.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Κάλεσμα οργανώσεων για την διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη, 6.00 μμ, Προπύλαια


Οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ φανερώνουν πως θέλει, πατώντας πάνω στο στρωμένο έδαφος του ΣΥΡΙΖΑ, να βάλει τέλος στο δικαίωμα του λαού να αγωνίζεται για να ανατρέψει την κυρίαρχη πολιτική.

Το μόνιμο κλίμα αστυνομοκρατίας στο κέντρο της Αθήνας, το χτύπημα κοινωνικών χώρων, το ξύλο, τα χημικά και οι συλλήψεις μετά την πορεία του Πολυτεχνείου στα Εξάρχεια όπου επιχειρείται να επικρατήσει ένα ιδιότυπο καθεστώς αστυνομικής κατοχής, είναι σκληρές προσπάθειες τρομοκράτησης του κόσμου που θέλουν να τον στείλουν σπίτι του και να κάθεται απαθής.
Η κατάργηση του ασύλου, η πολιορκία των 200 φοιτητών στην ΑΣΟΕΕ, το απρόκλητο ξύλο στους φοιτητές που διαμαρτύρονταν με τις αποφάσεις τους στην σύνοδο πρυτάνεων, αλλά και τα πρωτοσέλιδα του καθεστωτικού τύπου για την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στους συλλόγους, είναι ξεκάθαρη στοχοποίηση του φοιτητικού κινήματος που από την αρχή της χρονιάς βγαίνει ξανά στο προσκήνιο με μαζικούς όρους. Η προσπάθεια φακελώματος των συνδικάτων, το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, ο ασφυκτικός έλεγχος των σωματείων, είναι μερικές μόνο από τις αντιδραστικές προφυλάξεις του κράτους απέναντι στο εργατικό κίνημα, στον φόβο που έχουν ότι αυτό θα ανασυνταχθεί μπροστά στην νέα σειρά μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση.

Οι βίαιες αστυνομικές επεμβάσεις, ακόμα και σε χώρους διασκέδασης και κινηματογράφους, καταδεικνύουν τη βαθιά λογική ποινικοποίησης και καταστολής που διαπνέει τη συγκριμένη κυβέρνηση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, πράγμα που αποτυπώνεται και στις τελευταίες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

Όλες οι πολιτικές επιλογές, είναι τμήμα μιας βαθιά αντιδραστικής ιδεολογικής, και πολιτικής επίθεσης, που επιδιώκει η ΝΔ και το αστικό πολιτικό σύστημα συνολικά, όπου για να συνεχίζουν να πλουτίζουν οι λίγοι, οι καταπιεσμένοι θα πρέπει να σιωπούν και να καταστέλλονται.

Δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για καμία νομιμότητα. Ο δολοφόνος του Αλέξη απελευθερώθηκε μετά από λίγα χρόνια, οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών είναι ελεύθεροι και πλουτίζουν ενώ οι μάρτυρες των υποθέσεων τους βρίσκονται νεκροί. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να έχουν μια ολόκληρη κοινωνία στο γύψο, να μην αντιδρά, να μην ξεσηκώνεται. Φοβούνται όσα γίνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη γιατί ξέρουν ότι εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Θέλουν να σπείρουν τη συντηρητικοποίηση και τον εμφύλιο στους φτωχούς γι’ αυτό αναγάγουν σαν νούμερο ένα θέμα την ασφάλεια, στοχοποιούν και κλειδώνουν τους πρόσφυγες σε κλειστά κέντρα σαν κίνδυνο και προσπαθούν να τσακίσουν τους αγωνιστές. Θέλουν να επιβάλλουν το «νόμος και τάξη» για να μπορούν να περνούν τα αντιλαϊκά νομοσχέδια ανενόχλητοι.

Θα λάβουν όμως μαζική και μαχητική απάντηση. Πόνταραν ότι το κίνημα θα καθόταν αμήχανο και με σταυρωμένα τα χέρια. Αντ’ αυτού πήραν το μήνυμα με τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος και με την συναυλία ενάντια στην καταστολή, όπου χιλιάδες κόσμου έκλεισαν τους πιο κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να δηλώσουν θαρρετά ότι δεν μας τρομοκρατούν! Νόμιζαν ότι θα μπορούν να στέλνουν τα ΜΑΤ να δέρνουν και να συλλαμβάνουν όποιον/α φοιτητή/τρία αντιδρά, αλλά τελικά το κύμα αλληλεγγύης που ξέσπασε οδήγησε σε κυβερνητικό στραπάτσο στην ΑΣΟΕΕ και σε χιλιάδες κόσμου στο δρόμο να διαδηλώνουν λίγες ώρες μετά. Στις 6 του Δεκέμβρη οι δρόμοι πρέπει να γεμίσουν και πάλι όπως έγινε και στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Να τους δώσουμε ηχηρή απάντηση ότι το κίνημα δεν υπακούει σε τελεσίγραφα και στην προσπάθεια επίθεσης σε χώρους του κινήματος, αλλά απαντά μαζικά και ανυποχώρητα.

Την Παρασκευή όλος ο λαός να είναι στο δρόμο, απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει την ζωή και τις ελευθερίες μας. Για τον Αλέξη, για τον Παύλο, για τον Καλτεζά, τον Σαχζάτ και όλους τους νεκρούς του δικού μας «στρατοπέδου», δεν κάνουμε μνημόσυνα, βγαίνουμε στο δρόμο στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή!

Την Παρασκευή στις 6.00 μμ καλούμε στα Προπύλαια τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό, να διαδηλώσουμε κατά της καταστολής, της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της κυβερνητικής προσπάθειας να καταστείλει το εργατικό και φοιτητικό κίνημα για να περάσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει προγραμματίσει.

ΑΚ, Αναμέτρηση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, ΔΕΑ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Ένωση Δικαίων, ΚΚΕ (μ-λ), Κόκκινο Νήμα, ΛΑΕ, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, Συντονισμός Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 87.50% ( 8
Συμμετοχές )



63 σχόλια στο “Κάλεσμα οργανώσεων για την διαδήλωση της 6ης Δεκέμβρη, 6.00 μμ, Προπύλαια

  1. Left G700

    Κατά σειράν:

    Αναρχία, αποτυχημένοι ανανεωτές τού (αποτυχημένου) ανανεωτικού νέου κομμουνιστικού ρεύματος, τροτσκιστές, αριστεροί ευρωπαϊστές, αποπροσανατολισμένοι (και αναρχίζοντες) νεολαίοι, μουλούδες και ένα άταφο πτώμα (ΛΑΕ). Καλά…

    Πού είπαμε ότι θα μαζευτεί το ΚΚΕ;

    Reply
    1. Αλέξης

      Σοβαρέψου εσύ “πετυχημένε” και άσε όλους εμάς να κάνουμε μια κοινή πορεία.

      Reply
      1. Left G700

        Πετυχημένος;;; Πού το είδες αυτό έστω και ως υπαινιγμό, Αλέξη μου; Δεν ξέρεις να διαβάζεις ελληνικά;

        Εμ βέβαια. Έτσι όπως δεν θα αφήνεις πορεία για πορεία με την εντύπωση ότι προετοιμάζεις την επανάσταση, πότε να προλάβεις να μάθεις ανάγνωση (άρα και γραφή);

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Να πας κι εσύ σε καμιά πορεία (αν σε θέλει κανείς) γιατί δείχνεις να χρειάζεσαι γυμναστικούλα.

        2. Left G700

          Γιώργο μου, δεν λες τίποτε! Έχω κόψει και το 5 Χ 5, δεν έχω κόψει τις μπύρες κι όπως πάω σε λίγο θα αρχίσω να φοράω τα πουκάμισα έξω από το παντελόνι σαν τον Σταρόβα! Γμσ τα!

    2. ΑΩ

      Έκανε τη φιλοσοφημένη αξιολόγηση ο ξερόλας και έβγαλε αποτυχημένους κλπ τους πάντες απαξιώνοντας μια σειρά από ρεύματα και αγωνιστές. Και αυτούς που έγλειφε μέχρι χτες και τον ξεράσανε.
      Να το θυμόμαστε όταν θα κλαίγεται για άλλη μια φορά ότι δεν του μιλάνε με πολιτισμό.

      Reply
      1. Left G700

        Δεν κατάλαβα, ΑΩ. Είπα με πολύ λιγότερα λόγια αυτά που υποστήριξε το ΝΑΡ στις 8 Ιουλίου. Ούτε τα ντοκουμέντα τής οργάνωσής σου δεν διαβάζεις; Διάβασε τώρα:

        5. Το χτεσινό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αρνητικό, όπως και το πρόσφατο αποτέλεσμα του Μαΐου. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχασε το 1/3 των ψήφων της στις ευρωεκλογές, αδυνατώντας να εκφράσει μια διαφορετική ποιότητα παρέμβασης για την αντικαπιταλιστική αριστερά και συνολικά για την αριστερά. Κυρίως οι προγραμματικές και πολιτικές της ανεπάρκειες, η περιορισμένη κοινωνική της σύνθεση και βέβαια οι αντιφατικές επιλογές δυνάμεών της που δημιούργησαν σύγχυση για τη φυσιογνωμία και το πολιτικό της προσανατολισμό, αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία τα οποία στο έδαφος της υποχώρησης του μαζικού κινήματος και συνολικά του ριζοσπαστικού ρεύματος που γέννησαν οι μεγάλοι αγώνες της περιόδου 2010-15, την οδήγησαν σε αυτά τα φτωχά εκλογικά αποτελέσματα. Επιπλέον, ως ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ οφείλουμε να αναμετρηθούμε ανοικτά και τολμηρά με το ερώτημα γιατί ο κόσμος του κινήματος και της αριστεράς που στηρίζει και αγωνίζεται με την αντικαπιταλιστική αριστερά στο κίνημα, στα μέτωπα πάλης, στις αρχαιρεσίες των σωματείων, στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές, δεν μας αναγνωρίζει ως αυτοτελή πολιτική δύναμη ικανή να εκφράσει τα συμφέροντά του συνολικά απέναντι στο κεφάλαιο, το κράτος και τις κυβερνήσεις του. Γιατί παραμένει ακόμα ισχυρή μια λογική που βλέπει την αντικαπιταλιστική αριστερά ως συμπληρωματική δύναμη των ρεφορμιστικών και διαχειριστικών δυνάμεων, ακόμα και με τον αστικοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ.

