.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Για τις εκλογές στον Σύριζα, Κασσελάκης και Αχτσιόγλου


Οι εκλογές για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ

Μια μονομαχία πάνω στο πτώμα της δικής τους “Αριστεράς”

Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου

Πολλά μπορεί να πει κανείς και για Κασσελάκη και για Αχτσιόγλου. Για τον αμερικανόφερτο εφοπλιστή, υμνητή της Goldman Sachs και με θετική εικόνα για τον Κ. Μητσοτάκη, από τη μια, που, από την πλήρη πολιτική και κινηματική αφάνεια και ανυπαρξία, έγινε, μέσα σε μια μέρα, πρώτη είδηση και για μια πρώην υπουργό Εργασίας, από την άλλη, με αντεργατικές και εφαρμοστικές των μνημονίων πολιτικές.

Αυτό το «Α», που ο Κασσελάκης, ως πρώτη ταυτοτική του παρουσίαση, άλλαξε από «Αριστερά» σε «Ανασυγκρότηση», δεν σηματοδοτεί παρά την ταφόπλακα που εδώ και πολύ καιρό έχει μπει σ’ ένα κόμμα εκ της συστάσεώς του αστικού, για το οποίο η «αριστερά» ήταν πάντα απλώς μια λέξη. Είτε ο ένας βγει, είτε η άλλη, ο ρόλος του Σύριζα ως του αριστερόστροφου δεκανικιού της κυρίαρχης καπιταλιστικής εξουσίας όχι μόνο δεν θα αλλάξει, αλλά θα γίνει και πιο στενός.

Αυτή η θνησιγενής πορεία των πάλαι ποτέ «ευρωκομμουνιστικών» (ή άλλως πως, ευρωσταλινικών) μορφωμάτων, προϊόντων της διαλυτικής κρίσης του «ανύπαρκτου κομμουνισμού» στη δεκαετία του ’80 (που κατέλιπε και κάποια παλαιολιθικού χαρακτήρα σταλινικά μορφώματα, όπως στην Ελλάδα το ΚΚΕ) είχε εκφραστεί, για παράδειγμα, στην Ιταλία, όταν, πριν αρκετά χρόνια, σε κάποια παλιά γραφεία του ΙΚΚ στη Ρώμη, αυτή η περαιτέρω μετάλλαξη του «ευρωκομμουνισμού» σε αστικό κόμμα φαινόταν και έξω από το κτίριο των γραφείων τους, όπου στα αριστερά της εισόδου έγραφε «PCI» (Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα) και στα δεξιά «PD» (Δημοκρατικό Κόμμα). Μερικά χρόνια μετά, επί κυβερνήσεως Ρέντσι (2014-16), ηγέτη του PD, πέρασαν μερικά από τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα αντεργατικά μέτρα στην Ιταλία, που ούτε ο Μπερλουσκόνι και η ακροδεξιοί συνοδοιπόροι του δεν είχαν μέχρι τότε καταφέρει να εφαρμόσουν.

Στην Ελλάδα ήταν ο Σύριζα που συνέχισε την πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων που είχαν προηγηθεί. Ήταν ο Σύριζα που αποδέχτηκε και εφάρμοσε πιστά το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο όπως και την μεταμνημονιακή δημοσιονομική εποπτεία, που ισοδυναμεί με ένα μνημόνιο διαρκείας. Ήταν ο Σύριζα, που, όταν επί των ημερών του ξέσπασε το λεγόμενο «Προσφυγικό», αντιμετώπισε τους πρόσφυγες στη βάση μιας στρατοπεδικής πολιτικής (εκτελώντας πάντα πολιτικές και εντολές της ΕΕ).

Και πάρα πολλά άλλα.

Γι’ αυτό, όσο και να μην αρέσει σε πολλούς και πολλές, είναι πάντα χρήσιμη αυτή η υπενθύμιση, ότι ο Αλέξης Τσίπρας τύχαινε της πλήρους αποδοχής και των πιο εγκωμιαστικών σχολίων της Μέρκελ για το ρόλο του στην τιθάσευση και στην χειραγώγηση του κοινωνικού κινήματος ώστε να γίνεται δυνατό να περνάνε και να εφαρμόζονται τα μνημονιακά μέτρα. Το ότι ειδικά ο Κασσελάκης τυγχάνει της υποστήριξής του δεν θάπρεπε να εκπλήσσει κανένα.

Και επομένως, το πολιτικό ποιόν των ατόμων που διεκδικούν, με αυτόν τον τραγελαφικό τρόπο που έχει επιλεγεί, την ηγεσία του κόμματός τους (ακόμα και δεξιοί πάνε και ψηφίζουν τον «αριστερό» ηγέτη) δεν θάπρεπε, επίσης, να εκπλήσσει.

Ο Σύριζα, έστω και ως «αριστερούτσικο» κόμμα, έχει τελειώσει. Αυτό που φαίνεται να αντιλαμβάνονται εκεί ως μόνη δυνατότητα «επιβίωσής» τους είναι η πλήρης διαγραφή, και στην πράξη και στα λόγια, ακόμα και ως λέξης, της ονομασίας «αριστερά» και η πλήρης μετάλλαξη του Σύριζα σε ένα κεντρώο αστικό κόμμα. Που θα λειτουργεί στο πλαίσιο των προδιαγραφών των εξ Εσπερίας και των εκ του άλλου άκρου του Ατλαντικού πατρώνων του νέου σχηματισμού (αν τα καταφέρει, και για πόσο, να υπάρξει).

