.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η ρήξη του ΄89 και η σύγχρονη κομμουνιστική ανάταση


Παναγιώτης Μαυροειδής

Στη ρωγμή του χρόνου

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από το 1989 και την ανταρσία της ΚΝΕ στην πολιτική συνεργασία της ηγεσίας του ΚΚΕ και του ενιαίου ΣΥΝ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (κυβερνήσεις Τζαννετάκη, Ζολώτα).

Τι έσβησε η σκόνη του χρόνου; Τι αλλοίωσε η κατασκευή εκ των υστέρων αληθειών που καθορίζει ο συσχετισμός δύναμης; Ποιες αλήθεια ελπίδες στον κόσμο της κομμουνιστικής αριστεράς, παραμένουν ενεργές και γόνιμες; Όπως πάντα οι απαντήσεις δεν είναι δεδομένες. Σε μεγάλο βαθμό θα κριθούν στην τόλμη των ερωτημάτων.

Η ιστορία, μέσα από δυσανάγνωστα μηνύματα και άπειρες διαστρεβλώσεις, τελικά εκδικείται, καθώς επιμένει αδάμαστη στην αποτύπωση της πορείας όλων. Τίποτα δεν πρόκειται να παιχθεί «ακόμη μια φορά» προς χάρη των πρωταγωνιστών της, αλλά οι «αλήθειές» της, θα ξαναγράφονται διαρκώς.

Σήμερα, μοιάζει να ειρωνεύεται πολλούς, αλλά και να μας προκαλεί:

  • Η Ελλάδα έχει πρωθυπουργό τον Κυριάκο, γιο του Κώστα Μητσοτάκη, αρχιτέκτονα εκείνων των δύο κυβερνήσεων ταξικής και πολιτικής συναλλαγής και υποταγής της Αριστεράς.
  • Υπουργός Εσωτερικών στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ – μετά από μια καλή θητεία στο ΠΑΣΟΚ!- τυχαίνει να είναι, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αντι-Γράψας εκλεκτός του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ («αριστερών» και «μεταρρυθμιστών»), που τοποθετήθηκε στην ηγεσία της ΚΝΕ για να την φέρει στον ίσιο «κομματικό δρόμο».
  • Το πολιτικό διακύβευμα διαπάλης στην Αριστερά εκείνης της περιόδου, δηλαδή η αναζήτηση του δρόμου «κυβέρνησης της αριστεράς», με «ευρύτερες συνεργασίες» και στη βάση ενός «ρεαλιστικού αναπτυξιακού προγράμματος» εντός του καπιταλισμού, βρήκε έκφραση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να σκάσει τελικά στα κεφάλια του κόσμου της αριστεράς, με κίνδυνο ολοκληρωτικού διασυρμού και στρατηγικής ήττας της.
  • Τέλος, το ΝΑΡ και γενικά η αντικαπιταλιστική κομμουνιστική αριστερά, δυσκολεύονται να βρουν τα βήματά τους για ένα άλμα προς τη σύγχρονη κομμουνιστική απελευθερωτική στρατηγική με μαζικούς όρους.

Άρα λοιπόν;

Επαναστατική στρατηγική «πέρα από τον ορίζοντα» του ολοκληρωτικού καπιταλισμού

Και όμως το συνολικό αποτύπωμα που άφησε εκείνη η ανταρσία της ΚΝΕ και της αριστερής διαφωνίας στο ΚΚΕ, που στη συνέχεια οδήγησε στη συγκρότηση του ΝΑΡ και της νεολαίας για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, δε χωράει σε απλά υστερόγραφα και στατικές αναγνώσεις.

Η ρήξη του 1989 δεν κατάφερε να ανατρέψει, αλλά έπληξε την κατεύθυνση εξέλιξης και ενσωμάτωσης της αριστεράς στην αστική πολιτική. Την αμφισβήτησε ριζικά και γέννησε ερωτήματα που είναι διαχρονικά ενεργά. Σε κάποιο βαθμό καθόρισε πλευρές της συζήτησης και της μετέπειτα εξέλιξης σε όλους τους σχηματισμούς της αριστεράς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ. Χωρίς εκείνο το επιβλητικό «φυσικά και δε θα πειθαρχήσω» του Γιώργου Γράψα και τη συγκρότηση ενός μικρού μεν αλλά διακριτού πόλου αναζήτησης και κατάκτησης μιας αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής στρατηγικής στα αριστερά του ΚΚΕ, θα ήταν πιο εύκολο, αν όχι βέβαιο, να οδηγηθεί σύμπασα η ελληνική αριστερά σε μια πλήρη μετάλλαξη, ενωμένη σε ένα παναριστερό σχηματισμό τύπου ΑΚΕΛ ή άλλων «ανακυκλωμένων» μετα-κομμουνιστικών κομμάτων ανά την Ευρώπη, χωρίς «να ανοίξει ρουθούνι».

Θρυαλλίδα για το βάθεμα της διαφωνίας και τελικά για την εκδήλωση της ρήξης της ΚΝΕ με την ηγεσία του ΚΚΕ, αποτέλεσε η συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη με συνεργασία ΝΔ και του ενιαίου ΣΥΝ, την οποία με θέρμη μεθόδευσε και υποστήριξε η υπό τον Χ. Φλωράκη ηγεσία του ΚΚΕ. Ωστόσο, η αριστερή διαφωνία εντός ΚΚΕ και ΚΝΕ αναπτυσσόταν καιρό πριν, ασυντόνιστα, με διαφορετικές ταχύτητες και προσανατολισμούς, σε δύο ευρύτερα πεδία.

Το πρώτο αφορούσε την πορεία διαρκούς μετατόπισης της πολιτικής του ΚΚΕ προς τα δεξιά στα βασικά ζητήματα της κοινωνικής κα πολιτικής διαπάλης στην Ελλάδα και ο μετεωρισμός του στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τους δύο πόλους του αστικού διπολισμού. Στην αρχή με το ΠΑΣΟΚ, μέσω των σχημάτων του «αθροίσματος των δημοκρατικών δυνάμεων» και της «πραγματικής αλλαγής». Στη συνέχεια επιχείρησε τον απεγκλωβισμό του από τα δίλημμα «αριστερά ή δεξιά», αλλά από τα δεξιά, με πρώτο πειραματισμό τις δημοτικές εκλογές του 1986. Από εκεί και πέρα, στο όνομα του στόχου για «συμπαράταξη των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων», διευρύνονται οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ΕΑΡ του Λ. Κύρκου. Το πρόγραμμα του ΚΚΕ σε κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της στάσης απέναντι στην ΕΟΚ γίνεται αγνώριστο με αποδοχή της θέσης της Ελλάδας σε αυτήν. Δεν επρόκειτο απλά για αλλαγές κειμένων, αλλά για μια ολόκληρη πολιτική στροφή που συνοψίστηκε πολιτικά στα νέα σχήματα για «αλλαγή με κατεύθυνση το σοσιαλισμό» και «ανάπτυξη νέου τύπου» στο 12ο Συνέδριο (1987), αλλά και μια σαφώς μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από ριζοσπαστικές πρακτικές στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα.

Η στροφή αυτή έβρισκε νομιμοποίηση στις εξελίξεις στην ΕΣΣΔ με την «περεστρόικα» του Γκορμπατσόφ (1985). Ο «νέος τρόπος σκέψης» που είχε κεντρικό σημείο την ανοιχτή συνεργασία με τον καπιταλιστικό κόσμο και η σταδιακή εξύμνηση της ατομικής ιδιοκτησίας και του ανταγωνισμού, παρουσιάστηκαν ως τα στοιχεία που θα εξασφάλιζαν την «ανανέωση» του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Προκαλούσαν προβληματισμό και διαφωνίες, οι οποίες από ένα σημείο και πέρα πήγαιναν και βαθύτερα στην όλη πορεία της ΕΣΣΔ και τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών της Ανατολικής Ευρώπης, όχι βέβαια από «σταλινικές» θέσεις (όπως προσπάθησαν πολλοί να χρεώσουν στην ΚΝΕ) αλλά με επιδίωξη «επαναστατικής ανανέωσης». Εξάλλου, αυτό υπογράμμισε και η δριμύτατη καταδίκη της σφαγής στην Τιεν Αν Μεν. Αυτό ήταν το δεύτερο πεδίο των διαφωνιών αλλά της προσπάθειας συγκρότησης νέων απαντήσεων στα ζητήματα της κομμουνιστικής προοπτικής.

Συνοψίζοντας, η ρήξη της ΚΝΕ το 1989 αποτέλεσε αφενός μια αντίσταση στον πολιτικό και ιδεολογικό εκφυλισμό της κομμουνιστικής αριστεράς ενσωματώνοντας σε αυτό τόσο την εσωτερική πολιτική διάσταση όσο και την διεθνή και αφετέρου ένα κάλεσμα για αντεπίθεση, επαναθεμελίωση και ανάταση της κομμουνιστικής αριστεράς και της απελευθερωτικής χειραφετητικής προοπτικής. Αναμφισβήτητα, κυριάρχησε η πρώτη πλευρά.

Τα καθήκοντα αυτά σαφώς υπερέβαιναν τα πολιτικά, θεωρητικά, ιστορικά και ταξικά όρια που είχε (και έχει το ΝΑΡ) και εγγράφονταν στη γενικότερη μεταβολή στα χαρακτηριστικά του καπιταλισμού, την κατάρρευση του ιστορικού κομμουνιστικού κινήματος και τις πολλαπλές επιδράσεις στη διαμόρφωση του «σώματος» και της συνείδησης της εργατικής τάξης και ειδικά των νέων βαρδιών της.

Ωστόσο, το ΝΑΡ τόλμησε να αναμετρηθεί και να προσεγγίσει απαντήσεις τόσο στο επίπεδο της ανάλυσης (ολοκληρωτικός καπιταλισμός, χαρακτήρας χωρών υπαρκτού σοσιαλισμού, πολιτικό υποκείμενο), όσο και στο επίπεδο της επαναστατικής στρατηγικής στο σύγχρονο κόσμο, τοποθετώντας μεταξύ των άλλων σε νέα βάση τις εκτιμήσεις για την πορεία του ίδιου του ελληνικού καπιταλισμού και τη θέση του στην ΕΕ και το καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό πλέγμα.

Το ΝΑΡ έπρεπε να τολμήσει και συνέβαλε στην επαναστατική αναζήτηση αφήνοντας στην άκρη νεκρά στερεότυπα, αλλά αρνούμενο να υποκύψει στον αυξανόμενο κίνδυνο του αγνωστικισμού.

Όφειλε να μιλήσει και επιχείρησε να θέσει την ανάγκη της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης, χωρίς υπόκλιση στο ρεύμα της αποκομμουνιστικοποίησης και της άρνησης της επαναστατικής ψυχής του μαρξισμού.