        6. […] Η ΛΑΕ πέφτει ακόμη περισσότερο, χάνοντας το μισό των ψήφων της στις 26 Μάη. Η τυπική αλλαγή ηγεσίας χωρίς αλλαγή φυσιογνωμίας και πολιτικής την οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Άλλες οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς είχαν καθηλωτικά εκλογικά αποτελέσματα. Συνολικά ο χώρος της αριστεράς συμπιέστηκε και λεηλατήθηκε (και αυτή τη φορά) από τα εκβιαστικά διλλήματα και τη θεωρία της χαμένης ψήφου που έθεσε ο δεξιός και κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ, αδυνατώντας να πετύχει μια αντίρροπη κίνηση. Οπωσδήποτε για τα αποτελέσματα συνολικά της αριστεράς, η υποχώρηση του μαζικού κινήματος (παρά ορισμένες σημαντικές έως και ηρωικές μάχες του) έπαιξε σοβαρό ρόλο και στα εκλογικά αποτελέσματα. Είναι φανερό όμως πως αναδεικνύονται κρίσιμα ελλείμματα, στο στρατηγικό, πολιτικό, κοινωνικό-ταξικό και οργανωτικό πεδίο, από τα οποία κανείς δεν μπορεί να «δραπετεύσει» χωρίς ουσιαστική συζήτηση, αυτοκριτική επανεξέταση και μάχιμη ανασυγκρότηση. Κι αυτό αφορά και το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

        Γιατί τα βάζεις με μένα και δεν κάνεις τα παράπονά σου στην ηγεσία τού ΝΑΡ;;;

        ΥΓ Ήθελα να ’ξερα, πόσο πιο χαμηλά από πλευράς επιρροής στην κοινωνία περιμένεις να πέσει το εξωκοινοβούλιο πριν αρχίσεις να ανησυχείς;;;

        Reply
        1. ΑΩ

          δεν συγκρίνονται τα πολιτικά κείμενα με γελοίες λοιδορίες σαν τις δικές σου

    3. Red

      Ρε συ left μην το πιάσουμε έτσι, τότε λίγο πολύ όλοι αποτυχημένοι είναι. Ο ένας είναι αποτυχημένος γιατί δεν κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια δύο φορές να μπει στη βουλή, ο άλλος είναι αποτυχημένος γιατί έπειτα από δέκα χρόνια παρουσίας δεν αύξησε ούτε στο ελάχιστο τα ήδη μικρά ποσοστά του, ο άλλος είναι αποτυχημένος γιατί δε μπόρεσε ποτέ να φτιάξει τον “τόπο που θα βρεθεί ξανά” κλπ Και τι να γίνει; Να πάψουν να βγάζουν καλέσματα; Να μη συμμετέχουν οργανωμένα σε διαδηλώσεις; Καλή η πλάκα, κι εγώ γελάω με τους “μουλούδες και τους ανάρχες” αλλά δεν είναι όλα πλάκα στη σημερινή συγκυρία ειδικά.
      Υστ.: Το ΚΚΕ με το ζόρι έκανε δύο πορείες το ίδιο το 2008 με τα γεγονότα φρέσκα, θα έκανε τώρα;

      Reply
      1. Left G700

        Φίλε μου Red,

        Κατ’ αρχήν, για να μην έχεις καμιά αμφιβολία ότι αυτό που θέλω να πω δεν είναι γενικά να μη γίνονται καλέσματα και να μην κατεβαίνουμε σε διαδηλώσεις, να σε ενημερώσω ότι η τελευταία-τελευταία φράση μου, που την πήρες κυριολεκτικά, στην πραγματικότητα είναι ειρωνεία (ελαφριά και όχι εχθρική) προς το ΚΚΕ για τη λάμψη τής απουσίας του. Το οποίο ΚΚΕ, απ’ όσο είδα το απόγευμα αργά σε ένα σουλάτσο που έκανα στα ΜΜΕ του, επίσημα και ανεπίσημα, δεν γράφει τίποτε για την αυριανή επέτειο, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που και πάλι δεν κατέβαινε (μόνο του βέβαια), αλλά έβγαζε και ένα δελτίο τύπου, ανέβαζε και κάποιο άρθρο. Φέτος, τπτ.

        Δεν θέλω να πω αυτό, λοιπόν. Τι θέλω να πω;

        Πρώτον, να θυμίσω σε όλους αυτούς, στο λεγόμενο εξωκοινοβούλιο, τη χρεοκοπία τους. Χρεοκοπία που, όταν μαζεύονται μεταξύ τους και μέσα στον ενθουσιασμό τής διαδήλωσης, τείνουν να την ξεχνούν (μια διαδήλωση είναι πρώτης τάξεως περιβάλλον για να συντελεστεί επιτυχώς η απώθηση κάποιου δυσάρεστου γεγονότος –όχι υποχρεωτικά πολιτικού: μπορεί κάλλιστα να είναι και το γεγονός ότι κάποιο έτερο ήμισυ σου έδωσε τα παπούτσια στο χέρι! ίσως και να μιλάω εκ πείρας…. ;-)

        Και γιατί να τη θυμίσω; Είμαι χαιρέκακος, σαδιστής, εκδικητικός; (Ρητορικά το ρωτάω, δεν δίνω καμία πιθανότητα να σκέφτεσαι έτσι ρηχά –εξ άλλου, εκτός από όλα αυτά, έπρεπε να είμαι και μαζοχιστής: το «άταφο πτώμα» για το οποίο κάνω λόγο είναι η δική μου καμπούρα, αν θυμάσαι.) Όχι, δεν είμαι τίποτε από όλα αυτά.

        Τη θυμίζω γιατί θεωρώ πως είναι ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω τους εκπροσώπους αυτού τού χώρου να ξεκινήσουν να κάνουν αυτό που μετά τις εκλογές τού Ιουλίου όλοι έλεγαν ότι θα κάνουν, αλλά δεν βλέπω κανέναν τους να το πραγματοποιεί: να ξαναδούν, ο καθένας για λογαριασμό του, τη μέχρι τώρα πορεία τους και να ξανακάνουν τους λογαριασμούς για να βρουν τι εδώ και πολλά χρόνια δεν έκαναν σωστά με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε αυτά τα χάλια.

        Υπάρχει όμως στο σχόλιό σου και ένα σπέρμα αλήθειας σχετικά με αυτό που είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα το δικό μου. Κάπου μ’ έχεις πιάσει.

        Δεν έχεις προσέξει, φίλε Red, μια τάση «υπερδραστηριοποίησης» στο δρόμο από το φθινόπωρο και μετά; Δεν έχεις διαπιστώσει μια προσπάθεια φυγής από τη ζοφερή πραγματικότητα και κατάσταση του «υποκειμενικού παράγοντα» μέσω διαφόρων «δράσεων» και «κινηματικών πρωτοβουλιών»; Δεν λέω όχι στα κατεβάσματα, το εξήγησα ήδη και νομίζω ότι το έχεις καταλάβει, δεν σ’ έχω για κουφιοκεφαλάκη. Αλλά, μήπως είναι καιρός να κάνουμε λίγο κράτει και να προβληματιστούμε πραγματικά και σε βάθος για τα αδιέξοδα της όλης Αριστεράς; Δες τι ωραία το βάζει αυτός ο διάολος (του καλού και του κακού) ο Ζίζεκ στο βιβλίο του «Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα». Η αφορμή του είναι άλλη (η χρηματοπιστωτική κρίση τού 2008). Όμως, τα λόγια του, με ελάχιστες προσαρμογές ταιρίάζουν φούστα-μπλούζα που θα ’λεγε κι η Αλέκα με το δικό μας σήμερα:

        Η πίεση «να κάνουμε κάτι» μοιάζει εν προκειμένω με τη δεισιδαίμονα παρόρμηση να εκτελέσουμε κάποια χειρονομία, όταν γινόμαστε μάρτυρες μιας διαδικασίας επί τη οποίας δεν μπορούμε να έχουμε καμιά πραγματική επιρροή. Δεν είναι συχνά οι πράξεις μας τέτοιες χειρονομίες; Η παλιά ρήση «Μη λες απλώς, κάνε κάτι!» είναι ένα από τα πιο βλακώδη πράγματα που μπορεί να πει κανείς, ακόμη και αξιολογούμενη με τα πενιχρά κριτήρια της κοινής λογικής. Ίσως, αντίθετα, το πρόβλημα τώρα τελευταία να είναι ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά, όπως το να επεμβαίνουμε στη φύση, να καταστρέφουμε το περιβάλλον κ.ο.κ…. Ίσως είναι καιρός να σκεφτούμε πιο νηφάλια την κατάσταση, να σκεφτούμε και να πούμε το σωστό. Πράγματι, συχνά μιλάμε για κάτι αντί να το κάνουμε· όμως, κάποιες φορές επίσης κάνουμε πράγματα, προκειμένου ν’ αποφύγουμε να μιλήσουμε και να σκεφτούμε γι’ αυτά.
        («Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα», Scripta, 2011, σελ. 24)

        Τα λέμε

        Reply
      2. προβοκατ

        Να φανταστώ ότι την πλαστική σφαίρα που έφαγε Κνίτης κατά την διάρκεια κατάληψης σε σχολείο του Περιστερίου δεν τη θυμάσαι?
        Με το ζόρι θα συμμετείχε στην κατάληψη όπως φαίνεται…
        Ψάξου καλύτερα για το αν το ΚΚΕ έκανε δύο πορείες μόνο και αν συμμετείχε στα μπλοκ των φοιτητών και των διαδηλωτών χωρίς κομματικά λάβαρα.
        Το τότε ΜΕΡΑ πόσες πορείες έκανε για να έχουμε καλό ερώτημα?

        Reply
        1. Red

          Για κακή σου τύχη έπεσες σε Περιστεριώτη που έζησε από κοντά το περιστατικό που αναφέρεις. Εννοείται ότι θυμάμαι το παιδί που έφαγε σφαίρα στο χέρι (και η οποία δεν ήταν πλαστική όπως λανθασμένα αναφέρεις αλλά κανονική). Το περιστατικό έγινε σε κεντρικό πεζόδρομο του Περιστερίου κι όχι μέσα σε κατειλημμένο σχολείο όπως πάλι λανθασμένα αναφέρεις. Το παιδί (του οποίου γνωρίζω το όνομα αλλά φυσικά δεν το αναφέρω) ήταν γιος γνωστού τοπικού συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ ο οποίος δεν είναι πια εν ζωή. Όντως το ΚΚΕ είχε κάνει μεγάλη πορεία τότε στο Περιστέρι την επομένη του συμβάντος (στην οποία βέβαια συμμετείχαν και κάποιοι αναρχικοί/αριστεροί της πόλης με ξεχωριστά μπλοκ).

          Όμως αναφέρεσαι σε μία συγκεκριμένη στιγμή του Δεκέμβρη ενώ εγώ αναφέρομαι σε όλον τον Δεκέμβρη. Από το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου μέχρι και τις παραμονές Χριστουγέννων στους δρόμους, στις παρεμβάσεις, στα κέντρα αγώνα ήταν άτομα από τις τότε οργανώσεις της εξωκ. αριστεράς, ομάδες αναρχικών και χύμα κόσμος που έβγαινε πρώτη φορά στο δρόμο (μαθητές, μετανάστες κλπ). Το ΚΚΕ έκανε μία συγκέντρωση τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στην Ομόνοια (που περισσότερο έμοιαζε με ομιλία της Παπαρήγα αφού είχε κομματικές σημαίες, πόντιουμ, κάμερες κλπ), έκανε άλλη μία πορεία την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου (ημέρα της κηδείας) στο Σύνταγμα και τέλος μία τυπική απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου που ήταν ημέρα γενικής απεργίας, συν την πορεία στο Περιστέρι στις 17/12. Αυτά έκανε το επίσημο ΚΚΕ τον Δεκέμβρη του 2008. Τέσσερις πορείες σε διάστημα τριών εβδομάδων μέσα στις οποίες γινόταν χαμός σε όλη τη χώρα.

