.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Περί εμβολίων και εμβολιασμού


Μιχάλης Ρίζος*

Η συζήτηση για τα εμβόλια – στο έδαφος της πανδημίας Covid19 και όχι μόνο, έχει ανάψει για τα καλά. Μια ιστορική, παγκόσμια κατάκτηση της επιστήμης και της δημόσιας υγείας που σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, έχει συμβάλει σημαντικά στον δραστικό περιορισμό της παιδικής θνησιμότητας, έχει τιθασεύσει ή/και εξαλείψει μια σειρά θανατηφόρα και μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα, είναι σήμερα αντικείμενο προβληματισμού, σκεπτικισμού, ανησυχίας, φόβου (ή και λατρείας). Η κυβέρνηση παρουσιάζει το νέο Euro – εμβόλιο ως πανάκεια «για τη λύση του δράματος» της πανδημίας και οργανώνει την τηλεοπτική του πρεμιέρα, οι συνωμοσιολόγοι το συνδέουν με δεκάδες τρομερά και φοβερά, ακόμα και με μεταλλάξεις του ανθρώπινου είδους, οι έμποροι της Pfizer, της AstraZeneca και των άλλων πολυεθνικών τρίβουν τα χέρια τους από τα πανάκριβα συμβόλαια. Την ίδια στιγμή, οι ποσότητες των εμβολίων δεν επαρκούν  ως τώρα ούτε καν για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ ο ανταγωνισμός εταιρειών, κρατών και καπιταλιστικών ολοκληρώσεων για το πιο «καλό» εμβόλιο καλά κρατεί.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΡΩΤΗ

Τα εμβόλια όπως και όλες οι θεραπευτικές δράσεις, επεμβαίνουν εξωγενώς στις λειτουργίες των συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού, όχι τυχαία και τυφλά, αλλά στοχευμένα και σχεδιασμένα, με βάση την κατανόηση της παθοφυσιολογίας των νοσημάτων. Η Iατρική, όπως κάθε επιστήμη, αποτελεί κοινωνικά δημιουργημένη, σωρευμένη ανθρώπινη γνώση που προκύπτει από την επέμβαση του ανθρώπου πάνω στη φύση (και τον ίδιο τον άνθρωπο) με στόχο τη διαρκή βελτίωση του επιπέδου ζωής. Ακριβώς λόγω αυτής της στόχευσης, το ζήτημα αυτό είναι συνδεδεμένο με την ταξική πάλη και την ανατροπή των εκμεταλλευτικών κοινωνιών. Ο άνθρωπος δεν «συλλέγει» απλά από τη φύση, τη μεταμορφώνει ταυτόχρονα, δρα ως υποκείμενο, μεταμορφούμενος κι ο ίδιος ως μέρος της. Αν είναι να καταργηθεί η ιατρική παρέμβαση ή να αντικατασταθεί από τους ομοιοπαθητικούς, τους βοτανιστές, τους ειδικούς της «θείας κοινωνίας» ή τους «μάγους» της φυλής, στο όνομα τού να δράσει από μόνη της η Φύση και η φυσική ανοσία, ας μας το πουν ξεκάθαρα όσοι το πιστεύουν. Η φανερή ή υπόρρητη έκταση τέτοιων αντιλήψεων υποδηλώνει ότι το πρόβλημα είναι βαθιά φιλοσοφικό και σχετίζεται με τον σύγχρονο αντιδραστικό ανορθολογισμό που προκύπτει από τα σπλάχνα του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Ο Μαρξ στις Θέσεις για τον Φόιερμπαχ σημείωνε:

«Η κυριότερη ατέλεια όλου του υλισμού ως τώρα -βάζοντας μαζί και το φοϊερμπαχικό υλισμό- είναι πως το αντικείμενο, η πραγματικότητα, ο αισθητός κόσμος, γίνεται αντιληπτός μόνο με τη μορφή του αντικειμένου ή της άμεσης παράστασης (Anschauung), όχι όμως σαν ανθρώπινη υλική δραστηριότητα ή σαν πράξη, όχι υποκειμενικά. Ο Φόιερμπαχ δεν αντιλαμβάνεται την ίδια την ανθρώπινη δραστηριότητα σαν δραστηριότητα πάνω σε αντικείμενα

Και για να παραφράσουμε την περίφημη ρήση του «Οι φιλόσοφοι εξηγούσαν μόνο τον κόσμο με διάφορους τρόπους. Το ζήτημα είναι να τον μεταβάλουμε.», θα λέγαμε ότι ως τώρα, οι διάφοροι κορωνοϊολόγοι και κατήγοροι του εργαζόμενου που «δεν προσέχει και είναι ανεύθυνος», τρομοκρατούσαν τον κόσμο ενώ τον εγκατέλειπαν έκθετο στην πανδημία μέσα στους χώρους δουλειάς και το μη θωρακισμένο ΕΣΥ. Το ζήτημα της μαχόμενης ιατρικής είναι να θεραπεύσει τον ασθενή και να περιορίσει – εξαφανίσει την πανδημία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ

Από την άλλη μεριά, γνωρίζουμε ότι οι κατευθύνσεις της επιστημονικής έρευνας δεν είναι ουδέτερες. Ο κόσμος που μας περιβάλλει είναι αντικειμενικός και δυνάμει γνώσιμος. Η επιστήμη, η συστηματοποιημένη γνώση, αποτελεί την προσπάθεια διερευνητικής απεικόνισης αυτού του κόσμου και των νόμων κίνησής του στην ανθρώπινη σκέψη. Η επιστημονική πρόοδος επιτελείται με τη διαρκή, διαλεκτική κίνηση «ενότητας και πάλης των αντιθέτων, μετατροπής των ποσοτικών αλλαγών σε πιο σύνθετη ποιότητα, άρνησης της άρνησης για το πέρασμα σε ανώτερο γνωσιακό επίπεδο», δηλ. με τη διαρκή επίδραση της επιστήμης και των επιστημόνων πάνω στην επιστήμη! Δεν πρόκειται απλά για επανάληψη τής ως τώρα κατακτημένης επιστημονικής γνώσης.

Η γνώση στην Ιατρική εξάγεται από τον κόσμο που μας περιβάλλει μέσω των ερευνών. Αν και εφόσον οι έρευνες είναι σωστά σχεδιασμένες, κάτι που μπορεί να ελεγχθεί μέσω στοιχείων προσβάσιμων στον καθένα και μέσω της επανάληψης και επιβεβαίωσης των αποτελεσμάτων τους, τη γνώση που μας παρέχουν μπορούμε να την εμπιστευθούμε, έχει αντικειμενικό χαρακτήρα. Ο υποκειμενικός-ταξικός χαρακτήρας εισέρχεται σε άλλες πλευρές. Οι φαρμακολογικές π.χ. έρευνες είναι σχεδιασμένες γύρω από ένα ερώτημα: «Το φάρμακο Α θα βελτιώσει την επιβίωση στη Β νόσο σε σχέση με το φάρμακο Γ»; Εκείνη τη στιγμή ο ερευνητής θα κληθεί να βρει χρηματοδότηση για την πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιήσει, για το προσωπικό που θα χρειαστεί, για τον υλικοτεχνολογικό εξοπλισμό. Το 60% της χρηματοδότησης διεθνώς γίνεται από ιδιώτες οι οποίοι χρηματοδοτούν τις έρευνες με κίνητρο το δικαίωμα μετατροπής της γνώσης που θα παραχθεί σε εμπόρευμα και τη δυνατότητα αποκλειστικής χρήσης της γνώσης-εμπόρευμα-πατέντας. Όπως είναι λογικό, οι ιδιωτικές εταιρείες θα χρηματοδοτήσουν αυτό που θα τους αυξήσει την επιχειρηματική τους κερδοφορία περισσότερο και όχι το χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο. Θα προωθήσουν τις έρευνες που θα οδηγήσουν στην παραγωγή πατέντας – εμπορεύματος με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους. Άρα η γνώση που εξάγεται από την επιστημονική έρευνα είναι αντικειμενική, αυτό που είναι ταξικό είναι ποιο είναι εκείνο το τμήμα της γνώσης που επιλέγεται να εξαχθεί και να εφαρμοστεί κοινωνικά ή να αποκλειστεί. Και το κριτήριο, ειδικά στον σημερινό υπεραναπτυγμένο καπιταλισμό είναι πάντα η αγορά, η σχέση κόστους-οφέλους. Η αδυναμία διάκρισης αυτών των δύο στοιχείων οδηγεί είτε στη θεοποίηση των συμπερασμάτων των ιατρικών ερευνών εν γένει είτε στον μεταφυσικό ανορθολογισμό.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο εισάγεται η υποκειμενικότητα και η ταξικότητα στην επιστημονική γνώση είναι το ποια δεδομένα επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε, πώς  τα γενικεύσουμε, και τι  υποστηρίζουμε μέσω αυτών. Η επιστημονική γνώση παράγεται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς. Για παράδειγμα μέσα σε δυο εβδομάδες από την έναρξη της πανδημίας, η διεθνής βιβλιογραφία εμπλουτίστηκε με περίπου 1.600 άρθρα σχετικά με την ασθένεια covid-19. Κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει εκτενώς αυτή την πνευματική παραγωγή και γι’ αυτό το λόγο ένα τμήμα της επιστημονικής κοινότητας προχωράει σε δημιουργία πλατφόρμας ανασκοπήσεων για ένα ζήτημα (review) και η υπόλοιπη στη μελέτη της ανασκόπησης και σπανιότερα στη συστηματική μελέτη της βιβλιογραφίας. Και αυτό είναι το δεύτερο σημείο που μπορεί να εισαχθεί ο υποκειμενικός-ταξικός παράγοντας: στην «αναδρομική» επεξεργασία της ήδη υπάρχουσας επιστημονικής γνώσης και τη διασπορά της. Στην περίπτωση της covid-19 παρότι δεν υπάρχουν ακόμα συστηματικές ανασκοπήσεις, οι αυθεντίες της επιτροπής λοιμωξιολόγων λειτουργούν σαν φορητές ανασκοπήσεις, επιλέγοντας υποκειμενικά τα δεδομένα που θα προωθήσουν για να ταιριάξουν στα πολιτικά όρια της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από την περιφρόνηση της επιτροπής προς το επιδημιολογικό μοντέλο αντιμετώπισης άλλων χωρών που οχύρωσαν το σύστημα υγείας, διενέργησαν μαζικές δοκιμασίες ελέγχου, προστάτεψαν τις ευπαθείς ομάδες χωρίς την οριζόντια καραντίνα, καθώς και η αδιαφορία τους για την άνοδο της συνολικής, λοιπής νοσηρότητας του πληθυσμού παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς βιβλιογραφίας. Άρα η δευτέρου βαθμού επεξεργασία της επιστημονικής έρευνας, και η έκφραση αυτού στην κοινωνική και ιατρική πρακτική, συνδέεται με ταξικά και πολιτικά κριτήρια. Όσοι, αριστεροί και μη, δεν αμφισβήτησαν την πολιτική της κυβέρνησης και της επιτροπής ειδικών, με το κριτήριο της προστασίας των δικαιωμάτων του λαού στην υγεία, στην εργασία, στην ελεύθερη έκφραση και προχώρησαν σε άκριτη αποδοχή τους, υποτάχθηκαν συνειδητά στην κυβέρνηση και σε αυτά που αντιπροσωπεύει.

Στην περίπτωση της νόσου Covid-19, ο ανταγωνισμός των εταιρειών και του σχεδιασμού των κλινικών δοκιμών είναι χαρακτηριστικός. Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε ορισμένα εμβόλια με άλλα, με αποτέλεσμα να εντείνεται η σύγχυση στον κόσμο. Ο ΠΟΥ πρότεινε να πραγματοποιήσει μια κλινική δοκιμή ώστε να συγκρίνει τα πιο προηγμένα. Και κανείς δεν ήθελε. Οι κυβερνήσεις έχουν πληρώσει χρήματα και θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τις εταιρείες να συμμετάσχουν σε μια συγκριτική δοκιμή που θα διοργάνωνε ο ΠΟΥ, αλλά δεν το έπραξαν. Δεν είναι βολικό για τις εταιρείες να συγκρίνουν τα εμβόλιά τους με εκείνα άλλων εταιρειών. Προτιμούν να τα συγκρίνουν με εικονικό φάρμακο, σχεδιάζοντας μια κλινική δοκιμή για να έχει αποτελέσματα στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΡΙΤΗ

Τα εμβόλια λειτουργούν διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα και κύτταρα μνήμης έναντι συγκεκριμένων αντιγόνων. Υπάρχουν δύο είδη ανοσοποίησης. Η ενεργητική, η οποία επιτυγχάνεται με τη φυσική νόσο ή τεχνητά με τον εμβολιασμό, και η παθητική, η οποία επιτυγχάνεται με τη χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων, τα οποία έχουν παραχθεί στον οργανισμό άλλου ατόμου ή ζώου.

Η απόφαση για τη χορήγηση των εμβολίων βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια που αξιολογούν τον επιπολασμό ενός λοιμώδους νοσήματος στον πληθυσμό, αλλά και την πιθανότητα επιπλοκών ανά ηλικιακή ομάδα ή υποκείμενη κατάσταση. Δεν είναι για πάσα νόσο ούτε για πάσα ηλικιακή ομάδα ή κατηγορία πληθυσμού. Στην περίπτωση της Covid-19 ο εμβολιασμός έχει διπλό στόχο: την κατά προτεραιότητα προστασία των ομάδων πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο και κατά δεύτερο την επίτευξη μαζικής ανοσίας στην κοινότητα.

Μέχρι τώρα τα εμβόλια χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: τα αδρανοποιημένα και εκείνα από ζώντες εξασθενημένους μικροοργανισμούς. Τα αδρανοποιημένα εμβόλια μπορεί να αποτελούνται από ολόκληρους αδρανοποιημένους ιούς ή βακτήρια, είτε από τμήματά τους, όπως είναι οι πρωτεΐνες και οι πολυσακχαρίτες. Τα ζώντα εξασθενημένα εμβόλια αποτελούνται από εξασθενημένους μικροοργανισμούς που διατηρούν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται και να προκαλούν ανοσιακή απάντηση, χωρίς όμως να προκαλούν νόσο. Κατά την διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας, η έρευνα ανέδειξε κι άλλες κατηγορίες εμβολίων, όπως αυτά που βασίζονται σε ιούς-φορείς (vectors) ή αυτά που βασίζονται στην ανοσιακή απάντηση που επάγει η παρεντερική χορήγηση mRNA ή και DNA.

Από εδώ προκύπτουν ερωτήματα και αβεβαιότητες που θα αναφερθούν στη συνέχεια.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Τα εμβόλια, όπως και τα φάρμακα, υπόκεινται στη λογική της αγοράς και του κέρδους, από τη στιγμή που δεν αποτελούν κοινωνικό αγαθό δημόσιας παραγωγής, ιδιοκτησίας και χορήγησης με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις. Το αναφέρω αυτό διότι υπάρχει μια φιλολογία ότι «τα εμβόλια γενικά είναι πιο φτηνά και ασύμφορα για τις πολυεθνικές της φαρμακευτικής βιομηχανίας σε σχέση με τα φάρμακα». Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Σε τέτοια μεγέθη παγκόσμιας αγοράς και ζήτησης, όπως με τον κορωνοϊό ή με τη γρίπη, τα πεδία κερδοφορίας είναι τεράστια. Τα κράτη γίνονται «χορηγοί» στις φαρμακοβιομηχανίες, αφού ήδη «προ-παραγγέλλουν» εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις από κάθε υποψήφια εταιρία που προσπαθεί να παρασκευάσει ένα πιθανό εμβόλιο. Κι αυτό με βάση συγκεκριμένες τοποθετήσεις εθνικών κρατών ή ολοκληρώσεων στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών (πχ ελληνική κυβέρνηση και Pfizer) και όχι κατ’ ανάγκη με την αποτελεσματικότητα ή το κόστος του κάθε εμβολίου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επενδύσει περίπου 1,2 δισ. δολάρια στην AstraZeneca για την ανάπτυξη, παραγωγή και παράδοση ενός πιθανού εμβολίου στις ΗΠΑ και έχει, ήδη, προπαραγγείλει 300 εκατ. δόσεις αυτού του εμβολίου, το ίδιο έχει κάνει με τη Sanofi καθώς και με την Pfizer/BioNTech. Η Βρετανία υπέγραψε συμφωνίες για την εξασφάλιση έως και 60 εκατ. δόσεων του εμβολίου από τις Sanofi/GlaxoSmithKline, για 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, για 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Valneva και για 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Η ΕΕ έχει συμφωνήσει για την αγορά 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου AstraZeneca, με την επιλογή αγοράς 100 εκατομμυρίων περισσότερων δόσεων, για λογαριασμό των κρατών μελών της και βρίσκεται σε συζητήσεις για παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη γίνει προπαραγγελίες για 1 δισ. δόσεων του εμβολίου της από 20 χώρες (Ινδία, Μεξικό, Βενεζουέλα κ.α.).

Από εδώ πηγάζει ένα καίριο ερώτημα. Μήπως η καπιταλιστική παραγωγή και ιδιοποίηση των θεραπευτικών προϊόντων – στη συγκεκριμένη περίπτωση των anti-Covid-19 εμβολίων -, ακριβώς επειδή γίνεται από τη σκοπιά του κέρδους, δεν καλύπτει κάποια πραγματική ανάγκη, είναι μια άχρηστη παραγωγή, μπορεί και επικίνδυνη; Το ερώτημα είναι βάσιμο, πρέπει όμως να αντιστραφεί. Το πρόβλημα δεν είναι κυρίως αν το τελικό προϊόν της καπιταλιστικής παραγωγής καλύπτει κάποια πραγματική ανάγκη, αλλά αν αντί για δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα προσιτό σε λίγους (ακριβώς επειδή είναι καπιταλιστικό προϊόν). Το πρόβλημα δεν είναι το εμβόλιο αλλά το που, πως, πότε και σε πόσους θα διατεθεί. Το εμβόλιο δεν είναι μια ατομική συνταγή αλλά ένα παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα που ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, απαιτεί μια τεράστια κοινωνική κινητοποίηση σε γρήγορο χρόνο. Ήδη ο βασιλιάς αποδεικνύεται γυμνός. Πολλά λόγια, πολύ διαφήμιση, αλλά τελικά μόνο 150.000 δόσεις εμβολίου ΘΑ … διατεθούν για το επόμενο τρίμηνο στην Ελλάδα, και μάλιστα για ένα εμβόλιο δύο υποχρεωτικών δόσεων ώστε να έχει αποτέλεσμα.