Να σταθεί κριτικά στην ιστορία της ανόδου και της ήττας του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, ανατρέχοντας στις καλύτερες στιγμές τους, μακριά από την ηρωοποίηση ή το μηδενισμό.

Η κριτική και αυτοκριτική εξέταση της πορείας του ΝΑΡ, πρέπει να γίνεται με διαλεκτική προσέγγιση των παραπάνω πλευρών. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά και η μόνη που έχει μια επαναστατική «αξία χρήσης». Διαφορετικά, βαδίζει κανείς στους γνώριμους δρόμους είτε της «ρεαλιστικής» μετάλλαξης της αριστεράς σε κυβερνώσα διαχειριστική δύναμη στο πεδίο της διανομής στο σύγχρονο καπιταλισμό (ζούμε την κατάρρευση αυτού του κύκλου στις μέρες μας), είτε στην καταφυγή σε οργανωτικά και θεωρητικά σχήματα και κόμματα που εν τέλει αναγκαστικά καταφεύγουν στο παρελθόν όπως αυτό «υπήρξε», είτε σε ποικίλους θεωρητικούς ή πολιτικούς αναχωρητισμούς που εύκολα θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν με την επίγνωση της δυσκολίας των νέων βημάτων προς τα μπρος.

Σήμερα ωστόσο, ο τόνος σε αυτή τη διαλεκτική προσέγγιση «αντίσταση-κομμουνιστική επαναθεμελίωση και συγκρότηση μιας σύγχρονης κομμουνιστικής επαναστατικής στρατηγικής» που θα τολμήσει να δει εκ νέου «πέρα από τον ορίζοντα» του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, πρέπει να πέσει στο δεύτερο σκέλος. Με αυτό θα μετρηθούμε και εδώ στοχεύει να συμβάλει η πρωτοβουλία για οργάνωση δυνάμεων στη βάση αναζήτησης κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος της σύγχρονης εποχής.

Απειθαρχία και τόλμη  για ανατρεπτικές απαντήσεις

Η τόλμη σήμερα δε μετριέται μόνο και κυρίως με το «όχι» σε μια πορεία εκφυλισμού και υποταγής στην αστική πολιτική, αλλά με το «ναι» σε μια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική. Δεν εξαντλείται στην κριτική αποτίμηση και τελικά εκφυλισμό των καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού», αλλά ανα-μετριέται με ένα νέο σχέδιο διεθνιστικής κομμουνιστικής απελευθέρωσης με βάση τις δυνατότητες της εποχής.

Δεν κρίνεται κυρίως στην απόρριψη της λογικής του «κόμματος-φρουρίου» ή του «εκλογικού μετώπου-χυλού», της αποστεωμένης συζήτησης ή των ατέρμονων ομαδοποιήσεων, όσο στη σκιαγράφηση των αρχών συγκρότησης και λειτουργίας με βάση την εργατική δημοκρατία, ενιαίας δράσης και συνειδητής συντροφικής πειθαρχίας, σε ένα σύγχρονο κόμμα για την κομμουνιστική απελευθέρωση.

Δεν φτάνει η αυτονόητη και αναγκαία καταδίκη του εγχειριδιακού κρατικοποιημένου ή κομματικά φυλακισμένου μαρξισμού. Κυρίως απαιτείται η στροφή σε μια μεθοδική θεωρητική, ερευνητική δουλειά που να αναπτύσσει επαναστατικά τον μαρξισμό, αντιμετωπίζοντας κριτικά και διαλεκτικά σύγχρονα ρεύματα σκέψης και αντικαπιταλιστικής κριτικής που αναδύονται διαρκώς.

Δεν αρκεί η αντιπαράθεση με τα μέτωπα συναλλαγής με τις αστικές και ρεφορμιστικές δυνάμεις, ούτε η αυτονόητη επισήμανση της στρατηγικής ζημιάς που προκαλούν, αλλά απαιτείται κυρίως η συμβολή σε ένα συνεκτικό αντικαπιταλιστικό πολιτικό μέτωπο.

Δεν αποτελεί ιδιαίτερη τόλμη να επιτεθεί κανείς στον εκφυλισμό του υποταγμένου συνδικαλισμού (αν και δυστυχώς, συχνά, είναι τόσο απαραίτητο!), όσο το να επιχειρήσει κανείς να δοκιμάσει βήματα στην κατεύθυνση νέων μορφών οργάνωσης, ενωτικής δράσης των τμημάτων της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Τελικά στη συγκρότηση ενός νέου εργατικού κινήματος, στη βάση της ταξικής αυτοτέλειας και πολιτικής ανεξαρτησίας.

Δεν αρκεί, όσο και αν είναι αναγκαία, η αντιπαράθεση με την «εθνικοποίηση» της αριστερής και κομμουνιστικής πολιτικής, την ολοφάνερη εγκατάλειψη του εργατικού διεθνισμού ή την προσχώρηση στον κοσμοπολίτικο αντιδραστικό «διεθνισμό» του κεφαλαίου. Χρειάζεται να αναζητηθούν δρόμοι μέσα από πολλά πεδία (πολεμική απειλή, προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα, οικολογική καταστροφή, ενεργειακοί πόλεμοι και εξορύξεις κλπ), για να οικοδομούνται όροι επικοινωνίας, διεθνιστικής αλληλέγγυας δράσης.

Το ΝΑΡ και η νΚΑ, όχι χωρίς ταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα, έχουν επιλέξει να κινηθούν σε αυτό το δρόμο, με επίγνωση των δυσκολιών. «Συνταγή επιτυχίας» δεν υπάρχει. Η ανατροπή δε γίνεται ποτέ εκ του ασφαλούς και με «σιγουράτζες». Συγκροτείται μόνο μέσω της συνειδητής συλλογικής δράσης των επαναστατών σε κάθε εποχή και στην ικανότητά τους να επικοινωνούν με τα «υπόγεια ρεύματα» και αναπνοές του κόσμου της εργασίας, μακριά από την υπόκλιση στους κατά καιρούς λεγόμενους «εύκολους» και «γρήγορους» δρόμους, που οδηγούν πάντα στην αναπαραγωγή του συστήματος.

ΠΡΙΝ 22/9/19

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 71.25% ( 16
Συμμετοχές )



82 σχόλια στο “Η ρήξη του ΄89 και η σύγχρονη κομμουνιστική ανάταση

  1. λαθραναγνώστης

    “Στη συνέχεια επιχείρησε τον απεγκλωβισμό του από τα δίλημμα «αριστερά ή δεξιά», αλλά από τα δεξιά, με πρώτο πειραματισμό τις δημοτικές εκλογές του 1986.” Ωστε έτσι, ε? Συγχαρητήρια! Να πως γίνεται με αριστοτεχνικό τρόπο η παραποίηση της ιστορίας, πως μαθαίνουν αυτοί που δεν έζησαν τα γεγονότα, ότι η μη στήριξη του ΠΑΣΟΚου Μπέη στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών του 86, σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ είχε αρχίσει να ξεσαλώνει, αποτελεί “απεγκλωβισμό” του ΚΚΕ απ το ΠΑΣΟΚ “αλλά από τα δεξιά”(!!!). Δηλαδή, πας μη ΠΑΣΟΚος = δεξιός! Το γνωστό ΠΑΣΟΚο “Ποντίκι”, είχε γράψει τότε με νόημα: “Το μικρό πέος, είναι εξ ίσου αποτελεσματικό με το μεγάλο!” ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΑΝ σελ. 15…..
    Πλατεία Τιεν Αν Μεν:
    Ξεκάθαρη πρώιμη “πορτοκαλλί επανάσταση”, όπως αυτές που επακολούθησαν μετά τις ανατροπές, που τόσο πολύ αγάπησε και εξύμνησε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Από την Ουκρανία, μέχρι το Μαγρέμπ και την Λιβύη με τα γνωστά ρεπορτάζ του ΠΠ…..
    Απορώ πως δεν στηρίξατε και τις ταραχές στο Χονγκ Κονγκ, ότι είναι και καλά …..αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση…!

    (θα έχει και συνέχεια)

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Τι να έχει και συνέχεια λαθραναγνώστη; Η μη στήριξη του ΠΑΣΟΚου Μπέη από το ΚΚΕ, ακολουθήθηκε από την στήριξη των υποψηφίων της ΝΔ από το ΚΚΕ!! Δηλαδή για το ΚΚΕ τότε, ή ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ήταν το δίλημμα στις δημοτικές! Απορρίψατε το ΠΑΣΟΚ και καλά κάνατε, και στηρίξατε ΝΔ και κακώς κάνατε!

      Πλατεία τιενανμεν: Το ίδιο βιολάκι από το ΚΚΕ, διαχρονικά: Σας έχει εκπαιδεύσεινα αντιλαμβάνεστε τις κοινωνικές δυσαρέσκειες και διαμαρτυρίες, ως δάχτυλο των αμερικάνων, της CIA και των ελοχίμ! Δεν νογάτε να καταλάβετε το εξής απλό και διαλεκτικότατο: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΕΙΤΕ ΗΠΑ λέγονται, είτε ΚΙΝΑ, είτε ΣΥΡΙΑ, είτε χώρες της ΕΕ, είτε Ουκρανία, είτε Λατινική Αμερική. Το ΠΟΙΑ μορφή θα πάρει η κοινωνική δυσαρέσκεια, ΑΝ δλδ θα ηγεμονεύσουν στο εσωτερικό των κοινωνικών κομματιών που διαμαρτύρονται χειραφετητικές πολιτικές, ή θα ηγεμονεύσουν σκοταδιστικές θρησκευτικές ή ιμπεριαλιστικές πολιτικές, ΑΥΤΟ έγκειται στις πολιτικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν.

      Στην Κίνα η βαθιά κοινωνική δυσαρέσκεια από τον καπιταλισμό με κόκκινη σημαία που οικοδομεί συνεπέστατα το ΚΚ Κίνας, εκφράστηκε με την εξέγερση του λαού στην πλατεία Τιενανμεν και αλλού. Και κατεστάλη σκληρά από την κινέζικη κρατική/κομματική άρχουσα τάξη.