        2. προβοκατ

          Τελικά Red οι δύο πορείες με το ζόρι,γίνανε τέσσερις και απ’ ότι φαίνεται μάλλον θες λίγο δουλίτσα με τα αριθμητικά.
          Δεν μας είπες πόσες επίσημες πορείες έκανε το ΝΑΡ ή το ΜΕΡΑ τότε?
          (Εκτός και αν ανήκεις σε άλλο χώρο και θες να μας το φανερώσεις…)
          Ξεχνάς βέβαια να αναφέρεις τη μαζικότητα και τον παλμό που είχαν οι πορείες στις 8 και 9 του Δεκέμβρη και πως δεν γίνανε μόνο στην Αθήνα.
          Η τυπική απεργία στις 10/12 που λες ε δεν ήταν και τόσο τυπική ρε παιδί μου όταν με πρωτοβουλία του ΚΚΕ πήρε πανεργατικά χαρακτηριστικά και ήταν η μόνη σοβαρή προσπάθεια να μπολιαστεί με τους νεολαίους το εργατικό κίνημα.
          Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης έμεινε μακρυά από τα γεγονότα για αντικειμενικούς κυρίως λόγους.
          Και εδώ βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά με εκείνους που δεν είχαν/έχουν πρόταση για το Δεκέμβρη του 08′ και δεν καταλαβαίνουν αντικειμενικούς και υποκειμενικούς παράγοντες και βαφτίζουν κάθε κατάσταση εξέγερση δίχως ίχνος μαρξιστικής αντίληψης.
          Όποιοι λοιπόν υπερθεματίζουν το αυθόρμητο καλλιεργώντας συγχρόνως αυταπάτες παίζουν πάνω κάτω το παιχνίδι της αστικής ιδεολογίας.
          Και το ΚΚΕ αρνήθηκε να παίξει με επίσημο τρόπο αυτό το παιχνίδι ΟΤΑΝ τα γεγονότα παίρναν αυτή την τροπή γιατί απλούστατα αυτό αντιφάσκει στην κοσμοθεωρία του.
          Άσχετα το τι γινόταν στα κέντρα των πόλεων για τρεις βδομάδες η καπιταλιστική μηχανή δούλευε ΡΟΛΟΙ και απομυζούσε μια χαρά υπεραξία εκμεταλλευόμενη την εργατική τάξη.
          Δεν φοβήθηκε τον Δεκέμβρη η αστική τάξη πως να το κάνουμε.
          Το ίδιο και το πολιτικό σύστημα αγαπητέ.
          Η επάρατη δεξιά έφυγε ένα χρόνο μετά για να έρθει ο ΓΑΠ με ποσοστό ρεκόρ.
          Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
          Βέβαια τα λέω και εγώ σε χώρους που υπερθεματίζουν τις πλατείες ως ανώτατη μορφή ταξικής πάλης στα χρόνια του μνημονίου,οπότε είναι λογικό να τα περιμένω αυτά.

          ΥΓ: Για τον μαθητή στο Περιστέρι ενδεχομένως να μην είχα τις καλύτερες πηγές.Η ουσία όμως είναι πως με συγκεκριμένη πολιτική ταμπέλα συμμετείχε η ΚΝΕ στις κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών χωρίς να χρειάζεται να καπελώσει πράγματα.
          Γιατί αν το έκανε θα λέγατε πως συμμετείχε στο Δεκέμβρη αλλά ως συνήθως καπελώνει καταστάσεις.
          Το ΚΚΕ συμμετείχε στο Δεκέμβρη στα όρια που άφηνε η γενικότερη εικόνα να το κάνει.
          Εσείς θέλετε να λέτε πως δεν συμμετείχε γιατί σας χαλάει την σούπα,η ουσία όμως είναι πως οι αναλύσεις σας στα γεγονότα είναι τέτοια που σας οδήγησε να βλέπετε με καλό μάτι ότι παγίδα-αυταπάτη πλάσαρε το σύστημα από τις πλατείες μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ και το κάλπικο δημοψήφισμα.

        3. Red

          Mea culpa ‘προβοκατ’ οι 2 έγιναν..3 (άντε 4 αν προσμετρήσουμε και αυτή για το συμβάν στο Περιστέρι). Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Η αμηχανία του ΚΚΕ απέναντι στον Δεκέμβρη ήταν και συνεχίζει να είναι εμφανής. Ο Δεκέμβρης δεν χαρίζεται σε κανέναν ΣΥΡΙΖΑ.

        4. προβοκατ

          Προφανώς διαβάζεις βιαστικά το τι γράφω.
          Οι πορείες του ΚΚΕ ανά την Ελλάδα αλλά και στην Αθήνα είναι περισσότερες απ’ όσες κατά λάθος γράφεις.
          Δεν μας απάντησες πόσες επίσημες πορείες έκανε το ΝΑΡ και το ΜΕΡΑ τότε
          αλλά και σε πολλά ζητήματα που έθιξα στο σχολιασμό μου.
          Ούτε αν θα πρέπει να προσμετρούνται οι αρκετοί Κνίτες και Κκέδες που κατεβαίναν στις πορείες με συντονιστικά μαθητών,φοιτητών και απλών πολιτών χωρίς κομματικά λάβαρα και ταμπέλες.
          Για σένα αυτά είναι μικρή εικόνα προκειμένου να έχει λόγο ύπαρξης η συνδικαλιά σου.
          Κατανοητό,όπως μπορεί ο καθένας.

        5. Red

          Έχεις κολλήσει στο τι έκαναν το ΝΑΡ και το ΜΕΡΑ το 2008, αν ενδιαφέρεσαι τόσο ψάξε, μπορεί να πέρασαν χρόνια αλλά αρχείο υπάρχει. Τι είμαι εγώ, εκπρόσωπος του ΝΑΡ;
          Εκείνες τις ημέρες επικρατούσε ένα πολύμορφο και πολυπληθές ‘χάος’ στις πορείες, στις συνελεύσεις, στις καταλήψεις, στις παρεμβάσεις. Όλοι έψαχναν τρόπο και μέσο αντίδρασης για τρεις βδομάδες τουλάχιστον, ενώ άλλοι βγήκαν στους δρόμους μόνο το πρώτο τριήμερο και μετά ήταν στον καναπέ τους… Μίλησα για το πως αντέδρασε το -επίσημο- ΚΚΕ (κάτι που μάλλον δεν πρόσεξες άρα ποιός διαβάζει βιαστικά;) κι όχι για κάποιο προσκείμενο συντονιστικό μαθητών κλπ
          Προφανώς και δε μπορώ να ξέρω τι έκανε η τοπική του ΚΚΕ στην Ξάνθη και στην Τρίπολη το 2008, εδώ εσύ δε γνώριζες βασικά στοιχεία του τι έγινε με τον τότε μαθητή στο Περιστέρι που είναι στην Αθήνα.
          Βλέπεις το δέντρο και χάνεις το δάσος! Η ιστορία έγραψε για τον καθένα τι έκανε τότε και πως συμπεριφέρθηκε απέναντι στη δύναμη και στην ορμή των γεγονότων. Ας μην το κουράζομαι όμως άλλο γιατί άκρη δε βγάζουμε…
          Υστ.: Δεν διαβάζω καθόλου βιαστικά, προσπαθώ στις απαντήσεις μου να μην γίνομαι υπεραναλυτικός,επίσης δε μ’αρέσει να “αρπάζομαι” σπαμάροντας στα σχόλια της Παντιέρας γι’αυτό και σχολιάζω σπάνια παρακολουθώντας όμως τα άρθρα και τους..ομηρικούς καυγάδες που γίνονται από κάτω.

        6. προβοκατ

          Λόγος να γίνεται ρε φίλε,να μάθουμε δηλαδή και να κάνουμε και μια σύγκριση.
          Αν βέβαια ήταν τόσες πολλές και δυναμικές όλο και θα μένανε στη μνήμη του κόσμου.Για το επίσημο ΝΑΡ και το ΜΕΡΑ πάντα ε.
          Θέλω να μάθω πως λειτούργησαν για να συντάξω και εγώ το κατηγορώ μου με βάση τη δικιά σου λογική.
          Νομίζω ότι η απάντηση “κάποιοι ήταν στον καναπέ τους” με βάση το όσα σου απάντησα μάλλον καταδεικνύει πολλά για το πως αντιλαμβάνεσαι τη συζήτηση.
          Εγώ σου ανέφερα χαρακτηριστικά κάποια πράγματα αλλά εσύ το γυρνάς στην ειρωνεία.
          Η ιστορία επίσης έγραψε ότι η εργατική τάξη δεν συμμετείχε μαζικά στα γεγονότα και η καπιταλιστική μηχανή δούλευε ρολόι.
          Η ιστορία επίσης έγραψε πως τις μέρες των γιορτών έγινε και μια κοιλιά στα γεγονότα αλλά οι πραγματικές εξεγέρσεις δεν έχουν εθιμοτυπικά σκαλώματα και έχουν το πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης μπροστά και με ξεκάθαρη πρόταση.
          Τώρα βέβαια τι σόι “εξέγερση” και “επαναστατικές συνθήκες” είχαμε μόνο εσείς το γνωρίζετε.
          Αν λοιπόν το πρόβλημα σου είναι ότι το ΚΚΕ δεν μπήκε επίσημα στη ροή των γεγονότων η απάντηση είναι ξεκάθαρη.
          Ούτε καναπές ούτε λούφα,αλλά ξεκάθαρη ταξική ματιά και αντίληψη στα γεγονότα.
          Ζητάω πολλά οπότε μην αρπάζεσαι…

        7. Red

          Ενώ το να μου γράφεις ότι “πέφτω σε αντιφάσεις” και “γράφω ότι μου κατέβει για να’χει λόγο ύπαρξης η..συνδικαλιά μου” βοηθάει τη συζήτηση…;
          Γιατί σου έγραψα εγώ ότι ήταν κάτω όλη η εργατιά; Νεολαιίστικη εξέγερση ήταν και μέσα από αυτήν τη σκοπιά την είδα κι εγώ. Πρέπει οπωσδήποτε να συντάξεις..κατηγορώ για να ικανοποιήσεις τι;
          Τη Νομική ποιοι νομίζεις την κατέλαβαν τότε και την κράτησαν επί μέρες “ζωντανή” χωρίς η σύγκρουση να είναι αυτοσκοπός απέξω; Η ΚΝΕ; Την ΑΣΟΕΕ και τη ΓΣΕΕ ποιοι τις κατέλαβαν και ήταν τρανά παραδείγματα ζυμώσεων και αναβρασμού; Η ΚΝΕ;
          Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες 600 σχολεία πανελλαδικά υπό κατάληψη από στοιχεία της ΟΛΜΕ και 150 ΑΕΙ/ΤΕΙ υπό κατάληψη σύμφωνα με την ΠΟΣΔΕΠ. Τι σου λένε αυτά;
          Καμία “κοιλιά” δεν έγινε τις μέρες των γιορτών, απλώς έχει μείνει η εντύπωση ότι αυτό που λέμε ‘Δεκέμβρης’ τελείωσε την παραμονή των Χριστουγέννων επειδή δεν πήραν δημοσιότητα όσα γίνονταν εκείνες τις μέρες. Έπρεπε βλέπεις να επιστρέψουμε στην γιορτινή κανονικότητα.
          Καθημερινές καταλήψεις δημαρχείων, παρεμβάσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, διακοπές θεατρικών παραστάσεων, τοπικές πορείες σε όλη την Αττική, συναυλίες, επιθέσεις σε Α.Τ., στο μεταξύ ενδιάμεσα έγινε και η επίθεση στην Κούνεβα και ότι πήγε να σβήσει ξαναφούντωσε. Παραμονή πρωτοχρονιάς μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα ενάντια στη φιέστα του Κακλαμάνη και ταυτόχρονη μαζική συγκέντρωση στον Κορυδαλλό για τους 100αδες συλληφθέντες. Ακόμη και μετά την πρωτοχρονιά υπήρχε αναβρασμός, μετά τα ‘φώτα’ τη μέρα δολοφονίας του Τεμπονέρα πλημμύρισε η Αθήνα κόσμο. Δεν έχεις καλή μνήμη φίλε μου ‘προβοκατ’…

