.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η Σουηδολογία και οι στόχοι της


Παναγιώτης Μαυροειδής

Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Καθημερινή μας πληροφορεί:

«Όταν η Σουηδία υιοθέτησε την ανοσία της αγέλης, παρεκκλίνοντας από το κοινώς αποδεκτό μοντέλο του lockdown, πολλοί αναρωτήθηκαν εάν θα δικαιωθεί. Πλέον, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το σουηδικό πείραμα απέτυχε».

Μια περιήγηση σε ειδησεογραφικά μέσα, ελληνικά ή διεθνή, θα φανερώσει ότι «αποκαλύψεις» και «ειδήσεις» με το ίδιο νόημα κυριαρχούν.

Τι «μαθαίνουμε» από αυτά τα δημοσιεύματα; Ότι το δίλημμα που υπήρξε σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν το εξής:

«Σκληρό, υποχρεωτικό, τιμωρητικό lockdown με αποκλεισμό όλων στο σπίτι ή χαλαρά περιοριστικά μέτρα και ανοσία της αγέλης»

Το παραπάνω είναι όχι απλώς ψευτοδίλημμα, αλλά και σκόπιμος, ιδιοτελής, ταξικά και πολιτικά, εγκλωβισμός της συζήτησης σε «ασφαλή νερά» σε ότι αφορά την κυρίαρχη πολιτική.

Προς το παρόν όμως θα «συνομιλήσουμε» στο πλαίσιο αυτού του διλήμματος.

Σύμφωνα με το αφήγημα, η πρώτη επιλογή, που κατά την Καθημερινή (και όχι μόνο) αποτελεί «το κοινώς αποδεκτό μοντέλο» σώζει ζωές, ενώ η δεύτερη (εκπρόσωπος της οποίας θεωρείται η Σουηδία), οδηγεί σε μαζικούς θανάτους.

Αν λοιπόν «στη Σουηδία πεθαίνουν σαν τα κοτόπουλα», το πρώτο «συμπέρασμα» είναι κάτι παραπάνω από σαφές:

«Στη Σουηδία τους άφησαν αμολητούς και πεθαίνουν μαζικά!».

Υπάρχει και ένα δεύτερο «συμπέρασμα» που συνάγεται από αυτή την «αλήθεια», αλλά αυτό θα αναπτυχθεί στη συνέχεια.

Τα μακάβρια δεδομένα ωστόσο των θανάτων από τον κορωνοϊό, ενώ εμφανίζουν υψηλότατο αριθμό θανάτων στη Σουηδία δεν επιβεβαιώνουν τη χώρα αυτή ως «μαύρο κύκνο». Σύμφωνα με στοιχεία από 29 Μαΐου, η σχετική θλιβερή κατάταξη δείχνει τη Σουηδία να είναι στην έβδομη θέση με 423 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ το Βέλγιο με μία από τις πλέον σκληρές καραντίνες βρίσκεται στην πρώτη θέση με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό θανάτων (810 θάνατοι ανά εκατομμύριο).

Ας αφήσουμε για λίγο τη Σουηδία στην ησυχία της να μετράει και αυτή τους μαζικούς θανάτους ηλικιωμένων συνταξιούχων πεταμένων κυριολεκτικά στα γηροκομεία (πάνω από 50% των νεκρών από κορωνοϊό) και ας πάμε στις σχεδόν τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα κατάταξης.

Εκεί θα δούμε την Ιαπωνία, ένα άλλο υποτιθέμενο εκπρόσωπο της επιλογής «τύπου Σουηδίας», δηλαδή με εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό lockdown, να καταγράφει ελάχιστους θανάτους (7 θάνατοι/εκατομμύριο), προκαλώντας την προσοχή για αυτό το «παράδοξο», τόσο σε ελληνικά όσο και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Έγραψε ο Άρης Χατζηστεφάνου στις 11 Απριλίου:

«Η Ιαπωνία φαίνεται να αποτελεί έναν ξεχωριστό πλανήτη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καθώς οι επιστήμονες απορούν με το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό θανάτων, σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή».

Σχεδόν 1 μήνα αργότερα το «παράδοξο» δεν είχε εξηγηθεί. Έτσι διαβάζουμε στο Foreign Policy ότι:

“Στις 14 Μαϊου, η Ιαπωνία είχε 687 θανάτους εξ αιτίας του κορωνοϊού, που αντιστοιχούν σε 5 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αυτό πρέπει να συγκριθεί με τους 85.268 θανάτους ή 258/1 εκ. στις ΗΠΑ και 585/1 εκ. στην Ισπανία. Ακόμη και η Γερμανία που θεωρείται ότι αποτελεί success story στην αντιμετώπιση της πανδημίας, έχει 94 θανάτους/1 εκ»

(Τα στοιχεία σήμερα έχουν τροποποιηθεί, αλλά η σύγκριση είναι και πάλι η ίδια)

Και συνεχίζει:

«Το εθελοντικό lockdown στην Ιαπωνία είναι πολύ λιγότερο αυστηρό σε σχέση με την πλειοψηφία των χωρών, όπως και με τις ΗΠΑ. Ακόμη και με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αναγκάσει τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι ή να επιβάλει στις επιχειρήσεις να κλείσουν, μια παράδοση που κρατάει από το (υπαγορευμένο από τις ΗΠΑ) μεταπολεμικό Σύνταγμα της χώρας που περιορίζει την εξουσία της εκάστοτε κυβέρνησης»

Είναι πολύ χρήσιμη η αναφορά στο «εθελοντικό lockdown», καθώς δεν είναι αλήθεια ότι τόσο η Σουηδία όσο και η Ιαπωνία δεν πήραν περιοριστικά μέτρα για αποφυγή ή έστω μείωση της μετάδοσης της ασθένειας, και ότι επέλεξαν να νοσήσουν όλοι “και όποιον πάρει ο χάρος». Η διαφορά ήταν ότι, οι περιορισμοί αυτοί στηρίχτηκαν σε διαφορετικά μέσα, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, παρά στην αστυνομία και τα πρόστιμα.

Έχει χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι η Σουηδία δεν έκλεισε τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια. Ωστόσ,  αυτός πλέον ο ισχυρισμό,  για ευνόητους λόγους, δεν προβάλλεται τουλάχιστον στην Ελλάδα, λόγω της «νέας προσέγγισης» από Σ. Τσιόδρα ότι τελικά «οι μαθητές μάλλον δεν κινδυνεύουν και μάλλον δεν μεταδίδουν». Επίσης, υπάρχει και το παράδειγμα της Ταϊβάν, χώρας δίπλα στην Κίνα, με συχνότατες επικοινωνίες με αυτήν, που άφησε όλα τα σχολεία ανοιχτά, παίρνοντας παράλληλα μέτρα προφύλαξης των μαθητών άλλου τύπου (διαχωριστικά στα σχολεία κλπ). Παρόλα αυτά έχει ως τώρα μόνο 7 θανάτους ή 0,3 θάνατοι/1 εκ. πληθυσμού.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το περιβόητο δίλημμα «σκληρό lockdown και ζωή ή ελευθερία και θάνατος», δεν υφίσταται.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αυτό δεν τεκμηριώνεται από τα εμπειρικά δεδομένα και νούμερα. Αυτό θα μπορούσε να σχετικοποιηθεί παίρνοντας υπόψη και άλλες παραμέτρους που καθιστούν πιο δύσκολες και επισφαλείς τις συγκρίσεις. Είναι απαραίτητη μια πιο προσεκτική παρακολούθηση της επιστημονικής συζήτησης, χωρίς τον εγκλωβισμό της «μαλλιαρής» εκδοχής που αυτή εκλαμβάνει όταν υπεισέρχεται ο πολιτικός λόγος, οι κρατικοκυβερνητικές σκοπιμότητες και η ταξική ιδιοτέλεια.

Η προβολή της ανάγκης μέτρων «αποστασιοποίησης», δύσκολα μπορεί στα σοβαρά να απορρίψει την προσέγγιση περί «ανοσοποίησης του πληθυσμού» (ελλείψει εμβολίου), αλλά δίνει βάρος στον έλεγχο και τον ρυθμό της νόσησης, ανάλογα με τις αντοχές των συστημάτων υγείας και την ανάγκη της μέγιστης δυνατής αποφυγής απωλειών από θανάτους. Με ελπίδα πάντα το κέρδος χρόνου και την ανακάλυψη θεραπείας ή/και εμβολίου. Επίσης, από την άλλη, χώρες με λεγόμενα «χαλαρότερα μέτρα» και αποφυγή γενικού «κλεισίματος», πρέπει να παρατηρήσουμε ότι, είτε πήραν τα ίδια περιοριστικά μέτρα δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση και εθελοντική αποδοχή τους από τον πληθυσμό (με επιτυχία ίδια ή μεγαλύτερη), είτε πήραν μάλλον σκληρότερα μέτρα, αλλά διαφορετικής φύσης όπως η ψηφιακή επιτήρηση της τήρησης σκληρών ατομικών μέσων προφύλαξης (χώρες Ν. Ασίας).

Ας μη κάνουμε λοιπόν το λάθος να συνδέσουμε ασυλλόγιστα τις επιστημονικές προσεγγίσεις και υγειονομικές πρακτικές, που άλλωστε είναι και θέμα δυνατοτήτων, με την πολιτική διαπάλη. Η τελευταία καθορίζεται ασφυκτικά από ταξικά συμφέροντα και την ανάγκη νομιμοποίησης της αστικής εξουσίας σε κάθε χώρα, αλλά και – τελικά – μετασχηματίζει  κατά το δοκούν – τις υγειονομικές πρακτικές κατά την εφαρμογή τους.

Αν το δούμε έτσι, γίνεται πλέον κατανοητό ότι η Σουηδολογία στοχεύει όχι τόσο σε μια «ενημέρωση», όσο και κυρίως στην εμπέδωση του δεύτερου «συμπεράσματος»:

«Καλά κάναμε και σας επιβάλαμε σκληρό lockdown και σας δέσαμε και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε ανά πάσα στιγμή»

Δεν είναι αθώα, ούτε φιλολογική αυτή η συζήτηση. Έχει ξεκάθαρη πολιτική στόχευση και σκοπιμότητα και δεν αναφέρεται στην αποτελεσματικότητα της μιας ή της άλλης υγειονομικής πρακτικής.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποδεικνύεται ότι, οι παράμετροι που κρίνουν το ρυθμό μετάδοσης του ιού και την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισής του, είναι πολλοί. Η σχετική συζήτηση μόνο να ωφεληθεί δεν έχει από τον περιορισμό της στον στενό κορσέ των θιασωτών της επιβολής μόνιμου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, περιστολής των ελευθεριών και οργουελιανής κρατικής και ψηφιακής επιτήρησης. 

