.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΟΚΔΕ: Για την σειρά «Τρότσκι» του Netflix που ετοιμάζεται να προβάλει και η ΕΡΤ


Εκτρωματική σειρά που βιάζει την Ιστορία και προσβάλλει την προσωπικότητα του Τρότσκι και την Οκτωβριανή Επανάσταση

Στην ψηφιακή πλατφόρμα Netflix είναι διαθέσιμη η σειρά «Τρότσκι», ρώσικη παραγωγή του 2017 που αποτελείται από οκτώ 50λεπτα επεισόδια και αγοράστηκε από την ΕΡΤ. Η σειρά επιχειρεί μία χυδαία και εξοργιστική διαστρέβλωση της προσωπικότητας του Τρότσκι και της ίδια της Ιστορίας.

Τον παρουσιάζει ως ένα σκιώδη, αλαζονικό, αμοραλιστή, απάνθρωπο, ραδιούργο, μικρόψυχο άνθρωπο που συνεχώς μηχανορραφεί, εις βάρος ακόμη και των ίδιων των συντρόφων του, για να επιτύχει τον ένα και μοναδικό σκοπό του: να αναρριχηθεί στην εξουσία και να την διατηρήσει.

Η Ρώσικη Επανάσταση – το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός του 20ου αιώνα- παρουσιάζεται ως ένα «πραξικόπημα» που εκείνος κατασκεύασε και ο Λένιν συμμετείχε ως ένας αφελής υποτακτικός του.

Ο Στάλιν δεν είναι παρά ένα καταπιεσμένο στέλεχος του κόμματος, με επιρροή μέσα στο μπολσεβίκικο κόμμα, που περιμένει υπομονετικά να του δοθεί η ευκαιρία να εκδικηθεί τον Τρότσκι.

Η γραφειοκρατικοποίηση του μπολσεβίκικου κόμματος και του πρώτου εργατικού κράτους, η συνεχής και αταλάντευτη πάλη του Τρότσκι και της Αριστερής Αντιπολίτευσης για την υπεράσπιση της επανάστασης και του ρώσικου προλεταριάτου ενάντια στην γάγγραινα της σταλινικής γραφειοκρατίας, υποκαθίστανται από την προσωπική κόντρα, τον ανταγωνισμό και την ματαιοδοξία δύο στελεχών, του Τρότσκι και του Στάλιν.

Στο αποκορύφωμα του αίσχους και του ιστορικού παραλογισμού διαστρέβλωσης, ο Μερκαντέρ δεν είναι ο διορισμένος από τον Στάλιν δολοφόνος του Τρότσκι, αλλά ένας τακτικός και έμπιστος συνομιλητής του, που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας την «αυτοκτονία» του Τρότσκι που είχε τρελαθεί και ήταν όντας μισότρελος και γεμάτος τύψεις για τα «εγκλήματα» που έχει διαπράξει.

Ο Λ. Τρότσκι είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο συκοφαντημένες μορφές του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος. Σε αυτόν ανήκει η τιμή ότι βρέθηκε με τις θεωρητικές του αναλύσεις, αλλά και την πολιτική του δράση, συγχρονισμένος με την κίνηση της Ιστορίας και τις ανάγκες του προλεταριάτου.

Ήταν ο ηγέτης της στρατιωτικής επιτροπής του Σοβιέτ της Αγίας Πετρούπολης που οργάνωσε την εξέγερση του Οκτώβρη που έδωσε την πλήρη εξουσία στα Σοβιέτ. Ο δεύτερος τη τάξει μετά τον Λένιν άνδρας στη Σοβιετική Ένωση που Τρότσκι οργάνωσε εκ του μηδενός και διεύθυνε τον Κόκκινο Στρατό των 5,5 εκατομμυρίων εργατών και αγροτών, που έσωσε την νεογέννητη επανάσταση από το στρατό των Λευκών και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους στον ρώσικο εμφύλιο (1917-1920).

Στον Τρότσκι ανήκει το ιστορικό επίτευγμα του ότι ερμήνευσε το σύνθετο φαινόμενο της γραφειοκρατικοποίησης σχεδόν στη γέννησή του και ηγήθηκε διαμέσου της Αριστερής Αντιπολίτευσης του αγώνα εναντίον της.

Η επικράτηση του σταλινισμού και η ήττα της Αρ. Αντιπολίτευσης σήμανε και την εξορία του Τρότσκι από τη χώρα των Σοβιέτ. Κυνηγημένος από τους σταλινικούς πράκτορες και ανεπιθύμητος από τις αστικές κυβερνήσεις, περιπλανήθηκε σε αρκετές χώρες, εξορίστηκε σε απομονωμένα νησιά και του επιβλήθηκαν πολλάκις περιορισμοί μετακίνησης και έκφρασης.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες η συμβολή του στην υπόθεση των εργαζομένων στάθηκε εξαιρετική πρώτον με τις έξοχες αναλύσεις του για το φασιστικό φαινόμενο και δεύτερον με την ίδρυση της 4ης Διεθνούς το 1938.

Έζησε για να δει το χαμό όλων σχεδόν όλων των παιδιών του από τον σταλινισμό, μέχρι τη δολοφονία του από τον σταλινικό πράκτορα Μερκαντέρ, τον Αύγουστο του 1940 στο Καγιοάκαν του Μεξικού. Όπως στην καρδιά κάθε γνησίου μαρξιστή βρίσκεται η πίστη στον άνθρωπο που χωρίς αυτόν κάθε επαναστατική δραστηριότητα δεν θα είχε νόημα έτσι και ο Τρότσκι διατήρησε αυτή την ακλόνητη πίστη στη επαναστατική δυνατότητα του προλεταριάτου, μέχρι το τέλος της ζωής του.

Απαιτούμε από την ΕΡΤ να μην προβάλει την εκτρωματική σειρά που βιάζει την Ιστορία, προσβάλλει την προσωπικότητα του Τρότσκι και υποτιμά την συμβολή του στην υπόθεση της απελευθέρωσης του προλεταριάτου.

ΟΚΔΕ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 66.67% ( 6
Συμμετοχές )



62 σχόλια στο “ΟΚΔΕ: Για την σειρά «Τρότσκι» του Netflix που ετοιμάζεται να προβάλει και η ΕΡΤ

  1. Left G700

    Σύντροφοι, όλα εδώ πληρώνονται! Καλά γελάσατε και βγάλατε το άχτι σας με το «Ο θάνατος του Στάλιν», κατουρώντας στη θάλασσα. Τώρα θα το βρείτε στ’ αλάτι! ;-) :-)

    Reply
  2. Σ.Τ.

    Πολύ αμφιβάλλω αν είναι ρεαλιστικό το πόνημα αυτό. Σε αντίθεση με την ταινία που και αντικειμενική είναι και τα γεγονότα παρουσιάζει.

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      Πραγματικά είσαι ανεκδιήγητος!
      Απίστευτα ανεκδιήγητος!
      Ανεκδιήγητος και απροσχημάτιστος!
      Ούτε αμερικανάκι του 50…….

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Ο παππούς σου ήταν οπλατζης στο Μπούλκες;
        Εξις δεύτερη φύσις.

        Reply
        1. λαθραναγνώστης

          Στο λέω ξανά. Είσαι ανεκδιήγητος!
          Και δεν ντρέπεσαι και καθόλου!
          Τέρμα η συζήτηση.

        2. ένας

          Κι ο γυιός του παππού του Μακρονησιώτης, πιθανότατα καρφωμένος από τροτσκιστή, καθότι “πρώτη φύσις”.

        3. San Rocco

          Βρε πάτε καλά; σταλινομαχοι εναντίον τροτσκιστομαχων κ τουμπαλιν; Αυτά έχετε να πείτε σημερα εν έτσι 2018; Ναι, αυτά έχετε να πείτε! Αλλα μετά μην απορείτε αν ο πολύς κόσμος γυριζει την πλάτη στις πάσης φύσεως γραφικότητες!

          Διότι άλλο ειναι να προσπαθείς να βγάλεις κανα σοβαρό συμπέρασμα απο την ιστορία κ αλλο πράγμα το σταλινο ή το τροτσκιστικό αρλεκιν. Ξεκολλατε πια, ή πηγαίντε σε μια αλάνα, πλακωθειτε κ παρατήστε μας

        4. ένας

          Σας έχουμε παρατήσει. Στους συμμάχους σας τους τρότσκες να τα πείτε. Δε θα κάνετε μια ζωή το παπί….

