Παναγιώτης Μαυροειδής
Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Καθημερινή μας πληροφορεί:
«Όταν η Σουηδία υιοθέτησε την ανοσία της αγέλης, παρεκκλίνοντας από το κοινώς αποδεκτό μοντέλο του lockdown, πολλοί αναρωτήθηκαν εάν θα δικαιωθεί. Πλέον, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το σουηδικό πείραμα απέτυχε».
Μια περιήγηση σε ειδησεογραφικά μέσα, ελληνικά ή διεθνή, θα φανερώσει ότι «αποκαλύψεις» και «ειδήσεις» με το ίδιο νόημα κυριαρχούν.
Τι «μαθαίνουμε» από αυτά τα δημοσιεύματα; Ότι το δίλημμα που υπήρξε σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν το εξής:
«Σκληρό, υποχρεωτικό, τιμωρητικό lockdown με αποκλεισμό όλων στο σπίτι ή χαλαρά περιοριστικά μέτρα και ανοσία της αγέλης»
Το παραπάνω είναι όχι απλώς ψευτοδίλημμα, αλλά και σκόπιμος, ιδιοτελής, ταξικά και πολιτικά, εγκλωβισμός της συζήτησης σε «ασφαλή νερά» σε ότι αφορά την κυρίαρχη πολιτική.
Προς το παρόν όμως θα «συνομιλήσουμε» στο πλαίσιο αυτού του διλήμματος.
Σύμφωνα με το αφήγημα, η πρώτη επιλογή, που κατά την Καθημερινή (και όχι μόνο) αποτελεί «το κοινώς αποδεκτό μοντέλο» σώζει ζωές, ενώ η δεύτερη (εκπρόσωπος της οποίας θεωρείται η Σουηδία), οδηγεί σε μαζικούς θανάτους.
Αν λοιπόν «στη Σουηδία πεθαίνουν σαν τα κοτόπουλα», το πρώτο «συμπέρασμα» είναι κάτι παραπάνω από σαφές:
«Στη Σουηδία τους άφησαν αμολητούς και πεθαίνουν μαζικά!».
Υπάρχει και ένα δεύτερο «συμπέρασμα» που συνάγεται από αυτή την «αλήθεια», αλλά αυτό θα αναπτυχθεί στη συνέχεια.
Τα μακάβρια δεδομένα ωστόσο των θανάτων από τον κορωνοϊό, ενώ εμφανίζουν υψηλότατο αριθμό θανάτων στη Σουηδία δεν επιβεβαιώνουν τη χώρα αυτή ως «μαύρο κύκνο». Σύμφωνα με στοιχεία από 29 Μαΐου, η σχετική θλιβερή κατάταξη δείχνει τη Σουηδία να είναι στην έβδομη θέση με 423 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ το Βέλγιο με μία από τις πλέον σκληρές καραντίνες βρίσκεται στην πρώτη θέση με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό θανάτων (810 θάνατοι ανά εκατομμύριο).
Ας αφήσουμε για λίγο τη Σουηδία στην ησυχία της να μετράει και αυτή τους μαζικούς θανάτους ηλικιωμένων συνταξιούχων πεταμένων κυριολεκτικά στα γηροκομεία (πάνω από 50% των νεκρών από κορωνοϊό) και ας πάμε στις σχεδόν τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα κατάταξης.
Εκεί θα δούμε την Ιαπωνία, ένα άλλο υποτιθέμενο εκπρόσωπο της επιλογής «τύπου Σουηδίας», δηλαδή με εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό lockdown, να καταγράφει ελάχιστους θανάτους (7 θάνατοι/εκατομμύριο), προκαλώντας την προσοχή για αυτό το «παράδοξο», τόσο σε ελληνικά όσο και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Έγραψε ο Άρης Χατζηστεφάνου στις 11 Απριλίου:
«Η Ιαπωνία φαίνεται να αποτελεί έναν ξεχωριστό πλανήτη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καθώς οι επιστήμονες απορούν με το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό θανάτων, σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή».
Σχεδόν 1 μήνα αργότερα το «παράδοξο» δεν είχε εξηγηθεί. Έτσι διαβάζουμε στο Foreign Policy ότι:
“Στις 14 Μαϊου, η Ιαπωνία είχε 687 θανάτους εξ αιτίας του κορωνοϊού, που αντιστοιχούν σε 5 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αυτό πρέπει να συγκριθεί με τους 85.268 θανάτους ή 258/1 εκ. στις ΗΠΑ και 585/1 εκ. στην Ισπανία. Ακόμη και η Γερμανία που θεωρείται ότι αποτελεί success story στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει 94 θανάτους/1 εκ»
(Τα στοιχεία σήμερα έχουν τροποποιηθεί, αλλά η σύγκριση είναι και πάλι η ίδια)
Και συνεχίζει:
«Το εθελοντικό lockdown στην Ιαπωνία είναι πολύ λιγότερο αυστηρό σε σχέση με την πλειοψηφία των χωρών, όπως και με τις ΗΠΑ. Ακόμη και με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αναγκάσει τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι ή να επιβάλει στις επιχειρήσεις να κλείσουν, μια παράδοση που κρατάει από το (υπαγορευμένο από τις ΗΠΑ) μεταπολεμικό Σύνταγμα της χώρας που περιορίζει την εξουσία της εκάστοτε κυβέρνησης»
Είναι πολύ χρήσιμη η αναφορά στο «εθελοντικό lockdown», καθώς δεν είναι αλήθεια ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Ιαπωνία δεν πήραν περιοριστικά μέτρα για αποφυγή ή έστω μείωση της μετάδοσης της ασθένειας, και ότι επέλεξαν να νοσήσουν όλοι “και όποιον πάρει ο χάρος». Η διαφορά ήταν ότι, οι περιορισμοί αυτοί στηρίχτηκαν σε διαφορετικά μέσα, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, παρά στην αστυνομία και τα πρόστιμα.
Έχει χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι η Σουηδία δεν έκλεισε τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια. Ωστόσ, αυτός πλέον ο ισχυρισμό, για ευνόητους λόγους, δεν προβάλλεται τουλάχιστον στην Ελλάδα, λόγω της «νέας προσέγγισης» από Σ. Τσιόδρα ότι τελικά «οι μαθητές μάλλον δεν κινδυνεύουν και μάλλον δεν μεταδίδουν». Επίσης, υπάρχει και το παράδειγμα της Ταϊβάν, χώρας δίπλα στην Κίνα, με συχνότατες επικοινωνίες με αυτήν, που άφησε όλα τα σχολεία ανοιχτά, παίρνοντας παράλληλα μέτρα προφύλαξης των μαθητών άλλου τύπου (διαχωριστικά στα σχολεία κλπ). Παρόλα αυτά έχει ως τώρα μόνο 7 θανάτους ή 0,3 θάνατοι/1 εκ. πληθυσμού.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το περιβόητο δίλημμα «σκληρό lockdown και ζωή ή ελευθερία και θάνατος», δεν υφίσταται.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αυτό δεν τεκμηριώνεται από τα εμπειρικά δεδομένα και νούμερα. Αυτό θα μπορούσε να σχετικοποιηθεί παίρνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους που καθιστούν πιο δύσκολες και επισφαλείς τις συγκρίσεις. Είναι απαραίτητη μια πιο προσεκτική παρακολούθηση της επιστημονικής συζήτησης, χωρίς τον εγκλωβισμό της «μαλλιαρής» εκδοχής που αυτή εκλαμβάνει όταν υπεισέρχεται ο πολιτικός λόγος, οι κρατικοκυβερνητικές σκοπιμότητες και η ταξική ιδιοτέλεια.
Η προβολή της ανάγκης μέτρων «αποστασιοποίησης», δύσκολα μπορεί στα σοβαρά να απορρίψει την προσέγγιση περί «ανοσοποίησης του πληθυσμού» (ελλείψει εμβολίου), αλλά δίνει βάρος στον έλεγχο και τον ρυθμό της νόσησης, ανάλογα με τις αντοχές των συστημάτων υγείας και την ανάγκη της μέγιστης δυνατής αποφυγής απωλειών από θανάτους. Με ελπίδα πάντα το κέρδος χρόνου και την ανακάλυψη θεραπείας ή/και εμβολίου. Επίσης, από την άλλη, χώρες με λεγόμενα «χαλαρότερα μέτρα» και αποφυγή γενικού «κλεισίματος», πρέπει να παρατηρήσουμε ότι, είτε πήραν τα ίδια περιοριστικά μέτρα δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση και εθελοντική αποδοχή τους από τον πληθυσμό (με επιτυχία ίδια ή μεγαλύτερη), είτε πήραν μάλλον σκληρότερα μέτρα, αλλά διαφορετικής φύσης όπως η ψηφιακή επιτήρηση της τήρησης σκληρών ατομικών μέσων προφύλαξης (χώρες Ν. Ασίας).
Ας μη κάνουμε λοιπόν το λάθος να συνδέσουμε ασυλλόγιστα τις επιστημονικές προσεγγίσεις και υγειονομικές πρακτικές, που άλλωστε είναι και θέμα δυνατοτήτων, με την πολιτική διαπάλη. Η τελευταία καθορίζεται ασφυκτικά από ταξικά συμφέροντα και την ανάγκη νομιμοποίησης της αστικής εξουσίας σε κάθε χώρα, αλλά και – τελικά – μετασχηματίζει κατά το δοκούν – τις υγειονομικές πρακτικές κατά την εφαρμογή τους.
Αν το δούμε έτσι, γίνεται πλέον κατανοητό ότι η Σουηδολογία στοχεύει όχι τόσο σε μια «ενημέρωση», όσο και κυρίως στην εμπέδωση του δεύτερου «συμπεράσματος»:
«Καλά κάναμε και σας επιβάλαμε σκληρό lockdown και σας δέσαμε και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε ανά πάσα στιγμή»
Δεν είναι αθώα, ούτε φιλολογική αυτή η συζήτηση. Έχει ξεκάθαρη πολιτική στόχευση και σκοπιμότητα και δεν αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα της μιας ή της άλλης υγειονομικής πρακτικής.
Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποδεικνύεται ότι, οι παράμετροι που κρίνουν το ρυθμό μετάδοσης του ιού και την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισής του, είναι πολλοί. Η σχετική συζήτηση μόνο να ωφεληθεί δεν έχει από τον περιορισμό της στον στενό κορσέ των θιασωτών της επιβολής μόνιμου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, περιστολής των ελευθεριών και οργουελιανής κρατικής και ψηφιακής επιτήρησης.
Η καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στην πρωτοβάθμια πρόληψη και περίθαλψη, καθώς και γενικά η δυναμικότητα, ποιότητα και ισχύς του δημόσιου συστήματος υγείας, αποτελούν σε κάθε περίπτωση τους αποφασιστικούς παράγοντες που κρίνουν το αποτέλεσμα. Αντίθετα, η υποβάθμιση, υπο-στελέχωση, υπο-χρηματοδότηση και απαξίωσή τους στο πλαίσιο της καπιταλιστικής λογικής, με την εφαρμογή της λογικής του just in time, είναι που τελικά «σκοτώνουν» κάθε δυνατότητα ουσιαστικής προστασίας της κοινωνίας και ειδικά των ευπαθών ομάδων και των συνταξιούχων που κυριολεκτικά πετιούνται και πεθαίνουν στα γηροκομεία. Αν το καλοσκεφτούμε, το άλλο είναι τα τελευταία πάρα από ένα ιδιότυπο lockdown διάρκειας;
Αυτό είναι κάτι παραπάνω από προφανές, από τις ΗΠΑ ως τη Σουηδία και από την Ιταλία ως τη Βρετανία. Η Σουηδία αποτυγχάνει, όχι επειδή δεν περιόρισε ελευθερίες, αλλά επειδή η συνολική υγειονομική και κοινωνική πολιτική της, ακολουθεί τα βασικά προτάγματα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και γενικότερης καπιταλιστικής λογικής.
Η διαπάλη που γίνεται, μέσω και της Σουηδολογίας, με πρωταγωνιστές ηγέτες του «ακραίου κέντρου» του νεοφιλελευθερισμού τύπου Μακρόν και φτωχούς αντιγραφείς τύπου Μητσοτάκη, κυρίως στοχεύει στην εκ των προτέρων νομιμοποίηση του «φυσικού δικαιώματος» εκ νέου επιβολής «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» στο μέλλον.
Προϋπόθεση για αυτή τη νομιμοποίηση στη συνείδηση ενός κόσμου έμπλεου τρόμου και πανικού, είναι η αναγόρευση της πανδημίας του κορωνοϊού, ως μοναδικού, εξαιρετικού, απροσδόκητου και με παντελώς άγνωστες πτυχές στην ανθρώπινη ιστορία και ειδικά στην ιστορία των πανδημιών. Ως γνωστόν, όλες οι αυταρχικές λύσεις γίνονται στο όνομα «έκτακτων» καταστάσεων και ασφαλώς «μη συνηθισμένων».
Από μεριάς των κυβερνήσεων και των κρατών σε όλο τον κόσμο – και όσων τους πιστεύουν άκριτα – έγινε και γίνεται μια σκόπιμη ταύτιση της υγειονομικής πλευράς της τήρησης αποστάσεων για μείωση ρυθμού μετάδοσης του ιού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας του πληθυσμού σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους υπό οποιουσδήποτε όρους. Πολύ περισσότερο για διεκδικήσεις.
Για την υγειονομική πλευρά έχει διατυπωθεί κριτική από επιστήμονες ως προς το αν προσφέρει αποτέλεσμα ο τυφλός εγκλεισμός νοσούντων και μη νοσούντων μαζί ή είναι αποτελεσματική η επικέντρωση στην υγειονομική επιτήρηση των ευπαθών ομάδων σε συνδυασμό με την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού με μαζικά τεστ κλπ.
Η καθαρά πολιτική πλευρά όμως είναι πολύ σημαντική. Το «μένουμε σπίτι» ήταν και είναι ένα ανοιχτό πολιτικό κάλεσμα όχι μόνο για τήρηση αποστάσεων, αλλά για πίστη, υποταγή και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σε μια στιγμή που ο Αρμαγεδώνας της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, των απολύσεων έπληττε και πλήττει εργάτες και λαϊκά στρώματα.
«Μείνετε σπίτι, έχουμε θεομηνία τώρα και η κυβέρνηση θα φροντίσει. Ο εχθρός είναι ο ιός, οι υπόλοιποι είμαστε μαζί».
Αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, ναι, υπήρξαν, δυνάμεις της αριστεράς και του μαζικού κινήματος που την αρνήθηκαν στην πράξη. Δεν έπεσαν στην παγίδα της κυβέρνησης να πουν «δε μένουμε σπίτι», αλλά απάντησαν με το «Μένουμε Ενεργοί και αγωνιζόμενοι». «Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις, θα βρούμε τις νέες μορφές ώστε να τηρούνται μέτρα προφύλαξης», ήταν η κατάληξη και το «δια ταύτα». Όπως υπήρξαν ρεύματα και δυνάμεις, συντηρητικές, αριστερές και “αριστερές”, που υποτάχθηκαν σε αυτήν την πολιτική, ρητά ή υπόρρητα, με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ.
Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί πράγματι ένα μοναδικό και κορυφαίο γεγονός. Ωστόσο όλες σχεδόν οι πανδημίες αποτελούν μοναδικά συμβάντα. Στο πλαίσιο όμως μιας ακολουθίας που ορίζουν, διαμορφώνεται μια ορισμένη «ιστορία» τους, ένα κεκτημένο απαντήσεων της ανθρωπότητας και τελικά εντοπίζονται και ισχυρά κοινά χαρακτηριστικά.
Η ανθρωπότητα έχει μια ιστορία πανδημιών, εξαιρετικά φονικών πίσω της και δυστυχώς και μπροστά της, στο βαθμό που θα συνεχιστεί η βίαιη, καταστροφική και «αφύσικη» υπαγωγή του σύνολο του έμβιου κόσμου και περιβάλλοντος στην λογική της διαρκώς καπιταλιστικής μεγέθυνσης και κερδοφορίας. Γράφει σχετικά η Καθημερινή αναδημοσιεύοντας από το Foreign Policy: “Η τωρινή πανδημία πιθανότατα δεν είναι ‘’Η Μεγάλη’’, που εδώ και δεκαετίες φοβούνται οι επιστήμονες ότι θα χτυπήσει την ανθρωπότητα».
Μόνο στον 20ο αιώνα, μετρούμε εκατομμύρια νεκρούς από τέτοιου είδους μεγάλες πανδημίες ή ασθένειες , όπως φαίνεται στον ενδεικτικό πίνακα.
Η σύγκριση των θανάτων από κορωνοϊό με αυτούς κατά τις πανδημίας του 1918, 1957 και 1968 (εκατομμύρια νεκροί) έχει τη σημασία της, ώστε να καταδεικνύεται η αβασιμότητα της παρουσίασης της πανδημίας του κορωνοϊού ως του μοναδικού απειλητικού συμβάντος, στο όνομα του οποίου δικαιολογούνται τα πάντα.
Επίσης, η παρουσίαση της εικόνας των θανάτων από άλλες ασθένειες, είναι πολύ χρήσιμη ώστε να υπογραμμίσει την υποκρισία των κυβερνήσεων αλλά και την ιδιότυπη «ανοσία» που έχει η ευαισθησία τους ειδικά για ασθένειες που πλήττουν κόσμο με έλλειψη στοιχειώδους πρόσβασης στην πρόληψη και περίθαλψη.
Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2020, αν δούμε την κατάταξη 20 αιτιών θανάτου, θα παρατηρήσουμε τα εξής:
Θάνατοι από διάρροια 412.518, από φυματίωση 407.991, από HIV/AIDS 314.755, θάνατοι γυναικών από επιπλοκές κύησης 314.419, θάνατοι από αυτοκτονίες 234.096, θάνατοι βρεφών στη γέννα 205.421
Μιλάμε αθροιστικά για σχεδόν 2 εκ θανάτους, όλους σχεδόν πρόωρους, μέσα σε ένα τρίμηνο, από ασθένειες γνωστές και αντιμετωπίσιμες και σε συνθήκες επίσης γνωστές και όχι αόρατες.
Είναι απολύτως δικαιολογημένο να τρομάζει η “άγνωστη” πλευρά του κορωνοϊού, η ταυτόχρονη παγκόσμια εξάπλωση, ο υψηλός ρυθμός μετάδοσης, καθώς και η αίσθηση ότι αυτός ο θάνατος μπορεί να τρυπώσει “και στα καλύτερα τα σπίτια”, αν και όχι με τις ίδιες πιθανότητες καθώς θερίζει με πολλαπλάσια ποσοστά τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ και αλλού.
Αντί όμως να αποδεχτούμε εύκολα την ασύστολη εκστρατεία θανατολογίας και ταξικής συσκότισης, οφείλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα της ανθρωπότητας και το ζήτημα της λαϊκής υγείας στο σύνολό του.
Χρειάζεται προσοχή με τις όποιες συγκρίσεις, για να αποφευχθούν παρερμηνείες.
Κανείς δε μας λέει ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό χωρίς τη λήψη αναγκαίων μέτρων (δε μιλάμε για τη χουντικής έμπνευσης απαγόρευση κυκλοφορίας σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους) δε θα ήταν πολλαπλάσιοι από αυτούς τους γρίπης.
Οι επισημάνσεις που οφείλουμε να κάνουμε, δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τους κινδύνους από αυτή τη νέα εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που ξεπαστρεύει κυρίως ηλικιωμένους και φτωχούς αλλά να αναβαθμίζουν την ανάγκη της κριτικής προς τις κυβερνήσεις για τη πολιτική υποβάθμισης των δημοσίων συστημάτων υγείας που ακολουθούν και τεχνηέντως -στο όνομα του “αγνώστου εχθρού κορωνοϊού”- επιχειρούν να αποφύγουν την αναγκαία συζήτηση.
Ακριβώς επειδή έχουμε και την γρίπη και τον κορωνοϊό και τις άλλες ασθένειες και τις ψυχικές ασθένειες που σε συνθήκες εγκλεισμού και ανεργίας αυξάνονται και τόσα άλλα, το ζητούμενο δεν είναι η εμπιστοσύνη και πειθαρχία στην κυβερνητική πολιτική και γενικότερα τις επιλογές των καπιταλιστικών κρατών, αλλά η απειθαρχία και ο μαζικός συλλογικός αγώνας για υγεία αλλά και αξιοβίωτη συλλογική ζωή με δουλειά για όλους και με ελευθερία.
Η προπαγανδιστική εκστρατεία των αστικών δυνάμεων και των παλιών και νέων εραστών ενός πανίσχυρου κράτους που θα κυβερνά ελέω θεού, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, έχοντας την ιδιοκτησία των ζωών και των δικαιωμάτων μας, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την αλόγιστη υποβάθμιση του κινδύνου από τη σημερινή πανδημία, όπως είναι η κλασική αφήγηση της ακροδεξιάς ή ανορθολογικών ρευμάτων και θεωριών συνωμοσίας.
Αντίθετα, είναι κρίσιμη η επισήμανση της διαφορετικής ποιότητας και κατεύθυνσης απάντησης της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αριστεράς στο κρίσιμο ερώτημα:
Σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης ο κοινωνικός και πολιτικός αγώνας αναβάλλεται για «αργότερα» ή αντίθετα αποκτά σημασία και κρισιμότητα, ακριβώς επειδή σε αυτές τις στιγμές η ζωή της εργατικής τάξης τίθεται διπλά και τριπλά σε κίνδυνο και αφετέρου η εξουσία του κεφαλαίου πολλαπλασιάζει τους μηχανισμούς κυριαρχίας της;
Χρήσιμο θα ήταν να θυμηθούμε ότι η Οκτωβριανή Ρώσικη Επανάσταση εξελίχθηκε ταυτόχρονα με μια επιδημία εξανθηματικού τύφου που θέρισε εκατομμύρια ανθρώπους σε Ρωσία, Ουκρανία. Εκατόμβες νεκρών που η αστική ιστοριογραφία τις απέδωσε φυσικά στους … Μπολσεβίκους. Στην πραγματικότητα ίσχυε το αντίθετο: Η επανάσταση έγινε (και) ενάντια στις συνθήκες που δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις της επιδηίας, παρά τη φονική επιδημία, μέσα σε αυτήν και με στόχο τη σωτηρία από αυτή.
Στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι αναμετρώνται σήμερα με τις βαριές συνέπειες μια διπλής κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αστικές κυβερνήσεις και κράτη, δοκίμασαν και θα δοκιμάζουν νέες μορφές επιβολής της κυριαρχίας τους, σε συνθήκες που και τμήματα του κεφαλαίου υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, φυσικά με άλλο τρόπο. Αναπτύσσουν μια επιθετική πολεμική ρητορική με στόχο το προληπτικό αλυσόδεμα της εργατικής τάξης, χρησιμοποιώντας και το επιχείρημα του «υπέρτερου, οικουμενικού υγειονομικού κινδύνου».
Ακριβώς για αυτό το λόγο, η αριστερά του «μένουμε σπίτι» και του «θα τα πούμε μετά», δεν είναι η δική μας αριστερά.
Αργά ή γρήγορα, αυτή η διαχωριστική γραμμή, θα γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη και θα ορίζει την αντικαπιταλιστική κομμουνιστική αριστερά ως τέτοια. Η θέση της δε βρίσκεται στο σιωπητήριο, τη συναίνεση και την αφελή υποταγή σε δήθεν αδέκαστες υγειονομικές πρακτικές, αλλά στην αντίσταση και τον ανατρεπτικό αγώνα. Για την ανατροπή της αντιδραστικής αντεπανάστασης ιστορικών διαστάσεων που εξελίσσεται. Για την υγεία, την αξιοβίωτη συλλογική κοινωνική ζωή και την ελευθερία!
Ε ΞΑΙ ΡΕ ΤΙ ΚΟ κείμενο.
Παναγιώτη, να σαι καλά, το άρθρο σου εξαιρετικό!
Εξαιρετικό. Τεκμηριωμένη ανάλυση, που καταδεικνύει ότι μια υγειονομική κρίση, μπορεί να αποτέλεσει εργαλείο της εξουσίας για περιορισμό ελευθεριών στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας.
Εξαιρετικά τα σχόλια που έχουν γραφτεί. Πλούσια σε τεκμηρίωση. Προσωπικά δυσκολεύομαι να καταλάβω τι είναι πιο τέλειο, το άρθρο ή τα σχόλια
Κώστας
Καλημέρα. Πολύ ενδιαφέρον κείμενο. Μια απορία έχω κύριε Μαυροειδή: γράφετε οτι τελικά απέτυχε και το σουηδικό μοντέλο, για τους λόγους που εξηγείτε (“επειδή η συνολική υγειονομική και κοινωνική πολιτική της, ακολουθεί τα βασικά προτάγματα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και γενικότερης καπιταλιστικής λογικής”). Καμία διαφωνία. Όπως και το ελληνικό. ΚΙ εδώ καπιταλισμό έχουμε και νεοφιλελεύθερη διαχείριση του χειρίστου είδους μάλιστα. Μεταξύ των δύο αποτυχημένων μοντέλων όμως, το ένα έχει λίγους και το άλλο πολλούς νεκρούς. Η μανούλα μου ζει ακόμα- 82 ετών. Η μανούλα του Σουηδού πέθανε. Άρα μεταξύ των δύο, αυτό που επιλέχθηκε εδώ είναι καλύτερο.
Καλησπέρα κύριε Μαυροειδή. Ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε. Δεν με έχετε πείσει με τις απόψεις σας. Η Ιαπωνία είναι μια φουλ καπιταλιστική χώρα, η Ταϊβάν το ίδιο. Άλλοι λαοί, πειθαρχημένοι, “εξουδετερωμένοι” κύριε Μαυροειδή, εδώ και δεκαετίες. Και, όπως σωστά παρατηρήσατε, απομονωμένοι, νησιά! Τέλος πάντων. Ευτυχώς είμαστε όλοι καλά και ελπίζω πως σύντομα θα είμαστε και πάλι όλοι στους κοινωνικούς αγώνες. Δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά εμένα προσωπικά – φαντάζομαι κι εσάς- η καραντίνα δεν μείωσε καθόλου τη διάθεσή μου να παλέψω για να αλλάξει αυτός ο κόσμος. Σαν θέλει η νύφη κι ο γαμπρός… Θανάσης Αντωνίου
Στο Μανχάταν που είναι νησί έγινε της κακομοιρας διότι ο πληθυσμός αφέθηκε στο έλεος των coaxes και διαφόρων (λίγων ευτυχώς) επιστημόνων με αιρετικές απόψεις.
Όταν κατάλαβαν τι έπαιζε ήταν αργά. Οι άλλες πολιτείες που είδαν τη έγινε στη νέα Υόρκη γρήγορα προσαρμόστηκαν και αποφεύχθηκε η επανάληψη της νέας Υόρκης.
Νομίζω οι περιθωριακές αποψεις, θα γίνουν ακόμα πιο περιθωριακές….και πιο εξωφρενικές, δεν έχει φανεί ακόμα ο πατος…υπάρχει πάντοτε ένα ακροατήριο που μπορεί να πειστεί για οτιδηποτε.
Η Ιαπωνία Θανάση, που δεν επέβαλλε την χουντική απαγόρευση κυκλοφορίας στον κόσμο, ουτε τις δηλώσεις νομιμοφροσύνης ε, συγνώμη, κυκλοφορίας ήθελα να πω, είχε και αυτή, ΕΛΑΧΙΣΤΑ θύματα.Λοιπόν;
Γιατί σπεύδεις να αποδεχθείς τα χουντικά μέτρα της κυβέρνησης; Και όταν λέω χουντικά μέτρα, δεν εννοώ το κλείσιμο των σχολείων, σχολών, εμπορικών και εκκλησιών τα οποίοι έπρεπε να κλείσουν διότι είναι κλειστοί χώροι που χωράνε πολλά άτομα, άρα μεταδίδεται πιο ευκολα ο ιος. Εννοώ το κλείσιμο των ανοιχτών υπαιθριων χώρων (βουνά, παραλίες, πάρκα, άλση κλπ) κ;αι εννοώ την απαγόρευσης της λεγόμενης “άσκοπης” κυκλοφορίας. ΑΥΤΑ τα μέτρα Θανάση είναι χουντικά. Οπως χουντικό είναι και το μέτρο -αν εφαρμοστεί- των ηλεκτρονικών χαφιεδίστικων εφαρμογών στα κινητά και των ηλεκτρονικών βραχιολιών. Πως και τα αποδέχεσαι;
Εξακολουθώ να θεωρω την κουβεντα περι καραντινας κλπ λίγο τζούφια αφου αυτή είναι πισω μας ,ενώ η λαιλαπα μπροστά μας και εκεί θα κριθούν όλοι .Η αλήθεια είναι οτι χρειαζονταν κάποιο λοκ νταουν για να μην ξεφύγουν τα κρούσματα.Όμως μην ξεχνάμε οτι αυτοί που κυβερνάνε( εννοω ντόπια κ ξενη ελίτ) είναι αυτη που το κατεστησαν αναγκαίο αφου χαρη σε αυτούς εχουμε διαλυμένο συστημα υγείας,γηρασμενο πληθυσμό με κακη υγεια ( λογω ψυχολογιας,διατροφης κλπ) και γενικα μια κοινωνια που δεν άντεχε ” την ανοσία της αγέλης”.Φυσικα και όσοι αγωνιζόμαστε δεν μας σταματαει ο ιός( όσο σοβαρος λη όχι είναι μην μπαινω σε κουβέντα). Είναι απλά αλλος ενας κινδυνος που δεν μπορει να παραγνωριστεί,αλλά και ενα( ακομα) ρισκο που παιρνει όποιος συμμετεχει στους κοινωνικους αγώνες.Χρειαζεται μια προσοχή όπως και για τα αλλα ρισκα( ξυλοδαρμος,συλληψη κλπ) αλλά δεν μπορει καποιος να μεινει αδρανής.Άσε που με αυτα που είναι ήδη εδώ κανείς δεν θα θυμάται τον ιό σε λίγο…
Σαλταδορισμοί του αρθρογράφου για να δικαιωθεί η αρχική αξιολόγηση των οριζόντιων μέτρων ως πολιτική χουντικών μέτρων. Και εξηγούμαι:
1) Η Ιαπωνία, όπως και η Νότια Κορέα διαφέρουν σημαντικά από τη Σουηδία. Στις δυο πρώτες χώρες πραγματοποιήθηκαν αμέσως μαζικά τέστ διάγνωσης και ιχνηλάτησης.
https://www.ft.com/content/9bac4ad5-22e3-4bcd-b07b-8a248fe44465
Οι χώρες αυτές είχαν την τεχνογνωσία αλλά και την επάρκεια σε εργαστήρια και σε αντιδραστήρια για να αντιδράσουν άμεσα.
Στη Σουηδία αντιθέτως όπου υπάρχουν νεκροί καθηγητές ακόμη και σε σχολεία, σταμάτησαν την ιχνηλάτηση και απαγόρευσαν την δημοσίευση των κρουσμάτων με την πρόφαση του ιατρικού απόρρητου των ασθενών.
https://www.sciencemag.org/news/2020/05/how-sweden-wasted-rare-opportunity-study-coronavirus-schools?fbclid=IwAR393725cH_muw0i0m1EotgSTSBDTZjhx6b0HPlG4Cnx1TYyqjoty9qfevU
2) Η Σουηδία είναι μια ακραία αραιοκατοικημένη χώρα για τα κεντρικά και νότια ευρωπαϊκά δεδομένα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Παραταύτα οι σκανδικανβικές χώρες Νορβηγία και Δανία που ακολούθηκαν λοκ-ντάουν είχαν 236 νεκρούς kai 568 νεκρούς αντίστοιχα. Αντιθέτως η Σουηδία έχει 4350 νεκρούς και το κοντέρ ανεβαίνει..Μαντέψτε η θερμοκρασία ανεβαίνει στη Σουηδία. Η φυσική καραντίνα του παγετού δεν υπάρχει πια. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος στην Σουηδία 30 Απρίλη έλεγε ότι δεν είναι unreasonable οι νεκροί να φτάσουν τελικά απο 8000 εως 20.000
https://www.expressen.se/nyheter/tegnell-om-dodstalen-har-sakert-ratt-i-teorin/
Η σύγκριση με το Βέλγιο ειναι παραπλανητική.
Το Βέλγιο βρέθηκε κατευθείαν στο κέντρο του κυκλώνα όπως και το Μιλάνο. Επειδή ο αθρογράφος μιλάει για επιστημοσύνη. Ας κοιτάξει τις μελέτες γενετικής ιχνηλάτης που έχουν αρχίσει και εμφανίζονται πλέον μαζικά πάνω στα δείγματα DNA των ασθενών. Οι κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες είχαν μαζική διασπορά του ιού τον Φλεβάρη. Στην Ιταλία όλο το Γενάρη ανενόχλητα μεταδιδόταν ο ιός στα βόρεια της χώρας.Ο ιος ήρθε κατευθείαν από την Ουχάν με την οποία το Μιλάνο συνδέεται απευθείας Το Βέλγιο ήταν διασυνδεμένο με πολές πτήσεις τα θέρετρα στις Αλπεις που έκανε πάρτυ ο ιός και με την Ιταλία.
Η Σουηδία αντιθέτως καθυστέρησε πολύ καιρό να συναντήσει τα πρώτα κρούσματα. Ειχε άφθονο χρόνο να τα αντιμετωπίσει με τέστιγκ και ιχνηλάτηση. Ειναι μια ιμπεριαλιστική χώρα με άφθονο χρήμα και δύναμη.
3) Η ισπανική γρίπη εξόντωνε κυρίως ηλικίες 20 με 40. Αρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη φονικότητα του κοροναϊού. Δεν υπήρξε λοκ-ντάουν εκεινη την εποχή σχεδόν πουθενα στον πλανήτη πέρα από απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων στις ΗΠΑ στο δεύτερο κύμα. Στην Ευρώπη τα ΜΜΕ έθαψαν την πανδημία. Ο πόλεμος δεν είχε τελειώσει ακόμη και υπήρχε φουλ λογοκρισία. Οι μόνοι που μίλησαν δημόσια για τη πανδημία ήταν οι ισπανοί που δνε συμμετείχαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξου και “ισπανική γρίπη”, ενώ η γρίπη είχε έρθει κατά μια εκδοχή από γουρουνοφάρμα στο Κάνσας.
5) ο αθρογράφος δεν εξιολογεί το βασικό δεδομένο που εμφανίζεται απο την κοιτίδα του ξεσπάσματος του ιού την ίδια την Ουχάν:
οταν ο ιός αποκτήσει μια σημαντική διασπορά πλέον εξαπλώνεται επιθετικά, εκθετικά, ήτοι: κάθε 7-10 μέρες τα συνολικά κρούσματα δεκαπλασιάζονται. Αν λοιπόν φτάσει μια χώρα στο σημείο να χάσει την αρχική εξάπλωση τότε τα βαριά κρούσματα στα νοσοκομεία ειναι πολύ περισσότερα απ’ ότι οι κλίνες οποιουδήποτε εθνικού συστήματος υγείας.
