.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η Μακρόνησος, όχι χτες. Προχτές, τότε που ήταν “Λέβιθα”…


Η προσφυγιά… με τα μάτια του εργάτη

Σταύρος Μανίκας

Βγήκε αυτές τις μέρες κάθε λογής φασιστικό και μισάνθρωπο κατακάθι ρίχνοντας την ρατσιστική του απάνθρωπη μπόχα κατά πάνω μας.

Μια ο Βελόπουλος μια ο Μπογδάνος κι από κοντά ένας συρφετός φασιστών που το παίζουν δήθεν πατριώτες, μαζί και κάτι καραβανάδες χουντικής κοπής που βρίσκουν βήμα στα κανάλια των εφοπλιστάδων και προσπαθούν να μας πουν πως τους έπιασε ο πόνος περί αλλοίωσης του πολιτισμού από τους πεινασμένους φτωχοδιάβολους που φτάνουν στον τόπο μας είτε πρόσφυγες είτε μετανάστες. Νομίζοντας δε ότι πρωτοτυπούν, προτείνουν όλες αυτές οι ψυχές να στοιβαχτούν στα ξερονήσια, για να μην μολέψουν –λέει- το μεγαλείο της ράτσας μας.

Ας τους πληροφορήσουμε πως την ιδέα για τα ξερονήσια την είχαν άλλοι εξίσου σκατόψυχοι, απάνθρωποι και πρωτοφασίστες σαν κι αυτούς, πριν απ αυτούς και την πλήρωσαν με βάσανα, αίμα, ταλαιπωρίες αλλά και με την ίδια τους την ζωή χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο και την Μικρά Ασία, πριν καν γίνουν τα ξερονήσια κολαστήρια για εργάτες, ταξικούς συνδικαλιστές, απεργούς, κομμουνιστές.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια μικρή σειρά θα κάνουμε μια διαδρομή στην Μακρόνησο πριν γίνει τόπος εξορίας βασανιστηρίων και θανάτου χιλιάδων αγωνιστών και κομμουνιστών.

Η άλλη Μακρόνησος

Σαν «λύση» για τη διαχείριση της προσφυγικής «απειλής», η κυβέρνηση Γούναρη θα μετατρέψει σε ειδικό «χώρο υποδοχής» τη Μακρόνησο. Το ξερονήσι, που είχε ήδη άσχημη προϊστορία γιατί στον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο του 1912-13 είχε χρησιμοποιηθεί σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης Τούρκων αιχμαλώτων, πολλές εκατοντάδες από τους οποίους άφησαν τα κόκαλά τους εκεί, αποδεκατισμένοι από τον τύφο.

Λίγο αργότερα μετατράπηκε από τους Αγγλο-Γάλλους συμμάχους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου σε χώρο εκτόπισης Ρώσων φαντάρων που θεωρούνταν ύποπτοι για μπολσεβικισμό. Με ειδική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου (9.6.1922) για «το ζήτημα της εγκαταστάσεως των προσφύγων, απεφασίσθη όπως εγκατασταθούν όλοι εις Μακρόνησον» και, «μετά την απολύμανσίν των και την εξυγίανσιν [να] τοποθετηθούν εις διάφορα μέρη» («Εμπρός», 10.6.1922).

Η επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία. Όπως επισημαίνει στις αναμνήσεις της μια Αμερικανίδα γιατρός που εργάστηκε εκεί για την περίθαλψη των προσφύγων το 1923, το Μακρονήσι «είχε μόνο ένα σημείο υπέρ αυτού ως σταθμός καραντίνας: δίχως εξωτερική συνεργασία, ήταν αδύνατο να το σκάσει οποιοσδήποτε ήταν ανίκανος να κολυμπήσει οκτώ μίλια» (Esther Pohl Lovejoy, «Certain Samaritans», Ν. Υόρκη 1927, σ. 196).

Κατά περίεργο τρόπο η αστική καταγραφή της ιστορίας εκείνη την περίοδο είναι σκεπασμένη με σκοτάδι και σιωπή.

Ο Γιάννης Ρίτσος το επιβεβαιώνει το 1957 στην ποιητική του συλλογή Πέτρινος χρόνος – Τα Μακρονησιώτικα:

«… Κι η Παναγιά του Πόντου φλωροκαπνισμένη απ’ το σούρουπο να σεργιανάει ξυπόλυτη στην αμμουδιά…».

Και την γνώση είχε για όσα έγιναν εκεί αλλά και σαν Μακρονησιώτης προφανώς είδε τα κόκαλα των θαμμένων πρόχειρα προσφύγων που τά ‘βγαζαν στην επιφάνεια τα στοιχειά της φύσης έτσι για να μην ξεχαστεί το βάσανο της προσφυγιάς εκείνης της διετίας του 1920.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν

Η κοινωνία της εποχής στον Ελλαδικό χώρο είχε ήδη διαμορφώσει τις απόψεις της τόσο για τους Πόντιους όσο και για τους υπόλοιπους ομοεθνείς απ’ την άλλη μεριά του Αιγαίου.

Από το 1914 ακόμα το ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθηνών) απειλούσε με απεργίες και ζητούσε να απαγορευθεί η πρόσληψη προσφύγων εργατών (1).

Ταυτόχρονα οι πρωτοφασιστικές ομάδες των «Επίστρατων» (2) (σ.σ. σας θυμίζει μήπως τα σημερινά;) του Γούναρη και του Μεταξά (ναι του γνωστού δικτάτορα) οργάνωσαν πογκρόμ κατά των προσφύγων δήθεν ότι ήταν βενιζελικοί (3).

Ο εκφραστής του ακραίου εθνικισμού Ιωνας Δραγούμης επιβεβαίωσε το 1919 την φιλομοναρχική προπαγάνδα χαρακτηρίζοντας τόσο τους Μικρασιάτες όσο και τους Κρητικούς σαν «όργανα υποταγής της Ελλάδας στον αγγλογαλλικό ιμπεριαλισμό. (4)

(σ.σ. Ξενέρωμα για τους σημερινούς υπερπατριώτες που τον έχουν σαν σημείο αναφοράς τους)

Είναι λοιπόν σαφές τι περίμενε τους πρόσφυγες Πόντιους και Μικρασιάτες από το αστικό κράτος της εποχής αλλά και από πολλούς ντόπιους.

Για τους μεν πρόσφυγες Πόντιους η εγκατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει σε τρία κύματα: το πρώτο κατά την πρώτη φάση της γενοκτονίας στον Πόντο (1916-1918), το δεύτερο μετά την αποχώρηση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος από τη Νότια Ρωσία τον Ιούνιο του 1919 και το τρίτο μετά την εκκένωση του Καρς και Αρνταχάν και τη δημιουργία ενός σημαντικού ελληνικού προσφυγικού ζητήματος στη Νότια Ρωσία.

Χιλιάδες απ’ αυτούς θα έρθουν στην Ελλάδα την περίοδο 1919-1920.

Το τι πέρασαν και πόσο τους στήριξε το ελληνικό αστικό κράτος αλλά και μεγάλος αριθμός ντόπιων (σ.σ. κακή ώρα όπως και σήμερα με τους πρόσφυγες) φαίνεται από τις ανταποκρίσεις της εποχής:

«Οι δυστυχείς Καυκάσιοι (!) λιμοκτονούν και πάλιν, παρά τας διαφόρους διαβεβαιώσεις, ότι ελήφθη πάσα φροντίς να μη μένωσι νηστικοί, ότι θα γίνουν πρατήρια, ότι τέλος δεν θ’ αποθάνουν από την πείναν και το κρύο… Μετά φρίκης μανθάνομεν ότι αποθνήσκουν 44 καθ’ εκάστην…. Εμάθομεν ακόμη ότι τα δήθεν Νοσοκομεία των προσφύγων είναι σε αθλία κατάστασιν, υπάρχουν μόνον δύο ιατροί, οι οποίοι μόλις προφταίνουν να πιστοποιούν τους θανάτους. Δεν θέλομεν να είπωμεν περισσότερα, νομίζομεν όμως ότι αν τους παραδίδομεν εις τον Μουσταφά Κεμάλ, θα τους μεταχειρίζετο ίσως καλύτερον…»(5)

Οι Πόντιοι βέβαια πριν γνωρίσουν την «απαράμιλλη ελληνική φιλοξενία» στην ενδοχώρα είχαν ήδη πάρει μια πρώτη θεόπικρη γεύση στα περιβόητα λοιμοκαθαρτήρια: στην Μακρόνησο, στην Καραμπουρνού στην Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά στο νησάκι του Αη Γιώργη γνωστό σαν «νησί των κολασμένων» και μετέπειτα «νησί των τρελλών».(6)

Ας δούμε τι λένε οι ίδιοι οι πρόσφυγες για την Μακρόνησο:

Ιγνάτιος Ορφανίδης από το χωριό Αϊ-Γιαννέτ’ (Αϊ-Έννες) Άρδασας Αργυρούπολης:

Εμείς οι Αϊ-Γιαννέτ’ φύγαμε και πήγαμε στο Νοβοροσίσκ. […] Μείναμε τρία χρόνια στο Νοβοροσίσκ και στις 24 Ιουλίου του 1922 με το ατμόπλοιο «Κίος» ήρθαμε στην Ελλάδα. Οχτώ μέρες ταξίδι κάναμε. Στην 1η Αυγούστου μας κατέβασαν στη Μακρόνησο.

Στη Μακρόνησο άρχισαν νέα βάσανα και θάνατοι. Μας έκαναν καραντίνα. Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Εμείς χτίσαμε τα παραπήγματα, στέρνα για νερό, ό,τι χρειαζόταν. Έρημο νησί ήταν η Μακρόνησος. Ακατοίκητο. Όλο βράχια. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το «Κίος» μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες. Οι άλλοι έξι χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Έπεσε αρρώστια και μας θέρισε. Ήταν η κυβέρνηση Γούναρη. Επειδή ήρθαμε απ’ τη Σοβιετική Ρωσία, μας πέρασαν για μπολσεβίκους και ήθελαν να μας εξοντώσουν.

Την αρρώστια, στη Μακρόνησο την αποχτήσαμε. Ζούσαμε μες στη βρώμα, στην πείνα και τη δίψα.

Νερό δεν υπήρχε στάλα στο νησί. Μια μαούνα μάς έφερνε απ’ το Λαύριο νερό και εκείνο γλυφό και λιγοστό. Μας τάιζαν βρώμικα μακαρόνια, ελιές σκουληκιασμένες, χαλασμένες ρέγγες κι έπεσε τύφος. Και νερό πουθενά. Κάποτε έκανε τρεις μέρες η μαούνα να φέρει νερό. Λιποθυμούσε ο κόσμος από τη δίψα. Μας τάιζαν και αλμυρές ρέγγες, χαλασμένες και… καταλαβαίνεις. Οι εργολάβοι που μας τροφοδοτούσαν μας έφερναν αυτές τις χαλασμένες τροφές και έπιασε τον κόσμο τύφος. Η διοίκηση της καραντίνας τα έβλεπε αυτά αλλά δεν μιλούσε, ούτε συνελάμβανε τους εγκληματίες εργολάβους τροφοδότες. Εκείνοι πλούτιζαν εις βάρος χιλιάδων ανθρώπων. Πάτησαν πάνω στα πτώματά τους.

Μια ομάδα νέων, μαζί και γω, δημιουργήσαμε μια επιτροπή. Πήγαμε στον Ελευθεριάδη, τον διευθυντή του λοιμοκαθαρτηρίου, και παρουσιαστήκαμε μπροστά του. Ζητήσαμε να βγούμε ανεξάρτητοι. Ανεξάρτητος είναι όποιος βγει από το λοιμοκαθαρτήριο με δικά του έξοδα και η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία υποχρέωση απέναντί του. Ο πρόσφυγας πάλι δεν θα είχε κανένα δικαίωμα. Πολλοί, για να σωθούν, ζητούσαν να βγουν ανεξάρτητοι, αλλά η διοίκηση και πάλι δεν άφηνε. Ήθελαν σου λέω να μας εξοντώσουν.
Αλλά εμείς, η νεολαία του Πόντου και του Καυκάσου, πήραμε πέτρες και ξύλα και φοβερίζαμε ότι θα κάψουμε το λοιμοκαθαρτήριο. «Ή θα τα κάψουμε όλα ή θα μας δώσετε χαρτιά να πάμε έξω», του είπαμε. Έτσι αναγκάστηκε να μας δώσει άδεια εξόδου.

Ήμασταν πενήντα νομάτοι νέοι. Νοικιάσαμε ένα ιστιοφόρο. Ξέχασα να σου πω ότι κάπου-κάπου έρχονταν έμποροι με ιστιοφόρα και πουλούσαν λαθραία σε μας ψωμί. Σπείρα σωστή ήταν.

Ένα ψωμί το πουλούσαν μια λίρα χρυσή, ένα δαχτυλίδι χρυσό, ένα ρολόι. Ναυλώσαμε λοιπόν ένα ιστιοφόρο για να πάμε απέναντι στο Λαύριο. Αλλά απ’ τους πενήντα που μπήκαμε μέσα, μόνο ένας είχε να πληρώσει τα ναύλα του, ο Γ. Βασιλειάδης. Όταν φτάσαμε στο Λαύριο, ο Βασιλειάδης πλήρωσε για άλλους δύο. Όταν όμως ήρθε η σειρά να πληρώσουμε και οι άλλοι, του είπαμε του καπετάνιου ότι δεν έχουμε. Ζητήσαμε και υπογράψαμε ένα χαρτί ότι θα δουλέψουμε και θα του το φέρουμε.

«Καλά. Αν τα φέρετε, τα φέρατε». Δεν πίστευε ότι θα του τα φέρουμε. Εμείς όμως δουλέψαμε, βγάλαμε χρήματα και του τα φέραμε.
Πήγαμε στον Πειραιά και από κει σκορπίσαμε. Εγώ πήγα στη Δραπετσώνα. Οι άλλοι Αϊ-Γιαννέτες, όσοι γλίτωσαν, βγήκαν αργότερα και σκόρπισαν κι αυτοί. Άλλος στον Πειραιά, άλλος στον Περισσό κι άλλος στη Μακεδονία. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται δυο-τρεις.

Καραντίνα και κρεματόρια

Αλλά και μετά την αποβίβασή τους στο ελληνικό έδαφος, νέες δοκιμασίες απομόνωσης και θανατικού περίμεναν τις καραβιές των ξεριζωμένων. Επίσημη αιτιολογία, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας από τις αρρώστιες που ενδεχομένως μετέφεραν. Δεν πρόκειται βέβαια για ελληνική ευρεσιτεχνία, αλλά για προληπτικό μέτρο με διεθνή εφαρμογή, που εκείνη την εποχή ρυθμιζόταν από τη σχετική Σύμβαση του Παρισιού (17.1.1912). Οι συνθήκες όμως της έμπρακτης υλοποίησής του, στην Ελλάδα του 1922-23, οδήγησαν σε πραγματικές εκατόμβες.

Ευρυδίκη Γαλανού, από την Ιμερα της Τραπεζούντας:

«Ηρθαμε στη Θεσσαλονίκη, στο Καραμπουρνού. Ενα μήνα μείναμε στην καραντίνα. Υποφέραμε από αρρώστιες. Κάθε μέρα κάποιον έθαβαν. Μια μάνα έθαψε έξι παιδιά της».

Ο συντοπίτης της Χαράλαμπος Τσαχουρίδης, που έζησε τρεις μήνες στον ίδιο χώρο, συμπληρώνει ότι

«πολλοί πέθαιναν από τύφο, λόγω του υπάρχοντος συνωστισμού. Εις όλο το διάστημα της λειτουργίας της καραντίνας απέθανον περί τις είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες. Την ημέρα πέθαιναν ογδόντα έως εκατό».

Τα ίδια και στο λοιμοκαθαρτήριο του Αϊ-Γιώργη, στο Κερατσίνι: «Μας κουρέψανε όλους, άντρες, γυναίκες και παιδιά και περάσανε τα ρούχα μας από τον κλίβανο. Κι άλλοι πεθάνανε εκεί».

Διαφωτιστικότερη αποδεικνύεται η διήγηση του Ιωάννη Παναγιωτίδη από το Γαριπάντων της Αργυρούπολης, που μας λέει για την συμπεριφορά των ντόπιων απέναντι σε ζωντανούς αλλά και την εξευτελιστική χρήση των νεκρών για καύσιμη ύλη:

«Στον Αγιο Γεώργιο, που υπηρέτησα ως υπάλληλος, πολλοί κλέφτες από τον Πειραιά έρχονταν με καΐκια στην καραντίνα και έκλεβαν ρουχισμό και άλλα πράγματα. Άνοιγαν στα απολυμαντήρια τα δέματα κι έκλεβαν μηχανές, χαλιά και άλλα. Ερχόταν ένα βαπόρι φορτωμένο με πρόσφυγες και πράγματα. Κατέβαζαν τους ανθρώπους και τους οδηγούσαν αμέσως στα απολυμαντήρια: κόψιμο τα μαλλιά αντρών και γυναικών και στα λουτρά. Τα πράματα έμεναν. Τα κατέβαζαν και τα στοίβαζαν κάτω από μια στέγη του απολυμαντηρίου και τα απολύμαιναν.

Το πλοίο ”Θέμις” που έφερε τέσσερις χιλιάδες Ποντίους απ’ τον Καύκασο, όλοι πέθαναν. Από αρρώστιες πέθαναν. Και εξόν που πέθαναν, ο Άγιος Γεώργιος είχε γεμίσει και δε μπορούσαν να τους κατεβάσουν. Τους είχαν μέσα στο πλοίο. Όσοι πέθαιναν δεν τους κατέβαζαν. Τους έκαιγαν στο φούρνο για κάρβουνο. Όσοι απόμειναν τους κατέβασαν. Τρεις μήνες στάθηκε το ”Θέμις” και δεν τους κατέβασαν. Ο Αϊ-Γιώργης ήταν γεμάτος, η Μακρόνησος γεμάτη» .

Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα των ημερών επιβεβαιώνει την έκταση του θανατικού:

«Οι μέχρι σήμερον μεταναστεύσαντες πρόσφυγες» μέσω Ρωσίας, διαβάζουμε, «ανέρχονται εις 14 χιλιάδας περίπου. Εκ τούτων οι επί του ατμοπλοίου ”Κίος” αφιχθέντες απεστάλησαν εις την Μακρόνησον, ένθα εγένοντο αι απαιτούμεναι εγκαταστάσεις. Οι δε εκ των πρώτων αφίξεων 8.600 κρατούνται εν τω λοιμοκαθαρτηρίω του Αγ. Γεωργίου και επί ατμοπλοίων. Επειδή δεν ελήφθησαν εγκαίρως τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα της αραιώσεως, της απομονώσεως, της επιβαλλομένης καθαριότητος και διαίτης, επί των 8.600 προσφύγων ήδη έχουσιν αποθάνει περί τους χιλίους διακοσίους εντός πεντήκοντα μόνον ημερών» («Εμπρός», 21.7.1922, σ. 2).

Η προσπάθεια διαφυγής από αυτήν την κόλαση εξελισσόταν συνήθως σε φαύλο κύκλο, όπως εξηγεί ο Αλκιβιάδης Αφεντουλίδης από το Παρασκευάντων της Αργυρούπολης:

«Φέρνουν [στη Μακρόνησο] ένα ρωσικό πλοίο, το ”Βίτιμ”. Μας φορτώνουν σ’ αυτό, χωρίς νερό, χωρίς ψωμί, και μας φέρνουν στην Αλεξανδρούπολη. Στην Αλεξανδρούπολη ήρθε ένας γιατρός και δεν άφησε να αποβιβαστούμε. Είπε να ρίξουμε άγκυρα στα βαθιά. Τέσσερις μέρες μείναμε εκεί. Φωνάζαμε. Ηρθαμε στην ανάγκη να κάψουμε τα σανίδια απ’ τ’ αμπάρι για να βράσουμε στα σαμοβάρια μας τσάι, να βράσουμε στις χύτρες φασόλια. Οσοι πέθαιναν τους καίγαμε κάτω στα καζάνια για να μη δίνουμε ντόρο και μας κάνουν καραντίνα. Την Πέμπτη μέρα γύρισε πίσω στον Πειραιά το καράβι. Αλλοι διακόσιοι πενήντα άνθρωποι πέθαναν. Τους μισούς τους κάψαμε και τους άλλους τους ρίξαμε στη θάλασσα! […] Μωρά δεν έμειναν. Πέθαναν σχεδόν όλα. Με καΐκι μάς έφεραν φαγητό απ’ τη Σαλαμίνα. Ορμούσαμε πάνω στο φαγητό σαν άγριοι».

Υπάρχουν εκατοντάδες περιγραφές για την «αδελφική» υποδοχή των ντόπιων και του κράτους στις χιλιάδες των κατατρεγμένων «παλιοαούτηδων». Ίδια και χειρότερα υποδέχτηκαν τους «τουρκόσπορους» και τις «σμυρνιές» με τους «σκατοογλούδες» αμέσως μετά. Ίσως λοιπόν ένα κομμάτι του λαού μας συνήθισε και διαιώνισε το τέρας του ρατσισμού της απανθρωπιάς της εκμετάλλευσης προσπαθώντας να το σκεπάσει κάτω από τον μανδύα του ψευτοπατριωτισμού. Ίσως… Όμως ακόμα υπάρχουν φωνές κι ανοιχτές καρδιές για τους κατατρεγμένους όλου του κόσμου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(1) Σε Ψήφισμα της 21 Αυγούστου 1914 του Εργατικού Κέντρου Αθηνών, στο οποίο ανήκαν περισσότερα από είκοσι εργατικά σωματεία, στο άρθρο 7 απευθύνεται σε όλα τα εργατικά σωματεία της Ελλάδος στα οποία και ανακοινώνει “να μην επιτρέπηται εις τους πρόσφυγας να εργάζωνται εις τας εργασίας εντοπίων εργατών…» (Οι διωγμοί των Ελλήνων εν Θράκη και Μικρασία: Αυθεντικαί εκθέσεις και επίσημα κείμενα: Έκκλησις προς το ελληνικόν γένος και την δημοσίαν Γνώμην του πεπολιτισμένου κόσμου / Εκδίδεται υπό των Επιτροπών των εν Μυτιλήνη Μικρασιατών προσφύγων, Αθήνα, Τύποις «Πανελληνίου κράτους», 1915)

(2) Ο Γεώργιος Βεντήρης γράφει: από της 19 μέχρι 23 Νοεμβρίου, ωδηγούντο πλησίον του φθισιατρείου «Σωτηρία» Μικρασιάται κυρίως πρόσφυγες και εθανατώνοντο ως κατάσκοποι των Αγγλογάλλων» (Γ. Βεντήρης, στην εφημερίδα «Ελεύθερον Βήμα», 9 Μαρτίου 1931. Αργότερα η σειρά αυτή των άρθρων εκδόθηκε σε βιβλίο με τίτλο: «Η Ελλάς του 1910-1920 – Ιστορική μελέτη», εκδ. Ίκαρος, Αθήνα, 1970).

(3) Γιώργος Μαυρογορδάτος, Εθνικός διχασμός και μαζική οργάνωση. Οι επίστρατοι του 1916, εκδ. Αλεξάνδρεια, 1996. Υπήρξε αληθινό πογκρόμ με προγραφή σπιτιών και καταστημάτων με σημάδεμα με κόκκινη μπογιά. Οι «τίμιοι» βασιλικοί ανέλαβαν να μολύνουν με το αίμα των «προδοτών» βενιζελικών τα όπλα τους. Το σύνθημα των παρακρατικών ήταν: «Ο βασιλιάς μας θα ζώσει το σπαθί, θα σφάξει Αγγλογάλλους και βενιζελικούς μαζί»

(4) Ίων Δραγούμης, «Ο Βενιζέλος και ο ιμπεριαλισμός», στο Αριστερά και Ανατολικό Ζήτημα, Εναλλακτικές Εκδόσεις, Αθήνα, 1998, σελ. 156, 157.

(5) «Εφημερίς των Βαλκανίων», 15-12-1920, από «Η ιστορία των Ελλήνων», Δομή, τομ. 12, σελ. 246.

(6) Μια εν πολλοίς αγνοημένη πτυχή της σύγχρονης ιστορίας των προσφύγων, που ξεριζωμένοι, μέσα από φωτιά και αίμα ήρθαν στην Ελλάδα, ήταν το αναγκαστικό πέρασμά τους από «σταθμούς καραντίνας» που εγκαθιδρύθηκαν στη μεγάλη πατρίδα, προς «απολύμανσίν των και εξυγίανσιν», όπως έγραφε η εφημερίδα Εμπρός στο φύλλο τής 10ης Ιουνίου 1922.

Επίσης πολλά στοιχεία αντλήθηκαν από τους Τάσο Κωστόπουλο, Αντα Ψαρρά, Δημήτρη Ψαρρά στο άρθρο «Μια Αμυγδαλέζα για τους Ποντίους»

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 88.89% ( 9
Συμμετοχές )



313 σχόλια στο “Η Μακρόνησος, όχι χτες. Προχτές, τότε που ήταν “Λέβιθα”…

  1. San Rocco

    Η γλώσσα και τα επιχειρήματα των σιχαμένων και απάνθρωπων εθνικιστών της εποχής εναντίον των Ποντίων, των κρητικών -ΑΡΓΌΤΕΡΑ ΤΩΝΜΙΚΡΑΣΙΑΤΏΝ ΠΡΟΣΦΎΓΩΝ- κλπ είναι , ταλε κουάλε ίδια, με τα σημερινά επιχειρήματα των εθνικιστών και των λοιπων ακροδεξιών, εναντίον των προσφύγων! ΙΔΙΑ!

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Είναι οι ίδιοι αυτοί πρόσφυγες που έβγαλαν ένα Παρτσαλίδης κι ένα Ψωμιάδη.
      .

      Reply
      1. ΑΩ

        Είναι οι πρόσφυγες που έδωσαν πολλά στους ταξικούς αγώνες για να έχεις και εσύ το δικαίωμα να αμπελοφιλοσοφείς

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Όλοι πρόσφυγες ήταν κάποτε, αυτό δεν έχει να κάνει με το τι είναι σήμερα!!! Αφήστε τα σοφίσματα , το προσφυγικό δεν έσκασε ακόμα, όταν σκάσει τα λέμε. Αν δεν γίνουμε δηλαδη και εμείς προσφυγες. Κατεβείτε από τα συννεφάκια σας όλοι.

        2. San Rocco

          Και εσύ από το δικό σου επίσης.

          Το έχουμε πει από την αρχή , εδώ κ καιρό : η θέση του ΝΑΡ είναι, έλεγχος των χαρτιών των προσφύγων στα σύνορα , διαμονή των προσφύγων σε σπίτια εντός οικιστικών ιστών της χώρας , εφοδιασμός με τα ανάλογα έγγραφα από την χώρα μας κ ελεύθερη μετακίνηση στην χώρα που επιθυμούν. Για αυτούς που θα μείνουν στην Ελλάδα, ίσα δικαιώματα με τους Έλληνες σε όλα τα επίπεδα (εργασιακό, κλπ) κ κοινό μέτωπο Ελλήνων κ μεταναστών/προσφύγων κατά της κοινής αιτίας εξαθλίωσης: της πολιτικής των εθνικών κ υπερεθνικών καπιταλιστικών ταξεων.

          Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αλλοίωσης πολιτισμού κλπ, αυτά είναι ψέματα κ πλύση εγκεφάλου ακροδεξιάς /εθνικιστών για να τρώει κουτοχορτο το πόπολο που τους πιστεύει κ να βγαίνει λάδι ο καπιταλισμός.

        3. Left G700

          San Rocco, δεν ξέρω αν όντως αυτές είναι οι θέσεις τού ΝΑΡ (δεν σου έχω την παραμικρή εμπιστοσύνη ότι τις έχεις κατανοήσει και τις μεταφέρεις σωστά, αλλά αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα, είναι πρόβλημα του ΝΑΡ). Σε κάθε περίπτωση, είναι δεν είναι, πρόκειται για θέσεις που αγνοουν την πραγματικότητα (π.χ. ακόμα κι αυτοί που εχουν χαρτιά τα πετάνε στη θάλασσα μόλις πλησιαζουν τα διασωστικά).

          Πώς ακριβώς θα γίνει η «ελεύθερη μετακίνηση στις χώρες που επιθυμούν»; Θα φτιάξεις εκστρατευτικό σώμα συνοδείας που θα σπαει τα χερσαία σύνορα το ένα μετά το άλλο; Θα ναυλώσεις 20 πλοία των 2.500 επιβατών έκαστο και θα τα συνοδεύσει ο στόλος σε νηοπομπή μέχρι τη Μασσαλία και το Αμβούργο; Να το συζητήσουμε, δεν λέω, αλλά πρέπει πρώτα να μας πεις πώς το σκέφτεσαι.

          San Rocco, σταμάτα να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου ότι θα μας κοροϊδέψεις. Αυτό που δεν ομολογείτε όλοι εσείς οι αριστεροί μεταναστευτιστές (έχει και δεξιους: αυτούς που ονειρεύονται φτηνό κρέας για το εργατικό δυναμικό που θα απασχολήσουν όταν «ανοίξουν οι δουλειές») είναι ότι ονειρεύεστε ένα νέο επαναστατικό υποκείμενο εισαγωγής, αφού το ντόπιο προλεταριάτο, σύμφωνα με τα μυαλά που κουβαλάτε, έχει εξαγοραστεί από το ακόμα σχετικά καλύτερο επίπεδο ζωής στις χώρες τής Δύσης και δεν λέει να κουνήσει το δαχτυλάκι του…

          Καλά κάνετε και δεν το ομολογείτε. Έχει να πέσει γιούχα…

        4. San Rocco

          1. Μέχρι στιγμής και από καταβολής της ύπαρξής σου, το γιούχα και τα γιαούρτια εσύ λεφτ τα τρώς. Δεν πειράζει όμως, ειδικά το γιαούρτι κάνει και καλό στην υγεία.

          2. Θα βάλουμε εσένα να τους συνοδεύσει στην χώρα που επιθυμούν.

          ΥΓ: Ναι αυτές είναι οι θέσεις του ΝΑΡ, τις έχω γράψει εδώ και πααααρα πολύ καιρό, εσύ είσαι εμμονικός και επιρρεπής σε τοξικές πολιτικές αντιλήψεις στυλ ρινάλντι, Καραμπελιά και λοιπών αερολόγων.

        5. ΑΩ

          Εσύ πώς προτείνεις να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες; Έχεις να προτείνεις κάτι διαφορετικό από το στρατό και το ναυτικό, να τους αφήνουν να ναυαγούν και να θαλασσοπνίγονται; Εσύ που βρίσκεις διεισδυκότητα στις απόψεις Βορίδη, πιστεύεις ότι οι στημένοι φασίστες τραμπούκοι που απειλούν τους πρόσφυγες υπερασπίζονται τα σύνορα, την πατρίδα κλπ;
          Η ακατάσχετη φλυαρία σου δεν είναι τίποτα άλλο από επανάληψη της ρατσιστικής ρητορικής της αρκοδεξιάς. Πάει πολύ να δίνεις μαθήματα αριστερής τοποθέτησης. Δεν ταιριάζει σε ένα φερέφωνο της συστημικής γραμμής. Καθόλου τυχαία όσα “τολμηρά” εκπροσωπείς είναι η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ.
          Γι αυτό και σε ενοχλούν οι αναρτήσεις στην Παντιέρα για το προσφυγικό ζήτημα και τις λερώνεις με τα σχόλιά σου.

        6. Left G700

          Το πρώτο πρώτο πράγμα που έχω να προτείνω είναι να κλείσουν τα σύνορα κατ’ αρχήν στο μυαλό σας, πράγμα που σημαίνει ότι καταλαβαίνετε το πρόβλημα και ότι λαμβανετε υπ’ όψη σας τα λόγια τού Μεγάλου:

          Η μέθοδος της σοσιαλιστικής επανάστασης με το σύνθημα «κάτω τα σύνορα» είναι πλήρης σύγχυση. Δεν κατορθώσαμε να δημοσιεύσουμε το άρθρο μου, όπου την άποψη αυτή την ονόμαζα «οικονομικό ιμπεριαλισμό». Τι θα πει «μέθοδος» της σοσιαλιστικής επανάστασης με το σύνθημα «κάτω τα σύνορα»; Εμείς είμαστε υπέρ τής αναγκαιότητας του κράτους, και το κράτος προϋποθέτει σύνορα. Το κράτος μπορεί, βέβαια, να έχει αστική κυβέρνηση, ενώ εμάς μάς χρειάζονται Σοβιέτ. Αλλά και γι’ αυτά τίθεται ζήτημα συνόρων. Τι θα πει «κάτω τα σύνορα»; Εδώ αρχίζει η αναρχία… «Μέθοδος» της σοσιαλιστικής επανάστασης με το σύνθημα «κάτω τα σύνορα» είναι απλούστατα τραγέλαφος.

          Κάντε αυτό το πρώτο βήμα και όλα τα άλλα θα τα βρούμε.

        7. ΑΩ

          Τρία πουλάκια κάθουνταν. Η πρωτότυπη “αριστερή” σου σκέψη αρχίζει και τελειώνει στον Βορίδη.
          Και αυτό δεν κρύβεται από τα άσχετα τσιτάτα. Τα κείμενα τα διαβάζουμε, δεν παίζουμε με τις λέξεις για να πούμε το άσπρο μαύρο.
          Είσαι τυπική περίπτωση κατά δήλωση αριστερού που όσο του περισσεύει εξυπνακισμός, τόσο αμόρφωτος και αστοιχείωτος είναι. Αλλά και χωρίς ηθικό όριο.
          Περιμένουμε αύριο να μας βγάλεις τον Λένιν νεοφιλελεύθερο και υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.
          Τι κάνουμε; Όλοι όσοι αγωνίζονται σε αυτή την κοινωνία, όλων ρευμάτων, είναι με το διεθνισμό και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
          Οι παπαρολόγοι του πληκτρολογίου και άλλοι περίεργοι θα αναμασάνε τη ρατσιστική προπαγάνδα

        8. Left G700

          Άντε τώρα να του εξηγήσεις εσύ τού ΑΩ ότι ο Λένιν, όταν έκρινε ότι το επέβαλαν οι περιστάσεις, τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων με τη ΝΕΠ! Μπορεί ποτέ να χωρέσει το μυαλουδάκι του ότι, για τον Λένιν, μια ήταν η υπέρτατη αρχή, στην οποία υπέτασσε όλες τις άλλες;;; Δηλαδή το προχώρημα της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής έστω και κατά μια ίντσα μπροστά;;; Των αδυνάτων αδύνατον!

          Ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβει ένας (ξύπνιος) νεολαίος τής νΚΑ και θα στείλει στα αζήτητα αντιλήψεις σαν αυτές που χαρακτηρίζουν τον ΑΩ…

        9. ΑΩ

          Ο Λένιν ήθελε το “προχώρημα της επαναστατικής κοινωνικής αλλαγής”. Δηλαδή δεν θα ήταν όπως ο Λεφτ (θα του ταίριαζε το ΑλτΡάιτ) συνήγορος της δεξιάς κυβέρνησης και της ρατσιστικής ακροδεξιάς, πολέμιος της Αριστεράς επειδή μιλάει για τη διεθνιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.
          Εκτός και αν έχεις διαβάσει Λεφτ (στους χιλιάδες τόμους ανθρώπινης σοφίας που κατανάλωσες) ότι στη ΝΕΠ είχαν και υιοθετήσει και το …”έξω οι ξένοι και οι λαθρομετανάστες” ή το “όχι στην αλλοίωση του πολιτισμού” και φοβόταν τα Σοβιέτ “τη Μεγάλη Αντικατάσταση”. Μη μας αφήνεις σε αγωνία

        10. Left G700

          ΑΩ μου ένα ένα. Κάγχασες σε σχόλιό σου ότι, έτσι όπως το πάω, στο τέλος θα σας «βγάλω τον Λένιν υπέρ τών κιδιωτικοποιήσεων». Και στο έδωσα να το φας με το κουταλάκι τού γλυκού, θυμίζοντάς σου (ή και πληροφορώντας σε, δεν ξέρω, φαίνεσαι εξαιρετικά αδιάβαστος…) ότι ο Λένιν τάχθηκε υπέρ τών ιδιωτικοποιήσεων όταν έκρινε πως έπρεπε να το κάνει για να επιβιώσει η επανάσταση (αυτό που δεν χωράει το μυαλουδάκι σου: να υιοθετείς τακτικές τού εχθρού σου για να τον εξοντώσεις!). Θέλω πρώτα σχόλιο επ’ αυτού. Μετά το άλλο (εκεί να δεις τι σου έχω!).

        11. San Rocco

          λεφτ, ταυτιζεις το αναρχικοί σύνθημα “κάτω τα σύνορα ” κ την σωστή κριτική του Λένιν σε αυτό, με την θέση μας “να ελέγχονται τα χαρτιά των προσφύγων στα σύνορα κ μετά διαμονή σε ανθρώπινα σπίτια εντός οικιστικών ιστών κ μετά χαρτιά κ να πάνε ελεύθερα στις χώρες που επιθυμούν.”.

        12. San Rocco

          Δηλαδή , για να στο κάνω Λιάνα διότι η πολιτική σου σκέψη είναι επιπέδου πατώματος, εμείς δεν λέμε “κάτω τα σύνορα “.

        13. Left G700

          Καλά, San Rocco. Συνέχισε να ζεις στη κοσμάρα σου και να μιλάς μόνος σου, ερήμην τού τι σου λέει ο άλλος!

          Δεν πά’ να σου γράφω εγώ ότι κατά συντριπτική πλειοψηφία έρχονται χωρίς χαρτιά, είτε γιατί δεν ποτέ δεν είχαν είτε γιατί τα εξαφάνισαν, εσύ το βιολί σου. Επαναλαμβάνεις σαν μαγνητόφωνο «να ελέγχονται τα χαρτιά τών προσφύγων στα σύνορα, να ελέγχονται τα χαρτιά τών προσφύγων στα σύνορα»!

          ΥΓ Για να μαθαίνεις (τίποτε δεν μπορείς να πια να μάθεις· το ρολόι σου έχει σταματήσει για πάντα στο 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ που πήρε μέρος, κάπου ανάμεσα στην 1η και την 5η Ιουνίου τού 1988). Το σύνθημα «κάτω τα σύνορα», ανεξάρτητα από το ποιος ήταν ο μπαμπάς του, ήταν σύνθημα που είχε υιοθετήσει μερίδα μπολσεβίκων (πάντα και παντού υπήρχαν κουφιοκεφαλάκηδες· ακόμα και στο κόμμα τού Λένιν! σκέψου τώρα τι γίνεται!). Σ’ αυτούς τα σούρνει ο Μεγάλος.

        14. Left G700

          Ναι, San Rocco. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια.

          Δεν λέτε “Κάτω τα σύνορα”. Λέτε “Ανοιχτά σύνορα”!

          Και δεν λέτε ανοιχτά όλα τα σύνορα. Λέτε “Ανοιχτά όλα τα ανατολικά σύνορα” (μόνο). Τα σύνορα δηλαδή από τα οποία μπαίνει στην Ελλάδα (μόνο) το 99,999% των μεταναστών και προσφύγων που μας έρχονται τα τελευταία κι εγώ δεν ξέρω πόσα χρόνια!

          Ρε συ, San Rocco! Εντάξει, εσύ δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι δεν μιλάς με κάποιον νεολαίο τής νΚΑ. Εκείνη η έρημη η καθοδήγησή σου τι κάνει; Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος να σε βοηθήσει;

        15. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Όταν όποιος δεν έχει χαρτιά θα πακετάρεται πίσω χωρίς κουβέντα, τότε θα πάψουν να τα πετάν στη θάλασσα και θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι ΧΩΡΑ και όχι ΧΩΡΟΣ.

          Στις ελεύθερες χώρες μπαίνει και βγαίνει όποιος θέλει αφού ελεγχθεί. Αλλά η Ελλάδα σε όλα είναι μπανανία και πάντα ήτανε.

        16. Left G700

          Φίλε Γιώργο,

          Άκου δυο λόγια κι αν θέλεις σκέψου τα:

          Εγώ ποτέ δεν έχω μιλήσει για “πακετάρισμα” προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά. Κι όμως, πριν από λίγες μέρες, δεν δίστασες να με προτρέψεις να γραφτώ μέλος στη ΝΔ –“για να τελειώνουμε”, όπως έγραψες.

          Τώρα ποστάρεις αυτό το σχόλιο. Καταλαβαίνεις σε τι σύγχυση έχεις περιπέσει; Και σκοπεύεις να κάνεις κάτι επ’ αυτού;

        17. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δε το’ πες εσύ, το’ πα εγώ που δεν έχω περιπέσει σε καμία σύγχυση. Αυτό πα να πει έλεγχος στα σύνορα (και στις πρεσβείες και στα προξενεία). Εγώ όμως δε δηλώνω αριστερός, ούτε κάνω υποδείξεις στους αριστερούς πως να σκέφτονται.

          Αν μιλάμε για συγκροτημένη χώρα έτσι λειτουργείς, όποιος δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί με κάποιο τρόπο δε μπαίνει, τελεία. Αλλιώς είσαι χώρος. Ασφαλώς και υπάρχουν και άλλα μετερίζια πάλης, εργασιακά, συνταξιοδοτικά, τοπικά κτλ.

          Αλλά από τη στιγμή που αποδέχεσαι πως μπαίνει μέσα όποιος γουστάρει ανεξέλεγκτα, πα να πει πως αποδέχεσαι πως δεν υπάρχει πλέον οργανωμένο κράτος, δεν υπάρχει χώρα. Κατανοώντας πλήρως πως δεν περνάει από το χέρι μου, εγώ δεν είμαι έτοιμος να το αποδεχτώ ακόμα.

          Και σε καμία περίπτωση δεν αποδέχομαι το επιχείρημα ότι θα πρέπει να τους πνίγω προληπτικά στα σύνορα επειδή είμαστε ανίκανοι να διεκπεραιώσουμε μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία ρουτίνας.

          Άλλωστε, θεωρώ πως ο μόνος τρόπος να αποθαρρυνθεί να έρχεται ο κάθε περίεργος, είναι να γίνει γνωστό ότι ακολουθούμε σταθερά διαφανείς διαδικασίες. Οι φράχτες και οι ένοπλες περιπολίες δεν αποτρέπουν κανέναν και έχει αποδειχτεί ξανά και ξανά.

    2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Προφανως ειναι ιδια τα επιχειρηματα αφου ιδια καθηκια τα χρησιμοποιουν.Ομως η εχθροτητα εναντια στους μικρασιατες ειχε και μια οψη αμιγως πολιτικη γιατι οι προσφυγες ηταν στην συντριπτικη τους πλειοψηφεια βενιζελικοι και προκαλουσαν το μισος των βασιλικων σε εποχη φουλ εθνικου διχασμου.Αυτο που εχει ενδιαφερον ειναι οτι οι βασιλικοι στην βορεια Ελλαδα συμμαχουσαν με τους λεγομενους βουλγαριζοντες κ ζητουσαν απομακρυνση των προσφυγων.Αυτα για να βλεπουν ορισμενοι και τι σοι “πατριωτες” ειναι τα ακροδεξια αποβρασματα.