        5. λαθραναγνώστης

          Μπα Σαν Ρόκκο, κεντριστής? κεντριστής?
          Κατά τα άλλα, όταν ο φίλος σου ο Τρότσκας παρουσιάζει σαν σοβαρό μαρξιστικό δοκίμιο για τον Στάλιν μια δευτεροκλασάτη ταινία προπαγάνδας βγαλμένη από τα 50s, εσύ, που για όλα έχεις λόγο, δεν παίρνεις καμία θέση, παρά επιλέγεις τα κεντρίστικα……….
          Λοιπόν……”Ο θάνατος του Στάλιν”, είναι η τόσο σοβαρή μαρξιστική μελέτη που λέει ο Σ.Κ?

        6. Σ.Τ.

          Τελικά είναι κακό να έχεις παππού οπλατζη στο Μπούλκες;
          Δηλαδή δεν ήταν τα γεγονότα του Μπούλκες η ελληνική έκδοση των δικών του κόκκινου στρατού ;
          Αν ναι θα πρέπει να είστε περήφανοι ρε Στάλινια!!!
          Μην ντρέπεστε ώρε!!

        7. ένας

          Είμαστε περήφανοι για την ΟΠΛΑ και ό,τι έκανε.
          Η ντροπή είναι να είσαι θύμα της ΟΠΛΑ!
          Δίπλα στον Μιχαλολιάκο, τον κατοχικό!
          Ντροπή είναι να σε σιχτιρίζει και να μη θέλει να σε ξέρει ο ρωσικός Λαός, εδώ και 80 χρόνια, σε αντίθεση με τον “αιμοσταγή” Στάλιν!
          Ντροπή και όνειδος είναι να είσαι οπαδός η συνεταίρος τροτσκιστών.
          Ντροπή είναι να σαπίζεις μαζί τους στο Αρχείο της Ιστορίας.
          Μαζί με το Πασόκ του αρχειομαρξιστή Α. Παπανδρέου.

        8. Σ.Τ.

          Πάλι βλακεία γράφεις, κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος για ένα σημαντικό μέρος των ενεργειών της όπλα και σίγουρα ΚΑΘΟΛΟΥ για την δράση της στο ΜΠΟΥΛΚΕΣ!! Με τίποτα όμως. Αυτά που έγιναν εκει ΔΥΣΦΗΜΗΣΑΝ και ήταν μέρος της ΑΛΛΟΙΩΣΗΣ του κομμουνισμού. Αν τολμάς πες πόσους πράκτορες έπιασαν οι οπλαδες στο Μπούλκες.!!ένα, δύο, τριανταπέντε;;ΠΟΣΟΥΣ

        9. Κ.Σ.

          Είσαι απλά ανιστόρητος, δυσφημείς και την ΟΠΛΑ για να πεις χουλιγκανισμούς ενάντια στους τροτσκιστές. Σαλάτα όλα, δοσίλογοι, ΠΑΣΟΚ, Αρχείο.

        10. μαλι μαδι

          Ο παππούς στο Μπούλκες ήταν με τον Στάλιν ρε Σ.Τ., τι δεν καταλαβαίνεις;
          Και ήταν και περήφανος! Αλλά που να καταλάβεις; …
          Σοβαρευτείτε με τις ταινίες… Αστική προπαγάνδα η ανεκδιήγητη μ..λ..κία “ο θάνατος του Στάλιν”, το ίδιο φαντάζομαι και το “ντοκιμαντέρ” για τον Τρότσκα…
          Τη δουλειά τους κάνουν οι αστοί, και εμείς ψάχνουμε ποιά είναι χειρότερη; Όχι ρε σύντροφοι…
          Οι δικές μας ταινίες είναι καλύτερες και δεν έχουμε ανάγκη τα netflix και τα Χόλυγουντ.

        11. San Rocco

          Λαθραναγνωστη δεν ειμαι κεντριστης. Φυσιολογικός άνθρωπος ειμαι και αντιλαμβάνομαι οτι η σταλινοτροτσκιστομαχια δεν βγάζει πουθενα

        12. Σ.Τ.

          Δεν ξέρω πολλούς τροτσκιστες να φτάσαν μέχρι την εποχή της ίδρυσης της Μακρονήσου. Όσοι τα κατάφεραν θα είναι γιατί γλύτωσαν από το τίμιο χέρι της όπλα. Ένας τέτοιος ήταν ο Β.Νεφελουδης,
          Αντίθετα ξέρω οπλατζηδες που έγιναν βασανιστές και βασάνισαν τους συντρόφους τους. Και ξέρω πολλούς τροτσκιστες που δολοφονήθηκαν από τους οπλαδες προδοτικά και αναίτια.

  3. Left G700

    Η ταινία «Ο θάνατος του Στάλιν» μπορεί να θεωρηθεί κινηματογραφικό έργο «μαρξιστικής ανάλυσης» μόνο αν το «Η Αλίκη στο Ναυτικό» μπορεί να καταταχθεί στην κατηγορία «δράμα εποχής» ή «ντοκιμαντέρ». Το ότι ο Σ.Τ. τη θεωρεί τέτοια δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν –τουλάχιστον από εκείνους που ξέρουν να διαβάζουν την ελληνική αλφαβήτα μέχρι το 19ο γράμμα της (το ταυ). Το γεγονός, πάλι, ότι ο San Rocco δεν εξέφρασε κάποια διαφωνία επ’ αυτού (με την προϋπόθεση ότι έχει δει την ταινία) επίσης δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Αυτή είναι η αντίληψη περί «δημοκρατικού συγκεντρωτισμού» που έχει ο μέσος αριστερός: ακόμα κι αν κάποιος «δικός του» πει ότι η Γη είναι επίπεδη, το πολύ-πολύ να βήξει –ενίοτε κι από μέσα του.

    Από την άλλη, μόνο κάποιο άχτι, αντίστροφο από αυτό τών φίλων μας των τροτσκιστών, μπορεί να την κατατάξει στις δευτεροκλασάτες ταινίες (αφήνω απ’ έξω αν ο σκοπός της ήταν προπαγανδιστικός –και το Θωρηκτό Ποτέμκιν προπαγάνδα ήταν αλλά και ταινιάρα!). Ήταν μια μαύρη κωμωδία πολιτικής σάτιρας πρώτης γραμμής, με εξαιρετικό χιούμορ τής έτσι κι αλλιώς εξαιρετικής αγγλοσαξονικής σχολής, με πολύ καλές ερμηνείες, από έναν σκηνοθέτη με ιδιαίτερο ταλέντο στο συγκεκριμένο είδος είτε κάνει (λέμε τώρα) «αντικομμουνιστικό κινηματογράφο» είτε «αντιμπλερική τηλεόραση». Είπαμε: «ζήτω ο Λένιν, ζήτω ο Στάλιν, ζήτω ο Κόκκινος Στρατός», αλλά μην τα κάνουμε και όλα ίσωμα…

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Δηλαδή δεν είναι έστω απλοποιημενος μαρξισμός η εκλαικευμενος ;
      Δεν φτάνει βέβαια στα ύψη του Κουτσομύτη, η του Αγγελόπουλου,, του Τζημα αλλά ουτε και προσπαθεί εδώ που τα λεμε.