Αυτό έγινε σε Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, παρότι πάρθηκαν και οριζόντια μέτρα. Στην τελευταία δε οι συνωμοσιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα νέα νοσοκομεία ήταν εντελώς άδεια. Ηταν , γιατί ήταν υποστελεχωμένα και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Αυτές τις επωμίστηκαν οι πραγματικοι γιατροί με εμπειρία στα κάτεργα του Λονδίνου, από τους οποίους εκατοντάδες έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη. Πάνω απο 300 νεκροί.
Αρθρα σαν αυτά δικαιώνουν την ανοσία της αγέλης ως πολιτική επιλογή. ΑΥτή ομως ειναι η πολιτική επιλογής της άρχουσας τάξης, κυρίως των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών. Ολες οι δυτικές μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει νωρίς τη διάδοση του ιού, αν έκλειναν τα σύνορα με τις ασιατικές χώρες και έκαναν ιχνηλάτηση και τέστιγκ. ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΑ ΟΛΙΓΩΡΗΣΑΝ για να μην πλήξουν τον τουρισμό. Πίστευαν οτι οι ασιατικές χώρες θα συγκρατούσαν τον ιο στις χώρες τους, όπως έγινε με τον SARS-COV-1
Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή χάνεται στο κείμενο του αρθγοράφου, που εμμονικά σπεύδει να δικαιώσει την πρωταρχική γραμμή του εναντίον των οριζόντιων μέτρων στην Ελλάδα.
Καταντινικέ ακροαριστερέ, μπορεί να φταίει που έχασες το 4), κρίμα γιατί φάνηκε να κατέχεις και από τεκμηριωμένο λόγο. Μα δεν ωφελεί γιατί φαίνεται πως αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να δικαιολογήσεις τη θέση..αλλά ποια θέση ακριβώς άραγε;
Για πες, για πες; Συνωστίζεσθε συνοδοιπόροι μαζί με την αριστερά και την πρόοδο και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, με τους ιμπίριαλ κόλλετζ και τις προβλέψεις της ξεφτίλας, φρόντμαν ιεροψάλτες και λοχαγοί, και μαζί και με το Μπίλι Ττζιν, τον φιλάνθρωπο του βαξίν; Και μέχρι τότε σοσιαλιστικό κλείδωμα; Θα είχε πλάκα, αν δεν ήταν θλιβερό. Για μέικ γιορ πόιντ κλίαρ, προχου μιλίσσ για τσαλν.
Ο αθρογράφος όμως εδώ, (σημειωτέον ότι με σχεδόν όλα μάλλον τα περί άλλων συμβατικότερων θεμάτων άρθρα του έχω διαφωνήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν, μάλλον θεμελιωδώς, παρεμπιπτόντως τασσόμενος πολύ πλησιέστερα σε θέσεις του ακροαριστερού ΚΚΕ),
δεν τοποθετείται εδώ υπερ της ανοσίας της αγέλης με τη καμία. Όχι μόνο δεν αρνείται την ολιγωρία στην πρόληψη, αλλά το αντίθετο. Αλλά εσύ που είσαι και ακροαριστερός και θάπρεπε να είσαι σημαία, τι ακριβώς δικαιώνεις με την πολιτεία σου; Αλλά τι νόημα; Δυστυχώς παρά την προσπάθειά σου να επιστημονωθείς, σε πρόδωσε φαίνεται η έγνοια σου να του τη πεις..Κρίμα βεβαία για όλους.
Θα έπρεπε κανονικά μιας και είσαι ακροοαριστερός, να ανοίξει βαριά η κουβέντα, επί άλλων ουσιωδέστερων κι όχι αηδίες που αναγκαζόμαστε να λέμε για τα αυτονόητα. Αλλά τούτο εδώ που κάνετε με τέτοιες παρουσίες, είναι τρολάρισμα. Κι αν το έπαιρνα σοβαρά θα έλεγα πως είναι αριστεροί ψάλτες του συστήματος, ή αλλιώς εμμονικοί θρησκευάμενοι.
Και αλίμονο, το είχα πει κι εγώ εξ αρχής. Εδώ δεν έχει νόημα κανένας διάλογος με την “αριστερά και την πρόοδο”, ούτε με τους ιεροεξεταστές συμβολικούς κηρυγματίες κομμουνιστές. Λυπάμαι πολύ να είναι αυτή η τελευταία μου οριακή παρέμβαση..Αλλά τα πράγματα είναι οριακά, ο χωροχρόνος έχει καμπυλωθεί. Επικίνδυνα..
Η καραντίνα όπου πάρθηκε, πάρθηκε για έναν απλούστατο λόγο: θα κατέρρεαν τα εθνικά συστήματα υγείας και στο τέλος ακόμη και οι αστοί θα ήταν απροστάτευτοι. Σημειώνω οτι στην Ελλάδα πέθανε Κρεμαστινός και ο πρόεδρος της Βιοϊατρικής. Αυτοί προτίμησαν το δημόσιο νοσοκομείο, όπως και όλοι οι αστοί στον προηγμένο δυτικό κόσμο ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, γιατί ήξεραν ότι εκει είναι οι έμπειροι γιατροί και τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της νόσου.Βλέπε Μπόρις Τζόνσον.
Δεν καταλαβαίνω τι λες. Τα λές κάπως καλλιτεχνικά και χαοτικά Πάντως ένα έχω να σου πω. Οι βασικοί φορεις της συνωμοσιολογίας ειναι πάντα οι μικροι νοικοκυραίοι που πλήττονται από την οικονομική πληγή που φέρει η καραντίνα: ΟΙ ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΙ.
Προ καραντίνας το κεφάλαιο έβγαζε απίστευτα τεράστια κέρδη συγκριτικά με σήμερα. Οσοι ισχυρίζονται οτι το κεφάλαιο πήρε σκόπιμα τα οριζόντια μέτρα για να μειώσει τους μισθούς των εργατών και να ξεσκίσει το όνειρο του καταναλωτισμού, μάλλον δεν έχουν ιδέα απο πολιτική οικονομία. Πιο παραγωγικός και αποδοτικός για το κεφάλαιο είσαι όταν δουλεύεις για τη “γλυκιά ζωή”, όχι για τον εφιάλτη της καραντίνας.
Πολύ σωστή αποκατάσταση της πραγματικότητας καραντινικέ. Μια μόνο “διόρθωση”, που δεν νομίζω να αναιρεί την ουσία της τοποθέτησής σου: Η πολιτική των κυριάρχων τάξεων, παντού, κι εκεί, που (αρχικά) ακολουθήθηκε το “δόγμα της αγέλης” αλλά κι εκεί που (επίσης αρχικά) επιβλήθηκε lock-down, υπαγορεύτηκε από τα συμφέροντά τους και μόνο! Hταν κυρίως οι τοπικές ιδιομορφίες της κάθε οικονομίας, και δευτερευόντως οι συσχετισμοί δύναμης (άρχουσας τάξης – Λαού), που επέβαλαν τις διαφοροποιήσεις.
Στις χώρες, που δεν έχουν τόση εξάρτηση από τον τουρισμό, τις αμιγώς βιομηχανικές, προκρίθηκε η “αγέλη”, δηλαδή το συμφέρον της εκεί “οικονομίας”. Πως το είπε ο Τραμπ: “Δεν θα κλείσω την Αμερική”. Εδώ “πρώτα η οικονομία” λοιπόν και γι αυτό ..”αγέλη”, κι ας ψοφήσουν όσοι είναι να ψοφήσουν μιαν ώρα αρχύτερα, να ελαφρυνθεί (παρεμπιπτόντως) και το χρηματοπιστωτικό των ιδιωτικών ασφαλίσεων. Και, επίσης, να συντηρηθεί το αφήγημα της πλήρους απασχόλησης, βασικό στοιχείο της κοινωνικοπολιτικής ευστάθειας εκεί.
Αντίθετα στις χώρες, που έχουν υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό, κάτι τέτοιο εξ αρχής θα ήταν καταστροφικό για την δική τους οικονομία, απειλώντας σε δεύτερο χρόνο και την πολιτικοκοινωνική ευστάθεια της εκμετάλλευσης. Εδώ, λοιπόν, το ίδιο συμφέρον, το συμφέρον της εκμετάλλευσης, επέβαλλε γρήγορα και αποφασιστικά την φαινομενικά “αντίθετη” πολιτική του lock-down, που σαν υποπροϊόν είχε και τα λιγότερα (και πάντα αρχικά – το τι θα γίνει στο τέλος θα το δούμε) θύματα καταπονώντας λιγότερο το (παντού) αποδεκατισμένο δημόσιο σύστημα υγείας, που αποδείχτηκε πανηγυρικά, πως μόνο αυτό μπορούσε να αντιμετωπίσει πανδημίες.
Στην πράξη και οι δύο πολιτικές κάποια στιγμή θα συνέκλιναν και αυτό ζούμε τώρα.
Στις μεν βιομηχανικές χώρες η λαϊκή αγανάκτηση για τις εκατόμβες επέβαλε στην α.τ. κάπως να “βάλει νερό στο κρασί της” επιλέγοντας τον μερικό πολιτικό συμβιβασμό. Πάνω από όλα η ευστάθεια της εκμετάλλευσης.
Στις δε “τουριστικές” κάποια στιγμή θα έπρεπε να χαλαρώσει το lock-down, και να επιστρέψουμε στην “οικονομία” και στην “ανοσία αγέλης” προκειμένου να λειτουργήσει και ο τουρισμός, που για τα γλυκά του μάτια και μόνο έγινε ό,τι έγινε και όχι για την υγεία του Λαού
Το πόσο επιτυχείς ήταν/είναι αυτοί οι ελιγμοί των α.τ. θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες βεβαίως, ανάμεσα στους οποίους δυστυχώς δεν δεσπόζει η σοφή αντίσταση του λαϊκού κινήματος, που λόγω υποκειμενικής καθυστέρησης ακόμη άγεται και φέρεται από ρεφορμιστικές και τριτοδρομικές αυταπάτες, ετεροπροσδιορισμούς και δε συμμαζεύεται.
φίλε απ’ ότι φαίνεται, και θα καταλάβεις σύντομα, όταν θα δημοσιευτούν οι ελληνικές μελέτες για την γενετικη ιχνηλάτηση, στην Ελλάδα τα περισσότερα ορφανά κρούμστα στη Αθήνα ήταν συσχετισμένα με αλυσίδες μετάδοσης από το εξωτερικό. Επειδή είχαν αθωράκιστη τη χώρα από το Γενάρη, παρουσιάζοντας τον ιό σαν γριπούλα και δεν φρόντισαν να προμηθευτούν αντιδραστήρια, τεστ να φτιάξουν μηχανισμό ιχνηλάτησης, η καραντίνα ήταν αναπόφευκτη μες στον Μάρτη.
Και υπάρχει και το στοιχείο της τύχης, της κωλοφαρδίας για τους λίγους σχετικά νεκρούς στο γεγονός ότι βρήκαν αρκετούς από τους νοσούντες στην αρχή και τους απομόνωσαν, αλλά αυτό συνέβη εντελώς τυχαία, γιατί αρκετοι συσχετίζονταν με τα κλάστερς των πλουσίων που κόλλησαν στα δείπνα που ήταν γνωστά σε ευρύτερο κύκλο και δεν αποσιωπήθηκαν. Στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες αρκετοί έκρυβαν τα συμπτώματα που είχαν. Το ίδιο απ’΄ότι φαίνεται συνέβη σε όλα τα βαλκάνια. Η διασπορά ήταν πολύ μικρή τέλη Φλεβάρη σε σχέση με τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες.
απο κει και έπειτα δεν ειναι μονο ο τουρισμός που ήθελαν να διασώσουν οι αστοί που ολιγώρησαν εγκληματικά να πάρουν μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσης της νόσου εξαρχής. Προφανώς ειναι και το εμπορικό κεφάλαιο και βέβαια οι κεφαλαιακές επενδύσεις στις ασιατικές χώρες και την Κίνα.
Το θέμα είναι τι γίνεται σήμερα. Η διασπορά θα αρχίσει πάλι να αυξάνει. Μην ξεχνάμε η Ιταλία δεν ειχε πάντα κοροναϊό. Τον απέκτησε αρχές Γενάρη. Κάποιοι ισχυρίζονται οτι είχε φτάσει από Δεκέμβρη. Στην Κίνα το πρώτο κρούσμα κοροναϊού εντοπίζεται αρχές Δεκέμβρη. Η διασπορά χτίζεται σιγά-σιγά και μετά γινετια μπάμ!!
Καραντινικές ακροαριστερέ, έχεις πολύ μεγάλο λάθος:
Α. Μπερδεύεις και μπερδεύεσαι: Η επιδημία υπάρχει, ως μια βαριά μορφή γρίππης η οποία προσβάλλει κυρίως μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, όπως και ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα, και σκοτώνει. ΑΥΤΟ υποστηρίζει το κείμενο της ανάρτησης. Οκ;
Β. Μπερδεύεις και μπερδεύεσαι νο2: Το αναγκαίο κλείσιμο των ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ έπρεπε να γίνει: Ο συνωστισμός μεταδίδει πιο εύκολα τον ιο. Οκ; Αλλλά τα καλά μας κράτη που από ότι βλέπω αποδέχεσαι την πολιτική τους στην επιδημία, δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό: ΕΚΛΙΣΑΝ και τους δημόσιους ανοιχτούς χώρους, διαχώρισαν την κυκλοφορία των ανθρώπων σε σκόπιμη και….άσκοπη (sic!!!) KAI ΜΑΣ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΕΞΟΔΟΧΑΡΤΑ ΚΑΙ ΣΜΣ. Αυτά δεν αφορούσαν την αντιμετώπιση της επιδημίας, αλλά την άσκηση πειθάρχησης της πλέμπας. ΑΥΤΟ δεν το βλέπεις καν, και για αυτό η λογική σου είναι ΛΑΘΕΜΕΝΗ. Οκ;
Να σου πω επίσης καραντινικέ (πλιζ, πίστεψέ με σε υποτιμά το παρατσούκλι που διάλεξες) ότι δεν είναι μόνο ο εθνικιστής καπιταλιστής ΤΡΑΜΠ με την ανοησία της αγέλης, είναι και ο εθνικιστής Ντουτέρτε στις Φιλιπίννες, όπου αυτός και η καπιταλιστική επίσης κυβέρνησή του, επέβαλλαν σκληρή καραντίνα, με τιμωρία για τους παραβάτες τον πυροβολισμό τους από την αστυνομία , δλδ την κρατική τους δολοφονία. Το οήξερες αυτό; Αν όχι, μάθε το και σκέψου πριν γράψεις γμτ!
https://www.tovima.gr/2020/04/02/world/koronoios-ntouterte-na-pyrovoleite-opoion-paraviazei-tin-karantina/
Γ. Τα χουντικά μέτρα λοιπόν που επέβαλλαν σειρά κεντροαριστερών, εθνικιστικών και γουατ έβερ κυβερνήσεων, σκοπό είχαν και έχουν την πειθάρχηση της πλέμπας μέσω της ιατρικοποίησης της δημόσιας ζωής, της καταστολής, των διαπροσωπικών σχέσεων. Οκ; Αυτή είναι η μία τακτική πολιτική του κεφαλαίου. Η έτερη είναι η πολιτική Τραμπ, Μπολσονάρο, Τζόνσον. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΚΑΜΙΑ καραντινικέ. Οκ; ΑΥΤΟ τεκμηριώνει το κείμενο. Απορρίπτουμε τόσο την συνωμοσιολογική καπιταλιστική πολιτική αλά ΗΠΑ, Βραζιλία κλπ, απορρίπτουμε και την ιατρικοποιημένη καπιταλιστική πολιτική, αλά Φιλιπίννες, Γαλλία, Ελλάδα, Κίνα, κλπ.
Από τί εξαρτάται η επιβολή του ενός ή του άλλου μοντέλου; Μήπως παίζει ρόλο η φύση του κάθε λαού και της κάθε κοινωνίας; Το πόσο υπάκουοι δηλαδή (με την καλή ή κακή έννοια του όρου) είναι οι άνθρωποι στο ένα ή το άλλο μέρος επηρεάζει το τί μέτρα θα ληφθούν; Οι συνδεσιμότητα που αναφέρθηκε, ή το περιβάλλον, το κλίμα, ακόμα και το σύστημα υγείας κάθε χώρας δεν επηρεάζουν επίσης αυτές τις αποφάσεις; Το γιατί κάποια πράγματα, δεν είναι όπως θα έπρεπε, δεν ξέρω αν είναι της παρούσης…. Το ερώτημα είναι αν δεδομένων των συνθηκών κάθε χώρας κάποια μέτρα ήσαν αναγκαία (κακά). Η αποτελεσματικότητα των μέτρων πρέπει να κριθεί με αναγωγή των συνθηκών σε ίδιες.
τέλος ας δούμε τις καμπύλες νέων κρουσμάτων, συνολικών κρουσμάτων αλλά και καθημερινών θανάτων σε Νορβηγία, Βέλγιο, Σουηδία Διαπιστώνουμε αμέσως ότι στη Σουηδία δεν υπάρχει καμία σημαντική μείωση στην αύξηση των κρουσμάτων, όπως στη Νορβηγία και στο Βέλγιο. Αντιθέτως, τόσο τα καθημερινά κρούσματα, όσο και οι καθημερινοί νεκροί ανά εκατομμύριο είναι πολύ περισσότερα τις τελευταίες βδομάδες συγκριτικά με τις άλλες δυο χώρες.
Βελγίου
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/belgium/
Νορβηγίας
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/norway/
Σουηδίας
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/
“Η Σουηδία δεν αποτυγχάνει επειδή δεν περιόρισε ελευθερίες, αλλά επειδή η συνολική υγειονομική και κοινωνική πολιτική της, ακολουθεί τα βασικά προτάγματα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και γενικότερης καπιταλιστικής λογικής.”
