.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κάλεσμα προς τις οργανώσεις & τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς


ΑΝΟΙΚΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Προς τις οργανώσεις και τους αγωνιστές της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Αγαπητοί συναγωνιστές-στριες,

Με αυτή την επιστολή θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τις αποφάσεις της πρόσφατης συνδιάσκεψης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σχετικά με την αναγκαία αυτοτελή και ενωτική κάθοδο των δυνάμεων της μαχόμενης. Αντικαπιταλιστικής, κομμουνιστικής Αριστεράς σε όλες τις πολιτικές και εκλογικές μάχες της επόμενης περιόδου και να σας καλέσουμε για την από κοινού παρέμβασή μας σε αυτές τις μάχες αναβαθμίζοντας την κοινή δράση που είχαμε σε κρίσιμα πεδία το προηγούμενο διάστημα.

Οι θέσεις και η απόφαση που εγκρίθηκαν από την Συνδιάσκεψη μας βρίσκονται εδώ και εδώ.

Η 5η Συνδιάσκεψη της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει κάλεσμα «Προς τις πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής αριστεράς, που παλέψαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια, που έχουμε συμφωνία στις βασικές θέσεις του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, που υπερασπίζουν την ανεξαρτησία της αντικαπιταλιστικής αριστεράς απορρίπτοντας την λογική των πολιτικών-εκλογικών συνεργασιών με δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς, για να προχωρήσουμε εδώ και τώρα σε μια ισότιμη, ανοιχτή, ελπιδοφόρα πολιτική και εκλογική συνεργασία που θα δώσει με αξιώσεις την μάχη των εκλογών και που υπό προϋποθέσεις μπορεί ανοίξει τον δρόμο σε μια ανώτερη ενότητα προς το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα και μέτωπο της εποχής μας.»

Εκτιμάμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για μια τέτοια πολιτική και εκλογική συνεργασία, παρά τις όποιες διαφορές σε εκτιμήσεις και αντιπαραθέσεις που δεν βοηθάνε σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Η αντικαπιταλιστική αριστερά έχει δώσει σοβαρές μάχες από κοινού τα τελευταία χρόνια, ενώ με τις δημόσιες τοποθετήσεις της η μεγάλη πλειοψηφία των οργανώσεων της έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας από δυνάμεις που κινούνται μέσα στο πλαίσιο της διαχείρισης του σημερινού συστήματος.

Με βάση: – τις δημόσιες τοποθετήσεις των οργανώσεων Αναμέτρηση, ΑΡΑΝ, ΔΕΑ, ΕΕΚ, Κόκκινο Νήμα, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, κ.α., – όλες τις μέχρι τώρα διεργασίες και – την εμπειρία από την κοινή δράση που είχαμε σε διάφορα μέτωπα εκτιμάμε ότι μπορούν να υπάρξουν κοινές θέσεις για ορισμένα κρίσιμα θέματα και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις για την από κοινού πολιτική εμφάνισή μας και ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία σε βασικά σημεία του αναγκαίου προγράμματος.

Ενδεικτικά σημειώνουμε τα παρακάτω:

Υπάρχει κοινή αφετηρία στο ότι τα σημερινά τεράστια λαϊκά προβλήματα έχουν στην ρίζα τους στην κρίση του καπιταλισμού, που θα συνεχίσει το αντιδραστικό του σπιράλ, αν δεν ανατραπεί από την εργατική τάξη και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα, και δεν οφείλεται σε μία από τις μορφές διαχείρισής του (νεοφιλελευθερισμός / σοσιαλδημοκρατία), αλλά στο ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Αυτή την πολιτική ακολουθεί η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ που υπηρετεί με τον πιο κυνικό τρόπο την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ του ΝΑΤΟ. Την ίδια πολιτική υπηρετεί η πρόταση της «δημοκρατικής κυβέρνησης» από το ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, που άλλωστε άσκησε «συναινετική «αντιπολίτευση» όλα αυτά τα χρόνια.

Έτσι η πάλη για την άμεση βελτίωση της ζωής της εργατικής τάξης και του λαού, τη ριζική αύξηση των μισθών και των συντάξεων και την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών απαιτεί πολιτική σύγκρουσης με τις βασικές επιλογές του συστήματος την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τις επιταγές της ΕΕ, αγώνα για εθνικοποιήσεις των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, χωρίς αποζημίωση με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.

Υπάρχει κοινή εκτίμηση ανάμεσα σε πολλές δυνάμεις για τον χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία που αλλάζει ιστορικά την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη σαν πόλεμος ιμπεριαλιστικός και αντιδραστικός και από τις δύο πλευρές. Η θέση αυτή αποτελεί την πολιτική βάση για την αναγκαία πάλη του εργατικού και αντιπολεμικού κινήματος, σε ανεξαρτησία από τα ιμπεριαλιστικά μπλοκ, για να μην υπάρχει καμία εμπλοκή της χώρας σε αυτόν.

