.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΠΕΝΕΝ: 24ωρη προειδοποιητική Παμπειραϊκή απεργία, Πέμπτη 24/9/2020


Έναρξη 00.01 – Λήξη 24.00

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ στο πλαίσιο του αγωνιστικού της σχεδιασμού συνεχίζει εντατικά την προετοιμασία για την οργάνωση της 24ωρης προειδοποιητικής Παμπειραϊκής απεργίας που αποφάσισε για τις 24 Σεπτέμβρη 2020 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται συσκέψεις σε όλα τα καράβια με την συμμετοχή των μελών μας και Ναυτεργατών άλλων ειδικοτήτων που από κοινού βλέπουν την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης στην κλιμακούμενη επίθεση που έχουν εξαπολύσει από κοινού εφοπλιστές και κυβέρνηση ενάντια στα δικαιώματά τους.

Στο επίκεντρο της πάλης της ΠΕΝΕΝ είναι τα αντεργατικά μέτρα για την κατάργηση της ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, η αντιδραστική παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες των Ναυτεργατικών οργανώσεων, τα κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προβλήματα τα οποία έχουν επιδεινωθεί ραγδαία όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα καθώς και τα εργασιακά προβλήματα που οι εφοπλιστές βρήκαν την ευκαιρία με την υγειονομική κρίση και καθημερινά παραβιάζουν τις ΣΣΕ και τα δικαιώματα των Ναυτεργατών που είναι κατοχυρωμένα στην Ναυτική νομοθεσία.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ μετά τα μέτρα της κυβέρνησης πήρε τρεις φορές την πρωτοβουλία και με έγγραφά της απευθύνθηκε στην ΠΝΟ – ξεχωριστά στις διοικήσεις όλων των Ναυτεργατικών σωματείων και στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά ζητώντας να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα, να συζητήσουν και να αποφασίσουν την οργάνωση της αντίστασης, της πάλης των Ναυτεργατών και την κήρυξη αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στο προσκλητήριο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ διευκρινίζαμε ότι ανεξάρτητα από πολιτικές, παραταξιακές και άλλες διαφορές οφείλουμε και πρέπει να προτάξουμε τα κοινά προβλήματα, την αποτελεσματική απόκρουση της εφοπλιστικής και κυβερνητικής επίθεσης, να οργανώσουμε έγκαιρα και ουσιαστικά την Ναυτεργατική απάντηση η οποία πρέπει να είναι η οργάνωση πολύμορφων δράσεων και αγώνων και η απεργία για να αποτρέψουμε την υλοποίηση των επικίνδυνων και καταστροφικών αντιναυτεργατικών μέτρων που προωθεί από κοινού το μαύρο μέτωπο εφοπλιστών – κυβέρνησης μαζί με την συνδρομή και των άλλων συστημικών πολιτικών δυνάμεων.

Η πρωτοβουλία αυτή της ΠΕΝΕΝ αποδείχνει για πολλοστή φορά ποιος βάζει μπροστά τα ναυτεργατικά προβλήματα, τα ναυτεργατικά δικαιώματα και συμφέροντα, ποιος νοιάζεται για την κοινή δράση όλου του Ναυτεργατικού κόσμου, ποιος διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο και παρέμβαση στο ναυτεργατικό κίνημα.

Δυστυχώς όλες οι άλλες δυνάμεις που απευθύναμε την πρόσκληση απέρριψαν την πρόταση της ΠΕΝΕΝ και από αυτή την άποψη οι ευθύνες τους είναι βαρύτατες.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η ΠΕΝΕΝ έθεσε επί τάπητος τον δικό της αυτοτελή αγωνιστικό σχεδιασμό αποστέλλοντας έγκαιρα εξώδικο με τα αιτήματά της, εγκαινίασε σε καθημερινή βάση την ενημέρωση του κλάδου πραγματοποιώντας δεκάδες επισκέψεις και συσκέψεις στα καράβια, τόσο στον Πειραιά, όσο και σε άλλα λιμάνια και μέσα από μια επίμονη – επίπονη διαδικασία έλαβε την απόφαση της καθόδου σε 24ωρη προειδοποιητική Παμπειραϊκή απεργία.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και τώρα με αποφασιστικότητα οργανώνοντας διαδοχικές συσκέψεις μέσα αλλά και έξω από τα καράβια, κινητοποιώντας τον κλάδο και κάθε άλλο Ναυτεργάτη που βλέπει την ανάγκη να οργανωθεί αγωνιστικά η απάντησή μας στην κατεύθυνση αντίστασης και σύγκρουσης με κυβέρνηση – εφοπλιστές.

