και σίγουρο σύμμαχο και λιγότερο ικανό για εκπλήξεις. Άρα από πού πηγάζει η λογική που λέει ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απεργάζονται σχέδια αφανισμού της Ελλάδας;
Συνεχίζουμε με την παρουσίαση των “επιτευγμάτων” της “Αριστερής” κυβέρνησης.

“Τελειώσαμε με τον αλυτρωτισμό … [το ζήτημα της μειονότητας] τέλειωσε με τη συνταγματική αλλαγή”

Το ζήτημα όντως τελείωσε, δε λέει ψέματα. Αλλά εδώ, ο “αριστερός” Κοτζιάς μας θυμίζει γιατί το κράτος έχει συνέχεια λέγοντάς μας πώς για το ελληνικό κράτος η αναγνώριση οποιασδήποτε εθνικής μειονότητας αποτελεί αιτία πολέμου. Να ένας ακόμα εθνικός στόχος που κατοχυρώνεται επί “αριστεράς”.

Στη συνέχεια ο Κοτζιάς βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους βάση. Τους λέει: “Αφήστε τις μπούρδες ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική”

“Χάρη στον Ελευθέριο Βενιζέλο, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου πήραμε τη Μακεδονία μας, πήραμε την Καβάλα μας … Θέλει η Δεξιά να αναθεωρήσουμε τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου που μοίρασε το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας στα τρία [σημ: αφήνοντάς μας το μεγαλύτερο κομμάτι που άνηκε στη Βουλγαρία και με τους βαλκανικούς πολέμους το πήραμε];; Καλά έκανε ο Βενιζέλος ή στεκόμαστε στο στρατηγείο του βασιλέως που αρνιότανε να αποδώσει τιμές και να αποδεχθεί το μεγάλο έργο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Βουκουρέστι;”

Η ισχύς κι η πολιτική ικανότητα του Βενιζέλου, λοιπόν, μας εξασφάλισε το κομμάτι της Μακεδονίας που έχουμε. Να μια νομιμοποίηση του “εκεί ψηλά στα βόρεια σύνορά μας τρέχει ποτάμι το αίμα του εχθρού” από “Αριστερά” χείλη. Αλλά αυτή η “Αριστερά” κατάφερε να κατοχυρώσει και την ιστορική νομιμοποίηση της τρισχιλιετούς συνέχειας του ελληνικού έθνους.

Ο Ν. Κοτζιάς συνέχισε:

“Τη Μακεδονία της αρχαιότητας την πήραμε εμείς! Και στη Συμφωνία αναγνωρίζεται ότι είναι αποκλειστικά ελληνική, ότι δεν έχουν καμία σχέση σαν λαός και σαν γλώσσα με την ιστορική κληρονομιά”

Στη συνέχεια απογυμνώνει την παράταξη της ΝΔ και της Δεξιάς για την υποκρισία της αφού αυτή πρώτη αποδέχθηκε τη νομιμοποίηση της συζήτησης για σύνθετη ονομασία, την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας (1977 ΟΗΕ) και επιχειρηματολογεί και καυχιέται -ορθά- υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι “δεν αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα αλλά μακεδονική ιθαγένεια” και κατάφερε να προσθέσει τον προσδιορισμό ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ μακεδονική γλώσσα είναι σλαβικής προέλευσης (“αυτό που αλλάξαμε εμείς και δεν είχε σκεφτεί να το κάνει κανείς”). Αυτό κατά τον Κοτζιά δε δημιουργεί πρόβλημα σε εμάς, αφού κόβουμε τη σύνδεση με τη γλώσσα του Μεγαλέξανδρου, αλλά στους Βούλγαρους. Άλλες δύο διεθνιστικές νίκες της κυβέρνησης της “Αριστεράς”.

