.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ώρα για ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά


Γράφει ο Νίκος Κρασάκης

Καθώς οι διεργασίες γύρω από το ζήτημα των εκλογών φτάνουν σε ένα αποφασιστικό σημείο, αποκρυσταλλώνονται σε σημαντικό βαθμό οι τάσεις και οι επιλογές των κομμάτων και των ρευμάτων στον χώρο της «εκτός των τειχών αριστεράς».

Έτσι η ΛΑΕ στη χθεσινή (19/2) της συνεδρίαση επικύρωσε την εκλογική κάθοδο με τα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25. Η επιλογή αυτή που προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, τόσο πολιτικά (βλέπε απόφαση της Συνδιάσκεψής της τον Οκτώβρη), όσο και με συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις, χθες ολοκληρώθηκε και τυπικά. Μαζί της ολοκληρώνεται το «διπλό παιγνίδι» της διαπραγμάτευσης, με δύο χώρους, με δύο προγράμματα, με δύο διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η ΛΑΕ δεν επέλεξε την πολιτική και εκλογική συμμαχία με το ΜέΡΑ25 επειδή κάποιος της «έκλεισε την πόρτα» όπως προβάλλεται σε ένα αστείο φύλο συκής από διάφορα στελέχη της. Την επέλεξε γιατί στρατηγική του χώρου αυτού είναι το «αντινεοφιλελεύθερο» μέτωπο, στην βάση ενός προγράμματος «άμυνας» απέναντι στην «ακραία», νεοφιλελεύθερη διαχείριση του καπιταλισμού, με άρνηση των πολιτικών στόχων ρήξης με τις επιλογές της αστικής τάξης ως μη επίκαιρους, συμβολή σε μια «μεγάλη» ρεφορμιστική/διαχειριστική αριστερά τύπου Μελανσόν και αυτονόμηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης που γίνεται έτσι αυτοσκοπός.
Αυτή η στρατηγική ήταν που άνοιξε τον δρόμο για την συμμαχία με την αντινεοφιλελεύθερη, ευρωπαϊκή, σοσιαλδημοκρατία της «ρεαλιστικής ανυπακοής» του ΜΕΡΑ25.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμώντας ακριβώς το βάθος και τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της πορείας, εκτίμησε ότι η πρόταση συσπείρωσης πάνω στις βασικές θέσεις του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και η πλατιά ενότητα ριζοσπαστικών, αντικαπιταλιστικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι ασύμβατες με το αντινεοφιλελεύθερο πρόγραμμα «άμεσων στόχων» και την συμμαχία με την ρεφορμιστική αριστερά της ΛΑΕ.

Η εκτίμηση αυτή δικαιώθηκε.

Η προσπάθεια συμμαχίας «όλων», «χωρίς αποκλεισμούς», αν και μιλούσε στο όνομα της ευρύτερης συσπείρωσης δυνάμεων δεν μπορούσε να πετύχει, όχι γιατί κάποιοι την «υπονόμευσαν», αλλά γιατί επεδίωξε να «συγκεράσει» δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές γραμμές. Η μία από αυτές, φτάνοντας στην λογική της ολοκλήρωση, κατέληξε στην συμμαχία με το ΜέΡΑ25, παρά το γεγονός ότι όλες οι δυνάμεις που συνομιλούσαν μαζί της είχαν δηλώσει την διαφωνία τους!

