.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Για τον αγώνα δρόμου στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών του στρατοπέδου Χαϊδαρίου


Η ιστορική μνήμη δεν είναι για παραταξιακά παζάρια

Σχόλιο του γραφείου τύπου του ΝΑΡ

Η απέχθεια της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) στον Κομμουνισμό είναι δεδομένη. Θέλει να υποτάξει τα πάντα και την ιστορία στο κοινωνικό εταιρισμό. Ωστόσο μας προκαλεί εντύπωση η συναίνεση της παράταξης της ΔΑΣ (ΚΚΕ) στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας να απαλείψει τον όρο «κομμουνιστές» και να τον αντικαταστήσει με τον όρο «αγωνιστές» στο δελτίο τύπου του ΕΚΑ που καλεί στον «Εργατικό-Λαϊκό Αγώνα Δρόμου για τους 200 εκτελεσθέντες στην Καισαριανή» από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου ως τον χώρο εκτέλεσης των διακοσίων στην Καισαριανή.

Για την ακρίβεια, ενώ αρχικά η πρόταση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΚΑ αναφέρονταν ρητά στην «εκτέλεση 200 κομμουνιστών» από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, την 1η Μάη του 1944, κάτι που πιστοποιείται και από τη δημοσίευσή τους σε διάφορες ιστοσελίδες (βλ. εικόνες και συνδέσμους), στη συνέχεια, κάτω από την πίεση της ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και ενδεχομένως άλλων δυνάμεων, η ανακοίνωση άλλαξε και οι 200 κομμουνιστές μετατράπηκαν σε 200 αγωνιστές, λες και η ιστορική αλήθεια αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και κοπτοραπτικής ώστε να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

Πρόκειται για ντροπιαστική κίνηση για όσους ζήτησαν να απαλειφθεί ο όρος «κομμουνιστές» καθώς η ίδια η διαταγή των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνειών μιλώντας για «τυφεκισμό διακοσίων κομμουνιστών την 1η Μαΐου 1944» ως αντίποινα για την εκτέλεση Γερμανού αξιωματικού στους Μολάους της Λακωνίας από αντάρτικη ομάδα του Ε.Λ.Α.Σ.

Πρόκειται επίσης για ντροπιαστική υποχώρηση εκ μέρους των δυνάμεων του ΚΚΕ στο εργατικό κίνημα που θυμίζουν εποχές «εθνικής λήθης και συμφιλίωσης». Πρόκειται για κίνηση που αμαυρώνει την σωστή πρωτοβουλία να τιμηθεί το γεγονός με έναν αγώνα δρόμου ιστορικής μνήμης, χωρίς χορηγούς. Η ιστορία της κομμουνιστικής αριστεράς στη χώρα μας δεν μπορεί να γίνεται πεδίο διαπαραταξιακών παζαριών.

Απαιτούμε να διορθωθεί η ανακοίνωση άμεσα.

Ενδεικτικοί σύνδεσμοι με την αρχική ανακοίνωση:

https://www.imerodromos.gr/ergatikos-laikos-agonas-dromou-chaidari-kaisarianh/

https://pamehellas.gr/syllogos-ypallilon-perifereias-attikis-kalesma-symmetochis-ston-ergatiko-laiko-agona-dromoy-chaidari-kaisariani

https://runnermagazine.gr/kalentari/133800/ergatikos-laikos-agonas-dromou-chaidari-kaisariani/

https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/359975/diorganonoyn-ergatiko-laiko-agona-dromoy-haidari-kaisariani-stis-28

Η αλλαγμένη ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Αθηνών:

https://www.eka.org.gr/gr/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85/7183/%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-2024-04-04

Το γραφείο τύπου του ΝΑΡ για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση
19 Απριλίου 2024

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 84.44% ( 9
Συμμετοχές )



18 σχόλια στο “Για τον αγώνα δρόμου στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών του στρατοπέδου Χαϊδαρίου

  1. Ανώνυμος

    Προφανώς τον αγώνα δεν διοργανώνει η ΔΑΣ.
    1. Ποιοί είναι οι συσχετισμοί στο ΕΚΑ;
    2. Ποιοί συντάχθηκαν με την ΠΑΣΚ;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Προφανώς η ΔΑΣ ούτε αγώνα δρόμου δεν θέλει να διοργανώσει μόνη της.
      Προφανώς η ΔΑΣ υποκύπτει στους συσχετισμούς.
      Προφανώς η ΔΑΣ αυτά θέλει, αυτά μπορεί, αυτά κάνει.
      Αλλά αυτοί είστε, καρδούλα, που θα έλεγε, έκανε και ο γραμματέας.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Δηλαδή & για τις “Αλχημείες” του ΠΑΣΟΚ – ΝΔ & ΣΥΝΟΔΟΙΠΌΡΟΙ που ελέγχουν το ΕΚΑ υπεύθυνο είναι το ΚΚΕ.

        Δεν θέλω να γράψω τα κατορθώματα κάποιων των “συνοδοιπόρων” την εποχή της διακυβέρνησης του Σύριζα-Ανελ στο ΕΚΑ.Πχ. την στάση τους για τον νόμο Βρούτση – Αχτσίογλου

        Αν το ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθήνας)ήταν στο ΠΑΜΕ θα μετρούσαμε αντίστροφα για προεπανασταστική περίοδο. Τα υπόλοιπα της “καταγγελίας” δεν διασταυρώνονται από πουθένα

        Το ΕΚΠειραία πλειοψηφεία είναι το ΠΑΜΕ. Εξού και η σωστή ανακοίνωση για 200 κομμουνιστές

        Reply
    2. Γνώστης

      Δεν τον διοργανώνει η ΔΑΣ. Απλά η ΔΑΣ τα βρήκε με τους πασόκους

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Για αυτά που γράφεις έχεις απόδειξη;

        Πρώτα από όλα η ανακοίνωση είναι γραμμένη στο “πόδι” με αοριστίες και ασάφειες(“δημιουργικές”). Και φαίνεται σε όσους έχουν μία ελάχιστη εμπειρία από το εργατικό κίνημα.
        Επίσης Πολιική Παράταξη ΔΕΝ βγάζει ανακοίνωση κατά Συνδικαλιστικής Παράταξης. Τα στοιχειώδη

        Υπάρχουν γραπτά πρακτικά;Video; Ανακοινώσεις; Δελτία τύπου;
        Μιας και είσαι Γνώστης, θα ξέρεις. Για “διαφώτισε” μας;

        Ή θα δημιουργείται ένα θέμα από την φαντασία κάποιων ίσα ίσα για “αντιπερισπασμός” για άλλες υπαρκτές καταστάσεις; Πλησιάζουν και ευρωεκλογές και υπάρχει μία ροή προς το ΚΚΕ

        Το ποιοι συνεργάστηκαν με τους ΠΑΣΟΚους original ή τους μεταμφισεμένους στον Σύριζα το είδαμε και την περίοδο των “αντιμνημονίων” αλλά ακόμα και σήμερα στο ΕΚ Θεσ/κης στην πρόσφατη απεργία της ΓΣΕΕ στις 17/04/2024.

        Αν καθήσουμε να γράψουμε το τι “δημιουργικές ασάφειες” (το γράφω ευγενικά) που διαψεύστηκαν ακούστηκαν και γράφτηκαν κατά του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ την περίοδο 2011-2017 θα ξημερώσουμε

        Reply
  2. Ανώνυμος

    Δεν ξέρω τα “ντεσού” αλλά, αν η εναλλακτική ήταν να ακυρωθεί η εκδήλωση για …να μην καπελωθεί η ΠΑΣΚ (ΔΑΚ), τότε καλώς έγινε, έστω κι έτσι με τον “φαρδύ” τίτλο “αγωνιστές”, που χωράει κι άλλους εκτός από κομμουνιστές. Τουλάχιστον δεν αποκλείει τους κομμουνιστές. Κι ας μην είμαι βέβαιος αν στους 200 υπήρχαν τέτοιοι “αγωνιστές-μη-κομμουνιστές”, έστω κι ένα 10%.
    Σήμερα έχουμε βέβαια μιαν άλλη κατηγορία, που τότε δεν υπήρχε σε μεγάλα νούμερα: “αντικομμουνιστές-wannabe κομμουνιστές”. Αυτό κι αν είναι σύγχυση και “ασύμμετρη ταξική πάλη”, που χρήζει ειδικής αντιμετώπισης.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Κι αυτό, που βγαίνει ένα κομματικό όργανο (Γραφείο Τύπου) για “να την πεί” (“ντροπιαστική”!) όχι σε έναν ομόλογο πολιτικό σχηματισμό (ΚΚΕ) αλλά στην συνδικαλιστική συσπείρωση (ΔΑΣ), που υποστηρίζει, και μάλιστα γνωρίζοντας ότι τόσο οι κομμουνιστές, όσο και η ΔΑΣ εργάστηκαν και πάλαιψαν όσο μπορούσαν για να μην υποβαθμιστεί η ιστορική αλήθεια, ενώ σχεδόν αποδέχεται ότι η στάση της ΠΑΣΚ “είναι δεδομένη”(*) και μόνο αόριστα αναφέρεται σε “άλλες δυνάμεις” πραγματικά ξεπερνάει τον αναγνώστη και μόνο σε μελαγχολικές σκέψεις για υπαρξιακά αδιέξοδα μιας πολιτικής δύναμης, που γι αλλού ξεκίνησε και αλλιώς τελειώνει.
      Οφειλε η παραπάνω ανακοίνωση να ξεκαθαρίζει: Υπήρχαν τρόποι να ξεπεραστεί αυτός ο συμβιβασμός και ποιοί; Κι αν όχι, ήταν λύση να ακυρωθεί η εκδήλωση “για να μην γίνουν παζάρια”;!!!!! Αν αυτό θέλει το ΝΑΡ, ας το πει ευθαρσώς.
      Και κάτι ακόμη: Τι ακριβώς εννοεί λέγοντας “παζάρια”; Εχει το θάρρος να μιλήσει με καθαρά λόγια;
      ——————————
      (*) Ωστε η στάση απέναντι στην ιστορική αλήθεια κρίνεται με …παραταξιακούς όρους;! Η λογική λέει ότι πρέπει να είναι ίδια απαίτηση από όλους. Ακόμη και από όσους διαφωνούν με την ανάγκη του τότε (και πάντα) αντιστασιακού αγώνα, ή με τα κίνητρα συμμετοχής τον κομμουνιστών σε αυτόν. Αλλα το ένα (το θάψιμο), άλλο το άλλο (η κριτική).
      Ψιλά γράμματα, θα πει κάποιος μπροστά σε μελαγχολικές διαπιστώσεις…

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Η ανακοίνωση έρχεται μετά την μεγάλη επιτυχία της Πανελλαδικής Απεργάις της 17/04/2024 χωρίς την ΑΔΕΔΥ. Η ανακοίνωση φαίνεται πως αποτελεί προϊόν του “ποδιού” εφόσον δεν φαίνεται να υποστηρίζει με διασταυρωμένα γεγονότα τα όσα γράφει πέρα της “αλχημείας” του ΕΚΑ που ελέγχεται από αντίπαλες δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

        Επίσης αξιοσημείωτο παραμένει το γεγονός πως η ανακοίνωση δεν γίνεται από το ομότιμα συνδικάτα (πρωτοβάθμεια σωματεία π.χ.) όπως το σύνηθες & λογικό αλλά από πολιτικό φορέα.

        Reply
        1. κομμουνιστής

          Η ανακοίνωση καταγγέλει μια αθλιότητα για την οποία οι ένοχοι απλά κάνουν την πάπια και πετάνε την μπάλα στην κερκίδα

        2. Ανώνυμος

          Ποια αθλιότητα; Για δώσε στοιχεία;
          Δελτία τύπου; Ανακοινώσεις; Υπάρχουν;
          Εκτός αν εννοείς αθλιότητα την ανακοίνωση εκείνων που ελέγχουν το ΕΚΑ (Εργατικό κέντρο Αθήανς). Ποιες συνδικαλιστικές παρατάξεις είναι; Ποια κόμματα τις στηρίζουν; Για πες μας;

          Τα site 902, το site του ΠΑΜΕ γράφει για Κομμουνιστές. TΟ ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ του Εργατικου Κέντρου Πειραια για Κομμουνιστές

          Δηλαδή το ΠΑΜΕ ευθύνεται και για τις ανακοινώσεις των ΕΚ. που ελέγχονται από ΠΑΣΟΚ(κύρια) ΝΔ και Σύριζα; Όπως το ΕΚ Αθήνας; Το ΠΑΜΕ έχει την διαχείριση του site του EKA; “Διαφώτισε” μας;

          Εκτός αν κάποιοι φοβούνται την άνοδο του ΠΑΜΕ στην πρόσφατη απεργία και είπαν να “γράψουν κάτι”. Το ποιο πιθανό δηλαδή.

          Υ.Γ.
          Καλά και ο ΚΑΤΡΟΎΓΚΑΛΟΣ ως κομμουνιστής “αυτοπροσδιορίζονταν”

        3. Ανώνυμος

          Όποιος κάνει καταγγελίες ή “καταγγελίες” οφείλει να φέρει συγκεκριμμένα στοιχεία τα οποία να διασταυρώνονται. Αν θέλουμε να μην “πετάμε την μπάλα στην εξέδρα” 22/04/2024 at 15:22 αυτο κάνουμε. Τα οποία μέχρι στιγμής στοιχεία με ένα περίεργο τρόπο “απουσιάζουν”. Μάλλον “σύμπτωση”.

          Υπάρχει και μία εμπειρία το τι λέχθηκε από το 1999 κατά καιρούς κατά του ΠΑΜΕ. Τα οποία φυσικά και δεν ισχύουν και διαψεύδονται από στοιχεία και από τα γεγονότα. Αλλά κάποιοι δεν χαμπαριάζουν, λίγο μετά ξαναπετούν μία νέα “εξυπνάδα” νία νέα “κουτσουλιά” ξεχνώντας την προηγούμενη.

          Χωρίς βέβαια και τόσο μεγάλη πολιτική επιτυχία.

          Μία ψευδής, μία μη διασταυρωμένη (“άκουσα από κάπου”, “μου είπε ο δείνα που το άκουσε απο εκεί”κλπ κλπ) ή λανθασμένη “καταγγελία” πολιτικά για ένα βραχυχρόνιο διάστημα μπορεί να λειτουργήσει αλλά μεσοπρόθεσμα γυρίζει πολιτικά μπούμεργακ σε όσους την κάνουν γιατί πολύ απλά χάνεται η αξιοπιστία του φορέα που την κάνει. Πολύ απλά δεν πείθει.

          Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από την μεταΔημοψηφισματική εποχή του 2015 πολλαπλασιάζονται και εμπλουτίζονται με νέο κόσμο σε ηλικία. Ειδικά άπό την ακόμα περισσότερο από την περίοδο της πανδημίας και έπειτα.

          Απόδειξη η προ λίγων ημερών (17/04/2024) επιτυχία της ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ απεργίας με την συντρηπτική πλειοψηφία στο πλευρό του ΠΑΜΕ χωρίς μάλιστα να έχει προκηρύξει απεργία η ΑΔΕΔΥ. Και παρά κάποιες προσπάθειες κάποιων “ακηδεμόνευτων” (*) να “σώσουν την κατάσταση” πετώντας πλέον και τα όποια προσχήματα “ανεξαρτησίας”.

          Απο την μέρα του Δημοψηφίσματος δηλαδή μετά το πολιτικό τέλος της σοσιαλδημοκρατίας και των “συνοδοιπόρων” της ως “εναλλακτικής κάπως φιιλολαϊκής λύσης μέσα στον καπιταλισμό”, κλπ τα παραμύθια, τα “αφηγήματα” τα “έτσι νομίζω, κάπου ακόυσα” πλέον συναντούν ολοένα και λιγότερα “πρόθυμα αυτιά” για να τα “υιοθετήσουν”

          Καλά το πάτε

          (*) Πέμπτη 18/04/2024
          ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
          Σε φεστιβάλ μιζέριας εξελίχθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου

          https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/362046/se-festival-mizerias-exelihthike-i-apergiaki-sygkentrosi-toy-ergatikoy

          “(..)Για ακόμη μια φορά, έξω από το κτήριο του ΕΚΘ βρέθηκαν κάποιοι λίγοι συνδικαλιστές από τις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεων. Και εκεί που ήταν προφανές πως η συγκέντρωση πάει για …φούντο, τα προσχήματα έσωσε η δύναμη της φιλίας!

          Σαν το αμερικανικό ιππικό, κάποιες δεκάδες από την ΟΚΔΕ, τη ΛΑΕ και άλλους …ακηδεμόνευτους, έφτασαν στο ΕΚΘ, ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη θλιβερή συνάθροιση, και κατάφεραν να φτιάξουν κάτι που έμοιαζε κάπως με συλλαλητήριο, χαρίζοντας χαμόγελα ανακούφισης στους συνδικαλιστές της ΝΔ τους ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

          Προφανώς όλο αυτό το υπέροχο παρεάκι ενώθηκε κάτω από τα φιλεργατικά συνθήματα του ΕΚΘ (δηλαδή υλοποίηση των οδηγιών της ΕΕ γιατί είναι… φιλεργατικές).”

      2. Ανώνυμος

        @20/04/2024 at 08:39
        Κατάλαβαν την πολιτική <> και βγήκε & 2η ανακοίνωση αυτή την φορά από συνδικαλιστική παράταξη.
        Κάπως <> από την τελευταία παράγραφο της τρέχουσας ανάρτσηης
        Φυσικά και εκεί δεν υπάρχουν αποδείξεις ή γεγονότα για την <> Ε τι να πουν συγγνώμη κάναμε λάθος;

        https://pandiera.gr/%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%b7%cf%84%ce%b7-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%87%ce%ac%cf%81%ce%b1%ce%be%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7/

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Δεν ξέρεις τα “ντεσού”. Μα δεν χρειάζεται να τα ξέρεις. Οι γουαναμπι και αυτοί με το τιγάνι, οι γουοκ, φταίνε.
      Αλλά αυτοί είστε, καρδούλα, που θα έλεγε και ο γραμματέας.

      Reply
  3. Μακης

    Ψυχιατρική Αναλυση
    Σε φαντασιακή πραγματικότητα

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Απλά το “τεντώνουν” “τεντώνουν”και όσο πάει μπας και βρεθεί κάτι. Και μετα τα “υποννοoύμενα” και τα “σενάρια”.

      Η μεγάλη του γένους σχολή του Pasok all time classics και Αυριανής έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες και χιλιάδες στον “δεδομένο αντικομμουνισμό”

      Η ανακοίνωση δεν έχει πολιτικό στόχο το ΠΑΣΟΚ. Το ξεκαθαρίζει από την αρχή την πρώτη προταση (την απέχθεια του για τον Κομμουνισμό την θεωρεί δεδομένη )

      Άρα κατά την ανακοίνωση δεν τρέχει ΚΑΙ τίποτα με τους ΓΣΕΕ fan club. Δεδομένος για την ανακοίνωση ο αντικομμουνισμός του ΠΑΣΟΚ.

      Μόνο που δεν ήταν από ανέκαθεν “δεδομένος”

      Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να φωναζει μέχρι και το 2010-2011 για 35+ χρόνια πως ΤΆΧΑ μου παλεύει για τον σοσιαλισμό σαν τον Γιάννο μία κατάσταση.
      Μπορεί να θεωρούσαν “διασπαστές” όσους δεν “συνεργάζονταν” μαζί τους, ειδικά στο συνδικαλιστικό κίνημα (εννοούν φυσικά το ΠΑΜΕ)

      Μπορεί πρώην στέλεχος της ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ να θεωρούσε πως είναι “κίνημα” η χ.α., πως στελέχη της χ.α. και των ΑΝΕΛ να προέρχονται από πρώην τοπικές του ΠΑΣΟΚ, ειδικά σε Πελοπονησο κ.α. άλλα παρόμοια ακόμα και πάρε δωσε με ακροδεξιούς σε “συνδικαλιστικο επίπεδο”

      αλλά για την ανακοίνωση δεν φαίνεται να τρέχει και κάτι με δεδομένο τον “αντικομμουνισμό”

      Να θυμήσω πως το πιο “σκληρό” κατασταστικό στα σωματεία το είχαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ πριν το 2011. Για ρωτήστε όσους έφυγαν και πήγαν π.χ. σε άλλες αριστερές παρατάξεις ποια ήταν η “αντιμετώπιση” και οι “πρακτικές”. Αλλά μεχρι τότε ε μάλλον κάποιοι τα συγχωρούσαν. Το ΣΕΚ τα συγχωρεί ακόμα και τώρα.

      Στο ΠΑΣΟΚ όλα φαίνεται με ένα μαγικό τρόπο ή να “συγχωρούνται” , ή να “ξεχνιούνται”ή να μην θεωρούνται και τόσο σημαντικά μιας και είναι “δεδομένα”.

      Ανακοίνωση γραμμένη κυριολεκτικά στο “πόδι” από πολιτική παράταξη αντί όπως συνηθίζεται και είναι το σωστό, από συνδικαλιστική

      Reply
  4. Ανώνυμος

    Φαίνεται πως το ΝΑΡ έχει αποδυθεί σε έναν απελπισμένο αγώνα αυτοκτονίας με το ΚΚΕ. Το ρεζουμέ θα είναι η αυτοκτονία.
    Επρεπε από τα χρόνια του Κάππου να το δούν, ότι έκαναν λάθος εκτίμηση για το ΚΚΕ σαν ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο, και να το μαζέψουν. Δεν το μάζεψαν τότε, μετά όλα πήραν τον νομοτελειακό δρόμο τους.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.