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Τι λες παιδάκι μου? Γιατί μάλλον, απ αυτά που λες, παιδάκι είσαι.
        Ποιό ΚΚΕ στήριξε τους υποψήφιους της ΝΔ το 86? Λευκό/άκυρο ήταν η γραμμή του ΚΚΕ. Λες να μην ξέρω “γραμμή” πήρα από το Κόμμα μου και τι ψήφισα το 86?
        Για την Τιεν Αν Μεν, βαθειά είναι τα μεσάνυχτα που πλέεις κι όχι η κοινωνική δυσαρέσκεια στην Κίνα από τον καπιταλισμό με κόκκινη σημαία κλπ κλπ….το 89.
        χαχαχαχα!!!!
        Οι φοιτητές ζητούσαν τα γνωστά περί ατομικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καπιταλισμό ζητούσαν κι αυτό, επηρεασμένοι (“ηγεμονευμένοι”) από την περεστρόικα του Γκορμπατσώφ και ΣΙΑ.
        Έτσι, οι ριζοσπαστικοί της ΚΝΕ, από τη μία, όπως λέτε, αντιδρούσαν επαναστατικά στην περεστρόικα και και την δεξιά στροφή κλπ και την ίδια στιγμή συντάσσονταν με ένα ανατρεπτικό φούντωμα.
        Ώρα να μας πείτε, ότι οι ταραχές στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου, είχαν προοδευτικό χαρακτήρα.
        Αυτά τα πράγματα, είναι λεπτά κι όποιος δεν το “κατέει το άθλημα”, μπορεί να μπερδέψει…..εεεε….το πρόβατο με τον λύκο…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Τι ακούμε από τα μέλη του ΚΚΕ εδώ μέσα που λένε ότι δεν είναι μέλη αλλά την γραμμή την πήραν από το κόμμα τους όπως λένε!

          Απορούν που λέμε ότι οι διαδηλώσεις στις χώρες του λεγόμενου υπαρκτού το 89 είχαν αντικειμενικό υπόβαθρο στην καταπίεση που υφίστατο οι λαοί αυτών των χωρών από την κρατική/κομματική άρχουσα τάξη. Όπως κ στην αποκοπή /αποξένωση του λαού από το εκεί πολιτικό σύστημα

          Για τα μέλη του ΚΚΕ που σχολιάζουν εδώ μέσα, τα παραπάνω ήταν απλώς “προοίμιο πορτοκαλί επαναστάσεων”. Το ότι 45 ή 70 χρόνια εξουσίας των κκ κ έμπρακτης εφαρμογής του σοσιαλισμού όπως μας πρήζουν ήταν ανίκανα να πείσουν τις εκεί εργατικές τάξεις για την ανωτερότητα του συστήματος, ουδόλως ενδιαφέρει τον λαθραναγνωστη , τον κομπα, τον ένας, κλπ. Το κομματικό τους GPS άλλα τους λέει κ δείχνει το δάχτυλο αντί για το φεγγάρι. Φυσιολογικό ..

          Το ότι 45 κ 70 χρόνια έμπρακτης εφαρμογής του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε έγιναν σκόνη μπροστά στην καπιταλιστική υπόσχεση για ….κατανάλωση κ οι λαοί πείστηκαν κ το γύρισαν στον καπιταλισμο για ένα μπλουτζιν, ένα κάμπριο αυτοκίνητο κ μια συναυλία με τους σκορπιονς, δείχνει δύο πράγματα :

          Α. Αυτό το πράγμα εκεί ήταν σοσιαλισμός άρα οι λαοί κ οι εργατικές τάξεις δεν γουστάρουν σοσιαλισμό αλλά καπιταλισμό, οπότε τζάμπα αγωνιζομαστε, Ή

          Β. ΑΥΤΟ το πράγμα εκεί ΔΕΝ ήταν σοσιαλισμός, παρόλες τις κατακτήσεις που είχαν
          .

          Η Κίνα που ακόμα κ σήμερα το ΚΚΕ την υποστηρίζει, δείχνει την πιο πιθανή εξέλιξη που θα είχε ο λεγόμενος υπαρκτός ΑΝ δεν είχαν γίνει οι καταρρεύσεις : Καπιταλιστικη παλινόρθωση με τα κκ στο τιμόνι. Κ το ΚΚΕ να τα λιβανιζει ακόμα.

        2. Σ.Τ.

          Υπάρχει και η περίπτωση να ΗΤΑΝ σοσιαλισμός, οι λαοί να καταπιέζονται και να προτίμησαν την ελευθερία από την ασφάλεια!!!! (Και μετά να το μετάνιωσαν!!).
          Υπάρχει και η περίπτωση να ήταν διεφθαρμένο και αντιπαραγωγικο το σύστημα διάρθρωσης των διαφόρων μέσων παραγωγής, έτσι ώστε να προκαλούσε απογοήτευση στους λαούς.
          Και η ηγεσία δηλαδή αυτό που ονομάζουμε πρωτοπορία, είχε αποφασίσει μυστικά να αφήσει αυτή την διαφθορά να γιγαντωθεί, για να επαναστατήσει ο κόσμος άκριτα και να ανατρέψει το σύστημα!!!

        3. Ανώνυμος

          Σοσιαλισμός κ πολύ περισσότερο κομμουνισμός σημαίνει ότι ο κόσμος ασκεί διοίκηση της παραγωγής κ της κοινωνίας, χωρίς την διαμεσολάβηση κόμματος/κομμάτων κ κράτους.

          Είδαμε ποτέ κάτι τέτοιο στις χώρες του ανύπαρκτου; Όχι! Τι είδαμε; Κατακτήσεις σε υγεία, παιδεία, πρόνοια, κ εργασία. Όπως κ είδαμε -κ όχι σε όλες τις χωρες-καταργηση της καπιταλιστικής τάξης. Αυτά τα είδαμε, υπήρξαν σημαντικά, αλλά ;που μόνα τους δεν αρκούσαν για να είναι μια χώρα σοσιαλιστική πολύ περισσότερο κομμουνιστική!

          Δεν ήταν σοσιαλιστικές αυτές οι χώρες. Σοσιαλιστικά μέτρα ναι είχαν εφαρμοστεί. Αλλά σοσιαλισμός υπό την έννοια ότι οι κοινωνίες μετέβαιναν μέσω απονέκρωσης κράτους κ τάξεων στον κομμουνισμό, όχι!

          Για αυτό και ΔΕΝ είχαμε ανατροπή όπως λέει εντελώς ανυπόστατα κ λαθεμένα το ΚΚΕ κ άλλοι. Είχαμε κατάρρευση κατά την οποία η άρχουσα τάξη αυτών των χωρών , η κρατική/κομματική γραφειοκρατία , άλλαξε πουκάμισο κ μετατράπηκε σε καπιταλιστική τάξη, οδηγώντας τις χώρες αυτές στην καπιταλιστική παλινόρθωση .

        4. bol.

          Οι διαδηλώσεις…αλλά το ΠΡΙΝ τ.2 Ιούνης 1989 έγραφε:
          αυτό το διαρκές βάπτισμα του Γέλτσιν μέσα σε μάζες που διεκδικούν ριζοσπαστικότερες λύσεις ,επιδρά και πάνω του ,διαμορφώνοντας του όχι μόνο πολιτικό προφίλ,αλλά και απόψεις.
          Βρε τον Γέλτσιν …οι συριζαίοι τον χαιρετούν.

        5. Ανώνυμος

          Η θέση της αριστερής πτέρυγας εντός ΚΚΕ κ ΚΝΕ όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, αποκρυσταλλώθηκε από τότε ότι, αυτά τα καθεστώτα του ανατολικού μπλοκ ΔΕΝ ήταν σοσιαλιστικά παρόλες τις κατακτήσεις των λαών τους , ΔΕΝ υπάρχει ανατροπή αλλά κατάρρευση με καπιταλιστική παλινόρθωση .

          Και είχε δίκιο

        6. bol.

          Εγώ πάντως δεν τα βλέπω αυτά που λες εσύ και ούτε η ομιλία Γράψα που μιλά καθαρά για σοσιαλισμό το αποδεικνύει.
          Έχω τα ΠΡΙΝ της τότε εποχής που μιλά για παλινόρθωση στο τ.18.3.90 με άρθρο του τότε δ/ντη Δελαστικ.Προηγουμένως;Εδώ υπάρχουν άρθρα που εξυμνούσαν τον Γκορμπατσόφ,ο οποίος πήρε τις μεταρρυθμίσεις το 86,δλδ εσείς πήρατε χαμπάρι τέσσερα χρόνια μετά τι συνέβαινε;
          Εμένα με ενδιαφέρει τι έλεγε το ΝΑΡ σε επίσημα έγγραφα του και όχι μεμονωμένα άτομα.

        7. Ανώνυμος

          Τότε μπορείς να διαβάσεις τα επίσημα κείμενα του ΝΑΡ στην ιστοσελίδα του που λένε αυτά που λέμε. Οκ;

        8. Ανώνυμος

          “Αριστερή πτέρυγα”;
          Καθένας λιβανίζει εύκολα τον εαυτό του. Σημασία έχει τι λένε οι άλλοι γι αυτόν.

        9. Ανώνυμος

          Εάν 45 κ 70 χρόνια έμπρακτης εφαρμογής του σοσιαλισμού δεν στάθηκαν ικανά να πείσουν τους εκεί λαούς για την ανωτερότητα του συστήματος , ΤΙ άλλο μπορεί να πείσει; Ή οι λαοί είναι μαζοχες κ γουστάρουν καπιταλιστική εκμετάλλευση λοιπόν, ή αυτά τα καθεστώτα δεν ήταν σοσιαλιστικά.

          Κατά την γνώμη μου λοιπόν, δεν ήταν σοσιαλιστικά . Οι κατακτήσεις σε παιδεία, υγεία, στέγη κ εργασία, ΔΕΝ καθιστούν μια κοινωνία σοσιαλιστική από μόνες τους. Ούτε κ η στέρηση της εξουσίας από την καπιταλιστική τάξη. Αυτά είναι σοσιαλιστικά στοιχεία αλλά από μόνα τους δεν αρκουν. Σοσιαλισμό συνιστά πάνω κ πριν απολα, η εξουσία του λαού στην κατεύθυνση της ολοένα κ διευρυνομενης /αναπτυσσόμενης απονέκρωσης του κράτους κ των τάξεων .

        10. λαθραναγνώστης

          Αυτά ακριβώς έλεγε και η θειά μου η ΕΑΜίτησα, που αφού γνώρισε την κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας, έκανε ότι δεν ήξερε τίποτα για το παρελθόν της και γύρευε και “θεωρητική τεκμηρίωση” για την κατάντια της.
          Μου σύστηνε δε να διαβάσω την “Ελένη” του Γκαζογιάννη και το βιβλίο της Παπά που εκδόθηκε μετά θάνατον “για να δω τι κάνανε οι κομμουνιστές”
          “Σύνδρομο Χ. Μίσσιου” δηλαδή.
          Είσαι σε καλό δρόμο. Συνέχισε!

        11. Ανώνυμος

          Εσύ λαθραναγνωστη είσαι χρόνια στον καλό δρόμο του να πείθεται ο κόσμος “καλά είμαι εδώ που είμαι”. Στον καπιταλισμό.

