.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η κυβέρνηση καταργεί και την Εργατική Πρωτομαγιά!


Γιώργος Κρεασίδης

Σε ακραία επίδειξη αντεργατικού αυταρχισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας 27/4 ότι η Πρωτομαγιά… μεταφέρεται στις 9 Μαΐου, δηλαδή στο πρώτο Σάββατο μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που όμως είναι αργία για ένα μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων και το δημόσιο τομέα.

Αφού αρχικά δημιούργησε κλίμα ταυτίζοντας την Πρωτομαγιά με ένα κοινό τριήμερο, για να μην γίνουν τάχα εκδρομές, ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων, αντίστοιχα με του Πάσχα, από Παρασκευή ως Κυριακή. Την επομένη όμως δρομολογείται άρση των περιοριστικών μέτρων και καλούνται όλοι να στοιβαχτούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ προφανώς η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι απεργία και υπόθεση των συνδικάτων και της εργατικής τάξης, αλλά μια μεταφερόμενη αργία, υπόθεση κάποιου υφυπουργού.

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Πέτσα για μεταφορά της 1ης Μάη το Σάββατο, εκφράζει την αγωνία τους για να μη χάσουν οι εργοδότες ούτε μια μέρα χωρίς ξεζούμισμα των εργαζομένων. Αποκαλύπτει τη στράτευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να καταργήσουν ουσιαστικά την Πρωτομαγιά την ώρα που ο κόσμος της δουλειάς ζει ένα εργασιακό μακελειό, με απολύσεις, εντατικοποίηση και υπερωρίες, ελαστικοποίηση δια της τηλεργασίας, μείωση αποδοχών με το 800άρι για 45 μέρες αντί μισθού, αγωνία για το αύριο, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και στο δημόσιο, όπως δείχνουν οι 16 απολύσεις συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου. Απολύσει που μαχητικά αντιπαλεύουν με απεργία διαρκείας οι εργαζόμενοι.

Καθώς οι μέρες που έρχονται θα αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο την πλευρά της οικονομικής μαζί με την υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα της ενάντια στις εργατικές αντιδράσεις. Γιατί είναι σαφές ποιος καλείται να πληρώσει το μάρμαρο. Η συνταγή της ΝΔ, της ΕΕ και του αστικού πολιτικού συστήματος είναι στην πραγματικότητα άλλο ένα μνημόνιο. Το δρόμο αυτό θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης από το διάγγελμα στο ψηφιακό του Καστελόριζο δέκα χρόνια μετά τον Παπανδρέου.

Την κυβέρνηση ενθαρρύνει η άθλια στάση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έχουν βάλει λουκέτο με πρόσχημα τον κορωνοϊό, στέλνοντας μήνυμα υποταγής την ώρα που τα συνδικάτα είναι ανάγκη ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους. Προφανώς τα μισόλογα για συμβολικές δράσεις την Πρωτομαγιά του ΠΑΜΕ και άλλων συνδικαλιστικών τάσεων με αγωνιστικές αναφορές είναι απάντηση πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Οι μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος, των πρωτοβάθμιων σωματείων και του ταξικού ρεύματος, της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς θα δώσουν μάχη. Η Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία. Είναι το πρώτο κάλεσμα αγώνα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την νέα κρίση. Την Παρασκευή το λόγο έχει ο κόσμος της δουλειάς, με την οργή και τις κόκκινες σημαίες της ελπίδας για μια άλλη κοινωνία.

πηγή: ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 77.50% ( 4
Συμμετοχές )



28 σχόλια στο “Η κυβέρνηση καταργεί και την Εργατική Πρωτομαγιά!

  1. Θανάσης

    Η κυβέρνηση, η εργοδοσία και όλα τα παπαγαλάκια την πέφτουν στο ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ για την πρωτομαγιά και οι… μεγάλοι επαναστάτες του ΝΑΡ το καταγγέλουν για μισόλογα.

    Τι να κάνουμε ρε μάγκες; Έτσι είναι η ταξική πάλη. Καμία φορά ο σχεδιασμός των συνδικάτων πρέπει να περιφρουρείται από τον αντίπαλο. Αλλά πού να τα μάθετε εσείς αυτά;

    Πάλι κηδεία με ξένα κόλλυβα πάτε να κάνετε. Αφού το ξέρετε, πίσω από το ΠΑΜΕ θα κρυφτείτε στον πρώτο τσαμπουκά. Και κατά τα άλλα κριτική αφ’ υψηλού…

    Κανέναν εργάτη θα κατεβάσετε στις συγκεντρώσεις άραγε; Η μόνο εύκολα λόγια του αέρα;

    Reply
    1. ΑΩ

      Το ΠΑΜΕ θα κατεβάσει ή θα κάνει συμβολικούς ακτιβισμούς;

      Λόγια του αέρα ήταν ότι συνέδριο ΓΣΕΕ δε θα γίνει με τους νοθούς αντιπροσώπους. Τώρα συνυπάρχουν οι νόθοι όπως ο Καραγεωργόπουλος με το ΠΑΜΕ στην ΕΕ της ΓΣΕΕ.
      Από αυτά χορτάσαμε.

      Reply
      1. Σωτηρία

        Εσύ δηλαδή λες ότι το ΠΑΜΕ πρέπει να κατεβάσει 20.000 στο Σύνταγμα εν μέσω πανδημίας; Το επόμενο βήμα είναι να μας πεις ότι δεν υπάρχει ιός και είναι όλα προπαγάνδα για να μας κλείσουν σπίτι.