Το κύριο, όμως, πρόβλημα δεν αφορά τη μοίρα ενός εκ συστάσεως αποτυχημένου ψευδοαριστερού πολιτικού σχηματισμού, αμετάκλητα προσανατολισμένου σε πολιτικές διαχείρισης του κυρίαρχου κοινωνικοοικονομικού συστήματος. Αυτό που θάπρεπε, κυρίως, να μας προβληματίσει είναι όλοι και όλες, αυτοί και αυτές, που σπεύδουν να αναδείξουν με την ψήφο τους ως ηγετική μορφή αυτή την «ανάδυση εκ του μηδενός». Είναι όλοι και όλες, αυτοί και αυτές, που θεωρούν ότι κινούνται προς τα «αριστερά», αλλά, παρά όσα έχουν βιώσει με το Σύριζα, ως κυβέρνηση, αλλά και ως αντιπολίτευση, και παρά τον καταποντισμό του στις πρόσφατες εκλογές, βλέπουν ως λύση στο αδιέξοδο ένα άτομο με το «προφίλ Κασσελάκη», έναν εφοπλιστή «εκδρομέα της Μακρονήσου», που με ποικίλα, ένθεν κακείθεν, υλικά πλάθεται ως «θέαμα», δηλαδή, που «επειδή δεν είναι γι’ αυτό φαίνεται». Εκφράζοντας όλοι και όλες, αυτοί και αυτές, μια όλο και πιο δεξιόστροφη πορεία προς ένα νέο «Κέντρο».

Ας αναρωτηθούν, λοιπόν, όλοι και όλες που πάνε σ’ αυτό το υπόλειμμα του πάλαι ποτέ ελληνικού «ευρωκομμουνισμού» για να ψηφίσουν ηγέτη: θέλουν κάποια που έπαιξε έναν ουδόλως αμελητέο ρόλο στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονίων και γενικά των πολιτικών του κεφαλαίου, ή κάποιον ποικιλοτρόπως εντεταλμένο, που «βγάζει σπυριά» ακόμα και με τη λέξη «αριστερά»;

21/9/2023
Θ. Μεγαλοοικονόμου

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 68.89% ( 9
Συμμετοχές )



41 σχόλια στο “Για τις εκλογές στον Σύριζα, Κασσελάκης και Αχτσιόγλου

  1. Ανώνυμος

    Ο ευρωκομμουνισμός πολύ σωστά ονομάζεται στο παρόν άρθρο, “ευρωσταλινισμος”. Καπιταλιστικός ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμος δηλαδή, ο οποίος απετέλεσε ιστορικά μια ακόμα πιο συστημική ερμηνεία του χαρακτήρα κ του περιεχομένου των λαϊκών μετώπων της δεκαετίας του 30.

    Απάντηση σε αυτή την κατρακύλα δεν εινσι η αναπαλαίωση του επίσης εξαφανισμένου υπαρκτού σοσιαλισμού που κάνει το ΚΚΕ εδώ κ 30 χρόνια. Ούτε η επίκληση ενός καθαρού τροτσκιστιμου παρελθόντος.

    Απάντηση μπορεί να ειναι η επαναθεμελίωσης του κομμουνισμού ως θεωρία, πολιτική πρακτική κ πρόταση για τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Ίδωμεν…

    Reply
    1. Μαρκέλα

      Δε νομίζω, ότι είναι σωστός ο όρος ευρωσταλινισμός, γιατί κ πουθενά αλλού οι νικηφόρες επαναστάσεις του κομμουνιστικού κινήματος δεν ξεπέρασαν το στάδιο του κρατικού καπιταλισμού, γενικό λοιπόν κ όχι ειδικά σταλινικό το φαινόμενο. Εξ άλλου ο κομμουνισμός δεν είναι θεωρία, αλλά κίνημα, γιατί η θεωρία είναι ο μαρξισμός. Σε κάθε μία από τις χώρες, που το κομμουνιστικό κίνημα νίκησε, διαμορφώθηκε ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα, χωρίς όμως να ξεπεραστή ο κρατικός καπιταλισμός με τη μισθωτή εργασία, που αν είναι σωστή η πληροφόρησή μου από κάπου στον τροτσκιστικό χώρο, ο ίδιος ο Λένιν θεώρησε σκαλοπάτι για τη μετάβαση στο σοσιαλισμό, δλδ πσραδέχτηκε, ότι δεν πρόκειται για σοσιαλισμό, αλλά απλά μεταβατικό στάδιο. Ας μη στοχοποιούμε λοιπόν χωρίς λόγο το Στάλιν κ ρίχνωμε λάδι στη φωτιά των ιδεολογικών αντιπαραθέσεων μέσα στο κομμουνιστικό κίνημα.

      Reply
      1. Θεόδωρος Σαμιωτακης

        Για να προβοκάρω την κουβεντα θα σημείωνα οτι η 17 Νοεμβρη σε μια προκηρυξη της είχε κατηγορησει το κκε εσωτερικου οτι ηταν ταυτοχρονα στην πρωτοπορεια του οπορτουνισμου και του σταλινισμιυ ή κατι τετοιο…

        Reply
        1. Μαρκέλα

          Θα έλεγα, το πρώτο. Γύρευαν πιασάρικα συνθήματα, που να ακούγωνται ωραία, όπως έκανε μετά και το ΠΑΣΟΚ. Σοσιαλισμός με δημοκρατία κ ελευθερία, χωρίς δογματισμό” κ επί της ουσίας, χωρίς απαντήσεις. Είδαμε τα αποτελέσματα.

