.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Να φύγουν πρόσφυγες και ΜΑΤ και βλέπουμε;


Παναγιώτης Μαυροειδής

«Να μη γίνουν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών! Να φύγουν τώρα οι πρόσφυγες από το νησί μας για το καλό τους, για να πάνε όπου αγαπάνε και τους φωτίσει ο θεός»

Πως μας φαίνεται αλήθεια αυτό;
Αλληλέγγυο και συμπαθητικό προς τους πρόσφυγες;
«Αμφίσημο», αλλά σίγουρα αιτιολογημένο, μιας και τα νησιά βουλιάζουν; Υποκριτικό, κρυφο- ακροδεξιό, «αλλά τι να κάνουμε, με το κλίμα που υπάρχει»; Ο καθένας μπορεί να το βλέπει όπως θέλει και όλοι μαζί να δρούμε “για να φύγουν” που “είναι το επίδικο”;

Το χειρότερο από όλα είναι το να μη τολμήσουμε να κάνουμε την ερώτηση ή να διαλέξουμε το «μέσο όρο» για απάντηση. Έτσι, «για να μη τα βλέπουμε όλα μαύρα». Ή, ακόμη χειρότερα «για να μην απομονωθούμε από τον κόσμο». Αυτό το τελευταίο ειδικά δημιουργεί ένα κόμπο στον λαιμό πολλών αριστερών. Σα να είναι η αριστερά κάτι σαν τον τραγουδιστή του συρμού και της ελαφρολαϊκότητας, οπότε θα πρέπει να πει αυτό το τραγούδι και να κουνηθεί με εκείνο τον τρόπο, ώστε να ταιριάξει με αυτό που θέλει το κοινό του για να μαζέψει παλαμάκια…

Αυτό όμως δεν είναι η αριστερά. Είναι η ήττα της. Στο βαθμό τουλάχιστον που δε συνειδητοποιείται ο κίνδυνος και επιλέγεται ο στρουθοκαμηλισμός. Δε θέλω να τα θυμίσω πάλι όλα αυτές τις ώρες, αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε που οδήγησαν οι πιρουέτες και συνεργασίες της κοινοβουλευτικής αριστεράς στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέσβο και αλλού με τους παπάδες, τους εμπόρους, ξενοδόχους και Περιφερειακή αρχή με συνθήματα που λίγο ως πολύ αναπαρήγαγαν το παραπάνω τέμπο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία: Θύματα του πολέμου στη Συρία, το Αφγανιστάν, της Υεμένης, του Ιράκ, της Λιβύης κλπ, είναι σε σημαντικό βαθμό και οι λαοί της Ελλάδας και της Ιταλίας και ακόμη περισσότερο οι κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Αγκάλιασαν τους πρόσφυγες, έσωσαν ζωές, αλλά πνίγονται σήμερα μέσα στην αδιαφορία των κυβερνήσεων και την ανυπόφορη υποβάθμιση της ζωής στα νησιά.

Ας κρατήσουμε ωστόσο το μέτρο: Όχι! Όπως και να το κάνουμε, ΔΕΝ είμαστε με τον ίδιο τρόπο θύματα. Άλλο πράγμα η υποβαθμισμένη όσο δεν πάει ζωή στα νησιά για τους κατοίκους τους και άλλο ο ζωντανός νεκρός και μελλοθάνατος πρόσφυγας.

Θα το πούμε αυτό δυνατά; Είναι βέβαιο ότι δε μαζεύει χειροκρότημα. Αλλά η αριστερά δεν είναι για ζήτω και χειροκροτήματα. Και ότι κινείται, δεν είναι πάντα προοδευτικό κίνημα. Χρειάζεται προσοχή και εγρήγορση.  Θα πρέπει με θάρρος, αλλά και υπομονή, με αποφασιστικότητα αλλά και νηφαλιότητα, να θυμίσουμε αυτά που δε θα πουν άλλοι.

Ότι οι πρόσφυγες δεν ήρθαν εδώ ούτε για τουρισμό, ούτε …για να μας κάνουν μουσουλμάνους. Ήρθαν , επειδή κάποιοι έκαναν κομμάτια τη Συρία με πολλαπλούς βομβαρδισμούς, εξοπλισμό αντιδραστικών οργανώσεων τύπου ISIS, τρεις εισβολές της Τουρκίας. χρηματοδότηση ένοπλων μισθοφορικών ομάδων και δράση ιδιωτικών εταιρειών πολέμου από 14 χώρες.