        12. Ανώνυμος

          Μάλλον η θεία σου είχε διπολική διαταραχή κ. Λαθραναγνωστη κ επηρέασε κ σενα. ΕΑΜ κ γκαρζογιαννης δεν πάνε μαζί. Ξεκαθάρισε το

        13. Κώστας

          Ψιλοάσχετη η θεία αφού έβαζε μαζί την Παππά με τον Γκατζογιάννη

          Κώστας

    2. Ανώνυμος

      Αχ βρε καλέ μου άνθρωπε λαθραναγνωστη ! Αν ήσουν τον Φλεβάρη του 17 στην Ρωσία, θα ονομαζες πορτοκαλι κ την φεβρουαριανη επανάσταση.

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Το ΝΑΡ έχει επεξεργαστεί ένα σύνολο θέσεων που αφορούν τις αιτίες του εκφυλισμού, της γραφειοκρατικοποιησης κ τελικά της κατάρρευσης των χωρών του λεγόμενου “υπαρκτού σοσιαλισμού”.

      Μπορεί ο καθένας κ η καθεμία, να τις διαβάσει στον παρακάτω σύνδεσμο:

      http://www.narnet.gr/articles/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%86%CF%8D%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BA%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D

      Reply
    4. Ανώνυμος

      Επίσης το ΝΑΡ έχει επεξεργαστεί κ ένα σύνολο θέσεων, που αφορούν τις αιτίες κ την διαδικασία γραφειοκρατικοποιησης/καπιταλιστικής ενσωμάτωσης και του εργατικού κινήματος κ κομμουνιστικού κινήματος στις ευρωπαϊκές χώρες του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ.

      Όποιος και οποία θέλει, μπορεί να διαβάσει αυτές τις θέσεις, κλικαροντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

      http://www.narnet.gr/articles/%CE%BF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CF%8D%CF%81%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82

      Reply
  2. λαθραναγνώστης

    Επίσης και κάτι ακόμα.
    Βλέποντας αυτό:http://www.katiousa.gr/epikairotita/den-einai-chrysavgitis-alla-o-lagos-zitaei-na-allaksei-onoma-i-leoforos-stalingkrant-stis-vrykselles/
    σκέφτηκα ότι δεν έχω δει στην “Π”, μέχρι τώρα τουλάχιστον, κάποια ανακοίνωση καταδίκης από το ΝΑΡ?ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του αντικομμουνιστικού ψηφίσματος της ΕΕ που εξισώνει τον κομμουνισμό με τον φασισμό.
    Κάνω λάθος?
    Μακάρι, γιατί διαφορετικά, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

    Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Αυτό που με παραπέμπεις, είναι άρθράκι, δεν είναι ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ?ΝΑΡ.

        Reply
        1. pavel

          Άσε τις συνδικαλιές. Είναι ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΡ, μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Είναι η θέση της οργάνωσης, στην πρώτη σελίδα με μεγάλα γράμματα.
          Μην μπερδεύεις το ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κλπ Για το ΝΑΡ σου μιλάω.
          Για επίσημη θέση σου μιλάω.
          Σε λίγο δεν θα μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τα κολλήματά σας ρε σεις.

        2. λαθραναγνώστης

          Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ μιας ανάρτησης και μιας επίσημης ανακοίνωσης ενός κόμματος.
          Εσείς εκεί στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και γενικότερα στο εξωκοινοβούλιο, μοιάζετε μ ένα….χαϊμαλί.
          Άσπρες χαντρούλες, κόκκινες χαντρούλες κίτρινες χαντρούλες, μπλε χαντρούλες…..Κι όλες αυτές τις χαντρούλες, με τα άσχετα μεταξύ τους χρώματα, τις διαπερνά και τις συγκρατεί ένα νήμα. Στην προκειμένη περίπτωση, το νήμα του αντικουκουεδισμού. Ο κόσμος όμως, δεν βλέπει παρά το χαϊμαλί κι όχι την κάθε χαντρούλα χωριστά.

        3. Ανώνυμος

          Άκου λαθραναγνωστη . Λες ανοησίες κ παραεισαι κομματοσκυλο του ΚΚΕ. Χαλάρωσε λιγάκι. Αν δεν θες χαρακτηρισμούς, μην χαρακτηρίζεις. Κ αν θες ουσιαστική συζήτηση άλλαξε πλιζ την εμπάθεια που σε διακατέχει μονίμως.

        4. Ανώνυμος

          προσπαθεί να σας εξηγήση πως από τις 40000 του Γράψα έχετε απομείνει “τρεις κι ο κούκος”

        5. Ανώνυμος

          Αντιμεταφυσικοι ναι είμαστε. Αν με τον όρο αντικκε εννοείς αντιμεταφυσικοι , ναι είμαστε αντικκε . Οκ;

        6. pavel

          Άκου Λάθρο, θ΄λεις να παίξουμε την κολοκυθιά ή δεν καταλαβαίνεις; Όταν μια επίσημη κομματική ιστοσελίδα στην πρώτη σελίδα της κάνει ανάρτηση όπυ καταδικάζει τον ωμό αντικομμουνισμό του ευρωκοινοβουλία και της ΕΕ, τότε προφανώς για όλο τον κόσμο-εκτός από εσένα- σημαίνει ότι το ΝΑΡ καταγγέλλει τον αντικομμουνισμό και το ψήφισμα της ΕΕ. Τι χρειάζεται για να συνεννοηθούμε;
          Επίσης στο ίδιο κείμενο-του ΝΑΡ- που τον είδες τον αντικκεδισμό; Γράφει ότι μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το ψήφισμα αυτό…
          Ρώτησες αν έχει βγάλει θέση το ΝΑΡ και σου έστειλα τη θέση αναρτημένη, τι τσαμπουνάς αερολογίες;

        7. λαθραναγνώστης

          Εγώ ακούω (έχω ακούσει πολλά “κουφά”), αλλά ούτε κατα διάνοια δεν πείθεις. Κι αυτό, για τον απλούστατο λόγο, ότι σ ένα σωρό άλλα θέματα, το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ βγάζουν κανονικά ανακοινώσεις με υπογραφές και βούλες.
          Κι όσον αφορά στο “μπέρδεμα” του ΝΑΡ με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εν τάξει, το τερμάτισες! Άλλο Άγγελος κι άλλο Χάγιος…..
          Πάντως, έχετε μεγάλη πλάκα. Ένα σύνολο παντελώς άκαπνων ατόμων, αποκαθηλώνει τα πάντα…..δια της φιλοσοφικής οδού….!
          Αχχ, εκείνο το τραγουδάκι του Σαββόπουλου,”Αχαρνής”…….

        8. kokkiniotis

          Αυτό το “σύνολο παντελώς άκαπνων ατόμων” από πού προκύπτει; Ας μην είμαστε προσβλητικοί. Εκτός από τους “Αχαρνής”, υπάρχει και το “Καπνισμένο τσουκάλι”…

        9. λαθραναγνώστης

          Να σου πω φίλε μου. Πόσοι από αυτούς που απαξιώνουν συνεχώς τον σοσιαλισμό και το ΚΚΕ αναγκάσθηκαν ποτέ να παίξουν σε ξένο γήπεδο με κανόνες που συνεχώς αλλάζουν σε βάρος τους και τις κερκίδες εναντίον τους?

        10. pavel

          Γειά σου “καπνισμένε” Λαθρο! Λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει… Να διαφωνούμε ΟΚ. Αλλά να λες “άκαπνους”, ανθρώπους που δίνουν 30, 40 ή και 50 χρόνια αγώνα στα συνδικάτα και την κομμουνιστική αριστερά πάει πολύ! Μαζέψου!

        11. λαθραναγνώστης

          Οι ρέγγες, είναι περισσότερο καπνισμένες.

        12. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Με το λιώσιμο των πάγων οι ρέγγες έχουν θέμα.

  3. Ι.Α

    Από ότι φαινεται ο ΠΜ αποδεχεται τη συκοφαντικη εκστρατεια του ΠΑΣΟΚ για το β΄γυρο των δημοτικών εκλογών του 1986 Η γραμμη του ΚΚΕ ήταν ακυρο λευκο σπάζοντας την συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ Ηταν μια θετικη απόφαση προς τη σωστη κατευθυνση

    Για σφαγη στην τιεν-αμεν μιλουν σημερα μονο οι ιμπεριαλιστές που υποστηριζουν του φιλοκαπιταλιστές διαδηλωτες στο χονκ-κογκ αλλα από ότι φαινεται και το ναρ

    Οι διαδηλώσεις το 1989-1990 στις σοσιαλιστικες χωρες ειχαν σαφη φιλοκαπιταλιστικα και αντεπαναστατικά χαρακτηριστικά Είναι ντροπη αυτοαποκαλουμενοι κομμουνιστες να ταυτιζονται με τους αστούς (και τους φασιστες ειδικα στις βαλτικές)

    Επισης η φραση του γραψα φυσικα δεν θα πειθαρχησω δεν είναι επιβλητικη αλλα αντικομματική δεν ηταν τσιφλικι του η ΚΝΕ ουτε η θεση του γγ της

    Τελος βλεπω ότι το ναρ συνεχιζει στην αντικομμουνιστικη ροτα αντιπαρατιθεμενο στο ΠΑΜΕ που κανει ότι περνα από το χερι του και τα συνδικατα να μαζικοποιησει και τη μαφια της γσεε να τσακισει αλλα οποιος ξεπλενει το νταλακογιωργο τι να μας πει

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Εγώ βλέπω ι.α. την απελπισμένη προσπάθεια σου, να παρουσιάσεις το άσπρο, μαύρο!

      Α. Δεν απαντάς ούτε απαντάτε στο απλό υλιστικό ερώτημα: αν 45 κ 70 χρόνια έμπρακτης εφαρμογής του σοσιαλισμού όπως λέει ότι έγινε το ΚΚΕ δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική προπαγάνδα για την καλή καπιταλιστική κατανάλωση κ κατέρρευσαν αυτά τα συστήματα τότε τι θα μπορέσει;

      Άρα είτε ήταν σοσιαλισμός εκεί συνεπώς ο κόσμος γουστάρει καπιταλισμό κ όχι σοσιαλισμό, είτε δεν ήταν σοσιαλισμός εκεί παρόλες τις κατακτήσεις κ τις προσπάθειες, οπότε μελετάμε τι πήγε στραβά, γιατί πήγε στραβά κ ξαναορθζουμε το τι σημαίνει για την κοινωνία σοσιαλιος/κομμουνισμός. Σε αυτό το απλό ερώτημα, κοκοκο εκεί στο ΚΚΕ.