Αυτό θέλει επαναδιατύπωση καθώς εξάγεται το ακριβώς αντίθετο από αυτό που στόχευε να διατυπώσει…
Σωστή επισήμανση. Π. Μ.
Κοίτα καραντινικέ, δεν υπάρχει ένα και σημαντικότερο που θα είχα να σου πω. Έχω κάνει μια προσωπική προσπάθεια δυσβάστακτη για τα κιλά μου στο άρθρο “το ημερολόγιο ενός ψεκασμένου” και θα χρειαζόταν δυσανάλογα μεγαλύτερη ποσότητα έτσι πως τα βλέπω.. Πράγματι είναι χάος, καθώς θα έπρεπε έτσι όπως τάχετε κάνει(*), να το πάμε από την αλφαβήτα.
(*) Και εννοώ το ψοφοδεές (έτσι εμφανίζεται στη γυμνή του πράξη) αναλυτικό βάθος και του ΚΚΕ και γενικότερα των κομμουνιστογενών δυνάμεων.
Δεν είναι το σημαντικότερο: Αλλά παραιτούμαι κάθε προσπάθειας, αν μετά από όοολα αυτά πρέπει να συνομιλήσουμε στο επίπεδο, ότι χάνει λεφτά το κεφάλαιο, άρα δεν το συμφέρει η καραντίνα
[παρένθεση: καλύτερα θα ήταν να μιλήσουμε με το τι εννοείς καραντίνα, γιατί φαίνεται να διασπείρετε βλαβερά μια χαοτική εικόνα για τι είναι καραντίνα).
Ε λοιπόν, μιλάμε για γυμνασιακό μαρξισμό Σημείωσε:
1) Το κεφάλαιο, αλλά πιο κεφάλαιο; Το κεφάλαιο παίζει μπάλα για χαβά και ξέρει καλύτερο μαρξισμό και λενινισμό. Δεν είναι ένα και ενιαίο το κεφάλαιο. Και προφανώς το μικρό κεφάλαιο νοιώθει να απειλείται από την διαφαινόμενη αναδιάρθρωση, και βέβαια είναι υποβόλιμο σε “λαϊκοδεξιές” και ακόμη χειρότερα φασίζουσες φάσεις, εφόσον βρεθεί βέβαια κάποιο τμήμα του μεγάλου κεφαλαίου για να το οργανώσει – και πάντα βρίσκεται…
2) Αλλά οι πιο μοντέρνες πολυεθνικές και οι συμπαρομαρτούντες οργανισμοί, που εκφράζονται ως ένα απίθανο σύμπλεγμα: [neocon/neolib plus libdem/progressiveleft plusNGO], είναι σήμερα πιο ισχυρά ενοποιημένο τμήμα του κεφαλαίου. Κεφάλαιο ισχυρό παίζει και από Κίνα και γενικότερα Ασία, παρά το εκεί σφυροδρέπανο στα συνέδρια..Φυσικά, λυκοσυμμαχίες, αλλαξομεριές κλπ, αλλά διαγράφονται οι συγκρούσεις.
3) Ε λοιπόν η δημιουργική καταστροφή που είναι μέσα στο πρόγραμμα και εκφράζεται ιστορικά είτε με παγκόσμιους είτε με διαρκείς τοπικούς πολέμους και πάντα τρομακτικές καταστροφές, θα θεωρεί τσίχλες, μαστίχες, περίπτερο, τις απώλειες από την όποια καραντίνα.
4) Μιλάμε για αναδιάρθρωση, για να φάει ο ένας τον άλλο. Ντάμπιγκ πανεύκολο λοιπόν αυτό που νοιώθει στο πετσί του όχι απλά κάθε μικρομαγαζάτορας, αλλά ακόμη και ο αυτοαπασχολούμενος, που δεν αντέχει μια τέτοια ύφεση, ωστόσο οι μεγάλες corporation δεν έχουν καμιά ανάγκη, αυτές ελέγχουν έτσι κι αλλιώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία, και μπορούν άνετα να κοψοράψουν. Και μιλάμε εδώ για αναδιάρθρωση ακόμη πιο φιλόδοξη από της κρίσης του 2008.
5) Μιλάμε επίσης για μεγάλη αναδιάρθρωση των πολιτικών συνθηκών καθώς έχει από καιρό διαγνωσθεί ότι ο καπιταλισμός δεν πολυανεχεται πλέον αυτά τα πολλά δημοκρατικά που είχαν κατακτηθεί στον 20ο. Και αυτά δεν γίνονται χωρις τρόμο
6) Κεφάλαιο είναι και η εργασία, όταν είναι υποτελής. Και υποτελής μοιάζει η εργασία των πιο βολεμένων σχετικά στρωμάτων στη δύση, από πάρα πολλές και επικίνδυνες απόψεις. Επικίνδυνες, γιατί εκ των πραγμάτων έχει απέναντί της όλα τα “εκτός των τειχών” στρώματα που προοδευτικά όλο και φαίνεται να αυξάνουν: Προφασιζόμενο ακόμη και δήθεν αντιφασιστικό μέτωπο, το σύμπλεγμα των μοντέρνων πολυεθνικών κλπ της προόδου, μπορεί να ενσωματώνει με χαρακτηριστική άνεση την σχετικά ασφαλή εργασία, ενώ τα άλλα πιο άτυχα στρώματα σπρώχνονται στην αγκαλιά του μικρού κεφαλαίου, και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, δεξαμενή για φασίζουσες καταστάσεις, εφόσον δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική!. Παιχνίδια του κεφαλαίου..
7) Αυτός ο λαβύρινθος δεν σπάει με γυμνασικό μαρξισμό και με σωματειασμό. Ειδκά ω σωματειασμός είναι ένας εύκολος τρόπος να ρίξεις τη μπάλα στην εξέδρα Χρειάζεται ξεκάθαρα πολιτική παρέμβαση, πολιτική. Πολιτική. Ιστορία μεγάλη, πλην κρίσιμη..
Όταν κάθομαι και στα λέω εγώ αυτά καραντινικέ, που είμαι ένας μαρξιστής της πλάκας, και μάλιστα σου λέω ότι δεν είμαι μαρξιστής, τότε έχεις πρόβλημα. Μεγάλο.
φίλε αμα είναι δικό σου αυτό το “ημερολόγιο ενός ψεκασμένου” ‘έχω να σου πώ ότι εχεις γράψει πράγματα που οχι απλώς δεν ισχύουν, αν ήσουν σε άλλη χώρα θα έτρωγες μήνυση για όσα καταμαρτυρείς, σε συγκεκριμένους ανθρώπους π.χ. Φεργκιουσον.
Επειδή προφανώς δεν έχεις διαβάσει τη δημοσίευσή του, αν την είχει διαβάσει θα έβλεπες τα εξής;
https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/medicine/sph/ide/gida-fellowships/Imperial-College-COVID19-NPI-modelling-16-03-2020.pdf, σελ 7
«Ο στόχος του μετριασμού (σ.σ. εννοεί οριζόντια μέτρα καραντίνας) είναι να μειωθεί ο αντίκτυπος μιας επιδημίας επιπεδώνοντας την καμπύλη, μειώνοντας την κορυφή και τους συνολικούς θανάτους. Δεδομένου ότι ο στόχος του μετριασμού είναι να ελαχιστοποιηθεί η θνησιμότητα, οι παρεμβάσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα του επιδημιολογικού κύκλου.Παρουσιάζοντας τέτοιες παρεμβάσεις πολύ νωρίς, δημιουργείται ο κίνδυνος να επιτρέψουν τη μετάδοση, μόλις αρθούν (εάν δεν αναπτυχθεί επαρκής ανοσία της αγέλης). Είναι επομένως απαραίτητο να εξισορροπηθεί ο χρόνος εισαγωγής (σ.σ.: των παρεμβάσεων) με την κλίμακα των διαταραχών και την πιθανή περίοδο κατά την οποία μπορούν να διατηρηθούν οι παρεμβάσεις. Σε αυτό το σενάριο, οι παρεμβάσεις μπορούν να περιορίσουν τη μετάδοση στο βαθμό που αποκτιέται μικρή ανοσία αγέλης – οδηγώντας στην πιθανότητα να εμφανιστεί ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης μόλις αρθούν οι παρεμβάσεις».
Εν ολίγοις ο Φέργκιουσον δικαίωνε πλήρως την πολιτικη Τζόνσον, που ήταν εξαρχής εξασφάλιση μινιμουμ ανοσίας πριν την καραντίνα Γι αυτό άφηνε τις συναυλίες, τα μεγάλα ιβέντς, τον μαραθώνιο κτλ… . Θεωρούσαν εξαρχής ότι θα υπήρχε δεύτερο κύμα τον Οκτώβρη, δεν θα έβγαινε εμβόλιο οπότε πίστευαν ότι μόνο η ανοσία αγέλης θα σταματούσε τον ιό. πίστευαν οτι αν εξασφάλιζαν μινιμουμ ανοσία τον Μάρτη τότε η καραντίνα θα κρατούσε…λιγότερο…τόσο σε αυτό το κύμα , όσο και στο επόμενο από Οκτώβρη. Βλέπεις τους ενδιέφερε η οικονομία και τα κέρδη των μονοπωλίων. Διαψεύστηκαν ΟΜΩΣ ΟΙΚΤΡΑ στο τυχοδιωκτικό τους σχέδιο. Υπήρξαν πολλοι` επιστημονες που ανέδειξαν εξαρχής τις γκάφες τους;
1) ότι η καραντίνα θα περιόριζε το χρόνο της εξάπλωσης του ιού, γιατί απλούστατα ΘΑ ΚΟΒΟΝΤΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΣΤΙΕΣ ΥΠΕΡΜΕΤΑΔΟΣΗΣ απο συναθροίσεις
2) οτι η το τέστιγκ και η ιχνηλάτηση καταπολεμουν σημαντικά τον ιο
τα δυο αυτα βασικά στοιχεία έλειπαν απο τις αναλύσεις των βρετανών, γιατί δεν ήθελαν ν αδώσουν δεκάρα τσακιστή για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.
Τελικά αποδεικνύεται ότι ο ιος αυτός μπορει να συγκρατηθεί και να καταπολεμηθεί με ιχνηλάτηση και τέστιγκ και καραντινα, αρκεί να κινητοποιηθεις, να πληρώσεις βιολόγους και επιδημιολόγους για να φτιάξεις μηχανισμό διάγνωσης και ιχνηλάτησης. Αν η Μεγάλη Βρετανία είχε ρίξει λεφτά εξαρχής για την αντιμετώπιση του ιού“` δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα.
________
Τέλος, κατι άλλο, γι αυτο το κειμενο του ψεκασμένου. Οποιος τα έχει γράψει αυτά δεν έχει στοιχειώδεις γνώσεις μαθηματικών. Κανεις δεν έγραψε ποτέ ότι η ανάπτυξη του ιού ειναι εκθετική μέχρι τέλους. Πουθενά στη φύση δεν υπάρχουν εκθετικές μέχρι τέλους συναρτήσεις, υπάρχουν σιγμοειδείς συναρτήσεις και αυτό ήταν γνωστό για τον κοροναϊό από την Κίνα, αρχές Φλεβάρη η εκθετική ανάπτυξη των κρουσμάτων μετατρεπόταν σε γραμμική ΛΟΓΩ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
Το θέμα ειναι πότε συμβαίνουν τα εξής ορόσημα: εκθετική->γραμμική, γραμμική->σταμπιλάρισμα.Η καραντίνα τα συντομεύει όλα χρονικά. Αντιθέτως η ανοσία της αγέλης…τα αναβάλλει επικίνδυνα, οδηγώντας σε εκατόμβες νεκρών.
Απο κει και έπειτα το “ημερολόγιο ενος ψεκασμένου” ειναι ένα συμπίλημα διαστρέβλωσης και παραποίησης γεγονότων.
Χαλοου, τα σχολια μου εννοω και οχι το αρθρο. Ο αρθρογραφος δεν ειδα να εμφανιστηκε εκει σε σχολια κ δεν τον ξερω..στα υπολοιπα..ασχολιαστος. χαος
Καραντινικέ, επειδή επιμένεις να γράφεις εντελώς μονόπαντα, θα σου πω πως, ΕΚΤΟΣ από την γραμμή Τραμπ,Τζόνσον, Μπολσονάρο, ο καπιταλισμός και τα κράτη του, έχουν και δεύτερη γραμμή: Την γραμμή αλά Κίνα, Ελλάδα, κλπ έτσι; Οπου ΙΑΤΡΙΚΟΠΟΙΟΥΝ την δημόσια ζητή, την καταστολή και τις διαπροωσπικές σχέσεις , για να επιβαλλουν μετρα πειθαρχησης της πλέμπας! ΑΥΤΟ όμως, δεν βλλέπω ουδώλως να σε απασχολεί καραντινικέ μου. Γιατί ;
Ποιος σου είπε καραντινικέ ότι το ΝΑΡ ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απορρίπτουν το κλείσιμο μεγάλωνχώρων όπως ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ, εκκλησία, μαγαζιά, σχολεία και σχολές ως μέτρο ανάσχεσης της μετάδοσης του ιου; ΚΑΝΕΝΑΣ, αλλά εσύ το βιολί σου καραντινικέ.
ΤΙ λέμε; ΟΧΙ στο κλείσιμο των υπαιθριων χώρων (βουνά, παραλίες, πάρκα, άλση κλπ), όχι στα εξοδοχαρτα και τα σμσ, όχι στον διαχωρισμό της κυκλοφορίας ανθρώπων σε σκόπιμη και άσκοπη και την απαγορευση της…άσκοπης.ΔΙΟΤΙ αυτά ταμέτρα καραντινικέ, είναι μέτρα ελεγχου και πειθάρχησης της πλέμπας. Οκ καραντινικέ; Το κατάλαβες αυτό;
Η αντίληψη σου καραντινικέ χαρακτισηζεται απο την αποδοχή ΟΛΗΣ της καπιταλιστικής/κρατικής πολιτικής τύπου Κίνας, Ελλάδας, Γαλλίας κλπ, στο όνομα της άρνησης της έτερης καπιταλιστικής/κρατικής πολιτικής ΗΠΑ/ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ/ΒΡΕΤΑΝΝΙΑΣ. γιατι;
Η Ελλάδα είχε την καλύτερη στάση σε όλο τον κόσμο μαζί με Κορέα Κίνα Βιετνάμ αλλά αυτοί λόγω πρόσφατης εμπειρίας με παρόμοια επιδημία. Το λένε οι αριθμοί, και δεν αλλάζει όσο ‘ψηστιρι’ και να δουλέψει, όσο σανό και αν παράγετε.
Όπου μιλάνε οι αριθμοί οι πολιτικαντισμοι περισσευουν
Δεν πρόκειται για …άλλη γραμμή! Η ίδια γραμμή είναι, που εφαρμόζεται με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικές οικονομίες, διαφορετικές χώρες, διαφορετικούς λαούς!
Οι κεφαλαιοκράτες το χειρίστηκαν σχεδόν άψογα σε σχέση με τα συμφέροντά τους. Τίποτε καλύτερο, σε αδρές γραμμές, δεν θα μπορούσαν να κάνουν για την τάξη τους. Απερχομένη μεν, πεπειραμένη δε, κοινωνική τάξη.
Το αν τελικά το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό γι αυτούς, κοινώς “αν θα τους κάτσει”, προφανώς και δεν εξαρτάται ούτε από τις επιθυμίες τους, ούτε αποκλειστικά από τις πράξεις τους.
“Αλλαι με βουλαί ανθρώπων, άλλα δε θεός κελεύει”.
Κι εδώ, στο “θεός”, βάλτε την νομοτέλεια της κοινωνικής εξέλιξης, την πάλη των αντιθέτων, την αντίσταση του όποιου εργατικού/λαϊκού κινήματος.
Που, όσο το τελευταίο δεν ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με τα αμφιταλαντευόμενα (και επίσης απερχόμενα πια…) τριτοδρομικά κοινωνικά στρώματα, απλά θα πληρώνει και θα γίνεται όλο και πιο επίπονος ο τοκετός.