Όλες οι πανάκριβες πολεμικές μηχανές του σύγχρονου κόσμου (από ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Γαλλία, Τουρκία, Ρωσία, Ισραήλ κλπ), δοκιμάστηκαν πάνω στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Από τα 27 εκατομμύρια κατοίκων της Συρίας, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς πάνω από 7 εκ. ψυχές, με εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά ανάμεσά τους.  Γιατί αλήθεια; Η δήθεν ευλογία μιας περιοχής πλούσιας σε ενεργειακούς πόρους και κρίσιμης σε ότι αφορά τους ενεργειακούς δρόμους, αποδείχτηκε βαριά κατάρα για τους λαούς της.

Ανείπωτος ο πόνος αυτών των προσφύγων. Και, συγνώμη, αλλά δε συγκρίνεται με τίποτα…

Πρώτον, διότι αυτοί είναι που ξεκληρίστηκαν και αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους

Δεύτερο, διότι τους μετέτρεψαν σε εργαλεία και αντικείμενα διαπραγματεύσεων, μετακινώντας τους κάθε φορά από τη μία περιοχή στην άλλη μέσα στη Συρία, ανάλογα με το ποιος έπαιρνε το πάνω χέρι, για να στριμωχτούν πλέον εκατοντάδες χιλιάδες στο Ιντλίμπ.

Τρίτο, διότι σήμερα με τη γενίκευση του πολέμου στο Ιντλίμπ, οι προθάλαμοι των μελλοθάνατων σε Τουρκία, Ελλάδα και αλλού, πρόκειται να γεμίσουν και πάλι ασφυκτικά

Τέταρτο, διότι, εκτός από τους δεκάδες χιλιάδες αποκλεισμένους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κοντά στα 4 εκ. επιπλέον είναι ζωντανοί νεκροί στην Τουρκία, και πρέπει να «διαλέξουν» ανάμεσα σε ένα μεροκάματο του τρόμου, την πληρωμή δουλέμπορου μεταφοράς ή το να γίνουν μισθοφόροι του Ερντογάν στη Συρία ή τη Λιβύη

Πέμπτο, διότι κατά εκατοντάδες και χιλιάδες, κυνηγούνται από πλοία της ακτοφυλακής, drones και συνοριοφύλακες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της FRONTEX, της ΕΕ, για να καταλήξουν μικρά παιδιά μαζί με τα κουκλάκια τους πνιγμένα στον υγρό τάφο της Μεσογείου ή μανάδες με παιδιά αγκαλιά, στα ναρκοπέδια του Έβρου

Έκτο, διότι -ανεξάρτητα από το τι θέλουν και τι ελπίζουν οι ίδιοι- δεν τους περιμένει κανένα κράτος της ΕΕ να τους πάρει αγκαλιά, παρά μόνο συνοριοφύλακες και σκύλοι.

Ποιος είπε ότι η Ευρώπη σηκώνει τα χέρια ψηλά; Κάνει κάτι χειρότερο: Οπλίζει τα χέρια της και προτάσσει τα όπλα της που σκορπούν θάνατο και απελπισία.

Το πιο μεγάλο στοίχημα, είναι να κόψουμε το δάχτυλο της εξουσίας, που αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, δείχνει ως πηγή των προβλημάτων τους πιο φτωχούς των φτωχών, τους πιο αδύναμους από τους αδύναμους, τους πιο κυνηγημένους από τους εξόριστους.

Ανάμεσα στην ανάγκη της αλληλεγγύης των ανθρώπων και των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής πολιτικής και της πολεμικής μηχανής τους και τη μισάνθρωπη μισαλλοδοξία και ρατσιστική εθνικιστική τύφλωση που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ και η ακροδεξιά, δεν υπάρχει μέσος όρος και τόπος συμβιβασμού.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 89.29% ( 14
Συμμετοχές )



12 σχόλια στο “Να φύγουν πρόσφυγες και ΜΑΤ και βλέπουμε;

  1. Ody

    ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ.
    Μην ξεχναμε,οστοχος μας ειναι ο Σοσιαλισμος .Και ο σοσιαλισμος χωραει ολους τους κολασμενους αυτου του κοσμου.