Και φτάνουμε στο ζουμί ξανά που είναι η ισχυροποίηση της ελληνικής θέσης στα Βαλκάνια ενάντια στην Τουρκία:

“Και σας θυμίζω κάτι από την ιστορία. Οι άνθρωποι αυτοί πήραν την ονομασία Σλαβομακεδόνες, Βορειομακεδόνες, Μακεδόνες και λοιπά γιατί θέλαν να διαχωρίσουν τον εαυτό τους απ’ τους Βούλγαρους κι απ’ τους Σέρβους. Δε θέλαν να διαχωριστούν από έμας … Η χώρα μας αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή κι αντί να έχουμε τις βόρειες περιοχές μας, εχθρούς μας και φίλους της Τουρκίας, θα τους έχουμε μαζί μας για να λύσουμε από κοινού όλα τα ζητήματα στην περιφέρειά μας”

Αυτή είναι η κατακλείδα του Κοτζιά. Όσοι νοιάζονται για την οικονομικά μεγάλη και ισχυρή Ελλάδα, σύμμαχο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μπορούν να στοιχηθούν μαζί του.

Αυτή είναι η πιο γνήσια έκφραση της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας σήμερα και όχι οι κραυγές της ελληνικής Δεξιάς που μπορεί μεν να είναι κοινωνικά δημοφιλέστερες αλλά δεν εκφράζουν ούτε σχέδιο, ούτε προοπτική για την αναβάθμιση του ελληνικού κράτους στην περιοχή και άρα και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Αυτό το σχέδιο έχει καταφέρει να συσπειρώσει Συνδέσμους Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, να συνδεθεί με τα ενεργειακά projects στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και να υποσχεθεί την αναβάθμιση του ελληνικού καπιταλισμού εντάσσοντάς τον ομαλά πλην οργανικά στα σχέδια της μεγαλύτερης ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της εποχής μας. Με τις Πρέσπες συντάσσεται ουσιαστικά και μεγάλο κομμάτι της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άσχετα αν δεν το ομολογούν ανοιχτά.

Κι εδώ η αριστερά κι οι δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας έχουν τρεις δρόμους.

Ο πρώτος είναι να υποθέσουν ότι το παραπάνω σχέδιο θα είναι νικηφόρο, θα φέρει καλύτερες μέρες για το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο άρα μαζί με το Κολωνάκι θα ζήσουμε κι εμείς καλύτερα. Αυτό λέει κι υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ κι οι σύμμαχοί του: θα ανοίξουν δουλειές, θα φάτε κι εσείς κάτι. Η Θεσσαλονίκη της ανεργίας θα γίνει οδικός κι ενεργειακός κόμβος των ενοποιημένων ευρωνατοϊκών Βαλκανίων.

Ο δεύτερος δρόμος για την Αριστερά είναι να αναπαράγει με διαφορετικό μίγμα τη λογική του ξεπουλήματος της πατρίδας. Να μείνει στην καταγγελία των σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και να δώσει έμφαση στον κίνδυνο από τον αλυτρωτισμό των γειτόνων.

Ο άλλος δρόμος για την αριστερά είναι να χτυπήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως τμήμα των νέων εθνικών, δηλαδή κρατικών, δηλαδή αστικών προτεραιοτήτων στο πλαίσιο των διεθνών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η έμφαση να πέσει στο πώς αυτή η προοπτική δε θα φέρει καλύτερες μέρες για την εργαζόμενη πλειοψηφία αλλά ότι μας οδηγεί σε όξυνση του ανταγωνισμού με την Τουρκία. Να μιλήσει για το τί σημαίνει πραγματική ενότητα και φιλία των λαών και πώς αυτή επιτυγχάνεται. Διά των ενεργειακών κι επιχειρηματικών projects ή διά μέσου  της κοινής πάλης για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής από κάθε πλευρά των συνόρων κι όχι στη μία πλευρά εις βάρος της άλλης; Να πει θαρρετά ότι η Ελλάδα δεν έχει την αποκλειστικότητα στη χρήση του όρου Μακεδονία, ότι πρέπει επιτέλους το ελληνικό κράτος να εντάξει στις απογραφές του ερώτημα σχετικά με την εθνική συνείδηση των πολιτών του, ότι ο γλωσσικός πλούτος μιας χώρας δεν αποτελεί κίνδυνο και ντροπή που πρέπει να ξεριζωθεί ή να κρυφτεί, ότι οι μειονότητες δεν είναι πιόνια των ιμπεριαλιστών αλλά ότι η καταπίεση των μειονοτήτων κι ο εθνικισμός οδηγούν στην εργαλειοποίησή τους.