        8. προβοκατ

          Δεν απαντάς όμως που χώλαινε η καπιταλιστική μηχανή και που αποσταθεροποιήθηκε το αστικό πολιτικό σύστημα.
          Το ξαναλέμε το καπιταλιστικό και αστικό σύστημα στην ουσία του δούλευε ΡΟΛΟΙ γιατί ποτέ του πραγματικά δεν απειλήθηκε πραγματικά.
          Ακόμα περιμένω να μου πεις πόσες πορείες έκανε επίσημα το ΝΑΡ και το ΜΕΡΑ έτσι για το γαμώτο.
          Μου μιλάς για την Νομική και την κατάληψη της ήδη κατειλημμένης από τον εργατοπατερισμό ΓΣΕΕ ως στοιχεία πρωτοπόρας ταξικής πάλης.
          Θες μήπως να μιλήσουμε τι έγινε αυτή η μεγαλειώδης σπορά στα επόμενα χρόνια?
          Δεν μου λες αν μπήκανε οι τότε Κνίτες στις καταλήψεις σχολίων αλλά και σχολών.Αν γίνανε πορείες και κινητοποιήσεις από την ΚΝΕ.
          Αν υπήρξαν συντονιστικά μαθητών και φοιτητών που με μπροστάρηδες τα μέλη της ΚΝΕ να ήταν στον αγώνα.
          Εκεί η μνήμη σου Red κοντράρει χρυσόψαρο.
          Προφανώς και το ΚΚΕ θα μπορούσε να χειριστεί αλλιώς ή καλύτερα τα πράγματα.Αλλά μην ισοπεδώνουμε και κυρίως μην παραβλέπουμε το πως λειτουργεί η ταξική πάλη και υλική κίνηση των παραγωγικών δυνάμεων.
          Και φτάνουμε στην ουσία Red επειδή αναφέρεις ένα όρο τόσο αδόκιμο και θεωρητικά αβάσιμο.Νεολαιίστικη εξέγερση.
          Δεν διαφωνεί κανένας ότι συνέβησαν δρώμενα,αγώνες,εκφράστηκε συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση και ότι ζυμώθηκαν συνειδήσεις.
          Η κύρια διαφορά μας είναι πως ο προσανατολισμός τους ήταν στη βάση του μακρυά από το να χτυπήσει το σύστημα στη ρίζα του και πως πέρα από την αλλαγή στη διαχείριση “φύγετε εσείς ελάτε εσείς” ο Δεκέμβρης δεν είχε καμία πρόταση.
          Δεν υπήρχαν οι υλικοί όροι για να χαρακτηριστεί εξέγερση και πέρα από το ΚΚΕ αρκετοί χώροι της αριστεράς πατάνε στην ίδια αντίληψη.
          Πέρα από τις ωραιοποιήσεις και τις μεγαλοποιήσεις δεν βλέπω να υπάρχει έστω ένα ίχνος αυτοκριτικής για τον Δεκέμβρη,μιας και αφού ήταν τόσο μεγαλειώδης θα έπρεπε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του και να μπολιάσει πάνω κάτω την πλειοψηφία των καταπιεζόμενων μαζών.
          Ας το κλείσουμε εδώ και ας συλλογιστείς σε αυτό.

        9. Κώστας

          ένα κοινωνικό φαινόμενο δεν χαρακτηρίζεται ταξικά από την ταξική του σύνθεση αλλά από την ταξική του ηγεμονία. Για παράδειγμα η σοσιαλδημοκρατία στην Δ Ευρώπη, στα καλά της, είχε εργατική σύνθεση αλλά όχι προλεταριακή ηγεμονία, ήταν αστικός καπιταλιστικός πολιτικός χώρος

          Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής διέπεται από την βασική και τις παράγωγες αντιθέσεις. Η βασική είναι παρούσα ακόμα και όταν το επίδικο στρέφεται γύρω από κάποια ή κάποιες δευτερεύουσες. Οι λύσεις στα προβλήματα, στα επίδικα, στα κοινωνικά φαινόμενα και στις αντιθέσεις που τα διέπουν, ΠΑΝΤΑ, ενισχύουν τον έναν από τους 2 πόλους της βασικής αντίθεσης.

          Ο Δεκέμβρης έτσι, αν και είχε εργατική συμμετοχή μεγαλύτερη από όση λες γιατί είχε πολλούς μετανάστες που για κάποιον λόγο δεν κάνουν στο μυαλό πολλών αυτόματη σύνδεση με την έννοια της εργατικής τάξης, δεν ήταν άμεσα και οργανωμένα αγώνας της εργατικής τάξης αλλά ήταν αγώνας υπέρ της εργατικής τάξης.

          Η δε θέση του επίσημου “κομμουνιστικού” κινήματος για τέτοιες εξεγέρσεις ήταν πάντα αρνητική, ακόμα και αν κατ εξοχήν οι εξεγέρσεις έπαιρναν συγκεκριμένο και οργανωμένο προλεταριακό χαρακτήρα όπως στην Γαλλία και την Ιταλία το 68 και το 69-77.

          Αγχος του ΚΚΕ, και του κάθε ΚΚΕ, λοιπόν δεν είναι ο εργατικός χαρακτήρας αλλά η συνοχή του αστικού συνασπισμού εξουσίας.

          Ο δε Δεκέμβρης, που πήρε σκυτάλη από το 06-07, άφησε και σκυτάλη στις άγριες πολιτικές απεργίες και καταλήψεις των πλατειών και των υπουργείων το 2011, στα εγχειρήματα αλληλεγγύης, στις καταλήψεις στέγης ως και στην σε χρόνο dt οργάνωση του λαού και της αριστεράς για να δωθεί η νικηφόρα ηρωική μάχη κατά του ιμπεριαλισμου και του αστικού συνασπισμού εξουσίας σε κάθε πλατεία, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε ATM και σε κάθε χώρο παραγωγής. Νίκη βέβαια που χάθηκε γιατί οι κοινωνικές και πολιτικές εφεδρείες του σοσιαλφιλελευθερισμού και του ιμπεριαλισμού ήταν ισχυρότερες από του αγωνιζόμενου λαού και της μαχόμενης αριστεράς με το ΚΚΕ να φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τις εφεδρείες του συστήματος

          Κώστας

        10. προβοκατ

          Κώστα ο Δεκέμβρης δεν είχε μεγάλη εργατική συμμετοχή γιατί αντικειμενικά δεν είχε τέτοια κριτήρια.
          Εάν δεν μπορείτε να το καταλάβετε αυτό πρόβλημα σας.
          Αυτό με τους μετανάστες που λες πέρα ότι δεν ισχύει,ότι ήταν πολλοί τον Δεκέμβρη, και να ίσχυε είναι επιχείρημα της πλάκας.
          Επίσης περιμένω να μάθω την πολιτική πρόταση του Δεκέμβρη.
          Με όλο το σεβασμό το κείμενο σου βρίθει πολλών ανεπαρκειών και αντιφάσεων.
          Μιλάς για άγριες πολιτικές απεργίες και καταλήψεις πλατειών.
          Για το ένα θέλω γεγονότα και μάλιστα που πρωτοστάτησε ο χώρος σου.
          Για το δύο απλά γελάω.

        11. Κώστας

          Προβοκάτ δεν έχει μεγάλο νόημα να ξαναπώ τα ίδια. Ο Δεκέμβρης όξυνε παράγωγες αντιθέσεις σε κατεύθυνση αντικειμενική για την βασική αντίθεση σε ότι αφορά τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η δε άμεση σχέση του με τα πρώτα βήματα της καπιταλιστικής κρίσης όπως συμπυκνώθηκε υπέροχα στο λαικό κεκτημένο της Εξέγερσης “Στις τράπεζες λεφτά, στην νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες” ήταν ξεκάθαρη. Για την συμμετοχή μεταναστών ήταν αυτό που θυμάμαι και αυτό που έχω διαβάσει στις σοβαρές αναλύσεις της εξέγερσης, όπως ο Μαυροκόκκινος Δεκέμβρης του σ. Δημοσθένη Παπαδάτου Αναγνωστόπουλου που διαβάζω τώρα, και τον προτείνω κιόλας. Δεν είπα αν είχε μεγάλη εργατική συμμετοχή και θα το εκτιμούσα όταν μου απαντάς να μην απαντάς σε άλλα, για να μην κάνουμε σεντονομαχίες. Είπα πως είχε εργατική συμμετοχή από μεταναστευτικά εργατικά στρώματα. Γιατί είναι της πλάκας επιχείρημα δεν το καταλαβαίνω. ¨Αλλο η πλάνη σου πως δεν συμμετείχαν, προφανώς όχι στις πορείες του ΚΚΕ που πήγαινες, εγώ τους έβλεπα, τους μίλαγα, μου μίλαγαν, συζητούσαμε στα συντονιστικά, κλπ, το φαντάστηκα ?

          Αν δεν γνωρίζεις ούτε τα γεγονότα του 11 προβοκάτ πάλι πρέπει να σε κατατοπίσω. Αλλά πρέπει κάποτε να προβληματιστείς για το κόμμα σου που σε κάνει να μην ζεις τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στην Ελλάδα. Άγριες απεργίες είναι οι απεργίες του 11-12, συνήθως μετά περικύκλωσης της Βουλής σε κάποια κομβική ψηφοφορία. Καταλήψεις πλατειών είναι οι καταλήψεις των πλατειών κυρίως από μικροαστούς και νεολαία κατά της επιτροπείας των μνημονίων. Σε όλα συμμετείχε ο χώρος μου όπου και όσο μπορούσε

          Κώστας

        12. Κώστας

          Προβοκατ ξέχασα να σου πω για την στοχοθεσία του Δεκέμβρη.

          Δεν πιστεύω πως η αριστερά μπόρεσε να αφαιρέσει την ηγεμονία από τον αντεξουσιαστικό χώρο. Πιστεύω πως με όχημα κυρίως τις οργανωμένες παραδοσιακές μορφές πάλης (μαθητικές συνελεύσεις και σύλλογοι φοιτητών) αλλά και την παρουσία της στις υβριδικές εξεγερσιακές δομές την αμφοσβήτησε. Δεν την την πήρε όμως. Λογικό είναι να μην είχε στοχοθεσία λοιπόν, κάτι που δεν χρεώνει τα κοινωνικά υποκείμενα που αγωνίστηκαν ή τον πολιτικό χώρο που πήρε την ηγεμονία. Χρεώνει την αριστερά που είτε δεν πήρε την ηγεμονία είτε δεν προσπάθησε καν γιατί ήταν έξω και απέναντι στην εξέγερση

          Κώστας

        13. προβοκατ

          Κώστα καταλαβαίνεις πως υπάρχει αντικειμενικός περιορισμός για κατεβατά στο σχολιασμό.
          Εγώ αναρωτιέμαι τι βάσεις και τι προσανατολισμό είχε ο Δεκέμβρης.
          Γιατί πέρα από μια αντικειμενική κατακραυγή στην καταστολή στην βάση του δεν έπιασε ποτέ τους την πρόταση για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος.
          Και αν το ΚΚΕ δεν συμμετείχε τότε πρέπει να βαραίνει τις πλάτες των πρωτεργατών του Δεκέμβρη η συγκεκριμένη ευθύνη.
          Ωστόσο να πω πως διάβασα βιαστικά αυτό που έγραφες περί μεταναστών.
          Θα ήθελα πάντως να κοιτάξω το συγκεκριμένο βιβλίο κάποια στιγμή.
          Θέλω όμως ρε συ Κώστα να σε ρωτήσω κάτι,αν δεν γινόταν ο Δεκέμβρης δεν θα είχαμε τις απεργίες το 10-12?
          Εγώ απαντάω πως η απάντηση του λαϊκού κινήματος έχει αλληλουχία με τις αναδιαρθρώσεις στην καπιταλιστική μηχανή.
          Κοντολογίς το εργατικό κίνημα που στην πλειοψηφία του δε συμμετείχε στο Δεκέμβρη δεν είχε καμία απολύτως ανάγκη τα όποια διδάγματα του προκειμένου να προβάλει την αυτονόητη αντίδραση του.
          Η νεολαία από την άλλη ούτε ακέφαλη είναι ούτε κάποιο ιδιαίτερο στρώμα συνιστά.Έχει μήτρα την εργατική τάξη και καταλήγει στην ίδια κατά μεγάλη πλειοψηφία.
          Δεν περιμένανε το ΠΑΜΕ και οι Χαλυβουργοί την σπορά του Δεκέμβρη για να γίνει η μεγαλύτερη απεργία διαρκείας των τελευταίων χρόνων.
          Είτε υπήρξε είτε δεν υπήρξε αντικειμενικά αυτό θα γινόταν γιατί ο καπιταλισμός δεν επιλέγει ωράρια για να τσακίσει τα εργατικά δικαιώματα.
          Το ίδιο και στην απεργία της Ανακύκλωσης.
          Και ξεχνάς να αναφέρεις ότι οι μεγάλες και σκληρές απεργίες είχαν την σφραγίδα και την πρωτοπορία του ΚΚΕ και αυτό είναι αντικειμενικό γεγονός.
          Το ΚΚΕ δίχως την κατάληψη της ΓΣΣΕ και της ΑΔΕΔΥ ξεκινούσε πανεργατικές απεργίες στα πρώτα χρόνια της κρίσης.
          Ούτε έφερε αυταπάτες για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ όπως η πλειοψηφία της αριστεράς.
          Να μην ξεχνάμε την ιστορία παρά τις διαφωνίες μας.

