.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Νέος άγνωστος τόμος έργου του Λένιν ήρθε στο φως


Σπάνιο ντοκουμέντο φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Σοκ στο παγκόσμιο μαρξιστικό λενινιστικό κίνημα

Ι.Β.

Ένας νέος, άγνωστος μέχρι χθες, τέταρτος τόμος του γνωστού τρίτομου έργου του Β.Ι. Λένιν: «Ζητήματα σταλινισμού», αποκαλύφθηκε ότι κρυβόταν σε υπόγειο κρατικού καταστήματος της Εταιρίας Υδάτων Ανατολικής Κριμαίας.

Η αποκάλυψη αυτού του θεωρητικού θησαυρού έγινε στο πλαίσιο απογραφής κατά την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση της κρατικής υπηρεσίας, που επακολούθησε μετά τις πολυήμερες διακοπές που παρατηρήθηκαν στην υδροδότηση της περιοχής.

Μετά από ενδελεχείς μελέτες, τη σφραγίδα της εγκυρότητας τού προσέδωσε η εργώδης προσπάθεια μικτής ομάδας ιστορικών επιστημόνων της Πετρούπολης και του Λένινγκραντ.

Όπως έγινε γνωστό, στην ομάδα συμμετείχε και ο ομογενής Μίσα Σουκρουτιάδης.

Στο παράρτημα αυτού του τόμου, γίνεται σαφής αναφορά στα ζητήματα της πατρίδας αλλά και των ΑΟΖ (Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες). Χρησιμοποιείται μάλιστα το παράδειγμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Παραγουάης, με τη γνωστή συνθήκη της Λιμόζ, το 1934.

Μπορεί η μελέτη που ήρθε στο φως την 25η Μαρτίου 2018, να ξεκίνησε με αφορμή τη διαμάχη Ρωσίας – Νορβηγίας για το Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ (νήσοι της Σπιτσβέργης), πλην όμως στη συνέχεια προέβλεψε με αξιοσημείωτη ακρίβεια τον «Πόλεμο του μπακαλιάρου» μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ισλανδίας.

Ασφαλείς πληροφορίες που μένει να διασταυρωθούν, αναφέρουν πως κόμματα, εφημερίδες και ιστοσελίδες από την Ελλάδα, καταβάλλουν προσπάθειες να εξασφαλίσουν ψηφιοποιημένο το σημαντικό ντοκουμέντο με στόχο την αναπροσαρμογή και περαιτέρω τεκμηρίωση της γραμμής τους.

Για ό,τι νεώτερο θα σας τηρήσουμε ενήμερους/-ες εντός της ημέρας.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 71.00% ( 10
Συμμετοχές )



10 σχόλια στο “Νέος άγνωστος τόμος έργου του Λένιν ήρθε στο φως

  1. Ανώνυμος

    Το ζουμί του άρθρου συμπυκνώνεται στις τρεις τελευταίες λέξεις…

    Reply
  2. Μες στην Παραγουάη, σε φίνο ακρογιάλι

    Μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατανόηση του θέματος έχουν καταθέσει ο Πάνος Γεραμάνης και ο Βασίλης Τσιτσάνης. Δείτε εδώ: “Με το μπουζούκι και τη Γεωγραφία κάτω από τη μουριά…” του ΠΑΝΟΥ ΓΕΡΑΜΑΝΗ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

    Reply
  3. drazen

    Δεν καταλαβαίνω τίποτα ….. Δηλαδή το Μάη του 68 επιτέθηκαν στον σταθμό χωροφυλακής της Σορβόννης με Καρυοφυλλιά και μετά έκανα ‘εξοδο’ για ποτό στο ‘μαρσειγ’. Και οι καρμπονάροι ; Έτρωγαν καρμπονάρα;

    Reply
  4. Left G700

    Ομολογουμένως ευρηματική και ευφυής ιδέα (ασχέτως τού γεγονότος ότι η πολιτική ευστοχία της βαθμολογείται με τρία (3) όταν το άριστα είναι το 100…). Τι κρίμα που δεν μπορούμε να αποδώσουμε τους ίδιους θετικούς επιθετικούς προσδιορισμούς και στην πολιτική σκέψη[*] που χαρακτηρίζει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα συμμετέχοντα σε αυτήν πολιτικά σχήματα –συμπεριλαμβανομένων και των υποψήφιων προς ένταξη: ΔΕΑ και λοιποί (φτωχοί) πολιτικά συγγενείς…