Να επιλέξουμε τον άλλο δρόμο, τον δύσκολο αλλά τον ουσιαστικό και χρήσιμο για όλους και για όλες μας.

(από ανάρτηση στο fb)

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 90.00% ( 16
Συμμετοχές )



12 σχόλια στο “Αποκωδικοποιώντας την ομιλία Κοτζιά για το Μακεδονικό στο κοινοβούλιο

  1. Ανώνυμος

    Η συμφωνία των Πρεσπών έχει το εξής θετικό:

    Προωθεί μια οριστική λύση ταυτοτικών ζητημάτων ΚΑΙ των δύο λαών/εθνών:

    Α. Για το όνομα: Υπάρχουν τρεις (3) γεωγραφικές περιοχές με το όνομα “Μακεδονία”. Η ελληνική (νότια) Μακεδονία που αποτελεί το 51% του συνόλου της Μακεδονίας, η σλαβο/αλβανική (Βόρεια) Μακεδονία που αποτελεί το 38% του συνόλου της Μακεδονίας και η βουλγάρικη Μακεδονία (το 10%).

    Συνεπώς, η Μακεδονία ΔΕΝ είναι μόνο μία και ΔΕΝ είναι μόνο ελληνική. Ούτε είναι μόνο σλαβομακεδονική, ή βουλγάρικη. Αυτά έχουν λήξει από το 1913. Και τώρα, δέχεται ακόμα ένα χτύπημα τόσο ο ελληνικός, όσο και ο σλαβομακεδονικός εθνικισμός. Το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”, είναι το καλύτερο όνομα. Διότι και εμπεριέχει την Μακεδονία άρα χτυπιέται ο ελληνικός απατεωνίστικος εθνικισμός που δομείται πάνω σε ΨΕΜΜΑΤΑ, αλλά και εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό, άρα χτυπιέται και ο σλαβομακεδονικός εθνικισμός, που επίσης δομείται πάνω σε ψεμματα!

    Β. Για την ιστορία: Η συμφωνία ΡΗΤΩΣ θέτει ένα ΠΡΙΝ και ένα ΜΕΤΑ, και το ιστορικό όριο είναι ο 6ος αιώνας μΧ όπου και τον χώρο της Μακεδονίας τον κατοικούν σλαβικά φύλα. Η ιστορία της αρχαίας ΜΑκεδονίας σαφώς και διαχωρίζεται από τα σλαβικά φύλα. Αρα ΚΑΙ εδώ, οι εθνικιστές λένε ΨΕΜΜΑΤΑ!!!!!!

    Reply
    1. Left G700

      San Rocco, άρχισες πάλι τα παλιά;;; Πότε Βούδας, πότε Κούδας και –τώρα– ανώνυμος;;; Τι διάολο! Έχεις την πλαστοπροσωπία για χόμπι;;; Κάνε μας τη χάρη!

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ρε δεν μας παρατάς τζιτζιφιόγκο; Αν θέλω θα γράφω ανώνυμα, αν θέλω θα γράφω επώνυμα με αυτό το όνομα που γράφω. Οκ; Αϊντε πια ανερμάτιστο πραγμα.

        Reply
    2. ένας

      Και κουλούρι και τυρί, ρεφόρμες μου, ε;!
      Που μου βρήκατε και …”θετικά”(;!;!) σε μια διαταγή του Νατοϊκού ιμπεριαλισμού!
      Δεν ψοφάει το πασόκ μέσα στην ψυχούλα του νεοέλληνα!

