.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΝΑΡ – νΚΑ Χανίων: Κάτω τα χέρια από τη Rosa Nera!


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ

Σοκ και δέος, βία και αγωνία, συνθέτουν το δόγμα που προσπαθεί να υλοποιήσει με ιδιαίτερο πάθος η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δόγμα που στοχεύει ξεκάθαρα, στη φίμωση, καταστολή και τσάκισμα οποιασδήποτε φωνής αντίστασης υπάρχει εκεί έξω. Μια ιδιαίτερη μετεμφυλιακή εκδικητικότητα με περίσσεια αλαζονεία και ναρκισσισμό, που πατάει πάνω στην απογοήτευση που γέννησε σε μεγάλο κομμάτι του λαού η καταστροφική αστική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που ταυτόχρονα στοχοποιεί και στιγματίζει τη διαφορετικότητα, όχι μόνο στο πολιτικό και ταξικό φάσμα, αλλά και σε επίπεδο φυλής, φύλου και σεξουαλικότητας, με θλιβερά παραδείγματα τις δηλώσεις του Μπογδάνου για τα ξερονήσια για τους πρόσφυγες έως και την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση όπου καταψηφίστηκε η διεύρυνση απαγόρευσης διακρίσεων.

Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει σε θεσμούς και αξίες, που αποτελούσαν και αποτελούν όργανα πάλης για το σύνολο της πληττόμενης κοινωνίας. Τέτοια είναι η στοχοποίηση του φοιτητικού κινήματος, των καταλήψεων και των αντικαπιταλιστικών και κινηματικών δυνάμεων, η στοχοποίηση οποιασδήποτε φωνής εκεί έξω παλεύει και αγωνίζεται για το δίκιο. Δεν ξεχνούμε τις πρόσφατες συλλήψεις αγωνιστών – μελών της νΚΑ και του φοιτητικού κινήματος στην ΑΣΟΕΕ, τη δίωξη αγωνιστή-μέλους του ΝΑΡ και της οικογένειάς του στην Καρδίτσα, τον οικονομικό στραγγαλισμό με πρόστιμο 50.000 ευρώ στην ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς και άλλα παραδείγματα που αφορούν αγωνιστές και αγωνίστριες, μέλη της αντικαπιταλιστικής και μαχόμενης αριστεράς. Στοχοποίηση που αποτελεί κι αυτή συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που εκκένωνε κι εκείνη καταλήψεις, απαγόρευε το κάλεσμα σε πορείες, ξυλοκοπούσε το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα κάθε φορά που έβγαινε στους δρόμους, με τα ίδια ΜΑΤ που τώρα ελέγχει η Νέα Δημοκρατία. Κομμάτι αυτής την πολιτικής είναι και η πρακτική διορίας για την εκκένωση και των υπολοίπων καταλήψεων.

Οι εκκενώσεις των κτηρίων δε στοχεύουν μόνο στην επιχειρηματική εκμετάλλευσή τους. Ας είναι τουλάχιστον ειλικρινείς μ’ αυτό. Παρ’ ότι κτίρια, όπως το Μέγαρο Παπαδοπέτρου και η Γαλλική Σχολή, έχουν μείνει χρόνια ολόκληρα να παρακμάζουν μετά τον εκδιωγμό των φοιτητών από μέσα με σκοπό να δοθούν προς ιδιωτική χρήση, όταν αυτό καταστεί δυνατό για τους αρμόδιους, οι εκκενώσεις στοχεύουν σε όλο το πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα που πρεσβεύει μία κατάληψη κτηρίου ή μια χρήση που δεν αποφέρει κέρδος στο κεφάλαιο.

Η αλαζονεία, η υπεροψία και ο κρετινισμός τους κορυφώθηκε με τις δηλώσεις του Χρυσοχοΐδη, για εθελούσια εγκατάλειψη των καταλήψεων στέγης και πολιτικών στεκιών, μέχρι τις 6 Δεκέμβρη. Το τελεσίδικο που ανακοινώθηκε μέσα από τα μέσα, επικοινωνιακά δίνει τροφή στο ακροδεξιό κοινό και της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να του αποσπάσει την προσοχή από την παντελή ανικανότητα και βλακεία που επιδεικνύουν ακόμα και στα πλαίσια της ακροδεξιάς νεοφιλελεύθερης αστικής διαχείρισης.

Αυτή η στοχοποίηση δεν κοιτάει μόνο την μητροπολιτική Αθήνα, αλλά κοιτάει και την επαρχία. Τέτοια είναι η περίπτωση της κατάληψης Rosa Nera, θέμα που είχε απασχολήσει και το προηγούμενο διάστημα τα Χανιά, με το τοπικό ακροδεξιό μπουμπούκι, τον τότε πρύτανη και νυν βουλευτή, Διγαλάκη, να ωρύεται για την αναγκαιότητα εκκένωσης του κτηρίου και μετατροπής του σε κάτι ρηξικέλευθο και πρωτότυπο για την χανιώτικη κοινωνία: ένα ξενοδοχείο.

Το σχόλιο μας στα παραπάνω είναι το εξής:

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ROSA NERA!

Η κατάληψη της Rosa Nera αποτελούσε, αποτελεί και θ’ αποτελεί ενεργό κομμάτι του κινήματος της κοινωνίας των Χανίων, που πέραν τις υπαρκτές διαφορετικές αφετηρίες και ιδεολογικές αναφορές, βαδίζουμε πλάι. Αποτελεί μια ρωγμή στην κανονικότητα της τουριστικής βαρβαρότητας που αναπτύσσεται στα Χανιά, ένα χώρο ελεύθερο, όπου πέραν των πολιτικών διεργασιών που γίνονται στο εσωτερικό του, δίνει το έναυσμα για επανοικειοποίηση της τουριστικής χαβούζας που έχει μετατραπεί το Παλιό Λιμάνι των Χανίων από τους πληττόμενους και τις πληττόμενες.

Η μη συμμετοχή μας στην κατάληψη της Rosa Nera δε σημαίνει ότι στεκόμαστε απαθείς στην προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος από πλευράς του κράτους και της κυβέρνησης για επικείμενη βίαια εκκένωσή της. Το αντίθετο.

Αντιλαμβανόμαστε την επίθεση στις καταλήψεις γενικότερα και τη Rosa Nera ειδικότερα, ως κομμάτι της ευρύτερης αυταρχικής θωράκισης του κράτους, με τη χρήση ποικίλων μεθόδων καταστολής από όλες τις κυβερνήσεις. Όλα τα περιστατικά που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται με τη βίαιη καταστολή, σε συνδυασμό με την περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού που κρύβεται πίσω από τις φανφάρες της ανάπτυξης, έχουν κοινή μήτρα.

Ακριβώς για αυτό η υπεράσπιση και περιφρούρηση της κατάληψης της Rosa Nera δεν αποτελεί καθήκον μόνο του αναρχικού κινήματος και του αντεξουσιαστικού χώρου. Αποτελεί καθήκον του συνόλου του κινήματος των Χανίων, του εργατικού, του φοιτητικού του νεολαιίστικου. Οι αντικαπιταλιστικές, κομμουνιστικές και κινηματικές δυνάμεις στα Χανιά, οφείλουν να συντονιστούν ενάντια στην καταστολή, την κρατική αυθαιρεσία, την αντιδραστική πολιτική που πρεσβεύει η κυβέρνηση της ΝΔ ενάντια σε όλες και όλους μας. Οφείλουν και πρέπει συντονιστούν μαζί με το χανιώτικο λαό ενάντια στην προσπάθεια εκκένωσης των καταλήψεων.

Ας χαρεί η Νέα Δημοκρατία την ευκαιρία που πιστεύει ότι έχει. Ας χαρεί και κάθε ακροδεξιός, για την ιδεολογική και πολιτική νίκη που πιστεύει ότι βιώνει. Ας χαρεί ακόμα και ο ματατζής που εκτελεί χρέη βασανιστή. Ας χαρούνε όλοι αυτοί.

Γιατί η ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη γιορτή δεν θα κρατήσει πολύ

Εικόνες από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, τις μεγαλειώδεις πορείες για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, δεν αποτελούν το κύκνειο άσμα των δυνάμεων της χειραφέτησης. Τουναντίον. Αποτελούν το εναρκτήριο λάκτισμα των αγωνιστών και των αγωνιστριών, για ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης με τη κυβερνητική πολιτική και τις πολιτικές της ΝΔ, που πλέον, μακριά από τις ψευδαισθήσεις των σοσιαλφιλελεύθερων, εξίσου αντιλαϊκών, εναλλακτικών τύπου ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμοι και έτοιμες να το πάνε μέχρι τέλους.

Μέχρι τη νίκη

Κρίνεται επιτακτική η διαμόρφωση ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα, όπου ο φοιτητικός σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, τα ανεξάρτητα πρωτοβάθμια ταξικά σωματεία, οι νέες και νέοι, οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι, οι πληττόμενες και οι πληττόμενοι, οι αντικαπιταλιστικές και κινηματικές δυνάμεις θα συντονίζονται. Ένα κέντρο αγώνα που θα αποτελέσει εφαλτήριο δράσεων, κέντρο αντεπίθεσης ενάντια στη μακάβρια ακροδεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική των μπουμπουκιών της Νέας Δημοκρατίας, της κάθε κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλληλεγγύη μας στην κατάληψη της Rosa Nera είναι αυτονόητη. Όπως και η στήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν καλεστεί μετά τις δηλώσεις του Χρυσοχοΐδη. Αλληλεγγύη και στήριξη, που εντάσσονται στο πλαίσιο γενικότερης αντίστασης απέναντι σε όσους μας αμαυρώνουν τη ζωή. Στους μπράβους, στους ξενοδόχους, στους ακροδεξιούς, σε όλο το συρφετό που έχει μαζευτεί στη πόλη των Χανίων και κανιβαλίζει τις σάρκες μας.

Οργανώσεις Χανίων του
ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

και της
νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

(συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 85.71% ( 7
Συμμετοχές )



60 σχόλια στο “ΝΑΡ – νΚΑ Χανίων: Κάτω τα χέρια από τη Rosa Nera!

  1. Left G700

    Ξύλο εσείς στο ΟΠΑ; Συμπαράσταση εμείς στη Rosa Nera! Ορέοι!

    Reply
    1. ΑΩ

      Σε απογοητεύει η στάση αρχών από τη νΚΑ; Καθόλου παράξενο

      Reply
  2. Γιάννης Σ.

    Αλληλεγγύη από έναν επί περίπου 13 μήνες Χανιώτη και φίλο του χώρου, και πλέον επαναπατρισθέντα Πυργιώτη. Πέρασα πολύ καλά εκεί.

    Reply
  3. Κώστας

    Κάθε, ;έστω, προοδευτικός δημοκράτης είναι κατά της εκκένωσης καταλήψεων τύπου Rosa Nera. Αυτό ισχύει γιατί ξέρει πολύ καλά πως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ο στρατιωτικός νόμος στα Εξάρχεια, οι βιομηχανίες διώξεων κατά αγωνιστών (ως και επώνυμα στελέχη που δεν είναι κάτι παραπάνω αλλά είναι ένδειξη έντασης της καταστολής, τώρα πήρε το μάτι μου για τον Στρατούλη και τον βουλευτή του ΚΚΕ Μωραιτη ), η σχεδόν απαγόρευση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, οι αλλαγές στον νόμο περί πορειών, οι ανοιχτά ομολογημένες από το ΥΠΠΟ παρακολουθήσεις πολιτικών χώρων, η άρνηση συνταγματικής πρόβλεψης των διακρίσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ η ξενοφοβική ρατσιστική σκλήρυνση, είναι ένα ενιαίο και αδιαίρετο σχέδιο. Αν η αριστερά κάνει το λάθος και πει πως χώροι όπως αυτός που εκφράζεται στην Rosa Nera είναι εχθρικός προς το ανταγωνιστικό κίνημα και συμφωνώ με την καταστολη τους τότε το κράτος δεν θα μείνει εκεί΄, πολύ απλά γιατί δεν είναι η Rosa Nera κατ εξοχήν στο στόχαστρο του αλλά το σύνολο του κινήματος. Σκοπός του είναι η όσο γίνεται πιο πλατιά συναινεση στην αναγνώριση του πως έχει το μονοπώλιο της “πολιτικής βίας”, πως έχει το μονοπώλιο καθορισμού αποδεκτών συμπεριφορών, πρακτικών και απόψεων.