        Πάντως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΓΣΕΕ δεν έχουν φόβο. Κάνουν συγκεντρώσεις με κοινωνική αποστασιοποίηση κάθε χρόνο, θέλοντας και μη.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          “Πάντως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΓΣΕΕ δεν έχουν φόβο. Κάνουν συγκεντρώσεις με κοινωνική αποστασιοποίηση κάθε χρόνο, θέλοντας και μη.”!
          Καλόόό!

        2. Γιώργος Θαλάσσης

          Ο τρόμος είναι το όπλο του φασισμού, ο απόλυτος τρόπος να διαλύσεις την προσωπικότητα ενός ατόμου. Είτε από τον πανικό που προκαλεί ο τεχνητός πνιγμός, είτε από τις κουκούλες του Γκουαντανάμο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, όπως το ίδιο είναι όταν φοράς τη μάσκα μόνος σου. Απεμπολείς την διάθεση να προστατεύσεις εσύ τον εαυτό σου και την αναθέτεις σε κάποιον ανώτερο, “άριστο” που ξέρει καλύτερα από σένα.
          Αν περιμένεις Σωτηρία από αποδεδειγμένα κοινωνικά ανάλγητους την σωτηρία, είσαι καταδικασμένη. Στοιχίζεσαι ακριβώς πίσω από αυτούς που κατάστρεψαν το ΕΣΥ.
          Μάλλον δεν μπορείς να το νοιώσεις, σε ικανοποιεί που και σήμερα “την έβγαλες καθαρή” μέσα στη μιζέρια της καθημερινότητας φορώντας μάσκες και μπλέ γαντάκια, είναι πολλοί όμως που νοιώθουν καλύτερα μία φορά νεκροί παρά κάθε μέρα νεκροί.
          Όσο για το “ευφυολόγημα” περί κοινωνικής αποστασιοποίησης, γιατί είναι αρνητική η κοινωνική αποστασιοποίηση; κάποτε οι κοινωνίες έκαιγαν τις γυναίκες σαν μάγισσες και οι “σοφοί” πίστευαν ότι η Γη είναι επίπεδη…

        3. ΑΩ

          Εγώ απλά δε ξέρω τι θα κάνει το ΠΑΜΕ για να σπάσει το κλίμα που στήνει η κυβέρνηση με την απαγόρευση. Γνωρίζεις εσύ πού καλεί και σε τι;

        4. ΦΦ1917

          Κύριε Θαλάσση καλό θα ήταν να έρχεστε σε επαφή με την πραγματικότητα πριν αρχίσετε τις μεγαλοστομίες,όπως το τρομερά χυδαίο “Στοιχίζεσαι ακριβώς πίσω από αυτούς που κατάστρεψαν το ΕΣΥ”
          Να σας φρεσκάρω λίγο την επιλεκτική σας μνήμη θυμίζοντας σας πως πρώτη δύναμη στους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι οι δυνάμεις του ΚΚΕ με την ΔΗΠΑΚ.
          Μήπως οι χτεσινές δράσεις της ΟΕΝΓΕ αλλά και αυτές τις 7/4 ήταν επειδή το ΚΚΕ συμπλέει με το αστικό κατεστημένο?
          Μήπως άραγε προκύπτει κάτι τέτοιο από τα δελτία τύπου και τις γενικότερες δράσεις και κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ?

          Να σας φρεσκάρω λίγο ακόμη την μνήμη αν μας επιτρέπετε και να σας θυμίσω πως τα εργατικά σωματεία στα οποία δρουν οι κομμουνιστές έχουν όλο αυτό το διάστημα κάνει μια σειρά από κινητοποιήσεις απέναντι στην εργοδοσία και τις λογικές της βιοπολιτικής της αστικής τάξης.
          Χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού και το Συνδικάτο για τις Ταχυμεταφορές,τις προάλλες οι εργαζόμενοι στα Super Market (παραδόξως δεν είδαμε ούτε μια αναφορά από τις σελίδες του χώρου σας),πιο πριν έγινε η πρώτη στάση εργασίας στα χρόνια της τηλεργασίας με απόφαση του ΣΕΤΗΠ,δράσεις από τα σωματεία στον χώρο του πολιτισμού ΑΛΛΑ πέρα από αυτά χιλιάδες σωματεία και απλοί εργαζόμενοι δίνουν τον αγώνα τους καθημερινά με ξεκάθαρο περιεχόμενο και κινητοποιήσεις ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ.

          Καλό θα ήταν να σπάσετε λίγο την “καραντίνα” της μονομέρειας που σας διέπει και να ενημερωθείτε για το ποιος είναι επί ποδός πολέμου κάθε μέρα.
          Είναι έλλειψη σεβασμού και πρόκληση στον κόσμο της εργασίας που σηκώνει ανάστημα να λέτε τέτοια πράγματα.

          Έχετε ατομικά αλλά κυρίως συλλογικά ως οργανώσεις χτίσει ένα μύθο περί “αποδοχής” της κυρίαρχης πολιτικής από το ΚΚΕ και την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής Αριστεράς.
          Οκ δεκτό το παραμύθι σας αλλά δεν έχει δράκο.