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        “Χεράκια” είναι αυτά “ένας”, “χεράκια” που απλώνονται σιγά – σιγά για να φτιαχτεί το “αντιακροδεξιό Μέτωπο” μαζί με και με κύριο πυρήνα συσπείρωσης τον ΣΥΡΙΖΑ……
        Το θέμα είναι να ξέρει κανείς να διαβάζει τους οιωνούς……

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Α. Τόνισα πάντα ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ μου, τα θετικά σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών, που αφορούν το ταυτοτικό θέμα: Όνομα, γλώσσα, κλπ. Και τεκμηρίωσα το ΓΙΑΤΙ είναι θετικά αυτά τα σημεία στην συμφωνία των Πρεσπών.

        Β. συνεπώς, ΟΛΕΣ οι ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ απόρριψης της συμφωνίας των Πρεσπών οι οποίες γίνονται από εθνικιστική σκοπιά, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΙΣΤΙΚΕΣ και ΨΕΥΔΕΙΣ! Στερούνται, ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ιστορικού και πραγματικού επιχειρήματος!

        Η συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει αναρτημένη στο διαδίκτυο:

        https://www.imerodromos.gr/wp-content/uploads/2018/06/symfonia_skopiano.pdf

        Γ. Ο ρόλος ΝΑΤΟ/ΕΕ και ελληνικού κράτους: Το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος, έχει κάνει σαφή επιλογή εδώ και δεκαετίες: Ανήκει στο δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ, συμπλέει με τα συμφέροντα ΗΠΑ/ΕΕ και απο αυτό το ιμπεριαλιστικό μπλοκ, φιλοδοξεί να λαμβάνει υποστήριξη και ανταλλάγματα που να εξυπηρετούν και να προωθούν την δική του αυτοτελή επιθετική ατζέντα στα Βαλκάνια και τη Ν.Α Μεσόγειο.

        Η λυσσαλέα σύγκρουση του δυτικού με το ανερχόμενο ανατολικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ (Ρωσία, Κίνα, Ιράν), περιλαμβάνει ΚΑΙ τα Βαλκάνια. Η συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αφήνει θετικό αποτύπωμα στην ρύθμιση ταυτοτικών θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών (όνομα, ιστορία, κλπ), έχει αρνητικό πρόσημο, επειδή γίνεται ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να εξυπηρετηθούν τα εθνικά και τα διεθνή καπιταλιστικά συμφέροντα!

        ΑΥΤΑ τα συμφέρονται μπαίνουν μπροστά και όχι ένας ουσιαστικός μακρόχρονος διάλογος μεταξύ των 2 λαών (όπως ελπίζω/ουμε ότι θα λύνονται τα εθνικά ζητήματα στον νέο κομμουνισμό), με στόχο την οριστική ήττα των αλυτρωτικών/εθνικιστικών αφηγήσεων ένθεν/κακείθεν.

        Για αυτό και ενώ επί 25 χρόνια οι καπιταλιστικές τάξεις και κυβερνήσεις σε Ελλαδα και Βόρεια Μακεδονία έπαιζαν την εθνικιστική ΑΠΑΤΕΩΝΙΣΤΙΚΗ κασέτα του ψεύδους και του μίσους, ΞΑΦΝΙΚΑ άλλαξαν βιολί! Και πάνε με διαδικασίες fast track να κλείσουν ΚΑΙ θέματα ταυτότητας/ιστορίας τα οποία με εθνικιστικό λόγο τόσα χρόνια, τα κρατάγανε ανοιχτά.

        Reply
  2. Ανώνυμος

    Τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που επιλύει η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος και του ελληνικού και του ΒορειοΜακεδονικού λαού! Οιι εθνικιστές και εκεί καΙ εδώ, ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ! ΔΕΝ έχουν κανένα σοβαρό στοιχείο, αλλά σπεκουλάρουν πάνω στην άγνοια του κόσμου εκεί και εδώ. Για αυτό και οι έλληνες και οι βορειομακεδόνες εθνικιστές, ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΣΑΞΕΙ. Αυτό είναι το ΚΟΙΝΟ τους στοιχείο: Το ψέμα, η σκόπιμη άγνοια και η εξυπηρέτηση των καπιταλισμών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΆ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ υπέρ οι εθνικιστές!