      Reply
      1. Ι.Α

        Καταρχην το ΚΚΕ έχει ασχοληθεί εκτεταμένα και με τη φυση αυτών των καθεστώτων: σοσιαλιστικά αλλα και για τις αιτίες της νικης της αντεπαναστασης Διαβασε τα ντοκουμεντα του κακο δεν θα παθεις και αν τα θεωρεις κοκοκο τοτε τα λογια σωνονται
        http://www.kke.gr/theoria/

        κατά δευτερο γιατι αναπαραγεις τα παραμυθια των αστων ότι δηθεν ο σοσιαλισμος ανατραπηκε επειδη μερικες χιλιαδες βγηκαν στους δρομους η επειδη η πλειοψηφια του πληθυσμου ηθελε καπιταλισμο αυτά είναι συκοφαντιες και προπαγανδα

        η βασικοτερη εσωτερικη αιτια για την παλινορθωση ηταν ότι μετά το 1953 στην ΕΣΣΔ αναστραφηκε η ταση για περιορισμό της ιδιωτικης οικονομικης δραστηριότητας και μετατράπηκε σε ανοχη. Η οικονομική νομοτέλεια όμως μας διδάσκει ότι με την παροδο των χρονων η ιδιωτικη συσσωρευση δημιουργεί μια κοινωνική δυναμική εξω από τις σοσιαλιστικές δομές που όμως μπορει και διεισδυει και εξαγοράζει Μετά το 1985 απέκτησε δύναμη και στις κορυφές του ΚΚΣΕ ωστόσο η επικράτηση των αστών έγινε αφού το ΚΚΣΕ τέθηκε εκτός νομου

        ειστε ελευθεροι στο ναρ να ξανα ορίσετε τι σημαινει σοσιαλισμος / κομμουνισμός μονο που καλό θα είναι να χρησιμοποιησετε άλλες λέξεις γιατι
        σοσιαλισμός=δικτατορία του προλεταριατού με απαλλοτριωση των απαλλοτριωτών και κεντρικο σχεδιασμό
        οτιδηποτε άλλο δεν είναι σοσιαλισμός δεν εχει σχεση με το μαρξισμο λεννινισμο πειτε το
        μαυροειδισμό ναρισμο

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Το γεγονός ότι ΜΕΣΑ από το κυβερνητικό ΚΚ και την σύμφυσή του με το κράτος αναδύθηκε η νέα άρχουσα εκμεταλλεύτρια τάξη, μάλλον για το ΚΚΕ και ευρύτερα για τον μλ χώρο είναι ψιλά γράμματα!

          Το γεγονός δλδ ότι η κρατική/κομματική γραφειοκρατία που ηγεμόνευση ήδη από τη δεκαετία του ’30, μετά από είκοσι χρόνια δλδ το ’53 έκανε ακόμα μια δεξιά στροφή ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο την θέση της, πάλι δεν σας λέει τίποτα. Αναζητάτε την ιδιωτική συσσώρευση κάπου σε κάποιο χωρόχρονο, ΕΚΤΟΣ των δομών και του πολιτικού συστήματος αυτών των χωρών! Ελα όμως που τα ίδια τα κρατικά/κομματικά στελέχω που ήδη από την δεκαετία του ’30 είχαν παγιώσει την θέση τους ως διευθυντές της παραγωγής και της κοινωνίας, είναι αυτά που ΚΑΙ μαύρη αγορά έκαναν, και ιδιωτική συσσώρευση έκαναν!

          Η παπαρηγική/κουτσουμπική εκδοχή δεν στέκει.

        2. Ι,Α

          η αναπαραγωγη της μπουρδολογιας του τροτσκι δεν αποτελει καμια φοβερη αναλυση απο το ναρ το κοπι-παστε οπως ελεγε κι ο παλιος σας συντροφος πολακης δεν ειναι επεξργασια μαλλον κακια αντιγραφη απο τους συντροφους του σεκ, δεα εεκ οκδε κλπ

          η δεκαετια του 1930 ειναι η δεκαετια που οικοδομηθηκε ο σοσιαλισμος στην ΕΣΣΔ καταργηση της νεπ εκβιομηχανοποιηση, κολλεκτιβοποιηση, πολιτιστικη επανασταση μια συνεχης επιθεση στην ιδιωτικη οικονομια εναντια σε θεουσ και δαιμονες τοσο εξω οσο και μεσα στο κομμα

          ηταν επισης η δεκαετια που οι πολλοι οι εργατες και οι φτωχοι αγροτες κατελαβαν τα πανεπιστημια, τη διοικηση των επιχειρησεων κλπ αν βαφτιζεις καθε διευθυντη γραφειοκρατη και αφεντικο κλπ τοτε καλυτερα να πατε με τον μαχνο

          ανοιξτε και κανενα βιβλιο π.χ του Παυλιδη

        3. Ανώνυμος

          Τι λες παιδί μου; Αν ένας εργάτης για Χ λόγους γίνει διευθυντής, παραμένει στην εργατική τάξη; Απο πότε;

          Η ταξική θέση ορίζεται και με κληρονομικά κριτήρια; Μια φορά εργάτης, πάντα εργάτης; Αχ φουκαριαρικε ιστορικέ κ διαλεκτικε υλισμε τι τραβάς ο δόλιος…

        4. Σ.Τ.

          Ναι καλά τώρα, μεγάλες λέξεις χωρις ουσία. Πώς ας πούμε οι απαλωτριωτες γίνονται απαλωτριωτες όταν παίρνουν την εξουσία;
          Πώς το εξηγεί αυτό ο μαρξισμός σας;

    2. bol.

      Όσον αφορά τις διαδηλώσεις που έγιναν το 89-90 στις χώρες του παλινορθωμένου καπιταλισμού είχαν για βάση τις αποφάσεις του 27 συνεδρίου του ΚΚΣΕ το 86 με τις οποίες και επίσημα πλέον η πρώην έμπαινε στον παγκόσμιο καπιταλιστικό καταμερισμό της εργασίας.
      Μέχρι και ο Γέλτσιν ήταν μεταξύ των διαδηλωτών.
      Αυτοί που τότε λιβάνιζαν αυτές τις διαδηλώσεις είναι οι σημερινοί συριζαίοι,οι αμερικανόδουλοι ,οι φιλοσιωνιστές και ο κάθε αντικομμουνιστής που πιστεύει ότι έτσι μπορεί να βγάλει το άχτι του.

      Reply
        1. bol.

          Καλά η ουσία της πολιτικής είναι την περίοδο που συμβαίνει κάτι και παίρνεις θέση,όπως γέλτσιν,γκορμπατσόφ,οι μετέπειτα αναλύσεις έχουν ακαδημαικό χαρακτήρα .Και εσείς υποστηρίζατε,τέσσερα χρόνια λές και δεν πήρατε χαμπάρι ενώ οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν το 86 είναι ξεκάθαρες.
          Και ακόμα δεν το τερματίσατε με μεταβατικό πρόγραμμα και ροζάβα…χμ..καληνύχτα.

        2. Σ.Τ.

          Απ’ το 86 ως το 89 ποιοι υποστήριζαν τον Γκορμπη;
          Μήπως εννοείτε την Αλέκα;
          Αποτυχημένη προσπάθεια ξεβλαχεματος!!!

        3. Σ.Τ.

          Διορθωση, ως το 91 και πριν το 13ο συνεδριο;
          Δηλαδη χρειαστηκατε ενα ολόκληρο συνεδριο για να πειτε
          1)για την περεστροικα οτι ελεγε το ναρ το οποιο ομως καταπολεμησατε,
          2) για την εθνικη αντισταση οτι ελεγε ολη η αριστερα απο αρχης. (Για λιβανο καζερτα, βελουχιωτη Χατζη κτλ

    3. bol.

      Υπήρξαν βέβαια και κινήματα οικονομικών διεκδικήσεων.Σόλα όμως σχεδόν τα κινήματα που αναπτύχτηκαν τα ταξικά χαρακτηριστικά απωθήθηκαν και κυριάρχησαν οι πολιτικές επιδιώξεις της νέας μπουρζουαζίας που επεδίωκε ανατροπή του παλιού στάτους μέσω των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.Εκμεταλλεύτηκε την αγανάκτηση των μαζών αφού οι μεταρρυθμίσεις χρουτσόφ και αργότερα κοσύγκιν οδήγησαν στην παλινόρθωση.
      Κατά τα άλλα δεν φαίνεται παράξενο που το ΝΑΡ μιλούσε τότε για ριζοσπαστικότερες λύσεις που ..διαμόρφωναν το ..πολιτικό προφίλ του ..γίγαντα γέλτσιν.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Μαύρη αγορά και λαθροσυναλλαγμα υπήρχε πάντοτε στην ΕΣΣΔ, δεν τα ανακάλυψαν επί Χρουστσόφ. Όπως υπήρχε και η παράλληλη οικονομία. Διαβάστε επιτέλους τις δικές σας αναλύσεις. Ολόκληροι τομείς της οικονομίας κυριαρχούνταν από την παράλληλη οικονομία. Το ότι αφορούσε την διαφθορά δεν σημαίνει ότι θα τα αγνοούμε;. Τι και αν ο Μαρξ όταν έγραψε το Κεφαλαιο έβγαζε την υπεραξία από τα επίσημα στοιχεία που έβρισκε στις οικονομικές εφημερίδες της εποχής. Εμείς σήμερα δεν γίνεται να αγνοούμε μια βασική μέθοδο αύξησης του εισοδήματος της γραφειοκρατίας!!
        Πώς βρέθηκαν με περιουσίες τα μέλη της νομενκλατουραςς; Δηλαδή πρωτοπορία μη χέσω;

        Reply
  4. Φάνης

    Οι ναρίτες σχολιαστές εντοπίζουν την έλλειψη σοσιαλισμού στην “καταπίεση”. Έτσι, ενώ από τη μία αποδέχονται το βασικό αφήγημα των αστών, από την άλλη δίνουν έμφαση στο πολιτικό εποικοδόμημα και όχι στις οικονομικές σχέσεις, όπως μας έχει μάθει ο μαρξισμός. Τρίτον, ξεχνάνε ότι ο σοσιαλισμός ως κρατική κοινωνία δεν είναι απαλλαγμένος από την καταπίεση. Το ζήτημα είναι ότι ο καταπιεστής εδώ είναι η εργατική τάξη, εκτός αν γίνουμε αναρχικοί όλοι στα γεράματα. Αν έδιναν έμφαση στην οικονομία θα εντόπιζαν τα λάθη που εντοπίζει με τις αναλύσεις του το κκε τα τελευταία χρόνια. Τα λάθη στην οικονομία είναι αυτά που οδήγησαν και στο αδυνάτισμα του εργατικού ελέγχου άρα και στον μη μαρασμό του κράτους. Αφήστε που με την ιμπεριαλιστική περικύκλωση και τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ δύσκολα ένα κράτος μαραζώνει. Παρόλα αυτά, τα κράτη εκείνα ήταν σοσιαλιστικά, εφόσον κριτήριο της παραγωγής ήταν οι ανάγκες και όχι το κέρδος, εφόσον δεν υπήρχε ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και εφόσον στηριζόταν διεθνώς κάθε προσπάθεια ανατροπής του καπιταλισμού.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ότι του Φάνη, του λωλοστεφάνη! Καταρχάς από ποτε ισχύει αγαπητέ ΚΚΕ μου, η διαπίστωση ότι επειδή μελετώντας τις κοινωνίες του λεγόμενου υπαρκτού κ καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι “οι λαοί καταπιέζονται από την κρατική/κομματική άρχουσα τάξη” υιοθετείτε η καπιταλιστική αφήγηση;

      Οι καπιταλιστές λένε επίσης ότι, αυτές οι χώρες ήταν σοσιαλιστικές. Το ΚΚΕ λέει το ίδιο, άρα το ΚΚΕ υιοθετεί την καπιταλιστική αφήγηση! Ρε πάτε καλά;

      Το ΝΑΡ μελετώντας αυτές τις χώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για υποκειμενικούς κ αντικειμενικούς λόγους κ παρόλες τις κατακτήσεις, δεν οικοδομούνταν τελικά σοσιαλισμός. Κ επιχειρήματα για αυτό, φέρει την γιγάντωση του κράτους, την επανεμφάνιση ταξικών διαιρέσεων με κυριαρχουμενη τάξη την εργατική, κλπ.

