.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πελέ: Έφυγε ο μάγος της μπάλας, ο βασιλιάς του βασιλιά των αθλημάτων (Βίντεο)


Έχασε τη μάχη το “μαύρο διαμάντι” της Σάντος και της Εθνικής Βραζιλίας

Ν.Ξ.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης του ποδοσφαίρου, ο Βραζιλιάνος Έντσον Αράντες ντου Νασιμέντου, ο θρυλικός Πελέ.

Δίκαια ονομάστηκε μάγος της μπάλας ο άνθρωπος που δοξάστηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για το ταλέντο του.

Συμμετείχε στα τρία από τα πέντε παγκόσμια κύπελλα που έχει κατακτήσει η “Σελεσάο”, η Εθνική Βραζιλίας. Είναι ο μόνος μέχρι στιγμής ποδοσφαιριστής που έχει τρία παγκόσμια κύπελα στο ενεργητικό του. Το 1958 στη Σουηδία, που έπαιξε σε ηλικία 17 χρονών δίπλα στον Γκαρίνσσα, το 1962 στη Χιλή και, βέβαια, το 1970 στο Μεξικό με την καλύτερη Εθνική Βραζιλίας όλων των εποχών -κατά πολλούς, την καλύτερη ομάδα που έχει μέχρι στιγμής περάσει από Παγκόσμιο Κύπελο: Φελίς(1), Μπρίτο(2), Πιάτσα(3), Κάρλος Αλμπέρτο(4, αρχηγός), Κλοντοάλντο(5), Εβεράλντο(16), Ζαϊρζίνιο(7), Ζέρσον(8), Τοστάο(9), Πελέ(10), Ριβελίνο(11).

Στο ενδιάμεσο, στο Παγκόσμιο Κύπελο του 1966 τον είχαν σακατέψει με σκληρό παίξιμο. Η Βραζιλία είχε αποκλειστεί τότε με ήττες από την Ουγγαρία και από την Πορτογαλία των Εουσέμπιο, Κολούνα, Αουγκούστο, Τόρες, Σιμόες κ.λπ.

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70 στις γειτονιές και τις αλάνες της Ελλάδας, μετά από κάποια ποδοσφαιρική νίκη οι πιτσιρικάδες συχνά κάναν έναν άτυπο ”γύρο του θριάμβου” σηκώνοντας τα χέρια και φωνάζοντας ρυθμικά “Η ομάδα του Πελέ -Η ομάδα του Πελέ”.

Ο Πελέ απογείωσε τη φαντασία στο άθλημα, είχε αέρινη ντρίπλα, ξαφνικές αλλαγές ρυθμού, σχεδίου και κατεύθυνσης, αξιοθαύμαστη ενιαία διαδικασία κοντρόλ-πάσας ή κοντρόλ-σουτ, κυρίως όμως είχε συλλογικότητα στο παιχνίδι, ήταν αριστοτέχνης της πάσας. Έβλεπε όλο το γήπεδο, έβλεπε τρύπες και κενά εκεί που δεν υπήρχαν, είχε διαβήτη στα πόδια και εκμετάλλευση του κενού χώρου, ‘δίδαξε’ μάλιστα και την ντρίπλα χωρίς τη μπάλα (τη λεγόμενη “ντρίπλα της αγελάδας”).

Τον τρόπο παιχνιδιού του Πελέ, ο Ερίκ Καντονά τον έχει παρομοιάσει με ποίηση. «Στα μάτια τα δικά μου, καλλιτέχνης είναι κάποιος που φωτίζει ένα σκοτεινό δωμάτιο», είχε αναφέρει, προσθέτοντας: «Δεν έχω ακόμα ανακαλύψει, ούτε θα μπορέσω να ανακαλύψω, τη διαφορά που έχει η πάσα του Πελέ στον Κάρλος Αλμπέρτο στον τελικό του Μουντιάλ του 1970, με την ποίηση του Αρθούρου Ρεμπώ. Και στις δύο, υπάρχει η ανθρώπινη γιορτή, μια έκφραση ομορφιάς που μας αγγίζει και μας δίνει το αίσθημα της αιωνιότητας.»

Το όνομα με το οποίο έγινε παγκόσμια γνωστός ο Πελέ, είναι άγνωστης προέλευσης και σίγουρα στην αρχή στον ίδιο δεν άρεσε. Αργότερα, όταν πια έγινε γνωστός με αυτό και, επιπλέον, έμαθε ότι στη Βίβλο υπάρχει σχετική λέξη και σημαίνει “θαύμα”, το αποδέχτηκε. Δύο είναι οι πιο γνωστές εικασίες για την προέλευσή του. Η πρώτη: Κάποτε, μικρός, στις Τρες Κορασόες (Τρεις Καρδιές) της Πολιτείας Μίνας Ζεράις από όπου κατάγεται, είχε την τύχη να βρει μια μπάλα από δέρμα (pele στα πορτογαλικά). Η δεύτερη αναφέρει ότι ο ίδιος αποκαλούσε λανθασμένα ”Πιλέ” αντί “Μπιλέ” τον τερματοφύλακα της Βάσκο ντα Γκάμα τον οποίο θαύμαζε.

Προσθέτουμε μία τρίτη, άγνωστη στη χώρα μας εκδοχή: Στα πορτογαλικά, pelada σημαίνει το ποδόσφαιρο που παίζεται με γυμνά πόδια, χωρίς παπούτσια. Συνεκδοχικά έτσι ονομάστηκε το βρώμικο παιχνίδι, το ανέντιμο ή στημένο. Ίσως γι’ αυτό αρχικά δεν άρεσε στον ίδιο το όνομα Πελέ.

Η ομάδα του, η Σάντος, λίγες μέρες πριν τον θάνατό του άλλαξε το σήμα της, προσθέτοντας προς τιμήν του ένα στέμμα.

Αποχαιρετώντας τον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πελέ δοξάστηκε για αυτό που ήταν μέσα στο γήπεδο, εκεί που ανακηρύχτηκε βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Εκεί που η φαντασία στο ποδόσφαιρο της Βραζιλίας γνώρισε το απόγειό της, με τους απροσδόκητους συνδυασμούς, το ‘κρύψιμο’ της μπάλας, την ομαδικότητα. Τότε που τη σύνθεση της Σελεσάο δεν την καθόριζαν τα συμβόλαια των εταιριών που σπονσοράρουν τους παίχτες.

 

 

 

 

 

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 9
Συμμετοχές )



22 σχόλια στο “Πελέ: Έφυγε ο μάγος της μπάλας, ο βασιλιάς του βασιλιά των αθλημάτων (Βίντεο)

  1. ΡΙΖΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Για μένα το καλύτερο γκολ του είναι αυτό στον τελικό μουντιάλ του 1958 σε ηλικία μόλις 17 ετών. Υπάρχει στο 15.05′ στο 3ο βίντεο, σε ασπρόμαυρη κόπια.
    Όλη του η εμφάνιση δε σε αυτό τον τελικό, επαναλαμβάνω σε ηλικία μόλις 17 ετών (όλος ο τελικός υπάρχει στο you tube παρότι με τεχνικές ατέλειες κινηματογραφικά) μαζί με Γκαρίτσα, Ζάγκαλο, Ντίντι, Βάβα κλπ είναι εκπληκτική.

    ΡΙΖΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Reply
    1. Γ.Κ.

      Πραγματικά έξοχο γκολ! Δεν ξέρω αν ήταν το καλύτερό του, αλλά ο τρόπος που περνάει την μπάλα πάνω από το κεφάλι του αμυντικού της αντίπαλης ομάδας είναι ευρηματικός.

      Reply
  2. Γιώργος Ράγκος

    “Έξω από τα γήπεδα ποτέ δεν χάρισε έστω κι ένα λεπτό από τον χρόνο του και ποτέ δεν έβγαλε έστω κι ένα νόμισμα από το πορτοφόλι του. Αλλά όσοι είχαμε την τύχη να τον δούμε να παίζει δεχθήκαμε δωρεές σπάνιας ομορφιάς (…) στιγμές που μας επιτρέπουν να πιστέψουμε ότι η αθανασία υπάρχει.”

    Εδουάρδο Γκαλεάνο, Ουρουγουανός δημοσιογράφος, λογοτέχνης και συγγραφέας.

    Δεν έχει σημασία να μπουμε στη κουβέντα αν ο Πελέ ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην εποχή του ή, ακόμα περισσότερο, αν ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι ο Πέλε ήταν ο πρώτος super star του ποδοσφαίρου. Ένας “βασιλιάς” που άλλαξε το ποδόσφαιρο όχι μόνο μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου αλλά, κυρίως, έξω από αυτές. Έκανε το ποδόσφαιρο να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα αθλήματα. Το έκανε διάσημο και λαοφιλές σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Και στα “αλώνια” και στα “σαλόνια”.

    Αλλά, ο Πελέ, δυστυχώς, άμεσα ή έμμεσα, χρησιμοποίησε την φήμη του για να “ξεπλύνει” την δικτατορία της Βραζιλίας και δικτάτορα Μέντιτσι (1969 – 1974), τον Σεπ Μπλάτερ και τα σκάνδαλα διαφθοράς της FIFA (“Ήμουν υπέρ της επανεκλογής του Ζεπ Μπλάτερ. Είναι καλύτερο να έχεις ανθρώπους με εμπειρία σε αυτές τις θέσεις. Ήταν τέλεια”). Ήταν υπέρ του Μουντιάλ του 2014, στη Βραζιλία, όταν ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον του γιατί ενώ πεινούσε και έβλεπε να σπαταλούνται δεκάδες δισ δολάρια για γήπεδα και αχρείαστες υποδομές ή/και πολλά από αυτά να καταλήγουν στις τσέπες της ντόπιας αστικής τάξης και στις τσέπες των αξιωματούχων της κυβέρνησης και της FIFA. O Πελέ δήλωνε πως “Ειλικρινά ανησύχησα αρκετά κατά τη διάρκεια του Confederations Cup με όλα αυτά τα κινήματα. Το ποδόσφαιρο πάντα έδινε ώθηση στη Βραζιλία και τώρα έχουμε τρεις υπέροχες διοργανώσεις: το Confederations Cup, το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χώρα θα γεμίσει τουρίστες, θα αποκομίσει τόσα οφέλη και οι ίδιοι οι Βραζιλιάνοι καταστρέφουν ένα τέτοιο… πάρτι. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν πως το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική.”

    Αλλά το ποδόσφαιρο και οι “βασιλιάδες” του έχει και έχουν σχέση με την πολιτική. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε ακόμα και όταν με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν να βάζουν τη μπάλα στα δίχτυα…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Συμφωνώ και επαυξάνω! Ελεος πια με τους διαφόρους “βασιληάδες”, που προβάλλονται, συχνά υπερτιμημένοι, για να χασισώνουν το πόπολο.
      Χέστηκα αν έκανε περίτεχνες ντρίμπλες, της “γελάδας” η της …κατσίκας!
      Προτιμώ χίλιες φορές τον Μαραντόνα, που δεν δίσταζε να βάλει τη μπάλα στα δίχτυα και …με το χέρι του(!), αλλά δεν ξέχασε την καταγωγή του και γύρισε την πλάτη του στο σύστημα, που αρχικά τον ανέδειξε για να τον χρησιμοποιήσει. Με όλες τις ανθρώπινες και καθόλου “βασιλικές” αδυναμίες του, ήταν ένας από μας!
      Ηταν ένας πραγματικά μεγάλος ποδοσφαιριστής, που το σύστημα δεν τον συγχώρεσε…

      Reply
      1. Papillon

        Γιατί ρε τι του έκανε το σύστημα; Τον έστειλαν στο Γκουαντάναμο; Μήπως το σύστημα φταίει που αυτός έμπλεξε με την κόκα; Μήπως η CIA γέμισε τον οργανισμό του με κόκα όταν αυτός…κοιμόταν; Θα μας τα πείτε και αυτά καμιά ώρα. Και μιλάμε του έκανε τέτοιο πόλεμο το σύστημα που ανέλαβε κανονικά προπονητής στην Αργεντινή το 2008, συμμετείχε και στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Μήπως ήταν εναντίον της συμμετοχής της χώρας του στο Μουντιάλ το 2014; Είπε ποτέ κάτι τέτοιο; Δεν το θυμάμαι. Θυμάμαι όμως ότι παρακολουθούσε κανονικά τους αγώνες και έκανε και κριτική μάλιστα για τις εμφανίσεις της ομάδας.

        Μην μας τον παρουσιάζετε σαν να ήταν ο Τσε του ποδοσφαίρου έλεος πια ένας φανατικός οπαδός του ΦΑΣΙΣΤΑ Πούτιν και των αγαπημένων σας ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ καθεστώτων:

        https://www.iefimerida.gr/news/347793/marantona-fainomeno-o-poytin-kartoyn-o-tramp

        Αφού θες να το πάμε καθαρά πολιτικά γιατί εγώ δεν είχα αυτό το σκοπό. Αναφέρθηκα στον ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ Πελέ και όχι για την στάση του γενικά στα πράγματα. Αλλά έτσι είναι όταν η ιδεολογία σου είναι ο Πούτιν, ο Σι, ο Ορτέγκα, ο Μαδούρο, ο Κάστρο, ο Κιμ, το Ντονμπάς λογικό είναι να ταυτίζεσαι ιδεολογικά με τον Μαραντόνα και να σου μοιάζει και…επαναστάτης.