Η απόφαση της ΠΕΝΕΝ για την απεργία είναι η πρώτη που λαμβάνεται από ένα ναυτεργατικό σωματείο μετά από 41 χρόνια…
Αυτό δείχνει το επίπεδο οργάνωσης – συσπείρωσης της ΠΕΝΕΝ, τους ακατάλυτους δεσμούς με τον κλάδο, την απήχηση της αγωνιστικής της πρωτοβουλίας στα μέλη και ευρύτερα στους Ναυτεργάτες και τον αγωνιστικό – ταξικό μπούσουλα πάνω στο οποίο με συνέπεια πορεύεται για τα ναυτεργατικά και εργατικά προβλήματα επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο Ναυτεργατικό σ.κ.

Σχετικά με την κριτική μας τοποθέτηση και την αποτίμηση της στάσης όλων των άλλων δυνάμεων για την γραμμή που ακολούθησαν, αυτή θα καταγραφεί μετά το πέρας της απεργίας…

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η απόφαση που εξαγγέλθηκε από τα σωματεία του ΠΑΜΕ, έστω και στο παρά ένα, να συμπορευτούν με την απεργία που εξήγγειλε η ιστορική μας Ένωση για τις 24/9, αντικειμενικά συνιστά βήμα διεύρυνσης του Ναυτεργατικού απεργιακού μετώπου και μπορεί να συμβάλει πιο ουσιαστικά στην αναχαίτιση της εφοπλιστικής και κυβερνητικής επιθετικότητας.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα αγωνιστικά βήματα και ο σχεδιασμός της ΠΕΝΕΝ δεν σταματούν στην προειδοποιητική 24ωρη απεργία…

Καλούμε τον κλάδο και όλους τους Ναυτεργάτες να συσπειρωθούν στο πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΠΕΝΕΝ, τα αιτήματα της οποίας αφορούν όλο τον Ναυτεργατικό κόσμο ανεξάρτητα από ειδικότητα μέσα στα πλοία, όλους τους απόμαχους του κύματος, να δώσουμε την δική μας αγωνιστική απεργιακή απάντηση στις 24/9 βάζοντας μπροστά τα δικαιώματα και τα δίκαια αιτήματά μας.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καλεί τα ΜΜΕ να προβούν στην δημοσιοποίηση της απόφασής της παίρνοντας υπόψη ότι η απεργία μας αφορά ένα σημαντικό και νευραλγικό τομέα όπως είναι αυτό των Ακτοπλοϊκών και Πορθμειακών συγκοινωνιών και είναι απολύτως αναγκαία η ενημέρωση του επιβατικού κοινού.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 73.33% ( 9
Συμμετοχές )



8 σχόλια στο “ΠΕΝΕΝ: 24ωρη προειδοποιητική Παμπειραϊκή απεργία, Πέμπτη 24/9/2020

    1. Αλέξης

      Όχι βέβαια… Δεν έμπαιναν τα σωματεία του ΠΑΜΕ στην Απεργία. Μόνο όταν την κήρυξε η ΠΕΝΕΝ, μετά από 6 μέρες έβαλαν και τα 3 σωματελια που αναφέρεις. Μην αρχίσουμε τώρα τέτοια, άστο…

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Πότε την “κήρυξε”; Δεν ισχύει η παραπάνω ανακοίνωση;
        Αλλά, σωστά συμπληρώνεις: “Μην αρχίσουμε τώρα τέτοια, άστο…”.
        Σημασία έχει ποιός θα σηκώσει στους ώμους του την απεργία.
        Για να δούμε…

        Reply
  1. Ανώνυμος

    Τα σωματεία του ΠΑΜΕ δεν ήθελαν την κήρυξη απεργίας. Προσχώρησαν και πολύ καλά έκαναν στην απεργία, όταν ΗΔΗ η ΠΕΝΕΝ (που την βρίζουν δυστυχώς μέλη του ΚΚΕ χωρίς να έχουν ιδέα τι λένε) ΕΚΑΝΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ στα πλοία!!