      Reply
      1. Left G700

        Φίλε μου, Θεόδωρε Σαμιωτάκη, σε λάθος σάιτ γράφεις. Δεν υπάρχουν εδώ αυτοί “οι ορισμένοι” για να δουν “τι σοι “πατριωτες” ειναι τα ακροδεξια αποβρασματα”.

        Reply
        1. ΑΩ

          Υπό αυτή την έννοια , σε λάθος σάιτ γράφεις εσύ.

        2. Left G700

          Δεν έχει τύχει ακόμα να σου πει κανείς ότι απαξ και κάποιος αποδειχθεί συκοφάντης ολής, όπως έχει συμβεί με σένα, ό,τι και να πει από εκεί και πέρα δεν έχει την παραμικρή αξιοπιστία;

        3. ΑΩ

          Αν κάτι έχει αποδειχτεί είναι ότι αμολάς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για όποιον δε συμφωνεί με τις απόψεις σου. Δηλαδή την καθόλου πρωτότυπη άποψη ότι η αντιμεταναστευτική-αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι “αντισυστημική”, όπως μηρυκάζουν οι ακροδεξιοί κύκλοι.

  2. Left G700

    Ρε ΑΩ! Άδικα ταλαιπωρείσαι προσπαθώντας να βρεις μεγαλύτερη συκοφαντία από τη δήθεν πρότασή μου να βομβαρδίζονται οι βάρκες με τους πρόσφυγες. Εκεί το τερμάτισες. Μπροστά σ’ εκείνη την “ομορφιά” σου, αυτο που γράφεις τώρα ότι θεωρώ την πολιτική τής κυβέρνησης και της ΕΕ …αντισυστημική είναι peanuts!

    Reply
    1. ΑΩ

      Δεν ταλαιπωρούμαι καθόλου, ίσα ίσα.
      Η πρόταση του Πλεύρη της ΝΔ, του Βελόπουλου και άλλων παρόμοιων να ανοίγει πυρ το ναυτικό στις βάρκες των προσφύγων είναι πρόταση που βγαίνει από τις θέσεις ότι το πρωτεύον σήμερα είναι να μείνει κλειστά τα σύνορα που απειλούνται, ότι δεν πρέπει να έρθουν οι πρόσφυγες, ότι ο ερχομός συνιστά απειλή για τη χώρα, άρα δεν υπάρχουν περιθώρια αλληλεγγύης και αναγνώρισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
      Αυτά λέει ο Βορίδης που θαυμάζεις τον διεισδυτικό του λόγο σε αντίθεση με τη διεθνιστική αλληλεγγύη της κομμουνιστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, η οποία σου προκαλεί το μένος. Γιατί σε αυτή κάνεις συστηματική γκεπελίστικη επίθεση με συκοφαντίες από ρεπερτόριο της ακροδεξιάς.
      Αναμασάς το ρατσιστικό -αντιπροσφυγικό οχετό της ακροδεξιάς και ταυτίζεσαι με αυτούς που ζητούν πυροβόλα εναντίον των προσφύγων; Προτείνεις μήπως κάτι διαφορετικό;
      Καθόλου τυχαίο ότι δεν ιδρώνει το αυτί σου από το γεγονός ότι η ρατστιστική ρητορική ευθύνεται για ρατσιστικές επιθέσεις αλλά και τις αθλιότητες τύπου Μόριας, ενώ επιχειρείται να γίνει σωσίβιο.
      Να είναι μόνο η κομπλεξική σου στάση απέναντι στην Αριστερά που ερμηνεύει όλα αυτά;

      Reply
      1. Left G700

        ΑΩ μου, ότι υποφέρεις από παραληρηματικό στερητικό σύνδρομο, υποφέρεις. Δεν το συζητώ. Εκείνο, βεβαια, που δεν μπορώ να ξέρω είναι τι ακριβώς έχεις στερηθεί. Σε κάθε περίπτωση:

        Κουράγιο!

        Reply
        1. ΑΩ

          Μπορείς να αραδιάζεις όσους χαρακτηρισμούς θέλεις.
          Ένα είναι το ερώτημα για σένα: τι διαφορετικό από αυτό που κάνει η κυβέρνηση υποστηρίζεις για τους πρόσφυγες; Πού διαφοροποιείσαι από τη ρατσιστική ακροδεξιά που θεωρεί τους πρόσφυγες κίνδυνο για τη χώρα και αρνείται την ανθρώπινη αντιμετώπισή τους;
          Πουθενά όπως φαίνεται.
          Τώρα γιατί εγκατέλειψες το έρημο μπλογκ σου για να κάνεις το βορίδειο κήρυγμα σε καθημερινή βάση με σχόλια στην Παντιέρα, μένει αναπάντητο

  3. Left G700

    ΑΩ μου, το ένα ερώτημα που προηγείται είναι άλλο: με σφραγισμένα όλα τα σύνορα μπορεί η Ελλάδα να αντέξει το προσφυγικό-μεταναστευτικό βάρος που της φορτώνεται; Εγώ ισχυρίζομαι πως όχι, δεν μπορεί. Και επειδή κρίνω ότι αυτή είναι η μόνη ορθολογική (και αυτονόηταν η μόνη στοιχειωδώς λογική απάντηση), μένω παγερά αδιάφορος ακόμα και στο ενδεχόμενο να σηκωθεί από τον τάφο του ο Αδόλφος και να πει: «Συμφωνώ με τον Λεφτ»

    Σειρά σου τώρα.

    Reply
  4. ΑΩ

    Όταν το προσφυγικό είναι για σένα θέμα αν “μπορεί η Ελλάδα να αντέξει το προσφυγικό-μεταναστευτικό βάρος που της φορτώνεται”, δεν είναι παράξενο ότι μένεις “παγερά αδιάφορος ακόμα και στο ενδεχόμενο να σηκωθεί από τον τάφο του ο Αδόλφος και να πει: «Συμφωνώ με τον Λεφτ»”.
    Ή ο Βορίδης, ο Βελόπουλος κλπ.

    Reply
  5. Left G700

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    ΑΩ μου, εγώ δεν περιόρισα το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα μόνο στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αντέξει η Ελλάδα. Αυτό το ισχυρίζεσαι εσύ σε μια ακόμα συκοφαντιούλα σου. Εγώ μίλησα για το ερώτημα που προηγείται (κι αν δεν θέλεις να το προτάξεις, έρχεται μετά ο Βορίδης και το θέτει και παίρνει όλο το χαρτί και σου μένουν εσένα κάτι λιμά: φοιτητές και ανάρχια). Σ’ αυτό το ερώτημα περιμένουμε την απάντησή σου (σου δίνω ιδέα δραπέτευσης: μπορείς να αρνηθείς να το απαντήσεις με το επιχείρημα ότι αυτό το ερώτημα είναι διαχειριστικό και αφορά το ΝΑΡ γιατί ανήκει στην αντιδιαχειριστική αριστερά).

    Τέλος πάντων. Ακούμε.

    Reply
    1. ΑΩ

      Το ΝΑΡ έχει σαφείς θέσεις για το προσφυγικό σε γραμμή διεθνιστικής αλληλεγγύης.
      Και συ λεφτ (λέμε τώρα…) έχεις σαφείς θέσεις και ταυτίζεσαι με τον Βορίδη , θεωρείς τους πρόσφυγες κίνδυνο κλπ.
      Σαφές δεν είναι γιατί επιμένεις να εγκαλείς το ΝΑΡ κι όχι μόνο , επαλαμβάνοντας μονότονα την ρατσιστική ρητορική και “επιχειρηματολογία” σε ένα αντικαπιταλιστικό σάιτ.

      Reply
      1. Left G700

        ΑΩ μου, κόψε κάτι! Τόσο “σαφείς” θέσεις για το προσφυγικό, που φοβούνται ακόμα και να ψελλίσουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της όλο το βάρος, που κάνουν πως δεν βλέπουν τη θέση τού ΚΚΕ (και άλλων, όπως έχω δείξει εδώ) για ταυτοποίηση των μεταναστών κατ’ ευθείαν στην Τουρκία, που, αν και ψυχοπονιάρηδες, δεν υιοθετούν την άποψη της μεταφοράς τής FRONTEX στα τουρκικά παράλια, για να γλιτώνουν τουλάχιστον τον πνιγμό κάποια γυναικόπεδα, τόσο μεγάλη (ορθολογική) σαφήνεια, πώς θα την αντέξουμε;;;

        Ε ρε πλάκες! (Η μεγαλύτερη: να κρύβουν –αυτοί οι αλύγιστοι επαναστάτες!– την πραγματική θέση τους: όσο περισσότεροι προσφυγομεταναστες στην Ελλάδα, τόσο πιο κοντά έρχεται η ώρα τής απελευθέρωσης, αφού αβγαταίνει ο επαναστατικός στρατός που θα την κάνει πράξη!)

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ενώ είναι σοβαρή θέση η υπόδειξη σε μια άλλη χώρα για το πως ασκεί τις διαδικασίες της. Αυτά μόνο στα διεθνή φόρα μπορούν να τεθούν και πάλι αποδεικνύεται ότι το καθεστώς στη Τουρκία δε σκαμπάζει από τέτοια. Πολύ καλά κάνει το ΝΑΡ και περιορίζεται στο τι πρέπει να κάνουμε ΕΜΕΙΣ.

        2. Left G700

          Καλά, Γιώργο. Καλά. (Μ’ αρέσει που είσαι και των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών…)

          Αλλά πιο πολύ μ’ αρέσει που συμφωνείς με το ΝΑΡ που “περιορίζεται στο τι πρέπει να κάνουμε ΕΜΕΙΣ” (αν και δεν προβλέπει πακετάρισμα των μεταναστών και προσφύγων χωρίς χαρτιά…).

          Ρε Γιώργο! Μετακινήσου και λίγο! Γίνε πιο ευλύγιστος! Τόσο άκαμπτο άνθρωπο στις απόψεις του δεν έχω ξαναγνωρίσει!

        3. kokkiniotis Post author

          “πακετάρισμα των μεταναστών και προσφύγων χωρίς χαρτιά”…

        4. Left G700

          Ναι, φίλε kokkiniotis. Ακριβώς όπως το διάβασες και το έγραψες!

          Αλλά αναφερόμουν σε αυτό το σχόλιο:

          Γιώργος Λυγκουνάκης
          30/11/2019 at 14:43

          Όταν όποιος δεν έχει χαρτιά θα πακετάρεται πίσω χωρίς κουβέντα, τότε θα πάψουν να τα πετάν στη θάλασσα και θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι ΧΩΡΑ και όχι ΧΩΡΟΣ.

          Στις ελεύθερες χώρες μπαίνει και βγαίνει όποιος θέλει αφού ελεγχθεί. Αλλά η Ελλάδα σε όλα είναι μπανανία και πάντα ήτανε.
          (Τεκμηρίωση: https://pandiera.gr/%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%bf%cf%82-%cf%8c%cf%87%ce%b9-%cf%87%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%87%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%84%cf%8c%cf%84%ce%b5-%cf%80%ce%bf/#comment-33905)

          Φίλε kokkiniotis, χρειάζεται άραγε να πω ολογράφως ότι ειρωνεύομαι την άποψη για την οποία, νομίζοντας ότι είναι δική μου, με επικρίνεις (και την οποία την έχω επικρίνει πρώτος εγώ, όπως θα δεις κάτω από το σχόλιο του Γιώργου Λυγκουνάκη); Αν το θέλεις, αν αισθάνεσαι ότι σου λείπει μια τέτοια δήλωση, να το κάνω, κανένα πρόβλημα. Αλλά, επί τέλους:

          Αν ούτε εσύ καταλαβαίνεις το πνεύμα με το οποίο γράφω, αν ούτε εσύ έχεις καταλάβει ποιες είναι οι απόψεις μου και τι καπνό φουμάρω, αναρωτιέμαι:

          Τι νόημα έχει να εξακολουθώ να επισκέπτομαι την Παντιέρα;

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Λεφτ, να ξέρεις σε πιστεύω ότι υπήρξες κάποτε αριστερός. Πάσχεις από αριστερή τύφλωση και κολλάς και διαστρεβλώνεις πράματα με αριστερό τρόπο. Δε χρειάζεται όμως να το κάνεις σε μένα, γιατί εγώ συνηθίζω να λέω ακριβώς αυτό που εννοώ, τπτ παραπάνω τπτ παρακάτω.

          Η Αριστερά Λεφτ, ποτέ δε κατάλαβε ότι η πολιτική δεν έχει να κάνει με την ηθικολογία. Η πολιτική είναι δουλειά. Μία χώρα δε μπορεί να δέχεται ανθρώπους που δε ξέρει από που κρατά η σκούφια τους, όχι βέβαια για λόγους ποσότητας και “αλλοίωσης του πληθυσμού” αλλά για λόγους τάξεως.

          Ας τους αναλάβει η Διεθνής Κοινότητα. Ας τους αναλάβουν οι ΜΚΟ. Ας μη τους αναλάβει κανείς. Δεν αφορά την Ελλάδα.

          Από’ κει και μετά, τη προσπάθεια σου να μου βγεις “από αριστερά” τη θεωρώ μελαγχολική υπό την έννοια ότι πλέον πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να δηλώσουν κάτι πολιτικό, όχι για αυτά που πρεσβεύουν οι ίδιοι, αλλά ετεροπροσδιοριζόμενοι με τους άλλους γύρω-τριγύρω.

        6. Left G700

          Βρε Γιώργο, βρε Γιώργο… Δεν έχεις καν συναίσθηση της κατάστασής σου. Γιατί να στη βγω από τα “αριστερά”, Γιώργο μου; Τι με πέρασες; Αριστεριστή τής κακιάς συμφοράς που πιστεύει ότι όσο πιο αριστερά τόσο πιο καλά; Μυρωδιά δεν εχεις πάρει όλους αυτούς τού μήνες (πάνω από 12) που συχνάζεις εδώ; Τίποτε; Ντιπ καταντίπ; Κι έπειτα, γιατί να σε ανταγωνιστώ σε αριστερή βάση; Εσύ δεν είσαι που έχεις δηλώσει εδώ ότι το δίπολο/αριστερά δεξιά είναι για το Μουσείο τής Πολιτικής Ιστορίας;

          Γιώργο μου, δεν θέλω να σε πληγώσω (μόνο να σε ξυπνήσω), αλλά δεν έχει την παραμικρή σημασία τι υποστηρίζεις εδώ. Ουδείς παίρνει στα σοβαρά έναν άνθρωπο που όλα πάνω του “φωνάζουν” ότι είναι πελαγωμένος κάπου μεταξύ τής Θάλασσας της Αμάθειας, του Ωκεανού τής Ειπολαιότητας και της Ηπείρου τής Φαιδράς Πορτοκαλέας και ο οποίος, σαν να μην έφτανε αυτό, δηλώνει με μόλις υπκρυπτόμενη υπερηφανεια ότι δεν “το πολυψάχνει” το πράγμα. Ό,τι και να πεις, είναι σαν να μην υπάρχει. Ακόμα και τη μεγαλύτερη μπούρδα να γράψεις ουδείς κάνει τον κόπο έστω να εξοργιστεί. Θέλεις παράδειγμα; Ορίστε ένα που το έχω πρόχειρο:

          Έγραψες εσύ ότι όσοι έρχονται χωρίς χαρτιά “πακετάρισμα και πίσω”, άποψη που, όπως ξέρεις (αυτό το ξέρεις ακόμα κι εσύ), είναι αιτία πολέμου για το εδώ κοινό. Δεν κουνήθηκε βλέφαρο. Πότε κουνήθηκε; Όταν ο kokkiniotis νόμισε κατά λάθος ότι την πατρότητα γι’ αυτή την “ομορφιά” την είχα εγώ. Έτυχε να είμαι εγώ. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με οποιονδήποτε. Με οποιονδήποτε πλην εσού. Γιατί; Στο είπα ήδη. Ουδείς πάίρνει τοις μετρητοίς κάτι από αυτά που λες.

          Θέλεις να αλλάξει αυτό; Θέλεις να αποκτήσουν βάρος τα λόγια σου; Δεν έχεις παρά να αρχίσεις να “το ψάχνεις”. Ξεκίνα από το απλό ψάξιμο κι αυτό θα σε φέρει (αλλά ομαλά, χωρίς κραδασμούς) και στο πολυψάξιμο. Σε κάθε περίπτωση:

          Εσύ αποφασίζεις.

        7. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Φανταστική λογική: Αν δε σε κράζουν, δε σε λογαριάζουν.

          Μη φοβάσαι Λεφτ και δεν έχω έλλειψη από κράξιμο στη ζωή μου. Μούχαχα!

        8. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η διαφορά ανάμεσα σε μένα και σε σένα είναι ότι εγώ δεν είμαι ρατσιστής. Αυτό που είπα και το πρεσβεύω, είναι κάτι που ισχύει για όλους μας, σε όποια “σοβαρή” χώρα και αν πας. Αν δεν έχεις χαρτιά, δε πρόκειται να βγεις από το αεροδρόμιο.

          Τα υπόλοιπα που λες εσύ και όσοι σκέφτονται σαν εσένα είναι διαχωρισμός των ανθρώπων με βάση φυλετικά και θρησκευτικά κριτήρια. Και εγώ δεν είμαι από αυτούς που θα σου πουν “δεν είσαι αρκετά αριστερός κακούλη”. Είστε ρατσιστές, τέρμα.

        9. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Επίσης, τσάμπα προσπαθείς να προκαλέσεις, τουλάχιστον εμένα. Πας να μου τη βγεις από αριστερά. Δε με πειράζει, γιατί δε δηλώνω αριστερός. Πας να μου δηλώσεις διαβασμένος και μοιράζεις και φρι συμβουλές. Πάλι δε με πειράζει, γιατί δε το παίζω ψαγμένος.

          Βρες άλλο χόμπυ. Τάισε πάπιες, μπορεί να σ’ αρέσει.

        10. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Για να γίνω τελείως ξεκάθαρος, ο άνθρωπος ως βιολογική οντότητα, είναι υποκείμενο κάποιων δικαιωμάτων. Από’ κει και μετά όμως, η νομική του οντότητα ολοκληρώνεται μέσω ενός κράτους το οποίο τον αναγνωρίζει και τον εκπροσωπεί.

          Όταν ο άλλος έρχεται στα σύνορα σου έτσι, χωρίς κανένα κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη του, έχεις υποχρέωση να τον ταϊσεις, να τον ποτίσεις, να τον ντήσεις, να τον στεγάσεις, αλλά ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να τον κρατήσεις.

          Από’ κει και μετά πρέπει να υπάρξουν διεθνή πρότυπα και διαδικασίες για το τι κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις, και αυτό είναι ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ζήτημα αρμοδιότητας του ΟΗΕ, δεν αφορά καμία χώρα ξεχωριστά.

        11. San Rocco

          Ο σωστός στόχος και αίτημα είναι ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ -έλα λεφτ πες πως διαφωνείς επειδή αυτό σημαίνει για την κουφιοκεφαλη κουτρα σου κατω τα σύνορα- ΟΛΕΣ οι χώρες της ΕΕ και να υποδεχθούν τους πρόσφυγες τους οποίους δημιουργεί η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ (ναι, η πολιτική του Μακρόν, του Σαλβίνι, της Λεπέν, του Ορμπαν, είτε εθνικιστική, είτε κοσμοπολίτικη φίλε μου αβιρ).

          Επίσης να πω το εξής: Ενα βασικό σημείο στην πολιτική των εθνικών και υπερεθνικών κεφαλαίων ΚΑΙ ΚΡΑΤΩΝ, είτε στην εθνικιστική, είτε στην κοσμοπολίτικη εκδοχή τους είναι, η δημιουργία ζωνών ανρθιώπων, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. ΕΤΣΙ αντιλαμβάνονται πως μπορούν να παγώσουν την εξουσία τους στον 21ο αιώνα. Συνεπώς, εμείς πρέπει να αγωνιζόμαστε για να έχουν ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ οι καταπιεσμένοι. Αυτό ας το κρατήσουμε για το μέλλον: Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα, ΑΝ οι πρόσφυγες που αποφάσιζαν να μείνουν Ελλάδα, αποκτούσαν σε ελάχιστο χρόνο την ελληνική ιθαγένεια, γινόμενοι έλληνες πολίτες με ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους (τυπικά δυστυχώς ίσα, διότι ο Ελληνας Βαρδινογιάννης καπιταλισττής, με τον επίσης έλληνα φουκαρόπουλο-εργαζόμενο, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΙΣΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ σε αντίθεση με αυτά που πιστεύουν οι λεφτ, αβιρ, σ.τ. που μας τα έχουν πρήξει με την ανάγκη εθνικής ενότητας).

        12. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Το ισόνομο είναι να αποκτούν πολιτικά δικαιώματα οι αλλοδαποί στην Ελλάδα, μετά από την παρέλευση ανάλογου αριθμού χρόνων με αυτά που τα κρατούν οι Έλληνες στο εξωτερικό. Η ιθαγένεια είναι κάτι άλλο, σημαίνει ότι έχεις γεννηθεί εδώ.

          Το ζήτημα εδώ είναι, ότι σε αντίθεση με παλιότερα που υπήρχε ως ακραία περίπτωση, κυκλοφορούν ολόκληρα πλήθη τα οποία δεν εκπροσωπούνται διπλωματικά από τις αρχές κανενός κράτους, γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να αναγνωριστούν.

          Πρέπει να τοποθετηθεί η Γενική Συνέλευση πάνω στο τι κάνεις με αυτούς, δεν είναι απλό ζήτημα.

        13. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πάντως είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε να περάσει από τη Γενική Συνέλευση η ψήφιση ειδικής Σύμβασης για τους stateless με ανάληψη της διπλωματικής τους εκπροσώπησης από τη διεθνή κοινότητα, παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας.

          Η διπλωματική εκπροσώπηση, ως πολιτικό δικαίωμα, βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας και αν μια σειρά μικρομεσσαία κράτη αποφάσιζαν να εκπροσωπούν από κοινού τους stateless, οι Μεγάλες Δυνάμεις δε θα μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα για να τους εμποδίσουν.

        14. Left G700

          Σούρας από τις έντεκα και μισή, ρε San Rocco; Είπαμε, αλλά όχι κι έτσι!

        15. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Κοκκινιώτη δεν είπα ότι εσείς το θέσατε έτσι. Είπα ότι συμφωνώ στον έλεγχο των συνόρων και απο’κει και μετά όποιος θέλει ας έρθει. Αν το εννοείτε.

        16. Left G700

          Φίλε kokkiniotis,

          Βλέπω με χαρά πως το χθεσινό σχόλιό μου, αυτό που έβαλα ακριβώς κάτω από το δικό σου, ήταν αρκετό για να σε πείσει πως είχες κάνει λάθος, αφού δεν βλέπω να έχεις επανέλθει και λες ότι σου λείπει η ρητή δήλωσή μου (αριστερής) νομιμοφροσύνης κι ότι πρέπει να «βάλω τη τζίφρα για να με δεχθεί και πάλι η ελληνική αριστερή κοινωνία στου κόλπους της».

          Να πω τώρα κι εγώ ότι δεν μου έλειψε ένα δικό σου σχόλιο που να αναγνωρίζει ολογράφως το λαθος σου; Όχι, δεν θα το πω. Αν έλεγα κάτι τέτοιο, θα ήταν ψέμα. Και ψέματα δεν λέω. Για την ακρίβεια, δεν καταδέχομαι να πω ψέματα (ακόμα κι αν είχα μπροστά μου έναν Λένιν, δικαίως εκτός εαυτού με μένα, και ήθελα να αποφύγω την οργή του!).

        17. Left G700

          να έχεις επανέλθει και λες = να έχεις επανέλθει και να λες

        18. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Γιωργο με καθε σεβασμο θα ελεγα οτι το αδυνατο σημειων αριστερων κ αντιρατσιστικων δυναμεων ειναι η χλιαρη αντιμετωπιση του θεματος του εγκλωβισμου των προσφυγων /μετανσστων στην Ελλαδα.Δεν υπαρχουν ακτιβισμοι για να περασουν μεταναστες στην Β Μακεδονια η στην Ιταλια.Δεν υπαρχουν μαχητικες διαδηλωσεις εναντια στα ξενοφοβα κρατη που κλεινουν τα συνορα τους.Μην αναφερω την χλιαροτητα με την οποια αντιμετωπιζονται νομοθετηματα της ΕΕ που εγκλωβιζουν κοσμο στην Ελλαδα.Χαρακτηριστικο οτι παλια οποιος ειχε πολιτικο ασυλο σε μια χωρα της ΕΕ πηγαινε οπου γουσταρε ενω τωρα οχι.Δεν θεωρεις θα επρεπε να σηκωθει θυελλα για αυτο το αισχος; Τελος δεν δεχομαι οτι πρεπει να περιοριστουμε στο εμεις.Οπως κανουμε πορεια στην πρεσβεια πχ της Χιλης Του Μεξικου κλπ ας κανουμε και μια μαχητικη με προσφυγες στην πρεσβεια της Ιταλιας της Βουλγαριας και αλλων χωρων που με απανθρωπο τροπο κλεινουν τα συνορα ποδοπατωντας τα ονειρα εκατονταδων χιλιαδων ανθρωπων.

        19. San Rocco

          Σωστός θεόδωρε Σαμιωτάκη! Τα σύνορα των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ πρεπεί ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ για να υποδεχθούν τους πρύσφυγες!!! Και πρέπει να διαδηλώσει η κομμουνιστική και αντικαπιταλιστική αριστερά με αυτό το σύνθημα: ΑΝΟΙΞΤΕ τα συνορα και ΕΣΕΡΙΣ χώρες της ΕΕ για να δεχθείτε τους πρόσφυγες τους οποιους ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ!

          Τι;;;;; Ο λεφτ, ο avir και ο Σ.Τ., διαφωνούν διότι αυτό σημαίνει και καλά….. κάτω τα σύνορα; Τι, ο λεφτ , ο Σ.Τ., ο avir συμφωνούν με το antinews και μας εγκαλούν ότι η κάθε χώρα της ΕΕ έχει δικαίωμα να κλείνει τα σύνορα απέναντι στους πρόσφυγες;

        20. Left G700

          Τι λες, ρε ανόητε San Rocco;;; Το έχεις χάσει τελείως;;; Σε τι να διαφωνώ με αυτά που λέει ο Θεόδωρος Σαμιωτάκης;;; Ως πού θα φτάσει η διαστρέβλωση, η συκοφαντία και η λασποβολή εναντίον οποιουδήποτε δεν συμμερίζεται τις ανεδαφικές και εκτός τόπου και χρόνου θέσεις σας και αποκαλύπτει τις τεράστιες τρύπες τους;;; Ένας (1!) δεν έχει τσίπα από εσάς;;; Να χαρώ εγώ κομμουνισταράδες…

          Εμένα μια χαρά μού κάθονται οι ιδέες τού Θεόδωρου Σαμιωτάκη. Εσάς είναι που δεν σας έρχονται καλά! Γιατί έχετε την ιδέα πως αν διαδηλώσετε για να ανοίξουν τα σύνορα προς την Ευρωπη, θα είναι σαν να παραδέχεστε ότι δεν θέλετε τους πρόσφυγες ή ότι αναγνωρίζετε πως υπάρχει πρόβλημα! Γι’ αυτούς ακριβώς τούς λόγους (+ επειδή δεν θέλετε νε ρίξετε τη μούρη σας και να πείτε ότι συμφωνείτε με τον μπαμπά σας που αποτύχατε να “σκοτώσετε”) και δεν προσυπογράφετε τη θέση του ΚΚΕ για ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία και από εκεί τσιφ για κεντρικη και βόρεια Ευρώπη.

        21. San Rocco

          Ανερματιστε λεφτ, όταν λέμε στις πορείες “σύνορα των χωρών της ΕΕ ανοιχτά για τους πρόσφυγες “, αυτό εννοούμε! Εσύ από την μια απορρίπτεις το αίτημα αυτό με την παπατζικη άποψη ότι και καλά λέμε κατάργηση των συνόρων, κ από την άλλη μας εγκαλεις κ μας καλείτε να κάνουμε διαδηλώσεις με αυτό το αίτημα! Που τις κάνουμε! Ποιος είναι ο σουρας όλη την μέρα; Εγώ όχι! Εσύ;

        22. ΑΩ

          Να τα βάλεις και με τον Strange Attractor που σε αντιγράφει στο Antinews και “διδάσκει” στους “αδιάβαστους” ότι ο Μαρξ ήταν λέει… ρατσιστής και πολέμιος των μεταναστών!

        23. ΑΩ

          Το ΝΑΡ φυσικά δεν “φοβάται να ψελλίσει” κάτι για τα καθήκοντα της ΦΡΟΝΤΕΞ, αλλά υποστηρίζει ότι πρέπει ξεκουμπιστεί από το Αιγαίο και να καταργηθεί. Αντίστοιχου επιπέδου μπούρδες είναι όλα γράφεις στην πρώτη παράγραφο.

          Στη δεύτερη όμως όταν γράφεις ότι το ΝΑΡ έχει σαν πραγματική θέση το “όσο περισσότεροι προσφυγομεταναστες στην Ελλάδα, τόσο πιο κοντά έρχεται η ώρα τής απελευθέρωσης, αφού αβγαταίνει ο επαναστατικός στρατός που θα την κάνει πράξη!”, δεν γράφεις απλά ανοησίες, αλλά αναπαράγεις την προπαγάνδα της ακροδεξιάς ενάντια στην Αριστερά, ειδικά την αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική.

          Εντύπωση προκαλεί η υποτιμική φρασεολογία τύπου “προσφυγομεταναστες”.

          Δεν ξέρουμε αν υπήρξες ποτέ αριστερός, αλλά μήπως να αρχίσεις το σχολιασμό στο Antinews;

        24. Left G700

          ΑΩ! Η καραμελίτσα “αναπαράγετε την προπαγάνδα τής ακροδεξιάς” αντί για απάντηση επί της ουσίας έχει λιώσει προ πολλων ετών. Ακόμα και οι νεολαίοι σας, άπαξ και πάνε στο τρίτο έτος, γελάνε! Και ποια ακροδεξιά και πράσινα άλογα; Ο Μαρκούζε ήταν ακροδεξιός; Ο Μπαντιού είναι ακροδεξιός; Για άνοιξε κάνα βιβλίο (ξέρεις, ανοίγουν από δεξιά προς τα αριστερά και με τη ράχη τους στα αριστερά σου όπως τα κρατάς) να δεις πο΄΄υ εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ριζική κοινωνική αλλαγή!

          Και πώς το είπες το άλλο; Είναι υποτιμητικό το προσφυγομετανάστες (αλλά ΟΚ το πρόσφυγες και μετανάστες);;; Ρε συ! Μπας και δεν έχεις βγάλει Δημοτικό; Πας καλά; Ρε τι άλλο θα πείτε για να μας πείσετε ότι ορισμένοι από εσάς αντιπροσωπεύετε ό,τι χειρότερο, ζοφερό και εφιαλτικό έχουν να επιδείξουν οι μαύρες σελίδες τής Αριστεράς; Φτάνει, φτάνει! Μας έχετε ήδη πείσει!

        25. ΑΩ

          Μιλάμε για αυτούς του είδους την ακροδεξιά προπαγάνδα, εδώ από το πόνημα ενός Strange Attractor που γράφει στο Antinews, το οποίο απηχεί τις απόψεις του φατρίας του Σαμαρά στην ΝΔ:

          “Ο Μαρξ, οι (λαθρο)μετανάστες και οι γιαλαντζί αριστεροί…

          Ρωτάς τον άλλον γιατί και πως είναι αναφανδόν υπέρ της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας και σου απαντάει: «μα είμαι αριστερός αφού… οι πρόσφυγες κι οι μετανάστες είναι αδέρφια μας»!

          Τώρα το τι σόι αριστερός είναι κάποιος που αγνοεί βασικό μαρξισμό, μόνο στην Ελλάδα το ρωτάμε.

          Ειδικά από τότε που ο «αριστερός» και «ριζοσπαστικός» Σύριζα ήρθε στα πράγματα, με τον αρχηγό του τον επαναστάτη να αμφιβάλλω πολύ αν άνοιξε ποτέ οποιοδήποτε βιβλίο περί μαρξισμού, πόσο δε μάλλον να διάβασε τον ίδιο τον Μαρξ.

          Για να μην αναφερθώ στο «ορθόδοξο» ΚΚΕ, που ελλείψει προλεταριάτου και βιομηχανικών εργατών στην Ελλάδα έριξε όλο το επαναστατικό του βάρος στη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων, αγνοώντας τεχνηέντως τις διδαχές του Μαρξ, στο όνομα του οποίου πουλάει «μαρξισμό» και «επανάσταση» εδώ και δεκαετίες.

          Χώρια τη στήριξή του στους αγρότες, τους οποίους όμως τόσο ο Λένιν όσο και ο Στάλιν (μαρξιστές κι οι δυο) εξαφάνισαν από προσώπου γης (στην ΕΣΣΔ).

          Που να τα ξέρουν όμως αυτά οι αγρότες, που τρέχουν πίσω από τον Κουτσούμπα; Που καιρός για διάβασμα βαριάς αριστερής πολιτικής φιλοσοφίας και ιστορίας;

          Δεν τα λέει κι ο Μπογιόπουλος στα πάνελ… οπότε;

          Και για όσους λοιπόν δεν γνωρίζουν Μαρξ, να θυμίσω πως σύμφωνα με τον ίδιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν «ένα τρομερό παρασιτικό σώμα που περικλείει την κοινωνία όπως ο εμβρυϊκός σάκος που καλύπτει το κεφάλι του βρέφους και κλείνει τους πόρους του».
          «Οι δημόσιοι υπάλληλοι», έγραφε, «δεν έχουν κανένα οικονομικό λόγο ύπαρξης αλλά αποτελούν μια τεχνητή κάστα που συνυπάρχει με τις πραγματικές κοινωνικές τάξεις και για την οποία η διατήρηση του καθεστώτος είναι θέμα αυτοσυντήρησης».

          Απίστευτο; Και όμως… διαβάστε το The Eighteenth Brumaire of Louis Bonaparte του Μαρξ,και θα πειστείτε.

          Και επίσης αν ψάξετε θα βρείτε τι έλεγε ο Μαρξ (και ο Έγκελς) για τους λαθρομετανάστες της εποχής του, που τους θεωρούσε εχθρούς του προλεταριάτου, για το οποίο έγραφε και αγωνίζονταν, εν αντιθέσει με τα σημερινά κακέκτυπά του στον Σύριζα, στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και στις υπόλοιπες «επιχειρηματικές οντότητες» της ευρύτερης καθ’ ημάς αριστεράς.

          Αν λοιπόν κάποιοι επαγγελματίες «αριστεροί» παίρνανε τον Μαρξ τοις μετρητοίς, και όχι απλά για να το παίζουνε διανοούμενοι και «αγωνιστές» στα μπαράκια, τότε θα γνώριζαν ότι σύμφωνα με το ίνδαλμά τους, ο (λαθρο)μετανάστης ανταγωνίζεται τον ντόπιο εργάτη και σιγά σιγά αναγάγει το μεροκάματο στο δικό του επίπεδο. Είναι δηλαδή το πιο αποτελεσματικό όπλο του κεφαλαίου….

          κλπ κλπ κλπ κλπ”

          http://www.antinews.gr/action.read/antitheseis/o-marks-oi-lathrometanastes-kai-oi-gialantzi-aristeroi-/10.139043

          Είναι εντυπωσιακές οι ομοιότητες με όσα γράφει ο Λεφτ (λέμε τώρα…), ακόμα και στην εμμονή του αρθρογράφου ότι οι “άλλοι” είναι αδιάβαστοι, αμόρφωτοι κ.ο.κ.

        26. San Rocco

          Ενα κομμάτι αριστερών τύπου λεφτ, Σ.Τ., αβίρ κλπ, ΑΝΑΜΑΣΑΝΕ την ακροδεξιά προπαγάνδα του σ
          αμαρά και του αντινιους. Ξεφτίλα! Και νομίζουν οι αδαείς ότι, έχουν και κάποιον προωθημένο προβληματισμό. Και πάλι ξεφτίλα!

          ΑΚούστε παίδες! Με τα τσιτάτα δεν πήγε ποτέ κανείς μπροστά. Οκ; Είτε αναμασάτε εσείς τσιτάτα του ΜΑρξ για να μας πείτε οτι ο Μαρξ πίστευε το “πνιξτε τους πρόσφυγες/μετανάστες” άρα να νομιμοποιήσετε ΣΗΜΕΡΑ μια τέτια πρακτική, είτε το antinews γράφει ότι ο Μαρξ πίστευε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να εξαφανιστούν οπότε ΣΗΜΕΡΑ γαμήστε το δημόσιο, ιδιωτικοποιήστε τα όλα, ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΙ ΚΑΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ. Οκ;

          Αφήστε τον έρμο τον Μαρξ στην ησυχία του.

        27. Σ.Τ.

          Δεν είπε ο Μαρξ να πνίξουμε τους μετανάστες, εσύ το λες, όταν υποστηρίζει την παράνομη είσοδο τους μέσω λαθρεμπόρων των ψυχών.

          Ουσιαστικά υποστηρίζετε και τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων των ψυχών.

          Οι πρόσφυγες να έρχονται νόμιμα και με το πλοίο της γραμμής.
          Γιατί αυτό δεν σας συμφέρει; Θέλετε να τους προσλάβετε παράνομα και χωρίς δικαιώματα, στο χωράφι σας, σε περίθαλψη ηλικιωμένων, και όπου αλλού;
          Πείτε το καθαρά ότι είστε αριστεροί της τσέπης και του καναπε.
          Αφήστε τις κοτσάνια περί ακροδεξιάς και ανοιχτές κανένα βιβλίο να μάθετε την ιστορία του τόπου σας.

        28. Σ.Τ.

          Καλή και άγια η απορία σας. Βλέπεις, ο μέσος μετα-τροτσκιστης δεν θα γράψει ποτέ οτιδήποτε που έστω και από σπόντα να θεωρηθεί εναντιο στους μετανάστες. Και αυτό είναι σωστό και άγιο.

          Διότι ΓΕΝΙΚΑ, οι μετανάστες δεν είναι εχθροί του κομμ. κινήματος!!!
          ΓΕΝΙΚΑ, η αλληλεγγύη των πλουσίων εργατών, προς τους φτωχούς μετανάστες, είναι η ΙΔΕΩΔΗΣ κατάσταση και το ιδανικό στο οποίο πρέπει να προσβλεπουμε.

          Εξάλλου, η Ρόζα Λούξεμπουργκ δεν ήταν μέλος του ρωσικού, του πολωνικού η του Εβραϊκού εργατικού κόμματος!!!
          Του γερμανικού ήταν !!! Της χώρας δηλαδή που την υποδέχθηκε ως πρόσφυγα!!!

          Και το πρώτο εργατικό κομμουνιστικό κόμμα της Παλαιστίνης , μέλος του πρώτου συνεδρίου της τρίτης διεθνούς των λενιν-τροτσκι, είχε ιδρυθεί εξ ίσου από Εβραίους και Παλαιστίνιους!!!

          Εξάλλου, και οι Γερμανοί φαντάροι ήταν ταξικά αδέλφια των Ελλήνων εργατών!!
          Αν το καλοσκεφτείς δηλαδή, και το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα με το ΕΑΜ -ΚΚΕ ήταν αδελφά κόμματα , απλώς συγκυριακά βρέθηκαν σε αντίθετα στρατόπεδα.
          ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!! ΟΙ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ( ΚΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΥΣ ΕΞΑΛΛΟΥ)

          Δεν θα προχωρήσω παραπέρα να υποστηρίξω ότι προλετάριοι είναι μόνο οι πρόσφυγες….και όχι οι Έλληνες (που εξάλλου είναι και αυτοί πρόσφυγες, σε άλλες χώρες όμως)

          ΥΓ.
          Όταν ένας εξυπνακιας έγραψε εδώ ότι :ο δολοφόνος του Τρότσκι Ραμόν Μερκαντερ, ήταν …..ΑΓΙΟΣ, δεν αναρωτήθηκες αν αυτός ήταν κομμουνιστής; Αν μπήκες στον κόπο να σκεφτείς, δεν το σχολιασες.

        29. San Rocco

          Καλά, καλά Σ.Τ., ζήσε στο συννεφάκι σου και εκτός πραγματικότητας!

          εμείς λέμε “να ελέγχονται τα χαρτιά των προσφύγων στα συνορα της χώρας, έπειτα να διαμένουν σε σπίτια εντός των οικιστικών ιστών και να εφοδιάζονται με όλα τα έγγραφα, για να μπορέσουν μετά να πάνε σε χώρα της ΕΕ της επιλογής τους”. Αρα, ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΎΝΟΡΑ ΟΛΩΝ των χωρών της ΕΕ στους πρόσφυγες. Οκ; ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ!

          εσύ Σ.Τ., λες να τους πνιγουμε στο Αιγαίο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι, τους πρόσφυγες τους δημιουργεί η πολιτική και οι ανταγωνισμοί ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΡΩΣΙΑΣ, ΚΙΝΑΣ. Συνέχισε να διαβάζεις αηδίες.

          ΑΝ κάποιος προσέλαβε πρόσφυγες και τους εκμεταλλευθηκε βάρβαρα, αυτός είναι οι εθνικιστές/ακροδεξιοί που υποστηρίζεις! Οκ; Αυτοί έχουν και τις ΜΚΟ. Ξύπνα!!!!!!!!!!!!!!

        30. ΑΩ

          Αντί να κάνεις μαθήματα ιστορίας πρέπει να εξηγήσεις πώς εσύ, ενώ είσαι τροτσκιστής (όσο ο Μητροπολίτης Αθήνων θα έλεγα) αναμασάς για τους πρόσφυγες ότι είπε ο Σαμαράς στο συνέδριο της ΝΔ.

        31. Left G700

          ΑΩ, ο Σ.Τ. είναι προσωπολάτρης τροτσκιστής, όχι πολιτικά ή θεωρητικά. Για κάποιους λόγους που δεν μπορώ να ξέρω, η προσωπικότητα του Τρότσκι, όντως έντονη και ηγετική, ασκεί επάνω του μια γοητεία. Ανθρώπινο.

          Αλλά το γνωστό παιχνιδάκι που πας να του παίξεις (“λες αυτά που λέει ο Σαμαράς”) είναι άθλιο. ‘Ο,τι και να κάνεις, ό,τι και να πεις, δεν πρόκειται να πείσεις κανέναν (εκτός από τα “αρρωστάκια”) ότι ο Σ.Τ. είναι δεξιός ή ακροδεξιός.

          Και στην τελική, αυτό που λες μπορεί να φορεθεί άνετα και σε σένα:

          Αναμασάς αυτά που λένε οι φιλελέδες οπαδοί τής “Ανοιχτής Κοινωνίας” και οι άθλιοι Συριζαίοι!