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Συνδιάσκεψή της κατέληξε σε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση αρχών, με συγκεκριμένο περιεχόμενο, κριτήρια και εύρος δυνάμεων στις οποίες απευθύνεται. Απευθύνεται στην βάση των πολιτικών στόχων πάλης του αντικαπιταλιστικού προγράμματος που σηματοδοτούν μια πορεία ρήξης με τις κεντρικές επιλογές των κυρίαρχων τάξεων, στις δυνάμεις εκείνες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που έχουμε κοινή δράση, συμφωνούν στις θέσεις αυτές και απορρίπτουν την πολιτική και εκλογική συνεργασία με την ρεφορμιστική αριστερά και συγκεκριμένα σήμερα με το ΜΕΡΑ25. Οι δυνάμεις αυτές είναι η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ, η ΑΡΑΝ, το «Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο», η ΔΕΑ, το Κόκκινο Νήμα και το ΕΕΚ. Είναι αυτονόητο πως η πρόταση αυτή απευθύνεται και σε κάθε άλλο μικρό ή μεγάλο ρεύμα, αγωνιστή που θέλει να συμπορευτεί. Απευθύνεται ιδιαίτερα στον κόσμο της ΛΑΕ που δεν θέλει να ακολουθήσει την πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης της αριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης και για την προώθησή της η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δημοσίευσε «Ανοικτή επιστολή» προς τις δυνάμεις της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής αριστεράς με την οποία κάλεσε σε συναντήσεις τις παραπάνω δυνάμεις. Έτσι αντιπροσωπείες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συναντήθηκαν έως τώρα με την ΔΕΑ (την Τρίτη 14/02) και με τις δυνάμεις ΑΡΑΝ, Κ ΣΧΕΔΙΟ και ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ την Παρασκευή 17/02.

Την ίδια μέρα η «Ενωτική Κίνηση της ριζοσπαστικής κι αντικαπιταλιστικής αριστεράς» με ανακοίνωσή της δήλωνε με αφορμή την οριστικοποίηση της εκλογικής συμμαχίας ΛΑΕ-ΜέΡΑ25 ότι

«…διαχωριζόμαστε από την επιλογή της ηγεσίας της ΛΑΕ να προχωρήσει σε επαφές για μια εκλογική συμφωνία με το ΜέΡΑ25, αποχωρώντας στην πράξη από την Πρωτοβουλία για Ενωτική Κίνηση της Ριζοσπαστικής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς»

εκτιμώντας παράλληλα

«ότι οι φετινές εκλογές, με δεδομένο το δύσκολο και πολωμένο κλίμα στο οποίο διεξάγονται, παρουσιάζουν μια ευκαιρία για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς να συγκλίνουν στη βάση ενός εκλογικού προγράμματος και να βάλουν τις βάσεις για έναν πιο αναβαθμισμένο πολιτικό διάλογο που θα θελήσει την επόμενη μέρα να αναμετρηθεί άμεσα με τα κομβικά πολιτικά και στρατηγικά ερωτήματα της εποχής μας.»

Παράλληλα η θέση αυτή συνοδεύεται από επίθεση στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την έως τώρα στάση της καλώντας της «να ανταποκριθεί με τη συμμετοχή/συμπόρευσή της στην Ενωτική Κίνηση, εγκαταλείποντας έναν αδιέξοδο σεχταριστικό δρόμο που οδηγεί σε περιχαράκωση» καθώς και ότι η «μη συμμετοχή από τις συζητήσεις (σημ. της «Πρωτοβουλίας») όχι μόνο δεν ήταν προωθητική, αλλά αντίθετα κινείται σε μια λογική περαιτέρω εδραίωσης του κατακερματισμού και κατασκευής των όποιων διαφωνιών ως ανυπέρβλητων».

Όμως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ακολουθεί κανένα αδιέξοδο σεχταριστικό δρόμο. Αντίθετα, ήταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έκανε την σωστή εκτίμηση για τις δυνάμεις που συμμετείχαν στην «Πρωτοβουλία». Δεν «κατασκεύασε» καμία διαφωνία, απλά ανέδειξε τις ριζικά διαφορετικές γραμμές που υπήρχαν στο εσωτερικό της προειδοποιώντας ότι η λογική του «οπωσδήποτε όλοι μαζί» θα οδηγήσει είτε σε ένα αδιάφορο μέσο όρο είτε στην πλήρη αποτυχία, την ώρα που αρκετές δυνάμεις επέμειναν ότι «ήδη υπάρχει συμφωνία», που -δήθεν-μόνο ο «σεχταρισμός» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εμποδίζει την εκδήλωσή της.