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ: Αυτοί, θέλουν να πάρουν τα Βαλκάνια οριστικά στο δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Οι Ρώσοι θέλουν να πάρουν τα Βαλκάνια στο ανατολικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Θα έχουμε άσχημες εξελίξεις λυσσαλέων ανταγωνισμών όσο περνούν τα χρόνια. Επίσης το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος, διαμορφώνει επιθετική ατζέντα στην περιοχή: ΑΟΖ, εξορύξεις, επενδύσεις σε Βόρεια Μακεδονία, λυκοσυμμαχίες για να τα πετύχει κλπ.

    Αλλο πράγμα αυτό και άλλο πράγμα το ότι καλώς προσπαθούν να ρυθμιστούν διακρατικά, ορισμένα ταυτοτικά πολιτισμικά/εθνικά θέματα όπως το όνομα, κλπ.

    Reply
  4. θεοδωρος Σαμιωτακης

    Η συμφωνία των πρεσπων δεν είναι συμφωνια μεταξυ ελευθερων λαων ή εστω κυριαρχων κρατων αλλα ενα νταραβερι ιμπεριαλιστων με υπογραφη καποιων εξαγορασμενων ιθαγενων “ηγετων”.Θα παραξει λοιπον οτι παραγει παντα η επεμβαση των ιμπεριαλιστων στα βαλκανια:εθνικισμους ,μιση κ συγκρουσεις.
    Το θεμα λοιπον δεν το λυνει αλλα το πανηγυρι τωρα αρχιζει ακριβως οπως στο παρελθον(κυπρος συμφωνιες ζυριχης Λονδινου πχ).
    Απο τα λίγα που σκεφτομαι ειναι οτι στην γειτονα χωρα το εδαφος που κερδισαντα αλβανικα κομματα ως αντιδωρο για την στηριξη ζαεφ θα τους ανοιξει την ορεξη για μελλοντικη κοσσοβοποιηση αφου εχουν κ τους δημογραφικους δεικτες.Στην δε Ελλαδα αφηνω τον τροπο που ψηφιστηκε η συμφωνια(θα το βρουμε ολοι μπροστα μας) και παω στην αναγνωριση μακεδονικης μειονοτητας(που θα φερει ενταση κ πυροδοτηση εκατερωθεν εθνικισμων) και στην διδασκαλια της γλωσσας του γειτονικου κρατους εντος Ελλαδας που θα προηγηθει κατα την γνωμη μου.Επιπλεον η συμφωνια αυτη παραγει εσωτερικο δικαιο που δεν ξερουμε μεχρι που φτανει(σχολικα βιβλια , μουσεια ,ονομασιες εμπορικες και μη) που κ αυτα θα πυροδοτησουν αρρωστο κλιμα σε μια κοινωνια που δεχεται αγρια νεοφιλελευθερη επιθεση και με αυτο θα επρεπε να ασχολειται..

    Reply
    1. Κώστας

      Θοδωρή λες ότι θα αναγνωριστεί μακεδονική μειονότητα, ζωγραφίζοντας το ως αρνητικό.

      Τι εννοείς ?

