.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η ανταρσία της ΚΝΕ 1989 – Χρονικό


Ένα σύντομο χρονικό για την ανταρσία της ΚΝΕ και την πορεία της αριστερής αμφισβήτησης, 1989 – 1990

Η ανταρσία της ΚΝΕ και η διάσπαση του 1989 πραγματοποιήθηκε όταν χιλιάδες αγωνιστές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ συγκρούστηκαν ανοιχτά με τις πολιτικές επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ και του ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ να συμμετάσχουν στη συγκυβέρνηση Τζαννετάκη με τη ΝΔ και στη συνέχεια στην λεγόμενη “οικουμενική” κυβέρνηση και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ. Ήταν μια αντιπαράθεση στην καταστροφική-για το κίνημα και την Αριστερά-γραμμή ταξικής συνεργασίας και υποταγής. Σε αυτές τις συνθήκες διαμορφώθηκαν τάσεις και ρεύματα αριστερής κριτικής και αναζήτησης. Η κατάρρευση του “υπαρκτού σοσιαλισμού” όξυνε και βάθυνε την κρίση της κομμουνιστικής Αριστεράς. Αναθέρμανε την αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών της ανεπάρκειας της κυρίαρχης αριστεράς να αντιπαρατεθεί στην καπιταλιστική επίθεση και βαρβαρότητα, όξυνε τις διαφωνίες και την κριτική που υπήρχε για πολλά χρόνια και εντός του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Γέννημα αυτών των αναζητήσεων και της κριτικής, των διεργασιών στο κίνημα και την κομμουνιστική αριστερά, είναι και η προσπάθεια και η πορεία συγκρότησης του ΝΑΡ.

Το παρακάτω κείμενο δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη ιστορική αναδρομή, ούτε μια πολιτική και θεωρητική προσέγγιση των αιτιών και των γεγονότων της διάσπασης του 1989, αλλά ένα σύντομο χρονικό, μια παράθεση των κύριων γεγονότων και εξελίξεων με τη χρονική σειρά των βασικών “σταθμών” της αντιπαράθεσης από την αρχή του 1989 έως την αρχή του 1990.

A. Άνοιξη του 1989. Κοινό Πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ

Η δημιουργία του “Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου”

– Στους κόλπους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επικρατεί αναβρασμός, καθώς χιλιάδες μέλη και στελέχη διαφωνούν με το «κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ» (Δεκέμβρης 1988) και τη δεξιά γραμμή που έχει χαράξει η ηγεσία του ΚΚΕ. Το κοινό πόρισμα αυτό (κείμενο πολιτικής συμφωνίας) είναι αποτέλεσμα σειράς συναντήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΚΚΕ και της ανανεωτικής «Ελληνικής Αριστεράς»- Ε.ΑΡ του Λεωνίδα Κύρκου (κομματικός σχηματισμός που διαδέχτηκε από τα δεξιά το ευρωκομμουνιστικό ΚΚΕ Εσωτερικού το 1986) και στρώνει το δρόμο για σοβαρές πολιτικές και ιδεολογικές υποχωρήσεις. Προωθεί -για άλλη μια φορά- τον κυβερνητισμό της επίσημης αριστεράς και τη συναίνεση-υποταγή στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Το “κοινό πόρισμα” περιείχε θέσεις για παραγωγικό εκσυγχρονισμό της χώρας, για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη εντός της καπιταλιστικής οικονομίας, για δημοκρατική κυβέρνηση με κορμό την αριστερά, ενώ εγκατέλειπε και τη θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΟΚ. Το πόρισμα “διέρρευσε” στον τύπο προτού συζητηθεί και εγκριθεί στα όργανα των δυο κομμάτων, ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Καταψηφίστηκε από πάρα πολλά μέλη της τότε Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σε συνεδρίαση που έγινε εκ των υστέρων.

Το “κοινό πόρισμα” αυτό αποτέλεσε την πολιτική βάση για την ίδρυση του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου» που πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες αργότερα (Φεβρουάριος-Μάρτιος 1989).

Η πορεία αυτή είχε δρομολογηθεί ήδη από το 12ο συνέδριο του ΚΚΕ που πραγματοποιήθηκε το Μάη του 1987. Στις αποφάσεις του συνεδρίου, το ΚΚΕ προέβαλε σαν στόχο την “Αλλαγή με κατεύθυνση το σοσιαλισμό” με μια “Νέου Τύπου Ανάπτυξη”, θεωρώντας ότι τα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων προέρχονται από τη «στρεβλή καπιταλιστική ανάπτυξη».

Αυτή η γραμμή εκτιμούσε ότι τα λαϊκά προβλήματα θα επιλυθούν σε πρώτη φάση χωρίς ανατροπή του κεφαλαιοκρατικού συστήματος, μέσα από ένα ενωτικό και πλατύ πλαίσιο πάλης ενάντια στην «εξάρτηση» και τη μονοπωλιακή «ασυδοσία», τη «μονόπλευρη λιτότητα» και τα «άλυτα δημοκρατικά προβλήματα», βάζοντας ταυτόχρονα το στόχο της “συγκρότησης του κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού των δυνάμεων της Αριστεράς και της Προόδου”. Σε αυτή τη λογική, μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο και να τακτοποιήσει… τα «επείγοντα προβλήματα».

Σημαντικό ρόλο για την προώθηση αυτής της γραμμής και πολιτικής κατεύθυνσης παίζει εκείνη την περίοδο και η καθημερινή εφημερίδα «Πρώτη» (ιδιοκτησίας Καλογρίτσα, Διευθυντής Λυκούργος Κομίνης, αρχισυντάκτης Παύλος Τσίμας) που έχει κυκλοφορήσει λίγο νωρίτερα, το 1986. Είναι η καθημερινή εφημερίδα στην οποία η ηγεσία του ΚΚΕ, τα στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς και άλλοι αστικοί παράγοντες συνεργάζονται για να προωθήσουν την πολιτική συνεργασιών και να στρώσουν το δρόμο για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Οι αποφάσεις του 12ου Συνεδρίου τροφοδότησαν σε μεγάλο βαθμό την ιδεολογική και πολιτική επεξεργασία των προγραμμάτων του ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (και μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ το 1991), αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ μετέπειτα, όπως και όλης της λεγόμενης “ανανεωτικής” αριστεράς της αστικής διαχείρισης.

– Την ίδια περίοδο, οι σχέσεις ΚΚΕ και ΚΝΕ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, καθώς η οργάνωση της νεολαίας αμφισβητεί τη γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ και επιμένει στην προώθηση των στόχων και της τακτικής που αποφάσισε στο πρόσφατο 4ο Συνέδριο της ΚΝΕ (Ιούνιος 1988) για το «Ενιαίο Μέτωπο Πάλης της νεολαίας» και την αριστερή συσπείρωση της νέας γενιάς.

Οι διαφωνίες και οι εντάσεις μεταξύ ΚΚΕ και ΚΝΕ έχουν ξεκινήσει βέβαια πολλά χρόνια πριν-κυρίως στα ανώτερα όργανα και σε επίπεδο στελεχών-, με αφορμή πρωτοβουλίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο νεολαιίστικο κίνημα-και όχι μόνο-, και την αντίθεση στην τακτική της ηγεσίας του κόμματος απέναντι στο ΠΑΣΟΚ (μορατόριουμ και συνεργασία των “δημοκρατικών δυνάμεων”, τακτική συμπληρωματικής δύναμης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εκφράζονταν και με τα κεντρικά συνθήματα του κόμματος όπως “αλλαγή δεν γίνεται χωρίς το ΚΚΕ” – εκλογές 1981- και το στόχο της “πραγματικής αλλαγής” που είχε θέσει το 11ο συνέδριο του ΚΚΕ το Δεκέμβριο του 1982). Στις αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου το ΚΚΕ υιοθέτησε την γραμμή της δημοκρατικής κυβέρνησης που «θα εκφράζει όλες τις δυνάμεις που, στον ένα ή άλλο βαθμό, τάσσονται υπέρ της πραγματικής αλλαγής…”.

Η γραμμή αυτή ουράς στον αστικό εκσυγχρονισμό, εκτός από την ΚΝΕ, αντιμετώπισε διαφωνίες τόσο στα συνέδρια του ΚΚΕ (11ο και 12ο), όσο και στην Κ.Ε. του κόμματος, αλλά και έμπρακτα από μια σειρά αγωνιστές και οργανώσεις, σε καμπές κρίσιμων αγώνων και εξελίξεων.

Η πολιτική που χαράζει την περίοδο αυτή η ΚΝΕ αποτυπώθηκε πιο ολοκληρωμένα στην 8η σύνοδο του Κ.Σ. που πραγματοποιήθηκε το 1987 και ιδιαίτερα με τις θέσεις και αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου της που προωθούν ένα μέτωπο πάλης από τα κάτω, με συσπείρωση της νεολαίας πάνω στα αιτήματα και τα προγράμματα πάλης του κινήματος και όχι με συμφωνίες ηγεσιών και minimum προγράμματα μεταξύ πολιτικών δυνάμεων. Ωστόσο, οι διαφωνίες αυτές δεν ήταν δημόσιες και ανοικτές μέχρι τώρα. Με την ίδρυση του «Συνασπισμού της Αριστεράς» (Φλεβάρης-Μάρτης 1989) οι διαφωνίες πολλαπλασιάζονται και εκφρεάζονται πιο μαζικά και ανοικτά και στη βάση των οργανώσεων της ΚΝΕ (και του ΚΚΕ σε μικρότερο βαθμό).

– Στους κλυδωνισμούς εντός της ΚΝΕ και του ΚΚΕ επιδρούν – όπως είναι φυσικό – και οι εξελίξεις στις χώρες του “υπαρκτού σοσιαλισμού” και οι αλλαγές στην ΕΣΣΔ, όπου με την πολιτική της “περεστρόϊκα” και της “γκλάσνοστ” δημιουργούνται οι προϋποθέσεις κατάρρευσης των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και υποταγής-υποχώρησης του κομμουνιστικού κινήματος σε Ανατολή και Δύση. Η νέα ηγεσία υπό τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (ανέλαβε το 1985) και η πολιτική που χαράζει το 27ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (Φεβρουάριος 1986) εισάγει μεταρρυθμίσεις που κινούνται στην κατεύθυνση της πλήρους καπιταλιστικοποίησης, στην αποκατάσταση της ελεύθερης αγοράς και στην βαθύτερη ενσωμάτωση της Σοβιετικής οικονομίας στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, σε μια περίοδο επίθεσης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού της Θάτσερ και του Ρήγκαν. Οι εξελίξεις αυτές αντιμετωπίζονται με μεγάλο σκεπτικισμό έως και διαφωνίες στους κόλπους της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, ενώ η ηγεσία του κόμματος (“ανανεωτικοί” και “ορθόδοξοι”) ταυτίζονται με τη νέα πολιτική της ΕΣΣΔ και του ΚΚΣΕ.

Τον Μάιο του 1989 εκδίδεται το μηνιαίο πολιτικό περιοδικό «Πριν». Το ΠΡΙΝ (με πρώτο διευθυντή τον δημοσιογράφο Γιώργο Δελαστίκ) συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή της έκδοσής του με τις ανυπότακτες δυνάμεις της Αριστεράς, που διαχώρισαν τη θέση τους από τις ολέθριες επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ. Η σκέψη είναι να κυκλοφορεί ένα περιοδικό στον κόσμο του ΚΚΕ και του ενιαίου ΣΥΝ το οποίο να συσπειρώνει όσο το δυνατόν ευρύτερες δυνάμεις ριζοσπαστικής αριστερής κριτικής, αντίστασης και αναζήτησης. Να συμβάλλει ως έντυπο στον αναγκαίο διάλογο, να προβάλλει τις φωνές και τις απόψεις που χτυπιούνται εντός ΚΚΕ και να προτείνει μια διαφορετική λογική και διέξοδο για την αριστερά στις δύσκολες συνθήκες της περιόδου.

Το πρώτο κύριο άρθρο του ΠΡΙΝ αναφέρει: «Το αριστερό εργατικό και το λαϊκό κίνημα στη νέα περίοδο των παρατεταμένων αδιεξόδων πρέπει να αντιπαραθέσει μια στρατηγική παρατεταμένης αντεπίθεσης για την ανάπτυξη των κοινωνικών μετώπων και την πολιτική τους χειραφέτηση από την αστική κηδεμονία. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο αποτελεί η χειραφέτηση της ίδιας της Αριστεράς από το ρόλο του προοδευτικού κομπάρσου στην αστική πολιτική σκηνή».

Η απήχηση του ΠΡΙΝ ήταν εντυπωσιακή. Κάπου 8.000 αντίτυπα στο πρώτο τεύχος, πάνω από 9.000 αντίτυπα στο δεύτερο και λίγο αργότερα η κυκλοφορία ξεπέρασε και τις 10.000 αντίτυπα.

– Τον Ιούνιο εκδηλώνονται κινητοποιήσεις φοιτητών στην Κίνα που καταλήγουν σε αυταρχική καταστολή στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου. Η ΚΝΕ οργανώνει διαδηλώσεις αλληλεγγύης στους κινέζους φοιτητές και ενάντια στην καταστολή, σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Με τις κινητοποιήσεις αυτές διαφωνεί η ηγεσία του ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

B. 2 Ιουλίου 1989- Η κυβέρνηση Τζαννετάκη

– Οι βουλευτικές εκλογές στις 18 Ιουνίου 1989 δεν αναδεικνύουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μετά από διαβουλεύσεις και συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της νέας βουλής, στις 2 Ιουλίου σχηματίζεται η κυβέρνηση συνεργασίας ενιαίου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ – Ν.Δ. υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη (πρώην υπουργό και βουλευτή της Ν.Δ.), με τη συμφωνία και της ηγεσίας του ΚΚΕ. Η απόφαση για συμμετοχή του ΣΥΝ στην κυβέρνηση συζητείται σε υποβαθμισμένη συνεδρίαση όσων μελών της Κ.Ε. του ΚΚΕ βρίσκονται στην Αθήνα και στα γρήγορα… Στη συνεδρίαση εκφράζονται έντονες αντιδράσεις.

Η επιλογή του ενιαίου Συνασπισμού και του ΚΚΕ για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Κώστα Μητσοτάκη και του νεοφιλελεύθερου θατσερισμού που εκπροσωπούσε, προκάλεσε -όπως ήταν αναμενόμενο- καταλυτικές πολιτικές εξελίξεις και άνοιξε έναν κύκλο κρίσης και διάσπασης. Η ανοιχτή σύγκρουση περνάει πλέον και στους κόλπους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Οι Κώστας Κάππος, Κώστας Μπατίκας και Νίκος Κοτζιάς (μέλη της Κ.Ε. του ΚΚΕ) διαφοροποιούνται με δηλώσεις τους δημόσια από την πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ. Πολλά ακόμα μέλη της Κ.Ε. του ΚΚΕ καταψηφίζουν την πρόταση για δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας “με στόχο την κάθαρση” και “τη μη παραγραφή των αδικημάτων για τα σκάνδαλα” όπως παρουσιάζεται από την ηγεσία του ΣΥΝ και της ΝΔ. Μετά τις εσωτερικές και δημόσιες διαφωνίες στελεχών του ΚΚΕ και την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών και των οργάνων της ΚΝΕ, κύριος στόχος της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι το «ξεκαθάρισμα» της κατάστασης στην ΚΝΕ-κυρίως-, όπου όσοι ενστερνίζονται την πολιτική του «τζαννετακισμού» και την γραμμή που αποτυπώθηκε στο κοινό πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ αποτελούν ασήμαντη μειοψηφία.

Σοκ προκαλεί η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Κώστα Κάππου στη Βουλή ότι θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Τζαννετάκη.

Ο Κώστας Κάππος δηλώνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τζαννετάκη (5 Ιουλίου 1989):

«Ψήφισα λευκό γιατί είμαι αντίθετος στη συνεργασία του Συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία»,. «Πιστεύω επίσης ότι η συνεργασία αυτή είναι ολέθρια για το ΚΚΕ… Το ΚΚΕ τείνει να υποταχτεί σε μικροαστικές και αστικές “εκσυγχρονιστικές” θέσεις… Αποκορύφωμα αυτής της στάσης υποταγής είναι η στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από τον Συνασπισμό… Βεβαίως, είμαι κατά της συνεργασίας του Συνασπισμού και με το ΠΑΣΟΚ».

Λίγα 24ωρα αργότερα, στις 6 και 7 Ιουλίου αντίστοιχα, διαφοροποιούνται δημόσια και παραιτούνται από την Κεντρική Επιτροπή ο Κώστας Μπατίκας και ο Νίκος Κοτζιάς, οι οποίοι τρεις μήνες αργότερα εκδίδουν βιβλίο με τίτλο «Μια συζήτηση που δεν έγινε», όπου αναπτύσσουν τις διαφωνίες τους με τη γραμμή του ΚΚΕ.

Η αλαζονεία της εξουσίας που έχει αποχαλινώσει τις κυρίαρχες δεξιές δυνάμεις της ηγεσίας του ΚΚΕ τις κάνει να επιζητούν την πάση θυσία πολιτική εξόντωση των «διαφωνούντων», ενώ ταυτόχρονα η ίδια προχωράει σε όλο και πιο δεξιές επιλογές. Στο «ξεκαθάρισμα» και την εξόντωση των φωνών αμφισβήτησης και αριστερής κριτικής μέσα στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ συμφωνούν τόσο οι «ανανεωτικοί» (που αργότερα θα αποτελέσουν την ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ) όσο και οι «ορθόδοξοι» (που αποτέλεσαν την μετέπειτα ηγεσία του σημερινού ΚΚΕ). Μαζί εισηγούνται και μαζί ψηφίζουν οργανωτικά μέτρα και επιτίθενται πολιτικά στην αριστερή διαφωνία.

– Τον Ιούλιο-Αύγουστο 1989, με προκλητικό τρόπο, η Επιτροπή Πόλης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την οποία καθοδηγεί ο Κώστας Τσολάκης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, απαγορεύει ουσιαστικά τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις της οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, έχοντας προηγουμένως δώσει εντολή να κληθούν σε απολογία από τις κομματικές οργανώσεις τους οι Δήμος Γατούδης και Γιάννης Ελαφρός, μέλη του Κ.Σ. της ΚΝΕ, καθώς και άλλα στελέχη της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης. Η απόφαση του ΚΚΕ μιλά για “εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που δεν προωθούν τη γραμμή του ενιαίου ΣΥΝ στη νεολαία και αντιτίθενται στη γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ”.

– Την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 1989, το Γραφείο του Κ.Σ. της ΚΝΕ (στη φωτογραφία κάτω) αποφασίζει να «συν-διοργανώσει» με την Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης τις επίμαχες εκδηλώσεις «ώστε να εξασφαλισθεί το σωστό περιεχόμενό τους», κόντρα στην απόφαση του ΚΚΕ για ακύρωση των εκδηλώσεων.

Έτσι, για πρώτη φορά η ΚΝΕ διεκδικεί στην πράξη την αυτοτέλειά της από την κομματική ηγεσία, η οποία φυσικά αντιδρά αμέσως: με εντολή του Π.Γ. του ΚΚΕ, πέντε μέλη της μειοψηφίας του Γραφείου του Κ.Σ. της ΚΝΕ βγάζουν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν τους «αντάρτες» συντρόφους τους και τάσσονται με τη γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ για ακύρωση του Φεστιβάλ. Είναι φανερό ότι η τελική ρήξη είναι πλέον ζήτημα ημερών.

– Στις 14 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι κεντρικές εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα (Γαλάτσι). Όλοι περιμένουν την ομιλία του Γιώργου Γράψα. Σαββατόβραδο, 16 Σεπτεμβρίου, Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι. Μπροστά σε 40.000 μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ο Γραμματέας της ΚΝΕ διακηρύσσει ανοιχτά ότι η κυβέρνηση Τζαννετάκη

«δημιούργησε αντικειμενικά ένα σοκ όχι μόνο για τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά σχεδόν για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» και συνεχίζει: «Δεν είναι μυστικό ότι στην ΚΝΕ υπάρχει πλούτος προβληματισμών και απόψεων ή και διαφωνίες για σοβαρά ζητήματα. Και λοιπόν; Τα πολιτικά νεκροταφεία είναι γεμάτα ομοφωνίες και ομοψυχίες. Η ΚΝΕ είναι μόλις 21 χρόνων, στα καλύτερα της χρόνια, και δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί σύντομα!».

Για να μην αφήσει περιθώριο παρανόησης ως προς ποια κατεύθυνση είναι προσανατολισμένοι οι προβληματισμοί της νεολαίας, ο Γιώργος Γράψας προσθέτει: «Μεγάλο μέρος της ΚΝΕ στέκεται με σκεπτικισμό και με διαφορετικές, πολλές φορές, απόψεις απέναντι σε ορισμένες πολιτικές επιλογές του Συνασπισμού».

Η απάντηση έρχεται την επομένη, με την ομιλία του νεοεκλεγμένου (τον Ιούλιο 1989) Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Γρηγόρη Φαράκου, ο οποίος «διαγιγνώσκει» μια «φιλόδοξη στην αντιδραστικότητά της προσπάθεια» κάποιων «κύκλων της άρχουσας τάξης» με στόχο «να ξεκοπεί η ΚΝΕ από το ΚΚΕ».

«Εύχομαι οι δονήσεις στο εσωτερικό της ΚΝΕ να γίνουν γόνιμος διάλογος και να μη σταματήσουν με παρεμβάσεις» δηλώνει ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος, όπως και ο λογοτέχνης Ζήσης Σκάρος και δεκάδες άλλοι αριστεροί διανοούμενοι και καλλιτέχνες, προσπαθούν να πείσουν την ηγεσία του ΚΚΕ να μην προχωρήσει στη διαγραφόμενη εκκαθάριση.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου 1989, η Κ.Ε. του ΚΚΕ αποφασίζει την ουσιαστική διάλυση της ΚΝΕ και ανασυγκρότησή της εκ του μηδενός, σχεδόν μόνο με όσους πειθαρχούν στη γραμμή του ΚΚΕ και του ΣΥΝ.

Γ. 21 Σεπτέμβρη 1989: Η καθαίρεση του εκλεγμένου ΚΣ της ΚΝΕ.

Η διάσπαση

«Φυσικά και δεν θα υπακούσω!». Η φράση του γραμματέα της ΚΝΕ Γιώργου Γράψα περνάει στην ιστορία της Αριστεράς

Είναι βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 1989, γύρω στις 10.00, έξω από τα γραφεία του Κ.Σ. της ΚΝΕ στην οδό Φερρών, στην πλατεία Βικτωρίας.

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ έχει μόλις αφιχθεί εκεί, προερχόμενος από τον Περισσό, όπου έχει ολοκληρωθεί η ολοήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με θέμα τις εξελίξεις στην ΚΝΕ. Η απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι να καθαιρέσει όλο το εκλεγμένο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, να διοριστεί 15-μελή “προσωρινή επιτροπή” της εμπιστοσύνης της ηγεσίας του ΚΚΕ στη θέση του εκλεγμένου ΚΣ και να προκηρύξει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ -σε πλήρη αντίθεση με το καταστατικό του κόμματος και της νεολαίας- έκτακτο συνέδριο της ΚΝΕ!

Εκατοντάδες μέλη της ΚΝΕ έχουν συρρεύσει έξω από τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης για να αποτρέψουν επιχείρηση κατάληψης τους από «κομματικούς», ενώ δεκάδες δημοσιογράφοι περιμένουν την επιστροφή του Γιώργου Γράψα από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ (της οποίας είναι και αναπληρωματικό μέλος). «Θα υπακούσετε στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής;», είναι η ερώτηση. Χωρίς περιστροφές η απάντηση: «Φυσικά και δεν θα υπακούσω!».

Έτσι επισημοποιείται και δημόσια η σύγκρουση που μαίνεται πολύ καιρό, τόσο μεταξύ ΚΝΕ και ΚΚΕ, όσο και μέσα στους κόλπους του ΚΚΕ, ακόμη και σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, σχετικά με την πολιτική γραμμή και τις επιλογές του κόμματος.

– Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ συνεδριάζει αμέσως, και με ψήφους 56 υπέρ έναντι μόλις 14 αποχών απορρίπτει ως αντικαταστατική την απόφαση της Κ.Ε. του ΚΚΕ και προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο της οργάνωσης.

Το ΚΚΕ φτιάχνει μια δική του ΚΝΕ, στον Περισσό…

Επικεφαλής της “έκτακτης προσυνεδριακής Επιτροπής” που ορίζει η ηγεσία του κόμματος αναλαμβάνει ο Σήφης Κωτσαντής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η “επιτροπή” αυτή θα διοργανώσει λίγο αργότερα (Ιανουάριος 1990) το “5ο συνέδριο” όσων -λίγων- μελών έχουν απομείνει στην ΚΝΕ του Περισσού, στο οποίο γραμματέας θα εκλεγεί ο “ανανεωτικός” Τάκης Θεοδωρικάκος (σημερινός υπουργός της ΝΔ). Οι αποφάσεις και η γραμμή που χαράζει το συνέδριο αυτό καθιστούν την ΚΝΕ του Περισσού στη φάση αυτή περισσότερο μια νεολαία του ΣΥΝ με ακραία ρεφορμιστικές θέσεις. Στα νέα καθοδηγητικά όργανα κυριαρχεί απόλυτα η “ανανεωτική” τάση Ανδρουλάκη-Δαμανάκη-Δραγασάκη, κλπ.

Η σύγκρουση ΚΚΕ-ΚΝΕ είναι αναμφισβήτητα η σημαντικότερη εκδήλωση της κρίσης, δεν είναι όμως η μόνη.

– Στις 4 Οκτωβρίου 1989, οι διαφωνούντες κάνουν την πρώτη δημόσια εμφάνιση τους στο κατάμεστο γήπεδο του Σπόρτινγκ, με κεντρικό ομιλητή το Γιώργο Γράψα. Χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ φωνάζουν συνθήματα: «Η ΚΝΕ παλεύει και αμφισβητεί, πάντα θα είναι στην πρώτη γραμμή». Η ομιλία σκιαγραφεί την πορεία του ρεύματος αμφισβήτησης και κριτικής που πλέον βρίσκεται εκτός οργανωτικού ιστού ΚΚΕ. Για ένα σύγχρονο επαναστατικό ρεύμα στη νεολαία, για μια άλλη αριστερά στην κοινωνία, είναι η βασική κατεύθυνση.

Η πορεία αυτή δεν θα είναι γραμμική, ούτε κυρίως οργανωτική.

– Από τις 21 Σεπτέμβρη και όλο τον Οκτώβριο συνεδριάζουν το σύνολο των οργάνων και οργανώσεων της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα. Η ψηφοφορία ανάμεσα στην απόφαση της Κ.Ε. του ΚΚΕ από τη μία και την απόφαση του Κ.Σ. της ΚΝΕ από την άλλη, στη συντριπτική πλειοψηφία των οργάνων και των ΟΒ είναι υπέρ της απόφασης του Κ.Σ. της ΚΝΕ. Ο μεγαλύτερος όγκος των δυνάμεων της οργάνωσης τάσσεται στο πλευρό των εκλεγμένων οργάνων και ακολουθεί την πορεία της συγκρότησης του νέου ρεύματος. Η ρήξη ολοκληρώνεται προς τα κάτω και σε όλη την κλίμακα της οργάνωσης, με πρωταγωνιστές την ηγετική συμμαχία “ανανεωτικών” και “ορθόδοξων” και ζητούμενο “να τελειώνουμε με την ΚΝΕ” και την αριστερή αμφισβήτηση που είναι εμπόδιο για την ολοκλήρωση της δεξιάς πολιτικής στροφής και τις νέες συμμαχίες.

– Στις 17 Οκτωβρίου δικαστικός κλητήρας επιδίδει στο Κ.Σ. της ΚΝΕ αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την ηγεσία του ΚΚΕ εναντίον των υπευθύνων έκδοσης της εφημερίδας «Οδηγητής της νεολαίας», την εφημερίδα του Κ.Σ. της ΚΝΕ που εξακολουθεί να εκδίδει το εκλεγμένο Κ.Σ. της οργάνωσης.

«Ζητούμε να διαταχθεί η κατάσχεση όλων των αντιτύπων της εφημερίδας που ήδη κυκλοφόρησαν… Να απειληθεί κατά των υπεύθυνων χρηματική ποινή δραχμών 500.000 και προσωπική κράτηση δώδεκα μηνών… Να απαγορευτεί η έκδοση νέου φύλλου της εφημερίδας “Οδηγητής της νεολαίας”…»,

αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο. Διευθυντής του “Οδηγητή” εκείνη την περίοδο είναι ο Τάκης Τριανταφυλλόπουλος και υπεύθυνος έκδοσης ο Τ. Γαϊτανάρος (στη φωτογραφία πάνω, από εφημερίδες της εποχής, μαζί με τον Γ. Γράψα)

Νοέμβριος 1989: Πλησιάζουμε προς τη νέα εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου 1989 και την κορύφωση της κρίσης, ενώ μέσα στον Οκτώβρη παραιτείται ένα ακόμη μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ο Μιχ. Τερζίδης (βιομηχανικός εργάτης) και οκτώ ακόμη στελέχη τμημάτων/επιτροπών της Κ.Ε. (Δημήτρης Γρηγορόπουλος, Αριάδνη Αλαβάνου, Αγγελική Ξύδη, Ν. Παπαγεωργίου, Π. Παπαδόπουλος, Σπύρος Μαγκλιβέρας, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Σ. Συγγούνας). Λίγω νωρίτερα, αμέσως μετά την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για την ΚΝΕ (Σεπτέμβρης 1989) έχουν παραιτηθεί και διαφοροποιηθεί δημόσια και ο Γιώργος Μανιάτης (επικεφαλής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών-ΚΜΕ) και η Νάντια Βαλαβάνη (ιστορικό στέλεχος της ΚΝΕ και μέλος του γραφείου τύπου του ΚΚΕ), μέλη και οι δυο της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ηγεσία του ΚΚΕ διαλύει τις αυταπάτες οποιουδήποτε είχε την ελπίδα, ότι θα ήταν δυνατό να υπάρξει αλλαγή της γραμμής πλεύσης στην πολιτική της. Ωριμάζουν οι συνθήκες για ένα πολύ πιο δύσκολο εγχείρημα από την προσπάθεια διόρθωσης της γραμμής του ΚΚΕ.

Δ. Η ΚΡΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ

Η “Οικουμενική” Κυβέρνηση Ζολώτα, με συνεργασία ΣΥΝ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αποχωρήσεις από την Κ.Ε. του ΚΚΕ

Οι βουλευτικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989 και πάλι δεν αναδεικνύουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, όπως και τον Ιούνιο.

Ο ενιαίος ΣΥΝ με την καθοδήγηση των ηγεσιών του ΚΚΕ και της ΕΑΡ, διαπραγματεύεται με τα αστικά κόμματα και τελικά συμφωνεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στη δημιουργία «οικουμενικής κυβέρνησης» και των τριών κομμάτων, με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΝ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπό τον Ξ. Ζολώτα (συντηρητικός οικονομολόγος-τραπεζίτης) καταρρίπτει κάθε ισχυρισμό της ηγεσίας του ΚΚΕ ότι δήθεν συνεργάστηκε με τη ΝΔ μόνο για την λεγόμενη “κάθαρση” και για να τιμωρηθούν οι «υπουργοί του ΠΑΣΟΚ για τα σκάνδαλα», με τους οποίους ξαφνικά βρίσκεται να… συγκυβερνά! Τα γεγονότα επιταχύνονται.

– Στις 21 Νοεμβρίου 1989, οκτώ μέλη της Κ.Ε. του ΚΚΕ παραιτούνται με κοινή δήλωση τους και στις 27 Νοεμβρίου δίνουν συνέντευξη Τύπου.

Είναι οι: Κώστας Τζιαντζής (στη φωτογραφία όρθιος), Άγγελος Χάγιος, Θανάσης Σκαμνάκης, Χρήστος Καυκιάς, Σήφης Καυκαλάς, Δημήτρης Τσουραμάνης, Δήμος Τσακνιάς και Γιώργος Σταματάκης. «Στόχος μας δεν είναι να φτιάξουμε άλλη μια κομματική ταμπέλα, αλλά να συμβάλουμε στη συγκρότηση ενός σύγχρονου επαναστατικού εργατικού κινήματος που θα υπερβαίνει την κρίση και τα σημερινά αδιέξοδα του ΚΚΕ και της Αριστεράς, θα αποδεσμεύει τον αριστερό κόσμο από τη χρεοκοπημένη πολιτική της ηγετικής ομάδας του Συνασπισμού, επιβάλλοντας τελικά μια ουσιαστική ενότητα στην πάλη για το σοσιαλισμό, την κοινωνική και δημοκρατική χειραφέτηση των εργαζομένων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη δήλωση τους.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κορυφαία πολιτική επιλογή που φέρνει τη σφραγίδα των συντονισμένων δυνάμεων της ολιγαρχίας, με αποστολή να θεμελιώσει βαθύτερες και πιο σταθερές λύσεις προσαρμογής της κοινωνίας στις διεθνείς καπιταλιστικές πραγματικότητες σε βάρος των εργαζομένων» αναφέρεται στην κοινή δήλωση των παραιτηθέντων μελών της Κ.Ε. σε σχέση με την «οικουμενική» κυβέρνηση Ζολώτα και προστίθεται: «Η λογική του ουραγού απέναντι στις εκάστοτε κυρίαρχες δυνάμεις οδηγεί συνεχώς τον αριστερό κόσμο στις συμπληγάδες των εκβιαστικών διλημμάτων… Η λογική αυτή στην πολιτική πρακτική της ηγεσίας του ΚΚΕ και του Συνασπισμού καθορίζεται από μια σειρά βαθύτερων αντιλήψεων της γύρω από την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και ηθική φυσιογνωμία του κομμουνιστικού κινήματος που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και τα οράματα των εργαζομένων και του κόσμου της Αριστεράς… Στο ΚΚΕ η περεστρόϊκα έχει πάρει τη μορφή Τσολάκη – Ανδρουλάκη».

Συνολικά θα έχουν αποχωρήσει 15 μέλη της Κ.Ε. του ΚΚΕ από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο 1989.

– Στις 28 Νοεμβρίου είναι η σειρά του ευρωβουλευτή Δημήτρη Δεσύλλα να ανεξαρτητοποιηθεί, διαφωνώντας με την πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Ο Δ. Δεσύλλας δηλώνει: «Διαφώνησα κατηγορηματικά στη συνεργασία με τη ΝΔ για το σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη… Παρ’ όλα αυτά, περίμενα μέχρι τις εκλογές του Νοέμβρη για τις οποίες και δούλεψα, δίνοντας βάση στις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας ότι η πολιτική μας για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ήταν προσωρινό αναγκαστικό «διάλειμμα» για την κάθαρση. Όμως, ο σχηματισμός της κυβέρνησης Ζολώτα διέλυσε τις αυταπάτες μου», αναφέρει στη σχετική δήλωση του, τονίζοντας ότι «η ηγεσία του ΚΚΕ καταργεί στην πράξη την ιδεολογικοπολιτική αυτοτέλεια του κόμματος, ενώ παράλληλα προχωρεί σε μαζικές διαγραφές, καθαιρέσεις και συκοφαντίες σε βάρος χιλιάδων στελεχών και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ». Προσθέτει δε, ότι η ευρωβουλευτική αποζημίωση «θα διατίθεται διαρκώς και εξ ολοκλήρου για τις ανάγκες του “Λαϊκού Κινήματος ενάντια στις συνέπειες του 1992 και κατά της ΕΟΚ”, μέχρι δε τη συγκρότηση του κινήματος αυτού” θα διατίθεται στο εκλεγμένο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, το οποίο η ηγεσία του ΚΚΕ απειλεί ακόμα και με φυλάκιση».

«Η αγανάκτηση θα συνοδεύσει τον Δ. Δεσύλλα ως την τελευταία του πνοή, αν δεν υποβάλει άμεσα την παραίτηση του από το αξίωμα του ευρωβουλευτή» γράφει ο Νίκανδρος Κεπέσης στον Ριζοσπάστη την 1η Δεκεμβρίου, ενώ έχει ήδη προηγηθεί, την προηγουμένη, ο Ν. Καλούδης, μέλος του Π.Γ. του ΚΚΕ: «Οι πράξεις των διαφωνούντων έχουν τη σφραγίδα της πολιτικής ανεντιμότητας και αυτός είναι ο ελαφρότερος χαρακτηρισμός που μπορεί κανείς να δώσει στις υποκριτικές, συνωμοτικές μεθοδεύσεις τους».

Για την επαναστατική ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος

“Όπως και να ‘ναι τούτη η γη, θα ‘μαι στην πρώτη τη γραμμή, όπως και τώρα, τώρα, τώρα, που είναι δίσεκτοι οι καιροί…”

– Από τα τέλη Νοεμβρίου, η οργάνωση της ΚΝΕ (τα εκλεγμένα όργανά της και η πλειοψηφία των μελών και στελεχών της που διαφώνησαν με την ηγεσία του ΚΚΕ) καθώς και οι αποχωρήσαντες και διαγραφέντες από το ΚΚΕ εργάζονται για την συγκρότηση ενός νέου φορέα της αριστερής και ριζοσπαστικής πολιτικής.

Ο Γ. Γράψας συνοψίζει αυτή την πορεία σε μια βαρυσήμαντη συνέντευξή του στο τεύχος Ιανουαρίου του 1990 του «Πριν»:

«Δεν πρόκειται πια απλά για λάθη, αλλά για μια πορεία μετατροπής της Αριστεράς σε καθεστωτική δύναμη. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι το ελατήριο τεντώθηκε τόσο που δεν γυρνάει πίσω… Ποτέ η κρίση των παραδοσιακών κομμουνιστικών κομμάτων δεν ήταν τόσο κραυγαλέα. Ποτέ οι δυνάμεις της επαναστατικής ανανέωσης δεν ήταν τόσο ώριμες… Η ανάγκη για ένα νέο πολιτικό φορέα της Αριστεράς είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική… Χωρίς αμφιβολία, η ΚΝΕ θα αποτελέσει μια από τις κυριότερες συνιστώσες του».

Στο δυναμικό της ρήξης κυριαρχούσε η αγωνία για την επανεξόρμηση των απελευθερωτικών επαναστατικών ιδεών σε μια πολύ δύσκολη εποχή, κάτω από εξαιρετικά αρνητικούς συσχετισμούς σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο (κατάρρευση “υπαρκτού σοσιαλισμού”, κυριαρχία της ρεφορμιστικής αριστεράς, συμβιβασμός του ΚΚΕ, κυβερνητισμός και αστική διαχείριση με συμμετοχή της αριστεράς, επέλαση νεοφιλελευθερισμού διεθνώς, καθίζηση των αγώνων, αδυναμία εργατικού κινήματος, κ.λ.π).

Ταυτόχρονα, το ρεύμα αριστερής κριτικής και αμφισβήτησης δεν είχε ακόμα κοινά στρατηγικά χαρακτηριστικά, πράγμα που ήταν ζητούμενο στα επόμενα βήματα. Οι αντιφάσεις, καθυστερήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις στο δυναμικό της ρήξης επέδρασαν και στα πρώτα βήματα της νέας προσπάθειας.

– Στις 17 Δεκέμβρη 1989 πραγματοποιείται πλατιά πανελλαδική συνάντηση για να συζητηθούν οι πρώτες θέσεις του εγχειρήματος και η διοργάνωση πλατιού διαλόγου και διαδικασιών συζήτησης και συγκρότησης του νέου φορέα.

– Στις 18 Ιανουαρίου 1990 κυκλοφορεί η «πρόταση διαλόγου: Για μια νέα προοπτική της Αριστεράς στην Ελλάδα της δεκαετίας του ΄90» για την νέα οργάνωση.

Στις 10 και 11 Φεβρουαρίου 1990 πραγματοποιείται η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νέου Αριστερού Ρεύματος. Η 1η Συνδιάσκεψη γίνεται στο μεγάλο αμφιθέατρο της φοιτητικής εστίας του Ζωγράφου (ΦΕΕΜΠ), με τη συμμετοχή 413 αντιπροσώπων από όλη τη χώρα. Στη Συνδιάσκεψη αυτή διαμορφώνονται οι πρώτες πολιτικές αποφάσεις του ρεύματος, αποφασίζεται το όνομα και εκλέγεται η πρώτη Συντονιστική Επιτροπή (Σ.Ε.) του ΝΑΡ.

Τον Σεπτέμβριο του 1990 πραγματοποιείται το 5ο έκτακτο Συνέδριο της ΚΝΕ-(ΝΑΡ) για να καθοριστούν οι πολιτικές αποφάσεις και η παρέμβαση της οργάνωσης στις νέες συνθήκες, μετά τη ρήξη με το ΚΚΕ. Το 5ο Συνέδριο της ΚΝΕ (ΝΑΡ) αποφασίζει τη συνέχιση της δράσης της ΚΝΕ (με την προσθήκη του ΝΑΡ για να αναγνωρίζεται σε σχέση με την ΚΝΕ του Περισσού), καταλήγει σε πολιτική πρόταση για την αριστερή συσπείρωση της νεολαίας, αποφασίζει τη συμμετοχή της οργάνωσης νεολαίας στο εγχείρημα του ΝΑΡ και εκλέγει νέο Κεντρικό Συμβούλιο (Κ.Σ.).

Το ΝΑΡ έχει ιδρυθεί με όλες τις αντιφάσεις του, κατ’ αρχήν σαν αριστερή αντιπολίτευση στη συναίνεση και την υποταγή της επίσημης αριστεράς. Ο δρόμος θα είναι μακρύς μα η πορεία έχει αρχίσει…

Πηγή: narnet.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 60.43% ( 23
Συμμετοχές )



504 σχόλια στο “Η ανταρσία της ΚΝΕ 1989 – Χρονικό

  1. Ανώνυμος

    Λεφτ συνεχισα το σχολιο σου χωρις αιχμες και κακεντρεχεια.Οσο γιαωτην θεση σου για στηριξη του κκε την καταλαβαινω, την σεβομαι αλλα διαφωνω. Δεν θα στηριζα ποτε ενα οργανισμο που τον βρισκω στους μαζικους χωρους στους αγωνες κ στην κονωνια απεναντι μου. Απεναντι μαλιστα χωρις fair play αφου κ πολλες φορες παιζουν τραμπουκισμοι αλλα κ συκοφαντιες.Ασε που εχω την μυρουδια οτι αν ποτε παρει 2,9 το κκε θα στρωσει.Θα αφησει κ την προβοκατορολογια κ τους περιπατους και θα ανακαλυψει κ τα μνημονια κλπ.

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Αν ποτέ πάρει 2,9 το ΚΚΕ θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη και θα ‘ναι ντάλα μεσημέρι.

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Λυγκουνάκη, τον μύθο του Αισώπου με την αλεπού που περίμενε να πέσουν τ “αποτέτοια” του τράγου για να τα φάει και ψόφησε περιμένοντας, τον ξέρεις πιστεύω……..

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ξέρω τον Αίσωπο καλύτερα από πολλούς. Μετά από πάμπολλες φορές που έχω πει πως θεωρώ το ΚΚΕ σάπιο πράμα που από τα υλικά του δε θα ήθελα τίποτα, εκτίθεσαι επαναλαμβάνοντας τα ίδια.

          Απλά είδα κάτι που το θεωρώ λάθος και το διόρθωσα. Όσο θα γίνονται εκλογές στην Ελλάδα δεν πιστεύω ότι το ΚΚΕ θα μείνει εκτός Βουλής. Είναι ένα πλήρως ενταγμένο κοινοβουλευτικό κόμμα.

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ένα κοινοβουλευτικό κόμμα που δε μπορεί να ζήσει εκτός κοινοβουλίου, αλλά και ο κοινοβουλευτισμός το χρειάζεται για να αναπαράγεται.

    2. Κώστας

      Εγώ δεν αντιλαμβάνομαι τι νόημα έχει μια συζήτηση περί “στήριξης του ΚΚΕ”. ¨Εχει τίποτα εκλογές ?

      Αυτό αποδεικνύει την ορθότητα κάποιων σκέψεων που είχα κάνει για τον χαρακτήρα “κριτικής στήριξης” στο ΚΚΕ από αριστερό κόσμο που τελικά δεν απέτρεψε τα αρνητικά του εκλογικά αποτελέσματα αποδεικνύοντας πως ο λαός δεν συγκινήθηκε. Και πως να συγκινηθεί, κάποιοι αριστεροί, σαν τον Σπύρο στους Απαράδεκτους. θέλουν να λένε πως κάποια σχέση κρατάνε με το παρελθόν τους. Πολλά δεν μπορούν να γίνουν, μας τραβάει κάτω και η ζωή, η δουλειά, ή οικογένεια. Μεγαλώσαμε και λίγο, οι νεότεροι κάτι καλύτερο θα κάνουν. Αυτά εν ολίγοις διότι δεν πρόκειται, εκτός και αν σκοπεύουν να εξεφτελιστούν, να σου πουν πως θα συμμετάσχουν και κάπου, πως το ΠΑΜΕ έχει δίκιο ή το ΜΑΣ ή κάτι. Το πολύ πολύ να σου πουν πως το ΚΚΕ τους αρέσει για τον νοικοκυρίστικο χαρακτήρα του, για το ότι δεν λέει εξαλλοσύνες στο “μεταναστευτικό”, για το ότι αναπαράγει ελληνικές σοβινιστικές θεωρίες και θέσεις σε διάφορα θέματα (ελληνοτουρκικά, Μακεδονικό).Ισως σε επόμενη καμπή της κρίσης να εκτιμήσουν και την νοικοκυροσύνη του ΚΚΕ στο ότι δεν ρισκάρει την θέση της χώρας στην διεθνοποίηση του κεφαλαίου και τις ταξικές μικροαστικές – μεσοαστικές θέσεις που αυτή εγγυάται.