Αν διάβαζε κάποιος αγωνιστής κατά της χούντας τον εκφυλισμό των αγώνων του που αντιπροσωπεύεται στον χαρακτηρισμό ως χουντικών μέτρων που δεν αμφισβητήθηκαν, ούτε στα λόγια ούτε στις πράξεις, από τον χώρο τον οποίο ο Ragnarock λέει ότι εκπροσωπεί, θα εκνευριζότανε πάρα πολύ. Διότι δεν είδα έστω το “μην γράφετε εξοδόχαρτα” αλλά ούτε και καταγγελία του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τον Ragnarock. Αφού αυτή η χούντα που έχουμε επιτρέπει ελευθερία λόγου, γιατί δεν καλέσατε μαζικά συλλαλητήρια με μηδενικά μέτρα και πολιτική ανυπακοή στα εξοδόχαρτα και στα sms. Γιατί όταν η ΟΕΝΓΕ καλούσε με μέτρα δεν παίρνατε την πολιτική ευθυνη να καλέσετε χωρίς μέτρα ? Ragnarock όταν το ΝΑΡ δεν διαφοροποιούνταν από την ΟΕΝΓΕ γιατί δεν το έκανες εσύ ? Επίσης, άλλη λογική ερώτηση που δεν μπορείτε να μου απαντήσετε, είναι αυτό το “ο λαός από μόνο του” που λέγαμε όλοι, λέγατε και εσείς, που κόλλαγε ? Ο λαός έκλεισε τα σχολεία Ragnarock ? Όχι, ο λαός από μόνος του εφάρμοσε αυτά που έφερε η κυβέρνηση στις 24 Μαρτίου και η κυβέρνηση τα έφερε στις 24 Μαρτίου για να τα διαστρέψει από πράξη αγώνα και κοινωνικής αλληλεγγύης σε καταστολή. Δεν της πέρασε. Ξέρεις γιατί δεν της πέρασε ? Γιατί η αριστερά είπε πως ο λαός τα έκανε από μόνος του και να συνεχίσει να τα κάνει, δεν τσίμπησε στην κρατική προβοκάτσια που ήθελε να μετατρέψει ένα επιδικο αλληλεγγύης σε επίδικο καταστολής. Αν η αριστερά έλεγε πως τα μέτρα είναι χουντικά θα είχαν εφαρμοστεί με καταστολή, όπως ήθελε η κυβέρνηση, και με τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του κράτους, εύστοχα και δίκαιολογημένα, να χρεώνουν στην αριστερά μπολσοναρική γραμμή. Αν η αριστερά έλεγε πως τα μέτρα είναι χουντικά θα είχαμε ακόμα χειρότερη κατάσταση στους χώρους εργασίας, ακόμα πιο επικίνδυνο και πρόωρο άνοιγμα του τουρισμού κλπ. Η πολιτική υιοθέτηση, πρώτα από την αριστερά και το εργατικό κίνημα, της φυσικής αποστασιοποίησης, κρατήσανε την αριστερά και το εργατικό κίνημα όρθιους στον λαό και με το ηθικό τους πλεονέκτημα ακέραιο. Αν βγαίναμε να λέγαμε στον λαό πως “είστε κυρ Παντελήδες, η Οκτωβριανή έγινε με τύφο” θα έπρεπε να τρώμε ντομάτες όπου εμφανιζόμασταν
Δεν του φταίει βέβαια κανένας του αρθρογράφου, που εκπροσωπεί σίγουρα πολιτικό χώρο, που το “πολιτικό ξύλο” που έφαγε η οργάνωση του εντός πανδημίας δεν της επέτρεψε να εκφράσει και να εφαρμόσει την γραμμή της. Και αυτή είναι ξεκάθαρο ποια είναι, αφού ο τύφος δεν σταμάτησε τους μπολσεβίκους δεν μας σταματάει και εμάς η πανδημία και μάλιστα η επανάσταση θα νικήσει και την πανδημία. Οι νεκροί είναι λίπασμα της επανάστασης και φταίει ο καπιταλισμός, είναι όξυνση της ταξικής πάλης και το επίδικο είναι ποιος θα τους χρεωθεί. Στον πόλεμο υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Ο Σόιμπλε έχει δίκιο από την ταξική του σκοπιά. Είναι απίθανος ο κυνισμός του Μαυροειδή, λέει φόρα παρτίδα πως χωρίς τα μέτρα θα είχαμε περισότερους νεκρούς, αλλά το αναλαμβάνει, το δέχεται σαν κόστος
Να δούμε στον β κύμα, θα γίνει γραμμή το “η Οκτωβριανή έγινε με τύφο” ?
Κώστας
ΑΡΑ: Νίκησε η γραμμή μένουμε σπίτι και θα τα λογαριαστούμε μετά. Περιμένω να δω πότε και πως θα στείλετε το λογαριασμό στην κυβέρνηση και τους φίλους της. Περιμένω τις πρωτοβουλίες σας. Η γραμμή του ΝΑΡ έφαγε ξύλο και απέτυχε. Εμπρός σύντροφοι μου. Τι περιμένετε; Η κυβέρνηση κατάργησε το λοκ ντάουν. Η πανδημία πέρασε; Να ζητήσουμε να συνεχιστεί το λοκ ντάουν; Υπόσχομαι να ακολουθώ τη δική σας γραμμή από εδώ και πέρα.
Εμπλεξες με το “ναι η όχι στο lock-down“!
Ιδια ιστορία…
Ανώνυμε το μένουμε σπίτι νικησε γιατί το έκανε ο λαός και το υιοθέτησαν κράτος και αριστερά. Σου θυμίζω πως στις 24 Μαρτίου ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της αριστεράς είπε “ο λαός τα κάνει αυτά έτσι κι αλλιώς”. Ακόμα και όσοι τα θεωρούσαν .. χουντικά, την γρίπη γριπούλα και πως αφού η Οκτωβριανη έγινε με τύφο άρα δεν πρέπει να υπάρξει κανένα μέτρο, καμία αποστασιοποιήση, τίποτα απολύτως. Δεν είπαμε αυτό θα μου πείτε. Απο την στιγμή που κάθεστε και γράφετε περί Οκτωβριανής και τύφου το έχετε πει, είστε με το “κανένα μέτρο” αλλά δεν τολμάτε να το πείτε ανοιχτά, το λέτε με πρακτικές υποσυνείδητης μετάδοσης μηνύματος αλλά και την ευελιξία να το αρνηθείτε. Αλλά ο ιός ο ίδιος δεν είναι ταξικός, ούτε πολιτικός, η πανδημια είναι αλλά ο ιός είναι μια κατώτερη μορφή ζωής. Αν κολλάει κολλάει παντού και αν πούμε κανένα μέτρο από το κίνημα αυτό σημαίνει και κανένα μέτρο από το κράτος και τις επιχειρήσεις. Η ταύτιση του “κανένο μέτρο από το κίνημα και τον λαό” με τον Μπολσοναρισμό είναι αντικειμενική.
Το “ΜΕΤΑ” δεν υπήρξε ποτέ. Hashtag που βάλανε κάποιοι γιατροί του χώρου ήτανε. Όχι το πιο πετυχημένο, και δεν το υλοποιήσανε κιόλας. Αυτό έγινε τον Μάρτιο όταν υπήρχε μια γενική πεποίθηση πως θα ζήσουμε εκατόμβη τύπου Ιταλίας. Οι συγκεκριμένοι γιατροί βάλανε το hashtag κάτω από αυτήν την φόρτιση και μίλαγε κυρίως για τους ίδιους, πως θα μπουν στα νοσοκομεία και θα ξαναβγούν μετά από κανά δίμηνο, πολλοί υγιεινομικοί θα πεθάνουν κλπ. Ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων όμως οι ίδιοι που το βγάλανε. Ποτέ η αριστερά δεν είπε ΜΕΤΑ. Οι μόνοι που δεν κάνανε τίποτα ήταν όσοι λέγανε πως το κίνημα δεν πρέπει να τα κάνει ΑΛΛΙΩΣ. Το ΤΩΡΑ ήταν μετωνυμία του “ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΤΡΟ” και της άρνησης του ΑΛΛΙΩΣ που θέλανε να ρίξουνε 3 με 4 Πολιτικά Γραφεία. Τα 2 ΜΛ, το ΝΑΡ και το ΣΕΚ. Αλλά η πραγματική ζωή δεν άφηνε περιθώριο για να δοκιμαστεί η γραμμή αυτή γιατί δεν πέρναγε ούτε στα μέλη των οργανώσεων που βλέπανε την αντικειμενική της ταύτιση με τον μπολσοναρισμό. Δεν υπήρχε κοινωνικό ακροατήριο να ακούσει πως είναι κυρ Παντελήδικο να θεωρεί κομβικό να μην πάμε στο να μην έχουμε που θα βάλουμε τα φέρετρα.
Κώστας
Παιδί μου Κώστα παραληρεις ; Τι υποσυνείδητα μηνύματα γράφεις ;
Α. Το μέτρο του κλεισίματος των επιχειρήσεων και των λοιπών κλειστών χώρων (εκκλησίες, μαγαζιά, σχολεία, σχολές ), το βάλαμε από την αρχή ως ΝΑΡ κ ΑΝΤΑΡΣΥΑ . Αυτό είπε ο λαός , αυτό είπαμε κ μεις. Αυτό όσον αφορά το μεγαλύτερο κομμάτι των μη αναγκαίων να λειτουργούν επιχειρήσεων ,δεν έπραξε η κυβέρνηση.
Β. Ειμασταν μαζί με τον υπόλοιπο λαό κ την αριστερά στο να ζητάμε εδώ κ τώρα δραματική ενίσχυση του δωρεάν κ δημοσίου συστήματος περίθαλψης.
Γ. Είδαμε όμως και κάτι πολύ περισσότερο από ότι είδες εσύ Κώστα, ο καραντινιασμενος σχολιαστης, αραν, αράς, λαε, κ σχεδιο:, αναμέτρηση και το ΚΚΕ: ότι κράτη/κυβερνήσεις εφάρμοσαν δέσμες μέτρων που καμία σχέση δεν είχαν με την αντιμετώπιση της επιδημίας, είχαν όμως μεγάλη σχέση με την αντιμετώπιση της πλεμπας, των λαών και των συλλογικοτήτων τους και των αγώνων τους: το κλείσιμο των υπαίθριων χώρων (βουνά, παραλίες , πάρκα, άλση), τα εξοδοχαρτα, τα σμσ, η απόκτηση από το κράτος του δικαιώματος να νοηματοδοτει σύμφωνα με τα συμφέροντα του και τα συμφέροντα του κεφαλαίου την έννοια της κυκλοφορίας των ανθρώπων , τον διαχωρισμό της σε σκόπιμη κ άσκοπη, την ποινικοποίηση, τον χαφιεδισμο κλπ!!
Όλα αυτά τα μέτρα Κωστάκη μ, τα ταυτισατε με τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας!!! Και τα κάνατε γαργαρα Κωστάκη μ!!! Γαργαρα! Και εχεθς το θράσος να εγκαλει τους κομμουνιστές και πολύ μεγάλο κομμάτι του λαού που το έχει ψυλλιαστει αυτό, ότι επειδή θεωρούν αυτά τα μέτρα χουντικά, είναι με τον Τραμπ! Μιλάμε πολιτικό επίπεδο Κωστή Μ, έχεις δάπεδο!
Και το γέλιο είναι πως όλα αυτά θα τα ξεχάσεις και θα μας εγκαλεις μετά που δεν θέλουμε εφολης της ύλης κεντρικό μέτωπο , ή πως είμαστε σεχταρθστρε που θέλουμε να είναι αντικαπιταλιστικό το μέτωπο! Άστο Κώστα!
Ωραία με κάλυψες κατά το ήμισυ. Τις πολιτικές πρωτοβουλίες των υπόλοιπων (και ποιο συγγενικών σε εσένα, τουλάχιστον) πολιτικών γραφείων εξήγησε μου στη διάρκεια της καραντίνας και τώρα. Ήμουν ένα φοβισμένο μέλος που δεν τολμούσε να ακολουθήσει τη γραμμή του Π.Γ του και κλείστηκα μέσα οπότε δεν πήρα χαμπάρι και πολλά. Ούτω από χασταγκ ξέρω.
Το μένουμε σπίτι νικάει κατα κράτος την τελευταία πενταετία για πολλους λόγους .Αφού λοιπον ο πολυς κόσμος δεν κατεβαινε ετσι κ αλλιώς σιγα μην κατεβαινε στην καραντινα.Όταν ( και αν ) αποφασίσει να κατεβει φυσικά και δεν θα τον ενδιαφερει ουτε ο ιος ούτε τίποτα ,πράγμα αποδεδειγμενο ιστορικά.Κακώς χαλάμε φαια ουσία για την καραντίνα .Αυτη πέρασε και το οικονομικο/ κοινωνικο μακελειο συνεχίζεται με μεγαλύτερη ενταση.Αυτό είναι το θέμα…
Μάλλον εσύ ανώνυμε περίμενες από τα αστικά ΜΜΕ να δικαιώσουν την άρνηση της θέσης περί ιατρικοποιησης των πάντων ως όπλο για το εθνικό κ υπερεθνικό κεφάλαιο εις βάρος των λαών , την οποία άρνηση υποστηρίζεις. Αμ δε
Έλα Κώστα, καραντινιασμενος κ φφ, πάρτε δημοσιεύματα των καπιταλιστικών ΜΜΕ που μιλάνε για δεύτερο κύμα επιδημίας στις ΗΠΑ εξαιτίας των λαϊκών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Τραμπ, της αστυνομίας με αφορμή την δολοφονία του Φλόιντ:
https://www.news247.gr/kosmos/ipa-fovoi-anazopyrosi-deytero-kyma-koronoioy-logo-mazikon-diadiloseon.7652985.html?utm_source=News247&utm_medium=Covid_mob&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos3
Η ιατρικοποιηση του δημοσίου λογου, της καταστολής κ των διαπροσωπικών σχέσεων στην υπηρεσία κράτους κ κεφαλαίου. Ανεύθυνοι οι διαδηλωτές αγαπητέ Κώστα, φφ κ καραντινιασμενε; Ή μήπως μύθος η ιατρικοποιηση της καταστολής και του δημόσιου λόγου στο όνομα της υγείας ; Να κάτσουν σπίτι οι διαδηλωτές; Να υπογράφουν εξοδοχαρτα; Να τηρούν τις αποστάσεις; Οι διαδηλωτές φταίνε για την διασπορά του ιού;
Περιμένεις αγωνιωδώς από τα αστικά ΜΜΕ να σε ξελασπώσουν!
Ποιός σου είπε να πολωθείς με την καραντίνα;
Ελάτε Κώστα, φφ, καραντινικέ διαβάστε και χαρείτε! Από news247:
“…Οι αρχές προέτρεψαν τους διαδηλωτές να φοράνε μάσκες και να τηρούν αποστάσεις για να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς φοβούνται ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να αποδειχθούν εστίες υπερμετάδοσης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κάτι που θα φανεί σε περίπου δύο εβδομάδες. Η δήμαρχος της Ατλάντας συμβούλευσε τους διαδηλωτές «να πάνε να κάνουν ένα τεστ αυτή την εβδομάδα».
Ορισμένοι λοιμωξιολόγοι δήλωσαν ότι είναι θετικό πως οι διαμαρτυρίες γίνονται σε ανοικτούς χώρους, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης. «Οι διαδηλωτές τρέχουν πολύ ολόγυρα, πράγμα που σημαίνει πως εκπνέουν πιο γρήγορα, αλλά από την άλλη προσπερνάνε ο ένας τον άλλο πολύ γρήγορα», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος δρ Γουίλιαμ Σάφνερ του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.
Επίσης, όπως είπε, οι διαδηλωτές είναι συνήθως νεότεροι σε ηλικία, άρα θα έχουν γενικά καλύτερη έκβαση αν αρρωστήσουν, παραμένει πάντως ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε μέλη της οικογένειας τους και σε συγγενείς τους που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και πιο ευπαθείς.
Πιο απαισιόδοξος, ο ιστορικός της ιατρικής δρ Χάουαρντ Μάρκελ, ειδικός στις πανδημίες, υπενθύμισε ότι οι διαδηλώσεις του πλήθους που είχαν γίνει σε αμερικανικές πόλεις όπως η Φιλαδέλφεια και το Ντιτρόιτ εν μέσω της πανδημίας γρίπης του 1918, είχαν συχνά ακολουθηθεί από εξάρσεις νέων κρουσμάτων. «Ναι μεν οι διαδηλώσεις γίνονται έξω, αλλά οι άνθρωποι είναι πραγματικά πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και, σε αυτές τις συνθήκες, το να είναι κανείς σε ανοικτό χώρο, δεν τον προστατεύει και πολύ. Οι δημόσιες συναθροίσεις είναι δημόσιες συναθροίσεις, δεν έχει σημασία για τι πράγμα κανείς διαμαρτύρεται ή πανηγυρίζει. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο, απαγορεύονται ακόμη οι μεγάλοι αθλητικοί αγώνες», τόνισε ο Μάρκελ.
Πρόσθεσε ότι πολλοί διαδηλωτές δεν φορούν μάσκα, αλλά φωνάζουν συνεχώς, πράγμα που επιταχύνει την εξάπλωση του ιού μέσω των σταγονιδίων του αέρα. Επιπλέον, τα δακρυγόνα και το σπρέι πιπεριού που συχνά εκτοξεύουν οι αστυνομικοί κατά των διαδηλωτών για να τους διαλύσουν, αναγκάζουν τους τελευταίους να δακρύζουν και να βήχουν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ο ιός να μεταδοθεί στους διπλανούς τους. Ακόμη, κατά τον Μάρκελ, οι διαδηλωτές, μέσα στην έξαψη της στιγμής, «χάνουν την επίγνωση ποιος βρίσκεται κοντά τους, αν φοράει μάσκα ή όχι».
Το «μυστικό όπλο» του νέου ιού είναι ότι σε πολλούς ανθρώπους (σχεδόν τους μισούς, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες) δεν προκαλεί συμπτώματα, όμως μεταδίδεται ύπουλα από αυτούς τους ασυμπτωματικούς φορείς, οι οποίοι δεν νιώθουν άρρωστοι, συνεπώς δεν βλέπουν λόγο να μη συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις. «Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ασυμπτωματικών φορέων και αυτό συνιστά ένα τεράστιο κίνδυνο», υπογράμμισε ο δρ Μάρκελ.
Ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας και διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δρ Ασίς Τζα εκτίμησε ότι περισσότερες από τις μισές λοιμώξεις Covid-19 προέρχονται από ασυμπτωματικούς φορείς. Όπως είπε, η σύλληψη, μεταφορά και φυλάκιση των διαδηλωτών αυξάνει στη συνέχεια περαιτέρω τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.