        Όσο για το χέρι οκ προφανώς αυτή είναι η αντίληψη της “αριστεράς” σας τέτοιος “αριστερός” ήταν και ο Ντιέγκο παίρνουμε αυτό που θέλουμε με ΟΠΟΙΟ τρόπο, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και είμαστε και μάγκες, έχουμε το…ηθικό πλεονέκτημα της “αριστεράς”, είμαστε επαναστάτες, αγωνιστές, αντιϊμπεριαλιστές.

        Όλα αυτά όμως μειώνουν την ποδοσφαιρική αξία του Μαραντόνα; Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι δεν ήταν μεγάλος ποδοσφαιριστής ή ότι δεν ήξερε μπάλα; ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. Ήταν ένας από τους κορυφαίους αυτό δεν αλλάζει όπως και ο Πελέ όπως και ο Κρόϊφ.

        Αλλά μην μας τον παρουσιάζετε κιόλας σαν επαναστάτη των γηπέδων ήμαρτον που θα έλεγε και ο Γεωργίου…

        Reply
        1. κάποιος

          Κάτσε ρε, από που και ως που ο Μαραντόνα υποστηρικτής του Πούτιν; Έλεος πια με τις οακκίτικες εμμονές, λίγο ντροπή ρε. Προφανώς και δεν είχε καμιά σχέση με αυτά ο Αργεντίνος, ούτε φυσικά ήταν “αντισυστημικός” όπως λέει ο άλλος. Ένας εκκεντρικός που ψοφούσε για πρόκληση και μανούρα ήταν. Ένα από τα μεγάλα λάθη του και το και το προπονητιλίκι στα Εμιράτα.

      2. Κώστας

        Δεν είναι και πολύ προοδευτικό να κατηγορείς έναν τοξικοεξαρτημένο πάντως. Οπότε επί αυτού να σου απαντήσω, ναι το σύστημα τον έμπλεξε με την κόκα όπως κάθε τοξικοεξαρτημένο με την κάθε ουσία.

        Για το αν έκανε καλά να γίνει προπονητής της Εθνικής Αργεντινής: καλά έκανε, ήταν η δουλειά του και ήταν και η χώρα του Και άλλης χώρας αν γινότανε καλά θα έκανε πάλι

        Για το Παγκοσμιο Κύπελλο του 2014: υποθέτω εννοείς λόγω των νεκρών στην Βραζιλία και του κινήματος που υπήρχε εκεί κλπ. Όχι δεν ήταν δουλειά του να φροντίσει η Βραζιλία να έχει εκείνη την πολιτικοοικονομική κατάσταση που αν διοργανώνει τέτοια γεγονότα να το κάνει αλλιώς. Κανένα Παγκόσμιο Κύπελλο δεν κατήγγειλε, η μπάλα και η Εθνική Αργεντινής ήταν το οξυγόνο του. Και στο Κατάρ πρώτη μούρη θα ήταν, δεν θα σε πείραζε βέβαια γιατί ο καημός σου είναι το 10 και το 14 επειδή ήταν στις BRICS

        Για το αν έκανε καλά να έχει τον πολιτικό λόγο που είχε κοντά στον Κάστρο, στον Τσάβεζ, κατά των ΗΠΑ κλπ: καλά έκανε, αυτό είναι το πλατύ λαικό εθνικό βίωμα στην Λατινική Αμερική πλην ακροδεξιών ναρκεμπόρων. Αυτών που κερδίζουν από τους εθισμούς. ¨Ειδες; πως δένουν όλα ?

        Για το Σϋστημα που τον πολεμούσε:ε δεν εννοεί κανείς πως τον πολεμούσε ο Καπιταλισμός νοούμενος ως ένα ενιαίο κεντρικό΄παγκόσμιο τέρας με ενιαία βούληση και πράξη αλλά ήταν γενικά ένα ανεπιθύμητο πρόσωπο κατά καιρούς από διάφορες εξουσίες, μικρότερες και μεγαλύτερες και πάντα συνδεόμενες με αυτό που ο Τσε Γκεβάρα έλεγε τον μεγαλύτερο εχθρό της ανθρωπότητας.Και αυτό κάπως έδεσε, δεν ήταν λες ο Τσε Γκεβάρα του ποδοσφαίρου. Τι θα έκανε δηλ ο Τσε Γκεβάρα του ποδοσφαίρου ? Αντάρτικες ομάδες μέσα στο γήπεδο ?

        Πάντως ούτε εγώ πιστεύω πως πρέπει το πολιτικό χνάρι που άφηνε ο Πελέ να μπαίνει στην μέση της ποδοσφαιρικής του αποτίμησης. Άσε που δεν ήταν μόνο αυτό, το να δίνεις αφορμές μαζικής λαικής χαράς στην φτωχολογία από μόνο του έχει κάτι το δυνητικά προοδευτικό. Απλά οι αριστεροί άνθρωποι έχουν έναν λόγο παραπάνω να δίνουν ένα + στον Μαραντόνα, δεν είναι θέμα να διαλέξουμε ανάμεσα τους.

        Κώστας

        Reply
  3. Papillon

    “Κάτσε ρε, από που και ως που ο Μαραντόνα υποστηρικτής του Πούτιν; Έλεος πια με τις οακκίτικες εμμονές, λίγο ντροπή ρε”

    «Νομίζω ότι μετά τον Ούγκο Τσάβεζ και τον Φιντέλ Κάστρο, ο Πούτιν, μαζί με τον Ντανιέλ Ορτέγκα και τον Εβο Μοράλες αποτελούν την κορυφαία ”λίγκα” των πολιτικών ηγετών»

    «Ο Πούτιν μπορεί να φέρει ειρήνη σε αυτόν τον κόσμο. Είναι απλά φαινόμενο»

    https://www.iefimerida.gr/news/347793/marantona-fainomeno-o-poytin-kartoyn-o-tramp

    Οκ; Προχωράμε

    “Δεν είναι και πολύ προοδευτικό να κατηγορείς έναν τοξικοεξαρτημένο πάντως. Οπότε επί αυτού να σου απαντήσω, ναι το σύστημα τον έμπλεξε με την κόκα όπως κάθε τοξικοεξαρτημένο με την κάθε ουσία”

    Ναι αν βάζεις στην ίδια θέση τον Μαραντόνα και τον κάθε Μαραντόνα με έναν άνεργο, έναν φτωχό, έναν περιθωριοποιημένο, έναν άνθρωπο αποκλεισμένο από κάθε κοινωνική πρόνοια ναι έτσι το βλέπεις. Εγώ όμως όχι. Οι Μαραντόνες έχουν το προνόμιο και των επιλογών στην ζωή τουλάχιστον έχουν πολύ περισσότερες σε σχέση με τους δεύτερους. Είναι τέτοια η κοινωνική τους θέση ή η ταξική αν θέλεις, το βιωτικό τους επίπεδο που έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν έναν άλλο δρόμο για την ζωή τους. Ε όπως και να το κάνουμε άλλη αντιμετώπιση από το σύστημα έχει κάποιος που έχει λεφτά, φήμη, περιουσία και άλλη ένας πλεμπαίος, μεροκαματιάρης, ένας άνεργος τοξικοεξαρτημένος. Αλλιώς γιατί να μην είναι και ο κάθε καπιτάλας που σνιφάρει κόκα στην βιλάρα του θύμα του…δικού του συστήματος; Μήπως ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον πλεμπαίο τοξικοεξαρτημένο;