Σε αντιστοιχία με τα παραπάνω υπάρχει ανάγκη πάλης ενάντια στην όξυνση του αντιδραστικού ανταγωνισμού των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας με βασικό επίδικο την μοιρασιά των ΑΟΖ στην ΝΑ Μεσόγειο, ενάντια στα συμφέροντα του ελληνικού και του τουρκικού λαού, για την δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος ενάντια στους πολεμικούς και εθνικιστικούς τυχοδιωκτισμούς του κεφαλαίου και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, το διώξιμο τω βάσεων.

Έχει πλέον ωριμάσει ευρύτερα μέσα στον λαό ο αντιδραστικός ρόλος και χαρακτήρας της ΕΕ. Μιας ΕΕ που γίνεται- και πάλι- δύναμη κρούσης στην προετοιμασία νέων δημοσιονομικών συμφώνων και μνημονίων, στο όνομα του δημόσιου χρέους, που δεν μεταρρυθμίζεται και για αυτό απαιτείται πολιτική διαγραφής του χρέους, απειθαρχίας, ρήξης και εξόδου από την ΕΕ προς όφελος των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, με την απαιτούμενη πολιτική και πρακτική προετοιμασία και οργάνωση του λαού για ένα τέτοιο στόχο.

Κοινές δράσεις, αν και με διαφορετικές ταχύτητες, και πολιτική αντιμετώπιση υπάρχει σε σειρά άλλων σημαντικών ζητημάτων και μετώπων όπως για παράδειγμα:

Η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, για τις οποίες βρεθήκαμε πολλές φορές μαζί στο δρόμο και στη στήριξη σε κοινές πρωτοβουλίες και απαιτήσαμε να ξηλωθεί όλο το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο, και να καταργηθούν οι αντιδραστικοί μηχανισμοί (ΕΥΠ, ΜΑΤ κλπ) γνωρίζοντας ότι αυτή η πάλη δεν μπορεί να περιοριστεί στα όρια του «εκδημοκρατισμού» του σημερινού αντιδραστικού αστικού κράτους.

Η πάλη ενάντια στον ρατσισμό πρέπει να στρέφεται ενάντια στην ρατσιστική και εκμεταλλευτική πολιτική των κρατών, την «Ευρώπη –φρούριο», υπερασπίζοντας τα ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, τα πλήρη δικαιώματα για πρόσφυγες και μετανάστες. Η πάλη για να τσακίσουμε τους φασίστες είναι κρίσιμη ενάντια στις πολιτικές που τους ανοίγουν το δρόμο και νομιμοποιούν τη δολοφονική τους δράση.

Ο φεμινιστικός αγώνας και η πάλη ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση και βία σε βάρος των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ είναι υπόθεση όλου του λαϊκού κινήματος, της εργατικής τάξης και των συνδικάτων.

Η προστασία της φύσης σημαίνει πάλη ενάντια στην υπερεκμετάλλευση του κεφαλαίου, και την εμπορευματοποίηση, ενάντια στον «γκρι» και «πράσινο καπιταλισμό», τις εξορύξεις ορυκτών πόρων στις διεθνείς θάλασσες (ΑΟΖ), την καταστροφή των βουνών από τις ΒΑΠΕ.

Ο αγώνας για αυτούς τους πολιτικούς στόχους δεν γίνεται για να οδηγήσει σε μια «αριστερή διακυβέρνηση» μέσα στα όρια του συστήματος, για έναν καλύτερο καπιταλισμό. Επιδιώκει να φέρει τις λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο, να συγκεντρώσεις δυνάμεις, να συμβάλει στην ανατροπής της επίθεσης του καπιταλιστικού συστήματος, να ανοίξει δρόμους για τις επαναστάσεις της εποχής μας.

Η πάλη για αυτή την πολιτική απαιτεί ένα μαζικό, μαχητικό, ανατρεπτικό, εργατικό και λαϊκό κίνημα και μια ισχυρή ενωτική αντικαπιταλιστική αριστερά.

Εκτιμάμε ότι αυτή την πολιτική δεν μπορούν να την υπηρετήσουν το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Το ΜέΡΑ25 με την «ρεαλιστική ανυπακοή», όπως αποτυπώθηκε και στις 7 συν 1 θέσεις με την κυβερνητική του πρόταση για τον σχηματισμό «δημοκρατικής κυβέρνησης», διεκδικεί ορισμένες βελτιώσεις μέσα στα όρια της αστικής πολιτικής, σε μια γραμμή ουσιαστικά παρόμοια με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2012 – 2015.

Το ΚΚΕ αρνείται την συγκέντρωση δυνάμεων πάνω στους πολιτικούς στόχους ρήξης με την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου στο σήμερα, ενώ στα «εθνικά ζητήματα» δέχεται άκριτα τις επιδιώξεις της «δικής μας» αστικής τάξης και σε κρίσιμες μάχες (Δεκέμβρης του 08, δημοψήφισμα του 15) γύρισε την πλάτη στον λαό.

Με τις παραπάνω δυνάμεις, ενώ απαιτείται ισχυρή κοινή δράση στην βάση αρχών στους αγώνες, για την οικοδόμησης μιας ισχυρής λαϊκής, εργατικής, αριστερής αντιπολίτευσης, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας.