          Μάθετε να αντιπαρατίθεστε με επιχειρήματα (αν έχετε) κι όχι με συκοφαντικές λασπίτσες που μόνο γέλια προκαλούν πια…

        32. ΑΩ

          Λεφτ (λέμε τώρα) έχεις ενοχληθεί γιατί αποδείχτηκε ότι το σαμαρικό Antinews γράφει απόψεις σαν τις δικές σου, ακόμα και τον Μαρξ πήγε να βγάλει εχθρό των προσφύγων όπως και συ.
          Αν θέλεις επίπεδο αντιπαράθεσης θα πρέπει να ξεκινήσεις από τη δική σου στάση. Ενώ σε αντιμετωπίζουν πολιτισμένα, εσύ επιστρατεύεις χαρακτηρισμούς και προσβολές για να πεις ότι οι άλλοι είναι αγράμματοι και συ ο μέγας διανοούμενος που κατάλαβε τα πάντα όλα, διαστρεβλώνοντας συστηματικά τις απόψεις με τις οποίες διαφωνείς.
          Δεν ξέρω αν οι οπαδοί της Ανοιχτής Κοινωνίας έχουν μέτωπο με τον ιμπεριαλισμό, την ΦΡΟΝΤΕΞ και τη Μόρια, εσύ θα μας πεις μιας και ξέρεις-τα-πάντα-όλα. Ξέρω όμως ότι θεωρείς τους πρόσφυγες κίνδυνο για τη χώρα, ζητάς κλειστά σύνορα γι αυτούς, όπως και ο Βορίδης, ο Βελόπουλος.

        33. Σ.Τ.

          Τον Πειραιώς εννοείς; Εγώ προσωπικά θα ήθελα όλα τα κόμματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς να πιέσουν για να έρχονται νόμιμα με το πλοίο της γραμμής όλοι οι Σύριοι πρόσφυγες. Τι στον κορακα, βαρυεστε να διαβάσετε; Τα γράφω τα αναλύω, και ο άλλος μου γράφει να πνιγονται.

        34. Avir

          Αν είπε κάτι ο Μαρξ και το χρησιμοποίησε κάποιος δεξιός έχει μολυνθεί; Δεν μπορούμε πια να το αναφέρουμε σε συζητήσεις; Κι εγώ, που δεν είμαι ενήμερος, πως θα ξέρω ποια είναι τα μολυσμένα αποσπάσματα για να τα αποφεύγω; Έχετε κάνει κάποιο κατάλογο για να μην εκτίθεμαι;
          Δεν είναι πιο έντιμο ρε παιδιά να μας πείτε ότι η αριστερά σας ροζίζει λιγάκι αντί να χαρακτηρίζετε ακροδεξιούς εμάς που δεν λέμε τίποτα περισσότερο από αυτά που είπαν οι πατέρες του Μαρξισμού;
          Μήπως είστε εσείς οι “σκλάβοι που με ανόητη ευφορία αγωνίζονται για τις αλυσίδες τους στη νέα ερωτική τάξη, τον φυλοκαπιταλισμό”; [Diego Fusaro]

        35. Avir

          Και για να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.
          Στην Πρώτη Διεθνή είχαν το σύνθημα “όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια”. Φρίκαρε ο Ένγκελς με το που το είδε. Καλά ρε, τους λέει, κομμουνιστές είστε εσείς ή αντάρσυοι; Κι έτσι το σύνθημα άλλαξε στο γνωστό “Εργαζόμενοι όλων των χωρών, ενωθείτε”. Που όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια και άρα να μαζευτούν στην Ελλάδα να ζήζουν αδελφικά στη Μανωλάδα. Αυτά είναι χίπικες προσεγγίσεις. Σημαίνει ότι όλοι οι εγαζόμενοι πρέπει να ενωθούν σε συνδικάτα, να υπερβούν τις συντεχνιακές διαφορές για να επιτεθούν στο καπιταλιστικό σύστημα και αυτή η επίθεση να πάρει παγκόσμια διάσταση με διεθνιστική αλληλεγγύη. Είναι αυτονόητο αλλά πρέπει να το επαναλαμβάνουμε. Διεθνιστική αλληλεγγύη και υποδοχή μεταναστών είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το ξεκαθάρισαν εξάλλου (με το Ιρλανδικό) ότι η συνύπαρξη διαφόρων εθνοτικών ομάδων είναι εμπόδιο στην επανάσταση. Πόσω μάλλον που στην περίπτωση μας μιλάμε για τελείως ασύμβατους πολιτισμούς και που σε αυτήν ακριβώς την διαφορετικότητα ποντάρει το κεφάλαιο (το ντόπιο ακολουθεί) για να εξαφανίσει το ταξικό ζήτημα, να ενισχύσει την αστυνομοκρατία και να καταστείλει ελευθερίες και δικαιώματα (όχι τις χίπικα, αυτά τα προωθεί).

        36. San Rocco

          Αβιρ, είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις συστημικά ΜΜΕ για να μπορείς να απαντήσεις τεκμηριωμένα στην καπιταλιστική πλύση εγκεφάλου κ άλλο πράγμα να διαβάζεις συστημικά ΜΜΕ και να υιοθετείς τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα το κεφάλαιο .

          Εσύ, ο λεφτ, ο σ.τ., κάνετε με επιμονή, το ΔΕΥΤΕΡΟ. Υιοθετείται το σκεπτικό με το οποιο το κεφάλαιο αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. Κ αναλόγως δομείται την επιχειρηματολογία σας!

          Α. Εμείς λέμε “δεχόμαστε τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, έλεγχος των χαρτιών τους στα σύνορα, φιλοξενία σε σπίτια εντός οικιστικών ιστών κ μετά εφοδιασμός τους με χαρτιά για να πάνε σε όποια χώρα της ΕΕ θέλουν . Όσοι επιλέξουν να μείνουν εδώ , ίσα δικαιώματα με τους ντόπιους κ κοινός αγώνας κατά του Εθνικού κ υπερεθνικού κεφαλαίου που μας εξαθλιωνει “. ΑΥΤΑ είναι η θέση του ΝΑΡ , της ΝΚΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ .

          Επίσης λέμε, να ΑΝΟΙΞΟΥΝ τα σύνορα τους όλες οι χώρες της ΕΕ, ακριβώς για να πάψεις η Ελλάδα να είναι αποθήκη ψυχών. ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΙΡΑ λοιπον, κ ας τσιριζετε εσύ , ο λεφτ , ο σ.τ., ότι “ανοιχτά σύνορα σημαίνει….κατάργηση ….συνόρων (ντοοοιιιιινγκ!!!!).

          ΕΣΕΙΣ αβιρ, ο λεφτ, ο σ.τ., λέτε να πνίγονται οι πρόσφυγες,να κλείσουν όλα τα σύνορα , να παγιωθεί η εθνική μας ενότητα . ΑΥΤΑ λέτε , αυτά πιστεύετε! Κ απαντάτε με καπιταλιστική λογική. Δικαίωμα σας, όμως μέσα από σας, μιλάει ο Σαμαράς ! Καλό είναι να το ξέρετε αυτό.

        37. San Rocco

          Ο Μαρξ φιλε μου αβίρ είπε αυτά που είπε. Οταν εσύ κόβεις ένα τσιτάτο του χ γραμμών, γραμμένο πριν 150 χρόνια σε άλλες συνθήκες και μας το μοστράρεις …ως τι άραγε; ως νομιμοποίηση της άποψής σου, ε, τότε κάτι δεν πάει καλά με ΕΣΕΝΑ και την αποψή σου!

          Το ίδιο και με το antinews: Οταν αυτη η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ιστοσελίδα μοστράρει τσιτάτο Μαρξ για τους….δημοσίους υπαλληλους, για να τεκμηριώσει την σημερινή ακροδεξιά εθνικιστική/κοσμοπολίτικη πολιτική της ΔΙΑΛΥΣΗς και ιδιωτικοποίησης του δημόσιου, ε, τότε ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ με την εν λόγω ιστοσελίδα!!

          Πχ: Ναι ο ΜΑρξ έγραψε αυτά που έγραψε για τους ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ -όχι δημόσιους, υπήρχε μεγάλη διαφορά- υπαλλήλους: Ναι, τότε ένας κρατικός υπάλληλος α. γίνονταν μόνο αό μέλη των αριστοκρατικών και πλούσιων οικογενειών και όχι από τον λαό και β. ΔΕΝ υπήρχε το κράτος ΠΡΟΝΟΙΑΣ , δεν υπήρχε η δημόσια παιδεία, υγεία κλπ!!!

          Οταν λοιπόν έγραφε ο Μαρξ για του ς ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ξανατονίζω υπαλλήλους, έγραφε για τους αργόσχολους τύπους που στελεχώνουν τα υπουργεία της εποχής και άλλες τέτιου είδους υπηρεσίες οκ;;; Το ακροδεξιό antinews, ποντάρει πάνω στην άγνοια ΚΑΙ αρκετών αριστερών (τύπου λεφτ, αβίρ κλπ για το ΤΙ έγραψε και ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΟΧΗΣ το έγραψε αυτό ο Μαρξ καικάνει πλύση εγκεφάλου.

          β. Κατα΄το ίδιο και η άποψη του Μαρξ για τους μετανάστες εργάτες και τον απεργοσπαστικό ρόλο που τους κατηγγειλε για αυτό: Ναι, τότε τα ρωμαλέα συνδικάτα όντως υπονομεύονταν ΑΡΧΙΚΑ και όχι μεσομακροπρόθεσμα από την εισροή ξένων εργατών. Αλλά όπως έχω ματαξαναπει, ο Μαρξ δεν έζησε για να δει την συγκρότηση σε ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ των ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ του ΚΟΣΜΟΥ στις ΗΠΑ! Οπως επίσης, ο Μαρξ δεν έζησε για να δει την κατρακύλα των συνδικάτων μετά το 1950 και το ΠΩΣ δεν χρειάστηκε ΚΑΘΟΛΟΥ το εθνικό κεφάλαιο πρόσφυγες για να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις!! ΤΟ κατάφερε αυτό ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ τον εκβιασμό του “φέρνω πρόσφυγες”. Ή μήπως λεφτ, αβίρ, Σ.Τ. και λοιποί αναγνώστες του antinews, ΠΡΙΝ τις προσφυγικές ροές δλδ ΠΡΙΝ το 2015 είχαμε γαμάτες εργασιακές σχέσεις;

          Ούτε οι μετανάστες διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις: Το έχω ξαναπεί αλλά ΚΟΚΟΚΟ από λεφτ, αβίρ, Σ.Τ. και λοιπές ντουντούκες του Σαμαρά: Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ με εθνικιστική ακροδεξιά κυβέρνηση (Ορμπαν), ΔΕΝ έχει καθόλου μετανάστες, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ στην ΕΕ!!!!

        38. Avir

          Ωστόσο, δεν γίνεται με το πέρασμα των χρόνων να διαμορφώνονται θέσεις αντίθετες εντελώς από αυτές του Μαρξ και να συνεχίζουμε να λέμε ότι είμαστε μαρξιστές, έτσι δεν είναι; Πες αν θέλεις ότι ο μαρξισμός σήμερα δεν σε εκφράζει να τελειώνει το θέμα, όχι να λέμε ό,τι μας κατέβει στο όνομα του μαρξισμού. Σκέψου ότι τα μεγαλύτερα εγκλήματα σήμερα γίνονται από ανθρώπους που αυτοαποκαλούνται μαρξιστές. Αυτοί του σύριζα για παράδειγμα. Που αν με κάποιο μαγικό τρόπο εμφανιζόταν ο Μαρξ σήμερα, δεν μπορώ να διανοηθώ πως θα αντιδρούσε απέναντι σε τέτοιους απατεώνες.
          Επίσης επαναλαμβάνετε συνεχώς αυτό με τα “τσιτάτα”. Μα αυτά ακριβώς τα τσιτάτα είναι οι απαντήσεις του Μαρξ ή του Λένιν στα θέματα που σχολιάζουμε. Αυτά πρέπει να μας ενδιαφέρουν κι όχι να τα αποφεύγουμε. Κι αν οι δεξιοί έχουν δίκιο σε κάτι, δεν θα πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε; Αυτό είναι η αριστερά για εσάς; Να κρύβουμε την αλήθεια όταν δεν μας συμφέρει; Μα τότε ποια η διαφορά σας από τους δεξιούς; Στον ίδιο βούρκο κυλιέστε. Εγώ προσωπικά δεν φοβάμαι τίποτα γιατί δεν προσπαθώ να κοροϊδέψω κανέναν (ούτε τον εαυτό μου).
          Σε αυτό που λες για δημόσιους υπαλλήλους, δεν θυμάμαι να το έχω διαβάσει αλλά φαντάζομαι εντάσσεται στο ευρύτερο ζήτημα της εργατικής αριστοκρατίας. Και νομίζω έτσι είναι σωστό να το δούμε μαρξιστικά. Γιατί ούτε οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι στην ίδια μοίρα μεταξύ τους ούτε οι δημόσιοι.
          Και τον καλύτερο ορισμό για την εργατική αριστοκρατία τον είχα διαβάσει στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ.
          Το σημαντικό στοιχείο στην εμφάνιση της εργατικής αριστοκρατίας δεν είναι η αυστηρή οριοθέτησή της, αλλά το γεγονός ότι αντικειμενικά εμφανίζονται σε τμήμα των εργαζομένων υλικοί όροι συμβιβασμού με τον καπιταλισμό, τάση που εκφράζεται και στις γραμμές του εργατικού κινήματος.
          Και ο νοών νοείτω κύριοι San Rocco και ΑΩ ;)
          Για τους μετανάστες που αναφέρεις νομίζω είχα πει την άποψη μου και είχα δώσει και κείμενο του Λένιν για τις προϋποθέσεις. Είναι βασικά θέμα οικονομικό και έτσι εξετάζεται μαρξιστικά. Τα χίπικα περί αδελφοσύνης να πάτε να τα πείτε με τους αντιχίπηδες φίλους σας που απ’ ότι κατάλαβα αυτούς τους μελετάτε περισσότερο από τον Μαρξ και μεταφέρετε καθημερινά τα τσιτάτα τους εδώ λερώνοντας τον χώρο.

        39. kokkiniotis Post author

          δεν είσαι αρμόδιος για την καθαριότητα του χώρου.

        40. ΑΩ

          Αβίρ είσαι παντελώς αναξιόπιστος όταν εγκαλείς κάποιον για συμβιβασμό με την αστική τάξη και εγκατάλειψη του Μαρξ όταν ο ίδιος υποστηρίζεις την προτεραιότητα της εθνικής ενότητας με το κεφάλαιο και χλευάζεις την ταξική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης.
          Ακόμα πιο αναξιόπιστος είσαι γιατί τα μέλη του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δέχονται αλλεπάλληλες διώξεις για τη δράση. Όχι μόνο αυτοί, γιατί ευτυχώς στους κοινωνικούς αγώνες συμμετέχουν πολλά και διαφορετικά ρεύματα. Λες λοιπόν επειδή είναι συστημικές δυνάμεις να γίνεται αυτό;
          Από την άλλη όσοι υποστηρίζουν αυτή την πατριωτική σαλάτα που διακινείς, όπως και το μένος ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες απολαμβάνουν προβολή και ασυλία, ενώ η δράση τους είναι στο απυρόβλητο. Εξάλλου αντίστοιχες απόψεις κυριαρχούν στην αστυνομία και τους σχετικούς μηχανισμούς. Λίγο περίεργο δεν είναι οι “ορίτζιναλ” αντισυστημικές απόψεις να έχουν την αποδοχή της αστικής εξουσίας και των μηχανισμών της;
          Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι αν κάποιος ρυπαίνει το σάιτ είναι τα ρατσιστικά και εθνικιστικά σου σχόλια, όπως και οι γκεπελίστικες αθλιότητές σου σε βάρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του χώρου της.

        41. Left G700

          San Rocco, ανάθεμα κι αν καταλαβαίνεις τι γράφεις (κι ανάθεμα αν καταλαβαίνουν κι οι σύντροφοί σου πόσο κακό κάνεις στην ίδια την οργάνωσή σας, έτσι όπως έχεις γίνει, εθελοντικά ή κατόπιν ανάθεσης, ο άτυπος πλην ουσιαστικός spokesman του ΝΑΡ).

          Λες και ξαναλές “οι μετανάστες δεν ρίχνουν τα μεροκάματα, οι μετανάστες δεν ρίχνουν τα μεροκάματα”. Και μάλιστα κοκορεύεσαι, επειδή έχεις την εντύπωση ότι δεν σου απαντάει κανείς γιατί μάς έχεις κολλήσει όλους στον τοίχο!

          Προφανώς, θέλεις να πεις ότι οι μετανάστες δεν έχουν την ευθύνη για το γεγονός ότι πέφτουν τα μεροκάματα. Δεν το καταλαβαίνεις ότι παραβιάζεις ανοιχτές ορθάνοιχτες θύρες; Ποιος εδώ έχει υποστηρίξει ότι φταίνε οι φτωχοί για τη φτώχια τους που τους κάνει ευάλωτους στα χέρια τού κεφαλαίου, που αυτό θέλει να ρίχνει τα μεροκάματα;

          Αλλά, για να ρίξει τα μεροκάματα, πρέπει να βρει ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να δουλέψουν με λίγότερα ή και πολύ λιγότερα. Και οι άνθρωποι αυτοί είναι είτε οι ντόπιοι άνεργοι, ιδίως οι μακροχρόνια άνεργοι, είτε οι μετανάστες, ιδίως οι ανειδίκευτοι. Έχει αποδώσει, ξαναρωτάω, κανείς εδώ την πτώση τών μισθών και μεροκάματων στους άνεργους που βάζουν νερό στο κρασί τους από ανάγκη ή τους μετανάστες που το νερώνουν ακόμα πιο πολύ, γιατί δεν έχουν εδώ ούτε κάποιον παππού να τους δώσει έστω για τσιγάρα και επιπλέον είναι και ξένοι μεταξύ αγνώστων;;; Όχι. Τι το λες και το ξαναλες, λοιπόν;

          Από την άλλη, δεν καταλαβαίνεις ούτε τα στοιχειώδη; Οι άνεργοι και οι μετανάστες, αντικειμενικά, γίνονται εργαλείο στα χέρια τής κεφαλαιοκρατίας, γιατί μέσα από την εκβιασμένα φτηνή εργασία που προσφέρουν, βοηθάνε, και πάλι αντικειμενικά, το κεφάλαιο να πετύχει το σκοπό του. Δηλαδή να ρίξει τα μεροκάματα (και να αυξήσει το ποσοστό τής μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας).

          Όποιος αναγνωρίζει αυτόν τον καπιταλιστικό μηχανισμό με τον οποίο λειτουργεί η αγορά (και παραγορά) τής εργασίας κατηγορεί τούς μετανάστες;;; Ε, τότε, ρίξε πρώτον στην πυρά τον ίδιον τον Μαρξ!

          Έλεος, πια, με την πάρτη σου, ρε San Rocco! Ή κάτσε ν’ ανοίξεις κάνα βιβλίο ή απάλλαξε το ΝΑΡ από την παρουσία σου στην Παντιέρα! Του κάνεις ζημιά σε βαθμό κακόβουλης δυσφήμησης!

        42. San Rocco

          Αγαπητέ λεφτ νομίζω ότι το έχεις χάσει εντελώς πια! Διότι δεν εξηγείται αλλιώς, το να μας πτήσεις τα συκωτια με το μεταναστευτικ, να μας κοτσαρεις τσιτατα του Μαρξ γραμμένα ως ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ κ όχι στρατηγικης(ΔΛΔ παλιωσαν πολύ γρήγορα από την ίδια την εξέλιξη), δείγμα της λαθεμένης σου θέσης που δεν μπορείς να βρεις σημερινά υλιστικά /διαλεκτικα επιχειρήματα , κλπ κλπ κλπ.

          Πάμε λοιπόν: Ποιος σου λέει ότι το ΝΑΡ κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρουν ευλογία την μετανάστευση ; Αυτό στο έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή! Εσύ όμως τον χαλβά σου κ τα ψέματα σου !

          Β. Η μετανάστευση ρίχνει τα μεροκάματα, όσο τα ρίχνει η ανεργία, η φτώχεια ή η αντίληψη της εθνικής ενότητας με το εθνικό κεφάλαιο, την οποία κ προωθείς εσύ, ο αβιρ, ο σ.τ. Η ανεργία, η φτώχεια, η μετανάστευση είναι κοινωνική κατάρα. Ο άνεργος, ι φτωχός , ο μετανάστης εργαζόμενος, είναι κομμάτι της εργατικης μας τάξης κ του λαού μας. Και ως τετια τα αντιμετωπίζουμε.

          ΑΥΤΑ λέει το ΝΑΡ κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τώρα το τι λες εσύ…

        43. Avir

          San Rocco γράφεις
          “Θέλετε μήπως αγαπητέ αβιρ, ή λεφτ, ή σ.τ., να θυμηθούμε τι γράφει ο Μαρξ για τα βαλκανικά έθνη (ελληνικό, σερβικό, βουλγαρικό, αλβανικό κλπ) στο ανατολικό ζήτημα; Θέλετε μήπως να θυμηθούμε πόσο απορριπτικος ήταν ο Μαρξ απέναντι στην ανάδυση εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων των “εθνιδίων” όπως ονομαζε τα βαλκανικά αυτά έθνη που προανέφερα κ τα αναφέρει έτσι κ αυτός;

          Ε; Για πείτε μας αγαπητοί μου;”

          Αυτό όντως είναι κάποιο επιχείρημα που ίσως δανείστηκες από κάποια χίπικη σελίδα, δεν γνωρίζω. Αλλιώς θα ήξερες για ποιο λόγο είχε ο Μαρξ -και όχι μόνο- αυτή την άποψη.
          “*Αν τώρα οί Marx καΐ Engels προτιμούν άνεπιφύλακτα τήν ήμιβάρβαρη και άσιατική Τουρκία άπό τήν έξίσου —δπως θά δοϋμε— ήμιβάρβαρη καί άσιατική Ρωσσία, ό λόγος είναι δτι ή πρώτη δέν κάνει έπεκτατική πολιτική καί δέν έπηρεάζει τις κρίσιμες εύρωπαϊκές έξελίξεις, ένώ άντίθετα μιά προώθηση της δεύτερης στά Βαλκάνια καί στήν Μεσόγειο θά είχε όλέθριες συνέπειες γιά τόν συσχετισμό έπαναστατικών κι άντεπαναστατικών δυνάμεων σ* ολόκληρη τήν Εύρώπη.”
          https://pernoampariza.files.wordpress.com/2013/12/ceba-cebcceb1cf81cebe-cf86-ceadcebdceb3cebaceb5cebbcf82-ceb7-ceb5cebbcebbceacceb4ceb1-ceb7-cf84cebfcf85cf81cebaceafceb1-cebaceb1ceb9.pdf

        44. San Rocco

          Γνωρίζω ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τους λόγους για τους οποίους ο Μαρξ ονόμαζε εθνίδια τα βαλκανικά έθνη και γιατί ήταν κατά των εθνικοαπελευθερωτικών βαλκανικών κινημάτων:

          α. Ονόμαζε εθνίδια τα βαλκανικά έθνη, διότι πίστευε ότι πρωτοπόρα έθνη -κάτι παραπλήσιο εννοούσε ο Ενγκελς με την διχοτομία ανάμεσα στα ιστορικά και τα μη ιστορικά έθνη- είναι ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ και έχουν εξαφανίσει την φεουδαρχία. Και αυτά τα έθνη ήταν στην εποχή του, η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ.

          Τροπον τινά, θεωρούσε πως τα καπιταλιστικά έθνη είναι αυτά που έχουν δικαίωμα στην ιστορία και καθοδηγούν την εποχή τους. ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΕ σε όλα, εκτός από το τελευταίο: Ναι, απεδείχθη πως αυτές οι χώρες καθοδήγησαν τόσο θετικά, όσο και αρνητικά τις εξελίξεις στηνμεποχή τους και μέχρι πολύ πρόσφατα.

          β. Οσον αφορά την εχθρική στάση του Μαρξ απέναντι στα βαλκανικά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, αυτή υπηρξε βάσει της τακτικής εκτίμησης ότι, “οι βαλκανικοί εθνικισμοί, απειλούν να εκτροχιάσουν την επαναστατική διαδικασία ανατροπής του καπιταλισμού μέσω επαναστάσεων σε Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία”. Αυτή ήταν η τακτική εκτίμηση του Μαρξ και δυστυχώς, ούτε αυτή επιβεβαιώθηκε. Η άνοιξη των λαών (οι επαναστάσεις του 1848 όπως και η Παρισινή Κομμούνα το 1871, ηττήθηκαν για λόγους ΑΣΧΕΤΟΥΣ με την ανάδυση των βαλκανικών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και σχετιζόμενους πιο πολύ με ενδογενείς αιτίες των πρωτοπόρων καπιταλιστικών χωρών της εποχής.

        45. Avir

          Επίσης San Rocco είναι άλλο πράγμα η εξέλιξη της θεωρίας και άλλο η ανατροπή. Γιατί αυτό κάνετε. Στη δεύτερη περίπτωση παύεις να είσαι μαρξιστής. Δεν μπορεί να φορτώνεις στον μαρξισμό δικές σου θεωρίες και ιδεοληψίες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που έλεγε ο Μαρξ. Γιατί έτσι ο καθένας μας μπορεί να φτιάξει τον δικό του “μαρξισμό”, και ο Τσακαλώτος κι ο Στουρνάρας κι όλοι έχουν το δικαίωμα. Φυσικά κάπως έτσι απαξιώθηκε η σημερινή αριστερά στη συνείδηση του λαού, αφού στο όνομα του μαρξισμού κατάντησε θεραπαινίδα των αγορών

        46. San Rocco

          αβιρ, αν θες να βρεις ανρθώπους που δεν γνωρίζουν από μαρξισμό, μάλλον στον καθρέφτη σου πρέπει να κοιτάξεις: Ο μαρξισμός πάνω από όλα, είναι ΘΕΩΡΊΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ ΥΛΙΣΜΟ, και μελετά όλες τις χώρες και τις κοινωνίες του πλανήτη βάσει της ταξικής τους διάρθρωσης και του τρόπου παραγωγής τους (στην εποχή μας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής) με στόχο την υπέρβαση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής ΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, προς μια κοινωνία χωρίς τάξεις και κράτος, την κοινωνία των ελευθερα συνεταιριζόμενων παραγωγών. ΑΥΤΟ είναι ο μαρξισμός με λίγα λόγια.

          Συνεπώς, αυτά που λές μάλλον δεν έχουν νόημα: Μέσα στην ζωή του μαρξισμού ως εξελισσόμενη θεωρία είναι και το ξεπέρασμα πλευρών του (όπως πχ οι τακτικού και όχι στρατηγικού χαρακτήρα διαπιστώσεις που έκαναν οι Μαρξ και Ενγκελς) από την ίδια την ζωή και η περαιτέρω ανάπτυξή του βάσει ακριβώς της ανάγκης του να απαντά στην κοινωνική εξέλιξη.

          Μόνο η αναθεώρηση αυτού του δομικού του χαρακτήρα που περιέγραψα συνιστά άρνησή του. Και νομίζω ότι η σκέψη σου αβίρ, αμφισβητεί ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΙΑΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του μαρξισμού.

        47. Avir

          San Rocco ή διαβάζεις αποσπασματικά ή από αυτά που διαβάζεις δεν μπορείς να δεις το μείζον
          Tο αίτημα της αυτοδιάθεσης κρίνεται από τους Μαρξ και Ένγκελς κατα περίπτωση, με βάση το κατά πόσο μπορεί κάθε φορά να συμβάλει στην ενίσχυση της πάλης του προλεταριάτου για την κατάκτηση της εξουσίας.
          Αυτές τις θέσεις του Μαρξ και του Ένγκελς τις αποσαφήνισε αργότερα ο Λένιν
          “Το δικαίωμα αυτοδιάθεσης είναι μια από τις διεκδικήσεις της δημοκρατίας, που, φυσικά, πρέπει να υποτάσσεται στα γενικά συμφέροντα της δημοκρατίας. Το 1848 και στα επόμενα χρόνια αυτά τα γενικά συμφέροντα ανάγονταν πρώτ’ απ’ όλα στην πάλη ενάντια στον τσαρισμό” (Λένιν:«Η σοσιαλιστική επανάσταση και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των εθνών».)
          «Οι διάφορες διεκδικήσεις της δημοκρατίας, μαζί και η αυτοδιάθεση, δεν είναι κάτι το απόλυτο, αλλά ένα «μέρος» του πανδημοκρατικού (σήμερα: πανσοσιαλιστικού) «παγκόσμιου» κινήματος. Μπορεί σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις το μέρος να έρχεται σε αντίθεση με το όλο και τότε πρέπει να απορρίπτεται» (Λένιν «Τα αποτελέσματα της συζήτησης για την αυτοδιάθεση»)
          Αυτό το ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα όταν ο απατεώνας Τσίπρας αναφέρθηκε στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Σκοπίων και επικαλέστηκε τον Λένιν. Αυτό ήταν ένα κλασικό παράδειγμα χειραγώγησης της έννοιας της εθνικής αυτοδιάθεσης από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΝΑΤΟ-ΕΕ) και φυσικά η ανταρσυα το στήριξε. Γιατί; Γιατί έχει μπερδέψει τη χίπικη ιδεολογία με τον μαρξισμό.

          “..εξελισσόμενη θεωρία είναι και το ξεπέρασμα πλευρών του (όπως πχ οι τακτικού και όχι στρατηγικού χαρακτήρα διαπιστώσεις που έκαναν οι Μαρξ και Ενγκελς”

          Η “εισαγωγή ξένων εργατών” για παράδειγμα San Rocco είναι ζήτημα στρατηγικού χαρακτήρα. Και η μαρξιστική θέση σε αυτό μπορεί να ανατραπεί μόνο όταν καταργηθούν τα κράτη. Γι αυτό σου είπα ότι άλλο πράγμα είναι η -ας το πούμε- επικαιροποίηση της θεωρίας αυστηρά και μόνο όταν αλλάζουν κάποια πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα και άλλο είναι να καταργεί ο καθένας ό,τι δεν τον βολεύει χαρακτηρίζοντας το αναχρονιστικό και μάλιστα όταν με αυτό τον τρόπο προσφέρει υπηρεσία στο κεφάλαιο (κάτι που δεν λαμβάνεις υπόψη πουθενά).
          Πέρα απ’ αυτά, αν το κάθε κόμμα, κομματίδιο και γκρουπούσκουλο, στα πλαίσια της “εξελισσόμενης θεωρίας” χτίζει τον δικό του μαρξισμό όπως τον γουστάρει, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει σύγκλιση και μέτωπο κατά της αντίδρασης. Αυτό ζούμε.

        48. πικάπα

          Αvir: Ας αφήσω στην άκρη έναν αστερίσκο που θα μπορούσε να λογιστεί ως εξ αρχής καθοριστικός, αλλά για χάρη της συζήτησης το κρατώ. Αυτά τα μαρξιστικά που διατυπώνεις, που ακριβώς εντοπίζονται με συγκροτημένο, δηλαδή συλλογικό τρόπο σήμερα; Και τι συλλογικές θέσεις δημιουργούν π.χ για το μεταναστευτικό επί του πρακτικού; (προτάσεις αντιμετώπισης). Γιατί ακόμη και να έχεις προσωπικά δίκιο σε όλες τις ερμηνείες σου περί του μαρξισμού (φανταστική περίπτωση, αλλά οκ βρέθηκες επιτέλους) και πάλι αυτό θα ήταν άχρηστο, χωρίς αυτό να εντοπίζεται σε κάποια μετρήσιμη και συγκροτημένη συλλογική συσπείρωση του σήμερα. Δεν εννοώ καμία ειρωνεία, η παρατήρησή μου -και ερώτηση- είναι καίρια. (καθοριστική)
          [Παρένθεση: Πετώντας ένα Ντιέγκο Φουσάρο δεν θεμελιώνεις (κομμουνιστικό..) δικαίωμα. θα σου πω κι εγώ ότι ο Ντιέγκο είναι ροζ μπροστά στον Παφίλη. αχρωματοψία έχουμε;]

          Εν τω μεταξύ να σου πω τι βλέπω εγώ για τις συσπειρώσεις πλην ΚΚΕ:
          Ο μεν χώρος του ΝΑΡ δεν έχει ξεκαθαρίζει και δεν φαίνεται να θέλει να ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί την ανασυγκρότηση της “μεταμοντέρνας” (υπερδιεθνιστικής/αριστερίστικης) αριστεράς, ή της “γειωμένης” (πατριωτικής/διεθνιστικής) αριστεράς. Αλλά είναι από καιρό εμφανείς οι καίριες αποκλίσεις και άρα υπάρχει ανάγκη μιας παραγωγικής διχοτόμησης και συνεκτικής πια ανα-συγκρότησης των χαοτικών θραυσμάτων: υπέρβαση των παραλυτικών τριχοτομήσεων σε δυο αποκλίνουσες τροχιές της ίδιας (οραματικής) κατεύθυνσης. Οι δυσκολίες όμως ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι και θεωρητικές και πρακτικές, ακόμη και συναισθηματικές.. Τα ίδια αλλά χειρότερα μάλλον ισχύουν για τις λοιπές παραλλαγές θραυσμάτων που θέλουν να λέγονται “κομμουνιστική αριστερά”, είτε είναι μεταμοντερνότερες, είτε αντιιμπεριαλιστικότερες – και είναι πολλές.

          Αλλα για κοίτα! Σε όποια “άλλη εκδοχή” όμως, μόλις και μετά βίας συναντώνται κάποια θραύσματα “αριστερο-ή-κομμουνιστο-πατριωτο-διεθνιστικά”. Μεγάλο τμήμα έχει μάλλον οριστικά αποκολληθεί, “υπερβαίνοντας” λέει τη διαπάλη αριστερά-δεξιά, ως ανεπαρκή, ανεπίκαιρη, ασαφή κ.λ.π. Ενώ αυτοί που δεν έχουν αποκολληθεί το σκέφτονται τόσο πολύ το θέμα, βραχυκυκλωμένοι περισσότερο κι από τα αριστερίστικα μπουρδουκλώματα. Μπορεί όμως βάσιμα να εξηγηθεί πως όσοι έχουν πλέον διαβεί τον Ρουβίκωνα (λέγοντας “πέρα από το δεξιά και αριστερά”) -ανεξαρτήτως του γιατί- είναι τόσο αδιάφοροι για την ανασυγκρότηση του κινήματος όσο και ο ρουβίκωνας.
          Υπάρχει μήπως κάτι άλλο που δεν το ξέρω; Ε ας το μάθω επιτέλους.

        49. San Rocco

          Καλέ μου αβίρ, νομίζω ότι έχεις λάθος:

          Α. Γράφεις: “….υτό το ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα όταν ο απατεώνας Τσίπρας αναφέρθηκε στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Σκοπίων και επικαλέστηκε τον Λένιν. Αυτό ήταν ένα κλασικό παράδειγμα χειραγώγησης της έννοιας της εθνικής αυτοδιάθεσης από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΝΑΤΟ-ΕΕ) και φυσικά η ανταρσυα το στήριξε. Γιατί; Γιατί έχει μπερδέψει τη χίπικη ιδεολογία με τον μαρξισμό….”. Καταρχάς αβίρ, η Βόρεια Μακεδονία ΔΕΝ έχει ανάγκη αυτοδιάθεσης, ούτε φυσικά εμπίπτει σε αυτό. είναι κράτος από το 1991 που διαλύθηκε η γιουγκοσλαβία. Αρα, πρώτο σου λάθος. Η ονομασία αυτού του κράτους ήταν το επίδικο. Δεύτερο λάθος σου: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν στήριξε την συμφωνία των Πρεσπών. Οχι όμως για τους λόγους που εσύ πχ την απέρριψες: Η συμφωνία των Πρεσπών, ΔΕΝ συνιστά κανενός είδους ….εθνική μειοδοσία (!!!!). Ούτε το όνομα, ούτε την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, τιποτα από όλα αυτά ΔΕΝ πήρε η Βόρεια Μακεδονία. Βεβαίως και καλώς συμφωνήθηκε επιτέλους ότι το όνομα αυτού του κράτους είναι ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Αλλού είναι το θέμα: Η συμφωνία αυτή, ΕΓΙΝΕ υπό την αιγίδα και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και αυτών τον ρόλο κατοχυρώνει στα αντίστοιχα άρθρα της. ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα και όχι η ονομασία, η οποία είναι μια χαρά.

          Β. Γράφεις παρακάτω: “…Η “εισαγωγή ξένων εργατών” για παράδειγμα San Rocco είναι ζήτημα στρατηγικού χαρακτήρα. Και η μαρξιστική θέση σε αυτό μπορεί να ανατραπεί μόνο όταν καταργηθούν τα κράτη. Γι αυτό σου είπα ότι άλλο πράγμα είναι η -ας το πούμε- επικαιροποίηση της θεωρίας αυστηρά και μόνο όταν αλλάζουν κάποια πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα και άλλο είναι να καταργεί ο καθένας ό,τι δεν τον βολεύει χαρακτηρίζοντας το αναχρονιστικό και μάλιστα όταν με αυτό τον τρόπο προσφέρει υπηρεσία στο κεφάλαιο (κάτι που δεν λαμβάνεις υπόψη πουθενά)….”.

          Απο που και ως η εισαγωγή ξένων εργατών είναι στρατηγικό πρόβλημα; Θα ήταν ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΈΝΑ ΡΩΜΑΛΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΟΠΩΣ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΓΚΕΛΣ, ΤΟ ΟΠΟΊΟ θα αποτύγχανε να ενσωματώσει τους ξένους εργάτες. Οπότε, η εισαγωγή ξένων εργατών θα δημιουργούσε όντως μεγάλη πίεση για υποτίμηση των συνθηκκών εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ;; Μια σειρά χώρες της Ευρώπης, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ξένο εργάτη και όμως έχουν ΑΘΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ. Αναφέρω ενδεικτικά την Ουγγαρία όπου κυβερνούν πολλά-πολλά χρόνια ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ακροδεξιά κόμματα, την Πολωνία όπου συμβαίνει το ίδιο, κλπ κλπ κλπ. ΛΟΙΠΟΝ;;;;

          ΠΟΥ φταινε οι ξένοι εργάτες για την άθλια εργασική πραγματικότητα αυτών των χωρών; ΠΟΥΘΕΝΑ. ΤΙ φταίει λοιπόν; Φταίει το ότι ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ έχει και άλλους τρόπους να γαμαει τις εργασιακές σχέσεις: α. Εχει την εθνική ενότητα, η οποία κάνει τον λαό και την εργατική τάξη να νομίζει πως έχει ΚΟΙΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ με την εθνική καπιταλιστική τάξη επειδή και καλά ανήκουν στο ίδιο έθνος(!!!), β. έχει τον εκβιασμό της φτωχοποίησης και της γηγενούς ανεργίας που προωθούν από κοινού ΟΛΕΣ οι εθνικές καπιταλιστικές τάξεις και οι υπερεθνικοί συντονισμοί τους τύπου Ε.Ε.!

          Συνεπώς, ΝΑ ΓΙΑΤΙ εμείς απορρίτπουμε την φτώχεια, την ανεργία, την εθνική ενότητα και την μετανάστευση, ΟΜΩΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ δικό μας κομμάτι τους φτωχούς, τους άνεργους, τους μετανάστες εργαζόμενους.

          Γ. Ξαναγράφω: Ο μαρξισμός πάνω από όλα, είναι ΘΕΩΡΊΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ ΥΛΙΣΜΟ, και μελετά όλες τις χώρες και τις κοινωνίες του πλανήτη βάσει της ταξικής τους διάρθρωσης και του τρόπου παραγωγής τους (στην εποχή μας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής) με στόχο την υπέρβαση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής ΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, προς μια κοινωνία χωρίς τάξεις και κράτος, την κοινωνία των ελευθερα συνεταιριζόμενων παραγωγών. ΑΥΤΟ είναι ο μαρξισμός με λίγα λόγια.

          Συνεπώς, αυτή είναι η διαχρονική στόχευση και ουσία του μαρξισμού. Ολα τα άλλα ανανεώνονται για να υπηρετήσουν καλύτερα ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΤΟΧΕΥΣΗ.

        50. San Rocco

          Επίσης, καλέ μου αβίρ ενισχυτικά της θέσης που υποστηρίζω θα γράψω ακόμα λίγα: Βλέπεις εσύ κάποιο ρωμαλέο εργατικό κίνημα ανάλογο της εποχής των ΜΑρξ και ενγκελς να υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα; Μήπως φταίνε οι ξένοι εργάτες και πολύ περισσότερο οι…. προσφυγες, που διαλύθηκε το εργατικό κίνημα στην χώρα μας; Οποιος το υποστηρίξει αυτό, μάλλον είναι σουρεαλιστής και σίγουρα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα και τον μαρξισμό!

          Αντιθέτως: Μήπως φταίει η αποδοχή των καπιταλιστικών ιδεών από την εργατική τάξη (εθνική ενότητα, ατομισμός, συντεχνιασμός και κομματικού τύπου συνδικαλισμός) που ενσωματώθηκε και τελικά διαλύθηκε η πλειοψηφία του εργατικού κινήματος; Μήπως συνεβαλλε σε αυτό ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΕΙΣ που επέβαλλε η ΕΘΝΙΚΗ ελληνική καπιταλιστική τάξη σε συνεργασία με την ΕΕ;

          Επίσης: Η Γερμανία, και άλλες χώρες που είχαν πληθώρα ξένων εργατών τις δεκαετίες ’50 και ’60 ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και καλούς μισθούς, κράτος πρόνοιας κλπ; Ή επίσης: Μήπως γνωρίζεις τους νικηφόρους ταξικούς αγώνες που έδωσαν μετανάστες εργαζόμενοι στην Μεγάλη Βρετανία την δεκαετία του ’70;

          Για αυτό λέω ΜΑΚΡΙΑ από την τσιτατολαγνεία και τσιτατολογία!

        51. ΑΩ

          Απλά ο Μαρξ ποτέ δεν στράφηκε με μένος ενάντια στους φτωχούς και τα θύματα του ιμπεριαλισμού ζητώντας από το αστικό κράτος να τους συντρίψει. Δε θα ούρλιαζε ποτέ ζητώντας “σύνορα κλειστά για πρόσφυγες”.
          Όπως ζητάει η ακροδεξιά αλλά και ο Βορίδης σήμερα, όπως ζητάτε και εσείς.
          Η σχέση σας με τον Μαρξ είναι η ίδια που έχει και το σαμαρικό φερέφωνο Antinews. Αν ταυτίζεστε με τους παρακρατικούς απατεώνες, είναι δικό σας πρόβλημα.