      Πως δεν υπάρχει ? Πως δεν είναι μακεδονική ? Μα ότι και να είναι, είτε λέγεται μακεδονική, είτε λέγεται σλαβομακεδονική, είτε λέγεται βορειομακεδονική, είτε πγδιμίτικη, είτε σκοπιανική, θα είναι μια μειονότητα που θα έχει σχέση με το γειτονικό κράτος. Αν δεν υπάρχει δεν υπάρχει και τρόπος να αποτελέσει κίνδυνο. Αν υπάρχει δεν πρέπει να αναγνωριστεί ? Η μη αναγνώριση της εθνικής φύσης της τουρκικής μειονότητας (όσοι ανήκουν σε αυτήν γιατί υπάρχουν πολλαπλές καταπιέσεις στην Θράκη) στάθηκε ανασχετικός παράγοντας της εθνικιστικής τούρκικης διείσδυσης ή την βοήθησε ? Τι πάει να πει δηλ ότι θα διδαχτούν την γλώσσα τους, γιατί να μην την διδαχτούν ? Γιατί να σβηστεί κομμάτι της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού ? Να πάψει να διδάσκεται η τούρκικη στην Θράκη ? Η ελληνική στην Κωνσταντινούπολη και στην Νότια Αλβανία ? Και ως πότε αυτή η υποκρισία στην Θράκη, γιατί διδάσκεται η τούρκικη αν δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα ?

      Εσύ ας πούμε Θοδωρή προτείνεις την άρση αναγνώρισης της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Νότια Αλβανία ? Είναι η αναγνώριση της που δημιουργεί τα εθνικιστικά μίση ? Μήπως αν ήταν κρυφή και τα όποια σχέδια τύπου ΜΑΒΗ και η όποια καταπίεση από το αλβανικό κράτος θα ήταν χειρότερα ?

      Επίσης λες για το αλβανικό στοιχείο. Η διείσδυση του ιμπεριαλισμού σε αυτό είναι δυστυχώς διαχρονική. Δεν υπάρχει απόδειξη για αυτό που λες ότι ειδικά τα ανταλλάγματα της τελευταίας στιγμής, που δεν τα γνωρίζω καν, για να πάρει 81 ο Ζάεφ,ειδικά αυτά θα ανοίξουν την όρεξη και τα πατήματα του ιμπεριαλισμού. Και μια διάλυση της γειτονικής χώρας επίσης θα έδινε περιθώρια προσέγγισης σε Τέτοβο-Κόσσοβο στον ιμπεριαλισμό.

      Οτι γενικά η συμφωνία είναι ιμπεριαλιστική και δεν προωθεί την ειρήνη δεν σημαίνει πως πρέπει να αναμασάμε δημοσιογραφικές και εθνικιστικές γενικότητες και κλισέ. Είναι ένα συχνό λάθος στην αριστερά να θεωρεί πως ο ιμπεριαλισμός δουλεύει με τον κοσμοπολιτισμό μόνο. Δεν ισχύει. Δουλεύει εξίσου με τον εθνικισμό και αυτό το κάνει πάντα ταυτόχρονα. Επίσης πάντα ταυτόχρονα δουλεύει σε μια διαμάχη 2 πλευρών και με τους 2 εθνικισμούς και κοσμοπολιτισμούς. Με στρατηγικές συμμαχίες θα έλεγε κάποιος και τακτικές συμμαχίας, μικρότερης σημασίας δηλ. Σωστό είναι αυτό αλλά πάλι οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα από αυτά της Ελλάδας θύμα. Η Ελλάδα είναι ο βασικός ιμπεριαλιστικός κρίκος στα Βαλκάνια και όχι η ΒΜ ή η Αλβανία. ¨Ομοια η Τουρκία είναι στρατηγικότερος εταίρος του ιμπεριαλισμού απ ότι η Ελλαδα παρόλες τις παροδικές αντιθέσεις..

      Θα πάει πίσω η αντίσταση στην νεοφιλελευθερη επίθεση αν αναγνωριστεί μειονότητα ? Μα πόση είναι πια ρε Θοδωρή για να κρίνεται από εκεί όλη η πορεία του κινήματος και της χώρας ? Εκατομμύρια άνθρωποι ? Και λες να μην αναγνωριστεί αν και είναι εκατομμύρια άνθρωποι ?