      Reply
      1. Left G700

        Σ.Τ., μην επιμένεις. Δεν υπάρχει η παραμικρή μαρξιστική ανάλυση στην ταινία, ούτε βέβαια ανάλυση του γραφειοκρατικού φαινομένου, όπως έγραψες στην ανάρτηση με την ομιλία τού Βουρεκά. Ένα γεγονός καλύπτει η ταινία με σατιρικό, καυστικό και «μαύρο» τρόπο (= μαύρη κωμωδία όχι …φασισμός!). Που σημαίνει ότι χρησιμοποιεί την υπερβολή και το γκροτέσκο, τόσο στα γεγονότα και τις καταστάσεις όσο και στην παρουσίαση των χαρακτήρων. Φυσικά, η βάση της δεν είναι παραμύθι. Σε κάποιες πραγματικότητες πατάει ο σκηνοθέτης της, δεν είναι Μινχάουζεν. Απλώς, τις παίρνει και τις τεντώνει (αυτό δεν είναι ένα από τα βασικά δομικά υλικά τής σάτιρας;). Με αυτή την έννοια, όχι μόνο δεν κάνει μαρξιστική ανάλυση η ταινία, αλλά ούτε καν Ιστορία. Συνοψίζοντας:

        Το βασικό για μένα είναι, αν την κρίνουμε σαν ταινία και τίποτε άλλο πέραν αυτού, ότι πρόκειται για μια πολύ καλή στο είδος της ταινία που βγάζει πολύ γέλιο, τόσο με την εικόνα της όσο και με το λόγο της (= διαλόγους). Αν πάλι θέλουμε να την κρίνουμε και από πολιτική άποψη, και πάλι τής βρίσκω ένα θετικό: έγινε και θα γίνει η αφορμή για να γίνουν κάποιες συζητήσεις σε μερικές παρέες. Με την προϋπόθεση ότι δεν θα καταλήγουν σε «πλάκωμα», αλλά θα προβληματίσουν σε ένα χ βαθμό, μια χαρά παράπλευρη ωφέλεια μου φαίνεται αυτό. Αλλά μέχρι εκεί.

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Μήπως ζητάμε πολλά από μια εμπορική και από μεγάλο studio ταινία, έστω και αγγλικής παραγωγής;
          Τι θέλαμε δηλαδή, να έχει κανένα μπολσεβίκο για θετικό ήρωα;

          Αυτό μόνο ο Κεν Λουτς θα μπορούσε να το καταφέρει και να την γλυτώσει λόγω του προσωπικού του κύρους και δημοσιοτητας., και το γεγονός ότι δεν το επιχείρησε ακόμα ούτε αυτός, θα πρέπει να μας προβληματίσει. Συνήθως τέτοια εγχειρήματα ακόμα και όταν φτάσουν στο στάδιο της διανομής και δεν σταματήσουν κάπου ενδιάμεσα, συνήθως εξαφανίζονται από τις αιθουσες. Για αδιευκρίνιστες αιτίες χάνονται…….

          Δεν μπορώ να βρω καμμία μαρξιστικής με την στενή έννοια ταινία να βγήκε σε κανονική εμπορική διανομή, εκτός από την ταινία που γύρισε ο Μπρεχτ και η οποία φυσικά χάθηκε για 80 χρόνια….θυμάμαι επίσης τις ταινίες του Βισκόντι που θεωρείται αντικαπιταλιστης (και μέλος του κκι…) .δεν υπάρχει μετά το η γη τρέμει το οποίο γυρίστηκε με την ολόπλευρη βοήθεια του κόμματος, ίχνος μπολσεβικισμου στο έργο του ) θυμάμαι τον εξόριστο Λοουζυ ο οποίος μετα από την εγγραφή του στη μαύρη λίστα του Μακαρθυ, γύρισε κάθε είδους περιπετειών με γκάνγκστερ και ήρωες κόμιξ…

          Ισχυριζομαι ότι στο θάνατο του Στάλιν βρισκεις από το πουθενά μια ταινία που αν μη τι άλλο δεν λέει ψέματα…..φυσικά θα έπρεπε να παρουσιάζει το φαινόμενο της επικράτησης της γραφειοκρατίας και την σχέση της (σχέση αλληλεξάρτησης) με το κονγκλαβιο του ΚΚΣΕ αλλά τότε δεν θα γυρίζονταν ποτέ, οι δε συντελεστές της δεν θα ξαναβρίσκαν δουλεια.
          Είναι κάτι ανάλογο με το πόση αλήθεια αντέχει μια αστική φυλλάδα σε ένα άρθρο κομμουνιστή δημοσιογράφου. Ακόμα και οι βουλευτές πχ του ΚΚΕ αυτολογοκρισία ταινία όταν εμφανίζονται σε μια τηλεοπτική συζήτηση…
          Άσε που γενικά δεν μπορείς να πεις τα πάντα για ένα θέμα μέσα σε 2 ώρες που διαρκεί μια ταινία ακόμα και αν το θέλεις..

        2. Left G700

          Σ,Τ.,

          Μα, δεν ζήτησε κανένας πολλά από μια ταινία! Μόνο εσύ είσαι που το έκανες (άντε και ο San Rocco –από άλλη αφετηρία–, αν κρίνω από το χθεσινοβραδινό του σχόλιο), αναβαθμίζοντάς την σε ταινία μαρξιστικής ανάλυσης! Μη βάζεις κι άλλους μαζί (ο Στάλιν εξαφάνιζε πρόσωπα από διάφορες φωτογραφίες, εσύ τα …προσθέτεις!). Και νομίζω ότι δεν έχεις εγκαταλείψει τελείως την ιδέα ότι η ταινία, άσχετα αν μπορεί κάλλιστα να γίνει αφορμή για σοβαρή πολιτική συζήτηση, αυτή η ίδια δεν αποτελεί σοβαρή ιστορική βάση. Διότι ακόμα κι αν βασίζεται στην πραγματικότητα, την παραποιεί για να υπηρετήσει το σκοπό της, που είναι η σάτιρα (και τον τελικό σκοπό της που είναι τα φράγκα+δόξα). Οι αρχικοί δημιουργοί τού κόμικ (οι Γάλλοι Fabien Nury και Thierry Robin –σκιτσογράφος και συγγραφέας αντίστοιχα) πάνω στο οποίο πάτησε ο Ιανούτσι για την ταινία το δηλώνουν ευθέως και ειλικρινώς στον πρόλογό τους.

          Δύο παραδείγματα: Η μαϊμού ηχογράφηση με την οποία ξεκινάει η ταινία δεν έχει γίνει, αλλά και έχει γίνει. Με την έννοια ότι ο Στάλιν είχε ζητήσει απλώς να του γράψουν σε δίσκο το κονσέρτο τού Μότσαρτ, γιατί ήταν το αγαπημένο του και ήθελε να το ακούει όποτε του την έδινε. Η πιανίστρια που βλέπουμε να του στέλνει δήθεν το «μπουγιουρντί» κι αυτή υπήρξε (η Ρωσοεβραία Μαρία Γιουντίνα). Και ήταν όντως «αντισταλινική», κάτι που όμως ήταν γνωστό στον Στάλιν τουλάχιστον από το …1944. Δεν της πείραξε τρίχα (είχε πειράξει όμως τρίχες από ανθρώπους τού σογιού της, γι’ αυτό κι εκείνη είχε στραφεί εναντίον του).

          Σχετικά με τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά την κηδεία τού Στάλιν: Δεν έχουν γίνει, αλλά και πάλι έχουν γίνει! Δεν έχουν γίνει γιατί ουδέποτε πυροβολήθηκε το πλήθος από τις δυνάμεις ασφαλείας. Και έχουν γίνει γιατί όντως πέθαναν πολλοί άνθρωποι, ποδοπατημένοι λόγω κακής διαχείρισης του πολύ μεγάλου πλήθους που κατέβηκε στους δρόμους για να παρακολουθήσει την κηδεία.

    2. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Ρε “Δόκτωρ Ζιβάγκο” για πάντα. Κάτι ήξερε ο Αντρέας και έκανε τα ζιβάγκο μόδα…

      Reply
    3. San Rocco

      Βιάζεσαι όπως πάντα λεφτ και εξάγεις αυθαίρετα συμπεράσματα, τα οποία τα ανάγεις μάλιστα και σε εφόλης της ύλης συμπεράσματα: Ε λοιπόν, την ταινία για τον στάλιν δεν την έχω δει, ούτε και το σήριαλ για το τρότσκι στο νετφλιξ.

      Ολη αυτή η συζήτηση με τους όρους που διεξάγεται τουλάχιστον εδωμέσα και με τα επιχειρήματα που εξαπολύουν εκατέρωθεν οι σταλινοτροτσκομάχοι,αδυνατούν να απαντήσουν στο παραμικρό: Το μόνο που αληθεύει ως κριτική μαρξική απέναντι στις ταινίες αυτές στο βαθμο που αυτές οι ταινίες αναπαράγουν την καπιταλιστική αντίληψη για τα της Οκτωβριανής επανάστασης και μετέπειτα, είναι το εξής: ΟΧΙ κύριοι η ιστορία της Οκτωβριανής επανάστασης και γενικότερα η ιστορία, ΔΕΝ είναι κυρίως ένα απλό άθροισμα ίντριγκας, εγωισμών, δολοπλοκιών, τόλμης και γοητείας, game of thrones κλπ. Η ιστορία ΚΑΙ της Οκτωβριανής επανάστασης είναι κάτι ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ απο αυτά: Είναι η συγκρουση κοινωνικών τάξεων και ταξικών συμφερόντων, για το ΠΟΙΑ κοινωνία θέλει η κάθε τάξη να δημιουργηθεί, ποιος τρόπος παραγωγής να ηγεμονευσει. ΑΥΤΗ είναι η ιστορία όλης της ανθρωπότητας μέχριι και τις μέρες μας.