Οι δόσεις και η ποσότητα των εμβολίων δεν επαρκούν ούτε διατίθενται ισότιμα σε όλους και όλες τις χώρες, παρά τις δεδομένες ανάγκες («εμβολιαστικός εθνικισμός» κατά ΠΟΥ). Έρευνα της Oxfam συμπεραίνει ότι οι πλουσιότερες χώρες που αντιπροσωπεύουν το 13%του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν ήδη αγοράσει περισσότερη από τη μισή ποσότητα των μελλοντικών εμβολίων. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από το μισό των μελλοντικών δόσεων των πέντε κορυφαίων υποψήφιων εμβολίων έχουν ήδη αγοραστεί. Μέχρι το Νοέμβριο του 2020, πάνω από το 80% των παρεχόμενων εμβολίων των εταιριών Pfizer-BioNTech και Moderna που έχουν προγραμματιστεί για το 2021 είχαν ήδη πουληθεί σε πλούσιες χώρες. Από την άλλη μεριά για παράδειγμα, οι ιθαγενείς των κοινοτήτων του Αμαζονίου στο Εκουαδόρ αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω των ελλείψεων σε πόσιμο νερό, τροφή, φαρμακευτικές παροχές, ιατρικές υπηρεσίες και ελέγχους για τον COVID-19 ενώ άνθρωποι που ζουν σε υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα σε ανθυγιεινές συνθήκες, είναι επίσης πιθανότερο να κινδυνεύουν παραπάνω να μολυνθούν. Παρόλα αυτά μένουν απροστάτευτοι. Επιπλέον, σε πολλές χώρες, μετανάστες/ριες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ

Τα εμβόλια δεν αποτελούν πανάκεια. Είναι βέβαιο ότι το εμβόλιο θα αναστείλει την πορεία της πανδημίας. Άλλο τόσο βέβαιο, όμως, είναι ότι δεν θα εκριζώσει τη λοίμωξη, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Η πρόκληση, μέσω του εμβολιασμού, παρατεταμένης παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία έναντι του ιού, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο David Heymann, υπεύθυνος της μονάδας λοιμωδών νοσημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS το 2002-2003, υπογραμμίζει ότι «το κοινό δεν καταλαβαίνει τα πάντα για τα εμβόλια… συμπεριλαμβανομένου του ότι η COVID-19 μπορεί, ακόμη και με τα εμβόλια, να γίνει ενδημική». Γνωρίζουμε από την εμπειρία άλλων μαζικών εμβολιασμών – αλλά όλο και πιο πολύ ακούγεται και για την Covid-19 – ότι το εμβόλιο μπορεί πιθανά να προστατέψει το συγκεκριμένο άτομο από τη βαριά νόσο (κάτι πολύ σημαντικό φυσικά) αλλά όχι και από τη μετάδοση του ιού σε τρίτο. Επίσης ουδείς γνωρίζει πόσο επαρκής αλλά και τι χρονικού εύρους θα είναι η ανοσολογική απάντηση. Μήπως ο ιός αν δεν εξουδετερώνεται ο πολλαπλασιασμός του, γίνει ενδημικός και κάθε χρόνο ή και λιγότερο χρειάζονται επαναληπτικές, αναμνηστικές δόσεις εμβολίου;

Επομένως, όλα τα αιτήματα του μαχόμενου κινήματος για ενίσχυση της δημόσιας υγείας, επίταξης του ιδιωτικού τομέα, ισχυρής ΠΦΥ, μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, μαζικής ιχνηλάτησης με δωρεάν τεστ, ενίσχυση των ΜΜΜ, προσλήψεων εκπαιδευτικών ενισχύονται ακόμα περισσότερο. Η υπόσχεση μιας πανάκειας καταπολέμησης της Covid-19 είναι για τις κυβερνήσεις μια «καλή δικαιολογία» για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στη δουλειά χωρίς μέτρα, η δημόσια υγεία να παραμένει υποβαθμισμένη, η καπιταλιστική οικονομία να συνεχίζει να κερδοφορεί, ανεξάρτητα από τα συνεχιζόμενα και αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων και θνησιμότητας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΚΤΗ

Υπάρχει θέμα ασφάλειας με τα καινούρια εμβόλια; Οι παρενέργειες τους είναι ελάχιστες και σε κάθε περίπτωση είναι ασύγκριτες σε σχέση με τη βαρύτητα της νόσου Covid-19. Τα εμβόλια γενικά είναι πιο ασφαλή από πολλά φάρμακα. Το σημείο που πρέπει να αναδειχθεί δεν είναι η ασφάλειά τους αλλά η αποτελεσματικότητά τους, κυρίως λόγω της ταχύτητας της παραγωγής τους, πιθανά με μη επαρκείς και καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες. Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρκοβ, σχολίασε ότι οι «ειδικοί ακόμη μαθαίνουν πόσο ισχυρή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων στον SARS-CoV-2 και πόσο καιρό διαρκεί».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΒΔΟΜΗ

Το εμβόλιο τύπου mRNA μήπως δημιουργεί παρεμβάσεις στο DNA και οδηγεί σε απρόβλεπτες παρεμβάσεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα;  Ξεκάθαρα ΟΧΙ. Το mRNA των εμβολίων δεν αλλοιώνει το DNA ενός ανθρώπου που δέχεται το εμβόλιο. Η σύγχυση δημιουργείται διότι ενώ τα παραδοσιακά εμβόλια λειτουργούν εκθέτοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος σε έναν ζώντα ιό που έχει εξασθενίσει ή σε νεκρό νοσογόνο παράγοντα ή σε βασικά τμήματα του, με τους νέους τύπους εμβολίων στα οποία γίνεται χρήση DNA και mRNA επιλέγεται μόνο  μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη του ιού για να δημιουργήσει αντιγονικό ερέθισμα παραγωγής αντισωμάτων και ανοσολογικής μνήμης. Αυτή η νέα τεχνική έγινε για λόγους ταχύτητας αξιοποιώντας την προηγούμενη εμπειρία με τους ιούς SARS  και MERS, και κωδικοποιεί την «παθογόνο» πρωτεΐνη του ιού στο κρίσιμο μονοπάτι προσκόλλησης του στα ανθρώπινα κύτταρα. Το πρόβλημα κι εδώ δεν είναι η τεχνική αλλά το αν η ανοσολογική μνήμη έναντι μιας πρωτεΐνης του ιού και όχι με το νοσογόνο παράγοντα ως «σύνολο» επαρκεί για την ικανή ανοσολογική απόκριση. Γιατί όμως τόση συζήτηση ειδικά για το DNA και των κινδύνων που συνεπάγονται οι έξωθεν παρεμβάσεις, ακόμα και σε προοδευτικούς κύκλους; Ο μυστικισμός γύρω από το DNA φέρνει στην επιφάνεια ένα ακόμα φιλοσοφικό, επιστημολογικό ζήτημα. Τη θεοποίηση του γονιδίου και του DNA, με άλλα λόγια ότι αρκετοί πιστεύουν, άσχετα αν δεν το ομολογούν, πως «ο άνθρωπος είναι η μοίρα του, όπως εγγράφεται στα γονίδιά του». Ο σύγχρονος ιδεαλισμός στη θέση του πνεύματος φέρνει τα γονίδια και τον ανθρώπινο φαινότυπο, την «ύλη», το πως θα αναπτυχθεί, θα δράσει, θα συνειδητοποιηθεί, θα νοσήσει, τη θεωρεί εξαρτημένη από το εγγενώς οριοθετημένο γονιδιακό του πρόγραμμα. Το DNA όμως δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα ιστορικά εξελισσόμενο βιολογικό πρότυπο εμβρυογένεσης και βασικού ανατομικού σχηματισμού ενός έμβιου οργανισμού. Η ανάπτυξη του ανθρώπου έρχεται από «έξω προς τα μέσα», από το περιβάλλον στο κύτταρο και τον πυρήνα του, γι’ αυτό και τα «γονίδια» εκφράζονται ή δεν εκφράζονται, τροποποιούνται ή παγώνουν, ανάλογα με τις εξωτερικές επιδράσεις στον κυτταρικό μεταβολισμό. Όλα τα μικρόβια και οι ιοί από τη στιγμή που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να ενισχύσει τον πολλαπλασιασμό των ειδικών ανοσοκυττάρων επιδρούν στο DNA και τα «γονίδια». Τίποτα μαγικό σε όλα αυτά. Το mRNA εμβόλιο είναι μία από τις χιλιάδες εξωτερικές παρεμβάσεις που υφίστανται καθημερινά τα κύτταρά μας και έρχεται για να ευαισθητοποιήσει τα ανοσοκύτταρα και τους πολύπλοκους μηχανισμούς της προσαρμοστικής ανοσίας στον μελλοντικό εισβολέα, και άρα για να αλλάξει τη «μοίρα» μας. Ο άνθρωπος είναι «το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων», όχι των γονιδίων του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΟΓΔΟΗ

Οι μαχόμενοι επιστήμονες πρέπει να πρωτοστατήσουν στον τριπλό αγώνα κατά του ανορθολογισμού και του αστικού, κερδοφόρου τεχνοκρατισμού. Μην ξεχάσουμε ποτέ ότι η πραγματική επιστημονική έρευνα και προσφορά είναι αφιλοκερδής, δεν είναι εμπορική δραστηριότητα. Ο Τζόνας Έντουαρντ Σολκ, Αμερικανός ιολόγος που έγινε παγκοσμίως γνωστός για την ανακάλυψη και ανάπτυξη του πρώτου ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας το 1955, αντιμετωπίστηκε ως εθνικός ήρωας. Όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη για το ποιος είχε την πατέντα του εμβολίου, ο Σολκ απάντησε: «Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς να πατεντάρεις τον Ήλιο;». Να υπενθυμίσουμε ότι η πολιομυελίτιδα θεωρούνταν στις μεταπολεμικές Η.Π.Α. και την Ευρώπη, ο τρομακτικότερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Η επιδημία του 1952 αποτέλεσε και το χειρότερο ξέσπασμα στην ιστορία των ΗΠΑ. Από τα 58.000 περιστατικά που καταγράφηκαν επισήμως το έτος αυτό, 3.145 άτομα απεβίωσαν και 21.269 χτυπήθηκαν από μέτρια μέχρι σοβαρή αναπηρία,[1] ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν παιδιά. Ο διάδοχος του, Sabin, που τελειοποίησε το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας και ανακάλυψε την από του στόματος χορήγηση του αρνήθηκε τα χρήματα, επιτρέποντας, έτσι, τη διάδοσή του και στα φτωχότερα στρώματα της παγκόσμιας κοινωνίας. Εκατομμύρια παιδιά από την Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη εμβολιάστηκαν με αυτό, με αποτέλεσμα να εξαλειφθεί η νόσος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΕΝΑΤΗ

Το εμβόλιο το βλέπουμε σε συνδυασμό με τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και υγιεινής, σε μια ολιστική σφαίρα αντιμετώπισης. Την αύξηση του μέσου όρου ζωής το τελευταίο αιώνα δεν το έφερε μόνο η ιατρική με τη στενή της έννοια (εμβόλια, φάρμακα, νοσοκομεία) αλλά η επιστήμη με την πλατιά έννοια (βελτίωση κοινωνικοοικονομικών και εργασιακών συνθηκών) κάτω από την πάλη του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ο εργασιακός μεσαίωνας του σημερινού ολοκληρωτικού καπιταλισμού μπορεί να μας οδηγήσει και στην πρότερη υγειονομική κατάσταση. Αν δεν τον ανατρέψουμε ….

Η ανατροπή κυρίως έχει να κάνει με τη σύγκρουση με το καθεστώς καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και ιδιοποίησης – πατέντας των επιτευγμάτων της ιατρικής, επιστημονικής έρευνας. Τα εμβόλια δεν τα παράγει η κάθε Pfizer. Τα δημιουργεί ο κόσμος της εργασίας και το σύγχρονο επιστημονικό δυναμικό των λαών όλου του κόσμου. Τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για την παραγωγή των σύγχρονων επιτευγμάτων σε ελάχιστο χρόνο, προέρχονται από τον πλούτο των λαών που σφετερίζονται από τους μεγιστάνες των Πολυεθνικών, Πολυκλαδικών Μονοπωλίων. Ωστόσο, οι εταιρείες, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, είναι αυτές που σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές, τις πραγματοποιούν, αναλύουν τα αποτελέσματα και κατέχουν τα δεδομένα. Το που και για ποιο σκοπό θα κατευθυνθεί αυτός ο πλούτος δεν καθορίζεται από τους λαούς αλλά από το σύμπλεγμα κυβερνήσεων – ΠΠΜ. O ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός έχει οδηγήσει τον ΠΟΥ σε μια παρωδία τύπου ΟΗΕ, που ελάχιστη δυνατότητα παρέμβασης έχει στην παγκόσμια διαχείριση της δημόσιας υγείας. Το Ίδρυμα Gates έχει μεγαλύτερη επιρροή στη δημόσια υγεία από τον ίδιο τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ είναι, ότι τα μέλη του – που είναι όλες οι κυβερνήσεις – του επιτρέπουν. Οι δυτικές κυβερνήσεις, την ίδια στιγμή που ο ΠΟΥ ετοίμαζε το ACT Accelerator (μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ενίσχυση των εμβολίων και των θεραπειών κατά του κορωνοϊού), κατέληξαν σε διμερείς συμφωνίες για την αγορά εμβολίων.

H Βελγίδα επιστήμονας Ελς Τορέλ  καταγγέλλει στην El pais ότι η λύση στην πανδημία έχει αφεθεί στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών που ενδιαφέρονται περισσότερο για τα χρήματα παρά για τη δημόσια υγεία. «Η σημερινή έλλειψη διαφάνειας τροφοδοτεί τους αρνητές των εμβολίων», προειδοποιεί. Οι κυβερνήσεις δαπανούν περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την παραγωγή του εμβολίου, με τα αποτελέσματα της έρευνας να τα καρπώνονται οι ιδιώτες. 

«Αυτή η πανδημία αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν συνήθως τα πράγματα. Τώρα υπάρχουν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις από ποτέ, αλλά ο έλεγχος παραμένει στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών: έχουν την πνευματική ιδιοκτησία, καθορίζουν τις τιμές, αποφασίζουν πώς θα κάνουν τις κλινικές δοκιμές και επιλέγουν ποια δεδομένα θα δημοσιεύουν σε δελτία τύπου, όχι σε επιστημονικά περιοδικά. Το οποίο είναι εκπληκτικό. Το εμβόλιο της Pfizer έλαβε άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο με βάση τα στοιχεία από ένα δελτίο τύπου της εταιρείας. Είναι αδιανόητο. Οι ρυθμιστικοί φορείς υποτίθεται ότι υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, αλλά δεν υπάρχει διαφάνεια.»

Και συνεχίζει, εξαιρετικά αποκαλυπτικά:

«Έχουν αποφασίσει ότι είναι αποδεκτό να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο για μια πανδημία που πρέπει να αποθηκευτεί και να διανεμηθεί στους -70 βαθμούς Κελσίου. Πριν από την πανδημία, κανείς σοβαρός δεν θεώρησε ποτέ αποδεκτό να διαθέσει στην αγορά ένα εμβόλιο που απαιτεί μια τέτοια υλικοτεχνική πρόκληση και πρόσθετο κόστος. Και τώρα, υπό τις επείγουσες συνθήκες, δεν φαίνεται να μας νοιάζει. Είναι τρέλα. Έχουμε επιτρέψει στην Pfizer και τη BioNTech να είναι πρώτοι και να έχουν επιχειρηματικό πλεονέκτημα. Το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μου πέφτουν τα αυτιά όταν ακούω ότι χώρες μεσαίου εισοδήματος όπως η Κολομβία σκέφτονται να αγοράσουν το εμβόλιο της Pfizer.»

«Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αναπτύξει το εμβόλιο του χρησιμοποιώντας πολλούς δημόσιους πόρους. Ο συνεργάτης της, η Φαρμακευτική Εταιρεία AstraZeneca, έχει λάβει ένα άλλο τεράστιο ποσό από δημόσιους πόρους, για ανάπτυξη και παραγωγή του εμβολίου, και έχει δεσμευτεί την προσφορά του [μη κερδοσκοπικά] κατά τη διάρκεια της πανδημίας προς τρία ή τέσσερα δολάρια για κάθε μία από τις δύο δόσεις που απαιτούνται. Αυτή είναι η τιμή κόστους; Δεν γνωρίζουμε, δεν υπάρχει διαφάνεια. Γνωρίζουμε ότι το κόστος παραγωγής των κλασικών εμβολίων που χορηγούνται στα παιδιά είναι πολύ μικρότερο από ένα δολάριο. Η Johnson & Johnson δήλωσε ότι θα παράξει δικό της για $10 τη μια δόση. Αυτό είναι εξαιρετικά ακριβό σε σύγκριση με την κανονική τιμή των εμβολίων σε πολλές χώρες! Αυτό που βλέπουμε τώρα με την covid-19 είναι μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πολύ προσοδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο. Εάν οι υποτιθέμενες μη κερδοσκοπικές τιμές είναι $3 ή ακόμα και $10 ανά δόση για εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν παγκοσμίως, πρόκειται για χρυσωρυχείο. Η Pfizer και η Moderna δεν προσποιούνται καν ότι προσφέρουν μη κερδοσκοπικές τιμές, αντί να χρεώνουν περίπου 20 δολάρια ή περισσότερο ανά δόση.»

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΕΚΑΤΗ

Το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα απαιτεί πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, τις αναγκαίες προσλήψεις στις εμβολιαστικές δομές και την ασφάλεια στη μεταφορά και διατήρηση τους. Μαζί με όλα τα αιτήματα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και ανατροπής της εγκληματικής, κυβερνητικής πολιτικής του οριζόντιου και τυφλού lockdown, της υποβάθμισης του ΕΣΥ, της σαρδελοποίησης στους χώρους δουλειάς και τα ΜΜΜ. Απαιτείται εξαντλητική ενημέρωση, απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα και εκστρατεία, με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και όχι την κυβερνητική, τηλεοπτική προπαγάνδα της «πανάκειας» και της «Ελευθερίας».

Η ελευθερία δεν έρχεται ούτε με την υγειονομική δικτατορία και το αστυνομικό κράτος ούτε με την «ελευθερία της αγοράς». Στην περίπτωση του μαζικού εμβολιασμού απέναντι σε ένα επικίνδυνο, μεταδοτικό, λοιμώδες νόσημα απαιτείται κοινωνική συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση διότι «ο λαός σώζει το λαό». Το λαϊκό ένστικτο και η ωριμότητα του εργατόκοσμου ξέρει να εφαρμόζει συνειδητή πειθαρχία και να ξεχωρίζει το κοινωνικά αναγκαίο από το καπιταλιστικά ιδιοτελές στο ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού. Η απάντηση σε μια πανδημία δεν είναι ατομική υπόθεση ούτε υποτάσσεται στο δίπολο αστική ελευθερία – κρατικός ολοκληρωτισμός.

* Ο Μιχάλης Ρίζος είναι εντατικολόγος γιατρός,  πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικό  και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 82.78% ( 18
Συμμετοχές )



163 σχόλια στο “Περί εμβολίων και εμβολιασμού

  1. TeoCubanos

    “Στο γενετικό υλικό των κυττάρων μας (στο DNA μας)
    έχει προστεθεί μέσα από την εξέλιξη εκατομμυρίων ετών γενετικό υλικό ενδογενών ρετροϊών, που με τελευταίες μελέτες αποτελεί το 8% περίπου του DNA μας. Οι ρετροϊοί διαθέτουν ένα γονίδιο που κωδικοποιεί πρωτεΐνες οι οποίες σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό του ιού, την αντίστροφη μεταγραφάση. Το ερώτημα είναι αν αυτό το γονίδιο μπορεί να ενεργοποιηθεί με την παρουσία του ξένου mRNA. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η αντίστροφη μεταγραφάση μπορεί να φτιάξει από το ξένο mRNA
    γονίδιο του ιού SARS-COV-2. Αυτό μπορεί να συνδεθεί στο DNA μας με μακροπρόθεσμες συνέπειες που κανείς δεν γνωρίζει. Να λάβουμε υπόψιν ότι η βιοηθική δεν επιτρέπει την παρέμβαση στο γενετικό υλικό του ανθρώπου.”

    Tο απόσπασμα είναι από τους Εικονοκλάστες του τελευταίου ΠΡΙΝ (σελ.9), γραμμένο από τον σ. Αντωνόπουλο. Νομίζω ότι βρίσκεται σε διάσταση με την έβδομη σημείωση του σ. Ρίζου. Θεμιτές είναι βέβαια οι διαφωνίες αλλά τουλάχιστον ας επισημανθούν και ας διευκρινιστούν περαιτέρω και για τους αναγνώστες που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις βιολογίας.

    Reply
    1. Νίκος

      η αντίστροφη μεταγραφάση δεν είναι γονίδιο, είναι ένζυμο. Ημαρτον!!!
      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7_%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B7

      στα ριβοσώματα (εργοστάσια παρασκευής των πρωτεϊνών στα κύτταρά μας) δίνει εντολή απευθείας το m-RNA για την παραγωγή πρωτεϊνών
      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%B9%CE%B2%CF%8C%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1

      η αντίστροφη μεταγραφάση χρειάζεται στη τεχνική PCR για την μετατροπή του RNA σε DNA.

      Σορρυ παιδιά αλλά γράφετε ότι να ναι

      Reply
      1. Σοφία

        “Οι ρετροϊοί διαθέτουν ένα γονίδιο που κωδικοποιεί πρωτεΐνες…”
        Δεν λέει πουθενα ότι η αντίστροφη μεταγραφάση είναι γονιδιο, λέει ότι είναι πρωτεΐνη. Όπως φαντάζομαι θα ξέρεις, πρωτεΐνική είναι η φύση των ενζύμων.

        Reply
        1. Νίκος

          Aγαπητή Σοφία μην υποτιμάς την νοημοσύνη μας. Το κειμενο αυτό καταστρατηγεί τους νόμους της βιολογίας.

          Το αντικείμενο στη πρώτη πρόταση είναι ένα γονίδιο…καταλήγουμε λοιπόν στην αντίστροφη μεταγραφάση. Η αντίστροφη μεταγραφάση δεν κωδικοποιεί πρωτεϊνες, γιατί δεν είναι γονίδιο, είναι ένα ένζυμο πρωτεϊνικό που βοηθάει στην μετατροπή του RNA σε DNA.

