.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Με τη δωρεάν εργασία των εκπαιδευτικών θέλει να χτίσει κοινωνικό προφίλ ο Μπουτάρης!


Αγωνιστική Παρέμβαση Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα, τα οποία όμως θα προσφερθούν αν βρεθούν εκπαιδευτικοί να δουλέψουν «εθελοντικά», κοινώς τζάμπα.

Η δημοτική αρχή του Γ. Μπουτάρη προσπαθεί να πουλήσει κοινωνικό προφίλ σε προεκλογική περίοδο ζητώντας από τους συναδέλφους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, ακόμα και τους αδιόριστους, να εργαστούν τζάμπα για ένα δημόσιο φορέα.

Γιατί ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι κάποια κοινωνική οργάνωση για την αλληλεγγύη, αλλά είναι ο εκφραστής του τοπικού κράτους. Φορολογεί αδρά τους πολίτες με τα δημοτικά τέλη, τέλη στάθμευσης κλπ, ενώ χρηματοδοτείται και από την κεντρική κυβέρνηση και την ΕΕ, για να προσφέρει υποτίθεται υπηρεσίες.

Αν ενδιαφέρεται για τις οικογένειες για οικονομικά προβλήματα ο δήμαρχος, να μειώσει τα χαράτσια που εισπράττει, να προσφέρει δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες και να εγκαταλείψει μια πάντα τα διάφορα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Αν ενδιαφέρεται για την παρεχόμενη εκπαίδευση, ας φροντίσει για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολικών μονάδων για τις οποίες έχει ευθύνη, την οποία έχει μεταφέρει στους γονείς και στο κυνήγι χορηγών όπως η Coca Cola! Να προσλάβει και να πληρώνει έγκαιρα τις καθαρίστριες σε όλα τα σχολεία.

Και φυσικά να σταματήσει τις επιθετικές δηλώσεις εναντίον όσων αγωνίζονται για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Βλέπουμε για άλλη μια φορά πως η λογική του Δήμου είναι να τα βάζει με τους εργαζόμενους, ειδικά τους συμβασιούχους, όλο το προηγούμενο διάστημα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη μνημονιακή αντιλαϊκή πολιτική και τις κυβερνήσεις που την εφαρμόζουν. Εξάλλου ο Μπουτάρης είναι ο υποψήφιος με τη στήριξη του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Καλούμε τους συναδέλφους να μην προσφέρουν απλήρωτη εργασία για να φτιάξει κοινωνικό προφίλ ο υποψήφιος της κυβέρνησης, αλλά και του κόσμου της εργοδοσίας. Καλούμε το εκπαιδευτικό κίνημα, τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους ΠΕ της πόλης, τους συλλογικούς φορείς των αδιορίστων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών να αποδοκιμάσουν το κάλεσμα σε απλήρωτη δουλειά με το μανδύα του εθελοντισμού.

Να αγωνιστούμε για ενισχυτική διδασκαλία σε όλα τα σχολεία από την αρχή της χρονιάς στο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης όπου θα εργαστούν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

https://paremvasithess.wordpress.com/ – agonistiki.paremvasi231@gmail.com

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 4
Συμμετοχές )



9 σχόλια στο “Με τη δωρεάν εργασία των εκπαιδευτικών θέλει να χτίσει κοινωνικό προφίλ ο Μπουτάρης!

  1. Γιάννης Σ.