      Ο αγώνας για ένα επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα και μια μαζική αριστερά εκεί ακριβώς δικαιώνεται, ως ανάγκη. Σε πείσμα των ίδιων και των ίδιων ανθρώπων που παίρνουν τον λόγο εδώ για να προσβάλλουν τα γκρουπούσκουλα είναι ο χαρακτήρας ΑΠΟΧΗΣ από την πολιτική και κοινωνική πάλη που οι ίδιοι δίνουν στην στήριξη τους στο ΚΚΕ που δικαιώνει το ότι το ρήγμα ρεφορμιστικής και επαναστατικής αριστεράς είναι ενεργό

      Κώστας

      Reply
      1. ΦΦ1917

        Σοβινιστικό που αντιτάχθηκε στην συμφωνία που ήταν κομμένη και ραμμένη από το ΝΑΤΟ?
        Ή μήπως σοβινιστική γιατί πρέπει ντε και καλά να αποδεχθεί χωρίς κανένα κριτήριο μαρξιστικής ανάλυσης την ήδη ύπαρξη ενός έθνους,που εγείρει ούτως ή άλλως ζητήματα σε μια μπαρουτοκαπνισμένη από εθνικισμούς περιοχή?
        Μήπως να ξεχάσουμε το Κόσοβο και τους ουτσεκάδες ή μήπως το τι έγινε πριν από μια εικοσαετία στα Βαλκάνια και κυρίως πως οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να χτίσουν σφαίρες επιρροής(ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ)?
        Ή μήπως είναι τυχαία η ταύτιση σας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και την “νατοικά” προσκείμενη και σύμμαχο σας Αριστερά του Ξεκινήμα στην ανάλυση σας περί μακεδονικού έθνους?
        Σοβινιστικό επειδή κρούει τον κώδικα του κινδύνου για μια ισχυρότατη αστική τάξη των G20,με 3 στρατούς κατοχής σε ξένα εδάφη,με συμπαραγωγή των S-400 και δυνατή εγχώρια πολεμική βιομηχανία και με εμφανέστατα σε κάθε δήλωση και πράξη σχέδια επεκτατισμού?
        Σοβινιστικό επειδή προβάλλει τις επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς και τον δύο χωρών,ειδικά όταν η Τουρκία είναι μια περιφερειακή δύναμη με τεράστια επιρροή προσφάτως στον Αραβικό χώρο (που πήγανε οι περιβόητες εξεγέρσεις που με πάθος στηρίζατε το 2011?) που ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ σχεδιασμούς και η Ελλάδα μια χώρα που τους ακολουθεί?
        Ε πως να το κάνουμε η μια αστική τάξη είναι ισχυρότερη από την άλλη και συνεπώς στην συγκεκριμένη συγκυρία πιο επιθετική.
        Τόσα απλά.
        Τα υπόλοιπα που λες είναι άκρως χυδαιότητες και συκοφαντίες και δεν χρειάζονται περαιτέρω ανάλυσης.
        Οι κομμουνιστές και οι προοδευτικοί άνθρωποι δηλώνουν υπεύθυνα και χωρίς αναστολές την στήριξη εκεί που χρειάζονται και λόγο θα απευθύνουν στην εργατική τάξη και στο κίνημα,όχι στον κάθε φασέο που κάνει καριέρα με σχολιάκια στην Παντιέρα.

        Reply
        1. πικαπα

          Φίλε μου πολύ καλά μου φαίνεται τα λες, αλλά σε ξεμπροστιασε εκείνο το παλιό σήριαλ με το Σπύρο. Άσε τα μαρξιστικά κ πάνε δες καλά το σήριαλ, όλα τα επεισόδια, στο γιουτιουμπε η σε κάνα βιντεαδικο, θα παίξουν εκείνα καθοριστικό ρόλο στη ταξική πάλη. Καθώς φαίνεται.

        2. ένας

          Είναι τόσο απλό να είσαι “αριστερός” και “αντικαπιταλιστής” και “ανεξάρτητος” και “ανυπότακτος” και “αυτόνομος” και “αυθόρμητος” και “α….” γενικά:
          απλά υποστηρίζεις την αστική τάξη …απέναντι!

      2. Κώστας

        ΦΦ το ΚΚΕ είχε δίκιο μέχρι το 88 πως υπάρχει μακεδονικό έθνος και (σλαβο)μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα.

        Αντίθεση στον νατοικό χαρακτήρα των Πρεσπών χωρίς καταγγελία του εθνικισμού-τοποτηρητή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, δηλ του ελληνικού εθνικισμού που … άλλαξε το όνομα μιας χώρας, αρνείται … την ύπαρξη ενός έθνους και την έχει σε θέση ανοιχτού προτεκτοράτου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζάεφ
        και την … στρατιωτική της επιτήρηση από την Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει.

        Ασφαλώς η τουρκική αστική τάξη είναι επιθετικότερη της ελληνικής, όπως και η ελληνική επιθετικότερη της μακεδονικής. Ασφαλώς η Τουρκία επιχειρεί να διαμορφώνει ιμπεριαλιστικές στρατηγικές και η Ελλάδα να τους ακολουθεί αλλά δεν υπάρχει ποιοτική διαφορά ως προς την πρόσδεση τους στον ιμπεριαλισμό και με αυτή την έννοια δεν υπάρχει κανένα απολύτως λαικό διακύβευμα στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για την αμερικανική εύνοια και τις έτσι κι αλλιώς καταστροφικές, κάτω από κάθε κοινωνικό οικονομικό και πολιτικό καθεστώς, εξορύξεις.

        Οι κομμουνιστές πάντως καταγγέλουν περισσότερο την πιο επιθετική, κάντε το, συμφωνώ μαζί σου αλλά δεν το κάνεις και δεν το κάνετε.

        Τα περί Κοσσόβου δεν αξίζουν απάντησης, δεν υπάρχει ίχνος μαφιόζικης, παρακρατικής παραστρατιωτικής οργάνωσης των Σλαβομακεδόνων στην Δυτική Μακεδονία. Αν έχεις στοιχεία περί του αντιθέτου φέρτα. Αλλιώς ζήτα συγνώμη για την ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας σε βάρος των συμπολιτών μας σλαβομακεδόνων

        Κώστας

        Reply
        1. ΦΦ1917

          Στην τρίτη παράγραφο του σχολίου σου πέφτεις σε τόσες αντιφάσεις που δεν ξέρω που να σταθώ.Στο γεγονός ότι παραδέχεσαι τη δυνατότητα,έστω και αν το λες “επιχειρεί”,της τούρκικης αστικής τάξης να διαμορφώνει ιμπεριαλιστικές στρατηγικές αντί να τις ακολουθεί αλλά λες ότι δεν υπάρχει “ποιοτική” διαφορά στο βαθμό πρόσδεσης?
          Άρα δηλαδή στην σκακιέρα του ΝΑΤΟ είναι όλοι equal players και δεν υπάρχει κανένα διακύβευμα στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση σωστά?
          Και δηλαδή η συμμαχία με την Ρωσία τι είναι? Το σίριλα με τους S-400 τι είναι? Η είσοδος στρατού της Τουρκίας στη Μοσούλη για τα πετρέλαια της τι είναι? Η είσοδος στη Συρία πάλι?
          Μιας και έχασε το λιμάνι της Ταρτούς στην Συρία το ρώσικο κεφάλαιο λες να μην θέλει ξανά μια σφαίρα εποπτείας στη Μεσόγειο?
          Η σύμπλευση ιρανικής και τούρκικης αστικής τάξης σε μια σειρά ζητήματα τι είναι? Και πόσα άλλα που σκόπιμα ξεχνάς πριν βγάλεις αστεία συμπεράσματα περί σοβινιστικών σχέσεων.
          Στην τέταρτη δε παράγραφο το απογειώνεις λέγοντας πως δεν καταγγέλλει το ΚΚΕ την επιθετικότερη πολιτική ενώ το κατηγορείτε ακριβώς για αυτό και του κολλάτε την στάμπα του σοβινιστικού!Αλλά όταν βέβαια το ΚΚΕ αποκαλύπτει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης (αποκαλύψεις για τον Ηνίοχο και για τα γυμνάσια με Ισραήλ και Κύπρο) βλέπει μονομερώς την τούρκικη αστική τάξη ως επιθετική ε?
          Και προφανώς στο μακεδονικό έχει γίνει κριτική από πλευράς του ΚΚΕ για τις διαθέσεις της ελληνικής αστικής τάξης στην γείτονα χώρα και σε αυτό το μήκος κύματος έχει γίνει και μια σειρά δράσεων και επικοινωνίας με το γειτονικό ΚΚ. Το ότι σύσσωμη η αριστερά εξωκοινοβουλευτική και μη μαζί κιόλας με κομμάτια της σοσιαλδημοκρατίας συγκλίνει στο ζήτημα του μακεδονικού έθνους εμένα τουλάχιστον με προβληματίζει.
          Γιατί η σκοπιά μου είναι μαρξιστική και διαφέρει από τους εθνικοψεκασμένους που το βλέπουν από την πλευρά των αστών και του εθνικιστικού δηλητηρίου.
          Το ότι τα κριτήρια του ΚΚΕ με βάση την μαρξιστική αντίληψη είναι πιο σοβαρά και προκαθορισμένα δεν το κάνει σοβινιστικό κύριοι.

          Για το Κόσσοβο αγαπητέ δεν έγινε η νύξη περί ουτσεκάδων και λοιπών παραστρατιωτικών οργανώσεων,αυτά είναι δικές σου αλχημείες.
          Θυμήσου ξανά πως η απόσπαση του Κοσσόβου,ως όχημα μιας τεράστιας βάσης του ΝΑΤΟ έγινε στο πλαίσιο της ισχυροποίησης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού έναντι του ρώσικου που έχει ως σφαίρα επιρροής τη Σερβία.
          Συνεπώς μην ξεχνάμε πως εύκολα μπορεί να γίνει κρέας στα κανόνια της κάθε υπερδύναμης ο εκάστοτε λαός στα πλαίσια της δήθεν αυτοδιάθεσης εντός καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.Όχι επειδή δεν το βλέπουμε σήμερα δεν μπορεί να γίνει αύριο.Η τσούλα η Ιστορία μας έχει βγάλει ψεύτες πολλές φορές.
          Και λίγο υλικό μπας και διαβάσετε και τίποτα διαφορετικό επιτέλους…
          Α)https://www.imerodromos.gr/pros-mathites-alitheies-kai-psemmata-gia-to-makedoniko/
          Β)https://www.902.gr/eidisi/politiki/159679/gia-legomeno-makedoniko-zitima
          Γ)https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10193692

        2. Left G700

          Αλλιώς ζήτα συγνώμη
          ________________________________

          Μανία με τις δηλώσεις μετανοίας, αυτός ο άνθρωπος! Αν ζούσε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, τότε, τα πρώτα χρόνια τής δεκαετίας τού ’50, σίγουρα θα ήταν μέλος της ανακριτικής ομάδας που είχε “αναλάβει” τον Καραγιώργη…

        3. Κώστας

          ΦΦ καμία αντίφαση. Αυτό που λέω είναι διαφορετικός τρόπος πρόσδεσης, όχι βαθμός. Το ότι η τουρκική αστική τάξη είναι μεσαίο στέλεχος του ιμπεριαλισμού και η ελληνική ένας καλός ρουφιάνος του δεν είναι κάτι που θα αναγνωρίσω υπέρ της ελληνικής αστικής τάξης, πως είναι δηλ λιγότερο προσδεδεμένη στον ιμπεριαλισμό. Επίσης δεν υπάρχει αντίφαση εκεί που λέω πως δεν εφαρμόζετε την αρχή της πιο ισχυρής καταγγελίας του ισχυρού γιατί, είναι αρκετά σαφές από όλο το σχόλιο, πως μιλάω για το μακεδονικό. Επίσης δεν με καλύπτει ο τρόπος που καταγγέλετε τον ισχυρότερο στα ελληνοτουρκικά γιατί ανακαλύπτετε λαικά διακυβεύματα εκεί που δεν υπάρχουν.

          Πας να μαζέψεις το εντελώς άσχετο παράδειγμα του Κοσόβου και το επαναφέρεις. Το Κόσσοβο το πήρανε από την Γιουγκοσλαβία με την συντονισμένη δράση ιμπεριαλισμού και UCK. O περίφημος αλυτρωτισμός που λέτε, να μας πάρουν εδάφη δηλ, κάπως πρέπει να γίνει συγκεκριμένος. Ή θα μας κάνουν πόλεμο (με σφεντόνες) ή μια ουτσεκάδικη ιστορία. Μπορεί ο αλυτρωτισμός να γελοιοποιεί όσους τον επικαλούνται ως κίνδυνο εντός ενός σκεπτόμενου αριστερού κόσμου αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν δηλητηριάζει ευρύτερες μάζες. Και εδώ τα γράφουμε άνετα, στην ελληνική Δ Μακεδονία υπάρχει ακόμα ένας, δυστυχώς,μικρός σλαβομακεδονικός πληθυσμός και αυτές οι θεωρίες τον στοχοποιούν.

          Τέλος επιμένω πως το ΚΚΕ γνώριζε να ορίσει ένα έθνος μαρξιστικά ως το 1988

          Λεφτ δεν είσαι αστείος.

          Κώστας

        4. ΦΦ1917

          Νομίζω ότι το γυρνάς στο τσάμικο και πάλι γιατί μπλέκεσαι στις αντιφάσεις σου.
          Τώρα ο βαθμός πρόσδεσης έγινε τρόπος?
          Και που γίνεται καταγγελία χωρίς να υπάρχουν λαϊκά διακυβεύματα?
          Για να ανέπτυξε το λίγο αυτό.
          Επίσης δεν επιχείρησα να μαζέψω κανένα θέμα με το Κόσσοβο γιατί εξαρχής τοποθετήθηκα σε διαφορετικό μήκος πλεύσης από το δικό σου.Και ξαναλέω πως οι αλυτρωτισμοί υπήρχαν και θα υπάρχουν στα Βαλκάνια και τα όποια ζητήματα αυτοδιάθεσης μπαίνουν με την ταμπέλα των ιμπεριαλιστών και όχι της ταξικής χειραφέτησης είναι προβληματικά.Αυτό σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με στοχοποίηση των σλαβομακεδόνων της βόρειας Ελλάδας και τα λοιπά περίεργα συμπεράσματα που βγάζεις από μόνος σου.
          Εξάλλου το πανό του ΚΚΕ στην ακρόπολη έλεγε το αντίθετο από αυτό που εσύ και οι ομόγυροι σου προσπαθείτε να του προσάψετε:
          «ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό». ΝΑΙ στη φιλία – αλληλεγγύη, και κοινή πάλη των λαών»

        5. Κώστας

          ΦΦ σου θυμίζω πως το ΚΚΕ λέει ότι δεν υπάρχουν σλαβομακεδόνες στην Β Ελλάδα. Αλλά το σενάριο επιστημονικής φαντασίας περί αλυτρωτισμού στην ελληνική Μακεδονία αναφέρεται σε κάποιον πληθυσμό. Επιμένω πως δεν υπάρχουν τέτοια δείγματα και ξαναζητάω να τα προσκομίσεις. Ένα κόμμα που λέει πως στην ελληνική Μακεδονία υπάρχει ένας επικίνδυνος αλλοεθνής πληθυσμός τον στοχοποιεί, ρίχνει νερό στον μύλο όσων τον στοχοποιούν.

          Κανένα τσάμικο. Σε όλα τα σχόλια λέω πως οι 2 αστικές τάξεις έχουν τον ίδιο βαθμο πρόσδεσης με διαφορετικό τρόπο. Πολύ απλά, το ότι η ελληνική είναι κάτω της τούρκικης στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα δεν την καθιστά “αντιιμπεριαλιστικότερη”

          Κώστας

        6. ένας

          Μήπως “μπερδεύτηκες” πάλι, Κωστίκο;
          Από ό,τι ξέρουμε, το ΚΚΕ λέει ότι δεν υπάρχουν “Μακεδόνες”, ούτε στην Β. Ελλάδα, ούτε πουθενά. Πάντα για Σλαβομακεδόνες μίλαγε και μιλάει.
          Κανά λίνκ;

        7. Κώστας

          Το ΚΚΕ μέχρι το 1988 μίλαγε για Μακεδόνες και έλεγε τους εντός Ελλάδας εθνικά Μακεδόνες σλοβομακεδόνες για ευνόητους, πρακτικούς αλλά όχι και πολύ σπουδαίους λόγους.

          Πηγές μπορώ να φέρω άπειρες. ΅Εντελώς ενδεικτικά ένα κλασικό κείμενο του Νίκου Ζαχαριάδη μετά την προδοσία του Τίτο. Ο Ζαχαριάδης λέει πως το εθνικό ζήτημα, γενικά και στην Μακεδονία για την οποία συζητάμε, είναι μια εφεδρεία του επαναστατικού αγώνα του προλεταριάτου και μόνο έτσι μπορεί να λυθεί. Πιο ειδικά το εθνικό θέμα των Μακεδόνων του Αιγαίου, λέει ο Ζαχαριάδης, θα λυθεί στα πλαίσια της Ελληνικής Λαικής Δημοκρατίας και όχι με τις επιδιώξεις του μεγαλοσέρβικου εθνικισμού. Μάλιστα λέει πως ο Τίτο στρέφει Μακεδόνες και έλληνες εργαζόμενους, στο ελληνικό έδαφος, τους μεν κατά των δε.

          Για το επαναστατικό ΚΚΕ, και όχι βέβαια αυτό της “6ης Ολομέλειας” που φτάνει εώς τις μέρες μας, δεν ήταν ταμπού ούτε να κάνει για τους μακεδόνες εντός Ελλάδας, και όχι σλαβομακεδόνες. Οι 2 εκφράσεις εναλλάσσονται σαν απολύτως συνώνυμες.

          https://parapoda.wordpress.com/2012/12/08/%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%b6%ce%b1%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b7-%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%bb%ce%b5%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b9%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%84/

          Κώστας

        8. ένας

          Πάλι τα μπουρδουκλώνεις, Κωστίκο, (που μας έγινες και όψιμος …”Ζαχαριαδικός”)!
          Εγραψες “…σου θυμίζω πως το ΚΚΕ λέει ότι δεν υπάρχουν σλαβομακεδόνες στην Β Ελλάδα.”
          Κανα λινκ που να λέει το ΚΚΕ, μετά το ’88, “ότι δεν υπάρχουν Σλαβομακεδόνες κλπ”;
          Ασε τι έλεγε ο Ζαχαριάδης – δε σε αφορά!
          Παρόλο, που στο εξήγησα αναλυτικά στο 02/10/2019 at 20:06 γιατί τα έλεγε το ΚΚΕ (και όχι ο Ζαχαριάδης, από …την κοιλιά του) αυτά.
          Αλλο σήμαινε το “Μακεντόνσκιϊ” προ 70 ετών για τον Σλαβομακεδονικό Λαό, που αυτοπροσδιοριζόταν σαν Σλαβομακεδόνας, και άλλο σημαίνει το “Μακεδόνες”, που προπαγανδίζουν σήμερα οι ιμπεριαλιστές και οι “αριστεροί” κλακαδόροι τους.
          Kαι κούνια, που σας κούναγε, όσους από σας πιστεύετε, μερικοί δεν κωλώνετε να το ψελλίζετε μισοκακόμοιρα και ανοιχτά, ότι τάχατες “οι Πρέσπες τουλάχιστον έβαλαν τέλος σε μιαν αδικία … μπλα, μπλα, μπλα”! Η μόνη ..”αδικία”, που διόρθωσαν οι Πρέπες ήταν ότι μαντρώσανε και την βόρεια-σλαβική Μακεδονία στο ΝΑΤΟ!!!
          Οι αλυτρωτισμοί και από τις δύο πλευρές των συνόρων θα κρατούν καλά, όσο κάνουν κουμάντο οι ιμπεριαλιστές και τα καρακόλια τους. Ως προς αυτό, το “Βόρεια Μακεδονία” των Πρεσπών το έχουν γραμμένο εκεί, που δεν πιάνει μελάνι, οι ίδιοι αυτοί, που το συνομολόγησαν.

        9. Left G700

          Πάλι τα μπουρδουκλώνεις, Κωστίκο, (που μας έγινες και όψιμος …»Ζαχαριαδικός»)!
          _______________________________________

          Ναι, …τώρα έγινε!!!

          ΥΓ Είναι ευτύχημα ότι μερικοί φίλοι τού ΚΚΕ δεν ζούσαν στα χρόνια τού εμφύλιου, όπου, βέβαια, θα έπαιρναν μέρος, ίσως και από επιτελικές θέσεις. Ούτε το ’46 δεν θα βγάζαμε!

          ΥΓ2 ;-) :-)

        10. αλλος

          Ενας το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τους Σλαβομακεδόνες της Δ. Μακεδονίας ως Έλληνες πολίτες με σλαβική καταγωγή και γλώσσα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με αναγνώριση Σλαβομακεδόνων και δεν αναγνωρίζει καν ότι έχουν σχέση με το κράτος της Β. Μακεδονίας. Ως εκ τούτου, δεν αναφέρονται ως τέτοιοι σε καμία ανακοίνωση.Εννοείται η έννοια της μειονότητας απορρίπτεται κατηγορηματικά λες και έχουν να δώσουν εξηγήσεις πουθενά, καθώς και γίνονται ιστορικές αλχημείες λέγοντας για Μακεδόνες που αυτοχαρακτηριζόταν εθνικά ακόμα και ως τίποτα(!), δηλαδή τα πάντα εκτός από αυτό που δε θέλει να δει και να πει το ΚΚΕ. Δεν μπορώ να πω κάνουν αξιέπαινη προσπάθεια να φαίνονται αδιάβαστοι.

          Εξήγησέ μας αν θες πώς αυτό το τουρλουμπούκι σκέψης είναι αναγνώριση Σλαβομακεδόνων στην Ελλάδα. Βέβαια, θα το τολμήσεις αφού η αστειότητα μη ύπαρξης μειονότητας που αποφασίστηκε ξαφνικά το ’88 λες και άνοιξε η γη και κατάπιε τον κόσμο που περιέγραφε μέχρι πριν από λίγο το Κόμμα αντί να ανατραπεί κριτικά, βαφτίζεται και μαρξισμός.

          Την πηγή την ανέβασε δυστυχώς ο φιφι πιο πριν σ’αυτά τα κόπι-πέιστ που εμφανίζονται τελευταία χωρίς να διαβάζονται από αυτούς που τα ανεβάζουν.

        11. bol.

          Οι πρέσπες ούτε έβαλαν ούτε μπορούσαν να βάλουν τέλος σε καμιά αδικία.Είναι απαράδεκτο να μπαίνουμε καν σ’αυτή τη επιχειρηματολογία.
          Το θέμα λύθηκε απ την τρίτη διεθνή και απ τους κομμουνιστές με επικεφαλής τον Ν.Ζαχαριάδη και υπάρχουν και αρκετά κείμενα ..
          Διαβάστε π.χΡιζ.24 και 25 νοέμβρη 1932 και κείμενο της 5 ολομέλειας 1949.
          Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία -γράφεται στο κείμενο της 5 ολομέλειας-ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαικής επανάστασης,ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάσταση του ….
          Και παρακάτω,γράφεται:Ταυτόχρονα οι μακεδόνες κομμουνιστές πρέπει να προσέξουν τις διασπαστικές…
          Δεν τα διαβάσατε;Στα επίσημα κείμενα του κκε γράφονται τ.6,σελ.337-338
          Ούτε σκοπιανοί ,ούτε γυφτοσκοπιανοί που γράφουν οι διάφοροι….

        12. Κώστας

          Στο κόμμα σου χάρισε το κουφάρι του ένας, πιο χαμηλά την μύτη, έχετε ως ΚΚΕ το αίμα του στα χέρια σας.

          Πολλά τα λάθη του, το μεγαλύτερο που σας έγλυφε το 68-69 και σαφή τα όρια του μέσα στα όρια του ΔΚΚ αλλά ούτε να λέτε το όνομα του δεν θα έπρεπε να λέτε.

          Αν είχατε λίγο “ρωμείκο φιλοτιμο” που έλεγε και εκείνος..

          Κώστας

        13. Left G700

          Τουλάχιστον, Κώστα μου, “το Κόμμα” τού άφησε του Ζαχαριπαδη το κουφάρι του, ώστε να μπορέσει να το χαρίσει “στο Κόμμα”. Ο Μεγάλος Αρχηγός τι άφησε στον δύστυχο γίγαντα Καραγιώργη;;; Ούτε καν το κουφάρι του! Και, αλήθεια: το αίμα τού Καραγιώργη ποιος το έχει στα χέρια του;;;

        14. Left G700

          ΥΓ Ακόμα και ο θηριώδης Αχιλλέας απέδωσε το νεκρό σώμα τού Έκτορα στο γέρο πατέρα του. Όχι όμως ο Μεγάλος Αρχηγός…

          Υπάρχει μεγαλύτερη Ύβρις;

        15. Κώστας

          Λεφτ δεν την ξέρω την υπόθεση Καραγιώργη. Την επαναφέρεις συνέχεια, δεν μπορώ να πω κάτι. Δεν καταλαβαίνω και τι θες να πω ή τι θες να πεις. Δεν ξέρω για τι κατηγορήθηκε, αν ορθά κατηγορήθηκε και πως ακριβώς πέθανε. Μπορεί να κατηγορήθηκε άδικα και να πέθανε ακόμα πιο άδικα. Αυτό δεν αναιρεί την πολιτική και φυσική εξόντωση ενός από τους μεγαλύτερους ηγέτες του ΠΚΚ στα πλαίσια της δεξιάς-καπιταλιστικής στροφής της αποσταλινοποίησης

          Θα ψάξω για Καραγιώργη, τα κατάφερες

          Κώστας

        16. Κώστας

          Thank you left.

          Μιλάς και ο ίδιος περί πρώτης γεύσης, όχι τυχαία ίσως. Μακάρι να δικαιωθούν οι άνθρωποι, δεν έχω κανένα θέμα σε αυτό.

          Για το ουσιαστικό κομμάτι δεν με φώτισε η αξιοπρεπέστατη Καραγιώργη Μιλάς σε άνθρωπο που έκανε χρόνια να ολοκληρώσει άποψη για άλλες περισότερο, μάλλον, συζητημένες “υποθέσεις” (Άρη, Μπελογιάννη, Πλουμπίδη).¨Εκανα χρόνια βέβαια γιατί ήμουν και πιο μικρός και ανώριμος πολιτικά, αν διαβάζεις για τον Μπελογιάννη στα 18 δύσκολα θα καταλάβεις λεπτομέρειες. Και όταν λέω άποψη δεν εννοώ πχ αν είχε δίκιο το ΚΚΕ ή άδικο γιατί μου φαίνεται μάλλον ευκολάκι το ότι είχε άδικο και στις 4. Το γιατί με νοιάζει και αυτό θέλει άλλη μέθοδο. Διεθνής συγκυρία και ιμπεριαλισμός, διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, εσωτερική συγκυρία, στρατηγική και τακτική του ΚΚΕ.

          Αν στα πλαίσια της διοικητικής αντιμετώπισης των αντιθέσεων όντως βγήκανε και τέτοια πράγματα (βασανιστήρια, δολοφονίες μέσα σε φυλακές χωρίς ούτε τα αστικοδημοκρατικά ένδικα μέσα και δικαιώματα, μυστικά επί αυτών για δεκαετίες κλπ) και αν αυτά φτάσανε και το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα καταθέτω την αποστροφή μου. Θέλει όμως προσοχή να μην πετάμε το παιδί με τα βρωμόνερα, και είναι λάθος που το κάνουν αρκετοί με την συναισθηματική φόρτιση που είχε η Καραγιώργη ή η Παπά που για την δεύτερη το ξέρω προσωπικά, για την πρώτη πιστεύω τον λόγο σου, δεν πέρασαν ποτέ απέναντι.

          Ψυχανεμίζομαι με όσα διάβασα, και μια ματιά στον Γ. Χοντζέα που του έχω εμπιστοσύνη πως ο Καραγιώργης έπεσε θύμα της διοικητικής μεθόδου (και μαζικής,πολιτικής, ριζοσπαστικής, επαναστατικής και διαπαιδαγωγητικής) αντιμετώπισης της καλλιεργούμενης ήδη από πολύ νωρίς δεξιόστροφης αποσταλινοποίησης. Συνεπώς για μένα το 2019 δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κρίνουμε τέτοια θέματα με ευκολίες δανεισμένες από δεξιοστροφες εξιστορήσεις του ΕΚΚ περί αυταρχικού Ζαχαριάδη, ενός τέρατος βασικά και πολλών άλλων παρόμοιων τεράτων από κάτω του που με τον τυχοδιωκτισμό τους πήρανε στον λαιμό τους το κίνημα και πολλούς αγωνιστές

          Κώστας

        17. Κώστας

          Διόρθωση: στην τελευταία παράγραφο προφανώς εννοώ και ΟΧΙ μαζικής, πολιτικής κλπ κλπ

          Κώστας

        18. Left G700

          Κώστα, άμα δεν είχες φάει τα χρόνια σου για να ψάχνεις αν είμαι ή δεν είμαι πράκτορας, θα είχες καταλάβει ότι δεν είμαι της νοοτροπίας που την έχουν πολλοί αριστεροί (το παρήγορο είναι ότι πολλοί από αυτούς είναι μεγάλης ηλικίας και θα μπουν σε καθεστώς πολιτικής σύνταξης σύντομα, μπας και δούμε καμιά προκοπή…) να βρίσκεις έναν αποδιοπομπαίο τράγο (Τρότσκι, Στάλιν, Ζαχαριαδη και τα λοιπά) και να καθαρίζεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αρνούμαι πεισματικά να μιλάω για σταλινικούς και σταλινισμό χωρίς να βάζω εισαγωγικά στη λέξη. Και το ζαχαριαδικός που είπα για σένα, δεν θα το έλεγα ποτέ από μόνος μου, το είπα επειδή το χρησιμοποίησε ο ένας και μόνο έτσι θα έβγαινε το αστείο μου.

          Δεν ξέρω αν γράφοντας “μιλάς και ο ίδιος περί πρώτης γεύσης, όχι τυχαία ίσως” εννοείς ότι δεν είμαι ενημερωμένος για την περίπτωση Καραγιώργη. Αν, πάντως, εννοείς αυτό, κάνεις λάθος(χωρίς να ισχυρίζομαι πως ξέρω τόσα ώστε να γράψω βιβλίο).

          Όχι, Κώστα. Ο Καραγιώργης δεν έπεσε θύμα τής “καλλιεργούμενης αποσταλινοποίησης”. Ο Καραγιώργης έπεσε θύμα πολλών πραγμάτων που το ένα είναι χειρότερο από το άλλο και τα οποία θέριζαν τότε τα στελέχη του κομμουνιστικού κινήματος, ανεξαρτήτως χώρας. Τα αραδιάζω χύμα, χωρίς να αξιολογώ τη βαρύτητά τους: αμορφωσιά και ημιαναλφαβητισμός (με την πολιτική έννοια κυρίως, χωρίς να λείπει κσι η γραμματική εκδοχή τους), μισαλοδοξία και μηδενική ανοχή στη διαφωνία, κακή εφαρμογή τού δημοκρατικου συγκεντρωτισμού, προσωπικοί εγωισμοί και αντιζηλίες, ακόμα και φθόνος, ταύτιση του εκάστοτε καθοδηγητή με “το Κόμμα” και άλλα ων ουκ έστι αριθμός. Δύσκολα θα βρεις αθώους σε όλη αυτήν την περίοδο. Ένα παράδειγμα: η Παππά, στους λίβελους εναντίον τής ηγεσίας Ζαχαριάδη συμπεριελάμβανε και την εξόντωση πολλών από τους διαφωνούντες μαζί του στη βάση τής κατηγορίας/υποψίας ότι ήταν πράκτορες, προδότες και τα λοιπά. Ε, στους ίδιους αυτούς λίβελους, το ίδιο πρόσωπο, αυτό που καταδίκαζε με τον πιο σκληρό τρόπο την εξόντωση διαφωνούντων μέσω τής συκοφαντίας, άφηνε υπονοούμενα περί “πρακτόρων”, “περί ύποπτων” με “σκοτεινούς” ρόλους κ.λπ. σχεδόν για τα μισά στελέχη που ανήκαν στους πιστούς τού Ζαχαριάδη!!! Τι ψάχνεις να βρεις, λοιπόν;;; Όλη αυτή η γενιά, ηρωική αναμφίβολα, ημιθεϊκά ηρωική μπορείς να πεις, δυστυχώς είχε πολλές αρρώστιες. Μακριά από μας!

          Πάρε κι ένα τραγούδι μπόνους που πολύ θα σου αρέσει. Μόνο κοίτα μην κάψεις τον υπολογιστή σου από τις πολλές φορές που θα το βάλεις να παίξει!

          https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=67MUMQGk5qE

        19. Κώστας

          Λεφτ μάλλον δεν εκανα κάτι αρκετά σαφές. Θύμα της αποσταλινοποίησης ήταν ο ΝΖ. Ο Καραγιώργης ήταν θύμα, σύμφωνα με την εκτίμηση που κάνω, της αντιαποσταλινοποίησης με διοικητικές μεθόδους. Εκτιμώ πως η κίνηση του δεν ήταν άσχετη από την γενική κίνηση Παρτσαλίδη, Βαφειάδη κ.α η οποία ήταν σε ανοιχτή γραμμή με την συντελούμενη δεξιά αποσταλινοποίηση, ζώντος του Στάλιν. Την επιτάχυνση της διαμόρφωσης του κρατικού καπιταλισμού, σύμφωνα με την δικίά μου ορολογία. Αυτό λέει και ο Χοντζέας για την κίνηση του Καραγιώργη. Το λάθος είναι η εξόντωση ενός “τιτοικού” ή φερόμενου ως τέτοιου κλπ. Αυτό ονομάζω “διοικητική μέθοδο” απάναντι στην οποία άφησαν αρκετά οι κινέζοι κομμουνιστές, αλλά αυτό ξεφεύγει από το θέμα μας

          Όταν λέω πως ίσως μου λες περί πρώτης γεύσης όχι τυχαία εννοώ πως ίσως συμφωνείς πως είναι αρκετά ανεπαρκές σαν πολιτική εκτίμηση του ζητήματος. Το ΕΚΚ ταλαιπωρήθηκε από Ανθρωπάκια, καλά το περιγράφεις, και μας έδωσε ο Τσίρκας ένα αιώνιο μέτρο για αυτά. Δεν είναι όμως η ρίζα, δεν είναι μαρξιστική ταξική ανάλυση αυτή, είναι μάλλον ανθρωπιστική και στο έδαφος του μετέπειτα ευρωκομμουνισμού και της ιστοριογραφίας του.

          Thanks για το τραγούδι

          Κώστας

        20. ΦΦ1917

          Κώστα έχει αρχίζει και κουράζει το όλο πράμα.
          Στο ελληνοτουρκικά τα είπαμε μια και δυο δε νομίζω πως χρειάζεται περαιτέρω συζήτησης.Η τούρκικη αστική τάξη είναι πιο επιθετική για τους λόγους που αναφέρθηκαν άνωθεν και έχει ξεκάθαρα ένα τακτ παραπάνω δυναμική από την αντίστοιχη ελληνική.Αυτό δεν σημαίνει πως η ελληνική αστική τάξη είναι αγία αλλά με τους υπάρχοντες συσχετισμούς δεν κάνει αυτή βήματα στην σκακιέρα αλλά ακολουθεί τις κινήσεις των δυνατότερων.
          Συνεπώς η καταγγελία και των δύο αλλά η επισήμανση για το ρόλο της καθεμίας και η διακριτοποίηση της επιθετικότητας που γίνεται κυρίως από τη μια μπάντα δεν σε καθιστά σοβινιστή.Είναι χοντρές ορολογίες που τις πετάτε χωρίς να ξέρετε το αντίστοιχο πολιτικό και ιστορικό νόημα.
          Για το μακεδονικό σου παρέθεσα ένα link και θα το ξανακάνω και τώρα.
          Μην με αναγκάζεις να κάνω copy paste το τι γράφει μέσα,μια ανάγνωση και θα καταλάβεις ότι απαντιέται σε ό,τι ρωτάς.
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/159679/gia-legomeno-makedoniko-zitima

        21. ένας

          Είναι γνωστό ότι παληότερα υπήρχε και ο όρος “Μακεντόνσκιϊ” αλλά παράλληλα και πάντα σε αναφορά με την “Σλαβομακεδόνικη” εθνότητα της περιοχής, που δεν αρνούνταν την εθνολογική ταυτότητά της. Τον χρησιμοποιούσαν όλοι, και ιδίως οι “Μακεδονομάχοι” εθνικιστές-εγκληματίες, που ήθελαν να τους εθνοκαθαρίσουν ως δήθεν “έλληνες”. Η εθνικιστική διαμάχη για το “Μακεδόνες” σε αντιδιαστολή με το “Σλαβομακεδόνες” και (επόμενο ήταν..) με το “Ελληνες Μακεδόνες” άρχισε από τις δύο αντιμαχόμενες αστικές τάξεις, που ήθελαν τον Σλαβομακεδονικό Λαό σαν εθνικό τους λάφυρο κάθε μια.
          Σήμερα βέβαια οι εθνοκαθάρσεις έχουν δημιουργήσει τα αποτελέσματά τους: Στην Βόρεια Ελλάδα οι Σλαβομακεδόνες είναι λίγοι πια και από αυτούς ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τους ιμπεριαλιστικούς αλυτρωτισμούς περί “Μακεδονίας” και “Μακεδόνων-που-δεν-είναι-Σλαβομακεδόνες”. Δεν μπαίνει πια ούτε ζήτημα αυτοδιάθεσης, όπως δεν μπαίνει και για άλλες μειονότητες, που είναι πολύ πιο συγκεντρωμένες γεωγραφικά. Για όλους υπάρχουν τα ανοιχτά ζητήματα των μειονοτικών δικαιωμάτων, που οι αστικές τάξεις μονίμως καταπιέζουν για τους πολύ γνωστούς λόγους. Αυτά υπερασπίζεται το ΚΚΕ από λόγους προγραμματικής αρχής και στα πλαίσια του αντιιμπεριαλιστικού του αγώνα. Που συχνά το φέρνει αντιμέτωπο και με μικροαστούς προβοκάτορες, που εξυπηρετούν τον ιμπεριαλισμό μέσω των εθνικιστικών αλυτρωτισμών.

        22. Left G700

          Τέλος επιμένω πως το ΚΚΕ γνώριζε να ορίσει ένα έθνος μαρξιστικά ως το 1988.
          _____________________________________

          Εδώ δεν γνώριζε καλά-καλά ο ίδιος ο Μαρξ (για να μη μιλήσουμε για τον Ένγκελς…), γνώριζε το ΚΚΕ! Την τύφλα του ήξερε κι αυτό! Το μόνο που ήξερε ήταν να κουβαλάει τη γραμμή από την Κομιντέρν, χωρίς να βγάζει κιχ (πλην Λακεδαιμονίων: Κορδάτου και λοιπών “εθνικιστών”…).

          Άσε, ρε Κώστα! Πήγαινε να τα πουλήσεις αλλού αυτά!

      3. φίλος της ΕΣΣΔ

        Ενώ έγινε κοσμοσυρροή στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ που κατέβηκε με δύο σχήματα στην Αθήνα (Ναρικοι – Σεκιτες) και αλλού

        Ξέρεις πολύ καλά Κώστα τι είναι και τι πρεσβεύει το ΚΚΕ.Και πότε “ανεβαίνει”. Ή μάλλον κάτω από ποιες συνθήκες ανεβαίνει Όπως όλος ο κόσμος ξέρει.

        Επίσης πως ο λαϊκός κόσμος μπορεί να μην το ψηφίζει αλλά πάντα το ακούει. Και αυτό είναι που ανησυχεί την αστική τάξη στην Ελλάδα

        Reply
    3. Left G700

      San Rocco, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν γράφεις “συνεχισα το σχολιο σου”. Πώς το συνέχισες; Και ποιο είναι το σχόλιο που συνέχισες;

      Εσύ δεν έχεις λόγο να στηρίξεις το ΚΚΕ. Για την ώρα έχεις το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για κάποιον που δεν έχει τόπο να σταθεί, όπως εγώ (και άλλοι), το πράγμα είναι διαφορετικό. Παρ’ όλα αυτά, το νόημα και το μήνυμα του σχολίου μου προς τον Θεόδωρο Σαμιωτάκη δεν ήταν “αποφάσισα να στηρίξω ΚΚΕ” (το ξεκαθαρίζω με κάθε σαφήνεια για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, αθέλητες ή και ηθελημένες). Δεν ξέρω τι μπορεί να προκύψει από το ουσιαστικό τέλος τής ΛΑΕ και του ΑΡ. Οι πιθανότητες να προκύψει κάτι που έστω να τρώγεται είναι (πολύ) μικρές. Θα δείξει. Και σύντομα. Βλέποντας και κάνοντας.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        δεν είμαι εγώ φίλε λεφτ ο ανώνυμος που έγραψε αυτό το σχόλιο. Δεν είναι κάθε ανώνυμο σχόλιο δικό μου. Δεν βλέπω κανένα ουσιαστικό λόγο από την άλλη, να υπογράφω ως San Rocco, από την στιγμή που δεν προσβάλλω ή δεν βρίζω τους υπόλοιπους συνομιλητές.

        Reply
        1. Left G700

          Βρε άνθρωπε, Ανώνυμε/San Rocco η ό,τι άλλο επιλέξεις! Για ποιο λόγο κάνεις άνω κάτω την Παντιέρα (το σάιτ τής δικής σου ομάδας, όχι του ΚΚΕ ή της ΛΑΕ!);;; Τι βιολί είναι αυτό που παίζεις;;; Δεν το καταλαβαίνεις ότι δημιουργείς πρόβλημα και σύγχυση;;; Σαδιστής είσαι, ρε φίλε;;; Εντάξει, η διαχείριση δεν σου βάζει χέρι (οι πιθανοί λόγοι γι’ αυτή την απραξία της είναι πέραν τής φαντασίας μου, κι ας την έχω και πλούσια). Μόνος σου δεν το καταλαβαίνεις, να πάρεις ένα όνομα (που να μην το αλλάζεις με κάθε καινούργιο φεγγάρι) να μπορούμε να συνεννοηθούμε σαν άνθρωποι;;; Έλεος, πια!!!

        2. San Rocco

          Οκ ρε φίλε. Επειδή έχεις φάει τρελό κόλλημα εδώ κ καιρό, και επειδή δεν θέλω κάθε τρεις κ λίγο να ξανασυζηταμε αυτό το όπως κρίνω κόλλημα, θα υπογράφω πάλι ως san rocco και τέρμα. Πιστεύοντας πάντα ότι, το ουσιαστικό δεν είναι να έχει κάποιος ένα νικνεημ, αλλά το ουσιαστικό είναι α. Να μην προσβάλλει/ειρωνευεται, β. Να μην κάνει σχολιάζει με οπαδικους όρους αλλά τεκμηριώνοντας τις απόψεις του. Αυτά πιστεύω ότι είναι τα ουσιαστικά. Από την μεριά μου, όποτε ειρωνεύτηκα το έκανα πάντα ως απάντηση κ όχι ως αρχική δική μου τοποθέτηση.

    4. Left G700

      Φίλε Ανώνυμε (01/10/2019 at 10:18),

      Εντάξει, έγινε μπέρδεμα με έναν άλλον Ανώνυμο, που κάποτε ήταν επώνυμος (δηλαδή ψευδώνυμος) και μετά την είδε Ανώνυμος, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ποιος είναι και πού να στα λέω! (Παρεμπιπτόντως: πάρε, ρε φίλε, ένα ψευδώνυμο κι εσύ, να χαρείς ό,τι αγαπάς, να μπορούμε να συνεννοηθούμε κι εμείς και να ξέρουμε ποιος λέει τι –και σήμερα και χθες και αύριο.)

      Λοιπόν, επαναφέρω το ερώτημα-απορία μου:

      Ποιο είναι το σχόλιό μου που συνέχισες; Δεν μπορώ να καταλάβω. Εξήγησέ το μου, για να έχω την πλήρη εικόνα, και μετά μπορώ να σου πω δυο-τρεις σκέψεις για τα περί ΚΚΕ σχόλιά σου.

      Τα λέμε

      Reply
  2. φίλος της ΕΣΣΔ

    Μέχρι και ΚεντροΔεξιός Ευρωβουλευτής αρνήθηκε
    https://www.iefimerida.gr/politiki/o-kympoyropoylos-se-doxiadi-gia-toys-aspondyloys-toy-leykoy
    Σε αντίθεση με πολλούς “αριστερούς” στα λόγια που θα το υπέγραφαν και με τα δύο χέρια

    Πολλοί που έβαλαν “πλατούλα” για χρόνια από τα 2011 για να μας κατσικωθεί το 3ο μνημόνιο του Σύριζα έχουν και άποψη για το ΚΚΕ.
    Μπράβο. Όχι μπράβο να τα λέμε αυτά.

    Reply
    1. San Rocco

      Πάλι τα ίδια και τα ίδια αναμασας φίλε της ΕΣΣΔ. Αυτό που ονομάζεις πλατουλα, ήταν η σωστή κ επιβεβλημένη συμμετοχή του ΝΑΡ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ άλλων αγωνιστών, στο μεγαλειώδες λαϊκό κίνημα των πλατειών . Τι να σου κάνουμε αν αυτος είναι ο λαός; Δεν υποταχθηκαμε στις λάθος νοοτροπίες κ αντιλήψεις του κόσμου ούτε υποσχεθηκαμε κυβέρνηση κ λύση με αυτον στον καναπέ όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ , ούτε από την άλλη τον βρισαμε κ τον σνομοαραμε όπως έκανε κ κάνει το ΚΚΕ. Συμμετείχαμε ενεργά, παλέψαμε καταθετωντας στις λαϊκές συνελεύσεις τις θέσεις μας κ ηττηθηκαμε όπως ηττήθηκε κ ο υπόλοιπος λαός, όπως ηττήθηκε κ το ΚΚΕ που δεν συμμετείχε κ χλευαζε κ από πάνω.

      Reply
      1. ΦΦ1917

        Μεγαλειώδες λαϊκό κίνημα των πλατειών…
        Ποιο αυτό με τους φασίστες στο πάνω μέρος του?
        Αυτό με τον ΣΥΡΙΖΑ,την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Καζάκη στο κάτω μέρος του?
        Αυτό που ήταν τόσο ρηξικέλευθο και στιβαρό που οι πλατειακοί το καλοκαίρι πήγανε διακοπές και αφήσανε τα περιστέρια και τις γάτες να κόβουν γύρες στο Σύνταγμα? Έτσι βλέπετε εσείς τη μαζικότητα και την συνέπεια?
        Αυτό που είχε ως προμετωπίδα να συνθήματα όπως να καεί να καεί το μπουρδέλο η βουλή μιλώντας έτσι για πρόσωπα και κατεστημένα αφήνοντας έξω την πάλη ενάντια στο μεγάλο κεφάλαιο και αναδεικνύοντας λογικές καλύτερης διαχείρισης του συστήματος?
        Αυτό που όταν οι ΚΚΕδες και η ΟΓΕ πήγανε επανειλημμένα για παρέμβαση τους λίντσαραν και τους υποτίμησαν λέγοντας τους “έξω τα κόμματα-δεν έχετε θέση εδώ”?
        Και που πήγε ρε San Rocco το μεγαλειώδες κίνημα των πλατειών και τι αποτύπωμα άφησε στον κόσμο της εργασίας και του μόχθου?
        Άσε τα σάπια και κάνε την αυτοκριτική σου,όπου γάμος και χαρά όπου θολά και ακίνδυνα συνθήματα για το σύστημα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρώτη!

        Reply
        1. San Rocco

          Φίλε φφ1917, ναι το μεγαλειώδες λαϊκό κίνημα των πλατειών, με τις δεκάδες λαϊκές συνελεύσεις σε όλη την χώρα!