    Κώστας

    Reply
    1. ΦΦ1917

      Κώστα σε γενικές γραμμές διαφωνεί ένας προοδευτικός πολίτης με την εκκένωση των καταλήψεων και την διευρυνόμενη καταστολή.
      Όμως εγώ θα σταθώ σε δύο πράγματα

      1.Οι εκκενώσεις τον καταλήψεων είναι για το κράτος σχετικά εύκολος και πιασάρικος στόχος σε σχέση με την υπονόμευση του εργατικού κινήματος.
      Οι καταλήψεις πέρα από ένα σχετικά θολό και διφορούμενο πλαίσιο που τις χαρακτηρίζει,αντικειμενικά λειτουργούν ως δομές διαχείρισης στο σήμερα.
      Ειδικά δε που η πλειοψηφία τους δεν έχει κάποια στοιχειώδη γείωση με εργατικές μάζες και σωματεία για να μπορούν να παίξουν έστω κάποιο προωθητικό ρόλο.
      Οι καταλήψεις είναι συνδεδεμένες με το αναρχικό κίνημα,το οποίο σαφώς και είναι πολυτασικό,όμως η ρίζα του και η μεταφυσική θεώρηση του κράτους και της ύπαρξης της καπιταλιστικής κοινωνίας τους φέρνει ανά καιρούς και περιστάσεις εχθρούς τον κομμουνιστών.
      Και αν έχεις ένσταση με εμένα που τα λέω με μετριοπάθεια,σκέψου τους κλασσικούς που δεν άφησαν διαμάχη για διαμάχη μαζί τους.

      2.Ως απόρροια του παραπάνω είναι το γεγονός πως η χειραγώγηση-καταστολή του εργατικού ταξικού κινήματος αποτελεί τον μεσοπρόθεσμο αλλά και σημαντικότερο στόχο του κράτους των αστών.
      Αυτό που τρέμουν είναι η συσπείρωση των καταπιεσμένων,η συγκρότηση τους σε εργατικό κόμμα και η κατάληψη της εξουσίας.
      Δεν φοβούνται τις καταλήψεις αλλά τις απεργίες διαρκείας,εκεί όπου οι α/α χώροι απέχουν εκκωφαντικά!

      Συνεπώς για να εξηγούμαστε κατανοώ την λογική του να μπαίνει φραγμός στην καταστολή αλλά δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να δεχτώ από οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται κομμουνιστικές να βρίσκουν ως βασικούς σύμμαχους τους αναρχικούς.
      Ειδικά το ΝΑΡ που όχι μόνο τους κλείνει το μάτι αλλά στο κίνημα τους έχει ως βασικό εταίρο.
      Δεν μπορώ να δεχτώ με βάση την θεωρία και την πείρα του κομμουνιστικού κινήματος παγκοσμίως,ότι οι αναρχικές οργανώσεις δεν θα έρθουν σε κάποια ύστερη (εξαιρετικά σχετικός χρονικά όρος) φάση σε σύγκρουση με θεμελιακές αρχές και πρακτικές των κομμουνιστών.
      Ούτε το γεγονός πως αντιλαμβάνονται με ιδεαλιστικό τρόπο τις καταστάσεις,ξεχνώντας τον αντικειμενικό παράγονται και διολισθαίνουν στην άκριτη βουλησιαρχία των κοινωνικών αλλαγών.

      Reply
    2. Κώστας

      ΦΦ δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που είπα στο β σχόλιο μου. Κάθε νίκη του κράτους εξαίρεσης (με τον συνδυασμό σκληρής επιτροπείας μας και ακροδεξιάς διακυβέρνησης) το οποίο έχουμε είναι νίκη κατά του κινήματος. Το ότι δεν είναι ο βασικός τους εχθρός οι αναρχικοί το είπα και εγώ αλλά διαισθάνομαι πως μας οδηγεί σε αποκλίνουσες σκέψεις.Εγώ θεωρώ την επίθεση στις καταλήψεις επίθεση στο κίνημα. Εσύ, και μάλλον και ο α/α χώρος, ειδικά στις χειρότερες, πιο “καπετανάδικες” όψεις του, την θεωρεί επίθεση στον α/α χώρο. Εγώ το θεωρώ επιδικο να βγει το θέμα από το κράτος vs αναρχικών, γιατί δεν θεωρώ πως είναι αυτό το πράγμα.

      Δεν γνωρίζω τι δράση έχει και αν έχει η Rosa Nera αλλά δεν είναι αυτό το θέμα..Μου φαίνεται πως περιγράφεις αρκετά λάθος τις σχέσεις του ΝΑΡ με τους αναρχικούς, αλλά ούτε αυτό είναι το θέμα Σίγουρα υπάρχουν αναρχικοί που παρεμβαίνουν σοβαρά στο κίνημα, αλλά ούτε αυτό είναι το θέμα. Σίγουρα το κομμουνιστικό κίνημα θα έρθει αναπόφευκτα σε σύγκρουση με το αναρχικό κίνημα σε κάποια φάση ξεδιπλώματος των αγώνων για την κοινωνική χειραφέτηση, αλλά ούτε αυτό είναι το θέμα.

      Και που μετατοπίσαμε την κουβέντα στο τι ειναι οι αναρχικοί και ποιες οι σχέσεις τους με τους κομμουνιστές και το κίνημα το κράτος μετράει μια νίκη. Μας είπε να κοιτάμε το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι και εμείς το κάναμε.

      Κώστας

      Reply
      1. ΦΦ1917

        Εντάξει καλές οι σοφιστείες σου αλλά πετάς την μπάλα πάλι στην εξέδρα.
        Δεν γνωρίζεις τι δράση έχει η Ρόσα Νέρα αλλά δεν είναι θέμα για εσένα,η επίθεση και μόνο αρκεί για να επιβεβαιώσει τον συλλογισμό σου.
        Εδώ που τα λέμε λίγο αν ρωτήσεις για το περιεχόμενο της παλιότερα,θα μάθαινες γιατί της κολλούσαν την στάμπα του φιλο-ΣΥΡΙΖΑ.
        Αλλά αυτό ειλικρινά δεν με αφορά,γιατί δεν έχω καμία ουσιαστική προσδοκία από χώρους αποκομμένους από τις πλατιές μάζες και τα πραγματικά τους προβλήματα.
        Ούτε βέβαια ενδιαφέρεσαι για το που βρίσκεται στα Χανιά η κατάληψη και αν αποτελεί τεράστιο φιλέτο εδώ και χρόνια για τουριστική εκμετάλλευση.
        Δεν είναι θέμα καθώς φαίνεται.
        Μάλλον το “κίνημα” βλέπουν Κώστα.
        Κατά τα άλλα ξανασκέψου τα δάχτυλα και τα φεγγάρια που ανέφερες πριν από λίγο.

        Επίσης στον τεράστιο χορό της αγοραπωλησίας ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Εξάρχεια μάλλον το ρωμαλέο κίνημα των αναρχικών θέλουν να χτυπήσουν.
        Όχι ότι Κινέζοι,Ισραηλινοί,Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι που έχουν αγοράσει όλο το κέντρο θέλουν το gentrification για να μπάσουν “καλό” κόσμο στα σπιτάκια τους.
        Όχι,όχι το “κίνημα” που χτυπάει τους καπιταλιστές στην καρδιά της παραγωγής σκεφτήκανε Κώστα.

        Αλλά αφού εγώ χάνω την ουσία και μένω στην επιφάνεια,δε μου λες ρε Κώστα ποια η ουσιαστική γείωση των α/α χώρων με το κίνημα,τα σωματεία και τους εργατικούς αγώνες?
        Και εξήγησε μου που κάνω λάθος με το ΝΑΡ και τους αναρχικούς όταν μόλις χτες,διασπαστικά επέλεξε να είναι αγκαζέ με αυτούς στο κίνημα αλλά όχι με το ΠΑΜΕ και τους κομμουνιστές.

        Reply
        1. San Rocco

          Το ΝΑΡ κ η ΝΚΑ εδώ κ πολύ καιρό πρότειναν στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων την πραγματοποίηση εργατικής διαδήλωσης στις 30 νοεμβριου. Αυτή η πρόταση συζητήθηκε στις γ.σ. των σωματείων κ υιοθετήθηκε από αρκετά από αυτά, μαζί κ από πολιτικές/συνδικαλιστικές δυνάμεις (αριστερές κ ορισμένες του α/α χώρου). Το παμε/ΚΚΕ έβαλε τελευταία στιγμή την δική του, την ίδια μέρα, αλλά άλλη ώρα κ τοπο.. Άρα, μια χαρά έκανε το ΝΑΡ που πορεύθηκε με αυτές τις δυνάμεις.

          Αν κάποιος διέσπασε , ήταν το ΚΚΕ/παμε.

        2. ΦΦ1917

          Σαν Ρόκο τα έχουμε πει σε άλλο ποστ αλλά επιμένεις να τα πετάς άκυρα για να μπερδέψεις τον κόσμο που διαβάζει τα σχόλια.
          Σου έχουν τεθεί ερωτήματα και δεν έχεις ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ στα προηγούμενα ποστ για το συγκεκριμένα ζήτημα.
          Γιατί είσαι τόσο ομιλητικός τώρα και εκεί ήσουν τουμπεκί ψιλοκομμένο?

          Το ΠΑΜΕ ούτε τελευταία στιγμή έβαλε κινητοποίηση αλλά ούτε την είχε δρομολογημένη εδώ και 3 μήνες όταν κάθε μέρα τρέχουν εξελίξεις και οι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα και κρίνουν διαδικασίες!

          “Το παμε/ΚΚΕ έβαλε τελευταία στιγμή την δική του, την ίδια μέρα, αλλά άλλη ώρα κ τοπο.. ” Φερε εδώ και τώρα στοιχεία αλλιώς ανακάλεσε το ψέμα σου δημόσια.

          Είχες προκαθορισμένα και γραφειοκρατικά κανονίσει τι και πως χωρίς να σε ενδιαφέρει το τι έκανε ή σχεδίαζε η πλειοψηφία του εργατικού κινήματος.
          Είσαι ενότητα στη θεωρία και διάσπαση στην πράξη!

          Εξήγησε μας επίσης πως μέσα από τα ΔΣ καταστρατηγείς από τα πάνω αποφάσεις γενικών συνελεύσεων στα πρωτοβάθμια απλά επειδή πλειοψηφείς και άσε τα σάπια.Όπως έκανες τις προάλλες στη ΝΟΚΙΑ.
          Περιμένω απάντηση.

        3. San Rocco

          Ρε φφ καταλαβαίνεις ελληνικά ναι η ου; Γραφειοκρατικό κανονισμα σημαίνει φίλε μου, το να πάρουν τα ΔΣ των σωματείων ερήμην της γενικής συνέλευσης τους, αποφάσεις για συμμετοχή σε μιας μορφής δράσης. Αυτό είναι γραφειοκρατία . Αντιθέτως, η μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων αν όχι όλα από αυτά που κάλεσαν στο συλλαλητήριο της Κοραή, πήραν αποφάσεις μέσα από την έγκαιρη κ καλά προτοιμασμενη διεξαγωγή συνελεύσεων ! Για ποια γραφειοκρατία λοιπόν ομιλείς φαφλατιζοντας;

          Θα ήθελα πολύ να ξέρω αντιστοίχως πόσα σωματεία πήραν δια μέσω συνελεύσεων κ ποσά διαμέσω ΔΣ απόφαση για συμμετοχή στο αντίστοιχο συλλαλητήριο του πάμε!