        52. Avir

          ΑΩ έχεις μια τάση να διαστρεβλώνεις ό,τι λέω, να βάζεις δικά σου λόγια και να λες ότι τα είπα εγώ και γενικά έχεις μια φασίζουσα νοοτροπία που δεν σου επιτρέπει να δεις μια διαφορετική άποψη και να κάνεις έναν πολιτισμένο διάλογο.
          Εγώ είπα ότι η εθνική κυριαρχία/ανεξαρτησία είναι ο μόνος δρόμος για δημοκρατία και σοσιαλιστική προοπτική. Το έθνος-κράτος είναι το μόνο πεδίο ταξικής πάλης που έχουμε (που είχαμε δηλαδή). Εσύ τώρα από αυτά που είπα κατάλαβες ότι υποστηρίζω την “προτεραιότητα της εθνικής ενότητας με το κεφάλαιο”.
          Έκανα επίσης κάποια μικρά σχόλια για την πολιτική και οικονομική διάσταση της μετανάστευσης. Εσύ κατάλαβες ότι έχω “μένος ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες”, ενάντια σε ανθρώπους-θύματα δηλαδή, προφανώς με ρατσιστικά κίνητρα για να δέσει το γλυκό σου με ακροδεξιό σιρόπι.
          Επίσης το ότι κάποιος ή κάποιοι από το κόμμα σας συμμετέχουν με αυτοθυσία σε κοινωνικούς αγώνες, δεν αποτελεί δικαιολογία για να ‘φιμώνετε’ όσους σας κάνουν καλόπιστη κριτική και δεν σας τιμά αυτή η αναφορά. Τα θέματα που διαφωνούμε δεν έχουν να κάνουν με την επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Εξάλλου αγωνιστές από όλα τα -μη δεξιά- εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και από το ΚΚΕ διώκονται νομικά για το θέμα των πλειστηριασμών. Αυτό δεν σας εμποδίζει να κάνετε κριτική σε αυτά τα κόμματα, να τα χαρακτηρίζετε δεξιά και εθνικιστικά, έτσι δεν είναι;
          Και πρέπει να πω ότι λυπάμαι που όλοι αυτοί οι αγώνες υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν έχουν κανένα αντίκτυπο στην κοινωνία. Αυτά τα κόμματα δεν εισπράττουν τίποτα στις κάλπες. Και δεν φταίει η βάση φυσικά αλλά οι ινστρούχτορες. Κατά την γνώμη μου, η αδυναμία τους ή η άρνηση τους να μπολιάσουν το κοινωνικό με το εθνικό. Αν δεν σε ενδιαφέρουν οι κάλπες και θέλεις να κάνεις το κομμάτι σου, το καταλαβαίνω. Αφού όμως συμμετέχεις σε ΕΘΝΙΚΕΣ εκλογές, δεν μπορεί να απευθύνεσαι στον ψηφοφόρο με θέσεις όπως “ανοιχτά σύνορα” να απεμπολείς εθνικά δικαιώματα και πολιτιστική κληρονομιά. Τέτοια συνθήματα μπορεί να έχουν απήχηση σε πρωτοετείς φοιτητές, που βράζει το αίμα τους αλλά δεν τους αρέσει το ποδόσφαιρο. Όμως μέχρι εκεί.

        53. San Rocco

          Α. Σαφώς κ το έργο των κλασικών κ η σκέψη του Μαρξ, κ του Ένγκελς κ του Λένιν διέπεται ΚΑΙ από αντιφάσεις!

          Για αυτό κ η χρήση των τσιτατων, είτε διαστρεβλωμένη , είτε απλά αποκομμένη από τις τότε συνθήκες που διατυπώθηκαν, είναι απλά, λαθεμένη κ δεν ωφελεί σε τίποτα αυτόν που τα παραθέτει !

          Είτε αυτός λέγεται αβιρ, λεφτ, σ.τ., είτε το σαμαρικο antinews . Πόσο μάλλον όταν ο στόχος παράθεσης ενός τσιτατου είναι “κοιτάξτε, δεν τα λέω μόνο εγώ, τα ίδια λέει κ ο Μαρξ, άρα έχω δίκιο σύμφωνα με τον μαρξισμο!”!. Αν δε, λέω εγώ! Το να συμφωνεί ένα τσιτατο του Μαρξ ή του Λένιν με μια θέση του antinews, πχ για το δημόσιο, ή για το προσφυγικό , δεν υφίσταται. Διότι το έργο του Μαρξ στρέφεται εναντίον του κεφαλαίου κ των καπιταλιστικών/προκαπιταλιστικων ιδεών κ δοξασιών όπως είναι ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, κλπ!

          Θέλετε μήπως αγαπητέ αβιρ, ή λεφτ, ή σ.τ., να θυμηθούμε τι γράφει ο Μαρξ για τα βαλκανικά έθνη (ελληνικό, σερβικό, βουλγαρικό, αλβανικό κλπ) στο ανατολικό ζήτημα; Θέλετε μήπως να θυμηθούμε πόσο απορριπτικος ήταν ο Μαρξ απέναντι στην ανάδυση εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων των “εθνιδίων” όπως ονομαζε τα βαλκανικά αυτά έθνη που προανέφερα κ τα αναφέρει έτσι κ αυτός;

          Ε; Για πείτε μας αγαπητοί μου;

          Μην χρησιμοποιείτε τους κλασικούς αποκομμένα κ τσιτατολογικα, είναι καταστροφή για το μυαλό σας πριν απολα! Οι Μαρξ, Ένγκελς , Λένιν ήταν θεωρητικοί κ πρακτικοί της επανάστασης που στράφηκαν εναντίον του καπιταλισμού κ των σθχαμενων ιδεών του , ΩΣ ΟΛΟΝ. Άρα, δεν μπορείς σήμερα να τους χρησιμοποιείς για να τεκμηριώσεις κοσμοπολίτικες, νεοφιλελεύθερες, εθνικιστικές , ρατσιστικές αντιλήψεις.

          Από την άλλη το έργο τους διέπεται κ από αντιφάσεις κ αυτό είναι ένα πρόσθετο επιχείρημα στο να μην χρησιμοποιείται τσιτατολογικα.

        54. Left G700

          Όπατις! Τι βλέπω San Rocco; Πώς το έπαθες και μας ήρθες κάααπως διαβασμένος; Άσε, μην πεις, κατάλαβα. Αποφάσισε «η καθοδήγηση» να σε βοηθήσει λίγο, γιατί κοντεύεις να πνιγείς.

          Μάταιος κόπος. Δεν έχει κανένα νόημα να μας λες τι είπαν και τι δεν είπαν οι κλασικοί. Τα ξέρουμε από καιρό κι από ορίτζιναλ εκδόσεις κι όχι τις εκδόσεις τού Antinews, απ’ όπου τις πήρες πρέφα εσύ.

          Εκείνο που περιμένουμε να μας πεις είναι, π.χ., γιατί οι κλασικοί δεν ήταν ρατσιστές όταν σκυλόβριζαν Ιρλανδούς, Εβραίους και άλλους, ενώ, αντίθετα, είναι ρατσιστές εκείνοι που λένε τώρα: «μια χαρά άνθρωποι είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που μας έρχονται, αλλά δεν μπορούν να χωρέσουν όλοι σε μια χώρα, πόσο μάλλον όταν είναι μια χώρα κουτσουλιά στο χάρτη και μπατίρισσα στα ταμεία της»;

          Ή, ακόμα, να μας πεις γιατί εκείνοι δεν ήταν εθνικιστές όταν μίλαγαν για τα «εθνίδια» (των άλλων) και είναι εθνικιστής όποιος αποκαλεί τη Βορειομακεδονία (μία λέξη, άλλη, καινούργια και ουδεμία σχέση έχουσα με την ιστορική και ελληνική Μακεδονία· πώς λέμε Νοβαμασεντονία; κάπως έτσι) κρατίδιο;

          Ή, ακόμα-ακόμα γιατί εκείνοι δεν ήταν εθνικιστές όταν έλεγαν δεν έχει νόημα να θέλουν δικό τους κράτος έθνη παρηκμασμένα ή χωρίς ιστορικό βάθος και είναι εθνικιστής όποιος ισχυρίζεται σήμερα, όπως ισχυρίζομαι εγώ, ότι θα ήταν χίλιες φορές προτιμότερο για το βαλκανικό αριστερό κίνημα το εθνίδιο της Βορειομακεδονίας να είχε πάρει ένα άσχετο όνομα ή, στη χειρότερη, να είχε απορροφηθεί εξ αρχής από τους τρεις ισχυρότερους εθνικισμούς (βουλγαρικό, ελληνικό, σερβικό), παρά να μας έχει κάνει άνω κάτω (όλους: Άγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους, Σέρβους, Βούλγαρους, Ρουμάνους) εδώ και κάτι δεκαετίες;

          Για ρώτα «την καθοδήγηση» να σου πει κι έλα να μας πεις.

        55. kokkiniotis Post author

          Προφανώς και αποπνέει εθνικισμό το να αποκαλείς το γειτονικό κράτος, τη Βόρεια Μακεδονία, κρατίδιο.

        56. Left G700

          OK, φίλε kokkiniotis.

          Και τώρα περιμένουμε να μας εξηγήσεις γιατί δεν αποπνέει εθνικισμό το να αποκαλείς τις Νοτιοσλαβικές εθνότητες “εθνίδια”.

        57. kokkiniotis Post author

          Αφού πρώτα μου βρεις τσιτάτο των Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Μάο ή Παζολίνι που αναφέρει τη Βόρεια Μακεδονία σαν κρατίδιο.

        58. Left G700

          Φίλε kokkiniotis,

          Να με συμπαθάς, αλλά είναι τώρα παρέμβαση αυτή; Μπορεί να διαφωνούμε σε πολλά, αλλά, νομίζω, τις λίγες φορές που συνομιλήσαμε, ούτε πήγα να σε δουλέψω ούτε να υποτιμήσω τη νοημοσύνη σου. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια ανάγκη σε σπρώχνει να τα κάνεις εσύ τώρα αυτά.

          Μου αντιγυρίζεις την ερώτηση. Εντάξει, αυτό το προσπερνώ. Είναι συνηθισμένη ντρίμπλα και τόσο ατελέσφορη που δεν τη δείχνουν στους αμυντικούς ούτε στις προπονήσεις πια.

          Και με ρωτάς τι; Να σου φέρω τσιτάτο αυτών που αναφέρεις όπου ονομάζουν τη …Βόρεια Μακεδονία Βορειομακεδονία «κρατίδιο»!!! Είναι σαν να μου ζητάς να σου πω σε ποιο τόμο του Κεφαλαίου κάνει λόγο ο Μαρξ για την κατάρρευση της …Λίμαν Μπράδερς! Τι νόημα έχει αυτό το «παιχνιδάκι»; Και ποιος ο λόγος να το παίξεις μαζί μου; Δεν το καταλαβαίνω.

          Κοίταξε, φίλε kokkiniotis:

          Ο χώρος στον οποίο αυτοτοποθετείσαι και δρας, μέσα από τοποθετήσεις σχολιαστών που αναφέρονται επίσης σε αυτόν, έχει ανοίξει μια πολύ αστεία «φάμπρικα». Η οποία τι λέει; Λέει το εξής κωμικοτραγικό:

          Όποιος αριστερός αναφέρεται σε απόψεις, θέσεις, τοποθετήσεις και σχόλια των κλασικών (ή και μη κλασικών) τού μαρξισμού, στις οποίες έχουν ήδη τσαλαβουτήσει για τους δικούς τους σκοπούς δεξιοί, ακροδεξιοί, φασίστες, ναζιστές και το κακό συναπάντημα, δεν είναι αριστερός αλλά ακροδεξιός, αφού αναμασά την …ακροδεξιά …προπαγάνδα!!!

          Είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι η καταφυγή σε τέτοιου είδους εξωφρενικά επιχειρήματα (και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι με αυτή τη λογική τσιτάτα τού Μαρξ, του Ένγκελς, ή του Λένιν μετατρέπονται σε τμήμα τής δεξιάς, ακροδεξιάς, φασιστικής και ναζιστικής προπαγάνδας αρκεί!) δεν οφείλεται πουθενά αλλού παρά στην αμηχανία τών σχολιαστών-συντρόφων σου (και όχι μόνο: «παίζουν» και απλοί συναγωνιστές) μπροστά στην αδυναμία τους να ερμηνεύσουν πολιτικά (αλλά και να βγάλουν τα συνεπαγόμενα πολιτικά συμπεράσματα για το σήμερα) αυτές τις φαινομενικά και επιφανειακά «παραδοξότητες» των θεμελιωτών τού μαρξισμού. Παραλλαγή αυτής τής αμηχανίας είναι και η δική σου τωρινή ντρίμπλα μπροστά στο ερώτημά μου: πώς γίνεται αυτά που έχουν πει ο Μαρξ, ο Ένγκελς, ο Λένιν και άλλοι να είναι γιουβέτσι λαχταριστό και όταν τα επαναλαμβάνω εγώ, π.χ., να μεταμορφώνονται σε αηδιαστικό στουπέτσι.

          Θέλεις να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου σε αυτή τη φάμπρικα; Ως φανατικός δημοκράτης σού λέω: με γεια σου και χαρά σου.

          Το ίδιο ακριβώς που θα έλεγα και σε κάποιον ο οποίος, αφού τον είχα ξεναγήσει σε ένα εργοστάσιο παρασκευής λουκάνικων, θα μου δήλωνε με κάθε σοβαρότητα ότι θα εξακολουθήσει να τρώει λουκάνικα όπως πριν, και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερη όρεξη.

        59. kokkiniotis Post author

          Υπάρχει μια άσχετη ανάρτηση, και έρχεσαι και ονομάζεις στο ξεκάρφωτο, περιφρονητικά, “κρατίδιο” τη Βόρεια Μακεδονία, επενδύοντας δήθεν με μαρξισμό αυτή την ορολογία. Δε συζητάμε εδώ αυτό το θέμα, δεν θέλουμε να γίνονται όλα τουρλουμπούκι, δεν ήταν ο Μαρξ και ο Ένγκελς λάτρεις του Παπαθεμελή, η Παντιέρα είναι ένα σάιτ του αντικαπιταλιστικού χώρου. Επίσης, δεν αισθάνομαι ότι είμαι σε αμηχανία. Σκέψου μήπως δε λες ακριβώς ό,τι ο Μαρξ και ο Ένγκελς. Καλό είναι να πει ο καθένας τι λέει ο ίδιος, τι πρέπει να γίνει με τους πρόσφυγες πέρα από ανιστόρητες επικλήσεις στην αυθεντία.

        60. San Rocco

          Λεφτ, οι Μαρξ κ Ένγκελς κάθε λίγα χρόνια , ξαναχτενιζαν τα κείμενά τους , απέρριπταν τα σημεία ή κ ολόκληρες θέσεις που είχαν αποδειχθεί ξεπερασμένα ή/και λαθεμένα κ συμπλήρωναν η/και άλλαζαν τις θέσεις τους.

          Παράλληλα ήταν άνθρωποι κ όχι θεοί. Αυτό σημαίνει ότι και ως άνθρωποι κ το έργο τους είχε κ έχει αντιφάσεις.

          Για ;υτο κ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αποσπασματικά, ξεκομμένα κ τσιτατολογικα. Ο,τι δλδ κανεις.

          Ναι λοιπόν , ο Μαρξ έβριζε τους Ιρλανδούς, ο Ένγκελς θεωρούσε μη ιστορικά τα έθνη των Σλάβων , κ ο Μαρξ αποκαλούσε “εθνιδια” τα βαλκανικά έθνη. Και ΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΘΈΣΕΙΣ ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΑΝ. ΟΠΩΣ ΔΙΑΨΕΥΣΤΗΚΕ κ η περιγραφή του Μαρξ για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν οι ντόπιοι εργάτες στους μετανάστες που τους έφερναν οι καπιταλιστές για να ρίξουν τα μεροκάματα. Και το πιθανότερο είναι, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΜΑΡΞ Κ ΕΝΓΚΕΛΣ να απέρριπταν αυτές τους τις απόψεις, αν ζούσαν περισσότερο κ προλάβαιναν να μελετήσουν την μελλοντική τους πραγματικότητα. Μόνο εσύ, ο αβιρ κ ο σ.τ. έχετε τα ευαγγέλια κ κοιτάτε μην αλλάξει ούτε η γραμματοσειρά τους .

          Α. Απεδείχθη λοιπόν ιστορικά ότι, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ οι καπιταλιστές τους μετανάστες για να ρίξουν τα μεροκάματα. Μια χαρά τα καταφέρνει η γηγενής φτωχοποιηση κ η γηγενής ανεργία. Μια χαρά τα καταφέρνει κ η ντοπα με τον εθνικισμό κ την εθνική ενότητα.

          Β. Απεδείχθη επίσης λεφτ ότι, ΔΕΝ υπάρχουν ιστορικά κ μη ιστορικά έθνη. Κ γ. Απεδείχθη επίσης λεφτ ότι, τα έθνη των Βαλκανίων δεν είναι εθνιδια , είναι κανονικά έθνη.

          ΟΛΑ τα παραπάνω ο ιστορικός/διαλεκτικός υλισμός τα μελέτησε , τα ενσωμάτωσε στην θεωρία κ ΔΕΝ χαρακτήρισαν αυτές οι λαθεμένες θέσεις τον μαρξισμό. Εσύ την βιόλα σου.

        61. πικάπα

          Φίλε left θα με ξενυχτήσεις, μα θα σε βοηθήσω εγώ, μιας και έχω αφήσει πια την πολιτική ανάλυση και με κάνατε και ανέλαβα κυανόκρανος, ασχολούμενος με τη μεθοδολογία.

          Α) Χάνεις από λάθος τακτική. Η λάθος τακτική εκκινεί από γλωσσικά θέματα, υπερβολές και συχνές προσωπικές προσβολές, ενώ αρκεί και μόνο μια ορμητική είσοδος για να σε δει ο άλλος καχύποπτα. Οπότε ξεκινάς με κίτρινη από τα αποδυτήρια. Είναι πράγματα που τάχεις “πάθει” και αλλού, π.χ στο πρεσπροτζεκτ. Πέρα από τη γλώσσα, η λάθος τακτική δεν υπολογίζει το χώρο που βρίσκεται, δεν αναζητεί τις ισορροπίες που χρειάζεται ώστε να γίνει ενδιαφέρουσα η διαφωνία σου. Δεν εντυπώνει στο συνομιλητή ότι θέλεις να αλλάξεις πάσες σαν συμπαίκτης, που απλώς έχεις άλλες ιδέες για το παιχνίδι και πόσο φουσκωμένη πρέπει νάναι η μπάλα. Η λάθος τακτική δεν αναπροσαρμόζει τις φιλοδοξίες της στη συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά επιζητεί το μέγιστο αποτέλεσμα, αδιαφορώντας ότι δεν πρόκειται ποτέ να το επιτύχει στο δεδομένο χώρο. Ειδικά μάλιστα όταν δίνει την εντύπωση αέναης αντιπαλότητας και ορμητικότητας. Η λάθος τακτική δεν φροντίζει να μην εκλαμβάνουν οι άλλοι την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση σαν φάιτερς κλαμπ ή αυτεπιβεβαίωση. Όχι μόνο να μη δίνει τέτοιες λαβές, αλλά να αφοπλίζει τέτοιες διαθέσεις των άλλων. Κουγκ φου και σουν τζου.

          Β) Χάνεις από λάθος αντίληψη για τον πολιτικό διάλογο. Η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση δεν συμπίπτει με την κριτική. Ούτε αρκεί η συχνή επάλειψη με αυτοκριτική. Αλλά χρειάζεται και η σχεδόν ισόποση ανάμιξη με αναλυτικές θετικές θέσεις. Δικές σου επεξεργασίες, όχι επίκληση αναλύσεων άλλων, παλιότερων ή σύγχρονων (αν μπορείς βάλε λινκ, παραπομπές και μέχρι εκεί). Και επειδή κανείς δεν είναι Βούδας, χρειάζεται να στηρίζεσαι συλλογικά, δηλαδή να έχεις κάποιο υπαρκτό τωρινό χώρο με επεξεργασίες που να μπορείς να υποστηρίξεις και να σε υποστηρίξουν. Και επειδή τα λόγια είναι του αέρα, χρειάζεται να μπορείς να δείξεις και αντίστοιχες δράσεις, ακόμη καλύτερα, κατορθώματα. Το ζητούμενο του πολιτικού διαλόγου δεν είναι ούτε η κριτική, ούτε η αυτοκριτική, αλλά η συγκρότηση. Γίνεσαι τελικά χρήσιμος, όταν οδηγείς σε συγκρότηση.

          Γ) Χάνεις από καθαρά πολιτικά σφάλματα. Μιλάμε για καθαρά πολιτικά σφάλματα, όπου τρως αυτογκόλ και έληξε. Δεν θα σου τα ανιχνεύσω, γιατί δεν πολιτικολογώ άλλο, μόνο μεθοδολογώ. Ψάξε όμως να τα βρεις – (και επ ευκαιρία, δες πληρέστερα τον Κονδύλη). Θα σου θυμίσω μόνο ένα σφάλμα που σου είχα εντοπίσει εδώ, σε κάποιο θρεντ με το μακεδονικό, το πως όριζες και έμπαζες από την πόρτα την ορολογία του “εθνικισμού”, ενώ αρκούσε ο όρος “πατριωτισμός”, πάντα βέβαια ως συνθετικό δίπολο με τον διεθνισμό. Ούτε καν σου μπήκε π.χ να ψάξεις κάποιον κάπως δόκιμο όρο όπως το “εθνισμός”, που στο κάτω κάτω δεν είναι δα και καινοτομία.

          Αυτές οι βοήθειες δίνονται άπαξ. Μη ζητάς συνεχώς κι άλλες εξηγήσεις, δεν τις έχω, τόσα μπόρεσα.

        62. πικάπα

          Φίλε ΑΩ, μου θυμίζεις μαζί με 2-3 ακόμη, τότε που ο Σαν Ρόκο το είχε κάνει σήριαλ ότι ο λαθραναγνώστης ήθελε τάχα να τον λιώσει λέει σαν σκουλήκι. Τουτέστι: Δεν είδα κανέναν εδώ μέσα να λέει ότι θέλει να βλάψει τους μετανάστες. Νομίζω πως κι εσύ μπορείς καλύτερα και θετικότερα πράγματα από έναν μονότοτονο αμυντισμό που δεν μας προσφέρει και πολλά..

        63. San Rocco

          Θα το ματαξαναγράψω:

          1. ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ και οι ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ δεν απειλουν τον πολιτισμό μιας χώρας. ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ιστορικά στοιχεία θένε όσοι πιστεύουν την ανοησία “περί αλλοίωσης του χ πολιτισμού από τους πρόσφυγες” για να πειστούν ότι πιστεύουν μια μπούρδα; Το να εμπλουτιστούν οι τέχνες και τα γράμματα από μετανάστες αυτό ναι, συμβαίνει και αυτό είναι θετικό. Το να αλλοιωθεί όμως ο πολιτισμός (και εδώ πονηρά η ΑΟΡΙΣΤΗ λέξη “αλλοίωση” έρχεται να χρωματιστεί αρνητικά, εννοώντας ισλαμισμούς, σαρίες κλπ, ΑΥΤΟ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ).

          2. Οσο ευθύνεται η ΓΗΓΕΝΗΣ δηλαδή η ΝΤΟΠΙΑ ανεργία και η ΝΤΟΠΙΑ φτώχεια που αναγκάζει ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ να πάνε για δουλειά με ξεφτιλισμένο μεροκάματο ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ, όσο ευθύνεται η αντίληψη της εθνικής ενότητας, του “όλοι είμαστε έλληνες είτε καπιταλιστές, είτε πλέμπα” για την ανυπαρξία μαχητικής εργατικής τάξης και λαού, άλλο τόσο ευθύνεται και η μετανάστευση. Για αυτό και απορρίπτουμε την ανεργία, την φτώχεια, την εθνική ενότητα και την μετανάστευση, ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ, ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ είναι κομμάτι ΔΙΚΟ ΜΑΣ. Οκ;

        64. ΑΩ

          Γράφει ο αβίρ:
          “Και για να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.
          Στην Πρώτη Διεθνή είχαν το σύνθημα “όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια”. Φρίκαρε ο Ένγκελς με το που το είδε. Καλά ρε, τους λέει, κομμουνιστές είστε εσείς ή αντάρσυοι; Κι έτσι το σύνθημα άλλαξε στο γνωστό “Εργαζόμενοι όλων των χωρών, ενωθείτε”. Που όμως δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια και άρα να μαζευτούν στην Ελλάδα να ζήζουν αδελφικά στη Μανωλάδα. Αυτά είναι χίπικες προσεγγίσεις”.

          Μαθαίνουμε λοιπόν ότι σύμφωνα με τον καλοπροαίρετο σχολιαστή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αντικομμουνιστική και αντιμαρξιστική. Για να ακολουθήσει η αναφορά στην Μανωλάδα σαν αρνητική συνέπεια της μετανάστευσης. Θυμίζω ότι στη Μανωλάδα οι ξένοι εργάτες των τσιφλικάδων της φράουλας ξεσηκώθηκαν ζητώντας ανθρώπινους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, για να δεχτούν ένοπλη επίθεση τρομοκρατική μπράβων της εργοδοσία. Εκεί είδαμε την ταξική βάση του ρατσισμού. Ο Αβίρ είδε… εισβολείς.

          Αυτός λοιπόν ο χυδαιολόγος ρατσιστής διαμαρτύρεται ότι δεν του απαντούν πολιτισμένα, ότι τον διαστρεβλώνουν, τον αντιμετωπίζουν με “φασίζουσα νοοτροπία”…

          Όταν του θυμίζουν ότι μηρυκάζει την ακροδεξιά προπαγάνδα για τον δήθεν εθνικό κίνδυνο από τους πρόσφυγες, το αρνείται και απαντάει με χαρακτηρισμούς.
          Όταν του δείχνουν το ακροδεξιό Antinews με δείγμα αυτής της προπαγάνδας, αλλά και τον χλευασμό της Αριστεράς, του Μαρξ και του μαρξισμού, παρουσιάζοντας το ρατσισμό και την υστερία για τα κλειστά σύνορα στους μετανάστες (όχι όμως στο κεφάλαιο και το ΝΑΤΟ), απαντάει ότι αυτά έπρεπε να τα λέει η Αριστερά…
          Δεν αναγνωρίζει ότι το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ευτυχώς όχι μόνο) με τη στάση τους διαμορφώνουν αγωνιστές και γι αυτό βρίσκονται στο στόχαστρο διώξεων, τα μασάει λέγοντας ότι συμβαίνει σε κάποιους. Συμπληρώνει με ειρωνείες για φοιτητές. Οι φοιτητές του ΝΑΡ έχουν υποστεί συλλήψεις, διώξεις, ξυλοδαρμούς υπερασπιζόμενοι το άσυλο, τα δικαιώματα της νεολαίας. Για τον αβίρ είναι κάτι σαν χομπίστες.
          Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι κανένας κοινωνικός αγωνιστής δεν μιλάει τη γλώσσα του αβίρ. Σηκώνει το δάχτυλο στη μαχόμενη Αριστερά που παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση ένας ακόμα άκαπνος μαχητής του.. πληκτρολογίου. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο “ρατσιστικός μαρξισμός” του δεν εμφανίζεται πουθενά και από κανένα, τουλάχιστον με υπογραφή κι όχι με ψευδώνυμα τύπου λεφτ, αβίρ κλπ.
          Σε μια εποχή που η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει γενική επίθεση αυτοί οι τύποι εξοργίζονται με τι ; Με το κάλεσμα για διεθνιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Μόνο αυτό τους ενοχλεί, όπως συμβαίνει με την σαπίλα του λεγόμενου “πατριωτικού χώρου/πατριωτικής αριστεράς” που όπως και στο “μακεδονικό” δεν είναι παρά ουρά της ακροδεξιάς.
          Όσο γράφουν ξεβρακώνονται

        65. San Rocco

          Και πάλι για τον Μαρξ και τον Ενγκελς: Τα συμπεράσματα τακτικής που έβγαζαν, έχουν όλα παλιώσει, ή διαψευστεί: για τους μετανάστες, τους Ιρλανδούς, για τα βαλκάνια, για την ιστορικότητα κάποιων εθνών και την ανυπαρξία ιστορικότητας κάποιων άλλων εθνών, κλπ. Και διαψευστηκαν αυτές οι άμεσου , τακτικού χαρακτήρα και όχι στρατηγικές απόψεις διότι ΟΛΕΣ αυτές οι απόψεις προσπαθούσαν να συμβάλλουν στην πάση θυσία επιτυχια των επαναστατικών κινημάτων στις ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ του καιρού εκείνου. Ε, αυτό δεν συνέβη. Οι εργατικές επαναστάσεις απέτυχαν, και η επανάσταση πέτυχε κατά τις αρχές του 20ου αιώνα, σε ΄μία χώρα που ο ίδιος ο Ενγκελς την είχε χαρακτηρίσει μη ιστορική: Την ρωσική αυτοκρατορία. Και για να καταλάβετε αβίρ, λεφτ και σ.τ. πόσο ουσιαστικά μαρξιστής δηλαδή διαλεκτικός και ιστορικός υλιστής ήταν ο Λένιν, και πόσο λαθος ήταν το τακτικού χαρακτήρα συμπέρασμα του Μαρξ και κυρίως του Ενγκελς, για την μη ιστορικότητα κάποιων εθνών, όπως των σλαβικών.

          Ε, αυτά τα λάθη των Μαρξ και ενγκελς -οι οποίοι αν ζούσαν κατα πάσα πιθανότητα θα τα είχαν διορθώσει οι ίδιοι διότι ήταν υλιστές και διαλεκτικοί και όχι παπάδες- τα έχει ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΧΡΟΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ απορρίψει ο μαχόμενος μαρξισμός. Οχι άλλα ευαγγέλια.

        66. Left G700

          Φίλε kokkiniotis,

          Νομίζω ότι δεν διανύεις περίοδο και μεγάλης φόρμας. Χθες, μου «φόρτωσες» κατά λάθος το «πακετάρισμα προσφύγων και μεταναστών» που δεν ήταν δικό μου, αλλά του Γιώργου Λυγκουνάκη (τον οποίο είχα δικαίως κριτικάρει γι’ αυτή την κουβέντα πριν κριτικάρεις αδίκως εσύ εμένα).

          Τώρα μού «φορτώνεις» το περί «κρατιδίου»! Για ξαναδιάβασε πιο προσεκτικά τι έγραψα εγώ προηγουμένως (04/12/2019 at 19:34) στον San Rocco:

          Ή, ακόμα, να μας πεις γιατί εκείνοι δεν ήταν εθνικιστές όταν μίλαγαν για τα «εθνίδια» (των άλλων) και είναι εθνικιστής όποιος αποκαλεί τη Βορειομακεδονία (μία λέξη, άλλη, καινούργια και ουδεμία σχέση έχουσα με την ιστορική και ελληνική Μακεδονία· πώς λέμε Νοβαμασεντονία; κάπως έτσι) κρατίδιο;

          Από πού, φίλε kokkiniotis, προκύπτει ότι αυτός ο «όποιος» που γράφω ότι αποκαλεί τη Βορειομακεδονία «κρατίδιο» είμαι εγώ, μπορείς να μας πεις;;; (Με την ευκαιρία, να σου πω πληροφοριακά ότι όχι μόνο «κρατίδιο» δεν έχω αποκαλέσει εδώ ή οπουδήποτε αλλού τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά ούτε καν «Σκόπια» ή Σκοπιανούς». Στο leftg700.blogspot.gr ακολουθούσα αυστηρά το τυπικό. Και όχι FYROM. Το F (=former, πρώην) δεν είναι μέρος τού ονόματος, για να γράφεται κι αυτό με κεφαλαίο. Το σωστό αρκτικόλεξο, αυτό που σέβεται απόλυτα ό,τι είχε συμφωνηθεί στην ενδιάμεση συμφωνία είναι fYROM και η σωστή γραφή τού πλήρους ονόματος former/f. Yugoslav Republic of Macedonia.)

          Φυσικά και δεν λέω ακριβώς ό,τι έχει γράψει ο Ένγκελς για τους Ιρλανδούς μετανάστες στο «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία» ή ο Μαρξ για τους Εβραίους στο «Εβραϊκό Ζήτημα»! Τα έχεις διαβάσει; Άμα τα διαβάσεις, θα πάθεις. Τέτοιες κουβέντες δεν έχω πει (μάλλον κι εσύ, εκτιμώ) ούτε στον χειρότερο εχθρό μου. Αλλά, έχω ερμηνεύσει μια χαρά γιατί εκφράζονταν έτσι και κοιμάμαι σαν πουλάκι, μην παραλείποντας να καληνυχτίζω κι εκείνους. Δεν πήγα να τους βγάλω ρατσιστές και ακροδεξιούς όπως επιχειρούν να βγάλουν κάποιοι σύντροφοί σου εμένα και μερικούς άλλους!

          Εντάξει. Το σάιτ είναι αντικαπιταλιστικό, το ξέρω αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μού το λες. Πρέπει εγώ και όλοι οι σχολιαστές να ασπαστούμε το σύνθημά του «εμπρός για το άμεσο πέρασμα στο σοσιαλισμό»;;;

          Από τη μεριά μου, ούτε με σφαίρες! Εγώ είμαι ταγμένος Nepman! Κι έχω τον Βλαδίμηρο Προστάτη και Φύλακα Άγγελό μου!

          Εσείς ποιον έχετε;

          ΥΓ Επειδή έχω ευαίσθητες κεραίες, έχω πιάσει ότι πρέπει να είσαι ωραίος μάγκας. Μην αδικείς τον εαυτό σου.

        67. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Σιγά τους προοδευτικούς Μαρξ-Λένιν. Οι φιλόσοφες εκείνης της εποχής είχαν ένα “εγώ” από εδώ μέχρι το Σείριο Β. Αν δεν είχε υπάρξει ο Λένιν, με τη μπακαλίστικη λογική του, να κερδίσει και να τους δικαιώσει, θα τους είχε καταπιεί το χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

          Και επειδή ο Λένιν είχε μυαλό, αναφερόταν σε παλιότερους για να μη του πουν ότι τα βγάζει απ’ τη κοιλιά του. Η επιτυχία όμως ήταν all Lenin, δεν είχε σε τίποτα να κάνει με τους θεωρητικούς. Ο άνθρωπος ήταν πολιτικός ηγέτης, όχι φιλόσοφας.

          Λεφτ, είναι πολύ αστείο να προσπαθείς μανιασμένα να διαφύγεις φέρνοντας διαρκώς σαν αντιπαράδειγμα εμένα. Είναι αυτό που λέμε “λαγός την φτέρη κούναγε, κακό της κεφαλής του”. Και το κάνεις για να καλύψεις ότι δεν πείθεις κανέναν από όσους έχεις απέναντι σου, και εκτός της άκρας αριστεράς (και του αναρχικού χώρου τον οποίο αξιωματικά μισείς λες και σου φάγαν τα χωράφια), προσπαθώντας να χωρέσεις πετώντας σα δήλωση την “αριστεροσύνη” σου, μια λέξη δλδ που πλέον δε συγκινεί σχεδόν κανέναν.

          Πες μας λοιπόν τζιμάνι μου. Γιατί δεν είναι αρκετά “αριστερό” να ελέγχεις τους ανθρώπους στα τελωνεία και είναι “αριστερότερο” να τους υποδέχεσαι με συρματοπλέγματα και πολυβολεία;

        68. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Μαρξ-Ένγκελς ήθελα να πω

        69. Σ.Τ.

          Βρες μου ένα εδάφιο που μιλάει ο Μαρξ για τους μαύρους σκλάβους και τους Ινδιάνους. Δεν θα βρεις (το σχετικό βιβλίο με τα άρθρα του έχει ξανακυκλοφορησει και το έχετε παρουσιασει εδώ) γιατί δεν υπάρχει.!!!

          Οπότε ο Μαρξ ήταν αδιάφορος για τις άλλες φυλες. Τον ενδιέφεραν μόνο ξανθοί λευκοί βορειοευρωπαιοι….δεν θα μπορούσε ποτέ να διανοηθεί, ένα Μάουρο πρόεδρο χώρας και μάλιστα ιμπεριαλιστικής, μια γυναίκα, έναν Ινδιάνο (όλα αυτά έγιναν)….άλλοι έχουν για λιγότερα κατηγορηθεί ως φυλετιστες!!
          Αλλά το ξεπερνάμε γιατί ήταν ο εφευρέτης της έννοιας της πάλης των τάξεων ως κύριο παραγοντα κοινωνικής εξελιξης. Ειχε όμως και τα όρια του, δεδομένο.

        70. Left G700

          Φίλε Avir, μην το ψάχνεις. Τα παιδιά εδώ δεν έχουν σωσμό. Πρόκειται για ανθρώπους αφιονισμένους, τυφλωμένους από το φανατισμό και τον κομματικό πατριωτσμό και επειπλέον αδαείς ακόμα και στα βασικά τής κοσμοθεωρίας την οποία θέλουν (αλλά δεν εχουν τα προσόντα) να προωθούν. Τι να προωθήσουν, τα κακόμοιρα; Τα μάτια τής βγάζχουν!

          Ανίκανοι να ερμηνεύσουν πώς γίνεται ο Ένγκελς,π.χ., μια και ανέφερες τους Ιρλανδούς, να τους λούζει με τα χειρότερα λόγια στην Κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία, ή πώς γίνεται ο Μαρξ να μιλάει με τοσο μένος εναντίον τών Εβραιων στο Εβραϊκό Ζήτημα (δεν ξέρω αν το θυμασαι, αλλά πριν από όχι πολλά χρόνια είχε γίνει χαμός στο νετ με αυτό), ανίκανοι να εξηγήσουν τις όχι λίγες αντιφάσεις τών κλασικών, τι κάνουν αντί γι’ αυτό (που έπρεπε να είναι το πρώτο-πρώτο καθήκον τους); Μιλάνε για ακροδεξιά προπαγάνδα (εννοώντας την αξιοποίηση αυτών τών “μυστήριων” για τους ίδιους πλευρών τών κλασικών από τη Δεξιά) και για αναμεταδότες τής ακροδεξιάς προπαγάνδας (αυτό πρακτικά σημαίνει: δυνητικά “πρακτορες” –άρα “πράκτορες” επί τής ουσίας) όσους από την Αριστερά δεν περίμεναν το Antinews για να μάθουν αυτές τις αποσιωπημένες απόψεις και τις έχουν ήδη ερμηνεύσει και τακτοποιήσει μια χαρά μέσα στο μυαλό τους.

          Τι τα θες, τι τα γυρεύεις, Avir.

          Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο.

          Άνθρωπος ημιεγγράμματος, ξύλο για καυσόξυλα!

          Τα λέμε

        71. ΑΩ

          Αν κάποιος είναι αφιονισμένος Λεφτ (ντεμέκ) είσαι εσύ. Απευθύνεσαι συστηματικά σε όποιους διαφωνείς με προσβολές και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, διαστρεβλώνονται με πρόστυχο τρόπο όσα υποστηρίζουν. Όχι γιατί δεν καταλαβαίνεις αλλά γιατί είσαι γκεπελίσκος.
          Το πρόβλημα με τις αθλιότητες που αναπαράγεις δεν είναι ότι ψάχνεις φερετζέ στον Μάρξ, τον Ένγκελς, το ΚΚΕ, κάποιο δημοσίευμα στο ΠΡΙΝ κ.ο.κ.
          Το πρόβλημα είναι ότι θεωρείς τους πρόσφυγες κίνδυνο για τη χώρα και τα σύνορα κλπ όπως ακριβώς και η ρατστιστική ακροδεξιά.
          Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αγωνίζονται και αυτό έχει κόστη, όπως οι αλλεπάλληλες διώξεις μελών τους για τη δράση τους. Παρόλα αυτά επιμένετε εσύ, ο αβίρ, ο ΣΤ να τους χρεώνεται στο σύστημα, το κεφάλαιο, το ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω γω τι άλλο. Ακριβώς το ίδιο κάνουν η ΧΑ, ο Στόχος και το Μακελειό.
          Τι κάνουμε; Αυτές οι “αντισυστημικές” δυνάμεις διώκονται μόνο για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Είναι διαφορά ανάμεσα στο “προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε” και το “έξω οι ξένοι”.
          Είναι επιλογή σου να ταυτίζεσαι με την Ακροδεξιά, μαζί με το σχετικό συρφετό που επιχειρεί να κάνει ρατσιστική προπαγάνδα στην Παντιέρα και έφριξε με όσα γράφει ο Μανίκας στο άρθρο αυτής της ανάρτησης.
          Και το γεγονός ότι γράφεις τα ίδια με το Antinews αυτό αποδεικνύει. Γράφεις σαν κι αυτούς, σκέφτεσαι σαν κι αυτούς, είσαι σαν κι αυτούς.
          Επόμενο είναι να μην περνάει απαρατήρητο.

        72. Avir

          Κι όχι μόνο για τους Εβραίους, για όλους έχουν πει. Και για εμάς και για τους Αλβανούς κλπ. Και η πλάκα είναι ότι ακόμα κι αυτή την πολιτική ορθότητα που πήραν οι χίπηδες από τους δεξιούς, προσπαθούν πολλοί να τη φορτώσουν στον Μαρξ. Προσπαθούν να του φορτώσουν ακόμα και το ευρωπαϊκό έκτρωμα, ενώ οι μαρξιστές είχαν εκφραστεί αρνητικά για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης και κάποιοι με επιφυλάξεις. Σήμερα οι Βρετανοί χρεώνουν την εμμονή του Κόρμπιν με την ΕΕ στον μαρξισμό. Είναι να γελά κανείς.

        73. Left G700

          Avir, ξέρεις ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ανεπάρκειας και της (πολιτικής δειλίας ταυτόχρονα) των αριστερών θεωρητικών (λέμε τώρα) του “αριστερού ριζοσπαστικού χώρου”;

          Αν γκουγκλάρεις τα πιο γνωστά από τα “ύποπτα” και “μυστήρια” αυτά αποσπάσματα, ξέρεις ποιες είναι οι αρκετές (για να μη σου πω μοναδικές) σελίδες που εμφανίζονται πρώτες; Εείναι δεξιές και ακροδεξιές!!! (που σπεκουλάρουν βέβαια πάνω σε αυτά τα τσιτάτα για τους δικούς του σκοπούς).

          Και οι αριστερές σελίδες πού είναι; ρωτάει κάποιος καλόπιστος.

          Ξύνουν το κεφάλι τους, μπας και κατεβάσει καμιά ερμηνευτική ιδέα και μέχρι να συμβεί αυτό κρύβονται, είναι η απάντηση.

          Επιμένεις ότι είναι μόνο για γέλια και όχι ότι κάποια στιγμή σού ‘ρχεται να βάλεις και τα κλάματα;

          Τα λέμε

        74. San Rocco

          Όλα αυτά που γράφεις λεφτ , αντιγυριζουν εναντίον της λογικής σου. Μην χρησιμοποιείς τον Μαρξ τσιτατολογικα λοιπόν, διότι εσύ εκτιθεσαι. Α κ πουσαι: σου έχουμε αποδομησει μια προς μια όλες τις δοξασίες που πιστεύεις εσύ, ο αβιρ, ο σ.τ. Κ το μόνο που σου έμεινε είναι φράσεις περί αφιονισμενων κλπ. Αλήθεια για εκείνες τις αοζ θα μας επαναλάβεις στο φόντο των σημερινών εξελίξεων με Λιβύη κ Τουρκία, αυτές τις ασυναρτησίες που έγραφες; Πάμε να τις θυμηθούμε;

        75. San Rocco

          Ο ίδιος ο Μαρξ, ο Ενγκελς, ο Λένιν, κάθε λίγα χρόνια, ΞΑΝΑΕΓΡΑΦΑΝ τμήματα των συμπερασμάτων τους, διότι εκτιμούσαν ότι τα παλιότερα συμπεράσματα, είχαν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, ήταν αντιφατικά, μερικά, ακόμα και λαθεμένα. Η ίδια η πραγματικότητα, η εξέλιξη αυτής και η πράξη, ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΣΑΝ τον τρόπο σκέψης τους άρα και την εξαγωγή συμπερασμάτων και θέσεων!