          ο συντάκτης γράφει τα εξής ανορθολογικά:
          “Το ερώτημα είναι αν αυτό το γονίδιο μπορεί να ενεργοποιηθεί με την παρουσία του ξένου mRNA. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η αντίστροφη μεταγραφάση μπορεί να φτιάξει από το ξένο mRNA γονίδιο του ιού SARS-COV-2”

          Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ερώτημα. Το ξένο mRNA (του εμβολίου) πάει κατευθείαν στα ριβοσώματα. και παράγει μια μια σκατουλίτσα πρωτεϊνη ακίδα, δεν παράγει τον ιό!!!! Το ξένο mRNA περιέχει τη πληροφορία μόνο για τη σκατουλίτσα πρωτεϊνη.

          Εδώ ο συντάκτης μας λέει οτι ξαφνικά το ξένο mRNA θα κατστρατηγήσει όλους τους νόμους της βιολογίας (πραγματικά σαν να καταστρατηγείς τους νόμους της βαρύτητας) και θα φτιάξει το ιό SARS-COV-2 ενώ περιέχει μόνο την πληροφορία για την παραγωγή μιας ακίδας.

          Αυτά είναι ανήκουστα. Ρε παιδιά σόρρυ δηλαδή. Πείτε σε κανέναν ανηψιό σας, κόρη, γιο, να σας δώσει το βιβλίο βιολογίας της 3ης Γυμνασίου και της 3ης Λυκείου τώρα στη καραντίνα να διαβάσετε λιγάκι να καταλάβετε. Κάποτε αυτή η συριζαία “αδέκαστος” κριτής των πάντων Ακρίτα αναρωτιόταν γιατί πρέπει να διαβάζουν τα παιδιά για τα ριβοσώματα στο Λύκει, “εμείς” προκόψαμε χωρίς αυτά. Ε, να που προκόψαμε όλοι.Οταν προκύπτουν πανδημίες
          δεν ξέρουμε τι σημαίνει α) εκθετική συνάρτηση β) ριβοσώματα, m-RNA

        2. Σοφία

          Αγαπητέ Νίκο, δεν είμαι βιολόγος (αλλά δεν είμαι και τόσο άσχετη όσο υπονοείς με το υφάκι που μιλάς) και γι’αυτό δεν μπήκα στη συζήτηση για το εάν είναι πιθανό το mRNA του ιού που περιέχει την πληροφορία για την πρωτεΐνη-ακίδα του μπορεί να κάνει ότι ισχυρίζεται ο συντάκτης του άρθρου. Είπα απλά πως το άρθρο λέει πως οι ιοι έχουν ένα γονίδιο που κωδικοποιεί πρωτεϊνες, δε λέει πουθενά ότι η αντίστροφη μεταγραφάση είναι γονίδιο όπως ισχυρίζεσαι.

  2. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Προς ενίσχυση των όσων λέει το άρθρο του Μιχάλη του Ρίζου και συγκεκριμένα πάνω στο ότι “οι ιατρικές παρεμβάσεις αποτελούν μόνο ΕΝΑΝ απ’τους παράγοντες βελτίωσης της υγείας της εργατικής τάξης”, θέλω να αναφέρω και το παρακάτω άρθρο του JAMA,
    του περιοδικού της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

    “Ποσοστά θανάτων από λοιμώδη κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα”.

    Αν κοιτάξουμε το Γράφημα 1, στο τέλος του άρθρου,
    είναι ξεκάθαρο ότι το 1900 οι θάνατοι από λοιμώδη ήταν 800/ 100 χιλιάδες, ενώ το 1944 οι αντίστοιχοι θάνατοι ήταν 170/100.000 πληθυσμού.
    Πραχτικά σημαίνει μείωση κατα 80%.

    Επιλέγω να συγκρίνω το 1900 με το 1944, επειδή το ’44 μπήκε σε μαζική παραγωγή η πενικιλίνη.
    Πραχτικά αυτό σημαίνει ότι οι θάνατοι από λοιμώδη είχαν μειωθεί δραματικά ΠΡΙΝ την εισαγωγή
    αντιβιοτικών και εμβολίων
    (αν εξαιρέσουμε το εμβόλιο της ευλογιάς που ανακάλυψε ο Τζέννερ το 1790 στην Αγγλία, το οποίο όμως γινότανε στους πλούσιους και σίγουρα οχι επειδη ήξεραν τίποτα για μικρόβια και τα τέτοια,
    ακόμα δεν είχε μιλήσει ο Παστερ).
    https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/768249

    Η πάλη της εργατικής τάξης,
    οι αγώνες για την αύξηση του μεροκάματου,
    οι μάχες για δημοκρατικά δικαιώματα,
    εξασφάλισαν πολλά επιπλέον
    χρόνια ζωής για τους εργάτες και κυρίως καλύτερη ζωή.

    Reply
  3. Βαγγελάρας

    Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μας πεις τίποτα γιατρέ; Για το προηγούμενο φιάσκο με τα εμβόλια Η1Ν1, τα εκατομμύρια που αγοράστηκαν, τα ελάχιστα που καταναλώθηκαν και τον αρμαγεδώνα που τελικά δεν ήρθε; Βάζεις το χέρι σου στη φωτιά ότι με τα mRNA εμβόλια ΔΕΝ εξασθενίζει το ανοσοποιητικό και σε βάθος χρόνου ΔΕΝ υπάρχουν πιθανότητες μετάλλαξης DNA και/ή ανάπτυξης αυτοάνοσων, ή είσαι απ’ αυτούς που λένε “να, στην Αγγλία που έκαναν το εμβόλιο δεν έχουν παρουσιαστεί παρενέργειες”, λες και οι παρενέργειες εμφανίζονται σε 10 μέρες κι όχι σε 10 χρόνια; Σε αυτούς που λένε ότι με αυτήν την εξασθένιση/διάλυση του ανοσοποιητικού, θα χρειαζόμαστε mRNA εμβόλια για κάθε πιθανό νέο ιό και μετάλλαξή του, καθιστώντας μας τζάνκια των φαρμακευτικών, τι απαντάς;

    Το ότι κι εσύ πας να μπερδέψεις τους δικαιολογημένους φόβους του κόσμου για μια νέα τεχνολογία, δοκιμασμένη στο πόδι και για την οποία οι φαρμακευτικές έχουν αποσπάσει ασυλία για τις όποιες παρενέργειες από τα κράτη, με τις τσιρίδες 10 γραφικών που εναντιώνονται στα τσιπάκια και τα παραδοσιακά εμβόλια (που κι αυτά έχουν τις παρενέργειές τους βέβαια, βλ. περιπτώσεις ναρκοληψίας στην Ευρώπη με τα εμβόλια του Η1Ν1), δεν είναι και πολύ έντιμο πάντως.

    Reply
    1. Νικος

      το m-RNA εμβόλιο ειναι η κορυφή της επιστήμης αυτή τη στιγμή. Στο μέλλον θα μας απαλλάσσει απο καρκίνους.

      Μη μας αραδιάζετε εδώ πέρα τον κάθε συνωμοσιολόγο.

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Σιγά ρε μεγάλε που σε διορίσαμε και κριτή
        για το ποιός είνε συνωμοσιολόγος!!
        Χαλάρωσε λιγάκι.

        Ο Φαρσαλινός, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, έλεγε προχτές ότι η Φάιζερ ζήτησε και πέτυχε να μην έχει οποιαδήποτε οικονομική ευθύνη για τυχόν περενέργειες του εμβολίου.
        Αυτό δε μας το σχολίασες, λαλίστατε!!

        Επίσης δε μας σχολίασες ότι οι υγειονομικοί είναι πολύ σφιγμένοι
        σχετικά με το αν θα κάνουν το εμβόλιο.
        Κι αυτοί συνωμοσιολόγοι;;

        Είπε επίσης ο Φαρσαλινός ότι όσα δις και να δαπανηθούν, οι κλινικές μελέτες της φάσης 3 δεν είναι δυνατό να συμπιεστούν χρονικά κάτω από ένα όριο, το οποίο στην περίπτωση του εν λόγω εμβολίου, της Φάιζερ, ήταν ασυνήθιστα μικρό.

        Το εμβόλιο Dengvaxia της Sanofi για το δάγγειο πυρετό, που εγκρίθηκε πρόπερσι, χρειάστηκε κάτι δεκαετίες για να βγει, αλλά η Φάιζερ
        το ξεπέταξε σε τρεις μήνες, έτσι τεράστιε;;

        Τριάντα χρόνια μετά την απομόνωση του HIV δεν έχουμε ούτε υποψία εμβολίου, αλλά για τον sars-cov-2 όλα κομπλέ, ναι τεράστιε;;

        Reply
        1. Νίκος

          εσύ ρε φίλε γιατί θίχτηκες; Επειδή είσαι συνωμοσιολόγος; Ο τύπος παραπάνω ρωτάει αν βάζει το χέρι του στη φωτιά ο υγειονομικός πρώτης γραμμής…. αν θα μεταλλάσσεται το DNA!!!!
          δεν το είδες;

          πως θα μεταλλαχθεί το DNA από m-RNA; Λύκειο έβγαλες φίλε; Ανοιξε τη βιολογία 3ης Λυκείου να μαθεις τα στοιχειώδη και ξαναέλα.
          Αν δεν έχεις βγάλει ούτε λύκειο και δεν έχεις στοιχειώδεις γνώσεις βιολογίας τότε πως αξιολογείς καταστάσεις και εγκαλείς τον άλλον αν είναι έντιμο; Είσαι σοβαρός;

          Μόνο ένας εντελώς αστοιχείωτος μπορεί να πετάξει κάτι τέτοιο. Το m-RNA είναι αντίγραφο του DNA πώς θα μεταλλάξει το DNA;
          Tί διαβάζουμε εδώ ρε; Ούτε η Ραχήλ δεν πετάει τέτοιες μπούρδες.

          Σώπα τώρα το έμαθες ότι ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ παραγωγής εμβολίων δεν είχαν ποτέ οικονομική ευθύνη για τυχόν παρενέργειες;
          Τα εμβόλια καπιταλιστές τα παράγουν σε καπιταλιστικές χώρες.

          Συνωμοσιολόγοι με αντικαπιταλιστική προβιά δεν θα σας περάσει.

          Τa m-rna εμβόλιο είναι το μέλλον της ανθρωπότητας και θα μας απαλλάξουν από πληθώρα ασθενειών. Εδώ θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα με αυτά που αραδιάζετε.

      2. Ragnarok

        Νίκο δύο παρατηρήσεις:

        Α. Τα mRNA εμβόλια που θα μας σώσουν από τους καρκίνους αφενός μένει να αποδειχθεί αν θα είναι έτσι και αν θα είναι έτσι χωρίς παρενέργειες και

        Β. Δεν θα είναι για την πλεμπα , θα είναι για τους πλούσιους. Τα ασφαλιστικά τα γάμησαν σε ανατολή και δύση, η ασφάλιση γίνεται ιδιωτική, θα σε ασφαλίζουν πολύ πιο ακριβά αν διαπιστώνουν στον γενετικό σου φάκελο ότι στο μέλλονλλον μπορεί να αρρωστήσεις από μια, δύο κλπ ασθένειες , αν δεν έχεις θα ψοφας. Εκεί το πάει ο δυτικός και ο ανατολικός καπιταλισμός. Φαίνεται εδώ και χρόνια αυτό που σου λέω.

        Συνεπώς, όχι χαρές για τα mrna εμβόλια γενικά κ αόριστα!

        Η βιοπολιτικη κρατών κ κεφαλαίων στον 21 ο αιώνα είναι θανατοπολιτική για τους λαούς ανεξαρτήτως του ποσο θα έχει προοδεύσει η ιατρική . Είναι στο χέρι των λαών να αντιληφθούν την βιοπολιτικη κρατών κ κεφαλαίων και να την καταργήσουν, κοινωνικοποιωντας τις επιστήμες και την ιατρική.

        Κράτη και καπιταλισμού εθνικοί και διεθνικοι θέλουν να παραμείνει όσον αφορά του πως βλέπουν τον άνθρωπο και την φύση, καπιταλιστική και κρατική η επιστήμη και η ιατρική . Ζήτημα ζωής ή θανάτου για τους λαούς, η κοινωνικοποίηση των επιστημών και της ιατρικής .

        Reply
    2. Νίκος

      ενώ έσυ είσαι έντιμος επειδή πετάς υπόνοιες ότι ο υγειονομικός πρώτης γραμμής τα παίρνει από τις πολυεθνικές

      φίλε μη καμουφλάρεσαι. Συνωμοσιολόγος είσαι. Για πες μας πόση είναι η θνητότητα του κόβιτν;

      Reply
      1. Βαγγελάρας

        Έστω ότι είμαι συνωμοσιολόγος. Εξάλλου συνωμοσιολογία πλέον βαφτίζεται οποιαδήποτε σκέψη παρεκκλίνει της κρατικής.

        Εσύ είσαι καραντινάκιας / μασκοφοράκιας και τζιχαντιστής των εμβολίων;

        Το ότι τα παίρνει ο Ρίζος το είπες εσύ, όχι εγώ. Παρ’ όλα αυτά, οι Μόσιαλοι, Μαγιορκίνηδες, Τσιόδρες, Σύψες και λοιποί πλασιέδες, πρώτης γραμμής δεν είναι; Ή δεν τα παίρνουν;

        Reply
        1. kokkiniotis

          Άκουσε αγαπητέ, τα “συ είπας” αλλού, όχι εδώ. Και, κυρίως, όχι για αγωνιστές και μαχόμενους γιατρούς της πρώτης γραμμής σαν τον Μιχάλη Ρίζο. Αν πρόκειται για κάποια μη σκόπιμα ασαφή διατύπωσή σου, καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση, μην ταλαιπωρείσαι άδικα…

        2. Ragnarok

          Οι Μόσιαλοι, Μαγιορκίνηδες, Τσιόδρες, Σύψες κλπ ΕΙΝΑΙ ΝΤΙΛΕΡ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ. Το ότι μπορεί κάποιοι από αυτούς να είναι ΚΑΙ καοί επιστήμονες, αυτό κάνει τα πράγματα πιο ξεφτίλα, κυνικά και ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ. Και ο Μενγκελε ήταν ΚΑΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ που ΓΑΜΗΣΕ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟ.

          Το ότι είναι καλός επιστήμονας κάποιος ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΤΗΣ του κεφαλαίου και του κράτους αυτό συντείνει στο να γίνει ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΕΠΚΙΚΥΝΔΥΝΟΣ για τον κόσμο. Εμείς ως λαός ΔΕΝ πρέπει να τους ακούμε αυτούς, πρέπει να τους απορρίπτουμε. Ακόμα και όταν λένε ότι ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή, ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΏΜΑ ΜΑΣ, αν ΕΊΝΑΙ ΑΚΌΜΑ ΣΤΗΝ ΘΈΣΗ ΤΟΥΣ.

          Για τα εμβόλια συζητάμε ζητώντας και συζητώντας με κριτική σκέψη, ΚΡΙΤΗΡΙΑ, ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ και ΘΕΣΗ με Ρίζο, Αντωνόπουλο, Νικολαϊδη, Παπανικολάου, Κοσμοπούλου και άλλους γιατρούς του λαϊκού μας κινήματος. ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ.

        3. Ragnarok

          Ακούμε και συζητούμε κριτικά ΜΟΝΟ με τους γιατρούς και τους επιστήμονες του λαικού μας κινήματος, και είναι αρκετοί αυτοί/αυτές! Τους υπόλοιπους τους ερευνούμε από την κορφή μέχρι τα νύχια: Το μεγάλο τμήμα των επιστημόνων ΕΧΕΙ ΛΟΥΦΑΞΕΙ στο σπιτάκι της, στα λεφτούλια της, στο κοινωνικό της στάτους και την αλαζονεία/έπαρση ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ από αυτό το στάτους και μας έχει γράψει στα παπάρια της. Κοπιτάει την καρίερα της, και ΚΑΡΙΕΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΑΗΛΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

          Ναι στην επιστήμη, ΟΧΙ στην συνωμοσιολογία ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ τα κριτήρια και την μεθοδολογία που απορρέουν από αυτή!

  4. Ηλίας Γιαννόπουλος

    “Μόλις το 20% των υγειονομικών έχουν εκδηλώσει επιθυμία να εμβολιαστούν…οι νέοι γιατροί ακόμα πιο απρόθυμοι”.

    Τελικά, οι “αρνητές των εμβολίων” μας έχουν περικυκλώσει!
    Όχι μόνο ζουν ανάμεσά μας, αλλά έχουν κατακλύσει και το χώρο των υγειονομικών!!

    https://www.tanea.gr/2020/12/18/greece/emvoliasmos-mono-to-20-ton-ygeionomikon-exoun-dilosei-symmetoxi-stin-athina/

    Reply
  5. RIZOS MIXALHS

    Αγαπητέ Βαγγελάρα

    1) Ο κορονοϊός Covid 19 και η νόσος που προκαλεί, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό των μολυνθέντων, αποδείχθηκε πιο βαριά και πιο θανατηφόρα από τη γρίπη H1N1. Επίσης είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη γρίπη και, το κυριότερο ίσως, ως τώρα δεν υπάρχει επαρκής θεραπεία. Η μια λύση λοιπόν είναι να πεις “δεν βαριέσαι, όσοι πεθάνουν πέθαναν, έτσι κι αλλιώς ηλικιωμένοι είναι οι περισσότεροι”. Η άλλη να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι, να αναπτύξεις το ΕΣΥ, τις ΜΕΘ, την αντιμετώπιση στην κοινότητα, να βρεις θεραπεία ή ενεργητική ανοσοποίηση (δια των εμβολίων). ΝΑΙ λοιπόν στα εμβόλια, αρκεί να είναι κατάλληλα και αποτελεσματικά.

    2) Για τη γρίπη και τα εμβόλια τότε, το 2009, το μαχόμενο ιατρικό κίνημα αντιπαρατέθηκε όχι στο εμβόλιο, αλλά στον οριζόντιο και σε όλους υποχρεωτικό εμβολιασμό (που είχε και το στοιχείο των μαζικών παραγγελιών για business) , διότι ο Η1Ν1 ούτε πανδημία προκάλεσε ούτε τόσο θανατηφόρoς ήταν ούτε τόσο μεταδοτικός. Και τελικά αυτή η θέση δικαιώθηκε διότι ο εμβολιασμός για τη γρίπη δεν καθιερώθηκε για όλους αλλά για συγκεκριμένες ηλικιακές και ευπαθείς ομάδες, με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις.

    3) Ο εμβολιασμός για τον κορονοιό δεν είναι υποχρεωτικός. Κατά τη γνώμη μου κι εδώ, η κύρια σύσταση πρέπει να είναι για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού. Ρωτάω όμως. Ο εμβολιασμός στα παιδιά για ένα άλλο νόσημα πχ πολιομυελίτιδα ή διφθερίτιδα πρέπει να είναι καθολικός ή για όποια οικογένεια το επιθυμεί; Τι λες Βαγγελάρα;

    4) Τα υπόλοιπα, περί αυτοανοσίας, μεταλλάξεων και τσιπακίων δεν νομίζω να αξίζουν απάντησης

    Reply
  6. Δημήτρης

    Ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, από τις 12-2-2020 έχει περάσει νομοθεσία, και απ’ ότι μαθαίνω το έχουν κάνει και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου περιλαμβάνεται ρήτρα που παρέχει στις φαρμακευτικές εταιρείες οικονομική ασυλία στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τα νέα προϊόντα για τον κορονοϊό; Γιατί, αν ισχύει, ε τότε δεν μου φαίνονται και τόσο αθώα τα εμβόλια. Επίσης, επειδή σατίρισες τις εναλλακτικές θεραπείες, όπως την ομοιοπαθητική, θα ήθελα να μου εξηγήσεις πως γίνεται μια άλλη εναλλακτική θεραπεία, όπως είναι ο βελονισμός, να είναι αναγνωρισμένος πλέον εδώ και πολλά χρόνια από τον ΠΟΥ, και να έχει μπει σε ιατρεία πόνου σε ελληνικά νοσοκομεία; Τέλος, να πω ότι πριν περίπου 20 χρόνια, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Τσε Γκεβάρα, σε εκδήλωση που έκανε ο ελληνοκουβανικός σύνδεσμος φιλίας, ήταν προσκεκλημένη η κόρη του Τσε, η Αδελαϊδα. Και επειδή έτυχε να την παρακολουθήσω, μας είπε μεταξύ άλλων, ότι λόγω του εμπάργκο από τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα λόγω της έλλειψης φαρμάκων, αναγκάστηκαν να προβούν σε πρωθύστερες μορφές θεραπειών που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους (π.χ. θεραπείες με βότανα κλπ.), οι οποίες είχαν μεγάλη επιτυχία. Αυτό, που θέλω να πω είναι πως, αν εξαιρέσουμε θρησκευτικές δοξασίες περί “θείας κοινωνίας”, ας είμαστε λιγάκι ανοιχτοί στην εναλλακτική ιατρική. Εξάλλου, και ο σοσιαλισμός είναι μια εναλλακτική μορφή κοινωνίας. Το γεγονός ότι δεν τον αποδέχεται η πλειοψηφία της κοινωνίας, δεν σημαίνει ότι είναι λάθος ως μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης. Ευχαριστώ.