      ΕΝΤΟΣ αυτής της διαδικασίας, διότι μια συνεχής διαδικασία είναι η ιστορία, σαφώς και υπήρξαν, υπ΄ρχουν και θα υπάρχουν και τα προσωπικά συμφέροντα, με την καλή και την κακή έννοια, ο αλτρουισμός, αλλά και ο εγωισμός, η ίντριγκα αλλά και η ανοιχτή αντιπαράθεση ή η ανοιχτή συμφωνία κλπ. ΟΛΑ αυτά ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ στην μεγάλη εικόνα που λέγεται διαδικασία της ιστορίας.

      ΑΥΤΗΝ ακριβώς την μεγάλη εικόνα αρνείται η καπιταλιστική αντίληψη για την ιστορία, άρα και η καπιταλιστική κινηματογραφική αντίληψη για την ιστορία. Και την αρνείται, για τον απλούστατο λόγο ότι, ΑΝ την δέχονταν, θα έπρεπε να δέχονταν ότι και ο καπιταλισμός είναι ανθρώπινο ιστορικό δημιούργημα, και όπως ΚΑΘΕ ανθρώπινο δημιούργημα έχει αρχή, μέση ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ. Αμ δε που ο καπιταλισμός δέχεται ότι είναι ανθρώπινο δημιούργημα! Προσπαθεί να μας κάνει όλη την κοινωνία να πιστέψουμε ότι είναι ένα φυσικό δημιούργημα, άρα ΑΙΩΝΙΑΣ ΖΩΗΣ! Αρα κύριοι κινηματογραφιστες, ΕΧΕΤΕ ΛΑΘΟΣ και αναπαράγεται την καπιταλιστική εκμεταλλευτική αντίληψη, στον βαθμό που παρουσιάζετε την Οκτωβριανή επανάσταση λόγου χάρη, σαν ένα άθροισμα ατομικών φιλοδοξιών, εγωισμών και πάθους για την εξουσία. Διότι ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΤΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ (ή ασυνείδητα) τις κοσμοιστορικές αλλαγές που έφετε αυτή η επανάσταση, τα προτάγματά της, και τις ΑΙΤΙΕΣ που πάμπολλοι καταπιεσμένοι όπου γης, την αγκάλιασαν και την είχαν δεκαετίες για οδηγό απελευθέρωσης!

      ΑΥΤΗ την κριτική θα έκανα εγώ πχ και στην ταινία για τον στάλιν και στο σήριαλ για τον Τρότσκι, ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ αυτής, σε υποδεέστερη όμως θέση θα έλεγα και την γνώμη μου για τον Τρότσκι ή τον Στάλιν: Τα θετικά τους και τα αρνητικά τους και τον ρόλο που έπαιξαν είτε για το βάθαιμα της επανάστασης, είτε για τον εκφυλισμό της.

      Ε, δυστυχώς, ούτε οι σταλινομάχοι μας, ούτε οι τροτσκιστομάχοι μας, διαπνέονται ΑΠΟ μια τέτια αντίληψη: Πχ το κείμενο της ΟΚΔΕ είναι για τον γαϊδαρο καβάλα, ακριβώς γιατίι επικεντρωνει στο πρόσωπο Τρότσκι και στην διαμάχη του με τον Στάλιν ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗ με την γενικότερη εικόνα που περιέγραψα. Το ίδιο κάνουν και οι σταλινομάχοι σε πολλές περιπτώσεις, έχοντας όμως και πιο σοβαρά κείμενα απο αυτό της ΟΚΔΕ τουλάχιστον.

      Για αυτό και οι δύο ΔΕΝ μπορούν τελικά να απαντήσουν στα σοβαρά στην καπιταλιστική κινηματογραφική προπαγάνδα: Διότι προσπαθούν να σώσουν το φυσικό πολιτικό πρόσωπο (τρότσκι ή σταλιν), είτε μην αναφέροντας την συνολικότερη ιστορική κίνηση εντός της οποίας έδρασαν, είτε αναφέροντας την αλλά καθαγιάζοντας τα πρόσωπα (κυρίως στην περίπτωση των σταλινομάχων).

      Τέλος, το να ζητάς να απαγορευθεί η προβολή του σήριαλ για τον τρότσκι (το ίδιο είχε ζητήσει και παλαιότερα το ΚΚΕ για αντίστοιχα προπαγανδιστικά ντοκιμαντέρ), ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΩΔΕΣ, και ανούσιο: Στην προπαγάνδα μιας ταινίας, ΔΕΝ απαντάς με αίτημα απαγόρευσης που δεν θα γίνει μάλιστα και κατορθωτό αλλά και να γίνει σιγά τα ωά, υπάρχει το ιντερνέτι με 90% πρόσβαση του πληθυσμού, υπάρχουν και ντιβιντάδικα, υπάρχουν και οι προσφορές των εφημερίδων κλπ κλπ. Απαντάς με το να συγκροτείς μια ΠΕΙΣΤΙΚΗ αποδόμηση της αντιληψης που προωθεί η χ προπαγανδιστική ταινία και μια ΠΕΙΣΤΙΚΗ αντιπρόταση για θέαση και ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων στα οποία αναφέρεται η χ ταινία.

      Αλλά, για να μπορείς να το κάνεις αυτό, πρέπει να μπορείς να αναμετρηθείς και με τους δικούς σου σκελετούς της δικής σου ντουλάπας. Και εδώ οι σταλινομάχοι μας και οι τροτσκομάχοι μας, συναντούν δεκαετίς τώρα, το φυσικό, πολιτικό, θεωρητικό, πολιτισμικό τους όριο

      Ευχαριστώ

      Reply
      1. Left G700

        San Rocco, αν αυτό που λες, ότι βιάζομαι, το έγραψες για την αναφορά που κάνω σε σένα, δεν έχεις δίκιο. Όπως μπορείς να δεις, τα όσα γράφω με αφορμή τη συγκεκριμένη ταινία για σένα τα θέτω υπό την αίρεση («προϋπόθεση» γράφω) να έχεις δει την ταινία. Επομένως, δεν αμέλησα να σε προστατέψω (και να προστατέψω και τον εαυτό μου). Άλλο ζήτημα, βέβαια, ότι αυτά που γράφω για τη διαστρεβλωμένη αντίληψη του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού σε περιλαμβάνουν κατά τη γνώμη μου (που δεν την έχω βγάλει στο πόδι). Όχι όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κάποια άλλα πράγματα για το σχόλιό σου που θέλω να σου πω, πάνε για αύριο.

        Reply
      2. Left G700

        Μωρέ San Rocco, να δω πότε θα κόψεις την κακή συνήθεια να επεκτείνεσαι σε ζητήματα που δεν έχουν θιγεί.

        Ποια «Οκτωβριανή επανάσταση» και ποια «μετέπειτα»; Η ταινία ασχολείται με ένα συγκεκριμένο γεγονός: το θάνατο του Στάλιν και τις πρώτες μέρες μετά. Και επειδή κάνει σάτιρα, μας δείχνει τα πράγματα τραβηγμένα και διακωμωδώντας τα. Αυτό είναι όλο. Βεβαίως, καμιά σάτιρα δεν είναι «αθώα». Όλες έχουν ένα δεδομένο πλαίσιο ιστορικοπολιτικής αναφοράς. Της συγκεκριμένης είναι το «αντισταλινικό». Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γελάς με τα αντισοβιετικά ανέκδοτα (όπως όλοι· ακόμα κι οι Κουκουέδες –όταν είναι μόνοι τους όμως), τουλάχιστον τα καλά, χωρίς να τα ψειρίζεις, και «κολλάς» σε μία ταινία που, ακόμα κι αν δεν την έχεις δει, δεν μπορεί να μην έχεις καταλάβει ότι είναι σατιρική! Μη τη μπερδεύεις με τη σειρά περί Τρότσκι. Καμία σχέση. Απ’ όσα γράφει ο Τάσος Παππάς στην ΕφΣυν (λινκ), φαίνεται ότι η ιστορία με τον Τρότσκι είναι καραμπινάτος χοντροκομμένος αντικομμουνισμός εποχής Ψυχρού Πολέμου με τερατώδεις διαστρεβλώσεις και απευθύνεται σε Αμερικανάκια και μάλιστα χαζά. «Ο θάνατος του Στάλιν» δεν είναι τέτοια περίπτωση, το δε χιούμορ της είναι σοφιστικέ και πολύ υψηλού επιπέδου.