Η καθολική πρόσβαση του πληθυσμού στην πρωτοβάθμια πρόληψη και περίθαλψη, καθώς και γενικά η δυναμικότητα, ποιότητα και ισχύς του δημόσιου συστήματος υγείας, αποτελούν σε κάθε περίπτωση τους αποφασιστικούς παράγοντες που κρίνουν το αποτέλεσμα. Αντίθετα, η υποβάθμιση, υπο-στελέχωση, υπο-χρηματοδότηση και απαξίωσή τους στο πλαίσιο της καπιταλιστικής λογικής, με την εφαρμογή της λογικής του just in time, είναι που τελικά «σκοτώνουν» κάθε δυνατότητα ουσιαστικής προστασίας της κοινωνίας και ειδικά των ευπαθών ομάδων και των συνταξιούχων που κυριολεκτικά πετιούνται και πεθαίνουν στα γηροκομεία. Αν το καλοσκεφτούμε, το άλλο είναι τα τελευταία πάρα  από ένα  ιδιότυπο lockdown διάρκειας;

Αυτό είναι κάτι παραπάνω από προφανές, από τις ΗΠΑ ως τη Σουηδία και από την Ιταλία ως τη Βρετανία. Η Σουηδία αποτυγχάνει, όχι επειδή δεν περιόρισε ελευθερίες, αλλά επειδή η συνολική υγειονομική και κοινωνική πολιτική της, ακολουθεί τα βασικά προτάγματα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης και γενικότερης καπιταλιστικής λογικής.

Η διαπάλη που γίνεται, μέσω και της Σουηδολογίας, με πρωταγωνιστές ηγέτες του «ακραίου κέντρου» του νεοφιλελευθερισμού τύπου Μακρόν και φτωχούς αντιγραφείς τύπου Μητσοτάκη, κυρίως στοχεύει στην εκ των προτέρων νομιμοποίηση του «φυσικού δικαιώματος» εκ νέου επιβολής «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» στο μέλλον.

Προϋπόθεση για αυτή τη νομιμοποίηση στη συνείδηση ενός κόσμου έμπλεου τρόμου και πανικού, είναι η αναγόρευση της πανδημίας του κορωνοϊού, ως μοναδικού, εξαιρετικού, απροσδόκητου και με παντελώς άγνωστες πτυχές στην ανθρώπινη ιστορία και ειδικά στην ιστορία των πανδημιών. Ως γνωστόν, όλες οι αυταρχικές λύσεις γίνονται στο όνομα «έκτακτων» καταστάσεων και ασφαλώς «μη συνηθισμένων».

Από μεριάς των κυβερνήσεων και των κρατών σε όλο τον κόσμο – και όσων τους πιστεύουν άκριτα – έγινε και γίνεται μια σκόπιμη ταύτιση της υγειονομικής πλευράς της τήρησης αποστάσεων για μείωση ρυθμού μετάδοσης του ιού και της απαγόρευσης κυκλοφορίας του πληθυσμού σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους υπό οποιουσδήποτε όρους. Πολύ περισσότερο για διεκδικήσεις.

Για την υγειονομική πλευρά έχει διατυπωθεί κριτική από επιστήμονες ως προς το αν προσφέρει αποτέλεσμα ο τυφλός εγκλεισμός νοσούντων και μη νοσούντων μαζί ή είναι αποτελεσματική η επικέντρωση στην υγειονομική επιτήρηση των ευπαθών ομάδων σε συνδυασμό με την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού με μαζικά τεστ κλπ.

Η καθαρά πολιτική πλευρά όμως είναι πολύ σημαντική. Το «μένουμε σπίτι» ήταν και είναι ένα ανοιχτό πολιτικό κάλεσμα όχι μόνο για τήρηση αποστάσεων, αλλά για πίστη, υποταγή και εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση σε μια στιγμή που ο Αρμαγεδώνας της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, των απολύσεων έπληττε και πλήττει εργάτες και λαϊκά στρώματα.

«Μείνετε σπίτι, έχουμε θεομηνία τώρα και η κυβέρνηση θα φροντίσει. Ο εχθρός είναι ο ιός, οι υπόλοιποι είμαστε μαζί».

Αυτή την πολιτική της κυβέρνησης, ναι, υπήρξαν, δυνάμεις της αριστεράς και του μαζικού κινήματος που την αρνήθηκαν στην πράξη. Δεν έπεσαν στην παγίδα της κυβέρνησης να πουν «δε μένουμε σπίτι», αλλά απάντησαν με το «Μένουμε Ενεργοί και αγωνιζόμενοι». «Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις, θα βρούμε τις νέες μορφές ώστε να τηρούνται μέτρα προφύλαξης», ήταν η κατάληξη και το «δια ταύτα». Όπως υπήρξαν  ρεύματα και δυνάμεις,  συντηρητικές, αριστερές και “αριστερές”, που υποτάχθηκαν σε αυτήν την πολιτική, ρητά ή υπόρρητα, με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ.

Η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί πράγματι ένα μοναδικό και κορυφαίο γεγονός. Ωστόσο όλες σχεδόν οι πανδημίες αποτελούν μοναδικά συμβάντα. Στο πλαίσιο όμως  μιας ακολουθίας που ορίζουν, διαμορφώνεται μια ορισμένη «ιστορία» τους, ένα κεκτημένο απαντήσεων της ανθρωπότητας και τελικά εντοπίζονται και ισχυρά κοινά χαρακτηριστικά.

Η ανθρωπότητα έχει μια ιστορία πανδημιών, εξαιρετικά φονικών πίσω της και δυστυχώς και μπροστά της, στο βαθμό που θα συνεχιστεί η βίαιη, καταστροφική και «αφύσικη» υπαγωγή του σύνολο του έμβιου κόσμου και περιβάλλοντος στην λογική της διαρκώς καπιταλιστικής μεγέθυνσης και κερδοφορίας. Γράφει σχετικά η Καθημερινή αναδημοσιεύοντας από το Foreign Policy: “Η τωρινή πανδημία πιθανότατα δεν είναι ‘’Η Μεγάλη’’, που εδώ και δεκαετίες φοβούνται οι επιστήμονες ότι θα χτυπήσει την ανθρωπότητα».

Μόνο στον 20ο αιώνα, μετρούμε εκατομμύρια νεκρούς από τέτοιου είδους μεγάλες πανδημίες ή ασθένειες , όπως φαίνεται στον ενδεικτικό πίνακα.

Η σύγκριση των θανάτων από κορωνοϊό με αυτούς κατά τις πανδημίας του 1918, 1957 και 1968 (εκατομμύρια νεκροί) έχει τη σημασία της, ώστε να καταδεικνύεται η αβασιμότητα της παρουσίασης της πανδημίας του κορωνοϊού ως του μοναδικού απειλητικού συμβάντος, στο όνομα του οποίου δικαιολογούνται τα πάντα.

Επίσης, η παρουσίαση της εικόνας των θανάτων από άλλες ασθένειες, είναι πολύ χρήσιμη ώστε να υπογραμμίσει την υποκρισία των κυβερνήσεων αλλά και την ιδιότυπη «ανοσία» που έχει η ευαισθησία τους ειδικά για ασθένειες που πλήττουν κόσμο με έλλειψη στοιχειώδους πρόσβασης στην πρόληψη και περίθαλψη.

Μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2020, αν δούμε την κατάταξη 20 αιτιών θανάτου, θα παρατηρήσουμε τα εξής:
Θάνατοι από διάρροια 412.518, από φυματίωση 407.991, από HIV/AIDS 314.755, θάνατοι γυναικών από επιπλοκές κύησης 314.419, θάνατοι από αυτοκτονίες 234.096, θάνατοι βρεφών στη γέννα 205.421
Μιλάμε αθροιστικά για σχεδόν 2 εκ θανάτους, όλους σχεδόν πρόωρους, μέσα σε ένα τρίμηνο, από ασθένειες γνωστές και αντιμετωπίσιμες και σε συνθήκες επίσης γνωστές και όχι αόρατες.
Είναι απολύτως δικαιολογημένο να τρομάζει  η “άγνωστη” πλευρά του κορωνοϊού, η ταυτόχρονη παγκόσμια εξάπλωση, ο υψηλός ρυθμός μετάδοσης, καθώς και η αίσθηση ότι αυτός ο θάνατος μπορεί να τρυπώσει “και στα καλύτερα τα σπίτια”, αν και όχι με τις ίδιες πιθανότητες καθώς θερίζει με πολλαπλάσια ποσοστά τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ και αλλού.
Αντί όμως να αποδεχτούμε εύκολα την ασύστολη εκστρατεία θανατολογίας και ταξικής συσκότισης, οφείλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα της ανθρωπότητας και το ζήτημα της λαϊκής υγείας στο σύνολό του.

Χρειάζεται  προσοχή με τις όποιες συγκρίσεις, για να αποφευχθούν παρερμηνείες.

Κανείς δε μας λέει ότι οι θάνατοι από κορωνοϊό χωρίς τη λήψη αναγκαίων μέτρων (δε μιλάμε για τη χουντικής έμπνευσης απαγόρευση κυκλοφορίας σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους) δε θα ήταν πολλαπλάσιοι από αυτούς τους γρίπης.

Οι επισημάνσεις που οφείλουμε να κάνουμε, δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τους κινδύνους από αυτή τη νέα εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που ξεπαστρεύει κυρίως ηλικιωμένους και φτωχούς αλλά να αναβαθμίζουν την ανάγκη της κριτικής προς τις κυβερνήσεις για τη πολιτική υποβάθμισης των δημοσίων συστημάτων υγείας που ακολουθούν και τεχνηέντως -στο όνομα του “αγνώστου εχθρού κορωνοϊού”- επιχειρούν να αποφύγουν την αναγκαία συζήτηση.

Ακριβώς επειδή έχουμε και την γρίπη και τον κορωνοϊό και τις άλλες ασθένειες και τις ψυχικές ασθένειες που σε συνθήκες εγκλεισμού και ανεργίας αυξάνονται και τόσα άλλα, το ζητούμενο δεν είναι η εμπιστοσύνη και πειθαρχία στην κυβερνητική πολιτική και γενικότερα τις επιλογές των καπιταλιστικών κρατών, αλλά η απειθαρχία και ο μαζικός συλλογικός αγώνας για υγεία αλλά και αξιοβίωτη συλλογική ζωή με δουλειά για όλους και με ελευθερία.

Η προπαγανδιστική εκστρατεία των αστικών δυνάμεων και των παλιών και νέων εραστών ενός πανίσχυρου κράτους που θα κυβερνά ελέω θεού, επιχειρήσεων και κυβερνήσεων, έχοντας την ιδιοκτησία των ζωών και των δικαιωμάτων μας, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.

