.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ σχετικά με το έγκλημα στη Μόρια


Να ανατραπεί η εγκληματική πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ κατά των προσφύγων

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου

Να ανατραπεί η εγκληματική πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ κατά των προσφύγων

Να κλείσουν τα κολαστήρια, κάτω τα αιματοβαμμένα τείχη της ΕΕ

Δεν έχει τέλος η ανθρώπινη φρίκη στο κολαστήριο της Μόριας, όπου στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες 13.000 άνθρωποι. Μία γυναίκα νεκρή και το μωρό της σε κρίσιμη κατάσταση έβγαλαν από τα αποκαΐδια οι ίδιοι οι πρόσφυγες χθες, ενώ υπήρχαν αρκετοί ακόμα τραυματίες. Πριν μερικές μέρες φορτηγό είχε πατήσει και σκοτώσει πεντάχρονο προσφυγόπουλο, που βρισκόταν μέσα σε χαρτόκουτο. Πρόκειται για έγκλημα διαρκείας, που οφείλεται στην απαράδεκτη ρατσιστική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, με την οποία υψώνονται αιματοβαμμένα τείχη στους πρόσφυγες, με δεκάδες χιλιάδες να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά.

Για την τραγική κατάσταση στην Μόρια, στο Βαθύ της Σάμου και στα άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών τεράστιες ευθύνες έχει η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις, της ΝΔ που κλιμακώνει τη ρατσιστική πολιτική, μιλώντας τώρα για αποτροπή εισόδου των προσφύγων στη χώρα, και του ΣΥΡΙΖΑ που συμφώνησε και υλοποίησε την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας και όλη την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ. Αποτροπή σημαίνει θανατηφόρα ναυάγια στη θάλασσα (όπως πρόσφατα στις Οινούσσες με πέντε παιδιά και δύο ενήλικες νεκρούς) ή νεκρούς στον Εβρο και φυλακισμένους σε όλη τη χώρα.

ΝΑΤΟ, ΕΕ, πολυεθνικές, αστικές τάξεις πρώτα βομβαρδίζουν τους λαούς ή λεηλατούν τη χώρα τους, μετά τους πουλάν ακριβά το ταξίδι της σωτηρίας, τους εκμεταλλεύονται και τους χρησιμοποιούν για να εκβιάσουν (όπως ο Ερντογάν) και στη συνέχεια τους πνίγουν στην Μεσόγειο και τους φυλακίζουν στα «κέντρα υποδοχής».

Ιδιαίτερα προκλητική είναι η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία έστειλε διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα στην Λέσβο και στην Μόρια(!), αντί να βοηθήσει τους απελπισμένους και εξοργισμένους πρόσφυγες. Η ΝΔ αντιμετωπίζει το προσφυγικό βασικά σαν πρόβλημα καταστολής, γι’ αυτό το ανέθεσε στο υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη», ενώ κινητοποιεί και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η εκκένωση καταλήψεων που παρείχαν στέγη σε πρόσφυγες είναι αποκαλυπτική.

Αίσθηση προκαλεί και ο σιγαστήρας των ΜΜΕ μπροστά στο συγκλονιστικό χθεσινό συμβάν και στη διαρκή τραγωδία της Μόριας και των άλλων ΚΥΤ. Αλλά κι όταν αναφερθούν τα συστημικά ΜΜΕ αναδεικνύουν τις ευθύνες των… προσφύγων και των μεταναστών και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κτηνώδης, ενώ έρχονται νέα αντιπροσφυγικά μέτρα από την κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα του πλήθους των προσφύγων, που επιβάλλει η πολιτική της ΕΕ, η οποία δεν αμφισβητείται βεβαίως.

Σήμερα απαιτείται να αναπτυχθεί η πάλη εργαζομένων, νεολαίας και προσφύγων/μεταναστών για:

  • Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες του πολέμου, της οικονομικής καταστροφής και των αντιδραστικών καθεστώτων.

 

  • Να κλείσουν η Μόρια και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης τώρα.