Η ΛΑΕ έχει χαράξει ένα διαφορετικό δρόμο από αυτόν που απαιτεί η αναγκαία αντικαπιταλιστική παρέμβαση σήμερα. Προβάλλει ένα «άμεσο πρόγραμμα ανακούφισης» μέσα στο πλαίσιο της σημερινής κατάστασης και θέτει ως προτεραιότητα την πολιτική και εκλογική ενότητα με το ΜέΡΑ25. Τελικά, δεν ξεφεύγει από μια ρεφορμιστική αντίληψη.

Με βάση τα παραπάνω:

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει ανοιχτό και δημόσιο κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις και τους αγωνιστές που συμφωνούν με τις παραπάνω βασικές κατευθύνσεις, και αρνούνται την πορεία ενσωμάτωσης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε λογικής διαχείρισης του καπιταλισμού, να συμπορευτούν στις επερχόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες.

Στο βαθμό που υπάρχει η επιλογή να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση θα συζητηθούν όλοι οι όροι της πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας στην βάση μιας ισότιμης σχέσης, με ανοιχτές διαδικασίες, με σεβασμό σε κάθε δύναμη που συμμετέχει.

10/2/2023

Η ΚΣΕ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 75.45% ( 11
Συμμετοχές )



23 σχόλια στο “ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κάλεσμα προς τις οργανώσεις & τους αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

  1. Ανώνυμος

    Oι θεμελιώδεις προγραμματικές αντιφάσεις του ΝΑΡ προφανώς και δεν μπορούν να συσπειρώσουν τον ρεφορμιστικό χώρο, στον οποίον στήριξε πολλές ελπίδες μετά το ’95, όταν φάνηκε κατά που κλίνει η ζυγαριά στον κομμουνιστικό χώρο. Αλλά οι ρεφορμιστές έχουν διαλέξει στρατόπεδο. Το ΝΑΡ είναι, που πρέπει να αποφασίσει τελικά σε ποιά βάρκα θα πατήσει.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ενώ το ΚΚΕ πχ δεν έχει θεμελιώδεις προγραμματικες κ πολιτικές αντιφάσεις όταν πχ ψηφίζει το 600αρι μπόνους στα σώματα ασφαλείας, όταν αποδέχεται βασικές πλευρές του νόμου Χατζιδάκι που μεταλλασουν σε κρατικά όργανα τα σωματεία ή όταν λέει η παπαρηγα προχτές στην Κέρκυρα πως “… Ο πολεμος του ουκρανικού λαού απέναντι στην ρωσική εισβολή είναι δίκαιος κ σωστός…” ξεχνώντας τα βαθύτερα αιτία του πολέμου εκεί, τον ρόλο των ΗΠΑ κ νάτο. Άσε ρε φίλε που πουλάς εδώ μέσα σοβαρά προγράμματα…

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Η Αλέκα μεγάλε δεν είπε μόνο αυτό. Στην αμέσως προηγούμενη πρόταση της είπε ότι το κράτος της Ουκρανίας κάνει και αυτό ιμπεριαλιστικό πόλεμο.Εσείς οι τσαροκομμουνιστές είστε μεγάλα τσακάλια να κόβετε και να ράβετε για να πουλήσετε αφηγήσεις ακόμα κι εκεί που δεν σας βγαίνουν.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Μεγάλε, άκουσα πολύ καλά τι είπε η παπαρηγα πριν κ μετά το απόσπασμα που ανέβασα. Κ τα έχεις μπλέξει. Θεωρώ την Ρωσία κ την Κίνα ηγέτες του αναδυομενου ανατολικού ιμπεριαλιστικου μπλοκ, οποτε το τσαροκομμουνιστες, αλλού.

          Το ΚΚΕ όμως, είναι που έχει δομικές προγραμματικες αντιφάσεις. Καταρχάς ξεχνά το ότι ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014 στην Ουκρανία ε;

          Κατά δεύτερον, ναι ισχύει το κριτήριο αξιολόγησης ενός πολέμου από την σκοπιά του λαού, οπότε ναι ένας λαός καλά κάνει κ αμύνεται απέναντι σε έναν εισβολέα. Όμως η παπαρηγα στον λόγο της αυτόνομρι κ θεωρεί πρώτο αυτό το κριτήριο. Αυτό επεσήμανα. Κ ατό είναι το καταστροφικό.

          Απιρριπτιυμε κ την βάρβαρη γεωπολιτική αντίληψη των πραγμάτων όπως κχ το δόγμα της προληπτικής επίθεσης, Απιρριπτιυμε κ την θέση που κρίνει έναν πόλεμο ως δίκαιο μόνο με το κριτήριο του αμυνόμενος όπως λεει το ΚΚΕ..

          Τέλος, υπό αυτή την διπλή απόρριψη, θεωρούμε ότι λόγου χάρη η εισβολή στην Τσέχοσλοβακία το 68 κ στην Ουγγαρία το 56 του συμφώνου της Βαρσοβίας, ήταν πράξεις αντικομμουνιστικες κ καλά έκανε ο λαός που αντιστάθηκε. Σύμφωνα δε και με την νέα θέση του ΚΚΕ, προφανώς θα συμφωνείς μαζί μας ε;

      2. Ανώνυμος

        Ειδικά κάντε φοκους σε αυτό που επίσημα ως θέση του ΚΚΕ ανέφερε η παπαρηγα προχτές στην Κέρκυρα πως “… Ο πολεμος του ουκρανικού λαού απέναντι στην ρωσική εισβολή είναι δίκαιος κ σωστός…”.