    Reply
    1. Νίκος

      γιατί δεν την ανεβάζεις να την δούμε Μήτσο;;
      Γιατί αν ψάξω από το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας το 1955, θα δούμε ότι υπήρξε αλλοίωση σε 100.000 παρτίδες και κανείς και εκδιώχθηκε ποτέ.
      Αν πάμε και σε φάρμακα ειδικά, εκεί να δεις τι λέει το ιστορικό της ιατρικής στον καπιταλιστικό κόσμο.
      Ελα ομως που η πολιομυελίτιδα με εμβόλιο εξαλείφθηκε.

      Αφήστε την “αντικαπιταλιστική” προβιά και να μιλάτε καθαρά συνωμοσιολόγοι. Είστε του αντιεμβολιαστικού; Κρύβεστε πίσω από όσους κάνουν εμβόλια; γιατί ωραία να κάλουν τα υπόλοιπα παιδάκια τα εμβόλια και να αποκτάει η κοινότητα 60% ανοσία. Μήπως είστε πέρα από συνωμοσιολόγοι και δειλοί;

      Reply
      1. Βαγγελάρας

        Χυδαίε τύπε που ελεεινολογείς, αν θέλαμε να καβατζωθούμε πίσω από όσους εμβολιάζονται, θα καθόμασταν σε μια γωνιά σιωπηλοί και θα σας περιμέναμε να μας κάνετε τη χάρη, δεν θα τρώγαμε τα συκώτια μας στα ίντερνετς και παντού. Κατάλαβες ελεεινέ τύπε;

        Η έννοια της αυτοδιάθεσης του σώματος σου λέει τίποτα; Μπορώ να έχω την επιλογή του τι θα βάλω μέσα μου, ή όχι μήπως και με ελεεινολογήσεις;

        Reply
      2. Ragnarok

        Νίκο, ξεχώρισε την συνωμοσιολογία που ΠΑΝΤΑ πάει πακέτο με τους ιλουμινάτι, τα τσιπάκια στις μάσκες και τα εμβόλια τα “το πε ο Παϊσιος”, με την κριτική σκέψη ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ/ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ χρήση της επιστήμηξς και τους ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΥΣ κρατικούς/καπιταλιστές επιστήμονες.

        Βαγγελάρα, οι γιατροί του λαικού μας κινήματος μπορεί και να κάνουν λάθος σε εκτιμήσεις τους. ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΜΠΑ. Και θα βγουν και νέοι επιστήμονες τέτιοι! Με αυτούς ΣΥΖΗΤΑΜΕ, αυτούς ζητούμε να μας βοηθήσουν να συγκροτήσουμε ΚΡΙΤΗΡΙΑ και μεθοδολογία προσέγγισης της επιστήμης και των δημιουργημάτων της.

        Reply
        1. Ragnarok

          Ξέχασα τον Σόρος και τους εβραιομασώνους: Πάντα η πραγματική ψέκα πίσω από κάθε φράση της κρύβει και ένα “τον κόσμο τον ελέγχουν ο σόρος και οι εβραιομασόνοι”. ΑΥΤΗ είναι η πραγματική ψέκα, ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΨΕΚΑ που είναι θάνατος για τον άνθρωπο , έχουμε πλήρη αντίθεση και πόλεμο.

          Η απόρριψη της κρατικής/καπιταλιστικής χρήσης της επιστήμης και των επιστημόνων υπαλλήλων/ντίλερ κρατους και κεφαλαίου, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΡΑΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Και φυσικά η προσπάθεια ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ της επιστήμης και απαλλοτρίωσής της απο κράτος και κεφάλαιο.

      3. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Έλα, Νικολάκη, του …Μαρινάκη είσαι;;
        Γιατί κάτι τέτοια, πως κάθε άνθρωπος που φοβάται για την ασφάλεια του εμβολίου είναι “αντιεμβολιαστής”, τα λέει το in.gr.
        Α, και το iefimerida.gr του Ράπτη.
        Ξέρεις ντε, εκεινού που ξέπλενε τα φράγκα της Novartis.
        Εντελώς τυχαία…

        Το ότι το εμβόλιο της πολυομυελίτιδας έσωσε χιλιάδες δεν αθωώνει την καπιταλιστική ιατρική απ’ τα εγκλήματα που’χει κάνει.

        Η θαλιδομίδη κατέστρεψε χιλιάδες παιδιά, το ίδιο και τα εκατοντάδες αδειοδοτημένα δηλητήρια που παίρνουν έγκριση απ’ τον FDA κάθε χρόνο. Αλλά η Αμέρικα εχει 100.000 νεκρους απ’τις παρενέργειες των φαρμάκων.

        Αναμένουμε την απόκρισή σου για τις δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, μηνύσεις σε βάρος της GlaxoSmithKlein για το Pandemrix απ’το 2010.
        Και να σκεφτούμ ότι τότε οι μελέτες είχαν βαστήξει μεγαλύτερο διάστημα, όχι όπως τώρα, τέσερεις μήνες.
        Παρεπιφτόντως και τότε, στο μακρινό 2009, οι υγειονομικοί ήταν πολύ…μαγκωμένοι για το αν θα κάνουν το εμβόλιο.

        Αναμένουμ’, επίσης την απόκρισή σου για την απροθυμία των υγειονομικών να κάνουν το εμβόλιο και σήμερα.
        Είνε κι αυτοί “του αντιεμβολιαστικού;”

        Reply
        1. Ragnarok

          Βάλε και τα οπιοδη ψυχοφαρμακα που έχουν ξετιναξει τον αμερικανικό λαό πάλι προς όφελος του ελέγχου και της κερδοφορίας κράτος κ κεφαλαίου Ηλία! Και αυτά παίδες, επιστήμονες τα προωθούν ως ειδικοί στην πλεμπα.

    2. Νίκος

      εναλλακτική ιατρική;;;

      πριμιτιβισμός με αντικαπιταλιστική…προβιά.. Λες και εμφανίστηκαν στα ξαδέλφια του βάϊτλιγκ στη κουβέντα, τότε που όλοι στις συνελεύσεις τις εργατικές παρουσιάζονταν αδέλφια.

      Αστεία πράγματα. Η Κούβα βρε, έκανε το πιο αυστηρό λοκντάουν μετά την Κίνα. Αυτό πως σου ξέφυγε ρε Μήτσο; Μη μου πεις οτι εισαι υπερ του λοκντάουν αλά Κούβας, αλλά κολλά στα εμβόλια m-RNA;

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Έλα, Νικολάκη, καρφώνεσαι, βρε συ.

        Πιο πριμιτίφ από σένα…πεθαίνεις.
        Εσύ μας παρουσιάζεις το ανθρώπινο σώμα ως μηχάνημα που αμα… χαλάσει το φκιάνουμε μ’ εμβόλια.
        Του Λυσένκο είσαι;;

        Παρεπιφτόντως, πες κάτι.
        Έναν κύριο Όλι Καλένγκα, υπουργό Υγείας της ΛΔ του Κονγκό, τον ξερς;;

        Το καλοκαίρι του ’19 ο κύριος αυτός αντιστάθηκε στην προσπάθεια της Johnson & Johnson να κάνει πειράματα με μη-αδειοδοτημένο εμβόλιο για τον Ebola σε πολίτες της χώρας του.
        Κι έπειτα από λίγο βρέθηκε…παραιτημένος!!
        Τους δολοφόνους αυτούς που ήθελαν να κάνουν τους Κογκολέζους πειραματόζωα για τα εμβόλιά τους, μας τους προτείνεις να τους εμπιστευόμαστε τυφλά;;

        Υπόπτος μου ακούγεσαι.
        Βρε, μπας κι είσαι ψεκα της αστικής μπαρουφολογίας;;

        Reply
    3. Ragnarok

      Η Δυτική ιατρική έσωσε και σώζει εκατομμύρια ζωές. Αρκεί; Και βέβαια όχι γιατί είναι δέσμια της συνολικής καπιταλιστικής αντίληψης για το ανθρώπινο σώμα που το βλέπει μόνο ως μηχάνημα (την ενστερνίστηκαν αυτή την αντίληψη και οι κομμουνιστές στον 20ο αιώνα , ειδικά εκεί όπου κυβέρνησαν ) και την υγεία αποκομμένη εν πολλοίς από τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν.

      Πρέπει να μπολιαστει η δυτική αντίληψη για την ιατρική με μια χειραφετητικη ταξικά και κοινωνικά αντίληψη που αντιμετωπίζει ως ένα σύνολο τον άνθρωπο, τις κοινωνικές σχέσεις που διέπουν την κοινωνία, το περιβάλλον που ο άνθρωπος φτιάχνει, την φύση/πλανήτη , με τα επιμέρους μέρη οργανικά αλληλοσχετιζόμενα;; Κ να συνδέει όλο αυτό με την ανάδειξη όρων και προϋποθέσεων για μια αξιοβίωτη -χωρις εκμετάλλευση – ζωή όλων των ανθρώπων σε όσο γίνεται πιο αρμονική σχέση με τον πλανήτη; Αν πρέπει λέει… Χτες έπρεπε να υπάρχει αυτή η πολιτική/πολιτισμική αντίληψη της οποίας φορείς να είναι γιατροί/επιστήμονες, πολιτικές δυνάμεις και ευρύτερα ο λαός . Αυτό λοιπόν προκρινω ως τον στρατηγικό στόχο για τα επόμενα χρόνια όλων μας, επιστημόνων/γιατρών , πολιτικών δυνάμεων και υπόλοιπου κόσμου.

      Από κει κ πέρα, έχω και εγώ την ένσταση μου για το mrna εμβόλιο γιατί δεν γνωρίζω και προσπαθώ να συγκροτήσω άποψη/θέση . Γόνιμο το κείμενο του Μιχάλη Ρίζου, φωτίζει πολλές πλευρες, υπάρχε στο ΠΡΙΝ του Σαββάτου που μας πέρασεεπίσης ένα κείμενο για το ίδιο θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον και αυτό του Παύλου Αντωνόπουλου και συνεχίζουμε την γονιμη αυτή συζήτηση.

      Προφανώς τα εμβόλια πολυομεκιτθδσς, διφθερίτιδας , φυματίωσης κλπ είναι υποχρεωτικά και πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Για τα εμβόλια κοβιντ πιστεύω ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά, παρά μόνο προαιρετικά. Διότι δίκιο έχει ένας σχολιαστής δεν θυμάμαι ποιος, , η βιοπολιτικη κρατών/κεφαλαίων μπορεί να μας ξεφουρνισει την υποχρεωτικοτητα των εμβολιασμών για κοβιντ με μοναδικό στόχο την περαιτέρω πειθαρχηση του κόσμου: έκανες το εμβόλιο; Μπορείς να πιάσεις δουλειά, να ταξιδέψεις κλπ
      Δεν το έκανες; Δεν υπάρχεις. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πρέπει να είμαστε έτοιμοι διότι ανατολικοί και δυτικοί καπιταλισμοί και κράτη δεν αστειεύονται με αυτά.

      Για την εναλλακτική ιατρική νομίζω ότι το μεγαλύτερο τμήμα των όσων λέει είναι λάθος και προφανώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Δυτική ιατρική. Μπορεί να την συμπληρώσει σε ορισμένα πεδία.

      Reply
  7. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Προς Νίκο (21.12.2020 at 21:02)

    Πάρε τη λάσπη σου, φιλαράκι, και τράβα κάπου αλλού να τα πεις.

    Τις προβολές σου περί γνώσεων Βιολογίας αστες κατά μέρος.

    Δεν επικροτησα τα όσα είπε ο Βαγγελαρας
    είπα απλά ότι εσύ δεν έχεις καμιά δουλειά να κρίνεις. Νταξ;;

    Μήπως έχεις καμιά σχέση με κάποιον Κιντο ρεχιμιεντο- ουνιτατ- σκηνοθέτη- κλπ κλπ;;
    Κάτι μου θυμίζει το τούτο σου.

    Εσύ συγκεκριμένα έχεις τόση σχέση με τον αντικαπιταλισμο όση κι ο Μητσοτάκης με τη Δημοκρατία.

    Reply
  8. πικάπα

    2 ενστάσεις για τον καλό γιατρό και 4 ερωτήσεις:

    Ένσταση πρώτη: Τα όσα λέει για την επιστήμη και τον ορθολογισμό, τοποθετώντας σχεδόν κάθε σκεπτικισμό στη σκοτεινή πλευρά του ανορθολογιμού, δεν περιλαμβάνουν καμία αναφορά στην φιλοσοφία της επιστήμης, η οποία φαντάζομαι ισχύει και για την επιστήμη της βιολογίας και για την τεχνική της ιατρικής. Αυτό το έλλειμμα υπήρχε και σε παλιότερη ανάλυση. Η θεωρία των επιστημονικών επαναστάσεων (Kuhn), ή έστω τα επιστημονικά παραδείγματα, ή προγράμματα (Lakatos), είναι πράγματα που αγνοούνται απογοητευτικά. Ενώ αυτά είναι η επιτομή της ορθολογικής κριτικής ανάλυσης της επιστήμης και θα έπρεπε να εξηγηθεί πως αυτά επηρεάζουν τις σημερινές εξελίξεις.

    Ένσταση δεύτερη: Αλήθεια, ο άνθρωπος είναι «το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων», όχι των γονιδίων του??, Ή μήπως ο άνθρωπος είναι το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων αλλά και βέβαια των υλικών σχέσεων του φυσικού του περιβάλλοντος, άρα προφανώς και των γονιδίων του αλλά και της αλληλεπίδρασης των γονιδίων του με το ευρύτερο περιβάλλον; ώστε οι ζώντες οργανισμοί έχουν δομηθεί από μια αέναη συμβιωτική αλληλεπίδραση (ως τύχη και αναγκαιότητα) μικρότερων οργανισμών, μορίων, χημικών ουσιών και βέβαια και γονιδίων; Νομίζω το δεύτερο, αλλιώς προσχωρεί κανείς στον ανορθολογισμό γιατρέ και είναι κρίμα.

    Ερώτηση πρώτη: Είναι μπερδεμένο και πρέπει να πει κάποιος που ξέρει για σίγουρα: Είναι αλήθεια ότι αυτό το περίεργο πράγμα η αντίστροφη μεταγραφάση υπάρχει σε ρετροϊούς που συνηθίζουν να μπαινοβγαίνουν στον άνθρωπο; (Και άρα, ποτέ μη λες ποτέ;)
    Ερώτηση δεύτερη: Είναι σωστό ότι οι μακροπρόθεσμες τυχόν βλαβερές συνέπειες της νέας τεχνολογίας είναι ουσιαστικά άγνωστες (ακόμη πιο άγνωστες από την αποτελεσματικότητά της στη μη μετάδοση του ιού, στις απαιτούμενες επαναλήψεις κλπ κλπ) αλλά απλώς δεν προλαβαίνουμε για αυτά τώρα γιατί καιγόμαστε;
    Ερώτηση τρίτη: Βάσει αυτών, τι θα λέγατε για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, με έμμεσους τρόπους αποκλεισμού του “ψεκασμένου” κλπ; (υποχρεωτική ιατρική πράξη, κλπ)
    Ερώτηση 4η: Έχετε κάποια γνώμη για τυχόν επίδραση της πύκνωσης των διαφόρων εμβολιασμών στην εμφάνιση των αυτοάνοσων, που έχουν παρουσιάσει εκρηκτική αύξηση; [Σ.Σ. Υπενθυμίζοντας ότι, όπως και τα εμβόλια γενικά είναι ευλογία, έτσι και τα αντιβιοτικά είναι ευλογία, αλλά η μακρόχρονη χρήση αντιβιοτικών έχει δημιουργήσει εκτεταμένη δυσανεξία ως και θανατερές αλλεργικές αντιδράσεις (στο τσαφ τη γλύτωσα) με συνέπεια τη δημιουργία ανθεκτικότερων στελεχών, την ανάγκη για παραγωγή 3ης 4ης, 5ης κοκ γενιάς, συνεχές κυνήγι. Αλλά με τα εμβόλια πλέον μιλάμε για την ίδια την ισορροπία στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, για την οποία ελάχιστα γνωρίζει η επιστήμη..Νομίζω. Και ενώ βέβαια επιδημιολογικές μελέτες δεν μπορούν μάλλον να γίνουν επειδή είναι κατακλυσμιαίες οι αλλαγές του habitat (οι διάφορες νεοεμφανιζόμενες ουσίες και επιβαρυντικοί παράγοντες που εισέρχονται είναι εκατοντάδες) ζητείται ωστόσο εναγωνίως μια ενδεικτική εκτίμηση, π.χ πόση συσσώρευση εμβολιασμών και διαφορετικών εμβολίων θα έθετε σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό; Που λέμε ότι κρατάμε ένα μέτρο, όπως σε όλα; Καθώς θαύματα του αεικίνητου και του αθάνατου δεν υπάρχουν]

    Και μια σημείωση: Εμβόλιο, εμβόλιο, αν είναι καλό. Αλλά και φάρμακο, φάρμακο, αν είναι καλό, και το ένα και το άλλο. Υπάρχει, αλλά πούντο; Δεν τονίστηκε όπως πρέπει. Νομίζω.
    (Απευθύνομαι προς το γιατρό, όχι για χαβαλοτρολάρισμα)

    Reply
  9. Γιώργος Π.

    Ragnarok, αυτή είναι ψέκα, όμως δεν είναι η μόνη ψέκα, όπως προσπαθείς να περάσεις. Καλό είναι να είσαστε αντίθετοι σε ΚΑΘΕ ψέκα.

    Reply
  10. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Και μιας και βρέθηκαν πάλι οι γνωστοί…άγνωστοι να τσιρίξουν για συνωμοσιολογίες, ας δούμε τι έλεγε το Σεπτέμβρη στο Lancet ο διευθυντής του, ο Ρίτσαρντ Χόρτον.

    Ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει κάτι…συνωμοσιολογικά, ότι δήθεν δεν πρέπει, λέει,να τηνε λέμε πανδημία αλλά…
    συνδημία επειδή, λέει (ο συνωμοσιολόγος),
    δεν είνε, κατα κύριο λόγο, ο ιός που σκοτώνει αλλά η πανδημία υποκείμενων νοσημάτων!!
    Α, κι ότι κάθε αμιγώς βιο-ιατρική αντιμετώπιση της αρρώστιας (λέγε με εμβόλιο) θ’ αποτύχει
    αν δεν υπάρξει αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7515561/

    ‘Syndemics are characterised by biological and social interactions between conditions and states, interactions that increase a person’s susceptibility to harm or worsen their health outcomes. In the case of Covid-19, attacking NCDs will be a prerequisite for successful containment.’ …
    ‘The vulnerability of older citizens; Black, Asian, and minority ethnic communities; and key workers who are commonly poorly paid with fewer welfare protections points to a truth so far barely acknowledged—namely, that no matter how effective a treatment or protective a vaccine, the pursuit of a purely biomedical solution to Covid-19 will fail’.

    Η συνωμοσιολογία έχει κατακλύσει και το Lancet!!!
    Ήμαρτον, Κύριε! Που φτάσαμε!!

    Αυτά τα λίγα επειδή ακούστηκαν και science fiction μπαρούφες για …ίαση του καρκίνου με εμβόλια!!!
    Η μπαρουφολογία καλά κρατεί στο χώρο της…επιστημονικής φαντασίας!!

    Η μόλυνση του περιβάλοντος έχει φτάσει στην Αρκτική, ο υδροφόρος οριζόντας είναι δηλητηριασμένος, ο αέρας που αναπνέουμε το ίδιο, το χώμα έχει καταστραφεί απ’ τα νιτρικά λιπάσματα (λέγε με αλατοποίηση) αλλά η θεραπεία του καρκίνου θα’ρθει απ’ τα …εμβόλια!!

    Είν’ οι ίδιοι που μας λέγαν ότι χρειαζόμαστε… μεταλλαγμένα για να χορτάσει ο κοσμάκης και μας φέρναν και στοιχεία των…επιστημόνων.

    Οι “ψεκασμένοι” απ’τις καπιταλιστικές μπαρούφες είν’ εξίσου επικίνδυνοι, αν όχι περσότερο, απ’ τους ψεκασμένους του Καμμένου.