        4. ΦΦ1917

          Το είχες στη ΝΟΚΙΑ καλέ μου αυτό που περιγράφεις στην αρχή.
          Όταν έχεις εδώ και 3 μήνες προαποφασίσει για μια κινητοποίηση και δεν δίνεις βήμα στο σώμα της συνέλευσης να πάρει απόφαση σε ένα σχετικά νωπό χρονικό διάστημα μάλλον με έμμεσο τρόπο γίνεσαι και εσύ γραφειοκράτης.
          Εσύ να μας φέρεις στοιχεία που έλεγες τις προάλλες πως ΟΛΑ τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πήραν αποφάσεις μέσα από ΔΣ ή πως τα σωματεία συνεδριάζουν κάθε μήνα με δίμηνο.
          Αλλά γιατί δεν απαντούσες στο προηγούμενο θρεντ και βρήκες την λαλιά σου εδώ πέρα?

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Σόρρυ που δε σου πήρε την άδεια για να μιλήσει εδώ και όχι αλλού.

        6. San Rocco

          Ρε φφ μου συνεχίζεις τις πονηριές; Η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων εκτός από ένα, έκαναν καλά προετοιμασμένες κ μαζικές συνελεύσεις κ αποφάσισαν ημερομηνία, τόπο, ώρα κ περιεχόμενο του συλλαλητηρίου στην Κοραή.

          Εσύ μπορείς να μας πεις ποσά σωματεία έκαναν συνέλευση για να αποφασίσουν την συμμετοχή τους στο τελευταίας στιγμής συλλαλητήριο του πάμε;

          Εμ πιανεσαι με την γίδα στην πλάτη, εμ το παίζεις κ τρελιτσα!

        7. ΦΦ1917

          Ρε Ρόκο αν δεν είχες εμμονή να λες τα δικά σου ίσως να είχες αντιληφθεί πως αυτά που αναφέρω περί ΝΟΚΙΑ έχουν να κάνουν με τις αποφάσεις μέσω του ΔΣ για την απεργία στις 2 Οκτώβρη παρά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων που είχε προηγηθεί.
          Αυτό είναι γραφειοκρατία και δράση από τα πάνω και σίγουρα πρέπει να σας προβληματίζουν οι τακτικές αυτές κάθε φορά που μιλάτε για τα από…τα κάτω.

          Και σου λέω για ακόμη μια φορά πως είναι απαράδεκτο να έχεις από 3 μήνες προαποφασίσει το τι και πως,αποκομμένα από τις κινητοποιήσεις,τις διαθέσεις και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης,όταν έχεις την ευχέρεια να συνεδριάζεις τακτικά.
          Σου φέρνω ως απτό παράδειγμα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας που συνεδρίασε μαζικά στις 3/11 και πήρε απόφαση για τη συμμετοχή του Συνδικάτου στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις, στις 30 Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.
          Στις 3/11 ε ούτε στις 28,ούτε στις 29 που έλεγες στο προηγούμενο ποστ.
          Το ΣΜΤ από την άλλη που πλειοψηφείτε και πάλι γιατί έβγαλε συνέλευση στις 26/11 και πήρε απόφαση να στηρίξει και τα δύο συλλαλητήρια?
          Όπου δηλαδή μπορούσαν να γίνουν και να βγουν γενικές συνελεύσεις γίνανε και παρθήκανε αντίστοιχες αποφάσεις.
          Και μην το υποτιμάς καθόλου αυτό γιατί στους μαζικούς κλάδους που η απεύθυνση σου είναι μηδαμινή,δεν έχεις ιδέα τι κλίμα απογοήτευσης και αποσυσπείρωσης κυριαρχεί.
          Εγώ λέω το εξής απλό,αφού τα συγκεκριμένα σωματεία έχουν την δυνατότητα λόγω και ιδιαιτεροτήτων να βγάζουν τακτικά συνελεύσεις γιατί δεν μπήκε σε μεταγενέστερη διάταξη τον εν λόγω ζήτημα Ρόκο μου?

        8. Απορίας

          Τι έγινε δλδ στην ΝΟΚΙΑ δεν κατάλαβα το πρόβλημά; Το Σωματείο προχώρησε σε 4 απεργίες μέσα σε 1 μήνα. 2 πανεργατικές (24/09 & 2/10) και 2 για τις απολύσεις. Όσο για το ΣΜΤ έχει απεργία στις 19 Μάρτη. Όχι μόνο συλλαλητήρια ΦιΦή, θέλει και απεργίες η ταξική πάλη.

        9. San Rocco

          Ρε φιφη γιατί τα στριφογυρίζεις;

          Α. Εδώ μιλάμε πως το εργατικό συλλαλητήριο στην Κοραή, αποφασίστηκε έγκαιρα, από καλά προετοιμασμένες συνελεύσεις των σωματείων κ εσύ γράφεις αλλά ντ άλλων!

          Β. Μπορείς να μας πεις λοιπόν από τα Χ σωματεία που συμμετείχαν στο αντίστοιχο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ πόσα αποφάσισαν μέσω ΔΣ κ πόσα μέσω συνελεύσεων;

        10. San Rocco

          Για το σμτ φιφη, το πλαίσιο που υπερψήφισε η πολύ μαζική συνέλευση του σωματείου, ήταν το πλαίσιο της αριστερής πρωτοβουλίας η οποία πρότεινε συμμετοχή κ στα δύο συλλαλητηρια στις 30 Νοέμβρη. Αντίθετα, το παμε/ΚΚΕ , μειοψηφίας αφενός κ αφετέρου επέμενε μόνο στην συμμετοχή στο συλλαλητήριο του.

        11. ΦΦ1917

          Στις 2 Οκτώβρη συμμετείχε μονάχα στην φαντασία σου “Απορία”.
          Ψάξου καλύτερα.

        12. ΦΦ1917

          Εννοείται πως θέλει και σας πιέζει διαρκώς το ΠΑΜΕ.
          Μην τα λες στο ΠΑΜΕ όμως αυτά,γιατί εκτίθεσαι εις διπλούν.
          Μην ξεχνάμε τα πρόσφατα στην COSCO ούτε βέβαια πως στην απεργία διαρκείας στην επιχείρηση “ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ” μέσα στο καλοκαίρι δεν αξιωθήκατε να βγάλετε μια ανακοίνωση υποστήριξης.
          Αυτά.

        13. ΦΦ1917

          Ρόκο δεν γίνεται να λέω τα ίδια πράγματα δέκα φορές.
          Σου έχω απαντήσει επισταμένως και σου έχω φέρει και στοιχεία αλλά αντίθετα εσύ αποφεύγεις όπως ο διάολος το λιβάνι όσα ερωτήματα σου τέθηκαν.
          Αν κάποιος στριφογυρίζει στα ίδια και στα ίδια είσαι εσύ.

        14. San Rocco

          Αμ δε που έχεις απαντήσει! Ούλο υπεκφυγές είσαι φφ, κ μπάλα εξεδρα

      2. Κώστας

        Άσε μας ρε ΦΦ που έμαθες και το gentrification. Που αν το γράψει ο Ριζοσπάστης το πιθανότερο είναι πως θα το γράψει ΤΖΕΝΤΡΙΦΙΚΕΙΣΙΟΝ και πως η αντίδραση σε αυτό είναι μικροαστική αυταπάτη και απάτη. Που όταν έγινε πορεία, κατά του airbnb και των υψηλών ενοικίων ο 902 έγραψε πως έγιναν επεισόδια και επιθέσεις στους μπάτσους και εδώ πέρα οι κκεδες λέγατε πως στον καπιταλισμό θα τα έχουμε αυτά άρα όποιος δεν είναι ΚΚΕ, που δήθεν είναι κατά του καπιταλισμού αλλά το αφήνω αυτό, να το βουλώσει.

        Ο καπιταλισμός δεν κάνει ένα πράγμα μόνο, ποτέ. Αλλά έχει κύρια και δευτερεύουσα πλευρά στην κίνηση του. Και όταν αρχίσανε να παραδίδουν γειτονιές στην ΧΑ, πριν από τουλάχιστον μια δεκαετία, στήθηκε ΚΑΙ ένα παιχνίδι real estate γύρω από αυτό. Αλλά δεν έγινε γι αυτό, έγινε και γι αυτό. Έτσι η επίθεση στα Εξάρχεια δεν είναι παιχνίδι real estate αλλά είναι και αυτό. Και τα Εξάρχεια δεν είναι της “αναρχίας”, αμόρφωτα πλάσματα του ΚΚΕ. Είναι των συγκρούσεων σπουδαστών – μπάτσων από το 1860, είναι του Λόρδου Μπάυρον στην Κατοχή, είναι το Πολυτεχνείο, είναι η Νομική, είναι τα βιβλιοπωλεία, είναι ο πολιτισμός, είναι τα γραφεία και τα στέκια της επαναστατικής αριστεράς, είναι οι αγώνες των κατοίκων να διώξουν την πρέζα, είναι και ο αναρχικός χώρος. Και όχι, δεν είναι μόνο κάποια σπίτια που κάποιοι απλά θέλουν να τους ρίξουν την τιμή.

        Κώστας

        Reply
        1. ΦΦ1917

          Δεν έγραψε αλλά μετέφερε αυτούσια είδηση από το ΑΠΕ,εκεί όπου έχετε βαρυσήμαντες προσωπικότητες δημοσιογραφίας ως οργάνωση αλλά σας πιάνει ο πόνος για την εγκυρότητα πάντα με επιλεκτικότητα.

          Αν δεν ήσουν τόσο είρωνας και εξυπνάκιας θα ξερες τουλάχιστον ότι εδώ και αρκετά χρόνια ο Ρ μιλάει για το gentrification που δρομολογείται στις περιοχές του κέντρου.Αλλά είπαμε είσαι τίγκα μορφωμένος εσύ και ξέρεις τα πάντα.
          Ε ναι ο Ρ είναι μπανάλ γιατί ασχολείται με τα εργατικά,τον πολιτισμό,τα γεωπολιτικά και την φιλοσοφία και δεν αναμασάει αυτά που θέλεις εσύ.
          Σόρρυ που δεν είναι κινηματική lifo αλλά εφημερίδα που ενημερώνεται το μεγαλύτερο μέρος της πρωτοπόρας συνειδητής εργατικής τάξης.
          Κατά τα άλλα τα υπόλοιπα που λες είναι δικά σου αυθαίρετα και αστοιχείωτα συμπεράσματα.

          Βέβαια ως κλασσικός πονηρός δεν απαντάς και στέλνεις πάλι το μπαλάκι στην εξέδρα.Σε ρώτησα κάποια πράγματα και απάντηση δεν πήρα.
          Πέρα από τον πολιτισμό,τα βιβλιοπωλεία και το τι περιέχεται στην περιοχή των Εξαρχείων,που σαφώς δεν υποτιμούνται,ο βασικός και κύριος σκοπός των εκκενώσεων δεν είναι γιατί το αστικό κράτος φοβάται το αναρχικό κίνημα ως μαμή της ταξικής πάλης αλλά διότι πίσω από αυτό κρύβεται η μεγάλη μπίζνα των ακινήτων και της κατανάλωσης.
          Ναι τα Εξάρχεια δεν είναι της αναρχίας προβοκάτορα.Δεν ειπώθηκε από κανέναν αυτό,ούτε ειπώθηκε η λέξη ΚΚΕ από μεριάς μου για να την μπλέξεις με κόμπλεξ ακόμα μια φορά στην κουβέντα.
          Μίλησα για τις καταλήψεις και για τον αναρχικό χώρο που δραστηριοποιείται σε αυτές.Εκτός εάν συμμετέχετε ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ ( ή όπου αλλού βρίσκεσαι αυτό τον μήνα) και σε πιάνει ο πόνος.
          Δεν είδα βέβαια να κόπτονται για τις καταλήψεις οι υπουργοί στα Μαρούσια ή σε άλλες περιοχές Κωστάκη όπου τα πράγματα είναι έτοιμα.
          Περίμενε λίγο καιρό να δεις αν λέω αρλούμπες και τα ξαναλέμε για να δούμε ποιος θα ειρωνεύεται ποιόν.
          Εδώ θα είμαστε όποτε μη λες μεγάλα λόγια!