Αυτό  δεν μπορεί να γίνει με την αλόγιστη υποβάθμιση του κινδύνου από τη σημερινή πανδημία, όπως είναι η κλασική αφήγηση της ακροδεξιάς ή ανορθολογικών ρευμάτων και θεωριών συνωμοσίας.

Αντίθετα, είναι κρίσιμη η επισήμανση της διαφορετικής ποιότητας και κατεύθυνσης απάντησης της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αριστεράς στο κρίσιμο ερώτημα:

Σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης ο κοινωνικός και πολιτικός αγώνας αναβάλλεται για «αργότερα» ή αντίθετα αποκτά σημασία και κρισιμότητα, ακριβώς επειδή σε αυτές τις στιγμές η ζωή της εργατικής τάξης τίθεται διπλά και τριπλά σε κίνδυνο και αφετέρου η εξουσία του κεφαλαίου πολλαπλασιάζει τους μηχανισμούς κυριαρχίας της;

Χρήσιμο θα ήταν να θυμηθούμε ότι η Οκτωβριανή Ρώσικη Επανάσταση εξελίχθηκε ταυτόχρονα με μια επιδημία εξανθηματικού τύφου που θέρισε εκατομμύρια ανθρώπους σε Ρωσία, Ουκρανία. Εκατόμβες νεκρών που η αστική ιστοριογραφία τις απέδωσε φυσικά στους … Μπολσεβίκους. Στην πραγματικότητα ίσχυε το αντίθετο: Η επανάσταση έγινε (και) ενάντια στις συνθήκες που δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις της επιδηίας, παρά τη φονική επιδημία, μέσα σε αυτήν και με στόχο τη σωτηρία από αυτή.

Στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι εργαζόμενοι αναμετρώνται σήμερα με τις βαριές συνέπειες μια διπλής κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αστικές κυβερνήσεις και κράτη, δοκίμασαν και θα δοκιμάζουν νέες μορφές επιβολής της κυριαρχίας τους, σε συνθήκες που και τμήματα του κεφαλαίου υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, φυσικά με άλλο τρόπο. Αναπτύσσουν μια επιθετική πολεμική ρητορική με στόχο το προληπτικό αλυσόδεμα της εργατικής τάξης, χρησιμοποιώντας και το επιχείρημα του «υπέρτερου, οικουμενικού υγειονομικού κινδύνου».

Ακριβώς για αυτό το λόγο, η αριστερά του «μένουμε σπίτι» και του «θα τα πούμε μετά», δεν είναι η δική μας αριστερά.

Αργά ή γρήγορα, αυτή η διαχωριστική γραμμή, θα γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη και θα ορίζει την αντικαπιταλιστική κομμουνιστική αριστερά ως τέτοια. Η θέση της δε βρίσκεται στο σιωπητήριο, τη συναίνεση και την αφελή υποταγή σε δήθεν αδέκαστες υγειονομικές πρακτικές, αλλά στην αντίσταση και τον ανατρεπτικό αγώνα. Για την ανατροπή της αντιδραστικής αντεπανάστασης ιστορικών διαστάσεων που εξελίσσεται. Για την υγεία, την αξιοβίωτη συλλογική κοινωνική ζωή και την ελευθερία!

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 63.20% ( 25
Συμμετοχές )



113 σχόλια στο “Η Σουηδολογία και οι στόχοι της

  1. V For Viva La Revolucion

    Βγήκε το “Κ”ΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάποιος να καταγγείλει τους κυβερνώντες για τον τρόπο που χειρίζονται την όλη κατάσταση; Άσκησε κάποιος κριτική; ΚΑΝΕΝΑΣ. Πολύ βολικό για την κυβέρνηση από τη μία να έχει “απέναντί” της τους κοινοβουλευτικούς που δεν ασχολούνται καθόλου με το τι κάνουν τόσο καιρό κυβέρνηση και ΕΟΔΥ (“Κ”ΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ οι μεγαλύτεροι κολαούζοι του Τσιόδρα και συνένοχοι στα εγκλήματά του) και τον τρόπο που διαχειρίζονται την διασπορά του ιού και την πανδημία λειτουργώντας σαν “υπεύθυνες” δυνάμεις και από την άλλη να έχει απέναντί της μερικούς “γραφικούς” να φωνάζουν συνεχώς για χουντικά μέτρα, τρομοκρατία, απαγορεύσεις και “οργουελική” κοινωνία αντί να έχει κόμματα, οργανώσεις ένα κίνημα στην τελική με ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ και ΣΩΣΤΗ κριτική για το κυβερνητικό έργο καθώς και προτάσεις και διεκδικήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας για ΟΛΑ τα ζητήματα.

    Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους σας, κοινοβουλευτικούς και εξωκοινοβουλευτικούς που ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, χωρίς τη πολύτιμη βοήθειά σας δεν θα μπορούσαν να τα “καταφέρουν”.

    Άσε τώρα ρε Ragnarok εδώ διαβάζαμε μέχρι και για “αντιστασιακούς” που πήρανε μέρος στο….καρναβάλι σπάζοντας την τρομοκρατία της κυβέρνησης άσε με τώρα που βαφτίσατε όλοι αντίσταση την ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και τον ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟ εξού και το ότι δεν καλείτε το λαό και την νεολαία να προσέχει όταν βγαίνει έξω στις πλατείες εδώ δεν προσέχετε εσείς στις διαδηλώσεις σας όχι αποστάσεις ούτε καν μάσκες δεν φοράτε. Τι νομίζεις ότι έξω στο δρόμο, σε ανοιχτούς χώρους δεν υπάρχει κίνδυνος όταν δεν τηρείς τα απαραίτητα μέτρα;

    Συνεχίζεται…

    Reply
  2. V For Viva La Revolucion

    Καλά δεν αναφέρομαι στο ότι από την αρχή της πανδημίας ως σήμερα δεν έχετε καταγγείλει τον νούμερο 1 υπεύθυνο για όλη αυτήν την κατάσταση, δεν ασχολείστε με τις βαρύτατες και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ευθύνες του ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, μιλάμε για ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ. Λογικό βέβαια αν σκεφτούμε ότι ούτε μία συγκέντρωση αλληλεγγύης δεν έγινε για το λαό του Χονγκ-Κονγκ, μία διαδήλωση δεν έγινε όταν μας ήρθε ο Σι (σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις ξένων ηγετών όπως Μακρόν, Ομπάμα, Μέρκελ κλπ).

    Τέλος γιατί δεν απαντάς στο ερώτημα που ήσαστε όλη τη διάρκεια του lockdown; Γιατί δεν σπάσατε την “τρομοκρατία” και τις “χουντικές απαγορεύσεις” όπως λες με μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις; Ποια είναι η αλήθεια; Μια χαρά τα αποδεχτήκανε όλοι τους, μας το παίζουν και Βελουχιώτηδες. Όλο μέλι μέλι και τηγανίτα τίποτα, μόνο λόγια. Είναι ξεφτίλα ρε φίλε και ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ εδώ που τα λέμε να κατηγορείς τον άλλον για “υποταγή στην κυβέρνηση” επειδή αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα όταν εσύ ο ίδιος δεν κάνεις ΤΙΠΟΤΑ απολύτως για να σπάσεις το κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας που δήθεν καταγγέλεις και στην πράξη αποδέχεσαι την πραγματικότητα.

    Reply
    1. Ragnarok

      Εμεις το σπάσαμε και για αυτό είχαμε και πρόστιμα βι φορ βίβα μου! Εσύ;

      Reply
  3. V For Viva La Revolucion

    Πότε το σπάσατε; Μαζικές συγκεντρώσεις από την Πρωτομαγιά και μετά κάνετε. Πριν δεν θυμάμαι κάποια μαζική ξαναλέω συγκέντρωση δεν μιλάω για παρεμβάσεις ή κινητοποιήσεις λίγων ατόμων. Τέτοιες διαδηλώσεις δεν πραγματοποιήθηκαν μέσα στο lockdown. Μιλάμε για διαδήλωση 1000 και περισσότερων ατόμων. Πότε έγινε τέτοια συγκέντρωση με τη συμμετοχή πολύ κόσμου δηλαδή;

    Το lockdown ξεκίνησε από το Μάρτιο. Μέχρι και την 1η του Μάη συγκέντρωση που “πάει κόντρα στην τρομοκρατία και τις χουντικές απαγορεύσεις” δεν έγινε Ragnarok. Τουλάχιστον τέτοια που να δικαιολογεί την επιχειρηματολογία σας περί “ολοκληρωτισμού” και “ανυπακοής”. Δεν θυμάμαι να έγινε τέτοια συγκέντρωση. Οπότε τι ακριβώς σπάσατε;

    Reply
  4. V For Viva La Revolucion

    Όχι δεν προτείνω lockdown. Η θέση μου είναι για μαζικά τεστ και ιχνηλάτηση, τεστ αντισωμάτων, ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, τήρηση των μέτρων προστασίας, χρήση μάσκας, μαζική παραγωγή μασκών και διανομή τους σε όλο το λαό κλπ. Πολύ φοβάμαι όμως ότι επειδή θα αντιμετωπίσουμε πάλι τα ίδια το lockdown θα είναι δυστυχώς μονόδρομος.

    Το ερώτημα είναι το εξής. Εφόσον δεν θέλετε lockdown και τέτοια μέτρα ξανά γιατί άραγε δεν πραγματοποιήσατε ΜΙΑ έστω ΜΙΑ κινητοποίηση για το ζήτημα των τεστ; Γιατί δεν διαδηλώνετε για το ζήτημα των μασκών; Και εφόσον βλέπετε ποια είναι η κατάσταση και το τι επιδιώκουν οι κυβερνώντες (που δεν είναι μέσα στις επιδιώξεις τους τα τεστ και όλα αυτά) γιατί άραγε δεν κάνετε εσείς σύσταση στον κόσμο να είναι προσεκτικός; Γιατί δεν προσέχετε και δεν τηρείτε τα μέτρα προστασίας στις συγκεντρώσεις σας; Γιατί δεν πραγματοποιείτε παρεμβάσεις με στόχο να ενημερώσετε το λαό για τα τεστ, τις μάσκες και όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν αυτό ακριβώς ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ LOCKDOWN ώστε να γίνει αυτό υπόθεση του λαού και να διεκδικήσει κάποια πράγματα από την κυβέρνηση.

    Έχετε πλάκα πάντως Ragnarok. Κατηγορείτε όποιον τάσσεται ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ με το lockdown αλλά δεν κάνετε τίποτα για να αποτραπεί αυτό.

