.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Αποχαιρετισμός στον μαχόμενο τραγουδοποιό της μεταπολίτευσης (Βίντεο)


Β.Π.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας έγινε γνωστή η ξαφνική απώλεια του αγαπημένου τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή στη διάρκεια της νύχτας μετά τη συναυλία που πραγματοποίησε με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στον Βόλο. Ήταν μόλις 63 ετών και διέμενε τις τελευταίες ημέρες στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας Μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 το συγκρότημα μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Οι Τερμίτες μαζί με τους Φατμέ αποτέλεσαν την πρωτοπορία και τα πιο δημοφιλή σχήματα της λεγόμενης «ελληνικής ροκ» της περιόδου.

Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής. Συνδέθηκε στενά με τον Διονύση Τσακνή με τον οποίο αποτέλεσαν για πολλά χρόνια ένα από τα καλύτερα καλλιτεχνικά δίδυμα της δεκαετίας του ’90. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός που κατάφερε να δώσει μια σύγχρονη πινελιά στο πολιτικό τραγούδι, συνδυάζοντας το λυρισμό με την κραυγή διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος αφηγήθηκε όσα έζησε στον στρατό στον παραγωγό Γιάννη Μπαχ – Σπυρόπουλο, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες εμπνεύστηκε και έγραψε τους στίχους του πιο εμβληματικού τραγουδιού του Μαχαιρίτσα το «Διδυμότειχο Μπλουζ» που κυκλοφόρησε το 1991 που το είχε γράψει για να το τραγουδήσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου αλλά τελικά το ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας.

Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Émigré, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Μagic De Spell, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ. Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, κ.ά.

«Δεν ψήφισα ΚΚΕ για να κάνει συγκυβέρνηση με τη Δεξιά» είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη σε ανύποπτο χρόνο μιλώντας για την περίπλοκη σχέση του με την Αριστερά στην οποία ποτέ δεν έκρυψε ότι ανήκει, χωρίς επίσης να κρύβει τη μόνιμη απογοήτευση του από αυτή.

Μαζί με τον Τσακνή στήριξαν τις μεγάλες μαθητικές καταλήψεις του 1990 καθώς και άλλες κινήσεις αμφισβήτησης του συστήματος. Ήταν από τα πρώτα ονόματα που έδωσαν το παρών στο φεστιβάλ της τότε ΚΝΕ-ΝΑΡ το 1991.

Μεγαλώνοντας ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, σε αντίθεση με άλλους συνθέτες της γενιάς του συνέχισε να συνθέτει μεγάλες επιτυχίες και έγινε γνωστός σε νεότερο ηλικιακά κοινό. Σε ένα βαθμό έγινε πιο συντηρητικός, χωρίς ωστόσο να χαρίζεται σε καμία εξουσία και κυβέρνηση και ποτέ δεν σταμάτησε να τραγουδάει όταν του το ζητούσαν σε συναυλίες αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε κινηματικές διαδικασίες. Στις συνεντεύξεις του συνέχισε να μιλάει για την καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων σε όλο τον κόσμο και την αντίσταση στον ιμπεριαλισμό.

Ο Μαχαιρίτσας σχολιάζοντας τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του Χρήστου Θηβαίου πως «μια 5μελής οικογένεια μπορεί να ζήσει και με 5 ελιές και παξιμάδι» είχε δηλώσει: «Είναι δυνατόν να πει άνθρωπος με σώας τα φρένας ότι μπορεί να ζήσει μια οικογένεια στην Ελλάδα με δύο παξιμάδια και τρεις ελιές; Πρέπει να είναι πυροβολημένος χοντρά».

Όταν φίλοι του συνάδελφοι του ζήτησαν να υπογράψει πρόταση για δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών απάντησε ότι «δεν μπορεί να διαφωνήσει στο να κυριαρχεί η άποψη του λαού» αλλά διευκρίνισε ότι αυτό που είναι απαραίτητο είναι να υπάρχει ενημέρωση για το θέμα.

Εκτός από την Αριστερά ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας ήταν απογοητευμένος και για την κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας στην εποχή του youtube και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν έχω ακούσει τα τραγούδια του Sin Boy όχι. Όταν βλέπω τραγούδια στο YouΤube που έχουν μέσα σε δύο μέρες δύο εκατομμύρια views, δεν τα ακούω. Ξέρω ότι θα είναι αηδία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο Μαχαιρίτσας δεν είναι πια εδώ, αλλά πολλά από τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να μας συντροφεύουν για πολλές δεκαετίες ακόμα.

Πηγή: ΠΡΙΝ

………………………………………………………………………………………………

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Διονύσης Σαββόπουλος – Και τι ζητάω
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Στίχοι: Γιάννης Γεωργακόπουλος

 

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Η Σκόνη:

 

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Πόσο σε θέλω:

 

Μάτια δίχως λογική-Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Στίχοι: Ισαάκ Σούσης

 

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Κίτρινα Ποδήλατα, Ο σουλτάνος της Βαβυλώνας και η γυναίκα

Μουσική: Angelo Branduardi

Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου

 

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – Τερατάκια τσέπης:

 

Διδυμότειχο μπλουζ:

 

Να δεις τι σούχω για μετά:

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 8
Συμμετοχές )



9 σχόλια στο “Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Αποχαιρετισμός στον μαχόμενο τραγουδοποιό της μεταπολίτευσης (Βίντεο)