          Αντιθέτως, ΟΛΑ σχεδόν τα Κ.Κ. σε Ανατολή και Δύση ΠΑΓΩΣΑΝ στον χρόνο τα συμπεράσματα των κειμένων των κλασικών. Και αντί να εφαρμόσουν την υλιστική/διαλεκτική μέθοδο ΕΞΕΛΙΞΗΣ της θεωρίας, εφάρμοσαν μια θρησκευτική/μεταφυσική πρόσληψη της θεωρίας. Τα αποτελέσματα, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ. Ατρόφησε η υλιστική/διαλεκτική μέθοδος στους κομμουνιστές, μετατράπηκε ο μαρξισμός εν πολλοίς σε μια απολογητική κρατικού τύπου θεωρία και έμεινε τραγικά πίσω από την εξελισσόμενη καπιταλιστική πραγματικότητα!

          ΑΥΤΗ ακριβώς την θρησκευτική/μεταφυσική πρόσληψη του μαρξισμού, ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ 100% σχολιαστές όπως ο λέφτ, ο αβίρ, ο Σ.Τ. Μας παρουσιάζουν ΤΣΙΤΑΤΑ των Μαρξ, Ενγκελς, Λε΄νιν που γράφτηκαν πριν από 120-150 χρόνια, και είχαν ήδη παλιώσει δεκαετίες πριν, σαν…. συμπεράσματα που μπορούν να εξηγήσουν υλιστικά και διαλεκτικά δλδ επαναστατικά το σήμερα. Αμ δε! Οι πρώτοι που θα έπαιρναν στο κυνήγι τύπους σαν τον αβιρ, τον λεφτ, τον σ.τ., θα ήταν οι κλασικοί, την σκέψη των οποίων τόσο βάρβαρα κακοποιούν.

          Αυτο εκριβώς συνιστά και η τσιτατολογία, είτε προσωπική , είτε κομματικού τύπου: Την θρησκευτική/μεταφυσική σκέψη και ΟΧΙ την υλιστική/διαλεκτική.

        76. San Rocco

          Λοιπόν λεφτ, αρχίζω να πιστεύω πια, ότι είσαι κλινική περίπτωση ημιμαθους, εμπαθους κ συνωμοσιολογου ατόμου. Αλλιώς δεν εξηγείται το να σου λέμε όλοι ότι η θέση του ΝΑΡ είναι σαφής κ είναι αυτή που σου έχουμε πει εδώ κ καιρό , αλλά εσύ τον χαλβά σου, να γράφεις ο,τι σου κατέβει: ψέματα, συνωμοσίες, κ πάλι ψέματα!

          Α, να σου θυμίσω κάτι: πριν κάποιο καιρό τσιριζες για τις αοζ κ τι καλά που κάνει η Ελλάδα κ εφάρμοσε το δικαίωμα της με την χάραξη αοζ κλπ κλπ. Σου λέγαμε ότι η Ελλάδα μονομερώς κήρυξε αοζ μαζί με Ισραήλ , Κύπρο κ Αίγυπτο πετώντας απέξω την Τουρκία , την Λιβύη , την Ιορδανία κλπ. Σου λέγαμε ότι είναι άκυρη η μονομερής κήρυξη αοζ από μια χώρα κ ότι για να είναι διεθνώς αναγνωρισμένη μια αοζ πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα όμορα κράτη.

          Λέγαμε επίσης ότι , η αοζ ως έννοια είναι πολύ πρόσφατη κ ότι την θέλουν διεθνώς τα κεφάλαια για να πλιατσικολογησουν ο,τι έχει απομείνει από τον θαλάσσιο κ ορυκτό πλούτο , κ τα κράτη για να κάνουν πολέμους για λογαριασμό των εταιριών. Κ ως εκ τούτου, το ΝΑΡ απορρίπτει την έννοια αοζ κ λέει όταν δεν πρέπει να κηρυχθεί αοζ από κανέναν. Κ ότι αυτά ως θέσεις του ΝΑΡ καλεί τον κόσμο να τα υιοθετήσει ως θέση κ δική του.

          Λέγαμε επίσης ότι και τα δύο κράτη η Ελλάδα κ η Τουρκία ασκούν επιθετική πολιτική κ είναι άκρως ανταγωνιστικά επιδιώκοντας το μέγιστο όφελος για την καπιταλιστική του τάξη το καθένα.

          Εσύ έλεγες τα σουρεαλιστικά σου. Τώρα που η Τουρκία έκανε ο,τι κ η Ελλάδα κ κήρυξε κ αυτή μονομερώς μια άκυρη κ χωρίς διεθνή νομιμότητα αοζ…

        77. Σ.Τ.

          Θιγεις ενα πολύ ευαίσθητο σημείο, γιατί η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Το να τη βάζεις στο παιχνίδι είναι σαν να δέχεσαι την υποκριτική στάση της Τουρκίας που όταν θέλει δέχεται και όταν δεν θέλει διαστρεβλώνει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Μόνο αν δεχθείς ότι τα νησιά δεν έχουν χωρικά ύδατα μπορείς να ισχυριστείς ότι έχει λόγο η Τουρκία στο δίκαιο μοίρασμα των δικαιωμάτων των όμορων κρατων στην θάλασσα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αν υοθέτεις την διακυρηξη- ουσιαστικά πρόκειται για ιμπεριαλιστικο δόγμα, της Τουρκίας ότι έχει ΖΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ στην περιοχή, τότε γίνεσαι εθελοδουλος και γραικυλος. Φυσικά δεν θα νοιώσεις ποτέ μοναξιά, θα βρεις πολλούς γραικυλους σε όλο το πολιτικό φάσμα….οι οποίοι ακολουθούν την γραμμή του ….ΝΑΤΟ, δηλαδή βρείτε τα με την Τουρκία…χωρίς να παίρνει θέση για το ποιος έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος του και ποιος συμπεριφέρεται σαν ιμπεριαλιστηκη.

        78. Σ.Τ.

          Η Ελλάδα δέχεται ΟΛΟΥΣ τους πρόσφυγες, ανεξαιρέτως.

          Η Πολιτισμένη Ευρώπη δέχεται με το σταγονόμετρο όσους θέλει, ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής.

          Όσους δεν θέλει η Ευρώπη τους επιστρέφει στην Ελλάδα.

          Όσους δεν θέλει η Τουρκία τους στέλνει στη. Ελλάδα.

          Οι μετανάστες είναι θύματα μιας καπιταλιστικής πολιτικής διαχειρησης απάνθρωπης και αιματηρής.

          Για την Ελλάδα η Ευρώπη επεφύλασσε από το 2015, το ρόλο του πανδοχέα.
          Το ρόλο αυτό, ενός τεράστιου στρατοπέδου συγκέντρωσης για τους μετανάστες όλης της γης, τον έχει αποδεχθεί η άρχουσα τάξη της χώρας αυτής που φέρει το όνομα ελλαδα. Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, τον έχει αποδεχθεί και αυτή η κάποια αριστερά του lgbt, του ΝΑΤΟ των ΜΚΟ και του καναπε.

        79. San Rocco

          Σ.Τ., Η ΕΜΠΑΘΕΙΑ σου σε τυφλώνει. Και σε συνδυασμό με την ΑΓΝΟΙΑ που έχεις για τις θέσεις και την πρακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το μεταναστευτικό, οδηγείσαι στο να γράφεις ψέματα και λάθη: Αναρτώ λοιπόν τις θέσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το μεταναστευτικό:

          “….Σήμερα απαιτείται να αναπτυχθεί η πάλη εργαζομένων, νεολαίας και προσφύγων/μεταναστών για:
          · Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες του πολέμου, της οικονομικής καταστροφής και των αντιδραστικών καθεστώτων.
          · Να κλείσουν η Μόρια και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα.
          · Διαμονή των προσφύγων στις πόλεις, σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής, με όλα τα δικαιώματα σε εργασία, μόρφωση, υγεία κλπ.
          · Να πέσουν τα τείχη της ΕΕ, να καταργηθούν οι συμφωνίες «Δουβλίνο» για το προσφυγικό. Οι πρόσφυγες να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν.
          · Στοπ στην αστυνομική καταστολή κατά προσφύγων και μεταναστών, όχι στις επιχειρήσεις αποτροπής σε θάλασσα και στεριά που θα προκαλέσουν πλήθος νεκρών. Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τις δομές αλληλεγγύης….”.

          http://antarsya.gr/node/5479

          Σε αυτές βλέπεις ότι η πρότασή σου “να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα σύνορα οι χώρες της ΕΕ για να πάψει η ελλάδα να επωμίζεται μόνη της το προσφυγικό” είναι ΘΕΣΗ και πρακτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εδώ και πολύ καιρό. Αν θες μπορώ να βρώ πάμπολλες ανακοινώσεις κεντρικές και τοπικές για το θέμα που παλευουμε αυτές τις θέσεις.

        80. Σ.Τ.

          ”There was nothing accidental about the deaths of The 900. They were killed as a direct – and deliberate – act of government policy. EU policy. And British government policy.

          In October of last year I wrote about how ministers had adopted a new strategy for dealing with the wave of children, women and men fleeing the charnel houses of Syria and Libya. It involved drowning them.”

        81. Σ.Τ.

          Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού, το 2015 σημειώθηκαν 77 περιστατικά στο Αιγαίο με 272 νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες και σε 21 περιστατικά υπήρχαν 152 αγνοούμενοι, ενώ 103.273 διασώθηκαν. Φέτος, σε 51 συμβάντα πνίγηκαν 142 άνθρωποι και σε πέντε περιστατικά αγνοούνται 27, ενώ 54.315 διασώθηκαν.

          Εξάλλου, 11.000 θανάτους στη Μεσόγειο από το 2013 έως και σήμερα καταγράφει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Από τις αρχές του 2016 έως και τις 2 Οκτώβρη, 320.533 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους μέχρι και την 1/10, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης 167.074 άτομα. Συγκεκριμένα, από τις 18 έως και τις 24/9 έφτασαν στην Ελλάδα 549 πρόσφυγες και μετανάστες.

          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9060663

          Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, στην πόλη της Σάμου προσπαθούν να συμβιώσουν 8.000 μόνιμοι κάτοικοι με 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Μια συμβίωση δύσκολη, όπου αρκεί μια σπίθα για να ακολουθήσει η έκρηξη. «Όλη αυτή η κατάσταση δεν ευνοεί κανέναν. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε άθλιες συνθήκες. Η κατάσταση τώρα πια είναι καταστροφική. Μια πόλη στην ουσία έχει διαλυθεί και κινδυνεύει ο κοινωνικός ιστός. Η Σάμος και οι κάτοικοί της που το 2015 έτρεξαν να βοηθήσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους, τώρα πια νιώθουν ασφυξία», δηλώνει στην κάμερα του Open η αντιδήμαρχος Σάμου, Δέσποινα Καΐλα.

          Αυτό που συμβαίνει στο νησί δεν υπάρχει πουθενά αλλού, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες έχουν σχεδόν ξεπεράσει τον ντόπιο πληθυσμό. Φυσικά, υπάρχουν και οι λίγοι που το προσφυγικό τους έδωσε δουλειά. Κάποιοι κάνουν περιουσίες, αλλά η πλειονότητα των κατοίκων βιώνει μια νέα πραγματικότητα. «Η αναλογία είναι ένα προς ένα. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται από χώρες που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με μια δυτική κοινωνία. Είναι μεγάλη η ζημιά για την κοινωνία γενικά», αναφέρει ο πρόεδρος εστίασης Σάμου.
          Ο προσφυγικός καταυλισμός βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της πόλης, εκεί που χιλιάδες κόσμου, ανάμεσά τους και οικογένειες με μικρά παιδιά, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι δίνουν μάχη για να επιβιώσουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μια μάχη που προς το παρόν την κερδίζουν. Όμως, ο χειμώνας έρχεται και η κατάσταση θα γίνει ακόμη δυσκολότερη. Ο Κώστας Γεωργίου, από τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» λέει στην κάμερα του Open TV: «Η κατάσταση είναι τραγική. Οι άνθρωποι προσπαθούν με κάθε μέσο να βρουν στέγη, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε τουαλέτα».

          Η Σάμος βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία. Κάτοικοι του νησιού, πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν με την ελπίδα πως κάτι σύντομα μπορεί να αλλάξει.

          ΠΗΓΗ: PATRA TIMES.GR

        82. Avir

          San Rocco Α. όχι δεν κάνω εγώ λάθος, ο Τσίπρας το έκανε, δικά του είναι τα λόγια.
          Αν αληθεύει ότι η ανταρσύα ήταν κατά της συμφωνίας τότε όντως έκανα λάθος σε αυτό το σκέλος.
          Β. γράφεις ασυναρτησίες και πράγματα για μένα που τα βγάζεις από το μυαλό σου, δεν μπορώ να απαντήσω
          Γ. Έχει απαντηθεί πιο πάνω
          ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ. αντιγράφω από Δημήτρη Ψαρρά efsyn
          Η ουσία της μαρξικής άποψης για τον ρόλο των μεταναστών στον «εφεδρικό στρατό» είναι βέβαια ορθή. Ορθό είναι και το ότι πολλές φορές η μετακίνηση μεταναστευτικών πληθυσμών είναι σκόπιμη και οργανωμένη, ακριβώς για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, όπως την αντιλαμβάνονται οι κυρίαρχες τάξεις. Αλλά ξεκινώντας από αυτή τη σωστή διαπίστωση, η Αριστερά οδηγήθηκε πολλές φορές σε εσφαλμένες πολιτικές κινήσεις.
          Οταν ζήσαμε και στην Ελλάδα τις πρώτες μαζικές εισόδους μεταναστών από τα βόρεια σύνορα της χώρας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ελληνική πολιτεία δεν ήταν ούτε προετοιμασμένη ούτε διατεθειμένη να αντιμετωπίσει το οξύ κοινωνικό φαινόμενο. Αφέθηκε, λοιπόν, να ρυθμιστεί το ζήτημα από τις «αγορές», διατηρώντας τους μετανάστες σε ένα καθεστώς ημιπαρανομίας και απλής ανοχής.
          Η πρώτη σκέψη που επικράτησε στην Αριστερά εκείνη την περίοδο ήταν να ζητήσει την υπαγωγή των μεταναστών στους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας, με κυριότερο την εξίσωση των μισθών των αλλοδαπών με τους Ελληνες εργαζομένους.
          Ομως ούτε η δύναμη της Αριστεράς ούτε το πολιτικό περιβάλλον της κρίσης εκείνης της περιόδου επέτρεπαν κάτι τέτοιο. Εξάλλου έλειπε και η βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, η νομιμοποίηση δηλαδή της παρουσίας των μεταναστών στη χώρα.
          Οι Βαλκάνιοι (κυρίως Αλβανοί) μετανάστες αντιμετωπίστηκαν με τον ν. 1975/1991, ο οποίος συντάχθηκε από την αστυνομία και δεν είχε καμιά πρόβλεψη νομιμοποίησης και πολύ περισσότερο ενσωμάτωσης (βλ. Νίκος Σιταρόπουλος, «Οψεις προστασίας του μετανάστη εργαζόμενου στο δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιθωριοποίησής του στο ελληνικό δίκαιο», στον συλλογικό τόμο «Τα δικαιώματα στην Ελλάδα, 1953-2003», Αθήνα 2003, σ. 254-260).
          Οι πρώτες διαδικασίες νομιμοποίησης ξεκίνησαν πολύ αργότερα, το 1998, με τα Π.Δ. 358 και 359/1997, ενώ συμπληρώθηκαν με το ν. 2910/2001. Ηταν όμως πολύ αργά και οι ρυθμίσεις πολύ περιορισμένες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
          Το αποτέλεσμα ήταν να έχει ήδη εγκαθιδρυθεί στη χώρα ένα νέο εργασιακό καθεστώς, με ενίσχυση της παράνομης, υποπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας.

    2. Κώστας

      Το ερώτημα λεφτ δεν είναι διαχειριστικό, είναι ξενοφοβικό, ρατσιστικό, αντιδραστικό και ακροδεξιό.

      Κώστας

      Reply
      1. Left G700

        Να ‘ξερες (ρητορικό είναι αυτό· δεν είσαι σε θέση να ξέρεις τέτοια πράγματα) πόση χαρά μού προξενεί αυτό το σχόλιό σου! Πιο τρανή επιβεβαίωση της εκτίμησής μου ότι το κομμάτι τής Αριστεράς που εκπροσωπείς (μιλάω για τον όλο αριστερισμό) είναι πολύ κοντά στον πολιτικό του θάνατο, με αιτία θανάτου τον πνιγμό του στη θάλασσα στον ωκεανό τής ίδιας του της πολιτικής ανοησίας και τυφλότητας, δεν θα μπορούσα να βρω!

        Reply
      2. Κώστας

        Όλη η αριστερά το λέει αυτό που είπα “λεφτ”. Στους χώρους που ανήκεις και εκπροσωπείς εσύ, της μπατριωτικής υπέρβασης αριστεράς και ακροδεξιάς, υπάρχει άλλη άποψη

        Κώστας

        Reply
        1. Left G700

          Σοβαρά, Κώστα μου; Σοβαρά; Όλη η Αριστερά έχει την άποψη ότι το ερώτημα αν η Ελλάδα, με σφραγισμένα όλα τα σύνορα, μπορεί να αντέξει μόνη της το προσφυγικό-μεταναστευτικό βάρος που της φορτώνεται (χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα πότε θε τελειώσει το φόρτωμα) είναι ξενοφοβικό, ρατσιστικό, αντιδραστικό και ακροδεξιό, όπως ισχυρίζεσαι εσύ;;;

          Για δείξε μου μια (1!) τέτοια επίσημη και δεσμευτική δήλωση (δηλαδή θέση) από οποιοδήποτε γκρουπούσκουλο της κατηγορίας ΑΡΑΝ ! Μια!

        2. Κωστας

          Λεφτ συνομιλω με μη αριστερους, ακομα και με λαιτ ακροδεξιους σαν εσενα αλλα οχι οταν βριζουν την αριστερα (ή οργανωσεις της) ετσι

          Κώστας

        3. Left G700

          ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

          Δηλαδή, Κώστα μου, εσύ έχεις τώρα την εντύπωση ότι, επειδή έβγαλες τα παπούτσια σου και σηκώθηκες στις άκρες τών δακτύλων τών ποδιών σου, κανείς δεν πήρε είδηση ότι την έκανες σαν καλό παιδάκι με σιγανά πλάγια πηδηματάκια;;; Καημένε… Μέχρι κι ο Γιώργος Λυγκουνάκης σε πήρε πρέφα!!!

          ΥΓ Αμ τι νόμιζες; Ότι μιλάς με Σωτηρο-Τουλιάτους;;; Κούνια που σε κούναγε!!!

        4. kokkiniotis Post author

          Ας είμαστε προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε σε απόντες και, θα έλεγα, και σε συμμετέχοντες στο διάλογο.

  6. Σ.Τ.

    Αισχος αισχος και ξανά ΑΙΣΧΟΣ.

    Από αριστερούς θα περίμενα να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία για τους πρόσφυγες…φαίνεται έχουμε περιοριστεί στα λόγια και στα λόγια εξαντλούμε την ευαισθησία μας για τους κολασμένους της Μέσης Ανατολής.

    Κανένα σχόλιο στα εκατοντάδες που γράφτηκαν, για το γεγονός ότι έχει στηθεί ένα ολόκληρο σύστημα που αντιμετωπίζει το ίδιο, τους ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ και τους οικονομικούς πρόσφυγες που τι νακανουμε, δεν είναι το ιδιο!….
    .από αδιαφορία ολων, αυτοί που έρχονται από το μέτωπο και την ερήμωση, από την προσφυγιά, κυρίως γυναικόπαιδα, στέκονται στην ουρά για ένα πιάτο φαι μαζί με τους νεαρούς Πακιστανούς με τα κινητά και τα τρέντυ μπουφαν-παντελονια, που συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε κατεχόμενη περιοχή.

    Προσπάθησα να φέρω την συζήτηση εκεί, αναφέροντας δύο φορές τα λόγια του Συριου εκπροσώπου, αλλά τι να γίνει, στου κουφου την πορτα όσο θέλεις βροντά. Είναι πιο σημαντικά τα μικροκομματικα αλληλοτσμπουκαλεματα για τα ψηφαλακια….αν περιμένουμε από αυτή την αριστερά να κάνει τη διαφορά….έχουμε ψωνίσει από σβέρκο. Προφανώς με αυτή την αριστερά θα πορευτούμε!! Ο Κ !
    Το μέλλον προβλέπεται λαμπρόν.

    Reply
  7. πικάπα

    Φίλε Σαν Ροκο (και αγαπητό φιλοξενόν ΝΑΡ). Για το μεταναστευτικό στο δια ταύτα δεν έχω κάτι ουσιώδες πλέον από αυτά τα “μετρημένα” του ΚΚΕ, οι απαντήσεις και δράσεις του οποίου στα διαδοχικά θέματα της συγκυρίας αποδεικνύονται εκνευριστικά οι ορθότερες εφικτές και αναγκαίες, όχι βέβαια ικανές. (*1). Ο κάθε άλλος χώρος ξανοίγεται σε κάποια επιπλέον, ή και αντιθέτως, οπότε πέφτει αναγκαστικά σε λούμπες, δεν είναι κακό, κακό είναι να μην έχει συναίσθηση του τι συμβαίνει και γιατί (*1). Δεν θα αρχίσω τα μεγαλόσχημα “μαρξιστικά”, θα εντοπίσω κάποια εντελώς αποσπασματικά (έχω κι άλλα, πιο δύσκολα!).
    Δεν το λέω στρατηγικό, αλλά το φαινόμενο υπερ-συσσώρευσης πλεοναζόντων χεριών είναι πρόβλημα, όπως και να το κάνεις. Γενικά και ειδικότερα σε μια φτωχεμένη χώρα. Πάντα μιλάμε στις δεδομένες εκμεταλλευτικές συνθήκες, που όλοι ξέρουμε ότι θα εξακολουθήσουν μέχρι το Πάσχα. Ούτε είναι επιχείρημα ότι οι μαζικά νεόφερτοι θα πιάσουν τις κατώτερες δουλειές που δεν θέλουν οι ανώτεροι? Έλληνες! Αρκεί και μόνο μια πραγματολογική παρατήρηση, μια βόλτα να βγεις, θα δεις εντυπωσιακά ότι διάφορες λούμπεν ή και χειρότερες δραστηριότητες βρίσκουν ακόμη φτηνότερα πρόθυμα/απελπισμένα χέρια διεκπεραίωσης.
    Άλλο θέμα: Ωραίο να λες να φιλοξενηθούν σε σπίτια οικιστικού ιστού μέχρι να φύγουν όπου θέλουν, ή να ενσωματωθούν. Αλλά εσύ το ζητάς σε συνθήκες που το απαγορεύουν. Κατ αρχή για την ενσωμάτωση, οι λόγοι της διαπιστωμένης γκετοποίησης των βεβιασμένων νεόφερτων δεν αφορούν μόνο τον αντανακλαστικό αμυντισμό τους απέναντι στον συστημικά επιβαλλόμενο καπιταλιστικό “ανταγωνισμό”, αλλά αφορούν και τους παραμένοντες δικούς τους ταυτοτικούς θεσμικούς κώδικες. Φαινόμενα που επιδεινώνονται στις αγοραίες συνθήκες που όλοι όμως ξέρουμε πως θα εξακολουθήσουν μέχρι τον Αύγουστο. Κατά δεύτερο, σε ποια σπίτια; Από τη μια οι πιέσειε για εξαγορά περιοχών φιλέτων για τουριστική αξιοποίηση,από την άλλη Airpnp, μετά η συνεχιζόμενη αστυφιλία, νάσου και οι ΜΚΟ να νοικιάζουν, είναι κι ότι δεν μείωσε ακόμη η κυβέρνηση το ΦΠΑ να αρχίσουν πάλι οι εργολάβοι τα μαγικά, αλλά πρόσεξε:
    Μιλάμε για πολιτική όχι σκέτη ιδεολογία: Ένας χωρισμένος, ήδη θυμωμένος με τη γυναίκα του, και πάει να πιάσει σπίτι με τα 1000 σου λέω ευρώ που παίρνει, να δίνει και για το παιδί και να του ζητάνε και 300 για μια τρύπα, δεν θα έχει και τόση κατανόηση αν από κάτω μένει τζάμπα μια οικογένεια με μαντήλες. Έχει πολλές προοπτικές να εκφασιστεί, ειδικά αν τόχει ρίξει και στο ποτό. Εκτός κι αν πας και τον ψήσεις Σαν Ρόκο, ίσως κάτι να πετύχεις. Ο ίδιος κανιβαλισμός μπορεί να έρθει σε έναν πρεκάριο αν είναι στημένος με το γέρο του 40 πυρετό 4 ώρες στο εφημερεύον και μπροστά του έχει ακομη δεκα Ελληνες τρεις γεωργιανούς και δύο αλβανούς.
    Γιατί τα λέω αυτά; Να σε στεναχωρήσω; Αλλά αφού τα ξέρεις. Ευτυχώς που τα ξέρεις. Γιατί ελπίζω ότι θα συναισθανθείς περισσότερα και θα βελτιωθείς πολιτικά. Το έχουμε ανάγκη, γιατί αλλιώς τη βάψαμε.

    Για τη σημείωση (*1) άκυρο. Ήδη βγήκε πάπλωμα.

    Reply
  8. Avir

    πικάπα συγνώμη αλλά δεν μου δίνεται δυνατότητα απάντησης στο σχόλιο σου, γι αυτό ξεκινώ νέο. Δεν έχω κάποια ουσιαστική διαφωνία σε αυτά που λες, ούτε με ενδιαφέρει να θεμελιώσω κομμουνιστικό δικαίωμα, ούτε είμαι ο καταλληλότερος για να ερμηνεύσω τον Μαρξ, ούτε θέλω να τα ερμηνεύουν άλλοι για μένα. Ο καθένας διαβάζει με τα μάτια του. Σχολιάσαμε με τα παιδιά κάποια συγκεκριμένα θέματα της επικαιρότητας κάνοντας αναφορά στον μαρξισμό, πρόθεση μου ήταν να επισημάνω ότι η Αριστερά θα έπρεπε να εναντιωθεί σε κάθε ΤΙΝΑ του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου -αντί να το εξαγνίζει στην προοδευτική κολυμβήθρα- και ο μαρξισμός παρέχει το κατάλληλο οπλοστάσιο γι αυτό. Με είπαν εθνικιστή, ρατσιστή κλπ, τους είπα χίπηδες έληξε το θέμα.

    Reply
  9. Left G700

    AVIR, ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΝ ΕΦΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ!

    Φίλε Avir,

    Υπάρχει μια παλιά –αρχαία για να κυριολεκτούμε– κινέζικη παροιμία που λέει:

    Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να κάθεσαι ήσυχα-ήσυχα στην όχθη ενός ποταμού κάποιο γαλήνιο δειλινό και να βλέπεις τα πτώματα των εχθρών σου να τα παρασέρνει το ρεύμα.

    Όπα! Σιγά τα αίματα! Να το αποπληθωρίσω λίγο το πράγμα μην κατηγορηθούμε και για ανθρωποκτόνο διάθεση (φαντάζεσαι τι έχουμε να ακούσουμε;).

    Δεν υπάρχουν εδώ εχθροί. Μόνο κάτι κουφιοκεφαλάκηδες σύγχρονοι αριστεριστές, δηλαδή μεταμοντέρνοι (και μεταμαρξιστές) αριστεροί που έχουν καταπιεί μέχρι και το αγκίστρι από το δόλωμα των δικαιωμάτων που τους έχει ρίξει ο φιλελευθερισμός τής εποχής μας και έχουν την εντύπωση, οι καημένοι, ότι χτίζουν τον κομμουνισμό τού 21ου αιώνα! Βέβαια, αρκετοί συμπεριφέρονται ως εχθροί, αποτέλεσμα της εντύπωσης που έχουν βγάλει ότι αντιμετωπίζουν εχθρούς. Δεν βαριέσαι…. Κουφιοκεφαλάκηδες είναι κι ας πουν, αριστεριστές είναι κι ας λένε….

    Δεν υπάρχουν εδώ πτώματα. Όσο κι αν ψάξει κανείς δεν θα βρει τίποτε άλλο εκτός απλώς από ανθρώπους που τους αφαιρέσαμε μέχρι και τις κάλτσες, για να φανεί σε όλη της την κωμική «μεγαλοπρέπεια» η γύμνια τών πολιτικών αντιλήψεων που τους χαρακτηρίζουν.

    Και, βέβαια, δεν υπάρχει καμία όχθη ποταμού (πού τέτοια τύχη…). Όσο αφορά εμένα, υπάρχει μόνο η τσιμεντούπολη, το δωμάτιό μου κι ένα γραφείο με υπολογιστή από τον οποίο γράφω τώρα (φαντάζομαι κάτι αντίστοιχο και για σένα).

    Όσο για το «γαλήνιο δειλινό» τής κινέζικης παροιμίας; Ναι, εδώ υπάρχει κάποια αλήθεια: αν εξαιρέσουμε τα Σαββατοκύριακα, εγώ τουλάχιστον συνήθως δειλινά και βραδάκια γράφω, που, όμως, δεν είναι πάντα γαλήνια καθώς μπήκαμε πια στο χειμώνα.

    Αφού τελειώσαμε με την κινεζική παροιμία και τραβήξαμε και τις διαχωριστικές γραμμές της από το σήμερα, σε καλώ τώρα να καθίσουμε παρέα σε αυτή τη φανταστική όχθη τού ποταμού και καπνίζοντας ήσυχα-ήσυχα το τσιγαράκι μας να απολαύσουμε τη συνέχεια επί της οθόνης τού υπολογιστή και επί τού μεταναστευτικού ζητήματος.

    Έγραφε κάποιος πριν από όχι πολλά χρόνια (οι υπερτονισμοί στο κείμενο με πλάγια είναι δικοί του, εκείνοι με bold δικοί μου):

    ***

    Ορισμένα τμήματα της Αριστεράς δίνουν, ωστόσο, τη μάχη για μια σωστή υπόθεση με λάθος τρόπο, όταν βλέπουν τη μετανάστευση περίπου σαν ευλογία, που ενισχύει την «εθνική οικονομία» και την «πολυπολιτισμική κοινωνία». Η μετανάστευση είναι πρόβλημα, ο μετανάστης όχι –όπως η ανεργία είναι το πρόβλημα κι όχι ο άνεργος. Είναι πρόβλημα πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους μετανάστες που αναγκάζονται να ξεκληριστούν λόγω της πείνας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, να διανύσουν θάλασσες πάνω σε πλωτά φέρετρα ή εθνικές οδούς μέσα σε ψυγεία κρεάτων, κινδυνεύοντας να πεθάνουν, για να υποστούν κάθε είδους διακρίσεις, διώξεις και στερήσεις στα ψεύτικα Ελντοράντο της Δύσης. Είναι επίσης πρόβλημα για την εργατική τάξη στις χώρες υποδοχής, καθώς, σε αντίθεση με τα μεταναστευτικά κύματα του περασμένου αιώνα, οι ξένοι εργάτες καταλήγουν σε «γεμάτες» χώρες, με κορεσμένη αγορά εργασίας και χρόνια ανεργία. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μετανάστες αναδεικνύονται σε ιδανικό χώρο στρατολόγησης για κάθε είδους μαφίες, κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος και μυστικές υπηρεσίες.

    ***

    Έχεις διαβάσει, φίλε μου Avir, πιο «αιχρό», «ξενοφοβικό», «αντιμεταναστευτικό», «ακροδεξιό», «ρατσιστικό» κείμενο για μετανάστες; Ο τύπος μάς έβαλε τα γυαλιά –εγώ, να σου πω την αλήθεια, ντρέπομαι. Μα να μη σκεφτούμε εμείς, που βολοδέρνουμε εδώ τόσον καιρό, να συνδέσουμε τους μετανάστες με το «οργανωμένο έγκλημα» και τις «μυστικές υπηρεσίες», και να έρθει τώρα αυτός, να μας πάρει τη μπουκιά μέσα από το στόμα και να μας στερήσει πιθανότατα την προαγωγή που ήταν έτοιμη να μας δώσει «η Υπερεσία»;;; Με τι μούτρα θα εμφανιστούμε στο καφενείο που μαζευόμαστε με «τα παιδιά»;;;

    Εντάξει, φίλε Avir. Αρκετά γελάσαμε με τους εδώ φίλους μας. Να τους το πούμε το «μυστικό»; Να τους πούμε ποιος είναι ο τύπος που «αναμασά» (και εκείνος!) τόσο ξεδιάντροπα «την ακροδεξιά προπαγάνδα του Στόχου και του Antinews»;

    Όχι! Έχω μια καλύτερη ιδέα. Να τους αφήσουμε να σιγοβράσουν στο ζουμί τους λίγο ακόμα. Όχι πως έχω και πολλές ελπίδες ότι θα βάλουν μυαλό. Αλλά, να:

    Θα καπνίσουμε ήσυχα-ήσυχα μερικά ακόμα τσιγαράκια, βλέποντας το ποτάμι να τους παρασέρνει!

    Τι λες κι εσύ;

    Τα λέμε

    Reply
    1. Avir

      Left νομίζω δεν έχει νόημα. Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι αφελής. Πολλοί άνθρωποι μαζεμένοι σε έναν χώρο δεν μπορεί να είναι αφελείς. Για κάποιους ανθρώπους, ας πούμε της ξεπεσμένης μεσαίας τάξης, οι σχέσεις εκμετάλλευσης είναι όρος ευημερίας. Αυτοί είναι που τρέμουν με την ιδέα της παραμικρής μεταβολής της ταξικής ισορροπίας (ο καταλαβαίνεις αυτό όταν σχολιάζουν θέματα όπως η Βολιβία για παράδειγμα).
      Η εκμετάλλευση των μεταναστών μπορεί να δώσει μια ώθηση στη μεσαία τάξη και να ισοπεδώσει τα λαϊκά στρώματα που βιώνουν επισφάλεια. Είναι καθαρά ταξικό θέμα, οπότε και τον ίδιο τον Μαρξ να φέρεις μπροστά τους, δεν έχει νόημα.

      Reply
      1. San Rocco

        Εν τω μεταξύ αβιρ, αυτοί που τα τσεπωνουν από τις ΜΚΟ είναι οι ξενοδόχοι, κ οι ιδιοκτήτες σπιτιών . Κ αυτοί μάλλον ΝΔ κ εθνικιστές ψηφίζουν. Ε;

        Τώρα αν πιστεύεις ότι, όσοι αγωνίζονται για σταθερες εργασιακές σχέσεις , εργατικές κατακτήσεις, ασφαλιστικό , αυξήσεις στους μισθούς κ ολα αυτά τόσο για τον Έλληνα ίσο κ για τον μετανάστη εργαζόμενο βοηθούν τον καπιταλισμό , ε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για εσένα.

        Reply
        1. San Rocco

          Ε αβιρ αυτοί που ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ τα κονδύλιαωτης ΕΕ κ του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είναι , το ελληνικό κράτος , οι ΜΚΟ, το ελληνικό ξενοδοχειακό κεφάλαιο κ ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών.

          Οι δε πρόσφυγες Φράγκο δεν παίρνουν οι περισσότεροι από αυτά τα χρήματα , κ όσοι παίρνουν , τους δίνουν ξανά 5ευρο για ξεκαρφωμα. Βρε ξυπνάτε γιατί καταπιατε αμασητο το εθνικιστικό χόρτο.

      2. ΑΩ

        Οπότε αβίρ για μην πέσουν στα νύχια μας οι μετανάστες, καλύτερα να τους βομβαρδίσει το ναυτικό;
        Γράφει ο τύπος: “Left νομίζω δεν έχει νόημα”. Έδωσε μάχη για να μας ανοίξει τα μάτια ότι ο αληθινός μαρξισμός μας καλεί χύσουμε το αίμα μας για τα κέρδη των πολυεθνικών από τις ΑΟΖ και πετάξουμε έξω από τα σύνορα τους μετανάστες και πρόσφυγες. Δε μας έπεισε τους ξεπεσμένους και απογοητεύτηκε…
        Τι λέτε κύριε, είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα για την πατριωτική αριστερά που ασχολείται με την καθημερινή κατασυκοφάντηση του κόσμου που παρακολουθεί και γράφει στην Παντιέρα; Άλλη δουλειά δεν έχει να κάνει; Ή αυτή είναι η δουλειά της;

        Reply
      3. Avir

        Ο διαλεκτικός υλισμός βασίστηκε στο τρίπτυχο “θέση αντίθεση σύνθεση”. Δημοκρατία χωρίς ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, χωρίς διάλογο, είναι ένας μονόλογος ολοκληρωτισμού. Αν δυσκολεύεστε ορισμένοι να το κατανοήσετε, θα πρέπει να σας προβληματίσει.
        Εγώ κι ο Left μιλάμε πολιτικά και εισπράττουμε προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς (ψεκασμένοι κλπ). Αυτό δείχνει την αδυναμία σας να επιχειρηματολογήσετε γιατί οι θέσεις σας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα (επιπτώσεις της μετανάστευσης στο ντόπιο πληθυσμό) είναι σαθρές.

        Reply
        1. Left G700

          Τι είπες, φίλε Avir; Μας λένε «ψεκασμένους» (και, προσθέτω εγώ, «ρατσιστές», «ακροδεξιούς», «φερέφωνα του Στόχου και του Antinews»); Έχεις χάσει επεισόδια, μου φαίνεται. Για δες τι γράφει ο καλός μας ο ΑΩ (08/12/2019 at 02:14):

          Τι λέτε κύριε, είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα για την πατριωτική αριστερά που ασχολείται με την καθημερινή κατασυκοφάντηση του κόσμου που παρακολουθεί και γράφει στην Παντιέρα; Άλλη δουλειά δεν έχει να κάνει; Ή αυτή είναι η δουλειά της;

          Και για πρόσεξε τι γράφει ο άλλος καλός μας φίλος, ο Κώστας (08/12/2019 at 01:31):

          […] και αυτοί το μόνο που να κάνουν είναι να να ανεβάζουν τον πήχη της πρόσκλησης,ε, εμένα όλα αυτά δεν μου φαίνονται τυχαία και αθώα.

          «Πρακτοράκια» πάνε να μας βγάλουν, φίλε Avir. «Πρακτοράκια»![*] Μέχρι εκεί έχει φτάσει η κατάντια τους! Και δεν υπάρχει ένας (1!) σε ολόκληρη οργάνωση να τους πει δυο κουβέντες μπας και έρθουν στα συγκαλά τους….

          [*] Με προφανή και αυτονόητο στόχο να ανακόψουμε το …«επαναστατικό τσουνάμι» που …«σαρώνει» όλη τη χώρα, από τις νότιες παραλίες τής Κρήτης μέχρι τις εσχατιές τού Έβρου! ;-) :-)

        2. Avir

          Άγιο είχαμε Left που αυτοί οι άνθρωποι είναι της ανοιχτής, ανεκτικής κοινωνίας. Αλλιώς ποιος ξέρει τι θα μας σούρνανε :)

        3. San Rocco

          Ωρε μόνοι σας βρίζετε, είστε πρώτοι στον οπαδισμό και στα ψεματα, πήρατε πρωτάθλημα στην αναπαραγωγή ψεμάτων και μετά κλαίγεστε που σας κράζουμε. Δεν έχετε κανένα επιχείρημα και για αυτό βρίζετε και γράφετε ψέματα. Συνεχίστε, αγία τριάδα της απάτης και του ψέματος!

    2. Κώστας

      Συνταρακτικές αποκαλύψεις από τον Avir και τον left.

      Αν το εργατικό κίνημα και η αριστερά αγωνιστούν για να έχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα πλήρη δικαιώματα στην εργασία αυτό θα το κάνουν στο όνομα κάποιων μεσαίων στρωμάτων που θέλουν να υπερεκμεταλευτούν τους μετανάστες. Δηλ αν το εργατικό κίνημα και η αριστερά βάλει τους μετανάστες στα συνδικάτα, πχ, και το λέει αυτό ανοιχτά και δημόσια και τελικά το πετύχει αυτό, μας λέτε, θα είναι υπέρ της … μεσαίας τάξης που θέλει να υπερεκμεταλλευτεί. Εγώ πάλι ξέρω πως η μεσαία τάξη, όπως λένε οι μαρξιστικά αμόρφωτοι τα νέα και τα παλιά μικροαστικά στρώματα, δεν κρύβει την ξενοφοβία της και τον ρατσισμό της όταν αυτά τα στρώματα στρέφονται κατά των από κάτω τους. Στρεφόμενη από το όνειρο του να γίνει κυρίαρχη κατά της εργατικής τάξης και γενικά των κατώτερων από αυτήν στρωμάτων το λέει κιόλας, επιθετικά. Αυτό το οποίο είναι ανοικτό στην μαρξιστική συζήτηση είναι αν ο φασισμός είναι αρχικά μικροαστική έκφραση που γίνεται αστικό σχέδιο διακυβέρνησης υπό ιδιαίτερες και κάπως σπάνιες συνθήκες ή αν από την αρχή ξεκινάει ως τέτοιο και το μικροαστικό ονειρο είναι περίπου φερετζές, συνειδητός από την αρχή. Αυτό λέει η ιστορία της ακροδεξιάς και του φασισμού και οι 2 μαρξιστικές του περιγραφές, αν το κωδικοποιήσουμε στις 2 κομβικότερες αυτή του Δημητρώφ και αυτή του Πουλαντζά. Αυτό ακριβώς γίνεται και στην Βολιβία, η ακροδεξιά δεν κρύβει κάτι για την μοίρα που επιφυλάσσει στην εργατική τάξη και τους ιθαγενείς πληθυσμούς, ούτε έχει βάλει κάποια αριστερά να παριστάνει πως τους υποστηρίζει.

      Σε τελευταία ανάλυση φέρτε ένα παράδειγμα Κέντρου, χίπηδων, φιλελευθερης “αριστερας” που να κυβέρνησε κάνοντας αυτό που χρεώνεται σε όσους εσείς κατατάσετε στην φιλελευθερη αριστερά. Εγώ ξέρω πως η κυβέρνηση Τσίπρα συντάχτηκε με τις αντιπροσφυγικές πολιτικές, πως είχε, περίπου, την πολιτιική Ορμπάν. Η κυβέρνηση Μακρόν το ίδιο.Η απόλυτη απόδειξη του ότι διατυπώνεται μια θεωρία συνωμοσίας είναι αυτή. Αυτό το κέντρο, αυτοί οι χίπηδες, αυτό που περιγράφετε τέλος πάντων και ας κατατάσετε εκεί χώρους που καμία σχέση δεν έχουν, λέτε πως εκφράζουν την πολιτική του ιμπεριαλισμού να γεμίσει ο αναπτυγμένος κόσμος, η Ελλάδα, η Ευρώπη, η ΕΕ, ότι θεωρείτε Μπατρίδα σας και κοιτίδα του Μπολιτισμού σας, μετανάστες και πρόσφυγες. Το είδατε πουθενά αυτό να γίνεται ?