        5. kokkiniotis

          Πριν καταγγείλουμε κάποιον άλλον ότι λέει χυδαιότητες, καλό είναι να τις αποφεύγουμε και οι ίδιοι

        6. ΦΦ1917

          Επίσης στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα από το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης.
          Αυτά για τους κομμουνιστές που έχουν “μπει στις τρύπες τους”.

          Δεν αναλώθηκα σε καμία χυδαιολογία από τη μεριά μου kokkiniotis και απορώ με το σχόλιο σου.
          Άλλοι σχολιαστές εδώ μέσα λένε πως όσοι διαφωνούν με την πολιτική τους πρόταση αποδέχονται την πολιτική του αστικού κράτους,λειτουργούν αναθετικά με “άριστους” και στοιχίζονται πίσω από αυτούς που κατέστρεψαν το ΕΣΥ.

          Όσοι λοιπόν διατείνονται πως οι κομμουνιστές δεν είναι πουθενά και δεν συμμετέχουν επειδή είναι ένα και το αυτό με το πολιτικό κατεστημένο, εάν δεν λένε συνειδητά ψέματα τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν σωστή πληροφόρηση.
          Οπότε και εγώ καλοπροαίρετα τους παροτρύνω να ενημερώνονται πριν καταφεύγουν σε εύκολους αφορισμούς και απαξιώσεις γιατί είναι πρόκληση στους εργαζόμενους που ματώνουν και σηκώνουν ανάστημα αυτό το διάστημα.
          Αυτά και τίποτα περισσότερο.

        7. kokkiniotis

          Διευκρινίζω ότι δεν αναφερόμουνα στο συγκεκριμένο σχόλιό σου, από αυτή την άποψη δικαίως απορείς.

  2. Γιώργος Θαλάσσης

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΠΑΜΕ δεν θα μας προστατέψει, αν χρειαστεί. Δεν το έχει κάνει ποτέ.
    Όσο για τα ξένα κόλλυβα, κοντός ψαλμός αλληλούια: μέχρι την Παρασκευή θα είναι η αγωνια. Μακάρι να είσαστε εκεί…

    Reply
  3. θανάσης Αν.

    ΠΑΝΘΗΡΑΣ *29 Μια Κριτική Στις Πορείες Που Κηρύχθηκαν Για Την 1η Μάη

    ΠΑΝΘΗΡΑΣ *29

    Θα βάλουμε κάποτε τέλος στην συνήθεια μας ;

    Και ενώ ο ιός ακόμη καλπάζει σε διεθνή επίπεδο και στην Ελλάδα (βέβαια πιο ήπια…) η κυβέρνηση ετοιμάζει να περιορίσει τις απαγορεύσεις (χωρίς να διαφαίνεται με όρους…) με κύριο σκοπό το άνοιγμα της καπιταλιστικής οικονομίας, για να σώσει τα κέρδη των αφεντικών, περιμένοντας την βαθύτερη οικονομική κρίση.

    Το εργατικό κίνημα σε κρίση, οι εργαζόμενοι ανοργάνωτοι –κυρίως- φοβισμένοι (από την πανδημία και για την επιβίωση τους) παρατηρούν και βιώνουν μια ζοφερή καθημερινότητα και αγωνιούν για το αβέβαιο μέλλον τους.

    Και όλα αυτά, και άλλα τόσα που μπορούμε να αναφέρουμε, με την γνωστή περπατημένη της «επαναστατικής – ριζοσπαστικής» αριστεράς ανακοινώθηκαν πορείες στην Αθήνα (καλά ούτε μία αλλά αρκετές….). Η πρωτοβουλία (κάποια σωματεία, κομμάτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ, συλλογικότητες του α/α…) στα Χαυτεία, ο Συντονισμός (ΣΕΚ…) στο Σύνταγμα, το ΚΚΕ (μ-λ) στην πλ. Κλαυθμώνος, η ΟΚΔΕ στην πλ. Κλαυθμώνος….

    Δεν εκπλησσόμαστε ιδιαίτερα για την ανεύθυνη στάση μιας και εδώ και χρόνια δεν υπάρχει καμία φαντασία, “ευθύνη”, “επαφή” με πλατύ κόσμο αλλά ούτε καμία ενότητα αλλά και ούτε κανένα σχέδιο…

    Ξέρουμε ότι θα μας πείτε η επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης……. Γνωστά αυτά…, όπως και η κλιμάκωση μετά από κάθε αγώνα….(πάντα σύντροφοι και συντρόφισσες υπάρχουν λόγοι….)

    Η ανεύθυνη στάση μπορεί να γίνει βούτυρο στο κράτος για νομιμοποιημένη καταστολή στα μάτια της κοινωνίας, επικοινωνιακό παιχνίδι από τα ΜΜΕ για ανεύθυνους…

    Όπως ήμασταν υπέρ το κλείσιμο των εκκλησιών (που τώρα πιέζουν για άνοιγμα…) και την καταδίκη των φανατισμένων πιστών, έτσι και τώρα είμαστε ΕΝΑΝΤΙΑ στις πορείες που «ετοιμάζονται» με ασφαλή μέτρα (χαχαχα αν ξέρει κανείς το «χώρο» ξέρει την ανοργανωσιά του….). Είδαμε μάλιστα την ανεύθυνη στάση κομματιών του «χώρου» που διαμαρτυρήθηκαν έξω από την κλινική ΤΑΞΙΑΡΧΗ, που ήταν σε καραντίνα με 3 νεκρούς και 40 κρούσματα (!!!!…)

    Θα μπορούσε ένα οργανωμένο εργατικό κίνημα να κάνει ασφαλής εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους κατά δήμο.