          Με το 1.200.000 του λαού που συμμετείχε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις διαδηλώσεις επί έναν χρόνο από τον Μάιο του 10 έως το καλοκαίρι του 11, εναντίον των μνημονίων, του μεσοπροθεσμου κλπ. Και από όλο αυτό, εκεί στο ΚΚΕ βλέπετε μόνο το πάνω μέρος της πλατείας του Συντάγματος.

          Με τους δεκάδες τραυματισμένους από τις επιθέσεις των ματ.

          Ναι αυτό το μεγαλειώδες λαϊκό κίνημα των πλατειών λέμε. Που ηττήθηκε. Και που το ΚΚΕ ήταν ΕΚΩΦΑΝΤΙΚΑ ΑΠΩΝ κ με υβριστικό τρόπο από αυτή την κίνηση του κόσμου.

          Εμείς ως ΝΑΡ κ ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαμε ενεργότητα, κάναμε πολύ καλώς, κ όπως κ ο υπόλοιπος λαός, ηττηθηκαμε από το ελληνικό κράτος κ κεφάλαιο σε αυτή την καμπή της ταξικής πάλης. Όπως ηττήθηκε κ το ΚΚΕ πουβοερι άλλων τυρβαζε. Το ΚΚΕ, απλά, ήταν στο συννεφάκι του κ έβριζε αφ’ υψηλού. Όπως κάνει σε ότι δεν ελέγχει εκ των προτέρων . Να μας λείπει η νοοτροπία σας αυτή .

          Υγ: μια φορά ήρθατε στο Σύνταγμα κ όντως φάγατε κράξιμο . Επιμένοντας όμως εμείς στην συντροφική δράση από κοινού αλλα κ αντιπαράθεση, καταφέραμε κ τα πρωτοβάθμια τότε, ως συντονιος, να έχουν κανονικά τραπεζάκια κ πανω . Δεν σας φταίμε αν εσείς είστε τόσο σνθρωποφοβικοι κ ελιτιστες.

        2. λαθραναγνώστης

          Σαν Ρόκκο, ούτε με τα πιο δυνατά παραισθησιογόνα δεν θα μπορούσα να δώ αυτά που λες εσύ για τις “πλατείες”, παρ όλο του ότι είχα πάει πάμπολλες φορές.
          Από την εταιρία που εργάζομαι και είναι μεγάλη εταιρία, των 2000+ ατόμων, στην πλατεία πήγαιναν κυρίως οι “ελληναράδες” με ρούχα παραλλαγής και σημαίες και μερικά άσχετα άτομα, περισσότερο για χαβαλέ και τίποτα παραπάνω.
          Όσο για τις διαδηλώσεις με τα δακρυγόνα κλπ, μιλάμε για απλές εκδηλώσεις οργής, μιας μικροαστικής τάξης που έβλεπε να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια της και που αναζητούσε μεσσίες στην πασαρέλα των πλατειών…. και τελικά διάλεξε……τον Τσίπρα…..

        3. San Rocco

          Μάλλον ήσουν σε αλλη χώρα λαθραναγνωστη. Διότι αν αλλά κοιταξεις κ οποιος ψάξει φωτο απο τα συλλαλητήρια κντις συγκρούσεις της περιόδου 10-12, θα διαπιστώσει ιδίοις ομμασι οτι, τόσο αυτά που γραφείς εσύ οσο αυτά που λένε οι υπόλοιποι του ΚΚΕ , δεν έχουν καμια σχέση με την πραγματικότητα .

        4. φίλος της ΕΣΣΔ

          Εντάξει αν δεν γίνονταν η απεργία στις 15/06/2011 που αγανακτισμένοι ήταν εξαφανισμένοι γιατί εργάζονται, θα το πήγαιναν για καταστάσεις πιο hard

        5. φίλος της ΕΣΣΔ

          Σε ποιο σημείο των σχολίων μου βρίζω κόσμο αγαπητέ ανώνυμε 05/10/2019 at 00:55 ( αν εννοείς εμένα);

          Όταν γράφω π.χ. για ΝΑΡιτες που και αλυσίδες κάνουν σε συγκεντρώσεις μαζί με Κνίτες και πως μιλάνε σωματεία στα οποία έχουν μία κάποια δύναμη με το ΠΑΜΕ;

          Πρώτα από όλα με τους σχολιαστές ή μη σχολιαστές ακόμα και με τους πολιτικούς αντιπάλους δεν έχω κάτι το προσωπικό να χωρίσω, κτήμα, περιουσία κλπ. Πέρα του ανήθικου μέρους των προσωπικών προσβολών δεν χρωστάει κανένας να διαβάζει οι οποίες “εξυπνάδες” που θάβουν την πολιτική κριτική

          Την βάσανο της πολιτικής κριτικής δυστυχώς θα την υποστείτε μιας και το αφιερωμα είναι και επετειακό.

          Δεν ήταν εξαφανισμένοι οι “αγανακτισμένοι” στις 15/06/2011; ή μήπως ο τίτλος ανάρτησης της φιλοτροτσκιστικής αντιφασιστικής avantgarde (“Πού ήταν οι αγανακτισμένοι στην απεργία”) απείχε από την πραγματικότητα;

          Δεν γίνεται μία ζωή και για όλα να σας φταίνε οι άνθρωποι του ΠΑΜΕ που καθημερινά λιώνουν τα παπούτσια τους στον δρόμο και προσπαθούν να δώσουν μεγαλύτερη πνοή στο εργατικό κίνημα

        6. ένας

          το …”μεγαλειώδες”(!)
          [Τι το “μεγαλειώδες” είχαν οι “αγανάκτικος” των κυριακάτικων απογευμάτων;
          Για σένα, για σας, και οι τωρινές διαδηλώσεις στο Χονγκ-Κονγκ, εξίσου “μεγαλειώδεις” είναι. Αλλά μετά την Τιέν-Αν-Μεν και τις πορτοκαλί “ανοίξεις”, τι να συζητάμε…]

          και…”λαϊκό”(!!)
          [Ποτέ δεν καταφέρατε να κατανοήσετε το πολιτικό περιεχόμενο της έννοιας “Λαός” και των παραγώγων της.]

          με το …”1.200.000″(!!!) του “λαού”
          [ Καμιά συγκέντρωση “αγκανάκτικος” στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε τα ~50-60 χιλ. άτομα. Προσγειωθείτε! Και δεν καταλαβαίνεις, πως όσο ανεβάζεις τα νούμερα, τόσο εκθέτεις μια …φούσκα;!]

          με τους …”δεκάδες τραυματισμένους”(!!!!)
          [ Σιγά τα …αίματα – τους μόνους τραυματισμένους, που ξέρουμε εμείς είναι οι 70 ΠΑΜ-ίτες, που στείλατε στον Ευαγγελισμό, εσείς οι “ακομμάτιστοι” η οι ομοταγείς αναρχοφασίστες συναγωνιστές σας, (που θυμίζω το ΝΑΡ επισήμως κατεδίκασε…) μπροστά στη Μ. Βρετάνια…]

          που …”ηττήθηκε”(!!!!!)
          […χωρίς μάχη;
          Από την …ζέστη και τις …παραλίες…;
          Η, όπως εγώ πιστεύω, γιατί απλά ήρθε αντιμέτωπη με το ΤΙΝΑ και …”κατέθεσε τα όπλα” αμαχητί, προτιμώντας τις παραλίες για να …ξεσκάσει!
          Μια μεγαλειώδεις φούσκα, που εξερράγη χωρίς ούτε καν κρότο, ούτε κι άφησε και κανένα άλλο ίχνος στην Ιστορία, εκτός από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τον τΣύριζα. Οπως ταιριάζει σε μιαν αληθινή φούσκα – αντιπερισπασμό της Αντίδρασης.]

          που …”Εμείς ως ΝΑΡ κ ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαμε ενεργότητα”(!!!!!!)
          [..ντυμένοι την ποδήρη μπούργκα της ….”ακομμάτιστης” ξευτίλας;]

          … “μια φορά ήρθατε στο Σύνταγμα κ όντως φάγατε κράξιμο”
          [Να κι η ντροπαλή ομολογία, που θέλει να βγάλει την ουρίτσα της απέξω:
          φάγατε” από ποιόν; Λες και δεν υπάρχουν ακόμη και σε βίντεο οι ωρυόμενοι σαν χασισωμένοι ντερβίσηδες εναντίον του συντεταγμένου μπλοκ του ΚΚΕ, που τους χάλαγε την συστημική+αντικομμουνιστική σούπα του “έξω τα κόμματα-έξω τα συνδικάτα”!
          Γιατί δεν έχεις το πολιτικό κουράγιο να πεις: “Σας κράξαμε, ρε!” Ε;]

          Σαν Ρόκο, γράφτο στο μυαλό σου:
          Η Νέα Τάξη φτιάχνει και δικά της “λαϊκά κινήματα”!
          Και σε μαζική-επιστημονική πια βάση. Πάνε οι “παπά-Γκαπόν”, που ξέραμε!
          Αυτή είναι η σύγχρονη πρόκληση, που το κομμουνιστικό κίνημα μόνο συντεταγμένο πια θα αντιμετωπίσει.
          Πάνε τα …αναρχοφιλελεύθερα, που ξέρατε.
          Και η σημερινή μέρα ήταν πολύ διδακτική σε όσους επιδέχονται εμπειρία και διδαχή.

        7. San Rocco

          Ωχου παλι παραλήρημα απο τον ένας. Πως μπορείς κ γραφείς τοσα ψεματα σε ενα σχόλιο;

          Α. Την επιθεση στο μπλοκντου πάμε/ΚΚΕ την καταδικασαμε κ σωστα! Αλλα σας βολευει να παρουσιαζετε την επίθεση 2-3 δεκάδων στο μπλοκ σας, σαν να ηταν υπεύθυνο για αυτό το λαϊκό κίνημα. Αμ έλα που δεν ηταν έτσι!

          Χωνεψε το: τα λαϊκά κινήματα του καιρού μας είναι αντιφατικά: οσο τα βριζεις κ τα βριζετε, τόσο αποδεικνυετε οτι δεν είσαστε διατεθειμένοι να κάνετε κάτι σοβαρό. Τοσο αποδεικνυετε ποσο φοβάστε την ουσιαστική οσμωση με τον κοσμο.

          Ουτε υποταγή στις λάθος αντιλήψεις που έχει μεγαλο κομματι του κόσμου, ουτε στριβω δια της καταγγελίας που κανει το ΚΚΕ.

        8. Ι.Α

          κοψε κατι 1.200.000 !!!! ελεος ουτε συλλαλητηριο για τη μακεδονια να ηταν

          στις πιο μαζικες κυριακες αντε να εφταναν τις 150χιλ

          χωρις να υποτιμω οτι ηταν ανθρωποι που τους κτυπησε το μνημονιο δεν μπορω να μην θυμηθω οτι τις ημερες απεργιων που η πλατεια δεν ηθελε συνδικατα και αλλα οργανωμενα ειναι ζητημα να μαζευονταν 5.000

          με αλλα λογια στην πλατεια μαγκας αλλα στο αφεντικο μαλακας

          απο κει και περα οταν συνεγελαζεσαι εστω και μονο στον ιδιο χωρο με καμενους εθνικια χρυσαυγιτες κλπ ειναι ενα θεμα που καλο θα ειναι να μην επαιρεσε για αυτο αλλα να κανεις την αυτοκριτικη σου

          οι πλατειες νικησαν εκτοξευοντας εκλογικα συριζα, ανελ χα και επισης μη φτιαχνεις μυθους εκει που δεν υπαρχουν ποτε τα ματ δεν χτυπησαν τις πλατειες τις απεργιες ναι τις πλατειες ποτε

          μην παραχαρζεις και το προσφατο παρελθον

        9. φίλος της ΕΣΣΔ

          Είχαν έρθει και από το Β Κενταύρου με διαστημόπλοια Ι.Α.

        10. San Rocco

          Παιδάκια μ του ΚΚΕ έχετε παραλοήσει γράφοντας ψέμματα σώνει και ντε, για να υπερασπίσετε τις πολιτικές επιλογές του κόμματος στο οποίο είστε μέλη!

          Οποιος μα όποιος ανατρέξει σε αναζήτηση ρεπορτάζ και φωτό της περιόδου ’10-’12, θα καταλάβει αμέσως πόσο και τι ψέματα πιστεύετε και αναπαράγετε!!

          Για την ώρα δείτε αυτό για την τωρινή στάση του ΚΚΕ:

          http://pandiera.gr/%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82/

        11. Left G700

          San Rocco, γυρνάς δεξιά κι αριστερά κι αφήνεις σχόλια με ρυθμό βολής πολυβόλου F2000! Όμως, είναι εδώ και δύο μερούλες που σου έχω αφήσει στην ανάρτηση «Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ σχετικά με το έγκλημα στη Μόρια» αυτό το σχόλιο κι από τότε «σε ψάχνω». Μην τον είδατε μην τον απαντήσατε τον San Rocco, τον λεβέντη, τον «αντιεθνικιστή»!

          Έτσι κάνετε εσείς οι «επαναστάτες»; Μόλις σάς στριμώξουν στα σκοινιά λέτε «κύριε διαιτητά, εγώ κατά λάθος βρέθηκα εδώ, είδα φως και μπήκα, αφήστε με να πάω στο σπιτάκι μου…»;;;

        12. Left G700

          ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

          San Rocco, γυρνάς δεξιά κι αριστερά κι αφήνεις σχόλια με ρυθμό βολής πολυβόλου F2000! Όμως, είναι εδώ και δύο μερούλες που σου έχω αφήσει στην ανάρτηση «Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ σχετικά με το έγκλημα στη Μόρια» αυτό το σχόλιο κι από τότε «σε ψάχνω». Μην τον είδατε μην τον απαντήσατε τον San Rocco, τον λεβέντη, τον «αντιεθνικιστή»!

          Έτσι κάνετε εσείς οι «επαναστάτες»; Μόλις σάς στριμώξουν στα σκοινιά λέτε «κύριε διαιτητά, εγώ κατά λάθος βρέθηκα εδώ, είδα φως και μπήκα, αφήστε με να πάω στο σπιτάκι μου…»;;;

        13. San Rocco

          Μια χαρά είναι η ανακοίνωση του ΝΑΡ λεφτ. Κ μια χαρά χάλια είναι το δικό σου σχόλιο! Τα φιλιά μου!

        14. Left G700

          San Rocco, San Rocco… Το ερώτημα που σου έβαλα δεν ήταν το σχόλιο το δικό μου. Το ερώτημα που σου έβαλα ήταν το άρθρο τού (συντρόφου σου) Λαουτάρη, το οποίο εγώ προσυπέγραφα τότε, όπως το προσυπογράφω και τώρα, και για το οποίο εσύ κάνεις την (επαναστατημένη) πάπια!!!

          Θα επαναθεμελιώσεις εσύ (και όσοι έχουν τα ίδια μυαλά) την Αριστερά;;;

          Ας καγχάσω!!!

        15. ΦΦ1917

          Που τους είδες ρε λεβέντη μου τους 1.200.000?
          Μήπως έχεις την ίδια χαρτογράφηση με αυτούς που κάνανε συγκέντρωση για τη Μακεδονία?
          Μην μου μιλάς μόνο για τους τραυματισμένους των ΜΑΤ,μίλα μου και για εκείνους που προπηλακίζανε βουλευτές και απλούς στρατευμένους του ΚΚΕ αφού θες να μιλάς για το ολάκερο λαϊκό κίνημα των πλατειών.
          Και άσε τα ναρίτικα για την κάτω και την πάνω πλατεία,η κριτική θα γίνεται εφ’όλης της ύλης και όχι σε αυτά που σε συμφέρουν!
          Σου θυμίζει κάτι ισαποστάκια το παρακάτω βίντεο?
          https://www.youtube.com/watch?v=KFVboiQPezU
          Το κίνημα το πλατειών δεν ηττήθηκε γιατί δεν έπιασε η δυναμική του κόσμου να πέσουν τα μεσοπρόθεσμα ή γιατί το ΚΚΕ δεν μπήκε σε αυτό αλλά γιατί ήταν καταδικασμένο εξ αρχής λόγω της μηδαμινής ταξικής αναφοράς του.
          Ένα άχρωμο μωσαϊκό κάθε λογής πολιτικής καταβολής που δεν είχε ουδεμία ζύμωση και ουδεμία διάθεση για ολική ρήξη. Οι μεγάλες εξεγέρσεις και οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις ούτε παρθενογγένετα γεγονότα είναι αλλά και ούτε βουλησιαρχικά σχηματίζονται,πόσο μάλλον όταν το εργατικό κίνημα και η πρωτοπόρα μάζα απέχει από αυτό.Το παίζεις και διαλεκτικός τρομάρα σου εδώ μέσα.
          Συνεπώς μην απολογείσαι που γίνατε μέρος όλης της φούσκας που έδωσε ώθηση στον κυβερνητισμό του ΣΥΡΙΖΑ και μην ξεχνάς ότι έκανες λαϊκές συνελεύσεις με τον Καζάκη,τον Τσακαλώτο,τον Κατρούγκαλο και τον Γιάνη με ένα ν.
          https://www.youtube.com/watch?v=wrYR8eBb_D0
          Να σου θυμίσω βέβαια ότι στα πρωτοβάθμια ήσουν αγκαζέ με τον ΣΥΡΙΖΑ οπότε μην το παινεύεσαι και πολύ.
          ΟΚ?
          Και για το τέλος να θυμηθούμε πως οι πλατείες γίνανε έφορο έδαφος για την σπορά του φασιστικού δηλητηρίου…
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7632580
          YΓ:Πέρα από τις ωραιοποιήσεις και την προκλητική σου επιλεκτικότητα ξεχνάς μάλλον σκόπιμα πως το ΚΚΕ μαζί με σωματεία και οργανώσεις όπως η ΟΓΕ κάνανε αρκετές φορές προσπάθεια να δώσουν υλικό και να παρέμβουν στις πλατείες.Αρκετές φορές όχι μία όπως κοκορεύεσαι ψευδώς παραπάνω.

        16. San Rocco

          Λεβεντακο Μ, κ ΚΚΕδακο Μ, 1.200.000. συμμετείχαν πανελλαδικά στο λαϊκό κίνημα των πλατειών. Όχι μόνο στην Αττική. εσύ φυσικά νόμιζες ότι αναφέρομαι μόνο στην Αττική . Μπράβο.

          Β. Μια (1) φορά ήρθατε στην πλατεία Συντάγματος κ ο τέως σας εκραξε ο κόσμος. Λάθος; Ναι. Όμως εμείς λεβεντακο μου, είμασταν κάθε μέρα με αυτόν τον κόσμο κ μέσα από συμφωνίες, διαφωνίες, οσμωσεις κ αντιπαραθέσεις , ο τότε συντονισμός πρωτοβάθμιων, έβαλε κ περίπτερο /τραπεζάκια κ πανω. Εσείς ως ΚΚΕ βριζατε τον κόσμο κ ο κόσμος σας έβριζε . Οκ, να προσέξετε την επόμενη φορά , να μην είστε σνομπαριες, ελιτιστες κ ειρωνες με τον κόσμο. Οκ

          Γ. Τα λινκ που παραθέτεις είναι σαχλαμάρες . Διότι το ακροδεξιό κόμμα που ενισχύθηκε από τις πλατείες ήταν οι ανελλ όχι η Χρυσή Αυγή . Σου θυμίζω επίσης, ότι όπου κατέβηκε η Χρυσή Αυγή στις δημοτικές το 2010 πριν το κίνημα των πλατειών, πήρε 5%. Τα ξεχνάς αυτά τα στοιχεία, γιατί σας βολεύουν στο παραμυθακι σας ως ΚΚΕ. Αν κάτι ενίσχυσε πολιτικά το λαϊκό κίνημα των πλατειών , αυτό ήταν η μεταρρυθμιστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ κ όχι η ακροδεξιά. Αυτό λένε τα γεγονότα. Εσείς ως ΚΚΕ μπορείτε να λέτε το παραμύθι σας.

          Δ. Ναι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε κ αυτός στο λαϊκό αυτό κίνημα. Με την γραμμή του, όπως εμείς με την δική μας ριζικά διαφορετική γραμμή. Εσείς ως ΚΚΕ, ήσασταν στο συννεφάκι σας. Κ βριζατε τον λαό. Ο κατρουγκαλος κ ο Καζάκης ναι συμμετείχαν σε πάνελ. Όπως συμμετείχαν κ μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ας ήσασταν κ σεις εκεί να προτείνατε . Αλλά όχι. Εσείς παραλία.

          Υγ: αυτά είναι τα λαϊκά κινήματα. Αντιφατικά. Ή συμμετέχεις κ βοηθάς να πάνε παραπέρα, ή το παίζεις Κινέζος με φρου φρου λόγια ριζοσπαστικά. Εμείς επιλέξαμε το πρώτο. Εσείς το δεύτερο. Ηττηθηκαμε κ εμεις κ το ΚΚΕ κ ο λαός. Αλλά εμείς το παλέψαμε με όλες τις ανεπάρκειες που έχουμε, με τον κόσμο. Το ΚΚΕ όχι.

        17. Ι.Α

          ελεος με τα μαθηματικα του ναρ

          αν στην αθηνα που ζει το 35% του πληθυσμου ηταν 120χιλ σε ολη την ελλαδα αντε να ηταν 340χιλ καμια σχεση με το 1.2 εκ. που συνεχιζεις να πιπιλας
          βεβαια πλατεια υπηρχε μια μονο και αυτη στο συνταγμα

          κατα δευτερο στην πλατεια αυτοι που βρεθηκαν εκει ηταν σε συντριπτικο ποσοστο οι μικροαστοι και η κρατικη γραφειοκρατια ολοι αυτοι που για μια 20ετια στηριζαν τις αντιλαικες πολιτκες πασοκ-νδ και ξαφινικα ειδαν το στικο κρατος να τους αποκοπτει απο το βυζι του γιατι το λιγοστο γαλα που εμεινε προοριζοταν για το κεφαλαιο και οχι για τους υπηρετες του

          στην πλατεια μαζευτηκαν οι υπηρετες του αστισμου οι σκλαβοι στεναζαν στις δουλιες τους η στην ανεργια τα κομματα των μικροαστων βρεθηκαν στο φυσικο τους περιβαλλον το κομμα των εργατων σε μια εχθρικη θαλασσα

          απο την αλλη ηταν το κομμα των εργατων που προετοιμαζε και στηριζε τις απεργιες και επαιρνε και το αντιστοιχο κοστος με τις απολυσεις που ακολουθησαν που η πλατεια απαξιουσε να συμμετασχει

        18. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Όλοι περάσαμε από τη πλατεία. Είναι αλήθεια όμως ότι τον τόνο τον έδωσαν οι μικρομεσσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και λοιποί, γιατί αυτοί συνθλίβονταν άμεσα. Οι υπόλοιποι, εργάτες, αγρότες, μικρομεσσαίοι ιδιοκτήτες, τα δυναμικά στοιχεία μιας κοινωνίας καθόμασταν στην άκρη και βλέπαμε γιατί η σειρά μας για ολοκληρωτική συντριβή δεν είχε (και δεν έχει) έρθει ακόμη.

          Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πολιτική λύση των “ακάλυπτων” αυτής της κοινωνίας.

        19. San Rocco

          Αχ αυτά τα μαθηματικά του ΚΚΕ….

          Εγώ μιλώ ότι την διετία 10-12 ενεπλάκησαν με το λαϊκό κίνημα των πλατειών συνολικά κ πανελλαδικά 1.200.000 περίπου άτομα. Από πού βγαίνει αυτος ι αριθμός; Από την μαζικότητα των συγκεντρώσεων κ των διαδηλώσεων πανελλαδικά .

          Β. Είναι χυδαίος κ ψεύτικος ο ορισμός των συμμετεχόντων σε αυτό το λαϊκό κίνημα ως ” τσουρέκια του κράτους που ξαφνικά έχασαν την κουτάλα ξ διαμαρτύρονται.”. Χυδαίος κ ψεύτικος. Μετά μην μπορείς αν το ΚΚΕ τρώει ντομάτες κ ροχαλες από τον κόσμο! Συνεχίζετε να τον βρίζετε . Σε ;υτ το λαϊκό κίνημα τον τόνο τον έδωσαν μικροαστικα στρώματα του λαού, χωρίς να λείπει το εργατικό στοιχείο, όταν το ΚΚΕ απλά έφτυνε, έβριζε όπως κάνετε κ τώρα. Μπράβο .

          Εχθρική θάλασσα ο λαός; Άλλο ένα ωραίο χυδαιολογημα του ΚΚΕ. Κ πάλι μπραβο

        20. ΦΦ1917

          Άστο δικέ μου είσαι τόσο κολλημένος που σκας στις ίδιες σου τις αντιφάσεις σαν κρις κραφτ.
          Το ότι επιμένεις να λες ψέμματα για το ΚΚΕ και ότι ήρθε μια φορά στις πλατείες για παρέμβαση καταδεικνύει το πόσο αφερέγγυος είσαι για αντιπαράθεση αλλά κυρίως το πόσο εύκολα γίνεσαι πολιτικά συκοφάντης.
          Παραγνωρίζεις το γεγονός ότι ήσουν αγκαζέ με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΕΠΑΜ και έκανες κινηματικές πλάτες.
          Άλλωστε αφού καυχιέσαι ότι ήσουν όλες τις φορές εκεί μιας και γνωρίζεις και καλά τον ακριβή αριθμό που παρενέβη το ΚΚΕ μαζί με τα σωματεία και την ΟΓΕ θα θυμάσαι πολύ καλά τις λαϊκές συνελεύσεις και την από κοινού δράση και στάση σας στα πρωτοβάθμια με τον ΣΥΡΙΖΑ,σωστά?
          Το αν είχες ριζικά διαφορετική γραμμή το βεβαιώνει το ίδιο το γεγονός της πολιτικής,εκλογικής και κινηματικής σας καθίζησης και κυρίως ο κόσμος που σας γυρνάει την πλάτη αηδιασμένος από τη μεσοβέζικη στάση σας.
          Εδώ ας πούμε τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που ζήτησαν κοινό μέτωπο ήταν στις ράγες της “ριζικά διαφορετικής πολιτικής γραμμής”?
          Και μην ξεκινήσεις και εσύ το τσάμικο άλλο ΝΑΡ άλλο ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
          Από τη στιγμή που είστε ΜΕΤΩΠΟ θα αντιμετωπίζεται τις ευθύνες από κοινού όπως το κάνετε όταν κριτικάρετε από τη μεριά σας τα λάθη και τις εκάστοτε αδυναμίες του ΚΚΕ.
          http://www.topontiki.gr/article/35608/paremvasi-melon-antarsya-koino-eklogiko-metopo-me-ton-syriza
          Επίσης αν θεωρείς ότι από τις πλατείες βγήκε μόνο το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ και όχι οι ναζιστές μάλλον ζεις σε ένα παράλληλο σύμπαν και έχεις φτιάξει το δικό σου παραμύθι.
          Αν βέβαια αναγνωρίζεις πως οι ΑΝ.ΕΛ είναι ακροδεξιοί για ποιο ακριβώς λόγο στήριζες την περήφανη διαπραγμάτευση τους το 2015?
          Για ποιο λόγο σύρθηκες πίσω από αστικά δημοψηφίσματα τα οποία είχανε και ακροδεξιό πολιτικό στίγμα?
          Γενικά San Rocco όχι άλλο κάρβουνο.
          Είσαι ο χειρότερος και ο πιο συκοφάντης συνομιλητής εδώ μέσα.
          Get a life επιτέλους!

        21. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Και το ΕΠΑΜ γεμάτο πρώην σας υπήρξε οπότε άστο. Όσο κι αν βρίζεις τους πάντες, εσύ τους διαπαιδαγώγησες οπότε ξεκίνα από τη μούρη σου. Όσο για το ποιος είναι ο πιο ακροδεξιός από όλους όσον αφορά το πόσο χέστηκε για τη γνώμη των άλλων μη ψάχνεις αλλού.

          Δε τη θέμε την ανωτερότητα σου και το έχεις δει καθαρά ως τώρα. Κάτσε μέτρα ψήφους, μόνο αυτό σου’ μεινε.

        22. ΦΦ1917

          Και το ΝΑΡ γεμάτο με πρώην μας είναι.
          Και τον ΔΣΕ και τον ΕΛΑΣ διαπαιδαγώγησε το ΚΚΕ.
          Τι σημαίνει αυτό?
          Το ζήτημα δεν είναι μόνο από που ξεκίνησες αλλά κυρίως που καταλήγεις και τι ενδιάμεσους σταθμούς έχεις.
          Και στο δια ταύτα τώρα γιατί το σχόλιο σου πέρα από έλλειψη πολιτικής,είναι και πρόχειρο και προκλητικό.
          Έχει ή είχε ποτέ κάποια σχέση η ιδεολογία του ΕΠΑΜ με αυτή του ΚΚΕ?
          Έχει ο καθένας ως άτομο την ευθύνη των πράξεων και των ιδεολογικών του μετατοπίσεων?
          Έχει η ιστορία πληθώρα ατόμων που είδαν κινηματικούς φορείς και λαϊκά κινήματα ως δούρειους ίππους προκειμένου να κάνουνε τις καριέρες τους?
          Είναι η συνείδηση του ανθρώπου ευθεία γραμμή που δεν αλλάζει ποτέ της?
          Αν δεν μπορείς Λυγουνάκη να απαντήσεις επί της ουσίας κάτσε και στοχάσου για τον τριτοδρομικό σοσιαλισμό και την πασοκολαγνεία σου.
          Μην προκαλείς και μην χυδαιολογείς συνεχώς εδώ μέσα με αστήριχτα και απολιτίκ σχόλια μακελειού.

        23. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η ιδεολογία του ΕΠΑΜ έχει τόση σχέση με του ΚΚΕ όση και του ΝΑΡ. Απλά ο Καζάκης έμεινε κολλημένος στις “δημοκρατικές δυνάμεις” και το απολυτοποίησε ενώ το ΝΑΡ τις απέρριψε και πάλι το απολυτοποίησε.

          Η λογική της διάσπασης και της απολυτοποίησης είναι που έχει τη ρίζα της στο ΚΚΕ και αυτό είναι βαθύ ιδεολογικό χαρακτηριστικό.

          “Έχει η ιστορία πληθώρα ατόμων που είδαν κινηματικούς φορείς και λαϊκά κινήματα ως δούρειους ίππους προκειμένου να κάνουνε τις καριέρες τους?”.. Μάλλον και η συνομοσιολογία του Καζάκη (και άλλων) έχει κι αυτή κάπου τις ρίζες της και δεν είναι ατομικό χαρακτηριστικό.

          Όσο για τον ΕΛΑΣ είχε τους προγόνους όλων μας μέσα, και δε θεωρώ ότι έχεις το δικαίωμα να τους επικαλείσαι (ούτε κι εγώ τους επικαλούμαι). Ο άντρας κάμει τη γενιά κι όχι η γενιά τον άντρα, σαν είναι ο τράγος δυνατός δε τον κρατά η μάντρα φίλε. Άσε τους νεκρούς ήσυχους γιατί θα βρυκολακιάσουν.

        24. San Rocco

          ΦΦ1917, μην ντρέπεσαι που είσαι μέλος του ΚΚΕ. Να το λες! Μην ντρέπεσαι και μην φοβάσαι! Κανένας δεν θα σε μαρτυρήσει στο ΠΓ.

          Φυσικά η όλη συζήτηση πάει κουβά, διότι τα μέλη του ΚΚΕ που σχολιάζουν εδώ μέσα (ο ΦΦ1017, ο φίλος της εσσδ, ο ένας κλπ), λόγω του οπαδικού της πολιτικοποίησης που έχουν, έχουν φάει κόλλημα στο να αναπαράγουν ψεματα σε βάρος των λαϊκών κινημάτων από το 08 έως το ’12 και της στάσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τότε. Μιλάμε για καραμπινάτα ψεύδη, αλλά που! Εκεί αυτοί.

          Και έτσι φίλοι αναγνώστες της ΠΑΝΤΙΕΡΑΣ, κάπου η συζήτηση κολλάει. Και ενώ θα μπορούσε να πάει παρακάτω εφόσον όλοι (όλοι άραγες;;;) βλέπουμε την ήττα που έφαγε ο λαός (άρα και το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κ το ΚΚΕ και όλη η αριστερά) απο το ’15 μέχρι σήμερα, ΔΕΝ πάει! Και δεν πάει γιατί έχουμε ταμέλη του ΚΚΕ εδώ μέσα, να φρενάρουν διαρκώς της συζήτηση.

        25. λαθραναγνώστης

          Νευράκια Σαν Ρόκκο?
          Και σαν είναι το ΕΠΑΜ γεμάτο “πρώην” του ΚΚΕ? (που σιγά μην είναι, αλλά έστω…)
          Δεν το ξέρεις ότι κάθε τόσο τα ξερά και τα σάπια πέφτουν?

        26. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Για το ιστορικό ενδιαφέρον του θέματος λαθραναγνώστη, η κεντρική ομάδα που μάζεψε ο Καζάκης γύρω του ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό μια μίξη πρώην κκέδων και παλιών πασόκων και το ιδεολογικό σκεπτικό που κάθε φορά αναλύει ο ίδιος όταν είναι είναι νηφάλιος είναι το παλιό ιδεολόγημα των “δημοκρατικών δυνάμεων” σε μια μίξη θα έλεγα εγώ με την κάποτε “εθνική λαϊκή ενότητα”.

          Φυσικά ποτέ δεν έκατσε κανείς να μας πει αυτός ο “λαός” ως επαναστατικό υποκείμενο συγκεκριμένα από τι και τι συνίσταται.

        27. San Rocco

          Αχ βρε φφ1917, όλο παραληρήματα γράφεις! Θα ήθελες πολύ να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο το πολιτικό στίγμα, τις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ κ την δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την ίδια σημασία με το κείμενο μερικών μελών της. Θα σου άρεσε, αλλά αυτό δεν γίνεται.

          Οι αποφάσεις, το πολιτικό στίγμα κ οι δράσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν έχουν καμία σχέση με το κείμενο ορισμένων μελών της αραν (ούτε καν των μισών μελών της, πόσο μάλλον της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ), που πράγματι ήθελαν τότε κεντρική πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεργασία απερρίφθη με σαφή σκεπτικό κ τεράστια πλειοψηφία ! Αυτοί οι συναγωνιστές,στα από την απόρριψη της πρότασης τους, απεχώρησαν οι περισσότεροι από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ πήγαν τότε ΣΥΡΙΖΑ. Λοιπόν, άνθρακες ο …θησαυρός σου καμάρι μου!

          Τα υπόλοιπα σουρεαλιστικά που λες σου έχουν απαντηθεί τεκμηριωμένα πολλές φορές κ βαριέμαι να στα ξαναπώ. Πλιιζ φφ μην καις άλλο κάρβουνο, μας επνιξες με τις αναθυμιάσεις σου.

        28. San Rocco

          Δεν στηρίξαμε ποτέ καμμία διαπραγμάτευση φφ μου, ούτε ιστορία δεν ξέρεις! Μάθε γμτ και μην αναμασας την πλύση εγκεφάλου που σου έχουν κάνει!

        29. ΦΦ1917

          Όντως ε?
          Ούτε το σθένος ούτε την τσίπα να παραδεχτείτε τα προφανή.
          Στα περιστύλια και έξω από τη βουλή τόσες μέρες στις περήφανες διαπραγματεύσεις ποιος ήταν ρε Ψ Ε Υ Τ Η?
          Μήπως τίποτα προβοκάτορες που κρατούσαν πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ?
          Θα έπρεπε να ντρέπεστε μερικοί που δεν έχετε κάνει ίχνος αυτοκριτικής και έχετε το θράσος να παρουσιάζετε τους εαυτούς σας σαν γνήσιους και ανόθευτους επανασταταράδες.
          Εγώ δεν λέω ούτε ότι παραληρείς αλλά ούτε ότι σου έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου.
          Απλά η υπερασπιστική σας γραμμή είναι να κάνετε το άσπρο μαύρο και να παραποιείτε την πραγματικότητα.
          ‘Ετσι έκανε ανέκαθεν ο οπορτουνισμός.
          Και πες το ΚΚΕ είναι κομπλεξικό και τα σχετικά,τα μ-λ και πλήθος οργανώσεων του α/α χώρου που σας κατηγορούν για τα ίδια πράγματα έχουνε φάει και αυτοί σανό και λένε αρλούμπες?
          Το ότι αποδεδειγμένα ήσουν αγκαζέ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα το αλλάξεις από την πραγματικότητα όσες προσβολές και όσες χυδαιολογίες και αν τσαμπουνάς εδώ μέσα.Και ήσουν αγκαζέ με διάφορους τρόπους και έκανες πλάτες με διάφορες κινήσεις.Και η κάθε οργάνωση και η κάθε ατομικότητα με διαφορετικό τρόπο. Εδώ μωρέ είσαι 10 χρόνια συνοδοιπόρος με το ΣΕΚ (του 30% της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τι πας να δικαιολογήσεις δηλαδή?
          Όταν επί χρόνια στο συνδικαλιστικό και φοιτητικό κίνημα διαμορφώνατε και δρούσατε από κοινού και είσαστε ναι μεν αλλά βάζοντας θετικές προοπτικές για τον κυβερνητισμό του ΣΥΡΙΖΑ και πατώντας στα απόνερα της περήφανης διαπραγμάτευσης και της απάτης του δημοψηφίσματος.
          Που τα πουλάς τα σάπια?
          Δεν έχεις απαντήσει το παραμικρό και συνεχίζεις να προκαλείς και να χυδαιολογείς.
          Χάρισμα σου οι περιφρονήσεις δεν μας αγγίζουν καν.

        30. San Rocco

          Για πες μας τότε ρε φίλε τι έγραφαν τα πάνω της ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Γιατί από παραποίηση της πραγματικότητας εκεί στο ΚΚΕ τα πάτε μια χαρά! Στα υπόλοιπα έχουμε απαντήσει πολλές φορές. Λέτε ψέματα . Ψάξου γιατί

        31. Γιώργος Θαλάσσης

          Δίκιο έχεις, αλλά λες τη μισή ιστορία! Γιατί η άλλη μισή αφορά τις ευθύνες του ΚΚΕ για την εμφάνιση και εδραίωση του φαινόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Η αλφαβήτα του κομμουνιστή λέει ότι η εργατική τάξη αν αφεθεί μόνη της, χωρίς δηλαδή επαναστατική καθοδήγηση, θα υιοθετήσει ρεφορμιστικές πολιτικές. Εσύ βέβαια θα αρνηθείς ότι το ΚΚΕ αρνήθηκε με επιμέλεια να αναλάβει τα επαναστατικά του καθήκοντά τη κρίσιμη περίοδο 2010-2012, θα πρέπει όμως να εξηγήσεις γιατί η εργατική τάξη διέπραξε ακριβώς αυτό τα λάθος, να αναδείξει ένα ρεφορμιστικο κόμμα. Και επιτέλους, μια αυτοκριτική το ΚΚΕ, σαν κόμμα της εργατικής τάξης που θέλει να λέγεται, δεν θα κάνει για την ήττα του εργατικού κινήματος;

        32. λαθραναγνώστης

          “….το ΚΚΕ αρνήθηκε με επιμέλεια να αναλάβει τα επαναστατικά του καθήκοντά τη κρίσιμη περίοδο 2010-2012,”
          Έγραψε!!!!!
          Έχετε εκπαιδευτεί τόσο καλά να παίζετε με τις λέξεις, που έχετε χάσει και το πραγματικό νόημα των ίδιων των λέξεων που χρησιμοποιείτε, αλλά και κάθε αίσθηση πραγματικότητας

        33. San Rocco

          Ακόμα ένα ψέμα από το ΚΚΕ: όταν λένε, επί χρόνια διαμορφώνετε με τον ΣΥΡΙΖΑ στο εργατικό κ στο φοιτητικό. Στοιχεία για αυτά; Τους έχουμε πει άπειρες φορές να τα παραθέσουν! Ποτέ κ τίποτα! Κανένα στοιχείο. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια. Κ το μόνο που θα σου πουν, είναι τα “κάπου άκουσα, ο ναριτης της τάδε γειτονιάς, του δεινά χώρου δουλειάς είπε το Χ μουπαν. Ή ο νκας της τάδε σχολής , ή στο τάδε σχολείο είπε το ψ για τον ΣΥΡΙΖΑ.” Αυτά φέρνει το ΚΚΕ σαν στοιχεία. Κ τον συντονισμό πρωτοβάθμιων στον οποίο συμμετειχε μόνο ένα μικρό τμήμα μειοψηφικό κ αριστερό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα έφυγε σουμοιτι από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 15. Κ ο οποίος συντονισμός, μόνο περιεχόμενο ριζοσπαστικό είχε.

          Όμως δεν έφταιγε ο συντονισμός πρωτοβάθμιων για την ήττα λαού, ΑΝΤΑΡΣΥΑ , ΚΚΕ κλπ το καλοκαίρι του 15!

          Έφταιγε που το μεν ΚΚΕ ήδη από το 2008 έβριζε τον αγωνιζόμενο λαό, όπως ακριβώς τον βρίζουν ακόμα κ σήμερα τα σχόλια των μελών του εδώ μέσα κ απείχε επιδεικτικά από όλα τα λαϊκά κ νεολαιιστικη κινήματα εκείνης της περιόδου .

          Έφταιξε που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρόλη την θετικότατη απόφαση της για την έμπρακτη συμμετοχή της σε όλα αυτά τα κινήματα (κάτι που πραγματώσει ικανοποιητικά), δεν είχε ούτε άμεση πολιτική πρόταση για το πώς ο λαός πρέπει να οργανωθεί, με ποιον τρόπο , Με ποιες διαδικασίες, ποια πανελλαδική έκφραση. Κ πώς προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να λειτουργήσει βάσει των σημείων του προγράμματος της, η κοινωνία, μετά την ρήξη με την ΕΕ . Κοντολογις ποια εξουσία , πως θα είναι αυτή, πως θα δομείται πανελλαδικά
          Αυτά δεν τα πρότεινε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί δεν είχε κάνει καμία προετοιμασία για αυτά. Κ έτσι έμεινε στους αγώνες κ στην προσπάθεια απεργιών .

          Κ έτσι, με την ανικανότητα κ την απουσία κ το βρισιμο του κόσμου από το ΚΚΕ κ με την ανικανότητα παρόλη την έμπρακτη συμμετοχή της της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ πάτησε πάνω στις αναπόφευκτες αυταπάτες του κόσμου, υποσχέθηκε κυβερνητική λύση με τον κόσμο στον καναπέ κ κέρδισε.

          Το ΚΚΕ, θέλει να θυμάται μόνο το τελευταίο κ να λέει ψέματα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί το βολεύει να μην αναφέρεται στις δικές του ανεπάρκειες κ ευθύνες.

        34. Ανώνυμος

          Ετρεχε στο δρόμο το 2010 η …Επανάσταση!
          Μωραίνει Κύριος ον απωλέσαι βούλεται.

        35. ΦΦ1917

          Γιώργο Θαλάσση κοίταξε να δεις για να λέμε τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη.
          Δεν είναι το ΚΚΕ υπεύθυνο για ολάκερη την εργατική τάξη.Μακάρι να ήταν εδώ που τα λέμε μπας και δούμε άσπρη μέρα.Η απεύθυνση του όμως σαφώς και αναφέρεται στο όλο της πιο καταπιεσμένης τάξης εξ αντικειμένου λόγω της θέσης της στην παραγωγή και του πρωτοπόρου ρόλου της.Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι όλα τα μέλη της τάξης θα έχουν αφομοιώσει έστω και σε έναν ικανοποιητικό βαθμό την κομμουνιστική αντίληψη και αναγκαιότητα στο σήμερα.Σίγουρα μέσα στο προλεταριάτο κυοφορούνται οπορτουνιστικές και μικροαστικές αντιλήψεις οι οποίες είναι άμεσο και επόμενο να οδηγήσουν μεγάλο κομμάτι των μαζών σε ενσωμάτωση.
          Και εκεί είναι το επίδικο του κομμουνιστή να τραβήξει αυτές τις μάζες στην πλευρά των αναγκών και το δίκιου τους.
          Εγώ αυτό που ξέρω για το ΚΚΕ είναι ότι ποτέ του δεν έβαλε νερό στο κρασί του.
          Από την πρώτη κιόλας στιγμή απέφυγε τις λακκούβες και τις φάκες και έδωσε την αντίστοιχη κατεύθυνση και καθοδήγηση στις πλατιές εργατικές μάζες.Δεν κρύφτηκε ούτε λεπτό στην κριτική του προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και δεν έπαιξε παιχνιδάκια στις πλάτες των εργαζομένων συμμετέχοντας στο εμπόριο ελπίδας.Τότε το κατηγορούσαν ως κολλημένο,σεχταριστικό και απομονωμένο.
          Σήμερα έγινε το κόμμα που δεν καθοδήγησε τις μάζες να αποφύγουν την πατάτα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α? Όλο δηλαδή το διάστημα που ασκούσε κριτική και ΔΙΑΠΑΛΗ στο δεξιό ρεφορμιστικό τότε μόρφωμα σε σωματεία,φοιτητικούς συλλόγους,φορείς,στο κίνημα γενικότερα ακόμα και στο αστικό κοινοβούλιο και ευρωκοινοβούλιο δεν γινόταν παρέμβαση στις μάζες?
          Οι τόσες παρεμβάσεις,άρθρα και αναλύσεις για το ρόλο του οπορτουνισμού σε Ρ,902 και ΚΟΜΕΠ αλλά και σε αστικές φυλλάδες (Ελευθεροτυπία,Εφσυν κ.α.) κανάλια και σάιτ τι ήταν? Και όχι μόνο το διάστημα 10-12 αλλά και από τα γεννοφάσκια του!
          Και για να έχουμε καλό ερώτημα αν το ΚΚΕ έχει μια φορά ευθύνη και πρέπει να κάνει αυτοκριτική,αυτοί που συνδιαμορφώνανε και λειτουργούσαν από κοινού με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α κάνοντας του εκ των υστέρων κριτική με άσφαιρα πυρά τι πρέπει να κάνουν? Γιατί βλέπω πως πάνε να την βγούνε και από πάνω.
          Όχι Γιώργο αυτοί που δεν κάνανε τίποτα τελικά να μας κατηγορούν ότι αυτά που κάναμε δεν ήταν αρκετά.
          Οι μόνες ευθύνες και η αυτοκριτική του κομμουνιστή είναι οι προφανείς:ότι πάντα μα πάντα η δουλειά του στις μάζες πρέπει να είναι ένα επίπεδο παραπάνω προκειμένου να δουλέψουμε όλοι για την κομμουνιστική προοπτική.
          ΥΓ:San Rocco δεν αξίζεις ούτε συλλαβή μου από εδώ και πέρα.
          Κυλίεσαι μέσα στα ψέμματα,τις αυταπάτες,τις αντιφάσεις και τις χυδαιότητες που δεν πρόκειται να ξανακάνω αντιπαράθεση μαζί σου.
          Ψάξου πάντως μήπως έχει καμιά κενή θέση η Λαμπίρη,θα ήσουν εξαιρετική προσθήκη στο πάνελ της.