    Κατάλαβες τι εννοώ; Ότι για όλους αυτούς από ένα σημείο και μετά υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Διότι όλοι αυτοί έχουν την δυνατότητα να ξεφύγουν. Ή αν θέλεις έχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες να ξεφύγουν, είναι πολύ πιο εύκολο γι’αυτούς στην τελική έχουν και μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση σε κάθε κρατική υπηρεσία, δομή ή ό,τι άλλο λόγω της φήμης τους, της περιουσίας τους κλπ. Άρα ως ένα μεγάλο βαθμό ευθύνονται και οι ίδιοι για τα πάθη τους και όχι μόνο το σύστημα. Διότι είναι διαφορετικά όταν δεν έχεις στον ήλιο μοίρα, όταν τρως όλο το σκατό της αστικής κοινωνίας, όταν δεν έχεις πρόσβαση πουθενά λόγω της ταξικής σου θέσης. Εκεί προφανώς και το σύστημα το ίδιο σε σπρώχνει προς τα εκεί κάθε μέρα, κάθε ώρα και λεπτό στις ουσίες και τις εξαρτήσεις.

    Τώρα για το 2014. Μα αυτό το ανέφερα για να μην μιλάνε κάποιοι για τον Πελέ επειδή αποδέχτηκε να γίνει το Μουντιάλ στην Βραζιλία. Αφού όλοι το αποδέχτηκαν γιατί να κατηγορείς τον Πελέ συγκεκριμένα γι’αυτό; Κουλό δεν είναι; Δεν διαφωνώ με αυτό που λες. Και καλά έκανε και έγινε και προπονητής στην Εθνική, δικαίωμά του όπως και τα Εμιράτα που αναφέρει ο κάποιος. Απλά όλα αυτά δεν δείχνουν κάποιον πόλεμο του συστήματος εναντίον του μην τα παραλέμε.

    Τώρα για το πολιτικό ε δεν κέρδιζαν μόνο αυτοί Κώστα. Κέρδισαν και οι του FARC μην ξεχνιόμαστε όπως και η βολιβιανή παρασιτική-κομπραδόρικη-ρωσοκινεζόδουλη αστική τάξη. Μην ξεχνιόμαστε. Αυτή είναι η “αριστερά” σας.

    Reply
    1. Κώστας

      Δεν αποφάσισε ο Μαραντόνα πως το κομμάτι της ανακυκλώμενης υπεραξίας, νόμιμης και μαύρου χρήματος, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα είναι αστρονομική. Αυτό δημιουργεί το έξαλλο lifestyle σε ένα παιδί που από εκεί που δεν έχει παπούτσια έχει ξαφνικά μια αμύθητη περιουσία. Ανάλογα με τον χαρακτήρα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές επιλογές. Εϊναι ο ορισμός του θύματος, αυτοί που ανακύκλωναν με τον Μαραντόνα ως μέσο την υπεραξία δεν το έκαναν γιατί τους άρεσε η μπάλα, τα πέρνανε πίσω με κέρδος. ¨Οπως κέρδος έβγαζαν και οι ναρκέμπορες, συχνά οι ίδιοι με τους μεγαλοεπιχειρηματίες συνδεόμενοι.

      Ε και το πλήρωσε ρε άνθρωπε με μια ζωή δυστυχίας, κακής υγείας και έναν πρόωρο θάνατο

      Ναι ο μεγαλοκαπιταλιστής που σνιφάρει κόκα είναι θύμα. Θα τον κατηγορήσω που είναι μεγαλοκαπιταλιστής και που δεν κάνει τίποτα για τα φτωχά θύματα της τοξικοεξάρτησης, όχι για την δυστυχία του

      Κώστας

      Reply
  4. Papillon

    Μπράβο ανάλογα με τον χαρακτήρα του αυτό λέω και εγώ. Άρα παίζουν ρόλο και οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή και που μας θυματοποιούν. Αυτός άλλωστε είναι ο ορισμός της αυτοκαταστροφής. Προφανώς και υπάρχει μία κοινωνία όπως είναι δομημένη και όπως την περιγράφεις, ένα σύστημα που σε ωθεί σε κάποιες κατευθύνσεις αλλά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τι μονοπάτια ακολουθείς στην ζωή.

    Όμως να που το αναθεματισμένο ταξικό έρχεται και μας τα γαμάει. Διότι ο μεγαλοκαπιταλιστής όπως λες είναι θύμα. Είναι όμως θύμα των δικών του επιλογών καθαρά και ενός τρόπου ζωής που ο ίδιος έπλασε και διαμόρφωσε. Ο πλεμπαίος όμως είναι θύμα της εξουσίας του πρώτου. Είναι η εξουσία του πρώτου, η κοινωνία όπως την διαμορφώνουν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις που ρίχνουν τον δεύτερο στα σκατά. Είναι η ίδια η κοινωνία του πρώτου που περιορίζει στο ελάχιστο το όποιο περιθώριο επιλογών, ευκαιριών και δυνατοτήτων για τον δεύτερο ώστε αυτός να βγει από τα σκατά.

    Διότι η κοινωνία τελικά διαμορφώνεται από την τάξη που έχει την εξουσία, τα μέσα παραγωγής. Και προφανώς άλλο περιθώριο επιλογών, ευκαιριών και δυνατοτήτων έχει ο πρώτος και άλλο ο δεύτερος. Άλλη πρόσβαση στο σύστημα υγείας έχει ο πρώτος άλλη ο δεύτερος. Βασικά εδώ που τα λέμε ο δεύτερος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει καν πρόσβαση. Άλλο βιωτικό επίπεδο έχει ο πρώτος άλλο ο δεύτερος.

    Reply
    1. Κώστας

      Οι καπιταλιστικές σχέσεις ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΥΝ του καπιταλιστή . Νομίζω είναι καθαρό πως κάποια φυσικά πρόσωπα θα στελεχώσουν την αστική τάξη αλλά η κοινωνική σχέση προυπάρχει. Και πως θα τους χρεώσουμε τον κοινωνικό τους ρόλο αλλά δεν θα χαρούμε όταν οι καπιταλιστικές σχέσεις γυρίσουν εναντίον τους σε προσωπικό επίπεδο

      Αν θες να χαίρεσαι για τοξικοεξαρτημένους καπιταλιστές ή για βιασμένες καπιταλίστριες ή για οποιοδήποτε θύμα δευτερευουσών αντιθέσεων του καπιταλισμού ανήκει στην αστική τάξη κάντο. Εγώ θα επιμένω πως δεν είναι αυτός ο δρόμος του επαναστατικού μαρξισμού

      Κώστας

      Reply
  5. Papillon

    Δεν χαίρομαι ρε συ αυτό κατάλαβες; Και ο βιασμός τώρα που κολλάει με το σνιφάρισμα δεν είναι ωραίο αυτό που κάνεις ούτε ηθικό προφανώς και δεν είναι το ίδιο, η βιασθείσα μεγαλοαστή όπως και κάθε βιασθείσα δεν έχει ΚΑΜΙΑ επιλογή εδώ μιλάμε ξεκάθαρα για έγκλημα.