        Όταν φίλοι του ΚΚΕ το κόμμα σας θέτει ως μοναδικό κριτήριο για έναν δίκαιο πόλεμο απλώς τον αγώνα ενός λαού απέναντι σε έναν εισβολέα, τότε ξεχνά όλη την υλιστική αντίληψη ανάλυσης της πραγματικότητας. Δεν υπάρχουν αρχουσες τάξεις, δεν υπάρχουν ιμπεριαλιστικα μπλοκ, δεν υπάρχουν οι ανταγωνισμό τους που όλα αυτά μαζί με το κριτήριο των συμφερόντων των λαών κρίνουν την θέση απέναντι σε έναν πόλεμο.. Κρίμα…

        Όσο καταστροφική εινσι για τιυς λαούς η θέση για την υπεράσπιση της Ρωσίας κ της Κίνας απέναντι στον δυτικό ιμπεριαλισμό, άλλο τόσο καταστροφική για τον λαό εινσι κ η θέση για ψιλοξεπλυμα του δυτικού ιμπεριαλισμού την οποία σταδιακά υιοθετεί το ΚΚΕ….

        Reply
        1. Ανώνυμος

          https://www.youtube.com/watch?v=e3Snh3dL4qE

          Η ομιλία της Αλέκας είναι εδώ. Και πρέπει να ακουστεί ολόκληρη και όχι να πετσοκόβεται. Η Αλεκάρα κάνει ολόκληρη ανάλυση που μιλάει για την ιμπεραλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τα λέει ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΑ.

          Ο πόλεμος είναι πόλεμος μεταξύ δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ. Το ουκρανικό κράτος κάνει και αυτό ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ασχέτως που είναι “αμυνόμενο”. Αυτό δεν δικαιολογεί την εισβολή της Ρωσίας. Ο Ουκρανικός λαός έχει κάθε δικαίωμα να παλέψει για το απαραβίαστο των συνόρων. Ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός πρέπει να παλέψουν αυτόνομα από τα κράτη τους με σκοπό να ανατρέψουν τις κυβερνήσεις τους και να λήξουν τον πόλεμο, ειδάλως όποιος και να νικήσει, οι λαοί θα βρεθούν χαμένοι.

          Απλά και αυτονόητα πράγματα.

    2. Ανώνυμος

      Ενδιαφέρον πως ο κύριος οικονόμου δεν ξέρει τι σημαίνει μεταβατικό πρόγραμμα, ενδιαφέρον επίσης που κατακρίνει την ανταρσυα για απουσία σύγκρουσης με το αστικό κράτος την ώρα που ο ίδιος είναι καθηγητής σε οικονομικό τμήμα δημόσιου αει που φαντάζομαι δεν θα διδάσκουν μόνο μαρξιστές οικονομολόγοι, αλλά εντάξει ήταν στην ασφ στο εκπα στα νιάτα του άρα το Κόμμα θα του δίνει συγχωροχάρτι που βιοπορίζεται μέσω του αστικού κράτους και πίνει καφέ με τους αστούς προπαγανδιστές συναδέλφους του. Αλλά εντάξει το ΚΚΕ σε 10000 χρονιά θα συγκρουστεί βίαια με το αστικό κράτος αρα δεν είναι απλά βερμπαλισμός

      Reply
  2. Ανώνυμος

    Εϊ Κώστα που είσαι; Η ΛΑΕ με προχτεσινή απόφαση της Πολιτικής της Γραμματείας, μας ανακοινώνει ότι “…Σε αυτές τις δύσκολες για το λαό συνθήκες χρειάζεται μια συσπείρωση όλων των αριστερών αντισυστημικών δυνάμεων, τόσο των κοινοβουλευτικών (ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25) όσο και των δυνάμεων της ριζοσπαστικής μαχητικής Αριστεράς , ώστε να διαμορφώσουν μια εκλογική συμμαχία, με ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική αυτοτέλεια κάθε δύναμης, να πραγματοποιήσουν μια ενότητα μέσα στις διαφορετικότητες τους, με ένα εκλογικό πρόγραμμα που θα απαντάει στα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων, των νέων, του λαού γενικότερα….”

    https://laiki-enotita.gr/2023/02/07/anakoinosi-p-g-laikis-enotitas-anypotakti-aristera/

    Η ΛΑΕ θέλει να κάνει κοινό εκλογικό ψηφοδέλτιο με το ΜΕΡΑ25. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην Αριστερή Πρωτοβουλία διαλόγου (Κ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΡΑΝ, ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ) θα συνεργαστούν με όρους ισοτιμίας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

    Reply
    1. Κώστας

      Ει ανώνυμε που είσαι ?