        36. Left G700

          Φίλε ΦΦ1917, να σε ρωτήσω κάτι με το χέρι στην καρδιά (αλλά να μου απαντήσεις κι εσύ με το χέρι σου στο ίδιο μέρος κι όχι σε κάποιο άλλο που θα σημαίνει «γράψιμο»);

          Πιστεύεις στα σοβαρά ότι η κομματική γραμμή (διότι περί κομματικής γραμμής πρόκειται και την ακολουθείς με θρησκευτική ευλάβεια, είτε είσαι μέλος του ΠΓ είτε απλός φίλος που ενισχύεις μόνο με την ψήφο σου το ΚΚΕ, άντε και με κάνα 50ευρο το χρόνο), πιστεύεις στ’ αλήθεια ότι η γραμμή «χτυπάμε το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη βάση τού επιχειρήματος ότι έκανε τα στραβά μάτια με τον ΣΥΡΙΖΑ» είναι σωστή και θα φέρει αποτελέσματα;

          Προφανώς, ναι, το πιστεύεις. ΟΚ. Και πού το στηρίζεις, ποιο είναι το μπακγκράουντ, ποια είναι η πολιτική σκέψη πίσω από μια τέτοια στρατηγική; Πού πατάει; Εγώ τη βλέπω να είναι τελείως στον αέρα, κάπου μεταξύ Δία και αστερισμού τής Ανδρομέδας!

          Πολλά θα μπορούσα να καταθέσω ως αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτή η γραμμή δεν επηρεάζει ούτε μια τρίχα από τα μαλλιά τού Χάγιου ή του Γκαργκάνα. Θα περιοριστώ μόνο σε ένα:

          Εντάξει, το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκλεινε ματάκι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς; Όχι, βέβαια. Και λοιπόν; Σε τι σας ωφέλησε αυτό (βλάπτοντας αντίστοιχα τον ΣΥΡΙΖΑ); Τον Ιούνιο του 2012, όταν πια είχαν καταλάβει και τα πατίνια τών μικρών παιδιών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε το κύμα και πάει για χρυσό μετάλλιο στο σέρφινγκ, πάθατε ή δεν πάθατε πανωλεθρία (προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ); Ναι ή όχι; Ναι (όπως και το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Από τότε και παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σχετικά σύντομα πως ήταν απλώς ένα αδειανό και (ξεθωριασμένο) κόκκινο πουκάμισο, συνήλθατε; Όχι (όπως και το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Αν, λοιπόν, εσάς δεν σας ωφέλησε η συνεπής αντισυριζική στάση και πολιτική σας, γιατί θα βλαφθεί το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα από το γκάζωμα που ρίχνετε σταθερά στην ιδέα του (υποτιθέμενου) «κωλοτριψίματος» του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ;;; Δεν το καταλαβαίνω.

          Αφεντικά είστε και κάντε ό,τι νομίζετε. Κατά τη γνώμη μου (και πολλών άλλων), γκαζώνετε στον αέρα και θα κάνετε μια τρύπα στο νερό. Αν είναι γραφτό στο ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ να «πάει», δεν θα «πάει» από το λόγο που εσείς νομίζετε ότι θα το στείλει στον πολιτικό τάφο. Κι εδώ, φοβάμαι, υπάρχουν κι άλλα, πιο δυσάρεστα νέα για σας:

          Ο κύριος λόγος που συρρικνώνει και θα συρρικνώνει την επιρροή τού ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ελληνική κοινωνία εφάπτεται και πολύ στενά με τον κύριο λόγο που συρρικνώνει κι εσάς. Γιατί κι εσείς συρρικνώνεστε (όπως και σύμπασα η ελληνική Αριστερά πασών τών τάσεων και προσανατολισμών άλλωστε). Μπορεί να συρρικνώνεστε με πιο αργούς ρυθμούς, σύμφωνοι. Αλλά, όσο στενή κι αν είναι η τρύπα σε μια κλεψύδρα, κάποτε, με μαθηματική βεβαιότητα, θα έρθει η στιγμή που η κλεψύδρα θα αδειάσει…

          Μην πείτε ότι δεν σας το είπε κανένας.

        37. ΦΦ1917

          Να σου ξεκαθαρίσω το απολύτως προφανές,εγώ ούτε μέλος ούτε στέλεχος του ΚΚΕ είμαι πόσο μάλλον ότι δήθεν ακολουθώ μια εκ των άνωθεν στρατηγική του ΚΚΕ.Εδώ μέσα σχολιάζω ξεκάθαρα από ΔΙΚΙΑ μου αυτενέργεια και μόνο και κρίνω τα όσα βλέπω,τα όσα έχω διαβάσει και τα όσα έχω βιώσει.
          Συνεπώς η κριτική μου προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ συγκεκριμένα γίνεται για τον απλούστατο λόγο ότι έχει καταντήσει προκλητικότατο να εμφανίζουν το άσπρο μαύρο και να διαστρεβλώνουν τα πεπραγμένα τους.
          Είναι αδιανόητο να καλείς απεύθυνση στις μάζες όταν ο ίδιος έχεις κλείσει το μάτι σε κυβερνητικές επιλογές και δεν έχεις κάνει έστω μια στοιχειώδη αυτοκριτική για τα μάτια του κόσμου.
          Έχεις δει εσύ ίχνος αυτοκριτικής είτε σε συλλογικό είτε σε ατομικό επίπεδο?
          Απολύτως καμία!
          Και το θράσος πάει σύννεφο όταν τα γυρίζουν και το γυρνάνε στο τσάμικο.Όπου λοιπόν βλέπω τέτοιες στάσεις και τέτοιες οπορτουνιστικές λογικές δεν μου με μένει παρά να της στηλιτεύω με κάθε τρόπο που μπορώ.
          Η κριτική είναι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ στο ζητούμενο κομμάτι γιατί ακούμε αόριστε απαντήσεις.
          Το δε επίσημο ΚΚΕ απ’όσο γνωρίζω κάνει κριτική εφ’όλης της ύλης στους συγκεκριμένους χώρους και όχι μονάχα για τη στάση τους στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή στο δημοψήφισμα.
          Επίσης λες το προφανές:
          “Τον Ιούνιο του 2012, όταν πια είχαν καταλάβει και τα πατίνια τών μικρών παιδιών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλησε το κύμα και πάει για χρυσό μετάλλιο στο σέρφινγκ.”
          Αλλά από ότι φαίνεται δεν είχαν συνειδητοποιήσει και επισημάνει τον ρόλο του με κρυστάλλινο και διακριτό τρόπο κάποιοι.Διόρθωσε με αν κάνω λάθος.
          Τώρα το αν το ΚΚΕ είχε απώλειες με την αντι-ΣΥΡΙΖΑ στάση του δεν είναι κάτι ουρανοκατέβατο.Για αυτό άλλωστε είναι και κομμουνιστικό κόμμα που δεν κολυμπάει στα θολά νερά προκειμένου να γίνει δεξαμενή ψηφοφόρων.
          Η πολιτική σου συνέπεια θα επιφέρει και εκλογικό κόστος σε ορισμένες φάσεις και είναι απολύτως κατανοητό.Όμως αν θεωρείς ότι το ΚΚΕ συρικνώνεται ή έχει τέτοια τάση θα σε παρακαλούσα να ρίξεις μια ματιά στις πρόσφατες απεργιακές συγκεντρώσεις και στην μαζικότατη συμμετοχή στα μπλογκ του ΠΑΜΕ πανελλαδικά.Και αν χάθηκαν άτομα ή ψήφοι προς ΣΥ.ΡΙΖ.Α μεριά είναι στο χέρι του να τους ξανακερδίσει,όπως φάνηκε μάλιστα και με την εκλογική και όχι μόνο στήριξη ατόμων που είχαν διαφορετικές πολιτικές σταδιοδρομίες μέχρι προσφάτως.
          Καλή συνέχεια

        38. Left G700

          Φίλε ΦΦ1917, πριν καταπιαστώ με την απάντησή μου, μπορείς, σε παρακαλώ, να μου ξεκαθαρίσεις τι εννοείς όταν κλείνεις γράφοντας “καλή συνέχεια”; Εννοείς κάτι σαν “ό,τι κατάλαβες κατάλαβες, ό,τι είπα είπα κι άλλο δεν έχει”, πράγμα που σημαίνει ότι από εδώ και πέρα θα μιλάω μόνος μου και θα γράφω στον αέρα; Αν είναι αυτό να μου το πεις. Διότι δεν γράφω εδώ (ούτε αλλού), για να βλέπω τα σχόλιά μου και να τα καμαρώνω, “ρε τι ωραία που τα λέω, ο π@@@@ης!”. Γράφω για να συζητήσω και να συζητήσω πολιτικά.

        39. αλλος

          Φαντάζεσαι δηλαδή ΦΦ να μην υπήρχε το κρυστάλλινο απαύγασμα επαναστατικής στρατηγικής του ΚΚΕ τότε; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα λεηλατούσε την εκλογική βάση της Αριστεράς, θα είχε τη μαζική στήριξη του φτωχού κόσμου, μπορεί να έβγαινε και κυβέρνηση μη σου πω παρότι δε θα έδινε λύση να ήταν και σήμερα κόμμα με πάνω από 30%. Πάλι καλά που ακολουθήθηκε αυτή η γραμμή και έχει απαξιωθεί από τον κόσμο σήμερα. Όλα καλά, προχωράμε στο ξέφωτο.

        40. San Rocco

          Ασε ρε φφ1917!!! Μην ντρέπεσαι να πεις εδώ μέσα ότι είσαι μέλος του ΚΚΕ! Δεν θα σε μαρτυρήσουμε του που γου της κε του κκε μην φοβάσαι! Και απο επιχειρήματα, ΤΑΥΤΟΛΟΓΙΑ μια ζωή απο λόγου σου: “Το ΝΑΡ είναι πήξε και δείξε και το αποδεικνύω επειδή το ΝΑΡ είναι πείξε και δείξε”!

        41. ΦΦ1917

          Ότι λεφτ δεν θα κάτσω να αναλώνομαι συνεχώς εδώ μέσα συζητώντας τα ίδια και τα ίδια.Εδώ ο άλλος ο συκοφάντης ο San Rocco με έβγαλε μέλος του ΚΚΕ και αρχίζει πάλι τις ασυναρτησίες του.Τιμή μου θα ήταν να ήμουν είτε μέλος της ΚΝΕ είτε του ΚΚΕ αλλά δυστυχώς δεν είμαι.Είμαι ένας από τους πολλούς που μπαίνουν εδώ μέσα και σχολιάζουν αποκλειστικά από δική τους πρωτοβουλία.
          Κάνω σχολιασμό μέχρι εκεί που το επιτρέπει ο διάλογος λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και μέχρι εκεί που το επιτρέπει η διάθεση μου.
          Καμία εμπάθεια προς το μέρος σου αλλά δεν θα κάτσω να αναλύσω τα άπαντα εδώ μέσα.Αν θες την επίσημη άποψη του ΚΚΕ,να ανατρέξεις στα λεγόμενα του ΚΚΕ. Κρίνω τα όσα βλέπω,τα όσα έχω διαβάσει και τα όσα έχω βιώσει από τη δικιά μου σκοπιά με τα όσα ερεθίσματα έχω,σε απάντηση συνομοσιωλόγων εδώ μέσα όπως του San Rocco.
          Και για να μην υπάρχει παρεξήγηση δεν έχω καμία εμπάθεια προς το μέρος σου και δώσε την απάντηση σου.

        42. Left G700

          Φίλε ΦΦ1917,

          Από τη στιγμή που δηλώνεις ότι δεν έχεις κάτι εναντίον μου (ορθώς δεν έχεις) και αναφέρεσαι σε αντικειμενικές αιτίες (χρόνος, διάθεση και τα λοιπά), εγώ δεν μπορώ να βγάλω ούτε κιχ. Απλώς να πω ότι από τη μεριά μου έχω όλη την καλή διάθεση να συζητήσω μαζί σου, όπως και με οποιονδήποτε συντάσσεται με το ΚΚΕ (αλλού διαφωνώντας κι αλλού συμφωνώντας). Όποτε περνάς από εδώ και είσαι σε διάθεση και έχεις κάποιο χρόνο εγώ δηλώνω «παρών».

          Τα λέμε (όποτε)

        43. ΦΦ1917

          Λεφτ εκτιμώ την κατανόηση και το γεγονός πως αντιλαμβάνεσαι πως δεν έχω τίποτα απολύτως εναντίον σου.
          Αναμένω την απάντηση σου.

        44. Left G700

          Φίλε ΦΦ1917,

          Κι εγώ εκτιμώ που εκτιμάς κι εσύ με τη σειρά σου την κατανόησή μου (αν ήμασταν Γιαπωνέζοι θα είχαμε κουτουλήσει από τις πολλές αμοιβαίες υποκλίσεις! ;-) :-) ).

          Τα λέμε

          ΥΓ Χαίρομαι ιδιαίτερα που κατάλαβες ότι η αποστολή ανώνυμων σχολίων μάς μπερδεύει όλους και δημιουργεί προβλήματα στις συζητήσεις και πήρες, επί τέλους, ένα ψευδώνυμο. Έτσι μπράβο!

        45. Ανώνυμος

          Λεφτ θενκς για την κατανόηση.
          Στο ξεκαθάρισα και πριν ότι δεν έχω κανένα απολύτως ζήτημα εναντίον σου και το εκτιμώ που το αντιλαμβάνεσαι.
          Αναμένω την απάντηση σου

        46. φίλος της ΕΣΣΔ

          Λοιπόν η πλατεία Συντάγματος είναι περίπου 20.000τμ
          Με μία πυκνότητα μεγαλούτσικη 2 άτομα ανά τμ = 40.000 άτομα

          Ρε τι “πίνεται” κάποιοι

        47. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Το πίνετε με έψιλον όταν μιλάς στο πληθυντικό.

        48. φίλος της ΕΣΣΔ

          Μπράβο. Τελικά ο Ανδρέας έμαθε γραμματική στον κόσμο

        49. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ευκαιρία να μάθεις κι εσύ λίγη έστω και με καθυστέρηση.

        50. φίλος της ΕΣΣΔ

          καλά Γιώργος Λυγκουνάκης & Friends πηγαίνετε να ψηφίσετε κανένα μνημόνιο ακόμα και μετά ενασχόληση με εξυπναδούλες
          Πάντως από προπαίδεια πάσχετε. Αν δεν ξέρετε να μετράτε, τότε σίγουρα δεν ξέρετε από πολιτική

        51. San Rocco

          Φίλε της ΕΣΣΔ , το πίνετε όταν απευθύνεσαι σε κάποιον γραφετε με έψιλον κ ουχί αλφαγιωτα. Οκ;

          Επίσης άσε τις πυκνότητες γιατί γίνεσαι γραφικός . Σου είπαμε ότι πανελλαδικά τους μήνες που διήρκεσε το μεγαλειώδες λαϊκό κίνημα των πλατειών συμμετείχαν τόσος πολύς κόσμος. Γύρω στο 1.200.000 . Σου έχουμε πει επανειλημμένως ότι μιλάμε ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ κ για ένα χρονικό διάστημα. Εσύ πάλι , έχεις βγει από προχτές κ μετράς με μεζούρα γύρω γύρω την πλατεία Συντάγματος. Όπως κ να το δούμε, έχεις ένα ψιλοθεματακι μη κατανόησης έτσι;

        52. φίλο

          Ε ναι σωστά έχεις δίκιο. Υπήρχαν και ιπτάμενοι από τον Β Κενταύρου που δεν πατούσαν σε πλακάκια και γενικώς στη γη
          Το ποιος είναι ή δεν είναι γραφικός, το αφήνω σε άλλους να το κρίνουν

          Ευχαριστώ πολύ για την διόρθωση. Σας μερσώ(merci) πολύ

        53. Γιώργος Θαλάσσης

          ΦΦ1917, κανείς σοβαρή προσπάθεια να απαντήσεις, αλλά δεν σε βοηθάνε τα γεγονότα. Λες ότι δεν μπορεί να εκφράσει το ΚΚΕ ολάκερη την εργατική τάξη, αλλά το θέμα δεν είναι ποσοτικό! Μιλάμε για πολιτική έκφραση και όχι συνδικαλιστική. Όταν δηλαδή το ΚΚΕ έλεγε ότι δεν είναι κρίση χρέους αλλά κρίση του καπιταλισμού, κρυβόταν πίσω από τις λέξεις για να αποφύγει την πολιτική πρόταση. Η κρίση δεν εκδηλώνεται κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο, άλλοτε μπορεί να εκφραστεί σαν κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, άλλοτε σαν κρίση στη τομέα της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, άλλοτε σαν κρίση του δημοσίου χρέους κλπ. Η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χρέους είναι θέμα που τα ανάλυσε ο Μαρξ αλλά δυστυχώς οι μαθητές του δεν το αφομοίωσαν. Εκεί που λες ότι δεν σταμάτησε να κάνει κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, θα σου θυμίσω ότι δεν έκανε τον κόπο καν να πέφτει την εντολή σχηματισμού κυβερνησης ώστε να δείξει στον λαό τι είδους διακυβέρνηση θέλει και άφησε το τσιπρεικο να περιφέρεται στα κανάλια και να μοστραρει σαν αυριανός πρωθυπουργός. Και επειδή κάποιος άλλος ειρωνεύεται την διατύπωση μου ότι το ΚΚΕ αποφυγε το 2012 να αναλάβει τα επαναστατικά του καθήκοντά, τότε τι ήταν η πρόταση της Παπαρήγα το Μάη του 2010 στο Πεδίο του Άρεως για την Λαϊκή Εξουσία παρά φυγή προς τα μπρος; Και κάτι τελευταίο αλλά πρώτο σε σημασία: το ΚΚΕ την επίμαχη περίοδο δεν κήρυξε ούτε μια απεργία αλληλεγγύης, την πιο πολιτική μορφή συνδικαλιστικής πράξης. Την αποφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι! Αυτά φίλε ΦΦ1917

        54. San Rocco

          Σωστός Γιώργο Θαλάσση, έτσι έγιναν όπως τα γράφεις!

        55. λαθραναγνώστης

          Αυτό που είναι σχεδόν κωμικό, είναι ότι ζητάτε από το ΚΚΕ να κάνει ότι θέλετε αλλά δεν μπορείτε να κάνετε εσείς….Το αν το ΚΚΕ έπρεπε να πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης το 12, το αποφάσίσε το ΚΚΕ και όχι εσείς! Διότι αν την έπαιρνε την εντολή και την περιέφερε, θα εμφανιζόταν ο Τσίπρας, στον οποίο εν τω μεταξύ το ΚΚΕ είχε αρνηθεί τη στήριξη και θα έδινε εκείνος την στήριξή του στο ΚΚΕ κι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν κυβέρνηση “από την πίσω πόρτα” και το ΚΚΕ εγκλωβισμένο…….Κάτα δήλωση εξ άλλου του Τσίπρα, ας στήριζε το ΚΚΕ μια “κυβέρνηση της αριστεράς”….κι ας γινόταν πρωθυπουργός η Παπαρήγα…
          Το ότι ο Μαρξ ανέλυσε το θέμα του χρέους και το ότι η κρίση του καπιταλισμού παίρνει τη μορφή κρίσης χρέους, δεν σημαίνει ότι το ΚΚΕ θα προσαρμόζει τον πολιτικό του λόγο και θα τον περιορίζει στοχεύοντας κάθε φορά στις επί μέρους μορφές που παίρνει η κρίση του καπιταλισμού. Ίσα ίσα, ένα κομμουνιστικό κόμμα, πρέπει να αναδεικνύει το περιεχόμενο και όχι τις επι μέρους μορφές. Η ενασχόληση με τις μορφές, είναι χαρακτηριστικό των ρεφορμιστικών κομμάτων που προσπαθούν να δρομολογήσουν την λαϊκή αντίδραση μακρυά από την αιτία και κατα συνέπεια τον επαναστατικό ριζοσπαστισμό.

        56. Γιώργος Θαλάσσης

          Εγώ θα έλεγα ότι είναι τραγικό! Όπως είναι τραγικό που υπάρχει στην Ελλάδα ένα κόμμα ανάχωμα στην πολιτική χειραφέτηση της εργατικής τάξης αλλά από την άλλη, εάν το ΚΚΕ, συνεχίζοντας την διαδικασία περιθωριοποίησης που ξεκίνησε από τον Μάη του 2012 κατέληγε στην εξαφάνιση ενός ιστορικού κόμματος από την Ευρώπη, ειδικά τώρα που η Ε.Ε. δείχνει τα αντικομμουνιστικά δόντια της.
          Επίσης τραγικό είναι που έξυπνοι άνθρωποι αναγκάζονται να υπηρετούν ανόητες πολιτικές: εάν το ΚΚΕ έπαιρνε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα πρόβαλλε το δικό του πρόγραμμα της Λαϊκής Εξουσίας,ξεμπροστιάζοντας τον κάθε Τσίπρα. Όταν αποφασίζεις ότι πρέπει να πάρεις μέρος στο αστικό κοινοβουλευτικό παιχνίδι, θα το φτάσεις στο έπακρο γιά να το ξεμπροστιάσεις.
          Αυτά που λες ότι δεν προσαρμόζει το ΚΚΕ τον πολιτικό του λόγο στις επι μέρους μορφές της κρίσης και ότι δεν ασχολείται με τις μορφές αλλά με το περιεχόμενο, ουδεμία σχέση έχουν με την κομμουνιστική θεωρία. Η μορφή έχει την δική της σημασία, το περιεχόμενο τη δική του και ο κομμουνιστής προσαρμόζει τον πολιτικό του λόγο ανάλογα και με τα δύο. Αλλιώς δεν είναι κομμουνιστής.

        57. λαθραναγνώστης

          Μάλιστα!!!
          “(Το ΚΚΕ) κόμμα ανάχωμα στην πολιτική χειραφέτηση της εργατικής τάξης”
          Προφανώς, ο διαχειριστής δεν έχει πρόβλημα όταν αυτός ο χαρακτηρισμός και άλλοι παρόμοιοι, εκτοξεύονται από ημέτερους ενάντια στο ΚΚΕ.
          Επί της ουσίας δεν θα απαντήσω διότι έχω ήδη!

        58. kokkiniotis Post author

          Ας επικεντρωθούμε σε πολιτικά επιχειρήματα, αποφεύγοντας τη σπέκουλα του πόσο “αντιδημοκρατική” είναι η Παντιέρα σε σχέση με τα υπερ-πλουραλιστικά φιλοΚΚΕ μπλογκ. Δεν είδα καμία αντίδραση από υπερασπιστές του ΚΚΕ όταν ομοϊδεάτες τους εκτοξεύουν αντίστροφα πολύ βαρύτερους χαρακτηρισμούς.

        59. ΦΦ1917

          Γιώργο κράτα τους χαρακτηρισμούς μακρυά από την κουβέντα και τον Λένιν στην ησυχία του.
          Σε ρωτάω ευθέως το Βρετανικό κεφάλαιο έχει ή δεν έχει όφελος στο πλαίσιο της καλύτερης κερδοφορίας του να είναι εκτός ευρώ?
          Το Δανέζικο κεφάλαιο ήταν ριζοσπαστικό ή συγκρουσιακό που δεν προτίμησε το ευρώ?
          Τι παραπάνω οφέλη έχουν οι παραπάνω λαοί εκτός Ευρωζώνης όταν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις είναι υφιστάμενες?
          Αν ο φετιχισμός σας με το νόμισμα σας λέει να διαλέξετε λιγότερη ή περισσότερη εξαθλίωση το ΚΚΕ καλά κάνει και μένει μακρυά από τέτοιες επικίνδυνες λογικές και λέει την αλήθεια σταράτα διαχωριζόμενο από τις ευρωσκεπτικιστικές κορώνες σας.

        60. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Αν θες να μείνεις στην ευροζώνη ο Βαρουφάκης είναι η μόνη επιλογή. Είναι ο μόνος που έχει μια πρόταση, αν πιστεύεις σε αυτά τα πράματα. Κανείς δε χρειάζεται ένα κόμμα απλά και μόνο για να σου λέει αυτά που ήδη ξέρεις.

        61. Γιώργος Θαλάσσης

          ΦΦ1917, η μεγάλη προλεταριακή επανάσταση έγινε με κύριο σύνθημα την ειρήνη, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλιστική προσάρτηση, με κάλεσμα να μετατρέψει ο λαός τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε εμφύλιο! Εννοείται ότι όλα αυτά σήμαιναν την καταγγελία της Αντάντ

        62. ΦΦ1917

          Γιώργο Θαλάσση ξεκινώντας από το τέλος αν το ΚΚΕ καλούσε απεργίες μοναχό του τι θα λέγανε πάλι οι διάφοροι που ψάχνουν “επιχειρήματα” αέρα πατέρα?
          Ότι είναι κομματικές,σεχταριστικές και τα πολύ γνωστά περί κομματικού συνδικαλισμού.Επίσης πέρα από την πρωτοπορία που συσπειρώνει ένα κομμουνιστικό κόμμα,που στην ανέφερα και στο προηγούμενο σχόλιο αλλά μάλλον δεν το πρόσεξες ή δεν το κατάλαβες,δουλειά του είναι να δουλεύει μέσα στις μάζες και τους αντιδραστικούς θεσμούς και στις ημέρες των απεργιών συγκεκριμένα ο κόσμος να βγάζει διπλά συμπεράσματα.Που έβγαλε για να λέμε και του στραβού το δίκιο όταν τς προηγούμενες απεργιακές συγκεντρώσεις το ΠΑΜΕ ήταν μαζικότατο και οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ ήταν τρεις και ο κούκος.
          Επίσης δεν υπήρξε αγώνας της εργατικής τάξης που το ΚΚΕ να μην ήταν δίπλα και να μην συμπαραστάθηκε έμπρακτα.Τις προάλλες δε στην επιχείρηση ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΙ είχε 10 ήμερη απεργία,για την οποία δεν είδα την παραμικρή πληροφορία εδώ στην Παντιέρα και ούτε παρατήρησα κάπου κινήσεις αλληλεγγύης από άλλους χώρους…
          Να σου θυμίσω βέβαια ότι το ΚΚΕ τον Απρίλη του 2010 οργάνωσε και μετείχε σε 48ωρη απεργία χωρίς να έχει την συνδικαλιστική κάλυψη της ΓΣΕΕ ούτε και της ΑΔΕΔΥ (για την πρώτη μέρα).
          Να σου ξαναθυμίσω ότι στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών κάποιοι δώσανε αγώνα να μετατραπεί η ειλημμένη απόφαση για απεργία σε «απογευματινά συλλαλητήρια» στις πλατείες για να μην πάρουν την ευθύνη και από φόβο μην τυχόν απολυθούν.
          Να σου ξαναθυμίσω ότι στο χρονικό διάστημα που μιλάς είχαμε την 9 μηνών μεγαλειώδη απεργία διαρκείας των Χαλυβουργών,με μπροστάρηδες φυσικά το ΠΑΜΕ.
          Θες να συνεχίσω να παραθέτω τα γεγονότα ή νομίζεις ότι όντως δεν βοηθάνε?
          Επίσης δεν καταλαβαίνω πιο το νόημα και η όλη σχετικότητα με την διερευνητική.Η άρνηση του ΚΚΕ για ανάληψη αστικής εξουσίας είναι γνωστή και γίνεται εμφανής σε κάθε διαπάλη στον εν λόγω ζήτημα στο δημόσιο διάλογο.Βέβαια δεν λες ότι το ΚΚΕ είχε αρνηθεί συναντήσεις με τους προηγούμενους εντολοδόχους και έκανε ξεκάθαρη την στάση του.Νομίζω ότι η συγκεκριμένη κριτική είναι αστεία και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυσης.
          Και για να το μαζεύουμε Γιώργο Θαλάσση η κρίση είναι καπιταλιστική τα υπόλοιπα είναι άμεση απόρροια του κοινωνικοοικονομικού συστήματος.Συνεπώς πέρα από το διαχρονικό της θέσης σου,η πολιτική σου πρόταση είναι ξεκάθαρη και διαχρονική.Αν βέβαια υπονοείς ότι το ΚΚΕ θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλία ή έστω να συμμετέχει στις διάφορες επιτροπές χρέους και τα σχετικά μαζί με ΣΥΡΙΖΑ και όσους τον ξεπλύνανε και δώσανε ώθηση στον κυβερνητισμό του,τότε να νομίζω ότι τα ίδια τα γεγονότα και οι αυταπάτες της όποια διαχείρισης αριστερής ή μη σου απαντάνε από μόνα τους.
          Θαρρώ πως ψάχνεις σκόπιμα να βρεις ατοπήματα εκεί που δεν υπάρχουν και επίσης διακρίνω μια μονομέρεια.Αν το ΚΚΕ πρέπει να κριτικαριστεί για τα όσα αναφέρεις τι πρέπει δηλαδή να γίνει με χώρους σαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ?
          Στο είπα και παραπάνω ότι είναι αστείο αυτοί που δεν κάνανε τίποτα τελικά να κατηγορούν ότι αυτά που έκανε το ΚΚΕ δεν ήταν αρκετά.

          Α και τέλος το ΚΚΕ ποτέ του δεν ξεστόμισε τέτοια κουβέντα για την εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ “μια σημαντική νίκη του λαού που επιφύλαξε μια συντριπτική ήττα στο “μαύρο μέτωπο” του Μνημονίου και στράφηκε κατά κύριο λόγο προς την Αριστερά”

        63. kokkiniotis Post author

          Αγαπητέ, καταρχάς, κακώς αντιπαραθέτεις την Παντιέρα στο …ΚΚΕ! Δεν έχουμε ανταποκρίσεις από όλες τις απεργίες. Με εμπάθεια δυστυχώς, ομοϊδεάτες σου, μας προσάπτουν συχνά ότι δεν γράψαμε για την α΄ή τη β΄απεργία, για να διαψευστούν στη συνέχεια. Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση έχουμε παλαιότερες αναφορές.

        64. ΦΦ1917

          kokkiniotis αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για μια απεργία 10 ημερών για την οποία υπάρχουν ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής Μέντη Δαμασκηνού.Δεν μπορείς να την πεις και απαρατήρητη.
          Απεργία διαρκείας δηλαδή με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ωστόσο επικράτησε σχεδόν παντού σιγή ιχθύος,όχι ανταπόκριση αλλά έστω μια μικρή αναφορά.
          Επειδή είμαι τακτικός αναγνώστης της Παντιέρα και δεν το είδα πουθενά και οφείλω να το επισημάνω.
          Επίσης θα μου άρεσε να υπήρχε και μια άρση της μονομέρειας σου προς υποστηρικτές του ΚΚΕ όταν είναι να κάνεις επισημάνσεις.

        65. Γιώργος Θαλάσσης

          Αγαπητέ ΦΦ1917, ξεκίνησα δίνοντάς σου δίκιο γιά τον οππορτουνισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά με την παρατήρηση ότι λες τη μισή αλήθεια, κρύβοντας τις ανεπάρκειες του ΚΚΕ. Όλοι οι κομμουνιστικής αναφοράς θα θέλαμε το ΚΚΕ να κάνει πράγματα. Δυστυχώς όμως, όσοι θέλουν δεν μπορούν και το ΚΚΕ που μπορεί, δεν θέλει.
          Δεν μίλησα για απεργία γενικά, μίλησα για απεργία αλληλεγγύης, όπλο αποτελεσματικό στα χέρια της εργατικής τάξης που ποτέ δεν τόλμησε να το πάρει στα χέρια του το ΚΚΕ.
          Σε πολιτικό επίπεδο, το ΚΚΕ πάλι αφόπλισε την εργατική τάξη: ειρωνεύτηκε όσους καταφέρνονταν ενάντια στα μνημόνια (σάρκαζε τον όρο αντιμνημονιακός), υποτίμησε την πολιτική σημασία της μετατροπής της Ελλάδας σε αποικία χρέους και άφησε άοπλη την εργατική τάξη σε σοβαρά ζητήματα, όπως το θέμα του ευρώ.
          Αν πω ότι έχει τις ίδιες κόκκινες γραμμές με το ΣΥΡΙΖΑ,δηλαδή την έξοδο από την ευρωζώνη, θα το πείς προβοκατόρικο, δες όμως τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου του. Αν πω ότι επικρότησε το 3ο μνημόνιο, πάλι προβοκατόρικο θα το πεις, αλλά θυμίσου την ομιλία του Κουτσούμπα στη Σύρο το 2015.
          Δυστυχώς, δικαιώθηκε ο Μπουμπούκος που είπε ότι η Αριστερά στην Ελλάδα δεν αποτελεί εμπόδιο, γιατί είναι πλήρως ενσωματωμένη.
          Για όσους έχουν αγωνία για το μέλλον της Αριστεράς στην Ελλάδα,η ανάλυση του φαινόμενου της ενσωμάτωσής της από ιστορική, κοινωνιολογική και πολιτική σκοπιά αποτελεί αναγκαιότητα.

        66. ΦΦ1917

          Γιώργο για αρχή θα ήθελα να γίνεις πιο αναλυτικός όταν αναφέρεσαι στις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου σχετικά με την Ευρωζώνη.
          Όσο γνωρίζω η πάγια θέση του ΚΚΕ είναι έξω από την Ευρωζώνη και την ΕΕ με διαφορετικές σχέσεις παραγωγής από τις υφιστάμενες και με αποκαθήλωση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής της Ελληνικής επικράτειας.Αν από την άλλη σου φαίνεται λογική η απόσχιση με εθνικό νόμισμα αλλά με τις υφιστάμενες εκμεταλλευτικές σχέσεις και τους καπιταλιστές από πάνω νομίζω ότι είσαι λιγάκι αφελής.Δες δηλαδή πόσο καλά περνάνε οι Δανοί με την κορώνα,οι Βρετανοί με την λίρα ή αν υπάρχουν καπιταλιστικοί όμιλοι που κερδοφορούν με ευνοικότερους όρους εκτός ΕΕ όπως απέδειξε το Brexit ή όπως φάνηκε από τις διαθέσεις καπιταλιστών και στο δικό μας δημοψήφισμα π.χ. Γιαννακόπουλος και Βιανέξ.
          Αυτό επίσης με τον Κουτσούμπα και την Σύρο και την όποια σύνδεση κάνεις σχετικά με το 3ο Μνημόνιο θα ήθελα πολύ να μας το παρουσιάσεις αναλυτικότατα.Μου φαίνεται εξαιρετικά προβοκατόρικα και εξαιρετικά σπάνιο να το έχεις πάρει πρέφα εσύ και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του ΚΚΕ να ρίχνουν τον ύπνο του δικαίου.

          Σχετικά με τον αφοπλισμό και όλα τα σχετικά της εργατικής τάξης αγαπητέ Γιώργο ήδη σου παρατέθηκαν αρκετά για να υποστηρίζεις το αντίθετο.Να πω όμως ότι αφουγκράζομαι το τι λες αλλά χρειάζεται να σου ξανατονίσω πως το εργατικό κίνημα συνολικότερα αντιμετωπίζει μια διαρκή ύφεση και συνάμα πως οι δυνάμεις και οι όποιες δυνατότητες του ΚΚΕ είναι περιορισμένες για αυτά που δικαίως μπορεί να επιθυμείς εσύ και αρκετός κόσμος.
          Για τις απεργίες θα ήθελα να σου παραθέσω ένα άρθρο του εξαιρετικού καθηγητή Θανάση Αλεξίου ο οποίος αναλύει με εξαιρετικό τρόπο το χρονοδιάγραμμα,τις διαδικασίες,τους κινδύνους αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κήρυξη απεργίας.
          http://www.katiousa.gr/apopseis/koinoniologia-tis-apergias-aformi-tin-apergia-ton-naftergaton/
          Οι απεργίες δεν κηρύσσονται με βουλησιαρχικό τρόπο αλλά απεναντίας εκφράζουν τις ανάγκες και δη τις συλλογικές.Και φυσικά πέρα από τις ανάγκες χρειάζεται να υπάρξει και η αντίστοιχη συνείδηση και η πρωτοπορία για να τις σηκώσει.
          Και για να το μαζεύω,όταν ολάκερη η αριστερά πλην ΚΚΕ έκανε πλάτες στον ρεφορμισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α,ο κόσμος την πάτησε στο εμπόριο ελπίδας και στις εύπεπτες και στρογγυλεμένες λύσεις.Είναι κατά τη γνώμη μου άδικο να κατηγορείς το ΚΚΕ για πράγματα που αντικειμενικά δεν ήταν στο χέρι του.
          Είναι άδικο να λες ότι το ΚΚΕ δεν παρενέβη τη στιγμή που όλοι το βάζανε στην γωνία και το κατηγορούσαν για σεχταρισμό,απομονωτισμό και διασπαστικές λογικές.Και να που τώρα αρκετός κόσμος και συμπεράσματα και αυτοκριτική έκανε γυρνώντας στο ΚΚΕ ή μετακομίζοντας από άλλους χώρους εκτιμώντας την συνέπεια του.Καμιά φορά ξέρεις η συνέπεια και η εντιμότητα αλλά κυρίως το σωστό κριτήριο της ταξικής σου ανάλυσης μπορεί να αποφέρει ταξική συσπείρωση στο άμεσο μέλλον.
          Να διαβάσεις το άρθρο γιατί είναι πράγματι αξιόλογο και αναμένω την απάντηση σου.

        67. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Αυτά όλα που γράφει ο Θ.Αλεξίου θα κατέληγαν κάπου ίσως σε μια κοινωνία με χαρακτηριστικά των δυτικών κοινωνιών. Εδώ υπάρχει μια οικογένεια που στηρίζει από πίσω συλλογικά, και αν η δουλειά δε σου κάτσει φεύγεις και πας αλλού, δεν έχεις ανάγκη μια τόσο μόνιμη δέσμευση, αλλά ούτε και να τρως τα σπλάχνα σου με τα καθίκια της συνδικαλιστικής ηγεσίας.

          Πρέπει να είσαι τελείως απόκληρος και να μην έχεις κανέναν ή να έχεις χωθεί πολύ βαθιά στα χρέη για να μη μπορούν οι δικοί σου να σε “διασώσουν” για να κάτσεις να ασχοληθείς. Ίσως αν φτιαχνόντουσαν αντιομοσπονδίες, να μην έχεις τουλάχιστον να βλέπεις τη μάπα των Παναγόπουλων να γινόταν λίγο πιο εύπεπτο, άλλωστε το νόημα της απεργίας είναι ακριβώς να είναι παράνομη!!!

        68. bol.

          Γ.Θαλάσση,δίκαιο έχεις για το 2015.Η ομιλία κουτσούμπα έγινε στη σύρο στις 23/7/15 και εκεί είπε ότι μια μετάβαση από ευρώ σε δραχμή θα έφερνε κάθετη μείωση λαικού εισοδήματος,πληθωρισμό,μαύρη αγορά…
          Τα ίδια είχε πει και η παπαρήγα παλιότερα,ριζ.31/5/11.
          Οι συριζαίοι έλεγαν τότε ότι αν δεν πάρουμε τα μέτρα θα μας διώξουν απ το ευρώ και οάρθει η δραχμή και μαζί μαυτήν η καταστροφή,η δραστική μείωση του λαικού εισοδήματος.Η ομιλία κουτσούμπα ήταν μια επιβεβαίωση της πολιτικής τσίπρα…ανεξάρτητα αν στα λόγια ήταν ενάντια στα μνημόνια.
          Η θέση των κομμουνιστών είναι ότι στον καπιταλισμό είτε με ευρώ είτε με δραχμή η εξαθλίωση είναι δεδομένη.

        69. Γιώργος Θαλάσσης

          Αγαπητέ ΦΦ1917
          Επειδή είμαι στη δουλειά, θα μου επιτρέψεις να παραθέσω τις παραπομπές που ζητάς και άποψη γι’ αυτά που λες να εκφέρω κάποια άλλη στιγμή.
          Όταν στριμώχνεις τους παπάδες για τα «ιερά κείμενα», π.χ. για την δημιουργία του κόσμου σε 6 μέρες, η «καλοπροαίρετη» απάντηση είναι: το νόημα είναι μεταφορικό. Επειδή ο λαός δεν καταλαβαίνει από μεταφορές, αλλά θέλει ξεκάθαρες κουβέντες από τους κομμουνιστές, τα παρακάτω θα τα ερμηνεύσει κατά κυριολεξία, αναλύοντας κάθε κόμμα και κάθε οξεία:
          1. Από την ομιλία του Κουτσούμπα στη Σύρο το 2015, όπου καθαγίασε το 3ο μνημόνιο…
          ( https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=26/7/15&id=15910&pageNo=16 )
          Διότι ξεκάθαρα λέμε στον ελληνικό λαό σε όλους τους τόνους ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι η κατάσταση, με αυτούς τους συσχετισμούς δυνάμεων, όντας στο καπιταλιστικό σύστημα, όντας στην ΕΕ, όντας την εξουσία που την έχουν συγκεκριμένοι, εάν πας σε δραχμή ή σε ένα άλλο νόμισμα όπως κι αν ονομαστεί αυτό, η κρατική χρεοκοπία και οι επιπτώσεις στο λαό μας θα είναι εξίσου μεγάλες όπως και με τη συμφωνία – μνημόνιο που υπογράφεται τώρα. Μπορεί να είναι και χειρότερες…
          2. Από την πολιτική απόφαση του20ου Συνεδρίου το 2017 , όπου χαράσσονται οι κόκκινες γραμμές για την έξοδο από την ευρωζώνη:
          ( https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9311433 )
          Η καπιταλιστική Ελλάδα με «εθνικό νόμισμα» δεν συνιστά ρήξη προς όφελος του λαού. Η υιοθέτηση ενός πιο υποτιμημένου νομίσματος δεν μπορεί να αποτελέσει κρίκο βελτίωσης της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μέσω της ενδεχόμενης ώθησης που θα δώσει στην ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη λόγω και της φτηνότερης εργατικής δύναμης, ως συνέπειας της υποτίμησης. Η όποια ενδεχόμενη ανάκαμψη της καπιταλιστικής παραγωγής, όποτε προκύψει, δεν θα συνοδευτεί από ουσιαστική ανάκαμψη μισθών, συντάξεων, δικαιωμάτων, δεν θα ωφελήσει το λαό.
          Παρακάτω, ακόμα και η απλή σκέψη ενάντια στην Ε.Ε. καθίσταται εντελώς παπαδίστικα αμαρτία και ο «ευρωσκεπτικισμός» των λαών χαρίζεται στις φασιστικές δυνάμεις:
          Αντιφατικά εξελίσσεται η συνοχή της Ευρωζώνης. Η όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον αστικό «ευρωσκεπτικισμό». Πρόκειται για ένα ρεύμα εξίσου αντιδραστικό – αντιλαϊκό, που στηρίζεται από τμήματα του κεφαλαίου από ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις και άλλα αστικά κόμματα.

        70. ΦΦ1917

          Γιώργο με όλο το θάρρος είσαι εκτός κλίματος.
          Προσπαθείς να πεις και να αποδείξεις τι?
          Ότι επειδή το ΚΚΕ ισχυρίζεται πως σε ένα οικονομικό πεδίο με υποτιμημένο νόμισμα και τα σχετικά,στις υφιστάμενες χρονικές,τοπικές και οικονομικές συγκυρίες,ο λαός θα έχει να φορτωθεί παραπάνω βάρη στις πλάτες του ότι καθαγιάζεται το 3ο Μνημόνιο?
          Λίγη σοβαρότητα ρε παιδιά να κάνουμε κριτική αλλά να μην καταλαβαίνουμε ότι θέλουμε.
          Είναι ακριβώς αυτό που σου λέει ο bol παραπάνω,είτε στο ευρώ είτε με εθνικό νόμισμα η εξαθλίωση είναι δεδομένη.Συγκεκριμένα όμως με το εθνικό νόμισμα σήμερα με τους υπάρχοντες συσχετισμούς η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη ΑΦΟΥ ο λαός δεν κάνει κουμάντο στα της οικονομίας και δεν ελέγχει μαζικά τα μέσα παραγωγής.
          Το ίδιο σκεπτικό ισχύει και με την Ευρωζώνη.
          Για να καταλάβω είδες εσύ τους λαούς της ΕΕ που ζούνε κάτω από την λογική του εθνικού νομίσματος να πρωτοπορούν πουθενά?

        71. Γιώργος Θαλάσσης

          ΦΦ1917
          Ο τρόπος που απαντάς είναι αυτό που έλεγε ο Λένιν φαρισαϊσμός. Όταν δηλαδή λέει ο Κουτσούμπας ότι οι συνέπειες από την έξοδο από την ευρωζώνη είναι χειρότερες από τις συνέπειες του μνημονίου, στην ουσία επικροτεί την υπογραφή του μνημονίου. Τα υπόλοιπα είναι περιδιαγραμμάτου και δεν με αφορούν, όπως δεν αφορούν και τον ελληνικό λαό που (δυστυχώς) θα κατατάξει το ΚΚΕ εκεί που πρέπει.
          Το ΚΚΕ ποτέ δεν ακουμπάει τις κόκκινες γραμμές του συστήματος, έχει μάθει να κρατιέται μακρυά. Λόγω της μείωσης του ποσοστού κέρδους του κεφάλαιου, το πιο δυναμικό κομμάτι του , το τραπεζικό, έχει στήσει μία μηχανή που λέγεται ΕΚΤ και ευρωζώνη. Δανείζεται από την ΕΚΤ με αρνητικά επιτόκια και δανείζει το ελληνικό κράτος με 2,3,4% ή και περισσότερο. Όταν για κάποιο συγκυριακό λόγο τα αξιόγραφα του ελληνικού κράτους υποτιμούνται, τότε μπορούν να επέλθουν ζημίες για το τραπεζικό κεφάλαιο. Ασφαλιστική δυκλίδα για τέτοιες ζημίες αποτελεί το δημόσιο ταμείο. Ιδιωτικό λοιπόν το κεφάλαιο στα κέρδη, κρατικό στις χασούρες. Όλα αυτά για να λειτουργήσουν πρέπει να υπάρχει ένα υλικό ροής κεφαλαίων και αυτό είναι το ευρώ. Αν πας κόντρα στο ευρώ, χτυπάς το θεριό στο στήθος. Και το ΚΚΕ αποφεύγει τα θηρία. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια…

        72. Γιώργος Θαλάσσης

          Αγαπητέ ΦΦ1917
          Τους χαρακτηρισμούς τους χρησιμοποίησες εσύ (εκτός κλίματος, λίγη σοβαρότητα), εγώ με την έκφραση φαρισαϊσμό δεν θέλω να προσβάλλω, αλλά χαρακτηρίζω το γεγονός ότι ξεφεύγεις από την ουσία των πραγμάτων: όταν λέει ο Κουτσούμπας στη Σύρο ότι οι συνέπειες από την ευρωζώνη μπορεί να είναι χειρότερες από την υπογραφή του 3ου μνημονίου, εσύ τι καταλαβαίνεις; Κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι πολύ καλά έκανε ο Τσίπρας και υπόγραψε το μνημόνιο.
          Προφανώς οι καπιταλίστες στη Δανία και στη Βρετανία ξέρουν καλά τη δουλειά τους και διαλέγουν εθνικό νόμισμα. Ειδικά το παράδειγμα της Βρετανίας είναι πλήρως αποτυχημένο γιατί η λίρα δεν είναι μόνο εθνικό νόμισμα, αλλά και διεθνές αποθεματικό νόμισμα και οι βρετανοί κεφαλαιοκράτες αποσπούν από την διεθνή εργατική τάξη πρόσθετη υπεραξία χάρη στο νόμισμά τους.
          Και για να μην το κουράζουμε άλλο, ο οπορτουνισμός του ΚΚΕ φαίνεται περίτρανα από το γεγονός ότι σε αντίθεση από τους οπορτουνιστές του ΣΥΝ, καταψήφισε το 1992 την Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία έθεσε τα θεμέλια του ευρωενωσιακού νομισματικού συστήματος και τώρα υπερθεματίζει υπέρ του.