    Προφανώς και δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ωραίο, ότι είναι καλό που ένας μεγαλοαστός είναι τοξικοεξαρτημένος ή ότι χαίρομαι, άσχημο είναι σε κάθε περίπτωση. Αλλά ρε φίλε πως να γίνει όταν είσαι στην βιλάρα σου, στο κότερό σου και σνιφάρεις γιατί έχεις όλα τα λεφτά του κόσμου και ψάχνεις…εμπειρίες για να ξεφύγεις σόρρυ αλλά δεν μπορώ να σε ταυτίσω με έναν φτωχοδιάβολο που θέλει την πρέζα του γιατί φρόντισες εσύ, η παρέα σου και όλη η κοινωνία να τον καταδικάσετε σε αυτήν την ζωή στερώντας του κάθε δυνατότητα για να απεμπλακεί. Παρόλα αυτά άσχημο το ένα, άσχημο και το άλλο σαν γεγονός, δεν είναι για να χαίρεσαι σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση.

    Reply
    1. Κώστας

      ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ, ο τοξικοεξαρτημένος δεν επιλέγει να καταστρέψει την ζωή του και την υγεία του. Ο Καπιταλισμός συντηρεί την τοξικοεξάρτηση ως μέσο κοινωνικού εκφυλισμού και για τα κέρδη του εμπορίου και σαφώς ο τοξικοεξαρτημένος είναι θύμα. Εϊτε είναι φτωχός, είτε πλούσιος, είτε το παραμύθι του είναι να φύγει από τον άσχημο κόσμο είτε είναι να κάνει τον κόσμο του και την κοινωνική του υπεροχή μεγαλύτερη.

      Όσες φορές και να το γράψεις θα σου απαντάω πως δεν ξεχωρίζω τους τοξικοεξαρτημένους ανάλογα με το εισόδημα και την κοινωνική θέση.

      Στην περί της ηθικής κοτσάνα που έγραψες να σου απαντήσω πως είναι διαδεμένο το ότι την αριστερά νοιάζουν οι … εργάτριες γυναίκες και οι εργάτες ΛΟΑΤΚΙ κλπ. Εμένα σε ότι αφορά τις, λεγόμενες, δευτερέυουσες αντιθέσεις με νοιάζουν όλα τα θύματα εξίσου γιατί είναι η κουλτούρα του βιασμού ή η κουλτούτρα της τοξικοεξάρτησης που αναπαράγει τις καπιταλιστικές σχέσεις και όχι το εισόδημα και η κοινωνική θέση του θύματος

      Ξεφύγαμε από το θέμα. Πάντα θυμάμαι μπαρμπάδες να λένε πως “ο Μαραντόνα ειναι αλήτης”. Σε εκφράζει, δεν με εκφράζει. Μάλιστα οι αφορμές που έδωσε και του κολλήσανε την ρετσινιά ήταν οι πολιτικές του απόψεις που ήταν κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Μου αρέσουν αυτές οι απόψεις, εσένα όχι. Αυτό είναι το πρόβλημα σας με τον Μαραντόνα. Τα περί ναρκωτικών είναι προσχηματικά ασχέτως που και στο πρόσχημα απέδειξες πως είσαι μαύρη συντήρηση

      Κώστας

      Reply
      1. Papillon

        Ναι οκ ό,τι πεις το ίδιο ακριβώς είναι για σένα ο μεγαλοαστός και ο πλεμπαίος. Πάνε οι ταξικές αντιθέσεις, πάνε οι ταξικές διαφορές όλα. Τι πλούσιος τι φτωχός, τι αστός τι προλετάριος, λαός και Κολωνάκι. Οκ είναι το ίδιος ακριβώς ο ένας που σνιφάρει γιατί έτσι…σκοτώνει τον χρόνο του και δεν ξέρει τι να κάνει με τα λεφτά του, έχοντας λυμένα τα προβλήματά του και έχοντας αντικειμενικά πολύ περισσότερες επιλογές και δυνατότητες στην ζωή του με τον άλλον που τον έχουν πνίξει όλα τα σκατά της κοινωνίας. Μάλιστα ό,τι πεις.

        Εγώ πάντως τον Ντιέγκο δεν τον έκρινα μόνο γι’αυτό βασικά δεν τον έκρινα κυρίως γι’αυτό και να σου πω έχεις δίκιο που λες ότι ξεφύγαμε γιατί δεν είναι αυτό το ουσιαστικό. Απάντησα συνολικά στον τρόπο που σκεφτόταν. Και οκ σε ενοχλεί γιατί ιδεολογικά ταυτίζεσαι. Ταυτίζεσαι διότι είσαι φανατικός οπαδός του ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΑ Αχμαντινετζάντ όπως και ο Ντιέγκο (και οι χώροι σας συνολικά αφού ακόμα να διοργανώσετε εσείς οι “αντιφασίστες” μία μαζική διαδήλωση αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο ιρανικό λαό ενώ όταν οι δικοί μας Ιρανοί διαδηλώνουν είναι μόνοι τους και δεν είστε στο πλευρό τους απόδειξη του πόσο “αντιφασίστες” είστε), είσαι οπαδός του Πούτιν, του Σι δηλαδή ενός ιμπεριαλισμού ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ και από τον αμερικάνικο όπως και ο Ντιέγκο, είσαι οπαδός κάθε ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ, ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ, ΚΟΜΠΡΑΔΟΡΙΚΟΥ καθεστώτος τύπου Τσάβες, Μοράλες, Ορτέγκα, Κάστρο ακριβώς όπως και ο Ντιέγκο.

        Και εδώ είναι η ουσία. Ο αντιαμερικανισμός σας είναι φθηνή δικαιολογία ώστε να προβάλλετε σαν εναλλακτική κάτι ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ. Δεν είστε αντιϊμπεριαλιστές, ούτε καν αντιφασίστες αν ήσασταν τότε θα καταδικάζατε την πολιτική του ρωσοκινέζικου ιμπεριαλισμού όπως και τους υποτακτικούς τους.

