.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Συγκρότηση Αντικαπιταλιστικής Κίνησης στην Πάτρα


ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Οι δημοτικές εκλογές, οι πρώτες με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνουν με βάση το νέο νόμο του «Κλεισθένη Ι» για τη λειτουργία των δήμων, σε μία περίοδο που η Κυβέρνηση επιταχύνει και εντατικοποιεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την αντεργατική-αντιλαϊκή επίθεση με την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων και φτωχοποιεί την κοινωνική πλειοψηφία, αυξάνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, οξύνει τις οικονομικές-κοινωνικές αντιθέσεις. Συγκεντρώνει ακόμα περισσότερο πλούτο (δημόσιο και αγαθό) στην οικονομική ολιγαρχία, αποδιαρθρώνει κάθε κατάκτηση και εργατικό δικαίωμα που είχε απομείνει. Στοχεύει στην ισχυροποίηση του πολιτικού συστήματος και της εξουσίας των καπιταλιστών και την πλήρη πρόσδεση στις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

Οι δήμοι, φορείς άσκησης αστικής πολιτικής

Οι δημοτικές αρχές συμπληρώνουν την πολιτική της κεντρικής Κυβέρνησης, υλοποιώντας μία αντιλαϊκή-αντεργατική περιβαλλοντοκτόνα πολιτική που εκδηλώνεται με την φορομπηξία, τα δημοτικά τέλη-φόρους, την επέκταση-καθιέρωση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, την παροχή υπηρεσιών με ανταποδοτικά κριτήρια και με ακριβό αντίτιμο την οικονομική τους λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την κατάργηση δωρεάν υπηρεσιών πρόνοιας (τροφεία σε παιδικούς σταθμούς, αποκλεισμός παιδιών), την υποβάθμιση δημόσιων χώρων και υποδομών, την εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή υλοποίησης, της επιχειρούμενης επίθεσης, έχει η ενίσχυση του τοπικού κράτους. Ο «Κλεισθένης Ι» έρχεται σε αυτήν την κατεύθυνση να φέρει θεσμικές αλλαγές που αποτελούν τη συνέχεια του «εκσυγχρονισμού» και την εμπέδωση όσων εφαρμόστηκαν με τον «Καλλικράτη», πρόσδεση και διαπλοκή των δήμων με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους.

Αποτελεί την εξειδίκευση της αντιδραστικής πολιτικής στο τοπικό κράτος στο σύγχρονο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο, όπως αποκρυσταλλώνεται μετά από 8 χρόνια οικονομικής κρίσης και στο πλαίσιο της εφαρμογής μνημονίων διαρκείας.

Η σημερινή παράταξη στο Δήμο της Πάτρας με τη δημαρχία Πελετίδη προβάλλει την άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής από την περίοδο που ανέλαβε τη διαχείριση του Δήμου, ως μία πολιτική «αριστερής φιλολαϊκής διαχείρισης», χωρίς αναφορά στις αναγκαίες πολιτικές προϋποθέσεις. Και στο Δήμο της Πάτρας δεν υπάρχει δυνατότητα παρέκκλισης από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Παρά τις εξαγγελίες για φιλολαϊκή διαχείριση, με τον «Καλλικράτη» και πιο ασφυκτικά με τον «Κλεισθένη», είναι υποχρεωμένοι να τηρούν τους κανόνες της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, της ανταποδοτικότητας για παροχή υπηρεσιών, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των ΕΣΠΑ για πηγές εσόδων και τις κατευθύνσεις των εξόδων, τον προσανατολισμό για συμπράξεις με ιδιώτες. Υποχρεώνονται να αποδέχονται το παρατηρητήριο (εποπτεία) και την φορομπηχτική λειτουργία. Αυτή την πολιτική αποδέχτηκε να εφαρμόσει η δημοτική αρχή στην Πάτρα και σε καμία περίπτωση δεν αντιστάθηκε ή δημιούργησε τις προϋποθέσεις ενός απείθαρχου Δημάρχου, όπως προεκλογικά υποσχόταν.

Το θέμα τίθεται ξεκάθαρα, «χρηστή διαχείριση» των μνημονιακών δεσμεύσεων από τη διοίκηση του Δήμου ή αγώνας για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια, με την πτέρυγα των αριστερών μετωπικών αντικαπιταλιστικών κινήσεων.

ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΡΗΞΗ, ΟΧΙ ΜΕ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά με τη μέχρι τώρα παρουσία της στους αγώνες και στο κίνημα, μπορεί να συμβάλει σε μία τέτοια προοπτική.

Με το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, όχι ως άθροισμα αιτημάτων και στόχων, αλλά ως συνολική πολιτική γραμμή αντιπαράθεσης με το μαύρο μέτωπο, με στόχο την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης και κάλεσμα ενωτικής συμπόρευσης και αγώνα σε αγωνιστές και δυνάμεις της μαχόμενης αριστεράς.

Με τον διακηρυγμένο στόχο της να συμβάλει στην ανάπτυξη του αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής ως υποκείμενο επιβολής των κατακτήσεων απέναντι σε κεντρικό/τοπικό κράτος και οργάνωσης του αγωνιζόμενου λαού.

Με την αταλάντευτη στάση της, κόντρα σε αυταπάτες, πως το τοπικό κράτος μπορεί να γίνει «λαϊκός θεσμός» εκφράζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων και των πληττόμενων στρωμάτων.

Με τη συμβολή της στην ανάπτυξη της αντικαπιταλιστικής πτέρυγας του εργατικού κινήματος και την προώθηση της επαναστατικής Αριστεράς.

Με συλλογικούς αγώνες, κίνημα ρήξης και ανατροπής κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ-Κυβερνήσεων-Κεφαλαίου.

Με την πάλη για:

– τις εργατικές ανάγκες και δικαιώματα

– τα τοπικά προβλήματα, καθώς και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής των λαϊκών στρωμάτων

-την κατάργηση του «Κλεισθένη» και αγώνα ενάντια στην επιχειρηματική-ανταποδοτική λειτουργία των Δήμων, την αντίθεση στην καθιέρωση-εμπέδωση της ελαστικής εργασίας μέσα από τους Δήμους, τις άμεσες ή έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του δημόσιου χώρου

-τον αντιλαϊκό ρόλο της ΕΕ, μέσω προγραμμάτων της και άλλων οργανισμών του κεφαλαίου (ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα), στην οργάνωση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην πόλη και την αναγκαιότητα για ρήξη και έξοδο από την ΕΕ από αντικαπιταλιστική διεθνιστική σκοπιά

-τον καταστροφικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, εμπορευματοποίηση- ιδιωτικοποίηση στο δημόσιο χώρο και τα δημόσια αγαθά (υδρογονάνθρακες, σκουπίδια κλπ.)

– την αποτροπή του πολέμου ενάντια στην ελληνική ολιγαρχία και τον ιμπεριαλισμό. Καμία συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Έξοδος από το ΝΑΤΟ. Να κλείσουν οι βάσεις

-το φασισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Για αυτούς τους σκοπούς, απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα για την συγκρότηση μιας αντικαπιταλιστικής αριστερής δημοτικής κίνησης με στόχο την παρέμβαση στις επερχόμενες εκλογές.

Απευθυνόμαστε σε οργανωμένους και ανένταχτους αγωνιστές, σε πολιτικές και κινηματικές συλλογικότητες, σε όλους όσους βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο της ανεργίας, βλέπουν το μεροκάματό τους να λιγοστεύει ακόμη πιο πολύ, αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους και θέλουν να συμβάλλουν σε μια τέτοια προσπάθεια.

Απευθυνόμαστε σε πολιτικές οργανώσεις, σχήματα και κινήσεις της αντικαπιταλιστικής, αντι-ΕΕ, αντιιμπεριαλιστικής και αντιδιαχειριστικής αριστεράς.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση για την Κυριακή 24/2 στις 11:30 π.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (Πλ.Γεωργίου)

Πρωτοβουλία τη συγκρότηση αριστερής αντικαπιταλιστικής κίνησης στο Δήμο Πάτρας

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 55.00% ( 4
Συμμετοχές )



Ένα σχόλιο στο “Συγκρότηση Αντικαπιταλιστικής Κίνησης στην Πάτρα

  1. Κώστας

    Απ ότι καταλαβαίνω στην Πάτρα της αγωνιστικής δημοτικής αρχής της ΛΣ θα κατέβουν 4 ψηφοδέλτια της μαχόμενης αριστεράς.