      2. Κώστας

        Αυτό που είχε ζήσει το ΚΚΕεσ τα κρίσιμα του χρόνια, μέχρι το 73, στα χρόνια της διαμόρφωσης του, ήταν μια αντιπαράθεση μιας αριστερής αντισταλινικής τάσης, αντιμπρεζνιεφικής με όρους ενεστώτα χρόνου, και μιας δεξιάς τάσης που πλειοδοτούσε σε φιλοσοβιετισμό διότι ήθελε το χρίσμα με ότι αυτό σήμαινε. Χρήματα και προβολή απο την ΕΣΣΔ και το ΚΚΣΕ, το ραδιόφωνο κλπ. Η αριστερή τάση, αδιαμόρφωτη και αυτή αλλα με τα πιο φωτεινά αριστερά μυαλά, με τον Νικο Πουλαντζά και άλλους καταλάβαινε πως χρειάζονται ριζικές αριστερές τομές στην θεωρία, την ιδεολογία, την κομματική συγκρότηση, τις διεθνείς σχέσεις, τις κοινωνικές αναφορές, την πολιτική γραμμή

        Ιστορικό έχει μείνει το γράμμα του Κύρκου στην ηγεσία του ΚΚΕ εσ το 73.

        “Παραιτηθείτε, σύρατε το Κόμμα σε αντισοβιετικό κατήφορο”

        Αυτά δεν φάνηκαν πολύ λόγω χουντας. Ο πολύς κόσμος γνώρισε το ΚΚΕεσ των Στόχων του Έθνους, της πρόθεσης συμμετοχής στην “φιλελευθεροποίηση” του μαρκεζίνη και της ΕΑΔΕ. Και του γενικόλογου δεξιού αντισοβιετισμού. Αυτό το ΚΚΕεσ έχασε κατά κράτος από το ΚΚΕ αλλά όχι μόνο αυτό, του δημιούργησε την δεξιά ηγεμονία στο εσωτερικό του. Το ΚΚΕ της δεκαετίας του 80, το γκορμπατσοφικό ΚΚΕ του Ανδρουλακη, έκανε αχρείαστο το ΚΚΕ εσ. Γι αυτό η (οριακή του) πλειοψηφία το διέλυσε και έκανε την ΕΑΡ που έκανε τον ΣΥΝ μαζί με το ΚΚΕ κλπ κλπ

        Κώστας

        Reply
  2. Θανάσης Α.

    ανεξάρτητα αν συμφωνώ ή διαφωνώ με το κείμενο…..

    κάτι για την λεγόμενη “επαναστατική” αριστερά….και την γοητεία της ;;;;

    Reply
  3. Κώστας

    Αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό είναι πως ότι και αν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ κέρδη δεν θα υπάρχουν, οργανωτικά ή εκλογικά, είτε για το “ενδιάμεσο φασμα” ΜΕΡΑ ΛΑΕ είτε για την πιο τυπική εξωκοινοβουλευτική. H οποία δεν παύει ποτέ να ζει την αντίφαση να θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ όμορο χώρο αλλά που η επαφή μαζί του ή με το οποιοδήποτε κομμάτι του είναι αμαρτία καθοσιώσεως

    Γι αυτό εγώ θεώρησα την ανοιχτού τύπου διαδικασία, που κακώς υπάρχει αλλά υπάρχει και όσο υπάρχει γίνεται και θεσμός ενσωματωμένος στην πολιτική κουλτούρα και που φέρει ταξικά διακυβεύματα, ως μια αφορμή παρέμβασης και συζήτησης με έναν κόσμο που εξακολουθεί από εκεί μέσα να παίξει ρόλο σε αντιστάσεις.

    Η αγωνία αυτού του κόσμου για τον β γύρο είναι γνήσια και ορθή. Όχι γιατί η Αχτσιόγλου θα σήμαινε, ή θα σημάνει γιατί δεν έχει λήξει, κάποια βήματα προς ένα Αριστερό Κόμμα Αρχών. Άλλωστε ο πυρήνας των ανησυχούντων δεν την ψήφισε στις 17. Αλλά γιατι όταν ζούμε σε μια συντριβή ενός ημι-κοινοβουλευτικού πια τρόπου διακυβέρνησης και ανοίγεται η προοπτική να έχουμε εκτός απο ένα 40% ορμπανικού κόμματος και 10% ακροδεξιά, να έχουμε και ένα ακόμα ανοιχτά και στρατηγικά κεντροδεξιό του 20% και ένα ακόμα κεντροδεξιό του 10%, πλέον μιλάμε για ένα κομματικό σύστημα που θα αρχίσει να μην θυμίζει νεωτερικότητα. Ένα κομματικό σύστημα που θα είναι “παράνομο”, και καμιά φορά φέυγουν και τα εισαγωγικά, να αναφερθείς στον κόσμο της Εργασίας

    Αφού λοιπόν το έκανα, μέσα στην πολιτική μου αργία, θα πάω και αυτήν την Κυριακή να τους βοηθήσω με την μια ψήφο μου.

    Αυτό στο οποίο ο αρθρογράφος είναι άδικος είναι στην παραπροτελευταία παράγραφο, 45-45 ήρθαν αυτοί που δεν θέλουν καμία αναφορά στην Αριστερά και αυτοί που θέλουν και που απο τους δευτερους είναι και αρκετοί που θέλουν να πάρουν μέρος και σε αντιστάσεις. Βεβαιως να πιστεύει πως και οι δεύτεροι δεν έχουν να προσφέρουν, μην τους χαρίζει στον Κασσελάκη. Μην τους χαρίζει στην πλευρά που τους αποκαλεί παράσιτα που θα φύγουν με αποπαρασίτωση…

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Τρικυμία σε αντικομμουνιστικά “αριστερά” κρανία!

      Reply
    2. Κώστας

      Γιατί το λες αυτό ανώνυμε ? Τι αντικομμουνιστικό έγραψα ?

      Κώστας

      Reply
    3. Μάκης από Πειραιά

      Κώστα, μας έχεις συνηθίσει σε πιό ουσιαστικές παρεμβάσεις. Θα πας να ψηφίσεις για να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κεντροδεξιό κόμμα! Δεν μας λες όμως τι θα είναι με την Αχτσιόγλου, κεντροαριστερό θα είναι;
      Η (θεόπεμπτη) ελπίδα είναι το έσχατο κακό, Κώστα.