  1. Left G700

    Φίλε Kokkiniotis,

    Έγραψα στο τσάκα-τσάκα το σχόλιο που παρατίθεται πιο κάτω και που απευθυνόταν σε σένα. Με πρόλαβες. Έστω και εν μέρει (είναι αναδημοσίευση αυτή η ανάρτηση, όχι δική σου). Πάντως, με πρόλαβες. Επομένως το σχόλιο που ακολουθεί, ως προς τις προσδοκίες που εκφράζει, να μνημονευτεί η απώλεια του Μαχαιρίτσα, δεν ισχύει. Τις εκπλήρωσες. Παραμένει όμως το αίτημα για μια ωραία (ξέρεις εσύ) επιλογή από τις δημιουργίες τού Μαχαιρίτσα με αναδρομή σε όλη την πορεία του που τερματίστηκε δυστυχώς σήμερα τα ξημερώματα.
    __________________________________________________

    ΣΧΟΛΙΟ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑΣ

    Φίλε kokkiniotis,

    Περιμένουμε (δεν φαντάζομαι να είμαι ο μόνος) από την Παντιέρα μια τιμητική ανάρτηση για τον Λαυρέντη. Απευθύνομαι σε σένα γιατί, με την περσινή σου ωραία ανάρτηση για τον Μάνο Ελευθερίου έχεις αποδείξει ότι δεν σου λείπει ούτε η ευαισθησία ούτε η συναίσθηση των οφειλών της Αριστεράς σε καλλιτέχνες που συντρόφευσαν, ο καθένας με την τέχνη του και τον τρόπο του, όλους τους ανθρώπους της, αλλά και τους απλούς ανθρώπους τού λαού, στο δύσκολο δρόμο τής Αρετής…

    Τα λέμε

    Reply
  2. Left G700

    Fair enough, Kokkiniotis. Fair enough. Δεν έβαλες κάποιο από τα αγαπημένα μου («Διδυμότειχο», «Να δεις τι σου ’χω για μετά», «Τερατάκια τσέπης» –αυτό έχει και οικογενειακό μπακγκράουντ· μεγάλη πλάκα, πού να στα λέω…), αλλά έβαλες κάποια άλλα αγαπημένα μου («Ο Σουλτάνος της Βαβυλώνας» πρώτο-πρώτο). Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ για την ανταπόκριση.

    Τα λέμε (και καλό ταξίδι στον Λαυρέντη…)

    Reply
  3. Left G700

    Φίλε kokkiniotis, είσαι ωραίος. Όχι ορέος. Ωραίος!

    Θα προσπαθήσω να σκεφτώ κάποιο τρόπο να ανταποδώσω. Κάτι θα βρω, δεν μπορεί.

    Τα λέμε

    Reply
    1. Γιάννης Σ.

      Λέφτη, ωραίες οι αναρτήσεις σου. Κοίταζα το link, και σκεφτόμουν πότε πέρασαν 13-14 μήνες… Απλά, στο συγκεκριμένο άρθρο, για τρον Ελευθερίου, έγραψα κι εγώ κάποια σχόλια (απαντώντας σε σένα βασικά), οπότε καλό είναι, να ληφθεί υπόψη ολόκληρη η παραπομπή, καθώς τα ίδια βασικά, ισχύουν και για το Λαυρέντη…
      Καλό ταξίδι σε όσους-ες φεύγουν
      Καλό κουράγιο σε όσους-ες μένουν πίσω
      Καλή αντάμωση σε όλυς-ες μας!

      Reply
      1. Left G700

        Γεια σου και σένα, Γιάννη Σ. Σ’ ευχαριστώ πολύ για τον έπαινο (πες, όμως, και μια –και δυο, και τρεις– καλή κουβεντα για τον kokkiniotis που ε(α)πέδειξε ευαισθησία με γρήγορα αντανακλαστικά και φρόντισε να μου/μας κάνει το χατίρι!).

        Ναι, το θυμάμαι ότι είχες δώσει το “παρών” τότε με τον Ελευθερίου. Νομίζω ότι θα ληφθεί υπόψη όλη η παραπομπή, μην ανησυχείς.

        Ναι, Καλό Ταξίδι στον Λαυρέντη, τον ροκά, national και international!

        Reply
  4. Left G700

    Από την εποχή της θρυλικής ατάκας «με συγχωρείς: όταν γαμάς τη συζήτηση, τι να το κάνω;» το είχα πει εγώ: ο Σπύρος Χαλβατζής, εκτός από κομμουνιστής, είναι και πρώτος μάγκας και αυθεντικός ροκάς!

    Παρών στην κηδεία του Λαυρέντη (και δεν είναι και κάνας μικρούλης! 72!):
    https://www.thetoc.gr/images/articles/7/article_220006/upl5d78e8b1e138e.jpg

    Reply
  5. Γιάννης Σ.

    Να είσαι καλά λέφτη. Την (5άστερη) καλή μου κουβέντα για το άρθρο, θα την δείξω αφού ακούσω και δω όλα τα videos.
    Λαυρέντη ρίξε κόκκινο στον ουρανό!

    Reply
  6. Left G700

    ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ

    Δεν είναι τού Μαχαιρίτσα. Είναι ενός άλλου, «φευγάτου» κι αυτού εδώ και κάποια χρόνια: του Νίκου τού Παπάζογλου. Τον βλέπουμε με την παρέα του να τραγουδάει σε ταβέρνα το «Σε καινούργια βάρκα μπήκα». Όποιος γούσταρε τον Νικόλα κλικάρει και βλέπει ακούγοντας (και αντιστρόφως). Πάντως, το τραγούδι το βάζω στο τζούκμπόξ για τον kolokotronis. Μιλημένα ξηγημένα.

    https://www.youtube.com/watch?v=K2ob_cSR2-k

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.