    Reply
  11. πικάπα

    Ως “συμπαράσταση” στον Ragnarock κυρίως, αλλά και στον Ηλία και ελάχιστους πιο περιστασιακούς που βλέπω για καλόπιστους κριτικούς σχολιαστές που είναι στην πλευρά του δικαίου για το θέμα που συζητάμε. Παρότι δεν συμφωνούμε σε αρκετά. Σε αντίθεση με λοιπούς του δήθεν ορθολογισμού που έχουν κατασκηνώσει εδώ ισοπεδώνοντας τον διάλογο από το Μάρτιο, με τρόπο πραγματικά κακό.

    Για το θέμα του ρόλου της επιστήμης έχω πει μάλλον αρκετά πριν κάποιους μήνες, αλλά και πριν λίγες μέρες, λαμβάνοντας υπόψη τη χωρητικότητα του διαλόγου και την ανάγκη αυτοπεριορισμού. Έχω να συμπληρώσω ότι η έπαρση και η αστήρικτη βεβαιότητα κάποιων επιστημόνων (και μάλλον η πλειοψηφία όσων εμφανίζονται να ομιλούν) είναι σχεδόν πάντα επικίνδυνη. Προξενεί όμως ιδιαίτερη απέχθεια η ιεροεξεταστική και συχνά προβοκατόρικη κατακεραύνωση της αντίθετης άποψης, από τύπους που εμφανίζονται ως κομμουνιστές, κομμουνιστοειδείς κ.λ.π. Τέτοιες νοοτροπίες σκόπιμο να απορριφθούν από την πλευρά του δικαίου, επί ποινή μη διαλόγου. Όχι μόνο γιατί η επιστήμη προϋποθέτει την εκτεταμένη γνωστοποίηση και ανταλλαγή δεδομένων, την αντιπαράθεση μεταξύ των διαφόρων ειδών επιστημόνων και ισότιμο βήμα “για αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά”, αντί για την καταφανή μονοκαλλιέργεια της “επίσημης άποψης”. Αλλά και γιατί σε μια σοσιαλιστική οργάνωση, ή έστω σε μια δημοκρατική κοινωνία, δεν μπορεί να υπάρχουν έτσι απλά επίσημες αυθεντίες που αποφασίζουν για την ίδια ζωή και το θάνατό μας επειδή εμείς οι άλλοι δεν μπορούμε να ξέρουμε. Η επιστήμη δεν μπορεί να είναι η νέα θρησκεία, με μαγίστρους, πιστούς και αιρετικούς. Στον δε σοσιαλισμό η επιστήμη υπόκειται σε συνεχή κοινωνικό έλεγχο και άνευ τούτου ουδέν έστι γενέσθαι σοσιαλιστικό. Όποιος λοιπόν θέλει να λέει πως είναι κομμουνιστής, ή σοσιαλιστής, ας ψάξει να βρεί πως γίνεται, αλλιώς μη μας ζαλίζει.

    Για το συνολικότερο θέμα της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας, επίσης ειπώθηκαν μάλλον αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να συγκρίνονται αυγά με πατάτες, Δεν μπορεί π.χ. να συγκρίνεται το όποιο “λοκντάουν” (απατηλός όρος) της Κούβας, με αυτό του “Κούλη”, του Μακρόν, του Μπόρις και της Μερκελίνας. Ούτε το κράτος και επανάσταση είναι το ίδιο με το κράτος της αντεπανάστασης:
    Για την πρακτική (συχνά και θεωρητική) αποδοχή εκ μέρους της “επίσημης” “κομμουνιστικής” (χα) αριστεράς των επ αόριστο περιοριστικών μέτρων, ανορθολογικών απαγορεύσεων, καταναγκασμών και προστίμων που δεν συνοδεύονται από ουσιαστικά μέτρα, έχουν επίσης ειπωθεί αρκετά. Προφανώς ανάμεσα στα μέσα ενός “δικού μας” κράτους θα ήταν και η εφαρμογή στοχευμένων περιορισμών (όχι όμως πρόστιμα και συλλήψεις). Για ένα πεπερασμένο χρονικό διάστημα και εφόσον είχαμε πιαστεί στον ύπνο, μέχρι να εκδιπλωθεί το βιώσιμο σχέδιο ουσιαστικών, βιώσιμων και στοχευμένων μέτρων για την περιχαράκωση της διάδοσης και για την φροντίδα των αρρώστων: Έχουν ειπωθεί έγκαιρα, πρώτα και κύρια η πρωτοβάθμια υγεία ανυπερθέτως, και τα αυτονόητα υπόλοιπα. Μια εκτίμηση λοιπόν ¨κοινωνικού ελέγχου¨για ένα τέτοιο “επιστημονικά δόκιμο¨, εκκινεί από την “καραντίνα” του ιού (10 μέρες) επί έναν δόκιμο πολλαπλασιαστή διαφυγούσης μετάδοσης (π.χ. επί 3). Ενδεικτικά, ένας μήνας. Παράλληλα μιλάμε για πλήρη εξυπηρέτηση των στοχευμένων και δόκιμων περιορισμών στην καραντίνα αλλιώς είναι κοροϊδία, ή απάνθρωπο, ή και τα δύο. Τη στιγμή όμως που το βιώσιμο σχέδιο των ουσιαστικών μέτρων είναι ανύπαρκτο, ή προκλητικά ανεπαρκές, ή υποκριτικό, οποιοδήποτε περιοριστικό τουρλουμπούκι είναι πολιτικά αμφισβητήσιμο, επειγόντως; Γιατί ακριβώς τότε, η επιβολή των τέτοιων περιορισμών εξυπηρετεί συγκεκριμένα α) την συνέχιση της μη λήψης ουσιαστικών μέτρων (φερετζές, ότι τάχα κάτι κάνουμε), β) την κλιμάκωση του αυταρχισμού και γ) την καταρράκωση κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, δ) την πρόκληση αναντίστρεπτης βλάβης και ποικίλων απωλειών στον πληθυσμό ενώ ε) καθόλου δεν εξυπηρετεί την δημόσια υγεία.
    Δημοκρατία έχουμε, ακόμα, και επομένως η πολιτική αμφισβήτηση των “μη μέτρων” ακόμη επιτρέπεται. Αλλά επισήμως δεν υπάρχει..Αντίθετα περισσεύουν οι κατακεραυνώσεις επί των “ψεκασμένων¨. Μυστήριοι καιροί. Το μόνο που μας μένει είναι να μας προκύψουν και εξωγήινοι..

    Reply
    1. Ragnarok

      Και από την μεριά μου πικαπα, κρατάμε τις διαφωνίες μας που τυχόν έχουμε για περεταιρω γόνιμη συζήτηση και συμφωνώ απόλυτα με τον τρόπο που αναλύεις τα της επιδημίας , και τα της κριτικής σου στους καραντινιερους πάσης φύσεως!

      Reply
    2. Ηλίας Γιαννόπουλος

      “”…Αλλά και γιατί σε μια σοσιαλιστική οργάνωση, ή έστω σε μια δημοκρατική κοινωνία, δεν μπορεί να υπάρχουν έτσι απλά επίσημες αυθεντίες που αποφασίζουν για την ίδια ζωή και το θάνατό μας επειδή εμείς οι άλλοι δεν μπορούμε να ξέρουμε…””.

      Η ουσία βρίσκεται σ’ αυτό.
      Πιστεύουμε ότι οι εργάτες κ’ οι εργάτριες αποτελούν πρόβλημα που περιμένει κάποιον σωτήρα ή είνε οι ίδιοι/ες λύτ(ρι)ες προβλημάτων;;

      Κοινώς, μπορούν οι εργάτ(ρι)ες να πάρουν στα χέρια τους το πρόβλημα που λέγεται Δημόσια Υγεία
      ή πρέπει παθητικά να περιμένουν, φυλακωμένοι στο σπίτι, κάποιους “ειδικούς” (λέγε με τσαρλατάνους) Μαγιορκίνηδες, Τσιόδρες κλπ;

      Όσοι ταχθήκαμε με την επαναστατική Αριστερά λέμε πως οι εργάτ(ρι)ες,
      οι μάζες είν’ η λύση κι όχι το πρόβλημα.

      Άμεσα χρειάζεται κινητοποίηση μαζών για να σώσουμε οτιδήποτε
      αν σώζεται όπως ακριβώς το πρότεινε ο Γεροτζιάφας, καθηγητής στο Παρίσι.

      Πρόσληψη χιλιάδων υγειονομικών για τα τεστ,
      για στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κλπ,
      Πρόσληψη δημοτικών υπαλλήλων για το “Βοήθεια Στο Σπίτι” για να
      μπορούν να εξυπηρετούν όσους θα πρέπει να μένουν σε καραντίνα κλπ.

      Απεργίες που θα επιβάλουν Μέτρα Προστασίας ή κλείσιμο
      όσων επιχειρήσεων δεν μπορούν να τα τηρήσουν.

      Σπάσιμο της οριζόντιας καραντίνας,
      άρση όλων των αυταρχικών-
      αντιδημοκρατικών- αντισυνταγματικών μέτρων
      της συμμορίας Μητσοτάκη κατ’εντολή των καπιταλιστών.

      Reply
  12. Μαρία Τριιανταφυλλίδου

    Θελω να επισημάνω μια σημαντική διαφορά στο κείμενο και στα σχόλια του κ.Ρίζου με άλλες προσεγγίσεις που βλέπω στο δημόσιο διάλογο υγειονομικών , ειδικών και πολιτών που στοιχίζονται πίσω από πρόσωπα και απόψεις. Αφορά στην καθολικότητα ακόμα και υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.Είναι δημόσιες θεσεις δεν χρειάζεται να αναπαράξω , αλλα διάφοροι επιμενουν με φανατισμό ενίοτε στον καθολικό εμβολιασμό. Με διάφορα επιχειρήματα κάποια αφορούν στη μετάλλαξη κάποια λογοδοτούν σε παράμετρες του εμβολίου που δεν γνωρίζουμε κτλ Θα ήθελα ένα σχόλιο απο τον κ. Ρίζο , μια εκτίμηση που οφείλεται αυτη η διαφοροποίηση.

    Reply
  13. Ragnarok

    Γιώργο Π., καλό είναι να μας ορίσεις ΕΣΥ τι εννοείς ψεκα!

    ΤΟ να ασκείς απορριπτική κριτική στην κρατική/καπιταλιστική χρήση της επιστήμης και στους κρατικούς/καπιταλιστές επιστήμονες, (πχ τσιοδρας, μαγιορκινης, λινού, συψας κλπ) συνιστά για σένα ψεξκα; Αν ναι, έχεις απόλυτο λάθος.

    Παρομοίως το να απορρίπτεις όπως απορρίπτουμε και ζητούμε την κατάργηση τους μέτρα σαν το οριζόντιο λοκνταουν, την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα ψηφιακά/ηλεκτρονικά χαφιεδιστικα μέτρα, είναι ψεκα; Αν απαντήσεις ναι, έχει πάλι, απόλυτο τραγικό λάθος!

    Εμείς είμαστε σαφείς τι εννοούμε ψεκα: Ψεκα και συνωμοσιολογία είναι αφενός το να λες κυβερνά ο Σόρος, οι ιλουμινατι, οι εβραιομασονοι, οι μάσκες έχουν τσιπακι, τα εμβόλια θα μας βάλουν τσιπακι για να μας ελέγχει ο Σόρος , κλπ. Αυτό είναι η ψεκα. Ψεκα επίσης είναι, ο μη διαχωρισμός της χρήσης της επιστήμης σε επιστήμη για την ταξική και κοινωνική χειραφέτηση/ανθρώπινη αξιοβίωτη ζωή για όλους και σε επιστήμη για την καθυπόταξη/πειθαρχηση των λαών/εργατικών τάξεων στα κράτη και τους εθνικούς/υπερεθνικούς καπιταλισμούς σε ανατολή και δύση. Αυτή είναι η δεύτερη μορφή ψεκας.

    Εάν η πρώτη μορφή ψεκας είναι η ακροδεξιά συνωμοσιολογία η οποία είναι θάνατος για τον άνθρωπο διότι απορρίπτει πχ συλλήβδην τα εμβόλια, απορρίπτει συλλήβδην την επιστήμη , υπέρ ενός θρησκευτικού αντιανθρωπινου παραληρήματος, η δεύτερη μορφή ψεκας είναι κυριλέ: μας λέει με επιστημονική φρασεολογία να αποδεχτούμε την κρατική καπιταλιστική επιστήμη και τους κρατικούς καπιταλιστικούς επιστήμονες, στο όνομα γενικά της προόδου που στα μυαλά τους είναι ουδέτερη και αφορά το σύνολο των ανθρώπων (κούνια που τους κουναγε)..

    Και με τις δύο μορφές ψεκας, έχουμε μέτωπο, διότι είναι λαθεμενες και καταστροφικές για τον άνθρωπο και τον πλανήτη!!

    Reply
    1. Γιώργος Π.

      Θα σου πω. Πρώτα όμως πες μου εσύ ποιοι είσαστε ”εσείς” που μας λες όλη την ώρα.
      Ύστερα, γράφεις τα εξής:

      “Ξέχασα τον Σόρος και τους εβραιομασώνους: Πάντα η πραγματική ψέκα πίσω από κάθε φράση της κρύβει και ένα “τον κόσμο τον ελέγχουν ο σόρος και οι εβραιομασόνοι”. ΑΥΤΗ είναι η πραγματική ψέκα, ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΨΕΚΑ που είναι θάνατος για τον άνθρωπο , έχουμε πλήρη αντίθεση και πόλεμο.”

      Η διατύπωσή σου επιδιώκει να αφήσει στο ημίφως όλες τις υπόλοιπες ”ψέκες”, όπως τις ονομάζεις. Τις αθωώνεις.

      Ψέκασμα θεωρώ τις επικίνδυνες απόψεις των αυτόνομων κατά των γιατρών. Ψέκασμα είναι να θεωρείς τους μπάτσους και τους στρατιωτικούς πιο…κοντινους σου από τους γιατρούς και μάλιστα ΣΗΜΕΡΑ. (οκ, λιγοτερο μακρινους) Ψέκασμένο θεωρώ το σύνθημα “Corona ξε-corona, στους γιατρούς κοτρώνα”. Καιολα αυτα στο ονομα της αναρχιας! Διαφωνείς; Ε;

      Και μία γνώμη: Γράφεις με πολύ τουπέ, όληώρα για κάθε θέμα με υπεροψία. Σκέψου περισοτερο

      Reply
      1. Ragnarok

        Γιώργο ο, εσύ γράφεις με τους και όχι εγώ. Ναι διαφωνώ με το ότι θεωρείς ψεκα τις απόψεις της αναρχίας και της αυτονομιας. Λάθος πολλές από αυτές ναι, αλλά όχι ψεκα.

        Ψεκα ονομάζουμε μια πολιτική αντίληψη που αναζητά την αιτία των πραγμάτων σε φανταστικές οντότητες, ή σε συνωμοσίες που δεν μπορούν να αποδειχθούν . Πχ ιλουμινατι, η γη είναι κούφια, μας κυβερνά ο Σόρος και οι εβραιομασονοι, κλπ.

        Οι θέσεις των αναρχικών κ των αυτόνομων για τους γιατρούς κλπ που λες , δεν έχουν λοιπόν καμία σχέση με την ψεκα. Λάθος; Πολλές από αυτές ναι , αλλά δεν συνιστούν ψεκα.

        Σε παρακαλώ όταν μιλάμε να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Οκ;

        Reply
        1. Γιώργος Π.

          Μάλλον εσύ δεν ξέρεις για τι μιλάς. Δεν είπα ότι όλοι οι αναρχικοί ή όλοι οι αυτόνομοι είναι ψεκασμένοι. Λέω αυτό, που εσύ προσπαθείς να ξεγλιστρήσεις: Όσοι λέν ”κοτρώνες στους γιατρούς”, είναι απαράδεκτα ψεκασμένοι. Όσοι λενε ότι οι γιατροί είναι χειρότεροι από τους μπάτσους και τους δικαστικούς, είναι αθεράπευτα ψεκασμένοι. Όσοι/-ες λένε ”μακριά από γυναικολόγους, τα ιδια. Μην ξεφεύγεις… Ε;

        2. Ragnarok

          Δεν έχω ως συνήθεια το ξεγλιστρημα Γιώργο Π, ίσως εσύ να το έχεις ως συνήθεια κ για αυτό να το προβάλλεις και στους άλλους!

          Όσοι λένε οι γιατροί είναι χειρότεροι από τους μπάτσους δεν είναι ψεκασμένοι. Έχουν λάθος αντίληψη: η ψεκα και στο ξαναλέω, είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Είναι οι ιλουμινατι, η αντίληψη “μας ψεκάζουν”, ο Σόρος, τα εμβόλια και οι μάσκες έχουν τσιπακι κλπ.

          Αυτή είναι η ψεκα. Οι αναρχικοί κ οι αυτόνομοι που πιστεύουν ότι οι γιατροί είναι χειρότεροι από την αστυνομία, έχουν λαθεμένη πολιτική αντίληψη η οποία βασίζεται σε μια σωστή παραδοχή: η ιατρική στην εποχή μας χρησιμοποιείται κατά κόρον από το κεφάλαιο και τα κράτη για την ιατρικοποιηση της δημόσιας ζωής. Τον Γάλλο υπήκοο πχ που τον συνέλαβε στο άσχετο προχτές η αστυνομία, τον απέλασε στα ξεκουδουνα στην Γαλλία με την δικαιολογία του “υγειονομικού κινδύνου”. Οκ;

      2. Ragnarok

        Επίσης Γιώργο ο, ποιοι είμαστε εμείς; Όλοι εμείς οι αριστεροί που αρνουμαστε να ακολουθήσουμε είτε την ψεκα, είτε την υποταγή στην ατομική ευθύνη όπως ζητούν οι καραντινιεροι πάσης φύσεως.

        Αλήθεια, η δυτική αττική βράζει από κρούσματα; Αυτή δεν είναι η πιο πρόσφατη κρατική υγειονομική τρομοκρατία που δυστυχώς την υιοθέτησαν και αριστεροί;

        Reply
      3. Ragnarok

        Γιώργο Π και κάτι ακόμα: ήδη στην Γαλλία ζητά το κράτος να γίνει υποχρεωτικός ο καθολικός εμβολιασμός και όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο να αποκλείονται από τομείς της κοινωνικής ζωής. Εσύ τι λες ; Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός; Δηλαδή και αποκλεισμός ανθρώπων και πάλι ατομική η ευθύνη η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση “θα φταίνε για την διασπορά του ιού αυτοί που δεν θα κάνουν εμβόλιο”;

        Η Λεπέν και η γαλλική ακροδεξιά είναι υπέρ της καθολικής υποχρεωτικοτητας του εμβολιασμού , ως ενα άκρως αναγκαίο μέτρο ολοκληρωτισμού. Εσύ αλλά και άλλοι όχι Κώστας, Νίκος κλπ τι λέτε;

        Reply
        1. Γιώργος Π.