      Πες μας Avir και μια ψεκασμένη θεωρία για την Βολιβία τώρα γιατί ο ανορθολογισμός της ακροδεξιάς ένα από αυτά που χρησιμοποιεί είναι το μίξερ, όλα στο μίξερ. Τίποτα δεν μπορεί να συζητηθεί με τα πόδια κάτω και το κεφάλι πάνω, με τις αρχές του διαλεκτικού υλισμού και της ανάλυσης των κοινωνικών φαινομένων με κέντρο την ταξική πάλη. Αυτός είναι και ο σκοπός σας εδώ, να μην γίνει συζήτηση και να συκοφαντήσετε την αριστερά σαν όργανο των Ξένων με την μόνη τίμια λαική εργατική έκφραση, τελικά, να είναι η ακροδεξιά. Γιατί όμως το κέντρο εφαρμόζει την πολιτική της ακροδεξιάς, την δική σας πολιτική δηλ, στο προσφυγικό- μεταναστευτικό δεν μπαίνεται στον κόπο να μας το εξηγήσετε. Μπορεί το κέντρο (η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά) και η ακροδεξιά να έχουν συγκλίνει, για δεκαετίες τώρα, και αυτό να γίνεται ΑΝΟΙΧΤΑ σε συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, μπορεί αυτό να μην καν τόσο πρωτότυπο και να έγινε από την ίδια την ανάδυση του φασισμού και του ναζισμού αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές πολιτικές εκπροσώπησης και αστικής ηγεμονίας. Εσείς εκφράζετε την οργή των μικροαστών προς τα κάτω, το Πολιτικό Κέντρο δείχνει εσάς σαν μπαμπούλα και ενσωματώνει την πολιτική σας. Εχθρός σας και των 2 το εργατικό κίνημα και η αριστερά.

      Αυτό που με χαροποιεί είναι πως, αργά, γίνεται αντιληπτός ο χαρακτήρας συγκεκριμένων απόψεων που είναι εδώ. Διότι δεν είναι μόνο το βαθύ ακροδεξιό περιεχόμενο (που έχει φτάσει σε υβρεολόγιο περί αποίκων και εισβολέων και προβλέψεων αναπόφευκτων αντιδράσεων Ελλήνων εναντίον Ξένων). Πες είναι πλανημένοι και άσχετοι, δεν έχουν διαβάσει και 3 αράδες μαρξιστικής ανάλυσης του φασισμού, που ισχύει και λένε ότι να ναι. Η επιμονή όμως, το υφάκι, οι αλεπάλληλες προσβολές, η άρνηση να συζητήσουν και να απαντήσουν, η κατάχρηση και η μονοπώληση του χώρου, το γελοίο θέαμα του να αλληλοσυγχαίρονται ενώ όλοι τους κραζουν, το θέαμα του να τρώνε κράξιμο και συνεχή κύματα επιχειρηματολογίας και αυτοί το μόνο που να κάνουν είναι να να ανεβάζουν τον πήχη της πρόσκλησης,ε, εμένα όλα αυτά δεν μου φαίνονται τυχαία και αθώα. Μπορεί να είναι απλό τρολάρισμα αλλά ας σταματήσει έστω εδώ

      Κώστας

      Reply
      1. Σ.Τ.

        ”Εγώ ξέρω πως η κυβέρνηση Τσίπρα συντάχτηκε με τις αντιπροσφυγικές πολιτικές, πως είχε, περίπου, την πολιτιική Ορμπάν.”
        Αυτό το ξέπλυμα του Τσίπρα τι ακριβώς εξυπηρετεί;
        Υπάρχουν κοτσάνια και κοτσάνια, υπάρχουν και ιστορικες πατάτες.
        Είναι σαν αυτό που λέει ο Κατρουγκαλος ότι είναι μαρξιστης.

        Reply
        1. ΑΩ

          Όταν γράφεις πως η μομφή για την αντιπροσφυγική πολιτική του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξέπλυμα, τότε υποστηρίζεις ότι η σωστή πολιτική είναι του Ορμπάν;
          Είστε σίγουρα τροτσκιστής;

        1. ΑΩ

          Η κομμουνιστική και αντικαπιταλιστική αριστερά τα παίρνουν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θέλεις μας πεις Αβίρ; Τον Σόρος και άλλους καπιταλιστές;
          Και ο ρατσισμός μαζί με τον εθνικισμό των πολεμικών κραυγών είναι η γραμμή σωστή γραμμή για τους εργαζόμενους;
          Καθόλου πρωτότυπα υποπροϊόντα της ακροδεξιάς προπαγάνδας.
          Τίποτα πιο φρέσκο δεν υπάρχει στον παρακρατικό βάλτο της “πατριωτικής αριστεράς” να μας πεις;

        2. San Rocco

          αβιρ έχεις παρανοήσει γαμώτο! Ολο ψέματα, και προπαγάνδα του αντινιους είσαι. γιατί;

    3. ΑΩ

      Προφανώς σου διαφεύγει ότι την κριτική τη δέχεσαι γιατί αντιμετωπίζεις τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν απειλή για τα σύνορα και τη χώρα. Γι’ αυτό και βρίσκεις διεισδυτικά τα όσα εμετικά λέει ο Βορίδης σε αντίθεση με το λόγο της επαναστατικής Αριστεράς.
      Αναπαράγεις το ρατστιστικό λόγο, αλλά και τη χυδαιότητα ότι το μένος ενάντια στη διεθνιστική αλληλεγγύη έχει σαν βάση… τον Μαρξ. Μόνο που τα ίδια ακριβώς με σένα λέει και το σαμαρικό Antinews και απορεί κανείς με την περίπτωσή σου γιατί όταν αυτό αποδεικνύεται σε εξοργίζει.
      Κατά τα λοιπά, κάθεσαι και γράφεις ξανά ξανά ότι είμαστε στην Παντιέρα και αντικαπιταλιστική Αριστερά ανόητοι, αδιάβαστοι, άχρηστοι, ανίκανοι, ψεύτες, δήθεν, για γέλια, για κλάματα κλπ Και όμως, γράφεις καθημερινά επιζητώντας αναγνώριση από μας. Να είσαι μόνο δοκησίσοφος, αλλά και συμπλεγματικός; Δε σου περνάει από το μυαλό ότι για να σε πάρει κανείς στα σοβαρά πρέπει να γράφεις κάτι σοβαρό. Ο διαβασμένος δε ψάχνει να βρει ένα απόσπασμα από οποιοδήποτε για να υποστηρίξει οτιδήποτε. Τώρα αν είσαι απλά αργόσχολος, είναι άλλη υπόθεση. Το βέβαιο είναι ότι είσαι γκεπελίσκος.

      Reply
      1. πικαπα

        Το πρόβλημα ΑΩ, δεν είναι το τυχόν τρολαρισμα του οποιουδήποτε, γεμάτο τρολ ο κόσμος. Ουτε ακριβώς τι λέει η ακροδεξια. Αλλά το γεγονός ότι πράγματι ερωτήματα του τι θα γίνει έτσι πως πάει το πράγμα και κούμπωμα του κόσμου υπάρχει κ γεννιέται από τις συνθήκες. Και η αρχική συγκινητική στάση της πλειοψηφίας του λαού μας, ήδη έχει μετατραπεί σε κούμπωμα, πράγμα που δεν είναι χωρίς λόγο. Το ότι η ακροδεξια σπεκουλαρει, η δεξιά ηγεμονεύει, η συριζοδεξια βρίσκει δικαιωματικο ετεροπροσδιορισμο, η αριστερά είναι αμήχανη στη γωνία, και οτο ο καθένας μπορεί να λέει την αποψαρα του ανεξοδως, κλπ, είναι πολιτικές στάσεις σε υπαρκτές όμως λαϊκές αγωνίες και τάσεις. Αγωνίες κ τάσεις όμως επί πραγματικών προβλημάτων, που δεν αντιμετωπίζονται με διδακτισμο, αλλά θα απαιτούνταν σοβαρότερη πολιτική συγκρότηση, που δεν υπάρχει.

        Reply
        1. kokkiniotis Post author

          Αν και δεν έχει σχέση με το θέμα, βρίσκω την ευκαιρία να δώσω μια εξήγηση που οφείλουμε: Είχαμε υποσχεθεί ότι θα επαναφέρουμε τα σχόλια μαζί με τις απαντήσεις σε αυτά, και όμως δεν το κάναμε. Ο λόγος είναι καθαρά τεχνικός. Η Παντιέρα πριν από κάποιες μέρες δέχτηκε ‘κακόβουλη επίθεση’ με αποτέλεσμα να παραμείνει εκτός λειτουργίας για κάποιο χρονικό διάστημα, δύο περίπου ημερών. Ταυτόχρονα, δεν έγινε δυνατό να ανακτηθούν τα σχόλια από εκεί που ήταν αποθηκευμένα.

        2. Left G700

          Φίλε Kokkiniotis,

          Εγώ τα έχω κρατήσει όλα τα σχόλια του πικάπα που φαγώθηκαν. Λίγο αργότερα θα στείλω στο email σας αντίγραφο του θρεντ. Την άποψή μου μπορείς να τη φανταστείς: να τα επανενσωματώσετε. Αλλά, τα αφεντικά είσαστε εσείς, όχι εγώ.

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πικάπα έχεις αγωνία για νέο πολιτικό σχηματισμό. Αυτά δε γίνονται με το ζόρι. Ή τα γεννά η αναγκαιότητα ή όχι.

  10. Left G700

    San Rocco, AΩ και Κώστα,

    Παρακαλώ πολύ, μην ασχολείστε με τον Avir η εμένα. Σας έφερα εδώ με το σχόλιο της 07/12/2019 at 14:31 φρέσκο «ακροδεξιό», «ρατσιστή», «ξενοφοβικό», «αναμεταδότη τής ακροδεξιάς προπαγάνδας» και όλα αυτά που πιπιλάτε νυχθημερόν εναντίον μας. Ασχοληθείτε, λοιπόν, με τον κύριο που λέει όσα αναφέρω στο παραπάνω σχόλιό μου. Το γεγονός ότι κάνετε σαν να μην υπάρχουν (το σχόλιό μου και ο κύριος) δεν πρόκειται να σας γλιτώσει από τον εξευτελισμό που σας περιμένει όταν φωτίσει ο καλός Θεός την ημέρα που ξημερώνει.

    Μιλημένα ξηγημένα.

    Reply
    1. πικαπα

      Είναι προφανές ότι έχεις ξεπεράσει κάθε έννοια έμφασης, γλαφυρότητας, πειράγματος, προγκηματος, και κάθε είδους ενδοαριστερης ανταγωνιστικής κριτικης. Η εξέλιξη αραγε του ενδόξου αριστερού της γενιάς των επτακοσιων θα είναι ένα ρισεμπλ δεξιοτρολ;

      Reply
      1. Left G700

        Δεν έχεις παρά να ενώσεις τη φωνή σου με αυτήν τού Κώστα και να ζητήσεις κι εσύ την έξωσή μου από την Παντιέρα, όπως τη ζητάει κι εκείνος εδώ και δύο πάνω-κάτω χρόνια. Δύο με έναν είστε. Κερδάτε άνετα. Κι αν βάλω και τον ΑΩ, τον San Rocco και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, κερδάτε μαρς!

        Reply
  11. ΑΩ

    Ασχολούμαστε με σένα, τον Αβίρ και τον κάθε περίεργο γιατί έχεις ανοίξει μέτωπο στην αλληγγγύη στους πρόσφυγες από την σκοπιά του διεθνισμού. Καθόλου τυχαίο ότι σχολιάζεις στο συγκεκριμένο άρθρο που ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης.
    Η διεθνιστική αλληλεγγύη και η πάλη ενάντια στο ρατσισμό είναι στάση αρχών, δεν παιχνίδι με τις λέξεις, τα κείμενα, τα αποσπάματα κλπ.
    Δε σε θεωρεί κανείς χαζό, όπως είναι φαίνεται να είναι το άγχος σου, αλλά φερέφωνο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ και της ρατσιστικής ρητορικής της ακροδεξιάς.
    Ούτε θα γίνει κανείς ρατσιστής επειδή γράφει κάτι το ένα ή το άλλο κείμενο, που έγραψε ο α ή ο β.
    Ο μόνος που ξευτιλίζεται είσαι εσύ, σε καθημερινή βάση.

    Reply
    1. Left G700

      Όχι, ΑΩ μου, όχι. Δεν ασχολείστε με τον “κάθε περίεργο”. Σας έφερα χθες έναν τέτοιον (τον κύριο που λέει ότι “οι μετανάστες αναδεικνύονται σε ιδανικό χώρο στρατολόγησης για κάθε είδους μαφίες, κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος και μυστικές υπηρεσίες”) και κάνετε πως δεν τον βλέπετε. Αχ, βρε κουτά…. Νομίζετε ότι έτσι θα τη γλιτώσετε; Έχετε την αφελή εντύπωση (μια ακόμα από τις χιλιάδες αφέλειες που σας δέρνουν…) ότι θα αποφύγετε τον εξευτελισμό; Κούνια που σας κούναγε!

      Μαύρη Κυριακή ξημέρωσε και για σένα, και για τον San Rocco, και για τον Κώστα!

      Reply
  12. Left G700

    ΒΑΣΤΑΝΕ ΑΚΟΜΑ. ΑΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΩ ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 24ΩΡΟ ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΟΥΣ….

    Νωρίτερα το απόγευμα, σήκωσα το καπάκι της κατσαρόλας που τους έχω βάλει να βράζουν από χθες το μεσημέρι (07/12/2019 at 14:31) σε σιγανή φωτιά και «τσίμπησα» με το πιρούνι τον ΑΩ, τον San Rocco και τον Κώστα. «Βαστάνε» ακόμα, θέλουν κι άλλο βράσιμο. Ξανακλείνω το καπάκι μέχρι αύριο το απόγευμα.

    Reply
  13. Κώστας

    Είναι και κρίμα να δίνουμε μια στρεβλή εικόνα πως η αριστερά είναι γεμάτη Καραμπελιάδες Ρούντιδες και Καζάκηδες που ξεκινήσανε από την ανάγκη απάντησης στην “αριστερή” άποψη υπεράσπισης της διεθνοποίησης του κεφαλαίου και φτάσανε στην “αριστερή” υπεράσπιση του εθνικισμού του κεφαλαίου. Ανυπόληπτοι είναι, άνθρωπο δεν επηρεάζουν Χρησιμοποιήθηακαν όσο ο αγώνας του λαού και της αριστεράς ήταν σε όξυνση, σήμερα και για το σύστημα στα αζήτητα είναι γιατί σήμερα η ακροδεξιά κυβερνάει σε συνθήκες μετά την ήττα του λαού και της αριστεράς και σε συνθήκες βαθιάς συντηρητικοποίησης. Κυβερνάει με το πραγματικό, νεοφιλελέ κοινωνικό και οικονομικό πρόσημο. Το σύστημα δεν χρειάζεται μια σοσιαλδημοκρατίζουσα κοινωνιστικού τύπου και επίφασης ακροδεξιά, το σύστημα χρειάζεται μια νεοφιλελε θατσερική και πινοτσετική ακροδεξιά και μια σοσιαλφιλελε εφεδρεία. Η τελευταία εργολαβία που το σύστημα ανέθεσε στην παλαιοπασοκικής επίφασης ακροδεξιά ήταν η διάλυση της ΛΑΕ και η απόδοση προοδευτικού άλλοθι στην όξυνση του εθνικισμού γύρω από το μακεδονικό Άλλος ρόλος δεν προβλέπεται άμεσα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα προσπαθήσουν να επινοήσουν κάποιον ρόλο οι ιδιοι για τον εαυτό τους, πως δεν θα προσπαθήσουν να αποδείξουν πως είναι εκ νέου χρήσιμοι στο κράτος Το να κάνουν ντόρο λοιπόν όπου μπορούν είναι ένα λογικό πρώτο βήμα.

    Κώστας

    Reply
    1. San Rocco

      Πολύ σωστός Κώστα! Εν τω μεταξύ η “αριστερή” άποψη υπέρ της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, ήταν και είναι η σοσιαλδημοκρατία! Μιλάμε για τόσο ….αριστερή! Η Αριστερά στην Ελλάδα, σε όλες τις εκδοχές της εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ που άπαξ και κυβέρνησε όπως κυβέρνησε ΕΠΑΨΕ να είναι Αριστερά και έγινε σοσιαλδημοκρατία, η Αριστερά λοιπόν ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση! Φυσικά αυτό το γνωρίζουν οι μέντορες των αβιρ, λεφτ/ραϊτ και σ.τ. οι οποίοι είναι ο Καραμπελιάς, ο Ρινάλντι, ο Καζάκης!! Και το γνωρίζουν και ο λεφτ/ραϊτ, και ο αβίρ και ο σ.τ.! Η Αριστερά, είτε πορεύεται με την λογική της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης, είτε με τον σταλινισμό, είτε με τον τροτσκισμό, ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ την καπιταλιστικπή παγκοσμιοποίηση, απορρίπτει τον ιμπεριαλισμό ο οποίος μέσω του κοσμοπολιτισμού, είναι κυρίαρχος στις γεωπολιτικές σχέσεις και διαδικασίες.

      Ε τότε γιατί σκούζουν και τσιρίζουν κάθε μέρα οι καραμπελιάς, λεφτ/ραϊτ, καζάκης, αβίρ, σ.τ. και ρινάλντι; Σκούζουν και τσιρίζουν διότι για όλους αυτούς, έμπρακτη απόδειξη της παγκοσμιοποίησης και του κοσμοπολιτισμού, ΔΕΝ είναι μόνο ή κυρίως, η απόρριψη του ιμπεριαλισμού και των υπερεθνικών θεσμών του κεφαλαίου. Είναι και η απόρριψη του έμφυλου, του γυναικείου, της οικολογίας ΩΣ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ. Είναι και η άνευ όρων αποδοχή του απατεωνίστικου δίπολου “έθνος/κράτος vs παγκοσμιοποίηση” ως το υπέρτατο δίπολο του καιρού μας! ΟΛΑ αυτά συνιστούν για τους λεφτο ραιτο καραμπελιο σ.τ. αβίρο καζάκηδες ΕΜΠΡΑΚΤΗ απόρριψη της….παγκοσμιοποίησης! Διότι θεωρούν την κομμουνιστική πρόταση για το έμφυλο (ναι, ναι το lgbd πεδίο ταξικής πάλης), το γυναικείο (ναι, ναι η κομμουνιστική απάντηση για την πατριαρχία και τον σεξισμό), την οικολογία (ναι, ναι, την κομουνιστικής κατεύθυνσης ΑΠΟΡΡΙΨΗ του οικονομισμού και του παραγωγισμού, απόρριψη δλδ της αντίληψης “γαμάω την φύση για την ανάπτυξη”) ως…. υπόκλιση στον κοσμοπολιτισμό και την παγκοσμιοποίηση!

      Διότι οι αβιρο λεφτο/ραιτο καραμπελιάδο σουτου καζάκηδες, θεωρούν ότι συνιστά …. αποδοχή της παγκοσμιοποίησης, η απλή και αληθής επισήμανση που λέει ότι το έθνος/κράτος σήμερα ΔΕΝ απειλείται από την καπιταλιστική παγκοσμιοπόιηση, αντιθετα ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ και καθόλου η εθνική κυριαρχία!

      Διότι για όλους αυτούς τους σουρεαλιστές μας, την φτώχεια, την αποβιομηχάνιση, την ανεργία, την εγκληματικότητα ΔΕΝ την παράγει η ΕΘΝΙΚΗ ελληνική καπιταλιστική τάξη και οι υπερεθνικοί προστάτες της, ΔΕΝ την παράγει δλδ το 25% του ελληνικού έθνους που ζει σε βάρος του υπόλοιπου 75%, την παράγει ο άνεργος, ο φτωχός, ο μετανάστης και ο…πρόσφυγας!

      Τι να πεις λοιπόν για όλους αυτύς τους σουρεαλιστές μας που γράφουν ψέματα και δεν μπορούν να αρθρώσουν ένα (1) αληθινό επιχείρημα παρά καταφεύγουν στην αυτοθυματοποίηση (μπούλινγκ ανακαλύπτει ο αρχιιερέας του μπούλινγκ λεφτ εδώ μέσα). στην ειρωνία και στην διαστρέβλωση;

      Τι να πεις; ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΧΛΩΡΟ κλαρί! Να αποδομούμε όπου βρεθουμε τους μύθους τους, χωρις να γινόμαστε φυσικά υστερικοί ωσαν τα μούτρα τους.

      Reply
    2. πικαπα

      Συνυπάρχομεν εδώ μια ωραία ατμόσφαιρα. Σε όλο τον ακατάσχετο χαμό κριτικών και αντικριτικών να ένα ακόμη αυτάρεσκο και στρεψοδίκικο σχόλιο, που ως αριστερή(;) όψη του δεξιού(;) avir, αναγορεύει πλέον ευθέως της συνωμοσιολογία σε πολιτική άποψη. Σε αυτή λοιπόν την αριστερή έκδοση του παραμυθιού, κάποια καταχθόνια παλαιοπασοκική ακροδεξιά με αριστερή προβιά είχε ύπουλο στόχο να διαλύσει τη ΛΑΕ και γενικότερα τη σωστή αριστερά, που για αυτό το λόγο δεν μπορεί να ορθοποδήσει, ενώ κατά τα άλλα φαντάζομαι θα ήταν έτοιμη να οδηγήσει το κίνημα σε νίκη…(τόχουμε ακούσει κι αυτό!). Να υποθέσω λοιπόν πως προφανώς θα υπάρχει εδώ και χρηματοδότηση, όχι βέβαια τώρα από το Σόρος, αλλά ξερώγω, από κάποιον άλλο πιο δεξιό; κάτι θα ξέρει όποιος μιλά για εργολαβία, ή απλώς υποθέτει ; Εντάξει, κάνοντας μια σύγκριση των απαραδέκτων, τα εντελώς απαράδεκτα του λεφτ, αναφέρονται πάντως σε αχρηστειες, όχι σε πρακτορολογίες. Αλλά δύναμαι τότε κι εγώ να υποθέσω πως η “αντικειμενική συμπόρευση” Κώστα και Αvir, έχει πιο γερά θεμέλια, καθώς αμφότεροι δεν κρύβουν την απέχθεια στο ΚΚΕ ως τάχα “πουλημένο”, άχτι μεγάλο..

      Το τουρλουμπούκι μπορεί να είναι κάλλιστα γενικευμένο και δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος από που θα τούρθει το τούβλο. Κατ εξαίρεση, ο Σαν Ρόκο ξεκίνησε πολύ σωστότερα αυτή τη φορά αλλά από τη μέση και μετά άρχισε πάλι τα πασαλείμματα, ανάμικτα πολιτικά σφάλματα μαζί με υπερφίαλη αυταρέσκεια για τις προχειρότατες και ελλιπέστατες απόψεις του.. (*Σημ). Δεν μένει τίποτε άλλο παρά να ιδώ και τη μεγάλη αποκάλυψη του σκληρού λεφτ να συμπληρώνει το γκροτέσκο μας – και όλα αυτά κάτω από ένα θέμα που αφορά ζωντανά δράματα ανθρώπων!. – Οι υπέρτεροι (ταξικοί/πολιτικοί) αντίπαλοι πάντα θα κάνουν τη δουλειά τους με διάφορους δόκιμους τρόπους και εναλλακτικές. Αλλά εν προκειμένω με τέτοια χάλια η δουλειά τους είναι εύκολη.

      (*Σημ).

      Όταν βάζεις τα κάθε είδους “κινήματα” αδιαβάθμητα σαν μπούλετσ άξονες δράσης ισοδύναμα με τη βασική ταξική αντίθεση, τότε ναι, υποβαθμίζεις το ταξικό θέμα, και δίνεις και λαβές να σε πούνε μεταμοντέρνο. Αν και κανένα δικαίωμα να σε κρίνει δεν μπορεί να έχει κανένας Avir, που εμφανίστηκε εδώ μονοθεματικός, λάβρος για το μεταναστευτικό και το δικαιωματικό, χωρίς να εξηγεί τις θέσεις και τις συγκροτήσεις του στο ταξικό θέμα, χωρίς να εξηγεί εάν τελικά το εθνικό υπερκαλύπτει το ταξικό, χωρίς να μας πει για τους “αντικαπιταλιστικούς” αγώνες που αυτός έχει κάνει ή που έστω αυτός επιδοκιμάζει ως σωστούς, αλλά επιμελώς παραλείπει να εντοπίσει τη θέση του στην καθαυτό ταξική και πολιτική πάλη..Αυτά αρκούν για την απόκρουσή του, τα υπόλοιπα είναι φύρα.

      Όταν αποτυγχάνεις να υποστηρίξεις το συνθετικό δίπολο πατριωτισμός-διεθνισμός, μη εξειδικεύοντας τη συνάφεια ταξικού/εθνικού και το πρακτικά αξεχώριστο της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας κλπ , φοβούμενος ακόμη και να πεις τη λέξη πατριώτης, αλλά το λες μπατριώτης, μη τυχόν και σε κακοχαρακτιρίσει δεν ξέρω γω ποιος Κώστας, ε τότε ναι, αφήνεις κενά στους Καραμπελιάδες. Τα σκούρα τα πράματα θένε να ενηλικιωθείς, να διαλέξεις το χαρακτήρα σου και να επιδείξεις στιβαρότητα, αλλά ούτε κι εσύ τελικά θέλεις. Τότε όμως μη διαμαρτύρεσαι. Η δουλειά των άλλων είναι να τρυπώνουν στα δικά σου κενά και να σε υπονομεύουν. Δατσ λάιφ.

      Reply
      1. Κώστας

        Πικάπα, η σιγουριά σου πως τα ξέρεις όλα, απομονωμένος και πολιτικά άπραγος κατά δήλωση σου, μόνος σου στα χωράφια σου ή με τις παντόφλες σου, κατά δήλωση σου όλα, δεν σε τιμάει. Ούτε οι μόνιμες διαστρεβλώσει όσων λέει ο συνομιλητής σου, εγώ συνήθως. Βέβαια σε μάλωσε ο λεφτ και πρέπει να … πειθαρχήσεις για να σε αφήσει να φλυαρείς στο καινούριο … blog που μας… απειλεί πως θα ανοίξει. Δεν είπα πως θα υπήρχε νίκη ή πως η ΛΑΕ ήταν κάποια σωστή αριστερά. Η διείσδυση ανθρώπων εξωτερικών προς το ΑΡ το ίδιο στον κύκλο του Λαφαζάνη και στην iskra, όμως, είναι κάτι γνωστό. Και αν δεν θα υπήρχε νίκη θα υπήρχε όμως αριστερά, έχει κάποια διαφορά. Τα περί χρηματοδότησης δεν τα γνωρίζω, ούτε είναι καν ο μόνος τρόπος. Το σύστημα έχει και άλλα μέσα, κοινωνικό κύρος, επαγγελματική αποκατάσταση, επαγγελματική επιτυχία, networking. Ούτε αθωώνεται η συλλογικότητα που έκατσε και έφαγε την διείσδυση και το καπέλο, το ΑΡ δηλ, ούτε αθωόνονται οι συμμαχικές του συλλογικότητες, ούτε αθωώνεται η εκτός ΛΑΕ αριστερά που πανηγύριζε όσο η ΛΑΕ διαλυότανε γιατί αυτό κούμπωνε με το πολιτικό τους σχέδιο που δεν πέρναγε μέσα από την Αριστερά αλλά μόνο μέσα από ταυτίσεις τακτικής-στρατηγικής και φυγές προς τα μπρος. Και δεν μίλησα για πρακτορολογία, μίλάω για κάτι εντελώς δημόσιο. Ο “αριστερός” μπατριωτικός χώρος, χώρος με ανοιχτές σχέσεις με την ακροδεξιά, δηλ με το κράτος, έβαλε σαν στόχο την ΛΑΕ, ανοιχτά, δημόσια, διακηρυγμένα, με έξωση των πάντων εκτός από ένα τμήμα του ΑΡ και συνεργασία τους υπεράνω αριστεράς και δεξιάς. Ο Λαφαζάνης ανταποκρίθηκε, δημόσια, και φεύγοντας είπε πως η ευθύνη του είναι πως δεν διασπάστηκε η ΛΑΕ και το ΑΡ για να προχωρήσει η ενότητα υπεράνω αριστεράς και δεξιάς. Πρακτορολογία θα χρέωνα αν έλεγα πως κάποιοι μπήκαν στην ΛΑΕ παριστάνοντας τους αριστερούς, οι άνθρωποι δεν έκρυψαν τι είναι.

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πες μου κάτι Κώστα, γιατί σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις, τα στελέχη γραμμής της ΛΑΕ εμφανίζονταν αγαπημένοι και με χαμόγελα της κρεστ ο ένας για τον άλλο; Αν δε μιλάγαμε για πολιτευτές, δε θα μπορούσες να πιστέψεις πόσο πολύ μισιούνται, κατά δήλωσιν τους πάντα.

          Φυσικά επειδή μιλάμε για πολιτευτές, ό,τι και να πει ο οποιοσδήποτε από αυτούς δεν έχει σημασία. Ευτυχώς που αυτό το μόρφωμα, με τη διάλυση του, τους πήρε όλους βασικά στο πάτο και τελειώσαμε.

        2. Κωστας

          Γιωργο αυτο με την κρεστ δεν το πιανω.

          Αυτο που μπορω να σου πω ειναι πως εγω τους βλεπω σε ολα τα κοινωνικα και πολιτικα μετωπα. Οσους ηταν εκει και πριν την ΛΑΕ

          Αν ειμαστε στον πατο ως λαος, κινημα και αριστερα ειναι και αυτοι αλλα υποθετω πως για να γυρισει ο ηλιος θελει δουλεια πολυ

          Κωστας

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δεν έχει νόημα η κουβέντα “ποιον δεν είδα με ποιον και που”, αλλά σου λέω άλλη μια φορά ότι οι άνθρωποι στην ηγετική ομάδα της ΛΑΕ μας δουλεύαν ομαδικώς τους “από κάτω” συνεργάτες τους, και εσύ δεν θες να εννοήσεις.

        4. Κώστας

          Γιωργο δεν καταλαβαίνω ποιους εννοείς ότι μας δούλευαν, ποιοι είμαστε εμείς που μας δούλευαν και ποιος καταλαβαίνεις πως είμαι εγώ, τι πιστεύω τέλος πάντων, που δεν εννοώ να το καταλάβω.

          Γενικά επιμένω πως με όσους έτρωγα τα ίδια χημικά και το ίδιο ξύλο πριν την δημιουργία της ΛΑΕ και ήταν στην ΛΑΕ με τους ιδιους τρώω τα ιδια χημικά και το ίδιο ξύλο και τώρα, και με πολλούς άλλους που δεν ήταν ποτέ στην ΛΑΕ ή στην ΑΡΑΝ, ή στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άρα δύσκολο να με δούλευαν. Και είναι τα πάντα αυτό, όχι μόνο δεν είναι ασήμαντο, είναι τα πάντα, είναι η διαχωριστική γραμμή του ποιοι είναι οι σύντροφοι μου. Είναι αυτοί που θα φάμε το ξύλο και τα χημικά μαζί είτε έχουμε μαζί μας εκατοντάδες χιλιάδες είτε είμαστε πιο άμαζοι σε επίπεδα κοινωνικοπολιτικού δυναμικού της αριστεράς

          Αυτοί που διέλυσαν την ΛΑΕ, μαζι με όσους έχεις δυστυχώς κατονομάσει ως δικούς σου κατά καιρούς, δεν με αφορούν, εκτός αν επανασυνδεθούν με την αριστερά επι της ουσίας και έμπρακτα. Αυτοί που δυστυχώς έχεις κατονομάσει ως δικούς σου και διέλυσαν την ΛΑΕ και το ΑΡ δια της διεισδύσεως και της πολιτικής κατάληψης, με αφορούν ως τμήμα του κράτους, ως στρατηγικοί και ταξικοί αντίπαλοι

          Ελπίζω τώρα να έγινε σαφές

          Κώστας

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Με ωθείς να μιλήσω επί προσωπικού, αλλά τέλος πάντων θα το κάνω για να μη θεωρηθεί ότι αποφεύγω. Για την ΑΡΑΝ ξέρω λίγα και από ό,τι είχα καταλάβει, διόρθωσε με αν κάνω λάθος, είχε πολυκέφαλη ηγετική ομάδα και δεν τα βρίσκαν μεταξύ τους. Θεωρώ ότι είσαι της γραμμής Π.Σωτήρη, που ήταν από τους λίγους που δε μου είχε κάνει για σκάρτος, έχω σε ύψιστη εκτίμηση τη γυναίκα του, οπότε κι αυτός καλός θα είναι.

          Αλλά όχι να μου λένε πόσο πολύ σφάζονται και πόσο αντίπαλοι είναι και σε κάθε εκδήλωση, να τα πάνελ, να τα χαμόγελα, να οι χειραψίες σε κλίμα κουμπαριάς ανάμεσα σε Μαντά με Σαραφιανούς και λοιπούς. Άσε ρε Κώστα. Απλά το μαγαζί είχε πραμάτεια για όλους, αλλά δεν είχε καλό μάρκετιν.

          Κανένας δε διείσδυσε στη ΛΑΕ. Τα στελεχάκια που πιάσαν σκαμνί δίπλα στο Λαφαζάνη, ήρθαν με πρόσκληση του ίδιου του Λαφαζάνη και των άλλων πρώην βουλευτών. Ούτε θα μπορούσε να καταλάβει κανείς τη ΛΑΕ, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δεν ήμασταν καν στη ΛΑΕ. Δε μας αφορούσε καν η ΛΑΕ, υπήρξε-δεν υπήρξε για μένα είναι το ίδιο.

          Απλά μετά τη συντριβή, όλοι βγήκαν και το χρέωσαν στο Λαφαζάνη για να μη το φορτωθούν οι ίδιοι. Ωραία πράματα. Συντροφικά Τα υπόλοιπα που λες είναι συναισθηματικού περιεχομένου και δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα. Ξεπέρασε τα. Κι αν δε σου κάνουν οι κομματικές διαδικασίες παράτα τα, πες “είμαι μόνο για δρόμο”. Εγώ αυτό είπα.

        6. San Rocco

          Η ΚΑΕ υπηρξε ένα ακόμα αντιπαράδειγμα συγκρότησης μετώπου: μεγάλα λόγια περί ενότητας, συγκινητικά λόγια για το πόσο ενωμένοι μεγαλουργουμε, χωρίς καμία διάθεση για εμβάθυνση σε ένα στρατηγικό χειραφετητικο ταξικά κ κοινωνικά περιεχόμενο. Χωρίς καμία ουσιαστική διάθεση για συγκρότηση στην γειτονιά κ στον χώρο δουλειάς μιας κ όλα πάντα κρίνονται στα ηγετικά όργανα, παρά τα παχιά λογια. Και φυσικά στο μυαλό των συνιστωσών έπαιζε το ουσιαστικό για αυτές : κυρίως η εκλογική επιβίωση.

          Για να είμαι απόλυτα ειλικρινείς , μια πολύ χειρότερη ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε πολιτικό κ οργανωτικό επίπεδο. Διότι κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα φτύνει αν δεν αλλάξει άμεσα.

          Κ η αιτία της αποτυχίας της μετωπικής λογικής δεν είναι μόνο η ύπαρξη σεχταρισμου. Παίζει ρόλο, αλλά δεν είναι ούτε ο μοναδικός, ούτε ο κύριος. Άλλοι σημαντικότεροι λόγοι είναι οι εξής: α. Η αξία χρήσης ενός μετώπου για πολλές δυνάμεις της αριστεράς είναι αν μπορούν να εντάξουν στις γραμμές τους νέο κόσμο. Αν αυτες μπορουν να εκλέξουν κόσμο σε διάφορους θεσμούς μέχρι κ στην βουλή. Αν αυτες μπορουν να εμφυσήσουν στα μέλη τους ότι “κοιτάξτε, υπάρχουμε κ μεις’.

          Αυτή η νοοτροπία υπάρχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υπηρχε στο δεκαπλάσιο κ βάλε, στην λαε. Τουλάχιστον στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ το ΝΑΡ έθεσε κ θέτει ένα πολιτικό περιεχόμενο με όλα του τα στραβά , αλλά που προσπαθεί να υπερβεί μια παγιωμένη εκλογικιστικη λογική που λέει “ας τα βρούμε στα μίνιμουμ, σημασία έχουν οι εκλογές κ μετά βλέπουμε”, κ που απετέλεσε για πολλές αριστερές δυνάμεις όλα τα προηγούμενα χρόνια , την ουσία κ το νόημα για να μπουν ή να φτιάξουν ένα μέτωπο.

          Θα μου πείτε γιατί κακό είναι να επιδιώκει όλα τα παραπάνω μια αριστερή κ κομμουνιστική πολιτική δύναμη; Καθόλου κακό αν αυτή η δύναμη τα υπετασσε όλα αυτά στην παραγωγή σύγχρονου χειραφετητικου περιεχομένου κ πράξης στα διάφορα πεδία της ταξικής πάλης (οικονομικό, οικολογικό, εμφυλο, γεωπολιτικό , αντιπολεμικό, αντιφασιστικό , πολιτισμικό κλπ). Δεν έγινε όμως έτσι. Θα γίνει τώρα; Μακάρι.

        7. San Rocco

          Το σωστό είναι”…η ΛΑΕ υπήρξε κορυφαίο αντιπαράδειγμα συγκρότησης μετώπου…” .

          Ο σεχταρισμός δεν είναι η απάντηση. Αλλά κ η λογική με την οποία κάνουν μέτωπα οι πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς , έχει τελειωσει εδώ κ καιρό . Είναι μια λογική αποτυχημένη.

          Θες μέτωπο; Δώσε του ουσιαστικές αρμοδιότητες κ εξουσίες. Συγκρότησε οργανώσεις βάσης σε γειτονιές κ χώρους δουλειάς που να έχουν ουσιαστική υπόσταση κ να λειτουργούν παράγοντας κ αυτές πολιτική. Στο περιεχόμενο μην είσαι ο,τι ναναι διότι θα φτιάξεις μέτωπο ο,τι ναναι. Σκοπός του μετώπου ΔΕΝ είναι η ενότητα όλων, είναι η ενότητα οδό γίνεται περισσότερων με στόχο την συμβολή στην ανατροπή του καπιταλισμού κ την εργατική/λαϊκή εξουσία/δημοκρατία . Μην έχεις εκλογικιστικη λογική, μην αναπαράγεις παραγοντισμους, βάλε υπό του μετώπου την πολιτική δύναμη στην οποία είσαι οργανωμένος/οργανωμένη. Αν η Χ πολιτική οργάνωση μειοψηφησει εντός μετώπου , δρα για το θέμα που μειοψήφησε με το όνομα της στην κοινωνία κ όχι με το όνομα του μετώπου, όπως κάνει πχ το ΣΕΚ που δεν πα να είναι εντελώς μειοψηφία στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ , θα πάει με το όνομα αυτής να κάνει πολιτική. Η νοοτροπία όμως αυτή έχει χρεοκοπήσει.

          Τα παραπάνω αποτελούν μια πολύ συγκεκριμένη μεθοδολογία κ λογική συγκρότησης μετώπου .

        8. Κώστας

          Εμ δεν φτάνει το μόνο στο δρόμο μωρέ Γιώργο, αυτό είναι ένα από τα μαθήματα του 10-15 που ο σοσιαλφιλελευθερισμός κάλυψε το πολιτικό κενό που αφήναμε και είδες τι πάθαμε μετά.

          Έχεις μια συστηματική συνήθεια Γιώργο, γράφεις κάτι που δεν είναι σε αντίθεση με αυτά που λέω και νομίζεις πως είναι σε απόλυτη αντίθεση. Προφανώς ο Λαφαζάνης τους κάλεσε, αυτό λέω, αυτό λέει και το ίδιο το ΑΡ. Το λάθος σου όμως είναι πως νομίζεις πως το ΑΡ είναι 10 άνθρωποι οπότε λες οι 9 που ανέχονταν το καπετανάτο του Λαφαζάνη τώρα πως μιλάνε. Αρχικά είναι λάθος έτσι κι αλλιώς, αν κάποιοι αντιδράσουν αργά στο αντιδημοκρατικό καθεστώς θα τους κάνουμε κριτική για το αργά και όχι για το ότι αντέδρασαν. Επίσης δεν είναι άλλοι 9 αλλά αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι που ήταν είναι και θα είναι σε όλα τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα και που έτσι κι αλλιώς αντιδρούσαν όσο ο Λαφαζάνης τα έκανε όσα έκανε. Ανεπαρκώς, διστακτικά, με αυταπάτες αλλά όχι, δεν ήταν μαζί του. Απλά το ΑΡ είχε ηγεσία ελέω θεού που έκανε ότι ήθελε. Αν οι υπήκοοι αργήσανε να αντιδράσουν για να πάρουν Σύνταγμα ας πούμε ένα κάλιο αργά παρά ποτέ και όχι να λέμε πως παίζετε θέατρο. Γιατί ξεχνάμε έτσι το βασικό, θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν αυτό που περιγράφεις και όχι στα χημικά και στο ξύλο πριν την ΛΑΕ, επί της ΛΑΕ και μετά την ΛΑΕ. Αν δεν θεωρώ υποκριτές τα μέλη και τα περισσότερα στελέχη του ΑΡ που είναι με την σημερινή γραμμή του 2ου Συνεδρίου καταλαβαίνεις πως δεν θεωρώ ούτε τον Σαραφιανό και ας μην είναι στην οργάνωση του, και ας θεωρώ πως η οργάνωση του έδωσε τεράστια άλλοθι και ανοχή στον Λαφαζάνη και λειτούργησε σαν να ήταν μέλη του ΑΡ που και αυτά διστάζουν κλπ. Τώρα αν έδωσε το χέρι του στον Μαντά και του χαμογελούσε δεν θα τον δικάσω κιόλας, για άλλα τον δικάζω, το αίσχος του Δήμου Αθηναιων πχ με το ψηφοδέλτιο Λαφαζάνη – ΑΡΑΣ που κατέβασαν και την ανήθικη στάση τους προς την Ανυπότακτη Αθήνα.

          Πάμε τώρα στην ΑΡΑΝ. Η ΑΡΑΝ έχει ΚΣΟ, Πανελλαδικό Γραφείο και Υπεύθυνο ΚΣΟ. Ο Παναγιώτης είναι πολύ αξιόλογος, και η Κουτσούμπα επίσης, που δεν είναι στην ΑΡΑΝ χρόνια. Όποτε ανακύψανε διαφωνίες στρατηγικής η ΑΡΑΝ διασπάστηκε, δημόσια είναι αυτά, το 12 και το 15. Αυτά που λες για τον Παναγιώτη ήταν διαφορές τακτικής απέναντι στην ΛΑΕ και το είχα γράψει τότε, δεν είσαι υποχρεωμένος να το θυμάσαι ή να το ξέρεις, πως είχε άδικο.

          Κώστας

      2. San Rocco

        Πικαπα, θα συμφωνήσω σε πολλά από αυτά που γράφεις κ στην κριτική σου στα δικά μου σχόλια, διότι σαφώς κ δεν έχω μαγικές συνταγές κ το ψάχνω σε πολλά, όπως κ όλοι.