        2. προβοκατ

          Αρκετά σωστός ο ΦΦ!
          Κώστα μάλλον εσύ εγκλωβίζεσαι στην μικρή εικόνα και χάνεις την ουσία.
          Όπως δεν αναιρεί κανένας τον κινηματικό χαρακτήρα των εξαρχείων ή το γεγονός πως η νέα κυβέρνηση θέλει να σπείρει το κάτσε στα αυγά σου σπάζοντας τον τσαμπουκά,απ’ την άλλη δεν γίνεται να μην δεις το βασικό όχημα των εκκενώσεων στην περιοχή που ακούν στο όνομα του real estate.
          Γιατί στην τελική it’s business man και ο καπιταλισμός σε παίζει μπάλα 100-0 σε ιδεολογικό επίπεδο.
          Νομίζω αυτό εννοεί ο ΦΦ: ότι δεν μπορείς να βαφτίζεις γενικά και αόριστα κίνημα τις καταλήψεις και χτύπημα στο κίνημα τις εκκενώσεις τους όταν η ουσία τους για την έκβαση της ταξικής πάλης είναι κουλούρια.

        3. Κώστας

          Προβοκάτ πρέπει να αποφασίσεις. Αν η κυβέρνηση θέλει να σπείρει τρόμο και υπάρχει έξαρση της καταστολής και οι καταλήψεις εντάσσονται σε αυτό είναι κάτι ευρύτερο από το real estate. Εξ ορισμού.

          Το δε gentrification είναι βαθιά τάση καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης του χώρου για να υποτιμηθεί σε κάτι που όπως το περιγράφετε είναι σκάνδαλο διαπλοκής και σατανικό κόλπο, που υπάρχουν και αυτά. Αλλά πάλι κοιτάτε δάχτυλα και όχι το φεγγάρι

          Κώστας

        4. προβοκατ

          Εκεί διαφωνούμε ρε Κώστα.
          Εγώ λέω πως ο κύριος λόγος που γίνονται οι εκκενώσεις στα εξάρχεια και πέριξ αυτών είναι το real estate και σε δεύτερη μοίρα μπαίνει το κομμάτι του να σου σπάσουν τον τσαμπουκά.
          By the way υπάρχουν και άλλες περιοχές ανά την χώρα με κινηματικό παρελθόν και αποτύπωμα ταξικών αγώνων για να μένουμε μόνο στα εξάρχεια.
          Σου το λέει ο ΦΦ και το επαναφέρω εγώ ξανά,γιατί συγκεκριμένα αφήνουν άλλες καταλήψεις σε μέρη που δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον για real estate άθικτες?

        5. Κώστας

          Αν το βασικό ήταν το real estate θα το έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να δούμε τι είναι τα Εξάρχεια για το ακροδεξιό κοινωνικο μπλοκ της ΝΔ αλλιώς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ένα από τα λίγα σημεία που υπάρχει ποιοτική διαφορά μεταξύ της προηγούμενης σοσιαλφιλελευθερης και της σημερινής ακροδεξιάς διαχείρισης

          Κώστας

        6. προβοκατ

          Κώστα στη Βίλα Ζωγράφου και στο Δρακοπούλειο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στην κυβέρνηση?
          Στην κατάληψη της οδού Ζαΐμη στα Εξάρχεια, την κατάληψη Gare στην Καλλιδρομίου, στην ίδια περιοχή, και την κατάληψη Ματρώζου 45 στο Κουκάκι πάλι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε.
          Μπορείς να δεις και εδώ πιο αναλυτικά (https://athens.indymedia.org/post/1599361/).
          Η ένταση και η πυγμή της νέας κυβέρνησης δεν μπορεί να μην έχει ως πρωτεύον το οικονομικό όφελος των ελίτ.
          Το ιδεολογικό είναι διαρκές και υπάρχον αλλά εδώ παίζει ξεκάθαρα δευτερεύοντα και συμπληρωματικό ρόλο.

        7. Κώστας

          Προβοκάτ υπάρχει ένταση της καταστολής επί ΝΔ ναι ή ου ?

          Εγώ πότε είπα πως δεν εκκενώθηκαν καταλήψεις επί ΣΥΡΙΖΑ ή πως δεν υπήρχε καταστολή επί ΣΥΡΙΖΑ ? Θα ζήσουμε τώρα την τρέλα να μην τολμάς να μιλήσεις αντικυβερνητικά για να μην πεταχτεί ένας να πει πως πρέπει να λες εξίσου για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ανά πάσα στιγμή, σε κάθε θέμα και δημόσιο βήμα εώς και σε ένα σχόλιο στην pandiera κλπ ? Μα εδώ και δεν ξέρω πόσα σχόλια λέω πως δεν μιλάω για τις καταλήψεις, δεν μιλάω για την απαγόρευση κάθε ζωής στα Εξάρχεια, δεν μιλάω για τους αναρχικούς, δεν μιλάω για τους αντισυνδικαλιστικούς νόμους ,δεν μιλάω για τις πορείες, δεν μιλάω για την αντιπροσφυγική έξαρση, δεν μιλάω για το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν μιλάω για την άρνηση συνταγματικής πρόβλεψης κατά των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ, δεν μιλάω για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, δεν μιλάω για το πέρασμα του σωφρονισμού στην Αστυνομία.

          Μιλάω για όλα αυτά μαζί γιατί δεν τεμαχίζονται. Αν δεν βλέπεις ποιοτική διαφορά στον τομέα καταστολή και αν το θεωρείς και λίγο φιλοΣΥΡΙΖΑ το να το βλέπουμε δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Σε λίγο που θα καταργηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού πχ εγώ θα το καταγγείλω και δεν αγχωθώ μήπως αυτό σημαίνει πως ήταν καλά τα πράγματα με την προηγούμενη κυβέρνηση που τον αύξησε. Το σύνθημα σε 6 λέξεις θα είναι “ΟΧΙ στην μείωση του κατώτατου μισθού”. Δεν θα είναι “ΟΧΙ στην μείωση του κατώτατου μισθού αλλά όχι και στην αυταπάτη πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλός επειδή τον αύξησε λίγο”. Επίσης το φοιτητικό κίνημα όταν λέει σε 6 λέξεις για το άσυλο λέει “ΟΧΙ στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου” και δεν λέει “ΟΧΙ στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου χωρίς αυτό να σημαίνει πως όπως προβλεπότανε στον νόμο Γαβρόγλου ήταν εντάξει” Είναι ένας δρόμος πολιτικής λοβοτομής της αριστεράς, του κομμουνιστικού κινήματος και του εργατικού κινήματος που δεν θα τον ακολουθήσω.

          Κώστας

        8. προβοκατ

          Κώστα μη θίγεσαι και ιδίως μην απολογείσαι για στάμπες που υποτιθέμενα σου κόλλησε κάποιος εδώ.Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζω το αυτονόητο:ότι η πολιτική της καταστολής και της καταπάτησης των δικαιωμάτων είναι στρωμένη από τις δικές του πολιτικές.Όχι στην ίδια ένταση,όχι απαραίτητα με την ίδια μορφή αλλά στη βάση των πολιτικών τους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταυτίζονται.Καμία δεξιά ή κεντροαριστερή κυβέρνηση δεν τόλμησε να φέρει μέτρα για την διάλυση της απεργίας,νομοσχέδια που καταστρέφουν τις συντάξεις αλά Κατρούγκαλου,να κάνει την Ελλάδα μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ ή να φέρει τα ιδιωτικά ΑΕΙ από την πίσω πόρτα όπως το νομοσχέδιο Γαβρόγλου.Μην ξεχνάμε τα αίσχη της προηγούμενης κυβέρνησης επειδή ο Κούλης βάλθηκε να βάλει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς επί ποδός πολέμου.Εγώ από τη μεριά μου προσπαθώ να σου πω ότι οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του καπιταλισμού είναι εκεί έξω άσχετα αν η καταστολή βαράει ή δεν βαράει κόκκινο και ειλικρινά συντάσσομαι με τα παιδιά εδώ μέσα που αξιολογούν τις καταλήψεις σαν ένα μέσο αποκομμένο από τις εργατικές μάζες και ταυτόχρονα εμποτισμένο με λογικές διαχείρισης.Είναι αφέλεια να θεωρείς κίνημα καταστάσεις των οποίων η παρουσία στην παραγωγή αλλά και στους ουσιαστικούς κοινωνικούς αγώνες είναι κουλούρια.Θες δε θες η διαπάλη εκεί γίνεται,στις μάζες και όχι στην φωλίτσα ή στην σέχτα μας όπου όλα είναι όμορφα και τα βρίσκουμε μεταξύ μας.
          Εγώ αυτή την αριστερά θέλω,που δεν κλείνεται σε αυταπάτες και κυρίως που δεν φοβάται να βάλει τις σωστές διαχωριστικές γραμμές στο κίνημα και να ξεχωρίσει την ουσία από το φαίνεσθαι.

        9. Κώστας

          Προβοκάτ δεν θίγομαι απλά οι σχολιαστές εδώ είναι αρκετά υποψιασμένοι, καλώς ή κακώς, και υπάρχουν αρκετά άρρητα πράγματα, καλώς ή κακώς, και πολύ συχνά ρητά. Απανταω εκτενώς σε ότι, πολύ ενδιαφέρον,θίγεις, για το πως πρέπει να βλέπουμε την κεντροαριστερή αντιπολίτευση γενικά και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, και για το πως πρέπει να βλέπουμε την αυτοοργάνωση σαν κομμουνιστικό κίνημα

          1)πάντα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εστίαση στην κυβέρνηση. Δυστυχώς η θέση, το βαθύ άρηητο και πολλές φορές ασυνείδητο στρατηγικό αντανακλαστικό αν θες, πως η βασική εστίαση είναι προς την κεντροαριστερή διαχείριση, πάντα, και όταν είναι αντιπολίτευση, υπάρχει στην αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα. Υπάρχει ποιοτική τομή σε κάποια θέματα και συνέχεια και μόνο συνέχεια σε άλλα θέματα, ανάμεσα στην παρούσα και την προηγούμενη κυβέρνηση. Η άρνηση της αναγνώρισης της ποιοτικής τομής εκεί που υπάρχει και αυτή εκτός από την συνέχεια είναι λάθος γιατί, τελικά, απέναντι μας είναι το κράτος, ο αστικός συνασπισμός εξουσίας και ο ιμπεριαλισμός και είναι μια στάση συμφιλιωτική προς αυτούς. Επίσης, εκτός από το κράτος, τον ιμπεριαλισμό και τον αστικό συνασπισμό εξουσίας, συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ. Συμφέρει την ΝΔ να μην λέμε όταν κλιμακώνει ποιοτικά την επίθεση και συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί μια πολιτική “ψόφων στους ζαίους” στα social media είναι αυτό που μένει τελικά σε πλατιές εργατολαικές μάζες. Η εντύπωση, που δυστυχώς δεν είναι εντελώς λάθος, πως ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ μην έχοντας βιωμένο, ενσώματο, πραγματικό πολιτικό πρόγραμμα ρήξης με τον ιμπεριαλισμό ΣΗΜΕΡΑ, σε κάθε χώρο παραγωγής και αναπαραγωγής και στο πολιτικό επίπεδο απλά διαγκωνίζονται με το πιο όμορο προς αυτούς αστικό πολιτικό κόμμα για εκλογικά οφέλη. Τελικά δηλώνεις συγγενικός πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, μέσα σε μια ψευδάισθηση κάθετου διαχωρισμού.