      Αυτά ίσχυαν. Εσείς πέρα από δοξασίες θα πείτε ως ΚΚΕ κάτι σοβαρότερο;

      Reply
      1. Φάνης

        ευχαριστώ για την απάντηση, δεν θεωρώ ότι επικαλέστηκα δοξασίες, είπα 2-3 πράγματα στο τέλος που κατά τη γνώμη μου είναι γνωρίσματα ενός σοσιαλιστικού κράτους. Δεν δικαιολογείται το επιθετικό ύφος της απάντησής σου.

        Ναι, βέβαια υιοθετείτε πλευρές της αστικής αφήγησης, όπως τη σταλινολογία-πτωματολογία και πλευρές οπορτουνιστικής ανάλυσης όπως αυτή του “κρατικού καπιταλισμού”. Και μόνο η φράση που παραθέτεις ο ίδιος το αποδεικνύει.

        Αλλά ούτε και στο ότι οι αστοί λένε τις χώρες εκείνες σοσιαλιστικές έχεις δίκιο. Τις λένε κομμουνιστικές στη διεθνή βιβλιογραφία, δηλαδή ακόμα πιο αντιεπιστημονική ανάλυση κάνουν.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Φάνη οι μισοί καπιταλιστές λένε ότι αυτές οι χώρες ήταν σοσιαλιστικές , οι άλλοι μισοί κομμουνιστικές, δεν κολλάνε στις ταμπέλες. Σύμφωνα με την λογική που και εσύ φαίνεται να υποστηρίζεις, το μεν ΝΑΡ συμφωνεί με τους καπιταλιστές στο ότι τα συστήματα αυτών των χωρών καταπίεζαν τους λαούς εκεί , κ το δε ΚΚΕ συμφωνεί με τους καπιταλιστές που λένε ότι αυτές οι χώρες ήταν σοσιαλιστικές η κομμουνιστικές! Άρα ΝΑΡ κ ΚΚΕ αναπαράγουν καπιταλιστικές αντιλήψεις! Η λογική αυτή είναι μεταφυσική κ αδιέξοδη μάλλον.

          Όσον αφορά την περίοδο 36-38 στην ΕΣΣΔ . Αυτό που λέμε είναι ότι, οι μαζικές εκκαθαρίσεις αφενός έγιναν , αφετέρου είχαν ως στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της εξουσίας της αναδυόμενης κρατικής/κομματικής άρχουσας τάξης. Δεν αναπαράγουμε καμία πτωματολογια , δεν γινόμαστε κ απολογητές των γραφειοκρατικών πολιτικών του ΚΚΣΕ. Ερμηνεύουμε με βάση τον ιστορικό υλισμό.

          Επίσης, αν διάβασες τις θέσεις του ΝΑΡ για το θέμα, θα έβλεπες ότι, απορρίπτουμε την τροτσκιστική θέση περί κρατικού καπιταλισμού, διότι:

          Α. Ο τρόπος παραγωγής της ΕΣΣΔ κ των λοιπών λ.δ. χαρακτηριζονταν από έλλειψη καπιταλιστικής τάξης, ιδιωτικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής (με μικρές εξαιρέσεις στην Ουγγαρία κ την Πολωνία ), ανυπαρξία χρηματιστηρίου , κλπ . Συνεπώς, παρόλο που ο νόμος της αξίας υπήρχε σε εφαρμογή, δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι ο τρόπος παραγωγής της ΕΣΣΔ κ των λοιπών λδ, ήταν κρατικό καπιταλιστικός . Θα γίνονταν, αν δεν κατέρρεαν αυτά τα συστήματα, κ εξελίσσονταν αλά Κίνα η Βιετνάμ. Αλλά κατέρρευσαν μιας κ η άρχουσα κρατική/κομματική γραφειοκρατία επέλεξε να αλλάξει πουκάμισο κ να μετατραπεί σε κανονική καπιταλιστική τάξη.

          Αυτά σε λίγες γραμμές, λέει το ΝΑΡ .

        2. Σ.Τ.

          Δεν ξερω τι ακριβως λεει το Ναρ, αλλα οι εδω οπαδοι του μας ειπαν πολλες φορες οτι δεν ηταν σοσιαλιστικες οι χωρες αυτες. Τελικα τι ισχυει απο τα δυο, γιατι αποκλειεται να μην ειναι ουτε καπιταλιστικες ουτε σοσιαλιστικες;

        3. Ανώνυμος

          Οι χώρες του λεγόμενου υπαρκτού, δεν ήταν ούτε καπιταλιστικές, ούτε όμως κ σοσιαλιστικές . Ο τρόπος παραγωγής που είχαν όπως κ το πολιτικό σύστημα που είχαν, ήταν ένα πάντρεμα καπιταλιστικών κ σοσιαλιστικών στοιχείων , όπου σταδιακά κέρδιζαν έδαφος τα καπιταλιστικα. Ήδη από το 30 για την ΕΣΣΔ.

          Αν δεν είχαν καταρρεύσει , μάλλον θα εξελίσσονταν αλά Κίνα ή Βιετνάμ , όπου πλέον ο καπιταλισμός έχει κυριαρχήσει εδώ κ δεκαετίες, με κκ στην κυβέρνηση κ όλα τα σύμβολα κομπλέ. Τραγωδία, αλλα εδώ είναι που χρειάζεται ο υλισμός κ η διαλεκτική ως εργαλεία ερμηνείας κ αλλαγής του κόσμου κ όχι η μεταφυσική κ τα θρησκευτικά του στυλ “φταίει η τάδε απόφαση, φταίει το τάδε συνέδριο, φταίει που πέθανε ο Στάλιν κλπ. Επί Στάλιν αναδύθηκε η κρατική/κομματική άρχουσα τάξη κ αυτό ισχύει, όσο ισχύει το ότι η ΕΣΣΔ τσάκισε τον φασισμό.

        4. Ανώνυμος

          Ενα κείμενο, ψύχραιμο και καλογραμμένο για την μετεπαναστατική Ρωσία, την ήττα των επαναστάσεων στις υπόλοιπες χώρερς της Ευρώπης (ως το ’23 είχε τελειώσει πια το πρώτο κύμα επαναστασεων και όλες είχαν ηττηθεί πλην της Οκτωβριανής). Αναδεικνύει τους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους που κατέστη αναγκαία η κρατική/κομματική γραφειοκρατία, την ίδια ακριβώς στιγμή που η ύπαρξή της και η ανάδειξή της σε νέα άρχουσα εκμεταλλεύτρια τάξη της ΕΣΣΔ ήδη απο το ’30, έβαλε ταφόπλακα στην κομμουνιστική προοτπική. Να προλάβω τους συνήθεις υπόπτους: Το κείμενο είναι δημοσιευμένο στο τβχσ, και αυτό δεν σημαίνει ΤΙΠΟΤΑ για την ποιότητα του κειμένου και την ορθότητα της κριτικής του:

          https://tvxs.gr/news/taksidia-sto-xrono/stalinismos-pikro-froyto-tis-ittas-tis-epanastasis-toy-neil-faulkner

    2. ΑΩ

      Τα μέλη του ΚΚΕ κε Φάνη υπερασπίζονται με πάθος, με απολίτικα επιχειρήματα τη συμμετοχή του ΚΚΕ στο Συνασπισμό που οδήγησε στο ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή σε δυο αστικές κυβερνήσεις με ολέθριες συνέπειες για το κομμουνιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους.
      Ακόμα πιο απολίτιικη είναι η συνεχής συκοφάντηση του ΝΑΡ με τερατολογίες και λασπολογία τύπου Μακελειό. Πιστεύουν ότι αν απαξιωθεί το ΝΑΡ που καταγγέλλει τις επιλογές του ΚΚΕ το 1989, τότε οι επιλογές δικαιώνονται.
      Δε σβήνει όμως η συνθηκολόγηση των ντεμέκ μαρξιστών-λενινιστών της ηγεσίας του ΚΚΕ. Ούτε πείθει η προσπάθεια να τα φορτώσουν όλα σε άλλους, από τον Ανδρουλάκη μέχρι τον Γκορμπατσόφ.

      ΥΓ να είστε πιο μαζεμένοι εσείς τα μέλη του ΚΚΕ, λαθραναγνώστα, Φάνης, ΙΑ, Μπολ κλπ. Αύριο που θα βγουν στη σύνταξη Παπαρήγα, Γόντικας, Κουτσούμπας κ.ά. μπορεί η 6η έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας να καταγγείλει την συμμετοχή στις κυβερνήσεις Τζανετάκη και Ζολώτα σαν ταξική προδοσία, νέα Βάρκιζα κλπ. Θα βγείτε έξω από τη γραμμή σαν τους φανατικούς του ΑΑΔΜ

      Reply
      1. Φάνης

        η συγκυβέρνηση του 89 είναι μια ιστορία που εσείς φέρνετε συνεχώς στο προσκήνιο αφού είναι ο λόγος της ύπαρξης σας, όχι τα μέλη του κκε.

        Δεν θα βρείτε κανένα μέλος του κκε να υπερασπίζεται την επιλογή αυτή,πόσο μάλλον με πάθος. Εδώ απορρίψαμε συγκυβέρνηση με τον συριζα λίγα χρόνια πριν, βασιζόμενοι και σε εκείνη την εμπειρία. Καμία ανάγκη δικαιολόγησης της επιλογής εκείνης δεν υπάρχει. Μάλλον από μέρους σας υπάρχει η ανάγκη να γυρίζουμε σε εκείνη την ιστορία

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Α κ συγνώμη αν σε εθιξα, δεν είναι κάτι που επιδιώκω.