    Το ΠΑΜΕ προσχώρησε στην απεργία στην σύσκεψη που οργάνωσαν τα 3 σωματεία του Πειραια στις 18 Σεπτεμβριου, ενώ ΗΔΗ η ΠΕΝΕΝ ενημερώνει με δελτίο τύπου στις 16 Σεπτμεβριου, οτι έχει πραγματοποιησει και πραγματοποιεί καθημερινά, εξορμήσεις στα πλοία για την ζύμωση και την προετοιμασία της απεργίας:
    —————————-
    ΠΕΝΕΝ: Διαδοχικές οργανωτικές συσκέψεις για την προετοιμασία και οργάνωση της απεργίας

    Σε καθημερινή βάση η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ εργάζεται στην κατεύθυνση προετοιμασίας και οργάνωσης της Παμπειραϊκής 24ωρης απεργίας στις 24/9 εντείνοντας την παρουσία της στα καράβια στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, διατρανώνοντας την απόφασή της να δώσει την μάχη με όλες τις δυνάμεις της μαζί με τον ιστορικό μας κλάδο για την επιτυχία της απεργίας, για την απόκρουση της αντιναυτεργατικής κυβερνητικής πολιτικής που έχει στο στόχαστρο την διάλυση των ΣΣΕ και την καταβαράθρωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.

    Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιήθηκε οργανωτική σύσκεψη των ξέμπαρκων μελών της ΠΕΝΕΝ την Τετάρτη 16/9/2020 στην οποία τέθηκαν όλα τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ναυτεργάτες και ο κλάδος μας και την ανάγκη να δημιουργηθεί μεγάλη συσπείρωση μέσα και έξω από τα καράβια κατ’ αρχή για την επιτυχία της απεργίας και στην συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος μιας κλιμάκωσης των αγώνων για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η κοινή επίθεση εφοπλιστών – κυβέρνησης ενάντια στα ναυτεργατικά δικαιώματα.

    Στην σύσκεψη τονίστηκε ότι αντικειμενικά ο κλάδος μας και η ΠΕΝΕΝ ήταν αυτοί που στήριξαν όλα τα τελευταία χρόνια, μέσα και έξω από τα καράβια, όλες τις μεγάλες και “μικρές” απεργιακές και αγωνιστικές μάχες για τα συμφέροντα των Ναυτεργατών.

    Στις σημερινές συνθήκες, παίρνοντας υπόψη την επιθετικότητα κυβέρνησης – εφοπλιστών, το ανοιχτό χτύπημα στον θεσμό των ΣΣΕ, την δραματική επιδείνωση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μας προβλημάτων και ταυτόχρονα τον προδοτικό ρόλο των άλλων δυνάμεων στο ν.σ.κ είναι επιτακτική ανάγκη ο κλάδος μας να κάνει ένα ακόμη πιο αποφασιστικό βήμα στην πάλη για την υπεράσπιση των Ναυτεργατικών κατακτήσεων.

    Στην συζήτηση που ακολούθησε στα πλαίσια της σύσκεψης εκφράστηκε η ομόθυμη θέληση όλων των συναδέλφων να συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία της απεργίας και με τον τρόπο αυτό να σπάσει το ιδιότυπο μορατόριουμ του μακροχρόνιου αγωνιστικού παροπλισμού που οδηγεί αναπόφευκτα στην υποταγή των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις του παρασιτικού εφοπλιστικού κεφαλαίου.

    Η ΠΕΝΕΝ για τον ίδιο σκοπό προγραμματίζει νέα οργανωτική σύσκεψη την Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2020 στις 11 π.μ στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΝΟ (Κολοκοτρώνη 132 – 2ος όροφος στον Πειραιά) στην οποία καλούνται όλα τα μέλη να πάρουν μαζικά μέρος.

    Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

    http://penen.gr/%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%BD/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85/item/9732-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Νομίζω, πως αρχίζω να ταιριάζω το παζλ.
    “…η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ εργάζεται στην κατεύθυνση προετοιμασίας και οργάνωσης της Παμπειραϊκής 24ωρης απεργίας στις 24/9 εντείνοντας την παρουσία της στα καράβια στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά…”
    Αρα, η ΠΕΝΕΝ εμφανίζεται να έχει “ρίξει” την πρόταση για απεργία στις 24/9, από τις 16/9, όπως λέει, και την “ζύμωνε”, χωρίς όμως να την έχει κηρύξει. Προφανώς, δεν αισθανόταν σίγουρη…
    Οταν τα σωματεία του ΠΑΜΕ κήρυξαν την απεργία στις 18/9 το πρωϊ, μέσα από μαζική σύσκεψη, τότε την οριστικοποίησε και η ΠΕΝΕΝ, κάνοντας και την δική της “κήρυξη” με την ανακοίνωση της παρούσας ανάρτησης τρείς μέρες μετά και σαν απόφαση του Δ.Σ. και όχι κάποιας δικής της μαζικής σύσκεψης, που άλλωστε είχε αναγγελθεί για την επομένη μέρα, 22/9, και δεν γνωρίζω τι τύχη είχε, αν έβγαλε ανακοίνωση κλπ.
    Από ό,τι έχω καταλάβει τα ναυτεργατικά σωματεία του ΠΑΜΕ αρνούνται κάθε συνεργασία με την ΠΕΝΕΝ καταγγέλοντάς την σαν εργοδοτική και εργατοπατερική. Είναι και ο αποκλεισμός του ψηφοδελτίου του ΠΑΜΕ/(ΕΣΑΚ) στις πρόσφατες εκλογές, που δεν διαψεύδει αυτή τη στάση τους. Αλλο, όμως αυτό και άλλο το “δεν ήθελε την κήρυξη απεργίας”. Μην ταυτίζουμε τις απεργίες με την ΠΕΝΕΝ. Αλλωστε είναι γνωστό ποιός κατηγορήθηκε στο Λιμάνι για απεργίες και “εξαλλοσύνες”. Δεν ήταν η ΠΕΝΕΝ. Εχω την εντύπωση, πως η ΠΕΝΕΝ μάλλον όψιμα προσχώρησε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά αυτό μπορεί να είναι και υποκειμενική εντύπωση.
    Αυτά προκύπτουν από τα λινκ και την ανάρτηση για τα “διαδικαστικά”.
    Αλλά, ..”κοντά-σιμά είν’ τα Γιάννενα”!
    Αύριο το πρωϊ, στους καταπέλτες, θα δούμε ποιός απεργεί.
    Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Έχεις ακόμα πάρα πολύ δρόμο για να ταιριάξεις τα κομμάτια του παζλ στο μυαλό σου ανώνυμε του ΚΚΕ. Να σε βοηθήσω ακόμα λίγο:

      Πάρε το δελτίο τύπου της ΠΕΝΕΝ με ημερομηνία 14 Σεπτεμβρίου που κυρρητει απεργία για τις 24 σεπ.

      Άκυρα τα κομμάτια του παζλ έτσι όπως τα είχες βάλει, ξαναξεκίνα από την αρχή παρακαλώ

      http://penen.gr/%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%BD/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85/item/9705-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CE%BD-24%CF%89%CF%81%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-24-%CF%83%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B7-2020

      Reply
  3. Ανώνυμος

    Δε βλέπω να αλλάζει κάτι. Τι 16 τι 14/9.
    Η ουσία βρίσκεται στην …ούγια: Πρόσεξε το αμίμητο υστερόγραφο στην ανακοίνωση: Η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ διαμαρτύρεται στα ΜΜΕ γιατί “έδωσαν” την είδηση της απεργίας όταν την προκήρυξαν τα σωματεία του ΠΑΜΕ. Η δική της προκήρυξη είχε περάσει στο “ντούκου”. Δεν ήταν είδηση. Η απεργία υπάρχε γιατί την προκήρυξαν τα 4 σωματεία. Η ΠΕΝΕΝ, όπως μου τα λές, συνέβαλε στον ορισμό της ημερομηνίας. Ευχαριστώ πάντως για τα λινκ.
    Κανά νέο από την απεργία έχουμε;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Άστο ανώνυμε, ο φανατισμός σου σε έχει τυφλώσει.. να το προσέξεις…

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.