        14. προβοκατ

          Κώστα τώρα εμφανίστηκε το δεύτερο σχόλιο σου.
          Με μέσες άκρες μπορώ να πω ότι συμφωνώ σε ορισμένα σημεία.
          Διαφωνώ όμως στο που θα μπορούσε η Αριστερά να φτάσει τα πράγματα κρίνοντας με μαρξιστικά εργαλεία.

        15. ΑΩ

          Η Παπαρήγα επισκέφτηκε τον Καραμανλή μετά τη δολοφονία και έδωσε εγγυήσεις. Γι αυτό μίλησε στη βουλή λέγοντας ότι στην εξέγερση δε θα σπάσει τζάμι. Αυτό έβαλε τα όρια του ΚΚΕ και όχι όσα φαντάζεσαι.
          Πορείες γινόταν καθημερινά, καταλήψεις, απεργίες και το ΝΑΡ και το ΜΕΡΑ στήριξαν κάθε στιγμή αγώνα. Για “τυπική πορεία” διαβάζουμε πρώτη φορά το 2019. Τι εννοείς, δικό σου ζήτημα
          Γιατί η ιστορία δεν ξαναγράφεται.
          Και ότι γράφτηκε δε σβήνει: το ότι το ΚΚΕ βρέθηκε απέναντι από το αίσθημα οργής της νεολαίας φαίνεται και από το ξεφτιλισμένο “διήγημα” του Ριζοσπάστη που βγάζει λάδι τον Κορκονέα 20 μέρες μετά την κηδεία του παιδιού. Διάβασε για να θυμηθείς και να ντραπείς λίγο:

          “Ξέρεις πόσες φορές πήγαν να με κάψουν σαν λαμπάδα αυτά τα κωλόπαιδα, οι φονιάδες οι κουκούλες; Ξέρεις με τι τέχνη φτιάχνουν και πετάνε τις μολότοφ; Πάνω στη μαρκίζα τις αμολάνε κάτω από κει που καθόμαστε να προστατευτούμε, κι έρχεται η φωτιά και σε λούζει… τρεις φορές με έχουνε κάψει και τη γλίτωσα με μέτρια εγκαύματα σε όλο το σώμα. Ξέρεις εσύ που με δείχνεις με το δάχτυλο, ξέρεις πόσες φορές γύρισα στο σπίτι με τα αίματα και το δέρμα μου καμένο και με ρωτούσαν τα παιδιά μου τι έπαθα και κρυβόμουνα για να μη με δουν καμένο και κλαίγανε;

          Ενα κομμάτι ψωμί έβγαζα κι εγώ, το παιδί της παραδουλεύτρας από το χωριό, με τον πατέρα χαμένο στο πιοτό, να γυρίζει στο σπίτι και να τσακίζει στα χαστούκια κι εμένα και τη μάνα μου γιατί δεν του άρεσε πότε το ένα πότε το άλλο…”

          Ολόκληρο το -ανώνυμο φυσικά- αίσχος εδώ:
          https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=28%2F12%2F2008&id=10422&pageNo=8

        16. προβοκατ

          Το διήγημα προφανώς και είναι σοβαρό ατόπημα.
          Από την άλλη μέσα στον αντι-μπατσικό όχλο που έδιωχνε τα κοινωνικά αντανακλαστικά από την ουσία της καταστολής της αστικής κρατικής μηχανής ήθελε κάποια κότσια να βγει δημόσια αυτό,έστω και σαν στρεβλή παρέμβαση.
          Βέβαια η Αλέκα ουδέποτε μίλησε για εξέγερση αλλά χαρακτηριστικά είπε πως στη δική μας επανάσταση δεν θα σπάσει ούτε τζάμι,εννοώντας προφανώς το γεγονός πως οι κομμουνιστές αντιλαμβάνονται πως τα πάντα γύρω τους θα γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία και διαχωρίζονται ευθαρσώς από το μπαχάλεμα.
          Η ίδια ιστορία από τις σοσιαλιστικές επαναστάσεις επιβεβαιώνει πανηγυρικά την δήλωση της Αλέκας και όχι τη δικιά σου εκ πονηρών λάσπη.

          Για το ΝΑΡ που στήριζε την κάθε στιγμή αγώνα τι να πω,χαλάλι στις αυταπάτες του.Αφού ήταν όλα τέλεια το Δεκέμβρη και έδρασε όπως έδρασε κρίνεται από την έκβαση των γεγονότων.Οι σοβαροί Ναρίτες θα διαφωνήσουν με την παραφωνία σου βέβαια.
          Αλλά δεν σου κρατάω κακία,είδαμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ πόσο διορατικό ήταν το ΝΑΡ και αν καλλιέργησε διαχειριστικές αυταπάτες.

        17. San Rocco

          Ποτέ το ΝΑΡ δεν είπε πως ήταν όλα τέλεια, είτε αυτό αφορά τα συμπεράσματα από τη νεολαιιστικη εξεγερση το 08, είτε αφορά το μεταγενεστερο κίνημα ων πλατειών. Ομως επίσης ποτέ το ΝΑΡ ΔΕΝ ΣΝΟΜΠΑΡΕ τον κόσμο που αγωνίζονταν , όπως έκανε διαρκώς το ΚΚΕ, είτε τον δεκεμβρη του 08, είτε αργότερα στο κίνημα των πλατειών.

          Και επίσης το ΝΑΡ δεν καλλιέργησε διαχειριστικές αυταπάτες, ούτε όμως και κλειστηκε φοβικά στο καβου΄κι το όπως το ΚΚΕ.

        18. ΦΦ1917

          Μια χαρά αυταπάτες δημιούργησε Σαν Ρόκο μην λέμε ξανά τα ίδια.
          Δεν έχετε ούτε ως προσωπικότητες την τσίπα να κάνετε μια στοιχειώδη αυτοκριτική.Ευτυχώς υπάρχουν τα ντοκουμέντα για το πως συνδιαμόρφωνες και ήσουν αγκαζέ στο κίνημα με το τσίρκο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α μαζί με τις ανακοινώσεις της οργάνωσης και του μετώπου σου.Η πολιτική και κινηματική σας καθίζηση προφανώς ακουμπάει και στο γεγονός πως στηρίξατε στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α με ποικίλους τρόπους. Έφτασες στο σημείο να κάνεις συνελεύσεις στο Σύνταγμα με πανελίστες τον Καζάκη,τον Τσακαλώτο (τον οποίο καλούσες για βαρυσήμαντες αναλύσεις) και τον Γιάνη με ένα νι.
          Είσαι έκθετος για όλα αυτά αλλά ακόμα ανακινείς τις πλατείες και το δημοψήφισμα μαζί με τον ΑΩ.
          Βγάλτε συμπεράσματα και ξεκολλήστε επιτέλους από τον κινηματικό σας βούρκο.
          Αλλά αν το ΚΚΕ λέει αστειότητες γιατί σας κολλάνε την ίδια ταμπέλα οι χώροι των Μ-Λ και της ευρύτερης αναρχίας περί κολλιτσίδας στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α;
          Σας φταίει το διήγημα αλλά για τις δικιές σας αισχρότητες ούτε λόγος.
          Να μη θυμηθούμε κάποια άρθρα στο Έθνος από τα στελέχη σας που ούτε ο πιο δεξιός απολογητής δεν θα τα έγραφε…Ο νοών νοείτω.

        19. San Rocco

          Φφ μου:

          Α. Σου εχου πει άπειρες φορές, να ποσταρεις ανακοινώσεις του ΝΑΡ κ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που να αποδεικνύουν αυτό που λες . Δεν το έκανες ποτέ παρά μόνο αναρτήσεις μια ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με μια όντως κουκουρούκου εκτίμηση , για την αντεπίθεση του λαού μετά το όχι που έγινε ναι. Κ όντως αυτή η πολιτική εκτίμηση διαψεύστηκε παταγωδώς. Άλλο αυτό όμως κ άλλο ;υτο που λες.

          Β. Σου κ σας έχουμε πει επανειλημμένως να αναρτήσετε τον κατάλογο με τα 200 σωματεία όπου κατεβάσαμε κοινά ψηφοδέλτια με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε. Ούτε αυτό κάνατε διότι ούτε αυτο σας το επιχείρημα ισχύει. Το μόνο που ισχύει είναι ότι σε καμία δεκαριά σωματεία δημοσίου κ ιδιωτικού τομέα συνεργάστηκαν Ε κινηματικά με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες το 2015 ήδη, απεχώρησαν από αυτόν.

          Γ. Για τις πλατείες. Δεν φέρναμε εμείς τον Καζάκη κ τον Βαρουφάκη στα πάνελ εκεί. Ο κόσμος τους έφερνε κ εμείς συμμετειχαμε καταθέτοντας της δική μας αντίληψη. Που ήταν το ΚΚΕ λοιπόν, να αγωνιστεί μέσα σε αυτη την πολύμορφη κίνηση πολύ μεγάλου κομματιού κόσμου κ να επηρεάσει την έκβαση αυτού του κινήματος; Πουθενά, είναι η απάντηση. Στάθηκε εκτός κ κατά.

          Η γνωμηου για την αυτοκριτική του ΝΑΡ κ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ λοιπόν, δεν αφορά την δική σου οπτική για τον απολογισμό αυτής της περιόδου που την απορρίπτω σε βασικά της σημεία. Αφορά το ότι κ το ΝΑΡ κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ όλη η κομμουνιστική αριστερά, απέτυχε στο να πείσει τον κόσμο για την δική της πρόταση κ προοπτική . Φυσικά, αυτό αφορά κ το ΚΚΕ κ την λαε .

        20. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Μίλησε ο Φίφης για τσίπα.

        21. ΦΦ1917

          Θες να τα βγάλουμε στη φόρα ακόμα μια φορά;
          Γιατί και τις προάλλες που στα πόσταρα πάλι το γύρισες στο καλαματιανό και απάντηση δεν είδα.