        Για τους Οκδίτες τι να πω; Αντί να τρίβουν τα χέρια τους επειδή αυτό το έκτρωμα θα τους δώσει ένα σωρό όπλα φιλοκομμουνιστικής και φιλοτροτσκιστικής προπαγάνδας, αυτοί ζητάνε την απαγόρευσή του!

        Τώρα, για τις «σταλινομαχίες» και «τροτσκιστομαχίες», τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα.

        Ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένες: Ο Στάλιν ήταν ο μακροβιότερος ηγέτης τής ΕΣΣΔ (και στα πιο κρίσιμα χρόνια) και ήταν επί τών ημερών του που η ΕΣΣΔ αναδείχθηκε σε υπερδύναμη και αντίπαλο δέος τού δυτικού ιμπεριαλισμού. Από την άλλη, ο Τρότσκι ήταν ο σοβαρότερος και πιο προικισμένος από τους αντιπάλους του (με την «υπογραφή» τού ίδιου τού Λένιν) και με ηγετικά προσόντα που δεν υστερούσαν από αυτά τού Στάλιν. Είναι μοιραίο, συνεπώς, οι προσωπικότητές τους να κλέβουν την παράσταση και να αποσπούν την προσοχή από ευρύτερα και πιο ζόρικα ζητήματα. Δεν ξέρω πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο. Και το γεγονός ότι οι «ουδέτεροι» είναι περισσότερο «αντισταλινικοί» παρά αντιτροτσκιστές, σε συνδυασμό με το ότι η τροτσκιστική αντίληψη διεθνισμού υιοθετείται πλέον από το σύνολο τής «δικής σου» αριστεράς (ΝΑΡ + ΑΝΤΑΡΣΥΑ), το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.

        Reply
        1. San Rocco

          Σε επίπεδο καθαρα κριτικής προσωπικοτήτων, σαφως κ απορριπτω τον Στάλιν: Χυδαίος, μνησίκακος, εμπαθής, βάναυσος. Αλλα είχε μια λαικοτητα που δεν είχαν οι υπόλοιποι. Για αυτό κ έγινε ο αγαπημένος του μηχανισμού.

          Απο την άλλη ο Τρότσκι ήταν αυταρχικός κ ελιτιστής. Ήταν όμως σαφώς πιο ικανός απο τον Στάλιν ως οργανωτής. Δεν ήταν τυχαία αυτός που έφτιαξε τον κοκκινο στρατό!

          Αυτά σε επίπεδο προσώπων. Τις εν λόγω ταινες σήριαλ δεν τα εχω δει και αφορμή όλα αυτά να τα δω.

          Όσον αφορα το μαργαριτάρι περί τροτκισμου που υιοθετειται κ καλα απο το ναρ, έχεις λάθος στο λέμε εδω κ καιρο αλλα που…. Στου κουφου την πόρτα, πάρε την πόρτα κ φυγε, κ αν είναι κ τυφλός μαζι άστα…

          Τροτσκισμός, σταλινισμός, μαοισμος μας τελειωσαν ως διακριτά πολιτικά ρεύματα του κομμουνισμού. Ο,τι έδωσαν, έδωσαν. Συνεπώς το ΝΑΡ ειναι κομμουνιστική οργάνωση, δεν είναι σταλινική, τροτσκιστική, μαοικη κλπ. Ειναι απο κομμουνιστική.

        2. ένας

          Ο αγαπημένος του ….”μηχανισμού”(!), όχι του Λαού!
          Ο Λαός ….μισούσε τον Στάλιν!
          Και ….τον μισεί ακόμη!!!
          Στην κοσμάρα σας….

        3. San Rocco

          Στην κοσμαρα σου είσαι ένας! Βαζεις λογια που δε είπα ανόητε.

          Αγαπημένος του μηχανισμού ναι ήταν ο Στάλιν. Έγινε κ αγαπημένος του λαού. Αλλα, οποιος ειναι αγαπημένος του λαού, δεν σημαίνει και οτι συμβάλλει στην αταξική ακρατικη κομμουνιστική χειραφετηση.

        4. ένας

          Σωστά!
          Δεν έχει σημασία να είσαι ο αγαπημένος του Λαού!
          Αυτό, ….μπορούμε και να το παραβλέψουμε!
          Σημασία έχει να είναι ….κατά του “μηχανισμού”!

          Πες κι άλλα!

        5. San Rocco

          Έχεις σοβαρές στα μάτια κ στα αυτιά σου ένας και αθτο σε εμποδίζει να βλέπεις κ να ακούς.

          Και στο μυαλό σου ένας γίνεται απίστευτο τουρλουμπουκι μετά μξυ της διαλεκτικής κ της μεταφυσικής με ηγεμονία της δεύτερης…..

        6. San Rocco

          Στην Κίνα, υπό την σιδερένια πειθαρχία του ΚΚ Κίνας και του κομματικού/κρατικού ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ, οικοδομείται σταδιακά, το πρότυπο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού του 21ου αιώνα. Παρέα με ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και με όλες τις λυσαλέες μεταξύ τους ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις. Αντι λοιπόν να σκιαμαχούν πολλοί περί Στάλιν, Τροτσκι κλπ, ας δούμε ΤΙ γίνεται σήμερα. Και δυστυχώς ΠΟΙΟΣ βρίσκεται μεταξύ άλλων να πρωταγωνιστεί στην επίθεση του καπιταλισμού στην κοινωνία.

          Λέγαμε πριν λίγο καιρό ότι ο καπιταλισμός αλλάζει τον ανθρωπότυπο. Προσπαθεί να εμπεδώσει στην κοινωνία την αντίληψη του μεγάλου αδερφού, και να μεταλλάξει τους ανθρώπους σε….”επιχειρηματίες του εαυτού τους”, δλδ να πετύχει με έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια: Καθολικότητα στην διαδικασία εμπορευματοποίησης, καθολικότητα στην εμπέδωση των καπιταλιστικών αντιλήψεων (ανταγωνισμός, κοινωνικός δαρβινισμός, χαφιεδισμός, καθολικότητα στην παρακολούθηση κλπ). Για διαβάστε ΤΙ συμβαίνει στο ανατολικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ (εν προκειμένω στην Κίνα) και ας το συνδυάσουμε με την πριμοδότηση εκ μέρους του κεφαλαίου, των πάσης φύσεως φασισμών/νεοφιλελευθερισμών και εθνικισμών στην Δύση

          Η τραγωδία; Είναι εκεί το ΚΚ που προωθεί τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό με όλες τις σάπιες αξίες του (οι αδύναμοι και οι αποτυχώντες πρέπει να χρεοκοπούν (!!!), χαφιεδισμός, ατομικισμός κλπ):

          https://tvxs.gr/news/kosmos/pos-black-mirror-efarmozetai-stin-kina

        7. λαθραναγνώστης

          Σαν Ρόκκο, αν πήγαινες να τα πείς αυτά ότι ο Στάλιν, δεν έπρεπε να είναι ο αγαπημένος τους γιατί δεν “συμβάλλει στην αταξική ακρατική κομμουνιστική χειραφέτηση” στους σοβιετικούς πολίτες του 30-40, που είχαν πρόβλημα επιβίωσης, θα έτρωγες το ξύλο της αρκούδας μεσα στη μέση της Κόκκινης Πλατείας. Άνθρωπέ μου, είσαι και είστε “αλλού”!