Υπερβολικές οι κατηγορίες;
Όσον αφορά τη γενικότερη πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ, το τελευταίο τεύχος του «Εκόνομιστ» επισημαίνει ότι, παρά την περί του αντιθέτου άποψη ιδίως μεταξύ των Αμερικανών, η θνητότητα από τον κορονοϊό στη χώρα είναι περίπου ίδια με εκείνη στην Ευρώπη. Πολλοί Αμερικανοί ίσως επιρρίπτουν υπερβολικές κατηγορίες κατά του προέδρου Τραμπ για τον χειρισμό της πανδημίας και αρκετοί τείνουν να συγκρίνουν τους πάνω από 100.000 νεκρούς των ΗΠΑ από Covid-19 με τους περίπου 60.000 νεκρούς στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Όμως, σύμφωνα με τον Economist, «αυτή η διάχυτη πεποίθηση πως η Αμερική απέτυχε (στην πανδημία) εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ, δεν υποστηρίζεται από τους αριθμούς. Τουλάχιστον, όχι ακόμη». Από άποψη αναλογίας θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό τους, οι ΗΠΑ τα έχουν καταφέρει λίγο χειρότερα από την Ελβετία και λίγο καλύτερα από την Ολλανδία. Η Νέα Υόρκη έχει μια θνητότητα ανάλογη της ιταλικής Λομβαρδίας, ενώ η Καλιφόρνια ανάλογη της Γερμανίας.
Ο πρόεδρος Τραμπ πράγματι άργησε να αντιδράσει στην κρίση (όπως και αρκετοί κυβερνήτες πολιτειών), προώθησε αμφιλεγόμενες ή εξωφρενικές θεραπείες δημοσίως και υπέσκαψε την εμπιστοσύνη στους αρμόδιους για τη δημόσια υγεία, π.χ. αρνούμενος ο ίδιος να φοράει μάσκα. Αν η ημερήσια θνητότητα της Covid-19 παραμείνει στα σημερινά περίπου επίπεδα, άλλοι 100.000 άνθρωποι πιθανώς θα πεθάνουν στις ΗΠΑ έως το τέλος του 2020.
Όμως γενικά οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν σχεδόν παρόμοιες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στις 27 Μαΐου οι ΗΠΑ είχαν 310 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση (27 χώρες) 279 θανάτους. Επτά ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία κ.α.) καθώς και η Βρετανία είχαν μεγαλύτερη θνητότητα αναλογικά με τον πληθυσμό τους σε σχέση με τις ΗΠΑ. Από την άλλη όμως, οι ΗΠΑ είναι αρκετά πιο αραιοκατοικημένες από την Ευρώπη και σε όποιες περιοχές η πυκνότητα του πληθυσμού τους είναι ανάλογη της ευρωπαϊκής, εκεί οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό”.
Λοιπόν ;; Είναι ανεύθυνοι οι διαδηλωτές; Οι διαδηλώσεις θα φταίνε για ένα δεύτερο κύμα επιδημίας στις ΗΠΑ; Η αριστερά του κεφαλαίου, οι δεξιοί, οι εθνικιστές επιστήμονες κ μη, απαντούν ναι! Αφού λένε, συνωστίζονται, τρέχουν, φωνάζουν , άρα μεταδίδουν τον ιό! Να κλειστούν σπίτι παιδιά οι διαδηλωτές; Να διαμαρτυρηθούν μέσω φβ κ.σμσ; Να κάνουν συμβολικά μπαλέτα στις πλατείες ; Τι; Περιμένουμε να μας πείτε!
Φφ, καραντινικέ, Κώστα, παραθέτω και σε εσάς, αλλά και σε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ της αριστεράς, κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής οι οποίες τελείως κοντόφθαλμα αρνούνται την ιατρικοποίηση της δημόσιας ζωής/καταστολής/διαπροσωπικών σχεσεων ΩΣ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΟΠΛΟ που έχουν στα χέρια τους τα εθνη/κρατη, οι υπερεθνικές ενώσεις, οι εθνικοί και υπερεθνικοί καπιταλισμοί, το παρακάτω άρθρο! Καλως ήρθατε στην έρημο του πραγματικού, ήτοι, στον ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ του 21ου αιώνα, κινέζικο, αμερικάνικο, ελληνικό, τούρκικο, ευρωπαϊκό, ρώσικο:
” Τις εφαρμογές ιχνηλάτησης κορονοϊού χρησιμοποιεί η αστυνομία της Μινεσότα για να εντοπίσει διαδηλωτές
Η ιχνηλάτηση επαφών είναι αναμφίβολα ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ωστόσο ο τρόπος συλλογής στοιχείων, αλλά κυρίως αυτός της διαχείρισης αυτών, εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους, όχι μόνο για την ιδιωτικότητα των ενδιαφερομένων, αλλά και για τη διευκόλυνση μέτρων καταστολής και παρακολούθησης σε περιπτώσεις εντελώς άσχετες με την πανδημία, η οποία εξάλλου αργά ή γρήγορα θα ανήκει στο παρελθόν.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων μέσω της παρακολούθησης τοποθεσίας, κινήσεων και επαφών μέσω εφαρμογών κινητού τηλεφώνου, εξίσου επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι δυνάμει και η αξιοποίηση υλικού από προσωπικές επαφές με τις αρμόδιες για την ιχνηλάτηση υπηρεσίες. Πως οι φόβοι αυτοί δεν αποτελούν αποκύημα συνωμοσιολογικής φαντασίας φέρνει στο φως η ανακοίνωση του επιτρόπου δημόσιας ασφάλειας της Μινεσότα Τζον Χάρινγκτον, ο οποίος δήλωσε πως αξιωματικοί αξιοποιούν την ιχνηλάτηση για να δουν τις επαφές των διαδηλωτών στη Μινεάπολη, οδηγώντας τις αρχές στο συμπέρασμα ότι πολλά άτομα εκτός πολιτείας υποκινούν τις συγκεντρώσεις. Νωρίτερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Τιμ Γουόλτς είχε υποστηρίξει ότι 80% “όσων προκαλούν καταστροφές” προέρχονται εκτός πολιτείας, παρότι τα στοιχεία του σερίφη της κομητείας όπου υπάγεται η πόλη δείχνουν αντιθέτως ότι όσοι συνελήφθηκαν για συμμετοχή σε επεισόδια κατοικούν εντός ορίων της Μινεσότα.
Ο Χάρινγκτον δε διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί ως “ιχνηλάτηση” και σε ποια μέσα βασίζεται αυτή, το ουσιώδες είναι ωστόσο ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας γίνεται η προσπάθεια να εθιστεί το κοινό στην αξιοποίηση των τεχνικών ιχνηλάτησης με στόχο την κατάπνιξη και τον έλεγχο των “απείθαρχων”.
Την ίδια ώρα, ο αναβρασμός συνεχίζεται στις ΗΠΑ, όπου χθες το βράδυ έσβησαν τα φώτα του Λευκού Οίκου εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων στην Ουάσινγκτον. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που πολλές έχουν επιβάλλει για τις βραδινές ώρες.
Ήδη το χαρτί της πανδημίας χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού κατά των διαδηλωτών, με τον κυβερνήτη της Μινεσότα να προειδοποιεί για “έξαρση κρουσμάτων” τις επόμενες βδομάδες λόγω των διαδηλώσεων, αποκρύπτοντας τεχνηέντως ότι η ανοδική τάση στη συγκεκριμένη πολιτεία προϋπήρχε των κινητοποιήσεων, παρά την ύπαρξη περιοριστικών μέτρων, που με άναρχο τρόπο και κατά βούληση των κυβερνητών εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο ιός να υποχωρεί στη χώρα πολύ πιο αργά απ’ ό,τι ακόμα και στις πληγείσες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας”.
http://www.katiousa.gr/politika/diethni/tis-efarmoges-ichnilatisis-koronoiou-chrisimopoiei-i-astynomia-tis-minesota-gia-na-entopisei-diadilotes/
Καλό είναι να σκεφτείτε και να μην την πέφτετε στο ΝΑΡ, τη ΝΚΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ επειδή είναι οι πρώτες πολιτικές δυνάμεις της κομμουνιστικής αριστεράς στην χώρα μας που ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ στην ιατρικοποίηση της δημόσιας ζωής, της καταστολής και των διαπροσωπικών σχέσεων, ένα βασικό όπλο κυριαρχίας της εθνικής και υπερεθνικής καπιταλιστικής τάξης! Που είπαν καθαρά ότι τα περισσότερα μέτρα και καλά προστασίας της υγείας που έλαβαν τα έθνη/κράτη και οι υπερεθνικές ενώσεις του κεφαλαίου, ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ την πειθάρχηση της πλέμπας, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ και της προστασίας της υγείας!
Το χειρότερο πράγμα με εσένα δεν είναι ότι αλλοιώνεις τα λεγόμενα των πολιτικών σου αντιπάλων αλλά επιπλέον το πας μερικά βήματα παραπέρα απαντώντας σε θέματα που ουδέποτε θίχτηκαν ή απορρέουν από τα όσα λέμε. Αυτό ειδικά ότι ειπώθηκε ή εννοήθηκε πως οι διαδηλωτές είναι ανεύθυνοι ή ότι θα φταίνε για ένα δεύτερο κύμα είναι κυριολεκτικά η επιτομή της αθλιότητας και της πολιτικής σου στενότητας όταν δεν έχεις να απαντήσεις σε αυτά που σε ρωτάνε. Ακόμα βέβαια να απαντήσεις για ποιο λόγο η απεργία στις 19.3 ματαιώθηκε…
Γενικά κανένας δεν αρνήθηκε το γεγονός πως μέσα από την κρίση του ιού η αστική τάξη ανακαλύπτει και βάζει σε εφαρμογή νέα μέτρα καταστολής και εξαθλίωσης της εργατικής τάξης ανά την υφήλιο.
Το να αναφέρεις με καμάρι ότι μόνο το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα είπαν πρώτοι είναι εκτός πραγματικότητας και δε χρειάζεται και ιδιαίτερη επιχειρηματολογία.
Παραθέτεις εντωμεταξύ ένα άρθρο της Κατιούσα που μιλάει για την αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος οπλοστασίου φακελώματος για να αποδείξεις ότι η θεωρία του ολοκληρωτικού καπιταλισμού έχει βάση.
Αλήθεια τρικυμία εν κρανίω.
Δεν ξέρω αν το έχεις πάρει πρέφα αλλά τα μαθαίνεις όλα με χρονοκαθυστέρηση.
…περιμένοντας να κουδουνίσουν τα …”ξυπνητήρια” της Ιστορίας, μαζί με τον τσιπράκο!
Φφ το χειρότερο πράγμα με σένα είναι ότι, δεν ξέρεις ποτέ για τι πράγμα μιλάς!
Και τι δηλ, επειδή κλείστηκες μέσα δεν παρακολουθούσες ? Εγώ θα σου διηγηθώ τις μάχες του εργατικού κινήματος, της Αριστεράς και των κομμουνιστών επί 2 μήνες ?
Γενικά η πανδημία δεν ήρθε σε μια ουδέτερη στιγμή. Ήρθε σε μια ορισμένη κοινωνική και πολιτική ψυχολογία ήττας και απόσυρσης, νίκης του νεφιλελευθερισμού και του ιμπεριαλισμού και ρεβανσιστικής ταλιμπανίστικης ακριοδεξιάς νεοφιλελευθερης ηγεμονίας στην κοινωνία.
Σε αυτή την στιγμή γενικά παλεύτηκαν όσα παλεύτηκαν στην πολύ δύσκολη στιγμή που έφερνε στο επίκεντρο ταξικά επίδικα πολύ μεγάλα και δύσκολα, την στιγμή που μια κρίση δημόσιας υγείας απειλούσε, κυριολεκτικά, την επιβίωση για τις επόμενες λίγες βδομάδες και ταυτόχρονα εισήγαγε απότομα σε μια φάση οξείας οικονομικής κρίσης με την ρεβανισιστική πολιτική διαχείριση του κρατικού κέντρου να την αξιοποιεί για την από τα πριν δεδομένη και άνευ πραγματικών αντιστάσεων προελάυνουσα πολιτική της αφού πρώτα αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από την φυσική ροπή της ως μιας 100% Μπολσοναρικής κυβέρνησης.
Έτσι λοιπόν παλεύτηκαν η ενίσχυση της δημόσιας υγείας, η λαϊκή αλληλεγγύη, η αντιπληροφόρηση, η προστασία των εργατικών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων και του εισοδήματος. Αλλά παλεύτηκαν, αφού ρωτάς εμένα για όσους θεωρώ πως στάθηκαν πιο καλά, με όλα τα άλλα δεδομένα, την ήττα και την ξαφνική άνοδο του πήχη. Και χωρίς καταγγελίά του “να μην γίνουμε Ιταλία” που είπε ο λαός αυθόρμητα τον Μάρτιο ή καταγγελία και ανυπακοή προς την φυσική αποστασιοποίηση που μας ζήτησαν οι γιατροί και η αγωνιστική τους συνδικαλιστική ηγεσία.
Θα ένιωθα προσωπικά πολύ ξένος προς τα 23 χρόνια μου στο κίνημα αν αγνοούσα αυτό που σε μια κρίση δημόσιας υγείας μου λέγανε να κάνω οι γιατροί υπό την ηγεσία της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς για να ζήσω την ελευθερία μου να πούμε
Κώστας
Να δεις πόσο ξένος θα νιώσεις από δω κ πέρα, που την υγεία του λαού θα την χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις ως όπλο, για να κάθεται ο λαός καραντίνα κ αυτοί να περνάνε ο,τι γουστάρουν.
δυστυχώς ο αρχικός αρθρογράφος και οι συνοδοιπόροι του (ιδεολογικά, πολιτικά) δεν έχουν αντιληφθεί καν τα προβλήματα που έρχονται στο μέλλον. Από την μια είναι η άγρια επίθεση του κεφαλαίου που ήδη μεταθέτει τα βάρη της κρίσης στους εργάτες, από την άλλη όμως ειναι ο νέος κινδυνος από τον κοροναϊό που δεν εχει εξαλειφθεί.
Για να υπερασπιτούν τα κέρδη τους οι καπιταλιστές, δεν θα διστάσουν ξανα ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΟΥΝ ΝΕΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΩΕΣ σε όλη την Ευρώπη. Το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακομη.
Αντί να επιχειρούν να δικαιώσουν την αρχική τους γραμμή (ΧΟΥΝΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ) που η ίδια η ζωή συνέτριψε, ας φροντίσουν να κατανοήσουν τι έφταιξε.
Η χώρα ειναι πάλι αθωράκιστη. Δεν υπάρχει σοβαρός μηχανισμός ιχνηλάτησης, δεν υπάρχουν μαζικά τεστ. Από τον Οκτώβρη λοιπόν και ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνη μπορούμε να έχουμε με μεγάλη πιθανότητα ξεσπάσματα της επιδημίας. Το θερινό κύμα, αν ακολουθηθεί το μοτίβο της γρίπης (Η1Ν1, ισπανική γρίπη του 18) θα ειναι συγκριτικά μικρό σε σχέση με το Φλεβάρη-Μάρτη, το χειμερινό ομως θα ειναι χειρότερο από αυτό του Μάρτη.
Πρέπει λοιπόν να απαιτούμε να θωρακιστεί η χώρα με μαζικα τεστ μοριακής διάγνωσης (PCR) και σοβαρό μηχανισμό ιχνηλάτησης, όχι τα ελάχιστα συνεργεία που δημαγωγικά τα παρουσιάζουν σε πλανα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Είναι αδιανόητο ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ λες κια δεν μας αφορούν!!!
o χαοτικός φίλος παραπάνω πικάπα, ισχυρίζεται οτι όποιος ασχολείται με αυτές τις απατήσεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας στοιχίζεται πίσω από το κυβερνητικό λόχο των ιεροψάλτηδων. Προφανως ο ίδιος έχει χάσει το ματς ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΔΥΤ¨ΗΡΙΑ. Μπροστά στο πρωτόγνωρο του φαινομένου για το βιολογικό μας κύκλο παρέδοσε ψυχή και πνεύμα.
Παρέδωσε αμαχητί όλη την αντιμετώπιση του ιού στους κυβερνητικούς. Ο Τσιόδρας και η παρέα του κάνουν εγκλήματα αυτή τη στιγμή:
1) η χώρα δεν εχει τεστ, δεν εχει μηχανισμό ιχνηλάτησης
2) δεν θα υπάρχει έλεγχος στα εισερχόμενα κρούσματα από τον τουρισμό
3) έχουν φροντίσει οι ίδιοι να υπάρξουν εστίες υπερμετάδοσης, ανοίγοντας τα πάντα όλα, ακριβώς ότι συνέβαινε στην Ιταλία τον Γενάρη, και στην Αγγλία τον Φλεβάρη
4) επανεκκινούν την οικονομία άρον-άρον, ενώ έπρεπε να ακολουθηθούν βήματα ανά 15 μέρες κτλ..
.και θα τη πληρώσει ο λαός μας ακριβά.
Για αυτά πρέπει να μιλάμε, όχι να κοιτάμε να βγάλουμε λάδι την πολιτική της ιμπεριαλιστικής Σουηδίας που χέστηκε για τους συνταξιούχους της, οδηγώντας τους στα νεκροτομεία.
Αυτοί που εξοντώνονται κατα δεκάδες χιλιάδες στις σύγχρονες αποθήκες ψυχών, στα γηροκομεία της Ευρώπης είναι οι εργάτες που έχτισαν την μεταπολεμικη Ευρώπη. Το 50-60 δούλευαν στα κάτεργα, σήμερα τους εξοντώνουνε σαν τα άλογα.
Ντροπή σε όποιον δηλώνει κομμουνιστής και δεν ενδιαφέρεται για τους συνταξιούχους. Για μένα ειναι ξεκάθαρα μικροαστός και του αξίζει η απόλυτη χλεύη.
http://pandiera.gr/%CE%B7-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%88%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%85/comment-page-2/#comment-38789
Η πνευματική οκνηρία δεν είναι καλό πράγμα.