          2)Η αυτοοργάνωση πρέπει να είναι παντού, είναι στρατηγικό χνάρι. Επίσης πρέπει να την πυροδοτεί το κομμουνιστικό κίνημα και όχι οι αναρχικοί ή τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εώς το 2015. Η αυτοοργάνωση πρέπει να είναι και στον αντιρατσισμό, και στην αλληλεγγύη, και στις καταλήψεις στέγης, και στην ΒΙΟΜΕ και στην διανομή, τα χωρίς μεσάζοντες κλπ που τα λέγατε “κίνημα της πατάτας”, στην εκπαίδευση με συλλογικά διαβάσματα, συλλογικά φροντιστήρια εκπαιδευομένων και συλλογικές απείθειες εώς και συλλογικές αντιγραφές, στην παραγώγή με συλλογική απείθεια στο εργοδοτικό δικαίωμα και στην εξουσία του μηχανικού ή του γεωπόνου, παντού.. Δυστυχώς ως ΚΚΕ δεν λέτε αυτό που λες, πως πρέπει να είναι κυρίως στην παραγωγή, λέτε να μην είναι πουθενά. Η αποεμπορευματοποίηση-αποαυταρχικοποίηση- αποιεραρχικοποίηση-αποπατριαρχικοποίηση παραγωγικών και αναπαραγωγικών πρακτικών είναι ο κομμουνισμός στην πράξη σήμερα. ΔΕΝ συγκροτεί επαναστατική στρατηγική, παραμένει αμυντική κίνηση των από κάτω, είναι αν το πάμε γκραμσιανά όψη του Πολέμου Θέσεων. Αλλά υπάρχει μια βαθιά διχογνωμία αν θα πάμε με αυτή την αμυντική στρατηγική, εφόσον δεν λέει κάποιος πως είμαστε σε επαναστατική κατάσταση, ή θα πάμε με μια άλλη αμυντική στρατηγική περισσότερο επικαθορισμένη από τον κοινοβουλευτισμό

          Κώστας

        10. προβοκατ

          Κώστα ο καπιταλισμός δεν αφορά δομές αποφάσεων αλλά χαρακτήρα της παραγωγής.Η καθολικότητα του εμπορευματικού χαρακτήρα της παραγωγής δεν κρίνεται από το εάν εγώ βαφτίζω αλληλέγγυο-αντικαπιταλιστικό το προϊόν μου αλλά από το τι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας το διέπουν.
          Οι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας δεν εμφανίζονται αυθόρμητα ενόσω υπάρχουν σχέσεις εκμεταλλευτικές,δηλαδή ατομικής ιδιοκτησίας.
          Επίσης δεν μπορώ να πάρω στα πολύ σοβαρά εγχειρήματα αυτό-οργάνωσης που χαιρετίζαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχονταν πάνω κάτω την “αλληλέγγυα οικονομία” του και να αναλύω πόσο “επαναστατική” είναι η αυτοδιαχείριση παραγωγικών μονάδων σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον.
          Δεν υπερθεματίζω ούτε τα κάτω αλλά ούτε μπορώ να απαξιώσω την πείρα και την διαλεκτική σύνδεση των πάνω με τους κάτω.Εκτός και αν τα πάνω είναι ντε και καλά κακό ανεξάρτητα αν κάποτε στα πάνω ήταν ένας Λένιν,ένας Φιντέλ,μια Ρόζα,ένας Ντουρόυτι,ένας Ζαπάτα ή ακόμα ένας Ζαχαριάδης.
          Ή αν στα κάτω ήταν ένας Σταχάνοφ,μια Ηλέκτρα Αποστόλου και πόσοι χιλιάδες ανώνυμοι ήρωες της ταξικής πάλης.
          Για να αρθεί εξολοκλήρου αυτή η αντίφαση μαρξιστικά και μόνο απαιτείται αλλαγή των σχέσεων παραγωγής και ιδιοκτησίας μαζί με χρόνο και κόπο.
          Και για να μην λες ότι είμαι αδιάβαστο υποκείμενο του ΚΚΕ όπως απαράδεκτα κατά τη γνώμη μου έκρινες τον ΦΦ και αρκετούς εδώ μέσα στο προηγούμενο σχόλιο σου,παραθέτω λίγο Λένιν για να δούμε πως τοποθετούνταν ο ίδιος στο εν λόγω ζήτημα.Και το κάνω με ξεκάθαρα φιλικό και συντροφικό τρόπο άσχετα αν διαφωνούμε σε επιμέρους ζητήματα και στρατηγικές.
          Λέει ο Λένιν στο “Τι να κάνουμε”:
          «(…) κάθε υπόκλιση μπρος στο αυθόρμητο του εργατικού κινήματος, κάθε μείωση του ρόλου του “συνειδητού στοιχείου”, του ρόλου της σοσιαλδημοκρατίας, σημαίνει ταυτόχρονα – εντελώς ανεξάρτητα από το εάν αυτός που μειώνει αυτό το ρόλο το θέλει είτε όχι – δυνάμωμα της επίδρασης της αστικής ιδεολογίας πάνω στους εργάτες. Όλοι όσοι μιλούν για “υπερεκτίμηση της ιδεολογίας”, για μεγαλοποίηση του ρόλου του συνειδητού στοιχείου κλπ., φαντάζονται ότι το καθαρά εργατικό κίνημα μπορεί αυτό καθαυτό να επεξεργαστεί και θα επεξεργαστεί μια ανεξάρτητη ιδεολογία, αρκεί μόνο οι εργάτες “να αποσπάσουν από τα χέρια των ηγετών την τύχη τους”.

        11. Left G700

          Φίλε προβοκατ,

          Τώρα, με αυτό το τσιτάτο, του έκανες τα μούτρα κρέας τού Κώστα! Δηλδή εσύ τον κόβεις και για πολύυυ λενινιστή;;;

          Για ρώτα και μένα να σου πω μια γνώμη… ;-) :-)

          Τα λέμε

        12. Κώστας

          Προβοκατ εγώ δεν είπα για δομές αποφάσεων αλλά για καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης και εξουσίας που προφανώς αυτές ορίζουν τον καπιταλιστικό τροπο παραγωγής και όχι οι σχέσεις ιδιοκτησίας. Επίσης είπα πως δεν συγκροτείται μια στρατηγική ανατροπής των καπιταλιστικών σχέσεων εκμετάλλευσης και εξουσίας με την αυτοοργάνωση αλλά κάποιο επιχείρημα που να λέει πως οι εργάτες ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αγωνισοτύν για κάτι άλλο πέρα από τον μισθό τους δεν θα το σεβόμουν ακόμα και αν το έλεγε ο Λένιν. Που μεταξύ μας δεν το βλέπω να το λέει στο απόσπασμα που έβαλες. Επίσης δεν μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να στοχοποιεί τον καπιταλιστικό καταμερισμό εργασίας σήμερα (όπως έχει γίνει στον καπιταλισμό αυτό, δεν το βγάζω από το μυαλό μου, πχ στην Ιταλία το 69-77 ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο ΙΚΚ, προφανώς και προφανώς δεν ήταν θέμα ευρωκομμουνισμού, τα ίδια λεγατε) και το κομμουνιστικό κόμμα να παίζει τον καθοδηγητικό του πολιτικό ρόλο. ¨Οπως έκανε η επαναστατική αριστερά στην Ιταλία τότε, ασχέτως που τελικά ηττήθηκε κλπ. Δεν καταλαβαίνω τι αποκλείει τον αγώνα, καταλαβαίνω τι αποκλείει την νίκη των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής σε συνθήκες αστικής εξουσίας. Αλλά και επί εργατικής εξουσίας οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής είναι κυρίαρχες. Το ότι δεν γίνεται σήμερα να κάνεις κάτι κρύβει την βαθιά ενοχή του επίσημου κομμουνιστικού κινήματος που πίστεψε πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι και μετά την κατάκτηση της εξουσίας για την αντικατάσταση των ανταλλακτικών αξιών από τις αξίες χρήσεις και για κάτι βαθύτερο από φτιασιδώματα και αποκρύψεις του εμπορευματικού χαρακτήρα της παραγωγής μέσω του κρατικου κομματικού Σχεδίου και του κοινωνικού κράτους

          Αλλά δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε μαρξιστικά, κανένας δεν μπαίνει στην Pandiera για να δοκιμάσει την άποψη του σε αυτά, είμαστε ξύλινοι, τοποθετημένοι και κάνουμε και διαγωνισμούς μνήμης, γκουγκλαρίσματος, τσιτατολογίας (εγώ τουλάχιστον ποτέ αυτήν) κλπ.

          Ούτε θυμάμαι να είπα αμόρφωτα υποκείμενα, αμόρφωτα πλάσματα πρέπει να είπα. Δεν είναι το ίδιο

        13. προβοκατ

          Κώστα αν η ερώτηση είναι μαρξισμός η απάντηση είναι ακριβώς η ίδια.
          Πρώτον δεν σου παρέθεσα το Λένιν για να το παίξω έξυπνος,διαβασμένος ή να τελειώσω την κουβέντα θαρρώντας τον αυθεντία.Το παρέθεσα επειδή έχει σημασία ΓΙΑΤΙ το είπε ο Λένιν και ΓΙΑΤΙ η ανάλυση του είναι παραπάνω από εύστοχη στο σήμερα.Αυτά περί τσιτάτων και τα σχετικά.
          Δεύτερον η ταξική πάλη των εργατών στο σήμερα δεν είναι μονάχα οικονομική,ζητώντας κάτι παραπάνω από αυτά που αντικειμενικά δικαιούνται αλλά ταυτόχρονα είναι πολιτική και ιδεολογική.Γιατί?
          Γιατί αυτή είναι η δουλειά ενός ΚΚ να αποτελέσει μορφωτικό και καθοδηγητικό κέντρο στον εργάτη και αυτός να ανατροφοδοτεί το ίδιο από τη μεριά του.
          Είναι ο εργάτης να αντιλαμβάνεται την ανισότητα όχι με διαισθητικούς όρους αλλά με πολιτικούς και έτσι να συμπαρασύρει τον συνάδελφο,τον φίλο,τον γείτονα και τον τυχαίο σε αυτόν τον αγώνα.Ειδάλλως αν ο εργάτης αγωνίζεται με στρεβλά πολιτικά κριτήρια και από ιδεολογία είναι μηδέν ο πολιτικός αγώνας διολισθαίνει στον οικονομικό και από εκεί στο κάτσε στα αυγά σου αφού πήρες αύξηση.Αν λοιπόν δεν υπάρχει η πρωτοπορία στην ανώτερη μορφή οργάνωσης της εργατικής τάξης που είναι το ΚΚ η οποία με τη σειρά της θα δίνει τα κατάλληλα θεωρητικά εφόδια στην εργατική τάξης κάθε ξέσπασμα αυθόρμητο θα βαφτίζεται με χίλιες δυο πινελιές και η ουσία της ταξικής πάλης θα παίρνει την κάτω βόλτα.
          Τρίτον θα ήθελα να σου τονίσω πως η ανεπάρκεια ενός ΚΚ να καθοδηγήσει την εργατική τάξη είναι συνάμα και η απάντηση στο πως αυτό θα γίνει.
          Πάρε παράδειγμα το ΙΚΚ που ανέφερες και την ανεπάρκεια του να ανταποκριθεί λόγω των ευρωκομμουνιστικών αγκυλώσεων και αυταπατών του.
          Τι απάντηση είχαμε σε αυτό? Το κίνημα της αυτονομίας με αρκετά σημαντικά κατά τη γνώμη μου επιτεύγματα.Θες να γίνω κυνικός?
          Που κατέληξε η αυτονομία? Ξεφούσκωσε και έγινε μια γλυκιά ανάμνηση.
          Που καταλήξανε οι θεωρητικοί της? Στα αντίστοιχα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ιταλίας με χαρακτηριστικότερο τον Νέγκρι που μέχρι προσφάτως στήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το γύρισε στον Βαρουφάκη.
          Μέχρι και ο τεράστιος Ντάριο Φο στήριζε στα τελευταία του τον Μπέμπε Γκρίλο.
          Θες να γίνω ουσιώδης?
          Που κατέληξε το εγχείρημα της ιταλικής αυτονομίας? Στο γεγονός πως δίχως κομμουνιστικό κόμμα και οργανωμένη πάλη είναι αντικειμενικό να χαθεί ο παλμός και η κινηματική δράση ενός κοινωνικού της κοινωνίας,πολύ απλά γιατί δεν έχει βάσεις και θεωρητική κατάρτιση.
          Τέταρτον αυτό που αποκλείει τη νίκη των κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής δεν είναι μόνο η απροθυμία του υποκειμενικού παράγοντα να τις επιβάλλει αλλά και οι αντικειμενικές νομοτέλειες που περιορίζουν την αντικατάσταση αυτή.
          Ο κεντρικός σχεδιασμός δεν είναι απλά ένα τεχνικοοικονομικό μέσο αλλά ουσιαστικά είναι η πρώτη και βασική σχέση παραγωγής και διάθεσης προϊόντων σε μια ανώριμα κομμουνιστική κοινωνία προκειμένου να σβηστεί η εμπορευματική παραγωγή.
          Το αδυνάτισμα του έδειξε πως άνθισε ο νόμος της αξίας και το ζωντάνεμα των εμπορευματικών χρηματικών σχέσεων.

