.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΝΑΡ-νΚΑ: Όλοι/ες στην Παμπατραϊκή Απεργία και συγκέντρωση στην Πλατεία Όλγας


Όλοι και όλες αύριο Δευτέρα 24/7 στην Παμπατραϊκή απεργία και στην συγκέντρωση στις 9:30 π.μ, που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, σωματεία και λαϊκοί φορείς στην πλατεία Όλγας για το εργοδοτικό έγκλημα με την κατάρρευση της γέφυρας στην Περιμετρική Πατρών.

Η κατάρρευση της γέφυρας στην περιμετρική Πατρών δίπλα στον ποταμό Χάραδρο κατά τη διάρκεια εργασιών, που οδήγησαν στον θάνατο ενός ατόμου και στο βαρύτατο τραυματισμό ακόμα δώδεκα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργοδοτικά εγκλήματα των τελευταίων χρόνων στη πόλη της Πάτρας. Είναι εξίσου σοκαριστικό ότι ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων, πληθαίνουν οι φήμες για πλήθος ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια.

Σε πολύ αντίξοες συνθήκες εργασίας, εν μέσω και του καύσωνα που πλήττει την χώρα μας, η ανάδοχος εταιρία στην Ολυμπία Οδο, ΑΒΑΞ Α.Ε. αποφάσισε να εκτελέσει εργασίες στην γέφυρα, χωρίς να παίρνει ακόμη και στο ελάχιστο καμία προφύλαξη ούτε τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τις εργασίες αυτές. Αυτή ήταν και η αιτία που οδήγησε στην κατάρρευση της γέφυρας, μετά και την χρήση εκσκαφέων «κομπρεσέρ» σε αυτές τις εργασίες.

Φαίνεται για ακόμη μία φορά πως στο βωμό της «ανάπτυξης» και του κέρδους, τα μέτρα ασφαλείας σε εργασιακούς χώρους καταπατούνται, με τον λογαριασμό να τον πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι, πολλές φορές ακόμη και με την ίδια τους την ζωή. Η βαθιά αντεργατική νομοθεσία που έχει προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων αλλά και η συνολικότερη πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων εταιριών έχει οδηγήσει στην μεγάλη διευκόλυνση των εταιριών να κάνουν κυριολεκτικά «ό,τι θέλουν» σε χώρους εργασίας. Η «ανάπτυξη» που αυτοί κυνηγούν, είναι βαμμένη με αίμα.

Είναι απαράδεκτη και εξοργιστική η ανακοίνωση της εταιρίας που κατηγορεί τους Ρομά για την κατάρρευση της γέφυρας, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει πως η κατάρρευση της γέφυρας «ήταν προβλεπόμενη» και αυτοί είχαν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γίνει αυτό.

Ως ΝΑΡ και νΚΑ εκφράζουμε την συμπαράστασή μας σε όλους τους εργαζομένους που τραυματίστηκαν και στην οικογένεια του θύματος και δεν δεχόμαστε την στοχοποίηση που γίνεται ακόμη μία φορά στους Ρομά, για να καλυφθούν οι εξώφθαλμες ευθύνες της εταιρίας.

Για αυτήν την τραγωδία φέρει βαρύτατες ευθύνες η Ολυμπία Οδός Α.Ε καθώς και η ανάδοχος εταιρία ΑΒΑΞ Α.Ε. Επίσης βαρύτατες ευθύνες πέφτουν στην κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και στις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων που υλοποίησαν και υλοποιούν αυτή την αντεργατική πολιτική.

Η συστηματική αθέτηση μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς πάει χέρι-χέρι με την τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Οι εργαζόμενοι, το ταξικό εργατικό κίνημα δεν πρέπει να αρκεστεί στην διαρκή οδυνηρή διαπίστωση αυτής της κατάστασης και στην στείρα καταγγελία της.

Είναι μονόδρομος για τους εργαζομένους η πάλη για πραγματικά μέτρα ασφαλείας και μείωση του χρόνου εργασίας για να αποφεύγονται εργοδοτικά εγκλήματα.

Η πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στου χώρους δουλειάς θα πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής της αιματηρής ανάπτυξης, που προσφέρει τους εργαζομένους θυσία στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Για ποιοτικές δημόσιες και δωρεάν υποδομές, για να περάσουν ξανά στο δημόσιο υπό κοινωνικό και εργατικό έλεγχο, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την κερδοφορία του κεφαλαίου.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.