    Τέλος η μόνη θετική κατεύθυνση και ενέργεια είναι η μοτοπορεία που ανακοίνωσαν οι ντελιβεράδες…

    Θα συμφωνήσουμε σε μια ενωτική μαζική πορεία τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά τέλη Μαίου (βλέποντας βέβαια και την εξέλιξη του ιού…).

    28/4/2020

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Θα βάλουμε κάποτε τέλος στη συνήθεια μας τις προσωπικές μας αδυναμίες και φόβους να τις θεωρούμε και να τις ανάγουμε σε γενικευμένες και μετά φυσική συνέπεια να τις θεωρούμε και τη μόνη σωστή πολιτική πρόταση;
      Αλήθεια στις απεργίες που υπάρχουν χώροι όπου απεργούν ένα ή δύο άτομα σε ένα σύνολο 10 και παραπάνω εργαζόμενων θα έλεγες ποτέ ότι οι απεργοί είναι προκλητικοί και βούτυρο στο ψωμί του εργοδότη να τους απολύσει, η τέλος πάντων ας περιμένουν να πεισθούν και οι υπόλοιποι και μετά να απεργήσουν;
      Αλήθεια επειδή οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια παίζουν το χαρτί των δυο ακρών (άκρα αριστερά και άκρα δεξιά κάνουν επεισόδια ) δεν θα έπρεπε να κάνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις για να μην είναι βούτυρο στο ψωμί των καθεστωτικών ΜΜΕ;
      Αλήθεια όταν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων απαγόρευαν τις συγκεντρώσεις όταν επισκεπτόταν την χώρα ξένοι ηγέτες κακώς έβγαιναν κάποιοι στο δρόμο;
      Αλήθεια το ΚΚΕ στη ΓΕΣΕΕ τη ψήφησε να γίνει ή να μην γίνει απεργία την 1η Μάη; Ή απείχε από την ψηφοφορία; Μιλάει ή δεν μιλάει με τους Παναγόπουλους και σία.
      Ας κρατάει ο καθένας χαμηλούς τους τόνους γιατί η ριμάδα η πραγματικότητα είναι σκληρή.

      Reply
    1. ΑΩ

      Για την Πρωτομαγιά μιλάμε. Πού καλεί τους εργαζόμενους; Αν ξέρεις πες μας. Τα άλλα είναι εξυπνάδες

      Reply
    2. Κώστας

      Φίλοι του ΚΚΕ υπερασπιστείτε την γραμμή σας σε κάποιο θέμα, επιτέλους.

      Μπαίνει κανείς στον πειρασμό, ακόμα και αν είναι μακρυά από το ΚΚΕ, να πάρει τον ρόλο σας και να επιχειρηματολογήσει για να ξεμπλοκάρει την κουβέντα.

      Δεν υπερασπίζεστε το ΚΚΕ από τα πιο μεγάλα στα πιο μικρά. Από την στάση του στο δψ, την στάση του απέναντι στο δψ κατόπιν, μέχρι το αν πρέπει αύριο να γίνουν “απεργίες και συμβολικές εκδηλώσεις”, όπως λέει πρωτοσέλιδα σήμερα ο Ρ ή απεργίες με ανοιχτές μαζικές κινητοποιήσεις με μέτρα κλπ.

      Δεν δείχνετε μεγάλες ηγεμονικές φιλοδοξίες εντός του διαλόγου, περισσότερο μια αμυντικοεπιθετική στάση αντικοινωνικού εφήβου έχετε.

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ρε Κώστά, πας καλά; Η “γραμμή” του ΚΚΕ είναι πάνω από όλα οι αποφάσεις των τελευταίων Συνεδρίων του, που αποτελόύν ένα ενιαίο σύνολο. Αν εσύ έχεις κηρύξει τον πόλεμο στο 19ο, δικό σου πρόβλημα. Οι αποφάσεις και του 18ου και του 19ου και του 20ού ήταν αποφασιστικές για την αποκατάσταση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του εκατόχρονου κόμματος της ε.τ. στην Ελλάδα. Αν το ΚΚΕ είχε ενδοιασμούς για αυτές τις αποφάσεις, μην ανησυχείς, πριν από σένα θα τις είχε ρητά κριτικάρει-διορθώσει-ανατρέψει, ανάλογα με το βάθος της απαιτούμενης “επισκευής”.
        Σήμερα θα μπορούσε να ήταν μια πολύ διδακτική μέρα και για σένα, και για πολλούς άλλους.
        Αλλά, άμα δεν προβληματιστήκατε από τα “τζάμια” του 2008, και την παλινόρθωση του πασόκ, τα καραγκιοζιλίκια των μαζικότατων αναρχοφασιστικών “πλατειών”, που αναδείξαν τον Σύριζα σαν νέο πασόκ, και το φιάσκο του δημοψηφίσματος, που επεκύρωσε τα μνημόνια του Καπιταλισμού (“γλυκοκοιμήθηκε στην αγκαλιά του “ΝΑΙ”!) ανοίγοντας τον δρόμο στην σημερινή παντοκρατορία του φιλελευθερισμού, …δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα να καταλάβετε κάτι και σήμερα.
        Α και κάτι για την καραμέλα του “11%, που έγινε 4,5%”: Αν καθυστερούσαν αυτές οι σπουδαίες αποφάσεις ακόμη τρία-τέσσερα χρόνια, όχι 4,5% αλλά πιθανόν ούτε και 0,5% δε θα βλέπαμε. Και όχι μόνο στις κάλπες (ποιός χέστηκε…) αλλά και στον δρόμο, που σήμερα είναι η κύρια έκφραση της δύναμης του ΚΚΕ. Μάλλον αδυνατείτε να καταλάβετε τις πραγματικές δυνάμεις, που κινούν την ελληνική κοινωνία, και θεωρείτε τα αποτελέσματα σαν αιτίες.