          Δεν μένω στο πως πλαισίωσες το αμόρφωτα,για μένα είναι αρνητικός χαρακτηρισμός και καλό θα ήταν παρά τις διαφωνίες μας να κρατάμε ένα επίπεδο.

        14. Κώστας

          Το πρόβλημα, προβοκάτ, με την παράθεση του Λένιν που έκανες είναι πολλαπλό.

          1)γενικά το θεωρώ κακή κουλτούρα σε έναν ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ διάλογο, όπως θεωρώ την σχολιογραφία, να πετάμε και λίγους κλασικούς. Θεωρώ πως τα κλασικά αυτά κείμενα έχουν αξία μέσα σε μια φιλόδοξη ανάλυση, συγκυρία τότε, συγκυρία τώρα, ομοιότητες, διαφορές, γιατί το είπε τότε ο Λένιν, τι άλλο είπε τότε ο Λένιν και γιατί, τι θα έλεγε ένα σημερινός Λένιν. Το σχολιάζω αρνητικά σε όποιον το κάνει, δεν το κάνω σε σένα μόνο, το θεωρώ αντικειμενικά λογοκρισία επί των κλασικών, ασχέτως προθέσεων και από άλλους, όχι από σένα, και συνειδητή καπηλεία των κλασικών
          2) Μου έβαλες ένα απόσπασμα που δεν καταννοώ σε τι έρχεται σε αντίθεση με αυτά που λέω γιατί δεν έρχεται σε τίποτα, ένα απόσπασμα που το προσυπογράφω αλλά δεν κολλάει στην κουβέντα μας καν

          Δεν είπα για το ΙΚΚ μόνο, διαβάζεις βιαστικά. Τα ίδια με το ΙΚΚ λέγατε και εσείς και τα λέτε και σήμερα, για αυτά τα θέματα που εντόπισα, αν είναι πχ η απείθεια στην επιστήμη και στον μηχανικό επίδικο της πάλη του εργατικού κινήματος. Επίσης οι διαφορές του ΙΚΚ τότε πχ με το μη ευρωκομμουνιστικό ΚΚΓ ήταν απειροελάχιστες, όσες και οι διαφορές ΚΚΕ και ΚΚΕεσ. Τέλος δεν ήταν μόνο η αυτονομία που στήριζε τους αγώνες του 69-77 στην Ιταλία αλλά μάθαμε και από την αυτονομία, όπως λες και εσύ. Το ΚΚΕ δεν καταλαβαίνω τι έμαθε από την αυτονομία και από όλα αυτά τα κινήματα. Προφανώς λίγα πράγματα, και η ανάλυση που κάνεις για τον οικονομικό και τον πολιτικό αγώνα αυτό δείχνει. Εγώ σου λέω πως ο, λεγόμενος, οικονομικός αγώνας έχει εξίσου με τον μισθό στο κέντρο του την καπιταλιστική οργάνωση της εργασίας. Δεν μου αρκεί να ξεπεράσει κάποιος ή συλλογικά κάποιοι την αυθόρμητη άρνηση, πρέπει να ξεπεράσει την άρνηση της αυθόρμητης άρνησης, δεν πρέπει να συνειδητοποιήσει μόνο τον καπιταλισμό πρέπει να πράξει, ενσώματα και συλλογικά να πράξουν κατά του καπιταλισμού. Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής καθορίζεται από την οικονομία σε τελευταία ανάλυση και από την πολιτική στην συγκυρία με την ιδεολογία να είναι το τσιμέντο που τον στεραιώνει. Είναι όμως έκκεντρος, το κέντρο του μετατοπίζεται ανά συγκυρία της ταξικής πάλης. Το 1973 πχ το επίκεντρο της ταξικής πάλης αναδείχτηκε το αν θα γίνουν φοιτητικές εκλογές πχ, που επεκτάθηκε στο Κάτω η Χούντα, που επεκτάθηκε στο έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Επίσης είναι έκκεντρος και ως προς τα επι μέρους στοιχεία του, μπορεί κέντρο του πολιτικού μηχανισμού να είναι το κοινοβούλιο, ή η δικαιοσύνη, ή ο στρατός, ή τα ΜΜΕ, ή το Πανεπιστήμιο, ή η Δημόσια Διοίκηση, η το σύμπλεγμα τραπεζικής και ευρωγραφειοκρατίας, ή ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία, ή ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Το σκηνικό όπως το περιγράφω μοιάζει χαοτικό, και υπάρχουν και αντιλήψεις που έχουν ξεπεταχτεί και από ένα επαναστατικό backround που το έχουν συστηματοποιήσει πως είναι χαοτικό και πως πρέπει να είναι χαοτικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως εμείς θα το υπεραπλουστεύουμε και θα λέμε πως κάνουν οι εργάτες τον οικονομικό αγώνα, το κόμμα κάνει τον πολιτικό. Γιατί ο μαρξισμός προχώρησε πολύ από την εποχή του Λένιν, δεν έχουμε ούτε την τότε εργατική τάξη, ούτε την τότε επιστήμη και οργάνωση της παραγωγής, ούτε το τότε κράτος ούτε τίποτα. Προφανώς το κομμουνιστικό κόμμα όταν υπάρξει (θα μου το επιτρέψεις να λέω πως δεν υπάρχει επαναστατικό κομμουνιστικό κόμμα της εργατικής τάξης και επαναστατικό διεθνές κομμουνιστικό κίνημα) προφανώς θα είναι λιγότερο συγκεντρωτικό από την εποχή του Λένιν και προφωνώς θα βλέπει το οικονομικό το πολιτικό και το ιδεολογικό επίπεδο με μεγαλύτερη διαπερατότητα και διαλεκτική αλληλεξάρτηση από αυτήν που είδε ο Λένιν.

          Το αμόρφωτα πλάσματα λοιπόν είναι εντελώς άλλο πράγμα από τα αμόρφωτα υποκείμενα γιατί στο δεύτερο το βάρος είναι τα υποκείμενα και όχι τα αμόρφωτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο διαφορετικό, τα αμόρφωτα πλάσματα, από το να πεις σε κάποιον πως είναι άσχετος. Δεν έχω σε μεγάλη εκτίμηση την συγκρότηση των ανθρώπων του ΚΚΕ και δεν έχουν και εκείνοι την δική μου. OK χτύπησε άσχημα, ακούστηκε αφοριστικό και γενικευτικό ίσως πέρα από πολιτικά και ιδεολογικά θέματα, συγνώμη από όποιον τον πείραξε.

          Κώστας

        15. προβοκατ

          Στην εργατική τάξη έχουν επέλθει αλλαγές αλλά η ουσία και ο τρόπος της εκμετάλλευσης παραμένει ο ίδιος.
          Οι διάφορες ποικιλομορφίες ανά εποχή πολλές φορές μας δίνουν την εντύπωση ότι “το παλιό πέθανε ζήτω το καινούριο”.
          Αλλά ας μη γελιόμαστε η πάλη των τάξεων κινεί τα νήματα της κοινωνικής εξέλιξης.
          Δεν θα σταθώ περισσότερο στη συζήτηση γιατί θεωρώ ότι μπλέκονται ζητήματα στα οποία ο χώρος δεν δίνει δυνατότητα για επαρκή ανάλυση.
          Καλή συνέχεια Κώστα

        16. Κώστας

          Και σε σένα καλή συνέχεια προβοκάτ

          Μόνο που ένα σημείο δεν μπορώ να το αφήσω αναπάντητο γιατί αντιστοιχεί σε παρανόηση τύπου μαύρο – άσπρο. Δεν είπα πως οι αλλαγές του καπιταλισμού αλλοίωσαν την κεντρικότητα της ταξικής πάλης. Το αντίθετο είπα και ενννούσα. Οι αλλαγές του καπιταλισμού φώτισαν περισότερο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, την κεντρικότητα της ταξικής πάλης και όχι απλά την κεντρικότητα της αλλά το ότι είναι αυτό που γέννησε τον καπιταλισμό και τις τάξεις. Οι αλλαγές του καπιταλισμού δηλ ανέδειξαν εκτός από την κεντρικότητα και την προυπάρχουσα φύση της ταξικής πάλης. Επίσης ανέδειξαν εκ νέου την μαρξική σκέψη σε πεδίο έρευνας και ταξικής πάλης για να μπορέσουμε κάποτε να έχουμε έναν μαρξισμό που να μην είναι καπιταλιστικός. Διότι αναδείχτηκε πως ο μαρξισμός είχε βασικά καπιταλιστικά δάνεια. Στα καπιταλιστικά δάνεια του μαρξισμού η νέα ανάγνωση της μαρξικής σκέψης ανέδειξε και τις απλουστεύσεις για τους εργάτες που κάνουν την οικονομική πάλη και το κόμμα που κάνει την πολιτική, τις απλουστεύσεις για την εξέλιξη, την πρόοδο, την ανάπτυξη και τις παραγωγικές δυνάμεις, τις απλουστεύσεις για την μια πάντα κυρίαρχη αντίθεση και όχι βασική όπως είναι το, νομίζω, ορθό

          Αλλά όντως δεν είναι κατάλληλος ο χώρος

          Κώστας

        17. Κώστας

          ΦΦ πρέπει να έχω γράψει γύρω στις 6 με 7 φορές πως διαφωνώ με το ΚΚΕ και την αναρχία πως υπάρχει κάποια επίθεση ειδικά στην αναρχία.Επίσης έχω γράψει πως δεν πιστέυω πως υπάρχει επίθεση ειδικά στις Καταλήψεις ή στα Εξάρχεια αλλά η κατασταλτική επίθεση είναι ενιαία. Επιμένεις να μου λες πως η αναρχία δεν είναι το κέντρο των ταξικών αγώνων σαν δήθεν απάντηση σε αυτά που λέω. Δεν νομίζω πως το κάνεις κατά λάθος.