        8. San Rocco

          Ανθρωπε μου γιατί έχετε σοβαδες σε αυτιά κ ματια;

          Εδω δεν φαγανε ξυλο το ’17 εως το ’25 που ηταν πολυ χειροτερες για τον λαο η φτωχεια κ η εξαθλιωση, λαθραναγνωστη. Γιατι κρυβεστε πισω απο μια υποθετικη κιολας αντιδραση του κοσμου; τοση δειλια πια στο να αποδεχτειτε τους σκελετους σας; Η οκτωβριανη επανάσταση έγινε με στόχο τον κομμουνισμό δλδ την αταξική ακρατικη κοινωνία, ναι η ου; Αν ναι, Τι ανοησίες ειναι όλα αυτά τα χρόνια αυτά που γράφετε για να απαντήσετε στο ΝΑΡ κ σε οποιαδήποτε αριστερη συλλογικότητα ασκεί τεκμηριωμένη απολογιστική κριτική;

          Το να λέω λαθραναγνωστη “αυτές ήταν οι συνθήκες, αυτές ήταν οι επαρκειες και αυτές οι ανικανοτητες/ανεπαρκειες των μπολσεβίκων”, ή “οι αντικειμενικες κβυποκειμενικες συνθηκες κατεστησαν αναγκαια την γραφειοκρατια κ κατεστειλαν τις αλλες δυνατοτητες κ εθαψαν τελικα την προοπτικη του κομμουνισμου”, ειναι μια διαλεκτική ανάλυση της ιστορίας της εσσδ.

          Το να λέω όμως λαθραναγνωστη όπως λέτε εκεί στο κκε κ όχι μόνο “ειναι χάσιμο χρόνου κ πολυτέλεια το να θετεις ερωτήματα για το που πάει έμπρακτα η χώρα”, ε, αυτη η μεθοδολογία που έχετε εξηγεί το γιατί αφενός κατέρρευσε η όλη κατάσταση αλλα και το γιατί το κκε ακολουθησεψπαντα την εκάστοτε γραμμή του κκσε. Και αυτο θα έκανε κ σημερα.

        9. Σ.Τ.

          Κάποιος από τους δύο είναι παραφρων διότι στην δεκαετία 30 δεν υπάρχει κάτι που να το οφείλουν οι ‘σοβιετικοι πολιτες’ στον Στάλιν.
          Στην Λ.Δ.Κορεας όμως όταν πέθανε ο μεγάλος ηγέτης κραταγαν τους ανθρώπους να μην αυτοκτονήσουν απο τον καημό τους. Διότι τον αγαπούσαν πολύ τον ηγέτη τους. Ίσως όχι όσο τον Στάλιν αλλά τουλάχιστον το ίδιο γιατί έχει προσφέρει τα πάντα στον πολίτη της Λ.Δ.Κορεας!!!

    1. Left G700

      Φίλοι τής ΟΚΔΕ,

      Στο κείμενο που επισυνάπτετε διαβάζω μεταξύ άλλων και το εξής:

      Κρυμμένοι πίσω από την άθλια ρωσική σειρά, τα σταλινικά γκρουπούσκουλα ή «ανώνυμοι» δεν έχουν κανένα πρόβλημα να επικροτήσουν ένα αντικομμουνιστικό μνημείο, αρκεί για πολλοστή φορά να επιτυγχάνεται η συκοφαντία του Τρότσκι.

      Κάνα παραδειγματάκι επικρότησης; Κάνα λινκ; Καμιά διεύθυνση; Κάνας αριθμός; Κάνα κινητό;

      Περιμένουμε.

      Reply
      1. ένας

        Ειδικά στην Ρωσία, δε χρειάζεται κανείς να συκοφαντήσει τον Τρότσκι.
        Είναι από μόνος του συκοφαντημένος στην ιστορική μνήμη και τη συνείδηση του ρωσικού Λαού. Ούτε να τον ξέρουν δε θέλουν.
        Απλά οι ρώσοι κεφαλαιοκράτες εκμεταλλεύονται ένα δεδομένο σκουπίδι για να λερώσουν με αυτό και εκείνο, που τους καίει: Την ακτινοβολία της Οκτωβριανής, των μπολσεβίκων, των Λένιν-Στάλιν.
        Δε, μπορεί, σου λέει, κάτι θα κολλήσει.
        Αν μπορούσαν, θα τον καθαγίαζαν κι αυτόν, δίπλα σε Σολζενίτσια κλπ.
        Αλλά, ειδικά αυτός, δεν ξεπλένεται με τίποτε στη Ρωσία. Και οι κεφαλαιοκράτες δεν επενδύουν ποτέ σε ψόφια άλογα. Καλύτερα λοιπόν να χρησιμοποιηθεί γι αυτό, που ακριβώς είναι: Σαν λάσπη.
        Αυτό λεφτ, χρέωσέ το σαν …επικρότηση του αντικομουνιστικού μνημείου από ένα “σταλίνι”!

        Reply
        1. Left G700

          Φίλε ένα,

          Πρώτον: η αναοίνωση της ΟΚΔΕ έχει γραφτεί πριν από αυτό το σχόλιό σου. Μάγοι είναι;

          Δεύτερον: Δεν είναι ακριβώς και επικρότηση αυτό που έγραψες. Για Οκδίτη με πέρασες; ;-) :-)

          Τα λέμε

        2. Σ.Τ.

          Μιλάμε τώρα για τον άνθρωπο που καθάρισε όλο το πολιτικό γραφείο και την μισή κεντρική επιτροπή …..του μπολσεβίκικου κόμματος…
          Που απείλησε την συντροφο του Λένιν ….που είναι υπεύθυνος για εκατομμύρια θύματα σοβιετικούς πολίτες και οπλίτες,, μέσα σε λιγους μήνες, με την δικτατορική και παρανοϊκή πολιτική του απέναντι στην Γερμανία.

        3. Γνώστης

          Ο Τρότσκι ήταν ο αρχηγός του Κόκκινου Στρατού και στην ηγεσία των Μπολσεβίκων επί Λένιν. Οπότε η κριτική ή και η πολεμική στη δράση και τις θέσεις του πρέπει να γίνεται με πολιτικούς όρους και με συνείδηση ότι μιλάμε για έναν επαναστάτη.
          Είναι τραγικό στο ΚΚΕ να μην ενοχλείται κανείς όταν λχ η Λιάνα Κανέλλη μιλάει σε εκδηλώσεις για τα βιβλία του Μπαλτάκου ή του Φραγκούλη και τους γλείφει, ενώ είναι γνωστοί ακροδεξιοί με σκοτεινές διασυνδέσεις, αλλά να εκφράζονται με χυδαίο τρόπο για τον Τρότσκι.
          Όταν ένας άξεστος και αμόρφωτος που ξημεροβραδιάζεται βρίζοντας στο πληκρολόγιο γράφει έτσι για τον Τρότσκι, πάνω από όλα εμποδίζει μια σοβαρή κριτική από μαρξιστική σκοπιά στον ίδιο και κυρίως στο ρεύμα που συγκρότησε, τον τροτσκισμό

        4. ένας

          Αβα-βα και τσίου-τσίου!
          Κανας τροτσκιστής θα φιλοτιμηθεί να απαντήσει στο ερώτημα;
          Γιατί δεν έχει “πέραση” ο Τρότσκι και ο τροτσκισμός στην Ρωσία;
          Οεο;
          Ακούω….

        5. Κ.Σ.

          Για τον ίδιο που δεν έχει ο Λένιν στην Πολωνία.

          “Ένας”, με αστεία επιχειρήματα, φτηνή ειρωνεία και χυδαιότητα δεν μπορείς να υπερασπιστείς οτιδήποτε κομμουνιστικό. Καμιά ΠΑΕ μόνο.

        6. ένας

          Xα!
          Ο Λένιν δεν ήταν …Πολωνός!
          Δοκίμασε ξανά….
          Και δεν υπάρχουν “χυδαίες” ερωτήσεις.
          Για χυδαίες απαντήσεις, το συζητάμε.

        7. Κ.Σ.

          Μάλιστα, ο Λένιν δεν έχει πέραση στην Πολωνία γιατί δεν είναι Πολωνός… Μεγάλου βάθους ανάλυση.