          Θες μήπως να σου βγάλω την εκτίμηση σου για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α πριν και μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη;
          Θες να σου επισυνάψω βίντεο και άρθρα από εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών σας και το πως αποβλέπανε σε θετική εξέλιξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α;
          Θες να μας εξηγήσεις το κείμενο μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καλούσαν σε κοινό μέτωπο με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α;
          Θες να σου φέρω στην επιλεκτική σου μνήμη την στάση σου στο πρώτο εξάμηνο της περήφανης διαπραγμάτευσης,που φεύγανε οι βουλευτίνες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ακολουθούσατε σημειωτόν από πίσω;
          Θες να σου ξαναβάλω την εκτίμηση σας για το δημοψήφισμα,που αποδεικνύει πόσο “διορατικοί” είσαστε σαν χώρος;
          Θες μήπως να σου αναφέρω ένα ένα τα σωματεία και τις διαδικασίες που είσαστε μαζί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α;
          Θες να μου απαντήσεις γιατί τα Μ-Λ και οι αναρχικοί σας κολλάνε την ίδια στάμπα;
          Θες μήπως να μας απαντήσεις πως έδιωχνε ο κόσμος την ΟΓΕ και τα σωματεία κάθε φορά που προσπαθούσαν να παρέμβουν στις πλατείες;
          Θες μήπως να μας εξηγήσεις τι ρόλο βάραγες στο τσίρκο με τις διερευνητικές του 12;
          Θες να σου υπενθυμίσω πως το 1/3 της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί ακόμα και σήμερα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α αριστερή δύναμη και καλεί σε διάλογο μαζί του;
          Κάνε μια στοιχειώδη αυτοκριτική και θα μιλήσουμε σε άλλη βάση ρε Ρόκο.
          Μέχρι τότε όμως τα πεπραγμένα σας είναι εδώ να σας υπενθυμίζουν την αφερεγγυότητα σας.

        22. San Rocco

          Ναι ρε ΦΦ, βγαλτα επιτέλους στη φόρα! Ε που σαι! Αποφάσεις , κείμενα κ συγκεκριμένα πράγματα από ΝΑΡ κ ΑΝΤΑΡΣΥΑ έτσι; Όχι κείμενα κάποιων που μειοψηφησαν , κ έφυγαν νωρίς νωρίς έτσι; Διότι ναι κ αυτό είναι πολύ φυσιολογικό τετια κείμενα υπήρξαν , ειδικά μάλιστα που όταν ο λαός ηττήθηκε το 2011 στους δρόμους , αναζήτησε μετά κοινοβουλευτική λύση που και με αυτή έφαγε τα μούτρα του, εξ ου κ η σημερινή καθίζηση όλων, κ του ΚΚΕ.

        23. ΑΩ

          Εδώ να σημειώσουμε ότι η εκτίμηση πως το διήγημα είναι “σοβαρό ατόπημα” είναι προσωπική σου εκτίμηση, καθώς ποτέ το ΚΚΕ ή κάποιος που το εκπροσωπεί, δεν είπε κάτι ανάλογο. Για το ΚΚΕ παραμένει ανεξίτηλη η λογοτεχνική και πολιτική αξία αυτού του αίσχους.
          Κατά τα λοιπά πας να βγάλεις από τη μύγα ξύγκι για τη γραμμή του ΝΑΡ που φυσικά δεν ήταν η γελοιογραφία του τύπου “φιλική συμμετοχή” που παρουσιάζεις. Μίλησε και για την ανάγκη να βαθύνει πολιτικά ο Δεκέμβρης και να γίνει εργατικός, να αναζητήσει τα στοιχεία που ενισχύανε ένα σταθερό ρεύμα κοινωνικής ανατροπής.
          Οι σαχλαμάρες της Παπαρήγα στη Βουλή για την εξέγερση που δε θα σπάσει τζάμι έχουν μείνει στην ιστορία με τη φαιδρότητα τους και θα είναι για πάντα δείγμα χαρακτηριστικό των μικροαστικών αντιλήψεων στο κομμουνιστικό κίνημα.

        24. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Μια χαρά τα έλεγε η Παπαρήγα τότε. Μέσα στο χύμα κόσμο ήταν και τα τσουτσέκια που σπάγαν τη περιουσία του κοσμάκη. Όσοι ήμασταν περιφρούρηση απεργιών και σε άλλες χρεώσεις εκείνες τις μέρες είμαστε αυτόπτες.

          Γι’ αυτό άλλωστε και κατέβαιναν μαζικά με τα μπλοκ του ΚΚΕ, γιατί περιφρουρούσαμε, σπάζοντας το διάχυτο φόβο και το τσαμπουκά του παρακράτους .

        25. ΦΦ1917

          Αυτές οι παρεμβάσεις και τα κέντρα αγώνα που πήγανε τα επόμενα χρόνια ή τουλάχιστον πες μας τι ουσιαστικό αποτύπωμα άφησε στους φτωχοδιάβολους αυτής της κοινωνίας?

        26. Red

          Μάλλον δεν παρακολουθήσατε ή ξεχάσατε τι άφησε πίσω του ο Δεκέμβρης… Αυτοοργανωμένες δομές δημιουργήθηκαν, συνελεύσεις γειτονιών συγκροτήθηκαν, συλλογικότητες & οργανώσεις γεννήθηκαν πανελλαδικά. Όλα αυτά ήταν σπόροι του Δεκέμβρη του 2008 όπου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις μεγάλες διαδηλώσεις/απεργίες/καταλήψεις/συγκρούσεις τη διετία 2010-12.

        27. ΦΦ1917

          Κάτι συγκεκριμένο ρε Red μιλάς πολύ γενικά ρε φίλε.
          Συγκεκριμένα.
          ΑΩ μην φας έχουμε γλαρόσουπα

        28. ΑΩ

          Πολύ περισσότερα από την καμπάνια του ΚΚΕ για άκυρο στο δημοψήφισμα του 2015

        1. Red

          Και μεγάλη μπουκιά τρώω και μεγάλη κουβέντα λέω. Δυστυχώς δεν κατέβηκα στην πρωινή πορεία αλλά μόνο στην απογευματινή οπότε δεν είχα εικόνα. Ευπρόσδεκτη η κινητοποίηση κάποιου συντονιστικού μαθητών που πρόσκειται στην ΚΝΕ με γενικόλογο πανό περί “αναγκών” και “αδικίας”.Φυσικά χωρίς να περιμένουν και τα υπόλοιπα μπλοκ να φανταστώ. Θα ήθελα όμως να μου ψάξεις και τι έκανε το ΚΚΕ από το 2009 ως το 2018 κάθε 6/12 και αν μου βρεις κάτι αντίστοιχο άλλη χρονιά θα σε παραδεχθώ.

        2. Θ Γ

          Κακός σύμβουλος η εμπάθεια και ο κομπλεξισμός Red.
          Οι ανάγκες και η αδικία μόνο γενικόλογες δεν είναι ιδίως όταν είσαι συγκεκριμένος και απαντάς με συγκεκριμένη πολιτική πρόταση.
          Όχι γενικά και αόριστα και ούτε με λογικές διαχείρισης της σημερινής κατάστασης όπως η πολιτική σου στέγη που πάνω κάτω καταλαβαίνω ποια είναι.
          Λες ότι δεν περιμένανε τα υπόλοιπα μπλοκ,υπήρξε κάτι συγκεκριμένο ή το πετάς έτσι στα άκυρα για να πεις την ανεδαφική “μαγκιά” σου?
          Τα υπόλοιπα μπλοκ εννοώντας τους αυτόνομους μαθητές που ήταν τριγυρισμένοι από φουλ φέις και αντιασφυξιογόνες μάσκες ή μήπως εκείνους που πάνε ενάντια στις αποφάσεις συλλόγων προκειμένου να ικανοποιήσουν το μικροκομματικό τους ακροατήριο?
          Έχεις κάποιο ταξικό απουσιολόγιο που σημειώνεις ποιος κάνει τι και γιατί ή μήπως όπως καλά σου λένε παραπάνω πρέπει να κατεβεί με τα μπούνια και τις ντουντούκες το ΚΚΕ για να φανεί μάχιμο?
          Εκτός βέβαια και αν θεωρείς πως συνδιαλέγεσαι σε επίπεδο οργανώσεων και στη βάση συνάντησης κορυφών μεταξύ τους και όχι στα φτωχά λαϊκά στρώματα και τους σπουδαστές με ταξικό κριτήριο.
          Μάλλον κάνεις το πρώτο συνεπώς άκαρπη η κουβεντούλα μαζί σου!

        3. Red

          Ποια κουβέντα είναι άκαρπη, μα δεν προσπαθείς να κάνεις κουβέντα, ειρωνείες και τσιτάτα πετάς. Έχω κατέβει σε σχεδόν όλες τις ‘επετειακές’ πορείες της 6ης Δεκέμβρη από το 2009 ως σήμερα, μπλοκ της ΚΝΕ ή έστω του ΜΑΣ δεν θυμάμαι ποτέ. Τώρα αν κάποιο συντονιστικό μαθητών/φοιτητών (πήξαμε στα ..ανεξάρτητα συντονιστικά ρε παιδιά) που πρόσκειται στην ΚΝΕ έκανε κάποια κινητοποίηση για την 6η Δεκέμβρη χίλια μπράβο αλλά ως εκεί. Εγώ “μαγκιές” μέσω πληκτρολογίου δεν πετάω, άλλοι πετάνε. Εσύ χθες είδες μόνο το μπλοκ των αναρχικών φοιτητικών σχημάτων και κάποιων αναρχικών μαθητών; Τα μπλοκ μαθητικών πρωτοβουλιών μαζί με ΦΣ δεν τα είδες; Μάλλον βλέπεις ότι σε συμφέρει…

        4. Left G700

          Φίλε Θ Γ,

          Sorry που πετάγομαι σαν την (ξέρεις ποια), αλλά είναι για καλό σκοπό.

          Ο Red δεν είναι τής κατηγορίας “τσάι και εμπάθεια” ή “καφές και κομπλεξισμός”. Ούτε είναι “της μαγκιάς”. Είμαι κάπως παλαιότερος εδώ από σένα και σου μιλάω μετά λόγου γνώσεως. Μπορείς να έχεις μια χαρά συζήτηση μαζί του, παρά τις προφανείς διαφωνίες σας και τους διαφορετικούς χώρους που έχετε επιλέξει να στηρίζετε πολιτικά.

          Ο Red δεν είναι ο κανόνας εδώ, είναι η εξαίρεση. Ως τέτοιος, δικαιούται, νομίζω, και μια εξαιρετική αντιμετώπιση.

          Τα λέμε (και sorry και πάλι)

        5. Red

          Left αρχικά σόρι που δεν σου απάντησα στην παραπάνω απάντηση σου, με κάλυψες ως ένα σημείο και εν τέλει όντως η ελαφριά ειρωνεία σου για το ΚΚΕ φαίνεται ωστόσο το είδα λίγο πρόχειρα γι’αυτό και την εξέλαβα κυριολεκτικά. Ζούμε όντως στην εποχή της χρεοκοπίας των πάντων ειδικά στον ευρύτερο χώρο μας, στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε αφού προβληματιστούμε ως προς τα αδιέξοδα όπως εύστοχα γράφεις. Όσο για την απάντηση σου στον ΘΓ για εμένα δε χρειαζόταν αλλά αφού έγινε οκ. Όπως προείπα δεν συνηθίζω να σχολιάζω (ζήτημα αν θα σχολιάσω δύο άρθρα σε διάστημα 15 ημερών και αυτό διαπιστώνεται εύκολα) και πάντα χωρίς χαρακτηρισμούς.

    4. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Συμφωνω οτι πολλες συλλογικοτητες εχουν τα θεματα τους και διαφωνιες υπαρχουν μπολικες.Ομως δεν πρεπει να χανουμε τα ανακλαστικα μας.Χρειαζονται οι διαδηλωσεις οι αφισοκολλησεις και τα μοιρασματα κλπ.Δεν ειναι ντεμοντε ειναι μονοδρομος! Οχι μονο κοινωνικα αλλα κ ατομικα αφου οποιος μεινει εκτος κ μονος του απλα θα φρικαρει απο την ομφαλοσκοπηση.Την ιστορια την γραφουν οι παροντες και αν δεν μας αρεσουν οι οργανωμενες δυναμεις που υπαρχουν μονο με δια ζωσης παρον θα αλλαξουν η θα υπερκεραστουν.