      Να σου πω. Αρχικά δεν είπε κάτι νέο η ΛΑΕ ΑΑ οπότε δεν προσθέτει κάτι το αν είναι προχτεσινή απόφαση. Επίσης να σου πω πως μας βάζεις απόσπασμα σε εισαγωγικά, που μοιάζει καλή κουλτούρα αλλά μετά τα χαλάς όλα γιατί μας γράφεις ότι κατάλαβες κάτι άλλο από αυτό που λέει το απόσπασμα. Αυτό το κάνουν οι πάντες και είναι βαρύ μεθοδολογικό λάθος. Καλό είναι να απαντάμε σε αυτό που προτείνεται και όχι σε κάτι άλλο

      Για το άλλο θέμα που λες νομίζω το έχω ξαναγράψει. Δεν έχω ιδέα αλλά σίγουρα δεν πρέπει αν θέλουν να είναι συνεπείς με όσα λέγανε από τις αρχές του καλοκαιριού του 2022

      Κώστας

      Reply
  3. Ανώνυμος

    Άλλο στοιχείο της πολύ προβληματικής θέσης που παίρνει το ΚΚΕ για το ουκρανικό: Έχει δίκιο ο ουκρανικό λαός που αντιστέκεται στην ρωσική εισβολή. Και ο ρωσοφωνος ουκρανικό λαός που χτυπιοταν από το 2014 από νάτο, ΕΕ και ουκρανικό κράτος ειχε δίκιο στο να αντισταθεί ενοπλα; Και αυτος δίκιο είχε. Αν μένουμε μόνο στο δίκιο του αμυνόμενος λαού, τότε θα βγάλουμε πολύ κακή άκρη. Πολύ κακή και κατά των λαϊκών συμφερόντων.

    Οι λαοί που αντιστρκινται στους εισβολείς έχουν δίκιο μόνο κ μόνο γιατί αντιστεκονται στον εισβολέα. Αλλά αυτό μόνο του δεν κρίνει έναν πόλεμο ως δίκαιο ή άδικο. Διότι τθυε, δίκιο είχε κσι ο γερμανικός λαός που αντιστεκονταν στην επέλαση του κόκκινου στρατού στα γερμανικά εδάφη το 45. Τι;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Εξυπναδούλες για να γλιστρήσουμε στον πουτινισμό δια της τεθλασμένης. Ούτε το 2014 υπήρχε κανένας “Λαός”, που “αμυνόταν” για την αυτοδιάθεσή του. Η αλήθεια είναι πως οι λαοί της Ουκρανίας και τότε στοιχήθηκαν πίσω από τις αντιμαχόμενες μερίδες της αστικής τάξης της Ουκρανίας, που με τη σειρά τους προσβλέπαν σε ΝΑΤΟ η Ρώσους “ολιγάρχες” για να στηρίξουν την εκμετάλλευση των λαών τους. Τι δουλειά είχαν οι λαοί να τρέχουν από πίσω τους; Και τότε, για …να θυμηθούμε(!) ποιοί τρέχαν από πίσω από τις λεγόμενες …”λαϊκές(!!) δημοκρατίες”, πρώτοι και …καμαρωτοί; Μόνο το ΚΚΕ τόνιζε το λεγόμενες ή αυτοαποκαλούμενες “λαϊκές δημοκρατίες” και σαφώς διαχώριζε τη θέση του και από αυτά τα παληοτόμαρα. Οπως το έκανε από την πρώτη στιγμή, και με την “εξέγερση” (…δε θα ξεχάσουμε τίποτε!) της πλατείας Μαϊντάν, που οι ίδιοι τρέξατε κι εκεί να την υποστηρίξετε.
      Ολα δικά σας τα θέλετε, αλλά δεν ξεχνιούνται οι μπομπές σας…

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Άκουσα όλη την ομιλία της παπαρηγα αδερφέ και για αυτό έγραψα αυτά που εγραψα: Ο τόνος από την παπαρηγα πέφτει στο να αξιολογεί ως δίκαιο τον πόλεμο που διεξάγει ο λαός βάσει ενός κ μόνο κριτηρίου, αυτού της εισβολής άλλου κράτους.

        Δεν αρκεί αυτό το κριτήριο για να οριστεί ένας πόλεμος ως δίκαιος, αυτό λέω. Αν ίσχυε η θέση αυτή του ΚΚΕ όπως την περιέγραψε η παπαρηγα, τότε είχαν δίκιο τα κράτη της ανταντ που πολέμησαν εναντίον της αυστροουγγαριας στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Δίκιο είχαν κ οι Γερμανοί που συνέχισαν να πολεμούν τον κόκκινο στρατό όταν αυτός μπήκε το 44στην επικράτεια της Γερμανίας.

        Αντιθέτως, το κριτήριο περι αμυνόμενου λαού ενώ είναι σωστό δεν αρκεί καθόλου για να ορισει έναν πόλεμο ως δίκαιο. Αλλιώς, πάμε στην αλά καρτ πολιτική που το μόνο τελικά ισχυρό κριτήριο που την ορίζει, είναι το κριτήριο της άμυνας.