      Reply
      1. Κώστας

        Μάκη, κεντροδεξιό δεν θα ειναι, θα είναι ένα κόμμα που θα προσπαθεί να τραβήξει μια δυο ιδεολογικές μάχες, ίσως να προσπαθεί να πάρει μέρος και σε κάποια μέτωπα πάλης, και που δεν θα λέει πως οι Αριστεροί είναι παράσιτα. Κοίτα, το θέμα του πως κατατάσσονται τα κόμματα είναι μεγάλο, ο ΣΥΡΙΖΑ για μένα είναι αριστερό κόμμα γιατί αυτός είναι ο πυρήνας των σχέσεων εκπροσώπησης που πετυχαίνει, είναι εργατολαικά στρώματα, και νεολαία, με κοινωνιστικά προτάγματα και αυτοτοποθεση του 48% των ψηφοφόρων του στην Αριστερά με την στενή έννοια. Και αυτό το 48% υπήρχε ακόμα μετά την πίεση τόσο της μνημονιακής διακυβέρνησης όσο και της κεντρώας στροφής, της επιθετικής κεντρώας στροφής της αυταρχικής ηγεσίας Τσίπρα. Υπάρχει κάτι με ρίζες δηλ εδώ που δεν ξεριζώνεται και αυτό είναι το ΠΑΡΑΣΙΤΑ που θα περάσουν ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗ που ειπε ο κασσελακικός στιχουργός και δημοσιογράφος Νικος Μωραίτης. Επίσης θεωρώ σημαντικό θέμα την ακεραιότητα του κομματικού συστηματος. Πως να το κάνουμε, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βγει σε ένα κόμμα Πρόεδρος ένας άνθρωπος που στις αρχές του καλοκαιριου διηγούνταν, ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, τους αγώνες του υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη που ήταν ο πολιτικός που έγινε πρόεδρος της ΝΔ με γραμμή το μίσος για τον ΣΥΡΙΖΑ

        Εγώ δεν μίλησα για ελπίδες και Θεούς Μάκη, είπα πως όπως κάθομαι σπίτι μου κάνω ότι καλύτερο νομίζω.

        Κώστας

        Reply
        1. Μάκης από Πειραιά

          Φίλε Κώστα, βλέπεις το δένδρο και χάνεις το δάσος. Το δάσος είναι αυτό που έρχεται σε διεθνές επίπεδο με την βεβαιότητα φυσικου φαινομένου, το οποίο θα είναι ένα κοινωνικο-οικονομικό-πολιτικό τσουνάμι.
          Ομφαλοσκοπούμε γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου όταν γύρω μας αλλάζουν τα πάντα.
          Θυμάμαι λοιπόν πολύ καλά ότι ο Τσίπρας στο Βελιγράδι τον Δεκέμβριο του 2022 στο συνέδριο του Σερβικού Σοσιαλιστικού κόμματος θεώρησε καλό να δημιουργήσει διπλωματικό επεισοδιο με την Ρωσία, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος.
          Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι σοβαρούς και ψύχραιμους πολιτικούς εκπροσώπους, είδος που δυστυχώς δεν ευδοκιμεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και σε κανένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα. Το μόνο λοιπόν ζητούμενο είναι να περάσει ο λαός στο προσκήνιο…

      2. Μαρκέλα

        Λες κι εσύ, ότι ο τόπος χρειάζεται σοβαρούς και ψύχραιμους πολιτικούς εκπροσώπους, που δεν υπάρχουν σήμερα στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Γι’ αυτό απαιτείται να βγη ο λαός στο προσκήνιο. Εγώ λέω, ότι απαιτείται έτσι κι αλλιώς, να βγη ο λαός στο προσκήνιο και ν’ αφήση τους εκπροσώπους.

        Reply
  4. Θεόδωρος Σαμιωτακης

    ο Χώρος του Συνασπισμου ανεκαθεν φερνει τις μεγαλυτερες πολιτικες τερατογενεσεις απο την συνεργασια με τον μπαμπα Μητσοτακη στο φιλοσημιτισμο των 90s μετα στον Πανο Καμμενο και τα μνημονια κλπ νομιζα οτι τα ειχα δει όλα αλλά πραγματικα ο χωρος που παραγει τα πιο απιστευτα σουργελα( Ψαριανους Τατσοπουλους κλπ) ξεεπερασε τον εαυτο του με εναν αμερικάνο εφοπλιστη στο τιμόνι.Αυτο που εχει πλακα ειναι μηπως οσους διωξει ο αμερικανος κανουν κανενα κομματιδιο και για να ξεπλυθουν ψαχνουν τιποτα αφισοκολλητές εξ αριστερων έστω και σιτεμένους

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Να υποθέσω ότι το σχόλιο το έγραψες πριν διαβάσεις το σχόλιο του Κώστα. Ή δεν μιλάς και με σεκίτες.

      Reply
      1. Θεόδωρος Σαμιωτακης

        Δεν εινσι αιχμή για τον Κώστα.Για πολιτικους χώρους μιλάω μην τα προσωποποιουμε όλα.

        Reply
    2. Μαρκέλα

      Λέγεται -κ φαίνεται- , ότι είναι απλά τυχοδιώχτης, πολιτικός γυρολόγος, ούτε καν σοβαρός εφοπλιστής.