    Reply
    1. Ragnarok

      Α ρε βιβα άσε μας ρε φίλε! Ναι την πρωτομαγιά σε πόλεις της χώρας , συμβάλλαμε στο να γίνουν μαζικές δθα σώσεις κανονικές συγκεντρώσεις κ πορείες. Επίσης στηρίξαμε έμπρακτα τις δια ζώσης κανονικές συγκεντρώσεις κ πορείες κατά της κρατικής καταστολής στις πλατείες.

      Την απαγόρευση της ……άσκοπης(!!!) δεν θα την αποφύγεις ξανά, οσες μάσκες κ να μοιράζεις στον κοσμο: η κυβέρνηση την θέλει , διότι στο όνομα της….υγείας του κόσμου, προμοταρει την….ατομική ευθύνη και χρεώνει στον και τα κρούσματα, ακριβώς γιατί δεν θέλει να φτιάξει σοβαρό κ επαρκές δωρεάν δημόσιο σύστημα περίθαλψης! Για αυτό θα το ξαναφας στην μάπα άμα δεν βγει ο ίδιος ο κόσμος μαχικοτατα σε κανονικές συγκεντρώσεις, πορείες, δράσεις να το διεκδικήσει.

      Reply
  5. V For Viva La Revolucion

    Όσο αφορά τις ΗΠΑ τουλάχιστον άστοχη η αναφορά σου. Εκεί έχουμε ΕΞΕΓΕΡΣΗ αυτή τη στιγμή του λαού με τον κόσμο να συγκρούεται με το κράτος. Ε προφανώς και σε τέτοιες περιπτώσεις που ξεφεύγει το πράγμα και έχουμε μια γενικευμένη λαϊκή έκρηξη δεν περιμένεις να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας αν και χρειάζεται προσοχή και πάλι (χρήση μάσκας πχ) και το επισημαίνεις αυτό στον κόσμο μα δεν αλλάζει κάτι πάλι συνεχίζεις να παροτρύνεις τον κόσμο να προσέχει. Απλά δεν περιμένεις κιόλας να το τηρεί αυτό απολύτως σε τέτοιες στιγμές και εννοείται ότι δεν θα τα βάλουμε και μαζί του αν είναι δυνατόν.

    Για την δε καραντίνα ακόμα πιο άστοχο γιατί δεν είπα ποτέ να κλειστούμε στα σπίτια μας και να μην βγαίνουμε έξω και να αγωνιζόμαστε. Φυσικά και κάνουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ που αγωνίζονται οι άνθρωποι.

    Ζούμε εμείς εδώ μία εξέγερση αυτή τη στιγμή, μία λαϊκή έκρηξη; Έχουν ξεφύγει τα πράγματα, έχουμε λαϊκή αντιβία, συγκρούσεις, λαϊκή οργή και ξέσπασμα κάτι που να δικαιολογεί πχ τη μη τήρηση των αποστάσεων; Δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Τι προσπαθείς τώρα να δικαιολογήσεις την ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ σας; Αυτοί που καλούν αυτή τη στιγμή σε συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις κλπ οφείλουν να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να καλούν τα μέλη τους και όλο τον κόσμο που συμμετέχει να κάνει το ίδιο, έχουν ευθύνη να οργανώσουν το κόσμο με αυτόν τον τρόπο.

    Reply
    1. Ragnarok

      Τι λες μωρέ βιβα; Στην Ολλανδία προχτές όπου μαζεύτηκαν στην κεντρική πλατεία του Άμστερνταμ σαν σαρδέλες 10.000 άτομα, στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εξεγερμενους των ΗΠΑ έχουμε εξέγερση; Στην Γαλλία χτες όπου 5000 άτομα πάλι σαν σαρδέλες μαζεύτηκαν στο Παρίσι έχουμε εξέγερση; Α ρε κάτι τύποι που θέλουν να είναι κ πρωτοπορία κ δεν κατανοούν τα βασικά!!!

      Reply
      1. Ragnarok

        Λάθος για Γαλλία: ΔΕΚΑΔΕΣ χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στην συγκέντρωση/πορεία στο Παρίσι, ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς αποστάσεις, κ χωρίς να έχει εξέγερση στην Γαλλία. Όταν ο κόσμος είναι πιο μπροστά από την αληστου μνήμης πρωτοπορία -ακομα κ ο όρος ορει να εξαφανιστεί από τα μυαλά όλων μας, αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σοβαρό. Διότι να τα αποτελέσματα: ελιτισμός, σνομπαρια του κόσμου, ανθρωποφοβια και φυσικά μουσειακή αντίληψη για το σήμερα: όλα αυτά ενισχύονται όσο ακόμα χρησιμοποιούμε στα μυαλά κ τις αναλύσεις μας την λέξη “πρωτοπορία”.

        Reply
  6. V For Viva La Revolucion

    Ρε Ragnarok τα κόμματά σας τι ρόλο βαράνε στην κοινωνία; Γιατί υπάρχουν; Αυτοί δεν λένε συνεχώς ότι είναι…πρωτοπορία του λαού και της εργατικής τάξης; Ε άντε ας το αποδείξουν γιατί δεν μας το αποδεικνύουν; Να οργανώσουν τους λαούς ώστε να τηρούν τα μέτρα προστασίας στους αγώνες. Γιατί δεν το κάνουν; Εκεί τους θέλω. Και μη μου λες ότι δεν γίνεται ή ότι δεν μπορούν μα εδώ το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουν καν.

    Που είναι λοιπόν αυτή η πρωτοπορία για την οποία μιλάτε όλοι; Γιατί δεν καλλιεργείτε εσείς την κουλτούρα της ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ και της ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ μέσα στα συνδικάτα και το εργατικό-λαϊκό κίνημα; Έτσι και αλλιώς αποδείχτηκε ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν έχουν την κουλτούρα και την παιδεία να αντιμετωπίζουν καταστάσεις πανδημίας όπως οι λαοί της Ασίας (Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Βιετνάμ κλπ) φρόντισαν και γι’αυτό τα αστικά κράτη τόσα χρόνια. Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναλάβουν το ρόλο αυτό οι “πρωτοπορίες” σας. Και αυτό ισχύει παντού στην Ολλανδία, στη Γαλλία παντού όχι μόνο στην Ελλάδα.

    Το ερώτημα λοιπόν είναι ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝΕ; Και όχι μόνο αυτό αλλά καταδικάζουν και την πραγματοποίηση αγώνων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες με ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ και ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Μήπως τελικά υπηρετούν την ανο(η)σία της αγέλης συνειδητά;

    Reply
    1. Ragnarok

      Δεν πειράζει βίβα μου! Πήγαινε ΕΣΥ και πες στους διαδηλωτές στην Ολλανδία, την Γαλλία και στον εξεγερμένο λαό των ΗΠΑ να κάτσουν σπίτια τους, γιατί αυτοί θα φταίνε αν μεταδοθεί ο ιός! Βγάλε δική σου ανακοίνωση και τράβα μοίρασέ την σε αυτούς! Τι περιμένεις;

      Reply
  7. V For Viva La Revolucion

    “Την απαγόρευση της ……άσκοπης(!!!) δεν θα την αποφύγεις ξανά, οσες μάσκες κ να μοιράζεις στον κοσμο: η κυβέρνηση την θέλει , διότι στο όνομα της….υγείας του κόσμου, προμοταρει την….ατομική ευθύνη και χρεώνει στον και τα κρούσματα, ακριβώς γιατί δεν θέλει να φτιάξει σοβαρό κ επαρκές δωρεάν δημόσιο σύστημα περίθαλψης! Για αυτό θα το ξαναφας στην μάπα άμα δεν βγει ο ίδιος ο κόσμος μαχικοτατα σε κανονικές συγκεντρώσεις, πορείες, δράσεις να το διεκδικήσει.”

    Οπότε τα ερωτήματα που σου έθεσα (και που δεν απάντησες ακόμα) παραμένουν. Γιατί δεν κάνουν κάτι λοιπόν οι ντούροι επαναστάτες σας; Γιατί δεν διαδηλώνουν για τα τεστ και τον τρόπο που χειρίζονται την όλη κατάσταση; Γιατί δεν έγινε ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ κριτική για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και δεν υπήρξαν προτάσεις συγκεκριμένες; Γιατί δεν είπε κανείς τίποτα όταν ο Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι δεν έχουνε εικόνα για όσους ανέρρωσαν και βγήκαν από τις ΜΕΘ; Πως μετά μας μιλάνε για επιδημιολογική επιτήρηση; Ασχολήθηκε κανένας; Κάποια κινητοποίηση για τα ψέματα του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης σχετικά με τα τεστ, τις περιβόητες ΚΟΜΥ (άλλο παραμύθι και αυτό), τις μάσκες; Τίποτα και γι’αυτό. Αφού δεν θέλετε άλλο lockdown και απαγορεύσεις, εσύ το λες, γιατί δεν το δείχνετε στην πράξη λοιπόν;

    Γιατί δεν πραγματοποιούνται παρεμβάσεις για να ενημερώνεται ο λαός; Γιατί δεν εφαρμόζεται ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑ και ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ στο κίνημα ακριβώς για να τσακίστεί το προπαγανδιστικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης; Μα με τη στάση σας αυτό το αφήγημα ακριβώς “δικαιώνεται”. Γιατί δεν πάνε όλοι αυτοί οι “επαναστάτες” κόντρα σε αυτήν την κυβερνητική προπαγάνδα καλώντας και το λαό να προσέχει, τη νεολαία να μην συνωστίζεται σε πλατείες ή take away πάρτυ και ό,τι άλλο ακριβώς για να μην μπορέσουν να περνάνε τις απαγορεύσεις τους όπως λες με πρόσχημα την ατομική ευθύνη;

    ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ….

    Reply
  8. Θανάσης Αντωνίου

    Κύριε Μαυροειδή καλησπέρα και πάλι. Είχαμε ‘συνομιλήσει’ λίγες ημέρες πριν εδώ για το πολύ ενδιαφέρον άρθρο σας.
    Σήμερα πληροφορήθηκα οτι ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων στη Σουηδία αναγνώρισε οτι η πολιτική του τύπου ‘ανοσία της αγέλης’ που ακολούθησαν ήταν λάθος, απέτυχε. Μάλιστα η κυβέρνηση πάγωσε όταν τον άκουσε, τρέχει να τον μαζέψει… Οπότε νομίζω οτι το θέμα, το περί ανοσίας της αγέλης, είναι λήξαν. Εγώ πάντως δεν πλησιάζω φέτος Σουηδό στα νησιά. Ούτε Σουηδέζα ασφαλώς… Καλό καλοκαίρι σε όλους μας…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Το 70% των θυμάτων στην Σουηδία ήταν ηλικιωμένοι στα γηροκομεία. Παροιως αυτό συνέβη σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία. Εδώ δεν συνέβη γιατί τους έχουμε στα σπίτια μας.

      Δίκιο έχει ο Παναγιώτης.