    Μεγάλο θέμα ανοίγετε… Στα λεγόμενα «Κοινωνικά Φροντιστήρια» τί συνθήκες επικρατούν; Πληρώνονται οι εργαζόμενοι εκεί; Ξέρω ότι σε «Κοινωνικό Φροντιστήριο» εργάζεται άτομο χωρίς πτυχίο! Κι αν πρέπει να πληρώνονται οι εργαζόμενοι εκεί, πώς θα γίνει αυτό; Με αύξηση των δημοτικών τελών, ή με δημιουργία τέλους «υπέρ Κοινωνικού Φροντιστηρίου»;

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      Καμία αύξηση δημ τελών δεν χρειάζεται. Απλά να περιοριστεί λίγο το όργιο της σπατάλης.
      Φυσικά, το να ζητάει ο Μπουτάρης να εργαστούν οι εκπαιδευτικοί δωρεάν, αυτό, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

      Reply
  2. San Rocco

    Οι δήμοι (κατώτερη βαθμίδα του καπιταλιστικού κράτους), οι περιφέρειες και η κεντρική κυβέρνηση δεν μπορούν να ασκούν κοινωνική αλληλεγγύη. Μπορούν και πρέπει να ασκούν κοινωνική πολιτική. Και αυτή, δυστυχώς η οποία κοινωνική πολιτική ασκείται, επιτυγχανετε ύστερα από διεκδηκητικους αγώνες των κατοίκων.

    Η αλληλεγγύη ασκείται ανάμεσα σε ατομα/ομαδες που εχουν ίδιο ή παρόμοιο βιοτικο/υλικο επίπεδο. Για αυτό και οποιαδήποτε βαθμίδα του κράτους δεν ασκεί κοινωνική αλληλεγγύη. Για αυτό και η αντίστοιχη πράξη του κεφαλαίου και της εκκλησίας ειναι φιλανθρωπία και ποτε δεν μπορεί να πάρει αλληλεγγυα χαρακτηριστικά.

    Συνεπώς, οι εργαζόμενοι που θα εργαδτουν σε μια κοινωνική δομή ενός δήμου, πρέπει να πληρώνονται κανονικά και πρέπει να εχουν κανονικά ένσημα, ασφάλιση, άδειες κλπ. Ειναι κανονικοι εργαζόμενοι σε μια κρατική δομή που πρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική.

    Αντιθετως, οι καθηγητές πχ που κάνουν αλκηλεγγυα μαθήματα σε μια εργατικη λέσχη, σε ενα κοινωνικό κέντρο, σε ένα εργατικό σωματείο, εκεί εφαρμόζεται η λαικη/ταξικη αλληλεγγύη. Γιατί αυτές οι συλλογικότητες απαρτίζονται απο εργαζομενους και αλλα τμήματα του λαού. Απαρτίζονται δλδ απο κοινωνικές ομάδες που χτυπιούνται απο την πολιτική των πλουσιων και του κράτους. Και μόνο αυτοί μπορούν να πραγματώνουν αλληλεγγύη.

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      Η τοποθέτησή σου αυτή, ικανοποίησε πολύ απαιτητικούς πελάτες.
      Δηλαδή, εμένα…….!!

      Reply
  3. Ανώνυμος

    Στην Πάτρα; ΣΤο Χαϊδάρι; Δεν δουλέυουν κι εκει “εθελοντικά”

    Reply
  4. San Rocco

    Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο σχόλιο, η αλληλεγγύη ορίζεται ως η έμπρακτη αλληλοβοήθεια μεταξύ ατόμων και ομάδω που βρίσκονται στο ίδιο πάνω κάτω βιοτικό/υλικό επίπεδο διαβίωσης και αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.

    Συνεπώς, το κράτος είτε στις ανώτερες (κεντρικό κράτος), είτε στις κατώτερες βαθμίδες του (πχ Δήμοι) ΔΕΝ σκεί εκ των πραγμάτων, ούτε μπορεί να ασκήσει κοινωνική αλληλεγγύη: Ασκεί κοινωνική πολιτική. Και μάλιστα, ύστερα και από διεκδικητικούς αγώνες συνήθως.

    Το κεφάλαιο και η εκκλησία ασκούν φιλανθρωπία, η οποία μπορεί μεν να είναι κάπως χρήσιμη σε κάποιες ομάδες ανθρώπων, είναι όμως η μέγιστη υποκρισία και απατεωνιά: Αφενός φοροεκπτίπτουν, αφετέρου παρουσιάζονται ως σωτήρες στα προβλήματα που δημιουργεί το καπιταλιστικό καθεστώς.