        Reply
        1. Ηλίας Γιαννόπουλος

          “…τα καραγκιοζιλίκια των μαζικότατων αναρχοφασιστικών “πλατειών”, που αναδείξαν τον Σύριζα σαν νέο ΠΑΣΟΚ…”
          Ανώνυμε 1.05.2020 19:11, από που παίρνεις γραμμή;; Απ’ τον Πρετεντέρη ή απ’ τον Μανδραβέλη;; Αυτά ακριβώς έλεγαν τα τσιράκια της αστικής τάξης τότε. “Οι πλατείες ευνοούν τα δύο άκρα, το ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή” τσίριζαν οι Πάσχοι, οι Καψήδες και οι Παπαδημητρίου. Εύγε! Πολύ…επαναστατική γραμμή! Οι πλατείες γεννήθηκαν απ’ τις μεγάλες πανεργατικές απεργίες του 2010 και 2011 αλλά που να το πάρετε χαμπάρι εσείς αυτό; Ξέρεις, εκείνες τις απεργίες που έφτασαν το ΠΑΣΟΚ απ’ το 44% στο 7% και γκρέμισαν τρεις κυβερνήσεις στη σειρά (Γιωργάκη, Παπαδήμου, Σαμαροβενιζέλων). Γεννήθηκαν απ’ τους απεργούς που είχαν κάνει καταλήψεις υπουργείων το 2011, όταν ο Λοβέρδος δε μπορούσε να μπει στο γραφείο του!
          Αλλά αυτά για σας είναι τετριμμένα, ασχολείστε με ανώτερα καθήκοντα! Μαζεύετε ψήφια για το Κόμμα!

      2. Κώστας

        Καλά ρε ανώνυμε, δεν πειράζει, περίμενε τον αναθεωρημένο τόμο του αναθεωρημένου δοκιμίου, της αναθεωρημένης ιστορίας του αναθεωρημένου ΚΚΕ και των “100” χρόνων της ιστορίας του.

        Εγώ πάλι λέω πως ένα κόμμα που υποκλίνεται στον ιμπεριαλισμό με τον τρόπο που το ΚΚΕ υποκλίθηκε το 10-15 δεν έχει σχέση καν με το κόμμα που δημιουργήθηκε το 1956. Γιατί αυτή είναι η ιστορία του ΚΚΕ και μέχρι το 2056 έχετε καρβέλια να φάτε.

        Για τα περίφημα Συνέδρια του ΚΚΕ προφανώς και δεν είναι μόνο το 19ο το πρόβλημα. Απλά το 19ο και το 20ο ήταν τυπικά έγκυρα, το 18ο ούτε αυτό.

        Αλλά ούτως ή άλλως αράχνες έχει πιάσει το πρόγραμμα σας. Ή μάλλον όταν θέλετε να σας στηρίξει ο Μηλιός το θυμάστε. Στον λαό μιλάτε και ώρες ώρες ακούγεστε σαν την … ΕΔΑ. Ε, αυτές οι παλινωδίες κάτι δείχνουν, το ρεφορμιστικό αγωνιστικό ΚΚΕ των 64 χρόνων ιστορίας κάπου υπάρχει ακόμα

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Μετά χαράς, θα περιμένω!
          Αλλά εσύ, εν τω μεταξύ, μη γίνεσαι σαν “Πρόεδρος του Εδεσσαϊκού”!
          Καταλαβαίνω τις προσωπικές πικρίες, αλλά χρειάζεται και κριτική σκέψη, πάνω και πέρα από τον εαυτό μας. Και κυρίως, πολύ διάβασμα.

  4. Γιώργος Θαλάσσης

    Αγαπητέ ΦΦ1917, με την έκφραση “στοιχίζεσαι πίσω από αυτούς που κατέστρεψαν το ΕΣΥ” απευθύνομαι προσωπικά στην Σωτηρία και όχι στο ΚΚΕ, γιά το οποίο βέβαια δεν έχω τέτοια άποψη…