        Είναι γλιστερο πολύ το μονοπάτι που ακολουθείς εσύ φίλε μου κ υπ ΚΚΕ.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Παιδάκι μ τι λες; Άλλο πράγμα το ότι ναι η Ρωσία είναι και αυτή καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικο κράτος το οποίο έκανε εισβολή, και άλλο πράγμα το να κάνεις αβαβα την ουσιαστική έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία εναντίον του μισού της πληθυσμού, η οποία έγινε το 2014 με ευθύνη του ουκρανικού κράτους, της ΕΕ, των ΗΠΑ. Ξύπνα

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Μην αντιφάσκρις φίλε του ΚΚΕ στην απεγνωσμένη σου προσπάθεια να δικαιολογείς πάντα την γραμμη: εάν όντως πιστεύεις ότι οι λαοί στην Ουκρανία στοιχηθηκαν πίσω από τα δύο καπιταλιστικά μπλοκ, τότε η θέση του ΚΚΕ περί δικαίου πολέμου του ουκρανικού λαού απέναντι στην ρωσική εισβολή είναι αντίθετη με την δική σου, διότι πολύ απλά ένας λαός που πολεμά στοιχισμενος και υπό του ενός από τα δύο καπιταλιστικά πλαίσια, δεν έχει ποτέ δίκιο στην διεξαγωγή του πολέμου. Ε;

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ποιά “γραμμή”; Το έχεις χάσει; Για σιγά γιατί παραπήραμε φόρα! Ξεκίνησες από μια ξεκομμένη φράση, προφορική, της Αλέκας, (ποιά “Αλέκα”- έτσι μπορεί ο καθένας να ξετινάξει και τον Λένιν!) όπως σε βόλευε, και χρεώνεις στο ΚΚΕ “θέση περί δικαίου πολέμου του ουκρανικού λαού απέναντι στη ρωσσική εισβολή”; Πότε έγινε αυτός ο πόλεμος και πότε και που καταγράφηκε αυτή η “θέση” να την μάθουμε κι εμείς οι παραπλανημένοι; Είπε ποτέ το ΚΚΕ, η Αλέκα, μωρέ κι ο πιο φρέσκοστρατολογημένος/αδιάβαστος κνίτης, ότι οι ναζιστές του “Αζόφ” και του Ζελένσκι, δηλαδή οι μισθοφόροι του ΝΑΤΟ είναι …η άμυνα του Ουκρανικού Λαού(;;!!…βόηθα Παναγιά…) απέναντι στους εγκληματίες μισθοφόρους του Πούτιν και του Πριγκόζιν;
        Σοβαρευτείτε, γιατί με τέτοια “κριτική” στο ΚΚΕ στο τέλος δε θα σας ακούει ούτε η μάνα του Τσιάρτα!

        Reply
    3. Ανώνυμος

      Κι αυτός ο παραλληλισμός του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου της ΕΣΣΔ με το ιμπεριαλιστικό σκυλοφάγωμα στην Ουκρανία …άπαιχτο υπόδειγμα μικροαστικής τρικυμίας εν κρανίω, λόγω έλλειψης ταξικού προσανατολισμού!
      Βρε, (μην το πω και με κόψει ο διαχειριστής), ο Σοβιετικός Λαός και όχι καμιά “ολιγαρχία” δεν είχε προκαλέσει αυτό τον πόλεμο, ούτε είχε εισβάλλει στη Γερμανία για …”ζωτικό χώρο”, καίγοντας, καταστρέφοντας και δολοφονώντας 20 εκατομμύρια ψυχές επί τέσσερα χρόνια! Είχε κάθε ηθικό δικαίωμα να καταστρέψει μέσα στη μήτρα του αυτό το τέρας του Φασισμού. Ποιός …”γερμανικός Λαός” να “αμυνθεί”, βρε …(δεν το λέω πάλι)! Αυτός, που ήταν αλυσσοδεμένος, με τους κομμουνιστές στις φυλακές, όσοι δεν είχαν ήδη δολοφονηθεί, και στα κρεματόρια; Κι όμως, μέσα σε αυτή την κόλαση υπήρχαν αγωνιστές, που αμύνονταν! Και αμύνονταν με τον μόνο σωστό τρόπο: Σε συνεργασία με τον Κόκκινο Στρατό (“Κόκκινη Ορχήστρα” κλπ.).
      Στην Ουκρανία, βρε (…..), με ποιόν Κόκκινο Στρατό να παλέψουν οι Ουκρανοί πατριώτες; Με τους δολοφόνους της Βάγκνερ;!!!
      Θα το πάρω αυτό το απόκομμα της …”σκέψης” σου και θα έχω να το δείχνω!

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Είσαι αγκαούγκα φίλε του ΚΚΕ. Απορρίπτω και την εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο που από το 2014 κάνει το ουκρανικό κράτος πρώτα και κύρια κατά του μισού λαού που κατοικεί στην Ουκρανία. Ψάξε

        Reply
      2. Κώστας

        O παραλληλισμός με τον ΜΠΠ της ΕΣΣΔ γίνεται από το εγκληματικό ναζιστικό καθεστώς του ΝΑΤΟ και του Ζελένσκι στην Ουκρανία που αναζητούν την ιστορική τους συνέχεια στον Μπαντέρα και από τους ουκρανούς πολίτες που δεν θέλουν αν ανήκουν σε αυτό το κράτος γιατί δεν τους επιτρέπει να είναι πολίτες. Να έχουν δηλ κάποια βασικά πολιτικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά δικαιώματα. Επίσης γίνεται και από το ρώσικο κράτος που επιλέγει να το κάνει θετικά και είναι δικαίωμα του. Αλλιώς θα ζητήσουμε από τον Πούτιν να γκρεμίσει τα σοβιετικά αγάλματα όπως κάνουν οι ουκροναζί. Επίσης γίνεται από τους ουκρανούς και τους ρώσους κομμουνιστές.