 

  • Διαμονή των προσφύγων στις πόλεις, σε ανθρώπινες συνθήκες ζωής, με όλα τα δικαιώματα σε εργασία, μόρφωση, υγεία κλπ.

 

  • Να πέσουν τα τείχη της ΕΕ, να καταργηθούν οι συμφωνίες «Δουβλίνο» για το προσφυγικό. Οι πρόσφυγες να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν.

 

  • Στοπ στην αστυνομική καταστολή κατά προσφύγων και μεταναστών, όχι στις επιχειρήσεις αποτροπής σε θάλασσα και στεριά που θα προκαλέσουν πλήθος νεκρών. Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τις δομές αλληλεγγύης.

 

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 30/9/2019

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 5
Συμμετοχές )



14 σχόλια στο “Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ σχετικά με το έγκλημα στη Μόρια

  1. Left G700

    […] καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες του πολέμου, της οικονομικής καταστροφής και των αντιδραστικών καθεστώτων […]
    ______________________________________

    Για να ‘χω το καλό ρώτημα, καλοδεχούμενοι πού; Μόνο στην Ελλάδα;

    Reply
  2. λαθραναγνώστης

    Αυτό ναι, είναι ανακοίνωση.
    Όχι σαν το άλλο, για το ψήφισμα εξίσωσης του κομμουνισμού με τον φασισμό, που γράψανε ένα αρθράκι και θέλανε να το παρουσιάσουν σαν ανακοίνωση…….

    Reply
  3. ΑΩ

    Λες να είναι γραμμή από Σόρος για να ισλαμοποιηθεί η Ελλάδα; Πες μας, έχουμε αγωνία…
    Πέρα από πλάκα ο αριστερός τραμπισμός του Λεφτ, σε συνδυασμό με το αντι-ΝΑΡ σύνδρομο, οδηγεί στο… κακό ρώτημα και τις θεωρίες συνωμοσίας.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ναι υπάρχει ο φόβος σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο ήδη ηγεμοβευετσι από τις καπιταλιστικές ιδέες ότι “δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ως κοινωνία το ενδεχόμενο εισόδου στην χώρα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, αν ο Ερντογάν αποφασίσει να καταργήσει για τους δικούς του λόγους, την συμφωνία ΕΕ κ τουρκιας”. Αυτός ο φόβος υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας κ δυστυχώς αυτό αποτελεί κομμάτι της διαδικασίας εκφασισμου αυτού του τμήματος της κοινωνίας.

      Πώς μπορούμε να σταθούμε ως λαϊκό κίνημα σε αυτον τον φοβο; Μαγική λύση κ συνταγή επιτυχίας δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο το εξής πρωταρχικό ερώτημα κ διαπίστωση που πρέπει να απευθύνουμε ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ: “οι πολεμοι, η φτώχεια κ η κλιματική αλλαγή θα δυναμωσουν. Συνεπώς μην μπορείτε αν σε λίγα χρόνια μπορεί να δούμε κ τους εαυτούς μας ως κατοίκους της Ελλάδας να γινόμαστε πρόσφυγες , αν πχ γίνει κανας πόλεμος εδώ κοντά για τους υδρογονάνθρακες. Συνεπώς πάλι, η λύση δεν μπορεί να είναι σιδεροφραχτα σύνορα κ πυροβολούμε τους πρόσφυγες μπας κ κρατήσουμε το οποιο λεηλατημενο αλλά καλύτερο βιοτικό επίπεδο έχουμε. Αυτή η πολιτική επιλογή, ποτέ δεν γλίτωσε τελικά αυτούς που την υιοθέτησαν. Μόνο η αλληλεγγύη του κόσμου ξανά κ ξανά κ μόνο η εναντίωση του κόσμου έμπρακτα στον καπιταλισμό, διεκδικώντας στο σήμερα, μπορεί να κρατήσει κ το οποίο βιοτικό επίπεδο έχουμε. Αλλιώς, παπαλα για όλους.”.