      Reply
  5. Ανώνυμος

    Άγριο τζαρτζάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ στο χώρο των ΛΟΑΤΚΙ!
    Αποδέχονται πλέον την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια:
    ” …Έβαλε στο επίκεντρο την ανάγκη να εξασφαλίζονται οι κοινωνικές προϋποθέσεις ώστε δυο άνθρωποι να αποφασίζουν ότι θα ζήσουν μαζί, ότι θέλουν να κάνουν παιδιά…”. Εκλογές έρχονται, ψηφαλάκια μαζεύουν. Ή αλλιώς: Αμερικανιά, η γεροντική αρρώστεια του “κομμουνισμού”…

    https://www.902.gr/eidisi/neolaia-paideia/307206/adiahorito-sti-syzitisi-erotikes-sheseis-symviosi-gamos-einai-atomika

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μήπως βιάζεσαι; Πουθενά στο link δεν προκύπτει ότι μιλούσε για ομόφυλα ζευγάρια (που θα μπορούσε, αλλά μάλλον δεν θέλησε να το θίξει) και ιδίως για υιοθεσία από ομόφυλα “άνθρωπα”, “άφυλα” και παρένθετες μητέρες, για τα οποία έχει διατυπωμένες απόψεις. Αντίθετα έδωσε “…έμφαση στη σχέση που έχουν τα ατομικά με τα κοινωνικά δικαιώματα στην κοινωνία που ζούμε, με βάση της την οικονομία, το ποιες είναι οι κυρίαρχες οικονομικές σχέσεις…” και βέβαια πως τα βιώνει αυτά η γυναίκα, που κυρίως πληρώνει το λογαριασμό. Στο “Στέκι νέων γυναικών” έγινε η συζήτηση. Δε βλέπω καμιά “αμερικανιά” εδώ, παρόλο, που στο παρελθόν το ΚΚΕ απέφυγε να δώσει μάχη σε ορισμένα θέματα, όπως π.χ. το “MeToo”, επιλέγοντας μάλλον το “ξεφούσκωμα”.
      Θετική η όποια κριτική, αρκεί να αναφέρεται στον …κρινόμενο και σε πραγματικά στοιχεία του, και όχι σε ευσεβείς πόθους του “κριτή”.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        ” …Έβαλε στο επίκεντρο την ανάγκη να εξασφαλίζονται οι κοινωνικές προϋποθέσεις ώστε δυο άνθρωποι να αποφασίζουν ότι θα ζήσουν μαζί, ότι θέλουν να κάνουν παιδιά…”
        Η παράγραφος που (ξανα)παραθέτω υποννοεί με σαφήνεια ότι δύο άνθρωποι
        (δεν προσδιορίζει φύλο) μπορούν να “κάνουν” παιδιά. Το “κάνω παιδιά” δεν ξέρω αν είναι επιστημονικός όρος, εμένα μου μοιάζει για πολιτικάντικη “γυριστή”.
        Όταν λέω αμερικανιά, εννοώ την πολιτική του “fuzzy” sex, κάτι ανάλογο με την anti-darwinian εξελικτική θεωρία, την σαηεντολογία, την κοινωνική πολιτική της εθνικής και θρησκευτικής “σούπας”, την “εξαϋλωση” της εργατικής τάξης και την αντικατάστασή της από το πρεκαριάτο, με δυό λόγια όλα αυτά τα κινήματα και πολιτικές που εκκινούν από τον ανορθολογισμό και στοχεύουν στη συνείδηση της εργατικής τάξης.
        Και τα λέω αμερικανιά γιατί ακριβώς εκπορεύονται από τις αμερικανικές ελίτ.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Εκτός της λαθεμενης θέσης του ΚΚΕ για το θέμα της ομοφυλοφιλίας (από την αρχή της ιδρύσεως του και μέχρι πριν λίγα χρόνια μάλιστα θεωρούσε αρρώστια του καπιταλισμού και ανωμαλία την ομοφυλοφιλία), το ΚΚΕ ΞΕΦΟΥΣΚΏΝΕΙ οποιοδήποτε λαϊκό εργατικό κίνημα ξεσπάει. Είτε με το να το βρίζει και να το χλευάζει όταν δεν ηγεμονευει, είτε να προβάλλει επιδερμικους στίχους όταν ηγεμονευει όπως πχ με τα Τέμπη.

        Αλήθεια χρεωμένοι ΚΚΕδες που οατεμβαινετε στα σχόλια στην παντιερα, μας λέγατε τόσα χρόνια ότι απορρίπτετε το κίνημα των πλατειων, επειδή κατά την αντίληψη του ΚΚΕ, πριμοδοτησε σύριζα και ακροδεξιά! Και βρθζατε το ΝΑΡ κ την ανταρσυα ότι μέσω του κινήματος αυτού, αβανταρανε τον σύριζα, επειδή αυτό φάνηκε με την άνοδο του σύριζα στις εκλογές του 12 κ μετα.