    Reply
  5. Κνίτης της Ανασυγκρότησης

    Δυστυχώς, η κομμουνιστικής αναφοράς αριστερά συνεχίζει το χαβά της κατά το “τί είχες Γιάννη, τί είχα πάντα”, αν και οι ευθύνες δεν καταλογίζονται ισοβαρώς σε όλες τις οργανώσεις και συνιστώσες.
    Αναλωνόμαστε σε κριτικές και αντικριτικές για το αν αμφισβητούνται τα αντιδημοκρατικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, τη στιγμή που εκτός από αυτά η πλειονότητα των οργανώσεων έχει αποδεχθεί, όχι συνειδητά,τη στρατηγική του κεφαλαίου σχετικά με το κομβικό ζήτημα της σχέσης του με τους Νατοϊκους ενόψει των επερχόμενων πολεμικών συγκρούσεων ή έχει ξεχάσει ότι τα κυβερνητικά μέτρα αφορούν πρωτίστως, όπως και σε άλλες χώρες, την πολεμική προετοιμασία των κοινωνιών. Ας είναι… Επανερχόμενοι στο άμεσο των σημερινών συγκεντρώσεων ας μη βαυκαλιζόμαστε. Δεν έγινε πουθενά και από κανέναν κάποια πραγματική μαζική συγκέντρωση, είτε για λόγους εκτίμησης των διαθέσεων του κόσμου (και δεν εννοώ τις πλατιές μάζες, αλλά το συνήθη κόσμο που μετέχει συστηματικά από το δικό του μετερίζι στο εργατικό κίνημα), είτε λόγω αδυναμίας εξαιτίας της μικρής μαζικότητάς του. Για όλους μας, συγκεντρώσεις με κόσμο σαν το σημερινό και με το συγκεκριμένο πλαίσιο υγειονομικής προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ενός μεγάλου κομματιού του κόσμου, θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει για τις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ και των άλλων σωματείων, ώστε να είχε αρχίσει η μαζική απονομιμοποίηση του κλίματος φόβου. Σήμερα, είτε δημόσια το παραδεχόμαστε, είτε όχι παντού έγιναν περιορισμένης μαζικής συμμετοχής εκδηλώσεις, οι οποίες εξ αντικειμένου έχουν συμβολικό και περισσότερο προπαγανδιστικό χαρακτήρα. Από αυτήν την άποψη όλες παίζουν έναν θετικό ρόλο για να σπάσει το κλίμα καραντίνας, αλλά στην πράξη πραγματική σύγκρουση με τις κυβερνητικές και καπιταλιστικές μεθοδεύσεις θα υπάρξει μόνο όταν οι κινητοποιήσεις πάρουν πιο μαζικό χαρακτήρα (η ποσότητα μετά από ένα σημείο οδηγεί στην ποιότητα). Εδώ θα κριθεί όλη η αριστερά, πρωτίστως το ΚΚΕ που είναι το μεγαλύτερο σε ισχύ κόμμα, και επειδή κατά τη γνώμη μου στα κομβικότερα ζητήματα της παρούσας φάσης, (βλέπε το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της προάσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας) έχει πιο ζυγισμένη και κοινωνικά γειωμένη θέση από άλλους, αλλά θα κριθούν εκ της πράξης και οι λοιπές κομμουνιστικές δυνάμεις. Και τούτο σημαίνει απλά αν μπορέσουν να κινητοποιήσουν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, πέρα από εξαγγελίες, αλλιώς επί της ουσίας απλώς θα είναι ουρά του ΚΚΕ, περιοριζόμενες στο να ασκούν κριτική σε αυτό για τις επιλογές του, λιγότερο ή περισσότερο ορθές. Κλείνοντας, οι καιροί ου μενετοί, ιμπεριαλιστικά αφεντικά και ντόπιοι κυριαρχοι προετοιμάζονται για μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση, οικονομική και πολιτική, στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, ανάλογη του μεσοπολεμικού φασισμού, ενόψει της πολεμικής μορφής των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Νομίζω ότι στην πατρίδα μας, άλλος δρόμος πέρα από την κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, το μέτωπο πάλης συνδικάτων και οργανώσεων (πείτε το Ενιαίο Μέτωπο, Λαϊκό, Κοινωνική Συμμαχία, Επαναστατικό Μέτωπο κτλ.) δεν υπάρχει, προκειμένου να αντέξουμε στο μέγεθος της επίθεσης για να μπορέσουμε να περάσουμε και στη φάση της αντεπίθεσης και ανατροπής.

    Reply
    1. Κώστας

      Σύντροφε Κνίτη της Ανασυγκρότησης διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον και εκτεταμένη συμφωνία αυτά που έγραψες. Θεωρώ πως υπάρχουν δυνάμεις που έχουν προτεραιότητα τους την δημιουργία κομμουνιστικής οργάνωσης με χαρακτηριστικά κοντά σε αυτά που λες. Εκτίμηση μου είναι πως αν προχωρήσει αυτό, με πραγματικούς όρους, με κοινωνική γείωση, με προσπάθεια και την Αριστερά εκτός από το κομμουνιστικό κίνημα εκ των πραγμάτων θα κληθει να τοποθετηθεί απέναντι στο ΚΚΕ. Θα κληθεί και το ΚΚΕ να τοποθετηθεί όμως και εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Κρίνεις με μια λίγο επιπόλαιη αισιοδοξία το αν το ΚΚΕ έχει πιο ζυγισμένες κλπ θέσεις για την εδαφική ακεραιότητα και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Εμένα κάποια σωστά που λέει μου φαίνονται ξένο σώμα μέσα στα υπόλοιπα τα οποία είναι μια εργατίστικη οικονομίστικη απλοποίηση άρνησης του ιμπεριαλισμού, της διαπλοκής διεθνικό-εθνικό. Εννοώ πως ορθά υπάρχει, και μάλιστα ψηλά, στον λόγο του ΚΚΕ η εδαφική ακεραιότητα αλλά υπάρχουν και θέσεις που το ακυρώνουνε αυτό το πράγμα και του δίνουν άλλες διαστάσεις. Διαστάσεις χειρισμού εσωκομματικού και στην πολύ κρίσιμη για το ΚΚΕ περιφέρεια φίλων του. ΄