Έπρεπε λοιπόν να έρθει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την Συνδιάσκεψή της να πάρει μια καθαρή απόφαση που έκλεινε τον δρόμο στους χειρισμούς των ηγεσιών ΜΕΡΑ25 και ΛΑΕ και άνοιγε τον δρόμο για την αναγκαία και δυνατή ενότητα της «ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς».

Για τον λόγο αυτό η δημόσια αυτή κριτική είναι ριζικά λαθεμένη ενώ την ίδια στιγμή απουσιάζει μια στοιχειώδης αυτοκριτική για τις λαθεμένες θέσεις της «Ενωτικής Κίνησης» που οδηγούσαν σε εξάρτηση ή ακόμα και απόρριψη της συνεργασίας αντικαπιταλιστικών δυνάμεων αν δεν είναι «χωρίς αποκλεισμούς», δηλαδή από την (αδύνατη τελικά) συνεργασία με τη ΛΑΕ, που έκανε ταυτόχρονα διαπραγματεύσεις προσχώρησης στο ψηφοδέλτιο του ΜΕΡΑ25 αλλά και για τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε «αναμένοντας» την οριστική κατάληξη.

H ΑΝΤΑΡΣΥΑ επομένως δεν έχει να κάνει καμία «αλλαγή κατεύθυνσης». Αντίθετα επιμένει με συντροφικό τρόπο και υπομονή στην σωστή κατεύθυνση της αναγκαίας πλατιάς αντικαπιταλιστικής ενότητας, της ενότητας της «ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής, αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς» πάνω στο αναγκαίο πρόγραμμα.

Οι μέχρι τώρα συζητήσεις τόσο με τους σ. της ΔΕΑ, όσο και με τους σ. των ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ, Κ-ΣΧΕΔΙΟ, ΑΡΑΝ, ανέδειξαν σημαντικά προβλήματα και αποστάσεις σε σχέση με την επιλογή της συμμετοχής ή όχι στις επερχόμενες εκλογές, το πρόγραμμα, τις συμμαχίες, και το κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυνάμεις αυτές.

Παρόλα αυτά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο μικρό διάστημα που απομένει, καθώς μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία των εκλογών, θα παλέψει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για την επίτευξη αυτής της πολιτικής και εκλογικής συμφωνίας, που σίγουρα θα αποτελέσει ένα σοβαρό βήμα στην συσπείρωση δυνάμεων για την εκλογική μάχη και για μετά.

Παράλληλα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργανώνει ήδη πλατιά απεύθυνση στον λαό με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμά της, με εκδηλώσεις και άλλες πρωτοβουλίες καλώντας σε συμμετοχή κάθε δύναμη ή αγωνιστή που θέλει να συμβάλει και αφήνοντας ανοιχτή την πρόσκλησή της για μια επιλογή που πρέπει να γίνει από κάθε δύναμη που παλεύει για την αριστερά της ανατροπής που απαιτεί η εποχή μας.

Ο Νίκος Κρασάκης είναι μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 81.88% ( 16
Συμμετοχές )



16 σχόλια στο “Ώρα για ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά

  1. Κώστας

    Τουλάχιστον βγαίνουν από τον χώρο του ΝΑΡ κείμενα τέτοιας αλαζονείας, καφρίλας, χουλιγκανισμού και ταλιμπανισμού που σιγουρεύεται το εξής.

    Οι εναπομείνασες δυνάμεις της Ενωτικής Κίνησης ή δεν θα συνεργαστούν με το ΝΑΡ ή θα το κάνουν εξευτελιζόμενες

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δεν πας καλά Κώστα. Στάζεις χολή, μίσος, αλαζονεία και εμπαθεια… Πάντα κσι σε όλα. Σε θυμάμαι από παλιά ως σχολιαστή..

      Και δεν τεκμηριωνεις ποτέ κ τίποτα από όσα μισαλλοδοξα γράφεις. Ποτέ. Ούτε κ τώρα φυσικά.