        8. ένας

          Ασε τις υπεκφυγές, το ερώτημα είναι συγκεκριμένο:
          Γιατί δεν έχει «πέραση» ο Τρότσκι και ο τροτσκισμός στην Ρωσία;
          Δε ρώτησα γιατί και πόσο δημοφιλής δεν είναι ο Λένιν στην …Πολωνία!
          Η, να το συζητήσουμε κι αυτό, αλλά ….με τη σειρά!
          Και συγγνώμην αν σας έθιξα ένα θέμα “ταμπού”!

        9. Σ.Τ.

          Να απαντήσεις εσυ πως γίνεται να μην είναι αντικομμουνιστής (σύμφωνα με το λεξιλόγιο σας) οΣτάλιν, ο οποίος εξολόθρευσε όλο το κόμμα , παραπάνω από μία φορές, και τελικά το έκανε χειρότερο από ότι πριν….απόδειξη ότι με τον θάνατο του το προσωποπαγες δικτατορικό σύστημα που έστησε, κατέρρευσε σε μια νύκτα….

        10. λαθραναγνώστης

          Λόγω της γνωστής φιλοναζιστικής στάσης του κατά τον ΒΠΠ, ο Τρότσκυ στη Ρωσία είναι μιά παντελώς απεχθής προσωπικότητα. Στη συγκεκριμένη σειρά, χρησιμοποιείται σαν “εργαλείο”. Η Οχτωβριανή Επανάσταση, πλέκεται γύρω από την προσωπικότητά του και κατ αυτόν τον τρόπο δυσφημείται και αυτή. Τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος.
          Πραγματικά, πολύ ευρηματικός τρόπος αντικομμουνιστικής προπαγάνδας! Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει ο Πούτιν. Προσεταιρίζεται, με ιδιαίτερα περίτεχνο τρόπο, τον Στάλιν και την σοβιετική περίοδο που είναι δημοφιλής και αγαπητά στους Ρώσους, πετυχαίνοντας κατ αυτόν τον τρόπο να δημιουργεί ευνοϊκούς συνειρμούς και γι αυτόν τον ίδιο.

        11. Σ.Τ.

          Αποκλείεται να είσαι τόσο αφελής. Διάβασε την έκθεση του Νικητα στο ΧΧ συνέδριο ΚΚΣΕ!!!

          Τα λέει όλα για τον Στάλιν και τις βλακείες που έκανε μετά την ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ
          Γερμανική εισβολή…

          Όλα και με τόκο τα λέει ο Νικήτας!!!

          Εκατομμύρια νεκροί, εκατομμύρια αιχμάλωτοι, τις πρωτες βδομάδες της επίθεσης

          Επειδή ο σχιζοφρενής δικτάτορας επέμενε να αγνοεί όλους όσους προειδοποιούσαν από όλες τις πλευρές( στρατός, αντικατασκοπεία, ) οι θα γίνει εισβολή …..
          Την οποία ο μέγας Ναπολέων-Σταλιν περίμενε ότι θα συμβεί τουλάχιστον ένα χρόνο πιο κάτω…και ότι θα είχε χρόνο να εξοπλιστεί….

          Ενώ δεν είχε προετοιμάσει το στρατό με υλικό και άρματα….
          Με αποτέλεσμα να βρίσκεται το σύνολο του στρατού την στιγμή της εισβολής σε φάση ανασυγκρότησης δηλαδή μετά παντελόνια κάτω….

          Επειδή αγνόησε ακόμα και λιποτάκτες Γερμανούς απλούς φαντάρους που προειδοποιούσαν μια μέρα πριν τη εισβολή!!

          Επειδή αγνόησε ΜΕΤΑ την εισβολή τις επιτακτικές εκκλήσεις για αναδίπλωση, με αποτέλεσμα να ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΘΟΥΝ ολόκληρες σοβιετικές μεραρχίες…..και να ‘πεσει’ η άμυνα σε όλη την γραμμή του μετώπου!!!Επειδή αγνόησε την στρατηγική των επικεφαλής του στρατού για σωστή διασπορά αεροπλάνων και αρμάτων….και θέλησε να τους ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ και στην στρατηγική…
          Με αποτέλεσμα να ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ το σύνολο της αεροπορίας και μεγάλο μέρος των αρμάτων τα οποία είχε εγκαταστήσει βάση στρατηγικής 19 αιώνα με μορφές αγώνα από την εποχή του ιππικού….

        12. λαθραναγνώστης

          Προφανώς αστειεύεσαι που θα πάρω υπ όψη μου την έκθεση του Χρουστσώφ. Αυτό είναι ευαγγέλιο αντικομμουνισμού μόνο για σας και τους φίλους σας που ξαφνικά, ενώ ήταν επί παντός επιστητού, τώρα έχουν μουγκαθεί

        13. Σ.Τ.

          Xαχαχα

          Τι σόι απάντηση είναι ρε μάστορα ότι ο Χουρστστωφ είναι αντικομμουνιστής;
          Με τον τρόπο τους ο καθένας είναι αντικομμουνιστής

          Και Ζαχαριάδης και ο Στάλιν και όλοι οι από κάτω…..

          Εγώ όμως αποφεύγω να χρησιμοποιώ τετιους χαρακτηρισμούς….δεν είναι καθόλου πολιτικοι…να ψάξετε τις λεπτομέρειες, να αφήσετε την προσωπολατρεία, δεν ωφελεί την υπόθεση του κομμουνισμού.

          Η έκθεση του Νικήτα είναι μια καλή αρχή αν αντέχεις διάβασε την όλη και προσπάθησε να αντικρούσεις τον Νικήτα. Κάποια στοιχεία έβαλα εγώ αλλά υπάρχουν αρκετά ακόμα.

        14. San Rocco

          Ρε κκεδες κ λοιποί μλ, αμετι μουχαμετι να δικαιωσετε την καπιταλιστική ή την ιδεαλιστικη αντίληψη για την ιστορία! Πάλη προσωπικοτήτων η ιστορία, μεταφυσικος αγιασμός του Στάλιν μέσω άρνησης των τραγικά αρνητικών χαρακτηριστικών του κλπ!

          Σωστά σας λέει ο σ.τ. Για τον πανικό κ τον αιφνιδιασμο που έφαγε προσωπικά ο Στάλιν με την έναρξη της ναζιστικής επίθεσης! Τι διάολο, αυτά που γράφει για τον πρώτο καιρό της ναζιστικής εισβολής κ του αθφνιδιασμου της ηγεσίας της εσσδ, επιβεβαιώνονται.

          Επίσης, ρε μουλουδες κκεδες κ μη, απο που τεκμαίρεται οτι ο Τρότσκι είχε….”γνωστή φιλοναζιστικη στάση”? Όλα τα γραπτά του Τρότσκι κ όλες οι πράξεις του δεικνύουν κομμουνιστή που πάλευε με συνέπεια εναντίον του φασισμου/ναζισμου. Όλα! Πάτε καλά;

        15. San Rocco

          Φίλοι της οκδε:

          Μην χαίρεστε που η ερτ δεν θα προβάλλει τώρα το σήριαλ.

          Α. Θα το προβάλλει αργότερα

          Β. Υπάρχει κ το ίντερνετ κλπ κλπ.

          Γ. Το κείμενο σας όπως τεκμηριωσα σε προηγούμενο σχολιο, αδυνατεί να απαντήσει ουσιαστικά στην εν λόγω σειρά.

          Δλδ η καπιταλιστικη προπαγάνδα την κάνει κ θα την κάνει την δουλειά της.

          Απο την άλλη, η απαγόρευση προβολής μιας ταινίας, ποτε δεν ωφελεί. Διότι, αφήνει ακέραιο κ χωρίς ουσιαστικγ κριτική το οεριεχομενο αυτής. Τα διοικητικά μετρα (λογική που την είχε κ ο Τρότσκι μέχρι που την δοκίμασε στο πετσί του), ποτε δεν κανουν καλό, ειδικά όταν δεν πανε αντάμα με ενα περιεχόμενο κριτικής που να τα υπερβαίνει.

        16. ένας

          Πάλι αβαβά και τσίου-τσίου;
          Η ερώτηση είναι σαφής:
          Γιατί δεν έχει «πέραση» ο Τρότσκι και ο τροτσκισμός στην Ρωσία;

  4. Ανώνυμος

    Κρυμμένοι γράφει, δεν γράφει πολυγραφοτατοι και λαλιστατοι….