      Reply
      1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Σωστό ,Εύστοχη παρατήρηση.Οι μαζικοί θάνατοι ήταν στα γηροκομεία.Για αυτό γλύτωσε η Ελλάδα ,το Ισραήλ και η Ιαπωνία παρότι έχουν πολλους ηλικιωμενους.Οι τρεις προαναφερομενες κοινωνιες έχουν μια κοινοτικη παραδοση με μεγαλη σημασία στην οικογένεια και αυτο τους γλύτωσε απο τις εκατόμβες θυμάτων .

        Reply
      2. Ragnarok

        Για αυτο και επιμένω: επιδημίες υπάρχουν από την αυγή της ανθρωπότητας, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι καπιταλιστική εφεύρεση. Απλά ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης τις πολλαπλασιάζει ένεκα του ότι διαλύει την φύση κ τον πλανήτη για το κέρδος.

        Επισης: και ταυτόχρονα: η ιατρική ως επιστήμη πάντα έπαιζε και παίζει διπλό ρόλο: από την μια μέσω της ανάπτυξης της ανθρώπινης γνώσης, αντιμετωπίζει φαρμακευτικά, πλήθος αρρώστιες πια και έσωσε από αυτές τους ανθρώπους. Από την άλλη όμως, η ιατρική είναι κ όπλο στα χέρια κράτους και κεφαλαίου τα οποία κράτος κ κεφάλαιο δια μέσω της ιατρικοποιησης προωθούν δεκαετίες τώρα, μοντέλα κοινωνικής πειθαρχησης κ υπακοής: από τους ρατσιστικούς νόμους της Νυρεμβέργης και τις κρανιομετρικες μετρήσεις των ναζι για να τεκμηριώσουν απάνθρωπες ρατσιστικές και ευγενικές αντιληψεις περί Αρίας φυλής κ καθαρότητας τού….αίματος (όχι μόνο οι Γερμανοί τα έκαναν αυτά, αλλά και οι Βρετανοί, και οι Σκανδιναβοί, κ οι Ολλανδοί επιστήμονες), μέχρι την αντιμετώπιση του διπλανού ως πιθανή υγειονομική βόμβα (είτε μετανάστη, είτε πρόσφυγα, είτε ντόπιου), πάντα τα έθνη/κράτη και οι εθνικοί κ υπερεθνικοι καπιταλισμοι, χρησιμοποιούν την ιατρική ως όπλο για να προωθούν εθνικιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις στην κοινωνία, για να διασπούν την πλεμπα για να ηγεμονευουν αυτοί. Πάντα. Και με πολλές βιτρίνες. Η αριστερά και οι λαοί, μόνο να κερδίσουν έχουν αν απορρίψουν την ιατρικοποιηση και υποτάξουν την ιατρική στις δικές τους πολιτικές και στα δικά τους απελευθερωτικά για άνθρωπο και πλανήτη, συμφέροντα .

        Όχι στην ιατρικοποιηση της δημόσιας ζωής, όχι στην ιατρική ως υπηρέτη κεφαλαίου κ κράτους, ναι στην ιατρική ως υπηρέτη του λαού , του πλανήτη και της ταξικής/κοινωνικής χειραφέτησης από καπιταλισμό κ κράτος.

        Reply
  9. V For Viva La Revolucion

    Ragnarok δεν το σώζεις λέμε, στην Ολλανδία τουλάχιστον φορούσε ο κόσμος μάσκα. Εσείς ούτε αυτό το ελάχιστο, πολύ χειρότεροι είστε. Ώστε η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ αγώνων με μέτρα προφύλαξης και με τρόπους ώστε ο κόσμος να προστατεύεται, για εσάς σημαίνει…καναπές και καραντίνα. Δηλαδή το να βγαίνω στο δρόμο, να απεργώ, να διαδηλώνω, να αγωνίζομαι με προσοχή σημαίνει…δεν αγωνίζομαι.

    Είδες που σου λέω ότι το πρόβλημα είστε εσείς; Εσείς το έχετε το θέμα γιατί ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ είναι απλό.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Πήγαινε εσύ κ πεστους τα, τι περιμένεις;

      Reply
    2. Ragnarok

      Ωχ, ωχ και στην Βιέννη χτες, μαζεύτηκαν σαν σαρδέλες, πάνω από 50.000 διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία της Βιέννης , για να διαμαρτυρηθούν στην την κρατική καταστολή και τον κρατικό ρατσισμό των ΗΠΑ.

      Ωχ, που είναι οι αριστεροί /δεξιοί/εθνικιστές, που θέλουν στιβαρό κράτος και στιβαρή ηγεσία να πουν στους διαδηλωτές ότι αυτοί θα φταίνε για ένα πιθανό δεύτερο κύμα επιδημίας ;

      Που είναι οι αριστεροί/δεξιοί /εθνικιστές να πουν και στους διαδηλωτές στην Βιέννη να πάνε στα σπίτια τους να κλειστούν μεσα και να αφήσουν τις διαδηλώσεις κ την ανεύθυνη συμπεριφορά; Βιβα μου; Που είσαι;

      Reply
    3. Ragnarok

      Το χειρότερο βιβα μου είναι ότι, η επιδημία αυτή απεδειξε παγκόσμια, ότι πλάι στις αιώνιες καπιταλιστικές δυνάμεις όπως είναι οι εθνικιστές, οι σοσιαλδημοκράτες και οι δεξιοί που πάντα ΖΗΤΑΓΑΝ την πειθαρχηση της πλεμπας στον εθνικό καπιταλισμό (δλδ στο καπιταλιστικό έθνος/κρατος) στο όνομα ενός μεγάλου κινδύνου (τρομοκρατια, πόλεμος, σεισμοί/λιμοι κλπ) τώρα προστέθηκε και η αριστερά του κεφαλαίου και της ευθύνης:

      Όταν είσαι ανίκανος ως αριστερή πολιτική δύναμη ή φυσικό πρόσωπο να ξεχωρίσεις τα αναγκαία μέτρα προστασίας από μια επιδημία, από τα μέτρα κρατικής επιβολής και πειθαρχησης της πλεμπας ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ε τότε ενισχύεις αυτήν την κρατική πολιτική πειθαρχησης της πλεμπας.

      ΟΤΑΝ ΤΑΥΤΙΖΕΙΣ, ως αναγκαία και τα δύο, από την μια τον αγώνα για δωρεάν ποιοτική για όλους υγειονομική περίθαλψη και τον αγώνα για κλείσιμο των εσωτερικών μεγάλων χώρων, και από την άλλη με την απαγόρευση της άσκοπης (!!!!) κυκλοφορίας, με την επιβολή εξοδοχαρτων κ σμσ και με το κλείσιμο των υπαίθριων χώρων, τότε:

      Α. Ζυμωνεις στο πόπολο την ανάγκη για υπακοή στο καπιταλιστικό έθνος/κράτος, δηλ στον εθνικό αλλά κ υπερεθνικό καπιταλισμό.

      Β. Ενισχύεις στο πόπολο, την ιατρικοποιημενη προπαγάνδα των κυβερνήσεων/καθεστωτικών ΜΜΕ, για την ανάγκη πιο ισχυρου κατασταλτικου καπιταλιστικου κράτους, που να δρα ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ….ΥΓΕΙΑΣ (!!!!!), γαμιωντας το πόπολο στο όνομα της υγείας! Είδατε όλοι ότι υπάρχουν οι εθνικιστές, κεντρώοι ,αριστεροί του κεφαλαίου, που προειδοποιούν τους λαούς των ΗΠΑ κ της Ευρώπης να μην διαδηλώνουν γιατί αυτοί θα είναι υπεύθυνοι για το δεύτερο κύμα επιδημίας , άρα κ για τους νεκρούς! Προσέξτε : δεν είναι υπεύθυνα τα έθνη/κράτη και οι υπερεθνικές τους ενώσεις που γαμανε το περιβάλλον και τα δημόσια συστήματα υγείας, που γαμανε τους λαούς με αυτόν τον τρόπο παραγωγής (ψυχολογικά, αυτοκτονίες, καταθλιψεις, αρρώστιες κλπ) και κατανάλωσης , υπεύθυνοι είναι οι λαοί που δεν αυτοπειθαρχουν και κλείνονται σπίτι!

      Να ποια είναι η ιατρικοποιημενη κρατική/καπιταλιστική πολιτική και προπαγάνδα που εφαρμόζουν όλα τα κράτη από την Κίνα κ την Ρωσία , από τα καπιταλιστικα έθνη /κράτη της ε.ε.,μέχρι τις Φιλιππίνες, τις ΗΠΑ, κ την υπόλοιπη Αμερική. Η έτερη καπιταλιστική πολιτική που εφαρμόζουν οι εθνικιστικές κυβερνήσεις στην αμερικανική ήπειρο, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος: σκαστε και δουλέψτε , επιδημία δεν υπάρχει και την υπακοή σας την εξασφαλίζω με προσφυγή στην άμεση ωμή βια άμα κουνηθείτε.

      Τα κοινά χαρακτηριστικά και στις δυο πολιτικές εθνών/κρατών, υπερεθνικών ενώσεων και καπιταλισμων, είναι τα εξής:

      Α. Η πλεμπα φταίει ο,τι και να γίνει! Μόνο άμα δουλεύει υπάκουα, κ ανά κάθεται σπίτι υπάκουα δεν φταίει. Αλλά αν κάνει άλλες επιλογές είναι υπεύθυνη για την μετάδοση επιδημιών, τρομοκρατίας κλπ κλπ

      Β. Τα έθνη/κράτη δεν φταίνε ποτέ ! Ούτε οι εθνικοί /υπερεθνικοι καπιταλισμοι! Δεν εμφανίζεται πουθενά ως υπαίτιος ο πραγματικός φταιχτης: η συνειδητή κατάρρευση κ διάλυση της δημόσιας περίθαλψης από το κράτος , δεν εμφανίζεται πουθενά ο φταιχτης που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής κ κατανάλωσης! Πουθενά! Τα κράτη , είτε αρνούνται την υπαρξη επιδημίας είτε την δέχονται για να προωθήσουν την ιατρικοποιηση της ζωής άρα την παγίωση του καπιταλισμού, το μόνο που προωθούν είναι την ατομική ευθύνη της πλεμπας! Και στην πλεμπα ρίχνουν την ευθύνη είτε για την επιδημία, είτε για την οικονομία !