        73. Κώστας

          Έτσι ακριβώς Γιώργο Θαλάσση.

          Το ΚΚΕ, λόγω της θέσης του για την ΟΝΕ και την ΕΕ, οδηγήθηκε στην μη αντίθεση στις δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια, πέραν της τυπικής καταψήφισης τους στην Βουλή.

          Πείτε μου κάτι φίλοι του ΚΚΕ. ¨Οταν το ΚΚΕ ψήφιζε ΟΧΙ στα μνημόνια στην Βουλή, αυτό το ΟΧΙ είχε ότι όλα όσα θέλατε να προσθέσετε στο δ/ψ του 15 (δεν θυμάμαι ακριβώς, ΕΕ, εργατική εξουσία, κομμουνισμός, δεν θυμάμαι) ? Δεν είχε, ήταν απλά ένα μονολεκτικό ΟΧΙ. Ήταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις αξιόπιστες πως θα το τηρούσαν ? Προφανώς όχι. Όταν όμως ήρθε το δικαίωμα στον λαό να πει ένα μονολεκτικό ΟΧΙ είπατε πως δεν αρκεί. Γιατί ? Τι γιατί, το λέει ο Κουτσούμπας, θα ήταν χειρότερα, άρα το μνημόνιο είναι το μικρότερο κακό. Άρα το ΚΚΕ καταψήφιζε τα μνημόνια όπως η ΝΔ το πρώτο, θέλοντας να τα περνάει η κυβερνητική πλειοψηφία.

          Κώστας

        74. ΦΦ1917

          Κανένας δεν ξεφεύγει από το θέμα Γιώργο.
          Σου ειπώθηκε και παραπάνω αλλά μάλλον μας αγνοείς.
          Κάνεις έναν ολόκληρο κύκλο συζήτησης δίχως να μπεις στον πυρήνα του ζητήματος,δηλαδή τις σχέσεις παραγωγής του συστήματος.
          Και σου ξαναλέμε ότι είτε με ευρώ είτε με δραχμή είτε με κορώνα είτε με λίρα είτε με μνα και οβολούς η εξαθλίωση είναι δεδομένη όσο υπάρχουν οι εκμεταλλευτικές σχέσεις.
          Και σου ξαναλέμε Γιώργο πως με βάση τις συγκυρίες του τώρα και τα δεδομένα της οικονομίας η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και η εγχώρια παραγωγική ανασυγκρότηση σε καπιταλιστικό μεν έδαφος,που πιθανώς σε βρίσκουν σύμφωνο,θα έχουν χειρότερες επιπτώσεις για τους λαούς.
          Καθαγιάζεται το ευρώ και η ΕΕ?
          Κατηγορηματικά όχι! Απλά είναι η δεδομένη περιγραφή της ανάλυσης με βάση την πολιτική οικονομία και την μεθοδολογία του ΚΚΕ.
          Οι κομμουνιστές Γιώργο ούτε μεσοβέζικες λύσεις προτείνουν,ούτε κινούνται σε ναι μεν-αλλά πεδία αλλά κυρίως δεν είναι εκείνοι που επιλέγουν ανάμεσα στη πολύ και στην λίγο λιγότερη εξαθλίωση.
          Οι κομμουνιστές επιλέγουν την ΜΗΔΑΜΙΝΗ εξαθλίωση γιατί χτυπάνε το σύστημα στη ρίζα του και όχι στις διάφορες μορφές κίνησης του κεφαλαίου και τον τρόπο έκφρασης του.
          Δεν θέλουν καπιταλισμό ούτε με ευρώ ούτε με δραχμή.
          Εάν όμως θέλετε καπιταλισμό με δραχμή πρόβλημα σας,μην το βαφτίζεται και ριζοσπαστικό,πάει πολύ.
          Πώς δεν μας έχετε πει να το γυρίσουμε και σε Bitcoin ή κρυπτονόμισμα που έλεγε και ο Γιάνης με ένα ν…

          Και για να τελειώνουμε είμαι βέβαιος πως από την δήλωση του Κουτσούμπα κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει το αντίθετο από αυτό που παρουσιάζεις/ετε.
          ‘Η αυτό με το Μάαστριχτ που είπες παρακάτω.
          Ή ότι το ΚΚΕ καταψήφιζε τα μνημόνια όπως η ΝΔ το πρώτο,θέλοντας να τα περνάει η κυβερνητική πλειοψηφία που είπε ο Κώστας.
          Συγγνώμη για την έκφραση αλλά τα παραπάνω πέρα από γελοιότητες είναι και προσβλητικά για την κοινή νοημοσύνη όσων υποστηρίζουν ή είναι μέλη του ΚΚΕ και συνάμα φανερώνουν την πενία που διακατέχει τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην πολιτική αντιπαράθεση με το ΚΚΕ.
          Η συμπερασματολογία σας δε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που λέει και πρεσβεύει το ΚΚΕ αλλά και την ξεκάθαρη θέση του ενάντια στο οικοδόμημα της ΕΕ που καταδυναστεύει τους λαούς.
          Απλά,λιτά και ξάστερα.

        75. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Έτσι το ερμηνεύεις εσύ. Άλλοι σε ιδιωτικές συζητήσεις σου λένε απλά “ψηφίσαμε αυτό που μας είπε το Κόμμα γιατί ποτέ δεν εμπιστευόμασταν το ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνει αυτό που λέει”. Κοντολογίς ο καθένας το στηρίζει όπως νομίζει, πλην όμως πραγματικά αν εσύ πιστεύεις ότι θα πείσεις κανέναν εδώ μέσα για “εντός ΕΕ μέχρι νεωτέρας” το θεωρώ πολύ απίθανο. Ακόμη και αν πειστεί κανείς, θα είναι ψηφοφόρος του αγοριού μας:
          https://www.youtube.com/watch?v=IGEe-58VHRk

        76. bol.

          Να μη ξεφύγουμε απ τη χρονική στιγμή όπου ο κουτσούμπας έκανε τη δήλωση του,ιούλης 2015.Τότε όλες οι εφημερίδες και εκπρόσωποι κομμάτων μιλούνε…με αναλύσεις για τις επιπτώσεις του GREXIT στην ελληνική οικονομία και κάνουν συγκρίσεις…καταστροφή.
          Μια καταστροφολογία που απευθύνεται στον ελληνικό λαό,αφού ο τσίπρας είχε ήδη ζητήσει μνημόνιο απ τις 30 ιούνη και τα μέτρα ήταν δεδομένα,απλώς ήθελαν να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό να δεχτεί τα μέτρα διότι ήταν πολύ σκληρά όπως αποδείχτηκε … η δραχμή όμως έλεγαν σκλρότερη.
          Έρχεται τότε ο κουτσούμπας και κάνει τη δήλωση του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή….όχι τυχαία βέβαια.

        77. Left G700

          Οι κομμουνιστές Γιώργο ούτε μεσοβέζικες λύσεις προτείνουν, […].
          _____________________________________

          Στο σημείο αυτό, μα ακριβώς στο σημείο αυτό, ακούγεται ένα εκκωφαντικό κρακ-κρακ-κρακ. Το ακούνε τα παιδια και παγώνει το αίμα τους. Μέχρι που κάποιο από αυτά, το ίδιο έξυπνο μ’ εκείνα μόνο λίιιγο πιο διαβασμένο, τους λέει:

          “Μην κάνετε έτσι, ρε μπουμπούνες! Απλώς τα κόκαλα του Μεγάλου είναι που τρίζουν κι επειδή ήταν Μεγάλος ακούγονται από την Κόκκινη Πλατεία μέχρι εδώ. Τι νομίσατε;”

        78. Γιώργος Θαλάσσης

          ΦΦ1917
          Όταν πριν από πολλά χρόνια μπήκα στο ΚΚΕ, το σύνθημα ήταν: ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Μετά, υπήρξε η αναγκαία προσαρμογή: εμπρός λαέ, έξω από την Ε.Ε. Μετά από κάμποσα χρόνια, ξεφυλίζοντας τον “Ρ”, έπεσα σε ένα “σαλόνι” με επικεφαλίδα: “Έξω από την Ε.Ε. με λαϊκή εξουσία. Όπως ήταν φυσικό, το άρθρο ήταν ανώνυμο και με θορύβησε. Έστειλα ένα ημέιλ στο ΚΚΕ και ρώταγα αν ήταν αυτό μιά καινούργια θέση. Δεν μου απάντησαν ποτέ, δεν ασχολήθηκε κανείς με ένα μέλος β κατηγορίας. Τα στερνά έδειξαν ότι ήταν μία καινούργια θέση, που πλασαρίστηκε στα μουλωχτά.
          Ο μεγάλος δάσκαλος (δεν αναφέρνω το όνομά του γιατί σου φέρνει αλλεργία), προκειμένου να κατακτήσει το κόμμα τη λαϊκή εξουσία, υιοθέτησε το σύνθημα των εσέρων για αναδιανομή της γης.
          Θα λυπηθώ όταν θα σβήσει το ΚΚΕ, αλλά δεν μπόρεσα ποτέ να κάνω κάτι γι΄αυτό…

        79. Γιώργος Θαλάσσης

          bol.
          Καλά τα λές, έτσι ακριβώς έγιναν, αλλά στο χωριό μου λένε: στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα

        80. Ανώνυμος

          Θανάση, bol., Γιάννη, τι ωραία που τα βρίσκετε στην κριτική στο ΚΚΕ. Συνεχίστε έτσι. Ενωτικά. Προσοχή όμως μην αρχίσετε συζήτηση που δε θα έχει δράκο και χαλάσει η ωραία ατμόσφαιρα!

        81. ΦΦ1917

          Ο μεγάλος δάσκαλος βέβαια δεν περίμενε να βγει από την ιμπεριλαστική συμμαχία της ΑΝΤΑΤ προκειμένου να ηγηθεί της μεγάλης προλεταριακής επανάστασης.
          Για τον ‘Ρ’ να σου θυμίσω ότι το σύνθημα έξω από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό σε προγραμματικές θέσεις.
          Για να μπορέσει δε να μετουσιωθεί σε λαϊκή εξουσία ε πως να το κάνουμε ήθελε και μια ωρίμανση στη σκέψη,στην πράξη και στην ανάλυση.
          Εκτός βέβαια και αν οι θέσεις του ΚΚΕ δεν είναι και τόσο απαρχαιωμένες και κολλημένες όπως υποστηρίζουν μερικοί μερικοί…
          Όπως και να έχει,συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και θαρρώ πως περαιτέρω εξάντληση του θέματος υπό την μορφή σχολιασμών δεν έχει και κάποια ιδιαίτερη σημασία.

  3. bol.

    Κατ’αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ύπαρξη ενός έθνους δεν εξαρτάται απ το αν θα μπει μια χώρα στο ΝΑΤΟ ή όχι .
    Από κει και ύστερα σαφώς και η συμφωνία των πρεσπών εξυπηρετούσε τα συμφέροντα ΕΕ,ΝΑΤΟ.
    Και τα σοβινιστικά συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης όμως αφού ο ίδιος ο τσίπρας έλεγε ότι διατήρησε με την συμφωνία την …ελληνική ιστορική κληρονομιά …και απ την άλλη ο σοβινιστής καυχιόταν που τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα πετούσαν πάνω απ τη βόρεια μακεδονία ,θέλοντας μ’αυτό τον τρόπο να τονίσει τις επεκτατικές επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης.

    Reply
  4. φίλος της ΕΣΣΔ

    όταν σχολιάζουμε με ναριτες ή κοντά στο ναρ να μην επεμβαίνουν σύριζα and πασοκοfriends που σαν (ενιαίο)κόμμα σε συσκευασία των δύο (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ)μας έφεραν στα μνημόνια.

    τα οποία είχαν προαποφασίσει σχεδόν ημιεπίσημα από το 2013
    http://newpost.gr/politiki/510165/manifesto-mhlioy-kata-ths-kybernhtikhs-politikhs

    Εξάλλου τι ήταν μία ζωή ο Εσωτερικου/ΕΑΡ/ΣΥΝ/ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία / σε λίγο θα ξανά αλλάξουν όνομα;

    Ευχαριστώ

    Reply
  5. kokkiniotis Post author

    Καλό είναι, όποιος σχολιάζει να έχει ένα ψευδώνυμο για να μην προκαλούνται συγχύσεις μεταξύ ανώνυμων σχολιαστών.

    Reply
    1. Left G700

      Φίλε kokkiniotis, dix points. Αν καταστήσετε υποχρεωτικό κανόνα την αναγραφή ονόματος/ψευδωνύμου, προκαταβολικά σάς δίνω douze points και με τα δύο χέρια!

      Reply
  6. φίλος της ΕΣΣΔ

    Μου αρέσει είναι πως κάθε φορά που ανοίγει η κουβέντα για το 1989-1991 ανοίγονται πολλά θέματα

    Θα προσπαθήσω να εστιάσω στο “89” και να γίνω ποιο συγκεκριμένος
    Ο έντιμος αγωνιστής Κάππος που επέστρεψε κριτικά στο ΚΚΕ ποιου “89” είναι μέρος; Του “καθαρού” ή του κατά Κουρή “βρώμικου”;

    Οι Δραγασάκης, Λαφαζανης Δαμανάκη Κουβέλης και άλλοι ποιου “89” είναι μέρη; Του “καθαρού” ή του κατά Κουρή “βρώμικου”; Και αν δεν είναι του Καθαρού τότε γιατί η” αριστερή”(όπως πλασάρονταν) τότε διάσπαση του ΚΚΕ συνεργάστηκε έμμεσα αλλά σχεδόν φανερά με τον ΣΥΝ και την δεξιά διάσπαση που ακολούθησε τον ΣΥΝ;

    Σημείο που δεν εστιάζει σχεδόν κανένας αποτελεί πως οι τότε αποφάσεις μερίδας της τότε (αριστερής ) διάσπασης της νεολαίας έχουν πολιτική συνέχεια με αποτέλεσμα την στήριξη (στην καλύτερη των περιπτώσεων κριτική, στην χειρότερη και με τα δύο χέρια) του Μνημονίου Σύριζα

    Γιατί δεν γίνεται να σας λέει ο Τσιπράκος πως και διαγραφή μέρος του χρέους θα πάρει και θα ζούμε μπέικα και μέσα στην ΕΕ και οι καπιταλιστικοί όμιλοι των τραπεζών θα μας ξαναδανείσουν ως κράτος χωρίς να δώσουμε πρωτύτερα κάποια από τα δανεικά, χωρίς δεσμεύσεις κ.α.. Που θα έκλαναν μαλλί μόλις ο “λουκουμάς” θα χτυπούσε μάγκικα το χέρι του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

    Και λογικά δεν στέκεται οι φίλοι και τα μέλη του ανταρσυα φίλοι αριστερών οργανώσεων ακόμα και φίλοι του χρόνια μικρού και μετέπειτα μεγάλου πασοκ όπως είναι ο σύριζα να καταπίνουν αμάσητο το ερώτημα του Δημοψηφίσματος όταν ο ίδιος ο Τσίπρας είχε επίσημα ζητήσει από τον ESM 3ο μνημόνιο μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 30/6/2015.

    Ανεπάρκεια πολιτικής; Ψευδαισθήσεις μεγαλείου; Έλλειψη στοιχειώδους μαρξιστικής γνώσεως: Κριτικής Ικανότητας; Σοσιαλδημοκρατικοποιηση της σκέψης “Aπό τα ολότελα καλή και η Παναγιώτενα”; Σκοπιμότητα; Κάποια από τα προηγούμενα;

    Ακόμα και αν δεν ισχύει κανένα (που αμφιβάλω αλλά ας για χάρη λόγου ας ας υποθέσουμε πως οι εκτιμήσεις μου δεν είναι σωστές, που είναι) δεν γίνεται να έχει μαζευτεί από το 2011 το 60%+ του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και του Γιωργάκη στον Σύριζα και να μην μπαίνουν σε σκέψη αν ο γιαλός είναι στραβός ή αν στραβά αρμενίζουν.

    Το “χθες” της τότε αριστερής διάσπασης έβαλε “πλατούλα”γι αυτό που νεώτεροι σαν εμένα ζούμε στο σήμερα των μνημονίων μέσα από μία σχεδόν προδιαγεγραμμένη και ευκόλως προβλεπόμενη διαδρομή μέσα στην δίνη των πολιτικών εξελίξεων.

    Όταν χρόνια διοργανώνονται κοινές μερίδες συζήτησης, πορειών, “συντονισμού αγώνα”, “αποφυγής σεχταρισμού” με μεταμφιεσμένους πασόκους ε θα εισπράττονται τα ανάλογα.

    Όταν δεν γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν την στοιχειώδη αλφαβήτα του μαρξισμού απεχθάνονται τον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό ο οποίος αν όχι εξομοιώνει, σίγουρα μειώνει την απόσταση Ηγεσίας-Βάσης,
    τότε το όποιο αριστερό κόμμα οργάνωση, πείτε όπως θέλετε, γίνεται τουρλουμπούκι και καταλήγει ουρά της εκάστοτε σοσιαλδημοκρατίας με τα 100 ονόματα μήπως και τυχόν πολιτικά διατηρηθεί.

    Υ.Γ.
    Πάλι οι πλατείες; Μέχρι και οι γνήσιοι αντιφασίστες φιλοτροτσκιστές μεταξύ σύριζα και ναρ, της avantgarde έγραφαν πως στις “πλατείες” επωάζονταν το αυγό του φιδιού.

    Όπως στην Ουκρανία του 2014 που επιπλέον ήταν σχεδόν φασιστικοειδής. “Επανάσταση” της πλατείας Μαϊντάν επικροτούσαν πολλοί αριστεροί από Νταλαντιέ, “Αυγή”,αρκετοί από Ανταρσύα και αναρχία;
    Με την σημαία του Μπαντέρα διαδήλωναν οι “άλλοι”. Έκαιγαν ζωντανούς τους εργάτες στην Οδησσό.

    Εντάξει και η πολιτική χαζομάρα (αν βέβαια η χαζομάρα αποτελεί τον ουσιαστικό λόγο πολιτικής τοποθέτησης) έχει κάποια όρια

    Reply
    1. bol.

      Σωστός εν μέρει.Το 2015 έγιναν όπως τα περιγράφεις.Απ το 1989 προετοίμαζαν αυτή την πολιτική ,διάβασε άρθρο για την τακτική στο Περιοδικό ΠΡΙΝ αρ.2,Ιούνης 89.
      Πήραν την σκυτάλη από σας που το 89 τα δόσατε όλα.Και ορισμένοι από σας εδωμέσα υποστηρίζουν με πάθος το 89 ,αλλά… κατηγορούν το 15.
      Και βέβαια αυτό δεν είναι τρέχα γύρευε..είναι…

      Reply
      1. San Rocco

        φιλε μπολ, και φιλε της εσσδ, αναρτήστε τα άρθα του ΠΡΙΝ που προετοιμάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί γράφετε ψέμματα; Ε;

        Reply
        1. bol.

          Ρε συ σαν ρόκο δεν γράφω πουθενά ότι προετοιμάζατε τον συριζα
          Γράφω για την πολιτική σας απέναντι στον συριζα και αναφέρω και συγκεκριμένο άρθρο στο περιοδικό ΠΡΙΝ.
          Δεν διαβάζεις τι γράφει ο άλλος..πρόσεχε γιατί το έχεις ξανακάνει.

        2. φίλος της ΕΣΣΔ

          Παλικάρι πρώτα να έχετε ένα δημοκρατικό συγκεντρωτισμό( Δ.Σ. ) μπας και σας πάρουμε σαν αριστερή(τρόπος του λέγειν) οργάνωση κάπως στα σοβαρά και μετά όλα τα άλλα.

          Δεν έχω πρόβλημα με όλους τους ΝΑΡίτες. Και αλυσίδες έχουν κάνει με τους Κνιτες σε χώρους εργασίας και σε σωματεία που έχουν μία κάποια δύναμη συνεργάζονται ή μιλάνε με το ΠΑΜΕ και σε κάποιες αντιφασιστικές πορείες βοήθησαν τους φιλοΚΚΕδες να στείλουν π.χ.για ένα κρύο μπάνιο στη θάλασσα τους χρυσαυγίτες

          Με την ηγεσία του ΝΑΡ ναι έχω. Όταν δεν υπάρχει Δ.Σ. τότε υπάρχει διαχωρισμός ηγεσίας – βάσης αγαπητέ

          Σε όποιον αρέσει το απολιτίκ, διαβάζει άνετα τον δελαστίκ

      2. φίλος της ΕΣΣΔ

        Σωστός σε ότι έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο. Ο αριστερός οπορτουνισμός κάποια στιγμή γίνεται ένα με τον δεξιό. Λένιν ο αριστερισμός. Κλασικά πράγματα

        Δεν καταλαβαίνουν κάποιοι πως οι κύριες πολιτικές είναι δύο όπως και οι κύριες τάξεις. Όποιος ακολουθεί το ρεύμα της σοσιαλδημοκρατίας μετά ακολουθεί κάθε πρώην Σύμβουλο του ΓΑΠ με ένα ή πολλά ν που του πλασάρει για αρχή ένα 70% καλό μνημόνιο για να καταλήξει στο 200% μνημόνιο

        Reply
        1. φίλος της ΕΣΣΔ

          Το σχόλιο (05/10/2019 at 00:09) ήταν για τον bol ως απάντηση στο (02/10/2019 at 22:06)

    2. San Rocco

      φίλε της εσσδ, γράφεις: “…Και αν δεν είναι του Καθαρού τότε γιατί η» αριστερή»(όπως πλασάρονταν) τότε διάσπαση του ΚΚΕ συνεργάστηκε έμμεσα αλλά σχεδόν φανερά με τον ΣΥΝ και την δεξιά διάσπαση που ακολούθησε τον ΣΥΝ;

      Σημείο που δεν εστιάζει σχεδόν κανένας αποτελεί πως οι τότε αποφάσεις μερίδας της τότε (αριστερής ) διάσπασης της νεολαίας έχουν πολιτική συνέχεια με αποτέλεσμα την στήριξη (στην καλύτερη των περιπτώσεων κριτική, στην χειρότερη και με τα δύο χέρια) του Μνημονίου Σύριζα”. Και τρέχει ο οπαδός σου ο μπολ ΄(άλλος ένας που έχει πλήρη άγνοια και εμπάθεια όπως έχεις και συ” να σε στηρίξει.

      Και ρωτώ: Που συνεργάστηκε το ΝΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ; Η αριστερή τάση απο ΚΚΕ και ΚΝΕ διεγράφη διότι ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΓΙΑ το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ, το οποίο ΚΚΕ έφτιαξε τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είναι ο πολιτικός πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εξαρχής το ΝΑΡ και η ΝΚΑ είχαν ριζικά διαφορετικές θέσεις ως κομμουνιστικές πολιτικές δυνάμεις που είναι.

      Οπότε γιατί γράφεις και γράφετε ψέματα;

      Reply
      1. φίλος της ΕΣΣΔ

        Μην το λες. Διερευνητικές του 2012 στη Βουλή δίπλα στον Τσιπράκο και Λαφαζάνη. Αλλά το ΝΑΡ μάλλον δεν είναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

        Reply
        1. San Rocco

          Βρε θου κύριε φυλατι τω στοματι μου να μην χαρακτηρίσω, η συνάντηση ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν δυνατόν να ήταν ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ διότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν μπήκε στην βουλή !!! Διερευνητικής κάνουν μεταξύ τους τα κόμματα που μπαίνουν στην βουλή . Ούτε αυτό δεν γνωρίζεις. Η συνάντηση αυτή έγινε κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δήλωσε ότι , στηρίζει μόνο την πολιτικό προγραμματικό αγώνα για αποδέσμευση από την ΕΕ σε μια αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για την χώρα.

          Και καλά έκανε κ πήγε στην συνάντηση εφόσον είπε αυτά που είπε.

        2. φίλος της ΕΣΣΔ

          σώπααααα. Και η φωτογραφία μέσα στη Βουλή την εποχή των διερευνητικών ήταν από εκδρομή. Ο δικηγορος της αρασ(ή της αράν) οι του σεκ κάποιος του ναρ, πήγαν για εκδρομή
          Ε ναι μάλλον καλά θα έκανε και στήριζε μνημόνιο από τότε

          Γιατί δεν δοκιμάζετε καλύτερα καριέρα κωμικού; Θα φάτε την καριέρα του Ζαραλίκου

        3. φίλος της ΕΣΣΔ

          “Και καλά έκανε κ πήγε στην συνάντηση εφόσον είπε αυτά που είπε.”

          Ε ΝΑΙ δεν είχαν δει κουρουπληδες και λοιπούς του Pasokistan που από τα 2011 ήταν τότε μεταξύ προσκηνίου παρασκήνιου στον Σύριζα.

          αόμματοι, αόματοι

        4. φίλος της ΕΣΣΔ

          Και κάτι άλλο. Το σχόλιο περί “αόμματων”αφορά αποκλειστικά τους πολιτικά αόμματους του ανταρσύα. Που δεν έβλεπαν τους πασόκους που είχαν πιάσει από δίπλα τα πόστα στον Σύριζα

        5. φίλος της ΕΣΣΔ

          Ε τότε τι δουλειά είχε San Roccο να πάει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
          Για να την λάβουν σοβαρά ο Τσίπρας Λαφαζάνης που και μέσα στην ΕΕ ήθελαν και δεν έλεγαν και πολλές κουβέντες για έξοδο από ΝΑΤΟ και στην ουσία ζητούσαν ως πολιτική πρόταση καλύτερους όρους δανεισμού;

          Γιατί πήγε η ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή στα πλαίσια των διερευνητικών;
          Διαφώτισε μας “σύντροφε”

          Μήπως για άρθρο που δημοσιεύτηκε λίγες ημέρες νωρίτερα σε γαλλική εφημερίδα; Παρακάτω

          Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012
          http://edoketora.blogspot.com/2012/05/do-you-love-me-like-i-love-you.html

          “Ο σύντροφος Στάλιν μπορεί να αναπαύεται ήσυχα στον τάφο του, το ΚΚΕ επαγρυπνεί, αποφασισμένο να εκπληρώσει την αιώνια αποστολή του: να υπηρετήσει την εργατική επανάσταση, να σταθεί φρουρός τής άφιξής της, να προετοιμάσει τα στρατεύματα και πάνω από άλλα να μην αφήσει να ακουστεί το τραγούδι των σειρήνων που υπόσχονται νίκη τής αριστεράς. Κατά τη διάρκεια τής σύντομης προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, όλοι οι κομουνιστές που προσκλήθηκαν να εμφανιστούν στα τηλεοπτικά πλατό επέμεναν σε ένα σημείο: είμαστε το Κομουνιστικό Κόμμα, και όχι «αριστερά».

          […]

          Ο κύριος Τσίπρας θα κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο την εντολή που θα λάβει στις 8 Μάη. Στην διάρκεια των τριών αυτών ημερών, θα επαναλάβει ακούραστα το μήνυμά του για ενότητα της αριστεράς, το οποίο το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ απέρριψαν επίσημα πριν τις εκλογές. Τώρα όμως, [ο κος Τσίπρας] επιχειρεί ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας σύγκληση κοινών σωμάτων, τείνοντας το χέρι στους οικολόγους (που δεν μπόρεσαν να υπερβούν το εκλογικό κατώφλι του 3%), στους μαοϊστές, τους λενινιστές, τους τροτσκιστές, τους διαφωνούντες τού ΚΚΕ, σε όλο τον «γαλαξία» των κομμάτων τής αριστεράς. Ανομολόγητος σκοπός και διακαής επιθυμία όλων των ελλήνων της αριστεράς είναι η κατάρρευση του ΚΚΕ με σκοπό τον μετασχηματισμό του σε νέες βάσεις, ούτως ώστε η ελληνική αριστερά να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην ελληνική κοινωνία..”

          Κλασσικό κείμενο για το 2012. Τα γράφει σχεδόν “έξω από τα δόντια” για τις τότε μελλοντικές προθέσεις πολλών αριστερών πολιτικών σχηματισμών

        6. San Rocco

          Παιδάκι μ φίλε της εσσδ έχεις παρανοήσει; Ποσώς με ενδιαφέρει να την μπω στο κόμμα σου , στο ΚΚΕ του οποίου είσαι μέλος! Ποσώς!! Το τι είπε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γνωστό τοις πάσοι: “Εμείς δεν στηρίζουμε καμία κυβέρνηση, εμείς παλεύουμε για να βγει ο κόσμος ζητώντας αποχώρηση από τηνΕΕ και αντικαπιταλιστική πορεία για την χώρα”. αυτά είπε τοτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον ΣΥΡΙΖΑ. Και καλώς πήγε στην συνάντηση!

          Για δες εδώ, θα σε ενδιαφέρει και θα σας ενδιαφέρει πολύ:

          http://pandiera.gr/%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%82/

        7. φίλος της ΕΣΣΔ

          Ε ναι το ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήγε για να διαφωνήσει.
          Και οι αφίσες που ακόμα υπάρχουν στα εξάρχεια με τις κοινές συναντήσεις εκδηλώσεις μελών Σύριζα-Ανταρσύα γίνονταν για να εκφράσουν οι του Ανταρσύα τις διαφωνίες τους
          Και οι παρελάσεις στα 2015 στα σκαλιά της Βουλής με την άδεια Κωνσταντοπούλου έγιναν για να εκφράσουν τις διαφωνίες τους με την ΣυγΚυβέρνηση Δεξιού Ευρωπαϊκού ΠΑΣΟΚ με την ακροδεξιά του Καμμένου

          Όταν ρωτώ αν κάποιοι από εσάς κάτι “πίνετε” μάλλον εγώ θα κάνω λάθος

        8. Κώστας

          Ρε φίλε της ΕΣΣΔ αν ο Πομπέο σας καλέσει αύριο ο Κουτσούμπας θα βάλει γραβάτα (όπως κάνει όταν πάει στο Μαξίμου ενώ γενικά δεν φοράει) και θα πάει θεσμικά, εννοείται. Επίσης το ΚΚΕ συμμετέχει πάντα στο άτυπο αντισυνταγματικό αντιδημοκρατικό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όπως σε εκείνο που ακύρωσε την ψήφο του λαού το 15 και σέβεται πάντα και την μυστικότητα του τι λέγεται εκεί μέσα. Βέβαια καμιά φορά ο λαός ψηφίζει λάθος, πχ κατά της ΕΕ και έρχεται μετά το ΚΚΕ ο Πάκης ο Τσίπρας και οι άλλοι και το διορθώνουν.

          Και έχει κολλήσει η βελόνα, από υποστηριχτές αυτού του ΚΚΕ, που 2 δυνάμεις της αριστεράς συναντήθηκαν το 12 και συμφώνησαν πως διαφωνούν.

          Κώστας

        9. φίλος της ΕΣΣΔ

          Η αστική τάξη στην Ελλάδα ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει ΚΚΕ Κώστα. Θεσσαλονίκη 1936-ΕΑΜ-ΔΣΕ-Πολυτεχνείο-κατάρρευση χούντας

        10. San Rocco

          Και μετά ξέρει η καπιταλιστική τάξη τι σημαίνει ΚΚΕ φίλε της ΕΣΣΔ: μορατόριουμ με το ΠΑΣΟΚ , αβαβταρισμα σε ΠΑΣΟΚ κ ΝΔ , δύο συγκυβερνήσεις μαζί τους , χλευασμός των λαϊκών κινημάτων από το 08 κ μετά, αμ πως!

        11. φίλος της ΕΣΣΔ

          Οκ μου αρέσει πως ξεχνάτε πως τότε ήταν ο ενιαίος Συνασπισμός “επαναστάτες” του γλυκού νερού και πως ήταν και η Πασοκάρα στου Ζολώτα.
          Μου αρέσει πως ξεχνάτε το σκάνδαλο Κοσκωτά, τους 16 από τους 28 που δεν ήταν ή έφυγαν από το ΚΚΕ

          Αν εννοείς λαϊκά κινήματα τον Μαύρο Δεκέμβρη και τους μικροαστούς αγανακτισμένους που περίμεναν μνα τους κυβερνήσει ο Σερ Μαρκεζίνης ή να κατέβει ο στρατός ή να διαλυθούν τα κόμματα (το εξής ένα) ή τα συνδικάτα(το εξής ένα) είδαμε πως μας έφεραν φασίστες, ακροδεξιούς και φασίζοντες στην πρώτη γραμμή της πολιτικής

          Τώρα ΜουΛου που να μην υπερασπίζεται τον Στάλιν και να είναι στο ΝΑΡ είναι λίγο «αξιοπερίεργο»

        12. Ανώνυμος

          To KKE αβάνταρε την ΠΑΣΟΚΑΡΑ για 10 χρόνια φίλε της εσσδ!

        13. ΦΦ1917

          Μην ξεχνάς ότι και εσύ σαν ΝΑΡ ήσουν στο ΚΚΕ τότε.
          Άρα αν την αβάνταρε το ΚΚΕ την ΠΑΣΟΚΑΡΑ την έκανε παρέα με το ΝΑΡ εξυπνάκια!

        14. ΑΩ

          Σαν ΝΑΡ όχι.
          Σαν κομμουνιστής ίσως. Συχνά σε διαφωνία με το περίφημο μορατόριουμ με το ΠΑΣΟΚ, με το στίγμα του διαφωνούντα , του αριστεριστή.
          Σου διαφεύγει, Φίφη, ότι το ΚΚΕ δεν έχει συνιστωσες

        15. San Rocco

          Φφ1917, αυτό σου λέμε τόσο καιρό: Η αριστερή πτέρυγα σε ΚΚΕ κ ΚΝΕ, διεφωνησε ριζικά κ από πολύ νωρίς με το μορατόριουμ ΚΚΕ κ ΠΑΣΟΚ (+ΝΔ ), και αυτη ήταν μια βασική αιτία για την εκδίωξη της, από το ΚΚΕ κ την ΚΝΕ το 89 κ την διάσπαση τους! Ενώ αντίθετα, η νεοσταλινικη κ η σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα του ΚΚΕ κ της ΚΝΕ, ουδέποτε τους πείραξε το μορατόριουμ αυτό κ το στήριξαν έμπρακτα ως γραμμή του ΚΚΕ .

        16. ΦΦ1917

          Ναι βρε παλικάρια σας ξαναλέω ότι αφού κόπτεστε και λέτε ότι το ΚΚΕ στήριζε την ΠΑΣΟΚΑΡΑ,που προφανώς βρίθει προβληματικών αυτή η προσέγγιση αλλά λέμε τώρα,στο ΤΟΤΕ ΚΚΕ ανήκατε και εσείς.
          Συνιστώσες δεν έχει αλλά και διασπάσεις έχει φάει και διαφωνίες με μαζικό ή ατομικό τρόπο υπήρχαν και υπήρξαν.Δεν είδα όμως κάτι αντίστοιχο από τους μετέπειτα Ναρίτες τότε…
          Συνεπώς εάν η κριτική γίνεται εφ’όλης της ύλης δεν μπορεί να μην σας παίρνει η μπάλα παραμάζωμα.
          Εκτός και αν το ΚΚΕ πρέπει να επωμιστεί ως αποκλειστικά δικά του τόσο τις Βάρκιζες,τις Καζέρτες και την “υποτιθέμενη” στήριξη στο ΠΑΣΟΚ αλλά ταυτόχρονα τόσο και το ΕΑΜ,τον ΕΛΑΣ,τον ΔΣΕ και τα σχετικά.
          Ε όχι?
          Απαντάτε πολιτικά και όχι με κουτοπονηριές.
          Ευχαριστώ προκαταβολικά

        17. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήταν κοινή προσπάθεια, η Καζέρτα και η Βάρκιζα κεντρική επιλογή. Η δε λογική “όλοι μαζί το κάναμε” είναι λογική νονού της μαφίας, όχι πολιτικού κόμματος.

        18. ΦΦ1917

          Ενώ η λογική η εποποιία ΜΑΣ και τα λάθη ΣΑΣ είναι λογική κομμουνιστή Λυγουνάκη ε?
          Γιατί αν θυμάμαι καλά το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ αλλά μετέπειτα και ο ΔΣΕ κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ είχανε.
          Εκείνο το ΚΚΕ που στις αντιφάσεις και τις αδυναμίες του,με εξόριστο τον ΓΓ του στο Νταχάου έκανε το τραγικό λάθος με τη Βάρκιζα.

          Η λογική “στηρίζατε” το ΠΑΣΟΚ ενώ οι ίδιοι ήταν στο ίδιο φορέα είναι λογική επαναστάτη ε?

          Η λογική κοιτάω μόνο τα λάθη δίχως να εξετάσω αδυναμίες,αντιφάσεις και υπονομευτικές πολιτικές έχει πολλούς τόνους διαλεκτικής μέσα της ε?

          Και για να τελειώνουμε το ΚΚΕ σε αντίθεση με κάποιους άλλους που έχουν το ευαγγέλιο της σοφίας και της πολιτικής τελειότητας αναγνωρίζει τα λάθη και τις αδυναμίες του με σαφή και κρυστάλλινο τρόπο.
          Η αστήρικτη κριτική από κάποιους εδώ μέσα περί ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ και αντισυντροφική και γελοία είναι.
          Απαντάτε πολιτικά και όχι σαν οπαδοί.

        19. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Μμμμμ, οι άνθρωποι οργανώνονταν τότε στο ΚΚΕ γιατί η οργάνωση τους βοηθούσε στην αντίσταση. Πάρα πολλοί άνθρωποι που τότε ήταν στο ΚΚΕ, αργότερα βρέθηκαν σκόρπιοι στην ΕΔΑ, ακόμη και στην Ένωση Κέντρου ή σπίτια τους και αυτό πριν αρχίσουν οι διασπάσεις.

          Άρα άλλο το προπολεμικό ΚΚΕ, άλλο το ΚΚΕ μέσα στο πόλεμο και άλλο το μεταπολεμικό ΚΚΕ. Στη πραγματικότητα όχι μόνο το ευρύτερο ΕΑΜ αλλά ούτε το μεγάλο ΚΚΕ της πολεμικής προσπάθειας δεν έχει αποκλειστικό δικαιωματικό κληρονόμο το σημερινό ΚΚΕ.

        20. φίλος της ΕΣΣΔ

          Ε ναι San Rocco δεν έχουν κάποιον αντισταλινικό μουλα να υπερασπίζεται τον Τροτσκι για να δώσει την σωστή γραμμή στο Κόμμα.

    3. Ανώνυμος

      φιλε της εσσδ, καλό είναι να θυμάσαι ότι τον συριζα τον προμοταρε πρωτη φορα στην ελλαδα το ΚΚΕ το μακρινό 88 ως ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!

      Reply
      1. φίλος της ΕΣΣΔ

        Ανώνυμε
        Ο Σύριζα επίσημα ιδρύθηκε το 2004 από τον μπαρμα-Αλέκο .

        Δεν θυμόσαστε ή δεν έχετε διαβάσει για την ΠΑΣΟΚΑΡΑ του 1981 με τον Λαλιώτη όπως έλεγαν “να λύνει και να δένει” που μπόρεσε ως “αριστερή” σοσιαλδημοκρατία(100 φορές πιο αριστερό πρόγραμμα από τον Σύριζα του 2012 σχεδόν αντιγραφή μέρος προγράμματος του ΚΚΕ) να συμβιβάσει κατά πολύ τις απαιτήσεις του κόσμου δίνοντας δυτικού τύπου αστικές ελευθερίες, δημόσια δουλειά σε κόσμο χρόνια αποκλεισμένο και πλασάροντας παράλληλα και ένα “τρίτο δρόμο”, “αραβικό σοσιαλισμό” και λοιπά πράσινα άλογα

        Όπως δεν έχετε διαβάσει για τον ΔΣΕ αλλά μόνο την Βάρκιζα αντιστοίχως δεν διαβάζετε και το 1991. Το 1991 το ΚΚΕ έκανε αυτοκριτική και επιστροφή στις αξίες του όταν “οι άλλοι” πήγαν να το διαλύσουν. Και προετοίμαζαν κλίμα διοχετεύοντας βρωμιές στον αστικό τύπο. Έναν δημοσιογράφο το ΚΚΕ τον πήγε στα δικαστήρια και αυτός ζήτησε συγγνώμη

        Ε μετά κάποιοι γκρινιάζουν που κάποια στελέχη της δεξιάς διάσπασης πήγαν με το κλειδί στο χέρι να ιδιωποιηθούν στα 1990-1991 κομματική περιουσία μέσα στον Περισσό. Αλλά τους περίμεναν οικοδόμοι και μεταλλεργάτες στο προαύλιο του Περισσού για “γαλλικά και πιάνο”. Ναι ρε με το κουπόνι του εργαζόμενου και του εργάτη οι “άλλοι” πήγαν να την κάνουν την λαχείο άλλα ΕΣΣΔ 1991.

        Τυχαίο που σε κάποιες εφημερίδες κάποιοι “πρώην” εκτόξευαν δηλητήριο ή ειρωνείες κατά ΚΚΕ; Τώρα βέβαια ψήφισαν τα μνημονιάκια και με τα δύο τα χεράκια

        Reply
    4. φίλος της ΕΣΣΔ

      Έγραψα για Νταλαντιέ και ήταν λάθος και αυτό εκ παραδρομής, ταχύτητας κ.α..
      Ο Νταλαντιέ έκανε θαύματα και πράγματα την περίοδο 1939-1940(Γαλλικά Αρχεία και εφημερίδες ως πηγές στα βιβλία της Lacroix Ritz)

      Τον σοσιαλδημοκράτη Μελανσόν ήθελα να γράψω

      Reply
  7. San Rocco

    Ωραία λοιπόν, ποσταρες το άρθρο του πριν, ποσταρες τις αποφάσεις του ΝΑΡ κ της ΚΝΕ ΝΑΡ από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκαν, για να δούμε έμπρακτα αν έχεις λάθος ή όχι. Τα σούπα μούπες κ κάπου άκουσα ότι, συνιστούν ψεύδος.

    Reply
    1. San Rocco

      Ποσταρε κ όχι ποσταρες . Λοιπόν, περιμένουμε το ποσταρισμα για να δούμε κατά πόσο η αριστερή τάση συνέβαλε στην διαμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ , κ όχι ο συνασπισμός κ τι πρόγραμμα του με τα οποία διεφωνησε η αριστερή τάση ριζικά.

      Reply
      1. bol.

        Συνεχίζοντας σου επαναλαμβάνω ότι πουθενά δεν γράφω για διαμόρφωση του συριζα αλλά στις σχέσεις σας με τον συριζα.
        Το άρθρο στο πριν τ.2 είναι πολύ χαρακτηριστικό για τη διαμόρφωση της μετέπειτα τακτικής σας και επιπλέον του παραδείγματος που σου έφερα υπάρχει και η πρόταση συνεργασίας που κάνατε τον μάρτη του 2012.
        Ζητούσατε στη πρόσκληση που τους στείλατε έξοδο απ το ευρώ ΟΝΕ και ΕΕ.
        Επίσης ζητούσατε εθνικοποίηση των τραπεζών κλπ χωρίς αποζημείωση και με εργατικό έλεγχο.
        Πάλευε ο συριζα για έξοδο απ το ευρώ και την ΕΕ,πάλευε για εθνικοποιήσεις και εργατικό έλεγχο;;
        όχι απλώς εξωραίζατε τον συριζα του οποίου η πορεία με όσα έλεγε και έπραττε ήταν δεδομένη.
        Εξάλλου η έξοδος από την ΕΕ και οι εθνικοποιήσεις χωρίς αποζημείωση και εργατικό έλεγχο χωρίς επανάσταση και με κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι μια απάτη…αυτή είναι η πορεία ενός νέου συριζα.

        Reply
        1. San Rocco

          Ώπα μάστορα : γράφεις “…έξοδος από την ΕΕ κ εθνικοποιησεις χωρις αποζημιωση ,εργατικό έλεγχο χωρίς επανάσταση κ με κοινοβουλευτισμο κλπ”. Ώπα! Ποιος τα λέει αυτά; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάντως όχι

  8. bol.

    Κατ’αρχάς το κείμενο που γράφτηκε τότε ήταν για την τακτική και όχι για το πρόγραμμα,υπάρχει κάποια διαφορά ε ;Αυτό ,λοιπόν σου τόγραψα.
    Διάβασε,λοιπόν από πριν τ.2;
    -Εφόσον δεν υπάρχει σήμερα δυνατότητα για την άμεση μετεκλογική διαμόρφωση ενός κοινωνικοοικονομικού συνασπισμού πλειοψηφίας και εξουσίας,και για να μπει η αριστερά σε μια τέτοια πορεία,είναι υποχρεωμένη να θέσει στο κέντρο της μετεκλογικής της τακτικής…-Μπορείς τώρα εσύ να βάλεις και να διαβάσεις τα υπόλοιπα.
    Δεν διαφωνείτε ,λοιπόν με τον κοινοβουλευτικό δρόμο μετάβασης στο ..σοσιαλισμό και επιπλέον διαφωνούσατε με τους χειρισμούς του συνασπισμού τότε,το σήμερα εκεί πάει ,και ότι στο μέλλον θα μπορούσατε να κάνετε άλλους χειρισμούς.
    Απ αυτό προκύπτει και η στάση σας απέναντι στο συριζα.,που
    1.Ήταν πρόθυμοι να υπογράψουν μνημόνιο πριν το δημοψήφισμα
    2.Έλεγαν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι υποχρεωτικό άρα κοροιδία
    Μια τέτοια φάρσα το μόνο που έκανε ήταν να ενισχύσει τον συριζα και τον τσίπρα που φαινόταν ότι …αγωνίστηκε και ..έκανε ότι μπορούσε.Το ότι θα το πήγαινε στο ναι αυτό ήταν ολοφάνερο.

    Reply
  9. φίλος της ΕΣΣΔ

    Αυτό δεν είναι ποστ. Είναι Έπος. ‘Ε-πος!