      Μία χαρά είναι το κείμενο. Μάλλον στο μυαλό σου βουτηξες κ ανακάλυψες χουλιγκανισμο αλαζονεία και μίσος…

      Reply
    2. Κώστας

      Τα άρθρα δεν είναι ημιπροφορικός λόγος των σχολίων, προφανώς είναι ευγενέστερα.

      Επειδή λοιπόν δεν έχεις διαβάσει άρθρο μου η σύγκριση είναι άτοπη. Τα σχόλια μου λοιπόν, νομίζω, είναι τσιμπημένα λίγο ως ημιπροφορικά. Ως άρθρα θα ήταν αισχρά, δεν το συζητάω

      Εγώ νομίζω πως το “δικαιωθήκαμε, κατεβάστε τα αυτιά και ελάτε”, που αυτό λέει το άρθρο, δεν είναι ευγενικό και συντροφικό ως πολιτική γραμμή. Ως διατυπώσεις καλά το έχει γράψει ο σύντροφος.

      Ως πολιτική γραμμή ομως είναι προσβλητικό και διαλυτικό. Θέλει να “κλειδώσει” πως οι εγκαλούμενοι ή δεν θα έρθουν ή θα έρθουν με τα αυτιά κατεβασμένα

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Άκου Κώστα, το ύφος των σχολίων αποδεικνύει πραγματικά την βαθύτερη ποιότητα αυτού που τα γράφει. Όχι τα επώνυμα άρθρα του. Διότι όταν κάποιος γράφει επώνυμα, τοτε ενδεχομένως να έχει μια τεχνητή συστολή, ακριβώς επειδή γράφει επωνυμα και μπορεί να φάει κραξιμο επωνυμα για το ποιον του. Ενώ, όταν γράφει ανώνυμα, στα παλιά του τα παπούτσια. Δεν ισχύει βέβαια πάντα αυτό, έχω συναντήσει αρκετούς πχ στο φ/β, που γράφουν επωνυμα με τον ίδιο ακριβώς χυδαίο τρόπο και στυλ που εσύ γράφεις ανώνυμα.

        Reply
      2. Λαουτάρο

        Για γράψε μας εσύ πως θα ήθελες να είναι η διατύπωση για να μην είναι όπως λες προσβλητική και διαλυτική.
        Κανείς δεν λέει “δικαιωθήκαμε, κατεβάστε τα αυτιά και ελάτε”. Τι είναι αυτά τα προβοκατόρικα που γράφεις παραπάνω (αλαζονεία, καφρίλα, χουλιγκανισμός και ταλιμπανισμός). Ελεος…..
        Εχουμε πλήρη συναίσθηση των συσχετισμών, των δυσκολιών και της κατάστασης. Δεν θέλουμε κανένα συντροφο με αυτιά κατεβασμένα

        Reply
      3. Κώστας

        Λαουτάρο στο δευτερο σχολιο το προσδιορισα πως η γλώσσα δεν έχει πρόβλημα, η γραμμή έχει.

        Και σας ρωτάω εσάς που λέτε πως θέλετε να κατέβετε με το Στούντιο. Τι θα λέει το κατέβασμα για την ΛΑΕ ? Σε ποια προοπτική της Αριστεράς θα εγγράφεται ? Θα λεει πως δεν γινόταν να είναι στο κατέβασμα εξ ορισμού και καλώς, ως φυσική εξέλιξη, πήγε με το ΜΕΡΑ 25 ? Πως η ριζοσπαστική αριστερά είναι … σοσιαλδημοκρατική κωδικοποίηση ? Πως καλώς πήγε με το ΜΕΡΑ 25 ? Ή πως έπρεπε να κατέβει όλη η ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική αριστερά ? Και πως η ριζοσπαστική αριστερά είναι θεμιτή κωδικοποίηση ενός τμήματος της αντισυστημικής αριστεράς που δεν θέλει να εγγραφεί ενός στενά εννοούμενου λενινιστικού ορίζοντα ?