    2 αντιπαραθετικά κομματικά από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Ανυπότακτη Πολιτεία, ένα μαζικό αριστερό σχήμα γειτονιάς από το 2006 με εμπειρία και παρέμβαση δεκαετιών για μερίδα του δυναμικού της, και μαζική νεολαίστικη συμμετοχή ζυμωμένη με την βαρύτητα της εκπαίδευσης και του φοιτητικού κινήματος στην πόλη και την ιστορία του λαικού κινήματος σε αυτήν. Στην πόλη με την παράδοση μαζικών αριστερών διαφωνιών στο ΚΚΕ, στην πόλη του Νίκου Τεμπονέρα και της ρήξης στην τοπική ΚΝΕ το 91 με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είχε, πλάι και όχι απέναντι αλλά και με βασικές διαφορές από την πανελλαδική ρήξη στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ το 89, στην πόλη με την ιδιαίτερη ένταση στων “εξεταστικών το 98 και του μαζικού φοιτητικού κινήματος σε κάθε όξυνση του και ανέμεσα σε αυτές. Και η ΛΣ του Πελετίδη και του ΚΚΕ

    Το χαμένο πολιτικό κεφάλαιο, η ευκαιρία που υπήρξε να ανοίξει από την Πάτρα μια ρωγμή απέναντι στον μικροκομματισμό της αριστεράς πρέπει να μας προβληματίσει. Γιατί ο μικροκομματισμός του Πελετίδη και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνδέεται οργανικά με την άποψη τους, του ΚΚΕ, του Πελετίδη και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πως αυτό που μπορεί να γίνει στην γειτονιά είναι το δίπολο κομματική προεκλογική καμπάνια και τσούκου τσούκου μίζερη και όσο μπορούμε φιλολαική διαχείριση εντός ορίων.

    Έλειψε η φιλοδοξία για έναν δήμο κύτταρο λαικής συμμετοχής και αντίστασης απέναντι στο κράτος και τον ιμπεριαλισμό με τα συμφέροντα της τεράστιας πλειοψηφίας των κατοίκων μπροστά. Διότι κρίνεται και το ΝΑΡ κρίνεται και το ΣΕΚ. Το ΚΚΕ έδωσε στην δημοτική αρχή Πελετίδη αυτά τα χαρακτηριστικά, όντως, μικρομονοκομματικά, κοινοβουλευτικά και μια προσπάθεια για ότι γίνεται. Που είναι η προσπάθεια του τοπικού ΝΑΡ και του τοπικού ΣΕΚ να κάνουν έμπρακτη κριτική σε αυτό ? Δυστυχώς αφήσανε την Ανυπότακτη Πολιτεία μόνη της.

    Αυτό που θα χάσουμε, αν το χάσουμε, δεν θα είναι η δημοτική αρχή γενικά αλλά αυτή η ευκαιρία. Ο Πελετίδης άλλωστε αρνήθηκε τις προτάσεις να μπει μπροστάρης σε μια τέτοιου είδους μαζική λαική αριστερή αντεπίθεση από την Πάτρα και αρκέστηκε να στενέψει το περιεχόμενο των κατακτήσεων όλης αυτής της πενταετίας στο ότι κατεβαίνει η ΛΣ του ΚΚΕ. Και ο Πελετίδης. Από την απόλυτη δηλ κομματικοποίηση και απροσωποποίηση στην απόλυτη προσωποποίηση του σταρ δημάρχου. Και τα 2 ταυτόχρονα.

    Κρίμα όμως είναι να μένει αυτός ο πολιτικός αγώνας αρχών της Ανυπότακτης Πολιτείας και της προσπάθειας της να σώσει οτιδήποτε και αν σώζεται από το χαμένο πολιτικό κεφάλαιο της Πάτρας να είναι μοναχικός και να μην συνδράμεται από τον αλληλοσπαρασόμενο χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    Ας ελπίσουμε η Ανυπότακτη Πολιτεία και τα κατεβάσματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μπορέσουν στον β γύρο να αθροίσει σημαντικές δυνάμεις στην ΛΣ του Πελετίδη και του ΚΚΕ .Ιδανικά θα έπρεπε, και το προσπάθησε η Ανυπότακτη Πολιτεία, να γίνει αυτό από τον α γύρο αλλά βρήκε κλειστή την πόρτα από το ΚΚΕ και το ΝΑΡ και το ΣΕΚ που έμμεσα συνδράμανε την αρνητική πλευρά της δημοτικής αρχής Πελετίδη και ΚΚΕ.

    Κώστας

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.