        Τώρα, που το ΚΚΕ ηγεμονευσε στο κίνημα των Τεμπών κ στο καπάκι βγήκε ΝΔ και ακροδεξιά κάργα ενισχυμένες, γιατί δεν λέτε τα ίδια με το κίνημα των πλατειων; σύμφωνα με την δική σας ανάλυση, η πολιτική του ΚΚΕ κ το κίνημα των Τεμπών, ενίσχυσε τα μέγιστα, ΝΔ κ ακροδεξια, όπως το 10-12 η πολιτική ΝΑΡ, ανταρσυα κ το κίνημα των πλατειων, ενίσχυσε τον σύριζα. Αυτά δεν λέγατε κ δεν λέτε ακόμα για τότε;; γιατί δεν τα λέτε κ για τώρα;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Το “κίνημα των Τεμπών” δεν ήταν “πορτοκαλί”, δεν υποκινήθηκε και δεν καπελλώθηκε από “influencers”, bloggers, MME κλπ. της χορωδίας της Woke “αριστεράς” και των αριστερών εξαπτέρυγών της. Καταλαβαίνω τον πόνο σας. Καταρχήν δεν ήταν “κίνημα”. Ανήκει στο πλατύ λαϊκό κίνημα. Οργισμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας του Λαού, που στόχευαν, και σωστά, τους ιδιοκτήτες των τραίνων και τους κρατικούς διαχειριστές τους, ήταν. Πρωτοστάτησε το ΚΚΕ (“ηγεμόνευσε”) και γι αυτό δεν αξιοποιήθηκε από την κυρίαρχη τάξη προς όφελος της ανύπαρκτης αντιπολίτευσης, όπως πολύ θα θέλατε. Γλυτώσαμε άλλα τέσσερα χρόνια θολούρας και οπισθοχώρησης. Το κουλό θα έβγαινε έτσι κι αλλιώς γιατί η ζημιά, που έχει κάνει ο οπορτουνισμός όλων των αποχρώσεων είναι τεράστια και πολύ περισσότερη από τα οπορτουνιστικά στραβοπατήματα του κομμουνιστικού ταξικού κινήματος.
          Αν σήμερα ο μισός δικομματισμός παραπαίει το χρωστάμε στην αταλάντευτη ταξική γραμμή του ΚΚΕ, ενάντια και στα λιβανιστήρια του αντισταλινισμού. Κι αυτό είναι στη σούμα το κέρδος για το λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ από το 1985 δεν πριμοδοτεί πια κανένα νταβατζή κι αυτό έχει ήδη αποτελέσματα. Μόνο στην Ελλάδα παίζεται το παιχνίδι αυτό τον καιρό.

        2. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          24/09/2023 at 19:06

          Α. Καταρχάς, ΕΣΥ και το ΚΚΕ βαφτιζετε όλα τα λαϊκά και εργατικά κινήματα στα οποία δεν πρωτοστατεί τε όπως γράφεις, ως πορτοκαλί, υποκινουμενα από το κεφάλαιο κ τιυς ινφλουεσερς και άλλα τέτοια κουλά! Μάλιστα ένας από εσάς ή παρόμοιος με εσάς, απεκαλεσε μέχρι κ τον Μάη του 68 πορτοκαλί, επειδή λέει, έριξε τον ντε γκωλ – που δεν τον έριξε για να έρθει λέει, ο Πομπιντού.

          Έτσι, χωρίς κανένα επιχείρημα, στοιχείο, τεκμηρίωση, φτυνετε
          τον λαό όταν εξεγειρεται χωρίς εσείς να…. πρωτοστατείτε..

          Β. Φτυνετε το λαϊκό κίνημα του 10-12 κ για έναν άλλο, επίσης αστηρικτο λόγο: Λέτε διαρκώς ως ΚΚΕ, πώς το λαϊκό κίνημα του 10-12 στο οποίο πρωταγωνιστησε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ήταν πορτοκαλι επειδή λέει ενίσχυθηκε εκλογικά αμεσως μετά, ο σύριζα. Αμ στις εκλογές του 23 αμέσως μετά το κίνημα των Τεμπών στο οποίο πρωταγωνιστησε το ΚΚΕ , η ΝΔ τα πήγε περίφημα το ίδιο κ η ακροδεξιά. Άρα, το λογικό συμπέρασμα σύμφωνα με την μεθοδολογία, ανάλυση κ θέση του ΚΚΕ, ειναι πως, όπως το λαϊκό κίνημα του 10-12 ήταν πορτοκαλί και γιατί ενίσχυσε τον σύριζα, το λαϊκό κίνημα των Τεμπών ήταν πορτοκαλί επειδή ενισχυθηκε εκλογικά η ΝΔ κ η ακροδεξιά. Άρα, είστε για τα μπάζα εσείς του ΚΚΕ!

        3. Ανώνυμος

          Ανώνυμος 24/09/2023 at 19:06, το να γίνεσαι ουρά στο αυθόρμητο δεν σε κάνει επαναστάτη κατ’ ανάγκη. Αν πάλι περιμένεις τεκμήρια, το μόνο ευρέως γνωστό τεκμήριο για το Μαιντάν του 2014 ήταν ότι η Νούλαντ μοίραζε ψωμάκια.
          Ο Ντε Γκώλ εξωθήθηκε σε παραίτηση το 1969 μετά την ήττα του δημοψηφίσματος στο οποίο τον πρόδωσε μέχρι και το κόμμα του. Τον Φλεβάρη του 1966 έβγαλε τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, το Μάη του 1968 τα γαλλάκια αποφάσισαν για δύο βδομάδες να κάνουν επανάσταση και τον Ιούνιο του 1969 παραιτήθηκε ο Ντε Γκωλ.
          Αφελής κομμουνιστής είναι είδος θανατηφόρο, Papillion.

        4. Ανώνυμος

          Ανώνυμος
          25/09/2023 at 13:31, κουκιά σπέρνεις….

        5. Μαρκέλα

          Κατά τη γνώμη μου, η ερωτική έλξη για κάποια άτομα του ίδιου φύλου ενυπάρχει σε ένα βαθμό σε όλους κ σε μερικές κοινωνίες, π.χ. αρχαία Ελλάδα, οι εκδηλώσεις της θεωρούνταν κάτι το φυσικό. Όταν όμως υπάρχη σε μεγάλο βαθμό, συνιστά ανωμαλία, που σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οφείλεται σε εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, όπως αρκετοί ομοφυλόφιλοι ομολογούν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συνιστά πιθανόν κάποιο σφάλμα της φύσης. Οι ομοφυλόφιλοι ασφαλώς δεν έχουν ευθύνη γι’ αυτό κ δεν πρέπει να υφίστανται κοινωνικές διακρίσεις, αλλά να τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα των προσωπικών τους επιλογών, σύμφωνα με το χαραχτήρα τους. Αλλά επειδή η ομοφυλοφιλία συνιστά μια ιδιαιτερότητα, είναι παράδοξο, να μιμήται το γάμο. Ένας άντρας, που παριστάνει τη γυναίκα, δε νομίζω, ότι εκδηλώνει μια φυσική του τάση, αλλά αντίθετα βρίσκεται σε διάσταση κ δυσαρμονία με τον εαυτό του, γιατί απλά παριστάνει κάτι, που δεν είναι. Μια ομοφυλοφιλική συντροφική σχέση είναι διαφορετική από τη σχέση του γάμου, γιατί έχει άλλα στοιχεία, συνεπώς άλλο χαραχτήρα. Την υιοθεσία δεν τη βρίσκω σωστή, γιατί υπάρχει θέμα στρέβλωσης της προσωπικότητας του παιδιού, λόγω βιωματικής εμπειρίας. Είδατε την κινέζικη ταινία “αντίο παλακίδα μου”; Για τη μητέρα “σκεύος”, αποκαλούμενη παρένθετη μητέρα, άσ’ το.