      Είναι ένα σημείο που πρέπει να μπαίνει το δάχτυλο στην πληγή. Δεν μπορείς να λες εδαφική ακεραιότητα χωρίς να λες εθνική κυριαρχία, χωρίς να μιλάς για την ρήξη με τον ιμπεριαλισμό μετά την οποία θα έχεις μια καπιταλιστική Ελλάδα. Μια Ελλάδα όπου οι καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης και εξουσίας θα είναι κυρίαρχες αλλά κλονισμένες. Αλλά αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΣΤΑΔΙΩΝ, όπως το βαφτίζει ο αριστερός οπορτουνισμός, και η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ ή ο Μηλιός ή διαχρονικά ο τροτσκισμός. Αν λοιπόν θέλει το ΚΚΕ να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα χωρίς να ταυτιστεί με την ελληνική αστική τάξη αυτό είναι μια ορθή πρόθεση στην οποία το θεωρώ ειλικρινές. Δεν θα το κάνει όμως με το Πρόγραμμα του και με τον τρόπο που διαπαιδαγωγεί στελέχη, μέλη και φίλους του γιατί τους λέει πως τελικά αυτά είναι της αστικής τάξης, είναι “ξένη σημαία”. Μοιραία όλοι αυτοί, κάτω από την σημερινή τους διαπαιδαγώγηση από το ΚΚΕ, θα πάνε να κάνουν το next best thing, δηλ θα υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα χωρίς να αποφύγουν να γίνουν ουρά της αστικής τάξης.

      Ούτε είναι βέβαιο πως το επόμενο μεγάλο, επίδικο εθνικής δομικής καπιταλιστικής κρίσης θα είναι ο πόλεμος και η εδαφική ακεραιότητα. Προφανώς μπορεί και οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, συνέχεια. Αλλά μπορεί να είναι πάλι και πάλι αυτό που ήταν και το 10-15 το πλέγμα ιεραρχικών καθορισμών επί της ελληνικής κοινωνίας μέσα στο ευρωατλαντικό πλαίσιο με κυρίαρχη στην συγκυρία προμετωπίδα του την ΟΝΕ και την ΕΕ. Τι θα πει το ΚΚΕ ? Μακάρι να μην πει αυτά που είπε το 10-15. Έρχεται και περίοδος Θέσεων και δημόσιου Προσυνεδριακού Διαλόγου, κάντε ότι μπορείτε όσοι είστε κοντά στο ΚΚΕ και συμμερίζεστε κάποια από αυτά τα πράγματα, τι να πω…

      Κώστας

      Reply
      1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Tόσο ο κνίτης της ανασυγκροτησης όσο και ο Κώστας βαζουν με νηφαλιότητα θεματα που πονάνε και επείγουν .Αναρωτιεμαι αν μπορουν ανενταχτοι και συλλογικοτητες να συζητησουν σε αυτη την βάση που βάζουν οι δυο προαναφερόμενοι και ειναι ανησυχιες θελω να πιστευω αρκετων.Απλως ο χρόνος τελειωνει και πρεπει ολοι να σταθουν στο υψος των περιστασεων..

        Reply
      2. Κνίτης της Ανασυγκρότησης

        Συναγωνιστή Κώστα
        Σαν σταθερός υποστηρικτής και συνοδοιπόρος του ΚΚΕ από την εποχή της ανασυγκροτούμενης Σπουδάζουσάς του στα 1991, αντιλαμβάνομαι τη δική σου “απαισιοδοξία” σαν αντιστάθμισμα της δικής μου “αισιοδοξίας”. Όμως, εύκολα διολισθαίνεις σε μοιρολατρικές βεβαιότητες,(ας μου επιτραπεί η έκφραση χωρίς διάθεση προσωπικής επίθεσης), για το τι θα πράξει ο κόσμος του ΚΚΕ, όταν τεθεί το ζήτημα της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας. Εμένα εξίσου με ανησυχεί η πιο ομόθυμη στοίχιση ενός κόσμου της εκτός των τειχών αριστεράς σε λογικές αναρχίζοντος πασιφισμού, καθώς πια το ποσοτικό βάρος του ΚΚΕ στους ενδοαριστερούς συσχετισμούς δεν είναι τόσο συντριπτικό, όσο στο παρελθόν. Θέσεις “ιμπεριαλιστικού οικονομισμού” υπήρχαν, υπάρχουν και μάλλον θα αναφύονται κατά διαστήματα σε όλη την κομμουνιστική αριστερα, ακόμη και ως κεντρικές κατευθύνσεις, αλλά μέσα στη ζωή, στις προκλήσεις και στις πιέσεις της πραγματικότητας οι στρατηγικές και οι τακτικές των κομμουνιστών αλλάζουν, ενίοτε όχι στη σωστή κατεύθυνση, και συχνά αυτό δε γίνεται με κραυγαλέο τρόπο. Για την περίοδο 10-15 δεν θα συμφωνήσω μαζί σου, γιατί στο δικό μου μικρόκοσμο φίλων και συναδέλφων που τότε ήταν αναφανδόν υπέρ του ΟΧΙ, επιτιθέμενοι μάλιστα κατά του ΚΚΕ ως συστημικού κτλ κόμματος, κανένας τους δεν ήθελε μια άμεση ρήξη με την ΕΕ. Υποθέτω ότι αυτό ήταν η πλειοψηφούσα τάση όλου του στρατοπέδου του ΟΧΙ, γι’ αυτό και τελικά δεν υπήρξε καμία μαζική αντίδραση στους μετέπειτα χειρισμούς Τσίπρα. Πάντως, δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε στη ιδια φάση, διότι η παρούσα αναζωπύρωση της κρίσης όντως συνοδεύεται από μια πιο αναβαθμισμένη στρατιωτική αντιπαράθεση (αρκεί να δούμε τη νατοϊκή περικύκλωση της Ρωσίας και τη στρατιωτική αποδυνάμωση των φιλοαμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή). Μη ξεχνάμε ότι ο κλονισμός των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής πρωτίστως συνεπάγεται τον κλονισμό της σταθερότητας της κρατικής εξουσίας και στην ελληνική ιστορία (την πρόσφατη), αυτό συνέβη σε συνθήκες πολεμικής ήττας, κατοχής, προσβολής της εδαφικής κυριαρχίας.Έύκολα όλοι μας καταδικάζουμε το να συρθούμε πίσω από την αστική τάξη, στην πράξη όμως περισσότερα πράγματα θα εξαρτηθούν από τα συγκεκριμένα συνθήματα όλων των οργανώσεων στις συγκεκριμένες συνθήκες και λιγότερο από τις μακροσκελείς θεωρητικές αναλύσεις τους, μολονότι δεν παραγνωρίζω ότι τα προγραμματικά θέσφατα επηρεάζουν την κατεύθυνση των εκάστοτε συνθημάτων. Σε κάθε περίπτωση, και κλείνω με αυτό, εξίσου μεγάλο ρόλο παίζουν οι ιστορικές μνήμες και η κουλτούρα ενεργούς στράτευσης και εδώ νομίζω πως ο κόσμος του ΚΚΕ (και μαζί τους και τα ΜΛ) έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με την ποιλώνυμη επαναστατική αριστερά.