          Για την σχέση του όποιου φορέα συμμετέχω αυτόν τον μήνα με τις καταλήψεις, ή και τα στέκια εν γένει, έχω να σου πω πως το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να στηρίζει τέτοιες διαδικασίες, να τις πυροδοτεί όχι απλά να τις στηρίζει. Βέβαια από το τι πρέπει μέχρι το τι μπορεί έχει απόσταση. Δεν πρέπει να το κάνει για να τις κάνει κομματικές ντουντούκες αλλά για να τις ζυμώνει με αξίες και προτάγματα του ταξικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα τις οποίες ο αναρχικός χώρος δεν φέρει ή δεν φέρει κατά κανόνα και σύστημα. Aλλά σε πείσμα των φλυαριών ενός “σοβιετικού” “μαρξισμού” η αποεμπορευματοποίηση-αποιεραρχικοποίηση-αποπατριαρχικοποίηση παραγωγικών και αναπαραγωγικών λειτουργιών του καπιταλισμού δεν είναι της αναρχίας. Ίσα ίσα, ένα χώρος αν δεν έχει στο κέντρο της ανάλυσης του τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και την ταξική πάλη θα το κάνει στρεβλά.

          Πέρα από την θεωρία όμως είναι πράγματα που έχουν γίνει, σε αυτή την ζωή, σε αυτήν την χώρα και σε αυτά τα χρόνια, σε αυτή την ιστορική εποχή. Και σε άλλες ιστορικές εποχές. Σε πείσμα του σνομπαρίσματος των “αντιδομών”, σνομπάρισμα που βρίσκει πάτημα σε διάφορες αταξικές-αυτόνομες-αυορμητίστικες-μεταμοντέρνες θεωρίες, η μεγαλύτερη, πολυπλόκαμη αντιδομή που αποτελούνταν από επιμέρους αντιδομές στην Ελλάδα ήταν ιστορικά το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και δεν θα μπορούσαν ποτέ να το κάνουν οι αναρχικοί αλλά μόνο το επαναστατικό (τότε) ΚΚΕ. Ένα μικρότερο παράδειγμα ήταν τα νεολαίστικα στέκια της αριστεράς την δεκαετία του 60 και ένα πρόσφατο ήταν οι καταλήψεις στέγης από πρόσφυγες και αλληλέγγυους στην κορύφωση του αντιξενοφοβικού κινήματος αλληλεγγύης το 15-16.

          Κώστας

        18. Θ Γ

          Ξυδάκι Κώτσο! Μην ξερνάς άλλη αντί-ΚΚΕ βρωμιά κάνεις ΜΠΑΜ!
          Δεν αντέχετε αν δεν πετάξετε την λάσπη σας εδώ μέσα για το ΚΚΕ ακόμα και αν δεν το αναφέρει κάποιος στην κουβέντα!
          Όταν μιλάς για αμόρφωτα πλάσματα μάλλον καθρεφτίζεις την πάρτη σου! Αυτή η αγένεια και η μαγκιά μάλλον δείχνουν το ποιος είναι αδιάβαστος και προσπαθεί να επιβληθεί στη συζήτηση μέσω τραγελαφικών επιχειρημάτων.
          Πίσω από το ψαγμένο υφάκι σου κρύβεις μια απύθμενη και μπακαλίστικη αντίληψη που σε οδηγεί αυτόματα σε τραγελαφικά επιχειρήματα.
          Ούτε για αστείος δε λογαριάζεσαι!!!

  4. Left G700

    Να πω γι’ αυτούς που δεν καταλαβαίνουν (Κώστα με λένε κι όλα τα παιδάκια κλαίνε –από χαρά που δεν του μοιάσανε) και βρήκαν την ευκαιρία να ανέβουν στο κασόνι και να εκφωνήσουν έναν δεκάρικο της κακιάς συμφοράς, ότι το νόημα του σχολίου μου ήταν η μετατροπή τής “νέας κομμουνιστικής αριστεράς” σε θλιβερή ουρά τής αναρχίας, μετατροπή που επιτυγχάνεται μέσω της (ορθής) καταγγελίας τής καταστολής της από τη δεξιά μεν, αλλά και εξ αιτίας τής απόλυτης αλαλίας σχετικά με το καμένο εδώ και πάνω από ενάμιση αιώνα “πολιτικό” της σχέδιο.

    Σαν κοσμοθεωρία, ο αναρχισμός είναι αστισμός γυρισμένος από την ανάποδη.

    Γράψτε το 100 φορές στον πίνακα, μπας και το εμπεδώσετε!

    Reply
    1. Κώστας

      Δεν σου απευθύνθηκα.

      Αν είχες ασχοληθεί με την αριστερά θα γνώριζες πως είναι άλλο πράγμα από τον αναρχισμό και πως οι αριστεροί δεν λένε “καλημέρα, δεν είμαστε αναρχικοί”. Βασικά το γνωρίζει κάθε άνθρωπος μιας μέτριας κοινωνικής μόρφωσης

      Επίσης αυτό που λες τώρα, μια λογική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον αναρχικό χώρο και το κράτος δεν είναι η γραμμή της αριστεράς. Διότι η κατασταλτική επίθεση στον αναρχικό χώρο, σαν αυτή που συζητάμε, είναι ΕΞΙΣΟΥ επίθεση σε όλο το κίνημα.

      Δεν συζητάω για “καταγγελία της καταστολής”, ούτε καν για απλή αλληλεγγύη. Δεν θεωρώ πως είναι επίθεση σε κάποιους άλλους.

      Αν λοιπόν, κακώς, επιμένεις να μου απευθύνεσαι καλό είναι να απαντάς επί της ουσίας και όχι μόνο αμήχανα να το παίζεις θιγμένος. Αν θεωρείς πως η επίθεση είναι σε κάποιους άλλους μην το παίζεις θιγμένος. Και η βλακεία που έγραψες δείχνει πως θεωρείς πως η επίθεση είναι σε κάποιους άλλους. Οπότε σαφώς δεν είσαι με την αλληλεγγύη, ενεργή αν χρειαστεί και μπορέσουμε αλλά με μια ισοαποστασίστικη καταγγελία, ούτε-ούτε

      Άρα αν και δεν σου απευθύνθηκα εσύ, ορθά, άκουσες το όνομα σου και πετάχτηκες.

      Κώστας

      Reply
      1. Left G700

        Ρε Κώστα! Να ’γραφες ένα (1!) σχόλιο χωρίς να διαστρεβλώνεις τι λέει κάποιος άλλος! Ένα! Έτσι για το γαμώτο! –θα μου πεις: αν δεν διαστρεβλώσεις τι θα σου μένει να πεις μετά; σωστό κι αυτό!

        Η αλαλία για την οποία κάνω λόγο δεν αναφέρεται στη συγκεκριμένη ανακοίνωση. Αναφέρεται στην αναγκαιότητα της συνεχούς αποκάλυψης των αναρχικών φαντασιώσεων (στην καλύτερη περίπτωση· γιατί κάτι «έβγα-έμπα» από το αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων κρανοφόρων και παλουκοφόρων που είχαμε δει πριν κάτι χρόνια στο νετ έδινε και άλλες σκέτες μαύρες (και όχι μαυροκόκκινες) διαστάσεις στο «χώρο».

        Για δες εδώ, ξεφτέρι μου, τι έλεγε η Πολιτική Απόφαση του 4ου Συνεδρίου του ΝΑΡ (λόγια που θα προσυπέγραφε με χέρια και με πόδια κάθε γκρουπούσκουλο σαν το δικό σου –δηλαδή όλα):

        Επιδιώκουμε βήματα κοινής δράσης για την ενίσχυση των αγώνων, με ταυτόχρονη ολοκληρωμένη ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση στον περιορισμένο προγραμματικό τους ορίζοντα, με τμήματα που παλεύουν με όρους μαζικού κινήματος, διαχωριζόμαστε αποφασιστικά από κάθε ομάδα και πράξη αστικού τύπου και ατομικής βίας, ειδικά όσων στρέφονται κατά του κινήματος.

        Στα δύο χρόνια που πέρασαν από την παραπάνω απόφαση (3 Δεκεμβρίου 2017), για δείξε μου ένα (1!) άρθρο «ολοκληρωμένης ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης» στην Παντιέρα (για το ΠΡΙΝ περιττό να σε ρωτήσω: πρώτον δεν το αγοράζεις και, δεύτερον, το αγοράζω ανελλιπώς εγώ και την αλαλία του τη βλέπω κάθε βδομάδα).

        Αλλού, λοιπόν, αυτά (στον Σωτήρη, στον Τουλιάτο και τους λοιπούς). Το εξωκοινοβούλιο όχι μόνο δεν αντιπαρατίθεται ιδεολογικοπολιτικά και ολοκληρωμένα απέναντι στην αναρχία, αλλά, το χειρότερο, κωλοτρίβεται (με την πολιτική έννοια) μαζί της μέχρι παρεξηγήσεως!

        Reply
      2. Κώστας

        Λεφτ κόψε την γκρίνια. Κανένας δεν σου βάζει λόγια ούτε σε αυτό το θέμα, ούτε σε κανένα άλλο. Ούτε είναι σωστό, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, να ζητάς ξαφνικά να γίνεις συμμέτοχος στην συζήτηση περί σχέσεων του κομμουνιστικού κινήματος με τον αναρχικό χώρο.

        Έστω όμως πως συμμετέχεις στον διάλογο για τις σχέσεις κομμουνιστών και αναρχικών.

        Επιμένεις πως οι εκκενώσεις καταλήψεων από τον Χρυσοχοίδη είναι αφορμή να συζητήσουμε για τον αναρχικό χώρο. Διαφωνώ. Αν κάνεις μια γενική συζήτηση και δεν κρίνεις την συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΝΑΡ αλλάζει. Όμως αν δεις το πρώτο σου σχόλιο δεν νομίζω να βγάζει κανείς το συμπέρασμα πως λες πως αυτή η ανακοίνωση είναι ολόσωστη αλλά γενικά υπάρχει θέμα.

        Κώστας

        Reply
        1. Left G700

          Μα, Κώστα μου, οι ανακοινώσεις συμπαράστασης στην αναρχία είναι η μοναδική περίπτωση που θα δεις να γίνεται λόγος για την αναρχία στην Παντιέρα. Πού αλλού να βρω την ευκαιρία για να πω ότι ο σύγχρονος αριστερισμός είναι χειρότερος κι από εκείνον της εποχής τού Λένιν, αφού εκείνος, τουλάχιστον, δεν είχε μετατραπεί σε θεραπαινίδα τής αναρχίας; Σε ανάρτηση για την οικολογία ή για τη διάσπαση του 1989;

        2. Κώστας

          Δεν γνωρίζω καμία θεραπαινίδα της αναρχίας λεφτ. ¨Οσα λες στα πάντα, σε περιεχόμενο και σε τρόπο, παραμένουν πάρα πολύ προσβλητικά για την αριστερά και τον κάθε αριστερό άνθρωπο

          Κώστας

        3. Left G700

          Δεν γίνεται, Κώστα μου, και να μη γνωρίζεις καμιά θεραπαινίδα τής αναρχίας, και να μη μπορείς να μας επιδείξεις ένα θεωρητικό άρθρο αντιπαράθεσης με αυτήν εδώ (ή και στο Εκτός Γραμμής)! –και πού να τα βρεις;

          Όποιος αριστερός, πόσο μάλλον κομμουνιστής όπως αυτοπροσδιορίζεσαι εσύ, δεν έχει σταθερά στο θεωρητικό στόχαστρό του την αναρχία, λειτουργεί ως θεραπαινίδα τής αναρχίας. Χώνεψέ το κι αν δεν σου αρέσει, πείσε τούς συντρόφους σου να αλλάξουν στάση;

          Προσβολές; Μίλησες εσύ για…προσβολές;;;

          Τα ύστερά του κόσμου (και το απύθμενο θράσος σου)!