    Μία απλή ερώτηση: Αφού σε κάθε πόστ, γράφετε τα ίδια και τα ίδια κατά του ΚΚΕ μήπως το site να κάνει copy-paste τα σχόλια για να μην κουράζεστε να τα γράφετε

    Reply
    1. San Rocco

      Εμ αφού αναγκαζόμαστε να απαντάμε στα ίδια βαρετά ψέματα που λέτε τόσα χρόνια κ δεν έχετε βαρεθεί; Αλήθεια γιατί δεν γράφετε επιτέλους ένα ποστ με όλα αυτά τα μαργαριτάρια να απαντηθεί κ να πάμε την συζήτηση σε πιο γόνιμες κατευθύνσεις;

      Όχι του άλλο, αλλά ξέρετε αγαπητοί; Ο λαός ηττήθηκε κ εμείς μαζί του κ το ΚΚΕ επίσης.

      Reply
  10. φίλος της ΕΣΣΔ

    Ναι και σε αυτό πάλι φταίει το ΚΚΕ
    όχι ρε παιδιά η εξωκοινοβουλευτική με μερος της αναρχίας δεν φταίνε όταν έπνεε τα λοίσθια ο ΣΥΝ να του δώσουν το φιλί της ζωής στα 2003-2004.
    όοοοοχι φταίει το ΚΚΕ που οι άλλοι έφυγαν για τον ΣΥΝ στα 1991 και μετά όσοι πρόλαβαν για το ΠΑΣΟΚ
    Επίσης φταίει το ΚΚΕ που υπάρχει εργατική αριστοκρατία την εποχή του Ιμπεριαλισμού. Α όχι τι Ιμπεριαλισμός του Λένιν και μ*λ@κίες

    Αν είχε διαλυθεί ο ΣΥΝ θα εμφανίζονταν κάτι σαν αριστεροφανής σοσιαλδημοκρατία ίσως λιγότερο δυνατή από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ του 2012.

    Το ταξικό/κοινωνικό υπόστρωμα υπάρχει. Τα εργαστήρια παραγωγής κομμάτων δουλεύουν νυχθημερόν για να μην αναγκαστούν κάποιοι να ψηφίσουν ΚΚΕ ή να απέχουν. Δείτε κόμματα που παρέλασανη παραλίγο να μπουν στη Βουλή την τελευταία 10ετία.

    Θα ανταπαντήσει κάποιος πως στην Γαλλία έφτιαξαν τον ΜΑΚΡΌΝ για πρόεδρο σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ναι αλλά εκεί δεν υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα σαν το ΚΚΕ

    Κάποιο νέο ανάχωμα απέναντι στο ΚΚΕ θα υπάρξει,Μην στεναχωριέστε. Διαβάστε και τον Ρούση στο Πριν(11-01-2015) που σχεδόν το ομολογεί

    Reply
    1. San Rocco

      Σιγά βρε φίλος της ΕΣΣΔ ! Η λογική του αναχώματος που έχετε εκεί στο ΚΚΕ είναι φαρσοκωμωδια!

      Το σύστημα δεν έχει ανάγκη από αναχώματα διότι πολύ απλά, ο ρεφορμισμός ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΣΥΡΙΖΑ διότι ο ΣΥΡΙΖΑ του υποσχέθηκε ότι θα λυθεί εκλογικά το πρόβλημα. Και διότι οι πάσης φύσεως κομμουνιστές, είτε απείχαν από τα εγκόσμια κ έβριζαν τον κόσμο όπως το ΚΚΕ, είτε ενώ συμμετείχαν ενεργά παντού μέσα στον κόσμο , τελικά πρότειναν μόνο “κλιμάκωση των αγώνων”, χωρίς πολιτικό σχέδιο κ πρόταση για το μετά όπως έκανε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

      Κ ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρική πολιτική πρόταση που ο κόσμος αυτήν ήξερε από δεκαετίες αυτήν πίστεψε ως εύκολη, αυτήν επέλεξε! Αυταπάτες; Ναι! Αλλά ποιος μπόρεσε να τις σπάσει σε μια κομμουνιστική κατεύθυνση; Κανενας;! Οπότε, Ποιο ανάχωμα κ μπούρδες ;

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Ρόκκο, ό,τι κι αν έλεγες, δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες σοσιαλδημοκρατία θα ψήφιζαν.

        Reply
      2. φίλος της ΕΣΣΔ

        Δικός σας υποψήφιος ο καθηγητής Παντείου κ.Ρούσης
        Καλά να μην διαβάζετε ούτε καν το Πρίν πάει πολύ
        Σχεδόν τα ομολογεί όλα ο άνθρωπος χωρίς πίεση

        Reply
    2. Κώστας

      Κλαίω με την ιδέα των εργαστηρίων που παρασκευάζουν κόμματα. Φαντάζομαι μέσα σατανικούς επιστήμονες σαν τον Dr Strangelove να δουλεύουν νυχθημερόν. Να σαι καλά φίλε της ΕΣΣΔ.

      Πολύ σωστός San Rocco, προσυπογράφω

      Κώστας

      Reply
        1. φίλος της ΕΣΣΔ

          Ε ναι σωστά οι πλατείες του 2011 δεν ήταν τέτοια εργαστήρια
          Πες τα ρε Κώστα

  11. φίλος της ΕΣΣΔ

    Και κάτι άλλο για να μην παρεξηγηθώ. Το σχόλιο περί αόματων στα πλαίσια των διερευνητικών του 2012 αφορά τους πολιτικά αόματους τους ανταρσύα&friends

    Ευχαριστώ

    Reply
  12. φίλος της ΕΣΣΔ

    Και κάτι τελευταίο γιατί με περιμένει και η πραγματική ζωή η οποία δεν είναι δυστυχώς και τόσο διασκεδαστική με τόσα τρεχάματα ενφια λογαριασμούς κ.α. όσο είναι κάποιοι σχολιαστές

    Ρε Παλληκάρια, τόσα χρόνια από το σκάβε-σκάβε της επαναθεμελίωσης τι κάνατε; 30 χρόνια φτιάξατε τα θεωρητικά θεμέλια ή ακόμα; Τόσα χρόνια, σκαψίματος ή σε σύνταξη θα βγαίνετε με βαρέα και ανθυγιεινά ή θα έχετε καταναλώσει τόνους βολταρέν για την μέση που πιάστηκε από 30 χρόνια “σκάψιμο”.

    Για να μην δέχεστε πολιτικές ειρωνείες, προσπάθεια όσο μπορείτε στο εργατικό κίνημα χωρίς να γίνεστε “ουρά” του κάθε πολιτικά πονηρού πασοκου. Προσπάθεια το τουλάχιστον. Εντάξει υπάρχουν και πολιτικά έντιμοι πασοκοι αλλά οι πολιτικές δυναμικές της σοσιαλδημοκρατίας ακόμα και στην πολιτικά έντιμη μορφή της είναι δεδομένες.

    Reply
    1. San Rocco

      Αϊντε επιτέλους πες κάτι τελευταίο διότι έχουμε βαρεθεί να απαντάμε στις μπαρούφες που γράφεις! Πόσο μάλλον που δουλεύουμε μεροκάματο, έχουμε ένα σωρό οικονομικές υποχρεώσεις στην πλάτη μας, έχουμε και σένα να μας πρήζεις με ασυναρτησίες.

      Ελα λοιπόν, πες κάτι τελευταίο, για την κομμουνιστιή επαναθεμελίωση! Ναι έχουμε βρεί σπουδαία πράγματα, αλλά δεν θα στα πούμε γιατί είσαι μαρτυριάρης!

      Reply
        1. φίλος της ΕΣΣΔ

          Το αν σας ή δεν σας αρέσει η Βουγιουκλάκη δεν με ενδιαφέρει κύριε Λυγκουνάκη. Στα προσωπικά σας κινηματογραφικά γούστα δεν επεμβαίνω

          Αν έχετε κανένα πολιτικό σχόλιο ευχαρίστως να το σχολιάσω

          Ευχαριστώ

      1. φίλος της ΕΣΣΔ

        Δεν έχεις καμία υποχρέωση να απαντάς σε σχόλια. Αλλά τι να γράψεις;
        Η βολταρέν πάει σύννεφο από το σκάψε-σκάψε

        Αν εννοείς στα σπουδαία τον Πίπη του ΝΑΡ και της Καθημερινής με την θεωρία του “Ολοκληρωτικού Καπιταλισμού” τότε καλό να διαβάσεις την κριτική του συγχωρημένου Μπατίκα του ΚΚΕ-μλ

        Reply
        1. San Rocco

          Βρε φίλος της ΕΣΣΔ πάντα εκτιθεσαι διότι δεν γνωρίζεις, αλλά γράφεις γμτ! Ο Κώστας μπατικας δεν υπήρξε ποτέ στο ΚΚΕ μλ. Μάθε γμτ! Κ για τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό πάλι δεν γνωρίζεις τπτ.

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ο Μπατίκας δεν ήταν στη ΚΑΚΚΕ 1918-55?

        3. San Rocco

          Όχι, ο Κώστας μπατικας αποχώρησε από το ΝΑΡ μαζί με τον Κώστα κάποιο το 91 κ ορισμένους άλλους συντρόφους κ έφτιαξε μια μικρή κομμουνιστική ομάδα γύρω από το περιοδικό αριστερή ανασύνταξη. Μετά από χρόνια η αριστερή ανασύνταξη μετονομάστηκε σε κ.ο. ανασύνταξη που υπάρχει κ σήμερα.

        4. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Xωρις να κανω τον εξυπνο ο Μπατικας εχει φυγει απο το κκε καπου το 87-88 .Η ομαδα του λεγονταν αριστερη ανασυνταξη κ εβγαζε ενα εντυπακι που λεγονταν ανασυνταξη.Αυτοι ενωθηκαν με τη ομαδα που φυγε απο το ναρ λ εβγαζε την εφημεριδα εργατικη πολιτικη κ ετσι προεκυψε η κομμουνιστικη οργανωση ανασυνταξηΗ εργατικη πολιτικη ειχε εθνοανεξαρτησιακο προσανατολσμο κ αρθρογραφο τον…καζακη

        5. ΑΩ

          Ο Μπατίκας αποχώρησε από το ΚΚΕ τον Ιούλη του 1989 λόγω της κυβέρνησης Τζανετάκη.
          Η Εργατική Πολιτική δεν είχε σχέση με τον Καζάκη. Έδρασε το 2005-07 και μετά ενώθηκε με την Αριστερή Ανασύνταξη στην ΚΟ Ανασύνταξη

        6. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Άλλη Ανασύνταξη η μία και άλλη Ανασύνταξη η άλλη, σωστά;

        7. ΑΩ

          Ακριβώς. Η ΚΟ Ανασύνταξη του Κώστα Μπατίκα (1945-2009) προέρχεται από την ενοποίηση το 2007 της Αριστερής Ανασύνταξης και της Εργατικής Πολιτικής. Και οι δυο κινήσεις προέρχονται από αποχωρήσαντες από το ΝΑΡ, το 1991 η πρώτη, το 2005 η δεύτερη.
          Αν και αναφερόταν σε μαρξιστικές-λενινιστικές θέσεις το Γενάρη του 2015 στήριξε ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια συμμετείχε στη ΛΑΕ από την οποία αποχώρησε το 2017.
          Είναι σαφές ότι ο Κ. Μπατίκας δεν είχε σχέση με αυτό τον προσανατολισμό της οργανωσής του.

          Μια πολύ ενδιαφέρουσα συμβολή του Μπατίκα ήταν το βιβλίο του “Η Μαρξιστική Θεωρία της επαναστατικής Μετάβασης στο σοσιαλισμο – κομμουνισμό”, διαθέσιμο εδώ: https://docplayer.gr/4477541-I-marxistiki-theoria-tis-epanastatikis-metavasis-sto-sosialismo-kommoynismo.html

          Η Αριστερή Ανασύνταξη ξεκίνησε σαν κίνηση γύρω από το ομώνυμο περιοδικό. Στην πρώτη περίοδο με 3 τεύχη το 1991 συμμετείχε και ο Κώστας Κάππος που στη συνέχεια εγκατάλειψε την προσπάθεια. Ακολούθησε νέα περίοδος έκδοσης του περιοδικού και η ομάδα γύρω από αυτό πήρε τη μορφή οργάνωσης.

          Η εφημερίδα Ανασύνταξη είναι έκδοση της Κίνησης για Ενιαίο ΚΚΕ 1918-56. Πρόκειται ουσιαστικά για μετεξέλιξη της ΟΚΜΛΕ που εμφανίστηκε το 1982 όταν διασπάστηκε από την ΣΑΚΕ (σήμερα εφημερίδα Κόντρα) από θέσεις ταύτισης με την Αλβανία του Ε. Χότζα

        8. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δλδ ΚΑΚΚΕ και Κόντρα έχουν σχετικά κοντινές θέσεις; Γενικά με το μ-λ χώρο δε το’χω και πολύ, οριακά έχω καταλάβει τις διαφορές μεταξύ Μ-Λ ΚΚΕ και ΚΚΕ (μ-λ).

        9. Δ.Κ

          Γ.Λ,η κόντρα και η ΚΑΚΚΕ δεν έχουν κοντινές θέσεις.
          Επίσης η κόντρα έχει διαχωρίσει τη θέση της από την πολιτική Ενβέρ Χότζα.Υπάρχει και σχετική μπροσούρα.

        10. ΑΩ

          ΚΑΚΚΕ και Κόντρα δεν έχουν καμιά σχέση ουσιαστικά. Η ΚΑΚΚΕ προέρχεται από οργάνωση που ήταν διάσπαση της ΣΑΚΕ το 1982, αλλά δεν είναι συνέχεια, έχει άλλα χαρακτηριστικά.
          Ούτε η Κόντρα μπορούμε να πούμε ότι δρα σαν συνέχεια της ΣΑΚΕ, που ήταν ένα μ-λ σχήμα.

  13. ΦΦ1917

    Τελευταία και διευκρινιστική απάντηση στις χυδαιολογίες.
    Ο San Rocco με την κλασσική γκεμπελίστικη αντίληψη του στους σχολιασμούς ανακαλύπτει ότι υπάρχουν μέλη του ΚΚΕ που έχουν κομματικά καθήκοντα να μπαίνουν και σχολιάζουν στην Παντιέρα.
    Δεν ξέρω πόσο αστείο και χαζό επιχείρημα είναι αυτό προκειμένου να κάνεις αήθη και φτηνή προπαγάνδα ωστόσο για την δική μου άποψη να ξεκαθαρίσω πως δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ ή της ΚΝΕ. Θα σε στεναχωρήσω San Rocco αλλά κάποτε ήμουν και παρατρεχάμενος σχηματίας της ΕΑΑΚ αλλά αυτό δεν έχει ούτε είχε καμία σημασία στην συζήτηση. Αν ήμουν μέλος ωστόσο εικάζω πως θα είχα πολύ πιο συγκεκριμένα καθήκοντα από το να φραξιονίζω διαδικτυκά με άτομα του επιπέδου San Rocco και τα σχετικά.Το ίδιο θεωρώ πως ισχύει και για την πλειοψηφία των μελών του ΝΑΡ.
    Και για να συνεχίσω ούτε θα ντρεπόμουν να το δηλώνω αν και δεν νομίζω ότι είναι κάποιος τίτλος ευγενείας που θα πρέπει να τον κοτσάρεις όπου σταθείς και όπου βρεθείς.Οι κομμουνιστές είναι ταπεινοί και συγκροτημένοι κάτι δηλαδή εκ διαμέτρου αντίθετο από την χολή,την έπαρση και την επαγγελματική συνέπεια ψεύτη του San Rocco.
    Το πρόβλημα μου δεν είναι προσωπικό αλλά αφορά όλους εκείνους που το παίζουν κομμουνισταράδες πίσω από την ασφάλεια και την αφέλεια του πληκτρολογίου και της οθόνης τους.Το πρόβλημα μου είναι με όλους τους κολλημένους,απόλυτους και εμπαθείς που αντί να σηκώσουν το χέρι στον διπλανό τους για την κομμουνιστική ανάταση κάθονται και προκαλούν με τα επαναστατόμετρα τους.Το πρόβλημα μου είναι με όλους τους κωλοτούμπες της ταξικής πάλης που συνεχίζουν το ίδιο προκλητικό τροπάριο απευθυνόμενοι στις μάζες και καλυμμένοι πίσω από επαναστατικές φανφάρες.
    Δεν συμφωνώ σε όλα με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ αλλά δεν μπορώ να μη διακρίνω την ταξική συνέπεια,την συγκροτημένη και καθοδηγητική σκέψη,την ορθά επεξεργασμένη θεωρία του μ-λ και σαφώς τη μαζικότητα που το διακρίνει από τους υπόλοιπους του αριστερού χώρου.
    Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και σε όποιον αρέσει.
    Αν από την άλλη κάποιοι θεωρούν ότι καλή άποψη είναι μόνο ότι τους ακούγεται ωραίο και προτιμούν ελεύθερη διαπάλη μονάχα όταν και όσο κερδίζουν στα επιχειρήματα,εμένα μετρήστε με εκτός.
    Συνεπώς οι ειρωνείες,οι μαγκιές και οι κατινιές σας δεν με αγγίζουν.
    Αν μπορείτε να μιλήσετε πολιτικά κάντε το,ειδάλλως συνεχίστε να είστε καντηλαναύτες στη σιγή νεκροταφείου.

    Reply
    1. San Rocco

      Μια χαρά είναι η ανακοίνωση του ΝΑΡ λεφτ. Κ μια χαρά χάλια είναι το δικό σου σχόλιο! Τα φιλιά μου!

      Reply
  14. πικάπα

    Η αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί η μπάλα με τα επικά επιχειρήματα πανταχόθεν. Σαν ψιλοάσχετος δεν μπορώ ποτέ να είμαι ελιτιστής. Αλλά ρίχνει κανείς χαμηλά το επίπεδο όταν είναι ήδη αποφασισμένος να καταδικάσει (κράξει) και αρπάζει ένα ότι νάναι επιχείρημα για να αποδείξει κάτι που ήδη έχει προαποφασιστεί. Ένα τυχαίο παράδειγμα:
    Η παρουσία λέει ανθρώπων του ΝΑΡ για “διερευνητική” με τον Τσίπρα το 2012, είναι πανηγυρική λέει απόδειξη ότι η Ανταρσυα είναι υπέρ του κοινοβουλευτικού δρόμου του σοσιαλισμού. Και αυτό το λέει υποστηρικτής του ΚΚΕ, ενός κόμματος που συμμετέχει στο κοινοβούλιο, και εξακολουθεί ακόμη και όταν ψηφίζονται αντισυνταγματικά μνημόνια – και συμμετέχει και σε συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών και σε ενημερώσεις από την κυβέρνηση για εμπιστευτικά θέματα κλπ. Και πολύ καλά κάνει θα πω λοιπόν εγώ!. Λοιπόν, ήταν ο Χάγιος τότε με τον Τσίπρα; δεν θυμάμαι. Αλλά ρε παιδιά, αν πήγε στο κοινοβούλιο, όπου έτσι κι αλλιώς δεν μετείχε ποτέ, ενώ εκεί εσείς ξημεροβραδιάζεστε κάθε μέρα, και καλά κάνετε, και αν ενημερώθηκε και είπε μετά τα δικά του, αυτός δεν δικαιούται; ΟΚ δεν δικαιούται. Ίσως ήταν λάθος. Ίσως δεν ήταν λάθος. Αλλά δείχνει αυτό ότι είναι με τον κοινοβουλευτικό δρόμο του σοσιαλισμού; Έλεος, τόχετε παρα-μπίπ. (που κι αν ήταν δηλαδή, δεν θάχα καμιά πρεμούρα ούτε συμφέρον να τον κράζω έτσι).
    Ε, εντάξει, είναι χαμηλά το επίπεδο και βεβαία όχι μονομερώς – ούτε και το διαβόητο προεκλογικό αφισάκι από την άλλη μεριά, από το ΝΑΡ, ήταν κάτι το ξαφνικό. Αυτά ακούνε τα παιδιά, αυτά αναπαράγουν. Μ αυτά και μ αυτά προκοπή δεν έχει. (απορία: οι μεγάλοι τι ακριβώς κάνουν;)

    Reply
    1. πικάπα

      Κι έπειτα, οι εδώ υποστηρικτές του ΝΑΡ κάνουν ένα χρονικό της ιστορίας τους. Μπορείς να τους πεις επιτέλους! πως τότε είχαν σωστές επισημάνσεις αν και αντίθετες με αυτές του κόμματος τότε… Μπορείς να ισχυριστείς πως “κακώς έφυγαν”, ή ¨κακώς δεν ξαναγύρισαν το 91”, αν και νομίζω πως όταν κάποιος γνωρίζει τέτοια διοικητική καταστολή είναι εξαιρετικά δύσκολο να γυρίσει, όταν μάλιστα παρά την αλλαγή γραμμής διαπιστώνει πολλαπλά προβλήματα στη συγκρότηση του κόμματος. Μπορείς να τους πεις (εδώ τα είπα κι εγώ ο άσχετος) πως σήμερα, έτσι όπως τάχουν κάνει, δεν συμβάλλουν θετικά. Μπορείς να τους πεις ευγενικά χρόνια πολλά, θυμίζοντάς τους πως ένας τριαντάρης δεν μπορεί να ζει με τα κατορθώματα του νηπιαγωγείου.
      Αλλά αντί μόνο να μπουκάρεις επίμονα στο φιλικό τους μπλογκ με κατακλυσμιαία σχόλια, απέναντι ουσιαστικά μόνο στον πανταχού παρόντα san rocco, μπορείς να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις να τους φιλοξενήσεις σε ένα δικό σου μπλογκ, έτσι να αλλάζουμε καμιά φορά και τον αέρα μας. Άντε να σε δω..

      Reply
      1. Left G700

        Αλλά αντί μόνο να μπουκάρεις επίμονα στο φιλικό τους μπλογκ με κατακλυσμιαία σχόλια, απέναντι ουσιαστικά μόνο στον πανταχού παρόντα san rocco, μπορείς να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις να τους φιλοξενήσεις σε ένα δικό σου μπλογκ, έτσι να αλλάζουμε καμιά φορά και τον αέρα μας.
        ________________________________________

        Φίλε πικάπα, κάτι τέτοιο προϋποθέτει αφομοίωση (= κατανόηση σε βάθος) του λενινισμού. Δεν νομίζεις ότι απέχουμε κάμποσο από αυτό το στάδιο;

        Reply
    2. λαθραναγνώστης

      Λοιπόν, επειδή το επιχείρημα ότι, δεδομένου του ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ το 12 δεν είχε μπει στη βουλή, η επίσκεψή της στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, στα πλαίσια της διερευνητικής εντολής, δεν έχει σημασία (για όσους…”δεν θυμούνται…https://mediaoasis.wordpress.com/2012/05/09/antarsyasyriz/),
      έχει αρχίσει και κυκλοφορεί πολύ, η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της αφόρητης πίεσης προς το ΚΚΕ για να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
      Δηλαδή. Σύσσωμη η αριστερά και η εξωκοινοβουλευτική, πλην λακεδαιμονίων, στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ!
      Αυτό ήταν το μήνυμα που προσπαθούσαν να περάσουν ο Τσίπρας και οι φίλοι του και να πειθαναγκάσουν το ΚΚΕ,με το στανιό, να μπει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
      Μάλλιστα, ο Χάγιος, τότε, έκανε και δηλώσεις ότι και καλά “ο λαός κέρδισε μια πρώτη επιτυχία, δίνοντας ένα ισχυρό ράπισμα στις δυνάμεις του Μνημονίου και του μαύρου μετώπου.” Κέρδισε ο λαός και έδωσε ράπισμα στις δυνάμεις του μνημονίου, με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ….!!!!!
      Και παρακάτω: “Μπορεί να κάνει μια δεύτερη επιτυχία αν κάνει το βήμα να πάρει ο λαός την εντολή στα χέρια του, με ένα κοινωνικό, εργατικό και πολιτικό κίνημα……..”
      Βλέπε δηλαδή, μια κυβέρνηση συνεργασίας “ΟΟΟΟΛΗΣ” της αριστεράς….!

      Προσωπικά θεωρώ, ότι ακόμα, δεν έχουν λογοδοτήσει επαρκώς – ή μάλλον καθόλου γι αυτή τους την ενέργεια και για όλες τις υπόλοιπες πράξεις στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ.
      Κατά τα άλλα, δεν ξέρω ποιός από το ΚΚΕ ή τους υποστηριχτές του έχει πει ότι εκείνη η επίσκεψη ήταν “απόδειξη ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι υπέρ του κοινοβουλευτικού δρόμου του σοσιαλισμού.”

      Reply
      1. ένας

        Ηταν καλά μελετημένη κίνηση, “δυοίν αγαθοίν θατέρου τεύξασθαι”:
        1. Η θα υποχωρούσε στην πίεση, οπότε κάλυψη από το ΚΚΕ ζητούσαν, για “αριστερή διακυβέρνηση”.
        Αυτό δεν έπιασε.
        Κι ευτυχώς, γιατί θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στο εγχώριο κομμ. κίνημα, και με διεθνή αντίχτυπο.
        η
        2. Δε θα υποχωρούσε, οπότε θα άφηναν να δουλέψει το πούρο διεξιορεφορμιστικό και φτωχοπροδρομικό πλευροκόπημα “το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει”, δηλαδή “αδιαφορεί για τα προβλήματα του Λαού”.
        Αυτό έπιασε.
        Αλλά, σαν φτωχοπροδρομικό, ήταν χτύπημα περιορισμένης εμβελείας, πλευροκόπημα φθοράς, σε έναν εφτάψυχο πολιτικό σχηματισμό.
        Κι “ότι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό”!
        Και αμετάκλητα πιο δυνατό.
        Ιδού, και σήμερα……

        Reply
        1. φίλος της ΕΣΣΔ

          @ένας 05/10/2019 at 19:19

          Δεν θα μπορούσαν να το διαλύσουν ένας. Ξέρουν πως οι αποφάσεις του ΚΚΕ παίρνονται σε συνέδρια. Το Κόμμα με ΓΓ την Αλέκα είχε απομακρύνει Κοψιδηδες και σχετικούς. Άρα να επαναληφθεί ένα δεύτερο 1991 ήταν πολύ δύσκολο
          Δεν είναι χαζοί οι Πασοκοι

          Αυτό που ήθελαν ήταν να περιορίσουν αριθμητικά το KKE και σε κάποιο βαθμό τα κατάφεραν. Αυτό που δεν υπολόγιζαν ήταν η δυναμική του ΚΚΕ και η διατήρηση της επιρροής του στην Ελληνική Κοινωνία

          Όταν το ΚΚΕ πήρε αποφάσεις ήξερε πως θα χάσει ψηφοφόρους προς το Σύριζα.

          Η σημερινή γρήγορη κατάρρευση του Σύριζα σε πολλά επίπεδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στάση του ΚΚΕ. Τον Τσιπρακο τον είχαν για 8ετία αλλά δεν τους έκατσε η φάση. Εντάξει τώρα έχουν ένα γνήσιο παιδί της αστικής τάξης αντί για ένα αστόπαιδο που το έπαιζε και λίγο επαναστάτης

      2. Ανώνυμος

        Λαθρο ασε τα ψοφια, τα χετε κάνει ροιδο κ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σου φταίει..γιατί ψηφίσατε στον δήμο Αθήνας σε όλες τις επιτροπές τους δεξιούς κ τους πασοκους

        Reply
      3. φίλος της ΕΣΣΔ

        @λαθραναγνώστης

        Πότε πήγε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Βουλή; Πρόσεξε τις ημερομηνίες με το μεταφρασμένο κείμενο της Lemon Diplomatique

        Τετάρτη, 9 Μαΐου 2012
        http://edoketora.blogspot.com/2012/05/do-you-love-me-like-i-love-you.html

        «Ο σύντροφος Στάλιν μπορεί να αναπαύεται ήσυχα στον τάφο του, το ΚΚΕ επαγρυπνεί, αποφασισμένο να εκπληρώσει την αιώνια αποστολή του: να υπηρετήσει την εργατική επανάσταση, να σταθεί φρουρός τής άφιξής της, να προετοιμάσει τα στρατεύματα και πάνω από άλλα να μην αφήσει να ακουστεί το τραγούδι των σειρήνων που υπόσχονται νίκη τής αριστεράς. Κατά τη διάρκεια τής σύντομης προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, όλοι οι κομουνιστές που προσκλήθηκαν να εμφανιστούν στα τηλεοπτικά πλατό επέμεναν σε ένα σημείο: είμαστε το Κομουνιστικό Κόμμα, και όχι «αριστερά».

        […]

        Ο κύριος Τσίπρας θα κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο την εντολή που θα λάβει στις 8 Μάη. Στην διάρκεια των τριών αυτών ημερών, θα επαναλάβει ακούραστα το μήνυμά του για ενότητα της αριστεράς, το οποίο το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ απέρριψαν επίσημα πριν τις εκλογές. Τώρα όμως, [ο κος Τσίπρας] επιχειρεί ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας σύγκληση κοινών σωμάτων, τείνοντας το χέρι στους οικολόγους (που δεν μπόρεσαν να υπερβούν το εκλογικό κατώφλι του 3%), στους μαοϊστές, τους λενινιστές, τους τροτσκιστές, τους διαφωνούντες τού ΚΚΕ, σε όλο τον «γαλαξία» των κομμάτων τής αριστεράς. Ανομολόγητος σκοπός και διακαής επιθυμία όλων των ελλήνων της αριστεράς είναι η κατάρρευση του ΚΚΕ με σκοπό τον μετασχηματισμό του σε νέες βάσεις, ούτως ώστε η ελληνική αριστερά να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην ελληνική κοινωνία..»

        Τα γράφει σχεδόν «έξω από τα δόντια» για τις τότε μελλοντικές προθέσεις πολλών αριστερών πολιτικών σχηματισμών

        Reply
  15. πικάπα

    Πολύ απλά, αυτοκριτική δεν πρόκειται κανείς να κάνει Αυτοκριτική δεν είναι “δεν τα καταφέραμε”!. Όταν μάλιστα αντιμετωπίζεις ολόπλευρη ήττα, η αυτοκριτική οδηγεί αναγκαστικά σε αναθεώρηση. Αλλά όσο απαραίτητη και αν είναι, δεν προχωράς σε αναθεώρηση όταν δεν έχεις τα φόντα να τη φέρεις εις πέρας.
    Αυτοκριτική έχει κάνει μόνο ο νεώτερος Σύριζα δια του ηγέτη του, ότι “είχαμε αυταπάτες”. Μόνο που ήταν το ψευδές μέρος της, καθώς οι περισσότεροι που έμειναν Σύριζα δεν είχαν καμιά αυταπάτη στο ότι ρήξη δεν επρόκειτο να γίνει. Η αυταπάτη τους αφορούσε την εσφαλμένη ελπίδα ότι μαζί με το συμβιβασμό θα δίδονταν από τους “συμμάχους” και ένα καλό βραβείο που θα τους επέτρεπε να κυβερνήσουν με άνεση, ώστε να φέρουν επιτέλους τον περιβόητο “διαφωτισμό” (βλ. στοιχειώδη αστικοδημοκρατικό εκσυγχρονισμό) στην Ελλάδα. Θα έπρεπε όμως να τους είναι προφανές ότι κανένα τέτοιο συμφέρον (άρα και ενδιαφέρον) δεν θα είχαν ποτέ οι σύμμαχοι: να κάνουν δηλαδή της ίδιας κατηγορίας μάγκα το από Ναυμαχίας του Ναβαρίνου προκεχωρημένο τους φυλάκιο. Ενώ επιπλέον οι τέτοιοι διαφωτισμικοί καπιταλιστικοί καιροί έχουν πια παρέλθει.

    Μπορούμε άραγε να φανταστούμε ότι η ρευστή κινηματική κατάσταση 2010-2012 θα περνούσε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση προς σοσιαλιστική κατεύθυνση; Αν δούμε τα ψυχρά δεδομένα των συνολικών υλικών παραμέτρων, όσο και τον Ελλαδικό “υποκειμενικό παράγοντα”, τέτοιος τρόπος άμεσης “νίκης” δεν υπήρχε. Όταν η Παπαρήγα έλεγε πως δεν πρέπει να πάει η αριστερά στην κυβέρνηση, ρωτώντας μας “και ποιος θα είναι τότε αντιπολίτευση; η δεξιά;”, σχεδόν όλοι την απαξιώσαμε γιατί θέλαμε επιτέλους κάτι να γίνει, τώρα που γυρίζει. Έπρεπε βέβαια κάτι να γίνει, αλλά τι;. Σήμερα είναι μάλλον σαφές ότι, αντί της σημερινής απαξίωσης της αριστερής εκδοχής, η καλύτερη κατάληξη εκείνης της κινηματικής κατάστασης θα ήταν να είχε απομείνει μια ανθεκτική αριστερή αντιπολίτευση με 2-3 υπολογίσιμα κόμματα καλύπτοντας το φάσμα των συγγενικών ταξικών δυνάμεων. Αυτό λοιπόν έπρεπε τότε να γίνει.
    Η λεγόμενη “μεγάλη ευθύνη” του ΚΚΕ είναι επομένως ότι δεν μπόρεσε να “οπορτουνίσει” όσο πραγματικά χρειάζονταν ώστε να συγκρατήσει κόσμο μακριά από τις αυταπάτες. Να οπορτουνίσει με την έννοια της επικοινωνιακής και συμμαχικής τακτικής, άρα της πολιτικής. Αλλά βλέπουμε ότι οι άνθρωποι δεν τόχουν. Δεν τόχουν, ούτε καν ενδιαφέρονται να το αποκτήσουν, και αυτό φαίνεται πάντα όταν τους συζητάμε. Πολιτική δεν μπόρεσαν να κάνουν, η συγκεκριμένη ανάλυση όμως της κατάστασης ήταν κατά βάση σωστή: Ο σωστός στόχος ήταν να σχηματιστεί πια και να παραμείνει μια ισχυρή αντισυστημική αντιπολίτευση, αντί το “κίνημα” να οδηγηθεί αέρα-πατέρα από διάψευση σε ήττα.
    Μιας και “τάπε” επομένως το ΚΚΕ αποφάσισε να κρατήσει αυτό τον ρόλο του συνεπούς, επωμιζόμενο αυτό το ρόλο – δεδομένων και των αδυναμιών του στο πολιτικό παιχνίδι. Αλλά έλα που ο λοιπός “αριστερός χώρος” δεν ήταν στοιχειωδώς ικανός να παίξει το δικό του ρόλο, καταλαμβάνοντας το υπόλοιπο 1/2 ή έστω το 1/3 μιας ισχυρής αριστερής αντιπολίτευσης, όσο το “κίνημα”..κουνιόταν. Δεν ήταν ικανός, όχι μόνο λόγω παροιμιώδους έλλειψης πολιτικών δεξιοτήτων, αλλά γιατί ούτε καν είχε αντιληφθεί ο χώρος το νήμα της συγκεκριμένης κατάστασης, παραμένοντας σε μια ομιχλώδη αναζήτηση μιας ομιχλώδους μεταβατικής κατάστασης: Η μεταβατική κατάσταση ταυτίστηκε πρακτικά με την αντι-μνημονιακή συγκυρία. Ενώ αντίθετα, η Συγκυρία ήταν πολύ ευρύτερη (τι παίζεται, ποιος ο χωρικός και ποιος ο χρονικός ορίζοντάς της, πράγματα που τα αντιλήφθηκε καλύτερα το ΚΚΕ, πλην όμως… “δεν μπορούσε”).
    Η απαραίτητη λοιπόν “πολιτική παρέμβαση στη συγκυρία” που αναζητούσε ο λοιπός χώρος δεν ήταν άλλη από το να ΜΗΝ κυβερνήσει η αριστερά ως “αριστερά”. Ώστε ακόμη και όταν η κυρίαρχη Συριζική τάση με βοήθεια ΜΜΕ κλπ κατάφερνε να υπερισχύσει της διάσπασης (βλ. παρακάτω) να μην κουβαλά πλέον αυτή ως κύριος φορέας την ταυτότητα της αριστεράς και την ανάθεση της λαϊκής ελπίδας, αλλά να έχει φανεί έγκαιρα η δεξιά απόκλισή της. Έγκαιρα, εκ των πολιτικών πραγμάτων. Όμως αλίμονο, πολιτικά πράγματα δεν γίνονται με το επικοινωνιακό μπλα μπλα, είτε αυτό γίνεται από έξω καταδικαστικό/αποκαλυπτικό, είτε από μέσα εισοδιστικό/αντιπολιτευτικό. Ούτε γίνονται φορτώνοντάς τα στην “ταξική πάλη” και τους “αγώνες”. Γίνεται και με αυτά, αλλά εφόσον αυτά είναι συνδεδεμένα με χοντρές -ακόμη καλύτερα χοντροκομένες- κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα. Η ταξική πάλη είναι πολιτική πάλη και η πολιτική δεν γίνεται ποτέ αλλιώς, παρά καταλαμβάνοντας πάση θυσία υπολογίσιμο πολιτικό χώρο στον κεντρικό πολιτικό χάρτη, όταν και όσο είναι καιρός.
    Δεν υπήρχε λοιπόν άλλος τρόπος για να ΜΗΝ κυβερνήσει η κυρίαρχη τάση του Σύριζα στο όνομά μας, και για να σωθεί μια μεταβατική αντισυστημική κατάσταση, παρά η επείγουσα δημιουργία ενός χοντρικά ισόποσου πολιτικού κόμματος μεταξύ ΚΚΕ και Σύριζα. Κάτι τέτοιο ήταν αναγκαίο αλλά ήταν και εφικτό στην κινηματική περίοδο 2010-2012. Οι τελευταίες ευκαιρίες ήταν μέχρι το τέλος του 2013, αν και υπερήμερες. Αυτό θα σήμαινε προφανώς τη θορυβώδη διάσπαση των διαφόρων αριστερών του Συριζα και τη πανηγυρική συγκόλληση όλου του λοιπού χώρου. Είναι αναμενόμενο ότι εν μέσω ζωντανών τότε αναβρασμών, μια τέτοια οργανωτική τομή θα μπορούσε να συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις αγωνιστών και λαϊκή επιρροή, με μια δυναμική μεγαλύτερη από αυτή της “αριστερής στροφής” του Σύριζα του 2009. Και είναι προφανές ότι η λεπτομέρεια της πολιτικής πρότασης μιας τέτοιας ριζοσπαστικής “επανίδρυσης” δεν ήταν δικαίωμα λεξομαχίας μεταξύ των “διαπραγματευτών” των συνιστωσών, αλλά θέμα των πολλαπλάσιων μελών που θα συνέρρεαν σε μια τέτοια πραγματικά ριζοσπαστική και θαρραλέα επανίδρυση. Θα συνέρρεαν; Ενδεχομένως. Αλλά να μια περίπτωση όπου έχει θέση το θάρρος..Οι δυνάμεις Αρ.Ρευ,/Αρ.Πλατφ. και ΝΑΡ ήταν οι κεντρικές μιας τέτοιας πολιτικής δυνατότητας. Αν και βέβαια καθόλου αρκετές, θα ήταν όμως καταλυτικές. Ωστόσο αυτοί -και όλοι οι άλλοι γενικώς- περί άλλων ετύρβαζαν όταν έλεγαν περί της συγκεκριμένης κατάστασης. Ώστε μόλις το 2015 βρέθηκαν τελικά να ψειρίζουν τη μαϊμού κάπου αναμεταξύ αντιΕΕ-και αντιΕυρώ, κατόπιν εορτής και δαρμένοι. Όταν ήδη το 2013 το εξαιρετικά επείγον δεν ήταν η όποια ακριβής διατύπωση whatever, αλλά το να μπουν ως υπολογίσιμο μέγεθος στο πολιτικό γήπεδο για να πάρουν τη μπάλα από το Τσιπριστάν – που τελικά έφτασε να τους παίζει όλους όπως ήθελε μέχρι και το δημοψήφισμα.. Ας μην ασχοληθούμε με κάθε έναν συγκεκριμένα, τι ανεδαφικό φαντάζονταν τότε.
    Έτσι σήμερα αυτές οι δυνάμεις έχουν κάτσει ανεπιστρεπτί. Στην πολιτική η γενική ήττα του κινήματος δεν επιμερίζεται με το “ολοι χάσαμε” ποσοστιαία, αλλά κρίνεται από το εάν το μέγεθος και η ορμή του πολιτικού σωματιδίου που απομένει μετά την ήττα είναι πλέον μετρήσιμα φυσικά μεγέθη στον πολιτικό χάρτη. Δεν είναι λοιπόν. Αλλά το χειρότερο είναι πως εξκολουθούν περί άλλων να τυρβάζουν.

    Τα παραπάνω εμπεριέχουν και στοιχεία προσωπικής αυτοκριτικής, στο βαθμό που ανακατεύτηκα αρκετά με τα Συριζικά πίτουρα στο κρίσιμο διάστημα 2019-2013, παρότι μονίμως αντιπολιτευόμενος όπου δη..
    Όσο αφορά την εντελώς απαραίτητη αυτοκριτική του ΚΚΕ, οι διαστάσεις της ξεπερνούν κατά πολύ εκείνη τη φευγαλέα συγκυρία και αγγίζουν την επανατεκμηρίωση, επαναθεμελίωση, ανάκαμψη, όπως και να το πει κανείς, όχι μόνο της τακτικής και της στρατηγικής, αλλά και του σοσιαλιστικού οράματος, που σήμερα δεν παίζει στον ορίζοντα. Μια τέτοια κριτική και αυτοκριτική αναθεώρηση είναι μια ιστορία που δεν μπαίνει στα στενά μέτρα κανενός μας. Και δεν είναι πια ντροπή να το πει κανείς πως όλα αυτά τα “ανά” οδηγούν στην απαγορευμένη λέξη: Ανα-θεώρηση.(*) Αλλά όσο εμείς ψειρίζουμε τη μαϊμού και παίζουμε με τις λέξεις, από δω παν κι άλλοι και μεταξύ μας μεταξά.

    (*). Α-να-θε-ω-ρη-της. Είστε ή δεν είστε;
    https://www.youtube.com/watch?v=p0yJmJJO0Fc

    Reply
    1. ένας

      Πικάπα, ήσουν λίγο μακροσκελής, αλλά με τα δύο σχόλιά σου, (05/10/2019 at 15:50) και (05/10/2019 at 17:55) επιτέλους νομίζω πως κατάλαβα τι θέλεις, οπότε δε μετανοιώνω, που τα διάβασα. Και ελπίζω να βρώ καιρό αύριο, να τα ξαναδιαβάσω, για να πιάσω και λεπτομέρειες.
      Γενικά, πάντως, η γνώμη μου είναι πως η ουσία ενός καυγά, μπορεί και να συσκοτίζεται από το ενδεχόμενα χαμηλό επίπεδο της εκατέρωθεν επιχειρηματολογίας. Χωρίς με αυτό να υποκρίνομαι πως υποτιμώ το επίπεδο των σχολίων των κουκουέδων για να σου γίνω αρεστός. Δε σημαίνει, όμως πως η αντιπαράθεση είναι αβάσιμη.
      Εχω την γνώμη ότι σε ένα κουκουέδικο μπλόγκ, από τα παληά γνωστά, θα ήταν πιο ελεύθερη, άρα και πιο αποδοτική εκατέρωθεν, η συζήτηση μαζί σου, (ανεξάρτητα, αν κι εκεί μπορεί να άκουγες …χριστοπαναγίες – this is life)! Κι αυτό, βέβαια καθόλου δεν σημαίνει να καταλήξει σε …συμφωνία! Όπως, χιλιάδες φορές έχω πει, σημασία έχει να ξέρει κανείς που και γιατί διαφωνεί. Τώρα βέβαια κι αυτά έχουν «κάτσει» δεν ενημερώνονται ταχτικά, γενικά φαίνεται σα να έχουν γίνει ντεμοντέ η νάχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους.
      Οπότε, προτιμώ να μην τοποθετηθώ με μισές κουβέντες, γνωρίζοντας τους περιορισμούς του παρόντος μπλογκ (μετά από καμιά …εκατοντάδα «κομμένων» σχολίων), τους οποίους και κατανοώ. Πρέπει να αντέχει κανείς τις σκληρές απόψεις στους σκληρούς καιρούς. Από εκεί και πέρα, βέβαια, έχει κάθε δικαίωμα να πεί, «εντάξει, κατάλαβα, μη μου τα ζαλίζεις».
      Αλλά το τι έχει καταλάβει ο καθένας τελεί υπό τη δική του ευθύνη.
      Κι αυτό κρίνεται από την ζωή.
      Προσωπικά, ευχαριστώ για τον κόπο, που έκανες, και καλή δύναμη.

      Reply
      1. kokkiniotis Post author

        Βρίζεις αγωνιστές που έχουν αφιερώσει δεκαετίες στο κομμουνιστικό κίνημα, μιλάς για χαφιέδες, πράκτορες, αριστεριστές του ιμπεριαλισμού, μας έχεις γράψει ότι εδώ μέσα είμαστε του Λάνγκλεϊ και σε ανεχόμαστε ακόμα, γράφεις βρισιές περί αντικομμουνισμού σκόπιμα, για να λες μετά ότι σου κόβουμε την πολιτική σου άποψη επειδή δεν αντέχουμε τη σκληρή αλήθεια, και δημιουργείς εντυπώσεις ότι σου έχουμε κόψει 100 σχόλια… Σοβαρέψου.

        Reply
        1. φίλος της ΕΣΣΔ

          kokkiniotis τι περίμενες;
          Προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα, να ξεφύγει κανένα “γαλλικό” και να αρχίσουν να μετατρέπουν μία πολιτική συζήτηση σε επί προσωπικού με σκοπό ΑΚΡΙΒΩΣ να μην γίνει πολιτική συζήτηση.Γιατί ακριβώς δεν έχουν επιχειρήματα για σοβαρή πολιτική κουβέντα

          Μέχρι στιγμής σε ένα ημιεπίσημο site του ΝΑΡ και σε μία ανάρτηση που ασχολείται με το ΚΚΕ δε έχω βρει έστω και για δείγμα ένα που να γράφει σαν Ναρίτης

          Άρα λογικά αφορά φίλους του ΝΑΡ και φίλους του ΚΚΕ. Έχω διαπιστώσει πως ανάμεσα σε όσους σχολιάζουν βρίσκεται Πασοκ. Ευρύτερος Σύριζα, Ακροδεξιοί. Αλλά ΝΑΡιτη έστω και για δείγμα νομίζω πως έχει σχολιάσει. Μπορεί βέβαια να έχει σχολιάσει και να μην το κατάλαβα

          Αυτό μάλλον έχει να κάνει με αγωνίες που έχουν για τον “κενό” χώρο μεταξύ του νέου ενωμένου (που ετοιμάζεται στα παρασκήνια ήδη από το 2017 ) ΣΥΡΙΖο-ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Ο Γιάνης με ένα ν όσο και να τον προβάλουν τα ΜΜΕ αποτελεί ένα αριστερό ποτάμι και είναι μία πρόχειρη λύση αλλά τίποτα παραπάνω.