      Κάπως έτσι μπορούμε να μιλάμε καθημερινά στον κόσμο. Όχι με συνθήματα κ αφορισμούς, ούτε με υποταγή στον υπαρκτό φόβο του κόσμου.

      Reply
      1. Left G700

        Ποιο φόβο, ρε San Rocco;;; Μπορείτε εσείς να χειριστείτε (με την καλή έννοια) το φόβο;;; Για να χειριστείς το φόβο τού κοσμάκη, πρέπει πρώτα-πρώτα να τον σεβαστείς. Κι εσείς, όχι μόνο δεν τον σέβεστε, αλλά τον έχετε αναγάγει σε ένδειξη (τι ένδειξη;;; αππόδειξη!!!) φασισμού!!! Ξενοφοβία, ισλαμοφοβία, ομοφοβία, τοξικοφοβία –νέο “φρούτο” αυτό– και τα λοιπά φόβου σημαντικά. Είστε οι τελευταίοι (μαζί με άλλους τελευταίους) που μπορείτε να χειριστείτε το φόβο!

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Αγαπητέ λεφτ, αναγνωρίζουμε τον υπαρκτό φόβο που έχει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας σχετικά με την εξέλιξη του προσφυγικού . Αναγνωρίζουμε όμως παράλληλα ότι, αυτός ο φόβος αποκτά εντελώς ψεύτικο κ λάθος πρόσημο: δεν υφίσταται καμια διαδικασία ισλαμοποιησης, αφελληνισμού και άλλων τέτοιων απατεωνιστικων πραγμάτων που με αυτά κάνουν πλύση εγκεφάλου τα καθεστωτικά ΜΜΕ, το κεφάλαιο κ οι εθνικιστές.

          Δεν σχολιάζω καν την ομοφοβία, αυτός είναι καθαρά ένας κατασκευασμένος φόβος από αιώνες προκαταλήψεων κ παράνοιας . Κ προφανώς δεν αφορά το προσφυγικό .

          Χωρίς να υπάρχουν συνταγές επιτυχίας, πρέπει να αποδομουμε τον φόβο για τους πρόσφυγες κ την προοπτική εξέλιξης των προσφυγικών κυμάτων, λέγοντας την αλήθεια: τα προσφυγικά κύματα θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πόλεμοι, φτώχεια, κλιματική αλλαγή. Δεν πρόκειται να βελτιωθεί κανενός η θέση, αν σηκωθούν φράχτες, αν πνίγονται άνθρωποι στις θάλασσες . Η μοίρα των σημερινών Αράβων προσφύγων , είναι η αυριανή μοίρα των Ελλήνων κ των υπολοίπων Βαλκανίων . Το κεφάλαιο ελληνικό κ διεθνές φροντίζει για αυτό.

        2. Left G700

          San Rocco, αν θέλεις να βοηθήσεις τον οίκο σου, που θέλεις, πρέπει κατ’ αρχήν να ξέρεις πού βρίσκεται η κατάστασή του. Λοιπόν, η κατάστασή σας ως προς το νέο Εθνικό Ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στις κύριες ευρωπαϊκές χώρες, εννοώ βέβαια το μεταναστευτικό/προσφυγικό, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και θα στο αποδείξω ευθύς αμέσως.

          Πριν από όοοχι και τόοοσο πολλάαα χρόνια, πριν από οκτώ για την ακρίβεια, διάβαζε κανείς άρθρα σαν αυτό (ο τίτλος είναι και λινκ):

          Η Αριστερά απέναντι στη μετανάστευση (του Γιώργου Λαουτάρη).

          Τότε, το άρθρο αυτό είχε συγκεντρώσει τα πυρά τής διεθνιστικής (my ass!) αριστεράς. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτό:

          όταν ΚΑΙ το «ΠΡΙΝ» ανακαλύπτει την «αντιδραστική μετανάστευση», κλαφ` τα Χαράλαμπε…

          Ξέρεις ποια είναι η κατάστασή σας τώρα; Η κατάστασή σας είναι τόσο δραματική, όσο περιγράφει η ακόλουθη κατάσταση:

          Τα άρθρα όπως αυτό το δεύτερο που έβαλα με το οποίο σας την πέφτανε τότε οι αριστεροί διεθνισταράδες (και πάλι: my ass!) σήμερα γράφονται για το ΠΡΙΝ (όχι βέβαια από τον Γιώργο Λαουτάρη!) και δημοσιεύονται στο ΠΡΙΝ!