        2. ΑΩ

          Για την ακρίβεια η συγκυβέρνηση του 89 είναι μια ιστορία που το ΚΚΕ θέλει να εξαφανίσει από το το προσκήνιο.
          Γιατί αν και απόρριψε την πρόταση συγκυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του με το άμεσο παρελθόν: τη συμμετοχή σε δυο αστικές κυβερνήσεις (Τζανετάκη, Ζολώτα) πολύ κρίσιμες για την πολιτική σταθερότητα της κυριαρχίας του κεφαλαίου.
          Τα καθημερινά σχόλια για το θέμα αυτό που ζυμώνουν ότι σημασία δεν έχει η συμμετοχή σε αστική κυβέρνηση δείχνουν πόσο ενοχλείται το ΚΚΕ από τη συζήτηση.
          Και αυτό δεν είναι τυχαίο.

        3. λαθραναγνώστης

          Φάνη, να μου επιτρέψεις.
          Προσωπικά, υπερασπίζομαι την επιλογή του κόμματος το 89. Την υπερασπίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις τότε, την υπερασπίζομαι και τώρα. Την θεωρώ μια εξαιρετική κίνηση ταχτικής,
          Και όπως όλες οι κινήσεις ταχτικής κάτι πετυχαίνουν και κάπου έχουν παρενέργειες, έτσι ήταν και αυτή.
          Το θέμα είναι, τα θετικά να είναι περισσότερα από τα αρνητικά και η “σούμα” να βγαίνει θετική. Και η σούμα από την ταχτική του Κόμματος το 89, ειναι θετική, όσο κι αν σκούζουν κάποιοι…..
          Για μένα τουλάχιστον, το Κόμμα δεν έχει να τακτοποιήσει κανέναν λογαριασμό με το άμεσο παρελθόν που ζητάει εν είδει δικαστή ο ΑΩ και πολλοί άλλοι εδώ μέσα και ούτε ενοχλούμαι από αυτή τη συζήτηση, όσες φορές κι αν γίνει.
          Κοινώς, είμαι αμετανόητος και δεν μετανιώνω γι αυτό!

        4. Ανώνυμος

          Μπράβο λαθραναγνωστη. Δεν είσαι μόνος σου. Κ αλλοι κκεδες υπερασπίζονται την συγκυβέρνηση ΝΔ/ΚΚΕ/συν όπως κ την οικουμενική ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΚΚΕ/συν λίγο μετά .

          Καταστολή απεργιών όπως αυτή των εργαζομένων ΟΤΑ, νομιμοποίηση της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ τηλεόρασης, κάψιμο της ιστορίας μέσω των φακέλων των αγωνιστών που κάηκαν στην χαλυβουργική, κήρυξη της Εθνικής συμφιλίωσης δια στόματος και χαριλαου Φλωράκη, κ αλλα ωραία πέτυχε τότε το ΚΚΕ. Όντως, η σούμα ήταν θετική λαθραναγνωστη! Θετική για τον ελληνικό καπιταλισμό . Μετά σας χαλάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την γραμμή σας ακολούθησε κ την ανέπτυξε παραπέρα.

        5. λαθραναγνώστης

          Εντύπωση μου κάνει, πως και δεν έχετε προσπαθήσει ακόμα, να αποκαθηλώσετε το σύμφωνο Μολότωφ – Ριμπεντροπ. Πολύ σκληρό για τα δοντάκια σας, ε?
          Φοβάστε την γελοιοποίηση προφανώς…
          Το έκανα σαφές. Καμία κίνηση ταχτικής δεν έχει μόνο θετικά.

          “Μετά σας χαλάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την γραμμή σας ακολούθησε κ την ανέπτυξε παραπέρα.”
          Διακρίνω εδώ κάποιο παράπονο…..
          ….για τον ΣΥΡΙΖΑ…..και τους συν αυτώ……..

        6. bol.

          Τα δίνετε όλα για να σώσετε τον καπιταλισμό και τώρα έρχεστε..να το συγκρίνετε με το σύμφωνο μη επίθεσης Μ-Ρ;
          Έ αφού ακούσαμε για τα διαβόητα σκουλήκια από σένα θα ακούσομε κι αυτό.
          Συνέχισε έτσι σ’ακούμε.

        7. Σ.Τ.

          Μην ξεχνάμε και την Κυβέρνηση Γκιζίκη, και την δήλωση μετανοίας του Χαρίλαου
          (Χεχε τρολλαρω ….αλά κόντρα)

        8. ΑΩ

          Καλά διάβασε πρώτα την Αλέκα στην ΚΟΜΕΠ τ. 5/2019 που μιλάει για αυτοκριτική του ΚΚΕ για τη στήριξη των κυβερνήσεων Τζανετάκη-Ζολώτα και μετά ξανασκέψου τις δηλώσεις ότι δεν έχει κανένα λογαριασμό ανοιχτό το ΚΚΕ με το παρελθόν.
          Βέβαια η Παπαρήγα δε μας λέει τα πορίσματα της αυτοκριτικής ούτε που θα τη βρούμε

        9. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ρόκκο δεν καταλαβαίνεις ότι το κόμμα αυτό δεν το ενδιαφέρει καμίας μορφής ηθική παρά μόνο η τακτική που θα του αποφέρει οφέλη, όπως εκείνο τα νομίζει. Δεν το ενδιαφέρουν καν οι δικοί του άνθρωποι, είναι κι αυτοί αναλώσιμοι στις αλλαγές γραμμής του.

          Κοντολογίς, τους είστε τελείως αδιάφοροι, κι εσείς και τα επιχειρήματα σας, όπως και όλων των άλλων. Τι ψάχνεις τώρα;

          Τώρα εσείς για λόγους πολιτικής ορθότητας τους θεωρείτε συνομιλητές. Ούτε αυτοί το εκτιμούν, ούτε και κανείς άλλος.

        10. λαθραναγνώστης

          Καλά, εσύ Λυγκουνάκη, σίγουρα δεν είσαι συνομιλητής.
          Αλλά ούτε καν αναλώσιμο δεν είσαι……

        11. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Λαθραναγνώστη, είπες δυο σωστά μαζεμένα σε δύο γραμμές. Εύγε. Ό,τι λες για υποτίμηση, το παίρνω για καλό.

          Εγώ όμως μίλησα για το ΚΚΕ(είπα το κόμμα αυτό, όχι οι άνθρωποι αυτοί) και εσύ πετάχτηκες να επιβεβαιώσεις και να εκπροσωπήσεις. Μάλλον δεν είσαι και τόσο άσχετος με το επίσημο κόμμα όσο ισχυρίζεσαι…

          Όχι ότι έπειθες και κανέναν πως είσαι.

        12. λαθραναγνώστης

          Πω πώ συμφορά μου….
          Μου ‘στησε παγίδα ο Λυγκουνάκης κι έπεσα μέσα…

        13. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Καμία παγίδα δε σου στήνω. Είσαι αρκετά άνους από μόνος σου.

        14. ένας

          Πέρα από τις προθέσεις και τι επιθυμούσε η ψυχούλα του καθενός από τους ετερόκλητους συνεργούς του ….”βρώμικου ’89″(!), η αλήθεια είναι ότι αποτέλεσε ένα καίριο πλήγμα στη νοοτροπία του “ενδιαμέσου σταδίου” η “σκαλοπατιού” και των “δημοκρατικών δυνάμεων”(*), γι αυτό και το κακίζουν σήμερα και όλοι, όσοι παραμένουν κολλημένοι σε αυτές τις αυταπάτες. Oι υπόλοιποι, ας ψαχτούν. Δεν είναι περίεργο αν κανείς δεν μπορεί πάντα να αντιληφθεί την εμβέλεια μιας πράξης του. Εδώ κοτζάμ Κολόμβος δεν κατάλαβε ότι είχε ανακαλύψει κοτζάμ Αμερική, τι να συζητάμε τώρα για μικροϊστοριούλες….
          Διαχείριση του Καπιταλισμού μπορείς να κάνεις και χωρίς να μπεις σε αστική κυβέρνηση, π.χ., όρα …Λεβέντη, για να μην αναφερθούμε σε άλλους και γίνουμε κακοί! Συνεπώς ο τυφλοσούρτης, αν υπάρχει τέτοιος, “δεν δίνω ούτε αυστηρά οριοθετημένη ανοχή σε Κυβέρνηση περιορισμένης εξουσίας στο έδαφος του Καπιταλισμού”, δεν σε προφυλάσσει πάντα, και όταν απολυτοποιείται μπορεί να σε εκθέσει και σε λάθη τακτικής προς όφελος του ταξικού εχθρού, οπότε…..; Ενας πιο σίγουρος τυφλοσούρτης λέει ότι άμα είσαι προβλέψιμος από τον εχθρό είσαι εκτεθειμένος.
          Η υποστήριξη της παραπομπής του Παπαντζή στο Ειδικό Δικαστήριο ήταν, εκτός από την πιο πάνω σημασία της, και μια καλή διεύρυνση ενός ενδοαστικού ρήγματος, που τους έφερε στο αδιέξοδο και την συνακόλουθη ξευτίλα της υπαναχώρησης/κουκουλώματος. ….Αθωώθηκε! Αυτό, αντί να αξιοποιηθεί πολιτικά, φαίνεται πως μάλλον έβγαλε από ένα άγχος μερικούς από τους θιασώτες του “βρώμικου ’89” και φανατικούς της παραπομπής. Αλλά δεν είδα και τους επικριτές του να βγαίνουν στα κεραμίδια για την αθώωση,….ε;
          Εμ, πως να βγούν, ….αφού είχαν διαφωνήσει με την ουσιαστικότερη πράξη της παραπομπής του;!;!
          Αυτά παθαίνεις όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το κύριο από το δευτερεύον. Στο γιατί δεν μπορείς, ας μην υπεισέλθω, γιατί ο πέλεκυς της πολιτικής του ιστοτόπου επικρέμαται βαρύς και δεν έχω καμιά πρόθεση να αμφισβητήσω αυτό το δικαίωμά του.
          Και όπως δεκάδες φορές έχω πεί, εκφράζω προσωπικές απόψεις και δεν εκπροσωπώ κανένα πολιτικό κόμμα, παρόλο, που είναι σαφές ποιό (προσπαθώ να) υποστηρίζω.
          ————————————————————-
          (*) Προφανώς, αν δεν είμασταν (όλο το προ ’89 ΚΚΕ, φίλοι ναρίτες και λοιποί αποχωρήσαντες…) επί ~40 χρόνια “δημοκρατικές δυνάμεις”, και μάλιστα …”λοιπές”(!), δεν θα είχαμε και καμιάν ανάγκη να το …ακυρώσουμε αυτό! Αλλά η Ιστορία δε γράφεται με τα αν και τα εάν. Οπως στρώνει πλαγιάζει κανείς και ξεκινάει από κεί, που καλώς η κακώς βρέθηκε.