          Το ανταρσυα λίγο πριν την ενοποίηση Σύριζα-Πασοκ λογικά θα διαλυθεί και επίσημα με το ΣΕΚιτικο κομμάτι ή δίπλα ή μέσα στο νέο ΣυριζοΠΑΣΟΚ. Το ίδιο το ΝΑΡ βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης μετά τα τραγελαφικά του 2015 να κατεβαίνει επίσημα το ΝΑΡ με την Ανταρσύα ενώ μέλη του ΝΑΡ να κατεβαίνουν με την ΛΑΕ
          https://www.athensvoice.gr/politics/106327_lae-lafazanis-ap-ola-ehei-o-mpahtses

          Τουλάχιστον ας προβληματιστούν ειδικά τα σωματεία στα οποία το ΝΑΡ έχει μία κάποια δύναμη και ας αποφασίσουν με ποια πλευρά θα πάνε στο εργατικό κίνημα. Την πόρτα του ΠΑΜΕ την ξέρουν την έχουν ξαναεπισκεφτεί.

        2. San Rocco

          Φίλε της ΕΣΣΔ έγραψες 6 παραγράφους κ λες και στις 6 αλλά ντ άλλων . Πώς τα κατάφερες;

        3. Left G700

          Φίλε τής ΕΣΣΔ,

          Γράφεις στο παραπάνω σχόλιό σου (06/10/2019 at 19:12):

          Έχω διαπιστώσει πως ανάμεσα σε όσους σχολιάζουν βρίσκεται Πασοκ. Ευρύτερος Σύριζα, Ακροδεξιοί.

          ΠΑΣΟΚ; Και Ακροδεξιοί; Ποιοι είναι αυτοί και τι έχουν γράψει που σε οδήγησαν σε αυτή τη διαπίστωση;

        4. φίλος της ΕΣΣΔ

          Σε έχω για έξυπνο Left G700. Μπορείς να τα βρεις και μόνος σου

        5. Left G700

          Όχι, φίλε τής ΕΣΣΔ. Όσο έξυπνος κι αν είμαι (παίζεται αυτό και δεν δίνει και 1.05…), δεν μπορώ να το βρω. Σκέψεις μπορώ να κάνω. Να είμαι βέβαιος, όχι. Και για να μην πολυλογώ και είναι και αργά:

          1) Ο Γιώργος Λυγκουνάκης έχει δηλώσει ΔΗΚΚΙγενής. Αλλά έχει κάνει και μια καλούτσικη θητεία στην ΚΝΕ. Είναι αυτός ο Πασόκος κατά τη γνώμη σου;

          2) Κυκλοφορούν εδώ κάνα δύο τύποι (ένας είναι, όμως, ο αρχηγός) που όχι απλώς ακροδεξιό με θεωρούν, αλλά μέχρι …πράκτορα (ο αρχηγός αυτό). Έχεις κι εσύ την ίδια άποψη;

          Μίλα ανοιχτά. Οι κομμουνιστές, είναι δεν είναι φίλοι τής ΕΣΣΔ, αυτό δεν συνηθίζουν να κάνουν;

        6. φίλος της ΕΣΣΔ

          @Left G700

          Για αρχή καλό θα είναι να καλμάρεις λιγουλάκι.
          Δεύτερο να μάθεις να σχολιάζεις ή να κάνεις ερωτήσεις πάνω σε αυτά που γράφει το ίδιο το σχόλιο

          Έγραψα (06/10/2019 at 19:12):
          “Έχω διαπιστώσει πως ανάμεσα σε όσους σχολιάζουν βρίσκεται Πασοκ. Ευρύτερος Σύριζα, Ακροδεξιοί.”

          Ερώτηση από Left G700
          “Φίλε τής ΕΣΣΔ,
          Γράφεις στο παραπάνω σχόλιό σου (06/10/2019 at 19:12):
          Έχω διαπιστώσει πως ανάμεσα σε όσους σχολιάζουν βρίσκεται Πασοκ. Ευρύτερος Σύριζα, Ακροδεξιοί.
          ΠΑΣΟΚ; Και Ακροδεξιοί; Ποιοι είναι αυτοί και τι έχουν γράψει που σε οδήγησαν σε αυτή τη διαπίστωση;”

          Το τι πολιτικά υποστηρίζει ο καθένας σχολιαστής και το τι πολιτικό ρόλο έχει αργά η γρήγορα φαίνεται. Όταν υπάρχει μία στοιχειώδης πολιτική εμπειρία γίνονται κατανοητές οι αντιφάσεις, οι πολιτικές τοποθετήσεις και ίσως και οι πολιτικές προθέσεις

          Ο μόνος που είναι περήφανος που είναι ΠΑΣΟΚ είναι ο κύριος Γ.Λ. Αλλά τουλάχιστον αυτός έχει τα κάκκαλα να μην το κρύβει. Για άλλους το ποιοι είναι Πασοκοι και ποιοι ακροδεξιοί φαίνεται. Όσο για ευρύτερο Σύριζα που έγραψα στο σχόλιο μου μάλλον δεν φαίνεται να σε απασχολεί και τόσο μιας και δεν το επαναλαμβάνεις

          ciao

        7. Ανώνυμος

          Παιδάκι τι γράφεις; Αναρτας δημοσίευμα του…2015; Για να πεις την εμμονή σου με το ΝΑΡ ;

        8. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δεν πήραμε την άδεια του φίλου της εσσδ/εχθρού του λαού πριν σχολιάσουμε. Θα μας λιώσει κι αυτός σα σκουλήκια!

        9. φίλος της ΕΣΣΔ

          Φαντάζομαι πως σε ένα ημιεπίσημο site του ΝΑΡ που γράφει για την περίοδο 1989-1991 αφορά πρώτα από όλα τους φίλους του ΝΑΡ και φίλους του KKE

          Για παράδειγμα δεν θα έμπαινα σε site, blog φιλοΠΑΣΟΚ για τις διεργασίες που έχουν με τον Σύριζα ώστε να γίνουν ενιαίο κόμμα

          Αλλά το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει άποψη για όλα. Κλασσικά ΠΑΣΟΚ

          Πάντως είναι προς τιμή σου που ακόμα παραδέχεσαι πως είσαι ΠΑΣΟΚ. Οι άλλοι γιατί δεν το παραδέχονται ; Για να κάνουν αριστερή κριτική προς το ΚΚΕ μήπως;

        10. ένας

          Για να μπορεί να κρίνει κανείς μόνος του, τουλάχιστον για τα περί “Λάνγκλεϋ”, που ήταν εντοπίσιμα στο ποστ : Γιώργος Γράψας, «φεύγει» στις 12 Γενάρη το 2000 της Ιαν 12, 2019.
          Να διευκολύνω:
          16/01/2016 at 16:36 Δεν ανήκουν στην εγχώρια κομμουνιστική κουλτούρα μας αυτά. Σε καμιά εισαγόμενη από τον Λάνγκλεϋ, ίσως.
          και
          16/01/2016 at 16:36 …. , και κυρίως δεν έχουμε ανάγκη εισαγόμενης προβοκάτσιας από το Λάνγκλεϋ.

        11. kokkiniotis Post author

          Προφανώς δε μιλάμε για αυτές τις αναφορές στο Λάνγκλεϊ αλλά για απαράδεκτο σχόλιό σου -που είχε κοπεί- στο οποίο κατηγορούσες εμάς εδώ στην Παντιέρα και τον πολιτικό και κινηματικό χώρο που αυτή προσπαθεί να εκφράζει, ως από εκεί εκπορευόμενο. Για να βοηθήσω τη μνήμη σου, μετά μας είχες στείλει σχόλιο ότι “δοκιμάζεις τα όριά μας”. Όταν μετά από καιρό σου το είχα ξαναεπισημάνει, είχες σχολιάσει ότι αυτό τώρα είναι παλιό…
          Θεωρώ λανθασμένη την τακτική, ενώ γύρω μας γίνεται της κακομοίρας, να αφιερώνει κανείς την ενέργειά του στο να απαξιώσει ιστότοπους και χώρους της αριστεράς. Αυτά από μένα.

        12. λαθραναγνώστης

          Φίλε Κοκκινιώτη, κάποια στιγμή, πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση για τη δράση, αν όχι του Λάνγκλεϊ, αλλά σίγουρα της δικής μας ασφάλειας, μέσα στο χώρο του εξωκοινοβουλίου.
          Και δεν αναφέρομαι στο ΝΑΡ, αλλά περισσότερο στους διάφορους “αναρχομπάχαλους” κουκουλοφόρους που εμφανίζονταν στις καταλήψεις των σχολών και λεηλατούσαν και .βανδάλιζαν.
          Τα αποτελέσματα εκείνων των πράξεων, φαίνονται τώρα. Είναι οι αφορμές που δίνονταν η μία μετά την άλλη και ζυμώθηκε στην κοινή γνώμη η ανάγκη κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και όχι μόνο αυτή….
          Γνωρίζοντας τι πρόκειται να μου σύρουν εδω μέσα γι αυτά που γράφω, δηλώνω ότι η άποψή μου είναι ότι οι χώροι αυτοί που προανέφερα, ήταν και είναι αλλωμένοι από την ασφάλεια. Εξ άλλου, λόγω νοοτροπίας κυρίως κινηματικής και παντελούς έλλειψης οργάνωσης και περιφρούρησης, αρκούν 1-2 ασφαλίτες για να τους χειραγωγούν.

        13. Left G700

          […] δηλώνω ότι η άποψή μου είναι ότι οι χώροι αυτοί που προανέφερα, ήταν και είναι αλλωμένοι από την ασφάλεια.
          ________________________________________

          Ναι, ξέρεις, μόοονο εσύ έχεις αυτή την άποψη, λαθραναγνώστη. Εσύ και τα υπόλοιπα 10.816.285 από τα 10.816.286 του πληθυσμού (απογραφή 2011 –βγάλε κάνα μισό μύριο που την έχει κάνει)!

        14. ένας

          Μάλιστα!
          Κατηγορούμαι, λοιπόν, για κάτι, που δεν δημοσιεύτηκε!
          Και, δυστυχώς ούτε να θυμηθώ μπορώ, ούτε και με βόηθησε μια πρόχειρη έρευνα στα όχι και λίγα “κομμένα”, που είχα πρόνοια να σώσω….
          Κρίμα, γιατί χάνω ίσως μιαν ευκαιρία είτε να διορθώσω κάποιο λάθος μου, είτε να διευκρινίσω μιαν ενδεχόμενη κακή διατύπωση η παρανόηση, είτε, το και πιθανότερο, να υποστηρίξω, όπως συνήθως επιδιώκω, θέσεις όχι εύκολα καταπόσιμες μεν, πολιτικές δε.
          Αν δεν δημοσιεύσεις το επίμαχο σχόλιο, που μάλιστα “σχολίασα αργότερα πως είναι παληό”(;!), προφανώς καταδικάζεις, όχι εμένα, πράγμα, που ποσώς με ενοχλεί- τάχω ξεπεράσει αυτά, αλλά την ενδεχόμενη μη αρεστή άποψη. Και δεν μπορώ να κάνω κάτι γι αυτό.
          Και, ανεξάρτητα από αυτό, επειδή συχαίνουμαι προσωπικές κόντρες και προσωποληψίες, κι επειδή πια νομίζω πως κατάλαβα αρκετά καλά τι είναι και τι θέλει η “Παντιέρα” και αντίστοιχα, πως ό,τι μου επιτράπηκε να εκφράσω εξαντλήθηκε, νομίζω πως είναι καιρός να ακολουθήσω τη συμβουλή σου, “να σοβαρευτώ”.
          Τέρμα λοιπόν η παρουσία μου στην “Παντιέρα”, την οποία και να ευχαριστήσω για όσο με ανέχτηκε.

        15. Left G700

          Φίλε ένας,

          Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή “σοβαροποίησης”: να δώσεις το σύνθημα (δίνοντας το παράδειγμα) ώστε οι φίλοι και υποστηρικτές τού ΚΚΕ που συχνάζουν εδώ να συμβάλουν, στο μέτρο που τους αναλογεί και περνάει από το χέρι τους, στο να γίνει η Παντιέρα καλύτερη.

          Σκεψου την κι αυτήν. Δεν μου φαίνεται καθόλου κακή ιδέα…

    2. φίλος της ΕΣΣΔ

      Καμία Αυτάπατη πικάπα.
      Σκέτη Πολιτική Απάτη. Και με την βούλα
      Όταν ο Τσιπράκος δούλευε «ψιλό γαζί» τον κόσμο για τα μνημόνια που είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν από το 2013
      http://newpost.gr/politiki/510165/manifesto-mhlioy-kata-ths-kybernhtikhs-politikhs

      Δια χειρός Μηλιού(ένας από τους συντάκτες του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης του 2014) πριν ο τελευταίος προσεγγίσει κάπως το ΚΚΕ

      Reply
    3. Κώστας

      Πικάπα δεν ήταν νομοτέλεια η ήττα για να ψάχνεις, σε ορθή γενικά κατεύθυνση, το πως θα μπορούσε να περιοριστεί. Η ήττα όμως δεν περιορίζεται παλεύοντας για μικρή ήττα αλλά για την νίκη. Τ

      Ο επιμερισμός της ευθύνης είναι στις τάσεις της αριστεράς με έναν αντιιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα και τα μερίδια έχουν να κάνουν με το μέγεθος τους το άγριο 9μηνο του λαού, Μάης 11-Φεβρουαριος 12.

      Άρα το μεγάλο κομμάτι το παίρνει δικαιωματικά το ΚΚΕ, μετά το Αριστερό Ρεύμα και οι γύρω του και τέλος η το ΝΑΡ και οι γύρω του. Ο καταλύτης όμως είναι το ΚΚΕ, μην στραμπουλάς την λογική για να χωράει την σημερινή κατεύθυνση της πολιτικής σου σκέψης. Από τους 3 που αναφέρω αυτός που αν είχε άλλη στάση θα είχαν ΣΙΓΟΥΡΑ άλλη στάση και οι άλλοι 2 είναι το ΚΚΕ. Με τον λαό στα κάγκελα, το πολιτικό σύστημα ΧΩΡΙΣ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΑΚΟΜΑ, την ΟΝΕ στον αέρα και τον ελληνικό καπιταλισμό στο απόλυτο όριο αντοχής του λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των δίδυμων ελειμμάτων του, αλλά το ΚΚΕ σε διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις η κρίση εκπροσώπησης μπορούσε να λυθεί σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Δεν θα ήταν σοσιαλιστική επανάσταση αλλά θα ήταν κάτι, θα ήταν αγώνας, παράδειγμα, διεθνές υπόδειγμα, θα ήταν, αν ήταν, ήττα στο πραγματικό πεδίο.

      Δεν ήταν το πρώτο επίδικο να μην κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερά αλλά να μην κυβερνήσει καθόλου. Μην ξεκινάς την διήγηση από την άνοιξη του 12, κάνεις ακριβώς αυτό που κάνει το ΚΚΕ. Πρέπει να πάμε στις άγριες πολιτικές απεργίες του 11. Δεν καταλαβαίνω γιατί το επίδικο είναι να μην κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα μας. Βασικά δεν είναι καν αυτό που είπα, το να μην κυβερνήσει καν. ¨Ενα ασήμαντο συμμαχικό σχήμα του 4 %, υπό διάλυση με το τότε μπλοκ ΚΟΕ+ΔΕΑ με το ένα πόδι έξω και την συμμετοχή του στον ξεσηκωμό να μην είναι καν κεντρική του κατεύθυνση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αν το πιάσουμε τότε που λέω

      Κώστας

      Reply
      1. πικάπα

        Λοιπόν Κώστα, δεν εμμένω στις λεπτομέρειες της ερμηνείας μου. Επιμένω όμως ότι έτσι μετατοπίζεται η συζήτηση σε πιο ρεαλιστική βάση, Γνωρίζοντας βέβαια ότι αυτό δεν έχει τέλος, μέσα μάλιστα σε ανεπαρκείς όρους συζήτησης Και βέβαια η συζήτηση πρέπει να είναι ρεαλιστική.
        Δεν θα είχα καμιά αντίρρηση π.χ να πολιτεύεσαι δίνοντας την εντύπωση ότι επιδιώκεις νίκη, αρκεί να ξέρεις ότι δεν πας πράγματι για τη νίκη. Ούτε είναι καλό να αποκλείεις παντελώς κάποια απρόσμενη νίκη, αρκεί να ξέρεις όμως ποια συγκεκριμένη τακτική νίκη στοχεύεις, πατώντας στη γη.. Ούτε βέβαια είναι ποτέ νίκη η κατάληψη κάποιου εδάφους αν εκεί θα είναι το Βατερλό.

        Για το ΚΚΕ που λες, ναι ήταν η δεσπόζουσα δύναμη, και όλοι στην ουσία περιμέναμε από αυτό. Αλλά αυτό δεν ήταν σωστό, να προβάλλουμε δηλαδή σε αυτό τις δικές μας ανεπάρκειες. Το ΚΚΕ, δεν το αναγνωρίζεις, αλλά έχει πράγματι κάποια σημαντικά πράγματα να υπερασπίσει. Και βέβαια δεν ισχύει ότι όλοι οι άλλοι είμαστε δόλια αναχώματα, αλλά ωστόσο ισχύει ότι το στραπατσάρισμά του το επιθυμούν πολλοί.
        Καθόλου δεν θεωρώ τις ευθύνες του ΝΑΡ κλπ μικρότερες από του ΑΡ κλπ. Πράγματι, ο Σύριζα μέχρι το 2012 ήταν ένα μικρό κόμμα, που μάλιστα είχε διώξει τον Κουβέλη και έτσι είχε εγκλωβίσει την αριστερά του. Δεν ήταν εύκολο πράγμα να αποχωρήσεις έτσι..Ωστόσο, μετά το πάγωμα εκ της διευθύνσεως στα τέλη του 2009 ώστε να ατονήσου νσταδιακά όλα τα κινηματικά στοιχεία της “αριστερής στροφής” και το κατόπιν αποστειρωμένο κ ελεγχόμενο restart του, η συστημική προσγείωση ήταν παραπάνω από εμφανής. Αλλά τα κονέ και τα συγκοινωνούντα δοχεία ΑΡ-ΝΑΡ ήταν η ελάχιστη προϋπόθεση για να ξεκολλήσουν οι αρτηριοσκληρωμένοι αριστερορευματίες… Αυτή η ίδια όμως αρτηριοσκληρωτική ιδιότητα χαρακτήριζε και το ΝΑΡ κλπ. Τα κονε υπήρξαν, και αριστερό βήμα διαλόγου υποτίθεται κλπ, αλλά ήταν ουσιαστικά βουλωμένα
        Αν κάτι υποτίθεται πως ξεχώριζε θετικά τους “λοιπούς”,απέναντι στο ΚΚΕ, είναι υποτίθεται η μεγαλύτερη πίστη στα “κινήματα” και στις “μάζες”, η αμφισβήτηση υποτίθεται της σφιχτής και περιοριστικής πρωτοπορίας κλπ κλπ Μπλα μπλα και τρίχες κατσαρές αποδείχτηκαν όλα αυτά. Οι συνιστώσες προάσπισαν (και ακόμη αυτό κάνουν) τα υποτιθέμενα κεκτημένα των υποτιθέμενων πρωτοποριών τους. Αυτό φάνηκε καθαρά από την απροθυμία τους να λιώσουν μέσα σε ένα αναβαπτισμένο υποκείμενο, στο “καμίνι της ταξικής πάλης του 2010-2012” – Εντάξει, κάνω ΜΠΛΑΚ χιούμορ εδώ, αλλά κάποιοι από εσάς πράγματι έτσι το χαρακτηρίζετε ακόμη!

        Reply
      2. Κώστας

        Πικάπα σε ευχαριστώ για την απάντηση αλλά δεν συμφωνώ στο περί “λεπτομέρειας”. Είναι το σταυρικό ζήτημα αποτίμησης της στάσης του ΚΚΕ στην δεκαετία. Το τι έκανε το 11 και όχι το καλοκαίρι 12 ή το 15. Πριν την ήττα δηλ που δεν σημειώθηκε τον Ιούλιο του 15 αλλά την άνοιξη του 12. Μια στάση “κριτικής στήριξης” στο ΚΚΕ πρέπει να αναμετρηθεί με αυτό το ζήτημα. Αν το ΚΚΕ είχε δίκιο το 11 δεν υπάρχει λόγος η στήριξη να είναι “κριτική”, ας είναι εφ όλης της ύλης. Αν το ΚΚΕ είχε άδικο το 11 τότε μια ορισμένη στήριξη του μπορεί να ειναι μόνο κριτική και στο πνεύμα που έχω περιγράψει πολλές φορές με τα παιδιά και την δουλειά που μας τραβάνε κάτω, και δεν γίνεται τίποτα κλπ. Που αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα όλης της τόσο πια εξαντλητικά διαφημισμένης από το ΚΚΕ στήριξης στο ΚΚΕ από πρώην άλλων χώρων της αριστεράς. Η αποτίμηση της στάσης του ΚΚΕ το 11 τελικά καταλήγει το κριτήριο του αν ένας κομμουνιστής βλέπει λόγους και δυνατότητες κοινωνικής και πολιτικής πάλης σήμερα. Αλλά αν πει πως το ΚΚΕ είχε δίκιο το 11 πρέπει σήμερα ο ίδιος να στηρίξει και να δικαιολογήσει γιατί είχε δίκιο στα πάντα. Ως ΠΑΜΕ, ως ΜΑΣ, ως δ/ψ το 15, παντού και γιατί είχε άδικο ο ίδιος. Τότε θα είναι σε θέση να ακολουθήσει την μόνη συστράτευση που η γραμμή του ΚΚΕ επιτρέπει, δηλ επί παντός του επιστητού. ¨Αλλο που προεκλογικά γυαλίζει το μάτι τους και πετάνε Συνέδρια και Προγράμματα στα σκουπίδια και ξαφνικά το “δεν είμαστε Αριστερά” γίνεται “ψηφίστε την μόνη Αριστερά”

        Κώστας

        Reply
        1. πικαπα

          Ας το πάρει κι αυτό το ποτάμι..Ετεροκαθοριζεσαι και αντιπραττεις. Μέχρι εδώ λογικό. Όταν όμως αδυνατεις να αυτοκαθοριστεις και να παραξεις, τότε καλύπτεις το κενό σου επανερχόμενος στον ετεροκαθορισμο. Ξεκόλλα για το τι έκανε κ δεν έκανε ο άλλος. Τεσπά, κάτι έκανε ο καψερος και μπόρεσε και είναι υπαρκτός. Για το τι έπρεπε εσύ να έχεις κάνει, σου έδωσα μια καθαρή περιγραφη. Υπάρχει κάτι άλλο συγκεκριμένο, πολιτικό κ χειροπιαστό, εκτός από αυτό που σου περιεγραψα; Συγκεκριμένο, όχι ομίχλες. Ε λοιπόν, υπάρχει. Είτε το πεις ΣΚΠΚ, είτε ΣΔΔΚΔ, είναι να παριστάνεις την συνειδητοποιημένη πρωτοπορία, και να επανιδρυθείς. Οκ. Μόνο που είστε τόσο πολλές οι συνειδητές πρωτοποριες, που θα μπλέξουμε τα μπούτια μας. Μα αυτό κάνετε τόσα χρόνια, της πρωτοπορίας το κάγκελο. Όταν όμως ήταν καιρός να κάνετε κάτι, ήσασταν lost in space. Να χαρώ εγώ πρωτοποριες. Τεσπά, άντε με το καλό, ΣΔΔΚΔ, ΣΚΠΚ, ΕΣΣΔ, whatever.

  16. φίλος της ΕΣΣΔ

    Αν η Δαμανάκη που ήταν υπέρ της συγκυβέρνησης Τζαννετάκη άνηκε στο κατά Κουρή “βρώμικο 89” τότε γιατί το ΠΑΣΟΚ έστω και μετά από καμία δεκαριά και βάλε χρόνια δέχθηκε να συνεργαστεί μαζί της;

    Κανένας από το Πασοκος από αυτούς που σχολιάζουν έχει καμία πρόχειρη εξήγηση;

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Γιατί δεν ήταν πια ΠΑΣΟΚ παρά μόνο στο όνομα. Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πια σχέση με το παλιό ΣΥΝ, Τα κόμματα αλλάζουν ιστορικά χαρακτήρα όλη την ώρα. Οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν κάποια στιγμή, μπορεί και όχι, τα κόμματα… Ποιος χέστηκε εν τέλει πραγματικά για τα κόμματα;;;

      Reply
      1. φίλος της ΕΣΣΔ

        Ναι ναι τα δανεικά που έπαιρνε από τότε το Ελληνικό Κεφάλαιο με τις συγχρηματοδότήσεις έργων(75-25 από το οποίο το 15-20% με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου) υποδομής δεν θα τα ξεπλήρωνε ποτέ γιατί ο νέος ανδρέας θα έριχνε τις ζεμπεκιές του στην Ρίτα και θα κάθονταν σούζα τα ευρωπαϊκά κεφάλαια

        Ο Σημίτης ήταν η λογική συνέπεια του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Εκλέχτηκε από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Υπουργό Οικονομίας τον είχε ο Ανδρέας

        Έλα ντε ποιος χέστηκε για τα κόμματα: Για αυτό απαντάς κάθε φορά που θα θίξουμε το πασοκ που σας ενώνει σε ένα Blog Ημιεπίσημο του ΝΑΡ σε ανάρτηση που ασχολείται και με το ΚΚΕ

        Λογική ΠΑΣΟΚ. Δείγμα Δωρεάν

        Πρόταση 1
        “Γιατί δεν ήταν πια ΠΑΣΟΚ παρά μόνο στο όνομα”

        Πρόταση 2
        “Οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν κάποια στιγμή, μπορεί και όχι, τα κόμματα… ”

        Μέσα σε 4 προτάσεις οι δύο αντιφατικές:
        Η μία γράφει πως το ΠΑΣΟΚ άλλαξε.
        H άλλη υπονοεί πως τα κόμματα και άρα και το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαζουν.
        Όταν ρωτάω αν “παίρνετε κάτι” μάλλον εγώ θα είμαι ο κακός

        Reply
        1. San Rocco

          Όχι στην τριπλέτα ο καλος ο κακος κ ο άσχημος εσυ είσαι ο άσχημος. Αναρτας δημοσιεύματα 4-5 χρόνων τα οποία τα περισσότερα λένε αλλα από αυτά που λες εσύ, δεν έχεις επιχειρήματα μόνο ταυτολογιες , προσβάλλεις γύρω τριγύρω όλους όσους αριστερούς κ κομμουνιστές έχουν άλλη αντίληψη από το ΚΚΕ του οποίου είσαι μέλος κ καλά κάνεις αλλά μην μας το παίζεις ανένταχτος , κλπ

        2. φίλος της ΕΣΣΔ

          Πολιτική θέση έχω. Το φίλος της ΕΣΣΔ παραπέμπει στο μοναδικό κόμμα που την υπερασπίζεται

          Τουλάχιστον μάθε πως αντισταλινικός που να υπερασπίζεται τον Τρότσκι αλλά δεν υιοθετεί τα στοιχεία κονκουεστ και πουλάει και λίγο Μλ με τζούρα Μάο είναι κάπως αντιφατικό μιας και οι μλδες υπερασπίζονται τον Στάλιν.

          Σε ποιο σημείο προσβάλω κάποιον κύριε; Έκανα προσωπικούς χαρακτηρισμούς; Πολιτικές τοποθετήσεις κάνω. Αλλά μάλλον όταν γράφεται (με αι)για άλλους μάλλον θα κοιτάτε τον καθρέπτη

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          ΟΚ φίλε της ΕΣΣΔ/εχθρέ των ανθρώπων, θα προσαρμοστώ στο IQ σου.

          Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε σταδιακά αρχίζοντας πριν το ’81.

          Οι άνθρωποι μπορεί να αλλάξουν κάποια στιγμή, μπορεί και όχι, τα κόμματα… νομοτελειακά αλλάζουν μέσα στην ιστορία τους. Και επειδή έχουν δείξει την τάση ιστορικά να αλλάζουν προς το χειρότερο, προδίδοντας τους ανθρώπους, γι’ αυτό μια υγιής πλειοψηφία χέστηκε γι’ αυτά.

          Θα σου το κάνω εικόνα:
          https://www.youtube.com/watch?v=nQ5Mya6jJRM

        4. λαθραναγνώστης

          Χαχαχαχα!!!
          “Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε σταδιακά αρχίζοντας πριν το ’81.”
          Όχι αγοράκι μου! Το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε σταδιακά.
          Αποκαλύφθηκε!
          Όπως έγινε και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
          Ίδιος ήταν από τότε που ονομάζονταν ΚΚες, με την ΕΑΔΕ και την πρόθεση συμμετοχής στις εκλογές της χούντας, με τον ΣΥΡΙΖΑ των μνημονίων και την κυβέρνηση συνεργασίας με τον ακροδεξιό Καμένο.

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η πλειοψηφία των παλιών μελών του που έχουν αποχωρίσει θα διαφωνήσουν μαζί σου. Παρενθετικά δε συμπαθούσα καθόλου τον ΣΥΝ (το ΚΚεσ. προφανώς δε το έχω προλάβει και πολύ αμφιβάλω αν θα το συμπαθούσα περισσότερο) αλλά σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σχέση με τον παλιό ΣΥΝ, ούτε καν φυσιογνωμική. Ένα κόμμα εξουσίας με ένα που παλεύει να μπει στη Βουλή, αντικειμενικά (και ανεξάρτητα από προθέσεις), δε μπορεί να έχει την ίδια φυσιογνωμία.

          Άμα το πάμε έτσι, το ΚΚΕ έχει “αποκαλυφθεί” πάμπολλες φορές με τις μεταμορφώσεις του. “Κόμμα παντός καιρού” το λέτε εσείς.

        6. bol.

          Δίκαιο έχεις,το πασοκ δεν άλλαξε σταδιακά…
          Και ο ριζ. στις 19/10/1981:
          ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ.Ξέσπασμα χαράς του λαού για τη μεγάλη νίκη .
          Ο ελληνικός λαός σημείωσε μια μεγάλη δημοκρατική νίκη.Εξασφάλισε μια συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων της αλλαγής…”
          Και δεν ήταν μόνο αυτό είχε και συνέχεια…..

        7. Ανώνυμος

          Ρε κοίτα ποιοι μιλάνε για πασοκους! Αυτοί που η εφημερίδα τους ο Ριζοσπάστης πανηγύριζε το 81 για μεγάλη νίκη των προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων! Αυτοί που ως ΚΚΕ κάνανε μορατόριουμ με το ΠΑΣΟΚ όλη τη δεκαετία του 80, και μάλιστα κυβέρνησαν κ μαζί του , όπως κ με τη ΝΔ !

          Αυτοί που ως λαϊκή συσπειρωση αλληλοψηφιζονται σήμερα στις επιτροπές του δήμου Αθηναίων με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κ ΣΥΡΙΖΑ .

        8. ΦΦ1917

          Δεν ξέρω από πια σκοπιά το γράφεις το σχόλιο σου Ανώνυμε.Αν όμως είσαι προσκείμενος στο ΝΑΡ να θυμηθείς ότι μέχρι το 89 πολιτική στέγη είχες το ΚΚΕ,συνεπώς δεν είναι τα λάθη του αλλά τα λάθη του και τα λάθη σας. ΟΚ?
          Εκτός και αν είσαι της λογικής ότι η εποποιίες είναι συλλογικές (ΕΑΜ,ΕΛΑΣ,ΔΣΕ) αλλά τα λάθη είναι μονάχα του ΚΚΕ.
          Που νομίζω ότι μόνο σε προοδευτικούς ανθρώπους δεν ταιριάζει.
          Στο δια ταύτα το κομμουνιστικό κίνημα έχει μετρήσει ήττες αλλά και νίκες.Το γεγονός πως μέχρι το 91 υπήρχαν εξαιρετικές αντιθέσεις εντός ΚΚΕ είναι αποκαλυπτικό από τα ίδια τα γεγονότα.Σκέψου ότι για λίγους ψήφους δε βγήκε ΓΓ ο Δραγασάκης. Αυτό αντικειμενικά είχε επίδραση και σε πολλές αντιλήψεις και εστιάσεις εκείνο και το προηγούμενο διάστημα σε συγκερασμό με αδυναμίες και λάθη.
          Άρα το ΚΚΕ σαν κόμμα εξελίσσεται,μαθαίνει και μέσα από την πείρα του αποφεύγει τα ίδια λάθη.Σαν ζωντανός οργανισμός αποβάλλει όλα εκείνα τα στοιχεία που διαβρώνουν την πολιτική του υπόσταση και τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά.
          Απλά δες λίγο την κατάληξη όλων αυτών που φύγανε και ίσως καταλάβεις.
          Επίσης να σε ενημερώσω πως γενικά κριτική και αυτοκριτική έχει κάνει ενώ κάποιοι άλλοι τηρούν μέχρι σήμερα σιγή ιχθύος για πολύ πρόσφατα γεγονότα.
          Τα υπόλοιπα και οι φτηνές συνδικαλιές και τα σχετικά δεν χρήζουν απάντησης.
          Αλλά αν κόπτεσαι για το ΠΑΣΟΚ θυμήσου με ποιον συνεργαζόσουν στους νοσοκομειακούς γιατρούς το προηγούμενο διάστημα.

        9. Ανώνυμος

          Φφ1917, σου ξαναλέω, πάει πολύ να μιλάς για πασοκους όταν το ΚΚΕ επί μία δεκαετία το 80, αβανταρε το ΠΑΣΟΚ, κυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ , και με τη ΝΔ .

          Και όταν σήμερα στο δήμο Αθηναίων αλληλοψηφιζεστε με ΠΑΣΟΚ , ΝΔ κ ΣΥΡΙΖΑ για τις επιτροπές του δήμου. Λίγη ευσυνειδησία εκ μέρους σου δεν βλάπτει.

        10. Ανώνυμος

          Για πες κ φφ με ποιον συνεργαζομασταν στους γιατρούς;

        11. ΦΦ1917

          Το ΝΑΡ είχε συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ στους νοσοκομειακούς γιατρούς.
          Επίσης δεν θέλω να στεναχωρήσω αλλά και στα φοιτητικά τα βρίσκατε ανά καιρούς με την ΠΑΣΠ.
          Ρώτα προς ΑΣΣΟΕ μεριά και θα καταλάβεις.
          Να μην ξεχνάμε και τις συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΛΜΕ και σε πόσα ακόμα.
          Βέβαια ματαιοπονώ και εγώ γιατί δεν απαντάς σε τίποτα απ’όσα σου παραθέτω.Το δε δημοσίευμα για τον δήμο Αθηναίων είναι πέρα για πέρα παραπλανητικό.Επίσης καλό θα ήταν να έπαιρνες πιο σφαιρική ενημέρωση. Λιγάκι καλύτερα:
          https://www.lsathinas.gr/l/synedriasi-dimotikoy-symvoylioy-16-9-2019/

          ΥΓ-1:Μην πέφτεις από τα σύννεφα.Είστε δέκα χρόνια αγκαζέ με το ΣΕΚ,νομίζω ότι από μόνο του λέει πολλά.
          ΥΓ-2:Να απαντάς πολιτικά και όχι να παίρνεις αποσπασματικά γεγονότα για να βγάζεις συμπεράσματα.

        12. Ανώνυμος

          Για πείτε φφ για την συνεργασία ΝΑΡ κ ΠΑΣΟΚ στους νοσοκομειακούς , να γελάσουν κ τα τσιμέντα! Έλα περιμένουμε να γινεις ρεζίλι πάλι! Κάμαν μπόι!

        13. αλλος

          ΦΦ δεν αποδεικνύεις τίποτα μ’ αυτά που λες. Αν συνεργάζονται τα ΕΑΑΚ με την ΠΑΣΠ στο φκ, άλλο τόσο το κάνει η ΠΚΣ με τη ΔΑΠ-ΠΑΣΠ που μοιράζουν προεδρεία, με αντιδραστικά ψηφίσματα των καθεστωτικών που υπερψηφίζονται κλπ κλπ. Το πλαίσιο σκέψης που σου έχει δημιουργήσει το ΚΚΕ δε σε βοηθάει να κάνεις κουβέντα γόνιμη γιατί ψάχνεις συνέχεια πράκτορες και δωσίλογους για να υπερασπίσεις μια γραμμή που βουλιάζει.

        14. φίλος της ΕΣΣΔ

          Ε ναι μωρέ true επαναστάτη το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να υιοθετήσει κάποια από τα πράγματα που έλεγε το ΚΚΕ και για αυτό φταίει το ΚΚΕ.
          Επίσης φταίει το ΚΚΕ που κάτω από την πίεση τα περί Κύπρου και γραφείων στην Ομόνοια αμέσως μετά την πτώση της χούντας ανάγκασε πιέζοντας την αστική τάξη στην Ελλάδα να δώσει κάποιες ελευθερίες και κάποια ψίχουλα στον κόσμο που ζούσε σε καθεστώς πολιτικής ανελευθερίας και πολιτικών φρονημάτων

          Επίσης η ΠΑΣΟΚΑΡΑ πρόβαλε με αβάντα της Δεξιάς(ΑΒΕΡΩΦ) το “αριστερότερα του ΚΚΕ” όταν ο Κύρκος ψήφιζε ΥΠΕΡ της ΕΕ.στα 1980

          Μιας και μιλάς για μορατόριουμ μπορείς να μας πεις τι έγινε την πρωτομαγιά του 1983 στο πεδίο του άρεως; Εκεί υπήρξε μορατόριουμ με “γαλλικά και πιάνο”

          Πότε γίνονται οι συνεργασίες όπως υπονοείς στον δήμο Αθήνας; Μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος σε συγκεκριμένα θέματα; Αν βέβαια μπορείς

          Α ναι στην Πάτρα υπάρχει διακομματικός δήμαρχος που σύρθηκε τόσες φορές στα δικαστήρια με συγκυβέρνηση Σύριζα-Ανελ. Τι ο Πελετίδης κομμουνιστής που ακούστηκε;

        15. λαθραναγνώστης

          Ναι έχεις δίκιο. Ήταν μια μαύρη στιγμή.
          Αλλά μόνο στιγμή.

        16. Ανώνυμος

          Που κρατά μέχρι σήμερα λάθρο μου

        17. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Eδω θα διαφωνησω οτι το πασοκ αλλαξε το 81.Ισως αυτη να ηταν η καμπη που φανηκε το πραγμα.Ολη την μεταπολιτευτικη περιοδο υπηρχαν αποχωρησεις κ εκαθαρισεις στελεχων αλλα κ ομαδοποιησεων με απωτερο σκοπο να μεινουν μονο οι αρριβιστες που θα εκαναν την κωλοτουμπα το 81 οπου η διακηρυξη της 3ης Σεπτεμβρη αλλαωκ το συμβολαιο με τον λαο εγιναν χαρτι υγειας.Τα δυο κειμενα αυτα παντως ειναι βαση καλης κουβεντας για οποιονδηποτε ενδιαφερεται για την λευτερια του τοπου..

        18. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Φίλε Θεόδωρε καλά είναι τα κείμενα αλλά το κάθε πράμα έχει την ιστορικότητα του.Η δική μου εμπειρία από ό,τι απέμεινε από τον παλιό σοσιαλιστικό χώρο ήταν λίγοι άνθρωποι να κρατάνε τη σημαία, με τις δίκες τους αδυναμίες όπως και όλοι οι άλλοι, χωρίς αυτό το αδιέξοδο να οδηγεί πουθενά.

          Αποκαλυπτικό είναι ότι τα ίδια τα παιδιά των πασοκικών οικογενειών δεν ασχολούνται. Στους υπολοίπους χώρους, τους ζωντανούς, σόι πάει το βασίλειο και αυτό είναι υγιές, στην Ελλάδα πάντοτε έτσι γινότανε. Στο δικό μας χώρο, οι περιπτώσεις των νεότερων που ασχολούνται είναι τόσο λίγες που να τους μετράς με τον άβακα.

          Τέλειωσε φίλε Θεόδωρε, το θέμα για μένα είναι να θυμάσαι από που ξεκίνησες, να κρατάς πέντε-δέκα σημεία της τοποθέτησης (όπως το να μη χωρίζεις τσ’ αθρώπους σε αριστερούς & δεξιούς, ο σοσιαλισμός είναι για όλους) και να συνεχίζεις τον αγώνα με άλλη μορφή πια.

          Ο κλήρος έλαχε στο ΠΑΣΟΚ και αυτό κλώτσησε την ευκαιρία. Τώρα θα ακολουθήσουν άλλοι.

        19. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Το θέμα για μένα, όπως σου έχω ξαναπεί, είναι να μαζευτούμε κάποιοι από τους μικρότερους, που για τον ένα ή τον άλλο λόγο, στη διαδρομή μας μείναμε ρέστοι από πλευράς καρδίας και να τα βάλουμε κάτω γιατί δε πάει άλλο. Απλή σκέψη, μπορεί να γίνει κάτι, μπορεί και όχι.

          Σε κάθε περίπτωση εγώ θα συνεχίσω να πηγαίνω όπου μαζεύονται πολλοί μπας και δω κάτι να γίνεται, αν μη τι άλλο κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια.

        20. φίλος της ΕΣΣΔ

          Σωστά. Υπάρχει και η λογική του παραλόγου. Η το “πούλημα” τρελλίτσας όταν τα επιχειρήματα δεν επιδέχονται λογικής επεξεργασίας.

          Διαπιστώστε πρώτα από όλα τις αντιφάσεις που έχετε μέσα στα σχόλια σας και μετά κάνετε τους προφέσορες.

          Δυστυχώς δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά γιατί η ίδια η ταξική σας θέση στην παραγωγή σας υποχρεώνει να μην έχετε ξεκάθαρη πολιτική θέση και στάση ανάμεσα σε προλεταριάτο και αστική τάξη και άρα ξεκάθαρη αντίληψη του κόσμου που αντανακλάται με τα αντίστοιχα επιχειρήματα

          Είσαστε υποχρεωμένοι να ζείτε στις αντιφάσεις σας περιμένοντας το νέο Γκοντό που ποτέ δεν έρχεται. Με απλά λόγια παραμυθιάζεται οι ίδιοι τον εαυτό σας

          τι νομίζετε πως είναι οι ευρωπαίοι καπιταλιστές; Τίποτα ηλίθιοι και έδιναν τόσα δανεικά (τα περισσότερα λεφτά των λαϊκών τους στρωμάτων) στο Ελληνικό Κεφάλαιο; Μόνο που λόγω κρίσης τα ζήτησαν πίσω. Και το παραμυθάκι πως με τον Ανδρέα θα τρώει μία ζωή ο κόσμος κρέας κάπου σταμάτησε

          Και να φανταστείτε έχω διαβάσει πολύ λίγο από Λούκατς

        21. φίλος της ΕΣΣΔ

          Ο Κύρκος δεν είχε κανένα πρόβλημα να ψηφίσει ΥΠΕΡ της τότε ΕΟΚ από το 1980
          Το ΠΑΣΟΚ επειδή έρχονταν στην διακυβέρνηση το έπαιζε επανάσταση με αβάντα από την Δεξιά που το αποκαλούσε “αριστερότερα του ΚΚΕ”
          Δηλαδή ό,τι έκαναν ΜΜΕ και Δεξιά και πριν λίγα χρόνια που έδιναν “αβάντες” για την “επαναστατοσύνη”του Σύριζα

          Και μετά έχεις τον άλλο να γράφει για αλλαγές στα κόμματα όταν τα κόμματα σαν το εσωτερικου/ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΡΙΖΑ έχουν ψηφίσει τα Μάαστριχ(ο προπομπός των μνημονίων) και τις συνθήκες τις Σέρκας(65ωρο) την μία πίσω από την άλλη

          Μια ζωή ήταν Δεξίο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΑΣΟΚ ο Εσωτερικού / μη ενιαίος) Σύν / Σύριζα / Σύριζα. Ο ίδιος ο Σύριζα στα 2009 με Τσίπρα αρχηγό είχε προτείνει προοδευτική διακυβέρνηση στον ΓΑΠ

          Αλλάζει ο μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς λέει ο λαός

        22. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Μια κ μου θυμισες αθτη την ψηφοφορια για την εοκ ηταν μια απεριγραπτη ξεφτιλα του εσωτερικου που ψηφισε υπερ μαζι με τη ΝΔ κ την εθνκη παραταξη! Εναντιον ψηφισαν πασοκ κ κκε.Αξιοσημειωτο ηταν οτι τρεις ανεξαρτητοι κεντρωοι βουλευτες (που ηταν ευρωπαιστες του κερατα) δεν τολμησαν να ψηφισουν ναι κ αρκεστηκαν στο “παρων”

        23. φίλος της ΕΣΣΔ

          Διαβάζουμε ιστορία κύριε. Τι να κάνουμε;

        24. φίλος της ΕΣΣΔ

          Ε τι να κάνω σχολιάζω San Rocco δεν πουλάω ωραία μούρη για να μην είμαι ο άσχημος

          Γιώργος Λυγκουνάκης ο Γκλέτσος ακριβώς για αυτό το περιστατικό απομακρύνθηκε από το ΚΚΕ αν και νομίζω πως και τότε δεν ήταν μέλος

          Τα τρολ της ακροδεξιάς που πανηγύριζαν για την επίθεση ενάντια στην Λιάνα και μετά το 2012 πήραν μεταγραφή στον Σύριζα δεν νομίζω να απομακρύνθηκαν. σύμφωνα με ένα Πολιτευτή του Ποταμιού πρώην ΠΑΣΟΚ. σε πάνελ με Λοβέρδο (δημοσιογράφο) και άλλους. Όταν βρω το λινκ θα το ποστάρω.

        25. San Rocco

          Ναι ξέρεις, το θέμα μας δεν είναι αν τα τρολ της ακροδεξιάς πήραν μεταγραφή για τον ΣΥΡΙΖΑ, που εδώ που τα λέμε δεν παίζει και δεν το πιστεύω διότι αρκετά τρολ είχε ΗΔΗ ο ΣΥΡΙΖΑ.