      Δυστυχώς αυτή την λογική υιοθέτησαν κ τμήματα κοινοβουλευτικής κ εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον βάζω στην αριστερά ). Για αυτό και προσέφεραν πολύ άσχημες υπηρεσίες στον κόσμο: συνέβαλλαν στο να περάσει πιο καλά στο πόπολο η κρατική κυβερνητική προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης με την αποδοχή ως αναγκαίων, όλων των μέτρων που πάρθηκαν

      Reply
      1. καραντινικός ακροαριστερός

        επειδή λες διάφορα δακρύβρεxτα και μακρόσυρτα, κράτα λίγο μικρο καλάθι γιατι τα κρούσματα πάνω στα βαλκάνια αυξάνουν, η Βορεια Μακεδονια (πάνω από 100 κρούσματα) μπήκε σε λοκ ντάουν. Σερβία, Βουλγαρία 30-50 τα καθημερινά κρούσματα

        Οσο για τη Σουηδία αστο:
        https://www.worldometers.info/coronavirus//country/sweden/
        4562 oi nekroi
        μην πιάσουμε το Ιράν που ένα νέο κύμα έχει εμφανιστεί, παρότι πριν ενα μηνα ειχε μειωθει η διασπορά
        https://www.worldometers.info/coronavirus//country/iran/

        και εγώ στην πορεία ήμουν και δεν μπορώ να πω οτι κράταγα ιδιαίτερα μέτρα, οπως δεν κράταγε κανεις. Και δεν νομίζω οτι μπορούν να κρατηθούν σε πορείες. Ειναι η διασπορά τώρα που ειναι μικρή, δεν θα ειναι πάντα ομως

        θα ταν ομως σωστό και ορθό καποια στιγμή αυτό να τονίζεται: οι ευπαθεις ομάδες δεν πρέπει να κατεβαινουν σε πορείες.και θα ήταν εγκληματικό απο μέρους μας να λέμε δεν τρέχει τίποτα. Τρέχει.

        Reply
      2. Βισινσκι

        Μπράβο ρε φίλε λες πράγματα με το όνομα τους Στις δοσμένες συνθηκες θυμομαστε το Λένιν και τι να κάνουμε Τα πράγματα είναι μπρος γκρεμός πίσω ρέμα δηλαδή ότι θέση και να παίρναμε θα βγαίνε μια αστική ρεφορμιστικη αποψη
        να μας πει. . . άρα πυρ κατά βούληση και βαρατε βιολιτζδες

        Reply
  10. V For Viva La Revolucion

    Ragnarok, στο καρναβάλι διεκδικεί κάτι ο κόσμος; Υγεία, παιδεία, εργασιακά; Είναι μήπως….αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, την καταστολή, την τρομοκρατία; Υπάρχει ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στο πατρινό καρναβάλι για λόγους ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ;

    Όχι για να δεις ότι το πρόβλημα είναι η ΑΝΕΥΘΥΝΗ, ΑΤΟΜΙΚΙΣΤΙΚΗ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για το λαό στάση σας συνολικά στο ζήτημα και δεν αφορά μόνο τους αγώνες αν ήταν μόνο αυτό πίστεψέ με δεν θα είχα τόσο μεγάλο θέμα.

    Αλήθεια εσύ όταν πας σε μια πλατεία να αράξεις και να χαλαρώσεις εκείνη την ώρα αγωνίζεσαι για προσλήψεις γιατρών, δίνεις τον αγώνα σου ενάντια στην κυβέρνηση με..την μπύρα στο χέρι; Ποιοι αγώνες λοιπόν και πράσινα άλογα;

    Γιατί δεν παροτρύνετε το λαό, την νεολαία να ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ και να μην συνωστίζεται σε πλατείες, take away parties, παραλίες κλπ; Έχεις κάποιο πρόβλημα με αυτό, με την προστασία του λαού; Πλάκα έχεις πραγματικά από τη μία αναγνωρίζεις ότι δεν γίνονται μαζικά τεστ, παραδέχεσαι τα χάλια του δημοσίου συστήματος υγείας, δεν θέλεις περιορισμούς και lockdown και την ίδια ώρα είσαι ΕΝΑΝΤΙΟΝ της ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του λαού. Γιατί αν ήσαστε υπέρ δεν θα είχατε κανένα πρόβλημα να προειδοποιήσετε το λαό, να τον ενημερώσετε, να τον παροτρύνετε να είναι προσεκτικός και να το δουλεύατε αυτό στα σωματεία, στις συγκεντρώσεις σας, στις γειτονιές παντού και να περνούσατε εσείς στον κόσμο την νοοτροπία της ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. Γιατί δεν ξεσκεπάσατε τα ψέματα του Τσιόδρα όσο αφορά τις μάσκες και δεν καλέσατε το λαό να τις φοράει ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ και την ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ; Αφού είστε…εναντίον του.

    Reply
  11. V For Viva La Revolucion

    “θα ταν ομως σωστό και ορθό καποια στιγμή αυτό να τονίζεται: οι ευπαθεις ομάδες δεν πρέπει να κατεβαινουν σε πορείες.”

    Καλά κάνεις και το λες αυτό καραντινικέ. Έχω την άποψη πάντως ότι μπορούν να τηρούνται και αποστάσεις στις συγκεντρώσεις. Οκ ίσως αυτό να είναι δύσκολο για πολύ μαζικές και μεγάλες συγκεντρώσεις αλλά για άλλες είναι απολύτως εφικτό (όπως για τις περισσότερες που έχουν γίνει αυτό το διάστημα, μπορούσαν να τηρηθούν κάλλιστα οι αποστάσεις αν το ήθελαν εννοώ εδώ στην Ελλάδα). Να πω την αλήθεια δεν βλέπω και τους “επαναστάτες” να ενδιαφέρονται να βρουν τρόπους αν κρίνεις από αυτά που λέει ο Ragnarok. Αλλά ακόμα και εκεί που είναι δύσκολο ε μια μάσκα ρε παιδιά αυτό τουλάχιστον. ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ!!!

    Το πρόβλημα εντοπίζεται στις ηγεσίες των οργανώσεων, των σωματείων, των κομμάτων κλπ. Πιστεύω ότι δεν το θέλουν έχουν πρόβλημα με ΚΑΘΕ μέτρο αυτοπροστασίας. Τώρα γιατί…

    Reply
  12. V For Viva La Revolucion

    Η αντίσταση του λαού συνεχίζεται ενάντια στην τρομοκρατία και τον ολοκληρωτισμό. Συνωστισμός σε beach bar στην Μύκονο και λουκέτο. Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!

    Διότι έτσι είναι το ξεφάντωμα, ο χορός, η καλοπέραση χωρίς τήρηση των μέτρων είναι αγωνιστική πράξη ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της. Τα ίδια και για το καρναβάλι, τις πλατείες, τα take away κλπ. Φυσικά ο Ragnarok και ο χώρος του δεν έχουν κανένα πρόβλημα με αυτά γι’αυτό και δεν λένε κουβέντα ούτε θέλουν να ασκήσουν την παραμικρή κριτική και στον κόσμο που δεν προσέχει. Το αντίθετο υπερασπίζονται το δικαίωμα του λαού στην διασκέδαση και τη χαλάρωση σε συνθήκες πανδημίες χωρίς τήρηση των μέτρων προστασίας είναι πιο…αντιστασιακό έτσι, νιώθεις την επανάσταση μέσα σου…μεταδίδοντας και εσύ τον ιό ή και κολλώντας τον. Και όχι μόνο αυτό αλλά χαρακτηρίζουν σαν νεοφιλελεύθερο και δεξιό όποιον δεν συμφωνεί με αυτά. Γι’αυτούς εκείνη την ώρα προέχει να στείλουμε…αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στο σύστημα μέσω του…χορού και του ποτού.

    Αλλά από τη στιγμή που και ένας μπορεί να κάνει τη ζημιά και να μεταδώσει τον ιό σε πολλούς τότε ναι υπάρχει και η ευθύνη του κάθε πολίτη. Αλλά αυτό δεν τους ενδιαφέρει τους “επαναστάτες” μας σιγά μην τους νοιάζει να καλλιεργήσουν το αίσθημα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ, της ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ και της ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ. Διότι όταν δημιουργείται κίνδυνος για την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ με τέτοιες συμπεριφορές τότε δεν μιλάμε απλά για ατομική αλλά για ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ιδίως προς τις ευπαθείς ομάδες και τον κόσμο που κινδυνεύει περισσότερο. Μάλιστα θα έλεγα ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μιας και αυτοί που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο είναι τα εργατικά-λαϊκά στρώματα. Αλλά ούτε και αυτό φαίνεται να ευαισθητοποιεί τους… Βελουχιώτηδες τρομάρα τους.

    Είναι κατά τα άλλα που το πρόβλημά τους είναι οι συγκεντρώσεις και οι αγώνες όπως λέει και ο Ragnarok ενώ δεν λέει κουβέντα για τα υπόλοιπα. Από την άλλη μπορεί να είμαι τόσο οπορτουνιστής που να μην κατάλαβα ότι…διαδήλωναν οι άνθρωποι για γιατρούς, ΜΕΘ και ενάντια στην καταστολή του αστικού κράτους. Αλλά τι να πεις παραπάνω εδώ τους λες ότι είσαι ΥΠΕΡ των αγώνων αλλά με προσοχή και μέτρα και ο Ragnarok σε κατηγορεί ότι…δεν θέλεις καθόλου αγώνες (το ρίχνει στο ψέμα δηλαδή και στη διαστρέβλωση της απόψής σου) λες και είναι δύσκολο ακόμα και αν δεν είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων οι διαδηλωτές τουλάχιστον να φοράνε την μασκούλα τους. Αλλά έτσι είναι όταν δεν μπορείς να απαντήσεις σε τίποτα.

    Και ξέρεις κάτι άλλο Ragnarok; Η πανδημία αυτή γκρέμισε μύθους. Ένας από αυτούς είναι της ψευτοαριστεράς. Τόσα χρόνια μας πλασάρονται όλοι από το “Κ”ΚΕ μέχρι μαοϊκούς, τροτσκιστές κλπ σαν υπεύθυνες ταξικές και επαναστατικές δυνάμεις, σαν κομμουνιστές, αντιιμπεριαλιστές και ό,τι άλλο και όμως η πανδημία αυτή τους ΞΕΣΚΕΠΑΣΕ. Ένα μόνο θα αναφέρω. Τόσους μήνες και η κατά τα άλλα αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική και αντιφασιστική αριστερά δεν έχει καταγγείλει ανοιχτά τον νούμερο 1 υπεύθυνο για όλη αυτή την κατάσταση το ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ-ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

    Reply
    1. Ragnarok

      Αχουουου, μας προέκυψε οακκιτης! Φίλε, τελευταία σοβαρή κουβέντα μαζί σου: η Κίνα είναι το ίδιο καπιταλιστική κ επικίνδυνη με τις ΗΠΑ, την ε.ε. την Ρωσία. Είναι ο καπιταλισμός παντού με διαφορετικές πολιτικές εκπροσωπήσεις αλλά είναι ο καπιταλισμός παντού. Και στην ε.ε. και τα έθνη/κράτη μέλη της, και στις ΗΠΑ, και στην Ρωσία και στην Κίνα.