        Το άρθρο είναι ξεκάθαρο, λέει το πρώτο και καλει στο πρώτο σκεπτικό και καλεί για αυιοθέτηση του, αυτοκριτική και τα ρέστα. Γνώμη μου, βασικά όχι γνώμη μου, αλήθεια αντικειμενική είναι πως αυτό είναι ακριβώς η μέθοδος με την οποία καλέι το ΚΚΕ. Ελάτε ως άτομα. Αυτό όμως είναι διαλυτικό εξ ορισμού διότι δεν καλείτε χώρους, καλείτε άτομα. Ε τώρα αν εγώ το λέω “με τα αυτιά κατεβασμένα” δεν μου φαίνεται έγκλημα

        Επίσης θεωρώ πως τα 2 σκεπτικά είναι ασύμβατα. Δηλ πως θα γίνει μια σύνθεση ανάμεσα στο “έπρεπε να γίνει ενότητα μόνο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς” με το “έπρεπε να γίνει ενότητα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς”. Πως να συνθέσεις το “η ΛΑΕ έκανε το αυτονόητο γι αυτήν” με το “η ΛΑΕ έκανε λάθος” ? Πως να συνθέσεις το οτι σε λίγους μήνες θα επιδιωχτούν κατεβάσματα στις τοπικές, στην βάση της δημοκρατίας των σχημάτων αλλά κακα τα ψέμματα στις Περιφέρειες θα γίνουν και πιο κεντρικοπολιτικές κινήσεις, όχι μόνο με την ΛΑΕ αλλά και με το ΜΕΡΑ 25, όπως ήταν μέχρι πρότινος η γραμμή των ΑΡΑΝ/Κ Σχέδιο και Αναμέτρηση με την γραμμή του ΝΑΡ που είναι πουθενά με την ΛΑΕ ? Δεν συντίθενται, είναι σαφές πως η μια πλευρά πρέπει να αυτοακυρωθεί. Και εγώ προτείνω να μην ακυρωθεί καμία από τις δυο γιατί έτσι καταλαβαίνω την συντροφικότητα δεκαετιών και όχι στο να μην πω “με τα αυτιά κατεβασμένα” την αυτοακύρωση

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ναι, θα λέει τι η ΛΑΕ θέλει ένα μέτωπο επανάληψης του περιεχομένου ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ειναι η αλήθεια.

          Τώρα για τις κινήσεις σε περιφέρειες, δήμους και χώρους δουλειάς, σαφώς και μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και δυνάμεις της ΛΑΕ ή ακόμα και του ΜΕΡΑ25, αρκει: α. Να υφίσταται διαδικασίες βάσης και όχι κοπτοραπτικες μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και β. Ένα περιεχόμενο που θα απορρίπτει την πολιτική και τη νοοτροπία του εργοδοτικου/κυβερνητικού και κομματικοκεντρικού συνδικαλισμού και την πολιτικη/νοοτροπία της αποδοχής των αντεργατικων, αντί λαϊκών και επιχειρηματικών/εμπορευματικων μέτρων στο όνομα της επιδίωξης “φιλολαϊκής διαχείρισης ενός Δήμου”.

        2. Κώστας

          Είναι γνωστό ότι είσαι πολιτικά αγράμματος. Γι αυτό δεν ξέρεις να συγκρίνεις πολιτικά προγράμματα και σχέδια ανάλογα με τον συσχετισμό δύναμης, την συγκυρία, τις κοινωνικές δυνάμεις αναφοράς τους κλπ

          Βέβαια ζητάω πολλά, ούτε σαν σκέτα ξερά κείμενα τα καταλαβαινεις

          Επίσης αυτό που λες δεν είναι η θέση του ΝΑΡ για τις τοπικές που είναι απλή: κομματικα ψηφοδέλτια του ΝΑΡ