      Reply
  2. Νίκος

    Ρε συ @προβοκάτ κοιτάω τα σχόλια με προσοχή. Ο @Red πέφτει σε αντιφάσεις, ο @Κώστας πέφτει σε αντιφάσεις. Μόνο εσύ δεν πέφτεις ρε φίλε… Ολόσωστος είσαι σε όλα μέσα από την “ταξική σκοπιά” που βλέπεις τα πράγματα…
    Και για να κάνω ένα πιο γενικό σχόλιο πάνω στο θέμα που έχει ξεσπάσει: Ο Δεκέμβρης έφερε το ΚΚΕ σε πολιτική και οργανωτική αμηχανία, δε μπόρεσε να ακολουθήσει πλήρως τη ροή των γεγονότων, έδειξε την ανεπάρκεια του και την χαμηλή επιρροή του στο μεγαλύτερο μέρος της νεολαίας, κάτι που ισχύει και σήμερα.
    Οι μαθητές κατέβαιναν μαζικά σε γειτονιές, συνοικίες, χωριά και έσπαγαν τα αστυνομικά τμήματα, οργανώνονταν μόνοι τους, καταλάμβαναν τα σχολεία τους, έβαφαν μόνοι τα πανό τους, έστελναν SMS & mail σε συμμαθητές τους για συνελεύσεις και πορείες. Καμία ΚΝΕ, καμία Νεολαία ΣΥΝ (τότε) δεν τους επηρέασε στο πως θα δράσουν. Ελάχιστοι μαθητές επηρεάστηκαν από οργανωμένες δυνάμεις.
    Δε θα μπω στη διαδικασία να μετρηθούμε πόσες πορείες έκανε ο καθένας. Ναι το ΚΚΕ αντέδρασε στη δολοφονία αλλά οι αντιδράσεις του ήταν χλιαρές μπροστά σε αυτό που γινόταν σε όλη τη χώρα για πάνω από 2 εβδομάδες. Η επαναστατική αριστερά ήταν από το πρώτο κιόλας βράδυ ‘στο πόδι’ είτε συλλογικά είτε μεμονωμένα, σίγουρα και αυτή με τις όποιες ανεπάρκειες της (ουδείς αλάνθαστος) αλλά ήταν εκεί. Όσο για το “ποιές ήταν οι άγριες απεργίες” που ειρωνικά ρωτάς, οι άγριες απεργίες ‘αγαπητέ’ @προβοκάτ ήταν η 5η Μάη 2010, η 15η Δεκέμβρη 2010, η 23η Φλεβάρη 2011, η 15η Ιούνη 2011, το συγκλονιστικό διήμερο 28-29 Ιούνη 2011, το επίσης συγκλονιστικό διήμερο 19-20 Οκτώβρη 2011, η αλησμόνητη 12η Φλεβάρη 2012 και η τελευταία μεγάλη, 7η Νοέμβρη 2012. Τότε που χιλιάδες κόσμου έτρωγε επί ώρες τα χημικά και συγκρουόταν με δυνάμεις καταστολής κάθε είδους ενώ τα μπλοκ του ΠΑΜΕ σκορπούσαν προς τις Στήλες του Ολ. Διός ή το Μοναστηράκι…

    Reply
    1. προβοκατ

      Αν δεν κατάλαβες Νίκο έφερα και το ΚΚΕ προ των ευθυνών του.

      Το ότι υποτιμάς το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ για τις απεργίες μάλλον εσένα κάνει είρωνα και όχι εμένα.
      Η μαζικότητα του ΚΚΕ στις μάζες της νεολαίας αλλά και στον εργατικό κόσμο είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη και δεν απαιτεί την δικιά σου αξιολόγηση για να λάβει επιβεβαίωση.Το δείχνει με την πρωτοπορία του στο φοιτητικό και στο μαθητικό κίνημα.
      Εκτός και αν τα νούμερα λένε πάλε ψέματα.

      Για το εργατικό κίνημα τι να πω η ειρωνεία για τις στήλες του Ολυμπίου Διός δεν μου αφήνει περιθώρια για να κάνω ουσιαστική συζήτηση μαζί σου.
      Λες και το ΠΑΜΕ δεν έφαγε χημικά ή δεν συγκρούστηκε και τα κάνανε όλοι οι άλλοι που στην τελική που πήγε η επιρροή τους στο κίνημα?
      Ποιοι είναι όλοι οι άλλοι ρε παιδιά και που στο καλό πήγε το κύρος τους στην εργατική τάξη?

      Έχω βαρεθεί ειλικρινά τόσα χρόνια να ακούω την αποψάρα του καθενός που είτε με το γάντι είτε με την χατζάρα κατακρεουργεί τα γεγονότα.
      Το ΚΚΕ ήταν,είναι και θα είναι πρωτοπόρο στο εργατικό κίνημα ό,τι και να διαλαλείς.Η συσπείρωση των σωματείων στο ΠΑΜΕ και η μαζικότητα του είναι αφοπλιστική για κάθε ψέμα που αραδιάζεις στην τελευταία παράγραφο.
      Και δεν στα λέω εγώ Νίκο αλλά η ίδια η πραγματικότητα.
      Βαρεθήκαμε “μαχητές” που φτάσανε να γίνονται το μεγαλύτερο κινηματικό ξέπλυμα της ελπίδας που έγινε λεπίδα δια ΣΥΡΙΖΑ.
      Βαρεθήκαμε την “επαναστατική” σας αριστερά που είναι επί ποδός πολέμου και τρώει την μια αυταπάτη μετά την άλλη ΑΛΛΑ εκεί δεν επιδέχεται ούτε κριτικής και αυτοκριτικής.

      Αυτοί είναι η διαφορά μας.
      Αυτοί που δεν κάνανε τίποτα τελικά μας κατηγορούν ότι αυτά που κάναμε δεν είναι αρκετά.
      Καληνύχτα και καλή συνέχεια στον ιντερνετικό φραξιονισμό σας,εμείς τα λέμε στην κοινωνία,στα συνδικάτα και στους συλλόγους εκεί που η αξιοπρέπεια δεν χρειάζεται υπερεπαναστατικές κορώνες και γαλόνια αριστερόμετρου αλλά συνεπή και αθόρυβη ταξική πάλη!

      Reply
      1. ΦΦ1917

        Συμφωνώ και επαυξάνω προβοκάτ.
        Όταν κάποιοι έσπαγαν απεργίες το 13′ υπό τον φόβο κυρώσεων και γινόταν ένα με το τσούρμο των διαδηλώσεων ήταν απλά μια μέρα.
        Όταν το ΚΚΕ έκανε απεργίες διαρκείας ατσαλώνοντας τη συνείδηση της εργατικής τάξης κάποιοι σφυρίζανε κλέφτικα θεωρώντας γόνιμη την συνάντηση από τα πάνω με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για να φτιάξουνε αντι-μνημονιακό μπλοκ.Καλά κρασιά.
        Αν το ΚΚΕ δεν έχει επιρροή στη νεολαία αυτό θα το κρίνουν οι σύλλογοι ανά την Ελλάδα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ (διπλάσιοι και βάλε από την ακίνδυνη και ανεξάρτητη Αριστερά σας) και που αναδεικνύουν την ΠΚΣ δεύτερη δύναμη στα φοιτητικά με ανοδική τροχιά.Θα το κρίνουν επίσης οι χιλιάδες μαθητές που συντονίζουν τον αγώνα τους στο ΣΑΣ με προμετωπίδα τα σύγχρονα και αναγκαία αιτήματα τους.Θα το κρίνουν οι σπουδαστές των ΙΕΚ καθώς και οι εργαζόμενοι νεολαίοι που χτίζουν πρωτοπόρα συνείδηση στο σωματείο τους και στέκονται στο πλευρό της ΚΝΕ.Σίγουρα πάντως όχι εσύ με τις εξυπνάδες σου.

        Reply
      2. Νίκος

        Εμείς να δεις πως σας βαρεθήκαμε τόσα χρόνια. Αλλά βλέπεις το μπλαμπλα σας πρέπει να διδάσκεται γιατί περνάει και μένει… Για πόσο ακόμα όμως;
        Μέσα στην αυτοκριτική είστε ρε προβοκάτ τόσα χρόνια, πήξαμε στην αυτοκριτική… “Αθόρυβη ταξική πάλη”; Κρατιέμαι να μη γελάσω.
        Πρωτοπορία στο μαθητικό κίνημα; Καταρχάς δεν υπάρχει σήμερα μαθητικό κίνημα (όχι ότι φταίτε μόνο εσείς για αυτό) αλλά ακόμη και αυτό το μαθητικό δυναμικό που υπάρχει το οριοθετείτε και το εκτονώνετε. Καλά μην πιάσουμε τώρα το πως προσεγγίζετε χύμα μαθητόκοσμο στα διάφορα συντονιστικά σχολείων κλπ
        Στο φοιτητικό άστο και έχουμε κι εκεί ράμματα για τη γούνα σας.
        Η επιρροή του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη την περίοδο 2010-12 τι απέγινε την περίοδο 2015-19;;
        Μέσα στην κοινωνία είστε ναι, φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές. Μα δεν κάνεις ουσιαστική συζήτηση με κανέναν. Μονόλογο κάνεις. Προβλέψιμα είναι όσα γράφεις, σας έχουμε μάθει πια. Η υπεροψία είναι εμφανής.

        Reply
        1. προβοκατ

          Αν εγώ κάνω μονόλογο εσύ που με απόλυτη σκέψη καταδικάζεις το ΠΑΜΕ ως δήθεν ησυχαστήριο την περίοδο που γινόντουσαν οι “άγριες απεργίες” με μπόλικη δόση ειρωνεία τι κάνεις τότε?
          Επιπλέον γιατί αντιπαραβάλλεις το ερώτημα με την επιρροή στη εργατική τάξη? Απάντα για σένα και το πάμε και παραπέρα.
          Δεν σου είναι σαφές ότι σήμερα η μαζικότερη συσπείρωση της εργατικής τάξης γίνεται υπό το ΠΑΜΕ?
          Μήπως σε έπιασε ο πόνος ξαφνικά για το οχυρωμένο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ που οριοθετεί και εκτονώνει κόσμο σε μαθητές και εργάτες?
          Αλλά ναι προφανώς το ΠΑΜΕ δεν λειτουργεί με όρους εικόνας για να διακινεί άρτο και θέαμα όπου κάνει παρέμβαση.
          Δεν έχει ανάγκη την νομιμοποίηση των αγώνων στη συνείδηση του κάθε φασέου,την έχει κερδίσει στον εργαζόμενο και αυτό αρκεί σε πρώτη φάση.
          Κρίμα που στα σόσιαλ μίντια παίζεται μπαλίτσα επί 24ώρου βάσεως και στο μικρόκοσμο σας ό,τι γίνεται είναι από εσάς και μόνο.
          Αυτό κάτι δηλώνει αλλά μάλλον ζητάω πολλά από σένα για να καταλάβεις.
          Για αυτό λοιπόν εσείς οι γαμάτοι και οι τέλειοι με τους άγριους κοινωνικούς αγώνες που αναζητείτε διάλογο σε επίπεδο κορυφών μεταξύ οργανώσεων μην ασχολείστε με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ αλλά κοιτάξτε και λίγο την μαγκουφιά σας.

          Ααα για το ποιος έχει ράμματα για τη γούνα ποιανού αδερφέ άστο,ειλικρινά δεν σε συμφέρει.
          Εκεί να δεις γέλια και κλάματα.