      Αυτά κ σταματώ. Για όλα τα υπόλοιπα που γράφεις έχω τοποθετηθεί. Κσλη τυχη

      Reply
    2. Ragnarok

      Ειπώθηκαν πολλά από τους υποστηρικτές της οριζόντιας καραντίνας κ του περιορισμού της κυκλοφορίας ανθρώπων ως τρόποι περιορισμού της επιδημίας. Ειπώθηκαν πολλά επίσης, από τους πολέμιους αυτής της αντίληψης μεταξύ των οποίων και εγώ: κλείνοντας προς το παρόν αυτον τον κύκλο , θέλω να πω το εξής:

      Η συζήτηση από την μεριά μου αλλά νομίζω και από την μεριά όλων όσων συμφωνούμε, συμπυκνώνεται στο εξής: Το θέμα δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ το ΑΝ η Χ κυβέρνηση δηλ το Χ κράτος για να μιλάμε καθαρά , έχει το δικαίωμα ή όχι, να πάρει μέτρα περιορισμού μιας επιδημίας.

      Το θέμα είναι, ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ, ΜΕ ΤΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟΧΟ θα παρθούν τα Χ μέτρα. Αυτό είναι το θέμα. Διότι ποτέ τα οποιαδήποτε μέτρα έκανε το οποιοδήποτε κράτος για οποιοδήποτε θέμα στην ανθρώπινη ιστορία, δεν υπήρξαν ουδέτερα. Υπήρξαν πάντοτε μεροληπτικά και θα είναι πάντα μεροληπτικά και ταξικά, ώσπου να εξαφανιστεί η ανάγκη για κρατική οργάνωση των κοινωνιών (=κομμουνισμός).

      Ποια μέτρα, βάση ποιών κριτηρίων και για ποιον στόχο; Αυτό είναι και θα είναι το αιώνιο σωστό ερώτημα για τις πολιτικες επιλογές όλων των κρατών κ για οποιονδήποτε τομέα της ανθρώπινης κοινωνιας.

      Έτσι λοιπόν τα καπιταλιστικα κράτη υιοθέτησαν 2 πολιτικές οδόν αφορά την επιδημία: η πρώτη ήταν και είναι η πολιτική αλά ΗΠΑ, Βραζιλία, Βρετανία: δεν υπάρχει επιδημία , η καπιταλιστική οικονομία ουμπερ άλλες, σκαστε κ δουλέψτε , σκαστε κ καταναλωστε, να κινείται το χρήμα. Όσοι ψοφησετε οκ, οι υπόλοιποι κουπί στην καπιταλιστική γαλέρα. Αυτή ήταν και η πολιτική επίσης, των εθνικιστικών και γενικά δεξιών, πολιτικών δυνάμεων, που σε όλον τον κόσμο είναι υπηρέτες των εθνικών κ υπερεθνικών καπιταλισμων.

      Η δεύτερη πολιτική είναι αυτή που ακολούθησαν καπιταλιστικα κράτη όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι χώρες της ε.ε.: πιο ύπουλη κ μουλωχτη αυτή, εμφάνισε ένα κοινωνικό προσωπείο “υπέρ της προστασίας της …υγείας”, μόνο και μόνο για να μην πληρώσει πολιτικό κόστος κ για να προωθήσει περαιτέρω την πειθαρχηση της πλεμπας μέσω της ιατρικοποιησης της δημόσιας ζωής, της καταστολής, των διαπροσωπικών σχέσεων.

      Τα περισσότερα μέτρα που ελήφθησαν από αυτά τα κράτη, ήταν μέτρα πειθαρχης, ελέγχου κ καταστολής της πλεμπας (όπως πχ ηλεκτρονικές εφαρμογές ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟΥ, κλείσιμο παραλιών, βουνών, πάρκων, χωρισμός της κυκλοφορίας σε σκόπιμη κ… άσκοπη κ απαγόρευση της άσκοπης κλπ) και τα λιγότερα μέτρα ανάσχεσης της επιδημίας (όπως πχ το σωστό μέτρο του κλείσιματος των μεγάλων εσωτερικών χώρων εκλησσιες, μαγαζιά, σχολεία, σχολές, μαζικά δειγματοληπτικού χαρακτήρα τεστ, κλπ). Το μουλωχτο της υπόθεσης στην πολιτική αυτών των κρατών έγκειται στο ότι στο όνομα της υγείας , λαμβάνουν μέτρα μαζικου ηλεκτρονικου ΧΑΦΙΕΔΙΣΜΟΥ, καταστολής του κόσμου, περαιτέρω ατομικισμού κ αλλαγής ανθρωποτυπου, έτσι ώστε ο καθείς τον διπλανό του σταδιακά, να αρχίσει να τον βλέπει όχι ως δυνάμει φίλο , αλλά ως υγειονομικής βόμβα, εχθρό κ ανταγωνιστή. Μέσω της ιατρικοποιησης της πολιτικής επιχειρείται όλο αυτό.

      Ευτυχώς ένα μεγάλο κομματικοκεντρικου των λαών των ΗΠΑ, των εθνών/κρατών της ε.ε., κλπ, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, τόσο τους κατά τόπους εθνικιστές, όσο και την ιατρικοποιηση της πολιτικής. Ευτυχώς!!! Δείχνουν αυτά τα κομμάτια των λαών, ότι το δηλητήριο των εθνικιστών, του ρατσισμού και της ιατρικοποιησης της πολιτικής , συναντά μαζική αντίδραση. Όμως θέλει και περαιτέρω ανάπτυξη της θεωρίας κ της πολιτικής για να αναχθεί αυτή η μαζική λαϊκή αντίδραση σε χειραφετητικη λαϊκή ΘΕΣΗ. Και εδώ, μόνο η σημερινή περαιτέρω ανάπτυξη του υλισμού κ της διαλεκτικής σε όλα τα κοινωνικά πεδία κ θέματα , μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά.

      Reply
  13. V For Viva La Revolucion

    Δείτε τώρα ειρωνεία. Ο Ragnarok και ο χώρος του κατηγορούν όσα κράτη εφάρμοσαν το lockdown και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έστω και αν το έκαναν ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. Γιατί όμως τα κατηγορούν; Γιατί το έπραξαν. Δηλαδή αντί η κριτική τους να εστιάζει στη μη ΕΓΚΑΙΡΗ, ΑΜΕΣΗ αλλά και ΣΩΣΤΗ εφαρμογή των μέτρων τους κατηγορούν που τα εφάρμοσαν τελικά. Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση βέβαια κάτι που κόστισε χιλιάδες ζωές. Αλλά ακόμα και αν το έπραταν έγκαιρα και σωστά πάλι θα τους καηγορούσαν γιατί έτσι και αλλιώς γι’αυτούς είναι μέτρα…ολοκληρωτισμού και καταστολής. Εδώ βέβαια ξεσκεπάζονται και σαν παντελώς ανίδεοι και άσχετοι όχι με τον μαρξισμό αλλά με τα στοιχειώδη οικονομικά διότι καπιταλισμός (ειδικά με κοινοβουλευτικό-αστικοδημοκρατικό μανδύα και στη νεοφιλελεύθερη του εκδοχή) με απαγορεύσεις και περιορισμούς στην κυκλοφορία και συνολικά στην ομαλή λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας και συνολικά της κοινωνίας ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.

    Και όμως ισχυρίζονται ότι μας επέβαλαν τα μέτρα αυτά για την “καταστολή και πειθάρχηση της πλέμπας” και όχι γιατί μόνο έτσι θα απέφευγαν τα χειρότερα και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς και το ήξεραν αυτό πολύ καλά γι’αυτό και ακολούθησαν έστω και αργά αυτή την πολιτική. Δεν κατανοούν ότι άλλο το ότι με πρόσχημα την πανδημία λαμβάνουν και τέτοια μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας (αυτό έτσι και αλλιώς το κάνουν και σε ομαλές συνθήκες με διάφορα προσχήματα) και άλλο η αιτία, ο λόγος της εφαρμογής αυτής της πολιτικής.

    Εγκλωβισμένος μέσα στις ιδεοληψίες του ο κύριος Ragnarok δεν μπορεί να καταλάβει ότι έτσι όπως ήταν διαμορφωμένη η κατάσταση συνολικά στην ΕΕ και σχεδόν παντού ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα και οι ευπαθείς ομάδες ήταν ακριβώς το lockdown και τα μέτρα αυτά περιορισμού της κυκλοφορίας και η απαγόρευση συναθροίσεων ακόμα και σε δημόσιους και ανοιχτούς χώρους.

    Συνεχίζεται…

    Reply
  14. V For Viva La Revolucion

    Από τη στιγμή που επέλεξαν οι αστικές κυβερνήσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή να προστατεύσουν τα οικονομικά συμφέροντα των μονοπωλίων και των επιχειρήσεων (γι’αυτό και δεν έκλεισαν τα σύνορα από την πρώτη στιγμή και δεν προχώρησαν αμέσως σε lockdown και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν εφάρμοζαν από την πρώτη στιγμή ελέγχους και καραντίνα σε όποιον έμπαινε και ήταν μολυσμένος), από τη στιγμή που δεν ακολούθησαν την λογική των μαζικών τεστ γιατί συν τοις άλλοις ήταν εντελώς απροετοίμαστοι γι’αυτό και δεν ήθελαν να χώσουν το χέρι βαθιά στην τσέπη και από τη στιγμή που ακόμα και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και το lockdown δεν το εφάρμοσαν σωστά (πχ εδώ δεν έκλεισαν τις εκκλησίες από την αρχή ή δεν προχώρησαν στην ΑΝΑΣΤΟΛΗ κάθε ΜΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ δραστηριότητας), όταν ακόμα και τη χρήση της μάσκας από την αρχή δεν την παρουσίαζαν σαν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ μέτρο προστασίας όλα αυτά που εφαρμόστηκαν για τα οποία φωνάζει ο Ragnarok είτε μας αρέσει είτε όχι ήταν ΑΝΑΓΚΑΙΑ.

    Όχι γιατί το θέλαμε, όχι γιατί έχουμε αυταπάτες ότι το έκαναν από καλή πρόθεση ή γιατί ενδιαφέρονται για τη ζωή μας αλλά γιατί ΑΥΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ και ήταν ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ για τις ζωές μας ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων οι οποίες επέλεξαν τελικά να “συμμορφωθούν” όταν έβλεπαν ότι ξέφευγε το πράγμα και ήθελαν να αποφύγουν τα χειρότερα όσο αφορά τα συμφέροντά τους. Όμως εδώ θα σκεφτούμε πρώτα ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ και όχι το τι επιδιώκουν αυτοί.