      Ελπίζω βλέπεις τον παραλογισμό σε όλα αυτά που προέρχεται από έναν φόβο που έχεις. Να παραδεχτείς πως σε περίπτωση αντιιμπεριαλιστικής διπλωματίας των λαών μεταξύ των 2 χωρών κάποια στοιχεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, που τα αναδεικνύει ο San Rocco και καλά κάνει, θα τα κρατάγαμε. Το ότι η ΣτΠ τα βάζει τελικά σε φιλοιμπεριαλιστικό κοσμοπολίτικο πλαίσιο δεν σημαίνει πως εμείς θα τα απαντάμε εθνικιστικά. Εντελώς όμοια το ότι ο εδώ εθνικισμός θα πει πως πχ δεν πρέπει να γίνει αλλαγή συνόρων (αν και φαντασιώνεται υπέρ της Ελλάδας) εμείς θα πούμε το αντίθετο. Θα ήταν και αυτό κομμάτι μιας διεθνιστικής αντιιιμπεριαλιστικής επίλυσης και ας το λέει ο εθνικισμός.

      Κώστας

      Reply
      1. θεοδωρος Σαμιωτακης

        Κώστα δεν είναι παραλογα όσα λες.Απαντω οχι για να σε πείσω αλλά για να διασαφηνισω.
        Αν υπηρχε αναγνωρισμενη μακεδονικη μειονοτητα θα με άφηνε αδιάφορο ουτε εθνικη καταστροφη ουτε κατι προοδευτικο θα το θεωρουσα.Όμως αν τωρα αρχισει ιστορια αναγνωρισης τετοιας μειονοτητας θα πρεπει να αναγνωριστει κ απο την ελληνικη κυβερνηση.Ποια κυβερνηση θα το κανει κ τι θα πρεπει να εχει συμβει για να το δεχτει; Η ρημαγμενη κοινωνια θα το δεχτει ως προοδευτικο ή ως αλλη μια ταπεινωση της(δες κ αντιδρασεις για πρεσπες);
        οι μειονοτητες λοιπον αναγνωριζονται επισημα με διμερης διακρατικες συμφωνιες οπως πχ οι βορειοηπειρωτες που σημειοτεον σε λιγο θα παψουν να υπαρχουν λογω διωγμών .
        Οσο για τα ανταλλαγματα Ζαεφ στους αλβανους δεν εχω μυστικες πληροφοριες.Βλεπω πως τους προσεγγιζει κ μαθηματικα να το παρεις το ενα μπλοκ ειναι το βμρο(εθνικιστες) κ απο την αλλη ο κοσμοπολιτης ζαεφ με τα αλβανικα κομματα που συνεχως λογω δημογραφικου θα ανεβαζουν δυναμη άρα καταλαβαίνεις..
        Οσο για την μακεδονικη(με η χωρις εισαγωγικα) γλωσσα ή διαλεκτο ας φτιαξουν ενα δυο εκατο στεκια στη β Ελλαδαν α την διδασκουνΥπενθυμιζω οτι στην Αθηνα σε διαφορα μερη με ιδιωτοκη πρωτοβουλια διδασκονται ελελυθερα καμμια σαρανταριά γλωσσες διαφορων .Γιατι να πληρωνει η χρεωκοπημενη χωρα καποιους για την διδασκουν κανοντας κ ψιλοεθνικιστικη προπαγανδα.Αυτα λοιπον .

        Reply
  5. μαλι μαδι

    Η αντικαπιταλιστική κομμουνιστική αριστερά έχει τοποθετηθεί καθαρά και από την αρχή για τη “Συμφωνία των Πρεσπών”, χαρακτηρίζοντάς την αντιδραστικήμ αρνητική για τους λαούς και το λαίκό κίνημα στις 2 χώρες.
    Ενδιεκτικά παρακάτω στο link η ανακοίνωση του Γραφείου της ΠΕ του ΝΑΡ, αντίστοιχη ανακοίνωση έβγαλε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις.
    Η θέση για τη συμφωνία εδώ: http://www.narnet.gr/articles/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1%CF%81-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%E2%80%93-%CE%B6%CE%AC%CE%B5%CF%86

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.