        Έχουμε δηλ το απίθανο φαινόμενο το ΣΥΝΟΛΟ των εμπλεκομενων στον πόλεμο να κάνει παραλληλισμό με τον ΜΠΠ και την ΕΣΣΔ και στην Ελλάδα να τους μαλώνει το ΚΚΕ. Από πότε δηλ είναι μαρξιστική άποψη πως δεν υπάρχει πόλεμος της μνήμης και της ιστορίας και πως δεν είναι κομμάτι της ιδεολογικής ταξικής πάλης ?

        Για την Παπαρήγα τι να πει κανείς, είναι ένα θλιβερό πρόσωπο αλλά δεν μιλάει ως πρόσωπο, θλιβερό είναι το ΚΚΕ. Βγήκε στην Βουλή και είπε πως τις υποκλοπές του Μητσοτάκη τις κάνουν τσιπρικοί θύλακες της ΕΥΠ και πως για το ΚΚΕ δεν θα είχε καμία διαφορά και ενδιαφέρον αν γινόταν ένα ανοικτό πραξικόπημα γιατί όλα είναι καπιταλισμός. Ε, βλέπει και δίκιο στην Ουκρανία, στο ΝΑΤΟ και στον Ζελένσκι. Βγάζει αφίσσες Γιουγκοσλαβία 1999-Ουκρανία 2022. Και τους απαντάς με ερώτηση, το 1999 ο Χαρίλαος Φλωράκης συνάντησε τον Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι, στο αδιακρίτως βομβαρδιζόμενο Βελιγραδι. Η Αλέκα, αν υποθέσουμε πως είναι η αντίστοιχη επίτιμη, πότε θα πάει το Κίεβο να συναντήσει τον Ζελένσκι ? Σε αυτά δεν απαντάνε, είναι κοντά ακόμα οι μνήμες και από τον Χαρίλαο και από το τότε ΚΚΕ και δεν καταγγέλουν.

        Οι απόψεις που είδανε από την πρώτη μέρα “2 ιμπεριαλιστικά μπλοκ” καταστρέψανε κάθε περιθώριο αντίστασης στην νατοική πολεμική μηχανή στην Ελλάδα. Τα είδανε έξω από κάθε μαρξιστική οικονομική και πολιτική ανάλυση, απλά γιατί θέλανε να το δουν. Γιατί η εικόνα είναι άλλη, είναι η εικόνα ενός πανίσχυρου ιμπεριαλιστικού μπλοκ και μεσαίων περιφερειακών δυνάμεων με ιμπεριαλιστικέ τάσεις που παίζουν την επιβίωση τους. Και που συχνά σε αυτές στηρίζονται τα παντούς είδους άγουρα αντιφατικά προοδευτικά αντινεοφιλελευθερα αντιιμπεριαλιστικά κρατικά εγχειρήματα. Καλό δεν έκανε και η αταβιστική γραμμή αποθέωσης του πολέμου από την μεριά της Ρωσίας γιατί είναι μια αυταρχική καπιταλιστική δύναμη που έπρεπε να έχει κόψει τον σβέρκο της να έχει δώσει άλλη λύση στηριγμένη στην διπλωματία και την φιλία των λαών, που είναι σχεδόν ένας λαός πλην των δυτικών ουκρανών, και όχι να βάλει, και αυτη, τον πλανήτη στην πορεία προς τον Γ ΠΠ. Και γιατί στην Ελλάδα έχουμε ακροδεξιά ρώσικη διείσδυση και κάποια πράγματα θέλουν προσοχή

        Κώστας

        Reply
  4. Papillon

    Δελφινάριο της πολιτικής σκηνής έχει καταντήσει ο Περισσός. Από την μία ο ουκρανικός λαός έχει δίκιο και πολεμάει αλλά ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι…ιμπεριαλιστικός και άδικος. Και ποιοι σκοτώνονται μέσα στον ουκρανικό στρατό ρε μπαγλαμάδες; Οι…μεγαλοαστοί; Οι…κεφαλαιοκράτες;

    Και αφού υποστηρίζετε τον ουκρανικό λαό γιατί δεν υποστηρίζετε την αποστολή όπλων; Πως θα αμυνθεί ο ουκρανικός λαός έναντι των ρωσικών όπλων; Με την…Δύναμη; Ο ουκρανικός στρατός δεν πολεμάει για να κατακτήσει ξένο έδαφος αλλά για να υπερασπιστεί αυτό της πατρίδας του, πολεμάει για να διώξει τον ρώσο εισβολέα-σφαγέα-διαμελιστή, ο λαός πολεμάει και δίνει τη ζωή του ακριβώς για αυτό τον σκοπό, για να βάλει ένα τέλος στις ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΦΑΓΕΣ, τους ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ, τους ΒΙΑΣΜΟΥΣ και κάθε είδους κτηνωδία του ρωσικού ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ εναντίον του. Επομένως ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ΔΙΚΑΙΟΣ-ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ.