        Τα χέρια των θεών άλλωστε αυτή την νοοτροπία φέρουν μέσα τους αυτή την νοοτροπία του δήθεν αντιϊμπεριαλιστή, δήθεν αγωνιστή που δεν διστάζει να ενεργήσει άτιμα, ύπουλα προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει ντύνοντάς το όλο αυτό με “κόκκινο” περιτύλιγμα για να το πλασάρει σαν…πράξη αντίστασης στο σύστημα. Στην περίπτωση βέβαια του Ντιέγκο φέρει και τον αστικό εθνικισμό του καταπιεζόμενου και εξαρτημένου έθνους είναι και αυτό μέσα.

        Είναι όμως ο τρόπος σκέψης κάθε συστήματος ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ, ΚΟΜΠΡΑΔΟΡΙΚΟΥ που προβάλλει σαν τρόπο ζωής την ατιμία, την διάβρωση τον εκφυλισμό και την αλλοτρίωση του ατόμου με την μόνη διαφορά ότι αυτό το παρουσιάζει σαν…στάση επαναστατική, αντισυστημική εκεί διαφέρει από την φιλελεύθερη αστική αντίληψη. Εξού και το ότι είστε πολέμιοι ΚΑΘΕ αξιολόγησης στο κράτος, εξού και το ότι ΠΟΤΕ δεν πολεμήσατε φαινόμενα διαφθοράς και σήψης μέσα στο κράτος που αφορούσαν μέχρι και απλούς κρατικούς υπαλλήλους (γιατί υπερασπίζεστε την σαπίλα μέσα στο κράτος), ποτέ δεν πολέμησε η “αριστερά” σας στην πράξη το κομματικοπελατειακό κράτος που έστησαν οι κυβερνήσεις, εξού και το ότι στο ζήτημα της παιδείας είστε υπέρ της αντίληψης “όλοι οι μαθητές στα πανεπιστήμια, ούτε βάση του 10, ούτε μίνιμουμ στοιχειωδών γνώσεων όλοι άριστοι δεν πα να μην διαβάζετε, δεν πα να μην πατάτε στο σχολείο, δεν πα να δημιουργείτε μπάχαλο στις τάξεις, είστε όλοι άξιοι γιατί εμείς το αποφασίσαμε”, είναι η αντίληψη που υπερασπίζεται ΚΑΘΕ κατάληψη σε σχολείο ακόμα και αν αυτή γίνεται από μειοψηφίες που αποφασίζουν ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ να κλείσουν το σχολείο γράφοντας στα τέτοια τους την πλειοψηφία των μαθητών, ακόμα και αν κάποιοι “αγωνιστές” καταστρέφουν σχολεία υπό κατάληψη και ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό είναι συνηθισμένο στην Ελλάδα αλλά εσείς το χαϊδεύετε.

        Και κάπως έτσι καταστρέφεις τον πολίτη και τον μετατρέπεις σε ατομικιστική που ψάχνει τον εύκολο δρόμο του πελατειακής νοοτροπίας, της τεμπελιάς, αυτό το “θα επιβραβεύομαι και ας είμαι μαλάκας, να βολευτώ κάπου και ας μην το αξίζω”. Έτσι έφτασαν παιδιά στα σχολεία να απαιτούν από τους καθηγητές 14 και 15 ενώ είναι για 5 γιατί σου λέει “σε ΕΠΑΛ είμαι ένα 14 θα μου το βάλεις γιατί έτσι πρέπει και ναι και φασαρία θα κάνω αν γουστάρω, και στην τάξη δεν θα πατάω. και μουσική θα βάζω στην τάξη αλλά θα μου βάλεις 14”. Και αυτό το έτσι πρέπει το καλλιεργείτε εσείς και όλο το σύστημα, έτσι γαλουχείτε την νεολαία δυστυχώς. Ένα μπλοκ είστε με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Απλά εσείς το δικαιολογείτε λέγοντας “ε κοίτα το σύστημα φταίει για όλα αυτά τα φαινόμενα”.

        Reply
      2. Κώστας

        Καλά παπιγιόν, εγώ φταίω που μιλάω με έναν μαρξιστικά αγράμματο made in usa.

        Ναι Παπιγιόν όσο και αν σου κάνει εντύπωση ο μαρξισμός στα πεδία που ορίζονται απο τις μη βασικές αντιθέσεις θέλει να εκφράσει διαταξικά κοινωνικά υποκείμενα. Πχ όχι τους φοιτητές εργατικής προέλευσης και κατευθυνσης αλλά τους φοιτητές. Όχι τις γυναίκες εργάτριες μόνο αλλά τις γυναίκες γιατί η έμφυλη ανισότητα φυσικοποιεί και νομιμοποιεί και την βασική.

        ΟΟΟΟΛΕΣ αυτές τις αναπαραγωγικές αντιθέσεις θέλει να τις αρθρώσει γύρω, και υπο την ηγεμονία της βασικής αντίθεσης ή ΄της σχεδόν βασικής, δηλ της ιμπεριαλισμός-λαοί. Γι αυτό, πχ, δεν λέμε να κόψουν τον λαιμό τους οι Ιρανές αλλά ούτε τους λέμε μπράβο, βγείτε στον δρόμο υπό την σημαία των ΗΠΑ και χωρίς να ζητάτε και να τελειώσει κάθε εμπάργκο.

        Μου χρεώνεις αυτό που κάνεις εσύ καλό μου ψευτομαοικό οακκίτικο αμερικανάκι. Εσύ θες να δούμε ένα υποκειμενο πολλαπλών καταπιέσεων, τις Ιρανές, ως αμιγώς διαταξικό και υπεράνω του αν η πατρίδα τους θα είναι ελεύθερη από τον ιμπεριαλισμό. Εγώ λέω να τα αρθρώνουμε όλα. ΝΑΙ, με πειράζει κάθε γυναίκα του Ιράν να καταπιέζεται, δεν ζητάω φορολογική δήλωση πρώτα. Αλλά αν βγαίνουν στον δρόμο ζητώντας εμπάργκο, πείνα και αμερικανοκρατία χωρίς Ισλάμ δεν τις στηρίζω γιατί με νοιάζουν όσα δεν νοιάζουν εσένα. Όχι μόνο το έμφυλο, και οι αντιθέσεις ιμπεριαλισμού’λαών και οι ταξικές αντιθέσεις

        Κώστας

        Reply
  6. Papillon

    “Αλλά αν βγαίνουν στον δρόμο ζητώντας εμπάργκο, πείνα και αμερικανοκρατία χωρίς Ισλάμ δεν τις στηρίζω γιατί με νοιάζουν όσα δεν νοιάζουν εσένα…”

    Ντροπή σου να συκοφαντείς με τέτοιο χυδαίο τρόπο τον κόσμο που αγωνίζεται εναντίον του ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΥ. Ο λαός δεν φωνάζει ούτε για εμπάργκο, ούτε για αμερικανοκρατία αυτά τα λες εσύ και οι μουλάδες εξουσιαστές έχεις πηγές που το αποδεικνύουν αυτό; Παρέθεσε μου κάτι που να δείχνει τον κόσμο εκεί να απαιτεί…εμπάργκο για την χώρα, να φωνάζει “Θέλουμε εμπάργκο, θέλουμε να γίνουμε όργανα των ΗΠΑ”. Έχεις; Ούτε εκπρόσωπος της ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ κυβέρνησης να ήσουνα, ταυτίζεσαι 100% με τους ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ μουλάδες. ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ!!!