    Reply
  5. ΟΚΔΕ

    Παρέμβαση της ΟΚΔΕ: Δεν θα προβάλει η ΕΡΤ την εκτρωματική σειρά «Τρότσκι»

    Μετά από παρέμβαση της ΟΚΔΕ στην ΕΡΤ, με επιτόπου επίσκεψη και τηλεφωνικές επικοινωνίες συντρόφων, ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Χρ. Λεοντής και ο Διεθύνων Σύμβουλος κ. Δρόσος μας διαβεβαίωσαν για την απόφασή τους να μην προβληθεί η εκτρωματική σειρά “Tρότσκι”, που κατασυκοφαντεί την Οκτωβριανή Επανάσταση και τους επαναστάτες ηγέτες της (βλ. αναλυτικά http://www.okde.gr/archives/8681).

    Είναι μια σημαντική εξέλιξη, μια απόφαση ευθύνης της ΕΡΤ απέναντι στην Ιστορία (ελπίζουμε να τηρηθεί), που δικαιώνει την έγκαιρη παρέμβαση της οργάνωσής μας. Η στάση όλων των δυνάμεων που αναφέρονται στο εργατικό κίνημα πρέπει να συμβάλλει στην απόκρουση τέτοιων επιθέσεων.

    Ίσως βέβαια δυσαρεστηθούν τα «ορφανά» του Σταλινισμού (βλ. αναλυτικά http://www.okde.gr/archives/8692). Που με οποιοδήποτε τίμημα, ακόμα και με την παρουσίαση ενός «υποτακτικού» και «πουλημένου» Λένιν, θα έβλεπαν χαιρέκακα σ’ αυτή τη σειρά κυρίως μια ευκαιρία να σπιλωθεί ο «αυταρχικός» κ.λπ. Τρότσκι που έχουν πλάσει στο μυαλό τους. Εμείς θα παραμείνουμε σε εγρήγορση, για την υπεράσπιση της κληρονομιάς, της επαναστατικής ιστορίας και απελευθερωτικής ιδεολογίας του Σοσιαλισμού/Κομμουνισμού απέναντι σε παρόμοιες επιθέσεις της αστικής τάξης στη σημερινή ιδεολογική και ηθική σήψη της._

    ΟΚΔΕ, Πέμπτη 10/1

    Reply
    1. Left G700

      Μπράβο σας και ζήτω σας για τη ματαίωση της προβολής. Αλλά:

      Επιμένετε και επανέρχεστε στους ισχυρισμούς ότι κάποιοι, προφανώς αντιτροτσκιστές, «επικρότησαν» δημοσίως (= «με δημοσιεύματα και σχόλια») τον αντικομμουνισμό τής σειράς και άνοιξαν σαμπάνιες στην είδηση της προβολής της, μόνο και μόνο επειδή τα ρίχνει στον Λέοντα και αδιαφορώντας αν σ’ αυτή ανασκολοπίζεται η Ιστορία τής Οκτωβριανής επανάστασης, του ηγέτη τών μπολσεβίκων Λένιν κ.λπ. Δεν μας επισυνάπτετε όμως κανένα στοιχείο ότι αυτό όντως έχει συμβεί, αν και σας έχει ζητηθεί. Ακούστε, μάγκες:

      Αυτό που κάνετε ένα και μόνο όνομα έχει: «πολιτική λασπολογία». Αν έχετε την εντύπωση ότι τέτοια άθλια τερτίπια αυτοθυματοποίησης θα σας βγάλουν στ’ ανοιχτά, κοιμάστε ύπνο βαθύ. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει: κάνετε ακόμα κι εκείνους που διαφωνούν σε πολλά με τις ιδέες τού Τρότσκι (με το πώς τις εφαρμόζετε εσείς, οι κληρονόμοι του, απλώς γελάνε), αλλά δεν συμμερίζονται και τα τέρατα και σημεία που έχουν γραφτεί σε βάρος του, να σας βλέπουν και να στρίβουν στην πρώτη γωνία!

      Εγώ, δεν το κρύβω, αυτό θέλω να κάνουν όλοι αριστεροί, ακόμα κι οι αγέννητοι. Αλλά είναι μεγάλη ανοησία (και ένα ακόμα καλό δείγμα τού πόσο δεν τα παίρνετε τα πολιτικά γράμματα) να κάνετε ό,τι μπορείτε για να συμβεί αυτό μια ώρα αρχύτερα!

      Reply
    2. ένας

      !!!!!!!!!!!!!!!!
      Mια ανακοίνωση, μια “επιτόπου επίσκεψη και τηλεφωνικές επικοινωνίες” ήταν αρκετές για να καταγάγει το …λαϊκό κίνημα(;) μιαν ακόμη “νίκη”!
      Είπαμε, “πετάμε από νίκη σε νίκη”!
      ………………………………………………….!!!
      Τ’ ακούς …..ΚΚΕ;!;!
      Που δεν ξέρεις πως να …”νικάς”!
      Που δεν καταδέχτηκες ποτέ να γυρέψεις από τον ΤΑΞΙΚΟ ΕΧΘΡΟ να ….μην κάνει την προπαγάνδα του!
      Αλλά περιοριζόσουνα να την καταγγέλεις και να τους ξεμπροστιάζεις στον Λαό δείχνοντάς τους: “Αυτοί είναι, αυτά λένε”!
      Να, πως παλεύει το γνήσιο λαϊκό κίνημα, ….”από τα κάτω”!
      Πάει και βρίσκει το Λεοντή και τον Δρόσο και …..τα κανονίζουν!

      ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑΤΑ!
      Για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, τι παιχνίδια παίζονται, ενίοτε και μπροστά στα μάτια μας….
      ———————————————————————————
      Θα συνιστούσα σε όλους να βλέπουν, αν έχουν χρόνο, ΟΛΑ τα αντικομμουνιστικά, μαύρα και φαιά, που προβάλλει η ναυαρχίδα της αστικής προπαγάνδας, η διαχρονικά κρατικομονοπωλιακή ΕΡΤ. Είναι μια καλή εικόνα της έκτασης, της έντασης και του βάθους της ταξικής πάλης στον τομέα της ιδεολογικής χειραγώγησης από πλευράς ταξικού εχθρού.
      Ιδιαίτερα συνιστώ ένα αλήστου μνήμης …”ντοκυμανταίρ” του μη εξαιρετέου “History Channel”, για έναν ..”Στρατό Πιθηκανθρώπων του Στάλιν”!.
      Αν καταφέρω να το εντοπίσω θα βάλω και το λινκ του εν λόγω video.
      Aξίζει!
      —————————————————————————–

      Reply
  6. λαθραναγνώστης

    Εν τάξει, το βλέπω λίγο παράξενο, η ΕΡΤ να έχει αγοράσει τη σειρά και να μην την προβάλει λόγω παρέμβασης της ΟΚΔΕ.
    Ίσως, μετά τις εκλογές…..

    Reply
  7. Κώστας

    Εμένα πάντως με όλα αυτά η ΟΚΔΕ θα με βάλει να ψάξω να το δω ενώ αν απλά το έπαιζε η ΕΡΤ μπορεί και να μην το είχα πάρει χαμπάρι.

    Αντικομμουνιστικά έργα (ταινίες, σήριαλ και ντοκυμαντέρ) έχουν προβληθεί πολλάκις πάντως, για τον Τρότσκι αντιδράσατε σύντροφοι της ΟΚΔΕ, να τα λέμε όπως είναι.

    Γενικά μέσα σε όλες τις ήττες χάσαμε και την μάχη για μια Ελεύθερη ΕΡΤ. Εγώ θα προτιμούσα να είχαμε μια Ελεύθερη ΕΡΤ που να πρόβαλε την σειρά μαζί με άλλες σειρές, ταινίες και ντοκυμαντέρ και σοβαρές ιστορικές συζητήσεις και εκδηλώσεις για τον Τρότσκι και την Οκτωβριανή Επανάσταση.

    Μίζερη μάχη οπισθοφυλακών για “την τιμή των όπλων” τον λέω όλον αυτόν τον θόρυβο και αν όντως πέρασε τόσο εύκολα πούλησε και αριστερή ευαισθησία και αριστερό παρελθόν ο Λεοντής.

    Κώστας

    Reply
  8. Ανώνυμος

    Τελικά η λάθος ΟΚΔΕ σας έμεινε “σύντροφοι”εκεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ….

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.