  6. Παλιός Συνοδοιπόρος

    Γνώμη μου..Εφοπλιστικό κεφάλαιο και USA είδαν πως δεν <> οι 4 και είπαν να προσθέσουν ένα ακόμα υποψήφιο μπας και αναστήσουν τον άλλο πόλο της σοσιαλδημοκρατίας. Θα πέσει πολυυύ γέλιο..

    Ρε εσείς πάλι σας φταίει το ΚΚΕ που στον Σύριζα <> το Αμέρικαν μπόι;

    Reply
    1. Μάκης από Πειραιά

      Παλιέ συνοδοιπόρε, το ΚΚΕ δεν φταίει που έγινε η χώρα προτεκτοράτο. Το κόμμα σου ασχολείται με υψηλού επιπέδου θέματα, όπως της λαϊκής εξουσίας. Τα υπόλοιπα το αφήνουν παντελώς αδιάφορο.

      Reply
      1. Παλιός Συνοδοιπόρος

        Τιο παλιό καλό ΠΑΣΟΚ έχει ΠΟΛΙΤΙΚΑ πεθάνει έδω και πολλά χρόνια και επιστροφη σε μία καλή σοσιαλδημοκρατία δεν υπάρχει…η ΧΏΡΑ δεν είναι προτεκτοράτο. Η αστική ταξη στην Ελλάδα είναι μια χαρά δυνατή αστική τάξη (μικρός ιμπεριαλιστής) ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΆΡΑ ΠΟΛΛΕΣ δεκαετίες με αποκορυφωμα την συμμετοχή σε ΝΑΤΟ-ΕΕ. Απλά Η ΑΣΤΙΚΉ ΤΑ΄ΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Εφοπλιστικό κεφάλαιο, Βιομήχανοι μεγαοεπιχειρηματίες κάνει παραχωρήσεις στο αμερικανικο κεφαλαιο στον πιο ισχυρο ιμπεριαλιστή με τις βάσεις για να επωφεληθει όπως ελπίζει΄από την “μοιρασιά” σε Ρωσία-Κίνα. Ναι μόνο το ΚΚΕ με την λαϊκή εξουσία μπορεί να πετάξει έξω τις βάσεις..

        Υ.Γ. ΣΤΟΝ β γυρο στις εκλογές για την περιφέρεια θα ψηφίσεις την Λαϊκή Συσπείρωση με τον Πρωτούλη;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ψήφισε εσύ στον Α γύρο τον συνδυασμό που στηρίζει η ανταρσυα κ ο, τι θες στον Β γύρο

  7. Παλιός Συνοδοιπόρος

    Ψηφίζουμε Λαϊκή Συσπείρωση από τον 1ο γύρο για να είναι ΚΑΙ στον 2ο γύρο.Τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπίομαστε.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δεν μας τα λες καλά. Ψηφίζουμε αυτούς που έχουν συνεχή λειτουργία και παρουσία στις γειτονιές, δηλαδή αντικαπιταλιστικες κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες για να έχουν ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα! Και μετά, εσύ στον Β γύρο, κάνε ο, τι θες!

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Άσε δε που, από που κσι ως που στον Β γύρο να μπει η λαϊκή συσπείρωση, εκτός από εκεί που είχε ήδη διοικήσεις και έχασε τους δήμους πριν λίγα μόλις χρόνια;

      Reply
      1. Παλιός Συνοδοιπόρος

        Αυτό δείχνει πως οι άλλοι ( Σύριζα-πασοκ-νδ- “ανεξάρτητοι” ) όταν βρίσκονται στον κίνδυνο να χάσουν απο συμμαχίες του ΚΚΕ με τον λαό ή σε Δήμους ή σε Εργατιικά Σωματεία-Εργατικά Κέντρα γίνονται μονομπλοκ. Αλλά κάποιοι ακολουθουσατε συριζα και πιστεύατε πως θα καταργηθούν τα μνημόνια με΄σα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ

        “Ψηφίζουμε αυτούς που έχουν συνεχή λειτουργία και παρουσία στις γειτονιές, δηλαδή” Δηλαδή Λαϊκή Συσπέιρωση. ΣΥΝΕΧΉ ΠΑΡΟΥΣΊΑ ΕΙΔΙΚΆ ΣΕ ΑΠΟΤΡΟΠΕΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΏΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΕΊΑ κλπ. Παλληκάρια, πολλοι πρώην ανταρσύα ψηφίσαν ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές. Παλιά μέλη της Ανταρσύα συμμετέχουν ΤΩΡΑ ως υποψηφιοι δημοτικοί σύμβουλοι σε ψηφοδελτια της “Λαϊκης Συσπείρωσης”( Πάτρα Αμαλλιάδα κ.α.)…Διαβάστε τι Έλεγε ο πρώην ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ρούσης στις 11/1/2015 στο ΠΡΙΝ “Μας ψηφίζουν αυτοί που ή θα απείχαν ή θα έριχναν λευκό άκυρο ή θα ψήφιζαν ΚΚΕ”