        15. Ανώνυμος

          Απορία: μας λέει ο ένας οτι πέτυχε το ΚΚΕ να…”διευρύνει το ενδοαστικο ρήγμα στελνοντας τον Παπανδρέου στο δικαστήριο “. Κ στο καπάκι, συγκρότηση οικουμενικής εκ μέρους ΚΚΕ/συν με τη ΝΔ κ με το ΠΑΣΟΚ κ τον Ανδρέα σε πρωταγωνιστικό ρολο.

          Ποιο ρήγμα διεύρυνε το ΚΚΕ ένας; Το ρήγμα της Πάρνηθας;

        16. λαθραναγνώστης

          Όχι. Το ρήγμα στη νοημοσύνη σου.

        17. Ανώνυμος

          Ναι όντως , με αυτά που μας λέτε φίλοι του ΚΚΕ, προκαλείτε ρήγματα κ κατάγματα στην σκέψη μας, στον διαλεκτικό κ ιστορικό υλισμό.

        18. Κώστας

          Ένας είναι εντυπωσιακό να πιστεύεις 30 χρόνια μετά πως μπορείς να συζητήσεις για το 89 χωρίς να συζητήσεις για α)Περεστρόικα, Κίνα κλπ β)Κοινό Πόρισμα και ΣΥΝ γ)στάση της ΚΝΕ στο φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα έως το 89 και μετά το 89 (τόσο της ΚΝΕ-ΝΑΡ όσο και της ΚΝΕ Θεοδωρικάκου-Τσίπρα)

          Στ αλήθεια πιστεύεις πως ήταν απλά μια αστυνομική-δικαστική διερεύνηση του βασικού πυλώνα των δημοκρατικών δυνάμεων ? Στ αλήθεια πιστεύεις πως αυτό είχε κάποια αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του ? Στ αλήθεια πιστεύεις πως το κράτος ξεφτιλήστηκε γιατί ο Αντρέας αθωώθηκε ? Σε πληροφορώ πως αυτό που είναι κοινός τόπος στον λαό είναι πως ήταν αθώος. Το μοναδικό που έγινε ήταν η πολιτική του ανάσταση με το ένα πόδι στον τάφο. Το μοναδικό που έγινε ήταν πως σε ένα σκηνικό που χαρακτηριζόταν από τον επιθετικό νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό του Μακεδονικού αλλά και από νεολαίστικο και εργατικό ριζοσπαστισμό το ΚΚΕ ανέστησε το ΠΑΣΟΚ και δεν άφησε περιθώριο να υπάρξει κρίση εκπροσώπησης και επίλυση της σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Αυτό ήταν αυτονότητο πως θα συνέβαινε γιατί πρέπει να δούμε ποιο ήταν το σχέδιο του ΚΚΕ το 89, το στρατηγικό του σχέδιο. Και ήταν να υπάρξει κρίση εκπροσώπησης και επίλυση της σε κεντροαριστερή ευρωατλαντική κατεύθυνση, και αυτό είναι το Κοινό Πόρισμα, που το ξεχνάς, βολικά Το στερέωμα του δικομματισμού με το ΠΑΣΟΚ σε εκσυγχρονιστική σοσιαλφιλελευθερη κατεύθυνση ήδη από το 93 με την Ελλάδα να συμμετέχει από το 92 στην πορεία προς την ΟΝΕ.

          Εγώ ένας βλέπω τον Κούλη να κάνει ευθεία άρνηση του 89 με το “οι πρωθυπουργοί κρίνονται από τον λαό”. Εσύ πιστεύεις πως αυτό που έμεινε είναι πως ξεφτιλήστηκε το κράτος που αθώωσε τον Αντρέα ? Τον συγκυβερνήτη σας δηλ, αυτό μονίμως το ξεχνάς. Μονίμως ξεχνάς 3 λεξούλες, Κοινό Πόρισμα και Ζολώτας. Το Κοινό Πόρισμα που ήταν η προσχώρηση του ΚΚΕ στην ευρωατλαντική κεντροαριστερά και την κυβέρνηση Ζολώτα που ήταν η κίνηση πανικού του ΚΚΕ μπροστά στην συνειδητοποίηση του φιάσκου του σχεδίου διαλυτοποίησης του ΠΑΣΟΚ από τα … ευρωτλαντικά και δεξιά του. Τελικά βέβαια μια ανοιχτά σοσιαλφιλελευθερη κεντροαριστερά υπήρξε, το σχέδιο ΚΚΕ και ΕΑΡ ευοδώθηκε αλλά δεν ήσασταν εσείς, ο ΣΥΝ δηλ, αλλά το ΠΑΣΟΚ

          Κώστας

        19. bol.

          Πριν από την συγκυβέρνηση υπήρξε η προγραμματική σύγκλιση ΚΚΕ-ΕΑΡ.,που εν συντομία περιελάμβανε;
          1.Υπεράσπιση και ωραιοποίηση της αστικής δημοκρατίας.
          2.Αποδοχή της εξάρτησης από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
          3.Αποδοχή της ένταξης-ωραιοποίηση της σφηκοφωλιάς των ευρωπαικών μονοπωλίων
          4.Εκσυγχρονισμός του ελληνικού καπιταλισμού.
          Όταν ξέσπασε η πολτική κρίση και η παραπομπή Παπαντρέα,η ψευτοαριστερά μπήκε στην υπηρεσία του συστήματος για έξοδο από την κρίση προς όφελος του.
          Η ουσία,όμως είναι:Δημοκρατία και κάθαρση πραγματική μόνο με επανάσταση και εξουσία προλεταριακή.
          Αυτά συνοπτικά.

        20. ένας

          Για να μη λέει ο καθένας ό,τι του φανεί:
          Το Κοινό Πόρισμα, ολόκληρο εδώ:
          http://www.scribd.com/document/94022663/Κοινό-πόρισμα-ΚΚΕ-ΕΑΡ-1988
          κι εδώ:
          https://eranistis2.wordpress.com/2011/02/18/ντοκουμέντο-το-κοινό-πόρισμα-κκε-εαρ-μ

          Μια καλή κριτική ανασκόπηση από τον «Ριζοσπάστη» εδώ:
          Πώς μέσω διολίσθησης άλλαζαν θέσεις του ΚΚΕ
          https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20%2F7%2F2001&pageNo=11

          Για το Κ/Π είναι συνυπεύθυνοι όλοι όσοι δε διαχώρισαν τη θέση τους άμα τη δημοσιεύσει του. Ιστορίες μπορεί νάχει να λέει ο καθένας. Κι εγώ μαζί.
          Αλλά και το ίδιο το Κ/Π δεν ήταν παρά άλλο ένα σύμπτωμα και όχι η αιτία, που τάχατες έπεσε από τον ουρανό, της υποχώρησης του κομμ. κινήματος (και κόμματος).
          Και τα περί …”πραγματικής κάθαρσης”(!), “Δημοκρατίας”(!!) και “προλεταριακής εξουσίας” του φίλου από την “Κόντρα” είναι λογάκια η πλάγια πηδηματάκια. Επανάσταση συνεπάγεται “Διχτατορία του Προλεταριάτου.
          Κώστα, χωρίς να υπονοώ τίποτε για σένα τον ίδιο, το κατεβατό σου είναι ένα σύνολο από ανοησίες, που δεν έχουν και καμιά σχέση με το σχόλιό μου. Λυπάμαι αλλά βαρυέμαι να σου το αναλύσω. Θεώρησε ότι το κατατρόπωσες.

        21. Κώστας

          Ενας μια απλή ανάγνωση του σχολίου σου και του σχολίου μου δείχνει πως έχουν το ιδιο θέμα, δηλ τους σκοπούς του ΚΚΕ το 89 και τα αποτελέσματα του.

          Δεν παρεξηγιέμαι, το να φεύγει ο συνομιλητής σου εν μέσω άναρθρων κραυγών και προσβολών είναι πάντα δικαίωση

          Κώστας

        22. bol.

          Εδώ μιλούμε για την λεγόμενη κάθαρση,μια λέξη που ακουγόταν πολύ συχνά και από όλους τότε.Επίσης μιλούμε για τη λεγόμενη δημοκρατική διέξοδο από την κρίση.
          Είχαμε το σκάνδαλο κοσκωτά..άς δούμε όμως πόσα τέτοια σκάνδαλα δημιουργεί από τη φύση του ο καπιταλισμός ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ.
          Από την άλλη η ίδια η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος ,τα τεράστια κέρδη των καπιταλιστών δεν είναι κλεμμένα που βγαίνουν απ τον ιδρώτα της εργατικής τάξης;Δεν είναι ληστεία;
          Απ αυτή την άποψη δεν υπάρχουν ηθικολογικές διαιρέσεις μεταξύ των καπιταλιστών και των εκπροσώπων τους.Τις ηθικολογικές διαιρέσεις τις εφευρίσκει η αστική τάξη που ανακάλυψε το μηχανισμό της λεγόμενης κάθαρσης..που διαιρεί σε δήθεν ηθικούς και ανήθικους..για να εξαγνιστεί..και να βρίσκει…δημοκρατική διέξοδο από την πολιτική κρίση.Όσοι μπαίνουν σε τέτοια παιγνίδια παίζουν το παχνίδι της αστικής τάξης.
          Εδώ ,λοιπόν χρειάζεται η πιο πλτειά ζύμωση για να αποκαλύψεις με συγκεκριμένα παραδείγματα τη ληστρική λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος,στην οποία περιλαμβάνεται και η απάτη και η ρεμούλα των διάφορων αετονύχηδων και να δείξεις ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάσταση και ο σοσιαλισμός.
          Από την άλλη κάθε μεγάλο σκάνδαλο όπως εν προκειμένω δημιουργεί συνθήκες,με την αποκάλυψη της αρπαχτής ,για την ανάπτυξη του διεκδικητικού κινήματος,για τη διεκδίκηση μέρους των κλεμμένων.

        23. Ανώνυμος

          Ναι είναι συνυπεύθυνη η σοσιαλδημοκρατική κ η νεοσταλινικη πτέρυγα του ΚΚΕ κ της ΚΝΕ που κ οι δύο μαζί εφάρμοσαν την γραμμή ουράς του ΚΚΕ ποτε στο ΠΑΣΟΚ , πότε στη ΝΔ κ πότε κ με τους δύο μαζί .

      2. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Το ΑΑΔΜ ήταν η μόνη πετυχημένη γραμμή από τη Μεταπολίτευση και μετά.

        Γιώργης σπίκιν

        Reply
  5. πικάπα

    Χρόνια πολλά.
    https://pandiera.gr/70-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%AC%CE%B2%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF-6-%CE%B1%CF%80%CF%81/#comment-27536

    https://pandiera.gr/70-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf-%cf%83%ce%ac%ce%b2%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%bf-6-%ce%b1%cf%80%cf%81/#comment-27579

    (με συνέχεια παρακάτω, σχόλιο #2, και #3)

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.