    Το καθεστώς δολοφονεί τον κόσμο, κρεμάει πολίτες που διεκδικούν τα αυτονόητα, αυτονόητα που εσένα σε ενοχλούν όταν τα διεκδικούν λαοί που αγωνίζονται εναντίον του ρωσοκινέζικου ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ άξονα και των υποτακτικών του αλλά σε πιάνει και καλά ο πόνος όταν τα διεκδικούν οι λαοί της Δύσης και εσύ αραδιάζεις ψέματα. Εμ βέβαια όταν στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στους δικούς τους δορυφόρους οι λαοί αγωνίζονται για τα ίδια εκεί θυμάσαι ότι είσαι αριστερός. Όταν όμως είναι για τους άλλους εκεί το…ξεχνάς. Σύμπτωση; Τυχαίο; Όχι δεν είναι σύμπτωση, ούτε τυχαίο ούτε είσαι αριστερός αλά καρτ ή κατά 50% αλλά είναι συνειδητή πολιτική επιλογή, η ιδεολογία σου είναι ο ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ, η ιδεολογία σου είναι ο ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΟΔΟΥΛΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

    Η αντίθεση δεν είναι μόνο στο έμφυλο αλλά υπάρχει και στο ιμπεριαλισμός-λαός όπως και στο ταξικό. Μιλάμε για ένα καθεστώς που δέθηκε στο άρμα του ρωσοκινέζικου ιμπεριαλισμού, υπηρετεί τα συμφέροντα αυτού του ιμπεριαλισμού ενώ θέλει και το ίδιο να παίζει το ρόλο ενός τοπικού μικροϊμπεριαλιστή. Προφανώς και υπάρχει το ταξικό εδώ άλλωστε πραγματοποιούνται εδώ και καιρό ΚΑΙ εργατικοί αγώνες για ψωμί, μισθούς, για υγεία (ειδικά με τον COVID):

    https://www.marxist.com/iran-youth-uprising-continues-and-strike-wave-begins.htm

    https://www.rednblack.gr/arthra/iran-oute-moulades-oute-sachis-dimokratia-synentefxi-me-tin-parandeh-apo-tis-protagonistries-tou-kinimatos/

    https://tpt4.org/2021/08/02/%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BD-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BA%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

    https://www.iranintl.com/en/202211262380

    https://www.iranintl.com/en/202212175612

    https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Iran_workers%27_strike

    Αλλά που να τα ξέρεις εσύ αυτά; Ή ακόμα χειρότερα τα ξέρεις απλά τα απορρίπτεις γιατί υποστηρίζεις τους Ιρανούς καπιταλιστές “αντικαπιταλιστή” της συμφοράς. Και καταδικάζεις τον λαό, σιχαίνεσαι τον λαό που διεκδικεί, αγωνίζεται. Και δεν είναι ότι δεν τον υποστηρίζεις αλλά τον συκοφαντείς κιόλας. Δηλαδή γίνεσαι κανονικότατο φερέφωνο του ΦΑΣΙΣΜΟΥ κύριε “αντιφασίστα”. Η ειρωνεία είναι ότι στέκεστε αυτή τη στιγμή απέναντι στους δύο λαούς, τον ουκρανικό και τον ιρανικό που μάχονται ΓΕΝΝΑΙΑ και με επιμονή τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό και είναι οι μόνοι αυτή τη στιγμή στον κόσμο που το κάνουν. Δηλαδή δύο λαούς έχουμε που αγωνίζονται για αυτά που δήθεν η αριστερά σας παλεύει και τους έχετε απέναντι. Χειρότεροι και από τους νεοφιλελέδες είστε πλέον, πολύ μα ΠΟΛΥ χειρότερα θα είμαστε με εσάς πάνω από τα κεφάλια μας. Όχι δεν επιθυμώ να καταντήσω Ντονμπάς, ευχαριστώ δεν θα πάρω, προτιμώ χίλια μνημόνια και τρόϊκα. Τουλάχιστον έχω ακόμα κάποιες στοιχειώδεις ελευθερίες στην αστική δημοκρατία της Δύσης. Με εσένα εξουσία πάνε και αυτές.

    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΤΡΟΠΗ!!!

    ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ!!!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ντροπή σου να υποστηρίζεις τόσο ξετσίπωτα τον Ιμπεριαλισμό.

      Reply
      1. Papillon

        Σε μένα απευθύνεσαι Ανώνυμε; Η υποστήριξη, η αλληλεγγύη σε έναν λαό που αγωνίζεται για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ενάντια σε ένα ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς που τον ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ είναι…υποστήριξη του ιμπεριαλισμού και μάλιστα ξετσίπωτη;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          “Δημοκρατία” η εκατόμβη της Οδησσού και τα λυντσαρίσματα κομμουνιστών δεμένων σε κολώνες, με τα σύμβολα και τις ναζιστικές ιαχές; Εκει στην ΟΑΚΚΕ έχετε το ακαταλόγιστο.

  7. Χρηστος Παρισης

    O Παπιγιον εχει δικιο σε ενα ,πραγματι η “αριστερα” ( οι “αριστερες ” ελιτ,δηλαδη,δεν υπαρχει καποια αφηρημενη αριστερα, ουτε καποια αφηρημενη “δεξια”, αυτοι που εχουν εξουσια,δηλαδη παιρνουν τις αποφασεις,ειναι αυτοι που ονομαζονται γενικα και αοριστα με αυτους τους ορους,οι απλοι οπαδοι για τις ελιτ αυτες ειναι κατι λιγο περισσότερο απο σκουπιδια) εδω και δεκαετιες υποστηριζει την αγραμματωσύνη , αλλα δεν λεει η δεν γνωιζει το σκεπτικο αυτης της θεμελιακης της στασης. Λοιπόν, η αντιληψή της σε αυτο ειναι οτι ” Το απωτερο πολιτικο μου συμφερον είναι ,,μεσω της υποστηριξης προς ανθρώπους που[ για καποιους λογους,δεν μπαινω σε αυτο τωρα] δεν έχουν γνωσεις η ικανοτητες ,να τους δωσω τη δυνατοτητα να αποκτησουν κατι ( πτυχια,απολυτηρια κλπ) , που κανονικα δεν θα το πετυχαιναν η δε θα το άξιζαν. Οταν θα το κανω αυτο, τα ατομα αυτα, θα αρχισουν να με στηριζουν πολιτικα,γιατι θα μου οφειλουν χαρη. Ετσι θα αποκτησω επιρροή και θα διευρυνω τον κυκλο των οπαδων. ΜΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ ! ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑς ΤΕΤΟΙΟς ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΟς,ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ,αντιθετα,, αυτοι (για λογους που δε μπορω εδω να αναπτυξω αναλυτικα-κοινωνιολογικους,παντως) οταν αποφοιτησουν συντασσονται κατα συντριπτικη πλειοψηφια με την δεξια και την ακροδεξια . ( προσωπικη μου εμπειρια απο δεκαετιες στους χωρους αυτους ) Αυτα…ο νοών, νοειτω … ( ξερω οτι δε θα ττο δημοσιευσετε,αλλα δε με ενδιαφερει)