        2. Νίκος

          Αν και φαίνεται που το πας και άκρη δε βγάζουμε, θα μπω στο τρυπάκι τώρα που έχω λίγο χρόνο να το συνεχίσω και να σου απαντήσω πιο ολοκληρωμένα:
          1) Πότε “υποτίμησα” το ΠΑΜΕ ως προς τη συμμετοχή του στις απεργίες της πρώτης μνημονιακής περιόδου; Δεν έγραψα ότι δεν είχε συμμετοχή, προφανώς και είχε συμμετοχή και μάλιστα μαζική (όπως και όλοι τότε), το επέκρινα μόνο ως προς τις πρακτικές που ακολούθησε σε συγκεκριμένες μεγάλες διαδηλώσεις.
          2) Γράφεις ότι “το ΠΑΜΕ δεν λειτουργεί με όρους εικόνας για να διακινεί άρτο και θέαμα όταν παρεμβαίνει”. ‘Δεκτό’ αλλά πως τυχαίνει και τόσα χρόνια όπου κάνει παράσταση διαμαρτυρίας/παρέμβαση το ΠΑΜΕ (ακόμη και μη ανακοινωμένη) βρίσκονται και καναδυό κάμερες επιτόπου; Παράξενα πράγματα βρε παιδί μου…
          3) Γράφεις “μην ασχολείστε με το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ αλλά κοιτάξτε και λίγο την μαγκουφιά σας”. Εμείς ασχολούμαστε; Ριζοσπάστης, Κατιούσα, 902 κάθε δυό-τρεις μέρες έχουν κι από ένα άρθρο για το ΝΑΡ, το Μ-Λ, την αναρχία… Μπορώ να σου παραθέσω links εάν το αμφισβητήσεις. Ποιος ασχολείται με ποιον λοιπόν; Αφού είμαστε “αμελητέα ποσότητα” και “δεν ασχολείστε” προ τι τόσο…μελάνι;
          4) Που ακριβώς “έφερες και το ΚΚΕ προ των ευθυνών του”; Μήπως με το “Προφανώς και το ΚΚΕ θα μπορούσε να χειριστεί αλλιώς ή καλύτερα τα πράγματα” που έγραψες στον Red; Πσσ, τρόμαξε η Κ.Ε. βρε…
          5) Γράφεις “γιατί αντιπαραβάλλω το ερώτημα με την επιρροή στη εργατική τάξη”; Γιατί που είδες να γράφω ότι η εξωκ. αριστερά έχει επιρροή στην εργατική τάξη; Το ΚΚΕ υποτίθεται ως..πρωτοπορία στην εργατική τάξη έχει..επιρροή και σε (ξανα)ρωτώ τι απέγινε αυτή η επιρροή του την τελευταία πενταετία;
          6) Για το μαθητικό ότι είχα να γράψω το έγραψα πιο πάνω και επιμένω σ’αυτά, δε μ’αρέσει να επαναλαμβάνομαι.
          Τα λέμε πρωτοπόρε παντογνώστη…

        3. προβοκατ

          Τις προάλλες έπαιζε απεργία διαρκείας 10 ημερών και βάλε με το ΠΑΜΕ μπροστά στα γεγονότα.Δεν έμαθες κάτι να φανταστώ.
          Μάντεψε ούτε κάμερες και φώτα-ούτε καν ανταπόκριση από τις ιστοσελίδες σας!
          Δεν το είδαμε να συμβαίνει και στην Cosco όπου κάποιοι κάνανε την κυβίστηση επάγγελμα.
          Μούγκα στη στρούγκα εκτός ελαχίστων περιπτώσεων η απεργία.
          Θες να συνεχίσω ή να σου φέρνω άρθρα για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις για να δεις τι ΑΣΧΕΤΑ πράγματα λες?
          Θες μήπως να δεις το ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την απεργία στις 24/9 που ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ η δημοσιογράφος που πρόσκεινται στο ΝΑΡ “ξέχασε” να αναφέρει την συγκέντρωση του ΠΑΜΕ η οποία ήταν με διαφορά η μαζικότερη.
          https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/202249/poia-sygkentrosi
          Θες μήπως να σου φέρω και την ανταπόκριση της από το συνέδριο της ΟΥΙΕ?
          Για να δούμε ποιος έχει τις κάμερες και ποιος έχει τα φώτα.
          Καλό θα ήταν να κάνουμε ένα διαγωνισμό με τα άρθρα και τις φορές που αναφέρει ο τάδε χώρος τον δείνα για να δούμε αν ευσταθεί αυτό που λες Νικολάκη.Άστο ποιος ασχολείται με ποιόν και ποιος ετεροκαθορίζεται διαρκώς με βάση το ΚΚΕ.
          Άστο μην το κουράζεις,γράφεις και εκτίθεσαι.

        4. Νίκος

          Καλά με..ισοπέδωσες ειδικά με το “Νικολάκη”. Μου κανες τη μούρη κρέας. Είναι που θες να κάνεις “σοβαρή κουβέντα”. Φυσικά από όσα σου έγραψα απάντησες μόνο στο ένα και η απάντηση σου ήταν με αοριστολογίες και φανφάρες. Εγώ εκτίθεμαι; Σε ποιον, σε σένα; Άκου για να μπαίνεις εδώ και να γράφεις σε τρώει κάτι οπότε μη περιμένεις ότι δεν θα τ’ακούσεις. Άμα “δεν ασχολούσουν” δε θα πέρναγες ούτε απέξω. Βαρετός είσαι όμως, έχω μιλήσει με δεκάδες σαν εσένα τουλάχιστον είχαν κάτι να μου πουν, δεν πιπίλαγαν την ίδια καραμέλα συνεχώς ούτε είχαν υφάκι άνευ λόγου. Καληνύχτα προβοκάτ(ορα)…

        5. προβοκατ

          Σου έχω επισημάνει εξ αρχής αρκετά πράγματα αλλά προφανώς στο μονόλογο επιλέγεις να απαιτείς απάντηση μονάχα στις ερωτήσεις σου.
          Νομίζω πως στην πλειοψηφία των όσων είπες έχω απαντήσει εκ των προτέρων για τα υπόλοιπα δε που δεν χρήζουν καν κουβέντας πάει πολύ να μου ζητάς τον λόγο.Δεν χρειάζεται να σχολιάσω την επιρροή του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη όταν τα τελευταία χρόνια είναι σταθερή.
          Ούτε οι χειρότεροι λασπολόγοι του ΚΚΕ δεν λένε τέτοιες ασυναρτησίες.
          Πάντως πέρα από τις προσωπικές αντεγκλήσεις “σοβαρέ” στάθηκα στην χυδαιολογία σου για φώτα,τα φλας και τις κάμερες.
          Σου παρέθεσα κάτι που προφανώς σου κάθεται βαρύ και ασήκωτο.
          Λογικό αλλά καλό θα ήταν να γνωρίζεις πότε είναι προτιμότερο να σιωπάς και να μην εκτίθεσαι σε κρεσέντο εμπάθειας.
          Σε προκαλώ πάντως να ποστάρεις εδώ κάθε μέρα τα άρθρα του Ριζοσπάστη και άντε και της Κατιούσα που αναλώνονται στην επίθεση όλων των αριστερών πλην ΚΚΕ,για να δούμε αν είναι άξιο λόγο σου το επιχείρημα ή αν τελικά φανφαρολογείς εσύ.
          Θα κάνω και εγώ το ίδιο αν έχεις τα κότσια.

          Καληνύχτα διαρκείας όμως και σε σένα Νίκο,προφανώς θα είμαι εδώ για να προβοκάρω κάθε ημιμαθή,αποψάρα και εμπαθή σαν του λόγου σου.

        6. αλλος

          Τι σταθερή επιρροή ρε προβοκατ; Επί Γιωργάκη δε συγκρίνονται καν τα νούμερα και επί Σαμαρά πάλι πολύ μαζικότερες οι απεργίες, πορείες, συγκεντρώσεις, δράσεις κλπ. Σε όλα τα επίπεδα πεσμένη είναι η επιρροή και υποτίθεται με τη «σωστή-τίμια» γραμμή. Δε λέω, υπερασπίσου το κόμμα σου άλλα να λέμε και κάποια στοιχειώδη πράγματα σωστά μπας και βγάλουμε και κάποιο συμπέρασμα.

        7. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πολύς κόσμος έχει φύγει εξωτερικό και πολλοί έχουν κάνει οικογένειες και φυτοζωούνε με όσα βγάζουνε ή τρώγοντας τα έτοιμα. Ξέχνα τους αυτούς, είναι εκτός μάχης.

        8. προβοκατ

          Για το ΠΑΜΕ μιλάω ρε άλλε.
          Αν δεν σου αρέσει το σταθερή επιρροή,συμβιβάσου και με το σχετικά σταθερή επιρροή.
          Το ζήτημα είναι πως το ΚΚΕ παρέμεινε σταθερό στους κόλπους της εργατικής τάξης σε επίπεδο ψήφων αλλά κυρίως σε επίπεδο κινήματος,μέσα σε όλη αυτή τη λαίλαπα.Ανεξαιρέτως το που ανήκεις αυτό που περιγράφω έχει αντικειμενική βάση.
          Να σε προβληματίσει φίλε γιατί ξεφούσκωσε το μαζικό κίνημα πέραν ΚΚΕ και που διοχετεύτηκε τελικά η οργή,η αγωνιστικότητα και η αγανάκτηση.

  3. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Σωστος ο Γιωργος.Δεν ειμσι ομως τοσο απαισιοδοξος.Αν αρχισει κατι μπορει να συμμετεχουν και τετοιοι αφου αφενος τα ετοιμα τελειωνουν κ αφετερου το εξωτερικο δεν ειναι ο παραδεισος.Το μεγαλυτερο προβλημα Γιωργο ειναι αυτοι που με τα Λαντοζ που καταπινουν τα βλεπουν ολα ωραια.Λαντοζ τα οποια δεν εχουν πια κοκκινη γραμμη αλλα πουλιουνται σαν τις καραμελες για τον λαιμο.

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Νταξ, όταν ο άλλος τα έχει ανάγκη, δεν είμαι εναντίον του να παίρνει τα φάρμακα του, αν και είμαι υπέρ άλλων μεθόδων, εναλλακτικών μορφών ιατρικής και της εσωτερικής φιλοσοφικής (και θρησκευτικής αν θέλει) αναζήτησης:
      http://sioualtec.blogspot.com/2019/08/blog-post_27.html

      Πάντως, εγώ άρχισα να βρίσκω τις απαντήσεις μου, όταν με φέραν σε επαφή με τα κείμενα του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη.

      Reply
      1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Ουτε εγω ειμαι εναντιον οσων υποφερουν.Απλως εβαλα αλλη μια παραμετρο, την διευκολυνση του ντοπαρισματος οσων δεν αντεχουν για να στεκονται.Καλος ο καυσοκαλιβιτης αλλοι αναβουν.. λαμπαδες στον καυσοτραπεζιτη και στον σπαζοτζαμαριτη αγιους που βοηθουν και αυτοι ατομα νεαρης ηλικιας να αντεξουν την κοινωνικη κατασταση σε αντιθεση με τους συνομιληκους μου 45 αρηδες η χαπακωνονται η βλεπουν ατελειωτα σηριαλ σε διαδικτυακες πλατφορμες για να ξεχνιουνται.Και παλι δεν κατηγορω μακρυα απο μενα ο ελιτισμος..

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Το θέμα των χαπιών είναι πολύ λεπτό, όποιος δεν έχει περάσει απ’ το τρελόγιατρο δε καταλαβαίνει. Όπως μου είχε πει και μια γυναίκα “το θέμα είναι να μη βρεθείς σ’ αυτές τις πόρτες”. Γενικά είναι πολύ θολό το πότε κάποιος χρειάζεται όντως ιατρική βοήθεια και πότε απλά δεν έχει βρει φιλοσοφικά το δρόμο του.

          Ο καυσοτραπεζίτης & ο σπαζοτζαμαρίτης λογίζονται αιρετικοί, χαχαχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.