          Επίσης καλό είναι, να μην λαμβάνουμε και πολύ στα σοβαρά μαρτυρίες ως επιχειρήματα για ενίσχυση της άποψής μας, τύπων όπως πχ βουλευτών του Ποταμιού, ή πχ Αμερικάνων πρέσβεων

        26. φίλος της ΕΣΣΔ

          Ε ναι σωστά όταν ο από την απέναντι πλευρά της ΕΣΣΔ πρεσβης στα 1936-1938 αναγκάζεται να ομολογήσει κάποια πράγματα να μην τα λαμβάνουμε υπόψη μας.
          Γενικά οτιδήποτε είναι υπέρ της ΕΣΣΔ να μην το λαμβάνουμε υπόψη μας. Να λαμβάνουμε υπόψη μας μόνο ότι διέδιδαν οι αποδεδειγμένοι υπάλληλοι της iRDA Κόνκουεστ και Όργουελ κατά της ΕΣΣΔ

          Ούτε φυσικά να λάβουμε υπόψη τον Πολιτευτή του Ποταμιού που μίλησε με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία για ακροδεξιά troll και τις μεταγραφές τους στον Σύριζα στο Action24

          Τώρα που κολλάει η ΕΣΣΔ με το Ποτάμι αυτά μόνο αντισταλινικός μουλου με τροτσκιστικές θέσεις θα μπορούσε να τα συνδυάσει

        27. Γιώργος Λυγκουνάκης

          “Άλλάξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς λέει ο λαός”. Φίλε της ΕΣΣΔ, διαβάζω κι εγώ Ριζοσπάστη και τις ξέρω κι εγώ αυτές τις κλισέ φράσεις. Τις έχω πει κι εγώ κάποτε σε άλλους, μεταφέροντας τη γραμμή. Μόνο που αυτόν το σοφό επαναστάτη λαό, στη πραγματικότητα δεν τον είδα ποτέ πουθενά.

          Ο Γκλέτσος δεν ήταν ποτέ μέλος του ΚΚΕ και δε νομίζω ότι απομακρύνθηκε αλλά κάποια στιγμή “ανέβλεψε” και έφυγε, γιατί έτσι είναι ο Απόστολος. Και με το ΔΗΚΚΙ είχε σχέσεις, γενικά ήταν πάντοτε sui generis τύπος και αυτός. Σε κάθε περίπτωση, προφανώς το λινκ το έβαλα για να σου δείξω πως βλέπω εγώ τα κόμματα και όχι για να σχολιάσω τους ηθοποιούς του πάνελ.

          Έχω ξανακάνει την ερώτηση και θα τη κάνω και σε’ σενα. Όταν στην Ελλάδα θα κλείσει και η τελευταία φάμπρικα, γιατί κατά’ κει μας πάει η ΕΕ, και ανάμεσα στους ποικίλους μικρομεσσαίους και τους άθλιους του Ουγκώ δεν θα υπάρχει πια η εργατική τάξη, σε ποιο επαναστατικό υποκείμενο θα αναφέρεσαι μιας και είσαι μονοθεματικός;

          Παρενθετικά δεν πιστεύω στα δανεικά, πιστεύω στην εθνική ανεξαρτησία και αυτό σημαίνει και οικονομική αυτάρκεια. Γενικά όμως, δίνω πιο πολλή βάση στο πρωτογενή τομέα και όσον αφορά το δευτερογενή, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας με πατέντες στις οποίες οι Έλληνες παραδοσιακά είναι καλοί κτλ, όχι στη μαζική βιομηχανική παραγωγή.

        28. φίλος της ΕΣΣΔ

          Μάλλον ρώτησες άλλους αλλά όχι την αφεντιά μου

          Μεγάλη φαντασία έχετε κ.Λυγκουνάκη. Φάμπρικες κλείνουν;ήδη λόγω ΕΕ. Ρώτησε στα Ναυπηγεία και την Ευρωπαϊκή Οδηγία Νο7 να σας πουν
          Ρωτήστε τους αγρότες τεύτλων; Την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;

          Εργατική τάξη υπάρχει και θα υπάρχει και δεν είναι μόνο οι φάμπρικες. Ποια είναι όμως η εργατική τάξη. Μα αυτή που όριζε ο ίδιος ο Μαρξ με τον απλούστατο ορισμό πως είναι υποχρεωμένη να μισθώνει την εργατική της δύναμη( χειρωνακτική, πνευματική, συνδυασμός και των δύο) διαφορετικά θα πεθάνει της πείνας
          Απλός ο ορισμός
          (Κ ΜΑΡΞ Κεφάλαιο λίγο πριν το παράδειγμα της ιστορικής διαδρομής του Καπιταλισμού στην Αγγλία)

        29. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Άρα πιστεύεις κι εσύ στη “νέα εργατική τάξη”. ΟΚ. Αν για σένα ο ντελιβεράς και ο υπάλληλος στα ρούχα είναι εργατική τάξη ποιος είμαι εγώ να διαφωνήσω; Πίστευε και μη ερεύνα!

        30. φίλος της ΕΣΣΔ

          Πες το “φίλος”. Τελικά ο Μαρξ ήταν πολύ μπροστά που έγραφε για χειρωνακτική πνευματική εργατική δύναμη από την εποχή του Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος

        31. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δλδ μια κατηγορία που δεν έχει υπάρξει ποτέ ως τώρα, γιατί και τους Μαρξ-Ένγκελς φτωχαδάκια δε τους έλεγες! Πάντως χαίρομαι που έχεις για θεούς τους διανοούμενους της παλιάς αριστοκρατίας, αναγνωρίζεις τους καλύτερους σου…

        32. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Οι εργάτες στα ορυχεία πεθαίνανε. Οι εργάτριες στα κλωστήρια πεθαίνανε.

          Στην Ελλάδα του σήμερα οι μόνοι που πεθάνανε ήταν ένα μεσαίο κομμάτι με χρέη από τη προηγούμενη φάση που αρκετοί αυτοκτονήσανε, και ένα ποσοστό του πληθυσμού, οριζόντια κατανεμημένο ανάμεσα στους μη προνομιούχους, από τα παρεπόμενα της κρίσης, στρες, ουσίες, έλλειψη φαρμάκων, τέτοια.

          Δεν υπάρχει όμως καμία ομάδα, τόσο καταπιεσμένη που να έχει άμεσο συμφέρον να ξεσηκωθεί. Και κομμένες τις μαλακίες γιατί τα έχω δει πάρα πολύ κοντά. Τρέχαμε οι κνίτες να βοηθήσουμε στις απεργίες, που οι περισσότεροι από μας ήμασταν ανοιχτά μεσαίοι και δεν είχαμε ανάγκη, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν έρχονταν, και αυτό στις καλές εποχές του συνδικαλισμού.

          Αυτή είναι η εργατιά σου. Να τους χαίρεσαι, εγώ πλέον δε θα πάρω.

        33. Left G700

          Γιώργο, εντάξει, το “τάπωσες” το ΚΚΕ. Καμιά ιδέα έχεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε;

        34. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Σε πρώτη φάση ο καθένας “θα πρέπει” να ψάξει αυτούς στους οποίους έχει εμπιστοσύνη, κυρίως ανάμεσα στους “παλιούς”. “Φοβάμαι” πως ούτως ή άλλως θα έχουμε εξελίξεις όπου οι ανθρώπινες επαφές will come in handy.

  17. Left G700

    400 σχόλια (μέχρι στιγμής), 16 μερούλες από την ανάρτηση, and still going strong!

    Δεν παλεύεστε, ρε σεις! Δεν παλεύεστε!

    Και δεν έχετε σωσμό!

    Reply
      1. Left G700

        Όχι, φίλε kokkiniotis, δεν είναι τυχαίο. Δεν θα ήταν τυχαίο και χωρίς το δικό μου, το 401ο.

        Αλλά, ρε γαμώτο, καταλαβαίνεις τι θέλω να πω. Η πολιτική ζωή έχει προχωρήσει πολύ από τότε και η κατάστασή μας (μας, δηλαδή όλων: ανωτέρων και κατωτέρων, ρεφορμιστών και επαναστατών, “σταλινικών” και τροτσκιστών, κινεζόφιλων και σοβιετόφιλων) βρίσκεται σε προθανάτιο στάδιο. Το ερώτημα του Μεγάλου προβάλλει αμείλικτο:

        Τι να κάνουμε;

        Τα λέμε

        Reply
        1. πικαπα

          Τι θα λέγατε να καθαρίσουμε το τραπέζι και να συζητήσουμε για τη λεγόμενη δικτατορία του λεγόμενου προλεταριάτου; Είναι το θέμα κλειδί; Το θέμα της αιώνιας οραματικης συγκυριας; Η φιλοσοφική πλινθος; Η ακροτελευτεια κεραμος; Το θέμα που θα μας σωσει; Το θέμα που θα ξεχωρίσει τον Ηρα από τον Άρη;

        2. pavel

          Δυνατός ο πικάπα!!! Τον Ηρα από τον Άρη; Πολύ καλό!
          Ωραία, ας ξεκινήσουμε λοιπόν: Εγώ συμφωνώ με την δικτατορία του προλεταριάτου. Εσύ;
          Το πρόβλημα είναι ότι θα συμφωνούν όλοι, ακόμα και τροτσκιστές, μαοϊκοί, γενικά όλοι…
          Άρα;

        3. πικαπα

          Κι όμως φιλε pavel. Εγώ θα συμφωνούσα με τις τελευταίες επισημάνσεις της Marta H, ότι δηλαδή δημιουργεί λάθος παραστάσεις για την εποχή. Η Marta, από την οποία πολλοί της γενιάς μου αρχίσαμε το ξεστραβωμα, και τότε μου φαινόταν πολύ δογματική σε κάποια, αλλά μας έμαθε πάντως άλγεβρα, ωστόσο στα ύστερα της έκανε..αυτοκριτική. Φόβου τις συμφωνίες..

        4. φίλος της ΕΣΣΔ

          Δυο απλά βιβλία¨Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος και Κριτική Του Προγράμματος της Γκότα. Τα έχουν γράψει 1,5 αιώνα πριν.

          Από Λένιν τα κλασικά

          Επίσης το προσχέδιο του συντάγματος της Σ.Ε.(1935) του 1936 και το “Oικονομικά προβλήματα του Σοσιαλισμού στην EΣΣΔ” του Στάλιν που αποδεικνύει και την βαθιά μαρξιστική του κατάρτιση

          Καληνύχτα και καλή συνέχεια στις οραματικές σας συγκυρίες και στις φιλοσοφικές σας πλίνθους

        5. πικάπα

          Επειδή είμαστε πρακτικοί άνθρωποι στην τελική όλοι. Και σήμερα στην Ελλάδα αυτό που συζητάνε στα καφενεία, στα προπατζήδικα και στα γυράδικα είναι αν θα πρέπει να βαδίσομε ενωμενοι για το ΣΔΔΚΔ, ή για to ΣΚΠΚ, αν είναι ένα και το αυτό, ή αν είναι 2-3. Μη γίνει πάλι κανα λάθος. Τα πράματα είναι σοβαρά.

        6. πικάπα

          Θα είχα βέβαια pavel και άλλα και διαφορετικά να πω από τη Marta, αντίθετα πάντως από του Holloway, χωρίς και πάλι αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται και προπλάσματα ενοποίησης πολιτικού κ κοινωνικού. Xωρίς όμως τελικά να μπορώ να συμβάλλω για το πρόβλημα της εξουσίας.(περισσότερο από τα σχόλια που είχα κάνει σε εκείνο το λανθασμένο άρθρο του Βουρέκα για τον πυρήνα της μαρξικής θεωρίας, αν θυμάμαι καλά – το θεωρώ τελικά εκείνο το άρθρο αναίτιο χάσιμο, αν και ωραία γραμμένο)

          Όμως εδώ έχουμε πλακώματα επικά, ποσότητες λόγων που σπαταλώνται τζάμπα, δεν διαυγάζουν, μόνο συσκοτίζουν. Ούτε τα ιδρύματα, τα σεμινάρια, τα τετράδια κλπ, καταφέρνουν να συμπυκνώσουν ουσιαστικά όσο και εύληπτα τις εκδοχές, ώστε να μπορούμε τελοσπάντων να πάμε σε κάποιες εύληπτες πολιτικές. Δεν μπορείς να τα αφήσεις στους πανεπιστημιακούς, ούτε βέβαια μόνο στους εμπειροτέχνες – όλοι χρειάζονται, αλλά είναι μύλος μέχρι στιγμής. Και εδώ αναδύεται πανηγυρικά και το θέμα του Μέσου, στη σύγχρονη εποχή.

          Πάντως έβαλα το θέμα της ορολογίας (που επιμένω δημιουργεί λάθος παραστάσεις) γιατί γύρω από αυτό συγκεντρώνονται όλες οι ουσιώδεις διαφωνίες και τα σκοτεινά σημεία, τόσο της τακτικής, όσο και του ίδιου του οράματος τελικά. Πως ταυτοποιείται η πρωτοπορία, στο άγιο όνομα της οποίας γίνονται όλα; (και πριν από αυτό, πως ταυτοποιείται η αντικειμενικοποιημένη έννοια της εργατικής τάξης στον αιώνα μας;) Πράγματα που υποτίθεται συζητούνται ξανά και ξανά, αλλά μάλλον καλύπτονται είτε από βραχυκλυκλωμένες φιλοσοφικές αφαιρέσεις, είτε από κραυγές, (ρεφορμιστής, διάφορα ιστής κλπ.) Με συνέπεια οι “πρωτοπορίες” μας να είναι πράγματι κωμικοτραγικές σαν τους προφήτες των μόντυ πάιθον στο πυθάρι.
          Φυσικά όλα αυτά είναι εντελώς επίκαιρα ενόψει των ΣΔΔΚΔ, ή του ΣΚΠΚ, if you know what I mean.

        7. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Τι είναι αυτό το ΣΔΔΚΔ και το ΣΚΠΚ που τσαμπουνάς διαρκώς;;;

        8. πικάπα

          ..και για να μη μιλώ με γρίφους, δεν είμαι γέροντας ακόμη. Επειδή Δεν πρόκειται καθόλου να συμμετάσχω ούτε στα του Σύγχρονου Κομμουνιστικού Προγράμματος & Κόμματος, ούτε στα του Συντονισμού Διαλόγου και Δράσης Κομμουνιστικών Δυνάμεων, καθώς ούτε το αντέχω, ούτε ελπίζω τόσο δα ότι θα πιάσετε τα θέματα αυτά γειωμένοι: Τα όποια ευρήματα γύρω από την πρωτοπορία, την εργασία, κλπ, δεν θα είχαν νόημα αν δεν γειωθούν στην πραγματική σύγχρονη πραγματικότητα και με όρους μαζικότητας και λαϊκοτητας, όρους που δεν αντέχετε και δεν πληρείτε… Οι ως τώρα αναλύσεις είναι νομίζω είτε δογματικότερες του ΚΚΕ (βλ, τροτσκιές), είτε/και αντίθετα, αποκλίνουσες, ελλειμματικές του Είναι, ασύμμετρα εμφορούμενες εκ του Δέοντος.
          Νομίζω ότι η γρήγορη γείωση στη “παγκοσμιοποιητική” συγκυρία, έστω και με δόκιμες προχειρότητες και εύληπτες λαϊκότητες, είναι πιο αποτελεσματική από την ατέρμονη θεωρητική ανασκόπηση του υποτιθέμενου “συνεπούς”. Ο χρόνος είναι χρήμα που λένε, και δεν υπάρχει μη μου τους κύκλους τάραττε. Αυτό εξ άλλου έχει φανεί και από την αποτυχία του χώρου στην όποια “ευκαιρία” της κρίσης χρέους, όσο και από την αμελητέα διεθνική δικτύωση με σοβαρές δυνάμεις.

        9. Κώστας

          Μπορείς να μου δείξεις την διεθνή δικτύωση του ΚΚΕ με τις σοβαρές δυνάμεις ? Γιατί εγώ μπορώ να σου πω πως είναι ένα συνοθύλευμα από το ΚΚ Ιράκ που είχε στηρίξει την κατοχή μέχρι το ΚΚ Συρίας, που το ΚΚΕ το θεωρεί ξεπουλημένο στον Άσσαντ και τον Πούτιν κλπ, αλλά το καλεί και σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα για την Συρία, μέχρι το ΚΚΠ με το οποίο επίσης υπάρχει χάσμα. Πριν δηλ από οσους λένε πως υπάρχει θέμα διαλόγου για το Κομμουνιστικό Κίνημα εγώ λέω να σπάσουμε πλάκα με όσους λένε πως είναι το Διεθνές Κέντρο του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, και μαζεύουν ότι πιο αποκλίνον υπάρχει για να δείξουν πως κάτι έχουν να παρουσιάσουν

          Εχει γίνει χαμός από σχόλια τις τελευταίες μέρες και έχω χαθεί. Κάπου νομίζω μου λες να μην λέω όλη την ώρα για το ΚΚΕ, τι δεν κάνει το ΚΚΕ. Εσύ γιατί λες όλη την ώρα τι δεν κάνουν άλλοι ? Και μάλιστα σε θέματα που το ΚΚΕ, στην στήριξη του οποίου καταλήγεις, είναι πάντα χειρότερο

          ΥΓ: το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ιδρύθηκε από 12 ανθρώπους. Είναι η ανάλυση του Καπιταλιστικού Τρόπου Παραγωγής, της θέσης της εργατικής τάξης σε αυτόν και όλων των κοινωνικών τάξεων και τις διεθνούς και εσωτερικής συγκυρίας που ορίζουν την ανάγκη/δυνατότητα για την ύπαρξη του κομμουνιστικού κινήματος και όχι μια αμερικάνικη λογική αποτελεσμάτων εδώ και τώρα.

          Κώστας

        10. ΦΦ1917

          Ετεροκαθορισμός Κώστα,ψάξου λιγάκι.
          Επίσης ναι είναι δικτύωση με σοβαρές δυνάμεις άσχετα αν έχουν κάποιες αντικειμενικές αδυναμίες.Δεν έχουν όλα τα ΚΚ τον αντίστοιχο βαθμό ωρίμανσης στην αντίληψη,στην μαζικότητα και στην στοχοπροσήλωση.
          Επίσης δεν θέλω να σε στεναχωρήσω αλλά και το ΚΚ Τουρκίας και το αντίστοιχο στην Ιταλία πριν μεταβιβαστούν σε σταθερές και συνεπείς θέσεις λέγανε και αυτά τρέλες.Εκτός και αν νομίζεις μέσα στον ελιτισμό και τον σεχταρισμό που σε διακατέχει πως ένα ΚΚ έτσι νέτα σκέτα,δίχως διεθνιστική αλληλεγγύη και πρακτική στο κομμάτι της ιδεολογίας θα φτάσει από μονάχο του το επίπεδο των Μπολσεβίκων.

        11. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Το επίπεδο των μπολσεβίκων είναι εντός ευρώ και ΕΕ για να μην έρθουν τα χειρότερα; Ε ρε και να ζούσε κανένας μπολσεβίκος!

        12. φίλος της ΕΣΣΔ

          Ναι φυσικά μπολσεβίκοι σαν και εσάς σπανίζουν.
          Ναι σωστά το πρόβλημα είναι νομισματικό.
          Δεν είναι π.χ. αλλαγή τάξης στην εξουσία λόγω καπιταλιστικής κρίσης
          Μία χαρά περνάνε στην Αγγλία στην Δανία στην Σουηδία και όπυ αλλού δεν έχουν ευρώ
          Οοοοχι μνημόνια εκεί δεν εφαρμόζονται. Τα έχουν ήδη εφαρμόζει εδώ και χρόνια αλλά χρησιμοποιούν άλλα λόγια για τα μέτρα δημοσιονομικής πρασαρμογής

        13. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ενώ με σοσιαλισμό δε θα πήγαιναν να σου επιβάλλουν μνημόνιο. Άλλωστε είναι κατανοητό ότι ο σοσιαλισμός θα έρθει με ξαφνική αυθόρμητη εξέγερση του λαού από το πουθενά όταν θα έχουν ωριμάσει οι εσωτερικές πνευματικές του συνθήκες. Αυτό.

          Όχι ότι οι μπολσεβίκοι ήταν μια γκρούπα του κερατά που κατάφεραν με τακτικισμούς να καβαλήσουν το τρένο της εξουσίας και μαγκιά τους. Περίμεναν να ωριμάσει ο λαός και πλειοψηφικά να κινηθούν.

        14. Κώστας

          Φίλε της ΕΣΣΔ η ιστορικη-πολιτικοοικονομολογική αμορφωσιά στην οποία σας έχει καταδικάσει το ΚΚΕ σας κάνει συμπαθείς.

          Υπάρχουν 2 περιπτώσεις

          1)το ΚΚΕ είχε δίκιο το 92 πως οι ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΨΗΦΙΣΑΝΕ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ. Είχε δίκιο που ήταν αντίθετο με το Μάαστριχτ και δεν έλεγε καπιταλισμός και πριν και μετά, το ίδιο είναι.

          2)Η αντίθετη.

          Εγώ λέω πως το ΚΚΕ δικαιώθηκε. Η Ενιαία Αγορά και το Κοινό νόμισμα ενώ στεραιώνανε την καπιταλιστική εξουσία στην Ελλάδα παγιώνανε και βαθένανε τις αποκλίσεις με τις πλεονασματικές χώρες και αυτό θα έσκαγε στην κρίση και όντως έσκασε.

          Κώστας

        15. ΦΦ1917

          Λυγουνάκη σταμάτα τις εξυπνάδες και κυρίως σταμάτα να παραπληροφορείς ότι το ΚΚΕ έχει την παραπάνω θέση.
          Το παραπάνω είναι αντικειμενική ανάλυση της οικονομικής πραγματικότητας και όχι στρατηγική θέση.
          Και με ευρώ και με δραχμή θα έχεις εξαθλίωση όσο δεν αναιρείται ο καπιταλισμός τρόπος παραγωγής.
          Αν γουστάρεις λιγότερη εξαθλίωση πες το μας να το ξέρουμε.
          Δεν ξέρω βέβαια αν ο τριτοδρομικός πασοκικός σοσιαλισμός σου σε βοηθάει να καταλάβεις τα βασικά,αλλά ήμαρτον σταμάτα να προβοκάρεις διαρκώς.
          Και για να τελειώνουμε το ΚΚΕ επιλέγει 0 εξαθλίωση.
          Γκέγκε?
          .

        16. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πρώτον δε παραπληροφορώ, τα λέτε μόνοι σας. Δεύτερον αυτό είναι το ύφος μου κι αν δε γουστάρεις μη με διαβάζεις. Τρίτον ναι, γουστάρω λιγότερη εξαθλίωση, την έχω αυτή τη παραξενιά.

          Τα υπόλοιπα είναι πέραν του κόσμου τούτου και είναι αρμοδιότητα ιερέα, όχι πολιτικού. Αν επιλέγεις μηδέν εξαθλίωση τράβα να προσευχηθείς, αλλά και εκεί ισχύει το:

          -‘Αγιε Νικόλα βόηθα με!!!

          -Ε, κούνα κι εσύ τα χέρια σου!!!

          Και μια που το ξεκίνησα με Βουγιουκλάκη και να τη παραφράσω σε δεδομένα ΚΚΕ:

          -Ε σύντεκνε, αυτό το είναι το κόμμα σου μαθές; Αυτό μου θυμίζει μια μαντινάδα που μου’ χε μάθει ο παππούς μου!
          https://www.youtube.com/watch?v=Xu9a3F5Luys

        17. φίλος της ΕΣΣΔ

          Θέλουν αραβικό σοσιαλισμό τύπου Αμιρ Αμην τέλος πάντων ενός γκουρού που έφυγε πρόσφατα (άλλος ένας σοσιαλιστης οξφόρδης) του τρίτου δρόμου που ενέπνευσε στα πρώτα βήματα τους Σαντάμ /Κανταφι

          Εντάξει κάτι “κόψιμο” σε εργατικά προνοιακά δικαιώματα που έγιναν στην Σουηδία αμέσως μετά το Μααστριχ στα 1992-1994 (τελείως τυχαία μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ) είναι λεπτομέρειες. Δεν τα λένε μνημόνια, τα λένε αλλιώς.

          τα αφορολόγητα σε πολυεθνικές στην Δανία με τον λογαριασμό να πηγαίνει στα λαϊκά στρώματα (ο ΓΑΠ έλεγε πως θα γίνουμε Δανία του Νότου)
          για αυτό πολύ πρόκοψαν στην Δανία σε σημείο να βγάζουν τους άνεργους σε ..βιτρίνα για να τους βλέπουν οι υποψήφιοι εργοδότες.

          Το δεν καταλαβαίνεις ΦΦ1917;

        18. ΦΦ1917

          Με την ίδια λογική δεν γουστάρω ούτε τις ειρωνείες,ούτε τις συκοφαντίες σου,ούτε το συνεχές και άστοχο σχολιασμό σου.
          Και αφού ψήνεσαι τελικά να διαχειριστείς τον καπιταλισμό με τη δραχμούλα σου και δεν έχεις πάρει πρέφα τις αυταπάτες σου,κάτσε στην αποψάρα σου και σταμάτα να παραπληροφορείς γιατί μιλάμε σε εντελώς διαφορετική μπάντα σκέψης.
          Φίλε της ΕΣΣΔ ο Λυγουνάκης είναι από εκείνους που υπερθεματίζουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα αλλά ξεχνούν πως στη Δανία της κορώνας υπάρχει το “συμβόλαιο εργασιακής ειρήνης” και δεν βγαίνει απεργία ούτε για ζήτω .Προσοχή την επόμενη φορά που θα ξαναπέσεις από τα σύννεφα Γιώργη…

        19. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ενώ τώρα που ολόκληρες περιοχές τις σφάζουν οι φύλαρχοι, εκεί πέρα τι έχουμε; Καπιταλισμό όπως πάντα φαντάζομαι.

          Για την ώρα τα αφορολόγητα στις πολυεθνικές και τις ξένες επενδύσεις με δικά μας λεφτά μας τις φοράνε μέσα στην ΕΕ.

          Κι εγώ που νόμιζα πως το τσίρκο Μεντράνο έχει αποσυρθεί.

        20. πικάπα

          Δεν παίζει. Μόλις ήρθα έφαγα και πρέπει να ξαναφύγω. Αλλά περισσότερο είναι η αίσθηση της ματαιότητας. Kι άντε μια τελευταία φορά ακόμη, μην θεωρηθεί πως απαξιώ. Αλλά δεν έχει τέλος. Τι να πω για το φίλο της ΕΣΣΔ, ότι ο επιστημονικός σοσιαλισμός βασίζεται στο Κοπέρνικο αλλά δεν κάθεται στις κυκλικές τροχιές που ζωγράφιζε εκείνος; Κι αυτό το ξανάπα. Στο Γιώργο για τα ΕΣΣΔ; Με κάποια έννοια, στο δικό μου το μυαλό έχω ξαναματαπαντήσει το κατά δύναμη, τόσους μήνες εδώ.

          Η προσωπική αυτοκριτική έχει πολύ πεπερασμένη σημασία. Δηλαδή, ε και; Αλλά η προσωπική κριτική έχει το μαγικό να αναφέρεται επί παντός επιστητού, αν και με την ίδια βέβαια πεπερασμένη σημασία. Ότι λέμε γίνεται μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, και έχει λοιπόν την ανάλογη (απ)αξία. Ε και; Μέσα σε υποκείμενο, είναι αλλιώς.
          Αλλά υπάρχει μια ισοδυναμία του μεμονωμένου, όταν μιλάει για τα μικρο-υποκείμενα του δικού του (με την ευρεία ιστορικά έννοια) λοιπού χώρου, όπου αντικειμενικά, οι δυνατότητες κοινωνικών ατόμων, παρεών και μικρο-υποκειμένων είναι πια συγκρίσιμα μεγέθη. Ποιοτικά αλλά και ποσοτικά…Ελπίζω να είμαι κατανοητός.
          Και για το ΚΚΕ έχω πει. Εκεί όμως είναι υποκείμενο άλλης τάξης μεγέθους. Ποιοτικώς και ποσοτικώς. Είναι out of reach κατά μέγα μέρος του. Σε σημεία εφικτά επιχειρώ τη κριτική, κάτι ίσως πετύχω. Έχω όμως ματα-τονίσει, η αλληλεπίδραση με το ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι τόσο των λόγων, αλλά των έργων. Δηλαδή, μια ποιοτική έστω προώθηση του όμορού του χώρου θα λειτουργούσε πραγματικά και στο ΚΚΕ, νομίζω θετικά. Μια προώθησή όμως του άμοιρου όμορού του χώρου δεν είναι εφικτή και για υποκειμενικούς του αλλά και για αντικειμενικούς λόγους. Τους αντικειμενικούς θάθελα πολλά ακόμη σεντόνια, πράγματι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία. (Είναι η ίδια παγκόσμια δυσκολία που στο ΚΚΕ εκφράζεται με αμυντισμό, στο λοιπό χώρο με αδυναμία να ξεχωρίσει δυο γαϊδουριών άχυρα..Η αντικειμενική δυσκολία γεννάει και το υποκειμενικό τουρλουμπούκι, και το υποκειμενικό πείσμα τα κάνει χειρότερα) Για τους υποκειμενικούς λόγους του χωριού έχω σαβουρτήξει ουκ ολίγα, αλλά υπάρχει σαφές lack of understanding. Πάντως, ακόμη κι αν έλειπε ξαφνικά το ΚΚΕ από το σύμπαν, αυτό δεν θα βελτίωνε τη θέση του άμοιρου όμορου χώρου. Αλλά θα ήταν χειρότερα γενικώς τα πράγματα.
          Ο ίδιος λες πως διεθνώς το ΚΚΕ δεν έχει ποιοτικούς συμπαίκτες. Άκου τι λες. Και την ίδια στιγμή θες και δεύτερο ΚΚΕ, λες κι εδώ είμαστε η Ακρόπολη του κομμουνισμού. Κάνε κάτι καλό αν μπορείς, καμιά αντίρρηση. Κάποτε άτομα του χώρου σήκωναν πανό μέσα στα Τουρκικά δικαστήρια, τώρα μου φέρνεις τη Λεβίτσα…

          Σεντόνι το κάναμε πάλι. Τι ΣΚΠΚ και ΣΔΔΚΔ, εδώ ο χώρος δεν ενδιαφέρεται να κάνει μια τεχνο-υποδομή φιλόδοξου ισότιμου διάλογου με προδιαγραφές, κλπ,μη χανόμαστε με επαναλήψεις και του καθενός τις καταχρήσεις. Τι να σε κάνει ένας Κοκκινιώτης, άντε και η frida, βλέπω, πως μας αντέχει απορώ. Εδώ οι αρθρογράφοι δεν επικοινωνούν με τους πληβείους τους σχολιαστές, και θα σούλεγα κι άλλα δεκατόσα, και ξαφνικά θα κάνετε ΕΣΣΔ; ¨Άλλος πάλι του έλειπε να κάνει αντικειμενική ανάλυση του Ρίπεντρο Μολιότο – (πέστο κιέτσι!) μέχρι και κατάθλιψη του Στάλιν όταν εισέβαλε ο Χίτλερ. Άμα λέμε τουρλουμπούκι. Παντελής σύγχυση προτεραιοτήτων και άγνοια των θεωριών της σχετικότητας. Άσε το ΚΚΚινας, δεν έχει τέλος. Με εκτίμηση, παρόλα αυτά. Και συγγνώμη για το σεντόνι, Ήμαρτον.

          No hope, but I hope its just a phase. Α ρε λεφτ τι λινκ έκανες!
          https://www.youtube.com/watch?v=k9G58zkxLTA

        21. φίλος της ΕΣΣΔ

          Προτιμώ ένα σχόλιο του Λαθραναγνώστη αν το ηλεκτρόνιο είναι σωματίδιο ή κύμα.

          Ενταξει φίλος με σένα ηγέτη θα προχωρήσει ο Μαρξισμός. Θα ξεφύγει από τις τροχιές του Κοπέρνικου και θα πάει στην αρχή της απροσδιοριστίας του Χάιζεμπεργ.

          Συμφωνώ πως προσωπικές εξυπναδούλες στην ουσία δεν απαντάνε σε ερωτήματα εντός ανάρτησης που αφορούν φίλους του ΚΚΕ και του ΝΑΡ

        22. Κώστας

          Πικάπα γίνεται χαμός, τώρα το είδα.

          Αν έλειπε μου λες το ΚΚΕ θα ήταν τα πράγματα χειρότερα. Μπορώ να σου πω με το χέρι στην καρδιά πως τα πράγματα, διαχρονικά, είναι καλύτερα σε Ελλάδα και Πορτογαλία,που είναι και παρόμοιοι σχηματισμοί, επειδή τα κομμουνιστικά κόμματα δεν διαλυθήκανε. Επειδή το 92 είπανε ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΨΗΦΙΣΑΝΕ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ. Το ότι δεν διαλυθήκανε ήταν ένα αποτέλεσμα του πως υποκειμενικά απάντησαν τις αντικειμενικές συνθήκες, ήταν μια νικηφόρα έκβαση της πάλης των τάξεων. Το πως απαντήσανε υποκειμενικά στις αντικειμενικές συνθήκες δεν είναι άσχετο με το ότι στις ομοιότητες τους ανήκει και το ότι είχανε μαζικές παραδόσεις επαναστατικής αριστεράς, μαζική παράδοση αριστερής αντιπολίτευσης στα επίσημα εικοστοσυνεδριακά ρεβιζιονιστικά κομμουνιστικά τους κόμματα.

          Το πρόβλημα είναι πως σήμερα το ΚΚΕ, όταν λέω σήμερα εννοώ όλη την δεκαετία, κάνει “αριστερή” αυτοκριτική για το ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΨΗΦΙΣΑΝΕ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ. Ο δογματικός μου, νομίζεις, αντικκεδισμός ειδωμένος έτσι είναι μπράβο που υπάρχει και είμαστε καλύτερα από εκεί που δεν υπάρχει και αγωνία πως πάμε ντουγρού να μοιάσουμε σε εκείνους που δεν υπάρχει. Και αν είναι δικαιωμένο που υπήρχαν αριστερές αντιπολιτεύσεις όταν ακόμα υπήρχε ΕΣΣΔ και ρεβιζιονιστικό ΚΚΕ που όμως είχε έστω την στάση που είχε το 91 και το 92 και έτσι επιβίωσε θα έλεγα πως αυτό συνηγορεί υπέρ της ανάγκης να υπάρχει και σήμερα που δεν έχουμε ούτε ΕΣΣΔ, ούτε ρεβιζιονιστικό ΔΚΚ και ΚΚΕ με την στάση του του 91- 92

          Κώστας

        23. πικάπα

          Ενδεχομένως τότε Κώστα εγώ είμαι ο μαξιμαλιστής, που θα ήθελα οι τόσες φιλοτιμίες των λοιπών να είναι κάτι περισσότερο από αριστερή “αντιπολίτευση του ΚΚΕ”. Άσε που το αριστερή αντιπολίτευση, και το δεξιά αντιπολίτευση παίζεται τι είναι τι, από εποχής Λένιν. Και όπως η αν υποθέσουμε “αριστερή αντιπολίτευση” δεν βοήθησε την πορεία της ΕΣΣΔ, και η δική σας αντιπολίτευση δεν μπορεί, δεν πρόκειται να αποτρέψει τη φθίση. Τι χρείαν άλλων μαρτύρων άλλωστε;
          Το πρόβλημά (σας) τελικά είναι πως τα patterns σκέψης σας δεν μπορούν να ξεφύγουν από λεγόμενα και πραττόμενα σε ‘ένδοξες” εποχές που ούτε επαναλαμβάνονται έτσι, ούτε και μπορείτε σαν άνθρωποι να τις επαναλάβετε. Αλλά κι όταν πάτε για σύγχρονα, χάνεστε πράγματι κάπου εκεί στον Χάιζεμπεργκ. Έτσι, όταν ο φίλος ΦΦ του ΚΚΕ προσδιορίζεται αυτάρεσκα ως μηδέν μιζέρια,τότε στα “αριστερά” του άξονα μπορείς να πλειοδοτείς ως “μείον του μηδέν” μιζέρια και έτσι να είσαι ακόμη πιο μάγκας…Τραγέλαφος ζωντανός, αν ρωτήσεις τη γνώμη των παραέξω.

          Δεν παράγεται όμως έτσι τίποτε διέξοδο και έτσι δεν απομένει τελικά κανένα άλλο περιθώριο στον κόσμο παραέξω, παρά η ανάθεση στον πολιτικάντικο πούρο ρεφορμισμό, ή και ακόμη χειρότερα και πολύ δεξιότερα. Το πάθημα με το Πασοκ στη μεταπολίτευση, αντε οκ ας πουμε δικαιολογημένο, ξανά τα ίδια με το Σύριζα, κοκ. Ως πότε παλικάρια;
          .
          ΥΓ. Εκείνος ο ΕΟΣ (ο παλιός, ένωση οπαδών κλπ..) υπάρχει ακόμη. Δεν συμφωνούσα ούτε και συμφωνώ με το παρα-φλου έτσι κι αλλιώς πολιτικό του stand. Αλλά το παρακάτω είναι πετυχημένο – και δεν αφορά μόνο την Ανταρσυα δυστυχώς. Όμως πραγματικά φτάνει, σας χαιρετώ και υγεία.
          https://enosy.blogspot.com/2019/10/blog-post_10.html

        24. Κώστας

          Καλά πικάπα, είσαι ο κλασικός που θα κολλήσει σε μια φράση για να αποφύγει την απάντηση. Δεν είπα πουθενά πως είμαστε αριστερή αντιπολίτευση ή θέλω να γίνουμε αλλά πως δεν υπάρχει κομμουνιστικό κίνημα, ούτε καν το “κομμουνιστικό” κίνημα μετά το 56, και πρέπει να υπάρξει.

          Το περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις ψάξτο στο ΚΚΕ που καταγγέλει, από τον καναπέ της μικροαστικής άνετης ζωούλας του, όποιο ρεβιζιονιστικό ΚΚ κάτι κάνει, πχ της Βενεζουέλας αλλά καμώνεται πως είναι το κέντρο του ΔΚΚ. Κατά τα άλλα μια χαρά νικηφόρα, και ας έχασε μετά, επανάσταση πχ στο Νεπάλ καθοδήγησαν πρόσφατα όσοι σνομπάρεις ως αριστερές αντιπολιτεύσεις.

          Γιατί αν θέλουμε κάποτε να συζητήσουμε ως κομμουνιστές για να κάνουμε κάποτε κομμουνιστικό κίνημα και κάπως έτσι πρέπει να μπορούμε να συζητάμε, άρα και να σκεφτόμαστε. Σκέφτομαι ήδη το “α καλά, αν μας λες για το Νεπάλ και για την Ινδία τι να σου πούμε” και απορώ τι στα ρημάδια την έκαναν την επανάσταση στην Ρωσία οι μπολσεβίκοι και όχι ντε και καλά στην Αγγλία ή την Γερμανία, όπως θέλανε οι μέχρι τότε γραφές

          Αλλιώς θα λεμε, μεροδούλι μεροφάι, καλά δεν είναι να κουτσοέχουμε έστω το ΚΚΕ να το κουτσοψηφίζουμε ?

          Κώστας

        25. Κώστας

          Πικάπα γίνεσαι πολύ χρήσιμος αν μιλάς δημόσια μόνος σου και δεν ξέρεις ούτε ο ιδιος τι λες. Καλύτερα που δεν φτιάχνουμε τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού διαλόγου που λες συνέχεια έτσι όπως εννοείς τον διάλογο

          Κώστας

  18. φίλος της ΕΣΣΔ

    Πλέον οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης τα λένε και χύμα. Τουλάχιστον είναι ειλικρινείς

    https://1.bp.blogspot.com/-i9yICgQ25Ls/XZozxyQThBI/AAAAAAAALf4/sG81uDDH7DQgAGE0GwE4-E7wBUW0M5e_QCLcBGAsYHQ/s1600/71949001_734214483748790_7297312640366280704_n.jpg

    Μετά από το παραπάνω ξαναγράψτε κάποιοι σχολιαστές καμία εξυπναδούλα για το ΚΚΕ

    Reply
    1. Left G700

      Φίλε τής ΕΣΣΔ,

      Με το μπαρντόν, αλλά τι ακριβώς εννοείς; Ότι αυτά που έγραψε ο τύπος καθιστούν το ΚΚΕ εκτός συναγωνισμού και υπεράνω κριτικής;;; Ο Λένιν, που μας πρότεινες παραπάνω να διαβάσουμε και “τα κλασικά του”, άλλα έλεγε.

      Για συνέλθετε, σύντροφοι. Για συνέλθετε…

      Reply
      1. Left G700

        Πάει, θύμωσε ο φίλος τής ΕΣΣΔ και δεν μας μιλάει. Διότι, σου λέει:

        Ποιος είσαι εσύ, κύριος, που θα αμφισβητήσεις το εκ Θεού δκαίωμα του ΚΚΕ να μην του απευθύνουν “εξυπναδούλες” (= κριτική); Δεν ξέρεις τι έχει πει η σ. Παπαρήγα, ότι μόνο αυτοί που συμφωνούν μαζί μας μπορούν να κάνουν κριτική;;; Μπρος, στην τρύπα σου!!!

        Εδώ ήρθαμε. Πάμε να φύγουμε…

        Reply
        1. φίλος της ΕΣΣΔ

          Παλληκάρι μην προσπαθείς να με προγκάρεις για να πουλήσεις εξυπναδούλα.
          Ο Λοβέρδος ο Δημοσιογράφος έχει τα κάκαλα να τα λέει στα ίσα αυτά που δεν τολμούν να πουν αριστερoί τύπου Παντείου, Οξφόρδης

          Τα σύνελθε και τις παραινέσεις καλύτερα να τις απευθύνεις αλλού μιας και

          1) Δεν είμαστε σύντροφοι.
          2) Δεν ψηφίσαμε μαζί τα μνημόνια
          3) Δεν είμαστε κάθε μέρα στα πληκτρολόγια για να απαντάμε.
          4) Η ανάρτηση έχει ζήτημα που αφορά το ΝΑΡ και το ΚΚΕ. Άρα με ποια λογική παρεμβαίνουν όσοι δεν είναι φίλοι του ΝΑΡ ή φίλοι του ΚΚΕ;
          5) Μαθήματα Μαρξισμού εκτός ΚΚΕ μπορεί να σας κάνει ο έντιμος Περικλής Παυλίδης.
          6) Εκείνοι που δεν δέχονται κριτική είναι εκείνοι που ψήφισαν τα μνημόνια και με τα δύο τα χεράκια και τώρα πουλάνε τρελλίτσα. Ε ναι και παραμονή μέσα στην ΕΕ και δεν θα πληρώναμε τα κερατιάτικα του Ελληνικού Κεφαλαίου και θα μας ξαναδάνειζαν και η ζωή θα ήταν όπως πριν το 2009. Μέσα στον καπιταλισμό, στην ΕΕ οι τραπεζίτες δεν θα ζητούσαν τα δανεικά πίσω για να πληρώσει τον λογαριασμό ο λαός

          Αυτοκριτική κάνατε;

          Και κάτι για το ΚΚΕ. Φαίνεται πως μόνο το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να απαντά κάθε 1 λεπτό στον κάθε ένα που την είδε ζωντανή ενσάρκωση του Μαρξισμού. Και θα εξιλεωθεί μόνο με δημόσιες βουρδουλιές άντε και με καμία αυτοκριτική που δεν τσίμπησε στην μεγαλύτερη πολιτική απάτη του τελευταίων 10 ετών του Σύριζα

          ciao

  19. Left G700

    ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΒ ΚΟΥΦΙΟΚΕΦΑΛΑΚΗΔΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

    Αντί να τρώτε τις ώρες σας για το τι έγινε πριν από 30 χρόνια, μήπως (μήπως, λέω) θα ήταν προτιμότερο να είχατε αξιοποιήσει το άρθρο τού απόστρατου της ΕΛ.ΑΣ. Γ. Παλιούρα που δημοσιεύθηκε χθες στα ΝΕΑ και αναδημοσιεύθηκε στην Κατιούσα και να ρωτήσετε τους Ναρίτες (και το εδώ φιλοθεάμον κενό) που είχαν λυσσάξει για κάποιες υποψηφιότητες απόστρατων στις πρόσφατες εκλογές τι «κακό» έπαθε το εργατικό κίνημα και πόσο «ζημιώθηκε» η υπόθεση της Αριστεράς από αυτό το άρθρο, κολλώντας τους στον τοίχο;

    Συνεχίστε να κοιμάστε όρθιοι και να πληρώνετε ξενοδοχείο κι από πάνω!

    Reply
    1. ΚΟΜΠΑ

      Ένα point το έχεις Left G700.
      Η αλήθεια είναι πως το ταξικό κριτήριο των συγκεκριμένων χώρων λειτουργεί με όρους θεάματος και εύκολης πέψης.
      Θεωρείται μεμπτή η παρουσία απόστρατων στις τάξεις του ΚΚΕ γιατί έτσι.
      Και γιατί ο φετιχισμός με τα όργανα καταστολής είναι η μόνη “σύγκρουση” που ξέρουν.
      Θα τρίζουν τα κόκαλα του μεγάλου Σαράφη και πόσων ακόμη που αυτομόλησαν από αστικούς στρατούς και ενίσχυσαν το λαϊκό κίνημα.
      Ορίστε και ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο για να δούνε μερικοί.
      http://www.katiousa.gr/afieromata-istoria/100-chronia-kke-50-chronia-kne/morfes-tou-kke-kai-ton-taksikon-agonon-oi-kommounistes-sta-somata-asfaleias/

      Reply
      1. ΑΩ

        το να βάζεις στην ίδια μεριά τον Σαράφη και τους μπάτσους από το αστυνομικό τμήμα Ομονοίας είναι ανήθικο.

        Reply
        1. ΚΟΜΠΑ

          Είδες πουθενά να γίνεται αυτό?
          Το να βγάζεις απίθανα συμπεράσματα να δεις πόσο ανήθικο είναι ΑΩ…

        2. Left G700

          Αυτό δεν είναι τίποτε, φίλε ΚΟΜΠΑ. Αυτό δεν είναι τίποτε. Το να στήνεις απίθανα κατασκευάσματα (όπως, π.χ., ότι εγώ πρότεινα εδώ ως λύση στο προσφυγικό ζήτημα να …βομβαρδίζουμε τις βάρκες τους) να δεις τι είναι!!! Εκεί να σ’ έχω!

      2. Left G700

        «Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές,
        δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…»
        !!!
        _____________________________________

        Βρέθηκε κι ένας φίλος τού ΚΚΕ να αναγνωρίσει σε έναν διαφωνούντα σε πολλά με το ΚΚΕ (αλλά όχι εχθρό του), ένα point. Κάποιος Λένιν θα γκρέμισε!

        Μετά από αυτή τη δικαιολογημένη εκτόνωση, φίλε ΚΟΜΠΑ, δυο λόγια:

        Και ένα και δύο και τρία points να έχω, για το κόμμα που υποστηρίζεις κέρδος μηδέν. Το κέρδος θα το έχετε αν αρχίσετε εσείς να σκέφτεστε πιο πολιτικά, να ξεχωρίζετε προτεραιότητες και, πάνω απ’ όλα, τους φίλους από τους εχθρούς. Διότι, ένα ζήτημα είναι να μην αναγνωρίζετε τα λάθη σας αν δεν τα έχει αναγνωρίσει πρώτα «το Κόμμα». Αλλά να μη μπορείτε και να υπερασπιστείτε με αποστομωτικό τρόπο τα δίκια σας εκεί που τα έχετε;;; Ε, δεν λέει, ρε γμτ! Δεν λέει!

        Τα λέμε

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.