    Και αυτό αποδείχτηκε στην περίπτωση της Ελλάδας. Δεν αναλογίζεται ο κύριος Ragnarok πόσες ζωές ακόμα θα είχαν χαθεί ή πόσοι ακόμα θα κατέληγαν στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ αν κυκλοφορούσαμε κανονικά και συνωστιζόμασταν σε πάρκα, πλατείες, παραλίες χωρίς αποστάσεις, χωρίς μάσκες σαν να μην τρέχει τίποτα. Βάζει τις ιδεοληψίες του πάνω και από την ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ και τις ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η ανο(η)σία της αγέλης ντυμένη στα “κόκκινα”. Γι’αυτό και δεν λέει κουβέντα για το καρναβάλι, για τα πάρτυ, τους χωρίς λόγω συνωστισμούς σε πλατείες, μπαρ κλπ γι’αυτό και κατηγορεί όσους είναι ΥΠΕΡ των αγώνων με μέτρα αυτοπροστασίας.

    Συνεχίζεται…

    Reply
  15. V For Viva La Revolucion

    Τέλος ο κύριος Ragnarok και συνολικά ο χώρος του (όπως και το “Κ”ΚΕ και οι υπόλοιποι) θέλουν να μας πείσουν ότι είναι ενάντιοι σε όλες τις μορφές διαχείρισης του καπιταλισμού και σε όλα τα ιμπεριαλιστικά κράτη. Μόνο που οι πράξεις τους αποδεικνύουν το αντίθετο.

    Διαδηλώνουν για την τρομοκρατία και την καταστολή στις ΗΠΑ αλλά για την τρομοκρατία και την καταστολή των ΚΙΝΕΖΩΝ ΣΟΣΙΑΛΝΑΖΙ ενάντια στο λαό του Χονγκ-Κονγκ ούτε μία πορεία έξω από την κινέζικη πρεσβεία. Για τις σφαγές των Ρώσων ιμπεριαλιστών ενάντια στο συριακό λαό ούτε μία συγκέντρωση έξω από τη ρωσική πρεσβεία. Διαδηλώνουν ενάντια στο φασιστικό καθεστώς Ερντογάν αλλά όταν ξεσηκώνεται ο ιρανικός λαός ούτε μία διαδήλωση ενάντια στους ισλαμοφασίστες μουλάδες. Καταγγέλουν τη σοσιαλδημοκρατία, τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και όποιον είναι υπέρ της διαχείρισης του καπιταλισμού αλλά την ίδια ώρα υπερασπίζονται ΦΑΝΑΤΙΚΑ το…ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς του Μαδούρο όχι λόγω του “αντιιμπεριαλισμού” του αλλά λόγω της ταξικής του φύσης που είναι από τη μία η εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας άρχουσας εκμεταλλευτικής τάξης και από την άλλη και αυτός είναι ο βασικός λόγος που το υπερασπίζονται η ΥΠΟΤΑΓΗ του στο ρώσικο και κινέζικο ιμπεριαλισμό.

    ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ αυτά χαρακτηρίζουν την “αριστερά μας”

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Η Κίνα και η Ρωσία είναι κανονικές καπιταλιστικές/ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η ΕΕ ώς ένωση εθνών/κρατών που είναι (και οι Γαλλία, Μεγ. Βρετανία, Γερμανία είναι ως έθνη/κράτη ιμπεριαλιστικά). Ούτε σοσιαλναζι είναι, ούτε τπτ. Είναι κανονικά καπιταλιστ6ικά ιμπεριαλιστικά κράτη, και η τραγωδία με την Κίνα είναι οτι στο τιμόνι αυτής της καπιταλιστικής ιμπεριαλιστικής και εξίσου βάρβαρης με τις ΗΠΑ χώρας, βρίσκεται εδώ και 70 χρόνια το Κ.Κ., που τα κάνει όλα αυτά τα καπιταλιστικά/ιμπεριαλιστικά. Με την εργατική τάξη στην γωνια να είναι δούλος, και υποζύγιο, όπως ακριβώς και στις ΗΠΑ, ή στην Ευρώπη.

      Οχι άλλο κάρβουνο οακκίτη

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Ολες οι ελπίδες στην Δεξιά μας: “Οχι στο παραγωγικό σαμποτάζ”!

      Reply
  16. V For Viva La Revolucion

    Για τον Ανώνυμο. Αφού λοιπόν Ρωσία και Κίνα είναι σαν τους άλλους όπως λες γιατί δεν σας βλέπουμε έξω από την ρώσικη ή την κινέζικη πρεσβεία να διαδηλώνετε ενάντια στα εγκλήματά τους; Αφού…ίδιοι είναι όπως λες. Άστο ρε μεγάλε δεν το σώζεις. Όσο για το παραγωγικό σαμποτάζ όλοι μαζί είναι σε αυτό Δεξιά,”Αριστερά”, ΠΑΣΟΚ, φασίστες όλο το πολιτικό φάσμα.

    Βλέπω άρχισε η γνωστή καραμέλα περί…ΟΑΚΚΕ. Ε λοιπόν όχι δεν είμαι οακκίτης για να το ξεκαθαρίσω. Η αλήθεια είναι ότι δεν ανήκω κάπου και αυτό γιατί κρίνω ότι δεν υπάρχει κομμουνιστική αριστερά, πραγματική, ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗ.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Μ-Λ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ σήμερα αυτή είναι η άποψή μου γι’αυτό και πάμε από το κακό στο χειρότερο.

    Reply
      1. καραντινικός ακροαριστερός

        βρε, να και ο Κλουζώ. Την πάτησες, όμως. Εντόπισες τον λάθος άνθρωπο :-), ανάμεσα σε …δυο. 50% σφάλμα…

        Reply
  17. V For Viva La Revolucion

    Όσο αφορά την πανδημία θα πω κάτι τελευταίο και σταματάω. Είναι γεγονός ότι σαν λαός δεν έχουμε κουλτούρα αντιμετώπισης πανδημιών και σε αυτό φυσικά φταίνε οι αστικές κυβερνήσεις που ποτέ δεν καλλιέργησαν τέτοια κουλτούρα. Το ίδιο βέβαια ισχύει όπως είδαμε και για τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Και αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που ήμαστε απροετοίμαστοι και μας τσάκισε ο ιός (εννοώ σαν Ευρώπη). Αυτό αποδεικνύεται και από τις εικόνες συνωστισμού που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα σε διάφορες περιπτώσεις, την ΜΗ τήρηση μέτρων προστασίας πχ μάσκα και αποστάσεις σε πολλές περιπτώσεις αλλά φάνηκε αυτό και από την αρχή με το καρναβάλι, τις καφετέριες, τα μπαρ, τις εκκλησίες κλπ.

    Έπρεπε η κυβέρνηση να επιβάλει το lockdown και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης γιατί ο λαός από μόνος του δεν υπήρχε περίπτωση να περιορίσει τις εξόδους και τις μετακινήσεις του, να αποφεύγει το συνωστισμό κλπ. Υπό αυτή την έννοια διαφωνώ με την άποψη ότι ο λαός επέβαλε με τη στάση του το lockdown και τα μέτρα. Όχι αυτό το έκανε η κυβέρνηση και εξήγησα τους λόγους να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό που έκανε ο λαός ήταν να ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΕΙ στην συντριπτική του πλειοψηφία (και πολύ καλά έπραξε) αλλά το έκανε ΑΦΟΥ η κυβέρνηση εφάρμοσε αυτήν την πολιτική και με ποινικά μέτρα πχ πρόστιμα και ΚΑΛΩΣ ΕΠΡΑΞΕ σε αυτό.

    Εδώ όμως είναι η ευθύνη της πρωτοπορίας του λαού όπως μας πλασάρονται όλοι αυτοί οι “επαναστάτες”. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να γίνει δουλειά μέσα σε σωματεία, συνδικάτα, να γίνονται παρεμβάσεις με στόχο την ενημέρωση του κόσμου, δράσεις διαδικτυακά, από τα κανάλια στελέχη τους να καλούν το λαό ανοιχτά να προσέχει, να φοράει μάσκα και να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας έπρεπε να καλλιεργηθεί με λίγα λόγια με ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ αυτή η κουλτούρα της εγώ δεν θα πω ατομικής αλλά ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ και ΕΥΘΥΝΗΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ, της ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, της ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.

    Συνεχίζεται…

    Reply
  18. Ανώνυμος

    Εδώ όμως είναι η ευθύνη της πρωτοπορίας του λαού όπως μας πλασάρονται όλοι αυτοί οι “επαναστάτες”. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να γίνει δουλειά μέσα σε σωματεία, συνδικάτα, να γίνονται παρεμβάσεις με στόχο την ενημέρωση του κόσμου, δράσεις διαδικτυακά, από τα κανάλια στελέχη τους να καλούν το λαό ανοιχτά να προσέχει, να φοράει μάσκα και να τηρεί τα μέτρα αυτοπροστασίας έπρεπε να καλλιεργηθεί με λίγα λόγια με ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ αυτή η κουλτούρα της εγώ δεν θα πω ατομικής αλλά ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ και ΕΥΘΥΝΗΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΟΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ, της ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, της ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.

    Αυτοί που δεν συμπεριφέρονται έτσι το κάνουν διότι αδιαφορούν για το λαό, δεν πιστεύουν στην δύναμη και την οργάνωση του λαού κάτω από αυτές τις αξίες και αρχές, δεν τον εμπιστεύονται, δεν πιστεύουν σε αυτόν γενικά και στο τι μπορεί να κάνει και να πετύχει αν έχει μία πρωτοπορία αληθινή να τον καθοδηγεί. Αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι τέτοια πρωτοπορία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Και εδώ μπαίνετε εσείς πιέστε τις ηγεσίες των κομμάτων και των οργανώσεών σας να συμπεριφερθούν σωστά επιτέλους.

    Πάρτε εσείς την κατάσταση στα χέρια σας. Ενημερώστε το λαό και την νεολαία να προσέχει, να ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ προσπαθήστε να περάσετε αυτήν την κουλτούρα μέσα στα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, στις γειτονιές, στις συγκεντρώσεις και τους αγώνες παντού. Πιέστε τους να προχωρήσουν επιτέλους σε αγώνες για τα τεστ, τις μάσκες και για ό,τι αφορά την διαχείριση της πανδημίας με γνώμονα την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ.

    Reply
  19. V For Viva La Revolucion

    Το τελευταίο σχόλιο είναι δικό μου, αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου

    Reply
  20. Παλαίουρας

    Καραντινικέ αριστερέ αν και έχουμε πλακωθεί λεκτικά στο παρελθόν αμέτρητες φορές, μας έχει λείψει ρε μπαγάσα (κάποιου είδους σύνδρομο είναι αυτό) να γράφεις συχνότερα είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε!

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.