        Όμως, οποίος μελετά βάσει πραγματικότητας βλέπει τα προφανή που θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος, αλλά δεν είναι:

        Α. Δεν υπάρχει γενικά καμία κεντρική της περιόδου αντίθεση ανάμεσα στην παγκοσμιοποίηση κ το έθνος/κράτος. Ούτε γενικά κ αόριστα αμφισβητείται το έθνος/κράτος από την παγκοσμιοποιηση.

        Η Γερμανία, η Γαλλία , η Ουγγαρία, η Ρωσία, η Βραζιλία , η Κίνα, η Ιαπωνία, η μεγ Βρετανία κλπ κλπ κλπ μια χαρά ως έθνη/κράτη πρωτοστατούν στην εξαθλίωση των λαών τους κ στην εκμετάλλευση του τρίτου κόσμου.

        Άλλος μύθος: το έθνος/κράτος έτσι γενικά, είναι ανάσχεση στην παγκοσμιοποίηση. Μέγιστη απάτη: έθνη/κράτη πρωτοστατούν στην εξαθλίωση των λαών, στους πολέμους, στην διάλυση του τρίτου κόσμου, στις αντεργατικες επιδρομές.

        Ναι, από την άλλη, το έθνος/κράτος αποτελεί και σήμερα το σύνολο διοικητικού/οικονομικού ελέγχου μιας γεωγραφικής περιοχής όπου μέσω του οποίου , μπορεί ο λαός αυτής της περιοχής (χώρα ονομάζεται η Χ αυτή περιοχή) να εφαρμόσει εφόσον το αποφασίσει την λαϊκή του κυριαρχία. Όμως αυτό προϋποθέτει την απόρριψη πρώτα κ κυρία στα μυαλά του λαού , της έννοιας της εθνικής ενότητας με τους δήμιους του.

        Αυτή η απλή πραγματική λογική κ αντίληψη είναι ζητούμενο για τα σουρεαλιστικά άτομα τύπου αβιρ, λεφτ κ Σουτου.

        Reply
    3. Κώστας

      Συμφωνώ San Rocco σε όλα, σε ότι αφορά τουλάχιστον το αν μπορώ πολιτικά να συνθέσω με αυτά που λες. Οι αποχρώσεις κατά τις οποίες βλέπω διαφορετικά κάποια πράγματα μπορεί να είναι διαφορές ορολογίας ή τέλος πάντων διαφορές που βάζουν το ταβάνι στο πολιτικό, για το επίπεδο με το οποίο μπορούμε σήμερα να συνθέσουμε. Εγώ, ας πούμε, βλέπω μια λίγο πιο σύνθετη σχέση εθνικής ανεξαρτησίας- εθνικής κυριαρχίας-λαικής κυριαρχίας. Βέβαια, δεν έχουμε ούτε το πολιτικό κατακτημένο, δυστυχώς, και μάλλον απομακρύνεται και άλλο, και δεν έχουμε ούτε και το κοινωνικό κατεκτημένο.

      Πολύ σωστή η ανάδειξη των πεδίων της ταξικής πάλης γύρω από τις αντιθέσεις των πολλαπλών καταπιέσεων. Θεωρώ κρίσιμο να οικοδομήσουμε ενιαίες ανεξάρτητες αριστερές συσπειρώσεις σε όλα αυτά και να μην μένουμε στο να αποδομούμε τον λόγο είτε της μπατριωτικής “αριστεράς” είτε της ακροδεξιάς ή να αντιπαρατεθόμαστε και με την αριστερή τους υποτίμηση τύπου ΚΚΕ

      Κώστας

      Reply
  14. Σ.Τ.

    San Rocco δεν απάντησες στο
    http://pandiera.gr/%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%be%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%81%cf%8d%ce%be%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%bf%ce%b6-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80/#comment-34184
    οπότε εξακολουθώ να σου έχω πάρει και τα ρέστα σου, όπως λένε στην πράσινη τσόχα.

    Για αυτό μην σκουζεις ότι τάχα…γαμαμε την φύση όσοι είναι υπέρ των καθαρών μορφών ενέργειας και της αυτονομίας της ελληνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα…. και δεν νιπτούμε τας χείρας μας.

    Reply
    1. San Rocco

      Γιατί ακούσεις ωρέ Σουτου μου;

      Α. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ Κ ΔΙΑΦΙΛΟΝΙΚΟΥΜΕΝΕΣ περιοχές, σημαίνει μεγάλη πιθανότητα σαμποτάζ κ δολιοφθοράς από τα αντίπαλα κρατικά/επιχειρηματικά συμφέροντα. Κ αυτές οι πιθανότητες καταστροφής , μεγεθύνονται δραματικά σε μια κλειστή θάλασσα όπως είναι το Αιγαίο κ η να Μεσόγειος κ για μια χώρα που η βαριά της βιομηχανία είναι ο τουρισμός. Αν αυτό το απλό δεν θέλεις να το κατανοήσεις, η λογική δεν μπορεί να κάνει τίποτα για σένα.

      Β. Μπα; Μιλας για… σπουδαία Κρατικά έσοδα όταν το κράτος θα λαμβάνει ένα 3% επί των κερδών που θα ανακοινώνει η ….εταιρεία; Κ έχεις το θράσος κ μιλάς για ….σπουδαία κρατικά οικονομικά έσοδα μιας κ θα είμαστε χώρα παραγωγός ;; Δε μου λες ρε ανερματιστε που κατά τα άλλα μας εγκαλεις ως αδαής που είσαι για έλλειψη κατανόησης του ιμπεριαλισμού , ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ παραγωγός υδρογονανθράκων εκτός από τις μεγάλεςπαραγωγες ιμπεριαλιστικές χώρες κ τις σκανδιναβικές χώρες επίσης έχεις δει να ευημερεί; μήπως της Ασίας; Μήπως της Αφρικής ; Μήπως της λατινικής Αμερικής ;

      Η Ελλάδα είναι μια μεσαία καπιταλιστική χώρα, η οποία για να περάσει την ικανοποίηση των συμφερόντων της άρχουσας καπιταλιστικής της τάξης, πρέπει ως κράτος να συμπλευσει ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ με ένα εκ των δύο ιμπεριαλιστικών μπλοκ. Επέλεξε το δυτικό έναντι του ανατολικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ. Τούτο σημαίνει ότι, στην θέση που βρίσκεται, θα γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον όχι στο πολύ μακρινό, θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά μπλοκ. Κάτσε εσύ μετά να καθαρίζεις τις διαλυμένες ακτές των νησιών που ως Φιλισταίος απατεώνας που είσαι κ εσύ κ ο αβιρ κ ο λεφτ από τη μια τις λατρεύεις κ από την άλλη δεν διστάζεις να τις διάολο στείλεις για μια χούφτα δανεικά δολάρια. Κοιτάξτε ώρε κάτι ανερματιστους που έχουμε μπλέξει….

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Βρε πυροβολημένε, γιατί να αναπαράγετε τη προπαγάνδα του τουρκικου ιμπεριαλισμού; Ποιος βρε αιθεροβαμονα παραβιάζει και αμφισβητεί τα δικαίωμα τα του άλλου; Πόσο τρόμο έχετε μέσα στο αίμα σας; Πόσο κορόιδα είστε;
        Υ.Γ. δεν απάντησες σε τίποτα για αυτό το ξανακοπυπαστωνω εδώ.

        A. Καταναλώνουμε όμως πετρέλαιο και λιγνίτη, τα οποία ρυπαίνουν ατμόσφαιρα και υδροφόρο ορίζοντα και επιβαρύνουν την υγεία. Συνεπώς είναι σημαντικό να έχουμε πηγές μη ρυπογόνες όπως το φυσικό αέριο που βρίσκεται στο Αιγαίο. Επίσης το εισαγόμενο αέριο είναι ακριβότερο από το εξαγόμενο στο εσωτερικό.Το κράτος σαν παραγωγός αερίου, όχι μόνο δεν θα πληρώνει το κέρδος του παραγωγού (πχ Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία) και του μεταφορέα, αλλά θα ωφελείται με τον φόρο, που θεωρητικά είναι 25% και με ποσοστό επί της παραγόμενης ποσότητας 5% ενώ δεν θα εχει μεταφορικα.. Θα κερδίσει ακόμα και από την μεταφορά του αερίου προς εξαγωγή.

        Β.Εχω ήδη απαντησει στο Α, απλώς προσθέτω ότι ο Πρίνος έχει βγάλει 100 εκατομμύρια βαρέλια χωρίς να έχει ακουστεί κάτι αρνητικό.

        Γ. Είσαι γενικά υπέρ να είμαστε γκαρσονια των Ευρωπαίων αλλά εναντίον της ενεργειακής ανεξαρτησίας, η οποία είναι απαραίτητη σε κάθε χώρα με τέτοιους γείτονες. Είσαι εναντίον στο να αποκτήσει η χώρα τεχνογνωσία και υποδομή στον στρατηγικό τομέα της εξόρυξης φυσικού αερίου.;

        Δ Οι εξορυξεις αερίου δεν επιβαρύνουν σώνει και καλά το περιβάλλον, όχι περισσότερα απ’ ότι οι άλλες πηγές πετρέλαιο, λιγνίτης που καταναλώνουμε τώρα, τον οποίο μειώνουν.
        Και μην ξεχνάμε ότι αν δεν εξορυξουμε εμείς το Άεριο, θα το κάνει κάποιος άλλος…

        Ε.Καταργηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής δεν σημαίνει κατάργηση της ενέργειας, σημαίνει πρώτα και κύρια αυτοδύναμη ενεργειακή επάρκεια, τεχνογνωσία, υποδομές και όχι εισαγωγές πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας από το εξωτερικό.

        Αν θες να με πείσεις ότι δεν έχεις ακατοίκητο το πατάρι, μπορείς να απαντήσεις στα σιγκεκριμενα.

        Reply
        1. ΑΩ

          Δεν αναπαράγεται εδώ η προπαγάνδα του τουρκικού ιμπεριαλισμού. Αντίθετα εσύ αναπαράγεις τις κυπατζήδικες συκοφαντίες σε βάρος της Αριστεράς.

        2. San Rocco

          σ.τ., σου απάντησα :

          Α. Το ότι χρειαζόμαστε ενέργεια είναι διαπιστωμένο γεγονός. Το ότι διαλύεται ο πλανήτης από την σπατάλη ενέργειας που προκαλεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής , ζωης κ κατανάλωσης , επίσης είναι διαπιστωμένο γεγονός. Το ότι χρειαζόμαστε ως κοινωνίες να αλλάξουμε ριζικά τρόπο παραγωγής, ζωής κ κατανάλωσης κ αυτό είναι διαπιστωμένο γεγονός.

          Τώρα: δεν θα μπούμε στην κοροϊδία λιγνίτης vs υδρογονανθράκων. Ήδη στις μηχανές εσωτερικής καύσης , αντικαθίσταται τα ορυκτά καύσιμα από τις κυψέλες υδρογόνου ανοητε. Ο καπιταλισμός σε ξεπερνά κ εσύ την βιόλα σου.

          Αλλά κ σε γενικό επίπεδο, δεν θα γαμησουμε τα βουνά μας κ την γη κ την θάλασσα μας για χάρη ανεμογεννητριών κ εξορύξεων. Εσύ κάντο αλλά μετά μην το παίζεις πατριώτης έτσι; Πες την αλήθεια ότι θες καπιταλιστική αναπτυξη .

          Αυτό με την προπαγάνδα υπέρ του τουρκικού ιμπεριαλισμού που γράφεις είναι για γιαούρτια! Τουρκία κ Ελλάδα ανοητε, χαράζουν εικονικές αοζ στα χαρτιά που δεν έχουν καμία διεθνή νομιμοποίηση, προσβλέποντας στο να τις νομιμοποιήσει ένα ιμπεριαλιστικό μπλοκ που θα πάρει και τους υδρογονάνθρακες κ την εξόρυξη τους κ τα κέρδη, εις βάρος του άλλου. Κ οι δύο λαοί μας, θα γίνουν λίπασμα για να αβγατισουβ τα κέρδη των πολυεθνικών κ των Ελλήνων κ Τούρκων υπεργολαβων .Ξύπνα !

  15. pavel

    Λίγο Κ. Μαρξ παραθέτω, για να δούμε πως έκανε ανάλυση στα εθνικά ζητήματα της εποχής. Εδώ, άρθρο για την Επανάσταση στη Θεσσαλία το 1854:
    Η εξέγερση των Ελλήνων υπηκόων του σουλτάνου, η οποία προκάλεσε τόση αναστάτωση στο Παρίσι και στο Λονδίνο, έχει πλέον καταπνιγεί, αλλά δεν θεωρείται αδύνατη μια αναζωπύρωσή της. Αναφορικά με αυτή τη δυνατότητα μπορούμε να πούμε ότι, έπειτα από προσεκτική εξέταση των εγγράφων που αφορούν μέχρι τώρα την όλη υπόθεση, είμαστε πεπεισμένοι ότι οι εξεγερμένοι βρίσκονταν αποκλειστικά μεταξύ των ορεσίβιων που κατοικούν τη νότια πλευρά της οροσειράς της Πίνδου και ότι δεν εισέπραξαν συμπάθεια από κανένα άλλο τμήμα των χριστιανικών φυλών της Τουρκίας παρά μόνο από τους ευσεβείς κλέφτες του Μαυροβουνίου· και ότι οι κάτοικοι των πεδιάδων της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποτελούν τη μοναδική συμπαγή ελληνική κοινότητα που ζει ακόμη υπό την τουρκική κυριαρχία, φοβούνται περισσότερο τους συμπατριώτες τους παρά τους ίδιους τους Τούρκους. Δεν θα πρέπει να ξεχαστεί ότι αυτό το άψυχο και δειλό σώμα πληθυσμού δεν τόλμησε να εξεγερθεί ούτε καν την περίοδο του ελληνικού πολέμου της ανεξαρτησίας [το 1821]. Αναφορικά δε με την υπόλοιπη ελληνική φυλή, η οποία αριθμεί ενδεχομένως 300.000 ψυχές και είναι διεσπαρμένη σε όλες τις πόλεις της αυτοκρατορίας, είναι σε τέτοιο βαθμό περιφρονημένη από τις άλλες χριστιανικές φυλές, ώστε, όποτε επιτυγχάνει ένα λαϊκό κίνημα, όπως στη Σερβία και στη Βλαχία, καταλήγει στο να αποδιώχνει όλους τους ιερείς ελληνικής καταγωγής και να τοποθετεί στη θέση τους ιθαγενείς ιερωμένους…
    … Οι Έλληνες κάτοικοι του λεγόμενου βασιλείου της Ελλάδας, όπως και εκείνοι που ζουν στα Ιόνια Νησιά υπό τη βρετανική κυριαρχία, θεωρούν βεβαίως ως εθνική αποστολή τους να εκδιώξουν τους Τούρκους από οποιοδήποτε μέρος μιλιέται η ελληνική γλώσσα και να προσαρτήσουν τη Θεσσαλία και την Ήπειρο σε ένα δικό τους κράτος. Μπορεί ακόμη και να οραματίζονται μια βυζαντινή αναγέννηση, αν και συνολικά είναι ένας λαός πολύ οξυδερκής για να πιστεύει σε μια τέτοια φαντασίωση. Ωστόσο αυτά τα σχέδια της εθνικής ανύψωσης και ανεξαρτησίας από την πλευρά των Ελλήνων, που διακηρύσσονται αυτή τη στιγμή ως συνέπεια των ρωσικών δολοπλοκιών, και διακηρύσσονται επίσης από τους κλέφτες των βουνών, χωρίς να επαναλαμβάνονται από τον αγροτικό πληθυσμό στα πεδινά, δεν έχουν καμία σχέση με τα θρησκευτικά δικαιώματα των υπηκόων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τα οποία γίνεται απόπειρα να ταυτιστούν.”

    Reply
    1. πικάπα

      Απορία για τη χρησιμότητα παράθεσης. αδιαφορία για αποσπάσματα εν είδη βίβλου. 300.000 ψυχές, πως γέννησαν εκατομμύρια με την ανταλλαγή και το συνωστισμό του 1922; Κάτι είχε πει ο Γιώργος για το Μαρξ, αλλά δεν θα σας άρεσε μάλλον..Κάπου όμως έχει και δίκιο. Ο Γιώργος.
      Ο Μαρξ έκανε τιτάνιο έργο σε κάποια κρίσιμα θέματα και πραγματοποίησε μια Κοπερνίκεια στροφή, χάρη και στα μπακάπ του Έγκελς. Και κάποιες κρίσιμες διαπιστώσεις του έχουν αξία ως και σήμερα. Κάποιες. Δατσ ολ. Αλλά ο Μαρξ δεν ήταν μαρξιστής.

      Reply
      1. pavel

        Η χρησιμότητα παράθεσης αναφέρεται στην πρώτη σειρά: Πως ο Μαρξ ανέλυε τα εθνικά ζητήματα. Μεθοδολογικά πως το έκανε. Όχι ως τσιτάτο για να το κοτσάρουμε για πάσα χρήση.
        Αν δεν σε βολεύει και δεν είσαι ούτε με την μέθοδο και τοντρόπο ανάλυσης του Μαρξ, ΟΚ. Δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε.
        Καλή συνέχεια.

        Reply
        1. πικαπα

          Ο Μαρξ δεν ήταν, αλλά εμείς είμαστε μαρξιστές – ή έτσι θέλουμε τουλάχιστο, ο καθένας με τον τρόπο του. Δεν ξέρω όμως αν και οι 2 γνωρίζουμε ότι ο Μαρξ συνέχεια έγραφε και ξανάσβηνε και προχωρούσε σε τολμηρές αναθεωρήσεις, όσο πρόλαβε κι όσο ζούσε. Ως “μαρξιστής” λοιπόν, με τον τρόπο μου, υποχρεούμαι να τον αντιγράψω σε αυτή του τη συνήθεια – αν και βέβαια είμαι πολύ ημιμαθής, κι είναι πολλά εκτός του Μαρξ που θάπρεπε να διαβάσω και δεν θα προλάβω..

          Η μέθοδος που λες..πολύ μικρό το απόσπασμα για να δω τη μέθοδο – όχι δεν την αντιλαμβάνομαι ως ολοκληρωμένη. Αλλά σίγουρα αντιλαμβάνομαι τα σφάλματα του κειμένου, που δεν είναι μόνο το καραμπινάτο αριθμητικό όπως αποδείχθηκε από το 1922, αλλά και τη διάψευση του κλεισίματος, αν αναλογιστεί κανείς το 1912. Κατά συνέπεια, ως -διστακτικός ημιμαθής πάντως- μαρξιστής, δεν θα παρέθετα αυτό το κείμενο ως υπόδειγμα σκέψης του Μαρξ.

          Όσο για τα δίκια του Γιώργου, αυτά αφορούν τα αυτονόητα: Αν δεν είσαι εγωιστής και ξερόλας, δεν μπορείς να κάνεις άλματα σαν του Μαρξ. Άλματα σημαίνει και σφάλματα, που μάλλον θα τα διόρθωνες βέβαια αν είχες το χρόνο να ξαναβλέπεις όλα όσα χίλια μύρια έγραψες κι έσβησες..και σίγουρα θα τα διόρθωνες, κάποιες δεκαετίες μετά. Αυτά, και ναι, μου βγήκε σαν άρπαγμα απ τα μούτρα, κακώς.

        2. Σ.Τ.

          Συνέντευξη Γιώργου Μαργαρίτη στο 984 Κρήτης τα λέει και μαρξιστικά και εθνικά και απλά και με κάνει να αναρωτηθώ αν αυτό είναι μαρξισμός, το άλλο δηλαδή να θάβουμε το κεφάλι στην άμμο και αν μπορεί και το ένα και το άλλο να είναι μαρξιστικό δηλαδή ‘οπως σας αρεσει’

        3. πικάπα

          http://www.katiousa.gr/politika/d-koutsoumpas-kamia-ypochorisi-se-kyriarchika-dikaiomata-na-apodesmeftoume-apo-ipa-kai-nato-binteo/

          Αυτοκριτικό (μου) παραλειπόμενο, μελετώντας τη ζωή μου:
          Αν εΪσαι τη σήμερον ημέρα εγωϊστής και ξερόλας, είναι σίγουρο πως θα κάνεις σφάλματα, και μάλλον σίγουρο πως δεν θα κάνεις άλματα.

  16. Left G700

    ΠΟΙΟΣ ΕΙΝ’ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΨΗΛΟΣ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝ’ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ; ΦΙΛΟΣ ΣΑΣ ΕΊΝΑΙ Ή ΓΝΩΣΤΟΣ, Ή ΣΥΝΤΡΟΦΌΣ ΣΑΣ ΜΗΠΩΣ;

    Ήρθε η ώρα κι η στιγμή να αποκαλύψω ποιος είναι o άνθρωπος που έγραψε και υποστήριξε δημόσια και υπό το άπλετο φως των ΜΜΕ, κομμουνιστικών, αριστερών ου μην και αστικών, αυτά που αναφέρω στο σχόλιό μου της 07/12/2019 at 14:31. Πέρασαν δύο συμπληρωμένες ημέρες, ας τα ξαναθυμηθούμε (οι υπερτονισμοί στο κείμενο με πλάγια είναι τού περί ου ο λόγος γραφιά, εκείνοι με bold δικοί μου):

    ***

    Ορισμένα τμήματα της Αριστεράς δίνουν, ωστόσο, τη μάχη για μια σωστή υπόθεση με λάθος τρόπο, όταν βλέπουν τη μετανάστευση περίπου σαν ευλογία, που ενισχύει την «εθνική οικονομία» και την «πολυπολιτισμική κοινωνία». Η μετανάστευση είναι πρόβλημα, ο μετανάστης όχι –όπως η ανεργία είναι το πρόβλημα κι όχι ο άνεργος. Είναι πρόβλημα πρώτα απ’ όλα για τους ίδιους τους μετανάστες που αναγκάζονται να ξεκληριστούν λόγω της πείνας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, να διανύσουν θάλασσες πάνω σε πλωτά φέρετρα ή εθνικές οδούς μέσα σε ψυγεία κρεάτων, κινδυνεύοντας να πεθάνουν, για να υποστούν κάθε είδους διακρίσεις, διώξεις και στερήσεις στα ψεύτικα Ελντοράντο της Δύσης. Είναι επίσης πρόβλημα για την εργατική τάξη στις χώρες υποδοχής, καθώς, σε αντίθεση με τα μεταναστευτικά κύματα του περασμένου αιώνα, οι ξένοι εργάτες καταλήγουν σε «γεμάτες» χώρες, με κορεσμένη αγορά εργασίας και χρόνια ανεργία. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μετανάστες αναδεικνύονται σε ιδανικό χώρο στρατολόγησης για κάθε είδους μαφίες, κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος και μυστικές υπηρεσίες.

    ***

    Πριν προχωρήσω στην ταυτοποίηση του παραπάνω «αισχρού συκοφάντη», «ξενοφοβικού», «θανάσιμου εχθρού και απηνούς διώκτη μεταναστών», «ακροδεξιού», «ρατσιστή» και δεν συμμαζεύεται, θα ήθελα να παρακαλέσω το σεβαστό, φιλόχρηστο και φιλομαθές αναγνωστικό κοινό τού παρόντος site να μην παραλείψει να σημειώσει το εξής (διόλου) περίεργο φαινόμενο:

    Παρά το γεγονός ότι το σχόλιό μου με τις παραπάνω «εμετικές» απόψεις χρονολογείται από δύο και πλέον ημερών, παρά τις προ(σ)κλήσεις μου, παρά το ότι μετά από αυτό και με αφορμή αυτό κατατέθηκαν από τους «συνήθεις υπόπτους» –στους οποίους προστέθηκε άλλος ένας– ουκ ολίγα σχόλια (19 συγκεκριμένα, εξαιρώντας Avir, Σ.Τ., Γιώργο Λυγκουνάκη, Pavel και την αφεντιά μου), παρ’ όλα αυτά, για τον «αγνώστων λοιπών στοιχείων» μυστηριώδη μάρτυρα που έφερα εδώ δεν ακούστηκε κιχ! Τσιμουδιά! Nothing! Niente! Nada! Είναι προφανές πως φυλάνε τα ρούχα τους. Ποια ρούχα τους;;;

    Εδώ και πολύ καιρό, με τη βοήθεια του Μαρξ, του Ένγκελς, του Λένιν, του μέλους τού ΝΑΡ και δημοσιογράφου του ΠΡΙΝ και μέλους τού ΝΑΡ Γιώργου Λαουτάρη και τώρα και του Avir, από τα ρούχα τους, δηλαδή τις απόψεις τους, δεν έχουν μείνει ούτε καν οι κάλτσες!

    Αρκετά όμως μίλησα και παρέτεινα την αγωνία τους. Ας τους δώσω τη «χαριστική βολή» για να μη βασανίζονται άλλο. Λοιπόν:

    Ο «ξενοφοβικός», «ακροδεξιός», «αισχρός συκοφάντης μεταναστών», «ρατσιστής», και «απηνής διώκτης προσφύγων», όπως, σύμφωνα με τα μυαλά τών κουφιοκεφαλάκηδων που συχνάζουν εδώ, «φανερώνουν τα λόγια του που μετέφερα εδώ (και που αν τα είχα πει εγώ ή ο Avir θα μας είχαν κάψει ζωντανούς, που λέει ο λόγος), δεν είναι άλλος από τον σύντροφο Πέτρο Παπακωνσταντίνου!

    Ναι, ναι! Δεν κάνουν πουλάκια τα μάτια σας! Πρόκειται για τον γνωστό σας Πέτρο Παπακωνσταντίνου, γέννημα θρέμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς, κάποτε μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ, ύστερα ιδρυτικό στέλεχος του ΝΑΡ, του ΜΕΡΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με την οποία ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β´ εκλογική περιφέρεια Αθηνών μέχρι και στις εκλογές τού Ιουνίου τού 2012) και κατόπιν της ΛΑΕ. Μια ζωή κομμουνιστής, πάντα κομμουνιστής. Το σημαντικότερο;

    Αρκετοί είναι αυτοί που ήταν μια ζωή κομμουνιστές και πάντα κομμουνιστές. Λίγοι όμως, πολύ λίγοι θα πρόσθετα, είναι εκείνοι που έχουν την πολιτική συγκρότηση, τη σκέψη και το ένστικτο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου!

    Πού τα έχει γράψει αυτά ο σύντροφος; Τα έχει γράψει στη σελίδα 76 του βιβλίου του Η ΚΡΙΣΗ, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ, Η ΕΞΟΥΣΙΑ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ που εκδόθηκε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2013 από τις Εκδόσεις Λιβάνη και γράφτηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2012, στον απόηχο της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση στις διπλές εκλογές τού ίδιου χρόνου.

    Για να σας δω τώρα, “διεθνισταράδες” μου, “κομμουνισταράδες” μου και “επαναστατικά” μου “πνέβματα”!!!

    Για να σας δω!!!!

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Ε πες μας ρε Λεφτ ότι τα είπε ο Π. Παπακωνσταντίνου να μας πιάσουν ρίγη συγκίνησης.

      Reply
      1. Left G700

        Ρε συ Γιώργο, σε λάθος τάξη έχεις μπει. Εσύ δεν είσαι που μας έχεις πει (και το ξαναείπες και πολύ πρόσφατα) ότι δεν είσαι αριστερός; Εγώ προσκάλεσα να δω τους “διεθνισταράδες”, τους “κομμουνισταράδες” και τα “επαναστατικά” “πνέβματα” της Παντιέρας. Άσε μας να κάνουμε μάθημα. Πρέπει δηλαδή να φωνάξω τον Λυκειάρχη Γυμνασιάρχη;

        Reply
    2. Κώστας

      Πάει και ο Πέτρος, τον έφαγε το χωνευτήρι του ούλτρα ράιτ τζι εφτακόσα. Ψάχνω βέβαια γραφτό του Πέτρου να μιλάει για το αναπόφευκτο και φυσικο των ρατσιστικών πογκρόμ και δεν βρίσκω. Ψάχνω γραφτό του Πέτρου να λέει πως δεν είναι πρόβλημα μόνο η μετανάστευση και η προσφυγιά αλλά και οι μετανάστες και πρόσφυγες, που είναι άποικοι και εισβολείς, και δεν βρίσκω.

      Μην στεναχωριέσαι Πέτρο, έχεις καλή παρέα, από Μπελαντή μέχρι Μαρξ και Ένγκελς.Μπορεί να φταις και με κάποια πολιτικά σου λάθη να έδωσες την ευκαιρία στον κάθε τυχοδιώκτη πολιτικάντη μπατριώτη, που τελικά αυτοί σε διώξανε από την ενεργή πολιτική στράτευση να σε επικαλείται και να σε διαστρεβλώνει, αλλά εμείς ξέρουμε ποιος είσαι

      Άσε μας ρε λεφτάκο που έμαθες και τον Πέτρο Παπακωνσταντινου που όταν εμείς μαθαίναμε μαρξισμό και πολιτική από τον Πέτρο εσύ το πιθανότερο είναι να έστηνες τον Μπατριωτικό χώρο με κανέναν Στέλιο Παπαθεμελή. Άντε μάζεψε όση τσίπα έχει μείνει και εξαφανίσου

      Κώστας

      Reply
      1. Left G700

        Πώς είπες, Κώστα μου; Ψάχνεις να βρεις γραφτό τού Ππακωνσταντίνου που να μιλάει για το αναπόφευκτο και φυσικό τών ρατσιστικών πογκρόμ και δεν βρίσκεις;

        Καλά. Μέχρι να το βρεις, σχολίασέ μας το άλλο αναπόφευκτο που λέει για τους μετανάστες:

        Να αποτελούν «ιδανικό χώρο στρατολόγησης για κάθε είδους μαφίες, κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος και μυστικές υπηρεσίες».

        Έλα, καμάρι μου (που λες κι εσύ). Μην ντρέπεσαι!

        Reply
      2. Κώστας

        Λεφτ σου απάντησα, φέρε απόσπαμα του ΠΠ με αυτά που λες. Το να λέει κάποιος πως η μετανάστευση μπορεί να συνδεθεί με μια σειρά κοινωνικές περιπλοκές είναι μια μάλλον αυτονόητη κοινωνιολογική παρατήρηση. Το δε “με τους μετανάστες, όχι με την μετανάστευση” που με θράσος μας πόσταρες δεν έχει σχέση με τις απόψεις σου

        Πάρε και από μένα ένα άλλο από ΠΠ, διεθνές μάλλον άρθρο και όχι μεταφρασμένο, που λέει πως το άσυλο και η ξενοφοβία είναι ελληνικές λέξεις και οι δύο και πως διαλέγει ο καθένας τι θέλει να είναι η “ελληνικότητα”, τι διαλέγει από αυτήν.

        Και μια ωραιότατη αναφορά στην γειτονική μας χώρα Μακεδονία, πάρε λοιπόν το υπογλώσσιο σου μην σε έχω και τύψεις και πάνε για νανάκια ή μαζί με τον καφέ αν το διαβάσεις αύριο, καμάρι μου

        https://www.theguardian.com/commentisfree/2011/jan/07/asylum-greece-border-fence

        Κώστας

        Reply
        1. Left G700

          Κωστάκη μου, αυτά που εννοείς ότι λέω είναι οι συκοφαντίες σου για όσα δήθεν λέω (ξέρεις: οι βάρκες που κατά τον ΑΩ πρότεινα τάχα να βομβαρδίζονται, τα ρατσιστικά πογκρόμ που δικαιολογώ κατά το δικό σου το αδειανό και μεταλλαγμένο μυαλό –και η …πρόσκληση σε …ομαδικούς …βιασμούς γυναικών!!!).

          Το άρθρο που μου έβαλες δεν λέει κάτι που να με βρίσκει αντίθετο επί της αρχής. Τι να σχολιάσω; Πρέπει όμως κάποιος να σου πει ότι αυτά τα ζητήματα αρχής διόλου δεν εμπόδισαν τον ΠΠ και εμένα να δούμε τις προβληματικές πλευρές τής μετανάστευσης και να τις “βρέξουμε” στις μερίδες τής Αριστεράς που βλέπουν τη μετανάστευση “σαν ευλογία” (και σαν το νέο επαναστατικό υποκείμενο, προσθέτω εγώ).

          Τραγούδα το μονότονο και θλιβερό τραγούδι σου, με στίχους που βγάζεις από το μυαλό σου και με χολή που βγαίνει από τη φασίζουσα δυσανεξία σου με τη διαφορετική σκέψη. Έτσι κι αλλιώς, όλο και πιο ασθενικά ακούγεται. Βλέπεις, ο λάκος που έχετε σκάψει μόνοι σας κι έχετε μπει μέσα του εθελοντικά είναι πολύ βαθύς…

        2. Κώστας

          Ωχου μωρέ λεφτ, κόψε την κλάψα.

          Links δεν κρατάω. Εσύ κρατάς, βάλε τι είχες πει για τις φυσικοποιημένες αντιδράσεις που θα είναι και πολύ βίαιες. Για βάρκες δεν είχες πει αλλά αφού είχες πει για εισβολείς και έποικους αν ο ΑΩ έχει κάνει το σχήμα λόγου περί βομβαρδισμού βαρκών είναι ένα θεμιτό σχήμα λόγου. Τέλος ποτέ δεν είπα ότι πρότεινες ομαδικό βιασμό αλλά οτι παρομοίασες την αντίθεση στην ΤΙΝΑ με ομαδικό βιασμό. Απ αυτό έχω link, δεν το βάζω, δεν το έχεις αρνηθεί, το έχεις βάλει και ο ίδιος.

          Σε παρακαλώ μην επανέλθεις στα 2 από τα 3 αυτά που ανέφερες και με αφορούν, δεν μπορεί το μοναδικο αριστερό blog να αλλάξει χαρακτήρα και θέμα και να ασχολείται με έναν σχολιαστή 24/7

          Κώστας

        3. Left G700

          Πιο δυνατά. Δεν ακούγεται σχεδόν τίποτε από το τραγούδι σου…

    3. ΑΩ

      Πας να βγάλεις συνήγορο σου τον Παπακωνσταντίνου με το απόσπασμα μιας σελίδας. Δε νομίζω όμως να έχει ανοίξει μέτωπο στη διεθνιστική αλληλεγγύης ούτε να εξοργίζεται, όπως εσύ, όταν στην Παντιέρα δημοσιεύονται άρθρα ενάντια στην αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης.
      Μην προσπαθείς να κρυφτείς πίσω από τα αποσπασματικά κείμενα ανθρώπων με κύρος, με τα οποία μπορεί να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε. Εδώ και τον Μάρξ πήγες να βγάλεις συνοδοιπόρο του Βορίδη.
      Είσαι ένας φτηνός και γελοίος γκεπελίσκος. Η θλιβερή σου προσπάθεια να κάνεις διακτυακό θόρυβο ενάντια στο ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ απλά σε εκθέτει.

      Reply
      1. Left G700

        Τι έγινε ΑΩ μου; Άσε, ξέρω. Είδες κι εσύ αστράκια κόκκινα, κίτρινα και πράσινα σαν τη Βουγιουκλάκη (και τον Κώστα και τον San Rocco). Δεν πειραζει, βρε κουτά! Μέχρι να βγάλετε χρυσό δοντάκι θα σας περάσει. Εκείνο που δεν πρόκειται να “περάσει” (πρώτα και κύρια στο δικό σας κόσμο που δεν είναι ηλίθιος ούτε πιπιλάει το δάχτυλο) είναι οι ντρίμπλες τής κακιάς ώρας, σαν του Κώστα παραπάνω και τη δική σου (αυτό το περί αποσπάσματος που δεν αποδίδει, τάχα, τις πλήρεις απόψεις τού Παπακωνσταντίνου).

        Συστήνω ξυδάκι και αμέσως μετά ζεστό γαλατάκι για να μπορέσετε να κοιμηθείτε.

        Reply
        1. ΑΩ

          Και τώρα στο μυαλό του Λεφτ (λέμε τώρα) ο δικός μας ο κόσμος μετά τις… φοβερές σου “αποκαλύψεις” απαιτεί άμεσα ανακοινώσεις που ζητάνε από την κυβέρνηση να αφήσει τα λόγια και πάει άμεσα σε νέες Αμυγδαλέζες, περισσότερες Μόριες και άμεση καταβύθιση κάθε λέμβου με πρόσφυγες…
          Γεγονός είναι ότι δεν μπορείς να εννοήσεις η διεθνιστική αλληλεγγύη και η εναντίωση στο ρατσισμό είναι στοιχειώδη για κάθε αριστερό. Δεν τον πείσαμε με κόλπα τον δικό μας κόσμο, όπως λες, να καταβαίνει στις διαδηλώσεις, να πάει σε καταυλισμούς, να μαζέψει υλική βοήθεια, να πάρει πρωτοβουλίες επικοινωνίας και στήριξης των προσφύγων. Αυτός ο κόσμος γελάει με σένα Λεφτ και απορεί αν είχες ποτέ οποιαδήποτε σχέση με την Αριστερά όπως κατά καιρούς ισχυρίζεσαι.

          ΥΓ για την ιστορία και για να φανεί πόσο επιφανειακός και άσχετος είσαι, σε πλήρη αδυναμία να αντιληφθείς τα κείμενα που επικαλείσαι: το βιβλίο του Παπακωνσταντίνου έχει θέμα την αριστερή κυβέρνηση και εκθέτει διαφορετικές θέσεις από το ΝΑΡ. Τώρα πώς το βιβλίο εμφανίζεται σαν ναι περίπου οι θέσεις του ΝΑΡ για τους μετανάστες μόνο ένας γελοίος γκεπελίσκος σαν τον Λεφτ θα μπορούσε να φαντάστει.

    4. Avir

      Σοβαρά; Δεν ήξερα ότι ήταν στην ανταρσύα, Φαίνεται σωστός πάντως.
      Από το βιβλίο «H εποχή του φόβου», του δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου:
      «Μια από τις εν Ελλάδι ΜΚΟ, το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι των κυρίων Δημητρά και Βαλιανάτου δημοσίευσε το Νοέμβριο του 2002 πολυσέλιδη έκθεση με με τίτλο Αντισημιτισμός στην Ελλάδα. Η έκθεση κατήγγειλε το Μίκη Θοδωράκη, τον Μανόλη Γλέζο, τον Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Απόστολο Κακλαμάνη και δεκάδες Έλληνες δημοσιογράφους για « αντισημιτισμό» απλώς και μόνο επειδή είχαν καταδικάσει τις σφαγές Παλαιστινίων από την κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν την Άνοιξη του 2002. Όχι απροσδόκητα η έκθεση διανεμήθηκε από το γραφείο Τύπου της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι η εν λόγω ΜΚΟ είχε εκδώσει το 1998 έκθεση με τίτλο Ελλάδα εναντίον μακεδονικής Μειονότητας, γεγονός που πρέπει να εκτιμήθηκε δεόντως καθώς η οργάνωση έτυχε στη συνέχεια χρηματοδοτήσεων από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την καγκελαρία της Αυστρίας, το μακεδονικό κίνημα Καναδά και άλλες εξίσου αντιεθνικιστικές πηγές».

      Reply
        1. San Rocco

          Παιδί μου ραιτ τζι εφτακόσα, τις μόνες φωνές που ακούω είναι τις τσιρίδες σου. Εμ δεν μπορείς να τεκμηριώσεις τίποτα, εμ τσιρίζεις. Γιατί παιδί μου;

      1. ΑΩ

        Αν σου φαίνεται σωστός θα έπρεπε να προσέξεις ότι δεν ταυτίζει την διεθνιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με την ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό όπως κάνεις εσύ συστηματικά, κατά την ακροδεξιά μέθοδο Antinews, Στόχου και λοιπών

        Reply
  17. Avir

    Ρε παιδιά, έλεος δηλαδή. Τι κουτσομπολιό είναι αυτό που κάνετε! Τι ψέματα και συκοφαντίες αραδιάζετε; Με προσωπικές επιθέσεις νομίζετε πως θα καλύψετε την ένδεια επιχειρημάτων πάνω στις σαθρές πολιτικές θέσεις που παρουσιάζετε;
    Να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα που διαβάζω για μένα.
    Είμαι ΚΑΤΑ των εξορύξεων από τότε που μπλέξαμε με δανειακές και μνημόνια. Τα κοιτάσματα ήταν γνωστά σε όλους εδώ και δεκαετίες. Μόλις γινόταν αναφορά σε αυτά, από εμένα ή άλλους, έβγαιναν οι τότε αντάρσυοι να μας πουν ψεκασμένους. Γιατί τα θυμήθηκαν τώρα με τα μνημόνια; Μα γιατί τώρα δεν μας ανήκει τίποτα. Γίναμε αποικία των ιμπεριαλιστών. Δεν πρόκειται να δούμε κανένα σημαντικό όφελος, μόνο ζημιά στον τουρισμό και στο περιβάλλον.
    Πάμε στο επόμενο θέμα. Τα έχω ξαναπεί βέβαια αλλά κάποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για να διαστρεβλώσουν και να συκοφαντήσουν. Δεν υπάρχει ταξικό χωρίς εθνικό. Για την ακρίβεια, η εθνική κυριαρχία είναι προϋπόθεση για να υπάρξει ταξικό πεδίο μάχης. Κι όσοι υποστήριζαν το αντίθετο (κι εσείς παλιά, τότε που σας έψεγε το ΚΚΕ για την ευρωλαγνεία σας και ειρωνευόταν την ταξική πάλη εντός ΕΕ – σήμερα τα λούστηκε), τώρα πια κατάλαβαν το αδιέξοδο. Όλοι αυτοί οι οπορτουνιστές τώρα, από τη μια μεριά δεν θέλουν να αποδεσμευτούν από την ΕΕ και από την άλλη αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να πουλήσουν άλλο το κομμουνιστικό παραμύθι στον λαό στηρίζοντας την ευρωπαϊκή πορεία. Και τι σκέφτηκαν; “Θέλουμε να βγούμε από την ΕΕ αλλά μόνο με κομμουνισμό”. Αυτη η θέση είναι ένα μνημείο απατεωνιάς, που μόνο η σημερινή αριστερά θα μπορούσε να διατυπώσει χωρίς ντροπή. Και φυσικά όποιος υποστηρίζει το αυτονόητο, δηλαδή προτάσσει την εθνική ανεξαρτησία (όπως όλοι οι αριστεροί όλων των εποχών) που θα ανοίξει τον δρόμο για λαϊκή κυριαρχία, χαρακτηρίζεται εθνικιστής από την οπορτουνιστική αριστερά που βολεύτηκε εντός ΕΕ και αρνείται να μπει στη λογική διεκδίκησης μιας σοσιαλιστικής προοπτικής. Γιατί στην πραγματικότητα, τον σοσιαλισμό φοβάται. Το διακύβευμα είναι το iphone.
    Πάμε παρακάτω. Σε ποιους αγώνες είσαι εσύ, ρωτάει ο άλλος. Εδώ λέω τόσο καιρό ότι δεν έχουμε παλαίστρα κι αυτός με ρωτα που παλεύω. Αν εννοείς στα επιδοτούμενα πεδία του φύλου, του κλίματος, του αντιεθνικισμού, του αντιρατσισμού κλπ, όχι δεν συμμετέχω. Η πολιτική ταυτοτήτων διχάζει τον λαό (ως αντιμαρξιστική), ενώ τα υπόλοιπα αποπροσανατολίζουν υποβαθμίζοντας τη βασική αντίθεση που τείνει πλέον να ξεχαστεί μπροστά σε κατεπείγουσες καταστάσεις που απειλούν να ανατρέψουν το σύμπαν της κανονικότητας.
    Πάμε σε αντικαπιταλιστικούς αγώνες. Υπάρχει περίπτωση να κερδηθεί μια μάχη που δίνεται σε εθνικό επίπεδο ενώ ο αντίπαλος παίζει υπερεθνικά; Μπορεί για παράδειγμα να κερδηθεί η μάχη των πλειστηριασμών; Μπορεί να κερδηθεί οτιδήποτε εκπορεύεται από υπερεθνικούς θεσμούς; Ούτε αφελείς δεν το πιστεύουν. Επομένως τι χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση; Διεθνιστική αλληλεγγύη. Τα κίτρινα γιλέκα το συνειδητοποίησαν και κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς λαούς να στηρίξουν τον αγώνα τους, να πάρει πανευρωπαϊκή διάσταση. Και αυτό είναι που συζητούσαμε αλλού. Η διεθνιστική αλληλεγγύη δεν είναι η υποδοχή μεταναστών όπως το εκλαμβάνουν κάποιοι υπερκαπιταλιστές χίπηδες. Αυτό ακριβώς που ζητούν τα κίτρινα γιλέκα είναι ο ορισμός της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Που είμαστε παιδιά; Ανταποκρίθηκε κανένας ευρωπαϊκός λαός στο κάλεσμα; Όχι κι ούτε πρόκειται.
    Επομένως δίχως εθνική κυριαρχία δεν έχει νόημα η ταξική πάλη. Προσέξτε όμως την λεπτομέρεια. Αν σήμερα καταργούσαν όλα τα σύνορα των κρατών, μία κυβέρνηση ένας λαός παγκοσμίως, θα το σκεφτόμουν· γιατί θα γεννιόταν ένα παγκόσμιο πεδίο ταξικής πάλης. Όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Η ΕΕ διεθνοποίησε το κεφάλαιο, ο ντόπιος καπιταλιστής έγινε πολυεθνική εταιρία κι ετσι λεηλατεί τον δημόσιο πλούτο, που δεν μπορούσε πριν. Ο ντόπιος πολιτικός έγινε εντολοδόχος του ευρω-ιερατείου (το οποίο λογοδοτεί μόνο στις πολυεθνικές) κι έτσι μπορεί να παίρνει αντιλαϊκά μέτρα χρεώνοντας τα στις Βρυξέλλες. Ο κάθε λαός βρίσκεται απομονωμένος στα όρια του κράτους του χωρίς να μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τον ίδιο. Εσείς που βλέπετε όλους τους καπιταλισμούς ίδιους, να μας πείτε και πόσο αντικαπιταλιστές είστε για να γελάσουμε και λίγο.