Καραντινικε κ Κώστα ξέρετε να διαβάζετε; Γνωρίζετε ότι το ΝΑΡ κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύουν για δωρεάν ποιοτική δημόσια περίθαλψη ; Γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο της πολιτικής του ΝΑΡ κ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Παντού το λέμε και το προσπαθούμε. Αλλά δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Εσείς ναι. Για αυτό κ έχετε λάθος.
Αυτά που γράφεις είναι αποτέλεσμα της καραντίνας. Είμαι σίγουρος γι αυτό. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι γίνεται συνειδητά τόση διαστρέβλωση των γεγονότων και των απόψεων. Από το να αντιπαρατίθεσαι σε μία γραμμή που λέει δεν ήταν απαραίτητο το λοκ νταουν μέχρι το βγάζεις το συμπέρασμα ότι αδιαφορούν για τη ζωή των συνταξιούχων απέχει κάμποσο. Μέχρι τώρα αυτοί που εναντιώνονταν στοπ λοκ νταουν κατηγορούνταν για ψεκασμένοι και συνομοσιολόγοι και ότι καλούσαν τον κόσμο να αντιδρά αψηφώντας τις συνέπειες τις πανδημίας. Τώρα που οι κυβέρνηση κατάργησε το λοκ νταουν τους κατηγορείς ότι δεν αντέδρασαν και πέρασαν τα σχέδια της κυβέρνησης. Δεν περιγράφω άλλα.
Αναρωτιέμαι όσοι στηρίζουν τις καραντίνες φοβούμενοι πανωλεθρίες, αν ήταν στην αμερική τώρα, θα κατέβαιναν στις πορείες ή θα το άφηναν για μετά;
Έλα ντε! Στο μυαλό μου εισαι. Αλήθεια καραντινικε, τι λες για τον συνωστισμό στις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ εν μέσω επιδημίας; Να ακούσουν τον τσιοδρα κ τον νικ χαρντ και να κλειστούν μέσα; Να δεχτούν εξοδοχαρτα κ σμσ; Ε;
Επίσης καραντινικε τι προτείνεις για τους διαδηλωτές στις ΗΠΑ; Μήπως να διαδηλώνουν τηρώντας αποστάσεις; Ή να κάνουν ασκήσεις μπαλέτου αλά πρωτομαγιά στις πλατείες; Ε;
αυτοί που κατεβαίνουν στις πορείες στην Αμερική φίλε, για να δείξουν ακριβώς ότι σέβονται την κοινωνική αποστασιοποίηση σε αντιθεση με τους τραμπικούς, και τους φασίστες ρεντνεκς,
για να δείξουν ότι ο κοροναϊός δεν ειναι γριπούλα, φορούν ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ μάσκες, ακόμη κι αν στη κοινωνική σύγκρουση αυτές μπορεί να παίξουν ελάχιστο ρόλο στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού.
Oι συγκεκριμένοι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ και της ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ.
Αμα το κεφάλαίο, η αστική εξουσία σε προκαλέσει, δεν θα κάτσεις να τις φας. Το ρίσκο και την ευθύνη της εξάπλωσης θα το έχει όλο στο ακέραιο η ίδια η αστική τάξη.
Αυτή ειναι η διαφορά ανάμεσα σε συνειδητοποιημένους αγωνιστές που αγωνιζόνται και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και εναντίον της καταστολής και εναντίον τη λεηλασίας του εργατικού εισοδήματος. ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ.
Εσείς αντιθέτως υιοθετείτε αμέσως τα μικροαστικά ιδεολογήματα ΤΗΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑΣ για τον οργουελικό κόσμο που υποτίθεται μας χτίζουν, θολώνοντας πλήρως τις πραγματικές ΤΑΞΙΚΕΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ διαστάσεις του προβλήματος: ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ στον πλανήτη ευθύνεται πρώτα και κύρια η ίδια η αστική τάξη που δεν φρόντισε αμέσως να σταματήσει την διάδοση για να μην πλήξει τα κέρδη της.
.
Για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας φταίει πάλι η ίδια η αστική τάξη που βάζει μπροστά πρώτα το ΚΕΡΔΟΣ και είτε ολιγωρεί να σταματήσει τη διάδοση για μην πλήξει εμπόριο, τουρισμό είτε καθυστερεί ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ να τερματίσει την βιομηχανική παραγωγή, όπως έγινε στη βόρεια Ιταλία, είτε δεν επιστρατεύει όλα τα εργαστήρια βιολογίας, δεν μισθώνει νέους εξειδικευμένους βιολόγους για να φτιάξουν μαζικα τεστ μοριακής διάγνωσης και αντιδραστήρια (απαραίτητα ένζυμα για την μοριακή διάγνωση), αλλα σκάει τρελά λεφτά σε ιδιώτες για διαγνωστικά, και αγοράζει πενιχρές ποσότητες φου-κιτς-τεστ απο το μονοπώλιο της γερμανικής Roche.
Καραντινικε, βλέπεις μόνο την μια καπιταλιστική στρατηγική. Την βλέπουμε κ νέος. Αλλά εμείς βλέπουμε κ την δεύτερη. Εσύ όχι. Για αυτό κ καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα.
…δύο “στρατηγικές” του Καπιταλισμού;;;;!!!!!
Δυό ταχτικές είναι αγόρι μου, έλεος πια! Θα ξεχάσουμε κι αυτά, που ξέραμε;
Καλά ανώνυμε, αν κρίνω από το επιθετικό σου ύφος, εσύ μάλλον έχεις ξεχάσει ήδη αυτά που ήξερες.
Η απεργία και επόμενα η πορεία από τα κάτω στις 19/3 που προετοιμαζόταν για μήνες έγινε ποτέ ή την αφήσανε για μετά?
“Αποστομωτικά” επιχειρήματα ακόμη μια φορά βλέπω.
Σαν το μπάρμπα μου που βλέπει τον κόσμο στις πορείες να φοράει μάσκες και αναρωτιέται αν θα το κάνανε και στο βουνό,
Όσο για το φαινομενικά επιστημονικό άρθρο του ΠΜ που αγνοεί τα πόσα τεστ έχουν γίνει στην Ιαπωνία από την αρχή της επιδημίας και ότι το lockdown απαγορεύεται από το ιαπωνικό σύνταγμα.
Το βρίσκω εξαιρετικά παραπλανητικό.
Ο Κώστας θέτει έναν πολύ σωστό προβληματισμό κατά τη γνώμη μου.
Αφού λοιπόν το ΝΑΡ λέει αυτά που λέει ΓΙΑΤΙ δεν πήρε την πολιτική πρωτοβουλία να αψηφήσει τα επάρατα μέτρα στην αρχή της πανδημίας με το αντίστοιχο πολιτικό κόστος?
Ξέρω ξέρω το γαρ πολύ του έρωτος γεννά παραφροσύνη.
Την πρωτοβουλία την έλαβε το ΝΑΡ φφ, από τις 10 Απριλίου, όταν είπε πως η εργατική πρωτομαγια είναι κανονική συγκέντρωση και πορεία, και το αυτό εισηγήθηκαν στα σωματεία οι εργαζόμενοι-μέλη του ΝΑΡ και της ΝΚΑ. Και αγια αυτό είχαμε τις κανονικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και πορείες σε κάποιες πόλεις της χώρας πανελλαδικά.
Οταν άλλοι κάνανε συμβολικά μπαλέτα σε πλατείες και άλλοι κατήγγειλαν το ΝΑΡ για….ανευθυνότητα. Αστο μαν.
Άσχετο αυτό που απαντάς με όσα θίγω παραπάνω.
Πάντως έχεις δίκιο έπρεπε το ΠΑΜΕ που κατεβάζει δεκαπλάσιο κόσμο στις εργατικές κινητοποιήσεις από το ΝΑΡ να κάνει πορεία και όχι…μπαλέτα.
Ίσως από την άλλη ο ιός να είναι hoax και να μην έχει πάρει γραμμή το ΚΚΕ και η πλειοψηφία της Αριστεράς για το γίνεται…
Περίεργα πάντως που ακόμα και με την “υποταγή” στο αστικό αφήγημα άφρισε το αστικό πολιτικό σύστημα και τα παπαγαλάκια του ε?
Βέβαια μια μικρή λεπτομέρεια στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είχαν καλέσει σωματεία,σύλλογοι και φορείς,μεταξύ των οποίων και το σωματείο της ΛΑΡΚΟ που απεύθυνε αγωνιστικό χαιρετισμό όντας σε απεργία εκείνη τη μέρα.
Να μιλήσουμε και για τους κομμουνιστές που περιφρουρήσανε χώρους εργασίας εκείνη την μέρα ή μήπως είναι αρκετά ντεμέκ για τα γούστα σας?
Εγώ απορώ όμως αφού το ΝΑΡ είχε τόσο προωθημένη και επεξεργασμένη στρατηγική και αφού οι οπαδοί του λοιδορούν το ΠΑΜΕ ότι τάχα υιοθέτησε την υποταγή στις αστικές συνταγές,η απεργία στις 19/3 που κόλλησε τελικά και δεν έγινε?
Είναι λυπηρο που τοσο ο ΠΜ οσο και οι λοιποι υποστηρικτες του ναρ αδυνατουν να καταλαβουν τα στοιχειωδη της καπιταλιστικης οικονομιας
Ο καπιταλισμος βασιζεται στην απόσπαση της υπεραξίας μεσω της παραγωγικης διαδικασίας
Λογω της επιδημίας υποχρεώθηκε να σταματήσει μεγάλο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας συνεπώς να εντείνει την οικονομικη κριση που ήδη είχε αρχίσει να ξεδιπλώνεται στα τέλη του 2019 Δεν επιδίωξε την καραντινα υποχρεώθηκε να την εφαρμοσει (φυσικα αφου εχει και το μαχαιρι και το πεπονι με τρόπους που βολεύουν το σύστημα)
Ειμαι περίεργος να δω αν το φθινοπωρο προκυψει νέο κυμα της επιδημιας και η κυβέρνηση τα αφήσει όλα ανοικτα (εκτός πιθανα από χωρους που δεν παραγεται υπεραξία πχ δημ. Εκπαιδευση) τι θα πουν τοτε
-ζητω η καραντινα ή το κινημα νικησε και ναι μεν πεθαινουμε αλλα καραντινα γιοκ
ΝΑ και έτερος ΚΚΕς που δεν ξέρει ούτε τι γράφει, ούτε σε ποια εποχή μπήκαμε! Φίλε μου του ΚΚΕ δεν σου απαντώ με κείμενα του ΠΡΙΝ ή θέσεις του ΝΑΡ, σου απαντώ με δημοσίευμα της ΚΑΤΙΟΥΣΑ:
” Τις εφαρμογές ιχνηλάτησης κορονοϊού χρησιμοποιεί η αστυνομία της Μινεσότα για να εντοπίσει διαδηλωτές
ιχνηλάτηση επαφών είναι αναμφίβολα ένα ισχυρό εργαλείο για την καταπολέμηση του κορονοϊού, ωστόσο ο τρόπος συλλογής στοιχείων, αλλά κυρίως αυτός της διαχείρισης αυτών, εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους, όχι μόνο για την ιδιωτικότητα των ενδιαφερομένων, αλλά και για τη διευκόλυνση μέτρων καταστολής και παρακολούθησης σε περιπτώσεις εντελώς άσχετες με την πανδημία, η οποία εξάλλου αργά ή γρήγορα θα ανήκει στο παρελθόν.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αξιοποίηση ψηφιακών δεδομένων μέσω της παρακολούθησης τοποθεσίας, κινήσεων και επαφών μέσω εφαρμογών κινητού τηλεφώνου, εξίσου επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι δυνάμει και η αξιοποίηση υλικού από προσωπικές επαφές με τις αρμόδιες για την ιχνηλάτηση υπηρεσίες. Πως οι φόβοι αυτοί δεν αποτελούν αποκύημα συνωμοσιολογικής φαντασίας φέρνει στο φως η ανακοίνωση του επιτρόπου δημόσιας ασφάλειας της Μινεσότα Τζον Χάρινγκτον, ο οποίος δήλωσε πως αξιωματικοί αξιοποιούν την ιχνηλάτηση για να δουν τις επαφές των διαδηλωτών στη Μινεάπολη, οδηγώντας τις αρχές στο συμπέρασμα ότι πολλά άτομα εκτός πολιτείας υποκινούν τις συγκεντρώσεις. Νωρίτερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Τιμ Γουόλτς είχε υποστηρίξει ότι 80% “όσων προκαλούν καταστροφές” προέρχονται εκτός πολιτείας, παρότι τα στοιχεία του σερίφη της κομητείας όπου υπάγεται η πόλη δείχνουν αντιθέτως ότι όσοι συνελήφθηκαν για συμμετοχή σε επεισόδια κατοικούν εντός ορίων της Μινεσότα.
Ο Χάρινγκτον δε διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί ως “ιχνηλάτηση” και σε ποια μέσα βασίζεται αυτή, το ουσιώδες είναι ωστόσο ότι με το πρόσχημα της καταπολέμησης της πανδημίας γίνεται η προσπάθεια να εθιστεί το κοινό στην αξιοποίηση των τεχνικών ιχνηλάτησης με στόχο την κατάπνιξη και τον έλεγχο των “απείθαρχων”.
Την ίδια ώρα, ο αναβρασμός συνεχίζεται στις ΗΠΑ, όπου χθες το βράδυ έσβησαν τα φώτα του Λευκού Οίκου εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων στην Ουάσινγκτον. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε ολοένα και περισσότερες πόλεις, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που πολλές έχουν επιβάλλει για τις βραδινές ώρες.
Ήδη το χαρτί της πανδημίας χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία κοινωνικού αυτοματισμού κατά των διαδηλωτών, με τον κυβερνήτη της Μινεσότα να προειδοποιεί για “έξαρση κρουσμάτων” τις επόμενες βδομάδες λόγω των διαδηλώσεων, αποκρύπτοντας τεχνηέντως ότι η ανοδική τάση στη συγκεκριμένη πολιτεία προϋπήρχε των κινητοποιήσεων, παρά την ύπαρξη περιοριστικών μέτρων, που με άναρχο τρόπο και κατά βούληση των κυβερνητών εφαρμόστηκαν στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο ιός να υποχωρεί στη χώρα πολύ πιο αργά απ’ ό,τι ακόμα και στις πληγείσες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας¨.
http://www.katiousa.gr/politika/diethni/tis-efarmoges-ichnilatisis-koronoiou-chrisimopoiei-i-astynomia-tis-minesota-gia-na-entopisei-diadilotes/
Καλώς μας ήρθες και εσύ στον ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ του 21ου αιώνα, της ανοησίας της αγέλης, μα και της ιατρικοποιημένης καταστολής!
ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ..αξεδιάλυτες: εχετε γνωρίσει ποτέ κομμουνιστές ενάντια σε χούντα, να συναντούνε τους πολιτικούς εκπροσώπους του στρατού της χούντας για να συζητήσουν για τα προβλήματα των στρατευμένων;
πάμε στο ζουμί:
______________
οι χώρες πάντως που τα στελέχη της οργάνωσής σου, Ρογκαναρόκ, παρουσίαζαν ως πρότυπα για την αναχαίτιση του ιου, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ταϊβαν κτλ…
ιχνηλάτηση με κινητά έκαναν και μάλιστα έλεγχο καρτών, κυψέλης, διασταύρωση πληροφορίας σε ό,τι βάσεις δεδομένων υπάρχουν και μάλιστα κράξιμο δημόσιο σε τηλεοράσεις και φου-μπου για να βγει κόσμος να ανγανωρίσει τις επαφές του κρούσματος.
Επειδή δεν το κατέχεις το άθλημα απ’ ότι φαίνεται Ραγνκορόκ (δεν χρειάζεται όλοι να γνωρίζουμε πράγματα σε βάθος, μπορεί να ειμαστε και σε διαφορετικές ηλικίες, και φυσιολογικό ειναι να μην τα χωνεύουμε ολα αυτα εύκολα και γρήγορα λόγω πείρας), άσε τον ΠΜ να απαντήσει.
Βλέπεις τώρα ξέρει τι συνέβαινε εξαρχής στην Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη ταϊβάν και βεβαίως Ιαπωνία, και τώρα θυμήθηκε την ανοσία της Αγέλης της ελεύθερης, μη καραντινικής Σουηδίας!!! με τους 4403 νεκρούς. Ειπαμε το κοντέρ ανεβαίνει. Πάλι σε κουτσάλογο ποντάρατε.
ας θυμηθούμε λοιπόν τις συμβουλές σας:
1) 25 Μαρτίου: η καραντίνα είναι αντιεπιστημονική…ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας. Ναι αλλα η Νότια Κορέα κάνει φουλ τεστ μοριακής διάγνωσης και τα κάνει εξαρχής, ήταν φουλ θωρακισμένη εξαρχής. Τσιμουδιά γι αυτό. Το χειρότερο βέβαια τσιμουδιά για την ηλεκτρονική ιχνηλάτηση της Νότιας Κορέας: ΔΗΛΑΔΗ την υλοποίηση του μεγάλου αδελφού…που ήρθε χωρις καραντίνα χαχαχαχα
2) 7 Απρίλη: Ποτέ δεν ειπαμε εμεις οτι τα μέτρα ήταν χουντικά!!! ΠΟΤΕ των ποτών. Εδώ ζητάμε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας!!!
https://antarsya.gr/node/5626
3) 29 Μάη: η Σουηδία είναι το πρότυπο.!!!, ούτε τεστ, ούτε ιχνηλάτηση, ούτε καραντίνα, και οι νεκροί πλέον να σαρώνουν μετά την αύξηση της θερμοκρασίας. Ξεχνάμε βέβαια να αναφέρουμε οτι η Σουηδία φτάνει χιλιάδες νεκρους ενω οι άλλες σκανδιναβικες εκατοντάδες. Τώρα ξανα χουντικής έμπνευσης η καραντίνα και συντασσόμαστε με τον Τράγκα και όλους τους μικροαστούς συνωμοσιολόγους…αλλά και πάλι με αντιφάσεις, γιατί το στέλεχός σας στην ΟΕΝΓΕ δεν λέει αυτά τα παραμύθια: ΖΗΤΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΘΕ ΒΔΟΜΑΔΑ…όταν ούτε η γερμανία δεν το κάνει αυτό.