          Κωστας

        3. Ανώνυμος

          Αγαπητέ Κώστα επέτρεψε μου να γνωρίζω πολύ καλύτερα από εσένα, ποια είναι η θέση του ΝΑΡ για τις τοπικές δημοτικές κινήσεις και για τα σωματεία ε;

          Είχαμε άλλωστε πριν λίγες μέρες και τις εκλογές στο ΕΚΑ ε; Που συνεργάστηκα η ατε ΕΚΑ και η μάχη έτσι; Άλλο πράγμα κωστικα μου η εφ όλης της ύλης κεντρική ποκξτιξη/εκλογική συνεργασία, άλλο πράγμα οι τοπικές ή σωματείακες συνεργασίες. Και περιέγραψα πως η μετωπική συνεργασία σε τοπικό και συνδικαλιστικό επίπεδο μπορεί να εμπεριέχει ακόμα και κάποιους από το μέρα 25, αρκεί να εξασφάλιζεται, η οργανωτική διαδικασία βάσης μακριά από κομπρεμι πολιτικών δυνάμεων και ένα περιεχόμενο αντιδιαχειριστικο όσον αφορά τις γειτονιές, και απορριψης πολιτικών και πρακτικών που ορίζουν την εργοδοτικη, κυβερνητική κ κομματικοκεντρικη αντίληψη για τον συνδικαλισμό.

        4. Κώστας

          Ε καλά, συνεργασίες σε Συνέδρια και σε οργανα που εκλέγουν το πιο πάνω όργανο, όπως κάναμε στην ΑΔΕΔΥ.

          Δεν είναι καμια κοινή δράση με βάθος. Βασικά είναι μιζέρια να το διαφημίζεις, πως συνεννοούνται οι συνδικαλιστές στον Γ βαθμό ξέρω γω για τις εκλογές προς τον Δ. Καλά κάνουν αλλά είναι το ελάχιστο

          Το κρατάω αυτό που λες για τα τοπικά, δεν το πιστεύω βέβαια γιατί δεν κάνετε αυτά και είσαι και είστε εντελώς αναξιόπιστοι και θα φανεί σε λίγους μήνες. Ήδη φαίνεται δηλ με τις πρόωρες ανακοινώσεις για τις τοπικές εκλογές. Πάντως εδώ ήμασταν το 19 που φτιάχτηκε η Πόλη Ανάποδα με όλα τα χαρακτηριστικά που λες, την σαμποτάρατε για κεντρικοπολιτικούς λόγους και τελευταία στιγμή προσκολληθήκατε ως συνεργασία σχημάτων. Επισης φτιάχτηκε η Ανυπότακτη Αθήνα με όλα τα χαρακτηριστικά που λες, με διάσπαση ως και της ΛΑΕ, ως και του Αριστερού Ρεύματος, για να είναι σχήμα ζωντανό και δημοκρατικό και όχι αποτέλεσμα πολιτικών κομπρεμί. Και ο καημος σας ήταν το ΝΑΡvsSEK αντί να δούμε όλοι μαζί μια μαχόμενη συλλογικότητα κατοίκων.

          Κώστας

        5. Ανώνυμος

          Κώστα επειδή δεν κατέεις πράμα που λένε κ στην Κρήτη, η συγκρότηση της τοπικής δημοτικής κίνησης “Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αθήνα“, μάλλον απέδειξε ότι έχει συνελευσιακη συγκρότηση και διαδικασίες βάσης, όπως και ένα περιεχόμενο λαϊκό αντιδιαχειριστικο. Για αυτό κ συσπειρώνει κόσμο οργανωμένο κ ανένταχτο, πέραν του ΝΑΡ και του εεκ.

          Ας καταθέσουν αυτοί που συμμετέχουν στην Ανυπότακτη Αθήνα ή στην ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, αν έχουν ή δεν έχουν και αυτές με την σειρά τους, οργανωτικές διαδικασίες βάσης και αντιδιαχειριστικο πολιτικό περιεχόμενο. Ας γράψουν δηλαδή την δική τους εμπειρία.

