.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Πέθανε ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του εκτελεσμένου αγωνιστή


Πέθανε μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στο Λαϊκό Νοσοκομείο ο χημικός μηχανικός Νίκος Μπελογιάννης, γιος του εκτελεσμένου ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη.

Γεννημένος το 1915 στην Αμαλιάδα ο πατέρας, εκτελέστηκε από τις σφαίρες του καθεστώτος της αμερικανοκρατίας στο Γουδή στις 30 Μαρτίου του 1952, πριν ξημερώσει, μαζί με τους συντρόφους του Ηλία Αργυριάδη, Δημήτρη Μπάτση και Νίκο Καλούμενο.

Σε έναν «αναγραμματισμό» του έτους γέννησης που επιφύλασσε η Ιστορία, ο Νίκος Μπελογιάννης ο νεώτερος γεννήθηκε στη φυλακή το 1951. Έζησε τον πρώτο καιρό στη φυλακή με την μητέρα του, την αγωνίστρια δημοσιογράφο και συγγραφέα Έλλη Παππά, καταδικασμένη και αυτή σε θάνατο. Η ποινή της δεν εκτελέστηκε, καθώς ήταν «μωρομάνα». Και αυτό, παρά την περήφανη στάση της να αρνηθεί την ‘’ευνοϊκή’’ αυτή μεταχείριση. Η παραμονή της στη φυλακή στη συνέχεια επί δεκατρία χρόνια, μοιραία στις μέρες μας δημιουργεί συνειρμούς αντίστιξης με άλλες συμπεριφορές συνεπωνύμων της στους ιδεολογικούς αντίποδες…

Η Έλλη Παππά αποφυλακίστηκε το 1964 ενώ ο γιος της Νίκος Μπελογιάννης μεγάλωσε με την θεία του, γνωστή λογοτέχνιδα Διδώ Σωτηρίου. Τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας και τα πρώτα της μεταπολίτευσης τον βρίσκουν φοιτητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Είχε διατελέσει μέλος του Ρήγα Φεραίου και του ΚΚΕ εσωτερικού.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 77.50% ( 8
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.