          Ξυπνήστε όσο είναι καιρός! Οι καιροί ου μενετοί!

          ΥΓ Να ’ξερες τι είχα ακούσει τότε στο μπλογκ που κουμαντάριζα, επειδή είχα υπερασπιστεί τη γραμμή τού Λαουτάρη!

    2. Left G700

      Κουφιοκεφαλάκη ΑΩ, απάντησε πρώτα στην ερώτηση που έκανα και για τα υπόλοιπα έχουμε καιρό να στα δώσω να τα φας με το το κουταλάκι τού γλυκού (για να κρατήσει το “μαρτύριό” σου περισσότερο).

      Reply
  4. Left G700

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    San Rocco, αν θέλεις να βοηθήσεις τον οίκο σου, που θέλεις, πρέπει κατ’ αρχήν να ξέρεις πού βρίσκεται η κατάστασή του. Λοιπόν, η κατάστασή σας ως προς το νέο Εθνικό Ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στις κύριες ευρωπαϊκές χώρες, εννοώ βέβαια το μεταναστευτικό/προσφυγικό, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Και θα στο αποδείξω ευθύς αμέσως.

    Πριν από όοοχι και τόοοσο πολλάαα χρόνια, πριν από οκτώ για την ακρίβεια, διάβαζε κανείς στο ΠΡΙΝ άρθρα σαν αυτό (ο τίτλος είναι και λινκ):

    Η Αριστερά απέναντι στη μετανάστευση (του Γιώργου Λαουτάρη).

    Τότε, το άρθρο αυτό είχε συγκεντρώσει τα πυρά τής διεθνιστικής (my ass!) αριστεράς. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτό:

    όταν ΚΑΙ το «ΠΡΙΝ» ανακαλύπτει την «αντιδραστική μετανάστευση», κλαφ` τα Χαράλαμπε…

    Ξέρεις ποια είναι η κατάστασή σας τώρα; Η κατάστασή σας είναι τόσο δραματική, όσο περιγράφει η ακόλουθη πραγματικότητα:

    Τα άρθρα όπως αυτό το δεύτερο που έβαλα με το οποίο σας την πέφτανε τότε οι αριστεροί διεθνισταράδες (και πάλι: my ass!) σήμερα γράφονται για το ΠΡΙΝ (όχι βέβαια από τον Γιώργο Λαουτάρη!) και δημοσιεύονται στο ΠΡΙΝ!

    Ξυπνήστε όσο είναι καιρός! Οι καιροί ου μενετοί!

    ΥΓ Να ’ξερες τι είχα ακούσει τότε στο μπλογκ που κουμαντάριζα, επειδή είχα υπερασπιστεί τη γραμμή τού Λαουτάρη!

    Reply
    1. San Rocco

      Λεφτ, πέρα από το χιούμορ που έκανα στο άλλο σου σχόλιο μιας κ δεν θέλεις να αφησεις το ύφος με το οποίο σχολιάζεις , η αλήθεια είναι ότι, δεν είχα διαβάσει αυτό σου το σχόλιο . Διάβασα το σχόλιο σου, διάβασα κ το κείμενο του Γιώργου λ., και η γνώμη μου είναι η εξής:

      Ως κοινωνίες χωρών της Ευρώπης κ ειδικά της ΕΕ , κ ως λαοί, έχουμε να απαντήσουμε στο εξής: επειδή οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν ή συναινούμε στο να διασώζονται οι πρόσφυγες κ να διαμένουν σε ανοιχτές δομές εντός οικιστικών ιστών, ή θα συναινούμε στο να τους πνιγουν τα κράτη στο όνομα και καλά της δικής μας ασφαλείας κ ευημερίας. Μια ασφάλεια κ μια ευημερία, που τα ίδια τα κράτη κ τα κεφάλαια διαλύουν με τις πολιτικές τους .

      Νομίζω πια, ότι αυτό είναι το άμεσο κ πρωταρχικό δίλημμα. Κ σε αυτό απαντώ φυσικά το ΠΡΩΤΟ, με την λογική ότι, στα παπάρια όλων μας πρεπει να γράφει, η υστερία κ ο φόβος για τους μετανάστες /πρόσφυγες που προωθούν τα καθεστωτικά κόμματα κ ΜΜΕ. Στα παπάρια μας η πλύση εγκεφάλου που κάνουν.

      ΑΠΟ κει και πέρα , ναι η μετανάστευση κ η προσφυγιά είναι ΚΑΤΑΡΑ κ όχι ευλογία ή….δικαίωμα που θα μας πουν οι φιλελεδες κ ο παπάρας ο Νέγκρι. Κ ευτυχώς το ΝΑΡ κ η ΝΚΑ δεν έχουν καθόλου αυτή την αντίληψη

      Reply
      1. Left G700

        Λεφτ, πέρα από το χιούμορ που έκανα στο άλλο σου σχόλιο μιας κ δεν θέλεις να αφησεις το ύφος με το οποίο σχολιάζεις , η αλήθεια είναι ότι, δεν είχα διαβάσει αυτό σου το σχόλιο.
        _________________________________________

        Ασε μας, ρε συ. Ούτε νεολαίος τής νΚΑ δεν θα πίστευε αυτή την “αλήθεια”!

        Reply
        1. San Rocco

          Λεφτ είσαι ειρωνας κ προσβάλλεις αλλά δεν θα πέσω στο επίπεδο σου . Σου απάντησα κ τέλος .

        2. Left G700

          Ο SAN ROCCO ΚΙ ΑΝ ΕΓΕΡΑΣΕ ΚΙ ΑΣΠΡΙΣΕ ΤΟ ΜΑΛΛΙ ΤΟΥ…

          San Rocco, σκας ακόμα και γάιδαρο, αλλά εγώ είμαι αλογόμυγα και δεν καταλαβαίνω Χριστό από τέτοια τερτίπια σαν τα δικά σου!

          Τι ήρθες εδώ να μου πεις; Τι εννοείς όταν λες «ναι η μετανάστευση κ η προσφυγιά είναι ΚΑΤΑΡΑ κ όχι ευλογία ή….δικαίωμα που θα μας πουν οι φιλελεδες κ ο παπάρας ο Νέγκρι. Κ ευτυχώς το ΝΑΡ κ η ΝΚΑ δεν έχουν καθόλου αυτή την αντίληψη»; Θέλεις να μου πεις ότι, υιοθετώντας αυτή τη διατύπωση του Λαουτάρη, συμφωνείς και με το συγκεκριμένο άρθρο του τού 2011;;; Αυτό, ασφαλώς. Για να υπονοήσεις (πού να τολμήσεις να το πεις ευθέως!) ότι δεν υπάρχει καμία δυσαρμονία μεταξύ τών απόψεων Λαουτάρη τού 2011 και της σημερινής γραμμής τού ΝΑΡ;;; ΟΚ. Ας κάνω ότι «το τρώω».

          Αφού, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία δυσαρμονία μεταξύ τών τότε απόψεων Λαουτάρη και των σημερινών τού ΝΑΡ, τότε πρέπει το ΝΑΡ, κι εσύ ως πιστός στρατιώτης του, να προσυπογράφετε τις ακόλουθες θέσεις και προσεγγίσεις τού Λαουτάρη (δεν στις έχω βάλει όλες και εννοείται ότι τα bold είναι από το πρωτότυπο):

          Χαρακτηριστικότερη όμως είναι η τάση που παρακάμπτει μια ιδεολογική και φιλοσοφική τοποθέτηση απέναντι στο σύγχρονο αυτό κοινωνικό φαινόμενο, προκρίνοντας μια άμεση πολιτική της πράξης, με περισσότερο ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά. Άλλη πάλι θέση συνοψίζεται στο σύνθημα «σύνορα ανοιχτά για την εργατιά»: Μια αφελής θεώρηση που θέλει να απαντήσει στην κατασταλτική πολιτική των κρατών με την άλλη όψη του νομίσματος.

          […]

          Αυτό που πολύ συχνά ξεχνιέται είναι η διπλή φύση της μετανάστευσης. Από τη μια μεριά το φαινόμενο αυτό οδηγεί στην ομογενοποίηση της παγκόσμιας εργατικής τάξης, μια τάση που είναι εν δυνάμει επαναστατική. Το αίτημα για προλεταριακό διεθνισμό υπάρχει στη φαρέτρα του μαρξισμού από τη ληξιαρχική πράξη γέννησής του, το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος των Μαρξ και Ένγκελς, στην περίφημη φράση «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σήμερα βλέπουν αυτή την επαναστατική προτροπή να παίρνει υλική υπόσταση στις μεταναστευτικές ορδές που οργώνουν την υφήλιο και συνενώνονται στα αστικά κέντρα των ανεπτυγμένων χωρών. Ωστόσο, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, που είναι ως γνωστόν και πάντα αθέατη στο γυμνό μάτι. Η δεύτερη φύση του φαινομένου προκύπτει από τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς σε μια χώρα, από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που απλώνονται σε όλο τον πλανήτη και συντελούν τελικώς στον ευνουχισμό αυτού του «δυνάμει» χαρακτηριστικού. Ο νόμος του ανταγωνισμού που κυριαρχεί στον καπιταλισμό παρεμβαίνει και την ομογενοποίηση της εργατικής τάξης τη σπρώχνει προς τα κάτω, συμπιέζοντας τους μισθούς. Ο νεολογισμός «κινεζοποίηση» περιγράφει αυτό ακριβώς το φαινόμενο στην πιο ακραία του μορφή, τους μισθούς δηλαδή που εξασφαλίζουν απλώς την υλική επιβίωση. Για το λόγο αυτό, το φαινόμενο της μετανάστευσης στις μέρες μας δεν έχει τίποτα από την επαναστατική του δυναμική, παρά είναι στην ουσία του αντιδραστικό.

          Τι γίνεται στις χώρες προέλευσης των μεταναστών; Η μαζική φυγή του εργατικού δυναμικού εκτονώνει την εκρηκτική συνήθως ανεργία και κατ’ αυτό τον τρόπο διευκολύνεται το έργο των κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση των τάσεων για εξέγερση. Κατ’ αυτό τον τρόπο όμως αδυνατίζουν τα κινήματα που ζητούν κοινωνική αλλαγή ή μεταρρυθμίσεις. Ανάγεται σε μοντέλο ζωής και ενθαρρύνεται η ατομική λύση, ο μοναχικός δρόμος προς τη σωτηρία, μακριά από τα κοινά συμφέροντα που δένουν ένα λαό και μια εθνική εργατική τάξη.

          Όμως και στις χώρες υποδοχής, κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια για τις συνέπειες του μεταναστευτικού φαινομένου. Η μαζική εισροή μεταναστών αξιοποιείται αντικειμενικά από το κεφάλαιο για να ρίξει την τιμή της εργατικής δύναμης. Υπό την ανοχή φυσικά των κρατικών αρχών (όπως η Επιθεώρηση Εργασίας, τα υπουργεία κ.λπ.) δημιουργείται μια παράλληλη «βάρδια» εργαζομένων, χωρίς πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με εξευτελιστικούς μισθούς και μεροκάματα, που επιβιώνουν τελικώς λαθραία και στη «σκιά» της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και οποιασδήποτε νομοθεσίας. Το γεγονός αυτό δεν είναι μονοσήμαντο. Από τη μία μεριά θέτει το επιτακτικό καθήκον στην Αριστερά να παλέψει για την άρση των ανισοτήτων αυτών, από την άλλη όμως συνιστά ένα γερό χτύπημα στην ντόπια εργατική τάξη για όσο διάστημα η κατάσταση αυτή συντηρείται. Πρώτον, διαιρεί σε κατηγορίες και διασπά την ενότητα των εργαζομένων, κάτι που φυσικά επιδιώκουν αντικειμενικά οι εργοδότες. Δεύτερον, οι μάζες των κακοαμοιβόμενων μεταναστών συγκροτούν έναν πολυάριθμο εφεδρικό «στρατό» που χτυπά τα κεκτημένα εργατικά δικαιώματα. Συνιστούν δηλαδή ένα εργαλείο κοινωνικού ντάμπινγκ.