          Επιμένεις να συγκαλύπτεις τις αντι-ιατρικές απόψεις… Τέλος πάντων, Καλά Χριστούγεννα

  14. Κώστας

    H συζήτηση είναι ενδεικτική του πόσο πολύ εχει διαβρώσει την κοινωνία το ακροδεξιό νεοφιλελευθερο ατομικίστικο δηλητήριο. Έχει αλώσει ως και την αριστερά. Έχεις αριστερούς ανθρώπους που αντιγράφουν το στυλ και το περιεχόμενο της ακροδεξιάς αντιεμβολιαστικής επιχειρηματολογίας και σου λένε για … αυτοδιάθεση του σώματος, ειρωνευόμενοι τους πραγματικούς αγώνες για την αυτοδιάθεση του σώματος. ¨Οχι Ράγκναροκ και Ηλία, δεν έχετε δικαίωμα ούτε εσείς ούτε ο Μπολσονάρο να με κολλήσεις κορονοιό επειδή σας φαίνεται αστεία η υπόθεση των 50.000 νεκρών στην Ελλάδα. Παραβιάζετε την αυτοδιάθεση του σώματος μου. Επίσης μακάρι να είχαμε ένα εμβόλιο σε όλο τον κόσμο που να λεει πάνω μόνο ΟΗΕ-ΠΟΥ αλλά έχουμε διάφορων φαρμακοβιομηχανιών. Αυτό δεν σημαίνει πως η επιστήμη παύει να είναι 2 πράγματα, αφενός μηχανισμός αναπαραγωγής του καπιταλισμού, αφεταίρου δημιούργημα της συσσωρευμένης ανθρώπινης γνώσης, του κόπου, πνευματικού και σωματικού, των εργαζομένων του μυαλού και του χεριού. Εϊναι ένα θαύμα του ανθρώπινου πολιτισμού πως στις 10 Ιανουαρίου του 2010, πριν ακόμα να έχει νεκρούς, η Κίνα είχε αποκωδικοποιήσει το DNA του ιού. Είναι ένα θαύμα των εργαζομένων του μυαλού και του χεριού το ότι έχουμε τόσο γρήγορα τόσα πολλά εμβόλια των οποίων η ασφάλεια δεν αμφισβητείτε από τους συντρόφους υγιεινομικούς, και αυτό είναι που μετράει. Ο Μιχάλης Ρίζος μετράει, κανένας Ράγκναροκ και Γιαννόπουλος. Επίσης εγώ θα ήθελα εμβόλια με πολιτικά ουδέτερα κριτήρια αλλά αυτό δεν είναι λόγος να πω πως της τάδε δεν είναι ασφαλές όταν όλα συνηγορούν αφενός μεν πως είναι, αφεταίρου δε πως η εναλλακτική είναι η καταστροφή. Μια καταστροφή που την πληρώνουν δυσανάλογα ακριβά τα εργατικά και λαικά στρώματα

    Η πραγματική αριστερά πρέπει να κάνει αγώνα και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και όχι να ακούσει τους κεντρώους Μόσιαλους που λένε πως πρέπει να είναι προαιρετικός για να μην πάρει επειχειρήματα η ακροδεξιά ψέκα. Υποχρεωτικός, βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα μιλιταριστικού στυλ αλλά κίνητρα. Ϊσως να πρέπει να δούμε πως πάει, δεν αποκλείεται οι ψεκασμένοι, δεξιοί και “αριστεροί”, να μην καταφέρουν τίποτα και ο λαός πάλι να τους αγνοήσει. Ίσως να πρέπει πρώτα να πάμε με πειθώ. Σίγουρα όμως πρέπει να απομονώσουμε την αντιεπιστημονική αντιεμβολιαστική ρητορική που θέλει να μην τελειώσει ποτέ η δυστοπία που ζούμε για να εκφασίσει τις κοινωνίες μας. Θέλει να μην δουλεύουμε ποτέ κανονικά, να μην αγωνιζόμαστε κανονικά, να μην ερωτευόμαστε κανονικά.

    Κώστας

    Reply
    1. Ragnarok

      Αντιθέτως Κώστα, και η εδώ μέσα συζήτηση είναι ενδεικτική για το πόσο αναγκαία είναι μια σύγχρονη υλιστική/διαλεκτική θεωρία και πράξη, απέναντι τόσο στην ακροδεξιά ψεκα η οποία προωθεί την συνωμοσιολογία, τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό , όσο και απέναντι στην επιστημονικιζουσα φιλεκε ψεκα που προωθεί την κρατική/καπιταλιστική χρήση της επιστήμης για πειθαρχηση των λαών και αναδιάρθρωση των εθνικών κ υπερεθνικών καπιταλισμων.

      Και οι δύο αυτές ψεκες που ανέφερα, λένε ψέματα, είναι αντικοινωνικές και προωθούν την σκλαβιά και την υποταγή των ανθρώπων.

      Reply
      1. Ragnarok

        Αναγκαία και όχι άσχετη συμπλήρωση: όταν γράφω για αντισημιτισμό δεν εννοώ τον σντισιωνισμο ετσι; Ο Σιωνισμός είναι ο εθνικισμός του Ισραήλ και όπως κάθε εθνικισμός έτσι και ο Σιωνισμός είναι απάνθρωπος και θάνατος για την ανθρωπότητα.

        Reply
    2. Ragnarok

      Έτσι απαντά κράτος και κεφάλαιο σε ανατολή και δύση: απέλαση Γάλλου αναρχικού που ζει οχτώ χρόνια στην Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα, “επειδή αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία”! Και έτσι θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τους λαούς παγκόσμια. Αυτά είναι προεόρτια. Και τεστ.

      Όσο είναι επικίνδυνη η εθνικιστική ακροδεξιά ψεκα, άλλο τόσο είναι επικίνδυνη και η κρατική φιλελέ επιστημονικιζουσα ψεκα .

      Και οι κρατικοί καπιταλιστές επιστήμονες μόκο και τουμπεκί!

      https://m.tvxs.gr/mo/i/331455/f/news/ellada/apelasi-galloy-politi-gia-logoys-politikis-asfaleias.html

      Reply
    3. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Η αλήθεια, Κωστάκη, είνε ότι όταν μιλάς
      εσύ για ακροδεξιά θα πρέπει να σε
      παίρνουμε στα σοβαρά.
      Τον ξέρεις καλά το χώρο, ομολογουμένως,
      απ’τα σπλάχνα του βγήκες.
      Όρμπαν, Κουρτς, Σαλβίνι, πνευματικοπαίδι τους είσαι.

      Γνήσιος Τουρκοφάγος σωβινιστής όντας, ένα
      τέρμινο πριν ζητούσες αίμα
      Τούρκων για να ικανοποιηθεί το εθνικιστικό σου μίσος.
      Για τις ΑΟΖ δεν πειράζει να πεθάνουνε και μερικοί,
      έτσι Τουρκοφάγε;;

      Προφανώς, για σένα, το κρέας για κανόνια δεν κοστίζει
      τόσο όσο οι νεκροί της πανδημίας.
      Για μας, για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι
      την ίδια αξία έχουν.

      ΥΓ. Έχεις κάνει ένα λάθος: το σάιτ των Τουρκοφάγων
      Καραμπελιάδων, Παπαθεμελήδων κλπ, λέγεται “Ρήξη”.
      Εδώ είνε σάιτ αριστερών διεθνιστών.

      ΥΓ 2. Αν θυμάμαι καλά, μας έλεγες και μερικά ρατσιστικά ότι “Η Ελλάδα δέχεται πολλούς πρόσφυγες”, έτσι δεν είνε;

      Reply
    4. Κώστας

      Κοκκινιώτη προστασία μου από το χυδαία κάθαρμα που με λέει ακροδεξιό, χωρίς μισο επιχείρημα, και λέει ψέματα ότι έχω πει για πρόσφυγες κλπ δεν έχει ? Μου λένε εδώ 100 % αυτά που λέει ο Βελόπουλος, το επισημαίνω και με απειλείς.

      ¨Οχι Ράγκναροκ, οι γιατροί του χώρου μας δεν είναι “κρατικοί καπιταλιστικοί” επιστήμονες. Εγώ θα πάω με τους γιατρούς της ΑΡΣΙ και του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή, με τους μαχόμενους υγιεινομικούς, με τον Μιχάλη Ρίζο, οι οποίοι όλοι λένε να εμβολιαστούμε. Εσύ πήγαινε με την ακροδεξιά ψέκα που λέει να πεθάνουν 50.000 άνθρωποι στηνΕλλάδα, έλα μωρέ, γέροι και άρρωστοι είναι.. Αλλά είναι ακροδεξιός κοινωνικός βιολογικός δαρβινισμός, δεν έχεις καμία σχέση με την Αριστερά, ΟΥΣΤ

      Κώστας

      Reply
      1. kokkiniotis

        Θα πάρεις εμπεριστατωμένη απάντηση αργότερα. Προς το παρόν έλεγξε τα νεύρα σου. Επίσης, δεν είσαι εξουσιοδοτημένος να λες “ΟΥΣΤ” σε κανέναν. Το ύφος σου χαρακτηρίζει όχι μόνο εσένα.

        Reply
        1. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Από σεβασμό στο pandiera.gr και μόνο παίρνω πίσω την αναφορά μου στις 22.12.2020 at 14:12 σε υποτιθέμενες αντι-προσφυγικές τοποθετήσεις του συγκεκριμένου σωβινιστή που υπογράφει ως “Κώστας”.

          Μπέρδεψα τον συγκεκριμένο Τουρκοφάγο σωβινιστή που υπογράφει ως “Κώστας” με τον άλλο που γυρόφερνε δω μέσα,
          τον επονομαζόμενο LeftG700.
          Ο τελευταίος έκφραζε συχνά αντι-προσφυγικές και ισλαμοφοβικές κορώνες και από κει πρόκυψε η σύγχυση.

      2. Ragnarok

        Ει Κώστα, μην απαντάς πάλι βάσει του τι νομίζεις εσύ πως λένε οι γιατροί μας! οι γιατροί μας λένε όχι στον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό για τον κόβιντ και μόνο ο γεροτζιαφας με τον οποίο διαφωνώ πλήρως και σε αυτό και σε άλλα που λέει από την άνοιξη, υποστηρίζει τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό για κοβιντ.

        Ει πάλι μην αρχίσεις τίποτα δρακιες του στυλ “ο ραγκναροκ λέει όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών για πολυομυελιτιδα, διφθερίτιδα, φυματίωση ή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των γερόντων για κοβιντ” έτσι;; Ικανό σε έχω γιατί έχεις θέμα και ακοής και όρασης και κατανόησης του τι σου λέει ο συνομιλητής σου.

        Reply
      3. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Έλα Τουρκοφάγε σωβινιστή,
        βλέπω ενοχλείσαι όταν μαθαίνουν όλοι τι κρύβεται πίσω
        απ’τη μεγάλη σου “συμπόνια για τον κοσμάκη”.

        Κολητάρι του Βελόπουλου, του Παπαθεμελή, του Ζουράρη
        κι όλων αυτών είσ’ εσύ.
        Για μήνες ούρλιαζες χύνοντας το σωβινιστικό σου δηλητήριο
        και ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΠΟΛΕΜΟ με την Τουρκία.

        Ζορίζεσαι, βλέπω, να βρεις λίγη συμπόνια και για τους
        Τούρκους αδερφούς μας.
        Η “συμπόνια” σου εξαντλείται μόνο σ’ όσους έχουνε γκρικ ΝτιΕνΈι,
        έτσι, Τουρκοφάγε;;
        Νόμιζες πως ξεχάσαμε το ρατσιστικό σου μίσος για τους Τούρκους;;

        Ως γνήσιος θαυμαστής κάθε διχτατορίας, βλέπε Στάλιν, Μάο κλπ
        εκστασιάζεσαι με τα μισοχουντικά μέτρα της συμμορίας Μητσοτάκη,
        έτσι, Τουρκοφάγε;;
        Μη σκιάζεσαι, η εργατιά θα τσακίσει κάθε μητσοτακικό αυταρχισμό,
        μαζί και τους θαυμαστές του ολοκληρωτισμού όπως εσύ.

        Reply
      4. Κώστας

        Ποιο πόλεμο ρε γελοίο υποκείμενο, πιο DNA, τι λες, βούλωσε το επιτέλους

        Κώστας

        Reply
        1. kokkiniotis

          Τελικά, με βγάζεις από τον κόπο… Μην ξαναγράψεις εδώ, να μας λείπει το ήθος σου.

        2. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Τι έγινε, Τουρκοφάγε σωβινιστή, έχασες την ψυχραιμία σου και πάλι;;

          Η “σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία” που ζητούσες, τι σήμαινε;;
          Η “αντίσταση στην ενδοτικότητα των Μητσοτάκηδων” στην οποία καλούσες, τι σήμαινε, Τουρκοφάγε σωβινιστή;;

          Πλάι πλάι με τους Καμμένους, τους Καραμπελιάδες και τους Παπαθεμελήδες είσαι, σωβινιστή, άσε τα δακρύβρεχτα για τις χαμένες ζωές.
          Σε πήραμε χαμπάρι.

        3. Ragnarok

          Ηλία, καλό είναι όταν συζητάμε ένα θέμα, να ΜΗΝ μπλέκουμε άλλα θ΄πεματα στην συζήτηση. Οταν ανοίξει ξανά εδώ μέσα συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά, εκεί μπορεί ο καθένας μας πάλι αλλά και νέοι σχολιαστές, να καταθέσουν τις θέσεις τους. Γνώμη μου.

      5. Κώστας

        Ράγκναροκ οι γιατροί μας λένε εμβολιαστείτε.Άλλο θέμα η υποχρεωτικότητα για την οποία δεν έχουν θέση

        Εσύ λες μην εμβολιάζεστε. Αυτό συζητάμε, το αν είναι ασφαλές και αν θα το κάνουμε και τι θα λέμε στον κόσμο.

        Οι απόψεις σου είναι οι απόψεις του Βελόπουλου και του Μπολσονάρο, ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑΣ παρά μόνο για να σε πολεμήσουμε.

        Κώστας

        Reply
        1. Ragnarok

          Κώστα, ΔΕΝ ακούς/διαβάζεις τι λέω, ΔΕΝ ακούς/διαβάζεις ΟΥΤΕ τι λένε οι γιατροί μας!

          Οι γιατροί μας λένε, ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ εμβολιασμός για όποιον θέλει, με εξαίρεση τους γερόντους. ΑΥΤΟ λένε οι γιατροί μας. Οχι καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός για τον κόβιντ. Και εγώ, ΑΥΤΑ λέω. Με την συνεχιζόμενη ένστασή μου για το mRNA εμβόλιο, μια ένσταση λόγω του ότι δεν ξέρω και θα ήθελα και άλλη ενημέρωση από τους γιατρούς του λαϊκού κινήματος.

    5. Ragnarok

      Εμ; Αφού στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υφίσταται καν αριστερά διότι τα κκ και η λεγόμενη ριζοσπαστικη αριστερά (podemos, bloko, swp, κλπ κλπ) είναι στην συντριπτικη τους πλειοψηφία είτε γραφικά απομειναρια, είτε σοσιαλδημοκρατικες δυνάμεις που στηρίζουν κυβερνήσεις, ή απλά σέρνονται πίσω από κρατικές αφηγήσεις όπως πχ τωρα με τον κόβιντ. Δυστυχώς λοιπόν η ακροδεξιά και ο εθνικισμός ως επίσης καθεστωτικές δυνάμεις έχουν λεφτά που τους δίνουν οι καπιταλιστές,, τα ρίχνουν στην προπαγάνδα κ την ζύμωση συνειδήσεων κ κερδίζουν.

      Reply
  15. πικάπα

    Προς διαχείριση. Μα τον Τουτάτη, στο δίκτυο και στη ζωή, δεν είσαι ότι δηλώσεις. Κάποιοι μιλούν τάχα κομμουνιστικώς ότι θα πάμε έτσι και θα κάνουμε έτσι με την πανδημία, λες και έχουν καταλάβει το κράτος.. Λες και είναι υφυπουργοί υγείας, τάξεως και προπο..Μωρ τι εξουσιομανία είναι αυτή και ποιος τους ρώτησε, ποιος τους υπολογίζει; Εκτός κι αν πράγματι αυτοί οι υποχρεωτικοί και με το στανιό θα-σας-μάθω -εγώ-που-ξέρω-κι-εσείς-δεν-ξέρετε-τρόπους “κομμουνιστές” έχουν καταλάβει το κράτος. Ποιος ξέρει, λες έτσι που φοράμε όλοι μάσκες, να γίνονται και τέτοιες φάβες;
    Τώρα λοιπόν είναι που λες, όταν η “ακροδεξιά ψέκα” λέει ότι οι κομμουνιστές έχουν καταλάβει τις πολυεθνικές, τις τράπεζες, τα κόμματα και το κράτος και θέλουν να μας κάνουν σοσιαλισμό, αυτούς τους τύπους έχουν και δείχνουν;
    Τι γίνεται ρε παιδιά, ανάψτε κανα φως. Να οργανωθούμε. Διαχείριση, ήταν που ήταν εξτρίμ, έχει γίνει cult η συζήτηση.

    Reply
  16. Νίκος

    Κάθε φορά που έβγαινε ένα εμβόλιο πάντα υπήρχαν οι ψεκασμενοι όλων των λογιών. Το κακό είναι ότι σήμερα εμφανίζονται μαζικά και με αριστερή προβιά.
    Ανήκουστα πράγματα. Ε, ρε και να σας είχε από καμια πλευρά ο Εγκελς, τί “ξύλο” θα τρώγατε

    Σκέψου να σκυλόβριζε ο Εγκελς τον Δαρβίνο επειδή ήταν αστός και να μην αναδείκνυε το επιστημονικό του έργου και τη σημασία του για την εξέλιξη των ειδών.

    Καμία σχέση δεν έχετε με τον μαρξισμό οι ψεκασμένοι. Ειτε θρησκόληπτοι, είτε “αντικαπιταλιστές” πριμιτιβιστές (διαβάσαμε εδώ για …εναλλακτική ιατρική και σκευάσματα , κηραλοιφές να αντιμετωπίσουμε τον ιό) το ίδιο σκοταδιστές είστε. Ξεφτιλίζετε την έννοια αριστερός. Ο κόσμος βλέπει ιδεοληπτικούς με την ταμπέλα αριστερού και αηδιάζει. Το καλύτερο δώρο κάνετε στο Μητσοτάκη που πρακτικά παίζει μπάλα μόνος του χωρίς αντίπαλο.

    Reply
    1. Ragnarok

      Χμ, αγαπητέ Νίκο, συνεχίζεις να πετάς την μπάλα στην εξέδρα!

      Α. Δεχόμαστε την επιστήμη, η οποία βασίζεται στην κριτική σκέψη. Αντιθέτως η θεολογία βασίζεται πάνω στο δόγμα και την πίστη τα οποία και έχουν γαμησει το ανθρώπινο είδος.

      Β. Η χρήση ο ως και η κατεύθυνση της επιστήμης δεν υπήρξε ποτέ ουδέτερη, ούτε και είναι σήμερα ούτε και θα είναι εις τους αιώνας των αιώνων ουδέτερη. Είτε ενισχύει τον λαό και την υπόθεση της κοινωνικής χειραφέτησης , είτε ενισχύει το κεφάλαιο και το κράτος. Αυτό φυσικά το αρνεισαι και για αυτό ταυτίζεις την κριτική σκέψη και απέναντι στην χρήση/κατεύθυνση της επιστήμης, ως ψεκα. Ευτυχώς που η θέση σου αυτή είναι μειοψηφική στην αριστερά και θα γίνεται ακόμα πιο μειοψηφική οσο περνούν τα χρόνια.

      Γ. Η κλασική ακροδεξιά, εθνικιστική, θρησκευτική ψεκα, έρχεται να συναδελφωθει με την φιλελέ κρατική/καπιταλιστική ψεκα, όσο και αν έχουν διαφορές μεταξύ τους: η ακροδεξιά ψεκα αφοπλίζει τον λαό λέγοντας ψέματα, ότι τα εμβόλια έχουν τσιπακι, η μάσκα έχει τσιπακι, ο Σόρος και οι μασόνοι κυβερνούν κ βάζουν σε εμβόλια κ μάσκες τσιπακια για να μας ελέγξουν. Και τσουπ! Νάσου ο ολοκληρωτικός κρατικός/καπιταλιστικός έλεγχος πάνω στο πόπολο ντυμένος με τον μανδύα του μας ψεκάζουν, του αντισημιτισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού, της θρησκείας!

      Η φιλελέ κρατική ψεκα αφοπλίζει τον λαο λέγοντας ψέματα ότι, η επιστήμη είναι ουδέτερη, οι επιστήμονες είναι καλοί και θέλουν μόνο το καλό μας, πρέπει η ιατρική κ γενικά η επιστήμη να έχει τον κυρίαρχο λόγο στην ρύθμιση της δημόσιας κ προσωπικής ζωής διότι ξέρει ενώ το πόπολο είναι ηλίθιο. Και τσουπ! Να σου ο ολοκληρωτικός κρατικός/καπιταλιστικός έλεγχος κάνω στο πόπολο ντυμένος τον μανδύα της κρατικής επιστήμης η οποία δεν δέχεται κριτική.

      Καταλαβαίνεις Νίκο ότι όλοι οι σοβαροί άνθρωποι απορρίπτουμε και τις δύο αυτές ψέκες, προς όφελος του υλισμού, της διαλεκτικής, της κριτικής σκέψης.

      Reply
    2. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Έλα, Νίκο-Προμηθέα-unitat-σκηνοθέτη-Πέμπτο Σύνταγμα,
      Πάλι άρχισες τα συνωμοσιολογικά σου;

      Πριν κανα μήνα μας έλεγες ότι ο Μητσοτάκης ήθελε να μας παγιδέψει
      για να κατέβουμε στην πορεία του Πολυτεχνείου και να ξαπολύσει την
      καταστολή του.

      Έφτασες να λες τα γνωστά ακροδεξιά
      “Ο κόσμος που κατεβαίνει στις πορείες δίνει αφορμές στα ΜΑΤ
      για να τον…δείρουν”.

      Επίσης μας έλεγες ότι η συμμορία Μητσοτάκη δεν είνε …τόσο κακή,
      όπως αυτή του Τραμπ, κι άρα δεν υπάρχει λόγος να κατέβουμε στην
      πορεία του Πολυτεχνείου.