    Reply
    1. πικάπα

      ΄Άρα λοιπόν, ο μόνος τρόπος να κάνεις διάλογο είναι να αρχίσεις να εκθέτεις αναλυτικότερα τις θετικές σκέψεις σου και όχι μόνο λάβρος να επικρίνεις. Δεν ξέρω βέβαια αν θα γίνεις εδώ αποδεκτός, σαν συνομιλητής.
      Όπως σου είχα πει εκ πρώτης, σε κάποια πράγματα συμφωνώ, από και έως – ενώ η τέτοιου είδους κριτική στον αριστερισμό δεν είναι καθόλου πρωτόγνωρη εδώ μέσα. Πρωτόγνωρο ήταν ένα τέτοιο ορμητικό και μονομερές μπάσιμο. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο τι ακριβώς λες τελικά. Θέλει διεθνισμό αλλά αφού δεν υπάρχει διεθνισμός, πάμε σκέτο πατριωτισμό; ΟΚ, ταξικό και εθνικό διαπλέκονται, το λέει έτσι και ο Σαν Ρόκο. Αλλά και; Τι δηλαδή, λογική σταδίων, εθνική ανεξαρτησία χωρίς σοσιαλισμό, αλλά μόνο αστικοδημοκρατική ολοκλήρωση; δεν είναι καθόλου καθαρό τι λες. Μπέρδεμα μου έκανες. Μη ξεχνάς πως τα ίδια και τα ίδια, ανακυκλώνονται εδώ και 30 χρόνια – και απλώς η κάθε συνιστωσουλα και αποψούλα καταφέρνει να μαλώνει με τις άλλες χωρίς να είναι ξεκάθαρο σε εμάς του υπολοίπους τι στο καλό θέλει να κάνει τελοσπάντων!. Και αφού ξέρει η ίδια με τον εαυτό της τι θέλει να κάνει γιατί δεν μπορεί τελοσπάντων1 Δε μπορώ να πω ότι με φώτισες. .

      YΓ. Η πολιτική των ταυτοτήτων είναι αντισοσιαλιστική ναι, αλλά το ότι δεν υπάρχει παλαίστρα ΔΕΝ ισχύει. Πάντα υπάρχει παλαίστρα.

      Reply
      1. Avir

        Παλαίστρα εννοώ να μπορείς να πετύχεις και νίκη. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πια. Γίνονται δράσεις απλά για να γίνονται. Η εκμετάλλευση και η καταπίεση βρίσκονται στο ζενίθ. Και αυτό δεν είναι λόγω ελληνικής ιδιαιτερότητας, συμβαίνει σε όλους τους αδύναμους κρίκους στην ΕΕ.
        Αυτό που λέω είναι ξεκάθαρο, δεν ξέρω γιατί δεν το καταλαβαίνεις. Το Grexit έπρεπε να έχει γίνει χτες, με όποια κυβέρνηση. Με την προϋπόθεση πως η κυβέρνηση αυτή αντιλαμβάνεται ότι το χρέος πρέπει να διαγραφεί για να επιβιώσει ο λαός. Δεν είναι αναλώσιμο είδος ο λαός, για να μας λένε στο Delphi Economic Forum ότι θα τον αντικαταστήσουν με κάποιον άλλο πιο παραγωγικό και να υπάρχει μια Αριστερά που διανθίζει αυτό τον αισχρό ναζιστικό τεχνοκρατικό λόγο με ‘ανθρωπισμό’. Κατάπτυστα πράγματα!
        Από εκεί και πέρα, με την αποκατάσταση της αστικής δημοκρατίας, δίνεται η δυνατότητα στον λαό να πάρει το μέλλον στα χέρια του. Το τι θα το κάνει δεν ξέρω αλλά αυτό θα είναι μια πρόκληση για την αριστερά και η ελπίδα θα ζωντανέψει. Σε κάθε περίπτωση εδώ που είμαστε δεν υπάρχει μέλλον για τον λαό και για την αριστερά (του λαού – χρειάζεται κι αυτή η διευκρίνηση δυστυχώς).

        Reply
        1. San Rocco

          Δεν υπάρχει παλαίστρα σήμερα; Υπάρχει: το έθνος/κράτος. Όμως κοιτάξτε: οι μεν κοσμοπολίτικες πολιτικές δυνάμεις των εθνικών κ υπερεθνικών κεφαλαίων μας λένε “φάτε καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό είναι μονόδρομος ελέω παγκοσμιοποίησης ” και οι δε εθνικιστικές πολιτικές δυνάμεις των εθνικών κ υπερεθνικών κεφαλαίων μας λένε “φάτε καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό ελέω ανάγκης επιστροφής στο…έθνος/κράτος “!

          Δηλαδή και οι κοσμοπολίτικες κ οι εθνικιστικές δυνάμεις, κόμματα, κυβερνήσεις συγκλίνουν στο “φάτε καπιταλιστικό ολοκληρωτισμο’. Ορμπάν, σαλβινι , μακρόν, Τσίπρας, τραμπ, Χίλαρι, φαρατζ, Πούτιν, σαιπινγκ, κλπ. Αυτά λενε κ πράττουν .

    2. ΑΩ

      Καταλάβαμε, μας τα ξαναείπες: το εργατικό δεν έχει νόημα, οι κοινωνικοί αγώνες για δικαιώματα είναι υπέρ του αντιπάλου, μόνο εθνική ενότητα γύρω από το κεφάλαιο, ρατσιστικό μίσος και πολεμική ετοιμότητα για γίνει ο λαός κρέας για τα κανόνια υπέρ των πολυεθνικών.
      Θα συνεχίσεις για πολύ το κήρυγμα τύπου Καραμπελιά που από τα Εξάρχεια κατάντησε κλακαδόρος του Σαμαρά;

      Reply
    3. San Rocco

      Αβιρ: Α. Δεν ανακαλύφθηκαν τώρα τα κοιτάσματα επειδή χασαμε την εθνική μας ανεξαρτησία. Γίνεται τώρα η συζήτηση για εξορύξεις, διότι έχουν στριμωχθει όλοι οι ιμπεριαλιστές δυτικοί κ ανατολικοί , για τις πηγές ενέργειας , μιας κ μπήκε θριαμβευτικά η ιμπεριαλιστική Κίνα κ η ιμπεριαλιστική Ρωσία στο παιχνίδι. Κ γιατί οι καπιταλιστικές ανάγκες για περισσότερη κ περισσότερη ενέργεια έχουν αυξηθεί ! Το πάνε για διαλα με τον πλανήτη , εδώ είμαστε να το δούμε.

      Β. Το ΝΑΡ κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μιλούν για αποδέσμευση από την ΕΕ κ το ΝΑΤΟ σε μια αντιιμπεριαλιστική κ αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για την χώρα. Αυτή είναι η θέση μας χρόνια τώρα. Κ λέμε κ το θέμα της κατεύθυνσης διότι πολύ απλά , καπιταλιστική Ελλάδα χωρίς πρόσδεση σε ένα από τα δύο ιμπεριαλιστικά μπλοκ δεν μπορεί να υπάρξει. Άρα, αν επέλεγε (που δεν πρόκειται αλλά λέμε) η άρχουσα καπιταλιστική τάξη της Ελλάδας να φύγει από την ΕΕ, θα έμπαινε η Ελλάδα την επόμενη μέρα, στην αντίστοιχη καπιταλιστική ερυωασιατικη ένωση. Αυτό θέλει ο Λαφαζάνης . Κ αυτό είναι το ίδιο κατάργηση της εθνικής ανεξαρτησίας , με το να είμαστε στην ΕΕ. Κ το ίδιο βάρβαρο κ αντιλαϊκό. Οκ;

      Άρα εμείς λέμε αποδέσμευση από την ΕΕ κ το ΝΑΤΟ σε μια αντιιμπεριαλιστική κ αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για την χώρα. Ουτοπία; Μπορεί για την ώρα. Χίλιες φορές προτιμότερη όμως είτε από τον ολοκληρωτικό κοσμοπολιτισμό της ΕΕ , είτε από τον ολοκληρωτικό εθνικισμό των Ρωσία κ Κίνα. Οκ μαν; Δεν θέλω ευρωελληνικα μνημόνια, δεν θέλω ρωσοκινεζοελληνικα μνημόνια έτσι;

      Χωρίς εμπέδωσης λαϊκής κυριαρχίας παραμένει το έθνος/κράτος. Το ξεκαθαρίσαμε αυτό. Μοναδικός τρόπος κ όρος για πραγμάτωση λαϊκής κυριαρχίας είναι η απόρριψη της εθνικής ενότητας. Οκ;

      Reply
      1. San Rocco

        Το σωστό: “ΧΩΡΟΣ εμπέδωσης της λαϊκής κυριαρχίας παραμένει το έθνος/κράτος .”

        Reply
  18. Left G700

    ΑΣΧΕΤΟ; Ε, ΚΑΛΑ. ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΙΞΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ!

    Τι θυμάται ο άνθρωπος άμα μπαίνει ο διάολος μέσα του (επειδή τού τον έβαλε κάποιος άλλος)! Εγώ θυμήθηκα αυτό:

    Κάποτε που ο Χότζας έκανε χρέη δικαστή, του έτυχε να δικάσει μια περίεργη υπόθεση απάτης.

    – «Ο κατηγορούμενος, Χότζα μου», άρχισε να λέει ο μηνυτής, «ήρθε μια μέρα και μου ζήτησε το γάιδαρό μου για να μεταφέρει κάτι εμπορεύματα στην πόλη και να μου τον επιστρέψει την επόμενη μέρα. Κι επειδή ήταν φίλος και γείτονας του τον δάνεισα. Την άλλη μέρα το απόγευμα, έρχεται σπίτι μου χωρίς το γάιδαρό μου και μου λέει ότι τον δάγκωσε ένα φίδι και ψόφησε. Εντάξει, του λέω, αλλά πρέπει να μου τον πληρώσεις γιατί ψόφησε στα χέρια σου. Κι εκείνος μού απάντησε ότι δεν μου δίνει πεντάρα κι έφυγε. Δεν έχω δίκιο να ζητάω να μου τον πληρώσει;»

    – «Δίκιο έχεις» απάντησε ο Χότζας κι ύστερά γυρνώντας στον κατηγορούμενο τον ρώτησε:

    – «Τι έχεις να πεις εσύ γι’ αυτό που σε κατηγορεί;»

    – «Εγώ, Χότζα μου, επειδή αυτός ο άνθρωπος ήταν φίλος και γείτονάς μου, πήγα και ζήτησα το γάιδαρό του για να κουβαλήσω κάτι εμπορεύματα για πούλημα στην πόλη. Τη νύχτα, όμως, καθώς γυρίζαμε πίσω, δάγκωσε το γάιδαρο του φίλου μου ένα φίδι κι εκείνος ψόφησε. Μόλις έφτασα το πρωί περπατώντας στο χωριό, πήγα κατ’ ευθείαν στο σπίτι τού φίλου μου, του είπα τι έγινε κι εκείνος μού ζήτησε να του δώσω λεφτά να πάρει καινούργιο. Αλλά, αφού δεν έφταιγα εγώ και τον γάιδαρο θα μπορούσε να τον είχε δαγκώσει φίδι κι όταν τον είχε εκείνος, αρνήθηκα να του τον πληρώσω. Δίκιο δεν έχω;»

    – «Κι εσύ έχεις δίκιο» απάντησε ο Χότζας.

    Τότε, κάποιος από το ακροατήριο φώναξε:

    – «Μα, Χότζα μου, τι λες; Δεν μπορεί να έχουν και οι δύο δίκιο!»

    – «Κι εσύ δίκιο έχεις!» απάντησε ο Χότζας.

    Reply
    1. πικαπα

      Άσε τις μαγκιες, τις ελεγείες και τα ανέκδοτα, και απάντησε θετικα στο παρακάτω. Πες μας τι να κάνουμε επιτέλους..

      Reply
      1. Left G700

        Να σκεφτείτε. Και ειδικά εσύ να συνειδητοποιήσεις ότι οι κεντριστές και ισορροπιστές με τη στάση τους δεν ωφελούν κανέναν και δεν εξασφαλίζουν ούτε καν κεντρική και περίοπτη θέση για την τελευταία τους κατοικία…

        Reply
        1. πικαπα

          πρεπει να προβληματιζομαι για τη τελευταια μου κατοικια; για πες;

        2. Left G700

          Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις (με Κώστα, ΑΩ και San Rocco σαν κοιμηθείς, το πρωί θ’ αλληθωρίζεις), και μην επιχειρείς να διαστρεβλώσεις το νόημα του σχολίου μου (βρήκες παιδάκι να ντριμπλάρεις!).

          Πρέπει να ανησυχείς για τον αφόρητο κεντρισμό και ισορροπισμό σου. Για την τελευταία κατοικία, ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει. Ο μοναδικός που συντρέχει δεν θα σε αφορά, όπως δεν θα αφορά και κανέναν μας, όταν κάνουμε τη “μετάβαση”. Θα αφορά εκείνους που θα πληρώνουν τα κερατιάτικα στο Δήμο…

        3. San Rocco

          Ρε λεφτ δε πα να κοιμηθείς κανονικά; Ούτως ή άλλως κοιμάσαι και στον ξύπνιο σου αδερφέ και γράφεις αυτά που γράφεις.

  19. πικάπα

    Χμ.. Avir, ως κλασσικός ξερόλας είχα απαντήσει στον Κώστα περί αυτών, αν και επιγραμματικά. Είναι εντυπωσιακό, ο πυρήνας της απάντησης στα όσα λες είναι ο ίδιος! Αριστερών καταβολών πατριώτες, όσο και αριστεριστές, συναγωνίζονται σε αυταπάτες και μπουρδουκλώματα.

    Έχει μεγάλη σημασία να μιλά κανείς έχοντας ζωντανές πρακτικές εμπειρίες προσπαθειών για αυτά που έχει σαν ιδέες και ελπίδες. Έτσι λοιπόν, μεταξύ άλλων, η άμεση εμπλοκή στο Σύριζα στο διάστημα 2009-2013 μου πρόσφερε τη δυνατότητα επικοινωνίας με πολύ κόσμο, όπου εμετρήθηκαν και όλα αυτά που λες. Το τρίπτυχο εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία (και στο βάθος!) κοινωνική απελευθέρωση = στο εξής Το “Τρίπτυχο”, επανήλθε μεταπολιτευτικά ως πασοκική φάρσα και ξαναπαίχθηκε ως συριζική φαρσοκωμωδία.
    Δεν ξέρεις μάλλον, ποτέ μάλλον δεν μέτρησες από κοντά, με πολλαπλές ζωηρές επαφές, ποια ήταν η διάταξη δυνάμεων κατά την αντιμνημονιακή αντιπαράθεση. Εδώ φοβηθήκαμε -ομοθυμαδόν- μήπως πεινάσουμε έξω από το ευρώ… Η αγανάκτηση των πλατειών κατέληξε στη συντριπτική υπερψήφιση των δυνάμεων του ΝΑΙ το Φθινόπωρο του 2015. Σε όλο το διάστημα 2010-2015 καμία αστική, σοσιαλδημοκρατική κλπ συγκροτημένη πολιτική δύναμη δεν οδήγησε σε πολιτική ανυπακοή έστω για ένα “’έντιμο” αστικό συμβιβασμό, έναν αληθή εκσυγχρονισμό και κάθαρση, αντίθετα το κράτος επανήλθε πλέον στα φυσικά αφεντικά του της αριστείας που το φαλήρισαν..Πολύ απλά, στην Ελλάδα αστικές δυνάμεις για να συμμαχήσεις για αστικοδημοκρατικό εκσυγχρονισμό δεν υπήρχαν ποτέ και δεν (θα) υπάρχουν.
    Για ποιο ευρώ μιλάς ακόμη; Το θέμα δεν ήταν το ευρώ, αλλά το ΝΑΤΟ. Το θέμα πρώτη πίστα δεν ήταν ο πόλεμος με τη Τουρκία (ήταν στη τρίτη πίστα), αλλά η αντίδραση της αστικής τάξης “που θα μιλούσε αλλιώς” (πως αλλιώς; ξέρεις φαντάζομαι!) , αν ο Τσίπρας δεν έφερνε συμφωνία ΝΑΙ μετά το δημοψήφισμα του ΟΧΙ. Ναι ακόμη και ο από 2013 διαπιστευμένος ενδοσυστημικός Τσίπρας του έντιμου συμβιβασμού, ήθελε κι αυτός τη φοβέρα του.
    Αλλά ούτε στοιχειωδώς συγκροτημένες λαϊκές δυνάμεις δεν υπήρξαν που να στρώνουν τη μπάλα κάτω για το τι σημαίνει και το τι κοστίζει το μαγικό “Τρίπτυχο”! Αντίθετα, διάχυτος ήταν ο φόβος, μην τα βάλουμε με “αυτούς”. Ποιούς αυτούς; Αλλά είναι γνωστά:
    Στην Ελλάδα ανεξαρτησία θα σήμαινε εξέγερση (και σοσιαλισμό!). Αυτά τελείωσαν το 1950. Και σταδιακά, με μαστίγιο και με καρότο, ο Ελλαδικός χώρος εξέλαβε σχεδόν ομοθυμαδόν το “ανήκω-μεν εις την δύσην” με την μονομερώς παθητική έννοια της ένταξης-υποταγής. Σήμερα, μετά και το μνημονιακό σωφρονισμό, κανείς δεν είναι σε θέση να θέτει με σοβαρούς όρους την εθνική ανεξαρτησία, πράγμα που θα προϋπέθετε αποτίναξη του Νατο και των βάσεων, ταχύτατο εκσυγχρονισμό-τεχνοκρατισμό-παραγωγισμό και αμυντική θωράκιση και άλλα δραστικά: Είναι προφανές πως τέτοιες ικανές εγχώριες δυνάμεις δεν υπάρχουν, ούτε μαγιά. (Οι δε σχετικές εθνικιστικές πομφόλυγες των ιστορικών εθνικών συμφορών, είναι σκέτη καρικατούρα!) Ως φυσική συνέπεια έρχεται και η υποχώρηση κάποιων κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμη και η “τακτική” της αποδοχής μιας μικρής δορυφοροποίησης από την σφίζουζα Τουρκία- και πάλι σχεδόν ομοθυμαδόν, μετά από κάποιο χρύσωμα του χαπιού και αρκετό φόβο από κάποιες αναταράξεις και επεισόδια:. Φαίνεται πως είμαστε στην καθόλου σπάνια ιστορικά περίπτωση όπου -με εθνική ομοψυχία- η συντήρηση του έθνους δεν ταυτίζεται με την υπεράσπιση των δικαιοδοσιών, της κυριαρχίας και των ορίων του κράτους..Αλλά βέβαια η συνολική κατάσταση δεν είναι ακριβώς προβλέψιμη και ελεγχόμενη!
    (Οφείλω να ομολογήσω, είναι ανάλυση έκτρωμα κλεμμένη, με ανάμιξη Κονδύλη και ΚΚΕ, τσεκαρισμένη με πολλές εργασιακές και πολιτικές εμπειρίες και προσπάθειες)

    Σαν Ροκο: Όσον αφορά την εθνική ενότητα/ομοψυχία: Όταν εξ αριστερών στιγματίζεται η εθνική ενότητα γίνεται μια λεκτική συντόμευση, ηθελημένη, ή εν αγνοία. Εκείνο που κατ ουσία στιγματίζεται δεν είναι η εθνική ενότητα, αλλά η αστική εξουσία. Τυχόν σοσιαλιστική εξουσία θα επεδίωκε – και θα εμπέδωνε μάλλον καθολικότερα και εντονότερα – την εθνική ενότητα, αλλά βέβαια υπό το σοσιαλιστικό σύνταγμα κ την λαϊκή εξουσία..Κατά συνέπεια, την καθαυτό εθνική ενότητα στην κυριολεξία της ίσως την απορρίπτουν οι αναρχικοί (δε είμαι καθόλου σίγουρος, αυτοί θα ξέρουν) αλλά όχι πάντως οι αριστεροί.

    Reply
    1. San Rocco

      Αγαπητέ πικαπα, όταν και αν γίνει κ νικήσει η επανάσταση στην Ελλάδα, κ η καπιταλιστική τάξη χάσει την εξουσία κ τα προνόμια της κ η εργατική τάξη με τον υπόλοιπο λαό αναδειχθούν σε ηγέτιδα δύναμη του έθνους, τότε ναι η εθνική ενότητα μπορεί να ξαναυπαρξει, με νέο περιεχόμενο .

      Σήμερα κ για πολύ ακόμα, εθνική ενότητα στα μυαλά των ανθρώπων σημαίνει “ενότητα βάσει των καπιταλιστικών κ ευρύτερα σκοταδιστικων αξιών κ προτύπων : εθνικισμός, κοσμοπολιτισμός, ρατσισμός, ατομισμός, ωχαδερφισμός, ρουφιάνος, καρριερισμος κλπ”. Σημαίνει δηλαδή ενότητα βάσει της εξουσίας κ της ηγεμονίας της καπιταλιστικής τάξης.

      Ε, όσο υπάρχει η εθνική ενότητα, ξέχνα την ανάδυση της εργατικής τάξης κ του υπολοίπου λαού σαν ιστορικό ηγεμονικό κοινωνικό/πολιτικό μπλοκ εξουσίας.

      Reply
    2. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Έχω καταλήξει πικάπα σε μια Λυγκουνάκεια ερμηνεία, περί μπερδέματος της έννοιας του έθνους με την έννοια του γένους.

      Το γένος ως βιολογική συνέχεια το οποίο αποτυπώνεται στο Διεθνές Δίκαιο σε ζητήματα πολιτισμού κλπ, με το έθνος ως πολιτική έννοια συνυφασμένη με το κράτος.

      Reply
    3. Avir

      Οι αναρχικοί, όχι οι χίπηδες, δεν απορρίπτουν το έθνος αλλά το κράτος. Και όποιος λέει ότι απορρίπτει το έθνος δηλαδή την εθνότητα μάλλον δεν ξέρει τι του γίνεται.
      Πικάπα σύμφωνα με αυτά που γράφεις τι πρέπει όμως να κάνουμε, να υποκλιθούμε σε ένα ΤΙΝΑ και να δεχτούμε τη μοίρα μας γιατί το θέλει η αστική τάξη (ο μπαμπούλας που είπες); Δανείζομαι μια φράση του Κλεάνθη Γρίβα για την ‘καθολική επικράτηση του παγκοσμιοποιημένου εταιρικού καπιταλισμού που δημιουργεί έναν νέο ανθρωποειδικό τύπο με προβλεπτά και διαμορφώσιμα ψυχικά γνωρίσματα, έχοντας εσωτερικεύσει τη δουλεία του (ως μια δήθεν αδήριτη «αναγκαιότητα» που υπερβαίνει τη θέλησή του) παραιτείται από το δικαίωμά του να δημιουργεί τον κόσμο, την ιστορία και τον εαυτό του, και έτσι μετασχηματίζεται από ενεργός κινητήρια δύναμη της ιστορίας σε παθητικό ενεργούμενο μιας ιστορίας που γράφουν άλλοι για λογαριασμό του και εναντίον του’.
      Για μένα δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από την αντίσταση και αντίσταση δεν γίνεται μέσα στο προκαθορισμένο από το κεφάλαιο πλαίσιο. Κινήματα για το κλίμα, για το φύλο, για το προσφυγικό, για τον φασισμό κλπ είναι σίγουρο ότι θα είναι νικηφόρα. Δεν είναι όμως αντικαπιταλισμός, αντιθέτως επιχορηγούνται από τον καπιταλισμό ο οποίος χρησιμοποιεί τελικά αυτά τα κινήματα για να αυξήσει τα κέρδη του σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.
      Γνήσιο κίνημα είναι τα κίτρινα γιλέκα. Σε αυτό το κίνημα αναδεικνύονται όλα τα αιτήματα που προανέφερα αλλά μέσα από την αμφισβήτηση του καπιταλιστικού μοντέλου -όχι σε συμπόρευση. Δεν μπορεί όμως να είναι νικηφόρο αφού οι αποφάσεις (προστασία πλούτου – λιτότητα) λαμβάνονται υπερεθνικά.
      Εγώ δεν συμφωνώ ότι το σημιτικό ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πλέον το ίδιο πράγμα, σχεδίαζαν ποτέ να ματώσουν ρεφορμιστικά. Όπως έχω ξαναπεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κυβέρνηση. Τα χίπικα συνθήματα, το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια, κάντε σεξ όχι πόλεμο κλπ, δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός. Είχε ένα καλό πρόγραμμα 40 σημείων ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Από τότε ρωτούσα με ποιο τρόπο θα υποστηριχτεί αυτό το πρόγραμμα. Τι ενέργειες είχαν γίνει; Ποιες διεθνείς συναντήσεις συμφωνίες και συμμαχίες με άλλα κράτη; Κανείς δεν απαντούσε. Αντ’ αυτού, έβλεπα προσέγγιση με διεθνείς τοκογλύφους. Μη μου λες λοιπόν ότι αυτά τα κόμματα απέτυχαν. Ούτε καν προσπάθησαν γιατί δεν τόλμησαν να διανοηθούν ποτέ όχι πόλεμο, ούτε μια μάχη. Η διαπραγμάτευση του Τσίπρα ήταν η απάτη του αιώνα.
      Στη Λατινική Αμερική γίνονται πράγματα, οι λαοί το παλεύουν με νίκες και ήττες. Κάνουν το χρέος τους, δεν παραιτούνται. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα κράτη είναι εύκολο να απομονωθούν από την Δύση, η οποία πολεμά με όλα τα μέσα κάθε σοσιαλισμό για να μην εξαπλωθεί. Αυτή η απομόνωση, ο οικονομικός στραγγαλισμός, δημιουργούν στον κόσμο μια εντύπωση αρνητική για τον σοσιαλισμό (καλή ώρα κάποιοι εδώ μέσα), που μεταφράζεται σε φτώχεια και συγκρούσεις. Όμως δεν φταίει ο σοσιαλισμός γι αυτό αλλά η Δύση. Συνεπώς αυτό που πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, είναι να δημιουργηθούν πολλές σοσιαλιστικές εστίες σε όλο τον κόσμο, να συνεργάζονται εμπορικά με δικό τους νόμισμα και να υπάρχει αλληλεγγύη. Έτσι θα έρθει και η ευμάρεια. Αποικίες (διαχρονικά) χρέους όπως η Ελλάδα, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς νταβατζήδες, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να επιζητούν μια τέτοια λύση, γιατί πρέπει να βλέπουμε και λίγο στο μέλλον -που δεν το κάναμε ποτέ σοβαρά. Υπάρχει βέβαια και η κοσμοπολίτικη άποψη που λέει παίρνω το αεροπλάνο για Βορρά και τέλος τα βάσανα.

      Reply
      1. ΑΩ

        Έχεις στα αλήθεια ξαναπεί ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κυβέρνηση” και για την ακρίβεια για αυτό γράφεις στην Παντιέρα.
        Και μετά το πασπαλίζεις με αντινεοταξίτικα ψεκασμένα παραμύθια που από αυτά που διαβάζεις κανείς στην ακροδεξιά μπλογκόσφαιρα.
        Αυτός είναι ο ορίζοντας του βάλτου του λεγόμενου “πατριωτικού χώρου”

        Reply
      2. San Rocco

        Παιδάκι μου αβίρ μαζί με τον ραϊ τσι εφτακόσα πίνετε και γράφετε παρόμοιες μπούρδες του στυλ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΑΝΤΑΡΤΣΥΑ στην κυβέρνηση; Εδώ αβιρούλη μου, δεν ήξερες ότι ο Π.Π. ήταν στέλεχος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις θέσεις του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα ήξερες; Δεν ξέρεις που δεν ξέρεις, γράφεις και μπούρδες.

        Πάρτο χαμπάρι αβίρ: Το έθνος/κράτος παραμένει και σήμερα χώρος έμπρακτης άσκησης λαϊκής κυριαρχίας. Ομως, για να γίνει ΑΥΤΟ πρέπει ο λαός να απορρίψει στο μυαλό του και έμπρακτα, την εθνική ενότητα. Τώρα εσύ, ο σουτου, ο ραϊτ τζι εφτακόσα, γράφετε ιδεοληψίες και σουρεαλισμούς για να αντικρούσετε αυτή την απλή αλήθεια! Ομως, αυτή είναι η αλήθεια: Οσο η ελληνική πλέμπα ταξικά, αισθάνεται το ίδιο με την ελληνική καπιταλιστική ελίτ επειδή ανήκομεν είς ένα έθνος, τότε όχι σοσιαλισμό, ούτε άυξηση 2% στον μισθό μην περιμένεις αβίρ. Καλά δεν μιλώ για σουτου και λεφτ αυτοί έχουν κόψει ιμάντα απο παλιά

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Στον σαροκο αρέσουν τα συνθήματα, για αυτό απαντάει με συνθήματα σε όλους. Τι και αν ο avir έγραψε ένα ολόκληρο σκεπτικό με αρχή μέση τέλος. Η απάντηση του σαροκου ήταν είναι και θα είναι συνθήματα. Συνέχισε έτσι, είσαι σε καλό δρόμο.

      3. πικάπα

        Avir, Συμφωνώ με αστερίσκους. Για το προσφυγικό δεν συμφωνώ καθόλου που το εντάσεις στη φούσκα των identity politics. Έχω ήδη προσπαθήσει να το πιάσω από διάφορες πλευρές, φτάνει. Χαρακτηριστικά είναι ωστόσο τα 3 πρόχειρα κείμενα του (αντιφιλελέ και μη εθνικιστή ούτε ελληναρά με δεσποτάδες) Κονδύλη..
        Για το σοσιαλισμό, τελικά βλέπω τώρα πως δε υπήρχε διαφωνία: Αλλά δεν γίνεται απελευθερωτικό όραμα χωρίς απλή φιλοσοφική πόλωση. Ο νέος συντηρητισμός προτείνει το Γκλομπαλίστας-Λοκαλίστας. Ο πειρασμός είναι μεγάλος. Το ίδιο μεγάλη είναι και η μπαρούφα. Η παγκοσμιοποίηση είναι προϊούσα από καταβολής ιστορίας, ενώ πράγματι η έννοια της κυρίαρχης αντίθεσης σε μεγάλο βαθμό μπορεί σήμερα να σκιαγραφηθεί ως republic vs empire. Όμως όπως ακριβώς σήμερα το τοπικό ζητούμενο είναι αναγκασμένο πια να αμυνθεί σε πλανητικό επίπεδο, αλλιώς δε του ξημερώνει μέρα (κατακαημένε Μοράλες..), όπως δηλαδή τοπικό και το πλανητικό δεν κόβονται πια με το μαχαίρι αλλά πάνε φούστα μπλούζα, έτσι και η κυρίαρχη αντίθεση δεν γίνεται πια να αποκοπεί από τη βασική ταξική αντίθεση. Αν λοιπόν η κυρίαρχη είναι republic vs empire, αυτή διαπλέκεται πολύ στενά με την βασική. Έχει τραγικά πλέον αποδειχθεί (Καημένε Μοράλες..)
        Κάθε χώρα στο κόσμο έχει τα δικά της, τα διαφορετικά της, αλλά αν τη ψάξεις καλά θα δεις πάντα ότι δεν βγαίνει σε ξέφωτο το republic vs empire, αν δεν πάρεις την ταξική εξουσία κι αν δεν το αρχίσουν να το κάνουν και οι διπλανοί σου οι λαοί. Είναι εύκολο να το δεις στη Λατινική Αμερική (κατακαημένε Μοράλες..).
        Προσοχή όμως θέλει αν μιλάς για τη Γαλλία, ή την Αμερική, όπου οι “deplorables”, ίσως έχουν και άλλη επιλογή, ως πολίτες ακμαίας ακόμη αποικιακής δύναμης: Make America Great Again και Vive La France – κάλιστα πάει και πάλι σαν “εις υγεία των λοιπών απολίτιστων κορόιδων”. Εδώ δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το τι θα υποδείξει η “ηθική των χορτασμένων”, όπου όλα είναι σχετικά…ακόμη και ο αχόρταγος μπορεί να δηλώνει πεινασμένος.
        Η Ελλάδα ωστόσο είναι μια ιδιαίτερα δυσχερής περίπτωση – και αυτό δεν είναι ρεφορμισμός. Οφείλουν να βγουν και άλλοι στο κλαρί, έλεος, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε τα φώτα στον κόσμο.και .δεν έχουμε κάνει και λίγα σε σχέση με άλλους.
        Και άλλα ακόμη, αλλά φτάνει, ας αναλάβουν οι άλλοι..εγώ έφευγα!

        Reply
        1. Avir

          Πικαπα δεν το εντάσσω εγώ στα identity politics το προσφυγικό αλλά αυτοί που το (και σας) χρησιμοποιούν. Δες για παράδειγμα αυτές τις μέρες με ποιο τρόπο γίνεται η συζήτηση στο Πάντειο για “το ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγη” και θα καταλάβεις (πιστεύω). Γιατί σημασία δεν έχει τι πιστεύω εγώ κι εσύ αλλά το πώς αυτό χρησιμοποιείται από τους εξουσιαστές.

          “Ο νέος συντηρητισμός προτείνει το Γκλομπαλίστας-Λοκαλίστας”. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Το λοκαλίστας των συντηρητικών αφορά κυρίως τη μετανάστευση (και μόνο τώρα που είδαν ότι η ξενοφοβία πουλάει λόγω φτώχειας. Παλιότερα δεν είχαν πρόβλημα, αντιθέτως την επιζητούσαν αλλά με τρόπο παράνομο ώστε να γίνεται εκμετάλλευση των μεταναστών -δήθεν κρυφά). Οι δεξιοί, δεν αμφισβητούν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν ελέγχουν τις κεφαλαιακές ροές, δεν ενδιαφέρονται για την προστασία του τοπικού προϊόντος με δασμούς, δεν στρέφονται ενάντια στις πολυεθνικές και τη φοροδιαφυγή. Δες για παράδειγμα τους δικούς μας στην Ευρώπη· κανένας δεξιός δεν θέλει στα αλήθεια να βγει από την ΕΕ. Απλά θέλουν να πάρουν την εξουσία και το μεταναστευτικό είναι η ευκαιρία τους. Αν θέλεις να μου πεις για τον Τραμπ, ούτε αυτός είναι ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Μεγαλύτερο μερίδιο για την χώρα του προσπαθεί να εκβιάσει με κινήσεις πανικού. Που αν είχε μικρότερη χώρα, θα είχε χρεωκοπήσει με τον τρόπο που το διαχειρίζεται.
          Αυτό που λέω εγώ εθνική κυριαρχία, αναφέρεται σε σοσιαλισμό. Καμία σχέση με τα παραπάνω. Όμως δεν μπορεί να τεθεί ως προαπαιτούμενο για το Grexit. To Grexit δίνει τη δυνατότητα στον λαό να αποφασίσει ο ίδιος για το μέλλον του. Τα είπα σε προηγούμενο σχόλιο, να μην επαναλαμβάνω.

          “το τοπικό ζητούμενο είναι αναγκασμένο πια να αμυνθεί σε πλανητικό επίπεδο”. Αυτό έλεγα, ότι με τη δημιουργία παγκοσμίως πολλών μικρών αλληλέγγυων σοσιαλιστικών εστιών, ο ιμπεριαλισμός δεν θα μπορεί εύκολα να διεισδύει. Λέμε βέβαια στρατιωτικά, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Χρειάζεται και η δυσαρέσκεια ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Γιατί όταν ο σοσιαλιστής διαχειρίζεται μιζέρια (βλ. Μοράλες ή Τσίπρας αν και τραβηγμένο), μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω στα λαϊκά στρώματα αλλά θα το στερήσει από τα μεσαία. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι που δεν το επιτρέπει όμως ο ιμπεριαλισμός. Σκέψου ότι μόνο στη φτωχή Κούβα, επιβλήθηκαν κυρώσεις κοντά στο μισό τρις. Αυτά τα χρήματα στέρησαν από την Κούβα την ανάπτυξη της οικονομίας της, έρευνα, βιομηχανία κλπ που θα της έδιναν πολλαπλασιαστικά μια τεράστια ώθηση.

          Η ταξική εξουσία που πρέπει να προηγηθεί, όπως λες, δεν είναι κάτι ρεαλιστικό. Και δεν είναι ρεαλιστικό γιατί απαιτείται μεγάλη πλειοψηφία. Αν πάλι εννοείς επανάσταση, θα είναι επανάσταση μειοψηφίας καταδικασμένη να αποτύχει ως καταπίεση.
          Πολλοί, διαβάζουν για κάτι ελευθεριακό, τους αρέσει και νομίζουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν από αυτό γιατί απλά αυτό τους αρέσει. Δεν θέλουν σοσιαλισμούς, συγκρούσεις, θυσίες κλπ (Θέλουν να φάνε το κρέας, να μη δουν όμως τα αίματα). Μα αν πας μονομερώς να εφαρμόσεις τέτοια πράγματα εντός καπιταλισμού, θα σε καταβροχθίσουν οι υπόλοιποι· είτε σε ατομικό είτε σε εθνικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν θέλουμε έναν διαφορετικό κόσμο, μόνο σταδιακά γίνεται στις μέρες μας.
          Θα μου πεις και γιατί να μπω εγώ (της μεσαίας τάξης) σε μπελάδες; Το είχα απαντήσει παλιότερα. Η σημερινή (“αντισυστημική”) Αριστερά είναι προϊόν της εποχής των παχιών αγελάδων. Δεν μπορεί να εκφράσει τον λαό και αυτό αποτυπώνεται στις κάλπες. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, λιτότητας, φτώχειας, φορολεηλασίας, υποαπασχόλησης, ανεργίας, αστεγίας κλπ, δεν πήρε ούτε μια ψήφο παραπάνω. Όταν δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς μια τέτοια ευκαιρία, ποιος ο λόγος ύπαρξης; Είναι κάποιοι που προωθούν τα συντεχνιακά τους, thats all.

        2. πικάπα

          Το πρώτο και τελευταίο που πρέπει να σου πω είναι πως όλα αυτά είναι πράγματα που τα ανακυκλώνουμε 30 χρόνια και άρα καθοριστική σημασία έχει η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ σε χειροπιαστό μαζικό και λαϊκό πολιτικό φορέα. Αλλά δεν υπάρχουν φίλε μου άλλες μαγιές εκτός από αυτή την υπαρκτή αριστερά!! Ξυνισμένες; ναι αλλά δεν υπάρχει κάτι άλλο και απο κει θα ξαναβγει.

          Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό δες το παρακάτω λινκ: *Δεν ήμουν ούτε και θα ΚΚΕ, αλλά έχω εξηγήσει για τη χρησιμότητά του. (θα σε καλύψει εσένα πάντως για τις ΜΚΟ, και τους “αντιρατσιστές”)
          https://www.komep.gr/m-article/9fb87e85-f42b-11e9-95d7-3ed1504937da/

          Ναι μεν, πολύ σωστές αναλύσεις για τον Τραμπ, ακριβώς, ενδοκαπιταλιστική αναδιαπραγμάτευση είναι αυτή, όπως και οι εθνικιστικές τσόντες Ορμπαν κλπ, Πολύ σωστά και για τα αδιέξοδα των ελευθεριακών, της αυτοθέσμισης τυ κοινοτισμού.
          Όμως, το σχέδιο που λες, από τη μια το λες σοσιαλισμό, αλλά από την άλλη λες δεν είναι εφικτή η αμφισβήτηση της ταξικής εξουσίας, Πάλι με μπέρδεψες. Εθνική κυριαρχία με αστική εξουσία, δεν θα τσιμπήσω, εχει αποδειχθεί πως δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Υβρίδιο λοιπόν; Άντε υβρίδιο. Λαϊκή εξουσία λέει το ΚΚΕ…
          Γενικότερα όμως, μετά την κατάρρευση αυτού έστω του “υπαρκτού” σοσιαλισμού το πρόβλημα στρατηγικής το έχουν όλοι μα όλοι – και το ΚΚΕ..¨Όπως και το πρόβλημα ισχύος, που είναι γενικότερο: Ίσως να μην είναι γραφτό ότι ο άνθρωπος μπορεί να τα καταφέρει., έναντι των προϊόντων και παραπροϊόντων του.
          Τεσπα, συγκρότηση, συγκρότηση, συγκρότηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.