ραγκναροκ πως σε λένε, το γαρ πολύ της θλίψεως….Δεν νομίζω ότι εχει νόημα η κουβέντα μαζί σου. Αν μιλήσει ο αρθρογράφος, τότε ναι.
Καραντινικε τσακροαριστερε ή όπως σε λένε δεν έχει νόημα η κουβέντα μαζί σου. Αποδεξου το εξοδοχαρτο, τα σμσ κ δίνε αναφορά στον κάθε τσιοδρα. Άσε μας εμάς, να παλεύουμε για δωρεάν ποιοτική περίθαλψη και για ελευθερία . Εσύ ασχολεισου με τα τσάκρα . Άιντε παιδάκι μ..
Ει καραντινικε τσακροαριστερε, άλλο μαζικα τεστ δειγματοληπτικού χαρακτήρα, μεμονωμένες καραντινες , ισχυρό δημόσιο σύστημα περίθαλψης , κλείσιμο των εσωτερικών μεγάλων χώρων και άλλο απαγόρευση κυκλοφορίας, πρόστιμα , σμσ , εξοδοχαρτα, κλείσιμο βουνών, παραλιών , πάρκων κ αλσων. Πιστεύω πως ακόμα κ εσύ με λίγη προσπάθεια , να μπορεί ς να καταλάβεις την διαφορά !
η λεξιπλασια και η ανακάλυψη καθε 1-2 χρονια μιας καινουργιας εποχης πιο πολυ μοιαζει με το rebranding αποτυχημενων προιοντων παρα με ανατρεπτικη πολιτικη
ολοκληρωτικος καπιταλισμος ? δεν σου κανει ο ιμπεριαλισμος σαν το ανωτατο τελικο σταδιο του καπιταλισμου ?
ιατρικοποιημενη καταστολη ? δηλ αν βρεθει το εμβολιο και ισως καποιο φαρμακο δεν θα σαπιζουν τους διαδηλωτες στο ξυλο οπου γης ?
αδυνατεις να καταλαβεις οτι το συστημα ειναι σε θεση να εκμεταλλευεται οποιοδηποτε ατυχημα η καταστροφη ωστε να μετακυλησει το κοστος στους καταπιεζομενους
η καραντινα δεν ηταν επιλογη του συστηματος αλλα αναγκαια κινηση για να μη γεμισουν πτωματα οι δρομοι, για να ερθουν (απιθανο) τουριστες κλπ Η αδυναμια να διαβασετε γι αλλη μια φορα την πραγματικοτητα σας οδηγει να κυνηγατε ανεμομυλους
το μενουμε σπιτι και βγαζουμε το σκασμο ειναι η επιδιωξη της κυβερνησης ωστοσο το πρωτο σκελος ηταν ορθο Η σωστη απαντηση ειναι μενουμε σπιτι αλλα δεν κλεινουμε το στομα Ηδη η πραγματικοτητα εχει προχωρησει η καραντινα ειναι ενα μηνα πισω και η οικονομικη κριση και η συνακολυθη εξαθλιωση των εργαζομενων παρουσα
συνεχιστε να διυλιζεται τον κωνοπα
H άγνοια των θπεσεων των κομμουνιστικών πολιτικών δυνάμεων, σε οδηγεί στο να λες άλλα ντ’ άλλων: Η φράση”Ολοκληρωτικός καπιταλισμός”, συνοψίζει την θέση του ΝΑΡ για το νέο καπιταλιστικό στάδιο που έχει δημοσιευθεί ως επεξεργασία πανελλαδικού σώματος το 1997 και ως κομμάτι των θεσεων του 1ου Συνεδρίου το 1998. Διάβασε.
Επίσης κανένας δεν λέει ότι, το καπιταλιστικό σύστημα περίμενε την επιδημία για να βρεί τρόπους χαφιεδισμού, παρακολούθησης και πολιτκής εκμετάλλευσης γεγονότων, με στόχο την διατήρηση και περαιτέρω παγίωση της ηγεμονίας του. Μην κυνηγάς φαντάσματα. Αλλο λέμε και διαβασε για να καταλάβεις τι λέμε, δεν είναι δύσκολο, μην είσαι τεμπέλης.
Μπράβο για πολλοστή φορά στον καπιταλισμό που μας βάζει απανωτά γκολ αφού κατάφερε να περάσει εδώ και χρόνια την απόλυτη ΑΛΟΤΡΙΩΣΗ αποτέλεσμα δεν ξέρουμε τι μας γίνεται ούτε μεταξύ μας Ανακαλύψαμε την ιδεολογικοποιηση της ιατρικής ενώ μέχρι τώρα οι φαρμακευτικές ήταν άγιες;Για το καλό μας…
Και μην ξεχασετε καποιοι να παρετε μερος και στις επομενες εκλογες…
Ragnarok η πραγματικότητα δεν διαμορφώνεται από τα θέλω μας. Ναι και εγώ δεν ήθελα γενικό lockdown, ούτε εξοδόχαρτα και περιορισμούς στην κυκλοφορία (και όχι απαγορεύσεις όπως λέτε συνεχώς) αλλά όταν την ίδια ώρα παραδέχεσαι και εσύ ότι η κυβέρνηση δεν προετοιμάστηκε για μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση (δεν το ήθελε δηλαδή αυτό εννοώ δεν ήταν αυτή η πολιτική της), όταν αναγνωρίζεις ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι στα μαύρα του τα χάλια και δεν θέλουν να κάνουν κάτι για αυτό, όταν προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα παρά μόνο αν έχουμε συμπτώματα τότε ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ τάσσεσαι υπέρ ακόμα και του σκληρού lockdown για ένα και μόνο λόγο, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Ο ΛΑΟΣ γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος.
Θα πεις με ευθύνη της κυβέρνησης ναι αλλά εδώ το πρώτο και κύριο είναι να προστατευτούμε ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε σκληρά μέτρα ναι θα το κάνουμε αν δεν γίνεται αλλιώς, με αυτούς τους όρους και τις συνθήκες που ανέφερα παραπάνω ναι ήταν μονόδρομος το lockdown και οι περιορισμοί έτσι όπως έγιναν. Υπολογίζεις και την παραμικρή πιθανότητα να ξεφύγει η διασπορά γι’αυτό και λαμβάνεις πολύ πιο δύσκολα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο όσο γίνεται περισσότερο.
Ξαναλέω εφόσον δεν ακολουθείς την διαδικασία των μαζικών διαγνωστικών τεστ, της σωστής εφαρμογής μέτρων πχ άμεσο κλείσιμο συνόρων και έλεγχος όσων εισέρχονται στη χώρα καθώς και απαγόρευση εξόδου (ακόμα και αυτά αργήσανε πολύ να τα κάνουν, ορισμένα δεν τα εφάρμοσαν καν σε κάποιες περιπτώσεις και για τα οποία κανένας “αριστερός επαναστάτης” δεν μίλησε και θα αναφερθώ στη συνέχεια) και δεν ενισχύεις το δημόσιο σύστημα υγείας. Ναι έπρεπε να τα κάνουν αλλά τι να κάνουμε τώρα δεν τα έκαναν.
Και τι έπρεπε να γίνει; Να αρρωστήσουμε όλοι, να μετρούσαμε εκατοντάδες νεκρούς επειδή αυτοί δεν έκαναν αυτά που έπρεπε; Κατά τη γνώμη σου έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να κυκλοφορούμε κανονικά έξω, να συνωστιζόμαστε σε πλατείες, πάρκα κλπ με αποτέλεσμα να νοσούν, να διασωληνώνονται και να πεθαίνουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι;
Αυτή είναι ουσιαστικά η “αριστερή” εκδοχή της ανο(η)σίας της αγέλης και με αυτή τη “λογική” ταυτίζεστε, αυτήν καλλιεργείτε και προπαγανδίζετε.
Συνεχίζεται…
Η κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία και συνολικά τη δημόσια υγεία, γι’αυτό και προχώρησε στα μέτρα αυτά (δεδομένο ότι δεν ήθελε να διεξάγει και μαζικά τεστ στο λαό). Αν δεν το έκανε τώρα θα μετρούσαμε ΕΚΑΤΟΜΒΕΣ νεκρών συν του ότι το δημόσιο σύστημα υγείας δεν υπήρχε περίπτωση να αντέξει ένα πολύ μεγάλο αριθμό αρρώστων και διασωληνωμένων. Αυτή τη στιγμή έχουμε 179 νεκρούς επίσημα.
Αντιλαμβάνεσαι τι θα γινόταν αν κυκλοφορούσαμε όλοι έξω κανονικά και συνωστιζόμασταν ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους με όλη αυτήν την κατάσταση χωρίς τεστ και δημόσιο σύστημα υγείας διαλυμένο; Γιατί δεν έχει να κάνει με άλση, παραλίες, πλατείες, πάρκα κλπ όταν μαζεύεται ακόμα και σε ανοιχτό μέρος ένα πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων χωρίς αποστάσεις και μάσκες ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει στον ίδιο βαθμό.
Εγώ πάλι αναρωτιέμαι αν θα λέγατε τα ίδια αν ζούσαμε καταστάσεις Βελγίου, Σουηδίας ή ακόμα και Πορτογαλίας. Πιστεύεις ότι αν ζούσαμε τις καταστάσεις αυτών των χωρών, δεν σου λέω για τα χειρότερα, θα το άντεχε το ελληνικό σύστημα υγείας; Θα είχε καταρρεύσει τελείως. Τότε να έβλεπες τι θα γινόταν εδώ, πόσους νεκρούς θα θρηνούσαμε επίσημα κάθε μέρα όχι τώρα που οι αριθμοί είναι μονοψήφιοι, με το σενάριο ξαναλέω Πορτογαλίας Σουηδίας και Βελγίου διψήφιοι και τριψήφιοι θα ήταν κάθε μέρα. Μπα τώρα που το ξανασκέφτομαι ούτε διψήφιοι, τριψήφιοι κατευθείαν. Θα λέγατε τα ίδια και τότε; Δε νομίζω.
Συνεχίζεται…
Τώρα επειδή μιλάς για τεστ και ιχνηλάτηση. Γιατί άραγε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, τροτσκιστές, μαοϊκοί κλπ δεν έκαναν μία έστω μία συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας με αίτημα αυτό ακριβώς δηλαδή τα μαζικά, διαγνωστικά τεστ καθώς και τα τεστ αντισωμάτων; Αλλά ακόμα και αυτό πάλι δεν το έχει αναγάγει η αριστερά σε ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα παρά μόνο το αναφέρει πότε πότε και σε καμιά ανακοίνωση λες και είναι ένα ακόμα αίτημα ενώ ακριβώς είναι ζήτημα ΚΟΜΒΙΚΗΣ και ΜΕΓΙΣΤΗΣ σημασίας για την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η απόδειξη είναι αυτό που ανέφερα πιο πάνω ότι ως σήμερα μία διαδήλωση με κεντρικό ή έστω βασικό αίτημα αυτό ακριβώς δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αυτό κανονικά αποτελεί αίτημα ΑΙΧΜΗΣ για όλους. Εκεί ήθελα να δω την “επαναστατική” αριστερά σας. Αλλά ακόμα και σε επίπεδο ανακοινώσεων, ενημέρωσης του λαού ή παρεμβάσεων πάλι δεν ασχολούνται με το ζήτημα τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε. Γιατί δεν γίνονται παρεμβάσεις στις γειτονιές και στους δρόμους με στόχο την ενημέρωση του κόσμου πάνω στο θέμα αυτό, το μοίρασμα προκηρύξεων κλπ; Γιατί δεν γίνονται δράσεις ακόμα και διαδικτυακά προκειμένου να μάθει ο κόσμος την αλήθεια;
Λέτε για τα μέτρα και τις “απαγορεύσεις” και όλα αυτά αλλά δεν άκουσα κανέναν “επαναστάτη” από τα κόμματα αυτά και τις οργανώσεις να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το ότι πχ άφησε τους γουναράδες να πάνε στο Μιλάνο (ενώ ήταν ήδη γνωστό το πρόβλημα στην Ιταλία) ενώ όταν γύρισαν δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο. Ποιος ασχολήθηκε όταν ήρθαν οι άλλοι από τους Αγίους Τόπους και δεν υποβλήθηκαν σε ελέγχους και τεστ ή όταν άφησαν τους άλλους να πάνε για…διαλογισμό στην Τουρκία ΑΦΟΥ παρθήκαν τα πρώτα μέτρα του lockdown; Ποιος κατήγγειλε ανοιχτά την κυβέρνηση γι’αυτά; Δεν τα διάβασα αυτά σε κάποια ανακοίνωση του “Κ”ΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ κλπ.
Εδώ δεν είχαν καν σαν κεντρικό τους αίτημα την ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΘΕ ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ κάτι για το οποίο έγιναν απεργίες στην Ιταλία και στη Γαλλία από εργάτες και εργαζομένους σε εργοστάσια και επιχειρήσεις και εδώ ούτε σαν ΒΑΣΙΚΟ αίτημα διεκδίκησης δεν διατυπώθηκε από τους ντούρους επαναστάτες μας, μόνο η Κόντρα το έθεσε σαν βασικό αίτημα διεκδίκησης:
http://www.eksegersi.gr/issue/1045/%CE%A3%CF%84%CE%BF-%CE%A8%CE%B1%CF%87%CE%BD%CF%8C/35283.%CE%9D%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9
Καμία λοιπόν κριτική στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης. Και έχει και συνέχεια…
γιατί βρε v for viva; Λενε ότι από Σεπτέμβρη θα υπάρξει δεύτερο κύμα στην επιδημία! Και το δημόσιο σύστημα υγείας εξόχως διαλυμένο, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και το ΕΘΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ να το φτιάξουν! Πάλι όλοι μέσα λοιπόν; Με εξοδόχαρτα; Και η κυβέρνηση να περνά και άλλους άθλιους νόμους; Αυτό προτείνεις;
Και στις ΗΠΑ που ΔΕΝ έχουν ΚΑΝΕΝΑ δημοπσιο σύστημα υγείας, ΤΙ προτείνεις στο εξεγερμένο κομμάτι της κοινωνίας; ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ; Τα κεφάλια μέσα; Να αδειάσουν τους δρόμους και ήσυχα ήσυχα να κλειστούν στα σπίτια τους; ΑΥΤΟ προτείνεις;
Κιχ δεν έβγαλε η ψευτοαριστερά για το ζήτημα των μασκών. Τόσο καιρός ο Τσιόδρας αραδιάζει ψέματα λέγοντάς μας ότι δεν είναι απαραίτητες οι μάσκες και “ξαφνικά” πρέπει να τις φοράμε (εντελώς συμπτωματικά μετά και από την απόφαση του κολλητού του Μητσοτάκη Νταβέλη ο οποίος “ρίχτηκε” και αυτός στην “μάχη” για παραγωγή μασκών με εξοπλισμό που χτύπησε από την…Κίνα τυχαίο και αυτό).
Και αυτό το ΈΓΚΛΗΜΑ δεν τόλμησε κανένα “Κ”ΚΕ, καμία ΑΝΤΑΡΣΥΑ να το καταγγείλει στο λαό. Κανένας δεν ενημέρωνε τόσο καιρό το λαό για το πόσο απαραίτητη και αναγκαία για την υγεία είναι η χρήση μάσκας τουλάχιστον μέσα σε κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ ξεσκεπάζοντας τα ψέματα κυβέρνησης και ΕΟΔΥ. Με άλλα λόγια για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την ΥΓΕΙΑ του λαού σύσσωμη η αριστερά σύρθηκε πίσω από την κυβέρνηση και τους “επιστήμονες” αυτούς. Ούτε μία παρέμβαση έξω στους δρόμους, στις γειτονιές για να ενημερώσουν το λαό και να καταγγείλουν τα ψέματα κυβέρνησης και Τσιόδρα.
Θες να πιάσουμε ένα άλλο; Το ζήτημα της ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ μασκών, αντισηπτικών, γαντιών κλπ. Γιατί η αριστερά δεν κατήγγειλε την κυβέρνηση που τόσο καιρό δεν αφήνει παραγωγικές δυνάμεις πχ κλωστοϋφαντουργίες και βιοτεχνίες να ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ για την μαζική παραγωγή μασκών; Γιατί η αριστερά δεν έχει βάλει σαν αίτημά της αυτό ακριβώς την ΕΓΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ όλων των απαραίτητων υλικών για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας θες μάσκες, θες αντισηπτικά, θες αντιδραστήρια για τεστ, αναπνευστήρες για τις ΜΕΘ ό,τι χρειάζεται τέλος πάντων; Γιατί δεν καταγγέλει όλες τις αστικές κυβερνήσεις που με την πολιτική τους τόσα χρόνια ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ και ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ τις παραγωγικές δυνάμεις που είναι απαραίτητες για όλα αυτά με αποτέλεσμα να μην παράγουμε ούτε καν μάσκες; Μία έστω μία κινητοποίηση, διαδήλωση γιατί δεν έγινε και γι’αυτό; Ούτε ανακοίνωση όχι διαδήλωση.
Συνεχίζεται…