.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Το ΝΑΡ και η νΚΑ αποχαιρετούν τον Θάνο Μικρούτσικο (Βίντεο)


Η φωτογραφία από την συναυλία στις Αναιρέσεις 2015

 

Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία

Εμβληματική μορφή του πολιτισμού, της ανατρεπτικής, σύγχρονης μουσικής, ένας διανοούμενος του πολιτισμού και της τέχνης, ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν μια από τις ψυχές της «μεταπολίτευσης», τη σημάδεψε με τα τραγούδια του, αποτύπωσε το ριζοσπαστικό της πνεύμα, δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτή, δεν την διαχειρίστηκε. Η μουσική, ευρύτερα η πολιτιστική και πολιτική του δράση, ήθελε να σπάει τα όρια, «να χορέψει πάνω στο φτερό του καρχαρία», να κινεί το νήμα της ιστορίας σε πείσμα όσων έλεγαν ότι «ξοφλήσαμε».

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφερε με την αισθητική του ένα νέο επαναστατικό πνεύμα στη μουσική, έναν άνεμο ανατροπής, πειραματισμού και τόλμης. Βασισμένος και στρατευμένος στην υλιστική αντίληψη της ιστορίας, προώθησε και ανέπτυξε την τέχνη ως αισθητικό εργαλείο για την απελευθερωτική προσέγγιση του κόσμου. Τόλμησε την δημιουργική συνάντηση της λαϊκής μουσικής με τη λόγια, γνωρίζοντας σε βάθος και δουλεύοντας και με τις δύο. Επιχείρησε, με μοναδική επιτυχία, να σκαλίσει σε βάθος την ποίηση, τη λαϊκή παράδοση και διαφορετικές μουσικές φόρμες, χωρίς τυπικά όρια και στερεότυπα. Σκοπός του ήταν να βυθιστεί και να εκφράσει τις αγωνίες του λαού και της νεολαίας, τα νοήματα κάτω από τις λέξεις και τα συνθήματα, τελικά τις αξίες και τα ιδανικά της κομμουνιστικής απόπειρας. Δεν έμεινε στην επιφανειακή προσέγγιση, το τετριμμένο και το εφικτό, το «φαίνεσθαι», την αναπαραγωγή του αστικού πραγματισμού. Δεν έμεινε στην επιτυχία του, αλλά επανέρχονταν ακόμη και στο ίδιο του το έργο με τόλμη και νέες προσεγγίσεις. Συνέβαλε όχι μόνο πρακτικά μέσα από το έργο του, αλλά και θεωρητικά μέσα από τις παρεμβάσεις του για το χαρακτήρα της τέχνης και το ρόλο των καλλιτεχνών, στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πολιτισμού της χειραφέτησης.

Μίλαγε, τραγούδαγε, αναζητούσε με την ποίηση του μέλλοντος, όχι τη μιζέρια του παρόντος. Γι αυτό αγαπήθηκε από το λαό, τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων που ρούφηξαν το έργο του, ακόμα και όταν οι «ειδικοί» το έβλεπαν με καχυποψία. Κυρίως αγκαλιάστηκε από τους μαχόμενους ανθρώπους, στον καθημερινό αγώνα αλλά και στις φλόγες των εξεγέρσεων, από αυτούς που δεν συμβιβάζονται, τολμούν, αναζητούν, επαναστατούν.

Η βαθιά αισιόδοξη, ανεκτίμητης καλλιτεχνικής αξίας και ανατρεπτική του μουσική έχει αφήσει το δικό της σημάδι στην ιστορία του λαού μας. Κυρίως γιατί εκφράζει τη δυνατότητα για ένα καλύτερο κόσμο, χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, κέρδη, ιδιοκτησία.

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση νοιώθουν μεγάλη τιμή που συνεργάστηκαν με τον Θάνο Μικρούτσικο, που τίμησε αρκετές φορές με την παρουσία του εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ των Αναιρέσεων.

Ο Θάνος Μικρούτσικος «έφυγε», αλλά τα τραγούδια του θα είναι κοντά μας και εμείς πάντα θα τραγουδάμε και θα κάνουμε πράξη τον ποιητή και τον συνθέτη που μας καλεί να πάρουμε:

«του καιρού τ’ αλφαβητάρι
και της αγάπης λόγια φυλαχτό
για να βρει πάλι ρίζα το χορτάρι,
πάρε την ελπίδα και τη χάρη
ψηλά να πας να χτίσεις κιβωτό
με την ελπίδα μόνο και τη χάρη».

Καλό ταξίδι σύντροφε Θάνο, τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν στις γραμμές των οριζόντων του κομμουνισμού της εποχής μας.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε πλάνα από συναυλίες του Θ. Μικρούτσικου στο Φεστιβάλ Αναιρέσεις 2010, 2012 και 2015, από εκδήλωση της Λέσχης της ν.Κ.Α. για το έργο του Ν. Καββαδία (Ιούνης 2015) στην οποία ήταν ομιλητής και πολιτιστική εκδήλωση της εφημερίδας ΠΡΙΝ.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 12
Συμμετοχές )



66 σχόλια στο “Το ΝΑΡ και η νΚΑ αποχαιρετούν τον Θάνο Μικρούτσικο (Βίντεο)

  1. Γιάννης Σ.

    22 Σεπτέμβρη 2000. Φεστιβάλ ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Μόλις πριν 7 μέρες τα ‘χα σχεδόν σπάσει με συμφοιτήτρια που γούσταρα, μεταξύ άλλων και για μια “εργατοσύνη” που “έβγαζε”. Οριστικά τα σπάσαμε μετά από 3 μέρες, στις 25 του ίδιου μήνα. Είχα πάει λοιπόν στο Φεστιβάλ, με σκοπό να ακούσω το Θάνο παρέα με τον Μπιλάρα τον Παπακωνσταντίνου. Πέρασα υπέροχα και κάπως ξέχασα την κακή φάση που πέρναγα. Θάνο, και πάλι αιωνία σου η μνήμη και μακάρι ο Μπιλάρας κι άλλο-ες να συνεχίσουν το έργο σου!

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Οι όλοι λόγοι χωρισμού (η εργατοσύνη που έβγαζε) μυρίζουν μικροαστική ανυπομονησία. Θα έλεγα ότι αποτελούν λόγο για παρέμβαση της κομματικής καθοδήγησης.

      Reply
      1. Γιάννης Σ.

        Γιώργο, ίσως έκανα το λάθος και είδα πράγματα που ήθελα να δω, αλλά ίσως δεν ίσχυαν. Με τον όρο «εργατοσύνη» που ανέφερα, εννοώ ότι ήταν γυναίκα σε μια ΣΤΕΦ, με το τσιγάρο της, με τον καφέ της… Καμία σχέση δηλαδή με το «γαλλικά και πιάνο». Πρόσθεσε και προβλήματα που είχε, και έχεις μια εικόνα… Αντιστάρ στιλ δηλαδή. Μια -καλώς εννοούμενη- «αντρογυναίκα» φαντάσου… Από τότε όμως αποφάσισα να μην «πολυσκοτίζομαι» για αυτά… Πέρα όμως από τα όποια λάθη (δεν) έκανα, πόσοι άλλοι έκαναν τα ίδια λάθη; Πόσες ελπίδες στηρίχθηκαν σε ανθρώπους που όχι τις πρόδωσαν, αλλά απλά δεν έπρεπε να επενδυθούν σε αυτούς;

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Γιάννη, μόλις περιέγραψες τον γυναικείο τύπο της “καλής συντρόφισσας για σχέση”, που μας λέγανε ουάνς απόν ε τάιμ. Η αλήθεια όμως είναι πως αυτός ο τύπος κάποια στιγμή κουράζει, οπότε εγώ σε καταλαβαίνω.

          Τώρα η ερώτηση στο τέλος ήταν πολύ γενική και παίρνει ως απάντηση ένα εξόχως γενικό “πολλοί”.

        2. Γιάννης Σ.

          Δεν ξέρω αν, ποιοι, πως πότε και πού σας το έλεγαν, εγώ πάντως το σκέφτηκα από μόνος μου. Φυσικά είχα κάποια ερεθίσματα, αλλά όπως έλεγε κι ο Θάνος, τα αφομοίωσα και τα έκανα δικά μου. Τα υπόλοιπα, είναι μεγάλη κουβέντα…

        3. Left G700

          Κατάλαβα, Γιωργάκη μου, κατάλαβα! (Καλά λένε ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον!)

          Εσύ θέλεις μια γυναίκα τύπου:

          Μια γυναίκα τανάλια[*],
          με καρφιά στα χέρια,
          σκισμένη βεντάλια,
          που κάνει λαβές με κόλπα καράτε,
          σπάει φαρμακεία
          και στα πάρκα κοιμάται.

          Σε κλαίει η ψυχή μου από τώρα! ;-) :-)

          [*] https://www.youtube.com/watch?v=hnQcTi11REk

        4. Left G700

          Επίσης, Γιώργο, επίσης! (Πάντως, το βιντεάκι με τα πιτσιρίκι που τα λένε στον Κουτσούμπα δεν με χαλάει καθόλου. Για να μη σου πω ότι το γουστάρω. Λογικά κι εσένα πρέπει να σου αρέσει αφού είσαι κάπως και της παράδοσης.)

    2. Left G700

      Φίλε Γιάννη Σ,

      Φεστιβάλ τής …ΚΝΕ;;; Ένα ένα μάς τα βγάζεις! Αλλά δεν μας τα βγάζεις κι όλα:

      Λίγο ασαφές αυτό το “τα ‘χα σπάσει” που γράφεις για την ωραία (υποθέτω) συμφοιτήτρια. Τα ‘χες σπάσει πολιτικά; Κάτι άλλο; Δεν έχω αποφασίσει ακόμα; Δεν γνωρίζω δεν απαντώ; ;-) :-)

      Για λέγε.

      Τα λέμε

      Reply
      1. Γιάννης Σ.

        Ναι, Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ο Θάνος ήταν κλασσικός συμμετέχων εκεί. Μέχρι και φέτος ήταν. Πού είναι το περίεργο; Μήπως στο ότι πήγα εγώ; Είχα πάρει το εισιτήριο (500 δρχ αν θυμάμαι καλά) στην εξεταστική εκείνου του Σεπτέμβρη από έναν ΚΝίτη στο ΤΕΙ μας, και μάλιστα πρότεινα και στη λεγάμενη να πηγαίναμε μαζί. Τελικά, πήγα μόνος για να την ξεχάσω, αφού τα είχαμε σχεδόν «σπάσει» μετά το ερωτικού σκοπού «πέσιμο» που της έκανα… Όσο για το «ωραία», εγώ την έλεγα έτσι… Γενικά πάντως, (δεν ξέρω αν πρόκειται για ανοιχτομυαλιά, αλλά) πηγαίνω σε εκδηλώσεις και του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Θες επειδή ειδικά στην πόλη μου, υπάρχει κινηματική φτώχεια (έως ξηρασία), θες επειδή, σε κάθε περίπτωση, είναι ο μεγαλύτερος σχηματισμός του αντικαπιταλιστκού χώρου, πάω, έστω και αναγκαστικά. Και να ξέρεις, ότι έρχονται και πολλοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως και κάποιοι αποχωρήσαντες/δυσαρεστημένοι συριζαίοι…

        Reply
        1. Left G700

          Βρε Γιάννη Σ., χιούμορ έκανα! Σου έβαλα και τις φατσούλες άλλωστε. Σιγά μη σου έκανα κριτική επειδή πήγες σε φεστιβάλ τής ΚΝΕ! Κι εγώ έχω πάει κι όχι μόνο μια φορά (και χωρίς το κίνητρο κάποιας ωραίας) κι ένα σωρό κόσμος! Μα τι αγέλαστοι άθρώποι που είσαστε εσείς οι αριστεροί! ;-) :-)

          Να την ξεχάσεις; Να τη διαγράψεις έπρεπε! Άμε από κει! Ποιες νομίζουν ότι είναι; Αντί να σου πει ευχαριστώ που θα την κυκλοφορούσες, σου έκανε και τη δύσκολη; Τίποτε, τίποτε! Δεν μας θέλεις μια εσύ κυρία μου; Ε, εμείς δεν σε θέλουμε δέκα! Άστα διάλα πια με τα θηλυκά! ;-) :-)

          Παντού πρέπει να πηγαίνουμε, παντού. Μακριά από τροτσκιστές και ανάρχια μόνο! ;-) :-)

          Τα λέμε

        2. Γιάννης Σ.

          Μα κι εγώ θα πήγαινα, όπως και έχω πάει, πάω και θα ξαναπάω σε πολλά τέτοια events, (και αναρχικής/τροτσκιστικής φύσης) ανεξάρτητα από την όποια ωραία (ή μη) έχω ή θα βρω.
          Τα λέμε. Καλή χρονιά

        3. Left G700

          Ευχαριστώ, επίσης, φίλε Γιάννη Σ.!

          Τα λέμε

        4. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Και πολύς σκόρπιος κόσμος λέω εγώ.

        5. San Rocco

          Πάντα τα πολιτικά φεστιβάλ ήταν κ είναι χώρος πολιτικών κ πολιτισμικών ζυμώσεων , ειδικά τα πιο μεγάλα κ μαζικά, όπως είναι το φεστιβάλ “ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ” της ΝΚΑ , το φεστιβάλ της ΚΝΕ , το αντιρατσιστικό κλπ.

        6. Left G700

          Τι “πολιτικές ζυμώσεις” και πράσινα άλογα, ορέ San Rocco! Για άλλου είδους “ζυμώσεις” μίλησε ο Γιάννης Σ.!

        7. San Rocco

          Εννοείτε πως κ για τις “άλλου είδους ζυμώσεις” υπάρχουνε τα φεστιβαλ . Μια χαρά !

    1. Left G700

      Γιώργο μου, δύο “πραγματάκια”:

      1. “Έπεσες”; Τι θα πει “έπεσες”; Κι εγώ γιατί δεν έχω “πέσει”; Ρε δεν αφήνεις τα σάπια; Η Ομάδα Αλήθειας του ΚΙΝΑΛ σού το πάσαρε και τώρα μας το πασάρεις κι εμάς!

      2. (το σημαντικότερο) “βαθυΠΑΣΟΚική νοσταλγία”;;; Δηλαδή ακόμα εσύ για ΠΑΣΟΚ τον έχεις τον Σημίτη; Και μάλιστα βαθύ;;;

      Εμ βέβαια! Τέτοιοι χάνοι που ήσασταν γιατί να μη σας πάρει το μαγαζί ο κοντός και να σας βάλει κι από πάνω να του πληρώνετε ενοίκιο;;;

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        1.Έχει Ομάδα Αλήθειας το ΚΙΝΑΛ;;;
        2.Το λέω γιατί το ΚΚΕ πάει ετσιθελικά να τον μονοπωλήσει. Όλοι έχουμε δικαίωμα σε λίγο Θάνο!

        Reply
        1. Left G700

          Τον πισινό τους (sorry κιόλας) να χτυπάνε όλοι στο ΠΓ, δεν πρόκειται κανένα ΚΚΕ (και κανένα άλλο αριστερό “μαγαζί” άλλωστε) να μονοπωλήσει τον Μικρούτσικο. Εντάξει, δικαιούνται μια κουβέντα παραπάνω, αφού αυτή ήταν η θέλησή του (δημοκρατία έχουμε). Αλλά μέχρι εκεί. Τα μονοπώλια στο οτιδήποτε αφορά το πεδίο τού Πολιτικού μάς τελείωσαν. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν οι φίλοι τού ΚΚΕ, τόσο το καλύτερο και για εκείνους και το κόμμα τους και για όλους μας.

          Όλοι στο γήπεδο (χωρίς πιασμένους διατητές, στραβές γραμμές στη μεγάλη περιοχή ή μολύβι στις μύτες τών παπουτσιών) κι ας “κερδάει” ο καλύτερος κάθε φορά.

          ΥΓ Σιγά μην έχει Ομάδα Αλήθειας το ΚΙΝΑΛ. Ούτε καν ομάδα δεν έχει!

        2. Left G700

          Φίλε μου, αν το λες για μένα, που για μένα το λες, να σε πληροφορήσω ότι, εκτός όλων τών άλλων που έχουν να κάνουν με τη φτιαξιά μου, δεν έχω κανένα λόγο να ζηλέψω το ΚΚΕ ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι τής Αριστεράς προσέγγιζε ο Μικρούτσικος. Δεν έχω κανένα λόγο γιατί εγώ πλέον είμαι κομματικά/οργανωτικά/οργανωμένα άστεγος, νηστικός και ατσίγαρος (για μπύρες δεν το θίγω καν).Οπότε, και να ήμουν της ζήλιας, δεν με παίρνει. Τι να πω; Α, ρε Θάνο, γιατί δεν ήρθες μ’ εμάς τούς πουθενάδες;;;

        3. Ανώνυμος

          για όλους
          που καθόλου πουθενάδες δεν είστε

        4. Left G700

          Βρε Ανώνυμε (που δεν τολμάς καν να δεσμευτείς με ένα ψευδώνυμο), πας γυρεύοντας Πρωτοχρονιάτικα να τ’ ακούσεις; Αυτή η παπαριά που αμόλησες δεν πατάει πουθενά. Ούτε σε μένα ούτε στην Παντιέρα ούτε στους σχολιαστές που έχουν μιλήσει για το “σαλπάρισμα” του Μικρούτσικου. Είδες να βγαίνει καμιά ζήλια, καμιά μικροψυχία, καμιά μιζέρια;;; Για δείξτη μου κι εμένα να σε χαρώ! Γιατί εγώ δεν βλέπω τίποτε άλλο παρά αποχαιρετισμούς εν δόξη και τιμή!

          Κάτσε και αναρωτήσου αν εσύ προσωπικά σέβεσαι τον Μικρούτσικο ή αποδεικνύεσαι τόσο δα μικρούτσικος!

          Παρ’ όλα αυτά, Καλή Χρονιά. Αλλά εξ αιτίας αυτών, Καλά Μυαλά!

        5. kolokotronis

          Α, ρε καλέ μου φίλε, Left!
          Σου πέταξε ο Λυγκουνάκης τον ταραμά και συ τον μάσησες με τα κουκούτσια!
          -“…το ΚΚΕ πάει ετσιθελικά να τον μονοπωλήσει…”
          – γαμώ το ΚΚΕ και την μονοπώληση του Θάνου…
          Λείπουν όλες οι ενδιάμεσες προτάσεις, φίλε μου (και σε έχω και για ξύπνιο παιδάκι). Έτσι όπως το πήγατε, είναι η πιο πρόσφατη βερσιόν του γνωστού ανέκδοτου με τον γρύλο!

          ΕΠΕΙΔΗ :
          -είναι όντως Πρωτοχρονιά
          -το κεφάλι μου, τούτην την ώρα, από το πολύ ρούφα-πίνε του διημέρου έχει γίνει σαν την υψικάμινο του Ασπροπύργου
          -οι σφαλιάρες που έρριξες στον Ανώνυμο (κατά τα φαινόμενα) σύντροφό μου
          χρήζουν αναλυτικότερης απάντησης

          ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ :
          το καταχέριασμά σου μετατίθεται χρονικά για αύριο απογευματάκι, πίσω από τον τεκέ του Μπουρούχα :-) (πλάκα, ρε! Εδώ!)

          Μέχρι τότε, τις ειλικρινέστερες των ευχών μου σε εσένα προσωπικά και σε όλη την εδώ παρεπιδημούσα ομήγυρη.
          ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ !

        6. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Να ξεκαθαρίσω ότι δέχτηκα μια ερώτηση (πάνω-κάτω αν θεωρώ ιδεολογικά “δικό μου” το Σημίτη) και απάντησα γιατί είπα αυτό που είπα. Ο καθένας έχει τη διαδρομή του, αν νιώθει ικανοποιημένος γι’ αυτήν δε τη κρύβει, και, τι να κάνουμε, πολλοί θυμόμαστε το Μικρούτσικο, και σαν υπουργό του συχωρεμένου(;) Αντρέα.

          Δε σκοπεύω να κάνω κανενός είδους αντιπαράθεση για κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα με αφορμή μια τέτοια περίσταση. Ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια (για αυτή τη φορά).

        7. Left G700

          Φίλε kolokotronis,

          Όσο αφορά την αφεντομουτσουνάρα μου, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και αντεύχομαι ενθέρμως σε σένα και την οικογένειά σου (άντε, και για το “αίσθημα”, αν έχεις! ;-) :-) ). Θα περιμένω το αναλυτικότερο σχόλιό σου με ενδιαφέρον όπως πάντα. Απλώς, θέλω να σε προφυλάξω από μια παρανόηση στην οποία μάλλον έχεις υποπέσει (ίσως λόγω τής κραιπάλης σου με τα “ξύδια” :-) ):

          Η απάντησή μου στον Λυγκουνάκη (τι διάολο του κάνατε του παιδιού όταν ήταν στην ΚΝΕ και σας έχει τόσο άχτι, ρε γμτ;!) δεν υποκρύπτει διαπίστωση από τη μεριά μου ότι πήγατε να μονοπωλήσετε τον Μικρούτσικο (εγώ δεν έχω εισπράξει κάτι τέτοιο). Απλώς, ξεκαθαρίζει την άποψή μου για τη ματαιότητα ενός τέτοιου υποθετικού/θεωρητικού εγχειρήματος.

          Αυτά για την ώρα. Σε περιμένω αύριο.

          Και πάλι θερμές ευχές!

          Τα λέμε

        8. kolokotronis

          Φίλε Λυγκουνάκη,
          κι άλλοι περάσαμε από την ΚΝΕ (για την ακρίβεια πολλές δεκάδες χιλιάδες, όλα αυτά τα χρόνια) αλλά δεν κάνουμε κι έτσι, μωρέ αδερφάκι μου :-)
          Το τέτοιο αντι-ΚΚΕ άχτι σου (μένος θα έλεγα) μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Ας υποθέσω μερικούς, μιας και αναρωτιέται και ο φίλος μας ο Left :
          1. κακώς σε έβαλαν στην ΚΝΕ οι σύντροφοι, που σε έβαλαν (εφόσον δεν είχες ούτε έχεις σχέση με τον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς) και κακώς δεν σου έμαθαν πέντε βασικά πράγματα, όσο ήσουν μέσα.
          2. σου συνέβη κάτι τραυματικό (και προσωπικό) πχ σου έφαγε κάποια γκόμενα ο καθοδηγητής σου (ντροπή του κι αίσχος του).
          3. είσαι τυπικό παράδειγμα μιας (κακώς εννοούμενης) ξεροκεφαλιάς, που ενδημεί εκεί κάτω στην Κρήτη.
          4. συνδυασμός κάποιων από τα παραπάνω η/και άλλοι λόγοι.

          Δυστυχώς, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να σε θεωρώ σύντροφό μου, αφού:
          – είτε δεν έχεις καταλάβει γρι από μαρξισμό-λενινισμό
          – είτε, εάν έχεις καταλάβει, τον έχεις απορρίψει.
          Και δεν ανήκεις καν στην εργατική τάξη, ώστε να σε αποκαλώ “σύντροφο” έστω και διασταλτικά. Για μένα είσαι ένας τυπικός σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος εκφράζεται από τα υπάρχοντα, σε κάθε χρονική περίοδο, σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.
          Στην Ελλάδα έχουμε πολυπληθή ενδιάμεσα στρώματα (αυτά που κακώς αποκαλούνται “μεσαία τάξη”, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα με ενιαία χαρακτηριστικά)
          για λόγους του τρόπου ανάπτυξης του καπιταλισμού και για λόγους ιστορικούς (τα θύματα και οι ηττημένοι δικτατοριών και εμφυλίων). Αυτά τα ενδιάμεσα στρώματα, έχοντας στην κατοχή τους ένα ελαχιστότατο μέσο παραγωγής (ένα μαγαζάκι, ένα μικρό τεχνικό γραφείο, ένα χωραφάκι πέντε στρεμμάτων) και παρότι κατά βάθος έχουν συνειδητοποιήσει πως η ζωή τους θα περάσει μεροδούλι-μεροφάι, εντούτοις
          δυσκολεύονται πολύ να καταλάβουν ότι τα “μαγαζάκια” δεν έχουν μέλλον ούτε στον καπιταλισμό ούτε στον σοσιαλισμό. Αυτά ήταν μορφές οργάνωσης της πρώτης περιόδου του καπιταλισμού. Έτσι, οι ανήκοντες σε αυτά τα ενδιάμεσα στρώματα, μεταξύ των οποίων είσαι κι εσύ, ταλαντεύονται διαρκώς και είναι ερωτηματικό, ποιά στάση θα κρατήσουν τις μέρες της Επανάστασης.
          Ελπίζω να είσαι μαζί μας.
          Γιατί, αν και σε θεωρώ σοσιαλδημοκράτη, στο πρόσωπό σου βλέπω έναν ΤΙΜΙΟ σοσιαλδημοκράτη. Θα μπορούσα άνετα να κάνω παρέα μαζί σου, να συζητάμε, να τραγουδάμε, να τα πίνουμε, να αγωνιζόμαστε, με την προϋπόθεση πως δεν θα εξακολουθήσεις να είσαι τόσο πρωτόγονα και αγοραία αντικομμουνιστής.

          Τις ευχές μου και πάλι.

        9. kolokotronis

          Φίλε Left,
          πάνω που είχα λύσει το ζωνάρι και ήμουν έτοιμος για πρωτοχρονιάτικο καβγά,
          μου γράφεις τα περί “παρανόησης”, “ξυδιών” κλπ (εν παρόδω: δεν ήταν ούτε μόνο ούτε κυρίως ξύδια) και άντε τώρα να το ξαναμαζεύω (το ζωνάρι).
          Παρόλα αυτά, αφορμής δοθείσης, ας πούμε μερικά πραγματάκια:
          τα δημιουργήματα των καλλιτεχνών, εν προκειμένω η μουσική και τα τραγούδια του Θάνου, από την στιγμή που γίνονται κτήμα του λαού, από την στιγμή που ο λαός μας
          τα τραγουδάει στις μικρές και μεγάλες στιγμές του, ζει, συγκινείται και αγωνίζεται με αυτά, ξεφεύγουν πια από τα χέρια του δημιουργού τους, όποια πορεία κι αν αυτός ακολουθήσει στο μέλλον. Πράγμα, που καθόλου δεν ισχύει για τον Θάνο, ισχύει όμως για πολλούς άλλους.(κάπως έτσι, ακούω και τραγουδάω πολύ ευχάριστα πολλά τραγούδια -κυρίως τα παλιά- του Σαββόπουλου, αν και τον ίδιο τον συχαίνομαι εδώ και πολλά χρόνια).
          Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, τα τραγούδια του Μικρούτσικου ανήκουν σε όλον το λαό, ιδιαίτερα σε όλη την Αριστερά (καθόσον ο Θάνος ήταν βαθειά στρατευμένος δημιουργός) και οποιαδήποτε σκέψη καν μονοπώλησης καταντάει γελοία. Όμως…

          Όμως, ενώ αυτά είναι έτσι για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου, υπάρχει και ο άνθρωπος, ο αγωνιστής Θάνος Μικρούτσικος και
          Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥ

          “…Τι σημαίνει αυτό για εμένα; Μεγάλη συγκίνηση και τιμή. Το ΚΚΕ είναι μακράν το πιο ιστορικό κόμμα στην Ελλάδα. Είναι ένα κόμμα που αποδεδειγμένα υπερασπίζεται τα δίκαια του λαού, τα δίκαια όσων είναι καταπιεσμένοι, τα δίκια της εργατικής τάξης. Το έχει αποδείξει μέσα σε αυτά τα 100 χρόνια. Εγώ τελεσίδικα ανήκω εδώ. Το είχα πει και το Σεπτέμβρη σε μια δήλωσή μου στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αυτός είναι ο κόσμος μου…”
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9708442

          Φαντάζομαι γνωρίζεις, νομικά, την βαρύτητα της τελευταίας διαθήκης και την έννοια της τελεσιδικίας.
          Επίσης, γνωρίζεις πως η “τελευταία επιθυμία” γίνεται συνήθως σεβαστή ακόμα και από τους στυγνότερους αντιπάλους.

          (συνεχίζεται…)

        10. kolokotronis

          (συνέχεια και τέλος)

          Όσο κατακριτέα είναι (που οπωσδήποτε είναι) οποιαδήποτε προσπάθεια μονοπώλησης του έργου του Θάνου Μικρούτσικου
          Τόσο κατακριτέα είναι και οποιαδήποτε προσπάθεια αποσιώπησης της κομματικής του ένταξης και της τελευταίας του επιθυμίας.(το “δικαιούται μια κουβέντα παραπάνω,το ΚΚΕ”, που γράφεις φίλε Left, είναι πολύ λίγο και αναντίστοιχο).
          Τι έχουμε εδώ;
          Έναν αγωνιστή, που μετά από τις περιπλανήσεις ολόκληρης της ζωής του,
          (θυμίζω: μέλος ή επιρροή ΚΚΕ, ΕΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, εξωκοινοβουλευτικής)
          ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ, αφού ο καρκίνος έχει διαγνωστεί και ξέρει πως έχει ένα-δύο χρόνια ζωής,
          “εν πλήρει συνειδήσει και έχων σώας τας φρένας”,
          φωνάζει urbis et orbis: “ανήκω τελεσίδικα στο ΚΚεδικο”.
          Μετά τον θάνατό του, ακολουθεί πλήθος δημοσιευμάτων, ρεπορτάζ, σχολίων, αφιερωμάτων όπου η λέξη “ΚΚΕ” παραλείπεται συστηματικά, ένοχα και μίζερα (πάρε φίλε Left, την μιζέρια για την οποία παραπονιέσαι πιο πάνω στον Ανώνυμο).
          Όσο για την ζήλια…
          Η ζήλια (από το ζηλόω-ω, από τον ζήλο) δεν έχει μόνο αρνητική σημασία.
          ‘Ολοι θα έπρεπε να ζηλεύουν το Κόμμα, το οποίο ο υπέροχος Θάνος Μικρούτσικος διάλεξε, σαν ρεζουμέ από ολόκληρη την ζωή του, για να αφήσει παρακαταθήκη τους αγώνες του.

        11. Left G700

          Φίλε kolokotronis,

          Διάβασα το σχόλιό σου και έχω κάποια (αρκετά) πράγματα να πω από τη μεριά μου. Ξεκίνησα να γράφω, αλλά …δεν. Χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο (οι «αόριστοι» ποτέ δεν λείπουν…) με έχει πιάσει από το απόγευμα μια πολύ κακή διάθεση που δεν λέει να φύγει (και μάλλον κάκιωσε περισσότερο με τις μπύρες). Οπότε, ό,τι γράψω μλκ θα είναι. Ελπίζω (και πιστεύω) να μη με παρεξηγήσεις. Θα τα πούμε αύριο αργότερα σήμερα.

          Τα λέμε

        12. kolokotronis

          Άντε ρε, που θα σε παρεξηγήσω! Πιο πολύ στενοχωρήθηκα που είσαι σε κακό mood (είδες! παρότι μας αποκαλείτε νεάτερνταλ εμάς τους κκεδες, είμαι μέσα στην γλωσσική μόδα).
          Γράψε, όποτε αισθανθείς καλά. Το ραντεβού μας ισχύει.
          (ή μήπως να αλλάζαμε στέκι; όλο μπουρούχα σερβίρει ο μινάρας…) :-)

        13. Κώστας

          Kolokotroni μπορείς να μου εξηγήσεις λίγο πως εννοείς την έννοια της “τελευταίας επιθυμίας” του Θάνου Μικρούτσικου ?

          Εγώ λέω πως δεν προκύπτει από κάπου πως η τελευταία πολιτική-κομματική στάση ενός ανθρώπου είναι κάποιο είδος παρακαταθήκης και πολιτικής διαθήκης ή πολιτικής αυθεντίας ή πολιτικού κατασταλάγματος. Για μένα ας πούμε ο Θάνος Μικρούτσικος της εισβολής στην Αμερικάνικη Πρεσβεία το 75 που το ΚΚΕ προφανώς … κατήγγειλε (δεν ξέρω αν ήταν ο ίδιος, το κλίμα της εποχής περιγράφω) είναι πολύ πιο σωστός πολιτικά από τον Θάνο Μικρούτσικο του 2017-2019. Πολύ πιο σωστός είναι ο Θάνος Μικρούτσικος του “οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες κόβουν στα μέτρα τους τους μαθητάδες”¨Οπως πολύ πιο σωστός πολιτικά είναι ο Θάνος Μικρούτσικος του Δημοψηφίσματος. Δεν προκύπτει από κάπου πως η τελευταία πολιτική επιλογή ενός ανθρώπου είναι και η πιο σωστή, η πιο δραματική, η πιο βαρύνουσα, ή πιο μη επιδεχόμενη διαφωνίας κλπ. Υπάρχει ένα νήμα μεταφυσικής και ιδεαλισμού σε αυτό. Επίσης δεν προκύπτει από κάπου πως η πλατιά συγκίνηση για την απώλεια ήταν λόγω της κομματικής ταύτισης του την οποία εγώ αν την ανέφερα σε κείμενο για την απώλεια θα έπρεπε να κάνω και κριτική στον ΘΜ και να αρχίσω να κκεδολογώ, και δεν θα το εκτιμούσες. Αλλά αν έγραφα κείμενο για τον πολιτικό καλλιτέχνη Θάνο Μικρούτσικο δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να κάνω ανάλυση για το ΠΑΣΟΚ του 94, και το ΕΚΚΕ του 75, και για το δημοψήφισμα του 15 και για το ΚΚΕ του 17-19, ο πολιτικός καλλιτέχνης Θάνος Μικρούτσικος είναι και λίγο πάνω από αυτά

          Ξέρεις ποια είναι η διαφορά kolokotroni ? Θα ήσασταν λιγότερο συγκινημένοι και θα αξιολογούσατε πολύ πιο χαμηλά το δυσάρεστο γεγονός αν είχε συμβεί σε στιγμή άλλων πολιτικών επιλογών του εκλιπόντος. Μην προσπαθήσεις να το αρνηθείς. Λες αλήθεια πως θεωρείς απαράδεκτη την μονοπώληση του έργου αλλά υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορείς να το υπηρετήσεις. Το όριο μπαίνει από την τάυτιση κομματικής ένταξης και πολιτικής τέχνης από το ΚΚΕ και είναι αντικειμενικό, δεν μπορείς να το υπερβείς. Θεωρείτε πως το έργο του Θάνου Μικρούτσικου ολοκληρώνεται και απωγειώνεται από το status σχεδόν κομματικού καλλιτέχνη του 17-19 γιατί αυτό ταιριάζει στην κακοχωνεμένη κόπια σοσιαλιστικού ρεαλισμού που θεωρείται καθήκον σας να υπερασπίζεστε στην Τέχνη. Εγώ πάλι το θεωρώ ένδειξη συντροφικής εκτίμησης προς τον εκλιπόντα να πω πως θεωρώ το συγκεκριμένο status, το οποίο προφανώς αποδέχτηκε και δεν του μπήκε καπέλο ήταν λάθος του. Δικό του και του ΚΚΕ. Πιο μεγάλο βέβαια του ΚΚΕ γιατί τα άτομα κάνουν λάθη αλλά οι σύνέπειες των λαθών των πολιτικών φορέων είναι σημαντικότερες

          Κώστας

        14. kolokotronis

          “…Δεν προκύπτει από κάπου πως η τελευταία πολιτική επιλογή ενός ανθρώπου είναι και η πιο σωστή, η πιο δραματική, η πιο βαρύνουσα, ή πιο μη επιδεχόμενη διαφωνίας…”

          Μπα; Πλάκα μου κάνεις, δεν μιλάς σοβαρά!
          Και εάν δεν προκύπτει από την τελευταία επιλογή, ενός ανθρώπου με ελεύθερη βούληση, ενός ανθρώπου εν πλήρει συνειδήσει και έχοντος σώας τας φρένας του,
          τότε από πού προκύπτει;
          Από τις πομφολυγικές αναλύσεις ενός κάποιου Κώστα;;;
          Φίλε το κάνετε συνέχεια αυτό το πράγμα, έχετε καταντήσει πιο γραφικοί και από το τρενάκι του Πηλίου. Ο Θάνος ήξερε τι θα επακολουθήσει μετά τον θάνατό του και θέλησε να ξεκαθαρίσει την θέση του. Αλλά εσείς εκεί.

          Πάμε, λοιπόν: ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

          –ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ (πριν τον θάνατο από καρκίνο)
          “…εγώ τελεσίδικα ανήκω στο ΚΚΕ. Αυτός είναι ο κόσμος μου…”

          –ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ (πριν την αυτοκτονία)
          “…Το ΚΚΕ ήταν και παραμένει το κόμμα μου και κανένας δεν μπορεί να το χτυπήσει και να το λερώσει χρησιμοποιώντας το όνομά μου…Με το ΚΚΕ δεν είχα ούτε έχω ανοιχτούς λογαριασμούς. Ούτε μπορούσα ποτέ να ‘χω…”

          –ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ (πριν την εκτέλεση)
          “…Τιμή μου εγώ πάνω απ’ όλα έχω την τιμή του Κόμματος … Ημουν πιστός στο Κόμμα τότε που με ανέβαζε στα ανώτατα αξιώματά του, είμαι πιστός και τώρα που, καλά ή κακά, δίκαια ή άδικα, με κατηγορεί και με στιγματίζει. Θα παραμείνω για πάντα πιστός και θα πεθάνω κομμουνιστής…”
          «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής, «αντιμετωπίζοντας με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος… Δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήσει, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του».

          Αλλά, μπα!
          “…Δεν προκύπτει από κάπου πως η τελευταία πολιτική επιλογή ενός ανθρώπου είναι και η πιο σωστή, η πιο δραματική, η πιο βαρύνουσα, ή πιο μη επιδεχόμενη διαφωνίας…”

          Άσε μας, ρε Κώστα…
          Τράβα μέχρι τη γωνία, να δεις αν έρχομαι!

        15. San Rocco

          Κώστα, ο Μικρούτσικος στα τελευταία του χρόνια ήταν ΚΚΕ. Άλλο αν συμφωνείς, ή διαφωνείς.

          Κολοκοτρώνη : είτε ήταν ΚΚΕ στο τέλος της ζωής τους ο Ζαχαριάδης, ο Πλουμπίδης, ο Μικρούτσικος είτε όχι , το υλικό αποτέλεσμα είναι ένα: το ΚΚΕ , όπως κ κάθε κκ έχει θετικές κομμουνιστικές πλευρές κ έχει και αρνητικές αντικομμουνιστικές πλευρές.

          Στο διεθνές κκ , με βάση την εμπειρία του υπαρκτού τον 20ο αιώνα, ηγεμονευσαν τελικώς οι αντικομμουνιστικές πλευρές και είναι τόσο ο καπιταλισμός όσο κ ο υπαρκτός σοσιαλισμός που ενταφίασαν ελπίζουμε προσωρινά την κομμουνιστική προοπτική της ανθρωπότητας.

        16. Κώστας

          Kolokotroni αλλού τις κουραδομαγκιές. Και μόνο την σύγκριση που κάνεις με ηγετικά στελέχη, ως και τον εκτελεσμένο από τους Μπρέζνιεφ Κολιγιάννη και Φλωράκη σύμφωνα με τα τελευταία του λόγια που σε ενδιαφέρουν λες, ΝΖ, δείχνει πόσο δίκιο έχω.

          Περαστικά σου, πάω να ακούσω Θάνο Μικρούτσικο-Βολφ Μπίρμαν-Μαρία Δημητριάδη για τον ανύπαρκτο σοσιαλισμό σας. ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΡΕΘΕΙ ΦΙΛΕ, πολλές δεκαετίες τώρα και τιμούμε τον ΘΜ παρά το ότι σας ξεβαρέθηκε.

          https://www.youtube.com/watch?v=DlF_d9zPDuA

          Κώστας

        17. Κώστας

          San Rocco δεν συζητάμε αν ο Μικρούτσικος ήταν ΚΚΕ τα τελευταία 2 χρόνια αλλά αν αυτό χαρακτηρίζει το έργο του και αν είναι ανώτερο από κάθε άλλη πολιτική θέση που πήρε στην ζωή του επειδή ήταν στο τέλος και αν πρέπει να γίνουμε όλοι ΚΚΕ γιατί αυτό απέδειξε ο ΘΜ τα τελευταία χρόνια. Εγώ λέω πως ο αγώνας είναι αγώνας, στην αρχή, στην μέση, στο τέλος κάνουμε λάθη και σωστά. Ούτε είπε ο ΘΜ πως πετάει κάτι και κρατάει το 2017-2019. Μάλλον σε παρασύρει ο Kolokotronis που θέλει να στήσει κουβέντα περί καπηλείας-απόκρυψης ενώ συζητάμε για την πολιτική τέχνη. Κανείς δεν έκρυψε το οτιδήποτε για τον ΘΜ ή είπε κάτι που δεν ισχύει

        18. kolokotronis

          @ Κώστα,
          έχε χάρη που σέβομαι τον χώρο, που μας φιλοξενεί.
          Εάν παρόλα αυτά, η διαχείριση του ιστολογίου μου δώσει το ΟΚ
          ευχαρίστως να ξεκινήσουμε έναν κύκλο υβριστικών σχολίων.
          Βρίζω και εγώ πολύ και λιμανίσια…

          Μέχρι τότε : https://youtu.be/QdQjmVC3_nk

        19. San Rocco

          Όσο υπάρχουν ξεροκέφαλοι γενικώς αγαπητέ Κολοκοτρώνη, άλλο τόσο υπάρχουν ξεροκέφαλοι και στην κομμουνιστική αριστερά. Όσο ευθύνεται ο καπιταλισμός για την ήττα του υπαρκτού, άλλο τόσο ευθύνεται κ ο υπαρκτός κ τα κκ που κυβερνούσαν. Μιας κ η κοινωνία που έφτιαξαν δεν ήταν σοσιαλισμός. Κ από τα γραπτά του ο Γιώργος λυγκουνακης δεν μου φαίνεται καθόλου αντικομμουνιστης. Άστο ….

        20. San Rocco

          Επίσης αγαπητέ Κολοκοτρώνη, ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας των κομμουνιστικών κομμάτων, είναι σε αρκετές κρίσιμες πλευρές του, αντικομμουνιστικος. Όλα αυτά πχ, που προβλέπει ένα καταστατικό ενός κκ, του ΚΚΕ εν προκειμένω, αλλά λιγότερο ή περισσότερο και των άλλων κομμουνιστικών οργανώσεων -θεωρω το ΝΑΡ την καλύτερη περίπτωση γιατί έχει πολιτικά κ πολιτισμικά κατοχυρωμένη την οργανωτική λειτουργία όπου μπορούν να κατεβαίνουν πλατφόρμες στα συνέδρια του κ αυτό είναι θετικότατο – για την λειτουργία των κοβ είναι έκθεση ιδεών κ βιτρίνα εργατικής δημοκρατίας. Για μαζεψε το 1/3 των μελών για να προτείνεις εκτακτο συνέδριο; Πριν προλάβεις να βγεις από την πόρτα με τις πρώτες υπογραφές ,έχεις κατηγορηθεί για φραξιονιστης κ έχεις διαγραφεί!. Συνεπώς για ποιον αποφασιστικό ρόλο των κοβ μιλάμε; Για ποια ουσιαστική συμμετοχή των μελών στην συζήτηση για την λήψη και την εφαρμογή των αποφάσεων φυσιογνωμίας ή/και τρέχουσας πολιτικής μιλάμε;

        21. kolokotronis

          San Rocco,
          για μένα, ειδικά για τις συνθήκες και για την Ιστορία της Ελλάδας,

          αντι-ΚΚΕδισμος = αντικομμουνισμός

          Τελεία.
          Είναι το καταστάλαγμα δεκαετιών (πότε πέρασαν οι πουτάνες;)
          στράτευσής μου στο κομμουνιστικό κίνημα.
          Για το δικό μου το μυαλό, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
          Δεν θα σε πείσω, δεν θα με πείσεις και πάλι φίλοι θα είμαστε.

          ΚΑΛΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

        22. San Rocco

          Δεν θα σε πείσω, οκ και καλούς αγώνες. Ομως, το να απορρίπτεις βασικές πλευρές της νοοτροπίας και της πρακτικής του ΚΚΕ δεν είναι μονοσήμαντο.Μμπορεί ναι, να είναι αντικομμουνισμός, μπορεί όμας κάλλιστα, να είναι και κομμουνισμός. Εξαρτάται ΤΙ απορρίπτεις, από ποια σκοπιά το απορρίπτεις και τι προτείνεις.

        23. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Προσπαθώντας να μείνω όσο πιο σοβαρός μπορώ, θα απαντήσω μόνο στο ένα από όλα:

          Κάνεις προβολή των δικών σου ταξικών αναγκών πάνω μου. Συμπεραίνεις άρα ότι μπορείς με κάποιο τρόπο να με “εκβιάσεις” ιστορικά να πάρω θέση κάποια στιγμή είτε υπέρ σου, είτε εναντίον σου. Δε λαμβάνεις καθόλου υπόψιν ότι εγώ, βάσει της ταξικής μου θέσης, δεν έχω καμία απολύτως ανάγκη για κεντρικό ή άλλο σχεδιασμό, και αν έρθει η ώρα του μαζικού ξεσηκωμού, όπου κανείς δε θα μείνει αμέτοχος, δεν σημαίνει ότι θα σηκωθούμε μαζί, ούτε για τους ίδιους λόγους.

          Και επειδή, βάσει αριθμών, δε νομίζω να μπορείς να επιβληθείς, το ότι θα κάνεις “όλη την Ελλάδα μια φάμπρικα” καλό θα είναι να το ξεχάσεις γιατί δε θα γίνει, ούτε τώρα, ούτε ποτέ. Δεν είσαι ούτε φίλος μου, ούτε οχτρός μου κι εγώ πλέον είμαι από αυτούς που πίνουν και τραγουδούν μόνο με τζι δικούς τους. Τον ένα καλό λόγο όμως που μου είπες θα στον ανταποδώσω. Ούτε εγώ σε θεωρώ ανέντιμο, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα εδώ.

        24. kolokotronis

          Καλώς, Λυγκουνάκη
          μου επιβεβαίωσες αυτό, που υποψιαζόμουν:

          “– είτε δεν έχεις καταλάβει γρι από μαρξισμό-λενινισμό
          – είτε, εάν έχεις καταλάβει, τον έχεις απορρίψει.”

          Όσο και αν σε καλοπιάνουν διάφοροι εδώ μέσα,
          για μένα είναι σαφές πως ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.
          Το πέρασμά σου από την ΚΝΕ θα το θυμάσαι
          σαν μια “νεανική τρέλα”…
          Καλή τύχη σε όλους μας.

        25. San Rocco

          Αγαπητέ Κολοκοτρώνη δεν καλοπιανω κανέναν , αν σε μένα αναφέρεσαι .

          Δεν μπορείς αδερφέ μου να θεωρείς την απόρριψη βασικών ή ελασσονος σημασίας χαρακτηριστικών του ΚΚΕ ή άλλων κομμουνιστικών πολιτικών δυνάμεων , ως εκ των προτέρων αντικομμουνισμό. Σου ξαναεγραψα ότι, εξαρτάται τι απορρίπτεις, από ποια σκοπιά το απορρίπτεις κ τι προτείνεις.

          Τι να σου κάνω αν ο 20ος αιώνας ανέδειξε την ανεπάρκεια κ των κομμουνιστών πάσης μορφής; Τι να σου κάνω αν στον 20ο αιώνα δοκιμάστηκε το κομμουνιστικό κόμμα στην κυβέρνηση , εφαρμόστηκε όπως εφαρμόστηκε η θεωρία στην πράξη με την μορφή του συστήματος του υπαρκτού σοσιαλισμού κ αυτό παρήγαγε πολλά θετικά αλλά κ πολλά αρνητικα;

          Τι να σου κάνω αν κρίσιμες πλευρές του κομμουνιστικού κόμματος απεδείχθησαν τελικά αντικομμουνιστικές ;

          Αγαπητέ Κολοκοτρώνη, μην κάνεις κ μην κάνετε ότι δεν συνέβη τίποτα στον 20αιωνα , ήταν συνέβη κάτι αυτό τελικά ήταν αποτέλεσμα μόνο της αντιλαϊκής κ βάρβαρης δράσης του καπιταλισμού .

          Ο μαρξισμός ως θεωρία κ πολύ περισσότερο ο κομμουνισμός ως πράξη, στον 20αιωνα πέρα από τα πολλά κ κρίσιμα θετικά τους στην υπόθεση της ταξικής κ κοινωνικής χειραφέτησης, είχαν κ επίσης αρκετά κ κρίσιμα αρνητικά κ αντικομμουνιστικά που συνέβαλλαν μαζί με τον καπιταλισμό, στο μπλοκάρισμα της πορείας προς τον κομμουνισμό.

          Λόγου χάρη : η εργαλειακη αντιμετώπιση του κράτους ως σύνολο μηχανισμών κ τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας ότι κ καλά αποτελεί μονοσήμαντα εργαλείο στην μετάβαση προς τον κομμουνισμό, απεδείχθη σε θεωρία κ πράξη, αντικομμουνιστική πολιτική θέση. Το κράτος είτε καπιταλιστικό είτε εργατικό εκτός από προβλήματα που λύνει, αποτελεί κ θεσμο ανάσχεσης κ μπλοκαρισματος της κοινωνικής μετάβασης στον κομμουνισμο, διότι τείνει πάντα, να αναπαράγει ταξικές εκμεταλλευτικές διαιρέσεις μέσα στην κοινωνία , τείνει πάντα ΚΑΙ συμβάλλει στην εμφάνιση νέας άρχουσας εκμεταλευτριας τάξης κλπ.

          Όμως τα κκ κ το ΚΚΕ αγαπητέ Κολοκοτρώνη , αυτό το κολοσσιαίο υλικό συμπέρασμα του 20ου αιώνα, ούτε που το βλέπουν. Κ έτσι εξηγείται ότι καλείτε τα κκ της Κίνας κ του Βιετνάμ ακόμα στα διεθνή φόρα σας, έτσι εξηγειτε το ότι βλέπετε το μεταμοντέρνο πχ μόνο σαν καπιταλιστικό προϊόν κ όχι και σαν προϊόν των διαψευσεων κ των καπιταλιστικών μεταλλάξεων του κομμουνιστικού κινήματος.

          Επιμένω ότι δεν βλέπω αντικομμουνιστική λογική στα σχόλια του Γιώργου λυγκουνακης, βλέπω επισήμανση των αντικομμουνιστικων χαρακτηριστικών του κομμουνιστικου κομματος.

        26. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ρόκκο, το πρόβλημα τους είναι απλό, είναι θέμα χαριστικών ποσοστώσεων στα συλλογικά λαϊκά όργανα. Μόνο που επειδή οι εργάτες, μέσες-άκρες τους έχουν κλάσει, δεν το κάνουν πλέον με επαγγελματικά κριτήρια του τύπου εργάτες vs αγρότες, αλλά με καθαρά κομματικά. Φαίνεται σε όλη τους τη στάση αυτό.

          Το ότι ο μέσος εργάτης πλέον θέλει να γίνει αστούλης και να αλλάξει ζωή και δε στρέφεται πια προς αυτούς, τους κάνει ακόμη χειρότερους, έχουν αποχαλινωθεί και αποκαλύπτονται. Δεν είναι θέμα σοσιαλισμού, δε τους ενδιαφέρει να τα βρούμε, ούτε να εξισωθούμε, ούτε να εξαφανιστεί από την ανθρώπινη κουλτούρα η έννοια της εκμετάλλευσης, ούτε τίποτα από αυτά.

        27. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ρε δε το κάνεις Επώνυμος μια φορά, έτσι για αλλαγή;

        28. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Κολοκοτρώνη, το που θα με βρεις εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα. Εγώ δεν έχω κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ελόγου σου, ακόμη κι αν εκπροσωπούσες όντως τους συναδέλφους σου (λέμε καμιά μαλακία να περνά η ώρα), είστε το 2-3% του ελληνικού πληθυσμού και δεν διαχειρίζεστε τίποτα που να ενδιαφέρομαι να διεκδικήσω. Μα και τα παιδιά των εργατικών οικογενειών πλέον να γίνουν κάτι άλλο θέλουν. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πια και τόσο για το θέμα σου.

          Φυσικά δε σκοπεύω να σου δώσω κανενός είδους πολιτική πρωτοκαθεδρία, μιας και εκ των βασικών στόχων σου, εγώ το ξέρω αλλά το λες και ανοιχτά, είναι να με ληστέψεις. Δεν είσαι μόνος, αυτό το θέλουν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δε πρόκειται όμως αυτό να γίνει έτσι απλά και πάρτο όπως θες αυτό που σου λέω.

        29. kolokotronis

          Υφέρπων (έως ανοιχτός) φασισμός, σε κάθε κουβέντα σου!
          Πόσες φορές ακόμα, πρέπει να αποδείξει η Ιστορία, πως ο χώρος σου,
          ο χώρος των μικροαστών είναι το καλύτερο θερμοκήπιο
          για την ανάπτυξη των φασιστικών ιδεών;

          Και μπορεί, οι υπόλοιποι σχολιαστές εδώ μέσα, προκειμένου
          να χτυπηθεί το ΚΚΕ, να χώνουν το κεφάλι στην άμμο σαν την στρουθοκάμηλο,
          μπροστά σε αυτά τα απίστευτα που γράφεις,
          όμως εδώ βρισκόμαστε σε ένα ιστολόγιο της κομμουνιστικής αριστεράς.
          Ή ΜΗΠΩΣ ΌΧΙ;

        30. Γιώργος Λυγκουνάκης

          “Στην Ελλάδα έχουμε πολυπληθή ενδιάμεσα στρώματα (αυτά που κακώς αποκαλούνται “μεσαία τάξη”, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα με ενιαία χαρακτηριστικά)”.

          Τώρα ξαφνικά γίναμε ενιαίος “χώρος των μικροαστών”. Αυτά να τα πεις σ’ άλλον που δε σας ξέρει. Ο Μουσολίνι ξεκίνησε δικός σου. Ο Χίτλερ αντέγραφε το Μουσολίνι. Ο Κάουτσκι που τους χάιδεψε, κάποτε στη 2η Διεθνή ήταν ο μέγας ινστρούκτορας σου. Κανένα μεσαίο στρώμα δεν έχει την οργάνωση, ακόμα κι αν είχε τη πρόθεση να έρθει να σε κυνηγήσει.

          Τόσα χρόνια με κινητοποιήσεις για σπίτια, νερά, τηλέφωνα, διόδια κτλ απέχατε χαρακτηριστικά, με εξαίρεση τα διόδια που είχε κάμερες και για κανέναν ιδιοκτήτη σπιτιού που να ήταν μέλος ή φίλος. Σου ζήτησε κανείς το λόγο; Όχι. Σε έψαξε κανείς; Όχι. Έλειψες σε κανέναν; Όχι.

          Η μόνη λαϊκή ιδεολογία που θέλει να επιβληθεί σε όλους είναι η δικιά σου. Ο βασικός λόγος που τόσοι και τόσοι που, είτε έχουν φύγει ανοιχτά είτε όχι, έχουν κάτσει στην άκρη και δε μιλάνε, είναι ότι έχουν καταλάβει πως είστε μια σέχτα παραφρόνων φανατικών. Θα σου έλεγα να συνέλθεις, αλλά ξέρω ότι θα χάσω τα λόγια μου, οπότε σου λέω άντε και καλή ΟΑΚΚΕ. Αυτό είναι το πολιτικό σου μέλλον, αργά ή γρήγορα.

        31. Γιώργος Λυγκουνάκης

          “Τολμάς να μην έχεις σκοπό να μου δώσεις τσάμπα και τα βρακιά σου; ΦΑΣΙΣΜΟΣ! ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΜΕ!!!”.

          Τι να πει κανείς

        32. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Και δεν είμαι αντιΚΚΕς. Αυτό το κοινοβούλιο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για μένα, από τη μία άκρη ως την άλλη. Αν κυκλοφορούσαν εδώ μέσα από άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα τους έκραζα αναλόγως.

        33. Ανώνυμος

          είσαι ντροπαλός αντι-ΚΚΕς! (γέλια στο ακροατήριο)

        34. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ναι ρε Ανώνυμε, όλα γύρω σας περιστρέφονται. Ό,τι πείτε.

        35. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ως τόσο, δε θα αντέξω να μην παρατηρήσω, ότι τόσο από τις γκόμενες, όσο και από τους καθοδηγητές, οι 3-4 στους 5 σου έχουν φύγει κι αυτές/οί.

  2. Α

    Θα καπηλευτείτε και τον Μικρούτσικο επειδή ήρθε σε ένα φεστιβάλ σας! Έλεος!

    Reply
    1. kokkiniotis

      Τι εννοείς; Σε ποιους απευθύνεσαι; Διακρίνεις κάποια καπηλεία;

      Reply
    2. pavel

      Που είδες εσύ πάλι προσπάθεια καπηλείας δεν μπορώ να καταλάβω. Η αρχική ανάρτηση είναι ανακοίνωση του ΝΑΡ για το θάνατο του Θάνου. Κια το video είναι ένα μικρό σεμνό αντίο, όπως αυτοχαρακτηρίζεται αν δεις το κείμενο που το συνοδεύει, του ΝΑΡ και της νΚΑ στο μεγάλο μαέστρο. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.
      Επίσης, δεν ωφελεί η απαξιωτική σου αναφορά “επειδή ήρθε σε ένα φεστιβάλ σας…”. Ήρθε σε πολλά φεστιβάλ μας (4), μίλησε ως εισηγητής σε εκδήλωση της νΚΑ στη λέσχη της, έπαιξε σε -όχι 1 φορά- στις εκδηλώσεις-συνεστιάσεις της εφημερίδας ΠΡΙΝ, κ.α. Μην το μειώνεις, δεν σε τιμά.
      Κατά τα άλλα δεν διεκδικεί κανένας-ή δεν θα έπρεπε τουλάχιστον-την ιδιοκτησία ενός τέτοιου διαμετρήματος συνθέτη και διανοητή. Καλό είναι να κοπεί αυτή η άχαρη “συζήτηση”.