    [*] Πλην ελαχίστων περιπτώσεων που απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα…

    Reply
  5. Left G700

    Αλήθεια, πού χάθηκε εκείνο το μέλος τού ΝΑΡ, ρε παιδιά; Αφού χτυπήσω ξύλο για να μην αντιμετωπίζει το παραμικρό προσωπικό πρόβλημα, να διατυπώσω την ευχή η απόσυρσή του να οφείλεται σε δεύτερες και ποιοτικότερες σκέψεις σχετικά με τις πολιτικές απώπσεις του… ;-) :-)

    Reply
    1. μέλος του ΝΑΡ

      Ε, χμ ξέρεις λεφτ, η καθημερινη ζωή έχει πολλά καθήκοντα κ υποχρεώσεις και έχει και δραστηριότητες πολύ πιο δημιουργικές απο το να κάθετα κάποιος συνέχεια πάνω απο ένα πληκτρολόγιο.

      Reply
  6. Left G700

    ΕΝΑ (ΘΕΡΜΑ) ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

    Επειδή, με αρχή την αναζωπύρωση του Μακεδονικού Ζητήματος και συνέχεια την όξυνση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις (και της ουράς της: την αιχμαλωσία τών δύο Ελλήνων στρατιωτικών), τα δημοσιεύματα με τα οποία η διαχειριστική ομάδα φιλοδοξούσε να διαφωτίσει το αναγνωστικό κοινό τής Παντιέρας σχετικά με το περίπλοκο, πολυσύνθετο και εν γένει ζόρικο Εθνικό Ζήτημα μάλλον έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα, νομίζω ότι καλό (και άγιο) είναι να αναδημοσιευθεί το άρθρο «Όχι στον πόλεμο, ναι στην υπεράσπιση της πατρίδας» που δημοσιεύεται στο σημερινό ΠΡΙΝ και υπογράφεται από την τριανδρία τής (κατά δήλωσή της) επαναστατικής academia, αποτελούμενη από τους Σταύρο Μαυρουδέα – Γιώργο Ρούση – Αλέξανδρο Χρύση. Το άρθρο δεν είναι απαλλαγμένο από κάποια «τυφλά σημεία». Αλλά μπροστά στις τρυπάρες που χάσκουν στα μέχρι τώρα δημοσιευμένα εδώ σχετικά κείμενα, μερικές εκ των οποίων ξεπερνούν σε εμβαδόν ακόμα και εκείνη που έγινε αιτία να βυθιστεί ο “Τιτανικός”, είναι αριστούργημα!

    Reply
    1. Ντεφαιτιστης

      Left σε στενεύει η αρβύλα και η παραλλαγή που σας έδωσε ο Κουτσούμπας ή όλα καλά δε μασάνε οι Κομμουνιστές?

      Reply
      1. Left G700

        Μάλιστα. Δηλαδή, εκτός από εμένα (κούνια που σε κούναγε), ο Σταύρος Μαυρουδέας, ο Γιώργος Ρούσης κι ο Αλέξανδρος Χρύσης είναι κι αυτοί υποστηρικτές/μέλη τού ΚΚΕ;;; Αντί να τους πεις “ευχαριστώ” που προσπαθούν (και το καταφέρνουν σε σημαντικό βαθμό) να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ* για το Εθνικό Ζήτημα, πας να τους βγάλεις και εισοδιστές που δρουν για λογαριασμό τού Περισσού;;; Ξέρεις τι σου γίνεται;;;

        * Εξαιρουμένων τών τροτσκιστών της που είναι τής κατηγορίας BAR (Beyond Any Repair)…

        Reply
        1. nezard

          Ναι, όντως : τον Λεφτ τον ντύνει/εμψυχώνει/εκπαιδεύει ο Λαφαζάνης και όχι ο Κουτσούμπας . Μικρή η διαφορά βέβαια, αλλά καλό είναι να είμαστε ακριβείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.