    Reply
    1. Ragnarok

      Το κείμενο του π. Μαυροειδη ενώ πολιτικά είναι σωστό, έχει ορισμένες φράσεις που είναι λάθος. Πχ αυτες που λέει “δεν είναι η αριστερά για να εισπράττει χειροκρότημα “. Πολύ άστοχες φράσεις, οι οποίες ναι, θέλουν να πουν ότι η αριστερά δεν πρέπει να υποτάσσεται στις λάθος επιλογές τμημάτων του λαού, κ αυτό είναι σωστό. Όμως από την άλλη ναι η αριστερά θέλει το χειροκρότημα του κόσμου, διότι δεν είναι ελιτίστικη δύναμη όπως πολλοί αριστεροί από όλες τις οργανώσεις της κ ανένταχτοι , δυστυχώς είναι. Θέλει το χειροκροτημα όμως για τις σωστές θέσεις (πχ μαζιε τον υπόλοιπο λαό σε αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική διεθνιστική κατεύθυνση ) κ οχι για τις λάθος θέσεις (πχ υποταγή στον εθνικισμό τμημάτων του λαού).

      Reply
    2. San Rocco

      Εκρηκτική κ αντιφατική η κατάσταση στα νησιά . Πολύ καλά κάνει το ΝΑΡ κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συμμετέχουν στον λαϊκό ξεσηκωμό. Κ πολύ καλά κάνουν, να συμμετέχουν ενεργοτατα σε αυτόν τον ξεσηκωμό, με την αντίληψη που και ο Παναγιώτης Μαυροειδής προωθεί μέσα από το κείμενο του. Χωρίς ελιτισμό απεναντι στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά κ χωρίς υποταγή στις αντιδραστικές πολιτικές ακροδεξιές αντιλήψεις που εκφράζονται από τμήμα των κατοίκων. Και βλέπουμε.

      Reply
  2. Φάνης

    Ωραία η ανάλυση και μπορώ να συμφωνήσω, σίγουρα οι πρόσφυγες είναι τα μεγαλύτερα θύματα και δεν χωράει αμφιβολία.

    αλλά για το επίδικο τι λέει ο συγγραφέας; Να παραμείνουν οι πρόσφυγες στα νησιά ενώ δεν θέλουν; Να δεχθούμε τη δημιουργία νέων φυλακών πάνω στα νησιά; Τι ακριβώς προτείνει;

    Reply
    1. Κατ

      για το τι προτείνει δες την ανακοίνωση του ΝΑΡ

      http://www.narnet.gr/articles/%CE%BD%CE%B1%CF%81-%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CF%8D%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%84-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AE

      Reply
      1. Left G700

        Φίλε μου/φιλη μου Κατ,

        Οσο unbelievable (με την κακή έννοια) είναι το άρθρο τού Μαυροειδή, άλλο τόσο (και πολύ-πολύ περισσότερο) unbelievable είναι και η ανακοινωση του ΝΑΡ. Γιατί το πρώτο, στο κάτω-κάτω, θα μπορούσε να περιέχει και μερικές προσωπικές “πινελιές”. Το δεύτερο, όμως, υπογράφεται από ολόκληρη οργάνωση.

        Reply
  3. Kώστας Σύψας

    Οι κατατρεγμένοι , όποια ταξική προέλευση ή πολιτική τοποθέτηση αν έχουν, είναι τώρα παρίες δίπλα στους “από κάτω” των νησιών όσοι πραγματικά και αν είναι αυτοί οι από κάτω στα ελληνικά νησιά του 2020. Αντικειμενικά οι παρίες είναι πιο κοντά στους εκμεταλλευόμενους. Η έστω προσωρινή ή ρευστή ταξική τους θέση επιβάλλει στην ελληνική εργατική τάξη την αλληλεγγύη και συστράτευση ενάντια στους “από πάνω” Ελλάδας και Άλλων χωρών που προκάλεσαν (η Ελληνική ελιτ συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία και ωφελείται πχ εφοπλιστές ) τον πόλεμο. Οι βολεμένοι με τις πολλαπλές πηγές εισοδημάτων των νησιών αισθάνονται οτι απειλούνται. Καλά κάνουν. Ο πόλεμος και οι κλονισμοί τέτοιας κλίμακας , όπως η γρίπη, δεν περιορίζεται σε μια μόνο χώρα. Ας αντιδράσουμε όλοι μαζι οι θήτες της εποχής μας ενάντια στους πεντακοσιομέδιμνους που προκαλούν τα δεινά και μας δουλεύουν κιόλας. ¨Ολες οι άλλες υποδείξεις είναι απατηλές και ωφελούν τους κυρίαρχους.