          Στη διαπίστωση ότι η μετανάστευση είναι στις μέρες μας πρωτίστως αντιδραστικό φαινόμενο, διατυπώνονται ορισμένες ενστάσεις. Πρώτη ένσταση: «Είναι πρωτίστως άνθρωποι σε ανάγκη που χρειάζονται την αλληλεγγύη μας». Κανείς φυσικά δεν θα διαφωνήσει με αυτό. Πρέπει να γίνει όμως ένας ουσιώδης διαχωρισμός: Ένα ζήτημα είναι το ίδιο το μεταναστευτικό φαινόμενο στη σύγχρονη εποχή και πώς κανείς το αντιμετωπίζει. Ένα άλλο ζήτημα αποτελεί η στάση απέναντι στους ανθρώπους που καλώς ή κακώς βρέθηκαν στον τόπο μας και ζητούν δουλειά και δικαιώματα. Μια συνεπής στάση μπορεί να συνοψισθεί στη φράση «κατά της μετανάστευσης αλλά υπέρ των μεταναστών», με την ίδια έννοια που η Αριστερά παλεύει κατά της ανεργίας αλλά υπέρ των ανέργων.

          Δεύτερη ένσταση: «Η ιστορία του ανθρώπου από τα πρώτα βήματά του πάνω στη Γη είναι συνυφασμένη με τις μετακινήσεις και μεταναστεύσεις». Το γεγονός αυτό δεν συνιστά σε καμία περίπτωση συνηγορία υπέρ των μεταναστεύσεων. Πρώτον, επειδή από τη αυγή της ανθρωπότητας μέχρι τις μέρες μας ήταν η ανάγκη για επιβίωση που έσπρωχνε σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Δεύτερον, επειδή και άλλα φαινόμενα συνοδεύουν τον άνθρωπο για χιλιετίες, το γεγονός αυτό όμως δεν τα κατατάσσει σε όσα θέλει να κρατήσει ο κόσμος μας: Κορυφαίο παράδειγμα οι πόλεμοι, οι αιμοτοχυσίες και οι αλληλοσφαγές. Μήπως αυτά είναι προοδευτικά φαινόμενα;

          Τρίτη ένσταση: «Αν τάσσεται κανείς με το αίτημα για κλειστά σύνορα, τότε υποστηρίζει τους αιματοβαμμένους φράκτες του Παπουτσή». Η θέση αυτή διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

          […]

          Συνεπώς, το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα ρατσισμού ή έλλειψης ανθρωπιάς. Έχει την καρδιά του στο ευρύτερο ζήτημα της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και εκεί βρίσκεται και η λύση του. Οι μετανάστες άλλωστε δεν έχουν ανάγκη από μια Αριστερά προστάτη των «μειονοτήτων» οι οποίες απλώς στερούνται κάποιων δικαιωμάτων και γίνονται στόχος ακραίων δεξιών και φασιστικών επιθέσεων. Όσο η συζήτηση του μεταναστευτικού εξαντλείται σε αυτό το επίπεδο, τόσο πετυχαίνει ένα ευφυές σχέδιο κοινωνικού αυτοματισμού, που θα μπορούσε να πάρει τον κωδικό τίτλο «Εξάρχεια εναντίον Αγίου Παντελεήμονα».

          _____________________________________________

          San Rocco, περιμένω, κατ’ αρχήν, την υπογραφή σου στα παραπάνω. Και μετά, περιμένω να μου υποδείξεις έστω και ένα (1) άρθρο τού ΠΡΙΝ (ή της Παντιέρας) που υποστηρίζει αυτές τις θέσεις!

          Κοίτα μη με στήσεις πάλι, εντάξει;

  5. Left G700

    Η (ΠΟΛΥ) ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΎ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΡΕΑΣΙΔΗ

    Γράφει στο χθεσινό ΠΡΙΝ (στήλη Το Θέμα, σελ. 3) ο Γιώργος Κρεασίδης σε ολοσέλιδο άρθρο του με τίτλο «Αμυγδαλέζες και απελάσεις θέλει η ρατσιστική ΝΔ» και το εξής, ανάμεσα σε άλλα:

    Η δήλωση του Μητσοτάκη στη Βουλή την Παρασκευή, ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει «ένας παράδεισος στον οποίο μπορούν να βρουν καταφύγιο όλοι οι πονεμένοι του κόσμου», δείχνει σε όλη της τη διάσταση την απάνθρωπη ρατσιστική πολιτική τής κυβέρνησης. Δείχνει, επίσης, πόσο μακριά είναι από τις αγωνίες των απλών ανθρώπων, μιλώντας με αυτόν τον κυνικό τρόπο σε ένα λαό που η ιστορία του σφραγίζεται εδώ και αιώνες –και σήμερα– από τη μετανάστευση, ενώ τον έχει σημαδέψει και η προσφυγιά.

    Και διερωτάται ένας οποιοσδήποτε άνθρωπος που τυχαίνει να διαθέτει τη στοιχειώδη λογική όχι ενός ενήλικα του είδους του, αλλά ενός νεογνού τού είδους των αιλουροειδών κατοικίδιων ζώων, δηλαδή τών γατών:

    1. Καλά, μπορεί ποτέ η Ελλάδα να γίνει παράδεισος για όλους τους πονεμένους τού κόσμου;;;

    2. Γιατί η αυτονόητη απάντηση που, εκτός από τον Μητσοτάκη, θα έδινε ακόμα κι ο ίδιος ο Τρότσκι, ότι «όχι, δεν μπορεί» είναι κυνική;;;

    3. Γιατί είναι «μακριά από τις αγωνίες τών απλών ανθρώπων»;;; Δηλαδή, «οι απλοί άνθρωποι» αγωνιούν μήπως και δεν αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα το αυτονόητο γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει παράδεισος για όλους τους πονεμένους τού κόσμου;;; Μα, υπάρχει στ’ αλήθεια τέτοιος φόβος;;; Εντάξει, η διεθνής κοινότητα έχει αδικήσει σε κάποιες περιπτώσεις την Ελλάδα. Αλλά ποτέ δεν έφτασε και ποτέ δεν θα φτάσει να μας αδικήσει τόσο φρικτά, αρνούμενη το αυταπόδεικτo γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει παράδεισος για όλους τούς πονεμένους τού κόσμου!

    Για πείτε κι εσείς, ρε γαμώτο! Από χθες που το διάβασα, πάει να μου στρίψει!!!

    ΥΓ Ειδικά για τούς φίλους τού ΝΑΡ, ορισμένοι εκ των οποίων είναι πεισμένοι ότι έρχομαι εδώ για μόνο και μόνο για να το υπονομεύσω:

    Μη σας ξεγελάσει ο σαρκασμός. Είναι πικρός και όχι εχθρικός σαρκασμός. Τι πικρός; Σκέτο δηλητήριο. Όσο και η ιδέα που ακόμα δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε (λες και είμαστε στο Νοέμβριο του 1918 που ιδρύθηκε το ΣΕΚΕ κι όχι στον Οκτώβριο του 2019, έναν αιώνα μετά και!) ότι όσο πιο μαξιμαλιστικά τόσο πιο καλά…

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.