    Reply
  8. Papillon

    Ανώνυμε τα έχεις χαμένα. Το σχόλιό μου αφορούσε το Ιράν και τον ιρανικό λαό. Οκ τον ουκρανικό λαό τον μισείς και τον ΣΙΧΑΙΝΕΣΑΙ διότι πολεμάει το αφεντικό σου. Κατανοητό αν και θα επανέλθω σε αυτό. Τον ιρανικό λαό γιατί τον μισείς; Άσε ρητορικό το ερώτημα. Μα απλούστατα διότι μάχεται εναντίον ενός ΡΩΣΟΔΟΥΛΟΥ καθεστώτος. Δεν διστάζεις μέχρι και με φασίστες να ταυτίζεσαι αρκεί αυτοί να υπηρετούν το ρωσοκινέζικο άξονα. Ρωσοκινεζόδουλος φασίστας/σφαγέας/γενοκτόνος, καλός φασίστας/σφαγέας/γενοκτόνος αυτή είναι η πολιτική σου θέση. Γι’αυτό και είσαι εναντίον του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ αγώνα του ιρανικού λαού. Και το ρεζιλίκι σας φτάνει σε σημείο να χειροκροτάτε όχι απλά τον φασισμό αλλά τον ΙΣΛΑΜΙΚΟ φασισμό. Ακόμα πιο μαύροι δηλαδή, ταυτίζεστε 100% με τον ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ και τον Μεσαίωνα.

    Για την Ουκρανία τώρα. Για ό,τι συμβαίνει μέσα στην Ουκρανία θα αποφασίσει ο κυρίαρχος ουκρανικός λαός και όχι ο Πούτιν, ό,τι συμβαίνει μέσα θα το αντιμετωπίσει ο λαός ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Όχι δεν αναγνωρίζω στον ΕΓΚΕΦΑΛΟ, τον καθοδηγητή του παγκόσμιου ναζιφασισμού το ρόλο του…αντιφασίστα μαχητή και δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα αυτό το καγκεμπίτικο παλιοτόμαρο να επικαλείται τον φασισμό σαν πρόσχημα επέμβασης όταν ο ίδιος έχει γεμίσει το Ντονμπάς με βρωμοναζισταριό, όταν ο ίδιος εξάγει ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ τρομοκρατία στην Δύση, όταν στην χώρα του μέσα δολοφονούνται πολίτες από νεοναζί.

    Αυτό που εκπροσωπεί ο Πούτιν είναι φασισμός ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ διότι είναι ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ. Μία χώρα διαμελίστηκε και ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατοχή, ένας λαός ΣΦΑΓΙΑΖΕΤΑΙ με ΚΑΘΕ τρόπο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι στοχευμένες επιθέσεις σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και ύδρευσης αποδεικνύουν τον ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ χαρακτήρα του καθεστώτος Πούτιν. Για τα γεγονότα στην Οδησσό ευθύνονται ΚΑΙ Ρώσοι ναζήδες εκτός από Ουκρανούς, καλοστημένη προβοκάτσια ήταν των δύο πλευρών. Περισσότερα εδώ:

    https://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2014/05/06/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CE%B6-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CF%83/

    https://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2014/05/07/%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-act-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CF%83%CE%BF/

    https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Odesa_clashes#2_May_city_centre_clashes_and_Trade_Unions_House_fire

    Οι ναζήδες προβοκάτορες κλιμάκωσαν την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ δράση τους το ’14 ΜΕΤΑ τα “κατορθώματα” των ανοιχτών πρακτόρων του Πούτιν οι οποίοι αφού πρώτα παρέδωσαν την Κριμαία με ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ και την υποστήριξη του ρωσικού στρατού στον Πούτιν στην συνέχεια έστησαν πραξικοπήματα στο Ντονμπάς ώστε να διαμελίσουν περαιτέρω την Ουκρανία. Την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ πολιτική του Πούτιν αξιοποίησαν προπαγανδιστικά ώστε να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά τους.

    Πράκτορες του Πούτιν μαύροι και φαιοκόκκινοι έστησαν έναν εμφύλιο ώστε να διαμελιστεί η Ουκρανία. Ένα όνομα θα αναφέρω. Ολένα Σεμενιάκα, ναζίστρια Ουκρανή και μία εκ των ηγετικών μορφών του Αζόφ. Λοιπόν η κυρία αυτή παρουσιάζεται σαν εθνικίστρια Ουκρανή που δήθεν θέλει να…απελευθερώσει τη χώρα της από την Ρωσία. Άμα είναι όμως έτσι τότε τι δουλειά είχε το 2018 σε κοινή εκδήλωση στην Γερμανία μαζί με ΡΩΣΟΔΟΥΛΟΥΣ ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΤΕΣ της Ευρώπης όπως το NPD και το Ρωσικό Αυτοκρατορικό Κίνημα, μία νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση η οποία ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ στην Ουκρανία; Και επίσης είναι…σύμπτωση που ως το 2014 η τύπισσα αυτή ήταν οπαδός του Ντούγκιν έτσι;

    https://www.tango-noir.com/2018/05/15/the-ukrainian-far-right-national-corps-picks-up-where-svoboda-left-off/

    https://interregnum-intermarium.tumblr.com/post/181741671994/olena-semenyaka-on-the-ukrainian-crisis-part-ii

    Διάβασε και εδώ για τις ιδιαίτερες σχέσεις Ουκρανών και Ρώσων ναζήδων και πως αυτοί συνδέονται με το ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς της Ρωσίας:

    https://www.illiberalism.org/unexpected-friendships-cooperation-of-ukrainian-ultra-nationalists-with-russian-and-pro-kremlin-actors/

    Αλλά αυτά σας τα κρύβουν. Που να τα γνωρίζεις; Ποιος θα στα πει; Ο…Μπογιόπουλος, η Κανέλλη, το ΠΡΙΝ, ο Ριζοσπάστης ποιοι; Φιλική συμβουλή. Μην διαβάζεις μόνο από το κόμμα σου ξεψάχνισέ τα και μόνος σου, μην ακολουθείς τυφλά ό,τι σου λένε από πάνω.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.