      Κάθε φορά που μια ακροδεξιά ρατσιστική συμμορία σαν του Μητσοτάκη
      αναλαβαίνει να καταστείλει τις αντιστάσεις της εργατιάς,
      εμφανίζονται καλοθελητές, όπως ελόγου σου, για να
      …βάλουν πλάτη.

      Πάρε και τα διάφορα προσωπεία σου και τράβα στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Μαρινάκη, ζητάνε παπαγαλάκια για να περάσει το σαξές στόρυ
      της ρατσιστικής συμμορίας Μητσοτάκη.

      Reply
    3. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Είνε σημάδι των καιρών μας το ότι φερέφωνα του Μητσοτακικού
      αυταρχικού καθεστώτος,
      υποστηριχτές της κατάργησης των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων
      όπως εσύ, πιάνουν στο στόμα τους (και λερώνουν) τον… Ένγκελς!!

      Όλοι οι οπαδοί του, δήθεν “επιστημονικού”, μυστικισμού,
      που βλέπει το σώμα
      σαν μηχανή που του σφίγγουν τα μπουλόνια οι…τεχνικοί,
      αργά ή γρήγορα καταλήγετε στην αγκαλιά των δεξιών σας προστατών.

      Η εργατική τάξη θα σαρώσει και το αυταρχικό καθεστώς του ρατσιστή-φονιά των προσφύγων-εισηγητή των χουντονόμων και τα εξαπτέρυγά της, όπως εσύ.
      Η αντισυνταγματική-αντιδημοκρατική απαγόρεψη κυκλοφορίας
      που ήρθες να μας προπαγανδίσεις θα σπάσει,
      Νίκο-Προμηθέα-κίντο ρεχιμιέντο-unitat-σκηνοθέτη.

      Reply
  17. Γιώργης

    Μα τόση σιγουριά; Τα εμβόλια mRNA COVID δεν αλλοιώνουν το DNA ;

    Κάντε λίγο τον κόπο και δείτε εδώ:

    (Όλο το νήμα)

    https://twitter.com/BorgerPieter/status/1339516635917545472?s=20

    Κι εδώ:

    https://www.janbhommel.com/post/het-pfizer-biontech-vaccin-tegen-het-sars-cov-2-virus

    Κι εδώ:

    https://www.francesoir.fr/opinions-societe-sante/vaccin-arnm-lappel-solennel-du-pr-perronne

    Κι εδω:

    https://www.janbhommel.com/post/het-pfizer-biontech-vaccin-tegen-het-sars-cov-2-virus

    Reply
    1. Νίκος

      θα ασχοληθώ μόνο με το τελευταίο που είναι ας το πούμε —δημοσίευση—γιατί δεν εχει δημοσιευτεί σε κανένα περιοδικό μετά από αξιολόγηση κριτών. Σε δημόσιο αρχείο είναι. εκει τα βάζεις οταν στέλνεις σε περιοδικό. Δεν έχουν περάσει από αξιολόγηση ακόμη, δεν έχουν κριθεί. Το bioarchiv ειναι δημόσιο έτσι ώστε να μπορέσεις να εξασφαλίσεις ότι ήσουν ο πρώτος που κατοχύρωσε την ιδέα σε περίπτωση που δημοσιεύσει και κάποιος άλλος παράλληλα με εσένα σχεδόν τα ίδια. Οποιος θέλει ανεβάζει, αρκεί να έχει σχέση έμμισθη με πανεπιστήμιο. Αλήθεια γνωρίζεις τους δημοσιευτές; Θεωρείς ότι έχουν εγνωσμένο κύρος; Εχουν προωθήσει σημαντικά την επιστήμη τους στην ιολογία; Εχεις στοιχεία γι αυτό;
      Ξέρεις π.χ. τους 3 τοπ στην ιολογία αυτή τη στιγμή στον πλανήτη; Το έχεις ψάξει ποτέ; Εχεις υπόψη σου τι λένε για τα εμβόλια;
      οι 3 τοπ είναι υπέρ. Θες να στους κατονομάσω; Θα σου πω μόνο τον Drosten από Γερμανία
      και έναν πασίγνωστο μικροβιολόγο στις ΗΠΑ τον Vincent Racaniello
      που έχει το this week in virology, πασίγνωστη εκπομπή ιολογίας στις ΗΠΑ.
      . Eκει θα βρεις τα πάντα όλα.

      Πάμε παρακάτω:
      Εδώ καταλαβαίνεις τι γράφει;

      Here we investigated the possibility that SARS-CoV-2 RNAs can be reverse-transcribed and integrated into the human genome and that transcription of the integrated sequences might account for PCR-positive tests. ”

      Που κολλάει το προγραμματιζόμενο m-RNA της Pfizer με το RNA του SARS-CoV-2;
      Πουθενά.
      Προφανώς αυτοσχεδιάζεις.

      το m-RNA της Pfizer κωδικοποιεί απλώς μια ακίδα του ιού, ένα κομματάκι του RNA του ιού. Τίποτε άλλο. Το προγραμματιζόμενο m-RNA περνάει στο κύτταρο και κατευθύνεται αμέσως στο ριβόσωμα. Δεν μπλέκει με τον πυρήνα. Το m-RNA δεν είναι ρετροϊός.

      Το ριβόσωμα παράγει την ακίδα-πρωτεϊνη. Τέλος αυτό ήταν. Το συγκεκριμένο m-RNA με ένα ειδικό τεχνολογικό κόλπο απλώς θα κρατήσει παραπάνω από τα συνήθη m-RNA για να είναι σίγουρο οτι θα παραχθεί η πρωτεϊνη. Ισως δηλαδή να διατηρηθεί παραπάνω από μέρα. Αυτό.

      Πραγματικά γράφετε απίθανα πράγματα. Και ο λόγος είναι απλός. Εχετε ταρακουνηθεί από αυτά τα πρωτόγνωρα για το βιολογικό μας κύκλο και έχετε χάσει ορισμένοι τα αυγά και τα πασχάλια.

      Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά. Οπως το 1955 θεωρείτο αδιανόητο να λαμβάνεις σε ενέσιμη μορφή διαλυμένο ή αδρανοποιημένο ιό και να απαλλάσσεσαι από τα δεινά της μόλυνσης (αλήθεια αυτό εσάς γιατί σας φαίνεται φυσιολογικό; αφού είστε καθαρά πριμιτβιστές, θέλετε τη φύση όπως ήταν πριν 400 χρόνια στον μεσαίωνα, κεραλοιφές, “εναλλακτική ιατρική” κτλ… )
      άλλο τόσο θεωρείται αδιανόητο για τους σύγχρονους σκοταδιστές η γενετική μηχανική, η βιοτεχνολογία κτλ…. Τί να κάνουμε; ΑΥτό ειναι το μέλλον. Οταν κλωνοποιήθηκε η Ντόλυ χιλιάδες έτρεξαν να γίνουν βιολόγοι, βιοτεχνολόγοι στην Ελλάδα. Το ξέρω γιατί μαζί τους έδινα πανελλήνιες. Της γενιάς τους είμαι.

      Επομένως, δεν είναι δύσκολο να βρείτε έναν βιολόγο να σας τα εξηγήσει. Υπάρχουν πάμπολλοι, και πάμπολλες, που πλέον διδάσκουν σε φροντιστήρια. Γιατί πριν την Ντόλυ κανείς οι βιολόγοι ήταν δυσεύρετοι. .

      Τέλος, υπάρχει και το ρώσικο εμβόλιο και αυτό της ΑstraZeneca που κατασκευάζεται γενετικά ένας αδενοϊός. Αυτός μπαίνει στον πυρήνα του κυττάρου. Το DNA του μεταφράζεται σε RNA, κάποια στιγμη καταλήγει σε m-RNA και παράγεται το ριβόσωμα. Ούτε εκεί επηρεάζεται το DNA του κυττάρου. ο συγκεκριμένος αδενοϊός εξαφανίζεται.αμέσως.

      Οι επιπλοκές από τα εμβόλια αυτά είναι από τα αντισώματα που παράγουν. Ορισμένοι επιστήμονες εχουν αρχίσει διάφορες θεωρίες για κάποιες συγκεκριμένες ουσίες-φορείς του προγραμματιζόμενου m-RNA στο ενέσιμο διάλυμα(ότι μπορεί να επηρεάζουν σε αναφυλαξίες κτλ…) αλλά αυτά όλα ειναι ακόμη εικασίες.

      Λοιπόν η γενετική μηχανική θα μας σώσει από πολλά πράγματα στο μέλλον κι από ότι φαίνεται και από αυτή τη πανδημία, αν όχι άμεσα, τουλάχιστον κάποια στιγμή και στο διηνεκές (γιατί μάλλον ο ιός αφού εγινε πανδημικός, θα καταλήξει σαν τη γρίπη μετα από το πρώτο πέρασμα σε όλους τους ανθρώπους).
      Οπότε χαλαρώστε λιγάκι, γιατί μας βλέπω κάθε χρόνο να κάνουμε εμβολιάκι.

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        ΠΡΟΣΟΧΗ!!
        Ο συγκεκριμένος που υπογράφει ως “Νίκος” είνε σεσημασμένος
        ακροδεξιός συνωμοσιολόγος,
        τρολάκι που παίρνει γραμμή από Δημοσιογραφικό Οργανισμό Μαρινάκη
        για να διαφημίζει τους χουντονόμους του Χρυσαυγοχοίδη.

        Στο πρόσφατο παρελθόν έμπαινε στο pandiera.gr ως “Προμηθέας Επαναστάτης”-“Κίντο Ρεχιμιέντο”-παρατηρητικός-σκηνοθέτης-unitat-“καραντινικός ακροαριστερός” και διάφορα άλλα.
        Ενίοτε κυκλοφορεί και στο indymedia.gr,
        (όπως μας πληροφόρησε σύντροφος απ’την αναρχία),
        με το όνομα “ακροαριστερός αντισυνωμοσιολόγος”.

        Ζητάω συγνώμη, απ’τα πριν, που θα βρωμίσω το site με κάποιες απ’ τις φασιστοθεωρίες του, αλλά πρέπει όλοι νάμαστε ενήμεροι/ες:

        α) “Ο Χρυσαυγοχοίδης απαγόρεψε την πορεία του Πολυτεχνείου για να…παρασύρει την Αριστερά να κατέβει στο δρόμο και έτσι να τη δυσφημίσει. Όποιος κατέβει στην πορεία του Πολυτεχνείου παίζει το…
        παιχνίδι του Χρυσαυγοχοίδη”.

        β) “Η συμμορία Μητσοτάκη είνε καλύτερη απ’του Τραμπ και δεν υπάρχει λόγος να εξεγερθεί κανείς απέναντί της”.

        γ) “Οι διαδηλωτές δίνουν…αφορμές στα ΜΑΤ και γι’αυτό τρώνε ξύλο στις πορείες”.

        δ) “Δεν υπάρχει λόγος να διαδηλώνουμε ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό διότι …αφορά το παρελθόν”.

        Και πάλι συγνώμη που βρωμίζω το χώρο με τις ακροδεξιές συνωμοσιοθεωρίες του υποκειμένου αυτού.

        Ενίοτε, για ξεκάρφωμα, και για να κρύψει τη συμπάθειά του προς τον Ορμπανισμό και το Λεπενισμό,
        αναμασάει φιλο-μαοικές μπουρδοθεωρίες.

        Κάθε φορά που οι σύντροφοι που γράφουν στο
        pandiera.gr τον ξεσκεπάζουν,
        αλλάζει συνθηματικό “όνομα” και τροποποιεί ελαφρά το
        ύφος του για να μην
        αναγνωρίζεται.

        Ειδικότητά του είνε η διαφήμιση των χουντονόμων του Χρυσαυγοχοίδη,
        η επίθεση στις μαζικές κινητοποιήσεις της αριστεράς
        και, φυσικά, η λάσπη και η συκοφάντηση των αγωνιστών.
        ΠΡΟΣΟΧΗ στις φασιστοθεωρίες του.

        Reply
        1. unitat

          Ναι.Οπως οι 350 προβοκάτορες του Ρουφογάλη…Γιά άλλη μία φορά ο κ .Γιαννόπουλος προβοκάρει εμένα ,τον unitat.

      2. Σ.Τ.

        Ο quinto που ξερω εγω αποκλειεται να ειναι ο ίδιος με τον προμηθεα.

        Παρακαλω να περασει.
        Μπορει να κατηγορηθεί για καποια σιγκεκριμενα παραγματα (τα οποια ξερουμε) αλλα πολιτικα με τιποτα δεν ταιριάζει η κοντρα με την υπεράσπιση κυβερνησης μιτσοτακη. Εγω θα καλεσω τον κοντριτη ( αν δεν πηγε διακοπες ) να διαψευσει. Τον προμηθεα δεν τον ξερω και δεν αποκλείεται και αυτος να εβγαινε με πολλα ψευδωνυμα, οπως και ο quinto, αλλα δεν γινεται να ειναι το ιδιο προσωπο

        Reply
        1. el quinto regimiento

          Προφανώς και δεν είμαι ο προμηθέας.
          Με μπλόκαρε η διαχείριση της Παντιέρα στο άρθρο του Μαυροειδή για τη Κούβα. Γιατί εξηγούσα σε τρία σχόλιά τι συνέβη πραγματικά στη Κούβα.
          Δεν ανέβαζαν τα κείμενά μου. Παραδόξως ανέβαζαν μόνο τα κείμενα του προμηθεά που με αυτή την αφοριστική γλώσσα που χρησιμοποιούσε και το γενικό αχταρμά στον μυαλό του, τους βόλευε ως αντίπαλος.

          Μετά έκανα το εξής. Εγραψα ως Γιώργος Θαλάσσης, Σπίθας (ήρωες γνωστής σειράς κόμικ: μικρός ήρωας), ως παρατηρητής και σύντροφος για να περάσω τις μεταφράσεις από τη Γκράνμα. Πάλι με μπάναραν, δήθεν ότι έκανα πλαστοπροσωπία σε κάποιον πραγματικό Γιώργο θαλάσση

          Τώρα έγραψα ως Νίκος, για να μην με μπανάρουν.. Και το έχουν καταλάβει οι πάντες.

        2. kokkiniotis

          Άτομα σαν τον κύριο αυτό δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτα στην Παντιέρα. Όχι για τις απόψεις τους -τις οποίες είχαμε την ανεκτικότητα να αφήνουμε να πλασάρει σε εντελώς άσχετες αναρτήσεις- αλλά για το ποιον του το οποίο γνωρίσαμε. Αναφέρω απλώς ότι το άτομο αυτό μας εκλιπαρούσε αγωνιωδώς για κάτι δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ξαναγράψει στην Παντιέρα. Μόλις ικανοποιήσαμε το (εύλογο πάντως) αίτημά του, άρχισε να μας βρίζει και να ειρωνεύεται, αλλάζοντας διαρκώς ονόματα -όπως ο ίδιος ομολογεί σήμερα- στέλνοντάς μας στη συνέχεια παραληρηματικά σχόλια στα οποία θριαμβολογούσε ότι “μας την έφερε”. Το κάνει και σήμερα, χωρίς ίσως να αναλογίζεται τι παραδέχεται ταυτόχρονα: Ότι δεν είχαμε πρόβλημα να δημοσιεύουμε τις φοβερές απόψεις του αλλά δεν θέλουμε τον ίδιο και την ποιότητα που εκπέμπει. Του επισημάναμε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το όνομα άλλου -σοβαρού ανθρώπου- που επανειλημμένα σχολιάζει στην Παντιέρα. Το αστείο είναι ότι, όπως τώρα βλέπουν και οι αναγνώστες της Παντιέρας, μας καταλόγιζε άγνοια του Μικρού Ήρωα με τον οποίο μεγάλωσαν γενιές και γενιές (τον οποίο όμως, γνώστης εκείνος, μας παρουσίαζε ως ήρωα κόμικ!). Μετά από όλα όσα έχει κάνει εδώ, μετά από τις συκοφαντίες και τη λάσπη που εκτοξεύει αλλού κατά της Παντιέρας (μας ενημερώνει μάλιστα για αυτό), έχει το θράσος να μιλάει για λογοκρισία των απόψεών του.
          Η Παντιέρα είναι ανοιχτή στο διάλογο, όχι όμως πλέον ανεκτική σε προσωπικές προσβολές και ένα επίπεδο που αποτρέπει σοβαρούς σχολιαστές να συμμετάσχουν. Αυτό το τελευταίο δεν αφορά μόνο τον εν λόγω. Όσο για το άτομο αυτό, κουίντο ή όπως αλλιώς θέλει να λέγεται, ας πάει αλλού να πλασάρει το ήθος του.

  18. RIZOS MIXALHS

    ΔΥΟ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

    1) Αγαπητέ ΠΙΚΑΠΑ. Συμμερίζομαι τις δύο ενστάσεις σου, προφανώς σε ένα σημείωμα δεν μπορούν να αναλυθούν όλα τα θέματα, εξάλλου δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις για όλα όσα θίγεις, ένας απλός γιατρός είμαι. Ωστόσο είναι τέτοιο το βάθος των ερωτημάτων και των σύγχρονων επιστημονικών, πολιτικών και φιλοσοφικών προκλήσεων που απαιτούν συλλογική και ομαδική προσπάθεια. Κάτι τέτοιο πρέπει να το ενθαρρύνουμε, ειδικά όσοι/όσες αναφερόμαστε στον διαλεκτικό υλισμό και στην προσπάθεια ανατροπής αυτού του βάρβαρου κόσμου, για την κομμουνιστική απελευθέρωση.
    Σε ότι αφορά τα ερωτήματα σου, και από όσο γνωρίζω:
    Α) Για τους ρετροϊούς, εκείνο που έχει τεκμηριωθεί (τα υπόλοιπα είναι ενδιαφέρουσες, θεωρητικές όμως, υποθέσεις) είναι ότι αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία ιών που επειδή έχουν την ικανότητα να διαθέτουν το «εμβληματικό» ένζυμο αντίστροφη μεταγραφάση, αντιγράφουν το RNA τους σε DNA, κάτι παράδοξο και ανατρεπτικό με την ως τότε (τέλη δεκαετίας ’70) δεσπόζουσα θέση της παραδοσιακής βιολογίας. Αυτή η θέση όριζε ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος στον προγραμματισμό του κυττάρου. Από DNA σε RNA και από εκεί σε πρωτεϊνη και σύνθεση όλων των δομικών και λειτουργικών στοιχείων ενός κυττάρου. Το DNA των ρετροϊών, με τη σειρά του, ενσωματώνεται στο DNA του ξενιστή και αναπαράγεται μαζί του. Κορυφαίος εκπρόσωπος των ρετροϊών είναι ο HIV. Αν κάτι πρέπει κυρίως να μας διδάσκουν οι ρετροϊοί, είναι η ανατροπή που φέρανε στη δογματική και μεταφυσική (όχι διαλεκτική) προσέγγιση της απολυτότητας του DNA και των γονιδίων σε σχέση με τη ρύθμιση του ανθρώπινου οργανισμού. Το DNA, το χρωμόσωμα, το κύτταρο, γενικά η ζωή δεν είναι «ακίνητη», προγραμματισμένη και προκαθορισμένη. Επηρεάζεται δυναμικά εκ των έξω από πολυάριθμους παράγοντες, ένα παράδειγμα είναι οι ρετροιοί.
    Β) Για τα αυτοάνοσα είναι μύθος ότι η αυξημένη τους επίπτωση οφείλεται στα πολλά εμβόλια. Υπάρχουν χιλιάδες παράγοντες και μεταβλητές που μπορούν να επηρεάζουν το πολυσύνθετο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

    2) Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που ρωτάει και η κ. Τριανταφυλλίδου. Είναι ένα τεράστιο θέμα συζήτησης και αξίζει τον κόπο να διευρυνθεί. Αν μπορώ να πω κάτι είναι τα εξής:
    -Υπάρχουν εμβολιασμοί και εμβολιασμοί, που η αναγκαιότητα τους εξαρτάται από την επίπτωση μιας νόσου, τη μεταδοτικότητα και την επικινδυνότητά της. Αν κινδυνεύει σε μαζική έκταση η ζωή πολλών συνανθρώπων μας από ένα νόσημα, δεν υπάρχει φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία, αντίθετα υπάρχουν ασφαλή εμβόλια, δεν βλέπω το λόγο να μην εφαρμοστεί μια πολιτική μαζικού εμβολιασμού.
    -Στην κοινωνία δεν υπάρχουμε ως «άτομα», υπάρχουμε μέσα σε τάξεις με συγκεκριμένες εκμεταλλευτικές και κοινωνικές σχέσεις. Είναι απαίτηση και διεκδίκηση όλες οι επιστημονικές κατακτήσεις να είναι προσβάσιμες από την εργατική τάξη, τη φτωχολογιά, τους πρόσφυγες (κάτι αδύνατο στον καπιταλισμό). Η ιδεολογία της «ατομικής προσέγγισης» σε μια θεραπεία στο όνομα της δήθεν «ελεύθερης επιλογής» μπορεί να μας οδηγήσει σε επικίνδυνους δρόμους. Όλα για όλους όταν το έχουν ανάγκη πρέπει να είναι το σύνθημα μας. Ειδικά σε ένα μεταδοτικό νόσημα είναι προφανές ότι πρέπει συλλογικά και όχι ατομικά να σταθούμε. Όταν η κυβέρνηση και η αστική πολιτική σε στοιβάζει στους κλειστούς εργασιακούς χώρους υπερμετάδοσης μιας λοίμωξης, ή μιας τάξης με πολυάριθμους μαθητές, ή σε ΜΜΜ, δεν σου εξασφαλίζει μέσα προστασίας κλπ, θυσιάζει την κοινωνική πολιτική υπέρ του ατόμου. Αν μπορείς σου λέει, και έχεις τα μέσα, να σώσεις τον εαυτό σου, κάντο, η κυβέρνηση αυτά σου προσφέρει. Θα υποταχθούμε σε αυτό; Κάπως έτσι πρέπει να δούμε και την υποχρεωτικότητα ή όχι ενός εμβολιασμού. Όχι ως ατομική σύσταση του αστικού κράτους (του ίδιου που σου καταλόγιζε ατομική ευθύνη για την πανδημία) αλλά ως κοινωνικό αίτημα. Πάντα με πειθώ και διάλογο, όχι με υγειονομική δικτατορία. Έχουμε εμπιστοσύνη στο κριτήριο του λαού και της εργατικής τάξης.