    Για να ξαναγυρίσουμε στην κοινωνική πολιτική που -θα- πρέπει να σκεί ο δήμος (τοπικό κράτος): ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από το ποια πολιτική κίνηση διαχειρίζεται τα του δήμου, ο δήμος ως κατώτερη βαθμίδα του καπιταλιστικού κράτους, δεν μπορεί να ασκεί αλληλεγγύη, μπορεί και επιβάλλεται να ασκεί ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Αυτό σημαίνει ότι, οι άνθρωποι που εργάζονται σε τετοιες δομές, είναι κανονικοί εργαζόμενοι. Πρέπει να αμοίβονται κανονικά διότι προσφέρουν εξαρτημένη εργασία. Και εργοδότης τους είναι στην περίπτωση που συζητάμε, ο Δήμος. Είτε έχει δεξιά, είτε πασοκ, είτε συριζεϊκη, είτε ΚΚΕ διαχείριση.

    Reply
  5. λαθραναγνώστης

    Υπάρχει τεράστια ποιοτική διαφορά, να προσφέρει κανείς εθελοντική εργασία για να ενισχύσει έναν δήμο που τον έχουν οι κομμουνιστές και αποτελεί νησίδα αντίστασης μέσα στο καπιταλιστικό κράτος, από το να προσφέρει εθελοντική εργασία σ έναν συστεμικό δήμο. Στη δεύτερη περίπτωση, βοηθάει το αστικό κράτος να κρύψει τις ανεπάρκειές του.
    Καμία σχέση μεταξύ τους οι δυο περιπτώσεις…

    Reply
    1. San Rocco

      Ο δήμος ειναι κατωτερη βαθμίδα του καπιταλιστικού κράτους. Η διαχείριση του απο το κκε δεν αλλάζει τον χαρακτήρα του. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει το κκε (ή αύριο η ανταρσυα), ειναι μια φιλολαϊκή διαχείριση του δήμου. Και με επιδικο την ενεργοποίηση των κατοίκων στις δικες τους ανεξάρτητες συλλογικοτητες απο τον δημο. Τπτ λιγότερο, τπτ περισσότερο.

      Ο λόγος; Η καταστατικη συγκρότηση του δήμου ως ενα τμήμα του κράτους δεν μπορεί να αλλάξει επειδή τον πήρε το κκε ή η ανταρσυα. Αθτο που μπορεί να αλλάξει ειναι, μια ορισμένη φιλολαικοτητα στην διαχείριση του.

      Συνεπώς, ο δήμος μπορεί μόνο να ασκήσει κοινωνική πολιτική. Και οι εργαζομενοι σε τετιες δομες του δημου, δεν κανουν εθελοντισμο. Ειναι μισθωτοι εργαζομενοι και πρεπει να πληρωνονται κανονικα. Αλληλεγγύη ασκουν οι συλλογικότητες γειτονιών όπως οι εργατικές λέσχες, τα κοινωνικά κέντρα κλπ.

      Το να εχεις δημους που να ασκουν φιλολαικη πολιτικη ειναι λιγο; Όχι, για αυτό και προσπαθούμε για την ανάπτυξη διεκδηκιτικης λογικής στους κατοίκους. Μπορεί ο δήμος μα συμβάλλει στην ταξική/κοινωνικη χειραφετηση; Όχι. Αυτη θα έρθει μόνο μέσα απι την ανάπτυξη λαικων/εργατικων θεσμών σε αντιπαράθεση με τους καπιταλιστικούς. Και οι δήμοι με διαχείριση κκε λχ, επιβάλλεται να ενισχύουν την λαϊκή οργάνωση και αυτοοργανωση.

      Reply
    2. Κ.Σ.

      Η νησίδα αντίστασης ισχύει και για όσους δουλεύουν σαν “ωφελούμενοι” σε 8μηνα κλπ;

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.