        Reply
      3. Κώστας

        Σύντροφε Κνίτη της Ανασυγκρότησης φοβάμαι πως υιοθετείς θέσεις που εφάπτονται ενός αντιοργανωτικισμού. Ο κόσμος του ΚΚΕ χωρίς το ΚΚΕ δεν θα μπορέσει να κάνει κάτι. Χωρίς τους ομόκεντρους κύκλους στελεχών, μελών, φίλων που θα έχουν έτοιμες οργανωτικές και πολιτικές δεξιότητες για την συμμετοχή στην λαική άμυνα και μέσω του αστικού στρατού, αντιπαλεύοντας όσο γίνεται τον εθνικισμό και την πατριδοκαπηλία, και στην οργάνωση εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, αν χρειαστεί. Δεν θα είχε φτιαχτεί ποτέ το ΕΑΜ χωρίς το ΚΚΕ, χωρίς τον Νίκο Ζαχαριάδη και την πρωτοβουλία του να χειριστεί τον Μεταξά για να δώσει ορθή καθοδήγηση στο Κόμμα, χωρίς τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για αντίσταση πριν την επίθεση στην ΣΕ, χωρίς την ήττα, εντός ΚΚΕ της γραμμής της Παλιάς ΚΕ.

        Πάμε στο 10-15. Μην παγώνεις τις συνθήκες του τότε σε κάθε βήμα της περιόδου, μιας περιόδου που ο μήνας ήταν ίσα με 3 νορμάλ χρόνια. Μην τις θεωρείς δεδομένες και τα αποτελέσματα τους δοσμένα. Αν πάμε στο 2011, μετά το καλοκαίρι και τις Πλατείες, το ΚΚΕ είχε 11 % στις δημοσκοπήσεις και ο τσίπριζα 4%. Το πρώτο πράγμα που αναζήτησε ο λαός ήταν, ενστικτώδικα, η ρήξη. Το ΚΚΕ του είπε πως “τώρα θα είναι καταστροφή”. Εγώ λέω πως αν δεν το έλεγε αυτό θα ήταν μια παράμετρος που σε ένα τόσο δυναμικό τότε περιβάλλον μπορεί να τα άλλαζε όλα. Βασικά θα τα άλλαζε όλα, όχι ότι θα νικάγαμε σίγουρα αλλά θα δίναμε την μάχη που δεν δώσαμε. Μάλλον τελικά δεν είμαι εγώ ο απαισιόδοξος, μάλλον αυξάνω το πλαίσιο των αντικειμενικών δυνατοτήτων που μπορεί η υποκειμενική παρέμβαση να ενεργοποιήσει. Αλλά χωρίς να την υποκειμενική πολιτική παρέμβαση δεν γίνεται.

        Κλείνω λέγοντας πως όλα δείχνουν πως η κοινωνία πρώτα θα κληθεί να τοποθετηθεί για την επιταχυνόμενη από την πανδημία κρίση παρά για κάποιον πόλεμο. Αλλά το ΚΚΕ χωρίς ξήλωμα του 19ου συνεδρίου θα είναι με μαθηματική ακρίβεια απών και από τα 2, άσχετα πιο θα μας φέρει άμεσα η ταξική πάλη. Το σημερινό ΚΚΕ είναι η Παλιά ΚΕ του σήμερα. Ζητείται ο Νίκος Ζαχαριάδης.

        Να γράφεις συχνότερα.

        Κώστας

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.