    Ό,τι και να πείτε δεν το σώζετε η αλήθεια είναι ότι τόσο ο ουκρανικός όσο και ο ιρανικός λαός γκρεμίζουν τα προσωπεία σας και αποκαλύπτουν το αληθινό σας πρόσωπο. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΛΑΟΥΣ που με την γενναιότητα, την πάλη και τον αγώνα τους σας ξεμπροστιάζουν όλους. Το 2014 αγαπητοί Περισσιώτες νομιμοποιήσατε την ρωσική ΚΑΤΟΧΗ στην Κριμαία μαζί με ΝΑΖΙ και άλλους φασίστες της Ευρώπης. Το ίδιο και για το Ντονμπάς. Καλά οι άλλοι δεν το συζητώ είπαμε σύμβολο…αντιφασιστικού αγώνα το τσαροπούλι.

    Ιρανικός-ουκρανικός λαός στην πρωτοπορία αυτή τη στιγμή του αντιφασιστικού-αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και εντελώς συμπτωματικά δεν τους υποστηρίζει ΚΑΝΕΝΑΣ σας. Οι άνθρωποι διαδηλώνουν σχεδόν κάθε Σάββατο και Κυριακή είτε έξω από την ιρανική και την ρωσική πρεσβεία, είτε στο Σύνταγμα και ΚΑΝΕΝΑΣ από εσάς τους “αντιιμπεριαλιστές”, “αντιφασίστες” και “αντικαπιταλιστές” δεν είναι δίπλα τους, κανένα ΜΜΕ δεν λέει το παραμικρό για τις κινητοποιήσεις τους (ακόμα δεν μας έχετε εξηγήσει το λόγο που τα “φιλοδυτικά” μέσα δεν λένε κουβέντα για αυτές τις κινητοποιήσεις) ενώ η…δυτικόφιλη κυβέρνησή μας τους έχει επίσης αφοδευμένους (μα γιατί αφού ανήκομεν….στην Δύση). Έχετε κάποια εξήγηση για αυτά τα…ανεξήγητα φαινόμενα;

    Κάθε αντιιμπεριαλιστής και δημοκρατικός άνθρωπος στον κόσμο υποστηρίζει με πάθος την αντίσταση του ουκρανικού λαού όπως και τον ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ αγώνα του ιρανικού λαού.

    ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ!!!

    ΕΞΩ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!!!

    ΚΑΤΩ ΤΟ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΙΡΑΝΩΝ ΜΟΥΛΑΔΩΝ!!!

    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ!!!

    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΙΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ!!!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Οταν δεν μπορεις να ξεχωρισεις την π…. απο την βουρτσα ‘η αλλιώς την αστική τάξη και το κράτος της απο το λαό και την εργατική τάξη. Οντως δύσκολα πραγματα για το θολωμενο μικροαστικο μυαλουδακι σου.

      Reply
  5. Ανώνυμος

    Καταρχάς, αν η τωρινή θέση που παίρνει το ΚΚΕ εινσι σωστή, γιατί να μην λέμε να σταλούν όπλα στον λαό της Ουκρανίας ο οποίος διεξάγει δίκιο πόλεμο κατά της ρωσικής εισβολής; Ένα το κρατούμενο.

    Δεύτερον, υπάρχει βάσει αυτής της θέσης του ΚΚΕ και το ανσποδο: Πρώτο κήρυξε τον πόλεμο κσι μάλιστα στον μισό λαό του, το υξρανθξο κράτος το 2014 με μερικές χιλιάδες νεκρούς έως την ρωσική εισβολή. Γιατί να μην λέμε να σταλούν όπλα κσι στον μισό λαό της Ουκρανίας που διεξάγει κ αυτός δίκαιο πόλεμο αφού πρώτο το ουκρανικό κράτος του κήρυξε πόλεμο;

    Βλέπετε πόσο καταστροφική εινσι η θέση του ΚΚΕ η οποία ανάγει ως κυρίαρχο κριτήριο αξιολόγησης ενός πολέμου ως δίκαιο ή άδικο βάσει του ποιος κήρυξε πρώτος τον πόλεμο;

    Το κριτήριο του ποιος κυρήττει πρώτον τον πόλεμο σαφώς κ έχει σημασία. Όπως κ το να αμύνεται ένας λαός απέναντι στον εισβολέα σαφώς κ έχει μεγάλη σημασία καταρχάς για τον ίδιο αυτόν τον λαό. Όμως, δεν ειναι ούτε τα μοναδικά, ούτε το κυρίαρχο κριτήριο αυτό. Υπό ποιες σημαίες,ποια συμφέροντα κ ποιες ιδέες πολεμά ένας λαός έχει και αυτό κομβική σημασια.

    Reply
  6. φρίξος

    εγώ πάλι δεν κατάλαβα γιατί έγινε τόσο της μόδας μια ομιλία της Αλέκας που έγινε πριν 10 μήνες; έκτοκτε έχουν υπάρξει πόσα γραπτά επίσημα κείμενα

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.