        6. Κώστας

          Για Θεσσαλονίκη δεν μου απάντησες, ομως. Εκεί που άρχιζε κάτι από το μηδέν. Διότι η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή ήταν από το 2014 και η φυσιογνωμία της είχε σφραγιστεί απο αυτό που έλεγε το ΝΑΡ, ανοιχτά και επίσημα, 14 κάλπες, μια ψήφος.

          Το 14 είναι ειρωνεία, είναι απο αυτά που μου λέτε πως είμαι απαράδεκτος γιατί δεν έχετε και χιούμορ, αλλά αν τις μετρήσουμε, πχ το 19 είχαμε ταυτόχρονα 4 (διαμερισματική, δημοτική, περιφερειακή και ευρωεκλογές). Καταλαβαίνεις λοιπόν πως όταν η μεγαλύτερη οργάνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής λέει ανοιχτά και ρητά και περήφανα πως η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα είναι κάτι σαν την Λαική Συσπείρωση του ΝΑΡ, ε, δεν θα έρθει κανείς να ενταχτεί. Επισης η Ανυποτακτη Αθήνα δεν εντάχτηκε στον Σοφιανό γιατί έλεγε τα ίδια, είμαστε του ΚΚΕ. Επίσης άντε, πες ότι έγινε έγινε. Πρότεινε η ΑΑ να γίνει τώρα κάτι, μια συνεργασία έστω. Υπήρξε απάντηση ? Το έχουμε πάρει πρέφα πως θα μεινουμε χωρίς συμβούλους με τον νέο νόμο Βοριδη ?

          Η Θεσσαλονίκη όμως ήταν από το μηδέν. Εκεί κριθήκανε οι φυσιογνωμίες, εκεί που δεν υπήρχε καμία σκια, στο πιο νέο από τα κάτω οριζόντιο αντιδιαχειριστικό τοπικό αριστερό ανταγωνιστικό εγχείρημα στο οποίο πήραμε την απάντηση “όχι αν έχει οποιοδήποτε μέλος της ΛΑΕ, οποιαδήποτε οργάνωση συμμετέχει στην ΛΑΕ”. Και μετά ξαφνικά εμφανίστηκε άλλη συλλογικότητα η οποία ζήτησε … συνεργασία με την Πόλη Ανάποδα. Μα γιατί συνεργασία ? Η Πόλη Ανάποδα φτιαχνότανε από το μηδέν και από τα κάτω, με πρωταγωνιστική συμμετοχή μάλιστα κόσμου εκτός ΛΑΕ, από το Ξεκίνημα και την τότε Συνάντηση, αν την λέγανε έτσι, σήμερα Αναμέτρηση. Και από ΛΑΕ ήταν βασικά όχι Αριστερό Ρεύμα. Αλλά ουσιαστικά λέγατε, όχι γιατί κάποιοι είστε στην ΛΑΕ.

          Θα αποτιμήσουμε θαρρετά πως η Θεσσαλονίκη ήταν λάθος ? Θα αποτιμήσουμε θαρρετά πως το 4 κάλπες μια ψήφος ήταν αντιγραφή της μεθόδου του ΚΚΕ και λάθος ?

          Κώστας

    3. Ιωάννα

      Απαράδεκτο ύφος, εντελώς αντιενωτικός λόγος, διαλυτικός για τον ευρύτερο χώρο μας.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Γιατί απαράδεκτο ύφος και εντελώς αντί ενωτικός λόγος Ιωάννα μου; Από που τεκμαίρεται αυτό; Μια χαρά το κείμενο πράττει τα παρακατω:

        Α. Τεκμηριωνει το αυτονόητο. Η ΛΑΕ από την αρχή της ίδρυσης της, επιδιώκει ένα παναριστερο μέτωπο κ μόνο τον σύριζα έχει εκτός. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εχει σχέση εννοείται, με την αριστερά. Παναριστερο μέτωπο λοιπόν, με το μέρα 25 μέσα. Τι και αν το μερα25 εινσι ένα αμιγώς οροσωποκεντρικο κόμμα του οποίου η Κ. Ε. στα πόσα χρόνια υπάρχει αυτό το κόμμα έχει συνεδριάσει μόνο 5 φορές; Τι και αν το μερα25 είναι υπέρ της πανεπιστημιακης αστυνόμευσης και κατά μόνο της συγκεκριμενης μορφής που πήγε να εφαρμοστεί; Τι και αν η συγκεκριμένη πρόταση κεντρικής εκλογικής συνεργασίας μεταξύ ΛΑΕ και μερα25 αποφασίστηκε ερήμην των Κ. Ε. των δύο κομμάτων;

        Ιωάννα και Κώστα μου, αν η επισήμανση – και η σαφής απόρριψη- των παραπάνω καπιταλιστικων πολιτικών πρακτικών μερα25 και ΛΑΕ από το άρθρο του κρασακη συνιστά για εσάς αντί ενωτικό και απαράδεκτο ύφος, τότε ναι, τέτοια άθλια και παπατζιδικη ενότητα σαν αυτή που υοερασπιζεστε, ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ!!

        Β. Αμ το άλλο; Άκουσα και εγώ το γελοίο επιχείρημα που λέει “αφού δεν τους ήθελε η ανταρσυα εξαρχής, αυτοί τι να κάνουν οι ερμοι; Πήγαν με το μερα25”. Ακόμα ένα άθλιο επιχείρημα που στερείται κοινής λογικης: δεν φταίω εγώ που από την αρχή επιδιώκω ένα κεντρικό μέτωπο και με αμιγώς αρχηγικά, οροσωποκεντρικα, σοσιαλδημοκρατικα κόμματα, φταίνε οι άλλοι που δεν θέλουν ένα τέτοιο μέτωπο. Και μετά, προσπαθώ να ξεπλυθω, λέγοντας πως “αμάρτησα για το παιδί μου”. Ρε πόσο ανόητοι είστε όσοι αποδέχεστε τετια μωρουδιστικα επιχειρήματα; Η αλήθεια και εδώ είναι σαφης: Η ΛΑΕ πήγε με το μερα25, διότι ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ Η ΓΡΑΜΜΉ ΤΗΣ, ΑΥΤΉ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΑΝΤΙΛΗΨΗ. Τόσο απλά.

        Γ. Η γλώσσα του κειμένου του κρασακη, εινσι πολύ στρωτή, συντροφικη και ουσιαστικά πολιτική.

        Reply
        1. Ιωάννα

          Κάποια παρανόηση έγινε, ίσως φταίω εγώ. Αναφερόμουνα στο αρχικό σχόλιο του Κώστα 21/02/2023 at 10:27 και όχι φυσικά στο άρθρο του Κρασάκη το οποίο είναι πολιτικότατο και δεν δικαιολογεί τέτοιο δηλητήριο στην επίθεση που
          εξαπολύθηκε από τον Κώστα. Νόμιζα θα φανεί πως απαντάω σ αυτόν και όχι φυσικά στο άρθρο. Τώρα απαντάω στον Ανώνυμο 21/02/2023 at 15:37.

      2. Ανώνυμος

        Τότε Ιωάννα σου ζητώ συγνώμη που κατάλαβα ότι το σχόλιο απευθύνονταν στον αρθρογράφο…

        Διότι αν μη τι άλλο, το ύφος του άρθρου δεν έχει σχέση με προσβολές, καφρίλα, χουλιγκανισμο κσι ο, τι προσάπτει ο Κώστας. Υπάρχει άλλη πολιτική αντίληψη για τα μέτωπα σε σχέση με την αντίληψη της ΛΑΕ; Ναι κ αυτό είναι το επίδικο. Φυσικά κ εινσι κ η γλωσσα και το ύφος με το οποίο κάνει κάποιος συζήτηση. Αλλά το ύφος του άρθρου, είναι ενωτικό κ όχι χουλιγκανιστικο.

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *