.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: Επίκληση της ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ στην αστική νομιμότητα …


Μια απαράδεκτη πραξικοπηματική και αντικαταστατική μεθόδευση έγινε στις εκλογές του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) με πρωταγωνιστή την ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα η ΕΣΑΚ (που είχε την πλειοψηφία στην εφορευτική επιτροπή) εγκαινίασε τη νέα θητεία του ΔΣ με παραβίαση του καταστατικού! Απαίτησε την εφαρμογή του νόμου 1264 που συχνά αποκλείει μικρότερες δυνάμεις από την κατανομή των εδρών αντί να τηρήσει, ως όφειλε, το καταστατικό του σωματείου που προβλέπει μια δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς κατανομή των εδρών. Η ΕΣΑΚ επικαλέστηκε την αστική νομιμότητα (!) που είναι τάχα υποχρεωμένες όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να τηρούν.

Με την αντιδημοκρατική στάση της ΕΣΑΚ στο παράρτημα του ΔΣ της Πάτρας «έφαγε» την έδρα από την Πρωτοβουλία Τεχνικών και στο κεντρικό ΔΣ η μία έδρα της Συσπείρωσης Τεχνικών (ΑΡΙΣ) πήγε στην Αγωνιστική Ριζοσπαστική Παρέμβαση (Συνάντηση, ΑΡΑΝ, ΛΑΕ κ.α.). Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις καταδίκασαν την απαράδεκτη στάση της ΕΣΑΚ.

Η ΕΣΑΚ ξέχασε ότι βρίσκεται σε ένα σωματείο που αψήφησε την αστική νομιμότητα προκειμένου να εκφράσει συνδικαλιστικά χωρίς αποκλεισμό όλους τους μισθωτούς τεχνικού (συμπεριλαμβανομένου και των εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) που αποκλείει ο νόμος 1264. Ξέχασε ακόμα πως η μη τήρηση της αστικής νομιμότητας από το ΣΜΤ δεν το εμπόδισε να κερδίσει σειρά αντιπαραθέσεων με την εργοδοσία, καταφέρνοντας ακόμη και την υπέρβαση νομοθετικών εμποδίων και την εργασιακή κάλυψη των εργαζομένων με δελτίο από τη συλλογική σύμβαση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αν μονίμως εφαρμοζόταν η ενισχυμένη αναλογική του νόμου 1264, η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών θα είχε πολλές φορές στο παρελθόν την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ, αλλά δεν επέλεξε ποτέ μια τέτοια αντιδημοκρατική επιλογή. Είναι ωστόσο η δεύτερη φορά που η ΕΣΑΚ καταπατά το καταστατικό (η πρώτη το 2007) για να αρπάξει μια έδρα προς όφελός της.

Αν η ΕΣΑΚ χωρίς ουσιαστικό λόγο επικαλείται την αστική νομιμότητα, τι στάση θα κρατήσει όταν η «αστική νομιμότητα» θα απαιτεί την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη; Η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών δήλωσε πως θα σταθεί απέναντι στις εκφυλιστικές πρακτικές και θα συνεχίσει να παλεύει για έναν σωματείο μαζικό, μαχητικό και δημοκρατικό για όλους τους εργαζόμενους/ες.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 51.76% ( 17
Συμμετοχές )



15 σχόλια στο “Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: Επίκληση της ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ στην αστική νομιμότητα …

  1. Ανώνυμος

    1. Η ΕΣΑΚ δε “είχε” την πλειοψηφία στην εφορευτική: Την ανέδειξαν τα μέλη του σωματείου, που συμμετείχαν στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, γυρνώντας την πλάτη σε άλλους.
    2. Ποιός υπογράφει το παραπάνω κείμενο; Προφανώς η “Παντιέρα” και όχι το ΣΜΤ, όπως αφήνει παραπλανητικότατα να εννοηθεί ο τίτλος του. Δεν όφειλε η “Παντιέρα” να μεταφέρει και την αντίθετη άποψη;
    3. Γιατί πρέπει η ΕΣΑΚ να εμπιστεύεται εκείνους, που όχι απλά δεν την εμπιστεύονται, αλλά δεν παύουν μέρα-νύχτα να βυσσοδομούν εναντίον της, όπως και τώρα, καληώρα; Οταν αντιμετωπίζεις ταξικούς, δηλαδή αδιάλλακτους, αντιπάλους, κοιτάς πρώτα να φυλαχτείς από τον ισχυρότερο, από το αστικό κράτος, ξέροντας πως μόνος σου θα έχεις πάντα να το αντιμετωπίσεις, κι όχι με με “φίλους”, που ψάχνουν ευκαιρία για το πισώπλατο χτύπημα. Αυτά έχει η ταξική πάλη.
    4. Ο Λαός υποστηρίζει πάντα αυτόν, που πρωτοστατεί στην πάλη και έχει κάτι θετικό να του προτείνει, και όχι γιατί …”οι άλλοι είναι χειρότεροι, εφαρμόζουν το Ν. 1264, προδότες κλπ.”. Κάτι, που μονίμως ξεχνάει το εξωκοινοβούλιο. Κακό του κεφαλιού του.

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Είναι να απορεί κανείς με την εμμονή και την προσκόλληση της Αριστερής Πρωτοβουλίας γύρω από τα αποτελέσματα του ΣΜΤ.
    1. Μια ενδεικτική ανακοίνωσή για τα αποτελέσματα των εκλογών μερικά χρόνια πίσω, όπου αναπαράγονται ατόφια τα φετινά ανεδαφικά επιχειρήματα της Αριστερής Πρωτοβουλίας αλλά και απαντιούνται σωστά από μεριάς της ΕΣΑΚ. (http://www.dpk.tee.gr/Misthotoi_Mixanikoi/esak%20ekloges09.htm)
    2. Αναφέρεται στο κείμενο ότι με τις δήθεν αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της ΕΣΑΚ “φαγωθήκανε” έδρες και μεταβιβαστήκανε από τη μια παράταξη στην άλλη. Με μεγάλο προβληματισμό θα εντοπίσει κανένας πως καμία από αυτές τις παρατάξεις δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση καταδίκης για το γεγονός που ανακάλυψε η Αριστερή Πρωτοβουλία. Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός ότι ενώ η Συσπείρωση Τεχνικών που και καλά αδικήθηκε δεν έχει ούτε μία ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός. Ωστόσο, η Αριστερή Πρωτοβουλία έκρινε σκόπιμο να μιλήσει εξ ονόματος αυτής όπως και των υπολοίπων παρατάξεων.
    3. Είναι απορίας άξιο πως οι δυνάμεις του ΝΑΡ αποδέχονται τον νόμο 1264 επιλεκτικά ανάλογα με το που τους συμφέρει. Σε αρκετά σωματεία ο νόμος είναι αποδεκτός από αυτές χωρίς ενστάσεις και εφευρέσεις περί αντιδημοκρατικότητας ενώ για κάποιο λόγο το ΣΜΤ πρέπει ντε και καλά να αποτελεί μια εξαίρεση. Ωστόσο, ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός πως ενώ οι δυνάμεις του ΝΑΡ επικρίνουν τις λογικές των Διοικητικών Συμβουλίων και των εδρών ως μορφές ανάθεσης που εμποδίζουν την πραγματική δημοκρατία στα σωματεία, διακινούν ολόκληρη διαδικασία για τις έδρες(!) στο ΣΜΤ.
    4.Συμφωνούμε ότι το ΣΜΤ είναι ένα σωματείο που αψηφάει την αστική νομιμότητα και έχει όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιστικές περγαμηνές. Άλλωστε ακόμα και με την Αριστερή Πρωτοβουλία ως πρώτη δύναμη το σώμα της συνέλευσης και όχι οι έδρες στο ΔΣ έδιναν αγωνιστικές αποφάσεις και συμμετείχαν στα καλέσματα και τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Καμία ΕΣΑΚ δεν παραπονέθηκε για την κατανομή των εδρών πολύ απλά γιατί η ίδια η συνέλευση των εργαζομένων ψήφιζε κατά πλειοψηφία το πλαίσιό της. Οπότε προς τι η γκρίνια της Αριστερής Πρωτοβουλίας όταν όλη η εξουσία πρέπει να δίνεται στις γενικές συνελεύσεις;

    Παρακαλώ να περάσει το σχόλιο μου, ευχαριστώ.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Και όμως είναι απλό. Όταν (από κοινού όλοι οι αρχικά συμμετέχοντες) φτιάχναμε το καταστατικό και βάζαμε ότι θα ισχύει για το σωματείο μας η απλή αναλογική, ότι και να λέει ο εκάστοτε επίσημος εκλογικός νόμος. Έχουμε την απαίτηση να εννοούμε και αυτά που γράφουμε. Όχι στα γραπτά απλή αλλά άμα δεν μας κάνει τη δουλειά ζητάμε το νόμιμο. Όχι κορώνες στις συνελεύσεις για το πόσο καλοί είμαστε και πόσο δημοκρατικό είναι το ΠΑΜΕ.
      Στο ΣΕΤΗΠ αλήθεια που το κάνατε μόνοι σας γιατί λέτε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Απλή αναλογική αλλά στη Β κατανομή μπαίνουν μόνο όσοι έχουν πάρει έδρα και τρίτη κατανομή και δε συμμαζεύεται. Ένα απλό ψάξιμο στο διαδίκτυο τα βρίσκεις και τα δύο καταστατικά (ΣΕΤΗΠ-ΣΜΤ) και συγκρίνεις.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Το ΣΜΤ είναι γέννημα, από τη μια ενός περίεργου συγκερασμού αναχρονιστικών και προοδευτικών συνδικαλιστικών νοοτροπιών και από την άλλη ανεδαφικών αταξικών πολιτικών προσδοκιών. Συνδικαλιστική βάση του σωματείου είναι η αντίληψη ότι “εμείς οι τεχνικοί είμαστε κάτι διαφορετικό από τους άλλους εργαζομένους” αλλά και ταυτόχρονα “είμαστε προλετάριοι”! Πρόκειται για μίγμα συντεχνιασμού και ψευτοεπαναστατικότητας, από όπου απουσιάζει η ταξική ανάλυση. Ολοι οι “μισθωτοί τεχνικοί” καθόλου ίδιοι δεν είναι, καθαρά σα σχέση παραγωγής ιδωμένοι. Ανάμεσά τους υπάρχει η εργατική αριστοκρατία, κυρίως μηχανικοί με προοπτικές ανέλιξης, και η τεχνική “πλέμπα”, που ανήκει στην εργατιά. Ασχετα τι πιστεύει καθένας για τον εαυτό του. Πρόκειται για εργατικές δυνάμεις με διαφορετική αξία, αντικειμενικά, μέσα στο δοσμένο πλαίσιο σχέσεων παραγωγής, που ωε γνωστόν θα υπάρχει και μετά την Επανάσταση σε μια πορεία αποκαθήλωσης. Ο όρος “μισθωτοί τεχνικοί” δε λέει πολλά, και παραπλανά. Υπάρχουν και πολλοί “μισθωτοί”, που μισθώνονται από υπεραξία, άρα συμμετέχουν στην εκμετάλλευση των συναδέλφων τους.
        Από την άλλη, υπήρχε και η πολιτική προσδοκία σύγκλισης των δύο πολιτικών ρευμάτων ΚΚΕ και ΝΑΡ σε μια εποχή, που, ειδικά στην νεολαία της διανόησης ήταν περίπου ισοδύναμα. Μετά από 25 χρόνια είναι πια φανερό, πως και αυτή η προσδοκία ήταν επιπόλαιη και εκτός πραγματικότητας. Η ζωή έδωσε τη δική της απάντηση.
        Γι αυτό και η φαγωμάρες τώρα για απλές αναλογικές κλπ. Εχουν πια εκλείψει οι συνεκτικές συγχύσεις, κι ο καθένας κοιτάει πως θα την φέρει στον …”συνεταίρο” του!
        Αυτά

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Βρε Ανώνυμε των 15:49 και Τεχνικέ κάποια ανακοίνωση καταδίκης από τις άλλες δυνάμεις υπάρχει; Δεν υπάρχει ούτε μια. Άρα τι μας λέτε ότι τότε οι τάδε δυνάμεις καταδίκασαν και οι τάδε δυνάμεις αδικήθηκαν όταν κανένας δεν έχει βγάλει κάτι για το γεγονός; Επίσης είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ από την εδώ και 10 χρόνια ανακοίνωση της ΕΣΑΚ για τις εκλογές του ΣΜΤ ότι η Αριστερή Πρωτοβουλία εφαρμόζει τον νόμο όποτε τη συμφέρει, άρα προς τι η γκρίνια και το κακό;
        Ακόμη, η εφαρμογή του νόμου γίνεται ΚΑΙ όταν υπάρχουν παρατυπίες στα ψηφοδέλτια κάτι που φυσικά δεν σας ενδιαφέρει να αναφερθεί σαν συμβάν στην ανακοίνωσή σας.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Όταν το ΠΑΜΕ συμμαχεί με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό μην περιμένετε λύπηση
          Κάνατε ότι κάνατε, δεν απαντάτε σε τίποτα συγκεκριμένο παρά μονο σε γενικολογίες.
          (σημειωτόν ψηφοδέλτια της ΕΣΑΚ είχαν τις ίδιες «παρατυπίες» με αυτά που αναφέρατε, αλλά κρίθηκαν έγκυρα, μήπως τελικά δεν ήταν και τόσο «παρατυπίες» ;)

        2. Ανώνυμος

          Ποιος απαντάει με γενικολογίες εδώ μέσα αν όχι η Αριστερή Πρωτοβουλία;
          Πώς γίνεται να μην είσαι γενικόλογος όταν το γεγονός που περιγράφεις καταδικάζεται μονάχα από εσένα ενώ οι υπόλοιπες δυνάμεις που εμπλέκονται (είτε και καλά χάνοντας είτε και καλά κερδίζοντας έδρα) δεν έχουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ;
          Πώς να μην είσαι γενικόλογος όταν εφαρμόζεις τον νόμο κατά το δοκούν;
          Μήπως εσύ είσαι ο γενικόλογος τελικά που “ξέρεις” για παρατυπίες ψηφοδελτίων, τα οποία βγήκαν έγκυρα προς συμφέρον της ΕΣΑΚ αλλά ούτε η Αριστερή Πρωτοβουλία δεν τα καταγγέλλει;
          Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

        3. Ανώνυμος

          Βρε ανώνυμε των 22:13 τι τη θες την ανακοίνωση κάποιας άλλης παράταξης. Θα αλλάξει κάτι. Είναι απλό είπαμε δεν είστε με την απλή αναλογική αναγκάζεστε να το δηλώνεται. Δεν θα αφήσετε να αναπτυχθεί καμία άλλη φωνή. Ακόμα και αν σας στηρίζει όπως η ΑΡΙΣ στο ΣΜΤ. Το καλύτερο είναι πως είστε πεπεισμένοι πως μόνο εσείς είστε οι υπερασπιστές των συμφερόντων των εργαζομένων κλπ κλπ.
          Αν δεν είσαι με το ΚΚΕ είσαι εχθρός της εργατικής τάξης των μικρομεσαίων, στην Ελλάδα στον κόσμο όλο στο ηλιακό σύστημα στο γαλαξία γενικά. Και όλα αυτά με θεωρητική, ιδεολογική, πολιτική και γενικά με πολύ βαθιά κατάρτιση.

        4. Ανώνυμος

          Ανώνυμε των 1:03 ξεκινώντας από το πρόχειρο συμπέρασμά σου στο τέλος να σου υπενθυμίσω ότι κανένα ΚΚΕ δεν διατυμπανίζει ότι είναι ο θεματοφύλακας της εργατικής τάξης και των δικαιωμάτων της. Εάν είχες αφιερώσει ελάχιστο χρόνο στο να διαβάσεις τι εστί “Κοινωνική Συμμαχία” και πως το ΚΚΕ καλεί σε συμπόρευση (συν)αγωνιστές από διαφορετικούς χώρους μέσα από τη δράση στα σωματεία τους, ίσως να μην έφτανες στο απαισιόδοξο συμπέρασμα της τελευταίας γραμμής. Δεν είναι όμως ούτε μέρος αλλά και ούτε χρειάζεται να αναλυθεί περισσότερο το παραπάνω.
          Μου λες γιατί τις θέλω τις ανακοινώσεις όταν οι ίδιες οι οργανώσεις που αδικούνται δεν έχουν πει κουβέντα για όλα αυτά; Σαν τρίτο παρατηρητή δεν σε προβληματίζει που ΚΑΝΕΝΑΣ (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της ΕΣΑΚ) δεν ασχολήθηκε με τις καταγγελίες της Αριστερής Πρωτοβουλίας; Και στην τελική που θες να με οδηγήσεις στο ότι επειδή το γράφει αποκλειστικά η Αριστερή Πρωτοβουλία ντε και καλά συνέβη ότι συνέβη και δεν χωράει συζήτηση αμφισβήτησης; Πάμε παρακάτω, ο νόμος 1264 έχει ισχύ και διευκολύνει καταστάσεις όπου ενδεχομένως να υπάρχουν παρατυπίες για τις οποίες δεν υπάρχει μισή λέξη στην παραπάνω καταγγελία.
          Δεν ξέρω εάν είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή η πρωτιά της ΕΣΑΚ στο ΔΣ, ιδίως μετά τις απανωτές συνελεύσεις όπου το πλαίσιο της ψηφίζεται κατά πλειοψηφία στη συνέλευση των εργαζομένων, αλλά το να προσπαθούν συγκεκριμένες δυνάμεις να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και να δημιουργήσουν εντυπώσεις ότι κάποιοι είναι αντιδημοκράτες (ενώ παράλληλα οι ίδιες επιζητούν ανασυγκρότηση του κινήματος με το ΠΑΜΕ) μάλλον αποτελεί δείγμα φτωχής πολιτικής αντιπαράθεσης.

        5. Ανώνυμος

          Ανώνυμε των 13:01 εννοείς τις ότι ο νόμος 1264 έχει ισχύ και διευκολύνει καταστάσεις όπου ενδεχομένως να υπάρχουν παρατυπίες, σαν αυτές που βγάζουν πλειοψηφίες στη ΓΕΣΕΕ; Τότε γιατί λέτε ότι είναι πλαστές αυτές; Καλά και εκεί μια απλή καταγγελία κάνετε και μετά πάτε να πάρετε ότι σας επιτρέψουν.

        6. Ανώνυμος

          Ρε φίλε Ανώνυμε ειλικρινά καταλαβαίνεις τι λες; Συγκρίνεις τα σωματεία φαντάσματα, τις νοθείες και τους τραμπουκισμούς της ΓΣΕΕ με τον νόμο 1264; Άραγε στα υπόλοιπα σωματεία όπου οι δυνάμεις του ΝΑΡ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ τον νόμο 1264 ταυτίζονται με την ΓΣΕΕ και την εργοδοσία; Η εφορευτική επιτροπή που εκλέχτηκε από τους εργαζόμενους του ΣΜΤ μήπως πρέπει να παίρνει γραμμή από την Αριστερή Πρωτοβουλία για το τι θα κάνει σε περίπτωση παρατυπιών; Καταλαβαίνεις σε τι αδιέξοδα φτάνεις με τέτοια φτωχή επιχειρηματολογία;

    2. Τεχνικός

      Φυσικά και αντέδρασαν όλες οι άλλες δυνάμεις κατά του ΠΑΜΕ στο ΣΜΤ. Κατατέθηκε ένσταση (όχι από την Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών) την όποια στήριξαν όλες οι δυνάμεις. Καταγγελίες και αποκαλύψεις για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές στις εκλογές κυκλοφορούν και σε άλλα σωματεία κατά του ΠΑΜΕ.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Μόνη σωτηρία για τον ρεφορμισμό είναι ο ιερός πόλεμος κατά του ΠΑΜΕ. Με διάφορες προφάσεις.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        …οι “λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις”….

        Reply
  3. Ηλέκτρα

    Τελικά, παραμένω με το ερώτημα, παρ΄ότι διάβασα όλα τα σχόλια. Η ΕΣΑΚ εφαρμόζει το νόμο ή όχι; κι αν ναι, γιατί εφαρμόζει ένα νόμο που είχε καταγγείλει, ενώ θα μπορούσε να ενεργήσει διαφορετικά;

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.