    Reply
  4. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Δεν μπορώ να διαφωνήσω με το κείμενο απλά θεωρώ οτι η χθεσινη μέρα εδειξε κατι: Οτι η σταση καποιου απεναντι στο προσφυγικό είναι δευτερεύον θέμα και αυτο το καταλαβε ο λαος των νησιών που εδωσε ενα καλό μάθημα στους πραιτωριανους.Κατεβηκαν όλοι ανεξαρτητως αποψης για να μην γινουν οι επιταξεις και έδειξαν στο καθεστώς οτι υπαρχει σντισταση.Σε εμας εδειξαν οτι ο μονος δρόμος ειναι μαζικες επιθετικες λαικες εκδηλωσεις διαμαρτυρίας ,με μινιμουμ αιτημστα, μπορουν νσ στριμωξουν τον ” βσσιλια” ο οποιος είναι γυμνος και βασιζεται στην αδιαφορια της πλεοοψηφειας και τις ιδεοληψιες των οργανωμενων δυναμεων.

    Reply
    1. Left G700

      Φίλε Θεόδωρε Σαμιωτάκη,

      Μου φαίνεται ότι μάς δουλεύεις (ή δουλεύεις τον εαυτό σου). Πώς δεν μπορείς να διαφωνήσεις με το κείμενο από τη στιγμή που διαφωνείς με τη βασική ιδέα του, ότι δηλαδή η στάση απέναντι στο προσφυγικό δεν είναι δευτερεύον ζήτημα, ενώ κατ’ εσέ είναι;;;

      Ρε Θεόδωρε, έλεος! Μεταξύ μας είμαστε. Ούτε και μεταξύ μας δεν μπορείς να πεις τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη; Τι κακό είναι αυτό; Όταν βρίσκεσαι μέσα στους τοίχους του σπιτιού σου το κάνεις τουλάχιστον;

      Reply
      1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Βρε λεφτ δεν κοροιδευω γραφω ” ναι μεν αλλα” .Το κειμενο στο μεγαλυτερο μερος του αναφερεται στα βασανα των προσφυγων,στον ιμπεριαλισμο που διαλυει χωρες κλπ.Ποιος καλοπροαιρετος μπορει να διαφωνήσει; Επαναλαμβανω όμως οτι το σημσντικο ηταν στα νησια( και ειναι κ στην υπολοιπη χωρα) να συγκρουστει ο κοσμος ενωμενος εναντια στο καθεστως απο την γνωμη που εχει για το προσφυγικο/ μεταναστευτικο.Αυτο σημαινει πολιτικη απομόνωση όσων το βαζουν πρωτο.Είτε ειναι σκροδεξια φασιστικα καθηκια( που ειναι κ επικινδυνοι) είτε γραφικοι κοσμοπολιτες .Ετσι κ αλλιως το θεμα δεν μπορει να λυθει απο προτεκτορατο αλλα απο μια ανεξαρτητη κυριαρχη Ελλάδα.Όποιοι είμαστε στην πλευρα της κοινωνικης απελευθερωσης δεν ειναι και σοφο να προτεινουμε λυσεις στο καθεστως γιατι μπλεκουμε.Ας δειξει ο καθενας( ή η καθε συλλογικοτητα) την ανθρωπια του απεναντι σε οσους εχουν αναγκη χωρις φανφαρες.Το θεμα δεν ειναι κεντρικοπολιτικο ( αν μου επιτρεπεται ο ορος) .Οποιος δε το αναγαγει σε τετοιο μπλεκει σε περιεργα μετωπα που αφαιρουν την πολυτιμη πολιτικη αξιοπιστια

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.