      Reply
  3. ΦΦ1917

    Παρατηρώ ότι οι σχολιασμοί αναλώνονται σε επίπεδο αναζήτησης “ιδιοκτησίας” του τεράστιου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου.
    Άλλοι κατηγορούν το ΚΚΕ ότι πάει δήθεν να τον καπηλευτεί ενώ άλλοι προσπαθώντας να φέρουν την κουβέντα στα νερά τους αποιδεολογικοποιούν την φανερότατη στράτευση του μουσικοσυνθέτη τα τελευταία ιδίως,αλλά όχι μόνο,χρόνια της ζωής του με το ΚΚΕ.
    Και οι δύο μπάντες φαλτσάρετε με εξαιρετικά πανομοιότυπα αξιοθρήνητο τέμπο.
    Απλούστατα γιατί κανένα ΚΚΕ δεν επιδίωξε την αποκλειστικότητα σε όλο το φάσμα της μουσικής και πολιτικής προσωπικότητας του Μικρούτσικου και συνάμα ο ίδιος τοποθετούνταν από καταβολής της εμφάνισης του στα δρώμενα πλάι στο προοδευτικό και αγωνιστικό κίνημα με διακριτό και μη τρόπο. Επίσης δεν έχετε το παραμικρό δικαίωμα να επιπλήττετε το ΚΚΕ για το πως θα τιμήσει και θα θρηνήσει τους συντρόφους του.
    Όσοι λοιπόν μιλάτε για τον Μικρούτσικο που τότε έλεγε εκείνο και τότε έκανε το άλλο είστε ειλικρινά θλιβεροί.
    Πώς έχετε το ΘΡΑΣΟΣ να γνωρίζετε καλύτερα από τον ίδιο τον εκλιπόντα πως τοποθετεί τον εαυτό του πολιτικά και σε ποιανού το πολιτικό πρόγραμμα αναγνωρίζει την πρωτοπορία?
    Η βασική πηγή άντλησης της καλλιτεχνικής του δημιουργίας ήταν άλλωστε οι αγώνες,οι ανάγκες και οι πόνοι του επαναστατικού κινήματος του οποίου αιμοδότης ήταν πάντοτε το Κομμουνιστικό Κόμμα.
    Από τους αλύγιστους της Μακρονήσου,από τον Ρίτσο,τον Χικμέτ,τον Άλκη Αλκαίο μέχρι τον Μαγιακόφσκι και τον Καββαδία.
    Όλοι τους έχουν μια συγκεκριμένη στάμπα.
    Άλλωστε κατά δικιά του απαίτηση ο πρώτος επικήδειος ήταν αυτός του ΓΓ του ΚΚΕ και η τελευταία εμφάνιση του ήταν στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και όχι στο Ηρώδειο ή στο Θέατρο Βράχων.

    Αφιερωμένο το παρακάτω ανέκδοτο τραγούδι από το 7ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ:
    https://www.youtube.com/watch?v=s5LRxD5gl8s

    Reply
    1. Κώστας

      Είστε απίθανοι οι κκέδες. Επιτίθεστε εδώ΄, στο όνομα του Θάνου Μικρούτσικου, σε όποιον δεν είναι ΚΚΕ και ονομάζεται την άμυνα στην επίθεση που κάνετε … επίθεση. Ουδείς αρνήθηκε πως από το 2017 ο ΘΜ ήταν “τελεσίδικα” ΚΚΕ, με τα λόγια του. Πολύ κακώς, τραγικό του λάθος, που είναι το πρόβλημα δηλ ? Υπάρχει δήλωση του την τελευταία διετία πως όλα τα άλλα διαγράφονται ? Άσε που και να υπήρχε απλά … δεν θα τα διαγράφαμε, αλλά δεν υπάρχει κιόλας Θα μας κάνετε ΚΚΕ επειδή ήταν ο ΘΜ ? Τόσο τραγικοί είστε ? Αυτό που προσπαθείτε να αποδείξετε, χωρίς σοβαρά ή έστω ασόβαρα επιχειρήματα, είναι το ότι η τελευταία πολιτική στάση ενός ανθρώπου είναι η σωστή και πως όλο το ΕΡΓΟ του είναι ΚΚΕ. ΚΚΕ λοιπόν “οι δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες” και ας είναι για τους καθοδηγητάδες των “Κ”Κ, ΚΚΕ το Κακοήθες Μελάνωμα για τον αγωνιστή Κομμουνιστή διανοούμενο Νίκο Πουλαντζά, ΚΚΕ το βιβλίο που έβγαλε με τον Γιάννη Μηλιό το 84 για το τραγούδι, ΚΚΕ και η αντικαταστατική του διαγραφή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του που τα έβαλα και ξεχάσατε να σχολιάσετε, ΚΚΕ και η συμμετοχή του στο αντιιμπεριαλιστικό ΟΧΙ του λαού έξω και απέναντι από το ΚΚΕ και την γραμμή του. Ε λυπάμαι αν η αλήθεια δεν βολεύει, αν είναι κάτι αυτές οι κινήσεις είναι μη ΚΚΕ, είναι κινήσεις έξω και απέναντι στο ΚΚΕ. Υπάρχει δηλ και στο ίδιο το έργο του Μικρούτσικου το πολιτικό χνάρι του έξω και απέναντι στο ΚΚΕ ενώ αντίθετα δεν υπάρχει κάτι στο έργο του Μικρούτσικου που να είναι ειδικά ΚΚΕΚαι όχι, το φτερό του Καρχαρία δεν είναι ΚΚΕ επειδή ο Καβαδίας ήταν στο ΕΑΜ, ή και στο ΚΚΕ αν ήταν δεν το ξέρω, για ΕΑΜ ξέρω. Τι άλλο θα ακούσουμε.! Επίσης υπάρχει κατά καιρούς και στην δημόσια πολιτική του δράση και λόγο, πέρα από το έργο του, το στοιχείο της αντίθεσης με το ΚΚΕ.Διαννοείστε τι πάει να πει βιβλίο με τον επικεφαλής των Θέσεων και μεγαλοστέλεχος της Β Πανελλαδικής ? Διαννοείστε τι πάει να πει τραγούδι αφιερωμένο στον Πουλαντζά ? Όσο είναι αυτά αλήθεια άλλο τόσο είναι και το τι επέλεξε ο Θάνος Μικρούτσικος πολιτικά τα τελευταία 2 χρόνια.

      Για την αντικαταστατική του διαγραφή είχα βάλει τις προάλλες την διήγηση του. Έλεγε και άλλα ωραία, πως το Κόμμα απαγόρευε να ακούτε ξέρω γω αμερικάνικη μουσική και πως έλεγε πως ο μαρξισμός περί τέχνης σταμάτησε το … 1903 και κάτι τέτοια. Θα βάλω απόψε για το Κακοήθες Μελάνωμα, επειδή αναφέρθηκε και ο Άλκης Αλκαίος. Τσακίζει κόκκαλα η αναφορά του για την αστική μικροψυχία και την αγραμματοσύνη με την οποία το ΚΚΕ αντιμετώπισε τον Πουλαντζά και το τέλος του. Θα το συνεχίσουμε όσο θέλετε φίλοι του ΚΚΕ. Τον ζήσαμε όσο εσείς, το έργο του ανήκει σε όλους μας εξίσου, σε όλο το κομμουνιστικό κίνημα και την αριστερά, και η πολιτική του σκέψη επίσης που είχε αρκετές μεταπτώσεις και περιπέτειες για να την επικαλεστεί ένας μόνο. Το μόνο που δικαιούνταν το ΚΚΕ παραπάνω ήταν τον επικήδειο, και ήταν πολύ καλώς καμωμένο. Και μην τα σκαλίζετε γιατί πρέπει να συμφωνήσετε μαζί του πως οι καθοδηγητάδες σας είναι “δάσκαλοι της νεολαίας γδαρτάδες”

      Θεωρούσα και θεωρώ τον Νίκο Πουλαντζά ως ένα μεγάλο διανοητή της Αριστεράς, κυρίως σε θέματα που επεξεργάστηκε σε σχέση με το κράτος. Θυμάμαι πολύ έντονα ότι τότε μας απασχολούσε πάρα πολύ η έννοια του κράτους, γιατί ακριβώς είχαμε δει όλες τις αγκυλώσεις του Σοβιετικού κράτους. Εγώ εντυπωσιάστηκα, σοκαρίστηκα, από το γεγονός – δεν ξέρω αν είναι η απόλυτη αλήθεια – ότι αγκάλιασε τα βιβλία του και έπεσε μαζί μ’ αυτά κάτω. Αν αυτό είναι αληθές, σημαίνει ότι και ο ίδιος είχε δει ένα αδιέξοδο, αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η χειρονομία. Εκείνη την περίοδο ήμουν ιδιαίτερα στεναχωρημένος από τον θάνατο του Πουλαντζά, με είχε σοκάρει. Εξοργίστηκα όταν διάβασα στον Ριζοσπάστη δύο φράσεις μόνο, σε μια μέσα σελίδα, λίγο πάνω λίγο κάτω από την είδηση ότι είχε ακριβύνει το ζαμπόν και το κεφαλοτύρι, ότι «χθες αυτοκτόνησε στο Παρίσι ο Νίκος Πουλαντζάς» ή κάτι τέτοιο. Αυτή ήταν, σε μόλις δύο γραμμές, η αναγγελία του θανάτου ενός μεγάλου διανοητή, ενός από τους μεγαλύτερους διανοητές του μαρξισμού στον κόσμο. Αμέσως, ως μέλος του ΚΚΕ, έκρινα σκόπιμο και του αφιέρωσα το «Κακόηθες Μελάνωμα». Αυτό θεωρήθηκε αδιανόητο. Ήταν όμως μια πράξη συνειδητή, αποτέλεσμα της φοβερής εκτίμησης που έτρεφα για τον Νίκο Πουλαντζά αλλά και της αδυναμίας μου να παρακολουθήσω αυτή την αντίληψη που κυριαρχούσε στην Αριστερά και ιδιαίτερα στο ΚΚΕ. Την αφιέρωση στον Πουλαντζά την ανακοίνωσα, σε συμφωνία με τον Άλκη Αλκαίο, στις τέσσερις συναυλίες που έδωσα το 1980 στο Φεστιβάλ Αθηνών.

      https://www.presspublica.gr/%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AC%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%B7%CE%B8%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%89%CE%BC%CE%B1/

      https://www.youtube.com/watch?v=2_bqIaYewMc

      Γνώμη μου είναι να μείνουμε ως εδώ

      Κώστας

      Reply
      1. ΦΦ1917

        Δεν αρνήθηκε κανένας τις αντιφάσεις του Μικρούτσικου στην πολιτική και μουσική του διαδρομή κάθε άλλο.
        Όλα όσα αναφέρεις αλλά και πολλά ακόμη που σκοπίμως ή όχι αγνοείς είναι δεδομένα τουλάχιστον σε εμένα που σχολιάζω εδώ μέσα.
        Ο Μικρούτσικος από τα νεανικά του χρόνια στρατεύτηκε στο ΚΚΕ,μάλιστα υπήρξε μέλος του,και προφανώς η διετία που αναφέρεις ενέχει μια σειρά από γεγονότα και διεργασίες που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.
        Δεν εμφανίστηκε στα ξαφνικά ούτε προφανώς είναι προϊόν απογοήτευσης γιατί έτσι υποτιμάται η προσωπικότητα του καλλιτέχνη ως πολιτικού υποκειμένου.
        Εγώ όμως θα σταθώ στα λεγόμενα του καλλιτέχνη που λίγο ή πολύ καταδεικνύουν το προφανές της πολιτικής του θέσης παρά τις επιμέρους και κατά καιρούς διαφωνίες και αντιφάσεις των επιλογών του.
        «Τον κόσμο του ΚΚΕ τον σεβόμουν και όταν δεν ήμουν κοντά στο ΚΚΕ. Εκατό χρόνια ιστορία. Ένα κόμμα θυσιών, ένα κόμμα έπους».