    Τέλος, κάθε άλλο παρά είμαι υπέρ του φαρμάκου για ψύλλου πήδημα ή του εμβολίου δια πάσαν κατάσταση. Μην μηδενίζουμε όμως τις κατακτήσεις της ανθρώπινης δράσης και σκέψης. Στα φάρμακα και τα εμβόλια δεν υπάρχουν μόνο οι παρ-ενέργειες. Υπάρχουν και οι ενέργειες, που θεραπεύουν.

    Reply
    1. πικάπα

      Κύριε Ρίζο, ευχαριστώ για τις απαντήσεις, που όπως και το εκτεταμένο αρχικό κείμενο επιχειρούν ένα προχώρημα σε θέματα υπερ-δύσκολα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες συζήτησης. Οι παρεμβάσεις μου ακριβώς αποσκοπούσαν να δείξουν την ανάγκη έντονης συλλογικής προσπάθειας στην κριτική της επιστήμης γενικότερα -αλλά και στο πως λειτουργεί στη συγκυρία της πανδημίας δευτερευόντως. Η αναφορά μου σε βιβλιογραφία, δεν το συνηθίζω, αφορούσε ακριβώς την υπόμνηση ότι η επιστήμη από καιρού εις καιρό ¨συστηματικά” προχωρά με το “παράδοξο και ανατρεπτικό με την ως τότε δεσπόζουσα θέση”.. Η ανάγκη επίκαιρης και έγκυρης αποτίμησης είναι επείγουσα, νομίζω πως ακόμη και η ταξική ανάλυση, η ενδιάμεση θεωρία, ως και η απαραίτητη οραματική περιγραφή της πιο ανθρώπινης κοινωνίας που επιζητούμε, υπερκαθορίζονται σε τελευταία ανάλυση από τη σύγχρονη πορεία της τεχνοεπιστήμης. Μακάρι να υπάρξει τέτοια σοβαρή συλλογική προσπάθεια.

      Από εκεί και πέρα, απομένουν κάποια ευαίσθητα και επίκαιρα θέματα που παραμένουν αναπάντητα. Στέκομαι σε δύο και θέλω αλήθεια να με προσέξετε:
      1) Όταν κάποιος λέει στις μέρες μας ότι κάτι είναι μύθος, μάλλον σημαίνει ότι έχει αποδείξεις ότι δεν ισχύει. Αποδείξεις π.χ. ότι η πύκνωση των διαφόρων εμβολιασμών δεν συμβάλλει στην εκδήλωση αυτοάνοσων ΔΕΝ υπάρχουν (διαψεύστε αν κάνω λάθος). Αντίθετα υπάρχουν σαφώς διαπιστωμένες επιστημονικές ανησυχίες ως ερωτήματα προς διερεύνηση. Το σωστό είναι ότι ΔΕΝ υπάρχουν αποδείξεις ότι τα πολλά εμβόλια προξενούν αυτοάνοσα. Αυτό όμως είναι κάτι άλλο – και φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε τη βαρύτητα αυτών των λεπτών διατυπώσεων – δεν είναι παιχνίδι λέξεων! Ενώ προφανώς δεν είναι επιχείρημα ότι επειδή οι επιβαρυντικού παράγοντες είναι περισσότεροι και πάρα πολλοί, τότε δεν μπορεί να μας φταίει το άλφα..Χρειάζεται μελέτη και ερευνητική προσπάθεια, όσο δύσκολη και εάν είναι αντικειμενικά. Ελλείψει αυτής, ο καθείς δικαιούται να κάνει εκτιμήσεις, συλλέγοντας εμπειρίες από το περιβάλλον του – και έτσι προφανώς να απλώνονται φήμες. Έτσι είναι η ζωή, έτσι προχώρησε και η προεπιστήμη.
      2) Είναι άλλο πράγμα ο μαζικός εμβολιασμός από ένα ασφαλές εμβόλιο και άλλο πράγμα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός γενικότερα. [και επίσης άλλο πράμα ειδικότερα; από ένα καινοφανές εμβόλιο που χρήζει μακρόχρονης παρακολούθησης και επίσης αφορά ιό εύκολα μεταλλασσόμενο και όχι σταθερό ιό, πράγματα που έχουν και τα δύο κρίσιμη σημασία]
      Δεν είναι απλή και εύκολη η απάντηση [ωστόσο στην παραπάνω ειδικότερη περίπτωση της συγκυρίας δηλώνω ξεκάθαρα ενάντια στην υποχρεωτικότητα, άμεση ή έμμεση]. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν αντιλαμβάνομαι πως θα μπορούσε κανείς να δεχτεί την επιβολή υποχρεωτικότητας ακόμη και των κλασσικών εμβολίων, χωρίς μια εκτεταμένη-συλλογική λαϊκή εμπλοκή. Και πάλι όμως, εδώ συχνά γίνεται το τόσο τόσο για τα δικαιώματα κάποιων εξαιρετικά σπάνιων “μειονοτήτων”, και θα καταπιούμε έτσι τα δικαιώματα της μειοψηφίας; Δεν είναι καθόλου απλό. Μπαίνουμε σε πολύ δύσκολα νερά, που άπτονται όχι μόνο κατακτημένα δικαιώματα, αλλά και οραματικές περιγραφές της κοινωνίας που επιζητούμε. Πράγματι, θα ήταν δύσκολο να περιγράψουμε ως όραμα μια κοινωνία όπου οι ¨ειδικοί” θα επέβαλλαν “το καλό μου”. Το συλλογικό κοινωνικό δικαίωμα δεν μπορεί να είναι σε τόσο προφανή δυσαρμονία με το ατομικό, ούτε στο σοσιαλισμό, αλλά το αντίθετο. Αλλά δεν μιλάμε για αυτό. Δεν έχουμε, ούτε και βλέπω νάχουμε σοσιαλισμό σύντομα, αντίθετα αύξηση του αυταρχισμού και αφαίρεση κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, τόνα νίβει τάλλο. Το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε σοσιαλισμό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σκίσουμε τις όποιες κατακτήσεις της πάλαι ποτέ “αστικής δημοκρατίας” και κυρίως τις χάρτες και διακηρύξεις των ατομικών (όπως και συλλογικών) δικαιωμάτων. (που παραχωρήθηκαν μετά τον τρόμο του πολέμου και υπο την πίεση του τότε αντίπαλου δέους.. )

      Reply
      1. Ragnarok

        Πολύ καλά τα λέει ο μιχαληςΡίζος με εξαίρεση το κομμάτι της υποχρεωτικοτητας στον εμβολιασμό. Ήδη στην Γαλλία κατεβάζει νόμο ο μακρόν βάσει του οποίου οποίος δεν κάνει το βιβλίο αποκλείεται από μια σειρά τομείς της κοινωνικής ζωής. Και η γαλλική ακροδεξιά δια στόματος Λεπέν τι νομίζετε ότι είπε; Κατά; Όχι βέβαια! Υπέρ της καθολικής υποχρεωτικοτητας του εμβολιασμού τάχθηκε, “ως ένα απόλυτα αναγκαίο μέτρο ολοκληρωτισμού για να σωθούμε από την επιδημία”. Με έναν σμπαρο πολλά τρυγόνια. Η δε άκρα αριστερά τι είπε; “Θα μπορούσε να κάνει τουλάχιστον διάλογο πρώτα η κυβέρνηση “, δλδ μπάλα εξέδρα. Πηγή το r.t.

        Reply
        1. Ragnarok

          Ρε παιδιά πριν λίγες μέρες δεν έβραζαν τα εργοστάσια, οι αποθήκες και ολόκληρη η δυτική αττική από κρούσματα; Τι έγινε; Ζει κανένας να μας πει, η μήπως εξατμίστηκαν τα κρούσματα;

        2. Κώστας

          Για την οριστική απόδειξη πως ο Ράγκναροκ δεν γνωρίζει την θέση της γαλλικής ακροδεξιάς παραθέτω ότι πιο έγκυρο μπορεί να υπάρξει

          https://www.france24.com/en/europe/20201222-covid-19-french-bill-could-ban-unvaccinated-from-public-transport

          Μάλλον ο Ράγκναροκ δεν μετέφρασε ορθά το “essentially totalitarian” το οποίο δεν είναι “αναγκαίο ολοκληρωτικό” αλλά ουσιαστικά ολοκληρωτικό. Δεν θέλει πολύ να μεταφράσεις το essentially ως essential και να καταλάβεις ακριβώς το αντίθετο από την θέση της Λε Πέν. Αλλά αν δεν στέκεσαι, Ράγκναροκ, 2 sec σε κάτι που διαβάζεις θα το καταλάβεις. Russia Today λες. Τα ίδια λέει,. πως η Λεπέν και το κόμμα τους τάσσονται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού

          Βέβαια είναι στο χέρι του να μας αποδείξει αν δεν μετέφρασε σωστά ή διαστρέβλωσε. Η Λεπέν λέει πως ο εμβολιασμός πρέπει να είναι προαιρετικός. Μα είναι ακροδεξιός όποιος συμφωνεί ? ¨Οχι αλλά να μην παραπληροφορούμε. Επίσης να εντοπίσουμε το αν υπάρχει ακροδεξιά πολιτική θέση για το θέμα του εμβολιασμού και αν πειράζει να συμφωνούμε μαζί της. Δεν πάει να πει πως όποιος συμφωνεί είναι ακροδεξιός αλλά εν μέσω μιας υπαρξιακής κρίσης δημόσιας υγείας νομίζω δεν μπορούμε να συμφωνούμε με την ακροδεξιά σε ένα θέμα που έχει να κάνει με την προτεραιότητα που πρέπει να αποδωθεί στο άτομο ή την κοινωνία.

          Κώστας

        3. Ragnarok

          Δεν μετέφρασα σωστά Κώστα, και στο συγκεκριμένο έχεις δίκιο. Πράγματι η θέση της γαλλικής ακροδεξιάς είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

          Τι γεγονός ότι η γαλλική ακροδεξιά είναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεν σημαίνει τίποτα απολύτως όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία η γαλλική αριστερά κομμουνιστική κ μη αλλά κ η κάθε αριστερά , θα συγκροτήσει την δική της θέση.

          Η υποχρεωτικοτητα ενός καθολικού εμβολιασμού πολιτικά είναι πλήρως απορριπτέα: διότι βάσει αυτής οι πλεμπαιοι θα έχουν η δεν θα έχουν πρόσβαση σε τομείς της κοινωνικής ζωής και βάσει αυτής προωθείται περαιτέρω και εμπεδώνεται πια η λογική της ατομικής ευθύνης σε μεγάλα τμηματα του λαού . Και κράτος/κεφάλαιο όχι μόνο λαδι, αλλά και από πάνω γιατί “χαζουληδες για εσάς τρέχουμε να παράξουμε το εμβόλιο”. Τα δημόσια συστήματα περίθαλψης για μιαν ακόμα φορά, στον κουβά.

        4. Ragnarok

          Το να ετεροκαθορίζεται μια πολιτική δύναμη όσον αφορά τα κριτήρια βάσει των οποίων συγκροτεί πολιτική θέση για ένα χ ζήτημα, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ.

          Εγώ επιλέγω να ταχθώ εναντίον του υποχρεωτικού καθολικού εμβολιασμού, ΟΧΙ γιατί τα εμβόλια έχουν τσιπάκι, ή γιατί θέλουν οι κυβερνώντες να πεθάνουμε απο τα εμβόλια, αλλά γιατί Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ πάει πακέτο με την περαιτέρω προώθηση της ατομικής ευθύνης (δεν θες να κάνεις το εμβόλιο, θες να πας πεθάνεις όλους;) και γιατί σε λίγο θα αποτελεί κριτήριο για το αν θα έχεις πρόσβαση στην κοινωνική ζωή. Η πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης ΑΥΤΑ εμπεριέχει και σε αυτό ΔΕΝ κάνω λάθος.

          Αλήθεια κάποιοι που προβλέπανε κακό χαμό -βάσει κυβηερνητικών δημοσιευμάτων- από κρούσματα στην δυτική Αττική που εξαφανίστηκαν; Θα μας ενημερώσουν τι έγινε; Γιατί τα κρούσματα δεν τα είδαμε, είδαμε όμως την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μμ.

        5. Κώστας

          Ράγκναροκ το να προτείνεις τον ετεροκαθορισμό από την ακροδεξιά και να το παίρνεις πίσω όταν αποδεικνύεται πως ΕΣΥ συμφωνείς μαζί της στο θέμα της υποχρεωτικότητας ή μη του εμβολίου δείχνει ένα σχετικό, βασικά απόλυτο, πολιτικό αδιέξοδο

          Άσε που ο ετεροκαθορισμός από την ακροδεξιά όταν λέει πως η κοινωνία δεν είναι τίποτα αλλά μόνο το άτομο και πως η ανθρώπινη ζωή δεν μετράει είναι σωστός και υποχρεωτικός για τους αριστερούς.

          Κώστας

        6. Ragnarok

          Κώστα πάλι σχολιάζεις άλλα ντ άλλων, που δείχνει πάλι, ότι δεν διαβάζεις τι γράφουν οι υπόλοιποι σχολιαστές!!

          Που πρότεινα εγώ ετεροκαθορισμο και μετά τον πήρα πίσω;; Πουθενά φυσικά!

          Ναι έκανα λάθος στην μετάφραση για την θέση της Λεπέν. Ε και; Το αναγνώρισα . Αυτό δεν αλλάζει καθόλου την θέση μου ότι ο υποχρεωτικός καθολικός εμβολιασμός είναι μέτρο πειθαρχησης και κρίνα ολοκληρωτισμού . Και τοναοεδριξα με την πρόταση νόμου που κατέβασε η γαλλική κυβέρνηση και που συνδέει το αν θα το κάνει ή όχι το εμβόλιο κάποιος, με το αν θα έχει πρόσβαση η όχι σε κομμάτια της κοινωνικής ζωής! Επ αυτού δεν είδα να είπες κάτι….

        7. Ragnarok

          Κύρια θέση της φιλεκε και εθνικιστικής ακροδεξιάς είναι “πάνω από όλα το άτομο ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ” και “θέλουμε την κοινωνία να διέπεται από φυλετικές και θεολογικές αντιλήψεις”. Λαθεμένες , καταστροφικές, αντικοινωνικές και απάνθρωπες αυτές οι θέσεις.

          ΚΥΡΙΑ θέση της σοβαρής αριστεράς είναι η “υπάρχει και άτομο και κοινωνία σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους , συνεπώς νοηματοδοτουμε την κοινωνία σαν όλον χωρίς να υποτιμούμε τις επιμέρους σχέσεις που την συγκροτούν , ούτε και το άτομο ως έννοια”.

          Αυτή η θέση είναι αληθής και δυνάμει απελευθερωτική, στο βαθμό που συνδέεται με την ταξική αντίληψη για την κοινωνία και το άτομο , και τον στόχο χειραφέτησης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

          Συνεπώς , απορρίπτουμε τόσο την ανάδειξη του εγωιστικου ατόμου/ιδιοκτήτη ως κυρίαρχη αξία σε βάρος της κοινωνίας και των αναγκών της, όσο και την εξαφάνιση γενικά του ατόμου, προς όφελος μιας κρατικής αντίληψης την οποία και πρέσβευαν μεγάλα κομμάτια του κομμουνιστικού κινήματος στον 20ο αιώνα.

        8. Κώστας

          Ράγκναροκ δεν μαζεύεται. Είπες πως είναι απαράδεκτο αριστεροί να συμφωνούν με την Λεπέν στο θέμα του εμβολιασμού.

          Ήταν το μόνο σωστό που είπες

          Η ακροδεξιά θέλει να πεθάνουν 50.000 άνθρωποι στην Ελλάδα. Εμείς δεν θέλουμε. Το εμβόλιο βοηθάει. Τέλος της συζήτησης, είναι τόσο απλό το θέμα, αυτά λένε ΟΛΟΙ οι γιατροί του χώρου και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα

          Κώστας

        9. Ragnarok

          Κώστα δεν γνωρίζεις περί ποιου ομιλείς! Βρες και ανάρτησε, αυτό που λες ότι είπα. Δεν θα το βρεις γιατί δεν το είπα. Για μια ακόμα φορά, κατασκευάζεις δικές σου ιστορίες. Βρες λοιπόν αυτό που λες ότι είπα και ανάρτησε το!

    2. Ανώνυμος

      Εξαιρετικά σοβαρή η τοποθέτηση του γιατρού.
      Πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι ορισμένα ζητήματα εμφανίζονται ως “ατομικά”, “προσωπικής επιλογής” κλπ. αλλά στην πραγματικότητα μόνο τέτοια δεν είναι, καθώς μια “προσωπική μας επιλογή” μπορεί να έχει βαρειές συνέπειες στις ζωές άλλων, και συχνά πολλών άλλων.
      Σε τέτοιες περιπτώσεις τον πρώτο λόγο έχει η κοινωνική συνείδηση, που πρέπει να επιβάλλεται παραμερίζοντας αντικοινωνικές αντιλήψεις και συμπεριφορές.
      Η δυσκολία στις ταξικές κοινωνίες είναι ασφαλώς ότι το κοινωνικό μπορεί να εκφραστεί μόνο με την ανοχή η/και τον προσωρινό καταναγκασμό επί της θέλησης της κυρίαρχης/δυναστικής τάξης. Και πάντα με “ανταλλάγματα”, όπως αυτά, που παρακολουθούμε αυτή την εποχή, τον κυκεώνα των αντεργατικών “ρυθμίσεων” με πρόσχημα την πανδημία και αξιοποίηση των lockdown για σκοπούς άσχετους με την δημόσια υγεία.
      Είναι η περίπτωση, του ληστή, που σου βάζει το περίστροφο στον κρόταφο. Οπως μας θυμίζει ο Λένιν, σε αυτή την περίπτωση του δίνεις το πορτοφόλι σου για αντάλλαγμα της ζωής σου, και χωρίς άχρηστες τσιριμόνιες.

      Reply
  19. Κώστας

    Πολύ σωστός ο σ Μιχάλης Ρίζος στο θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Αυτός είναι ο τόνος που βγαίνει από όσες παρεμβάσεις υγιεινομικών του χώρου μας βλέπω, ασχέτως σε ποια οργάνωση είναι. Άλλος σύντροφος μιλάει για ανάγκη 15.400.000 εμβολίων. Όσο και αν το θέμα είναι πρωτόγνωρο και οι ταχύτητες με τις οποίες οδηγούμαστε σε πολιτικές θέσεις και η κατηγορηματικότητα τους δεν είναι η αρμόζουσα. Και πως να είναι η αρμόζουσα ? ¨Οταν τελικά έχουμε στο εσωτερικό μας και απόψεις πως η ιατρική είναι ως τέτοια εχθρός μας γιατί καταπιέζει την ατομική μας ελευθερία ?

    Νομίζατε πως θα με θάψετε αλλά ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος.

    Κώστας

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.