        4. Κώστας

          Λεφτ κάνε κάτι να περνάει η ώρα σου. Λύσε έναν κύβο του Ρούμπικ.

          Δεν μπορεί να περιμένεις σοβαρή απάντηση για το ότι αν δεν έχει το ένα site κείμενο συνολικής ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης με την αναρχία πάει να πει πως είναι θεραπαινίδα η οργάνωση που έχει σχέση με το site. Επίσης κάθε site που δεν έχει αναλυτική απάντηση και κριτική στους οικολόγους πράσινους δείχνει πως η οργάνωση είναι θεραπαινίδα των οικολόγων πράσινων.

          Ένα πολύ καλό συνολικό, ιστορικό, θεωρητικό και πολιτικό, κείμενο για το θέμα που τόσο σε απασχολεί τελευταία είναι αυτό. Κατάλαβε όμως πως κουράζεις και γίνεσαι ρεζίλι. Θες να σου πούμε πως οι αναρχικοί δεν είχαν ποτέ, δεν έχουν και δεν θα έχουν οποιαδήποτε σχέση με το κίνημα. Δεν είναι αλήθεια, δεν θα στο πούμε.

          https://brigada.gr/afieroma/theoria/item/831-i-sygkrousi-tou-marksismoy-leninismoy-me-to-politiko-reyma-tis-anarxias-aftonomias-istorikes-diamaxes-kai-sygxrona-simeia-antiparathesis

          Κώστας

        5. Left G700

          Κώστα μου, αυτό το κείμενο το ξέρω, το έχω διαβάσει (ίσως και πριν από σένα). Είναι όντως καλό και κατατοπιστικό και σωστό από θεωρητική άποψη. Υπάρχει όμως μια “λεπτομερειούλα”. Ούτε εδώ το διάβασα, ούτε στο Εκτός Γραμμής, ούτε καν στο aras.gr! Το διάβασα στην “εθνικιστική” …Ίσκρα! Όμως, γιατί δεν κάνεις κάτι για ένα κείμενο που κι εσύ το βρίσκεις θετικό και χρήσιμο; Γιατί δεν προτείνεις στην αρχισυνταξία τού σάιτ σας να το αναδημοσιεύσει; Άντε να σε δώ!

          Και με την οικολογία χρειάζεται να χαράζει διαχωριστικέε γραμμές η Αριστερά από ένα σημείο και μετά (ούτε αυτό το κάνει). Αλλά η επείγουσα ανάγκη είναι το ξεκαθάρισμα με την αναρχία; Δεν θέλετε; Όπως θέλετε. Εμένα και αυτό μού κάνει. Όπως μού κάνει και το καπέλωμα που φάγατε σήμερα από τους αντιεξουσιαστές. Θα θυμάσαι από παλιά ότι είμαι φανατικός οπαδός τής ατάκας “άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια”. Μ’ αυτή την έννοια, καθόλου δεν μου κόβει τη μαγιονέζα να σας καταπιεί η αντιεξουσία. Μετά, θα δούμε τι θα κάνουμε και με δαύτη (αν και δεν θα χρειαστεί να κάνουμε και πολλά: αυτοκτονούν μόνοι τους…).

          Ούτε αυτό που νομίζεις ότι θέλω να πείτε σας ζητάω να πείτε ούτε κάτι άλλο. Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Το σημαντικό είναι να ναυαγήσετε οριστικά. Είτε σε σύμπλευση με την αναρχία είτε μόνοι σας. Δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.

        6. Left G700

          Αλλά η επείγουσα ανάγκη είναι το ξεκαθάρισμα με την αναρχία; = Αλλά η επείγουσα ανάγκη είναι το ξεκαθάρισμα με την αναρχία.

        7. San Rocco

          “πρώτιστο καθήκον” για τον ανερματιστε χαβαλε των σχολιαστών, είναι το “ξεκαθάρισμα με την αναρχία”. Ο χαβαλές μας, ξεκαθάρισε με την επιρροή των κρατικών/κυβερνητικών αντιλήψεων εντός της αριστεράς, ξεκαθάρισε με το μέγα πρόβλημα του ότι κομμουνιστικά κόμματα κυβερνούν στην Κίνα κ το Βιετνάμ κ έκαναν τις χώρες τους βάρβαρες καπιταλιστικές , ξεκαθάρισε με την καπιταλιστική ενσωμάτωση ρευμάτων της αριστεράς , απάντησε σε μια σειρά ιστορικά ζητήματα του λεγόμενου υπαρκτού κ τώρα θεωρεί πρώτιστο καθήκον το να ξεκαθαρίσουμε με την αναρχία. Έμπαινε Γιούτσο….

        8. San Rocco

          Ο ναυαγός λεφτ καλεί κ άλλους να ναυαγησουν. Άσε αδερφέ, δεν θα πάρουμε. Ξέρουμε σε ποια σημεία έχουμε κοινούς προβληματισμούς κ στοχεύσεις με το κομμάτι της αναρχίας που δρα εντός του κινήματος κ σε ποια όχι.

          Εσύ ξέρεις πόσο χρεοκοπημένος είσαι κνποσοβτεκειωμενη η λογική σου άσπρα μούρα, μαύρα μούρα είσαι μια παλιό…. ή θέλεις περαιτέρω εξήγηση;

          Ο Ντενγκ έβαλε οδηγό του την λογική “άσπρη γάτα, μαύρη γάτα ο,τι θέλει ας είναι αρκεί να πιάνει ποντίκια” κ σήμερα η Κίνα είναι μια βάρβαρη καπιταλιστική χώρα. Να μας λείπει το βύσσινο. Τραβά με τους ομοίους σου ναυαγούς κ στο καλοό

        9. Left G700

          Άσε San Rocco, ασε. Μας τα έχεις πει κι άλλοτε κι αλλού. Τίποτε δεν ξέρετε. Με την πολιτική έννοια δεν ξέρετε ούτε καν πώς γίνονται τα παιδιά!

        10. Κώστας

          Φίλε λεφτ αν είχες παρακολουθήσει, λίγο, τις οργανώσεις που έχεις κάνει χόμπι σου να σχολιάζεις 24/7 αναφερόμενος μάλιστα, χωρίς προφανείς λόγους, και σε μέλη τους θα ήξερες πως η ΑΡΑΝ τα έχει χειρότερα με τους αα από την ΑΡΑΣ και πως ιδεολογικά είναι συγγενικές άρα λογικά λένε και παρόμοια πράγματα σε ένα επίπεδο θεωρητικής αφαίρεσης.Το δε κείμενο της ΑΣ δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τα λεγόμενα σου. Κάτσε διάβασε το, ρώτα ότι δεν καταλαβαίνεις και θα είναι πολλά και φρόντισε, αφού λες σου αρέσει, όποτε μιλάς για την αναρχία να είσαι στην γραμμή του κειμένο της ΑΣ

          Κώστας

  5. Ανώνυμος

    Τάκης
    Πρώτα πήραν τους μαυριδερούς, δεν μας πέφτει λόγος.
    Σε λίγο μαζεύουν τους αμφι δεν μας καίγεται καρφί
    Μετά ξεσπιτώνουν τους δύστυχους, την ησυχία μας να έχουμε
    είναι κάποια χρόνια που καταστρέφουν νέους που δηλώνουν Αναρχικοί, μα εκπροσωπούν τον αστισμό(το είπε και ο Λένιν άρα;)
    Τώρα χαρακτηρίζουν τους φοιτητές μπαχαλάκηδες, να έχουμε να βρίζουμε.
    Όμως το ΚΚΕ και άλλοι μικροαστούληδες δεν ανησυχούν, είναι χρήσιμοι και καθώς πρέπει, νοιάζωντε και τους μπάτσους.
    Όμως έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά θα είναι αργά για όλους.
    Τάκης

    Reply
    1. Left G700

      Τάκη, ναι, το είπε ο Λένιν. Άρα είσαι υποχρεωμένος να το σκεφτείς. Μίνιμουμ να το σκεφτείς. Όταν το σκεφτείς, πες μας και το πόρισμα στο οποίο κατέληξες. Έτσι, για να ξέρουμε όλοι με ποιον μιλάμε και τι πρεσβεύει. Ας μάθει κάποτε και η Αριστερά να μιλάει με ανοιχτά χαρτιά. Τα μεσοβέζικα, τα σούξου μούξου, τα λέω αυτό αλλά εννοώ το ακριβώς αντίθετο δεν την οδήγησαν πουθενά αλλού παρά στην περιθωριοποίηση. Τώρα, αν εσύ βαφτίζεις την περιθωριοποίηση πρωτοπορία, τι να σου πω; Ο καθένας όπως καταλαβαίνει.

      Reply
    2. Σ.Τ.

      Ακούστε εδώ:
      Τα τσιτατα είναι εύκολα, αλλά δεν απευθύνεστε σε ηλίθιους.
      Θα δείξω ότι με τσιτατα μπορείς να αποδείξεις οτιδήποτε θέλεις.
      Ιδού:
      Πρώτα σκότωσαν στο ξύλο τους ηλικιωμένους για ένα πεντάευρω.
      Κανένας αριστερουλης δεν αντέδρασε..
      Μετά βίασαν και πέταξαν στο γκρεμό τις φοιτήτριες.
      Ούτε τότε αντιδρασε η κατεστημένη αριστερα..
      Όταν η ίδια η πολιτισμένη δύση μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ανεργων, Τι μας λένε;
      -αφου τα πάτε καλά με τους ανέργους, πάρτε τώρα και ένα εκατομμύριο ακόμα πρόσφυγες και δέστε και πακεταρετε τους καλά μέσα σε κλειστά κέντρα αποθήκες των ψυχών.
      Ούτε οι πρόσφυγες αντέδρασαν, ούτε και η κατεστημένη αριστερα….γιατί ασχολούταν με τον…Ζακ!!

      Reply
    3. ΦΦ1917

      Μμμ ωραίος “Ανώνυμε”.
      Μάλλον παρακολουθείς κατά καιρούς τις συζητήσεις για να πετάς το ΚΚΕ στα “άκυρα”.
      Γιατί πάλι το ΚΚΕ σας φταίει και όλα από εκεί τα περιμένετε.
      Είναι λογικό να το σκεφτείς μέσα στη μιζέρια του χώρου που είσαι αλλά δεν τον κατονομάζεις,δεν διαφωνώ και σε καταλαβαίνω.
      Εκεί που χτίζεις προσδοκίες είναι λογικό να έχεις αυταπάτες αλλά σε αντίθεση με εσένα εμείς λέμε ότι δεν είναι αργά να τις ξεδιαλύνεις “Ανώνυμε”.
      Επίσης ΠΟΙΟΣ τον χέζει τον Λένιν όταν έχουμε τέτοια τιτάνια προσέγγιση σαν τη δικιά σου?

      Reply
  6. Τάκης

    Επειδή κάποιοι ζητούν βιογραφικό!
    Δεν είμαι αυθεντία (αμφισβητώ τις αυθεντίες) απεχθάνομαι τους υπερόπτες, και τους αλαζόνες.
    Δεν είμαι ευαγγελιστής να πιστεύω σε μια και μόνη αλήθεια
    Δεν ζω με μασημένη τροφή, ούτε με κίτρινα φύλλα (βλέπε ρίζος)
    Απορώ που η ιστορία παρελθούσα και ζώσα, δεν επηρεάζει την σκέψη και τις θέσεις ανθρώπων που επικαλούνται την διαλεκτική.
    Τάκης

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.