        Όσο για τον Πουλατζά και το έργο του θα μου επιτρέψεις όχι απλά να διαφωνήσω αλλά και να είμαι καυστικός απέναντι στη “διανόηση” που έθρεψε το ευρωκομμουνιστικό κίνημα και που έδωσε άλλοθι προκειμένου να εγκλωβιστούν χιλιάδες αγωνιστές στα μονοπάτια του ρεφορμισμού και της αστικής διαχείρισης. Γιατί το έργο του Πουλατζά αναβλύζει ρεφορμισμό όταν μιλούσε για “ριζική μεταβολή” του καπιταλιστικού συστήματος και σενάρια περί μετατόπισης των δομών του αστικού κράτους με ολέθριες συνθήκες για την εργατική τάξη και τα εξαθλιωμένα στρώματα όπου επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο. Όχι πως είναι ο συγκεκριμένος υπεύθυνος για κάθε διαχείριση στο όνομα του σοσιαλισμού μέσω του αστικού κράτους και των εκμεταλλευτικών σχέσεων, που αντικειμενικά από την εποχή του Λένιν είχε ορθωθεί το καθήκον για το τσάκισμα τους, αλλά εξ αποτελέσματος έδωσε ιδεολογική τροφή σε μια σειρά μορφώματα. Δεν ξέρω πως έχετε αποτινάξει τα συριζαίικα κατάλοιπα σας και θυμάστε τον μαρξιστή διανοητή Πουλατζά…
        Μήπως είναι κάτι πιο βαθύ που σας λερώνει τελικά?
        Τραγικός ο θάνατος του Πουλατζά αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να του φοράμε φωτοστέφανο και να είναι απυρόβλητος κριτικής.
        Το ίδιο για κάθε Μπέρνσταιν,Κάουτσκι,Μπερλίγκουερ,Καρίγιο,Αλτουσέρ,Μπουχάριν,Τσερέτελι και σια.
        Το ότι ο Μικρούτσικος επέλεξε να του αφιερώσει τραγούδι από κοινού με τον Αλκαίο είναι ένα ζήτημα δικό τους που σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύει ταύτιση ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Μπορούσαν στην ίδια λογική να αφιερώσουν τραγούδια σε μια σειρά από προσωπικότητες που στην βάση της αντίληψης τους διαφέρουν από το ΚΚΕ και τους ίδιους τους καλλιτέχνες ακόμα
        Και τι με αυτό?
        Επίσης για το αντί-ιμπεριαλιστικό και τα υπόλοιπα αντί που του φορτώνετε στο περιβόητο ΟΧΙ της αστικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και που αποδείχθηκε ΠΑΤΑΤΑ ολικής αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τις αυταπάτες σας.
        Πάντως με την δικιά σου λογική για να στρατεύτηκε ο Μικρούτσικος με το ΚΚΕ μετά το δημοψήφισμα ε πως να το κάνουμε όλο και κάποιο συμπέρασμα θα έβγαλε και όλο και θα συνειδητοποίησε το πως αποδείχθηκε μεστή και υπεύθυνη η στάση του.
        Λέω εγώ τώρα με το φτωχό μου το μυαλό.
        Το κλείνω εδώ και δεν πρόκειται να επανέλθω.
        Θεωρώ πρωτίστως ατόπημα μου τον φυσιοδιφισμό πάνω στην πολιτική πορεία και αντίληψη του εκλιπόντα και καλώ τους υπόλοιπους να το αφουγκραστούν.

        Reply
      2. Κωστας

        ΦΦ δεν εχεις ιδεα απο Πουλαντζα και δεν ειμαι και ευκαιρος για τις 1000 λεξεις minimum για να σε βοηθησω. Δεν εχεις ιδεα για το εργο του, για τον ευρωκομμουνισμο, για την ευρωκομοουνιστικη του στροφη που εκανε οσο πιο πολυ σας προσεγγιζε, για την κοινη μητρα ευρωκομμουνισμου λεγομενου σοβιετικου μαρξισμου, για τους αγωνες του Αλτουσερ απενανι στον σοβιετικο μαρξισμο/ευρωκομμουνισμο, και για το εργο του Πουλαντζα μετα την ευρωκομμουνιστικη του στροφη που παλι ηταν στα αριστερα σας.Μην πετας ονοματα που απλα συναντησες στην ΚΟΜΕΠ. Μην ανοιγεις χιλιαδες θεματα ταυτοχρονα. Ο Πουλαντζας απομακρυνθηκε απο τον Αλτουσερ για να βρει … εσας, γραμμες τυπου ΚΚΕ, ΚΚΓ. ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

        Οι δικοι τους λογοι δεν ειναι μυστηριο, τα λεει ο ΘΜ ξεκαθαρα, ηθελαν να τιμησουν εναν απο τους μεγαλυτερους μαρξιστες στον κοσμο ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο ΚΚΕ. Πες απλα οτι κανανε λαθος, μην μυστικοποιεις τους λογους, οπως λεω εγω οτι εκανε λαθος το 17-19 και ειχε δικιο οταν εβγαζε τους δασκαλους της νεολαιας γδαρταδες και οταν τιμουσε τον Νο ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο ΚΚΕ.

        Τελος οταν γραφω ξανα και ξανα για την διαγραφη του δυσκολο να χρεωυω πως κρυβω οτι ηταν μελο
        ς

        Κωστας

        Reply
  4. Γιώργος Λυγκουνάκης

    Για να το ξεκαθαρίσω, εγώ είπα πως το ΚΚΕ προσπαθεί να μονοπωλήσει τον καλλιτέχνη και πως όλοι έχουμε δικαίωμα στη τέχνη του, αλλά θυμόμαστε και τη διαδρομή του. Τα περί καπηλείας νεκρών εγώ ποτέ δε τα είπα.

    Πρώτον γιατί, ακόμα και αν τα πιστεύω, δε θα το έλεγα ποτέ για κανέναν ΑΝΘΡΩΠΟ. Σέβομαι απόλυτα την επιλογή του Θάνου Μικρούτσικου, δεν ισχυρίζομαι ότι άρρωστος ήτανε, ό,τι του ερχότανε έκανε και ούτε το θεωρώ κατακριτέο αλλά ούτε και παράλογο και πάω αμέσως παρακάτω.

    Δεν διεκδικώ πολιτικά τίποτε από το Θάνο Μικρούτσικο. Στο τομέα της μουσικής στη πρακτική πολιτική, ο Θάνος, μαζί με πολλούς άλλους, έμεινε γνωστός για τους “αγώνες του για τα πνευματικά δικαιώματα”.https://www.musicpaper.gr/news/item/8678-epistoli-tou-thanou-mikroytsikou-sxetika-me-tin-aepi .Αυτό γιατί, πέραν των άλλων, ο Θάνος Μικρούτσικος ΉΘΕΛΕ να είναι ένας πετυχημένος επαγγελματίας και ΔΕΝ κοινωνικοποιούσε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΝΟΤΑ από τη μουσική του.

    Λοιπόν, για να το κλείνω, τη ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντίληψη για τη μουσική, με εταιρείες για πνευματικά δικαιώματα και τους νέους μουσικούς δυνητικά στο αυτόφωρο, ΤΗ ΧΑΡΙΖΩ στο ΚΚΕ. Άλλωστε του ταιριάζει απόλυτα ως αναπόσπαστου μέρους του πολιτικού κατεστημένου.

    Τώρα τα υπόλοιπα που γράφτηκαν, και παρότι προσπάθησα να ξεκαθαρίσω ότι δεν επιδιώκω κανενός είδους αντιπαράθεση με κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα με αφορμή τη περίσταση, ήταν ερμηνείες των ΚΚΕδων οι οποίοι μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν πλέον πολιτικά. Τους καταλαβαίνω, αλλά δε τους φταίει κανείς.

    Reply
  5. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Οι καλλιτεχνες ειναι στην συντριπτικη τους πλειοψηφεια sui generis τυποι γεματοι αντιφασεις πολλες φορες, για αυτο ειναι δυσκολο να τους χωρεσουμε σε κουτακια.Το εργο τους αυτονομειται κατα πως τα ελεγε ο Παυλος Σιδηροπουλος.Το σημαντικο ειναι οτι το εργο τους συντροφευει την ζωη οσων αγγιζει.Οσο για το ΚΚΕ μου κανει εντυπωση η ταξικη ματια με την οποια βλεπει την κομματικη ενταξη: Αν ειμαι ανωνυμος φτωχος εργατης και ειμαι μια ζωη θυσια για το κκε αν φυγω τα τρια τελευταια χρονια της ζωης μου , οταν πεθανω θα ειμαι αντιπαλος προδοτης κλπ.Οταν ειμαι φραγκατος καλλιτεχνης και σαραντα χρονια να ειμαι απο εδω και εκει πολιτικα κ ενα χρονο να ημουν κκε κηδευομαι ως αιωνιος αγωνιστης κομμουνιστης κλπ..

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.