        Reply
      2. Παλιός Συνοδοιπόρος

        Παλιά πασοκικα κόλπα περί “χαμένης ψήφου”. Μπορείς και καλύτερα γιατί δεν πείθεις. Ειδικά όταν κάνεις πως δεν ξέρεις πως ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μόλις αντιμετωπίζουν συμμαχίες του ΚΚΕ σε Δήμους ή Σε σωματεία Γίνονται Μία Παρατάξη ή οργανωτικά ή στην ουσία

        Reply
      3. Παλιός Συνοδοιπόρος

        Δηλαδή 2ο γύρο θα προτείνεις να μην ψηφίσουν τον Πρωτούλη αν βγει στον Β΄Γύρο; Και θα αφήσεις τον Χαρδαλιά.. Ούτε στην Πάτρα; Ούτε τον Σίμο στην Πετρούπολη; Ούτε τον υποψήφιο του ΚΚΕ στην Καισαριανή? Ούτε στην Ικαρία? Ούτε στην Νέα Ιωνία? Ούτε στην Θεσ/κη, Γιάννενα, Βόλο και στην Κοζάνη ΑΝ τυχόν βγούνε Β Γύρο? Μάααλιστα..

        Καλά τα μπάλωσες λιγο μετά για την Πάτρα με το αλλά σύριζα εγκώμιο (η δηθεν εξαίρεση τουΠελετίδη σε επόμενο σχόλιο ) αλλά δεν πείθεις. πως είσαι εξωκοινοβουλευτικος αριστερός… Γιατί ΑΝ ήσουν θα ήξερες τα στοιχειώδη για την πολιτική. Ειδικά θα ήξερες πως ο Πελετίδης αλλά και οι άλλοι δήμραχοι της Λ.Σ. είναι στελέχη του ΚΚΕ και εφαρμόζουν την Πολιτική του ΚΚΕ στους Δήμους

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ρε συ παλιέ συνοδοιπόρε στο ΚΚΕ, ψήφισε στον Α γύρο την Αντικαπιταλιστική δημοτική κίνηση στην περιφέρεια σου και στον δήμο σου, και βλέπουμε για τον Β γύρο

        2. Ανώνυμος

          Ρε φίλε του ΚΚΕ με εξαίρεση την Πάτρα και ίσως την Πετρούπολη, απο που και ως που θα μπουν οι υπόλοιποι του ΚΚΕ που γράφεις στον β γύρο; Συνεπώς, ψήφισε την αντικαπιταλιστική αριστερή παράταξη του Δήμου και της περιφέρειας που μένεις και την οποία στηρίζει η μαχόμενη αντικαπιταλιστική εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, και βλέπουμε!

  8. Ανώνυμος

    Συμπλήρωση: εκτός ΙΣΩΣ από τους δήμους που διοικησε πριν μερικά χρόνια η λαϊκή συσπείρωση κσι τους έχασε…

    Επίσης ένα άλλο καλό ερώτημα είναι: Γιατί έχασε τους δήμους που διοικούσε η λαϊκή συσπείρωση; Διότι στην Πάτρα κάνει μια Χ δουλειά και για αυτό παίρνει τον Δήμο. Στους υπόλοιπους δήμους; Αν έκανε αυτή την όποια δουλειά θα τους έχανε; Γιατί δεν την έκανε λοιπόν, παρά εφάρμοσε την ίδια πολιτική με τους άλλους έστω και πιο λειασμενη;

    Ψήφο στην αντικαπιταλιστικες κινήσεις σε περιφέρεια και Δήμο

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Πάντως στους μεγάλους δήμους τις Αθήνας, όπου έχασε τη δημαρχία την έχασε με αύξηση ποσοστών. Αρα δεν αποδοκιμάστηκε η Λα.ΣΥ. Απλά οι αντι-ΚΚΕ δυνάμεις παραμέρισαν τις διαφορές τους και καταφέραν να δώσουν κομματικό χαρακτήρα στην αντιπαράθεση. Στην Πάτρα αυτό δεν τους έκατσε γιατί ο Πελετίδης ήταν πολύ γνωστός σαν γιατρός της φτωχολογιάς, φιλολαϊκός, κουκουές και αδιάφθορος. Να δούμε τι θα γίνει σε τούτες.

      Reply
    2. Παλιός Συνοδοιπόρος

      ΟΙ δημαρχοι της ΛΑϊκής Συσπεόρωσης εφαρμόζουν την πολιτική του ΚΚΕ στους Δήμους. Άρα δεν υπάρχει καμία διαφορά στον τρόπο σκέψης και δράσης..Και στους υπόλοιπους δήμους έγινε δουλειά αλλά η Πάτρα είναι η 3-4η μεγαλύτερη πόλη της Ελλαδας σε πληθυσμό και όλα γίνονται αμέσως γνωστά
      —————————————————-
      Όπως οι συμμαχίες των άλλων και η λάσπη που πετούσαν κατά Πελετίδη..
      Αφού όλοι οι άλλοι ενώνονται (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) κατά της Λαϊκής Συσπείρωσης, δεν τα ξέρεις;Π.χ. Καισαριανή που μόνοι τους οι ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν τον ανεξάρτητο φιλονεοδημοκράτη Τοίδιο έγινε στην Ικαρία στην Πετρούπολη κ.α…Αλήθεια τι γραμμή θα δώσει η Ανταρσύα για τον Β’Γύρο; Όταν είναι σχεδόν σίγουρο πως αρκετοί ψηφοφόροι της θα το ρίξουν σε Λαϊκές Συσπειρώσεις

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.